Check our bulletin board of Hellenic Conferences Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 3 May 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 04-09-13

  1. Εντείνεται η κρίση στο Νταρφούρ
  2. Αντιπαράθεση για την οπλοκατοχή στις ΗΠΑ
  3. «Aθήνα 2004» - Πώς θα θυμόμαστε τους Αγώνες;
  4. Απαγωγών συνέχεια στο Ιράκ
  5. Εν αναμονή του Ιβάν στην Κούβα
  6. Σκληραίνει στάση ο Πούτιν
  7. «Η αγορά του αιώνα»
  8. Ζώντας με τους τυφώνες
  9. Εφησυχασμοί από τη Βόρεια Κορέα
  10. Πολιτικοί διαξιφισμοί για το δυστύχημα
  11. Πενθεί η Κύπρος
  12. Επιστροφή στα θρανία
  13. «Aθήνα 2004» - Πώς θα θυμόμαστε τους Αγώνες;
  14. Συνδρομή της αμερικανικής δικαιοσύνης
  15. Ενισχύεται το πλέγμα ασφαλείας στη Ρωσία
  16. Προστασία από πτώχευση ζητά η US Airways
  17. Πολιτικοί διαξιφισμοί για το δυστύχημα
  18. «Πρώτα η Ολυμπιακή»
  19. Καλή χρονιά!
  20. Στη δίνη συγκρούσεων το Ιράκ
  21. Για κατεδαφίσεις η έκρηξη
  22. Βυθίσθηκε λέμβος με λαθρομετανάστες
  23. Ζητήθηκε η παραίτηση του αρχηγού ΓΕΑ
  24. Σινούκ και οικονομία
  25. Επιβεβαίωση των κυβερνητικών στο Χογκ Κογκ
  26. Καταστροφικός «Ιβάν»
  27. «Υψηλή εμπλοκή στα βασανιστήρια»
  28. Στη δίνη συγκρούσεων το Ιράκ
  29. «Απέτυχε η προσπάθεια διάσπασης»

Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2004 - 22:31 (Ώρα Λονδίνου)

Εντείνεται η κρίση στο Νταρφούρ

Πάνω από 1,2 εκατομμύρια άτομα έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους στο Νταρφούρ

Τα Ηνωμένα Έθνη κρούουν για μία ακόμη φορά τον κώδωνα του κινδύνου για την ανθρωπιστική κρίση στο Νταρφούρ του Σουδάν, λέγοντας ότι περίπου 10.000 άτομα πεθαίνουν κάθε μήνα.

Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας υπογραμμίζει ότι παρά τις προσπάθειες για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, ο αριθμός των θανάτων αυξάνεται.

Η οργάνωση αναφέρει ακόμη ότι οι περισσότεροι από τους νεκρούς είναι παιδιά και τονίζει ότι χρειάζεται επειγόντως λήψη μέτρων.

Εν τω μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Ένωση ζήτησε από τα Ηνωμένα Έθνη να διερευνήσουν τις καταγγελίες για γενοκτονία στο Νταρφούρ.

Στις Βρυξέλλες, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης προειδοποίησαν την κυβέρνηση του Σουδάν με κυρώσεις, ζητώντας να λάβουν μέτρα για τον αφοπλισμό των αραβικών πολιτοφυλακών που απειλούν τους κατοίκους του Νταρφούρ.

Κυβέρνηση και αραβικές πολιτοφυλακές

Την περασμένη εβδομάδα, το Σουδάν απέρριψε κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, ο οποίος έκανε λόγο για γενοκτονία.

Μέχρι στιγμής έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους περίπου 1,2 εκατομμύρια άτομα, ενώ υπολογίζεται ότι κάθε μήνα πεθαίνουν από 6.000 μέχρι 10.000 άτομα.

Ο συνολικός αριθμός των ατόμων που έχουν σκοτωθεί από τις αραβικές πολιτοφυλακές φθάνει τα 50.000.

Πιστεύεται ότι οι αραβικές πολιτοφυλακές έχουν την υποστήριξη της κυβέρνησης του Σουδάν, η οποία τις χρησιμοποιεί για να καταστείλει την εξέγερση οργανώσεων ανταρτών στο Νταρφούρ.


Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2004 - 21:29 (Ώρα Λονδίνου)

Αντιπαράθεση για την οπλοκατοχή στις ΗΠΑ

Οι οργανώσεις υπέρ της οπλοκατοχής είναι πολύ ισχυρές στη χώρα

Η αμερικανική κυβέρνηση κατήργησε την απαγόρευση κατοχής στρατιωτικών όπλων από πολίτες, η οποία είχε τεθεί σε ισχύ πριν από δέκα χρόνια επί προεδρίας του Μπιλ Κλίντον.

Αυτό σημαίνει ότι οι Αμερικανοί πολίτες θα έχουν δικαίωμα να κρατούν πολεμικά όπλα στο σπίτι τους.

Η απαγόρευση είχε τεθεί σε ισχύ από την κυβέρνηση Κλίντον έπειτα από μία σειρά επιθέσεων εναντίον αμερικανικών σχολείων και εστιατορίων.

Η άρση της απαγόρευσης είχε γίνει στόχος των ισχυρών οργανώσεων υπέρ της οπλοκατοχής των Ηνωμένων Πολιτειών.

Οι εν λόγω οργανώσεις τάσσονται στο πλευρό των Ρεπουμπλικανών, ενώ έχουν απομείνει λίγες μόνο εβδομάδες για τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές.

Μπους και Κέρι

Ο πρόεδρος Μπους δήλωσε ότι συμφωνούσε με την απαγόρευση, αλλά τόνισε ότι δεν άσκησε πιέσεις στην τελική απόφαση του Κογκρέσου.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, η πλειοψηφία των Αμερικανών πολιτών συνεχίζουν να υποστηρίζουν την απάγορευση.

Στελέχη της αστυνομίας εξέφρασαν μάλιστα τις ανησυχίες τους για την άρση της απαγόρευσης.

Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών, Τζον Κέρι, υπογραμμίζει ότι θα θέσει το θέμα κατά την προεκλογική εκστρατεία και ότι θα επιρρίψει ευθύνες στον πρόεδρο Μπους.

Μέχρι στιγμής, ο Τζον Κέρι βρίσκεται πίσω σε σχέση με τον αντίπαλό του στις δημοσκοπήσεις.


Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2004 - 18:01 (Ώρα Λονδίνου)

«Aθήνα 2004» - Πώς θα θυμόμαστε τους Αγώνες;

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Αθήνας έληξαν με ένα εντυπωσιακό πάρτι

Οι Αγώνες τελείωσαν και είναι η ώρα της αποτίμησης. Οι εμπλεκόμενοι φορείς, οι αθλητές, οι θεατές και οι τηλεθεατές κάνουν τον απολογισμό τους.

Εσείς τι θα κρατήσετε στη μνήμη σας από την Ολυμπιάδα της Αθήνας; Tι ήταν αυτό που ξεχώρισε; Για ποιο λόγο πιστεύετε ότι θα θυμόμαστε τους Αγώνες έπειτα από χρόνια;

Στείλτε μας την άποψή σας. Παρακαλούμε να χρησιμοποιείτε ελληνικά ή αγγλικά, αλλά όχι «greeklish».

I will never forget the energy that consumed the city all of August. Despite the negative international press which kept tourists away, despite the disappointing acts by Kenteris/Thanou, despite constant criticism, Greece held its head high and persevered, giving the world an unforgettable glimpse of peace, filotimo, brotherhood, history and stunning entertainment.

The volunteers deserve our undying gratitude for being ambassadors of friendship to all visitors. They were the best advertisement for the country. It was a rush of emotions everyday to see how 'big' a 'small' nation can be. Thank you Athens, thank you Gianna, thank you volunteers... this is only the start of great things to come!

Kathereen (Los Angeles, USA)

Άλλη μια φορά αυτός ο λαός απέδειξε ότι μπορεί και μαθαίνει στον κόσμο τον αθλητισμό, τον πολιτισμό και τα γράμματα!

Πάνος Μίχας (Αθήνα)

Με τον Πελέ να κρατάει την δάδα, την φλόγα της Ολυμπίας και να κλαίει. Όλοι ετούτοι οι αγώνες ήτανε αυτό! Αυτή η εικόνα αποδίδει την μοναδικότητα ετούτων των αγώνων, η οποία δικαιώθηκε από πλείστα άλλα ακολούθως, τελετές, κλαδιά ελιάς, παραδοσιακές στολές χωρίς κόμπλεξ, ο φευγάτος χορός της Γιάννας στις άδειες κερκίδες και τόσα άλλα, τόσα άλλα. Και ας ληφθεί υπόψη πως αυτά καταγράφονται από κάποιον που ως πολίτης αυτής της χώρας ήτανε αντίθετος με την ανάληψη των ολυμπιακών αγώνων Α.Ε. και δεν έβγαλε κανένα εισιτήριο για να τους ξοφλήσει.

Βασιλική Σιάπκα (Αθήνα)

What I will never forget about the games is their glamour. The games were a big celebration. And it was all really beautiful. The venues, the athletes and their attempts, the volunteers giving their youthful tone. The games were a big event. Bigger than anybody. And being held in Greece, it was easier to remember where do the games come from, and what they stand for. Too bad more people didn't come from around the world to give their personal tone to this celebration.

Drosos

Μετά την θητεία μου στην Προεδρική Φρουρά, δεν αισθάνθηκα ξανά τόσο περήφανος για την καταγωγή μου μέχρι την Ολυμπιάδα 2004 που μου έδωσε αυτό το συναίσθημα πίσω. Μπράβο Ελλάδα.

Θωμάς Νανόπουλος (Γερμανία)

Οι Ολυμπιακοί αγώνες δεν έχουν την παραμικρή σχέση με την ονομασία που καπηλεύονται, δεν έχουν καν σχέση με τον αθλητισμό.

Νίκος (Άρτα)

Η Ελλάδα είναι η χώρα που γέννησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Αισθάνομαι υπερήφανος γι αυτό όπως και όλοι οι Έλληνες σε όλο τον κόσμο είμαστε περήφανος λαός και το δείξαμε με την διοργάνωση που έγινε φανταστική, πραγματικό όνειρο. Τι μπορούν να πουν αυτοί που μας κατηγορούσαν ότι δεν θα ήμαστε έτοιμοι, για την ασφάλεια και ούτω καθ εξής Μπήκαν στη θέση τους. Μπράβο Ελλάδα. Όσο για το τι με ενθουσίασε τι να πω εγώ ένας θνητός, εκεί μιλούν μόνον οι Θεοί. Γιατί αυτοί οι αγώνες προς χάριν τους γίνονται. Συγχαρητήρια στους αθλητές μας.

Γιάννης Χριστοφής (Λονδίνο)

Εγώ θα κρατήσω στη μνήμη μου ότι η πατρίδα μας έχει οργανώσει τους καλύτερους και πιο πετυχημένους αγώνες που έχουμε δει! Είμαστε όλοι περήφανοι για τη χώρα μας και η τελετή έναρξης ήταν υπέροχη! Θα ήθελα να δώσω τα συγχαρητήριά μου στην Γιάννα Δασκαλάκη που τελείωσε «τη χρονιά της Ελλάδας» με έναν τόσο ωραίο τρόπο!

Dinos Christoforou (UK)

Είναι πασιφανές ότι η επιτυχία των Ολυμπιακών Αγώνων βασίστηκε στους έμμισθους εργαζόμενους του Αθήνα 2004, οι οποίοι δούλευαν πάνω από 11 ώρες τη μέρα. Όμως παρά την τεραστία πρόσφορα τους, 15 μέρες μετά τη λήξη των Αγώνων, και οι μισθοί τους, δεν έχουν κατατεθεί ακόμα στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους από το Αθήνα 2004. Από την άλλη δεν υπάρχει κανένας να τους ενημερώσει ποτέ θα πληρωθούν και για ποιο λόγο καθυστερεί η μισθοδοσία τους καθώς κανένας δεν βρίσκεται να σηκώσει το τηλέφωνο του Τμήματος Διαχείρισης Προσωπικού του Αθήνα 2004. Για μένα, που υπήρξα μια έμμισθη εργαζόμενη του Αθήνα 2004, η τελευταία γεύση μου από τους Ολυμπιακούς Αγώνες είναι η πικρία και η οργή.

Μαρία (Αθήνα)

Με την ευκαιρία των Ολυμπιακών Αγώνων η Ελλάδα έδειξε για άλλη μια φορά τι θα πει ελληνικό γλέντι και ζεστή ελληνική φιλοξενία.

Lana Theodossis (California, USA)

Όλα ήταν σαν ένα θαυμάσιο όνειρο, που θα μείνει αξέχαστο. Για όλα: Τις εγκαταστάσεις, την πόλη της Αθήνας, τους ανθρώπους, την πειθαρχεία στους κανόνες, την οργάνωση, τα μέτρα ασφάλειας, τις μεταφορές, τις γιορτές, τις τελετές έναρξης και λήξης, αλλά κυρίως τους θαυμάσιους εθελοντές που έδωσαν ψυχή και σώμα με ανιδιοτέλεια και πάθος. Μπράβο στα ωραία αυτά "παιδιά" των Αγώνων!

Γιώργος Τζορτζίνης (Ελλάς)

Δεν θα ξεχάσω ποτέ τα δάκρυα χαράς που έτρεχαν από τα μάτια μου στην τελετή έναρξης! Οι εικόνες στην αρχαία Ολυμπία ανεξίτηλες θα μείνουν στη μνήμη όλης της γης. Είναι υπέροχο να είσαι Έλληνας.

Δημήτρης Αρζόγλου (Θεσσαλονίκη)

Οι Ολυμπιακοί αγώνες δεν έχουν την παραμικρή σχέση με την ονομασία που καπηλεύονται, δεν έχουν καν σχέση με τον αθλητισμό. Είναι ωμά και χυδαία ένα οικονομικό γεγονός με πολύ σκοτεινά παρασκήνια, πεδίο διαπλοκής της πολιτικής με κολοσσούς της διεθνούς οικονομίας. Πρόκειται για οικονομικό έγκλημα που πολίτης με ελάχιστη οξυδέρκεια διακρίνει. Θα χρειασθούν πολλές δεκαετίες να πληρώνει αυτός τα παιδιά του και τα εγγόνια του για το όργιο των αστρονομικών εξόδων που ανέλαβε η χώρα.

Νίκος (Άρτα)

Οι λαοί πρέπει πλέον να απαιτήσουν την απ' ευθείας εκλογή των μελών της ΔΟΕ από αυτούς. Πώς είναι δυνατόν να ανήκουν στην ΔΟΕ άνθρωποι σαν τον τέως Βασιλιά της Ελλάδας που έχει εκδιωχθεί από την χώρα του εδώ και τριάντα χρόνια; Εκδημοκρατισμός της ΔΟΕ εάν θέλουμε να μιλούμε για Ολυμπιακούς αγώνες και όχι για Ολυμπιακά... παιχνίδια.

Διομήδης (Αθήνα)

Πολλά είναι αυτά που έκαναν την Ολυμπιάδα της Αθήνας ξεχωριστή και θα μείνει στην μνήμη του κόσμου για πάντα. Οι τελετές έναρξης και λήξης που ήταν διαφορετικές από αυτές που έχουμε συνηθίσει ως τώρα. Εξέφραζαν με πολύ ξεχωριστό τρόπο την Ελλάδα του χτες, την Ελλάδα του σήμερα. Οι υπέροχοι εθελοντές που σαν τις μέλισσες βρισκόντουσαν παντού, πάντοτε πρόθυμοι και χαμογελαστοί. Η χαρά και το πάθος του κοινού στα στάδια. Η όμορφη εικόνα της Αθήνας και η ζεστασιά των κατοίκων. Τα όμορφα στάδια. Οι αγώνες στην Ολυμπία.

Αυτό που θα μείνει χαραγμένο στη μνήμη μου είναι όταν η Αθανασία Τσουμελέκα μπήκε στο Ολυμπιακό Στάδιο αποθεωμένη από τον κόσμο, κερδίζοντας το χρυσό μετάλλιο στα 20χλ. βάδην.

Thomas (Newcastle Upon Tyne, UK)

Το στεφάνωμα των νικητών με κλαδιά ελιάς. Μα πάνω απ' όλα το αίσθημα της χαράς, του κεφιού και του ενθουσιασμού που ήταν ξεχείλιζαν από παντού. Έγινε παντού φανερό ότι αυτοί οι αγώνες δεν ήταν απλά ένα γεγονός που έπρεπε να γίνει ήταν η ψυχή της Ελλάδας μας που άνοιγε διάπλατη σ' όλο το κόσμο και έδειχνε το μεγαλείο της, τη λεβεντιά της, το φιλότιμό της. Ήταν πραγματικά επιτυχημένοι και ονειρεμένοι αγώνες. Είμαι περήφανη γιατί είμαι Ελληνίδα!

Μαρία Χριστουλάκη (Ελλάς)

Οι αγώνες Αθήνα 2004 είχαν μια υπέροχη τελετή έναρξης και λήξης. Μόνο και μόνο επειδή πραγματοποιήθηκαν στη πατρίδα τους, τη χώρα μας, μας έκαναν να μην τους ξεχάσουμε ποτέ.

Eλεονώρα Κουνένη-Φατούρου (Αθήνα)

H δύναμη της ελληνικής ιστορίας και του πολιτισμού παρέδωσε στην ανθρωπότητα ακόμα μία φορά την σκυτάλη του φωτός, της αγάπης, και την δύναμη της αλήθειας! Αυτό φυσικά μένει αναλλοίωτο στο διάβα του χρόνου. Εύγε Έλληνες!

Γιώργος Λικάκης (Καναδάς)

I am the prowdest person in the world. I come from the best country in the world and we made the best ever games. Eυχαριστούμε πάρα πολύ. Τhose memories will stay with us for ever.

Τheodoros Megalokonomos (Australia)

Προσωπικά δεν θα ξεχάσω το Χιλιανό τενίστα που έδωσε δύο τελικούς σε δύο μέρες. Στο τέλος, παρότι σερνόταν στο γήπεδο, κατόρθωσε να πάρει τη νίκη!

Νικόλας (Θεσσαλονίκη)

Θερμά συγχαρητήρια σε όλη την Ελλάδα μας. Όρθιοι μπροστά στην τηλεόραση τραγουδήσαμε τον εθνικό μας ύμνο, χειροκροτούσαμε, χαιρόμαστε και νοιώθουμε ευτυχισμένοι που επιτέλους όλοι αναγνώρισαν τις προσπάθειες των Ελλήνων να αποδείξουν στα πέρατα της γης τι θα πει ελληνικό πνεύμα, πολιτισμός και σεβασμός! Με την ευκαιρία των Ολυμπιακών Αγώνων η Ελλάδα έδειξε για άλλη μια φορά τι θα πει ελληνικό γλέντι και ζεστή ελληνική φιλοξενία. Είμαστε πρώτοι! Πάντα!

Lana Theodossis (California, USA)

Ίσως δεν υπάρχουν λόγια στην πλούσια συναισθημάτων ελληνική γλώσσα για να περιγράψουν τα συναισθήματα των καλοπροαίρετων Ελλήνων που αισθάνθηκαν το τι ελάμβανε χώρα τις ανεπανάληπτες εκείνες μέρες. Ένα τεράστιο εύγε σε όλους όσους εργάσθηκαν μα περισσότερο όλων στους γελαστούς εθελοντές. Ήταν όλοι τους ανεπανάληπτοι.

Παναγιώτης Αξαόπουλος (Ελλάς)

Άλλη μια φορά αυτός ο λαός απέδειξε ότι μπορεί και μαθαίνει στον κόσμο τον αθλητισμό, τον πολιτισμό και τα γράμματα!

Πάνος Μίχας (Αθήνα)

Ήταν ένα πραγματικό όνειρο που κράτησε 17 ημέρες ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα με τους Ολυμπιακούς Αγώνες να ξανάρχονται στη χώρα που τους γέννησε. Αυτό που θα μείνει χαραγμένο στη μνήμη μου είναι όταν η Αθανασία Τσουμελέκα μπήκε στο Ολυμπιακό Στάδιο αποθεωμένη από τον κόσμο, κερδίζοντας το χρυσό μετάλλιο στα 20χλ. βάδην.

Τhomas (Newcastle Upon Tyne, UK)

The Οlympics are over. Soon everything will be forgotten. The only thing the Greeks are going to remember is the cost for the Olympics 10.000.000.000 bilions dollars.

Elias (Toronto, Canada)

Συγκλονιστική θα έλεγα πως ήταν η στιγμή του αποχαιρετσιμού προς την Ολυμπιακή Φλόγα από την δεκάχρονη Φωτεινή με το καθηλωτικό δραματικό παιδικό βλέμα να μας αφήνει όλους αποσβολομένους.

Βασίλης Λάππας (Βόλος)

For eighteen days we felt proud to be Greek. For eighteen days we remembered our strong heritage. For eighteen days we showed the world that we do exist. For us, immigrants, it was a justification to the ignorant population around us that we were the greatest contribution to every modern civilization. Too bad that the broadcasters of NBC did not spend some time to learn to pronounce the name of the the Greek stadiums and locations. Bravo to the motherland for an unforgettable eighteen days trip to history.

John Andrews (Arizona, USA)

The Athens 2004 Games were not only well organized but more importantly brought the Games home where they belong. Greece was very well prepared, and left the best impression an all its guests and citizens.

Stan Kontogiannis (USA)

Come back often and take hold of Athens!

Antje Mairhoefer (Athens)

Το συναίσθημα που έμεινε, είναι αμφίσημο. Δυστυχώς παρ όλο που προσπαθώ, αυτό που μένει είναι και καλό και πικρό. Καλό, διότι έδειξε η χώρα μας, ένα πρόσωπο που δεν μπόρεσαν τόσα χρόνια και παρά τα εκατομμύρια που όλες οι κυβερνήσεις ξόδεψαν στην διαφήμιση να δείξουν. Έτσι οι αγώνες το έκαναν, από μόνοι τους. Κακό, διότι, διότι όλοι οι πολιτικοί εκμεταλλεύτηκαν το γεγονός και το μετέτρεψαν σε δικό τους θέμα και ντρέπομαι για αυτό. Μόνο ο Σουφλιάς, είπε, μίλησε και ανέφερε για όλους και καλά έκανε, παρ όλο που με τους σοσιαλιστές με χωρίζει μία άβυσσος. Καλό, διότι έμαθαν όλοι την φιλοξενία μας (...)

Αυτό που δεν θα ξεχάσω είναι το πηγαίο χαμόγελο των εθελοντών που πραγματικά τους αξίζει ένα Χρυσό Μετάλλιο.

Ξανθίππη Μωυσίδου (Ξάνθη)

Κακό, διότι δώσαμε λάθος όνομα στον μαραθωνοδρόμο που είπε το «νικήσαμε» και του δώσαμε όνομα δρόμου στην Αθήνα, χωρίς λόγο και αιτία που όλοι υποστηρίζουμε. () Καλό, διότι όλη η υφήλιος είδε και γνώρισε την Ολυμπία. Αυτό το μαγικό, το παραδεισένιο μέρος της ελληνικής γης. Καλό, διότι συζητάνε ορισμένα αγωνίσματα να γίνονται μόνιμα σε όλες τις Ολυμπιάδες εκεί ()

Κακό, διότι έλειπαν από την τελετή λήξεως οι Νάνα Μούσκουρη, ο Γιάννης, ο Βαγγέλης Παπαθανασίου, ο Ντέμης Ρούσσος. Όλοι μαζί, από τους τραγουδήσαντες στην τελετή δεν πιάνουν ούτε το 3% της δημοτικότητας του ενός από τους τέσσαρις. Γιατί; Διότι αυτούς τους τραγούδησε όλη η οικουμένη. () Κακό, διότι έλειπαν οι αναφορές από την Μαρία Κάλλας, τον Δημήτρη Μητρόπουλο την Τζίνα Μπαχάουερ () Καλό, διότι έμαθαν το σουβλάκι και τους έτρεχαν τα σάλια τους, όπως τα δικά μου.

Γιώργος Β. Παπακωνσταντίνου (Αθήνα)

What a excellent environmnet, organisation and atmosphere. I am happy that my self and my family we had the chance to be there and get that wonderful feeling that made us proud to be greek. Congratulations to Greece, to Athens 2004 and above all to all Greeks who directly or indirectly made the dream of bringing the games back home a reality.

Kostas Ladas (London, UK)

On the coming 28th of October, on school parades, we will NOT remember that many of the Greek champions were not Greek nationals.

Georgios (Bristol, UK)

Superb organisation with no mistakes, excellent security conditions, but does it worth? Doping events and the fact that some scientists work for it will make the whole of athletics to loose a lot.

Costas Kyprianou (Cyprus)

They were dream games. I feel sorry for the people who didn't have the opportunity to experience it and they had to get informed by some pessimistic sources of news.

Thomas Economou (UK)

Όλα ήταν εντυπωσιακά, οι αθλητικές εγκαταστάσεις, οι τελετές έναρξης και λήξης, η Αθήνα, η Ελλάδα μας γενικώς. Μόνο που οι Έλληνες δείξαμε σε πολλά σημεία τον εγωισμό μας. Ίσως δεν καταλάβανε όλοι ότι αυτοί οι αγώνες ήταν αγώνες όλων τον ανθρώπων και όχι μόνο των Eλλήνων. Αλήθεια, εάν έχουμε την τύχη να διοργανώσουμε κάποιο πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα όπως η Πορτογαλία και χάσουμε στον τελικό πώς θα φερθούμε στους νικητές;

Kώστας Σ. (Μόναχο, Γερμανία)

Όσοι χειμώνες και αν περάσουν, η καρδιά μας και τα μάτια μας θα χαμογελούν στο όνειρο, που οι τυχεροί ζήσαμε.

Νίκος Κοκκορής (Αθήνα)

Aυτό που θα θυμάμαι από τους Ολυμπιακούς Αγώνες στην Αθήνα είναι τα συναισθήματα χαράς και συγκίνησης που μας έδωσαν οι Έλληνες αθλητές με τις επιτυχίες τους αλλά και η άψογη συντονισμένη οργάνωση των αγώνων. Αυτό όμως που δεν θα ξεχάσω είναι το πηγαίο χαμόγελο των εθελοντών που πραγματικά τους αξίζει ένα Χρυσό Μετάλλιο.

Ξανθίππη Μωυσίδου (Ξάνθη)

Aυτό το παγκόσμιο Ελληνικό Καλοκαίρι, κατέδειξε την δύναμη ενός ολόκληρου λαού, χάραξε τις τύχες του, είδε, ένοιωσε, έκανε θαύματα, προσπέρασε με χαμόγελο, αγάπη αλλά και οίκτο όλους αυτούς τούς διάφορους 'δήθεν' και έδωσε σε όλο το κόσμο χαρά και κέφι αλλά και αξίες και αλήθειες ζωής.

Αντώνης (Θεσσαλονίκη)

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως η Τελετή Έναρξης της 28ης Ολυμπιάδας ήταν μαγευτική βαθύτατα πνευματική και "βουτηγμένη" στο διαχρονικό άρωμα και στο αθάνατο κι ασίγαστο κύμα της Θάλασσας του Ελληνικού Πολιτισμού. Το ίδιο ενδεδυμένη με τα Ελληνικά χρώματα ήταν σαφώς και η Τελετή Λήξης, όπου αποδώθηκε και συνδυάστηκε αρμονικά o καθημερινός βίος του Ελληνα Αγρότη και της Ελληνίδας Αγρότισσας. Μία Τελετή - Πανηγύρι. Ένα ξεφάντωμα αφιερωμένο σ΄ όλάκερη την οικουμένη.

Αυτό που θα θυμόμαστε με αγάπη είναι τα πάντα από πλευράς συντονισμού, άψογης συμπεριφοράς και οργάνωσης, πηγαίο αληθινό ελληνικό χαμόγελο και πολύ, μα πολύ, κέφι.

Λάνα Καντιάνη (USA)

Συγκλονιστική θα έλεγα πως ήταν η στιγμή του αποχαιρετσιμού προς την Ολυμπιακή Φλόγα από την δεκάχρονη Φωτεινή με το καθηλωτικό δραματικό παιδικό βλέμα να μας αφήνει όλους αποσβολομένους. Αν λοιπόν, κάτι θα ήθελα να κρατήσω ζωντανό στην κλονισμένη μνήμη μου σίγουρα θα επιθυμούσα να ήταν μερικά στιγμιότυπα από τις Τελετές έναρξεως καί λήξεως των 28ων Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας. Ένα προσωπικό ευχαριστώ στον ανεπνάληπτο, ευφυή και ταλαντούχο δημιουργό Δημήτρη Παπαϊωάννου.

Τέλος, δεν θα λησμονούσα ποτέ τον Αγώνα της Τιμής που έδωσε η Ελληνίδα πρωταθλήτρια του Τένις Λένα Δανιηλίδου με τη Βουλγάρα Μαγκνταλένα Μαλέεβα. Η Λένα συγκίνησε για τη δύναμη της ψύχης, το αστείρευτο θάρρος, την ύψιστη πίστη της στο "Ευ Αγωνίζεσθαι". Παρά τους αφόρητους σωματικούς πόνους από τον τραυματισμό που προέκυψε στη διάρκεια του αγώνα, δεν λύγησε...και Νικησε.

Bασίλης Λάππας (Βόλος)

Αυτό που θα θυμόμαστε με αγάπη είναι τα πάντα από πλευράς συντονισμού, άψογης συμπεριφοράς και οργάνωσης, πηγαίο αληθινό ελληνικό χαμόγελο και πολύ, μα πολύ, κέφι. Οι περισσότεροι από εμάς δεν μπορέσαμε να παρευρεθούμε στην αγαπημένη Ελλάδα για τους Ολυμπιακούς, αλλά μετά την δουλειά παρακολουθούσαμε με πάθος όλα τα αγωνίσματα και προπαντός τους Έλληνες αθλητές μας.

Τη θαρραλέα, υπέροχη τελετή έναρξης, την όμορφη Αθήνα, την ζεστασιά των εθελοντών και των Αθηναίων... την περηφάνια να είσαι Έλληνας.

Δημήτρης Παπαγεωργίου (Brighton, England)

Μπύρες, φωνές, μπράβο, φιλιά πεταχτά. Με αυτό τον τρόπο είμαστε όλοι μαζί για 17 Ολυμπιακές ημέρες και ας μην μας βλέπατε. Είμαστε πρώτοι. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες πρέπει να παραμείνουν για πάντα στην Ελλάδα, από κει που ξεκίνησαν. Πίστευα ακράδαντα ότι όλα θα πήγαιναν καλά όσο θα διαρκούσαν οι Ολυμπιακοί, γιατί η Ελλάδα είναι φιλική και ειλικρινής. Κάτι που μετράει πολύ στους φίλους και στον πονεμένο κόσμο που δυστυχώς είναι αρκετός σε αυτό τον πλανήτη.

Η ευχή που κάνουμε είναι η αγάπη, η ειρήνη, και ο σεβασμός που διακρίνει την Ελλάδα μας να γίνει παράδειγμα προς μίμηση στα εκατομμύρια που παρακολούθησαν με την ευκαιρία των Ολυμπιακών Αγώνων την πανέμορφη Ελλάδα μας.

Λάνα Καντιάνη (USA)

They were dream games. I feel sorry for the people who didn't have the opportunity to experience it and they had to get informed by some pessimistic sources of news. The Olympic spirit was all around the place. Thank you Ellada...

Τhomas Economou (UK)

Τhe overall thing was excellent!

Alex Livadas (Athens)

Η Αθήνα ήταν πραγματικά μια πανέμορφη και καθαρή Ευρωπαϊκή πόλη. Αντάξια οικόδεσποινα ενος τέτοιου event! Τι κρίμα όμως που η πλειοψηφία των Ελλήνων θεατών (κατα την διάρκεια των αγώνων) γιουχάριζαν αναίτια και συστηματικά ξένους αθλητές, δίνοντας μία απολίτιστη εικόνα παρόμοια με αυτή του σταδίου των Τιράνων στο προχθεσινό μάτς με την Εθνική μας. Στην οργάνωση και διαχείριση λοιπόν των αγώνων παίρνουμε 9/10. Στην νοοτροπία και το "ευ αγωνίζεσθαι" μένουμε ακόμα μεταξεταστέοι...

Άρης Θεοδώρου (Ελλάς)

Την θαρραλέα, υπέροχη τελετή έναρξης, την όμορφη Αθήνα, την ζεστασιά των εθελοντών και των Αθηναίων... την περηφάνια να είσαι Έλληνας.

Δημήτρης Παπαγεωργίου (Βrighton, England)

Ήταν όλα εντυπωσιακά και μέσα στο Αρχαίο Ελληνικό πνεύμα. Όλος ο κόσμος ήταν κατά βάθος (άσχετα με το ποσό των εξόδων που και αυτό θα αντιμετωπισθεί) συγκινημένος βαθύτατα. Βοήθησαν πολύ και τα νέα παιδιά με την προσπάθεια και τη θέλησή τους με τον εθελοντισμό.

Αιβυ Αρχιτεκτονίδου (Αθήνα)

Για εμάς τους Έλληνες η Ολυμπιάδα των Αθηνών ήταν ένα όνειρο που το κάναμε πραγματικότητα ξεπερνώντας ποικίλους εφιάλτες. Τα δικά μας λάθη τα πληρώσαμε, τόσο ηθικά όσο και υλικά. Για των άλλων τα σφάλματα, που μας έβλαψαν σημαντικά, εισπράξαμε κατόπιν εορτής ένα συγγνώμη, άλλοτε ειλικρινές και άλλοτε ευγενικό. Υπήρξε και ένα υπερατλαντικό "sygnomi" στην ιστοσελίδα διεθνούς τηλεοπτικού καναλιού που ήταν δίβουλο και κακεντρεχές. Τέτοια πίκρα με τόσο μέλι θύμιζε "Σάουερ Γκρέϊπς".

Αγάπησα το Βραζιλιάνο αθλητή που αν κι έπεσε θύμα πρανοϊκού δεν παραπονέθηκε. Του αξίζει το χρυσό μετάλλιο της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

Χρήστος Ζηγομαλάς (Αθήνα)

Η "Ατλάντα" κάτι όφειλε να είχε διδαχτεί. Τώρα το τι πρόκειται να μείνει από τη σημερινή Ολυμπιάδα στη μνήμη μας, ο χρόνος θα το δείξει και είναι νωρίς ακόμη. Αν η δίωξη του doping αποδειχτεί αμερόληπτη και καθολική, ίσως η "Αθήνα" να οριοθέτησε τη καλή αρχή. Οι συγκινήσεις της δικής μου "κοντής μνήμης" ήταν πολλές και σε ένα μεγάλο ποσοστό αφορούσαν στους αθλητές του στίβου με τις καλές ή κακές προσωπικές στιγμές τους - ή και τα δύο μαζί: Guerrouj, Fredericks, Δήμας, Lima, Radcliffe, Τσουμελέκα, η Κα Merlin Ottey...

Ήταν και ο "τρόμος" της συμμετοχής μου στο παλιρροϊκό κύμα εκδηλώσεων μέσα σε ένα απερίγραπτα μαγευτικό στάδιο. Καλά κράτησε η στέγη Καλατράβα τη πληθωρική συγκίνησή μας! Βαθύτερα μέσα μου φυλάω ζωντανή την "εικόνα" της τελετής και την "αύρα" χιλιάδων νεαρών εθελοντών. Η πρώτη ήταν ασύγκριτη και η δεύτερη αποτελεί ελπίδα για το μέλλον. Δεν ξέρω ποιο από τα δύο παίρνει το "χρυσό" και ποιο το "ασημένιο", όμως το "χάλκινο" ανήκει σε όσους χάρηκαν άδολα μαζί μας τούτη την πανεθνική γιορτή είτε στην Αθήνα είτε μακριά μας.

Χριστόδουλος Χαλιωρής (Αθήνα)

Ήσαν οι ωραιότεροι Ολυμπιακοί αγώνες από κάθε άποψη: οργάνωσης, συμμετοχής του κόσμου, συναδέλφωσης και ασφάλειας. Ήταν κάτι απίστευτα και απρόσμενα μεγαλειώδες και βαθιά συγκινητικό. Όλα τα αγωνίσματα με συγκίνησαν ιδιαίτερα ο στίβος.

Το άλμα επί κοντώ γυναικών, τα 400 με εμπόδια γυναικών, ο μαραθώνιος. Πρέπει τουλάχιστον δύο αγωνίσματα, η σφυροβολία, ο δίσκος και ο μαραθώνιος να διεξάγονται μόνιμα στην Ελλάδα (αρχαία Ολυμπία, κλασσική μαραθώνιος διαδρομή).

Βάσος Χαραλαμπίδης (Αθήνα)

What I will never forget are the following: The kindness of the people, the volunteers, even the taxi drivers. And the eve of the last day, at 1 am, trying to walk through the happy crowds in Psyrri and Plaka.

Takis (Boston, USA)

Μια καινούρια πόλη, μια μαγική Αθήνα, ένας υπέροχος κόσμος, χαμόγελα, χρώματα και επιτυχίες. Χρυσά ασημένια και χάλκινα μετάλλια από αυτούς που πίστεψαν στην προσπάθεια και όχι στους χορηγούς και τις κάμερες.

Αγώνες της ασφάλειας, αστρονομικά ποσά λόγω της ανασφάλειας Άγγλων και Αμερικανών. Αθήνα 2004. Η Ελλάδα φιλοξένησε τον πλανήτη. 202 χώρες φιλοξενήθηκαν από την Ελλάδα. Υπέροχη εμπειρία.

Παναγιώτης Σοπιάδης

Η Αθήνα ήταν για πρώτη, και μάλλον τελευταία, φορά τόσο όμορφη.

Νίκος (Θεσσαλονίκη)

Θα θυμάμαι τον Πύρρο Δήμα να βγάζει τα παπούτσια του και να αποθεώνεται στην απονομή της άρσης βαρών. Επίσης θα θυμάμαι όλες τις προσπάθειες κάποιων δημοσιογράφων να προσπαθούν να παρουσιάσουν σαν άχρηστο το σύστημα ασφαλείας πολύ πριν αυτό τεθεί σε ενεργοποίηση, μόνο και μόνο για να αυτοπροβληθούν. ΑΙΣΧΟΣ.

Κώστας (Αθήνα)

Πιστεύω ότι η όλη διοργάνωση ήταν υπέροχη. Η τελετή έναρξης ήταν ανεπανάληπτη! Μπράβο στην Ελλάδα.

Αχιλλέας (Θεσσαλονίκη)

Στην Αθήνα για 17 ημέρες αθλητές και φίλαθλοι από όλο τον κόσμο έδειξαν μόνον τον καλό τους εαυτό και πόσο δυνατή είναι η ομορφιά του κόσμου όταν συναντιέται μόνον ειρηνικά.

Δημήτρης Αλευρομάγειρος (Αθήνα)

Από την αρχή ξεχώριζα τη σπατάλη του Εθνικού προϊόντος τη στιγμή που ο λαουτζίκος προσπαθούσε να μπει στο νόημα του ευρώ και της ευρωπαϊκής διάστασής μας και να καταλάβει πως ο μαϊντανός στη λαϊκή αγορά από 50 δραχ.πήγε στις 170, δηλ. 0.50 ευρώ. Όλο το σινάφι από κομματικούς και μη καλοπροαίρετους και ανιδιοτελείς σκόρπαγε χωρίς να ρωτά ή να νοιάζεται αν αυτοί που θα τα χρεωθούν δέχονται να πληρώσουν.

Στο τέλος καταλάβαμε πως μια αναδρομή της ιστορίας ενός μοναδικού πολιτισμού έγινε ντεκόρ στη παρουσίαση της αγέλης των... αθανάτων συμπεριλαμβανομένης και της θνητής Γιάννας, υπό τους ήχους κονσερβαρισμένης μουσικής D.J. και τα στήφη των μελλοθάνατων στην αρένα με τα εθνικά τους σύμβολα να παρελαύνουν. Όσο για τη γκλαμουράτη τελετή λήξης πληρώσαμε το ντάτσουν με τα καρπούζια και τα νινανάι τραγούδια για να παρουσιάσομε στο παγκόσμιο τηλεθεάμον κοινό τη σημερινή ταρατατζούμ κατάστασή μας.

Ύστερα από την παραπάνω γκρίνια πρέπει να ομολογήσω ότι τα χαμογελαστά πρόσωπα των αθλητών κερδισμένων και χαμένων έδειξαν πως υπάρχουν ακόμα άνθρωποι του εύ αγωνίζεσθαι σε αντίθεση με το σκοτεινό παρασκήνιο της ντόπας και της διαφήμισης. Αυτά και μόνο πρέπει να θυμόμαστε, τ' άλλα θα περάσουν με το σβήσιμο των προβολέων.

Γιώργης Φράγκος (Οινούσσες-Χίου)

Τhe overall thing was excellent!

Αlex Livadas (Athens)

Νομίζω ότι θα μείνουν στην μνήμη μας γιατί μύρισαν Ελλάδα όχι μόνο στην τελετή λήξης και έναρξης αλλά σε όλη την διάρκεια τους. Αυτή η χώρα η μικρή αλλά με τεράστια πολιτιστική κληρονομιά απόδειξε σε όλους ότι εξακολουθεί ακόμα και το 2004 μ.Χ. να δίνει τα φώτα του πολιτισμού σε ολόκληρο των κόσμο.

Ιωάννης (Χίος)

Βαθύτερα μέσα μου φυλάω ζωντανή την «εικόνα» της τελετής την «αύρα» χιλιάδων νεαρών εθελοντών.

Χριστόδουλος Χαλιωρής (Αθήνα)

Οι αγώνες ήταν ωραίοι. Ίσως ποτέ να μη μάθουμε πού χάθηκε η αγνότητά τους - ίσως επειδή δεν υπήρξε ποτέ. Η Ελλάδα απέδειξε για ακόμα μια φορά στην πολιτισμένη ανθρωπότητα πως τα κατάφερε και δεκάδες εργάτες σκοτώθηκαν στο όνομα των ιδανικών της - που είναι η απαξίωση της ανθρώπινης ζωής σε όφελος των χορηγών της. Η δήθεν εκεχειρία βρέθηκε νεκρή στα σκουπίδια της ιστορίας των ιδεών.

Οι τουρ οπερέιτορς αφού απαξίωσαν την Ελλάδα ως προορισμό για λόγους ασφαλείας, έστειλαν τα μεθυσμένα αγγλάκια στην ανατολική Ευρώπη - για να επιδείξουν τη ξεφτίλα τους και σε άλλους ανυποψίαστους λαούς. Οι Έλληνες εργαζόμενοι εν τω μεταξύ χρεώθηκαν μέτρα ασφαλείας και διεθνείς χαφιέδες για να μπορεί ο πλούσιος Ελβετός να αισθάνεται άνετος και ασφαλής. Ας είναι. Όμως... Όχι άλλα εθνικά οράματα παρακαλώ.

Άγγελος (Αθήνα)

Μια θαυμάσια, συντονισμένη προσπάθεια πέτυχε. Παρά τη σκιά του ντόπινγκ-του οποίου οι ρίζες βρίσκονται στο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα που νοθεύει την αγνότητα πολλών αθλητών και το πνεύμα των αγώνων- θα θυμάμαι αυτούς τους αγώνες σαν ένα χαρούμενο παγκόσμιο πάρτι τόσο μέσα όσο και έξω από τα σταδία.

Στην Αθήνα για 17 μέρες αθλητές και φίλαθλοι από όλο τον κόσμο έδειξαν μόνο τον καλό τους εαυτό και πόσο δυνατή είναι η ομορφιά του κόσμου όταν συναντιέται μόνο ειρηνικά. Μακάρι οι κυβερνήσεις του κόσμου να ενισχύουν τέτοιες ατμοσφαιρες. Τα τραγικά όμως γεγονότα της Οσετίας μας ξαναέδειξαν την κτηνώδη πλευρά του ανθρώπου και δυστυχώς απέδειξαν ότι το χαρούμενο πάρτι ήταν μόνο παρένθεση ανθρωπιάς. Αυτή την παρένθεση όμως θα τη θυμάμαι για πάντα.

Δημήτρης Αλευρομάγειρος (Αθήνα)

Από την αρχή (τελετή έναρξης ), τους αγώνες μέχρι το τέλος( τελετή λήξης ) ο πλανήτης ήταν γεμάτος από Ελλάδα. Ας ξεχάσουμε κάθε τι δυσάρεστο και ας μείνουμε στα ευχάριστα.

Σωτήρης Κωνσταντινίδης (Αθήνα)

Μια καινούρια πόλη, μια μαγική Αθήνα, ένας υπέροχος κόσμος, χαμόγελα, χρώματα και επιτυχίες.

Παναγιώτης Σοπιάδης

If I had not gone to the Olympics, I would probably not be too sad, not knowing exactly what I missed. Now that I had the experience, I know I should be pissed if I had missed the games. It was the best party ever. And what I will never forget are the following: The kindness of the people, the volunteers, even the taxi drivers. And the eve of the last day, at 1 AM, trying to walk through the happy crowds in Psyrri and Plaka. It was as if you were exiting a stadium continuously, after your team had won 7-0. Thanks Athens!

Τakis (Boston, USA)

Η προπαγανδιστική παραφιλολογία των Australian owned-British based εφημερίδων με απώτερο σκοπό τη ταύτιση των ελληνικών αγώνων με την αποτυχία στη συνείδηση του αναγνωστικού κοινού τους, πιστεύω πως είχε να κάνει πιο πολύ με τη μετέπειτα πώληση του γνωστού πλέον Olympic know-how στην Κίνα παρά σε ανάδειξη των αγώνων του Σίδνευ σε καλύτερους όλων των εποχών.

Δυστυχώς δε θα μπορέσω να συγχωρήσω ποτέ στο συμπαθή κατά τα άλλα βρετανικό λαό τη μη επιστροφή στη κοιτίδα τους των Μαρμάρων του Παρθενώνα και του Περικλή-και όχι του Ελγιν- στο φυσικό τους περιβάλλον και ειδικά σε μια τόση σημαντική στιγμή για την Ελλάδα. Τα γλυπτά του Φειδία ταιριάζουν στο ελληνικό φως παρά στο γκρίζο και μουντό λονδρέζικο ουρανό.

Γκόρμπι

Νομίζω ότι θα μείνουν στην μνήμη μας γιατί μύρισαν Ελλάδα όχι μόνο στην τελετή λήξης και έναρξης αλλά σε όλη την διάρκεια τους.

Iωάννης (Χίος)

Η τελετή έναρξης ήταν σχεδόν τέλεια. Με συγκίνησαν τα δικά μας παιδιά δαφνοστεφανωμένα. Τη Χαλκιά και την Τζουμελέκα τις λάτρεψα, με την προσπάθεια του Πύρρου συγκινήθηκα πολύ. Ωστόσο με συγκίνησε και η Αγγλίδα μαραθωνοδρόμος Ράντκλιφ που έκλαψε δείχνοντας τον πόνο της με τόσο ανθρώπινο τρόπο. Αγάπησα τον Βραζιλιάνο αθλητή που αν και έπεσε θύμα παρανοϊκού δεν παραπονέθηκε.

Του αξίζει το χρυσό μετάλλιο της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Το ακριβώς αντίθετο μετάλλιο το παίρνει ο Ιταλός νικητής που δεν βρήκε να πει ένα λόγο συμπάθειας παρά δήλωσε πώς έτσι κι αλλιώς θα νικούσε. Οι Ολυμπιακοί απαιτούν και υψηλό ήθος, όχι μόνο επιδόσεις και νίκες. Αυτός ήταν και ένας από τους βασικούς όρους θέσπισής τους. Τέλος, το κοριτσάκι που έσβησε τη φλόγα και τα παιδάκια που σκορπίσανε με τα φαναράκια ήταν συγκινητικά. ()

Xρήστος Ζηγομαλάς (Αθήνα)

Προσωπικά δεν θα ξεχάσω το Χιλιανό τενίστα που έδωσε δύο τελικούς σε δύο μέρες. Στο τέλος, παρότι σερνόταν στο γήπεδο, κατόρθωσε να πάρει τη νίκη!

Νικόλας (Θεσσαλονίκη)

() Είναι άσχημο που αυτοί οι Ολυμπιακοί Αγώνες, οι "δικοί μας" αγώνες, ξεκίνησαν εν μέσω της φιλολογίας και της παραφιλολογίας του doping. Και είναι ακόμη πιο άσχημο που πολλοί αθλητές-ανάμεσα σ' αυτούς και Έλληνες- αναμείχθηκαν σε σκάνδαλα χρήσης παράνομων αναβολικών ουσιών.

Αναμφισβήτητα αυτό είναι ένα μελανό σημείο για τους Αγώνες που θα θυμόμαστε έπειτα από πολύ καιρό. Οι ευχάριστες αναμνήσεις όμως που θα μείνουν είναι ασύγκριτα περισσότερες.

Από την αρχή (τελετή έναρξης ), τους αγώνες μέχρι το τέλος( τελετή λήξης ) ο πλανήτης ήταν γεμάτος από Ελλάδα.

Σωτήρης Κωνσταντινίδης (Αθήνα)

Κατά την λαμπρή Τελετή Έναρξης των Αγώνων, παρακολουθήσαμε -εμείς και άλλα 4 δισεκατομμύρια ζεύγη ματιών σε όλο τον πλανήτη- ένα μαγευτικό υπερθέαμα, που αντί να αρκεστεί σε οπτικούς εντυπωσιασμούς, έδωσε μαθήματα ιστορίας, μουσικής, τεχνολογίας, λιτότητας και κομψότητας. Κατά την διάρκεια των Αγώνων, πρωταγωνιστές ήταν οι αθλητές και οι προσπάθειες τους.

Φυσικά, δεν ξεχνούμε ότι υπήρξαν αρκετοί που αγωνίστηκαν σε περίοδο αποθεραπείας από κάποιον πρόσφατο τραυματισμό ή γενικά σε δύσκολες γι' αυτούς περιόδους μόνο και μόνο για την χαρά της συμμετοχής.

Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ τους αθλητές μας, στεφανωμένους για πρώτη φορά με τον "κότινο", που φόρεσαν στο στήθος τους ένα εκ των τριών πολύτιμων μεταλλίων και έκαναν πραγματικότητα το όνειρό τους για μία μεγάλη διάκριση στους "δικούς μας" αγώνες.

Δεν θα ξεχάσουμε το στάδιο της αρχαίας Ολυμπίας που από το 393 μ.Χ. φιλοξένησε για πρώτη φορά αθλητικό γεγονός!

Δεν θα ξεχάσουμε την άριστη διοργάνωση, τις συνθήκες ύψιστης ασφάλειας, τα zeppelin, τις ολυμπιακές λωρίδες κυκλοφορίας, τα άψογα κατασκευασμένα στάδια μας.

Μάλιστα, όσοι από εμάς παρακολούθησαν έστω και έναν αγώνα από κοντά δεν θα ξεχάσουν ποτέ το κλίμα που επικρατούσε στις κερκίδες μεταξύ των Ελλήνων φιλάθλων αλλά και μεταξύ Ελλήνων και ξένων, τους ήχους του "Ζορμπά" που ακούγονταν σε όλες τις εγκαταστάσεις και τους φιλάθλους που εμψύχωναν τους συμπατριώτες μας αθλητές σε κάθε αγώνα τους.

Και κάπως έτσι φτάσαμε στην Τελετή Λήξης. Ένα θέαμα εμπνευσμένο από σχεδόν κάθε γωνιά της χώρας μας που κατέληξε σε ένα μεγάλο πάρτυ. Τι κι αν όλοι ριγήσαμε από συγκίνηση και μελαγχολία όταν ένα μικρό κοριτσάκι με ένα φύσημά του έσβησε τον βωμό όπου για 17 μέρες έκαιγε η Ολυμπιακή Φλόγα;

Για μας οι Ολυμπιακοί Αγώνες έχουν μείνει βαθιά χαραγμένοι στη μνήμη μας ως η αρτιότερη διοργάνωση που έγινε από την εποχή της σύγχρονης ιστορίας τους, ως οι Αγώνες που επανέφεραν στο προσκήνιο το "αρχαίο πνεύμα αθάνατο, πατέρα του μεγάλου, του ωραίου και τ΄ αληθινού"... Και μετά τους Αγώνες τι;

Mαργαρίτα Μπέη (Ελλάς)

Όνομα

Επώνυμο *

Διεύθυνση

Χώρα

Διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου

Τηλέφωνο*

* Προαιρετικό

To μήνυμά σας

Το BBC διατηρεί το δικαίωμα να προσαρμόσει τα κείμενά σας και δεν εγγυάται ότι όλα τα μηνύματα θα δημοσιευτούν.


Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2004 - 19:09 (Ώρα Λονδίνου)

Απαγωγών συνέχεια στο Ιράκ

Οι απαγωγές ξένων υπηκόων είναι πλέον καθημερινό φαινόμενο στο Ιράκ

Σε συναγερμό βρίσκονται η Αυστραλία, η Τουρκία, η Ιταλία και η Γαλλία για τις απαγωγές υπηκόων τους από ισλαμιστικές εξτρεμιστικές οργανώσεις στο Ιράκ, οι οποίες ζητούν ανταλλάγματα.

Οι αυστραλιανές αρχές διερευνούν τις πληροφορίες ότι μία εξτρεμιστική οργάνωση στο Ιράκ - η οποία αποκαλείται Ισλαμικός Κρυφός Στρατός - απήγαγε δύο Αυστραλούς υπήκοους.

Το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων μετέδωσε την είδηση, λέγοντας ότι η οργάνωση έδωσε προθεσμία 24 ωρών στην αυστραλιανή κυβέρνηση να απομακρύνει τα στρατεύματά της από το Ιράκ.

Η Αυστραλία συμμετείχε στον πόλεμο του Ιράκ και διαθέτει ακόμη στη χώρα 850 στρατιώτες της.

Στη χώρα πραγματοποιούνται εκλογές στις 9 Οκτωβρίου, κατά τις οποίες αναμένεται να πρωτοστατήσει το θέμα του χειρισμού του πολέμου του Ιράκ.

Δολοφονία Τούρκου ομήρου

Σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων, απήχθησαν δύο ακόμη άτομα από την ανατολική Ασία.

Παράλληλα, ιστοσελίδες που χρησιμοποιούνται από ισλαμιστές εξτρεμιστές παρουσίασαν τη δολοφονία ενός Τούρκου αιχμαλώτου.

Στο βίντεο, ο αιχμάλωτος λέει ότι είναι ο Ντουρμούς Κουμντερελί, Τούρκος οδηγός φορτηγού που απήχθη στη Μοσούλη στις 14 Αυγούστου.

Ο ίδιος ζητά από τις τουρκικές εταιρίες μεταφορών να διακόψουν τις εμπορικές τους σχέσεις με το Ιράκ και από τους Τούρκους οδηγούς να μην μεταβούν στη χώρα.

Εν τω μεταξύ, η Γαλλία και η Ιταλία συνεχίζουν τις προσπάθειές τους να απελευθερώσουν τους υπηκόους τους, οι οποίοι απήχθησαν στο Ιράκ τις περασμένες εβδομάδες.


Εν αναμονή του Ιβάν στην Κούβα

Οι άνεμοι στην Κούβα είναι ήδη πολύ ισχυροί

Ο τυφώνας Ιβάν, ένας από τους πιο ισχυρούς του Ατλαντικού Ωκεανού, αναμένεται να πλήξει την Κούβα μέσα στις επόμενες ώρες, λίγο πριν κατευθυνθεί προς τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι μετεωρολογικές υπηρεσίες πιστεύουν ότι μπορεί να μην πληγούν πολλές περιοχές της Κούβας, καθώς ο τυφώνας Ιβάν μπορεί να κατευθυνθεί προς το Μεξικό.

Οι μετεωρολόγοι εκτιμούν ότι ο τυφώνας ενδέχεται να πλήξει μόνο το νοτιότερο άκρο της Κούβας, καθώς έχει αλλάξει κάπως η πορεία του και κατευθύνεται δυτικότερα από ό,τι είχε αρχικά προβλεφθεί.

Πάντως, οι αρχές της Κούβας έχουν λάβει τα απαραίτητα μέτρα και έχουν απομακρύνει από τις επικίνδυνες περιοχές 1,3 εκατομμύρια ανθρώπους.

Τεράστιες καταστροφές

Αντίστοιχες εντολές για εκκένωση σπιτιών δόθηκαν και στο Μεξικό στις πόλεις Τουλούμ και Προγκρέσο.

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι προετοιμασίες αντιμετώπισης του τυφώνα και στη Φλόριντα των Ηνωμένων Πολιτειών, με υποχρεωτική απομάκρυνση των κατοίκων επικίνδυνων περιοχών από τα σπίτια τους.

Νωρίτερα, σημειώθηκαν τεράστιες καταστροφές στα νησιά Καϊμάν, στη Γρενάδα και τη Τζαμάικα.

Ο τυφώνας Ιβάν, ο έκτος ισχυρός τυφώνας που πλήττει τις ακτές του Ατλαντικού Ωκεανού, στοίχισε τη ζωή σε 40 άτομα στην Καραϊβική, ενώ ο αριθμός των θυμάτων αναμένεται να αυξηθεί.

Άνεμοι με ταχύτητα 250 χιλιομέτρων την ώρα ισοπέδωσαν το αεροδρόμιο, τον κεντρικό αστυνομικό σταθμό και τα περισσότερα κυβερνητικά κτίρια στη Μεγάλη Νήσο Καϊμάν, η οποία κυριολεκτικά βρέθηκε κάτω από το νερό.


Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2004 - 12:16 (Ώρα Λονδίνου)

Σκληραίνει στάση ο Πούτιν

Σε ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του θα οδηγήσει η υλοποίηση των σχεδίων του Βλαντιμίρ Πούτιν

O πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, ζήτησε να γίνουν ριζικές αλλαγές στον τρόπο με τον οποίον κυβερνάται η χώρα και ιδιαίτερα οι περιοχές του βορείου Καυκάσου, μετά την τραγωδία των ομήρων στο Μπεσλάν.

Ο κ. Πούτιν δήλωσε, μεταξύ άλλων, πως θα ήθελε οι κυβερνήτες των επαρχιών να επιλέγονται από το Κρεμλίνο και όχι να εκλέγονται απευθείας από το λαό, όπως συνέβαινε μέχρι τώρα.

Ο Ρώσος πρόεδρος ανακοίνωσε ακόμη, μετά την κοινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου και κυβερνητών από τις επαρχίες της ρωσικής ομοσπονδίας, την πρόθεσή του για αλλαγή του τρόπου εκλογής του κοινοβουλίου.

Ο κ. Πούτιν υπογράμμισε ότι οι ανάγκες για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας απαιτούν ριζοσπαστική αλλαγή των κυβερνητικών δομών και λειτουργιών.

Υπό μελέτη τίθεται η λήψη μέτρων όπως η επιστροφή της θανατικής ποινής και η θέσπιση ενός συστήματος συναγερμού με κωδικούς χρωμάτων.

Ο Μπους στη ρωσική πρεσβεία

Τη ρωσική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον επισκέφτηκε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, όπου υπέγραψε το βιβλίο συλλυπητηρίων για τα θύματα της επίθεσης στη Μπεσλάν.

Οι ΗΠΑ έχουν ταχθεί στο πλευρό της Ρωσίας στην μάχη της κατά της τρομοκρατίας.

«Οι δολοφονίες αθώων στη Μπεσλάν μας υπενθυμίζουν το καθήκον που έχουμε ως ελεύθερος κόσμος και την υποχρέωση να συνεργαστούμε στενά για να κάνουμε τον κόσμο καλύτερο και ασφαλέστερο», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Οι δηλώσεις του κ. Μπους έγιναν λίγες μέρες μετά την κριτική που άσκησε η Μόσχα στην προτροπή των ΗΠΑ για την επίτευξη συμφωνίας μέσω διαπραγματεύσεων στο πρόβλημα της Τσετσενίας.

Ο Ρώσος πρόεδρος έχει ήδη διατάξει την αναθεώρηση της πολιτικής ασφαλείας στον βόρειο Καύκασο και την διενέργεια κοινοβουλευτικής έρευνας για τα γεγονότα στο σχολείο της Μπεσλάν, όπου έχασαν τη ζωή τους 326 άνθρωποι.


Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2004 - 17:10 (Ώρα Λονδίνου)

«Η αγορά του αιώνα»

Ένας από τους γνωστότερους ζωγράφους της Ινδίας συμφώνησε να πωλήσει 100 πίνακές του σε συμπατριώτη του επιχειρηματία ο οποίος του ζήτησε να φιλοτεχνήσει μία σειρά με τον τίτλο «Ο πλανήτης μας, η Γη».

Ο Ινδός επιχειρηματίας Γκούρου Σουαρούπ Σρεβασάβα προσέφερε στον Μακμπούλ Φίντα Χουσεΐν ένα δισεκατομύριο ρουπίες (κάπου 30 εκατομμύρια ευρώ).

Όπως δήλωσε, δεν είναι συλλέκτης έργων τέχνης αλλά πιστεύει πως η τέχνη είναι καλή επένδυση.

Ο 89χρονος Μακμπούλ Φίντα Χουσεΐν δέχτηκε την παραγγελία και, όπως δήλωσε στους δημοσιογράφους, θα διαθέσει τα έσοδα από την πώληση των 100 αυτών πινάκων για τη χρηματοδότηση μιας ταινίας τύπου «Μπόλιγουντ».

Δεν είναι, άλλωστε, η πρώτη φορά που ασχολείται με τον κινηματογράφο.

Η πρώτη του ταινία, που είχε τον τίτλο Μεσ'απ'τα μάτια ενός ζωγράφου, τιμήθηκε με τη Χρυσή Άρκτο στο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Βερλίνου το 1997.

Ο ίδιος ζωγράφος, που κυκλοφορεί συνήθως ξυπόλητος, έχει προκαλέσει επίσης και την οργή ακραίων ινδουιστικών οργανώσεων με μία σειρά αμφιλεγόμενων πινάκων που φιλοτέχνησε κάποτε που είχαν ως θέμα τους γυμνές θεές των ινδουιστών.

Έχει επίσης κατηγορηθεί ότι εμπορευματοποιεί την τέχνη του, αν κι ο ίδιος επιμένει ότι δεν δίνει καμία σημασία στα χρήματα και πως οι τιμές των πινάκων στην Ινδία είναι αφάνταστα χαμηλές.


Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2004 - 17:04 (Ώρα Λονδίνου)

Ζώντας με τους τυφώνες

Εν αναμονή του Ιβάν στις ακτές της Τζαμάικα

Οι τυφώνες θεωρούνται από τις πιο επικίνδυνες φυσικές καταστροφές για τον άνθρωπο.

Πρόκειται για περιοχές χαμηλής βαρομετρικής πίεσης. Στο κέντρο τους υπάρχει μια περιοχή τέλειας νηνεμίας που είναι γνωστή ως το «μάτι του κυκλώνα.»

Οι τροπικοί κυκλώνες είναι βίαιοι θυελλώδεις άνεμοι. Δημιουργούν γιγαντιαίες δίνες που συνοδεύονται από καταρρακτώδεις βροχές.

Στην κλίμακα Μποφόρ αντιστοιχούν στη δύναμη 12.

Τρεις μεγάλοι τυφώνες, Τσάρλι, Φράνσις και τώρα Ιβάν, έχουν πλήξει μέσα σ ένα μήνα την Καραϊβική.

Μέχρι στιγμής, ο τυφώνας Ιβάν έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 60 ανθρώπους και ο αριθμός των θυμάτων ενδέχεται να αυξηθεί.

Είναι ο αριθμός των τυφώνων που πλήττουν την Καραϊβική ασυνήθιστα μεγάλος ή είναι αποτέλεσμα της αλλαγής του κλίματος του πλανήτη;

«Είναι πολύ δύσκολο να απομονώσει κανείς ένα καιρικό φαινόμενο και να το αποδώσει σε ανθρώπινη παρέμβαση», υποστήριξε στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC η δρ. Κλερ Γκούντες, της ερευνητικής ομάδος του τμήματος Κλιματολογικών Ερευνών του πανεπιστημίου της Ανατολικής Αγγλίας (East Anglia) και πρόσθεσε,

«αυτό που πρέπει να περιμένουμε από εδώ και πέρα, σ΄ ένα θερμότερο πλανήτη όπως το σημερινό, είναι οι έντονες βροχοπτώσεις και η αύξηση των τροπικών κυκλώνων.»

Ούτε λίγο ούτε πολύ η Βρετανίδα καθηγήτρια εκτιμά ότι καιρικά φαινόμενα, σαν τον τυφώνα Ιβάν, δε θα θεωρούνται ακραία, αλλά «συνήθη».

«Πιστεύω ότι ο κόσμος πρέπει να αρχίσει να προσαρμόζει τη ζωή στις αλλαγές του κλίματος. Ακόμα κι αν αρχίσουμε να παίρνουμε τώρα μέτρα κατά του φαινομένου του θερμοκηπίου, δε σημαίνει ότι δε θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με μερικές από τις επιπτώσεις του».

Η Ευρώπη των βροχών

Όσον αφορά την Ευρώπη η δρ. Κλερ Γκούντες, υποστηρίζει ότι θα υπάρξει μια αύξηση στη συχνότητα των βροχοπτώσεων.

«Δεν πρόκειται να δούμε τυφώνες στη Μεσόγειο. Οι ακριβείς προβλέψεις για τις κλιματολογικές αλλαγές στην Ευρώπη είναι δύσκολες και παρακινδυνευμένες. Ωστόσο, τα πιο αξιόπιστα μοντέλα που έχουμε στη διάθεσή μας κάνουν λόγο για σφοδρότερες βροχοπτώσεις, ιδίως στη Μεσόγειο.

»Το μοντέλο αυτό δείχνει, επίσης, ότι θα υπάρχει μείωση των βροχοπτώσεων τους καλοκαιρινούς μήνες, αλλά όταν θα βρέχει, η βροχή θα είναι πολύ δυνατή. Θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με ακραίες καιρικές καταστάσεις, όπως δηλαδή παρατεταμένες περιόδους ξηρασίας, οι οποίες θα ακολουθούνται από σφοδρές βροχοπτώσεις», κατέληξε η δρ. Κλερ Γκούντες του τμήματος Κλιματολογικών Ερευνών του Πανεπιστημίου της Ανατολικής Αγγλίας.


Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2004 - 14:18 (Ώρα Λονδίνου)

Εφησυχασμοί από τη Βόρεια Κορέα

Η έκρηξη έκανε τις φήμες να οργιάζουν στη Νότιο Κορέα

Η Βόρεια Κορέα επέτρεψε σε Βρετανό διπλωμάτη να επισκεφθεί τον τόπο της μεγάλης έκρηξης που σημειώθηκε εκεί και η οποία προκάλεσε ανησυχίες για πιθανό πυρηνικό ατύχημα.

Ο εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών, Μπιλ Ράμελ, ζήτησε πρόσβαση στον τόπο της έκρηξης κατά την επίσκεψή του στη Βόρεια Κορέα.

Η Πιονγκγιάνγκ απέδωσε την έκρηξη σε προγραμματισμένη ανατίναξη ενός βουνού, στο πλαίσιο ενός μεγάλου υδροηλεκτρικού έργου.

Το καθεστώς της Βορείου Κορέας ανακοίνωσε μάλιστα ότι τόσο ο Μπιλ Ράμελ όσο και ο Βρετανός πρέσβυς της χώρας μπορούν να επισκεφθούν τον τόπο της έκρηξης για να διαπιστώσουν και μόνοι τους τι συνέβη.

ΗΠΑ και Νότια Κορέα

Ο Βρετανός πρέσβυς στη χώρα, Ντέιβιντ Σλιν, αναμένεται να πραγματοποιήσει την εν λόγω επίσκεψη την Τρίτη.

Δεν υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις ότι επρόκειτο για πυρηνικό ατύχημα, οπότε δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι για κάτι τέτοιο

Κόλιν Πάουελ

Τόσο οι Ηνωμένες Πολιτείες όσο και η Νότια Κορέα είχαν προηγουμένως επιχειρήσει να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις ότι μπορεί να επρόκειτο για πυρηνικό ατύχημα.

«Δεν υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις ότι επρόκειτο για πυρηνικό ατύχημα, οπότε δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι για κάτι τέτοιο», είπε ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Κόλιν Πάουελ στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC.

Η έκρηξη έλαβε χώρα την περασμένη Πέμπτη, κατά την οποία είχαν πραγματοποιηθεί εορτασμοί για μία εθνική επέτειο της χώρας.

Η διεθνής κοινότητα ασκεί πιέσεις στο σταλινικό καθεστώς της Βορείου Κορέας να θέσει τέρμα σε όλα τα πυρηνικά της προγράμματα και να αφοπλιστεί.


Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2004 - 12:20 (Ώρα Λονδίνου)

Πολιτικοί διαξιφισμοί για το δυστύχημα

Έντονη αντιπαράθεση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης προκάλεσε η δήλωση του πρωθυπουργού ότι δεν υπάρχουν πολιτικές ευθύνες στην πτώση του ελικοπτέρου τύπου Σινούκ, που οδήγησε στο θάνατο 17 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων και τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας.

Ο πρωθυπουργός δεν έκανε δεκτή την παραίτηση του υπουργού Εθνικής Αμύνης, Σπήλιου Σπηλιωτόπουλου.

Από τον υπουργό Εθνικής Αμύνης αιτήθηκε και έγινε δεκτή η παραίτηση του αρχηγού της πολεμικής αεροπορίας, Π. Παπανικολάου.

Ο υπουργός δήλωσε σχετικά ότι «για τη χαλάρωση και την ανεπάρκεια που επέδειξε το σύστημα σε όλες τις βαθμίδες της ιεραρχίας στην συγκεκριμένη, αλλά και σε άλλες περιπτώσεις, έχουν κορυφαίες και αυταπόδεικτες ευθύνες αυτοί οι οποίοι διαχειρίζονταν τις τύχες της Πολεμικής Αεροπορίας τα τελευταία δέκα χρόνια, τόσο σε στρατιωτικό, όσο και σε πολιτικό επίπεδο».

Με ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε τον υπουργό ότι «ξεπέρασε κάθε όριο», καταδίκαζε τη δήλωση του πρωθυπουργού ότι δεν υπάρχουν πολιτικές ευθύνες, και κατέληγε: «η ευθύνη προφανώς ανήκει στον Πρωθυπουργό που ορίζει και διατηρεί στη θέση τους, τους υπουργούς του, μεταξύ των οποίων και τον συγκεκριμένο υπουργό Άμυνας».

Ακολούθως, η συντονίστρια Εξωτερικών και Άμυνας του ΠΑΣΟΚ Άννα Διαμαντοπούλου ζήτησε «την απόδοση ευθυνών σε όλα τα επίπεδα» και είπε για τον υπουργό Άμυνας, ότι «αν ήθελε, μπορούσε μέχρι τέλους να αναλάβει τις ευθύνες του και όχι να αρκεστεί στην εικονική παραίτησή του».

Στις ανακοινώσεις απήντησε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Θοδωρής Ρουσόπουλος, ο οποίος τις χαρακτήρισε «επίδειξη μικροπολιτικού τυχοδιωκτισμού».

Εν τω μεταξύ, συνήλθε τη Δευτέρα, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, το κυβερνητικό συμβούλιο εξωτερικών και αμύνης (ΚΥΣΕΑ) για την εκλογή νέου αρχηγού αεροπορίας.

Τη θέση καταλαμβάνει ο τέταρτος στην επετηρίδα, υποπτέραρχος Γεώργιος Αυλωνίτης, έως σήμερα διοικητής αεροπορικής εκπαίδευσης. Συνεπώς, αποστρατεύονται οι αντιπτέραρχοι Σταύρος Φλάσκος και Δημήτριος Καλιγάς και ο υποπτέραρχος Ελευθέριος Αδάμ.

Απευθυνόμενος στο νέο αρχηγό ΓΕΑ, ο υπουργός Εθνικής Αμύνης, Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος, του ευχήθηκε «να ανεβάσει την Αεροπορία μας εκεί που της αξίζει».

Ακολούθως, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου εάν για το δυστύχημα με το ελικόπτερο τύπου Σινούκ έχει ευθύνες και το γενικό επιτελείο Στρατού, ο υπουργός είπε ότι «όλα διερευνώνται».

Εξάλλου, με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Προκόπη Παυλόπουλου κηρύχθηκε τριήμερο εθνικό πένθος (13,14 και 15 Σεπτεμβρίου) για το θάνατο του Πατριάρχη Αλεξανδρείας Πέτρου.


Πενθεί η Κύπρος

Να μελετηθεί το ενδεχόμενο ώστε η σορός του μακαριστού πάπα και πατριάρχη Αλεξανδρείας Πέτρου να διέλθει από την ιδιαίτερη πατρίδα του, Κύπρο, όταν θα μεταφέρεται στην Αίγυπτο, ζήτησε ο μητροπολίτης Κιτίου Χρυσόστομος.

Συγκεκριμένα, ζήτησε από τους συνοδικούς και τους αρχιερείς του θρόνου της Αλεξανδρείας να μελετήσουν αυτό το ενδεχόμενο, ώστε να δοθεί η ευκαιρία στον κυπριακό λαό να τιμήσει τον μακαριστό Πατριάρχη και να εκφράσει την προς αυτόν αγάπη του.

Αν η έκκληση γίνει δεκτή, το σκήνωμα του πατριάρχη, θα βρίσκεται στην Κύπρο την Τετάρτη ή την Πέμπτη.

Στο μεταξύ, στις 16.00 της Δευτέρας τελείται η κηδεία του Γιώργου Παπαπέτρου, αδελφού του πατριάρχη Πέτρου, στην εκκλησία των αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, στη Λευκωσία.

Λίγο αργότερα αναμένεται να έχει διακομιστεί στην Κύπρο, με στρατιωτικό αεροσκάφος της Ελληνικής Αεροπορίας, η σορός του ηγουμένου Μαχαιρά, Αρσένιου.

Τη σορό, που θα εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα, θα συνοδεύει ο Μητροπολίτης Κιτίου Χρυσόστομος.

Η νεκρώσιμη ακολουθία θα ψαλεί την Τρίτη, στις 3 μ.μ. και η ταφή θα γίνει στη μονή Μαχαιρά.


Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2004 - 13:12 (Ώρα Λονδίνου)

Επιστροφή στα θρανία

Έλαχιστα έχει αλλάξει το σχολείο τα τελευταία 30 χρόνια

Μετά από τριάντα χρόνια χτύπησε ξανά το πρωί το κουδούνι στο γυμνάσιο Ριζοκαρπάσου στη βόρεια κατεχόμενη Κύπρο.

Νωρίς το πρωί έφτασαν στο σχολείο επτά καθηγητές και έντεκα μαθητές από τούς 15 πού αναμένεται συνολικά να φοιτήσουν στο γυμνάσιο.

Όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης η επανέναρξη της λειτουργίας τού σχολείου έγινε χωρίς προβλήματα.

Παρών στην επανέρξη των μαθημάτων ήταν και ο γενικός διευθυντής τού υπουργείου παιδείας της ούτω καλούμενης Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου.

Σε δηλώσεις του ο κ. Καντάν ανέφερε ότι δεν τίθεται ακόμη θέμα γιά επαναλειτουργία και τού λυκείου Ριζοκαρπάσου.

Οι έντεκα μαθητές καταφανώς συγκινημένοι αφού επιστρέφουν όχι μόνο στο σχολείο τους αλλά και κοντά στις εγκλωβισμένες οικογένειές τους τις οποίες είχαν υποχρεωθεί να εγκαταλείψουν, πήραν τα πρώτα τετράδια, μολύβια, βιβλία και άρχισαν μαθήματα.

Στην ευρύτερη περιοχή της Καρπασία ,αμέσως μετά την τουρκική εισβολή τού 1974 είχαν παραμείνει εγκλωβισμένοι 15χιλιάδες ελληνοκύπριοι και τον Οκτώβριο τού 1974, μετά την εισβολή δηλαδή, είχαν εγγραφεί στο γυμνάσιο Ριζοκαρπάσου 213 μαθητές.

Οι τουρκικές αρχές έκλεισαν στη συνέχεια το σχολείο αναγκάζοντας τούς μαθητές πού ήθελαν να τελειώσουν το σχολείο να εγκαταλείψουν τη βόρεια Κύπρο.

Μαζί μ΄αυτούς όπως ήταν φυσικό έφευγαν και οι οικογένειές τους. Σήμερα παραμένουν στην Καρπασία λιγότεροι από 400 ελληνοκύπριοι.

Η επαναλείτουργία τού γυμνασίου τώρα, εκτιμάται ως κίνηση καλής θέλησης τού τουρκοκύπριου ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, έρχεται δε ως συνέχεια στην άδεια πού παραχωρήθηκε πρόσφατα γιά να λειτουργήσει ξανά, έστω και για δύο ημέρες,ο ιερός ναός τού Αγίου Μάμαντος στην κατεχόμενη Μόρφου.


Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2004 - 12:02 (Ώρα Λονδίνου)

«Aθήνα 2004» - Πώς θα θυμόμαστε τους Αγώνες;

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Αθήνας έληξαν με ένα εντυπωσιακό πάρτι

Οι Αγώνες τελείωσαν και είναι η ώρα της αποτίμησης. Οι εμπλεκόμενοι φορείς, οι αθλητές, οι θεατές και οι τηλεθεατές κάνουν τον απολογισμό τους.

Εσείς τι θα κρατήσετε στη μνήμη σας από την Ολυμπιάδα της Αθήνας; Tι ήταν αυτό που ξεχώρισε; Για ποιο λόγο πιστεύετε ότι θα θυμόμαστε τους Αγώνες έπειτα από χρόνια;

Στείλτε μας την άποψή σας. Παρακαλούμε να χρησιμοποιείτε ελληνικά ή αγγλικά, αλλά όχι «greeklish».

Άλλη μια φορά αυτός ο λαός απέδειξε ότι μπορεί και μαθαίνει στον κόσμο τον αθλητισμό, τον πολιτισμό και τα γράμματα!

Πάνος Μίχας (Αθήνα)

Με τον Πελέ να κρατάει την δάδα, την φλόγα της Ολυμπίας και να κλαίει. Όλοι ετούτοι οι αγώνες ήτανε αυτό! Αυτή η εικόνα αποδίδει την μοναδικότητα ετούτων των αγώνων, η οποία δικαιώθηκε από πλείστα άλλα ακολούθως, τελετές, κλαδιά ελιάς, παραδοσιακές στολές χωρίς κόμπλεξ, ο φευγάτος χορός της Γιάννας στις άδειες κερκίδες και τόσα άλλα, τόσα άλλα. Και ας ληφθεί υπόψη πως αυτά καταγράφονται από κάποιον που ως πολίτης αυτής της χώρας ήτανε αντίθετος με την ανάληψη των ολυμπιακών αγώνων Α.Ε. και δεν έβγαλε κανένα εισιτήριο για να τους ξοφλήσει.

Βασιλική Σιάπκα (Αθήνα)

What I will never forget about the games is their glamour. The games were a big celebration. And it was all really beautiful. The venues, the athletes and their attempts, the volunteers giving their youthful tone. The games were a big event. Bigger than anybody. And being held in Greece, it was easier to remember where do the games come from, and what they stand for. Too bad more people didn't come from around the world to give their personal tone to this celebration.

Drosos

Μετά την θητεία μου στην Προεδρική Φρουρά, δεν αισθάνθηκα ξανά τόσο περήφανος για την καταγωγή μου μέχρι την Ολυμπιάδα 2004 που μου έδωσε αυτό το συναίσθημα πίσω. Μπράβο Ελλάδα.

Θωμάς Νανόπουλος (Γερμανία)

Οι Ολυμπιακοί αγώνες δεν έχουν την παραμικρή σχέση με την ονομασία που καπηλεύονται, δεν έχουν καν σχέση με τον αθλητισμό.

Νίκος (Άρτα)

Η Ελλάδα είναι η χώρα που γέννησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Αισθάνομαι υπερήφανος γι αυτό όπως και όλοι οι Έλληνες σε όλο τον κόσμο είμαστε περήφανος λαός και το δείξαμε με την διοργάνωση που έγινε φανταστική, πραγματικό όνειρο. Τι μπορούν να πουν αυτοί που μας κατηγορούσαν ότι δεν θα ήμαστε έτοιμοι, για την ασφάλεια και ούτω καθ εξής Μπήκαν στη θέση τους. Μπράβο Ελλάδα. Όσο για το τι με ενθουσίασε τι να πω εγώ ένας θνητός, εκεί μιλούν μόνον οι Θεοί. Γιατί αυτοί οι αγώνες προς χάριν τους γίνονται. Συγχαρητήρια στους αθλητές μας.

Γιάννης Χριστοφής (Λονδίνο)

Εγώ θα κρατήσω στη μνήμη μου ότι η πατρίδα μας έχει οργανώσει τους καλύτερους και πιο πετυχημένους αγώνες που έχουμε δει! Είμαστε όλοι περήφανοι για τη χώρα μας και η τελετή έναρξης ήταν υπέροχη! Θα ήθελα να δώσω τα συγχαρητήριά μου στην Γιάννα Δασκαλάκη που τελείωσε «τη χρονιά της Ελλάδας» με έναν τόσο ωραίο τρόπο!

Dinos Christoforou (UK)

Είναι πασιφανές ότι η επιτυχία των Ολυμπιακών Αγώνων βασίστηκε στους έμμισθους εργαζόμενους του Αθήνα 2004, οι οποίοι δούλευαν πάνω από 11 ώρες τη μέρα. Όμως παρά την τεραστία πρόσφορα τους, 15 μέρες μετά τη λήξη των Αγώνων, και οι μισθοί τους, δεν έχουν κατατεθεί ακόμα στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους από το Αθήνα 2004. Από την άλλη δεν υπάρχει κανένας να τους ενημερώσει ποτέ θα πληρωθούν και για ποιο λόγο καθυστερεί η μισθοδοσία τους καθώς κανένας δεν βρίσκεται να σηκώσει το τηλέφωνο του Τμήματος Διαχείρισης Προσωπικού του Αθήνα 2004. Για μένα, που υπήρξα μια έμμισθη εργαζόμενη του Αθήνα 2004, η τελευταία γεύση μου από τους Ολυμπιακούς Αγώνες είναι η πικρία και η οργή.

Μαρία (Αθήνα)

Με την ευκαιρία των Ολυμπιακών Αγώνων η Ελλάδα έδειξε για άλλη μια φορά τι θα πει ελληνικό γλέντι και ζεστή ελληνική φιλοξενία.

Lana Theodossis (California, USA)

Όλα ήταν σαν ένα θαυμάσιο όνειρο, που θα μείνει αξέχαστο. Για όλα: Τις εγκαταστάσεις, την πόλη της Αθήνας, τους ανθρώπους, την πειθαρχεία στους κανόνες, την οργάνωση, τα μέτρα ασφάλειας, τις μεταφορές, τις γιορτές, τις τελετές έναρξης και λήξης, αλλά κυρίως τους θαυμάσιους εθελοντές που έδωσαν ψυχή και σώμα με ανιδιοτέλεια και πάθος. Μπράβο στα ωραία αυτά "παιδιά" των Αγώνων!

Γιώργος Τζορτζίνης (Ελλάς)

Δεν θα ξεχάσω ποτέ τα δάκρυα χαράς που έτρεχαν από τα μάτια μου στην τελετή έναρξης! Οι εικόνες στην αρχαία Ολυμπία ανεξίτηλες θα μείνουν στη μνήμη όλης της γης. Είναι υπέροχο να είσαι Έλληνας.

Δημήτρης Αρζόγλου (Θεσσαλονίκη)

Οι Ολυμπιακοί αγώνες δεν έχουν την παραμικρή σχέση με την ονομασία που καπηλεύονται, δεν έχουν καν σχέση με τον αθλητισμό. Είναι ωμά και χυδαία ένα οικονομικό γεγονός με πολύ σκοτεινά παρασκήνια, πεδίο διαπλοκής της πολιτικής με κολοσσούς της διεθνούς οικονομίας. Πρόκειται για οικονομικό έγκλημα που πολίτης με ελάχιστη οξυδέρκεια διακρίνει. Θα χρειασθούν πολλές δεκαετίες να πληρώνει αυτός τα παιδιά του και τα εγγόνια του για το όργιο των αστρονομικών εξόδων που ανέλαβε η χώρα.

Νίκος (Άρτα)

Οι λαοί πρέπει πλέον να απαιτήσουν την απ' ευθείας εκλογή των μελών της ΔΟΕ από αυτούς. Πώς είναι δυνατόν να ανήκουν στην ΔΟΕ άνθρωποι σαν τον τέως Βασιλιά της Ελλάδας που έχει εκδιωχθεί από την χώρα του εδώ και τριάντα χρόνια; Εκδημοκρατισμός της ΔΟΕ εάν θέλουμε να μιλούμε για Ολυμπιακούς αγώνες και όχι για Ολυμπιακά... παιχνίδια.

Διομήδης (Αθήνα)

Πολλά είναι αυτά που έκαναν την Ολυμπιάδα της Αθήνας ξεχωριστή και θα μείνει στην μνήμη του κόσμου για πάντα. Οι τελετές έναρξης και λήξης που ήταν διαφορετικές από αυτές που έχουμε συνηθίσει ως τώρα. Εξέφραζαν με πολύ ξεχωριστό τρόπο την Ελλάδα του χτες, την Ελλάδα του σήμερα. Οι υπέροχοι εθελοντές που σαν τις μέλισσες βρισκόντουσαν παντού, πάντοτε πρόθυμοι και χαμογελαστοί. Η χαρά και το πάθος του κοινού στα στάδια. Η όμορφη εικόνα της Αθήνας και η ζεστασιά των κατοίκων. Τα όμορφα στάδια. Οι αγώνες στην Ολυμπία.

Αυτό που θα μείνει χαραγμένο στη μνήμη μου είναι όταν η Αθανασία Τσουμελέκα μπήκε στο Ολυμπιακό Στάδιο αποθεωμένη από τον κόσμο, κερδίζοντας το χρυσό μετάλλιο στα 20χλ. βάδην.

Thomas (Newcastle Upon Tyne, UK)

Το στεφάνωμα των νικητών με κλαδιά ελιάς. Μα πάνω απ' όλα το αίσθημα της χαράς, του κεφιού και του ενθουσιασμού που ήταν ξεχείλιζαν από παντού. Έγινε παντού φανερό ότι αυτοί οι αγώνες δεν ήταν απλά ένα γεγονός που έπρεπε να γίνει ήταν η ψυχή της Ελλάδας μας που άνοιγε διάπλατη σ' όλο το κόσμο και έδειχνε το μεγαλείο της, τη λεβεντιά της, το φιλότιμό της. Ήταν πραγματικά επιτυχημένοι και ονειρεμένοι αγώνες. Είμαι περήφανη γιατί είμαι Ελληνίδα!

Μαρία Χριστουλάκη (Ελλάς)

Οι αγώνες Αθήνα 2004 είχαν μια υπέροχη τελετή έναρξης και λήξης. Μόνο και μόνο επειδή πραγματοποιήθηκαν στη πατρίδα τους, τη χώρα μας, μας έκαναν να μην τους ξεχάσουμε ποτέ.

Eλεονώρα Κουνένη-Φατούρου (Αθήνα)

H δύναμη της ελληνικής ιστορίας και του πολιτισμού παρέδωσε στην ανθρωπότητα ακόμα μία φορά την σκυτάλη του φωτός, της αγάπης, και την δύναμη της αλήθειας! Αυτό φυσικά μένει αναλλοίωτο στο διάβα του χρόνου. Εύγε Έλληνες!

Γιώργος Λικάκης (Καναδάς)

I am the prowdest person in the world. I come from the best country in the world and we made the best ever games. Eυχαριστούμε πάρα πολύ. Τhose memories will stay with us for ever.

Τheodoros Megalokonomos (Australia)

Προσωπικά δεν θα ξεχάσω το Χιλιανό τενίστα που έδωσε δύο τελικούς σε δύο μέρες. Στο τέλος, παρότι σερνόταν στο γήπεδο, κατόρθωσε να πάρει τη νίκη!

Νικόλας (Θεσσαλονίκη)

Θερμά συγχαρητήρια σε όλη την Ελλάδα μας. Όρθιοι μπροστά στην τηλεόραση τραγουδήσαμε τον εθνικό μας ύμνο, χειροκροτούσαμε, χαιρόμαστε και νοιώθουμε ευτυχισμένοι που επιτέλους όλοι αναγνώρισαν τις προσπάθειες των Ελλήνων να αποδείξουν στα πέρατα της γης τι θα πει ελληνικό πνεύμα, πολιτισμός και σεβασμός! Με την ευκαιρία των Ολυμπιακών Αγώνων η Ελλάδα έδειξε για άλλη μια φορά τι θα πει ελληνικό γλέντι και ζεστή ελληνική φιλοξενία. Είμαστε πρώτοι! Πάντα!

Lana Theodossis (California, USA)

Ίσως δεν υπάρχουν λόγια στην πλούσια συναισθημάτων ελληνική γλώσσα για να περιγράψουν τα συναισθήματα των καλοπροαίρετων Ελλήνων που αισθάνθηκαν το τι ελάμβανε χώρα τις ανεπανάληπτες εκείνες μέρες. Ένα τεράστιο εύγε σε όλους όσους εργάσθηκαν μα περισσότερο όλων στους γελαστούς εθελοντές. Ήταν όλοι τους ανεπανάληπτοι.

Παναγιώτης Αξαόπουλος (Ελλάς)

Άλλη μια φορά αυτός ο λαός απέδειξε ότι μπορεί και μαθαίνει στον κόσμο τον αθλητισμό, τον πολιτισμό και τα γράμματα!

Πάνος Μίχας (Αθήνα)

Ήταν ένα πραγματικό όνειρο που κράτησε 17 ημέρες ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα με τους Ολυμπιακούς Αγώνες να ξανάρχονται στη χώρα που τους γέννησε. Αυτό που θα μείνει χαραγμένο στη μνήμη μου είναι όταν η Αθανασία Τσουμελέκα μπήκε στο Ολυμπιακό Στάδιο αποθεωμένη από τον κόσμο, κερδίζοντας το χρυσό μετάλλιο στα 20χλ. βάδην.

Τhomas (Newcastle Upon Tyne, UK)

The Οlympics are over. Soon everything will be forgotten. The only thing the Greeks are going to remember is the cost for the Olympics 10.000.000.000 bilions dollars.

Elias (Toronto, Canada)

Συγκλονιστική θα έλεγα πως ήταν η στιγμή του αποχαιρετσιμού προς την Ολυμπιακή Φλόγα από την δεκάχρονη Φωτεινή με το καθηλωτικό δραματικό παιδικό βλέμα να μας αφήνει όλους αποσβολομένους.

Βασίλης Λάππας (Βόλος)

For eighteen days we felt proud to be Greek. For eighteen days we remembered our strong heritage. For eighteen days we showed the world that we do exist. For us, immigrants, it was a justification to the ignorant population around us that we were the greatest contribution to every modern civilization. Too bad that the broadcasters of NBC did not spend some time to learn to pronounce the name of the the Greek stadiums and locations. Bravo to the motherland for an unforgettable eighteen days trip to history.

John Andrews (Arizona, USA)

The Athens 2004 Games were not only well organized but more importantly brought the Games home where they belong. Greece was very well prepared, and left the best impression an all its guests and citizens.

Stan Kontogiannis (USA)

Come back often and take hold of Athens!

Antje Mairhoefer (Athens)

Το συναίσθημα που έμεινε, είναι αμφίσημο. Δυστυχώς παρ όλο που προσπαθώ, αυτό που μένει είναι και καλό και πικρό. Καλό, διότι έδειξε η χώρα μας, ένα πρόσωπο που δεν μπόρεσαν τόσα χρόνια και παρά τα εκατομμύρια που όλες οι κυβερνήσεις ξόδεψαν στην διαφήμιση να δείξουν. Έτσι οι αγώνες το έκαναν, από μόνοι τους. Κακό, διότι, διότι όλοι οι πολιτικοί εκμεταλλεύτηκαν το γεγονός και το μετέτρεψαν σε δικό τους θέμα και ντρέπομαι για αυτό. Μόνο ο Σουφλιάς, είπε, μίλησε και ανέφερε για όλους και καλά έκανε, παρ όλο που με τους σοσιαλιστές με χωρίζει μία άβυσσος. Καλό, διότι έμαθαν όλοι την φιλοξενία μας (...)

Αυτό που δεν θα ξεχάσω είναι το πηγαίο χαμόγελο των εθελοντών που πραγματικά τους αξίζει ένα Χρυσό Μετάλλιο.

Ξανθίππη Μωυσίδου (Ξάνθη)

Κακό, διότι δώσαμε λάθος όνομα στον μαραθωνοδρόμο που είπε το «νικήσαμε» και του δώσαμε όνομα δρόμου στην Αθήνα, χωρίς λόγο και αιτία που όλοι υποστηρίζουμε. () Καλό, διότι όλη η υφήλιος είδε και γνώρισε την Ολυμπία. Αυτό το μαγικό, το παραδεισένιο μέρος της ελληνικής γης. Καλό, διότι συζητάνε ορισμένα αγωνίσματα να γίνονται μόνιμα σε όλες τις Ολυμπιάδες εκεί ()

Κακό, διότι έλειπαν από την τελετή λήξεως οι Νάνα Μούσκουρη, ο Γιάννης, ο Βαγγέλης Παπαθανασίου, ο Ντέμης Ρούσσος. Όλοι μαζί, από τους τραγουδήσαντες στην τελετή δεν πιάνουν ούτε το 3% της δημοτικότητας του ενός από τους τέσσαρις. Γιατί; Διότι αυτούς τους τραγούδησε όλη η οικουμένη. () Κακό, διότι έλειπαν οι αναφορές από την Μαρία Κάλλας, τον Δημήτρη Μητρόπουλο την Τζίνα Μπαχάουερ () Καλό, διότι έμαθαν το σουβλάκι και τους έτρεχαν τα σάλια τους, όπως τα δικά μου.

Γιώργος Β. Παπακωνσταντίνου (Αθήνα)

What a excellent environmnet, organisation and atmosphere. I am happy that my self and my family we had the chance to be there and get that wonderful feeling that made us proud to be greek. Congratulations to Greece, to Athens 2004 and above all to all Greeks who directly or indirectly made the dream of bringing the games back home a reality.

Kostas Ladas (London, UK)

On the coming 28th of October, on school parades, we will NOT remember that many of the Greek champions were not Greek nationals.

Georgios (Bristol, UK)

Superb organisation with no mistakes, excellent security conditions, but does it worth? Doping events and the fact that some scientists work for it will make the whole of athletics to loose a lot.

Costas Kyprianou (Cyprus)

They were dream games. I feel sorry for the people who didn't have the opportunity to experience it and they had to get informed by some pessimistic sources of news.

Thomas Economou (UK)

Όλα ήταν εντυπωσιακά, οι αθλητικές εγκαταστάσεις, οι τελετές έναρξης και λήξης, η Αθήνα, η Ελλάδα μας γενικώς. Μόνο που οι Έλληνες δείξαμε σε πολλά σημεία τον εγωισμό μας. Ίσως δεν καταλάβανε όλοι ότι αυτοί οι αγώνες ήταν αγώνες όλων τον ανθρώπων και όχι μόνο των Eλλήνων. Αλήθεια, εάν έχουμε την τύχη να διοργανώσουμε κάποιο πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα όπως η Πορτογαλία και χάσουμε στον τελικό πώς θα φερθούμε στους νικητές;

Kώστας Σ. (Μόναχο, Γερμανία)

Όσοι χειμώνες και αν περάσουν, η καρδιά μας και τα μάτια μας θα χαμογελούν στο όνειρο, που οι τυχεροί ζήσαμε.

Νίκος Κοκκορής (Αθήνα)

Aυτό που θα θυμάμαι από τους Ολυμπιακούς Αγώνες στην Αθήνα είναι τα συναισθήματα χαράς και συγκίνησης που μας έδωσαν οι Έλληνες αθλητές με τις επιτυχίες τους αλλά και η άψογη συντονισμένη οργάνωση των αγώνων. Αυτό όμως που δεν θα ξεχάσω είναι το πηγαίο χαμόγελο των εθελοντών που πραγματικά τους αξίζει ένα Χρυσό Μετάλλιο.

Ξανθίππη Μωυσίδου (Ξάνθη)

Aυτό το παγκόσμιο Ελληνικό Καλοκαίρι, κατέδειξε την δύναμη ενός ολόκληρου λαού, χάραξε τις τύχες του, είδε, ένοιωσε, έκανε θαύματα, προσπέρασε με χαμόγελο, αγάπη αλλά και οίκτο όλους αυτούς τούς διάφορους 'δήθεν' και έδωσε σε όλο το κόσμο χαρά και κέφι αλλά και αξίες και αλήθειες ζωής.

Αντώνης (Θεσσαλονίκη)

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως η Τελετή Έναρξης της 28ης Ολυμπιάδας ήταν μαγευτική βαθύτατα πνευματική και "βουτηγμένη" στο διαχρονικό άρωμα και στο αθάνατο κι ασίγαστο κύμα της Θάλασσας του Ελληνικού Πολιτισμού. Το ίδιο ενδεδυμένη με τα Ελληνικά χρώματα ήταν σαφώς και η Τελετή Λήξης, όπου αποδώθηκε και συνδυάστηκε αρμονικά o καθημερινός βίος του Ελληνα Αγρότη και της Ελληνίδας Αγρότισσας. Μία Τελετή - Πανηγύρι. Ένα ξεφάντωμα αφιερωμένο σ΄ όλάκερη την οικουμένη.

Αυτό που θα θυμόμαστε με αγάπη είναι τα πάντα από πλευράς συντονισμού, άψογης συμπεριφοράς και οργάνωσης, πηγαίο αληθινό ελληνικό χαμόγελο και πολύ, μα πολύ, κέφι.

Λάνα Καντιάνη (USA)

Συγκλονιστική θα έλεγα πως ήταν η στιγμή του αποχαιρετσιμού προς την Ολυμπιακή Φλόγα από την δεκάχρονη Φωτεινή με το καθηλωτικό δραματικό παιδικό βλέμα να μας αφήνει όλους αποσβολομένους. Αν λοιπόν, κάτι θα ήθελα να κρατήσω ζωντανό στην κλονισμένη μνήμη μου σίγουρα θα επιθυμούσα να ήταν μερικά στιγμιότυπα από τις Τελετές έναρξεως καί λήξεως των 28ων Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας. Ένα προσωπικό ευχαριστώ στον ανεπνάληπτο, ευφυή και ταλαντούχο δημιουργό Δημήτρη Παπαϊωάννου.

Τέλος, δεν θα λησμονούσα ποτέ τον Αγώνα της Τιμής που έδωσε η Ελληνίδα πρωταθλήτρια του Τένις Λένα Δανιηλίδου με τη Βουλγάρα Μαγκνταλένα Μαλέεβα. Η Λένα συγκίνησε για τη δύναμη της ψύχης, το αστείρευτο θάρρος, την ύψιστη πίστη της στο "Ευ Αγωνίζεσθαι". Παρά τους αφόρητους σωματικούς πόνους από τον τραυματισμό που προέκυψε στη διάρκεια του αγώνα, δεν λύγησε...και Νικησε.

Bασίλης Λάππας (Βόλος)

Αυτό που θα θυμόμαστε με αγάπη είναι τα πάντα από πλευράς συντονισμού, άψογης συμπεριφοράς και οργάνωσης, πηγαίο αληθινό ελληνικό χαμόγελο και πολύ, μα πολύ, κέφι. Οι περισσότεροι από εμάς δεν μπορέσαμε να παρευρεθούμε στην αγαπημένη Ελλάδα για τους Ολυμπιακούς, αλλά μετά την δουλειά παρακολουθούσαμε με πάθος όλα τα αγωνίσματα και προπαντός τους Έλληνες αθλητές μας.

Τη θαρραλέα, υπέροχη τελετή έναρξης, την όμορφη Αθήνα, την ζεστασιά των εθελοντών και των Αθηναίων... την περηφάνια να είσαι Έλληνας.

Δημήτρης Παπαγεωργίου (Brighton, England)

Μπύρες, φωνές, μπράβο, φιλιά πεταχτά. Με αυτό τον τρόπο είμαστε όλοι μαζί για 17 Ολυμπιακές ημέρες και ας μην μας βλέπατε. Είμαστε πρώτοι. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες πρέπει να παραμείνουν για πάντα στην Ελλάδα, από κει που ξεκίνησαν. Πίστευα ακράδαντα ότι όλα θα πήγαιναν καλά όσο θα διαρκούσαν οι Ολυμπιακοί, γιατί η Ελλάδα είναι φιλική και ειλικρινής. Κάτι που μετράει πολύ στους φίλους και στον πονεμένο κόσμο που δυστυχώς είναι αρκετός σε αυτό τον πλανήτη.

Η ευχή που κάνουμε είναι η αγάπη, η ειρήνη, και ο σεβασμός που διακρίνει την Ελλάδα μας να γίνει παράδειγμα προς μίμηση στα εκατομμύρια που παρακολούθησαν με την ευκαιρία των Ολυμπιακών Αγώνων την πανέμορφη Ελλάδα μας.

Λάνα Καντιάνη (USA)

They were dream games. I feel sorry for the people who didn't have the opportunity to experience it and they had to get informed by some pessimistic sources of news. The Olympic spirit was all around the place. Thank you Ellada...

Τhomas Economou (UK)

Τhe overall thing was excellent!

Alex Livadas (Athens)

Η Αθήνα ήταν πραγματικά μια πανέμορφη και καθαρή Ευρωπαϊκή πόλη. Αντάξια οικόδεσποινα ενος τέτοιου event! Τι κρίμα όμως που η πλειοψηφία των Ελλήνων θεατών (κατα την διάρκεια των αγώνων) γιουχάριζαν αναίτια και συστηματικά ξένους αθλητές, δίνοντας μία απολίτιστη εικόνα παρόμοια με αυτή του σταδίου των Τιράνων στο προχθεσινό μάτς με την Εθνική μας. Στην οργάνωση και διαχείριση λοιπόν των αγώνων παίρνουμε 9/10. Στην νοοτροπία και το "ευ αγωνίζεσθαι" μένουμε ακόμα μεταξεταστέοι...

Άρης Θεοδώρου (Ελλάς)

Την θαρραλέα, υπέροχη τελετή έναρξης, την όμορφη Αθήνα, την ζεστασιά των εθελοντών και των Αθηναίων... την περηφάνια να είσαι Έλληνας.

Δημήτρης Παπαγεωργίου (Βrighton, England)

Ήταν όλα εντυπωσιακά και μέσα στο Αρχαίο Ελληνικό πνεύμα. Όλος ο κόσμος ήταν κατά βάθος (άσχετα με το ποσό των εξόδων που και αυτό θα αντιμετωπισθεί) συγκινημένος βαθύτατα. Βοήθησαν πολύ και τα νέα παιδιά με την προσπάθεια και τη θέλησή τους με τον εθελοντισμό.

Αιβυ Αρχιτεκτονίδου (Αθήνα)

Για εμάς τους Έλληνες η Ολυμπιάδα των Αθηνών ήταν ένα όνειρο που το κάναμε πραγματικότητα ξεπερνώντας ποικίλους εφιάλτες. Τα δικά μας λάθη τα πληρώσαμε, τόσο ηθικά όσο και υλικά. Για των άλλων τα σφάλματα, που μας έβλαψαν σημαντικά, εισπράξαμε κατόπιν εορτής ένα συγγνώμη, άλλοτε ειλικρινές και άλλοτε ευγενικό. Υπήρξε και ένα υπερατλαντικό "sygnomi" στην ιστοσελίδα διεθνούς τηλεοπτικού καναλιού που ήταν δίβουλο και κακεντρεχές. Τέτοια πίκρα με τόσο μέλι θύμιζε "Σάουερ Γκρέϊπς".

Αγάπησα το Βραζιλιάνο αθλητή που αν κι έπεσε θύμα πρανοϊκού δεν παραπονέθηκε. Του αξίζει το χρυσό μετάλλιο της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

Χρήστος Ζηγομαλάς (Αθήνα)

Η "Ατλάντα" κάτι όφειλε να είχε διδαχτεί. Τώρα το τι πρόκειται να μείνει από τη σημερινή Ολυμπιάδα στη μνήμη μας, ο χρόνος θα το δείξει και είναι νωρίς ακόμη. Αν η δίωξη του doping αποδειχτεί αμερόληπτη και καθολική, ίσως η "Αθήνα" να οριοθέτησε τη καλή αρχή. Οι συγκινήσεις της δικής μου "κοντής μνήμης" ήταν πολλές και σε ένα μεγάλο ποσοστό αφορούσαν στους αθλητές του στίβου με τις καλές ή κακές προσωπικές στιγμές τους - ή και τα δύο μαζί: Guerrouj, Fredericks, Δήμας, Lima, Radcliffe, Τσουμελέκα, η Κα Merlin Ottey...

Ήταν και ο "τρόμος" της συμμετοχής μου στο παλιρροϊκό κύμα εκδηλώσεων μέσα σε ένα απερίγραπτα μαγευτικό στάδιο. Καλά κράτησε η στέγη Καλατράβα τη πληθωρική συγκίνησή μας! Βαθύτερα μέσα μου φυλάω ζωντανή την "εικόνα" της τελετής και την "αύρα" χιλιάδων νεαρών εθελοντών. Η πρώτη ήταν ασύγκριτη και η δεύτερη αποτελεί ελπίδα για το μέλλον. Δεν ξέρω ποιο από τα δύο παίρνει το "χρυσό" και ποιο το "ασημένιο", όμως το "χάλκινο" ανήκει σε όσους χάρηκαν άδολα μαζί μας τούτη την πανεθνική γιορτή είτε στην Αθήνα είτε μακριά μας.

Χριστόδουλος Χαλιωρής (Αθήνα)

Ήσαν οι ωραιότεροι Ολυμπιακοί αγώνες από κάθε άποψη: οργάνωσης, συμμετοχής του κόσμου, συναδέλφωσης και ασφάλειας. Ήταν κάτι απίστευτα και απρόσμενα μεγαλειώδες και βαθιά συγκινητικό. Όλα τα αγωνίσματα με συγκίνησαν ιδιαίτερα ο στίβος.

Το άλμα επί κοντώ γυναικών, τα 400 με εμπόδια γυναικών, ο μαραθώνιος. Πρέπει τουλάχιστον δύο αγωνίσματα, η σφυροβολία, ο δίσκος και ο μαραθώνιος να διεξάγονται μόνιμα στην Ελλάδα (αρχαία Ολυμπία, κλασσική μαραθώνιος διαδρομή).

Βάσος Χαραλαμπίδης (Αθήνα)

What I will never forget are the following: The kindness of the people, the volunteers, even the taxi drivers. And the eve of the last day, at 1 am, trying to walk through the happy crowds in Psyrri and Plaka.

Takis (Boston, USA)

Μια καινούρια πόλη, μια μαγική Αθήνα, ένας υπέροχος κόσμος, χαμόγελα, χρώματα και επιτυχίες. Χρυσά ασημένια και χάλκινα μετάλλια από αυτούς που πίστεψαν στην προσπάθεια και όχι στους χορηγούς και τις κάμερες.

Αγώνες της ασφάλειας, αστρονομικά ποσά λόγω της ανασφάλειας Άγγλων και Αμερικανών. Αθήνα 2004. Η Ελλάδα φιλοξένησε τον πλανήτη. 202 χώρες φιλοξενήθηκαν από την Ελλάδα. Υπέροχη εμπειρία.

Παναγιώτης Σοπιάδης

Η Αθήνα ήταν για πρώτη, και μάλλον τελευταία, φορά τόσο όμορφη.

Νίκος (Θεσσαλονίκη)

Θα θυμάμαι τον Πύρρο Δήμα να βγάζει τα παπούτσια του και να αποθεώνεται στην απονομή της άρσης βαρών. Επίσης θα θυμάμαι όλες τις προσπάθειες κάποιων δημοσιογράφων να προσπαθούν να παρουσιάσουν σαν άχρηστο το σύστημα ασφαλείας πολύ πριν αυτό τεθεί σε ενεργοποίηση, μόνο και μόνο για να αυτοπροβληθούν. ΑΙΣΧΟΣ.

Κώστας (Αθήνα)

Πιστεύω ότι η όλη διοργάνωση ήταν υπέροχη. Η τελετή έναρξης ήταν ανεπανάληπτη! Μπράβο στην Ελλάδα.

Αχιλλέας (Θεσσαλονίκη)

Στην Αθήνα για 17 ημέρες αθλητές και φίλαθλοι από όλο τον κόσμο έδειξαν μόνον τον καλό τους εαυτό και πόσο δυνατή είναι η ομορφιά του κόσμου όταν συναντιέται μόνον ειρηνικά.

Δημήτρης Αλευρομάγειρος (Αθήνα)

Από την αρχή ξεχώριζα τη σπατάλη του Εθνικού προϊόντος τη στιγμή που ο λαουτζίκος προσπαθούσε να μπει στο νόημα του ευρώ και της ευρωπαϊκής διάστασής μας και να καταλάβει πως ο μαϊντανός στη λαϊκή αγορά από 50 δραχ.πήγε στις 170, δηλ. 0.50 ευρώ. Όλο το σινάφι από κομματικούς και μη καλοπροαίρετους και ανιδιοτελείς σκόρπαγε χωρίς να ρωτά ή να νοιάζεται αν αυτοί που θα τα χρεωθούν δέχονται να πληρώσουν.

Στο τέλος καταλάβαμε πως μια αναδρομή της ιστορίας ενός μοναδικού πολιτισμού έγινε ντεκόρ στη παρουσίαση της αγέλης των... αθανάτων συμπεριλαμβανομένης και της θνητής Γιάννας, υπό τους ήχους κονσερβαρισμένης μουσικής D.J. και τα στήφη των μελλοθάνατων στην αρένα με τα εθνικά τους σύμβολα να παρελαύνουν. Όσο για τη γκλαμουράτη τελετή λήξης πληρώσαμε το ντάτσουν με τα καρπούζια και τα νινανάι τραγούδια για να παρουσιάσομε στο παγκόσμιο τηλεθεάμον κοινό τη σημερινή ταρατατζούμ κατάστασή μας.

Ύστερα από την παραπάνω γκρίνια πρέπει να ομολογήσω ότι τα χαμογελαστά πρόσωπα των αθλητών κερδισμένων και χαμένων έδειξαν πως υπάρχουν ακόμα άνθρωποι του εύ αγωνίζεσθαι σε αντίθεση με το σκοτεινό παρασκήνιο της ντόπας και της διαφήμισης. Αυτά και μόνο πρέπει να θυμόμαστε, τ' άλλα θα περάσουν με το σβήσιμο των προβολέων.

Γιώργης Φράγκος (Οινούσσες-Χίου)

Τhe overall thing was excellent!

Αlex Livadas (Athens)

Νομίζω ότι θα μείνουν στην μνήμη μας γιατί μύρισαν Ελλάδα όχι μόνο στην τελετή λήξης και έναρξης αλλά σε όλη την διάρκεια τους. Αυτή η χώρα η μικρή αλλά με τεράστια πολιτιστική κληρονομιά απόδειξε σε όλους ότι εξακολουθεί ακόμα και το 2004 μ.Χ. να δίνει τα φώτα του πολιτισμού σε ολόκληρο των κόσμο.

Ιωάννης (Χίος)

Βαθύτερα μέσα μου φυλάω ζωντανή την «εικόνα» της τελετής την «αύρα» χιλιάδων νεαρών εθελοντών.

Χριστόδουλος Χαλιωρής (Αθήνα)

Οι αγώνες ήταν ωραίοι. Ίσως ποτέ να μη μάθουμε πού χάθηκε η αγνότητά τους - ίσως επειδή δεν υπήρξε ποτέ. Η Ελλάδα απέδειξε για ακόμα μια φορά στην πολιτισμένη ανθρωπότητα πως τα κατάφερε και δεκάδες εργάτες σκοτώθηκαν στο όνομα των ιδανικών της - που είναι η απαξίωση της ανθρώπινης ζωής σε όφελος των χορηγών της. Η δήθεν εκεχειρία βρέθηκε νεκρή στα σκουπίδια της ιστορίας των ιδεών.

Οι τουρ οπερέιτορς αφού απαξίωσαν την Ελλάδα ως προορισμό για λόγους ασφαλείας, έστειλαν τα μεθυσμένα αγγλάκια στην ανατολική Ευρώπη - για να επιδείξουν τη ξεφτίλα τους και σε άλλους ανυποψίαστους λαούς. Οι Έλληνες εργαζόμενοι εν τω μεταξύ χρεώθηκαν μέτρα ασφαλείας και διεθνείς χαφιέδες για να μπορεί ο πλούσιος Ελβετός να αισθάνεται άνετος και ασφαλής. Ας είναι. Όμως... Όχι άλλα εθνικά οράματα παρακαλώ.

Άγγελος (Αθήνα)

Μια θαυμάσια, συντονισμένη προσπάθεια πέτυχε. Παρά τη σκιά του ντόπινγκ-του οποίου οι ρίζες βρίσκονται στο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα που νοθεύει την αγνότητα πολλών αθλητών και το πνεύμα των αγώνων- θα θυμάμαι αυτούς τους αγώνες σαν ένα χαρούμενο παγκόσμιο πάρτι τόσο μέσα όσο και έξω από τα σταδία.

Στην Αθήνα για 17 μέρες αθλητές και φίλαθλοι από όλο τον κόσμο έδειξαν μόνο τον καλό τους εαυτό και πόσο δυνατή είναι η ομορφιά του κόσμου όταν συναντιέται μόνο ειρηνικά. Μακάρι οι κυβερνήσεις του κόσμου να ενισχύουν τέτοιες ατμοσφαιρες. Τα τραγικά όμως γεγονότα της Οσετίας μας ξαναέδειξαν την κτηνώδη πλευρά του ανθρώπου και δυστυχώς απέδειξαν ότι το χαρούμενο πάρτι ήταν μόνο παρένθεση ανθρωπιάς. Αυτή την παρένθεση όμως θα τη θυμάμαι για πάντα.

Δημήτρης Αλευρομάγειρος (Αθήνα)

Από την αρχή (τελετή έναρξης ), τους αγώνες μέχρι το τέλος( τελετή λήξης ) ο πλανήτης ήταν γεμάτος από Ελλάδα. Ας ξεχάσουμε κάθε τι δυσάρεστο και ας μείνουμε στα ευχάριστα.

Σωτήρης Κωνσταντινίδης (Αθήνα)

Μια καινούρια πόλη, μια μαγική Αθήνα, ένας υπέροχος κόσμος, χαμόγελα, χρώματα και επιτυχίες.

Παναγιώτης Σοπιάδης

If I had not gone to the Olympics, I would probably not be too sad, not knowing exactly what I missed. Now that I had the experience, I know I should be pissed if I had missed the games. It was the best party ever. And what I will never forget are the following: The kindness of the people, the volunteers, even the taxi drivers. And the eve of the last day, at 1 AM, trying to walk through the happy crowds in Psyrri and Plaka. It was as if you were exiting a stadium continuously, after your team had won 7-0. Thanks Athens!

Τakis (Boston, USA)

Η προπαγανδιστική παραφιλολογία των Australian owned-British based εφημερίδων με απώτερο σκοπό τη ταύτιση των ελληνικών αγώνων με την αποτυχία στη συνείδηση του αναγνωστικού κοινού τους, πιστεύω πως είχε να κάνει πιο πολύ με τη μετέπειτα πώληση του γνωστού πλέον Olympic know-how στην Κίνα παρά σε ανάδειξη των αγώνων του Σίδνευ σε καλύτερους όλων των εποχών.

Δυστυχώς δε θα μπορέσω να συγχωρήσω ποτέ στο συμπαθή κατά τα άλλα βρετανικό λαό τη μη επιστροφή στη κοιτίδα τους των Μαρμάρων του Παρθενώνα και του Περικλή-και όχι του Ελγιν- στο φυσικό τους περιβάλλον και ειδικά σε μια τόση σημαντική στιγμή για την Ελλάδα. Τα γλυπτά του Φειδία ταιριάζουν στο ελληνικό φως παρά στο γκρίζο και μουντό λονδρέζικο ουρανό.

Γκόρμπι

Νομίζω ότι θα μείνουν στην μνήμη μας γιατί μύρισαν Ελλάδα όχι μόνο στην τελετή λήξης και έναρξης αλλά σε όλη την διάρκεια τους.

Iωάννης (Χίος)

Η τελετή έναρξης ήταν σχεδόν τέλεια. Με συγκίνησαν τα δικά μας παιδιά δαφνοστεφανωμένα. Τη Χαλκιά και την Τζουμελέκα τις λάτρεψα, με την προσπάθεια του Πύρρου συγκινήθηκα πολύ. Ωστόσο με συγκίνησε και η Αγγλίδα μαραθωνοδρόμος Ράντκλιφ που έκλαψε δείχνοντας τον πόνο της με τόσο ανθρώπινο τρόπο. Αγάπησα τον Βραζιλιάνο αθλητή που αν και έπεσε θύμα παρανοϊκού δεν παραπονέθηκε.

Του αξίζει το χρυσό μετάλλιο της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Το ακριβώς αντίθετο μετάλλιο το παίρνει ο Ιταλός νικητής που δεν βρήκε να πει ένα λόγο συμπάθειας παρά δήλωσε πώς έτσι κι αλλιώς θα νικούσε. Οι Ολυμπιακοί απαιτούν και υψηλό ήθος, όχι μόνο επιδόσεις και νίκες. Αυτός ήταν και ένας από τους βασικούς όρους θέσπισής τους. Τέλος, το κοριτσάκι που έσβησε τη φλόγα και τα παιδάκια που σκορπίσανε με τα φαναράκια ήταν συγκινητικά. ()

Xρήστος Ζηγομαλάς (Αθήνα)

Προσωπικά δεν θα ξεχάσω το Χιλιανό τενίστα που έδωσε δύο τελικούς σε δύο μέρες. Στο τέλος, παρότι σερνόταν στο γήπεδο, κατόρθωσε να πάρει τη νίκη!

Νικόλας (Θεσσαλονίκη)

() Είναι άσχημο που αυτοί οι Ολυμπιακοί Αγώνες, οι "δικοί μας" αγώνες, ξεκίνησαν εν μέσω της φιλολογίας και της παραφιλολογίας του doping. Και είναι ακόμη πιο άσχημο που πολλοί αθλητές-ανάμεσα σ' αυτούς και Έλληνες- αναμείχθηκαν σε σκάνδαλα χρήσης παράνομων αναβολικών ουσιών.

Αναμφισβήτητα αυτό είναι ένα μελανό σημείο για τους Αγώνες που θα θυμόμαστε έπειτα από πολύ καιρό. Οι ευχάριστες αναμνήσεις όμως που θα μείνουν είναι ασύγκριτα περισσότερες.

Από την αρχή (τελετή έναρξης ), τους αγώνες μέχρι το τέλος( τελετή λήξης ) ο πλανήτης ήταν γεμάτος από Ελλάδα.

Σωτήρης Κωνσταντινίδης (Αθήνα)

Κατά την λαμπρή Τελετή Έναρξης των Αγώνων, παρακολουθήσαμε -εμείς και άλλα 4 δισεκατομμύρια ζεύγη ματιών σε όλο τον πλανήτη- ένα μαγευτικό υπερθέαμα, που αντί να αρκεστεί σε οπτικούς εντυπωσιασμούς, έδωσε μαθήματα ιστορίας, μουσικής, τεχνολογίας, λιτότητας και κομψότητας. Κατά την διάρκεια των Αγώνων, πρωταγωνιστές ήταν οι αθλητές και οι προσπάθειες τους.

Φυσικά, δεν ξεχνούμε ότι υπήρξαν αρκετοί που αγωνίστηκαν σε περίοδο αποθεραπείας από κάποιον πρόσφατο τραυματισμό ή γενικά σε δύσκολες γι' αυτούς περιόδους μόνο και μόνο για την χαρά της συμμετοχής.

Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ τους αθλητές μας, στεφανωμένους για πρώτη φορά με τον "κότινο", που φόρεσαν στο στήθος τους ένα εκ των τριών πολύτιμων μεταλλίων και έκαναν πραγματικότητα το όνειρό τους για μία μεγάλη διάκριση στους "δικούς μας" αγώνες.

Δεν θα ξεχάσουμε το στάδιο της αρχαίας Ολυμπίας που από το 393 μ.Χ. φιλοξένησε για πρώτη φορά αθλητικό γεγονός!

Δεν θα ξεχάσουμε την άριστη διοργάνωση, τις συνθήκες ύψιστης ασφάλειας, τα zeppelin, τις ολυμπιακές λωρίδες κυκλοφορίας, τα άψογα κατασκευασμένα στάδια μας.

Μάλιστα, όσοι από εμάς παρακολούθησαν έστω και έναν αγώνα από κοντά δεν θα ξεχάσουν ποτέ το κλίμα που επικρατούσε στις κερκίδες μεταξύ των Ελλήνων φιλάθλων αλλά και μεταξύ Ελλήνων και ξένων, τους ήχους του "Ζορμπά" που ακούγονταν σε όλες τις εγκαταστάσεις και τους φιλάθλους που εμψύχωναν τους συμπατριώτες μας αθλητές σε κάθε αγώνα τους.

Και κάπως έτσι φτάσαμε στην Τελετή Λήξης. Ένα θέαμα εμπνευσμένο από σχεδόν κάθε γωνιά της χώρας μας που κατέληξε σε ένα μεγάλο πάρτυ. Τι κι αν όλοι ριγήσαμε από συγκίνηση και μελαγχολία όταν ένα μικρό κοριτσάκι με ένα φύσημά του έσβησε τον βωμό όπου για 17 μέρες έκαιγε η Ολυμπιακή Φλόγα;

Για μας οι Ολυμπιακοί Αγώνες έχουν μείνει βαθιά χαραγμένοι στη μνήμη μας ως η αρτιότερη διοργάνωση που έγινε από την εποχή της σύγχρονης ιστορίας τους, ως οι Αγώνες που επανέφεραν στο προσκήνιο το "αρχαίο πνεύμα αθάνατο, πατέρα του μεγάλου, του ωραίου και τ΄ αληθινού"... Και μετά τους Αγώνες τι;

Mαργαρίτα Μπέη (Ελλάς)

Όνομα

Επώνυμο *

Διεύθυνση

Χώρα

Διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου

Τηλέφωνο*

* Προαιρετικό

To μήνυμά σας

Το BBC διατηρεί το δικαίωμα να προσαρμόσει τα κείμενά σας και δεν εγγυάται ότι όλα τα μηνύματα θα δημοσιευτούν.


Συνδρομή της αμερικανικής δικαιοσύνης

Όλα τα στοιχεία που έχει συλλέξει η αμερικανική δικαιοσύνη για την εταιρία Μπάλκο, που παρασκεύαζε παράνομες ουσίες οι οποίες χρησιμοποιούνταν από αθλητές, θα ζητήσουν οι ελληνικές εισαγγελικές αρχές.

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο δικαστικής συνδρομής, οι εισαγγελείς Σπύρος Μουζακίτης και Αθηνά Θεοδωροπούλου θα ζητήσουν εντός των ημερών από την αμερικανική δικαιοσύνη να τους διατεθούν τα στοιχεία για την υπόθεση της αμερικανικής εταιρίας.

Όπως είναι γνωστό, οι δύο εισαγγελείς ερευνούν τα γεγονότα της 12ης Αυγούστου, όταν οι ολυμπιονίκες Κώστας Κεντέρης και Κατερίνα Θάνου δεν παρέστησαν σε ιατρική εξέταση για τον εντοπισμό χρήσης απαγορευμένων ουσιών, αλλά και το είδος των εισαγωγών που πραγματοποιούσε ο προπονητής Χρήστος Τζέκος.

Υπενθυμίζεται ότι μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου έφεραν μεταξύ των πελατών της Μπάλκο και έλληνα προπονητή.


Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2004 - 12:16 (Ώρα Λονδίνου)

Ενισχύεται το πλέγμα ασφαλείας στη Ρωσία

Σε ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του θα οδηγήσει η υλοποίηση των σχεδίων του κ. Πούτιν

Ο πρόεδρος της Ρωσίας ανακοίνωσε τα σχέδιά, τα οποία, μεταξύ άλλων, θα του δίνουν την αρμοδιότητα να ορίζει τους κυβερνήτες των επαρχιών, οι οποίοι μέχρι τώρα εκλέγονται απ΄ ευθείας.

Ανακοίνωσε ακόμη, μετά την κοινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου και κυβερνητών από τις επαρχίες της ρωσικής ομοσπονδίας, την πρόθεσή του για αλλαγή του τρόπου εκλογής του κοινοβουλίου, υπογραμμίζοντας ότι οι ανάγκες για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας απαιτούν ριζοσπαστική ανανέωση των κυβερνητικών δομών και λειτουργιών.

Υπό μελέτη τίθεται η λήψη μέτρων, όπως η επάνοδος της θανατικής ποινής και η θέσπιση ενός συστήματος συναγερμού με κωδικούς χρωμάτων.

Ο Ρώσος πρόεδρος έχει ήδη διατάξει την αναθεώρηση της πολιτικής ασφαλείας στον βόρειο Καύκασο και την διενέργεια κοινοβουλευτικής έρευνας για τα γεγονότα στο σχολείο της Μπεσλάν, όπου έχασαν τη ζωή τους 326 άνθρωποι.

Ο Μπους στη ρωσική πρεσβεία

Τη ρωσική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον επισκέφτηκε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, όπου υπέγραψε το βιβλίο συλλυπητήριων για τα θύματα της επίθεσης στη Μπεσλάν.

Οι ΗΠΑ βρίσκονται στο πλευρό της Ρωσίας στην μάχη της κατά της τρομοκρατίας. Στόχος και των δύο χωρών είναι να κάνουν τον κόσμο πιο ασφαλή. Οι δολοφονίες αθώων στη Μπεσλάν μας υπενθυμίζουν το καθήκον που έχουμε ως ελεύθερος κόσμος και την υποχρέωση να συνεργαστούμε στενά για να κάνουμε τον κόσμο καλύτερο και ασφαλέστερο, δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Οι δηλώσεις του κ. Μπους έγιναν λίγες μέρες μετά την κριτική που άσκησε η Μόσχα στην προτροπή των ΗΠΑ για την επίτευξη συμφωνίας μέσω διαπραγματεύσεων στο πρόβλημα της Τσετσενίας.


Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2004 - 11:10 (Ώρα Λονδίνου)

Προστασία από πτώχευση ζητά η US Airways

H αεροπορική εταιρεία απασχολεί 28.000 εργαζομένους

Για δεύτερη φορά μέσα σε δύο χρόνια η αεροπορική εταιρεία US Airways υπέβαλε αίτηση προστασίας από πτώχευση, σε μία νέα προσπάθεια να αποφύγει τη χρεοκοπία.

Η αεροπορική εταιρεία είχε επιχειρήσει προηγουμένως χωρίς επιτυχία να εξασφαλίσει τη σύμφωνη γνώμη εκπροσώπων του προσωπικού για περικοπές δαπανών που ξεπερνούν το μισό δισεκατομμύριο δολάρια.

Η εταιρεία έχει αναζητήσει τρόπους βιωσιμότητας, προσφέροντας πτήσεις χαμηλού κόστους, αντιδρώντας στην κρίση που μαστίζει τις αεροπορικές εταιρείες μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβίου 2001.

«Πήραμε τη δύσκολη αλλά αναγκαία απόφαση να ολοκληρώσουμε τη διαδικασία επιβίωσης, ζητώντας βοήθεια από τα δικαστήρια», δήλωσε ο επικεφαλής της US Airways, Μπρους Λέικφιλντ, σημειώνοντας ότι μετά το «όχι» των σωματείων των εργαζομένων, έπρεπε να διασφαλισθούν τα απαραίτητα για την εφαρμογή του σχεδίου εξυγίανσης αποθέματα της εταιρείας.


Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2004 - 09:36 (Ώρα Λονδίνου)

Πολιτικοί διαξιφισμοί για το δυστύχημα

Έντονη αντιπαράθεση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης προκάλεσε η δήλωση του πρωθυπουργού ότι δεν υπάρχουν πολιτικές ευθύνες στην πτώση του ελικοπτέρου τύπου Σινούκ, που οδήγησε στο θάνατο 17 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων και τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας.

Ο πρωθυπουργός δεν έκανε δεκτή την παραίτηση του υπουργού Εθνικής Αμύνης, Σπήλιου Σπηλιωτόπουλου.

Από τον υπουργό Εθνικής Αμύνης αιτήθηκε και έγινε δεκτή η παραίτηση του αρχηγού της πολεμικής αεροπορίας, Π. Παπανικολάου.

Ο υπουργός Εθνικής Αμύνης, δήλωσε σχετικά ότι «για τη χαλάρωση και την ανεπάρκεια που επέδειξε το σύστημα σε όλες τις βαθμίδες της ιεραρχίας στην συγκεκριμένη, αλλά και σε άλλες περιπτώσεις, έχουν κορυφαίες και αυταπόδεικτες ευθύνες αυτοί οι οποίοι διαχειρίζονταν τις τύχες της Πολεμικής Αεροπορίας τα τελευταία δέκα χρόνια, τόσο σε στρατιωτικό, όσο και σε πολιτικό επίπεδο».

Με ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε τον υπουργό ότι «ξεπέρασε κάθε όριο», καταδίκαζε τη δήλωση του πρωθυπουργού ότι δεν υπάρχουν πολιτικές ευθύνες, και κατέληγε: «η ευθύνη προφανώς ανήκει στον Πρωθυπουργό που ορίζει και διατηρεί στη θέση τους, τους υπουργούς του, μεταξύ των οποίων και τον συγκεκριμένο υπουργό Άμυνας».

Ακολούθως, η συντονίστρια Εξωτερικών και Άμυνας του ΠΑΣΟΚ Άννα Διαμαντοπούλου ζήτησε «την απόδοση ευθυνών σε όλα τα επίπεδα» και είπε για τον υπουργό Άμυνας, ότι «αν ήθελε, μπορούσε μέχρι τέλους να αναλάβει τις ευθύνες του και όχι να αρκεστεί στην εικονική παραίτησή του».

Στις ανακοινώσεις απήντησε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Θοδωρής Ρουσόπουλος, ο οποίος τις χαρακτήρισε «επίδειξη μικροπολιτικού τυχοδιωκτισμού».

Το μεσημέρι της Δευτέρας συνέρχεται το ΚΥΣΕΑ υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή προκειμένου να επιλέξει το νέο αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας.

Στη συνέχεια θα συνέλθει το Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων υπό τη νέα του σύνθεση προκειμένου να προβεί στην πλήρωση των κενών θέσεων ώστε να συγκροτηθεί το ανώτατο Αεροπορικό Συμβούλιο το οποίο ακολούθως θα προβεί στις κρίσεις στους επόμενους βαθμούς.

Εξάλλου, με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Προκόπη Παυλόπουλου κηρύχθηκε τριήμερο εθνικό πένθος (13,14 και 15 Σεπτεμβρίου) για το θάνατο του Πατριάρχη Αλεξανδρείας Πέτρου.


Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2004 - 09:51 (Ώρα Λονδίνου)

«Πρώτα η Ολυμπιακή»

Αποφασισμένη να προχωρήσει άμεσα στην ιδιωτικοποίηση των Ολυμπιακών Αερογραμμών είναι η κυβέρνηση.

Αυτό επανέλαβε ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Μιχάλης Λιάπης, στη διάρκεια της επίσκεψής του στο περίπτερο του ελληνικού εθνικού αερομεταφορέα στη ΔΕΘ.

«Πρώτη προτεραιότητα για το υπουργείο είναι η άμεση ιδιωτικοποίηση των Ολυμπιακών Αερογραμμών. Σκοπεύουμε σε μια επιτυχή ιδιωτικοποίηση καθώς η εταιρεία βρίσκεται σε ένα πολύ ανταγωνιστικό περιβάλλον», τόνισε ο κ. Λιάπης.

Ο υπουργός Μεταφορών, συνοδευόμενος από τον υφυπουργό Αναστάσιο Νεράντζη επισκέφθηκε επίσης τα περίπτερα του ΟΤΕ, των ΕΛΤΑ και του Ομίλου του ΟΣΕ.

Ο υπουργός αναφέρθηκε στη μετεξέλιξη του ΟΣΕ σε όμιλο επιχειρήσεων, τον εκσυγχρονισμό του ως επιχείρηση και στις προσπάθειες που καταβάλλονται για τη βελτίωση της εικόνας του και την αναβάθμιση των υπηρεσιών στο επιβατικό κοινό.


Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2004 - 09:30 (Ώρα Λονδίνου)

Καλή χρονιά!

Κατά το έθος που θέλει την πρώτη μέρα της σχολικής χρονιάς να επισκέπτονται σχολεία και να εύχονται τους μαθητές, ο πρωθυπουργός, στελέχη της κυβέρνησης και αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης «αγιάστηκαν» μαζί με τα παιδιά σε σχολεία της Αττικής.

Ο πρωθυπουργός, συνοδευόμενος από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου παιδείας, επισκέφθηκε το 72ο δημοτικό σχολείο στο Θησείο.

Μετά τον αγιασμό, αντάλλαξε ευχές με καθηγητές, μαθητές και γονείς και τόνισε ότι τα παιδιά γίνονται κοινωνοί, μέσω του σχολείου, «της χαρούμενης περιπέτειας της γνώσης και μόρφωσης».

Η υπουργός Παιδείας, Μαριέττα Γιαννάκου, τόνισε ότι όλα θα πάνε καλά και πως «ο χώρος της Παιδείας δεν προσφέρεται για πολιτικές αντιπαλότητες και κομματικές αντιπαραθέσεις».

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, επισκέφθηκε το 10ο Δημοτικό Σχολείο της Πετρούπολης, ενώ ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος παραβρέθηκε στον αγιασμό του Διαπολιτισμικού Γυμνασίου Αθηνών.

Η δήμαρχος Αθηναίων Ντόρα Μπακογιάννη επισκέφθηκε το 137ο δημοτικό σχολείο στα Κάτω Πετράλωνα.

Με την ευκαιρία της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς απηύθυνε μήνυμα προς τους μαθητές και τις μαθήτριες των γυμνασίων και λυκείων ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, κ. Χριστόδουλος.

Εξάλλου, τη Δευτέρα ξεκινά, παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου, τις εργασίες της η «Βουλή των Εφήβων». Τους έφηβους «βουλευτές» δεξιώθηκε την Κυριακή η πρόεδρος της Βουλής, Άννα Ψαρούδα-Μπενάκη.


Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2004 - 06:55 (Ώρα Λονδίνου)

Στη δίνη συγκρούσεων το Ιράκ

Θα διεξαχθούν τον Ιανουάριο οι εκλογές, διαβεβαιώνει ο πρωθυπουργός Αλάουι

Τουλάχιστον 15 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 20 τραθματίστηκαν στη Φαλούτζα του κεντρικού Ιράκ, κέντρο της αντίστασης των σουνιτών, από αεροπορικές επιθέσεις και βολές πυροβόλων των αμερικανικών δυνάμεων.

Οι ανταποκριτές μεταδίδουν ότι μεταξύ των θυμάτων βρίσκονται γυναίκες και παιδιά, ενώ αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν ότι εκατοντάδες άνθρωποι προσπαθούν να εγκαταλείψουν την πόλη.

Δεκάδες νεκροί είναι ο απολογισμός των σφοδρότερων συγκρούσεων των τελευταίων μηνών στο Ιράκ, που ξεκίνησαν χθες στη Βαγδάτη με επίθεση ανταρτών με όλμους και ρουκέτες, εναντίον της περιοχής υψίστης ασφαλείας, όπου βρίσκονται τα κτίρια που στεγάζουν τις κυβερνητικές υπηρεσίες και την Αμερικανική πρεσβεία.

Σύμφωνα με ανταποκριτή του BBC, τα πυρά των ανταρτών έπληξαν και κτίριο της γαλλικής πρεσβείας, ενώ λίγο έλειψε να πληγούν και τα μεγάλα ξενοδοχεία που βρίσκονται στην περιοχή.

Σε επίθεση αμερικανικών ελικοπτέρων εναντίον συγκεντρωμένου πλήθους σκοτώθηκαν πολλοί άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και ένας δημοσιογράφος του αραβικού τηλεοπτικού δικτύου Αραμπίγια.

Συγκρούσεις με πολλούςνεκρούς σημειώθηκαν και σε άλλα σημεία της ιρακινής πρωτεύουσας, καθώς και στην πόλη Ραμάντι, δυτικά της Βαγδάτης. Στη Χίλα τρεις Πολωνοί στρατιώτες σκοτώθηκαν, όταν προσπάθησαν να εξουδετερώσουν εκρηκτικό μηχανισμό που είχε τοποθετηθεί σε δρόμο στον οποίο εκτελούσαν περιπολία.

Ο προσωρινός πρωθυπουργός του Ιράκ, Ιγιάντ Αλλάουι, διαβεβαίωσε ότι παρά το κύμα των επιθέσεων θα διεξαχθούν τον Ιανουάριο, όπως έχει προγραμματισθεί, οι εθνικές εκλογές. Ανάλογες δηλώσεις έκανε και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ. Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι οι καθησυχαστικές δηλώσεις της αμερικανικής πλευράς, εξυπηρετούν προεκλογικές σκοπιμότητες του στρατοπέδου Μπους.

Περιοδεία Φρατίνι

Το Κουβέιτ είναι η πρώτη στάση της περιοδείας στη Μέση ανατολή του υπουργού Εξωτερικών της Ιταλίας, Φράνκο Φρατίνι. Η περιοδεία αποσκοπεί στην απελευθέρωση των δύο γυναικών που έπεσαν θύματα απαγωγής από άγνωστη οργάνωση στη Βαγδάτη. Οι δύο Ιταλίδες είναι συνεργάτριες ανθρωπιστικής οργάνωσης και έχουν εξαφανιστεί από την περασμένη Τρίτη.

Ο Ιταλός υπουργός θα συναντηθεί με πολιτικούς και θρησκευτικούς ηγέτες, επιδιώκοντας, όπως είπε, να απευθύνουν προς τους απαγωγείς εκκλήσεις για σεβασμό της ζωής των δύο γυναικών.


Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2004 - 09:27 (Ώρα Λονδίνου)

Για κατεδαφίσεις η έκρηξη

Σενάρια περί πυρηνικής δοκιμής εμφανίστηκαν στα ΜΜΕ της Νότιας Κορέας

Σε έργα κατεδαφίσεων, στο πλαίσιο ενός μεγάλου υδροηλεκτρικού προγράμματος, οφείλεται η μεγάλη έκρηξη στην επαρχία Γιαγκγκάγκ, κοντά στα σύνορα με την Κίνα, δήλωσε ο Βορειοκορεάτης υπουργός Εξωτερικών, Παεκ Ναμ Σουν.

Η έκρηξη ήταν εσκεμμένη δήλωσε ο υπουργός της κομμουνιστικής χώρας, ανταποκρινόμενος στην έκκληση που απηύθυνε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Μπιλ Ράμελ, για εξηγήσεις, μετά το θόρυβο που προκλήθηκε από δημοσιεύματα ότι θα μπορούσε να οφείλεται σε πυρηνική δοκιμή.

Μετά από συνάντηση που είχε στην Πιονγκγιάγκ με τον κ. Παεκ, ο Βρετανός αξιωματούχος κάλεσε τη Βόρεια Κορέα να επιτρέψει τη μετάβαση στην περιοχή ενός Βρετανού διπλωμάτη, ενώ εξέφρασε ικανοποίηση για τις εξηγήσεις που έδωσε η Πιονγκγιάγκ.

Ήδη χθες οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Νότια Κορέα είχαν χαρακτηρίσει απίθανο το ενδεχόμενο πυρηνικής δοκιμής. Η έκρηξη σημειώθηκε σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες την περασμένη Πέμπτη, ημέρα της εθνικής εορτής της Βόρειας Κορέας.


Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου 2004 - 14:39 (Ώρα Λονδίνου)

Βυθίσθηκε λέμβος με λαθρομετανάστες

Θανατηφόρα απέβη για τουλάχιστον έξι παράνομους μετανάστες η αναζήτηση καλύτερης τύχης

Εννέα λαθρομετανάστες, εκ των οποίων μόνο οι έξι εν ζωή, εντοπίστηκαν στη θαλάσσια περιοχή Κέδρου Σάμου, έπειτα από τις έρευνες που ξεκίνησαν από το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του ΥΕΝ, όταν ενημερώθηκε ότι πολίτης εντόπισε ναυαγό.

Σύμφωνα με δηλώσεις των λαθρομεταναστών είχαν ξεκινήσει σε ξύλινη λέμβο από τις τουρκικές ακτές συνολικά 20 άτομα.

Από τους εννέα λαθρομετανάστες που ανασύρθηκαν, οι έξι (τέσσερις άνδρες και δύο γυναίκες) ήταν ζωντανοί και οι τρεις νεκροί (δυο άνδρες και μία γυναίκα). Οι διασωθέντες και οι σωροί των θυμάτων έχουν μεταφερθεί στο γενικό νοσοκομείο Σάμου.

Στην περιοχή επικρατούν βόρειοι-βορειοδυτική άνεμοι, εντάσεως 8 Μποφόρ. Οι έρευνες συνεχίζονται.


Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου 2004 - 14:19 (Ώρα Λονδίνου)

Ζητήθηκε η παραίτηση του αρχηγού ΓΕΑ

ΔΕν έγινε δεκτή η παραίτηση του υπουργού Εθνικής Άμυνας

Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής κατά την έναρξη της καθιερωμένης εφ' όλης της ύλης συνέντευξης Τύπου, στο πλαίσιο της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης υπογράμμισε ότι υπήρξε ολιγωρία από πλευράς Πολεμικής Αεροπορίας σε ό,τι αφορά στο θέμα της ενημέρωσης για την πτώση του ελικοπτέρου «Σινούκ, που μετέφερε τον Πατριάρχη Αλεξάνδρειας και πάσης Αφρικής Πέτρο, την ενδεκαμελή συνοδεία του και πέντε μέλη πλήρωμα στο Άγιο Όρος.

Για το λόγο αυτό, όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, ο υπουργός Άμυνας Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος, ζήτησε την παραίτηση του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας.

Παράλληλα, ο κ. Καραμανλής ανακοίνωσε πως και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας του υπέβαλε την παραίτησή του για λόγους ευθιξίας, παραίτηση η οποία, όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, δεν έγινε αποδεκτή.


Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2004 - 09:07 (Ώρα Λονδίνου)

Σινούκ και οικονομία

Ορισμένα από τα πρωτοσέλιδα

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Ξηλώστε τους ! Είναι επικίνδυνοι. Τρίτο μεγάλο δυστύχημα στις Ένοπλες Δυνάμεις.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Η κυβέρνηση θα απογειώσει την Ελλάδα. Ρητή δέσμευση για την επόμενη διετία. Οικονομική ανάπτυξη με ιδιαίτερη έμφαση στην περιφέρεια.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Οικονομική πολιτική, ανάσα για νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις. Καθαρές εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Διορισμοί χωρίς κομματική ταυτότητα. Ο Καραμανλής θέτει τέλος στη φιλολογία για τα "δικά μας παιδιά".

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Γενναίες παροχές παρά τα άδεια ταμεία. Χρονοδιάγραμμα τριετίας για να ισορροπήσει η οικονομία.

ΑΥΡΙΑΝΗ: Γενικό ξήλωμα στο Πεντάγωνο αποφασίζει το ΚΥΣΕΑ. Παράνομη η πτήση του Σινούκ. Εγκληματικά λάθη και παραλείψεις.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Φορολογική μεταρρύθμιση. Ανάσα για μισθωτούς, συνταξιούχους και επιχειρήσεις. Οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ.

ΕΘΝΟΣ: Πολιτικές ευθύνες και καυτά ερωτήματα. Εσπευσμένη "αθώωση" του υπουργού Άμυνας από τον πρωθυπουργό πριν βγει το πόρισμα.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Όπως το πάνε και ΜΗ χειρότερα, αν και ΔΕΝ υπάρχουν... Οι Τούρκοι στη Χαλκίδα οι κλαρούχοι με τις ....πυζάμες!

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Οι άξονες Καραμανλή για οικονομία - ανάπτυξη. Το χρονοδιάγραμμα της τετραετίας 2004-2008.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Ντόμινο λαθών έφερε την τραγωδία. Άγιο Όρος: Βαρύτατες οι ευθύνες για το τρίωρο μπλακ άουτ του στρατιωτικού μηχανισμού.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: 3 "ΓΙΑΤΙ" στην τραγωδία. Εξοργιστική έλλειψη συνεργασίας ΥΠΑ και Στρατού.

ΕΣΤΙΑ: Οι ευθύνες για την τραγωδία. Κατάπληξη προκαλεί η βραδύτης κινητοποιήσεως του κρατικού μηχανισμού.

ESPRESSO: Ποιοι φταίνε. Γιατί έπεσε το Σινούκ. Τα εγκληματικά λάθη και τα σκοτεινά σημεία της τραγωδίας. Η αλήθεια για την ανευθυνότητα, την ασυνεννοησία και την αδράνεια των 2,5 ωρών.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Κέρδισε...χρόνο ο Κ. Καραμανλής στη ΔΕΘ. Τι είπε για οικονομία, πρόεδρο Δημοκρατίας και τα έργα της Θεσσαλονίκης.

ΤΑ ΝΕΑ: Κουκουλώνουν πάλι τις ευθύνες. Αλυσίδα εγκληματικών παραλείψεων.

TRAFFIC NEWS: Φαρμακερά βέλη από τη Ρούλα κατά Μενεγάκη- Λάτσιου. "Ο Γιάννης σκόπιμα δεν ήθελε να μείνω στον ALPHA". Τι απαντάει στην Κορομηλά η "ωραία Ελένη".

Η ΧΩΡΑ: Άρχισε η οργανωμένη επίθεση κατά του Καραμανλή. Κατηγορίες και ειρωνείες από τη διαπλοκή ότι δεν είπε τίποτα στη Διεθνή Έκθεση.

City Press: Με το μοιραίο Chinook θα πέταγε ο Πούτιν. Συγκλίνουσες πληροφορίες οδηγούν στο συμπέρασμα ότι το συγκεκριμένο ελικόπτερα θα μετέφερε τον Πρόεδρο της Ρωσίας από το Άγιο Όρος στη Θεσσαλονίκη.

Μetro: Αναζητούν τα αίτια της τραγωδίας. Η ώρα της απόδοσης ευθυνών για την πτώση του Σινούκ.

Πτώση Σινούκ

Το metro γράφει ότι "εμπειρογνώμονες του Στρατού και της Αεροπορίας μελετούν διεξοδικά όλα τα ευρήματα για να καταλήξουν σε συμπεράσματα σχετικά με τα αίτια της πτώσης του μοιραίου Σινούκ στο Άγιο Όρος, που οδήγησε στο θάνατο 17 άτομα μεταξύ των οποίων και τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας".

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ αναφέρει ότι "η τραγωδία με το ελικόπτερο Σινούκ συγκλόνισε την ελληνική κοινωνία. Διότι διαπίστωσε ότι το φρούριο που λέγεται Στρατός και για το οποίο έχει την άποψη ότι είναι το πλέον οργανωμένο δεν γλίτωσε και αυτό από το σύστημα ΠΑΣΟΚ".

H ESPRESSO σημειώνει ότι "πολλά "γιατί" παραμένουν αναπάντητα 48 ώρες μετά το τραγικό δυστύχημα, που στοίχισε τη ζωή του Πατριάρχη Αλεξανδρείας, της συνοδείας του και του πληρώματος του μοιραίου Σινούκ".

H TRAFFIC NEWS προσθέτει ότι "συγκλονισμένος είναι ο ελληνισμός από το τραγικό δυστύχημα και παντού επικρατούν πένθος και οδύνη για τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, Πέτρο που "έφυγε" άδικα, μαζί με την εντεκαμελή συνοδεία του και το πενταμελές πλήρωμα του μοιραίου Σινούκ".

Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ , "συγκλονισμένη η κοινή γνώμη πληροφορήθηκε την τραγική απώλεια του Πατριάρχου Αλεξανδρείας, της ακολουθίας του και των μελών του πληρώματος του ελικοπτέρου, που συνετρίβη στη θάλασσα, λίγο πριν φθάση στον προορισμό του, στο Άγιο Όρος προχθές Σάββατο. Αλλά τον συγκλονισμό διεδέχθη και σχεδόν υπερκάλυψε η κατάπληξις από την βραδύτητα με την οποία αντελήφθη ο κρατικός μηχανισμός- και μάλιστα οι Ένοπλες Δυνάμεις- την απώλεια του στρατιωτικού ελικοπτέρου Σινούκ".

ΤΑ ΝΕΑ επισημαίνουν ότι " να κουκουλώσει τις ευθύνες της και στην υπόθεση του τραγικού δυστυχήματος με το Σινούκ επιχειρεί η κυβέρνηση. Αλυσίδα λαθών και παραλείψεων οδήγησε σε καθυστερημένη ενεργοποίηση στην τραγωδία του Αθω με τους 17 νεκρούς".

ΔΕΘ- Εξαγγελίες πρωθυπουργού

Η ΑΥΡΙΑΝΗ τονίζει ότι "σε σταδιακή υλοποίηση των φορολογικών ελαφρύνσεων και των εισοδηματικών ενισχύσεων για τις οποίες είχε δεσμευθεί προεκλογικά η σημερινή κυβέρνηση οδηγεί το οξύτατο δημοσιονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα μας, το οποίο τονίστηκε ιδιαίτερα από το πρόσφατο συμβούλιο υπουργών Οικονομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης".

Η ΒΡΑΔΥΝΗ γράφει ότι "μέσα σε ένα κλίμα πένθους λόγω της τραγωδίας που σημάδεψε την Ορθόδοξη Εκκλησία, ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής παρουσίασε το Σάββατο το βράδυ, στην ομιλία του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, τις βασικές επιλογές του με στόχο την Ελλάδα του αύριο, την ανάπτυξη και την ανόρθωση της οικονομίας".

Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ υπογραμμίζει ότι "η κυβέρνηση δεν προτίθεται να αναμείξει το θέμα της εκλογής του προέδρου της Δημοκρατίας με τις πρόωρες εκλογές, καθώς θα εμμείνει στη λογική της συναίνεσης την οποία ευνοεί το πνεύμα του Συντάγματος,όπως τόνισε ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής κατά τη διάρκεια της εφ΄όλης της ύλης συνέντευξης που παραχώρησε χθες στη Θεσσαλονίκη".

Σύμφωνα με την ΑΠΟΦΑΣΗ, "με τη γλώσσα της αλήθειας για τη δραματική κατάσταση της οικονομίας μίλησε για μια ακόμη φορά ο πρωθυπουργός. Εν τούτοις ξεκαθάρισε πως για τους μη προνομιούχους θα υπάρξουν και φορολογικές ελαφρύνσεις και αυξήσεις πάνω από τον πληθωρισμό".

H CITY PRESS αναφέρει ότι "με βάση όσα είπε ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι ψαλιδίζονται οι αναπτυξιακές φιλοδοξίες της κυβέρνησης. Οι προεκλογικές υποσχέσεις της ΝΔ για ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας της τάξης του 5% αναθεωρούνται προς τα κάτω".

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) σημειώνει ότι "τη δεδηλωμένη θέση του να μην ανεχθεί τα φαινόμενα της διαπλοκής και της διαφθοράς επανέλαβε χθες ο πρωθυπουργός ενώ ταυτόχρονα δεσμεύθηκε για την υλοποίηση των εξαγγελιών και του προεκλογικού προγράμματος της κυβερνήσεώς του ξεκαθαρίζοντας και το ζήτημα της εκλογής προέδρου της Δημοκρατίας για το οποίο είπε πως θα επιδιώξει τη συναίνεση".

Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ επισημαίνει ότι "η ώρα της αλήθειας πλησιάζει και οι μάσκες άρχισαν να ξεθωριάζουν. Ο Κώστας Καραμανλής στην πρώτη του πρωθυπουργική συνέντευξη από το βήμα της 69ης ΔΕΘ, έδειξε μια πρόθεση αλλαγής και στο ύφος και στο περιεχόμενο σε σύγκριση με τις προεκλογικές του εξαγγελίες".

Κατά την ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ , "τη βούλησή του να χτυπήσει με αποφασιστικότητα τη μετριοκρατία , την αναξιοκρατία και τη διαφθορά στο δημόσιο τομέα κατέστησε σαφή χθες στη Θεσσαλονίκη, ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής ο οποίος ξεκαθάρισε προς πάσα κατεύθυνση -κυρίως στο εσωτερικό της ΝΔ- ότι το πολιτικό κριτήριο δεν προέχει στις επιλογές για τη στελέχωση των δημόσιων θέσεων".

Νέα σχολική χρονιά

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) γράφει ότι "το πρώτο κουδούνι για τη νέα σχολική χρονιά χτύπησε σήμερα το πρωί για χιλιάδες μαθητές όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης και παρά τις ανησυχίες της εκπαιδευτικής κοινότητα για κενά και ελλείψεις στα σχολεία, το υπουργείο Παιδείας δηλώνει ότι η εκπαιδευτική διαδικασία θα κυλήσει χωρίς προβλήματα".

Η ΧΩΡΑ προσθέτει ότι "τα σχολεία αρχίζουν σήμερα και χιλιάδες μαθητές θα βρεθούν στις σχολικές αίθουσες. Κάθε μαθητής από αυτούς έχει τη δική του προσωπικότητα και τις δικές του ιδιαιτερότητες".

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει ότι "άνοιξαν σήμερα τα σχολεία για να υποδεχθούν περίπου 1,5 εκατομμύριο μαθητές. Καλώς εχόντων των πραγμάτων, εντός της εβδομάδας η συντριπτική πλειοψηφία των σχολείων θα λειτουργήσει με πλήρες πρόγραμμα. Το υπουργείο Παιδείας στέλνει σήμερα ενισχύσεις 3.000 αναπληρωτών στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, ενώ δεξαμενή 6.500 καθηγητών βρίσκεται στη διάθεση της Δευτεροβάθμιας".

ΤΟ ΕΘΝΟΣ σημειώνει ότι "το πρώτο κουδούνι, που σήμανε την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, χτύπησε σήμερα το πρωί για 1.500.000 μαθητές οι οποίοι προσήλθαν στις 15.000 σχολικές μονάδες της χώρας".

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2004 - 08:21 (Ώρα Λονδίνου)

Επιβεβαίωση των κυβερνητικών στο Χογκ Κογκ

Ανακούφιση εκτιμάται ότι επικρατεί στο Πεκίνο για το αποτέλεσμα των εκλογών

Σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα στις εκλογές της Κυριακής για την ανάδειξη του νέου Νομοθετικού Συμβουλίου στο Χογκ Κογκ, τα κόμματα που πρόσκεινται στο Πεκίνο κέρδισαν την πλειοψηφία (34) των 60 εδρών.

Αύξηση των δυνάμεών τους κατά τρεις έδρες, σημείωσαν οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης, εκπρόσωποί τους όμως εξέφρασαν απογοήτευση για το τελικό αποτέλεσμα, καθώς είχαν δώσει στις εκλογές το χαρακτήρα δημοψηφίσματος υπέρ ενός ευρύτερου εκδημοκρατισμού.

Ο εκπρόσωπος των νικητών, Τσανγκ Γιοκ Σιγκ δήλωσε ότι το αποτέλεσμα των εκλογών αντικατοπτρίζει την επιθυμία του πληθυσμού για διατήρηση της σταθερότητας.

Ο ανταποκριτής του BBC μεταδίδει ότι προφανώς η ηγεσία της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας δέχτηκε με ανακούφιση το αποτέλεσμα, καθώς μία μεγάλη αύξηση της δύναμης των δημοκρατικών κομμάτων θα καθιστούσε λιγότερο εύκολη τη διακυβέρνηση της πρώην βρετανικής κτήσης από τον Τουγκ Σε Χουά. Οι ψηφοφόροι του Χογκ Κογκ επέλεξαν τον μεσαίο δρόμο, μεταδίδει ο ανταποκριτής.


Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2004 - 07:42 (Ώρα Λονδίνου)

Καταστροφικός «Ιβάν»

H Kούβα προετοιμάζεται να υποδεχθεί τον «Ιβάν»

Σύμφωνα με τις αρχές της βρετανικής κτήσης, που κάνουν λόγο για «υπερτυφώνα», άνεμοι με ταχύτητα 250 χλμ. ισοπέδωσαν το αεροδρόμιο, τον κεντρικό αστυνομικό σταθμό και τα περισσότερα κυβερνητικά κτίρια, κυρίως στη Μεγάλη Νήσο Καϊμάν, η οποία κυριολεκτικά βρέθηκε κάτω από το νερό.

Οι μετεωρολόγοι εκτιμούν ότι ο τυφώνας ενδέχεται να πλήξει μόνο το νοτιότερο άκρο της Κούβας, προς την οποία κατευθύνεται, καθώς έχει αλλάξει κάπως η πορεία του και κατευθύνεται δυτικότερα, απ΄ ότι είχε αρχικά προβλεφθεί.

Όπως μεταδίδεται από την Αβάνα οι αρχές της χώρας έχουν προετοιμασθεί για την αντιμετώπιση των ακραίων καιρικών φαινομένων, απομακρύνοντας από τις επικίνδυνες περιοχές 1,3 εκατομμύρια ανθρώπους.

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι προετοιμασίες αντιμετώπισης του τυφώνα στη Φλόριντα των Ηνωμένων Πολιτειών, με υποχρεωτική απομάκρυνση των κατοίκων επικίνδυνων περιοχών, ενώ σε κατάσταση συναγερμού έχουν τεθεί οι αρχές και στην χερσόνησο του Γιουκατάν στο Μεξικό.


Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2004 - 05:44 (Ώρα Λονδίνου)

«Υψηλή εμπλοκή στα βασανιστήρια»

Αποσπάσματα από ένα βιβλίο που θα ταράξει τα νερά της πολιτικής στις ΗΠΑ, λίγο πριν τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, δημοσιεύει η Γκάρντιαν.

Είναι το βιβλίο του βραβευμένου με Πούλιτζερ δημοσιογράφου Σίμορ Χερς «Ο δρόμος από τη 11η Σεπτεμβρίου στο Αμπου Γκράιμπ», ένα κατηγορώ εναντίον της κυβέρνησης Μπους και προσωπικά του υπουργού Αμύνης Ντόναλντ Ραμσφελτ, που, κατά τον Χέρς, όχι μόνο γνώριζαν για τα βασανιστήρια στις φυλακές, Αμπου Γκράιμπ και στο Γουαντάναμο, αλλά έδωσαν και τις σχετικές διαταγές, όπως γράφει.

Οι αποκαλύψεις για την άμεση εμπλοκή του κ. Ραμσφελντ στις κακοποιήσεις κρατουμένων, βασίζονται σε μαρτυρίες αξιωματούχων, τόσο μέσα στην κυβέρνηση όσο και στις μυστικές υπηρεσίες. Είναι γνωστό ότι ο Χέρς διατηρεί εδώ και δεκαετίες ειδικές διόδους με το Πεντάγωνο και την CIA.

Σύμφωνα με πηγές από τις δύο υπηρεσίες, άμεσα αναμεμιγμένες στο Γουαντάναμο, οι κρατούμενοι υφίστανται καθημερινά ταπεινώσεις, εξευτελισμούς και κακοποιήσεις που παραβιάζουν κατάφωρα την συμφωνία της Γενεύης και συνιστούν σοβαρά εγκλήματα πολέμου. Το βιβλίο του Χερς κυκλοφορεί στη βρετανική αγορά την Τρίτη.

«Προβληματική νεολαία»

Αποκαλυπτική έρευνα για τις τάσεις της νεολαίας στην Βρετανία δημοσιεύουν οι Ταϊμς.

«Η Βρετανία είναι πλέον μια χώρα με πολίτες αδιάφορους , αφού ελάχιστοι είναι διατεθειμένοι να πάρουν όπλα και να διακινδυνεύσουν τη ζωή τους γι αυτήν»

Συμφωνα με την έρευνα των Ταϊμς μόλις ένας στους πέντε νέους ηλικίας 18-30 ετών δηλώνουν έτοιμοι να υπερασπίσουν την χώρα τους σε περίπτωση απειλής. Επίσης ένας στους πέντε λένε ότι δεν πρόκειται για κανένα λόγο να πολεμήσουν για την πατρίδα τους ενώ οι περισσότεροι λένε ότι θα έπιαναν όπλο μόνο αν ήταν απόλυτα σύμφωνοι με τους λόγους που θα οδηγούσαν τη χώρα σε πόλεμο.

Άλλη μια έρευνα για τους νέους Βρετανούς δημοσιεύει η Γκάρντιαν. Δημοσκόπηση σε αντιπροσωπευτικό δείγμα εφήβων 15 ετών αποδεικνύει ότι σε μεγάλο βαθμό έχουν σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα. Το 70% δηλώνει ότι διακατέχεται από μόνιμο άγχος και κατάθλιψη που προκαλούν προβλήματα συμπεριφοράς.

«Πονοκέφαλοι του Τόνι Μπλερ»

Στους εσωκομματικούς πονοκεφάλους του Τόνι Μπλέρ αναφέρεται η Ντέιλι Τέλεγκράφ.

Η επαναφορά στο προσκήνιο του πρώην υπουργού Άλαν Μίλμπερν, ο οποίος αναλαμβάνει τον πολιτικό σχεδιασμό της κυβέρνησης και του Εργατικού Κόμματος εν όψει εκλογών τον επόμενο χρόνο, δυναμιτίζει την σχέση της Ντάουνινγκ Στριτ με τις εργατικές ενώσεις.

Μια από τις κύριες προτεραιότητες του βρετανού Πρωθυπουργου, στο συνέδριο των Εργατικών που αρχίζει σήμερα στο Μπράιτον είναι να πείσει την αριστερή πτέρυγα του κόμματος για την αναγκαιότητα σύνταξης ενός νέου προεκλογικού μανιφέστο.

«Αντιθέσεις στην ένταξη της Τουρκίας»

Οι Φαινάνσιαλ Ταϊμς αναφέρονται στις σχέσεις Τουρκίας-Ευρώπης που όπως γράφει η εφημερίδα κινδυνεύει να παγώσουν εξ αιτίας της πρόθεσης της κυβέρνησης της Άγκυρας να ποινικοποιήσει τη μοιχεία.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση έδωσε στην Τουρκία προθεσμία ενός μηνός για να αποσύρει την πρόταση νόμου. Σε περίπτωση που δεν εισακουσθεί προειδοποιεί ότι η Άγκυρα δεν πρόκειται να πάρει τον Δεκέμβριο ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.»

Η εφημερίδα αναφέρεται επίσης στην αντίθεση που εκφράζουν πολλοί ευρωπαίοι αξιωματούχοι στο ενδεχόμενο ένταξης της Τουρκίας στην Κοινότητα.

Κατά την έγκριτη βρετανική εφημερίδα ακόμη και ο Γκίντερ Φερχόιγκεν που διάκειται φιλικά προς την Τουρκία, σχολίασε μετά την επιτόπια επίσκεψη του, πως δεν πρόκειται να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις, αν προηγουμένως η Τουρκία δεν αποδείξει τις καλές προθέσεις της εφαρμόζοντας στην πράξη τις μεταρρυθμίσεις, οι οποίες προς το παρόν βρίσκονται μόνο στα χαρτιά.


Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2004 - 06:55 (Ώρα Λονδίνου)

Στη δίνη συγκρούσεων το Ιράκ

Θα διεξαχθούν τον Ιανουάριο οι εκλογές, διαβεβαιώνει ο πρωθυπουργός Αλάουι

Τουλάχιστον επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν στη Φαλούτζα του κεντρικού Ιράκ, κέντρο της αντίστασης των σουνιτών, από αεροπορικές επιθέσεις και βολές πυροβόλων των αμερικανικών δυνάμεων.

Οι ανταποκριτές μεταδίδουν ότι μεταξύ των θυμάτων βρίσκονται γυναίκες και παιδιά, ενώ αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν ότι εκατοντάδες άνθρωποι προσπαθούν να εγκαταλείψουν την πόλη.

Δεκάδες νεκροί είναι ο απολογισμός των σφοδρότερων συγκρούσεων των τελευταίων μηνών στο Ιράκ, που ξεκίνησαν χθες στη Βαγδάτη με επίθεση ανταρτών με όλμους και ρουκέτες, εναντίον της περιοχής υψίστης ασφαλείας, όπου βρίσκονται τα κτίρια που στεγάζουν τις κυβερνητικές υπηρεσίες και την Αμερικανική πρεσβεία.

Σύμφωνα με ανταποκριτή του BBC, τα πυρά των ανταρτών έπληξαν και κτίριο της γαλλικής πρεσβείας, ενώ λίγο έλειψε να πληγούν και τα μεγάλα ξενοδοχεία που βρίσκονται στην περιοχή.

Σε επίθεση αμερικανικών ελικοπτέρων εναντίον συγκεντρωμένου πλήθους σκοτώθηκαν πολλοί άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και ένας δημοσιογράφος του αραβικού τηλεοπτικού δικτύου Αραμπίγια.

Συγκρούσεις με πολλούςνεκρούς σημειώθηκαν και σε άλλα σημεία της ιρακινής πρωτεύουσας, καθώς και στην πόλη Ραμάντι, δυτικά της Βαγδάτης. Στη Χίλα τρεις Πολωνοί στρατιώτες σκοτώθηκαν, όταν προσπάθησαν να εξουδετερώσουν εκρηκτικό μηχανισμό που είχε τοποθετηθεί σε δρόμο στον οποίο εκτελούσαν περιπολία.

Ο προσωρινός πρωθυπουργός του Ιράκ, Ιγιάντ Αλλάουι, διαβεβαίωσε ότι παρά το κύμα των επιθέσεων θα διεξαχθούν τον Ιανουάριο, όπως έχει προγραμματισθεί, οι εθνικές εκλογές. Ανάλογες δηλώσεις έκανε και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ. Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι οι καθησυχαστικές δηλώσεις της αμερικανικής πλευράς, εξυπηρετούν προεκλογικές σκοπιμότητες του στρατοπέδου Μπους.

Περιοδεία Φρατίνι

Το Κουβέιτ είναι η πρώτη στάση της περιοδείας στη Μέση ανατολή του υπουργού Εξωτερικών της Ιταλίας, Φράνκο Φρατίνι. Η περιοδεία αποσκοπεί στην απελευθέρωση των δύο γυναικών που έπεσαν θύματα απαγωγής από άγνωστη οργάνωση στη Βαγδάτη. Οι δύο Ιταλίδες είναι συνεργάτριες ανθρωπιστικής οργάνωσης και έχουν εξαφανιστεί από την περασμένη Τρίτη.

Ο Ιταλός υπουργός θα συναντηθεί με πολιτικούς και θρησκευτικούς ηγέτες, επιδιώκοντας, όπως είπε, να απευθύνουν προς τους απαγωγείς εκκλήσεις για σεβασμό της ζωής των δύο γυναικών.


Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2004 - 05:21 (Ώρα Λονδίνου)

«Απέτυχε η προσπάθεια διάσπασης»

H γαλλική Λιμπερασιόν (Liberation) εξαίρει το γεγονός ότι ,όπως και όλος ο αραβικός κόσμος στο σύνολό του, οι μουσουλμάνοι της Γαλλίας καταδικάζουν την τρομοκρατία.

Η καταδίκη αυτή είναι ένα «σημείο καμπής», και ακριβώς επειδή έγινε δημόσια της προσδίδει περισσότερο βάρος, γράφει η Λιμπερασιόν, αναφερόμενη στην απαγωγή των δύο Γάλλων δημοσιογράφων στο Ιράκ.

Η απαγωγή, σημειώνει η εφημερίδα ήταν ένα πραγματικό μήνυμα για τους μουσουλμάνους της Γαλλίας, «ακριβώς όπως ήταν επίσης ένα μήνυμα το μακελειό στη Μπεσλάν για εκείνους τους Τσετσένους που αρνούνται να επιδοκιμάσουν την αιμοσταγή τρέλα του Μπασάγιεφ».

Στο ίδιο θέμα αναφέρεται η ισπανική Ελ Παϊς (El Pais), που γράφει ότι οι απαγωγείς απέτυχαν στην προσπάθειά τους να διασπάσουν τους Γάλλους σε δύο στρατόπεδα. Παρότι οι περισσότεροι μουσουλμάνοι της χώρας είναι κατά του νόμου που απαγορεύει τη μουσουλμανική μανδήλα στα σχολεία, η απαγωγή των προκάλεσε την έντονη καταδίκη της τρομοκρατίας και αυτό είναι θετικό όχι μόνο για τη γαλλική κοινωνία αλλά και για ολόκληρη την Ευρώπη, γράφει η Ελ Παϊς.

Οι γαλλικές εφημερίδες σχολιάζουν εκτενώς και τις δηλώσεις του σοσιαλιστή πρώην πρωθυπουργού Λορέν Φαμπιούς, ο οποίος σε συνέντευξή του τόνισε πως η «φυσική ροπή» του ήταν να ψηφίσει κατά του Ευρωπαϊκού Συντάγματος.

Οι απόψεις που εξέφρασε ο δεύτερος τη τάξει σοσιαλιστής πολιτικός εντείνει την αντιπαράθεση στους κόλπους του κόμματος. Ένα ενδεχόμενο «όχι» των σοσιαλιστών στο Σύνταγμα θα μπορούσε να αποκαλύψει το εύρος των δυνάμεων που το απορρίπτουν, γράφει η Λε Μοντ(Le Monde).

«Ενδημική τρομοκρατία»

Οι ρωσικές εφημερίδες συνεχίζουν το σχολιασμό των θλιβερών γεγονότων στη Μπεσλάν και την απειλή της τρομοκρατίας.

Η Νεζαβισίμαγια Γκαζέτα υπογραμμίζει ότι η τρομοκρατία είναι η κύρια απειλή για την εθνική ασφάλεια της χώρας και το γεγονός αυτό πρέπει να αντικατοπτριστεί και στην εξωτερική πολιτική. Χωρίς διεθνή βοήθεια θα είναι άκρως δύσκολο για το Κρεμλίνο να σταματήσει την είσοδο ξένων τρομοκρατών στη χώρα, γράφει η εφημερίδα της Μόσχας.

Ο σχολιαστής της εφημερίδας Νόβαγια Γκαζέτα γράφει ότι το πρόβλημα της τρομοκρατίας είναι ενδημικό, επισημαίνοντας συγχρόνως την αδυναμία επίλυσης του τσετσενικού προβλήματος με τη βία.

Βίαιοι μέθοδοι εφαρμόζονται εδώ και 10 χρόνια, με κόστος το θάνατο δεκάδων χιλιάδων και με μόνο αποτέλεσμα, με κάθε νέο μέτρο ασφάλειας και κάθε νέα τρομοκρατική ενέργεια, να μεγαλώνει το μίσος στη Ρωσία και την Τσετσενία.

«Πρόκληση Κέλερ κατά των Ανατολικογερμανών»

Οι γερμανικές εφημερίδες σχολιάζουν εκτενώς οι περισσότερες αρνητικά- δηλώσεις του ομοσπονδιακού προέδρου, Χορστ Κελερ (Koeler) με τις οποίες κάλεσε τους πολίτες στα ανατολικά να αποδεχθούν το διαφορετικό (χαμηλότερο γι΄ αυτούς) επίπεδο διαβίωσης μεταξύ των νέων και των παλαιών ομόσπονδων κρατιδίων.

Οι απόψεις του κ. Κέλερ είναι επιζήμιες και διασπούν τη χώρα, όχι μόνο κοινωνικά, γράφει η Ζίντντoϊτσε Τσάιτουγκ (Sueddeutsche Zeitung) του Μονάχου, η οποία κάνει λόγο για «πρόκληση Κέλερ κατά των Ανατολικογερμανών».

Είναι και από οικονομικές απόψεως προβληματικές, καθώς θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε εσωτερική μετανάστευση και ερήμωση των ανατολικών διαμερισμάτων, γράφει ο σχολιαστής της εφημερίδας. Θα πρέπει, συνεχίζει, να υπάρχει μία «λογική εξομοίωση» στη διάθεση των δημοσίων πόρων, όπως προβλέπει ο ομοσπονδιακός χαρακτήρας της χώρας. Η αποστολή του προέδρου είναι να ενώνει και όχι να διασπά τη χώρα, καταλήγει ο αρθρογράφος της Ζίντντόιτσε.

Η Βελτ (Die Welt) προβαίνει στην αποτίμηση της πρόσφατης επίσκεψης στην Τουρκία του Γκίντερ Φερχόιγκεν και σημειώνει ότι ο αρμόδιος για τη διεύρυνση επίτροπος έφυγε με ανάμεικτα συναισθήματα: Παρά τις μεταρρυθμίσεις στην Τουρκία εξακολουθούν να υπάρχουν μεγάλα ελλείμματα στους τομείς των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δημοκρατικών θεσμών, γράφει η Βελτ.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.