Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 25 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 04-10-27

  1. Σε αδιέξοδο η ΕΕ
  2. Επιδείνωση της υγείας του Αραφάτ
  3. Πένθος για τον Τζον Πιλ
  4. Αναδίπλωση Μπαρόζο
  5. Ποιες θα είναι οι συνέπειες των αμερικανικών εκλογών;
  6. Ευθύνες για την αιματοχυσία στο Μπεσλάν
  7. Μηνύματα επί τη επετείω
  8. Στην κορυφή η ΑΕΚ
  9. Ανένδοτος ο Σαρόν
  10. Ομογένεια και εκλογές στις ΗΠΑ
  11. Όχι στις «θεραπείες-σοκ»
  12. Οπισθοχώρηση Μπαρόζο
  13. Ομογένεια και εκλογές στις ΗΠΑ
  14. Οπισθοχώρηση Μπαρόζο στη σύνθεση της Κομισιόν
  15. «Αισιόδοξο» το προσχέδιο προϋπολογισμού
  16. Δημοσκόπηση ευμενής για την κυβέρνηση
  17. Προβληματισμός για τις παραβιάσεις
  18. Ανεβαίνουν οι τόνοι στις ΗΠΑ
  19. Ελληνοτουρκικά και οικονομία
  20. Καταδίκη των ΗΠΑ για κακοποιήσεις κρατουμένων
  21. Όχι απαντά το Τόκιο στην έκκληση Ιάπωνα ομήρου
  22. Ομογένεια και εκλογές στις ΗΠΑ
  23. Στην κορυφή η ΑΕΚ
  24. Προβλήματα στην κυβέρνηση Σαρόν
  25. Ομογένεια και εκλογές στις ΗΠΑ
  26. Μέρα κρίσης για την Επιτροπή Μπαρόζο

Πέμπτη 28 Οκτωβρίου 2004 - 00:58 (Ώρα Λονδίνου)

Σε αδιέξοδο η ΕΕ

«Σε κρίση η Ευρωπαϊκή Ένωση μετά την απόρριψη της νέας Κομισιόν» ο τίτλος ανταπόκρισης των Τάιμς (Times) από το Στρασβούργο.

Η βρετανική εφημερίδα σημειώνει ότι ο νικητής της διαμάχης με επίκεντρο τον αμφιλεγόμενο υποψήφιο επίτροπο Ρόκο Μπουτιλιόνε είναι αναμφισβήτητα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. «Όλοι οι άλλοι είναι χαμένοι» από την διαμάχη.

Οι ηγέτες της ΕΕ «θα πρέπει να αναρωτιούνται για το πολιτικό κριτήριο» του νέου προέδρου της Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο γράφουν οι Τάιμς. «Έχοντας κάνει τέτοια γκάφα, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα πρέπει να αναρωτιούνται πως θα μπορέσει να αντεπεξέλθει σε δυσκολότερα προβλήματα».

Ένας άλλος χαμένος σύμφωνα με τους Τάιμς είναι ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, που πρόκρινε την υποψηφιότητα Μπουτιλιόνε.

«Η ΕΕ αντιμέτωπη με θεσμική παράλυση» ο πρωτοσέλιδος τίτλος των Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times).

Η διαμάχη έχει οδηγήσει σε πολιτικό αδιέξοδο σημειώνει η εφημερίδα που προσθέτει ότι οι Ευρωβουλευτές βρίσκονται αντιμέτωποι όχι μόνο με τον Μπαρόζο αλλά και με τις κυβερνήσεις των χωρών-μελών που επέλεξαν τους υποψήφιους Επιτρόπους.

Στο κεντρικό της σχόλιο οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς υποστηρίζουν ότι η απόρριψη του Μπουτιλιόνε «είναι ένα χαστούκι» για τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο οποίος έχει «εξαγριώσει» τους ευρωβουλευτές τόσο για τη στάση του κατά τη διάρκεια τη ιταλικής προεδρίας πέρυσι αλλά και λόγω «της συνήθειας του να αλλάζει τους νόμους της Ιταλίας που δεν τον εξυπηρετούν».

Οι Ευρωβουλευτές θα είναι επιφυλακτικοί για «οποιονδήποτε προτείνει ο κύριος Μπερλουσκόνι», σημειώνουν χαρακτηριστικά οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς.

Το πρόβλημα σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα είναι ότι οι κυβερνήσεις θα «αντισταθούν στην αξίωση των Ευρωβουλευτών να αποσύρουν τους υποψήφιους Επιτρόπους που έχουν προτείνει». «Όμως η Ιταλία δεν θα ήθελε να είναι η μοναδική χώρα που αναγκάζεται να αλλάξει το επίτροπο της», γράφουν οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς.

Η ανακάλυψη του «Χόμπιτ»

Σύσσωμος ο βρετανικός τύπους αναφέρεται στην ανακάλυψη ενός νέου ανθρώπινου είδους που ζούσε σε νησί της Ινδονησίας πριν 18 χιλιάδες χρόνια.

Ανθρωπολόγοι ανακάλυψαν τα οστά του ανθρωποειδούς που έφτανε μόλις το ένα μέτρο σε ύψος. Το «πλάσμα», έγινε γνωστό ως LB1 , ενώ πολλοί επιστήμονες του έδωσαν το παρατσούκλι «Hobbit» από το βιβλίο «Άρχοντας των Δακτυλιδιών» .

Ο LB1 ή Hobbit είχε πολύ μικρότερο εγκέφαλο από τον σύγχρονο άνθρωπο αλλά το πρόσωπο του είχε ανθρώπινη μορφή, περπατούσε και έφτιαχνε περίτεχνα εργαλεία από πέτρα.

Η ανακάλυψη αυτή σύμφωνα με την Γκάρτνιαν (Guardian) «αμφισβητεί τη θεωρία της εξέλιξης».

Για την Ιντιπέντεντ (Independent) αποτελεί «την πιο συναρπαστική έκπληξη στην ανθρωπολογία για δεκαετίες» καθώς «ξαναγράφει την ιστορία του ανθρωπίνου γένους».

Η Ντέιλι Τέλεγκραφ (Daily Telegraph) σημειώνει ότι η ανακάλυψη του LB1 «υπονομεύει τις παραδοσιακές απόψεις για την μοναδικότητα του σύγχρονου ανθρώπου».


Επιδείνωση της υγείας του Αραφάτ

Ανησυχία προκαλεί η κατάσταση της υγείας του Παλαιστίνιου ηγέτη Γιασέρ Αραφάτ.

Το ραδιόφωνο του Ισραήλ ανακοίνωσε ότι ο ηγέτης της Παλαιστινιακής Αρχής βρίσκεται σε κώμα εδώ και λίγες ώρες, μια είδηση, όμως που διέψευσαν αμέσως οι συνεργάτες του κ. Αραφάτ.

Ωστόσο ένας από τους αξιωματούχους του, ο Χασάν Αμπού Λίμπντεχ, δήλωσε στο CNN ότι ο Γιασέρ Αραφάτ είναι σε «κρίσιμη» κατάσταση.

Ασθενοφόρο και ιατρικό προσωπικό έχουν μεταβεί στο αρχηγείο του στη Ραμάλα, όπου ζει τα τελευταία τρία χρόνια, αφού η κυβέρνηση του Ισραήλ του έχει απαγορεύσει τις μετακινήσεις.

Στις αρχές της εβδομάδας, ο κ. Αραφάτ υπεβλήθη σε ιατρικές εξετάσεις αφού διαμαρτυρόταν για ενοχλήσεις στο στομάχι.

Το Ισραήλ λέει ότι θα επιτρέψει τη μεταφορά του σε νοσοκομείο, ενώ ιατρική βοήθεια προσφέρεται και από τη γειτονική Ιορδανία.

Μέλος του υπουργικού του συμβουλίου δήλωσε στο πρακτορείο Ρόιτερ ότι ο Γιασέρ Αραφάτ είναι «πολύ πολύ άρρωστος».

Πληροφορίες λένε ότι η σύζυγός του Σούχα, που ζει στο Παρίσι, μεταβαίνει εσπευσμένα στη Ραμάλα.

Σύμβουλος του Παλαιστίνιου ηγέτη, ο Ναμπίλ Αμπού Ρουντέινα, επιβεβαίωσε ότι ομάδα Παλαιστίνιων και Τυνήσιων γιατρών εξετάζει τον 75χρονου άνδρα.

Στο πλευρό του Γιασέρ Αραφάτ βρίσκονται ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Αχμέντ Κουρέια και ο δέυτερος τη τάξει στην Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, Μαχμούντ Αμπάς.

Τα πρακτορεία μεταδίδουν ότι στο αρχηγείο της Παλαιστινιακής Αρχής στη Ραμάλα συγκεντρώνεται όλη η παλαιστινιακή ηγεσία.

Ενώ έκτακτες συσκέψεις συγκαλούνται και στα γραφεία της παλαιστινιακής Αρχής σε άλλες πόλεις.


Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2004 - 20:49 (Ώρα Λονδίνου)

Πένθος για τον Τζον Πιλ

Αναζητούσε πάντα νέους ήχους

Το ραδιόφωνο, ο κόσμος της μουσικής και της δισκογραφίας και το πιστό κοινό του, θρηνούν το χαμό του πλέον δημοφιλούς μουσικού παραγωγού του βρετανικού ραδιοφώνου, Τζον Πιλ.

Η καρδιά του τον πρόδωσε και ο «έφηβος» πάντα Τζον Πιλ έφηγε σε ηλικία 65 ετών και ενώ βρισκόταν σε διακοπές με τη σύζυγό του στο Περού.

Ο Βρετανός παραγωγός υπηρέτησε τη μουσική μέσα από ραδιοφωνικές συχνότητες για περισσότερα από 40 χρόνια. Τις δεκαετίες του '70 και του '80 γνώρισε την αποθέωση.

Εδώ και τριανταεπτά χρόνια έπαιζε τα αγαπημένα του τραγούδια μέσα από τη συχνότητα του BBC "1".

Αφιέρωσε εκπομπή στους Pulp 13 χρόνια πριν γίνουν διάσημοι

Όσοι τον γνώρισαν καλά και έζησαν από κοντά τα χρόνια που η καριέρα του απογειώθηκε, λένε ότι πολλά από τα διασημότερα συγκροτήματα οφείλουν την ύπαρξή τους στον Τζον Πιλ.

Θυμούνται ότι ο μουσικός παραγωγός ελάμβανε σχεδόν καθημερινά δοκιμαστικές κασέτες από συγκροτήματα που τότε έκαναν τα πρώτα τους βήματα και ζητούσαν να ακούσει τη δουλειά τους.

Εν ολίγοις, ο Τζον Πιλ έπαιξε σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της σημερινής μουσικής σκηνής.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός έκανε λόγο για μια «μοναδική προσωπικότητα».

«Έφερε στο προσκήνιο πολλές διαφορετικές μουσικές και τις έκανε αγαπητές στο λαό ήταν ένας αυθεντικός, μοναδικός, ζεστός και αξιοπρεπής άνθρωπος», είπε ο κ. Μπλερ.

Ο γενικός διευθυντής του BBC, Μάρκ Τόμπσον, είπε: «Ήταν ένας γίγαντας του ραδιοφώνου και θα λείψει όχι μόνο από εμάς στο BBC αλλά και από τα εκατομμύρια των ακροατών του».

Μουσική χωρίς όρια

Ο Πιλ γεννήθηκε στο Χέσγουολ, κοντά στο Λίβερπουλ.

Αγάπησε το πρώτο άλμπουμ των Smiths

Αφού ολοκλήρωσε τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις το 1962 έφυγε για τις ΗΠΑ όπου εργάστηκε για ραδιοσταθμούς στο Ντάλας.

Επέστρεψε στη Βρετανία και εντάχθηκε στην ομάδα του BBC to 1967, όπου και καθιερώθηκε με την εκπομπή Top Gear.

Ήταν ένας από τους πρώτους μουσικούς παραγωγούς που έπαιξε και στήριξε με πάθος ήχους ρέγκε, πανκ, χιπ-χοπ.

Του το αναγνωρίζουν

Ο Τζον Πιλ έδωσε χρυσές ευκαιρίες και ανέδειξε πολλά μουσικά συγκροτήματα: από τους Pulp και τους Smiths μέχρι τους Undertones και τους White Stripes.

Pink Floyd: Το θρυλικό βρετανικό συγκρότημα έκανε το ντεμπούτο του στην εκπομπή του Τζον Πιλ, Top Gear, το Σεπτέμβριο του 1967, όπου έπαιξε κομμάτια από τον πρώτο του δίσκο, «The Piper At The Gates Of Dawn».

Roxy Music: Ο Πιλ ανακάλυψε τους Roxy Music σε ένα κλαμπ όπου εμφανίζονταν μαζί με τους Genesis το 1971. Έκλεισε μαζί τους τέσσερις εμφανίσεις στην εκπομπή του.

The Fall: Το συγκρότημα από το Μάνστεστερ έχει εμφανιστεί 24 φορές σε εκπομπές του Πιλ. Η πρώτη έγινε το 1978. Με την είδηση του θανάτου του, οι Fall έγραψαν στην ιστοσελίδα τους: «Τι απίστευτα θλιβερή ημέρα».

The Smiths: Ο πρώην κιθαρίστας των Smiths, Τζονι Μαρ έχει δηλώσει ότι το συγκρότημα οφείλει τις πρώτες του επιτυχίες στον Τζον Πιλ και στις εκπομπές του.

Pulp: Έδωσαν το πρώτο τους δοκιμαστικό στον Πιλ.

Nirvana: Η πρώτη γνωριμία του κοινού με την μουσική των Nirvana έγινε μέσα από την εκπομπή του Πιλ, δύο χρόνια πριν το τραγούδι τους «Smells Like Teen Spirit» γίνει τεράστια επιτυχία.

Οι U2, Velvet Underground, Rod Stewart, Sex Pistols και T-Rex είναι ακόμη μερικοί μουσικοί που οφείλουν την πρώτη τους επαφή με το κοινό στον παραγωγό -θρύλο Τζον Πιλ.


Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2004 - 21:22 (Ώρα Λονδίνου)

Αναδίπλωση Μπαρόζο

Ο κ. Μπαρόζο θα αποφασίσει σύντομα για τη σύνθεση της νέας Επιτροπής

Ο εντολοδόχος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής παραδέχθηκε ότι θα πρέπει να κάνει αλλαγές στη σύνθεση της Επιτροπής, μετά τις αντιδράσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο είπε ότι πρέπει να γίνουν αναγκαίες αλλαγές.

Νωρίτερα είχε ματαιώσει την ψηφοφορία που θα καθόριζε την έγκριση ή την απόρριψή της νέας επιτροπής.

Ο κ. Μπαρόζο δήλωσε ότι χρειάζεται περισσότερο χρόνο για διαβουλεύσεις προκειμένου να εξασφαλίσει την υποστήριξη όσο το δυνατόν περισσότερων ευρωβουλευτών.

Πολλοί ευρωβουλευτές ήταν αποφασησμένοι να καταψηφίσουν την προτεινόμενη Κομισιόν για να εμποδίσουν τον Ιταλό Ρόκο Μπουτιλιόνε να αναλάβει το χαρτοφυλάκιο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών λόγω των ακραίων σχολίων που έκανε για τους ομοφυλόφιλους και το ρόλο των γυναικών.

Ο Ρόκο Μπουτιλιόνε

«Αυτή η επιτροπή είναι άξια της εμπιστοσύνης σας» είχε δηλώσει στο Ευρωκοινοβούλιο την Τρίτη ο κ.Μπαρόζο.

«Η προστασία των δικαιωμάτων του πολίτη και η πολιτική κατά των διακρίσεων είναι κυρίαρχες προτεραιότητες της νέας Κομισιόν» τόνισε την Τρίτη στο Ευρωκοινοβούλιο ο κ. Μπαρόζο ο οποίος για να καθησυχάσει τους φόβους πολλών ευρωβουλευτών υποσχέθηκε τη δημιουργία νέας υπηρεσίας η οποία θα αναλάβει την καταπολέμηση των κάθε είδους διακρίσεων.

Ο κ. Μπουτιλιόνε είπε ότι θεωρεί την ομοφυλοφιλία «αμάρτημα» και ότι «οι γυναίκες πρέπει να είναι παντρεμένες για να είναι καλές μητέρες».

Οι δηλώσεις αυτές προκάλεσαν θύελλα καθώς ο επίτροπος Δικαιοσύνης και Εσωτερικών είναι υπεύθυνος για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την πολιτική κατά των διακρίσεων.


Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2004 - 17:59 (Ώρα Λονδίνου)

Ποιες θα είναι οι συνέπειες των αμερικανικών εκλογών;

Την Τρίτη, 2 Νοεμβρίου 2004, οι Αμερικανοί ψηφοφόροι προσέρχονται στις κάλπες για να εκλέξουν το νέο πρόεδρο των ΗΠΑ.

Η ασφάλεια και τα εσωτερικά θέματα κυριάρχησαν στην ατζέντα της προεκλογικής εκστρατείας των κύριων υποψηφίων, του Ρεπουμπλικανού νυν προέδρου Τζορτζ Μπους και του Δημοκρατικού αντιπάλου του Τζον Κέρι.

Το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών απασχολεί όχι μόνον τους Αμερικανούς αλλά και τον υπόλοιπο κόσμο, που παρακολουθεί με ενδιαφέρον την κούρσα για το Λευκό Οίκο.

Τι πιστεύετε για τις αμερικανικές εκλογές; Πώς θα επηρεάσει το αποτέλεσμα τις γεωπολιτικές ισορροπίες στον κόσμο; Ποια είναι η γνώμη σας για τους υποψήφιους; Ποια θέματα σας απασχολούν περισσότερο;

Στείλτε μας την άποψή σας στα ελληνικά ή αγγλικά. Δε δημοσιεύουμε «greeklish».

Όνομα

Επώνυμο *

Διεύθυνση

Χώρα

Διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου

Τηλέφωνο*

* Προαιρετικό

To μήνυμά σας

Το BBC διατηρεί το δικαίωμα να προσαρμόσει τα κείμενά σας και δεν εγγυάται ότι όλα τα μηνύματα θα δημοσιευτούν.


Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2004 - 18:50 (Ώρα Λονδίνου)

Ευθύνες για την αιματοχυσία στο Μπεσλάν

Οι γονείς ζητούν να αποδοθούν ευθύνες για τη δολοφονία των παιδιών τους

Με την κατηγορία της εγκληματικής αμέλειας βαρύνονται τρεις Ρώσοι αξιωματικοί της αστυνομίας σε σχέση με την θηριωδία στο Μπεσλάν, όπου εκατοντάδες παιδιά, γονείς και δάσκαλοι βρήκαν τραγικό θάνατο μέσα σε σχολείο που κατέλαβαν Τσετσένοι αυτονομιστές.

Οι αρχές στη Ρωσία έχουν διατάξει τη διεξαγωγή έρευνας για τα όσα διαδραματίστηκαν πίσω από τους σχολικούς τοίχους αλλά και για την ευκολία με την οποία διείσδυσαν στη βόρειο Οσετία οι αντάρτες.

Εισαγγελέας ανακοίνωσε ότι στο πλαίσιο της έρευνας αυτής εξετάζεται και η απόδοση των δυνάμεων ασφαλείας.

Ανάλογες κατηγορίες αναμένεται να απαγγελθούν και σε δύο αρχηγούς της αστυνομίας που είχαν το γενικό πρόσταγμα στην επιχείρηση απελευθέρωσης, μόλις λάβουν εξιτήριο από το νοσοκομείο που νοσηλεύονται για λόγους που δεν συνδέονται με το συμβάν.

Ήταν η 1η Σεπτεμβρίου, η ημέρα που τα παιδιά του Μπεσλάν επέστρεφαν στα θρανία μετά τις καλοκαιρινές διακοπές, όταν 30 ένοπλοι κατέλαβαν το σχολείο και κράτησαν όμηρους μαθητές, γονείς και δασκάλους.

Η κατάληψη έληξε δύο ημέρες αργότερα με ένα λουτρό αίματος όταν εξερράγησαν τα εκρηκτικά που είχαν τοποθετήσει οι Τσετσένοι αυτονομιστές μέσα και έξω από το σχολείο.

Τότε οι ειδικές δυνάμεις εισέβαλαν στο κτίριο και αντίκρισαν φρικιαστικές εικόνες.

Τα περισσότερα από τα θύματα ήταν παιδιά.

Ο Τσετσένος οπλαρχηγός Σαμίλ Μπασάγιεφ ανέλαβε την ευθύνη της επίθεσης λίγες ημέρες αργότερα.

Μακρά λίστα

Οι εισαγγελικές αρχές δεν έδωσαν στη δημοσιότητα τις λεπτομέρειες του κατηγορητηρίου, όμως ανώνυμη πηγή δήλωσε στο BBC ότι η λίστα είναι μακρά.

Πιστεύεται ότι θα τους αποδοθούν ευθύνες για ελλιπή φύλαξη των συνόρων και για την λειτουργία στρατοπέδου εκπαίδευσης ανταρτών στην Ινγκουσετία.

Ο μόνος από τους Τσετσένους αυτονομιστές που συνελήφθη ζωντανός λέει ότι και οι τριάντα αντάρτες είχαν εκπαιδευτεί εκεί.

Οι κάτοικοι του Μπεσλάν άκουσαν με ικανοποίηση τα νέα για την απαγγελία κατηγοριών, αν και παραμένουν οργισμένοι με το γεγονός ότι οι ένοπλοι έφτασαν στο σχολείο των παιδιών τους ανενόχλητοι.

Πολλοί, μάλιστα, πιστεύουν ότι οι αντάρτες δωροδόκησαν τους αστυνομικούς στα συνοριακά φυλάκια.


Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2004 - 15:30 (Ώρα Λονδίνου)

Μηνύματα επί τη επετείω

Μηνύματα για την εθνική εορτή της 28ης Οκτωβρίου, ως είθισται, εξέδωσαν ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής και οι ηγεσίες των λοιπών κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Στο μήνυμά του, ο πρωθυπουργός αναφέρει ότι «η 64η επέτειος του ΟΧΙ συμπίπτει με ένα ιστορικό ορόσημο για την ήπειρό μας.

Η Ευρώπη, ενωμένη στη βάση κοινών αξιών και πεποιθήσεων, αφήνει οριστικά στο παρελθόν διχασμούς και πάθη και αποφασίζει να προχωρήσει μπροστά, να οικοδομήσει με τόλμη και όραμα ένα κοινό μέλλον ασφάλειας, ειρήνης και ευημερίας για όλους τους πολίτες της».

Ακολούθως σημειώνει ότι «η υπογραφή στη Ρώμη της πρώτης συνταγματικής συνθήκης για την Ευρώπη είναι έμπρακτη απόδειξη της πίστης των λαών της ηπείρου μας - πίστη που κερδήθηκε μέσα από πολέμους και αιματηρές συγκρούσεις - ότι η συνεργασία είναι αποδοτικότερη από την αντιπαράθεση, η αλληλεγγύη και η εμπιστοσύνη μεταξύ των λαών προτιμότερη από τη καχυποψία και τη μισαλλοδοξία.

Η Ελλάδα, όπως το 1940, έτσι και σήμερα, δηλώνει δυναμικά παρούσα και πρωταγωνίστρια στη νέα πραγματικότητα.

Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες, πιστοί στις παρακαταθήκες της γενιάς του πολέμου και της αντίστασης, ενώνουμε τις δυνάμεις μας με όλους τους εταίρους μας για μια ενωμένη, ειρηνική και ευημερούσα Ευρώπη. Κάνουμε πράξη το όραμα για το οποίο πολέμησαν και θυσιάστηκαν οι αγωνιστές του ΟΧΙ».

Το έπος του '40 και η μεγαλειώδης Εθνική Αντίσταση που ακολούθησε, συγκαταλέγονται στις πιο λαμπρές σελίδες της σύγχρονης ιστορίας μας, τονίζει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου στο δικό του μήνυμα.

Προσθέτει δε ότι η μνήμη του παρελθόντος είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να κατανοούμε τη σημασία κρίσιμων γεγονότων, που καθορίζουν το μέλλον της παγκόσμιας ιστορίας, αλλά και για να συνειδητοποιούμε τις ευθύνες μας σε στιγμές που πρέπει να παίρνουμε αποφάσεις για το μέλλον.

Ο κ. Παπανδρέου αναφέρει επίσης ότι σήμερα η Ελλάδα είναι μια χώρα που μπορεί να αποφασίζει χωρίς δεσμεύσεις για την πορεία της προς το αύριο, διαθέτει ισχυρή φωνή στην ΕΕ, ενώ η πρόσφατη εκλογή της ως μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας επιβεβαιώνει ότι τα τελευταία χρόνια διανύθηκε μια μεγάλη απόσταση που έβγαλε τη χώρα από τα στενά όρια της περιοχής μας.

Η κεντρική επιτροπή του ΚΚΕ στο μήνυμά της για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου σημειώνει ότι το γεγονός ότι το 1940 «ο ελληνικός λαός μπόρεσε να αποκρούσει την εισβολή του ιταλικού φασισμού - ιμπεριαλισμού και να τρέψει σε φυγή τις στρατιωτικές δυνάμεις του, είναι μια από τις πολλές αποδείξεις που υπογραμμίζουν πως ο λαός μπορεί να επιβάλλει το δίκιο του, αρκεί να το θελήσει και να δράσει».

Το μήνυμα αυτό, συνεχίζει είναι «εξαιρετικά επίκαιρο και όχι κατάλληλο για να τοποθετηθεί σε κάποιο μαυσωλείο, όπως κάνουν πολλές πλευρές, που ανασύρουν κάθε χρόνο το περιεχόμενο που τις συμφέρει, για τρέχουσα και γενικότερη ιδεολογική χρήση».

Τέλος, η κεντρική πολιτική επιτροπή του ΣΥΝ σε μήνυμά της αναφέρει: «τιμάμε με απέραντο σεβασμό την έξαρση και τις θυσίες του ελληνικού λαού, που βρέθηκε στην πρώτη γραμμή του αγώνα για να ηττηθεί ο φασισμός πριν 64 χρόνια» και αναφέρεται στην ελληνική νεολαία που «πρέπει να κρατήσει ζωντανή την ιστορική μνήμη της εθνικής αντίστασης και των οραμάτων για τη λευτεριά και προκοπή της πατρίδας μας».

Εντοπίζει, δε οικουμενική διάσταση στο «πνεύμα αυτής της αντίστασης» το οποίο αναδεικνύεται «μέσα από τα νέα κοινωνικά και αντιπολεμικά κινήματα, για έναν κόσμο διαφορετικό από τον κόσμο της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης και των πολέμων».


Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2004 - 03:45 (Ώρα Λονδίνου)

Στην κορυφή η ΑΕΚ

Σε μια ατμόσφαιρα που θύμιζε έντονα τελετή έναρξης των Ολυμπιακών αγώνων, η ΑΕΚ μετά από 17,5 χρόνια ως γηπεδούχος στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας, στην 5η αγωνιστική του πρωταθλήματος, κέρδισε την Καλλιθέα (4-1) μπροστά σε 35.000(!) κόσμο, ενώ περίπου 2.500 οπαδοί της έμειναν εκτός γηπέδου.

Οι παίκτες της «Ένωσης», κατάφεραν να ξεπεράσουν το σοκ τηςΑγίας Πετρούπολης παίζοντας ωραίο ποδόσφαιρο, «αναγκάζοντας» τους χιλιάδες φιλάθλους της να τραγουδούν στις εξέδρες «πρωτάθλημα θα πάρουμε όλους θα τους τρελάνουμε»!

Το σκορ άνοιξε στο 18' της αναμέτρησης ο Λυμπερόπουλος, ο οποίος με ωραία προσποίηση, μετά από πάσα του Κρασσά, παραβίασε την εστία του Σουλογάνη. Τα τέρματα της ΑΕΚ διπλασίασε στο 63' ο Σοάρες, μετά από ωραία μπαλιά του Κατσουράνη. Η Καλλιθέα μείωσε τρία λεπτά αργότερα, στο 66', με τον Κυριάκο. Στο 69' ο Σοάρες χόρεψε «σάμπα» τον Σουλογάνη, γράφοντας το 3-1, ενώ το τελικό 4-1 έκανε ο Λυμπερόπουλος.

Κέρκυρα - Παναθηναϊκός

Η Κέρκυρα αγωνιζόμενη έξυπνα και με πάθος, καθ όλη τη διάρκεια της αναμέτρησης, αιφνιδίασε ένα ιδιαίτερα κακό Παναθηναϊκό και με δύο τέρματα στα πρώτα τριάντα λεπτά πανηγύρισε μια μεγάλη νίκη με 2-0.

Σημαντικές απεδείχθησαν οι απουσίες των Μπασινά και Γκονζάλες στο χώρο του κέντρου για τον Παναθηναϊκό, ενώ ο Ολισαντέμπε ο οποίος ξεκίνησε στην αρχική ενδεκάδα δεν μπορούσε να ακολουθήσει τον ρυθμό των υπολοίπων. Ο Γήττας στο 19 με σουτ έξω από την περιοχή, έστειλε την μπάλα στα δίχτυα. Γκολ που φέρει σαφέστατη ευθύνη ο Χαλκιάς.

Ένδεκα λεπτά αργότερα, ο Κόλτζος έκανε μια ωραία «κούρσα» από την δεξιά πλευρά χωρίς να τον παρενοχλήσειουδείς και έκανε την σέντρα. Ο Κυργιάκος γλίστρησε και ο Κωνσταντινίδης, αντί να την διώξει την πάσαρε στον Εν΄Ντιαγιέ, ο οποίος έκανε το 2-0.

Χαλκηδόνα - Ολυμπιακός

Χαλκηδόνα και Ολυμπιακός αναδείχθηκαν ισόπαλοι 1-1 στο δημοτικό γήπεδο της Νεάπολης. Οι παίκτες του Ντούσαν Μπάγεβιτς χωρίς φαντασία και ουσία δεν μπόρεσαν να διασπάσουν την πολυπρόσωπη και οργανωμένη άμυνα των γηπεδούχων, ενώ σε ένα ακόμη παιχνίδι μοιραίος παίκτης για τους Πειραιώτες ήταν ο Οκκάς, που στην φάση του 82ου λεπτού, από τρία μέτρα και με τον Εμπέντε πεσμένο, απέτυχε να σκοράρει.

Ο Ολυμπιακός ισοφάρισε με αυτογκόλ του Ντάγκα στο 73, (μια φάση που θα συζητηθεί, μιας και υπάρχει υποψία επιθετικού φάουλ του Οκκά στον Εμπέντε). Η Χαλκηδόνα είχε προηγηθεί με τον Δήμο, δύο λεπτά νωρίτερα.

Πανιώνιος - Ιωνικός

Στις νίκες, μετά από δυο συνεχόμενες ήττες από την ΑΕΚ και τον ΟΦΗ, επέστρεψε ο Πανιώνιος (ντεμπούτο του Γιώργου Βαζάκα στο πάγκο των «Νεοσμυρνιωτών»), ο οποίος επικράτησε εντός έδρας του Ιωνικού με σκορ 1-0.

Το σκορ για την ομάδα του Πανιωνίου άνοιξε λίγο πριν τη λήξη του ημιχρόνου και συγκεκριμένα στο 44' της αναμέτρησης, με εύστοχο χτύπημα πέναλτι του Μάντζιου, που είχε καταλογίσει νωρίτερα ο διαιτητής κ. Κουκουλάκης σε χέρι του Οφρυδόπουλου.

ΠΑΟΚ - Άρης

Ο Άρης, παρά τις φανερές αδυναμίες στη ποιότητα των παικτών του, πήρε την ισοπαλία μέσα στην Τούμπα με 2-2 από τον ΠΑΟΚ, καταφέρνοντας να «γυρίσει» ένα αγώνα που φαινόταν χαμένος για τους «κιτρινόμαυρους».

Όλα κρίθηκαν στην φάση του 67ου λεπτού όταν ο Ηλίας Ατματζίδης εκ των κορυφαίων Ελλήνων τερματοφυλάκων την τελευταία δεκαπενταετία, σε μια ακίνδυνη φάση θέλησε να ντριπλάρει τον Αργεντίνο Σανχούρχο και φυσικάαπέτυχε.

Ο Σανχούρνο του έκλεψε με άνεση την μπάλα και ισοφάρισε τον αγώνα. Στο πρώτο ημίχρονο η εικόνα του αγώνα ήταν απελπιστική και μόνο οι φανέλες των ιστορικών ομάδων θύμιζαν ότι διεξάγεται ντέρμπι. Ο ΠΑΟΚ προηγήθηκε δυο φορές στο σκορ, αλλά ισοφαρίσθηκε ισάριθμες φορές από την ομάδα του Γιώργου Χατζάρα.

Αιγάλεω - Απόλλων Καλαμαριάς

Πολύτιμο βαθμό στη «μάχη» που δίνει στη πρώτη εθνική κατηγορία του ποδοσφαίρου εξασφάλισε ο Απόλλων Καλαμαριάς, παίζοντας κόντρα στο Αιγάλεω, εκτός έδρας. Η ομάδα της Θεσσαλονίκης έφερε «λευκή» ισοπαλία με το Αιγάλεω κι έφυγε από το στάδιο «Σταύρος Μαυροθαλασσίτης» με έναν βαθμό, φθάνοντας συνολικά τους πέντε. Αντίθετα, το Αιγάλεω, που έχει ήδη 9 βαθμούς, έχασε έδαφος, στον αγώνα που δίνει προκειμένου να κρατηθεί κοντά στην κορυφή.

Σημαντική νίκη για τονο ΟΦΗ επί του Ηρακλή με 2-1 στο Ηράκλειο, σε ένα επεισοδιακό παιχνίδι. Ο Τριανταφύλλου έβαλε μπροστά τους Κρητικούς με ωραία εκτέλεση φάουλ στο 31, ενώ ο Γηραιός απάντησε με φάουλ του Μουράτι πέντε λεπτά αργότερα. Το τέρμα που έκρινε την αναμέτρηση πέτυχε ο Νίκος Μαχλάς στο 75, μετά από όμορφη ενέργεια του Νουαφόρ. Στο 86 υπήρξε ένταση στο γήπεδο, όταν ο Μουράτι κατά την αλλαγή του απάντησε στις προκλήσεις των οπαδών του ΟΦΗ κάνοντας απρεπή χειρονομία, αντικρίζοντας την κόκκινη κάρτα.

Τέλος, με δύο ωραία γκολ του Βραζιλιάνου Λουτσιάνο και του Ζωγραφάκη η Ξάνθη νίκησε το Σάββατο άνετα με 3-0 τον νεοφώτιστο Εργοτέλη στο γήπεδο των Πηγαδίων, στο πλαίσιο της 5ης αγωνιστικής.

Βαθμολογία

ΑΕΚ 13

Παναθηναϊκός 10

Ξάνθη 10

Χαλκηδόνα 10

Ολυμπιακός 10

Αιγάλεω 9

ΠΑΟΚ 8

ΟΦΗ 7

Ηρακλής 6

Πανιώνιος 6

Κέρκυρα 5

Απόλλων Καλαμαριάς 5

Καλλιθέα 4

Ιωνικός 4

Άρης 2

Εργοτέλης 1

Η επόμενη αγωνιστική (6η)

Ολυμπιακός- ΠΑΟΚ

Παναθηναϊκός- Πανιώνιος

Αιγάλεω- Σκόντα Ξάνθη

Εργοτέλης- Χαλκηδόνα

Απόλλων Καλαμαριάς- Κέρκυρα

Άρης- ΑΕΚ

Ιωνικός- Ηρακλής

Καλλιθέα- ΟΦΗ


Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2004 - 15:46 (Ώρα Λονδίνου)

Ανένδοτος ο Σαρόν

Οι έποικοι παρακολούθησαν με αγωνία την απόφαση του κοινοβουλίου

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν, απέρριψε πρόταση του υπουργικού του συμβουλίου για διεξαγωγή δημοψηφίσματος σχετικά με το αμφιλεγόμενο σχέδιο αποχώρησης από τη Λωρίδα της Γάζας.

Τέσσερις υπουργοί απειλούν με παραίτηση εάν ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δεν θελήσει να λάβει την έγκριση του λαού για τα σχέδιά του.

Την Τρίτη, η Κνεσέτ, δηλαδή το κοινοβούλιο του Ισραήλ, έδωσε το πράσινο φως για την εφαρμογή του σχεδίου με 67 ψήφους υπέρ, 45 κατά και επτά αποχές.

Ένας άνθρωπος έχει το δικαίωμα ενίοτε να αλλάζει γνώμη, αλλά όχι να ενδίδει σε πιέσεις και τελεσίγραφα

Αριέλ Σαρόν

Ο κ. Σαρόν ουσιαστικά βασίστηκε στη στήριξη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, του κόμματος των Εργατικών, για την έγκριση του σχεδίου.

Ο πρωθυπουργός έχει ήδη απομακρύνει από τα καθήκοντά τους δύο υπουργούς της κυβέρνησής του που καταψήφισαν το σχέδιο.

Πρόκειται για ένα ιστορικό γεγονός καθώς είναι η πρώτη φορά που του κοινοβούλιο του Ισραήλ λαμβάνει απόφαση για την απομάκρυνση οικισμών από τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.

Οι ΗΠΑ χαιρέτισαν την απόφαση του Ισραήλ θεωρώντας ότι πρόκειται για ένα βήμα προς την ειρήνευση με τους Παλαιστινίους.

Θυελλώδεις αντιδράσεις

Τέσσερις υπουργοί της κυβέρνησης Σαρόν, οι οποίοι ψήφισαν υπέρ του σχεδίου, προειδοποίησαν τον πρωθυπουργό ότι θα παραιτηθούν ένα δεν δώσει την έγκρισή του για διεξαγωγή δημοψηφίσματος. Μεταξύ αυτών και ο υπουργός Οικονομικών, Βενιαμίν Νετανιάχου.

Ο κ. Σαρόν απάντησε ότι δεν δέχεται απειλές.

Τους παρακολουθούμε να μελετάνε το μέλλον μας, το μέλλον των παιδιών μας... με εμάς να είμαστε απόντες

Σαέμπ Ερεκάτ

«Ένας άνθρωπος έχει το δικαίωμα ενίοτε να αλλάζει γνώμη, αλλά όχι να ενδίδει σε πιέσεις και τελεσίγραφα», δήλωσε στη εφημερίδα Χααρέτζ.

«Η θέση μου στο θέμα του δημοψηφίσματος παραμένει σταθερή. Δεν συμφωνώ με αυτή την ιδέα γιατί θα οδηγήσει σε φοβερές εντάσεις».

Σταδιακή εφαρμογή

Ο κ. Σαρόν πραγματοποίησε τις απειλές του και απομάκρυνε από τα καθήκοντά τους όσους υπουργούς δεν ψήφισαν υπέρ του σχεδίου.

Όσο για τους τέσσερις υπουργούς που απειλούν με παραίτηση, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός είπε ότι «θα λάβουν και αυτοί την απάντησή τους»

Το αμφιλεγόμενο σχέδιο προβλέπει την απομάκρυνση οικισμών και στρατού από τη Λωρίδα της Γάζας. Όμως ο έλεγχος των συνόρων, των ακτών και του εναέριου χώρου θα παραμείνει στις αρμοδιότητες του Ισραήλ.

Το σχέδιο προβλέπει, επίσης, την εκκένωση τεσσάρων εβραϊκών οικισμών στη Δυτική Όχθη.

Προβλέπεται, επίσης, ότι η απομάκρυνση των εποίκων θα γίνει σταδιακά και κάθε φάση θα απαιτεί την έγκριση του υπουργικού συμβουλίου.

Η απόφαση του Ισραήλ έχει προκαλέσει την αντίδραση των Παλαιστινίων, τους οποίους ο Αριέλ Σαρόν έχει αποκλείσει από τις διαπραγματεύσεις.

Οι Ισραηλινοί «διαπραγματεύονται μεταξύ τους», είπε ο ανώτατος Παλαιστίνιος διαπραγματευτής Σαέμπ Ερεκάτ.

«Τους παρακολουθούμε να μελετάνε το μέλλον μας, το μέλλον των παιδιών μας, το μέλλον των Παλαιστινίων, με εμάς να είμαστε απόντες», δήλωσε στο πρακτορείο Ρόιτερ.


Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2004 - 21:58 (Ώρα Λονδίνου)

Ομογένεια και εκλογές στις ΗΠΑ

Του ανταποκριτή της Ελληνικής Υπηρεσίας του BBC στη Νέα Υόρκη, Θανάση Τσίτσα

Οι θέσεις των υποψηφίων για το Κυπριακό και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις θα επηρεάσουν την εκλογική συμπεριφορά των ομογενών στις ΗΠΑ

Η πλειοψηφία των ομογενών που με βάση την τελευταία απογραφή του 2000 στις ΗΠΑ αριθμούν 1.153.307 - κατά παράδοση υποστηρίζουν τα τελευταία χρόνια υποψήφιους των Δημοκρατικών, εξαιτίας της έντονης παρουσίας από την δεκαετία του 70 επιφανών Ελληνοαμερικανών πολιτικών, μεταξύ των οποίων ο Μαικλ Δουκάκις, ΠολΤσόγκας, Πολ Σαρμπάνις, και Τζορτζ Στεφανόπουλος.

Ωστόσο στις εκλογές του 2000 παρατηρήθηκε και καταγράφηκε μια μικρή μετατόπιση προς στο στρατόπεδο των Ρεπουπλικάνων και δεν τυχαίο ότι μέχρι και η ιστορική ομογενειακή εφημερίδα στην Νέα Υόρκη, «Εθνικός Κήρυκας», δεν δίστασε να πάρει ανοιχτή θέση υπέρ της εκλογής του Τζορτζ Μπους.

O κυριότερος όγκος της ομογένειας, περίπου 300 χιλιάδες, διαμένει στην περιοχή Αστόρια του Κουίνς και στην ευρύτερη μητροπολιτική περιφέρεια της Νέας Υόρκης. Ανέκαθεν η συμμετοχή τους - σε αντίθεση με άλλες κοινότητες- στις εκλογές κυμαινόταν σε μεγάλα ποσοστά και δεν θα μπορούσε να αποτελούν εξαίρεση οι εκλογές στις 2 Νοεμβρίου. Η πλειοψηφία, αν και δεν βλέπει τεράστιες διαφορές στις θέσεις των δύο υποψηφίων, Μπους και Κέρι, θεωρεί ότι ένας παράγοντας που κρίνει γενικά θετικά ή αρνητικά τη ψήφο τους είναι η θέση τους σχετικά με το Κυπριακό και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Απογοητεύσεις στο παρελθόν

Η προϊστορία, όπως λένε, έχει αποδείξει ότι τις μεγαλύτερες υποσχέσεις και απογοητεύσεις για τα εθνικά θέματα τις εισέπραξαν από τους Δημοκρατικούς γι αυτό και μια μερίδα θεωρεί ότι επειδή η οικογένεια Μπους διατηρεί καλές σχέσεις με την Ελλάδα αυτό ίσως αποτελεί μια εγγύηση για μια δίκαιη διευθέτηση. Οι πιο ρεαλιστές πιστεύουν ότι «η Αμερική είναι η μόνη χώρα που δεν βοηθά καμία χώρα» και ως εκ τούτου αυξημένες προσδοκίες δεν υπάρχουν.

Οι δύο μονομάχοι, Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί άρχισαν με μεγάλη καθυστέρηση και μόλις τις τελευταίες μέρες να ερίζουν και να κινητοποιούνται για την ψήφο των ομογενών. Με την μορφή πληρωμένων καταχωρήσεων στα τοπικά ομογενειακά ΜΜΕ, τα δυο επιτελεία κάλεσαν τους ομογενείς να υποστηρίξουν τα ψηφοδέλτια τους κάνοντας παράλληλα και τις συνήθεις αναφορές τους σε εθνικά θέματα, όπως το Κυπριακό.

Σε αντίθεση με το παρελθόν, όπου οι υποψήφιοι υιοθετούσαν πιο «ισχυρές θέσεις», οι αναφορές σ αυτή την εκλογική αναμέτρηση ήταν γενικόλογες, αδύναμες και σχεδόν υποτονικές. Εξαίρεση ίσως αποτελεί η δήλωση του υποψήφιου των Δημοκρατικών Τζον Κέρι που εμπεριέχει περισσότερα στοιχεία για τον πολιτικό και οικονομικό ρόλο της Ελλάδας και κυρίως για την Κύπρο, όπου διαφοροποιούμενος από τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζορτζ Μπους.

Ο κ. Κέρι έκανε λόγο για τη διαίρεση που επέβαλε η «τουρκική εισβολή», σημείωσε ότι η απόρριψη του σχεδίου Ανάν από τους Ελληνοκύπριους αντικατοπτρίζει «ευρεία ανησυχία για τα κενά του σχεδίου» και τόνισε ότι οι ΗΠΑ πρέπει να προσπαθήσουν και πάλι για εξεύρεση λύσης που θα είναι δίκαιη και θα οδηγεί στην επανένωση του νησιού, με όρους που θα «εξασφαλίζουν την υποστήριξη όλων των κατοίκων».

Να σημειωθεί ότι στην τετραετία που προηγήθηκε, ο πρόεδρος Μπους είχε περισσότερες επαφές με την ελληνοαμερικανική κοινότητα και εμφανίστηκε κατ' επανάληψη με τους ομοϊδεάτες του ηγέτες της ελληνοαμερικανικής κοινότητας σε εκδηλώσεις που διοργάνωσε στο Λευκό Οίκο.

Περισσότερες επαφές με την ελληνοαμερικανική κοινότητα είχε ο πρόεδρος Μπους

Μία εξ αυτών είναι η ετήσια υπογραφή του ψηφίσματος για την επέτειο της 25ης Μαρτίου, αλλά και η επίσκεψη του οικουμενικού πατριάρχη στις ΗΠΑ, δύο από τις πλέον κλασικές ευκαιρίες για αναμνηστικές φωτογραφίες και δημόσιους επαίνους, που μπορεί να έχουν μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα από οποιαδήποτε δήλωση.

Αντιθέτως στους Δημοκρατικούς, η δημόσια δήλωση προ ημερών για τις σχέσεις Ελλάδας-Αμερικής, το Κυπριακό και τις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας επήλθε ύστερα από μια σειρά σοβαρών πιέσεων Ελληνοαμερικανών του Δημοκρατικού Κόμματος. Οι τελευταίοι, σύμφωνα με πληροφορίες, είχαν δυσαρεστηθεί γιατί δεν είχε συμπεριληφθεί το Κυπριακό στην πλατφόρμα του κόμματος στο συνέδριο του Ιουλίου, κάτι που συνέβη πρώτη φορά από την εποχή της υποψηφιότητας Κάρτερ το 1976.

Αραιές επαφές με τους μηχανισμούς

Αρκετοί Ελληνοαμερικανοί συμπεριλαμβάνονται στους κορυφαίους χρηματοδότες της εκστρατείας του Μπους, όπως ο κροίσος Αλεξ Σπανός, ενώ τους Δημοκρατικούς ενισχύει σημαντικά ο μεγαλοεπιχειρηματίας Τζον Κατσιματίδης, προσωπικός φίλος του πρώην προέδρου Μπιλ Κλίντον.

Οι επαφές των ομογενών με τους μηχανισμούς των δυο κομμάτων είναι πιο αραιές και δεν είναι πια τόσο ισχυρές όσο στο παρελθόν και σ αυτό συντελεί κυρίως η έλλειψη μετά τον Δουκάκη και τον Σαρμπάνη - μια νέας αξιόλογης γενιάς ομογενών πολιτικών.

Επίσης, αν και μερικοί νοσταλγοί θεωρούν ότι το περίφημο «ελληνοαμερικανικό λόμπι» υφίσταται ακόμη και ότι διατηρεί τις προσβάσεις στο Λευκό Οίκο, μαζί με την ισχύ και την αίγλη του των περασμένων δεκαετιών, η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική και σκληρή.


Όχι στις «θεραπείες-σοκ»

Την ανάγκη να υπάρξει διαφάνεια, αξιοκρατία και ήπια προσαρμογή στην οικονομία, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, στην πρώτη συνεδρίαση του πολιτικού συμβούλιο της ΝΔ, που έγινε υπό την προεδρία του την Τετάρτη στη Ρηγίλλης.

Ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στα θέματα διαφθοράς και διαπλοκής, υπογράμμισε ότι «είναι ανάγκη να υπάρχουν κανόνες στη χώρα κοινοί για όλους».

«Δεν κάνουμε κυνήγι μαγισσών. Αυτό για μας είναι αυτονόητο, αλλά είναι και προτεραιότητα. Εφαρμόζουμε το κυβερνητικό μας πρόγραμμα. Δεχόμαστε επιθέσεις οι οποίες θα ενταθούν και προς το πρόσωπό μου από εκείνους που στήριζαν την αδιαφάνεια, την ευνοιοκρατία και τη διαπλοκή», είπε ενώ πληροφορίες φέρουν κατόπιν να ανέφερε πως ένα από τα επόμενα στοιχήματα της κυβέρνησης είναι η διαμόρφωση πλαισίου για τις προμήθειες του δημοσίου.

»Επίσης, ο πρωθυπουργός υπεραμύνθηκε της δημοσιονομικής απογραφής, σημειώνοντας ότι πρόκειται για προεκλογική δέσμευση της ΝΔ που υλοποιείται, ενώ υπενθύμισε ότι η ευρωπαϊκή ένωση αμφισβητούσε τα στοιχεία που έδιναν οι προηγούμενες κυβερνήσεις και πρόσθεσε δεν μπορεί η χώρα να ζει σε ένα μύθο και δεν μπορεί να εξαπατούμε τους πολίτες.

Ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε ότι η δημοσιονομική εξυγίανση θα γίνει με ήπια προσαρμογή και χωρίς «θεραπείες-σοκ».

«Δεν θα μπουν νέοι φόροι, ούτε θα γίνουν περικοπές εισοδημάτων, γιατί δεν πρέπει τα λάθη να τα φορτώνουμε στις πλάτες των πολιτών και ιδιαίτερα στους οικονομικά ασθενέστερους. Αυτή είναι η επιλογή μας», τόνισε ο πρωθυπουργός και μίλησε για ορθολογική διαχείριση, διαφάνεια, νοικοκύρεμα και καταπολέμηση της κρατικής σπατάλης, υπογραμμίζοντας ότι το προσχέδιο του προϋπολογισμού δίνει αυτή την εικόνα και πως αυτή θα υπάρχει και στο φορολογικό και στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο, που θα έρθουν σύντομα στη Βουλή.

Στη συνεδρίαση δεν έγινε νύξη για την εκλογή προέδρου Δημοκρατίας ή το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.

Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις κράτους-κυβέρνησης, ειδικά λόγω της δυσαρέσκειας που έχουν εκφράσει στελέχη αλλά και οπαδοί της ΝΔ, ο κ. Καραμανλής ανέφερε ότι «αποτελεί αμετακίνητη απόφασή μας η αξιοκρατία και δεν έχουμε σκοπό να επαναλάβουμε το νοσηρό κομματισμό του παρελθόντος, ο οποίος αποτέλεσε πηγή διοικητικής ανεπάρκειας της διαφθοράς. Είμαστε αποφασισμένοι να σπάσουμε στερεότυπα, η αξιοκρατία είναι απαίτηση της κοινωνίας και κλειδί της επιτυχίας της κυβέρνησης».


Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2004 - 15:31 (Ώρα Λονδίνου)

Ανεβαίνουν οι τόνοι στις ΗΠΑ

Εντείνεται η αντιπαράθεση μεταξύ των δύο υποψηφίων για το προεδρικό αξίωμα ενώ οι δημοσκοπήσεις δίνουν ελαφρό προβάδισμα στον πρόεδρο Μπους.

Μάχιμος ο Μπιλ Κλίντον

Προβληματίζει η Φλόριντα

Ψηφοφορία με μικροπροβλήματα

Μπους και Κέρι στοχεύουν στη Φλόριντα

Διαφωνίες για την ασφάλεια

Οι Εκλογές των ΗΠΑ στο Διαδίκτυο

Σε εικόνες

Μπους - Κέρι: Οι μονομάχοι των αμερικανικών εκλογών

ΗΠΑ: Προεδρικές εκλογές

Οι πολιτείες - κλειδιά για την ανάδειξη του νικητή

Πώς λειτουργεί η κυβέρνηση

Οδηγός για τον τρόπο διακυβέρνησης των ΗΠΑ

Στην αντεπίθεση ο Μπους

Υπό την πίεση των επιθέσεων του αντιπάλου του στις εκλογές, Τζον Κέρι και παρά τις συνεχιζόμενες συγκρούσεις στο Ιράκ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, έκανε λόγο για «σταθερή πρόοδο» στη χώρα.

Προειδοποιήσεις και υποσχέσεις από Μπους

Τσένι: Ευάλωτοι στην τρομοκρατία αν εκλεγεί ο Κέρι

Κέρι: «Κολοσσιαία λάθη στο Ιράκ»

Ο υποψήφιος του Δημοκρατικού Κόμματος, Τζον Κέρι κατηγόρησε τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών για «κολοσσιαία σφάλματα κρίσης αναφορικά με το Ιράκ.»

Αντιδικία για το στρατιωτικό παρελθόν του Κέρι

Ο Τζον Κέρι αρχίζει τη μάχη

«Μάχη για μια ενωμένη Αμερική»

Ομογένεια και εκλογές στις ΗΠΑ

Η κατάσταση της οικονομίας, ο πόλεμος στο Ιρακ και η καταπολέμηση της τρομοκρατίας είναι οι κυριότεροι λόγοι που θα επηρεάσουν τους ομογενείς ψηφοφόρους στις άμερικανικές εκλογές.

Ελλάδα και κυβέρνηση Μπους

Οι θέσεις των υποψηφίων

Στη σκιά των Μπους και Κέρι

^^ Αρχή σελίδας

Αρχική Σελίδα

|

Διεθνή

|

Ελλάδα - Κύπρος

|

Τύπος

|

Οικονομία

|

Πολιτισμός

|

Αθλητικά

|

Σε βάθος

|

Ενυπόγραφα

|

Φόρουμ

|

Καιρός

BBC News >>

|

BBC Sport >>

|

BBC Weather >>

|

BBC World Service >>

|

BBC Languages >>

Βοήθεια

|

Επικοινωνία

|

Προστασία Προσωπικών Δεδομένων


Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2004 - 11:39 (Ώρα Λονδίνου)

Οπισθοχώρηση Μπαρόζο

«Αυτή η Επιτροπή είναι άξια της εμπιστοσύνης σας" είπε ο κ.Μπαρόζο

Ο νέος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανυέλ Μπαρόζο απέσυρε την πρόταση του για τη σύνθεση της Κομισιόν λίγες ώρες πριν κληθούν οι Ευρωβουλευτές να την εγκρίνουν ή να την απορρίψουν με την ψήφο τους.

Ο κ.Μπαρόζο δήλωσε ότι χρειάζεται περισσότερο χρόνο για διαβουλεύσεις προκειμένου να εξασφαλίσει την υποστήριξη όσο το δυνατόν περισσότερων ευρωβουλευτών.

Πολλοί ευρωβουλευτές ήταν αποφασησμένοι να καταψηφίσουν την προτεινόμενη Κομισιόν για να εμποδίσουν τον Ιταλό Ρόκο Μπουτιλιόνε να αναλάβει το χαρτοφυλάκιο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών λόγω των ακραίων σχολίων που έκανε για τους ομοφυλόφιλους και το ρόλο των γυναικών.

Ο Ρόκο Μπουτιλιόνε

«Αυτή η επιτροπή είναι άξια της εμπιστοσύνης σας» είχε δηλώσει στο Ευρωκοινοβούλιο την Τρίτη ο κ.Μπαρόζο.

«Η προστασία των δικαιωμάτων του πολίτη και η πολιτική κατά των διακρίσεων είναι κυρίαρχες προτεραιότητες της νέας Κομισιόν» τόνισε την Τρίτη στο Ευρωκοινοβούλιο ο κ.Μπαρόζο ο οποίος για να καθησυχάσει τους φόβους πολλών ευρωβουλευτών υποσχέθηκε τη δημιουργία νέας υπηρεσίας η οποία θα αναλάβει την καταπολέμηση των κάθε είδους διακρίσεων.

Ο κ.Μπαρόζο απέρριψε το αίτημα για αλλαγή της σύνθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής λέγοντας ότι «η όποια αλλαγή στη φάση αυτή της διαδικασίας θα μπορούσε να δημιουργήσει μεγαλύτερα προβλήματα πολιτικής και λειτουργικής φύσεως από ότι θα έλυνε».

Οι ευρωβουλευτές μπορούν με την ψήφο τους να εγκρίνουν ή να απορρίψουν το σύνολο της Κομισιόν και όχι κάθε μέλος της χωριστά.

Ο επικεφαλής της Σοσιαλιστικής ομάδας, Μάρτιν Σουλτς, είπε ότι ο κ.Μπαρόζο όπως και ο πρόεδρος Τζορτζ Μπους δείχνει ότι αδυνατεί να παραδεχθεί τα σφάλματα του και τόνισε ότι η κεντροαριστερά είναι αποφασησμένη να καταψηφίσει την νέα Κομισιόν.

Ο κ.Μπουτιλιόνε είπε ότι θεωρεί την ομοφυλοφιλία «αμάρτημα» και ότι «οι γυναίκες πρέπει να είναι παντρεμένες για να είναι καλές μητέρες».

Οι δηλώσεις αυτές προκάλεσαν θύελλα καθώς ο επίτροπος Δικαιοσύνης και Εσωτερικών είναι υπεύθυνος για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την πολιτική κατά των διακρίσεων.


Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2004 - 21:57 (Ώρα Λονδίνου)

Ομογένεια και εκλογές στις ΗΠΑ

Του ανταποκριτή της Ελληνικής Υπηρεσίας του BBC στη Νέα Υόρκη, Θανάση Τσίτσα

Οι θέσεις των υποψηφίων για το Κυπριακό και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις θα επηρεάσουν την εκλογική συμπεριφορά των ομογενών στις ΗΠΑ

Η πλειοψηφία των ομογενών που με βάση την τελευταία απογραφή του 2000 στις ΗΠΑ αριθμούν 1.153.307 - κατά παράδοση υποστηρίζουν τα τελευταία χρόνια υποψήφιους των Δημοκρατικών, εξαιτίας της έντονης παρουσίας από την δεκαετία του 70 επιφανών Ελληνοαμερικανών πολιτικών, μεταξύ των οποίων ο Μαικλ Δουκάκις, ΠολΤσόγκας, Πολ Σαρμπάνις, και Τζορτζ Στεφανόπουλος.

Ωστόσο στις εκλογές του 2000 παρατηρήθηκε και καταγράφηκε μια μικρή μετατόπιση προς στο στρατόπεδο των Ρεπουπλικάνων και δεν τυχαίο ότι μέχρι και η ιστορική ομογενειακή εφημερίδα στην Νέα Υόρκη, «Εθνικός Κήρυκας», δεν δίστασε να πάρει ανοιχτή θέση υπέρ της εκλογής του Τζορτζ Μπους.

O κυριότερος όγκος της ομογένειας, περίπου 300 χιλιάδες, διαμένει στην περιοχή Αστόρια του Κουίνς και στην ευρύτερη μητροπολιτική περιφέρεια της Νέας Υόρκης. Ανέκαθεν η συμμετοχή τους - σε αντίθεση με άλλες κοινότητες- στις εκλογές κυμαινόταν σε μεγάλα ποσοστά και δεν θα μπορούσε να αποτελούν εξαίρεση οι εκλογές στις 2 Νοεμβρίου. Η πλειοψηφία, αν και δεν βλέπει τεράστιες διαφορές στις θέσεις των δύο υποψηφίων, Μπους και Κέρι, θεωρεί ότι ένας παράγοντας που κρίνει γενικά θετικά ή αρνητικά τη ψήφο τους είναι η θέση τους σχετικά με το Κυπριακό και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Απογοητεύσεις στο παρελθόν

Η προϊστορία, όπως λένε, έχει αποδείξει ότι τις μεγαλύτερες υποσχέσεις και απογοητεύσεις για τα εθνικά θέματα τις εισέπραξαν από τους Δημοκρατικούς γι αυτό και μια μερίδα θεωρεί ότι επειδή η οικογένεια Μπους διατηρεί καλές σχέσεις με την Ελλάδα αυτό ίσως αποτελεί μια εγγύηση για μια δίκαιη διευθέτηση. Οι πιο ρεαλιστές πιστεύουν ότι «η Αμερική είναι η μόνη χώρα που δεν βοηθά καμία χώρα» και ως εκ τούτου αυξημένες προσδοκίες δεν υπάρχουν.

Οι δύο μονομάχοι, Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί άρχισαν με μεγάλη καθυστέρηση και μόλις τις τελευταίες μέρες να ερίζουν και να κινητοποιούνται για την ψήφο των ομογενών. Με την μορφή πληρωμένων καταχωρήσεων στα τοπικά ομογενειακά ΜΜΕ, τα δυο επιτελεία κάλεσαν τους ομογενείς να υποστηρίξουν τα ψηφοδέλτια τους κάνοντας παράλληλα και τις συνήθεις αναφορές τους σε εθνικά θέματα, όπως το Κυπριακό.

Σε αντίθεση με το παρελθόν, όπου οι υποψήφιοι υιοθετούσαν πιο «ισχυρές θέσεις», οι αναφορές σ αυτή την εκλογική αναμέτρηση ήταν γενικόλογες, αδύναμες και σχεδόν υποτονικές. Εξαίρεση ίσως αποτελεί η δήλωση του υποψήφιου των Δημοκρατικών Τζον Κέρι που εμπεριέχει περισσότερα στοιχεία για τον πολιτικό και οικονομικό ρόλο της Ελλάδας και κυρίως για την Κύπρο, όπου διαφοροποιούμενος από τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζορτζ Μπους.

Δίκαιη λύση για επανένωση της Κύπρου, ζήτησε ο Τζον Κέρι

Ο κ. Κέρι έκανε λόγο για τη διαίρεση που επέβαλε η «τουρκική εισβολή», σημείωσε ότι η απόρριψη του σχεδίου Ανάν από τους Ελληνοκύπριους αντικατοπτρίζει «ευρεία ανησυχία για τα κενά του σχεδίου» και τόνισε ότι οι ΗΠΑ πρέπει να προσπαθήσουν και πάλι για εξεύρεση λύσης που θα είναι δίκαιη και θα οδηγεί στην επανένωση του νησιού, με όρους που θα «εξασφαλίζουν την υποστήριξη όλων των κατοίκων».

Να σημειωθεί ότι στην τετραετία που προηγήθηκε, ο πρόεδρος Μπους είχε περισσότερες επαφές με την ελληνοαμερικανική κοινότητα και εμφανίστηκε κατ' επανάληψη με τους ομοϊδεάτες του ηγέτες της ελληνοαμερικανικής κοινότητας σε εκδηλώσεις που διοργάνωσε στο Λευκό Οίκο.

Περισσότερες επαφές με την ελληνοαμερικανική κοινότητα είχε ο πρόεδρος Μπους

Μία εξ αυτών είναι η ετήσια υπογραφή του ψηφίσματος για την επέτειο της 25ης Μαρτίου, αλλά και η επίσκεψη του οικουμενικού πατριάρχη στις ΗΠΑ, δύο από τις πλέον κλασικές ευκαιρίες για αναμνηστικές φωτογραφίες και δημόσιους επαίνους, που μπορεί να έχουν μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα από οποιαδήποτε δήλωση.

Αντιθέτως στους Δημοκρατικούς, η δημόσια δήλωση προ ημερών για τις σχέσεις Ελλάδας-Αμερικής, το Κυπριακό και τις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας επήλθε ύστερα από μια σειρά σοβαρών πιέσεων Ελληνοαμερικανών του Δημοκρατικού Κόμματος. Οι τελευταίοι, σύμφωνα με πληροφορίες, είχαν δυσαρεστηθεί γιατί δεν είχε συμπεριληφθεί το Κυπριακό στην πλατφόρμα του κόμματος στο συνέδριο του Ιουλίου, κάτι που συνέβη πρώτη φορά από την εποχή της υποψηφιότητας Κάρτερ το 1976.

Αραιές επαφές με τους μηχανισμούς

Αρκετοί Ελληνοαμερικανοί συμπεριλαμβάνονται στους κορυφαίους χρηματοδότες της εκστρατείας του Μπους, όπως ο κροίσος Αλεξ Σπανός, ενώ τους Δημοκρατικούς ενισχύει σημαντικά ο μεγαλοεπιχειρηματίας Τζον Κατσιματίδης, προσωπικός φίλος του πρώην προέδρου Μπιλ Κλίντον.

Οι επαφές των ομογενών με τους μηχανισμούς των δυο κομμάτων είναι πιο αραιές και δεν είναι πια τόσο ισχυρές όσο στο παρελθόν και σ αυτό συντελεί κυρίως η έλλειψη μετά τον Δουκάκη και τον Σαρμπάνη - μια νέας αξιόλογης γενιάς ομογενών πολιτικών.

Επίσης, αν και μερικοί νοσταλγοί θεωρούν ότι το περίφημο «ελληνοαμερικανικό λόμπι» υφίσταται ακόμη και ότι διατηρεί τις προσβάσεις στο Λευκό Οίκο, μαζί με την ισχύ και την αίγλη του των περασμένων δεκαετιών, η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική και σκληρή.


Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2004 - 11:39 (Ώρα Λονδίνου)

Οπισθοχώρηση Μπαρόζο στη σύνθεση της Κομισιόν

«Αυτή η Επιτροπή είναι άξια της εμπιστοσύνης σας" είπε ο κ.Μπαρόζο

Ο νέος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανυέλ Μπαρόζο απέσυρε την πρόταση του για τη σύνθεση της Κομισιόν λίγες ώρες πριν κληθούν οι Ευρωβουλευτές να την εγκρίνουν ή να την απορρίψουν με την ψήφο τους.

Ο κ.Μπαρόζο δήλωσε ότι χρειάζεται περισσότερο χρόνο για διαβουλεύσεις προκειμένου να εξασφαλίσει την υποστήριξη όσο το δυνατόν περισσότερων ευρωβουλευτών.

Πολλοί ευρωβουλευτές ήταν αποφασησμένοι να καταψηφίσουν την προτεινόμενη Κομισιόν για να εμποδίσουν τον Ιταλό Ρόκο Μπουτιλιόνε να αναλάβει το χαρτοφυλάκιο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών λόγω των ακραίων σχολίων που έκανε για τους ομοφυλόφιλους και το ρόλο των γυναικών.

Ο Ρόκο Μπουτιλιόνε

«Αυτή η επιτροπή είναι άξια της εμπιστοσύνης σας» είχε δηλώσει στο Ευρωκοινοβούλιο την Τρίτη ο κ.Μπαρόζο.

«Η προστασία των δικαιωμάτων του πολίτη και η πολιτική κατά των διακρίσεων είναι κυρίαρχες προτεραιότητες της νέας Κομισιόν» τόνισε την Τρίτη στο Ευρωκοινοβούλιο ο κ.Μπαρόζο ο οποίος για να καθησυχάσει τους φόβους πολλών ευρωβουλευτών υποσχέθηκε τη δημιουργία νέας υπηρεσίας η οποία θα αναλάβει την καταπολέμηση των κάθε είδους διακρίσεων.

Ο κ.Μπαρόζο απέρριψε το αίτημα για αλλαγή της σύνθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής λέγοντας ότι «η όποια αλλαγή στη φάση αυτή της διαδικασίας θα μπορούσε να δημιουργήσει μεγαλύτερα προβλήματα πολιτικής και λειτουργικής φύσεως από ότι θα έλυνε».

Οι ευρωβουλευτές μπορούν με την ψήφο τους να εγκρίνουν ή να απορρίψουν το σύνολο της Κομισιόν και όχι κάθε μέλος της χωριστά.

Ο επικεφαλής της Σοσιαλιστικής ομάδας, Μάρτιν Σουλτς, είπε ότι ο κ.Μπαρόζο όπως και ο πρόεδρος Τζορτζ Μπους δείχνει ότι αδυνατεί να παραδεχθεί τα σφάλματα του και τόνισε ότι η κεντροαριστερά είναι αποφασησμένη να καταψηφίσει την νέα Κομισιόν.

Ο κ.Μπουτιλιόνε είπε ότι θεωρεί την ομοφυλοφιλία «αμάρτημα» και ότι «οι γυναίκες πρέπει να είναι παντρεμένες για να είναι καλές μητέρες».

Οι δηλώσεις αυτές προκάλεσαν θύελλα καθώς ο επίτροπος Δικαιοσύνης και Εσωτερικών είναι υπεύθυνος για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την πολιτική κατά των διακρίσεων.


«Αισιόδοξο» το προσχέδιο προϋπολογισμού

Επίκεντρο αντιπαράθεσης κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης έγινε και πάλι το προσχέδιο προϋπολογισμού, μετά την ανακοίνωση της έκθεσης της ευρωπαϊκής επιτροπής για την ελληνική οικονομία.

Η έκθεση και οι θέσεις της επιτροπής για το κατατεθέν προσχέδιο προϋπολογισμού, θεωρήθηκαν από το υπουργείο οικονομίας ως «αναγνώριση της πολιτικής της κυβέρνησης» που «θα οδηγήσει σε μεγάλη μείωση του ελλείμματος το 2005», όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται: «Η πρόβλεψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδος -όπως και άλλων χωρών της ευρωζώνης- θα υπερβεί το όριο του 3% του ΑΕΠ το 2005, δεν οδηγεί σε αναθεώρηση του στόχου που έχει θέσει η Κυβέρνηση με το προσχέδιο του προϋπολογισμού ούτε στην αναθεώρηση της πολιτικής της.

Η Κυβέρνηση εμμένει στο στόχο του προσχεδίου του προϋπολογισμού, τον οποίο θα επιδιώξει με την πολιτική της».

Η αξιωματική αντιπολίτευση, αντιθέτως, θεωρεί ότι «η έκθεση της Επιτροπής επιβεβαιώνει το γεγονός ότι το προσχέδιο του Προϋπολογισμού που παρουσίασε ο κ. Αλογοσκούφης, είναι εκτός πραγματικότητας, τόσο σε ό,τι αφορά τις εκτιμήσεις για το ρυθμό ανάπτυξης, όσο και για το στόχο μείωσης του ελλείμματος».

Όπως είπε ο εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Αθανασάκης, «κάτω από την επιτήρηση της Επιτροπής, και με τα δεδομένα που η ίδια δημιούργησε, η κυβέρνηση της Ν.Δ. είναι υποχρεωμένη τώρα να προχωρήσει σε ακόμα πιο περιοριστικές πολιτικές.

Αυτό είναι το αποτέλεσμα της περιβόητης δήθεν απογραφής που οργανώθηκε με στόχο το ΠΑΣΟΚ και πλήττει ήδη τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και τα εισοδήματα των εργαζόμενων και κάθε ελληνικού νοικοκυριού».

Η έκθεση της επιτροπής

Σύμφωνα με την έκθεση της ευρωπαϊκής επιτροπής, που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τρίτη στις Βρυξέλλες, η Ελλάδα εμφανίζει υπερβολικό δημοσιονομικό έλλειμμα από το 2000.

Οι λόγοι σύμφωνα με την Επιτροπή, εντοπίζονται σε παράγοντες που αφορούσαν αποκλειστικά το 2004, όπως οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Αθήνας και οι εκλογές, αλλά και στον αναποτελεσματικό έλεγχο των πρωτογενών δαπανών τα προηγούμενα χρόνια.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις φθινοπωρινές προβλέψεις της ευρωπαϊκής επιτροπής για την εξέλιξη των βασικών οικονομικών μεγεθών των χωρών μελών της ΕΕ για την περίοδο 2004-2006, το δημοσιονομικό έλλειμμα στην Ελλάδα εκτιμάται ότι θα φτάσει το 2005 στο 3,6% του ΑΕΠ και ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης θα είναι 3,3%.

Ειδικότερα, η Επιτροπή εκτιμά ότι το ελληνικό δημοσιονομικό έλλειμμα αναμένεται να είναι 5,5% του ΑΕΠ το 2004, για να μειωθεί σημαντικά σε 3,6% το 2005 και σε 3% το 2006.

Ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας θα ανέλθει στο 3,8% για το 2004, για να μειωθεί στο 3,3% το 2005 και το 2006.

Το ελληνικό δημόσιο χρέος αναμένεται να κλείσει στο 112,2% το 2004, για να μειωθεί οριακά στο 111,9% το 2005 και το 110,2% το 2006.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Επιτροπής, ο πληθωρισμός στην Ελλάδα θα κλείσει στο 3% το 2004 για να μειωθεί το 2005 και το 2006 στο 2,9%, ενώ η ανεργία θα φτάσει το 8,5% το 2004 για να αυξηθεί το 2005 και το 2006.

Η επιτροπή εκτιμά ακόμη ότι το σχέδιο του ελληνικού προϋπολογισμού για το 2005, που προβλέπει σημαντική μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος από 5,3% του ΑΕΠ στο 2,8% το 2005, βασίζεται σε «ένα μάλλον αισιόδοξο μακροοικονομικό σενάριο».

Η μείωση αυτή κατά 2,5% (αύξηση 2,2% στο πρωτογενές πλεόνασμα και μείωση 0,3% στα επιτόκια) δεν υποδηλώνει για την επιτροπή σφιχτή δημοσιονομική πολιτική, καθώς συνδέεται κυρίως με τις δαπάνες των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 και τα υψηλά έσοδα που θα προέλθουν από τις κοινωνικές εισφορές.

Η επιτροπή υποστηρίζει ότι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της που βασίζονται «σε ένα πιο ρεαλιστικό σενάριο», το έλλειμμα θα φτάσει το 3,6% το 2005.

Η μείωση αυτή, συνεχίζει η Επιτροπή, θα είναι το αποτέλεσμα αύξησης 1,6% στο πρωτογενές πλεόνασμα και μείωσης 0,3% στα επιτόκια.

Σε ό,τι αφορά το 2004, η επιτροπή σημειώνει ότι, παρά την επιβράδυνση που σημειώθηκε σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, η οικονομική δραστηριότητα παρέμεινε ισχυρή, καθώς η οικονομική ανάπτυξη αναμένεται να φτάσει το 3,8%, σταθερά πάνω από το μέσο όρο της ευρωζώνης.

Βασικοί παράγοντες της αύξησης αυτής ήταν εσωτερική ζήτηση που συνδέθηκε με τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ενώ επισημαίνεται ακόμη η επιδείνωση των εξαγωγών λόγω των σημαντικών απωλειών που σημειώθηκαν στην ανταγωνιστικότητα.

Γίνεται επίσης αναφορά στο γεγονός ότι, παρά την αύξηση της απασχόλησης, το ποσοστό ανεργίας στην Ελλάδα παραμένει από τα υψηλότερα στην ΕΕ.


Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2004 - 09:40 (Ώρα Λονδίνου)

Δημοσκόπηση ευμενής για την κυβέρνηση

Οκτώ ποσοστιαίες μονάδες προηγείται του ΠΑΣΟΚ στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας RASS που μεταδόθηκε από τον τηλεοπτικό σταθμό STAR.

Συγκεκριμένα, στο ερώτημα πρόθεσης ψήφου το 35,6% ψηφίζει ΝΔ, το 27,4% ΠΑΣΟΚ, το 6,5% ΚΚΕ, το 3,6% ΣΥΝ, το 2,7% ΛΑΟΣ, άλλο κόμμα το 2,3%, ενώ 7,5% άκυρο- λευκό και το 12,7% εμφανίζεται αναποφάσιστο.

Επίσης, το 42,8% δηλώνει ότι είναι πολύ ή αρκετά ικανοποιημένο από τη διακυβέρνηση της ΝΔ, ενώ πολυ ή αρκετά ικανοποιημένο απο την αντιπολίτευση του ΠΑΣΟΚ είναι το 24,2%.

Δημοφιλέστερος πολιτικός αρχηγός είναι ο Κ. Καραμανλής με 62,2%, ενώ ακολουθούν ο Γ. Παπανδρέου, Ν. Κωνσταντόπουλος, Αλ. Παπαρήγα και Γ. Καρατζαφέρης.

Στο ερώτημα ποιος αρχηγός είχε την καλύτερη πολιτική παρουσία από τις εκλογές του Μαρτίου εως σήμερα το 51,2% απαντά ο Κ. Καραμανλής ενώ ο Γ. Παπανδρέου συγκεντρώνει 19,1%.

Σε ερώτημα σχετικά με το ποιός διαχειρίζεται καλύτερα βασικά θέματα οι απαντήσεις είναι:

Υγεία: Ν.Δ. 44,6%-ΠΑΣΟΚ 20,3%.Διαπλοκή και διαφθορά: ΝΔ 33,7%-ΠΑΣΟΚ 11,9% .Εθνικά θέματα:ΝΔ 34,8% -ΠΑΣΟΚ 35,6% .

Τέλος, στο ερώτημα ποιός πρώην πρωθυπουργός προσέφερε περισσότερο στην χώρα το 69,3% απαντά ο Α. Παπανδρέου και το 19,5% ο Κ. Σημίτης.

Η έρευνα της εταιρίας RASS, είναι πανελλαδική, τηλεφωνική, με δείγμα 1200 ατόμων και διενεργήθηκε στις 22 και 23 Οκτωβρίου.


Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2004 - 09:30 (Ώρα Λονδίνου)

Προβληματισμός για τις παραβιάσεις

Οι καθημερινές παραβιάσεις των εθνικών χωρικών υδάτων και του εθνικού εναερίου χώρου της Ελλάδος από την Τουρκία, προβληματίζουν το υπουργείο εξωτερικών που ήδη έχει προβεί σε δύο διαβήματα προς την Άγκυρα και παραστάσεις στο ΝΑΤΟ και την προεδρία της ευρωπαϊκής ένωσης.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Γιώργος Κουμουτσάκος τέτοιου είδους συμπεριφορές δεν είναι πρωτόγνωρες, αλλά «αυτό δεν σημαίνει ότι δεν προκαλούν προβληματισμό».

Ο κ. Κουμουτσάκος, υπενθύμισε για άλλη μια φορά τις βασικές παραμέτρους της ελληνικής στάσης, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα επιθυμεί μια ευρωπαϊκή Τουρκία και ότι αυτή είναι η στρατηγική της επιλογή, η οποία έχει υπερκομματική στήριξη και ακολουθείται «με νηφαλιότητα», αλλά παράλληλα «η πολιτική μας δεν κλείνει τα μάτια σε τίποτα.

Γίνονται όλες οι δέουσες ενέργειες, προς την κατεύθυνση που κρίνεται σκόπιμο, τη στιγμή που χρειάζεται και ανάλογα με τα δεδομένα της στιγμής».

Δηλώσεις για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας έκανε, από τη Θεσσαλονίκη όπου βρίσκεται για τον τριήμερο εορτασμό, και ο υπουργός αμύνης της Κύπρου, Κυριάκος Μαυρονικόλας.

Ο κ. Μαυρονικόλας τόνισε ότι «δεν είναι νοητό για την Κυπριακή Δημοκρατία να δώσει λευκή επιταγή στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας», εκφωνώντας τον πανηγυρικό για τον επίσημο εορτασμό του πολιούχου της Θεσσαλονίκης και την επέτειο της απελευθέρωσης της πόλης.

Ο υπουργός αμύνης της Κύπρου, είπε ακόμη ότι η έκθεση της ευρωπαϊκής επιτροπής για την Τουρκία, ενώ εμφανίζεται θετική εκ πρώτης όψεως θέτει έναν μεγάλο αριθμό εμποδίων, τα οποία η Τουρκία πρέπει να υπερπηδήσει.

«Οι αναφορές της έκθεσης της επιτροπής, στις υποχρεώσεις της Τουρκίας απέναντι στην Κύπρο δεν είναι οι επιθυμητές. Πρέπει να ισχυροποιηθούν και να είναι σαφείς και κατηγορηματικές, έτσι που να καλύπτεται η Κυπριακή Δημοκρατία ισότιμα με τις άλλες εννέα χώρες που εντάχθηκαν στην ευρωπαϊκή ένωση την 1η Μαΐου», ανέφερε.


Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2004 - 09:45 (Ώρα Λονδίνου)

Ανεβαίνουν οι τόνοι στις ΗΠΑ

Οι δύο αντίπαλοι ανεβάζουν τους τόνους όσο πλησιάζει η μέρα των εκλογών

Εντείνεται αντιπαράθεση μεταξύ των δυο υποψηφίων μια εβδομάδα πριν τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ. Αφορμή το θέμα των εκρηκτικών υλών που εξαφανίσθηκαν από στρατιωτική βάση του Ιράκ. Σε νέα τηλεοπτική διαφήμιση του Δημοκρατικού Κόμματος κατηγορείται ο πρόεδρος Μπους για ανικανότητα αφού δεν μπόρεσε να ασφαλίσει τους 350 τόνους εκρηκτικών που χάθηκαν από στρατιωτική βάση νότια της Βαγδάτης.

Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών Τζον Κέρι κατά τη διάρκεια της περιοδείας του στην πολιτεία του Γουισκόνσιν κατηγόρησε τον Αμερικανό πρόεδρο ότι κρατάει μυστικά από τους ψηφοφόρους καθώς αποφεύγει να συζητήσει το θέμα και αναρωτήθηκε τι άλλο μπορεί να κρύβει ο Τζορτζ Μπους.

Γενικά ο Κέρι θεωρείται ο νικητής των τηλεοπτικών αναμετρήσεων

Ο αντιπρόεδρος της αμερικανικής κυβέρνησης Ντικ Τσένι ανέλαβε να υπερασπισθεί τον Αμερικανό πρόεδρο και υποστήριξε ότι τα εκρηκτικά μπορεί να είχαν κλαπεί πριν ο αμερικανικός στρατός αναλάβει τον έλεγχο της στρατιωτικής βάσης νότια της Βαγδάτης.

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του BBC στην Ουάσιγκτον το επιτελείο του προέδρου Μπους δείχνει πραγματικά σαστισμένο από την υπόθεση. Ο πρόεδρος Μπους μέχρι στιγμής έχει αποφύγει να απαντήσει σε ερωτήσεις δημοσιογράφων αλλά καθώς εντείνονται οι πιέσεις ίσως αναγκασθεί σήμερα να κάνει κάποια δήλωση στο θέμα.

Παράλληλα υπάρχουν πληροφορίες ότι το Ρεπουμπλικανικό κόμμα πρόκειται να στείλει σε χιλιάδες ψηφοφόρους ηλεκτρονικά μηνύματα που θα απορρίπτουν τις κατηγορίες που προσάπτει ο κύριος Κέρι στον κύριο Μπους.

Οι Δημοκρατικοί ελπίζουν ότι το σκάνδαλο της εξαφάνισης των εκρηκτικών αποτελεί ένα μεγάλο ατού στο οπλοστάσιο του Τζον Κέρι.

Ένα άλλο θέμα που κυριάρχησε κατά τη διάρκεια της χθεσινής μέρας ήταν η αποκάλυψη της εφημερίδας Washington Post ότι αν επανεκλεγεί ο πρόεδρος Μπους θα ζητήσει από το Κογκρέσο να εγκρίνει τη διάθεση συμπληρωματικών κονδυλίων ύψους ως και 70 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τις επιχειρήσεις σε Ιράκ και Αφγανιστάν.

O Τζον Κέρι μιλώντας στο Γουισκόνσιν ζήτησε από τον κύριο Μπους να είναι ειλικρινής απέναντι στον αμερικανικό λαό και να αποκαλύψει τις προθέσεις του. "Πόσα περισσότερα θα κληθούν να πληρώσουν οι Αμερικανοί φορολογούμενοι" αναρωτήθηκε ο υποψήφιος των Δημοκρατικών.

Ο κύριος Μπους έκανε και αυτός περιοδεία στο Γουισκόνσιν όπου η εκλογική αναμέτρηση είναι ιδιαίτερα αμφίρροπη. Ο αμερικανός πρόεδρος επέλεξε να επικεντρώσει τις επιθέσεις του στην οικονομική πολιτική Κερι και συγκεκριμένα στη δέσμευση του να αυξήσει τους φόρους για τα εισοδήματα άνω των 200 χιλιάδων δολαρίων το χρόνο. Ο κύριος Μπους ισχυρίστηκε ότι αυτή η πολιτική θα πλήξει τους μικρούς επιχειρηματίες.


Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2004 - 08:40 (Ώρα Λονδίνου)

Ελληνοτουρκικά και οικονομία

Ορισμένα από τα πρωτοσέλιδα

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: "Πάγωσαν" οι επεκτάσεις. Κεντρική Μακεδονία: Στον αέρα οι εντάξεις 135.000 στρεμμάτων.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Ανάβει "πράσινο" για 38 οικοδομικούς συνεταιρισμούς. Όλες οι νέες ρυθμίσεις του ΥΠΕΧΩΔΕ για τη δόμηση. Και εντάξεις - εξπρές στο σχέδιο πόλης.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Επέτειος άγνοιας! Το 20% των μαθητών ουδέν γνωρίζει για την 28η Οκτωβρίου! Το 45% έχει μεσάνυχτα για τον Ελληνοϊταλικό πόλεμο!

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Χάλκευσαν έγγραφο τα "ΝΕΑ". Η κυβέρνηση κατηγορεί την εφημερίδα του κ. Λαμπράκη.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Ελληνικό ΟΧΙ στην Τουρκία εάν συνεχιστούν οι προκλήσεις. Χαλάει την "πολιτική κουμπαριά"....

Η ΑΥΓΗ: Η νέα Κομισιόν "κολλάει" στην Ευρωβουλή. Αμφίβολο αν θα εγκριθεί σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπό τον Μπαρόζο.

ΑΥΡΙΑΝΗ: Μπλόκο στον Μπόμπολα από ΕΣΡ και Δικαιοσύνη. Αλλάζει το σκηνικό στα μεγάλα έργα- Ριζικές ανατροπές στον χώρο της τηλεόρασης.

ΤΟ ΒΗΜΑ: Ζοφερές προβλέψεις. Συρρίκνωση ανάπτυξης και ανεργία. Η έκθεση της ΕΕ αμφισβητεί τα στοιχεία της κυβέρνησης.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Δασονόμος. Ερμηνευτική εγκύκλιος από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Ποιες εκτάσεις αποχαρακτηρίζονται .

ΕΘΝΟΣ: Στριπτίζ σε 3 μέτωπα. Κυβερνητικά κατορθώματα εντός και εκτός συνόρων...

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Κήρυξε" πνευματικό πόλεμο. Χθες ο Αρχιεπίσκοπος από τον εορτάζοντα και Πολιούχο της Συμπρωτεύουσας Άγιο Δημήτριο.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Έγγραφο-φωτιά καίει τον Άκη.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Οι δασικές εκτάσεις που αποχαρακτηρίζονται. Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης: Σε εφαρμογή ο νόμος που ψήφισε πέρυσι το ΠΑΣΟΚ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Άλμα εις βάθος μετά τους Ολυμπιακούς. Κακά μαντάτα από την έκθεση της Κομισιόν γιατο 2005.

ΕΞΠΡΕΣ: "Η φθινοπωρινή έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα διαπιστώνει. Ατολμία στις δαπάνες".

ΕΣΤΙΑ: Το ιστορικό φύλλο της 28ης Οκτωβρίου 1940. Ανατυπώνεται ένθετο στη σημερινή "Εστία".

ESPRESSO: Επικίνδυνα χάπια του σεξ κατακλύζουν την αγορά. Τα εντόπισε ο ΕΟΦ. Πώς τα πλασάρουν.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Το βέτο της ντροπής. Ελληνικό μπλόκο στην απόφαση της Κομισιόν κατά της ασυδοσίας εφοπλιστών".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Αλλάζουν όλα στις κατασκευές. Άρνηση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης να χορηγήσει πιστοποιητικά διαφάνειας στην "Ακτωρ".

ΚΕΡΔΟΣ: "Στη λήψη σκληρών μέτρων ωθεί η ΕΕ την κυβέρνηση. Ανεπαρκή χαρακτηρίζει η Κομισιόν τα μέτρα για τη δημοσιονομική εξυγίανση".

Ο ΛΟΓΟΣ: "Παραβιάσεις " κυβέρνησης- αντιπολίτευσης. Πολιτικές κόντρες για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Κομισιόν: Χαμηλή ζήτηση και εισοδηματικές απώλειες. Τι εκτιμά η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ελληνική οικονομία".

ΤΑ ΝΕΑ: Και βόμβα Βρυξελλών για λιτότητα. Νέα ευρω-διάψευση σε Αλογοσκούφη. Ψαλίδι σε μισθούς και δαπάνες ζητά η Κομισιόν.

Η ΝΙΚΗ: Δύο μέτρα και δύο σταθμά. Το χρώμα των διαπλεκόμενων κριτήριο για την κυβέρνηση. Ευνοεί Αλαφούζο, "κόβει" Μπόμπολα.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Ελληνοτουρκικές σχέσεις: Αδιέξοδη η πορεία στις ευρω-ΝΑΤΟικές Συμπληγάδες.

TRAFFIC NEWS: Άγριος πόλεμος Σεμίνας - Σπύρου για τον Ζαγοραίο και την AGB. Απειλούν με αγωγές.

Η ΧΩΡΑ: Όλες οι περιοχές που μπαίνουν στο σχέδιο πόλης. Παγώνουν και τα πρόστιμα στα δασικά αυθαίρετα.

City Press: Οικονομική γκρίνια αλλά και μαζική έξοδος εκδρομέων. Οι κάτοικοι της πρωτεύουσας ξεχνούν την ανησυχία για την τιμή των καυσίμων και πάνε για νέο ρεκόρ εορταστικής εξόδου.

Μetro: Πάμε για διαχωρισμό ΜΜΕ-εργολάβων; Απόφαση - καταπέλτης του ΕΣΡ κατά της "Ακτωρ".

Έκθεση Κομισιόν

Η ΑΥΓΗ γράφει ότι "για δύο τουλάχιστον ακόμη χρόνια (2005 και 2006) η ελληνική οικονομία θα εμφανίζει υπερβολικά δημοσιονομικά ελλείμματα" σύμφωνα με την έκθεση για την πορεία της ελληνικής οικονομίας που υιοθέτησε χθες η Κομισιόν επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες που έχουμε δημοσιεύσει".

Σύμφωνα με ΤΟ ΒΗΜΑ "συρρίκνωση της ανάπτυξης της οικονομίας και περαιτέρω αύξηση της ανεργίας προβλέπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την προσεχή διετία στην Ελλάδα".

H CITY PRESS αναφέρει ότι " η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προειδοποιεί ότι η λεγόμενη ήπια προσαρμογή δεν αρκεί για να πέσει το δημοσιονομικό έλλειμμα κάτω από το 3% του ΑΕΠ το 2005, και επιβάλλονται σκληρότερα μέτρα λιτότητας για να επιταχυνθεί η δημοσιονομική εξυγίανση στη χώρα μας".

ΤΑ ΝΕΑ επισημαίνουν ότι "πρόσθετα μέτρα σκληρής λιτότητας με περικοπές στους μισθούς ζητούν τώρα από την κυβέρνηση της ΝΔ οι Βρυξέλλες, που διαψεύδουν τις προβλέψεις του προσχεδίου του προϋπολογισμού του 2005".

Ελληνοτουρκικές σχέσεις

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει ότι "σε δύο νέα προφορικά διαβήματα προς την Άγκυρα προχώρησε η Αθήνα, διαμαρτυρόμενη για την κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων στο Αιγαίο. Επίσης, η ελληνική πλευρά ενημέρωσε σχετικά την προεδρία της ΕΕ και το ΝΑΤΟ".

Ο ΛΟΓΟΣ γράφει ότι "στις ελληνοτουρκικές σχέσεις αναφέρθηκε χθες ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος με αφορμή τις συνεχιζόμενες τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο. Ειδικότερα σημείωσε πως η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας αποτελεί στρατηγική επιλογή της Ελλάδας και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί όσα συμβαίνουν στο Αιγαίο όμως σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να ανεβάσει τους τόνους".

Σύμφωνα με την ΑΠΟΦΑΣΗ "αποφασισμένος να θέσει ακόμα και διπλωματικό βέτο στην περίπτωση που η Τουρκία συνεχίσει τις στρατιωτικές και διπλωματικές προκλήσεις, είναι , σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής".

Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ εκτιμά ότι "στα ευρω-ΝΑΤΟικά αδιέξοδα πορεύονται οι ελληνοτουρκικές σχέσεις. Αδιέξοδα, τα οποία έγιναν περισσότερο ορατά και χειροπιαστά, τελευταία, καθώς η Άγκυρα κλιμακώνει συστηματικά τις προκλήσεις στο Αιγαίο".

Η ΝΙΚΗ αναφέρει ότι " με προφορικά διαβήματα σε χαμηλό επίπεδο- επιτετραμμένων - απαντά η Αθήνα στην αυξημένη τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο τα τελευταία εικοσιτετράωρα".

Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης- ΑΚΤΩΡ

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) υποστηρίζει ότι " φρένο έβαλε χθες με απόφασή του το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης και στα άλλα τρία πιστοποιητικά διαφάνειας της εταιρίας ΑΚΤΩΡ, ενώ ταυτόχρονα απέρριψε την προσφυγή της εταιρίας για το πρώτο πιστοποιητικό που αφορούσε έργο αξίας μεγαλύτερης των 250.000 ευρώ που προορίζονταν για την οργανωτική επιτροπή "Αθήνα 2004".

Η ΑΥΡΙΑΝΗ αναφέρει ότι "ριζικές αλλαγές στον κατασκευαστικό τομέα και στα μεγάλα έργα δρομολογεί η χθεσινή ομόφωνη απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, για μη χορήγηση πιστοποιητικών διαφάνειας στον ιδρυτή της εταιρίας ΑΚΤΩΡ Λεωνίδα Μπόμπολα".

Η ΧΩΡΑ τονίζει ότι "αρνητική ήταν και η χθεσινή απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης για την έκδοση πιστοποιητικού διαφάνειας της εταιρίας ΑΚΤΩΡ του κ. Μπόμπολα, παρά το γεγονός ότι ο κ. Λεωνίδας Μπόμπολας νωρίτερα είχε παραιτηθεί από τη θέση του μέλους του ΔΣ της εταιρίας".

Το metro σημειώνει ότι "χοντραίνει το "παιχνίδι" στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, όπως εκτιμούν όλες οι πλευρές μετά τη χθεσινή νέα άρνηση του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου να δώσει πιστοποιητικά διαφάνειας στην εταιρία ΑΚΤΩΡ συμφερόντων του επιχειρηματία Μπόμπολα".

Θεσσαλονίκη - Εορταστικές εκδηλώσεις

H TRAFFIC NEWS γράφει ότι "μεγάλη μέρα για την ορθοδοξίας και τη Θεσσαλονίκη, η οποία πανηγυρίζει για την 92η επέτειο απελευθέρωσής της από τον οθωμανικό ζυγό αλλά και για τον πολιούχο της Άγιο Δημήτριο τον τροπαιοφόρο".

Η ΒΡΑΔΥΝΗ γράφει ότι "σύσσωμη η πολιτική ηγεσία της χώρας παρακολούθησε τη δοξολογία στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου, ενώ σήμερα θα πραγματοποιηθεί η μαθητική παρέλαση και αύριο η στρατιωτική".

H ESPRESSO αναφέρει ότι " πλήθος κόσμου παρακολούθησε χθες τις εορταστικές εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη για τον πολιούχο Άγιο Δημήτριο και στις οποίες συμμετείχε για πρώτη φορά σύσσωμη η πολιτική ηγεσία".

Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ σημειώνει ότι "με την επίσημη δοξολογία στον ιερό ναό του Αγίου Δημητρίου άνοιξε χθες στη Θεσσαλονίκη ο κύκλος των τριήμερων εκδηλώσεων για τον εορτασμό του πολιούχου αγίου, την απελευθέρωση της πόλης από τους Τούρκους και την επέτειο του ΟΧΙ".

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2004 - 08:26 (Ώρα Λονδίνου)

Καταδίκη των ΗΠΑ για κακοποιήσεις κρατουμένων

Οι ΗΠΑ μετά την 11η Σεπτεμβρίου 2001 έχουν φυλακίσει χιλιάδες άτομα

Στην έκθεση της που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη, η Διεθνής Αμνηστεία κατηγορεί τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι επιτρέπει τις κακοποιήσεις κρατουμένων.

Οι εικόνες Αμερικανών στρατιωτών που κακοποιούν Ιρακινούς κρατουμένους στη φυλακή του Άμπου Γκράιμπ θα μείνουν στη μνήμη του κόσμου για πολλά ακόμα χρόνια, υπογραμμίζει η έκθεση της διεθνούς οργάνωσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η έκθεση δίνεται στη δημοσιότητα έξι μόλις μέρες πριν τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ.

Στη συνέντευξη τύπου, στελέχη της Διεθνούς Αμνηστείας κάλεσαν την αμερικανική κυβέρνηση να καταδικάσει τη χρήση βασανιστηρίων και να απαγορεύσει με νόμο τις κακοποιήσεις κρατουμένων.

Ο αμερικανικός στρατός διερεύνησε σκάνδαλα κακοποίησης κρατουμένων αλλά οι έρευνες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι δεν είχαν καμία ευθύνη ή ανάμειξη ανώτεροι πολιτικοί ή στρατιωτικοί αξιωματούχοι.

Σε αμερικανικά στρατοδικεία έχουν παραπεμφθεί οι υποθέσεις Αμερικανών στρατιωτών που κατηγορούνται για κακοποιήσεις κρατουμένων στη φυλακή Άμπου Γκράιμπ.

Η Διεθνής Αμνηστεία ζητά να διερευνηθούν οι καταγγελίες για κακοποιήσεις στις φυλακές του Ιράκ, του Αφγανιστάν και στην αμερικανική βάση του Γουαντάναμο από ανεξάρτητη επιτροπή.

Επίσης καλεί τις Ηνωμένες Πολιτείες να διασφαλίσουν πρόσβαση στους κρατούμενους, να καταργήσουν τη μυστική κράτηση υπόπτων, να επικυρώσουν διεθνείς συνθήκες και να καταβάλλουν αποζημιώσεις στους κρατούμενους που υπέστησαν κακοποιήσεις.


Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2004 - 07:30 (Ώρα Λονδίνου)

Όχι απαντά το Τόκιο στην έκκληση Ιάπωνα ομήρου

Ο Κοϊζούμι τόνισε ότι δεν πρόκειται να αποσύρει τις ιαπωνικές δυνάμεις

Η οργάνωση του Αμπού Μουσάμπ αλ Ζαρκάουϊ απειλεί ότι θα εκτελέσει Ιάπωνα όμηρο αν το Τόκιο δεν αποσύρει τις δυνάμεις του από το Ιράκ εντος 48 ωρών.

Η βιντεοταινία που εστάλη σε αραβικό τηλεοπτικό σταθμό δείχνει το Ιάπωνα όμηρο και τρεις μασκοφόρους.

Ο όμηρος απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας Χουνιχίρο Κοϊζούμι λέει ότι οι απαγωγείς του θα τον αποκεφαλίσουν.

Ο όμηρος δεν αποκαλύπτει την ταυτότητα του στη βιντεοταινία αλλά οι απαγωγείς του τον χαρακτηρίζουν «στοιχείο που έχει σχέσεις με τις ιαπωνικές ένοπλες δυνάμεις».

«Με ρώτησαν γιατί η κυβέρνηση της Ιαπωνίας παραβίασε το διεθνές δίκαιο και έστειλε στρατεύματα στο Ιράκ» λέει με σπασμένα αγγλικά ο όμηρος ο οποίος φοράει λευκή μπλούζα.

«Θέλουν από την ιαπωνική κυβέρνηση να αποσύρει τις στρατιωτικές δυνάμεις από το Ιράκ διαφορετικά θα κόψουν το κεφάλι μου» λέει ο όμηρος και μετά στα ιαπωνικά προσθέτει «κύριε Κοϊζούμι, ζητώ συγνώμη που το κεφάλι μου βρίσκεται στα χέρια σας».

Την Τετάρτη, ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας επανέλαβε ότι δεν πρόκειται να αποσύρει τις ιαπωνικές δυνάμεις από το Ιράκ τονίζοντας στους δημοσιογράφους ότι «δεν μπορώ να επιτρέψω την τρομοκρατία και δεν μπορώ να υποκύψω στην τρομοκρατία».


Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2004 - 21:58 (Ώρα Λονδίνου)

Ομογένεια και εκλογές στις ΗΠΑ

Του ανταποκριτή της Ελληνικής Υπηρεσίας του BBC στη Νέα Υόρκη, Θανάση Τσίτσα

Οι θέσεις των υποψηφίων για το Κυπριακό και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις θα επηρεάσουν την εκλογική συμπεριφορά των ομογενών στις ΗΠΑ

Η πλειοψηφία των ομογενών που με βάση την τελευταία απογραφή του 2000 στις ΗΠΑ αριθμούν 1.153.307 - κατά παράδοση υποστηρίζουν τα τελευταία χρόνια υποψήφιους των Δημοκρατικών, εξαιτίας της έντονης παρουσίας από την δεκαετία του 70 επιφανών Ελληνοαμερικανών πολιτικών, μεταξύ των οποίων ο Μαικλ Δουκάκις, ΠολΤσόγκας, Πολ Σαρμπάνις, και Τζορτζ Στεφανόπουλος.

Ωστόσο στις εκλογές του 2000 παρατηρήθηκε και καταγράφηκε μια μικρή μετατόπιση προς στο στρατόπεδο των Ρεπουπλικάνων και δεν τυχαίο ότι μέχρι και η ιστορική ομογενειακή εφημερίδα στην Νέα Υόρκη, «Εθνικός Κήρυκας», δεν δίστασε να πάρει ανοιχτή θέση υπέρ της εκλογής του Τζορτζ Μπους.

O κυριότερος όγκος της ομογένειας, περίπου 300 χιλιάδες, διαμένει στην περιοχή Αστόρια του Κουίνς και στην ευρύτερη μητροπολιτική περιφέρεια της Νέας Υόρκης. Ανέκαθεν η συμμετοχή τους - σε αντίθεση με άλλες κοινότητες- στις εκλογές κυμαινόταν σε μεγάλα ποσοστά και δεν θα μπορούσε να αποτελούν εξαίρεση οι εκλογές στις 2 Νοεμβρίου. Η πλειοψηφία, αν και δεν βλέπει τεράστιες διαφορές στις θέσεις των δύο υποψηφίων, Μπους και Κέρι, θεωρεί ότι ένας παράγοντας που κρίνει γενικά θετικά ή αρνητικά τη ψήφο τους είναι η θέση τους σχετικά με το Κυπριακό και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Απογοητεύσεις στο παρελθόν

Η προϊστορία, όπως λένε, έχει αποδείξει ότι τις μεγαλύτερες υποσχέσεις και απογοητεύσεις για τα εθνικά θέματα τις εισέπραξαν από τους Δημοκρατικούς γι αυτό και μια μερίδα θεωρεί ότι επειδή η οικογένεια Μπους διατηρεί καλές σχέσεις με την Ελλάδα αυτό ίσως αποτελεί μια εγγύηση για μια δίκαιη διευθέτηση. Οι πιο ρεαλιστές πιστεύουν ότι «η Αμερική είναι η μόνη χώρα που δεν βοηθά καμία χώρα» και ως εκ τούτου αυξημένες προσδοκίες δεν υπάρχουν.

Δίκαιη λύση για επανένωση της Κύπρου, ζήτησε ο Τζον Κέρι

Οι δύο μονομάχοι, Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί άρχισαν με μεγάλη καθυστέρηση και μόλις τις τελευταίες μέρες να ερίζουν και να κινητοποιούνται για την ψήφο των ομογενών. Με την μορφή πληρωμένων καταχωρήσεων στα τοπικά ομογενειακά ΜΜΕ, τα δυο επιτελεία κάλεσαν τους ομογενείς να υποστηρίξουν τα ψηφοδέλτια τους κάνοντας παράλληλα και τις συνήθεις αναφορές τους σε εθνικά θέματα, όπως το Κυπριακό.

Σε αντίθεση με το παρελθόν, όπου οι υποψήφιοι υιοθετούσαν πιο «ισχυρές θέσεις», οι αναφορές σ αυτή την εκλογική αναμέτρηση ήταν γενικόλογες, αδύναμες και σχεδόν υποτονικές. Εξαίρεση ίσως αποτελεί η δήλωση του υποψήφιου των Δημοκρατικών Τζον Κέρι που εμπεριέχει περισσότερα στοιχεία για τον πολιτικό και οικονομικό ρόλο της Ελλάδας και κυρίως για την Κύπρο, όπου διαφοροποιούμενος από τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζορτζ Μπους.

Ο κ. Κέρι έκανε λόγο για τη διαίρεση που επέβαλε η «τουρκική εισβολή», σημείωσε ότι η απόρριψη του σχεδίου Ανάν από τους Ελληνοκύπριους αντικατοπτρίζει «ευρεία ανησυχία για τα κενά του σχεδίου» και τόνισε ότι οι ΗΠΑ πρέπει να προσπαθήσουν και πάλι για εξεύρεση λύσης που θα είναι δίκαιη και θα οδηγεί στην επανένωση του νησιού, με όρους που θα «εξασφαλίζουν την υποστήριξη όλων των κατοίκων».

Να σημειωθεί ότι στην τετραετία που προηγήθηκε, ο πρόεδρος Μπους είχε περισσότερες επαφές με την ελληνοαμερικανική κοινότητα και εμφανίστηκε κατ' επανάληψη με τους ομοϊδεάτες του ηγέτες της ελληνοαμερικανικής κοινότητας σε εκδηλώσεις που διοργάνωσε στο Λευκό Οίκο.

Περισσότερες επαφές με την ελληνοαμερικανική κοινότητα είχε ο πρόεδρος Μπους

Μία εξ αυτών είναι η ετήσια υπογραφή του ψηφίσματος για την επέτειο της 25ης Μαρτίου, αλλά και η επίσκεψη του οικουμενικού πατριάρχη στις ΗΠΑ, δύο από τις πλέον κλασικές ευκαιρίες για αναμνηστικές φωτογραφίες και δημόσιους επαίνους, που μπορεί να έχουν μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα από οποιαδήποτε δήλωση.

Αντιθέτως στους Δημοκρατικούς, η δημόσια δήλωση προ ημερών για τις σχέσεις Ελλάδας-Αμερικής, το Κυπριακό και τις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας επήλθε ύστερα από μια σειρά σοβαρών πιέσεων Ελληνοαμερικανών του Δημοκρατικού Κόμματος. Οι τελευταίοι, σύμφωνα με πληροφορίες, είχαν δυσαρεστηθεί γιατί δεν είχε συμπεριληφθεί το Κυπριακό στην πλατφόρμα του κόμματος στο συνέδριο του Ιουλίου, κάτι που συνέβη πρώτη φορά από την εποχή της υποψηφιότητας Κάρτερ το 1976.

Αραιές επαφές με τους μηχανισμούς

Αρκετοί Ελληνοαμερικανοί συμπεριλαμβάνονται στους κορυφαίους χρηματοδότες της εκστρατείας του Μπους, όπως ο κροίσος Αλεξ Σπανός, ενώ τους Δημοκρατικούς ενισχύει σημαντικά ο μεγαλοεπιχειρηματίας Τζον Κατσιματίδης, προσωπικός φίλος του πρώην προέδρου Μπιλ Κλίντον.

Οι επαφές των ομογενών με τους μηχανισμούς των δυο κομμάτων είναι πιο αραιές και δεν είναι πια τόσο ισχυρές όσο στο παρελθόν και σ αυτό συντελεί κυρίως η έλλειψη μετά τον Δουκάκη και τον Σαρμπάνη - μια νέας αξιόλογης γενιάς ομογενών πολιτικών.

Επίσης, αν και μερικοί νοσταλγοί θεωρούν ότι το περίφημο «ελληνοαμερικανικό λόμπι» υφίσταται ακόμη και ότι διατηρεί τις προσβάσεις στο Λευκό Οίκο, μαζί με την ισχύ και την αίγλη του των περασμένων δεκαετιών, η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική και σκληρή.


Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2004 - 03:45 (Ώρα Λονδίνου)

Στην κορυφή η ΑΕΚ

Σε μια ατμόσφαιρα που θύμιζε έντονα τελετή έναρξης των Ολυμπιακών αγώνων, η ΑΕΚ μετά από 17,5 χρόνια ως γηπεδούχος στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας, στην 5η αγωνιστική του πρωταθλήματος, κέρδισε την Καλλιθέα (4-1) μπροστά σε 35.000(!) κόσμο, ενώ περίπου 2.500 οπαδοί της έμειναν εκτός γηπέδου.

Οι παίκτες της «Ένωσης», κατάφεραν να ξεπεράσουν το σοκ τηςΑγίας Πετρούπολης παίζοντας ωραίο ποδόσφαιρο, «αναγκάζοντας» τους χιλιάδες φιλάθλους της να τραγουδούν στις εξέδρες «πρωτάθλημα θα πάρουμε όλους θα τους τρελάνουμε»!

Το σκορ άνοιξε στο 18' της αναμέτρησης ο Λυμπερόπουλος, ο οποίος με ωραία προσποίηση, μετά από πάσα του Κρασσά, παραβίασε την εστία του Σουλογάνη. Τα τέρματα της ΑΕΚ διπλασίασε στο 63' ο Σοάρες, μετά από ωραία μπαλιά του Κατσουράνη. Η Καλλιθέα μείωσε τρία λεπτά αργότερα, στο 66', με τον Κυριάκο. Στο 69' ο Σοάρες χόρεψε «σάμπα» τον Σουλογάνη, γράφοντας το 3-1, ενώ το τελικό 4-1 έκανε ο Λυμπερόπουλος.

Κέρκυρα - Παναθηναϊκός

Η Κέρκυρα αγωνιζόμενη έξυπνα και με πάθος, καθ όλη τη διάρκεια της αναμέτρησης, αιφνιδίασε ένα ιδιαίτερα κακό Παναθηναϊκό και με δύο τέρματα στα πρώτα τριάντα λεπτά πανηγύρισε μια μεγάλη νίκη με 2-0.

Σημαντικές απεδείχθησαν οι απουσίες των Μπασινά και Γκονζάλες στο χώρο του κέντρου για τον Παναθηναϊκό, ενώ ο Ολισαντέμπε ο οποίος ξεκίνησε στην αρχική ενδεκάδα δεν μπορούσε να ακολουθήσει τον ρυθμό των υπολοίπων. Ο Γήττας στο 19 με σουτ έξω από την περιοχή, έστειλε την μπάλα στα δίχτυα. Γκολ που φέρει σαφέστατη ευθύνη ο Χαλκιάς.

Ένδεκα λεπτά αργότερα, ο Κόλτζος έκανε μια ωραία «κούρσα» από την δεξιά πλευρά χωρίς να τον παρενοχλήσειουδείς και έκανε την σέντρα. Ο Κυργιάκος γλίστρησε και ο Κωνσταντινίδης, αντί να την διώξει την πάσαρε στον Εν΄Ντιαγιέ, ο οποίος έκανε το 2-0.

Χαλκηδόνα - Ολυμπιακός

Χαλκηδόνα και Ολυμπιακός αναδείχθηκαν ισόπαλοι 1-1 στο δημοτικό γήπεδο της Νεάπολης. Οι παίκτες του Ντούσαν Μπάγεβιτς χωρίς φαντασία και ουσία δεν μπόρεσαν να διασπάσουν την πολυπρόσωπη και οργανωμένη άμυνα των γηπεδούχων, ενώ σε ένα ακόμη παιχνίδι μοιραίος παίκτης για τους Πειραιώτες ήταν ο Οκκάς, που στην φάση του 82ου λεπτού, από τρία μέτρα και με τον Εμπέντε πεσμένο, απέτυχε να σκοράρει.

Ο Ολυμπιακός ισοφάρισε με αυτογκόλ του Ντάγκα στο 73, (μια φάση που θα συζητηθεί, μιας και υπάρχει υποψία επιθετικού φάουλ του Οκκά στον Εμπέντε). Η Χαλκηδόνα είχε προηγηθεί με τον Δήμο, δύο λεπτά νωρίτερα.

Πανιώνιος - Ιωνικός

Στις νίκες, μετά από δυο συνεχόμενες ήττες από την ΑΕΚ και τον ΟΦΗ, επέστρεψε ο Πανιώνιος (ντεμπούτο του Γιώργου Βαζάκα στο πάγκο των «Νεοσμυρνιωτών»), ο οποίος επικράτησε εντός έδρας του Ιωνικού με σκορ 1-0.

Το σκορ για την ομάδα του Πανιωνίου άνοιξε λίγο πριν τη λήξη του ημιχρόνου και συγκεκριμένα στο 44' της αναμέτρησης, με εύστοχο χτύπημα πέναλτι του Μάντζιου, που είχε καταλογίσει νωρίτερα ο διαιτητής κ. Κουκουλάκης σε χέρι του Οφρυδόπουλου.

ΠΑΟΚ - Άρης

Ο Άρης, παρά τις φανερές αδυναμίες στη ποιότητα των παικτών του, πήρε την ισοπαλία μέσα στην Τούμπα με 2-2 από τον ΠΑΟΚ, καταφέρνοντας να «γυρίσει» ένα αγώνα που φαινόταν χαμένος για τους «κιτρινόμαυρους».

Όλα κρίθηκαν στην φάση του 67ου λεπτού όταν ο Ηλίας Ατματζίδης εκ των κορυφαίων Ελλήνων τερματοφυλάκων την τελευταία δεκαπενταετία, σε μια ακίνδυνη φάση θέλησε να ντριπλάρει τον Αργεντίνο Σανχούρχο και φυσικάαπέτυχε.

Ο Σανχούρνο του έκλεψε με άνεση την μπάλα και ισοφάρισε τον αγώνα. Στο πρώτο ημίχρονο η εικόνα του αγώνα ήταν απελπιστική και μόνο οι φανέλες των ιστορικών ομάδων θύμιζαν ότι διεξάγεται ντέρμπι. Ο ΠΑΟΚ προηγήθηκε δυο φορές στο σκορ, αλλά ισοφαρίσθηκε ισάριθμες φορές από την ομάδα του Γιώργου Χατζάρα.

Αιγάλεω - Απόλλων Καλαμαριάς

Πολύτιμο βαθμό στη «μάχη» που δίνει στη πρώτη εθνική κατηγορία του ποδοσφαίρου εξασφάλισε ο Απόλλων Καλαμαριάς, παίζοντας κόντρα στο Αιγάλεω, εκτός έδρας. Η ομάδα της Θεσσαλονίκης έφερε «λευκή» ισοπαλία με το Αιγάλεω κι έφυγε από το στάδιο «Σταύρος Μαυροθαλασσίτης» με έναν βαθμό, φθάνοντας συνολικά τους πέντε. Αντίθετα, το Αιγάλεω, που έχει ήδη 9 βαθμούς, έχασε έδαφος, στον αγώνα που δίνει προκειμένου να κρατηθεί κοντά στην κορυφή.

Σημαντική νίκη για τονο ΟΦΗ επί του Ηρακλή με 2-1 στο Ηράκλειο, σε ένα επεισοδιακό παιχνίδι. Ο Τριανταφύλλου έβαλε μπροστά τους Κρητικούς με ωραία εκτέλεση φάουλ στο 31, ενώ ο Γηραιός απάντησε με φάουλ του Μουράτι πέντε λεπτά αργότερα. Το τέρμα που έκρινε την αναμέτρηση πέτυχε ο Νίκος Μαχλάς στο 75, μετά από όμορφη ενέργεια του Νουαφόρ. Στο 86 υπήρξε ένταση στο γήπεδο, όταν ο Μουράτι κατά την αλλαγή του απάντησε στις προκλήσεις των οπαδών του ΟΦΗ κάνοντας απρεπή χειρονομία, αντικρίζοντας την κόκκινη κάρτα.

Τέλος, με δύο ωραία γκολ του Βραζιλιάνου Λουτσιάνο και του Ζωγραφάκη η Ξάνθη νίκησε το Σάββατο άνετα με 3-0 τον νεοφώτιστο Εργοτέλη στο γήπεδο των Πηγαδίων, στο πλαίσιο της 5ης αγωνιστικής.

Βαθμολογία

ΑΕΚ 13

Παναθηναϊκός 10

Ξάνθη 10

Χαλκηδόνα 10

Ολυμπιακός 10

Αιγάλεω 9

ΠΑΟΚ 8

ΟΦΗ 7

Ηρακλής 6

Πανιώνιος 6

Κέρκυρα 5

Απόλλων Καλαμαριάς 5

Καλλιθέα 4

Ιωνικός 4

Άρης 2

Εργοτέλης 1

Η επόμενη αγωνιστική (6η)

Ολυμπιακός- ΠΑΟΚ

Παναθηναϊκός- Πανιώνιος

Αιγάλεω- Σκόντα Ξάνθη

Εργοτέλης- Χαλκηδόνα

Απόλλων Καλαμαριάς- Κέρκυρα

Άρης- ΑΕΚ

Ιωνικός- Ηρακλής

Καλλιθέα- ΟΦΗ


Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2004 - 05:46 (Ώρα Λονδίνου)

Προβλήματα στην κυβέρνηση Σαρόν

Του Πάνου Χαρίτου από την Ιερουσαλήμ

Το σχέδιο του Αριέλ Σαρόν πέρασε τελικώς από το κοινοβούλιο και πλέον αποτελεί νόμο.

Οι έποικοι και οι οικισμοί τους θα κατεδαφιστούν είτε ξηλωθούν το Φεβρουάριο είτε τον ερχόμενο Μάιο.

Η χθεσινή ψηφοφορία ανοίγει το δρόμο για τις αλλαγές που επιθυμεί να προωθήσει ο ισραηλινός πρωθυπουργός με μια βασική προϋπόθεση η οποία δεν είναι άλλη από το να καταφέρει να κρατηθεί στην εξουσία.

Το παρασκήνιο πριν από τη χθεσινοβραδινή ψηφοφορία αποδεικνύει ξεκάθαρα, ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο πρωθυπουργός και ηγέτης του Λικούντ προέρχεται από το ίδιο του το κόμμα.

Πιο συγκεκριμένα δυο ώρες πριν από την ψηφοφορία ο εσωκομματικός του αντίπαλος Βενιαμίν Νετανιάχου, ξεκίνησε μια σειρά επαφών ώστε να βρει συμμάχους για να καταψηφίσουν την πρόταση Σαρόν.

Κάτι τέτοιο δεν επετεύχθη. Έτσι μέσω τρίτων διεμήνυσε στο Σαρόν ότι θα καταψηφίσει το σχέδιο εφόσον δεν δεσμευθεί ότι σε δεκατέσσερις ημέρες θα ανακοινώσει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος επί του θέματος.

Το ίδιο ακριβώς μήνυμα πήρε ο κ.Σαρόν και από τον ηγέτη του Εθνικού Θρησκευτικού κόμματος, ο οποίος έθεσε το ίδιο χρονοδιάγραμμα με την επισήμανση ότι θα αποχωρήσει από τον κυβερνητικό σχηματισμό.

Τελικώς ο Νετανιάχου υπό την απειλή ότι θα αποπεμφθεί εφόσον δεν υποστηρίξει τον ηγέτη του Λικούντ υπαναχώρησε.

Σε ότι αφορά το Εθνικό Θρησκευτικό κόμμα το οποίο θα επιχειρήσει να σπάσει τον κυβερνητικό συνασπισμό, αυτό ελάχιστα απασχολεί το Σαρόν αφού πλέον μπορεί να υπολογίζει στο εργατικό κόμμα.

Ακόμα κι αν τα πράγματα έρθουν αντίθετα από ότι υπολογίζει και υπερισχύσουν οι φωνές όσων κάνουν λόγο για δημοψήφισμα, ο Αριέλ Σαρόν δεν έχει τίποτα να φοβηθεί.

Ένα δημοψήφισμα βέβαια θα εμφάνιζε τον πρωθυπουργό αδύναμο, ο οποίος καταφεύγει στον λαό ζητώντας του να τον βγάλει από τη δύσκολή θέση.

Με δεδομένο όμως ότι η μοναδική απειλή για το Λικούντ, είναι το δίχως απήχηση Εργατικό κόμμα, ο Σαρόν έχει έτοιμη λύση: Τη διενέργεια πρόωρων εκλογών με βέβαιη την ανανέωση της λαϊκής εντολής.

Το σίγουρο πάντως, είναι πως οι προβλέψεις για το πώς ακριβώς θα εξελιχθούν τα πράγματα είναι απαγορευτικές. Η πολιτική σκηνή στο Ισραήλ ήταν πάντα ασταθής.

Πολύ περισσότερο τώρα όπου ένας σκληροπυρηνικός πρωθυπουργός αναλαμβάνει ριζοσπαστικές πρωτοβουλίες.


Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2004 - 21:57 (Ώρα Λονδίνου)

Ομογένεια και εκλογές στις ΗΠΑ

Του ανταποκριτή της Ελληνικής Υπηρεσίας του BBC στη Νέα Υόρκη, Θανάση Τσίτσα

Οι θέσεις των υποψηφίων για το Κυπριακό και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις θα επηρεάσουν την εκλογική συμπεριφορά των ομογενών στις ΗΠΑ

Η πλειοψηφία των ομογενών που με βάση την τελευταία απογραφή του 2000 στις ΗΠΑ αριθμούν 1.153.307 - κατά παράδοση υποστηρίζουν τα τελευταία χρόνια υποψήφιους των Δημοκρατικών, εξαιτίας της έντονης παρουσίας από την δεκαετία του 70 επιφανών Ελληνοαμερικανών πολιτικών, μεταξύ των οποίων ο Μαικλ Δουκάκις, ΠολΤσόγκας, Πολ Σαρμπάνις, και Τζορτζ Στεφανόπουλος.

Ωστόσο στις εκλογές του 2000 παρατηρήθηκε και καταγράφηκε μια μικρή μετατόπιση προς στο στρατόπεδο των Ρεπουπλικάνων και δεν τυχαίο ότι μέχρι και η ιστορική ομογενειακή εφημερίδα στην Νέα Υόρκη, «Εθνικός Κήρυκας», δεν δίστασε να πάρει ανοιχτή θέση υπέρ της εκλογής του Τζορτζ Μπους.

O κυριότερος όγκος της ομογένειας, περίπου 300 χιλιάδες, διαμένει στην περιοχή Αστόρια του Κουίνς και στην ευρύτερη μητροπολιτική περιφέρεια της Νέας Υόρκης. Ανέκαθεν η συμμετοχή τους - σε αντίθεση με άλλες κοινότητες- στις εκλογές κυμαινόταν σε μεγάλα ποσοστά και δεν θα μπορούσε να αποτελούν εξαίρεση οι εκλογές στις 2 Νοεμβρίου. Η πλειοψηφία, αν και δεν βλέπει τεράστιες διαφορές στις θέσεις των δύο υποψηφίων, Μπους και Κέρι, θεωρεί ότι ένας παράγοντας που κρίνει γενικά θετικά ή αρνητικά τη ψήφο τους είναι η θέση τους σχετικά με το Κυπριακό και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Απογοητεύσεις στο παρελθόν

Η προϊστορία, όπως λένε, έχει αποδείξει ότι τις μεγαλύτερες υποσχέσεις και απογοητεύσεις για τα εθνικά θέματα τις εισέπραξαν από τους Δημοκρατικούς γι αυτό και μια μερίδα θεωρεί ότι επειδή η οικογένεια Μπους διατηρεί καλές σχέσεις με την Ελλάδα αυτό ίσως αποτελεί μια εγγύηση για μια δίκαιη διευθέτηση. Οι πιο ρεαλιστές πιστεύουν ότι «η Αμερική είναι η μόνη χώρα που δεν βοηθά καμία χώρα» και ως εκ τούτου αυξημένες προσδοκίες δεν υπάρχουν.

Οι δύο μονομάχοι, Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί άρχισαν με μεγάλη καθυστέρηση και μόλις τις τελευταίες μέρες να ερίζουν και να κινητοποιούνται για την ψήφο των ομογενών. Με την μορφή πληρωμένων καταχωρήσεων στα τοπικά ομογενειακά ΜΜΕ, τα δυο επιτελεία κάλεσαν τους ομογενείς να υποστηρίξουν τα ψηφοδέλτια τους κάνοντας παράλληλα και τις συνήθεις αναφορές τους σε εθνικά θέματα, όπως το Κυπριακό.

Σε αντίθεση με το παρελθόν, όπου οι υποψήφιοι υιοθετούσαν πιο «ισχυρές θέσεις», οι αναφορές σ αυτή την εκλογική αναμέτρηση ήταν γενικόλογες, αδύναμες και σχεδόν υποτονικές. Εξαίρεση ίσως αποτελεί η δήλωση του υποψήφιου των Δημοκρατικών Τζον Κέρι που εμπεριέχει περισσότερα στοιχεία για τον πολιτικό και οικονομικό ρόλο της Ελλάδας και κυρίως για την Κύπρο, όπου διαφοροποιούμενος από τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζορτζ Μπους.

Δίκαιη λύση για επανένωση της Κύπρου, ζήτησε ο Τζον Κέρι

Ο κ. Κέρι έκανε λόγο για τη διαίρεση που επέβαλε η «τουρκική εισβολή», σημείωσε ότι η απόρριψη του σχεδίου Ανάν από τους Ελληνοκύπριους αντικατοπτρίζει «ευρεία ανησυχία για τα κενά του σχεδίου» και τόνισε ότι οι ΗΠΑ πρέπει να προσπαθήσουν και πάλι για εξεύρεση λύσης που θα είναι δίκαιη και θα οδηγεί στην επανένωση του νησιού, με όρους που θα «εξασφαλίζουν την υποστήριξη όλων των κατοίκων».

Να σημειωθεί ότι στην τετραετία που προηγήθηκε, ο πρόεδρος Μπους είχε περισσότερες επαφές με την ελληνοαμερικανική κοινότητα και εμφανίστηκε κατ' επανάληψη με τους ομοϊδεάτες του ηγέτες της ελληνοαμερικανικής κοινότητας σε εκδηλώσεις που διοργάνωσε στο Λευκό Οίκο.

Περισσότερες επαφές με την ελληνοαμερικανική κοινότητα είχε ο πρόεδρος Μπους

Μία εξ αυτών είναι η ετήσια υπογραφή του ψηφίσματος για την επέτειο της 25ης Μαρτίου, αλλά και η επίσκεψη του οικουμενικού πατριάρχη στις ΗΠΑ, δύο από τις πλέον κλασικές ευκαιρίες για αναμνηστικές φωτογραφίες και δημόσιους επαίνους, που μπορεί να έχουν μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα από οποιαδήποτε δήλωση.

Αντιθέτως στους Δημοκρατικούς, η δημόσια δήλωση προ ημερών για τις σχέσεις Ελλάδας-Αμερικής, το Κυπριακό και τις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας επήλθε ύστερα από μια σειρά σοβαρών πιέσεων Ελληνοαμερικανών του Δημοκρατικού Κόμματος. Οι τελευταίοι, σύμφωνα με πληροφορίες, είχαν δυσαρεστηθεί γιατί δεν είχε συμπεριληφθεί το Κυπριακό στην πλατφόρμα του κόμματος στο συνέδριο του Ιουλίου, κάτι που συνέβη πρώτη φορά από την εποχή της υποψηφιότητας Κάρτερ το 1976.

Αραιές επαφές με τους μηχανισμούς

Αρκετοί Ελληνοαμερικανοί συμπεριλαμβάνονται στους κορυφαίους χρηματοδότες της εκστρατείας του Μπους, όπως ο κροίσος Αλεξ Σπανός, ενώ τους Δημοκρατικούς ενισχύει σημαντικά ο μεγαλοεπιχειρηματίας Τζον Κατσιματίδης, προσωπικός φίλος του πρώην προέδρου Μπιλ Κλίντον.

Οι επαφές των ομογενών με τους μηχανισμούς των δυο κομμάτων είναι πιο αραιές και δεν είναι πια τόσο ισχυρές όσο στο παρελθόν και σ αυτό συντελεί κυρίως η έλλειψη μετά τον Δουκάκη και τον Σαρμπάνη - μια νέας αξιόλογης γενιάς ομογενών πολιτικών.

Επίσης, αν και μερικοί νοσταλγοί θεωρούν ότι το περίφημο «ελληνοαμερικανικό λόμπι» υφίσταται ακόμη και ότι διατηρεί τις προσβάσεις στο Λευκό Οίκο, μαζί με την ισχύ και την αίγλη του των περασμένων δεκαετιών, η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική και σκληρή.


Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2004 - 04:52 (Ώρα Λονδίνου)

Μέρα κρίσης για την Επιτροπή Μπαρόζο

Το Ευρωκοινοβούλιο αποφασίζει σήμερα αν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή που προτείνει ο Ζοζέ Μανυέλ Μπαρόζο θα αναλάβει ποτέ καθήκοντα. Η πιθανότητα η πλειοψηφία των ευρωβουλευτών να την καταψηφίσουν σχολιάζεται σε βάθος από τις ευρωπαϊκές εφημερίδες. Ένα άλλο θέμα που απασχολεί τον σημερινό τύπο είναι η έγκριση από το ισραηλινό κοινοβούλιο του σχεδίου του Αριέλ Σαρόν για αποχώρηση των Ισραηλινών από τη Λωρίδα της Γάζας.

Η γερμανική Ντερ Ταγκεσπίγκελ (Der Tagesspiegel) επισημαίνει ότι ο νέος πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανυέλ Μπαρόζο, ξεκίνησε άσχημα την καριέρα του στις Βρυξέλλες εκτιμώντας λανθασμένα τις αντιδράσεις που θα προκαλούσε η σύνθεση της Επιτροπής που πρότεινει.

Το πρόβλημα, κατά τη γερμανική εφημερίδα δεν είναι μόνο που επέλεξε για επίτροπο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών υποθέσεων τον Ρόκο Μπουτιλιόνε ο οποίος «χαρακτήρισε την ομοφυλοφιλία αμάρτημα και θέλει τις γυναίκες στην κουζίνα». Το πρόβλημα σύμφωνα με την Ντερ Ταγκεσπίγκελ είναι ότι «ο Μπαρόζο υπέκυψε χωρίς διαμαρτυρία στη βούληση των 25 κυβερνήσεων αγνοώντας το κλίμα και τις ευαισθησίες του Ευρωκοινοβουλίου».

Η Μέρα του ΟΧΙ

Μια άλλη γερμανική εφημερίδα η Ντι Ταγκεστσάιτουνγκ (Die Tageszeitung) πιστεύει ότι ούτως ή άλλως ο Ρόκο Μπουτιλιόνε δεν είναι κατάλληλος για τη θέση του επιτρόπου Δικαιοσύνης ενώ θα μπορούσε να αναλάβει κάποια άλλη αρμοδιότητα.

«Οι Ευρωβουλευτές έχουν κάθε λόγο να απορρίψουν αυτή την Ευρωπαϊκή Επιτροπή» υπογραμμίζει η γερμανική εφημερίδα.

Στην Ελβετία η Λε Ταμ (Le Temps) επισημαίνει πως «η απόρριψη της Κομισιόν πριν ακόμη αναλάβει καθήκοντα θα είναι πρωτοφανές γεγονός». Σε αυτή την περίπτωση, συνεχίζει η εφημερίδα «ο κ.Μπαρόζο και οι υποστηριχτές του φοβούνται κρίση, οι αντίπαλοι του θεωρούν ότι η κατάσταση είναι ένδειξη της δημοκρατικής ζωντάνιας μιας Ευρωπαϊκής Ένωσης με ενισχυμένες τις εξουσίες του κοινοβουλίου της».

Στη Δανία η εφημερίδα Ινφορμασιόν (Information) προβλέπει ότι η Κομισιόν θα εγκριθεί με μικρή διαφορά. Πιστεύει όμως πως θα ακολουθήσουν πολλές ακόμη μάχες για την «οριοθέτηση των θεσμικών εξουσιών του Ευρωκοινοβουλίου, του Συμβουλίου των Υπουργών και της Κομισιόν».

Ο τίτλος της σουηδικής Σιντσβένσκα Ντάγκμπλαντετ (Sydsvenska Dagbladet) συνοψίζει την θέση της εφημερίδας «Μια καλή μέρα να πούμε ΟΧΙ».

Η παλιά Ευρώπη αγαπάει την Τουρκία

Η γαλλική Λε Φιγκαρό (Le Figaro) σημειώνει την υποστήριξη που εξέφρασε ο Γερμανός καγκελάριος και ο Γάλλος πρόεδρος για την υποψηφιότητα ένταξης στην ΕΕ της Τουρκίας. Επίσης το γεγονός ότι ο πρόεδρος Ζακ Σιράκ υποσχέθηκε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος στη Γαλλία για την ένταξη της Τουρκίας όταν ολοκληρωθούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις που όπως είπε θα διαρκέσουν «δέκα με δεκαπέντε χρόνια»

«Μέχρι τότε οι αντιδράσεις θα είναι πολύ πιο ήπιες» φέρεται να είπε ο πρόεδρος της Γαλλίας.

Άρθρο της γαλλικής εφημερίδας Λε Μοντ (Le Monde) επισημαίνει ότι παρά την υποστήριξη για την υποψηφιότητα της Τουρκίας των ηγετών της Γαλλίας και της Γερμανίας «η κοινή γνώμη και στις δύο αυτές χώρες είναι εχθρική».

Ο αρθρογράφος της Μοντ προσθέτει πως «στην περίπτωση μάλιστα της Γαλλίας υπάρχει ο φόβος η αντίθεση στην υποψηφιότητα της Τουρκίας να εκφραστεί με αρνητική στάση στο δημοψήφισμα που θα γίνει για το ευρωπαϊκό σύνταγμα».

Μέση Ανατολή

Η γαλλική Λιμπερασιόν (Liberation) σχολιάζει την έγκριση από το ισραηλινό κοινοβούλιο του σχεδίου του Αριέλ Σαρόν για αποχώρηση των Ισραηλινών από τη Λωρίδα της Γάζας.

Από τη μία πλευρά η εφημερίδα εκτιμά πως «ο κ.Σαρόν έσπασε το ταμπού και χτύπησε την ισραηλινή δεξιά της οποίας ηγείται». Σύμφωνα με την Λιμπερασιόν «η εφαρμογή του σχεδίου μπορεί να προκαλέσει εμφύλια αντιπαράθεση στο Ισραήλ».

Από την άλλη όμως πλευρά η Λιμπερασιόν θεωρεί ότι το σχέδιο Σαρόν μπορεί «να αναβάλει την προοπτική δημιουργίας παλαιστινιακού κράτους και την διαδικασία ειρήνευσης που ονομάστηκε οδικός χάρτης».

«Αν είναι αλήθεια αυτό που λένε πολλοί ότι δηλαδή το Ισραήλ έκανε ένα ιστορικό βήμα» επισημαίνει η ελβετική εφημερίδα Λε Ταμ (Le Temps), «τότε έκανε το βήμα αυτό με τέτοιο τρόπο που είναι αδύνατο να προβλέψουμε πως θα εξελιχθούν τα πράγματα στην περιοχή μετά από ένα χρόνο ή ακόμη και μετά από μια εβδομάδα».

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.