Read the CSCE Charter for a New Europe (Paris, 21 November 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 26 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 04-07-12

  1. Ανησυχίες για Ολυμπιάδα από το μπλακάουτ
  2. Ο Καραμανλής στο γάμο της Εσρά
  3. Κρίσιμη απόφαση για την ευρωζώνη
  4. Στη ξηρά μετά από τρεις εβδομάδες
  5. Στο μικροσκόπιο η πολιτική για το Έιτζ των ΗΠΑ
  6. Ισραήλ: Διαπραγματεύσεις για κυβέρνηση συνασπισμού
  7. Μυστικές αποτυχίες
  8. Μπλακ άουτ στη νότια Ελλάδα
  9. Έτοιμη η Βάρης - Κορωπίου
  10. Ο Καραμανλής στο γάμο της Εσρά
  11. Eλληνοτουρκική κουμπαριά
  12. Στο προσκήνιο και πάλι τα όπλα του Ιράκ
  13. Ο Καραμανλής στο γάμο της Εσρά
  14. «Το τραίνο του μίσους»

Τρίτη 13 Ιουλίου 2004 - 02:50 (Ώρα Λονδίνου)

Ανησυχίες για Ολυμπιάδα από το μπλακάουτ

Η πολύωρη γενική διακοπή ρεύματος στην Ελλάδα, την Δευτέρα, ένα μήνα πριν την επίσημη έναρξή της Ολυμπιάδας, κάνει τις βρετανικές εφημερίδες να διερωτώνται για την επιτυχή διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων.

Η Τάιμς (The Times) με τετράστηλο άρθρο εκφράζει φόβους για τη δυνατότητα της Ελλάδας να αντεπεξέλθει στις ανάγκες ης Ολυμπιάδας.

Σε ανταπόκριση από την Αθήνα υπό τον τίτλο «Ολυμπιακή ανησυχία καθώς η Ελλάδα πλήττεται από διακοπή ρεύματος» ο δημοσιογράφος των Τάιμς, Τζον Καρ, γράφει ότι η «τεράστια βλάβη άφησε χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα πάνω από πέντε εκατομμύρια ανθρώπους για αρκετές ώρες και αύξησε τους φόβους ότι το δίκτυο ηλεκτροδότησης της χώρας δεν θα σταθεί ικανό να αντιμετωπίσει παρόμοιο πρόβλημα, εάν αυτό εκδηλωθεί την περίοδο των Αγώνων».

Ο ανταποκριτής των Τάιμς περιγράφει τις περιπέτειες εκατοντάδων επιβατών που παρέμειναν εγκλωβισμένοι στους συρμούς του αθηναϊκού μετρό και το κυκλοφοριακό κομφούζιο που επικράτησε στο κέντρο της Αθήνας καθώς τα φανάρια δεν λειτουργούσαν.

Και σημειώνει ότι ένα από τα θύματα του μπλακάουτ ήταν ο υπουργός Μεταφορών, Μιχάλης Λιάπης, που «μόλις είχε επιβιβαστεί σε συρμό του μετρό για να επιθεωρήσει τη νέα διαδρομή προς το αεροδρόμιο».

Το άρθρο αναφέρεται στις καθησυχαστικές δηλώσεις των Ελλήνων αξιωματούχων ότι το δίκτυο ηλεκτροδότησης μπορεί να «σηκώσει» τα αυξημένα φορτία που αναμένονται ενόψει των Ολυμπιακών, αλλά επισημαίνει παράλληλα την ανάγκη εκσυγχρονισμού στον εξοπλισμό και την υποδομή της ΔΕΗ, «της μοναδικής επιχείρησης κοινής ωφέλειας που παραμένει αποκλειστικά στα χέρια του Δημοσίου» όπως επισημαίνεται.

Στο θέμα αναφέρονται με μονόστηλα άρθρα τους και οι εφημερίδες Γκάρντιαν (The Guardian) και Ιντιπέντεντ (The Independent) που τονίζουν το γεγονός πως η γενική διακοπή του ρεύματος σημειώθηκε μόλις ένα μήνα πριν την Ολυμπιάδα.

Βρετανική Οικονομία

Το κύριο θέμα που απασχολεί τον βρετανικό Τύπο είναι η εξαγγελία των σχεδίων του υπουργού Οικονομίας της Βρετανίας, Γκόρντον Μπράουν, για τις δημόσιες δαπάνες της χώρας στην επόμενη τριετία.

«Δραματικές αλλαγές υπόσχεται ο Μπράουν» λέει το πρωτοσέλιδο της Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times) αναφερόμενη στα σχέδια του Βρετανού υπουργού Οικονομίας να «περικόψει 105.000 θέσεις εργασίας στο δημόσιο, προκειμένου να ενισχύσει τις [δημόσιες ] δαπάνες».

«Μπορούμε να στηριχτούμε στα νούμερα σου;» ρωτά τον υπουργό η Τάιμς, στο πρωτοσέλιδό της.

Άλλες εφημερίδες πάντως επικεντρώνονται στον αγώνα για την εξουσία, μεταξύ του Γκόρντον Μπράουν και του Βρετανού πρωθυπουργού, Τόνι Μπλερ.

«Περικοπές και δαπάνες Ο Μπράουν προσπαθεί να προσφέρει στον εαυτό του ένα χρυσό μέλλον» λέει η Γκάρντιαν, αναφερόμενη στις βλέψεις του Μπράουν για την πρωθυπουργία.

Με τις φωτογραφίες των Μπλερ και Μπράουν στην πρώτη σελίδα, η Ιντιπέντεντ αναφέρει «Δημοσίως, ενωμένοι. Κατ ιδίαν, το ρήγμα βαθαίνει».


Δευτέρα 12 Ιουλίου 2004 - 04:51 (Ώρα Λονδίνου)

Ο Καραμανλής στο γάμο της Εσρά

Του ανταποκριτή μας στην Κωνσταντινούπολη Άρη Χατζηστεφάνου

Στιγμιότυπο από τη γαμήλια τελετή της Εσρά Ερντογάν

Μίνι σύνοδο κορυφής χαρακτήρισαν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης το γάμο της κόρης του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Εσρά.

Δεν ήταν μόνο οι πέντε χιλιάδες αστυνομικοί, τα ελικόπτερα και τα μέλη της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης που θύμιζαν τη σύνοδο του ΝΑΤΟ.

Ήταν κυρίως οι υψηλοί προσκεκλημένοι και μάρτυρες του γάμου όπως ο Έλληνας πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα, ο ηγέτης του Πακιστάν στρατηγός Μουσάραφ και ο Ρουμάνος πρωθυπουργός Αντριάν Ναστάζε.

Ο ίδιος ο Ερντογάν χαρακτήρισε το γάμο «συνάντηση των πολιτισμών» υπενθυμίζοντας ότι από τους τέσσερις μάρτυρες δυο ήταν χριστιανοί και δυο μουσουλμάνοι.

Και μπορεί ο γάμος της Εσρά να μην κατάφερε το τελειωτικό χτύπημα στη θεωρία του Χάντινγκτον περί σύγκρουσης πολιτισμών, σίγουρα όμως ικανοποίησε την επιθυμία του πατέρα της να στείλει ένα μήνυμα προς ανατολή και δύση.

Η τελετή χαρακτηρίστηκε σεμνή αν και είχε 7.500 προσκεκλημένους. Ο γάμος ήταν πολιτικός όπως επιβάλλει το κοσμικό καθεστώς της χώρας αλλά στο κοινό μπορούσες να διακρίνεις ουκ ολίγες γυναίκες με μουσουλμανική μαντίλα.

Μια από αυτές ήταν και η νύφη, η οποία σπουδάζει στις ΗΠΑ ακριβώς επειδή δεν μπορούσε να φορά την μαντίλα στα πανεπιστήμια της χώρας της.

Και η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων όμως δεν πέρασε απαρατήρητη.

«Πριν από μερικά χρόνια δεν θα μπορούσα να φανταστώ ότι θα συνέβαινε κάτι τέτοιο» είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός ο οποίος έγινε δεκτός υπό τους ήχους ελληνικής μουσικής.

Την προηγούμενη ημέρα ο Ερντογάν του είχε χαρίσει αναμνηστικό δίσκο με την εικόνα της ελληνικής εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου.

«Τηρήθηκε το πρωτόκολλο»

Για την ιστορία να σημειωθεί ότι αυτή τη φορά οι υπηρεσίες εθιμοτυπικού κατάφεραν να αποφύγουν τα μίνι διπλωματικά επεισόδια που συνοδεύουν την οικογένεια Ερντογάν.

Θυμίζουμε ότι στον γάμο του γιου του Ερντογάν ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι επιχείρησε να φιλήσει το χέρι της νύφης.

Ενώ κατά την πρόσφατη επίσκεψη του ζεύγους Ερντογάν στην Αθήνα, ο Κώστας Καραμανλής θέλησε να ασπαστεί την σύζυγου του Τούρκου πρωθυπουργού.

Δυο περιστατικά που σχολιάζονταν για ημέρες από τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.


Δευτέρα 12 Ιουλίου 2004 - 22:23 (Ώρα Λονδίνου)

Κρίσιμη απόφαση για την ευρωζώνη

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αμφισβήτησε στο δικαστήριο την απόφαση των υπουργών Οικονομικών

Την Τρίτη αναμένεται η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου στην προσφυγή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την εφαρμογή των κανόνων που διέπουν την ευρωζώνη.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσέφυγε στο δικαστήριο κατά της περσινής απόφασης του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ να μην επιβληθούν κυρώσεις στη Γαλλία και τη Γερμανία όπως προβλέπει το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης για τις χώρες των οποίων το δημόσιο έλλειμμα ξεπερνάει το 3% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος τους.

Στόχος του όρου αυτού είναι να προστατεύσει την ευρωζώνη από τις συνέπειες της δημοσιονομικής πολιτικής μίας χώρας μέλους της.

Σε περίπτωση μια χώρα μέλος της ευρωζώνης έχει δημόσιο έλλειμμα πάνω από το 3% του ΑΕΠ τότε το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης δίνει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το δικαίωμα να την προειδοποιήσει και στη συνέχεια να της επιβάλλει σημαντικό πρόστιμο.

Ωστόσο, πέρσι οι υπουργοί Οικονομικών των χωρών της ευρωζώνης αποφάσισαν την αναστολή των πειθαρχικών μέτρων κατά της Γαλλίας και της Γερμανίας, των δύο μεγαλυτέρων οικονομιών της ευρωζώνης, παρά το γεγονός ότι είχαν παραβιάσει τους όρους του Συμφώνου.

Οι κυβερνήσεις της Γαλλίας και της Γερμανίας είχαν υποστηρίξει ότι το Σύμφωνο Σταθερότητας ήταν πολύ άκαμπτο με αποτέλεσμα να υπονομεύει τις προσπάθειες ενθάρρυνσης της οικονομικής ανάπτυξης.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συμφωνεί τώρα ότι είναι επιβεβλημένη κάποια τροποποίηση του Συμφώνου Σταθερότητας ώστε να επιτρέπει μεγαλύτερη ευελιξία στη δημοσιονομική πολιτική σε περιόδους ύφεσης της οικονομίας.

Όμως, θεώρησε αυθαίρετη την περσινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο το οποίο θα αποφανθεί αν το Συμβούλιο των υπουργών είχε δικαίωμα να αναστείλει τα πειθαρχικά μέτρα κατά της Γαλλίας και της Γερμανίας.


Δευτέρα 12 Ιουλίου 2004 - 18:39 (Ώρα Λονδίνου)

Στη ξηρά μετά από τρεις εβδομάδες

Οι μετανάστες διασώθηκαν από γερμανικό πλοίο πριν από εβδομάδες

Η ομάδα των 37 Αφρικανών μεταναστών, που είχε περισώσει πριν από εβδομάδες γερμανικό πλοίο που προσάραξε σε ιταλικό κόλπο, αποβιβάστηκε σε ιταλικό έδαφος, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας.

Οι μετανάστες απειλούσαν να πηδήξουν στη θάλασσα, επειδή οι ιταλικές αρχές υποστήριζαν ότι το πλοίο τους πέρασε από τα χωρικά ύδατα της Μάλτας όπου θα μπορούσαν να είχαν αποβιβαστεί.

Τη Δευτέρα το πρωί όμως τους έδωσαν άδεια να αποβιβαστούν και τους μετέφεραν σε κέντρο υποδοχής της Νότιας Σικελίας.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών της χώρας δήλωσε ότι «σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε, οι μετανάστες βρίσκονται σε καλή κατάσταση».

Τα δεινά που πέρασαν αυτοί οι άνθρωποι έχουν αγγίξει την ιταλική κοινή γνώμη, είπε ο ανταποκριτής του ΒΒC στη Ρώμη, Ντέιβιντ Γουίλι.

Το πλοίο Καπ Αναμούρ έπλεε με τους μετανάστες σε διεθνή ύδατα για εβδομάδες.

Έκκληση για βοήθεια

Η Ιταλία αρχικά αρνήθηκε να δώσει άδεια στον καπετάνιο του σκάφους να αποβιβαστούν στη ξηρά, λέγοντας ότι οι μετανάστες θα έπρεπε να προσαράξουν στη Μάλτα, από τη στιγμή που είχαν περάσει από τα χωρικά της ύδατα.

Οι 36 μετανάστες από το Σουδάν και άλλος ένας από άλλη αφρικανική χώρα σώθηκαν από γερμανικό σωστικό συνεργείο στη Μεσόγειο Θάλασσα στα τέλη του προηγούμενου μήνα, καθώς το φουσκωτό-σκάφος στο οποίο επέβαιναν κινδύνευε να βουλιάξει.

Οι μετανάστες από το Σουδάν είπαν ότι προέρχονται από την περιοχή Νταρφούρ στην οποία έχει ξεσπάσει σοβαρή ανθρωπιστική κρίση λόγω της δράσης πολιτοφυλακών Αράβων που κατηγορούνται για «εκκαθαριστικές επιχειρήσεις».

Το Υπουργείο Εσωτερικών της Ιταλίας δήλωσε ότι ο καπετάνιος του σκάφους επικοινώνησε μαζί τους μέσω ασύρματου την Κυριακή το πρωί για να ζητήσει βοήθεια λέγοντας ότι «δεν μπορεί να εγγυηθεί πλέον τον έλεγχο του σκάφους και του πληρώματος» ενώ παράλληλα εξέφρασε ανησυχίες και για την κατάσταση των μεταναστών.

Ο καπετάνιος πιθανόν να ανακριθεί από τις τοπικές αρχές της Ιταλίας για συμμετοχή σε υπόθεση παράνομης μετανάστευσης.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας είπε ότι οι μετανάστες έχουν μεταφερθεί σε ένα καταυλισμό προσφύγων κοντά στο Πόρτο Εμπεντόκλ.

Αξιωματούχος της χώρας δήλωσε ότι «θα τους δοθούν καινούρια ρούχα και θα λάβουν πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στο καταυλισμό».

Πιέσεις από Ηνωμένα Έθνη

Η Υπάτη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, η οποία ζήτησε από την Ιταλία να επιτρέψει στους Αφρικανούς μετανάστες να αποβιβαστούν στην χώρα, εξέφρασε την ικανοποίηση της για την απόφαση των αρχών.

Οι μετανάστες θα έχουν τώρα τη δυνατότητα να κάνουν αίτηση για πολιτικό άσυλο είτε στη Γερμανία είτε στην Ιταλία, δήλωσε η εκπρόσωπος της αρμοστείας.

Ωστόσο, η Γερμανία ανακοίνωσε ότι οι μετανάστες δεν μπορούν να ζητήσουν άσυλο στη χώρα, υποστηρίζοντας: «Μόνο στην περίπτωση που κάποιος έχει φθάσει στα γερμανικά σύνορα μπορεί να ζητήσει άσυλο».


Δευτέρα 12 Ιουλίου 2004 - 19:06 (Ώρα Λονδίνου)

Στο μικροσκόπιο η πολιτική για το Έιτζ των ΗΠΑ

Υπολογίζεται ότι 40 εκατομμύρια έχουν προσβληθεί από τον ιό

H αμερικανική πολιτική για την καταπολέμηση του Έιτζ εξετάζεται εξονυχιστικά στη διεθνή διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών που άρχισε την Κυριακή στην πρωτεύουσα της Ταϊλάνδης, Μπανγκόκ.

Επίκεντρο της συζήτησης και η πολιτική της κυβέρνησης Μπους, η οποία ορίζει την σεξουαλική αποχή ως μέθοδο πρόληψης κατά της ασθένειας.

Πολλοί όμως, επιστήμονες και ακτιβιστές πιστεύουν ότι αυτή η μέθοδος αποδυναμώνει την προσπάθεια καταπολέμησης του Έιτζ και υποστηρίζουν άλλες μεθόδους, όπως τη χρήση των προφυλακτικών.

Η Ουάσινγκτον έχει επίσης κατηγορηθεί ότι μείωσε τα μέλη της αντιπροσωπείας της στην διάσκεψη.

Η απεσταλμένη του ΒΒC στο Μπανγκόκ, Κάιλι Μόρις, λέει ότι η Ουάσινγκτον έχει στείλει λιγότερους επιστήμονες που απασχολούνται σε κρατικές υπηρεσίες και ιδρύματα από ότι τα προηγούμενα χρόνια, προφανώς για οικονομικούς λόγους.

Σύμφωνα όμως με ορισμένους από τους 20 χιλιάδες πολιτικούς, επιστήμονες και ειδικούς που παίρνουν μέρος στη διάσκεψη, ο πραγματικός λόγος είναι ότι η ατζέντα της είναι ελάχιστα συντηρητική.

Ας σημειωθεί ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν οικονομικά τον αγώνα κατά του Έιτζ περισσότερο από κάθε άλλη χώρα και ξοδεύουν πάνω από 15 δις δολάρια κάθε πέντε χρόνια.

«Τρομακτικές στατιστικές»

Ανοίγοντας τη συνεδρίαση την Κυριακή, ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, προειδοποίησε ότι λίγες χώρες κάνουν σωστή εκστρατεία για την καταπολέμηση της θανατηφόρας ασθένειας. και κάλεσε όλους τους αρχηγούς των κρατών να μιλήσουν για το Έιτζ.

«δεν πρέπει να υπάρχει άλλη αμηχανία και απάθεια», είπε ο κ. Ανάν.

Ακόμα ήταν ιδιαίτερα επικριτικός στην έλλειψη βοήθειας προς τις γυναίκες, οι οποίες, όπως είπε, επωμίζονται το βάρος των συνεπειών της ασθένειας,.

Αναφερόμενος στις ακόλουθες «τρομακτικές στατιστικές», ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών είπε ότι σήμερα, οι γυναίκες αποτελούν σχεδόν το μισό αριθμό των ενηλίκων που προσβάλλονται από την ασθένεια.

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Ουγκάντα, κ. Γιογουέρι Μουσεβένι, δήλωσε ότι η εγκράτεια και η σχέση αγάπης σε ένα γάμο είναι πολύ πιο σημαντικές για την καταπολέμηση του Έιτζ από ότι η χρήση των προφυλακτικών.

«Ας χρησιμοποιείται το προφυλακτικό από όσους δεν μπορούν να απέχουν από το σεξ ή δεν είναι πιστοί στις σχέσεις τους ή ακόμα από τους διαζευγμένους συζύγους» καταλήγει ο πρόεδρος της Ουγκάντα.


Δευτέρα 12 Ιουλίου 2004 - 17:52 (Ώρα Λονδίνου)

Ισραήλ: Διαπραγματεύσεις για κυβέρνηση συνασπισμού

Το Λικούντ έχει απορρίψει το σχέδιο Σαρόν για τη Γάζα

Η συνεργασία του κυβερνώντος κόμματος Λικούντ με το Εργατικό κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης βρίσκει αντίθετους πολλούς συνεργάτες του πρωθυπουργού Αριέλ Σαρόν.

Ο κ.Σαρόν χρειάζεται τη συνεργασία και υποστήριξη του Εργατικού κόμματος για να μπορέσει να υλοποιήσει τα σχέδια του για αποχώρηση των Ισραηλινών, στρατευμάτων και εποίκων, από τη Λωρίδα της Γάζας.

Σχέδια που τα μέλη του Λικούντ απέρριψαν σε εσωκομματικό δημοψήφισμα που έγινε τον Μάιο.

Ο κ.Σαρόν απειλεί ότι θα προκηρύξει πρόωρες εκλογές αν το κόμμα του δεν υποστηρίξει τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού.

Σύμφωνα με πληροφορίες αξιωματούχοι του γραφείου του Ισραηλινού πρωθυπουργού είπαν ότι οι διαπραγματεύσεις με τον ηγέτη του Εργατικού κόμματος, Σιμόν Πέρες, έγιναν «σε καλή ατμόσφαιρα» αλλά δεν κάλυψαν τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης συνασπισμού.

Ο ανταποκριτής του BBC στην Ιερουσαλήμ μεταδίδει ότι οι διαπραγματεύσεις προβλέπονται δύσκολες.

Ο κ.Πέρεζ θα επιδιώξει ένα από τα βασικά υπουργεία και το κόμμα του θα ζητήσει ορισμένες διαβεβαιώσεις από τον κ.Σαρόν που ο Ισραηλινός πρωθυπουργός θα δυσκολευτεί πολύ να δώσει.

Το Εργατικό κόμμα ζητά να ολοκληρωθεί πιο γρήγορα η αποχώρηση από τη Λωρίδα της Γάζας από τα τέλος του 2005 που έχει προγραμματίσει ο κ.Σαρόν.

Επίσης, ζητά την αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από περισσότερες περιοχές της Δυτικής Όχθης και την έναρξη απευθείας συνομιλιών με τους Παλαιστίνιους.

Σε αντάλλαγμα, ο κ.Πέρεζ μπορεί να προσφέρει σημαντική υποστήριξη στο κοινοβούλιο για τα σχέδια του κ.Σαρόν για τη Γάζα καθώς και σταθερότητα για την κυβέρνηση του.

Ο κ.Σαρόν έχασε την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο τον περασμένο μήνα όταν αποχώρησε από τον κυβερνητικό συνασπισμό του ακροδεξιού κόμματος Εθνική Ένωση το οποίο είναι κατά της αποχώρησης από τη Γάζα.


Δευτέρα 12 Ιουλίου 2004 - 18:54 (Ώρα Λονδίνου)

Μυστικές αποτυχίες

Η επίθεση στο Περλ Χάρμπορ

Από το Δούρειο Ίππο της Τροίας μέχρι την άρνηση του Στάλιν να πιστέψει ότι η Γερμανία θα εισβάλει στη Σοβιετική Ένωση το 1941 και την πεποίθηση των Βρετανών ότι θα προλάβαιναν μια εισβολή στα νησιά Φόκλαντ, το 1982: η ιστορία γράφτηκε από σφάλματα και παραλείψεις των μυστικών υπηρεσιών.

Οι υπηρεσίες μυστικών πληροφοριών απέτυχαν να προειδοποιήσουν πόσο μάλλον να προλάβουν δύο μεγάλα και ξαφνικά χτυπήματα στις ΗΠΑ: στο Περλ Χάρμπορ το 1941 και στη Νέα Υόρκη και στην Ουάσιγκτον στις 11 Σεπτεμβρίου 2001.

Οι αποτυχίες των μυστικών υπηρεσιών οφείλονται αποκλειστικά και μόνο στις μυστικές υπηρεσίες

«Υπερεκτίμηση»

Πρόκειται για μια τάση των μυστικών υπηρεσιών να αποδίδουν μεγαλύτερη σημασία σε συγκεκριμένες πληροφορίες, με αποτέλεσμα να καταλήγουν σε λάθος συμπεράσματα.

Η Επιτροπή Μυστικών Υπηρεσιών του Κογκρέσου εξήγησε πως αυτή η τακτική λειτούργησε στην περίπτωση του Ιράκ.

Όμως υπάρχει και ένα ακόμα παράδειγμα «υπερεκτίμησης» που παρ ολίγον να οδηγήσει σε καταστροφή στην διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.

Οι ΗΠΑ θυμούνται το Περλ Χάρμπορ

Η σοβιετική επιχείρηση «Ράιαν» της KGB σχεδιάστηκε την εποχή που πρόεδρος των ΗΠΑ ήταν ο Ρόναλντ Ρέιγκαν.

Η επιχείρηση βασίστηκε στην πιθανότητα αλλά και στο φόβο μιας πιθανής αμερικανικής επίθεσης με πυραύλους εναντίον της Σοβιετικής Ένωσης.

Οι πράκτορες της KGB σε όλο τον κόσμο είχαν λάβει οδηγίες να παρατηρούν και να καταγράφουν κάθε ύποπτη κίνηση. Και φυσικά το έπραξαν ή έτσι νόμιζαν.

Στο βιβλίο του για την KGB, ο συγγραφέας Κρίστοφερ Άντριου περιγράφει με κωμικό τρόπο τις παρακολουθήσεις των πρακτόρων έξω από κάθε κτίριο που είχε τα φώτα του αναμμένα μέχρι πολύ αργά τη νύχτα. Παρακολουθούσαν ακόμα και το Βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ευτυχώς, η Δύση έμαθε για τις κινητοποιήσεις των Σοβιετικών από τον αποστάτη Όλεγκ Γκορντιέφσκι. Η μια πλευρά έλαβε διαβεβαιώσεις από την άλλη και τα χειρότερα απετράπησαν.

«Υποτίμηση»

Το 1941, ο Στάλιν ήταν βέβαιος πως η Γερμανία δεν θα επιχειρούσε να εισβάλει στη Σοβιετική Ένωση, παρά τα αντίθετα μηνύματα που έστελνε η στρατιωτική τακτική του Χίτλερ και τις επαναλαμβανόμενες αμερικανικές και βρετανικές προειδοποιήσεις.

Μάλιστα, στην Ελβετία υπήρχε ένας πράκτορας της Μόσχας που έστειλε στην πατρίδα του ακόμα και την ακριβή ημερομηνία της γερμανικής εισβολής.

Ο Στάλιν δεν ήθελε να ξέρει. Μέχρι σήμερα κανείς δεν έχει καταλάβει το γιατί.

«Υπεροψία»

Κλασική περίπτωση είναι αυτή του πολέμου του Γιομ Κιπούρ, τον Οκτώβριο του 1973.

Οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες είχαν την εντύπωση ότι η Αίγυπτος δεν θα τολμούσε να ξεκινήσει έναν πόλεμο κατά του Ισραήλ γιατί δεν θα μπορούσε να τον κερδίσει.

Όμως η Αίγυπτος είχε έναν πιο εφικτό στόχο: να εξασφαλίσει τη Διώρυγα του Σουέζ και να πετύχει μια διπλωματική νίκη. Και αυτό έπραξε.

Η ισραηλινή επιτροπή που ανέλαβε να διερευνήσει αυτή την υπόθεση άσκησε αυστηρή κριτική στις μυστικές υπηρεσίες για την «υπεροψία» τους και η τότε πρωθυπουργός Γκόλντα Μέιρ παραιτήθηκε.

«Αδιαφορία»

Οι Βρετανοί υπέστησαν σοβαρό πλήγμα εξαιτίας της αδιαφορίας τους, το 1982, στα νησιά Φόκλαντ.

Η στρατιωτική Χούντα της Αργεντινής είχε καταστήσει σαφές ότι θα έκανε τα πάντα για να αποκτήσει την κυριαρχία των νησιών.

Ακόμα και όταν οι διαπραγματεύσεις έφτασαν σε αδιέξοδο στις αρχές του 1982, η Βρετανία δεν έκανε τίποτα για να αποτρέψει μια εισβολή.

Παρόμοια ήταν και απραξία της Διεθνούς κοινότητας όταν όλοι εικάζανε ότι ο Σαντάμ Χουσεΐν θα μπορούσε να εισβάλει στο Κουβέιτ.

Όλοι γνώριζαν ότι είχε τη δυνατότητα αλλά ήλπιζαν ότι δεν θα το έπραττε.

«Άγνοια»

Όταν οι μυστικές υπηρεσίες αδυνατούν να συλλέξουν πληροφορίες τότε μια χώρα είναι στο έλεος των γεγονότων.

Αν και τα σημάδια υπήρχαν, οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες δεν είχαν προβλέψει μια επίθεση των Ιαπώνων στο Περλ Χάρμπορ.

Η επίθεση πραγματοποιήθηκε και έπιασε τους Αμερικανούς εξ απήνης.

«Το παζλ»

Πολλές φορές οι μυστικές υπηρεσίες αδυνατούν να ενώσουν τα κομμάτια του παζλ, να συνδέσουν τις μεμονωμένες πληροφορίες που λαμβάνουν, έτσι ώστε να δημιουργήσουν μια πλήρη εικόνα.

Αυτό ήταν και το βασικό λάθος των μυστικών υπηρεσιών πριν από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

Γνώριζαν για την παρουσία ακραίων Ισλαμιστών στις ΗΠΑ, γνώριζαν για τον ασυνήθιστα μεγάλο αριθμό ατόμων από τη Μέση Ανατολή που έκαναν μαθήματα πτήσεων, την τακτική της Αλ Κάιντα να χρησιμοποιεί αεροπλάνα για τις επιθέσεις της, κλπ.

Τέλος λίγα λόγια για το Δούρειο Ίππο.

Η μεγάλη αποτυχία για τους Τρώες ήταν ότι αγνόησαν χρησμό της Κασσάνδρας, της κόρης του βασιλιά Πριάμου.

Οι προφητείες της είχαν εξαγριώσει το θεό Απόλλωνα ο οποίος προέτρεψε τους Τρώες να μην πιστέψουν στα λόγια της.

Είναι μόνο ένας μύθος αλλά έχει και το δίδαγμά του.

Το θέμα είναι ότι τα παθήματα δεν γίνονται πάντα μαθήματα και η λίστα με τις αποτυχίες των μυστικών υπηρεσιών όλο και μεγαλώνει.


Δευτέρα 12 Ιουλίου 2004 - 14:25 (Ώρα Λονδίνου)

Μπλακ άουτ στη νότια Ελλάδα

Χάος προκλήθηκε από το μπλακ άουτ

Αποκαθίσταται σταδιακά η ηλεκτροδότηση, μετά το μπλακ άουτ που παρέλυσε τη νότια Ελλάδα λίγο μετά τις 12.40 το μεσημέρι της Δευτέρας.

Χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα έμειναν εκτός από το λεκανοπέδιο Αττικής, η Πελοπόννησος, η Βοιωτία, τμήμα της Θεσσαλίας και τα νησιά του Ιονίου Αιγαίου.

Η διακοπή προκάλεσε χάος στην πρωτεύουσα. Χιλιάδες άνθρωποι εγκλωβίστηκαν στους συρμούς του μετρό και του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου, ενώ περισσότερες από 500 ήταν οι κλήσεις, που δέχθηκε η πυροσβεστική από πολίτες που παγιδεύτηκαν σε ανελκυστήρες.

Σε κάποιες περιπτώσεις επρόκειτο για εγκύους και ηλικιωμένα άτομα, χάρη στην άμεση επέμβαση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας όμως, δεν ανέκυψε κανένα δυσάρεστο συμβάν.

Εκτός λειτουργίας τέθηκαν και οι φωτεινοί σηματοδότες, προκαλώντας κυκλοφοριακό κομφούζιο στο κέντρο της Αθήνας.

Μετ εμποδίων πραγματοποιήθηκε εξαιτίας της βλάβης και η παρθενική διαδρομή του μετρό που συνδέει το Σύνταγμα με το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Σε επίσημη ανακοίνωση που εκδόθηκε δυόμισι ώρες μετά τη βλάβη, ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας βεβαίωσε ότι το πρόβλημα δεν προκλήθηκε από υπερφόρτωση του δικτύου.

Ο υπουργός απέδωσε τη βλάβη σε λανθασμένη διαχείριση της υψηλής τάσης του συστήματος, ενώ πρόσθεσε ότι η ΔΕΗ επενέβη άμεσα και αποτελεσματικά, αποκαθιστώντας το 70% των πληγεισών περιοχών μέσα στο «χρόνο - ρεκόρ της μιας ώρας».

Την είδηση του μπλακ άουτ μετέδωσαν άμεσα τα μεγάλα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, τονίζοντας ότι το περιστατικό εγείρει αμφιβολίες ως προς την ικανότητα της ΔΕΗ να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων.

Ο υπουργός Ανάπτυξης, πάντως, επεσήμανε ότι υπάρχει υπερεπάρκεια ισχύος, καθώς έχουν γίνει όλα τα απαραίτητα εν όψει των Αγώνων.


Δευτέρα 12 Ιουλίου 2004 - 14:40 (Ώρα Λονδίνου)

Έτοιμη η Βάρης - Κορωπίου

Ανάσα για το κυκλοφοριακό ο νέος δρόμος

Μια ανάσα στα κυκλοφοριακά προβλήματα της Αθήνας υπόσχεται να δώσει η λεωφόρος Βάρης - Κορωπίου, που δόθηκε στην κυκλοφορία τη Δευτέρα από τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Γιώργο Σουφλιά.

Το έργο, που παραδόθηκε μετά από δυόμισι χρόνια εργασιών, θα συνδέει τη λεωφόρο Ποσειδώνος με την Αττική οδό και το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος. Έχει μήκος 14 χιλιομέτρων και τέσσερις λωρίδες, δύο ανά κατεύθυνση, που χωρίζονται με τσιμεντένιο στηθαίο.

Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, αναφερόμενος στο έργο, έκανε λόγο για ένα προσωπικό στοίχημα που κερδίθηκε, τονίζοντας ότι κατά την ανάληψη της εξουσίας από τη ΝΔ, κανείς δεν πίστεψε ότι ο δρόμος θα παραδίνονταν εγκαίρως στην κυκλοφορία.

Απαντώντας στους κατοίκους και τους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, ο κ. Σουφλιάς δεσμεύτηκε ότι θα λυθούν τα προβλήματα προσβασιμότητας στο νέο δρόμο που παρατηρούνται.

Εν τω μεταξύ, την επόμενη εβδομάδα θα παραδοθεί και η λεωφόρος Μαραθώνος από το Σταυρό μέχρι τον Τύμβο, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΕΧΩΔΕ.


Δευτέρα 12 Ιουλίου 2004 - 04:51 (Ώρα Λονδίνου)

Ο Καραμανλής στο γάμο της Εσρά

Κωνσταντινούπολή, 'Αρης Χατζηστεφάνου

Μίνι σύνοδο κορυφής χαρακτήρισαν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης το γάμο της κόρης του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Εσρά.

Δεν ήταν μόνο οι πέντε χιλιάδες αστυνομικοί, τα ελικόπτερα και τα μέλη της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης που θύμιζαν τη σύνοδο του ΝΑΤΟ.

Ήταν κυρίως οι υψηλοί προσκεκλημένοι και μάρτυρες του γάμου όπως ο Έλληνας πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα, ο ηγέτης του Πακιστάν στρατηγός Μουσάραφ και ο Ρουμάνος πρωθυπουργός Αντριάν Ναστάζε.

Ο ίδιος ο Ερντογάν χαρακτήρισε το γάμο «συνάντηση των πολιτισμών» υπενθυμίζοντας ότι από τους τέσσερις μάρτυρες δυο ήταν χριστιανοί και δυο μουσουλμάνοι.

Και μπορεί ο γάμος της Εσρά να μην κατάφερε το τελειωτικό χτύπημα στη θεωρία του Χάντινγκτον περί σύγκρουσης πολιτισμών, σίγουρα όμως ικανοποίησε την επιθυμία του πατέρα της να στείλει ένα μήνυμα προς ανατολή και δύση.

Η τελετή χαρακτηρίστηκε σεμνή αν και είχε 7.500 προσκεκλημένους. Ο γάμος ήταν πολιτικός όπως επιβάλλει το κοσμικό καθεστώς της χώρας αλλά στο κοινό μπορούσες να διακρίνεις ουκ ολίγες γυναίκες με μουσουλμανική μαντίλα.

Μια από αυτές ήταν και η νύφη, η οποία σπουδάζει στις ΗΠΑ ακριβώς επειδή δεν μπορούσε να φορά την μαντίλα στα πανεπιστήμια της χώρας της.

Και η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων όμως δεν πέρασε απαρατήρητη. «Πριν από μερικά χρόνια δεν θα μπορούσα να φανταστώ ότι θα συνέβαινε κάτι τέτοιο» είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός ο οποίος έγινε δεκτός υπό τους ήχους ελληνικής μουσικής.

Την προηγούμενη ημέρα ο Ερντογάν του είχε χαρίσει αναμνηστικό δίσκο με την εικόνα της ελληνικής εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου.

Για την ιστορία να σημειωθεί ότι αυτή τη φορά οι υπηρεσίες εθιμοτυπικού κατάφεραν να αποφύγουν τα μίνι διπλωματικά επεισόδια που συνοδεύουν την οικογένεια Ερντογάν.

Θυμίζουμε ότι στον γάμο του γιου του Ερντογάν ο Ιταλός πρωθυπουργός Μπερλουσκόνι επιχείρησε να φιλήσει το χέρι της νύφης ενώ κατά την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα ο Κώστας Καραμανλής θέλησε να ασπαστεί την σύζυγου του Τούρκου πρωθυπουργού.

Δυο περιστατικά που σχολιάζονταν για ημέρες από τα τουρκικές μέσα ενημέρωσης.


Δευτέρα 12 Ιουλίου 2004 - 09:31 (Ώρα Λονδίνου)

Eλληνοτουρκική κουμπαριά

Ορισμένα από τα πρωτοσέλιδα

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Τουρίστες μιας μέρας. Οικονομική δυσπραγία και ακρίβεια οδηγούν σε αυθημερόν διακοπές.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Το νέο σύστημα εισαγωγής σε ΑΕΙ - ΤΕΙ. Αλλάζουν όλα σταδιακά από φέτος μέχρι το 2006.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): 56% η αποχή στον Διαγωνισμό του ΑΣΕΠ. 15 υποψήφιοι για μία θέση.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: 2.500 διαμάντια «πιάστηκαν» στα Σπάτα. Λιβανέζος λαθρέμπορος συνελήφθη στο «Ελ. Βενιζέλος».

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Ακίνητα: Χρυσές ευκαιρίες μετά τους Αγώνες. Με γλυκές απαλλαγές αλλά και πτώση τιμών.

ΑΥΡΙΑΝΗ: Στο ευρωπαϊκό δικαστήριο οι συμβασιούχοι. Τι αποκαλύπτει ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Μονιμοποιούνται μέχρι το φθινόπωρο 500.000 αυθαίρετα. Το ΥΠΕΧΩΔΕ επισπεύδει τις διαδικασίες.

ΕΘΝΟΣ: Ανοίγουν 6 μέτωπα με στόχο υπαλλήλους - φορείς. Δημόσιο: Το κυβερνητικό σχέδιο για την επανίδρυση του κράτους.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Πυρ, γυ(μ)νή και θάλασσα. Ζούμε ένα φλογερό καλοκαίρι.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Συναγερμός για τα πλαστά ευρώ. Εκστρατεία για την προστασία των καταναλωτών από την Τράπεζα της Ελλάδος.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Μονά - ζυγά μόνο στα όρια του ολυμπιακού δακτυλίου. Αποκάλυψη: Το σχέδιο για το διάστημα από 2 Αυγούστου έως 29 Σεπτεμβρίου.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Κουμπαριές μετά τις ζεϊμπεκιές. Ο Καραμανλής στον δρόμο που χάραξε ο Γιώργος.

ΕΣΤΙΑ: Η «Εστία» συνομιλεί με τον Σπύρο Λούη. Λίγες ημέρες μετά την μεγάλη νίκη του στον Μαραθώνιο.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Εκπτώσεις όπως ποτέ άλλοτε. Αρχίζουν σήμερα και θα διαρκέσουν έως τις 31 Αυγούστου.

METRO: Υπογραφή μονιμοποίησης. Στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας πάει σήμερα το σχέδιο της κυβέρνησης.

ΤΑ ΝΕΑ: Πανω - φόροι σε καταθέσεις, αποζημιώσεις. Πρόταση βόμβα στο υπουργείο Οικονομικών.

Η ΧΩΡΑ: Πόσα λεφτά έχει κάνει ο Άκης; Αμείλικτα ερωτήματα της κοινής γνώμης για τις χιλιάδες ευρώ που ξόδεψε ο σοσιαλιστής πρώην υπουργός για να παντρευτεί στο Παρίσι.

Ελληνοτουρκικές σχέσεις

Η ESPRESSO σημειώνει ότι «οι άριστες προσωπικές σχέσεις του Έλληνα πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή και του Τούρκου ομολόγου του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μπήκαν από χθες επίσημα στην υπηρεσία της πολιτικής και της διπλωματίας. Οι πολιτικοί των δύο πλευρών του Αιγαίου, κουμπάροι από χθες το απόγευμα, φαίνεται πως οδηγούν εκ του ασφαλούς τις χώρες τους σε μία περίοδο ειρήνης, καλής γειτονίας και συνεργασίας. Αφήνουν με τον τρόπο αυτόν τις διενέξεις, τις παρεξηγήσεις και τις εντάσεις οριστικά στο παρελθόν».

Η ΕΣΤΙΑ προσθέτει ότι «όλες οι μονομερείς υποχωρήσεις της χώρας μας, άρχισαν να έχουν κάποια ανταπόκριση από τουρκικής πλευράς, αφ' ότου εξελέγη πρωθυπουργός της γείτονος ο Ταγίπ Ερντογάν. Χθες ο κ. Καραμανλής παρέστη ως μάρτυς στον γάμο της κόρης του Τούρκου πρωθυπουργού. Όλοι οι Έλληνες λοιπόν θέλουν να ελπίζουν ότι οι άριστες προσωπικές σχέσεις των δύο πρωθυπουργών και ο 'μήνας μέλιτος' των δύο χωρών θα οδηγήσουν σε πραγματική βελτίωση των διακρατικών σχέσεων».

Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ στο σχόλιό της επισημαίνει ότι «η πρόσκληση προς τον κ. Καραμανλή εκτός από φιλική χειρονομία, μπορεί να θεωρηθεί και πολιτική πράξη. Ελλάδα και Τουρκία έχουν πολλές διαφορές, τις οποίες, εδώ και αρκετά χρόνια, με την πολιτική Σημίτη και το βήμα προς βήμα προσέγγιση, προσπαθούν να διευθετήσουν. Οι κουμπαριές καμμιά φορά πιάνουν τόπο, πιο πολύ μάλιστα από οποιαδήποτε πολιτική διαπραγμάτευση. επομένως, καλά έκανε ο κ. Καραμανλής και δεν του χάλασε το χατίρι».

Καύσων

Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ γράφει ότι «τους 40 βαθμούς άγγιξε, χθες, ο υδράργυρος σε πολλές περιοχές της χώρας. Οι υψηλές θερμοκρασίες, σε συνδυασμό με τη σκόνη λόγω των έργων σε πολλές περιοχές της Αττικής, έκαναν την ατμόσφαιρα αποπνικτική. Χιλιάδες Αθηναίοι εγκατέλειψαν την πρωτεύουσα από την Παρασκευή, ενώ όσοι παρέμειναν στην πόλη έσπευσαν σε κοντινές παραλίες, αναζητώντας λίγη δροσιά».

Εξεταστικό σύστημα

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) αναφέρει ότι «αλλαγές θα υποστεί και πάλι το εξεταστικό σύστημα του Ενιαίου Λυκείου. Οι βελτιωτικές κινήσεις της κυβέρνησης έχουν ήδη νομικό πλαίσιο και έτσι από την επόμενη σχολική χρονιά καταργούνται οι πανελλαδικές εξετάσεις στη Β' Λυκείου, ενώ από τη μεθεπόμενη μειώνονται τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα στη Γ' τάξη από 9 σε 6».

Γάμος Τσοχατζόπουλου

Η ΧΩΡΑ γράφει ότι «ο χλιδάτος γάμος του τέως υπουργού και πρωτοκλασάτου στελέχους του ΠΑΣΟΚ Άκη Τσοχατζόπουλου με την εκλεκτή της καρδιάς του Βίκυ Σταμάτη προκαλεί τα εύλογα ερωτήματα της κοινής γνώμης. Πώς ένας πολιτικός, με μόνο τον μισθό που παίρνει, μπορεί και δαπανά χιλιάδες ευρώ για να κάνει μία δεξίωση σε πολυτελέστατο ξενοδοχείο των Παρισίων, η οποία θα ταίριαζε μόνο σε μεγιστάνες του πλούτου;».

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Δευτέρα 12 Ιουλίου 2004 - 05:32 (Ώρα Λονδίνου)

Στο προσκήνιο και πάλι τα όπλα του Ιράκ

Η έκθεση της επιτροπής Μπάτλερ δίνεται στη δημοσιότητα τη Τετάρτη

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ αρνήθηκε δια εκπροσώπου του να σχολιάσει τις καταγγελίες που διατυπώθηκαν εκ νέου ότι έκανε εσφαλμένη εκτίμηση της ιρακινής απειλής πριν την εισβολή στη χώρα αυτή, στο πλευρό των Ηνωμένων Πολιτειών.

Πρώην ανώτατα στελέχη των βρετανικών υπηρεσιών πληροφοριών που είχαν άμεση ανάμιξη στην επεξεργασία και ανάλυση των στοιχείων για το ιρακινό οπλοστάσιο δηλώνουν πως δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσουν τις πληροφορίες ότι ο Σαντάμ Χουσεΐν προετοιμαζόταν να χρησιμοποιήσει όπλα μαζικής καταστροφής εναντίον της Δύσης.

Μιλώντας στο πρόγραμμα «Πανόραμα» του BBC ο δόκτωρ Μπράϊαν Τζόουνς, επικεφαλής της διεύθυνσης πληροφοριών του υπουργείου Άμυνας την επίμαχη περίοδο είπε ότι είχε προτείνει τροποποιήσεις στον περιβόητο πλέον φάκελο για τα όπλα του Ιράκ αλλά ότι οι συστάσεις του αγνοήθηκαν και στη συνέχεια ο Βρετανός πρωθυπουργός παρουσίασε τα στοιχεία στη Βουλή των Κοινοτήτων προκειμένου να δικαιολογήσει την εισβολή.

Παρόμοιες απόψεις εκφράζει και ο υποδιευθυντής του τμήματος πληροφοριών στο υπουργείο Άμυνας στα τέλη της δεκαετίας του ' 90, Τζον Μόρισον, που σημειώνει ότι ως επαγγελματίας αναλυτής πληροφοριών δεν μπόρεσε να διακριβώσει την παραμικρή ιρακινή απειλή.

Σε άλλο σημείο του προγράμματος που προβλήθηκε το βράδυ της Κυριακής, ανώνυμη πηγή της βρετανικής κατασκοπείας, της υπηρεσίας MI 6, λέει ότι τα στοιχεία σχετικά με τα ιρακινά όπλα μαζικής καταστροφής, που χρησιμοποιήθηκαν από τον πρωθυπουργό της Βρετανίας για να πείσει κοινοβούλιο και κοινή γνώμη για την αναγκαιότητα επέμβασης στο Ιράκ, στη συνέχεια αποσύρθηκαν.

Οι νέες καταγγελίες γίνονται τρεις ημέρες πριν δημοσιοποιηθούν τα πορίσματα της έρευνας που διεξάγει επιτροπή υπό την προεδρία του Ρόμπιν Μπάτλερ, σχετικά με το χειρισμό των στοιχείων για το ιρακινό οπλοστάσιο από τις μυστικές υπηρεσίες.


Δευτέρα 12 Ιουλίου 2004 - 04:51 (Ώρα Λονδίνου)

Ο Καραμανλής στο γάμο της Εσρά

Κωνσταντινούπολή, 'Αρης Χατζηστεφάνου

Μετά την Λισαβόνα στη Κωνσταντινούπολη βρέθηκε το πρωθυπουργικό ζεύγος για το γάμο της κόρης του πρωθυπουργού της Τουρκίας

Μίνι σύνοδο κορυφής χαρακτήρισαν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης το γάμο της κόρης του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Εσρά.

Δεν ήταν μόνο οι πέντε χιλιάδες αστυνομικοί, τα ελικόπτερα και τα μέλη της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης που θύμιζαν τη σύνοδο του ΝΑΤΟ.

Ήταν κυρίως οι υψηλοί προσκεκλημένοι και μάρτυρες του γάμου όπως ο Έλληνας πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα, ο ηγέτης του Πακιστάν στρατηγός Μουσάραφ και ο Ρουμάνος πρωθυπουργός Αντριάν Ναστάζε.

Ο ίδιος ο Ερντογάν χαρακτήρισε το γάμο «συνάντηση των πολιτισμών» υπενθυμίζοντας ότι από τους τέσσερις μάρτυρες δυο ήταν χριστιανοί και δυο μουσουλμάνοι.

Και μπορεί ο γάμος της Εσρά να μην κατάφερε το τελειωτικό χτύπημα στη θεωρία του Χάντινγκτον περί σύγκρουσης πολιτισμών, σίγουρα όμως ικανοποίησε την επιθυμία του πατέρα της να στείλει ένα μήνυμα προς ανατολή και δύση.

Η τελετή χαρακτηρίστηκε σεμνή αν και είχε 7.500 προσκεκλημένους. Ο γάμος ήταν πολιτικός όπως επιβάλλει το κοσμικό καθεστώς της χώρας αλλά στο κοινό μπορούσες να διακρίνεις ουκ ολίγες γυναίκες με μουσουλμανική μαντίλα.

Μια από αυτές ήταν και η νύφη, η οποία σπουδάζει στις ΗΠΑ ακριβώς επειδή δεν μπορούσε να φορά την μαντίλα στα πανεπιστήμια της χώρας της.

Και η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων όμως δεν πέρασε απαρατήρητη. «Πριν από μερικά χρόνια δεν θα μπορούσα να φανταστώ ότι θα συνέβαινε κάτι τέτοιο» είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός ο οποίος έγινε δεκτός υπό τους ήχους ελληνικής μουσικής.

Την προηγούμενη ημέρα ο Ερντογάν του είχε χαρίσει αναμνηστικό δίσκο με την εικόνα της ελληνικής εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου.

Για την ιστορία να σημειωθεί ότι αυτή τη φορά οι υπηρεσίες εθιμοτυπικού κατάφεραν να αποφύγουν τα μίνι διπλωματικά επεισόδια που συνοδεύουν την οικογένεια Ερντογάν.

Θυμίζουμε ότι στον γάμο του γιου του Ερντογάν ο Ιταλός πρωθυπουργός Μπερλουσκόνι επιχείρησε να φιλήσει το χέρι της νύφης ενώ κατά την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα ο Κώστας Καραμανλής θέλησε να ασπαστεί την σύζυγου του Τούρκου πρωθυπουργού.

Δυο περιστατικά που σχολιάζονταν για ημέρες από τα τουρκικές μέσα ενημέρωσης.


Δευτέρα 12 Ιουλίου 2004 - 03:49 (Ώρα Λονδίνου)

«Το τραίνο του μίσους»

Η επίθεση τη Παρασκευή το βράδυ ομάδας βορειοαφρικανών με μαχαίρι κατά νεαρής Εβραίας με το παιδί της σε τραίνο του Παρισιού εξακολουθεί να κυριαρχεί στο γαλλικό Τύπο.

«Το τραίνο του μίσους» είναι το πρωτοσέλιδο της Λε Φιγκρό (Le Figaro). Σύμφωνα με την εφημερίδα έξι βορειοαφρικανοί επιτέθηκαν στη νεαρή μητέρα χωρίς κανείς από τους επιβάτες να επέμβει.

«Η ανανδρία των δραστών ανταγωνίζεται τη δειλία των επιβατών» γράφει η γαλλική εφημερίδα που σημειώνει ότι η επίθεση πραγματοποιήθηκε λίγες ώρες μετά την έκκληση που απηύθυνε ο πρόεδρος Ζακ Σιράκ προς τους Γάλλος να αντισταθούν στον διογκούμενο ρατσισμό και αντι-σημιτισμό.

Τους πρώτους έξι μήνες του 2004 πραγματοποιήθηκαν 135 επιθέσεις κατά εβραίων ή εβραϊκών περιουσιών στη Γαλλία σημειώνει η Λε Φιγκαρό.

Η Λιμπερασιόν (Liberation) χαρακτηρίζει την επίθεση «θηριωδία» και προσθέτει ότι επιβεβαιώνονται οι φόβοι ότι ο ρατσισμός και ο αντι-σημιτισμός αποτελούν «μια γάγγραινα που εξαπλώνεται στη γαλλική κοινωνία».

Η Γαλλία σύμφωνα με την Λιμπερασιόν αιμορραγεί καθώς από τη μια μεριά βρίσκεται η εβραϊκή κοινότητα που «δέχεται απειλές σε καθημερινή βάση» και από την άλλη ορισμένοι νέοι βορειοαφρικανικής καταγωγής που αν και οι «ίδιοι θύματα διακρίσεων νομίζουν ότι επανακτούν την χαμένη τους υπερηφάνεια με αντι-σημιτικές πράξεις».

«Το θλιβερότερο είναι ότι δεν βρέθηκε ούτε ένας αυτόπτης μάρτυρας» σημειώνει η Λιμπερασιόν. Μας θυμίζει συνεχίζει η γαλλική εφημερίδα τις θλιβερές μέρες κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου όταν οι Γάλλοι «άφηναν την αστυνομία να συλλαμβάνει τους εβραίους και προσποιούνταν ότι δεν ήξεραν τίποτε».

Σαρκοζί

Σε συνέντευξη του στην Λε Μοντ (Le Monde) το ανερχόμενο αστέρι της γαλλικής πολιτικής, ο πανίσχυρος υπουργός οικονομικών, Νικολά Σαρκοζί, απορρίπτει τις κατηγορίες «ότι βρίσκεται πολύ κοντά στις αμερικανικές θέσεις».

Παρ΄ όλα αυτά ο κύριος Σαρκοζί υπογραμμίζει ότι «οι Αμερικανοί είναι ένα από τα λίγα έθνη με τα οποία δεν έχουμε κάνει πόλεμο στην ιστορίας μας». Αντίθετα συνεχίζει ο γάλλος υπουργός «μας βοήθησαν στην απελευθέρωση μας δυο φορές».

Ο κύριος Σαρκοζί που σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις είναι ο πιο δημοφιλής πολιτικός της χώρας παραδέχεται ότι υπάρχουν διαφορές στο θέμα του Ιράκ αλλά προσθέτει ότι «δεν θα πρέπει να επηρεάζουν τη σχέση μας».

Διεύρυνση ΕΕ

H Ντι Ταγκεστσάιτουνγκ (Die Tageszeitung) γράφει ότι η διεύρυνση της ΕΕ έκανε την Ευρώπη μεγαλύτερη αλλά «αυτό δε σημαίνει ότι την έκανε περισσότερο δημοφιλή μεταξύ των Ευρωπαίων».

Φέρνοντας σαν παραδείγματα τις επιτυχίες που σημείωσαν τα «ευρωσκεπτιστικά» κόμματα αλλά και την μεγάλη αποχή, η γερμανική εφημερίδα σημειώνει ότι οι Ευρωπαίοι «περιφρονούν την ΕΕ».

H Ντι Ταγκεστσάιτουνγκ κατηγορεί τις Βρυξέλλες υποστηρίζοντας ότι «κάνει πολύ λίγα» για να κάνει πιο κατανοητή τη λειτουργία και τους στόχους της ΕΕ.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.