Compact version |
|
Sunday, 26 January 2025 | ||
|
Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real AudioΕιδήσεις 04-11-24
Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2004 - 03:16 (Ώρα Λονδίνου) Στον κίνδυνο εμφυλίου στην Ουκρανία αλλά και της αναβίωσης ψυχροπολεμικού κλίματος ανάμεσα στη Δύση και τη Ρωσία, επικεντρώνονται οι βρετανικές εφημερίδες «Από την διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης οι ρώσοι δεν έπαψαν να θεωρούν την Ουκρανία μέρος της επικράτειας τους, γράφουν οι Φαινάνσιαλ Τάιμς εκτιμώντας ότι η ανοιχτή υποστήριξη της Ευρώπης προς την αντιπολίτευση ήταν παρακινδυνευμένη επιλογή που μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τις σχέσης της με την Μόσχα. Η κρίση στην Ουκρανία αποδεικνύει το πόσο εύθραυστη και ευάλωτη είναι η Νέα Τάξη Πραγμάτων που δημιούργησε η διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης, γράφει η Γκάρντιαν. Ο πολιτικός αναλυτής Σαίμον Τισντόλ εκτιμά πως οι εξελίξεις στην Ουκρανία θα έχουν ευρύτερες γαιοπολιτικές συνέπειες: Θα εντείνουν τον εθνικισμό στη Ρωσία και θα ωθήσουν χώρες όπως η Λευκορωσία, η Μολδάβα ακόμα και η Σερβία του εθνικιστή Κοστούνιτσα να επιδιώξουν μεγαλύτερη σύσφιξη των σχέσεων με την Ρωσία του Πούτιν. «Ο Ψυχρός Πόλεμος της Ουκρανίας» τιτλοφορείται το πρωτοσέλιδο της Ιντιπέντεντ που σημειώνει ότι η κρίση στην χώρα ατή ήταν προ πολλού διαφαινόμενη, λόγω της έλλειψης εθνοτικής συνοχής. Οι Τάιμς τονίζουν ότι η υποστήριξη των ΗΠΑ προς την ουκρανική αντιπολίτευση θέτει σε κίνδυνο τις καλές σχέσεις Ουάσινκτον-Μόσχας. Διαβλέπει μάλιστα η εφημερίδα επιστροφή σε εποχές ψυχρού πολέμου. Για την Ντέιλι Τέλεγκραφ, αν η πολιτική κρίση στην Ουκρανία κλιμακωθεί, θα δεχθεί ισχυρό πλήγμα η πολιτική φιλοδοξία του Βλαδίμιρ Πούτιν να αποκαταστήσει την επιρροή του Κρεμλίνου στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας και τον Καύκασο. Νέες καταγγελίες για τα Μάρμαρα του Παρθενώνα Όπως αναφέρουν οι Τάιμς, νέο πλήγμα δέχεται στο Βρετανικό Μουσείο, μετά την επίθεση που εξαπέλυσε ο καθηγητής αρχαιολογίας του Κέιμπριτζ Αντονι Σνοντγκράς, για την κακή συντήρηση των γλυπτών από του Μουσείο. Ο βρετανός πανεπιστημιακός καταγγέλει ότι τα μάρμαρα που κρατούνται στο Μουσείο έχουν υποστεί μεγάλη αλλοίωση κι αυτό αποδεικνύεται από την σύγκριση τους με τα άρτι συντηρηθέντα αντίστοιχα τους στην Αθήνα. Κατά τον καθηγητή Σνόντγκρας, ο καθαρισμός που υπέστησαν τα αρχαία μνημεία από το Βρετανικό Μουσείο είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια περίπου ενός χιλιοστού της επιφανείας τους.
Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2004 - 21:41 (Ώρα Λονδίνου) Ετοιμότητα της Συρίας για διαπραγματεύσεις Την ολοκληρωτική αποχώρηση των Ισραηλινών από τα υψώματα του Γκολάν, ζητά η Συρία Ο πρόεδρος της Συρίας, Μπασάρ αλ Ασάντ είναι έτοιμος για συνομιλίες με το Ισραήλ «χωρίς προϋποθέσεις», δήλωσε μετά από συνάντηση που είχε μαζί του στη Δαμασκό, ο ειδικός συντονιστής των Ηνωμένων Εθνών για τη Μέση Ανατολή, Τέργιε Ρεντ Λάρσεν. Οι ειρηνευτικές συνομιλίες Συρίας-Ισραήλ είχαν σταματήσει το 2000, προσκρούοντας στην άρνηση του Ισραήλ για ολοκληρωτική αποχώρηση από τα κατεχόμενα από το 1967 υψώματα του Γκολάν, όπως απαιτούσε η Δαμασκός. Ο αντιπρόεδρος της ισραηλινής κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Σιλβάν Σαλόμ, δήλωσε πως ελπίζει να είναι αληθινές οι πληροφορίες. Το Ισραήλ επιθυμεί πραγματικά την επανάληψη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων είπε, σημειώνοντας όμως συγχρόνως ότι δεν μπορεί να κατανοήσει τον «πόθο» της Συρίας για διαπραγματεύσεις, τη στιγμή που υποστηρίζει τρομοκρατικές οργανώσεις και προσφέρει καταφύγιο σε στελέχη τους. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι στην Ιερουσαλήμ δήλωναν στον ανταποκριτή του ΒΒC ότι δεν υπάρχει κάτι το καινούργιο στις πληροφορίες από τη δαμασκό περί ετοιμότητας της Συρίας για ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.
Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2004 - 23:06 (Ώρα Λονδίνου) Δεν αναγνωρίζει το επίσημο αποτέλεσμα ο αρχηγός της αντιπολίτευσης Μιλώντας στους οπαδούς του ου συγκεντρώθηκαν στο Κίεβο για Τρίτη συνεχόμενη ημέρα, διαμαρτυρόμενοι για την ανακήρυξη του πρωθυπουργού, Βίκτορ Γιανούκοβιτς, ως νικητή των προεδρικών εκλογών της Κυριακής, ο Βίκτορ Γιουσένκο προειδοποίησε ότι η χώρα αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο εμφύλιου πολέμου , ενώ προέτρεψε τους εργαζόμενους να κατέλθουν σε γενική απεργία. Ο αρχηγός της αντιπολίτευσης χαρακτήρισε «έγκλημα» και δεν αναγνώρισε τα επίσημα αποτελέσματα της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής, σύμφωνα με τα οποία νικητής αναδεικνύεται ο κ. Γιανούκοβιτς με 49,46% των ψήφων, έναντι 46,61% του κ. Γιουσένκο. Ο κ. Γαινούκοβιτς σε τηλεοπτικό του μήνυμα είπε ότι είναι ο νέος πρόεδρος της χώρας και ότι θα αναζητήσει τρόπους εξόδου από την κρίση, σε συνομιλίες με την αντιπολίτευση. Παρότι ο πρόεδρος της χώρας. Λεονίντ Κούτσμα. Προειδοποίησε τις ξένες χώρες να μην επεμβαίνουν στις εσωτερικές υποθέσεις της Ουκρανίας, ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων πολιτειών Κόλιν Πάουελ, δήλωσε ότι δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά ως νόμιμα τα αποτελέσματα των ουκρανικών, προεδρικών εκλογών. Θα υπάρξουν συνέπειες στις σχέσεις ΗΠΑ-Ουκρανίας, εάν η κυβέρνηση στο Κίεβο δεν δείξει την απαραίτητη υπευθυνότητα, είπε ο κ. Πάουελ. Η Ουκρανία βρίσκεται σε μία κρίσιμη φάση και καλείται να αποφασίσει εάν βρίσκεται στο πλευρό των δυνάμεων της δημοκρατίας, είπε ο κ. Πάουελ. Σοβαρές επιφυλάξεις στην εγκυρότητα των εκλογών έχουν εκφράσει επίσης η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ.
Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2004 - 20:06 (Ώρα Λονδίνου) Ο επενδυτικός κόσμος ανησυχεί για τις προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας Έβδομο ιστορικό ρεκόρ σημείωσε η τιμή του ευρώ έναντι του δολαρίου, καθώς το ευρωπαϊκό νόμισμα σκαρφάλωσε στα 1,31 δολάρια και στη συνέχεια υποχώρησε ελαφρά. Ο επενδυτικός κόσμος ανησυχεί για τις προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας, ενώ κάποιοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών εσκεμμένα επιτρέπει τη διολίσθηση του δολαρίου, διότι με αυτό τον τρόπο εξυπηρετούνται οι αναπτυξιακές ανάγκες της χώρας του. Τα αμερικανικά προϊόντα γίνονται πιο ανταγωνιστικά, καθώς η τιμή τους πέφτει. Ο Νιλ Σμιθ είναι διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας ΕΗS Partners που παρέχει συμβουλές σε επενδυτές και επιχειρήσεις και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού: «Όλα εξαρτώνται από το ποια μεριά του Ατλαντικού βρίσκεσαι. Εάν είμαι επιχειρηματίας στον τομέα των εξαγωγών στις ΗΠΑ τότε προφανώς είμαι περιχαρής με την παρούσα ισοτιμία του συναλλάγματος. Εάν είμαι στη Βρετανία, τα πράγματα είναι δύσκολα και δεν κερδίζω τίποτα από τη συνεχή πτώση του δολαρίου», τόνισε ο Νιλ Σμιθ και ανάλογη ήταν και η δήλωση του επικεφαλής του λογιστικού γραφείου της αμερικανικής εταιρείας ηλεκτρονικών υπολογιστών, Ντελ, του Τζιμ Σνάιντερ. «Όταν το ευρώ ενισχύεται έναντι του δολαρίου, η τιμή του προϊόντος μας γίνεται πιο προσιτή και έτσι δικαιολογείται η ξαφνική αυξημένη ζήτηση του προϊόντος μας στην Ευρώπη». Ο καθηγητής Λόρενς Γουάιτ του πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης τόνισε ότι τα πραγματικά προβλήματα θα εγκύψουν όταν ο επενδυτικός κόσμος χάσει την εμπιστοσύνη του στο δολάριο και την Αμερική. «Φοβάμαι ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί επ αόριστο η πτώση της τιμής του δολαρίου. Είτε θα σταματήσει σταδιακά ή θα κλείσει απότομα σε μια τιμή και θα υπάρξει ξαφνικός πυρετός στις αγορές. Η υποτίμηση του δολαρίου είναι μεγάλη. Οι κεντρικές τράπεζες πρέπει να επέμβουν διότι καταγράφονται τεράστιες απώλειες». Η πτωτική τάση του δολαρίου θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα συνεχιστεί. Το αδύναμο αμερικανικό δολάριο είναι μουσική στα αυτιά των καταναλωτών ενόψει των Χριστουγέννων και ό,τι χειρότερο για τις μη αμερικανικές εταιρείες που προσπαθούν να πουλήσουν τα προϊόντα τους στους Αμερικανούς καταναλωτές.
Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2004 - 19:26 (Ώρα Λονδίνου) O Ζακ Σιράκ είναι ο πρώτος Γάλλος πρόεδρος που επισκέπτεται τη Λιβύη τα τελευταία 51 χρόνια Στην περαιτέρω ομαλοποίηση των διμερών σχέσεων και των σχέσεων των δυτικών χωρών με τη Λιβύη εντάσσεται η επίσκεψη που πραγματοποιεί στη Λιβύη ο πρόεδρος της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ. Η επίσκεψη Σιράκ πραγματοποιείται μετά από επισκέψεις που πραγματοποίησαν στην Τρίπολη ο καγκελάριος της Γερμανίας, Γκέρχαρντ Σρέντερ και ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ., μετά τη «χαλάρωση» των ευρωπαϊκών κυρώσεων και του εμπάργκο πώλησης όπλων που είχε επιβληθεί στη χώρα του Μουαμάρ Καντάφι. Το τελευταίο εμπόδιο στην αποκατάσταση των σχέσεων της Γαλλίας με τη Λιβύη είχε ξεπεραστεί τον Ιανουάριο, μετά την απόφαση της Τρίπολης να καταβάλλει αποζημιώσεις στους συγγενείς των θυμάτων της συντριβής γαλλικού αεροσκάφους πάνω από τον Νίγηρα το 1989, για την οποία είχαν καταστεί υπεύθυνες οι μυστικές υπηρεσίες της Λιβύης. Ο κ. Σιράκ συνοδεύεται από πολυπληθή αντιπροσωπεία οικονομικών παραγόντων. Μετά την επίσκεψή του στην Τρίπολη θα μεταβεί στη συνέχεια Ουαγκαντόγκου τηυς Μπουρκίνα Φάσο, όπου πραγματοποιείται η σύνοδος κορυφής των γαλλόφωνων χωρών.
Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2004 - 21:07 (Ώρα Λονδίνου) Δεν αναγνωρίζει το επίσημο αποτέλεσμα ο αρχηγός της αντιπολίτευσης Μιλώντας στους οπαδούς του ου συγκεντρώθηκαν στο Κίεβο για Τρίτη συνεχόμενη ημέρα, διαμαρτυρόμενοι για την ανακήρυξη του πρωθυπουργού, Βίκτορ Γιανούκοβιτς, ως νικητή των προεδρικών εκλογών της Κυριακής, ο Βίκτορ Γιουσένκο προειδοποίησε ότι η χώρα αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο εμφύλιου πολέμου , ενώ προέτρεψε τους εργαζόμενους να κατέλθουν σε γενική απεργία. Ο αρχηγός της αντιπολίτευσης χαρακτήρισε «έγκλημα» και δεν αναγνώρισε τα επίσημα αποτελέσματα της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής, σύμφωνα με τα οποία νικητής αναδεικνύεται ο κ. Γιανούκοβιτς με 49,46% των ψήφων, έναντι 46,61% του κ. Γιουσένκο. Ο κ. Γαινούκοβιτς σε τηλεοπτικό του μήνυμα είπε ότι είναι ο νέος πρόεδρος της χώρας και ότι θα αναζητήσει τρόπους εξόδου από την κρίση, σε συνομιλίες με την αντιπολίτευση. Παρότι ο πρόεδρος της χώρας. Λεονίντ Κούτσμα. Προειδοποίησε τις ξένες χώρες να μην επεμβαίνουν στις εσωτερικές υποθέσεις της Ουκρανίας, ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων πολιτειών Κόλιν Πάουελ, δήλωσε ότι δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά ως νόμιμα τα αποτελέσματα των ουκρανικών, προεδρικών εκλογών. Η Ουκρανία βρίσκεται σε μία κρίσιμη φάση και καλείται να αποφασίσει εάν βρίσκεται στο πλευρό των δυνάμεων της δημοκρατίας, είπε ο κ. Πάουελ. Σοβαρές επιφυλάξεις στην εγκυρότητα των εκλογών έχουν εκφράσει επίσης η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ.
Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2004 - 17:54 (Ώρα Λονδίνου) Δεν ενεπλάκη σε «θερμά» επισόδεια η αμερικανική δύναμη στη Βοσνία Μετά από εννέα χρόνια παραμονής, η αμερικανική δύναμη 700 στρατιωτών εγκαταλείπει τη Βοσνία. Παραμένει όμως μικρός αριθμός στρατιωτών για την αναζήτηση του Ράντοβαν Κάρατζιτς και του Ράτκο Μλάντιτς, που κατηγορούνται για εγκλήματα πολέμου. Περίπου 100 στρατιώτες θα παραμείνουν στο Σεράγεβο στο αρχηγείο του ΝΑΤΟ, στο πλαίσιο της νατοϊκής δύναμης SFOR, η οποία θα αντικατασταθεί ην ερχόμενη εβδομάδα από τη δύναμη της ΕΕ, ΕUFOR, η οποία θα αποτελείται από 7.000 στρατιώτες. Η αμερικανική δύναμη -είχε την εποπτεία του βορειοανατολικού τμήματος της Βοσνίας, με την αποστολή να διασφαλίσει την ελεύθερη επιστροφή των προσφύγων στις εστίες τους- είχε συλλάβει πολλούς υπόπτους για τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου. Με εξαίρεση επεισόδιο το 1997, όταν δέχτηκε επίθεση από πλήθος Σέρβων στην πόλη Μπρσκό- η αμερικανική ειρηνευτική δύναμη δεν ενεπλάκη σε επικίνδυνες καταστάσεις.
Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2004 - 16:32 (Ώρα Λονδίνου) Η προεδρολογία δίνει και παίρνει στην Ελλάδα, όσο πλησιάζει η ώρα για την ανάδειξη νέου/νέας προέδρου της Δημοκρατίας από την Βουλή το 2005, με τα πολιτικά κόμματα και τον Τύπο να αναφέρονται σε διάφορα ονόματα πιθανών υποψηφίων. Τι σημαίνει και τι συμβολίζει για σας η θέση του/της προέδρου της Δημοκρατίας και τι προσόντα κρίνετε πως πρέπει να έχει ο/η διάδοχος του προέδρου Κωστή Στεφανόπουλου; Τι προτεραιότητες θα θέλατε να θέσει κατά τη διάρκεια της θητείας του/της; Πιστεύετε πως είναι σημαντικό να πρόκειται για φυσιογνωμία αποδεκτή από τα περισσότερα κόμματα ή μήπως η κομματική του/της τοποθέτηση είναι αδιάφορη; Μήπως έφτασε η ώρα για την Ελλάδα να αναδείξει γυναίκα πρόεδρο; Στείλτε μας την άποψή σας στα ελληνικά ή αγγλικά. Δε δημοσιεύουμε «greeklish». Στα κείμενα διατηρείται η ορθογραφία σας Όνομα Επώνυμο * Διεύθυνση Χώρα Διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου Τηλέφωνο* * Προαιρετικό To μήνυμά σας Το BBC διατηρεί το δικαίωμα να προσαρμόσει τα κείμενά σας και δεν εγγυάται ότι όλα τα μηνύματα θα δημοσιευτούν.
Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2004 - 16:44 (Ώρα Λονδίνου) Επίσημα νικητής ο Γιανούκοβιτς Έτοιμος για νέες, αδιάβλητες εκλογές εμφανίστηκε ο αρχηγός της αντιπολίτευσης Το πρωθυπουργό Βίκτορ Γιανούκοβιτς ανακήρυξε νικητή των προεδρικών εκλογών της Ουκρανίας η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή. Σύμφωνα με την Επιτροπή στον δεύτερο επαναληπτικό γύρο της Κυριακής, ο κ. Γιανούκοβιτς συγκέντρωση το 49,46% των ψήφων, έναντι 46,61% του υποψηφίου της αντιπολίτευσης, Βίκτορ Γιουσένκο. Προηγουένως ο κ. Γιουσένκο είχε εμφανισθεί έτοιμος για νέα εκλογική αναμέτρηση, υπό την προϋπόθεση ότι θα είναι αδιάβλητη, όπως είπε. Για τρίτη ημέρα συνεχίζονται οι μαζικές κινητοποιήσεις των οπαδών της αντιπολίτευσης, η οποία αμφισβητεί το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών της Κυριακής. Ο φιλο-ρώσο πρωθυπουργό, Βίκτορ Γιανουκόβιτς, δήλωσε ότι δεν θα αποδεχθεί τα αποτελέσματα μέχρι να αποδειχθεί η νομιμότητά τους. "Δεν χρειάζομαι καμία πλασματική νίκη", είπε χαρακτηριστικά. Τα επιτελεία των δύο υποψηφίων στις εκλογές βρίσκονται σε διαβουλεύσεις, με στόχο την αποτροπή κλιμάκωσης της κρίσης. Την ίδια ώρα ο πρόεδρος της χώρας, Λεονίντ Κούτσμα απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο χρήση βίας για τη διάλυση των συγκεντρώσεων. Η ολλανδική προεδρία ανακοίνωσε την αποστολή στο Κίεβο του Oλλανδού πρώην διπλωμάτη, Νιέκ Μπίγκμαν, ο οποίος θα πραγματοποιήσει συναντήσεις με όλες τις πλευρές. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, κάλεσε το Κίεβο να προβεί σε ανεξάρτητη εξέταση ολόκληρης της εκλογικής διαδικασίας, σημειώνοντας ότι το θέμα θα τεθεί προς συζήτηση στη συνάντηση κορυφής ΕΕ-Ρωσίας, που αρχίζει την Πέμπτη. Ο γγ του ΝΑΤο, Γιάπ ντε Χοπ Σέφερ ζήτησε επίσης την επανεξέταση της εκλογικής διαδικασίας, σημειώνοντας ότι η τήρηση δημοκρατικών προϋποθέσεων αποτελεί σημείο-κλειδί στις σχέσεις της Συμμαχίας με την Ουκρανία.
Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2004 - 12:15 (Ώρα Λονδίνου) Την άσχημη κατάσταση στην οποία βρίσκεται η οικονομία της χώρας τόνισε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γιώργος Αλογοσκούφης, μιλώντας στη Βουλή για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο. Ο υπουργός τόνισε ότι παρά ταύτα η κυβέρνηση «επέλεξε να μην υιοθετήσει περιοριστικές πολιτικές» κι έφερε προς ψήφιση ένα νομοσχέδιο που ευνοεί όλα τα εισοδηματικά στρώματα ενώ ενθαρρύνει τις επιχειρήσεις να επενδύσουν. Αναφερόμενος ειδικότερα στην ενίσχυση των επενδύσεων, ο κ. Αλογοσκούφης είπε ότι εντός μηνός από τη δημοσίευση του φορολογικού νόμου, θα εκδοθεί υπουργική απόφαση που θα περιλαμβάνει την καταγραφή των περιπτώσεων δαπανών που μπορούν να εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων. Υπενθύμισε, επίσης, ότι ο νέος νόμος ικανοποιεί πάγια αιτήματα του επιχειρηματικού κόσμου, όπως για παράδειγμα την κατάργηση της διάκρισης μεταξύ παλαιών και νέων επιχειρήσεων και παράλληλα, προβλέπει την ουσιαστικότερη ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, δίνει έμφαση στον τουρισμό και περιλαμβάνει σημαντικές καινοτομίες, όσον αφορά τόσο τη διαδικασία υποβολής και υπαγωγής επενδυτικών προτάσεων, όσο και τους τομείς της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Αντιπολίτευση για αναπτυξιακό νομοσχέδιο Εν τω μεταξύ, αρνητική είναι η στάση της αντιπολίτευσης στο νέο αναπτυξιακό νομοσχέδιο. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, αναφερόμενος σε αυτό, το χαρακτήρισε «πολύ κακό για το τίποτα» και είπε ότι η ΝΔ «έχει χάσει ήδη ένα χρόνο στην οικονομία και ουσιαστικά προαναγγέλλει δύο ακόμη χαμένα χρόνια». «Βαθιά αντιλαϊκό» χαρακτηρίζει το νομοσχέδιο το ΚΚΕ, με ανακοίνωσή του και αναφέρει ότι «αποτελεί ένα εκσυγχρονισμένο θεσμικό πλαίσιο για μεγαλύτερη και ταχύτερη αναδιανομή του κοινωνικού πλούτου προς όφελος του κεφαλαίου», που «ικανοποιεί βασικά αιτήματα των βιομηχάνων». Στη δική του ανακοίνωση, ο ΣΥΝ κάνει λόγο για ένα νομοσχέδιο που ακολουθεί την ήδη διακηρυγμένη νεοφιλελεύθερη κατεύθυνση της «αναπτυξιακής» πολιτικής της ΝΔ.
Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 2004 - 20:26 (Ώρα Λονδίνου) Φόρουμ: Η αντίδρασή σας στο θάνατο του Γιασέρ Αραφάτ To φόρουμ αυτό έχει κλείσει. Ο ηγέτης των Παλαιστινίων, Γιασέρ Αραφάτ πέθανε σε ηλικία 75 ετών σε νοσοκομείο του Παρισιού τα ξημερώματα της Πέμπτης 11 Νοεμβρίου 2004. Για δεκαετίες ο Γιασέρ Αραφάτ ήταν για τον παλαιστινιακό λαό το σύμβολο του αγώνα για τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους. Ο Γιασέρ Αραφάτ βρισκόταν σε κώμα επί μια εβδομάδα πριν παρουσιάσει εγκεφαλική αιμορραγία το βράδυ της Δευτέρας 8 Νοεμβρίου. «Αυτή είναι μια μαύρη ημέρα στην ιστορία μας», δήλωσε ο Παλαιστίνιος υπουργός και στενός συνεργάτης του Αραφάτ, Σαέμπ Ερεκάτ ανακοινώνοντας το θάνατο του βετεράνου ηγέτη. Ποια είναι η αντίδρασή σας στο θάνατο του Γιασέρ Αραφάτ; Τι θα σημάνει για την αραβο-ισραηλινή διένεξη; Ποιος πιστεύετε ότι θα πρέπει να διαδεχθεί τον Γιασέρ Αραφάτ στην Παλαιστινιακή ηγεσία; Στείλτε μας την άποψή σας στα ελληνικά ή αγγλικά. Δε δημοσιεύουμε «greeklish». Στα κείμενα διατηρείται η ορθογραφία σας Αγωνίστηκε με πάθος και αυταπάρνηση για το έθνος του και τον λαό του. Ίσως ένας αντικειμενικός ιστορικός παρατηρητής να θεωρήσει, ότι σε κάποιες χρονικές περιόδους δεν έδειξε τον ρεαλισμό που θα έπρεπε για να επιτύχει τον σκοπό του, την ίδρυση του Παλαιστινιακού κράτους. Πάνω απ όλα υπήρξε επαναστάτης, πρόβαλε σε μια κωφεύουσα Δύση τα δίκαια του βασανισμένου του έθνους την ίδια ώρα που απέναντι του είχε το πιο σοβινιστικό κράτος στον κόσμο. Στέλιος Χαμόδρακας (Αθήνα) Από τις 12 Νοεμβρίου 2004, ο Κόσμος έγινε Φτοχώτερος... Μαρία Τσουμαροπούλου (Ελλάδα) The first time Arafat went to the UN was holding an olive branch and wearing a (pistol) holster saying "Do not let the olive branch fall off my hand." He dropped the olive branch as soon as he left the UN. He had good intentions but was unable to grasp the opportunities presented to him. And in that, he let his people down. Nikos (Greece) Πριν την εγκεφαλική αιμορραγία, ο Αραφάτ ήταν μια Εβδομάδα σε κόμα. και τις 7 μέρες, οι γάλλοι δεν μας έλεγαν από τι επιτέλους πάσχει ο Αραφάτ-καμία διάγνωση !!!- Φαίνεται πως όποιον θέλουν ''να τον πεθάνουν' τον στέλνουν στο Παρίσι-όπως και με την Νταϊάνα... _τσάμπα μάγκες στην Κοντολίζα κύριοι γάλλοι, κι ας είμαι κι εγώ γαλλομαθής. Αντώνιος Σκανδάλαρος (Αθήνα) The only person that kept the palestinians united. I can only predict chaos now that he is gone. This is not good for anyboby especially for the Israelis Pavlos Pavlou (Nicosia, Cyprus) Είναι ντροπή να ασχολούμαστε με ακόμα ένα πιόνι του διεθνούς τραστ "ηγετών" όταν αυτός βγάζει τα παιδάκια στους δρόμους, να σκοτώνονται από εβραίους στρατιώτες μόνο και μόνο επειδή πετούν πέτρες...ΝΤΡΟΠΗ! Οι εβραίοι ήταν τυχεροί που είχαν να κάνουν με αυτόν και όχι με κάποιον άλλον.... Θανάσης (Ελλάδα) ο Γ. Αραφάτ, παραμένοντας πάντα ένας μαχητής και δίνοντας έμφαση στον ένοπλο αγώνα, δεν κατόρθωσε ποτέ του να εξασφαλίσει στο Λαό του την πολυπόθητη ειρήνη Νίκος Ζ. (Θεσσαλονίκη) Δε νομίζω ότι θα αλλάξει κάτι με το θάνατο του Αραφάτ. Οι αλλαγές θα γίνουν όταν: α) είτε οι Ισραηλινοί θα αποφασίσουν ότι δε θέλουν να ζουν αιχμάλωτοι του φόβου και με το αυτόματο όπλο παρά πόδας στην ίδια τους τη χώρα. β) είτε το πετρέλαιο πάψει να έχει τη στρατηγική σημασία που έχει σήμερα οπότε κανείς δε θα ασχολείται ούτε με το Ισραήλ ούτε με τους Άραβες. Παύλος (Πάτρα) Καθαρή δολοφονία από τους πράκτορες της ισραηλινής υπερεσίας πληροφοριών. Μην υποτιμούν την νοημοσύνη μας. Φτάνει πια, είναι όπως οι αμερικανοί και οι εγγλέζοι πήγαν να ελευθερώσουν το Ιράκ!!!!! Τι ειρωνία θεέ μου!! Σταύρος Νικολακόπουλος (Ελλάδα) A leader less, A terrorist less Panayiotis Sopiadis (Washington, USA) Λαός που ξεχνάει ή δεν δίνει σημασία στην ιστορία του, είναι χαμένος. () Απλά δεν ξεχνάω, το απίστευτα τρομοκρατικό μακελειό, μερικά χρόνια πριν, στα καλά καθούμενα, μέρα μεσημέρι να πετάνε χειροβομβίδες και να γαζώνουν με αυτόματα αθώους ανθρώπους από το μπαλκόνι του πρώην ανατολικού αεροδρομίου των Αθηνών . . . αφήνοντας πίσω τους 18 νεκρούς και δεν θυμάμαι πόσους τραυματίες, για να προωθήσουν λεει το πνεύμα της Al Fatach . . . . και για όσους θυμόνται, μετά το έκλεισαν με τζάμια και εξ αιτίας του τραγικού εκείνου γεγονότος. Πώς να ξεχάσω το City of Poros . . . . . Απλά, ας λογοδοτήσει στον Θεό, τώρα που είναι εκεί. Μια και γλίτωσε από τους ανθρώπους. Γιώργος Β. Παπακωνσταντίνου Φιλοι Ισραηλιτες, αρπαξτε την ευκαιρια και δωστε στους φτωχους σας γειτονες το δικαιωμα να ζησουν (σαν κρατος) σε οτι του αφησατε απο ελευθερη γη. Ο Αραφατ τελειωσε, ο Σαρον δεν εχει δικαιολογιες, ουτε αντικειμενο εργασιας πλεον. Βαλτε πισω ειρηνιστες πολιτικους να σας κυβερνησουν. Φτανει η αιμοτοχυσια!!!!! Mike Lambros (Canada) Θα ειναι μια καλη ευκαιρια για τους Σιωνιστες να δειξουν το αληθινο τους φιλειρηνικο προσωπο,με μπροσταρη τον Χασαπη Σαρον.Εβραιοι ιδου η Ροδος ,ιδου και το πηδημα. Nikos Ivanov (Canada) A leader less, A terrorist less, o tempora mores, billions Euro to his accounts and thousands of palaistinian without water or food, but they try for a better future they still try to find a place to be... what a game Panayiotis Sopiadis (Washington, USA) Από τις 12 Νοεμβρίου 2004, ο Κόσμος έγινε Φτοχώτερος... όταν πεθαίνουν οι Αγωνιστές της Ειρήνης και μένουμε με ανθρώπους που λόγω συγκυρίας φέρουν τον τίτλο του πλανητάρχη και από θέση ισχύος κάνουν τα χειρότερα στην ανθρωπότητα με την βοήθεια μερικών ανεγκέφαλων ηγετών (?) στο πλευρό τους, οι οποίοι κατατρομοκρατούν φτωχούς Λαούς και πανηγυρίζουν όταν χάνονται μαχητές της Ειρήνης, τότε ένα έχω να πω...ΑΦΥΠΝΙΣΘΕΙΤΕ και Μαυρίστε τους όταν σας δίνεται η Ευκαιρία με το εκλογικό σας δικαίωμα, πριν είναι πολύ Αργά! ΑΝΤΙΣΤΑΘΕΙΤΕ, Καλλιεργείστε το Κριτικό σας Πνεύμα και γίνετε Εργάτες της Ειρήνης όσο αυτό είναι εφικτό! Έτσι,για να μη σας λένε Κακομοίρηδες! Ευχαριστώ! Μαρία Τσουμαροπούλου (Ελλάδα) ειναι αστειο το γεγονος οτι για να λειτουργησει η ανθρωπινη κοινωνια χρειαζεται ενα ατομο-προσωπο το οποιο θα ενσαρκωνει την ιδεολογια, τους ποθους, τις ελπιδες της. στην προκειμενη ηταν να ειναι ο αραφατ το ειδωλο αυτο για τους παλαιστινιους, ο οποιος ομως δεν μπορεσε να κανει την υπερβαση!παραηταν ανθρωπινος αλλα και πεινασμενος για εξουσια, τα οποια γνωρισματα δεν κανουν τον ηρωα και ηγετη που τον παρουσιαζουν. Η. Καράνταης (Ξάνθη) Έχει ειπωθεί ότι ο πόλεμος -και η ειρήνη, θα προσέθετα- είναι μια πάρα πολύ σημαντική υπόθεση ώστε να αφεθεί στα χέρια των στρατηγών. Ίσως γι αυτό, λοιπόν, και ο Γ. Αραφάτ, παραμένοντας πάντα ένας μαχητής και δίνοντας έμφαση στον ένοπλο αγώνα, δεν κατόρθωσε ποτέ του να εξασφαλίσει στο Λαό του την πολυπόθητη ειρήνη. Ο Γ. Αραφάτ θα μείνει σαφώς στην ιστορία (και) για την σκληρή και αυστηρή πολιτική που εφάρμοσε στο παλαιστινιακό ζήτημα, μια πολιτική που έκανε τους Παλαιστινίους να τον ανακηρύξουν ήρωα και μάρτυρά τους αλλά και που τους κράτησε απομονωμένους από την Δύση, μακριά από την Διεθνή Κοινότητα. Τόσο απομονωμένους από την Δύση όσο ήταν και ο ίδιος ο Αραφάτ στο αρχηγείο του τα τελευταία χρόνια, τόσο μακριά από την Διεθνή Κοινότητα όσο ήταν και ο ίδιος τις τελευταίες στιγμές πριν το σώμα του αναπαυθεί στο ειδικά μεταφερθέν από τα Ιεροσόλυμα χώμα. Νίκος Ζ. (Θεσσαλονίκη) Arafat () put the Palestinean cause on the international agenda. But he should have stopped there, recognising that nation-building required values (such as transparency, democracy, accountability) he did not posses. Ida Christensen (Rome, Italy) Ποτέ δεν μπορεσα να καταλάβω γιατί οΑραφάτ θεωρήθηκε ηγέτης από τουσ Παλαιστίνιους. Ήταν αυτόσ που εξαιτίας του υπέφερε ο λαός τησ Παλαιστίνης. Οι τρομοκρατικές ενέργειες που υποκινούσε εξυπηρετούσαν μόνο το προσωπικό του όφελος. Ο λαός πεινούσε την στιγμή που ο ίδιος και η αγαπημένη του σύντροφος (που είχε να τον δεί 4 χρόνια) ζούσαν στην πολυτέλεια και την διαφθορά. Ο Αραφάτ σαν "αγαπημένο" παιδί της Ε.Ε έπαιρνε επιδώματα που αντί να τα επενδύσει στον φτωχό λαό τα έκανε προσωπική περιουσία. Τέλος, ας πάψουμε να λυπόμαστε μόνο τους Παλαιστίνιους που σκοτώνονται, ίδιος είναι και ο πόνος για τισ Ισραηλινές που χάνουν τα παιδιά τους. Αφού λοιπόν οι Παλαιστίνιοι θεωρούν ένα τέτοιο πρόσωπο ηγέτη, είναι αξιοι της τύχης τους Γιώργος Το φαινόμενο Αραφάτ θα εξηγηθεί κάπου στο μέλλον, πιθανά σαν μια εξήγηση του τρόπου με τον οποίο κοινωνικές προσδοκίες μπορεί να παίρνουν σάρκα και οστά, μέσα από την προσωπική αυτοθυσία. Προς το παρόν το μόνο που μπορούμε να περιμένουμε είναι Εξαμερικανισμένους ΄Ελληνες να μας λένε " ΄Ενας τρομοκράτης λιγότερος". Μην πεθάνουμε από αηδία τώρα και ευχαριστήσουμε τους Καρυωτάκηδες!!! Πάνος Νακόπουλος (Νότιος Αφρική) 900m Euro on his bank acount only between 1995/2000. who says , that crime dont`t pay Lakis Galiouris (Netherlands) Eπαναστατηs, Ηρωαs, και Μαρτυραs. Αυτο ηταν με 3 λεξειs ο Αραφατ. Ειναι πια συμβολο οχι μονο του λαου του, αλλα και καθε σκεπτομενου ανθρωπου, που αγαπα την ελευθερεια και την δικαιοσυνη. Ηλίαs Πάντα (Δράμα) Good news for the world. one corupte terrorist less. 900m Euro on his bank acount only between 1995/2000. who says , that crime dont`t pay. Lakis Galiouris (Netherlands) The person has died, not his ideas and beliefs. Arafat had been the instigator, the believer, the faithful. He was a symbol to his people for fighting against those who count the value of dollars more than the value of life itself. Freedom for us the Westerners has been a stereotype.. we live in freedom but we don't understand the real value of it. The Palestinians through Arafat and rest fighters have trully defined what we seem to have forgotten. Freedom is life, life is freedom. Who should come after? The question has one answer....one that will comprehend that leadership for the Palestinian cause require complete devotion to the cause, not to politics and business. Those who support the Israelis to a policy of ruthless world-wide attitude should get the point that the principle of freedom doesn't end with the death of one, it starts only with the life of many. I could certainly say that if there is one certainty in life, that is the spirit of the people to demand freedom. Nikolas Nikoloutsos (Athens) Αν ο χαμός ενός υποτιθέμενου τρομοκράτη που τυγχανει να είναι και ηγέτης, ενός λαού, είναι η λύτρωση για έναν άλλο λαό και ο θάνατος του να αποτελεί την έναρξη για χορούς στην Ισραηλινή πλευρά, τότε πολύ φοβάμαι ότι οι τρομοκράτες είναι τα θύματα και οι θύτες είναι οι επαναστάτες. Αν ο πολιτισμός μας έχει χτυπήσει RED LIGHT τότε σίγουρα υπεύθυνοι είμαστε όλοι μας και πολύ περισσότερο εμείς οι ΕΛΛΗΝΕΣ που φυλάμε παγκόσμιες Θερμοπύλες. ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ. Αντώνης Μιχαλόπουλος (Αθήνα) Arafat was a terrorist and a leader of () I hope that the new leaders shall invest more efforts to bring peace instead terror Asher (Israel) Arafat - a charismatic revolutionary and freedom fighter - put the Palestinean cause on the international agenda. But he should have stopped there, recognising that nation-building required values (such as transparency, democracy, accountability) that he did not posses. If he had been wise enough to hand over at least some of his power to other promising Palestinian politicians, he would not only have served his people better (a people who needed and deserved a much better future) but he would also have gone down in history as a truly great leader. Ida Christensen (Rome, Italy) Η είδηση της απώλειάς του ήρθε σε μια χρονική στιγμή που το Παλαιστινιακό ζήτημα είχε περιέλθει σε τέλμα. Δεν μπόρεσε δυστυχώς να πετύχει τον πολιτικό στόχο της ζωής του : την δημιουργία ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους. Η γενικότερη αραβο-ισραηλινή διένεξη έχει διαχρονικό χαρακτήρα σύγκρουσης και θα ενταθεί...απο την δράση των ανεξέλεγκτων δικτύων εξτρεμιστών και απο τις δύο πλευρές. Η διαδοχή πρέπει να έχει πολυσυλλεκτικό χαρακτήρα και να στοχεύει στην απομόνωση των εξτρεμιστικών ομάδων που φαίνεται να έχουν κυριαρχήσει στις λαικές μάζες. Η ισραηλινή ηγεσία όμηρη και αυτή των φανατικών πολιτικών ελίτ προκαλεί και ενισχύει εξτρεμισμούς. Πρέπει να επικρατήσουν οι ειρηνικές φωνές και οι αληθινές πράξεις οικοδόμησης αμοιβαίας εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο λαών. Ιωάννης (Αθήνα) Ο Αραφάτ κατάφερε να κρατήσει το μεσανατολικό στην επικαιρότητα και στην ατζέντα των μεγάλων δυνάμεων για πολλά χρόνια. Όμως τώρα που έφυγε δεν έχει αφήσει τίποτα στον Παλαιστινιακό λαό πέρα από ενα διεφθαρμένο καθεστώς και λιγοστές ελπίδες για επίλυση. Τα τελευταία 10 χρόνια ήταν λόγω του Αραφάτ χάσιμο χρόνου, αν όχι πισωγύρισμα, για τους Παλαιστίνιους. Είναι απορίας άξιο πως ενας ηγέτης ενος λαού που έχει τόσα δίκια και τέτοια συμπαράσταση από τη διεθνή κοινή γνώμη και τους απλούς πολίτες του κόσμου κατάφερε τόσα λίγα απέναντι σε ενα κράτος και μια ηγεσία που μόνο αντιπάθεια προκαλεί παγκοσμίως. Κρίμα. Το Νόμπελ Ειρήνης ήρθε νομίζω πολύ νωρίς... Χρήστος (Αθήνα) δεν έχει αφήσει τίποτα στον Παλαιστινιακό λαό πέρα από ενα διεφθαρμένο καθεστώς και λιγοστές ελπίδες για επίλυση Χρήστος (Αθήνα) Arafat was a terrorist and a leader of terrorists in the Midle East. He took all the funds of the Palestinians to his bank account and leave the Palestinians without food and cloths, while his wife lived in abroad as a princess. I hope that the new leaders shall invest more efforts to bring peace instead terror Asher (Israel) Δέν χρειάζεται να πείς πολλά για ένα τόσο μεγάλο ηγέτη άς πάρουν το παράδιγμα του αυτοί που έχουν σήμερα τον τίτλο του ηγέτη. ΚΑΛΟ ΣΟΥ ΤΑΞΙΔΙ Μάριος Γεωργίου (Κύπρος) ΑΡΑΦΑΤ: Το σύμβολο της επανάστασης των καταπιεσμένων λαών για ελευθερία αξιοπρέπεια και αυτοδιάθεση. Ηταν ο άνθρωπος της εποχής του. Οι Παλαιστίνιοι σήμερα ή θα ταπεινωθούν για να ελευθερωθούν ή θα μάχοντε καταστρέφοντας κάθε ημέρα τόσο του ισραηλινούς όσο και τους ιδίους. Ο καλύτερος ηγέτης για την Παλαιστίνη αυτήν την στιγμή είναι ένας πολιτικός ένας αρνητής του πολέμου. Δημήτρης (Κορινθία) Had a very long reign but didn't produce any results George Bethanis Νιώθω πραγματικά ζήλεια για έναν λαό που είχε την τύχη να εμπνευστεί και να παθιαστεί τόσο από έναν ηγέτη. Ίσως και ο τελευταίος ηγέτης αυτού του πλανήτη. Αυγή Γαλάνη (Αθήνα) "Everyone has now discovered who is the real terrorist organization: It is the Israeli military junta who are killing women and children, smashing their bones, killing pregnant women. You just have to look at television to see this. So now it is clear and obvious who the terrorists are." Yasser Arafat (1988) Τάσος (Βοστώνη, ΗΠΑ) Had a very long reign but didn't produce any results. Probably the Palestinians got used to him being their leader rather than loving him. George Bethanis Ο ΓΙΑΣΣΕΡ ΑΡΑΦΑΤ για μενα ειναι το μοναδικο σύμβολο στην ιστορια του πλανητη που εκφραζει ταυτοχρονα την ειρήνη και τον πολέμο....οπως λεμε "ΠΟΛΕΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ"...εμεινε πλεον μονος του ο ΚΑΣΤΡΟ που ειναι ενα κομματι απο τον ΑΡΑΦΑΤ.... Περικλής Αθανασόπουλος (Αθήνα) Ο Γιασέρ Αραφάτ () είναι το μοναδικό σύμβολο () που εκφράζει ταυτόχρονα την ειρήνη και τον πόλεμο Περικλής Αθανασόπουλος (Αθήνα) Γιά μένα έφυγε ο τελευταίος από μια γενιά που είχανε ιδεολογία, όραμα και πίστη στην ανθρώπινη οντότητα. Σήμερα δεν υπάρχει αυτό κι όπως όλα δείχνουν ούτε και θα υπάρξει, γίναμε όλοι υπνοβάτες. Αντίο για πάντα Ανθρωπε, καλό σου ταξίδι και σ' ευχαριστούμε Αγαθή Αρμακά (Θεσσαλονίκη) Πότε θα σταματήσουν επιτέλους να μας πουλήσουν αυτη την διεφθαρμένη μυθολογία του "Ο Μπαράκ έκανε όλες τις υποχωρήσεις και τα έδοσε όλα, ο Αραφάτ δεν έδοσε τίποτα." Πότε θα σταματήσει αυτο το παραμύθι; Φτάνει πιά! Ο Αραφάτ έφερε στο φώς της παγκόσμιας συνείδησις τα δίκαια αιτήματα εναν αδικιμένου λαού το οποίο είχανε ξεγράψει όλοι. Στέφανος Χαρίτος (New York, USA) Ο Αραφάτ υπήρξε σύμβολο του δικαιώματος κάθε λαού για αυτοδιάθεση. Υπήρξε επίσης σύμβολο του αγώνα των κατώτερων κοινωνικών στρωμάτων για ένα καλύτερο αύριο. Τα σχόλια πολλών δυτικών ηγετών για το θάνατό του είναι, πάντως, υποκριτικά. Οι Γάλλοι μιλούν για τα δικαιώματα των Παλαιστινίων, ούτε λέξη όμως για τη δική τους Κορσική. Οι Ισπανοί κρατούν θαμμένο το Βασκικό πρόβλημα. Οι Αμερικανοί δεν κάνουν κουβέντα για τα δικαιώματα των Ινδιάνων. Αυτά είναι πολύ κοντά στη γειτονιά τους ... Νικόλας (Θεσσαλονίκη) Ο Αραφατ δεν πεθανε. Θα ζη στους δρομους της παλαιστινης και στις καρδιες ολων οσων αγωνιζονται για Πατριδα και κοινωνικη δικαιωσυνη Κώστας (Αθήνα) Πιστεύω ότι ο Αραφάτ ήταν πραγματικά ένας ηγέτης του Παλαιστινιακού λαού, έχοντας μεγάλο πάθος για την εξουσία. Θα πρέπει να έφυγε ένας από τους τελευταίους πραγματικούς επαναστάτες. Ελπίζω οι νέες κυβερνήσεις να καταφέρουν να δώσουν λύση στο πρόβλημα του Παλαιστινιακού λαού (που δεν το βλέπω σύντομα, λόγω της κραυγαλέας υποστήριξης των Ισραηλινών από τον Μπους). Θανάσης Αδάμου (Σέρρες) Ο Αραφάτ υπήρξε σύμβολο του δικαιώματος κάθε λαού για αυτοδιάθεση Νικόλας (Θεσσαλονίκη) πρέπει να παραδεχτούμε όλοι την ανωτερότητα του αραφάτ και των αράβων έναντι στην στάση των ισραηλιτών (ανωτερότητα που θυμίζει Ελλάδα), καθώς επισημάνουμε την μη αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης που τόσο ταλαιπώρησε αυτόν τον λαό (ενώ τα Σκόπια αναγνωρίζονται άμεσα) και επίσης την σφαγή ολοκαύτωμα των παλαιστίνιων κατά την εισβολή των βρετανικών γαλλικών δυνάμεων ( κάτι μας θυμίζει αυτό βλ. Ιράκ) παρατηρούμε ότι ο Αραφάτ δεν ήταν ένας ακόμη ( βαπτισμένος από τους αμερικανό-εβραίους) τρομοκράτης αλλά ένας απελευθερωτής που όπως και ο δικός μας Κολοκοτρώνης (ο οποίος πέθαινε στην στενή) έτσι και αυτός απλά ήθελε το δικό του κράτος δυστυχώς όμως η ιστορία γράφεται από τους δυνατούς και έτσι σύντομα οι νικητές εβραίοι θα μας περάσουν σαν πένθος το και καλά δικό τους ολοκαύτωμα ενώ θα ξεχαστούν οι δικές τους δολοφονίες ΄΄ τρομοκρατών΄΄.. Λάζαρος Παπαδόπουλος (Βέροια) I think he was the only one who was looking for peace... Interesting to see what's next... Evangelos Tzivanakis (Leeds, UK) Πέθανε και ο τελευταίος Επαναστάτης ο οποίος αγωνίστηκε με πάθος για την Ελευθερία του Λαού του.Και για ορισμένους που τον κατηγορούν για Τρομοκράτη μην ξεχνάνε,ότι οι περισσότεροι Λαοί ήταν Τρομοκράτες αφού αντιστάθηκαν στον Χίτλερ. Dimitrios Gialmanidis (Germany) Συλλυπητήρια. Αλλά ο κάθε νέος σκέπτεται ότι ο θάνατος του ηγέτη ήταν έργο των Ισραηλινών. Σταύρος Λαζάρου (Πάτρα) Americans that call Arafat a terrorist are hypocrites. He went down the path of armed resolution to bring liberty to his people. The question, how do words like 'liberty' and 'armed resolution' fit in the same sentence should be answered by the current invaders of Iraq. Georgios Chaziris (Bristol, UK) O τελευταίος χαρισματικός ηγέτης της παγκόσμιας πολιτικοκοινωνικής ζωής. Σύμβολο της επανάστασης, όπως και ο Τσε. Θα σστε πάντα στις καρδιιές μας. Καλό ταξίδι. Μανώλης Οικονόμου (Αθήνα) Όσο και να είμαι κατά της επίλυσης προβλημάτων με την βία, πρέπει να παραδεχτώ ότι ο Αραφάτ ήταν ο μεγαλύτερος ηγέτης των Παλαιστινίων. Δημιουργεί ένα μεγάλο κενό με τον θάνατό του. Ο Αραφάτ μου έδινε την εντύπωση πολύ συγκεντρωτικού διαχειριστή των παλαιστινιακών συμφερόντων. Αυτό θα δημιουργήσει πρόβλημα στη διαδοχή της εξουσίας. Θα χρειαστεί αρκετός χρόνος επανασυντονισμού της Παλαιστινιακής ηγεσίας. O Aραφάτ ήταν τρομοκράτης αδιάλλακτος και εγωιστής Άκης (Δράμα) Εφόσον ο χαμός του δημιουργεί κενό εξουσίας, έστω και προσωρινά, η αραβο-ισραηλινή διένεξη πιθανώς να έρθει σε ύφεση. Όμως, το απώτερο μέλλον της διένεξης είναι για μένα ασαφές. Όπως και στο παρελθόν, εξαρτάται από τα πολύπλοκα συμφέροντα της περιοχής και από τα πρόσωπα που θα βρεθούν να συνδιαλλέγονται για αυτά. Δεν ξεχνώ ότι στο παρελθόν ο Αραφάτ, παρόλο το βίαιο παρελθόν του, μαζί με τους 2 συνομιλητές του κατάφεραν να έρθουν πολύ κοντά σε μια ειρηνική συμφωνία, όταν άλλαξαν οι ισορροπίες και ακυρώθηκε όλη η προσπάθεια. Μαρί (Αθήνα) O Aραφάτ ήταν τρομοκράτης αδιάλλακτος και εγωιστής. Έχασε την μεγαλύτερη ευκαιρία να προσφέρει ειρήνη στο λαό του στις διαπραγματεύσεις με τον Κλίντον και τον Μπαράκ. Όταν διαπραγματευόταν, τα ζητούσε όλα και δεν έδινε τίποτα σε αντίθεση με τον Μπαράκ που είχε κάνει αρκετές υποχωρήσεις αν και από θέση ισχύος. Ελπίζω η νέα ηγεσία να είναι πιο διαλλακτική αλλιώς οι Ισραηλινοί θα έρθει μια μέρα που θα τους εξοντώσουν όλους. Άκης (Δράμα) Τώρα θα επιτευχθεί συμφωνία, αφού οποίος τον διαδεχθεί θα υποκύψει στις πιέσεις - απαιτήσεις των Εβραίων. Καλό η κακό θα αποφανθούν οι Παλαιστίνιοι του επόμενου αιώνα. Παναγιώτης Τακουλίδης (Αθήνα) One terrorist less... Μanolis Lygounis (San Jose, CA, USA) Ίσως ένας από τους τελευταίους χαρισματικούς ΗΓΕΤΕΣ πιστεύω ότι το κενό που άφησε πίσω του θα είναι κενό μόνιμα. Ιωάννης Βαποράκης (Χίος)
Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2004 - 09:43 (Ώρα Λονδίνου) Οικονομική συνεργασία Κίνας-Κούβας Ο Κάστρο είναι ακόμα σε αναπηρικό καροτσάκι μετά το ατύχημά του Η Κίνα συμφώνησε να επενδύσει 500 εκατομμύρια δολάρια στη βιομηχανία χαλκού της Κούβας, καθώς οι ηγέτες των δύο κομμουνιστικών κρατών συναντώνται για να ενισχύσουν τις σχέσεις των χωρών τους. Η συμφωνία αυτή είναι μία από τις πολλές που συνήψαν οι δύο ηγέτες κατά την επίσκεψη του προέδρου της Κίνας Χου Ξιντάο στην Κούβα. «Η Κούβα είναι μια από τους μεγαλύτερους εμπορικούς εταίρους της Κίνας στη Λατινική Αμερική», είπε ο κ. Χου. Η συμφωνία επιβεβαιώνει τους στενούς συνδέσμους των δύο χωρών, που ενισχύθηκαν μετά την πτώση του τείχους του Βερολίνου. Ο κ. Χου συναντήθηκε με τον ηγέτη της Κούβας, Φιντέλ Κάστρο, ο οποίος βρίσκεται ακόμη σε αναπηρικό καροτσάκι μετά το ατύχημα που είχε τον Οκτώβριο, όταν έσπασε το χέρι του και το πόδι του. Ο κ. Κάστρο είπε ότι οι δύο χώρες συμμερίζονται την ίδια ιδέα του σοσιαλισμού. «Ο σοσιαλισμός θα παραμείνει μέχρι το τέλος η μοναδική αληθινή ελπίδα για την ειρήνη και τη διάσωση του είδους μας», είπε ο Φιντέλ Κάστρο προσθέτοντας ότι η Κίνα πρέπει να γίνει παράδειγμα για όλες τις αναπτυσσόμενες χώρες.
Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2004 - 10:26 (Ώρα Λονδίνου) Το 62% του κυπριακού λαού θεωρεί ότι θα πρέπει να ασκηθεί το δικαίωμα της αρνησικυρίας (βέτο) στην παραχώρηση ημερομηνίας έναρξης διαπραγματεύσεων στην Τουρκία, από τη σύνοδο κορυφής της 17ης Δεκεμβρίου, αν η Άγκυρα δεν κάνει παραχωρήσεις στο Κυπριακό, σύμφωνα με δημοσκόπηση, που δημοσιεύεται την Τετάρτη στην εφημερίδα «Σημερινή». Αν η Τουρκία εφαρμόσει την τελωνειακή ένωση και στην περίπτωση της Κύπρου, το ποσοστό αυτό κατεβαίνει στο 39% και αν αναγνωρίσει την Δημοκρατία της Κύπρου πέφτει στο 30%. Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων (60%) πιστεύει πως θα δοθεί ημερομηνία στην Τουρκία, ενώ 26% πιστεύει ότι, αν η Τουρκία πάρει την ημερομηνία, οι προοπτικές λύσης του Κυπριακού θα είναι καλύτερες, το 29% χειρότερες και το 42% οι ίδιες. Το 45% υποστηρίζει πως η απόφαση για ένα ενδεχόμενο βέτο πρέπει να ληφθεί σε δημοψήφισμα, το 28% από την πλειοψηφία του εθνικού συμβουλίου και το 26% από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Στο ερώτημα, αν εγκρίνουν τους χειρισμούς του Προέδρου της Δημοκρατίας στο ζήτημα της παραχώρησης ημερομηνίας, το 62% απάντησε θετικά. Κατά δέκα μονάδες μικρότερο είναι το ποσοστό όσων εγκρίνουν τους αντίστοιχους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης. Τέλος, στη λύση του Κυπριακού, το 38% θεωρεί ότι η λύση πρέπει να προέλθει από βελτιώσεις στο σχέδιο Ανάν και το 55% με παραμερισμό του σχεδίου.
Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2004 - 10:13 (Ώρα Λονδίνου) Σάλος με τα αντισταθμιστικά οφέλη Τους ασκούς του Αιόλου άνοιξε, και πάλι στο θέμα των εξοπλισμών, δημοσίευμα της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ» την Τρίτη, σύμφωνα με το οποίο «με υπογραφές των κ.κ. Σπηλιωτόπουλου και Ζορμπά εγκρίθηκε σύμβαση για αντισταθμιστικά των ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων TOR-Μ1, πανομοιότυπη με αυτή που είχε υπογράψει το ΠΑΣΟΚ το '99 και παρά ταύτα η κυβέρνηση προχώρησε στη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής». Το δημοσίευμα διαψεύστηκε από το υπουργείο Εθνικής Αμύνης, σε ανακοίνωση του οποίου διευκρινιζόταν ότι το Φύλλο Ενημερώσεως Εισηγήσεων που παρουσιάζει η εφημερίδα σκοπό είχε να ενημερωθεί ο αρμόδιος υπουργός, Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος, ώστε να εξουσιοδοτήσει το γενικό γραμματέα οικονομικού σχεδιασμού και αμυντικών Επενδύσεων για την υπογραφή της τροποποιητικής συμβάσεως. Επίσης, τονίζεται ότι, παρά την αρχική έγκριση «το υπουργείο Εθνικής Αμύνης ουδέποτε συνήψε σχετική σύμβαση, καθόσον η αντισυμβαλλόμενη εταιρεία δεν απεδέχθη τους ταχθέντες συγκεκριμένους όρους για την νομότυπη σύμβαση σύμφωνα με τις προβλέψεις της κείμενης νομοθεσίας». Διευκρινήσεις υπουργού Εθνικής Αμύνης Και ο κ. Σπηλιωτόπουλος προέβη σε δήλωση, υπενθυμίζοντας ότι, όπως είχε ξαναπεί «παρά την αρχική συμφωνία μας με τη ρωσική κυβέρνηση η σύμβαση δεν έχει υπογραφεί μέχρι σήμερα, καθώς η αντισυμβαλλόμενη ρωσική εταιρεία δεν έχει καταθέσει τραπεζική εγγύηση» και οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη. Τέλος, είπε ότι η σημερινή κυβέρνηση ουδέποτε θα υπέγραφε σύμβαση κατά παράβαση της ελληνικής νομοθεσίας και χωρίς να εξασφαλίσει νόμιμη εγγύηση εκ μέρους της προμηθεύτριας ρωσικής εταιρείας, εγγύηση η οποία δεν υπήρχε κατά τη σύναψη των αρχικών συμβάσεων των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ. Από το υπουργείο δόθηκε στη δημοσιότητα επιστολή του κ. Σπηλιωτόπουλου προς το Ρώσο ομόλογό του με ημερομηνία 26 Αυγούστου 2004 με την οποία ζητείται ακριβώς η παρέμβαση του τελευταίου, ώστε να τακτοποιηθεί τελικά η υπάρχουσα συμβατική εκκρεμότητα που αφορά στην τροποποιητική σύμβαση για τα αντισταθμιστικά ωφελήματα των TOR-M1. Σύμφωνα με την επιστολή, αρχικώς ο εκπρόσωπος της εταιρείας είχε αποδεχθεί την παροχή εγγυητικής επιστολής συγκεκριμένης τράπεζας, αλλά στη συνέχεια δήλωσε ότι η προμηθεύτρια εταιρεία δεν είναι διατεθειμένη να παράσχει τη σχετική εγγύηση, με το σκεπτικό ότι η εγγύηση, κατά την αρχική σύμβαση προμήθειας των συστημάτων, καλύπτει και τη νέα σύμβαση. Ο κ. Σπηλιωτόπουλος, στην ζητεί την παρέμβαση του ρώσου ομολόγου του στην ρωσική κατασκευάστρια εταιρεία προκειμένου να προχωρήσει στη νομότυπη σύναψη της συμβάσεως, σύμφωνα με τους νόμιμους όρους της ελληνικής πλευράς, ειδάλλως να συναινέσει η ρωσική εταιρεία ώστε να εκχωρηθούν τα συμβατικά δικαιώματα και οι υποχρεώσεις της στην αρχικώς συμβληθείσα με το ελληνικό δημόσιο κατασκευάστρια εταιρεία προκειμένου να τακτοποιηθεί η υπάρχουσα συμβατική εκκρεμότητα. Πλήρης κάλυψη από την κυβέρνηση «Κανένα απολύτως θέμα δεν υπάρχει για τον υπουργό Εθνικής Αμύνης» απήντησε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ευάγγελος Αντώναρος στα πιεστικά ερωτήματα των εκπροσώπων του Τύπου για το δημοσίευμα της αθηναϊκής εφημερίδας, και παρέπεμψε στην ανακοίνωση του υπουργείου Εθνικής Αμύνης για λεπτομέρειες, αφού επανέλαβε τα βασικά σημεία της. «Στο φύλλο ενημέρωσης και εισήγησης ορίζονται ορισμένες προϋποθέσεις συμβάσεως. Οι συγκεκριμένες προϋποθέσεις δεν εκπληρώθηκαν και η σύμβαση δεν υπήρξε», τόνισε. Επίσης διέψευσε πληροφορίες που έφεραν τον κ. Ζορμπά να έχει υποβάλλει την παραίτησή του. Σε ερώτημα για το λόγο για τον δεν υπεβλήθησαν τα επίμαχα έγγραφα στη Βουλή, σημείωσε πως «δεν μπορεί να απαντήσει αν γνώριζε ο Εισαγγελέας» τα εν λόγω έγγραφα και υπογράμμισε πως «όλα τα σχετικά έγγραφα είχαν κατατεθεί». Ως προς το αν ο πρωθυπουργός ήταν ενήμερος του συγκεκριμένου εγγράφου, ο κ. Αντώναρος παρατήρησε ότι «ο πρωθυπουργός δεν είναι υποχρεωμένος να γνωρίζει τα εσωτερικά έγγραφα του υπουργείου Εθνικής Άμυνας» και τόνισε πως πάντως, «ο πρωθυπουργός είναι πλήρως ενήμερος της υπόθεσης». Σε ό,τι αφορά τη διαρροή του εν λόγω εγγράφου, ο κ. Αντώναρος υπενθύμισε ότι κατά την κρίση των αρμοδίων «διατάσσεται ΕΔΕ», ενώ σε ερώτηση περί της εξεταστικής επιτροπής υπογραμμίσθηκε ότι «δεν αλλάζει η στάση της κυβέρνησης έναντι της Εξεταστικής Επιτροπής». Αντιδράσεις ΠΑΣΟΚ Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που μετέχουν στην αρμόδια εξεταστική επιτροπή της βουλής δεν έκριναν επαρκείς τις εξηγήσεις του υπουργείου. Έκαναν λόγο για «πρωτοφανή περίπτωση παραπλάνησης του ελληνικού Κοινοβουλίου και της ελληνικής Δικαιοσύνης», από την κυβέρνηση. Μάλιστα, ανέφεραν πως διακρίνουν «τεράστιο ζήτημα πολιτικών και ποινικών ευθυνών» και «υπόθεση που λαμβάνει διαστάσεις μεγάλου πολιτικού και κοινοβουλευτικού σκανδάλου», καταγγέλλοντας ότι το συγκεκριμένο έγγραφο (ΦΕΕ) και η σχετική αλληλογραφία απεκρύβη από τη Βουλή, προκειμένου να συγκροτηθεί η εξεταστική επιτροπή που διερευνά τις ενδεχόμενες ευθύνες του ΠΑΣΟΚ - ενώ αργότερα καταρτίσθηκε και νέα σύμβαση, με τραπεζική εγγύηση αυτή τη φορά, αλλά επιβαρυντική για τα ελληνικά συμφέροντα και απαλλαγή της ρωσικής πλευράς από ποινικές ρήτρες 1,5 δισ. δολαρίων. Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ δήλωσαν ότι επιφυλάσσονται του δικαιώματός τους να προσφύγουν στη δικαιοσύνη σε περίπτωση που δεν κινηθεί ο εισαγγελέας εναντίον του «διδύμου Σπηλιωτόπουλου - Ζορμπά» για «απόκρυψη στοιχείων», και χαρακτήρισαν «μίζερη» τη «γραμμή άμυνας» των βουλευτών της ΝΔ, που επιμένουν στη θέση τους ότι έργο της επιτροπής είναι η εξέταση της στάσης των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και μόνον. Τέλος, διευκρίνισαν ότι δεν σκοπεύουν να καταθέσουν πρόταση μομφής κατά του κ. Σπηλιωτόπουλου, ούτε και να αποχωρήσουν από την Επιτροπή και ζήτησαν εκ νέου την αναστολή της εξέτασης των στρατιωτικών και την άμεση (ή από την Πέμπτη), εξέταση των πολιτικών προσώπων, αρχής γενομένης από τη σημερινή ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμύνης - αίτημα που απερρίφθη από την πλειοψηφία. Ιδιαίτερα αυστηρός ήταν σε δηλώσεις του ο Ευάγγελος Βενιζέλος ο οποίος κάλεσε τον πρωθυπουργό να αδράξει την ευκαιρία και «να διατηρήσει αποστάσεις από τον κ. Σπηλιωτόπουλο και τους συνεργάτες του». «Εάν ο Πρωθυπουργός τον διατηρεί (σ.σ. τον κ. Σπηλιωτόπουλο) στη θέση του και τον καλύπτει, επωμίζεται ατομικά και ως Ν.Δ. την ευθύνη», κατέληξε. Σε ανάλογη δήλωση προέβη και ο πρώην υπουργός εθνικής Αμύνης, Άκης Τσοχατζόπουλος, που είπε ότι το δημοσίευμα «αποδεικνύει πασιφανώς και κατάδηλα την αξιοπιστία των καταγγελιών που είχαμε κάνει από την πρώτη στιγμή - την επιχείρηση αμαύρωσης του έργου του ΠΑΣΟΚ στην Άμυνα, μέσα από μεθοδεύσεις και ψευδείς διαδικασίες μήνυσης ενάντια στην τότε πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του ΥΕΘΑ» και καλεί επίσης τον πρωθυπουργό να δηλώσει αν «αποδέχεται τις συμπεριφορές των κ.κ. Σπηλιωτόπουλου και Ζορμπά, που δημιουργούν ένα τεράστιο ηθικό και πολιτικό πρόβλημα για τη ΝΔ».
Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2004 - 09:56 (Ώρα Λονδίνου) Ορισμένα από τα πρωτοσέλιδα ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Ξεσηκωμός για τα σχολεία. Θεσσαλονίκη: Σήμερα το μεγάλο συλλαλητήριο στην πλατεία Αριστοτέλους. ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Επιδοτήσεις - εξπρές για υφιστάμενες και νέες επιχειρήσεις. 34 καινοτομίες στο νέο Αναπτυξιακό. ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Αναπτυξιακός νόμος:Επιχορηγήσεις στις επιχειρήσεις ακόμη και με 55% της επένδυσής τους! ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Επιδότηση 55% για επενδύσεις στην περιφέρεια. Ισχυρά κίνητρα δίνει ο νέος αναπτυξιακός νόμος. Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Ζεστό χρήμα σε όλη την Ελλάδα. Άνοιξη στην αγορά με το νέο αναπτυξιακό νόμο. Η ΑΥΓΗ: Κίνητρα για... απολύσεις! Με το αναπτυξιακό νομοσχέδιο. Καταργείται η απαγόρευση απολύσεων στις επιδοτούμενες επιχειρήσεις. ΑΥΡΙΑΝΗ: Επιχορήγηση μέχρι 55% για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Όλες οι διατάξεις του νέου αναπτυξιακού νόμου. ΤΟ ΒΗΜΑ:Ναυαγεί η Εξεταστική Μπούμερανγκ για την κυβέρνηση. Μεθοδεύουν πρόωρη λήξη εργασιών για να αποφύγουν διασυρμό. Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Όλη η προκήρυξη του ΑΣΕΠ για προσλήψεις 5.949 εκπαιδευτικών το 2005. Οι αιτήσεις συμμετοχής αναμένεται να ξεπεράσουν τις 80.000. ΕΘΝΟΣ: Ξέσπασμα προέδρου κατά... προεδρολόγων. Τα παιχνίδια της κυβέρνησης προκαλούν αλυσιδωτές αντιδράσεις. ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Η Αθήνα θα βλέπει το ευρώ... με το μακαρόνι. Οι Σιούφας και Αλογοσκούφης αν κατορθώσουν να περάσουν την περιφερειακή ανάπτυξη θα μείνουν στην ιστορία ως Εθνικοί Ευεργέτες από δω και πέρα. ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Μέτρα-ανάσα για τις επιχειρήσεις. Όλα όσα προβλέπει ο νέος αναπτυξιακός νόμος που παρουσίασαν οι αρμόδιοι υπουργοί. ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: 4 τομές στα Πανεπιστήμια. Συνέντευξη: Η Μαριέττα Γιαννάκου αναλύει τις αλλαγές που έρχονται στα ΑΕΙ. ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Εξεταστική και για τον Σπήλιο. Άρθρο - παρέμβαση της "Ε" μετά τις γκάφες και το ψεύδος. ΕΞΠΡΕΣ: Στόχος επενδύσεις 1,5 δισ. Με σοβαρές βελτιώσεις ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος. ΕΣΤΙΑ: Γενναίο άνοιγμα στην ιδιωτική πρωτοβουλία. Σημαντικά κίνητρα παρέχει το νέο αναπτυξιακό νομοσχέδιο. ESPRESSO: Θρίλερ με το δολοφόνο του Σαββούρα. Απροσδόκητη εξέλιξη. Αφέθηκε ελεύθερος ο Αλβανός που είχε συλληφθεί. Τα κενά της υπόθεσης και τα ερωτήματα. ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Παρέμβαση Στεφανόπουλου. Προεδρική δυσφορία για την παρατεταμένη προεδρολογία με αιχμές στην κυβέρνηση. Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Ισχυρά κίνητρα επενδύσεων. Νομοσχέδιο ανάπτυξης με διετή ορίζοντα-Μισό δισ. ευρώ κατά 2005 για ενίσχυση νέων επιχειρηματικών δράσεων. ΚΕΡΔΟΣ: Φως στο τούνελ των ιδιωτικών επενδύσεων. Με καινοτομίες και ισχυρά κίνητρα ο νέος αναπτυξιακός. Ο ΛΟΓΟΣ: ''Στο κόκκινο" τα εξοπλιστικά. Κομματικές "συγκρούσεις" για τα αντισταθμιστικά των TOR M1. ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: Σε επτά άξονες ο νέος αναπτυξιακός νόμος. Μεγαλύτερες ενισχύσεις σε μικρομεσαίους, επιδότηση μισθολογικού κόστους κλπ. ΤΑ ΝΕΑ:Διαψεύδουν τις... υπογραφές τους. Αντιδράσεις πανικού από την κυβέρνηση. Η ΝΙΚΗ:Να παραιτηθούν τώρα Σπηλιωτόπουλος-Ζορμπάς. Πολιτικά εκτεθειμένη η κυβέρνηση. ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Κι άλλο τζάμπα χρήμα στην πλουτοκρατία. Αντιλαϊκός ο νέος "αναπτυξιακός νόμος". TRAFFIC NEWS: Ο Τσαλίκης πριβέ στριπτίζ σε 100 γυναίκες. Οι προσκλήσεις είναι αυστηρά προσωπικές. ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Ζητάει και τα ρέστα η Τουρκία για τις παραβιάσεις. Ωμή πρόκληση του τουρκικού επιτελείου. Η ΧΩΡΑ: Έως και 55% επιδότηση σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Τα 28 γενναία μέτρα που προβλέπει ο νέος αναπτυξιακός νόμος. City Press: "Κατάρριψη" Σπήλιου, Ζορμπά από ρωσικούς TOR M1.Η εφημερίδα "Τα ΝΕΑ" αποκάλυψε ότι ο υπουργός Άμυνας και ο γραμματέας Εξοπλισμών συμφωνούσαν με αυτά που καταγγέλλουν. Μetro: Μέτωπο ΓΣΕΕ- ΟΤΟΕ για το Ασφαλιστικό. Το μήνυμα της μετωπικής σύγκρουσης, αρχής γενομένης από τον τραπεζικό κλάδο, έδωσαν χθες οι συνδικαλιστές. Εξεταστική Επιτροπή Η ΧΩΡΑ γράφει ότι "στο κενό η επιχείρηση του ΠΑΣΟΚ να υπονομεύσει τη διαδικασία της Εξεταστικής Επιτροπής. Ο Σπ. Σπηλιωτόπουλος διέψευσε τα χθεσινά δημοσιεύματα παρουσιάζοντας τη σχετική αλληλογραφία με τους Ρώσους". ΤΑ ΝΕΑ επισημαίνουν ότι "θύελλα στην κυβέρνηση είναι βαριές κατηγορίες, ακόμα και για ποινικές ευθύνες, από την πλευρά των "ΝΕΩΝ" σχετικά με τις υπογραφές Σπηλιωτόπουλου - Ζορμπά στο σχέδιο σύμβασης για τα ρωσικά όπλα, που απεκρύβησαν για να μεθοδευτεί η συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής". Η ΝΙΚΗ αναφέρει ότι "η κατάρρευση της σκευωρίας που στήθηκε στην υπόθεση των εξοπλισμών αφήνει πολιτικά εκτεθειμένη την κυβέρνηση και τον ίδιο τον πρωθυπουργό". Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ υποστηρίζει ότι "γκάφα Σπηλιωτόπουλου χαρακτηρίζουν στρατιωτικοί αλλά και πολιτικοί παράγοντες του κυβερνώντος κόμματος, την υπόθεση της επαναδιαπραγμάτευσης των ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων TOR-M1". Σύμφωνα με το ΒΗΜΑ, "σε "μπούμερανγκ" για την κυβέρνηση εξελίσσεται η υπόθεση με την Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τα εξοπλιστικά. Ο κίνδυνος υπονόμευσης της επίσκεψης του πρωθυπουργού στη Μόσχα, που έχει προγραμματισθεί για τις 6 Δεκεμβρίου, οι "ίντριγκες" στο υπουργείο Άμυνας, αλλά και οι συνεχείς αποκαλύψεις για "κρίσιμης σημασίας έγγραφα που απεκρύβησαν από τη Δικαιοσύνη και τη Βουλή" υποχρεώνουν την κυβερνητική παράταξη σε πλήρη αλλαγή των ως τώρα σχεδιασμών της". Αναπτυξιακό νομοσχέδιο Η ΑΠΟΦΑΣΗ γράφει ότι με το νέο αναπτυξιακό νόμο θα δοθούν "500 εκατ. ευρώ για επενδύσεις. Επιδότηση 50% για νέες θέσεις εργασίας. Ενίσχυση 70% σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Έξτρα μπόνους 15% για μικρομεσαίους. Διπλασιασμός των ενισχύσεων στις επιχειρήσεις και προτεραιότητα στην περιφέρεια και τις ακριτικές περιοχές". Σύμφωνα με την ΑΥΡΙΑΝΗ "πλέγμα κινήτρων για επενδύσεις που "αγκαλιάζουν" όλους τους τομείς της Οικονομίας, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με ποσοστά επιχορηγήσεων που φτάνουν το 55% προβλέπει ο νέος αναπτυξιακός νόμος". Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ προσθέτει ότι "ενισχύσεις ύψους 500 εκατ. ευρώ θα καταβληθούν μέσα στο 2005 στις επιχειρήσεις βάσει του νέου αναπτυξιακού νόμου, γεγονός που σημαίνει ότι η συνολική αξία των ιδιωτικών επενδύσεων θα φτάσει το 1,5 δισ. ευρώ". Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ επισημαίνει ότι "ισχυρή δόση νέων επενδύσεων επιχειρεί να προσφέρει στην οικονομία το αναπτυξιακό νομοσχέδιο που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η κυβέρνηση. Όπως δήλωσαν οι κ. Αλογοσκούφης και Σιούφας, το 2005 ο προϋπολογισμός θα διαθέσει ως άμεση ενίσχυση στις επενδύεις περίπου 500 εκατ. ευρώ από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους". Η ΕΣΤΙΑ γράφει ότι "σε αντίθεση με την πολιτική των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ η σημερινή κυβέρνησις θεωρεί κύριο μοχλό της οικονομικής αναπτύξεως την ιδιωτική πρωτοβουλία. Μάλιστα δίδεται ιδιαίτερο βάρος στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που αποτελούν την ραχοκοκκαλιά της οικονομίας και συνολικά προσφέρουν τις περισσότερες θέσεις απασχολήσεως". Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ αναφέρει ότι "στο όνομα της ανάπτυξης-που βεβαίως ποτέ δεν έχει εξασφαλιστεί με το τζάμπα χρήμα προς υποψήφιους επενδυτές η ΝΔ καλεί τους εκπροσώπους της άρχουσας τάξης να εκδηλώσουν επιχειρηματικές πρωτοβουλίες σε όλους, αυτή τη φορά, τους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας". Η ΑΥΓΗ σημειώνει ότι "το αναπτυξιακό νομοσχέδιο που παρουσίασαν χθες ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης, Δ. Σιούφας και άλλοι υπουργοί αποδεσμεύει πλήρως την απασχόληση από την επιδότηση των επενδύσεων. Καταργείται η υποχρέωση δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας. Ουσιαστικά θα επιδοτούνται έτσι επενδυτικά σχέδια που αποσκοπούν στη μείωση της απασχόλησης, τις απολύσεις! Αλβανία - ΠΓΔΜ Ο ΛΟΓΟΣ γράφει ότι "τη διαβεβαίωση ότι η Αλβανία δεν θα αναγνωρίσει την ΠΓΔΜ με την ονομασία "Δημοκρατία της Μακεδονίας" παρείχαν τα Τίρανα, σύμφωνα με χθεσινή δήλωση του εκπροσώπου Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών Γιώργου Κουμουτσάκου". Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) αναφέρει ότι "αναδιπλώθηκαν πλήρως κυβερνητικοί κύκλοι της Αλβανίας που δήλωναν απερίφραστα ότι επιθυμούσαν να αναγνωρίσουν την ΠΓΔΜ με την Συνταγματική της ονομασία. Μετά από διπλωματικές επαφές που είχαν οι δύο χώρες, η Αλβανία διαβεβαίωσε ότι δεν θα αναγνωρίσει τη FYROM με την ονομασία "Μακεδονία". Ελληνοτουρκικά Η TRAFFIC NEWS γράφει ότι "για διοχέτευση στα μέσα ενημέρωσης αρνητικών πληροφοριών με διογκωμένο τρόπο που βλάπτουν το κλίμα εμπιστοσύνης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας κάνει λόγο το τουρκικό Γενικό Επιτελείο. Τονίζει ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να παραιτηθεί του δικαιώματός της να πραγματοποιεί πτήσεις στο διεθνή εναέριο χώρο του Αιγαίου, χωρίς να ζητά την άδεια από οποιανδήποτε άλλη χώρα, καθώς η Τουρκία αναγνωρίζει ως ελληνικό εναέριο χώρο τα έξι μίλια. Επίσης η Άγκυρα αρνείται να καταθέτει σχέδια πτήσης για στρατιωτικά αεροσκάφη όταν αυτά πετούν εντός του FIR Αθηνών. Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) γράφει ότι "Χτες τουρκικοί σχηματισμοί προέβησαν σε 22 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου μας ενώ ένα από τα δέκα τουρκικά F-16 πέταξε πάνω από τη βραχονησίδα "Λεβίθα" που βρίσκεται μεταξύ Καλύμνου και Αμοργού σε ύψος 24.000 ποδών στις 11.00 το πρωί." Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ τονίζει ότι "κλιμάκωσης της έντασης στο Αιγαίο επιδιώκει η τουρκική αντιπολίτευση. Νέες παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου από μαχητικά και αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου". H CITY PRESS σημειώνει ότι "Σε νέες παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου και παραβάσεις του FIR Αθηνών προέβησαν και χθες σχηματισμοί τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών, υποχρεώνοντας την ελληνική Πολεμική Αεροπορία να προχωρήσει σε αναχαιτίσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι τουρκικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν υπερπτήσεις πάνω από τη νήσο Λεβίθα, πριν αναχαιτιστούν από τα αντίστοιχα ελληνικά. Την ίδια ώρα το τουρκικό Γενικό Επιτελείο, με ανακοίνωσή του που δημοσιεύεται στην επίσημη ιστοσελίδα του, επί της ουσίας ξεκαθαρίζει ότι τα τουρκικά αεροσκάφη θα συνεχίσουν να παραβιάζουν τον ελληνικό εναέριο χώρο, καθώς υποστηρίζει ότι αυτός περιορίζεται στα έξι μίλια". Προεδρία της Δημοκρατίας Η ESPRESSO γράφει ότι "συνεισφορά στην προεδρολογία είχε χθες και ο επίτιμος πρόεδρος της Ν.Δ. Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, που αποκάλυψε ότι σε συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή, του πρότεινε πρόσωπο που δεν προέρχεται από την πολιτική, τόνισε ωστόσο ότι "πρέπει να έχει αίσθηση της πολιτικής". Το ΕΘΝΟΣ σημειώνει ότι "αλυσιδωτές αντιδράσεις προκαλούν τα κυβερνητικά παιχνίδια για την προεδρική διαδοχή. Ο Κ. Στεφανόπουλος ξέσπασε χτες κατά των... προεδρολόγων. Χαρακτήρισε ενοχλητική τη διάσταση που πήρε το θέμα. Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ αναφέρει ότι "η προεδρολογία δημιουργεί αστάθεια και ανασφάλεια δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου και επέρριψε γι αυτό την ευθύνη στη ΝΔ η οποία, όπως είπε, θα μπορούσε με τον ένα ή τον άλλο τρόπο να κλείσει το ζήτημα". Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων
Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2004 - 09:48 (Ώρα Λονδίνου) Σημαντικό βήμα πρόκρισης στην επόμενη φάση του Τσάμπιονς Λιγκ έκανε ο Ολυμπιακός, στο κατάμεστο γήπεδο Καραϊσκάκη, νικώντας με 1-0 την ισπανική Ντεπορτίβο Λα Κορούνια. Οι «ερυθρόλευκοι» σκαρφάλωσαν στην πρώτη θέση του ομίλου τους με 10 βαθμούς. Ωστόσο ο Ολυμπιακός δεν έχει ακόμη εξασφαλίσει την πρόκριση, αφού στον ίδιο όμιλο, η Μονακό στο Πριγκιπάτο, κέρδισε με 1-0 τη Λίβερπουλ και έχει 9 βαθμούς. Ο Ολυμπιακός, στον επόμενο αγώνα του εκτός έδρας με τη Λίβερπουλ (που έχει 7 βαθμούς), χρειάζεται τουλάχιστον την ισοπαλία, ενώ σχετικά εύκολο φαίνεται το έργο της Μονακό που αντιμετωπίζει επίσης εκτός έδρας την αδιάφορη πλέον Λα Κορούνια, που έχει μείνει στους 2 βαθμούς. Ο Ολυμπιακός πάντως έχει εξασφαλίσει την συμμετοχή του στο κύπελλο ΟΥΕΦΑ. Οι «ερυθρόλευκοι» δεν ικανοποίησαν με την απόδοση τους είχαν όμως πάθος στο παιχνίδι τους και την συμπαράσταση 33.000 οπαδών τους. Ο Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς στο 68΄ με σουτ, μετά από ωραία μπαλιά του Ριβάλντο, σημείωσε το μοναδικό γκολ του αγώνα. Στο πρώτο ημίχρονο Ολυμπιακός είχε δοκάρι με τον Καφέ, ενώ ο Οκκάς σε μια μοναδική ευκαιρία στο 10΄ δεν κατάφερε να πλασάρει σωστά. Η Ντεπορτίβο Λα Κορούνια που είχε τον έλεγχο του αγώνα, πίεσε και έφθασε κοντά στην ισοφάριση όταν ο Ανατολάκης απομάκρυνε τη μπάλα πάνω στη γραμμή, μετά από τραγικό λάθος, σε έξοδο του Νικοπολίδη. Όλα τα αποτελέσματα των αγώνων της 23ης Νοεμβρίου 2004 Α' όμιλος: Ολυμπιακός - Ντεπορτίβο Λα Κορούνια 1-0 Σκόρερ ο Τζόρτζεβιτς στο 68' Μονακό - Λίβερπουλ 1-0 Σκόρερ ο Σαβιόλα στο 54' Β' όμιλος: Ρεάλ Μαδρίτης - Μπάγιερ Λεβερκούζεν 1-1 Σκόρερς οι Ραούλ 70' και Μπερμπάτοφ 36' Ντιναμό Κιέβου - Ρόμα 2-0 Σκόρερς οι Δέλλας 73' (αυτογκόλ), Στάτσκιχ 82' (76' κόκκινη ο Σκούρτο της Ρόμα) Γ' όμιλος: Γιουβέντους - Άγιαξ 1-0 Σκόρερ ο Σαλαγιέτα στο 14' Μπάγιερν Μονάχου - Μακάμπι Τελ Αβίβ 5-1 Σκόρερς οι Πισάρο 11', Σαλιχάμιτζιτς 37', Φρινγκς 44', Μακάι 70', 79' και Ντάγκο 55' (πεν), Δ' όμιλος: Σπάρτα Πράγας - Φενέρμπαχτσε 0-1 Σκόρερ Κόβατς 20' (αυτογκόλ) Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ - Λιόν 2-1 Σκόρερς οι Γκάρι Νέβιλ 19', Βαν Νίστελροϊ 53' και Ντιαρά 40' Η βαθμολογία Α' όμιλος: Ολυμπιακός 10 Μονακό 9 Λίβερπουλ 7 Λα Κορούνια 2 Β' όμιλος: Ντιναμό Κιέβου 10 Ρεάλ Μαδρίτης 8 Λεβερκούζεν 8 Ρόμα 1 Γ' όμιλος: Γιουβέντους 15 Μπάγιερν Μονάχου 9 Άγιαξ 3 Μακάμπι 3 Δ' όμιλος: Μάντσεστερ 11 Λιόν 10 Φενέρμπαχτσε 6 Σπάρτα Πράγας 1
Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2004 - 07:31 (Ώρα Λονδίνου) Θα καταθέσει στεφάνι στον τάφο του Γιασέρ Αραφάτ Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Τζακ Στρο, επισκέπτεται το Ισραήλ και τα Παλαιστινιακά εδάφη για να συμβάλει στις προσπάθειες αναβίωσης του λεγόμενου οδικού χάρτη. Ακολουθώντας τα βήματα του Αμερικανού ομολόγου του, Κόλιν Πάουελ, ο κ. Στρο θα έχει συνομιλίες με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Αριέλ Σαρόν πριν κατευθυνθεί στη Δυτική Όχθη όπου θα συναντηθεί με την παλαιστινιακή ηγεσία. Ο Βρετανός αξιωματούχος θα επιδιώξει να πληροφορηθεί από το Ισραήλ τον τρόπο με τον οποίο το Τελ Αβίβ θα συμβάλει στην ομαλή διεξαγωγή των εκλογών στα παλαιστινιακά εδάφη. Επίσης, αναμένεται να ζητήσει εγγυήσεις από τους Παλαιστίνιους για αναδιάρθρωση των παλαιστινιακών δυνάμεων ασφαλείας. Κατάθεση στεφάνου Κατά τη διάρκεια της διήμερης επίσκεψής του, ο κ. Στρο θα ζητήσει να ενημερωθεί για το σχέδιο απομάκρυνσης του Ισραήλ από τη Γάζα. Την Πέμπτη, ο υπουργός αναμένεται να έχει συνάντηση με τον επικεφαλής της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, Μαχμούντ Αμπάς και με τον πρωθυπουργό των Παλαιστινίων, Αχμέντ Κουρέια. Αναμένεται επίσης να καταθέσει στεφάνι στον τάφο του Παλαιστίνιου ηγέτη, Γιασέρ Αραφάτ. Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ, αμέσως μετά το θάνατο του ηγέτη των Παλαιστινίων, υποσχέθηκε να πράξει ό,τι είναι δυνατό για να ξαναφέρει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το ειρηνευτικό σχέδιο για τη Μέση Ανατολή. Ο απερχόμενος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ, κατά τη δική του επίσκεψη, κατάφερε να αποσπάσει τη δέσμευση από το Ισραήλ ότι θα χαλαρώσει τους περιορισμούς που έχει επιβάλει στους Παλαιστινίους, ειδικά για την περίοδο των εκλογών.
Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2004 - 08:10 (Ώρα Λονδίνου) Ο κ. Ράμσφελντ δεν φαίνεται να συμφωνεί με τις πιθανές αλλαγές Ο Αμερικανός πρόεδρος διέταξε τη διεξαγωγή έρευνας για το κατά πόσο το Πεντάγωνο είναι σε θέση να αναλάβει την μυστική παραστρατιωτική μονάδα της CIA. Η αρχική πρόταση έγινε από την επιτροπή που ερευνά τα αίτια των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ και εντάσσεται στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων στις μυστικές υπηρεσίες. Η ντιρεκτίβα, σύμφωνα με πληροφορίες, καλεί τη CIA και τα υπουργεία Εξωτερικών, Άμυνας και Δικαιοσύνης να παρουσιάσουν τα αποτελέσματα της έρευνάς τους σε 90 ημέρες. «Περίπλοκο θέμα» Η παραστρατιωτική μονάδα της CIA αναλαμβάνει πάντα τις πιο δύσκολες αποστολές. Αυτές οι δυνάμεις αναπτύχθηκαν στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν στα πρώτα στάδια των πολέμων. Επίσης, δρούσαν κρυφά μέσα στο Πακιστάν ψάχνοντας τον Οσάμα μπιν Λάντεν, σύμφωνα με δηλώσεις στρατιωτικών αξιωματούχων στο CNN. O κ. Μπους ζήτησε από τα υπουργεία και τη CIA να απαντήσουν στο ερώτημα εάν «οι παραστρατιωτικές επιχειρήσεις που τώρα ελέγχονται από τη CIA θα έπρεπε να περάσουν στον έλεγχο του υπουργείου Αμύνης». Η έκθεση θα εξετάσει εάν οι ειδικές δυνάμεις του στρατού θα πρέπει να έχουν κάποιο ρόλο και στις παραστρατιωτικές επιχειρήσεις, αναφέρουν οι Νιου Γιορκ Τάιμς. Οι ειδικές δυνάμεις του στρατού και οι παραστρατιωτικές μονάδες μυστικών υπηρεσιών συνεργάζονται σε πολλές χώρες του κόσμου, γράφει η εφημερίδα. Οι ανταποκριτές μεταδίδουν ότι ο υπουργός Άμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ δεν συμφωνεί απόλυτα με τις ενδεχόμενες αλλαγές. «Εφόσον πρόκειται για ένα τόσο πολύπλοκο ζήτημα, θέλουμε να το μελετήσουμε μαζί με τις μυστικές υπηρεσίες για να το κατανοήσουμε καλύτερα», είπε εκπρόσωπος του Πενταγώνου. «Δεν έχουμε προκαθορισμένες ή επιθυμητές λύσεις στο μυαλό μας. Αναλαμβάνουμε αυτή τη μελέτη με ανοιχτό μυαλό», πρόσθεσε ο ίδιος αξιωματούχος.
Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2004 - 08:51 (Ώρα Λονδίνου) Κατηγορεί την κυβέρνηση της Σερβίας για αδράνεια Η Κάρλα ντελ Ποντε, γενική εισαγγελεύς του Διεθνούς Δικαστηρίου Εγκλημάτων πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία, κατήγγειλε την κυβέρνηση της Σερβίας για αδράνεια σε ό,τι αφορά τη σύλληψη τουλάχιστον 12 ατόμων που καταζητούνται για εγκλήματα πολέμου και ζουν σε σερβικό έδαφος. Σε ομιλία της στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, η κ. Ντελ Πόντε τόνισε ότι η σερβική κυβέρνηση παραβιάζει, συνειδητά, τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει στο θέμα αυτό. Τα πυρά της κ. Ντελ Πόντε επικεντρώθηκαν στον πρωθυπουργό της Σερβίας, Βόισλαβ Κοστούνιτσα που έχει εκφράσει δημόσια την αντίθεσή του στην έκδοση Σέρβων πολιτών στη Χάγη. «Το 2005 συμπληρώνονται 10 χρόνια από τη σφαγή της Σρεμπρενίτσα, την συμφωνία του Ντέιτον και την επικήρυξη των Κάρατζίτς και Μπλάντιτς. Η διεθνής κοινότητα δεν πρέπει να αφήσει εγκλήματα όπως της Σρεμπρενίτσα ατιμώρητα», τόνισε στην ομιλία της στα Ηνωμένα Έθνη η Κάρλα Ντελ Πόντε. Η κ. Ντελ Πόντε είπε ότι οι κυβερνήσεις της Κροατίας, της Σερβίας, του Μαυροβουνίου και της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης έχουν την ευθύνη για σύλληψη των καταζητούμενων. Χαρακτήρισε σκάνδαλο το γεγονός ότι άνθρωποι που ευθύνονται για εγκλήματα πολέμου παραμένουν ασύλληπτοι.
Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2004 - 07:31 (Ώρα Λονδίνου) Θα καταθέσει στεφάνι στον τάφο του Γιασέρ Αραφάτ Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Τζακ Στρω, επισκέπτεται το Ισραήλ και τα Παλαιστινιακά εδάφη για να συμβάλει στις προσπάθειες αναβίωσης του λεγόμενου οδικού χάρτη. Ακολουθώντας τα βήματα του Αμερικανού ομολόγου του, Κόλιν Πάουελ, ο κ. Στρω θα έχει συνομιλίες με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Αριέλ Σαρόν πριν κατευθυνθεί στη Δυτική Όχθη όπου θα συναντηθεί με την παλαιστινιακή ηγεσία. Ο Βρετανός αξιωματούχος θα επιδιώξει να πληροφορηθεί από το Ισραήλ τον τρόπο με τον οποίο το Τελ Αβίβ θα συμβάλει στην ομαλή διεξαγωγή των εκλογών στα παλαιστινιακά εδάφη. Επίσης, αναμένεται να ζητήσει εγγυήσεις από τους Παλαιστίνιους για αναδιάρθρωση των παλαιστινιακών δυνάμεων ασφαλείας. Κατάθεση στεφάνου Κατά τη διάρκεια της διήμερης επίσκεψής του, ο κ. Στρω θα ζητήσει να ενημερωθεί για το σχέδιο απομάκρυνσης του Ισραήλ από τη Γάζα. Την Πέμπτη, ο υπουργός αναμένεται να έχει συνάντηση με τον επικεφαλής της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, Μαχμούντ Αμπάς και με τον πρωθυπουργό των Παλαιστινίων, Αχμέντ Κουρέια. Αναμένεται επίσης να καταθέσει στεφάνι στον τάφο του Παλαιστίνιου ηγέτη, Γιασέρ Αραφάτ. Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ, αμέσως μετά το θάνατο του ηγέτη των Παλαιστινίων, υποσχέθηκε να πράξει ό,τι είναι δυνατό για να ξαναφέρει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το ειρηνευτικό σχέδιο για τη Μέση Ανατολή. Ο απερχόμενος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ, κατά τη δική του επίσκεψη, κατάφερε να αποσπάσει τη δέσμευση από το Ισραήλ ότι θα χαλαρώσει τους περιορισμούς που έχει επιβάλει στους Παλαιστινίους, ειδικά για την περίοδο των εκλογών.
Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2004 - 06:20 (Ώρα Λονδίνου) Συνέντευξη στη Μέττα Τσικρικά Στο κλαμπ των χωρών με «ποιότητα ζωής» η Ελλάδα Η Ελλάδα το 2005 θα είναι μια από τις καλύτερες χώρες για να ζει κανείς, σύμφωνα με την έκδοση του Εκόνομιστ «ο κόσμος το 2005», που εξετάζει τη ζωή σε 111 χώρες. Η Μέττα Τσικρικά μίλησε με τον επιμελητή της έκδοσης, Ντάνιελ Φράκλιν ο οποίος λέει ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην 22η θέση στην παγκόσμια κατάταξή για την ποιότητα ζωής, που είναι πολύ καλή επίδοση αν σκεφτεί κανείς ότι από πλευράς του κατά κεφαλήν εισοδήματος μόνο είναι πιο χαμηλά, στην 27η θέση. «Για την ποιότητα ζωής συνυπολογίζουμε και άλλους σημαντικούς παράγοντες, όχι μόνο πόσο πλούσιοι είναι άνθρωποι, αλλά και όλα τα άλλα πράγματα που έχουν σημασία για τον κόσμο, όπως οικογενειακή ζωή, ζωή στην κοινότητα, το κλίμα και τη γεωγραφία, η ασφάλεια στον εργασιακό χώρο, παράγοντες που κάνουν την Ελλάδα πολύ ελκυστικό μέρος να ζει κανείς», λέει ο κ. Φράκλιν. Για το 2005, η οικονομική ανάπτυξη στην Ελλάδα θα είναι πάνω από το μέσο κοινοτικό όρο, υποστηρίζει ο Ντάνιελ Φράκλιν, ο οποίος εξηγεί ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης θα είναι καλοί και θα κινηθούν γύρω στο 3.4% το 2005, που είναι πολύ περισσότερο από το μέσο όρο του 2% της ευρωζώνης. «Οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης οφείλονται στο ότι η Ελλάδα πρέπει να αναπτύσσεται περισσότερο στην ευρωζώνη γιατί ήταν από τα σχετικά πτωχότερα μέλη, άρα χρειάζεται να φτάσει τις πλουσιότερες χώρες. »Επίσης η Ελλάδα απολαμβάνει τους καρπούς της αναπτυξιακής οικονομικής πολιτικής των τελευταίων ετών, όχι μόνο της τωρινής κυβέρνησης. Επιπλέον η Ελλάδα ζει την μεταολυμπιακή εποχή, μετά την θετική εικόνα που δημιούργησε στον κόσμο κατά τους Ολυμπιακούς αγώνες». Βέβαια η μεταολυμπιακή εποχή επωμίζεται και το κόστος των αγώνων, και το έλλειμμα του προϋπολογισμού θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα, λέει ο ειδικός «υπερβαίνοντας το 110% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος.» Όσον για τον πληθωρισμό, θα κυμανθεί στο 2.9%, που δεν είναι ιδανικό, ούτε όμως ανησυχητικό, λέει ο Ντάνιελ Φράκλιν. Όσον αφορά τα ελληνικά πολιτικά δρώμενα, ο επιμελητής της μελέτης σημειώνει ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είναι ακόμη καινούργια και διατηρεί τη δημοτικότητά της υψηλή, ιδίως μετά την επιτυχή έκβαση των Ολυμπιακών Αγώνων, ενώ το ΠΑΣΟΚ είναι σε φάση ανασυγκρότησης και ο κ. Παπανδρέου έχει μπροστά του αρκετή δουλειά για να αναζωογονήσει το κόμμα του για μια νέα εποχή και να κάνει το ΠΑΣΟΚ δικό του κόμμα και όχι αυτό που κληρονόμησε.
Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2004 - 02:27 (Ώρα Λονδίνου) Αντιμέτωπη με το χάος η Ουκρανία Ο βρετανικός Τύπος Στην σύγκρουση Δύσης-Ρωσίας, που αναδεικνύεται μέσα από την πολιτική κρίση στην Ουκρανία, επικεντρώνονται όλες οι βρετανικές εφημερίδες. Υπαρκτός είναι ο κίνδυνος εμφύλιας διένεξης, κατά τους Τάιμς (Times). «Ανατολή και Δύση συγκρούονται στο Κίεβο» υπογραμμίζει η εφημερίδα. «Στα ίχνη της ροζ επανάστασης της Γεωργίας βαδίζει η Ουκρανία, μόνο που τα δεδομένα σε αυτή την περίπτωση είναι περίπλοκα. Η Ουκρανία είναι ασύγκριτα μεγαλύτερη και πιο εύπορη. Επιπλέον είναι χώρα διχασμένη στην ουκρανόφωνη και καθολική Δύση και την ρωσόφωνη και ορθόδοξη Ανατολή», υπογραμμίζει το άρθρο των Τάιμς. «Επανάσταση στην Ουκρανία» γράφει το πρωτοσέλιδο της Ντειλι Τέλεγκραφ (Daily Telegraph) που κοσμείται με μια τεράστια φωτογραφία από την πολυπληθή συγκέντρωση της αντιπολίτευσης στην πλατεία της Ανεξαρτησίας του Κιέβου. Σε άρθρο του εκδότη, η Τελεγκραφ εκτιμά ότι οι εξελίξεις στην Ουκρανία θα έχουν άμεσο αντίκτυπο στην γεωπολιτική ισορροπία στην περιοχή αλλά και στις σχέσεις της Ρωσίας με τη Δύση. Η Γκάρντιαν (Guardian) σχολιάζει πως είναι πολύ απλουστευτικό να ερμηνεύει κάποιος τις εκλογές στην Ουκρανία ανάλογα με την προσέγγιση που έχει για τη θέση της συγκεκριμένης χώρας στο παγκόσμιο γίγνεσθαι. Οι εξελίξεις στην Ουκρανία, εκτιμά η εφημερίδα, θα έχουν ευρύτερες προεκτάσεις όχι μόνο στην Ρωσία και προσωπικά τον πρόεδρο της που επιδιώκει να αναβιώσει τη επιρροή του στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας και του Καυκάσου, αλλά θα επιδράσει καταλυτικά στην πορεία εκδημοκρατισμού στη Λευκορωσία και την Μολδαβία. «Πορτοκαλί Επανάσταση» είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της Ιντιπέντεντ (Independent), μια σαφής αναφορά στο χρώμα με το οποίο επένδυσε την προεκλογική του εκστρατεία ο ηγέτης της αντιπολίτευσης στην Ουκρανία. Η εφημερίδα αναφέρει ότι είναι ασαφές κατά πόσο η Ευρώπη είναι διατεθειμένη να ρισκάρει την σχέση της με το Κρεμλίνο εξ αιτίας των δραματικών εξελίξεων στην Ουκρανία. «Οι Ουκρανικές εκλογές έγιναν η αιτία να βγει στην επιφάνεια ο σφοδρός ανταγωνισμός της Δύσης με τη Ρωσία όσον αφορά την στρατηγική επιρροή στην περιοχή. Ένας πόλεμος νεύρων ανάμεσα στην Ευρώπη που αντιλαμβάνεται την Ουκρανία ως γεωγραφική προέκτασή της και της Ρωσίας που θεωρεί τον πρώην σοβιετικό εταίρο της ως εξ αίματος συγγενή», αναφέρει η Ιντιπέντεντ.
Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2004 - 07:03 (Ώρα Λονδίνου) Συνομιλίες με «διαιτητή» τον Κούτσμα Παρά το ψύχος, οι διαδηλωτές συνέχισαν περικυκλώνοντας και την προεδρική κατοικία Μέσα σε ένα κλίμα γενικής αναταραχής και μαζικών κινητοποιήσεων, η αντιπολίτευση στην Ουκρανία, αποδέχθηκε την προσφορά του απερχόμενου προέδρου, Λεονίντ Κούτσμα, για έναρξη συνομιλιών με διαιτησία του ίδιου. Νωρίτερα, ο Βίκτορ Γιουστσένκο που επιμένει ότι είναι νικητής των εκλογών, πήρε μόνος του τον προεδρικό όρκο ενώπιον αλλαλαζόντων οπαδών του, αφού προηγουμένως είχε αποτύχει να περάσει στη Βουλή πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης του αντιπάλου του πρωθυπουργού Βικτορ Γιανούκοβιτς. Η ορκωμοσία ήταν μια ενέργεια που ο απερχόμενος πρόεδρος Λεονίντ Κούτσμα απεκάλεσε «φάρσα». «Η πολιτική φάρσα που παίχτηκε από το κόμμα του κ. Γιουστσένκο και τους οπαδούς του με την αυτόανακήρυξή του σε πρόεδρο είναι γελοία και ταυτόχρονα εξαιρετικά επικίνδυνη ενέργεια», τόνισε εκπρόσωπος του απερχόμενου προέδρου. Κινητοποιήσεις Λίγο πριν ο Βικτορ Γιουστσένκο είχε προτρέψει τους οπαδούς του να συνεχίσουν τις διαδηλώσεις και καταλήψεις. Κάλεσε δε και τις δυνάμεις ασφαλείας να ενταχθούν στο στρατόπεδο του. «Η Ουκρανία σας χρειάζεται. Ελάτε στο πλευρό μας», είπε απευθυνόμενος στην αστυνομία και στους δημόσιους υπαλλήλους. Χιλιάδες οπαδοί του ξεχύθηκαν στους δρόμους γύρω από κυβερνητικά κτίρια. Δεκάδες χιλιάδες άλλοι πραγματοποίησαν πορεία στην πλατεία της Ανεξαρτησίας του Κιέβου. Οι διαδηλώσεις ήταν ειρηνικές και οι περισσότεροι διαδηλωτές επέστρεψαν στα σπίτια τους τη νύχτα. Η Γιλίγια Τιμοσένκο, συνεργάτιδα του κ. Γιουστσένκο τόνισε πως οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν: «Θα καταλάβουμε το προεδρικό μέγαρο και αλλά κυβερνητικά κτίρια, έχοντας επικεφαλής τον πρόεδρο Γιουστσένκο», είπε. Δεν μπορούμε σε αυτή τη φάση να αναγνωρίσουμε αλλά ούτε να απορρίψουμε το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ουκρανία Βλαντιμίρ Πούτιν Οι κινητοποιήσεις της αντιπολίτευσης επεκτάθηκαν και σε άλλες πόλεις, κυρίως της Δυτικής Ουκρανίας, πολιτικό προπύργιο του κ. Γιουστσένκο. Η κρίση, όμως, φαίνεται ότι έχει περάσει και μέσα στους κόλπους της κρατικής γραφειοκρατίας. Σύμφωνα με την αντιπολίτευση, εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε στην τηλεόραση ότι το διπλωματικό σώμα συντάσσεται με τον κ. Γιουστσένκο, πληροφορία που διαψεύσθηκε από τον υπουργό Εξωτερικών. Η εφορευτική θα αποφασίσει Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, δήλωσε ότι η χώρα του ούτε αναγνωρίζει αλλά ούτε απορρίπτει το αποτέλεσμα των εκλογών, λόγω του ότι δεν έχει ακόμα ανακοινωθεί επισήμως: «Δεν μπορούμε σε αυτή τη φάση να αναγνωρίσουμε αλλά ούτε να απορρίψουμε το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ουκρανία. Όντως συνεχάρην έναν από τους υποψηφίους, αλλά είναι η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή αυτή που θα πάρει την τελική απόφαση», δήλωσε ο πρόεδρος της Ρωσίας. Από αμερικανικής πλευράς ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέφρασε την ανησυχία του για την τροπή που έχουν πάρει οι εκλογές στην Ουκρανία. «Μας προκαλούν βαθιά ανησυχία οι καταγγελίες για εκλογική νοθεία. Καλούμε, μαζί με άλλες χώρες, να ξεκινήσει έρευνα για το θέμα αυτό, ζητούμε την ελεύθερη άσκηση του εκλογικού δικαιώματος από τους Ουκρανούς ψηφοφόρους», αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ
Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2004 - 05:14 (Ώρα Λονδίνου) Οι φόβοι της Ευρώπης για την Ουκρανία Για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα ο ευρωπαϊκός Τύπος αναλύει τις εξελίξεις στην Ουκρανία. Στη Γερμανία, η Σουντόιτσε Τσάιτουνγκ (Sueddeutsche Zeitung) επικρίνει το Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, που έσπευσε να συγχαρεί τον πρωθυπουργό Βίκτωρ Γιανούκοβιτς για την αμφιλεγόμενη νίκη του στις προεδρικές εκλογές της χώρας. «Δεδομένης της ηλεκτρισμένης ατμόσφαιρας στην Ουκρανία και των σοβαρών καταγγελιών του ΟΑΣΕ για παρατυπίες, ο Πούτιν θα μπορούσε να είχε κρατήσει ένα χαμηλότερο προφίλ και να περιμένει για τα επίσημα αποτελέσματα», σχολιάζει το άρθρο. Η εφημερίδα πιστεύει ότι είναι πολύ νωρίς για να προβλέψει κανείς εάν η πολιτική πίεση από το εσωτερικό και από το εξωτερικό είναι αρκετή για να οδηγήσει σε αναθεώρηση του αποτελέσματος. Στην Αυστρία η Ντι Πρέσε (Die Presse) περιγράφει την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην Ουκρανία «αβέβαιη» ή ακόμα και «επικίνδυνη». Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι όσοι βρίσκονται στην εξουσία της Ουκρανίας είναι αποφασισμένοι να υπερασπιστούν την νίκη του Βίκτωρ Γιανούκοβιτς, η οποία «βασίζεται στην παραπλάνηση». Το άρθρο υπογραμμίζει ότι η Ουκρανία πρέπει να βρει την ταυτότητά της και να μην ακροβατεί μεταξύ Ανατολής και Δύσης. «Η θέση της δεν βρίσκεται ακριβώς μέσα στη Δυτική σφαίρα επιρροής, ούτε μπορεί να ξαναγίνει δορυφόρος της Μόσχας», υποστηρίζει η εφημερίδα. Στη Γαλλία, η Λιμπερασιόν (Liberation) υποστηρίζει ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν είναι ο τύπος του πολιτικού που θα αφήσει τον έλεγχο της Ουκρανίας να χαθεί μέσα από τα χέρια του εξαιτίας κάποιων εκλογικών παρατυπιών. «Στο Κίεβο δεν κρίνεται μόνο το δημοκρατικό μέλλον των Ουκρανών αλλά και το είδος της σχέσης που μπορεί να έχει η Ευρώπη με τη Ρωσία». Για την ΕΕ, «αυτό είναι το βάπτισμα του πυρός που έπρεπε να συμβεί αργά ή γρήγορα», υποστηρίζει η εφημερίδα. Το άρθρο καλεί την ΕΕ να μην «φοβηθεί τον πρόεδρο Πούτιν» και να προχωρήσει στην ανακοίνωση κυρώσεων κατά της Ουκρανίας σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί η νίκη του Γιανούκοβιτς. «Οι Ουκρανοί χρειάζονται αυτή τη χείρα βοηθείας», καταλήγει το άρθρο. Η Νουβέλ Ομπσερβατέρ (Nouvel Observateur) υποστηρίζει ότι στην Ουκρανία δίνεται μια «μεγάλη γεωπολιτική μάχη». Η εφημερίδα γράφει ότι ο γείτονας της Ρωσίας έχει εξελιχθεί σε πεδίο μάχης στην νέα αναμέτρηση μεταξύ Ανατολής και Δύσης. «Το αποτέλεσμα αυτής της μάχης», προσθέτει, «θα καθορίσει τα νέα σύνορα της ανατολικής Ευρώπης». Στη Δανία, η Πολιτκέν (Politiken) γράφει ότι για πρώτη φορά μετά από 300 χρόνια παρουσιάζεται μια ευκαιρία στην Ουκρανία να γίνει ένα αληθινά ελεύθερο και ανεξάρτητο κράτος. Η εφημερίδα σημειώνει ότι δεν είναι προς το συμφέρον της χώρας να διατηρήσει διπλωματικές σχέσεις μόνο με την Ρωσία ή μόνο με την ΕΕ. «Αντιθέτως, μια καλή σχέση και με τις δύο δυνάμεις είναι ζωτικής σημασίας για τις μεταρρυθμίσεις και την οικονομική πρόοδο της χώρας». Στη Βαρκελώνη η Βανγκουάρντια (Vanguardia) βρίσκει ότι ο πρόεδρος Πούτιν βρίσκεται σε μια εξαιρετικά λεπτή θέση. Εάν ο κ. Πούτιν «δεν υποστηρίξει την αναθεώρηση της εκλογικής διαδικασίας και δεν δεχθεί το δημοκρατικό αποτέλεσμα, ενδέχεται να δει τις σχέσεις του με την ΕΕ και τις ΗΠΑ να διέρχονται περίοδο ψυχρότητας», σχολιάζει η εφημερίδα Επίσης «ενδέχεται να δει την Ουκρανία να τυλίγεται στις φλόγες μιας εμφύλιας σύρραξης». Σε συνέντευξή του στη ρωσική εφημερίδα Ιζβέστια (Novyye Izvestiya) ο επικεφαλής του Ρωσικού Ινστιτούτου Παγκόσμιων Προβλημάτων λέει ότι όποια παράταξη και εάν κερδίσει τις εκλογές, κανείς δεν μπορεί να ανακόψει την πορεία της Ουκρανίας προς τη Δύση και την ΕΕ. Ο κ. Ντελιαγκίν πιστεύει ότι ο φίλο-ρώσος, Βίκτωρ Γιανούκοβιτς δεν είναι ο κατάλληλος ηγέτης για τη Ρωσία. «Εκπροσωπεί τα συμφέροντα της ουκρανικής ολιγαρχίας», λέει ο ειδικός.
|