Read the Schengen Convention (19 June 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 26 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 04-06-29

  1. Με κατεύθυνση τις Βρυξέλλες
  2. Ισραηλινή εισβολή στη Γάζα
  3. «Εκτέλεση» Αμερικανού ομήρου
  4. Σε ιρακινά χέρια η τύχη του Σαντάμ
  5. Ο Μπους στηρίζει την τουρκική ένταξη
  6. Με κατεύθυνση τις Βρυξέλλες
  7. Συντριβή ελικοπτέρου του ΟΗΕ
  8. Με κατεύθυνση τις Βρυξέλλες
  9. Στους «4» η Ολλανδία
  10. Ο Μπους στηρίζει την τουρκική ένταξη
  11. Έκρηξη στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης
  12. Έκκληση Καρζάι προς ΝΑΤΟ
  13. Σε ιρακινά χέρια η τύχη του Σαντάμ
  14. Έκρηξη στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης
  15. Κλειστά χαρτιά για Ιράκ
  16. Κωνσταντινούπολη και Ελληνοτουρκικά
  17. «Όχι» στην ΑΕΚ για το άρθρο 44!
  18. «Εκτέλεση» Αμερικανού ομήρου
  19. Τα φιλότεχνα περιστέρια της Βαλένθια
  20. Ικανοποίηση για το «νέο» Ιράκ
  21. «Κυριαρχία εν κρυπτώ»
  22. Οξυδερκής κίνηση ή ένδειξη αποτυχίας ;

Τρίτη 29 Ιουνίου 2004 - 22:41 (Ώρα Λονδίνου)

Με κατεύθυνση τις Βρυξέλλες

Η ανακοίνωση του Πορτογάλου πρωθυπουργού έγινε το απόγευμα της Τρίτης

O ηγέτες των 25 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στη σύνοδο κορυφής τους στις Βρυξέλλες, επέλεξαν ομόφωνα τον διορισμό του πρωθυπουργού της Πορτογαλίας, Χοσέ Μανουέλ Ντουράο Μπαρόσο στην θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του εκτελεστικού, δηλ., οργάνου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο κ. Ντουράο Μπαρόσο είπε ότι θέλει να κάνει την Ευρωπαϊκή Ένωση ισχυρότερη και πιο ενεργό στη διεθνή σκηνή.

Ο κ. Ντουράο Μπαρόσο θα αναλάβει τα καθήκοντά του μέσα στο χρόνο, παραλαμβάνοντας το αξίωμα από τον νυν πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ρομάνο Πρόντι.

Την τελική έγκριση αναμένεται να δώσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον επόμενο μήνα.

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάσισαν ότι ο αρμόδιος για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Χαβιέ Σολάνα, θα γίνει ο πρώτος υπουργός Εξωτερικών της ΕΕ, όταν επικυρωθεί το νέο ευρωπαϊκό σύνταγμα.

Προηγουμένως, ο κ. Μπαρόσο, σε διάγγελμά του προς το λαό της χώρας του, ανακοίνωσε ότι αποδέχεται την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η ανακοίνωση του Πορτογάλου πρωθυπουργού έγινε το απόγευμα της Τρίτης.

Διπλωματικές ικανότητες

Είχε προηγηθεί μια σειρά συναντήσεων με τον πρόεδρο της χώρας, με συνεργάτες και με το υπουργικό συμβούλιο, το οποίο ενέκρινε ομόφωνα την υποψηφιότητα του πρωθυπουργού.

Ο κ. Μπαρόσο είπε ότι είναι καθήκον του, ως ηγέτης του Πορτογαλικού λαού, να αναλάβει τις ευρωπαϊκές αρμοδιότητες που του προσφέρονται και με αυτό τον τρόπο να συνεχίσει να προσφέρει τις υπηρεσίες του τόσο στην Πορτογαλία όσο και στην Ευρώπη.

Ο ίδιος χαρακτήρισε τη χρονική συγκυρία εξαιρετική, μετά την διεύρυνση της ΕΕ και την έγκριση του συντάγματος.

Οι ανταποκριτές μεταδίδουν ότι ο κ. Μπαρόσο διαθέτει διπλωματικές ικανότητες και διατηρεί καλές σχέσεις με ηγέτες που είναι διαφορετικοί μεταξύ τους, όπως ο Βρετανός Τόνι Μπλερ και ο Γάλλος Ζακ Σιράκ.

Στην πατρίδα του η είδηση της πιθανής αναχώρησής του, δίνει τροφή σε σενάρια για τον πιθανό διάδοχό του από το κεντροδεξιό κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών.


Τρίτη 29 Ιουνίου 2004 - 23:18 (Ώρα Λονδίνου)

Ισραηλινή εισβολή στη Γάζα

To Ισραήλ προετοιμάζεται για μείζονα επίθεση

Ισραηλινά στρατεύματα εισέβαλαν στην Λωρίδα της Γάζας, καθώς Παλαιστίνιοι μαχητές εξαπέλυσαν νέα επίθεση, με αυτοσχέδιες ρουκέτες, στο Ισραήλ.

Εικοσιτέσσερα τεθωρακισμένα εισήλθαν στην περιοχή γύρω από το Μπέιτ Χανούν, από όπου εκτοξεύθηκε τη Δευτέρα θανάσιμη ρουκέτα στην γειτονική ισραηλινή πόλη Σντερότ.

Ρουκέτες έπληξαν εκ νέου την πόλη Σντερότ, την ώρα που ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Αριέλ Σαρόν, επισκεπτόταν την περιοχή.

Δύο άτομα τραυματίστηκαν, ο κ. Σαρόν όμως δεν βρισκόταν κοντά στο σημείο.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός πιστεύεται ότι διέταξε μείζονα επιχείρηση στη Γάζα, μετά την επίθεση των Παλαιστινίων με ρουκέτες την Δευτέρα, από την οποία σκοτώθηκε ένα αγόρι τριών ετών και ένας 49χρονος άνδρας.


Τρίτη 29 Ιουνίου 2004 - 22:34 (Ώρα Λονδίνου)

«Εκτέλεση» Αμερικανού ομήρου

Ο Μόπιν εξαφανίστηκε μετά από μια επίθεση Ιρακινών

Το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα μετέδωσε βιντεοταινία στην οποία τα μέλη ισλαμικής οργάνωσης εμφανίζονται να εκτελούν έναν άντρα.

Ισχυρίζονται ότι πρόκειται για τον Αμερικανό στρατιώτη, Κιθ Μάθιου Μόπιν, ο οποίος είχε απαχθεί πριν από δύο και πλέον μήνες.

Η ποιότητα της εικόνας είναι πολύ κακή και ο αμερικανικός στρατός λέει ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει εάν το θύμα είναι ο 20χρονος Μόπιν.

Στο βίντεο ο όμηρος εμφανίζεται γονατιστός και με δεμένα τα μάτια λίγο πριν σωριαστεί από τα πυρά των ακραίων ισλαμιστών.

Η μαγνητοσκοπημένη ταινία μεταδόθηκε λίγες ώρες μετά την εσπευσμένη μεταβίβαση της εξουσίας στους Ιρακινούς.

Παραστρατιωτικοί απειλούν να δολοφονήσουν έναν ακόμα Αμερικανό στρατιώτη.

Λίγες ημέρες νωρίτερα, μέλη ισλαμικής οργάνωσης αποκεφάλισαν τον Αμερικανό επιχειρηματία Νίκολας Μπεργκ, και μάλιστα έδωσαν στη δημοσιότητα το φρικιαστικό βίντεο με την αποτρόπαια πράξη.

Με παρόμοιο τρόπο εκτελέστηκε και ο Νοτιο-Κορεάτης μεταφραστής Κιμ Σουν-Ιλ.

Φρίκη

Το πρόσφατο βίντεο δείχνει τον άνδρα με τα μάτια δεμένα να κάθεται γονατιστός μπροστά από έναν ανοιχτό τάφο. Το πρόσωπό του δεν αντικρίζει την κάμερα.

Η εικόνα του βίντεο είναι πολύ κακή

Το Αλ Τζαζίρα ισχυρίζεται ότι διαθέτει και τη συνέχεια της ταινίας, όπου ο άνδρας πυροβολείται στο πίσω μέρος του κεφαλιού. Αλλά το κανάλι λέει ότι δεν σκοπεύει να δείξει αυτές τις σκηνές.

Δημοσιογράφοι λένε ότι έλαβαν αυτές τις εικόνες από μια οργάνωση που ονομάζεται το «Κοφτερό Ξίφος κατά των Εχθρών του Θεού και των Προφητών».

Η ανακοίνωση των Ισλαμιστών που συνόδευε το βίντεο ανέφερε ότι ο στρατιώτης δολοφονήθηκε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αμερικανική πολιτική και το θάνατο των «μαρτύρων» στο Ιράκ.

Εκπρόσωπος του αμερικανικού στρατού είπε ότι το βίντεο αναλύεται από ειδικούς για να διαπιστωθεί η αυθεντικότητά του.

«Προς το παρόν δεν υπάρχει επιβεβαίωση του θανάτου του Κιθ Μάθιου Μόπιν ή κάποιου άλλου Αμερικανού στρατιώτη», είπε προσθέτοντας ότι η οικογένεια του Μόπιν έχει ενημερωθεί για την ύπαρξη του βίντεο.

Αφέθηκαν ελεύθεροι

Τρεις Τούρκοι που απήχθησαν από παραστρατιωτικούς στο Ιράκ αφέθηκαν ελεύθεροι.

Οι απαγωγείς τους πιστεύεται ότι συνδέονται με την οργάνωση του Αμπού Μουσάμπ Αλ Ζαρκάουι, στενού συνεργάτη της Αλ Κάιντα.

Ο κουκουλοφόρος που εμφανίζεται στο βίντεο του Αλ Τζαζίρα είπε ότι οι άνδρες απελευθερώθηκαν χάρη στους Μουσουλμάνους της Τουρκίας που διαδήλωσαν εναντίον των ΗΠΑ.


Τρίτη 29 Ιουνίου 2004 - 22:38 (Ώρα Λονδίνου)

Σε ιρακινά χέρια η τύχη του Σαντάμ

Ο Σαντάμ Χουσεΐν έχει χαρακτηριστεί αιχμάλωτος πολέμου

Ο μεταβατικός πρωθυπουργός του Ιράκ, Ιγιάντ Αλάουι, διαβεβαίωσε ότι το Ιράκ θα είναι νομικά υπεύθυνο για την τύχη του Σαντάμ Χουσεϊν, ο οποίος όμως θα συνεχίσει να κρατείται από τις αμερικανικές δυνάμεις.

Μαζί με τον Σαντάμ Χουσεϊν, οι αμερικανικές δυνάμεις θα κρατούν και έντεκα συνεργάτες του καθεστώτος του.

Η ιρακινή κυβέρνηση θα είναι υπεύθυνη για τον πρώην πρόεδρο της χώρας από την Τετάρτη.

Tην Πέμπτη θα απαγγελθούν εναντίον του κατηγορίες.

Ο Ιγιάντ Αλάουι τόνισε πάντως ότι ο Σαντάμ Χουσεϊν θα δικαστεί δίκαια, σε αντίθεση με όσους καταδίκαζε το καθεστώς του επί σειρά ετών.

Η δίκη του Σαντάμ Χουσεΐν δεν θα διεξαχθεί μέσα στους επόμενους μήνες, είπε ο πρωθυπουργός.

Η ανακοίνωση αυτή έγινε μια ημέρα μετά την αιφνιδιαστική μεταβίβαση εξουσίας στη μεταβατική κυβέρνηση του κ. Αλάουι.

Την ίδια στιγμή πάντως, ευθύνες στις συμμαχικές δυνάμεις κατοχής γιατί δεν κατάφεραν να αντιμετωπίσουν φαινόμενα τρομοκρατίας στο Ιράκ απέδωσε, μιλώντας στο BBC, ο νέος υπουργός Εσωτερικών της χώρας, Φαλάχ Χασάν Αλ Νακίμπ, ο οποίος έχει αναλάβει μία από τις δυσκολότερες θέσεις στη χώρα.

«Εμείς μπορούμε»

Ο κ. Αλ Νακίμπ υπογράμμισε ότι οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας μπορούν να κερδίσουν την εμπιστοσύνη της κοινής γνώμης και να αντιμετωπίσουν φαινόμενα τρομοκρατίας και οργανωμένου εγκλήματος.

Το πρόβλημα της ασφάλειας δεν οφείλεται μόνο στις συμμαχικές δυνάμεις, είπε ο κ. Αλ Νακίμπ.

«Το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεϊν είχε απελευθερώσει πριν από τον πόλεμο 30.000 εγκληματίες από τη φυλακή Αμπού Γκράιμπ. Όμως, οι συμμαχικές δυνάμεις επέτρεψαν σε πολίτες να εισέλθουν σε στρατιωτικές βάσεις που ήταν γεμάτες με όπλα και πυρομαχικά, ενώ από την άλλη δεν υπήρχαν επαρκείς έλεγχοι στα σύνορα από όπου έρχονταν ξένοι μαχητές», είπε στο BBC ο νέος υπουργός Εσωτερικών του Ιράκ.

Σε άλλες εξελίξεις...

Στο Ιράκ έφθασε ο νέος Αμερικανός πρέσβης της χώρας, Τζον Νεγκροπόντε, ο οποίος είναι πλέον ο πιο υψηλόβαθμος αξιωματούχος των ΗΠΑ στη χώρα, όπου συνεχίζουν να παραμένουν 140.000 Αμερικανοί στρατιώτες.

Τρεις Αμερικανοί πεζοναύτες σκοτώθηκαν από επίθεση στη Βαγδάτη, ενώ δύο Ιρακινοί σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια άλλης επίθεσης.


Τρίτη 29 Ιουνίου 2004 - 15:24 (Ώρα Λονδίνου)

Ο Μπους στηρίζει την τουρκική ένταξη

Οι ΗΠΑ κοιτάζουν με προστατευτικό βλέμμα την Τουρκία

Εκκλήσεις προς την Ευρωπαϊκή Ένωση να αποδεχθεί την Τουρκία στους κόλπους της επανέλαβε ο πρόεδρος Μπους, λίγο πριν αναχωρήσει από την Κωνσταντινούπολη, όπου ολοκληρώθηκε η διάσκεψη του ΝΑΤΟ.

Οι ανταποκριτές αναφέρουν ότι οι εν λόγω εκκλήσεις έγιναν παρά την κριτική που έχει ασκήσει η Γαλλία προς τον Αμερικανό πρόεδρο, λέγοντας ότι παρεμβαίνει στις ευρωπαϊκές υποθέσεις.

Σε μια συμβολική ομιλία, την οποία έδωσε μπροστά από ισλαμικό τέμενος στο πανεπιστήμιο του Γαλατάσαράι, και με το βλέμμα προς τα στενά του Βοσπόρου, είπε ότι η ελευθερία είναι το μέλλον της Μέσης Ανατολής και της Τουρκίας.

Ο Τζορτζ Μπους χαρακτήρισε μάλιστα την Τουρκία «παράδειγμα ισλαμικής χώρας», η οποία ανήκει στον κατάλογο των δημοκρατικών χωρών.

Οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι η Τουρκία «ως ευρωπαϊκή δύναμη ανήκει στην ΕΕ», είπε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρόεδρος.

Πρόσθεσε ότι με την ένταξή της, η ιδέα της «σύγκρουσης των πολιτισμών» θα περάσει στην ιστορία σαν ένας μύθος.

Ταυτόχρονα, αναφερόμενος στο Ιράκ, τόνισε ότι οι ισλαμικές χώρες δεν πρέπει να φοβούνται τη διάδοση των δημοκρατικών ιδεών.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε ότι η συμμαχία του ΝΑΤΟ θα αφιερωθεί στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων για τη Μέση Ανατολή.

Ο κ. Μπους είπε ότι η Βορειοατλαντική Συμμαχία δεσμεύεται σε αυτό το στόχο γιατί όλοι οι λαοί της Μέσης Ανατολής πρέπει να απολαμβάνουν μια δίκαιη διακυβέρνηση.

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι σε ορισμένες χώρες του κόσμου ειδικά στη Μέση Ανατολή - η έννοια της δημοκρατίας έχει αλλοιωθεί.

Αναφερόμενος στον Παλαιστινιακό λαό, είπε ότι η τρομοκρατία αποτελεί εμπόδιο για την επίτευξη του στόχου τους, ενώ αυτό που τους αξίζει είναι ένα ειρηνικό και δημοκρατικό παλαιστινιακό κράτος.


Τρίτη 29 Ιουνίου 2004 - 16:38 (Ώρα Λονδίνου)

Με κατεύθυνση τις Βρυξέλλες

Η ανακοίνωση του Πορτογάλου πρωθυπουργού έγινε το απόγευμα της Τρίτης

O ηγέτες των 25 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στη σύνοδο κορυφής τους στις Βρυξέλλες, επέλεξαν ομόφωνα τον διορισμό του πρωθυπουργού της Πορτογαλίας, Χοσέ Μανουέλ Ντουράο Μπαρόσο στην θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του εκτελεστικού, δηλ., οργάνου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο κ. Ντουράο Μπαρόσο είπε ότι θέλει να κάνει την Ευρωπαϊκή Ένωση ισχυρότερη και πιο ενεργό στη διεθνή σκηνή.

Ο κ. Ντουράο Μπαρόσο θα αναλάβει τα καθήκοντά του μέσα στο χρόνο, παραλαμβάνοντας το αξίωμα από τον νυν πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ρομάνο Πρόντι.

Την τελική έγκριση αναμένεται να δώσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον επόμενο μήνα.

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάσισαν ότι ο αρμόδιος για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Χαβιέ Σολάνα, θα γίνει ο πρώτος υπουργός Εξωτερικών της ΕΕ, όταν επικυρωθεί το νέο ευρωπαϊκό σύνταγμα.

Προηγουμένως, ο κ. Μπαρόσο, σε διάγγελμά του προς το λαό της χώρας του, ανακοίνωσε ότι αποδέχεται την πρόσκληση της ΕΕ για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η ανακοίνωση του Πορτογάλου πρωθυπουργού έγινε το απόγευμα της Τρίτης.

Διπλωματικές ικανότητες

Είχε προηγηθεί μια σειρά συναντήσεων με τον πρόεδρο της χώρας, με συνεργάτες και με το υπουργικό συμβούλιο, το οποίο ενέκρινε ομόφωνα την υποψηφιότητα του πρωθυπουργού.

Ο κ. Μπαρόσο είπε ότι είναι καθήκον του, ως ηγέτης του Πορτογαλικού λαού να αναλάβει τις ευρωπαϊκές αρμοδιότητες που του προσφέρονται και με αυτό τον τρόπο να συνεχίσει να προσφέρει τις υπηρεσίες του τόσο στην Πορτογαλία όσο και στην Ευρώπη.

Ο ίδιος χαρακτήρισε τη χρονική συγκυρία εξαιρετική, μετά την διεύρυνση της ΕΕ και την έγκριση του συντάγματος.

Οι ανταποκριτές μεταδίδουν ότι ο κ. Μπαρόσο διαθέτει διπλωματικές ικανότητες και διατηρεί καλές σχέσεις με ηγέτες που είναι διαφορετικοί μεταξύ τους, όπως ο Βρετανός Τόνι Μπλερ και ο Γάλλος Ζακ Σιράκ.

Στην πατρίδα του η είδηση της πιθανής αναχώρησής του, δίνει τροφή σε σενάρια για τον πιθανό διάδοχό του από το κεντροδεξιό κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών.


Τρίτη 29 Ιουνίου 2004 - 18:20 (Ώρα Λονδίνου)

Συντριβή ελικοπτέρου του ΟΗΕ

Ο ΟΗΕ βρίσκεται στη Σιέρα Λεόνε μετά τον εμφύλιο πόλεμο

Ελικόπτερο των Ηνωμένων Εθνών με 24 επιβάτες συνετρίβη στη Σιέρα Λεόνε, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του Οργανισμού. Πιστεύεται ότι δεν υπάρχουν επιζώντες.

Το μοιραίο ελικόπτερο ρωσικής κατασκευής - μετέφερε στρατιώτες της ειρηνευτικής δύναμης και εργαζόμενους σε ανθρωπιστικές οργανώσεις.

Είχε απογειωθεί από την πρωτεύουσα Φρίταουν με προορισμό την πόλη Καϊλαχούν, στα βορειοδυτικά της χώρας.

Οι έρευνες για τον εντοπισμό του μοιραίου ελικοπτέρου ξεκίνησαν αμέσως μόλις χάθηκε η επαφή του με τον πύργο ελέγχου.

Αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν ότι στο σημείο της συντριβής έχει ξεσπάσει φωτιά.

Τα Ηνωμένα Έθνη ανέπτυξαν ειρηνευτική δύναμη έντεκα χιλιάδων στρατιωτών στη Σιέρα Λεόνε, μετά τη λήξη του εμφυλίου πολέμου το 2002.


Τρίτη 29 Ιουνίου 2004 - 16:38 (Ώρα Λονδίνου)

Με κατεύθυνση τις Βρυξέλλες

Η ανακοίνωση του Πορτογάλου πρωθυπουργού έγινε το απόγευμα της Τρίτης

Ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, Χοσέ Μανουέλ Ντουράο Μπαρόσο, σε διάγγελμά του προς το λαό της χώρας του, ανακοίνωσε ότι αποδέχεται την πρόσκληση της ΕΕ για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Οι ηγέτες της ΕΕ αναμένεται να ανακοινώσουν και επισήμως ότι συμφωνούν με τον διορισμό του στο αξίωμα του προέδρου. Την τελική έγκριση αναμένεται να δώσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον επόμενο μήνα.

Η ανακοίνωση του Πορτογάλου πρωθυπουργού έγινε το απόγευμα της Τρίτης.

Είχε προηγηθεί μια σειρά συναντήσεων με τον πρόεδρο της χώρας, με συνεργάτες και με το υπουργικό συμβούλιο, το οποίο ενέκρινε ομόφωνα την υποψηφιότητα του πρωθυπουργού.

Ο κ. Μπαρόσο είπε ότι είναι καθήκον του, ως ηγέτης του Πορτογαλικού λαού να αναλάβει τις ευρωπαϊκές αρμοδιότητες που του προσφέρονται και με αυτό τον τρόπο να συνεχίσει να προσφέρει τις υπηρεσίες του τόσο στην Πορτογαλία όσο και στην Ευρώπη.

Ο ίδιος χαρακτήρισε τη χρονική συγκυρία εξαιρετική, μετά την διεύρυνση της ΕΕ και την έγκριση του συντάγματος.

Οι ανταποκριτές μεταδίδουν ότι ο κ. Μπαρόσο διαθέτει διπλωματικές ικανότητες και διατηρεί καλές σχέσεις με ηγέτες που είναι τόσο διαφορετικοί μεταξύ τους, όπως ο Βρετανός Τόνι Μπλερ και ο Γάλλος Ζακ Σιράκ.

Στην πατρίδα του η είδηση της πιθανής αναχώρησής του, δίνει τροφή σε σενάρια για τον πιθανό διάδοχό του από το κεντρο-δεξιό κόμμα των Σοσιαλ-Δημοκρατών.


Δευτέρα 28 Ιουνίου 2004 - 00:17 (Ώρα Λονδίνου)

Στους «4» η Ολλανδία

Με την Πoρτογαλία θα αναμετρηθεί την ερχόμενη Τετάρτη η Ολλανδία

Μετά από τρεις συνεχόμενους αποκλεισμούς με πέναλτι σε μεγάλες διοργανώσεις, η Ολλανδία προκρίθηκε με τον ίδιο τρόπο στα ημιτελικά και θα αντιμετωπίσει την ερχόμενη Τετάρτη στη Λισαβόνα τους «οικοδεσπότες» Πορτογάλους.

Ο κανονικός αγώνας με τη Σουηδία και η παράταση έληξε ισόπαλος χωρίς τέρματα.

Την πρόκριση στους Ολλανδούς έδωσε ο τερματοφύλακας Φαν Ντερ Ζαρ, αποκρούοντας το έκτο πέναλτι των Σουηδών που εκτέλεσε ο Μέλμπεργκ.

Προηγουμένως είχαν χάσει από ένα πέναλτι ο Ιμπραΐμοβιτς (Σουηδία) και ο αρχηγός των Ολλανδών Κοκού.

Aπογοητευμένοι οι Σουηδοί Χένρικ Λάρσον (α) και Ζλάταν Ιμπαΐμοβιτς, ο οποίος έχασε ένα πέναλτι

Ο αγώνας δεν παρουσίασε ιδιαίτερες στιγμές, με εξαίρεση μία ευκαιρία των Σουηδών με τον Βίλχελμσον στο 55΄ και δύο του Φαν Νίστελροϊ στο 62΄και το 92΄.

Στην παράταση έχασαν ευκαιρίες ο Ζέεντορφ για τους Ολλανδούς και ο Λιούνγκμπεργκ για τους Σουηδούς (δοκάρι).

ΟΙ συνθέσεις:

Σουηδία: Ιζακσον, Νίλσον, Γιάκομπσον, Μέλμπεργκ, Εστλουντ, Γιόνσον (65΄Βίλχελμσον), Σβένσον (81΄Κάλστρομ), Λίντεροθ, Λιούνγκμπεργκ, Ιμπραΐμοβιτς, Λάρσον

Ολλανδία: Φαν ντερ Ζαρ, Ράιζιγκερ, Ντε Μπουρ (36΄Μπουμά), Σταμ, Φαν Μπρόνκχορστ, Ζέεντορφ, Ντάβιντς (61΄Χέιτινγκα), 6-Κοκού, Φαν ντερ Μέιντε (86΄Μακάι), Φαν Νίστελροϊ, Ρομπέν.


Τρίτη 29 Ιουνίου 2004 - 15:24 (Ώρα Λονδίνου)

Ο Μπους στηρίζει την τουρκική ένταξη

Οι ΗΠΑ κοιτάζουν με προστατευτικό βλέμμα την Τουρκία

Εκκλήσεις προς την Ευρωπαϊκή Ένωση να αποδεχθεί την Τουρκία στους κόλπους της επανέλαβε ο πρόεδρος Μπους, λίγο πριν αναχωρήσει από την Κωνσταντινούπολη, όπου ολοκληρώθηκε η διάσκεψη του ΝΑΤΟ.

Οι ανταποκριτές αναφέρουν ότι οι εν λόγω εκκλήσεις έγιναν παρά την κριτική που έχει ασκήσει η Γαλλία προς τον Αμερικανό πρόεδρο, λέγοντας ότι παρεμβαίνει στις ευρωπαϊκές υποθέσεις.

Σε μια συμβολική ομιλία, την οποία έδωσε μπροστά από ισλαμικό τέμενος στο πανεπιστήμιο του Γαλατάσαράι, και με το βλέμμα προς τα στενά του Βοσπόρου, είπε ότι η ελευθερία είναι το μέλλον της Μέσης Ανατολής και της Τουρκίας.

Ο Τζορτζ Μπους χαρακτήρισε μάλιστα την Τουρκία «παράδειγμα ισλαμικής χώρας», η οποία ανήκει στον κατάλογο των δημοκρατικών χωρών.

Οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι η Τουρκία «σαν ευρωπαϊκή δύναμη ανήκει στην ΕΕ», είπε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρόεδρος.

Πρόσθεσε ότι με την ένταξή της, η ιδέα της «σύγκρουσης των πολιτισμών» θα περάσει στην ιστορία σαν ένας μύθος.

Ταυτόχρονα, αναφερόμενος στο Ιράκ, τόνισε ότι οι ισλαμικές χώρες δεν πρέπει να φοβούνται τη διάδοση των δημοκρατικών ιδεών.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε ότι η συμμαχία του ΝΑΤΟ θα αφιερωθεί στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων για τη Μέση Ανατολή.

Ο κ. Μπους είπε ότι γη βορειοατλαντική συμμαχία δεσμεύεται σε αυτό το στόχο γιατί όλοι οι λαοί της Μέσης Ανατολής πρέπει να απολαμβάνουν μια δίκαιη διακυβέρνηση.

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι σε ορισμένες χώρες του κόσμου ειδικά στη Μέση Ανατολή - η έννοια της δημοκρατίας έχει αλλοιωθεί.

Αναφερόμενος στον Παλαιστινιακό λαό, είπε ότι η τρομοκρατία αποτελεί εμπόδιο για την επίτευξη του στόχου τους, ενώ αυτό που τους αξίζει είναι ένα ειρηνικό και δημοκρατικό παλαιστινιακό κράτος.


Τρίτη 29 Ιουνίου 2004 - 12:40 (Ώρα Λονδίνου)

Έκρηξη στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης

Έκρηξη σημειώθηκε σε αεροπλάνο των τουρκικών αερογραμμών στο αεροδρόμιο «Ατατούρκ» στην Κωνσταντινούπολη.

Οι πρώτες πληροφορίες λένε ότι τρία άτομα τραυματίστηκαν από την έκρηξη που σημειώθηκε αφού οι επιβάτες είχαν εγκαταλείψει το αεροσκάφος, το οποίο είχε μόλις φτάσει από τη Σμύρνη.

Το πρακτορείο Ανατολή μεταδίδει ότι στη συνέχεια το αεροσκάφος θα αναχωρούσε για Στοκχόλμη.

Στο σημείο έχουν σπεύσει ασθενοφόρα και ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες η έκρηξη σημειώθηκε όταν μέλος του προσωπικού άνοιξε ένα μηχανισμό που έμοιαζε με πορτοφόλι και που βρέθηκε στο αεροσκάφος μετά την αποβίβαση των επιβατών.

Οι αρχές διεξάγουν έρευνες για τα ακριβή αίτια της έκρηξης.

Τα μέτρα ασφαλείας στο αεροδρόμιο ήταν δρακόντεια καθώς σήμερα αναμένεται η αναχώρηση των περισσότερων αποστολών που έλαβαν μέρος στη σύνοδο του ΝΑΤΟ στην Κωνσταντινούπολη.


Τρίτη 29 Ιουνίου 2004 - 11:27 (Ώρα Λονδίνου)

Έκκληση Καρζάι προς ΝΑΤΟ

Ο κ. Καρζάι επιμένει ότι οι εκλογές πρέπει να διεξαχθούν στην ώρα τους

Ο πρόεδρος του Αφγανιστάν, Χαμίντ Καρζάι, απηύθυνε έκκληση προς τους ηγέτες του ΝΑΤΟ να αποστείλουν περισσότερα στρατεύματα στη χώρα του άμεσα.

Ο κ. Καρζάι μίλησε ενώπιον των ηγετών στη σύνοδο της βόρειοατλαντικής συμμαχίας στην Κωνσταντινούπολη.

Το ΝΑΤΟ συμφώνησε να αυξήσει τον αριθμό της ειρηνευτικής δύναμης από 6.500 σε 10.000 για να ενισχυθεί η ασφάλεια κατά τη διάρκεια των εκλογών του Σεπτεμβρίου.

Ο κ. Καρζάι ευχαρίστησε τους ηγέτες, αλλά πρόσθεσε: «Σας παρακαλώ να βιαστείτε ελάτε πιο σύντομα από το Σεπτέμβριο».

Ο ίδιος εμμένει στη διεξαγωγή των εκλογών στην προκαθορισμένη ημερομηνία παρά τις ανησυχίες των Ηνωμένων Εθνών για την κατάσταση ασφαλείας στην χώρα.

Ασταθείς περιοχές

Ο κ. Καρζάι μιλώντας την τελευταία ημέρα της συνόδου στην Κωνσταντινούπολη ευχαρίστησε τους 26 ηγέτες του ΝΑΤΟ για την προσφορά τους: «Χαιρετίζω τη χθεσινή απόφασή σας να μας στείλετε επιπλέον δυνάμεις για να μας βοηθήσουν με τις εκλογές».

«Όμως χρειαζόμαστε δυνάμεις ασφαλείας σήμερα στο Αφγανιστάν για να δημιουργήσουν το ασφαλές περιβάλλον που θα μας οδηγήσει στις εκλογές και παραπέρα».

Ο διπλωματικός συντάκτης του BBC, Τζόναθαν Μάρκους, επισημαίνει ότι από το μέλλον του Αφγανιστάν κρίνεται ένα σημαντικό μέρος της αξιοπιστίας του ΝΑΤΟ.

Οι επιχειρήσεις στη χώρα, λέει ο ίδιος, αποτελούν ένα σημαντικό τεστ για τις μελλοντικές επιχειρήσεις της συμμαχίας.

Οι επιπλέον στρατιώτες του ΝΑΤΟ αναμένεται να φυλάξουν την πρωτεύουσα Καμπούλ και τα περίχωρα.

Ο κ. Καρζάι θέλει οι επιπλέον στρατιώτες να αναπτυχθούν σε ασταθείς περιοχές.


Τρίτη 29 Ιουνίου 2004 - 13:18 (Ώρα Λονδίνου)

Σε ιρακινά χέρια η τύχη του Σαντάμ

Ο Σαντάμ Χουσεΐν έχει χαρακτηριστεί αιχμάλωτος πολέμου

Ο μεταβατικός πρωθυπουργός του Ιράκ, Ιγιάντ Αλάουι, διαβεβαίωσε ότι το Ιράκ θα είναι νομικά υπεύθυνο για την τύχη του Σαντάμ Χουσεϊν, ο οποίος όμως θα συνεχίσει να κρατείται από τις αμερικανικές δυνάμεις.

Μαζί με τον Σαντάμ Χουσεϊν, οι αμερικανικές δυνάμεις θα κρατούν και έντεκα συνεργάτες του καθεστώτος του.

Η ιρακινή κυβέρνηση θα είναι υπεύθυνη για τον πρώην πρόεδρο της χώρας από την Τετάρτη

Ο Ιγιάντ Αλάουϊ τόνισε πάντως ότι ο Σαντάμ Χουσεϊν θα δικαστεί δίκαια, σε αντίθεση με όσους καταδίκαζε το καθεστώς του επί σειρά ετών.

Η δίκη του Σαντάμ Χουσεΐν δεν θα διεξαχθεί μέσα στους επόμενους μήνες, είπε ο πρωθυπουργός.

Η ανακοίνωση αυτή έγινε μια ημέρα μετά την αιφνιδιαστική μεταβίβαση εξουσίας στη μεταβατική κυβέρνηση του κ. Αλάουι.

Την ίδια στιγμή πάντως, ευθύνες στις συμμαχικές δυνάμεις κατοχής γιατί δεν κατάφεραν να αντιμετωπίσουν φαινόμενα τρομοκρατίας στο Ιράκ απέδωσε, μιλώντας στο BBC, ο νέος υπουργός Εσωτερικών της χώρας, Φαλάχ Χασάν Αλ Νακίμπ, ο οποίος έχει αναλάβει μία από τις δυσκολότερες θέσεις στη χώρα.

«Εμείς μπορούμε»

Ο κ. Αλ Νακίμπ υπογράμμισε ότι οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας μπορούν να κερδίσουν την εμπιστοσύνη της κοινής γνώμης και να αντιμετωπίσουν φαινόμενα τρομοκρατίας και οργανωμένου εγκλήματος.

Το πρόβλημα της ασφάλειας δεν οφείλεται μόνο στις συμμαχικές δυνάμεις, είπε ο κ. Αλ Νακίμπ.

«Το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεϊν είχε απελευθερώσει πριν από τον πόλεμο 30.000 εγκληματίες από τη φυλακή Αμπού Γκράιμπ. Όμως, οι συμμαχικές δυνάμεις επέτρεψαν σε πολίτες να εισέλθουν σε στρατιωτικές βάσεις που ήταν γεμάτες με όπλα και πυρομαχικά, ενώ από την άλλη δεν υπήρχαν επαρκείς έλεγχοι στα σύνορα από όπου έρχονταν ξένοι μαχητές», είπε στο BBC ο νέος υπουργός Εσωτερικών του Ιράκ.

Σε άλλες εξελίξεις...

Στο Ιράκ έφθασε ο νέος Αμερικανός πρέσβης της χώρας, Τζον Νεγκροπόντε, ο οποίος είναι πλέον ο πιο υψηλόβαθμος αξιωματούχος των ΗΠΑ στη χώρα, όπου συνεχίζουν να παραμένουν 140.000 Αμερικανοί στρατιώτες.

Τρεις Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν από επίθεση στη Βαγδάτη, ενώ δύο Ιρακινοί σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια άλλης επίθεσης.


Τρίτη 29 Ιουνίου 2004 - 12:40 (Ώρα Λονδίνου)

Έκρηξη στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης

Έκρηξη σημειώθηκε σε αεροπλάνο των τουρκικών αερογραμμών στο αεροδρόμιο «Ατατούρκ» στην Κωνσταντινούπολη.

Οι πρώτες πληροφορίες λένε ότι δύο καθαριστές τραυματίστηκαν από την έκρηξη που σημειώθηκε αφού οι επιβάτες είχαν εγκαταλείψει το αεροσκάφος, το οποίο είχε μόλις φτάσει από τη Σμύρνη.

Στο σημείο έχουν σπεύσει ασθενοφόρα και ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες η έκρηξη σημειώθηκε όταν μέλος του προσωπικού άνοιξε ένα πορτοφόλι που βρέθηκε στο αεροσκάφος μετά την αποβίβαση των επιβατών.

Οι αρχές διεξάγουν έρευνες για τα ακριβή άιτια της έκρηξης.

Τα μέτρα ασφαλείας στο αεροδρόμιο ήταν δρακόντεια καθώς σήμερα αναμένεται η αναχώρηση των περισσότερων αποστολών που έλαβαν μέρος στη σύνοδο του ΝΑΤΟ στην Κωνσταντινούπολη.


Τρίτη 29 Ιουνίου 2004 - 10:14 (Ώρα Λονδίνου)

Κλειστά χαρτιά για Ιράκ

Ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής, σε δηλώσεις του από την Κωνσταντινούπολη, στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε μετά τη λήξη της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, απέφυγε κάθε δέσμευση για άμεση ελληνική στρατιωτική παρουσία στο Ιράκ, επισημαίνοντας ότι εάν η ελληνική πλευρά αποφασίσει να εφαρμόσει την απόφαση για ΝΑΤΟϊκή συνδρομή στην εκπαίδευση ιρακινών στρατιωτικών δυνάμεων μπορεί να το κάνει σε ελληνικό έδαφος.

«Ζητήθηκε από τους Ιρακινούς να υπάρξει τεχνική εκπαίδευση προσωπικού, εντός ή εκτός Ιράκ. Σε κάθε περίπτωση εάν το αποφασίσουμε μας δίνεται η επιλογή οποιαδήποτε εφαρμογή αυτής της απόφασης από ελληνικής πλευράς να γίνει εντός ελληνικών συνόρων», υπογράμμισε.

Σε ό,τι αφορά την ενίσχυση των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η παρουσία της Ελλάδας είναι «υπέρ επαρκής».

«Στο Αφγανιστάν έχουμε μια παρουσία από περίπου 150 ανθρώπους, ένα C-130 και νομίζουμε είναι υπέρ επαρκής η παρουσία μας, ειδικά όταν μιλούμε για μια χώρα όπως η δική μας, που αυτή τη στιγμή έχει επενδύσει και αξιοποιεί όλες τις δυνατότητές της για να παράσχει το μέγιστο δυνατό δείχτη ασφαλείας στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

»Δεν θέτω ως ορόσημο τους Ολυμπιακούς Αγώνες, απλώς κρατώ μια επιφύλαξη σε περίπτωση που η Συμμαχία αποφασίσει και εκτιμούμε και εμείς ότι πρέπει να το κάνουμε μπορεί να υπάρξει κάποια μορφή συμμετοχής. Πάντως πρέπει να πω ότι και αν υπάρξει, ασχέτως Ολυμπιακών Αγώνων ή όχι η δική μου επιλογή θα ήταν να είναι σε κατευθύνσεις που έχουν σχέση με ανθρωπιστικές υπηρεσίες», τόνισε.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, υπογράμμισε ότι δεν είναι προγραμματισμένη επίσημη συνάντηση με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Πρόσθεσε, δε, ότι στις ελληνοτουρκικές σχέσεις υπάρχει βελτιωμένη ατμόσφαιρα.

Αναφορικά με τις πληροφορίες που θέλουν τον Πορτογάλο πρωθυπουργό Ζοζέ Μανουέλ Ντουράο Μπαρόζο να διαδέχεται τον Ρομάνο Πρόντι, ο κ. Καραμανλής σημείωσε πως «ως αυτή την ώρα δεν υπάρχει κάτι δεδομένο», αλλά πρόσθεσε ότι «θα είναι μια πολύ θετική εξέλιξη».

Σχετικά, τέλος, με το θέμα που δημιουργήθηκε από την απόδοση της συνέντευξης που παραχώρησε ο υπουργός Άμυνας Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος στην εφημερίδα «Χουριέτ», ο πρωθυπουργός επεσήμανε πως «το θέμα έχει κλείσει με τη δήλωση διάψευσης του κ. Σπηλιωτόπουλου».


Κωνσταντινούπολη και Ελληνοτουρκικά

Ορισμένα από τα πρωτοσέλιδα

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): 2.579 προσλήψεις σε Δημόσιο, Ταμεία. Με συμβάσεις ορισμένου χρόνου.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Αρχίζει το ξήλωμα της διαπλοκής. Ο Γ. Σουφλιάς καταργεί τον «Μαθηματικό Τύπο» στα δημόσια έργα.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Προσλήψεις με επετηρίδα. Δημόσιο: Απόρρητη εισήγηση για αλλαγές στον τρόπο διορισμών.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Προσλήψεις 1.242 μόνιμοι 2.284 εποχικοί. Μέσα στον Ιούλιο λήγουν οι προθεσμίες. Ποιες υπηρεσίες ζητούν προσωπικό.

Η ΑΥΓΗ: Ιράκ: Ελληνική εμπλοκή. Το ΝΑΤΟ εξαπλώνεται στη Μέση Ανατολή.

ΑΥΡΙΑΝΗ: Εκβιάζουν την κυβέρνηση οι τραπεζίτες. Επέβαλλαν τελικά κουτσουρεμένη λύση για τα πανωτόκια.

ΤΟ ΒΗΜΑ: Ασφαλιστικό εν όψει...Η βραδυφλεγής βόμβα έτοιμη να σκάσει. Τα ταμεία των τραπεζών και η ένταξη στο ΙΚΑ.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Πιστωτική κάρτα για τους δικαιούχους της Εργατικής Εστίας. Φόρμουλα πολλαπλών παροχών και ευνοϊκοί όροι για τραπεζικές συναλλαγές.

ΕΘΝΟΣ: 1.178 νέες προσλήψεις στις συγκοινωνίες. Και μπαράζ με 2.664 εγκρίσεις από το υπουργικό συμβούλιο.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Με βαριά ανάσα ολόκληρη η Ελλάδα μέχρι την Πέμπτη και .....ΑΝ .....θα χάσει η Μάνα το παιδί και το παιδί τη Μάνα. Όνειρα για την Κούπα. Θα βαφτεί η Λισσαβόνα μπλε!

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Βόμβα στα ταμεία. Έβαλε ο νόμος του ΠΑΣΟΚ για το ασφαλιστικό.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: 7.665 νέες προσλήψεις σε ΕΘΕΛ, υπουργεία, νοσοκομεία.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Μπλέξαμε τα μίλια μας...Σύγχυση από την αοριστία της κυβέρνησης - το θέμα στη Βουλή.

ΕΣΤΙΑ: Τα βρετανικά πανεπιστήμια. Τα 50 καλύτερα, σύμφωνα με τους Τάιμς.

ESPRESSO: Το ξέσπασμα της Καλομοίρας μετά τη νίκη! Όσα έγιναν πίσω από τις κλειστές πόρτες του FAME STORY.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Παράδοση - έκπληξη στο Ιράκ. Ορκίστηκε η νέα κυβέρνηση μέσα σε κύμα βίας.

Ο ΛΟΓΟΣ: Καταργείται ο μαθηματικός τύπος...στα δημόσια έργα. Τον Αύγουστο στη Βουλή.

ΤΑ ΝΕΑ: Παγίδες και μυστικά στο Μηχανογραφικό. Κλειδί επιτυχίας η σειρά επιλογής των Σχολών.

Η ΝΙΚΗ: Αφερέγγυος ο Καραμανλής. Πελαγοδρομεί στα ελληνοτουρκικά η κυβέρνηση. Αφού τα έδωσε όλα στον Ερντογάν, τώρα ζητά ανταλλάγματα.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Συντονισμένη επιτελική επίθεση κατά των λαών. Σύνοδος ΝΑΤΟ: «Ευρωσύνταγμα» - «Τρομονόμος».

TRAFFIC NEWS: Χρυσά συμβόλαια για τις δυο κυρίες της TV. Τατιάνα Στεφανίδου- Ελένη Μενεγάκη. Πάνε «πακέτο» στον ALPHA.

Η ΧΩΡΑ: Προσλήψεις 3.500 νέες θέσεις σε Δημόσιο, δήμους.

City Press: Το ΝΑΤΟ και στο Ιράκ. Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Κωνσταντινούπολη.

Μetro: Μένουμε από Έλληνες! Σήμερα κινδύνου για την υπογεννητικότητα στέλνει η Στατιστική Υπηρεσία, ζητώντας τη λήψη μέτρων.

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Η κάθοδος των ....μορίων. Πτωτικές τάσεις στις βάσεις των Σχολών ΑΕΙ- ΤΕΙ.

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Ιράκ :Ελεύθερο-Ανελεύθερο. Δυο μέρες πριν από την προκαθορισμένη ημερομηνία.

Η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ

Η CITY PRESS υποστηρίζει ότι «στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ που πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη αποφασίστηκε η διεύρυνση της δράσης της Συμμαχίας και των χωρών -μελών. Οι χώρες του ΝΑΤΟ ανέλαβαν να εκπαιδεύσουν τα ιρακινά στρατεύματα που καλούνται να συμβάλουν στην επιβολή της τάξης στο πλευρό των συμμαχικών δυνάμεων. Αποφασίστηκε, επίσης, η ενίσχυση και γεωγραφική διεύρυνση της ΝΑΤΟϊκής στρατιωτικής παρουσίας στο Αφγανιστάν».

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ αναφέρει ότι «ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής απέκλεισε από την Κωνσταντινούπολη το ενδεχόμενο αποστολής ελληνικών στρατευμάτων στο Ιράκ και αρνήθηκε την ενίσχυση της ελληνικής δύναμης στο Αφγανιστάν».

Σύμφωνα με την ΑΥΓΗ, «άλλο ένα κλικ επί το ατλαντικότερον έκανε χθες ο Κ. Καραμανλής στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Κωνσταντινούπολη, όπου οι 26 ηγέτες αποφάσισαν την εμπλοκή των χωρών τους στα αμερικανικά σχέδια στο Ιράκ, το Αφγανιστάν και την "ευρύτερη Μέση Ανατολή". Οι ηγέτες αποφάσισαν να στηρίξουν κατ΄ αρχήν πολιτικά την κυβέρνηση των αμερικανικών ανδρείκελων στη Βαγδάτη και να σηκώσουν το κύριο βάρος της στρατιωτικής παρουσίας στο Αφγανιστάν».

Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ προσθέτει ότι «αναφορικά με τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ η Αλ. Παπαρήγα τόνισε πως αποστολή της έχει τη λήψη μέτρων ώστε το ΝΑΤΟ να γίνει ένα πιο αποφασιστικό εργαλείο του ιμπεριαλιστικού πολέμου, της «νέας τάξης πραγμάτων» και των ιδιαίτερων σχεδίων που επεξεργάζεται για τη Μέση Ανατολή και την Αφρική».

Η ESPRESSO εκτιμά ότι «την ώρα που η πολιορκημένη πλατεία Ταξίμ φλεγόταν από τους Τούρκους και ξένους διαδηλωτές που εξέφραζαν τα αντι-ΝΑΤΟϊκά τους αισθήματα, οι ηγέτες των χωρών μελών του ΝΑΤΟ αποφάσιζαν για την εκπαίδευση των Ιρακινών στρατιωτικών δυνάμεων».

Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ σημειώνει ότι «η ελληνική κυβέρνηση κρατά κλειστά τα χαρτιά της ως προς τη στάση που θα κρατήσει αναφορικά με τη ΝΑΤΟϊκή συνδρομή στην εκπαίδευση των ιρακινών στρατιωτικών δυνάμεων. Αυτό προκύπτει απ΄ την απάντηση του πρωθυπουργού σε σχετική ερώτηση, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με την ολοκλήρωση της χθεσινής πρώτης μέρας της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ».

Ελληνοτουρκικά

Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ επισημαίνει ότι «χωρικά ύδατα και εναέριος χώρος φαίνεται πως εμπλέκουν εξωτερική και αμυντική πολιτική, ως μη έδει. Ο Καραμανλής προτίμησε χθες να αντιπαρέλθει όσα δήλωσε ο υπ. Αμύνης. Γίνεται πάντως λόγος για πακέτο ελληνικών προτάσεων για το Αιγαίο . Το θέμα πάει στη Βουλή».

Η ΝΙΚΗ προσθέτει ότι «σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κ. Καραμανλής αναμένεται να ζητήσει από τον Ρ. Ερντογάν συγκεκριμένες κινήσεις βελτίωσης του κλίματος μεταξύ των δύο χωρών, με αντάλλαγμα τη στήριξη της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας από την Ελλάδα».

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Τρίτη 29 Ιουνίου 2004 - 11:20 (Ώρα Λονδίνου)

«Όχι» στην ΑΕΚ για το άρθρο 44!

Μετά από μελέτη ενός περίπου μήνα, το Εφετείο απέρριψε την αίτηση της ΠΑΕ ΑΕΚ για υπαγωγή στο άρθρο 44 και πλέον ο κίνδυνος πτώχευσης και υποβιβασμού της ιστορικής ομάδας είναι προ των πυλών.

Αιτία για την απόφαση αποτέλεσε ένας λόγος γνωστός, αλλά που ως τώρα θεωρείτο καθαρά τυπικός.

Για την υπαγωγή μιας ανώνυμης εταιρείας στο άρθρο 44, πρέπει να είναι σύμφωνο το 60% των μισθωτών και το 50% των μετόχων.

Στην ΑΕΚ ωστόσο οι μετοχές των ENIC και NETMED είναι ανενεργές, κάτι που εν τέλει στάθηκε αιτία βαρύνουσας σημασία.

Στην ΑΕΚ υποστήριξαν πως οι μετοχές του Πέτρου Στάθη εκπροσωπούν το 50%, κάτι που απορρίφθηκε από το πρωτοδικείο, οδηγώντας τους «κιτρινόμαυρους σε αδιέξοδο και χάος.


Τρίτη 29 Ιουνίου 2004 - 10:28 (Ώρα Λονδίνου)

«Εκτέλεση» Αμερικανού ομήρου

Ο Μόπιν εξαφανίστηκε μετά από μια επίθεση Ιρακινών

Το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα μετέδωσε βιντεοταινία στην οποία τα μέλη άγνωστης μέχρι σήμερα ισλαμικής οργάνωσης εμφανίζονται να εκτελούν έναν άντρα. Ισχυρίζονται ότι πρόκειται για τον Αμερικανό στρατιώτη, Κιθ Μάθιου Μόπιν, ο οποίος είχε απαχθεί πριν από δύο και πλέον μήνες.

Η ποιότητα της εικόνας είναι πολύ κακή και ο αμερικανικός στρατός λέει ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει εάν το θύμα είναι ο 20χρονος Μόπιν.

Στο βίντεο ο όμηρος εμφανίζεται γονατιστός και με δεμένα τα μάτια λίγο πριν σωριαστεί από τα πυρά των ακραίων ισλαμιστών.

Η μαγνητοσκοπημένη ταινία μεταδόθηκε λίγες ώρες μετά την εσπευσμένη μεταβίβαση της εξουσίας στους Ιρακινούς.

Παραστρατιωτικοί απειλούν να δολοφονήσουν έναν ακόμα Αμερικανό στρατιώτη.

Λίγες ημέρες νωρίτερα, μέλη ισλαμικής οργάνωσης αποκεφάλισαν τον Αμερικανό επιχειρηματία Νίκολας Μπεργκ, και μάλιστα έδωσαν στη δημοσιότητα το φρικιαστικό βίντεο με την αποτρόπαια πράξη.

Με παρόμοιο τρόπο εκτελέστηκε και ο Νοτιο-Κορεάτης μεταφραστής Κιμ Σουν-Ιλ.

Φρίκη

Το πρόσφατο βίντεο δείχνει τον άνδρα με τα μάτια δεμένα να κάθεται γονατιστός μπροστά από έναν ανοιχτό τάφο. Το πρόσωπό του δεν αντικρίζει την κάμερα.

Η εικόνα του βίντεο είναι πολύ κακή

Το Αλ Τζαζίρα ισχυρίζεται ότι διαθέτει και τη συνέχεια της ταινίας, όπου ο άνδρας πυροβολείται στο πίσω μέρος του κεφαλιού. Αλλά το κανάλι λέει ότι δεν σκοπεύει να δείξει αυτές τις σκηνές.

Δημοσιογράφοι λένε ότι έλαβαν αυτές τις εικόνες από μια οργάνωση που ονομάζεται το «Κοφτερό Ξίφος κατά των Εχθρών του Θεού και των Προφητών».

Η ανακοίνωση των Ισλαμιστών που συνόδευε το βίντεο ανέφερε ότι ο στρατιώτης δολοφονήθηκε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αμερικανική πολιτική και το θάνατο των «μαρτύρων» στο Ιράκ.

Εκπρόσωπος του αμερικανικού στρατού είπε ότι το βίντεο αναλύεται από ειδικούς για να διαπιστωθεί η αυθεντικότητά του.

«Προς το παρόν δεν υπάρχει επιβεβαίωση του θανάτου του Κιθ Μάθιου Μόπιν ή κάποιου άλλου Αμερικανού στρατιώτη», είπε προσθέτοντας ότι η οικογένεια του Μόπιν έχει ενημερωθεί για την ύπαρξη του βίντεο.

Αφέθηκαν ελεύθεροι

Τρεις Τούρκοι που απήχθησαν από παραστρατιωτικούς στο Ιράκ αφέθηκαν ελεύθεροι, λένε Τούρκοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι.

Οι απαγωγείς τους πιστεύεται ότι συνδέονται με την οργάνωση του Αμπού Μουσάμπ Αλ Ζαρκάουι, στενού συνεργάτη της Αλ Κάιντα.

Ο κουκουλοφόρος που εμφανίζεται στο βίντεο του Αλ Τζαζίρα είπε ότι οι άνδρες απελευθερώθηκαν χάρη των Μουσουλμάνων της Τουρκίας που διαδήλωσαν εναντίον των ΗΠΑ.


Τα φιλότεχνα περιστέρια της Βαλένθια

Οι μαγευτικοί άγγελοι της Αναγέννησης βρέθηκαν στο φως μετά από 300 χρόνια

Μία τοιχογραφία της Αναγέννησης που ήταν κρυμμένη για 300 χρόνια ανακαλύφθηκε στην Ισπανία χάρη στα.. περιστέρια που έφτιαξαν δίπλα τη φωλιά τους.

Τα συνεργεία συντήρησης που εργάζονταν στον καθεδρικό ναό της Βαλένθια παρατήρησαν ότι ένα ζευγάρι περιστέρια έβρισκαν καταφύγιο σε μία τρύπα στους τοίχους, και ανακάλυψαν ότι στο σημείο εκείνο υπήρχε ψευδοροφή.

Στη συνέχεια με τη βοήθεια τηλεσκοπικής ψηφιακής κάμερας είδαν ότι ανάμεσα στον τοίχο και την επικάλυψή του υπήρχε μια καλά διατηρημένη τοιχογραφία ιταλικής τεχνοτροπίας του 15ου αιώνα.

Σύμφωνα με τους ειδικούς πρόκειται για ένα από τα παλαιότερα και σημαντικότερα δείγματα πρώιμης αναγεννησιακής τέχνης στην Ισπανία.

Η τοιχογραφία αναπαριστά τέσσερις αγγέλους σε έναστρο γαλάζιο φόντο, και φιλοτεχνήθηκε από δύο Ιταλούς καλλιτέχνες, τον Φραντσέσκο Παγκάνο και τον Πάολο Ντε Σαν Λεοκάντιο, στα τέλη του 15ου αιώνα.

Το έργο είχε παραγγείλει ο Ροδρίγο Βοργία, ένας Ισπανός κληρικός που ήταν νούντσιος της Αγίας Έδρας και στη συνέχεια αναγορεύθηκε Πάπας το 1492, λαμβάνοντας το όνομα Αλέξανδρος ΣΤ΄.

Η τοιχογραφία είχε επικαλυφθεί από πάνελ τεχνοτροπίας μπαρόκ το 1670, προφανώς λόγω αλλαγής του καλλιτεχνικού ρεύματος.

Η διατήρηση της οφείλεται στον παράγοντα τύχη, καθώς οι καλλιτέχνες την εποχή του μπαρόκ συνήθιζαν να ζωγραφίζουν καταστρέφοντας τα έργα που βρίσκονταν ήδη στον τοίχο, εξηγεί ο ιστορικός τέχνης Φερνάντο Λόπεθ.

«Η μεγάλη έκπληξη είναι ότι αυτή τη φορά δεν κατέστρεψαν το προϋπάρχον έργο» λέει.

Ο πρόεδρος της τοπικής κυβέρνησης, Φρανσίσκο Καμς, χαρακτήρισε το έργο ως «μία από τις σημαντικότερες πολιτιστικές ανακαλύψει των τελευταίων ετών».


Τρίτη 29 Ιουνίου 2004 - 05:48 (Ώρα Λονδίνου)

Ικανοποίηση για το «νέο» Ιράκ

Ο Αμερικανός διοικητής του Ιράκ Πολ Μπρέμερ (δεξιά) μεταβίβασε εξουσίες στα χέρια των κ.κ. Μαχμουντί και Τσαλαμπί

Ο νέος πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στο Ιράκ, Τζον Νεγροπόντε, αφίχθη στη Βαγδάτη μετά την μεταβίβαση της εξουσίας από τον Αμερικανό προσωρινό διοικητή, Πολ Μπρέμερ, στους Ιρακινούς.

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ διαβεβαίωσε ότι ο Τζον Νεγροπόντε δε μεταβαίνει στο Ιράκ ως νέος διοικητής αλλά ως πρέσβης.

Στο μεταξύ το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων επικαλούμενο δηλώσεις του Ιρακινού αξιωματούχου Αχμέντ Τσαλαμπί μεταδίδει ότι επετεύχθη συμφωνία για την παράδοση του Σαντάμ Χουσεΐν στην δικαιοδοσία των ιρακινών αρχών.

Την ικανοποίησή τους για την ομαλή μεταβίβαση της εξουσίας στο Ιράκ εξέφρασαν ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ και ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζορτζ Μπους, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις θα παραμείνουν στη χώρα για όσο χρονικό διάστημα κριθεί απαραίτητο.

Στιγμιότυπο από την Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Κωνσταντινούπολη

«Έπειτα από δεκαετίες βάναυσης εξουσίας ο ιρακινός λαός ανέκτησε την εξουσία της χώρας του. Η σημερινή είναι μια ημέρα ελπίδας για τους Ιρακινούς και μια ημέρα που οι εχθροί - τρομοκράτες ήλπιζαν να μην ξημερώσει ποτέ», τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Σύσσωμη η ηγεσία του αραβικού κόσμου υποδέχτηκε με ικανοποίηση την παράδοση της εξουσίας.

Το Κουβέιτ και η Ιορδανία χαρακτήρισαν το γεγονός «απαρχή μιας νέας εποχής ελευθερίας στο Ιράκ».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου, Αχμέντ Μάχερ, υποστήριξε ότι η εν λόγω εξέλιξη θα διευκολύνει την αποκατάσταση της σταθερότητας στη χώρα.


Τρίτη 29 Ιουνίου 2004 - 04:09 (Ώρα Λονδίνου)

«Κυριαρχία εν κρυπτώ»

Η μυστική μεταβίβαση εξουσιών στα χέρια της μεταβατικής κυβέρνησης του Ιράκ μονοπωλεί τα πρωτοσέλιδα των βρετανικών εφημερίδων.

Η εφημερίδα Γκάρντιαν (The Guardian) δεν είναι σίγουρη εάν το γεγονός σηματοδοτεί «Αυγή ενός νέου Ιράκ ή μήπως την επιστροφή στη μυστικότητα και τις δολοφονίες» όπως γράφει στον πηχυαίο τίτλο της.

Ο ανταποκριτής της μεταδίδει ότι κάτι σημαντικό έγινε χθες στη Βαγδάτη αλλά τι ακριβώς δεν ξέρει κανένας, καθώς «πίσω από χιλιόμετρα συρματοπλέγματος, πίσω από τσιμεντένιους προμαχώνες μεσαιωνικού τύπου, πίσω από πολλαπλά φυλάκια ελέγχου και προστατευόμενοι από ειδικές δυνάμεις και ιδιωτικούς φρουρούς ένας Αμερικανός διπλωμάτες παρέδωσε ένα κομμάτι χαρτί σε έναν Ιρακινό δικαστή, μπήκε σε ένα ελικόπτερο και εγκατέλειψε τη χώρα».

Στο άρθρο του αρχισυντάκτη της η Γκάρντιαν επισημαίνει τις προκλήσεις για τη νέα κυβέρνηση στον τομέα της ασφάλειας και της διαχείρισης της χώρας.

«Οι νέοι κυβερνώντες πρέπει να διαχωρίσουν και να αντιμετωπίσουν διαφορετικά την εξέγερση από την ωμή τρομοκρατία. Πρέπει επίσης να διεκδικήσουν τα κονδύλια της οικονομικής βοήθειας από το νέο τοποτηρητή της χώρας, τον πρέσβη των ΗΠΑ και να τα διοχετεύσουν στην δημιουργία θέσεων εργασίας και καλύτερων συνθηκών ζωής για τον ιρακινό λαό» αποφαίνεται η Γκάρντιαν.

«Οι ΗΠΑ παραδίδουν την κυριαρχία στο Ιράκ χωρίς φανφάρες» τιτλοφορείται η Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times), που σε άρθρο τους αναφέρουν ότι το γεγονός δεν είχε καμία επίδραση στη ζωή ενός τουλάχιστον Ιρακινού, του «κρατούμενου με τον αριθμό 27075».

«Ο κατηγορούμενος για απόπειρα φόνου Ιγιάντ Ακμούς Κανούμ, 23 χρονών, έμαθε τα όρια της ιρακινής κυριαρχίας όταν οι αμερικανικές αρχές αρνήθηκαν την αποφυλάκισή του, παρόλο που υπάρχει αθωωτική απόφαση ιρακινού δικαστηρίου, επικαλούμενες ότι αυτές δεν δεσμεύονται από το ιρακινό δίκαιο», γράφει ο ανταποκριτής της εφημερίδας Νίκολας Πέλαμ από τη Βαγδάτη.

«Η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων»

Με τον παραπάνω τίτλο αρχίζει η πρωτοσέλιδη ανταπόκριση του δημοσιογράφου Ρόμπερτ Φισκ για την εφημερίδα Ιντιπέντεντ (The Independent), ο οποίος θεωρεί αξιολύπητο το γεγονός ότι ο χρόνος παράδοσης της «κυριαρχίας» τελικά υπαγορεύθηκε από τους εχθρούς των Ηνωμένων Πολιτειών.

«Πρόκειται για κυριαρχία που ασκείται από Ιρακινούς μόνο εάν κάποιος ξεχάσει τους 160 χιλιάδες ξένους στρατιώτες, τους 3 χιλιάδες υπαλλήλους της Αμερικανικής πρεσβείας και το γεγονός ότι ξένοι πράκτορες προστατεύουν τον «πρωθυπουργό» της χώρας που εξαγγέλλει πόλεμο κατά των «εχθρών του λαού».

Και η εφημερίδα στο άρθρο της αρχισυνταξίας της καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η βία στο Ιράκ θα τερματιστεί μόνο όταν υπάρξει αληθινή μεταβίβαση της κυριαρχίας στους Ιρακινούς.

«Κύριε πρόεδρε, το Ιράκ είναι πλέον κυρίαρχο»

Τις λίγες αυτές λέξεις που έστειλε με ιδιόχειρο σημείωμα της προς τον Τζορτζ Μπους η σύμβουλός του σε θέματα ασφάλειας Κοντολίζα Ράις, δανείζεται ο τίτλος της Ντέιλι Τέλεγκραφ (The Daily Telegraph), η οποία προβάλει και τη δήλωση προειδοποίηση του Αμερικανού προέδρου ότι η νέα κυβέρνηση του Ιράκ θα προσπαθήσει να καταστείλει με κάθε μέσο την εξέγερση.

Περισσότερο αισιόδοξη εμφανίζεται η εφημερίδα Τάιμς (The Times) για το μέλλον, με τίτλο «Το νέο πρόσωπο του Ιράκ, με φωτογραφία του χαμογελαστού πρωθυπουργού της χώρας, Ιγιάντ Αλάουι και με μια στήλη που αναφέρει τι μπορεί να κάνει σε θεωρητικό πάντοτε επίπεδο η κυβέρνησή του.

Έτσι μαθαίνουμε ότι το Ιράκ μπορεί να ζητήσει από τα ξένα στρατεύματα που βρίσκονται στο έδαφός του να φύγουν, ότι μπορεί να ασκήσει βέτο σε ορισμένες «ευαίσθητες» στρατιωτικές επιχειρήσεις, να ζητήσει να παραδοθεί στη δικαιοδοσία του ο Σαντάμ Χουσεΐν και να εκδίδει βίζες για τους αλλοδαπούς που βρίσκονται στη χώρα, όλα αυτά βέβαια κατόπιν αίτησης που θα υποβληθεί στον νέο πρέσβη των ΗΠΑ, Τζον Νεγροπόντε.


Τρίτη 29 Ιουνίου 2004 - 05:05 (Ώρα Λονδίνου)

Οξυδερκής κίνηση ή ένδειξη αποτυχίας ;

Οι ευρωπαϊκές εφημερίδες φιλοξενούν διαφορετικές ερμηνείες για τη σημασία της μεταβίβασης εξουσιών από τις κατοχικές δυνάμεις σε ιρακινά χέρια.

Η γερμανική Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε Τσάιτουνγκ (Frankfurter Allgemeine Zeitung) υποβαθμίζει τη σημασία του γεγονότος και προβλέπει ότι δεν πρόκειται να σταματήσει τους «τρομοκράτες, αυτούς που μισούν την νέα κυβέρνηση του Ιγιάντ Αλάουι αντιμετωπίζοντάς την ως δημιούργημα των Αμερικανών κάτι που όντως είναι».

Μόνο η διενέργεια των εκλογών στις αρχές του 2005 θα δείξει τι είδους κυβέρνηση θέλουν οι Ιρακινοί, εκτιμά η εφημερίδα, που παρομοιάζει το χθεσινό γεγονός με την παράδοση εξουσίας από τους Βρετανούς στον πρίγκιπα Φαϊζάλ, το 1921.

«Ένδειξη αποτυχίας»

Η Σουντόιτσε Τσάιτουνγκ (Sueddeutsche Zeitung) ερμηνεύει ως σημάδι αποτυχίας το ότι η επίσπευση της τελετής έγινε λόγω φόβων τρομοκρατικών επιθέσεων.

«Αυτό που συνέβη χθες δεν ήταν παράδοση εξουσίας αλλά μεταβίβαση του χάους» γράφει η εφημερίδα του Μονάχου, που επισημαίνει το παράδοξο: «Τα αμερικανικά στρατεύματα είναι θεματοφύλακες της έννομης τάξης λόγω αδυναμίας των ιρακινών σωμάτων ασφαλείας αλλά ταυτόχρονα και πόλος έλξης των ταραξιών».

Στη Βιένη η Ντι Πρέσε (Die Presse) έχει διαφορετική άποψη και χαρακτηρίζει τη πρόωρη κατά δύο ημέρες μεταβίβαση εξουσίας ως «οξυδερκή πολιτική κίνηση που εξέπληξε φίλους και αντιπάλους και ξεγέλασε τον εχθρό».

«Μεταβίβαση τύποις»

Η γαλλική Λιμπερασιόν (Liberation) αφιερώνει τις πρώτες έξη σελίδες της στο θέμα, προειδοποιώντας ότι «δεν πρέπει να απογοητευθούν αυτοί που περίμεναν ότι η μεταβίβαση εξουσιών θα σήμαινε το τέλος της κατοχής και της βίας που πάνε χέρι-χέρι».

«Η κυβέρνηση του Ιγιάντ Αλάουι θα είναι κυρίαρχη μόνο κατ΄όνομα, καθώς δεν διαθέτει δημοκρατική νομιμοποίηση για να θεσπίσει νόμους, ούτε πλήρη πρόσβαση στα δημόσια έσοδα, αλλά ούτε και το μονοπώλιο χρήσης στρατιωτικής δύναμης στο έδαφός της, που αποτελεί το σύμβολο ενός κυρίαρχου κράτους».

Και στην Ισπανία η Ελ Παΐς (El Pais) τηρεί επιφυλακτική στάση: «Τυπικά όλα άλλαξαν στο Ιράκ από χθες αλλά στην πραγματικότητα πολύ λίγα πράγματα έχουν αλλάξει» γράφει η εφημερίδα της Μαδρίτης, συμπληρώνοντας ότι παρά ταύτα η διαδικασία αυτή πρέπει να λειτουργήσει επειδή δεν υπάρχει εναλλακτική λύση.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.