Read the CSCE Charter for a New Europe (Paris, 21 November 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 26 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 04-11-22

  1. Πεδίο αντιπαράθεσης η Ουκρανία
  2. Τον Αμπας επέλεξε η Φατάχ
  3. Αποθαρρύνονται οι επενδυτές
  4. Αναταραχή στην Ουκρανία
  5. Ξεκίνημα με παραφωνία
  6. Ευρωπαϊκή δύναμη
  7. «Συνεργασία» για τις παλαιστινιακές εκλογές
  8. Αναταραχή στην Ουκρανία
  9. Διάσκεψη για το Ιράκ
  10. Αναταραχή στην Ουκρανία
  11. Ο Μπους στηρίζει το δολάριο
  12. Στασιμότητα στην χρήση τεχνολογίας
  13. Ίδια γεύση
  14. «Συνεργασία» για τις παλαιστινιακές εκλογές
  15. Διαδηλώσεις στην Ουκρανία
  16. «Πολιτικοοικονομικώς αφελείς»
  17. Κυβερνητική αντεπίθεση
  18. Τα φώτα στη Θεσσαλονίκη
  19. Πάντα παρούσα η απογραφή
  20. Το Ιράν σταματά τον εμπλουτισμό ουρανίου
  21. Διαδηλώσεις στην Ουκρανία
  22. Διεθνή υποστήριξη ζητά το Ιράκ
  23. Στα κέφια του ο Μπους
  24. Στις δύο πλευρές του Ατλαντικού

Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2004 - 02:24 (Ώρα Λονδίνου)

Πεδίο αντιπαράθεσης η Ουκρανία

Ο βρετανικός Τύπος

Η πόλωση στην οποία έχει οδηγηθεί η Ουκρανία λόγω του εκλογικού αποτελέσματος που αμφισβητείται από την αντιπολίτευση, προκαλεί διεξοδικές αναλύσεις από τους βρετανούς αναλυτές.

«Η Ουκρανία είναι αντιμέτωπη με μια ιδιαίτερα σκληρή αντιπαράθεση δυνάμεων. Ο κ. Γιουσένκο και οι οπαδοί του ελπίζουν ότι με συνεχείς κινητοποιήσεις θα επαναλάβουν και στη χώρα τους το παράδειγμα της Γεωργίας στην οποία οι διαδηλώσεις της αντιπολίτευσης οδήγησαν σε παραίτηση τον πρόεδρο Σεβαρνάτζε, γράφουν οι Φαινάνσιαλ Τάιμς. Ωστόσο η εφημερίδα προειδοποιεί ότι οι προοπτικές για την αντιπολίτευση στην Ουκρανία δεν είναι ευχάριστες αφού δεν θα είναι καθόλου εύκολη η αντιπαράθεση με τον κρατικό μηχανισμό που στηρίζει τον πρωθυπουργό Γιανούσεβιτς, που σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα είναι ο νικητής με ποσοστό 49% έναντι 46% του αντιπάλου του. Είναι ορατός ο κίνδυνος η αντιπαράθεση να εξελιχθεί σε αιματοκύλισμα, προειδοποιεί η οικονομική εφημερίδα.

Σε άρθρο του εκδότη οι Τάιμς αναφέρουν ότι στην Ουκρανία έχει στηθεί ένα σκηνικό αιματηρής αντιπαράθεσης που θα έχει αντίκτυπο σε όλη την Ευρώπη και θα οδηγήσει σε πάγωμα των σχέσεων της Δύσης με τη Ρωσία. Οι Τάιμς εκφράζουν την άποψη ότι η αντιπολίτευση θα πρέπει να κινηθεί μέσα σε νόμιμα πλαίσια και όχι να υιοθετήσει συγκρουσιακή προσέγγιση. Μαλιστα η εφημερίδα υπογραμμίζει ότι οι δημοσκοπίσεις εξόδου που επικαλείται η αντιπολίτευση έχουν διαψευσθεί ουκ ολίγες φορές με πρώτο παράδειγμα τις ΗΠΑ.

Η Ιντιπέντεντ κρίνει πως η Ουκρανία έχει μεταβληθεί σε πεδίο αντιπαράθεσης της Δύσης με την Ρωσία του προέδρου Πούτιν που επιχειρεί να αποκαταστήσει την ισχύ της στις χώρες που προέκυψαν από την πάλαι Σοβιετική Ενωση. Η χώρα είναι βαθιά διχασμένη γράφει η Ιντιπέντεντ. Το δυτικό τμήμα της κατοικείται από Ουκρανούς εθνικιστές που επιθυμούν ένταξη στους δυτικούς θεσμούς ενώ στα ανατολικά ζουν ρώσοι που θέλουν την επανένωση με την Ρωσία και την Λευκορωσία.

Πολιτική του φόβου

Με αυτό τον χαρακτηρισμό παρουσιάζουν την προεκλογική τακτική που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση του Τονι Μπλέρ, η Γκάρντιαν και η Ιντιπέντεντ. Μια επιλογή που θα αποκαλυφθεί στην ομιλία της Βασίλισσας Ελισάβετ, στην Βουλή των Κοινοτήτων.

Η ομιλία, γράφουν οι δύο εφημερίδες θα επικεντρωθεί στις απειλές της Νέας Εποχής: Τρομοκρατία, Οργανωμένο Εγκλημα, Ναρκωτικά, Μετανάστευση.

Η αλήθεια για τη Φαλούτζα

Λεπτό προς λεπτό καταγράφει την σκηνή της εν ψυχρώ δολοφονίας τραυματισμένου ιρακινού από αμερικανό στρατιώτη σε τζαμί της Φαλούτζα, ο κάμεραμάν του αμερικανικού δικτύου NBC, Κέβιν Σάιτς.

Την προσωπική του αφήγηση αναδημοσιεύει η Γκάρντιαν και σε αυτή υπάρχουν όλες οι ανατριχιαστικές λεπτομέρειες για αυτό που ο ίδιος αποκαλεί όχι μόνο έγκλημα πολέμου αλλά στυγνή δολοφονία ενός ανυπεράσπιστου,τραυματισμένου αιχμαλώτου.


Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2004 - 22:55 (Ώρα Λονδίνου)

Τον Αμπας επέλεξε η Φατάχ

Η επιλογή του πρώην πρωθυπουργού των Παλαιτινίων από την Κεντρική Επιτροπή της Φατάχ, ήταν ομόφωνη

Ο Μαχμούντ Αμπάς , πρώην υπαρχηγός και νυν επικεφαλής της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης θα είναι ο υποψήφιος της Φατάχ στις προεδρικές εκλογές του Ιανουαρίου.

Όπως δήλωσε στο πρακτορείο Ασοσιέιτεντ Πρες ο Ιντισάρ αλ Ουαζίρ, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της Φατάχ, μετά από συνεδρίαση του οργάνου, η επιλογή του πρώην πρωθυπουργού, ήταν ομόφωνη.

Είχε προηγηθεί έκκληση του φερόμενου ως δημοφιλέστερου Παλαιστίνιου πολιτικού, Μαρβάν Μπαργκούτι, για ψηφοφορία όλων των μελών της Φατάχ, προκειμένου να αναδειχθεί ο υποψήφιος.

Ο πρώην αρχηγός της Φατάχ στη Δυτική Όχθη βρίσκεται στις ισραηλινές φυλακές καταδικασμένος σε πέντε φορές ισόβια και το Ισραήλ έχει καταστήσει σαφές ότι δεν θα τον αποφυλακίσει.


Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2004 - 22:19 (Ώρα Λονδίνου)

Αποθαρρύνονται οι επενδυτές

Κανείς δεν ενδιαφέρεται να επενδύσει σε χώρες της Αφρικής όπου επικρατούν διενέξεις

Η αστάθεια στο Σουδάν και στην Ακτή Ελεφαντοστού έχει «κυματοειδείς επιπτώσεις» σε ολόκληρη τη Μαύρη Ήπειρο. Στη διαπίστωση αυτή καταλήγει η Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη (Unctad).

Η εκπρόσωπος του Οργανισμού, Αν Μιρό, τόνισε μιλώντας στην Αδις Αμπέμπα της Αιθιοπίας, ότι οι άνθρωποι δεν μπορούν να ξεχωρίσουν μεταξύ αφρικανικών χωρών όπου υπάρχουν διενέξεις και κρίσεις - όπως εκείνη στο Νταρφούρ- και χωρών στις οποίες επικρατεί ειρήνη.

Αναφερόμενη στην Ακτή Ελεφαντοστού η κ. Μιρό τόνισε ότι στη χώρα που ήταν κάποτε το «μαργαριτάρι της Αφρικής» η κατάσταση είναι τώρα «τρομακτική».

Η Αφρική παρουσιάζει τον χαμηλότερο δείκτη σε ξένες επενδύσεις από όλες τις ηπείρους. Συγκριτικά, ενώ μέσα στο 2003 μόνο στην Κίνα επενδύθηκαν 53 δισεκατομμύρια δολάρια, σε ολόκληρη την Αφρική οι επενδύσεις δεν ξεπερνούσαν σύμφωνα με την Unctad- τα 15 δισεκατομμύρια.

Το μεγαλύτερο εξ αυτών μερίδιο προσελκύουν κυρίως οι πετρελαιοπαραγωγές χώρες, όπως η Γουϊνέα του Ισημερινού, η Αγκόλα και η Νιγηρία.


Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2004 - 23:09 (Ώρα Λονδίνου)

Αναταραχή στην Ουκρανία

Η ΕΕ αμφισβητεί ότι οι εκλογές διεξήχθησαν σύμφωνα με τις απαιτούμενες προδιαγραφές

Θα συνεχισθεί στην Ουκρανία, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις η αντιπαράθεση του κυβερνητικού στρατοπέδου και της αντιπολίτευσης, σχετικά με τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, από τον οποίο, σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα, αναδείχτηκε νικητής ο νυν πρωθυπουργός, Βίκτορ Γιανούκοβιτς.

Τον κ. Γιανούκοβιτς συνεχάρη τηλεφωνικά ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν. Η αντιπολίτευση και οι διεθνείς παρατηρητές ωστόσο, κάνουν λόγο για σοβαρότατες παρατυπίες στις εκλογές.

Η ομάδα παρατηρητών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη κάνει λόγο για μαζικές παρεμβάσεις στην εκλογική διαδικασία, η οποία, όπως δήλωσε εκπρόσωπός της δεν πληροί τις διεθνείς προδιαγραφές.

Ανάλογες δηλώσεις έκανε και ο υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας, Μπέρνταρντ Μποτ. Η ολλανδική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εξέφρασε έντονες ανησυχίες για την κατάσταση στην Ουκρανία.

Η κεντρική εκλογική επιτροπή της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι με καταμετρημένο το 99% των ψήφων, ο κ. Γιανούκοβιτς προηγείται με τρεις ποσοστιαίες μονάδες του Γιουσένκο. Ωστόσο ουκρανική επιτροπή παρατηρητών καταγγέλλει μαζικές προσπάθειες αλλοίωσης του εκλογικού αποτελέσματος, κάνοντας λόγο για την ύπαρξη αρκετών στοιχείων , βάσει των οποίων μπορούν να υποβληθούν εκατοντάδες ενστάσεις.

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Κιέβου εξάλλου κάλεσε το κοινοβούλιο της χώρας να μην αναγνωρίσει το επίσημο αποτέλεσμα των εκλογών, ενώ άλλοι δήμοι της χώρας ανακλήρυξαν νικητή τον κ. Γιουσένκο.

Ο γενικός εισαγγελέας και οι δυνάμεις ασφαλείας της Ουκρανίας εξέδωσαν ανακοίνωση, με την οποία προειδοποιούν τους οργανωτές των εκδηλώσεων διαμαρτυρίας ότι θα πράξουν κάθε τι για να διασφαλίσουν την έννομη, συνταγματική τάξη.

Το βράδυ διαλύθηκε το πλήθος που είχε συγκεντρωθεί σε κεντρική πλατεία του Κιέβου, οι οργανωτές των εκδηλώσεων διαμαρτυρίας όμως διαβεβαιώνουν ότι θα πραγματοποιηθούν συγκεντρώσεις και την Τρίτη.


Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2004 - 17:55 (Ώρα Λονδίνου)

Ξεκίνημα με παραφωνία

Δεν ήθελε να αποκρύψει τίποτε, διαβεβαιώνει ο Γάλλος επίτροπος Μεταφορών

Με καθυστέρηση τριών εβδομάδων, εξ αιτίας της αναβολής της ψηφοφορίας για έγκριση στην Ευρωβουλή, ανέλαβε τη Δευτέρα τα καθήκοντά της η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ωστόσο, η ανάληψη καθηκόντων από τη νέα Κομισιόν συνοδεύτηκε από αιτήματα ευρωβουλευτών για παραίτηση του Γάλλου επιτρόπου Μεταφορών, Ζακ Μπαρό.

Ο πρόεδρος της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στον Γάλλο επίτροπο, ο οποίος είχε αποσιωπήσει ότι στη δεκαετία του ΄90 είχε καταδικαστεί για σκάνδαλο υπεξαίρεσης κομματικών επιδοτήσεων.

Σε επιστολή του προς τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, Γιόζεπ μπορέλ, ο κ. Μπαρό, στον οποίο είχε επιβληθεί ποινή φυλάκισης με αναστολή και αργότερα αμνηστεύτηκε από τον πρόεδρο, Ζακ Σιράκ, διαβεβαίωσε ότι δεν ήθελε να αποκρύψει το συμβάν, ούτε από τους ευρωβουλευτές, ούτε από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Οι σοσιαλιστές και οι Πράσινοι του Ευρωκοινοβουλίου ανακοίνωσαν ότι δεν αντιτίθενται στην ανάληψη καθηκόντων από τον κ. Μπαρό.


Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2004 - 18:45 (Ώρα Λονδίνου)

Ευρωπαϊκή δύναμη

Mέσα σε 10 μέρες θα μπορούν να αναπτυχθούν οι ευρωπαΊκές μονάδες σε εστίες κρίσης

Οι υπουργοί Άμυνας της ΕΕ ενέκριναν τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες τη δημιουργία 13 μονάδων που θα απαρτίζουν την ευρωπαϊκή δύναμη ταχείας αντίδρασης και θα είναι σε θέση να αναπτυχθούν σε εστίες κρίσης μέσα σε 10 ημέρες.

Οι υπουργοί ενέκριναν επίσης προϋπολογισμό 20 εκατομμυρίων ευρώ για την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Άμυνας, που θα είναι επιφορτισμένη με το συντονισμό των στρατιωτικών εφοδίων.

Στη νέα δύναμη θα υπάρχουν στρατιώτες από 21 χώρες-μέλη της ΕΕ. Δεν θα συμμετάσχει η Μάλτα και η Δανία, ενώ η Εσθονία και η Ιρλανδία, ανακοίνωσαν ότι θα εξετάσουν το ενδεχόμενο συμμετοχής, όπως και η Νορβηγία, η οποία δεν είναι μέλος της ΕΕ.

Ο ολλανδός υπουργός Άμυνας, Χενκ Καμπ, δήλωσε ότι με την απόφαση των Βρυξελλών η ΕΕ αποκτά μία αξιόπιστη δύναμη ταχείας ανάπτυξης.

Η Ελλάδα συμμετέχει σε μία α μονάδα της δύναμης μαζί με την Ιταλία, την Ισπανία και την Πορτογαλία, ενώ διαθέτει το Συντονιστικό της Κέντρο Θαλάσσιων Μεταφορών, που είχε συγκροτηθεί για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης.

Η Κύπρος συμμετέχει με μία ιατρική μονάδα.


Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2004 - 18:49 (Ώρα Λονδίνου)

«Συνεργασία» για τις παλαιστινιακές εκλογές

Είναι πιθανό να πρόκειται για την τελευταία αποστολή του

Ο απερχόμενος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ, στην πρώτη του επίσημη επίσκεψη στη Μέση Ανατολή μετά από 18 μήνες, δήλωσε ότι μετά το θάνατο του Γιασέρ Αραφάτ δίνεται μια νέα ευκαιρία στην περιοχή.

Ο ίδιος κάλεσε τους Παλαιστίνιους να καταδικάσουν ανοιχτά την τρομοκρατία.

Ο κ. Πάουελ μετά τις συνομιλίες που είχε με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν, δήλωσε ότι ανυπομονεί για τη διεξαγωγή των εκλογών τον Ιανουάριο στα Παλαιστινιακά εδάφη.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Σιλβάν Σαλόμ, δεσμεύθηκε να βοηθήσει στη διεξαγωγή των Παλαιστινιακών εκλογών.

Στη συνέχεια ο κ. Πάουελ θα έχει συνάντηση με την παλαιστινιακή ηγεσία.

Ο ανταποκριτής του BBC εκτιμά ότι η επίσκεψη του κ. Παουέλ στη Μέση Ανατολή έχει στόχο την γεφύρωση των σχέσεων της Ουάσινγκτον με την παλαιστινιακή Αρχή.

Ο κ. Πάουελ είχε δηλώσει ότι στις συνομιλίες που θα είχε και με τις δύο πλευρές θα προσπαθήσει να διασφαλίσει μέγιστη συμμετοχή Παλαιστινίων στις εκλογές στις 9 Ιανουαρίου.

«Ίσως οι ενέργειές μας και οι ενέργειές τους ενθαρρύνουν ένα βαθμό συνεργασίας, που μπορεί να επεκταθεί και σε άλλους τομείς», δήλωσε σε δημοσιογράφους πριν προσγειωθεί στο Τελ Αβίβ.

Είναι πολύ πιθανό αυτή να είναι και τη τελευταία αποστολή του Κόλιν Παουελ στη Μέση Ανατολή, αφού από τον Ιανουάριο στη θέση του θα βρίσκεται η Κοντολίζα Ράις.


Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2004 - 17:20 (Ώρα Λονδίνου)

Αναταραχή στην Ουκρανία

Η ΕΕ αμφισβητεί ότι οι εκλογές διεξήχθησαν σύμφωνα με τις απαιτούμενες προδιαγραφές

Στο Κίεβο συγκεντρώνεται μεγάλο πλήθος, διαδηλώνοντας υπέρ του υποψηφίου της αντιπολίτευσης, Βίκτορ Γιουσένκο.

Η ομάδα παρατηρητών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη κάνει λόγο για μαζικές παρεμβάσεις στην εκλογική διαδικασία, η οποία, όπως δήλωσε εκπρόσωπός της δεν πληροί τις διεθνείς προδιαγραφές.

Ανάλογες δηλώσεις έκανε και ο υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας, Μπέρνταρντ Μποτ. Η ολλανδική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εξέφρασε έντονες ανησυχίες για την κατάσταση στην Ουκρανία.

Η κεντρική εκλογική επιτροπή της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι με καταμετρημένο το 99% των ψήφων, ο κ. Γιανούκοβιτς προηγείται με τρεις ποσοστιαίες μονάδες του Γιουσένκο. Ωστόσο ουκρανική επιτροπή παρατηρητών καταγγέλλει μαζικές προσπάθειες αλλοίωσης του εκλογικού αποτελέσματος, κάνοντας λόγο για την ύπαρξη αρκετών στοιχείων , βάσει των οποίων μπορούν να υποβληθούν εκατοντάδες ενστάσεις.

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Κιέβου εξάλλου κάλεσε το κοινοβούλιο της χώρας να μην αναγνωρίσει το επίσημο αποτέλεσμα των εκλογών, ενώ άλλοι δήμοι της χώρας ανακλήρυξαν νικητή τον κ. Γιουσένκο.

Ο γενικός εισαγγελέας και οι δυνάμεις ασφαλείας της Ουκρανίας εξέδωσαν ανακοίνωση, με την οποία προειδοποιούν τους οργανωτές των εκδηλώσεων διαμαρτυρίας ότι θα πράξουν κάθε τι για να διασφαλίσουν την έννομη, συνταγματική τάξη.


Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2004 - 16:37 (Ώρα Λονδίνου)

Διάσκεψη για το Ιράκ

Η προσωρινή κυβέρνηση εστιάζει το ενδιαφέρον της στη βελτίωση της φύλαξης των συνόρων των γειτονικών προς το Ιράκ χωρών

Βέβαιο θεωρείται ότι το σημαντικό μέρος της συνδιάσκεψης στο αιγυπτιακό θέρετρο Σαρμ ελ Σεϊχ θα αφιερωθεί στις προοπτικές του Ιράκ εν όψει των εκλογών του Ιανουαρίου.

Η προσωρινή κυβέρνηση εστιάζει το ενδιαφέρον της στη βελτίωση της φύλαξης των συνόρων των γειτονικών προς το Ιράκ χωρών και στην ανταλλαγή πληροφοριών για τη δράση σ΄ αυτές, οργανώσεων ισλαμιστών.

Στη διάσκεψη παίρνουν μέρος οι πλουσιότερες χώρες του κόσμου, τα Ηνωμένα Έθνη, ο Αραβικός Σύνδεσμος και η Ισλαμική Διάσκεψη. Στο αιγυπτιακό θέρετρο μεταβαίνει προερχόμενος από το Ισραήλ ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ, ενώ θα παραστεί και ο γγ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν.

Σύμφωνα με διπλωματικούς παρατηρητές, από τη διάσκεψη δεν αναμένονται θεαματικά αποτελέσματα και εκπλήξεις, ενώ θεωρείται βέβαιο ότι το Ιράν θα καταδικάσει την πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών στο Ιράκ.

Η προσωρινή κυβέρνηση του Ιράκ και οι ΗΠΑ έχουν κατηγορήσει επανειλημμένα το Ιράν και τη Συρία ότι δεν καταβάλλουν προσπάθειες, προκειμένου να αποτρέψουν την είσοδο από τα σύνορά τους ξένων μαχητών στο Ιράκ.


Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2004 - 15:37 (Ώρα Λονδίνου)

Αναταραχή στην Ουκρανία

Η ΕΕ αμφισβητεί ότι οι εκλογές διεξήχθησαν σύμφωνα με τις απαιτούμενες προδιαγραφές

Στο Κίεβο συγκεντρώνεται μεγάλο πλήθος, διαδηλώνοντας υπέρ του υποψηφίου της αντιπολίτευσης, Βίκτορ Γιουσένκο.

Η ομάδα παρατηρητών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη κάνει λόγο για μαζικές παρεμβάσεις στην εκλογική διαδικασία, η οποία, όπως δήλωσε εκπρόσωπός της δεν πληροί τις διεθνείς προδιαγραφές.

Ανάλογες δηλώσεις έκανε και ο υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας, Μπέρνταρντ Μποτ. Η ολλανδική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εξέφρασε έντονες ανησυχίες για την κατάσταση στην Ουκρανία.

Η κεντρική εκλογική επιτροπή της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι με καταμετρημένο το 99% των ψήφων, ο κ. Γιανούκοβιτς προηγείται με τρεις ποσοστιαίες μονάδες του Γιουσένκο. Ωστόσο ουκρανική επιτροπή παρατηρητών καταγγέλλει μαζικές προσπάθειες αλλοίωσης του εκλογικού αποτελέσματος, κάνοντας λόγο για την ύπαρξη αρκετών στοιχείων , βάσει των οποίων μπορούν να υποβληθούν εκατοντάδες ενστάσεις.

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Κιέβου εξάλλου κάλεσε το κοινοβούλιο της χώρας να μην αναγνωρίσει το επίσημο αποτέλεσμα των εκλογών.


Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2004 - 11:28 (Ώρα Λονδίνου)

Ο Μπους στηρίζει το δολάριο

Τζορτζ Μπους και Βλαντιμίρ Πούτιν στη Χιλή

Την πίστη του στο ισχυρό δολάριο εξέφρασε, ο Τζορτζ Μπους, μετά το πέρας της συνόδου του Φόρουμ Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού.

Από την Χιλή, ο κ. Μπους δήλωσε ότι η συνεχιζόμενη πτώση του δολαρίου θα αναστραφεί μόνο αν διευθετηθεί το τεράστιο έλλειμμα του προϋπολογισμού.

Παρά τις διαβεβαιώσεις, εκφράζονται σοβαρές αμφιβολίες για το πόσο ειλικρινείς είναι προθέσεις της αμερικανικής ηγεσίας να σταματήσει την κατρακύλα του δολαρίου.

Παρά τα τεράστια ελλείμματα και την δέσμευση που ανέλαβε ο κ. Μπους να τα μειώσει, το γεγονός είναι πως η ομοσπονδιακή κυβέρνηση εξακολουθεί να συνάπτει δανεισμούς.

Μόλις την περασμένη εβδομάδα ο πρόεδρος υπέγραψε νέο νόμο που ανοίγει το δρόμο στο υπουργείο Οικονομικών να δανεισθεί επιπλέον 800 δισ. δολ.

Κατά την πρόσφατη επίσκεψη του στην Ευρώπη ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών παραδέχτηκε ότι το έλλειμμα της χώρας του είναι πολύ μεγάλο.

Πρόσθεσε, δε, πως η κυβέρνηση Μπους δεν φείδεται χρημάτων για να κερδίσει τον πόλεμο εναντίον της τρομοκρατίας.

Είναι η πολιτική συγκυρία ή το φτηνό δολάριο αποτελεί συνειδητή επιλογή της κυβέρνησης Μπους για να τονώσει τις αμερικανικές εξαγωγές, διερωτώνται οικονομικοί αναλυτές.


Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2004 - 12:29 (Ώρα Λονδίνου)

Στασιμότητα στην χρήση τεχνολογίας

Νεαρής ηλικίας, άνδρες και μέσης μόρφωσης είναι οι περισσότεροι χρήστες υπολογιστών και διαδικτύου στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με δειγματοληπτική έρευνα για τη χρήση των τεχνολογιών πληροφόρησης και επικοινωνίας, ο μέσος χρήστης είναι «ηλικίας 16-34 ετών, απόφοιτος λυκείου ή ΙΕΚ και εργαζόμενος».

Ακόμη, σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, μόλις ένα στα τρία ελληνικά νοικοκυριά διαθέτει ηλεκτρονικό υπολογιστή, ένας στους πέντε έλληνες χρησιμοποίησε το διαδίκτυο το πρώτο τρίμηνο του 2004 και ένας στους τέσσερις Έλληνες (ποσοστό 26%) χρησιμοποίησε ηλεκτρονικό υπολογιστή το πρώτο τρίμηνο του 2004.

Ακόμη, σε ποσοστό 94%, οι έλληνες χρήστες του διαδικτύου αναζητούν πληροφορίες για προϊόντα και υπηρεσίες, το 80% αποσκοπεί στην επικοινωνία, το 44,5% αναζητά πληροφορίες για θέματα που σχετίζονται με την εκπαίδευση και το 40% αναζητά και λαμβάνει πληροφορίες από ιστοσελίδες δημοσίων υπηρεσιών ή συναλλάσσεται με αυτές.

Σημειώνεται ότι μόνο το 10% πραγματοποιεί τραπεζικές ή άλλες οικονομικές συναλλαγές ενώ και το ποσοστό αγορών μέσω διαδικτύου παραμένει σε χαμηλά επίπεδα και δεν ξεπερνά το 6% των χρηστών.

Οι χρήστες δηλώνουν ότι οι βασικοί λόγοι για τους οποίους αποφεύγεται το διαδίκτυο είναι κυρίως το υψηλό κόστος εξοπλισμού και πρόσβασης (49%) αλλά και η μη χρησιμότητα των πληροφοριών που υπάρχουν σε αυτό ή το «επιζήμιο» περιεχόμενό τους.

Εξάλλου, σύμφωνα με την έρευνα, το 76% των ελληνικών νοικοκυριών διαθέτει κινητό τηλέφωνο, το 99,5% διαθέτει τηλεόραση και το 5% «δορυφορικό πιάτο».

Η έρευνα που πραγματοποίησε η γενική γραμματεία εθνικής στατιστικής υπηρεσίας της Ελλάδος, έχει περίοδο αναφοράς το πρώτο τρίμηνο του 2004 και διενεργήθηκε σε 4.970 προεπιλεγμένα άτομα ηλικίας 16-74 ετών από ισάριθμα νοικοκυριά σε ολόκληρη τη χώρα.


Ίδια γεύση

Ο Παναθηναϊκός δεν ικανοποίησε, αλλά κατάφερε να κάμψει την Καλλιθέα με 1-0 με γκολ του Μιχάλη Κωνσταντίνου, στο πλαίσιο της 8ης αγωνιστικής της Α εθνικής.

Έτσι διατηρήθηκε στην κορυφή της βαθμολογίας και διατήρησε την καλή του ψυχολογία εν όψει των υποχρεώσεων του στην Ευρώπη.

Την αναμέτρηση στο «Απόστολος Νικολαϊδης» παρακολουθήσαν περίπου 11.000 θεατές, που απαίτησαν με συνθήματα την κατασκευή νέου γηπέδου για τον Παναθηναϊκό.

Η ΑΕΚ, σε ιδιαίτερα κακή βραδιά, κατάφερε τελικά να νικήσει, στο Παγκρήτιο στάδιο, μπροστά σε 18.000 θεατές, με γκολ του Κατσουράνη στο 75, τον νεοφώτιστο στην Α' Εθνική Εργοτέλη και παρέμεινε σε απόσταση αναπνοής πίσω από τον Παναθηναϊκό.

Πολύ καλή η παρουσία των παικτών της κρητικής ομάδας κυρίως στο πρώτο ημίχρονο δεν είχαν όμως αποτελεσματικότητα στην τελική φάση.

Ο Ολυμπιακός δεν δυσκολεύτηκε να κάμψει την αντίσταση του ΟΦΗ παίρνοντας τη νίκη με 3-0.

Στο πρώτο ημίχρονο οι ευκαιρίες που δημιούργησε ο Ολυμπιακός ήταν σχεδόν ανύπαρκτες.

Ωστόσο ένα σοβαρό λάθος του Τόμας στο πρώτο λεπτό των καθυστερήσεων έβαλε τον Ολυμπιακό μπροστά στο σκορ με τον Τζιοβάνι.

Στο δεύτερο ημίχρονο, ο Ολυμπιακός ανέβασε την απόδοση του. Το δεύτερο γκολ πάλι ο Τζιοβάνι ενώ στο 78' διαμορφώθηκε το τελικό σκορ με τον Ριβάλντο.

Με τηνκακή του τύχη, εν πολλοίς δικαιολογημένα, τα χει ο ΠΑΟΚ, ο οποίος κυνήγησε το γκολ, δημιούργησε ευκαιρίες, είχε τρία δοκάρια, αλλά έχασε εκτός έδρας με σκορ 2-0 από τη Χαλκηδόνα.

Στο 29' ο Σαλπιγγίδης σημάδεψε δοκάρι, η μπάλα στη συνέχεια χτύπησε στην πλάτη του τερματοφύλακα της Χαλκηδόνας, κύλησε βασανιστικά παράλληλα προς τη γραμμή του τέρματος, αλλά γκολ δεν μπήκε.

Δοκάρι σημάδεψε στις καθυστερήσεις του α' ημιχρόνου και ο Μαλαδένης. Στην πρώτη ουσιατικά φάση πού έκανε η Χαλκηδόνα πέτυχε γκολ με τον Ηλιόπουλο.

Ο ΠΑΟΚ προσπάθησε με τον Σαλπιγγίδη να σημαδεύει και πάλι δοκάρι στο 72', με αποτέλεσμα ο αγώνας να λήξει με τελικό σκορ 2-0 σε βάρος του, με τον Ζαχαρόπουλο να «σφραγίζει» τη νίκη για τους γηπεδούχους στη λήξη ακριβώς του κανονικού αγώνα.

Σπουδαία νίκη πέτυχε η Κέρκυρα επί της Ξάνθης με 3-0 και ικανοποίησε τους 4.000 φιλάθλους της που παρακολούθησαν τον αγώνα.

Στην ομάδα του Νίκου Αναστόπουλου πρωταγωνιστής ήταν ο Στράτος Γκαρόζης. Ο 28χρονος μέσος, σημείωσε δυο γκολ (26΄, 63΄), είχε συμμετοχή στο πρώτο τέρμα της ομάδας του, το οποίο πέτυχε ο Σύρος στο 21΄, και έχασε σωρεία ευκαιριών. «Ήμασταν τουρίστες σε ένα όμορφο νησί», δήλωσε χαρακτηριστικά ο προπονητής της Ξάνθης Γιάννης Μαντζουράκης.

Είχε πάθος, αλλά όχι και ρυθμό ο αγώνας του Αιγάλεω με τον Πανιώνιο με αποτέλεσμα οι δυο ομάδες να μην μπορούν να βρουν τον δρόμο προς τα δίχτυα και να μοιράζονται εντυπώσεις και βαθμούς. Οι τερματοφύλακες των δυο ομάδων, Σιντιμπέ και Ντρόμπνι, απειλήθηκαν από μια ουσιαστικά φορά στο πρώτο ημίχρονο.

Ο Ηρακλής θυμήθηκε το χρώμα της νίκης. Νίκησε τον Απόλλωνα Καλαμαριάς με 3-1 και ελπίζει σε μια νέα αρχή. Ο Ηρακλής παραμένει η μοναδική ομάδα στο φετινό πρωτάθλημα χωρίς ισοπαλία (τρεις νίκες, πέντε ήττες) Ο Παντελής Καπετάνος άνοιξε το σκορ για τον Ηρακλή στο 7ο λεπτό αλλά ο Χάρης Παππάς ισοφάρισε δύο λεπτά αργότερα. Στο δεύτερο ημίχρονο, ο ίδιος παίκτης, που ήταν συνεχής απειλή για την εστία της Καλαμαριάς, πέτυχε το δεύτερο του γκολ (61') , ενώ το τρίτο τέρμα πέτυχε ο Παπαποστόλου.

Ούτε οι ευεργετικές διατάξεις του περιβόητου άρθρου 44 βοήθησαν στην αγωνιστική ανάταση του Άρη. 8.000 φίλαθλοι των «κιτρινόμαυρων» της Θεσσαλονίκης είδαν για άλλη μια φορά φέτος ένα υποτονικό Άρη να μην απειλή σχεδόν καθόλου την εστία του Ιωνικού και δικαιολογημένα να ηττάται με 2-0. Ο Άρης, με 4 βαθμούς, παραμένει η μοναδική ομάδα χωρίς νίκη, στον...πυθμένα της βαθμολογίας.

Βαθμολογία

1.Παναθηναϊκός 19

2. ΑΕΚ 18

3.Ολυμπιακός 17

4.Ξάνθη 14

- Χαλκηδόνα 14

- Αιγάλεω 14

7.Ιωνικός 11

8.Ηρακλής 9

- Απόλλων Καλαμαριάς 9

9.ΠΑΟΚ 8

- Καλλιθέα 8

- ΟΦΗ 8

- Κέρκυρα 8

- Νέος Πανιώνιος 8

15.Εργοτέλης 5

16.Άρης 4

Η επόμενη αγωνιστική

Ξάνθη ΠΑΟΚ

Πανιώνιος Κέρκυρα

ΑΕΚ Χαλκηδόνα

Ηρακλής Αιγάλεω

ΟΦΗ Εργοτέλης

Καλλιθέα Απόλλων Καλαμαριάς

Ιωνικός Ολυμπιακός

Άρης Παναθηναϊκός


Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2004 - 11:07 (Ώρα Λονδίνου)

«Συνεργασία» για τις παλαιστινιακές εκλογές

Είναι πιθανό να πρόκειται για την τελευταία αποστολή του

Ο απερχόμενος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ, στην πρώτη του επίσημη επίσκεψη στη Μέση Ανατολή μετά από 18 μήνες, δήλωσε ότι μετά το θάνατο του Γιασέρ Αραφάτ δίνεται μια νέα ευκαιρία στην περιοχή.

Ο ίδιος κάλεσε τους Παλαιστίνιους να καταδικάσουν ανοιχτά την τρομοκρατία.

Ο κ. Πάουελ μετά τις συνομιλίες που είχε με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν, δήλωσε ότι ανυπομονεί για τη διεξαγωγή των εκλογών τον Ιανουάριο στα Παλαιστινιακά εδάφη.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Σιλβάν Σαλόμ, δεσμεύθηκε να βοηθήσει στη διεξαγωγή των Παλαιστινιακών εκλογών.

Στη συνέχεια ο κ. Πάουελ θα έχει συνάντηση με την παλαιστινιακή ηγεσία.

Ο ανταποκριτής του BBC εκτιμά ότι η επίσκεψη του κ. Παουέλ στη Μέση Ανατολή έχει στόχο την γεφύρωση των σχέσεων της Ουάσινγκτον με την παλαιστινιακή Αρχή.

Ο κ. Πάουελ είχε δηλώσει ότι στις συνομιλίες που θα είχε και με τις δύο πλευρές θα προσπαθήσει να διασφαλίσει μέγιστη συμμετοχή Παλαιστινίων στις εκλογές στις 9 Ιανουαρίου.

«Ίσως οι ενέργειές μας και οι ενέργειές τους ενθαρρύνουν ένα βαθμό συνεργασίας, που μπορεί να επεκταθεί και σε άλλους τομείς», δήλωσε σε δημοσιογράφους πριν προσγειωθεί στο Τελ Αβίβ.

Είναι πολύ πιθανό αυτή να είναι και τη τελευταία αποστολή του Κόλιν Παουελ στη Μέση Ανατολή, αφού από τον Ιανουάριο στη θέση του θα βρίσκεται η Κοντολίζα Ράις.


Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2004 - 08:20 (Ώρα Λονδίνου)

Διαδηλώσεις στην Ουκρανία

Γιανούκοβιτς και Γιουστσένκο δίνουν μάχη στήθος με στήθος

Ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης για το προεδρικό αξίωμα στην Ουκρανία, Βίκτωρ Γιουστσένκο, κατηγόρησε τις αρχές της χώρας για νοθεία στην εκλογική διαδικασία της Κυριακής.

Με καταμετρημένο το 98% των ψήφων, ο πρωθυπουργός Βίκτωρ Γιανούκοβιτς προηγείται με τρεις ποσοστιαίες μονάδες διαφορά από τον αντίπαλό του, ανακοίνωσε η εφορευτική επιτροπή.

Πιστεύω στη νίκη αλλά η κυβέρνηση έκανε νοθεία στις εκλογές στις ανατολικές περιοχές

Βίκτωρ Γιουστσένκο

Η πόλη είναι σε κατάσταση ετοιμότητας με το στρατό και την αστυνομία να φρουρούν τους δρόμους.

Ο κ. Γιουστσένκο δεν δέχεται το αποτέλεσμα και κάλεσε τους οπαδούς του σε ειρηνική διαδήλωση τις πρώτες πρωινές ώρες.

Εκείνοι ανταποκρίθηκαν καθώς ήταν χιλιάδες αυτοί που συγκεντρώθηκαν στην πλατεία της Ανεξαρτησίας του Κιέβου ζητώντας δίκαιη καταμέτρηση των ψήφων.

Προηγούμενες δημοσκοπήσεις κάλπης έδειχναν τον φιλο-δυτικό Βίκτωρ Γιουστσένκο να προηγείται από τον φιλο-ρώσο πρωθυπουργό.

«Πιστεύω στη νίκη αλλά η κυβέρνηση έκανε νοθεία στις εκλογές στις ανατολικές περιοχές», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Γιουστσένκο.

«Δεν εμπιστεύομαι την Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή», πρόσθεσε καλώντας τον κόσμο σε διαδήλωση στην μεγαλύτερη πλατεία του Κιέβου.

Ο επικεφαλής της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής, Σερίγ Κιβάλοφ, κάλεσε τους πολιτικούς να ηρεμήσουν.

«Η ΚΕΕ θα ενεργήσει τηρώντας αυστηρά το νόμο», είπε σε δημοσιογράφους.

Το κτίριο της ΚΕΕ φυλάσσεται από τουλάχιστον τέσσερα πυροσβεστικά και δύο θωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού

Δεύτερος γύρος

Η συμμετοχή των ψηφοφόρων στις προεδρικές εκλογές έφτασε το 79% παρά τις πολικές θερμοκρασίες, είπαν αξιωματούχοι.

Η καταμέτρηση των ψήφων ξεκίνησε με το κλείσιμο των εκλογικών κέντρων στις 18:00, τοπική ώρα.

Οι ανταποκριτές του BBC μεταδίδουν ότι το τελικό αποτέλεσμα δεν αναμένεται πριν από το μεσημέρι της Δευτέρας.

Ο πρώτος γύρος των προεδρικών εκλογών στην Ουκρανία διεξήχθη στις 31 Οκτωβρίου και πέρασαν δέκα ημέρες πριν την ανακοίνωση του τελικού αποτελέσματος.

Τότε, ο κ. Γιουστσένκο είχε συγκεντρώσει το 39.87% έναντι του 39.2% που είχε λάβει ο κ. Γιανούκοβιτς.

Διεθνείς παρατηρητές και η αντιπολίτευση είχαν δηλώσει ότι ο πρώτος γύρος ήταν ένα βήμα προς τα πίσω για τη δημοκρατία στην Ουκρανία των 48 εκατομμυρίων κατοίκων, καθώς υπήρξαν καταγγελίες για δολιοφθορά και εκφοβισμό.


Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2004 - 08:46 (Ώρα Λονδίνου)

«Πολιτικοοικονομικώς αφελείς»

Κριτική στην κυβερνητική οικονομική πολιτική, και ειδικά στο ζήτημα της απογραφής, άσκησε από τις σελίδες της «Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας» ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, Γιώργος Δημητρακόπουλος, δίνοντας λαβή για νέα επίθεση της αντιπολίτευσης.

Συγκεκριμένα, στη συνέντευξή του ο κ. Δημητρακόπουλος έλεγε ότι είναι μεν θεμιτή η επανεξέταση των δεδομένων της ελληνικής οικονομίας, πλην όμως έπρεπε να γίνει με διακριτικότητα και εντός των πλαισίων των εθνικών θεσμικών οργάνων και «με συναινετική κι όχι συγκρουσιακή λογική».

Ο κ. Δημητρακόπουλος χαρακτηρίζει «πολιτικοοικονομική αφέλεια» την προσπάθεια της Ελλάδας να αποδείξει στους ευρωπαίους εταίρους ότι θα μειώσει έλλειμμα της τάξης του 2,5% σε ένα χρόνο και κάνει λόγο για μάλλον αρνητικό κλίμα που δημιουργήθηκε στις Βρυξέλλες λόγω της απογραφής.

Τέλος, δηλώνει ότι θεωρεί ατυχή την πρόσφατη παρουσία της χώρας μας στο Εκοφίν, διότι «δεν αναζητήθηκαν έγκαιρα οι απαραίτητες συμμαχίες, δεν έγινε σε βάθος εκτίμηση της κατάστασης και των συνθηκών, όπως επίσης και των απόψεων και ενστάσεων που διατυπώνουν ιδιαίτερα οι μεγάλες χώρες».

Οι δηλώσεις του κ. Δημητρακόπουλου σχολιάστηκαν θετικά από πολλά στελέχη της αντιπολιτεύσεως, ενώ ο ίδιος χρειάστηκε να δώσει εξηγήσεις, τηλεφωνικώς, στον γραμματέα της κοινοβουλευτικής ομάδας του, Απόστολο Σταύρου.

Ο κ. Δημητρακόπουλος έκανε γνωστό από τηλεοράσεως ότι θέτει την παραίτησή του στη διάθεση του πρωθυπουργού, αν και κάτι τέτοιο δεν του ζητήθηκε.

Από πλευράς κυβερνήσεως, διέρρευσε ότι το θέμα θεωρείται λήξαν αλλά οφείλουν τα στελέχη του κόμματος να είναι πιο προσεκτικά και να μην εκθέτουν την κυβέρνηση κατά τέτοιο τρόπο.

Δημοσίως, ο υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Προκόπης Παυλόπουλος, μιλώντας στην κρατική τηλεόραση, χαρακτήρισε «προσωπικές» τις δηλώσεις του ευρωβουλευτή και είπε ότι «δεν αφορούν» την κυβέρνηση.


Κυβερνητική αντεπίθεση

Την απάντηση του υπουργού Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Προκόπη Παυλόπουλου προκάλεσαν οι προτάσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργου Παπανδρέου, για την τοπική αυτοδιοίκηση.

Ο κ. Παυλόπουλος, με ανακοίνωσή του, χαρακτηρίζει «ερασιτεχνικές ασκήσεις επί χάρτου» και «διαχρονικό αντιπροσωπευτικό δείγμα της ανευθυνότητας του ΠΑΣΟΚ έναντι των θεσμών» και της αυτοδιοίκησης τις προτάσεις Παπανδρέου για τη διοικητική διάρθρωση των περιφερειών, όπως αυτές διατυπώθηκαν σε θεματική συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ στη Θεσσαλονίκη.

Ανέφερε, επίσης, ότι ο κ. Παπανδρέου όφειλε «ένα λόγο συγγνώμης για την κατάσταση στην οποία έφεραν οι Κυβερνήσεις, στις οποίες και αυτός μετείχε, τις περιφέρειες και τους ΟΤΑ α και β΄ βαθμού» ενώ παράλληλα «απέκρυψε επιμελώς ότι οι Κυβερνήσεις αυτές είχαν περιαγάγει σε επίπεδο διοικητικής κατάρρευσης τις Περιφέρειες και είχαν καταστήσει κατάχρεους τους ΟΤΑ και των δύο βαθμών υπεξαιρώντας συστηματικά τους πόρους τους».

Ο κ. Παυλόπουλος τόνιζε ότι οι προτάσεις Παπανδρέου οδηγούν «στην αποθέωση του συγκεντρωτισμού και της γραφειοκρατίας και στην πλήρη παράλυση των θεσμών αποκέντρωσης και αυτοδιοίκησης».

Τέλος, αναφερόταν στις θέσεις που υλοποιεί στην τοπική αυτοδιοίκηση, βάσει του προγράμματός της, η κυβέρνηση και κατέληγε χαρακτηρίζοντας την πολιτική του ΠΑΣΟΚ, επιχείρημα πολιτικών ταλαντώσεων «μεταξύ ερασιτεχνισμού και ανευθυνότητας που αποδεικνύουν ότι το ΠΑΣΟΚ, με οποιοδήποτε αρχηγό, είναι το ίδιο κόμμα είτε στην Κυβέρνηση είτε στην Αντιπολίτευση».


Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2004 - 09:06 (Ώρα Λονδίνου)

Τα φώτα στη Θεσσαλονίκη

Το βράδυ του Σαββάτου άνοιξε επίσημα τις πύλες του, με την καθιερωμένη τελετή στην αίθουσα «Ολύμπιον» το 45ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο υφυπουργός πολιτισμού Πέτρος Τατούλης, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου, Χρήστος Ζαχόπουλος, ο πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος, ο πρώην υπουργός πολιτισμού και βουλευτής Θεσσαλονίκης του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος και πολλοί ακόμη βουλευτές του νομού.

Στην Ιστορία του Φεστιβάλ αναφέρθηκε ο καλλιτεχνικός του διευθυντής, Μισέλ Δημόπουλος, κατά την εναρκτήρια ομιλία.

Την τελετή έναρξης ακολούθησε η προβολή της ταινίας «Η θάλασσα μέσα μου» (Mar Adentro) του Αλεσάντρο Αμεναμπάρ.

Κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ θα προβληθούν 186 ταινίες στις οκτώ αίθουσές του.

Αφιερώματα θα πραγματοποηθούν για τους σκηνοθέτες Πίτερ Γκρίναγουέη, Αμπάς Κιαροστάμι, Κιγιόσι Κουροσάβα, Αλέξη Δαμιανό και Κώστα Σφήκα ενώ επίσημη προσκεκλημένη του φεστιβάλ είναι η γνωστή γαλλίδα ηθοποιός, Ιζαμπέλ Υπέρ.

Τιμητικές εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν επίσης για τον Ιάκωβο Καμπανέλλη και το Μάνο Ζαχαρία.


Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2004 - 08:35 (Ώρα Λονδίνου)

Πάντα παρούσα η απογραφή

Ορισμένα από τα πρωτοσέλιδα

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ:Καψόνια από τη ΔΕΗ. Θεσσαλονίκη: Πάγωσαν το σαββατοκύριακο πολλά νοικοκυριά.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης):Επιδοτήσεις για μικρές και ατομικές επιχειρήσεις. Χρυσές ευκαιρίες με νέα προγράμματα του υπουργείου Ανάπτυξης.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος):Το 87% των πολιτών δεν εμπιστεύεται τα ΜΜΕ. 90% πιστεύουν ότι εξυπηρετούν τα διαπλεκόμενα συμφέροντα!Εκεί μας κατάντησαν τα "σκουπίδια" της TV και τα DVD των εφημερίδων.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ:Ύπουλο παιχνίδι Σημίτη με την οικονομία. Το άγνωστο παρασκήνιο των παρεμβάσεών του στην Ευρώπη.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ:Οι αλλαγές στα ακίνητα. Τι προβλέπει το νομοσχέδιο που θα καταθέσει στη Βουλή σύντομα ο Γ. Αλογοσκούφης.

ΑΥΡΙΑΝΗ:Ανταρσία στο ΠΑΣΟΚ ετοιμάζει ο Σημίτης. Με πρόσχημα την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας θέτει σε ομηρία τον Γιώργο.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ:Ακίνητα: Πού θα πάνε οι τιμές το 2005. Φοβίζουν τους υποψήφιους αγοραστές ΦΠΑ και νέες αντικειμενικές.

ΕΘΝΟΣ:Ρύθμιση σκούπα για χρέη από ακίνητα. Εφορία: Εισπρακτικό σαφάρι με δέλεαρ ευνοϊκούς όρους για 1.000.000 ανοικτές υποθέσεις.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ:Προκαλώντας απορίες και υπονοούμενα. Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Γιώργος Δημητρακόπουλος τα έβαλε ευθέως με τον Γ. Αλογοσκούφη και την απογραφή.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ:Οι εννέα αλλαγές στη φορολογία επιχειρήσεων. Πραγματική φορο-ανάσα για τους μικρομεσαίους.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ:Εκλογές αν....τολμά ο Γ. Παπανδρέου. Συνέντευξη: Ο Νικήτας Κακλαμάνης ρίχνει το γάντι στο ΠΑΣΟΚ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ:Ξεσκούφωσε την απογραφή. Αμήχανη η κυβέρνηση από το εξ οικείων βέλος.

ΕΣΤΙΑ:Δούρειος Ίππος στην κυβέρνηση. Ποιοι υποκινούν τις εσωτερικές συγκρούσεις.

ESPRESSO:Αποστολή στην Ιερά Μονή Μπούρα. Κόρη πρώην υπουργού έγινε καλόγρια. Αντιδρά ο πατέρας της. Μητροπολίτης Θεόφιλος: Ήθελε να αφοσιωθεί στο Θεό.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:Αρχή σκληρής αντιπολίτευσης. Επίθεση Γ. Παπανδρέου στην κυβέρνηση από τη Θεσσαλονίκη.

ΤΑ ΝΕΑ: Βέτο Σουφλιά για το ντίζελ στα ΙΧ. "Πρώτα να γίνουν περιβαλλοντικές μελέτες".

TRAFFIC NEWS: Η Μιλένα ζητάει εκατομμύρια, κοσμήματα και τον έλεγχο...της ΣΙΤΡΟΕΝ για λογαριασμό του παιδιού της. Συγκλονιστικές αποκαλύψεις για το διαζύγιο της Αποστολάκη με το μεγαλοεπιχειρηματία Πολυχρόνη Συγγελίδη.

Η ΧΩΡΑ:Φορολογικά κίνητρα για τους μικρομεσαίους. Στόχος της κυβέρνησης, η στήριξη της οικογενειακής επιχείρησης.

City Press:Γ. Δημητρακόπουλος: Κίνδυνος νέων μέτρων εξαιτίας της απογραφής.

Μetro:Μπαίνει ψηλά ο πήχυς. Αυξημένες προσδοκίες από τον νέο αναπτυξιακό νόμο.

Απογραφή οικονομίας -Αντιδράσεις

H CITY PRESS γράφει ότι :"θεωρώ λάθος ότι η απογραφή δεν κρατήθηκε εντός των συνόρων. Δεν εξετάστηκε σωστά η πολιτική μεθοδολογία που έπρεπε να ακολουθηθεί. Χρειαζόμαστε μια νέου τύπου οικονομική διπλωματία με τον αρμόδιο επίτροπο κ. Αλμούνια και τα άλλα μέλη του Ecofin. Εάν επικρατήσει η αυστηρή άποψη στο Ecofin, θα εξουδετερωθεί η πολιτική της ήπιας προσαρμογής."

Η ΕΣΤΙΑ γράφει ότι :"Είναι αφελές να πιστεύει κανείς ότι ο ευρωβουλευτής κ. Γ. Δημητρακόπουλος, που ανεστάτωσε το σύμπαν με τις δηλώσεις του για την δημοσιονομική απογραφή, ενήρηγσε αυτοβούλως."

Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ σημειώνει ότι :"Αμήχανη η κυβέρνηση, χαρακτήρισε "προσωπικές" τις δηλώσεις του του ευρωβουλευτή της Γ. Δημητρακόπουλου στην "Κυριακάτικη Ε", με τις οποίες καταλογίζει στον Γ. Αλογοσκούφη πολιτικό-οικονομική αφέλεια για την απογραφή.

Η ΕSPRESSO υπογραμμίζει ότι :"Καθαρά προσωπικές" χαρακτήριζαν χθες κορυφαία στελέχη της Ν.Δ. τις απόψεις που εξέφρασε ο ευρωβουλευτής του κόμματος Γιώργος Δημητρακόπουλος σχετικά με την απογραφή της οικονομικής κατάστασης της χώρας."

Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ αναφέρει ότι :"Η αγωνία του κ. Σημίτη για το προσωπικό πολιτικό του μέλλον κρύβεται πίσω από το ύπουλο παιχνίδι για την απογραφή."

ΠΑΣΟΚ- κριτική της κυβέρνησης

Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ γράφει ότι "οξεία επίθεση κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου από το βήμα της 2ης Θεματικής Συνδιάσκεψης του κόμματος. Ο Γ. Παπανδρέου χαρακτήρισε την κυβέρνηση επικίνδυνη στα εθνικά θέματα και τόνισε ότι ποτέ άλλοτε κυβέρνηση δεν έκανε τόσα πολλά λάθη σε τόσο λίγο διάστημα".

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) αναφέρει ότι "να πολώσει το πολιτικό κλίμα με κλιμάκωση της κριτικής του προς την κυβέρνηση επιχείρησε χθες απότο βήμα της δεύτερης προσυνεδριακής συνδιάσκεψης του ΠΑΣΟΚ στη Θεσσαλονίκη, ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιώργος Παπανδρέου. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει επιλέξει να κινείται π προς την κατεύθυνση αυτή με χρονικό ορίζοντα το συνέδριο του Κινήματος προκειμένου να ενισχύσει το προσωπικό του προφίλ".

Η ΑΥΡΙΑΝΗ σημειώνει ότι "τα ιδιοτελή πολιτικά σχέδια του τέως πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη και των στελεχών του Κινήματος που εξακολουθούν να πρόσκεινται και να καθοδηγούνται πολιτικά από αυτόν, κρύβονται πίσω από την τεχνητή κρίση που προσχηματικά έσπευσαν να προκαλέσουν στο ΠΑΣΟΚ οι σημιτικοί βουλευτές με αφορμή την ενδεχόμενη υποψηφιότητα του Νίκου Κωνσταντόπουλου για την Προεδρία της Δημοκρατίας".

Κυπριακό

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ αναφέρει ότι "περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων από ελλαδικής πλευράς η άρση του casus belli (αιτία πολέμου) από το τουρκικό Κοινοβούλιο, ο τερματισμός των παραβιάσεων του εθνικού εναέριου χώρου μας , ο σεβασμός των ελληνικών συνόρων κ.α. Η Κύπρος θέτει πέντε. Μεταξύ αυτών είναι η αναγνώρισή της από την Τουρκία .Όρους θέτουν και οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες".

Σύμφωνα με τη ΒΡΑΔΥΝΗ "η αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Άγκυρα, η αποχώρηση των στρατευμάτων καθώς και προστασία της περιουσίας των Ελληνοκύπριων προσφύγων είναι τα βασικά θέματα που θα θέσει η κυπριακή κυβέρνηση στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ τον Δεκέμβριο κατά την οποία και θα αποφασισθεί η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας".

ΠΓΔΜ

H TRAFFIC NEWS γράφει ότι "σε διάβημα προς τα Σκόπια και τα Τίρανα προέβη το Σάββατο το υπουργείο Εξωτερικών, ζητώντας από μεν την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ να προχωρήσει ο διάλογος στα Ηνωμένα Έθνη για το όνομα των Σκοπίων από δε την αλβανική κυβέρνηση να μην προχωρήσει σε αναγνώριση των Σκοπίων με το όνομα "Μακεδονία".

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2004 - 09:22 (Ώρα Λονδίνου)

Το Ιράν σταματά τον εμπλουτισμό ουρανίου

Το Ιράν αρνείται ότι θέλει να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα

Το Ιράν ανακοίνωσε ότι αναστέλλει το πρόγραμμα εμπλουτισμένου ουρανίου, ανταποκρινόμενο στην διορία που είχαν θέσει ευρωπαϊκές χώρες.

Η ανακοίνωση έγινε στην κρατική τηλεόραση του Ιράν, τη Δευτέρα.

Νωρίτερα, ο επικεφαλής του οργανισμού πυρηνικής ενέργειας στο Ιράν δήλωσε ότι πρέπει να σταματήσει η λειτουργία σε δύο πυρηνικά εργαστήρια στα κεντρικά της χώρας.

Βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση χαρακτήρισε την κίνηση η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας.

Πριν από μια εβδομάδα η Τεχεράνη συνήψε συμφωνία με την ΕΕ προκειμένου να διασκεδάσει τους φόβους για τις πυρηνικές της φιλοδοξίες.

Η κυβέρνηση της χώρας αντέδρασε οργισμένα σε φήμες που την ήθελαν να επιταχύνει το πρόγραμμα εμπλουτισμού, πριν λήξει η διορία.

Πιστεύω ότι ο Πάουελ έχει πλέον καταλάβει ότι οι ισχυρισμοί του ήταν λανθασμένοι

Χασάν Ροχανί

Η Τεχεράνη σχολίασε επίσης τους ισχυρισμούς του απερχόμενου υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ, ότι το Ιράν προσπαθεί να τροποποιήσει τους βαλιστικούς πυραύλους του για να μεταφέρουν πυρηνικές κεφαλές.

«Πιστεύω ότι ο Πάουελ έχει πλέον καταλάβει ότι οι ισχυρισμοί του ήταν λανθασμένοι», είπε ο επικεφαλής του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, Χασάν Ροχανί.

Όμως ο κ. Πάουελ δεν υποχωρεί, δηλώνοντας σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια της πτήσης προς τη Μέση Ανατολή: «Εμμένω στην άποψή μου».

Απειλή κυρώσεων

Το Ιράν διέψευδε πάντα τους ισχυρισμούς των ΗΠΑ, ότι δηλ. αναπτύσσει πρόγραμμα πυρηνικών όπλων, λέγοντας πάντα ότι οι προθέσεις του είναι ειρηνικές.

Η αναστολή του προγράμματος εμπλουτισμού ουρανίου πραγματοποιείται τρεις ημέρες πριν την προκαθορισμένη συνάντηση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής

Ενέργειας, η οποία θα συζητήσει το θέμα στις 25 Νοεμβρίου.

Η Ουάσιγκτον, εδώ και καιρό, προσπαθεί να φέρει το θέμα του Ιράν στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, το οποίο έχει τη δύναμη να επιβάλει κυρώσεις.


Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2004 - 08:20 (Ώρα Λονδίνου)

Διαδηλώσεις στην Ουκρανία

Γιανούκοβιτς και Γιουτσένκο δίνουν μάχη στήθος με στήθος

Ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης για το προεδρικό αξίωμα στην Ουκρανία, Βίκτωρ Γιουτσένκο, κατηγόρησε τις αρχές της χώρας για νοθεία στην εκλογική διαδικασία της Κυριακής.

Με καταμετρημένο το 75% των ψήφων, ο πρωθυπουργός Βίκτωρ Γιανούκοβιτς προηγείται με ποσοστό 49% ενώ με 48% ακολουθεί ο κ. Γιουτσένκο, ανακοίνωσε η εφορευτική επιτροπή.

Πιστεύω στη νίκη αλλά η κυβέρνηση έκανε νοθεία στις εκλογές στις ανατολικές περιοχές

Βίκτωρ Γιουτσένκο

Η πόλη είναι σε κατάσταση ετοιμότητας με το στρατό και την αστυνομία να φρουρούν τους δρόμους.

Ο κ. Γιουτσένκο δεν δέχεται το αποτέλεσμα και κάλεσε τους οπαδούς του σε ειρηνική διαδήλωση τις πρώτες πρωινές ώρες. Εκείνοι φαίνεται πως ανταποκρίθηκαν καθώς ήταν χιλιάδες αυτοί που συγκεντρώθηκαν στην πλατεία της Ανεξαρτησίας του Κιέβου ζητώντας δίκαιη καταμέτρηση των ψήφων.

Προηγούμενες δημοσκοπήσεις κάλπης έδειχναν τον φιλο-δυτικό Βίκτωρ Γιουτσένκο να προηγείται από τον φιλο-ρώσο πρωθυπουργό.

«Πιστεύω στη νίκη αλλά η κυβέρνηση έκανε νοθεία στις εκλογές στις ανατολικές περιοχές», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Γιουτσένκο.

«Δεν εμπιστεύομαι την Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή», πρόσθεσε καλώντας τον κόσμο σε διαδήλωση στην μεγαλύτερη πλατεία του Κιέβου.

Ο επικεφαλής της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής, Σερίγ Κιβάλοφ, κάλεσε τους πολιτικούς να ηρεμήσουν.

«Η ΚΕΕ θα ενεργήσει τηρώντας αυστηρά το νόμο», είπε σε δημοσιογράφους.

Το κτίριο της ΚΕΕ φυλάσσεται από τουλάχιστον τέσσερα πυροσβεστικά και δύο θωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού

Δεύτερος γύρος

Η συμμετοχή των ψηφοφόρων στις προεδρικές εκλογές έφτασε το 79% παρά τις πολικές θερμοκρασίες, είπαν αξιωματούχοι.

Η καταμέτρηση των ψήφων ξεκίνησε με το κλείσιμο των εκλογικών κέντρων στις 18:00, τοπική ώρα.

Οι ανταποκριτές του BBC μεταδίδουν ότι το τελικό αποτέλεσμα δεν αναμένεται πριν από το μεσημέρι της Δευτέρας.

Ο πρώτος γύρος των προεδρικών εκλογών στην Ουκρανία διεξήχθη στις 31 Οκτωβρίου και πέρασαν δέκα ημέρες πριν την ανακοίνωση του τελικού αποτελέσματος.

Τότε, ο κ. Γιουτσένκο είχε συγκεντρώσει το 39.87% έναντι του 39.2% που είχε λάβει ο κ. Γιανούκοβιτς.

Διεθνείς παρατηρητές και η αντιπολίτευση είχαν δηλώσει ότι ο πρώτος γύρος ήταν ένα βήμα προς τα πίσω για τη δημοκρατία στην Ουκρανία των 48 εκατομμυρίων κατοίκων, καθώς υπήρξαν καταγγελίες για δολιοφθορά και εκφοβισμό.


Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2004 - 07:15 (Ώρα Λονδίνου)

Διεθνή υποστήριξη ζητά το Ιράκ

Η κυβέρνηση του Ιράκ βασίζει πολλά σε αυτή τη συνδιάσκεψη

Διήμερη συνδιάσκεψη με κεντρικό θέμα την ανοικοδόμηση του Ιράκ αρχίζει τη Δευτέρα στο θέρετρο Σαρμ ελ Σεΐχ της Αιγύπτου.

Η πρώτη ημέρα της συνδιάσκεψης θα ξεκινήσει με συναντήσεις των υπουργών Εξωτερικών του Ιράκ, της Αιγύπτου και των έξι γειτονικών χωρών του Ιράκ.

Την Τρίτη, θα λάβουν μέρος και οι υπουργοί του G8 και της Κίνας, καθώς και εκπρόσωποι διεθνών οργανισμών.

Η μεταβατική κυβέρνηση του Ιράκ ελπίζει ότι η διήμερη συνάντηση θα ενισχύσει το κύρος της.

Πιστεύεται ότι ο πρωθυπουργός του Ιράκ, Ιγιάντ Αλάουι, έρχεται σε αυτή τη συνάντηση επιδιώκοντας να λάβει τη στήριξη της Διεθνούς κοινότητας.

Παρόλο που η συνδιάσκεψη αναφέρεται στην ανοικοδόμηση της χώρας, θεωρείται βέβαιο ότι σημαντικό μέρος της θα ασχοληθεί με τις προοπτικές του Ιράκ εν όψει των εκλογών που έχουν καθορισθεί από την κυβέρνηση Αλάουι για τις 30 Ιανουαρίου.

Δεν είναι λίγοι όσοι αμφιβάλλουν αν όντως θα μπορέσουν να πραγματοποιηθούν εκλογές σε τόσο σύντομο διάστημα με δεδομένο το συνεχιζόμενο αιματοκύλισμα στο «σουνιτικό τρίγωνο» και τη δεδηλωμένη απόφαση των Ιρακινών σουνιτών - που αποτελούν το 20% του πληθυσμού του Ιράκ - να απόσχουν από τις εκλογές.

Πάντως εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών του Ιράκ, Φαρίντ Αγιάρ, πιστεύει ότι η διενέργεια εκλογών έστω και υπό αντίξοες συνθήκες είναι εφικτή.

Μέχρι τώρα για τις εκλογές του Ιανουαρίου έχουν δηλώσει συμμετοχή πάνω από 126 κόμματα και πιστεύεται ότι όσο πλησιάζουν οι εκλογές, οι συμμετοχές θα αυξηθούν.

Απόφαση με ανταλλάγματα

Στο μεταξύ, από το Σαντιάγκο της Χιλής όπου βρέθηκε το Σαββατοκύριακο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την απόφαση που έλαβαν οι χώρες που ανήκουν στην αποκαλούμενη λέσχη του Παρισιού να διαγράψουν περίπου το 1/4 του εξωτερικού χρέους του Ιράκ.

Οι ΗΠΑ πίεσαν ιδιαίτερα για την λήψη αυτής της απόφασης, η οποία όμως δεν είναι άνευ όρων.

Βάσει αυτής θα διαγραφεί το 80% του χρέους που οφείλει το Ιράκ στην Λέσχη του Παρισιού σε τρεις δόσεις υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει οικονομικό πρόγραμμα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου το οποίο θα πρέπει να τηρηθεί απαρέγκλιτα από την όποια κυβέρνηση προκύψει από τις εκλογές της 31ης Ιανουαρίου.

Η απόφαση της Λέσχης του Παρισιού ελήφθη μετά από διαβουλεύσεις πολλών μηνών, αφού αρχικά τρία από τα μέλη του η Γαλλία, η Γερμανία και η Ρωσία απέρριπταν τα κελεύσματα της Ουάσινγκτον για παραγραφή του ιρακινού χρέους.

Ως επιχείρημα προέβαλαν ότι το Ιράκ είναι χώρα πλούσια σε πετρέλαιο και η όποια απαλλαγή του από τις υποχρεώσεις εξωτερικού δανεισμού θα ήταν αδικία για τις χώρες που έχουν πραγματικά ανάγκη.

Τελικά όμως οι τρεις χώρες συναίνεσαν και έτσι επετεύχθη συμφωνία για παραγραφή του μεγαλύτερου μέρους του εξωτερικού χρέους του Ιράκ.

Διεθνείς διαφορές

Η μεταβατική κυβέρνηση του Ιράκ πιστεύει ότι η συνδιάσκεψη θα αναδείξει την αποφασιστικότητά της να αποδυθεί σε μια εργώδη προσπάθεια για δημοκρατικές εκλογές.

Επίσης, επιθυμεί να εκμεταλλευτεί την περίσταση για να ασκήσει πιέσεις στη γειτονική Συρία και το Ιράν για να σταματήσουν την παράνομη είσοδο παραστρατιωτικών στο Ιράκ.

Οι προετοιμασίες για τη συνδιάσκεψη έγιναν σε ένα κλίμα διαφωνιών μεταξύ των συμμετεχουσών χωρών.

Η Γαλλία και ο Αραβικός Σύνδεσμος ζήτησαν από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία χρονοδιάγραμμα αποχώρησης των στρατευμάτων από το Ιράκ, αλλά εκείνες αρνήθηκαν να δώσουν.

Η Γαλλία επίσης ζήτησε τη συμμετοχή στη συνδιάσκεψη ή σε διαδοχική συνάντηση των ομάδων της αντιπολίτευσης.

Όμως και πάλι το Παρίσι έπρεπε να συμβιβαστεί.

Διπλωματικοί αναλυτές λένε ότι δεν περιμένουν μεγάλες εκπλήξεις από αυτή τη συνάντηση.

Πάντως το Ιράν είπε ότι θα υιοθετήσει μια πολύ δυναμική στάση και θα διαμαρτυρηθεί δριμύτατα για τις ενέργειες των Αμερικανών στο Ιράκ.


Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2004 - 02:32 (Ώρα Λονδίνου)

Στα κέφια του ο Μπους

Ο βρετανικός Τύπος

Κλίμα έντασης φαίνεται πως επικράτησε στην ιδιαίτερη συνάντηση του προέδρου των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους με τον Ρώσο ομόλογο του Βλαδίμιρ Πούτιν στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής των χωρών που συμμετέχουν στον Οργανισμό Οικονομικής συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού.

Είναι μια είδηση που φιλοξενείται στα πρωτοσέλιδα των βρετανικών εφημερίδων. Αιτία ήταν η δυσαρέσκεια που εξέφρασε ο Τζορτζ Μπους για την υπέρ-συγκέντρωση εξουσιών εκ μέρους του προέδρου Πούτιν.

Το Σαντιάγο της Χιλής ήταν η πρώτη πρωτεύουσα που επισκέπτεται ο Τζορτζ Μπους μετά την επανεκλογή του και όπως απέδειξε η στάση του έχει ήδη αρχίσει να καταναλώνει το «κεφάλαιο» του έδωσε ο αμερικανικός λαός, επισημαίνει η Γκάρντιαν (Guardian).

Ο Αμερικανός ηγέτης ανήγγειλε πως η προσοχή του τώρα θα στραφεί στις δύο εναπομείνασες «δυνάμεις του Κακού» το Ιράν και τη Βόρεια Κορέα.

Παράλληλα οι υπερβολικές απαιτήσεις της προσωπικής του ασφάλειας που επεχείρησαν να επιβάλλουν τους δικούς τους όρους στις χιλιανή αστυνομία, ήταν η αιτία που ο πρόεδρος της Χιλής, Ρομπέρτο Λάγος, ακύρωσε προγραμματισμένη δεξίωση στην οποία θα παραβρίσκονταν επίλεκτα μέλη της πολιτικής και οικονομικής ελίτ της χώρας, επισημαίνει η Ιντιπέντεντ (Independent)

«Ο Μπους απαγάγει την Σύνοδο» είναι ο χαρακτηριστικός τίτλος των Τάιμς (Times) που επισημαίνουν ότι η συμπεριφορά της αμερικανικής αντιπροσωπείας ενόχλησε την κυβέρνηση της Χιλής.

«Θα παραμείνουμε και θα επεκταθούμε»

Το ομολογεί σε συνέντευξη του στην Ιντιπέντεντ ο στρατηγός Σερ Μαικλ Τζάκσον, γενικός διοικητής των Βρετανικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Ο στρατηγός λέει πως τα βρετανικά στρατεύματα θα παραμείνουν στο Ιράκ για χρόνια και πως θα αναπτυχθούν και στα επικίνδυνα σημεία της χώρας, γεγονός που ενδέχεται να προκαλέσει αντιδράσεις.

Κόλ κατά Τουρκίας

Την αντίθεση του στην ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση εκφράζει ο πρώην Καγκελάριος της Γερμανίας, Χέλμουτ Κολ.

Σύμφωνα με τους Φαινάνσιαλ Τάιμς ( Financial Times) ο κ. Κόλ είπε πως πέρα από το κατά πόσο και πότε θα είναι σε θέση η Τουρκία να πληροί απολύτως τα κριτήρια της Κοπεγχάγης, η Ευρώπη θα πρέπει κάπου να σταματήσει. Υπάρχουν, είπε ο κ. Κολ, συγκεκριμένα γεωγραφικά αλλά κυρίως ιστορικά δεδομένα που εμποδίζουν την ενσωμάτωση της Τουρκίας στον ευρωπαϊκό κορμό.

Έξωση σε Βρετανούς

Οι Βρετανοί που έχουν αγοράσει σπίτια στην Βόρεια Κύπρο απειλούνται με έξωση αλλά και καταβολή αποζημίωσης στους ελληνο-κύπριους δικαιούχους τους που αναγκάστηκαν να τα εγκαταλείψουν μετά την τουρκική εισβολή του 74, γράφουν οι Τάιμς, επικαλούμενοι απόφαση δικαστηρίου στην Λευκωσία που ζητά την επιστροφή μονοκατοικίας στην Λάπιθο, θέρετρο στα κατεχόμενα που πουλήθηκε από τον Τούρκο καταληψία σε ζεύγος βρετανών.

Σύμφωνα με την εφημερίδα η απόφαση μπορεί να ανοίξει τους ασκούς του Αιόλου και να βρουν ανάλογη τύχη οι εκατοντάδες συμπατριώτες τους που έχουν μετοικήσει στο κατεχόμενο τμήμα του νησιού, εκμεταλλευόμενοι τις φτηνές τιμές των σπιτιών.


Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2004 - 05:17 (Ώρα Λονδίνου)

Στις δύο πλευρές του Ατλαντικού

Στις σχέσεις μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ αναφέρονται αρκετές ευρωπαϊκές εφημερίδες.

Ορμώμενη από τη συνάντηση Μπλερ- Σιράκ την περασμένη εβδομάδα στο Λονδίνο, η γαλλική Λε Μοντ (Le Monde) γράφει ότι παρά τις «ριζικά διαφορετικές πολιτικές φιλοσοφίες» των ηγετών τους, η Βρετανία και η Γαλλία «είναι υποχρεωμένες να συνεργαστούν εάν θέλουν να διατηρήσουν τους διεθνείς ρόλους τους».

«Αν και δίνει την εντύπωση ότι ακολουθεί το παράδειγμα των ΗΠΑο Τόνι Μπλερ γνωρίζει τα όρια της επιρροής του στην Ουάσιγκτον και έχει διακριτικά υιοθετήσει την αρχή της γαλλικής εξωτερικής πολιτικής η οποία βασίζεται στην πεποίθηση ότι η ΕΕ μπορεί να λειτουργήσει ως πολλαπλασιαστής ισχύος».

Όσο για την Γαλλία, η εφημερίδα πιστεύει ότι η στείρα κριτική στις ΗΠΑ δεν είναι αρκετή για να έλξει αυτούς τους ευρωπαίους εταίρους οι οποίοι έχουν στραφεί προς τις ΗΠΑ.

«Γι΄ αυτό ο κ. Σιράκ ζητά ένα νέο διάλογο από την Ουάσιγκτον», σχολιάζει η γαλλική εφημερίδα.

Η ελβετική Λε Τεμπ (Le Temps) κάτω από τον τίτλο «μια νέα Γαλλία αποπλανεί τις ΗΠΑ», γράφει ότι η γαλλική κυβέρνηση ξεκινά μια διαφημιστική εκστρατεία με σκοπό να πείσει Αμερικανούς επιχειρηματίες να επενδύσουν στη Γαλλία, γιατί όπως αναφέρει η διαφήμιση είναι «|η χώρα που πηγαίνει το έξυπνο χρήμα».

«Οι διαφημίσεις», λέει η εφημερίδα, «θα δημοσιεύονται σε εφημερίδες που απευθύνονται στην αγγλο-σαξονική ελίτ.

»Θα παρουσιάζουν τη Γαλλία σαν τον επενδυτικό παράδεισο, δίνοντας έμφαση στην ανταγωνιστικότητα.»

Στην Ισπανία, η ABC γράφει ότι ο πρωθυπουργός Λουίζ Ροντρίγκεζ Θαπατέρο ζητά τη βοήθεια του βασιλιά Χουάν Κάρλος για να αποκαταστήσει τις σχέσεις της χώρας του με την Ουάσιγκτον.

«Η αδυναμία της κυβέρνησης να βγάλει από το βάλτο τις διμερείς σχέσεις με τις ΗΠΑ γίνεται ολοένα και πιο φανερή», σχολιάζει η εφημερίδα.

«Ο πρωθυπουργός πρέπει να αναρωτηθεί γιατί έφτασε στο σημείο να χρειάζεται τη βοήθεια του βασιλιά.

|»Πρέπει επίσης να συνειδητοποιήσει ότι το ιστορικό πλεονέκτημα του θρόνου δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να αναπληρώσει τη μέτρια εξωτερική πολιτική μας», σχολιάζει η ισπανική εφημερίδα.

Διαδήλωση μουσουλμάνων

Οι γερμανικές εφημερίδες χαιρετίζουν την διαδήλωση των μουσουλμάνων στην Κολωνία κατά της τρομοκρατίας.

Η Σουντόιτσε Τσάιτουνγκ (Sueddeutsche Zeitung) γράφει ότι το μήνυμα των 20 χιλιάδων διαδηλωτών έχει τέτοια απήχηση που ήταν βέβαιο πως θα έβρισκε πολλούς υποστηρικτές.

«Ακόμα και αυτοί που πιστεύουν ότι οι γάμοι ακόμα και με τη βία δεν έβλαψαν ποτέ καμία γυναίκα, τάσσονται κατά της τρομοκρατίας», σημειώνει χαρακτηριστικά η εφημερίδα η οποία όμως προσθέτει ότι αυτοί που με τη συμμετοχή τους έδειξαν ότι είναι πρόθυμοι να ενταχτούν στη γερμανική κοινωνία θα κριθούν από τα έργα τους και όχι από τα λόγια.

Η Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε Τσάιτουνγκ (Frankfurter Allgemene Zeitung) γράφει ότι η πραγματοποίηση αυτής της διαδήλωσης έγινε καθυστερημένα.

«Άργησε πολύ», γράφει η εφημερίδα.

«Οι μουσουλμάνοι εδώ (Γερμανία) και αλλού παρέμεναν σιωπηλοί ενώ διαπράττονταν φόνοι στο όνομα του Κορανίου», αναφέρει το άρθρο.

Η εφημερίδα ελπίζει ότι τώρα θα ξεκινήσει ένας σοβαρός πολιτικός διάλογος για τον καλύτερο τρόπο ένταξης των μουσουλμάνων μεταναστών και των παιδιών τους στη γερμανική κοινωνία.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.