Read the Schengen Convention (19 June 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 26 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 04-11-18

  1. Κεντέρης, Θάνου, Μεγαλέξανδρος
  2. Ενεκρίθη η «νέα» Κομισιόν
  3. Άφαντοι οι αλλοδαποί αντάρτες
  4. Κατάχρηση εις βάρος του ιρακινού λαού
  5. Άφαντοι οι αλλοδαποί αντάρτες
  6. Ποινική δίωξη σε Κεντέρη-Θάνου
  7. Από τη δόξα στην ατίμωση
  8. Συμφώνησαν ότι διαφωνούν
  9. Αφγανιστάν: Η χώρα του οπίου
  10. «Χωρίς δημοσιονομική στρατηγική η Ελλάδα»
  11. Ελλάδα: «Χωρίς δημοσιονομική στρατηγική»
  12. Μπους για ΠΓΔΜ
  13. Η ΑΕΚ γιορτάζει το «έπος» του 44 !
  14. Ενεκρίθη η «νέα» Κομισιόν
  15. Ανησυχίες για τους αμάχους στη Φαλούτζα
  16. Κατετέθη ο προϋπολογισμός
  17. Προϋπόθεση η αναγνώριση της Κύπρου
  18. Οργή για τις ρατσιστικές εκδηλώσεις
  19. Κατετέθη ο προϋπολογισμός
  20. Προϋπόθεση η αναγνώριση της Κύπρου
  21. Ημέρα οικονομίας
  22. Η ΑΕΚ γιορτάζει το «έπος» του 44 !
  23. Συγκρούσεις στο σουνιτικό τρίγωνο
  24. «Όχι» στην αναγνώριση
  25. Ισραηλινοί σκοτώνουν τρεις Αιγυπτίους αστυνομικούς.
  26. Πολύτιμη νίκη για την Εθνική
  27. Στο Ναϊρόμπι το Συμβούλιο Ασφαλείας
  28. Σύνδρομο πολέμου, έλλειψη τακτ και Τόρηδες
  29. Ο Σιράκ στο Λονδίνο

Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2004 - 01:36 (Ώρα Λονδίνου)

Κεντέρης, Θάνου, Μεγαλέξανδρος

Ο βρετανικός Τύπος

Στην ποινική δίωξη κατά των Ολυμπιονικών Κώστα Κεντέρη και Κατερίνας Θάνου, που κατηγορούνται για παρεμπόδιση ελέγχου χρήσης απαγορευμένων ουσιών, αναφέρονται μερικές από τις βρετανικές εφημερίδες.

«Αντιμετωπίζουν το τέλος της καριέρας τους» αναφέρει η Γκάρντιαν (The Guardian) που σημειώνει πως οι δύο αθλητές αντιμετωπίζουν ενδεχόμενο διετούς αποκλεισμού από τις αθλητικές διοργανώσεις.

Η Τάιμς (The Times) χαρακτηρίζει την υπόθεση ως «το χειρότερα κρατημένο μυστικό στην Ελλάδα», ότι δηλαδή οι Κεντέρης και Θάνου παρεμπόδισαν τον έλεγχο αντιντόπινγκ.

Η εφημερίδα σημειώνει ότι μέχρι πριν δυο εβδομάδες ο Κώστας Κεντέρης υπεραμυνόταν της αθωότητας του.

Μεγαλέξανδρος

Με αφορμή την νέα ταινία του Όλιβερ Στόουν (Αλέξανδρος ο Μέγας) η Γκάρντιαν αναφέρεται στη διαμάχη Αθηνών Σκοπίων για το όνομα.

Η βρετανική εφημερίδα διαπιστώνει τα τσάτρουμς του Ίντερνετ τους τόπους ανταλλαγής απόψεων και πληροφοριών στο Διαδίκτυο- να έχουν γίνει το πεδίο μάχης «προπαγάνδας Ελλήνων και Μακεδόνων [ΣΣ: της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας] εθνικιστών για το ποιος έχει το δικαίωμα να θεωρεί τον κατακτητή ήρωα δικό του».

Η εφημερίδα λέει πως η ταινία του Αμερικανού σκηνοθέτη μάλλον θεωρείται πως δικαιώνει την ελληνική πλευρά καθώς βασίζεται στο βιβλίου του ιστορικού Ρόμπιν Λέιν Φοξ, που θεωρείται «ελληνιστής».

Ο Στόουν, λέει η Γκάρντιαν, κατάφερε να ξεπεράσει τους σκοπέλους και τις πιέσεις και των δύο πλευρών με αποκορύφωση το εύρημα να έχει «τον Μεγαλέξανδρο και τους άνδρες της Μακδονικής φάλαγγας να μιλούν με ιρλανδική προφορά ενώ οι Έλληνες μιλούν με μια εκδοχή της λεγόμενης γενικής αγγλικής προφοράς».

Κυνήγι

Το μεγαλύτερο μέρος του βρετανικού Τύπου πάντως εστιάζει στην μετά από επτά χρόνια κοινοβουλευτικής διαμάχης και 700 χρόνια ιστορίας κατάργηση του κυνηγιού με σκυλιά.

«Σε 90 μέρες το κυνήγι της αλεπούς θα είναι παράνομο» λέει η Τάιμς, ενώ η Γκάρντιαν παρουσιάζει μια εικόνα κυνηγιού λέγοντας «Αντίο σε όλα αυτά».

«Τέλος του κυνηγιού σε τρεις μήνες» λέει η Ντέιλι Τέλεγκραφ (The Daily Telegraph).

Η Ιντιπέντεντ (The Independent) αναφέρεται στο ΑΦγανσιτάν, «ένα έθνος εγκαταλειμμένο στα ναρκωτικά» όπως λέει, καθώς η χώρα ευθύνεται «για το 87% της παγκόσμια παραγωγής οπίου».


Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2004 - 15:18 (Ώρα Λονδίνου)

Ενεκρίθη η «νέα» Κομισιόν

Ο κ. Μπαρόζο κέρδισε την πολυπόθητη ψήφο εμπιστοσύνης από το ευρωκοινοβούλιο

Το ευρωκοινοβούλιο ενέκρινε την «ανανεωμένη» σύνθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που πρότεινε ο Πορτογάλος πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναγκάστηκε να ανανεώσει την αρχική σύνθεση των επιτρόπων του μετά τις αντιδράσεις που είχε προκαλέσει κυρίως η υποψηφιότητα του Ιταλού, Ρόκο Μπουτιλιόνε, ο οποίος προοριζόταν για τη γενική διεύθυνση για τη Δικαιοσύνη και τις Εσωτερικές Υποθέσεις.

Ο Ρόκο Μπουτιλιόνε προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων με τις συντηρητικές τους απόψεις για τους ομοφυλόφιλους και το ρόλο των γυναικών.

Η νέα 25μελής Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενεκρίθη με 449 ψήφους υπέρ, 149 κατά και 82 αποχές στο Στρασβούργο.

Η νέα Κομισιόν αναλαμβάνει καθήκοντα τη Δευτέρα, δηλαδή με καθυστέρηση τριών εβδομάδων.

Το ευρωκοινοβούλιο ενέκρινε, επίσης, ψήφισμα το οποίο θα επιτρέπει στον Μπαρόζο να απομακρύνει οποιονδήποτε επίτροπο προς τον οποίο έχει χαθεί η εμπιστοσύνη του ευρωκοινοβουλίου.

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Σίλβιο Μπερλουσκόνι αναγκάστηκε να αντικαταστήσει τον Μπουτιλιόνε με τον υπουργό των Εξωτερικών του, Φράνκο Φρατίνι.

Επίσης εκτός Κομισιόν έμεινε η Λετονή, Ιγκρίντα Ούντρε, ενώ ο υποψήφιος της Ουγγαρίας, σοσιαλιστής, Λάζλο Κόβατς μετατέθηκε από τη γενική διεύθυνση για την Ενέργεια στη γενική διεύθυνση για τους Δασμούς. Ο κ. Κόβατς είχε κατηγορηθεί για ενεργή συμμετοχή στον πρώην κομμουνιστικό καθεστώς της Ουγγαρίας.

Τη ψήφο εμπιστοσύνης στη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσαν οι τρεις μεγαλύτερες ομάδες του ευρωκοινοβουλίου: το κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα, οι Σοσιαλιστές και οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες.

Η νέα Κομισιόν καταψηφίστηκε από το κόμμα των Πρασίνων και τους Κομμουνιστές.


Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2004 - 20:13 (Ώρα Λονδίνου)

Άφαντοι οι αλλοδαποί αντάρτες

Συνεχίζονται οι από αέρος επιθέσεις των Αμερικανών

Το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων επικαλούμενο ανακοίνωση της Κεντρικής Διοίκησης των Ηνωμένων Πολιτειών στο Ιράκ (CentCom) μετέδωσε ότι η πλειονότητα των αλλοδαπών που μάχονται στο πλευρό των Ιρακινών ανταρτών εγκατέλειψε τη Φαλούτζα είτε πριν είτε στα πρώτα στάδια της ολομέτωπης στρατιωτικής επιχείρησης των αμερικανικών και ιρακινών δυνάμεων.

«Πολλοί αλλοδαποί μαχητές εγκατέλειψαν τη Φαλούτζα τις πρώτες ημέρες», είπε ο αντισυνταγματάρχης, Λανς Σμιθ, βοηθός διοικητού της CentCom.

Και πρόσθεσε, «απέμειναν κάποιοι αυτοκτονικοί τύποι, αλλά οι υπόλοιποι αποχώρησαν. Κάποιοι επέστρεψαν στα σπίτια τους, άλλοι κατέφυγαν στο Ραμάντι, τη Μοσούλη και πιθανότατα στη Βαγδάτη για να πολεμήσουν κάποια άλλη στιγμή».

Από τους περίπου 1.000 συλληφθέντες στη Φαλούτζα από την έναρξη της επιχείρησης μόνο το 2% δεν είναι ιρακινής καταγωγής.

Οι δυνάμεις των ανταρτών, σήμερα Πέμπτη, σκότωσαν ένα Αμερικανό πεζοναύτη και έναν Ιρακινό στρατιώτη ανεβάζοντας τον αριθμό των θυμάτων από αμερικανικής πλευράς στους 51 και από ιρακινής στους οκτώ.

Ο διοικητής των Αμερικανών πεζοναυτών, στρατηγός Τζον Σάτλερ υποστήριξε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις κατάφεραν να επιφέρουν χτυπήματα στη «ραχοκοκαλιά των ανταρτών και να διασκορπίσουν τις δυνάμεις τους».

Ωστόσο, ο στρατηγός, Τζον Σάτλερ δεν έκανε καμία αναφορά για απώλειες αμάχων.

Βοήθεια στη Φαλούτζα

Η ιρακινή προσωρινή ηγεσία ανακοίνωσε την αποστολή τροφίμων και ιατρικής βοήθειας στη Φαλούτζα.

Η απόφαση αυτή έπεται έκκλησης που απηύθυνε ο Ερυθρός Σταυρός για το δράμα των αμάχων στη Φαλούτζα.

Κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστήριξε ότι θα αποκατασταθούν όλες οι νοσηλευτικές υπηρεσίες και ότι θα γίνει αποτίμηση των ζημιών που υπέστησαν τα κτίρια.

Μέχρι τώρα, οι ιρακινές και αμερικανικές αρχές που ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος της πόλης, επιχειρούσαν να υποβαθμίσουν τις καταγγελίες για ανθρωπιστική κρίση.

Ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός ανακοίνωσε ότι είναι επιτακτική η ανάγκη για μια ανεξάρτητη αποτίμηση της κατάστασης που επικρατεί στην πόλη.

Στη Φαλούτζα εδώ και δύο εβδομάδες δεν υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα και πόσιμο νερό.

Ο Ερυθρός Σταυρός υποστηρίζει η κεντρική εγκατάσταση επεξεργασίας νερού βρίσκεται υπό τον έλεγχο των αμερικανικών δυνάμεων.

Η μονάδα θα μπορούσε να τεθεί εκ νέου σε λειτουργία, αλλά ακόμα οι Αμερικανοί δεν έχουν πάρει τη σχετική απόφαση.

Η παροχή ιατρικής βοήθειας στους τραυματίες είναι αδύνατη εξαιτίας των συνεχιζόμενων συγκρούσεων.

Συγκρούσεις

Την ίδια ώρα η βία συνεχίζεται σε όλες τις περιοχές των σουνιτών μουσουλμάνων.

- Στη δυτική Βαγδάτη παγιδευμένο όχημα εξερράγη έξω από αστυνομικό τμήμα σκοτώνοντας δύο ανθρώπους και τραυματίζοντας τουλάχιστον τέσσερις.

- Βόμβα τοποθετημένη στην άκρη του δρόμου εξερράγη κοντά σε διυλιστήριο στο Μπάιτζι μ αποτέλεσμα να σκοτωθούν τέσσερις άνθρωποι.

- Δύο ιρακινοί σκοτώθηκαν στο Κιρκούκ σε ώρα αιχμής έξω από κέντρο στρατολόγησης.

- Αντάρτες επιτέθηκαν μ όλμους κατά κυβερνητικού κτιρίου στη Μοσούλη. Νεκρός είναι ο σωματοφύλακας του κυβερνήτη της Μοσούλης.

- Η σουνιτική οργάνωση Ανσάρ αλ Σούνα με ανακοίνωσή της στο διαδίκτυο απειλεί υποψηφίους και ψηφοφόρους ενόψει των εκλογών του Ιανουαρίου.


Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2004 - 22:28 (Ώρα Λονδίνου)

Κατάχρηση εις βάρος του ιρακινού λαού

Το πρόγραμμα του ΟΗΕ επέτρεπε την εξαγωγή πετρελαίου μ΄ αντάλλαγμα την αγορά τροφίμων και φαρμάκων

Έρευνα του BBC έφερε στο φως της δημοσιότητας σκάνδαλο διαφθοράς στο οποίο ενέχονται πολυεθνικές εταιρείες που είχαν συναλλαγές με το ιρακινό πρώην καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν την περίοδο των διεθνών κυρώσεων.

Σύμφωνα με την έρευνα του BBC μια πλειάδα εταιρειών πλήρωναν 10% επιπλέον της αξίας του συμβολαίου που συνήπτε ο Σαντάμ Χουσεΐν με αξιωματούχους του ΟΗΕ στο πλαίσιο του προγράμματος πετρέλαιο για τρόφιμα.

Η πέτρα του σκανδάλου είναι ότι η εν λόγω πρακτική γινόταν εν γνώσει όλων των εμπλεκομένων πλευρών.

Η γερουσία των Ηνωμένων Πολιτειών καταγγέλλει ότι ο πρώην πρόεδρος του Ιράκ καταχράστηκε μ αυτό τον τρόπο 21 δισεκατομμύρια δολάρια.

Σύμφωνα με αναλυτές πρόκειται για το μεγαλύτερο οικονομικό σκάνδαλο στην πρόσφατη ιστορία.

Αξιωματούχοι του ΟΗΕ κατηγορούνται είτε ότι εθελοτυφλούσαν μπροστά στις παράνομες συναλλαγές είτε ότι ήταν οι ίδιοι αναμεμειγμένοι.

Επρόκειτο για ένα πρόγραμμα τέθηκε σε εφαρμογή το 1996 και το διαχειριζόταν εξ ολοκλήρου ο ΟΗΕ. Είχε ως στόχο την ελάφρυνση των κοινωνικών συνεπειών των οικονομικών κυρώσεων στον ιρακινό λαό.

Σύμφωνα με το BBC ενέχονται αρκετές δυτικές εταιρείες αλλά ως επί το πλείστον πρόκειται για εταιρείες από τη Ρωσία και τη Μέση Ανατολή.


Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2004 - 20:13 (Ώρα Λονδίνου)

Άφαντοι οι αλλοδαποί αντάρτες

Συνεχίζονται οι από αέρος επιθέσεις των Αμερικανών

Η Κεντρική Διοίκηση των Ηνωμένων Πολιτειών στο Ιράκ (CentCom) ανακοίνωσε ότι η πλειονότητα των αλλοδαπών που μάχονται στο πλευρό των Ιρακινών ανταρτών εγκατέλειψε τη Φαλούτζα είτε πριν είτε στα πρώτα στάδια της ολομέτωπης στρατιωτικής επιχείρησης των αμερικανικών και ιρακινών δυνάμεων.

«Πολλοί αλλοδαποί μαχητές εγκατέλειψαν τη Φαλούτζα τις πρώτες ημέρες», είπε ο αντισυνταγματάρχης, Λανς Σμιθ, βοηθός διοικητού της CentCom.

Και πρόσθεσε, «απέμειναν κάποιοι αυτοκτονικοί τύποι, αλλά οι υπόλοιποι αποχώρησαν. Κάποιοι επέστρεψαν στα σπίτια τους, άλλοι κατέφυγαν στο Ραμάντι, τη Μοσούλη και πιθανότατα στη Βαγδάτη για να πολεμήσουν κάποια άλλη στιγμή».

Από τους περίπου 1.000 συλληφθέντες στη Φαλούτζα από την έναρξη της επιχείρησης μόνο το 2% δεν είναι ιρακινής καταγωγής.

Οι δυνάμεις των ανταρτών, σήμερα Πέμπτη, σκότωσαν ένα Αμερικανό πεζοναύτη και έναν Ιρακινό στρατιώτη ανεβάζοντας τον αριθμό των θυμάτων από αμερικανικής πλευράς στους 51 και από ιρακινής στους οκτώ.

Ο διοικητής των Αμερικανών πεζοναυτών, στρατηγός Τζον Σάτλερ υποστήριξε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις κατάφεραν να βγάλουν τους αντάρτες έξω από τα κρησφύγετά τους και να διασκορπίσουν τις δυνάμεις τους.

Ωστόσο, ο στρατηγός, Τζον Σάτλερ δεν έκανε καμία αναφορά για απώλειες αμάχων.

Βοήθεια στη Φαλούτζα

Η ιρακινή προσωρινή ηγεσία ανακοίνωσε την αποστολή τροφίμων και ιατρικής βοήθειας στη Φαλούτζα.

Η απόφαση αυτή έπεται έκκλησης που απηύθυνε ο Ερυθρός Σταυρός για το δράμα των αμάχων στη Φαλούτζα.

Κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστήριξε ότι θα αποκατασταθούν όλες οι νοσηλευτικές υπηρεσίες και ότι θα γίνει αποτίμηση των ζημιών που υπέστησαν τα κτίρια.

Μέχρι τώρα, οι ιρακινές και αμερικανικές αρχές που ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος της πόλης, επιχειρούσαν να υποβαθμίσουν τις καταγγελίες για ανθρωπιστική κρίση.

Ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός ανακοίνωσε ότι είναι επιτακτική η ανάγκη για μια ανεξάρτητη αποτίμηση της κατάστασης που επικρατεί στην πόλη.

Στη Φαλούτζα εδώ και δύο εβδομάδες δεν υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα και πόσιμο νερό.

Ο Ερυθρός Σταυρός υποστηρίζει η κεντρική εγκατάσταση επεξεργασίας νερού βρίσκεται υπό τον έλεγχο των αμερικανικών δυνάμεων.

Η μονάδα θα μπορούσε να τεθεί εκ νέου σε λειτουργία, αλλά ακόμα οι Αμερικανοί δεν έχουν πάρει τη σχετική απόφαση.

Η παροχή ιατρικής βοήθειας στους τραυματίες είναι αδύνατη εξαιτίας των συνεχιζόμενων συγκρούσεων.

Συγκρούσεις

Την ίδια ώρα η βία συνεχίζεται σε όλες τις περιοχές των σουνιτών μουσουλμάνων.

- Στη δυτική Βαγδάτη παγιδευμένο όχημα εξερράγη έξω από αστυνομικό τμήμα σκοτώνοντας δύο ανθρώπους και τραυματίζοντας τουλάχιστον τέσσερις.

- Βόμβα τοποθετημένη στην άκρη του δρόμου εξερράγη κοντά σε διυλιστήριο στο Μπάιτζι μ αποτέλεσμα να σκοτωθούν τέσσερις άνθρωποι.

- Δύο ιρακινοί σκοτώθηκαν στο Κιρκούκ σε ώρα αιχμής έξω από κέντρο στρατολόγησης.

- Αντάρτες επιτέθηκαν μ όλμους κατά κυβερνητικού κτιρίου στη Μοσούλη. Νεκρός είναι ο σωματοφύλακας του κυβερνήτη της Μοσούλης.

- Η σουνιτική οργάνωση Ανσάρ αλ Σούνα με ανακοίνωσή της στο διαδίκτυο απειλεί υποψηφίους και ψηφοφόρους ενόψει των εκλογών του Ιανουαρίου.


Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2004 - 15:30 (Ώρα Λονδίνου)

Ποινική δίωξη σε Κεντέρη-Θάνου

Ποινική δίωξη για οκτώ κατηγορίες σε βαθμό πλημμελήματος άσκησαν οι εισαγγελείς, Σπύρος Μουζακίτης και Αθηνά Θεοδωροπούλου, για την υπόθεση παρακώλυσης ελέγχου χρήσης απαγορευμένων ουσιών (ντόπινγκ) και το τροχαίο, που δήλωσαν τη 12η Αυγούστου, οι έλληνες ολυμπιονίκες Κώστας Κεντέρης και Κατερίνα Θάνου.

Συγκεκριμένα, με την ολοκλήρωση της προκαταρκτικής ανάκρισης, ασκήθηκε δίωξη για παρακώλυση ελέγχου ντόπινγκ απο κοινού και κατ' εξακολούθηση, σε βάρος των δύο αθλητών και του προπονητή τους Χρήστου Τζέκου (για τις περιπτώσεις μη εμφάνισής τους σε ελέγχους στο Τελ Αβίβ, στο Σικάγο και στην Αθήνα), ψευδή αναφορά στις αρχές επίσης κατά των τριών, ψευδορκία μάρτυρα κατά των αυτοπτών του δηλωθέντος τροχαίου και ορισμένων ιατρών του ΚΑΤ, ψευδή βεβαίωση και παράβαση καθήκοντος κατά των ιατρών αυτών, ηθική αυτουργία σε ψευδή βεβαίωση και παράβαση καθήκοντος κατά συρροή κατά των Κώστα Κεντέρη και Κατερίνας Θάνου, προμήθεια εισαγωγή, κατοχή, παρασκευή, αποθήκευση και εμπορία απαγορευμένων ουσιών και συμπληρωμάτων διατροφής χωρίς άδεια του ΕΟΦ κατά του Χρήστου Τζέκου.

Η υπόθεση λόγω της σοβαρότητάς της ανατέθηκε για την διενέργεια κύριας ανάκρισης σε τακτικό ανακριτή.


Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2004 - 18:39 (Ώρα Λονδίνου)

Από τη δόξα στην ατίμωση

Τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία κάλυψαν εκτενώς την είδηση της ποινικής δίωξης σε βάρος των Ελλήνων Ολυμπιονικών, Κώστα Κεντέρη και Κατερίνας Θάνου.

«Η απομυθοποίηση των δύο αθλητών, εθνικών ηρώων στην Ελλάδα μετά τις επιτυχίες τους στο Σίδνεϊ, ήταν το μεγαλύτερο σκάνδαλο για χρήση απαγορευμένων ουσιών από την εποχή του Καναδού σπρίντερ, Μπεν Τζόνσον, ο οποίος βρέθηκε θετικός μετά τον τελικό των 100 μέτρων στους Αγώνες της Σεούλ το 1988», έγραψε το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Πλήρες βιογραφικό των δύο αθλητών και λεπτομερή χρονική παράθεση των γεγονότων που οδήγησαν στην άσκηση ποινικής δίωξης δημοσίευσε το πρακτορείο ειδήσεων, Πρες Ασοσιέσιον.

«Έλληνες κατηγορούνται ότι επιχείρησαν να γλιστρήσουν από έλεγχο ντόπινγκ», είναι ο τίτλος σχετικού άρθρου στην ιστοσελίδα του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου, ABC και η βρετανική εφημερίδα «Ντέιλι Μέιλ» γράφει: «Το δίδυμο των Ελλήνων σπρίντερ κατηγορείται».

Η απαγγελία των κατηγοριών σε βαθμό πλημμελήματος απασχολούσε και το BBC, το οποίο είχε καλύψει το σκάνδαλο εκτενώς και στην Αθήνα κατά τη διάρκεια των Αγώνων.

«Ο Κώστας Κεντέρης και η Κατερίνα Θάνου ήταν σύμβολα του αθλητισμού στην Ελλάδα. Αφίσες με τα πρόσωπά τους κοσμούσαν τους δρόμους της Αθήνας. Σήμερα βρίσκονται αντιμέτωποι με την απόλυτη ατίμωση καθώς κατηγορούνται για παρακώλυση ελέγχου ντόπινγκ και ψευδή αναφορά στις αρχές όσον αφορά το ατύχημα με τη μοτοσικλέτα», γράφει ο αθλητικός αναλυτής του ΒΒC, Χάρι Πίαρτ.


Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2004 - 17:39 (Ώρα Λονδίνου)

Συμφώνησαν ότι διαφωνούν

Το Ιράκ εξακολουθεί να διχάζει τη Βρετανία και τη Γαλλία

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ παραδέχτηκε ότι υπάρχει διάσταση απόψεων με τη Γαλλία στο θέμα του Ιράκ, τόνισε, όμως, ότι υπάρχει ταύτιση απόψεων και διμερής συνεργασία σε μια σειρά άλλων ζητημάτων, όπως το Αφγανιστάν, τα Βαλκάνια και η αλλαγή του κλίματος.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ δήλωσε ότι η ιστορία θα κρίνει εάν ο Τόνι Μπλερ είχε δίκιο που συμπορεύτηκε με τις Ηνωμένες Πολιτείες στον πόλεμο εναντίον του Ιράκ.

Η επίσκεψη του προέδρου της Γαλλίας στο Λονδίνο πραγματοποιείται με αφορμή τη συμπλήρωση 100 ετών από τη σύναψη της Εγκάρδιας Συνεννόησης, της συνθήκης που έβαλε τέλος σε πολεμικές συγκρούσεις αιώνων μεταξύ Γαλλίας και Βρετανίας.

Ο κ. Σιράκ απηύθυνε, επίσης, έκκληση «για ασφαλέστερη και δικαιότερη τάξη πραγμάτων», η οποία θα βασίζεται στις αρχές ενός ανανεωμένου Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, διότι μόνο έτσι, είπε ο κ. Σιράκ, θα εξασφαλιστεί η παγκόσμια σταθερότητα.

Στη κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσαν οι δύο ηγέτες δέχθηκαν ερωτήσεις για το μέλλον της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή μετά το θάνατο του Παλαιστίνιου ηγέτη, Γιασέρ Αραφάτ.

Ο Ζακ Σιράκ, είπε: «Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία πιστεύουν ότι υπάρχει η δυνατότητα για περισσότερη σταθερότητα στην περιοχή και θα καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να πετύχουμε αυτό το στόχο».

Ο Τόνι Μπλερ πρόσθεσε ότι υπάρχει απόλυτη ταύτιση απόψεων στο ζήτημα της δημιουργίας δύο ανεξάρτητων κρατών στη Μέση Ανατολή.

Χθες, πάντως, ο Ζακ Σιράκ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΒΒC είπε: «ότι ο κόσμος δεν κατέστη ασφαλέστερος με τον πόλεμο εναντίον του Ιράκ».


Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2004 - 15:44 (Ώρα Λονδίνου)

Αφγανιστάν: Η χώρα του οπίου

Το 87% της παγκόσμιας παραγωγής οπίου προέρχεται από το Αφγανιστάν

Τα Ηνωμένα Έθνη προειδοποιούν ότι το Αφγανιστάν εξελίσσεται σε μία από τις μεγαλύτερες παραγωγούς ναρκωτικών στον κόσμο.

Σύμφωνα με την έκθεση του ΟΗΕ το Αφγανιστάν προμηθεύει το 87% του οπίου στον κόσμο και ένας στους δέκα Αφγανούς ασχολείται με την καλλιέργεια αυτή.

Τα Ηνωμένα Έθνη καλούν τις Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ να καταπολεμήσουν το εμπόριο των ναρκωτικών καθώς και τα εναπομείναντα μέλη του ισλαμικού πρώην καθεστώτος των Ταλεμπάν.

Τα Ηνωμένα Έθνη υποστήριξαν ότι θα ήταν «ιστορικό λάθος» να αφεθεί το Αφγανιστάν στο έλεος του οπίου.

Η παραγωγή της εν λόγω ναρκωτικής ουσίας σε σχέση με το 2003 αυξήθηκε κατά 64%.

Ο διευθύνων σύμβουλος του προγράμματος Ναρκωτικών και Εγκλήματος των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Μαρία Κόστα υποστήριξε ότι η κυβέρνηση του Αφγανιστάν δεν έχει τις δυνατότητες να επιληφθεί του προβλήματος.

«Η οικονομία του οπίου στο Αφγανιστάν μπορεί να αποδεκατιστεί μόνο με τον εκδημοκρατισμό της χώρας, το κράτος δικαίου και τη βελτίωση της οικονομίας», πρόσθεσε ο κ. Κόστα.


Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2004 - 13:58 (Ώρα Λονδίνου)

«Χωρίς δημοσιονομική στρατηγική η Ελλάδα»

Συνέντευξη στη Μαριλένα Καφούρου

Ο προϋπολογισμός του 2005 ευθύνεται ενμέρει για την υποβάθμιση της δανειοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας

Το σχέδιο προϋπολογισμού της Ελλάδας για το 2005 και η έλλειψη αυστηρού κυβερνητικού προγράμματος για τον έλεγχο των δημοσίων δαπανών οδήγησαν στην υποβάθμιση της δανειοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από τον οργανισμό Standard and Poor's.

H Μαριλένα Καφούρου επικοινώνησε με τον υπεύθυνο του τμήματος για την Ευρώπη, Μόριτζ Κρέμερ ο οποίος εξηγεί: «Θέσαμε την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας σε αρνητική προοπτική (outlook) το Σεπτέμβριο, αμέσως μετά τη δημοσίευση των οικονομικών δεδομένων και την μελέτη του προϋπολογισμού για το 2005.

»Φτάσαμε λοιπόν στο συμπέρασμα ότι η προσέγγιση του προβλήματος από την ελληνική κυβέρνηση δεν ήταν και δεν είναι επαρκής», είπε ο υπεύθυνος της Standard and Poors.

Ο οργανισμός επιρρίπτει ευθύνες στην κυβέρνηση για έλλειψη καθαρής πολιτικής στο θέμα των δημοσίων δαπανών. Συγκεκριμένα ο κ. Κρέμερ υποστήριξε ότι «τα τελευταία χρόνια ή για την ακρίβεια όλη την περασμένη δεκαετία μια από τις βασικές αδυναμίες της ελληνικής οικονομικής πολιτικής ήταν ο ανεπαρκής έλεγχος των δημοσίων δαπανών. Υπήρξε μια βελτίωση στον προϋπολογισμό μετά την ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ με την πτώση των επιτοκίων.

»Όμως η κυβέρνηση αυτή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, όσο θυμόμαστε, δεν εκμεταλλεύτηκαν αυτή την ευκαιρία της αυτόματης βελτίωσης της οικονομίας με έναν πιο αυστηρό έλεγχο των δημόσιων δαπανών», είπε ο Μόριτζ Κρέμερ.

Οι αναλυτής της Standard and Poors τονίζει ότι σε καμία περίπτωση η απόφαση του οργανισμού δεν πρέπει να ερμηνυθεί σαν δείγμα άμεσης οικονομικής κρίσης.

Εξηγεί ότι στην ουσία ο βαθμός πιστοληπτικής ικανότητας «αποτελεί μια γνώμη για την πιθανότητα αδυναμίας εξόφλησης ολόκληρου του χρέους στην ώρα του.

»Μετά την αναθεώρηση η δανειοληπτική ικανότητα της Ελλάδας παραμένει στη βαθμίδα Α που είναι αρκετά ψηλά σε επενδυτικό βαθμό. Έτσι η χώρα παραμένει μια αξιόπιστη επενδυτικά. Αυτό σημαίνει ότι οι οικονομικές προκλήσεις αυξήθηκαν αλλά αυξήθηκαν και οι επενδυτικοί κίνδυνοι. Έτσι πήραμε την απόφαση να κατεβάσουμε την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας κατά ένα βαθμό. Πρόκειται για το χαμηλότερο βαθμό της ΕΕ», υπογραμμίζει ο Μόριτζ Κρέμερ.

Ο Βρετανός αναλυτής δηλώνει ότι δεν γνωρίζει για πόσο χρονικό διάστημα η Ελλάδα θα παραμείνει σε αυτή τη βαθμίδα πιστεύει όμως ότι η προοπτική αναβάθμισης της ελληνικής πιστοληπτικής ικανότητας μπορεί να επιτευχθεί εάν «υιοθετηθεί μια πολύ πιο δυναμική προσέγγιση του προβλήματος ειδικά στον τομέα των δημοσίων δαπανών.

»Εώς ένα βαθμό ο προϋπολογισμός θα βελτιωθεί αυτόματα τον επόμενο χρόνο, καθώς δεν θα επανεμφανιστούν οι δαπάνες των Ολυμπιακών Αγώνων. Από την άλλη, όμως, η ελληνική κυβέρνηση λέει ότι σχεδιάζει φοροαπαλλαγές. Αυτό σημαίνει ότι η μείωση των κυβερνητικών εσόδων πρέπει να αναπληρωθεί με μείωση των δαπανών. Στον τομέα αυτό δεν βλέπουμε να υπάρχει ένα καθαρό κυβερνητικό σχέδιο. Όταν ξεκινήσουν οι αλλαγές, τότε θα έχουμε λόγο να αναθεωρήσουμε τη βαθμολογία μας,» κατέλειξε ο υπεύθυνος του τμήματος για την Ευρώπη της Standard and Poors, Μόριτζ Κρέμερ.


Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2004 - 14:03 (Ώρα Λονδίνου)

Ελλάδα: «Χωρίς δημοσιονομική στρατηγική»

Συνέντευξη στη Μαριλένα Καφούρου

Ο προϋπολογισμός του 2005 ευθύνεται ενμέρει για την υποβάθμιση της δανειοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας

Το σχέδιο προϋπολογισμού της Ελλάδας για το 2005 και η έλλειψη αυστηρού κυβερνητικού προγράμματος για τον έλεγχο των δημοσίων δαπανών οδήγησαν στην υποβάθμιση της δανειοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από τον οργανισμό Standard and Poor's.

H Μαριλένα Καφούρου επικοινώνησε με τον υπεύθυνο του τμήματος για την Ευρώπη, Μόριτζ Κρέμερ ο οποίος εξηγεί: «Θέσαμε την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας σε αρνητική προοπτική (outlook) το Σεπτέμβριο, αμέσως μετά τη δημοσίευση των οικονομικών δεδομένων και την μελέτη του προϋπολογισμού για το 2005.

»Φτάσαμε λοιπόν στο συμπέρασμα ότι η προσέγγιση του προβλήματος από την ελληνική κυβέρνηση δεν ήταν και δεν είναι επαρκής», είπε ο υπεύθυνος της Standard and Poors.

Ο οργανισμός επιρρίπτει ευθύνες στην κυβέρνηση για έλλειψη καθαρής πολιτικής στο θέμα των δημοσίων δαπανών. Συγκεκριμένα ο κ. Κρέμερ υποστήριξε ότι «τα τελευταία χρόνια ή για την ακρίβεια όλη την περασμένη δεκαετία μια από τις βασικές αδυναμίες της ελληνικής οικονομικής πολιτικής ήταν ο ανεπαρκής έλεγχος των δημοσίων δαπανών. Υπήρξε μια βελτίωση στον προϋπολογισμό μετά την ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ με την πτώση των επιτοκίων.

»Όμως η κυβέρνηση αυτή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, όσο θυμόμαστε, δεν εκμεταλλεύτηκαν αυτή την ευκαιρία της αυτόματης βελτίωσης της οικονομίας με έναν πιο αυστηρό έλεγχο των δημόσιων δαπανών», είπε ο Μόριτζ Κρέμερ.

Οι αναλυτής της Standard and Poors τονίζει ότι σε καμία περίπτωση η απόφαση του οργανισμού δεν πρέπει να ερμηνυθεί σαν δείγμα άμεσης οικονομικής κρίσης.

Εξηγεί ότι στην ουσία ο βαθμός πιστοληπτικής ικανότητας «αποτελεί μια γνώμη για την πιθανότητα αδυναμίας εξόφλησης ολόκληρου του χρέους στην ώρα του.

»Μετά την αναθεώρηση η δανειοληπτική ικανότητα της Ελλάδας παραμένει στη βαθμίδα Α που είναι αρκετά ψηλά σε επενδυτικό βαθμό. Έτσι η χώρα παραμένει μια αξιόπιστη επενδυτικά. Αυτό σημαίνει ότι οι οικονομικές προκλήσεις αυξήθηκαν αλλά αυξήθηκαν και οι επενδυτικοί κίνδυνοι. Έτσι πήραμε την απόφαση να κατεβάσουμε την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας κατά ένα βαθμό. Πρόκειται για το χαμηλότερο βαθμό της ΕΕ», υπογραμμίζει ο Μόριτζ Κρέμερ.

Ο Βρετανός αναλυτής δηλώνει ότι δεν γνωρίζει για πόσο χρονικό διάστημα η Ελλάδα θα παραμείνει σε αυτή τη βαθμίδα πιστεύει όμως ότι η προοπτική αναβάθμισης της ελληνικής πιστοληπτικής ικανότητας μπορεί να επιτευχθεί εάν «υιοθετηθεί μια πολύ πιο δυναμική προσέγγιση του προβλήματος ειδικά στον τομέα των δημοσίων δαπανών.

»Εώς ένα βαθμό ο προϋπολογισμός θα βελτιωθεί αυτόματα τον επόμενο χρόνο, καθώς δεν θα επανεμφανιστούν οι δαπάνες των Ολυμπιακών Αγώνων. Από την άλλη, όμως, η ελληνική κυβέρνηση λέει ότι σχεδιάζει φοροαπαλλαγές. Αυτό σημαίνει ότι η μείωση των κυβερνητικών εσόδων πρέπει να αναπληρωθεί με μείωση των δαπανών. Στον τομέα αυτό δεν βλέπουμε να υπάρχει ένα καθαρό κυβερνητικό σχέδιο. Όταν ξεκινήσουν οι αλλαγές, τότε θα έχουμε λόγο να αναθεωρήσουμε τη βαθμολογία μας,» κατέλειξε ο υπεύθυνος του τμήματος για την Ευρώπη της Standard and Poors, Μόριτζ Κρέμερ.


Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2004 - 15:22 (Ώρα Λονδίνου)

Μπους για ΠΓΔΜ

Επιστολή για το θέμα της αναγνώρισης της ΠΓΔΜ με τη συνταγματική της ονομασία από τις ΗΠΑ, απέστειλε στον πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή, ο αμερικανός πρόεδρος, Τζωρτζ Μπους.

Στην επιστολή, ο κ. Μπους δηλώνει ότι η βούληση των ΗΠΑ είναι να στηρίξουν τη διαδικασία εξεύρεσης αποδεκτής και από τις δύο πλευρές ονομασίας, η οποία έχει ξεκινήσει στον ΟΗΕ και θα ασπαστούν οποιαδήποτε λύση που θα προκύψει.

Ο αμερικανός πρόεδρος δηλώνει ότι αντιλαμβάνεται πως η απόφαση της κυβέρνησής του να αναγνωρίσει «τη Μακεδονία με το συνταγματικό της όνομα δημιούργησε σημαντική αντιπαράθεση στην Ελλάδα», ενώ σημειώνει ότι είχαν συζητήσει το θέμα με τον κ. Καραμανλή το περασμένο Μάιο στο Λευκό Οίκο όπου και οι δυο ευχήθηκαν «να μπορούσε να είχε λυθεί πριν από καιρό».

Ο κ. Μπους γράφει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έπρεπε να δράσουν γρήγορα και αποτελεσματικά «ενόψει του δημοψηφίσματος της 7ης Νοεμβρίου στη Μακεδονία» και σημειώνει πως ο μοναδικός στόχος «ήταν να ενισχύσουμε τη σταθερότητα στη Μακεδονία και στην γειτονική της περιοχή σε μια κρίσιμη στιγμή».

Και συνεχίζει: «Γνωρίζω ότι εσύ και ο λαός της Ελλάδας συμμερίζεστε την επιδίωξή μας για σταθερότητα στα Βαλκάνια, οι χώρες μας είναι σύμμαχες στο ΝΑΤΟ και οι πολίτες μας στενοί φίλοι.

Έχουμε κοινά στρατηγικά συμφέροντα και βαθιές πολιτιστικές σχέσεις και αποδίδουμε μεγάλη σημασία στις εξαιρετικές διμερείς μας σχέσεις».

Τέλος, ο κ. Μπους εκφράζει τα συγχαρητήριά του για μια ακόμη φορά «για τους εξαιρετικά επιτυχημένους Ολυμπιακούς Αγώνες στην Αθήνα» και ευχαριστεί τον κ. Καραμανλή για το «ευγενικό μήνυμά» του όταν ο πρώτος επανεξελέγη.

Το μήνυμα αυτό είχε σταλεί πριν οι ΗΠΑ αναγνωρίσουν την ΠΓΔΜ με το συνταγματικό της όνομα.


Η ΑΕΚ γιορτάζει το «έπος» του 44 !

Ιστορική απόφαση και νέα εποχή για την ΑΕΚ.

Το Εφετείο Αθηνών δικαίωσε το αίτημα της «Ένωσης» και αποφάσισε την υπαγωγή της ΑΕΚ στο άρθρο 44 μετά την τριτανακοπή που είχε καταθέσει ο πρώην αντιπρόεδρος της ομάδας Πέτρος Στάθης.

Έπειτα από σχετική εισήγηση του εισηγητή της υπόθεσης προς τους άλλους δύο δικαστές, οι εφέτες αποφάσισαν να εγκρίνουν τη συμφωνία της ΠΑΕ με το 60% των πιστωτών της για μείωση κατά 95% των απαιτήσεών τους.

Η απόφαση αυτή σημάνει αυτόματα την υπαγωγή της εταιρείας στο άρθρο 44 του νόμου 1892/90 περί Εξυγίανσης Ανωνύμων Εταιρειών και συγχρόνως τη σωτηρία της ΑΕΚ.

Και τούτο αφενός διότι τα χρέη της προς το Δημόσιο μειώνονται στα 5 εκατ. ευρώ περίπου, τα οποία θα κληθεί να καλύψει εντός 10ετίας, και αφετέρου διότι η ΠΑΕ θα σπάσει οριστικά τους δεσμούς με τις Enic και NetMed.

Ουσιαστικά, για πρώτη φορά η ΑΕΚ εισέρχεται σε πραγματική φάση εξυγίανσης, διότι θα αποδεσμευτούν οι τραπεζικοί λογαριασμοί της εταιρείας και αφετέρου παύει ο κίνδυνος της πτώχευσης, ο οποίος κρατούσε την ΠΑΕ μακριά από τις συμφωνίες για χορηγίες και της στερούσε τη δυνατότητα λήψης τραπεζικού δανείου.


Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2004 - 15:18 (Ώρα Λονδίνου)

Ενεκρίθη η «νέα» Κομισιόν

Ο κ. Μπαρόζο κέρδισε την πολυπόθητη ψήφο εμπιστοσύνης από το ευρωκοινοβούλιο

Το ευρωκοινοβούλιο ενέκρινε την «ανανεωμένη» σύνθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που πρότεινε ο Πορτογάλος πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναγκάστηκε να ανανεώσει την αρχική σύνθεση των επιτρόπων του μετά τις αντιδράσεις που είχε προκαλέσει κυρίως η υποψηφιότητα του Ιταλού, Ρόκο Μπουτιλιόνε, ο οποίος προοριζόταν για τη γενική διεύθυνση για τη Δικαιοσύνης και τις Εσωτερικές Υποθέσεις.

Ο Ρόκο Μπουτιλιόνε εξέπληξε τους ευρωβουλευτές με τις συντηρητικές τους απόψεις για τους ομοφυλόφιλους και το ρόλο των γυναικών.

Η νέα 25μελής Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενεκρίθη με 449 ψήφους, 149 κατά και 82 αποχές στο Στρασβούργο.

Η νέα Κομισιόν αναλαμβάνει καθήκοντα τη Δευτέρα, δηλαδή με καθυστέρηση τριών εβδομάδων.

Το ευρωκοινοβούλιο ενέκρινε, επίσης, ψήφισμα το οποίο θα επιτρέπει στον Μπαρόζο να απομακρύνει οποιονδήποτε επίτροπο προς τον οποίο έχει χαθεί η εμπιστοσύνη του ευρωκοινοβουλίου.

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Σίλβιο Μπερλουσκόνι αναγκάστηκε να αντικαταστήσει τον Μπουτιλιόνε με τον υπουργό των Εξωτερικών του, Φράνκο Φρατίνι.

Επίσης εκτός Κομισιόν έμεινε η Λετονή, Ιγκρίντα Ούντρε, ενώ ο υποψήφιος της Ουγγαρίας, σοσιαλιστής, Λάζλο Κόβατς μετατέθηκε από τη γενική διεύθυνση για την Ενέργεια στη γενική διεύθυνση για τους Δασμούς. Ο κ. Κόβατς είχε κατηγορηθεί για ενεργή συμμετοχή στον πρώην κομμουνιστικό καθεστώς της Ουγγαρίας.

Τη ψήφο εμπιστοσύνης στη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσαν οι τρεις μεγαλύτερες ομάδες του ευρωκοινοβουλίου: το κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα, οι Σοσιαλιστές και οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες.

Η νέα Κομισιόν καταψηφίστηκε από το κόμμα των Πρασίνων και τους Κομμουνιστές.


Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2004 - 14:18 (Ώρα Λονδίνου)

Ανησυχίες για τους αμάχους στη Φαλούτζα

Συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί στόχων ανταρτών στη Φαλούτζα

Δέκα ημέρες μετά την έναρξη της γενικευμένης επίθεσης των αμερικανικών και ιρακινών δυνάμεων για την ανακατάληψη της Φαλούτζα, έντονες είναι οι ανησυχίες για την τύχη των χιλιάδων αμάχων που βρέθηκαν στη δίνη των σφοδρότατων οδομαχιών.

Ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός ανακοίνωσε ότι είναι επιτακτική η ανάγκη για μια ανεξάρτητη αποτίμηση της κατάστασης που επικρατεί στην πόλη.

Στη Φαλούτζα εδώ και δύο εβδομάδες δεν υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα και πόσιμο νερό.

Ο Ερυθρός Σταυρός υποστηρίζει η κεντρική εγκατάσταση επεξεργασίας νερού βρίσκεται υπό τον έλεγχο των αμερικανικών δυνάμεων.

Η μονάδα θα μπορούσε να τεθεί εκ νέου σε λειτουργία, αλλά ακόμα οι Αμερικανοί δεν έχουν πάρει τη σχετική απόφαση.

Η παροχή ιατρικής βοήθειας στους τραυματίες είναι αδύνατη εξαιτίας των συνεχιζόμενων συγκρούσεων.

Οι αμερικανικές δυνάμεις εμμένουν ότι μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες της πόλης.

Στο μεταξύ, η Ερυθρά Ημισέληνος, στην οποία απαγορεύτηκε κατ΄ επανάληψη η είσοδος στην πόλη, έχει αρχίσει να μοιράζει βοήθεια στους αμάχους που εγκατέλειψαν τη Φαλούτζα.

Συγκρούσεις

Όπως μεταδίδει η απεσταλμένη του ΒΒC στη Φαλούτζα, Τζένιφερ Γκλας, η οποία ακολουθεί λόχο Αμερικανών πεζοναυτών και οι ανταποκρίσεις της υπόκεινται σε στρατιωτική λογοκρισία, τις τελευταίες ημέρες το επίκεντρο των συγκρούσεων είναι οι νοτιοανατολικές γειτονιές της Φαλούτζα.

«Οι Αμερικανοί λένε ότι υπάρχουν ακόμα αντάρτες, οι οποίοι κρύβονται μέσα σε κτίρια. Κάποια από αυτά τα κτίρια είναι παγιδευμένα με εκρηκτικά. Σε κάποια άλλα οι αντάρτες στήνουν ενέδρες. Ο διοικητής των πεζοναυτών δήλωσε ότι την Τετάρτη οι στρατιώτες του σκότωσαν τουλάχιστον 55 αντάρτες. Ιρακινοί διερμηνείς που συνεργάζονται με τους Αμερικανούς καλούν τους αντάρτες να παραδοθούν. Αλλά οι περισσότεροι είναι αποφασισμένοι να πολεμήσουν μέχρι θανάτου», μετέδωσε η Τζένιφερ Γκλας του ΒΒC η οποία ακολουθεί λόχο Αμερικανών πεζοναυτών και οι ανταποκρίσεις της υπόκεινται σε στρατιωτική λογοκρισία.

Επίθεση στη Μοσούλη

Ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι σημειώθηκε επίθεση κατά του αρχηγείου του κυβερνήτη της τρίτης μεγαλύτερης σε πληθυσμό πόλης του Ιράκ, Μοσούλη.

«Νεκρός είναι ένας σωματοφύλακας του κυβερνήτη και δεκάδες είναι οι τραυματίες», τόνισε ο ανταποκριτής του BBC στη Μοσούλη, Τζέιμς Ρέινολντς, ο οποίος επίσης υπόκειται σε στρατιωτική λογοκρισία.

Και πρόσθεσε, «Στρατιωτικοί αξιωματούχοι παραδέχονται ότι η κατάσταση στη Μοσούλη είναι χειρότερη από ποτέ».


Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2004 - 11:24 (Ώρα Λονδίνου)

Κατετέθη ο προϋπολογισμός

Ενεκρίθη το πρωί της Πέμπτης από το υπουργικό συμβούλιο και κατατέθηκε ήδη στη βουλή, από τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, Γιώργο Αλογοσκούφη, ο προϋπολογισμός του 2005.

Η σύσκεψη του υπουργικού συμβουλίου, έγινε στο κοινοβούλιο υπό τον πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή, ο οποίος τόνισε, στην εισήγησή του ότι αυτός ο πρώτος προϋπολογισμός της κυβέρνησης «είναι υψηλής συμβολικής σημασίας και βασίζεται σε τρεις άξονες: πρώτον, στη νέα οικονομική πολιτική, δεύτερον, σε ένα άλμα ποιότητας από την πλασματικότητα και την αναξιοπιστία, στην πραγματικότητα και την αλήθεια και τρίτον, στην υλοποίηση των δεσμεύσεων του κυβερνητικού προγράμματος της ΝΔ».

Είπε ότι η στρατηγική της κυβέρνησης είναι μεταρρυθμιστική με κοινωνική ευθύνη και μίλησε για «ήπια προσαρμογή, νοικοκύρεμα της οικονομίας και όχι μείωση των εισοδημάτων των εργαζομένων και των συνταξιούχων, καταπολέμηση της κρατικής σπατάλης και όχι φορολογικά βάρη, εξυγίανση και ορθολογική διαχείριση χωρίς να μετακυλίεται το κόστος στους πολίτες».

Εξηγώντας από πού θα βρεθούν οι πόροι, αναφέρθηκε στην καταπολέμηση της κρατικής σπατάλης, την συγκράτηση των καταναλωτικών δαπανών του δημοσίου, την προώθηση γνήσιων αποκρατικοποιήσεων, την σύγκρουση με τη διαφθορά, την διαφάνεια στη διαχείριση του δημοσίου χρήματος και την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.

Ζήτησε επίσης από τους υπουργούς του να συγκρατήσουν τις καταναλωτικές δαπάνες του δημοσίου, μια «θεμελιώδη αρχή», τονίζοντας ότι οι δαπάνες αυτές θα πρέπει να αυξάνονται με μικρότερο ρυθμό από το ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας, όπως γίνεται πράξη με τον προϋπολογισμό.

Δηλώσεις υπουργού Οικονομίας

Πιστός στο προσχέδιο που παρουσιάστηκε προ μηνός παραμένει ο προϋπολογισμός του 2005. Κύριος στόχος του είναι η μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 2,8% ως ποσοστού του ακαθάριστου εθνικού προϊόντος (ΑΕΠ).

Υπενθυμίζεται ότι, για το 2004 το έλλειμμα αναμένεται να κλείσει στο 5,3%.

Ο Γιώργος Αλογοσκούφης έχει εκφράσει επανειλημμένα την πίστη του ότι είναι εφικτή η μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3%. Σε δηλώσεις του την Τετάρτη, αναφέρθηκε στην «ελαστικότητα» που παρέχει το Εκοφίν και η ευρωπαϊκή Επιτροπή για την προσαρμογή της χώρας στα δεδομένα του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης σε μία διετία, τονίζοντας πως παρά ταύτα «η κυβέρνηση έχει θέσει ως στόχο τη προσαρμογή μέσα στο 2005» με τη μείωση του ελλείμματος από το 5,3% στο 2,8%.

Η κατάθεση του προϋπολογισμού στη βουλή από τον υπουργό Οικονομίας, συνοδεύτηκε από εκτός κανονισμού παρέμβαση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργου Παπανδρέου περί την απογραφή, την οποία χαρακτήρισε "φιάσκο" που «έπληξε το κύρος της χώρας». Ο κ. Αλογοσκούφης απήντησε ότι "θα περίμενε μεγαλύτερη σεμνότητα και αυτοκριτική από το κόμμα που παρέδωσε την ελληνική οικονομία σε κακό χάλι".

Υπενθυμίζεται ότι ο κρατικός προϋπολογισμός, αφού συζητηθεί στην επιτροπή Οικονομικών της βουλής από την προσεχή Πέμπτη, θα εισαχθεί προς συζήτηση στην Ολομέλεια, το Σάββατο, 18 Δεκεμβρίου.

Η συζήτηση θα ολοκληρωθεί μετά από πέντε συνεχείς συνεδριάσεις, τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, 22 Δεκεμβρίου.


Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2004 - 10:04 (Ώρα Λονδίνου)

Προϋπόθεση η αναγνώριση της Κύπρου

Το κυπριακό θα περάσει και πάλι στο προσκήνιο και θα απαιτηθεί να ξανακαθίσουν οι ενδιαφερόμενες πλευρές στο τραπέζι των συνομιλιών, πολύ σύντομα μετά την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την ΕΕ, δήλωσε ο υφυπουργός εξωτερικών της Βρετανίας.

Συγκεκριμένα, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον γνωστό τούρκο δημοσιογράφο, Μεχμέτ Αλί Μπιράντ, ο βρετανός υφυπουργός, Ντένις Μακσίεν, ανέφερε ότι ναι μεν «η Τουρκία θα πάρει στις 17 Δεκεμβρίου ημερομηνία έναρξης για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, αν και οι τελευταίες φαίνεται ότι θα είναι εξαιρετικά δύσκολες, αλλά 'θα απαιτηθεί, οπωσδήποτε, να παρακαθίσουν και πάλι οι πλευρές στο τραπέζι των συνομιλιών.

Εκείνο, που θέλουν οι ελληνοκύπριου είναι εγγυήσεις». Κατόπιν, ανέφερε ότι το κυπριακό πρέπει να επιλυθεί «όσο το δυνατόν γρηγορότερα».

Όταν ο δημοσιογράφος έθεσε το θέμα της αποδοχής του σχεδίου Ανάν μόνον από την τουρκοκυπριακή πλευρά, ο κ. Μακσίεν τόνισε ότι «δε θα πρέπει να λησμονείται το γεγονός ότι ο Ραούφ Ντενκτάς ήταν εκείνος, ο οποίος απέρριπτε για πολλά χρόνια πέντε σχέδια του ΟΗΕ για την εξεύρεση λύσης στο κυπριακό».

Είπε μάλιστα ότι αν ο Ραούφ Ντενκτάς ήταν θετικότερος στο παρελθόν και βρισκόταν δύο - τρία χρόνια νωρίτερα ο κ. Ερντογάν στην Πρωθυπουργία, «η κατάσταση θα ήταν διαφορετική».

Αναφερόμενος στο θέμα της αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Άγκυρα, ο βρετανός υφυπουργός είπε ότι «η Τουρκία δεν πρέπει να απορρίπτει την εξομάλυνση των διπλωματικών σχέσεών της με την Κύπρο, ένα κράτος - μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης» και χαρακτήρισε «περίεργη», την επιμονή της Τουρκίας, μιας υποψήφιας προς ένταξη χώρας, να αρνείται να αναγνωρίσει μια χώρα μέλος της ΕΕ.

Δηλώσεις Γκιουλ

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιούλ, σε συνέντευξή του στην τουρκική εφημερίδα Ζαμάν, αναφερόμενος στις πιέσεις που δέχεται η Άγκυρα για αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας, είπε ότι η Άγκυρα δεν έχει την πρόθεση να αναγνωρίσει την Κύπρο, και παρά την προειδοποίηση της Λευκωσίας ότι θα θέσει βέτο στην ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Επίσης, προειδοποίησε τους ευρωπαίους ηγέτες, ότι η χώρα του το Δεκέμβριο θα αρνηθεί κάθε άλλη λύση εκτός από την πλήρη και ολοκληρωτική ένταξή της στην ΕΕ. "Για μας διαπραγματεύσεις σημαίνει διαπραγματεύσεις για την πλήρη ένταξη.

Καμία άλλη εναλλακτική λύση δεν είναι δυνατή για μας", τόνισε απορρίπτοντας την ιδέα να δοθεί ένα ειδικό καθεστώς στην Τουρκία.


Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2004 - 12:26 (Ώρα Λονδίνου)

Οργή για τις ρατσιστικές εκδηλώσεις

Ο Άσλεϊ Κόλ ήταν ο στόχος ρατσιστικών εκδηλώσεων από τις κερκίδες του σταδίου

Υπουργοί της κυβέρνησης απαιτούν από την Ισπανία να ζητήσει συγνώμη και τη διεξαγωγή έρευνας από την ποδοσφαιρική ομοσπονδία της χώρας. Η ΦΙΦΑ και η ΟΥΕΦΑ αναλαμβάνουν δράση για τη διεξαγωγή έρευνας.

Ισπανοί θεατές αποδοκίμαζαν στη διάρκεια του παιχνιδιού της Τετάρτης, μιμούμενοι κραυγές πιθήκων, τους μαύρους παίχτες της Εθνικής Αγγλίας, Άσλεϊ Κόλ και Σον Ράιτ Φίλιπς.

Eκπρόσωπος του πρωθυπουργού, εξέφρασε την αποδοκιμασία του Τόνι Μπλερ, στα όσα διαδραματίστηκαν στη Μαδρίτη.

Ο υπουργός Αθλητισμού της Βρετανίας, Ρίτσαρντ Κάμπορν δήλωσε ότι θα εκφράσει την έντονη αποδοκιμασία του στον Ισπανό ομόλογό του. «Θα το επικροτούσα», τόνισε, «εάν η ισπανική ποδοσφαιρική ομοσπονδία καταδικάσει τις απαράδεκτες ενέργειες και αναμένω από την ΦΙΦΑ και την ΟΥΕΦΑ να προβούν σε έρευνα για το θέμα. Δεν υπάρχει θέση για τον ρατσισμό στο ποδόσφαιρο ή στη σύγχρονη κοινωνία, γι αυτό και πιστεύω βαθιά ότι είναι αναγκαία η ανάληψη δράσης στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο», υπογράμμισε ο Βρετανός υπουργός.

Ο προπονητής της Εθνικής Αγγλίας, Σβεν Γκόραν Έρικσον εξέφρασε επίσης την αποδοκιμασία του, τονίζοντας ότι είναι πολύ λυπηρό να αποδοκιμάζονται άνθρωποι, εξ αιτίας του χρώματος του δέρματός τους.

Ρατσιστικές εκδηλώσεις εις βάρος μαύρων παικτών της αγγλικής Εθνικής ελπίδων είχαν λάβει χώρα στο παιχνίδι της με την αντίστοιχη ομάδα της Ισπανίας, ενώ είχαν προηγηθεί αντιπαράθεση και δημοσιεύματα σε σχέση με κατηγορίες εναντίον του προπονητή της Εθνικής Ισπανίας, Λουίς Αραγκονέζ, ότι έκανε ρατσιστικά σχόλια εις βάρος του Γάλλου ποδοσφαιριστή, Τιερί Ανρί.

Ο κ. Αραγκονέζ αντέκρουσε τις κατηγορίες και δεν ζήτησε συγνώμη από τον Ανρί, ενώ αρνήθηκε να σχολιάσει τα γεγονότα στη Μαδρίτη.


Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2004 - 11:24 (Ώρα Λονδίνου)

Κατετέθη ο προϋπολογισμός

Ενεκρίθη το πρωί της Πέμπτης από το υπουργικό συμβούλιο και κατατέθηκε ήδη στη βουλή, από τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, Γιώργο Αλογοσκούφη, ο προϋπολογισμός του 2005.

Η σύσκεψη του υπουργικού συμβουλίου, έγινε στο κοινοβούλιο υπό τον πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή, ο οποίος τόνισε, στην εισήγησή του ότι αυτός ο πρώτος προϋπολογισμός της κυβέρνησης «είναι υψηλής συμβολικής σημασίας και βασίζεται σε τρεις άξονες: πρώτον, στη νέα οικονομική πολιτική, δεύτερον, σε ένα άλμα ποιότητας από την πλασματικότητα και την αναξιοπιστία, στην πραγματικότητα και την αλήθεια και τρίτον, στην υλοποίηση των δεσμεύσεων του κυβερνητικού προγράμματος της ΝΔ».

Είπε ότι η στρατηγική της κυβέρνησης είναι μεταρρυθμιστική με κοινωνική ευθύνη και μίλησε για «ήπια προσαρμογή, νοικοκύρεμα της οικονομίας και όχι μείωση των εισοδημάτων των εργαζομένων και των συνταξιούχων, καταπολέμηση της κρατικής σπατάλης και όχι φορολογικά βάρη, εξυγίανση και ορθολογική διαχείριση χωρίς να μετακυλίεται το κόστος στους πολίτες».

Εξηγώντας από πού θα βρεθούν οι πόροι, αναφέρθηκε στην καταπολέμηση της κρατικής σπατάλης, την συγκράτηση των καταναλωτικών δαπανών του δημοσίου, την προώθηση γνήσιων αποκρατικοποιήσεων, την σύγκρουση με τη διαφθορά, την διαφάνεια στη διαχείριση του δημοσίου χρήματος και την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.

Ζήτησε επίσης από τους υπουργούς του να συγκρατήσουν τις καταναλωτικές δαπάνες του δημοσίου, μια «θεμελιώδη αρχή», τονίζοντας ότι οι δαπάνες αυτές θα πρέπει να αυξάνονται με μικρότερο ρυθμό από το ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας, όπως γίνεται πράξη με τον προϋπολογισμό.

Δηλώσεις υπουργού Οικονομίας

Πιστός στο προσχέδιο που παρουσιάστηκε προ μηνός παραμένει ο προϋπολογισμός του 2005. Κύριος στόχος του είναι η μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 2,8% ως ποσοστού του ακαθάριστου εθνικού προϊόντος (ΑΕΠ).

Υπενθυμίζεται ότι, για το 2004 το έλλειμμα αναμένεται να κλείσει στο 5,3%.

Ο Γιώργος Αλογοσκούφης έχει εκφράσει επανειλημμένα την πίστη του ότι είναι εφικτή η μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3%. Σε δηλώσεις του την Τετάρτη, αναφέρθηκε στην «ελαστικότητα» που παρέχει το Εκοφίν και η ευρωπαϊκή Επιτροπή για την προσαρμογή της χώρας στα δεδομένα του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης σε μία διετία, τονίζοντας πως παρά ταύτα «η κυβέρνηση έχει θέσει ως στόχο τη προσαρμογή μέσα στο 2005» με τη μείωση του ελλείμματος από το 5,3% στο 2,8%.


Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2004 - 10:04 (Ώρα Λονδίνου)

Προϋπόθεση η αναγνώριση της Κύπρου

Το κυπριακό θα περάσει και πάλι στο προσκήνιο και θα απαιτηθεί να ξανακαθίσουν οι ενδιαφερόμενες πλευρές στο τραπέζι των συνομιλιών, πολύ σύντομα μετά την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την ΕΕ, δήλωσε ο υφυπουργός εξωτερικών της Βρετανίας.

Συγκεκριμένα, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον γνωστό τούρκο δημοσιογράφο, Μεχμέτ Αλί Μπιράντ, ο βρετανός υφυπουργός, Ντένις Μακσίεν, ανέφερε ότι ναι μεν «η Τουρκία θα πάρει στις 17 Δεκεμβρίου ημερομηνία έναρξης για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, αν και οι τελευταίες φαίνεται ότι θα είναι εξαιρετικά δύσκολες, αλλά 'θα απαιτηθεί, οπωσδήποτε, να παρακαθίσουν και πάλι οι πλευρές στο τραπέζι των συνομιλιών.

Εκείνο, που θέλουν οι ελληνοκύπριου είναι εγγυήσεις». Κατόπιν, ανέφερε ότι το κυπριακό πρέπει να επιλυθεί «όσο το δυνατόν γρηγορότερα».

Όταν ο δημοσιογράφος έθεσε το θέμα της αποδοχής του σχεδίου Ανάν μόνον από την τουρκοκυπριακή πλευρά, ο κ. Μακσίεν τόνισε ότι «δε θα πρέπει να λησμονείται το γεγονός ότι ο Ραούφ Ντενκτάς ήταν εκείνος, ο οποίος απέρριπτε για πολλά χρόνια πέντε σχέδια του ΟΗΕ για την εξεύρεση λύσης στο κυπριακό».

Είπε μάλιστα ότι αν ο Ραούφ Ντενκτάς ήταν θετικότερος στο παρελθόν και βρισκόταν δύο - τρία χρόνια νωρίτερα ο κ. Ερντογάν στην Πρωθυπουργία, «η κατάσταση θα ήταν διαφορετική».

Αναφερόμενος στο θέμα της αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Άγκυρα, ο βρετανός υφυπουργός είπε ότι «η Τουρκία δεν πρέπει να απορρίπτει την εξομάλυνση των διπλωματικών σχέσεών της με την Κύπρο, ένα κράτος - μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης» και χαρακτήρισε «περίεργη», την επιμονή της Τουρκίας, μιας υποψήφιας προς ένταξη χώρας, να αρνείται να αναγνωρίσει μια χώρα μέλος της ΕΕ.


Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2004 - 10:15 (Ώρα Λονδίνου)

Ημέρα οικονομίας

Ορισμένα από τα πρωτοσέλιδα

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Νέο κύμα λαθρομεταναστών. Χιλιάδες περιμένουν στην Τουρκία για να μπουν στην Ελλάδα.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης):Προνόμια στη θητεία για τα παιδιά αναπήρων. Μέσα στο Νοέμβριο το νομοσχέδιο στη Βουλή.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος):Μισθοί- Συντάξεις. Αυξήσεις πάνω από τον πληθωρισμό. Προϋπολογισμός 2005. Φρένο στην κρατική σπατάλη. Περιθώριο δύο χρόνια για μείωση του ελλείμματος.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ:Ο Αλογοσκούφης "κόντυνε" τον Σημίτη. Η Ελλάδα καθάρισε στις Βρυξέλλες από τα πλαστά στοιχεία του ΠΑΣΟΚ χωρίς απώλειες.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ:Ανατροπή στο Ασφαλιστικό. Στο ΙΚΑ μετατάσσονται όλοι οι τραπεζοϋπάλληλοι. Συμφωνία κυβέρνησης-τραπεζών.

Η ΑΥΓΗ:Νέο κύμα ανεργίας σε κατασκευές, τουρισμό, βιομηχανία. ΙΟΒΕ: Αρνητικές οι προβλέψεις των επιχειρηματιών.

ΑΥΡΙΑΝΗ:Μας περνάνε για ....μαλάκες οι τσιμεντοβιομήχανοι! Ληστεύουν τον κόσμο οι τσιμεντάδες...

ΤΟ ΒΗΜΑ:Θύελλα στις τράπεζες. Το Ασφαλιστικό ξεσηκώνει τους υπαλλήλους. Αντιδράσεις της ΟΤΟΕ για το σχέδιο μετάταξης στο ΙΚΑ.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ:Τι θα αλλάξει στο συνταξιοδοτικό των τραπεζοϋπαλλήλων. Τι ζητούν οι τράπεζες- Τι θέλει η κυβέρνηση.

ΕΘΝΟΣ:Υποβάθμιση ράπισμα για την οικονομία μας. Απογραφή:Η πρώτη σοβαρή συνέπεια ήρθε από το εξωτερικό.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ:Περισσότεροι αστυνομικοί απ΄τους διαδηλωτές. Χλωμές και άτονες οι εκδηλώσεις για το Πολυτεχνείο και στη πορεία. Πανταχού παρόντες οι γνωστοί μασκοφόροι.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ:Εφιάλτης η πτώση του δολαρίου για τους υπουργούς Οικονομίας της Ε. Ένωσης. Θέτει σε κίνδυνο την ευρωπαϊκή οικονομία αφού υπονομεύει τις εξαγωγές.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ:Συντάξεις-εξπρές από ειδική ομάδα. Υπ. Απασχόλησης: Σώμα 900 υπαλλήλων του ΙΚΑ παίρνει την κατάσταση στα χέρια του.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ:Το γήπεδο "ζει". 31 χρόνια μετά στα γήπεδα η Ελλάδα ξανά αναστενάζει.

ΕΞΠΡΕΣ: "Ακριβότερος ο δανεισμός. Υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από την S&P".

ΕΣΤΙΑ:Τα ψέματα και η αλήθεια. Η πραγματική κατάστασις της ελληνικής οικονομίας.

ESPRESSO:Στημένη παγίδα στο Τζαμί! Το βρόμικο παιχνίδι των φανατικών Μουσουλμάνων στην Ξάνθη. Πώς ξεσηκώθηκε ο όχλος κατά των πρωταγωνιστών του σίριαλ "Αρχιπέλαγος".

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Υποβάθμιση-κόλαφος από S&P. Επικίνδυνο κενό αποτελεσματικής οικονομικής πολιτικής διαπιστώνει ο διεθνής οίκος".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ:Το Δημόσιο πωλεί γη. Τίτλοι για 90.000 καταπατημένα. Παραχωρούνται στους "κατόχους" τους έναντι 310 ευρώ το στρέμμα κατά μέσον όρο.

ΚΕΡΔΟΣ: "Στηρίξτε τις επιχειρήσεις να βγουν στο εξωτερικό. Έρευνα του ΣΕΒ για τις προσδοκίες από τους κρατικούς φορείς".

Ο ΛΟΓΟΣ: Ειρηνική και υποτονική η πορεία ....για την Επέτειο του Πολυτεχνείου. Τριάντα ένα χρόνια μετά.

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Μείωση του αξιόχρεου της Ελλάδας από S&P. Η πιστοληπτική μας ικανότητα και στο μικροσκόπιο της FITCH".

ΤΑ ΝΕΑ:Πήραμε την κάτω βόλτα.... Κορυφαίος, οίκος υποβάθμισε την οικονομία.

Η ΝΙΚΗ:Επιχείρηση "σκούπα". Μπαράζ ελέγχων από την εφορία για έσοδα. Οξύτατες αντιδράσεις για το φορολογικό νομοσχέδιο απ΄όλη την αντιπολίτευση, ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ και ΣΕΒ.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ:Επεμβάσεις -φακέλωμα ανθρωποκυνηγητό-προπαγάνδα. Αντιλαϊκά μέτρα αποφάσισε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

TRAFFIC NEWS: "Πήγαν να με βιάσουν". Σοκαρισμένη η σύζυγος του Γιώργου Βογιατζή, καταγγέλλει. Απέσυρε τις μηνύσεις ο ιμάμης. Επιμένουν στη δική τους εκδοχή οι μουσουλμάνοι.

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ:Ενίσχυση κεντρικής αγοράς Θεσσαλονίκης. Όπως δεσμεύτηκε χθες ο κ. Παπαθανασίου.

Η ΧΩΡΑ:Τι γίνεται με το ασφαλιστικό των τραπεζών. Αυξήσεις σε μισθούς, συντάξεις και όρια ηλικίας. Όλο το σχέδιο για την λύση στα προβλήματα των τραπεζοϋπαλλήλων.

City Press:Ασφαλιστικός λαβύρινθος. Ο υπουργός Οικονομίας κ. Αλογοσκούφης διαβεβαιώνει ότι δεν ανοίγει το ασφαλιστικό.

Μetro:Κανένα περιθώριο για παροχές το 2005. Σαφές μήνυμα για τις προτεραιότητες και τους στόχους της οικονομικής πολιτικής έστειλε χθες ο Γ. Αλογοσκούφης.

Πολυτεχνείο

H TRAFFIC NEWS γράφει ότι "μικροεπεισόδια μεταξύ ομάδων διαδηλωτών που συμμετείχαν στην καθιερωμένη πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία, σημειώθηκαν χθες το βράδυ στα πλαίσια των εκδηλώσεων μνήμης για την εξέγερση του Πολυτεχνείου".

Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ σημειώνει ότι "τα χρόνια περνούν, τα ήθη αλλάζουν, τα πάθη αμβλύνονται αλλά και η μνήμη χάνει τη σφριγηλότητά της. Τα γεγονότα, ακόμη και τα πιο συγκλονιστικά, μεταβάλλονται σε μικρο-εορτασμούς, φθίνουν. Επέτειος 31η της εξέγερσης του Πολυτεχνείου χθες αλλά η εθνική ποδοσφαίρου κατάφερε να συγκεντρώσει περισσότερους απ΄όσους πήραν μέρος στην καθιερωμένη πορεία, για να δικαιωθεί το ρηθέν ότι η Ελλάδα στα γήπεδα αναστενάζει..."

Κυπριακό

Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ γράφει ότι "το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε χθες την πρόταση της Κομισιόν για χρηματοδοτική ενίσχυση της τουρκοκυπριακής κοινότητας από την ΕΕ με το ποσό των 259 ευρώ για το διάστημα 2004-06".

Η ESPRESSO αναφέρει ότι "χρηματοδοτική ενίσχυση ύψους 259 εκατομμυρίων ευρώ θα λάβουν οι Τουρκοκύπριοι στο διάστημα 2004-06 μετά τη χθεσινή απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου όπως άλλωστε πρότεινε και η Κομισιόν. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υιοθέτησε την έκθεση της Γερμανίδας ευρωβουλευτού Μέχτιλντ Ρότε και έδωσε έτσι το πράσινο φως για ένα ακόμη μέτρο της ΕΕ στην κατεύθυνση της άρσης της απομόνωσης της τουρκοκυπριακής κοινότητας".

Σύμφωνα με το ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ "υπερψήφισε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την ένταξη της κατεχόμενης Κύπρου στο Ταμείο Ευρωπαϊκής Ανασυγκρότησης Βαλκανίων, δρομολογώντας τη νομιμοποίηση της διχοτόμησης του νησιού".

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) σημειώνει ότι "την άμεση κινητοποίηση και ευαισθητοποίηση των Ευρωπαίων εταίρων τόσο για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ όσο για τα ζητήματα που προκύπτουν σε Ελλάδα και Κύπρο από την έλλειψη συνεργασίας της γείτονος επιδιώκει η ελληνική κυβέρνηση".

Η ΒΡΑΔΥΝΗ προσθέτει ότι "ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών στις επαφές που είχε σε Παρίσι, Χάγη και Λουξεμβούργο επανέλαβε ότι η Αθήνα υποστηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, η οποία πρωτίστως εξαρτάται από την ίδια".

Ασφαλιστικό

Η ΑΠΟΦΑΣΗ γράφει ότι "επιλύεται οριστικά ο "γόρδιος δεσμός" του Ασφαλιστικού των τραπεζοϋπαλλήλων με τη μετάταξή τους στο ΙΚΑ. Το μοντέλο της Εμπορικής Τράπεζας στην οποία θα χρηματοδοτηθεί από το Δημόσιο και την τράπεζα το ασφαλιστικό ταμείο των εργαζομένων, επιλέγεται ως λύση για το σύνολο των τραπεζοϋπαλλήλων".

Η ΧΩΡΑ αναφέρει ότι "πρόταση τομή για το μείζον θέμα του Ασφαλιστικού των τραπεζοϋπαλλήλων θεωρείται το σχέδιο που εκπονεί η Εμπορική Τράπεζα. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, μειώνονται σημαντικά οι ασφαλιστικές εισφορές των τραπεζοϋπαλλήλων, ενώ παράλληλα αναπροσαρμόζονται αυξητικά οι μισθοί και οι συντάξεις τους".

Η ΑΥΓΗ γράφει ότι "σοβαρές και δυσμενείς ανατροπές στο ασφαλιστικό καθεστώς χιλιάδων τραπεζοϋπαλλήλων θα επιφέρει η "λύση-πακέτο" για το ασφαλιστικό των Τραπεζών που δρομολογεί η κυβέρνηση σε συνεννόηση με τις διοικήσεις των σημαντικότερων τραπεζών (Αλφα, Εθνική, Εμπορική)".

Το ΒΗΜΑ σημειώνει ότι "τις θυελλώδεις αντιδράσεις των τραπεζοϋπαλλήλων προκαλούν τα σχέδια μεταφοράς τους στο ΙΚΑ. Ο υπουργός Οικονομίας κ. Γ. Αλογοσκούφης έσπευσε να αποστασιοποιηθεί, αποφεύγοντας οποιαδήποτε ανάμειξη στο άνοιγμα του Ασφαλιστικού, ώστε να μην επωμισθεί το πολιτικό κόστος της διαφαινόμενης κοινωνικής έντασης".

Προϋπολογισμός

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ εκτιμά ότι "η οικονομική πολιτική, που θα εφαρμοστεί το 2005, περιγράφεται στον κρατικό προϋπολογισμό που θα κατατεθεί σήμερα στη Βουλή των Ελλήνων. Κεντρικό στοιχείο είναι η μείωση του ελλείμματος από το 5,3% στο 2,8% του ΑΕΠ και του χρέους από το 112,1% στο 109,5%".

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) προσθέτει ότι "κύριος προσδιοριστικός παράγοντας της εκτέλεσης του νέου Προϋπολογισμού για την επίτευξη των στόχων αποκλιμάκωσης του ελλείμματος και του δημοσίου χρέους, είναι η συγκράτηση των δημοσίων δαπανών και η όσο το δυνατόν μικρότερη επιβάρυνση των φορολογουμένων από τη φορολογία εισοδήματος".

Οικονομία- Πιστοληπτική ικανότητα

Η ΕΣΤΙΑ επισημαίνει ότι "στην υποβάθμιση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητος της ελληνικής οικονομίας προχώρησε χθες ο διεθνής χρηματοοικονομικός οίκος "Standard & Poor's", μία ημέρα μετά την έκδοση του επισήμου κειμένου συμπερασμάτων του Συμβουλίου Υπουργών Οικονομίας της ΕΕ στο οποίο επεσημαίνετο ότι κατά τα τελευταία επτά έτη η Ελλάς ευρίσκετο εκτός των στόχων του Συμφώνου Σταθερότητος και Αναπτύξεως".

Η METRO γράφει ότι "υποβαθμίστηκε η πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας από τον διεθνή οίκο Standard & Poor's. Μία μόλις ημέρα μετά τη συνεδρίαση του ECOFIN το οποίο ζήτησε τη λήψη διορθωτικών μέτρων για τη μείωση του ελλείμματος ο διεθνής οίκος επισήμανε ότι η υποβάθμιση (από Α+ σε Α) αντανακλά την έλλειψη στρατηγικής για την επίτευξη ταχείας και μακροπρόθεσμης βελτίωσης στα δημοσιονομικά της χώρας".

Η City Press υπογραμμίζει ότι "ο διεθνής οίκος Standard & Poor's προχώρησε στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας μας επικαλούμενος τη δημοσιονομική απογραφή και τον "άτολμο" προϋπολογισμό. Έτσι, αυξάνονται οι πιθανότητες να γίνει ακριβότερος ο δανεισμός μας".

Το ΕΘΝΟΣ τονίζει ότι "η πρώτη σοβαρή συνέπεια από την απογραφή ήρθε. Υποβάθμιση-ράπισμα για την Οικονομία μας".

Σύμφωνα με τα ΝΕΑ "φωτιές ανάβει η απόφαση διεθνούς οίκου αξιολόγησης να υποβιβάσει σε χαμηλότερη κατηγορία την ελληνική οικονομία. Απόφαση που επιβαρύνει το κόστος του δανεισμού της χώρας, ενώ ενδέχεται να αυξήσει και τα επιτόκια. Η δυσμενής αυτή εξέλιξη σημειώθηκε μόλις λίγες ώρες μετά τους πανηγυρισμούς Αλογοσκούφη για τα αποτελέσματα του ECOFIN".

Άλλα οικονομικά

Η ΝΙΚΗ αναφέρει ότι "ένα νέο μπαράζ φορολογικών ελέγχων ετοιμάζεται να εξαπολύσει η Εφορία με κύριο στόχο τους... συνήθεις υπόπτους ελεύθερους επαγγελματίες, τις υποθέσεις κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών, αλλά και τις αρρύθμιστες ληξιπρόθεσμες οφειλές".

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ υποστηρίζει ότι "οι Αμερικανοί διεμήνυσαν στους Ευρωπαίους υπουργούς ότι προέχει η εξυπηρέτηση των συμφερόντων της χώρας τους, ενώ κάνουν υποδείξεις στην Ευρώπη. Η υπονόμευση των εξαγωγών αποτελεί υπονόμευση και της ανάκαμψης στη ζώνη του ευρώ".

Ο ΛΟΓΟΣ γράφει ότι "όλες οι Κασσάνδρες διαψεύστηκαν" δήλωσε χθες ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης, αναφερόμενος στα αποτελέσματα του Ecofin το οποίο έδωσε διετή προθεσμία στην Ελλάδα για τη μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ".

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2004 - 11:07 (Ώρα Λονδίνου)

Η ΑΕΚ γιορτάζει το «έπος» του 44 !

Ιστορική απόφαση και νέα εποχή για την ΑΕΚ.

Το Εφετείο Αθηνών δικαίωσε το αίτημα της «Ένωσης» και αποφάσισε την υπαγωγή της ΑΕΚ στο άρθρο 44 μετά την τριτανακοπή που είχε καταθέσει ο πρώην αντιπρόεδρος της ομάδας Πέτρος Στάθης.

Έπειτα από σχετική εισήγηση του εισηγητή της υπόθεσης προς τους άλλους δύο δικαστές, οι εφέτες αποφάσισαν να εγκρίνουν τη συμφωνία της ΠΑΕ με το 60% των πιστωτών της για μείωση κατά 95% των απαιτήσεών τους.

Η απόφαση αυτή σημάνει αυτόματα την υπαγωγή της εταιρείας στο άρθρο 44 του νόμου 1892/90 περί Εξυγίανσης Ανωνύμων Εταιρειών και συγχρόνως τη σωτηρία της ΑΕΚ.

Και τούτο αφενός διότι τα χρέη της προς το Δημόσιο μειώνονται στα 5 εκατ. ευρώ περίπου, τα οποία θα κληθεί να καλύψει εντός 10ετίας, και αφετέρου διότι η ΠΑΕ θα σπάσει οριστικά τους δεσμούς με τις Enic και NetMed.

Ουσιαστικά, για πρώτη φορά η ΑΕΚ εισέρχεται σε πραγματική φάση εξυγίανσης, διότι θα αποδεσμευτούν οι τραπεζικοί λογαριασμοί της εταιρείας και αφετέρου παύει ο κίνδυνος της πτώχευσης, ο οποίος κρατούσε την ΠΑΕ μακριά από τις συμφωνίες για χορηγίες και της στερούσε τη δυνατότητα λήψης τραπεζικού δανείου.


Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2004 - 09:48 (Ώρα Λονδίνου)

Συγκρούσεις στο σουνιτικό τρίγωνο

Βομβιστικές επιθέσεις στις πόλεις Μπάιτζι και Ραμάντι

Την ίδια ώρα σημειώνονται βομβιστικές επιθέσεις με μεγαλύτερη του τελευταίου 24τραώρου επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο στην πόλη Μπάιτζι, που πυροδοτήθηκε δίπλα σε διερχόμενη αμερικανική περίπολο, σκοτώθηκαν 14 άνθρωποι. Σύμφωνα με πληροφορίες τραυματίστηκαν Αμερικανοί στρατιώτες.

Στην πόλη Κιρκούκ του βορείου Ιράκ σκοτώθηκαν τουλάχιστον δύο Ιρακινοί σκοτώθηκαν από έκρηξη βόμβας. Εννέα άτομα βρήκαν το θάνατο σε σφοδρές συγκρούσεις με αντάρτες στην πόλη Ραμάντι, ενώ το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Αραμπίγια μεταδίδει ότι οι αντάρτες κατέρριψαν αμερικανικό ελικόπτερο.

Σποραδική αντίσταση στα αμερικανικά στρατεύματα προβάλλουν στη Φαλούτζα υπολείμματα των ανταρτικών δυνάμεων, που δέχονται επιθέσεις με πυροβόλα και όλμους.

Το σχέδιο για τη δημιουργία κέντρου εκπαίδευσης των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας, ενέκρινε το ΝΑΤΟ. Περίπου τριακόσιοι στρατιωτικοί της Συμμαχίας θα αναλάβουν την εκπαίδευση χιλίων Ιρακινών συναδέλφων τους σε ετήσια βάση, στα περίχωρα της Βαγδάτης.

Ήδη στο Ιράκ βρίσκεται μεγάλη αμερικανική δύναμη στρατιωτικών εκπαιδευτών που έχει αναλάβει την προετοιμασία 100 και πλέον χιλιάδων Ιρακινών στρατιωτών και αστυνόμων μέχρι τον Ιανουάριο.


Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2004 - 07:58 (Ώρα Λονδίνου)

«Όχι» στην αναγνώριση

Του ανταποκριτή της Ελληνικής Υπηρεσίας του ΒΒC στις Βρυξέλλες, Γιώργου Δαράτου

Στο χρονοδιάγραμμα μέχρι τις 17 Νοεμβρίου δεν τίθεται ζήτημα αναγνώρισης της Κύπρου, είπε ο κ. Ερντογάν.

Δεν τίθεται θέμα αναγνώρισης της Κύπρου πριν τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις 17 Δεκεμβρίου, δήλωσε την Τετάρτη στο Λουξεμβούργο ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Μετά την ολοκλήρωση της επίσημης επίσκεψής του και απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, ο κ. Ερντογάν διευκρίνισε ότι η χώρα του έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της ως προς το χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει μέχρι τις 17 Νοεμβρίου που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες η σύνοδος κορυφής, η οποία θα αποφασίσει εάν και πότε θα αρχίσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία. Σ΄ αυτό το χρονοδιάγραμμα δεν τίθεται ζήτημα αναγνώρισης, είπε ο κ. Ερντογάν.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Κλοντ Γιούνκερ, δήλωσε μετά τη συνάντηση με τον κ. Ερντογάν, ότι οι διαπραγματεύσεις μπορούν να αρχίσουν και να δοθεί στην Τουρκία μία συγκεκριμένη ημερομηνία έναρξής τους μέσα στο 2005.

Ο κ. Γιούνκερ, η χώρα του οποίου θα ασκεί το πρώτο εξάμηνο του 2005 την προεδρία της ΕΕ, απέφυγε να αναφερθεί σε άλλα σενάρια για τη δυνατότητα μιας ανοιχτής, χωρίς ενταξιακό ορίζοντα διαπραγμάτευσης της Τουρκίας με τις 25 χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2004 - 08:29 (Ώρα Λονδίνου)

Ισραηλινοί σκοτώνουν τρεις Αιγυπτίους αστυνομικούς.

«Ευαίσθητη περιοχή» χαρακτήρισε τον τόπο του συμβάντος ο εκπρόσωπος του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών

Το συμβάν έλαβε στα σύνορα της Λωρίδας της Λωρίδας της Γάζας με την Αίγυπτο και όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρκ Ρέγκεβ, οι ισραηλινοί στρατιώτες εξέλαβαν τα θύματα για Παλαιστίνιους μαχητές.

«Πρόκειται για μία πολύ ευαίσθητη περιοχή, από την οποία στο παρελθόν περνούσαν τρομοκράτες. Οι στρατιώτες άνοιξαν πυρ, σύμφωνα με τις οδηγίες που έχουν», είπε Ισραηλινός επίσημος, σημειώνοντας ότι οι συνθήκες του επεισοδίου ερευνώνται.

Πολιτικοί παρατηρητές υποδεικνύουν ότι είναι τεταμένες οι σχέσεις των δύο χωρών, που υπέγραψαν ειρηνευτική συμφωνία το 1979 και ότι το συγκεκριμένο περιστατικό σημειώθηκε σε μία περίοδο που το Ισραήλ επιθυμεί να εξασφαλίσει την υποστήριξη της Αιγύπτου αναλαμβάνοντας ρόλο στην ασφάλεια- στην αποχώρηση από τη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με το σχέδιο του πρωθυπουργού Αριέλ Σαρόν.


Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2004 - 05:39 (Ώρα Λονδίνου)

Πολύτιμη νίκη για την Εθνική

Δύο γκολ πέτυχε στον αγώνα με το Καζακστάν ο διεθνής επιθετικός της Βέρντερ Βρέμης

Η Εθνική Ελλάδας επικράτησε άνετα με 3-1 απέναντι στο αδύναμο Καζακστάν, μπροστά σε 33.000 θεατές στο γήπεδο Καραϊσκάκη και έμεινε «ζωντανή» στο κυνήγι της πρόκρισης για το Μουντιάλ της Γερμανίας.

Τα δυο πρώτα γκολ της Εθνικής Ελλάδας πέτυχε ο Άγγελος Χαριστέας (στο 24 και στις καθυστερήσεις του α ημιχρόνου) και το τρίτο ο Κατσουράνης (στο 86). Το Καζακστάν μείωσε στο 88 με εύστοχο χτύπημα πέναλτι του Μπαλτίεφ.

Πριν την έναρξη του αγώνα τιμήθηκε ο Θοδωρής Ζαγοράκης, ο οποίος συμπλήρωσε 100 συμμετοχές με την φανέλα της εθνικής.

Ισχυρή υποψηφιότητα για πρόκριση στα τελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2006 έβαλε η Ουκρανία η οποία έκανε επίδειξη ισχύος κόντρα στην Τουρκία(3-0 μέσα στην Κωνσταντινούπολη).

Στην Τιφλίδα, Γεωργία και Δανία αναδείχθηκαν ισόπαλες 2-2. Οι Ουκρανοί διεύρυναν ακόμη περισσότερο την διαφορά τους από τη δεύτερη θέση, φτάνοντας στους 11 βαθμούς, η Δανία ισοβαθμεί με τις Τουρκία και Αλβανία στους έξι ενώ η Γεωργία μαζί με την Ελλάδα έχουν από πέντε.


Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2004 - 07:17 (Ώρα Λονδίνου)

Στο Ναϊρόμπι το Συμβούλιο Ασφαλείας

Επιτροπής Αλήθειας και Συμφιλίωσης ζητά για το Σουδάν ανθρωπιστική οργάνωση

Για πρώτη φορά μετά από 14 χρόνια πραγματοποιείται συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών εκτός νέας Υόρκης και συγκεκριμένα στην πρωτεύουσα της Κένυας, Ναϊρόμπι, με θέμα τον εμφύλιο στο Σουδάν και τη γενοκτονία στο Νταρφούρ

Στη διήμερη συνάντησή τους οι απεσταλμένοι του Συμβουλίου Ασφαλείας θα συζητήσουν τρόπους τερματισμού του εμφυλίου πολέμου στα νότια της χώρας, που διαρκεί 21 χρόνια.

Την περασμένη Τρίτη, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους επικοινώνησε με τον Σουδανό ομόλογό του, Ομάρ αλ Μπασίρ και τον ηγέτη των ανταρτών, Τζον Γκαράνγκ, τους οποίους διαβεβαίωσε για την υποστήριξη της Ουάσιγκτον στην αναζήτηση της ειρήνης.

Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη, Τζον Ντάνφορθ, δήλωσε ότι δεν θέλει να χρησιμοποιήσει τη λέξη «αισιοδοξία», πιστεύει όμως ότι είναι πολύ σημαντική για την ειρηνευτική διαδικασία στο σουδάν η συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας στο Ναϊρόμπι.

Πριν λίγους μήνες είχαν εμφανισθεί ενδείξεις ότι οι έχοντες την εξουσία στο Χαρτούμ και οι αντάρτες, θα μπορούσαν να συμφωνήσουν στο σχηματισμό κυβέρνησης.

Σύμφωνα με ανταποκρίτρια του ΒΒC οι διπλωμάτες του ΟΗΕ διαφωνούν εάν θα πρέπει να αναφέρεται σε ενδεχόμενο ψήφισμα το Νταρφούρ, καθώς μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, όπως η Κίνα, αντιτίθενται στην άσκηση πιέσεων προς το Χαρτούμ.

Μέχρι τώρα το Συμβούλιο έχει εκδώσει δύο ψηφίσματα, με τα οποία απειλείται το Σουδάν με κυρώσεις, εάν δεν αφοπλίσει τις αραβικές πολιτοφυλακές που δρουν στην περιοχή του δυτικού Σουδάν.

Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις

Η ανθρωπιστική οργάνωση Χιούμαν Ράιτς Γουότς κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας να υπογραμμίσει ότι η τελική ειρηνευτική συμφωνία για το Σουδάν θα περιλαμβάνει και τη δέσμευση για την τιμωρία εκείνων που κατηγορούνται για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Ζητά επίσης τη σύσταση Επιτροπής Αλήθειας και Συμφιλίωσης, ανάλογης με εκείνης που είχε συσταθεί στη νότια Αφρική για να ερευνήσει βιαιοπραγίες και εγκλήματα που έλαβαν χώρα την εποχή του απάρτχαϊτ.

Την Τρίτη η Διεθνής Αμνηστία κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας να επιβάλλει αυστηρό εμπάργκο όπλων στο Σουδάν.


Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2004 - 04:11 (Ώρα Λονδίνου)

Σύνδρομο πολέμου, έλλειψη τακτ και Τόρηδες

Ο βρετανικός Τύπος

Έρευνα για έξι χιλιάδες ασθενείς βετεράνους του Περσικού Κόλπου, αποκάλυψη μνημονίου του Πρίγκιπα Καρόλου με αντιλήψεις άλλης εποχής και η πτωτική απήχηση των Συντηρητικών απασχολούν το βρετανικό Τύπο.

Με τίτλο «Μια μέρα της ζωής των βρετανικών ενόπλων δυνάμεων» η εφημερίδα Ιντιπέντεντ (The Independent) αναφέρεται σε τέσσερις ειδήσεις που σχετίζονται με την στρατιωτική ςμπλοκή της χώρας στο Ιράκ, παλαιότερα και στις μέρες μας.

Εκτός από την επίθεση αυτοκτονίας στο κεντρικό Ιράκ με στόχο Βρετανούς στρατιώτες, την κηδεία ενός σκοτωμένου συναδέλφου τους στη Σκωτία και την δικαστική έρευνα για τη δολοφονία έξη στρατονόμων στα χέρια του εξαγριωμένου ιρακινού πλήθους τον Ιούνιο του 2003 στη Βασόρα, η εφημερίδα αναφέρεται στο πόρισμα ανεξάρτητης επιτροπής που ερεύνησε εάν και κατά πόσο υπάρχει το περίφημο «Σύνδρομο του πολέμου στον Περσικό».

Ένα περιφρονημένο σύνδρομο

Η επιτροπή καλεί το υπουργείο Άμυνας να παραδεχθεί την ύπαρξη του συνδρόμου και να διαθέσει εκατομμύρια στερλίνες για την αποζημίωση των βετεράνων, οι οποίοι χαρακτηρίζουν το πόρισμα ως δικαίωση του 13χρονου αγώνα τους .

«Περισσότεροι από 6.000 άνδρες και γυναίκες των ενόπλων μας δυνάμεων που υπηρέτησαν στον πρώτο πόλεμο του Περσικού το 1991 υποστηρίζουν ότι οι ασθένειες που εμφάνισαν κατόπιν οφείλονταν στο συνδυασμό εμβολιασμών και ψεκασμών τους, στη χρήση αερίων νεύρων και στην έκθεσή τους σε απεμπλουτισμένο ουράνιο» σημειώνει η εφημερίδα.

Ο πρόεδρος της επιτροπής ερευνών και πρώην ανώτατος δικαστής, Λόρδος Λόιντ, δηλώνει ότι είναι καιρός πλέον το επιτελείο ενόπλων δυνάμεων [που αρνείται την ύπαρξη συνδρόμου] να σταματήσει να ισχυρίζεται ότι όλοι οι άλλοι κάνουν λάθος και να αρχίσει να αποκαθιστά την αξιοπιστία του έναντι των βετεράνων που νοιώθουν απογοητευμένοι και περιφρονημένοι από τη στάση του.

Δύσκολοι καιροί για πρίγκιπες

Αλλά το θέμα που δεσπόζει φωτογραφικά στα πρωτοσέλιδα είναι από τη μια πλευρά η πρώην υπάλληλος των ανακτόρων, Ελέιν Ντέι, που προσφεύγει σε εργατικό δικαστήριο υποστηρίζοντας ότι απολύθηκε αδικαιολόγητα και από την άλλη ο διάδοχος του βρετανικού θρόνου.

Διαβάζουμε στη Γκάρντιαν ότι η κα. Ντέι, τόλμησε να ρωτήσει τον κληρονομικώ δικαίω πρίγκιπα εάν οι γραμματείς και οι κλητήρες των ανακτόρων μπορούν να φιλοδοξούν ότι μια μέρα θα πάρουν προαγωγή και θα γίνουν προσωπικοί γραμματείς ή σύμβουλοι της βασιλικής οικογένειας.

Γιατί όλοι φαίνεται να πιστεύουν ότι είναι καταρτισμένοι να κάνουν πράγματα πέραν και άνω των δυναοττήτων τους;

Πρίγκιπας Κάρολος της Ουαλίας

Σε έγγραφο μνημόνιο του Πρίγκιπα Καρόλου προς αυλικό του, τον Μάρτιο του 2002, το οποίο ανέγνωσαν στη δίκη οι συνήγοροι της νεαρής μαύρης Βρετανίδας, ο πρώτος τη τάξει για τη διαδοχή της Βασίλισσας Ελισάβετ Β, αναρωτιέται:

«Τι έχει πάει στραβά με τον κόσμο στην εποχή μας ; Γιατί όλοι φαίνεται να πιστεύουν ότι είναι καταρτισμένοι να κάνουν πράγματα πέρα και πάνω από τις δυνατότητές τους;».

Και σπεύδει να δώσει την εξήγηση ότι αυτή η στάση έχει να κάνει με το εκπαιδευτικό σύστημα που πείθει τα παιδιά ότι μπορούν να γίνουν αστέρες της μουσικής ή αρχηγοί κράτους χωρίς να έχουν καταβάλλει την απαραίτητη προσπάθεια ή δίχως να έχουν το ταλέντο.

Χαρακτηριστικοί οι τίτλοι των υπόλοιπων εφημερίδων:

«"Όλοι νομίζουν ότι μπορούν να γίνουν αρχηγοί κράτους"» ο τίτλος της Ντέιλι Τέλεγκραφ (The Daily Telegraph), που μεταφέρει λέξη προς λέξη το επίμαχο σημείο του πριγκιπικού σημειώματος.

«Μάθετε τη θέση σας [στην κοινωνία]» τιτλοφορείται η Ντέιλι Μίρορ (Daily Mirror), που κάνει λόγο για εκπληκτικό παραλήρημα του πρίγκιπα Καρόλου.

Ενώ οι Τάιμς (The Times) μεταφέρουν μια ακόμα φράση του για την πρώην υπάλληλό του, στον τίτλο τους «Αυτή η γυναίκα είναι τόσο μη μου άπτου, που με κάνει να παγώνω από φόβο».

Άσχημα νέα για Τόρηδες

Η εφημερίδα Γκάρντιαν (Τhe Guardian) έχει κι αυτή σαν πρώτο θέμα την αποκάλυψη των οπισθοδρομικών αντιλήψεων του διαδόχου του βρετανικού θρόνου, αλλά επίσης προβάλει στο πρωτοσέλιδο τα αποτελέσματα δημοσκόπησης που δείχνουν ότι το Συντηρητικό Κόμμα παραμένει εξαιρετικά πίσω στην λαϊκή απήχηση.

«Γκάλοπ: Οι Τόρηδες επιστρέφουν στις ημέρες του Ντάνκαν Σμιθ» είναι ο τίτλος που αναφέρεται στον πρώην αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που ηττήθηκε στις εκλογές του 2001.

Η δημοσκόπηση της εταιρείας ICM για λογαριασμό της εφημερίδας δείχνει ότι το Εργατικό κόμμα προηγείται με ποσοστό 38% έναντι 30% των Συντηρητικών, μια διαφορά οκτώ ποσοστιαίων μονάδων που εάν επαληθευόταν στις επόμενες εκλογές θα έδινε στον πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ πλειοψηφία 120 εδρών.

Αλλά τα άσχημα νέα για την αξιωματική αντιπολίτευση της Βρετανίας δεν σταματούν εδώ, αφού σύμφωνα με τη Γκάρντιαν:

Οι Τόρηδες αδυνατούν να εκμεταλλευθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει στην κοινή γνώμη η κυβέρνηση με αφορμή τον πόλεμο στο Ιράκ,

σε εθνική κλίμακα αλλά και εσωκομματικά τα ποσοστά δημοτικότητα του ηγέτη τους, Μάικλ Χάουαρντ, είναι μικρότερα από αυτά που διαθέτει ο κ. Μπλερ στη κομματική βάση των Εργατικών,

τα περισσότερα μέλη του κόμματος δέχονται ότι δεν υπάρχει περίπτωση να κερδίσουν τις επόμενες εκλογές, που θα γίνουν πιθανότατα την άνοιξη του 2005,

ένα στα τέσσερα μέλη των Συντηρητικών πιστεύουν ότι το Εργατικό Κόμμα αφουγκράζεται ευκολότερα το μέσο ψηφοφόρο,

παρά τις αντιρρήσεις τους για την πολιτική Χάουαρντ, τα 2/3 των μελών των Συντηρητικών δεν μπορούν να κατονομάσουν κάποιο άλλο στέλεχος που θα συσπείρωνε την κομματική βάση, και

τα μισά μέλη των Τόρηδων θα ψήφιζαν την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ εάν τους δινόταν η ευκαιρία σε δημοψήφισμα, ενώ κατά 70% ζητούν από τον ηγέτη τους να σκληρύνει τη στάση του έναντι των Ευρωπαίων, ειδάλλως σκέπτονται να ψηφίζουν το αντιευρωπαϊκό Κόμμα Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου (UK Independence Party).


Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2004 - 05:13 (Ώρα Λονδίνου)

Ο Σιράκ στο Λονδίνο

Η Λε Μόντ (Le Μonde) επισημαίνει ότι δεν ήταν πολύ «εγκάρδιες» οι σχέσεις μεταξύ του προέδρου Ζακ Σιράκ και του πρωθυπουργού της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ.

Ωστόσο, σημειώνει, οι έριδες μεταξύ ηγετών είναι βραχύβιες. Και οι δύο πρέπει να αφήσουν πίσω τους τις διαφορές και να συνεχίσουν το διάλογο, χωρίς να εγκαταλείψουν τις απόψεις τους και χωρίς να προδώσουν τα εθνικά τους συμφέροντα.

Η Φιγκαρό (Le Figaro) αναφέρεται στην τιμή ρεκόρ του ευρώ έναντι του δολαρίου , σημειώνοντας ότι τα θετικά δεδομένα της αμερικανικής οικονομίας δεν βοηθούν την Ευρώπη.

Η εφημερίδα κατηγορεί τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Τζον Σνόου ότι «προκάλεσε» τη νέα κρίση αδυναμίας του αμερικανικού νομίσματος, αρνούμενος την ανάληψη κοινής δράσης για την ανακοπή της πτωτικής τάσης του δολαρίου και για τις δηλώσεις του ότι οι εμπορικοί εταίροι των ΗΠΑ φέρουν συνυπευθυνότητα στο όλο ζήτημα.

Μουσουλμανική αργία

Στις γερμανικές εφημερίδες δεσπόζουν δημοσιεύματα σχετικά με την πρόταση βουλευτή του κόμματος των Πρασίνων να καθιερωθεί αργία για τους μουσουλμάνους που ζουν στη χώρα.

Η εφημερίδα του Βερολίνου, Τάγκεσπιγκελ (der Tagesspiegel) ασκεί κριτική στην πρόταση του Κρίστιαν Στρέμπελε, σημειώνοντας ότι η εφαρμογή της δεν θα προωθήσει την ενσωμάτωση των μουσουλμάνων στη γερμανική κοινωνία. Σημειώνει εξάλλου ότι η πρόταση είναι παράταιρη, καθώς γίνεται μόλις λίγες εβδομάδες μετά τη δολοφονία του Ολλανδού σκηνοθέτη, Τέο φαν Γκόγκ, από ύποπτο ισλαμιστή.

Αντίθετα, μια άλλη εφημερίδα του Βερολίνου, η Τάγκεστσαϊτουγκ (die Tageszeitung) τονίζει ότι η θέσπιση μουσουλμανικής αργίας θα αποτελούσε ενθαρρυντικό μήνυμα για τα 3,1 εκατομμύρια μουσουλμάνων που ζουν στη Γερμανία.

Σε άλλο της δημοσίευμα φιλοξενεί δηλώσεις του κ. Στρέμπελε ο οποίος υπαναχωρεί από την αρχική του πρόταση, προτείνοντας τώρα μία «ημέρα των θρησκειών του κόσμου».

«Αμερικανός έμπορος αυτοκινήτων»

Στην ίδια εφημερίδα, δημοσιεύεται δεικτικό σχόλιο για τις προσπάθειες του υπουργού Άμυνας της Γερμανίας, Πέτερ Στρουκ, να πουλήσει μεταχειρισμένα τεθωρακισμένα στην Τουρκία, «σαν Αμερικανός έμπορος αυτοκινήτων», όπως σημειώνει ο σχολιαστής της:

«Υπάρχει κάτι χυδαίο, εάν η πρώτη συνέπεια από τη θετική έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Τουρκία θα ήταν η μεταφορά παλιών γερμανικών τεθωρακισμένων στο Βόσπορο. Και εάν τελικά γίνει κάτι τέτοιο, θα οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στο γεγονός ότι η Άγκυρα χρειάζεται επειγόντως την υποστήριξη του Βερολίνου στην διαδικασία ένταξης στην ΕΕ», γράφει η Τάγκεστσαϊτουγκ.

Πολλές ευρωπαϊκές εφημερίδες αναφέρονται στη δολοφονία της Μάργκαρετ Χασάν από τους απαγωγείς της στο Ιράκ.

Η Λ΄ Οσερβατόρε Ρομάνο (L΄ Osservatore Romano) του Βατικανού γράφει ότι «δεν υπάρχει τέλος στον τρόμο». Αφανίστηκε με βάρβαρο τρόπο μία ζωή αφιερωμένη στη βοήθεια των ανήμπορων», γράφει η εφημερίδα.

H πολωνική εφημερίδα Γκαζέτα Βιμπόρσκα (Gazeta Wyborcza) αναφέρεται στις εξαγγελίες του προέδρου της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, για ατομικά όπλα νέας γενιάς, που δεν έχει δει μέχρι τώρα ο κόσμος και σημειώνει ότι οι ειδικοί έχουν τεθεί σε συναγερμό, προσπαθώντας να μαντέψουν ποια θα είναι αυτά τα όπλα ακριβώς.

Επί της ουσίας όμως, τονίζει η εφημερίδα της Βαρσοβίας, πρόκειται για «σκέτη προπαγάνδα» που προορίζεται για εσωτερική κατανάλωση και κυρίως στη βελτίωση του ηθικού των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.