Compact version |
|
Wednesday, 25 December 2024 | ||
|
Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real AudioΕιδήσεις 04-09-15
Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2004 - 22:12 (Ώρα Λονδίνου) Επιδρομή... κυνηγών στη Βουλή των Κοινοτήτων Ορισμένοι διαδηλωτές τραυματίστηκαν στις συμπλοκές με τους αστυνομικούς Για δεύτερη φορά μέσα σε μια εβδομάδα ο τομέας της ασφάλειας στην πρωτεύουσα της Βρετανίας απεδείχθη διάτρητος. Πενταμελής ομάδα διαδηλωτών που αντιτίθεται στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης που απαγορεύει το κυνήγι της αλεπούς με σκύλους κατάφεραν να διακόψουν τη συνεδρίαση στη Βουλή των Κοινοτήτων. Οι διαδηλωτές εισέβαλαν στη Βουλή των Κοινοτήτων φωνάζοντας συνθήματα υπέρ του κυνηγιού και χειρονομώντας κατά των Βρετανών βουλευτών. Ωστόσο, η επέμβαση των αρχών ασφαλείας ήταν άμεση. Ένας εκ των διαδηλωτών προπηλάκισε τον υπουργό Γεωργίας της Βρετανίας, Άλουν Μάικλ. Η συζήτηση στο βρετανικό κοινοβούλιο διεκόπη για μικρό χρονικό διάστημα και αμέσως μετά τα μέλη του κοινοβουλίου προχώρησαν με την ψηφοφορία του νομοσχεδίου για την απαγόρευση του κυνηγιού της αλεπούς με σκύλους σε Αγγλία και Ουαλία. Το νομοσχέδιο θα τεθεί σε ισχύ τον Ιούλιο του 2006. Χιλιάδες Βρετανοί κατέκλυσαν τους δρόμους του Λονδίνου για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο και σημειώθηκαν σφοδρές συγκρούσεις με τις αστυνομικές δυνάμεις. Να σημειωθεί ότι τη Δευτέρα μέλος της οργάνωσης «Δικαιοσύνη για τους Μπαμπάδες» μεταμφιεσμένος όπως ο ήρωας των κόμιξ Μπάτμαν κατάφερε να σκαρφαλώσει στο Παλάτι του Μπάκινχαμ και να διαδηλώσει υπέρ των δικαιωμάτων των διαζευγμένων πατεράδων και παράλληλα να διακωμωδήσει το σύστημα ασφαλείας στο παλάτι.
Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2004 - 20:07 (Ώρα Λονδίνου) Και πρόεδρος και αρχηγός του στρατού Ο πρόεδρος του Πακιστάν ανέλαβε την εξουσία το 1999 Ο υπουργός Πληροφοριών του Πακιστάν, σεΐχης Ρασίντ Αχμέντ ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος της χώρας, Περβέζ Μουσάραφ θα παραμείνει στην ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων. Πέρυσι ο στρατηγός Περβέζ Μουσάραφ είχε δεσμευτεί δημοσίως να αποχωρίσει από την ηγεσία του στρατού και να διατηρήσει μόνο το αξίωμα του προέδρου. Ωστόσο, ο υπουργός Πληροφοριών υποστήριξε ότι τα δεδομένα σήμερα έχουν αλλάξει. Ο ανταποκριτής του BBC στο Ισλαμαμπάντ επισημαίνει ότι από την εν λόγω απόφαση του προέδρου εξαρτιόταν η επιστροφή της χώρας στη δημοκρατία. Ο πρόεδρος του Πακιστάν επιμένει ότι πέντε χρόνια μετά την άνοδό του στην εξουσία η πορεία του εκδημοκρατισμού βρίσκεται σε «ράγες». Ωστόσο, η αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι ο εκδημοκρατισμός της χώρας είναι μια «απάτη» και ότι ο πρόεδρος της χώρας δε διαφέρει σε τίποτα από τους υπολοίπους δικτάτορες που καά καιρούς κυβέρνησαν το Πακιστάν. Ο στρατηγός Περβέζ Μουσάραφ ανήλθε στην εξουσία το 1999.
Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2004 - 19:59 (Ώρα Λονδίνου) Φωτογραφία αρχείου από παλαιότερη επίθεση κατά αλλοδαπών στο Ριάντ Ένας Βρετανός πολίτης πυροβολήθηκε θανάσιμα από αγνώστους στην πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας, Ριάντ. Εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών της Σαουδικής Αραβίας δήλωσε ότι ο Βρετανός δέχθηκε τα πυρά αγνώστων στο χώρο στάθμευσης ενός εμπορικό κέντρο στα ανατολικά προάστια της πρωτεύουσας. Το επεισόδιο ερευνάται από τις αρμόδιες αρχές. Για καταπάτηση των θρησκευτικών ελευθεριών κατηγόρησαν οι Ηνωμένες Πολιτείες τη Σαουδική Αραβία. Για πρώτη φορά στα χρονικά το υπουργείο Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών συμπεριέλαβε τη Σαουδική Αραβία στον κατάλογο των κρατών που προκαλούν ανησυχία. Η έκθεση αναφέρει ότι η έννοια της ανεξιθρησκίας είναι ανύπαρκτη και χωρίς νομική υπόσταση. Το Βιετνάμ και η Ερυθραία συμπεριλήφθησαν στον εν λόγω κατάλογο, ενώ επανεμφανίστηκαν η Βιρμανία, η Κίνα, το Ιράν, το Ιράκ, η Βόρειος Κορέα και το Σουδάν. Η έκθεση αυτή δε σημαίνει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες σκοπεύουν να λάβουν κατασταλτικά μέτρα, αλλά αυξάνει τις πιθανότητες για επιβολή οικονομικών κυρώσεων.
Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2004 - 17:29 (Ώρα Λονδίνου) Ταχεία και όχι προληπτική επέμβαση Συνέντευξη στο Γιώργο Μιχαηλίδη Στον ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Άμυνας, Χαβιέρ Σολάνα , επιδόθηκε στη Βαρκελώνη η έκθεση των ειδικών για την ασφάλεια Στον ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Άμυνας, Χαβιέρ Σολάνα , επιδόθηκε στη Βαρκελώνη έκθεση ειδικών για την ασφάλεια στην Ευρώπη. Οι ειδικοί προτείνουν την ριζική επανεξέταση της ευρωπαϊκής πολιτικής ασφαλείας, μέσα και έξω από τις χώρες μέλη της ΕΕ. Στην έκθεση υπογραμμίζεται η αναγκαιότητα σύστασης δυνάμεων ταχείας επέμβασης, επειδή, όπως σημειώνεται, οι Ευρωπαίοι δεν μπορούν να αισθάνονται ασφαλείς, σ΄ έναν κόσμο που μαστίζεται από τη φτώχεια, την τρομοκρατία και τις τοπικές συγκρούσεις. Επικεφαλής της ομάδας επιστημόνων του Λόντον Σκουλ οφ Ικόνομικς, που συνέταξε στην έκθεση, είναι η καθηγήτρια, Μαίρη Κάλντορ, η οποία δήλωσε στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC, σχετικά με την αποστολή την προτεινόμενων δυνάμεων ταχείας επέμβασης: « Νομίζω ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση ήδη κινείται προς την κατεύθυνση της υιοθέτησης κοινής εξωτερικής πολιτικής και ήδη έχει αποστολές στην Βοσνία στη ΠΓΔΜ, ενώ είχε προηγουμένως στο ανατολικό Κονγκό και στη Γεωργία. Το υπό συζήτηση ευρωπαϊκό σύνταγμα άλλωστε προβλέπει την θέση υπουργού Εξωτερικών που θα είναι επικεφαλής των θεμάτων ασφαλείας », υποστήριξε η Μαίρη Κάλντορ. Η έκθεση αναφέρει ότι η σύσταση της δύναμης αυτής είναι αναγκαία γιατί οι Ευρωπαίοι δεν μπορούν να αισθάνονται ασφαλείς σε ένα κόσμο που μαστίζεται από την φτώχια, τις τοπικές συγκρούσεις και την τρομοκρατία. Στην ερώτηση εάν δεν θα ήταν προτιμότερη η καταπολέμηση των αιτιών με την υιοθέτηση από τις υπερδυνάμεις ΗΠΑ, ΕΕ, Κίνα και Ρωσία πολιτικών που θα προλαμβάνουν την δημιουργία τοπικών κρίσεων, και δεν θα τροφοδοτούν την τρομοκρατία, η Βρετανίδα καθηγήτρια απήντησε «ναι» αλλά διευκρίνισε ότι δεν ήταν το «ζητούμενο από την ΕΕ». «Εάν οι Αμερικανοί σταματούσαν να χρησιμοποιούν τις δυνάμεις τους όπως παραδοσιακά τις χρησιμοποιούν και ακολουθούσαν την τακτική που προτείνουμε εμείς για την ΕΕ θα ήταν πολύ καλό», υποστήριξε η Μαίρη Κάλντορ και πρόσθεσε, «το ίδιο ισχύει και για τους Ρώσους οι οποίοι τώρα πλέον συνειδητοποιούν ότι οι υπηρεσίες ασφαλείας τους είναι μέρος του προβλήματος και ότι θα πρέπει να αναθεωρήσουν την λειτουργία τους.» Πάντως, κατέληξε η επικεφαλής της ομάδας που συνέταξε την έκθεση, θα συμφωνήσω «πως οι δυνάμεις αυτές δεν θα επιλύουν προβλήματα αλλά πάντως η παρουσία τους θα δημιουργήσει τις συνθήκες σταθερότητας που είναι απαραίτητες για την επίλυση βαθιά ριζωμένων δυσεπίλυτων πολιτικών και οικονομικών προβλημάτων. Άρα, και λόγω του ότι δεν θα είναι αμιγώς στρατιωτικές θα διαδραματίσουν και κάποιο προληπτικό ρόλο».
Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2004 - 18:23 (Ώρα Λονδίνου) Τουρκία: Νέες καταγγελίες για βασανιστήρια του ανταποκριτή μας στις Βρυξέλλες, Γιώργου Δαράτου Η ποινικοποίηση της μοιχείας δημιούργησε εντάσεις μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας Μόλις τρεις εβδομάδες πριν από την επίσημη δημοσίευση (6 Οκτωβρίου) της έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πρόοδο στον τομέα του εκδημοκρατισμού της Τουρκίας επί της οποίας οι 25 κοινοτικοί ηγέτες θα βασίσουν την απόφασή τους το Δεκέμβριο για την έναρξη ή όχι των τουρκοκοινοτικών ενταξιακών διαπραγματεύσεων, η Κομισιόν ανακοίνωσε την έκτακτη αποστολή σ αυτή τη χώρα ομάδας εμπειρογνωμόνων της προκειμένου να διερευνήσουν νέες καταγγελίες για τη συνεχιζόμενη πρακτική βασανιστηρίων. Ο αρμόδιος για τη διεύρυνση επίτροπος, Γκίντερ Φερχόιγκεν, του οποίου ο εκπρόσωπος Τύπου ανακοίνωσε αυτήν την έκτακτη αποστολή στην Άγκυρα, υποστήριξε ότι έλαβε σοβαρά υπόψιν τις καταγγελίες που έκανε κατά την πρόσφατη επίσκεψή της στην Τουρκία, η τουρκική μη κυβερνητική οργάνωση «Ίδρυμα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στην Τουρκία». Πρόκειται για μια δευτερεύοντος μεγέθους οργάνωση, τις οποίας οι αποκαλύψεις μέχρι σήμερα υπήρξαν σοβαρές και αξιόπιστες, λένε αξιωματούχοι της Κομισιόν. Οι κοινοτικοί εμπειρογνώμονες θα διερευνήσουν κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους στην Τουρκία εάν αυτές οι καταγγελίες για συνεχιζόμενη πρακτική βασανιστηρίων είναι συστηματική ή εάν εφαρμόζεται ακόμη σποραδικά και αν τιμωρείται από τις αρχές. Πρόκειται για μια νέα εμπλοκή στην προσπάθεια της Τουρκίας ν αποσπάσει από την ΕΕ συγκεκριμένη ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεώς της μέσα στο 2005 που θα προσφέρει νέα επιχειρήματα στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (Χριστιανοδημοκράτες) αλλά και σ άλλους ευρωβουλευτές που αντιτίθενται στην τουρκική υποψηφιότητα για ένταξη στην ΕΕ, λένε πολιτικοί παρατηρητές στις Βρυξέλλες. Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές του τρέχοντος μηνός ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (το μεγαλύτερο κόμμα στο ευρωκοινοβούλιο), Χανς Γκερτπετέρινγκ δήλωσε ότι η Τουρκία δεν είναι ακόμη έτοιμη ν αρχίσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις εξαιτίας της κατάστασης στον τομέα της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της συνεχιζόμενης πρακτικής των βασανιστηρίων.
Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2004 - 18:40 (Ώρα Λονδίνου) «Ευκαιρίες για τους Έλληνες αγρότες» «Άλλαξε το τοπίο της Θεσσαλίας» «Καμία από τις ταβέρνες στην κεντρική πλατεία του χωριού Νέες Καρυές δεν θα σου σερβίρει ένα ποτήρι νερό από τη βρύση, επειδή είναι ακατάλληλο», γράφει η απεσταλμένη του BBC στη Θεσσαλία, Ταμσίν Σμιθ. Τα αποθέματα νερού στο μικρό ελληνικό χωριό Νέες Καρυές και σε κάποια άλλα γειτονικά χωριά είναι τόσο μολυσμένα από το άζωτο των λιπασμάτων, ώστε οι άνθρωποι να μη μπορούν καν να τα χρησιμοποιήσουν για να πλυθούν, γράφει στην ιστοσελίδα του ΒΒC η Τακσίν Σμιθ, στην οποίο ιδιοκτήτης της ταβέρνας δηλώνει ότι δεν μπορεί καν να ποτίσει τα λουλούδια του με το νερό και ότι οι κάτοικοι του χωριού χρησιμοποιούν νερό που φέρουν βυτιοφόρα. Το όλο πρόβλημα δημιουργείται από τα λιπάσματα που χρησιμοποιούνται στα χωράφια δηλώνει ο δήμαρχος, Ρίζος Κομίτσας. Υψηλές επιδοτήσεις Στην πεδιάδα της Θεσσαλίας πραγματοποιείται εντατική καλλιέργεια βαμβακιού και από τη δεκαετία του ΄80 που άρχισαν οι επιδοτήσεις της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, η παραγωγή βάμβακος τριπλασιάστηκε, καθιστώντας την Ελλάδα τον μεγαλύτερο παραγωγό στην Ευρώπη. «Δεν υπάρχει αγορά για οργανικά πρϊόντα στην Ελλάδα» Οι Έλληνες αγρότες παίρνουν κάθε χρόνο 600 εκατομμύρια ευρώ για την καλλιέργεια βάμβακος, γεγονός, που, όπως επισημαίνει στον βρετανό δημοσιογράφο ο οικολόγος, Γιάννης Τσουγκράκης, άλλαξε το τοπίο της Θεσσαλίας: «Εκεί που παλιά καλλιεργούσαν σιτάρι και φασόλια, τώρα βλέπεις κυρίως βαμβάκι», λέει ο κ. Τσουγκράκης. Ο ίδιος σημειώνει ότι η μονοκαλλιέργεια συμβάλλει στην επιδείνωση της κατάστασης όσον αφορά το νερό, αφού το βαμβάκι απαιτεί μεγάλη κατανάλωση. Γίνονται πραγματικές μάχες για το ποιος θα πάρει περισσότερο νερό για να ποτίσει τις καλλιέργειές του, δηλώνει ο κ. Τσουγκράκης, υποδεικνύοντας και το ζήτημα της εκτροπής του Αχελώου. Μέγεθος και όχι είδος καλλιέργειες Στο παρελθόν υπήρχαν ελάχιστα κίνητρα για τους αγρότες να καλλιεργήσουν κάτι άλλο εκτός από βαμβάκι. Οι βαμβακοπαραγωγοί της Ευρώπης παίρνουν τις μεγαλύτερες επιδοτήσεις σε ολόκληρο τον κόσμο, αυτό όμως σύντομα θα αλλάξει, καθώς η μεταρρύθμιση της Κοινής Αγροτικής πολιτικής στοχεύει στη μείωση της υποστήριξης στην εντατική γεωργική εκμετάλλευση. Με το νέο σύστημα οι αγρότες θα επιδοτούνται βάσει του μεγέθους του αγροτεμαχίου τους περισσότερο και όχι βάσει του είδους της καλλιέργειας, υπενθυμίζει η δημοσιογράφος. Εισόδημα Μερικοί νέοι γεωργοί έχουν αλλάξει προσανατολισμό. Ο 35χρονος Σεραφείμ Κωτίνας άρχισε βιολογική καλλιέργεια, όταν είδε τις ζημίες που προκαλούνται στο έδαφος, στο κτήμα του πατέρα του. «Υπάρχει ισχυρό λόμπι γύρω από το βαμβάκι» «Δεν το έκανα για φιλοσοφικούς λόγους ή για να κερδίσω χρήματα, αφού στην Ελλάδα δεν υπάρχει στην πραγματικότητα αγορά για οργανικά προϊόντα», δηλώνει στη Σμιθ ο βιοκαλλιεργητής. Σε ό,τι αφορά τη μεταρρύθμιση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής τονίζει ότι είναι αισιόδοξος γιατί θα επιφέρει αλλαγές στον αγροτικό τομέα. Ζημίες Ο Μιχάλης Παπαγιαννάκης, δηλώνει στην Τακσίν Σμιθ ότι δεν θα είναι εύκολη υπόθεση η αλλαγή νοοτροπίας των Ελλήνων βαμβακοκαλλιεργητών. «Υπάρχουν», λέει, «τόσα κατοχυρωμένα συμφέροντα και η πολιτική πίεσης είναι πολύ μεγάλη, γιατί υπάρχει ένα πολύ μεγάλο, σύγχρονο λόμπι γύρω από το βαμβάκι, που αποτελείται από εμπόρους, εκπροσώπους εταιρειών και παραγωγούς φυτοφαρμάκων. Η μεταρρύθμιση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, μπορεί να σηματοδοτεί μία καμπή, χρειάζονται όμως πολύς χρόνος για την αποκατάσταση ζημιών που έγιναν επί δεκαετίες στο περιβάλλον, καταλήγει η Τακσίν Σμιθ.
Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2004 - 15:21 (Ώρα Λονδίνου) «Θέλω να είμαι σημαιοφόρος» Σε έξι αγωνίσματα θα μετάσχει ο κάτοχος δύο χρυσών στους παραολυμπιακούς του Σίδνεϋ και του ευρωπαϊκού ρεκόρ στα 200μ. μικτής ατομικής κολύμβησης, Κωνσταντίνος Φύκας. Ελπίζει σε αρκετές διακρίσεις ώστε «να μπει στο στάδιο σημαιοφόρος». Σε παραολυμπιακούς ρυθμούς η Αθήνα Ξεκινά η παραολυμπιακή λαμπαδηδρομία Ο «Πρωτέας» μασκότ των Παραολυμπιακών Η ιστορία των Παραολυμπιακών Πώς ξεκίνησε η ιδέα των Παραολυμπιακών Οι αριθμοί των Αγώνων Μια διοργάνωση, μεγάλη σε μέγεθος και σημασία Οι Ολυμπιακοί Αγώνες στην αρχαιότητα Τα αγωνίσματα Άρση Βαρών σε πάγκο Σκοποβολή Επιτραπέζια Αντισφαίριση Καλαθοσφαίριση με αμαξίδιο Ξιφασκία με αμαξίδιο Τα αγωνίσματα Γκόλμπολ Ποδόσφαιρο Τζούντο Ράγκμπι με αμαξίδιο Ιστιοπλοΐα Τα αγωνίσματα Αντισφαίριση (Τένις) με αμαξίδιο Τοξοβολία Στίβος Μπότσια Ποδηλασία Ιππασία ^^ Αρχή σελίδας Αρχική Σελίδα | Διεθνή | Ελλάδα - Κύπρος | Τύπος | Οικονομία | Πολιτισμός | Αθλητικά | Σε βάθος | Ενυπόγραφα | Φόρουμ | Καιρός BBC News >> | BBC Sport >> | BBC Weather >> | BBC World Service >> | BBC Languages >> Βοήθεια | Επικοινωνία | Προστασία Προσωπικών Δεδομένων
Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2004 - 15:32 (Ώρα Λονδίνου) Κάθειρξη σε «κυνηγούς κεφαλών» Οι τρεις Αμερικανοί συνελήφθησαν στην Καμπούλ τον Ιούλιο Τρεις Αμερικανοί καταδικάστηκαν σε δεκαετή κάθειρξη για βασανιστήρια κρατουμένων και παράνομη λειτουργία ιδιωτικής φυλακής στο Αφγανιστάν. Οι Τζόναθαν Ιντέμα και Μπρεντ Μπένετ καταδικάστηκαν σε δέκα χρόνια φυλάκισης και ο Έντουαρντ Καραμπάγιο σε οκτώ. Ο Ιντέμα, ο οποίος έχει χαρακτηριστεί από στις ΗΠΑ ως «κυνηγός κεφαλών», δήλωσε ότι οι αμερικανικές και οι αφγανικές αρχές γνώριζαν και ενέκριναν το έργο του. Ο καταδικασθείς πρόσθεσε ότι η Υπηρεσίας Ομοσπονδιακών Ερευνών (FBI) προσπαθούσε εδώ και καιρό να τον ενοχοποιήσει. Τέσσερις Αφγανοί, οι οποίοι συνεργάζονταν με τους τρεις Αμερικανούς, κρίθηκαν ένοχοι και καταδικάστηκαν σε φυλάκιση πέντε ετών. Οι κατηγορούμενοι αρνήθηκαν τις κατηγορίες περί βασανιστηρίων, απαγωγών και παράνομης εισόδου στο Αφγανιστάν. Οι δικηγόροι των τριών Αμερικανών ζήτησαν την απόσυρση των κατηγοριών υποστηρίζοντας ότι το δικαστικό σύστημα του Αφγανιστάν δεν είναι κατάλληλο για τη δίκη των πελατών τους.
Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2004 - 16:37 (Ώρα Λονδίνου) Η Νέα Ορλεάνη βρίσκεται στο μάτι του τυφώνα Ιβάν Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι εγκαταλείπουν τα σπίτια τους και τα υπάρχοντά τους στις νότιες ακτές των Ηνωμένων Πολιτειών καθώς ο τυφώνας Ιβάν κατευθύνεται προς την ενδοχώρα από τον Κόλπο του Μεξικού. Οι πολιτείες Φλόριντα, Λουιζιάνα και Αλαμπάμα έχουν τεθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και οι αμερικανικές αρχές έχουν απευθύνει έκκληση σε σχεδόν δύο εκατομμύρια πολίτες να κινηθούν σε ορεινές περιοχές. Τεράστιο κυκλοφοριακό πρόβλημα παρατηρείται στο εθνικό οδικό δίκτυο, ενώ κλειστά παραμένουν τα λιμάνια και τα αεροδρόμια. Η άφιξη του τυφώνα αναμένεται αύριο Πέμπτη έπειτα από μία εβδομάδα βιβλικών καταστροφών στη Καραϊβική. Οι μετεωρολόγοι εκτιμούν ότι ο τυφώνας Ιβάν, ο οποίος κινείται με ταχύτητα 225 χιλιομέτρων την ώρα, θα βρίσκεται στη βαθμίδα 3 όταν φτάσει στην αμερικανική ενδοχώρα. Το ποιο μέρος των ΗΠΑ θα πλήξει πρώτα ο τυφώνας Ιβάν ενδέχεται να αλλάξει εντός των ημερών.
Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2004 - 14:42 (Ώρα Λονδίνου) Την πεποίθηση ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν τον Ιανουάριο, εξέφρασε ο σερ Μάικ Τζάκσον Ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων της Βρετανίας, στρατηγός Μάικ Τζάκσον δήλωσε ότι το Ιράκ παραμένει σε πορεία εκλογών παρά τις συνεχιζόμενες επιθέσεις των παραστρατιωτικών. Ο Βρετανός στρατηγός μετέβη στη Βαγδάτη, όπου είχε συνομιλίες με Αμερικανούς διοικητές για τη μελλοντική στρατηγική των δυνάμεων τους. Ο σερ Μάικ Τζάκσον υποστήριξε ότι οι εκλογές του Ιανουαρίου θα μπορέσουν να διεξαχθούν «εάν καταβληθεί η απαιτούμενη προσπάθεια από όλες τις πλευρές.» Ο Βρετανός στρατηγός διέψευσε, επίσης, τις πληροφορίες που φέρουν τους Βρετανούς στρατιώτες στο νότιο Ιράκ να αποφεύγουν να ανοίγουν πυρ φοβούμενοι το ενδεχόμενο άσκησης ποινικής δίωξης εις βάρος τους. Την Τρίτη έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου κοντά στο κεντρικό αστυνομικό τμήμα της Βαγδάτης στοίχισε τη ζωή 47 ανθρώπων και στην Μπακούμπα άγνωστοι άνοιξαν πυρ κατά οχήματος της αστυνομίας μ αποτέλεσμα να σκοτωθούν 12 αστυνομικοί. Ωστόσο, ο σερ Μάικ Τζάκσον δήλωσε ότι οι εχθροπραξίες στο Ιράκ δεν έχουν κλιμακωθεί και ότι οι εν λόγω επιθέσεις δεν ανταποκρίνονται στη συνολική εικόνα της χώρας. «Με όσους έχω συνομιλήσει με διαβεβαίωσαν ότι παρά τη χθεσινή πολύνεκρη επίθεση, συνολικά η κατάσταση στον τομέα της ασφάλειας παραμένει σταθερή», είπε ο αρχηγός των βρετανικών ενόπλων δυνάμεων. Σε άλλες εξελίξεις: Οι σοροί τριών ανθρώπων βρέθηκαν παρατημένοι σε σακούλες σ ένα δρόμο 40 χιλιόμετρα από τη Βαγδάτη, όπως ανέφεραν βρετανικές και αμερικανικές πηγές. Μία ιορδανική επιχείρηση μεταφορών σταμάτησε τις δραστηριότητές της στο Ιράκ μετά την απαγωγή υπαλλήλου από μέλη ισλαμικής οργάνωσης που απείλησαν να σκοτώσουν τον όμηρο εντός 48 ωρών εάν δεν ικανοποιηθεί το αίτημά τους. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας, Φράνκο Φρατίνι, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στο Κατάρ, απηύθυνε έκκληση για την απελευθέρωση των δύο Ιταλίδων που απήχθησαν στις 7 Σεπτεμβρίου. Ο Ιταλός υπουργός διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνησή του δεν πρόκειται να υποκύψει στα αιτήματα των απαγωγέων.
Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2004 - 12:59 (Ώρα Λονδίνου) Δεν διέθετε «μαύρο κουτί», δεν είχε καταγραφέα συνομιλιών και δεν έφερε εξοπλισμό πομπού εντοπισμού κάτω από το νερό ή αποστολής σήματος κινδύνου το μοιραίο Σινούκ, η πτώση του οποίου κόστισε τη ζωή στον πατριάρχη Αλεξανδρείας και 16 ακόμη ανθρώπους. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή» της Τετάρτης, τα προβλήματα αυτά, μάλιστα, υπήρχαν από την παράδοση του ελικοπτέρου και δεν εμφανίστηκαν με τη χρήση του, όπως εκείνα στα πτερύγια και των κραδασμών σε ταχύτητες μεγαλύτερες των 120 κόμβων που αποκαλύφθηκαν τη Δευτέρα. Η έλλειψη μαύρου κουτιού και καταγραφέα, σημαίνει ότι είναι αδύνατον να βρεθούν τα αίτια της πτώσης, ενώ πολλά ζητήματα εγείρονται από το γεγονός ότι, με γνωστά όλα αυτά τα προβλήματα, το ελικόπτερο χρησιμοποιούνταν σε VIP πτήσεις. Εν τω μεταξύ, ο αναπληρωτής διοικητής του Αγίου Όρους, Αρίστος Κασμίρογλου, υπέβαλε τη Δευτέρα έκθεση στο υπουργείο Εξωτερικών στην οποία φέρεται να αναφέρει ότι ο ίδιος είχε ενημερώσει από τις 12:00 το μεσημέρι του Σαββάτου για την καθυστέρηση άφιξης του Σινούκ στην αθωνική πολιτεία. Συγκεκριμένα, φέρεται να σημειώνει ότι ενημέρωσε το αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης, τη διοίκηση του Χορτιάτη και τους υπεύθυνους της μεραρχίας ελικοπτέρων Μεγάρων. Εκτός αυτού, ο υπουργός Υγείας, Νικήτας Κακλαμάνης δήλωσε χθες ότι είχε ενημερωθεί από τις 14.00. Όσα φέρεται να αναφέρει η έκθεση του κ. Κασμίρογλου και η δήλωση του υπουργού Υγείας δημιουργούν νέα ερωτηματικά σχετικά με το χρόνο ενημέρωσης των υπουργών εθνικής Αμύνης, Μακεδονίας-Θράκης και του υφυπουργού εξωτερικών, οι οποίοι έχουν δηλώσει ότι ενημερώθηκαν μετά τις 14.15, οπότε ενημερώθηκε και ο πρωθυπουργός. Σε ερωτήσεις για την έκθεση του κ. Κασμίρογλου και τα στοιχεία που αυτή δίνει, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι αυτή έχει χαρακτηρισθεί απ΄ τον συντάκτη της ως «άκρως απόρρητη» και άρα μπορεί να δοθεί στη δημοσιότητα μόνον αν αποχαρακτηρισθεί από το υπουργείο Εξωτερικών. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επίσης διέψευσε ότι υπάρχει «θέμα Σπηλιωτόπουλου» - ειδικότερα, σε ερώτηση περί του «αν υπάρχουν δεύτερες σκέψεις για την απομάκρυνση του κ. Σπηλιωτόπουλου απ΄την κυβέρνηση», ο κ.Ρουσόπουλος παρατήρησε ότι «ούτε δεύτερες, ούτε τρίτες σκέψεις υπάρχουν επί του θέματος». Για το κενό ενημέρωσης και τα προβλήματα που εντοπίστηκαν στην παρακολούθηση της μοιραίας πτήσης, οδηγήθηκε την Κυριακή σε παραίτηση ο αρχηγός Αεροπορίας, Π. Παπανικολάου. Ο κ. Παπανικολάου, παραδίδοντας την Τετάρτη στο διάδοχό του, Γιώργο Αυλωνίτη, έθεσε μια σειρά ερωτημάτων, αφήνοντας αιχμές το δυστύχημα στάθηκε αφορμή για την προαποφασισμένη απομάκρυνσή του. Συγκεκριμένα, ο απελθείς επικεφαλής του ΓΕΑ ερώτησε αν ευθύνεται ο αρχηγός και η Πολεμική Αεροπορία για τη συντήρηση των ιπταμένων μέσων του Στρατού Ξηράς, την εκπαίδευση της αεροπορίας του Στρατού Ξηράς, την επιλογή των πληρωμάτων της αεροπορίας του Στρατού Ξηράς, τον προγραμματισμό, την επίβλεψη και την περάτωση των πτήσεων των ελικοπτέρων του Στρατού Ξηράς, το γεγονός ότι δεν επελέγη ο εντεταγμένος φορέας μεταφοράς VIP της Πολεμικής Αεροπορίας για τη μοιραία πτήση και, τέλος, αν μόνο ο αρχηγός της αεροπορίας και το προσωπικό ευθύνονται για την καθυστέρηση ενημέρωσης της πολιτικής ηγεσίας. Καταλήγοντας, ο κ. Παπανικολάου είπε ότι πιστεύει πως τελικά θα δικαιωθεί και κάλεσε όλο το προσωπικό της Πολεμικής Αεροπορίας να συσπειρωθεί γύρω από τη νέα ηγεσία. Υπενθυμίζεται ότι, ο αρχηγός ΓΕΣ, στον οποίο υπάγεται η αεροπορία στρατού ξηράς, είναι επιλογή της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και ως τώρα δεν έχει ζητηθεί η παραίτησή του. Σε σχετική δημοσιογραφική ερώτηση -αν δηλαδή αποδίδονται ευθύνες στον αρχηγό ΓΕΣ- ο υπουργός εθνικής αμύνης είχε πει, προ διημέρου, ότι αναμένονται τα πορίσματα των δύο ειδικών επιτροπών που ερευνούν το δυστύχημα και τις καθυστερήσεις στην ενημέρωση, ώστε να αποδοθούν ευθύνες.
Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2004 - 11:18 (Ώρα Λονδίνου) Παρά το πέρασμα στην μετα-ολυμπιακή εποχή, η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει να έχει υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης από την λοιπή ευρωζώνη, προβλέπεται σε έκθεση της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας. Το 2004, για έβδομο συνεχές έτος, η ανάπτυξη ήταν περίπου 4%, και το 2005 προβλέπεται να κινηθεί περί το 3%. Οι αναπτυξιακές προοπτικές παραμένουν, όπως τονίζεται, θετικές, αν και μία επιβράδυνση είναι αναμενόμενη για το 2005, καθώς ο ρυθμός αύξησης της επενδυτικής δαπάνης πρόκειται να εξασθενίσει συγκριτικά με τους ιδιαίτερα υψηλούς ρυθμούς αύξησης της τελευταίας διετίας. Παράλληλα, η επενδυτική δραστηριότητα φαίνεται ότι εισέρχεται σε μια φυσιολογική φάση επιβράδυνσης σε πιο διατηρήσιμους ρυθμούς ανάπτυξης μετά τις εντυπωσιακές επιδόσεις της τελευταίας διετίας. Η επιβράδυνση της επενδυτικής δαπάνης αντανακλά κατά κύριο λόγο την εξασθένηση της δημόσιας κατασκευαστικής δραστηριότητας, καθώς ένας σημαντικός αριθμός έργων, κυρίως για τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων, έχει ολοκληρωθεί, ενώ η προσπάθεια δημοσιονομικής σταθεροποίησης αναμένεται να περιορίσει μεταξύ άλλων και τη μελλοντική επενδυτική δραστηριότητα του Δημοσίου. Επίσης σημαντική θα είναι και η επίδραση από την επιβράδυνση στην κατασκευή κατοικιών όπου η διόρθωση στις τιμές των ακινήτων κατά το 1ο τρίμηνο του 2004 αποτελεί ένδειξη υπερβάλλουσας προσφοράς ακινήτων, ιδιαίτερα στην περιοχή του Λεκανοπεδίου (χωρίς να θεωρείται πιθανή σημαντική περαιτέρω διόρθωση στην εν λόγω αγορά). Τάσεις επιβράδυνσης, αν και λιγότερο έντονες, χαρακτηρίζουν και τις επιχειρηματικές επενδύσεις. Όσον αφορά τον εξωτερικό τομέα της οικονομίας συνεχίζει να επιδρά αρνητικά στην ανάπτυξη (αφαιρώντας 0,8 της ποσοστιαίας μονάδας από το ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ κατά το Α εξάμηνο του 2004) παραμένοντας ευάλωτος στο διεθνή ανταγωνισμό, παρά τον ιδιαίτερα χαμηλό ρυθμό αύξησης των εισαγωγών. Ο τομέας που αναπτύσσεται με εντυπωσιακούς ρυθμούς είναι ο ναυτιλιακός, ο οποίος επωφελείται από την ανάκαμψη του παγκόσμιου εμπορίου αγαθών και καυσίμων, που εκτοξεύει τη ζήτηση των υπηρεσιών του κλάδου, καθώς και τις τιμές των ναύλων. Συνέπεια αυτής της εντυπωσιακής πορείας του ναυτιλιακού κλάδου είναι η καθαρή συνεισφορά του στην οικονομική ανάπτυξη να φτάνει σε επίπεδο της τάξης της μίας ποσοστιαίας μονάδας κατά το 2004, γεγονός που είναι μάλλον δύσκολο να επαναληφθεί το 2005. Αντίθετα, ο τουριστικός κλάδος, παρά την ευκαιρία της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων, συνεχίζει να υφίσταται τις συνέπειες της αυξημένης διεθνούς αβεβαιότητας, καθώς και την απώλεια ανταγωνιστικότητας, λόγω κυρίως της ισχύος του ευρώ και του ύψους του πληθωρισμού. Επίσης, η ΕΤΕ προβλέπει οριακά θετική συνεισφορά του εξωτερικού κλάδου της οικονομίας στην ανάπτυξη, κατά το 2004 και περαιτέρω βελτίωση κατά το 2005, εφόσον μειωθεί και η διεθνής αβεβαιότητα. Για τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές της ελληνικής οικονομίας προβλέπεται ότι η ιδιωτική κατανάλωση θα επιφορτισθεί με το κύριο βάρος για την αναπτυξιακή ώθηση της ελληνικής οικονομίας. Η κατανάλωση θα συνεχίσει και κατά το 2005 να τροφοδοτείται από την έντονη αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος σε πραγματικές τιμές (κατά 4% περίπου) και από τους συνεχιζόμενους υψηλούς ρυθμούς πιστωτικής επέκτασης προς τα νοικοκυριά. Με τα δεδομένα αυτά, η ΕΤΕ θεωρεί πως οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας παραμένουν ευοίωνες και ο ρυθμός ανάπτυξής της αναμένεται να προσεγγίσει το 4% κατά το 2004 και το 3-3,5% το 2005, δηλαδή διπλάσιος των προσδοκώμενων για την ευρωζώνη. Τέλος, θεωρείται ότι η δυνατότητα περαιτέρω βελτίωσης των αναπτυξιακών προοπτικών της ελληνικής οικονομίας θα εξαρτηθεί από την πρόοδο στο πεδίο των διαρθρωτικών μεταβολών, συμπεριλαμβανομένης της αναμόρφωσης του φορολογικού συστήματος, τη μείωση της ακαμψίας στην αγορά εργασίας, τη λήψη μέτρων για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας (μείωση γραφειοκρατικών διαδικασιών στη δημιουργία επιχειρήσεων, εκσυγχρονισμός της νομοθεσίας για τις πτωχεύσεις και ταχύτερη ανταπόκριση από το δικαστικό σύστημα), καθώς και την προώθηση νέων ιδιωτικοποιήσεων.
Σε παραολυμπιακούς ρυθμούς η Αθήνα Ειδικές ρυθμίσεις στην κυκλοφορία, στη στάθμευση και τα μέσα μαζικής μεταφοράς, ισχύουν στην Αθήνα από την Τετάρτη, προκειμένου να διευκολυνθεί η οργάνωση των παραολυμπιακών αγώνων. Ειδικότερα, από τις 15 μέχρι και τις 30 Σεπτεμβρίου θα ισχύσουν οι ζώνες ελεγχόμενης εισόδου και κυκλοφορίας (ΖΕΕΚ) γύρω από τις εγκαταστάσεις όπου διεξάγονται οι παραολυμπιακοί αγώνες ενώ ορισμένοι οδοί ή τμήματα οδών (ολυμπιακές λωρίδες), που βρίσκονται σε άμεση γειτνίαση με τις αθλητικές εγκαταστάσεις, θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για την κίνηση των διαπιστευμένων οχημάτων. Κατά τη διάρκεια των παραολυμπιακών αγώνων, με εξαίρεση τις ημέρες της τελετής έναρξης και λήξης, θα είναι ελεύθερη η πρόσβαση των πολιτών στον περιβάλλοντα χώρο των αθλητικών εγκαταστάσεων (ΟΑΚΑ, Ελληνικό), δίχως την επίδειξη εισιτηρίου. Ωστόσο, για να εισέλθουν είναι υποχρεωτικό να περάσουν τους προβλεπόμενους ελέγχους ασφαλείας. Εν τω μεταξύ, η ζήτηση εισιτηρίων για τους παραολυμπιακούς αγώνες παρουσιάζεται ιδιαίτερα αυξημένη. Ήδη έχουν εξαντληθεί τα εισιτήρια για την τελετή έναρξης της Παρασκευής ενώ μέχρι το βράδυ της Δευτέρας, οπότε δόθηκαν τα τελευταία επίσημα στοιχεία, οι πωλήσεις εισιτηρίων έφτασαν τα 276.467 και η αξία τους τα 3.464.500 ευρώ.
Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2004 - 01:46 (Ώρα Λονδίνου) Η τραγική περίπτωση του Ιράκ που διολισθαίνει καθημερινά στην αιματοχυσία και το χάος είναι το βασικό θέμα όλων των βρετανικών εφημερίδων. «Το Ιράκ στο κατώφλι του εμφυλίου πολέμου» τιτλοφορείται το πρωτοσέλιδο άρθρο της Γκάρντιαν. «Οι καθημερινές επιθέσεις κατά ιρακινών πολιτών αποκαλύπτουν την δυσάρεστη πραγματικότητα: Δεν πρόκειται για αντίσταση αλλά για εμφύλιο« Τους τελευταίους μήνες, ειδικά δε μετά την μεταβίβαση της εξουσίας σε μια μη εκλεγμένη κυβέρνηση, η ιρακινή αντίσταση στράφηκε εναντίον όλων όσων συνεργάζονται με τους Αμερικανούς- τους αστυνομικούς, όσους θέλουν να ενταχθούν στο νεοσύστατο αστυνομικό σώμα, τους διερμηνείς, τους κυβερνήτες και τους κάθε τύπου δημοσίους λειτουργούς. Πρόκειται αναμφισβήτητα για έναν εμφύλιο πόλεμο» εκτιμά η Γκάρντιαν Κατά την Ντέιλι Τέλεγκραφ, ο πιο δημοφιλής στόχος των ανταρτών είναι οι αστυνομικοί. Οι επιθέσεις που δέχονται σχεδόν σε καθημερινή βάση τα μέλη των σωμάτων ασφαλείας, λειτουργεί αρνητικά στην ευρύτερη ανασυγκρότηση των θεσμών στο μετά πολεμικό Ιράκ. Είναι τόσο μεγάλη η πίεση και οι απειλές που δέχονται όλοι όσοι τολμούν να καταταχθούν στην νέα αστυνομία , ώστε οι περισσότεροι οδηγούνται στην παραίτηση λίγο μετά την πρόσληψή τους. «Κάθε φορά που ο μεταβατικός πρωθυπουργός ή μέλη της κυβέρνησης αναφερθούν στην βελτίωση της κατάστασης ασφαλείας για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης, ξέρουμε τι να περιμένουμεεκρήξεις και μαζικούς θανάτους αθώων» λέει στους Φαινάνσιαλ Τάιμς ένας νεαρός αστυνομικός στη Βαγδάτη. «Κόλαση στην οδό Χάιφα» είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της Ιντιπέντεντ που επισημαίνει ότι η επιλογή της συγκεκριμένης οδού από τους αντάρτες οφείλεται στην χωροταξία της. Με τα ψηλά κτίρια και τα στενά δρομάκια της αποτελεί ιδανικό πεδίο δράσεως.» επισημαίνει η Ιντιπέντεντ και προσθέτει πως, η ίδια περιοχή επί προεδρίας Σαντάμ Χουσείν ήταν άνδρο κακοποιών. «Μήπως οι αντάρτες έχουν πάρει το πάνω χέρι;» αναρωτιόνται οι Τάιμς. «Πάνω από δύο μήνες από τη μεταβίβαση της εξουσίας, ο καλοκαιρινός μήνας του μέλιτος για τον πρωθυπουργό Ιγιάντ Αλλάουι έχει οριστικά παρέλθει. Οι αντάρτες πολεμούν ίσος προς ίσον με τις αμερικανικές δυνάμεις στην καρδιά της Βαγδάτης, ολόκληρες πόλεις έχουν γίνει απαγορευμένες ζώνες για τους Αμερικανούς, ενώ στρατηγικής σημασίας οδικές αρτηρίες βρίσκονται στα χέρια των ανταρτών» Αγχωμένος ο Μπλέρ Ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη το συνέδριο των βρετανικών συνδικάτων, με τον βρετανό Πρωθυπουργό να προσπαθεί να κρατήσει τα ηνία του κόμματος και των Συνδικαλιστικών Ενώσεων, υποσχόμενος ότι εφεξής θα ασχοληθεί μόνο με εσωτερικά προβλήματα, έρχεται σήμερα ένας από τους πιο στενούς φίλους του ο Μέλβιν Μπράκ λίγο δημοσιογράφος λίγο κριτικός τέχνης, λίγο συγγραφέας και Λόρδος με την μαγική μπαγκέτα του κ. ΜΠλέρ για να πεί ότι ο βρετανός Πρωθυπουργός ήταν έτοιμος στις αρχές του χρόνου να παραιτηθεί, όχι υπό το βάρος των πολιτικών προβλημάτων και ειδικά της κακής τροπής του πολέμου στ Ιράκ, αλλά για καθαρά προσωπικούς λόγους. Η συνέντευξη του Λόρδου Μπράκ στο κανάλι ITV φιλοξενείται από όλες τις εφημερίδες. « Δεν ήταν οι πιέσεις της πολιτικής αλλά της οικογένειας που έκαναν το στρές του Τόνι αφόρητο, σε βαθμό που να θέλει να παραιτηθεί» είπε ο στενός φίλος του βρετανού Πρωθυπουργού. Σύμφωνα με την Γκάρντιαν ήταν η Σερί, η σύζυγός του που έπεισε τον Μπλέρ να παραμείνει πρωθυπουργός, ενώ οι Τάιμς αποκαλύπτουν ότι σημαντικό ρόλο προς αυτή την κατεύθυνση έπαιξε και ο υπουργός Οικονομίας Γκόρντον Μπράουν, ο κυριότερος εσωκομματικός αντίπαλος του Τόνι Μπλέρ. Ο κ. Μπράουν είπε στον Πρωθυπουργό πως η αιφνίδια παραίτηση του θα δημιουργούσε κενό εξουσίας, εσωκομματικούς κραδασμούς και πιθανή ήττα των Εργατικών στις εκλογές του επόμενου έτους. Πάντως, κατά την Ιντιπέντεντ και την Τέλεγκράφ εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ διέψευσε την πληροφορία λέγοντας ότι ο Πρωθυπουργός δεν είχε ποτέ πρόθεση ή ακόμα και σκέψη για να παραιτηθεί.
Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2004 - 09:20 (Ώρα Λονδίνου) Ανταγωνιστικότητα και ανάπτυξη Την ταχύτατη επέκταση της «κοινωνίας της πληροφορίας» στη δημόσια διοίκηση αποφάσισε η κυβερνητική επιτροπή την Τρίτη. Σύμφωνα με όσα δήλωσε εξερχόμενος της συνεδρίασης ο υπουργός Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Προκόπης Παυλόπουλος, η κυβέρνηση στοχεύει η «κοινωνία της πληροφορίας» να επεκταθεί ταχύτατα σε όλο το εύρος τού κρατικού μηχανισμού. Η εταιρία «Κοινωνία της Πληροφορίας», εντάσσεται στην αρμοδιότητα του υπουργείου Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και διαχειρίζεται το ποσό των 946 εκατ. ευρώ. «Στόχος της Κυβέρνησης και των αντίστοιχων συναρμόδιων υπουργείων είναι η μηχανοργάνωση αυτή να επεκταθεί ταχύτατα, για να αυξηθεί η αποδοτικότητα της Δημόσιας Διοίκησης, κυρίως όμως για να διευκολυνθεί ο πολίτης. Και αυτό με όρους διαφάνειας, ελεύθερου και υγιούς ανταγωνισμού ως προς τους σχετικούς διαγωνισμούς» είπε ο κ Παυλόπουλος. Προσέθεσε δε: «Οταν παραλάβαμε την «Κοινωνία της Πληροφορίας» μετά τις εκλογές και ενώ λειτουργούσε για δύο και πλέον έτη, αυτή η εταιρία είχε φθάσει σε πραγματική απορροφητικότητα 6%. Φιλοδοξούμε να απορροφήσει το σύνολο των 946 εκατ. ευρώ και στο τέλος του χρόνου η απορροφητικότητα αυτή να έχει φθάσει και να έχει υπερβεί το 15%, δηλαδή μέσα σε οκτώ μήνες να έχουμε κάνει έργο πάνω από το διπλάσιο σε σχέση με εκείνο που είχε γίνει τα διόμιση προηγούμενα χρόνια». Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης, τόνισε ότι το ζήτημα της μηχανοργάνωσης του Δημοσίου και της εισαγωγής της πληροφορικής «είναι ένα μείζον θέμα, όχι μόνο για την αποδοτικότερη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης και την εξυπηρέτηση τού πολίτη, αλλά και για την προσπάθεια που κάνει η κυβέρνηση για εξορθολογισμό των δημοσίων δαπανών. Μέσα από την Κοινωνία της Πληροφορίας η αύξηση της παραγωγικότητας θα είναι τεράστια».
Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2004 - 09:12 (Ώρα Λονδίνου) Αδύναμο το νομοσχέδιο για τον τουρισμό Ξεκίνησε την Τρίτη στη βουλή η συζήτηση της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, επί του νέου σχεδίου νόμου για τον τουρισμό. Το νομοσχέδιο προβλέπει την απόδοση, στο νέο υπουργείο τουριστικής ανάπτυξης, των επιτελικών αρμοδιοτήτων για το σχεδιασμό και τη χάραξη μίας ενιαίας στρατηγικής για τη διαρκή αναβάθμιση της ποιότητας του τουριστικού προϊόντος, την οργάνωση και ανάπτυξη των εναλλακτικών και ειδικών μορφών τουρισμού, καθώς και την ενιαία τουριστική πολιτική και ενιαία ταυτότητα του τουριστικού προϊόντος. Αδυναμίες εντοπίζουν στο σχέδιο νόμου οι έλληνες ξενοδόχοι, εκπρόσωποι των οποίων έδωσαν την Τρίτη συνέντευξη τύπου, ζητώντας μέτρα για την αξιοποίηση της μετα-Ολυμπιακής περιόδου. Συγκεκριμένα, οι ξενοδόχοι εξέφρασαν τις ανησυχίες τους τόσο για την ατολμία και την έλλειψη σαφήνειας του νομοσχεδίου, όσο και για την δυσαρμονία του με την εκπεφρασμένη βούληση της κυβέρνησης για ανάθεση στο υπουργείο τουριστικής ανάπτυξης πρωταγωνιστικού ρόλου στα τουριστικά πράγματα. Εκτός αυτού, οι ξενοδόχοι θεωρούν ότι είναι αναγκαία η λήψη μέτρων που θα κεφαλαιοποιήσουν την φήμη που εξασφάλισε η χώρα μας και ιδιαίτερα η Αθήνα διεθνώς. Όπως επεσήμανε όμως ο Γιάννης Τσακίρης, πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Αττικής (ΕΞΑ), η αλλαγή του «χάρτη» του ξενοδοχειακού δυναμικού της Αττικής, με την προσθήκη 3.000 δωματίων και την πλήρη ανακαίνιση άλλων, αναμένεται να καταστήσει εξαιρετικά έντονο τον ανταγωνισμό που θα ακολουθήσει, σηματοδοτώντας την ανάγκη λήψης μέτρων, τα οποία θα βοηθήσουν την Αθήνα να σταθεί απέναντι στον διεθνή ανταγωνισμό. Σύμφωνα με συγκριτικά στοιχεία του επταμήνου του 2004 (δηλαδή πριν ξεκινήσουν οι Ολυμπιακοί αγώνες) της εταιρίας JBR Horwath, μεταξύ 11 ευρωπαϊκών πόλεων-προορισμών η Αθήνα είχε την χειρότερη πληρότητα με μόλις 60,7%, την τέταρτη χειρότερη μέση τιμή ανά δωμάτιο με 117,05 ευρώ, ενώ ο δείκτης της «απόδοσης ανά δωμάτιο» ήταν ο χαμηλότερος όλων. Την ίδια στιγμή όμως το παρεχόμενο ξενοδοχειακό δυναμικό της Αθήνας είναι το πληρέστερο της Ευρώπης, σύμφωνα με τον κ.Τσακίρη. «Είναι κοινός τόπος πως η προσφορά κλινών έχει πια υπερκαλύψει τη ζήτηση και μόνο με το άνοιγμα νέων μορφών τουρισμού, με πρώτο στόχο το συνεδριακό, η Αττική μπορεί να επιβιώσει απέναντι στον ανταγωνισμό», επεσήμανε ο πρόεδρος της ΕΞΑ.
Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2004 - 09:00 (Ώρα Λονδίνου) Ορισμένα από τα πρωτοσέλιδα ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Ώρα μηδέν. Αναταράξεις στην κυβέρνηση - Επείγον σκληρές αποφάσεις. ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Ο κύκλος των χαμένων ευθυνών. Για να μη χάνουμε το δάσος... Εισαγγελική παρέμβαση για τα επικίνδυνα ελικόπτερα. ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Προσλήψεις: 4.200 νοσηλευτικού προσωπικού. Δραστικά μέτρα για την Υγεία. ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Με πολεμούν για τις μίζες που χάνουν. Ο υπουργός Άμυνας Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος περνά στην επίθεση. Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Σκληρές αποφάσεις Καραμανλή. Το αλαλούμ μετά την τραγωδία του Σινούκ "τρόμαξε" τον πρωθυπουργό. Η ΑΥΓΗ: Κλείνουν βιομηχανίες. Στον δρόμο εκατοντάδες εργαζόμενοι. ΑΥΡΙΑΝΗ: Ιπτάμενο φέρετρο και το πρωθυπουργικό αεροπλάνο. Ολόκληρο το κείμενο της απόρρητης έκθεσης που καίει τα λαμόγια του Πενταγώνου. ΤΟ ΒΗΜΑ: Ψεύδη και αντιφάσεις για την υπόθεση του Σινούκ. Η απόρρητη αναφορά Κασμίρογλου εγείρει πρόσθετα ερωτήματα. Η ΒΡΑΔΥΝΗ: 4.200 προσλήψεις νοσηλευτών χωρίς ΑΣΕΠ. Η ρύθμιση έως το τέλος του μήνα. ΕΘΝΟΣ: Ξεκούρδιστο το ρολόι της κυβέρνησης! Την ώρα που το Λιμενικό έβρισκε τα πρώτα συντρίμμια του Σινούκ, ο κ. Σπηλιωτόπουλος δήλωνε πως μόλις μάθαινε ότι κάτι τρέχει... ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Με... μπινελίκια προχωρούσε πάντα αυτός ο Τόπος. ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Συγκλονίζει η ασυνεννοησία. Η πτώση του μοιραίου Σινούκ αποκαλύπτει την έλλειψη συντονισμού στην κυβέρνηση. ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Πρωθυπουργικό αεροσκάφος: Κατάλληλο το... ακατάλληλο σε μία εβδομάδα! Πόρισμα - κόλαφος για την προηγούμενη ηγεσία. ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Τραγέλαφος σε 3 μέτωπα. Κυβερνητικό μπάχαλο και διαρροές για αποπροσανατολισμό. ΕΣΤΙΑ: Πότε ευθύνονται οι υπουργοί. Η διαφορά μεταξύ πολιτικής και υπηρεσιακής ευθύνης. ESPRESSO: Πτήσεις θανάτου για τον πρωθυπουργό. Φτάνει πια - ντροπή. Ιπτάμενο φέρετρο το Embraer. Φόρτωναν μπάζα για να... ευθυγραμμίζεται. Επενέβη ο εισαγγελέας. ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Σαφάρι της Εφορίας. Πρόστιμα και αναδρομικά! Η μεγάλη υστέρηση των εσόδων ωθεί το υπουργείο Οικονομικών σε υπερβολές". Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Κόλαση πυρός στη Βαγδάτη. Νέο λουτρό αίματος στο Ιράκ, βομβιστικές επιθέσεις και βομβαρδισμοί. ΚΕΡΔΟΣ: "Χαράτσι με... μόρια. Καταργήθηκε το πόιντ σύστεμ και τα μόρια έγιναν πρόστιμα!" Ο ΛΟΓΟΣ: Εισαγγελέας για το δυστύχημα. Στο φως στοιχεία για κατασκευαστική ατέλεια. ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Έκρηξη δημοσίων δαπανών - καθυστερήσεις στα έσοδα. 44,6% πάνω το έλλειμμα του Προϋπολογισμού έως τώρα". ΤΑ ΝΕΑ: Πότε έμαθε ο Καραμανλής για το Σινούκ; Παραπλανητική εικόνα δίνει η κυβέρνηση. Η ΝΙΚΗ: Σε ελεύθερη πτώση. Κυβερνητικό αλαλούμ για την υπόθεση "Σινούκ". ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Απολύσεις-Τρομοκρατία: Σκληρή "προσαρμογή" στην πραγματικότητα... TRAFFIC NEWS: Βγήκαν τα στιλέτα στο MEGA. Έντονες φήμες για σφαγή στο αθλητικό τμήμα. Στόχος είναι οι Πανούτσος-Καρπετόπουλος. ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Σινούκ-Ο-"Πόλεμος". Μεταξύ αντιπολίτευσης και κυβέρνησης, για την πτώση του ελικοπτέρου στον Άθω. Η ΧΩΡΑ: Τι συμβαίνει μέσα στην κυβέρνηση; Υπουργοί γνώριζαν επί ώρες για το τραγικό δυστύχημα και δεν ενημέρωσαν τον πρωθυπουργό. City Press: Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος: Άμυνα με παράπλευρες απώλειες. METRO: Θύελλα αποκαλύψεων. Και κόντρα μέχρις εσχάτων με αφορμή το θέμα του Σινούκ. Πτώση Σινούκ Η ΧΩΡΑ αναφέρει ότι "αντικρουόμενες δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών και πλήθος αναπάντητων ερωτημάτων συνθέτουν το σκηνικό για τα αίτια της τραγικής πτώσης του Σινούκ. Αποδεικνύεται τώρα ότι τουλάχιστον 4 υπουργοί γνώριζαν για το τραγικό συμβάν και καθυστέρησαν πάνω από μία ώρα να ενημερώσουν τον πρωθυπουργό. Χθες το βράδυ κυκλοφορούσαν έντονες φήμες για παραιτήσεις υπουργών". Η ΑΠΟΦΑΣΗ γράφει ότι "σκληρές αποφάσεις αναμένεται να λάβει ο πρωθυπουργός μετά το αλαλούμ που επακολούθησε της τραγωδίας με το "Σινούκ". Ο Καραμανλής, ο οποίος έχει ανησυχήσει από την εικόνα που επιχειρεί να εμφανίσει κυρίως η αξιωματική αντιπολίτευση για την κυβέρνησή του, αλλά και από τη λειτουργία του όλου "συστήματος ΠΑΣΟΚ", είναι αποφασισμένος να λάβει επώδυνα μέτρα, ιδιαιτέρως μετά την ολοκλήρωση των ερευνών για την αεροπορική τραγωδία". Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ γράφει ότι "περίεργα φαινόμενα ασυνεννοησίας εμφανίζονται στους κόλπους της κυβέρνησης, τα οποία τείνουν να γκρεμίσουν την εικόνα της και να κλονίσουν την εμπιστοσύνη των πολιτών. Υπάρχει, πλέον, μείζον θέμα αξιοπιστίας". Η Traffic News σημειώνει ότι "απρόβλεπτες διαστάσεις παίρνει το θέμα των ευθυνών και της κινητοποίησης των αρχών, καθώς σύμφωνα με όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, τουλάχιστον πέντε υπουργοί φέρονται να γνώριζαν νωρίτερα από τον πρωθυπουργό σχετικά με την εξαφάνιση του ελικοπτέρου". Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ εκτιμά ότι "αποδεδειγμένη πλέον η ολιγωρία της διοίκησης, αποτέλεσμα της γενικότερης χαλάρωσης του κρατικού μηχανισμού, εμφανής και η κυβερνητική αδυναμία να συντονισθεί και να κινηθεί με τη δέουσα ταχύτητα, προκαλούν ερωτήματα στην κοινή γνώμη". Τα ΝΕΑ τονίζουν ότι "οι αντιφάσεις και τα ψέματα κυβερνητικών παραγόντων έχουν δημιουργήσει σοβαρά ερωτηματικά για το αν πράγματι ενημερώθηκε καθυστερημένα ο Πρωθυπουργός ή, αντιθέτως, ενημερώθηκε ενωρίτερα απ' ό,τι επισήμως υποστηρίζεται, αλλά υποτίμησε τη σοβαρότητα της υπόθεσης". Η ΝΙΚΗ προσθέτει ότι "την πρώτη πολύ σοβαρή πολιτική κρίση βιώνει η κυβέρνηση της ΝΔ, η οποία κλυδωνίζεται καθώς αποκαλύπτονται όλες οι υπεκφυγές, οι δικαιολογίες, αλλά και τα ψέματα που επιστράτευσε για να μετακυλήσει στις πλάτες όλων των άλλων -και κυρίως στο... ΠΑΣΟΚ- τις δικές της ευθύνες για το ενημερωτικό και συντονιστικό αλαλούμ που διαπιστώνεται ότι υπήρξε στην υπόθεση της πτώσης του ελικοπτέρου "Σινούκ". Το ΒΗΜΑ επισημαίνει ότι "σε δυσχερή θέση περιέρχεται η κυβέρνηση μετά τις συνεχιζόμενες αποκαλύψεις ότι η χρονική καθυστέρηση που σημειώθηκε στην ενημέρωσή της για το τραγικό δυστύχημα με το Σινούκ -και την οδήγησε, κατά τους ισχυρισμούς της, στον αποκεφαλισμό της ηγεσίας της Πολεμικής Αεροπορίας- δεν ήταν τόση όση ανέφερε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας. Πολύ νωρίτερα από τις 14.18 του Σαββάτου που δήλωσε ο ίδιος ο κ. Σπηλιωτόπουλος ως ακριβή ώρα ενημέρωσής του, τέσσερα άλλα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου είχαν λάβει γνώση για το συμβάν και είχαν μάλιστα κινητοποιήσει και τις υπηρεσίες τους". Το ΕΘΝΟΣ γράφει ότι "ξεκούρδιστο αποδεικνύεται το ρολόι της κυβέρνησης, καθώς προκύπτουν νέα τεράστια ερωτηματικά από τις νέες αποκαλύψεις για το ποια ακριβώς ώρα ενημερώθηκαν οι υπουργοί για το μοιραία "Σινούκ" και τον τρόπο που αντέδρασαν. Στο κέντρο του κυκλώνα βρίσκεται ο υπουργός Άμυνας Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος, ο οποίος την ώρα που το Λιμενικό έβρισκε τα πρώτα συντρίμμια του "Σινούκ" δήλωνε πως μόλις μάθαινε ότι... κάτι τρέχει". Ο ΛΟΓΟΣ υπογραμμίζει ότι "τη διενέργεια επείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης για αναζήτηση τυχόν ποινικών ευθυνών διέταξε η Εισαγγελία Αθηνών, υπό το φως των νέων στοιχείων που κάνουν λόγο για πιθανά κατασκευαστικά προβλήματα στο μοιραίο Σινούκ. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο από την πρώτη στιγμή ο υπουργός Άμυνας έδωσε εντολή να καθηλωθούν όλα τα Σινούκ, ωσότου γίνουν οι αναγκαίοι έλεγχοι, τόσο σε αυτά όσο και στα αεροσκάφη "Empraer". Η ΕΣΤΙΑ τονίζει ότι "το τραγικό δυστύχημα με το Σινούκ και όσα τραγελαφικά επηκολούθησαν, κατέδειξαν ότι το κράτος τελεί εν διαλύσει. Ακόμη και στον ευαίσθητο τομέα των Ενόπλων Δυνάμεων, όπου υποτίθεται ότι ισχύουν αυστηροί κανόνες και διαδικασίες, τίποτε δεν λειτουργεί σωστά. Επικρατεί και εκεί κλίμα χαλαρότητας και δημοσιοϋπαλληλικής ανευθυνότητας. Και για αυτό δεν ευθύνεται η σημερινή Κυβέρνησις". Σύμφωνα με τον ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ ΤΥΠΟ (Μήτση) "ο χρόνος που είχε στη διάθεσή της η νέα κυβέρνηση Καραμανλή, είναι σίγουρα λίγος για να ισχυριστεί κανείς ότι θα μπορούσε στο διάστημα αυτό να εκσυγχρονίσει τις Ένοπλες Δυνάμεις και να διορθώσει τα κακώς κείμενα". Η METRO αναφέρει ότι "σε μετωπική σύγκρουση κυβέρνησης-αντιπολίτευσης οδηγούν τα στοιχεία που έρχονται στο φως με αφορμή το τραγικό δυστύχημα με το ελικόπτερο Σινούκ". Υπουργός Εθνικής Αμύνης Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει ότι "Έξω από τα δόντια μίλησε χθες ο Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος. Επιτέθηκε στους μεσάζοντες, που χάνουν μίζες από τις προμήθειες του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Κατήγγειλε ευθέως το ΠΑΣΟΚ για "πολιτική τυμβωρυχία" επειδή με πρόσχημα την τραγωδία προσπαθεί να καλύψει το άγος των εξοπλιστικών προγραμμάτων". Η City Press τονίζει ότι "Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, πιεζόμενος, ανοίγει το ένα μέτωπο μετά το άλλο. Καταγγέλλει συμφέροντα στην προσπάθεια να προστατευθεί πολιτικά. Στη δημοσιότητα έγγραφα που "αποδεικνύουν" την επικινδυνότητα του πρωθυπουργικού αεροσκάφους. Οι δηλώσεις του υποχρέωσαν την κυβέρνηση να παραδεχθεί.. προφορική συμφωνία με την Τουρκία για αμοιβαία μείωση των αμυντικών δαπανών. Δυσαρεστημένο το Μαξίμου με το κλίμα "ρετρό" που δημιουργούν οι παρεμβάσεις Σπηλιωτόπουλου. Τελευταία προειδοποίηση Καραμανλή προς τον υπουργό. " Πρωθυπουργικό αεροπλάνο Η ΑΥΡΙΑΝΗ τονίζει ότι "Ιπτάμενο φέρετρο είναι και το πρωθυπουργικό αεροσκάφος EMBRAER σύμφωνα με τα συγκλονιστικά ντοκουμέντα που φέρνει σήμερα στο φως της δημοσιότητας η "ΑΥΡΙΑΝΗ". Πρόκειται για την απόρρητη αλληλογραφία ανάμεσα στις υπηρεσίες του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, που αποκαλύπτει ότι από τύχη δεν θρηνήσαμε και άλλα θύματα." Η Espresso υπογραμμίζει ότι "Με αεροσκάφος-ερείπιο άφηναν να πετάει ο πρωθυπουργός και η ανώτατη πολιτική ηγεσία της χώρας. Το πολυδιαφημισμένο VIP αεροπλάνο της ελληνικής κυβέρνησης παρουσίαζε σοβαρά προβλήματα ευστάθειας και οι μηχανικοί αναγκάζονταν να τοποθετούν σακιά με μπάζα στο χώρο αποσκευών για να αποκτήσει ισορροπία." Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι "Στις 15 Ιουλίου 2002 η αρμόδια επιτροπή του υπ. Άμυνας εισηγήθηκε τη μη παραλαβή του Embraer λόγω προβλημάτων, αλλά στις 24 Ιουλίου 2002 είχε αναιρέσει το πρακτικό της. Χρειάστηκε να περάσουν δύο χρόνια και να αλλάξει η κυβέρνηση για να αποκαλυφθεί το θέμα και να δώσει ο νυν υπουργός Άμυνας εντολή καθήλωσης του πρωθυπουργικού αεροσκάφους." Στο άρθρο της η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ ισχυρίζεται ότι "το αφελές ερώτημα είναι: αφού γνώριζαν ότι το προεδρικό αεροπλάνο ήταν επικίνδυνο, γιατί το χρησιμοποιούσαν, γιατί πετούσε μ' αυτό ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί της κυβέρνησης; Έως εκεί φτάνει η ανευθυνότητα αυτής της κυβέρνησης ή πρόκειται για πλήρη έλλειψη συναίσθησης της ευθύνης; Μήπως λείπει ακόμη και η κοινή λογική; Εκτός και αν εμπαίζουν την κοινή γνώμη". Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων
Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2004 - 07:43 (Ώρα Λονδίνου) Τα θύματα πιστεύεται πως ήταν στελέχη ακραίων Παλαιστινιακών οργανώσεων Σύμφωνα με πληροφορίες από τη Ναμπλούς στην Δυτική Όχθη, κατά τη διάρκεια σφοδρών συγκρούσεων, οι ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν πέντε Παλαιστίνιους. Ο ισραηλινός στρατός λέει ότι επιχειρούσε στην Ναμπλούς όταν δέχτηκε πυρά τα οποία και ανταπέδωσε. Αυτόπτες μάρτυρες λένε ότι μεταξύ των νεκρών είναι ανώτερα στελέχη μαχητικών οργανώσεων, κυρίως από τις Ταξιαρχίες των Μαρτύρων του αλ Ακτσά. Η οργάνωση αυτή συνδέεται με την παράταξη του Παλαιστίνιου ηγέτη, Γιασέρ Αραφάτ, Φατάχ, στην Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης. Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες περίπου 20 ισραηλινά τζιπ και θωρακισμένα οχήματα εισέβαλαν στον δυτικό τομέα της Ναμπλούς και περικύκλωσαν ένα κτίριο. Σημειώθηκαν ανταλλαγές πυροβολισμών.
Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2004 - 05:38 (Ώρα Λονδίνου) Οι φίλαθλοι του ΠΑΟ πανηγύρισαν για το αποτέλεσμα Με τον καλύτερο τρόπο ξεκίνησε τις υποχρεώσεις του ο ΠΑΟ καθώς κέρδισε στην πρεμιέρα του Τσάμπιονς Λιγκ την Ρόζενμποργκ με 2-1. Ο Γκονζάλες ήταν ο μεγάλος πρωταγωνιστής, στην πρώτη νίκη του Παναθηναϊκού στην Λεωφόρο από την 20η Φεβρουαρίου του 2003 -μιας νίκης που προήλθε με τεράστια τύχη και αγωνία. Οι Νορβηγοί είχαν καλή κυκλοφορία της μπάλας και ήταν πολύ καλύτεροι του Παναθηναϊκού σχεδόν καθ όλη την διάρκεια του αγώνα. Απόδειξη τα δύο δοκάρια και τις τρεις κλασσικές ευκαιρίες που είχαν στο πρώτο ημίχρονο. Ο Αργεντινός στο 43' πήρε την μπάλα έξω από την περιοχή και με ψηλοκρεμαστό σουτ έκανε το 1-0. Μετά την καθυστερημένη κίνηση του Σουμ, να βάλει τον Άντριτς στον αγώνα, ο Γκονζάλες ελευθερώθηκε από τα αμυντικογενή καθήκοντα του και έγινε ακόμη καλύτερος. Στο 79' πήρε την μπάλα από τον Παπαδόπουλο «άδειασε» με θαυμάσια κίνηση τρεις αντιπάλους και έστειλε με εκπληκτικό σουτ την μπάλα στα δίχτυα του Γιόνσεν. Η Ρόζενμποργκ, κατάφερε και μείωσε με σουτ του Φ. Γιόνσεν, που νίκησε τον Γκαλίνοβιτς, κάνοντας, το 2-1. Ο Κροάτης τερματοφύλακας Μάριο Γκαλίνοβιτς, στο 90ό λεπτό κατάφερε αυτό που οι παίκτες της Ρόζενμποργκ δεν μπορούσαν με τίποτα: να σκοράρει, σπρώχνοντας το σουτ του Γιόνσεν στα δίχτυα. Η Ρόζενμποργκ μείωσε ανέλπιστα σε 2-1 και τα τελευταία λεπτά, με αποκορύφωμα την άστοχη κεφαλιά του Ρίσετ ήταν εφιαλτικά για τον ΠΑΟ.
Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2004 - 07:20 (Ώρα Λονδίνου) Αντιαμερικανικά συνθήματα φώναζε το πλήθος στη Βαγδάτη Σε ανελέητο πόλεμο διολισθαίνει το Ιράκ, μετά το μπαράζ επιθέσεων των τελευταίων ημερών με αποκορύφωμα τη βομβιστική επίθεση της Τρίτης στο κέντρο της Βαγδάτης με 47 νεκρούς και πάνω από 100 τραυματίες. Η βόμβα είχε στόχο κέντρο επιστράτευσης αστυνομικών και ήταν η πλέον πολύνεκρη των τελευταίων έξι μηνών. Εξάλλου, 12 αστυνομικοί βρήκαν τον θάνατο όταν βόμβα ανατίναξε το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν στην Μπακούμπα. Την ευθύνη για τις επιθέσεις στη Βαγδάτη και στη Μπακούμπα ανέλαβε η ομάδα του Αμπού Μουσάμπ αλ Ζαρκάουι, του ιορδανικής καταγωγής μέλους της αλ Κάιντα που δρα στο Ιράκ. Σε άλλη επίθεση στη Βαγδάτη δύο Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και τρεις τραυματίστηκαν από βόμβα, ενώ ένας άλλος συνάδελφός τους σκοτώθηκε από ενόπλους στην Μοσούλη του βορείου Ιράκ. Εξάλλου, στην πόλη Ραμαντί ανατολικά της Βαγδάτης που κατοικείται κυρίως από Σουνίτες δέκα άνθρωποι σκοτώθηκαν και 22 τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις Αμερικανών στρατιωτών να παραστρατιωτικών. Πιέσεις στην κυβέρνηση Ο υπουργός Εσωτερικών της μεταβατικής κυβέρνησης του Ιράκ μετέβη στον τόπο της επίθεσης και εν μέσω οργισμένων πολιτών που τον εγκαλούσαν για συνεργασία με τους Αμερικανούς, ψέλλιζε διαβεβαιώσεις για βελτίωση της κατάστασης. Την ίδια άποψη επανέλαβε στο BBC ο εκπρόσωπος της μεταβατικής κυβέρνησης Αντνάν Αλί που είπε ότι το Ιράκ δεν βρίσκεται εκτός ελέγχου. «Απλώς οι αντάρτες χρησιμοποιούν μια σειρά τακτικές και επιλέγουν κάθε φορά διαφορετικό στόχο, δυσκολεύοντας την προσπάθεια μας να επιβάλλουμε την έννομη τάξη και ασφάλεια» είπε. Ο Ιρακινός αξιωματούχος ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνησή του έχει ανάγκη την παρουσία των αμερικανικών δυνάμεων. Τα ξένα στρατεύματα θα φύγουν, είπε, «όταν οι ιρακινές δυνάμεις θα μπορούν να αναλάβουν τον έλεγχο της πόλης, να εγγυηθούν την ασφάλεια των πολιτών, των περιουσιών τους και των θεσμών του κράτους». »Τώρα δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε... χρειαζόμαστε τον αμερικανικό στρατό και θα του ζητήσουμε να παραμείνει» είπε στο BBC ο εκπρόσωπος της μεταβατικής κυβέρνησης του Ιράκ.
Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2004 - 05:03 (Ώρα Λονδίνου) «Διχάζει τους ευρωπαίους η Ρωσία» Η Ιντερνάσιοναλ Χέραλντ Τρίμπιουν (International Herald Tribune) που εδρεύει στο Παρίσι μεταφέρει δηλώσεις ανωνύμων «ανώτατων διπλωματικών» που λένε ότι η απόφαση του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν να δώσει «σαρωτικές εξουσίες» στο Κρεμλίνο έχει οδηγήσει σε «νέες διαιρέσεις» στην Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με την μακροπρόθεσμη πολιτική έναντι της Μόσχας. «Μικρότερες ευρωπαϊκές χώρες και ιδιαιτέρως εκείνες που εντάχθηκαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση τον Μάιο είναι ανοικτά επικριτικές των προτάσεων Πούτιν, που αν εφαρμοστούν θα ενισχύσουν τον έλεγχό του στο νομοθετικό κλάδο της Ρωσίας και στις περιφερειακές κυβερνήσεις» λέει η εφημερίδα. Στη Μαδρίτη η Ελ Παΐς (El Pais) χαρακτηρίζει τα μέτρα Πούτιν «ξαφνική επιδρομή» και θεωρεί ότι η επίκληση εκ μέρους του της ανάγκης για μια ισχυρότερη κεντρική εξουσία αποτελεί «μάλλον δικαιολογία παρά αιτία». Η ενέργεια του Πούτιν υποδηλώνει «επιστροφή στην αυταρχική εξουσία και ολομέτωπη επίθεση στις αυτόνομες περιοχές και δημοκρατίες [της Ρωσίας] που δεν αρμόζει σε ένα ομοσπονδιακό κράτος» λέει η ισπανική εφημερίδα. Μοιχεία στην Τουρκία Η γερμανική Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ (Sueddeutsche Zeitung) χαιρετίζει το πακέτο μεταρρυθμίσεων που εξετάζει το τουρκικό κοινοβούλιο, αλλά χαρακτηρίζει ανεπαρκή την απόσυρση του νομοσχεδίου που θα ποινικοποιούσε την μοιχεία. Η εφημερίδα πιστεύει ότι με την απόφαση της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να αποσύρει το νομοσχέδιο την τελευταία στιγμή αποφεύχθηκε μια ρήξη με την Ευρωπαϊκή Ένωση. «Αλλά αυτό δεν ισοδυναμεί με ολοκληρωτική εγκατάλειψη του παράλογου σχεδίου για την αποστολή Τούρκων αστυνομικών στις κρεβατοκάμαρες των ανθρώπων» λέει η εφημερίδα. Πάντως, πέρα από το θέμα της μοιχείας, υπογραμμίζει η Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ, η Τουρκία δεν έχει κανένα λόγο να ντρέπεται για το προωθούμενο πακέτο μέτρων «αντιθέτως, η πρόοδος λάμπει παντού» λέει η γερμανική εφημερίδα. Η αυστριακή Ντερ Σταντάρντ (Der Standard) ερμηνεύει τη μεταστροφή της τουρκικής κυβέρνησης ως «σαφή ένδειξη της μεγάλης βούλησης της Τουρκίας να προσαρμοστεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση». Η εφημερίδα σημειώνει πως στο επιχείρημα ορισμένων ότι και μόνο η ιδέα πως προωθήθηκε ένα τέτοιο νομοσχέδιο δείχνει το χάσμα Τουρκίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης, η απάντηση θα πρέπει να είναι ότι «καμιά χώρα μηδέ της Αυστρίας εξαιρουμένης- δεν ικανοποιούσε όλα τα κριτήρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πριν την έναρξη των διαπραγματεύσεων». «Ο θαραλλέος Σρέντερ» Η γερμανική Φραγκφούρτερ Αλγκεμάινε Τσάιτουνγκ (Frankfurter Allgemeine Zeitung) εκτιμά ότι η θέση του καγκελαρίου της Γερμανίας, Γκέρχαρντ Σρέντερ, είναι καλύτερη από ποτέ, ως αποτέλεσμα των αμφιλεγόμενων μεταρρυθμίσεων του. Η εφημερίδα λέει πως «η εμφάνιση του καγκελαρίου κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού είναι ενδεικτική της αλλαγής του κλίματος Με αυτοπεποίθηση ο Σρέντερ υπεραμύνθηκε της αναλλοίωτης πολιτικής του. Είχε τον έλεγχο». Η γαλλική Λε Μοντ (Le Monde) κάνει και αυτή θετικές εκτιμήσεις για τον γερμανό καγκελάριο αλλά πιστεύει ότι αυτός δεν έχει ξεφύγει ακόμα από τη δύσκολη θέση. Ως αποτέλεσμα του μεταρρυθμιστικού του προγράμματος, λέει, ο Σρέντερ έχασε όλες τις τοπικές εκλογές, μετά την επανεκλογή του το 2002 και «βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο δημοτικότητας στις δημοσκοπήσεις». «Αλλά ο καγκελάριος επέμεινε στη θέση του [καθώς] δεν είχε άλλη επιλογή επειδή το μέλλον του εξαρτιόταν από το πολιτικό του θάρρος». Αν ο Σρέντερ «τελικά χάσει τουλάχιστον θα έχει πολεμήσει μέχρι το τέλος χωρίς να προσπαθεί να ρίχνει τις ευθύνες στην Ευρώπη για τις δικές τους αδυναμίες» λέει η Μοντ.
|