Looking for info on Diploma validation in Greece (a.k.a. DIKATSA)? Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 3 May 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 04-09-20

  1. Φόβοι για το Βρετανό όμηρο
  2. Απεβίωσε ο Μπράιαν Κλαφ
  3. Πίσω η Ελλάδα στον τομέα υπηρεσιών
  4. Κινητικότητα για την Ολυμπιακή στην Κομισιόν
  5. Νέο κεφάλαιο στην τραγωδία
  6. Δημοσιογράφε, που πας;
  7. Από αέρος επίθεση στη Γάζα
  8. Ζελέ αντί χαπιών και ενέσεων
  9. Η «Τζίνι» αποδεκατίζει την Αϊτή
  10. Εκτέλεση ομήρου από τον αλ Ζαρκάουι
  11. Κέρι: «Κολοσσιαία λάθη στο Ιράκ»
  12. Τέλος κυρώσεων για τη Λιβύη
  13. Απεβίωσε ο Μπράιαν Κλαφ
  14. Σύνοδος ΟΗΕ για υποσιτισμό και φτώχεια
  15. Δολοφονία κληρικών στη Βαγδάτη
  16. Σαφής απειλή της ΕΕ προς την Τουρκία
  17. Νέα προβλήματα
  18. Αποφασίστηκε η ανέλκυση
  19. Προεδρική διαφωνία
  20. Καταθέτει ο Χρήστος Τζέκος
  21. Πρεμιέρα χωρίς εκπλήξεις
  22. Τα πρώτα μετάλλια
  23. Αλάουϊ: «Εκλογές τον Ιανουάριο»
  24. «Δημοκρατία εναντίον τρομοκρατίας»
  25. Ανησυχητικές εξελίξεις
  26. Αντεπίθεση ΠΑΣΟΚ
  27. Προεδρικές εκλογές στην Ινδονησία
  28. Αλάουϊ: «Εκλογές τον Ιανουάριο»
  29. Στο εδώλιο για γενοκτονία
  30. Άνοδος της ακροδεξιάς και των πρώην κομμουνιστών
  31. Πάνω από 90 οι νεκροί στην Αϊτή
  32. «Ανησυχητικές εξελίξεις»

Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2004 - 02:07 (Ώρα Λονδίνου)

Φόβοι για το Βρετανό όμηρο

Οι βρετανικές εφημερίδες αφιερώνουν τα πρωτοσέλιδά τους στους φόβους για την τύχη του 62χρονου Κένεθ Μπίγκλι από το Λίβερπουλ, ο οποίος βρίσκεται από την περασμένη εβδομάδα όμηρος στα χέρια των Ιρακινών απαγωγέων του στη Βαγδάτη.

Η Ντέιλι Τέλεγκραφ (The Daily Telegraph) επισημαίνει την προειδοποίηση των απαγωγέων ότι μετά τον αποκεφαλισμό ενός εκ των δύο Αμερικανών που είχαν πέσει θύματα απαγωγής μαζί με το Βρετανό, σειρά έχει ο 62χρονος υπάλληλος κατασκευαστικής εταιρείας από το Λίβερπουλ.

Η εφημερίδα εξηγεί ότι η αυθεντικότητα της βιντεοταινίας με τον αποκεφαλισμό του Αμερικανού Γιουτζίν Άρμστρονγκ που δημοσιοποιήθηκε στο Ίντερνετ, δεν έχει επιβεβαιωθεί, ωστόσο, όλα τα στοιχεία συγκλίνουν στο ότι η εκτέλεση έγινε από τον ίδιο τον αρχηγό της οργάνωσης και υπαρχηγό της Αλ Κάιντα, Αμπού Μουσάμπ αλ Ζαρκάουϊ.

Η Ιντιπέντεντ (The Independent) σημειώνει ότι λιγοστεύουν οι ελπίδες για το Βρετανό όμηρο, μετά τις τελευταίες εξελίξεις.

Όπως επισημαίνει η εφημερίδα, 25 ξένοι όμηροι έχουν εκτελεστεί στο Ιράκ, ενώ 16 βρίσκονται ακόμα στα χέρια απαγωγέων.

Τους ίδιους φόβους προβάλλει στο πρωτοσέλιδό της και η Γκάρντιαν (The Guardian), η οποία επισημαίνει ότι η οργάνωση Ταουχίντ Τζιχάντ, στην οποία ανήκουν οι απαγωγείς, είναι αυτή που μεγαλώνει με τον ταχύτερο ρυθμό στο Ιράκ και όπως φαίνεται η πιο αδίστακτη.

Η εφημερίδα φιλοξενεί και δημοσκόπηση, σύμφωνα με την οποία η πλειοψηφία των Βρετανών (71%) επιθυμούν τον ορισμό ημερομηνίας για την επιστροφή των συμπατριωτών τους στρατιωτών από το Ιράκ.

Σε συγγενές θέμα, η Γκάρντιαν τονίζτι ότι το Φόρεϊν Όφις περιήλθε σε δύσκολη θέση, λόγω δηλώσεων του Βρετανού πρέσβη στη Ρώμη. Ο σερ Άιβορ Ρόμπερτς δήλωσε ότι η Αλ Κάιντα θα ψήφιζε υπέρ του προέδρου Μπους, τον οποίο χαρακτήρισε ως "τον καλύτερο στρατολόγο της τρομοκρατικής οργάνωσης".

Στις δηλώσεις του Βρετανού πρέσβη στέκονται και οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times) που τονίζουν ότι η Ντάουνινγκ Στριτ ένιωσε μεγάλη αμηχανία, όπως και η Ρώμη, που υποστήριξε την εισβολή στο Ιράκ.

Οι Τάιμς (Times) γράφουν ότι έχει ζητηθεί από την οικογένεια του Βρετανού ομήρου να είναι προετοιμασμένη για το χειρότερο. Υπενθυμίζει ότι το αίτημα των απαγωγέων είναι η απελευθέρωση των κρατουμένων γυναικών στη Βαγδάτη και την Ουμ Κασρ, δηλαδή στην ουσία δύο γυναικών γνωστών ως "κ.Μικρόβιο και δρ.Άνθρκας". Πρόκειται για τις επιστήμονες Ριχάμπ Τάχα και Χούντα Αμάς, αντίστοιχα.

Τουρκία και ΕΕ

"Το αδιέξοδο σχετικά με τον ποινικό κώδικα απειλή την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας", είναι ο τίτλος του σχετικού άρθρου της Ιντιπέντεντ.

Όπωφς επισημαίνει ο ανταποκριτής της εφημερίδας στις Βρυξέλλες, μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα θεωρούνταν σχεδόν σίγουρο ότι η έκθεση προόδου της Τουρκίας που θα συντάξει η Κομισιόν, θα ήταν θετική προς την Άγκυρα.

Τώρα πλέον, συνεχίζει ο συντάκτης, εκφράζονται έντονες αμφιβολίες για την ευρωπαϊκή προοπτική της Άγκυρας, ενώ όπως εκτιμάται πολλά θα κριθούν κατά την επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες την προσεχή Πέμπτη.

Η εφημερίδα επισημαίνει τέλος τις αντιδράσεις στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με την προοπτική ένταξης της Τουρκίας, αντιδράσεις που προέρχονται από την Αυστρία, τη Γερμανία και την Ολλανδία.

Οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς, εξάλλου, εκτιμούν ότι οι διαφωνίες σχετικά με τον τουρκικό ποινικό κώδικα έχουν οδηγήσει πολλούς αξιωματούχους της Ε.Ε. σε σχόλια περί αμφιβολιών και δυσοίωνου κλίματος για την Άγκυρα.

Μπράιαν Κλαφ

Εκτενέστατη είναι η κάλυψη του θανάτου ενός εκ των πιο επιτυχημένων Βρετανών προπονητών ποδοσφαίρου, του "χαρισματικού και εγωϊστή", Μπράιαν Κλαφ, όπως γράφει η Τέλεγκραφ.

Ο Μπράιαν Κλαφ, που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 69 ετών λόγω καρκίνου στο στομάχι, ήταν διάσημος για την οξύθυμη ιδιοσυγκρασία του, τις ιδιορρυθμίες του, τις συχνά προκλητικές δηλώσεις του, αλλά κυρίως για την αποτελεσματικότητα του προπονητικού του έργου.

Δύο φορές, μία με την Ντέρμπι Κάουντι και μία με τη Νότιγχαμ Φόρεστ, ανέλαβε ομάδες που αγωνίζονταν στη δεύτερη κατηγορία για να τις οδηγήσει σε λίγα χρόνια στην κατάκτηση του πρωταθλήματος. Μάλιστα το 1979 και το 1980 κέρδισε το Κύπελλο Κυπελλούχων Ευρώπης με την ομάδα του Νότιγχαμ.

Με φωτογραφία του από τα χρόνια που αγωνιζόταν ως ποδοσφαιριστής κυκλοφορεί στην πρώτη σελίδα και η Ιντιπέντεντ. Στη νεκρολογία που δημοσιεύει η εφημερίδα, κάνει λόγο για ποδοσφαιρική ιδιοφυΐα και θρύλο, "έναν ποδοσφαιριστή και προπονητή με σπάνιο ταλέντο και τεράστιο εγωϊσμό".

Πρωτοσέλιδη φωτογραφία του Μπράιαν Κλαφ δημοσιεύει και η Γκάρντιαν, η οποία στο σχετικό ρεπορτάζ αναφέρεται στις θερμές εκδηλώσεις αγάπης των κατοίκων του Νότιγχαμ.

"Ξεχάστε τον Ρομπέν των Δασών, ο ήρωάς μας είναι ο Μπράιαν Κλαφ", είναι ο χαρακτηριστικός τίτλος του ρεπορτάζ.

Αγορά κατοικίας

Οι Τάιμς επιλέγουν ως κύριο θέμα τη μείωση των τιμών των κατοικιών στη Βρετανία, που φαίνεται να είναι η συνέπεια των ακριβών για τους αγοραστές καταναλωτικών δανείων και τη συνεπακόλουθη μείωση της αγοραστικής κίνησης.


Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2004 - 15:51 (Ώρα Λονδίνου)

Απεβίωσε ο Μπράιαν Κλαφ

Ο Μπράιαν Κλαφ ήταν από τους καλύτερους προπονητές στο αγγλικό πρωτάθλημα

Απεβίωσε σε ηλικία 69 ετών ο Μπράιαν Κλαφ, απ τους θρύλους του αγγλικού ποδοσφαίρου στη δεκαετία του 50.

Ο Μπράιαν Κλαφ έπασχε από καρκίνο στο στομάχι. Το 2003 υπεβλήθη σε μεταμόσχευση παγκρέατος και πέθανε στο νοσοκομείο του Ντάρμπι.

Ο Μπράιαν Κλαφ ξεκίνησε την πετυχημένη σταδιοδρομία του στο ποδόσφαιρο στην ομάδα της πόλης του, Μίντελσμπρο.

Στις 222 συμμετοχές του σημείωσε 204 τέρματα και κέρδισε δύο κύπελλα Αγγλίας.

Κρέμασε τα παπούτσιά του εξαιτίας τραυματισμού στο γόνατο και συνέχισε την καριέρα του στο ποδόσφαιρο ως προπονητής.

Σε ηλικία 30 ετών (τότε ο νεότερος προπονητής στο αγγλικό πρωτάθλημα) ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της Χάρτλπουλ και μετά την περιήγησή του στον πάγκο πολλών ομάδων, κυρίως μικρών κατηγοριών, ο Κλαφ κατέληξε τον Ιανουάριο του 1975 στη Νότινχαμ Φόρεστ, με την οποία κέρδισε δύο συνεχόμενα ευρωπαϊκά κύπελλα.

Παρέμεινε στην τεχνική ηγεσία της Νότινχαμ Φόρεστ 18 χρόνια.

Η μεγαλύτερη απογοήτευση για τον Μπράιαν Κλαφ ήταν ότι ουδέποτε προτάθηκε να αναλάβει την τεχνική ηγεσία της εθνικής Αγγλίας.

Για πολλούς θεωρείται ο καλύτερος προπονητής που δεν είχε ποτέ η Αγγλία.


Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2004 - 19:32 (Ώρα Λονδίνου)

Πίσω η Ελλάδα στον τομέα υπηρεσιών

του ανταποκριτή μας στις Βρυξέλλες, Γιώργου Δαράτου

Καμία ελληνική περιφέρεια δεν προσανατολίζεται στην παραγωγή υπηρεσιών υψηλής εξιδείκευσης

Ένα από το χαμηλότερα ποσοστά μεταξύ όλων των κοινοτικών χωρών εμφανίζει η Ελλάδα στον τομέα των υπηρεσιών που απαιτούν υψηλούς ποσοτικούς και ποιοτικούς δείκτες στον τομέα της γνώσης.

Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα της κοινοτικής στατιστικής υπηρεσίας της Γιούροστατ στον τομέα των υπηρεσιών και ειδικότερα σ αυτές που απαιτούν υψηλή εξειδικευμένη γνώση αυξήθηκε σημαντικά η απασχόληση των Ευρωπαίων εργαζομένων.

Συγκεκριμένα απασχολήθηκαν το 2003 περισσότερα από 120 εκατομμύρια άτομα στους τομείς των υπηρεσιών και 34 εκατομμύρια στο βιομηχανικό τομέα (ποσοστά επί της συνολικής απασχόλησης της τάξης του 62,4% και 17,7% αντίστοιχα).

Αντίθετα, τα σχετικά στοιχεία για την Ελλάδα είναι κατώτερα πάσης προσδοκίας.

Σύμφωνα με τη Γιούροστατ στον τομέα της βιομηχανίας απασχολήθηκε το 12,8% των εργαζομένων (μέσος κοινοτικός όρος των 25 κρατών μελών: 17,69% και των 15 κρατών μελών: 18,56%).

Στους τομείς υψηλής και μέσης εξειδίκευσης στην Ελλάδα απασχολήθηκε το 1,99% των εργαζομένων, ενώ στην ΕΕ των «15» το 7,10% και των «25» το 6,60%.

Αντίθετα, υψηλότερους από τους αντίστοιχους μέσους κοινοτικούς όρους εμφανίζει η Ελλάδα στην απασχόληση σε τομείς χαμηλής εξειδίκευσης (39,11% των εργαζομένων) ενώ στην ΕΕ των «15» είναι 34,33% και των «25» είναι 31,72%.

Τέλος, αξίζει να υπογραμμισθεί ότι καμμία περιφέρεια της Ελλάδας δε συγκαταλέγεται μεταξύ των 30 περιφερειών της ΕΕ που είναι προσανατολισμένες στην παραγωγή υψηλής εξειδίκευσης γνώσης, ενώ η Αττική εμφανίζεται ως η ελληνική περιφέρεια με τον υψηλότερο σχετικό δείκτη σ αυτόν τον τομέα (22,65%) και η Στερεά Ελλάδα μ αντίστοιχο δείκτη της τάξης του 12,26% εμφανίζει το χαμηλότερο δείκτη απασχόλησης σε τομείς υψηλής εξειδίκευσης γνώσης μεταξύ όλων ανεξαιρέτως των περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2004 - 19:59 (Ώρα Λονδίνου)

Κινητικότητα για την Ολυμπιακή στην Κομισιόν

Η επιτροπή Πρόντι επιδιώκει να κλείσει το φάκελο Ολυμπιακή πριν από την ολοκλήρωση της θητείας της

Νέα πρόσθετα στοιχεία σχετικά με τις κρατικές ή μη ενισχύσεις που έχει λάβει η Ολυμπιακή Αεροπορία, καθώς και τη διαδικαστική (νομοθετική κλπ) μετατροπή της από Ολυμπιακή Αεροπορία σε Ολυμπιακές Αερογραμμές έχει στείλει πρόσφατα στη Ευρωπαϊκή Επιτροπή η νέα κυβέρνηση Καραμανλή.

«Αναλύουμε όλα υατά τα νέα στοιχεία που λάβαμε πρόσφατα», είπε, χθες, εκπρόσωπος της αρμόδιας για τις Μεταφορές επιτρόπου, Λογιόλα ντε Παλάθιο «προκειμένου να καταλήξουμε στο συμπέρασμα αν η αναδιάρθρωση της Ολυμπιακής γίνεται σύμφωνα με την κοινοτική νομοθεσία ή όχι.

Ο ίδιος εκπρόσωπος δεν απέκλεισε τη λήψη απόφασης για την Ολυμπιακή μέσα στις επόμενες εβδομάδες πριν δηλαδή η απερχόμενη Επιτροπή Πρόντι παραδώσει τα καθήκοντά της την 1η Νοεμβρίου στη νέα Επιτροπή Μπαρόζο.

Κοινοτικοί παρατηρητές καταδικάζουν αυτή τη σπουδή της Κομισιόν που θέλει χωρίς πλέον να νομιμοποιείται ουσιαστικά να κλείσει έναν τόσο σοβαρό φάκελο για τα ελληνικά συμφέροντα, ενώ κανονικά θα έπρεπε να τον αφήσει προς ρύθμιση στη νέα επιτροπή Μπαρόζο.

Ο εκπρόσωπος της απερχόμενης Κομισιόν δεν απέκλεισε την πιθανότητα μιας νέας προσφυγής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο εναντίον της Ελλάδας για το θέμα της διαχείρισης της Ολυμπιακής.

Μια ενέργεια που αν υλοποιούταν θα μπορούσε εύκολα να χαρακτηρισθεί ως «πολιτικά σκανδαλώδης» αφού σ ελάχιστες εβδομάδες αναλαμβάνει καθήκοντα για τα πέντε επόμενα χρόνια μια νέα Κομισιόν, η οποία θα μπορούσε να διαχειρισθεί αυτήν την υπόθεση μ΄ εντελώς διαφορετικό τρόπο.


Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2004 - 17:22 (Ώρα Λονδίνου)

Νέο κεφάλαιο στην τραγωδία

Ο καπετάνιος του Εξπρές Σάμινα, Βασίλης Γιαννάκης

Πέντε αξιωματικοί του Λιμενικού, μεταξύ των οποίων και ο πρώην αρχηγός του λιμενικού σώματος, αντιναύαρχος Ανδρέας Συρίγος, παραπέμπονται σε δίκη σε βαθμό κακουργήματος αλλά και πλημμελήματος για την τραγωδία του «Εξπρές Σάμινα».

Συγκεκριμένα, με απόφαση του συμβουλίου πλημμελειοδικών Πειραιά, οι πέντε άνδρες παραπέμπονται διότι επέτρεψαν τον παράνομο απόπλου του επιβατηγού-οχηματαγωγού πλοίου «Εξπρές Σάμινα», στις 18 Ιουλίου 2000, δύο μήνες πριν το τραγικό ναυάγιο.

Μαζί τους παραπέμπονται και οι τότε εκπρόσωποι της πλοιοκτήτριας εταιρίας Κ. Κληρονόμος και Ν. Βικάτος.

Η παραπομπή των επτά στηρίχθηκε στο πόρισμα του εισαγγελέα Πειραιώς, Γ. Πεπονή, σύμφωνα με το οποίο το πλοίο είχε αποπλεύσει χωρίς να είναι εφοδιασμένο με τα απαραίτητα έγγραφα αξιοπλοΐας, αν και πραγματοποιούσε το πρώτο ταξίδι μετά την ετήσια επιθεώρησή του.


Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2004 - 15:28 (Ώρα Λονδίνου)

Δημοσιογράφε, που πας;

Λαμπρινή Χ. Θωμά

Ανταποκρίτρια στους Παραολυμπιακούς Αγώνες

Άγώνες για αθλητές αλλά όχι και δημοσιογράφους με ειδικές ανάγκες

Ένα είναι βέβαιο: Οι Παραολυμπιακοί αγώνες μας ευαισθητοποίησαν στα προβλήματα μετακίνησης των ατόμων με ειδικές ανάγκες.

Πρώτη φορά κοιτώ να δω αν η στάση επί της Κηφισίας, για τα λεωφορεία που μεταφέρουν εκπροσώπους των ΜΜΕ στο διεθνές κέντρο μεταδόσεων, έχει μπάρα για καροτσάκι.

Δεν έχει.

Προφανώς οι δημοσιογράφοι θεωρούνται άπαντες αρτιμελείς θέσει και φύσει, μιας και στην αίτηση διαπίστευσης δεν μας ρώτησαν για την κατάσταση της υγείας μας.

Στο κέντρο τύπου, ανακαλύπτω ότι δεν υπάρχει πρες κιτ για τους ραδιοτηλεοπτικούς. Δηλαδή, το βασικό και πρώτο «εργαλείο» μας σε έναν ξένο τόπο, μια ξένη διοργάνωση.

Για την ιστορία, έχουμε διαπιστευτεί δύο χιλιάδες άνθρωποι των ΜΜΕ στους Παραολυμπιακούς. Ευτυχώς είμαι Ελληνίδα, ευτυχώς ζω στην Αθήνα.

Η πρώτη βόλτα στο Ολυμπιακό Στάδιο, το πρωί του Σαββάτου, είναι μάλλον μοναχική. Ελάχιστοι οι επισκέπτες. Το κέντρο τύπου για τους εκπροσώπους εφημερίδων και περιοδικών, βρίσκεται κάτω από την κερκίδα 21. Πινακίδες που να δείχνουν την κατεύθυνση δεν υπάρχουν. Ρωτώντας (στα ελληνικά) πας στην Πόλη.

Κατεβαίνω μια περιστροφική σκάλα, ανεβαίνω δυο μαρμάρινες, για να φτάσω στην υποδοχή. Οι δημοσιογράφοι θεωρούνται όλοι θέσει και φύσει αρτιμελείς, είπαμε.

Ρωτώ στην υποδοχή αν υπάρχει κάποιο σχεδιάγραμμα, κάποιο φυλλάδιο των χώρων, ώστε να μπορέσω να δω αν έχει κι άλλες προσβάσεις. Δεν υπάρχει. «Είναι η πρώτη σας φορά, τη δεύτερη θα τα βρείτε ευκολότερα». Ευχαριστώ.

Τριγυρίζω για λίγο κι αναζητώ ασανσέρ και μπάρες. Δεν βρήκα - όμως, μες στους δαιδαλώδεις και στενούς διαδρόμους είναι πιθανό να μου διέφυγαν. Εγκαταλείπω το στάδιο και βγαίνω από μιαν έξοδο στο ύψος της θύρας 21.

Τρεις αστυνομικοί συνεδριάζουν δίπλα στο συρματόπλεγμα, και δύο κυρίες σε καροτσάκια περιμένουν υπομονετικά δίπλα τους. Ρωτώ τις κυρίες τι συμβαίνει. Είναι από τη Σκωτία, ήρθαν για να παρακολουθήσουν, κρατούν τα εισιτήρια στο χέρι τους, σε δέκα λεπτά αρχίζει ο αγώνας, είναι αγχωμένες, δεν θέλουν να μιλήσουν στο μικρόφωνο.

Προβλήματα στην πρόσβαση στο Ολυμπιακό Στάδιο

Το λεωφορείο του ξενοδοχείου που τις έφερε ως το ΟΑΚΑ, κάνει στάση υποχρεωτικά σε αυτό το σημείο. Το ίδιο σημείο όπου έκανε στάση και στους Ολυμπιακούς. Μόνο που εδώ δεν υπάρχει πρόσβαση για ανθρώπους με κινητικά προβλήματα.

Οι αστυνομικοί αναλαμβάνουν, τελικά, τη δύσκολη αποστολή, να τις μεταφέρουν, με δύο ψηλά πεζοδρόμια και μία νησίδα ανάμεσα σε αυτές και την μόνη προσβάσιμη είσοδο, αφού, φυσικά, διακόψουν την κυκλοφορία.

Η σκηνή είναι από αυτές που σε κάνουν να παρακαλείς να περάσει κάποιος με κάμερα. Ρωτώ τον έναν αστυνομικό γιατί δεν επέτρεψαν στο λεωφορείο να προχωρήσει στο προσβάσιμο σημείο. «Αυτή είναι η στάση, με απόφαση της οργανωτικής. Ρωτήστε στην οργανωτική». Είναι ημέρα αγώνων. Και παραλόγου.

Το βράδυ, στις ειδήσεις, ακούω πόσο καλά είναι όλα. Πόσο επιτυχείς (θα) είναι οι αγώνες. Πρωί Κυριακής, επισκέπτομαι και πάλι το χώρο. Γεμάτο επισκέπτες, θεατές, ανθρώπους που αποφασίζουν να κάνουν βόλτα. Δύο νεαρές εθελόντριες, στην είσοδο Σπύρου Λούη, σχολιάζουν την εμφάνιση, πιθανώς αλλοδαπής, επισκέπτριας με «πονηρά» μισόλογα.

Στο χώρο των εισιτηρίων υπάρχει πρόσβαση, είναι όμως ψηλότερα απ' ότι θα έπρεπε, για να εξυπηρετηθεί κάποιος με καροτσάκι, τα ταμεία. Οι άνθρωποι με κινητικά προβλήματα στο χώρο είναι ελάχιστοι, οι περισσότεροι εξ αυτών αθλητές, που τους ξεχωρίζεις από τα υψηλής τεχνολογίας αμαξίδιά τους. Εισέρχονται από ειδικές πύλες, άριστα εξοπλισμένες. Ακόμη κι οι γονείς με μωρά στο καροτσάκι είναι λίγοι.

Οι αριθμοί των ατόμων με ειδικές ανάγκες είναι αντιστρόφως ανάλογοι εκείνων των σκαλιών και των ανωμαλιών του εδάφους ή των πεζοδρομίων στις πύλες για τους «κοινούς θνητούς».

Οι δύο πρώτες μέρες «φωνάζουν» ότι είμαστε πολύ πίσω. Ότι οι Παραολυμπιακοί δεν θα συγκεντρώσουν «συγχαρητήρια και πολύ θετικά σχόλια» όπως επέμεναν τα κανάλια. Εκτός αν αποδεχθούμε ότι υπάρχουν αγώνες «δύο ταχυτήτων».


Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2004 - 15:21 (Ώρα Λονδίνου)

Βιομηχανικός σχεδιασμός για όλους

Δύο εκθέσεις για τις «κρυφές» πλευρές του βιομηχανικού σχεδιασμού (design), που βοηθούν τα άτομα με ειδικές ανάγκες, οργανώνονται στο πλαίσιο των παραολυμπιακών αγώνων.

Λιγότερες οι τελικές συμμετοχές

«Θέλω να είμαι σημαιοφόρος»

Σε παραολυμπιακούς ρυθμούς η Αθήνα

Ξεκινά η παραολυμπιακή λαμπαδηδρομία

Ο «Πρωτέας» μασκότ των Παραολυμπιακών

Δημοσιογράφε, που πας;

Τα προβλήματα του ΟΑΚΑ για άτομα με ειδικές ανάγκες

Η ιστορία των Παραολυμπιακών

Πώς ξεκίνησε η ιδέα των Παραολυμπιακών

Οι αριθμοί των Αγώνων

Μια διοργάνωση, μεγάλη σε μέγεθος και σημασία

Τα αγωνίσματα

Άρση Βαρών σε πάγκο

Σκοποβολή

Επιτραπέζια Αντισφαίριση

Καλαθοσφαίριση με αμαξίδιο

Ξιφασκία με αμαξίδιο

Τα αγωνίσματα

Γκόλμπολ

Ποδόσφαιρο

Τζούντο

Ράγκμπι με αμαξίδιο

Ιστιοπλοΐα

Τα αγωνίσματα

Αντισφαίριση (Τένις) με αμαξίδιο

Τοξοβολία

Στίβος

Μπότσια

Ποδηλασία

Ιππασία

^^ Αρχή σελίδας

Αρχική Σελίδα

|

Διεθνή

|

Ελλάδα - Κύπρος

|

Τύπος

|

Οικονομία

|

Πολιτισμός

|

Αθλητικά

|

Σε βάθος

|

Ενυπόγραφα

|

Φόρουμ

|

Καιρός

BBC News >>

|

BBC Sport >>

|

BBC Weather >>

|

BBC World Service >>

|

BBC Languages >>

Βοήθεια

|

Επικοινωνία

|

Προστασία Προσωπικών Δεδομένων


Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2004 - 18:24 (Ώρα Λονδίνου)

Από αέρος επίθεση στη Γάζα

Τουλάχιστον δύο Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και δεκάδες έχουν τραυματισθεί από έκρηξη στο νότιο τμήμα της Πόλης της Γάζας, η οποία σύμφωνα με δηλώσεις αυτοπτών μαρτύρων οφείλεται σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή.

Σύμφωνα με νοσοκομειακές πηγές οκτώ άνθρωποι έχουν τραυματισθεί.

Στόχος της επίθεσης ήταν ένα μικρό φορτηγάκι με επίσημες πινακίδες της Παλαιστινιακής Αρχής, δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας.

Ο ισραηλινός στρατός δεν έχει σχολιάσει το επεισόδιο.

Την Κυριακή οι ισραηλινές δυνάμεις επιτέθηκαν με πύραυλο κατά οχήματος στο οποίο επέβαινε ηγετικό στέλεχος της ισλαμικής οργάνωσης, Χαμάς.


Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2004 - 17:50 (Ώρα Λονδίνου)

Ζελέ αντί χαπιών και ενέσεων

Πολλοί άνθρωποι φοβούνται τις ενέσεις

Ινδοί επιστήμονες βρήκαν νέα μέθοδο παροχής φαρμάκων στον οργανισμό, με ένα ζελέ, αποφεύγοντας έτσι τις επώδυνες ενέσεις ή τα δύσληπτα χάπια.

Ανακάλυψαν ένα ζελέ που μπορεί να χορηγήσει τα ενεργά συστατικά ενός φαρμάκου μέσω του στομάχου, χωρίς να διαλυθεί κατά τη διάρκεια της κατάποσης.

Αυτό θα μπορούσε να κάνει πλέον παρελθόν τις ενέσεις που έχουν ανάγκη οι διαβητικοί και να στοχεύει απευθείας στις προβληματικές περιοχές σε περιπτώσεις εντερικών διαταραχών.

Οι χημικοί που έκαναν την ανακοίνωσή τους στην επιστημονική επιθεώρηση Polymer International, εργάζονται για το Πρότυπο Κυβερνητικό Επιστημονικό Κολέγιο στο Τζαμπαλπούρ.

Εύκολη κατάποση

Σύμφωνα με έρευνες, περίπου τα μισά άτομα που πάσχουν από μακροχρόνιες ασθένειες δεν χρησιμοποιούν και δεν λαμβάνουν σωστά τα φάρμακα που τους έχουν δώσει οι γιατροί.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για αυτό, κι ανάμεσά τους οι φοβίες για τις ενέσεις και τις βελόνες ή η δυσκολία κατάποσης μεγάλων χαπιών.

Οι ερευνητές προσπαθούν εδώ και καιρό να βρουν ευκολότερους τρόπους χορήγησης των φαρμάκων με έμπλαστρα ή σπρέι.

Οι δρ Σουνίλ Μπαϊπάλ και η Σίμα Ντουμπέι σχεδίασαν ένα ζελέ που έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει τα ενεργά στοιχεία του φαρμάκου στο στομάχι.

Οι ιδιότητες του ζελέ λύνουν και ένα άλλο συνηθισμένο πρόβλημα των φαρμάκων που χορηγούνται από το στόμα: να διαλύονται στο στομάχι από τα όξινα γαστρικά υγρά.

Το ζελέ προφυλάσσει το φάρμακο στο όξινο περιβάλλον και το απελευθερώνει μόνο όταν φτάσει στο αλκαλικό περιβάλλον των εντέρων.

Οι εργαστηριακές δοκιμές είναι επιτυχείς, αλλά οι επιστήμονες λένε πως χρειάζεται ακόμα περισσότερη έρευνα σε πραγματικές συνθήκες.


Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2004 - 22:14 (Ώρα Λονδίνου)

Η «Τζίνι» αποδεκατίζει την Αϊτή

Τουλάχιστον 250 άνθρωποι σκοτώθηκαν σ' ολόκληρη την Αϊτή από τις πλημμύρες που έχει προκαλέσει η τροπική καταιγίδα, Τζίνι.

Η πόλη Γκονάιβες στα βόρεια παράλια του νησιού έχει κυριολεκτικά βυθιστεί και η στάθμη του νερού συνεχώς ανεβαίνει.

«Έχουμε μετρήσει 250 σορούς στο νεκροτομείο της Γκονάιβες», δήλωσε αξιωματούχος του ΟΗΕ στην Αϊτή.

Στην υπόλοιπη χώρα εκατοντάδες είναι οι αγνοούμενοι και οι τραυματίες.

Αγνοείται επίσης η τύχη άλλων στις βορειοδυτικές ακτές της νήσου.

Στρατιώτες της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ, που βρίσκονται στην Αϊτή από τον περασμένο Φεβρουάριο, μετά την ανατροπή του προέδρου Ζαν-Μπερτράν Αριστίντ, βοηθούν τα συνεργεία αρωγής.

Η τροπική θύεαλλα «Τζίνι» είχε νωρίτερα προκαλέσει μεγάλες πλημμύρες και πολλούς θανάτους στη γειτονική Δομινικανή Δημοκρατία και στο Πουέρτο Ρίκο, που αποτελεί κοινοπολιτειακή περιοχή των ΗΠΑ.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους κήρυξε το Πουέρτο Ρίκο σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης την περασμένη Παρασκευή.

Σχεδόν το ήμισι των κατοίκων του Πουέρτο Ρίκο έχει μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ περίπου 200.000 κάτοικοι δεν έχουν πόσιμο νερό.

Είχε προηγηθεί της «Τζίνι» ο τυφώνας «Ιβάν» που προκάλεσε, την περασμένη εβδομάδα, εκτεταμένες ζημίες στην Καραϊβική και στις νότιες πολιτείες των ΗΠΑ.


Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2004 - 21:49 (Ώρα Λονδίνου)

Εκτέλεση ομήρου από τον αλ Ζαρκάουι

Οι απαγωγείς ζητούσαν την απελευθέρωση των Ιρακινών γυναικών που κρατούνται από τους Αμερικανούς

Νεκρός είναι ο ένας εκ των δύο Αμερικανών που απήχθησαν την περασμένη Πέμπτη από μέλη ακραίας ισλαμικής οργάνωσης.

Βίντεο, το οποίο εστάλη σε δικτυακό τόπο, εμφανίζει με ανατριχιαστικές λεπτομέρειες τον αποκεφαλισμό του Αμερικανού ομήρου, Γιουτζίν Άρμστρονγκ.

Ο Αμερικανός όμηρος φέρεται να εκτελέστηκε από τον επικεφαλής της οργάνωσης, Αμπού Μουσάμπ αλ Ζαρκάουι.

Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι η σορός του θύματος βρέθηκε και ότι έγινε η αναγνώριση της ταυτότητάς του.

Ο Γιουτζίν Άρμστρονγκ απήχθη μαζί μ΄ έναν Αμερικανό και ένα Βρετανό, όλοι εργαζόμενοι σε κατασκευαστική εταιρεία.

Οι απαγωγείς είχαν προειδοποιήσει ότι θα σκοτώσουν τους ομήρους εάν δεν αφεθούν οι Ιρακινές που κρατούνται σε δύο φυλακές που ελέγχονται από τις αμερικανικές δυνάμεις.

Δολοφονία κληρικών

Ένοπλοι δολοφόνησαν στη Βαγδάτη δύο μετριοπαθείς σουνίτες κληρικούς.

Ο σεΐχης Χαζίμ αλ Ζαΐντι, μέλος του Συνδέσμου Μουσουλμάνων Κληρικών, δολοφονήθηκε σε απομακρυσμένο σουνιτικό τέμενος σε προάστιο των σιιτών μουσουλμάνων στην Πόλη Σαντρ.

Ο Χαζίμ αλ Ζαΐντι απήχθη, χθες, μαζί με τους δυο σωματοφύλακες του, και η σορός του βρέθηκε σήμερα το πρωί.

Ο σεΐχης Μοχάμαντ Τζάντου δολοφονήθηκε ενώ πήγαινε για να προσευχηθεί στην περιοχή Αλ Μπάγια.

Και οι δύο κληρικοί ανήκαν στο Σύνδεσμο Μουσουλμάνων Κληρικών και είχαν διαδραματίσει μεσολαβητικό ρόλο για την απελευθέρωση ομήρων.

Ο σεΐχης Μοχάμαντ Τζάντου ήταν άοπλος και χωρίς συνοδεία σωματοφύλακα, όπως δήλωσε μέλος του Συνδέσμου Μουσουλμάνων Κληρικών.

«Ελπίζουμε να μην πρόκειται για μια οργανωμένη και συστηματική εκστρατεία με στόχο τη δολοφονία των μελών μας», μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς επικαλούμενο πηγή του Συνδέσμου Μουσουλμάνων Κληρικών.

Ο Σύνδεσμος Μουσουλμάνων Κληρικών θεωρείται μια συντηρητική οργάνωση, η οποία αντιτίθεται στην αμερικανική κατοχή του Ιράκ. Ωστόσο, έχει βοηθήσει στην απελευθέρωση ομήρων.

Σε άλλες εξελίξεις:

Νοσοκομειακοί υπάλληλοι στη Φαλούτζα υποστηρίζουν ότι αρκετοί άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια νέων επιθέσεων που εξαπέλυσαν οι αμερικανικές δυνάμεις.

Έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου σημειώθηκε στη Μοσούλη στο βόρειο Ιράκ κατά την οποία σκοτώθηκαν οι τρεις επιβαίνοντες στο αυτοκίνητο.


Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2004 - 17:58 (Ώρα Λονδίνου)

Κέρι: «Κολοσσιαία λάθη στο Ιράκ»

Ανεβαίνουν οι τόνοι στις ΗΠΑ καθώς οι προεδρικές εκλογές πλησιάζουν

Μέρα με τη μέρα οι υποψήφιοι των προεδρικών εκλογών των Ηνωμένων Πολιτειών ανεβάζουν τους τόνους.

Ο υποψήφιος του Δημοκρατικού Κόμματος, Τζον Κέρι κατηγόρησε τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών για «κολοσσιαία σφάλματα κρίσης αναφορικά με το Ιράκ.»

Σε ομιλία του στη Νέα Υόρκη, ο Τζον Κέρι είπε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος έχει πέσει πλείστες όσες φορές έξω στην κρίση του και ότι οι συνέπειες αυτών των εσφαλμένων υπολογισμών είναι τεράστιες.

Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών για άλλη μια φορά τόνισε ότι ο εκλογικός του αντίπαλος παραπλάνησε και εξαπάτησε τον αμερικανικό λαό όσον αφορά τους λόγους που προέταξε για τον πόλεμο στο Ιράκ.

Πρόσθεσε, ότι η αμερικανική ηγεσία είπε ψέματα όσον αφορά τον αριθμό των Ιρακινών που έχουν στρατολογηθεί από το τέλος του πολέμου μέχρι σήμερα.

Υπενθύμισε ότι 1.000 και πλέον Αμερικανοί στρατιώτες έχουν σκοτωθεί στο Ιράκ από την έναρξη του πολέμου και ζήτησε από τον Τζορτζ Μπους να ζητήσει περισσότερη βοήθεια από τα κράτη που ανήκουν στη «συμμαχία» καθώς και να εκπαιδεύσει καλύτερα το νεοσύστατο ιρακινό στρατό.

Νωρίτερα εκπρόσωπος του κυβερνώντος Ρεπουμπλικανικού Κόμματος δήλωσε ότι το πρόγραμμα των Δημοκρατικών για το Ιράκ θα καταστήσει τον «κόσμο μας πιο επικίνδυνο».


Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2004 - 22:47 (Ώρα Λονδίνου)

Τέλος κυρώσεων για τη Λιβύη

Η άρση των κυρώσεων έίναι η ανταμοιβή του Καντάφι για τον τερματισμό του προγράμματος ανάπτυξης όπλων μαζικής καταστροφής

Παρελθόν αποτελούν πλέον οι εμπορικές κυρώσεις που είχαν επιβάλει οι Ηνωμένες Πολιτείες στη Λιβύη.

Το μεγαλύτερο μέρος των κυρώσεων είχε αρθεί από τον Απρίλιο και ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζορτζ Μπους αποφάσισε να ανακαλέσει τις εναπομείνασες κυρώσεις ως «ανταμοιβή» στην Τρίπολη για τον τερματισμό του προγράμματος ανάπτυξης όπλων μαζικής καταστροφής.

Οι εναπομείνασες κυρώσεις αφορούσαν το πετρέλαιο, το γενικό εμπόριο και την αεροπλοΐα.

Ωστόσο, παραμένουν ορισμένες κυρώσεις που σχετίζονται με τρομοκρατικές ενέργειες.

Το εμπορικό εμπάργκο επεβλήθη από τις ΗΠΑ στη Λιβύη το 1986 επί προεδρίας, Ρόναλντ Ρέιγκαν έπειτα από σειρά τρομοκρατικών ενεργειών που φέρονταν να συνδέονται με τη Λιβύη.

Η κίνηση της αμερικανικής ηγεσίας θα δώσει το έναυσμα για τη χορήγηση αποζημιώσεων της τάξης του ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων στους συγγενείς των θυμάτων της βομβιστικής ενέργειας στο αεροσκάφος της Παναμέρικαν πάνω από το Λόκερμπι της Μεγάλης Βρετανίας.

Η Λιβύη είχε απειλήσει με ακύρωση των αποζημιώσεων εάν δεν είχαν ανακληθεί οι κυρώσεις μέχρι την Τετάρτη.


Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2004 - 15:51 (Ώρα Λονδίνου)

Απεβίωσε ο Μπράιαν Κλαφ

Ο Μπράιαν Κλαφ ήταν από τους καλύτερους προπονητές στο αγγλικό πρωτάθλημα

Απεβίωσε σε ηλικία 69 ετών ο Μπράιαν Κλαφ, απ τους θρύλους του αγγλικού ποδοσφαίρου στη δεκαετία του 50.

Ο Μπράιαν Καλφ έπασχε από καρκίνο στο στομάχι. Το 2003 υπεβλήθη σε μεταμόσχευση παγκρέατος και πέθανε στο νοσοκομείο του Ντάρμπι.

Ο Μπράιαν Καλφ ξεκίνησε την πετυχημένη σταδιοδρομία του στο ποδόσφαιρο στην ομάδα της πόλης του, Μίντελσμπρο.

Στις 222 συμμετοχές του σημείωσε 204 τέρματα και κέρδισε δύο κύπελλα Αγγλίας.

Κρέμασε τα παπούτσιά του εξαιτίας τραυματισμού στο γόνατο και συνέχισε την καριέρα του στο ποδόσφαιρο ως προπονητής.

Σε ηλικία 30 ετών (τότε ο νεότερος προπονητής στο αγγλικό πρωτάθλημα) ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της Χάρτλπουλ και μετά την περιήγησή του στον πάγκο πολλών ομάδων, κυρίως μικρών κατηγοριών, κατέληξε τον Ιανουάριο του 1975 στη Νότινχαμ Φόρεστ, ,με την οποία κέρδισε δύο συνεχόμενα ευρωπαϊκά κύπελλα.

Παρέμεινε στην τεχνική ηγεσία της Νότινχαμ Φόρεστ 18 χρόνια.

Η μεγαλύτερη απογοήτευση για τον Μπράιαν Κλαφ ήταν ότι ουδέποτε προτάθηκε να αναλάβει την τεχνική ηγεσία της εθνικής Αγγλίας.

Για πολλούς θεωρείται ο καλύτερος προπονητής που δεν είχε ποτέ η Αγγλία.


Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2004 - 17:13 (Ώρα Λονδίνου)

Σύνοδος ΟΗΕ για υποσιτισμό και φτώχεια

Η σύνοδος γίνεται με πρωτοβουλία του προέδρου της Βραζιλίας

Ηγέτες 40 και πλέον κρατών συναντώνται στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη για να συζητήσουν τρόπους για την αντιμετώπιση του υποσιτισμού και της φτώχειας.

Η πρωτοβουλία της συνόδου ανήκει στον πρόεδρο της Βραζιλίας, Λουίς Ινάθιο Λούλα ντα Σίλβα, ο οποίος έχει χαρακτηρίσει τον υποσιτισμό ως το χειρότερο «όπλο μαζικής καταστροφής».

Στη σύνοδο συμμετέχουν ο πρόεδρος της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ και ο Ισπανός ομόλογός του, Χοσέ Λουίς Ροντρίγκες Θαπατέρο.

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας θα παρουσιάσει διάφορες προτάσεις για τη εξεύρεση οικονομικών πόρων, όπως η έκδοση ειδικών πιστωτικών κρατών και η ιδέα μιας παγκόσμιας φορολογίας στις αγοραπωλησίες όπλων και στις τραπεζικές συναλλαγές.

Περισσότεροι από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι στον κόσμο ζουν σε απόλυτη ένδεια το οποίο σημαίνει ότι ζουν με λιγότερο απ ένα δολάριο την ημέρα.


Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2004 - 14:23 (Ώρα Λονδίνου)

Δολοφονία κληρικών στη Βαγδάτη

Η Πόλη Σαντρ θεωρείται από τις πλέον άναρχες περιοχές του Ιράκ

Ένοπλοι δολοφόνησαν στη Βαγδάτη δύο μετριοπαθείς σουνίτες κληρικούς.

Ο σεΐχης Χαζίμ αλ Ζαΐντι, μέλος του Συνδέσμου Μουσουλμάνων Κληρικών, δολοφονήθηκε σε απομακρυσμένο σουνιτικό τέμενος σε προάστιο των σιιτών μουσουλμάνων στην Πόλη Σαντρ.

Ο Χαζίμ αλ Ζαΐντι απήχθη, χθες, μαζί με τους δυο σωματοφύλακες του, και η σορός του βρέθηκε σήμερα το πρωί.

Ο σεΐχης Μοχάμαντ Τζάντου δολοφονήθηκε ενώ πήγαινε για να προσευχηθεί στην περιοχή Αλ Μπάγια.

Και οι δύο κληρικοί ανήκαν στο Σύνδεσμο Μουσουλμάνων Κληρικών και είχαν διαδραματίσει μεσολαβητικό ρόλο για την απελευθέρωση ομήρων.

Ο σεΐχης Μοχάμαντ Τζάντου ήταν άοπλος και χωρίς συνοδεία σωματοφύλακα, όπως δήλωσε μέλος του Συνδέσμου Μουσουλμάνων Κληρικών.

«Ελπίζουμε να μην πρόκειται για μια οργανωμένη και συστηματική εκστρατεία με στόχο τη δολοφονία των μελών μας», μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς επικαλούμενο πηγή του Συνδέσμου Μουσουλμάνων Κληρικών.

Ο Σύνδεσμος Μουσουλμάνων Κληρικών θεωρείται μια συντηρητική οργάνωση, η οποία αντιτίθεται στην αμερικανική κατοχή του Ιράκ. Ωστόσο, έχει βοηθήσει στην απελευθέρωση ομήρων.

Σε άλλες εξελίξεις:

Νοσοκομειακοί υπάλληλοι στη Φαλούτζα υποστηρίζουν ότι αρκετοί άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια νέων επιθέσεων που εξαπέλυσαν οι αμερικανικές δυνάμεις.

Έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου σημειώθηκε στη Μοσούλη στο βόρειο Ιράκ κατά την οποία σκοτώθηκαν οι τρεις επιβαίνοντες στο αυτοκίνητο.


Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2004 - 14:59 (Ώρα Λονδίνου)

Σαφής απειλή της ΕΕ προς την Τουρκία

Βρυξέλλες, Γιώργος Δαράτος

Η ποινικοποίηση της μοιχείας έχει οξύνει τα πνεύματα στην τουρκική εθνοσυνέλευση

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δε θα προτείνει συγκεκριμένη ημερομηνία έναρξης των διαπραγματεύσεων ένταξης της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση στην έκθεση προόδου για την πορεία εκδημοκρατισμού αυτής της χώρας που θα δημοσιεύσει στις 6 Οκτωβρίου, εάν η τουρκική εθνοσυνέλευση δεν υιοθετήσει το νέο ποινικό κώδικα.

Είναι η πρώτη και σαφής απειλή της ΕΕ προς την Τουρκία μετά την πρόσφατη απόφαση της ισλαμοδημοκρατικής κυβέρνησης Ερντογάν να αποσύρει από το κοινοβούλιο το σχέδιο προς συζήτηση νέου ποινικού κώδικα που προέβλεπε μεταξύ άλλων την ποινικοποίηση της μοιχείας.

Μια διάταξη αντίθετη με την ιδέα περί δημοκρατίας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων των χωρών της κοινοτικής Ευρώπης.

Η μη έγκριση του ποινικού κώδικα, δήλωσε ο εκπρόσωπος του αρμόδιου για τη Διεύρυνση επιτρόπου, Γκίντερ Φερχόιγκεν, χωρίς τα επίμαχα άρθρα για την ποινικοποίηση της μοιχείας θα είναι επαρκής λόγος για την Κομισιόν να αρνηθεί να δώσει συγκεκριμένη ημερομηνία για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας.


Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2004 - 11:38 (Ώρα Λονδίνου)

Νέα προβλήματα

O ρωσικός πετραλαϊκός κολοσσός, Γιούκος, αποφάσισε να σταματήσει τις περισσότερες εξαγωγές της στην Κίνα, επειδή, όπως υποστηρίζει, δεν είναι σε θέση να καταβάλει τα έξοδα μεταφοράς.

Οι ρωσικές αρχές έχουν παγώσει τους τραπεζικούς λογαριασμούς της Γιούκος επειδή, όπως ισχυρίζονται, οφείλει φόρους δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η Γιούκος σχεδιάζει να μειώσει τις εξαγωγές της κατά 400.000 τόνους το μήνα ή 100.000 βαρέλια την ημέρα--περίπου το 5% των αναγκών της Κίνας σε πετρέλαιο.

Η εξέλιξη αυτή εκτιμάται πως θα επηρεάσει αρνητικά την κινεζική οικονομία--μια οικονομία η οποία, κατά τα άλλα, αναπτύσσεται με γοργούς ρυθμούς--επειδή θ'αυξηθούν τα έξοδά της στον τομέα της ενεργείας.

Νωρίς το πρωί της Δευτέρας, τη τιμή του αργού πετρελαίου στις αγορές της Ασίας είχε αυξηθεί κατά 51 σεντς, φτάνοντας στα 46 δολάρια και 15 σεντς το βαρέλι, ενώ η τιμή του αργού πετρελαίου τύπου Μπρεντ στο Λονδίνο κυμαινόταν στα 42 δολάρια και 15 σεντς το βαρέλι, δηλ. είχε αυξηθεί κατά 44 σεντς.

Η εκστρατεία που έχουν ξεκινήσει οι ρωσικές αρχές κατά της Γιούκος πιστεύεται ευρέως ότι έχει πολιτικά κίνητρα--λόγω των πολιτικών φιλοδοξιών που τρέφει ο ιδρυτής της εταιρείας, Μιχαήλ Χανταρκόβσκι.

Ο κ. Χανταρκόβσκι συνελήφθη τον περασμένο Οκτώβριο και κρατείται στις φυλακές με τις κατηγορίες της απάτης και της φοροδιαφυγής.


Αποφασίστηκε η ανέλκυση

Την ανέλκυση της ατράκτου του ελικοπτέρου Σινούκ, η πτώση του οποίου είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν ο πατριάρχης Αλεξανδρείας και 16 ακόμη άνθρωποι, αποφάσισαν οι αρμόδιοι του υπουργείου Ανάπτυξης και του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού.

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Θοδωρής Ρουσόπουλος, τώρα «μελετάται ο τρόπος και ο χρόνος της ανέλκυσής του. Πρόκειται για ένα εγχείρημα, το οποίο τεχνικά είναι αρκετά δύσκολο».

Ο κ. Ρουσόπουλος, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου αν η κυβέρνηση προτίθεται να προχωρήσει σε κατάθεση πρότασης για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τον έλεγχο των προμηθειών στις Ένοπλες Δυνάμεις, δήλωσε ότι «εφόσον τα πορίσματα των ερευνών που διενεργούνται οδηγήσουν στην ανάγκη σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής, θα γίνει».

Τέλος, σχετικά με κείμενο που παρουσιάστηκε στον κυριακάτικο τύπο ως έκθεση που έχει υποβληθεί από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, τόνισε ότι δεν γνωρίζει «πώς διέρρευσε, αν μιλάμε για έκθεση η οποία είναι πραγματική».


Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2004 - 10:10 (Ώρα Λονδίνου)

Προεδρική διαφωνία

Μία αποστροφή της ομιλίας του αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος, κ. Χριστόδουλου, στην οποία έκανε λόγο για επιστροφή της παιδείας της Ελλάδας στις ρίζες της, προκάλεσε τη δημόσια διαφωνία του προέδρου της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλου.

Συγκεκριμένα, την Κυριακή, κατά τον εορτασμό της χιλιοστής επετείου της Ιεράς Μονής Σταγιάδων, στην Καλαμπάκα, στον οποίο παραβρέθηκαν και οι δύο, ο αρχιεπίσκοπος είπε, στον πανηγυρικό της ημέρας:

«Σήμερα που συντελούνται σε όλο τον κόσμο κοσμογονικές αλλαγές, οι λαοί στηρίζονται στην παράδοσή των και στις ρίζες των. Το ίδιο οφείλουμε κι εμείς να πράξομε, και το πράττομε, εάν δεν θέλουμε να αφομοιωθούμε, να ξεριζωθούμε και να χαθούμε από το προσκήνιο της ιστορίας.

»Και αυτή είναι κατά πρώτον μεν ευθύνη των κυβερνητών μας, οι οποίοι χαράσσουν την εκπαιδευτική πολιτική και προσδιορίζουν το περιεχόμενο της μόρφωσης που δίδεται στα σχολεία μας. Είναι ανάγκη να γίνουν επειγόντως διορθωτικές κινήσεις, ώστε η εκπαίδευση να προσλάβει και πάλιν ενισχυμένο τον ανθρωπιστικό της χαρακτήρα».

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, δήλωσε, μιλώντας αμέσως μετά και απευθυνόμενος στον αρχιεπίσκοπο:

«Θα μου επιτρέψετε να πω ότι δεν θα ήθελα να συμφωνήσω στην επιστροφή στις ρίζες, αλλά οι ρίζες θα πρέπει πάντοτε να μας εμπνέουν και να προεκτείνουμε τα κλαδιά, ώστε και οι ρίζες να υπάρχουν και νέα τροφή να δίνουν στα κλαδιά, τα οποία διαρκώς μεγαλώνουν, επαυξάνουν και καλύπτουν περισσότερο αριθμό προσώπων και εν ενεργειών υπό την σκιά τους».


Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2004 - 10:54 (Ώρα Λονδίνου)

Καταθέτει ο Χρήστος Τζέκος

Το πρωί της Δευτέρας ξεκίνησε η κατάθεση του Χρήστου Τζέκου, προπονητή της Κατερίνας Θάνου και πρώην προπονητή του Κώστα Κεντέρη, ενώπιον των εισαγγελέων Σπύρου Μουζακίτη και Αθηνάς Θεοδωροπούλου.

Ο προπονητής κλήθηκε να καταθέσει για την υπόθεση της μη εμφάνισης των δύο ολυμπιονικών για έλεγχο αντιντόπινγκ στις 12 Αυγούστου και το τροχαίο ατύχημα που είχαν το ίδιο βράδυ.

Επίσης, έχει κληθεί να καταθέσει και με την ιδιότητα του υπόπτου -βάση ειδικής δικονομικής διάταξης- για τη διάπραξη του αδικήματος της κατοχής παράνομων ουσιών. Όλες αυτές οι υποθέσεις βρίσκονται στα χέρια των ίδιων δύο εισαγγελέων.

Ο κ. Τζέκος επρόκειτο να καταθέσει την προηγούμενη Δευτέρα, αλλά ζήτησε κι έλαβε προθεσμία, μετά το θάνατο του δικηγόρου του, Γιώργου Μαύρου, στην πτώση του ελικοπτέρου Σινούκ.


Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2004 - 09:54 (Ώρα Λονδίνου)

Πρεμιέρα χωρίς εκπλήξεις

Ο Ολυμπιακός πέτυχε μια δύσκολη νίκη επί της Καλλιθέας με (2-1) στο ιστορικό παιχνίδι επιστροφής του στο νέο γήπεδο Καραϊσκάκη.

Οι γηπεδούχοι νίκησαν, κόντρα σε μια καλοδουλεμένη ομάδα, που είχε δυσκολέψει τους «ερυθρόλευκους» και στο αντίστοιχο ματς, στην πρεμιέρα πριν από δύο χρόνια.

Η υπεροχή του Ολυμπιακού, μεταφράστηκε σε γκολ στο 17ο λεπτό, όταν ο Ριβάλντο εκτέλεσε κόρνερ και ο Οκκάς έγινε ο πρώτος παίκτης της ομάδας του Πειραιά που σκόραρε στο νέο γήπεδο Καραϊσκάκη. Ωστόσο η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη.

Στο 37ο λεπτό Γκέκας, αιφνιδίασε την άμυνα του Ολυμπιακού και με κεφαλιά πέτυχε το 1-1. Στην επανάληψη, Ο Ολυμπιακός είχε τον έλεγχο της αναμέτρησης, αλλά δεν έπεισε με την απόδοση του. Το γρήγορο τέρμα του Ανατολάκη στο 49΄, τον βοήθησε πάντως να μην μπει σε «περιπέτειες».

Επίδειξη δύναμης έκανε ο ΠΑΟ που δεν δυσκολεύτηκε να επιβληθεί του Ιωνικού με 3-0 στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος της Α' εθνικής.

Πρωταγωνιστής της αναμέτρησης ήταν Παπαδόπουλος που σημείωσε δύο τέρματα, ενώ αστόχησε σε πέναλτι στο 81'.

Στο 35΄ο Ρούντολφ Σκάτσελ άνοιξε στον Γκονζάλες και αυτός από κοντά «νίκησε» τον Μπεκιάι. Στο 43΄ ο Δημήτρης Παπαδόπουλος βρέθηκε ξεχασμένος στην μικρή περιοχή και με πλασέ ανέβασε το δείκτη του σκορ στο 2-0.

Ο ίδιος παίκτης στο 50' με σουτ έκανε το 3-0. Την αναμέτρηση στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας παρακολούθησαν περίπου 11.000 θεατές.

Βαθμούς και εντυπώσεις μοιράστηκαν μετά το τελικό 1-1 το Αιγάλεω και η ΑΕΚ στην πρεμιέρα της πρώτης εθνικής. Και οι δύο ομάδες προσπάθησαν για τη νίκη, πρόσφεραν καλό σχετικά θέαμα.

Στον αγώνα η ΑΕΚ «πατούσε» καλύτερα στο γήπεδο, ιδιαίτερα στο πρώτο ημίχρονο. Ήδη, είναι ορατή η καλή δουλειά του Φερνάντο Σάντος, οποίος αναγκάζεται εκ των πραγμάτων να συνθέσει ένα αξιόμαχο σύνολο χωρίς όμως ηγέτη και έμπνευση.

Στο 11' κεφαλιά του Κατσουράνη σταμάτησε στο δοκάρι. Στο 19' ο Μπάρκογλου απείλησε την εστία της ΑΕΚ με σουτ. Στο 57΄ το Αιγάλεω προηγήθηκε με εκπληκτικό σουτ του Γιώργου Φωτάκη.

Η απάντηση της ΑΕΚ ήταν άμεση καθώς δύο λεπτά αργότερα ο Τζιωρτζιόπουλος άνοιξε στον Λυμπερόπουλο και αυτός με κεφαλιά έκανε το τελικό 1-1.Τρεις φορές ο διαιτητής Σωμαρακάκης και οι βοηθοί του σταμάτησαν τους επιθετικούς της ΑΕΚ με ανύπαρκτα οφσάιντ.

Νίκη μετά από πολύ καιρό πέτυχε ο ΠΑΟΚ. Επικράτησε με 1-0 της νεοφώτιστης Κέρκυρας και ξεκίνησε με τον καλύτερο τρόπο τις υποχρεώσεις του στο νέο πρωτάθλημα.

Οι παίκτες του ΠΑΟΚ ξεκίνησαν νωθρά, λόγω του άγχους που είχαν από τις άσχημες εμφανίσεις των τελευταίων παιχνιδιών.

Το μοναδικό γκολ της αναμέτρησης σημειώθηκε στο 52΄ με τον Μαλαδένη με κεφαλιά. Πέντε λεπτά αργότερα, ο Κούτσης από κοντά δεν μπόρεσε να βάλει την μπάλα στα δίκτυα. Σ

το 81' κεφαλιά του Αμανατίδη βγήκε λίγο άουτ, ενώ οι γηπεδούχοι έμειναν με δέκα στο 85΄ λόγω αποβολής του Βαγγελή.

Η Χαλκηδόνα ευτύχησε να προηγηθεί πολύ νωρίς στο σκορ στον αγώνα εναντίον του Πανιώνιου και συγκεκριμένα στο 11ο λεπτό.

Μετά από ωραίο συνδυασμό των παικτών της Χαλκηδόνας, η μπάλα κατέληξε στον Ηλιόπουλο, ο οποίος μπήκε στην περιοχή και ανετράπη από τον Ντομορό. Ο διαιτητής του αγώνα υπέδειξε πέναλτι το οποίο μετέτρεψε σε γκολ ο Ζαχαρόπουλος.

Ο Πανιώνιος πίεσε αρκετά αλλά οι προσπάθειες των παικτών του Κάρολ Πέτσε δεν ευδοκίμησαν και η Χαλκηδόνα πήρε την πρώτη της νίκη στο πρωτάθλημα.

Η Καλαμαριά, «νεοφώτιστη» στην Α' Εθνική, νίκησε τον ΟΦΗ με 1-0. Η Μακεδονίτικη ομάδα προηγήθηκε στο 10ο λεπτό, όταν ο Ουέλινγκτον πήρε την μπάλα έξω από την μεγάλη περιοχή και με έξοχη ατομική προσπάθεια, δεν άφησε περιθώρια αντίδρασης στον Δασκαλάκη.

Στο 70' ο ΟΦΗ έμεινε με 10 παίκτες, καθώς ο Αρβανίτης είδε για δεύτερη φορά την κίτρινη κάρτα του Γερμανάκου. Κάπου εκεί τελείωσε ουσιαστικά το παιχνίδι, καθώς οι Κρητικοί δεν κατάφεραν να απειλήσουν άλλη φορά τον Ζαφειρόπουλο.

Δύο παιχνίδια άνοιξαν την πρώτη αγωνιστική του 26ου πρωταθλήματος της Α' Εθνικής το Σάββατο. Η Ξάνθη, με την παρουσία περίπου 4.000 οπαδών της στο νέο της γήπεδο στα Πηγάδια επικράτησε του Άρη με 3-1.

Ο Δημητριάδης άνοιξε το σκορ στο 10ο λεπτό, ενώ ο Άρης με τον αργεντινό Σανχούρχο ισοφάρισε προσωρινά στο 31'. Στο 57' ο Μπαϊκαρά έκανε το 2-1 και ο Λαμπριάκος στο 80' διαμόρφωσε το τελικό 3-1.

Στο δεύτερο παιχνίδι ο Ηρακλής παρουσία 10.000(!) θεατών επικράτησε με 1-0 του «νεοφώτιστου» Εργοτέλη στο νέο, εντυπωσιακό, «Παγκρήτιο» στάδιο του Ηρακλείου.

Το γκολ για τον Γηραιός πέτυχε στο 71ο λεπτό ο Μουράτι. Αποθεώθηκε κατά την αλλαγή του ο Πέπε Σινιόρι.


Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2004 - 10:32 (Ώρα Λονδίνου)

Τα πρώτα μετάλλια

Καλή αρχή για την ελληνική Παραολυμπιακή ομάδα έγινε το πρώτο σαββατοκύριακο των αγώνων.

Παρ ότι το μεγαλύτερο αστέρι της, ο σημαιοφόρος της Κωνσταντίνος Φύκας, ακυρώθηκε γιατί δεν ξεκίνησε σωστά στα 100μ πεταλούδα, η κολύμβηση ήταν εκείνη που έδωσε τα δύο από τα τρία μετάλλια.

Ο Χαράλαμπος Ταϊγανίδης, ανέβηκε στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου στα 100μ. πεταλούδα της κατηγορίας S13 (μειωμένη όραση), σημειώνοντας χρόνο 1:01.50. Το χάλκινο μετάλλιο κατέκτησε ο Γιάννης Κωστάκης, στα 100μ. ελεύθερο και στην κατηγορία S3 (αθλητές με κινητική αναπηρία).

Ο Έλληνας πρωταθλητής ήταν δεύτερος στον προκριματικό με 1:55.41 (πανελλήνιο ρεκόρ), ενώ στον τελικό έκανε χρόνο 1:55.79 και τερμάτισε τρίτος.

Στο στίβο, ο Ευθύμης Καλαράς κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στη δισκοβολία της κατηγορίας F54, με επίδοση 28.07μ.

Ο Αθανάσιος Δεληγιώργης πήρε την τέταρτη θέση στη σφαιροβολία της κατηγορίας F42, με επίδοση 12.42μ. Στο μήκος ανδρών της κατηγορίας F11, ο Αθανάσιος Μπαράκας με άλμα στα 5.87μ. ήταν πέμπτος και ο Δημήτριος Αλεξίου με 5.85μ. έκτος.

Στους προκριματικούς, ο Ιωάννης Πρώτος προκρίθηκε στον τελικό των 200μ. της κατηγορίας Τ13 και, στα 100μ. γυναικών της κατηγορίας Τ11, η Παρασκευή Καντζά με 13.33 πέτυχε την 4η καλύτερη επίδοση των προκριματικών και πέρασε στους ημιτελικούς.


Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2004 - 09:17 (Ώρα Λονδίνου)

Αλάουϊ: «Εκλογές τον Ιανουάριο»

O πρωθυπουργός του Ιράκ, Ιγιάντ Αλάουι, έχει σήμερα συναντήσεις με τους Βρετανούς υπουργούς Εξωτερικών και Αμύνης με θέμα την αποκατάσταση της τάξης στη χώρα του.

Χθες, είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ μετά το πέρας της οποίας δήλωσε ότι οι εκλογές στο Ιράκ θα γίνουν τον Ιανουάριο, όπως έχει προγραμματισθεί.

Εν τω μεταξύ, το αραβικό τηλεοπτικό κανάλι αλ Τζαζίρα ανέφερε ότι μία παραστρατιωτική οργάνωση συνέλαβε 15 μέλη της Ιρακινής Εθνοφρουράς και απειλεί πως θα τα σκοτώσει αν οι ιρακινές αρχές δεν αφήσουν ελεύθερο ένα συνεργάτη του ριζοσπάστη σιίτη κληρικού, Μοκτάντα αλ Σαντρ.

Μπλερ - Αλάουι

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ, και ο Ιρακινός ομόλογός του, Ιγιάντ Αλάουϊ, που συναντήθηκαν την Κυριακή, ζήτησαν από κοινού μεγαλύτερη διεθνή υποστήριξη στην αντιμετώπιση των βίαιων εξεγέρσεων στο Ιράκ.

Οι δηλώσεις έγιναν μετά τη συνάντηση των δύο ανδρών στο Λονδίνο, πρώτη στάση της περιοδείας του κ. Αλάουϊ, ο οποίος στη συνέχεια θα μεταβεί στην Ουάσινγκτον.

Η συζήτηση επικεντρώθηκε στην κατάσταση ασφαλείας και τις πολιτικές διαδικασίες στο Ιράκ, καθώς και στο Βρετανό όμηρο που κρατείται από ένοπλη οργάνωση στη Βαγδάτη.

Ο Τόνι Μπλερ προειδοποίησε ότι η σύρραξη που εκτυλίσσεται αυτή τη στιγμή στο Ιράκ θα καθορίσει το μέλλον της παγκόσμιας τρομοκρατίας.

Όπως είπε, αν η εξέγερση επιτύχει, το τρομοκρατικό δίκτυο θα μεγαλώσει.

Ο μεταβατικός πρωθυπουργός του Ιράκ κάλεσε τα Ηνωμένα Έθνη να παράσχουν οποιαδήποτε βοήθεια χρειάζεται, ώστε να διεξαχθούν με επιτυχία οι εκλογές που είναι προγραμματισμένες για τον προσεχή Ιανουάριο.

Ο κ. Αλάουϊ, όπως και ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράκ, Χοσιάρ Ζεμπάρι, επανέλαβε την αποφασιστικότητά του να διοργανωθούν οι εκλογές παρά τα συνεχιζόμενα περιστατικά βίας.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, είχε εκτιμήσει ότι υπό τις παρούσες συνθήκες ασφαλείας οι εκλογές είναι αδύνατον να πραγματοποιηθούν.

Η συνάντηση Αλάουϊ - Μπλερ πραγματοποιήθηκε μετά από μια εβδομάδα κατά την οποία περίπου τριακόσιοι άνθρωποι σκοτώθηκαν σε επεισόδια και επιθέσεις σε όλο το Ιράκ.

Ο κ. Αλάουϊ, ωστόσο, σε συνέντευξή του σε αμερικανικό κανάλι, δηλώνει ότι οι ένοπλοι μαχητές στη χώρα του που επιχειρούν την αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης δεν ενισχύουν τη θέση τους, αλλά αντίθετα αρχίζουν να απογοητεύονται.

Ισπανία

Ο Ισπανός πρωθυπουργός, Χοσέ Λουίς Ρορντρίγκες Θαπατέρο, μεταβαίνει στη Νέα Υόρκη όπου θα προσφωνήσει την ολομέλεια των Ηνωμένων Εθνών.

Ο κύριος Θαπατέρο αναμένεται να εξηγήσει την αλλαγή στην εξωτερική πολιτική της κυβέρνησής του που είχε ως αποτέλεσμα να επιστρέψουν απο το Ιράκ οι Ισπανοί στρατιώτες που είχαν σταλεί εκεί απο την προηγούμενη δεξιά κυβέρνηση του Χοσέ Μαρία Αθνάρ.


Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2004 - 08:12 (Ώρα Λονδίνου)

«Δημοκρατία εναντίον τρομοκρατίας»

Το θέμα του Ιράκ απασχολεί τα πρωτοσέλιδα όλων των Βρετανικών εφημερίδων.

Η άποψη από το Λονδίνο και η άποψη από την Βαγδάτη δύο διαμετρικά αντίθετα θεωρήσεις του ίδιου θέματος στο πρωτοσέλιδο της Ινντιπέντεντ που αναδεικνύει την αντίφαση των αισιόδοξων δηλώσεων του Βρετανού πρωθυπουργού Τόνι Μπλέρ και του Ιρακινού ομολόγου του Ιγιάντ Αλάουι που βρίσκεται στο Λονδίνο, με την πραγματικότητα στο Ιράκ όπου η κρίση βαθαίνει και οι Ηνωμένες Πολιτείες προειδοποιούν για επέκταση των πολεμικών επιχειρήσεων.

Η Γκάρντιαν στο πρωτοσέλιδό της αναφέρεται στην εκπνοή της προθεσμίας για την εκτέλεση ενός Βρετανού και δύο Αμερικανών ομήρων στην Βαγδάτη. Οι φόβοι για την τύχη τους , λέει η εφημερίδα αυξάνονται μετά την προβολή βίντεο με τον αποκεφαλισμό τριών μελών του Κουρδικού Δημοκρατικού κόμματος που εκρατούντο όμηροι από Ισλαμιστές μαχητές κοντά στην Βαγδάτη.

Σε άλλο άρθρο της η Γκάρντιαν προβάλει τις δηλώσεις του Βρετανού πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ ότι οι συμμαχικές δυνάμεις βρίσκονται πλέον στην δεύτερη φάση του πολέμου στο Ιράκ. Μετά την πρώτη φάση , και την απομάκρυνση του Σαντάμ Χουσείν, το Ιράκ είναι τώρα το πεδίο μάχης όπου διεξάγεται ο πόλεμος μεταξύ της πλευράς που υποστηρίζει την δημοκρατία και την ελευθερία και της πλευράς που εκπροσωπεί την τρομοκρατία ανά την υφήλιο. Και πρέπει να νικήσουμε σε αυτήν την αναμέτρηση δηλώνει ο κύριος Μπλέρ.

Η Φαϊνάνσιαλ Τάιμς προβάλλει τις δηλώσεις του Ιγιάντ Αλάουι στην συνάντησή του με τον Τόνι Μπλέρ ότι οι εκλογές στο Ιράκ θα πρέπει να πραγματοποιηθούν παρά την συνεχιζόμενη βία.

Τέλος η Ντέιλυ Τέλεγκραφ αναφέρεται στην δήλωση του Ιρακινού πρωθυπουργού Ιγιάντ Αλάουι ότι ο Σαντάμ Χουσεΐν ενδέχεται να προσαχθεί στην δικαιοσύνη εντός ενός μηνός κατηγορούμενος για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Η έναρξη της δίκης του Ιρακινού δικτάτορα θα προσφέρει ισχυρότατη ώθηση στην προεκλογική καμπάνια του Αμερικανού προέδρου Τζορτζ Μπούς λέει η εφημερίδα.

Σε μερικά άλλα θέματα που καλύπτουν σήμερα οι Βρετανικές εφημερίδες:

Η Ιντιπένντεντ σε ανταπόκρισή της απο το Παρίσι αναφέρεται στην «Καφκικού τύπου», όπως χαρακτηριστικά γράφει, εκστρατεία σπίλωσης του ονόματος του Γάλλου υπουργού οικονομικών Νικολά Σαρκοζί - ο οποίος θεωρείται ότι θα διαδεχθεί τον πρόεδρο Ζακ Σιράκ ως η ηγετική φυσιογνωμία της Γαλλικής δεξιάς.

Σε ανταπόκρισή της από την Γερμανία κάνει αναφορά στην σαρωτική νίκη των ακροδεξιών στην Γερμανία στις εκλογές του κρατιδίου της Σαξονίας, η οποία, λέει η Ιντιπένντεντ, αντικατοπτρίζει την κατακόρυφη και γενικευμένη πτώση της δημοτικότητας του Καγκελάριου Σρέντερ και ειδικότερα του οικονομικού μεταρρυθμιστικού προγράμματός του.

Σε πρωτοσέλιδο άρθρο της η εφημερίδα Γκάρντιαν λέει ότι η Κίνα έχει μετατραπεί στον σκουπιδότοπο της Βρετανίας. Κινεζικές μονάδες ανακύκλωσης, γράφει η εφημερίδα, αγοράζουν πολύ πιο ακριβά απο τις αντίστοιχες Βρετανικές πλαστικά μπουκάλια και δοχεία στην τιμή των 180 ευρώ τον τόνο οδηγώντας τις Βρετανικές επιχειρήσεις ανακύκλωσης πλαστικών που μπορούν να πληρώσουν μόνο 75 ευρώ - σε κλείσιμο λέει η εφημερίδα.

Εξ άλλου, σε άρθρο της για τις προσεχείς προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ η εφημερίδα γράφει πως οι αντίπαλοι του Τζορτζ Μπους θέλουν να υποστηρίξουν τον Τζον Κέρι αλλά οι θέσεις του τελευταίου δεν είναι σαφείς. Πολλοί οπαδοί του Δημοκρατικού κόμματος, γράφει η εφημερίδα εξακολουθούν να ψάχνουν λόγους για τα τον υποστηρίξουν αλλά δεν βρίσκουν παρά μόνο ότι δεν θα πρέπει να επανεκλεγεί ο Μπους.

Η κύρια είδηση των Φαϊνάνσιαλ Τάιμς είναι οι υποσχέσεις του κυβερνώντος Εργατικού κόμματος πως αν εκλεγεί για Τρίτη συνεχόμενη τετραετία θα βελτιώσει μερικά απο τα δικαιώματα των εργαζομένων. Οι παροχές όμως που περιλαμβάνουν μεγαλύτερη άδεια μητρότητας και αύξηση του επιδόματος για τους γονείς βρίσκει αντίθετους τους εργοδότες που προειδοποιούν ότι ενδέχεται να έχει καταστροφικά αποτελέσματα στις μικρές επιχειρήσεις.

Στις εσωτερικές σελίδες τους οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς αναφέρονται στην αντίσταση που προβάλει η Τεχεράνη στις πιέσεις που δέχεται απο τον ΟΗΕ για το πυρηνικό της πρόγραμμα.

Τέλος στις αθλητικές της σελίδες και υπό τον τίτλο «η αυτοκρατορία ξαναχτυπά με την επιστροφή του Ρίο» αναφέρεται στον αποψινό αγώνα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με την Λίβερπουλ και λέει ότι η κάκιστη πορεία των Μπέμπηδων μέχρι στιγμής έχει αποδοθεί απο τον προπονητή της Σερ Άλεξ Φέργκισον στην απουσία του τιμωρημένου με οκτώ μήνες αποκλεισμό επειδή απέφυγε να προσέλθει πέρυσι σε αντιντόπινγ τεστ Ρίο Φέρντιναντ. Αν η παρουσία του αμυντικού άσσου στον αποψινό αγώνα δεν έχει τα ποθητά αποτελέσματα αυτό θα σημάνει και το τέλος των δικαιολογιών επισημαίνουν οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς.


Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2004 - 04:18 (Ώρα Λονδίνου)

Ανησυχητικές εξελίξεις

Όπως είναι φυσικό, τα αποτελέσματα δύο τοπικών εκλογών που έγιναν στην ανατολική Γερμανία, όπου αυξήθηκε η δύναμη της άκρας δεξιάς και και των πρώην κομμουνιστών--στο Βραδεμβούργο και τη Σαξονία--είναι το κύριο θέμα που απασχολεί τον γερμανικό Τύπο και σχολιάζεται επίσης από πολλές άλλες ευρωπαϊκές εφημερίδες.

«Κακό σημάδι για τη δημοκρατία στην μετακομμουνιστική ανατολική Γερμανία» χαρακτηρίζει η Σιντόιτσε Τσαϊτούνγκ (Sueddeutsche Zeitung) το αποτέλεσμα των εκλογών αυτών αλλά και τη μικρή προσέλευση των ψηφοφόρων στις κάλπες.

Η αποχή, σημειώνει η εφημερίδα, αποτελεί πλέον «σχεδόν σύνηθες φαινόμενο» στις γερμανικές εκλογές.

Το Εθνικό Δημοκρατικό Κόμμα του Χόλγκερ Άπφελ κέρδισε μία έδρα στη Σαξονία

Αλλά, προσθέτει, «όταν πολύς κόσμος ψηφίζει ακροδεξιούς εξτρεμιστές ή τους

νοσταλγούς του (πρώην κομμουνιστικού) Κόμματος του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού ή όταν πολλοί άλλοι δεν ψηφίζουν τίποτε απολύτως, τότε η δημοκρατία στα νέα κρατίδια, αν δεν συνταράσσεται εκ θεμελίων, βρίσκεται σε αξιολύπητη κατάσταση.»

Η Σιντόιτσε Τσαϊτούνγκ υποστηρίζει πως ο κόσμος στην ανατολική Γερμανία έχει φαντασιώσεις για το ρόλο του κράτους και το τι μπορεί να κάνει: περιμένει, όπως γράφει χαρακτηριστικά, «να κάνει αυτό που η οικονομική πραγματικότητα δεν επιτρέπει--να φέρει, δηλ., το ταχύτερο δυνατό, την ανατολική Γερμανία στο ίδιο επίπεδο με τη δυτική.

Η Ντι Βελτ (Die Welt), ωστόσο, αν και χαρακτηρίζει «ανησυχητική εξέλιξη» τις ψήφους διαμαρτυρίας που εξασφάλισε η άκρα δεξιά, θεωρεί πως δεν απειλείται ούτε το δημοκρατικό καθεστώς αλλά ούτε και η ενότητα της χώρας.

Σημειώνει, πάντως, ότι τα συμπτώματα της κρίσης που μαστίζει τη χώρα είναι πιο εμφανή στην ανατολική Γερμανία και προσθέτει πως τ'αποτελέσματα των τελευταίων αυτών εκλογών θα πρέπει να προβληματίσουν και το κυβερνών κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών αλλά και τους Χριστιανοδημοκράτες της αντιπολίτευσης, αφού οι μέν πρώτοι έχασαν την πλειοψηφία στο Βραδεμβούργο οι δε άλλοι την απόλυτη πλειοψηφία που είχαν στη Σαξονία.

Οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις του καγκελαρίου Σρέντερ εξόργισαν μία μερίδα των ψηφοφόρων

«Καταστροφικά» για τους Σοσιαλδημοκράτες χαρακτηρίζει η Μπερλίνερ Τσαϊτούνγκ τα αποτελέσματα των δύο εκλογών που έγιναν στην ανατολική Γερμανία.

Όπως γράφει, συνέβη αυτό που όλοι περίμεναν--ότι το κυβερνών κόμμα, δηλ., θα πήγαινε εξαιρετικά άσχημα στις εκλογές αυτές.

Οι Σοσιαλδημοκράτες, υπογραμμίζει η ίδια εφημερίδα, γνωρίζει πως «έχασε την ανατολική Γερμανία--προς το παρόν αλλά και για το εγγύς μέλλον».

Αλλά ούτε και οι Χριστιανοδημοκράτες θα πρέπει να αισθάνονται ικανοποιημένοι, συνεχίζει η Μπερλίνερ Τσαϊτούνγκ: «η δυσαρέσκεια των ψηφοφόρων της ανατολικής Γερμανίας έχει ως αποδέκτη τα δύο μεγάλα κόμματα της χώρας.

Στη γειτονική Αυστρία, η Ντερ Στάνταρντ (Der Standaard) παρατηρεί πως τα δημοκρατικά κόμματα της Γερμανίας φέρουν εν μέρει την ευθύνη για τα κέρδη του ακροδεξιού Εθνικού Δημοκρατικού Κόμματος και της Ένωσης του Γερμανικού Λαού στις τελευταίες εκλογές.

Οι Σοσιαλδημοκράτες και οι Χριστιανοδημοκράτες δεν κατάφεραν, εξηγεί η αυστριακή εφημερίδα, να έλθουν αντιμέτωποι με το Εθνικό Δημοκρατικό Κόμμα και την Ένωση του Γερμανικού Λαού σε επίπεδο πολιτικής.

Η βρετανική Ιντεπέντεντ (The Independent) τονίζει πως το εκλογικό αποτέλεσμα αντικατοπτρίζει την κατακόρυφη και γενικευμένη πτώση της δημοτικότητας του Καγκελαρίου Σρέντερ και ειδικότερα του μεταρρυθμιστικού προγράμματός του στον τομέα της οικονομίας.

Στην Ισπανία, η Ελ Παΐς υπογραμμίζει πως το Βραδεμβούργο και η Σαξονία αποτελούν το ένα τρίτο του πληθυσμού της πρώην Ανατολικής Γερμανίας και προσθέτει πως το εκλογικό αποτέλεσμα αντικατοπτρίζει τις κοινωνικές διαφορές που χωρίζουν τις δύο Γερμανίες.

Η άνοδος της άκρας δεξιάς στις τελευταίες αυτές εκλογές, καταλήγει η ίδια εφημερίδα, θα πρέπει να ληφθεί, από όλους, ως «αυστηρή προειδοποίηση».


Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2004 - 09:10 (Ώρα Λονδίνου)

Αντεπίθεση ΠΑΣΟΚ

Ορισμένα από τα πρωτοσέλιδα

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Λύκεια: «Πάγωσε» η ενισχυτική διδασκαλία. Σταμάτησαν οι προσλήψεις ωρομίσθιων για το πρόγραμμα.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Η επιλεκτική και ασθενής μνήμη του ΠΑΣΟΚ. Τι ξέχασε να πει ο Γιώργος Παπανδρέου στη συνέντευξή του.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Ομιλία και συνέντευξη οπερέτα! Γελάει το Πανελλήνιο με το αφελές θέατρο του Γιωργάκη στη Θεσσαλονίκη.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Φοβάται εκλογές και... Σινούκ. Ο Γιώργος βλέπει τρίτη ήττα και λέει «ναι» στον Πρόεδρο.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Χτίζουν στα εκτός σχεδίου. Ανατροπές στη δόμηση ετοιμάζει το ΥΠΕΧΩΔΕ.

ΑΥΡΙΑΝΗ: Έσπασε η ομερτά της συμμορίας που καταλήστεψε το δημόσιο χρήμα. Στο σκαμνί για κακούργημα η Γιάννα και οι συνεργάτες της μετά τις συγκλονιστικές αποκαλύψεις των δύο δικαστών.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Νόμιμα 90.000 υπόγεια. Μέσω του νόμου για τη μεταφορά συντελεστή δόμησης.

ΕΘΝΟΣ: Ανοίγετε μαύρη τρύπα στην οικονομία της χώρας. Δριμύ «κατηγορώ» από τον Γιώργο κατά της κυβέρνησης.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Ανοικτή σύγκρουση Χριστόδουλου - Στεφανόπουλου. Για τις ρίζες και τις παραδόσεις στην Παιδεία μας χθες σε εκδήλωση στα Μετέωρα.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Τραγωδία αρχηγού ο Γ. Παπανδρέου. Έντονα αντιφατικός και χωρίς πολιτική εμφανίστηκε στη ΔΕΘ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Έρχονται οι κρίσεις για τους συμβασιούχους. Δημόσιο: Σήμερα η τελευταία ημέρα για τις αιτήσεις.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Διαφωνώ μακαριώτατε... Προεδρικό «όχι» στον Χριστόδουλο για Παιδεία.

ΕΣΤΙΑ: Γενναίες τομές στην οικονομία. Πέντε κρίσιμες προτεραιότητες υποδεικνύει το ΔΝΤ.

ESPRESSO: Τα μυστικά όπλα Στεφανίδου - Αρναούτογλου και Μικρούτσικου. «Πόλεμος» για τα νέα talent shows.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Όλα ανοιχτά από τον Γιώργο στη ΔΕΘ. Απέφυγε να τοποθετηθεί για εσωκομματικά και εκλογές.

METRO: «Άστεγοι» φοιτητές! Μείζον πρόβλημα η στέγαση για τα παιδιά των ΑΕΙ και ΤΕΙ.

ΤΑ ΝΕΑ: Με... κουπόνια το πετρέλαιο θέρμανσης! Το μελετά στα σοβαρά η κυβέρνηση.

City Press: Οικονομία: Περισσότεροι φόροι και ανεργία.

TRAFFIC NEWS: Πικραμένη η Ρούλα με τους «πρώην». Βολές και πικρόχολα σχόλια κατά Χατζηνικολάου και Θέμου.

Η ΧΩΡΑ: Ξένα σώματα και δούρειοι ίπποι ροκανίζουν τον Καραμανλή. Όλο το παρασκήνιο . Τι γίνεται μέσα στην κυβέρνηση με τους βαρώνους της διαπλοκής.

Συνέντευξη Παπανδρέου

Η Espresso γράφει ότι «ως εν δυνάμει πρωθυπουργός εμφανίστηκε στη Θεσσαλονίκη ο Γιώργος Παπανδρέου που τόσο με την ομιλία του στις παραγωγικές τάξεις όσο και με τη συνέντευξη Τύπου επιτέθηκε με σφοδρότητα 'στην κυβέρνηση περιορισμένης ευθύνης, που με τις επιλογές της υπονομεύει την αξιοπιστία της χώρας και τρώει από τα έτοιμα'».

Η Traffic News αναφέρει ότι «σε κριτική που επιβάλλει ο θεσμικός ρόλος της αντιπολίτευσης, και χωρίς να καταφέρει να ξεπεράσει τα τετριμμένα αυτού του ρόλου, περιορίστηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου στην εφ' όλης της ύλης συνέντευξή του στη Θεσσαλονίκη».

Το ΕΘΝΟΣ γράφει ότι «δριμύ κατηγορώ κατά της κυβέρνησης ότι ανοίγεται 'μαύρη τρύπα' στην Οικονομία της χώρας εξαπέλυσε ο Γιώργος Παπανδρέου. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προειδοποίησε σε υψηλούς τόνους πως οι πολίτες θα πληρώσουν την έλλειψη πυξίδας και αξιοπιστίας της κυβέρνησης, κάνοντας ειδικές αναφορές στις επιπτώσεις που θα έχουν στην καθημερινότητα του πολίτη τα παιχνίδια με το έλλειμμα, που οδήγησαν την ελληνική Οικονομία υπό επιτροπεία».

Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ προσθέτει ότι «υπέρ της συναινετικής λύσης στην εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας τάχθηκε χθες από τη Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Η σκιά μιας τρίτης ήττας πέφτει βαριά στον Γ. Παπανδρέου, ο οποίος πάντως χθες βρήκε την ευκαιρία να 'καρφώσει' εμμέσως πλην σαφώς, τους κ. Τσοχατζόπουλο και Παπαντωνίου. 'Θα στείλουμε εμείς τα σκάνδαλα στη Δικαιοσύνη', είπε και μαζί έστειλε και το σχετικό μήνυμα στο εσωτερικό του κόμματός του».

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ σημειώνει ότι «σε σωρεία αντιφάσεων υπέπεσε χθες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, στην παρθενική του συνέντευξη Τύπου, ως αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στο πλαίσιο της ΔΕΘ. Αποδεικνύοντας ότι, είτε δεν ξέρει τι του γίνεται, είτε δεν έχει τις ικανότητες να επιτελέσει στοιχειωδώς τον ρόλο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης».

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) εκτιμά ότι «ο κ. Παπανδρέου εξάντλησε για μία ακόμα φορά την επιχειρηματολογία της αντιπαράθεσης του με την κυβέρνηση σε κινδυνολογίες και ισοπεδωτική κριτική για όλα τα θέματα, χωρίς ίχνος αυτοκριτικής για τα πεπραγμένα των προηγούμενων κυβερνήσεων».

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) επισημαίνει ότι «όταν λάθη και παραλείψεις μίας διακυβέρνησης έντεκα ολόκληρων ετών διαγράφονται μονοκονδυλιά και τα μείζονα κοινωνικά προβλήματα επιχειρείται να εμφανιστούν περίπου ως προερχόμενα από 'παρθενογένεση' σε ένα μόλις εξάμηνο, τότε ουδείς δικαιούται να ομιλεί για 'ανανέωση', 'εκσυγχρονισμό' και 'νέο ύφος' στην πολιτική».

Στεφανόπουλος - Χριστόδουλος

Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει ότι «πρώτη δημόσια διαφωνία προέδρου Δημοκρατίας - Αρχιεπισκόπου. Παρεμβαίνοντας ευθέως μετά το κήρυγμα Χριστόδουλου για 'επιστροφή στις ρίζες' ο κ. Στεφανόπουλος έδωσε για την Παιδεία την προοπτ8ική του μέλλοντος και όχι της στείρας παρελθοντολογίας».

Μολυβιάτης - Γκιουλ

Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ αναφέρει ότι «οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, η πορεία της Τουρκίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και το Κυπριακό θα τεθούν επί τάπητος στη συνάντηση που θα έχουν σήμερα (στις 11 το βράδυ ώρα Ελλάδος) στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ο υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης και ο ομόλογός του της γείτονος χώρας Αμπντουλάχ Γκιουλ».

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2004 - 08:52 (Ώρα Λονδίνου)

Προεδρικές εκλογές στην Ινδονησία

Έκλεισαν οι κάλπες στην Ινδονησία μετά τον δεύτερο και τελικό γύρο των προεδρικών εκλογών--των πρώτων άμεσων εκλογών που γίνονται στη χώρα

Αντίπαλοι είναι η νυν πρόεδρος Μεγκαουάτι Σουκαρνοπούτρι και ο πρώην υπουργός Δημοσίας Τάξεως Σουσίλο Μπάμπανγκ Γιουντχογιόνο.

Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα, ο αντίπαλος της προέδρου Μεγκαουάτι Σουκαρνοπούτρι, απόστρατος στρατηγός Σουσίλο Μπάμπανγκ Γιουντχογιόνο, συγκεντρώνει τις περισσότερες ψήφους.

Τα τελικά αποτελέσματα, όμως, θ'αργήσουν ν'ανακοινωθούν--θα γίνουν ίσως γνωστά σε μία εβδομάδα από τώρα.

Ο απόστρατος στρατηγός Γιουντχογιόνο είχε έλθει πρώτος στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών τον περασμένο Ιούλιο και, σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις, εξακολούθησε να έχει το προβάδισμα.

«Πιστεύω ότι, με τη βοήθεια του Θεού, θα μπορέσω να κερδίσω τις εκλογές», είχε δηλώσει ο αντίπαλος της κ. Σουκαρνοπούτρι προσερχόμενος στο εκλογικό μήμα για να ψηφίσει.

Όπως επισημαίνει η ανταποκρίτρια του BBC στην Τζακάρτα, Ρέιτσελ Χάρβεϊ, οι περισσότεροι Ινδονήσιοι φαίνονται να τάσσονται υπέρ της αλλαγής--θεωρούν την πρόεδρο Σουκαρνοπούτρι αναποτελεσματική.

Η ανταποκρίτριά μας προσθέτει ότι και οι δύο υποψήφιοι για το ανώτατο αξίωμα της χώρας είχαν υποσχεθεί προεκλογικά πως θα ελάμβαναν μέτρα για την πάταξη της διαφθοράς και την αποτελεσματική αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

Υπενθυμίζεται ότι έχουν γίνει αρκετές βομβιστικές επιθέσεις στην Ινδονησία--μία απ'αυτές, τον περασμένο μήνα, έξω από την αυστραλιανή πρεσβεία στην πρωτεύουσα της χώρας, Τζακάρτα.

Όποιος κι αν είναι ο νέος πρόεδρος της Ινδονησίας, επισημαίνει η Ρέιτσελ Χάρβεϊ, είναι γεγονός πως έχει ν'αντιμετωπίσει πολλές προκλήσεις.

Αλλά θα είναι ο πρώτος πρόεδρος που εκλέγεται άμεσα από το ινδονησιακό λαό.


Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2004 - 09:17 (Ώρα Λονδίνου)

Αλάουϊ: «Εκλογές τον Ιανουάριο»

O πρωθυπουργός του Ιράκ, Ιγιάντ Αλάουι, έχει σήμερα συναντήσεις με τους Βρετανούς υπουργούς Εξωτερικών και Αμύνης με θέμα την αποκατάσταση της τάξης στη χώρα του.

Χθες, είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ μετά το πέρας της οποίας δήλωσε ότι οι εκλογές στο Ιράκ θα γίνουν τον Ιανουάριο, όπως έχει προγραμματισθεί.

Εν τω μεταξύ, το αραβικό τηλεοπτικό κανάλι αλ Τζαζίρα ανέφερε ότι μία παραστρατιωτική οργάνωση συνέλαβε 15 μέλη της Ιρακινής Εθνοφρουράς και απειλεί πως θα τα σκοτώσει αν οι αρχές δεν αφήσουν ελεύθερο ένα συνεργάστη του ριζοσπάστη σιίτη κληρικού, Μοκτάντα αλ Σαντρ.

Μπλερ - Αλάουι

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ, και ο Ιρακινός ομόλογός του, Ιγιάντ Αλάουϊ, που συναντήθηκαν την Κυριακή, ζήτησαν από κοινού μεγαλύτερη διεθνή υποστήριξη στην αντιμετώπιση των βίαιων εξεγέρσεων στο Ιράκ.

Οι δηλώσεις έγιναν μετά τη συνάντηση των δύο ανδρών στο Λονδίνο, πρώτη στάση της περιοδείας του κ. Αλάουϊ, ο οποίος στη συνέχεια θα μεταβεί στην Ουάσινγκτον.

Η συζήτηση επικεντρώθηκε στην κατάσταση ασφαλείας και τις πολιτικές διαδικασίες στο Ιράκ, καθώς και στο Βρετανό όμηρο που κρατείται από ένοπλη οργάνωση στη Βαγδάτη.

Ο Τόνι Μπλερ προειδοποίησε ότι η σύρραξη που εκτυλίσσεται αυτή τη στιγμή στο Ιράκ θα καθορίσει το μέλλον της παγκόσμιας τρομοκρατίας.

Όπως είπε, αν η εξέγερση επιτύχει, το τρομοκρατικό δίκτυο θα μεγαλώσει.

Ο μεταβατικός πρωθυπουργός του Ιράκ κάλεσε τα Ηνωμένα Έθνη να παράσχουν οποιαδήποτε βοήθεια χρειάζεται, ώστε να διεξαχθούν με επιτυχία οι εκλογές που είναι προγραμματισμένες για τον προσεχή Ιανουάριο.

Ο κ. Αλάουϊ, όπως και ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράκ, Χοσιάρ Ζεμπάρι, επανέλαβε την αποφασιστικότητά του να διοργανωθούν οι εκλογές παρά τα συνεχιζόμενα περιστατικά βίας.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, είχε εκτιμήσει ότι υπό τις παρούσες συνθήκες ασφαλείας οι εκλογές είναι αδύνατον να πραγματοποιηθούν.

Η συνάντηση Αλάουϊ - Μπλερ πραγματοποιήθηκε μετά από μια εβδομάδα κατά την οποία περίπου τριακόσιοι άνθρωποι σκοτώθηκαν σε επεισόδια και επιθέσεις σε όλο το Ιράκ.

Ο κ. Αλάουϊ, ωστόσο, σε συνέντευξή του σε αμερικανικό κανάλι, δηλώνει ότι οι ένοπλοι μαχητές στη χώρα του που επιχειρούν την αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης δεν ενισχύουν τη θέση τους, αλλά αντίθετα αρχίζουν να απογοητεύονται.

Ισπανία

Ο Ισπανός πρωθυπουργός, Χοσέ Λουίς Ρορντρίγκες Θαπατέρο, μεταβαίνει στη Νέα Υόρκη όπου θα προσφωνήσει την ολομέλεια των Ηνωμένων Εθνών.

Ο κύριος Θαπατέρο αναμένεται να εξηγήσει την αλλαγή στην εξωτερική πολιτική της κυβέρνησής του που είχε ως αποτέλεσμα να επιστρέψουν απο το Ιράκ οι Ισπανοί στρατιώτες που είχαν σταλεί εκεί απο την προηγούμενη δεξιά κυβέρνση του Χοσέ Μαρία Αθνάρ.


Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2004 - 08:13 (Ώρα Λονδίνου)

Στο εδώλιο για γενοκτονία

Ένας ιερέας της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας προσάγεται σήμερα ενώπιον του Δικαστηρίου του ΟΗΕ για Εγκλήματα Πολέμου, που εδεύει στη Τανζανία, κατηγορούμενος για συμμετοχή στη γενοκτονία στη Ρουάντα.

Ο πατήρ Ατανάζ Σερόμπα είναι ο πρώτος Καθολικός ιερέας που οδηγείται ενώπιον του δικαστηρίου.

Κατηγορείται πως οργάνωσε τη σφαγή πάνω από 2.000 μελών της φυλής Τσούτσι σε εκκλησία της δυτικής Ρουάντας.

Πολιτοφύλακες της φυλής Χούτου κατεδάφισαν με μπουλντόζες το κτίριο του ναού.

Το Δικαστήριο που εδρεύει στην Αρούσα συστάθηκε το 1994, μετά τη γενοκτονία, με στόχο να δικάσει όσους ευθύνονται για το θάνατο περίπου 800.000 κατοίκων, πολλοί από τους οποίους ανήκαν στη φυλή Τούτσι.

Όπως επισημαίνει ο ανταποκριτής του BBC στη Ρουάντα, η έναρξη της δίκης του ιερέα θα ξαναφέρει στη μνήμη τις μεγάλες και έντονες συζητήσεις που είχαν γίνει παλαιότερα για το ρόλο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας τις μαύρες μέρες του 1994.

Το Βατικανό, αναφέρει ο ανταποκριτής μας, παραδέχεται πως υπήρξαν μέλη της εκκλησίας που διέπραξαν εγκλήματα, αλλά τονίζει ταυτόχρονα πως η Εκκλησία ως θεσμός δεν μπορεί να φέρει ευθύνη για ό,τι συνέβη.


Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2004 - 06:47 (Ώρα Λονδίνου)

Άνοδος της ακροδεξιάς και των πρώην κομμουνιστών

Το ακροδεξιό Εθνικό Δημοκρατικό Κόμμα κέρδισε μια έδρα στη Σαξονία

Σημαντική άνοδο σημείωσαν η άκρα δεξιά και οι πρώην κομμουνιστές σε τοπικές εκλογές που έγιναν στην ανατολική Γερμανία--στο Βραδεμβούργο και τη Σαξονία.

Και στα δύο αυτά κρατίδια, τα κόμματα της άκρας δεξιάς κατάφεραν να συγκεντρώσουν περισσότερο από το 5% των ψήφων και μπορούν έτσι αναδείξουν τους δικούς τους εκπροσώπους στις τοπικές συνελεύσεις.

Στη Σαξονία, το ακροδεξιό Εθνικό Δημοκρατικό Κόμμα, τη λειτουργία του οποίου η ομοσπονδιακή κυβέρνηση είχε προσπαθήσει να απαγορεύσει, συγκέντρωσε το 9% των ψήφων, ενώ στο Βραδεμβούργο η Ένωση του Γερμανικού Λαού εξασφάλισε το 6% των ψήφων.

Αλλά και οι πρώην κομμουνιστές της ανατολικής Γερμανίας--το Κόμμα του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού--κατάφεραν ν'αυξήσουν την εκλογική τους δύναμη.

Μειώθηκε, αντιθέτως, η εκλογική δύναμη τόσο του κυβερνώντος κόμματος των Σοσιαλδημοκρατών του καγκελαρίου Σρέντερ όσο και των Χριστιανοδημοκρατών που βρίσκονται τώρα στην αντιπολίτευση.

Όπως επισημαίνουν πολλοί παρατηρητές, το εκλογικό αποτέλεσμα δείχνει πως μία σημαντική μερίδα ψηφοφόρων στην ανατολική Γερμανία δεν κρύβει τη δυσαρέσκειά της για τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις του καγκελαρίου Σρέντερ και συγκεκριμένα για τα σχέδια της κυβέρνησης να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα κάνοντας περικοπές στις κοινωνικές παροχές.

Όπως όμως εκτιμά ο ανταποκριτής του ΒBC στο Βερολίνο, το αποτέλεσμα των εκλογών που έγιναν στο Βραδεμβούργο και τη Σαξονία δείχνει και κάτι άλλο--τη δυσαρέσκεια που υπάρχει στην ανατολική Γερμανία, 15 χρόνια μετά την επανένωσή της με τη δυτική Γερμανία: το βιοτικό επίπεδο στις περιοχές που ήλεγχε το πρώην κομμουνιστικό καθεστώς είναι πολύ χαμηλότερο απ'αυτό της δυτικής Γερμανίας και η ανεργία είναι επίσης εκεί σχεδόν διπλάσια.


Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2004 - 07:08 (Ώρα Λονδίνου)

Πάνω από 90 οι νεκροί στην Αϊτή

Πάνω από 90 άνθρωποι βρήκαν το θάνατο σε πλημύρες στην Αϊτή--οι τροπικές θύελλες εξακολουθούν να σαρώνουν την Καραϊβική.

Αγνοείται επίσης η τύχη άλλων στις βορειοδυτικές ακτές της νήσου.

Στρατιώτες της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ, που βρίσκονται στην Αϊτά από τον περασμένο Φεβρουάριο, μετά την ανατροπή του προέδρου Ζαν-Μπερτράν Αριστίντ, βοηθούν τα συνεργεία αρωγής.

Η τροπική θύεαλλα «Τζίνι» είχε νωρίτερα προκαλέσει μεγάλες πλημμύρες και πολλούς θανάτους στη γειτονική Δομινικανή Δημοκρατία και στο Πουέρτο Ρίκο, που αποτελεί κοινοπολιτειακή περιοχή των ΗΠΑ.

Ο πρόεδρος Μπους κήρυξε το Πουέρτο Ρίκο σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης την περασμένη Παρασκευή.

Σχεδόν το ήμισι των κατοίκων του Πουέρτο Ρίκο έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ περίπου 200.000 κάτοικοι δεν έχουν πόσιμο νερό.

Είχε προηγηθεί της «Τζίνι» ο τυφώνας «Ιβάν» που προκάλεσε, την περασμένη εβδομάδα, εκτεταμένες ζημίες στην Καραϊβική και στις νότιες πολιτείες των ΗΠΑ.


Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2004 - 04:18 (Ώρα Λονδίνου)

«Ανησυχητικές εξελίξεις»

Όπως είναι φυσικό, τα αποτελέσματα δύο τοπικών εκλογών που έγιναν στην ανατολική Γερμανία, όπου αυξήθηκε η δύναμη της άκρας δεξιάς και και των πρώην κομμουνιστών--στο Βραδεμβούργο και τη Σαξονία--είναι το κύριο θέμα που απασχολεί τον γερμανικό Τύπο και σχολιάζεται επίσης από πολλές άλλες ευρωπαϊκές εφημερίδες.

«Κακό σημάδι για τη δημοκρατία στην μετακομμουνιστική ανατολική Γερμανία» χαρακτηρίζει η Σιντόιτσε Τσαϊτούνγκ (Sueddeutsche Zeitung) το αποτέλεσμα των εκλογών αυτών αλλά και τη μικρή προσέλευση των ψηφοφόρων στις κάλπες.

Η αποχή, σημειώνει η εφημερίδα, αποτελεί πλέον «σχεδόν σύνηθες φαινόμενο» στις γερμανικές εκλογές.

Το Εθνικό Δημοκρατικό Κόμμα του Χόλγκερ Άπφελ κέρδισε μία έδρα στη Σαξονία

Αλλά, προσθέτει, «όταν πολύς κόσμος ψηφίζει ακροδεξιούς εξτρεμιστές ή τους

νοσταλγούς του (πρώην κομμουνιστικού) Κόμματος του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού ή όταν πολλοί άλλοι δεν ψηφίζουν τίποτε απολύτως, τότε η δημοκρατία στα νέα κρατίδια, αν δεν συνταράσσεται εκ θεμελίων, βρίσκεται σε αξιολύπητη κατάσταση.»

Η Σιντόιτσε Τσαϊτούνγκ υποστηρίζει πως ο κόσμος στην ανατολική Γερμανία έχει φαντασιώσεις για το ρόλο του κράτους και το τι μπορεί να κάνει: περιμένει, όπως γράφει χαρακτηριστικά, «να κάνει αυτό που η οικονομική πραγματικότητα δεν επιτρέπει--να φέρει, δηλ., το ταχύτερο δυνατό, την ανατολική Γερμανία στο ίδιο επίπεδο με τη δυτική.

Η Ντι Βελτ (Die Welt), ωστόσο, αν και χαρακτηρίζει «ανησυχητική εξέλιξη» τις ψήφους διαμαρτυρίας που εξασφάλισε η άκρα δεξιά, θεωρεί πως δεν απειλείται ούτε το δημοκρατικό καθεστώς αλλά ούτε και η ενότητα της χώρας.

Σημειώνει, πάντως, ότι τα συμπτώματα της κρίσης που μαστίζει τη χώρα είναι πιο εμφανή στην ανατολική Γερμανία και προσθέτει πως τ'αποτελέσματα των τελευταίων αυτών εκλογών θα πρέπει να προβληματίσουν και το κυβερνών κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών αλλά και τους Χριστιανοδημοκράτες της αντιπολίτευσης, αφού οι μέν πρώτοι έχασαν την πλειοψηφία στο Βραδεμβούργο οι δε άλλοι την απόλυτη πλειοψηφία που είχαν στη Σαξονία.

Οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις του καγκελαρίου Σρέντερ εξόργισαν μία μερίδα των ψηφοφόρων

«Καταστροφικά» για τους Σοσιαλδημοκράτες χαρακτηρίζει η Μπερλίνερ Τσαϊτούνγκ τα αποτελέσματα των δύο εκλογών που έγιναν στην ανατολική Γερμανία.

Όπως γράφει, συνέβη αυτό που όλοι περίμεναν--ότι το κυβερνών κόμμα, δηλ., θα πήγαινε εξαιρετικά άσχημα στις εκλογές αυτές.

Οι Σοσιαλδημοκράτες, υπογραμμίζει η ίδια εφημερίδα, γνωρίζει πως «έχασε την ανατολική Γερμανία--προς το παρόν αλλά και για το εγγύς μέλλον».

Αλλά ούτε και οι Χριστιανοδημοκράτες θα πρέπει να αισθάνονται ικανοποιημένοι, συνεχίζει η Μπερλίνερ Τσαϊτούνγκ: «η δυσαρέσκεια των ψηφοφόρων της ανατολικής Γερμανίας έχει ως αποδέκτη τα δύο μεγάλα κόμματα της χώρας.

Στη γειτονική Αυστρία, η Ντερ Στάνταρντ (Der Standaard) παρατηρεί πως τα δημοκρατικά κόμματα της Γερμανίας φέρουν εν μέρει την ευθύνη για τα κέρδη του ακροδεξιού Εθνικού Δημοκρατικού Κόμματος και της Ένωσης του Γερμανικού Λαού στις τελευταίες εκλογές.

Οι Σοσιαλδημοκράτες και οι Χριστιανοδημοκράτες δεν κατάφεραν, εξηγεί η αυστριακή εφημερίδα, να έλθουν αντιμέτωποι με το Εθνικό Δημοκρατικό Κόμμα και την Ένωση του Γερμανικού Λαού σε επίπεδο πολιτικής.

Η βρετανική Ιντεπέντεντ (The Independent) τονίζει πως το εκλογικό αποτέλεσμα αντικατοπτρίζει την κατακόρυφη και γενικευμένη πτώση της δημοτικότητας του Καγκελαρίου Σρέντερ και ειδικότερα του μεταρρυθμιστικού προγράμματός του στον τομέα της οικονομίας.

Στην Ισπανία, η Ελ Παΐς υπογραμμίζει πως το Βραδεμβούργο και η Σαξονία αποτελούν το ένα τρίτο του πληθυσμού της πρώην Ανατολικής Γερμανίας και προσθέτει πως το εκλογικό αποτέλεσμα αντικατοπτρίζει τις κοινωνικές διαφορές που χωρίζουν τις δύο Γερμανίες.

Η άνοδος της άκρας δεξιάς στις τελευταίες αυτές εκλογές, καταλήγει η ίδια εφημερίδα, θα πρέπει να ληφθεί, από όλους, ως «αυστηρή προειδοποίηση».

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.