Compact version |
|
Saturday, 23 November 2024 | ||
|
Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real AudioΕιδήσεις 04-11-26
Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2004 - 21:09 (Ώρα Λονδίνου) Συμφωνία διαπραγματεύσεων στην Ουκρανία Έκκληση για ηρεμία απηύθυνε ο απερχόμενος πρόεδρος, Λεονίντ Κούτσμα Οι δύο αντίπαλοι των προεδρικών εκλογών στην Ουκρανία, που μετά την έντονη αμφισβήτηση των αποτελεσμάτων έχει περιέλθει σε κρίση με φόβους που φτάνουν μέχρι και το ενδεχόμενο εμφυλίου πολέμου, συναντήθηκαν για πρώτη φορά από το ξέσπασμα των αναταραχών. Ο πρωθυπουργός και νικητής των προεδρικών εκλογών, σύμφωνα με τα αμφισβητούμενα αποτελέσματα, Βίκτορ Γιανούκοβιτς και ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης, Βίκτορ Γιουστσένκο συμφώνησαν να προσπαθήσουν να βρουν μια διέξοδο από την πολιτική κρίση μέσω διαπραγματεύσεων. Ενώ η ένταση στη χώρα αυξάνεται, οι δύο πολιτικοί συνέστησαν ομάδα εργασίας που θα συζητήσει τις πιθανές λύσεις. Ο απερχόμενος πρόεδρος, Λεονίντ Κούτσμα, δήλωσε ότι αμφότερες οι πλευρές απέκλεισαν το ενδεχόμενο χρήσης βίας. Στις ΗΠΑ, ο πρόεδρος Τζορτζ Μπους τόνισε ότι η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην Ουκρανία. Από τη Ρωσία, ο υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, εξέφρασε την ανησυχία του για τη μεσολάβηση Ευρωπαίων αξιωματούχων. Όπως είπε, υπάρχουν ορισμένοι σε κάποιες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες που θα ήθελαν την επαναχάραξη των συνόρων της γηραιάς ηπείρου.
Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2004 - 18:30 (Ώρα Λονδίνου) Απελευθέρωση κρατουμένων στη Μιανμάρ Η στρατιωτική ηγεσία της χώρας έχει πολλές φορές κατηγορηθεί για κατάφωρη στέρηση ατομικών ελευθεριών Εκατοντάδες κρατούμενοι στις φυλακές της Μιανμάρ, πρώην Βιρμανίας, αφέθησαν ελεύθεροι μετά από την ανακοίνωση της Πέμπτης ότι η στρατιωτική ηγεσία θα απελευθερώσει περισσότερους από εννέα χιλιάδες κρατουμένους. Σύμφωνα με αναφορές από την πρωτεύουσα Ρανγκούν, πολλά φορτηγά με κρατούμενους έχουν ήδη φύγει από τις περιβόητες φυλακές Ινσέιν και έχουν μεταφερθεί σε κυβερνητικά γραφεία. Ανάμεσα στους απελευθερωθέντες υπήρχαν τουλάχιστον τρεις πολιτικοί κρατούμενοι. Ωστόσο, άγνωστο παραμένει εάν θα αφεθεί ελεύθερη η ηγέτιδα της αντιπολίτευσης, Άνγκ Σαν Σου Κι, η οποία βρίσκεται σε κατ΄ οίκον περιορισμό. Ανταποκριτής του BBC μεταδίδει ότι η αμνηστία που δόθηκε στους κρατουμένους μπορεί να γίνεται στα πλαίσια μιας προσπάθειας για την αποφυγή δυσμενούς κριτικής σε βάρος της Μιανμάρ στη συνάντηση κορυφής των ηγετών των κρατών της νοτιοανατολικής Ασίας, η οποία θα διεξαχθεί τη Δευτέρα στο Λάος. Διεθνείς οργανισμοί ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκτιμούν ότι αυτή την στιγμή στη Μιανμάρ υπάρχουν περίπου χίλιοι τριακόσιοι πολιτικοί κρατούμενοι. Η πλειοψηφία των κρατουμένων που αφέθησαν ελεύθεροι δεν είχαν κατηγορηθεί για σοβαρά εγκλήματα.
Αίτημα αναβολής των ιρακινών εκλογών Δύο Αμερικανοί πεζοναύτες έχασαν τη ζωή τους στη Φαλούτζα Την αναβολή για έξι μήνες των εκλογών που έχουν προγραμματιστεί για τις 30 Ιανουαρίου ζητούν πολλά από τα σημαντικότερα πολιτικά κόμματα του Ιράκ. Μετά από συνάντηση εκπροσώπων τους στη Βαγδάτη, στην οποία παρέστησαν και στελέχη των δύο κυριότερων κουρδικών κομμάτων καθώς και τουλάχιστον τρία μέλη του μεταβατικού υπουργικού συμβουλίου της χώρας, υπεγράφη και διανεμήθηκε σχετικό ψήφισμα. Ο εκπρόσωπος του κόμματος του πρωθυπουργού, Ιγιάντ Αλάουϊ, δεν υπέγραψε το ψήφισμα. Τα κόμματα των σουνιτών επικαλούνται τη συνεχιζόμενη βία στις σουνιτικές περιοχές της χώρας. Ωστόσο, οι σιίτες, που αποτελούν το 60% του πληθυσμού, επιθυμούν τη διεξαγωγή των εκλογών, όπως έχει προγραμματιστεί. Νέες συγκρούσεις Δύο Αμερικανοί πεζοναύτες σκοτώθηκαν και τρεις τραυματίσθηκαν στη Φαλούτζα όταν δέχθηκαν επίθεση με χειροβομβίδα καθώς πραγματοποιούσαν έρευνα σε σπίτι της πόλης. Ακολούθησε ανταλλαγή πυρών μεταξύ των Αμερικανών πεζοναυτών και των ανταρτών κατά την οποία σκοτώθηκαν τρεις αντάρτες. Οι αμερικανικές δυνάμεις συνεχίζουν τις έρευνες στα ερειπωμένα σπίτια της Φαλούτζα και σύμφωνα με τον Αμερικανό διοικητή, Τζον Σκάτλερ το 50% των σπιτιών έχει ελεγχθεί. Ο ίδιος στρατιωτικός αξιωματούχος διαβεβαίωσε ότι η ασφάλεια στη Φαλούτζα θα έχει πλήρως αποκατασταθεί μέχρι τον Ιανουάριο για τη διεξαγωγή των εκλογών. Εντοπισμός οπλοστασίου Ένα τεράστιο οπλοστάσιο το οποίο θα ήταν επαρκές για μία μαζική εξέγερση σε ολόκληρο το Ιράκ ανακάλυψαν οι αμερικανικές δυνάμεις στη Φαλούτζα. Στο οπλοστάσιο περιλαμβάνονται όλμοι, χειροβομβίδες, ρουκέτες και υλικό για την παραγωγή βομβών. Ο αμερικανικός στρατός αναφέρει ότι σε καμία περίπτωση τα όπλα αυτά δεν κρύφτηκαν στη Φαλούτζα με μοναδικό σκοπό την προστασία της πόλης. Οι Αμερικανοί στρατιώτες ανακάλυψαν επίσης ένα εργαστήριο και οδηγίες για την παρασκευή άνθρακος, σύμφωνα με Ιρακινό αξιωματούχο. Οι αμερικανικές ειδικές δυνάμεις συνεχίζουν τους ελέγχους τους στην πόλη, έπειτα από τη μεγάλη επίθεση που πραγματοποιήθηκε στις αρχές του μήνα. Η Φαλούτζα είναι ακόμη χωρίς νερό και ηλεκτρικό και πιστεύεται ότι θα χρειαστούν αρκετές εβδομάδες μέχρι να επιστρέψουν στα σπίτια τους οι πολίτες της πόλης. Στο μεταξύ, τα βρετανικά στρατεύματα συνεχίζουν τις επιθέσεις τους εναντίον οπαδών του Σαντάμ Χουσεΐν και του πρώην καθεστώτος, βρίσκονται στον ποταμό Ευφράτη στο κεντρικό Ιράκ. Πιστεύεται ότι η Φαλούτζα είναι το κέντρο των ξένων μαχητών, οι οποίοι ήρθαν στο Ιράκ για να πολεμήσουν εναντίον των δυνάμεων κατοχής.
Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2004 - 17:28 (Ώρα Λονδίνου) Εν αναμονή της απόφασης Μπαργκούτι οι Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι Ο έγκλειστος στις ισραηλινές φυλακές, Μαρουάν Μπαργκούτι, από τις πλέον σημαίνουσες φυσιογνωμίες της παλαιστινιακής οργάνωσης Φατάχ, ξεκαθάρισε με γραπτή δήλωσή του το τοπίο γύρω από το θέμα της ενδεχόμενης υποψηφιότητάς του για την προεδρία της Παλαιστινιακής Αρχής. Η δήλωση, που μεταφέρθηκε από τον υπουργό Καντούρα Φαρές, ο οποίος τον επισκέφθηκε στις φυλακές, καλεί τα μέλη της Φατάχ να υποστηρίξουν την υποψηφιότητα του πρώην πρωθυπουργού, Μαχμούντ Αμπάς. Εκλογές στη Φατάχ Την ίδια στιγμή, η οργάνωση Φατάχ ανακοίνωσε ότι πρόκειται να διεξαγάγει τις πρώτες εσωτερικές εκλογές από το 1987, για την ανάδειξη του νέου ηγέτη της μετά το θάνατο του Γιασέρ Αραφάτ. Οι εκλογές, που θα αναδείξουν επίσης το νέο επαναστατικό συμβούλιο της οργάνωσης, προγραμματίστηκαν για την τετάρτη Αυγούστου του προσεχούς έτους, ημερομηνία γέννησης του Παλαιστινίου ηγέτη. Η απόφαση της Φατάχ εκτιμάται ότι στοχεύει και στηνικανοποίηση του αιτήματος νεότερων μελών της οργάνωσης που αισθάνονται ότι έχουν κρατηθεί μακριά από τις ηγετικές θέσεις.
Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2004 - 16:27 (Ώρα Λονδίνου) Η παραίτηση του Χάρι Κοστόφ (φωτο) άνοιξε το δρόμο για τον υπουργό Άμυνας, Βλάντο Μπούτσκοφσκι Ο υπουργός Άμυνας της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, Βλάντο Μπούτσκοφσκι, αναδείχθηκε νέος ηγέτης του κυβερνώντος κόμματος της Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης, μετά την παραίτηση του πρωθυπουργού Χάρι Κοστόφ. Ο κ. Μπούτσκοφσκι, μετά την εκλογή του από τα μέλη του κόμματος και αφού έλαβε τηνεντολή σχηματισμού κυβέρνησης, δήλωσε ότι η κυβέρνησή του θα είναι έτοιμη λίαν συντόμως. «Περιμένω από τον πρόεδρο να με καλέσει για να ιδρύσουμε τη νέα κυβέρνηση της Μακεδονίας. Αναμένουμε ότι σε τρεις εβδομάδες το αργότερο η νέα κυβέρνηση της Μακεδονίας θα έχει ιδρυθεί», είπε στους δημοσιογράφους ο κ. Mπούτσκοφσκι. Στις 18 Νοεμβρίου το κοινοβούλιο έκανε δεκτή την παραίτηση του Κοστόφ και του υπουργικού του συμβουλίου, δίνοντας προθεσμία 10 ημερών στον πρόεδρο Μπράνκο Τσερβένκοφσκι για να επιλέξει το νέο πρωθυπουργό μέσα από το κόμμα της Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης. Στη συνέχεια, το κόμμα έχει 20 μέρες διορία για να δημιουργήσει τη νέα κυβέρνηση, την οποία θα παρουσιάσει προς έγκριση στο κοινοβούλιο. Ο κ. Κοστόφ, δικαιολογώντας την παραίτησή του, ανακοίνωσε ότι δεν μπορεί να εργαστεί πια σε ένα τέτοιο κλίμα αντιπαραθέσεων πάνω σε θέματα οικονομικής πολιτικής και έλλειψης ομαδικότητας μέσα στην παράταξη. Ο κ. Μπούτσκοφσκι, ο οποίος είναι 41 ετών, ήταν υπουργός Άμυνας από το 2002. Έπαιξε αποφασιστικό ρόλο στην αποστολή στρατευμάτων στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ, καθώς και στις στρατιωτικές μεταρρυθμίσεις που είχαν ως στόχο την αύξηση των πιθανοτήτων ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ.
Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2004 - 17:10 (Ώρα Λονδίνου) Εκκλήσεις και αντεγκλήσεις στην Ουκρανία Έκκληση για ηρεμία απηύθυνε ο απερχόμενος πρόεδρος, Λεονίντ Κούτσμα Εξαιρετικά τεταμένη εξακολουθεί να είναι η κατάσταση στην Ουκρανία, μετά τις προεδρικές εκλογές και τις καταγγελίες για νόθευση των αποτελεσμάτων. Ο απερχόμενος πρόεδρος της Ουκρανίας, Λεονίντ Κούτσμα, απηύθυνε έκκληση προς τους υποστηρικτές της αντιπολίτευσης να τερματίσουν τις μαζικές διαδηλώσεις διαμαρτυρίας στο Κίεβο τονίζοντας ότι είναι ανάγκη να καταλαγιάσουν τα πάθη για το καλό του ουκρανικού λαού. Οι οπαδοί του υποψηφίου της αντιπολίτευσης για το προεδρικό αξίωμα, Βίκτορ Γιουστσένκο, έχουν αποκλείσει πολλά κυβερνητικά κτίρια της πρωτεύουσας. Ο κ. Γιουστσενκο αναμένεται να έχει συνάντηση με τον κ. Κούτσμα, παρουσία του αντιπάλου του, πρωθυπουργού Βίκτορ Γιανούκοβιτς, ο οποίος κατηγόρησε την αντιπολίτευση για απόπειρα πραξικοπήματος. Ο κ. Γιανούκοβιτς ζήτησε παράλληλα από το πλήθος των οπαδών του που είχε συγκεντρωθεί στο Κίεβο να πράξουν ό,τι μπορούν ώστε να αποτρέψουν το πραξικόπημα αυτό. Στη συνάντηση των Ουκρανών αξιωματούχων θα παρευρεθούν και μεσολαβητές από την Ευρώπη και το ρωσικό κοινοβούλιο. Την ίδια ώρα, ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας, Ολεξάντρ Κουζμούκ, προειδοποίησε ότι πρέπει πάση θυσία να αποφευχθεί η εμπλοκή των ενόπλων δυνάμεων στην πολιτική αναταραχή. Το κοινοβούλιο της χώρας θα συνέλθει το Σάββατο για να συζητήσει τις εξελίξεις.
Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2004 - 13:54 (Ώρα Λονδίνου) Συνεχίζεται η πτώση του δολαρίου έναντι του ευρώ Συνεχίστηκε η σημαντική πτώση της αξίας του δολαρίου έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να σημειώνει νέο αρνητικό ρεκόρ. Νωρίς το πρωί της Παρασκευής, ένα ευρώ αγόραζε ένα δολάριο και 32 σεντς, ένα σεντ λιγότερο από την προηγούμενη χαμηλότερη ισοτιμία. Η νέα πτώση του δολαρίου αποδόθηκε στις φήμες ότι η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας ενδέχεται να πουλήσει ορισμένα από τα στοιχεία του ενεργητικού της που διαθέτει σε δολάρια, τα οποία είχε αγοράσει τους τελευταίους μήνες. Παράλληλα, το αμερικανικό νόμισμα επλήγη και από το σχόλιο στελέχους της Τράπεζας της Αγγλίας, ότι η πτώση μπορεί να συνεχιστεί. «Το δολάριο, πιθανότατα, θα βρισκόταν σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα, εάν δεν είχαν γίνει ορισμένες τονωτικές ενέργειες από τις κεντρικές τράπεζες ασιατικών χωρών την τελευταία διετία», σχολιάζει ο οικονομικός συντάκτης του BBC, Άντριου Γουώκερ. «Οι ασιατικές τράπεζες πωλούν το νόμισμά τους και αγοράζουν δολάρια, επιδιώκοντας τον περιορισμό των μεταπτώσεων στην ισοτιμία. Στην περίπτωση της Κίνας η πρακτική αυτή υπαγορεύεται από τη μακρόχρονη πολιτική της σταθερής ισοτιμίας του γιουάν προς το δολάριο. »Άλλες χώρες, κυρίως η Ιαπωνία, φοβούνται πως ένα ασθενές δολάριο θα πλήξει την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεών τους. Με τα δολάρια που προμηθεύονται οι ασιατικές τράπεζες αγοράζουν κυρίως έντοκα γραμμάτια του αμερικανικού δημοσίου. Σε περίπτωση που τα γραμμάτια εκποιηθούν, όπως ακούστηκε στην περίπτωση της Κίνας, το δολάριο θα δεχθεί ακόμα μεγαλύτερη πίεση», εξηγεί ο οικονομικός συντάκτης του BBC. Τις τελευταίες ώρες, το δολάριο ανέκαμψε ελαφρώς, καθώς η Τράπεζα της Κίνας διαχώρισε τη θέση της από τις φήμες που κυκλοφόρησαν. Ωστόσο, όπως εκτιμούν αναλυτές, για άλλη μία φορά αποδείχθηκε πόσο ευάλωτο είναι το αμερικανικό νόμισμα στις διαθέσεις των ασιατικών τραπεζών. Εφόσον οι τράπεζες κρίνουν ότι υπάρχει κίνδυνος να υποστούν ζημιά στο ενεργητικό τους που συνίσταται σε γραμμάτια του αμερικανικού δημοσίου, είναι λογικό να πουλήσουν ορισμένα από αυτά, συντελώντας κατά συνέπεια στην περαιτέρω πτώση του δολαρίου. Η κατάσταση αυτή, από την άλλη πλευρά, έχει εντείνει και τις ανησυχίες σχετικά με τις επιπτώσεις ενός ισχυρού ευρώ στις ευρωπαϊκές οικονομίες το 2005, καθώς το ασθενές δολάριο καθιστά περισσότερο ακριβές τις εξαγωγές στις ΗΠΑ για τους Ασιάτες και Ευρωπαίους εμπόρους.
Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2004 - 13:31 (Ώρα Λονδίνου) Δημοφιλέστατος παραμένει, έξι μήνες μετά το δημοψήφισμα για το σχέδιο Ανάν, ο πρόεδρος της Κύπρου, Τάσσος Παπαδόπουλος. Σε δημοσκόπηση που δημοσιεύει στο φύλλο της Παρασκευής η εφημερίδα «Σημερινή», η δημοτικότητα τού προέδρου Παπαδόπουλου εξακολουθεί να βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα, αγγίζοντας το 71,5%, αν και παράλληλα αυξήθηκε και το ποσοστό όσων έχουν αρνητική εικόνα για τον πρόεδρο σε 23.5%, έναντι 17,7% που ήταν την περίοδο του δημοψηφίσματος. Η ικανοποίηση του κοινού από την προεδρία του Τάσσου Παπαδόπουλου βρίσκεται στο 55,2% (17,6% είναι πολύ ικανοποιημένοι και 37,6% αρκετά). Λίγο ικανοποιημένοι είναι το 25% και καθόλου το 17,9%. Παρά τη δημοφιλία του Τάσσου Παπαδόπουλου, η ικανοποίηση των πολιτών από την κυβερνητική πολιτική παρουσιάζει σημαντική μείωση. Το ποσοστό όσων επικροτεί την κυβέρνηση έχει πέσει από το 64,9% την περίοδο του δημοψηφίσματος, σε 46%, ενώ το 52,2% έχει αρνητική άποψη. «Ναι» στο βέτο Αλλαγές καταγράφονται και στη στάση των ψηφοφόρων έναντι ενός νέου δημοψηφίσματος για το σχέδιο Ανάν. Αυξήθηκε το ποσοστό όσων δεν επιθυμούν επανάληψη του δημοψηφίσματος με κανένα τρόπο από 16,3% που ήταν τον Μάιο του 2004 στο 28,1%, όπως αυξήθηκε και από το 51,5% στο 57,5% το ποσοστό όσων επιθυμούν επανάληψη του δημοψηφίσματος μόνο στην περίπτωση που παρασχεθούν εγγυήσεις ασφάλειας και εφαρμογής, αλλά και με τροποποιήσεις ως προς τη λειτουργικότητα της λύσης. Τέλος, το 59% των Ελληνοκυπρίων θεωρούν ότι θα πρέπει η Κύπρος να ασκήσει βέτο για να αποτρέψει την Τουρκία από το να εξασφαλίσει ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων, και 28% τάσσεται εναντίον της ασκήσεως βέτο. Στη δημοσκόπηση καταγράφεται και η πρόθεση ψήφου, η οποία παρουσιάζεται ως εξής: ΑΚΕΛ 27,7%, ΔΗΣΥ 22,7%, ΔΗΚΟ 14,6%, ΕΔΕΚ 5,7%, ΝΕΟ 2,8%, Οικολόγοι 1,8%, ΕΔΗ 1,8% και ΑΔΗΚ 0,9%. Το λευκό ανέρχεται στο 4,6% και οι αναποφάσιστοι στο 13,9%. Η έρευνα έγινε από την εταιρεία CSB (Communication Service Bureau) με προσωπικές συνεντεύξεις στα σπίτια των ερωτωμένων και χρήση κάλπης. Το δείγμα της δημοσκόπησης ήταν 1.200 άτομα και ο χρόνος της έρευνας ήταν από τις 30 Οκτωβρίου έως 15 Νοεμβρίου 2004.
Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2004 - 13:46 (Ώρα Λονδίνου) Ηττήθηκε από την Λιλ και τα δοκάρια Η «Ένωση» ηττήθηκε για δεύτερο συνεχόμενο ματς στον όμιλο της στο κύπελλο ΟΥΕΦΑ, αυτή τη φορά από την γαλλική Λιλ και παρέμεινε στην τελευταία θέση του Η' ομίλου με μηδέν βαθμούς. Δύο στιγμιαία λάθη, ένα του Κωνσταντινίδη και ένα του Μιχαηλίδη δεν άφησαν να απεικονιστεί στο αποτέλεσμα η πραγματική απόδοση των ομάδων. Και τούτο διότι η ΑΕΚ πραγματοποίησε μία από τις καλύτερες εμφανίσεις της φέτος, κάτι που αναγνωρίσθηκε στο θερμό χειροκρότημα 25.000 φιλάθλων της στο τέλος του παιχνιδιού. Η ΑΕΚ είχε την καθολική υπεροχή από την αρχή του αγώνα όμως στο 26΄ ο κεντρικός αμυντικός της Λιλ, Βίτακιτς, που είχε προωθηθεί, την έστειλε στα δίχτυα (0-1) μετά από τραγικό λάθος του Κωνσταντινίδη στην μεγάλη περιοχή. Ένα λεπτό αργότερα, ο μέτριος Αυστριακός διαιτητής Μπρούγκερ, αρνήθηκε καταφανέστατο πέναλτι στην ΑΕΚ, όταν ο Ταφορό ανέτρεψε τον Αμπονσά. Στο δεύτερο ημίχρονο, η ΑΕΚ «μπήκε» ακόμα πιο δυνατά και στο 60' ο Κατσουράνης, «σημάδεψε» το δοκάρι του Σίλβα. Και ενώ όλα «μύριζαν» ισοφάριση, στο 64' ο Ντεμπουσί έκανε δύο τα τέρματα της Λιλ με καταπληκτικό σουτ, αιφνιδιάζοντας τον Μιχαηλίδη. Η ΑΕΚ ξαναμπήκε στον αγώνα στο 72', όταν με κοντινή προβολή του Αμπονσά, από ωραία εκτέλεση φάουλ του Ασουνσάο, μείωσε σε 2-1. Οι «μάχες» των παικτών της ΑΕΚ όμως με τα δοκάρια συνεχίσθηκαν Στο 88', από προσπάθεια του Καμπάνταη και σέντρα από δεξιά, ο Λυμπερόπουλος τροφοδότησε τον Σοάρες και αυτός με δεύτερη κεφαλιά έστειλε την μπάλα στο οριζόντιο δοκάρι.
Συνέντευξη στον Μιχάλη Κοσμίδη Μόνο το 13% των Ελλήνων μαθητών επιλέγει τη γαλλική γλώσσα, έγραψαν οι Τάιμς Αρχίζει σήμερα στην Ουαγκαντούγκου της Μπουρκίνα Φάσο, η διήμερη σύνοδος του Οργανισμού Γαλλοφωνίας στον οποίο αναμένεται να ενταχθεί και η Ελλάδα στα πλαίσια των προσπαθειών για τη διατήρηση της πολυγλωσσίας στον κόσμο. Στην ερώτηση τι μπορεί να προσφέρει στην Ελλάδα η ένταξη σ ένα τέτοιο οργανισμό ο εκπρόσωπος του Οργανισμού Γαλλοφωνίας, Ούγκο Σάντα απάντησε: «Το ερώτημα δεν νομίζω πως είναι πώς θα βοηθηθεί η Ελλάδα, αλλά το πώς η Ελλάδα, ή μια άλλη χώρα που θέλει να είναι μέλος του οργανισμού, και συμμερίζεται τις αρχές του, μπορεί να συμμετάσχει σ αυτόν προκειμένου να διατηρηθεί η πολιτισμική ποικιλία στον κόσμο και ιδιαίτερα στην Ευρώπη», υποστήριξε ο κ. Σάντα. Και πρόσθεσε, «πολλές απ τις σημαντικές προκλήσεις στην Ευρώπη ιδιαίτερα στον τομέα της διατήρησης των γλωσσών, σχετίζεται με τα οπτικοακουστικά μέσα και η Ελλάδα μπορεί να είναι μια από τις χώρες που θα αγωνιστούν για το στόχο αυτό. Υποθέτω, άλλωστε πως αν η Ελλάδα θέλει να γίνει μέλος του οργανισμού είναι επειδή συμφωνεί με τους στόχους του και θέλει να βοηθήσει στην επίτευξη τους». Αγγλική εναντίον γαλλικής Ο εκπρόσωπος του Οργανισμού Γαλλοφωνίας υποστήριξε ότι η αγγλική γλώσσα και η εξάπλωσή της δεν αποτελεί απειλή. «Το πρόβλημα είναι να βρεθούμε σ ένα κόσμο ομοιογενή όπου δεν υπάρχουν εγγυήσεις και προστασία της ποικιλίας και πολλοί πολιτισμοί κινδυνεύουν με εξαφάνιση. Δεν πρόκειται για μια εκστρατεία κατά των αγγλικών, αλλά για μια μάχη για την ποικιλία. Και υπάρχει ένα τεράστιος όγκος τεχνολογίας που πρέπει να αναπτυχθεί στην Ευρώπη, την Ασία και σε άλλα μέρη του κόσμου ώστε να εγγυηθεί αυτή την ποικιλία σ ένα κόσμο όπου η τεχνολογία βασισμένη στα αγγλικά εξαπλώνεται συνεχώς», είπε ο Ούγκο Σάντα στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC.
Ο Έλληνας ναυτικός, Κώστας Καστανιάς, που εξέτιε ποινή ισοβίου καθείρξεως στις φυλακές της Αιγύπτου, μεταφέρεται στην Ελλάδα, την Παρασκευή, όπου και θα εκτίσει το υπόλοιπο της ποινής του. Η μεταφορά γίνεται μετά σχετική απόφαση του υπουργείου Δικαιοσύνης της Αιγύπτου, επί τη βάσει της διμερούς συμφωνίας περί μεταφοράς κρατουμένων και λίγο πριν την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή, στην βορειαφρικανική χώρα. Υπενθυμίζεται ότι ο Κώστας Καστανιάς συνελήφθη, μαζί με δύο ακόμη Έλληνες ναυτικούς, το Νοέμβριο του 1989, για την υπόθεση του μότορσιπ «Θανάσης» στο οποίο οι αρχές της Αιγύπτου είχαν εντοπίσει και κατασχέσει οκτώ τόνους χασίς. Αρχικώς, οι τρεις είχαν καταδικασθεί σε δι απαγχονισμού θάνατο, αλλά με προσωπική παρέμβαση του Ανδρέα Παπανδρέου, η ποινή τους μετετράπη σε ισόβια. Οι δύο άλλοι ναυτικοί, Νίκος Ζαγγελίδης και Τάσος Κοντογιάννης, πέθαναν στις αιγυπτιακές φυλακές, καθώς οι προσπάθειες των προηγούμενων ελληνικών κυβερνήσεων για τη μεταφορά τους στην Ελλάδα δεν είχαν τελεσφορήσει.
Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2004 - 09:47 (Ώρα Λονδίνου) Την Παρασκευή ολοκληρώνεται το διήμερο ταξίδι του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργου Παπανδρέου, στη Μέση Ανατολή, κατά το οποίο είχε σειρά συναντήσεων με ισραηλινούς αξιωματούχους. Συγκεκριμένα, ο κ. Παπανδρέου ενημερώθηκε τον υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ, Σιλβάν Σαλόμ, και τον πρόεδρο του εργατικού κόμματος, Σιμόν Πέρες, για τις προσπάθειες επαναφοράς του «Οδικού χάρτη» πενήντα ημέρες πριν από τη διενέργεια των εκλογών στα παλαιστινιακά εδάφη. Το πρωί της Παρασκευής ο κ. Παπανδρέου επισκέφθηκε τη Ραμάλα και κατέθεσε στεφάνι στον τάφο του Γιάσερ Αραφάτ. Ακολούθως, ξεκίνησαν οι επαφές του με την παλαιστινιακή ηγεσία ενόψει των εκλογών της 9ης Ιανουαρίου. Το απόγευμα της Παρασκευής ο κ. Παπανδρέου μεταβαίνει στη Μαδρίτη, για να μετάσχει στη διήμερη σύνοδο των ευρωπαίων σοσιαλιστών ηγετών.
Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2004 - 09:36 (Ώρα Λονδίνου) Ορισμένα από τα πρωτοσέλιδα ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Θεσσαλονίκη:118 παιδιά σκλάβοι. Τα απειλούν με εγχειρήσεις αφαίρεσης οργάνων. ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): 4.500 προσλήψεις εκτός ΑΣΕΠ στην Υγεία. 3.500 μόνιμοι, 1.000 εποχικοί. Μέχρι το τέλος του έτους οι αιτήσεις. ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Η λάσπη επιστρέφει στους συκοφάντες. Χωρίς καμιά εγγύηση συμφωνίες δισεκατομμυρίων. Έγγραφα-φωτιά για το σκάνδαλο των εξοπλισμών. ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Στα ίχνη της μίζας με δύο μάρτυρες-κλειδιά. Καλούνται στην Εξεταστική Επιτροπή να καταθέσουν όσα γνωρίζουν για τους TOR-M1. Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Στα ύψη το ευρώ. Έσπασε το ψυχολογικό φράγμα του 1,32 δολαρίου. Πέφτουν οι τιμές σε: καύσιμα, ΙΧ, ηλεκτρονικά και ηλεκτρονικές συσκευές. Η ΑΥΓΗ: Η ηρωίνη σκοτώνει αλλά κυνηγάμε την κάνναβη. Έκθεση του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου. ΑΥΡΙΑΝΗ: Οι "Πάτριοτ" χτύπησαν το Πεντάγωνο. Θύελλα για τον εκπρόσωπο οπλικών συστημάτων που διορίστηκε σε θέση κλειδί στο υπουργείο Άμυνας. ΤΟ ΒΗΜΑ: Πεδίο μάχης η ΝΔ. Έριδες, γκάφες και η... Σφίγγα. Εν μέσω κρίσεως ο κ. Καραμανλής στις Πυραμίδες. Το ναυάγιο της Εξεταστικής προκαλεί αλυσιδωτές αντιδράσεις. Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Εορτοδάνεια με δόση από 5 ευρώ τον μήνα. Ο χάρτης με όλα τα προγράμματα των τραπεζών. ΕΘΝΟΣ: Πάρε θέση τώρα για την εκλογή Προέδρου. Μετά την παρέμβαση Στεφανόπουλου, μήνυμα και από Σουφλιά στον πρωθυπουργό. ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Οι Τούρκοι στρατηγοί αντιστέκονται, στο άνοιγμα της Θεολογικής Σχολής γιατί τη θεωρούν "Εσωτερική απειλή" και Το "βαθύ κράτος" του Κεμάλ φοβάται το φως της Χάλκης. ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Έγγραφο-φωτιά καίει τον Γιάννο. Φωτοτυπία-ντοκουμέντο του εγγράφου της ρωσικής κυβέρνησης αναδεικνύει την ανευθυνοϋπευθυνότητα των πρώην υπουργών Άμυνας. ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Θητεία 8 μήνες με υποχρεωτική στράτευση στα 18. Υπ. Άμυνας: Τι προβλέπει το νομοσχέδιο που κατατίθεται στη Βουλή. ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Νέο έγγραφο αδειάζει τον Σπήλιο. Πράττει ό,τι και οι προκάτοχοί του, που έστειλε στην Εξεταστική. ΕΞΠΡΕΣ: Δυσβάστακτες εγγυήσεις. Ανέρχονται σε 14,3 δισ. ευρώ και αντιστοιχούν στο 8,7% του ΑΕΠ. ΕΣΤΙΑ: Εθνική υποχρέωσις η διενέργεια εκλογών. Η συναίνεσις για τον Πρόεδρο διευκολύνει τα σχέδια του ΠΑΣΟΚ. ESPRESSO: Το μεγάλο κόλπο που ετοίμαζε ο Παλαιοκώστας. Ήθελε να ελευθερώσει τον αδελφό του από τη φυλακή. Η πληροφορία που "σταμάτησε" τον υπ' αριθμόν 1 καταζητούμενο. ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Κυβερνητικό φλερτ με το Χρηματιστήριο. Πυκνώνουν οι άνωθεν κινήσεις για την τόνωση της Κεφαλαιαγοράς. Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Αιφνιδίως νέα "μαύρη τρύπα". Το Ελεγκτικό Συνέδριο ανακάλυψε δαπάνες 4,46 δισ. ευρώ για το 2003 εκτός απογραφής. ΚΕΡΔΟΣ: Κτύπησε "κόκκινο" ο ΟΤΕ. Ζημιές 10 εκατ. ευρώ για πρώτη φορά στην ιστορία του Οργανισμού. Ο ΛΟΓΟΣ: Σε άμυνα το υπουργείο για τους εξοπλισμούς. Δυσκολεύει η θέση της ηγεσίας του υπ. Εθνικής Άμυνας. Μetro: Επικοινωνιακό λίφτινγκ ετοιμάζει η κυβέρνηση. Συστήνει επικοινωνιακό κέντρο, για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα των τελευταίων ημερών. ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Ειδικοί" λογαριασμοί υπουργείων και το 2005. Κρατικές δαπάνες 4,6 δισ. ευρώ εκτός του νέου προϋπολογισμού. ΤΑ ΝΕΑ: Στριπτίζ με... κρατική εγγύηση. Η κυβέρνηση άδειασε Εισαγγελέα- Εξεταστική. Η ΝΙΚΗ: Άτακτη υποχώρηση. "Είπα-ξείπα" Αλογοσκούφη για την ένταξη στην ευρωζώνη. Αναγκάστηκε να ανακαλέσει τον ισχυρισμό του ότι "η Ελλάδα δεν μπήκε με το σπαθί της στην ΟΝΕ". ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Κύμα ακρίβειας σε βασικά είδη κατανάλωσης. "Φωτιά" η αγορά. City Press: "Εθνική απειλή" το Πατριαρχείο για την Τουρκία. Νέα πρόκληση της Άγκυρας. TRAFFIC NEWS: Η άγνωστη σχέση του πρίγκιπα του Ντουμπάι με την Καρουσάκη. Γιατί για πρώτη φορά θα λείψει από την πρεμιέρα της. Πώς και πότε γνωρίστηκε με την τραγουδίστρια. ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Ισχυρή αισιοδοξία Παπαγεωργόπουλου. Για τα μεγάλα έργα που θα αλλάξουν τη Θεσσαλονίκη Η ΧΩΡΑ: Υπονομεύουν το ραντεβού Πούτιν- Καραμανλή. Διαπλοκή και ΠΑΣΟΚ βάζουν τορπίλες σε ένα κρίσιμο εθνικό θέμα. Ελληνοτουρκικά Η ΝΙΚΗ γράφει ότι "ως "εσωτερική απειλή" για την ασφάλεια της Τουρκίας καταγράφει το νέο δόγμα ασφαλείας που θα επεξεργαστεί προσεχώς το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας, την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης". Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) προσθέτει ότι "σε "εσωτερική απειλή" βαφτίζει η Τουρκία την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης κλιμακώνοντας την αδιαλλαξία της σχεδόν ένα μην πριν από την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής, όπου θα αποφασισθεί εάν θα λάβει ημερομηνία ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ". Σύμφωνα με τη CITY PRESS, "σε εισήγηση του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας της Τουρκίας που έχει σαν βασικό θέμα το νέο αμυντικό δόγμα της χώρας το Οικουμενικό Πατριαρχείο αναφέρεται σαν μία από τις βασικές εθνικές απειλές που αντιμετωπίζει η Τουρκία". Η ΕΣΤΙΑ αναφέρει ότι "το πολιτειακώς παντοδύναμο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας χαρακτηρίζει ως "εσωτερική απειλή" την επαναλειτουργία της Σχολής αλλά και επισημαίνει ότι "Πρέπει να παρεμποδισθούν οι προσπάθειες να μεταβληθή το υφιστάμενο καθεστώς του "Ορθοδόξου Πατριαρχείου του Φαναρίου". Οικονομία Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ επισημαίνει ότι "κρυφές πλευρές της δημοσιονομικής διαχείρισης της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ αποκαλύπτει εντυπωσιακής σαφήνειας έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Φαίνεται ότι το τελικό δημοσιονομικό έλλειμμα του 2003 θα είναι ακόμα μεγαλύτερη από τα ευρήματα της δημοσιονομικής απογραφής". Η TRAFFIC NEWS αναφέρει ότι "το 2005 αν το καταφέρουμε και θα τα καταφέρουμε θα είναι η πρώτη χρονιά που η Ελλάδα θα έχει πετύχει τον ευρωπαϊκό στόχο να μειωθεί το έλλειμμα κάτω από 3% και ουσιαστικά θα έχει μπει με το σπαθί της στην ΟΝΕ". Η ΑΠΟΦΑΣΗ γράφει ότι "σωτήρια αποδεικνύεται για τους Έλληνες η τρελή πορεία ανόδου που διαγράφει το ευρώ. Έτσι η αγορά καυσίμων και ηλεκτρονικών ειδών που εισάγονται από τις ΗΠΑ και την Ασία, κοστίζει μέχρι 40% φθηνότερα στον Έλληνα καταναλωτή". Η ΒΡΑΔΥΝΗ αναφέρει ότι "το χορό των προσφορών ξεκίνησαν οι μικρότερες τράπεζες, με κύριο όπλο τη μείωση των επιτοκίων αλλά και με δώρα, ενώ στην αντεπίθεση βρίσκονται οι μεγαλύτερες". Σύμφωνα με το ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ "νέος κύκλος ακρίβειας σε βασικά είδη κατανάλωσης έχει ξεσπάσει στην αγορά, καθώς ο ένας μετά τον άλλο οι διάφοροι επιχειρηματικοί όμιλοι προχωρούν σε ανατιμήσεις στα προϊόντα που διακινούν". Εξεταστική Επιτροπή Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) σημειώνει ότι "στοιχεία "φωτιά" που αποκαλύπτουν ότι ουδέποτε υπήρξε κανενός είδους εγγύηση του ρωσικού δημοσίου για τα αντισταθμιστικά ωφελήματα των TOR-M1 "καίνε" τον πρώην υπουργό Εθνικής Άμυνας Γ. Παπαντωνίου". ΤΟ ΒΗΜΑ επισημαίνει ότι "το ναυάγιο της Εξεταστικής έχει μετατρέψει τη ΝΔ σε πεδίο μάχης με ελεύθερους σκοπευτές, ναρκοπέδια και αντάρτικες ομάδες". ΤΑ ΝΕΑ εκτιμούν ότι "ξεγυμνώθηκε η κυβέρνηση στην υπόθεση της Εξεταστικής για τους εξοπλισμούς". Σύμφωνα με την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, "έγγραφο που αποκαλύπτει σήμερα η "Ε" αποδεικνύει ότι ο υπ. Εθνικής Αμύνης έπραξε πολύ χειρότερα απ' όσα επέρριψε η κυβέρνηση στο ΠΑΣΟΚ για να στηρίξει τη σύσταση της εξεταστικής επιτροπής για τους εξοπλισμούς". Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ προσθέτει ότι "έγγραφο - φωτιά που αποδεικνύει ότι δεν υπήρχε καμιά εγγύηση και καμία υπογραφή από τη ρωσική κυβέρνηση προς την ελληνική, ούτε κρατική (όπως υποστηρίζει το ΠΑΣΟΚ) ούτε...τραπεζική, ούτε εταιρική για την προμήθεια των TOR M1 αποκαλύπτει τις ευθύνες του Γιάννου Παπαντωνίου και τα παιχνίδια που έγιναν με τα εξοπλιστικά προγράμματα, εις βάρος της τσέπης του ελληνικού λαού". Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει ότι "δύο μάρτυρες που έπαιξαν πρωταγωνιστικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις των Ρώσων με την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θα καταθέσουν την άλλη εβδομάδα στην αρμόδια Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής". Η ΧΩΡΑ αναφέρει ότι "το ΠΑΣΟΚ υπολογίζει ότι με τον έναν ή τον άλλο τρόπο θα κατορθώσει να "εκβιάσει" έναν άρον-άρον τερματισμό του έργου της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για τις αμυντικές προμήθειες". ΤΟ ΕΘΝΟΣ σημειώνει ότι "στα χέρια του πρωθυπουργού η "καυτή πατάτα" της Επιτροπής, μετά τους χειρισμούς Σπήλιου, εκτιμούν στο ΠΑΣΟΚ. Στόχος του, υποστηρίζουν, στο επικείμενο ταξίδι του στη Μόσχα να επιδιώξει μια καλύτερα διατυπωμένη εγγύηση για τα ρωσικά TOR M1 ώστε να δικαιολογήσει την πολιτική απόφαση για σύσταση της Επιτροπής". Το Μetro τονίζει ότι "νέα ένταση προκάλεσε χθες στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τους εξοπλισμούς η κατάθεση εγγράφων που καταδεικνύουν, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι ουδέποτε υπήρξε κάποιου είδους εγγύηση του ρωσικού Δημοσίου για τα αντισταθμιστικά ωφελήματα των TOR M1. Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων
Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2004 - 07:18 (Ώρα Λονδίνου) Ενίσχυση των κυανοκράνων στην Αϊτή Τα Ηνωμένα Έθνη πρόκειται να ενισχύσουν την ειρηνευτική δύναμη που βρίσκεται στην Αϊτή. Ο διοικητής της δύναμης των κυανοκράνων στην Αϊτή, Ελένο Περέιρα μιλώντας στο BBC είπε ότι θα σταλούν ενισχύσεις 2.000 στρατιωτών για να αντιμετωπίσουν τις ομάδες των ανταρτών που τρομοκρατούν τους κατοίκους των περιοχών γύρω από την πρωτεύουσα Πορτ Ο Πρενς. Να σημειωθεί ότι της ειρηνευτικής δύναμης στην Αϊτή ηγείται στρατιωτική δύναμη της Βραζιλίας. Ο Βραζιλιάνος διοικητής υποστήριξε ότι αν και δεν επικρατεί χάος στην Αϊτή η μακρόχρονη παρουσία της ειρηνευτικής δύναμης είναι απαραίτητη. Όπως επίσης είναι αναγκαία η αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας. Εκατοντάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν στις ταραχές που ξέσπασαν πέρυσι αμέσως μετά την ανατροπή του προέδρου Ζαν Μπερνάρ Αριστίντ. Η κατάσταση στην Αϊτή επιδεινώθηκε και από το καταστροφικό πέρασμα των τυφώνων.
Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2004 - 08:09 (Ώρα Λονδίνου) Κατ' οίκον έρευνες στη Φαλούτζα Τα αμερικανικά στρατεύματα συνεχίζουν τους ελέγχους Δύο Αμερικανοί πεζοναύτες σκοτώθηκαν και τρεις τραυματίσθηκαν στη Φαλούτζα όταν δέχθηκαν επίθεση με χειροβομβίδα καθώς πραγματοποιούσαν έρευνα σε σπίτι της πόλης. Ακολούθησε ανταλλαγή πυρών μεταξύ των Αμερικανών πεζοναυτών και των ανταρτών κατά την οποία σκοτώθηκαν τρεις αντάρτες. Οι αμερικανικές δυνάμεις συνεχίζουν τις έρευνες στα ερειπωμένα σπίτια της Φαλούτζα και σύμφωνα με τον Αμερικανό διοικητή, Τζον Σκάτλερ το 50% των σπιτιών έχει ελεγχθεί. Ο ίδιος στρατιωτικός αξιωματούχος διαβεβαίωσε ότι η ασφάλεια στη Φαλούτζα θα έχει πλήρως αποκατασταθεί μέχρι τον Ιανουάριο για τη διεξαγωγή των εκλογών. Εντοπισμός οπλοστασίου Ένα τεράστιο οπλοστάσιο το οποίο θα ήταν επαρκές για μία μαζική εξέγερση σε ολόκληρο το Ιράκ ανακάλυψαν οι αμερικανικές δυνάμεις στη Φαλούτζα. Στο οπλοστάσιο περιλαμβάνονται όλμοι, χειροβομβίδες, ρουκέτες και υλικό για την παραγωγή βομβών. Ο αμερικανικός στρατός αναφέρει ότι σε καμία περίπτωση τα όπλα αυτά δεν κρύφτηκαν στη Φαλούτζα με μοναδικό σκοπό την προστασία της πόλης. Οι Αμερικανοί στρατιώτες ανακάλυψαν επίσης ένα εργαστήριο και οδηγίες για την παρασκευή άνθρακος, σύμφωνα με Ιρακινό αξιωματούχο. Οι αμερικανικές ειδικές δυνάμεις συνεχίζουν τους ελέγχους τους στην πόλη, έπειτα από τη μεγάλη επίθεση που πραγματοποιήθηκε στις αρχές του μήνα. Η Φαλούτζα είναι ακόμη χωρίς νερό και ηλεκτρικό και πιστεύεται ότι θα χρειαστούν αρκετές εβδομάδες μέχρι να επιστρέψουν στα σπίτια τους οι πολίτες της πόλης. Στο μεταξύ, τα βρετανικά στρατεύματα συνεχίζουν τις επιθέσεις τους εναντίον οπαδών του Σαντάμ Χουσεΐν και του πρώην καθεστώτος, βρίσκονται στον ποταμό Ευφράτη στο κεντρικό Ιράκ. Πιστεύεται ότι η Φαλούτζα είναι το κέντρο των ξένων μαχητών, οι οποίοι ήρθαν στο Ιράκ για να πολεμήσουν εναντίον των δυνάμεων κατοχής.
Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2004 - 05:24 (Ώρα Λονδίνου) Συνέντευξη στον Μιχάλη Κοσμίδη Μόνο το 13% των Ελλήνων μαθητών επιλέγει τη γαλλική γλώσσα, έγραψαν οι Τάιμς Αρχίζει σήμερα στην Ουαγκαντούγκου της Μπουρκίνα Φάσο, η διήμερη σύνοδος του Οργανισμού Γαλλοφωνίας στον οποίο αναμένεται να ενταχθεί και η Ελλάδα στα πλαίσια των προσπαθειών για τη διατήρηση της πολυγλωσσίας στον κόσμο. Στην ερώτηση τι μπορεί να προσφέρει στην Ελλάδα η ένταξη σ ένα τέτοιο οργανισμό ο εκπρόσωπος του Οργανισμού Γαλλοφωνίας, Ούγκο Σάντα απάντησε: «Το ερώτημα δεν νομίζω πως είναι πώς θα βοηθηθεί η Ελλάδα, αλλά το πώς η Ελλάδα, ή μια άλλη χώρα που θέλει να είναι μέλος του οργανισμού, και συμμερίζεται τις αρχές του, μπορεί να συμμετάσχει σ αυτόν προκειμένου να διατηρηθεί η πολιτισμική ποικιλία στον κόσμο και ιδιαίτερα στην Ευρώπη», υποστήριξε ο κ. Σάντα. Και πρόσθεσε, «πολλές απ τις σημαντικές προκλήσεις στην Ευρώπη ιδιαίτερα στον τομέα της διατήρησης των γλωσσών, σχετίζεται με τα οπτικοακουστικά μέσα και η Ελλάδα μπορεί να είναι μια από τις χώρες που θα αγωνιστούν για το στόχο αυτό. Υποθέτω, άλλωστε πως αν η Ελλάδα θέλει να γίνει μέλος του οργανισμού είναι επειδή συμφωνεί με τους στόχους του και θέλει να βοηθήσει στην επίτευξη τους». Αγγλική εναντίον γαλλικής Ο εκπρόσωπος του Οργανισμού Γαλλοφωνίας υποστήριξε ότι η αγγλική γλώσσα και η εξάπλωσή της δεν αποτελεί απειλή. «Το πρόβλημα είναι να βρεθούμε σ ένα κόσμο ομοιογενή όπου δεν υπάρχουν εγγυήσεις και προστασία της ποικιλίας και πολλοί πολιτισμοί κινδυνεύουν με εξαφάνιση. Δεν πρόκειται για μια εκστρατεία κατά των αγγλικών, αλλά για μια μάχη για την ποικιλία. Και υπάρχει ένα τεράστιος όγκος τεχνολογίας που πρέπει να αναπτυχθεί στην Ευρώπη, την Ασία και σε άλλα μέρη του κόσμου ώστε να εγγυηθεί αυτή την ποικιλία σ ένα κόσμο όπου η τεχνολογία βασισμένη στα αγγλικά εξαπλώνεται συνεχώς», είπε ο Ούγκο Σάντα στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC.
Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2004 - 04:24 (Ώρα Λονδίνου) Η Ελλάδα αποσύρεται απ' την εκπαίδευση Ιρακινών Του ανταποκριτή μας στις Βρυξέλλες, Γιώργου Δαράτου Ο Κώστας Καραμανλής είχε υποσχεθεί ελληνική βοήθεια στην εκπαίδευση αξιωματικών από το Ιράκ Η Ελλάδα ακύρωσε την Τετάρτη κάθε συμμετοχή της στην εκπαίδευση των αξιωματικών του νέου ιρακινού στρατού. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες, η ελληνική κυβέρνηση ειδοποίησε τη στρατιωτική ηγεσία του ΝΑΤΟ ότι αποσύρει την προσφορά της για την εκπαίδευση νέων αξιωματικών από το Ιράκ στο κέντρο εκπαίδευσης που διαθέτει στο Κιλκίς και που λειτουργεί στα πλαίσια της ΝΑΤΟϊκής πρωτοβουλίας, «Σύμπραξη για την Ειρήνη». Η ελληνική κυβέρνηση παράλληλα απέσυρε και τις προσφορές της σε μια σειρά άλλων πέντε ή έξι δευτερευόντων τομέων που σχετίζονται με την ανασυγκρότηση της νέας στρατιωτικής δομής του Ιράκ. Αυτές οι ελληνικές προσφορές είχαν κατατεθεί από τον πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή, και είχαν εγκριθεί από το ΝΑΤΟ στη Σύνοδο Κορυφής της Συμμαχίας που πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το περασμένο Ιούνιο. Οι ίδιες διπλωματικές πηγές υποστηρίζουν ότι αυτή η απόφαση της Αθήνας συνιστά την «απάντησή της» στην Ουάσιγκτον επειδή αυτή χωρίς να την έχει προηγουμένως ενημερώσει προχώρησε στη μονομερή αναγνώριση της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας με το συνταγματικό της όνομα. Άγνωστο παραμένει πώς θα αντιδράσουν οι Ηνωμένες Πολιτείες. Μια πρώτη αντίδραση θα μπορούσε να είναι έλεγαν οι ίδιες πηγές η συνέχιση ενός αρνητικού κλίματος της απορριπτικής στάσης των Ηνωμένων Πολιτειών σε πιθανό αίτημα της Λευκωσίας να πάρει μέρος έμμεσα στη δράση της Συμμαχίας, όχι βέβαια ως μέλος της αλλά στα πλαίσια της «Σύμπραξης για την Ειρήνη».
Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2004 - 06:50 (Ώρα Λονδίνου) Άγνωστος εισέβαλε σε σχολείο της κεντρικής Κίνας και μαχαίρωσε θανάσιμα οκτώ αγόρια την ώρα που κοιμόντουσαν στους κοιτώνες του σχολείου. Η επίθεση σημειώθηκε στην πόλη Ρούζου στην επαρχία Χενάν. Εκτός από τα οκτώ θύματα υπήρχαν και τέσσερις τραυματίες, οι δύο σοβαρά. Το πρακτορείο ειδήσεων Ξινχούα μετέδωσε ότι ο δράστης παραμένει ασύλληπτος. Παρόμοιες επιθέσεις σημειώθηκαν και σε άλλα σχολεία της χώρας τους τελευταίους μήνες. Το Σεπτέμβριο στη Σαντόγκ άγνωστος επιτέθηκε με μαχαίρι και τραυμάτισε 24 μαθητές. Ο δράστης της επίθεσης του Σεπτεμβρίου εκτελέστηκε την Τετάρτη. Στο Πεκίνο αλλά και σε άλλες περιοχές της Κίνας η φύλαξη των σχολείων και των μαθητών έχει ανατεθεί σε επαγγελματίες φρουρούς.
Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2004 - 07:18 (Ώρα Λονδίνου) Ενίσχυση των κυανοκράνων στην Αϊτή Τα Ηνωμένα Έθνη πρόκειται να ενισχύσουν την ειρηνευτική δύναμη που βρίσκεται στην Αϊτή. Ο διοικητής της δύναμης των κυανοκράνων στην Αϊτή, Ελένο Περέιρα μιλώντας στο BBC είπε ότι θα σταλούν ενισχύσεις 2.000 στρατιωτών για να αντιμετωπίσουν τις ομάδες των ανταρτών που τρομοκρατούν τους κατοίκους των περιοχών γύρω από την πρωτεύουσα Πορτ Ο Πρενς. Ο Βραζιλιάνος διοικητής υποστήριξε ότι αν και δεν επικρατεί χάος στην Αϊτή η μακρόχρονη παρουσία της ειρηνευτικής δύναμης είναι απαραίτητη. Όπως επίσης είναι αναγκαία η αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας. Εκατοντάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν στις ταραχές που ξέσπασαν πέρυσι αμέσως μετά την ανατροπή του προέδρου Ζαν Μπερνάρ Αριστίντ. Η κατάσταση στην Αϊτή επιδεινώθηκε και από το καταστροφικό πέρασμα των τυφώνων.
Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2004 - 06:28 (Ώρα Λονδίνου) Πρωτοβουλίες για την αποκλιμάκωση της κρίσης Αποστολή στο Κίεβο, Θανάσης Αυγερινός Στο Κίεβο ο Σολάνα με στόχο την αποκλιμάκωση της κρίσης Αναμένοντας τέσσερις διαφορετικές αντιπροσωπείες μεσολαβητών στο Κίεβο ξεκινά η πέμπτη ημέρα αβεβαιότητας και αδιεξόδων. Στην ουκρανική πρωτεύουσα καταφθάνουν ως μεσολαβητές ο υπεύθυνος Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χαβιέρ Σολάνα, ο πρωθυπουργός της Πολωνίας, Αλεξάντερ Κβασνιέφσκι, ο γενικός γραμματέας του ΟΑΣΕ Γαν Κούμπις και εκπρόσωποι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σε μια προσπάθεια συμφιλίωσης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. Οι υποστηρικτές της τελευταίας πανηγύρισαν έως τα ξημερώματα την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου να εξετάσει τη Δευτέρα προσφυγή κατά της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής, αφού πρώτα απαγόρευσε έως τότε τη δημοσίευση στις εφημερίδες της κυβέρνησης των αποτελεσμάτων των εκλογών, βάσει των οποίων πρόεδρος της χώρας εκλέγεται ο νυν πρωθυπουργός Γιανουκόβιτς. Μέχρι στιγμής, είναι αδιευκρίνιστο εάν η απόφαση σηματοδοτεί περισσότερο την εξασφάλιση χρόνου για εκτόνωση της κρίσης ή αποτελεί νίκη της αντιπολίτευσης, όπως τη θεωρεί ο ηγέτης της Βίκτορ Γιούσενκο, πάντως το επιτελείο Γιανουκόβιτς δήλωσε ενοχλημένο ότι βάσει του εκλογικού νόμου ούτε το Ανώτατο Δικαστήριο μπορεί να ακυρώσει τις εκλογές και το ήδη ανακοινωμένο αποτέλεσμά τους. Αμφιλεγόμενη αποδείχθηκε η μεσολαβητική προσπάθεια του πρώην προέδρου της Πολωνίας Λεχ Βαλέσα, ο οποίος χαιρέτισε συγκέντρωση της αντιπολίτευσης στο πλευρό του Γιούσενκο, καταφέρθηκε μάλιστα εναντίον του προέδρου Πούτιν, ότι αδυνατεί να αποδεχθεί τη λαϊκή βούληση και ισχυρίστηκε ότι έχει εξουσιοδότηση του ΟΑΣΕ, γεγονός που αργότερα διαψεύστηκε. Ο Ρώσος αναλυτής Μάρκοφ έκανε λόγο για πολωνοαμερικανικό σχέδιο κατάληψης της εξουσίας στην Ουκρανία, με σκοπό τη στροφή της σε αντιρωσική κατεύθυνση, αποκαλύπτοντας μερικούς από τους φόβους του Κρεμλίνου. Νωρίτερα, ο Βλαντίμιρ Πούτιν είχε για δεύτερη φορά συγχαρεί τον Γιανουκόβιτς για τη νίκη του, τονίζοντας τη στρατηγική συνεργασία των δύο χωρών και τις προοπτικές του υπό διαμόρφωση ενιαίου οικονομικού τους χώρου, αλλά και δηλώνοντας στην ευρωρωσική διάσκεψη της Χάγης ότι είναι έτοιμος να συνεργαστεί με οποιονδήποτε Ουκρανό πρόεδρο. Μετά τη Ρωσία και τη Λευκορωσία, συγχαρητήρια στον Γιανουκόβιτς έστειλαν και οι ηγέτες Καζακστάν, Ουζμπεκιστάν και Αρμενίας. Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Ιγκόρ Ιβανόφ διέψευσε ότι ρωσικές ειδικές δυνάμεις έχουν μετακινηθεί ήδη στο Κίεβο και χαρακτήρισε κατευθυνόμενες τις φήμες για επικείμενη επέμβασή τους. Η επιτροπή Εθνικής Σωτηρίας υπό τον Βίκτωρ Γιούσενκο υπέγραψε τα πρώτα διατάγματά της για τη συγκρότηση ομάδων αυτοάμυνας και έχει οργανώσει συσσίτια και υπνωτήρια σε σειρά κτηρίων του κέντρου της πόλης, που έχουν καταληφθεί, αναγγέλλοντας τον αποκλεισμό των κυβερνητικών υπηρεσιών. Στις συγκεντρώσεις εμφανίστηκαν για πρώτη φορά χθες και εκπρόσωποι υπηρεσιών ασφαλείας με στολή δηλώνοντας ότι δεν θα στραφούν εναντίον του λαού τους.
Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2004 - 04:52 (Ώρα Λονδίνου) Διάσταση ΕΕ - Ρωσίας για την Ουκρανία Η σύνοδος κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης Ρωσίας, χθες, στη Χάγη έδωσε στις ευρωπαϊκές εφημερίδες μια νέα πτυχή της κρίσης στην Ουκρανία. Το ενδιαφέρον του ισπανικού Τύπου εστιάζεται στη συνάντηση του βασιλικού ζεύγους της χώρας με τoν πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζορτζ Μπους. Καιρός για κριτική από την ΕΕ στη Ρωσία Η γερμανική εφημερίδα «Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε Τσάιτουνγκ» (FRANKFURTER ALLGEMEINE ZETUNG) υποστηρίζει ότι είναι πλέον καιρός η Ευρωπαϊκή Ένωση να υιοθετήσει πιο σκληρή και κριτική στάση απέναντι στη Ρωσία. Η ίδια εφημερίδα εκτιμά ότι οι ηγέτες της ΕΕ άργησαν να ασκήσουν κριτική για τις εξελίξεις στην Ουκρανία, διότι δεν ήθελαν να παραδεχτούν ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν ήταν ο «ιθύνων νους» της εκλογικής νοθείας στην Ουκρανία. Η «Αλγκεμάινε Τσάιτουνγκ» καταλήγει ότι ενώ τα νέα κράτη μέλη της ΕΕ έσπευσαν να εκφράσουν την ανησυχία τους για την κατάσταση στην Ουκρανία τα ιδρυτικά κράτη μέλη επέδειξαν απροθυμία στην αναγνώριση του προβλήματος. «Είναι πλέον καιρός να ξεκαθαρίσουν στον Βλαντιμίρ Πούτιν ότι το πετρέλαιο και το αέριο δεν είναι οι πιο βασικές αξίες της ΕΕ», τονίζει η γερμανική εφημερίδα. Την ίδια άποψη εκφράζει σε άρθρο της και η σλοβάκικη εφημερίδα «Πράβντα» (PRAVDA). «Η παλαιά ΕΕ βλέπει τη Ρωσία ως ένα σταθερό προμηθευτή πετρελαίου και φυσικού αερίου και γι αυτό δεν ακόμα έτοιμη ν αλλάξει τη στάση της», επισημαίνει η «Πράβντα». Η αυστριακή εφημερίδα «Ντερ Στάνταρντ» (DER STANDARD) υποστηρίζει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να υιοθετήσει μια πιο ισορροπημένη στάση απέναντι στη Ρωσία. «Η ΕΕ πρέπει να αποφύγει μια ενδεχόμενη, έστω και ρητορική, επιστροφή στην ψυχροπολεμική περίοδο», γράφει η «Ντερ Στάνταρντ» και προσθέτει, «ωστόσο, οφείλει να μείνει σταθερή στις αδιαπραγμάτευτες αξίες της Ευρώπης». Η εφημερίδα υπογραμμίζει ότι η ΕΕ δεν έχει τη δυνατότητα να επιβάλει κυρώσεις στην Μόσχα, η οποία, εν αντιθέσει, μπορεί κάλλιστα να διαταράξει την ευρωπαϊκή οικονομία εάν σταματήσει να προμηθεύει τις χώρες της ΕΕ με φυσικό αέριο. Μαθήματα ελευθερίας Η γερμανική εφημερίδα «Ντερ Ταγκεσπίγκελ» (DER TAGESSPIEGEL) εκφράζει το θαυμασμό της για τις προσπάθειες της ουκρανικής αντιπολίτευσης να ανέλθει στην εξουσία. «Οι Ουκρανοί διδάσκουν σ όλο τον κόσμο τι σημαίνει να έχεις πολιτικά πιστεύω», γράφει η γερμανική εφημερίδα και υποστηρίζει, ότι «πλέον στην Ουκρανία όλα είναι πιθανά: η έκρηξη της βίας, ο σταδιακός τερματισμός των διαμαρτυριών ή η επικράτηση της αντιπολίτευσης». Και η «Ντερ Ταγκεσπίγκελ» προσθέτει, «ο αγώνας αυτός λαμβάνει χώρα στην Ουκρανία, αλλά η Δύση μπορεί να βοηθήσει είτε εκφράζοντας την αλληλεγγύη της είτε απειλώντας με την επιβολή κυρώσεων». Στη Ρωσία σε άρθρο γνώμης η εφημερίδα «Κρασνάγια Ζβέζντα» (KRASNAYA ZVEDA) αναγνωρίζει το χάσμα μεταξύ της Ρωσίας και της ΕΕ. «Αν και κατηγορείται για ύπουλες ραδιουργίες και αυτοκρατορικές φιλοδοξίες, ο αντικειμενικός στόχος της Ρωσίας είναι πολύ πιο απλός και διαφανής: η Ρωσία επιθυμεί να διαφυλάξει τη μακρόχρονη σχέση της με μια χώρα, με την οποία δε συνδέεται μόνο γεωγραφικά, ιστορικά και οικονομικά, αλλά και με εκατομμύρια δεσμούς αίματος», γράφει το σχόλιο της ρωσικής εφημερίδας και καταλήγει, «αλλά και οι στόχοι της ΕΕ είναι ξεκάθαροι: η ΕΕ θέλει να αποδυναμώσει τη ρωσοουκρανική συμμαχία για να υποβαθμίσει στη συνέχεια τη Ρωσία». Μια άλλη ρωσική εφημερίδα η «Νεζαβισιμάγια Γκαζέτα» (NEZAVISIMAYA GAZETA) κατηγορεί τον Βλαντιμίρ Πούτιν για απερισκεψία όσον αφορά την εσπευσμένη αναγνώριση του εκλογικού αποτελέσματος της Ουκρανίας, διότι, όπως επισημαίνει η εφημερίδα, «μ αυτό τον τρόπο δεν είχε την ευκαιρία να λάβει υπόψιν τις αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας». Πώς να κάνεις φίλους Μ αφορμή την επίσκεψη του βασιλικού ζεύγους της Ισπανίας στο Τέξας και συγκεκριμένα στο ράντσο του Αμερικανού προέδρου, η ισπανική εφημερίδα «Ελ Παΐς» (EL PAIS) αποκαλεί τον Χουάν Κάρλος «καλύτερο πρεσβευτή της χώρας του». «Η σοσιαλιστική κυβέρνηση οφείλει να εκμεταλλευτεί τον μονάρχη, ο οποίος έχει μεγαλύτερη δυνατότητα ελιγμών και επιρροής», υποστηρίζει η «»Ελ Παΐς» και προσθέτει ότι «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Χουάν Κάρλος μετέφερε μήνυμα του Θαπατέρο στον Μπους ενώ παράλληλα διαβίβασε τις εντυπώσεις του Αμερικανού προέδρου στον Ισπανό πρωθυπουργό». Η «Ελ Μούντο» (EL MUNDO) υποστηρίζει ότι «οι νέοι φίλοι» της ισπανικής κυβέρνησης δεν πείθουν. «Η φωτογραφία του Θαπατέρο μ έναν ηγέτη καρικατούρα της όπερας, όπως ο Ούγο Τσάβες και η αναθέρμανση των σχέσεων με τον Φιντέλ Κάστρο της Κούβας, φανερώνουν τι είδους συμμάχους προτιμάει η νέα κυβέρνηση», σχολιάζει η ισπανική εφημερίδα.
|