Read the King-Crane Commission Report of Mandates in Turkey (1919) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 25 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 04-10-21

  1. «Ρίξε τον Ιταλό»
  2. Νέα ισραηλινή επίθεση στη Γάζα
  3. Τα έξοδα των Βρετανών βουλευτών
  4. Φυλάκιση για τις κακοποιήσεις Ιρακινών
  5. Βαλκανικές επαφές κορυφής
  6. Συγνώμη ζήτησε ο Μπουτιλιόνε
  7. Αναδιάταξη βρετανικών δυνάμεων στο Ιράκ
  8. Σφραγίδα ανυποτάκτων, τέλος
  9. Τέλος ελληνικό
  10. Απεργούν οι εργαζόμενοι στο δημόσιο
  11. Η μάχη του σούπερ μάρκετ
  12. Τελευταία ευκαιρία για το Ιράν
  13. Οικονομία, απεργία και τουρκικές προκλήσεις
  14. Προβληματίζει η Φλόριντα
  15. Στο έλεος του Τοκάτζε η Ιαπωνία
  16. Διαβουλεύσεις στα κατεχόμενα
  17. Συνέντευξη Ερντογάν

Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2004 - 01:48 (Ώρα Λονδίνου)

«Ρίξε τον Ιταλό»

Το πράσινο φως για την ανάπτυξη βρετανικών στρατευμάτων κοντά στη Βαγδάτη και η κρίση για την ομάδα του Μπαρόζο στη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή απασχολούν κυρίως τις βρετανικές εφημερίδες.

«Καταιγισμός ερωτήσεων στον Μπλερ για τη μετακίνηση των στρατευμάτων», είναι ο τίτλος στο πρωτοσέλιδο της «Γκάρντιαν» (Guardian) αναφορικά με το θέμα της ανάπτυξης βρετανικών στρατευμάτων κοντά στη Βαγδάτη.

Ο Τόνι Μπλερ κλήθηκε ν απαντήσει στις δεκάδες ερωτήσεις που του απηύθυναν μέλη του υπουργικού συμβουλίου και βουλευτές του Εργατικού κόμματος. Σύμφωνα με μη κατονομαζόμενη πηγή «ήταν μία από τις τεταμένες συζητήσεις για το Ιράκ εδώ και πολύ καιρό», διευκρινίζει η βρετανική εφημερίδα.

«Μέλη του υπουργικού συμβουλίου άσκησαν έντονη κριτική τόσο για τον τρόπο με τον οποίο ανακοινώθηκε η μετακίνηση των στρατευμάτων, όσο και για την αποτυχία της κυβέρνησης να διαψεύσει την πληροφορία ότι επρόκειτο για εξυπηρέτηση στον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους», διαβάζουμε σε άλλο σημείο του άρθρου.

«Οι ΗΠΑ συμφωνούν ότι το τάγμα των Μπλακ Γουότς θα έχει τον πρώτο λόγο», γράφει για το ίδιο θέμα στο πρωτοσέλιδό της η «Ντέιλι Τέλεγκραφ» (Daily Telegraph).

«Ρίξε τον Ιταλό»

«Ο Μπαρόζο παλεύει για ψήφους μετά την αποτυχημένη προσπάθεια να κατευνάσει τους ευρωβουλευτές για τον Μπουτιλιόνε», είναι ο τίτλος στους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» για την κρίση που έχει προκύψει με τη σύνθεση της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Ο κ. Μπαρόζο τόνισε ότι θα ηγηθεί μιας επιτροπής, η οποία θα χαράξει μια νέα πολιτική για την αντιμετώπιση των ρατσιστικών φαινομένων ρατσισμού και τη διασφάλιση των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων», γράφει η εφημερίδα και προσθέτει, ότι «ο ηγέτης των Σοσιαλιστών στην ευρωβουλή, Μάρτιν Σουλτς αθέτησε αυτήν την υπόσχεση με το να διατηρήσει τον κ. Μπουτιλιόνε στα πρόσωπα που θα συνθέσουν τη νέα Κομισιόν.»

Να σημειώσουμε ότι ο Μάρτιν Σουλτς ήταν ο ευρωβουλευτής που είχε έρθει σε έντονη φραστική αντιπαράθεση με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο οποίος συνέκρινε τον Γερμανό ευρωβουλευτή με τους ναζί.

Για το ίδιο θέμα ο τίτλος της βρετανικής εφημερίδας «Τάιμς» (Times) είναι ο εξής: «Ρίξε τον Ιταλό αλλιώς θα ρίξουμε όλη την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, λένε οι ευρωβουλευτές» και υπογραμμίζει επικαλούμενη δήλωση ευρωβουλευτή, «η θέση μας έχει σκληρύνει το κοινοβούλιο θα χρησιμοποιήσει όσες αρμοδιότητες και εξουσίες έχει στη διάθεσή του.»

Μαύρη οικονομία και ξύλο

«Ο ΟΟΣΑ ζητά από την Τουρκία να περιορίζει την μαύρη οικονομία», διαβάζουμε στη βρετανική οικονομική εφημερίδα «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς».

Ο Οργανισμός για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη συνέστησε στην Τουρκία να περιορίσει τη μαύρη οικονομία εάν ευελπιστεί στην επιτυχή μεταρρύθμιση του φορολογικού της συστήματος και στη δημιουργία περισσοτέρων θέσεων εργασίας.

Η δημοσιοποίηση της έρευνας του οργανισμού που εδρεύει στο Παρίσι συνέπεσε με την επίσκεψη του πρωθυπουργού της Τουρκίας, Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν στη γαλλική πρωτεύουσα.

«Δεν πειράζει να μας χτυπούν οι σύζυγοί μας, λένε οι γυναίκες της Τουρκίας σε δημοσκόπηση», γράφει η «Ντέιλι Τέλεγκραφ».

Η εφημερίδα επικαλούμενη δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε από το τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ανατόλια επισημαίνει ότι περισσότερο από το ένα τρίτο των γυναικών στην Τουρκία πιστεύει ότι αξίζει να τρώει ξύλο όταν φέρνει αντιρρήσεις, αρνείται τη σεξουαλική επαφή, παραμελεί τα παιδιά ή εάν κάψει το φαγητό.

Μπλερ εναντίον Μπράουν

«Μπλερ και Μπράουν: η πραγματική ιστορία» είναι ο τίτλος του αποκλειστικού πρωτοσέλιδου της «Ιντιπέντεντ» (Independent), στο οποίο η πρώην υπουργός Διεθνούς Ανάπτυξης, Κλερ Σορτ ανοίγει το κουτί της Πανδώρας αναφορικά με τη βεντέτα που μαίνεται στην καρδιά της βρετανικής κυβέρνησης.

Σύμφωνα με την εφημερίδα ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ είχε κάνει στον υπουργό Οικονομικών, Γκόρντον Μπράουν την εξής απίστευτη πρόταση: «να αποχωρήσει από την εξουσία πριν από τις εκλογές, εάν ο υπουργός Οικονομικών έβαζε τα δυνατά του για να υιοθετήσει η Βρετανία το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα, το ευρώ.

«Η συμφωνία αποκαλύπτεται σε βιβλίο της Κλερ Σορτ, στενή συνεργάτης του Γκόρντον Μπράουν, την οποία επέλεξε ο Τόνι Μπλερ για να μεταφέρει την πρότασή του στον υπουργό Οικονομικών», διαβάζουμε στην εφημερίδα, η οποία επισημαίνει πως «ο Μπράουν απέρριψε την πρόταση λέγοντας ότι αρνείτο να θυσιάσει τα οικονομικά συμφέροντα της χώρας για να εκπληρώσει τις προσωπικές του φιλοδοξίες. Σύμφωνα με τον Γκόρντον Μπράουν η Βρετανία δεν ήταν έτοιμη για το ευρώ.»


Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2004 - 21:41 (Ώρα Λονδίνου)

Νέα ισραηλινή επίθεση στη Γάζα

Τουλάχιστον 130 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στις πρόσφατες ισραηλινές επιχειρήσεις

Ισραηλινό αεροσκάφος έπληξε με ρουκέτα αυτοκίνητο σκοτώνοντας δύο Παλαιστίνιους, σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές.

Η επίθεση σημειώθηκε βορείως της πόλης της Γάζας τη στιγμή που δεκάδες άνθρωποι έβγαιναν από μουσουλμανικό τέμενος.

Δύο Παλαιστίνιοι τραυματίσθηκαν εκ των οποίων ο ένας είναι σε κρίσιμη κατάσταση.

Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι είπαν πως ο ένας νεκρός ήταν ηγετικό στέλεχος της μαχητικής οργάνωσης Χαμάς.

Ο Αντνάν αλ Γκουλ, σύμφωνα με τις πληροφορίες, ήταν στην λίστα καταζητούμενων του Ισραήλ.

Νωρίτερα την Πέμπτη οι ισραηλινές δυνάμεις τραυμάτισαν θανάσιμα δύο άλλους Παλαιστίνιους μαχητές στη Γάζα, ενώ ένας Ισραηλινός στρατιώτης σκοτώθηκε από έκρηξη στα σύνορα με την Αίγυπτο.


Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2004 - 19:40 (Ώρα Λονδίνου)

Τα έξοδα των Βρετανών βουλευτών

Είναι η πρώτη φορά που δημοσιεύονται στοιχεία για τα έξοδα των μελών του Γουεστμίνστερ

Κατά μέσο όρο οι βουλευτές του Ηνωμένου Βασιλείου λαμβάνουν από τον κρατικό κορβανά γύρω στις 150 χιλιάδες ευρώ κάθε χρόνο για τα έξοδα τους. Λεπτομέρειες για τα ποσά που λαμβάνουν τα 659 μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων δημοσιεύθηκαν για πρώτη φορά στο διαδίκτυο.

Ο ετήσιος μισθός των βουλευτών του Ηνωμένου Βασιλείου είναι 57 χιλιάδες λίρες, δηλαδή γύρω στα 100 χιλιάδες ευρώ.

Επιπλέον μπορούν να διεκδικήσουν το διπλό ποσό για τα έξοδα τους, τα οποία καλύπτουν έξοδα διακίνησης από τις εκλογικές τους περιφέρειες στο Λονδίνο, έξοδα λειτουργίας των γραφείων τους καθώς και έξοδα διαμονής στην βρετανική πρωτεύουσα όπου πολλοί διατηρούν δεύτερη κατοικία.

Ο βουλευτής Άρτσι Κέρκγουντ χαρακτήρισε τη δημοσίευση των στοιχείων «σημαντικό βήμα προς τη διαφάνεια» και πρόσθεσε «για πρώτη φορά οι φορολογούμενοι μπορούν να δουν πως ξοδεύονται τα χρήματα τους».

Οι βουλευτές έχουν την υποχρέωση να δίνουν αποδείξεις για κάθε δαπάνη τους που υπερβαίνει το ποσό των 250 λιρών.

Η δημοσίευση των στοιχείων γίνεται ενόψει της τροποποίησης του νόμου για την Ελευθερία Πληροφόρησης που προγραμματίζεται για τον προσεχή Ιανουάριο.


Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2004 - 18:41 (Ώρα Λονδίνου)

Φυλάκιση για τις κακοποιήσεις Ιρακινών

Ο Φρέντερικ παραδέχθηκε την ενοχή του

Ο υπαξιωματικός της αμερικανικής στρατονομίας Ιβάν Φρέντερικ που παραδέχθηκε την ενοχή του σε περιπτώσεις κακοποίησης Ιρακινών κρατουμένων στη φυλακή Άμπου Γκράιμπ, καταδικάστηκε σε 8 ετών φυλάκιση.

Ο δικαστής έδωσε εντολή επίσης τον υποβιβασμό του σε απλό στρατιώτη, τη διακοπή του μισθού του και την απόταξη του από τον αμερικανικό στρατό.

Ο αρχιλοχίας Ιβάν Φρέντερικ, 38 ετών, είναι το πιο υψηλόβαθμο μέλος του αμερικανικού στρατού που καταδικάζεται σε σχέση με το σκάνδαλο βασανισμού κρατουμένων στην περιβόητη φυλακή της Βαγδάτης.

Δύο άλλοι έφεδροι, ο λοχίας Τζάβαλ Ντέιβις και ο στρατιώτης Τσαρλς Γκράνερ, προσάγονται επίσης στο δικαστήριο αυτή την εβδομάδα.

Συνολικά, έχουν απαγγελθεί κατηγορίες εναντίον επτά στρατονόμων και ενός μέλους της υπηρεσίας πληροφοριών για τις κακοποιήσεις κρατουμένων στην Άμπου Γκράιμπ.

Ομολογώντας την ενοχή του, ο Ιβάν Φρέντερικ είπε στο δικαστήριο «Έσφαλα και δεν θα έπρεπε να είχα κάνει ότι έκανα».

«Γνώριζα ότι δεν ήταν σωστό διότι γνώριζα πως αυτό που έκανα ήταν μορφή κακοποίησης» είπε ο Φρέντερικ ο οποίος περιέγραψε τι συνέβαινε στη φυλακή. Είπε ότι οι φύλακες ανάγκαζαν τους κρατούμενους να βγάλουν όλα τα ρούχα τους, ή να φορούν γυναικεία ρούχα και πως υποχρέωσαν μια ομάδα φυλακισμένων να αυνανίζονται ενώ έπαιρναν φωτογραφίες.


Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2004 - 15:35 (Ώρα Λονδίνου)

Βαλκανικές επαφές κορυφής

Την ανάγκη να πυκνώσουν οι συναντήσεις των πρωθυπουργών της Σερβίας - Μαυροβουνίου και της Κροατίας, έτσι ώστε να υπάρξει περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων των δύο λαών και να ξεπεραστούν τα προβλήματα του παρελθόντος, τόνισαν, μιλώντας στον τύπο, ο Βόισλαβ Κοστούνιτσα και ο Ίβο Σάναντερ.

Παράλληλα ανακοίνωσαν ότι κατά πάσα πιθανότητα τον επόμενο μήνα ο Κροάτης πρωθυπουργός θα επισκεφτεί το Βελιγράδι και αργότερα την επίσκεψη θα ανταποδώσει ο πρωθυπουργός της Σερβίας στο Ζάγκρεμπ.

Ανέφεραν επίσης ότι οι συναντήσεις πρέπει να γίνουν πιο τακτικές, επισημαίνοντας ότι οι λαοί των δύο χωρών είναι πλέον έτοιμοι να δεχτούν τις εν λόγω επαφές, οι οποίες καθίστανται πλέον αναγκαίες.

Τέλος, μιλώντας για το πρόβλημα των προσφύγων επισήμαναν ότι είναι πολύ δύσκολη η επίλυσή του, αλλά θα πρέπει να γίνουν προσπάθειες και προς αυτήν την κατεύθυνση.

Οι δύο πρωθυπουργοί συναντήθηκαν την Πέμπτη στο περιθώριο του 8ου Διαλόγου της Ορθόδοξης Εκκλησίας και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και των Ευρωπαίων Δημοκρατών, που γίνεται στη Θεσσαλονίκη.

Στο περιθώριο του ιδίου συνεδρίου είχαν κατ ιδίαν συναντήσεις με τον έλληνα πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή.

Ο κ. Καραμανλής συζήτησε μαζί τους για τις σχέσεις Ελλάδας Σερβίας και Ελλάδας Κροατίας αλλά και για την κατάσταση στα Βαλκάνια, την ευρωπαϊκή προοπτική των δύο κρατών που προέκυψαν από τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας ενώ έθεσε και το θέμα της διεκδίκησης της EXPO του 2008 στη Θεσσαλονίκη.

Ο κ. Κοστούνιτσα χαρακτήρισε ως ιδιαίτερα σημαντικές τις επαφές που είχε στη Θεσσαλονίκη με τους ομολόγους του της Ελλάδας και της Κροατίας.

Είπε ότι με τον Έλληνα πρωθυπουργό συζήτησε θέματα που αφορούν την οικονομική συνεργασία των δύο χωρών και την επιχειρηματική δραστηριότητα των ελλήνων στη χώρα του.

Ο πρωθυπουργός της Κροατίας σε δηλώσεις του ευχαρίστησε την Ελλάδα που στηρίζει τις ενταξιακές διαδικασίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Επιπλέον αναφέρθηκε και στον οδικό άξονα «δέκα», ο οποίος, όπως είπε, θα συνδέσει την Ελλάδα με τη Βόρεια Ευρώπη και τόνισε ότι καταβάλλονται προσπάθειες για να ολοκληρωθεί το κομμάτι που βρίσκεται εντός της Κροατίας.

Ο έλληνας πρωθυπουργός είχε επαφές και με τον ειδικό συντονιστή για το Σύμφωνο Σταθερότητας, Έρχαρντ Μπούσεκ, για την πορεία υλοποίησης των προγραμμάτων του Συμφώνου.


Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2004 - 15:45 (Ώρα Λονδίνου)

Συγνώμη ζήτησε ο Μπουτιλιόνε

Οι Σοσιαλιστές Ευρωβουλευτές δεν δέχονται τον διορισμό του Μπουτιλιόνε

Ο Ιταλός επίτροπος Δικαιοσύνης, Ρόκο Μπουτιλιόνε, έστειλε επιστολή στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανυέλ Μπαρόζο, με την οποία ζητά συγνώμη για τα προβλήματα που δημιούργησε με τις δηλώσεις του για τους ομοφυλόφιλους και τις γυναίκες.

Ο κ.Μπαρόζο προωθεί συμβιβαστική λύση και είχε συνάντηση με τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών ομάδων της Ευρωβουλής.

Ο πρόεδρος της νέας Κομισιόν πρότεινε να αναλάβει ο ίδιος προσωπικά τις αρμοδιότητες για τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την πολιτική κατά των διακρίσεων του επιτρόπου Δικαιοσύνης.

Πολλοί Ευρωβουλευτές απειλούν ότι θα καταψηφίσουν το σύνολο της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής που αποτελείται από 25 μέλη.

Παρά την απολογητική επιστολή του κ.Μπουτιλιόνε και την πρόταση του κ.Μπαρόζο να αναλάβει ο ίδιος ένα μέρος των αρμοδιοτήτων του επιτρόπου Δικαιοσύνης, ο αρχηγός της Σοσιαλιστικής Ομάδας, Μάρτιν Σουλτς, επιμένει πως ο κ.Μπαρόζο πρέπει να διορίσει άλλον Επίτροπο Δικαιοσύνης.

Στη διάρκεια της εμφανισής του στο Ευρωκοινοβούλιο πριν από δύο εβδομάδες ο κ.Μπουτιλιόνε είχε πει πως θεωρεί την ομοφυλοφιλία «αμαρτία» και ότι ο γάμος υπάρχει για να «κάνουν οι γυναίκες παιδιά».

Λέγεται επίσης ότι είπε πως «οι γυναίκες που μεγαλώνουν μόνες τους τα παιδιά τους δεν είναι καλοί άνθρωποι».

Τα σχόλια του αυτά εξόργισαν πολλούς Ευρωβουλευτές που θεωρούν ότι δεν είναι κατάλληλος για επίτροπος Δικαιοσύνης.

Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό κόμμα, η μεγαλύτερη με 268 έδρες ομάδα του Ευρωκοινοβουλίου υποστηρίζει ανεπιφύλακτα τον κ.Μπουτιλιόνε αλλά πιστεύεται πως σχεδόν οι μισοί Ευρωβουλευτές μπορεί να θέσουν βέτο στη σύνθεση της νέας Κομισιόν αν παραμείνει επίτροπος Δικαιοσύνης ο Ρόκο Μπουτιλιόνε.

Αν παραμείνει και γίνει ψηφοφορία τότε το αποτέλεσμα θα κριθεί από την στάση της Φιλελεύθερης ομάδας που είναι η Τρίτη μεγαλύτερη της Ευρωβουλής και πιστεύεται ότι είναι διχασμένη. Οι Πράσινοι καθώς και οι ευρωσκεπτικιστές και οι αριστερές ομάδες είναι στο πλευρό των Σοσιαλιστών.


Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2004 - 14:34 (Ώρα Λονδίνου)

Αναδιάταξη βρετανικών δυνάμεων στο Ιράκ

850 Βρετανοί στρατιώτες θα αναπτυχθούν νοτίως της Βαγδάτης

Εκατοντάδες Βρετανοί στρατιώτες θα αναπτυχθούν στο κεντρικό Ιράκ, στον τομέα που ελέγχουν οι αμερικανικές δυνάμεις.

Ο Βρετανός υπουργός Άμυνας, Τζεφ Χουν, επιβεβαίωσε στο Κοινοβούλιο ότι η κυβέρνηση δέχθηκε το αμερικανικό αίτημα αφού έλαβε υπ όψιν της τις συστάσεις της στρατιωτικής ηγεσίας.

Ο κ.Χουν ανακοίνωσε ότι ένα τεθωρακισμένο σύνταγμα πεζικού και 200 στρατιώτες μονάδων υποστήριξης θα αναπτυχθούν νοτιοδυτικά της Βαγδάτης σε περιοχές που ελέγχονται από τον αμερικανικό στρατό αλλά οι Βρετανοί στρατιώτες θα παραμείνουν υπό βρετανική διοίκηση.

Όταν ρωτήθηκε γιατί είναι αναγκαία η αναδιάταξη των βρετανικών δυνάμεων δεδομένου ότι οι Αμερικανοί έχουν στείλει στο Ιράκ 130 χιλιάδες στρατιώτες, ο κ.Χουν είπε πως οι βρετανικές μονάδες διαθέτουν εξοπλισμό και ειδικότητες που χρειάζονται την περίοδο πριν από τις εκλογές που προγραμματίζονται να γίνουν στο Ιράκ τον προσεχή Ιανουάριο.

Η απόφαση της κυβέρνησης Μπλερ προκάλεσε αντιδράσεις και επικρίσεις. Ορσιμένοι επικριτές της κυβέρνησης θεωρούν ότι η απόφαση της, λιγότερο από δύο εβδομάδες πριν από τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, θα λειτουργήσει θετικά για την προεκλογική εκστρατεία του προέδρου Τζορτζ Μπους.


Σφραγίδα ανυποτάκτων, τέλος

Την κατάργηση της ένδειξης (σφραγίδας) που ετίθετο σε διαβατήρια ανυπότακτων εξωτερικού κατά την είσοδό τους στην Ελλάδα, ώστε να είναι εμφανής η μη εκπλήρωση των στρατιωτικών τους υποχρεώσεων αποφάσισε ο υπουργός εθνικής αμύνης Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος.

Η απόφαση αποτελεί υλοποίηση διατάξεων του σχετικού νόμου που ψήφισε πρόσφατα η Βουλή.


Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2004 - 09:41 (Ώρα Λονδίνου)

Τέλος ελληνικό

Προσκύνημα «στον ελληνισμό της Βορείου Ηπείρου», χαρακτήρισε την περιοδεία του στις πόλεις και τα χωριά της ελληνικής μειονότητας ο πρόεδρος της δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος, βράδυ της Τετάρτης στη Δερβιτσάνη.

Μιλώντας σε ενθουσιώδη συγκέντρωση ομογενών, που είχαν συρρεύσει από την ευρύτερη περιοχή, ο κ. Στεφανόπουλος απηύθυνε μήνυμα προς την αλβανική ηγεσία, ζητώντας να εφαρμόσει πλήρως τις ευρωπαϊκές αρχές και συνθήκες για τις μειονότητες, στον ελληνισμό της Αλβανίας.

»Για να προσεγγίσει η Αλβανία την ευρωπαϊκή ένωση θα πρέπει να εφαρμόσει από το άλφα έως το ωμέγα όλα όσα προβλέπουν οι διεθνείς συμβάσεις περί των μειονοτικών», είπε.

Αναφερόμενος στις συναντήσεις με τον πρόεδρο Μοϊσίου και τον πρωθυπουργό Νάνο στα Τίρανα, τόνισε ότι του υποσχέθηκαν πως θα πάψει ο χαρακτηρισμός ορισμένων περιοχών ως μειονοτικών.

»Δεν υπάρχει ανάγκη προσδιορισμού περιοχών, η κάθε καρδιά χτυπάει μόνη της και λέει μόνη της το όνομά της», ανέφερε ο κ. Στεφανόπουλος και τόνισε ότι είναι δικαίωμα των Ελλήνων να έχουν τα δικά τους σχολεία, όπου και αν ζουν στην Αλβανία.

Ζήτησε ακόμα να επιστραφούν στους Έλληνες μειονοτικούς οι περιουσίες τις οποίες είχε κατασχέσει το καθεστώς Χότζα.

Ο πρόεδρος της δημοκρατίας υπενθύμισε διακήρυξε πως η Ελλάδα έπαψε, από το 1976, με την υπογραφή της συνθήκης του Ελσίνκι, να έχει εδαφικές διεκδικήσεις, έχει όμως την βαθύτατη υποχρέωση να υπερασπιστεί τα παιδιά της όπου και αν αυτά βρίσκονται.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο έργο του αρχιεπισκόπου Τιράνων και πάσης Αλβανίας Αναστάσιου, ο οποίος παρίστατο στη συγκέντρωση.

«Αν υπάρχει ένας άνθρωπος που ευεργέτησε την Αλβανία, αυτός είναι ο Αναστάσιος», τόνισε.


Απεργούν οι εργαζόμενοι στο δημόσιο

Ακυρώθηκαν των ολυμπιακών αερογραμμών και της εταιρίας Aegean

Πανελλαδική 24ωρη απεργία, πραγματοποιούν την Πέμπτη οι εργαζόμενοι στο δημόσιο τομέα, μετά από απόφαση της ΑΔΕΔΥ.

Η απεργία αποτελεί την πρώτη μεγάλη τέτοιου είδους κινητοποίηση που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση της ΝΔ.

Η απεργία αναμένεται να γίνει ιδιαίτερα αισθητή στα σχολεία, τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης, τα ταμεία, τις υπηρεσίες των υπουργείων και τις εφορίες.

Με προσωπικό ασφαλείας, που θα αντιμετωπίζει μόνο έκτακτα περιστατικά, θα λειτουργήσουν τα δημόσια νοσοκομεία, ενώ σειρά εσωτερικών πτήσεων των Oλυμπιακών Aερογραμμών και της εταιρίας Aegean ακυρώθηκαν, καθώς στην απεργία συμμετέχουν και οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας με στάσεις εργασίας.

Στην Αθήνα, το απεργιακό συλλαλητήριο οργανώθηκε για τις 11 το πρωί στην πλατεία Κοραή, με ακόλουθη πορεία προς το υπουργείο εθνικής οικονομίας.

Τα συνδικάτα του δημοσίου τομέα, διεκδικούν αυξήσεις στους μισθούς μεγαλύτερες του 3% που προβλέπει ο προϋπολογισμός, φορολογικές ελαφρύνσεις, εισαγωγή του θεσμού των βαρέων και ανθυγιεινών ενσήμων στις εργασίες του δημοσίου που πληρούν τα ίδια με το ΙΚΑ κριτήρια (νοσοκομεία, ΟΤΑ κλπ.), ρύθμιση για τα οικογενειακά επιδόματα, αύξηση των δαπανών για την υγεία και την εκπαίδευση, προάσπιση του δημόσιου χαρακτήρα των υπηρεσιών κ.α..


Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2004 - 10:01 (Ώρα Λονδίνου)

Η μάχη του σούπερ μάρκετ

Σε απολογία εκλήθησαν έξι επιχειρήσεις σούπερ μάρκετ και το προεδρείο του συνδέσμου σούπερ μάρκετ Ελλάδος (ΣΕΣΜΕ), από την επιτροπή ανταγωνισμού, οδηγώντας σε ένταση τις σχέσεις της κυβέρνησης με τους «μεγάλους» του λιανικού εμπορείου.

Οι κληθέντες οφείλουν να παρουσιαστούν στην ολομέλεια της επιτροπής, στις 19 Νοεμβρίου.

Οι εταιρίες που εγκαλούνται έχουν δυσαρεστηθεί για την απόδοση ευθυνών στο λιανεμπόριο, στη διαμόρφωση κλίματος ακρίβειας.

Σε ανακοίνωσή τους, οι εκπρόσωποι των σούπερ μάρκετ δηλώνουν ότι τα μέλη του προεδρείου του ΣΕΣΜΕ θα παραιτηθούν σε ένδειξη διαμαρτυρίας εάν επιβληθεί έστω και ένα ευρώ πρόστιμο στο λιανεμπόριο, το οποίο, όπως αναφέρουν, λειτουργεί με βάση τους κανόνες που έχουν συμφωνηθεί εδώ και χρόνια.

Ο πρόεδρος του συνδέσμου, κ. Παντελιάδης, τόνισε ότι η ακρίβεια δεν δημιουργείται στα ράφια των σούπερ μάρκετ, τα οποία είναι εξαιρετικά ανταγωνιστικά έναντι των μεγάλων ευρωπαϊκών ομίλων.

«Δεν αισχροκερδούμε. Τα λειτουργικά μας έξοδα είναι υψηλά λόγω της γεωγραφικής διασποράς των καταστημάτων μας στη χώρα και των δυσκολιών που υπάρχουν στην πρόσβαση. Ταυτόχρονα έχουμε το χαμηλότερο μικτό κέρδος συγκρινόμενοι με τους ευρωπαϊκούς κολοσσούς.

Για να πέσουν οι τιμές, πρέπει να προωθηθεί δέσμη λύσεων και δεν βλέπουμε τέτοια πρόθεση από την κυβέρνηση» ανέφερε.

Το πρόστιμο ενδέχεται να είναι αρκετά υψηλό για τις κατηγορίες που βαραίνουν τις επιχειρήσεις και τον κλάδο συνολικά, και ίσως να ξεπεράσει το ένα εκατομμύριο ευρώ.

Το προεδρείο του ΣΕΣΜΕ ανέφερε μεταξύ άλλων ότι, δεν γνωρίζει αν έχουν κληθεί σε απολογία και στελέχη του οικονομικού επιτελείου προηγούμενων κυβερνήσεων με τις ευλογίες των οποίων προωθήθηκε η τακτική που ισχύει σήμερα, καθώς και οι προμηθευτές που συμμετείχαν στις συμφωνίες.

Ο υφυπουργός ανάπτυξης, Γιάννης Παπαθανασίου, απαντώντας στα όσα υποστήριξε ο πρόεδρος του ΣΕΣΜΕ, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Θέλω να ξεκαθαρίσω για μια ακόμα φορά τα εξής: Οι συμπράξεις, οι εναρμονισμένες πρακτικές και η κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης εκ μέρους των επιχειρήσεων αποτελεί παράνομη δραστηριότητα.

»Αυτά πληρώνουν ακριβά οι Έλληνες καταναλωτές όλα τα τελευταία χρόνια, που βλέπουν τις τιμές των προϊόντων να ανεβαίνουν πολύ υψηλότερα από τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ.

»Η σημερινή κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να συνεχίζει να ανέχεται τέτοιους είδους παράνομες πρακτικές, που στρέφονται εναντίον των συμφερόντων των καταναλωτών. Υπάρχουν νόμοι και οφείλουν όλοι να τους τηρούν, όσο ισχυροί και ανέλεγκτοι κι αν αισθάνονται. Την ευθύνη και την υποχρέωση για τον έλεγχο και την επιβολή προστίμων την έχει σύμφωνα με το νόμο η ανεξάρτητη Επιτροπή Ανταγωνισμού».


Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2004 - 10:51 (Ώρα Λονδίνου)

Τελευταία ευκαιρία για το Ιράν

Το Ιράν αρνείται ότι θέλει να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα

Το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν εξετάζουν την Πέμπτη εκπρόσωποι της χώρας αυτής με διπλωμάτες από την Γαλία, Βρετανία και Γερμανία σε μια προσπάθεια άρσης του αδιεξόδου που έχει δημιουργηθεί γι αυτό το ζήτημα μεταξύ της Τεχεράνης και της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενεργείας.

Οι τρεις ευρωπαϊκές χώρες προσέρχονται στη Βιέννη, όπου πραγματοποιείται η συνάντηση, με κοινή πρόταση που προβλέπει την αναστολή του πυρηνικού προγράμματος.

Αν η συνάντηση καταλήξει σε αδιέξοδο η περίπτωση του Ιράν θα παραπεμφθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών που ενδέχεται να προχωρήσει στην επιβολή κυρώσεων.

Το Ιράν είπε ότι θα αποκαλύψει τις προθέσεις του μόλις λάβει εγγράφως τις προτάσεις της Ευρώπης. Ωστόσο επιμένει ότι δεν υπάρχει περίπτωση να εγκαταλείψει το πρόγραμμα εμπλουτισμένου ουρανίου.

Αυτό όμως είναι το βασικό αίτημα των Ευρωπαίων, καθώς από το συγκεκριμένο πρόγραμμα κατασκευάζονται οι ατομικές βόμβες.

Ανησυχίες για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν εξέφρασε πρώτη η Ουάσιγκτον, θέτοντας το ερώτημα γιατί μια χώρα τόσο πλούσια σε κοιτάσματα πετρελαίου και αποθέματα αέριων καυσίμων επιδιώκει και την απόκτηση πυρηνικής ενέργειας.

Το Ιράν διατείνεται ότι το πυρηνικό του πρόγραμμα έχει αποκλειστικά ειρηνικούς σκοπούς.

Ανταποκριτές μεταδίδουν ότι η Ουάσινγκτον θεωρεί αποτελεσματικότερη την επιβολή διεθνών κυρώσεων στην Τεχεράνη, αλλά ότι προτίθεται να δώσει μια ευκαιρία στους ευρωπαίους συμμάχους της για την επίτευξη συμφωνίας με το Ιράν.

Σημειωτέον ότι το Νοέμβριο λήγει η προθεσμία που έδωσε η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας στο Ιράν για να σταματήσει τον εμπλουτισμό ουρανίου.


Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2004 - 09:23 (Ώρα Λονδίνου)

Οικονομία, απεργία και τουρκικές προκλήσεις

Ορισμένα από τα πρωτοσέλιδα

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Ταξί: μπαίνουν στις λεωφορειολωρίδες. Απόφαση-"βόμβα" για το κυκλοφοριακό στη Θεσσαλονίκη.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Πρόσληψη για τους αδικημένους του ΑΣΕΠ. Διορίζονται άμεσα οι επιτυχόντες του '98.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Απίστευτη ανακοίνωση της ΠΑΣΚΕ: Σταλινικό κόμμα έγινε το ΠΑΣΟΚ!

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Άνω-κάτω η Εξεταστική. Βουλή: Δύο τοποθετήσεις-έκπληξη για τους εξοπλισμούς.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Ψαλίδι Καραμανλή σε ΔΕΚΟ-Ταμεία-Οργανισμούς. Το άγνωστο σχέδιο περικοπών σε όλες τις διοικήσεις.

Η ΑΥΓΗ: Διαπλοκή: Λύνεται μόνο με πολιτική βούληση. Κυβέρνηση και κόμματα συμμετείχαν στη χθεσινή ημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ.

ΑΥΡΙΑΝΗ: Πλαστογράφησαν την διαθήκη του Δ. Αγγελόπουλου. Η γυναίκα του δολοφονηθέντος έπρεπε να κληρονομήσει την αμύθητη περιουσία και όχι ο αδελφός και τα ανίψια του, καταγγέλλει ο Ελβετός αρχιλογιστής των Αγγελοπουλαίων.

ΤΟ ΒΗΜΑ: "Φούσκα" η Εξεταστική!.. ψιθυρίζουν βουλευτές της ΝΔ. Τι λένε στην Επιτροπή της Βουλής για τον ρόλο του κ. Ζορμπά.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Είκοσι νοσοκομεία θα εφημερεύουν για τους πολίτες της Αττικής. Βαθιά τομή στο σύστημα των εφημεριών.

ΕΘΝΟΣ: Μαζική αμνηστία σε εκατοντάδες λαθρέμπορους. Βουλή: Καταιγίδα καταγγελιών από το ΠΑΣΟΚ για τις γαλάζιες "ντροπολογίες" αξίας πολλών δισ.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Σήμερα η απεργία της ΑΔΕΔΥ νεκρώνει τα πάντα και γίνεται "δημόσιο κοιμητήριο" η Ελλάδα.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Πεζοδρομιακή αντιπολίτευση αξιώνουν οι "πράσινοι" συνδικαλιστές. Μανιφέστο-τελεσίγραφο στην ηγεσία και στην παλιά φρουρά του ΠΑΣΟΚ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Σύγκρουση κυβέρνησης-σούπερ μάρκετ. Ακρίβεια: Στην Επιτροπή Ανταγωνισμού 6 αλυσίδες.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: 5 μέτωπα για Καραμανλή. Οικονομία: Προβλήματα απαιτούν άμεσες λύσεις.

ΕΞΠΡΕΣ: "Οι Βρυξέλλες... πιέζουν. Η ΕΕ έθεσε εκ νέου θέμα αξιοπιστίας δημοσιονομικών στοιχείων".

ΕΣΤΙΑ: Πόσοι απασχολούνται στον δημόσιο τομέα. Το μεγάλο εμπόδιο για τον εκσυγχρονισμό του κράτους.

ESPRESSO: Τα μυστικά της σεξουαλικότητας. Ο διάσημος Γάλλος καθηγητής Ronald Virag στην Ελλάδα.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Μόνη η ΝΔ ψήφισε τις τροπολογίες της διαπλοκής. Αμνηστεύονται ακόμη και παραβάτες του κοινού ποινικού κώδικα".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Η Ευρώπη απαιτεί διαφάνεια. Αμφισβητούνται τα στοιχεία της ένταξης στην ΟΝΕ - Αγωνιώδεις διαβουλεύσεις Αλογοσκούφη στο Λουξεμβούργο.

ΚΕΡΔΟΣ: "Τα υπερκέρδη εταιρειών "ένοχα" για τον πληθωρισμό. Βολές του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, Νίκου Γκαργκάνα".

Ο ΛΟΓΟΣ: Διαφάνεια στα δημόσια έργα ...."υπόσχεται" το ενιαίο σύστημα τιμολόγησης. Γ. Σουφλιάς: Υποχρεωτικό το πιστοποιητικό διαφάνειας πριν από κάθε σύμβαση.

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Απειλές Κομισιόν για νέα "ανάκριση" Eurostat. Θεωρούνται ανεπαρκή τα στοιχεία για τα δημόσια ελλείμματα 1997-2000".

ΤΑ ΝΕΑ: Έξω γκάφα... μέσα σκάνδαλο. Στο απόσπασμα για την απογραφή. Η Ευρώπη αμφισβητεί την ένταξη στην ΟΝΕ.

Η ΝΙΚΗ: Διαπλοκή με τροπολογίες. "Συγχωροχάρτι" σε συγκεκριμένους μεγαλοεπιχειρηματίες.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Πριονίζουν το ΙΚΑ η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Βαριές οι συνέπειες της υποχρηματοδότησης.

TRAFFIC NEWS: 10 συμβόλαια θανάτου για τον Μάκη (Τριανταφυλλόπουλο). "Πρόσεχε για τη ζωή σου". Καταγγελία-σοκ στην εκπομπή του Βαρεμένου.

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Να θωρακιστεί νομικά η λειτουργία των ΜΜΕ. Για να μην κατευθύνουν τη ζωή οι διαπλεκόμενοι φορείς τους.

Η ΧΩΡΑ: Συντάξεις: Πώς να τις υπολογίσετε. Κέρδος έως και 300 ευρώ για τους συνταξιούχους ΙΚΑ, ΤΕΒΕ.

City Press: Προς ρήξη κυβέρνησης-ιδιοκτητών σούπερ μάρκετ.

METRO: Σε δοκιμασία μπαίνει η ελληνική οικονομία. Αμφισβητεί η Κομισιόν τα στοιχεία που έχει καταθέσει η χώρα μας για την οικονομία.

Ελληνική Οικονομία-ΕΕ

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ αναφέρει ότι "η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παραμένει δύσπιστη με τους ελληνικούς λογαριασμούς, δεν δείχνει να πείθεται από τις εξηγήσεις και τα δημοσιονομικά στοιχεία που έδωσε η ελληνική κυβέρνηση για τα προ της ένταξης στην ΟΝΕ έτη, μεταξύ 1997-99, επαναφέροντας χθες τις απειλές για παραπομπή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο".

Τα ΝΕΑ τονίζουν ότι "πιο οδυνηρός και απ' ό,τι αναμενόταν αποδεικνύεται ο "λογαριασμός" της δημοσιονομικής απογραφής Αλογοσκούφη. Η Ευρώπη αμφισβητεί πλέον ανοικτά ακόμα και το κατά πόσον η Ελλάδα μπήκε με το σπαθί της στην ΟΝΕ και απευθύνει τελεσίγραφο για μέτρα έως τις 5 Νοεμβρίου. Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση προχώρησε στην ψήφιση φωτογραφικών τροπολογιών για μεγαλοοφειλέτες".

Η METRO προσθέτει ότι "σε νέα δοκιμασία μπαίνει η ελληνική οικονομία, έχοντας τώρα να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο να βρεθεί ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την αξιοπιστία των δημοσιονομικών στοιχείων που κατέθεσε στη Eurostat".

Απεργία ΑΔΕΔΥ

Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ γράφει ότι "όσοι θέλετε να πάτε σήμερα στις εφορίες για να τακτοποιήσετε τις δουλειές σας, μην το κάνετε, θα τις βρείτε κλειστές. Τα παιδιά σας, μην τα στέλνετε στο σχολείο, δεν λειτουργεί. Με εντολή της ΑΔΕΔΥ, τα πάντα σήμερα νέκρωσαν και η Ελλάδα μετετράπη σε Δημόσιο Κοιμητήριο. Τα Δημόσια Νοσοκομεία θα λειτουργήσουν με προσωπικό ασφαλείας".

Η ΕΣΤΙΑ σημειώνει ότι "για να μπορέση η χώρα μας να επιβιώση στις νέες συνθήκες της παγκοσμιοποιήσεως και της διευρυμένης Ευρωπαϊκής Ενώσεως, πρέπει να προχωρήση στον εκσυγχρονισμό του κράτους. Και με 1 στους 6 Έλληνες να εργάζεται στον δημόσιο τομέα τίποτε δεν μπορεί να επιτευχθή".

Αιγαίο-Τουρκικές προκλήσεις

Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει "τι γίνεται στο Αιγαίο; Στο ερώτημα αυτό προσπαθούν να απαντήσουν τις τελευταίες ημέρες οι αξιωματικοί του υπουργείου Εθνικής Άμυνας αλλά και οι αξιωματούχοι του υπουργείου Εξωτερικών, παρακολουθώντας την κλιμάκωση των προκλήσεων από την πλευρά της Τουρκίας. Τα τουρκικά μαχητικά τις δύο τελευταίες ημέρες επιχειρούν με σκοπό την αεροφωτογράφηση της ανατολικής Κρήτης καθώς και άλλων νησιών και βραχονησίδων, πετώντας σε πολεμικές λογικές, δηλαδή υποστηρίζονται τα αεροφωτογραφικά αεροσκάφη από άλλα οπλισμένα. Παράλληλα στη θαλάσσια περιοχή των Ιμίων οι προκλήσεις έχουν πολλαπλασιαστεί".

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2004 - 08:50 (Ώρα Λονδίνου)

Προβληματίζει η Φλόριντα

Αποστολή στη Φλόριντα, Θανάσης Γκάβός

Προβλήματα δημιουργεί το ηλεκτρονικό σύστημα

Μετά τις παρατυπίες στις εκλογές του 2000, την πολιτεία επισκέπτονται διεθνείς παρατηρητές, αν και πολλοί φοβούνται ότι και αυτή τη φορά θα παρουσιαστεί πρόβλημα διαφάνειας.

Οι παρατυπίες στις εκλογές του 2000 στην πολιτεία της Φλόριντα έστρεψαν στην περιοχή και το ενδιαφέρον της διεθνούς κοινής γνώμης.

Η οργάνωση για την προάσπιση των πολιτικών δικαιωμάτων και την απρόσκοπτη λειτουργία της Δημοκρατίας στις ΗΠΑ, Γκλόμπαλ Εξκτσέιντζ συνέστησε το πρόγραμμα δράσης «Δίκαιες Εκλογές», αναζητώντας υποστήριξη στο εξωτερικό.

Έτσι λοιπόν, το περασμένο καλοκαίρι, τη Φλόριντα επισκέφτηκαν δέκα προσωπικότητες από το εξωτερικό, από χώρες όπως το Μεξικό, οι Φιλιππίνες και η Κολομβία ως παρατηρητές των εκλογών.

Η ομάδα αυτή βρίσκεται και πάλι στη Φλόριντα και συγκεκριμένα στη διοικητική πρωτεύουσα της πολιτείας, το Ταλαχάσι.

Από τα γραφεία της οργάνωσης, ο εκπρόσωπος του προγράμματος «Δίκαιες Εκλογές», Τζέισον Μαρκ, μίλησε στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC για τις εκτιμήσεις των διεθνών παρατηρητών.

«Ο πρόεδρος Κάρτερ διατύπωσε την ίδια ανησυχία με τους διεθνείς παρατηρητές που προσκαλέσαμε και εμείς στη Φλόριντα».

«Η Φλόριντα όπως τελικά και σχεδόν όλες οι πολιτείες στο αμερικανικό έδαφος διοργανώνει τις εκλογές με γνώμονα κομματικό. Εννοώ ότι οι αξιωματούχοι κάθε κομητείας είναι αιρετοί άρχοντες που υποστηρίζονται και υποστηρίζουν κάποιο κόμμα. Το ίδιο και ακόμα περισσότερο ο γραμματέας της πολιτειακής κυβέρνησης, νούμερο 2 στην ιεραρχία μετά τον κυβερνήτη και υπεύθυνος για τις εκλογές», είπε ο κ. Μαρκ.

Ο Τζέισον Μαρκ δεν ανέφερε τυχαία το όνομα του γραμματέα της πολιτείας. Το 2000 υπεύθυνοι για τον αποκλεισμό χιλιάδων ψηφοφόρων από τους εκλογικούς καταλόγους της Φλόριντα, θεωρήθηκε η γραμματέας της πολιτείας Κάθριν Χάρις, η οποία φέτος παράλληλα με τις προεδρικές εκλογές διεκδικεί έδρα στο κογκρέσο με τους Ρεπουμπλικάνους στη 19 εκλογική περιφέρεια της Φλόριντα.

Φέτος έχουν ήδη κατατεθεί μηνύσεις κατά της διαδόχου της, Γκλέντα Χουντ.

«Η ομάδα των διεθνών προσωπικοτήτων φτάνει σε μια χώρα και αρχίζει επαφές με τους δεσμούς και τις μεγάλες οργανώσεις που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη διεξαγωγή και την έκβαση των εκλογών», λέει ο κ. Μαρκ εξηγώντας τους προβληματισμούς του για το αδιάβλητο των εκλογών.

«Στη δεύτερη φάση εξέτασαν από κοντά τον τρόπο λειτουργίας των εκλογικών κέντρων, τα συστήματα εγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους καθώς και τα μηχανήματα που θα χρησιμοποιηθούν. Ο προβληματισμός εστιάζεται στο ότι το μηχάνημα δεν δίνει στον ψηφοφόρο γραπτή απόδειξη της ψήφου του, κάτι που γίνεται ακόμα και σε χώρες του τρίτου κόσμου. Υπάρχει λοιπόν ένα πρόβλημα διαφάνειας καθώς δεν έχουμε τρόπο επανακαταμέτρησης», εξηγεί ο Τζέισον Μαρκ.


Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2004 - 08:01 (Ώρα Λονδίνου)

Στο έλεος του Τοκάτζε η Ιαπωνία

Σωστικά συνεργεία αναζητούν τους αγνοούμενους

Φονικός τυφώνας πλήττει την Ιαπωνία. Τουλάχιστον 48 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και περισσότεροι από 200 έχουν τραυματιστεί. Οι αρχές της χώρας εκτιμούν ότι αγνοούνται τουλάχιστον άλλα 33 άτομα.

Ο τυφώνας Τοκάτζε περνάει από τις νότιο-δυτικές ακτές της χώρας με ταχύτητα 229 χλμ/ώρα.

Χιλιάδες άνθρωποι εγκαταλείπουν τα σπίτια τους τα οποία παραδίδονται στο έλεος ορμητικών χειμάρρων.

Βιβλικές καταστροφές

Η μανία του Τοκάτζε είχε πια κοπάσει όταν ο τυφώνας έπληξε το Τόκιο, προκαλώντας περιορισμένες ζημιές.

Νοτιότερα όμως η κατάσταση είναι δραματική. Δέντρα ξεριζώνονται, αυτοκίνητα επιπλέουν στους πλημμυρισμένους δρόμους, φορτηγά αναποδογυρίζουν στο πέρασμα του Τοκάτζε.

Στην πόλη του Κιότο, 37 ηλικιωμένοι τουρίστες πέρασαν μια ολόκληρη νύχτα στην οροφή του λεωφορείου τους, μέχρι να φτάσουν τα σωστικά συνεργεία και να τους ανασύρουν από τα νερά.

Σε πολλές πόλεις του νότου, τα σχολεία έκλεισαν ενώ διακόπηκε η λειτουργία των μέσων μεταφοράς. Χίλιες πτήσεις εσωτερικού ματαιώθηκαν.

Πενήντα χιλιάδες νοικοκυριά έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ 110 χιλιάδες άνθρωποι εγκατέλειψαν τις εστίες τους.

Ο Τοκάτζε είναι ο δέκατος τυφώνας που πλήττει την Ιαπωνία μέσα σε ένα χρόνο.

Η μετεωρολογική υπηρεσία προειδοποιεί ότι στις ακτές του νότου, τα κύματα ενδέχεται να φτάσουν τα εννέα μέτρα ενώ οι καταρρακτώδεις βροχές θα συνεχιστούν.


Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2004 - 06:52 (Ώρα Λονδίνου)

Διαβουλεύσεις στα κατεχόμενα

Συνέντευξη στη Δόξα Σιβροπούλου

Ο κ. Ερέλ εκτιμά ότι η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ θα βοηθήσει στην επίλυση του Κυπριακού

Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης έλαβε ο Ντερβίς Έρογλου μετά την παραίτηση την Τετάρτη της ψευδοκυβέρνησης του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

Μιλώντας στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC ο πρόεδρος του εμπορικού επιμελητηρίου των κατεχομένων, Αλί Ερέλ, εξέφρασε την άποψη ότι θεωρεί πιθανή μια συνεργασία του υιού Ντενκτάς με το νέο αυτοαποκαλούμενο πρωθυπουργό.

«Υποψιάζομαι ότι θα συνεργαστεί. Όταν τον ρώτησαν οι δημοσιογράφοι αν θα σκεφτεί τη συνεργασία με τον κ.Έρογλου, ο κ. Σερντάρ Ντενκτάς απάντησε ότι κρατάει την ίδια απόσταση από κάθε άλλο κόμμα και αν τον καλέσει να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού θα το σκεφτεί», λέει ο πρόεδρος του τουρκοκυπριακού εμπορικού επιμελητηρίου.

Αλλαγές και Κυπριακό

Οι νέες εξελίξεις ενδέχεται να επηρεάσουν τη διαδικασία λύσης του Κυπριακού. Ο Αλί Ερέλ πιστεύει πως ο αντίκτυπος θα είναι περιορισμένος καθώς οι σημερινές συνθήκες δεν επιτρέπουν σε καμία κυβέρνηση να απομακρυνθεί από την πορεία επίλυσης του κυπριακού στη βάση του σχεδίου Ανάν.

Μάλιστα, εξέφρασε την πεποίθηση πως η σωστή θέση πλέον είναι να γίνουν προσπάθειες ώστε να πει «Ναι» και η ελληνοκυπριακή πλευρά.

«Δεν γνωρίζουμε αν η κυβέρνηση Έρογλου θα καταβάλει τις αναγκαίες προσπάθειες . Δυστυχώς, και η κυβέρνηση Ταλάτ και η προηγούμενη της ήταν υπό την επιρροή της Τουρκίας και η Τουρκία δεν θέλει προς το παρόν κανένα κλυδωνισμό της κατάστασης στην τουρκοκυπριακή πλευρά επειδή θέλει να λάβει ημερομηνία για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων στις 17 Δεκεμβρίου», δήλωσε στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC o κ. Ερέλ.

Ο κ. Ερέλ εκτιμά ότι η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ θα βοηθήσει στην επίλυση του Κυπριακού.

«Οπωσδήποτε, θα είναι μια θετική εξέλιξη. Η πορεία της Τουρκίας για πλήρη ένταξη θα βοηθήσει στην επίλυση του Κυπριακού και τις σχέσεις με την Ελλάδα. Στο μεταξύ, όμως, ως Εμπορικό Επιμελητήριο προσπαθούμε να δημιουργήσουμε διακοινοτικές πρωτοβουλίες των πολιτών προκειμένου να συνειδητοποιήσουν οι πολιτικοί ότι είναι καθήκον μας να βρεθεί μια λύση.»

«Η τουρκοκυπριακή πλευρά πρέπει να δηλώσει διατεθειμένη να καθησυχάσει τους φόβους της ελληνοκυπριακής πλευράς εφόσον βέβαια δεν χάνουμε τη θέση που προβλέπει για μας το σχέδιο Ανάν», κατέληξε ο πρόεδρος του τουρκοκυπριακού εμπορικού επιμελητηρίου, Αλί Ερέλ.


Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2004 - 04:48 (Ώρα Λονδίνου)

Συνέντευξη Ερντογάν

Ο ευρωπαϊκός Τύπος της Πέμπτης σχολιάζει τα σχέδια του Βρετανού πρωθυπουργού για το Ιράκ αλλά και τις πιθανότητες της Τουρκίας για ένταξη στη Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τουρκία

Σε συνέντευξή του στη γαλλική Λε Παρισιέν (Le Parisien), o Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν εξηγεί ότι αυτό που ζητάει η χώρα του είναι ίση αντιμετώπιση με άλλες παλαιότερες υποψήφιες προς ένταξη στην ΕΕ χώρες.

«Ποτέ σε καμία από τις προηγούμενες διευρύνσεις δεν διεξήχθη δημοψήφισμα για την αποδοχή ή μη κάποιας υποψήφιας χώρας», δηλώνει ο κ. Ερντογάν, σημειώνοντας ότι εάν τελικά ληφθεί μια τέτοια απόφαση για την Τουρκία , θα είναι η πρώτη φορά που δεν θα τηρηθεί η ισχύουσα μέχρι σήμερα διαδικασία.

«Στο θέμα της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η Τουρκία είναι σε καλύτερη θέση από συγκεκριμένα κράτη-μέλη της ΕΕ», λέει ο κ. Ερντογάν, ο οποίος στη συνέχεια τονίζει ότι «η πρόσφατη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπογραμμίζει με σαφήνεια πως η Τουρκία ανταποκρίθηκε σε όλες τις υποχρεώσεις της».

Ο Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν ισχυρίζεται ότι κάποιοι προσπαθούν να κρατήσουν την Τουρκία μακριά από την Ευρώπη. Ο ίδιος διερωτάται «μήπως τελικά η Ευρώπη θέλει να γίνει ένα χριστιανικό κλαμπ».

«Αλλά ακόμα και εάν είναι έτσι», συνεχίζει ο Τούρκος πρωθυπουργός, «γιατί η Τουρκία έγινε δεκτή στην καρδιά του ΝΑΤΟ και σε άλλους ευρωπαϊκούς οργανισμούς; Τη μία στιγμή θεωρείται ευρωπαϊκή χώρα και την άλλη όχι; Αυτό είναι απαράδεκτο», καταλήγει ο κ. Ερντογάν.

Για το θέμα της Τουρκίας, η ισπανική εφημερίδα Λα Ραζόν (La Razon) σημειώνει ότι μια «σταθερή Τουρκία που θα σημειώνει οικονομική και κοινωνική πρόοδο στο πλαίσιο της ένταξής της στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα συμβάλει στην ασφάλεια της Δύσης».

Ταυτόχρονα όμως, σχολιάζει η εφημερίδα, αυτό το δυνατό σημείο της Τουρκίας μπορεί να γίνει η μεγάλη αδυναμία της, καθώς μπορεί να την μετατρέψει σε κύριο στόχο ακραίων ισλαμικών οργανώσεων.

Στη Γερμανία, η Σουντόιτσε Τσάιτουνγκ (Sueddeutsche Zeitung) σχολιάζει την αμφιλεγόμενη παράδοση γερμανικών τεθωρακισμένων στην Τουρκία, μετά από τηλεοπτικό ρεπορτάζ που έδειξε άρματα μάχης από την πρώην ανατολική Γερμανία να χρησιμοποιούνται εναντίον Κούρδων ανταρτών στην ανατολική Τουρκία.

Η εφημερίδα συνδέει το ρεπορτάζ με την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ. «Όσο η κατάσταση στην Τουρκία είναι τέτοια που δεν επιτρέπει την αποστολή αρμάτων μάχης η Τουρκία δεν πρέπει να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Οι Γερμανοί και ο Μπλερ

Η γερμανική Ντερ Τάγκεσπίγκελ (Der Tagesspiegel) εκφράζει έκπληξη για τα σχέδια του Βρετανού πρωθυπουργού να μετακινήσει τους Βρετανούς στρατιώτες από τον σχετικά ήρεμο νότο στις βόρειες ζώνες πολέμου, προκειμένου να βοηθήσει τους Αμερικανούς.

«Δεν μπορούμε να καταλάβουμε τον Τόνι Μπλερ», σχολιάζει η εφημερίδα, «ειδικά τώρα που πολλές από τις συμμαχικές χώρες ετοιμάζονται για σταδιακή απομάκρυνση των στρατευμάτων τους από το Ιράκ».

«Στη Γερμανία, οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν εδώ και καιρό εγκαταλείψει κάθε προσπάθεια να τον κατανοήσουν», προσθέτει η γερμανική εφημερίδα, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι «κάποιοι Γερμανοί τον συμπαθούν ακόμα και θα του συγχωρούσαν το λάθος που έκανε να επιτεθεί στο Ιράκ, εάν τον έβλεπαν να κάνει κάποιες λογικές κινήσεις και να αποστασιοποιείται από τον Τζ. Μπους».

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.