Read the CSCE Charter for a New Europe (Paris, 21 November 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 26 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 04-11-15

  1. Μήνυμα Μπλερ προς Μπους
  2. Πτώση των τιμών του πετρελαίου
  3. Παραίτηση Πάουελ
  4. Στη Φαλούτζα τον έψαχναν
  5. Γιορτή και θλίψη στη Μεγαλόνησο
  6. Nέα μουσική προσπάθεια για την Αφρική
  7. Παραίτηση κυβέρνησης στην πΓΔΜ
  8. Παραίτηση Πάουελ
  9. Περιοδεία Μολυβιάτη
  10. Αμερικανικές επιχειρήσεις και στη Μπακούμπα
  11. Περιοδεία Μολυβιάτη
  12. Στην Κύπρο η Ατλαντίδα;
  13. Οικονομία σε πρώτο πλάνο
  14. Σοβαρά ο Γιωτόπουλος
  15. Τα εθνικά θέματα κυριαρχούν
  16. Λεπτομέρειες υποψηφίων
  17. Nέες αποδείξεις για το Νταρφούρ
  18. Σώος και αβλαβής ο Αμπάς
  19. Ένα χρόνο μετά
  20. Πρώτη επίσκεψη στο Βελιγράδι
  21. Μάχες στη Φαλούτζα
  22. Δεσπόζει το Μεσανατολικό

Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2004 - 22:36 (Ώρα Λονδίνου)

Μήνυμα Μπλερ προς Μπους

Ο κ. Μπλερ είπε ότι δεν συμπαθεί τις μονομερείς αποφάσεις

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ κάλεσε τις ΗΠΑ να αναζητήσουν βοήθεια από τον υπόλοιπο κόσμο προκειμένου να καταπολεμήσουν την τρομοκρατία.

Σε ομιλία του στο Γκιλντχολ του Λονδίνου, τη Δευτέρα, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι Ευρώπη και ΗΠΑ πρέπει να αφήσουν κατά μέρος την αλαζονεία.

Ο ίδιος κάλεσε τα Ηνωμένα Έθνη να ενεργοποιηθούν προκειμένου να διασφαλίσουν ότι τα κράτη προστατεύουν τους πολίτες τους αντί να τους εκθέτουν σε κινδύνους.

Ο κ. Μπλερ υπογράμμισε ότι η συνεργασία πρέπει να γίνει σκοπός για της ΗΠΑ προσθέτοντας: «Δεν συμπαθώ τη μονομέρεια όταν δεν έχει λογική».

«Ευκαιρία για την Ευρώπη»

Ο ομιλία του Βρετανού πρωθυπουργού εστιάστηκε στις σχέσεις ΗΠΑ και Ευρώπης.

Ο κ. Μπλερ ζήτησε ξανά από τους λαούς της Ευρώπης να μη διακωμωδούν τα αμερικανικά επιχειρήματα και την αμερικανική ηγεσία.

«Βεβαίως, είναι λογικό για την Ευρώπη να ισχυρίζεται ότι η τρομοκρατία δεν μπορεί να ηττηθεί μόνο με την σκληρότητα», πρόσθεσε.

«Εδώ, εάν έχουμε φαντασία, παρουσιάζεται μια ευκαιρία για την Ευρώπη. Η αμερικανική πολιτική εξελίσσεται».

Ο κ. Μπλερ εξήγησε ότι τόσο η Ευρώπη όσο και οι ΗΠΑ «συνειδητοποιούν ότι η ασφάλεια σε μια περιοχή που απειλείται από τρομοκράτες και φανατικούς δεν μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσα από τη στρατιωτική δύναμη αλλά απαιτεί δέσμευση στην δημοκρατία, την ελευθερία και τη δικαιοσύνη».

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας τόνισε ότι η εκστρατεία για σταθερότητα στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ και στη Μέση Ανατολή πρέπει να βασίζεται στη δημοκρατία.


Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2004 - 19:40 (Ώρα Λονδίνου)

Πτώση των τιμών του πετρελαίου

Κατακόρυφη πτώση παρουσίασαν οι τιμές του πετρελαίου και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού καθώς μειώνονται οι φόβοι για ανεπάρκεια των αποθεμάτων το χειμώνα.

Στο Λονδίνο, το αργό πετρέλαιο τύπου Μπρεντ παρουσίασε πτώση κατά 1.51 δολάρια, φτάνοντας τα 40 δολάρια και 80 σεντς το βαρέλι.

Στις ΗΠΑ η τιμή του αμερικανικού αργού έπεσε κατά 59 σεντς το βαρέλι, με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 46.73 δολάρια.

Η τιμή του αμερικανικού αργού πετρελαίου έχει μειωθεί κατά 8 δολάρια από την ημέρα που σημείωσε άνοδο ρεκόρ ξεπερνώντας τα 55 δολάρια, τον περασμένο Οκτώβριο.

«Αυτή τη στιγμή, υπάρχει αρκετό απόθεμα, δεν υπάρχει πραγματικός φόβος. Εάν συγκρίνουμε τα αποθέματα αυτού του χρόνου με τον περασμένο θα διαπιστώσουμε ότι η κατάσταση είναι σχετικά ομαλή», είπε ο κ. Βαν Ντερ Βιρ, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Σελ.

Ωστόσο, κάποιοι παρατηρητές προειδοποιούν ότι οι τιμές του πετρελαίου θέρμανσης θα αυξηθούν μόλις εμφανιστούν οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες στις ΗΠΑ, στην δυτική Ευρώπη και στην Ιαπωνία.

Τα αποθέματα σε πετρέλαιο θέρμανσης είναι κατά 17% χαμηλότερες σε σχέση με το 2003, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της ζήτησης αμερικανικού αργού πετρελαίου

«Εάν ο χειμώνας αυτός δεν είναι ασυνήθιστα ζεστός στο βόρειο ημισφαίριο», η αύξηση των τιμών θεωρείται βέβαιη προβλέπει η ενεργειακή εταιρεία PFC.


Παραίτηση Πάουελ

Υπέβαλε την παραίτησή του την Παρασκευή

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ υπέβαλε την παραίτησή του αλλά δήλωσε ότι θα παραμείνει στα καθήκοντά του μέχρι να διοριστεί αντικαταστάτης του.

Ο 67χρονος πολιτικός δήλωσε ότι ήταν πρόθεσή του να παραμείνει στην κυβέρνηση μόνο για μια θητεία και στη συνέχεια να αφιερωθεί στην οικογένειά του.

Η σύμβουλος σε θέματα ασφαλείας, Κοντολίζα Ράις, και ο πρέσβης στα Ηνωμένα Έθνη, Τζον Φορθ, θεωρούνται οι πιθανότεροι αντικαταστάτες του.

Ήταν μεγάλη τιμή και προνόμιο για εμένα να υπηρετήσω το έθνος μου

Κόλιν Πάουελ

Η παραίτηση του κ. Πάουελ ανακοινώθηκε μαζί με τις παραιτήσεις τριών ακόμα υπουργών, γεγονός που ανεβάσει σε έξι τα στελέχη της αμερικανικής κυβέρνησης που εγκαταλείπουν τις θέσεις τους λίγες ημέρες μετά τις προεδρικές εκλογές.

«Ήταν μεγάλη τιμή και προνόμιο για εμένα να υπηρετήσω το έθνος μου», δήλωσε ο κ. Πάουελ στην ενημέρωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Πάντα θα τιμώ τα τέσσερα χρόνια που πέρασα με τον πρόεδρο Μπους και με τους υπέροχους άνδρες και γυναίκες του υπουργείου. Νομίζω ότι καταφέραμε πολλά.»

Πρόσθεσε ότι είχε συζητήσει με τον Αμερικανό πρόεδρο το θέμα της παραίτησής του πριν από κάποιες εβδομάδες και συμφώνησαν ότι αυτή είναι η κατάλληλη περίοδος.

Προγραμματισμένα ταξίδια

Ο υπουργός Ενέργειας, Σπένσερ Άμπραχαμ, η υπουργός Γεωργίας Αν Βένεμαν και ο υπουργός Παιδείας, Ροντ Πέιτζ υπέβαλαν, επίσης, την παραίτησή τους.

Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου είπε ότι όλοι οι υπουργοί συμφώνησαν να παραμείνουν στα καθήκοντά τους μέχρι να οριστούν οι αντικαταστάτες τους.

Ο κ. Πάουελ εκτιμά ότι θα παραμείνει στο υπουργείο του για αρκετές ακόμα εβδομάδες.

Έτσι, αναμένεται ότι θα πραγματοποιήσει το προγραμματισμένο για την Τετάρτη ταξίδι του στη Χιλή.

Επίσης αναμένεται την επόμενη εβδομάδα επίσκεψή του στη Μέση Ανατολή και το Δεκέμβριο στην Ευρώπη.

Παραιτήσεις

Τζον Άσκροφτ, Δικαιοσύνης

Ντον Έβανς, Εμπορίου

Κόλιν Πάουελ, Εξωτερικών

Σπένσερ Άμπραχαμ, Ενέργειας

Άν Βένεμαν, Γεωργίας

Ροντ Πέιτζ, Παιδείας

Αξιωματούχοι του υπουργείου Εξωτερικών είπαν ότι ο κ. Πάουελ παρέδωσε την παραίτησή του την Παρασκευή στον πρόεδρο Μπους και τη Δευτέρα το πρωί ενημέρωσε τους συνεργάτες του.

Μετριοπαθής φωνή

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης Τύπου, ο κ. Παουελ απαρίθμησε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν ακόμα οι ΗΠΑ στο εξωτερικό.

Τόνισε ότι η χώρα του πρέπει να συνεχίσει τον παγκόσμιο αγώνα κατά της τρομοκρατίας, να εδραιώσει όσα κατέκτησε στο Αφγανιστάν, να καταστείλει την αναρχία στο Ιράκ και να εκμεταλλευτεί τη νέα ευκαιρία που δίνεται στη Μέση Ανατολή για ειρήνευση.

Επίσης έκανε λόγο για στενή συνεργασία με τους συμμάχους των ΗΠΑ στην Ασία προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα με το πυρηνικό οπλοστάσιο της Βορείου Κορέας.

Τέλος, μίλησε για συνεργασία με την Ευρώπη και τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα με το Ιράν.

Ο ανταποκριτής του BBC στην Ουάσιγκτον μεταδίδει ότι η παραίτηση Πάουελ ήταν αναμενόμενη.

Πολλοί θεωρούσαν ότι ήταν η μετριοπαθής φωνή σε ένα υπουργικό συμβούλιο «γερακιών» και ότι οι απόψεις του για το Ιράκ τον έφεραν σε ρήξη με τον Τζορτζ Μπους.

Προεδρικός «υποψήφιος»

Ο στρατηγός Πάουελ είχε μια λαμπρή στρατιωτική καριέρα 35 ετών. Από το φτωχό παιδί μιας τζαμαϊκανής οικογένειας μεταναστών, η θέληση και η πειθαρχία του τον έφεραν στο ανώτατο σκαλί της στρατιωτικής ιεραρχίας.

Η φήμη του απογειώθηκε κατά τη διάρκεια του πολέμου στον Περσικό Κόλπο, όπου είχε τεθεί επικεφαλής των αμερικανικών στρατευμάτων.

Τότε, μάλιστα, δεν ήταν λίγοι αυτοί που προέβλεπαν την άνοδό του στο προεδρικό αξίωμα.

Όταν, όμως του δόθηκε η ευκαιρία να θέσει υποψηφιότητα για πρόεδρος των ΗΠΑ, εκείνος απέρριψε την πρόταση.

Αντιθέτως, επελέγη από τον Αμερικανό πρόεδρο Μπους ως ο καταλληλότερος να χειριστεί την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ.

Οι ανταποκριτές μεταδίδουν ότι αποδείχθηκε ένας δημοφιλής και επιτυχημένος διπλωμάτης, ο οποίος στο εξωτερικό είχε τη φήμη του μετριοπαθούς πολιτικού.

Εκείνος είχε πει ότι μια διπλωματική νίκη στο Ιράκ θα ήταν το ίδιο σημαντική με μια στρατιωτική.


Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2004 - 20:14 (Ώρα Λονδίνου)

Στη Φαλούτζα τον έψαχναν

Ο άνδρας λέει ότι είναι ο Αμπού Μουσάμπ αλ Ζαρκάουι

Ο νούμερο «ένα» καταζητούμενος των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ, Αμπού Μουσάμπ αλ Ζαρκάουι φέρεται να καλεί τους αντάρτες να ξεσηκωθούν κατά των αμερικανικών δυνάμεων.

Το υποτιθέμενο ηχογραφημένο μήνυμα του αλ Ζαρκάουι μεταδίδεται από ιστοσελίδα ακραίων ισλαμιστών στο ίντερνετ.

Σε αυτό, ο ιορδανικής καταγωγής μαχητής φέρεται να καλεί τους αντάρτες να μην αφήσουν τα αμερικανικά στρατεύματα να επιτεθούν και σε άλλες πόλεις, μετά τη Φαλούτζα.

«Εάν ο εχθρός αποτελειώσει τη Φαλούτζα θα κινηθεί εναντίον σας», λέει η φωνή.

Η ίδια αντρική φωνή καλεί τους αντάρτες να κινηθούν εναντίον των Αμερικανών στρατιωτών, να τους πλήξουν με ρουκέτες και να αποκλείσουν τις διόδους ανεφοδιασμού.

«Ο εχθρός είναι αδύναμος και δεν μπορεί να διευρύνει το πεδίο της μάχης», λέει ο ομιλητής.

«Βεβαιωθείτε ότι τα ηνία της μάχης είναι στα χέρια σας και όχι στα δικά τους χέρια», λέει η φωνή στο ηχογραφημένο μήνυμα, που έχει διάρκεια δύο λεπτών.

Εν τω μεταξύ, οι αμερικανικές δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι βρίσκονται στην τελευταία φάση της στρατιωτικής επιχείρησης στη Φαλούτζα, η οποία είχε στόχο τη σύλληψη του Ζαρκάουι.

Ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι έχει σκοτώσει 1200 μαχητές της πόλης, αλλά παραδέχεται ότι ο Αμπού Μουσάμπ αλ Ζαρκάουι κατάφερε να διαφύγει.


Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2004 - 18:19 (Ώρα Λονδίνου)

Γιορτή και θλίψη στη Μεγαλόνησο

Λευκωσία, Πάρης Ποταμίτης

Με γιορτές και παρελάσεις στη βόρεια κατεχόμενη Κύπρο και εκδηλώσεις διαμαρτυρίας στις ελεύθερες περιοχές, σημαδεύεται η 21η επέτειος της ανακήρυξης της ούτω καλούμενης Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου.

Όσον αφορά στην τουρκοκυπριακή πλευρά, τόσο ο παλαίμαχος ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Ραούφ Ντενκτάς όσον και ο πρωθυπουργός του παράνομου, σύμφωνα με το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, κράτους στο βορρά παρουσιάστηκαν με παρεμβάσεις τους να εμμένουν στη θέση για μια ξεχωριστή κρατική οντότητα με χωριστή κυριαρχία.

Στην παρουσία δε επίσημης αντιπροσωπείας από την Τουρκία η επέτειος εορτάζεται με στρατιωτική παρέλαση κατά τη διάρκεια της οποίας θα υπερίπταται ακροβατικό σμήνος της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας.

Αντίθετα, από ελληνοκυπριακής πλευράς ολοήμερες θα είναι οι εκδηλώσεις καταδίκης από μαθητές, οργανώσεις και κόμματα για την επέτειο την οποία η κυβέρνηση χαρακτήρισε αποφράδα.

Η Λευκωσία υπενθύμισε τα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών πού χαρακτήρισαν άκυρη και παράνομη την ανακήρυξη κράτους στο βορρά .

Όπως επίσης τα Ηνωμένα Έθνη ζήτησαν από όλα τα κράτη μέλη τού οργανισμού να μη αναγνωρίσουν και να μην συνεργάζονται με αυτό.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης ,υπενθύμισε ακόμη ότι η αυτόκλητη ΤΔΒΚ χαρακτηρίστηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ως υποτελής διοίκηση στην Τουρκία.

Όσον αφορά στην ουσία, την εκκρεμούσα δηλαδή επίλυση τού κυπριακού, ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ δήλωσε ότι πριν τις 17 Δεκεμβρίου δεν μπορεί να υπάρξει νέα πρωτοβουλία και μάλιστα σημείωσε ότι κάθε αντίθετη ενέργεια θα θεωρηθεί ως τρομοκρατική πράξη κατά την έκφρασή του.

Πάντως ο κ.Ταλάτ με άλλες δηλώσει του κάλεσε τον πρόεδρο Παπαδόπουλο να διαβιβάσει τις θέσεις του για τη λύση στην τουρκική πλευρά.


Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2004 - 16:20 (Ώρα Λονδίνου)

Nέα μουσική προσπάθεια για την Αφρική

Ο Μπόμπ Γκέλντοφ δηλώνει ότι ο καινούριος του δίσκος του οποίου τα έσοδα θα διατεθούν για την οικονομική ενίσχυση των χωρών Αφρικής, έχει αποτελέσει το έναυσμα για μια συλλογική προσπάθεια στην οποία θα συμμετάσχει πληθώρα καλλιτεχνών.

H επανέκδοση του τραγουδιού του 1984 «Το ξέρουν ότι είναι Χριστούγεννα; » (Do they know its Christmas?) έχει την υποστήριξη περίπου 40 επώνυμων μουσικων.

Ο Γουίλ Γιάνγκ, η Τζαμέλια και ο Τζος Στόουν είναι μερικοί από τους καλλιτέχνες που θα συμμετάσχουν την Κυριακή σε ηχογραφήσεις στο Στούντιο του βόρειου Λονδίνου.

Ο Ντάνιελ Μπέντιγκφιλντ, ο Μπούστιντ, η Κέιτι Μελούα, η Μπέβερλι Νάιτ και η Ρέιτσελ Στίβενς είναι μερικοί από τους καλλιτέχνες που θα δανείσουν τις φωνές τους για την δημιουργία του τραγουδιού «Ταΐστε τον κόσμο» (Feed the world).

Επίσης πολλοί καλλιτέχνες έχουν συμμετάσχει στην ηχογράφηση του τραγουδιού «Σήμερα ευτυχώς είναι η σειρά τους και όχι η δική σου» (Well, tonight thank God its them instead of you), αν και ακόμα δεν έχει αποφασιστεί ποια θα είναι η τελική του μορφή.

Η Μαντόνα είναι μεταξύ των καλλιτεχνών που υποστηρίζουν την προσπάθεια του Γκέλντοφ

Ο Γκέλντοφ δήλωσε στο BBC ότι η νέα ηχογράφηση όλων αυτών των τραγουδιών του έχει ξυπνήσει πολλές μνήμες.

«Νιώθω ότι ξαναζώ ένα ωραίο πρωινό σαν αυτό που έζησα πριν από 20 χρόνια, πριν το τραγούδι μου γίνει επιτυχία, τότε που δεν μπορούσα να προβλέψω την επιτυχία που θα είχα».

«Μακάρι η επανέκδοση αυτή να αγκαλιαστεί πάλι από το κοινό - σήμερα όμως υπάρχουν σημαντικές διαφορές το κοινό λειτουργεί πιο συνειδητά και είναι πολύ πιο αυστηρό».

Ο Μιτζ Ούρ, ο οποίος συμμετείχε στην αρχική ηχογράφηση, είπε στο BBC ότι παρ όλη την προηγούμενη επιτυχία που είχε ο δίσκος, υπάρχει ακόμα πολύ μεγάλη ανάγκη να συνεχιστεί η οικονομική ενίσχυση των χωρών της Αφρικής.

«Είτε πρόκειται την μάστιγα του AIDS, είτε για την έλλειψη τροφής, είτε ακόμα και για τα χρέη που αντιμετωπίζουν οι χώρες του τρίτου κόσμου, το συμπέρασμα είναι το ίδιο, δεν τους παρέχεται οικονομικά καμία υποστήριξη».

Το τραγούδι θα κυκλοφορήσει με την ονομασία «Μπάντ Έιντ 20» (Band Aid 20), προς χάριν της 20ης επετείου από την πρώτη του ηχογράφηση.

Ο δίσκος που αναμένεται να κάνει θραύση τα Χριστούγεννα θα κοστίζει 3,99 λίρες και τα τραγούδια θα διατίθενται και στο διαδίκτυο.

Οι πωλήσεις αναμένεται να φτάσουν τα 500,000 αντίτυπα από την πρώτη κιόλας εβδομάδα της κυκλοφορίας του δίσκου.

Ο φιλανθρωπικός οργανισμός «Ταμείο Μπαντ Έιντ» (Band Aid Trust) έχει διαθέσει από το 1985 περισσότερα από 144 εκατομμύρια δολάρια για την σίτιση των χωρών της Αφρικής και τον ερχόμενο μήνα αναμένεται και η έκδοση ενός DVD.


Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2004 - 17:11 (Ώρα Λονδίνου)

Παραίτηση κυβέρνησης στην πΓΔΜ

Σκόπια, Νίκος Φραγκόπουλος

O Χάρι Κοστόβ λέει ότι δεν ανήκει στο συνασπισμό

Την παραίτηση της κυβέρνησης του υπέβαλλε σήμερα ο πρωθυπουργός της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, Χάρι Κοστόβ, λόγω διαφωνιών στους κόλπους του κυβερνητικού συνασπισμού για την άσκηση του κυβερνητικού έργου.

Σαν κεραυνός εν αιθρία ήχησε στην πολιτική ζωή της της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας η παραίτηση της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Χάρι Κοστόβ, το μεσημέρι της Δευτέρας.

Όπως ανέφερε ο κ. Κοστόβ προχώρησε στην κίνηση αυτή λόγω σοβαρών διαφωνιών που έχουν ξεσπάσει μεταξύ των εταίρων του κυβερνητικού συνασπισμού για την άσκηση του κυβερνητικού έργου, οι οποίες έχουν ως αποτέλεσμα το «μπλοκάρισμα» των μεταρρυθμίσεων για την υλοποίηση των οποίων είχε δεσμευθεί ο ίδιος αναλαμβάνοντας τα καθήκοντα του πρωθυπουργού τον περασμένο Ιούνιο.

Αιχμές κατά Αχμέτι

Ο κ. Κοστόβ άφησε αιχμές κατά του συγκυβερνώντος αλβανικού κόμματος «Ένωση για την Δημοκρατική Ένταξη» (DUI) του Αλί Αχμέτι, κατηγορώντας το ότι ενδιαφέρεται μόνο για την προώθηση εθνικών και κομματικών συμφερόντων, αγνοώντας την αναλογική εκπροσώπηση στην κυβέρνηση.

Όπως επισημαίνουν αναλυτές η σημερινή παραίτηση της κυβέρνησης του κ. Κοστόβ, θα μπορούσε να προκαλέσει μία περιορισμένη πολιτική κρίση στην ΠΓΔΜ, διότι θα επιβραδυνθούν οι διαδικασίες για την ενσωμάτωση της χώρας στις ευρωατλαντικές δομές καθώς και οι συνομιλίες με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την σύναψη νέου χρηματοοικονομικού προγράμματος.

Ο Χάρι Κοστόβ (45 ετών), τεχνοκράτης και εξωκομματική προσωπικότητα, ανέλαβε το αξίωμα του πρωθυπουργού τον περασμένο Ιούνιο.

Αποτέλεσε επιλογή του ίδιου του προέδρου της ΠΓΔΜ, Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, ο οποίος τον περασμένο Μάιο μετεπήδησε από την πρωθυπουργία στην προεδρία της χώρας και έδωσε την εντολή σχηματισμού νέας κυβέρνησης στον κ. Κοστόβ, ο οποίος στην κυβέρνηση του κ. Τσερβένκοφσκι είχε διατελέσει υπουργός Εσωτερικών.

Η τοποθέτηση του κ. Κοστόβ στο αξίωμα του πρωθυπουργού τότε, είχε προκαλέσει την διαφωνία ορισμένων υψηλόβαθμων κομματικών στελεχών της «Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης» (SDSM), οι οποίοι είχαν υποστηρίξει την άποψη ότι ο πρωθυπουργός της χώρας πρέπει να προέρχεται από το κόμμα αυτό το οποίο είναι και το μεγαλύτερο στον κυβερνητικό συνασπισμό.

Τις επόμενες ημέρες θα συνεδριάσει η Βουλή για να πιστοποιήσει την παράιτηση της κυβέρνησης και σε διάστημα 40 ημερών πρέπει να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης.

Ως πιθανότεροι αντικαταστάτες του κ. Κοστόβ προβάλλουν οι δύο νυν αντιπρόεδροι της κυβέρνησης, Ράντμιλα Σεκερίνσκα και Βλάντο Μπούτσκοφσκι, ηγετικά στελέχη της «Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης»


Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2004 - 16:33 (Ώρα Λονδίνου)

Παραίτηση Πάουελ

Υπέβαλε την παραίτησή του την Παρασκευή

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επιβεβαίωσε την παραίτηση του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ, λίγες μόλις ημέρες μετά τη διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ.

Εκπρόσωπος του Λευκού οίκου είπε ότι αναμένονται συνολικά τέσσερις παραιτήσεις στελεχών της κυβέρνησης Μπους αλλά πρόσθεσε ότι δεν θα υπάρξει άμεσα ανακοίνωση σχετικά με τους αντικαταστάτες τους.

Ο κ. Πάουελ ήταν επικεφαλής του υπουργείου εξωτερικών από την αρχή της πρώτης θητείας του προέδρου Μπους.

Πιστεύεται ότι ο 67χρονος πολιτικός υπέβαλε την παραίτησή του στον πρόεδρο Μπους την περασμένη Παρασκευή.

Ο ανταποκριτής του BBC στην Ουάσιγκτον λέει ότι ο κ. Πάουελ θεωρείται ένας μετριοπαθής πολιτικός, του οποίου η έμφαση στις πολυμερείς σχέσεις και αποφάσεις τον έφερε σε ρήξη με τον Αμερικανό πρόεδρο και το υπόλοιπο υπουργικό συμβούλιο.

Η παραίτησή του ήταν αναμενόμενη καθώς είχε καταστήσει σαφές ότι δεν επρόκειτο να παραμείνει στα καθήκοντά του για δεύτερη θητεία.

Επίσης, αναμένονται οι παραιτήσεις της υπουργού Γεωργίας, Αν Βένεμαν, του υπουργού Παιδείας, Ροντ Πέιτζ και του υπουργού Ενέργειας, Σπένσερ Άμπραχαμ.

Προεδρικός «υποψήφιος»

Ο στρατηγός Πάουελ είχε μια λαμπρή στρατιωτική καριέρα 35 ετών. Από το φτωχό παιδί μιας τζαμαϊκανής οικογένειας μεταναστών, η θέληση και η πειθαρχία του τον έφεραν στο ανώτατο σκαλί της στρατιωτικής ιεραρχίας.

Η φήμη του απογειώθηκε κατά τη διάρκεια του πολέμου στον Περσικό Κόλπο, όπου είχε τεθεί επικεφαλής των αμερικανικών στρατευμάτων.

Τότε, μάλιστα, δεν ήταν λίγοι αυτοί που προέβλεπαν την άνοδό του στο προεδρικό αξίωμα.

Όταν, όμως του δόθηκε η ευκαιρία να θέσει υποψηφιότητα για πρόεδρος των ΗΠΑ, εκείνος απέρριψε την πρόταση.

Αντιθέτως, επελέγη από τον Αμερικανό πρόεδρο Μπους ως ο καταλληλότερος να χειριστεί την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ.

Οι ανταποκριτές μεταδίδουν ότι αποδείχθηκε ένας δημοφιλής και επιτυχημένος διπλωμάτης, ο οποίος στο εξωτερικό είχε τη φήμη του μετριοπαθούς πολιτικού.

Εκείνος είχε πει ότι μια διπλωματική νίκη στο Ιράκ θα ήταν το ίδιο σημαντική με μια στρατιωτική.


Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2004 - 12:21 (Ώρα Λονδίνου)

Περιοδεία Μολυβιάτη

Στη Σόφια, το Παρίσι και τη Χάγη θα μεταβεί το αμέσως προσεχές διάστημα ο υπουργός των Εξωτερικών, Πέτρος Μολυβιάτης, ώστε να συζητήσει με τους ομολόγους τις ευρωτουρκικές σχέσεις, το Κυπριακό και την κατάσταση στα Βαλκάνια.

Η περιοδεία του κ. Μολυβιάτη γίνεται εν όψει της συνόδου κορυφής του Δεκεμβρίου, οπότε και θα συζητηθεί το θέμα της χορηγήσεως στην Τουρκία ημερομηνίας για την έναρξη των ενταξιακών της διαπραγματεύσεων με την Ένωση.

Ο υπουργός των Εξωτερικών είχε τη Δευτέρα συνεργασία μιας ώρας με τον πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή, στο μέγαρο Μαξίμου, παρουσία και του υφυπουργού Εξωτερικών Γιάννη Βαληνάκη. Αμέσως μετά, ο κ. Μολυβιάτης δήλωσε ότι συζήτησαν για όλα τα τρέχοντα θέματα της εξωτερικής πολιτικής.

Εξάλλου, ο κ. Μολυβιάτης είχε ενημερωτική συνάντηση, για τα θέματα που θα τεθούν ενόψει του ευρωπαϊκού συμβουλίου του Δεκεμβρίου, με τον πρέσβυ των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τόμας Μίλερ, με πρωτοβουλία του τελευταίου. Ο κ. Μίλερ αρνήθηκε να σχολιάσει το περιεχόμενο της συζήτησης.


Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2004 - 14:25 (Ώρα Λονδίνου)

Αμερικανικές επιχειρήσεις και στη Μπακούμπα

Η ιρακινή αντίσταση εξαπλώνεται σε άλλες πόλεις

Αμερικανικά πολεμικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν επιδρομές στην πόλη Μπακούμπα με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 20 αντάρτες.

Δύο βόμβες 225 κιλών ρίφθηκαν σε κρησφύγετα ανταρτών, οι οποίοι είχαν καταλάβει αστυνομικά τμήματα και άλλα κτίρια στην πόλη, ανακοίνωσε ο αμερικανικός στρατός.

Η επίθεση αυτή σημειώθηκε καθώς η αμερικανική διοίκηση ανακοίνωσε την κατάληψη της Φαλούτζα. Διευκρινίζεται όμως ότι αναμένονται νέες μάχες με τους αντάρτες.

Οι συγκρούσεις συνεχίζονται στα νότια της Φαλούτζα όπου τα αμερικανικά στρατεύματα λένε ότι αντιμετωπίζουν σθεναρή αντίσταση.

Οι Αμερικανοί ισχυρίζονται ότι σκότωσαν 200 ανθρώπους τους οποίους περιγράφουν ως αντάρτες.

Τις τελευταίες ημέρες της επιχείρησης στη Φαλούτζα, οι μάχες γίνονταν πιο σφοδρές, μεταδίδει ο ανταποκριτής του BBC.

Σε άλλες εξελίξεις:

Τουλάχιστον έξι Ιρακινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν στη Μοσούλη όταν δέχθηκαν επίθεση δύο αστυνομικά τμήματα, λένε αυτόπτες μάρτυρες. Την Κυριακή, και πάλι στην Μοσούλη, επτά Ιρακινοί αστυνομικοί και περισσότεροι από 30 αντάρτες σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις.

Ακραία ισλαμική οργάνωση απελευθέρωσε τις δύο γυναίκες συγγενείς του μεταβατικού πρωθυπουργού της χώρας Ιγιάντ Αλάουι, που είχαν απαχθεί την περασμένη εβδομάδα μαζί με τον ξάδερφό του Γκάζι, του οποίου η τύχη αγνοείται.

Ένας Αμερικανός στρατιώτης κατηγορείται για «φόνο εκ προμελέτης» ενός Ιρακινού.

Αντάρτες στην Μπακούμπα

Αμερικανικές και Ιρακινές δυνάμεις αντάλλαξαν πυροβολισμούς με αντάρτες στην Μπακούμπα, 65 χιλιόμετρα βορειο-ανατολικά της ιρακινής πρωτεύουσας.

Οι συγκρούσεις ξεκίνησαν περίπου στις 08.00 (τοπική ώρα) όταν ένα λεωφορείο που μετέφερε 20-40 αντάρτες έφτασε στην πόλη, λέει η ανακοίνωση του αμερικανικού στρατού.

Οι αντάρτες χρησιμοποίησαν χειροβομβίδες και ελαφρύ οπλισμό για να καταλάβουν ένα αστυνομικό τμήμα.

Οι αντάρτες εξολοθρεύτηκαν με τις αεροπορικές επιδρομές, ενώ τέσσερις Αμερικανοι στρατιώτες τραυματίστηκαν.

Τα αμερικανικά στρατεύματα δέχθηκαν πυρά και από ένα τζαμί, είπε εκπρόσωπος του αμερικανικού στρατού.

Η ιρακινή αστυνομία εισέβαλε στο τέμενος όπου βρήκε χειροβομβίδες, όπλα και πυρομαχικά, αναφέρει η ίδια ανακοίνωση.

Η Μπακούμπα, η οποία κατοικείται από Σιίτες και Σουνίτες, είναι ένα από τα κέντρα αντίστασης κατά των Αμερικανών.


Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2004 - 12:21 (Ώρα Λονδίνου)

Περιοδεία Μολυβιάτη

Στη Σόφια, το Παρίσι και τη Χάγη θα μεταβεί το αμέσως προσεχές διάστημα ο υπουργός των Εξωτερικών, Πέτρος Μολυβιάτης, ώστε να συζητήσει με τους ομολόγους τις ευρωτουρκικές σχέσεις, το Κυπριακό και την κατάσταση στα Βαλκάνια.

Η περιοδεία του κ. Μολυβιάτη γίνεται εν όψει της συνόδου κορυφής του Δεκεμβρίου, οπότε και θα συζητηθεί το θέμα της χορηγήσεως στην Τουρκία ημερομηνίας για την έναρξη των ενταξιακών της διαπραγματεύσεων με την Ένωση.

Ο υπουργός των Εξωτερικών είχε τη Δευτέρα συνεργασία μιας ώρας με τον πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή, στο μέγαρο Μαξίμου, παρουσία και του υφυπουργού Εξωτερικών Γιάννη Βαληνάκη. Αμέσως μετά, ο κ. Μολυβιάτης δήλωσε ότι συζήτησαν για όλα τα τρέχοντα θέματα της εξωτερικής πολιτικής.


Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2004 - 10:07 (Ώρα Λονδίνου)

Στην Κύπρο η Ατλαντίδα;

Ο Αμερικανός επιστήμονας και ερευνητής Ρόμπερτ Σάρμαστ ανακοίνωσε πως, είναι βέβαιος ότι έχει εντοπίσει ίχνη της χαμένης Ατλαντίδας, στη θαλάσσια περιοχή Κύπρου και Συρίας.

Σε συνέντευξη τύπου που έδωσε στη Λεμεσό, ο κ. Σάρμαστ ανέφερε ότι έχει εντοπίσει στο βυθό της συγκεκριμένης περιοχής 60 σημεία τα οποία αναφέρονται στον Πλάτωνα -μάλιστα είπε ότι «η περιγραφή του Πλάτωνα για την ακρόπολη της Ατλαντίδας ταιριάζει απόλυτα με τα ευρήματά του»- και εξήγγειλε ότι θα ξεκινήσει και δεύτερη αποστολή για συλλογή αποδεικτικών στοιχείων.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε, ήδη έχουν καταγραφεί τάφροι, επιβλητικά τείχη, κοίτες ποταμών καθώς και λόφος που ταυτίζεται με την ακρόπολη της Ατλαντίδας.

Ο Aμερικανός ερευνητής ανέφερε ότι αυτό που μπορεί να αποδείξει τώρα είναι ότι υπάρχει ένας λόφος στη μέση ενός ορθογώνιου χώρου μεταξύ Κύπρου - Συρίας, που είναι ενδεχομένως ένα τείχος με υδραγωγεία και κανάλια νερού, τα οποία οι επιστήμονες δεν μπορούν να εξηγήσουν.

Αυτό, πρόσθεσε, δείχνει ότι πρόκειται για τείχη τα οποία κατασκευάστηκαν από ανθρώπους στους πρόποδες του λόφου.


Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2004 - 10:51 (Ώρα Λονδίνου)

Οικονομία σε πρώτο πλάνο

Κρίσιμη χαρακτήρισε τη συνάντηση του ΕΚΟΦΙΝ στις Βρυξέλλες, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Γιώργος Αλογοσκούφης.

Ο κ. Αλογοσκούφης είχε την Δευτέρα συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή, για θέματα της αρμοδιότητός του.

Σε δηλώσεις του αμέσως μετά, μιλώντας για την συνάντηση των Βρυξελλών, σημείωσε ότι σε αυτήν «θα ξεκαθαρίσουν τα στοιχεία για τα ελλείμματα του παρελθόντος και θα συζητήσουμε τα επόμενα βήματα, με ποιο τρόπο η Ελλάδα θα περιορίσει το έλλειμμα κάτω από το 3%, γιατί αποδείχθηκε ότι για κανένα χρόνο, από το '99 και μετά, το έλλειμμα δεν ήταν κάτω από το 3%».

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου οικονομίας, δεν υπάρχει θέμα για κυρώσεις ή λήψη πρόσθετων σκληρών μέτρων, παρά τις πιέσεις που αναμένεται να ασκηθούν από την ΕΕ.

Έχει ληφθεί από τις Βρυξέλλες το μήνυμα της κυβέρνησης, λένε οι ίδιες πηγές, πως τα στοιχεία της Ελλάδας είναι πλέον διαφανή. Εκείνο που αναμένεται να συζητηθεί είναι ο χρόνος που θα χρειαστεί για να πέσει το έλλειμμα κάτω από το 3%.

Σημειώνεται ότι στην συνάντηση του κ. Αλογοσκούφη με τον πρωθυπουργό ήταν παρών και ο πρόεδρος της Εμπορικής τράπεζας, Γ. Προβόπουλος, καθώς πλην των λοιπών θεμάτων οικονομίας, συζητήθηκε και η αναδιοργάνωση του ομίλου της συγκεκριμένης τράπεζας.

Ο κ. Αλογοσκούφης, όταν ρωτήθηκε εάν θα πουληθεί η εμπορική τράπεζα στους Γάλλους, είπε ότι «η πολιτική της κυβέρνησης δεν είναι να προχωρά σε γρήγορες κινήσεις όταν τα πράγματα δεν είναι έτοιμα.

Πρώτα πρέπει να γίνει αναδιοργάνωση και εξυγίανση των ομίλων και μετά συζητούμε για ιδιωτικοποιήσεις».

Εξάλλου, ο πρωθυπουργός είχε το πρωί της Δευτέρας συνεργασία με τον υπουργό Δικαιοσύνης Αναστάση Παπαληγούρα. Μετά τη συνάντηση δεν έγιναν δηλώσεις.


Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2004 - 09:53 (Ώρα Λονδίνου)

Σοβαρά ο Γιωτόπουλος

Στο γενικό κρατικό νοσοκομείο της Νίκαιας νοσηλεύεται από το απόγευμα της Κυριακής, ο καταδικασθείς για την υπόθεση της «Ε.Ο. 17Ν», Αλέξανδρος Γιωτόπουλος.

Ο κ. Γιωτόπουλος, που πραγματοποιεί από 30ημέρου απεργία πείνας, μεταφέρθηκε πρώτα στο νοσοκομείο φυλακών Κορυδαλλού, αλλά η κατάστασή του θεωρήθηκε κρίσιμη και κρίθηκε απαραίτητη η μεταφορά του σε νοσοκομείο με υποδομή για την αντιμετώπιση βαρύτερων περιστατικών.

Υπενθυμίζεται ότι, ο κ. Γιωτόπουλος είναι ο μόνος εκ των καταδικασθέντων για την υπόθεση της «Ε.Ο. 17Ν» που συνεχίζει την απεργία πείνας και μετά την απομάκρυνση του κλωβού από το χώρο προαυλισμού των συγκεκριμένων κρατουμένων.

Μεταξύ των αιτημάτων του είναι η συχνή κι απρόσκοπτη επαφή με τους συνηγόρους του, εν όψει της εκδικάσεως της εφέσεως, το δικαίωμα επαφής με άλλους κρατουμένους και το δικαίωμα χρήσης της βιβλιοθήκης των φυλακών.


Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2004 - 09:47 (Ώρα Λονδίνου)

Τα εθνικά θέματα κυριαρχούν

Ορισμένα από τα πρωτοσέλιδα

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Θεσσαλονικιός ο παραβάτης! Στοιχεία-σοκ της Τροχαίας για το 10μηνο 1004.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Ασφαλιστική προστασία για ανέργους. Οδηγός για επιδόματα-περίθαλψη.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Στο έλεος θεομηνίας η Ελλάδα. Καταιγίδες με πλημμύρες, χιονοθύελλες, πτώση θερμοκρασίας.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Πτυχία από ΑΕΙ σε τρία χρόνια. Συνέντευξη της υπουργού Παιδείας Μαριέττας Γιαννάκου στην "Α".

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Τα χρυσά κουτάλια της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας 2001-2004. Ποιοι πήραν τα 49,8 δισ. για "εκδηλώσεις μιας νύχτας".

ΑΥΡΙΑΝΗ: Αποφασισμένος ο Καραμανλής να τσακίσει τους νταβατζήδες της διαπλοκής. Οριστικό τέλος στα παιχνίδια χειραγώγησης της πολιτικής ζωής.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Λύση τώρα για τους επιλαχόντες του '98. Με νομοθετική ρύθμιση που κατατίθεται εντός της εβδομάδας.

ΕΘΝΟΣ: Πόλεμος γιατρών με θύματα παιδιά. Προσωπικές διαμάχες μπλοκάρουν τις μεταμοσχεύσεις καρδιάς.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Του άνοιξαν παράθυρο για την προεδρία. Με προσωπική πρόσκληση ο Νίκος Κωνσταντόπουλος παραβρέθηκε και μίλησε σε εκδήλωση της ΟΝΝΕΔ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Τρέμει τον Σημίτη. Ανεβάζει τους τόνους της αντιπολίτευσης.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Μειώσεις έως 20% στις τιμές φαρμάκων. Αποκλειστικό: Οι νέες ρυθμίσεις του υπ. Ανάπτυξης για ασφαλισμένους και εταιρίες.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Νεύμα στον Νίκο. Με πρόσκληση Καραμανλή ο Κωνσταντόπουλος στη γιορτή ΟΝΝΕΔ.

ΕΣΤΙΑ: Ολιγομελής Κυβέρνησις. Επιβάλλεται μείωσις του αριθμού των υφυπουργών.

ESPRESSO: Οι γιατροί έκλεψαν το παιδί μου από το μαιευτήριο και το πούλησαν! Η συγκλονιστική ιστορία μιας μάνας που έβαλε ντετέκτιβ για να αποκαλύψει το κύκλωμα.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Πνιγήκαμε μεταξύ ΕΥΑΘ και ΥΠΕΧΩΔΕ. 20 λεπτά μπόρας εκθέτουν τους αρμόδιους φορείς.

METRO: Σχέδιο για την επέτειο. Δρακόντεια μέτρα για τον απρόσκοπτο εορτασμό του Πολυτεχνείου.

ΤΑ ΝΕΑ: Τα 18 πτυχία που εξασφαλίζουν δουλειά. Οι επαγγελματικές προοπτικές για 52 Σχολές.

City Press: Σενάριο τώρα με Κωνσταντόπουλο. Κοινή εμφάνιση με τον Καραμανλή σε εκδήλωση της ΟΝΝΕΔ ενίσχυσε τα σενάρια προεδροποίησής του.

TRAFFIC NEWS: Τρόμος από το βιαστή με το κατσαβίδι. Δεκάδες υποθέσεις μέσα σε ένα χρόνο.

Η ΧΩΡΑ: Τι αλλάζει στα πρόστιμα της εφορίας. Πιο αντικειμενικές διαδικασίες για φορο-παραβάσεις.

Παρουσία Κωνσταντόπουλου

Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει ότι "κοινή εμφάνιση Καραμανλή- Κωνσταντόπουλου στην εκδήλωση της ΟΝΝΕΔ για το Πολυτεχνείο και σύμπτωση απόψεων για εθνική συναίνεση και εναντίον της διαπλοκής, έδωσαν νέα τροφή στα σενάρια της υποψηφιότητας του προέδρου του ΣΥΝ για την Προεδρία της Δημοκρατίας με πρόταση της ΝΔ".

ΠΓΔΜ

Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ γράφει ότι "συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Κόλιν Πάουελ θα έχει σήμερα το απόγευμα ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής, Δημήτριος για να συζητήσουν το θέμα που ανέκυψε μετά την αναγνώριση της ΠΓΔΜ με το όνομα "Δημοκρατία της Μακεδονίας" από την κυβέρνηση Μπους".

Ελληνοτουρκικά

ΤΑ ΝΕΑ σημειώνουν ότι "σε κρίσιμο σταυροδρόμι βρίσκεται το Κυπριακό. Και μπορεί όλες οι πλευρές να προετοιμάζονται για τη Σύνοδο Κορυφής, 17 Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες, όπου και θα αποφασισθεί τι θα γίνει με την πορεία της Τουρκίας σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ωστόσο η κατάσταση είναι και ρευστή και επικίνδυνη".

Η ΕΣΤΙΑ αναφέρει ότι "ευτυχώς το Ελσίνκι έχει στην πράξη εγκαταλειφθεί ως διαδικασία προσεγγίσεως των Ελληνοτουρκικών σχέσεων, διατηρουμένου μόνον και κυρίως του πλαισίου των υποχρεώσεων που έχει η Τουρκία ως υποψήφιο μέλος. Όχι μόνον έναντι της Ελλάδος, αλλά έναντι του συνόλου των κρατών-μελών που συναποδέχονται το σύστημα αρχών, αξιών και κανόνων δικαίου της Ευρωπαϊκής Ενώσεως".

ΠΑΣΟΚ

Η Espresso γράφει ότι "έτοιμος για ρήξεις, ανατροπές και αλλαγές στο ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται τώρα ο Γιώργος Παπανδρέου με μοναδικό, όπως χαρακτηριστικά λέει, όραμά του, να ανακτήσει το χαμένο έδαφος και τη σχέση που προνομιακά διατηρούσε το ΠΑΣΟΚ με το ασθενέστερο οικονομικά κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας".

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ προσθέτει ότι "βλέποντας τους κινδύνους για την "καρέκλα" του, που αντιπροσωπεύει η επανεμφάνιση Σημίτη και ειδικότερα η χθεσινή δημοσκόπηση της ΑΛΚΟ που τον φέρει πολύ ψηλά στις προτιμήσεις μεταξύ όλων των υποψηφίων για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο κ. Παπανδρέου νιώθει έντονα την ανάγκη να σηκώσει τους τόνους για να συγκινήσει τους οπαδούς του κόμματός του".

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2004 - 11:16 (Ώρα Λονδίνου)

Λεπτομέρειες υποψηφίων

Tο Λονδίνο είναι μία από τις πέντε υποψήφιες πόλεις για την οργάνωση των Αγώνων του 2012

Οι πέντε υποψήφιες πόλεις - Παρίσι, Νέα Υόρκη, Μόσχα, Λονδίνο και Μαδρίτη - παρουσιάζουν στους πολυσέλιδους φακέλους το όραμά τους για τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων του 2012. Η τελική απόφαση θα ληφθεί τον Ιούλιο.

Οι 600 και πλέον σελίδων φάκελοι των υποψηφίων, που θα εξεταστούν λεπτομερώς από τα μέλη της ΔΟΕ στη Λοζάννη, περιλαμβάνουν κάθε λεπτομέρεια για το πώς σχεδιάζει η κάθε πόλη να διοργανώσει το μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός στον κόσμο, σημειώνει ο αθλητικός συντάκτης του ΒΒC, Χάρι Πίαρτ.

Αν και οι αθλητικές εγκαταστάσεις της κάθε πόλης είναι από τις σημαντικότερες παραμέτρους για την ανάθεση των Αγώνων, οι φάκελοι περιλαμβάνουν στοιχεία για μια σειρά άλλων καίριων ζητημάτων, όπως οι συγκοινωνίες, η ασφάλεια, η ξενοδοχειακή υποδομή, η ατμοσφαιρική ρύπανση, τονίζει ο δημοσιογράφος του ΒΒC.

Στις αρχές του επόμενους έτους η Επιτροπή Αξιολόγησης θα πραγματοποιήσει επισκέψεις στις πέντε υποψήφιες πόλεις και θα παρουσιάσει την έκθεσή της στα 120 μέλη της ΔΟΕ και η τελική απόφαση θα ανακοινωθεί τον Ιούλιο στη Σιγκαπούρη.

Ο ανταγωνισμός αναμένεται μεγάλος, καθώς πρόκειται για πέντε από τις πιο δυνατές υποψηφιότητες των τελευταίων ετών. Οι δυνατότητες προβολής των πόλεων έχουν περιοριστεί αρκετά από τη ΔΟΕ.

Από αυτήν την εβδομάδα και έπειτα η επαφή των εθνικών ολυμπιακών επιτροπών των πέντε πόλεων με μέλη της ΔΟΕ θα γίνεται εντός των αυστηρών κανονισμών της ΔΟΕ. Επίσης απαγορεύεται η επίσκεψη μελών της ΔΟΕ στις υποψήφιες πόλεις για να αποφευχθούν σκάνδαλα δωροδοκιών μελών του ΔΟΕ, σαν αυτό των Χειμερινών Αγώνων του Σολτ Λέικ Σίτι», αναφέρει ο Χάρι Πίαρτ.


Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2004 - 09:31 (Ώρα Λονδίνου)

Nέες αποδείξεις για το Νταρφούρ

Σύμφωνα με εκτιμήσεις περισσότερα από 400 χωριά στο Νταρφούρ έχουν γίνει στόχος επίθεσης

Εντείνονται οι ανησυχίες για συνεχιζόμενη εκστρατεία γενοκτονίας του αυτόχθονος πληθυσμού στην επαρχία του Σουδάν, Νταρφούρ.

Στην πόλη Κιντανίγιε μετέβη συνεργείο του ΒΒC με επικεφαλής τη δημοσιογράφο, Χίλαρι Άντερσον. Οι επιζώντες επιθέσεων υποστήριξαν στο ΒΒC ότι τουλάχιστον 80 ενήλικοι και 80 ανήλικοι δολοφονήθηκαν στα χέρια των αραβικών πολιτοφυλακών.

«Οι αποδείξεις που συγκεντρώσαμε είναι συγκλονιστικές. Ο βαθμός των εσκεμμένων μαζικών δολοφονιών αμάχων είναι τρομακτικός. Μετρήσαμε τις σορούς 80 και πλέον παιδιών σ΄ αυτήν μόνο την πόλη. Τα παιδιά σκοτώθηκαν έπειτα από εισβολή των αραβικών πολιτοφυλακών στο σχολείο. Ανακαλύψαμε επίσης τέσσερις μαζικούς τάφους. Αυτό το οποίο ήταν οφθαλμοφανές είναι ότι υπάρχει μια συντονισμένη προσπάθεια από την κυβέρνηση και τους αντάρτες για την εξόντωση των αυτοχθόνων του Νταρφούρ. Ο, δε, χαρακτήρας των επιθέσεων είναι πανομοιότυπος με παλαιότερες επιθέσεις σ΄ άλλες περιοχές του Νταρφούρ», τόνισε η Χίλαρι Άντερσον του ΒΒC.

Εκτιμάται ότι περισσότερα από 400 χωριά στο Νταρφούρ έχουν γίνει στόχος επίθεσης και ότι περισσότεροι από 70.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί εξαιτίας των συγκρούσεων που ξεκίνησαν πριν από ενάμισι περίπου έτος. Ο υπουργός Εξωτερικών του Σουδάν, Μουσταφά Οσμάν Ισμαήλ διέψευσε όλα όσα ισχυρίζεται το πρόγραμμα του BBC.

«Η κυβέρνηση δεν ξεκίνησε αυτόν τον πόλεμο. Οι αντάρτες, οι οποίοι δεν το αρνούνται, είναι αυτοί οι οποίοι ξεκίνησαν αυτόν τον πόλεμο και δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν. Είναι μια φυλετική διαμάχη. Οι αντάρτες μιας συγκεκριμένης φυλής, μάχονται εναντίον πολιτοφυλακής που ανήκει σε άλλη φυλή. Οι μεταξύ τους συγκρούσεις είναι που έχουν δημιουργήσει αυτό το χάος στην περιοχή», δεήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Σουδάν.


Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2004 - 08:36 (Ώρα Λονδίνου)

Σώος και αβλαβής ο Αμπάς

Δεν βρέθηκε σε κίνδυνο διαβεβαιώνει ο Μαχνούντ Αμπάς

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ομάδα ενόπλων, που συνδέονται με την ένοπλη πτέρυγα της οργάνωσης Φατάχ, άρχισαν να πυροβολούν στο αέρα φωνάζοντας συνθήματα κατά του παρευρισκόμενου Μαχμούντ Αμπάς, καθώς και κατά του πρώην υπευθύνου για την ασφάλεια στη Λωρίδα της Γάζας, Μοχάμεντ Νταχλάν.

O πρώην πρωθυπουργός διαδέχτηκε τον Γιασέρ Αραφάτ στην αρχηγία της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης,

Οι σωματοφύλακες του κ. Αμπάς άρχισαν και αυτοί να πυροβολούν με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο μέλη της φρουράς του πρώην πρωθυπουργού της Παλαιστινιακής Αρχής. Ο κ. Αμπάς δεν τραυματίσθηκε και υποστηρίζει ότι δεν ήταν στόχος των ενόπλων, τις πράξεις των οποίων απέδωσε σε «συναισθηματική φόρτιση».

Να επιτρέψει την ελεύθερη πρόσβαση για την προεκλογική εκστρατεία, όχι μόνο στη Λωρίδα της Γάζας και στη Δυτική Όχθη αλλά και στην Ανατολική Ιερουσαλήμ ζητούν οι Παλαιστίνιοι, που κάλεσαν δε την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες να αποτρέψουν πιθανή απόπειρα των Ισραηλινών να παρεμποδίσουν τη διεξαγωγή των εκλογών στις 9 Ιανουαρίου.

Ανταποκριτές μεταδίδουν ότι, αναφορικά με τις παλαιστινιακές εκλογές, έχουν ξεσπάσει διαφωνίες στους κόλπους της ισραηλινής κυβέρνησης. Ενώ ο υπουργός Εξωτερικών, Σιλβάν Σαλόμ, εξέφρασε την άποψη ότι η συμμετοχή των Παλαιστινίων της Ανατολικής Ιερουσαλήμ στις εκλογές θα μπορούσε να επηρεάσει τις συνομιλίες για το στάτους της πόλης.

Αντίθετα άλλοι ισραηλινοί επίσημοι δήλωναν ότι ο πρωθυπουργός, Αριέλ Σαρόν, δεν συμμερίζεται την άποψη του υπουργού, υποδεικνύοντας ότι οι Παλαιστίνιοι της Ιερουσαλήμ ψήφισαν και στις εκλογές του 1996.


Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2004 - 07:45 (Ώρα Λονδίνου)

Ένα χρόνο μετά

Του ανταποκριτή της Ελληνικής Υπηρεσίας του ΒΒC στην Κωνσταντινούπολη, Άρη Χατζηστεφάνου

Ο συνολικός απολογισμός από τις τέσσερις εκρήξεις στην Κωνσταντινούπολη ήταν 60 νεκροί. Μεταξύ αυτών και ο Βρετανός γενικός πρόξενος Ρότζερτ Σόρτ.

15 Νοεμβρίου 2003: Δυο επιθέσεις αυτοκτονίας εναντίον εβραϊκών συναγωγών στην καρδιά της Κωνσταντινούπολης αφήνουν πίσω τους 25 νεκρούς. Η αστυνομία που εντοπίζει γρήγορα την ταυτότητα των δραστών σπεύδει να κλείσει το φάκελο.

Πέντε ημέρες αργότερα όμως δυο ημιφορτηγά γεμάτα με εκρηκτικά ανατινάζονται έξω από το Βρετανικό προξενείο και την τράπεζα HSBC. Η Κωνσταντινούπολη ζει σε μικρογραφία τη δική της 11η Σεπτεμβρίου. Δυνάμεις του στρατού κάνουν την εμφάνισή τους σε περιοχές της πόλης, τα κυβερνητικά κτίρια και οι ξένες διπλωματικές αποστολές περικυκλώνονται από δυνάμεις ασφαλείας, το χρηματιστήριο κλείνει ενώ προς στιγμή οι τουρκικές αερογραμμές καθηλώνουν τα αεροσκάφη τους.

Συνολικός απολογισμός από τις τέσσερις εκρήξεις τουλάχιστον 60 άτομα. Μεταξύ αυτών και ο Βρετανός γενικός πρόξενος Ρότζερτ Σόρτ.

Ευθύνες και στην κυβέρνηση

Μιλώντας στην ελληνική υπηρεσία του BBC μία ημέρα μετά τις επιθέσεις ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Ντενίζ Μπαϊκάλ κάνει λόγο για χτύπημα της διεθνούς τρομοκρατίας αλλά επιρρίπτει ευθύνες και στην κυβέρνηση Ερντογάν.

«Η πολιτική μας απέναντι στην στρατιωτική επέμβαση στο Ιράκ θα έπρεπε να είναι πιο ξεκάθαρη. Επίσης να θυμίσουμε ότι πριν από μερικούς μήνες δόθηκε χάρη σε ακραίους ισλαμιστές που συμμετείχαν σε τρομοκρατικές οργανώσεις», λέει ο Ντενίζ Μπαϊκάλ.

Πάντως ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπούς, που την ημέρα των επιθέσεων στην HSBC και το βρετανικό προξενείο συναντάται με τον Τόνι Μπλερ, σπεύδει να αποδώσει τις ευθύνες στη διεθνή τρομοκρατία και την Αλ Κάιντα.

Αδυναμία ερμηνείας

Αναλυτές στην Τουρκία αναρωτιούνται γιατί η Αλ Κάιντα να επιτεθεί σε μια χώρα που δεν συνέπραξε με τα αμερικανικά σχέδια εισβολής και κατάληψης στο Ιράκ αλλά αντιθέτως απαγόρευσε τη διέλευση αμερικανικών στρατευμάτων από τα εδάφη της.

Ακολουθώντας το νήμα των εξελίξεων δεκάδες δημοσιογράφοι καταλήγουν στην πόλη Μπινγκόλ από όπου κατάγονταν αρκετοί από τους δράστες. Πολλοί έχουν θητεύσει σε ακραίες ισλαμικές οργανώσεις όπως η Χεζμπολάχ. Πρόκειται για τις ίδιες οργανώσεις που κατηγορούνται ότι στο παρελθόν εξυπηρετούσαν τον τουρκικό στρατό μαχόμενες τους Κούρδους του PKK αλλά και αριστερές οργανώσεις της Τουρκίας.

Σήμερα η τουρκική αστυνομία και η κυβέρνηση υποστηρίζουν ότι υπάρχει εμπλοκή της Αλ Κάιντα σε υψηλό επίπεδο.

Ένα χρόνο μετά η Τουρκία θέτει ακόμη τα ίδιο ερώτημα που ακούστηκε τα πρώτα λεπτά μετά τις επιθέσεις: Γιατί σε εμάς.


Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2004 - 06:41 (Ώρα Λονδίνου)

Πρώτη επίσκεψη στο Βελιγράδι

Για εξαιρετικής σημασίας επίσκεψη έκανε λόγο ο πρωθυπουργός της Σερβίας

Ως ένδειξη της βελτίωσης των σχέσεων της Κροατίας με τη Σερβία-Μαυροβούνιο ερμηνεύεται η επίσκεψη τη Δευτέρα στο Βελιγράδι, του πρωθυπουργού, Ίβο Σανάντερ.

Ο κ. Σανάντερ εξέφρασε την ελπίδα ότι η επίσκεψή του θα συμβάλλει στην ομαλοποίηση των σχέσεων μεταξύ των χωρών, ενώ ο ομόλογός του της Σερβίας, Βόισλαβ Κοστρούνιτσα, έκανε λόγο για εξαιρετικά σημαντική επίσκεψη.

Οι δύο χώρες αποτελούσαν μέλη της Γιουγκοσλαβικής Ομοσπονδίας μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του ΄90. Το 1991 η Κροατία ανακήρυξε την ανεξαρτησία της. Τον περασμένο χρόνο οι πρόεδροι των δύο χωρών, σε συνάντησή τους στο Βελιγράδι, ζήτησαν αμοιβαία συγνώμη για τη διάπραξη ωμοτήτων κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Αλβανοί σε δίκη

Στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης αρχίζει τη Δευτέρα η πρώτη δίκη Αλβανών Κοσοβάρων, που κατηγορούνται για εγκλήματα πολέμου στη δεκαετία του ΄90.

Τρεις πρώην διοικητές του «Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου» κατηγορούνται για δολοφονίες και βασανισμούς Σέρβων και Αλβανών αμάχων σε στρατόπεδο κράτησης στο ανατολικό Κοσσυφοπέδιο. Οι τρεις αρνούνται τις κατηγορίες.

Η γενική εισαγγελέας του διεθνούς δικαστηρίου, Κάρλα ντελ Πόντε άσκησε κριτική στην διεθνή κοινότητα και τις τοπικές αρχές στην επαρχία για απροθυμία να συνεργαστούν στη διεξαγωγή των ανακρίσεων για τον εντοπισμό υπόπτων. Η κ. ντελ Πόντε είπε ότι είναι δύσκολο να καταρτισθούν κατηγορητήρια εναντίον Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου, εξ αιτίας του φόβου μαρτύρων να καταθέσουν.


Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2004 - 07:10 (Ώρα Λονδίνου)

Μάχες στη Φαλούτζα

Σύμφωνα με τις αμερικανικές δυνάμεις, έχουν σκοτωθεί κατά τη διάρκεια των εχθροπραξιών έξι Ιρακινοί εθνοφρουροί και 38 Αμερικανοί στρατιώτες, ενώ 275 έχουν τραυματισθεί.

Η αμερικανική πλευρά επιμένει ότι η Φαλούτζα έχει καταληφθεί, προβλέπει όμως συνέχιση των μαχών στα νότια προάστια, για ημέρες, προκειμένου να εξοντωθούν και οι θύλακες αντίστασης.

Γίνεται συγχρόνως λόγος για την ανακάλυψη μεγάλων αποθεμάτων εκρηκτικών και όπλων στη Φαλούτζα, κατά τη διάρκεια της επιχείρησης κατάληψης της πόλης.

Ο προσωρινός πρωθυπουργός, Ιγιάντ Αλάουι, δήλωσε ότι κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων συνελήφθησαν 400 αντάρτες. Σύμφωνα με τις αμερικανικές δυνάμεις, έχουν σκοτωθεί κατά τη διάρκεια των εχθροπραξιών έξι Ιρακινοί εθνοφρουροί και 38 Αμερικανοί στρατιώτες, ενώ 275 έχουν τραυματισθεί. Οι ίδιες πηγές ανεβάζουν τον αριθμό των νεκρών ανταρτών σε 1.200

Η ιρακινή Ερυθρά Ημισέληνος άσκησε δριμεία κριτική στον αμερικανικό στρατό, μετά την άρνησή του να επιτρέψει σε ανθρωπιστική εφοδιοπομπή να εισέλθει στη Φαλούτζα, επικαλούμενος λόγους ασφαλείας.

Εκπρόσωπός της, μιλώντας στο BBC, έκανε λόγο για δραματικές ανάγκες του πολιορκημένου πληθυσμού σε τρόφιμα, πόσιμο νερό και ιατρικά εφόδια, σημειώνοντας ότι εκατοντάδες άμαχοι έχουν παγιδευτεί ανάμεσα σε διασταυρούμενα πυρά. Η ίδια εκπρόσωπος είπε ότι στο νοσοκομείο της πόλης που διέθετε ιατρικά εργαστήρια και φάρμακα δεν υπήρχαν ασθενείς λόγω της κατάληψής του από Αμερικανούς.

Η άλωση της Φαλούτζα συνοδεύθηκε από συνεχιζόμενες συγκρούσεις ανταρτών με ιρακινούς εθνοφρουρούς σε άλλες πόλεις. Στην τρίτη σε μέγεθος πόλη της χώρας, τη Μοσούλη ο διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων, ταξίαρχος Κάρτερ Χαμ, δήλωσε ότι η κατάσταση βελτιώνεται, αν και παραδέχτηκε ότι επί σειρά ημερών συνεχίζονται σφοδρές ανταλλαγές πυρών με αντάρτες, αρνούμενος πάντως ότι η πόλη είναι εκτός ελέγχου. Την περασμένη Πέμπτη οι εξεγερθέντες κατέλαβαν όλα τα αστυνομικά τμήματα της Μοσούλης και την Κυριακή επιτέθηκαν σε δύο φυλάκια ελέγχου.

Το αραβικό τηλεοπτικοί δίκτυο Αλ Αραμπίγια μεταδίδει ότι σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ αμερικανικών δυνάμεων και ανταρτών σημειώνονται στα ανατολικά προάστια της πόλης Ραμάντι, ενώ εκρήξεις ακούστηκαν και στο κέντρο της πόλης.


Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2004 - 04:36 (Ώρα Λονδίνου)

Δεσπόζει το Μεσανατολικό

H γαλλική εφημερίδα Λε Μοντ (Le Monde), με αφορμή την πρόσφατη συνάντηση του προέδρου των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους και του Βρετανού πρωθυπουργού, Τόνι Μπλερ, αναφέρεται στο Μεσανατολικό μετά τον θάνατο του Γιασέρ Αραφάτ.

Η Ουάσιγκτον, που στο παρελθόν «είχe χάσει την αξιοπιστία της», λόγω της στενής τους σύνδεσης με το Ισραήλ, «πρέπει να αποκαταστήσει σχέσεις εμπιστοσύνης με τη νέα παλαιστινιακή ηγεσία» και η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να βοηθήσει σ΄ αυτή την κατεύθυνση, γράφει η Μοντ.

Η ελβετική Λε Ταν (Le Temps) υπογραμμίζει πως «μένει να δούμε εάν υπάρχει από πλευρά Ηνωμένων Πολιτειών η πολιτική βούληση για πρωτοβουλίες ή εάν οι δηλώσεις Μπους και Μπλερ την ημέρα της κηδείας αποτελούν «κατάθεση προθέσεων και μόνο και όχι πραγματικό πολιτικό πρόγραμμα».

Η γερμανική Βελτ (die Welt) σημειώνει ότι ο θάνατος του Αραφάτ δεν μπορεί ακόμη να θεωρηθεί ελπιδοφόρο μήνυμα για την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή. Εάν η νέα ηγεσία των Παλαιστινίων ερμηνεύσουν ως πολιτική κληρονομιά του ιστορικού ηγέτη τη συνέχιση της ιντιφάντα, θα ρίξει το λαό της και ολόκληρη την περιοχή στη δυστυχία, γράφει η Βελτ.

Τι χρειάζεται η ειρήνη

«Η ειρήνη χρειάζεται περισσότερα», είναι ο τίτλος σχολείου της Τάγκεστσαϊτουγκ (die Tageszeitung) του Βερολίνου, που αναφέρεται στις αμερικανικές επιχειρήσεις στη Φαλούτζα του Ιράκ.

Το ζήτημα δεν είναι μόνο η εκδίωξη των ανταρτών από την πόλη και η εδραίωση της νομιμότητας της μεταβατικής κυβέρνησης ενόψει των εθνικών εκλογών. Το βασικότερο σημείο είναι οι επιπτώσεις που θα έχει μία στρατιωτική νίκη στο πολιτικό τοπίο του Ιράκ, σημειώνει η αριστερή εφημερίδα του Βερολίνου.

«Όχι μόνον οι τρομοκρατικές ομάδες, αλλά και τμήματα του πληθυσμού αρνούνται να ενταχθούν στην πολιτική διαδικασία, ή παραμένουν μακριά εξ αιτίας του φόβου που κυριαρχεί. Χρειάζεται μία πολιτική-διπλωματική πρωτοβουλία, η οποία θα περιλαμβάνει και τις γειτονικές χώρες. Όσο όμως το Ιράν και η Συρία φοβούνται ότι θα είναι οι επόμενοι στη λίστα των ΗΠΑ για αλλαγή καθεστώτος, η Ουάσιγκτον δεν θα σημειώσει καμία επιτυχία στο Ιράκ. Η διένεξη Παλαιστινίων-Ισραηλινών τροφοδοτεί επίσης τον πόλεμο κατά των δυνάμεων κατοχής. Το Ιράκ χρειάζεται ασφάλεια, μεταρρυθμίσεις και ελεύθερες εκλογές, κι αυτά δεν πετυχαίνονται με βόμβες», γράφει η Τάγκεστσαϊτουγκ.

ΕΕ και Τουρκία

Η αυστριακή Πρέσε (die Presse) αναφέρεται στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας και τις αντιδράσεις που προκαλεί, κυρίως στους Γερμανούς χριστιανοδημοκράτες. Το κόμμα της Άνγκελας Μέρκελ «ποντάρει» στον καγκελάριο της Αυστρίας, Βόλφγκαγκ Σιούσελ, να αποτρέψει στην σύνοδο κορυφής της ΕΕ τον επόμενο μήνα τη δημιουργία τετελεσμένων.

Από την περασμένη εβδομάδα που έγινε συντονιστής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για την πολιτική έναντι της Τουρκίας, ο κ. Σιούσελ δέχεται μεγάλες πιέσεις, κυρίως από τη γερμανική Χριστιανοδημοκρατική Ένωση, να αντιταχθεί κατά τη σύνοδο κορυφής «στον αυτοματισμό της πλήρους ένταξης της Τουρκίας και να παρωθήσει εναλλακτικές λύσεις, υπό τη μορφή, μιας προνομιακής σύνδεσης», γράφει η εφημερίδα της Βιέννης.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.