Browse through our Interesting Nodes of Greek News Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 23 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 04-07-17

  1. Τουρκοκυπριακή απόρριψη
  2. «Χάος» στην Παλαιστινιακή Αρχή
  3. Αναθεωρήσεις για το Γουαντάναμο
  4. Στην Ελλάδα ο ύποπτος για το φόνο του Τζίντζιτς
  5. Ισχυρισμοί για εκτελέσεις του Αλάουϊ
  6. Mέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης από τη Λευκωσία
  7. Μα, πώς τα καταφέρνει ο κ. Μπλερ;
  8. «Χάος» στην Παλαιστινιακή Αρχή
  9. Προσπάθειες αποκατάστασης στη Γάζα
  10. Στόχος ο υπουργός δικαιοσύνης
  11. Ναυαγούν οι συνομιλίες για τo Νταρφούρ
  12. Απεργία στα ΜΜΕ
  13. Νικητής και στην ήττα του ο Τόνι Μπλερ
  14. Συνελήφθη ο διευθυντής του μοιραίου σχολείου
  15. Συνελήφθη ο διευθυντής του μοιραίου σχολείου
  16. Στόχος ο υπουργός δικαιοσύνης
  17. Κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στη Γάζα
  18. Συνελήφθη ο διευθυντής του μοιραίου σχολείου

Σάββατο 17 Ιουλίου 2004 - 23:46 (Ώρα Λονδίνου)

Τουρκοκυπριακή απόρριψη

Ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ θεωρεί ότι θα δημιουργηθούν εμπόδια στις διαπραγματεύσεις

«Προσπάθεια περισπασμού» χαρακτήρισε την πρόταση της ελληνοκυπριακής πλευράς για απαγκίστρωση των στρατιωτικών δυνάμεων από ευαίσθητες περιοχές ο Τουρκοκύπριος ηγέτης.

Ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ είπε ότι κάτι τέτοιο θα σταθεί εμπόδιο στις προσπάθειες για εκ νέου έναρξη των διαπραγματεύσεων βάσει του σχεδίου Ανάν.

Η πρόταση αυτή της ελληνοκυπριακής πλευράς είναι μία μόνο από το πακέτο μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

Η ελληνοκυπριακή πλευρά είχε δηλώσει ότι εάν απαγκιστρωθούν οι δικές της δυνάμεις από την πράσινη γραμμή τότε σε ανάλογη κίνηση πρέπει να προβεί και η τουρκοκυπριακή πλευρά.

Σκοπός των προτάσεων της ελληνοκυπριακής πλευράς ήταν να δημιουργηθούν συνθήκες ασφάλειας και εμπιστοσύνης μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

Οι ελληνοκυπριακές προτάσεις

Τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης που πρότεινε η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι τα εξής:

*Η αποναρκοθέτηση της νεκρής ζώνης, κάτι το οποίο η Λευκωσία έχει ήδη ξεκινήσει μονομερώς.

*Η απαγκίστρωση από ευαίσθητες περιοχές όπως είναι η εντός των τειχών περιοχή της Λευκωσίας και οι περιοχές της Αμμοχώστου, Δερύνειας και Στροβιλιών.

*Η απαγόρευση πραγματοποίησης στρατιωτικών ασκήσεων κάποιας εμβέλειας σε απόσταση δύο χιλιομέτρων από τις γραμμές κατάπαυσης τού πυρός.

*Η διάνοιξη οκτώ νέων σημείων διέλευσης στη γραμμή αντιπαράταξης πέραν των τεσσάρων ήδη υπαρχόντων.

*Η επιστροφή της κλειστής περιοχής της πόλης της Αμμοχώστου στους νομίμους κατοίκους της, με παράλληλη επαναλειτουργία τού λιμανιού της Αμμοχώστου τόσο για Ελληνοκυπρίους, όσο και για Τουρκοκυπρίους.


Σάββατο 17 Ιουλίου 2004 - 21:30 (Ώρα Λονδίνου)

«Χάος» στην Παλαιστινιακή Αρχή

O Γιασέρ Αραφάτ έχει να αντιμετωπίσει μία «χαοτική κατάσταση», λένε οι ανταποκριτές

Σοβαρή πολιτική κρίση έχει ξεσπάσει στην Παλαιστινιακή Αρχή έπειτα από μία σειρά απαγωγών υψηλόβαθμων Παλαιστίνιων αξιωματούχων από παλαιστινιακές οργανώσεις εξτρεμιστών.

Ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός, Αχμέντ Κουρέια, έκανε λόγο για «πρωτοφανές χάος» και υπέβαλε την παραίτησή του.

Όμως, ο ηγέτης των Παλαιστινίων, Γιασέρ Αραφάτ, δεν αποδέχθηκε την παραίτηση του Αχμέντ Κουρέια και ανακοίνωσε ανασχηματισμό των δυνάμεων ασφαλείας.

Η Παλαιστινιακή Αρχή συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση, προκειμένου να αντιμετωπισθεί η κατάσταση μέσα στις επόμενες 48 ώρες. Στη Γάζα έχει κηρυχθεί κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

«Αληθινή καταστροφή»

Ο ανταποκριτής του BBC στην Ιερουσαλήμ πιστεύει ότι μία περίοδος πολιτικής αστάθειας στην Παλαιστινιακή Αρχή θα δημιουργήσει ακόμη περισσότερα προβλήματα όσον αφορά την ασφάλεια στη Λωρίδα της Γάζας.

Αιχμές κατά του Κουρέια

Ο Αχμέντ Κουρέια πρέπει είτε να ασκήσει τα καθήκοντά του είτε να παραδεχθεί ότι δεν είναι ικανός να αναλάβει τις ευθύνες του για αυτό και πρέπει να παραιτηθεί

Χανάν Ασράουϊ, Παλαιστίνια βουλευτής

Παράλληλα, ο ανταποκριτής του BBC αναφέρει ότι οι παλαιστινιακές εξτρεμιστικές οργανώσεις προσπαθούν να ενισχύσουν τις θέσεις τους πριν από την αποχώρηση των Ισραηλινών από τη Γάζα.

Ο ανταποκριτής του BBC πιστεύει ότι τόσο οι κινήσεις των εξτρεμιστικών οργανώσεων όσο και η έλλειψη σαφήνειας στις οδηγίες του Γιασέρ Αραφάτ προκάλεσαν την οργή του Αχμέντ Κουρέια.

Ο κ. Κουρέια έκανα λόγο για «αληθινή καταστροφή» και «πρωτοφανή αταξία».

«Κανείς δεν μπορεί να είναι βέβαιος για όσα συμβούν μέσα στις επόμενες 48 ώρες», είπε ένας Παλαιστίνιος υπουργός στο BBC.

Νέος διορισμός

Πιστεύεται ότι ο Αχμέντ Κουρέια ζητά από τον Γιασέρ Αραφάτ να αναλάβει περισσότερες εξουσίες για να αντιμετωπίσει την κατάσταση.

Ο Γιασέρ Αραφάτ διόρισε προς το παρόν στη θέση του επικεφαλής των δυνάμεων ασφαλείας τον ανιψιό του, Μούσα.

Ο ανιψιός του αντικαθιστά τον επικεφαλής της παλαιστινιακής αστυνομίας, Γκαζί Τζαμπαλί, ο οποίος ήταν το πρώτο θύμα των απαγωγέων την Παρασκευή.

Οι απαγωγείς του - μέλη της Ταξιαρχίας των Μαρτύρων του Τζενίν - ζήτησαν να διερευνηθούν οι καταγγελίες για διαφθορά εναντίον του Γκαζί Τζαμπαλί και κατόπιν τον άφησαν ελεύθερο.


Σάββατο 17 Ιουλίου 2004 - 23:25 (Ώρα Λονδίνου)

Αναθεωρήσεις για το Γουαντάναμο

Στη βάση Γουαντάναμο στην Κούβα βρίσκονται περίπου 600 κρατούμενοι

Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι η αναθεώρηση του καθεστώτος υπό το οποίο τελούν οι κρατούμενοι στο Γουαντάναμο θα αρχίσει πιθανότατα μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα.

Ομάδες τριών στρατιωτικών αξιωματούχων θα αποφασίσουν εάν ορισμένοι κρατούμενοι βρίσκονται εκεί παράνομα ως εχθροί του αμερικανικού καθεστώτος.

Όλοι οι κρατούμενοι στην αμερικανική βάση στην Κούβα έχουν ενημερωθεί για τα δικαιώματά τοςυ, αλλά δεν έχουν ακόμη δει τους συνηγόρους υπεράσπισής τους.

Οι εν λόγω ενέργειες ανακοινώνονται μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ, σύμφωνα με την οποία οι κρατούμενοι έχουν δικαίωμα να αμφισβητήσουν την κράτησή τους από το αμερικανικό νομικό σύστημα.

Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι μετά την αναθεώρηση μπορεί να απελευθερωθούν πολλοί κρατούμενοι.

Ωστόσο, ορισμένοι ασκούν κριτική λέγοντας ότι το Πεντάγωνο πρέπει να λάβει και άλλα μέτρα για τις συνθήκες κράτησης των φυλακισμένων στο Γουαντάναμο.

Οι κρατούμενοι δεν θα έχουν δικούς τους συνήγορους υπεράσπισης, αλλά «προσωπικούς εκπροσώπους» από τον αμερικανικό στρατό, οι οποίοι θα ορκισθούν να τηρήσουν εχεμύθεια.


Σάββατο 17 Ιουλίου 2004 - 20:57 (Ώρα Λονδίνου)

Στην Ελλάδα ο ύποπτος για το φόνο του Τζίντζιτς

Ο πρώην πρωθυπουργός της Σερβίας είχε συνεργασθεί με τη Χάγη για την έκδοση του Μιλόσεβιτς

Η ελληνική αστυνομία συνέλαβε έναν από τους βασικότερους υπόπτους για τη δολοφονία του Σέρβου πρωθυπουργού, Ζόραν Τζίντζιτς, το Δεκέμβριο του 2003.

Ο Ντέτζαν Μιλένκοβιτς, 34 χρόνων, συνελήφθη στη Θεσσαλονίκη την Πέμπτη, έχοντας στην κατοχή του μία βαλίτσα με ένα τεράστιο χρηματικό ποσό, όπως είπαν οι αστυνομικές αρχές.

Η ελληνική αστυνομία τον παρακολουθούσε για έναν μήνα και όταν τον συνέλαβε ήταν άοπλος και δεν διέθετε ταυτότητα πάνω του.

Οι ελληνικές αρχές αναμένουν αίτημα από τη Σερβία για την έκδοση του Μιλένκοβιτς, ο οποίος είναι γνωστός και ως Μπάγκσι.

Συμμορία Ζέμουν

Ο πρώην πρωθυπουργός της Σερβίας έβγαινε από το αυτοκίνητό του έξω από τα κυβερνητικά κτίρια στο Βελιγράδι όταν δέχθηκε την επίθεση.

Οι εισαγγελείς στη Σερβία υποστηρίζουν ότι ο Μιλένκοβιτς ήταν μέλος της περιβόητης συμμορίας Ζέμουν, η οποία πιστεύεται ότι κρύβεται πίσω από τη δολοφονία του Τζίντζιτς.

Οι σερβικές αρχές πιστεύουν ότι η δολοφονία του Τζίντζιτς ήταν τμήμα μιας συνωμοσίας για την πτώση της κυβέρνησης.

Πιστεύεται ότι οι δράστες γνώριζαν αφενός ότι ο Τζίντζιτς σκόπευε να λάβει αυστηρά μέτρα εναντίον του οργανωμένου εγκλήματος και αφετέρου δεν ενέκριναν τη συνεργασία που προσέφερε προς το δικαστήριο της Χάγης για τη δίκη Μιλόσεβιτς.

Μέχρι στιγμής έχουν συλληφθεί πέντε από τους 13 υπόπτους, ανάμεσα στους οποίους και ο Ζβέζνταν Γιοβάνοβιτς.


Σάββατο 17 Ιουλίου 2004 - 21:24 (Ώρα Λονδίνου)

Ισχυρισμοί για εκτελέσεις του Αλάουϊ

Του ανταποκριτή μας στο Σίδνεϊ, Γιώργου Διαμαντούλη

Ο Ιγιάντ Αλάουϊ κρατά μία φωτογραφία ενός Ιρακινού αιχμαλώτου που υπέστη βασανιστήρια από τους Αμερικανούς

Η αυστραλιανή κυβέρνηση εξετάζει την αξιοπιστία δημοσιεύματος σύμφωνα με το οποίο ο νέος πρωθυπουργός του Ιράκ, Δρ Ιγιάντ Αλάουι, φέρεται ότι πυροβόλησε και σκότωσε έξι φυλακισμένους, λίγο πριν αναλάβει την πρωθυπουργία της χώρας του.

Η Σίδνεϊ Μόρνιγκ Χέραλντ γράφει ότι δύο μάρτυρες είδαν τον Δρ Αλάουι σε ένα αστυνομικό τμήμα της Βαγδάτης να βγάζει ένα περίστροφο και να εκτελεί υπόπτους για ανταρσία.

Οι μάρτυρες λένε ότι οι δεμένοι με χειροπέδες φυλακισμένοι που φορούσαν κουκούλα, παρατάχθηκαν μπροστά σε έναν τοίχο στο προαύλιο της φυλακής Αλ Αμαρίγια όπου ο σημερινός πρωθυπουργός τους εκτέλεσε.

Οι μάρτυρες ισχυρίζονται ότι ο Δρ Αλάουι είπε στους παρισταμένους ότι ο καθένας από τους εκτελεσθέντες είχε σκοτώσει τουλάχιστον 50 Ιρακινούς και ότι άξιζε χειρότερα από θάνατο.

Εκπρόσωπος του υπουργού Εξωτερικών της Αυστραλίας, Αλεξάντερ Ντάουνερ, δήλωσε ότι η αυστραλιανή κυβέρνηση δεν είναι σε θέση να τεκμηριώσει τους ισχυρισμούς της εφημερίδας.

Οι ισχυρισμοί προέρχονται από τον ανταποκριτή των εφημερίδων Σίδνεϊ Μόρνινγκ Χέραλντ και Ετζ Μελβούρνης, στη Βαγδάτη, Πολ Μακ Γκέου.


Παρασκευή 16 Ιουλίου 2004 - 22:36 (Ώρα Λονδίνου)

Mέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης από τη Λευκωσία

Tου ανταποκριτή της Ελληνικής Υπηρεσίας του BBC στη Λευκωσία, Πάρη Ποταμίτη

Στρατιωτικά και πολιτικά μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης εξήγγειλε η κυπριακή κυβέρνηση

Πακέτο προτάσεων μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης εξήγγειλε η Κυπριακή κυβέρνηση με στόχο, όπως τονίστηκε σε συνέντευξη τύπου στο Προεδρικό Μέγαρο, τη δημιουργία συνθηκών ασφάλειας και εμπιστοσύνης μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

Ένα κλίμα πού θα συμβάλλει επίσης και στις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού, όπως σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

Η Κυπριακή κυβέρνηση πρότεινε δύο κυρίως δέσμες μέτρων. Η πρώτη στρατιωτικού χαρακτήρα και η δεύτερη κυρίως πολιτικού.

Στα στρατιωτικά μέτρα προτείνεται η αποναρκοθέτηση της νεκρής ζώνης, κάτι το οποίο η Λευκωσία έχει ήδη ξεκινήσει μονομερώς, η απαγκίστρωση από ευαίσθητες περιοχές όπως είναι η εντός των τειχών περιοχή της Λευκωσίας και οι περιοχές της Αμμοχώστου, Δερύνειας και Στροβιλιών.

Παράλληλα, προτείνεται και η απαγόρευση πραγματοποίησης στρατιωτικών ασκήσεων κάποιας εμβέλειας σε απόσταση δύο χιλιομέτρων από τις γραμμές κατάπαυσης τού πυρός.

Στο πολιτικό πακέτο προτείνονται δύο κυρίως μέτρα.

Το πρώτο αφορά στη διάνοιξη οκτώ νέων σημείων διέλευσης στη γραμμή αντιπαράταξης πέραν των τεσσάρων ήδη υπαρχόντων, με στόχο την πληρέστερη διευκόλυνση της διακίνησης και συνεργασίας Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων στις δύο περιοχές.

Το δεύτερο μέτρο αφορά στην πρόταση πού υπέβαλε ο πρόεδρος Παπαδόπουλος προς τον κοινοτικό επίτροπο Γκίντερ Φερχόϊγκεν για την επιστροφή της κλειστής περιοχής της πόλης της Αμμοχώστου στους νομίμους κατοίκους της, με παράλληλη επαναλειτουργία τού λιμανιού της Αμμοχώστου τόσο για Ελληνοκυπρίους, όσο και για Τουρκοκυπρίους.

Όπως διευκρινίστηκε, η Κυπριακή κυβέρνηση συζητά ήδη με την Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλα μέτρα οικονομικής και άλλης συνεργασίας με τους Τουρκοκυπρίους, ενώ, εάν η σημερινή πρόταση βρει, από τουρκικής πλευράς, πρόσφορο έδαφος, θα ακολουθήσουν και άλλες παρόμοιες πρωτοβουλίες.


Παρασκευή 16 Ιουλίου 2004 - 17:32 (Ώρα Λονδίνου)

Μα, πώς τα καταφέρνει ο κ. Μπλερ;

Του πολιτικού αναλυτή του BBC, Άντριου Μαρ

Ο Τόνι Μπλερ έμεινε αλώβητος μετά την έκθεση Μπάτλερ

Για μία ακόμη φορά, κάποιοι έκαναν λόγο για τη «χειρότερη εβδομάδα στην πολιτική καριέρα του Τόνι Μπλερ». Για μία ακόμη φορά, όμως, ο Τόνι Μπλερ στάθηκε γερά στα πόδια του και μάλιστα χαμογελαστός και γεμάτος αυτοπεποίθηση.

Από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης μέχρι την αριστερή πτέρυγα των Εργατικών, από τα κεντρικά γραφεία των Συντηρητικών μέχρι το αντιπολεμικό κίνημα, όλοι απορούν για αυτό το φαινόμενο.

«Μα, πώς τα καταφέρνει»; είναι το αναπάντητο ερώτημα στο μυαλό των περισσοτέρων.

Μία απάντηση που μπορεί να δοθεί είναι ότι και οι δύο ανεξάρτητες έρευνες για την επιχειρηματολογία πριν από πόλεμο του Ιράκ - τόσο εκείνη του δικαστή Χάτον όσο και η πρόσφατη του δικαστή Μπάτλερ - δεν απέδωσαν ευθύνες στον Βρετανό πρωθυπουργό για τα λάθη των μυστικών υπηρεσιών και δεν αμφισβήτησαν τις προθέσεις του.

Στις αίθουσες του Γουέστμινιστερ, όλοι γνωρίζουν την έκφραση «ασημένια σφαίρα». Είναι εκείνη η σφαίρα που μπορεί να είναι θανατηφόρα. Και όλοι γνωρίζουν μία τέτοια σφαίρα αν την δουν.

Πίσω από τα διαφαινόμενα

Μόλις δημοσιοποιήθηκε η έκθεση του δικαστή Μπάτλερ, όλοι έσπευσαν να τη διαβάσουν από την αρχή μέχρι το τέλος, αναζητώντας σπιθαμή προς σπιθαμή την «ασημένια σφαίρα» που μπορεί να έθετε τέρμα στην πολιτική καριέρα του Τόνι Μπλερ. Κανείς δεν την βρήκε.

Αυτό δεν σημαίνει ότι η έκθεση του δικαστή Μπάτλερ δεν άσκησε δριμεία κριτική. Όποιος μπορεί να δει πίσω από τα διαφαινόμενα, θα καταλάβει ότι ο δικαστής Μπάτλερ δεν εγκρίνει την πολιτική της κυβέρνησης Μπλερ.

Ο δικαστής Μπάτλερ άσκησε κριτική στον «παρεϊστικο» τρόπο με τον οποίο δουλεύει η κυβέρνηση Μπλερ

Πίσω από τις καλά προσεγμένες προτάσεις ενός πρώην συνεργάτη πολλών βρετανικών κυβερνήσεων κρύβονται αιχμές για τη «χαλαρή» και «ανέμελη» φύση της ομάδας του Βρετανού πρωθυπουργού, καθώς και για την έλλειψη ελέγχων, εξισορρόπησης και σοβαρότητας που κάποιες φορές τη διακρίνει.

Από την έκθεση του δικαστή Μπάτλερ μπορεί να συμπεράνει κανείς ότι αυτοί που περικυκλώνουν τον Τόνι Μπλερ είναι η «παρέα» του, γεγονός που στον δικαστή Μπάτλερ δεν αρέσει καθόλου.

Όμως, είναι εμφανές ότι τόσο τα μέσα μαζικής ενημέρωσης όσο και η αντιπολίτευση χάνουν την ουσία και ασχολούνται επιφανειακά με το θέμα, καθώς κάθε πτυχή του πολέμου στο Ιράκ γίνεται απλώς στοίχημα για την επιβίωση ή την πτώση του Τόνι Μπλερ.

Ήρεμες διακοπές

Και κάθε φορά ο Βρετανός πρωθυπουργός μοιάζει να παραμένει αλώβητος από κάθε αιχμή εναντίον του.

Οι ανησυχίες ότι μπορεί το Εργατικό Κόμμα να υποστεί μία μεγάλη ήττα κατά τις αναπληρωματικές εκλογές τελικά δεν επιβεβαιώθηκαν.

Καλό καλοκαίρι

Κοιτώντας προς το μέλλον, ο κ. Μπλερ αισθάνεται πλέον ασφαλής κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, καθώς δεν αναμένεται καμία νέα έκθεση

Άντριου Μαρ

Οι Εργατικοί μπορεί να έχασαν μία θέση στο Νότιο Λέστερ, αλλά δεν έχασαν τη θέση στο Μπέρμιγχαμ Χοντζ Χιλ. Μία απώλεια είναι βέβαια καλύτερη από δύο απώλειες.

Κοιτώντας προς το μέλλον, ο κ. Μπλερ αισθάνεται πλέον ασφαλής κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, καθώς δεν αναμένεται καμία νέα έκθεση.

Έτσι, ο Βρετανός πρωθυπουργός μπορεί να κάνει τις διακοπές του και να αρχίσει από το φθινόπωρο σιγά σιγά την προεκλογική του εκστρατεία.

Ούτε κατά προσέγγιση...

Η κοινή γνώμη μπορεί να έχει χάσει την εμπιστοσύνη της προς τον κ. Μπλερ, αλλά εξακολουθεί να αντιμετωπίζει με σκεπτικισμό τους Συντηρητικούς.

Οι μόνοι που φαίνεται να κερδίζουν έδαφος είναι οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες, οι οποίοι βρίσκονται πιο αριστερά από το νέο Εργατικό Κόμμα σε θέματα φορολογίας, δημόσιων υπηρεσιών, εξωτερικής πολιτικής και ευρωπαϊκού προσανατολισμού.

Ο Τσαρλς Κένεντι των Φιλελεύθερων Δημοκρατών μπορεί να εκμεταλλευθεί τις αιώνιες διαμάχες των Εργατικών με τους Συντηρητικούς και να κάνει την έκπληξη στις εκλογές της επόμενης άνοιξης.

Όσο για τον κ. Μπλερ; Είναι σίγουρο ότι κατά τις διακοπές του θα διατηρήσει ένα πλατύ χαμόγελο.

Και όλοι αυτοί που έκαναν λόγο για τη «χειρότερη εβδομάδα της καριέρας του»; Ούτε κατά προσέγγιση δεν προέβλεψαν τα γεγονότα.


Σάββατο 17 Ιουλίου 2004 - 13:41 (Ώρα Λονδίνου)

«Χάος» στην Παλαιστινιακή Αρχή

O Γιασέρ Αραφάτ έχει να αντιμετωπίσει μία «χαοτική κατάσταση», λένε οι ανταποκριτές

Σοβαρή πολιτική κρίση έχει ξεσπάσει στην Παλαιστινιακή Αρχή έπειτα από μία σειρά απαγωγών υψηλόβαθμων Παλαιστίνιων αξιωματούχων από παλαιστινιακές οργανώσεις εξτρεμιστών.

Ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός, Αχμέντ Κουρέια, έκανε λόγο για «πρωτοφανές χάος» και υπέβαλε την παραίτησή του.

Όμως, ο ηγέτης των Παλαιστινίων, Γιασέρ Αραφάτ, δεν αποδέχθηκε την παραίτηση του Αχμέντ Κουρέια και ανακοίνωσε ανασχηματισμό των δυνάμεων ασφαλείας.

Η Παλαιστινιακή Αρχή συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση, προκειμένου να αντιμετωπισθεί η κατάσταση μέσα στις επόμενες 48 ώρες. Στη Γάζα έχει κηρυχθεί κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

«Αληθινή καταστροφή»

Ο ανταποκριτής του BBC στην Ιερουσαλήμ πιστεύει ότι μία περίοδος πολιτικής αστάθειας στην Παλαιστινιακή Αρχή θα δημιουργήσει ακόμη περισσότερα προβλήματα όσον αφορά την ασφάλεια στη Λωρίδα της Γάζας.

Αιχμές κατά του Κουρέια

Ο Αχμέντ Κουρέια πρέπει είτε να ασκήσει τα καθήκοντά του είτε να παραδεχθεί ότι δεν είναι ικανός να αναλάβει τις ευθύνες του για αυτό και πρέπει να παραιτηθεί

Χανάν Ασράουϊ, Παλαιστίνια βουλευτής

Παράλληλα, ο ανταποκριτής του BBC αναφέρει ότι οι παλαιστινιακές εξτρεμιστικές οργανώσεις προσπαθούν να ενισχύσουν τις θέσεις τους πριν από την αποχώρηση των Ισραηλινών από τη Γάζα.

Ο ανταποκριτής του BBC πιστεύει ότι τόσο οι κινήσεις των εξτρεμιστικών οργανώσεων όσο και η έλλειψη σαφήνειας στις οδηγίες του Γιασέρ Αραφάτ προκάλεσαν την οργή του Αχμέντ Κουρέια.

Ο κ. Κουρέια έκανα λόγο για «αληθινή καταστροφή» και «πρωτοφανή αταξία».

«Κανείς δεν μπορεί να είναι βέβαιος για όσα συμβούν μέσα στις επόμενες 48 ώρες», είπε ένας Παλαιστίνιος υπουργός στο BBC.

Νέος διορισμός

Πιστεύεται ότι ο Αχμέντ Κουρέια ζητά από τον Γιασέρ Αραφάτ να αναλάβει περισσότερες εξουσίες για να αντιμετωπίσει την κατάσταση.

Ο Γιασέρ Αραφάτ διόρισε προς το παρόν στη θέση του επικεφαλής των δυνάμεων ασφαλείας τον ανιψιό του, Μούσα.

Ο ανιψιός του αντικαθιστά τον επικεφαλής της παλαιστινιακής αστυνομίας, Γκαζί Τζαμπαλί, ο οποίος ήταν το πρώτο θύμα των απαγωγέων την Παρασκευή.

Οι απαγωγείς του - μέλη της Ταξιαρχίας των Μαρτύρων του Τζενίν - ζήτησαν να διερευνηθούν οι καταγγελίες για διαφθορά εναντίον του Γκαζί Τζαμπαλί και κατόπιν τον άφησαν ελεύθερο.


Σάββατο 17 Ιουλίου 2004 - 13:41 (Ώρα Λονδίνου)

Προσπάθειες αποκατάστασης στη Γάζα

O Γιασέρ Αραφάτ απέλυσε τον αρχηγό της αστυνομίας στη Λωρίδα της Γάζας

Σε κατάσταση συναγερμού έχουν τεθεί οι παλαιστινιακές δυνάμεις ασφαλείας στη Λωρίδα της Γάζας, μετά τις απαγωγές χθες του αρχηγού της αστυνομίας Γκάζι αλ Τζαμπάλι και τεσσάρων Γάλλων, μελών ανθρωπιστικών οργανώσεων, οι οποίοι αφέθηκαν μετά από ώρες ελεύθεροι.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τους ξένους ανταποκριτές στην περιοχή, ο πρόεδρος Γιασέρ Αραφάτ προχωρά στην αναμενόμενη εδώ και καιρό αναδιάρθρωση των σωμάτων ασφαλείας, με πρώτο βήμα την αποπομπή του Τζαμπάλι, ο οποίος κατηγορήθηκε από τους απαγωγείς του για διαφθορά.

Τη θέση του κ. Τζαμπάλι ανέλαβε ο εξάδελφός του Παλαιστίνιου προέδρου Σαεμπ αλ Αγιετζ.

«Οι απαγωγείς κάλεσαν την Παλαιστινιακή Αρχή να προχωρήσει σε ταχείες μεταρρυθμίσεις και ζήτησαν να παραπεμφθεί σε δίκη ο Τζαμπάλι με την κατηγορία της διαφθοράς. Ο κ. Αραφάτ δεν πήγε τόσο μακριά. Τον απέλυσε και στη θέση του έβαλε έναν εξάδελφό του», μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΒΒC.

Για «πολύ επικίνδυνη εξέλιξη» έκανε λόγο ο επικεφαλής της παλαιστινιακής ομάδας διαπραγματευτών με το Ισραήλ, Σαεμπ Ερεκάτ.

Oι τελευταίες εξελίξεις ήταν το αντικείμενο συνεδρίασης του παλαιστινιακού υπουργικού συμβουλίου υπό τον πρωθυπουργό Αχμέντ Κουρέια, που φέρεται να έχει υποβάλλει την παραίτησή του, η οποία δεν έγινε δεκτή από τον κ. Αραφάτ.

Σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές η κατάσταση που διαμορφώνεται στη Γάζα αντικατοπτρίζει τις προσπάθειες πολιτικών φατριών να βελτιώσουν τις προοπτικές τους, ενόψει της αποχώρησης των Ισραηλινών τον ερχόμενο χρόνο, βάσει του γνωστού σχεδίου Σαρόν.


Σάββατο 17 Ιουλίου 2004 - 14:55 (Ώρα Λονδίνου)

Στόχος ο υπουργός δικαιοσύνης

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι είναι οι στόχοι επιθέσεων στο Ιράκ

Βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας με στόχο τον υπουργό δικαιοσύνης, Μαλίκ Ντοχάν αλ Χασάν, πραγματοποιήθηκε στο κέντρο της Βαγδάτης, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τέσσερεις σωματοφύλακεές του που τον συνόδευαν σε αυτοκινητοπομπή και να τραυματιστούν άλλοι ένδεκα άνθρωποι, όπως ανακοίνωσε στην ιρακινή πρωτεύουσα το υπουργείο υγείας.

Στη διάρκεια της εβδομάδας εκδηλώθηκαν πολλές επιθέσεις εναντίον κυβερνητικών αξιωματούχων, από τις οποίες σκοτώθηκαν ο διοικητής της επαρχίας Νινεβέχ, ένας ανώτερος υπάλληλος του υπουργείου Ενέργειας και ένα στέλεχος του υπουργείου Εξωτερικών.

Η βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας εναντίον του υπουργού Δικαιοσύνης του Ιράκ, δεν βρήκε το στόχο της, σκοτώθηκαν όμως τέσσερις σωματοφύλακες. Ο Μαλίκ Ντοχάν αλ Χασάν δεν έπαθε τίποτα.

Η οργάνωση του Ιορδανού Αμπου Μουσάμπ αλ Ζαρκάουι, που φέρεται να έχει σχέσεις με την αλ Κάιντα, ανέλαβε με δημοσίευση σε ισλαμική ιστοσελίδα, την ευθύνη για την επίθεση.

Από επίθεση εναντίον οχηματοπομπής στην πόλη Μπεϊτζί, σκοτώθηκε ένας Αμερικανός στρατιώτης και τραυματίστηκε ένας άλλος, ενώ από βομβιστική επίθεση στην πόλη Μαχμουντίγια κοντά στη Βαγδάτη, εναντίον του αρχηγείου των δυνάμεων ασφαλείας ,σκοτώθηκαν δύο άνθρωποι και τραυματίστηκαν 25.

Την ίδια στιγμή, ομάδα απαγωγέων ανακοίνωσε ότι πρόκειται να απελευθερώσει αύριο έναν Αιγύπτιο αιχμάλωτο.

«Τελεσίγραφο της Αλ Κάιντα»

Σε ιστοσελίδα ισλαμιστών μήνυμα που αποδίδεται σε οργάνωση που συνδέεται με την Αλ Κάιντα, καλεί την Ιταλία να αποσύρει τις δυνάμεις της από το Ιράκ, απειλώντας με επιθέσεις αυτοκτονίας.

Το μήνυμα υπογράφεται από την ίδια οργάνωση που ανέλαβε την ευθύνη της απαγωγής ενός Φιλιππινέζου.

Στο μήνυμα αναφέρεται ότι τα μηνύματα που απέστειλε η οργάνωση προς την ιταλική κυβέρνηση στο παρελθόν δεν ελήφθησαν σοβαρά υπόψη. «Η κυβέρνηση καταλαβαίνει μόνο τη γλώσσα του αίματος και του ιερού πολέμου», αναφέρεται στο μήνυμα.


Σάββατο 17 Ιουλίου 2004 - 14:44 (Ώρα Λονδίνου)

Ναυαγούν οι συνομιλίες για τo Νταρφούρ

Ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο οι πρόσφυγες από το Νταρφούρ του δυτικού Σουδάν

Σε αδιέξοδο φαίνεται να καταλήγουν και πάλι οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις μεταξύ της κυβέρνησης και των ανταρτών που δρουν στο Νταρφούρ, που είχαν ξεκινήσει με τη διαμεσολάβηση της Αφρικανικής Ένωσης στην Αιθιοπία.

Εκπρόσωποι της οργάνωσης Κίνημα Δικαιοσύνης και Ισότητας κατηγόρησαν την κυβέρνηση του Σουδάν ότι αρνήθηκε να εκπληρώσει τις προϋποθέσεις που έθεσαν οι αντάρτες και τις θεωρούν απαραίτητες για να τερματισθεί η βία στην περιοχή του Νταρφούρ στα δυτικά της χώρας.

Το Χαρτούμ έχει συμφωνήσει να αφοπλίσει τις αραβικές πολιτοφυλακές που επιδίδονται στην εκδίωξη του μαύρου πληθυσμού από την περιοχή, με αποτέλεσμα να εγκαταλείψουν τις εστίες τους περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι και να χάσουν τη ζωή τους σύμφωνα με τους υπολογισμούς των Ηνωμένων Εθνών- 30.000 άνθρωποι.

Προηγουμένως, ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Κόλιν Πάουελ, υπογράμμισε την αποφασιστικότητα της Ουάσιγκτον να διατηρήσει την άσκηση πιέσεων προς την κυβέρνηση του Σουδάν, προκειμένου να αναλάβει δράση για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, όπως είπε, στη περιοχή του Νταρφούρ.


Σάββατο 17 Ιουλίου 2004 - 11:30 (Ώρα Λονδίνου)

Απεργία στα ΜΜΕ

Νέα 48ωρη απεργία κήρυξαν για την Παρασκευή και το Σάββατο οι Ενώσεις Εργαζομένων στον Τύπο μετά το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις με την ΕΙΗΕΑ για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

Η απεργία αφορά τις ημερήσιες και τις εβδομαδιαίες εφημερίδες, τα περιοδικά, το ΑΠΕ και το υπουργείο Επικρατείας, την ΕΡΤ, την ιδιωτική τηλεόραση, το ραδιόφωνο και τα «πόρταλς».

Στην κοινή ανακοίνωση των Ενώσεων αναφέρεται:

«Η Διασωματειακή Συντονιστική Επιτροπή αποφάσισε να συνεχίσει τις κινητοποιήσεις και κηρύσσει νέα 48ωρη απεργία σε όλες τις ημερήσιες και εβδομαδιαίες εφημερίδες, τον ημερήσιο, εβδομαδιαίο, οικονομικό και περιοδικό Τύπο, στο ΑΠΕ και το Υπουργείο Επικρατείας από τις 8.00 π.μ. της Παρασκευής, 16 Ιουλίου 2004 έως τις 8.00 π.μ. της Κυριακής 18 Ιουλίου 2004.

»Στην ΕΡΤ, τους ιδιωτικούς ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς και τα portals η απεργία αρχίζει από τις 6.00 π.μ. της Παρασκευής, 16 Ιουλίου 2004, έως τις 6.00 π.μ. της Κυριακής 18 Ιουλίου 2004. Στην απεργία συμμετέχει και η Ένωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδας».


Σάββατο 17 Ιουλίου 2004 - 11:21 (Ώρα Λονδίνου)

Νικητής και στην ήττα του ο Τόνι Μπλερ

Στις επιπτώσεις του πορίσματος του δικαστή Μπάτλερ για τις ευθύνες της κυβέρνησης και των μυστικών υπηρεσιών της Βρετανίας σχετικά με τον πόλεμο στο Ιράκ, αναφέρεται το κεντρικό σχόλιο της εφημερίδας Ντέιλι Tέλγκραφ (The Daily Telegraph).

Ο σχολιαστής Τσάρλς Μουρ σημειώνει ότι αφήνει ουσιαστικά αλώβητο τον πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ, όπως τον αφήνουν αλώβητο και οι τελευταίες συμπληρωματικές εκλογές.

Οι Εργατικοί βρίσκονται σε πορεία άνετης επικράτησης στις επόμενες εθνικές εκλογές, για τον απλό λόγο ότι είναι τεράστια η διαφορά τους από τους Συντηρητικούς και η οικονομία πάει καλά. Ένας ακόμη λόγος είναι ότι οι «ατελείωτες έρευνες» σε σχέση με τον πόλεμο στο Ιράκ έδειξαν τις αδυναμίες του Μπλερ, έδειξαν όμως και τις αρετές του, όπως την ευγλωττία το σθένος και την διάθεσή του για την ανάληψη ευθυνών.

«Με λίγα λόγια τον ανέδειξαν ως πρωθυπουργό και όχι ως ηγέτη κόμματος. Αν το θελήσει, μπορεί να κερδίσει πάλι», καταλήγει ο σχολιαστής της Ντέιλι Τέλεγκραφ.

Τα αποτελέσματα των αρνητικών για τους Εργατικούς τελευταίων συμπληρωματικών εκλογές, σχολιάζουν πολλές εφημερίδες.

Η Ντέιλι Μίρορ(Τhe Daily Mirror) εξάλλου σημειώνει ότι το αποτέλεσμα ήταν «καταστροφή», όπως γράφει, για το Συντηρητικό Κόμμα, πράγμα που βοηθά τον Τόνι Μπλερ.

Η Ιντιπέντεντ (The Independent) σημειώνει για το ίδιο θέμα ότι, αν ο πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ ευελπιστούσε ότι το θέμα του Ιράκ θα έκλεινε με το πόρισμα του λόρδου Μπάτλερ, οι ψηφοφόροι είχαν διαφορετική γνώμη. Οι νικητές των εκλογών Φιλελεύθεροι Δημοκράτες επωφελήθηκαν από την αντιπολεμική τους στάση, σημειώνει η Ιντιπέντεντ.

«Νίκη ελληνικών διαστάσεων»

Στην πρώτη σελίδα του ένθετου περιοδικού της η Ιντιπέντετ αναφέρεται εκτενώς στα όσα συνόδευσαν την κατάκτηση του Ευρωπαϊκού Κυπέλλου από την εθνική Ελλάδας, κάνοντας λόγο για «νίκη ελληνικών διαστάσεων».

«Όλοι ζητωκραύγαζαν και κουνούσαν ελληνικές σημαίες. Ασυνήθιστο όμως για τα αγγλικά δεδομένα το γεγονός ότι κανένας δεν ήταν μεθυσμένος ή έτοιμος», γράφει ο συνεργάτης της εφημερίδας Κρίστοφερ Χιρστ, που έζησε την νίκη της εθνικής στην Ελλάδα.

«Ανατροπή καθεστώτος»

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα δρομολογήσουν σχέδιο ανατροπής του καθεστώτος στο Ιράν, εάν επανεκλεγεί τον Νοέμβριο ο πρόεδρος Τζορτζ Μπους, γράφει στο πρωτοσέλιδό της η εφημερίδα Τάιμς (The Times).

Η εφημερίδα φιλοξενεί δηλώσεις ανώτερου Αμερικανού αξιωματούχου που αναφέρει ότι η Ουάσιγκτον εργάζεται στην κατεύθυνση δημιουργίας ενός κινήματος, που θα ανατρέψει το θεοκρατικό καθεστώς της Τεχεράνης, χωρίς να χρησιμοποιήσει στρατιωτικά μέσα, όπως στην περίπτωση του Ιράκ.

«Εάν επανεκλεγεί ο Τζορτζ Μπους, θα υπάρξει μεγαλύτερη ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις του Ιράν», δηλώνει στην εφημερίδα ο αξιωματούχος από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Μέση Ανατολή

Στη Μέση Ανατολή είναι αφιερωμένο κεντρικό άρθρο της εφημερίδα Φαϊνάνσιαλ Ταϊμς (Financial Times), με τίτλο, «δώστε μία ευκαιρία στο σχέδιο για τη Γάζα».

Ο αρθρογράφος της εφημερίδας σημειώνει ότι το σχέδιο Σαρόν για αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων και των εποίκων από τη Λωρίδα της Γάζας θα προκαλέσει εάν υλοποιηθεί- περισσότερους «πονοκεφάλους» στην ισραηλινή κυβέρνηση από τα άλλα ειρηνευτικά σχέδια του παρελθόντος.

Ενδεχομένως η αποχώρηση των εποίκων από την περιοχή θα γίνει συνοδεία επιθέσεων ακραίων Παλαιστινίων, γράφει ο αρθρογράφος της Φαϊνάνσιαλ Ταϊμς.

Εκτός όμως από τον κ. Σαρόν και τους υποστηρικτές του σχεδίου του υπάρχουν και άλλοι, Παλαιστίνιοι, που βλέπουν ότι έχουν συμφέρον από την εφαρμογή του σχεδίου, καθώς ενδέχεται να περιθωριοποιηθούν έτσι οι υποστηρικτές της Χαμάς και της Φατάχ, επισημαίνεται στο άρθρο της εφημερίδας.

«Καντάφι ο φίλος του ποδοσφαίρου»

Το ερώτημα εάν «θα μπορούσε αυτός ο κύριος να σώσει μία αναχρονιστική ποδοσφαιρική ομάδα από το νότιο Λονδίνο» προβάλει στο πρωτοσέλιδό της με λεζάντα φωτογραφίας του ηγέτη της Λιβύης Μουαμάρ Καντάφι η εφημερίδα Γκάρντιαν (Τhe Guardian).

Η εφημερίδα γράφει ότι μετά τους Ρώσους μεγιστάνες και τον πρωθυπουργό της Ταϊλάνδης «ο δικτάτορας της Λιβύης θα μπορούσε να προστεθεί προσεχώς στους εξωτικούς ιδιοκτήτες ποδοσφαιρικών ομάδων της Αγγλίας», γράφει η Γκάρντιαν, σημειώνοντας ότι η οικογένεια Καντάφι ενδιαφέρεται για την απόκτηση της Κρίσταλ Πάλας. Ο πρόεδρος της ομάδας, Σάιμον Τζόρνταν δηλώνει στην εφημερίδα ότι δεν υπάρχει μέχρι στιγμής επίσημη πρόταση, αν όμως γίνει, «θα τη μελετήσει».


Σάββατο 17 Ιουλίου 2004 - 08:26 (Ώρα Λονδίνου)

Συνελήφθη ο διευθυντής του μοιραίου σχολείου

Οι δάσκαλοι βοήθησαν τα παιδιά δηλώνει εκπρόσωπος της τοπικής κυβέρνησης

Οι αρχές της Ινδίας συνέλαβαν τον διευθυντή του σχολείου της πόλης Κουμπχακονάμ στα νότια της χώρας, όπου την Παρασκευή εκδηλώθηκε πυρκαγιά που στοίχισε τη ζωή 87 παιδιών.

Σύμφωνα με πληροφορίες κρατούνται επίσης άλλα τρία μέλη του προσωπικού του σχολείου που εργάζονταν στην κουζίνα, όπου εκδηλώθηκε η πυρκαγιά.

Στην πόλη πραγματοποιούνται σήμερα οι κηδείες των παιδιών, τα περισσότερα από τα οποία ήταν ηλικίας 6-10 χρόνων.

Στο νοσοκομείο της Κουμπχακονάμ νοσηλεύονται με σοβαρά εγκαύματα 20 παιδιά, ενώ τη νύχτα συνεχίζονταν οι έρευνες στα συντρίμμια για την ανεύρεση πτωμάτων.

Εκπρόσωπος της τοπικής κυβέρνησης διέψευσε τις πληροφορίες που μετέδωσαν τηλεοπτικοί σταθμοί, ότι οι δάσκαλοι του σχολείου εγκατέλειψαν τα παιδιά στην τύχη τους μετά την εκδήλωση της πυρκαγιάς. Το γεγονός ότι σώθηκαν 700 παιδιά αποδεικνύει ότι τα βοήθησαν οι δάσκαλοι, είπε ο εκπρόσωπος.


Σάββατο 17 Ιουλίου 2004 - 08:26 (Ώρα Λονδίνου)

Συνελήφθη ο διευθυντής του μοιραίου σχολείου

Οι δάσκαλοι βοήθησαν τα παιδιά δηλώνει εκπρόσωπος της τοπικής κυβέρνησης

Οι αρχές της Ινδίας συνέλαβαν τον διευθυντή του σχολείου της πόλης Κουμπχακονάμ στα νότια της χώρας, όπου την Παρασκευή εκδηλώθηκε πυρκαγιά που στοίχισε τη ζωή 87 παιδιών.

Σύμφωνα με πληροφορίες κρατούνται επίσης άλλα τρία μέλη του προσωπικού του σχολείου που εργάζονταν στην κουζίνα, όπου εκδηλώθηκε η πυρκαγιά.

Στην πόλη πραγματοποιούνται σήμερα οι κηδείες των παιδιών, τα περισσότερα από τα οποία ήταν ηλικίας 6-10 χρόνων.

Στο νοσοκομείο της Κουμπχακονάμ νοσηλεύονται με σοβαρά εγκαύματα 20 παιδιά., ενώ τη νύχτα συνεχίζονταν οι έρευνες στα συντρίμμια για την ανεύρεση πτωμάτων.

Εκπρόσωπος της τοπικής κυβέρνησης διέψευσε τις πληροφορίες που μετέδωσαν τηλεοπτικοί σταθμοί, ότι οι δάσκαλοι του σχολείου εγκατέλειψαν τα παιδιά στην τύχη τους μετά την εκδήλωση της πυρκαγιάς. Το γεγονός ότι σώθηκαν 700 παιδιά αποδεικνύει ότι τα βοήθησαν οι δάσκαλοι, είπε ο εκπρόσωπος.


Σάββατο 17 Ιουλίου 2004 - 08:22 (Ώρα Λονδίνου)

Στόχος ο υπουργός δικαιοσύνης

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι είναι οι στόχοι επιθέσεων στο Ιράκ

Βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας με στόχο τον υπουργό δικαιοσύνης, Μαλίκ Ντοχάν αλ Χασάν, πραγματοποιήθηκε στο κέντρο της Βαγδάτης, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο σωματοφύλακές του και να τραυματιστούν άλλοι 25 άνθρωποι, όπως ανακοίνωσε στην ιρακινή πρωτεύουσα το υπουργείο υγείας.

Ο ίδιος ο υπουργός δεν έπαθε τίποτα. Το πρακτορείο ΑΡ κάνει λόγο για πέντε νεκρούς.

Άλλη μία βομβιστική επίθεση πραγματοποιήθηκε εναντίον του αρχηγείου των Ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας στην πόλη Μαχμουντίγια, κοντά στη Βαγδάτη. Πληροφορίες κάνουν λόγο για έναν νεκρό.

Στη διάρκεια της εβδομάδας εκδηλώθηκαν πολλές επιθέσεις εναντίον κυβερνητικών αξιωματούχων, από τις οποίες σκοτώθηκαν ο διοικητής της επαρχίας Νινεβέχ, ένας ανώτερος υπάλληλος του υπουργείου Ενέργειας και ένα στέλεχος του υπουργείου Εξωτερικών.

«Τελεσίγραφο της Αλ Κάιντα»

Σε ιστοσελίδα ισλαμιστών μήνυμα που αποδίδεται σε οργάνωση που συνδέεται με την Αλ Κάιντα, καλεί την Ιταλία να αποσύρει τις δυνάμεις της από το Ιράκ, απειλώντας με επιθέσεις αυτοκτονίας.

Το μήνυμα υπογράφεται από την ίδια οργάνωση που ανέλαβε την ευθύνη της απαγωγής ενός Φιλιππινέζου.

Στο μήνυμα αναφέρεται ότι τα μηνύματα που απέστειλε η οργάνωση προς την ιταλική κυβέρνηση στο παρελθόν δεν ελήφθησαν σοβαρά υπόψη. «Η κυβέρνηση καταλαβαίνει μόνο τη γλώσσα του αίματος και του ιερού πολέμου», αναφέρεται στο μήνυμα.


Σάββατο 17 Ιουλίου 2004 - 06:45 (Ώρα Λονδίνου)

Κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στη Γάζα

Σε δύσκολη θέση περιέρχεται ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός, Αχμέντ Κουρέια

Πληροφορίες από τη Γάζα αναφέρουν ότι η παλαιστινιακή κυβέρνηση έθεσε την περιοχή σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, μετά τις απαγωγές την Παρασκευή του αρχηγού της αστυνομίας και τεσσάρων Γάλλων, μελών ανθρωπιστικών οργανώσεων.

Όλοι αφέθηκαν μετά από ώρες ελεύθεροι. Την ευθύνη για τις απαγωγές είχε αναλάβει η σχετικά άγνωστη οργάνωση Ταξιαρχίες των Μαρτύρων της Τζενίν.

Την παραίτησή τους υπέβαλαν οι δύο ανώτεροι αξιωματούχοι των παλαιστινιακών δυνάμεων ασφαλείας, κάνοντας λόγο για κατάσταση χάους και κατηγορώντας την Παλαιστινιακή Αρχή για αποτυχία των προσπαθειών της να δρομολογήσει μεταρρυθμίσεις.

Ο πρωθυπουργός Αχμέντ Κουρέια συγκάλεσε έκτακτα το υπουργικό συμβούλιο, προκειμένου να συζητηθεί το μέλλον της κυβέρνησής του.

Πολιτικοί αναλυτές χαρακτηρίζουν την κατάσταση που διαμορφώνεται στη Λωρίδα της Γάζας σε έναν «αγώνα δρόμου» μεταξύ διαφόρων παλαιστινιακών ομάδων για τη διασφάλιση καλύτερων προϋποθέσεων επιρροής των σωμάτων ασφαλείας, μετά την αποχώρηση των Ισραηλινών τον επόμενο χρόνο, βάσει του σχεδίου Σαρόν.


Σάββατο 17 Ιουλίου 2004 - 07:07 (Ώρα Λονδίνου)

Συνελήφθη ο διευθυντής του μοιραίου σχολείου

Οι δάσκαλοι βοήθησαν τα παιδιά δηλώνει εκπρόσωπος της τοπικής κυβέρνησης

Οι αρχές της Ινδίας συνέλαβαν τον διευθυντή του σχολείου της πόλης Κουμπχακονάμ στα νότια της χώρας, όπου την Παρασκευή εκδηλώθηκε πυρκαγιά που στοίχισε τη ζωή 87 παιδιών.

Σύμφωνα με πληροφορίες κρατούνται επίσης άλλα τρία μέλη του προσωπικού του σχολείου που εργάζονταν στην κουζίνα, όπου εκδηλώθηκε η πυρκαγιά.

Στην πόλη πραγματοποιούνται σήμερα οι κηδείες των παιδιών, τα περισσότερα από τα οποία ήταν ηλικίας 6-10 χρόνων.

Στο νοσοκομείο της Κουμπχακονάμ νοσηλεύονται με σοβαρά εγκαύματα 20 παιδιά., ενώ τη νύχτα συνεχίζονταν οι έρευνες στα συντρίμμια για την ανεύρεση πτωμάτων.

Εκπρόσωπος της τοπικής κυβέρνησης διέψευσε τις πληροφορίες που μετέδωσαν τηλεοπτικοί σταθμοί, ότι οι δάσκαλοι του σχολείου εγκατέλειψαν τα παιδιά στην τύχη τους μετά την εκδήλωση της πυρκαγιάς. Το γεγονός ότι σώθηκαν 700 παιδιά αποδεικνύει ότι τα βοήθησαν οι δάσκαλοι, είπε ο εκπρόσωπος.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.