Read the Schengen Convention (19 June 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 26 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 04-11-20

  1. Προειδοποιήσεις Μπους προς Β. Κορέα
  2. Παραγραφή χρέους του Ιράκ
  3. Άνοιξε το νέο MoMA
  4. Προειδοποίηση Γκρίσπαν για τα ελλείμματα
  5. Διάβημα και διπλωματική κινητικότητα
  6. Κακοκαιρία
  7. Ελεύθερη Πολωνή όμηρος
  8. Κλοπή από το «τρόμο-παρελθόν»
  9. Διάβημα και διπλωματική κινητικότητα
  10. Αναζητείτε ανάπτυξη
  11. Κυνήγι και Ολυμπιακοί Αγώνες
  12. Νέες συγκρούσεις στη Βαγδάτη
  13. Προειδοποίηση Γκρίσπαν για τα αμερικανικά ελλείμματα

Σάββατο 20 Νοεμβρίου 2004 - 18:59 (Ώρα Λονδίνου)

Προειδοποιήσεις Μπους προς Β. Κορέα

Δεν έλειψαν τα επεισόδια στην πρώτη επίσκεψη Μπους εκτός ΗΠΑ μετά την επανεκλογή του

Ο αμερικανός πρόεδρος προειδοποίησε τη Βόρεια Κορέα ότι θα αντιμετωπίσει έντονη πίεση για να αποδεχθεί την επανέναρξη των πολυμερών διαπραγματεύσεων για το πυρηνικό της πρόγραμμα.

«Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας θα ακούσει μια κοινή φωνή», τόνισε ο κύριος Μπους μετά τη συνάντηση που είχε με τους ηγέτες της Ιαπωνίας και Κίνας στο περιθώριο της Συνόδου των χωρών της Ασίας και του Ειρηνικού (APEC) που πραγματοποιείται στο Σαντιάγκο της Χιλής.

Ο κύριος Μπους πρόσθεσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Κίνα, η Ιαπωνία, η Νότιος Κορέα και η Ρωσία θέλουν να δουν τη χερσόνησο της Κορέας χωρίς πυρηνικά όπλα.

Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ο αμερικανός πρόεδρος θα προτείνει μια στρατηγική για την επανέναρξη των εξαμερών διαπραγματεύσεων για το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας.

Ιστορία APEC

1989: Ίδρυση της APEC για την προώθηση του ελεύθερου εμπορίου

1993: O πρόεδρος Κλίντον ανακηρύσσει «τον αιώνα του Ειρηνικού»

1997: Ξεσπά κρίση στις χρηματαγορές της Ασίας

1999: Ξεσπά κρίση στο Ανατολικό Τιμόρ

Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη του προέδρου των ΗΠΑ στο εξωτερικό μετά την επανεκλογή του.

Η σύνοδος της APEC πραγματοποιείται κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και η αστυνομία χρειάσθηκε να επέμβει για να αποτρέψει μαχητικές διαδηλώσεις έξω από το συνεδριακό κέντρο.

Αν και η Παρασκευή ορίσθηκε ως μέρα αργίας στη Χιλή, περίπου 25 χιλιάδες άνθρωποι πραγματοποίησαν πορεία στο Σαντιάγκο διαδηλώνοντας κατά του καπιταλισμού και του πολέμου στο Ιράκ.

Περισσότερες από 20 χώρες συμμετέχουν στην APEC και οι ανταποκριτές μεταδίδουν ότι εκτός του πυρηνικού προγράμματος της Βόρειας Κορέας οι συζητήσεις των ηγετών θα επικεντρωθούν στην απελευθέρωση του εμπορίου και σε μέτρα για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.


Σάββατο 20 Νοεμβρίου 2004 - 16:36 (Ώρα Λονδίνου)

Παραγραφή χρέους του Ιράκ

Η παραγραφή των χρεών θα βοηθήσει στην ανασυγκρότηση του Ιράκ

Σχεδόν το ένα τρίτο του συνολικού εξωτερικού χρέους του Ιράκ φαίνεται ότι οδεύει προς παραγραφή μετά τη συμφωνία δυο εκ των μεγαλύτερων πιστωτών της χώρας.

Η συμφωνία Ηνωμένων Πολιτειών και Γερμανίας επετεύχθη στο περιθώριο της συνάντησης των 20 πλέον ανεπτυγμένων χωρών που πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο.

Το Ιράκ χρωστά στις χώρες- μέλη της λεγόμενης «Λέσχης του Παρισιού» περίπου 40 δισεκατομμύρια δολάρια.

Σύμφωνα με τη συμφωνία ΗΠΑ-Γερμανίας έως και το 80% αυτών των χρεών φαίνεται πως θα παραγραφούν.

Ακόμη και εάν παραγραφούν αυτά τα χρέη το Ιράκ θα χρωστά περίπου 90 δισεκατομμύρια δολάρια σε χώρες που δεν ανήκουν στη «Λέσχη του Παρισιού», όπως τη Σαουδική Αραβία, Κουβέιτ και ορισμένες χώρες της ανατολικής Ευρώπης.

Η αμερικανο-γερμανική συμφωνία θέτει όρους για τη παραγραφή των χρεών.

Προτείνει τη μείωση των χρεών σε τρία στάδια και τη συνδέει με την επιτυχημένη εφαρμογή του οικονομικού προγράμματος που προτείνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Η Ουάσιγκτον είχε ασκήσει πιέσεις για την ολική παραγραφή του εξωτερικού χρέους του Ιράκ.

Όμως η Γαλλία, η Γερμανία και άλλες χώρες μέλη «Λέσχης του Παρισιού» αντιδρούσαν υποστηρίζοντας ότι το Ιράκ είναι μια χώρα πλούσια σε κοιτάσματα πετρελαίου κάτι που δεν δικαιολογεί ολική παραγραφή των χρεών.

Τελικά σήμερα επετεύχθη συμβιβαστική λύση για σταδιακή μείωση των χρεών.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Χανς Αικελ, τόνισε ότι η συμφωνία δεν δημιουργεί κανένα προηγούμενο ως αναφορά άλλες χώρες που χρωστούν στις χώρες της «Λέσχης του Παρισιού».


Σάββατο 20 Νοεμβρίου 2004 - 17:13 (Ώρα Λονδίνου)

Άνοιξε το νέο MoMA

Το σχέδιο του Τανιγκούτσι στοίχισε 425 εκατομμύρια δολάρια

Το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Νέας Υόρκης (MoMA) άνοιξε και πάλι τις πόρτες του στο κοινό μετά την ανακαίνιση του.

Το δραματικό νέο κτήριο το οποίο σχεδιάσθηκε από τον Γιόσιο Τανιγκούτσι στοίχισε 425 εκατομμύρια δολάρια (περίπου 480 εκατομμύρια ευρώ).

Οι επισκέπτες από το Σάββατο θα μπορούν να θαυμάσουν τα έργα του Πικάσο, Ματίς, Άντι Γουόρχολ, Βαν Γκοχ και άλλων καλλιτεχνών στο «φυσικό τους σπίτι».

Όμως, οι επισκέπτες θα κληθούν να καλύψουν ένα σημαντικό κομμάτι του κόστους ανακαίνισης καταβάλλοντας έως και 20 δολάρια για την είσοδο τους.

Πάντως η διοίκηση του μουσείου αποφάσισε την δωρεάν είσοδο των επισκεπτών για τη πρώτη μέρα.

Τα τελευταία δυο χρόνια και μέχρι να ολοκληρωθεί η ανακαίνιση του το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης είχε μετακομίσει σε ένα προσωρινό κτήριο στη συνοικία Κουίνς της Νέας Υόρκης.

Το σχέδιο του Τανιγκούτσι διπλασιάζει το χώρο εκθεμάτων διατηρώντας όμως μερικά από τα αυθεντικά στοιχεία του μουσείου.


Σάββατο 20 Νοεμβρίου 2004 - 09:21 (Ώρα Λονδίνου)

Προειδοποίηση Γκρίσπαν για τα ελλείμματα

Πολλοί οικονομολόγοι συμφωνούν με την άποψη του κ.Γκρίνσπαν

Ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των Ηνωμένων Πολιτειών, σε λόγο που εκφώνησε στη Γερμανία, προειδοποίησε ότι το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο των ΗΠΑ πρέπει να μειωθεί.

Ωστόσο, ο κ. Άλαν Γκρίνσπαν δεν αναφέρθηκε σε συγκεκριμένους τρόπους μείωσης του ελλείμματος που το 2003 ξεπέρασε τα 500 δισεκατομμύρια δολλάρια, ποσό που αντιστοιχεί στο 5% και πλέον της αμερικανικής οικονομίας.

Πολλοί οικονομολόγοι συμφωνούν ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα των ΗΠΑ πρέπει να μειωθεί.

Ο κ.Γκρίσπαν αναφέρθηκε αναλυτικά στον τρόπο κάλυψης του ελλείμματος επισημαίνοντας ότι στην ουσία καλύπτεται από ξένες επενδύσεις στις ΗΠΑ.

Ωστόσο, αν οι επενδύσεις αυτές περιοριστούν τότε, λόγω του αυξημένου ελλείμματος στο αμερικανικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, το αποτέλεσμα θα είναι είτε υψηλότερα επιτόκια είτε πτώση της τιμής του δολλαρίου, επεσήμανε ο κ. Γκρίνσπαν.

Οι ΗΠΑ, παρά τις αντίθετες δηλώσεις Αμερικανών αξιωματούχων, ευνοούν τη διολίσθηση του αμερικανικού νομίσματος, ώστε οι επενδύσεις στις ΗΠΑ να είναι «φθηνές» για τους ξένους επενδυτές και παράλληλα να ενθαρρυνθούν οι εξαγωγές αμερικανικών προϊόντων.

Αρκετοί αναλυτές εκτιμούν ότι με την πολιτική του «φθηνού δολαρίου» απλώς αναβάλλεται η αντιμετώπιση του προβλήματος «ελλείμματα». Στον λόγο του ο κ.Γκρίνσπαν κάλεσε την αμερικανική κυβέρνηση να περιορίσει το δημοσιονομικό έλλειμμα διότι έτσι αντιμετωπίζεται και το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο.

Ο πρόεδρος Μπους είχε δηλώσει ότι σχεδιάζει να μειώσει στο μισό το δημοσιονομικό έλλειμμα. Όμως την Παρασκευή ανακοίνωσε ότι υπέγραψε νέο νόμο που επιτρέπει στην κυβέρνηση να δανεισθεί 800 ακόμη δισεκατομμύρια δολλάρια.


Σάββατο 20 Νοεμβρίου 2004 - 12:16 (Ώρα Λονδίνου)

Διάβημα και διπλωματική κινητικότητα

Σε διάβημα προς τα Σκόπια και τα Τίρανα, προέβη το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, ζητώντας από την κυβέρνηση της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας να προχωρήσει ο διάλογος στα Ηνωμένα Έθνη για την ονομασία, ενώ όπως έγινε γνωστό ζητήθηκε από την αλβανική κυβέρνηση να μην προχωρήσει σε αναγνώριση της ΠΓΔΜ με το όνομα «Μακεδονία».

Σε συνάντηση στο υπουργείο Εξωτερικών, του επικεφαλής της αρμόδιας πολιτικής Διεύθυνσης χωρών Νοτιοανατολικής Ευρώπης, πρέσβη Α. Μαλλιά, με τον επικεφαλής του Γραφείου Συνδέσμου της ΠΓΔΜ στην Αθήνα, πρέσβη Μπλάγκογιε Χατζίνσκι, υπογραμμίσθηκε ότι η κυβέρνηση των Σκοπίων θα πρέπει να επιδείξει την απαιτούμενη πολιτική βούληση προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την εξεύρεση αμοιβαίως αποδεκτής λύσης στο θέμα της ονομασίας.

Επιπλέον τονίσθηκε ότι ένταξη της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ) στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση με την ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας» δεν είναι δυνατή, καθώς επίσης και ότι η πλήρης εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ των χωρών μας προϋποθέτει την επίλυση του θέματος της ονομασίας.

Όπως έγινε γνωστό επίσης, με αφορμή τις δηλώσεις που φέρεται να έχει κάνει ο πρόεδρος της Αλβανίας, κ. Μωϋσίου, σύμφωνα με τις οποίες η Αλβανία θα ακολουθήσει τις ΗΠΑ και θα αναγνωρίσει την ΠΓΔΜ με την συνταγματική της ονομασία, ο Γενικός Γραμματέας του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών πρέσβης Γεώργιος Γεννηματάς, επικοινώνησε με τον πρέσβη της Αλβανίας, κ. Μπ. Ζενέλι, προς τον οποίο επισημάνθηκαν οι αρνητικές επιπτώσεις των προθέσεων της Αλβανίας.

Βολές Τσερβένκοφσκι για πιθανό βέτο της Ελλάδας

Αμφιβολίες κατά πόσο ένα πιθανό βέτο της Αθήνας για την ένταξη των Σκοπίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μπορεί να έχει την υποστήριξη των εταίρων, εκφράζει ο πρόεδρος της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, σε συνέντευξη του σε εφημερίδα των Σκοπίων.

«Είναι απολύτως σαφές ότι προς το παρόν, στο πλαίσιο της ΕΕ, η Ελλάδα διαθέτει ένα σημαντικό εργαλείο στα χέρια της και αυτό είναι το δικαίωμα του βέτο. Αυτή όμως είναι η μία πτυχή του θέματος. Η άλλη πτυχή την οποία πρέπει να έχουμε υπόψη είναι τα μηνύματα που έρχονται από την Ευρώπη και τα οποία έχουν ιδιαίτερο πολιτικό βάρος» έλεγε στη συνέντευξη του ο κ.Τσερβένκοφσκι και συνέχιζε : «Για παράδειγμα το ψήφισμα της γερμανικής Βουλής, το οποίο ναι μεν δεν είναι δεσμευτικό για την γερμανική κυβέρνηση, την προτρέπει όμως να υποστηρίξει την συνταγματική ονομασία της χώρας στους κόλπους της Κοινότητας. Είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα σε ποια κατεύθυνση κινείται η βούληση της Γερμανίας», υπογράμμισε ο κ. Τσερβένκοφσκι.

Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, στην ίδια συνέντευξη, ανέφερε ότι η αναγνώριση της χώρας του με το όνομα «Μακεδονία» από τις Ηνωμένες Πολιτείες, αποτέλεσε προϊόν συστηματικών προσπαθειών και ευέλικτων κινήσεων.

«Η αναγνώριση αυτή σε μεγάλο βαθμό, προκάλεσε έκπληξη σε πολλούς», σημείωσε ο κ. Τσερβένκοφσκι, επισημαίνοντας παράλληλα τις τρεις συμφωνίες που υπέγραψαν νωρίτερα τα Σκόπια με τις ΗΠΑ, στις οποίες αποκαλούνται ως «Μακεδονία»


Σάββατο 20 Νοεμβρίου 2004 - 13:31 (Ώρα Λονδίνου)

Κακοκαιρία

Χιόνια έπεσαν στη διάρκεια της νύχτας σε ορεινές περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας, ενώ σε ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα ο καιρός είναι χειμωνιάτικος με ισχυρούς βόρειους ανέμους και χαμηλές θερμοκρασίες.

Στην πόλη της Φλώρινας και στις γύρω περιοχές έπεσαν τις νυχτερινές ώρες νιφάδες χιονιού, ενώ αραιές χιονοπτώσεις σημειώθηκαν σε ορεινές περιοχές και στους νομούς Καστοριάς, Κοζάνης και Γρεβενών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο δείκτης του θερμομέτρου σε ορεινές περιοχές του νομού Κοζάνης έπεσε στους 2 βαθμούς, ενώ η θερμοκρασία δεν ξεπερνά τους 9 βαθμούς στη διάρκεια της ημέρας.

Στη Θεσσαλονίκη επικρατεί ηλιοφάνεια με κρύο και ισχυρούς ανέμους.

Ισχυροί βόρειοι άνεμοι, που η έντασή τους ξεπερνάει και τα εννέα Μποφόρ, πνέουν στο Κεντρικό και Βόρειο Αιγαίο.

Από τις έξι το πρωί του Σαββάτου απαγορεύτηκε ο απόπλους όλων των επιβατηγών και οχηματαγωγών πλοίων από το λιμάνι του Πειραιά προς και από τα νησιά του Αιγαίου λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών, ενώ κανονικά εκτελούνται τα δρομολόγια από το λιμάνι της Ραφήνας.

Επίσης, δεν εκτελούνται τα δρομολόγια από την Καβάλα προς και από τη Θάσο και από Αλεξανδρούπολη προς και από Σαμοθράκη.

Εξάλλου, και από το κεντρικό λιμεναρχείο Θεσσαλονίκης απαγορεύτηκε ο απόπλους όλων των σκαφών καθώς στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά του Θερμαϊκού κόλπου πνέουν ισχυροί βοριάδες έντασης μέχρι και 8 Μποφόρ.


Σάββατο 20 Νοεμβρίου 2004 - 14:51 (Ώρα Λονδίνου)

Ελεύθερη Πολωνή όμηρος

Ελεύθερη αφέθηκε η Πολωνή όμηρος

Ελεύθερη αφέθηκε μετά από τρεις εβδομάδες ομηρίας μια Πολωνή.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους στη Βαρσοβία η Τερέζα Μπορτς-Χαλίφα, της οποίας ο σύζυγος ειναι Ιρακινός, είπε οτι οι Ιρακινοί απαγωγείς της, της φέρθηκαν καλά.

Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας, Μάρεκ Μπέλκα, σε δηλώσεις είπε ότι η Μπορτς-Χαλίφα έφτασε στη Βαρσοβία το βράδι της Παρασκευής και για την απελευθέρωση της εργάσθηκαν Πολωνοί αξιωματούχοι σε συνεργασία με άλλες χώρες τις οποίες δεν κατανόμασε.

Η Τερέζα Μπορτς-Χαλίφα είχε απαχθεί από το σπίτι της στη Βαγδάτη και μετά εμφανίσθηκε σε βίντεο ζητώντας από την κυβέρνηση της Πολωνίας να αποσύρει τα στρατεύματα της από το Ιράκ.

Η απελευθέρωση της γίνεται τέσσερις μέρες μετά την εκτέλεση της βρετανίδας Μάργκαρετ Χασάν, ο σύζυγος της οποίας ήταν επίσης Ιρακινός.

Βία στο Ιράκ

Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν σε διαφορετικά επεισόδια στη Βαγδάτη.

Μεταξύ αυτών ήταν τρεις αστυνομικοί που έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια συγκρούσεων με αντάρτες που επιτέθηκαν κατά αστυνομικού τμήματος σε συνοικία της ιρακινής πρωτεύουσας όπου κυριαρχούν οι σουνίτες.

Την Παρασκευή στην ίδια συνοικία δυο άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν ιρακινοί και αμερικανοί στρατιώτες άνοιξαν πυρ σε σουνιτικό τζαμί.

Σε άλλα επεισόδια βίας σκοτώθηκαν ένας Ιρακινός αξιωματούχος και ένας Αμερικανός στρατιώτης.

Στη Μοσούλη του βόρειου Ιράκ η κατάσταση παραμένει τεταμένη μετά τις επιθέσεις που πραγματοποίησαν οι αντάρτες.

Αμερικανοί αξιωματικοί είπαν ότι οι περισσότεροι Ιρακινοί αστυνομικοί της πόλης έχουν εγκαταλείψει τις θέσεις τους.


Σάββατο 20 Νοεμβρίου 2004 - 12:36 (Ώρα Λονδίνου)

Κλοπή από το «τρόμο-παρελθόν»

Το καλοκαίρι του 2003, «άτομα που έχουν διασυνδέσεις με την τρομοκρατία», έκλεψαν μεγάλη ποσότητα εκρηκτικών και πυροκροτητών (περίπου 300 κιλά δυναμίτιδας) από λατομείο του νομού Φθιώτιδος, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Τα Νέα», επικρατεί προβληματισμός στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία για την υπόθεση κλοπής η οποία εξαιτίας της προετοιμασίας των Ολυμπιακών αγώνων αποσιωπήθηκε.

Η δημοσιοποίηση ενός τέτοιου γεγονότος θα δημιουργούσε πρόσθετα προβλήματα στην κυβέρνηση, στην οποία ήδη ασκούνταν αφόρητες πιέσεις για τη λήψη πρόσθετων μέτρων ασφαλείας.

Όπως είναι γνωστό από το καλοκαίρι του 2003 εμφανίστηκαν οι «μετά 17Ν οργανώσεις», Επαναστατική Λαϊκή Δράση και Επαναστατικός Αγώνας, οι οποίες χτύπησαν στο Αστυνομικό Τμήμα Καλλιθέας, στα Δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων και πρόσφατα -η πιο σημαντική απόπειρα- το λεωφορείο των ΜΑΤ στη γέφυρα της Πέτρου Ράλλη.

Πηγές της Αστυνομίας, πιθανολογούν πάντως, ότι αυτά τα χτυπήματα έγιναν με την ίδια εκρηκτική ύλη, γεγονός που σημαίνει ότι τα μέλη των οργανώσεων αυτών «γνωρίζονται μεταξύ τους».


Σάββατο 20 Νοεμβρίου 2004 - 12:16 (Ώρα Λονδίνου)

Διάβημα και διπλωματική κινητικότητα

Σε διάβημα προς τα Σκόπια και τα Τίρανα, προέβη το Ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, ζητώντας από την κυβέρνηση της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας να προχωρήσει ο διάλογος στα Ηνωμένα Έθνη για την ονομασία, ενώ όπως έγινε γνωστό ζητήθηκε από την αλβανική κυβέρνηση να μην προχωρήσει σε αναγνώριση της ΠΓΔΜ με το όνομα «Μακεδονία».

Σε συνάντηση στο υπουργείο Εξωτερικών, του επικεφαλής της αρμόδιας πολιτικής Διεύθυνσης χωρών Νοτιοανατολικής Ευρώπης, πρέσβη Α. Μαλλιά, με τον επικεφαλής του Γραφείου Συνδέσμου της ΠΓΔΜ στην Αθήνα, πρέσβη Μπλάγκογιε Χατζίνσκι, υπογραμμίσθηκε ότι η κυβέρνηση των Σκοπίων θα πρέπει να επιδείξει την απαιτούμενη πολιτική βούληση προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την εξεύρεση αμοιβαίως αποδεκτής λύσης στο θέμα της ονομασίας.

Επιπλέον τονίσθηκε ότι ένταξη της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ) στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση με την ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας» δεν είναι δυνατή, καθώς επίσης και ότι η πλήρης εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ των χωρών μας προϋποθέτει την επίλυση του θέματος της ονομασίας.

Όπως έγινε γνωστό επίσης, με αφορμή τις δηλώσεις που φέρεται να έχει κάνει ο πρόεδρος της Αλβανίας, κ. Μωϋσίου, σύμφωνα με τις οποίες η Αλβανία θα ακολουθήσει τις ΗΠΑ και θα αναγνωρίσει την ΠΓΔΜ με την συνταγματική της ονομασία, ο Γενικός Γραμματέας του Ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών πρέσβης Γεώργιος Γεννηματάς, επικοινώνησε με τον πρέσβη της Αλβανίας, κ. Μπ. Ζενέλι, προς τον οποίο επισημάνθηκαν οι αρνητικές επιπτώσεις των προθέσεων της Αλβανίας.


Σάββατο 20 Νοεμβρίου 2004 - 11:50 (Ώρα Λονδίνου)

Αναζητείτε ανάπτυξη

Ορισμένα από τα πρωτοσέλιδα

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: 10.000.000 όνειρα... Στο κυνήγι του θησαυρού του Τζόκερ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): 10.000 ευρώ στις μικρές επιχειρήσεις. Για εξοπλισμό και μηχανοργάνωση. Με κοινή υπουργική απόφαση.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Μέτρα - ανάσα για τις επιχειρήσεις. Τα ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός. Επιχορηγήσεις, φορολογικές απαλλαγές, επιδότηση τόκων και προμηθειών με λίζινγκ κ.α.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Πριμ ανάπτυξης 15% για μικρομεσαίους. Γενναία μέτρα για την τόνωση της απασχόλησης εξαγγέλλει ο πρωθυπουργός.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Γλιτώνουν φόρους και πρόστιμα. Νόμος - λύτρωση για 700.000 μικρομεσαίους. Ρυθμίσεις- εξπρές εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων.

Η ΑΥΓΗ: Η κυβέρνηση «κολλάει» το ΠΑΣΟΚ «σέρνεται». Νεοφιλελεύθερος προϋπολογισμός με αμφισβητούμενα μεγέθη.

ΑΥΡΙΑΝΗ: Ριζικές αλλαγές στη Σοφοκλέους. Τι εξήγγειλε ο νέος πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Σπύρος Καπράλος. Επεκτείνεται στις νέες αγορές των Ανατολικών Χωρών.

ΤΟ ΒΗΜΑ: Ακριβά Χριστούγεννα με ανατιμήσεις από 3% ως 13%. Δεύτερο κύμα ανόδου τιμών στα είδη ευρείας καταναλώσεως.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Πως θα γίνουν οι προσλήψεις για 13.000 θέσεις μερικής απασχόλησης. Οδηγίες προς τους ενδιαφερόμενους από το ΑΣΕΠ.

ΕΘΝΟΣ: «Τσιμπάνε» οι τιμές ανησυχία για ΦΠΑ-επιτόκια. Ακίνητα: Ανοδική τάση σε Αθήνα - Πειραιά - Περιφέρεια. «Φυγή» προς τα προάστια στη Θεσσαλονίκη.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Ανέλαβε πρωτοβουλία ενημέρωσης της ΕΕ και των Χριστιανικών Εκκλησιών για την Μακεδονία γιατί δεν του πάει το «φίμωτρο» του Αρχιεπισκόπου.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Πως θα βαδίσουμε για την ανάπτυξη της Οικονομίας. Ο Κ. Καραμανλής αποκαλύπτει τα σχέδιά του.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Μαθητές με 12ωρη... απασχόληση. Έρευνα: Εξαντλητικό το πρόγραμμα από το Δημοτικό έως το Λύκειο.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Ασφαλιστικό με σαλαμοποίηση για ΔΕΚΟ, τράπεζες. Πιλότος το σχέδιο Προβόπουλου για την Εμπορική.

ΕΣΤΙΑ: Κραυγαλέες διακρίσεις στα φορολογικά βάρη. Παραβιάζεται η συνταγματική αρχή της αναλογικής συνεισφοράς.

ESPRESSO: Θρίλερ! Το πτώμα 27χρονης που δολοφονήθηκε δεν βρέθηκε ποτέ! Ο άνδρας της καταδικάστηκε και είναι στη φυλακή.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Ανεπάρκεια ρεύματος. Κίνδυνος ελλιπούς ηλεκτροδότησης το 2005- Η κυβέρνηση προαναγγέλλει μέτρα.

Στο ΚΑΡΦΙ του Σαββατοκύριακου: Ε, όχι! Δεν αυτοκτονούμε για Κωνσταντόπουλο. Το μήνυμα του κόσμου στον Γιώργο. Προϋπολογισμός: κόβονται στο μισό οι παροχές Σημίτη. Ταφόπλακα για μικρομεσαίους.

Ο ΛΟΓΟΣ: Αποκρατικοποιήσεις εξπρές προανήγγειλε ο Κ. Καραμανλής. «Νέο επενδυτικό και οικονομικό περιβάλλον» δημιουργεί η κυβέρνηση.

ΤΑ ΝΕΑ: Πάρκινγκ σε τιμές γκαρσονιέρας! Αδιέξοδο σε όλη την Ελλάδα. Ως και 47.000 ευρώ η αγορά μιας θέσης.

Η ΝΙΚΗ: Ζει σε άλλη Ήπειρο. Με παπούτσια πάνινα ο Καραμανλής στα Γιάννινα. Κρίνει με δύο μέτρα και δύο σταθμά το κυβερνητικό έργο του ΠΑΣΟΚ.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Παλάτι στην άμμο η «ναυαρχίδα» του ΕΣΥ. Πάνω σε... μπάζα είναι χτισμένο το «Αττικόν» νοσοκομείο.

TRAFFIC NEWS: Πρόκληση σε επίδειξη μόδας. Μεγαλόσταυρος σε γυμνά στήθη. Πατέρας Κολλάς: Προσβάλλουν τους χριστιανούς.

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Για νέα οικονομική άνοιξη στην Ελλάδα θα γίνει την επόμενη εβδομάδα νέος αναπτυξιακός νόμος.

Η ΧΩΡΑ: Αυθαίρετα στο σχέδιο με αυτοχρηματοδότηση. Το μέτρο που θα δώσει λύση στο πρόβλημα χιλιάδων εγκλωβισμένων.

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Σάββατο 20 Νοεμβρίου 2004 - 11:13 (Ώρα Λονδίνου)

Κυνήγι και Ολυμπιακοί Αγώνες

Ο βρετανικός Τύπος

Η προσπάθεια διεκδίκησης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2012 από το Λονδίνο φαίνεται να βρίσκει σύμφωνες τις περισσότερες βρετανικές εφημερίδες.

«Όπως οι δρομείς μεγάλων αποστάσεων κρατούν τις δυνάμεις τους για το τέλος έτσι και η διεκδίκηση των Αγώνων από την Βρετανία μετά από μια αργή αρχή, επιταχύνεται τώρα» επισημαίνει η εφημερίδα Τάιμς (Times).

Το σχόλιο της εφημερίδας συνοψίζει τις εκτιμήσεις και του υπόλοιπου βρετανικού τύπου μετά την παρουσίαση των σχεδίων από τον πρόεδρο του «Λονδίνου 2012», Σεμπάστιαν Κόε.

Η εφημερίδα Ντέιλι Μέιλ (Daily Mail) πιστεύει πως αν το Λονδίνο φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς η Βρετανία «η οποία εφεύρε πολλά αθλήματα» θα μπορεί ξανά «να βλέπει τον κόσμο στα μάτια χωρίς ντροπή».

«Εθνική επιθυμία»

Σπάνια οι εφημερίδες Σαν (Sun) και Ντέιλι Μίρορ (Daily Mirror) συμφωνούν αλλά αυτή είναι μια από τις σπάνιες περιστάσεις που και οι δύο καλούν τους αναγνώστες τους να υποστηρίξουν την υπόθεση του Λονδίνου. «Πρέπει να θέλουμε σαν έθνος να κερδίσουμε τους Ολυμπιακούς» υπογραμμίζει η Ντέιλι Μίρορ.

Η εφημερίδα Γκάρντιαν (Guardian) συμφωνεί αλλά θέτει ερωτήματα.

Σχετικά με τα σχέδια που παρουσίασε η επιτροπή, επισημαίνει: «Πολύ στυλ υπάρχει όμως ουσία;» Στη διπλανή σελίδα η Γκάρντιαν προειδοποιεί ότι «το Λονδίνο θα πρέπει να αποδείξει ότι μπορεί να εκπληρώσει τις υποσχέσεις του και να ξεπεράσει ορισμένα προβλήματα».

Η εφημερίδα Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times) από την πλευρά της αμφιβάλει για τις προβλέψεις για κέρδη και τον θετικό αντίκτυπο που θα έχουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες για τη Βρετανία γενικά.

Κυνηγοί και Φιλόζωοι

Το δεύτερο θέμα που καλύπτουν πολλές εφημερίδες σήμερα είναι οι αντιδράσεις των κυνηγών στην έγκριση του νομοσχεδίου που απαγορεύει το κυνήγι της αλεπούς με σκυλιά.

«Οι οργανώσεις για τα δικαιώματα των ζώων θα στραφούν μετά τη νίκη τους εναντίον του κυνηγιού με όπλα» προειδοποιεί η εφημερίδα Τάιμς.

Ακόμη πιο υπερβολική φαίνεται η πρόβλεψη της εφημερίδας Σαν ότι «θα απαιτήσουν την κατάργηση του παραδοσιακού εδέσματος ψαριού με τηγανητές πατάτες, επειδή πιστεύουν ότι ο μπακαλιάρος ή η γλώσσα είναι ψάρια με νοημοσύνη και αισθάνονται τον πόνο».

Στις ανησυχίες της αστυνομίας για τις δυσκολίες εφαρμογής της απαγόρευσης επικεντρώνει την προσοχή της η Γκάρντιαν.

Η τύχη του δολλαρίου

Με τον τίτλο «Η προειδοποίηση του Γκρίνσπαν πλήττει το δολλάριο» η εφημερίδα Φαϊνάνσιαλ Τάιμς σχολιάζει τις δηλώσεις του επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Άλαν Γκρίνσπαν.

Ο κ.Γκρίνσπαν είπε στην Φρανκφούρτη ότι « δεν είναι δυνατόν να παραμείνει επ άπειρον στα ίδια επίπεδα το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο των Ηνωμένων Πολιτειών» με αποτέλεσμα «νέα κατρακύλα του δολλαρίου» γράφει η Φαϊνάνσιαλ Τάιμς.

Η εφημερίδα υπογραμμίζει επίσης την αναφορά του κ.Γκρίνσπαν στα επιτόκια : «η άνοδος τους έχει διαφημιστεί πολύ καιρό τώρα και σε πολλά μέρη. Έτσι όσοι δεν έχουν λάβει τα μέτρα τους μάλλον θέλουν να χάσουν λεφτά».


Σάββατο 20 Νοεμβρίου 2004 - 10:11 (Ώρα Λονδίνου)

Νέες συγκρούσεις στη Βαγδάτη

Οι Αμερικανοί ελπίζουν ότι η επιχείρηση στη Φαλούτζα θα ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες μέρες

Σε συνέντευξη τύπου στο Πεντάγωνο ο στρατηγός Λανς Σμιθ απεκάλυψε ότι η ηγεσία των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων εξετάζει το ενδεχόμενο ενίσχυσης του αμερικανικού στρατού στο Ιράκ ενόψει των εκλογών που προγραμματίζονται για τον Ιανουάριο.

Ο στρατηγός Σμιθ δήλωσε ότι η απόφαση θα εξαρτηθεί από το αν η επιχείρηση στη Φαλούτζα καταφέρει να εξασθενήσει την ιρακινή αντίσταση.

Ο στρατηγος Σμιθ πάντως χαρακτήρισε την επιχείρηση «εξαιρετικά επιτυχημένη» ενώ Αμερικανοί αξιωματικοί στην ίδια τη Φαλούτζα είπαν πως ελπίζουν ότι μέσα στις επόμενες μέρες θα έχουν εξουδετερώσει τους τελευταίους θύλακες αντίστασης ώστε να αρχίσει η ανοικοδόμηση της πόλης.

Συγκρούσεις στη Βαγδάτη

Τουλάχιστον τρεις Ιρακινοί αστυνομικοί σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις με αντάρτες στη συνοικία Αζαμίγια της Βαγδάτης.

Οι συγκρούσεις ξέσπασαν μια μέρα μετά την επιδρομή Αμερικανών και Ιρακινών στο τέμενος Αμπού Χανίφα, που βρίσκεται στη συνοικία Αζαμίγια και είναι ένα από τα σημαντικότερα για τους Σουνίτες μουσουλμάνους.

Στις συγκρούσεις που ακολούθησαν σκοτώθηκαν τουλάχιστον 4 άτομα και τραυματίσθηκαν 9.

Οι επιθέσεις στις περιοχές των Σουνιτών έχουν αυξηθεί μετά την έναρξη της επίθεσης των αμερικανικών και ιρακινών δυνάμεων εναντίον της πόλης Φαλούτζα.

Τεταμένη η κατάσταση στη Μοσούλη

Μετά τη σειρά επιθέσεων που πραγματοποίησαν αντάρτες στην Τρίτη μεγαλύτερη πόλη του Ιράκ, η κατάσταση παραμένει τεταμένη και Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν πως η πλειοψηφία των Ιρακινών αστυνομικών της Μοσούλης εγκατέλειψαν τις θέσεις τους.

Εν τω μεταξύ, τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων μετέδωσαν ότι εκπρόσωπος του αμερικανικού στρατού δήλωσε πως ανακαλύφθηκαν στη Μοσούλη τα αποκεφαλισμένα πτώματα δύο Ιρακινών στρατιωτών και άλλα πτώματα των οποίων η ταυτότητα δεν έχει εξακριβωθεί.


Σάββατο 20 Νοεμβρίου 2004 - 09:21 (Ώρα Λονδίνου)

Προειδοποίηση Γκρίσπαν για τα αμερικανικά ελλείμματα

Πολλοί οικονομολόγοι συμφωνούν με την άποψη του κ.Γκρίνσπαν

Ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των Ηνωμένων Πολιτειών, σε λόγο που εκφώνησε στη Γερμανία, προειδοποίησε ότι το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο των ΗΠΑ πρέπει να μειωθεί.

Ωστόσο, ο κ. Άλαν Γκρίνσπαν δεν αναφέρθηκε σε συγκεκριμένους τρόπους μείωσης του ελλείμματος που το 2003 ξεπέρασε τα 500 δισεκατομμύρια δολλάρια, ποσό που αντιστοιχεί στο 5% και πλέον της αμερικανικής οικονομίας.

Πολλοί οικονομολόγοι συμφωνούν ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα των ΗΠΑ πρέπει να μειωθεί.

Ο κ.Γκρίσπαν αναφέρθηκε αναλυτικά στον τρόπο κάλυψης του ελλείμματος επισημαίνοντας ότι στην ουσία καλύπτεται από ξένες επενδύσεις στις ΗΠΑ.

Ωστόσο, αν οι επενδύσεις αυτές περιοριστούν τότε, λόγω του αυξημένου ελλείμματος στο αμερικανικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, το αποτέλεσμα θα είναι είτε υψηλότερα επιτόκια είτε πτώση της τιμής του δολλαρίου, επεσήμανε ο κ. Γκρίνσπαν.

Οι ΗΠΑ, παρά τις αντίθετες δηλώσεις Αμερικανών αξιωματούχων, ευνοούν τη διολίσθηση του αμερικανικού νομίσματος, ώστε οι επενδύσεις στις ΗΠΑ να είναι «φθηνές» για τους ξένους επενδυτές και παράλληλα να ενθαρρυνθούν οι εξαγωγές αμερικανικών προϊόντων.

Αρκετοί αναλυτές εκτιμούν ότι με την πολιτική του «φθηνού δολαρίου» απλώς αναβάλλεται η αντιμετώπιση του προβλήματος «ελλείμματα». Στον λόγο του ο κ.Γκρίνσπαν κάλεσε την αμερικανική κυβέρνηση να περιορίσει το δημοσιονομικό έλλειμμα διότι έτσι αντιμετωπίζεται και το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο.

Ο πρόεδρος Μπους είχε δηλώσει ότι σχεδιάζει να μειώσει στο μισό το δημοσιονομικό έλλειμμα. Όμως την Παρασκευή ανακοίνωσε ότι υπέγραψε νέο νόμο που επιτρέπει στην κυβέρνηση να δανεισθεί 800 ακόμη δισεκατομμύρια δολλάρια.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.