Read the CSCE Charter for a New Europe (Paris, 21 November 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 26 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 04-11-16

  1. Άδικο τέλος για μια αφανή ηρωίδα
  2. Όσα φέρνει η Κοντολίζα
  3. Ράις αντί για Πάουελ
  4. Κλίμα «καλής πίστης» στο Κασμίρ
  5. Η πρώτη δίκη για τις επιθέσεις στη Μαδρίτη
  6. Δολοφονήθηκε η Χασάν
  7. Παρέμβαση Σημίτη
  8. Επανέλεγχος για το «βασικό μέτοχο»
  9. Μετά τη Φαλούτζα και η Μοσούλη
  10. Η διάδοχος του Πάουελ
  11. Στην Ευρώπη ο Μολυβιάτης
  12. Ανησυχίες για το αδύναμο δολάριο
  13. Προς διετή παράταση
  14. Χαμηλά ο πληθωρισμός
  15. Τίποτε οριστικό
  16. Παπαληγούρας για διαφάνεια
  17. Nέα μουσική προσπάθεια για την Αφρική
  18. Οικονομία και εθνικά θέματα
  19. Eξαπλώνονται οι συγκρούσεις στο Ιράκ
  20. Κυρώσεις κατά της Ακτής Ελεφαντοστού
  21. Πάουελ και «στατιστικό σκάνδαλο»
  22. Eξαπλώνονται οι συγκρούσεις στο Ιράκ
  23. Νέο σκηνικό στην ΠΓΔΜ
  24. Επικρατέστερη η Ραϊς
  25. Η αποχώρηση ενός στρατιώτη
  26. Πάουελ και «στατιστικό σκάνδαλο»

Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2004 - 03:02 (Ώρα Λονδίνου)

Άδικο τέλος για μια αφανή ηρωίδα

Ο βρετανικός Τύπος της 17ης Νοεμβρίου

Η είδηση της δολοφονίας στο Ιράκ της διευθύντριας διεθνούς ανθρωπιστικής οργάνωσης, Μάργκαρετ Χασάν, κυριαρχεί στις πρώτες σελίδες του βρετανικού Τύπου.

Σε όλα τα πρωτοσέλιδα δεσπόζουν φωτογραφίες της γυναίκας που πέρασε 30 χρόνια της ζωής της υπηρετώντας και φροντίζοντας τους αδύναμους της ιρακινής κοινωνίας, τα παιδιά, τις γυναίκες, τους πρόσφυγες, και παρόλα αυτά δολοφονήθηκε εν ψυχρώ από τους απαγωγείς της.

«Μια ζωή αφιερωμένη στο Ιράκ τελειώνει με μία σφαίρα» είναι ο κύριος τίτλος στους Τάιμς (The Times), συνοδευόμενος από παλαιότερη φωτογραφία της Μάργκαρετ Χασάν με ένα ιρακινό βρέφος πέντε μηνών στα χέρια της, σε ένα από τα κέντρα υγείας που βοήθησε να συσταθούν.

Η εφημερίδα γράφει ότι η ιρλανδο-ιρακινή Μάργκαρετ Χασάν είχε αντιταχθεί στις διεθνείς κυρώσεις που επέβαλλε η διεθνής κοινότητα στο Ιράκ το 1991, ήταν αντίθετη στην αμερικανοβρετανική εισβολή και εξακολουθούσε να εργάζεται για την επιβίωση των πλέον αδύναμων Ιρακινών την ώρα που οι ανθρωπιστικές οργανώσεις είχαν εγκαταλείψει τη χώρα για λόγους ασφαλείας.

«Αλλά ούτε η αφοσίωσή της στη δεύτερη πατρίδα της ούτε το ότι είχε παντρευτεί Ιρακινό, μιλούσε άπταιστα τα αραβικά και είχε ασπαστεί το Ισλάμ μπόρεσαν να σώσουν τη Μάργκαρετ Χασάν από τα χέρια του δολοφόνου της».

Η 59χρονη γυναίκα χαρακτηρίζεται «παθιασμένη υπέρμαχος των δικαίων και της αξιοπρέπειας όλου του ιρακινού λαού» από τους Τάιμς.

«Ποιος σκότωσε τη Μάργκαρετ Χασάν;»

Το ερώτημα αυτό θέτει ο Ρόμπερτ Φισκ της Ιντιπέντεντ (The Independent), σε πρωτοσέλιδη ανταπόκρισή του υπό τον τίτλο «Ποιο είναι το τίμημα της αθωότητας στην αναρχία του Ιράκ;».

Ο βετεράνος ανταποκριτής της εφημερίδας στη Μέση Ανατολή, που γνώριζε προσωπικά το θύμα, δεν φαίνεται να έχει πειστεί από την επίσημη γραμμή των ιρακινών αρχών ότι οι ισλαμιστές αντάρτες τη δολοφόνησαν.

Και πιστεύει ότι το ερώτημα αυτό απευθύνουν όχι μόνο οι φίλοι της, αλλά «οι απλοί Ιρακινοί που βοήθησε με το έργο της αυτή η άγια γυναίκα, ακόμη και οι ισλαμιστές αντάρτες».

Σύμφωνα με τον αρθρογράφο οι οργανώσεις αντίστασης ακόμα και η ομάδα του Αμπού Μουσάμπ Αλ Ζαρκάουι που ευθύνεται για αποκεφαλισμούς αλλοδαπών - είχαν από την αρχή της ομηρίας της καλέσει τους απαγωγείς να την απελευθερώσουν.

Ο Ρόμπερτ Φισκ αναλύει όλα τα βίντεο πέντε τον αριθμό που οι απαγωγείς της Χασάν έδωσαν κατά καιρούς στη δημοσιότητα.

Και διαπιστώνει ότι σε κανένα από αυτά δεν υπήρχαν τα γνωστά σημάδια του ισλαμικού κινήματος αντίστασης, που έχουμε δει σε παρόμοια στιγμιότυπα τα πανό με το όνομα της οργάνωσης, οι μασκοφόροι άνδρες, η ανάγνωση στίχων του Κορανίου.

«Άλλες γυναίκες που έπεσαν θύματα απαγωγής, όπως οι δύο Ιταλίδες όμηροι, απελευθερώθηκαν μόλις έγινε γνωστό το έργο τους υπέρ του ιρακινού λαού, αλλά αυτό δεν συνέβη στη Μάργκαρετ Χασάν, παρόλο που ομιλούσε Αραβικά και μπορούσε να εξηγήσει το ρόλο της ως διευθύντριας ανθρωπιστικής οργάνωσης.

Ο Βρετανός ανταποκριτής αναρωτιέται για το ποιος βγαίνει ωφελημένος από τη δολοφονία της, ποιος θέλει να αποδείξει ότι οι ισλαμιστές αντάρτες είναι ειδεχθείς και διαβολικοί εγκληματίες τους οποίους μάχονται οι Αμερικανοί και η ιρακινή εθνοφρουρά στη Φαλούτζα.

Σε άλλα πρωτοσέλιδα διαβάζουμε:

«Όμηρος εργαζόμενη σε ανθρωπιστική οργάνωση πυροβολείται με δεμένα τα μάτια», ο πηχυαίος τίτλος στη Γκάρντιαν (The Guardian).

Η Ντέιλι Τέλεγκραφ (Τhe Daily Telegraph) τιτλοφορείται «επικεφαλής ανθρωπιστικής οργάνωσης πυροβολείται θανάσιμα σε βίντεο» και στον υπότιτλο το θύμα χαρακτηρίζεται ως Μάργκαρετ, μάρτυρας της καλοσύνης, από τον ρωμαιοκαθολικό αρχιεπίσκοπο της Μεγάλης Βρετανίας.

Ενώ οι Φαινάνσιαλ Τάιμς (Financial Times) επισημαίνουν ότι πρόκειται για την πρώτη γυναίκα όμηρο που βρίσκει το θάνατο στα χέρια των απαγωγέων.

«Δολοφονήθηκε επειδή νοιαζόταν» είναι ο τίτλος της Σαν (Τhe Sun).


Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2004 - 21:57 (Ώρα Λονδίνου)

Όσα φέρνει η Κοντολίζα

Συνέντευξη του Τζον Σιτιλίδης στον Μιχάλη Κοσμίδη

Η Ράις είναι της απόλυτης εμπιστοσύνης στο Λευκό Οίκο

Η σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του προέδρου Μπους, Κοντολίζα Ράις, διαδέχεται από τον Ιανουάριο τον Κόλιν Πάουελ στο αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ο διευθυντής του Κέντρου Δυτικής Πολιτικής (Western Policy Center) στην Ουάσιγκτον, Τζον Σιτιλίδης, εκτιμά ότι πρόκειται για μια αποφασιστική αλλαγή.

«Δεν είναι μόνο πλήρως καταρτισμένη στον τομέα της αλλά απολαμβάνει και της προσωπικής εμπιστοσύνης του προέδρου Μπους από 1998 όταν είχε αρχίσει να εργάζεται μαζί τους για σημαντικά θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας».

Κάθε φορά που προκύπτει ένα σημαντικό θέμα, οι πρώτες λέξεις του προέδρου Μπους είναι συνήθως "φέρτε μου την Κόντι"

Τζον Σιτιλίδης

Ο κ. Σιτιλίδης παραθέτει το χαρακτηριστικό παράδειγμα: «Κάθε φορά που προκύπτει ένα σημαντικό θέμα, οι πρώτες λέξεις του προέδρου Μπους είναι συνήθως "φέρτε μου την Κόντι" -το υποκοριστικό της Κοντολίζα Ράις».

Ο διευθυντής του Κέντρου Δυτικής Πολιτικής ελπίζει πως η νέα υπουργός Εξωτερικών θα αξιοποιήσει την γνώση και τη σχέση της με τον πρόεδρο στη χάραξη της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής.

Η ατζέντα

Η Μέση Ανατολή αναμένεται να κυριαρχήσει στην ατζέντα της νέας υπουργού Εξωτερικών. Δεν θα είναι όμως και το μοναδικό θέμα, εκτιμά ο κ. Σιτιλίδης.

«Αν διαβάσει κανείς το έγγραφο του 2002 για τη Στρατηγική Εθνικής Ασφαλείας, το οποίο είναι ουσιαστικά έργο της δόκτορος Ράις, θα διαπιστώσει πως στόχος της ως σύμβουλος εθνικής ασφαλείας και τώρα υπουργός Εξωτερικών είναι η προώθηση της πλήρους στρατηγικής συνεργασίας με τη Ρωσία και την Κίνα, η διαχείριση όλου του εύρους των διατλαντικών σχέσεων και βεβαίως η προώθηση των μεταρρυθμίσεων στη Μέση Ανατολή».

Δεν είναι μόνο πλήρως καταρτισμένη στον τομέα της αλλά απολαμβάνει και της προσωπικής εμπιστοσύνης του προέδρου Μπους

Τζον Σιτιλίδης

Ο ειδικός αναλυτής βεβαίως διευκρινίζει ότι αυτές οι αποφάσεις κυρίως λαμβάνονται από τον πρόεδρο Μπους, που έχει κάνει σαφές ότι οι Παλαιστίνιοι δεν θα πρέπει να αναμένουν αμερικανική πρωτοβουλία ειρήνευσης αν δεν υπάρξει μια υπεύθυνη ηγεσία και δεν ληφθούν μέτρα για να σταματήσουν οι τρομοκρατικές επιθέσεις κατά του Ισραήλ.

Και η Ελλάδα;

Στα θέματα που άπτονται ελληνικών συμφερόντων ο Τζον Σιτιλίδης πιστεύει πως δεν θα υπάρξουν σημαντικές διαφορές μεταξύ του Κόλιν Πάουελ και της Κοντολίζα Ράις.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να συνεργάζονται όσο γίνεται στενότερα με την Ελλάδα και την Τουρκία ώστε να προωθήσουν θέματα ασφαλείας, εμπορίου, καλές σχέσεις στο ΝΑΤΟ, λέει ο κ. Σιτιλίδης.

Προσθέτει ότι οι ΗΠΑ επιδιώκουν συνεργασία με την Ελλάδα για την διασφάλιση της σταθερότητας στα Βαλκάνια.

Επιδιώκουν, όμως , συνεργασία και με την Τουρκία ώστε να αντιμετωπιστούν οι κίνδυνοι από την περιοχή του Ιράν και της Συρίας και να προωθήσουν το ενεργειακό δίκτυο από την Κασπία.

Είναι γεγονός ότι η αναγνώριση της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, ως Δημοκρατία της Μακεδονίας έχει φέρει ένταση στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις.

«Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ το αναγνωρίζει αυτό αλλά έκρινε ότι το κόστος μιας πιθανής αστάθειας στα Σκόπια και μιας νέας εξέγερσης των Αλβανών της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας μέσα στο 2005 θα ήταν μεγαλύτερο», σχολίασε ο Τζον Σιτιλίδης, διευθυντής του Κέντρου Δυτικής Πολιτικής.


Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2004 - 19:41 (Ώρα Λονδίνου)

Ράις αντί για Πάουελ

Κ κ. Ράις θεωρείται στενή σύμβουλος του Τ. Μπους

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, ανακοίνωσε το απόγευμα της Τρίτης το διορισμό της Κοντολίζα Ράις στη θέση του υπουργού Εξωτερικών.

«Ο υπουργός Εξωτερικών είναι το πρόσωπο της Αμερικής στον κόσμο και στο πρόσωπο της Δρ. Ράις ο κόσμος θα δει τη δύναμη, το μεγαλείο και την αξιοπρέπεια της χώρας μας», είπε ο πρόεδρος Μπους.

Ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε επίσης την προαγωγή του συνεργάτης της κ. Ράις Στίβεν Χάντλει σε Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας.

Ο υπουργός Εξωτερικών είναι το πρόσωπο της Αμερικής στον κόσμο και στο πρόσωπο της Δρ. Ράις ο κόσμος θα δει τη δύναμη, το μεγαλείο και την αξιοπρέπεια της χώρας μας

Τζορτζ Μπους

Με τη σειρά της η Κοντολίζα Ράις απάντησε ότι είναι τιμή να της δίνεται αυτή η ευκαιρία να υπηρετήσει τις ΗΠΑ.

Είπε επίσης ότι αισθάνεται «ταπεινή» καθώς διαδέχεται τον μέντορά της Κόλιν Πάουελ τον οποίο χαρακτήρισε «σπουδαίο και χαρισματικό υπουργό Εξωτερικών».

Η 50χρονη Κοντολίζα Ράις θεωρείται μια από τις πλέον στενές συμβούλους του Λευκού Οίκου.

Ο διορισμός της θα θεωρηθεί ιστορικός, καθώς θα πρόκειται για την πρώτη μαύρη υπουργό Εξωτερικών στην αμερικανική ιστορία.

Ο Κόλιν Πάουελ παραιτήθηκε τη Δευτέρα λέγοντας ότι ήταν πρόθεσή του να μείνει στα καθήκοντά του για μια μόνο θητεία της κυβέρνησης Μπους.

Η παραίτησή του ανακοινώθηκε μαζί με ακόμα τρεις παραιτήσεις υπουργών, ανεβάζοντας έτσι σε έξι τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου που εγκαταλείπουν τα καθήκοντά τους μετά τις προεδρικές εκλογές.

«Εξαιρετικά φιλόδοξη»

Η Κοντολίζα Ράις είναι μια από τις έμπιστες του προέδρου Μπους. Κάποιοι λένε ότι οι σχέσεις τους είναι σχεδόν οικογενειακές, μεταδίδει ο Τζιλ ΜακΓκίβερινγκ του BBC από την Ουάσιγκτον.

Παραιτήσεις

Τζον Άσκροφτ, Δικαιοσύνης

Ντον Έβανς, Εμπορίου

Κόλιν Πάουελ, Εξωτερικών

Σπένσερ Άμπραχαμ, Ενέργειας

Άν Βένεμαν, Γεωργίας

Ροντ Πέιτζ, Παιδείας

Λέγεται επίσης ότι συμμερίζεται πολλές από τις απόψεις του. Τα μέσα ενημέρωσης την χαρακτηρίζουν «εξαιρετικά φιλόδοξη».

Η νέα υπουργός Εξωτερικών θεωρείται περισσότερο κατευναστική από τον άλλο υποψήφιο για το αξίωμα, τον πρέσβη στα Ηνωμένα Έθνη Τζον Ντάνφορθ, λένε οι αναλυτές.

Η επιλογή του προέδρου λέει πολλά για το πώς σκοπεύει να χειριστεί τα φλέγοντα θέματα εξωτερικής πολιτικής στη δεύτερη θητεία του, η οποία ξεκινάει στις 20 Ιανουαρίου, σχολιάζουν οι αναλυτές.

Στη δεύτερη θητεία η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ αναμένεται να εστιαστεί στο Μεσανατολικό. Επίσης, οι γνώσεις της κ. Ράις στα ρωσικά ζητήματα αναμένεται να φανούν πολύ χρήσιμες καθώς στις ΗΠΑ αυξάνεται το ενδιαφέρον για τον τρόπο με τον οποίο ο Βλαντιμίρ Πούτιν χειρίζεται ζητήματα πολιτικής και ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο διορισμός της Κοντολίζα Ράις αναμένεται να ανοίξει διόδους στο Λευκό Οίκο που επιθυμεί αυστηρότερο έλεγχο του υπουργείου Εξωτερικών.

Το τελευταίο καιρό κυκλοφορούσαν φήμες ότι η Κοντολίζα Ράις θα απέρριπτε την πρόταση για διορισμό της στο υπουργείο Εξωτερικών, γιατί εκείνη επιθυμούσε να αναλάβει το υπουργείο Αμύνης. Όμως στη συγκεκριμένη θέση βρίσκεται ακόμη ο Ντόναλντ Ράμσφελντ.

Τη Δευτέρα ο πρόεδρος Μπους εξήρε τις διπλωματικές ικανότητες του Κόλιν Πάουελ τον οποίο χαρακτήρισε αρχιτέκτονα της ειρηνευτικής πρωτοβουλίας για τη Μέση Ανατολή.

«Είναι ένας στρατιώτης, ένας διπλωμάτης, ένας πολιτικός ηγέτης, μια πολιτική προσωπικότητα και ένας σπουδαίος πατριώτης», είπε ο κ. Μπους.

Επίσης, ο υπουργός Ενέργειας Σπένσερ Άμπραχαμ, η υπουργός Γεωργίας, Αν Βένεμαν και ο υπουργός Παιδείας Ροντ Πέιτζ υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους.

Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι όλοι θα παραμείνουν στα καθήκοντά τους μέχρι να διοριστούν οι αντικαταστάτες τους.


Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2004 - 20:32 (Ώρα Λονδίνου)

Κλίμα «καλής πίστης» στο Κασμίρ

Οι ινδικές δυνάμεις εδώ και δέκα χρόνια πολεμούν τους αντάρτες στο Κασμίρ

Η Ινδία θα ξεκινήσει την Τετάρτη τη μείωση των στρατιωτικών της δυνάμεων στην αμφιλεγόμενη πολιτεία Τζαμού και Κασμίρ, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της χώρας.

Η απόφαση αυτή συμπίπτει χρονικά με την επίσκεψη του Ινδού πρωθυπουργού Μανμόχαν Σινχ στην περιοχή.

Λίγο πριν την άφιξή του, η αστυνομία στο υπό ινδική διοίκηση Κασμίρ είπε ότι παραστρατιωτικοί πυροβόλησαν και σκότωσαν έξι ανθρώπους σε δύο διαφορετικά επεισόδια βίας.

Η Ινδία και το Πακιστάν είναι οι δύο χώρες που διεκδικούν το Κασμίρ και έχουν πολεμήσει δύο πολέμους για την κατάκτησή του.

Όμως, από τον Ιανουάριο και οι δύο δυνάμεις έχουν δεσμευθεί σε μια ειρηνευτική διαδικασία και προσπαθούν να επιλύσουν τις διαφορές τους ειρηνικά.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Αμύνης στη Σριναγκάρ είπε ότι η απομάκρυνση των στρατιωτών θα ξεκινήσει από τη νότια επαρχία του Αναντνάγκ.

Την απόφαση της Ινδίας χαιρέτησε ο μουφτής του Κασμίρ, ο οποίος τόνισε ότι πρόκειται για ένα «μεγάλο βήμα» προς την εξομάλυνση της κατάστασης.

Η Ινδία εκτιμάται ότι έχει από 180 χιλιάδες έως 350 χιλιάδες στρατιώτες στην αμφιλεγόμενη περιοχή του Κασμίρ, συμπεριλαμβανομένων των παραστρατιωτικών δυνάμεων που δεν επηρεάζονται από την απόφαση.

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα την πρόθεσή του να μειώσει τα στρατεύματα στο Κασμίρ- χωρίς να αναφέρει ακριβή αριθμό αποχωρησάντων επειδή θεωρεί ότι υπάρχει ύφεση της βίας.


Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2004 - 21:25 (Ώρα Λονδίνου)

Η πρώτη δίκη για τις επιθέσεις στη Μαδρίτη

Για τους συγγενείς των θυμάτων η ποινή δεν είναι αρκετή

Ένας 16χρονος Ισπανός καταδικάστηκε σε έξι χρόνια φυλάκιση για τη συμμετοχή του στις επιθέσεις της 11ης Μαρτίου σε σιδηροδρομικό σταθμό της Μαδρίτης.

Ο ίδιος παραδέχθηκε ότι μετέφερε μεγάλη ποσότητα εκρηκτικών τα οποία χρησιμοποιήθηκαν στις επιθέσεις που στοίχισαν τη ζωή σε 191 ανθρώπους.

Ο νεαρός, ο οποίος συνοδευόταν από τη μητέρα του στο δικαστήριο, είναι ο πρώτος από τους 18 κατηγορούμενους για τις συγκεκριμένες επιθέσεις που περνά από δίκη.

Η απόφαση του δικαστηρίου άφησε δυσαρεστημένους κάποιους από τους συγγενείς των θυμάτων που παρακολούθησαν τη δίκη και διαμαρτυρήθηκαν ότι η ποινή «δεν είναι αρκετή».

Η ανταποκρίτρια του BBC στη Μαδρίτη, Κάτια Άντλερ, μεταδίδει ότι ήταν μια πολύ γρήγορη δίκη.

Ο έφηβος παραδέχθηκε την ενοχή του αμέσως μόλις του απαγγέλθηκαν οι κατηγορίες για συμμετοχή σε ένοπλη οργάνωση και κλοπή εκρηκτικών.

Αν και η δίκη ήταν ανοιχτή για το κοινό, ο κατηγορούμενος, λόγω του νεαρού της ηλικίας του, κάθισε πίσω από ένα σκούρο τζάμι για να προστατευτεί η ταυτότητά του.

Ο δικαστής τον ρώτησε εάν συμφωνεί με το κατηγορητήριο και με την ποινή φυλάκισης έξι ετών που πρότεινε ο εισαγγελέας. Εκείνος απάντησε καταφατικά.

Ο νεαρός θα εκτίσει την ποινή σε φυλακή ανηλίκων και στην συνέχεια, για πέντε χρόνια, θα τεθεί υπό αστυνομική επίβλεψη.

Τα ισπανικά μέσα ενημέρωσης αναφέρονται σε αυτόν με το ψευδώνυμο «μικρός γύφτος» αφού το όνομά του δεν μπορεί να αποκαλυφθεί λόγω της ηλικίας του.

Ο ίδιος αποκάλυψε ότι στις 11 Σεπτεμβρίου του 2004 πληρώθηκε με 1200 δολάρια για τη συμμετοχή του στις επιθέσεις.

Ταξίδεψε στη Μαδρίτη με τρένο από τη βόρειο Ισπανία φέρνοντας μαζί του 20 κιλά κλεμμένων εκρηκτικών.


Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2004 - 17:38 (Ώρα Λονδίνου)

Δολοφονήθηκε η Χασάν

Η Χασάν ήταν παντρεμένη με Ιρακινό

Πληροφορίες από το Ιράκ αναφέρουν ότι υπάρχει βίντεο με τη δολοφονία της Μάργκαρετ Χασάν.

Νωρίτερα, το Αλ Τζαζίρα μετέδωσε ότι έχει στη διάθεσή του βίντεο που δείχνει τη δολοφονία μιας γυναίκας που πιστεύεται ότι είναι η Μάργκαρετ Χασάν.

Το κανάλι λέει ότι δεν θα μεταδώσει το βίντεο.

Ο σύζυγός της άτυχης γυναίκας, Ταχσίν Χασάν, δήλωσε ότι δεν γνωρίζει εάν το βίντεο είναι αυθεντικό και παρακάλεσε τους απαγωγείς της συζύγου του να του πουν τι έχει απογίνει.

Εάν είναι νεκρή θέλω να ξέρω που βρίσκεται για να την κηδέψω

Ταχσίν Αλί Χασάν

Η πρεσβεία της Βρετανίας στη Βαγδάτη επιβεβαίωσε ότι το βίντεο υπάρχει και ότι είναι αυθεντικό.

Η οικογένεια της ιρλανδικής καταγωγής γυναίκας πιστεύει ότι η Μάργκαρετ Χασάν δολοφονήθηκε από τους απαγωγείς της.

Σε κοινή ανακοίνωση η οικογένεια λέει ότι αποδέχεται το θάνατό της, προσθέτοντας: «οι καρδιές μας έχουν ραγίσει».

Η Μάργκαρετ Χασάν που είχε και ιρακινή εθνικότητα και εργαζόταν για τη μη κυβερνητική ανθρωπιστική οργάνωση «Care» στο Ιράκ, απήχθη στη Βαγδάτη στις 19 Οκτωβρίου.

Ο Μάικλ, η Ντιντρ, η Τζεραλντίν και η Κάθριν, αδέλφια της Χασάν στην ανακοίνωση τονίζουν ότι η αδελφή τους ήταν «φίλη του αραβικού κόσμου».

Ανακοίνωση της «Care»

H ανθρωπιστική οργάνωση εξέφρασε την βαθύτατη θλίψη της για το θάνατο της Μάργκαρετ Χασάν.

«Είμαστε κλονισμένοι και αγανακτισμένοι από την προφανή κατάληξη της απαγωγής. Θέλουμε να εκφράσουμε τα συλλυπητήρια μας στο σύζυγο της Μάργκαρετ, Ταχσίν και στην οικογένειά της», αναφέρει η ανακοίνωση.

Η οργάνωση περιγράφει τη Μάργκρετ Χασάν σαν έναν εξαιρετικό άνθρωπο που αφιέρωσε τη ζωή του στους φτωχούς και δυστυχείς του Ιράκ, με έμφαση στα παιδιά.

«Ολόκληρη η Care θρηνεί», τονίζει η ανακοίνωση.

Το προσωπικό της Care θα συνεχίσει να εργάζεται σε όλο τον κόσμο για την εξάλειψη της φτώχειας, καταλήγει η ανακοίνωση.


Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2004 - 15:33 (Ώρα Λονδίνου)

Παρέμβαση Σημίτη

Παρέμβαση στο θέμα της οικονομικής απογραφής της οικονομίας έκανε ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, την Τρίτη.

Ο κ. Σημίτης αμφισβήτησε ότι έγινε πραγματική απογραφή και είπε ότι «αυτό που έγινε είναι μια αλλαγή στη μεθοδολογία καταγραφής των δαπανών», που ήταν προϊόν «εμπάθειας και απερισκεψίας» της κυβέρνησης, η οποία έχασε τον έλεγχο της διαδικασίας στην ΕΕ, οδηγώντας τη χώρα σε μειονεκτική θέση και ενώπιων «εξαιρετικά δυσμενών» οικονομικών συνεπειών.

«Για όλα αυτά η ευθύνη ανήκει εξ ολοκλήρου στην κυβέρνηση», είπε ο κ. Σημίτης και πρόσθεσε πως αναμένει να υπάρξουν κυρώσεις, παραμονές της Συνόδου Κορυφής του Δεκεμβρίου.

Ερωτώμενος γιατί αποφάσισε να μιλήσει τώρα και όχι νωρίτερα για το θέμα, δήλωσε ότι επέλεξε αυτό τον τρόπο διότι σήμερα επικυρώθηκαν τα στοιχεία που παρουσίασε η κυβέρνηση στην ΕΕ.

Απαντώντας στον πρώην πρωθυπουργό, ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Θοδωρής Ρουσόπουλος, είπε ότι «ο κύριος Σημίτης και οι κυβερνήσεις του, επί χρόνια, εξαπατούσαν όχι μόνο τους Έλληνες πολίτες, αλλά και την ΕΕ, χρησιμοποιώντας την περίφημη δημιουργική λογιστική.

Το ψέμα είναι που εκθέτει τη χώρα και όχι η αλήθεια».


Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2004 - 15:50 (Ώρα Λονδίνου)

Επανέλεγχος για το «βασικό μέτοχο»

Μερικώς αντισυνταγματικός κρίθηκε ομοφώνως από το Δ τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) ο νόμος 3021/2002, με τον οποίο καθορίζονται οι περιορισμοί στη σύναψη δημοσίων συμβάσεων με πρόσωπα που δραστηριοποιούνται ή συμμετέχουν σε επιχειρήσεις μέσων ενημέρωσης (βασικός μέτοχος).

Η επταμελής σύνθεση του τμήματος, που συνήλθε για το ζήτημα την Τρίτη, παρέπεμψε το θέμα προς οριστική κρίση στην ολομέλεια του ΣτΕ.

Ειδικότερα, το ΣτΕ έκρινε ότι οι διατάξεις του άρθρου 2 του νόμου 3021/2002 κατά το μέρος που προβλέπουν ότι η απαγόρευση συνάψεως δημοσίων συμβάσεων, σε ό,τι αφορά τους συγγενείς ιδιοκτητών, εταίρων, βασικών μετόχων κλπ (παρένθετα πρόσωπα) των επιχειρήσεων μέσων μαζικής ενημέρωσης αίρεται αν οι εν λόγω συγγενείς αποδείξουν ότι διαθέτουν οικονομική αυτοτέλεια σε σχέση με τα πρόσωπα αυτά, προσκρούουν στη διάταξη του άρθρου 14 παράγραφος 9 του Συντάγματος.

Παράλληλα, το τμήμα έκρινε ότι δεν προκύπτει λόγος να σταλεί προδικαστικό ερώτημα στο δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων σχετικά με το αν οι συνταγματικοί περιορισμοί στο θέμα του βασικού μετόχου προσκρούουν στην ευρωπαϊκή νομοθεσία.


Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2004 - 16:43 (Ώρα Λονδίνου)

Μετά τη Φαλούτζα και η Μοσούλη

Οι Αμερικανοί στρατιώτες ετοιμάζονται να ανακαταλάβουν αστυνομικά τμήματα

Μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση με τη συμμετοχή πλέον των χιλίων Αμερικανών στρατιωτών βρίσκεται σε εξέλιξη στη Μοσούλη του Ιράκ.

Και οι πέντε γέφυρες της πόλης έκλεισαν όταν τα αμερικανικά στρατεύματα εισέβαλαν στην Μοσούλη για να ανακαταλάβουν όσες περιοχές βρίσκονταν υπό τον έλεγχο των ανταρτών από την περασμένη εβδομάδα.

Καθώς αμερικανικά αεροπλάνα και ελικόπτερα πετούσαν πάνω από την πόλη, ακούγονταν εκρήξεις και πυροβολισμοί, μεταδίδουν οι ανταποκριτές.

Πληροφορίες λένε ότι πριν την έναρξη της επιχείρησης, αμερικανική στρατιωτική βάση στη νότια Μοσούλη δέχθηκε επίθεση με ρουκέτες και δύο αστυνομικά τμήματα ανατινάχτηκαν από τους αντάρτες.

Σε άλλες περιοχές του Ιράκ, ένας Αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε και ένας τραυματίστηκε όταν η περίπολός τους δέχθηκε επίθεση, βόρεια της Βαγδάτης.

Την περασμένη εβδομάδα σημειώθηκαν αλλεπάλληλες επιθέσεις εναντίον Αμερικανών στρατιωτών στη Μοσούλη.

Η Μοσούλη, η τρίτη μεγαλύτερη πόλη στο Ιράκ, είναι στρατηγικής σημασίας καθώς βρίσκεται κοντά στους αγωγούς πετρελαίου του βορρά.

Την περασμένη εβδομάδα αντάρτες εισέβαλαν σε τουλάχιστον έξι αστυνομικά τμήματα, σκοτώνοντας δεκάδες ανθρώπους. Πιστεύεται ότι επρόκειτο για αντίποινα στην επιχείρηση της Φαλούτζα.

Οι Αμερικανικές δυνάμεις λένε τώρα ότι ελέγχουν τη Φαλούτζα, παγιδεύοντας τους αντάρτες στα νότια της πόλης.

Ο διπλωματικός συντάκτης του BBC, Τζόναθαν Μάρκους, λέει ότι οι επιθέσεις στη Μοσούλη και αλλού είναι ενδεικτικές της αναρχίας που εξαπλώνεται, παρά τις νίκες των Αμερικανών και των ιρακινών αστυνομικών δυνάμεων στη Φαλούτζα.

Σε άλλες εξελίξεις:

Οι ΗΠΑ εξετάζουν την πληροφορία ότι Αμερικανός στρατιώτης πυροβόλησε και σκότωσε έναν ήδη βαριά τραυματισμένο αντάρτη.

Ένας Αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε και ένας τραυματίστηκε σε επίθεση βόρεια της Βαγδάτης.

Ένοπλοι σκότωσαν ένα Τούρκο οδηγό φορτηγού στην πόλη Μπαϊτζί.

Η Ουγγαρία ανακοίνωσε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο αποστολής νέων στρατευμάτων στο Ιράκ, υπό την διοίκηση του ΝΑΤΟ, παρά την απόρριψη της κυβερνητικής πρότασης για παράταση της παραμονής των 300 στρατιωτών της στο Ιράκ μετά την 31η Δεκεμβρίου

Εγκατέλειψαν τα σπίτια τους

Δημοσιογράφος δήλωσε στο BBC ότι πολλοί άμαχοι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους.

Εκπρόσωπος του στρατού, η Άντζελα Μπόουμαν δήλωσε στο Ασοσιέιτεντ Πρες ότι οι στρατιώτες κινούνται προς τα δυτικά της πόλης, όπου υπάρχουν κρησφύγετα των ανταρτών.

Εν τω μεταξύ, ο αστυνομικός διοικητής της πόλης, Μοχάμεντ Κείρι Μπαρχάουι απομακρύνθηκε από τα καθήκοντά του καθώς υπάρχουν πληροφορίες ότι κάποιοι από τους αστυνομικούς συνεργάστηκαν με τους αντάρτες στις πρόσφατες επιθέσεις.

Οι Αμερικανικές δυνάμεις λένε ότι πλέον τα αστυνομικά τμήματα ελέγχονται από εκείνες. Κάποια ανατινάχτηκαν από τους αντάρτες.

Ο ανταποκριτής μας, πάντως, επισημαίνει ότι οι αμερικανικές δυνάμεις δεν έχουν αρκετούς στρατιώτες για να διατηρήσουν την τάξη σε πολλές περιοχές κλειδιά.


Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2004 - 14:23 (Ώρα Λονδίνου)

Η διάδοχος του Πάουελ

Κ κ. Ράις θεωρείται στενή σύμβουλος του Τ. Μπους

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζορτζ Μπους, επέλεξε τη σύμβουλο σε θέματα ασφαλείας, Κοντολίζα Ράις, να αντικαταστήσει τον υπουργό Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ, ο οποίος ανακοίνωσε τη Δευτέρα την παραίτησή του.

Η 50χρονη Κοντολίζα Ράις θεωρείται μια από τις πλέον στενές συμβούλους του Λευκού Οίκου.

Η επίσημη ανακοίνωση της αμερικανικής κυβέρνησης αναμένεται εντός της Τρίτης, μεταδίδουν τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.

Ο διορισμός της θα θεωρηθεί ιστορικός, καθώς θα πρόκειται για την πρώτη μαύρη υπουργό Εξωτερικών στην αμερικανική ιστορία.

Ο Κόλιν Πάουελ παραιτήθηκε τη Δευτέρα λέγοντας ότι ήταν πρόθεσή του να μείνει στα καθήκοντά του για μια μόνο θητεία της κυβέρνησης Μπους.

Η παραίτησή του ανακοινώθηκε μαζί με ακόμα τρεις παραιτήσεις υπουργών, ανεβάζοντας έτσι σε έξι τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου που εγκαταλείπουν τα καθήκοντά τους μετά τις προεδρικές εκλογές.

«Εξαιρετικά φιλόδοξη»

Τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι η κ. Ράις αποδέχτηκε την πρόταση του προέδρου Μπους.

Η Κοντολίζα Ράις είναι μια από τις έμπιστες του προέδρου Μπους. Κάποιοι λένε ότι οι σχέσεις τους είναι σχεδόν οικογενειακές, μεταδίδει ο Τζιλ ΜακΓκίβερινγκ του BBC από την Ουάσιγκτον.

Παραιτήσεις

Τζον Άσκροφτ, Δικαιοσύνης

Ντον Έβανς, Εμπορίου

Κόλιν Πάουελ, Εξωτερικών

Σπένσερ Άμπραχαμ, Ενέργειας

Άν Βένεμαν, Γεωργίας

Ροντ Πέιτζ, Παιδείας

Λέγεται επίσης ότι συμμερίζεται πολλές από τις απόψεις του. Τα μέσα ενημέρωσης την χαρακτηρίζουν «εξαιρετικά φιλόδοξη».

Η νέα υπουργός Εξωτερικών θεωρείται περισσότερο κατευναστική από τον άλλο υποψήφιο για το αξίωμα, τον πρέσβη στα Ηνωμένα Έθνη Τζον Ντάνφορθ, λένε οι αναλυτές.

Η επιλογή του προέδρου λέει πολλά για το πώς σκοπεύει να χειριστεί τα φλέγοντα θέματα εξωτερικής πολιτικής στη δεύτερη θητεία του, η οποία ξεκινάει στις 20 Ιανουαρίου, σχολιάζουν οι αναλυτές.

Στη δεύτερη θητεία η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ αναμένεται να εστιαστεί στο Μεσανατολικό. Επίσης, οι γνώσεις της κ. Ράις στα ρωσικά ζητήματα αναμένεται να φανούν πολύ χρήσιμες καθώς στις ΗΠΑ αυξάνεται το ενδιαφέρον για τον τρόπο με τον οποίο ο Βλαντιμίρ Πούτιν χειρίζεται ζητήματα πολιτικής και ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο διορισμός της Κοντολίζα Ράις αναμένεται να ανοίξει διόδους στο Λευκό Οίκο που επιθυμεί αυστηρότερο έλεγχο του υπουργείου Εξωτερικών.

Το τελευταίο καιρό κυκλοφορούσαν φήμες ότι η Κοντολίζα Ράις θα απέρριπτε την πρόταση για διορισμό της στο υπουργείο Εξωτερικών, γιατί εκείνη επιθυμούσε να αναλάβει το υπουργείο Αμύνης. Όμως στη συγκεκριμένη θέση βρίσκεται ακόμη ο Ντόναλντ Ράμσφελντ.

Τη Δευτέρα ο πρόεδρος Μπους εξήρε τις διπλωματικές ικανότητες του Κόλιν Πάουελ τον οποίο χαρακτήρισε αρχιτέκτονα της ειρηνευτικής πρωτοβουλίας για τη Μέση Ανατολή.

«Είναι ένας στρατιώτης, ένας διπλωμάτης, ένας πολιτικός ηγέτης, μια πολιτική προσωπικότητα και ένας σπουδαίος πατριώτης», είπε ο κ. Μπους.

Επίσης, ο υπουργός Ενέργειας Σπένσερ Άμπραχαμ, η υπουργός Γεωργίας, Αν Βένεμαν και ο υπουργός Παιδείας Ροντ Πέιτζ υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους.

Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι όλοι θα παραμείνουν στα καθήκοντά τους μέχρι να διοριστούν οι αντικαταστάτες τους.


Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2004 - 13:05 (Ώρα Λονδίνου)

Στην Ευρώπη ο Μολυβιάτης

Το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ κι η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας είναι στην κορυφή της ατζέντας των επαφών που έχει, σε σειρά ευρωπαϊκών πόλεων, ο υπουργός των Εξωτερικών, Πέτρος Μολυβιάτης.

Ο κ. Μολυβιάτης συναντήθηκε το πρωί της Τρίτης με τον βούλγαρο ομόλογό του, Σολομώντα Πασί, ο οποίος μετά τη συνάντηση τάχθηκε υπέρ της κοινά αποδεκτής λύσης στο ζήτημα της ΠΓΔΜ.

Αντίστοιχα, ο έλληνας υπουργός υπογράμμισε ότι ήταν η Ελλάδα που ζήτησε την επίσπευση των διαπραγματεύσεων της Νέας Υόρκης για την ονομασία και υπενθύμισε ότι αυτή είναι και η θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Επίσης, ερωτηθείς για τη στάση της Αθήνας έναντι του τουρκικού αιτήματος για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων, ο κ. Μολυβιάτης απήντησε ότι η Ελλάδα υποστηρίζει σταθερά την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, η οποία είναι προς το συμφέρον της ίδιας, της Ελλάδας, της Κύπρου και της σταθερότητας σε όλη την περιοχή.

«Από την Τουρκία εξαρτάται να μπορέσει να ανταποκριθεί στις αρχές, αξίες και υποχρεώσεις που θέτει η ΕΕ προς όλα τα υποψήφια μέλη», τόνισε.

Ο κ. Μολυβιάτης, που συνοδεύεται από τους υφυπουργούς Εξωτερικών, κ.κ. Βαληνάκη και Στυλιανίδη, συζήτησε με το Βούλγαρο ομόλογό του θέματα διμερών σχέσεων και περιφερειακά.

Από τη Βουλγαρία, ο υπουργός των Εξωτερικών αναχωρεί για το Παρίσι όπου στις 18.30, τοπική ώρα, θα έχει συνάντηση με το γάλλο ομόλογο του, Μισέλ Μπαρνιέ.

Την Τετάρτη ο κ. Μολυβιάτης θα μεταβεί στην Χάγη, προκειμένου να έχει συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Ολλανδίας, Μ. Μποτ, η οποία το εξάμηνο αυτό ασκεί τα καθήκοντα της προεδρίας της ΕΕ.

Ακολούθως θα επισκεφθεί το Λουξεμβούργο και θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών του Δουκάτου, Ζ. Άσελμπορν.

Δήλωση Κωστή Στεφανόπουλου για ΠΓΔΜ

Εξάλλου, από τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος επανήλθε με δήλωσή του στο ζήτημα της ΠΓΔΜ, τονίζοντας ότι «η εσπευσμένη κίνηση των Ηνωμένων Πολιτειών για την αναγνώριση του ονόματος των Σκοπίων με το συνταγματικό τους όνομα δεν διευκολύνει την αναζήτηση της επιθυμητής λύσης».


Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2004 - 11:25 (Ώρα Λονδίνου)

Ανησυχίες για το αδύναμο δολάριο

Τι ανησυχίες των Ευρωπαίων συνόψισε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας

Στη συνάντηση των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα εκφράστηκαν ανησυχίες για τη διολίσθηση του δολαρίου, η οποία, όπως σημείωσαν, πλήττει τις ευρωπαϊκές εξαγωγές.

Το αμερικανικό νόμισμα εξακολουθεί να κινείται κοντά στο επίπεδο του χαμηλότερου ρεκόρ όλων των εποχών, που σημειώθηκε στις αρχές του μήνα. Το πρωί της Τρίτης παρουσίασε ελαφρά αύξηση και κυμαινόταν στα 1,29 ευρώ.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, δήλωσε ότι οι Ευρωπαίοι συμφωνούν πως ότι η τιμή του δολαρίου θα μπορούσε να επηρεάσει την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας. Ανησυχούμε», είπε, «για αυτή την εξέλιξη που είναι αποσταθεροποιητική και συνδέεται με την συσσώρευση ελλειμμάτων στις ΗΠΑ», είπε ο Γάλλος υπουργός.

O αρμόδιος για νομισματικές υποθέσεις επίτροπος, Χοακίν Αλμούνια, εξέφρασε την ικανοποίηση του για τη στήριξη του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών, Τζον Σνόου, στο «ισχυρό δολάριο», τόνισε όμως ότι, εκτός από λόγια απαιτείται και η λήψη μέτρων από τις ΗΠΑ.


Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2004 - 09:42 (Ώρα Λονδίνου)

Προς διετή παράταση

Σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών, Γιώργου Αλογοσκoύφη στις Βρυξέλλες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δώσει διετή προθεσμία για να μειώσει το έλλειμμα κάτω από το όριο του Συμφώνου Σταθερότητας.

Ο υπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για την εξέλιξη, σημείωσε όμως ταυτόχρονα ότι προς το παρόν παραμένει ασαφές βάσει ποιου άρθρου της Συνθήκης για την ΕΕ θα δοθεί η παράταση.

Η κυβέρνηση πάντως προκρίνει το άρθρο 115, το οποίο δεν συνεπάγεται ισχυρές δεσμεύσεις των κρατών-μελών. Ο κ. Αλογοσκούφης υπογράμμισε ότι η Ελλάδα θα πράξει ότι είναι δυνατόν για να πετύχει τη δημοσιονομική σταθερότητα, ενώ εμφανίστηκε ικανοποιημένος από τη διαπίστωση που θα υπάρχει στο ανακοινωθέν που θα υιοθετήσει το ΕΚΟΦΙΝ και η οποία θα αναφέρει ότι η συνεργασία των ελληνικών και των κοινοτικών υπηρεσιών είναι πλέον ιδιαίτερα ικανοποιητική.

«Καλή συνεργασία»

Την καλή συνεργασία που υπάρχει ανάμεσα στις ελληνικές αρχές και τις κοινοτικές υπηρεσίες, σε ό,τι αφορά τη δημοσιονομική κατάσταση στην Ελλάδα, υπογράμμισε ο αρμόδιος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, επίτροπος Χοακίν Αλμούνια, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα, μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup.

Ο κ. Αλμούνια σημείωσε ότι τα στατιστικά στοιχεία της Ελλάδας απασχόλησαν την Eυρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία για αρκετό καιρό, αλλά τελικά με την καλή συνεργασία της ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας και της ελληνικής κυβέρνησης, όπως είπε, υπάρχει τώρα μια πιο ξεκάθαρη εικόνα.

Ο κ. Αλμούνια ανέφερε ότι τα στοιχεία δείχνουν ότι το έλλειμμα της Ελλάδας ήταν πάνω από 3% σε όλη την περίοδο 1997-2003, σημειώνοντας όμως παράλληλα ότι με βάση τη μεθοδολογία που ίσχυε την περίοδο εκείνη η ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ ήταν σωστή και ότι η απόφαση αυτή δεν τίθεται υπό αμφισβήτηση.


Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2004 - 09:55 (Ώρα Λονδίνου)

Χαμηλά ο πληθωρισμός

«Παρά την ιλιγγιώδη αύξηση των διεθνών τιμών του πετρελαίου και τις γνωστές προβλέψεις για ολυμπιακή ακρίβεια και κύμα ανατιμήσεων, επιτύχαμε να ελέγξουμε και να συγκρατήσουμε τις συνέπειες στην αγορά και στις τιμές», δήλωσε την Τρίτη ο υπουργός Ανάπτυξης, Δημήτρης Σιούφας.

Ο υπουργός, παραπέμποντας σε στοιχεία της τραπέζης της Ελλάδος και της εθνικής στατιστικής υπηρεσίας τόνισε ότι «ο πληθωρισμός της περιόδου Μαρτίου-Οκτωβρίου 2004 παραμένει στα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας τετραετίας».

Η συγκράτηση αυτή επιτεύχθηκε, είπε, παρά την αρκετά σημαντικότερη επίπτωση των τιμών των καυσίμων στον πληθωρισμό, η οποία κυμαινόταν μεταξύ 0,44 μονάδων και 0,93 μονάδων, έναντι μείωσης, σε μερικές περιπτώσεις, της συμβολής τους κατά την αντίστοιχη περίοδο του 2003.

Απέδωσε, δε, τις ευνοϊκές αυτές εξελίξεις στη συνεργασία του υπουργείου Ανάπτυξης με όλους τους φορείς της αγοράς, οι οποίοι έδειξαν υπευθυνότητα και αυτοσυγκράτηση, στην απαρέγκλιτη τήρηση των νόμων, τους συνεχείς ελέγχους και την επιτροπή ανταγωνισμού.

Ο κ. Σιούφας απέδωσε τη διατήρηση του σκληρού πυρήνα του πληθωρισμού σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με τις άλλες χώρες της Ε.Ε. στις μακροχρόνιες αγκυλώσεις του εγχώριου συστήματος παραγωγής, διακίνησης και εμπορίας αγαθών και υπηρεσιών.

«Για να σπάσουμε το απόστημα αυτό προωθούμε την απελευθέρωση των αγορών ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου και την ενίσχυση του ανταγωνισμού. Είμαστε απόλυτα προσανατολισμένοι στο στόχο αυτό», τόνισε σχετικά.

Τέλος, είπε ότι «η πολιτεία και οι υπηρεσίες της είναι παρούσες για αυστηρούς και συστηματικούς ελέγχους, ενώ με την αναβάθμιση της επιτροπής ανταγωνισμού, την ενεργοποίηση της γενικής γραμματείας καταναλωτή και με σειρά άλλων δράσεων και πρωτοβουλιών καταβάλλεται προσπάθεια για ομαλή λειτουργία της αγοράς και προστασία του καταναλωτή».

Η επιτροπή ανταγωνισμού απασχόλησε την συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής, που έγινε υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή.


Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2004 - 09:20 (Ώρα Λονδίνου)

Τίποτε οριστικό

Η τελική απόφαση για το τι θα πράξει η Κυπριακή Δημοκρατία στις 17 Δεκεμβρίου, στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ, πρέπει να ληφθεί από τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο σε συνεργασία με την πολιτική ηγεσία και σε συνεννόηση και συνεργασία με την Ελλάδα.

Αυτό τόνισε ο πρόεδρος της κυπριακής βουλής και γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ, Δημήτρης Χριστόφιας, προσθέτοντας ότι η απόφαση πρέπει να ληφθεί την κατάλληλη στιγμή και αφού συνεκτιμηθούν όλα τα δεδομένα.

Μιλώντας σε αντικατοχική εκδήλωση στο οδόφραγμα του Ορφέα στη Λευκωσία, ο κ. Χριστόφιας, είπε επίσης ότι το ΑΚΕΛ υποστηρίζει την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση νοουμένου ότι η Τουρκία θα προσαρμοστεί στα δεδομένα, τις απαιτήσεις και τις αξίες της ενωμένης Ευρώπης.

»Μια ευρωπαϊκή Τουρκία θα είναι προς όφελος και της Κύπρου και του λαού της, ελληνοκυπρίων και τουρκοκυπρίων.

»Ως εκ τούτου, με ομογνωμία ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις, με σύνεση και αποφασιστικότητα θα δώσουμε την μάχη για την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία προκειμένου αυτή να προχωρήσει στην ενταξιακή της πορεία», τόνισε και επικρότησε την πρόταση του προέδρου της Κύπρου, Τάσσου Παπαδόπουλου, προς την τουρκική κυβέρνηση για απευθείας διάλογο.

Προβλήματα στη συμμετοχή της Κύπρου

Εξάλλου, ο υπουργός Αμύνης της Κύπρου, Κ. Μαυρονικόλας, αποκάλυψε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία «αποβλήθηκε» από την τελευταία σύνοδο των υπουργών Αμύνης της ΕΕ για την ΚΕΠΠΑ, από την Ολλανδική προεδρία.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στην επιτροπή οικονομικών της Βουλής για τον προϋπολογισμό του υπουργείου στο οποίο προΐσταται, ο κ. Μαυρονικόλας κλήθηκε να σχολιάσει πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες, τα τελευταία χρόνια, μετά από ενστάσεις που εγείρει παρασκηνιακά η Τουρκία ανακόπτεται η συμμετοχή της Κύπρου σε διάφορα βήματα.

Τότε ανέφερε ότι κατά τη τελευταία σύνοδο των υπουργών Αμύνης της ΕΕ για την ΚΕΠΠΑ η ολλανδική προεδρία «έβγαλε κακήν - κακώς έξω από την αίθουσα» την κυπριακή αντιπροσωπεία. Είπε, ότι η σύνοδος των υπουργών Αμύνης ήταν άτυπη αλλά πρόσθεσε ότι εάν η στάση αυτή μεταφερθεί σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών «θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα».

Είπε επίσης η ολλανδική προεδρία είχε το δικαίωμα να κάμει χρήση του σχετικού κανονισμού, προσθέτοντας ωστόσο ότι είναι η πρώτη φορά που εφαρμόστηκε.

Ο υπουργός σημείωσε ότι για να λυθεί το πρόβλημα που προκαλεί η Τουρκία θα πρέπει να ληφθεί απόφαση για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ ή απόφαση για ένταξη στο Συνεταιρισμό για την ειρήνη, ή να προχωρήσει η Κύπρος σε συμφωνία ασφάλειας με το ΝΑΤΟ.

Τέλος, σημείωσε ότι σε όλες τις περιπτώσεις η Τουρκία έχει το δικαίωμα άσκησης βέτο και εξήγησε ότι απαιτείται ομοφωνία στη λήψη απόφασης αποδοχής της ένταξης της Κύπρου. Το θέμα αυτό τυγχάνει χειρισμών από το υπουργείο Εξωτερικών.


Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2004 - 09:02 (Ώρα Λονδίνου)

Παπαληγούρας για διαφάνεια

Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να καταπολεμήσει στην πράξη τη διαφθορά «αντί να την ξορκίζει λεκτικά», τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Αναστάσης Παπαληγούρας σε ομιλία του το βράδυ της Δευτέρας.

Μιλώντας σε εκδήλωση για το πρόβλημα της διαφθοράς και την αντιμετώπισή του, στη Θεσσαλονίκη, ο υπουργός είπε ότι «η καταπολέμηση της διαφθοράς αποτελεί στόχο στον οποίο έχει δεσμευθεί κατ' απόλυτη προτεραιότητα η σημερινή κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός» και χαρακτήρισε τη διαφθορά «εθνική γάγγραινα».

Επίσης, χαρακτήρισε ιδιαίτερα ευοίωνο το γεγονός ότι «η ελληνική κοινωνία, ανεξαρτήτως κομματικών προτιμήσεων, δείχνει να έχει συνειδητοποιήσει πλήρως την διάσταση του φαινομένου».

Υπογράμμισε ακόμα πως η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη «να χαράξει έναν μονόδρομο εξυγίανσης που να μην εξαντλείται στις κομματικές σκοπιμότητες και τη συγκυρία».

Στην κατεύθυνση αυτή, σχεδιάζει να διαμορφώσει ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο για τη θωράκιση του πολιτικού κόσμου και του δημόσιου βίου καθώς επίσης και «να θέσει οριστικά τέλος στο καθεστώς της ηθικής χαλαρότητας, της διαπλεκόμενης ασυδοσίας, της προκλητικής ατιμωρησίας που έφθασε να διαβρώσει αυτή την κοινωνική μας αντίληψη και νοοτροπία».

Βάλλοντας εμμέσως κατά των προηγούμενων κυβερνήσεων, του ΠΑΣΟΚ, είπε ακόμη ότι τα τελευταία χρόνια η χώρα εκσυγχρονιζόμενη έτεινε να καταστεί «ένα απέραντο διαφθορείο», η νοοτροπία του εύκολου κέρδους και της ήσσονος προσπάθειας, η θεσμοποίηση της μίζας και η ηθική χαλαρότητα, δημιούργησαν πρόσφορο έδαφος για ν' αναπτυχθεί η διαφθορά «ως άλλη Λερναία Ύδρα» και τόνισε πως «η κατάσταση δεν πήγαινε άλλο».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, εντόπισε τις ρίζες της διαφθοράς στην ανάδειξη «μιας πανίσχυρης και εξωθεσμικής ομάδας πίεσης, που έφθασε να ελέγχει τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και φιλοδοξούσε να ελέγχει τη θεσμική εξουσία και τις εξελίξεις διαπλέκοντας την επιρροή των ΜΜΕ με τα κρατικοδίαιτα συμφέροντα».

Έκανε λόγο για «θεσμοποίηση» της διαπλοκής ως υποχρεωτικού μέσου άσκησης επιχειρηματικής δραστηριότητας και υποστήριξε πως η διαφθορά είχε κάνει «φωλιά» της ολόκληρο το φάσμα της δημόσιας διοίκησης.

«Σε μια εποχή που όλοι προωθούν τις ιδιωτικοποιήσεις, οι κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων κατάφεραν να ιδιωτικοποιήσουν τη διαφθορά», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Με αφορμή, μάλιστα, την κατάργηση του «μαθηματικού τύπου» ο υπουργός Δικαιοσύνης εξήγγειλε και άλλες νομοθετικές ρυθμίσεις με τις οποίες «καταργούνται οι κερκόπορτες της διάβρωσης».

Την εκδήλωση «Το πρόβλημα της διαφθοράς και η αντιμετώπισή του» οργάνωσε το παράρτημα Θεσσαλονίκης της «Διεθνούς Διαφάνειας Ελλάδας».


Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2004 - 16:20 (Ώρα Λονδίνου)

Nέα μουσική προσπάθεια για την Αφρική

Ο Μπόμπ Γκέλντοφ δηλώνει ότι ο καινούριος του δίσκος του οποίου τα έσοδα θα διατεθούν για την οικονομική ενίσχυση των χωρών Αφρικής, έχει αποτελέσει το έναυσμα για μια συλλογική προσπάθεια στην οποία θα συμμετάσχει πληθώρα καλλιτεχνών.

H επανέκδοση του τραγουδιού του 1984 «Το ξέρουν ότι είναι Χριστούγεννα; » (Do they know its Christmas?) έχει την υποστήριξη περίπου 40 επώνυμων μουσικων.

Ο Γουίλ Γιάνγκ, η Τζαμέλια και η Τζος Στόουν είναι μερικοί από τους καλλιτέχνες που θα συμμετάσχουν την Κυριακή σε ηχογραφήσεις στο στούντιο Air του βόρειου Λονδίνου.

Ο Ντάνιελ Μπέντιγκφιλντ, οι Μπάστιντ, η Κέιτι Μελούα, η Μπέβερλι Νάιτ και η Ρέιτσελ Στίβενς είναι μερικοί από τους καλλιτέχνες που θα δανείσουν τις φωνές τους για την δημιουργία του τραγουδιού «Ταΐστε τον κόσμο» (Feed the world).

Η Μαντόνα είναι μεταξύ των καλλιτεχνών που υποστηρίζουν την προσπάθεια του Γκέλντοφ

Ο Γκέλντοφ δήλωσε στο BBC ότι η νέα ηχογράφηση όλων αυτών των τραγουδιών του έχει ξυπνήσει πολλές μνήμες.

«Νιώθω ότι ξαναζώ ένα ωραίο πρωινό σαν αυτό που έζησα πριν από 20 χρόνια, πριν το τραγούδι μου γίνει επιτυχία, τότε που δεν μπορούσα να προβλέψω την επιτυχία που θα είχα».

«Μακάρι η επανέκδοση αυτή να αγκαλιαστεί πάλι από το κοινό - σήμερα όμως υπάρχουν σημαντικές διαφορές το κοινό λειτουργεί πιο συνειδητά και είναι πολύ πιο αυστηρό».

Ο Μιτζ Ούρ, ο οποίος συμμετείχε στην αρχική ηχογράφηση, είπε στο BBC ότι παρ όλη την προηγούμενη επιτυχία που είχε ο δίσκος, υπάρχει ακόμα πολύ μεγάλη ανάγκη να συνεχιστεί η οικονομική ενίσχυση των χωρών της Αφρικής.

«Είτε πρόκειται την μάστιγα του AIDS, είτε για την έλλειψη τροφής, είτε ακόμα και για τα χρέη που αντιμετωπίζουν οι χώρες του τρίτου κόσμου, το συμπέρασμα είναι το ίδιο, δεν τους παρέχεται οικονομικά καμία υποστήριξη».

Η ομάδα των καλλιτεχνών που πήρε μέρος στην ηχογράφηση της φετινής επανέκδοσης του τραγουδιού ονομάστηκε «Μπάντ Έιντ 20» (Band Aid 20), προς χάριν της 20ης επετείου από την πρώτη του ηχογράφηση.

Ο δίσκος που αναμένεται να κάνει θραύση τα Χριστούγεννα θα κοστίζει 3,99 λίρες και τα τραγούδια θα διατίθενται και στο διαδίκτυο.

Οι πωλήσεις αναμένεται να φτάσουν τα 500,000 αντίτυπα από την πρώτη κιόλας εβδομάδα της κυκλοφορίας του δίσκου.

Ο φιλανθρωπικός οργανισμός «Ταμείο Μπαντ Έιντ» (Band Aid Trust) έχει διαθέσει από το 1985 περισσότερα από 144 εκατομμύρια δολάρια για την σίτιση των χωρών της Αφρικής και τον ερχόμενο μήνα αναμένεται και η έκδοση ενός DVD.


Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2004 - 08:54 (Ώρα Λονδίνου)

Οικονομία και εθνικά θέματα

Ορισμένα από τα πρωτοσέλιδα

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ:Οικόπεδο σε 33.990 στρέμματα. Βόρεια Ελλάδα: Εντάσσονται στο σχέδιο πόλης 92 περιοχές.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης):Νίκη - σταθμός κατά του καρκίνου. Ζωή σε καρκινοπαθείς ακόμη και σε προχωρημένο στάδιο. Όλες οι προϋποθέσεις για τη συμμετοχή ασθενών στο ερευνητικό πρόγραμμα.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος):Απασχόληση 9.000 γυναικών στο Δημόσιο. Δραστικά μέτρα με στόχο την ισότητα ανδρών - γυναικών ανακοίνωσαν Παυλόπουλος-Ανδρεουλάκος.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ:Ακριβές τιμές στα σουπερμάρκετ. Γκάλοπ της ALCO σε Αττική - Θεσσαλονίκη για την "Απογευματινή".

Η ΑΠΟΦΑΣΗ:Σοφοκλέους. Ολοταχώς προς τις 2.800 με 20 μετοχές -ατμομηχανές. Αισιοδοξία για την πορεία του Χρηματιστηρίου.

Η ΑΥΓΗ:Πρωταθλητές οι δήμοι στις φωτογραφικές προσλήψεις. Η Έκθεση του ΑΣΕΠ για το 2003.

ΑΥΡΙΑΝΗ:Εκλογικός συναγερμός στα κόμματα. Οι εξελίξεις στα εθνικά θέματα προκαλούν ραγδαίες πολιτικές αναταράξεις.

ΤΟ ΒΗΜΑ:Ρεζίλι στις Βρυξέλλες. Αμφισβητούν την ένταξή μας στο ευρώ. Έκθεση-κόλαφος της Eurostat μετά το φιάσκο της απογραφής.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ:Επετηρίδα επιλαχόντων δημιουργεί το ΑΣΕΠ. Για επιτάχυνση των προσλήψεων στο Δημόσιο.

ΕΘΝΟΣ:Αλαλούμ επί 4 μέσα σε 48 ώρες. Πρωτοφανής ασυνεννοησία με κόντρες και "καρφιά".

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Από την Μασσαλία ο πρόεδρος της Ε' Γαλλικής Δημοκρατίας έκανε περίεργους χαρακτηρισμούς για τους Τούρκους και ερωτάται: Μεσιέ Πρεζιντάντ...Πουρκουά οι Τούρκοι είναι Βυζαντινοί;

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ:Μαραθώνιος για τις ευθύνες της Τουρκίας. Από τον υπουργό Εξωτερικών Πέτρο Μολυβιάτη με φόντο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 17ης Δεκεμβρίου.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ:Δημόσιο: Πού γίνονται τώρα προσλήψεις. Πώς θα γίνουν οι μονιμοποιήσεις των συμβασιούχων.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ:Φωτιές για τον Νίκο. Καζάνι που βράζει το εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ- Πολλοί βλέπουν πρόβλημα.

ΕΞΠΡΕΣ: "Δέσμιος του χρέους. Ο Προϋπολογισμός του 2005 ανακοινώνεται την Πέμπτη".

ΕΣΤΙΑ:Συνεχίζεται η πολιτική Σημίτη; Καμία διαφοροποίησης του κρατικού προϋπολογισμού.

ESPRESSO:Καθηγήτρια θύμα σεξουαλικής επίθεσης από δύο μαθητές. Αποβλήθηκε όλη η τάξη. Απίστευτο περιστατικό μέσα στην αίθουσα.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Άνοιξαν ρωγμές σε τρία μέτωπα της οικονομίας. Ανησυχητικά μηνύματα εκπέμπουν η Στατιστική Υπηρεσία και η αγορά".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ:"Δεν πάω για εκλογές". Διαμηνύει ο Κ. Καραμανλής στους υπουργούς-Όνομα Προέδρου τον Ιανουάριο.

ΚΕΡΔΟΣ: "Μαύρα σύννεφα στην οικονομία. Ανησυχητικές διαστάσεις από την επιδείνωση των μεγεθών ανάπτυξης".

Ο ΛΟΓΟΣ:ΣΥΝ-διεργασίες για τον επόμενο πρόεδρο. Εντείνεται η φημολογία για τον Νίκο Κωνσταντόπουλο.

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Δεν αμφισβητείται η ένταξη στην ΟΝΕ. Ανοιχτό το θέμα των χρηματοδοτήσεων από το Ταμείο Συνοχής".

ΤΑ ΝΕΑ:Δεν θα παίξουν παιχνίδια σε βάρος μας. Σκληρός ο Γιώργος για την προεδρολογία.

Η ΝΙΚΗ:Το ΠΑΣΟΚ δεν ψηφίζει Κωνσταντόπουλο. "Λαγός" στην κούρσα για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Αντιδρούν και ανδρεϊκοί και σημιτικοί.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ:Νέος πιλότος της αντίδρασης. "Πρόγραμμα της Χάγης". Ο "Ρ" συνεχίζει τις αποκαλύψεις για το τι πραγματικά αποφασίστηκε στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 4-5 Νοέμβρη.

TRAFFIC NEWS: Μεγάλη δικαστική κόντρα για το στοίχημα. Μήνυσε τον ΟΠΑΠ γιατί δεν του πληρώνει 1,5 δισ που κέρδισε.

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ:Προχωρεί η δική μας περιφέρεια. Στο α΄εξάμηνο (Απρίλιος-Σεπτέμβριος 2004) της διακυβέρνησης.

Η ΧΩΡΑ:8.561 νέες προσλήψεις σε υπουργεία, νοσοκομεία, υπηρεσίες. Ποιοι είναι οι όροι, οι προϋποθέσεις και οι ημερομηνίες υποβολής δικαιολογητικών.

City Press:Διπλή υποχώρηση από Αθήνα, Λευκωσία.

Μetro:Πρόγραμμα φθηνής στέγης για φοιτητές. Μόλις 30 ευρώ τον μήνα θα είναι το κόστος για τους δικαιούχους.

Ελληνική Οικονομία - Ευρωστατ

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ επισημαίνει ότι "διορία δύο ετών προκειμένου το έλλειμμα του ελληνικού Δημοσίου να περιοριστεί στο όριο του 3% που προβλέπει η Συνθήκη του Μάαστριχ θα ζητήσει σήμερα από το Συμβούλιο Υπουργών Οικονομίας (ΕΚΟΦΙΝ) ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Αλογοσκούφης".

ΤΟ ΒΗΜΑ γράφει ότι " δυσμενέστατες καθίστανται πλέον οι επιπτώσεις της δημοσιονομικής απογραφής που επιχείρησε η κυβέρνηση για το κύρος της χώρας. Χθες το βράδυ στις Βρυξέλλες, όπου συνεδρίαζαν οι υπουργοί των χωρών της ευρωζώνης, ο επίτροπος κ. Χοακίν Αλμούνια παρουσίασε έκθεση της Eurostat με την οποία αμφισβητούνται και τα δεδομένα όπου στηρίχθηκε η ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ".

H ESPRESSO αναφέρει ότι "δύσκολες ώρες περνά στις Βρυξέλλες η ελληνική οικονομία, καθώς τόσο χθες στο Eurogroup όσο και σήμερα στο ECOFIN η χώρα μας δέχεται σκληρές επικρίσεις από τους Ευρωπαίους εταίρους για τη μεγάλη αναθεώρηση των δημοσιονομικών μεγεθών της".

Ελληνοτουρκικές σχέσεις-Περιοδεία Μολυβιάτη

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ γράφει ότι "ο ΥΠΕΞ ξεκινά από το Παρίσι, τη Χάγη και το Λουξεμβούργο, όπου εκφράζονται και οι πιο σοβαροί προβληματισμοί για την προσέγγιση της ΕΕ με την Τουρκία. Για λόγους διαπραγματευτικούς κρατά κλειστά τα χαρτιά της η Αθήνα. Διαμηνύει ωστόσο, ότι θα κρίνει αυστηρά την Τουρκία με την έναρξη των διαπραγματεύσεων. Δεν θα είναι ανεκτή ούτε μία παραβίαση από την Ευρωπαϊκή Τουρκία λέει ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ. Έντονη κινητικότητα θα αναπτύξει και η Άγκυρα τις επόμενες ημέρες. Παίζει ο Ερντογάν με τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης. Εκκωφαντική σιωπή από τον αρμόδιο επίτροπο Γκ. Φερχόιγκεν".

Η City Press σημειώνει ότι "ο Καραμανλής λέει πλέον "ναι" στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία ανεξάρτητα από την προγραμματισμένη από την Άγκυρα κλιμάκωση των προκλήσεων στο Αιγαίο. Ο Παπαδόπουλος αφήνει να εννοηθεί ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν θα ασκήσει βέτο, παρά το γεγονός ότι η Τουρκία αρνείται να την αναγνωρίσει. Η υποχώρηση Αθήνας και Λευκωσίας στο ζήτημα της ευρωπαϊκής στρατηγικής της Τουρκίας δεν λύνει το πρόβλημα, αντίθετα ανοίγει την όρεξη σε Ουάσιγκτον και Άγκυρα".

Η ΕΣΤΙΑ αναφέρει ότι "ο Τούρκος πρωθυπουργός συνέδεσε για πρώτη φορά τον ορισμό ημερομηνίας ενάρξεως των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση με την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης".

Ελλάδα-ΠΓΔΜ

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ σημειώνει ότι "απομακρύνεται η προοπτική επίλυσης του προβλήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, λόγω της ακαμψίας της σκοπιανής πλευράς που αναμένεται να επιταθεί μετά την πολιτική κρίση που ξέσπασε χθες".

Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ σε σχόλιό της εκτιμά ότι "συνεχίζεται ο εμπαιγμός της ελληνικής ομογένειας των ΗΠΑ, από την αμερικανική κυβέρνηση στο θέμα της αναγνώρισης της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας με το όνομα "Δημοκρατία της Μακεδονίας". Αυτή τη φορά ο εμπαιγμός έγινε σε υψηλότερο επίπεδο, κατά την επίσκεψη του αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Δημητρίου μαζί με αντιπροσωπεία ηγετικών παραγόντων της ομογένειας, στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, όπου συναντήθηκαν με τον υπουργό Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ και τον υφυπουργό Μαρκ Γκρόσμαν, ο οποίος επί πολλά χρόνια χειρίζεται τα ελληνικά θέματα και υποτίθεται ότι τα γνωρίζει καλά".

Εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας

Ο ΛΟΓΟΣ γράφει ότι "εντείνεται η φημολογία περί υποστήριξης της υποψηφιότητας του Νίκου Κωνσταντόπουλου για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας από το κυβερνών κόμμα. Παρά το γεγονός ότι ο κ. Κωνσταντόπουλος επανέλαβε χθες -στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ALPHA- ότι δεν υπάρχει οποιουδήποτε είδους "συμφωνία" ως προς το πρόσωπό του , ούτε "παρασκηνιακές επαφές" τάχθηκε για μία ακόμη φορά υπέρ της εκλογής Προέδρου από την Αριστερά, θέση στην οποία "έσπευσαν" να συμφωνήσουν χθες στελέχη της Νέας Δημοκρατίας".

Η ΝΙΚΗ αναφέρει ότι "παρά την υπερπροβολή που έχει εξασφαλίσει από τα ΜΜΕ, ιδιαίτερα μετά την προχθεσινή παρουσία στην εκδήλωση της ΟΝΝΕΔ για το Πολυτεχνείο, η υποψηφιότητα του Νίκου Κωνσταντόπουλου για την Προεδρία της Δημοκρατίας θεωρείται ήδη "καμένη" δεδομένου ότι ακόμη και εάν προκρίνεται όντως από την ηγεσία της ΝΔ είναι βέβαιο ότι απορρίπτεται απότο μεγαλύτερο τμήμα του ΠΑΣΟΚ".

Σύμφωνα με την ΑΥΡΙΑΝΗ "πυκώνουν οι ενδείξεις ότι η Χώρα βαδίζει ολοταχώς σε πρόωρες εκλογές. Παρά τις συνεχείς αναφορές στην ανάγκη να επικρατήσει συναινετικό κλίμα εν όψει της προεδρικής εκλογής, οι εξελίξεις στα εθνικά θέματα και η κατάσταση της Οικονομίας έχουν θέσει σε συναγερμό τα κομματικά επιτελεία".

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2004 - 07:24 (Ώρα Λονδίνου)

Eξαπλώνονται οι συγκρούσεις στο Ιράκ

Πληροφορίες από το Ιράκ κάνουν λόγο για βαριές απώλειες ορισμένων μονάδων πεζοναυτών στη Φαλούτζα

Στο Ιράκ οι αμερικανικές δυνάμεις εξακολουθούν να συναντούν αντίσταση στα νότια προάστια της πόλης Φαλούτζα, όπου εμπλέκονται σε οδομαχίες με αντάρτες.

Η περιοχή δέχεται σφυροκόπημα από αεροσκάφη και βαρέα πυροβόλα των Ηνωμένων Πολιτειών και τα αμερικανικά στρατεύματα πραγματοποιούν έρευνες από σπίτι σε σπίτι.

Πληροφορίες κάνουν λόγο για βαριές απώλειες ορισμένων μονάδων πεζοναυτών, ενώ στρατιωτικοί αξιωματούχοι εκτιμούν ότι οι μάχες μπορεί να διαρκέσουν περισσότερες ημέρες. Ανταποκριτής του BBC, που συνοδεύει τους Αμερικανούς και υπόκειται σε στρατιωτική λογοκρισία, μεταδίδει ότι η σουνιτική πόλη έχει σημαντικές ζημιές.

Εξαπλώθηκαν οι συγκρούσεις

Οι συγκρούσεις έχουν εξαπλωθεί σε όλη την περιοχή του σουνιτικού τριγώνου και όπως μεταδίδουν τα ειδησεογραφικά πρακτορεία, μόνο στο τελευταίο 24ωρο, 50 άτομα έχασαν τη ζωή τους σε επιθέσεις με στόχο αμερικανικά στρατεύματα, Ιρακινούς εθνοφρουρούς και αστυνομικούς.

Τουλάχιστον πέντε βομβιστικές επιθέσεις καμικάζι σημειώθηκαν στα βόρεια και δυτικά της Βαγδάτης. Τρεις από αυτές ήταν συντονισμένες ενέργειες και σημειώθηκαν στην περιοχή μεταξύ της Φαλούτζα και της Ραμάντι, την πόλη όπου χθες εισέβαλαν δύο τάγματα πεζοναυτών.

Το Γαλλικό Πρακτορείο μεταδίδει ότι υπάρχουν τουλάχιστον 20 νεκροί στη Ραμάντι και τη Μπακούμπα. Η πόλη Μπακούμπα δέχτηκε επιθέσεις αμερικανικών αεροσκαφών.

Το πρακτορείο Ασοσιέιτεντ Πρες μεταδίδει ότι οι αμερικανικές δυνάμεις συνέλαβαν στη Βαγδάτη τον Νασέρ Αγιάεφ, υψηλόβαθμο μέλος του σουνιτικού Ισλαμικού Κόμματος, που αντιτίθεται στην αμερικανική επιχείρηση στη Φαλούτζα. Ο Αγιάεφ ήταν μέλος του προσωρινού ιρακινού Εθνικού Συμβουλίου και της αντιπροσωπείας που επιχείρησε χωρίς επιτυχία να διαπραγματευτεί την ειρηνική έξοδο των ανταρτών από τη Φαλούτζα.

Έρευνα για εγκλήματα πολέμου

Ο αμερικανικός Στρατός άρχισε έρευνα για την ενδεχόμενη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου, μετά από καταγγελίες ότι ένας Αμερικανός πεζοναύτης σκότωσε εν ψυχρώ - μπροστά στις κάμερες τηλεοπτικού συνεργείου - έναν άοπλο που κειτόταν τραυματισμένος μέσα σε τέμενος.

To βίντεο δείχνει να πυροβολείται Ιρακινός που έχει τραυματιστεί

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του αμερικανικού δικτύου NBC, δημοσιογράφος που ακολουθούσε διμοιρία πεζοναυτών περιγράφει με στιγμιότυπα την είσοδο τους στο κτίριο.

Στη συνέχεια οι εικόνες του ρεπορτάζ έχουν καλυφθεί αλλά ένας από τους πεζοναύτες πυροβόλησε στο κεφάλι έναν άνδρα που ακόμα ανέπνεε. Ο εν λόγω στρατιώτης ετέθη σε διαθεσιμότητα όσο διαρκεί η ανάκριση του συμβάντος.


Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2004 - 08:10 (Ώρα Λονδίνου)

Κυρώσεις κατά της Ακτής Ελεφαντοστού

Αεροσκάφη των κυβερνητικών δυνάμεων βομβάρδισαν πριν 10 μέρες θέσεις ανταρτών

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των υιοθέτησε ομόφωνα την πρόταση της Γαλλίας για εμπάργκο όπλων, που θα ισχύσει μέχρι το τέλος του 2005.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας έδωσε ταυτόχρονα προθεσμία ενός μήνα στις αντιμαχόμενες πλευρές για να προχωρήσουν σε ειρηνευτικό διάλογο, απειλώντας στην αντίθετη περίπτωση με νέες διεθνείς κυρώσεις.

Ο πρόεδρος της χώρας, Λορέν Γκμπάγκμπο, κατηγορεί τη Γαλλία για υποστήριξη των ανταρτών στη χώρα της δυτικής Αφρικής. Ο πρεσβευτής της Ακτής Ελεφαντοστού στα Ηνωμένα Έθνη δήλωσε στο ΒΒC ότι η χώρα του δεν είχε την ευκαιρία να υπερασπίσει τον εαυτό τους ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας και ότι το εμπάργκο θα ωφελήσει τους αντάρτες.

Εκπρόσωπος των ανταρτών που ονομάζονται τώρα «Νέες Δυνάμεις» και ελέγχουν τα βόρεια της διαιρημένης χώρας, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας. Ο ίδιος είπε ότι το εμπάργκο έπρεπε να είχε επιβληθεί ήδη το 2003, μετά την υπογραφή της ειρηνευτικής συμφωνίας.

Ο εμφύλιος στην Ακτή Ελεφαντοστού ξέσπασε εκ νέου πριν 10 ημέρες, μετά τις αεροπορικές επιθέσεις των κυβερνητικών δυνάμεων εναντίον των ανταρτών.


Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2004 - 05:11 (Ώρα Λονδίνου)

Πάουελ και «στατιστικό σκάνδαλο»

Διπλωμάτες ευρωπαϊκών χωρών επαινούν και εξαίρουν την προσφορά, το χιούμορ και την ευγένεια του Κόλιν Πάουελ, την ίδια ώρα όμως εκφράζουν απογοήτευση για το γεγονός ότι δεν είχε ποτέ τη δύναμη και την υποστήριξη από το Λευκό Οίκο, να προωθήσει μία πολύπλευρη πολιτική, γράφει η Ιντερνάσιοναλ Χέραλντ Τρίμπιουν (Ιnternational Herald Tribune).

Η ελβετική εφημερίδα Νόιε Τσίρχερ Τσάιτουγκ (Neue Zuercher Zeitung) υπενθυμίζει ότι η πιο δύσκολη στιγμή για τον Κόλιν Πάουελ ήταν η εμφάνισή του στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, από το οποίο επικαλούμενος την ύπαρξη χημικών και βιολογικών όπλων- είχε ζητήσει ένα δεύτερο ψήφισμα για τον πόλεμο κατά του Ιράκ. Η εφημερίδα εκτιμά ότι είναι νωρίς ακόμη για να ειπωθεί με σιγουριά ότι η παραίτηση Πάουελ σηματοδοτεί την αλλαγή της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής.

«O Πάουελ ήταν η ελπίδα των Ευρωπαίων», γράφει η αυστριακή εφημερίδα Στάνταρντ (der Standard), που διερωτάται ποιος ή ποια θα τον διαδεχθεί:

«Ποιος θα διαδεχθεί τον Κόλιν Πάουελ; Η Κοντολίζα Ραϊς θα προτιμούσε το υπουργείο Άμυνας, το οποίο έχει ασύγκριτα περισσότερες εξουσίες. Ο Τζον Ντάνφορθ, πρεσβευτής των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη, θεωρείται υπερσυντηρητικός. Όλοι έχουν το ελεύθερο να κάνουν ότι θέλουν. Ο Κόλιν Πάουελ δεν έχει έτσι κι αλλιώς τίποτε να κληροδοτήσει», γράφει η εφημερίδα της Βιέννης.

«Θα λείψει στην Ευρώπη ο Πάουελ», γράφει σχολιαστής της εφημερίδας του Βερολίνου Τάγκεσπιγκελ (der Tagesspiegel).

« Υπάρχει ένα κομμάτι τραγωδίας στην παραίτηση του Κόλιν Πάουελ. Τώρα που τα γεράκια έχουν απολέσει γόητρο εξ αιτίας του φιάσκο στο Ιράκ, ο υπουργός Εξωτερικών εγκαταλείπει τη σκηνή. Τώρα που στη μέση Ανατολή επιτέλους ανοίγονται νέες διπλωματικές δυνατότητες, δεν συμμετέχει. Θα μας λείψει και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού», γράφει ο σχολιαστής της εφημερίδας του Βερολίνου.

Ελλάδα και Ευρώ

Η γερμανική Ζίντντοϊτσε Τσάιτουγκ (Sueddeutsche Zeitung) γράφει σε σχέση με την ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ ότι η ΕΕ επίσημα διαπίστωσε πως η Αθήνα παρουσίασε πλασματικούς αριθμούς. Η Κομισιόν όμως δεν βλέπει την αναγκαιότητα λήψης μέτρων για εξοβελισμό της Ελλάδας. Η εφημερίδα του Μονάχου αναφέρει δηλώσεις διπλωμάτη ο οποίος σημειώνει πως δεν θα πρέπει να τιμωρηθεί το πνεύμα συνεργασίας που επέδειξε η κυβέρνηση Καραμανλή, με τη βοήθεια της οποίας ήρθε στο φως το «στατιστικό σκάνδαλο».

Η ίδια εφημερίδα γράφει ότι πολιτικά σε μερικές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις προσφέρεται η περίπτωση της Ελλάδας για επιθέσεις εναντίον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας. Αναφέρει επίσης ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Χανς Άιχελ εξέφρασε την έντονη δυσφορία του για το γεγονός ότι την ίδια στιγμή που η Κομισιόν προωθεί την σκληρή τιμωρία της Γερμανίας εξ αιτίας παραβάσεων του Συμφώνου Σταθερότητας, η ελληνική στάση παραμένει ατιμώρητη.

«Η Ελλάδα εντάχθηκε στην ευρωζώνη με πλασματικούς αριθμούς», επιγράφεται δημοσίευμα μιας άλλης γερμανικής εφημερίδας, της Βελτ (die Welt), στο οποίο επίσης σημειώνεται ότι δεν αναμένονται κυρώσεις κατά της Αθήνας.


Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2004 - 07:24 (Ώρα Λονδίνου)

Eξαπλώνονται οι συγκρούσεις στο Ιράκ

Πληροφορίες από το Ιράκκάνουν λόγο για βαριές απώλειες ορισμένων μονάδων πεζοναυτών στη Φαλούτζα

Στο Ιράκ οι αμερικανικές δυνάμεις εξακολουθούν να συναντούν αντίσταση στα νότια προάστια της πόλης Φαλούτζα, όπου εμπλέκονται σε οδομαχίες με αντάρτες.

Η περιοχή δέχεται σφυροκόπημα από αεροσκάφη και βαρέα πυροβόλα των Ηνωμένων Πολιτειών και τα αμερικανικά στρατεύματα πραγματοποιούν έρευνες από σπίτι σε σπίτι.

Πληροφορίες κάνουν λόγο για βαριές απώλειες ορισμένων μονάδων πεζοναυτών, ενώ στρατιωτικοί αξιωματούχοι εκτιμούν ότι οι μάχες μπορεί να διαρκέσουν περισσότερες ημέρες. Ανταποκριτής του BBC, που συνοδεύει τους Αμερικανούς και υπόκειται σε στρατιωτική λογοκρισία, μεταδίδει ότι η σουνιτική πόλη έχει σημαντικές ζημιές.

Εξαπλώθηκαν οι συγκρούσεις

Οι συγκρούσεις έχουν εξαπλωθεί σε όλη την περιοχή του σουνιτικού τριγώνου και όπως μεταδίδουν τα ειδησεογραφικά πρακτορεία, μόνο στο τελευταίο 24ωρο, 50 άτομα έχασαν τη ζωή τους σε επιθέσεις με στόχο αμερικανικά στρατεύματα, Ιρακινούς εθνοφρουρούς και αστυνομικούς.

Τουλάχιστον πέντε βομβιστικές επιθέσεις καμικάζι σημειώθηκαν στα βόρεια και δυτικά της Βαγδάτης. Τρεις από αυτές ήταν συντονισμένες ενέργειες και σημειώθηκαν στην περιοχή μεταξύ της Φαλούτζα και της Ραμάντι, την πόλη όπου χθες εισέβαλαν δύο τάγματα πεζοναυτών.

Το Γαλλικό Πρακτορείο μεταδίδει ότι υπάρχουν τουλάχιστον 20 νεκροί στη Ραμάντι και τη Μπακούμπα. Η πόλη Μπακούμπα δέχτηκε επιθέσεις αμερικανικών αεροσκαφών.

Το πρακτορείο Ασοσιέιτεντ Πρες μεταδίδει ότι οι αμερικανικές δυνάμεις συνέλαβαν στη Βαγδάτη τον Νασέρ Αγιάεφ, υψηλόβαθμο μέλος του σουνιτικού Ισλαμικού Κόμματος, που αντιτίθεται στην αμερικανική επιχείρηση στη Φαλούτζα. Ο Αγιάεφ ήταν μέλος του προσωρινού ιρακινού Εθνικού Συμβουλίου και της αντιπροσωπείας που επιχείρησε χωρίς επιτυχία να διαπραγματευτεί την ειρηνική έξοδο των ανταρτών από τη Φαλούτζα.

Έρευνα για εγκλήματα πολέμου

Ο αμερικανικός Στρατός άρχισε έρευνα για την ενδεχόμενη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου, μετά από καταγγελίες ότι ένας Αμερικανός πεζοναύτης σκότωσε εν ψυχρώ - μπροστά στις κάμερες τηλεοπτικού συνεργείου - έναν άοπλο που κειτόταν τραυματισμένος μέσα σε τέμενος.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του αμερικανικού δικτύου NBC, δημοσιογράφος που ακολουθούσε διμοιρία πεζοναυτών περιγράφει με στιγμιότυπα την είσοδο τους στο κτίριο.

Στη συνέχεια οι εικόνες του ρεπορτάζ έχουν καλυφθεί αλλά ένας από τους πεζοναύτες πυροβόλησε στο κεφάλι έναν άνδρα που ακόμα ανέπνεε. Ο εν λόγω στρατιώτης ετέθη σε διαθεσιμότητα όσο διαρκεί η ανάκριση του συμβάντος.


Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2004 - 05:48 (Ώρα Λονδίνου)

Νέο σκηνικό στην ΠΓΔΜ

Του Ανταποκριτή της Ελληνικής Υπηρεσίας του ΒΒC στα Σκόπια, Νίκου Φραγκόπουλου

Σε ανύποπτη στιγμή η παραίτηση της κυβέρνησης στα Σκόπια

Ο 45χρονος τεχνοκράτης και εξωκομματικός παράγοντας Χάρι Κόστοβ, άντεξε μόλις έξι μήνες στο αξίωμα του πρωθυπουργού της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας.

Τη Δευτέρα γνωστοποίησε ξαφνικά την παραίτηση της κυβέρνησης του, σε μία χρονική στιγμή που κανείς δεν το περίμενε. Και τούτο διότι η ηγεσία της χώρας, μόλις πρόσφατα κατέγραψε στο ενεργητικό της δύο σημαντικές γι΄αυτήν επιτυχίες:

Την αναγνώριση του συνταγματικού ονόματος των Σκοπίων από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και την παταγώδη αποτυχία του δημοψηφίσματος που υποκίνησε η εθνικιστική σλαβομακεδονική αντιπολίτευση με σκοπό να εμποδίσει την παραχώρηση ευρύτερων τοπικών εξουσιών στους Αλβανούς της χώρας.

Χάρι Κόστοβ

Έτσι αναλυτές στα Σκόπια θεωρούν την κίνηση αυτή του Χάρι Κόστοβ ως «αυτογκόλ», η οποία ρίχνει βαριά την σκιά της στα δύο αναφερόμενα γεγονότα, τα οποία έχουν χαρακτηριστεί από την ηγεσία αλλά και από πολλούς παρατηρητές ως «ιστορικά». Φαίνεται ωστόσο ότι ο κ. Κόστοβ είχε λάβει αρκετό καιρό πριν την απόφαση του και μόλις βρήκε την κατάλληλη γι΄αυτόν στιγμή, προχώρησε στην παραίτηση της κυβέρνησης του.

Αιτία, το γεγονός ότι όλο το προηγούμενο διάστημα, οι αποφάσεις του για τις πολιτικές και οικονομικές μεταρρθμίσεις που ήθελε να εφαρμόσει, εξαρτόνταν κάθε φορά από τις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις μεταξύ των δύο μεγαλύτερων εταίρων του κυβερνητικού συνασπισμού, της «Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης» και της αλβανικής «Ένωσης για την Δημοκρατική Ένταξη» του Αλί Αχμέτι.

Η παραίτηση της κυβέρνησης του δημιουργεί ασφαλώς αρκετά προβλήματα, με μεγαλύτερο την επιβράδυνση που αναμένεται να προκύψει στις διαδικασίες για την ευρωατλαντική πορεία της χώρας, η οποία αποτελεί γεγονός άμεσης προτεραιότητας.

Η νέα κυβέρνηση της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, πρέπει να σχηματιστεί το αργότερο σε ένα μήνα και θεωρείται σίγουρο ότι ο αντικαστάτης του κ. Κόστοβ, θα προέρχεται από τους κόλπους της Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης, και μάλλον θα είναι ένας μεταξύ της αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Ράντμιλα Σεκερίνσκα και του υπουργού Άμυνας, Βλάντο Μπούτσκοφσκι.


Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2004 - 06:45 (Ώρα Λονδίνου)

Επικρατέστερη η Ραϊς

Το πιάνο είναι η αδυναμία της Κοντολίζα Ραϊς

Η 50χρονη σύμβουλος εθνικής ασφαλείας Κοντολίζα Ραϊς αποτελεί πρώτη επιλογή του προέδρου Τζορτζ Μπους να διαδεχθεί τον Ιανουάριο τον παραιτηθέντα υπουργό Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, όπως δηλώνουν, υπό τον όρο της ανωνυμίας, Αμερικανοί αξιωματούχοι.

Αμερικανικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι η έμπιστη του κ. Μπους έχει αποδεχθεί την ανάληψη της ηγεσίας του Στεϊτ Ντιπάρτμεντ και αναμένεται να γίνει σήμερα από το Λευκό Οίκο επίσημη ανακοίνωση.

Ενδεχόμενη ανάληψη του αξιώματος από την κ. Ραϊς, θα αποτελέσει ιστορικό γεγονός καθώς θα είναι η πρώτη μαύρη γυναίκα υπουργός Εξωτερικών στην ιστορία των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με ξένους ανταποκριτές στην Ουάσιγκτον η επιλογή του προσώπου που θα διαδεχθεί τον κ. Πάουελ, θα είναι αποκαλυπτική των προθέσεων στην εξωτερική πολιτική του Αμερικανού προέδρου, η δεύτερη θητεία του οποίου αρχίζει στις 20 Ιανουαρίου.

Οι ανταποκριτές του ΒΒC μεταδίδουν ότι παρότι αναμένεται να τεθεί στο επίκεντρο της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής η Μέση Ανατολή, η ανάληψη του υπουργείου από την κ. Ραϊς, που είναι ειδική για τη Ρωσία, θα δώσει βάρος και στις σχέσεις με τη Ρωσία και μάλιστα σε μία χρονική στιγμή, όπου προκαλεί ανησυχίες η πολιτική του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, σε σχέση με τα πολιτικά και ατομικά δικαιώματα.


Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2004 - 04:09 (Ώρα Λονδίνου)

Η αποχώρηση ενός στρατιώτη

Ο βρετανικός Τύπος της 16ης Νοεμβρίου

Η υποβολή παραίτησης του Κόλιν Πάουελ από την κυβέρνηση Μπους κυριαρχεί στις βρετανικές εφημερίδες ενώ σχολιάζεται και η ανακρίβεια των ελληνικών δημοσιονομικών στοιχείων.

«Ο Πάουελ, η μετριοπαθής φωνή των ΗΠΑ, παραιτείται» είναι ο πηχυαίος τίτλος στη Γκάρντιαν (The Guardian), η οποία χαρακτηρίζει την αποχώρηση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών ως «κρίσιμη καμπή στην εξωτερική πολιτική [της Ουάσινγκτον] καθώς τα γεράκια ετοιμάζονται να αντικαταστήσουν το στενότερο σύμμαχο της Βρετανίας».

Σε άλλο άρθρο της με τίτλο «ο μοναχικός πόλεμος του καλού στρατιώτη» η εφημερίδα θεωρεί ότι ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ πολέμησε μια εκ των προτέρων χαμένη μάχη για να περιορίσει την επιρροή των νέο-συντηρητικών στο Λευκό Οίκο.

«Ο πολεμιστής που έδινε απέλπιδα μάχη με τα γεράκια»

Τον τίτλο αυτό θέτουν οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times), που γράφουν ότι η παραίτηση σηματοδοτεί την «έξοδο ενός αξιότιμου στρατιώτη διπλωμάτη του οποίου το ανάστημα μίκρυνε μετά από τέσσερα χρόνια σκληρών αντιδικιών μέσα σε μια κυβέρνηση ιεράκων».

Και στο άρθρο γνώμης της με τίτλο «ο στρατηγός Πάουελ σημάνει την υποχώρηση» η εφημερίδα εκτιμά ότι ο προσφιλέστερος στη διεθνή κοινότητα υπουργός της κυβέρνησης Μπους έφτασε σταδιακά, καθώς υπηρετούσε πιστά τις μονομερείς επιλογές της, να μην θεωρείται υπολογίσιμος παράγοντας.

«Ακόμα κι αν η παρουσία του είχε συμβολική μόνο αξία ως συνδέσμου με μια εποχή προ 11ης Σεπτεμβρίου 2001, όταν οι διεθνείς συμμαχίες, οι συνθήκες και οι θεσμοί έπαιζαν ρόλο, η επιλογή του διαδόχου του στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ θα δείξει εάν ο Τζορτζ Μπους ενδιαφέρεται ποσώς να επιστρέψει στο κλίμα διεθνούς συνεννόησης ή εάν ο θριαμβευτής πρόεδρος προτιμά να περιστοιχίζεται από υπέρμαχους της μονομερούς εξωτερικής πολιτικής» καταλήγουν οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς.

Η Ιντιπέντεντ (The Independent) γράφει για τον παραιτηθέντα υπουργό ότι είναι «ένας στρατιώτης που έχασε τη βούληση να πολεμήσει», περιγράφοντας την τιμημένη με παράσημα σταδιοδρομία του στις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις και χαρακτηρίζοντας ως αποκορύφωμα της καριέρας του την ανάληψη των καθηκόντων του ως επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ το υψηλότερο σκαλοπάτι της πολιτικής ιεραρχίας που έφτασε Aφρο-αμερικανός.

Από τη στιγμή εκείνη άρχισε η πτώση του δημοφιλέστατου πρώην στρατιώτη και είναι κοινό μυστικό ότι ο [Πάουελ] έχασε τον πόλεμο ενάντια στα υπόλοιπα κλιμάκια της κυβέρνησης Μπους, επισημαίνει η εφημερίδα.

Η μάχη της διαδοχής

Η Ντέιλι Τέλεγκραφ (Τhe Daily Telegraph) επιλέγει να επικεντρώσει το ενδιαφέρον της στην πιθανή διάδοχο του κ. Πάουελ, προεδρική σύμβουλο Κοντολίζα Ράις.

Ενώ σε εσωτερικό της άρθρο αναφέρεται στον κ. Πάουελ ως πιστό στρατιώτη που άρχισε να μπαίνει στο περιθώριο μετά τον απόηχο της 11ης Σεπτεμβρίου.

«Το περίεργο δεν είναι ότι παραιτήθηκε, είναι ότι διατηρήθηκε επί τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα μέσα στην κυβέρνηση Μπους» σημειώνει χαρακτηριστικά.

Πάντως ο αρχισυντάκτης της Τέλεγκραφ θεωρεί ότι η αναχώρηση Πάουελ δίνει στον Τζορτζ Μπους μια νέα ευκαιρία, να τοποθετήσει στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ «ένα πρόσωπο πλήρως εναρμονισμένο με το μοναδικό μίγμα κοινωνικού συντηρητισμού και ριζοσπαστικής εξωτερικής πολιτικής που χαρακτηρίζει τον πρόεδρο».

Η εφημερίδα Τάιμς (Τhe Times) υποβαθμίζει την είδηση της παραίτησης Πάουελ, χαρακτηρίζοντάς της «ούτε απροσδόκητη ούτε πρωτοφανή».

Αντιθέτως προβάλει πρωτοσέλιδα δηλώσεις του Γάλλου προέδρου ως είδος απάντησης στη συμπαράταξη του Βρετανού πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ με τις ΗΠΑ.

«Με το να στηρίζετε τον Μπους δεν κερδίσατε τίποτα» και «δεν είμαι σίγουρος αυτή τη στιγμή οι Αμερικανοί φίλοι μας εκ φύσεως ανταμοίβουν αυτούς που τους ευεργετούν» φέρεται να δήλωσε ο Ζακ Σιράκ.

Παραδοχές εσφαλμένων στοιχείων

Ορισμένες βρετανικές εφημερίδες δεν παραλείπουν να αναφερθούν στα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας και ιδιαίτερα στην έλλειψη αξιοπιστίας των δημοσιονομικών στοιχείων.

«Η Ελλάδα παραδέχεται ότι τα στοιχεία ελλείμματος ήταν μαγειρεμένα για να εξασφαλιστεί η είσοδος στο ευρώ» είναι ο περιγραφικότατος τίτλος στην Ιντιπέντεντ.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέκλεισε το ενδεχόμενο επανεξέτασης της ελληνικής συμμετοχής στην Ευρωζώνη αλλά η αντιδικία για τα μεγέθη του προϋπολογισμού κατάφερε ένα ακόμα ισχυρό πλήγμα στην αξιοπιστία του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης».

Ενώ οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς αναφέρονται στο θέμα με τίτλο: «Η Ελλάδα αποφεύγει την αποβολή από το κοινό νόμισμα».


Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2004 - 05:11 (Ώρα Λονδίνου)

Πάουελ και «στατιστικό σκάνδαλο»

Διπλωμάτες ευρωπαϊκών χωρών επαινούν και εξαίρουν την προσφορά , το χιούμορ και την ευγένεια του Κόλιν Πάουελ, την ίδια ώρα όμως εκφράζουν απογοήτευση για το γεγονός ότι δεν είχε ποτέ τη δύναμη και την υποστήριξη από το Λευκό Οίκο, να προωθήσει μία πολύπλευρη πολιτική, γράφει η Ιντερνάσιοναλ Χέραντ Τρίμπιουν (Ιnternational Herald Tribune).

Η ελβετική εφημερίδα Νόιε Τσίρχερ Τσάιτουγκ (Neue Zuercher Zeitung) υπενθυμίζει ότι η πιο δύσκολη στιγμή για τον Κόλιν Πάουελ ήταν η εμφάνισή του στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, από το οποίο επικαλούμενος την ύπαρξη χημικών και βιολογικών όπλων- είχε ζητήσει ένα δεύτερο ψήφισμα για τον πόλεμο κατά του Ιράκ. Η εφημερίδα εκτιμά ότι είναι νωρίς ακόμη για να ειπωθεί με σιγουριά ότι η παραίτηση Πάουελ σηματοδοτεί την αλλαγή της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής.

«O Πάουελ ήταν η ελπίδα των Ευρωπαίων», γράφει η αυστριακή εφημερίδα Στάνtαρντ (der Standard), που διερωτάται ποιος ή ποια θα τον διαδεχθεί:

«Ποιος θα διαδεχθεί τον Κόλιν Πάουελ; Η Κοντολίζα Ραϊς θα προτιμούσε το υπουργείο Άμυνας, το οποίο έχει ασύγκριτα περισσότερες εξουσίες. Ο Τζον Ντάνφορθ, πρεσβευτής των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη, θεωρείται υπερσυντηρητικόςΌλοι έχουν το ελεύθερο να κάνουν ότι θέλουν. Ο Κόλιν Πάουελ δεν έχει έτσι κι αλλιώς τίποτε να κληροδοτήσει», γράφει η εφημερίδα της Βιέννης.

«Θα λείψει στην Ευρώπη ο Πάουελ», γράφει σχολιαστής της εφημερίδας του Βερολίνου Τάγκεσπιγκελ (der Tagesspiegel).

« Υπάρχει ένα κομμάτι τραγωδίας στην παραίτηση του Κόλιν Πάουελ. Τώρα που τα γεράκια έχουν απολέσει γόητρο εξ αιτίας του φιάσκο στο Ιράκ, ο υπουργός Εξωτερικών εγκαταλείπει τη σκηνή. Τώρα που στη μέση Ανατολή επιτέλους ανοίγονται νέες διπλωματικές δυνατότητες, δεν συμμετέχει. Θα μας λείψει και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού», γράφει ο σχολιαστής της εφημερίδας του Βερολίνου.

Ελλάδα και Ευρώ

Η γερμανική Ζίντντοϊτσε Τσάιτουγκ (Sueddeutsche Zeitung) γράφει σε σχέση με την ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ ότι η ΕΕ επίσημα διαπίστωσε πως η Αθήνα παρουσίασε πλασματικούς αριθμούς. Η Κομισιόν όμως δεν βλέπει την αναγκαιότητα λήψης μέτρων για εξοβελισμό της Ελλάδας. Η εφημερίδα του Μονάχου αναφέρει δηλώσεις διπλωμάτη ο οποίος σημειώνει πως δεν θα πρέπει να τιμωρηθεί το πνεύμα συνεργασίας που επέδειξε η κυβέρνηση Καραμανλή, με τη βοήθεια της οποίας ήρθε στο φως το «στατιστικό σκάνδαλο».

Η ίδια εφημερίδα γράφει ότι πολιτικά σε μερικές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις προσφέρεται η περίπτωση της Ελλάδας για επιθέσεις εναντίον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας.

Αναφέρει επίσης ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Χανς Άιχελ εξέφρασε την έντονη δυσφορία του για το γεγονός ότι την ίδια στιγμή που η Κομισιόν προωθεί την σκληρή τιμωρία της Γερμανίας εξ αιτίας παραβάσεων του Συμφώνου Σταθερότητας, η ελληνική στάση παραμένει ατιμώρητη.

«Η Ελλάδα εντάχθηκε στην ευρωζώνη με πλασματικούς αριθμούς», επιγράφεται δημοσίευμα μιας άλλης γερμανικής εφημερίδας, της Βελτ (die Welt), στο οποίο επίσης σημειώνεται ότι δεν αναμένονται κυρώσεις κατά της Αθήνας.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.