Read the Treaty of Sevres (10 August 1920) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 25 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 04-10-14

  1. Οργή λαού κατά Μπους
  2. Από χορευτής βασιλιάς
  3. Λήγει η απεργία στη Νιγηρία
  4. Η GM καταργεί 12.000 θέσεις εργασίας
  5. Στα ύψη και πάλι ο μαύρος χρυσός
  6. Κατέπεσαν δύο F16
  7. Αποφασισμένος κατά διαπλοκής
  8. Πέντε νεκροί στην πράσινη γραμμή
  9. Οκτώ νεκροί στην πράσινη γραμμή
  10. Η GM καταργεί 12.00 θέσεις εργασίας στην Ευρώπη
  11. Ευρωπαΐκό Κοινωνικό Φόρουμ στο Λονδίνο
  12. Αισιοδοξία Αλογοσκούφη
  13. Συνέντευξη Ερντογάν εφ όλης της ύλης
  14. Χειρότερα ο Δημήτρης Κουφοντίνας
  15. Ευρωπαΐκό Κοινωνικό Φόρουμ στο Λονδίνο
  16. «Έφυγε» ο Βλάσης Μπονάτσος
  17. Οικονομία και μετεγγραφές
  18. Κοινοβουλευτική συζήτηση για την Τουρκία στη Γαλλία
  19. Φόβοι στο Ισραήλ για απομόνωση
  20. Ισοπαλία μετά τη μονομαχία
  21. Διαφωνίες για την ασφάλεια
  22. Τουρκία και Γαλλική Επανάσταση

Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2004 - 00:59 (Ώρα Λονδίνου)

Οργή λαού κατά Μπους

Ποικιλία θεμάτων στο βρετανικό Τύπο από την παγκόσμια αντιπάθεια στο πρόσωπο του Τζορτζ Μπους μέχρι την απειλή με εξαφάνιση που αντιμετωπίζουν τα αμφίβια, ίσως τα μακροβιότερα πλάσματα στον πλανήτη.

«Δημοσκόπηση αποκαλύπτει την παγκόσμια οργή κατά του Μπους», διαβάζουμε στο πρωτοσέλιδο της «Γκάρντιαν» και ο πλαγιότιτλος διευκρινίζει, «οκτώ στις δέκα χώρες προτιμούν τον Κέρι.»

Πρόκειται για δημοσκόπηση που διενήργησαν κορυφαίες εφημερίδες δέκα χωρών, όπως η γαλλική «Λε Μοντ», η καναδική «Λα Πρες», η ιαπωνική «Ασάχι Σιμπούν», η αυστραλέζικη «Σίντνεϊ Χέραλντ Τρίμπιουν» και η βρετανική «Γκάνρτιαν».

«Ο Τζορτζ Μπους χαράμισε τη συμπάθεια που είχε κερδίσει σ ολόκληρο τον κόσμο μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, μ αποτέλεσμα η κοινή γνώμη σε δέκα χώρες ανάμεσα σε αυτές και παραδοσιακοί σύμμαχοι των ΗΠΑ να γίνεται ολοένα και πιο εχθρική απέναντι στις ΗΠΑ», επισημαίνει η βρετανική εφημερίδα.

Και προσθέτει, «κατά μέσο όρο η παγκόσμια κοινή γνώμη πιστεύει ότι ο πόλεμος στο Ιράκ δε είχε καμία θετική συνεισφορά στον πόλεμο εναντίον της τρομοκρατίας. Τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης δείχνουν ότι ο κόσμος στην Ισπανία, τη Βρετανία, το Καναδά, τη Γαλλία, την Ιαπωνία και τη Νότιο Κορέα καταδικάζει την εισβολή στο Ιράκ, απορρίπτει την ηγεσία Μπους και προτιμάει να δει τον Τζον Κέρι στον Λευκό Οίκο.»

Ωστόσο, η «Γκάρντιαν» υπογραμμίζει ότι υπάρχει τεράστια διαφορά μεταξύ αυτού του είδους του αντιαμερικανισμού και μιας γενικής απόρριψης των Αμερικανών πολιτών. «Το 68% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι έχουν άκρως θετική γνώμη για τον αμερικανικό λαό.»

Η δημοσκόπηση έγινε τηλεφωνικά σε δείγμα 1.008 ανθρώπων ηλικίας από 18 και άνω.

Κινδυνεύουν οι βάτραχοι

Περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος το πρωτοσέλιδο της «Ιντιπέντεντ» με τίτλο, «Ο μολυσμένος πλανήτης» και πλαγιότιτλο, «συναγερμός έπειτα από έρευνα που λέει ότι το ένα τρίτο των αμφιβίων απειλείται με εξαφάνιση.»

«Ήταν τα πρώτα ζώα με ραχοκοκαλιά που περπάτησαν στη ξηρά. Ήταν μάρτυρες της εμφάνισης και της εξαφάνισης των δεινοσαύρων. Ήταν παρόντες στην εμφάνιση του δίποδου πιθήκου που εξελίχθη σε ένα από τα πιο καταστροφικά είδη στον πλανήτη», γράφει η βρετανική εφημερίδα αναφερόμενη στην καταστροφική μανία του ανθρώπου.

«Τα αμφίβια βάτραχοι, φρύνοι, σαλαμάνδρες είναι ανάμεσα στα μακροβιότερα ζώα στη γη, ωστόσο μια δραματική αλλαγή απειλή τη μακροζωία τους», υπογραμμίζει η «Ιντιπέντεντ».

Διεθνής έρευνα που δόθηκε, χθες, στη δημοσιότητα προειδοποιεί ότι το ένα τρίτο των αμφιβίων απειλείται μ εξαφάνιση. Η έρευνα κατονομάζει τη μόλυνση του πλανήτη ως τη βασική αιτία για τον κίνδυνο που διατρέχουν τα αμφίβια.

Η έρευνα διήρκεσε τρία χρόνια και συμμετείχαν σ' αυτήν 500 επιστήμονες από 60 χώρες.

«Το ένα τρίτο από τα 5.743 γνωστά είδη απειλούνται με εξαφάνιση και για τουλάχιστον 427 είδη η κατάσταση είναι τόσο σοβαρή ώστε θα μπορούσαν να εξαφανιστούν αύριο», τονίζει η εφημερίδα.

Ελπίδες για την ελονοσία

«Εμβόλιο για την ελονοσία μπορεί να σώσει εκατομμύρια παιδιά», είναι ο τίτλος του πρωτοσέλιδου δημοσιεύματος της βρετανικής εφημερίδας «Τάιμς».

«Η ελονοσία, η οποία στοιχίζει τη ζωή σε εκατομμύρια παιδιά κάθε χρόνο, θα μπορούσε να τεθεί υπό έλεγχο σε μια δεκαετία και εν καιρώ να εξαλειφθεί χάρις σ ένα νέο εμβόλιο, το οποίο μέχρι στιγμής έχει δοκιμαστεί με μεγάλη επιτυχία», αναφέρει η εφημερίδα.

Πρόκειται για ένα εμβόλιο, το οποίο παρασκεύασε βρετανική εταιρεία. Θεωρείται ασφαλές μ ελάχιστες παρενέργειες. Δοκιμάστηκε σε παιδιά στη Μοζαμβίκη και το 60% των δοκιμών ήταν επιτυχές.

Για το πόσο σημαντικό είναι το πρόβλημα της ελονοσίας η «Τάιμς» αναφέρει, «500 εκατομμύρια κρούσματα καταγράφονται κάθε χρόνο, εκ των οποίων το 90% στην Αφρική. Το μεγαλύτερο μέρος των ασθενών αναρρώνει, αλλά η ελονοσία χτυπάει το νευρικό σύστημα, τα νεφρά και το συκώτι. Έως και τρία εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο, εκ των οποίων το ένα εκατομμύριο είναι παιδιά ηλικίας κάτω των πέντε ετών.»

Δημοψήφισμα για την Τουρκία

«Ο Ραφαρέν προσπαθεί να κατευνάσει τους φόβους γύρω από την Τουρκία», είναι ο τίτλος άρθρου στο κυρίως σώμα της οικονομικής βρετανικής εφημερίδας «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς».

Το γαλλικό κοινοβούλιο συνεδρίασε, χθες, την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, η οποία φαίνεται να διχάζει τη γαλλική κοινή γνώμη αλλά και τα κόμματα.

«Η βούληση του λαού θα γίνει σεβαστή, διότι ο λαός της Γαλλίας θα έχει τον τελευταία λόγο με δημοψήφισμα», είπε ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Ζαν Πιέρ Ραφαρέν.

Ωστόσο, ο Γάλλος πρωθυπουργός τόνισε ότι «θα ήταν λάθος να απορρίψουμε πρώιμα την Τουρκία, τη στιγμή που η χώρα προσπαθεί να γίνει μια σταθερή, σύγχρονη και δημοκρατική χώρα.»

Η βρετανική εφημερίδα επισημαίνει ότι ο πρόεδρος της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ στηρίζει την υποψηφιότητα της Τουρκία και έχει έρθει το τελευταία διάστημα πολλές φορές σε ρήξη με μέλη του κόμματός του.

«Ο σάπιος Χάρι»

«Βασιλική κασέτα: Απολυμένη καθηγήτρια του Ίτον ηχογράφησε συνομιλία της με τον πρίγκιπα Χάρι», γράφει στο πρωτοσέλιδό της η «Ντέιλι Τέλεγκραφ» αναφορικά με το σκάνδαλο που προέκυψε, χθες, και κατηγορεί τον πρίγκιπα για αντιγραφή σε σημαντικές για την εισαγωγή του στο πανεπιστήμιο εξετάσεις.

Στο ίδιο θέμα αναφέρεται και η ταμπλόιντ «Μίρορ» με τίτλο «Χάρι ο σάπιος».


Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2004 - 21:52 (Ώρα Λονδίνου)

Από χορευτής βασιλιάς

Ο Νοροντόμ Σιχαμόνι δεν βρισκόταν στο προσκήνιο της πολιτικής ζωής μέχρι τώρα

Ένας πρώην χορευτής του μπαλέτου, ο Νοροντόμ Σιχαμόνι, έγινε ο νέος βασιλιάς στην Καμπότζη, μία εβδομάδα μετά την παραίτηση του πατέρα του, Σιχανούκ.

Την ανάθεση του θρόνου στον πρώην χορευτή αποφάσισε ένα εννιαμελές συμβούλιο.

Ο μόνος δημόσιος ρόλος του Νοροντόμ Σιχαμόνι μέχρι στιγμής ήταν εκείνος του αντιπροσώπου της Καμπότζης στην Ουνέσκο.

Το αρμόδιο συμβούλιο εξέδωσε ανακοινωθέν, υπογραμμίζοντας ότι ο Νοροντόμ Σιχαμόνι πρέπει να αναφέρεται αμέσως ως βασιλιάς.

Μία παραίτηση και μία απόρριψη του θρόνου

Η ενθρόνιση του νέου μονάρχη αναμένεται να γίνει μέχρι το τέλος του μήνα.

Ποτέ μέχρι στιγμής δεν είχε παραιτηθεί προηγουμένως βασιλιάς στην Καμπότζη και το γεγονός έκανε το κοινοβούλιο να επισπεύσει τις διαδικασίες για το διορισμό του συμβουλίου που θα εξέλεγε το νέο βασιλιά.

Το συμβούλιο αποτελείται από τον πρωθυπουργό της χώας, Χουν Σεν, δύο βουδιστές μοναχούς και τέσσερις προσωπικότητες από το χώρο της πολιτικής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο μεγαλύτερος αδελφός του Νοροντόμ Σιχαμόνι, Ραναρίντχ, δήλωσε ότι δεν επιθυμεί να αναλάβει το αξίωμα του βασιλιά.


Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2004 - 22:43 (Ώρα Λονδίνου)

Λήγει η απεργία στη Νιγηρία

Οι περισσότεροι εργαζόμενοι δεν είχαν την οικονομική ευχέρεια να κατέβουν σε απεργία

Τα εργατικά συνδικάτα στη Νιγηρία ανακοίνωσαν την επίσημη λήξη της τετραήμερης γενικής απεργίας, η οποία πραγματοποιήθηκε ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την αύξηση των καυσίμων.

Ωστόσο, οι ηγέτες των συνδικάτων δήλωσαν ότι θα κηρύξουν εκ νέου απεργία, αυτή τη φορά απεριόριστης διάρκειας, εάν η κυβέρνηση δεν μειώσει την τιμή της βενζίνης.

Κατά τη διάρκεια της απεργίας έκλεισαν τράπεζες, επιχειρήσεις, καταστήματα και δημόσιες υπηρεσίες.

Η βιομηχανία πετρελαίου της Νιγηρίας παρέμεινε ανεπηρέαστη, αλλά οι αναλυτές θεωρούν ότι εάν συνεχισθούν οι απεργίες τότε θα προκύψουν προβλήματα στη μεγαλύτερη εξαγωγέα χώρα της Αφρικής.

Αύξηση κατά 25%

«Η απεργία τερματίζεται επισήμως. Θα συναντηθούμε μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες για να αποφασίσουμε την περαιτέρω δράση μας», είπε ο Οβέι Λακέμφα, εκπρόσωπος του Εργατικού Κογκρέσου της Νιγηρίας.

Οι τιμές των καυσίμων έχουν φθάσει σε επίπεδα ρεκόρ από τότε που ο πρόεδρος της χώρας, Ολουσέγκουν Ομπασάντζο, απελευθέρωσε τον τομέα.

Εκπρόσωποι της κυβέρνησης και των εργατικών συνδικάτων συναντήθηκαν για να συζητήσουν τρόπους μείωσης της τιμής της βενζίνης, η οποία αυξήθηκε κατά 25%.

Τα εργατικά συνδικάτα έχουν τονίσει ότι δεν συμβιβάζονται με τίποτα λιγότερο από μία άμεση μείωση της τιμής της βενζίνης.


Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2004 - 11:29 (Ώρα Λονδίνου)

Η GM καταργεί 12.000 θέσεις εργασίας

Η Όπελ θα φέρει το μεγαλύτερο βάρος του σχεδίου λιτότητας της GM

Η απόφαση της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας Τζένεραλ Μότορς να μειώσει τα έξοδά της στην Ευρώπη κατά 500 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο, στοιχίζει μέσα στα επόμενα δύο χρόνια τις θέσεις εργασίας 12.000 εργαζομένων, του ενός τρίτου σχεδόν του συνολικού αριθμού του προσωπικού της GM στην Ευρώπη. Το 90% των θέσεων εργασίας θα καταργηθεί μέσα στο 2005.

Όπως δήλωσε ο επικεφαλής της εταιρείας στην Ευρώπη, Φρέντερικ Χάντερσον, τα μέτρα λιτότητας της μεγαλύτερης αυτοκινητοβιομηχανίας του κόσμου πλήττουν κυρίως τη θυγατρική της, γερμανική εταιρεία Όπελ. Στη Γερμανία η Όπελ απασχολεί περίπου 33.000 εργαζόμενους σε τέσσερα εργοστάσια

Η διοίκηση της GM δεν έχει ανακοινώσει μέχρι στιγμής συγκεκριμένους αριθμούς και εργοστάσια, στα οποία θα καταργηθούν θέσεις εργασίας, ούτε τον τρόπο με τον οποίο θα λάβει χώρα η μείωση προσωπικού.

Ωστόσο ο αντιπρόεδρος της GM Eυρώπης, Καρλ Πέτερ Φόρστερ, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να κλείσουν ολόκληρα εργοστάσια και να γίνουν απολύσεις., ενώ εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει συμφωνία με τοςυ εκπροσώπους των εργαζομένων μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου.


Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2004 - 18:16 (Ώρα Λονδίνου)

Στα ύψη και πάλι ο μαύρος χρυσός

Οι εταιρίες πετρελαίου στις ΗΠΑ δουλεύουν με εξαντλητικούς ρυθμούς για να ανταπεξέλθουν στη ζήτηση

Η τιμή του αργού πετρελαίου έφθασε για άλλη μια φορά σε επίπεδα ρεκόρ στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς μειώθηκαν τα αποθέματα του πετρελαίου θέρμανσης.

Στη Γουόλ Στριτ, η τιμή του αργού πετρελαίου ανέβηκε κατά 96 ολόκληρα σεντς και έφθασε τα 54 δολάρια και 60 σεντς το βαρέλι.

Η μείωση των αποθεμάτων του πετρελαίου θέρμανσης κατά 1,2 εκατομμύρια βαρέλια προκάλεσε μεγάλες ανησυχίες, καθώς η κατανάλωση αναμένεται να αυξηθεί μέσα στο χειμώνα.

Η ποσότητα των αποθεμάτων του πετρελαίου θέρμανσης στις Ηνωμένες Πολιτείες φθάνει τώρα τα 50 εκατομμύρια βαρέλια.

Οι τιμές του πετρελαίου έχουν ανέβει κατά 60% τον τελευταίο χρόνο, καθώς αυξάνεται η ζήτηση ενώ συνεχίζουν οι ανησυχίες για την προσφορά.

Αναμένονται και άλλες αυξήσεις

Αύξηση του αργού πετρελαίου σημειώθηκε και στο Λονδίνο. Η τιμή του αργού πετρελαίου τύπου Μπρεντ αυξήθηκε κατά 55 σεντς και έφθασε τα 50 δολάρια και 60 σεντς το βαρέλι.

Ο πρόεδρος του οργανισμού πετρελαιοπαραγωγών χωρών, ΟΠΕΚ, Πουρνόμο Γουσγκιαντόρο, δήλωσε ότι πρέπει να αναμένονται και νέες αυξήσεις στις τιμές του πετρελαίου μέχρι και το τέλος Οκτωβρίου, λόγω της υψηλής ζήτησης.

Η ζήτηση είναι αυξημένη όχι μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και στην Κίνα, όπου η οικονομία αναπτύσσεται με ραγδαίους ρυθμούς.

Καθοριστικοί παράγοντες για την αύξηση στις τιμές πετρελαίου θεωρούνται οι απεργίες στις εταιρίες πετρελαίου στη Νιγηρία και οι ανησυχίες για την κατάσταση ασφαλείας στο Ιράκ.


Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2004 - 19:01 (Ώρα Λονδίνου)

Κατέπεσαν δύο F16

Τα συντρίμμια δύο αεροσκαφών F16, που είχαν χαθεί από τα ραντάρ της πολεμικής αεροπορίας από το μεσημέρι στην περιοχή του Πηλίου, εντοπίστηκαν δύο χιλιόμετρα βορειοανατολικά του μοναστηριού των Ταξιαρχών.

Η τύχη των τεσσάρων χειριστών αγνοείται, ενώ στην περιοχή έχουν ήδη σπεύσει πεζοπόρα τμήματα διάσωσης.

Τα αεροσκάφη που είχαν χαθεί από τα ραντάρ το μεσημέρι της Πέμπτης, ενώ πετούσαν 23 έως 25 μίλια βορειοανατολικά του αεροδρομίου της Αγχιάλου.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα δύο αεροσκάφη είχαν εκτελέσει εκπαιδευτική πτήση και επέστρεφαν για προσγείωση στη μονάδα τους.

Στην επιχείρηση εντοπισμού συμμετείχαν τρία ελικόπτερα, ένα αεροσκάφος C-130 καθώς και επίγειες δυνάμεις.


Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2004 - 19:12 (Ώρα Λονδίνου)

Αποφασισμένος κατά διαπλοκής

Σαφές μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση για τη βούληση του να αντιμετωπίσει το φαινόμενο της διαπλοκής έστειλε ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματός του.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε χαρακτηριστικά: «είμασταν, είμαστε και θα παραμείνουμε μετωπικά αντίθετοι στα παρακμιακά αυτά φαινόμενα. Δεν συμβιβαζόμαστε και δεν υποχωρούμε. Πιστεύαμε και πιστεύουμε ότι η μάχη αυτή είναι υποχρέωση όλων. Αυτή είναι θέση αρχής, θέση ανυποχώρητη».

Κατά τον πρωθυπουργό, όλες οι πολιτικές δυνάμεις υποχρεούνται να αποδεικνύουν έμπρακτα ότι σέβονται τη βασική συνταγματική επιταγή που ορίζει ότι οι Έλληνες είναι ίσοι ενώπιον των νόμων.

«H σύγκρουση με τα φαινόμενα της διαφθοράς και της διαπλοκής είναι υπόθεση που αφορά όλα τα πολιτικά κόμματα και ολόκληρη την κοινωνία. Είναι υπόθεση δημοκρατίας», είπε.

Υπενθύμισε επίσης ότι προ τετραετίας είχε αποστείλει επιστολή στον τότε πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη, για διάλογο και συνεννόηση ώστε να αντιμετωπιστεί από κοινού το πρόβλημα και, όπως είπε, αντί διαλόγου υπήρξε κάθετη άρνηση και αντί άλλης απάντησης εισέπραξε ύβρεις.

Ο κ. Καραμανλής αποσύνδεσε τη συνεννόηση και τη συζήτηση για την αντιμετώπιση του προβλήματος από την εκλογή προέδρου Δημοκρατίας υπογραμμίζοντας ότι «η σύγκρουση με την παρανομία είναι υποχρέωση όλων των πολιτικών δυνάμεων. Ο σεβασμός στους δημοκρατικούς δεσμούς και στο πνεύμα του συντάγματος αφορά επίσης όλες τις πολιτικές δυνάμεις.

»Η συνεννόηση στο ένα δεν αποκλείει τη συνεννόηση στο άλλο αντιθέτως μάλιστα κανένα πολιτικό κόμμα δεν θέτει ως προϋπόθεση συνεννόησης σε θεσμικά ή άλλα ζητήματα το συμβιβασμό με την παρακμή. Το θέμα της εκλογής προέδρου της Δημοκρατίας δεν εμπλέκεται και δεν μπορεί να εμπλέκεται στις συζητήσεις αυτές».

Ειδικά για το θέμα της εκλογής προέδρου της Δημοκρατίας, προσέθεσε πως «το θέμα θα τεθεί την ώρα που πρέπει με γνώμονα την εκλογή προέδρου όπως ορίζει το πνεύμα του Συντάγματος».

Τέλος, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι θα τηρηθούν στο ακέραιο οι προεκλογικές του δεσμεύσεις και, απευθυνόμενος στους βουλευτές που αντιμετωπίζουν προβλήματα και εκφράζουν παράπονα είπε: «απόφασή μου είναι να έχω πιο τακτικές, πιο συστηματικές χωριστές συναντήσεις με όλους σας».


Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2004 - 14:41 (Ώρα Λονδίνου)

Πέντε νεκροί στην πράσινη γραμμή

Πυκνά σύννεφα μαύρου καπνού τύλιξαν την περιοχή

Πέντε άτομα σκοτώθηκαν και 18 τραυματίσθηκαν κατά τις επιθέσεις που έλαβαν χώρα στην οχυρωμένη πράσινη γραμμή της Βαγδάτης, σύμφωνα με τον αμερικανικό στρατό.

Την περιοχή τύλιξαν πυκνά σύννεφα μαύρου καπνού αμέσως μετά τις ισχυρές εκρήξεις που ακούστηκαν.

Πιστεύεται ότι η μία από τις δύο εκρήξεις οφειλόταν σε επίθεση αυτοκτονίας, η οποία έγινε σε πολυσύχναστο δρόμο.

Οι οργανώσεις ανταρτών έχουν πραγματοποιήσει αρκετές φορές επιθέσεις εναντίον της πράσινης γραμμής, όπου βρίσκονται τα γραφεία της ιρακινής κυβέρνησης και των αμερικανικών δυνάμεων.

Αμερικανοί τα θύματα

Η περιοχή, στην οποία βρίσκονται οι πρεσβείες των Ηνωμένων Πολιτειών και της Βρετανίας, είναι στη δυτική όχθη του ποταμού Τίγρη.

Εκπρόσωπος νοσοκομείου στη Βαγδάτη είπε στο Ρόιτερς: «Η περιοχή γέμισε από διαμελισμένα πτώματα. Οι νεκροί μπορεί να είναι περισσότεροι».

Οι αμερικανικές αρχές είπαν ότι τρεις από τους νεκρούς ήταν Αμερικανοί πολίτες και οι άλλοι δύο Αμερικανοί στρατιώτες.

Η ανταποκρίτρια του BBC στη Βαγδάτη αναφέρει ότι παρά το γεγονός πως πραγματοποιούνται πολλές επιθέσεις στην πράσινη γραμμή, μέχρι στιγμής δεν υπήρχαν θύματα εκεί.


Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2004 - 14:41 (Ώρα Λονδίνου)

Οκτώ νεκροί στην πράσινη γραμμή

Πυκνά σύννεφα μαύρου καπνού τύλιξαν την περιοχή

Οκτώ άτομα σκοτώθηκαν και τέσσερα τραυματίσθηκαν κατά τις επιθέσεις που έλαβαν χώρα στην οχυρωμένη πράσινη γραμμή της Βαγδάτης, σύμφωνα με τον αμερικανικό στρατό.

Την περιοχή τύλιξαν πυκνά σύννεφα μαύρου καπνού αμέσως μετά τις ισχυρές εκρήξεις που ακούστηκαν.

Πιστεύεται ότι η μία από τις δύο εκρήξεις οφειλόταν σε επίθεση αυτοκτονίας, η οποία έγινε σε πολυσύχναστο δρόμο.

Οι οργανώσεις ανταρτών έχουν πραγματοποιήσει αρκετές φορές επιθέσεις εναντίον της πράσινης γραμμής, όπου βρίσκονται τα γραφεία της ιρακινής κυβέρνησης και των αμερικανικών δυνάμεων.

Πολίτες τα θύματα

Η περιοχή, στην οποία βρίσκονται οι πρεσβείες των Ηνωμένων Πολιτειών και της Βρετανίας, είναι στη δυτική όχθη του ποταμού Τίγρη.

Εκπρόσωπος νοσοκομείου στη Βαγδάτη είπε στο Ρόιτερς: «Η περιοχή γέμισε από διαμελισμένα πτώματα. Οι νεκροί μπορεί να είναι περισσότεροι από οκτώ».

Οι αμερικανικές αρχές είπαν ότι όλα τα θύματα ήταν πολίτες, αλλά δεν έδωσαν λεπτομέρειες για την εθνικότητά τους.

Η ανταποκρίτρια του BBC στη Βαγδάτη αναφέρει ότι παρά το γεγονός πως πραγματοποιούνται πολλές επιθέσεις στην πράσινη γραμμή, μέχρι στιγμής δεν υπήρχαν θύματα εκεί.


Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2004 - 11:29 (Ώρα Λονδίνου)

Η GM καταργεί 12.00 θέσεις εργασίας στην Ευρώπη

Η Όπελ θα φέρει το μεγαλύτερο βάρος του σχεδίου λιτότητας της GM

Η απόφαση της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας Τζένεραλ Μότορς να μειώσει τα έξοδά της στην Ευρώπη κατά 500 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο, στοιχίζει μέσα στα επόμενα δύο χρόνια τις θέσεις εργασίας 12.000 εργαζομένων, του ενός τρίτου σχεδόν του συνολικού αριθμού του προσωπικού της GM στην Ευρώπη. Το 90% των θέσεων εργασίας θα καταργηθεί μέσα στο 2005.

Όπως δήλωσε ο επικεφαλής της εταιρείας στην Ευρώπη, Φρέντερικ Χάντερσον, τα μέτρα λιτότητας της μεγαλύτερης αυτοκινητοβιομηχανίας του κόσμου πλήττουν κυρίως τη θυγατρική της, γερμανική εταιρεία Όπελ. Στη Γερμανία η Όπελ απασχολεί περίπου 33.000 εργαζόμενους σε τέσσερα εργοστάσια

Η διοίκηση της GM δεν έχει ανακοινώσει μέχρι στιγμής συγκεκριμένους αριθμούς και εργοστάσια, στα οποία θα καταργηθούν θέσεις εργασίας, ούτε τον τρόπο με τον οποίο θα λάβει χώρα η μείωση προσωπικού.

Ωστόσο ο αντιπρόεδρος της GM Eυρώπης, Καρλ Πέτερ Φόρστερ, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να κλείσουν ολόκληρα εργοστάσια και να γίνουν απολύσεις., ενώ εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει συμφωνία με τοςυ εκπροσώπους των εργαζομένων μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου.


Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2004 - 10:57 (Ώρα Λονδίνου)

Ευρωπαΐκό Κοινωνικό Φόρουμ στο Λονδίνο

Αρχίζει την Παρασκευή στο Λονδίνο το ΕυρωπαΊκό Κοινωνικό Φόρουμ

Μέλη οργανώσεων που δραστηριοποιούνται κατά της παγκοσμιοποίησης και υπέρ της προστασίας του περιβάλλοντος και των δικαιωμάτων των εργαζομένων, καταφθάνουν στο Λονδίνο, όπου ξεκινά το τρίτο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Φόρουμ.

Περίπου 5.000 αντίπαλοι της παγκοσμιοποίησης θα καταλύσουν στο Θόλο της Χιλιετίας στο ανατολικό Λονδίνο, ενώ ανάμεσα στους ομιλητές είναι ο επικεφαλής του βορειοϊρλανδικού κόμματος Σιν Φέιν, Τζέρι Αντάμς και η κόρη του Τσε Γκεβάρα, Αλέιδα.

Κατά τη διάρκεια του Φόρουμ θα διεξαχθούν περισσότερα 30 κύκλοι ομιλιών, 150 σεμινάρια και 220 εκδηλώσεις. Οι βασικές θεματικές ενότητές του είναι: πόλεμος και ειρήνη, ανθρώπινα δικαιώματα, ιδιωτικοποιήσεις και εργαζόμενοι, παγκοσμιοποίηση, ρατσισμός και άκρα δεξιά, περιβάλλον. Η κορύφωση των εκδηλώσεων θα είναι η αντιπολεμική πορεία στο κέντρο του Λονδίνου την Κυριακή.

Τον Ιανουάριο του 2004 πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Ασία και συγκεκριμένα στη Βομβάη της Ινδίας, το 4ο Παγκόσμιο Κοινωνικό Φόρουμ.

Το Φόρουμ είναι η διάσκεψη ομάδων και ατόμων που αντιτίθενται στην παγκοσμιοποίηση, υπό το σύνθημα: « Είναι δυνατός ένας διαφορετικός κόσμος» και στοχεύει στη δημιουργία ενός χώρου για τη συζήτηση εναλλακτικών προτάσεων, έναντι της πολιτικής της «ελεύθερης αγοράς» των δυτικών χωρών.


Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2004 - 10:00 (Ώρα Λονδίνου)

Αισιοδοξία Αλογοσκούφη

Την πεποίθησή του ότι θα ανακάμψει η ελληνική οικονομία, χωρίς επιβάρυνση των εργαζομένων ή πρόσθετα φορολογικά βάρη για τις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, εξέφρασε ο υπουργός οικονομίας και οικονομικών, Γιώργος Αλογοσκούφης.

Ο κ. Αλογοσκούφης, μιλώντας στη βουλή, κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου για τις ανώνυμες εταιρείες διαχείρισης αμοιβαίων κεφαλαίων (ΑΕΔΑΚ), που υπερψηφίστηκε στην ολομέλεια, διέψευσε και όσα δημοσιεύματα του Τύπου

έφεραν τον υπό κατάθεση προϋπολογισμός να έχει απορριφθεί από τις Βρυξέλλες.

«Δεν συμμερίζομαι τις Κασσάνδρες της αντιπολίτευσης ότι ο ρυθμός ανάπτυξης δεν θα μπορέσει να ανακάμψει. Είναι τόσο άσχημη, άραγε, η κατάσταση που μας αφήσατε;» αναρωτήθηκε ο υπουργός, απευθυνόμενος στο ΠΑΣΟΚ.

Κατόπιν, αφού ανέφερε ότι η κυβέρνηση έχει καθήκον να αντιστρέψει τον «δημοσιονομικό εκτροχιασμό» είπε: «Η προσαρμογή θέλουμε να γίνει με ήπιο τρόπο, να μην θίξουμε τα έσοδα των εργαζομένων και να μην επιβαρύνουμε με φόρους τον ιδιωτικό τομέα, αλλά να περιορίσουμε τη σπατάλη στο Δημόσιο.

Δεν έχει καμία βάση να λέγεται ότι ο προϋπολογισμός έχει απορριφθεί από τις Βρυξέλες (όπως δημοσιεύεται σε μερίδα του Τύπου), καθώς δεν έχει ακόμα κατατεθεί.

Το μόνο που έχει γίνει με την ΕΕ, είναι ότι τους έχουμε ειδοποιήσει για τους στόχους τους οποίους θέτουμε στον προϋπολογισμό.

Ασφαλώς θα γίνουν συζητήσεις σε τεχνικό επίπεδο όπως πάντα, πάνω στις λεπτομέρειες - προέχει όμως να γίνει η συζήτηση εδώ στη Βουλή».


Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2004 - 09:46 (Ώρα Λονδίνου)

Συνέντευξη Ερντογάν εφ όλης της ύλης

«Τώρα με τον κ. Καραμανλή είμαστε σχεδόν σαν μία οικογένεια»

Στην άμεση έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, μετά τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ τον Δεκέμβριο, προσβλέπει ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με όσα δήλωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ελληνική κρατική τηλεόραση (ΝΕΤ).

Ο κ. Ερντογάν δήλωσε ότι πιστεύει πως η Κύπρος δεν θα προβάλει «βέτο» και πως θα έχει την στήριξη του έλληνα πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή.

Ερωτώμενος για τις υποχρεώσεις της Τουρκίας, που πηγάζουν από την έναρξη των διαπραγματεύσεων, όπως τις έθεσε ο έλληνας πρόεδρος της δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος, μεταξύ των οποίων η αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας, το άνοιγμα της σχολής της Χάλκης και τα θέματα περιουσιών των Ελλήνων της Πόλης, ο κ. Ερντογάν δήλωσε ότι αυτά «είναι θέματα διαφορετικά που έρχονται στην επικαιρότητα και δεν έχουν σχέση με τα κριτήρια».

«Εμείς», πρόσθεσε, «συζητάμε τα κριτήρια που περιλαμβάνονται στο ευρωπαϊκό κεκτημένο. Αυτά είναι τα πολιτικά κριτήρια της Κοπεγχάγης, τα κριτήρια του Μάαστριχτ».

Τόνισε ωστόσο ότι με δική του πρωτοβουλία ξεκίνησε η τέταρτη διαπραγμάτευση για το Κυπριακό και, αφού πρόσθεσε ότι οι σχέσεις Τουρκίας-Ελλάδας έχουν βελτιωθεί σημαντικά, κατέληξε:

«Ας αφήσουμε κάποια πράγματα στο χρόνο, να τα διευθετήσουμε με την πάροδο του χρόνου».

Μίλησε, δε, αναλυτικά, για την βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων. «Τώρα με τον κ. Καραμανλή είμαστε σχεδόν σαν μία οικογένεια, τόσο στενές είναι οι σχέσεις που φτιάξαμε. Οι αεροδιάδρομοι ήταν δύο και έγιναν έντεκα, έχουμε υπογράψει συμφωνίες για το φυσικό αέριο. Οι εμπορικές μας συναλλαγές, η συνεργασία μας στον τουρισμό, όλα αυτά θα εξελιχθούν περαιτέρω, δεν μπορούν να γίνουν όλα μαζί, την ίδια στιγμή. Θα ξεπεράσουμε κάποια πράγματα σιγά-σιγά. Παλιά δεν μπορούσε ούτε καν να φανταστεί κανείς έναν Τούρκο πρωθυπουργό να επισκέπτεται την Ελλάδα ή και το αντίστροφο ή να γίνεται από εδώ μια επίσκεψη στη Δυτική Θράκη... θα ξεπεράσουμε τις διαφορές μας με αμοιβαία ανεκτικότητα, με αμοιβαίο συμβιβασμό».

Τέλος, ο Τούρκος πρωθυπουργός απέρριψε το ενδεχόμενο να ενταχθεί η Τουρκία στην ΕΕ με ειδική σχέση, λέγοντας ότι «οι αναφορές αυτές είναι εσφαλμένες γιατί κατ' αρχήν δεν υπάρχει κάτι τέτοιο στις αρχές ή τους όρους ένταξης της ΕΕ. Δεν τίθεται θέμα ειδικού καθεστώτος. Είναι καθορισμένη η διαδικασία ένταξης για τα υποψήφια κράτη-μέλη».


Χειρότερα ο Δημήτρης Κουφοντίνας

Πολύ κακή κλινική εικόνα, πλήρη αδυναμία, επιβράδυνση της πνευματικής του εγρήγορσης, βραδυκαρδίες και αρχή βλάβης των οπτικών νεύρων, παρουσιάζει ο Δημήτρης Κουφοντίνας που συνεχίζει να νοσηλεύεται στο γενικό κρατικό νοσοκομείο «Γεώργιος Γεννηματάς».

Ο κ. Κουφοντίνας, που διανύει την 27η ημέρα απεργίας πείνας, αρνείται να δεχθεί ορό ή έστω καθετηριασμό, ώστε να μπορούν εύκολα να του παρασχεθούν πρώτες βοήθειες σε περίπτωση απότομης επιδείνωσης της υγείας του.

Την Τετάρτη, μέσω της δικηγόρου του, Ιωάννας Κούρτοβικ, απήντησε στις δηλώσεις του υπουργού δικαιοσύνης, Αναστάση Παπαληγούρα, ο οποίος σε συνάντησή του με επιτροπή εκ βουλευτών του ΣΥΝ, των συνηγόρων των κρατουμένων και αντιπροσώπων φορέων που του ζήτησαν τη βελτίωση των συνθηκών κράτησης, εμφανίστηκε ανυποχώρητος.

Η απάντηση του κ. Κουφοντίνα, την οποία μετέφερε η κα Κούρτοβικ, έχει ως εξής:

«Στη στάση του υπουργού Δικαιοσύνης απαντάμε συνεχίζοντας την απεργία πείνας. Δεν έχουμε τίποτα να χάσουμε. Αν η ζωή χωρίς ελευθερία, είναι απλή επιβίωση, η ζωή χωρίς αξιοπρέπεια δεν είναι ζωή».

Υπενθυμίζεται ότι, τόσο ο υπουργός δικαιοσύνης όσο και ο υπουργός επικρατείας, Θοδωρής Ρουσόπουλος, ανέφεραν, ερωτώμενοι για την απεργία πείνας ότι στις ελληνικές φυλακές γίνονται σεβαστές όλες οι διεθνείς αρχές που ορίζουν τις συνθήκες κράτησης.

Ωστόσο, το διοικητικό συμβούλιο του δικηγορικού συλλόγου Αθηνών με ανακοίνωσή του, την Τετάρτη, ζητεί «την αφαίρεση του ειδικού κλωβού του προαυλίου και την διασφάλιση συνθηκών κράτησης, σύμφωνα με τον ισχύοντα σωφρονιστικό κώδικα, έτσι ώστε το κράτος να μη φαίνεται ότι διακατέχεται από πνεύμα εκδίκησης» προς τους καταδικασθέντες για συμμετοχή στην «Ε.Ο. 17Ν».

Μιλώντας στην ελληνική υπηρεσία του BBC, η κα Κούρτοβικ ανέφερε ότι όχι μόνον δεν εφαρμόζονται οι διεθνείς κανόνες στην περίπτωση των κρατουμένων ως μελών της «Ε.Ο. 17Ν» αλλά δεν εφαρμόζεται καν ο ελληνικός σωφρονιστικός κώδικας.

«Ειδικό καθεστώς κράτησης δεν προβλέπεται από τον νόμο παρά μόνον προς όφελος του κρατουμένου, κι εδώ δεν πρόκειται περί αυτού. Άλλωστε, ειδική κατηγορία κρατουμένων μπορεί να υπάρξει μόνον με προεδρικό διάταγμα.

Εδώ όμως πρόκειται για ειδικό καθεστώς το οποίο αποφασίστηκε τον Αύγουστο του 2002, με επίκληση αναγκών της ανάκρισης, οι οποίες δεν υφίστανται σήμερα, και με επίκληση της ιδιαιτερότητας της υπόθεσης αφού οι κρατούμενοι τηρούσαν διαφορετική στάση προς τις κατηγορίες.

Σήμερα η δίκη έχει τελειώσει, η ιδιαιτερότητα έχει παρέλθει και ο νόμος δεν προβλέπει ιδιαιτερότητα στη σωφρονιστική μεταχείριση».

Η κα Κούρτοβικ ανέφερε επίσης ότι «σήμερα προφορικά γίνεται επίκληση λόγων ασφαλείας και προστασίας των κρατουμένων, όμως ο νόμος δεν προβλέπει μόνιμα ιδιαίτερα μέτρα αλλά μόνον έκτακτα, όπως λόγου χάριν στην περίπτωση που επίκειται στάση. Με τους συγκεκριμένους κρατουμένους δεν έχει προκύψει οποιοδήποτε πρόβλημα ποτέ».

Εν τω μεταξύ, σε απεργία πείνας, με τα ίδια αιτήματα, ανακοίνωσε ότι κατεβαίνει από το Σάββατο 16 Οκτωβρίου και ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος, ανεβάζοντας τον αριθμό των απεργών πείνας σε επτά, καθώς πλην του Δημήτρη Κουφοντίνα, απεργούν εντός των φυλακών Κορυδαλλού οι Χριστόδουλος Ξηρός (20 ημέρες), Ηρακλής Κωστάρης (13 ημέρες), Σάββας και Βασίλης Ξηρός (7 ημέρες) και εκ των καταδικασθέντων για την υπόθεση του ΕΛΑ, Χρήστος Τσιγαρίδας (3 ημέρες).


Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2004 - 10:57 (Ώρα Λονδίνου)

Ευρωπαΐκό Κοινωνικό Φόρουμ στο Λονδίνο

Αρχίζει την Παρασκευή στο Λονδίνο το ΕυρωπαΊκό Κοινωνικό Φόρουμ

Μέλη οργανώσεων που δραστηριοποιούνται κατά της παγκοσμιοποίησης και υπέρ της προστασίας του περιβάλλοντος και των δικαιωμάτων των εργαζομένων, καταφθάνουν στο Λονδίνο, όπου ξεκινά την Παρασκευή το τρίτο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Φόρουμ.

Περίπου 5.000 αντίπαλοι της παγκοσμιοποίησης θα καταλύσουν στο Θόλο της Χιλιετίας στο ανατολικό Λονδίνο, ενώ ανάμεσα στους ομιλητές είναι ο επικεφαλής του βορειοϊρλανδικού κόμματος Σιν Φέιν, Τζέρι Αντάμς και η κόρη του Τσε Γκεβάρα, Αλέιδα.

Κατά τη διάρκεια του Φόρουμ θα διεξαχθούν περισσότερα 30 κύκλοι ομιλιών, 150 σεμινάρια και 220 εκδηλώσεις. Οι βασικές θεματικές ενότητές του είναι: πόλεμος και ειρήνη, ανθρώπινα δικαιώματα, ιδιωτικοποιήσεις και εργαζόμενοι, παγκοσμιοποίηση, ρατσισμός και άκρα δεξιά, περιβάλλον. Η κορύφωση των εκδηλώσεων θα είναι η αντιπολεμική πορεία στο κέντρο του Λονδίνου την Κυριακή.

Τον Ιανουάριο του 2004 πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Ασία και συγκεκριμένα στη Βομβάη της Ινδίας, το 4ο Παγκόσμιο Κοινωνικό Φόρουμ.

Το Φόρουμ είναι η διάσκεψη ομάδων και ατόμων που αντιτίθενται στην παγκοσμιοποίηση, υπό το σύνθημα: « Είναι δυνατός ένας διαφορετικός κόσμος» και στοχεύει στη δημιουργία ενός χώρου για τη συζήτηση εναλλακτικών προτάσεων, έναντι της πολιτικής της «ελεύθερης αγοράς» των δυτικών χωρών.


Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2004 - 09:08 (Ώρα Λονδίνου)

«Έφυγε» ο Βλάσης Μπονάτσος

Ένας από τους πιο δημοφιλείς καλλιτέχνες στην ελληνική κοινωνία

Ο Βλάσης Μπονάτσος, τραγουδιστής, συνθέτης, ηθοποιός και τηλεπαρουσιαστής έφυγε από τη ζωή ξαφνικά τα ξημερώματα της Πέμπτης.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία ο θανατός του, που διαπιστώθηκε στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο, όπου μεταφέρθηκε εσπευσμένως τις πρωινές ώρες, οφείλεται σε ανακοπή καρδιάς.

Ο Βλάσσης Μπονάτσος ήταν 55 χρονών, είχε γεννηθεί στην Αθήνα και από το γάμο του με την κόρη της Ζωής Λάσκαρη, Μάρθα Κουτουμάνου, είχαν αποκτήσει μια κόρη, την 9χρονη σήμερα Ζένια.

Ξεκίνησε την καλλιτεχνική του καριέρα με το μουσικό συγκρότημα Πέλομα Μποκιού όπου είχε υπογράψει τη μεγάλη επιτυχία «ο Γαρύφαλλος».

Υπήρξε σύντροφος της Αλίκης Βουγιουκλάκη και είχε κρατήσει το ρόλο του Τσε στο μιούζικαλ «Εβίτα».

Επίσης συμμετείχε στην τηλεοπτική επιτυχία "Οι Απαράδεκτοι" και τα τελευταία χρόνια είχε παρουσιάσει τηλεοπτικά παιχνίδια.


Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2004 - 08:57 (Ώρα Λονδίνου)

Οικονομία και μετεγγραφές

Ορισμένα από τα πρωτοσέλιδα

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Συνεχές ωράριο στην αγορά. Θεσσαλονίκη: ριζικές αλλαγές στα εμπορικά.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Νέες δράσεις σε τρεις άξονες. ΝΔ: Το κόμμα στο πλευρό της κυβέρνησης.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Δημόσιο: Έρχεται νέο ενιαίο μισθολόγιο. Σύνδεση μισθών με παραγωγικότητα. Απομακρύνονται οι γενικοί διευθυντές.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Έρμαιο του Άκη ο Γιώργος. Από του Ψυρρή στη Βουλή άλλαξε θέση ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Καταιγίδα ανακρίσεων για 8 σκάνδαλα. Επιχείρηση "Καθαρά Χέρια" από τρεις εισαγγελείς.

Η ΑΥΓΗ: Μάχη μέσα στη διαπλοκή. Συγκρούσεις και αναδιατάξεις κέντρων εξουσίας.

ΑΥΡΙΑΝΗ: Δήλωση-βόμβα της Γιαννάκου: Θα γίνει χαμός στη Βουλή αν βγουν τα ονόματα με τις μετεγγραφές!

ΤΟ ΒΗΜΑ: Λογόκριναν και τον Πρόεδρο! Έθεσαν εκτός ύλης τον κ. Κ. Στεφανόπουλο. Το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο ξαναχτύπησε - αυτή τη φορά στα ΤΕΕ.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο. Ενιαίες αποδοχές για ομοειδείς ειδικότητες προωθεί το υπουργείο Εσωτερικών.

ΕΘΝΟΣ: Κάνατε την Ελλάδα δικαστικό τρελοκομείο. Οξύτατη επίθεση Γιώργου Παπανδρέου σε Καραμανλή. Η συναίνεση δεν είναι δεδομένη για οτιδήποτε...

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Χθες στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ ο Γιώργος Παπανδρέου αφού έκανε προσωπική επίθεση στον Πρωθυπουργό θυμήθηκε τις κουμπαριές ...ξέχασε το ζεϊμπέκικο.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Τελεσίγραφο Γιώργου στους εσωκομματικούς αντιπάλους του. Δεν θα ανεχθεί πλέον την υπονόμευση του συλλογικού συμφέροντος της παράταξής του.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Όλες οι ρυθμίσεις για τις μετεγγραφές. Υπουργείο Παιδείας: Έγινε τελικά δεκτή και η κατηγορία των "τριών σπιτιών".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Ξορκίζουν τη διαπλοκή, αλλά... Όλοι καταγγέλλουν, ψάχνουν και ψάχνονται.

ΕΞΠΡΕΣ: " Πιο τολμηρά μέτρα...Παρέμβαση ΣΕΒ για την οικονομία".

ΕΣΤΙΑ: Η σύγκρουσις με τις συντεχνίες. Αναστέλλουν την πρόοδο της οικονομίας.

ESPRESSO: Η συγκλονιστική ιστορία του εγκέφαλου της κλοπής των 6 εκ. ευρώ. Η ανδραγαθία του αδελφού του συγκίνησε την Ελλάδα, η δική του ενέργεια την πάγωσε.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Έντονη ανησυχία ΣΕΒ για τη διαπλοκολογία. Οδ. Κυριακόπουλο: Διαμορφώνεται αρνητικό κλίμα στην αγορά".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Το Σύνταγμα δίδει τη λύση. Ο καταστατικός χάρτης αποκλείει παρερμηνείες - Ταραχή και διεργασίες στα ΜΜΕ και στις κατασκευαστικές.

ΚΕΡΔΟΣ: "Το κλίμα διαπλοκολογίας πλήττει την οικονομία. Παρέμβαση του Συνδέσμου Βιομηχανιών με πολλούς αποδέκτες".

Ο ΛΟΓΟΣ: Διαψεύδει τις απαισιόδοξες προβλέψεις. Γ. Αλογοσκούφης: "Δεν συμμερίζομαι τις Κασσάνδρες για το ρυθμό ανάπτυξης".

ΤΑ ΝΕΑ: Φακελώνουν πάλι τα ακίνητα. Σκέψεις και για νέο Ε9.

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Ανησυχεί η βιομηχανία για ανταγωνιστικότητα. Αντίθεση ΣΕΒ στη διαπλοκή αλλά και στα πιστοποιητικά".

Η ΝΙΚΗ: Καθ' υπόδειξη ημετέρων διαπλεκομένων. Στροφή της κυβέρνησης μετά από δημοσίευμα της "Καθημερινής".

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Ανοχύρωτη η Αττική. Πλημμύρα εμπαιγμού από τις κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

TRAFFIC NEWS: Έξαλλη η Ρούλα με τον Σαρτίνι. "Αλήθεια, έχει η Κορομηλά εκπομπή;" Άρχισε νέος πόλεμος με τον Ιταλό.

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Με τη νέα φορολογία καυσίμων: Το πετρέλαιο θα μας κάψει, η κυβέρνηση θα μας κλάψει και η αντιπολίτευση θα μας παρηγορήσει.

Η ΧΩΡΑ: Η φάμπρικα της "διαφάνειας". Πώς πέρναγαν τα πιστοποιητικά για ανάληψη δημοσίων έργων και κρατικών προμηθειών χωρίς να τα υπογράφει η Ολομέλεια του ΕΣΡ.

City Press: Γ. Παπανδρέου στην ΚΟ: Επτά προτεραιότητες για το ΠΑΣΟΚ.

METRO: Παρέμβαση ΣΕΒ για την διαπλοκή. "Πρέπει να δούμε αν οι θεσμοί λειτουργούν επαρκώς", τονίζει ο κ. Οδ. Κυριακόπουλος.

Επίθεση ΠΑΣΟΚ κατά κυβέρνησης

H ESPRESSO γράφει ότι "λίγες μόλις ώρες μετά την απόφαση σύστασης εξεταστικής επιτροπής της Βουλής για τα εξοπλιστικά, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θέλοντας και μη εξαπέλυσε μετωπική επίθεση κατά της κυβέρνησης από το βήμα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματός του".

Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ αναφέρει ότι "όμηρος του "βαθέος ΠΑΣΟΚ" και των μηχανισμών του εμφανίστηκε χθες στην Κοινοβουλευτική Ομάδα ο Γ. Παπανδρέου. Αναίρεσε όλα όσα περί συναίνεσης υποστήριζε μέχρι προχθές και συντάχθηκε με το παλιό ΠΑΣΟΚ".

Σύμφωνα με το metro, "δριμεία επίθεση κατά της κυβέρνησης για το θέμα της διαπλοκής εξαπέλυσε χθες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου για μια ακόμη φορά ωστόσο αποσυνέδεσε τις πρόωρες εκλογές με τις "οσμές σκανδάλου" που αναδίδονται από τις εξεταστικές επιτροπές".

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ εκτιμά ότι "σκληρό μήνυμα στους εσωκομματικούς του αντιπάλους έστειλε στη χθεσινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ ο πρόεδρος του Κινήματος Γιώργος Παπανδρέου ενώ στη "χαλαρή" κατά τα άλλα συνεδρίαση δεν έλειψαν και κάποιες αιχμές εναντίον του".

H CITY PRESS τονίζει ότι "σε εκφράσεις όπως "η κυβέρνηση είναι ανίκανη να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις" , "έχει λάθος στόχους", "είναι δέσμιοι του παρελθόντος τους" και χαρακτηρισμούς όπως "μαθητευόμενοι μάγοι" και "νεοσυντηρητικοί" στηρίχθηκε η χθεσινή σκληρή και πολυμέτωπη επίθεση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου κατά της Νέας Δημοκρατίας".

Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ σημειώνει ότι "μιλώντας χθες στην Κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ ο κ. Γιώργος Παπανδρέου επετέθη προσωπικά στον πρωθυπουργό λέγοντας ότι "δεν κυβερνιέται έτσι μια χώρα κι ένα Έθνος κ. Καραμανλή". Χαρακτήρισε τη δημοσιονομική απογραφή της κυβέρνησης "μεγάλο κόλπο".

H TRAFFIC NEWS αναφέρει ότι "σκληρή επίθεση εναντίον της κυβέρνησης εξαπέλυσε χθες το πρωί ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου μιλώντας στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης άσκησε οξεία κριτική στους χειρισμούς της κυβέρνησης για την οικονομία, την παιδεία και τα εξωτερικά θέματα κατηγορώντας τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή για αδιαφορία".

Προσχέδιο Προϋπολογισμού

Η ΕΣΤΙΑ γράφει ότι "στην διάψευση δημοσιευμάτων που υπεστήριζαν ότι το προσχέδιο του Προϋπολογισμού έχει απορριφθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προχώρησε χθες από την βουλή ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης. Λίγο αργότερα ο εκπρόσωπος του αρμοδίου Επιτρόπου για τις Νομισματικές Υποθέσεις Χοακίν Αλμούνια διέψευσε και αυτός τα εν λόγω δημοσιεύματα".

Ο ΛΟΓΟΣ γράφει ότι "την πεποίθησή του για ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, χωρίς επιβάρυνση των εργαζομένων ή πρόσθετα φορολογικά βάρη για τις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, εξέφρασε χθες ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογισκούφης, σε ομιλία του στη Βουλή στο πλαίσιο συζήτησης του σχεδίου νόμου για τις Ανώνυμες Εταιρίες Διαχείρισης Αμοιβαίων Κεφαλαίων το οποίο υπερψηφίστηκε στην Ολομέλεια".

Η ΝΙΚΗ σημειώνει ότι "σε κλίμα έντασης με φόντο τα δημοσιεύματα τα οποία άφησε αναπάντητα ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει απορρίψει τον προϋπολογισμό του 2005 ξεκίνησε χθες στην Επιτροπή της Βουλή η συζήτηση του προσχεδίου του προϋπολογισμού".

Η ΧΩΡΑ αναφέρει ότι "κατηγορηματικά διέψευσε χθες ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης τα δημοσιεύματα περί δήθεν απόρριψης από τις Βρυξέλλες του προϋπολογισμού ξεκαθαρίζοντας πως ήταν αδύνατο να συμβεί κάτι ανάλογο καθώς δεν έχει υποβληθεί ακόμη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή".

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) προσθέτει ότι "σε μάχη για τη διάψευση όσων ανυπόστατων δημοσιοποιούνται με αιχμή την πολεμική που ασκεί το ΠΑΣΟΚ για τη δημοσιονομική απογραφή εν όψει της κατάθεσης του προϋπολογισμού εις βάρος των συμφερόντων της χώρας επιδίδεται ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας επιχειρώντας να αποκαταστήσει την πραγματικότητα".

Μετεγγραφές

Το ΕΘΝΟΣ γράφει ότι "με νέες τροποποιήσεις αλλά και προαναγγελία αποκαλύψεων για παράνομες μετεγγραφές επωνύμων "που δεν θα αντέξει η ίδια η Βουλή", προσήλθε χθες στο Κοινοβούλιο η υπουργός Παιδείας Μαριέττα Γιαννάκου, στη συζήτηση του νομοσχεδίου με το οποίο θεσπίζονται συγκεκριμένα κριτήρια για τη μετεγγραφή των φοιτητών ΑΕΙ και ΤΕΙ".

Η ΑΥΡΙΑΝΗ προσθέτει ότι "σε πλήρη αποδοκιμασία του ρουσφετιού και της συναλλαγής που υπήρχε επί χρόνια κάτω από τα Πανεπιστημιακά έδρανα και εξυπηρετούσε τους πολίτες που είχαν πρόσβαση στα πολιτικά γραφεία ή ήταν παιδιά ενός ανώτερου... Υπουργού, προχώρησε χθες στη Βουλή η Υπουργός Παιδείας κ. Μαριέττα Γιαννάκου".

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ σημειώνει ότι "νέα διερεύνηση των κριτηρίων μετεγγραφής έκανε χθες η υπουργός Παιδείας Μ. Γιαννάκου, υιοθετώντας σχετικές τροπολογίες κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στην Επιτροπή της Βουλής. Ρύθμιση για τις οικογένειες που σπουδάζουν δύο παιδιά σε διαφορετικές πόλεις".

Τα ΝΕΑ εκτιμούν ότι "με την... τέταρτη προσπάθεια αποδέχθηκε η υπουργός Παιδείας κ. Μ. Γιαννάκου ότι οι οικογένειες που έχουν δύο παιδιά τα οποία φοιτούν σε διαφορετικές πόλεις έχουν δικαίωμα μετεγγραφής".

Η ΑΥΓΗ υπογραμμίζει ότι "και τα ορφανά παιδιά και "τα τρία παιδιά" θα αποτελούν πλέον κριτήριο για μετεγγραφές. Η Μ. Γιαννάκου υποχώρησε για ακόμη μια φορά και αποδέχτηκε πρόταση βουλευτή του κόμματός της να συμπεριλάβει στο νομοσχέδιο για τις μετεγγραφές που από χθες συζητείται στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων την κατηγορία των ορφανών παιδιών από έναν ή δύο γονείς, καθώς επίσης και τη δυνατότητα μετεγγραφής φοιτητή στην πόλη όπου σπουδάζει ο αδελφός ή η αδελφή του προκειμένου να μην συντηρεί μια οικογένεια τρία σπίτια.

Ελληνοτουρκικές σχέσεις

Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ επισημαίνει ότι "απάντηση στις τελευταίες δηλώσεις του προέδρου της Δημοκρατίας Κ. Στεφανόπουλου, ο οποίος αναφέρθηκε στις υποχρεώσεις και τους όρους που πρέπει να εκπληρώσει η Τουρκία, ενόψει της έναρξης των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της χώρας αυτής στην Ευρωπαϊκή Ένωση, επιχείρησε να δώσει ο Τούρκος πρωθυπουργός Τ. Ερντογάν, σε συνέντευξή του, που μεταδόθηκε χτες βράδυ από τη ΝΕΤ".

Το ΒΗΜΑ γράφει ότι "θέματα άσχετα με τα πολιτικά κριτήρια της Κοπεγχάγης θεωρεί ο τούρκος πρωθυπουργός την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία, το Οικουμενικό Πατριαρχείο, τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης και τις περιουσίες της ελληνικής μειονότητας. Σε συνέντευξή του που μεταδόθηκε χθες το βράδυ από τη ΝΕΤ, ο τούρκος πρωθυπουργός περιέγραψε τις σχέσεις του με τον έλληνα ομόλογό του ως "οικογενειακές".

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2004 - 08:12 (Ώρα Λονδίνου)

Κοινοβουλευτική συζήτηση για την Τουρκία στη Γαλλία

Η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας στο γαλλικό κοινοβούλιο

Τη διεξαγωγή κοινοβουλευτικής συζήτησης πριν τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις 17 Δεκεμβρίου, ζήτησαν βουλευτές του UMP, κόμματος του προέδρου Ζακ Σιράκ, και άλλων κομμάτων.

Η υποστήριξη που έδινε ο κ. Σιράκ στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας τον έφεραν σε αντιπαράθεση με πολλούς βουλευτές του κυβερνητικού στρατοπέδου, αλλά και με την πλειοψηφία της κοινής γνώμης.

Σε τελευταίες του δηλώσεις ο Γάλλος πρόεδρος είχε τονίσει ότι η χώρα του διατηρεί το δικαίωμα άσκησης βέτο, σε οποιαδήποτε φάση των συνομιλιών της ΕΕ με την Τουρκία, ενώ προηγουμένως είχε υιοθετήσει την άποψη του υπουργού Οικονομικών, Νικολά Σαρκοζί, για την διεξαγωγή δημοψηφίσματος στη Γαλλία, σχετικά με την ένταξη της Τουρκίας.

Σε δήλωσή του στη γερμανική εφημερίδα Μπιλντ Τσάιτουγκ, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ, υπογραμμίζει ότι θα ψηφίσει στη σύνοδο κορυφής υπέρ του ορισμού ημερομηνίας για την έναρξη συνομιλιών με την Τουρκία.

Εξέφρασε ταυτόχρονα τη βεβαιότητα ότι η Τουρκία θα εκπληρώσει τα κριτήρια ένταξης, παρότι θα χρειαστεί ίσως γι΄ αυτό μία δεκαετία, ενώ υπογράμμισε πως συμφωνεί με τον καγκελάριο, Γκέρχαντ Σρέντερ, ότι η ένταξη της Τουρκίας θα οδηγήσει στη σύσφιγξη των παραδοσιακά στενών σχέσεων, Γερμανίας-Τουρκίας.


Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2004 - 07:05 (Ώρα Λονδίνου)

Φόβοι στο Ισραήλ για απομόνωση

Τις προτάσεις της ΕΕ για την αναβίωση της ειρηνευτικής διαδικασίας, παρουσιάζει ο Χαβιέρ Σολάνα

Πληροφορίες από το Ισραήλ αναφέρουν ότι το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών φοβάται ότι η χώρα θα οδηγηθεί σε πολιτική απομόνωση εάν δε λυθεί το Μεσανατολικό.

Οι πληροφορίες, οι οποίες βασίζονται σε απόρρητα έγγραφα του υπουργείου, αναφέρουν ότι το Ισραήλ βρίσκεται σε πορεία σύγκρουσης με την ΕΕ, καθώς η διευρυμένη κοινότητα των «25» θα μπορούσε να ζητήσει από το Ισραήλ να συμμορφωθεί με τις διεθνείς του υποχρεώσεις και θα μπορούσε να επιβάλει περιορισμούς στον τρόπο αντιμετώπισης της εξέγερσης των Παλαιστινίων.

Οι αποκαλύψεις γίνονται ενόψει της παρουσίασης την Πέμπτη από τον εκπρόσωπο της ΕΕΣ για την Ευρωπαϊκή Ασφάλεια και Άμυνα της ΕΕ, Χαβιέρ Σολάνα , των προτάσεων για την αναβίωση της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή.

Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Τζακ Στρο, είχε κατηγορήσει το Ισραήλ για ασυνέπεια έναντι του διεθνούς δικαίου. Ο Βρετανός υπουργός αναγνώρισε ότι η τελευταία στρατιωτική επιχείρηση των Ισραηλινών στη Γάζα διεξάγεται ως απάντηση στις επιθέσεις με πυραύλους ακραίων Παλαιστινίων, τόνισε όμως ότι οι απαντήσεις του Ισραήλ δεν είναι ανάλογες των απειλών που δέχεται και επεσήμανε ότι μέχρι στιγμής έχουν χάσει τη ζωή τους 150 Παλαιστίνιοι. Ο Τζακ Στρο καταδίκασε επίσης και τις επιθέσεις των Παλαιστινίων.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τη νότια Λωρίδα της Γάζας τρεις άοπλοι Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από ισραηλινό πύραυλο στη Ράφα, στα νότια τςη Λωρίδας της Γάζας.


Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2004 - 05:43 (Ώρα Λονδίνου)

Ισοπαλία μετά τη μονομαχία

Iσοπαλία δείχνουν οι δημοσκοπήσεις μετά την τηλεοπτική αναμέτρηση Μπους-Κέρι

Στην Τρίτη και τελευταία τους τηλεοπτική αναμέτρηση ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζορτζ Μους και ο υποψήφιος των Δημοκρατικών, Τζον Κέρι, εστίασαν την προσοχή τους σε καίρια ζητήματα εσωτερικής πολιτικής, όπως το σύστημα υγείας, τις φοροαπαλλαγές, τις αμβλώσεις, την ανεργία.

Ο κ. Μπους επανέλαβε ότι ο αντίπαλός του θα αυξήσει τους φόρους σημαντικά, ενώ ο κ. Κέρι κατηγόρησε τον πρόεδρο των ΗΠΑ για τη διόγκωση του δημοσίου ελλείμματος, την απώλεια θέσεων εργασίας -για πρώτη φορά μετά από μισό αιώνα- και για την παταγώδη, όπως είπε, αποτυχία του συστήματος υγείας. Χαρακτηριστικά ο υποψήφιος των Δημοκρατικών τόνισε «ότι ο πρόεδρος γύρισε την πλάτη του σε πέντε εκατομμύρια πολίτες, που έχασαν κατά τη διάρκεια της θητείας του κάθε ιατρική κάλυψη.»

Στο ζήτημα της ασφάλειας ο υποψήφιος του Δημοκρατικού Κόμματος καταδίκασε την εξωτερική πολιτική του προέδρου, κυρίως σε ότι αφορά τον πόλεμο στο Ιράκ. «Πιστεύω ότι αυτός ο πρόεδρος, δυστυχώς, μας οδήγησε εσπευσμένα σ' ένα πόλεμο, πήρε αποφάσεις για την εξωτερική πολιτική, απομάκρυνε τους συμμάχους και αποτέλεσμα όλων αυτών είναι ότι η Αμερική να κουβαλάει το απίστευτο φορτίο της ανασφαλούς χώρας», τόνισε ο κ. Κέρι.

«Αναλυτικό πρόγραμμα ειρήνης»

Ο κ. Μπους αντέτεινε ότι η ηγεσία του διαθέτει ένα αναλυτικό πρόγραμμα για την αποκατάσταση της ειρήνης στο κόσμο, κάτι που απεδείχθη με τη διεξαγωγή των πρώτων δημοκρατικών εκλογών στο Αφγανιστάν και τη σύλληψη τεσσάρων ηγετικών στελεχών της Αλ Κάιντα.

«Μπορούμε να είμαστε ασφαλείς και σίγουροι - παραμένοντας σε στάση επίθεσης εναντίον των τρομοκρατών και διαδίδοντας την ελευθερία σ' ολόκληρο τον κόσμο. Έχω ένα αναλυτικό σχέδιο, όχι μόνο για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των μελών της Αλ Κάιντα, ένας τομέας στον οποίο, παρεπιμπόντως, σημειώνουμε πρόοδο. Πεποίθησή μου είναι να διασφαλίσω ότι καμία χώρα δε θα υποθάλπει τρομοκράτες», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Η τρίτη τηλεοπτική αντιπαράθεση έληξε ισόπαλη σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που διενήργησε το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC κατά τη διάρκεια του ντιμπέιτ. Από τους 566 ερωτηθέντες το 41% προτίμησε τις απαντήσεις του Τζορτζ Μπους, το 42% επέλεξε τον Τζον Κέρι και ένα ποσοστό 14% βρήκε τους δύο αντιπάλους εξίσου καλούς ή κακούς.


Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2004 - 07:12 (Ώρα Λονδίνου)

Διαφωνίες για την ασφάλεια

Για διόγκωση των δημοσίων ελλειμμάτων κατηγόρησε τον κ. Μπους ο Τζον Κέρι

Στην Τρίτη και τελευταία τους τηλεοπτική αναμέτρηση ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζορτζ Μους και ο υποψήφιος των Δημοκρατικών, Τζον Κέρι, εστίασαν την προσοχή τους σε καίρια ζητήματα εσωτερικής πολιτικής, όπως το σύστημα υγείας, τις φοροαπαλλαγές, τις αμβλώσεις, την ανεργία.

Ο κ. Μπους επανέλαβε ότι ο αντίπαλός του θα αυξήσει τους φόρους σημαντικά, ενώ ο κ. Κέρι κατηγόρησε τον πρόεδρο των ΗΠΑ για τη διόγκωση του δημοσίου ελλείμματος, την απώλεια θέσεων εργασίας -για πρώτη φορά μετά από μισό αιώνα- και για την παταγώδη, όπως είπε, αποτυχία του συστήματος υγείας. Χαρακτηριστικά ο υποψήφιος των Δημοκρατικών τόνισε «ότι ο πρόεδρος γύρισε την πλάτη του σε πέντε εκατομμύρια πολίτες, που έχασαν κατά τη διάρκεια της θητείας του κάθε ιατρική κάλυψη.»

Στο ζήτημα της ασφάλειας ο υποψήφιος του Δημοκρατικού Κόμματος καταδίκασε την εξωτερική πολιτική του προέδρου, κυρίως σε ότι αφορά τον πόλεμο στο Ιράκ. «Πιστεύω ότι αυτός ο πρόεδρος, δυστυχώς, μας οδήγησε εσπευσμένα σ' ένα πόλεμο, πήρε αποφάσεις για την εξωτερική πολιτική, απομάκρυνε τους συμμάχους και αποτέλεσμα όλων αυτών είναι ότι η Αμερική να κουβαλάει το απίστευτο φορτίο της ανασφαλούς χώρας», τόνισε ο κ. Κέρι.

«Αναλυτικό πρόγραμμα ειρήνης»

Ο κ. Μπους αντέτεινε ότι η ηγεσία του διαθέτει ένα αναλυτικό πρόγραμμα για την αποκατάσταση της ειρήνης στο κόσμο, κάτι που απεδείχθη με τη διεξαγωγή των πρώτων δημοκρατικών εκλογών στο Αφγανιστάν και τη σύλληψη τεσσάρων ηγετικών στελεχών της Αλ Κάιντα.

«Μπορούμε να είμαστε ασφαλείς και σίγουροι - παραμένοντας σε στάση επίθεσης εναντίον των τρομοκρατών και διαδίδοντας την ελευθερία σ' ολόκληρο τον κόσμο. Έχω ένα αναλυτικό σχέδιο, όχι μόνο για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των μελών της Αλ Κάιντα, ένας τομέας στον οποίο, παρεπιμπόντως, σημειώνουμε πρόοδο. Πεποίθησή μου είναι να διασφαλίσω ότι καμία χώρα δε θα υποθάλπει τρομοκράτες», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Δημοσκόπηση του CNN εμφανίζει ως νικητή του ντιμπέιτ τον Τζον Κέρι με ποσοστό 52% έναντι 39% του Τζορτζ Μπους. Προηγουμένως δημοσκόπηση του ABC έδειχνε ότι η τελευταία τηλεοπτική αντιπαράθεση έληξε ισόπαλη.Από τους 566 ερωτηθέντες το 41% προτίμησε τις απαντήσεις του Τζορτζ Μπους, το 42% επέλεξε τον Τζον Κέρι και ένα ποσοστό 14% βρήκε τους δύο αντιπάλους εξίσου καλούς ή κακούς.


Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2004 - 04:52 (Ώρα Λονδίνου)

Τουρκία και Γαλλική Επανάσταση

Στις ευρωπαϊκές εφημερίδες της Πέμπτης δεσπόζουν δημοσιεύματα για την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, την απέλαση Τούρκου ισλαμιστή από τη Γερμανία και οικονομικά θέματα.

Η «Νουβέλ Ομπσερβατέρ» (Nouvel Observateur) σε σχόλιό της με τον τίτλο «Τι έχουν κάνει οι Τούρκοι στους Γάλλους», σχολιάζει το αποτέλεσμα της δημοσκόπησης, σύμφωνα με την οποία το 75 % των γάλλων αντιτίθεται στην ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ.

«Ωστόσο το μοντέλο που ακολούθησε ο Κεμάλ Ατατούρκ από το 1924 και έπειτα, στη προσπάθειά του να κάνει την Τουρκία κοσμική δημοκρατία, ήταν το μοντέλο της Γαλλικής Επανάστασης, της Γαλλία των Ιακωβίνων και του ΔιαφωτισμούΈχουμε στα σύνορα της Ευρώπης ένα μουσουλμανικό και κοσμικό κράτος, το οποίο δε ζητά τίποτα παραπάνω από το να συμμορφωθεί με τις δρακόντειες δημοκρατικές συνθήκες που έχει επιβάλλει η ΕΕ. Είμαστε έτοιμοι να απορρίψουμε αυτή τη χώρα, ή ακόμη χειρότερα να την ταπεινώσουμε; Σίγουρα υπάρχουν καλύτεροι τρόποι αντιμετώπισης της σύγκρουσης των πολιτισμών», γράφει ο σχολιαστής της εφημερίδα.

H Λε Μοντ (Le Monde) ασκεί κριτική στην πρόσφατη επίσκεψη του προέδρου Ζακ Σιράκ στην Κίνα, η οποία, όπως σημειώνει, «προσέθεσε μία νέα σελίδα στο παλιό και βασανιστικό κεφάλαιο της ασυνέπειας ηγετών κρατών, στο ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Από την εκλογή του το 1995 και μετά, ο κ. Σιράκ εμφανίζεται αποφασισμένος να προωθήσει τις γαλλο-κινεζικές θέσεις, «χρησιμοποιώντας φραστικά τρικ για να νομιμοποιήσει τον πραγματισμό του», γράφει η Λε Μοντ.

Η Φιγκαρό (Le Figaro) αναφέρεται στον πίνακα οικονομικών μεγεθών που εξέδωσε το Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός και σημειώνει πως «η Γαλλία σέρνεται στην Ευρώπη», σε ό,τι αφορά την ανταγωνιστικότητα. Μέσα σε ένα χρόνο η γαλλική οικονομία πήγε μία θέση πιο κάτω, πίσω από τις περισσότερες χώρες-μέλη της ΕΕ. Ξεπερνά μόνο την Ιρλανδία, την Ιταλία και την Ελλάδα, τονίζει η Φιγκαρό.

Η γερμανική Βελτ (Die Welt) αμφισβητεί ότι θα έχει αμερόληπτη δίκη στην Τουρκία ο ισλαμιστής Μοχάμεντ Μετίν Καπλάν, ο οποίος εκδόθηκε στην Τουρκία και υποστηρίζει ότι οι γερμανικές αρχές ενήργησαν νόμιμα στο όλο ζήτημα, δεν πείθει όμως η σοβαρότητα των κατηγοριών για να παραπεμφθεί ο Καπλάν στην τουρκική δικαιοσύνη.

Εν αντιθέσει η εφημερίδα Τάγκεσπιγκελ (Der Tagespiegel) πιστεύει ότι ο Καπλάν θα έχει δίκαιη δίκη στην Τουρκία, εκτιμά όμως ότι η έκδοσή του έγινε εσπευσμένα.

Η Ζίντντοϊτσε Τσάιτουγκ (Suededeutsche Zeitung)επικροτεί την απόφαση της Κομισιόν να προσφύγει κατά της Γερμανίας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, εξ αιτίας νόμου που προστατεύει την αυτοκινητοβιομηχανία Φόλκσβαγκεν από επιθετική εξαγορά.

«Γιατί αλήθεια προστατεύει η κυβέρνηση τη συγκεκριμένη βιομηχανία και όχι την Ντάιμλερ ή την BMW και γιατί θα ήταν λιγότερο επιθυμητός ένας ξένος ιδιοκτήτης της Φόλκσβαγκεν», διερωτάται ο σχολιαστής της εφημερίδας του Μονάχου.

Οι ισπανικές εφημερίδες εξακολουθούν να αναφέρονται στο ζήτημα που προέκυψε με την απόφαση της ισπανικής κυβέρνησης να μην καλέσει αμερικανικό άγημα στην παρέλαση κατά την εθνική εορτή της Ισπανίας την περασμένη Τρίτη.

Η ΑΒC της Μαδρίτης εκφράζει ανησυχίες για τις ισπανο-αμερικανικές σχέσεις και κατηγορεί την κυβέρνηση Θαπατέρο για «ιδεολογικές προκαταλήψεις».

Η Βανγκουάρντια (Vanguardia) της Βαρκελώνης σημειώνει την απουσία του πρεσβευτή των ΗΠΑ από τις εκδηλώσεις για την εθνική εορτή. Η αλλαγή στην εξωτερική πολιτική που επιδιώκει η κυβέρνηση δεν πρέπει να οδηγήσει σε ρήξη με μία δύναμη, με την οποία έχουμε στενούς στρατιωτικούς δεσμούς, γεγονός που αποδεικνύεται από την παρουσία αμερικανικών βάσεων στο ισπανικό έδαφος, υπογραμμίζει η Βανγκουάρντια.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.