Read the Schengen Convention (19 June 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 26 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 04-10-05

  1. Αυστηρότητα από ΕΕ προς Τουρκία
  2. Στα ύψη το πετρέλαιο
  3. Συνέχεια αιματηρών επιχειρήσεων στη Γάζα
  4. Μεγάλη επιχείρηση στην Μπαμπίλ
  5. Ζαγοράκης για κορυφαίος
  6. Η Τουρκία στην Ευρώπη
  7. Απ όλα έχει ο μπαχτσές
  8. Συνέχεια αιματηρών επιχειρήσεων στη Γάζα
  9. Και επίσημα Σκάζνι στον ΠΑΟ
  10. Αμφιβολίες για σχέση Ιράκ - Αλ Κάιντα
  11. Αλλαγές στον κώδικα ιθαγένειας
  12. Αλλαγές επί των αλλαγών
  13. Εξεταστικές και πόρισμα
  14. Ναυτιλιακά ζητήματα
  15. Εξεταστικές και μετεγγραφές
  16. Ινδονησία: Πρόεδρος εξ αποστράτων
  17. Αμφιβολίες για σχέση Ιράκ - Αλ Κάιντα
  18. Φερχόιγκεν: «Κανένα πρόβλημα»
  19. «Ναι μεν αλλά» από Κομισιόν προς Άγκυρα
  20. Γάλλοι όμηροι και αλλοδαπά στρατεύματα
  21. Συνέχεια αιματηρών επιχειρήσεων στη Γάζα

Τετάρτη 06 Οκτωβρίου 2004 - 02:30 (Ώρα Λονδίνου)

Αυστηρότητα από ΕΕ προς Τουρκία

Με τους όρους της κοινότητας προς την Τουρκία και με τα αιτήματα για την επαναλειτουργία της θεολογικής σχολής της Χάλκης ασχολούνται ορισμένα δημοσιεύματα του βρετανικού Τύπου.

«Σκληρούς όρους προς την Τουρκία αναμένεται να θέσουν οι Βρυξέλλες», λέει δημοσίευμα της Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times), αναφερόμενη στην έκθεση που δημοσιεύεται σήμερα και η οποία αναμένεται να σηματοδοτήσει την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Άγκυρα.

Το δημοσίευμα υπογραμμίζει ότι η Άγκυρα θα πρέπει να ικανοποιήσει και ορισμένους επιπρόσθετους όρους, οι οποίοι έχουν κυρίως σχέση με την αναθεώρηση του ποινικού της κώδικα.

Σύμφωνα με το άρθρο, ένας ακόμη απαραίτητος όρος είναι η ενίσχυση της οικονομίας της αγοράς, ενώ παράλληλα επισημαίνεται ότι η έκθεση της Κομισιόν δεν ορίζει ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Η εφημερίδα θεωρεί σχεδόν βέβαιο ότι η Τουρκία θα κάνει λόγο για άδικη μεταχείριση, καθώς δεν έχουν τεθεί επιπρόσθετοι όροι στις άλλες υποψήφιες χώρες.

Η σχολή της Χάλκης

Η Τάιμς (Times) φιλοξενούν άρθρο για τη θεολογική σχολή της Χάλκης, στο οποίο ο ηγούμενος Απόστολος αναφέρεται στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι θρησκευτικές μειονότητες της Τουρκίας.

H Ευρωπαϊκή Ένωση θεωρεί την αποτυχία της Άγκυρας να θέσει ξανά σε λειτουργία τη σχολή της Χάλκης ως ένδειξη ότι η μουσουλμανική αυτή χώρα κακομεταχειρίζεται τις θρησκευτικές της μειονότητες

Τάιμς (Times)

Το άρθρο υπογραμμίζει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θεωρεί την αποτυχία της Άγκυρας να θέσει ξανά σε λειτουργία τη σχολή της Χάλκης ως ένδειξη ότι η μουσουλμανική αυτή χώρα κακομεταχειρίζεται τις θρησκευτικές της μειονότητες.

Το δημοσίευμα αναφέρεται επίσης και στις πρόσφατες δηλώσεις του Πατριάρχη Βαρθολομαίου, ο οποίος είχε πει πως η έννοια των θρησκευτικών ελευθεριών στην Τουρκία είναι πολύ περιορισμένη και επιδερμική.

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι η λειτουργία της σχολής της Χάλκης αναφέρεται στη Συνθήκη της Λωζάννης του 1923. «Το κλείσιμό της», αναφέρει το δημοσίευμα, «θεωρείται παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και παράβαση του διεθνούς δικαίου».

Ο πόλεμος στο Ιράκ

Σε πρωτοσέλιδο άρθρο της Γκάρντιαν (Guardian) αναφέρεται ότι «σύμμαχοι του Μπους παραδέχονται πως ο πόλεμος στο Ιράκ ήταν ένα σφάλμα».

Το δημοσίευμα αναφέρεται χαρακτηριστικά στις δηλώσεις του πρώην πολιτικού διοικητή του Ιράκ, Πολ Μπρέμερ, ο οποίος υπογραμμίζει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν υπολόγισαν τη βία που θα ξεσπούσε μετά την πτώση του Σαντάμ Χουσεϊν.

Η Ιντιπέντεντ (Independent) υπογραμμίζει ότι ο ηγέτης των Συντηρητικών στη Βρετανία, Μάικλ Χάουαρντ, είναι αποφασισμένος να κατέβει στις εκλογές του 2005, υιοθετώντας μία ατζέντα που θα ικανοποιήσει τους ψηφοφόρους της Δεξιάς.

Ο Μάικλ Χάουαρντ αναμένεται να επικεντρωθεί σε θέματα που έχουν σχέση με τη μετανάστευση, τη δημόσια ασφάλεια, την ευρωπαϊκή πολιτική και τις δημόσιες δαπάνες, λέει η Ντέιλι Τέλεγκραφ (Daily Telegraph).


Τρίτη 05 Οκτωβρίου 2004 - 22:26 (Ώρα Λονδίνου)

Στα ύψη το πετρέλαιο

Αβέβαιη παραμένει η κατάσταση στη Νιγηρία

Στο υψηλότερο σημείο των τελευταίων 20 ετών έφτασαν οι τιμές του πετρελαίου, στην Ευρώπη και την Αμερική, λόγω των περιορισμένων παγκόσμιων αποθεμάτων.

Στη Νέα Υόρκης, η τιμή του αργού έφτασε το πενήντα ένα δολάριο το βαρέλι, καθώς η παραγωγή του πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικού σταμάτησε λόγω της περιόδου των τυφώνων.

Νέο ρεκόρ σημείωσε και στο Λονδίνο το αργό τύπου Μπρέντ, φτάνοντας στα 47 δολάρια και 3 σεντς το βαρέλι.

Οι τιμές του πετρελαίου σημειώνουν άνοδο τις τελευταίες εβδομάδες, λόγω της κατάστασης στο Ιράκ, τη Σαουδική Αραβία και τη Νιγηρία.

Παράλληλα έχει μειωθεί η παραγωγή στην Ρωσία, λόγω των προβλημάτων του ρωσικού πετρελαϊκού κολοσσού, Γιούκος.


Τρίτη 05 Οκτωβρίου 2004 - 15:52 (Ώρα Λονδίνου)

Συνέχεια αιματηρών επιχειρήσεων στη Γάζα

Του ανταποκριτή της Ελληνικής Υπηρεσίας του ΒΒC, Πάνου Χαρίτου

Παρά τις δεκάδες ανθρώπινες απώλειες η ένοπλη αντίσταση στα ισραηλινά στρατεύματα συνεχίζεται

Ανώτατος διοικητής της Παλαιστινιακής μαχητικής οργάνωσης Ισλαμική Τζιχάντ σκοτώθηκε σε αεροπορική επίθεση των Ισραηλινών στην πόλη της Γάζας.

Ο Μπασίρ αλ Νταμπάς και ένα άλλο μέλος της οργάνωσης σκοτώθηκαν όταν το αυτοκίνητό τους ανατινάχθηκε.

Ο Μπασίρ αλ Νταμπάς είναι ο πλέον επώνυμος μαχητικός Παλαιστίνιος που σκοτώνεται από την δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς Αμπντέλ Αζίζ αλ Ραντίσι.

Στην νότια Γάζα, οι ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν μια δεκατριάχρονη Παλαιστίνια στην νότια Γάζα.

Οι Παλαιστίνιοι λένε πως το κορίτσι που πήγαινε σχολείο δέχτηκε περίπου 20 σφαίρες από κοντινό φυλάκιο.

Οι Ισραηλινοί υποστηρίζουν ότι είχε περάσει σε απαγορευμένη ζώνη και οι στρατιώτες νόμιζαν ότι είχε στην σάκα της βόμβα.

Οι επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού εξακολουθούν με την ίδια ένταση στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζαμπαλίγια, ενώ αποκλεισμένος εξακολουθεί να είναι ο προσφυγικός καταυλισμός Μπέιτ Χανούν.

Οι νεκροί στις τάξεις των Παλαιστίνιων τείνουν να αγγίξουν τριψήφιο νούμερο, ενώ οι τραυματίες έχουν ήδη φτάσει τα 280 άτομα.

Σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές 31 άτομα από αυτούς έχασαν τη ζωή τους ήταν άοπλοι πολίτες και 19 ήταν ανήλικα αγόρια και κορίτσια.

Την ίδια στιγμή περισσότερα από 50 σπίτια έχουν κατεδαφιστεί μόνο στον καταυλισμό της Τζαμπαλίγια και τουλάχιστον ανεπίσημα οι ισραηλινές αρχές εξηγούν ότι αυτό συμβαίνει για να διευρυνθεί ο άξονας ασφάλειας που χωρίζει τις πόλεις του Ισραήλ από τα πρώτα σπίτια των Παλαιστίνιων στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός παρά το γεγονός ότι υπήρξαν αρκετές αντιδράσεις κυρίως από τον αραβικό κόσμο και φωνές οι οποίες ζητούν την άμεση διακοπή των επιχειρήσεων, δηλώνει πως αυτές θα συνεχιστούν για όσο διάστημα αυτό κριθεί αναγκαίο, ώστε να σταματήσουν οι επιθέσεις με πυραύλους από μέλη της Χαμάς.

Δηλώσεις από Κουρέια - Αραφάτ

Στην αντίπερα όχθη και σε ιδιαίτερα έντονο ύφος ο πρωθυπουργός των Παλαιστίνιων, Αχμέντ Κουρέια καταδίκασε «το διαχωρισμό της αντιμετώπισης από τη διεθνή κοινότητα για όσα οι Παλαιστίνιοι υποφέρουν από την ισραηλινή επιθετικότητα».

«Το άγριο έγκλημα του Ισραήλ λαμβάνει χώρα στην απόλυτη θέα της διεθνούς κοινότητας και μέχρι στιγμής δεν έχουμε ακούσει κάποια φωνή που να ζητά τον τερματισμό των όσων συμβαίνουν» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όμως για πρώτη φορά από την έναρξη της ισραηλινής επιχείρησης παρενέβη και ο Παλαιστίνιος πρόεδρος.

Ο Γιάσσερ Άραφάτ μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό της Γάζας επιχείρησε να εμψυχώσει το λαό της πόλης δηλώνοντας ότι η νίκη θα έρθει ασχέτως των όσων υποφέρουν οι Παλαιστίνιοι ενώ συνέχισε τονίζοντας πως οι μαχητές της Γάζας δεν θα πρέπει να κατεβάσουν τα όπλα αλλά να αντιμετωπίσουν τον ισραηλινό στρατό.

Εκκλήσεις και ευχές

Αργά χθες βράδυ ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Άναν, ζήτησε από το Ισραήλ να σταματήσει την εισβολή στη Λωρίδα της Γάζας η οποία έχει προκαλέσει μεγάλο αριθμό νεκρών στις τάξεις των πολιτών, ενώ ζήτησε και από τους Παλαιστίνιους να σταματήσουν τις πυραυλικές επιθέσεις κατά του Ισραήλ.

Ωστόσο και σύμφωνα με ξένους παρατηρητές ο Αριέλ Σαρόν δεν πρόκειται να μειώσει τις επιχειρήσεις, εφόσον δεν υπάρξει ουσιαστική παρέμβαση από την Ουάσιγκτον, η οποία άλλωστε είναι και η μόνη που επηρεάζει την πολιτική που ασκεί το Ισραήλ έναντι των Παλαιστίνιων.

Πάντως ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, εξέφρασε την ελπίδα ότι το Ισραήλ θα σταματήσει το συντομότερο τη μεγάλη στρατιωτική επιχείρησή του στη Λωρίδα της Γάζας, χωρίς να χρειασθεί να την επεκτείνει περισσότερο.

Μολονότι δεν επέκρινε την εισβολή στη Γάζα, ο κ. Πάουελ τόνισε: «Ελπίζω ότι οι επιχειρήσεις είναι ανάλογες προς τις απειλές που αντιμετωπίζει το Ισραήλ από τους αυτοσχέδιους πυραύλους».


Τρίτη 05 Οκτωβρίου 2004 - 15:20 (Ώρα Λονδίνου)

Μεγάλη επιχείρηση στην Μπαμπίλ

Ραμσφελντ: «Εξ όσων γνωρίζω δεν έχω δει ισχυρά στοιχεία που να συνδέουν τα δύο [καθεστώς Σαντάμ και Αλ Κάιντα]»

Πάνω από 3.000 Αμερικανοί και Ιρακινοί στρατιώτες εξαπέλυσαν μείζονα επίθεση σε προπύργιο των ανταρτών νοτίως της Βαγδάτης, όπως ανακοίνωσε ο αμερικανικός στρατός.

Πάνω από 30 αντιστασιακοί συνελήφθησαν σε εκκαθαριστική επιχείρηση στην περιοχή Μπαμπίλ, σύμφωνα με την αμερικανική κεντρική διοίκηση.

Ανακοινωθέν αναφέρει επίσης ότι οι αμερικανικές και ιρακινές δυνάμεις έχουν υπό τον έλεγχό τους γέφυρα κατά μήκος του Ευφράτη, που χρησιμοποιούσαν οι αντάρτες για να μετακινούνται σε σημαντικές Ιρακινές πόλεις.

Αμφιβολίες για σχέση Ιράκ - Αλ Κάιντα

Καθώς η κρίση στο Ιράκ συνεχίζει να είναι το κυρίαρχο θέμα των επικείμενων αμερικανικών προεδρικών εκλογων, νέα ερωτηματικά για την σκοπιμότητα του πολέμου εγείρονται από δηλώσεις των στενών συνεργατών του Αμερικανού προέδρου.

Ο υπουργός Άμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, είπε ότι δεν υπάρχουν σαφείς αποδείξεις για το αν ο Σαντάμ Χουσείν είχε σχέσεις με την Αλ Κάιντα.

Η σύνδεση του Σαντάμ Χουσεΐν με την Αλ Κάιντα ήταν ένας απο τους δύο κυριότερους λόγους που επικαλέστηκε ο πρόεδρος Μπους για να κυρήξει τον πόλεμο εναντίον του Ιράκ.

Την ίδια ώρα, ο πρώην διοικητής του Ιράκ, Πολ Μπρέμερ, παραδέχτηκε πως οι αμερικανικές δυνάμεις κατά την εισβολή δεν ήταν επαρκείς με αποτέλεσμα να σημειωθούν οι εκτεταμένες λεηλασίες και να εδραιωθεί το καθεστώς ανομίας στο Ιράκ.

Σήμερα είναι η μέρα του τηλεοπτικού ντιμπέιτ των δύο υποψηφίων αντιπροέδρων - του Τζον ΄Εντουαρντς των Δημοκρατικών και του νυν αντιπροέδρου Ντικ Τσέινι.

Νέες επιθέσεις

Ο μεταβατικός πρωθυπουργός του Ιράκ, Ιγιάντ Αλάουι, είπε ότι έχει νέα σχέδια για να πατάξει την αντίσταση στο Ιράκ και να αποκαταστήσει την ασφάλεια.

Πρόσθεσε ότι οι εκλογές του Ιανουαρίου θα διεξαχθούν κανονικά, παρά τη βία.

Εν τω μεταξύ, οι βομβιστικές επιθέσεις συνεχίζονται.

Παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη στην πόλη Ραμαντί -- δύο άτομα σκοτώθηκαν και τέσσερεις τραυματίστηκαν.

Η τοπική αστυνομία είπε ότι στόχος της βόμβας ήταν αμερικανική φάλαγγα και προηγήθηκε ανταλλαγή πυρών ανάμεσα σε Αμερικανούς στρατιώτες και αντάρτες.

Παγιδευμένα αυτοκίνητα εξερράγησαν επίσης στην πόλη Μοσούλη, στο βορρά, όπου τραυματίστηκαν τέσσερεις Αμερικανοί στρατιώτες, και στην πόλη Γιουσιφίγια, όπου σκοτώθηκε ένας άμαχος και τραυματίστηκαν τέσσερεις περαστικοί.


Τρίτη 05 Οκτωβρίου 2004 - 20:51 (Ώρα Λονδίνου)

Ζαγοράκης για κορυφαίος

Μετά την ανακήρυξή του σε καλύτερο παίκτη του EURO 2004, ο Θοδωρής Ζαγοράκης διεκδικεί μία ακόμη μεγάλη διάκριση.

Ο αρχηγός της πρωταθλήτριας Ευρώπης, εθνικής Ελλάδος είναι στον κατάλογο της FIFA με τους 35 ποδοσφαιριστές που θα διεκδικήσουν το βραβείο του κορυφαίου της χρονιάς στον κόσμο.

Μετά την ανακήρυξή του σε καλύτερο παίκτη του EURO 2004, στα γήπεδα της Πορτογαλίας, όπου θριάμβευσε η ελληνική ομάδα τον περασμένο Ιούνιο, ο Θοδωρής Ζαγοράκης διεκδικεί μία ακόμη μεγάλη διάκριση.

Ο αρχηγός της πρωταθλήτριας Ευρώπης, εθνικής Ελλάδος, περιλαμβάνεται στον κατάλογο, που ανακοίνωσε η διεθνής ομοσπονδία ποδοσφαίρου (FIFA), με τους υποψηφίους απ όλο τον κόσμο για το βραβείο του καλύτερου ποδοσφαιριστή της χρονιάς.

Στον ίδιο κατάλογο υπάρχουν και άλλα μεγάλα ονόματα, όπως είναι μεταξύ άλλων οι καταξιωμένοι Ζιντάν, Ρονάλντο, Ρομπέρτο Κάρλος, Γκιγκς, Ανρί, Φίγο, Μπέκαμ και Νέντβεντ, αλλά και νέα αστέρια του αθλήματος, όπως ο Ρούνι, ο Κριστιάνο Ρονάλντο, ο Αντριάνο, ο Κακά και άλλοι.

Οι 35 επελέγησαν από τις επιτροπές Ποδοσφαίρου και Τεχνικής και Ανάπτυξης της FIFA. Μέσα στον Οκτώβριο, θα ψηφίσουν για τους τρεις επικρατέστερους οι αρχηγοί και οι προπονητές όλων των εθνικών ομάδων που εντάσσονται στο δυναμικό της διεθνούς ομοσπονδίας, καθώς και η παγκόσμια ένωση επαγγελματιών ποδοσφαιριστών.

Το Δεκέμβριο η επιλογή

Τα ονόματα των επικρατέστερων θα ανακοινωθούν το Νοέμβριο και η τελική επιλογή, στο εορταστικό γκαλά της FIFA για τα 100 χρόνια της, το οποίο θα γίνει στη Ζυρίχη στις 20 Δεκεμβρίου.

Στον αντίστοιχο κατάλογο των γυναικών περιλαμβάνονται παίκτριες που έλαμψαν στους Ολυμπιακούς της Αθήνας, όπως είναι η Αμερικανίδα Μία Χαμ και οι Βραζιλιάνες, Πρετίνια και Μάρτα.

Αναλυτικά, οι 35 άνδρες ποδοσφαιριστές που διεκδικούν το βραβείο του καλύτερου στον κόσμο για το 2004 είναι (με αλφαβητική σειρά):

Ρομπέρτο Αγιάλα (Αργεντινή)

Τιερί Ανρί (Γαλλία)

Αντριάνο (Βραζιλία)

Ράιαν Γκιγκς (Ουαλία)

Σαμουέλ Ετόο (Καμερούν)

Θοδωρής Ζαγοράκης (Ελλάς)

Ζινεντίν Ζιντάν (Γαλλία)

Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς (Σουηδία)

Κακά (Βραζιλία)

Όλιβερ Καν (Γερμανία)

Ρομπέρτο Κάρλος (Βραζιλία)

Καφού (Βραζιλία)

Φρανκ Λάμπαρντ (Αγγλία)

Χένρικ Λάρσον (Σουηδία)

Ρόι Μακάι (Ολλανδία)

Πάολο Μαλντίνι (Ιταλία)

Μίχαελ Μπάλακ (Γερμανία)

Μίλαν Μπάρος (Τσεχία)

Ντέιβιντ Μπέκαμ (Αγγλία)

Τζανλουίτζι Μπουφόν (Ιταλία)

Πάβελ Νέντβεντ (Τσεχία)

Αλεσάντρο Νέστα (Ιταλία)

Ντέκο (Πορτογαλία)

Ντιντιέ Ντρογκμπά (Ακτή Ελεφαντοστού)

Μάικλ Όουεν (Αγγλία)

Ρομπέρ Πιρές (Γαλλία)

Ραούλ (Ισπανία)

Ροναλντίνιο (Βραζιλία)

Ρονάλντο (Βραζιλία)

Κριστιάνο Ρονάλντο (Πορτογαλία)

Γουέιν Ρούνι (Αγγλία)

Αντρίι Σεφτσένκο (Ουκρανία)

Στίβεν Τζέραρντ (Αγγλία)

Ρούουντ Φαν Νίστελροϊ (Ολλανδία)

Λουίς Φίγο (Πορτογαλία)


Τρίτη 05 Οκτωβρίου 2004 - 18:50 (Ώρα Λονδίνου)

Η Τουρκία στην Ευρώπη

Tελικά ο νέος ποινικός κώδικας ψηφίστηκε χωρίς το επίμαχο νομοσχέδιο για την ποινικοποίηση της μοιχείας

Με πληθυσμό 68 εκατομμύρια, η Τουρκία θα είναι η πολυπληθέστερη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μια χώρα συντριπτικά μουσουλμανική, σε μια Ευρώπη κατ'εξοχήν χριστιανική. Η Τουρκία είναι επίσης κατά πολύ πτωχότερη από τα νέα κράτη μέλη της ΕΕ, τις χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης.

Το ετήσιο κατά κεφαλής εισόδημά της είναι λιγότερο από το ένα τέταρτο της Γερμανίας, μόλις λίγο περισσότερο από το μισό κατά κεφαλήν εισόδημα της Πολωνίας. To 50% του εξωτερικού εμπορίου της Τουρκίας γίνεται με την ΕΕ, πολύ λιγότερο από το αντίστοιχο ποσοστό χωρών όπως το Μαρόκο και η Τυνησία. Στην ΕΕ ζουν 3.8 εκατομμύρια Τούρκοι πολίτες -- πάνω από 2.5 Τούρκοι ζουν στη Γερμανία.

Υπέρ της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ:

* ΒΡΕΤΑΝΙΑ: Ένθερμος υποστηρικτής της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ - εν μέρει, λέγεται, επειδή θα αχρηστεύσει το ισχύον σύστημα των κοινοτικών επιδοτήσεων στο οποίο η Βρετανία είναι καθαρός εισφορέας.

* ΕΛΛΑΔΑ: Iστορικά εχθρική προς την Τουρκία. Ωστόσο, στηρίζει την ένταξη της Τουρκίας, ως παράγοντα σταθερότητας και οικονομικών ευκαιριών.

* ΠΟΛΩΝΙΑ: υπέρ της ένταξης της Τουρκίας - εν μέρει λόγω ιστορικών παραγόντων, εν μέρει για να διευρυνθούν τα κριτήρια καταλληλότητας για ένταξη στην ΕΕ ώστε να συμπεριλάβουν, στο απώτερο μέλλον, τις γειτονικές της Πολωνίας χώρες, την Ουκρανία και την Λευκορωσία.

* ΙΤΑΛΙΑ: Ο μισός πληθυσμός είναι υπέρ της ένταξης της Τουρκίας, όπως και ο πρωθυπουργός, Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Οι κυβερνητικοί εταίροι του Μπερλουσκόνι, η Λέγκα του Βορρά, είναι κατά.

* ΙΣΠΑΝΙΑ/ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ: Και τα δεξιά και τα αριστερά κόμματα είναι υπέρ της ένταξης της Τουρκίας.

Διαιρεμένοι:

* ΓΑΛΛΙΑ: O Γάλλος πρόεδρος, Ζακ Σιράκ, λέει ότι στηρίζει τον «Ευρωπαϊκό προσανατολισμό» της Τουρκίας, έχει όμως προτείνει να υποβάλει σε δημοψήφισμα την ένταξη κάθε νέου κράτους. Τα δύο κυβερνώντα κόμματα της Γαλλίας είναι κατά της ένταξης της Τουρκίας

* ΓΕΡΜΑΝΙΑ: O Καγγελάριος, Γκέρχαρντ Σρέντερ, λέει ότι η ένταξη της Τουρκίας θα δημιουργήσει «έναν σύνδεσμο ανάμεσα στο μη φανατικό Ισλάμ και μια Ευρώπη θεμελιωμένη στον Διαφωτισμό». Ο υπουργός Εξωτερικών, Γιόσκα Φίσερ, είναι υπέρ της ένταξης της Τουρκίας. Η ηγέτης της αντιπολίτευσης, η Άγκελα Μέρκελ των Χριστιανοδημοκρατών, υποστηρίζει ότι πρέπει να δοθεί στην Τουρκία «προνομιακή σχέση», όχι όμως ένταξη.

Σε γενικές γραμμές κατά:

* AΥΣΤΡΙΑ: Oι δημοσκοπήσεις δείχνουν πλειοψηφία 3 προς 1 κατά της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ. Τα κύρια πολιτικά κόμματα είναι κατά. Ο πρωθυπουργός, Βόλφγκαγκ Σούσελ, λέει ότι μπορεί να αρχίσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις, υπό τον όρο ότι δεν προεξοφλούν αναγκαστικά την ένταξη.

* ΔΑΝΙΑ: Ο μισός πληθυσμός είναι κατά της ένταξης της Τουρκίας. Το 30% είναι υπέρ. Όσοι είναι κατά υπογραμμίζουν θέματα πολιτικών ελευθεριών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η άκρα δεξιά ζητά να διεξαχθεί δημοψήφισμα.

* ΒΕΛΓΙΟ και ΟΛΛΑΝΔΙΑ: Οι κυβερνήσεις των δύο χωρών υποστηρίζουν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει έναντι της Τουρκίας, εκφράζουν όμως ανησυχίες όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία. Η κοινή γνώμη είναι εν πολλοίς κατά.

* ΣΛΟΒΑΚΙΑ: Oι πολιτικοί είναι κυρίως κατά της ένταξης της Τουρκία, τονίζοντας τα οικονομικά προβλήματα και τις πολιτισμικές διαφορές.

(* ΒΑΤΙΚΑΝΟ: Παρόλο που δεν είναι μέλος της ΕΕ, οι απόψεις του Βατικανού επηρεάζουν τις καθολικές χώρες, ιδίως την νότια Γερμανία και τη Αυστρία. Ο επικεφαλής του δόγματος στο Βατικανό, Καρδινάλιος Τζόζεφ Ρατζίγκερ, λέει ότι η Τουρκία δεν ανήκει πολιτισμικά στην Ευρώπη, αλλά, απεναντίας, θα πρέπει να λειτουργεί ως παράγων μετριοπάθειας και συναίνεσης στη Μέση Ανατολή.)


Τρίτη 05 Οκτωβρίου 2004 - 15:49 (Ώρα Λονδίνου)

Απ όλα έχει ο μπαχτσές

Σημαντικός βαθμός δυσκολίας για τις ελληνικές ομάδες στους ομίλους του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ μετά την κλήρωση στη Νιόν της Ελβετίας.

Η ΑΕΚ κληρώθηκε στον 8ο όμιλο και θ' αντιμετωπίσει τις Λιλ, Σεβίλλη, Άαχεν και την Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης. Δεδομένου ότι στην επόμενη φάση του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ προκρίνονται τρεις ομάδες, η «Ένωση» έχει σοβαρές ελπίδες πρόκρισης, ενώ σημαντικά θα είναι και τα οικονομικά οφέλη αφού οι ομάδες που κληρώθηκαν με την ΑΕΚ κρίνονται «εμπορικές».

Για τον Πανιώνιο η κλήρωση χαρακτηρίζεται δύσκολη αλλά «λογική» (στον 4ο όμιλο με αντιπάλους Νιούκαστλ, Σπόρτινγκ Λισσαβόνας, Σοσό και Δυναμό Τιφλίδας), ενώ το Αιγάλεω τέλος, αναμένει «Γολγοθάς» καθώς οι αντίπαλοι του είναι ιδιαίτερα δυνατοί και οι μάχες που θα ακολουθήσουν θα είναι σκληρές.

Το «Σίτυ» καλείται να αντιμετωπίσει μεγάλα ονόματα του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου όπως η Λάτσιο (Ιταλία), Βιγιαρεάλ (Ισπανία), Μίντλεσμπρο (Αγγλία) και Παρτιζάν Βελιγραδίου (Σερβία/Μαυροβούνιο).

Το πρόγραμμα των ελληνικών ομάδων

4ος όμιλος

1η αγωνιστική (21/10): Πανιώνιος - Νιούκαστλ

2η αγωνιστική (4/11): Σπόρτινγκ - Πανιώνιος

3η αγωνιστική (25/11): ρεπό

4η αγωνιστική (1/12): Πανιώνιος - Ντιναμό Τιφλίδας

5η αγωνιστική (16/12): Σοσό - Πανιώνιος

5ος όμιλος

1η αγωνιστική (21/10): Αιγάλεω - Μίντλεσμπρο

2η αγωνιστική (4/11): Παρτιζάν - Αιγάλεω

3η αγωνιστική (25/11): ρεπό

4η αγωνιστική (2/12): Αιγάλεω - Λάτσιο

5η αγωνιστική (16/12): Βιγιαρεάλ - Αιγάλεω

8ος όμιλος

1η αγωνιστική (21/10): Ζενίτ - ΑΕΚ

2η αγωνιστική (4/11): ρεπό

3η αγωνιστική (25/11): ΑΕΚ - Λιλ

4η αγωνιστική (2/12): Σεβίλλη - ΑΕΚ

5η αγωνιστική (15/12): ΑΕΚ - Άαχεν

Αναλυτικά οι 8 όμιλοι του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ που αναδείχτηκαν μετά την κλήρωση στη Νιόν της Ελβετίας είναι αναλυτικά οι εξής:

1ος όμιλος: Φέγενορντ (Ολλανδία), Σάλκε (Γερμανία), Βασιλεία (Ελβετία), Χαρτς (Σκοτία) και Φερεντσβάρος (Ουγγαρία).

2ος όμιλος: Πάρμα (Ιταλία), Μπεσίκτας (Τουρκία), Αθλετικ Μπιλμπάο (Ισπανία), Στεάουα Βουκουρεστίου (Ρουμανία) και Σταντάρ Λιέγης (Βέλγιο).

3ος όμιλος: Μπριζ (Βέλγιο), Σαραγόσα (Ισπανία), Ουτρέχτη (Ολλανδία), Ντνίπρο (Ουκρανία) και Αούστρια (Αυστρία).

4ος όμιλος: Νιούκαστλ (Αγγλία), Σπόρτιγκ Λισσαβόνας (Πορτογαλία), Σοσό (Γαλλία), Πανιώνιος (Ελλάδα) και Ντιναμό Τιφλίδας (Ρωσία).

5ος όμιλος: Λάτσιο (Ιταλία), Βιγιαρεάλ (Ισπανία), Μίλντεσμπρο (Αγγλία), Παρτιζάν (Σερβία) και Αιγάλεω (Ελλάδα).

6ος όμιλος: Ρέιντζερς (Σκοτία), Οσέρ (Γαλλία), Γκράτσερ (Αυστρία), Αμίκα (Πολωνία) και Αλκμάαρ (Ολλανδία).

7ος όμιλος: Στουτγκάρδη (Γερμανία), Μπενφίκα (Πορτογαλία), Ντιναμό Ζάγκρεμπ (Κροατία), Χάρενβεν (Ολλανδία) και Μπέβερεν (Βέλγιο).

8ος όμιλος: ΑΕΚ (Ελλάδα), Λιλ (Γαλλία), Σεβίλη (Ισπανία), Αάχεν (Γερμανία) και Ζενίτ (Ρωσία).

Οι τρεις πρώτες ομάδες του κάθε ομίλου θα προκριθούν στη φάση των «32» του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ, όπου θα αγωνιστούν και οι οχτώ ομάδες που θα καταλάβουν την τρίτη θέση στους ομίλους του Τσάμπιον Λιγκ.


Τρίτη 05 Οκτωβρίου 2004 - 15:52 (Ώρα Λονδίνου)

Συνέχεια αιματηρών επιχειρήσεων στη Γάζα

Του ανταποκριτή της Ελληνικής Υπηρεσίας του ΒΒC, Πάνου Χαρίτου

Παρά τις δεκάδες ανθρώπινες απώλειες η ένοπλη αντίσταση στα ισραηλινά στρατεύματα συνεχίζεται

Oι ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν μια δεκατριάχρονη Παλαιστίνια στην νότια Γάζα.

Οι Παλαιστίνιοι λένε πως το κορίτσι που πήγαινε σχολείο δέχτηκε περίπου 20 σφαίρες από κοντινό φυλάκιο.

Οι Ισραηλινολι υποστηρίζουν ότι είχε περάσει σε απαγορευμένη ζώνη και οι στρατιώτες νόμιζαν ότι είχε στην σάκα της βόμβα.

Οι επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού εξακολουθούν με την ίδια ένταση στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζαμπαλίγια, ενώ αποκλεισμένος εξακολουθεί να είναι ο προσφυγικός καταυλισμός Μπέιτ Χανούν.

Οι νεκροί στις τάξεις των Παλαιστίνιων τείνουν να αγγίξουν τριψήφιο νούμερο, ενώ οι τραυματίες έχουν ήδη φτάσει τα 280 άτομα.

Σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές 31 άτομα από αυτούς έχασαν τη ζωή τους ήταν άοπλοι πολίτες και 19 ήταν ανήλικα αγόρια και κορίτσια.

Την ίδια στιγμή περισσότερα από 50 σπίτια έχουν κατεδαφιστεί μόνο στον καταυλισμό της Τζαμπαλίγια και τουλάχιστον ανεπίσημα οι ισραηλινές αρχές εξηγούν ότι αυτό συμβαίνει για να διευρυνθεί ο άξονας ασφάλειας που χωρίζει τις πόλεις του Ισραήλ από τα πρώτα σπίτια των Παλαιστίνιων στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός παρά το γεγονός ότι υπήρξαν αρκετές αντιδράσεις κυρίως από τον αραβικό κόσμο και φωνές οι οποίες ζητούν την άμεση διακοπή των επιχειρήσεων, δηλώνει πως αυτές θα συνεχιστούν για όσο διάστημα αυτό κριθεί αναγκαίο, ώστε να σταματήσουν οι επιθέσεις με πυραύλους από μέλη της Χαμάς.

Δηλώσεις από Κουρέια - Αραφάτ

Στην αντίπερα όχθη και σε ιδιαίτερα έντονο ύφος ο πρωθυπουργός των Παλαιστίνιων, Αχμέντ Κουρέια καταδίκασε «το διαχωρισμό της αντιμετώπισης από τη διεθνή κοινότητα για όσα οι Παλαιστίνιοι υποφέρουν από την ισραηλινή επιθετικότητα».

«Το άγριο έγκλημα του Ισραήλ λαμβάνει χώρα στην απόλυτη θέα της διεθνούς κοινότητας και μέχρι στιγμής δεν έχουμε ακούσει κάποια φωνή που να ζητά τον τερματισμό των όσων συμβαίνουν» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όμως για πρώτη φορά από την έναρξη της ισραηλινής επιχείρησης παρενέβη και ο Παλαιστίνιος πρόεδρος.

Ο Γιάσσερ Άραφάτ μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό της Γάζας επιχείρησε να εμψυχώσει το λαό της πόλης δηλώνοντας ότι η νίκη θα έρθει ασχέτως των όσων υποφέρουν οι Παλαιστίνιοι ενώ συνέχισε τονίζοντας πως οι μαχητές της Γάζας δεν θα πρέπει να κατεβάσουν τα όπλα αλλά να αντιμετωπίσουν τον ισραηλινό στρατό.

Εκκλήσεις και ευχές

Αργά χθες βράδυ ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Άναν, ζήτησε από το Ισραήλ να σταματήσει την εισβολή στη Λωρίδα της Γάζας η οποία έχει προκαλέσει μεγάλο αριθμό νεκρών στις τάξεις των πολιτών, ενώ ζήτησε και από τους Παλαιστίνιους να σταματήσουν τις πυραυλικές επιθέσεις κατά του Ισραήλ.

Ωστόσο και σύμφωνα με ξένους παρατηρητές ο Αριέλ Σαρόν δεν πρόκειται να μειώσει τις επιχειρήσεις, εφόσον δεν υπάρξει ουσιαστική παρέμβαση από την Ουάσιγκτον, η οποία άλλωστε είναι και η μόνη που επηρεάζει την πολιτική που ασκεί το Ισραήλ έναντι των Παλαιστίνιων.

Πάντως ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, εξέφρασε την ελπίδα ότι το Ισραήλ θα σταματήσει το συντομότερο τη μεγάλη στρατιωτική επιχείρησή του στη Λωρίδα της Γάζας, χωρίς να χρειασθεί να την επεκτείνει περισσότερο.

Μολονότι δεν επέκρινε την εισβολή στη Γάζα, ο κ. Πάουελ τόνισε: «Ελπίζω ότι οι επιχειρήσεις είναι ανάλογες προς τις απειλές που αντιμετωπίζει το Ισραήλ από τους αυτοσχέδιους πυραύλους».


Τρίτη 05 Οκτωβρίου 2004 - 15:13 (Ώρα Λονδίνου)

Και επίσημα Σκάζνι στον ΠΑΟ

Την πρόσληψη του Ζντένεκ Σκάζνι ανακοίνωσε επίσημα η ΠΑΕ Παναθηναϊκός. Ο Τσέχος προπονητής αναλαμβάνει τα ηνία της ποδοσφαιρικής ομάδας των πρασίνων, μετά τη λύση της συνεργασίας της αθηναϊκής ομάδας με τον Γιτζάκ Σουμ.

Αναλυτικά η λιτή ανακοίνωση της ΠΑΕ Παναθηναϊκός αναφέρει τα εξής: «Η ΠΑΕ Παναθηναϊκός ανακοινώνει την έναρξη της συνεργασίας της με τον Τσέχο προπονητή κ. Ζντένεκ Σκάζνι».

Σημειώνεται πως η διοίκηση του τριφυλλιού αποφάσισε να λύσει τη συνεργασία με τον Ισραηλινό τεχνικό, Γιτζάκ Σουμ, μετά την κακή εικόνα που παρουσίασε η ομάδα στα τελευταία παιχνίδια αλλά και τις δυσκολίες που είχε η συνεργασία του Ισραηλινού προπονητή με τον τεχνικό διευθυντή της ομάδας Βέλιμιρ Ζάετς.


Τρίτη 05 Οκτωβρίου 2004 - 15:20 (Ώρα Λονδίνου)

Αμφιβολίες για σχέση Ιράκ - Αλ Κάιντα

Ραμσφελντ: «Εξ όσων γνωρίζω δεν έχω δει ισχυρά στοιχεία που να συνδέουν τα δύο [καθεστώς Σαντάμ και Αλ Κάιντα]»

Καθώς η κρίση στο Ιράκ συνεχίζει να είναι το κυρίαρχο θέμα των επικείμενων αμερικανικών προεδρικών εκλογων, νέα ερωτηματικά για την σκοπιμότητα του πολέμου στο Ιράκ εγείρονται από δηλώσεις των στενών συνεργατών του Αμερικανού προέδρου.

Ο υπουργός Άμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, είπε ότι δεν υπάρχουν σαφείς αποδείξεις για το αν ο Σαντάμ Χουσείν είχε σχέσεις με την Αλ Κάιντα.

Η σύνδεση του Σαντάμ Χουσεΐν με την Αλ Κάιντα ήταν ένας απο τους δύο κυριότερους λόγους που επικαλέστηκε ο πρόεδρος Μπους για να κυρήξει τον πόλεμο εναντίον του Ιράκ.

Την ίδια ώρα, ο πρώην διοικητής του Ιράκ, Πολ Μπρέμερ, παραδέχτηκε πως οι αμερικανικές δυνάμεις κατά την εισβολή δεν ήταν επαρκείς με αποτέλεσμα να σημειωθούν οι εκτεταμένες λεηλασίες και να εδραιωθεί το καθεστώς ανομίας στο Ιράκ.

Σήμερα είναι η μέρα του τηλεοπτικού ντιμπέιτ των δύο υποψηφίων αντιπροέδρων - του Τζον ΄Εντουαρντς των Δημοκρατικών και του νυν αντιπροέδρου Ντικ Τσέινι.

Νέες επιθέσεις

Ο μεταβατικός πρωθυπουργός του Ιράκ, Ιγιάντ Αλάουι, είπε ότι έχει νέα σχέδια για να πατάξει την αντίσταση στο Ιράκ και να αποκαταστήσει την ασφάλεια.

Πρόσθεσε ότι οι εκλογές του Ιανουαρίου θα διεξαχθούν κανονικά, παρά τη βία.

Εν τω μεταξύ, οι βομβιστικές επιθέσεις συνεχίζονται.

Παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη στην πόλη Ραμαντί -- δύο άτομα σκοτώθηκαν και τέσσερεις τραυματίστηκαν.

Η τοπική αστυνομία είπε ότι στόχος της βόμβας ήταν αμερικανική φάλαγγα και προηγήθηκε ανταλλαγή πυρών ανάμεσα σε Αμερικανούς στρατιώτες και αντάρτες.

Παγιδευμένα αυτοκίνητα εξερράγησαν επίσης στην πόλη Μοσούλη, στο βορρά, όπου τραυματίστηκαν τέσσερεις Αμερικανοί στρατιώτες, και στην πόλη Γιουσιφίγια, όπου σκοτώθηκε ένας άμαχος και τραυματίστηκαν τέσσερεις περαστικοί.


Τρίτη 05 Οκτωβρίου 2004 - 11:58 (Ώρα Λονδίνου)

Αλλαγές στον κώδικα ιθαγένειας

Το σχέδιο του κώδικα που θα διέπει την απονομή ελληνικής ιθαγένειας εγκρίθηκε στη συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής την Τρίτη.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης, Προκόπης Παυλόπουλος, με το νέο κώδικα λύνεται το πρόβλημα που δημιουργούσαν στην εφαρμογή του νόμου οι ως τώρα διάσπαρτες διατάξεις.

Ο κ. Παυλόπουλος ανέφερε ότι η νομοθεσία προσαρμόζεται, πια, στα σύγχρονα δεδομένα και στην ΕΕ και εφαρμόζονται κανόνες διαφάνειας για την απονομή ελληνικής ιθαγένειας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι νέες διατάξεις προβλέπουν ότι παιδιά που γεννιούνται στην Ελλάδα και οι γονείς τους δεν έχουν καμία άλλη ιθαγένεια (απάτριδες) λαμβάνουν αμέσως την ελληνική ιθαγένεια.

Παράλληλα, εισάγονται αυστηρότερα κριτήρια για την πολιτογράφηση ως ελλήνων πολιτών όσων διαμένουν δέκα χρόνια στην Ελλάδα καθώς και για την απονομή σε προσωπικότητες της ελληνικής ιθαγένειας.

Εφαρμόζονται αυστηρότεροι όροι για την απονομή ελληνικής ιθαγένειας σε αθλητές, αφού προβλέπεται η συμμετοχή τους στην ελληνική ολυμπιακή ομάδα με τη σύμφωνη γνώμη της οικείας ομοσπονδίας και της ελληνικής ολυμπιακής επιτροπής, ενώ υπάρχουν πιο ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους παλιννοστούντες ομογενείς από χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.


Τρίτη 05 Οκτωβρίου 2004 - 11:45 (Ώρα Λονδίνου)

Αλλαγές επί των αλλαγών

Μετά το σάλο που δημιούργησε η αυστηρότητα του σχεδίου νόμου για τις μετεγγραφές, το οποίο κατατέθηκε τη Δευτέρα από το υπουργείο Παιδείας στη Βουλή, η υπουργός, Μαριέττα Γιαννάκου ανακοίνωσε συγκεκριμένες βελτιωτικές αλλαγές.

Έτσι, διευρύνεται το δικαίωμα μετεγγραφής, από το τρέχον εκπαιδευτικό έτος, και σε όσους φοιτητές αντιμετωπίσουν πρόβλημα υγείας κατά τη διάρκεια των σπουδών τους ενώ επιτρέπονται οι μετεγγραφές φοιτητών που έχουν αναπηρία άνω του 67% ή οι γονείς τους είναι τυφλοί ή έχουν αναπηρία που συνοδεύεται από κινητικά προβλήματα και είναι, πάλι, άνω του 67%.

Για τελευταία χρονιά θα ισχύσουν φέτος και τα οικονομικά κριτήρια για τους πρωτοετείς φοιτητές. Ελεύθερα μετεγγράφονται όσοι φοιτητές εισέρχονται στα πανεπιστήμια με το 3% (λόγοι υγείας).

Παραμένουν αναλλοίωτα τα άρθρα του νομοσχεδίου που προβλέπουν την διαγραφή από τα μητρώα του Πανεπιστημίου και την απώλεια του δικαιώματος σπουδών για όποιον καταθέσει ψευδή στοιχεία προς μετεγγραφή ενώ το δικαίωμα μετεγγραφής πλέον περιορίζεται στα δύο πανεπιστημιακά τμήματα, αντίστοιχα αυτού που πέρασε ο υποψήφιος, που βρίσκονται πιο κοντά στην περιοχή κατοικίας του.

Επίσης, τα άρθρα που αφορούν την ελεύθερη μετεγγραφή φοιτητών από πολύτεκνες οικογένειες και από οικογένειες που έπεσαν θύματα τρομοκρατίας.

Το σχέδιο νόμου καταγράφει λεπτομερώς τα κριτήρια, τις προθεσμίας και τα δικαιολογητικά που θα απαιτούνται από φέτος για την μετεγγραφή.

Υπενθυμίζεται ότι στο σχέδιο νόμου που κατετέθη τη Δευτέρα αντέδρασε έντονα και η σπουδάζουσα του κυβερνώντος κόμματος, ΔΑΠ - ΝΔΦΚ.


Τρίτη 05 Οκτωβρίου 2004 - 09:39 (Ώρα Λονδίνου)

Εξεταστικές και πόρισμα

Διαφορετικές προτάσεις για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής της Bουλής με θέμα τις προμήθειες του υπουργείου Eθνικής Aμύνης, κατέθεσαν στο κοινοβούλιο, το απόγευμα της Δευτέρας, Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ.

Η μία πρόταση, που κατετέθη από το κυβερνών κόμμα, προτείνει τη σύσταση επιτροπής για τη νομιμότητα της σύμβασης για την προμήθεια 21 αυτοκινούμενων ερπυστριοφόρων TOR/M1 και της σύμβασης για την προμήθεια 6 ραντάρ αντιπυροβολικού AN/TRQ-37.

Η δεύτερη, που κατετέθη από το ΠΑΣΟΚ, επιδιώκει οι έρευνες επί των εξοπλιστικών προγραμμάτων να περιλάβουν και την παρούσα κυβέρνηση.

Αναλυτικά, στην πρόταση της Νέας Δημοκρατίας, την οποία υπογράφουν 116 βουλευτές, μεταξύ των οποίων δεν βρίσκονται μέλη της κυβερνήσεως, η σύσταση της εξεταστικής επιτροπής προτείνεται μόνον για την προμήθεια των

ερπυστριοφόρων και των ραντάρ.

Η σύσταση της επιτροπής χαρακτηρίζεται «επιτακτική για λόγους συνταγματικής, πολιτικής και ηθικής τάξης» και τονίζεται η ανάγκη για διαφάνεια και χρηστή διαχείριση του δημοσίου χρήματος.

Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ υπογράφεται από 71 βουλευτές, στους οποίους δεν περιλαμβάνεται ο πρόεδρος του κινήματος, Γιώργος Παπανδρέου.

Σε αυτήν προτείνεται η σύσταση εξεταστικής για την πορεία υλοποίησης των εξοπλιστικών προγραμμάτων, όχι μόνο σε προηγούμενες περιόδους διακυβέρνησης, αλλά έως και την ημέρα που θα λήξει το έργο της επιτροπής, δεδομένου ότι -όπως αναφέρουν- η υλοποίηση των περισσότερων από αυτά τα προγράμματα βρίσκεται σε εξέλιξη.

Στην πρόταση κατηγορείται η κυβέρνηση για σκανδαλολογία και διατήρηση και συντήρηση «νοσηρού κλίματος στην πολιτική ζωή του τόπου».

Εξάλλου, ένα ακόμη εισαγγελικό πόρισμα παρεδόθη στη Βουλή. Το πόρισμα, του εισαγγελέα Πειραιώς, αφορά διαχείριση ποσού άνω των 700.000 ευρώ στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας επί υπουργίας Γιώργου Ανωμερίτη.

Το ποσό αυτό είχε διαθέσει στο λιμενικό η κυβέρνηση των ΗΠΑ, ως επιβράβευση για την εξάρθρωση διεθνούς κυκλώματος κοκαΐνης, και διετέθη για την διαφημιστική προσέλκυση νέων στο ναυτικό και για να καλυφθούν τα έξοδα κρουαζιέρας στην οποία έγινε το άτυπο συμβούλιο υπουργών μεταφορών της ΕΕ.

Ερωτώμενος σχετικά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν απέκλεισε τη σύσταση εξεταστικής για την περίπτωση, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του κ. Ανωμερίτη.


Τρίτη 05 Οκτωβρίου 2004 - 10:00 (Ώρα Λονδίνου)

Ναυτιλιακά ζητήματα

Το προεδρείο της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ) και το προεδρείο ναυτιλιακής συνεργασίας του Λονδίνου δέχθηκε το βράδυ της Δευτέρας στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής.

Όπως τόνισε ο πρόεδρος της ΕΕΕ, Νίκος Ευθυμίου, ήταν η πρώτη φορά σε επτά χρόνια, που συναντάται πρωθυπουργός με τους αντιπροσώπους των εφοπλιστών. Σημείωσε δε ότι, ο κ. Καραμανλής γνωρίζει τα θέματα της ναυτιλίας, η οποία προσφέρει ένα δισ. ευρώ το μήνα στο ισοζύγιο πληρωμών.

Ο κ. Ευθυμίου ανακοίνωσε, επίσης, ότι στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκε το θέμα της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής ναυτιλίας. Υπενθυμίζεται ότι βάσει όλων των πρόσφατων οικονομικών εκθέσεων, ελληνικών και ξένων, η ναυτιλία είναι ο τομέας της ελληνικής οικονομίας που αναμένεται να έχει τη μεγαλύτερη ανάπτυξη βραχυπρόθεσμα.


Τρίτη 05 Οκτωβρίου 2004 - 09:29 (Ώρα Λονδίνου)

Εξεταστικές και μετεγγραφές

Ορισμένα από τα πρωτοσέλιδα

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Είπα - ξείπα για τις μετεγγραφές. Νέο μπάχαλο με το υπουργείο Παιδείας.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Επιστρέφουν χρήματα οι τράπεζες. Δικαστικές αποφάσεις - σταθμός για τους καταχρηστικούς όρους.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): 13.000 προσλήψεις μερικής απασχόλησης. Τις ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών. Σε 764 Δήμους, 13 Περιφέρειες και 49 Νομαρχίες.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Βέτο ΔΑΠ στις μετεγγραφές. Σκληρή παρέμβαση από τη φοιτητική νεολαία της ΝΔ. Επικρίνει την υπουργό Παιδείας για «όξυνση της κοινωνικής αναλγησίας και της ανισότητες».

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Στο μάτι του κυκλώνα Γ. Ανωμερίτης, Πολ Συγγελίδης και Ιωαν. Σμπώκος. Δύο νέοι φάκελοι με σκάνδαλα στον εισαγγελέα.

Η ΑΥΓΗ: Εξοπλίζονται με εξεταστικές για... Πρόεδρο και εκλογές! ΝΔ και ΠΑΣΟΚ κατέθεσαν τις προτάσεις τους για τις μίζες.

ΑΥΡΙΑΝΗ: Στη σέντρα ο Γιάννος και για τις απάτες στο Χρηματιστήριο. Πολιτικές ευθύνες διαπιστώνει η Δικαιοσύνη.

ΤΟ ΒΗΜΑ: Βροχή ανατιμήσεων σε είδη πρώτης ανάγκης. Αυξήσεις τιμών ως και 10% στα ράφια των σούπερμαρκετ. Κατά 20% ακριβότερο εφέτος το πετρέλαιο θέρμανσης.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: 13.000 προσλήψεις σε δήμους και νομαρχίες. Εντός του Οκτωβρίου οι προκηρύξεις για τη μερική απασχόληση.

ΕΘΝΟΣ: 2.354 νέες θέσεις για πτυχιούχους και μη. Ευκαιρία για 1.193 απόφοιτους Γυμνασίου - Λυκείου- ΙΕΚ.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Μετά τους ρυζοπαραγωγούς αρχίζουν τις κινητοποιήσεις και οι σιτοπαραγωγοί και... Η Θεσσαλονίκη βράζει... ρύζι και στην Αχαρνών «μυρίζει».

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: 13.000 προσλήψεις μερικής απασχόλησης. Με δεκαοκτάμηνη σύμβαση και με τέσσερις ώρες εργασία καθημερινώς.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Οι πίνακες με τις 13.000 + 5.973 νέες προσλήψεις. Τι αποφάσισε χθες η διυπουργική για τις θέσεις μερικής απασχόλησης.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Φωτοβολίδες στήνουν σκηνικό. Φάμπρικα οι εισαγγελικές αναφορές, προβληματίζουν και τη ΝΔ.

ΕΞΠΡΕΣ: Εκρηκτικό πρόβλημα. ΔΝΤ: Κατάρρευση του ασφαλιστικού συστήματος το 2020 εάν δεν ληφθούν μέτρα.

ΕΣΤΙΑ: Ορθές αποφάσεις ολέθριες αντιδράσεις. Αδίκως βάλλεται η υπουργός Παιδείας για τις μετεγγραφές.

ESPRESSO: Η αλήθεια για το «φαινόμενο Γκέλερ». Ξεσηκωμός για τον «μάγο» που μπήκε στη ζωή μας. Χιλιάδες ζητούν τη βοήθειά του. Ποιοι και γιατί τον κατηγορούν.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Κύμα εθελουσίας εξόδου σε τράπεζες και ΔΕΚΟ. Σε εφαρμογή προγράμματα εξυγίανσης με μείωση του προσωπικού.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Προβληματικά ΑΕΙ υποβαθμισμένα πτυχία. Ομολογία σοκ της υπουργού Παιδείας, εν όψει του διαλόγου για τα πανεπιστήμια.

ΚΕΡΔΟΣ: Στο προσκήνιο τα μέτρα για την ελληνική ναυτιλία. Μετά από πολλά χρόνια συνάντηση πρωθυπουργού και εφοπλιστών.

Ο ΛΟΓΟΣ: 13.000 θέσεις μερικής απασχόλησης. Εγκρίθηκε η προκήρυξη και αφορά ΟΤΑ και περιφέρειες.

ΜETRO: 13.000 προσλήψεις part-time στο Δημόσιο.

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: Ορθάνοιχτες πόρτες για επιστροφή κεφαλαίων. Θα διευκολυνθεί ο επαναπατρισμός και πρόσφατων εκροών.

ΤΑ ΝΕΑ: Εξεταστική ΑΕ στήνει η κυβέρνηση. Βιομηχανία σκανδαλολογίας.

Η ΝΙΚΗ: Για ψύλλου πήδημα... Στη Βουλή ο φάκελος μιας ασήμαντης υπόθεσης. Δεν τη θεωρεί σοβαρή για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής ούτε ο καταγγέλλων βουλευτής της ΝΔ.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Υπουργοί Εργασίας ΕΕ: Προωθούν κατάργηση του σταθερού ημερήσιου ωραρίου.

CITY PRESS: «Τρελές» διώξεις δυναμιτίζουν το κλίμα. Νέα δικαστική παρέμβαση, αυτή τη φορά σε βάρος του πρώην υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας και βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Ανωμερίτη.

TRAFFIC NEWS: «Δεν με πήραν στο FAME STORY μόλις τους είπα ότι είμαι παρθένα». Απίστευτη καταγγελία από την ανιψιά της Δούκισσας στην εκπομπή της Λαμπίρη.

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Ο πρ. πρύτανης του ΑΠΘ Μ. Παπαδόπουλος «Με μολύβι και χαρτί» γράφει: Οι Έλληνες που αντιστέκονται.

Η ΧΩΡΑ: Προσλήψεις 13.000 τώρα στους ΟΤΑ για μερική απασχόληση. Πράσινο φως για 18μηνες συμβάσεις με κόστος 80 εκατ. ευρώ.

Βουλή - Εξεταστική Επιτροπή

Η ΑΠΟΦΑΣΗ γράφει ότι «στο μάτι του κυκλώνα βρίσκονται οι Γ. Ανωμερίτης, Ιωαν. Σμπώκος και ο επιχειρηματίας Πολ Συγγελίδης για δύο υποθέσεις που αποτελούν ήδη αντικείμενο εισαγγελικής έρευνας. Πρόκειται για το 'μυστήριο των 760.000 δολαρίων' και την αγορά με μία μόνο υπογραφή και χωρίς διαγωνισμό 70 Hummer».

Το METRO αναφέρει ότι «ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να συσταθεί νέα εξεταστική επιτροπή στη Βουλή, έπειτα από το φάκελο που διαβιβάστηκε χθες στο Σώμα για τη διαχείριση 786.000 δολαρίων από το υπουργείο Ναυτιλίας την περίοδο της υπουργίας του κ. Γιώργου Ανωμερίτη».

H CITY PRESS προσθέτει ότι «η υπερβολική ευαισθησία ορισμένων δικαστικών δημιουργεί κλίμα πολιτικών διώξεων. Δυσαρεστημένο και το Μαξίμου, που αφήνει να διαρρεύσει ότι στην περίπτωση Ανωμερίτη η Βουλή δεν θα προχωρήσει στη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής».

Σύμφωνα με την ΑΥΡΙΑΝΗ, «βόμβα μεγατόνων θα σκάσει τις επόμενες ημέρες καθώς ο ανακριτής που ερευνά την υπόθεση του σκανδάλου με τις 'φούσκες' στο Χρηματιστήριο θα αποστείλει στη Βουλή το πόρισμά του και θα ζητά τη διερεύνηση τυχόν πολιτικών ευθυνών της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών την πρώτη περίοδο μετά το 2000. Σύμφωνα με πληροφορίες ο 19ος τακτικός ανακριτής κ. Νικηφόρος Ντάγκας που ερευνά την υπόθεση της αμαρτωλής ΔΕΚΑ έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι δεν μπορεί να συνεχίσει την έρευνά του διότι προκύπτουν ευθύνες πολιτικών προσώπων».

ΤΑ ΝΕΑ επισημαίνουν ότι «στη δημιουργία βιομηχανίας εξεταστικών επιτροπών προχωράει η κυβέρνηση. Μετά την εξεταστική επιτροπή για τα εξοπλιστικά που αποφάσισε χθες η ΝΔ μια νέα υπόθεση για τον πρώην υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας κ. Ανωμερίτη ήρθε χθες στη Βουλή. Και νέες εξεταστικές έπονται...»

Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ αναφέρει ότι «με κάθε είδους 'φωτοβολίδες' τροφοδοτείται το πολιτικό σκηνικό. Από τη μια οι εισαγγελικές αναφορές εναντίον πρώην υπουργών, που φτάνουν στη Βουλή, φαίνεται ότι εξελίσσονται σε 'φάμπρικα', η οποία προβληματίζει ακόμη και την κυβέρνηση. Χθες έφτασε μια εναντίον του Γ. Ανωμερίτη για τη διαχείριση ποσού 600 χιλιάδων ευρώ, που προορίζονταν για το Λιμενικό Σώμα αλλά διατέθηκαν και αλλού. Η υπόθεση δεν θεωρείται σοβαρή, γι αυτό και η κυβερνητική πλειοψηφία μάλλον δεν θα ζητήσει να γίνει εξεταστική επιτροπή».

Η ΑΥΓΗ σημειώνει ότι «για δεύτερη εβδομάδα η πολιτική ατζέντα έχει εγκλωβιστεί στις καταγγελίες περί σκανδάλων και στις συγκαλυμμένες προειδοποιήσεις για πρόωρες εκλογές με αφορμή την ανάδειξη του νέου Προέδρου Σαν να έχει σταματήσει το ρολόι, σαν να μην τρέχουν τα πιεστικά κοινωνικά - οικονομικά προβλήματα».

Η ΝΙΚΗ γράφει ότι «'βιομηχανία παραγωγής σκανδάλων' έχει στήσει η ΝΔ, σε μια προσπάθεια να συγκαλύψει αφενός τη δική της κυβερνητική ανικανότητα και να θέσει αφετέρου το ΠΑΣΟΚ υπό ομηρία. Η επιχείρηση ποινικοποίησης της πολιτικής ζωής λαμβάνει πλέον διαστάσεις που θυμίζουν ολοένα και περισσότερο τη μαύρη περίοδο του 1989».

Προσλήψεις μερικής απασχόλησης

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) υποστηρίζει ότι «τονωτική ένεση στην αγορά εργασίας, ο χάρτης της οποίας αλλάζει προς την παροχή υπηρεσιών κοινωνικού χαρακτήρα, αποτελεί το 'πράσινο φως' που έδωσε χθες η αρμόδια διυπουργική επιτροπή για τη δημιουργία των πρώτων 13.000 θέσεων μερικής απασχόλησης (ακολουθούν άλλες 12.000 προσλήψεις) στις περιφέρειες, στους δήμους και τις νομαρχίες της χώρας».

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ τονίζει ότι «η κυβέρνηση έκανε πράξη τις υποσχέσεις της . 13.000 άνεργοι θα διοριστούν στους ΟΤΑ. Η κατανομή των θέσεων θα γίνει σύμφωνα με τα πληθυσμιακά κριτήρια και με τους δείκτες ανεργίας. 300 θέσεις στις 13 περιφέρειες, 1.500 σε 49 νομαρχίες και 10.851 σε 764 ΟΤΑ».

Η ΧΩΡΑ γράφει ότι «σε άμεση πλήρωση 13.000 θέσεων σε δήμους και νομαρχίες με συμβάσεις μερικής απασχόλησης προχωρεί η κυβέρνηση. Προτεραιότητα στις προσλήψεις θα έχουν οι άνεργοι, οι μητέρες ανηλίκων, τα άτομα με ειδικές ανάγκες και οι πολύτεκνοι, οι οποίοι θα απασχοληθούν σε τομείς κοινωνικής φροντίδας και οδικής προστασίας».

Σύμφωνα με το ΛΟΓΟ «το υπουργείο Εσωτερικών θα αποστείλει εντός των προσεχών ημερών στις υπηρεσίες που ενδιαφέρονται να προκηρύξουν τις θέσεις αυτές σχετική εγκύκλιο με οδηγίες και σχέδιο προκήρυξης, προκειμένου να επισπευσθούν οι διαδικασίες. Επίσης θα σταλεί και σχέδιο προκήρυξης προκειμένου να ξεκινήσει αμέσως η διαδικασία και να μην υπάρξει καθυστέρηση».

ΤΟ ΕΘΝΟΣ επισημαίνει ότι «ευκαιρίες για πρόσληψη στο Δημόσιο παρέχονται σε αποφοίτους Γυμνασίων, Λυκείων και ΙΕΚ. Οι ενδιαφερόμενοι των συγκεκριμένων κατηγοριών θα καλύψουν 1.193 θέσεις. Οι προσλαμβανόμενοι πτυχιούχοι ΑΕΙ- ΤΕΙ φτάνουν τους 1.161».

Μετεγγραφές

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ υποστηρίζει ότι «θα απελευθερωθεί, αλλά μόνο για φέτος, το δικαίωμα μετεγγραφής στο πρώτο εξάμηνο των φοιτητών με οικογενειακό εισόδημα κάτω των 35.000 ευρώ. Ανοίγει επίσης παράθυρο για μετεγγραφές φοιτητών με σοβαρούς λόγους υγείας που προκύπτουν κατά τη φοίτηση».

Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ αναφέρει ότι «κόντρα μεταξύ της κ. Μαριέττας Γιαννάκου και της ΔΑΠ προκάλεσε ο νόμος για τις μετεγγραφές. Σήμερα η υπουργός Παιδείας ανακοινώνει τροποποιήσεις του, καθώς οι αντιδράσεις πήραν τη μορφή χιονοστιβάδας».

Η ΕΣΤΙΑ γράφει ότι «μόνον μία λύσις υπήρχε: Η κατάργησις των μετεγγραφών. Δηλαδή αυτό ακριβώς το οποίο είχε το πολιτικό θάρρος να αποφασίσει η Υπουργός Παιδείας κ. Μαριέττα Γιαννάκου. Αλλά αντί να δεχθεί τα εύσημα των μέσων ενημερώσεως και της κοινωνίας βρέθηκε στο στόχαστρο και κατηγορείται για αναλγησία».

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ προσθέτει ότι «'τα πανεπιστήμιά μας είναι σε θλιβερή κατάσταση σε σχέση με την εποχή μας και την εξέλιξη της Ευρώπης και πρέπει να λάβουμε υπ' όψιν ότι θα φθάσουμε στο σημείο να μην αναγνωρίζονται τα πτυχία μας', δήλωσε χθες σε δραματικούς τόνους από τον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΙ 100,3 η υπουργός Παιδείας κ. Μαριέττα Γιαννάκου, δίδοντας και τον τόνο στον εθνικό διάλογο που θα ακολουθήσει εντός του Οκτωβρίου. Είναι η πρώτη φορά που υπουργός Παιδείας αποδέχεται με τέτοια ένταση τη δεινή θέση των ελληνικών πανεπιστημίων και σημειώνει με σαφήνεια ότι 'στα ελληνικά πανεπιστήμια, οι φοιτητές δεν μαθαίνουν όσα πρέπει'».

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Τρίτη 05 Οκτωβρίου 2004 - 10:47 (Ώρα Λονδίνου)

Ινδονησία: Πρόεδρος εξ αποστράτων

Το πηδάλιο της Ινδονησίας παραδίδεται στα χέρια πρώην στρατηγού

Η απερχόμενη πρόεδρος της Ινδονησίας, Μεγκαουάτι Σουκαρνοπούτρι, κάλεσε το λαό να αποδεχθεί το αποτέλεσμα των πρώτων άμεσων προεδρικών εκλογών.

Τη Δευτέρα η κεντρική εφορευτική επιτροπή ανακήρυξε νικητή και νέο πρόεδρο της χώρας τον απόστρατο στρατηγό Σουσίλο Μπαμπάνγκ Γιουντογιόνο.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα ο πρώην επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας απέσπασε σχεδόν το 61% των ψήφων.

Η πρόεδρος Σουκαρνοπούτρι δήλωσε ότι πρέπει να γίνει αποδεκτός οποιοσδήποτε αναδειχθεί νικητής στις εκλογές γιατί αυτό αποτελεί νίκη όλων των πολιτών.

Ο κ. Γιουντογιόνο πρόκειται να ορκισθεί πρόεδρος της Ινδονησίας στις 20 Οκτωβρίου.

Ας σημειωθεί ότι στις προεδρικές εκλογές έλαβαν μέρος πάνω από 110 εκατομμύρια πολίτες.

Συγχαρητήρια από Ουάσινγκτον Καμπέρα

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους έστειλε συγχαρητήριο επιστολή στο στρατηγό Γιουντογιόνο για τη νίκη του.

Ενώ ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Σκοτ Μακλέλαν, χαιρέτισε το λαό της Ινδονησίας για τα πρόσφατα επιτεύγματά του στην εντυπωσιακή μετάβαση της χώρας τους στη δημοκρατία.

Παράλληλα ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Τζον Χάουαρντ, συνεχάρη τον κ. Γιουντογιόνο, τόνισε πως ο νέος πρόεδρος έχει θετικό παρελθόν στη συνεργασία του με την Αυστραλία και δήλωσε πως θα έλθει σε επαφή μαζί του μέσα στις επόμενες ημέρες.


Τρίτη 05 Οκτωβρίου 2004 - 07:34 (Ώρα Λονδίνου)

Αμφιβολίες για σχέση Ιράκ - Αλ Κάιντα

Ραμσφελντ: «Εξ όσων γνωρίζω δεν έχω δει ισχυρά στοιχεία που να συνδέουν τα δύο [καθεστώς Σαντάμ και Αλ Κάιντα]»

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, εξέφρασε αμφιβολίες για το εάν υπήρξαν ποτέ δεσμοί ανάμεσα στον αποπεμφθέντα Ιρακινό ηγέτη Σαντάμ Χουσείν και την οργάνωση Αλ Κάιντα.

Υπενθυμίζεται ότι η σχέση του ιρακινού καθεστώτος με το τρομοκρατικό δίκτυο ήταν ένας από τους λόγους που είχαν δοθεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες για την επέμβαση στο Ιράκ.

Όμως κατά τη διάρκεια συνεδρίας του Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων στη Νέα Υόρκη ο επικεφαλής του Πενταγώνου είπε πως δεν υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις για μία τέτοια σχέση.

Συγκεκριμένα απαντώντας σε ερώτηση ο κ. Ράμσφελντ είπε επί λέξη: «Έχω δει την απάντηση στο ερώτημα αυτή να στριφοργύρνά ανάμεσα στις μυστικές υπηρεσίες με τον πλέον εκπληκτικό τρόπο».

Και συνέχισε: «Εξ όσων γνωρίζω δεν έχω δει ισχυρά στοιχεία που να συνδέουν τα δύο [καθεστώς Σαντάμ και Αλ Κάιντα]».

Παλαιότερα ο κ. Ράμσφελντ είχε κάνει λόγο για αξιόπιστες πληροφορίες που επιβεβαίωναν τους δεσμούς του ιρακινού καθεστώτος με την οργάνωση του Οσάμα Μπιν Λάντεν.

Ενώ ο αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντικ Τσένι, είχε δηλώσει ότι ο Σαντάμ Χουσεΐν παρείχε καταφύγιο στην Αλ Κάιντα.

Ο ανταποκριτής του BBC στην Ουάσινγκτον αναφέρει ότι εάν ο κ. Ράμσφελντ πραγματικά εννοεί αυτό που δήλωσε χθες, τότε η κυβέρνηση Μπους λαμβάνει πλέον αποστάσεις από παλαιότερες θέσεις της.


Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2004 - 17:00 (Ώρα Λονδίνου)

Φερχόιγκεν: «Κανένα πρόβλημα»

Ο Τούρκος πρωθυπουργός έχει δηλώσει πως η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πρέπει ν'αναμειγνύεται στα εσωτερικά της χώρας του

Ο κοινοτικός επίτροπος, που είναι αρμόδιος για τη διεύρυνση, Γκίντερ Φερχόιγκεν, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πρόοδο που έχει σημειώσει η διαδικασία των μεταρρυθμίσεων στην Τουρκία και δήλωσε πως δεν υπάρχουν εκκρεμή ζητήματα: «καταφέραμε», είπε, «να βρούμε λύσεις για όλα τα προβλήματα που παρέμεναν ανοικτά».

Μιλώντας μετά τις συνομιλίες που είχε στις Βρυξέλλες με τον Τούρκο πρωθυπουργό, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο κοινοτικός επίτροπος δήλωσε πως δεν υπάρχουν εμπόδια για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Τουρκία.

Λίγο αργότερα, ο ίδιος ο Τούρκος πρωθυπουργός δήλωσε ότι θα συγκληθεί και πάλι την Κυριακή η Εθνοσυνέλευση για να συζητήσει το νέο ποινικό κώδικα, ενώ αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξέφρασε την πεποίθηση ότι η επίμαχη διάταξη για την ποινικοποίηση της μοιχείας δεν θα υπάρχει στο νέο κώδικα.

Ελάχιστοι βουλευτές θα επιμείνουν στην ποινικοποίηση της μοιχείας

Eμίν Σιρίν

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Ερντογάν δήλωσε στους συνομιλητές του στις Βρυξέλλες ότι ο νέος ποινικός κώδικας δεν θα περιλαμβάνει την επίμαχη διάταξη για την ποινικοποίηση της μοιχείας που είχε προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις στους κόλπους της Κοινότητας

Όπως ανεμένετο, τα αποτελέσματα της επίσκεψης Ερντογάν στη βελγική πρωτεύουσα είχαν άμεσο αντίκτυπο στο χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης το οποίο σημείωσε την Πέμπτη άνοδο ρεκόρ.

Κατά τη δική μου άποψη, δεν υπάρχουν άλλοι όροι τους οποίους πρέπει να πληροί η Τουρκία

Γκίντερ Φερχόιγκεν

Ας σημειωθεί ότι, μιλώντας λίγες ώρες νωρίτερα στο ΒΒC, ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, Eμίν Σιρίν, είχε προεξοφλήσει πως δεν θα υπάρξει πλέον κανένα πρόβλημα.

«Η κατάσταση τώρα είναι πολύ σαφής», δήλωσε στο ΒΒC o Eμίν Σιρίν. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα ήθελε να δώσει ημερομηνία στην Τουρκία, αλλ'αυτό θα εξαρτηθεί από την έγκριση, από την τουρκική Εθνοσυνέλευση, του νέου ποινικού κώδικα, χωρίς τη διάταξη που ποινικοποιεί τη μοιχεία, κι αυτό ακριβώς θα πράξει η Βουλή. Ο κ. Ερδογάν θα πράξει αναλόγως. Ως μέλος του κοινοβουλίου μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι είναι ελάχιστοι οι βουλευτές που θα επιμείνουν στην ποινικοποίηση της μοιχείας.»


Τρίτη 05 Οκτωβρίου 2004 - 06:48 (Ώρα Λονδίνου)

«Ναι μεν αλλά» από Κομισιόν προς Άγκυρα

Μόνιμο μηχανισμό για να αποτραπεί η εισδοχή Τούρκων εργατών στην ΕΕ επιθυμεί ο επίτροπος Διεύρυνσης

Αυστηρές προειδοποιήσεις αναμένεται να απευθύνει προς την Τουρκία η Ευρωπαϊκή Ένωση, παρά το «πράσινο φως» που είναι πλέον βέβαιο ότι θα δοθεί για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η έκθεση της Κομισιόν - η οποία κυκλοφορεί αύριο - περιέχει και μία ασφαλιστική δικλείδα.

Σύμφωνα με αυτήν, μπορεί να ανασταλούν επ΄ αόριστον οι διαπραγματεύσεις εάν η Τουρκία ή οποιαδήποτε άλλη υποψήφια χώρα δεν συνεχίσουν να εκπληρώνουν τις υποσχέσεις τους στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του εκδημοκρατισμού.

Ανταποκριτής του BBC στις Βρυξέλλες μεταδίδει πως κάτι τέτοιο σημαίνει ότι οι διαπραγματεύσεις με χώρες όπως η Τουρκία και η Κροατία θα είναι πιο μακροχρόνιες και δυσχερέστερες.

Στο μεταξύ ο νέος κοινοτικός επίτροπος αρμόδιος για θέματα Διεύρυνσης, Όλι Ρεν, δήλωσε ότι επιθυμεί να δημιουργηθεί ένας μόνιμος μηχανισμός που θα αποτρέπει την εισδοχή μεγάλου αριθμού Τούρκων εργατών στην ΕΕ.

Αρνητικά σχόλια

Την ίδια στιγμή, δυσκολίες στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας εντοπίζουν ορισμένες βρετανικές εφημερίδες.

Η εφημερίδα Τάιμς αναφέρεται στο αίτημα δημοψηφίσματος για την τουρκική ένταξη

Η εφημερίδα Τάιμς αναφέρεται στο αίτημα ορισμένων χωρών να διεξαχθούν δημοψηφίσματα για την ένταξη της Τουρκίας.

Ενώ οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς σημειώνουν ότι θα προκαλέσει μεγάλη έκπληξη στις φτωχότερες περιοχές των Κούρδων στην Τουρκία εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοινώσει πως η χώρα έχει κάνει προόδους στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.


Τρίτη 05 Οκτωβρίου 2004 - 04:38 (Ώρα Λονδίνου)

Γάλλοι όμηροι και αλλοδαπά στρατεύματα

Ο Ευρωπαϊκός Τύπος σχολιάζει την αποτυχημένη απόπειρα απελευθέρωσης δύο δημοσιογράφων στο Ιράκ και τις επικείμενες αυξομειώσεις στη «συμμαχία των προθύμων».

Η γαλλική εφημερίδα Λε Φιγκαρό (Le Figaro) χαρακτηρίζει «φιάσκο» το «επικίνδυνο εγχείρημα» απελευθέρωσης των ομήρων με πρωτοβουλία του κυβερνητικού βουλευτή Ντιντιέ Ζουλιά, φιάσκο το οποίο έχει μετατραπεί σε εσωτερικό πολιτικό πρόβλημα».

Σημειώνει δε ότι ο πρωθυπουργός Ζαν Πιερ Ραφαρέν συμμετείχε σε έκτακτο υπουργικό συμβούλιο σε μια προσπάθεια να ανακτήσει τον έλεγχο της υπόθεσης.

Η ανακοίνωση του Παρισιού ότι δεν γνώριζε τίποτα για την προσπάθεια απελευθέρωσης των ομήρων δεν πείθει τη Λιμπερασιόν (Liberation), η οποία υποστηρίζει ότι οι γαλλικές αρχές όχι μόνο γνώριζαν αλλά και συνέδραμαν το Γάλλο βουλευτή.

Η παρισινή εφημερίδα γράφει ότι σύμφωνα με πληροφορίες η γαλλική πρεσβεία στη Δαμασκό ζήτησε από τις αρχές της Συρίας να εκδόσουν βίζα για τον κ. Ζουλιά, και θεωρεί απίθανο το να μην έχει ενημερωθεί ο πρόεδρος της Γαλλίας «για μια τόσο εξαιρετικά ευαίσθητη υπόθεση και εάν ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι πρεσβευτής στη Δαμασκό είναι ένας πρώην διπλωματικός σύμβουλος του Ζακ Σιράκ».

«Εικόνα ερασιτεχνών»

Η Νουβέλ Ομπζερβατέρ (Nouvel Observateur) δημοσιεύει συνέντευξη του πρώην εκπροσώπου του γαλλικού υπουργείου Αμύνης Πιερ Σερβάν, στην οποία η αποτυχημένη απόπειρα απελευθέρωσης των ομήρων χαρακτηρίζεται ως «καταστροφική περιπέτεια» που πρόκειται να δυσχεράνει περαιτέρω τις επίσημες διαπραγματεύσεις με τους απαγωγείς.

undefined

Η Γαλλία έδωσε την εντύπωση πως δεν ξέρει που να στραφεί

Πιερ Σερβάν

Ενώ η Λε Μοντ (Le Monde) αποφαίνεται ότι η όλη υπόθεση θα ήταν κωμική εάν δεν διακηδεύονταν ανθρώπινες ζωές, σημειώνοντας ότι οι γαλλικές αρχές είχαν υποσχεθεί να χρησιμοποιήσουν επίλεκτους διαπραγματευτές ώστε να διασφαλισθεί η απελευθέρωση των δύο δημοσιογράφων.

«Αντ΄αυτού διαπιστώνουμε ανικανότητα και σύγχυση. Τα επίσημα διαβήματα δεν καρποφόρησαν και το συμπέρασμα που εξάγεται είναι ότι η γαλλική διπλωματία έχει χάσει το δρόμο της.

Το δίλημμα του Ιράκ

Στη Γερμανία Ντι Βελτ θεωρεί ως σημαντικό πλήγμα για τις Ηνωμένες Πολιτείες την πρόθεση της Πολωνίας να αποσύρει από τον Ιανουάριο του 2005 τα στρατεύματά της από το Ιράκ.

«Άλλος ένας αποχωρεί από τη συμμαχία των προθύμων» είναι ο τίτλος της εφημερίδας που προβλέπει ότι η Ουάσινγκτον θα βλέπει τον αριθμό των συμμάχων της ολοένα να μειώνεται.

Και επειδή η κατοχή του Ιράκ έχει γίνει κεντρικό θέμα των αμερικανικών προεδρικών εκλογών «δεν είναι η απόσυρση 2.500 Πολωνών στρατιωτών που πονά, αλλά ο μοιραίος συμβολισμός της κίνησης, που δείχνει την απροθυμία της Βαρσοβίας να βαδίσει στο ακανθώδες αυτό μονοπάτι μέχρι το τέλος».

Στη Μαδρίτη η Ελ Παΐς (El Pais) υπό τον τίτλο «η κυβέρνηση και ο ιρακινός λαβύρινθος» αναφέρεται στα σχόλια του υπουργού Άμυνας, Χοσέ Μπόνο περί ενδεχόμενης επιστροφής των ισπανικών στρατευμάτων στο Ιράκ, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.

«Η κυβέρνηση δικαιούται να αποφασίσει ό,τι θεωρήσει σκόπιμο σχετικά με την ιρακινή κρίση, αλλά δεν θα πρέπει να χρησιμοποιήσει τα Ηνωμένα Έθνη ως μανδύα των επιλογών της» γράφει η Ελ Παΐς.

Ενώ η συμπολίτισσά της Λα Ραθόν (La Razon) αναρωτιέται εάν οι δηλώσεις του Ισπανού υπουργού Αμύνης έγιναν για να δοκιμάσουν κατά πόσο η κοινή γνώμη θα δεχθεί επιστροφή των στρατευμάτων στο Ιράκ ή «αποτελούν προάγγελο μιας μείζονος αναθεώρησης της ισπανικής εξωτερικής πολιτικής».


Τρίτη 05 Οκτωβρίου 2004 - 05:20 (Ώρα Λονδίνου)

Συνέχεια αιματηρών επιχειρήσεων στη Γάζα

Του ανταποκριτή της Ελληνικής Υπηρεσίας του ΒΒC, Πάνου Χαρίτου

Παρά τις δεκάδες ανθρώπινες απώλειες η ένοπλη αντίσταση στα ισραηλινά στρατεύματα συνεχίζεται

Οι επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού εξακολουθούν με την ίδια ένταση στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζαμπαλίγια, ενώ αποκλεισμένος εξακολουθεί να είναι ο προσφυγικός καταυλισμός Μπέιτ Χανούν.

Οι νεκροί στις τάξεις των Παλαιστίνιων τείνουν να αγγίξουν τριψήφιο νούμερο, ενώ οι τραυματίες έχουν ήδη φτάσει τα 280 άτομα.

Σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές 31 άτομα από αυτούς έχασαν τη ζωή τους ήταν άοπλοι πολίτες και 19 ήταν ανήλικα αγόρια και κορίτσια.

Την ίδια στιγμή περισσότερα από 50 σπίτια έχουν κατεδαφιστεί μόνο στον καταυλισμό της Τζαμπαλίγια και τουλάχιστον ανεπίσημα οι ισραηλινές αρχές εξηγούν ότι αυτό συμβαίνει για να διευρυνθεί ο άξονας ασφάλειας που χωρίζει τις πόλεις του Ισραήλ από τα πρώτα σπίτια των Παλαιστίνιων στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός παρά το γεγονός ότι υπήρξαν αρκετές αντιδράσεις κυρίως από τον αραβικό κόσμο και φωνές οι οποίες ζητούν την άμεση διακοπή των επιχειρήσεων, δηλώνει πως αυτές θα συνεχιστούν για όσο διάστημα αυτό κριθεί αναγκαίο, ώστε να σταματήσουν οι επιθέσεις με πυραύλους από μέλη της Χαμάς.

Δηλώσεις από Κουρέια - Αραφάτ

Στην αντίπερα όχθη και σε ιδιαίτερα έντονο ύφος ο πρωθυπουργός των Παλαιστίνιων, Αχμέντ Κουρέια καταδίκασε «το διαχωρισμό της αντιμετώπισης από τη διεθνή κοινότητα για όσα οι Παλαιστίνιοι υποφέρουν από την ισραηλινή επιθετικότητα».

«Το άγριο έγκλημα του Ισραήλ λαμβάνει χώρα στην απόλυτη θέα της διεθνούς κοινότητας και μέχρι στιγμής δεν έχουμε ακούσει κάποια φωνή που να ζητά τον τερματισμό των όσων συμβαίνουν» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όμως για πρώτη φορά από την έναρξη της ισραηλινής επιχείρησης παρενέβη και ο Παλαιστίνιος πρόεδρος.

Ο Γιάσσερ Άραφάτ μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό της Γάζας επιχείρησε να εμψυχώσει το λαό της πόλης δηλώνοντας ότι η νίκη θα έρθει ασχέτως των όσων υποφέρουν οι Παλαιστίνιοι ενώ συνέχισε τονίζοντας πως οι μαχητές της Γάζας δεν θα πρέπει να κατεβάσουν τα όπλα αλλά να αντιμετωπίσουν τον ισραηλινό στρατό.

Εκκλήσεις και ευχές

Αργά χθες βράδυ ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Άναν, ζήτησε από το Ισραήλ να σταματήσει την εισβολή στη Λωρίδα της Γάζας η οποία έχει προκαλέσει μεγάλο αριθμό νεκρών στις τάξεις των πολιτών, ενώ ζήτησε και από τους Παλαιστίνιους να σταματήσουν τις πυραυλικές επιθέσεις κατά του Ισραήλ.

Ωστόσο και σύμφωνα με ξένους παρατηρητές ο Αριέλ Σαρόν δεν πρόκειται να μειώσει τις επιχειρήσεις, εφόσον δεν υπάρξει ουσιαστική παρέμβαση από την Ουάσιγκτον, η οποία άλλωστε είναι και η μόνη που επηρεάζει την πολιτική που ασκεί το Ισραήλ έναντι των Παλαιστίνιων.

Πάντως ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, εξέφρασε την ελπίδα ότι το Ισραήλ θα σταματήσει το συντομότερο τη μεγάλη στρατιωτική επιχείρησή του στη Λωρίδα της Γάζας, χωρίς να χρειασθεί να την επεκτείνει περισσότερο.

Μολονότι δεν επέκρινε την εισβολή στη Γάζα, ο κ. Πάουελ τόνισε: «Ελπίζω ότι οι επιχειρήσεις είναι ανάλογες προς τις απειλές που αντιμετωπίζει το Ισραήλ από τους αυτοσχέδιους πυραύλους».

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.