Visit our Treaty, Convention & International Organization Document Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 3 May 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 04-09-26

  1. Το Ιράκ εφιάλτης για τον Μπλέρ
  2. Νεκρός ύποπτος για συνεργασία με την Αλ Κάιντα
  3. Απαισιόδοξος για το Ιράκ ο Πάουελ
  4. Αισθάνονται όλοι νικητές
  5. Αναγκαστική προσγείωση αεροπλάνου της Ολυμπιακής
  6. Νέος ποινικός κώδικας στην Τουρκία
  7. Αναγκαστική προσγείωση αεροπλάνου της Ολυμπιακής
  8. Κοινοβούλιο με φιρμάνι
  9. Βόμβα σκοτώνει στέλεχος της Χαμάς στη Δαμασκό
  10. Με ρυθμό χελώνας το ελληνικό ίντερνετ
  11. Άσχημοι οιωνοί για Ντάουνινγκ Στριτ
  12. Σεισμός 4,7 ανησύχησε Εύβοια και Αθήνα
  13. Περί ευρωπαϊκών δημοσιονομικών και ο Σρέντερ
  14. Μεταγραφών και αντιπαραθέσεων το «ανάγνωσμα»
  15. Πλήγματα βομβών και ρουκετών στο Ιράκ

Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2004 - 02:05 (Ώρα Λονδίνου)

Το Ιράκ εφιάλτης για τον Μπλέρ

Εξαιρετικά τεταμένη ατμόσφαιρα αναμένεται να κυριαρχήσει στο συνέδριο του κυβερνώντος Εργατικού Κόμματος που διεξάγεται από την Δευτέρα έως την Τετάρτη στο Μπράΐτον, το παραθαλάσσιο θέρετρο της Νότιας Αγγλίας.

Το ούτως ή άλλως βαρύ κλίμα που επικρατεί στο κυβερνών κόμμα τον τελευταίο χρόνο, επιδεινώνεται με την εκρηκτική κατάσταση στο Ιράκ καθώς και την δραματική υπόθεση του βρετανού ομήρου

Το Ιράκ εμπόδιο για τον Μπλέρ

Ράπισμα στον Μπλέρ θεωρεί η Γκάρντιαν την υπερψήφιση πρότασης για να συμπεριληφθεί το θέμα του Ιράκ στην ημερήσια διάταξη του συνεδρίου.

«Ο Τόνι Μπλέρ έχασε στο πρώτο γύρο. Η προσπάθεια του να χειραγωγήσει το συνέδριο ώστε να εστιάσει αποκλειστικά σε ζητήματα εσωτερικής πολιτικής, απέτυχε. Τώρα θα αναγκασθεί να απαντήσει σε πολύ δύσκολα ερωτήματα» γράφει η Γκάρντιαν.

«Η σκιά πάνω από τον Μπλέρ» είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της Ιντιπέντεντ.

«Ο πόλεμος στο Ιράκ περιορίζει δραστικά τις ελπίδες του Τόνι Μπλέρ να χρησιμοποιήσει το συνέδριο του Εργατικού Κόμματος για να αποκομίσει ίδια οφέλη. Ο Πρωθυπουργός έβλεπε το συνέδριο σαν εφαλτήριο που θα τον φέρει πολύ κοντά στην υλοποίηση της μεγάλης του φιλοδοξίας: να ηγηθεί του κόμματος σε μια Τρίτη επανεκλογή» αναφέρει η Ιντιπέντεντ

Η Ντέιλι Τέλεγκραφ πιστεύει ότι στο συνέδριο των Εργατικών θα έλθει στην επιφάνεια η κόντρα ανάμεσα στον Πρωθυπουργό και τον Υπουργό Οικονομίας.

«Ο Γκόρντον Μπράουν θα απαιτήσει από το βήμα του συνεδρίου το δικαίωμα να παίξει ηγετικό ρόλο στην χάραξη της προεκλογικής εκστρατείας. Θα δείξει ενώπιον όλων των συνέδρων ότι δεν πρόκειται να μπει στο ψυγείο όπως θέλει ο Πρωθυπουργός» υπογραμμίζει η βρετανική εφημερίδα.

Την ίδια έμφαση δίνει και η πρώτη σελίδα των Φαΐνάνσιαλ Τάιμς.

«Ο Μπράουν είναι αποφασισμένος να μη μπει στο περιθώριο της προεκλογικής εκστρατείας» γράφει το έγκυρο οικονομικό φύλλο του Λονδίνου.

Οι Τάιμς δημοσιεύουν μια νέα δημοσκόπηση βάσει της οποίας το 64% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι ο Τόνι Μπλέρ είναι ένας κακός Πρωθυπουργός. Ωστόσο, περίπου το ίδιο ποσοστό κρίνει τον Μάικλ Χάουαρντ, ηγέτη του Συντηρητικού Κόμματος, ως τον πλέον ακατάλληλο για να αναλάβει τα ηνία της χώρας. Από την δημοσκόπηση των Τάιμς την δυσαρέσκεια κατά του Μπλέρ εισπράττει το τρίτο κόμμα της Βουλής, οι Φιλελευθεροι Δημοκράτες.

Αναγκαστική προσγείωση

Για την απειλή βόμβας που ανάγκασε το αεροπλάνο των Ολυμπιακών Αερογραμμών να κάνει αναγκαστική προσγείωση στο αεροδρόμιο Στάνστεντ η Γκάρντιαν αναφέρει ότι τα στρατιωτικά αεροπλάνα που συνόδεψαν το Ερμπάς έως την προσγείωση του θα το κατέρριπταν σε περίπτωση βομβιστικής επίθεσης ή αεροπειρατείας.

Το ίδιο ισχυρίζεται και η Ντέιλι Τέλεγκραφ επικαλούμενη την γνώμη του Κρις Γέιτς, διευθυντού σύνταξης της; Επιθεώρησης Janes Trasport.

«Όλα δείχνουν ότι πρόκειται για φάρσα. Όμως δεν μπορούμε να διακινδυνεύουμε τίποτα. Μόλις πριν από λίγες εβδομάδες είχαμε την περίπτωση των δύο ρωσικών αεροπλάνων που δέχτηκαν ταυτόχρονες επιθέσεις» επισημαίνει ο βρετανός ειδικός στην Ντέιλι Τέλεγκραφ υποστηρίζονταςότι τα μαχητικά Τορνέιντος που συνόδευαν το ελληνικό αεροπλάνο ήταν οπλισμένα και πως αν η απειλή ήταν πραγματική ή υπήρχε έστω και η ελάχιστη ένδειξη ότι αυτό κατευθυνόταν προς το κεντρικό Λονδίνο θα το είχαν καταρρίψει.


Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2004 - 00:13 (Ώρα Λονδίνου)

Νεκρός ύποπτος για συνεργασία με την Αλ Κάιντα

Mε 330.000 δολάρια ήταν επικηρυγμένος από τις πακιστανικές αρχές ο Φαρόοκι

Ο υπουργός Ενημέρωσης του Πακιστάν ανακοίνωσε στο Ισλαμαμπάντ ότι οι δυνάμεις ασφαλείας σκότωσαν στη νότια επαρχία Σιντ, τον Αμγιάντ Φαρόοκι, που ήταν ύποπτος ως ηγετικό στέλεχος της Αλ Κάιντα.

Όπως ανακοινώθηκε ο Φαρόοκι σκοτώθηκε, μαζί με άλλους τρεις υπόπτους, στη διάρκεια τετράωρης μάχης στην πόλη Ναβαμπσχάν. Οι αρχές ανακοίνωσαν ακόμη ότι συνέλαβαν τρεις άλλους υπόπτους για τρομοκρατική δράση.

Σύμφωνα με τις πακιστανικές αρχές ο Φαρόοκι συμμετείχε σε δύο απόπειρες δολοφονίας του προέδρου Περβέζ Μουσάραφ και στη δολοφονία του Αμερικανού δημοσιογράφου Ντάνιελ Πεαρλ το 2002.

Οι πακιστανικές αρχές έχουν εντείνει το τελευταίο διάστημα τις επιχειρήσεις τους εναντίον υπόπτων για συνεργασία με την Αλ Κάιντα και τους Ταλιμπάν του Αφγανιστάν, κυρίως στις περιοχές των συνόρων μεταξύ των δύο χωρών.


Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2004 - 21:28 (Ώρα Λονδίνου)

Απαισιόδοξος για το Ιράκ ο Πάουελ

Συνεχίστηκαν την Κυριακή οι αμερικανικές επιθέσεις στη Φαλούτζα

Χειροτέρευση της κατάστασης στο Ιράκ αναμένει ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ, ενώ στη Φαλούτζα ο αριθμός των νεκρών του Σαββατοκύριακου ξεπερνά τους 15.

Σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC ο κ. Πάουελ υπογράμμισε ότι εξ αιτίας της επιδείνωσης της κατάστασης οι ξένες δυνάμεις στο Ιράκ πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειές τους για να νικήσουν τους αντάρτες.

«Δεν μπορούμε έτσι απλά να φύγουμε και να ευχόμαστε να αλλάξει η κατάσταση», είπε ο κ. Πάουελ, εκτιμώντας την κατάσταση πιο απαισιόδοξα από τον πρόεδρο, Τζορτζ Μπους. Ο κ. Μπους είχε πει την Πέμπτη ότι η κατάσταση στο Ιράκ βελτιώνεται.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο Αμερικανός υπουργός παραδέχτηκε ότι έχουν σημειώσει έξαρση τα αντιαμερικανικά αισθήματα στον μουσουλμανικό κόσμο, ελπίζει όμως, όπως είπε, να αλλάξει η κατάσταση, εάν διεξαχθούν οι εκλογές στο Ιράκ.

Βόμβες στη Φαλούτζα

Άγνωστος αριθμός Αμερικανών στρατιωτών και Ιρακινών τραυματίστηκαν στη Φαλούτζα από εκρήξεις δύο παγιδευμένων αυτοκινήτων, στα προάστια της πόλης. Εκπρόσωπος του αμερικανικού στρατού δήλωσε ότι αντάρτες επιχείρησαν να εμβολίσουν με τα αυτοκίνητα καταυλισμό της ιρακινής Εθνοφρουράς.

Στη Βαγδάτη αιγυπτιακή διπλωματική αντιπροσωπεία είχε συνομιλίες με σουνίτες κληρικούς, με στόχο την απελευθέρωση έξι Αιγυπτίων που απήχθηκαν από αγνώστους.

Δύο εκπρόσωποι της βρετανικής μουσουλμανικής κοινότητας βρίσκονται επίσης στη Βαγδάτη, σε μία προσπάθεια μεσολάβησης για την απελευθέρωση του Βρετανού ομήρου, Κένθ Μπίγκλι. Ο αδελφός του Μπίγλι δήλωσε ότι έχει πληροφορίες ότι ο 62χρονος είναι εν ζωή.


Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2004 - 20:09 (Ώρα Λονδίνου)

Αισθάνονται όλοι νικητές

«Το ζήτημα είναι η πλειοψηφία», σχολίασε η κ. Μέρκελ την έκβαση των εκλογών, στις οποίες το κόμμα της παρά τις απώλειες αναδείχτηκε νικητής

Σοβαρές απώλειες υπέστησαν χριστιανοδημοκράτες και σοσιαλδημοκράτες

στις δημοτικές εκλογές της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας, του πολυπληθέστερου ομόσπονδου κρατιδίου της Γερμανίας.

Η τάση που εμφανίστηκε στις εκλογές της περασμένης Κυριακής, στις εκλογές για την ανάδειξη της τοπικής βουλής στη Σαξονία και το Βρανδεμβούργο, συνεχίστηκε και στις δημοτικές εκλογές στο πολυπληθέστερο κρατίδιο της Γερμανίας. Τα δύο μεγάλα κόμματα, Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU) και το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) υπέστησαν και πάλι απώλειες.

Οι Χριστιανοδημοκράτες παραμένουν ισχυρότερο κόμμα με 43,5%, χάνοντας όμως περίπου επτά μονάδες σε σχέση με τις εκλογές του 1999. Οι σοσιαλδημοκράτες υπέστησαν απώλειες της τάξης του 2,5%, συγκεντρώνοντας τελικά ποσοστό 31,4%.

Κατά τρεις μονάδες αύξησαν τη δύναμή τους οι Πράσινοι (10,1%) και κατά 2,7% το Κόμμα Ελεύθερων Δημοκρατών (7,3%). Άνευ σημασίας ήταν τα αποτελέσματα των ακροδεξιών κομμάτων. Η συμμετοχή στις εκλογές ανέρχονταν μόλις στο 53,5%.

Παρά τις απώλειες, ηγετικά στελέχη των σοσιαλδημοκρατών αξιολόγησαν το αποτέλεσμα ως ανατροπή της κακής μέχρι τώρα εικόνας του SPD, εξ αιτίας των περικοπών που πραγματοποιεί η κυβέρνηση στον κοινωνικό τομέα.

Θετικά στοιχεία στο αποτέλεσμα του κόμματός της διέκρινε και η πρόεδρος της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης, Άνγκελα Μέρκελ,, σημειώνοντας ότι το κόμμα της παρέμεινε η ισχυρότερη πολιτική δύναμη στο ομόσπονδο κρατίδιο. Η CDU υπέστη τις μεγαλύτερες απώλειες (14%) στις μεγάλες πόλεις Ντίσελντορφ και Ντόρτμουντ.


Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2004 - 16:47 (Ώρα Λονδίνου)

Αναγκαστική προσγείωση αεροπλάνου της Ολυμπιακής

To αεροπλάνο της Ολυμπιακής στο αεροδρόμιο του Στάνστεντ

Συναγερμός για τοποθέτηση βόμβας σε αεροσκάφος των Ολυμπιακών Αερογραμμών που εκτελούσε την πτήση 411 από την Αθήνα για τη Νέα Υόρκη, είχε σαν αποτέλεσμα την αναγκαστική προσγείωση του αεροσκάφους στη Βρετανία, μαχητικών βρετανικών αεροσκαφών, στις 1729 ώρα Ελλάδος.

Ο πιλότος του αεροσκάφους είχε ειδοποιηθεί για προειδοποιητικά τηλεφωνήματα αγνώστων στην εφημερίδα «Έθνος», που έκαναν λόγο για την τοποθέτηση βόμβας στο αεροσκάφος.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες το συναγερμό σήμανε ο πιλότος του αεροπλάνου, που ειδοποιήθηκε για τα τηλεφωνήματα και ειδοποίησε τις υπηρεσίες ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας, ευρισκόμενος πάνω από το γαλλικό εναέριο χώρο.

Αμέσως τέθηκαν σε κατάσταση πλήρους επιφυλακής οι αρχές ασφαλείας της Βρετανίας και μαχητικά Τορνέιντος της βρετανικής πολεμι κής αεροπορίας συνόδευσαν το αεροσκάφος στο αεροδρόμιο του Στάνστεντ, βορειανατολικά του Λονδίνου, όπου προσγειώθηκε χωρίς προβλήματα.

Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας το συμβάν έληξε και τα μαχητικά επέστρεψαν στις βάσεις τους. Οι 301 επιβαίνοντες απομακρύνθηκαν σώοι και αβλαβείς από το αεροσκάφος όπως δήλωσε η εκπρόσωπος του αεροδρομίου Στάνστεντ.

Το αεροπλάνο των Ολυμπιακών Αερογραμμών ερευνάται . Εκπρόσωπος του υπουργείου Μεταφορών δήλωσε ότι δεν θεωρείται πιθανό να υπάρχει κάτι στο αεροσκάφος, λαμβάνονται όμως σοβαρά υπόψη όλες οι απειλές και προειδοποιήσεις.

Εκπρόσωπος της αστυνομίας του Έσεξ δήλωσε ότι οι αρχές θέτουν ερωτήσεις στους επιβάτες, οι οποίοι, σύμφωνα με το πρακτορείο Ασοσιέιτεντ Πρες, δεν αποκλείεται να συνεχίσουν το ταξίδι τους με το ίδιο αεροπλάνο για τη Νέα Υόρκη, όταν ολοκληρωθούν οι έρευνες.


Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2004 - 18:30 (Ώρα Λονδίνου)

Νέος ποινικός κώδικας στην Τουρκία

Στην εναρμόνιση του δικαίου της Τουρκίας με τα ισχύοντα στην ΕΕ, αποσκοπεί ο νέος ποινικό κώδικας

Η Τουρκία έκανε ένα ακόμη βήμα στην πορεία της να εκπληρώσει τα κριτήρια της Κοπενχάγης και να λάβει ημερομηνία έναρξης συνομιλιών με στόχο την ένταξη στην ΕΕ.

Στην έκτακτη συνεδρίαση της Εθνοσυνέλευσης ψηφίστηκε ο νέος ποινικός κώδικας, ο οποίος δεν περιλαμβάνει ποινικοποίηση της μοιχείας, θέμα που είχε προκαλέσει τις τελευταίες εβδομάδες έντονες αντιδράσεις από την ΕΕ.

«Κάναμε ένα μεγάλο βήμα προς την κατεύθυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την εναρμόνιση του δικαίου μας, δήλωσε στο πρακτορείο Ρόιτερς μετά την ψηφοφορία ο πρόεδρος της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής, Κοκσάλ Τοπτάν.

Η ψηφοφορία διεξήχθη δέκα ημέρες πριν την δημοσίευση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την έκθεση για την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων στην Τουρκία.

Στις 16 Δεκεμβρίου η σύνοδος κορυφής της ΕΕ θα αποφασίσει στις Βρυξέλλες, βάσει της έκθεσης της Κομισιόν, εάν και πότε θα αρχίσουν οι συνομιλίες για ένταξη της Τουρκίας.


Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2004 - 16:47 (Ώρα Λονδίνου)

Αναγκαστική προσγείωση αεροπλάνου της Ολυμπιακής

Συναγερμός για τοποθέτηση βόμβας σε αεροσκάφος των Ολυμπιακών Αερογραμμών που εκτελούσε την πτήση 411 από την Αθήνα για τη Νέα Υόρκη, είχε σαν αποτέλεσμα την αναγκαστική προσγείωση του αεροσκάφους στη Βρετανία στις 1729 ώρα Ελλάδος, σύμφωνα με εκπρόσωπο της υπηρεσίας πολιτικής αεροπορίας βρετανικού αεροδρομίου.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες το συναγερμό σήμανε ο πιλότος του αεροπλάνου, που θεώρησε ότι υπάρχει βόμβα πάνω στο σκάφος και ειδοποίησε τις υπηρεσίες ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας, ευρισκόμενος πάνω από το γαλλικό εναέριο χώρο.

Αμέσως τέθηκαν σε κατάσταση πλήρους επιφυλακής οι αρχές ασφαλείας της Βρετανίας, όπου κατευθυνόταν το αεροσκάφος. Το βρετανικό υπουργείο Αμύνης ανακοίνωσε ότι το αεροσκάφος, συνοδευόμενο από βρετανικά μαχητικά τύπου Τορνέιντο, προσγειώθηκε με ασφάλεια στο αεροδρόμιο Στάνστεντ, βορειανατολικά του Λονδίνου.

Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας το συμβάν έληξε και τα μαχητικά επέστρεψαν στις βάσεις τους. Οι 301 επιβαίνοντες απομακρύνθηκαν σώοι και αβλαβείς από το αεροσκάφος όπως δήλωσε η εκπρόσωπος του αεροδρομίου Στάνστεντ.


Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2004 - 15:21 (Ώρα Λονδίνου)

«Ιπτάμενη» Ανθή

Η Ανθή Καραγιάννη με άλμα στα 5.29μ (πανευρωπαϊκό ρεκόρ)στέφθηκε «ασημένια» Παραολυμπιονίκης στο τελικό του μήκους (κατ. Τ13), διπλασιάζοντας τα μετάλλια της στην Αθήνα.

Χάλκινο ο Αγγουράκης

Πλούσιοι και φτωχοί

Επιτυχιών συνέχεια

Ο «πόλεμος» των μασκώτ

Βιομηχανικός σχεδιασμός για όλους

Λιγότερες οι τελικές συμμετοχές

Δημοσιογράφε, που πας;

Τα προβλήματα του ΟΑΚΑ για άτομα με ειδικές ανάγκες

Η ιστορία των Παραολυμπιακών

Πώς ξεκίνησε η ιδέα των Παραολυμπιακών

Οι αριθμοί των Αγώνων

Μια διοργάνωση, μεγάλη σε μέγεθος και σημασία

Τα αγωνίσματα

Άρση Βαρών σε πάγκο

Σκοποβολή

Επιτραπέζια Αντισφαίριση

Καλαθοσφαίριση με αμαξίδιο

Ξιφασκία με αμαξίδιο

Τα αγωνίσματα

Γκόλμπολ

Ποδόσφαιρο

Τζούντο

Ράγκμπι με αμαξίδιο

Ιστιοπλοΐα

Τα αγωνίσματα

Αντισφαίριση (Τένις) με αμαξίδιο

Τοξοβολία

Στίβος

Μπότσια

Ποδηλασία

Ιππασία

^^ Αρχή σελίδας

Αρχική Σελίδα

|

Διεθνή

|

Ελλάδα - Κύπρος

|

Τύπος

|

Οικονομία

|

Πολιτισμός

|

Αθλητικά

|

Σε βάθος

|

Ενυπόγραφα

|

Φόρουμ

|

Καιρός

BBC News >>

|

BBC Sport >>

|

BBC Weather >>

|

BBC World Service >>

|

BBC Languages >>

Βοήθεια

|

Επικοινωνία

|

Προστασία Προσωπικών Δεδομένων


Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2004 - 23:43 (Ώρα Λονδίνου)

Κοινοβούλιο με φιρμάνι

Ο Σουλτάνος του Μπρουνέι, Χασανάλ Μπόλκια, συγκάλεσε μετά από 20 χρόνια το κοινοβούλιο

Ο Σουλτάνος του Μπρουνέι, Χασανάλ Μπόλκια, επανίδρυσε το διορισμένο κοινοβούλιο της χώρας, μετά από ένα διάλειμμα 20 ετών στη διάρκεια των οποίων κατείχε ο ίδιος την απόλυτη εξουσία.

Αξιωματούχος του νησιωτικού κράτους δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι μετά την ορκωμοσία της Βουλής στην πρωτεύουσα, Μπαντάρ Σερί Μπεγκαουάν, ο Σουλτάνος εγκαινίασε τις εργασίες του σώματος, που διαθέτει 21 μέλη - επιλεγμένα από τον ίδιο.

Ανάμεσά τους περιλαμβάνονται υπουργικά στελέχη της κυβέρνησης, δημόσιοι λειτουργοί και επιχειρηματίες.

Ο 58χρονος Σουλτάνος ανακοίνωσε ότι συγκάλεσε εκ νέου το κοινοβούλιο, προσπαθώντας να ενθαρρύνει τους 350 χιλιάδες υπηκόους του να ασχοληθούν με τα δημόσια πράγματα.

Απόλυτος άρχων παραμένει ο Σουλτάνος του Μπρουνέι

Ο ίδιος πάντως εξακολουθεί να κατέχει τα αξιώματα αρχηγού κράτους, πρωθυπουργού και υπουργού Άμυνας και Οικονομικών.

Ανταποκριτής του BBC μεταδίδει ότι ο Σουλτάνος ίσως σχεδιάζει για το μέλλον της χώρας του, όταν θα εκλείψουν τα τεράστια έσοδα από τα πετρελαϊκά αποθέματα της, τα οποία πιθανότατα θα εξαντληθούν μέσα σε 20 χρόνια σύμφωνα με ειδικούς.

Ιστορία βαμμένη με αίμα

Σύμφωνα με το Σύνταγμα της χώρας του 1959 προβλεπόταν η λειτουργία ενός κοινοβουλίου με 33 μέλη, εκ των οποίων η πλειοψηφία (16) θα ήταν άμεσα εκλεγμένα.

Αλλά αυτό το δημοκρατικά εκλεγμένο κοινοβούλιο διαλύθηκε το 1962 από τον πατέρα του νυν Σουλτάνου, μετά την πλειοψηφία που απέσπασε στις εκλογές το αριστερό Λαϊκό Κόμμα του Μπρουνέι.

Ο τότε απόλυτος άρχων της χώρας κήρυξε καθεστώς στρατιωτικού νόμου (κάτι που εξακολουθεί να ισχύει μέχρι σήμερα, 42 χρόνια αργότερα).

Οι λαϊκές απαιτήσεις για εκδημοκρατισμό και κατάργηση της μοναρχίας απορρίφθηκαν από το Σουλτάνο και η ένοπλη εξέγερση που επακολούθησε καταπνίγηκε με τη βοήθεια βρετανικών στρατευμάτων.

Το νομοθετικό σώμα καταργήθηκε το 1984, όταν η χώρα έγινε ανεξάρτητη από τη Βρετανία.


Βόμβα σκοτώνει στέλεχος της Χαμάς στη Δαμασκό

Συνηθισμένη τακτική αποτελεί για το Ισραήλ η στόχευση στελεχών της Χαμάς

Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι λένε ότι ηγετικό στέλεχος της οργάνωσης Χαμάς δολοφονήθηκε το πρωί της Κυριακής από την ισραηλινή μυστική υπηρεσία Μοσάντ στην πρωτεύουσα της Συρίας, Δαμασκό.

Εκπρόσωπος της μαχητικής οργάνωσης ανακοίνωσε ότι ο Ιζεντίν Αλ Σέικχ Χαλίλ βρήκε το θάνατο όταν το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε εξερράγη.

Η έκρηξη οφείλεται σε εκρηκτικό μηχανισμό που πυροδοτήθηκε μόλις το θύμα επιχείρησε να ανάψει τη μηχανή.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών της Συρίας από την έκρηξη τραυματίσθηκαν τρεις άνθρωποι.

Το Ισραήλ μέχρι στιγμής δεν έχει επίσημα σχολιάσει το συμβάν, αλλά πηγές των μυστικών υπηρεσιών ασφαλείας μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας παραδέχθηκαν εμπλοκή τους στη δολοφονία.

Εκπρόσωπος της Χαμάς προειδοποίησε ότι μέλη της θα εξαπολύσουν επιθέσεις αντεκδίκησης μέσα στο ισραηλινό έδαφος.

Σημειωτέον ότι στις αρχές Σεπτεμβρίου ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν, ο υπουργός Άμυνας Σαούλ Μοφάζ και ο επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων Μοσέ Γιααλόν είχαν υποσχεθεί αντίποινα ενάντια σε όσους στηρίζουν την τρομοκρατία, «συμπεριλαμβανομένων και των διοικητικών κλιμακίων τους στη Δαμασκό».


Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2004 - 11:37 (Ώρα Λονδίνου)

Με ρυθμό χελώνας το ελληνικό ίντερνετ

Στάσιμο παραμένει το ίντερνετ στην Ελλάδα, όπως καταγράφεται σε έρευνα της GfK Market Analysis, η οποία υπογραμμίζει ότι για πάνω από ενάμιση χρόνο το ποσοστό των χρηστών του διαδικτύου παραμένει σταθερό, κολλημένο στο επίπεδο του 30%, όταν οι αναπτυγμένες τεχνολογικά ευρωπαϊκές χώρες έχουν σχεδόν τα δύο τρίτα των κατοίκων τους δικτυωμένα στο ίντερνετ.

Την ώρα που ο αναπτυγμένος κόσμος τρέχει «με χίλια» στις «λεωφόρους της πληροφορικής», σημειώνει η «Καθημερινή», η Ελλάδα έχει κολλήσει σε έναν μεσαίωνα ψηφιακής στασιμότητας. Ακόμα πιο άσχημη είναι η κατάσταση στο «γρήγορο Ίντερνετ», στις συνδέσεις DSL.

Η μία στις πέντε ευρωπαϊκές οικογένειες αναμένεται να διαθέτει ευρυζωνική σύνδεση μέχρι το τέλος του χρόνου (απολαμβάνοντας μια άλλη ποιότητα υπηρεσιών), ενώ η Eλλάδα παλεύει για να «πιάσει μερικές δεκάδες χιλιάδες συνδέσεις.

Ο χρόνος αναμονής για σύνδεση DSL ξεπερνά τους δύο μήνες, οι τιμές είναι πολλαπλάσιες των ευρωπαϊκών, η ποιότητα ασταθής και το υπό διάθεσιν περιεχόμενο ελληνικού ενδιαφέροντος ανεπαρκέστατο.

Είναι τόση η υποβάθμιση της ψηφιακής υποδομής, που -σύμφωνα με καταγγελίες- οι πανάκριβες συνδέσεις DSL παθαίνουν «λόξιγκα» και κόβονται για μερικές ώρες, ενώ η αναγραφόμενη ταχύτητα είναι μόνο ενδεικτική, αφού στην πράξη επιτυγχάνονται πολύ χαμηλότερες ταχύτητες.

Όλος ο κόσμος που ασχολείται με το ίντερνετ πνέει τα μένεα κατά του ΟΤΕ, ο οποίος με την ανεπαρκέστατη υποδομή του, τα ακριβά του τιμολόγια και την προσπάθεια να «σπρώξει» παλαιότερες τεχνολογίες, παίζει ρόλο χειρόφρενου στην ανάπτυξη της τεχνολογίας.


Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2004 - 11:26 (Ώρα Λονδίνου)

Άσχημοι οιωνοί για Ντάουνινγκ Στριτ

«Περίλυπος ο Μπλερ ζητά ενότητα απέναντι στην τρομοκρατική απειλή του Ιράκ» είναι ο τίτλος στο κύριο θέμα της εφημερίδας Ομπζέρβερ (Τhe Observer), στην οποία παραχωρεί συνέντευξη ο Βρετανός πρωθυπουργός.

Με αφορμή τη συνεχιζόμενη ομηρία ενός Βρετανού στο Ιράκ ο κ. Μπλερ καλεί τη χώρα να στηρίξει τη σκληρή στάση του ενάντια στην ιρακινή εξέγερση «ειδάλλως θα διακινδυνεύσουμε αναζωπύρωση της παγκόσμιας τρομοκρατίας» δηλώνει στην εφημερίδα.

Αλλά σύμφωνα με τους αρχισυντάκτες της εφημερίδας οι ελπίδες επανεκλογής των Εργατικών υπό τον κ. Μπλερ δεν εξαρτώνται από το θέμα του Ιράκ αλλά από τα πεπραγμένα της κυβέρνησης στο εσωτερικό μέτωπο.

«Δεν αφουγκράζεται την κοινή γνώμη»

Σύμφωνα με την κυριακάτικη Ιντιπέντεντ (The Independent on Sunday) «Απρόσιτος ο Μπλερ μάχεται να κρατήσει το Ιράκ εκτός της ατζέντας» του συνεδρίου των Εργατικών και ήδη έχουν τεθεί σε κίνηση παρασκηνιακές διεργασίες ώστε να μην έρθει προς συζήτηση το θέμα της αποχώρησης των βρετανικών στρατευμάτων.

Σε άρθρο γνώμης η εφημερίδα προτρέπει τον κ. Μπλερ να εγκαταλείψει το καταφύγιό του, εφόσον «η εικόνα ενός άκαμπτου και αυταρχικού πρωθυπουργού μπορεί να ζημιώσει τον ίδιο, το κόμμα του, αλλά και την ακεραιότητα της βρετανικής πολιτικής».

Σύμφωνα με τους κυριακάτικους Τάιμς (The Sunday Times) το πρωθυπουργικό γραφείο δέχεται σφοδρές επικρίσεις από τους ίδιους του συμβούλους επικοινωνίας των στενοτέρων πολιτικών συμμάχων του κ. Μπλερ.

Μνημόνια που διέρρευσαν από μια διήμερη κυβερνητική σύσκεψη της περασμένης εβδομάδας αποκαλύπτουν ότι οι διευθυντές επικοινωνίας των υπουργείων Υγείας, Εσωτερικών και Πολιτισμού θεωρούν ότι «η εμπιστοσύνη του βρετανικού λαού [στην κυβέρνηση] έχει φθάσει στο ναδίρ», γράφει η εφημερίδα.

Ενώ σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη Τέλεγκραφ (The Sunday Telegraph), ο υπουργός Οικονομίας Γκόρντον Μπράουν δεν προσπαθεί να κρύψει το χάσμα που έχει ανοίξει ανάμεσα σε αυτόν και τον (επί 20 χρόνια στενό του φίλο) πρωθυπουργό.

Ερωτώμενος για το πόσο ισχυρός είναι ο δεσμός που ενώνει τους δύο πολιτικούς ο ο «τσάρος» της βρετανικής οικονομίας απαντά «Ο Μπλερ κάνει τη δουλειά του. Και εγώ τη δική μου».

Γκάλοπ κώδωνες κινδύνου

Όλες οι κυριακάτικες εφημερίδες ασχολούνται με την πτώση δημοτικότητας του βρετανού πρωθυπουργού και του κυβερνώντος Εργατικού κόμματος.

Σε δημοσκόπηση που δημοσιεύει η κυριακάτικη Ιντιπέντεντ το 63% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι ο Τόνι Μπλερ έχει χάσει την επαφή με τους απλούς πολίτες και το 57% ότι παραμένει άκαμπτος στις θέσεις του.

Πάντως οι Εργατικοί διατηρούν βραχεία κεφαλή στη δημοτικότητα με ποσοστό 32%, έναντι 30% των Συντηρητικών και 27% των Φιλελευθέρων -Δημοκρατών.

Αλλά η διαφορά αυτή αυξάνεται υπέρ των Εργατικών κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες εάν στο πηδάλιο του κυβερνώντος κόμματος αντικαταστήσει τον κ. Μπλερ ο σημερινός υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γκόρντον Μπράουν.

Επίσης το 52% των ερωτηθέντων θα υποστήριζε επίσης την αποχώρηση των βρετανικών δυνάμεων από το Ιράκ εφόσον διεξαχθούν εκλογές στη χώρα αυτή τον Ιανουάριο του 2005.

Μια δεύτερη δημοσκόπηση, για την εφημερίδα Ομπζέρβερ, δίνει στο Εργατικό Κόμμα ποσοστό 32%, στο Συντηρητικό Κόμμα 33% και στους Φιλελεύθερους Δημοκράτες το 25%.

Ενώ σύμφωνα με δημοσκόπηση της εφημερίδας Νιουζ οφ δε Γουόρλντ (News of the World), το κυβερνών κόμμα θα ερχόταν τρίτο στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων, εάν πραγματοποιούνταν γενικές εκλογές σήμερα.

Συγκεκριμένα το Εργατικό Κόμμα συγκεντρώνει μόλις το 28%, πίσω από το Συντηρητικό Κόμμα της αντιπολίτευσης το οποίο συγκεντρώνει 32% και τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες που συγκεντρώνουν ποσοστό 29%.


Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2004 - 10:34 (Ώρα Λονδίνου)

Σεισμός 4,7 ανησύχησε Εύβοια και Αθήνα

Σεισμός μεγέθους 4,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 6.06 τα ξημερώματα στη θαλάσσια περιοχή του νότιου Ευβοϊκού, 50 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Αθήνας, προκαλώντας ανησυχία στους κατοίκους του Λεκανοπεδίου και της Εύβοιας.

Εάν και η περιοχή δίνει συχνά σεισμούς ανάλογου μεγέθους σύμφωνα με τις καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις των σεισμολόγων, ο σεισμός προκάλεσε ανησυχία στους κατοίκους της Αττικής γιατί συνοδεύθηκε από ισχυρό βόμβο.

Την αναστάτωση του κόσμου μεγέθυνε και η καθυστέρηση της ανακοίνωσης της σεισμικής δόνησης. Από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο ανακοινώθηκε μία ώρα μετά, καθώς, όπως δήλωσαν σεισμολόγοι σε τηλεοπτικούς σταθμούς, δεν υπάρχει νυχτερινή βάρδια.


Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2004 - 11:05 (Ώρα Λονδίνου)

Περί ευρωπαϊκών δημοσιονομικών και ο Σρέντερ

Θέματα ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος και κυρίως τα δημοσιονομικά και οικονομικά στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, απασχόλησαν τη συνάντηση του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή με τον Γερμανό καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο κ. Σρέντερ συνεχάρη τον πρωθυπουργό για τη διοργάνωση των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων, καθώς και για την επιτυχία της Ελλάδας στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου Euro 2004.

Στη συνέχεια ο Γερμανός καγκελάριος, Γκέρχαρντ Σρέντερ συναντήθηκε με τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη και τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Γιώργο Παπανδρέου.

Μετά την συνάντηση, ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, αναφερόμενος στην ευρωπαϊκή προοπτική δήλωσε ότι «η Ευρώπη βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι, αναζητά την πορεία της», ωστόσο πρέπει να αποκτήσει δύναμη και ρόλο στα παγκόσμια πράγματα.

Από τη μία πλευρά είναι κάποιοι, που δεν θέλουν να προχωρήσει γρήγορα η ενοποίηση ή έχουν διαφορετικές απόψεις για το θέμα του πολέμου στο Ιράκ, και κάποιες άλλες χώρες, οι οποίες θεωρούν ότι χρειάζεται η Ομοσπονδιακή Ευρώπη, χρειάζεται να προχωρήσουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα για να ισχυροποιήσουμε το ευρωπαϊκό οικοδόμημα».

«Σε ότι αφορά το ρόλο της Ελλάδας στην ΟΝΕ, ο κ. Σημίτης απέφυγε να απαντήσει, αφήνοντας αιχμές για τη στάση της κυβέρνησης.

«Μία κυβέρνηση πρέπει να φροντίζει για την εικόνα της χώρας, να προωθεί την θετική εικόνα της και όχι βέβαια να τη διασύρει και να αδιαφορεί για τις επιπτώσεις του τι κάνει, επειδή απλώς ενδιαφέρεται για κομματικά οφέλη και την κομματικής της εικόνα. Η Ελλάδα έκανε ένα τεράστιο άλμα, έκανε πολλά και αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε και ο καθένας πρέπει να το υποστηρίζει εάν αγαπά την πατρίδα του».


Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2004 - 11:16 (Ώρα Λονδίνου)

Μεταγραφών και αντιπαραθέσεων το «ανάγνωσμα»

Ορισμένα από τα πρωτοσέλιδα

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Υπέρ πάντων το ρουσφέτι.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ της Κυριακής (Μήτσης): Οι πρωτοβουλίες του Κώστα Καραμανλή.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Όλες οι αλλαγές στο σύστημα των προσλήψεων.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ της Κυριακής: «Μαϊμού» εγγραφές φοιτητών στο Πάντειο.

Η ΑΥΓΗ: «Μετεγγραφή» νοσηρότητας.

Κυριακάτικη ΑΥΡΙΑΝΗ: Άγριο πλιάτσικο στο «2004».

ΤΟ ΒΗΜΑ της Κυριακής: Βόμβα η Παιδεία για την κυβέρνηση της ΝΔ.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ της Κυριακής: Μονιμοποιούνται 300.000 αυθαίρετα.

ΕΘΝΟΣ της Κυριακής: Η κυβέρνηση σε απορύθμιση ενώ τα δύσκολα έρχονται.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ της Κυριακής: Η «πτώση» Τσιτουρίδη «έθαψε» το Σινούκ και το μυστικό του.

Κυριακάτικη ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Το τέλος της αθωότητας - Ραγδαία αλλαγή σκηνικού.

ESPRESSO της Κυριακής: Ο πόλεμος των καναλιών για Βούγια - Τσιτουρίδη.

Η ΕΠΟΧΗ: Η αριστερά να τους χαλάσει τα σχέδια.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Αντιμέτωποι με τα ψεύδη της οικονομίας και των ΜΜΕ.

Ο ΛΟΓΟΣ: Εισηγήσεις για διορθωτικές κινήσεις.

Η ΝΙΚΗ: «Γέφυρες» με τη διαπλοκή - Συνεχίζονται τα σενάρια για ανασχηματισμό.

ΤΟ ΠΑΡΟΝ της Κυριακής: Δυσαρέσκεια για ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Ψευτο - αντιπαράθεση μακριά από τα λαϊκά προβλήματα.

TRAFFIC της Κυριακής: Ακόμα να συνέλθει η Ρούλα - Έπαθα σοκ όταν είδα ότι μου κάνουν βουντού.

ΤΥΠΟΣ της Κυριακής: Παράνομες οι μετεγγραφές τύπου... Βούγια!

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Εξυγίανση και ανάπτυξη της παιδείας σχεδιάζει η κυβέρνηση.

Η ΧΩΡΑ της Κυριακής: Εφάπαξ - Ημερομηνίες - κλειδιά για κέρδος έως 10.000 ευρώ.

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2004 - 09:32 (Ώρα Λονδίνου)

Πλήγματα βομβών και ρουκετών στο Ιράκ

Σύμφωνα με τις ΗΠΑ «τρομοκράτες» είναι οι στόχοι των βομβαρδισμών - αλλά ανάμεσα στα θύματα τους περιλαμβάνονται άμαχοι

Στο Ιράκ μία ρουκέτα έπεσε το μεσημέρι της Κυριακής σε κεντρικό δρόμο της Βαγδάτης με αποτέλεσμα να σκοτωθεί τουλάχιστον ένα άτομο και να τραυματισθούν πολλοί περαστικοί, όπως δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες.

Η ισχυρή έκρηξη συντάραξε την πολυσύχναστη εμπορική συνοικία Καράντα, βάζοντας φωτιά σε δύο αυτοκίνητα.

Στο μεταξύ καθημερινό φαινόμενο έχει γίνει ο βομβαρδισμός της Φαλούτζα.

Η αμερικανική αεροπορία κατά τη διάρκεια της νύχτας και για πέμπτη φορά μέσα στην τελευταία εβδομάδα σφυροκόπησε συνοικία της πόλης, με αποτέλεσμα το θάνατο οκτώ και τον τραυματισμό 22 ανθρώπων.

Άμαχοι ανάμεσα στα θύματα

Σύμφωνα με ιατρικές πηγές στο νοσοκομείο της πόλης, ανάμεσα στα θύματα περιλαμβάνονται γυναικόπαιδα και ηλικιωμένοι.

Επιθέσεις και στην κεντρική Βαγδάτη, που φρουρείται από Αμερικανούς στρατιώτες

Στόχος της αμερικανικής επιδρομής ήταν τρία σπίτια στη συνοικία Γκολάν, τα οποία καταστράφηκαν ολοσχερώς, ενώ πολλές γειτονικές κατοικίες υπέστησαν ζημιές, όπως δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες.

Ο αμερικανικός στρατός επιβεβαίωσε τη νέα επιδρομή υποστηρίζοντας ότι στόχος της ήταν ένα κρησφύγετο μελών της οργάνωσης του καταζητούμενου Αμπού Μουσάμπ αλ Ζαρκάουι.

Καταδίκη πεζοναύτη για δολοφονία Ιρακινού

Όπως ανακοινώθηκε από τον αμερικανικό Στρατό ένας πεζοναύτης καταδικάστηκε σε κάθειρξη 25 ετών και αποτάχθηκε από το Σώμα για τη δολοφονία ενός Ιρακινού εθνοφρουρού τον περασμένο Μάιο.

Ο Φεντερίκο Μερίντα ομολόγησε την ενοχή του και παραδέχτηκε ότι ψευδομαρτύρησε στο στρατοδικείο που εξέταζε την υπόθεση.

Η δολοφονία συνέβη σε στρατιωτική βάση του Αντ Νταούρ, κοντά στην πόλη Τικρίτ, αλλά οι αμερικανικές αρχές δεν έχουν δώσει περισσότερα στοιχεία για το συμβάν.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.