Compact version |
|
Sunday, 26 January 2025 | ||
|
Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real AudioΕιδήσεις 04-11-21
Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2004 - 02:32 (Ώρα Λονδίνου) Ο βρετανικός Τύπος Κλίμα έντασης φαίνεται πως επικράτησε στην ιδιαίτερη συνάντηση του προέδρου των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους με τον ρώσο ομόλογο του Βλαδίμιρ Πούτιν στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής των χωρών που συμμετέχουν στον Οργανισμό Οικονομικής συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού. Είναι μια είδηση που φιλοξενείται στα πρωτοσέλιδα των βρετανικών εφημερίδων. Αιτία ήταν η δυσαρέσκεια που εξέφρασε ο Τζορτζ Μπους για την υπέρ-συγκέντρωση εξουσιών εκ μέρους του προέδρου Πούτιν. Το Σαντιάγο της Χιλής ήταν η πρώτη πρωτεύουσα που επισκέπτεται ο Τζορτζ Μπους μετά την επανεκλογή του και όπως απέδειξε η στάση του έχει ήδη αρχίσει να καταναλώνει το «κεφάλαιο» του έδωσε ο αμερικανικός λαός, επισημαίνει η Γκάρντιαν. Ο αμερικανός ηγέτης ανήγγειλε πως η προσοχή του τώρα θα στραφεί στις δύο εναπομείνασες «δυνάμεις του Κακού» το Ιράν και τη Βόρεια Κορέα. Παράλληλα οι υπερβολικές απαιτήσεις της προσωπικής του ασφάλειας που επεχείρησαν να επιβάλλουν τους δικούς τους όρους στις χιλιανή αστυνομία, ήταν η αιτία που ο πρόεδρος της Χιλής Ρομπέρτο Λάγος, ακύρωσε προγραμματισμένη δεξιώση στην οποία θα παραβρίσκονταν επίλεκτα μέλη της πολιτικής και οικονομικής ελίτ της χώρας, επισημαίνει η Ιντιπέντεντ «Ο Μπους απαγάγει την Σύνοδο» είναι ο χαρακτηριστικός τίτλος των Τάιμς που επισημαίνουν ότι η συμπεριφορά της αμερικανικής αντιπροσωπείας ενόχλησε την κυβέρνηση της Χιλής. «Θα παραμείνουμε και θα επεκταθούμε» Το ομολογεί σε συνέντευξη του στην Ιντιπέντεντ ο Στρατηγός Σερ Μαικλ Τζάκσον, Γενικός Διοικητής των Βρετανικών Ενόπλων Δυνάμεων. Ο στρατηγός λέει πως τα βρετανικά στρατεύματα θα παραμείνουν στο Ιράκ για χρόνια και πως θα αναπτυχθούν και στα επικίνδυνα σημεία της χώρας, γεγονός που ενδέχεται να προκαλέσει αντιδράσεις. Κόλ κατά Τουρκίας Την αντίθεση του στην ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαική ενωση εκφράζει ο πρώην Καγκελάριος της Γερμανίας, Χέλμουτ Κολ. Σύμφωνα με τους Φαινάνσιαλ Τάιμς ο κ. Κόλ είπε πως πέρα από το κατά πόσο και πότε θα είναι σε θέση η Τουρκία να πληροί απολύτως τα κριτήρια της Κοπενγχάγης, η Ευρώπη θα πρέπει κάπου να σταματήσει. Υπάρχουν, είπε ο κ. Κολ, συγκεκριμένα γεωγραφικά αλλά κυρίως ιστορικά δεδομένα που εμποδίζουν την ενσωμάτωση της Τουρκίας στον ευρωπαικο κορμό. Έξωση σε Βρετανούς Οι Βρετανοί που έχουν αγοράσει σπίτια στην Βόρεια Κύπρο απειλούνται με έξωση αλλά και καταβολή αποζημίωσης στους ελληνο-κύπριους δικαιούχους τους που αναγκάστηκαν να τα εγκαταλείψουν μετά την τουρκική εισβολή του 74, γράφουν οι Τάιμς, επικαλούμενοι απόφαση δικαστηρίου στην Λευκωσία που ζητά την επιστροφή μονοκατοικίας στην Λάπιθο, θέρετρο στα κατεχόμενα που πουλήθηκε από τον Τούρκο καταληψία σε ζεύγος βρετανών. Σύμφωνα με την εφημερίδα η απόφαση μπορεί να ανοίξει τους ασκούς του Αιόλου και να βρουν ανάλογη τύχη οι εκατοντάδες συμπατριώτες τους που έχουν μετοικήσει στο κατεχόμενο τμήμα του νησιού, εκμεταλλευόμενοι τις φτηνές τιμές των σπιτιών.
Κυριακή 21 Νοεμβρίου 2004 - 20:20 (Ώρα Λονδίνου) Προηγείται ο Γιουτσένκο στην Ουκρανία Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας έξω από την Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή Έκλεισαν οι κάλπες για το δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στην Ουκρανία. Επρόκειτο για μια σκληρή μάχη μεταξύ του πρωθυπουργού Βίκτορ Γιανουκόβιτς, που προωθεί στενές σχέσεις με τη Ρωσία και του υποψηφίου της αντιπολίτευσης, Βίκτορ Γιουτσένκο, που ενστερνίζεται στενότερες σχέσεις με τη Δύση. Σύμφωνα με τις πρώτες δημοσκοπήσεις εξόδου που μεταδόθηκαν από την Ουκρανική τηλεόραση ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης επικράτησε του πρωθυπουργού. Σύμφωνα με μια δημοσκόπηση εξόδου ο κύριος Γιουτσένκο προηγείται με 19 ποσοστιαίες μονάδες του αντιπάλου του ενώ άλλες δημοσκοπήσεις δείχνουν υπεροχή του Γιουτσένκο αλλά με μικρότερη διαφορά. Η καταμέτρηση των ψήφων πραγματοποιείται στα γραφεία της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής στο Κίεβο. Τα γραφεία φρουρούνται από ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίες ενώ έχουν αναπτυχθεί αντλίες με κανόνια νερού και τεθωρακισμένα αυτοκίνητα καθώς έχουν εκφρασθεί φόβοι για ξέσπασμα επεισοδίων μεταξύ των οπαδών των δυο αντιπάλων υποψηφίων. Διεθνείς παρατηρητές αλλά και εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης κατήγγειλαν αρκετά περιστατικά παραβίασης της εκλογικής διαδικασίας κατά τη διάρκεια της ημέρας. Διεθνείς παρατηρητές είχαν εκφράσει την ανησυχία τους και είχαν καταγγείλει ανάλογα περιστατικά κατά τη διάρκεια του πρώτου γύρου των εκλογών. Η αντιπολίτευση προειδοποίησε ότι θα οργανώσει μαζικές διαδηλώσεις σε περίπτωση που η σημερινή εκλογική διαδικασία διανθιστεί με περιστατικά νοθείας. Τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας.
Κυριακή 21 Νοεμβρίου 2004 - 18:19 (Ώρα Λονδίνου) Επίσκεψη Πάουελ στη Μέση Ανατολή Ο Πάουελ θα παροτρύνει τους Παλαιστίνιους να πραγματοποιήσουν αδιάβλητες εκλογές Ο απερχόμενος Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, έφτασε στη Μέση Ανατολή σε μια προσπάθεια να δώσει ώθηση στην ειρηνευτική διαδικασία στη περιοχή μετά το θάνατο του Γιασέρ Αραφάτ. Ο κύριος Πάουελ που βρίσκεται στο Τελ Αβίβ πρόκειται να συναντηθεί με τη πολιτική ηγεσία του Ισραήλ τη Δευτέρα. Αργότερα θα συναντηθεί με την ηγεσία των Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη. Αναμένεται ότι το επίκεντρο των συνομιλιών του με τους Παλαιστίνιους θα είναι οι προεδρικές εκλογές στη Παλαιστινιακή Αρχή που είναι προγραμματισμένες για τις 9 Ιανουαρίου. Πιστεύεται ότι ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας θα τονίσει στους Παλαιστίνιους την ανάγκη διεξαγωγής αδιάβλητων και δίκαιων εκλογών. Νωρίτερα τη Κυριακή, ο Αμερικανός απεσταλμένος στη Μέση Ανατολή, Γουίλιαμ Μπερνς, που είχε συνάντηση με Παλαιστίνιους αξιωματούχους εξέφρασε την αμερικανική υποστήριξη για την διενέργεια των εκλογών. Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του BBC στην Ιερουσαλήμ, Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι εκφράζουν την ελπίδα ότι η επίσκεψη Πάουελ θα «ανοίξει το δρόμο» για απευθείας διαπραγματεύσεις με την Ουάσιγκτον. Ο ανταποκριτής μας προσθέτει ότι κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι θα επακολουθήσει του θανάτου του Γιασέρ Αραφάτ αλλά υπάρχει γενική συμφωνία ότι οι αλλαγές στη ηγεσία των Παλαιστινίων δημιουργούν «μια ευκαιρία για πρόοδο» στο Μεσανατολικό.
Κυριακή 21 Νοεμβρίου 2004 - 13:30 (Ώρα Λονδίνου) Άργησε αλλά ήρθε. Ο χειμώνας έκανε δυναμικά την εμφάνισή του σε όλες τις περιοχές της χώρας, κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα, όπου έπεσαν και τα πρώτα χιόνια στη Φλώρινα. Σε αρκετές περιοχές της Ηπείρου και της Μακεδονίας, οι θερμοκρασίες βρέθηκαν για πρώτη φορά εφέτος κάτω από το μηδέν, ενώ σχεδόν πολικό είναι το τοπίο στο Κάτω Νευροκόπι της Δράμας, όπου το θερμόμετρο έδειχνε το πρωί της Κυριακής μείον 9 βαθμούς Κελσίου! Κρύο και στην Αττική μετά από μακρά περίοδο καλοκαιρίας, όπως και στη Θεσσαλονίκη, όπου το πρωί της Κυριακής η θερμοκρασία έπεσε στους 3 βαθμούς, για να ανέβει λίγο πριν το μεσημέρι στους 7, λόγω της ηλιοφάνειας που επικρατεί. Κοντά στη θαλάσσια περιοχή Φιδονήσι της Καβάλας έμεινε ακυβέρνητο λόγω μηχανικής βλάβης το ιδιωτικό σκάφος «Αχινός» με τριμελές πλήρωμα. Ειδοποιήθηκε το Κεντρικό Λιμεναρχείο Καβάλας και έγινε ρυμούλκησή του στο λιμάνι των Ελευθερών Παγγαίου.
Κυριακή 21 Νοεμβρίου 2004 - 15:25 (Ώρα Λονδίνου) ΦΙΦΑ: Η Αγγλία θα μπορούσε να αποχωρήσει ο πρόεδρος της ΦΙΦΑ ανησυχεί για τα φαινόμενα ρατσισμού Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου (ΦΙΦΑ), Σεπ Μπλάτερ, δήλωσε ότι είναι δικαιολογημένη η αποχώρηση από το γήπεδο μιας ομάδας που δέχεται ρατσιστικές επιθέσεις από τους οπαδούς της αντιπάλου της. Την περασμένη εβδομάδα οι μαύροι παίκτες της εθνικής Αγγλίας έγιναν στόχος ρατσιστικών χλευασμών από Ισπανούς θεατές στον αγώνα που έδωσαν στη Μαδρίτη. Ο πρόεδρος της ΦΙΦΑ σε συνέντευξη που παρεχώρησε στο BBC είπε ότι η πειθαρχία και ο σεβασμός πρέπει να τηρούνται εντός και εκτός γηπέδου. Ο κύριος Μπάτλερ είπε «θα υποστήριζε την αποχώρηση της Εθνικής Αγγλίας» με τις συνθήκες που αντιμετώπισαν οι Άγγλοι ποδοσφαιριστές στην Ισπανία. Η ΦΙΦΑ έχει αναλάβει να διερευνήσει την ρατσιστική συμπεριφορά ορισμένων Ισπανών οπαδών. Η Ισπανική κυβέρνηση και η Ισπανική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία καταδίκασαν τη συμπεριφορά των φιλάθλων και ζήτησαν συγνώμη από τις αρχές της Αγγλίας.
Κυριακή 21 Νοεμβρίου 2004 - 14:58 (Ώρα Λονδίνου) Στις 30 Ιανουαρίου οι εκλογές στο Ιράκ Παρά τις συνεχιζόμενες συγκρούσεις η μεταβατική κυβέρνηση προχωρά προς εκλογές Στο Ιράκ η Εφορευτική Επιτροπή ανακοίνωσε ότι οι εκλογές για την ανάδειξη του μεταβατικού κοινοβουλίου που θα αποφασίσει το νέο σύνταγμα της χώρας, θα γίνουν στις 30 Ιανουαρίου. Στη συνέχεια θα διεξαχθεί δημοψήφισμα για το νέο σύνταγμα και θα ακολουθήσουν νέες εκλογές μέχρι το τέλος του 2005. Ωστόσο, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του BBC στη Βαγδάτη ορισμένα μέλη της προσωρινής κυβέρνησης έχουν αμφιβολίες για το αν μπορούν να γίνουν εκλογές τον Ιανουάριο λόγω των συνεχιζόμενων επιθέσεων. Αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών που βοηθά την Εφορευτική Επιτροπή στη διοργάνωση των εκλογών μιλώντας στο BBC είπε ότι ο καθορισμός της ημερομηνίας στέλνει το μήνυμα ότι οι εκλογές μπορούν να πραγματοποιηθούν. Παρά τις μάχες που συνεχίζονται σε αρκετές πόλεις του Ιράκ η Εφορευτική Επιτροπή συνεχίζει να καταγράφει ψηφοφόρους στους εκλογικούς καταλόγους. Διαφημίσεις στη κρατική τηλεόραση καλούν τους πολίτες να εγγραφούν για να συμμετάσχουν στη πρώτη εκλογική διαδικασία από την κατάρρευση του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσείν. Οι πλειοψηφία των σιιτών που αποτελούν την πλειοψηφία των κατοίκων της χώρας επιθυμούν τις εκλογές σε αντίθεση με τους σουνίτες. Σύμφωνα με την Εφορευτική Επιτροπή περισσότερα από 100 πολιτικά κόμματα έχουν εκφράσει την επιθυμία να συμμετάσχουν στις εκλογές από τις οποίες έχουν αποκλεισθεί τα πρώην ανώτατα στελέχη του Σαντάμ Χουσείν.
Κυριακή 21 Νοεμβρίου 2004 - 13:07 (Ώρα Λονδίνου) Παρενέργειες στην «Ελλάδα των μεταναστών» Μέσα σε 15 χρόνια ο αριθμός των μεταναστών στην Ελλάδα πενταπλασιάστηκε, ενώ στην τελευταία πενταετία ο αριθμός των παιδιών τους στα σχολεία τριπλασιάστηκε. Όπως αναφέρει σε έρευνά της η εφημερίδα «Καθημερινή», οι μετανάστες αριθμούν περίπου 900.000 άτομα ενώ ορισμένες επιστημονικές έρευνες ανεβάζουν τον αριθμό έως και 1.200.000! Μια πραγματικότητα που τείνει να αναστρέψει τη σύνθεση των τοπικών κοινωνιών, αφού σε ορισμένες περιοχές αποτελούν ακόμη και το 25% των κατοίκων. Οι μισοί μετανάστες είναι παράνομοι, οι περισσότεροι αλβανικής καταγωγής (το 55,6% του μεταναστευτικού πληθυσμού), σωρευμένοι στα αστικά κέντρα, κακοπληρωμένοι, περιθωριοποιημένοι, προκαλούν αλλεπάλληλα κύματα ξενοφοβίας και ρατσισμού στους Έλληνες. Από τα στοιχεία προκύπτει ότι αρκετοί μετανάστες αφομοιώνονται σταδιακά με βελτίωση των συνθηκών ζωής τους καθώς και ότι ο νέος πολυφυλετικός πολυπολιτισμικός παράγων βρίσκει απροετοίμαστη σε διάφορα επίπεδα την ελληνική κοινωνία που δείχνει ταραγμένη μπροστά στη νέα της ταυτότητα. Το ελληνικό κράτος, παρ' όλες τις μέχρι τώρα προσπάθειες, δεν έχει καταφέρει να ελέγξει το πρόβλημα. Έτσι, ενώ η Ελλάδα είναι η χώρα με το υψηλότερο ποσοστό μεταναστών στην E.E.: Κύματα μεταναστών εισέρχονται παράνομα στη χώρα Δεν ελέγχονται εκείνοι που εισέρχονται νομίμως αλλά παραμένουν παρανόμως Επικρατεί ένα απόλυτο χάος στο σύστημα νομιμοποίησης Διαπιστώνεται ένα εξαιρετικά αδύναμο σύστημα κοινωνικής ενσωμάτωσης Το ελληνικό κράτος δεν έχει αποφασίσει ακόμη αν και με ποιο τρόπο θα προχωρήσει σε μια τρίτη επιχείρηση νομιμοποίησης των μεταναστών. Μια σημαντική έρευνα Το μεγαλύτερο μέρος των μεταναστών, έχει κλείσει πάνω από μια πενταετία παραμονής στη Ελλάδα. Οι μετανάστες έχουν εισρεύσει από 27 διαφορετικές χώρες, με την Αλβανία να κατέχει τη «μερίδα του λέοντος», καθώς το 55,6% του μεταναστευτικού πληθυσμού προέρχεται από τη γειτονική χώρα, ενώ το 17% προέρχεται από πρώην ανατολικές χώρες. Παρ' ότι αρχικά εγκαταστάθηκαν σε αγροτικές περιοχές, τα τελευταία χρόνια συγκεντρώνονται σε μεγάλα αστικά κέντρα ή μεγάλα νησιά, αναζητώντας καλύτερες συνθήκες εργασίας και ανατρέποντας τη σύνθεση της τοπικής κοινωνίας, καθώς σε πολλές περιοχές το ποσοστό του μεταναστευτικού πληθυσμού αποτελεί το 17% - 25% των κατοίκων. Πρόκειται για τα πρώτα στοιχεία που προκύπτουν από έρευνες πέντε Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων και Ερευνητικών Κέντρων, οι οποίες διεξάγονται για λογαριασμό του Ινστιτούτου Μεταναστευτικής Πολιτικής. Επιχειρούν να καταγράψουν το μεταναστευτικό πληθυσμό που βρίσκεται στη Ελλάδα, τις συνθήκες διαμονής τους, τα κοινωνικά, οικονομικά, επαγγελματικά χαρακτηριστικά τους, την αστική τους κατάσταση. Είναι μια δύσκολη επιχείρηση, όπως εξηγεί ο πρόεδρος του Ινστιτούτου κ. Αλέξανδρος Ζαβός, καθώς πρέπει να συγκεντρωθούν στοιχεία από έξι υπουργεία, ασφαλιστικούς οργανισμούς, φορείς της εκπαίδευσης, της υγείας κ.ά. Ωστόσο, τα εντυπωσιακότερα στοιχεία προκύπτουν από τους ρυθμούς αύξησης των μεταναστών. Τα 15 τελευταία χρόνια, ο μεταναστευτικός πληθυσμός της Ελλάδας πενταπλασιάστηκε, ενώ μόλις την τελευταία πενταετία τριπλασιάστηκε ο αριθμός των παιδιών μεταναστών που φοιτούν στα ελληνικά σχολεία, φτάνοντας περίπου τις 150.000, που αποτελούν ουσιαστικά τη «μαγιά» της δεύτερης γενιάς μεταναστών στη χώρας μας. Παράλληλα, με την καταγραφή των ποσοτικών και ποιοτικών χαρακτηριστικών των μεταναστών που βρίσκονται στην Ελλάδα, οι έρευνες που ανέθεσε το Ινστιτούτο Μεταναστευτικής Πολιτικής καταγράφουν και το απόλυτο χάος που επικρατεί κατ' αρχήν στο σύστημα νομιμοποίησης των μεταναστών και δευτερευόντως σε ένα εξαιρετικά αδύναμο σύστημα ένταξης των μεταναστών.
Κυριακή 21 Νοεμβρίου 2004 - 13:18 (Ώρα Λονδίνου) «Σοκ και δέος από την κυβερνητική πολιτική» Με «σοκ και δέος», είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Γ. Παπανδρέου, παρακολουθεί τα «κατορθώματα» της κυβερνητικής πολιτικής αυτούς τους 8 μήνες και υποστήριξε πως ποτέ άλλοτε μία κυβέρνηση δεν έκανε τόσα πολλά λάθη σε τόσο λίγο χρονικό διάστημα και δε χειρίστηκε με τέτοιο τρόπο τα εθνικά θέματα της χώρας. Αναφερόμενος στην άσκηση κυβερνητικής εξουσίας από την Νέα Δημοκρατία ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, στην Εθνική Θεματική Συνδιάσκεψη του κόμματος στη Θεσσαλονίκη, χαρακτήρισε επικίνδυνη τη στάση της κυβέρνησης στα εθνικά θέματα, μίλησε για ακινησία και έλλειψη πρωτοβουλιών που έφερε ως αποτέλεσμα την αναγνώριση της ΠΓΔΜ ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας» από την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής. Η κυβέρνηση, είπε, δεν είναι απλώς ανίκανη, αλλά η ανικανότητα της αυτή συνδυάζεται με ένα πολιτικό σχέδιο που είναι η εξασφάλιση της εξουσίας χάριν της εξουσίας και μόνο. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει τη λογική της μιζέριας, του φόβου και της αναβλητικότητας. Δεν έχει πολιτική, δεν έχει σχέδιο και περιμένει να αντιγράψει το ΠΑΣΟΚ. Δεν έχει διάθεση για πραγματικό διάλογο, αλλά ζητάει μόνο την παθητική συμπαράσταση. Χαρακτήρισε μεγάλο φιάσκο την απογραφή στην οικονομία και πρόσθεσε πως ο ίδιος ο ευρωβουλευτής της, Γιώργος Δημητρακόπουλος, είναι καταπέλτης εναντίον της κυβέρνησης για το θέμα της απογραφής.
Κυριακή 21 Νοεμβρίου 2004 - 11:19 (Ώρα Λονδίνου) Ο βρετανικός Τύπος Ποικίλουν σήμερα τα θέματα στα πρωτοσέλιδα των κυριακάτικων βρετανικών εφημερίδων αν και όλες ασχολούνται με τον περίφημο νόμο που ενέκρινε η βουλή των κοινοτήτων την περασμένη εβδομάδα και ο οποίος απαγορεύει το κυνήγι της αλεπούς με σκυλιά καθώς και με την αναμενόμενη αύριο απάντηση του πρίγκιπα Κάρολου στις κατηγορίες που διατύπωσε εναντίον του πρώην υπάλληλος του γραφείου του. Στην εφημερίδα Σάντεϊ Τέλεγκραφ (Sunday Telegraph) ο Πίτερ Μπράντλεϊ, στέλεχος της κυβέρνησης, χαρακτηρίζει τη διένεξη για το νόμο «ταξική πάλη» ανάμεσα «στους αριστοκράτες και τους πληβείους». Η εφημερίδα Ιντιπένταντ ον Σάντεϊ (Independent on Sunday) χαιρετίζει το νόμο για το κυνήγι ως «ευλογημένα γρήγορο τέλος» σε μια «μακρόχρονη ιστορία αναποφασιστικότητας». Αντίθετα, η εφημερίδα Σάντεϊ Τάιμς (Sunday Times) πιστεύει πως ο νέος νόμος δεν έχει τόση σχέση με το κυνήγι αλεπούς όση έχει με «το κυνήγι της αριστοκρατίας». Πιο πρακτική η εφημερίδα Ομπσέρβερ (Observer) η οποία εκτιμά πως ο υπουργός Εσωτερικών, Ντέιβιντ Μπλάνκετ, είναι υπέρ της διακριτικής προσέγγισης στην εφαρμογή του νόμου. Η Ομπσέρβερ γράφει ότι ο κ.Μπλάνκετ συνέκρινε το νόμο με την υποχρεωτική χρήση ζώνης στους επιβάτες αυτοκινήτων υπονοώντας ότι θα είναι στην διακριτική ευχέρεια της αστυνομίας πως θα επιβάλει το νόμο. Ο πρίγκιπας Κάρολος και το σύστημα υγείας Οι απόψεις που εξέφρασε ο διάδοχος του θρόνου της Αγγλίας για το σύστημα παιδείας σε προσωπικό γραπτό μήνυμα του το οποίο κατατέθηκε στο δικαστήριο που εκδικάζει την προσφυγή πρώην υπαλλήλου του γραφείου του κατά της απόλυσης της, προκάλεσαν αντιδράσεις και σχόλια. Οι κυριακάτικες εφημερίδες δημοσιεύουν πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο πρίγκιπας Κάρολος σκοπεύει να απαντήσει αύριο στους επικριτές του. Στην εφημερίδα Ομπσέρβερ (Observer) η Μαίρη Ρίντελ εκφράζει την άποψη πως το τελευταίο αυτό επεισόδιο «αποδεικνύει πέρα από κάθε αμφιβολία την ανάγκη για γραπτό σύνταγμα» που θα ορίζει τις εξουσίες του στέματος. Η εφημερίδα Μέιλ ον Σάντεϊ (Mail on Sunday) πιστεύει ότι ο υπουργός Παιδείας που σχολίασε τις απόψεις του πρίγκιπα οφείλει να του ζητήσει συγνώμη διότι όπως λέει «τα σχόλια αφορούσαν τις φυσικές ικανότητες των ανθρώπων και όχι την ταξική τους θέση». Η εφημερίδα Νιούς οφ δε Γουέλντ (News of the World) διαφωνεί ριζικά και υποστηρίζει πως ο πρίγκιπας Κάρολος θα πρέπει να προσέχει περισσότερο τα λόγια του και του συστήνει «να δαγκώνει τη γλώσσα του». «Ο ρόλος του δεν είναι να έρχεται σε αντιπαράθεση με την εκλεγμένη κυβέρνηση» προειδοποιεί η κυριακάτικη εφημερίδα ενώ η Σάντεϊ Εξπρές (Sunday Express) αποκαλύπτει πως ένα πρώτο αντίγραφο του λόγου του πρίγκιπα Κάρολου διέρρευσε σε όλες τις κυριακάτικες εφημερίδες. «Το γεγονός αυτό μαρτυρά πόσο επιζήμια θεωρεί η βασιλική οικογένεια τη διαμάχη» εκτιμά η Σάντεϊ Εξπρές.
Κυριακή 21 Νοεμβρίου 2004 - 11:00 (Ώρα Λονδίνου) Ορισμένα από τα πρωτοσέλιδα ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ της Κυριακής: Αυτόν θέλουμε για Πρόεδρο! Τι ψηφίζουν οι 73 βουλευτές της Βόρειας Ελλάδας. ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ της Κυριακής: 2.800 θέσεις σε ΙΚΑ, Δημόσιο και ΟΤΑ. Προγράμματα-ευκαιρίες για ανέργους. ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Τραπεζοϋπάλληλοι:Γιατί σύνταξη από το ΙΚΑ; Αποκάλυψη: Ποια είναι και πως δημιουργήθηκαν τα ελλείμματα στα ταμεία των τραπεζών, που πιέζουν 45.000 εργαζόμενους για αλλαγή ασφαλιστικού φορέα. ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ της Κυριακής: Τέλος οι παγίδες σε κάρτες - δάνεια. Φραγμό στην αυθαιρεσία των τραπεζών βάζει η κυβέρνηση. ΤΟ ΒΗΜΑ της Κυριακής: Τρόφιμα - δολοφόνοι! Απαγορευμένα αντιβιοτικά στα κρέατα. Νέα μεγάλη έρευνα: Τι τρώμε-Από τι κινδυνεύουμε. ΒΡΑΔΥΝΗ της Κυριακής: Νόμιμες 10.000 αυθαίρετες κατοικίες. Η κυβέρνηση με διαδικασία-εξπρές απελευθερώνει χιλιάδες οικογένειες. ΕΘΝΟΣ της Κυριακής: Το σχέδιο του Γιώργου για πρόεδρο, εκλογές. Τι αποκάλυψε σε στενούς του συνεργάτες για τους χειρισμούς του στα καυτά θέματα του επόμενου διμήνου. Espresso της Κυριακής: Οι μεγάλες επιχειρηματικές κινήσεις επτά ισχυρών του χρήματος. Στο φως όλα τα σχέδια. Ποιες είναι οι εταιρίες που εξουσιάζουν. ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ της Κυριακής: Αν μας άκουγαν θα είχαν σωθεί. Η "Ε.Ω" φιλοξένησε τις προβλέψεις του καθηγητή Κων/νου Θάνου για το Χρηματιστήριο και πολλοί πολίτες. Η ΕΠΟΧΗ: Από την «ήπια προσαρμογή» στο «σοκ» του προϋπολογισμού. Δαπάνες, φορολογικά, πολιτική μισθών. Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Η Ελλάδα των μεταναστών. Πρώτη σε ποσοστό στην Ευρώπη. Μεγάλη πίεση σε κοινωνία απροετοίμαστη. Η ΧΩΡΑ της Κυριακής: Επιδόματα σε δύο δόσεις. Τι θα πάρουν οι δημόσιοι υπάλληλοι. Οι κατηγορίες που δικαιούνται βαρέα και ανθυγιεινά. Κυριακάτικη ΑΥΓΗ: Όλοι στο ΙΚΑ! Ο Γ. Προβόπουλος της Εμπορικής άνοιξε την πόρτα. Σχεδιάζεται γιγάντιο -και υπερχρεωμένο- Ίδρυμα. Κυριακάτικη ΑΥΡΙΑΝΗ: Σκηνικό εκλογών στήνει ο Καραμανλής. Εμφύλιος στο ΠΑΣΟΚ για τον Κωνσταντόπουλο. Κυριακάτικη ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Το μαρτύριο της σταγόνας. Οικονομία: Οι συνέπειες της απογραφής, τα μέτρα που έρχονται από Βρυξέλλες, τα σχέδια για αλλαγή του ασφαλιστικού. Κυριακάτικος ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Αγωνιστική απάντηση στην αντιλαϊκή πολιτική. Συλλαλητήρια σε όλη τη χώρα στις 9 του Δεκέμβρη. Ο ΛΟΓΟΣ της Κυριακής: 3 «αγκάθια» πριν την εκλογή προέδρου. Προϋπολογισμός-ένταξη Τουρκίας-υπόθεση Σκοπίων. ΤΟ ΠΑΡΟΝ της Κυριακής: Εκβιάζουν για Σημίτη πρόεδρο! Μπάχαλο πάνε να κάνουν το ΠΑΣΟΚ Λαμπράκης-Μπόμπολας. ΝΙΚΗ: «Παιχνίδια» με Ερντογάν. Χωρίς επιφυλάξεις το «ναι» στην Τουρκία για ΕΕ. Ετοιμάζεται λαμπρή ελληνοτουρκική φιέστα στον Έβρο με φόντο τον αγωγό φυσικού αερίου. Traffic News Κυριακής:Ο εραστής και η γυναίκα του... Τον υπνώτιζαν για να κάνουν σεξ στο κρεβάτι που κοιμόταν. Το σατανικό σχέδιο του παράνομου ζευγαριού. ΤΥΠΟΣ της Κυριακής: 8+1 αλλαγές στις συντάξεις. Ασφαλιστικό: νέα όρια ηλικίας, αναπροσαρμογή επικουρικών, ταχύτερη απονομή. ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Καταιγίδα αυξήσεων στις τιμές. Παρά τις διαβεβαιώσεις. Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων
Κυριακή 21 Νοεμβρίου 2004 - 09:37 (Ώρα Λονδίνου) Προεδρικές εκλογές στην Ουκρανία Η προεκλογική εκστρατεία σημαδεύτηκε από συγκρούσεις και επεισόδια Στην Ουκρανία διεξάγεται σήμερα ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών. 37 εκατομμύρια ψηφοφόροι θα επιλέξουν ανάμεσα στον φιλο-δυτικό ηγέτη της αντιπολίτευσης Βίκτορ Γιουστσένκο, ο οποίος στον πρώτο γύρο έλαβε περισσότερες ψήφους από τον νυν πρωθυπουργό Βίκτορ Γιανούκοβιτς που υποστηρίζεται από τον απερχόμενο πρόεδρο της χώρας, Λεονίντ Κούτσμα, και τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν. Το Σάββατο, ο κ.Κούτσμα υποσχέθηκε ότι δεν θα «υπάρξει επανάσταση στην Ουκρανία». Ο κ.Γιουστσένκο, ο οποίος ήρθε πρώτος με μικρή διαφορά ψήφων στον πρώτο γύρο που έγινε στις 31 Οκτωβρίου, κάλεσε τους οπαδούς της αντιπολίτευσης σε μαζικές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας σε περίπτωση που διαπιστωθεί νοθεία στον δεύτερο γύρο. Ο απερχόμενος πρόεδρος τόνισε ότι δεν θα γίνει επανάσταση στην Ουκρανία Στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας Κίεβο έχουν ληφθεί αυστηρά μέτρα ασφαλείας. Οι συνθήκες διεξαγωγής των εκλογών έχουν επικριθεί και από τους διεθνείς παρατηρητές αλλά και από την αντιπολίτευση. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση τόνισαν ότι οι σχέσεις τους με την Ουκρανία θα εξαρτηθούν από το αν οι σημερινές εκλογές γίνουν ελεύθερα και δίκαια. Ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης έλαβε στον πρώτο γύρο 39,87% των ψήφων και ο νυν πρωθυπουργός 39,32%. Μετά τον πρώτο γύρο, ο κ.Γιουστσένκο, ο οποίος επίσης διετέλεσε πρωθυπουργός από το 1999 ως το 2001, κατήγγειλε ότι υπήρξε θύμα μιας βρώμικης εκστρατείας και απόπειρας δολοφονίας. Οι επικριτές του ισχυρίζονται ότι είναι ο άνθρωπος των Ηνωμένων Πολιτειών που θα κάνει τα πάντα για να εκλεγεί. Ο ρυθμός ανάπτυξης της ουκρανικής οικονομίας είναι ο υψηλότερος στην Ευρώπη και το σημερινό αποτέλεσμα μπορεί να έχει τεράστιο αντίκτυπο στην περιοχή, επισημαίνουν οι αναλυτές. Ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης θέλει την Ουκρανία μέλος του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο νυν πρωθυπουργός είναι υπέρ της ένταξης της χώρας σε μια νέα ένωση με τη Ρωσία, από την οποία η Ουκρανία ανεξαρτοποιηθηκε το 1991.
|