Browse through our Interesting Nodes of Museums in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 23 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 04-06-22

  1. «Τηλεοπτική παρέλαση των κρατουμένων»
  2. Νεκρός ο Νοτιοκορεάτης όμηρος
  3. ΗΠΑ: «Συγγνώμη, λάθος»
  4. Η κάθοδος των Βορείων
  5. Πούτιν: «Θα εξοντωθούν οι δράστες»
  6. Στο Φόρεϊν Όφις ο Ιρανός πρέσβης
  7. «Αποκεφαλίστηκε ο Νοτιοκορεάτης όμηρος»
  8. Η πολιομυελίτιδα απειλεί την Αφρική
  9. Αποκλείστηκε η Δανιηλίδου
  10. Ισόβια για τον Ντιτρού
  11. Η Άγκυρα εκτός «μαύρης λίστας»
  12. Στο Φόρεϊν Όφις ο Ιρανός πρέσβυς
  13. Οι δημοτικές πρώτη δοκιμασία για ΠΑΣΟΚ
  14. Στο μικροσκόπιο η ανεργία
  15. Σημίτης για πρόεδρος
  16. EURO - παραλειπόμενα
  17. «Θα εξοντωθούν»
  18. EURO - παραλειπόμενα
  19. Πολύνεκρη επίθεση στην Ιγκουσετία
  20. Νέα προβλήματα στους αιθέρες
  21. Πολύνεκρη επίθεση στην Ιγκουσετία
  22. «Σε δίκη οι Βρετανοί ναύτες»
  23. Το Ισραήλ «εκπαιδεύει Κούρδους»
  24. Μάχες στην Ιγκουσετία
  25. «Αγώνας δρόμου» για τα πυρηνικά
  26. Η μάχη του Τόνι Μπλερ

Τετάρτη 23 Ιουνίου 2004 - 02:44 (Ώρα Λονδίνου)

«Τηλεοπτική παρέλαση των κρατουμένων»

Το σήριαλ με τους οκτώ βρετανούς πεζοναύτες που συνελήφθησαν από το Ιράν με τη κατηγορία ότι εισέβαλαν παράνομα στη χώρα κυριαρχεί στα πρωτοσέλιδα των βρετανικών εφημερίδων.

«Το Ιράν παρελαύνει τους πεζοναύτες σε τηλεοπτική ομολογία» ο τίτλος των Τάιμς (Times) που αναφέρεται στην τηλεοπτική κάλυψη από την κρατική τηλεόραση του Ιράν της ομολογίας ενοχής και της συγνώμης που ζήτησαν οι βρετανοί πεζοναύτες.

Οι Τάιμς όπως άλλωστε και όλες οι βρετανικές εφημερίδες δημοσιεύουν φωτογραφίες των πεζοναυτών με καλυμμένα τα μάτια τους όπως παρουσιάσθηκαν στην ιρανική τηλεόραση.

Η Ντέιλι Τέλεγκραφ (Daily Telegraph) στο κεντρικό της σχόλιο ρωτά το βρετανό πρωθυπουργό: «Γιατί κρατούνται οι άντρες μας κύριε Μπλερ;»

Τι Ιράν - συνεχίζει η Ντέιλι Τέλεγκραφ «ουσιαστικά κρατά Βρετανούς ομήρουςΟ δημόσιος διασυρμός των στρατιωτών μας αποτελεί ράπισμα στο γόητρο των συμμαχικών δυνάμεων στο Ιράκ και σίγουρα θα τον εκμεταλλευθούν αυτό οι σιίτες εξτρεμιστές».

Η βρετανική εφημερίδα καλεί τον πρωθυπουργό να αναλάβει πρωτοβουλίες για την απελευθέρωση των πεζοναυτών. Ζητά από τον κύριο Μπλερ να «παγώσει» την πολιτική «επαναπροσέγγισης» με το Ιράν και να ζητήσει πολιτική και στρατιωτική βοήθεια από τον πρόεδρο Μπους.

Η Γκάρντιαν (Guardian) σχολιάζει ότι και οι δυο πλευρές «έχουν πολλά να χάσουν από την κλιμάκωση της κρίσης». Η Τεχεράνη «έχει κερδίσει πολλά από την πτώση του κατάρρευση του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσείν του παραδοσιακού της εχθρού στη περιοχή και έχει κάνει αισθητή τη παρουσία της μεταξύ των σιιτών του Ιράκ».

Από την άλλη πλευρά η Ευρώπη συνεχίζει το σχόλιο της Γκάρντιαν «επιζητά μια διπλωματική επιτυχία στη περιοχή για να αποδείξει στην Ουάσιγκτον ότι οι ευαίσθητες ισορροπίες στη Μέση Ανατολή μπορούν να αντιμετωπισθούν με διαφορετικό τρόπο».

Η Ιντιπέντεντ (Independent) υποστηρίζει ότι το επεισόδιο είναι αποτέλεσμα της εσωτερικής διένεξης στο Ιράν μεταξύ «σκληροπυρηνικών» και «μεταρρυθμιστών».

Από τη μια μεριά βρίσκονται τα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας που φαίνονται διατεθειμένα να συμβιβασθούν και από την άλλη βρίσκεται οι Επαναστατική Φρουρά που εμφανίζεται αδιάλλακτη και θέλει να οδηγήσει του οκτώ πεζοναύτες σε δίκη σχολιάζει η βρετανική εφημερίδα.

Αφγανιστάν

Η Γκάρντιαν (Guardian) αποκαλύπτει ότι ο αμερικανικός στρατός στο Αφγανιστάν «βασάνιζε συστηματικά» Αφγανούς κρατούμενους.

Σύμφωνα με την έρευνα της βρετανικής εφημερίδας τουλάχιστον τρεις κρατούμενοι πέθαναν «σε ύποπτες συνθήκες» , ενώ σειρά πρώην κρατουμένων αποκάλυψαν βασανιστήρια και κακοποιήσεις που περιλαμβάνουν ξυλοδαρμούς, ξεγύμνωμα και στέρηση ύπνου.

Η Γκάρντιαν σημειώνει ότι «τα κρούσματα στην Αμπου Γκράιμπ» - η διαβόητη φυλακή της Βαγδάτης ακολουθεί το πρότυπο των ανακρίσεων που χρησιμοποιούν οι Αμερικανοί από το πόλεμο στο Αφγανιστάν.

Σαρκοζί

Οι Φαινάνσιαλ Τάιμς (Financial Times) γράφουν ότι «το ανερχόμενο αστέρι» της γαλλικής πολιτικής, ο υπουργός οικονομικών, Νικολά Σαρκοζί, απηύθυνε έκκληση για αλλαγή της εξωτερικής πολιτικής της χώρας στην διευρυμένη Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σε συνέντευξη του στη βρετανική εφημερίδα ο κύριος Σαρκοζί ζήτησε η Γαλλία να απαγκιστρωθεί από την «αποκλειστική» συνεργασία με τη Γερμανία και να δημιουργήσει συμμαχίες με άλλες χώρες της ΕΕ.

Οι Φαινάνσιαλ Τάιμς σχολιάζουν ότι οι δηλώσεις αυτές μπορούν να εκληφθούν ως κριτική προς τον πρόεδρο της Γαλλίας Ζακ Σιράκ που θεωρεί τον γαλλο-γερμανικό άξονα ως τον κινητήριο μοχλό της Ευρώπης.

Μπους

Η Ιντιπέντεντ (Independent) γράφει ότι οι αμερικανοί ψηφοφόροι αποδοκιμάζουν την πολιτική Μπους στο Ιράκ.

Στο πρωτοσέλιδο της η βρετανική εφημερίδα μεταφέρει το αποτέλεσμα δημοσκόπησης που δείχνει ότι ο υποψήφιος των Δημοκρατικών, Τζον Κέρι, προηγείται με 53% του Τζορτζ Μπους που φτάνει στο 45%.

Η Ιντιπέντεντ σχολιάζει ότι «το πιο ανησυχητικό στοιχείο» για τον Αμερικανό πρόεδρο είναι το γεγονός ότι οι Αμερικανοί εμπιστεύονται περισσότερο τον Τζον Κέρι στο «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας», την εκστρατεία που ταυτίσθηκε με την προεδρία του Τζορτζ Μπους.


Τρίτη 22 Ιουνίου 2004 - 18:26 (Ώρα Λονδίνου)

Νεκρός ο Νοτιοκορεάτης όμηρος

Ο Νοτιοκορεάτης όμηρος, Κιμ Σουν-ιλ, που έπεσε θύμα των απαγωγέων του

Το υπουργείο Εξωτερικών της Νοτίου Κορέας επιβεβαίωσε το θάνατο ενός Νοτιοκορεάτη που κρατούσαν όμηρο ένοπλοι Ιρακινοί.

Η σορός του Κιμ Σουν-ιλ βρέθηκε από Αμερικανούς στρατιώτες στο δρόμο που συνδέει τη Βαγδάτη με τη Φαλούτζα.

Εκπρόσωπος του υπουργείου δήλωσε ότι ολόκληρο το έθνος θρηνεί. Ανακοίνωσε, επίσης, ότι όλοι οι Νοτιοκορεάτες υπήκοοι θα εγκαταλείψουν το Ιράκ το συντομότερο δυνατό.

Ωστόσο, επιβεβαίωσε την ανάπτυξη 3000 επιπλέον στρατιωτών της χώρας στο Ιράκ, οι οποίοι, όπως έχει ανακοινωθεί, θα συμμετάσχουν σε ανθρωπιστικές αποστολές και εργασίες ανοικοδόμησης.

Οι απαγωγείς είχαν ζητήσει, ως αντάλλαγμα για την απελευθέρωση του θύματος που εργαζόταν ως μεταφραστής, να μην προχωρήσει η Νότια Κορέα στην αποστολή στρατιωτικών ενισχύσεων στο Ιράκ και ν'αποσύρει τις δυνάμεις της που βρίσκονται ήδη εκεί.

Η κυβέρνηση της Σεούλ είχε απορρίψει το τελεσίγραφο των απαγωγέων και είχε προσπαθήσει, μέσω μεσολαβητών, να επιτύχει την παράταση της προθεσμίας που είχαν θέσει οι απαγωγείς και την απελευθέρωση του ομήρου.

Το αραβικό τηλεοπτικό κανάλι αλ-Τζαζίρα μετέδωσε πως ο 33χρονος Νοτιοκορεάτης, Κιμ Σουν-ιλ, αποκεφαλίστηκε από τους απαγωγείς του, όπως είχαν απειλήσει.

Το ίδιο κανάλι υποστηρίζει ότι έχει βιντεοκασέτα η οποία δείχνει, όπως αναφέρει, ότι «εκτελέστηκε» ο 33χρονος όμηρος.

Προσθέτει δε ότι οι απαγωγείς ανήκουν σε μία ακραία παραστρατιωτική οργάνωση που αυτοαποκαλείται Ταουχίντ Βαλ Τζιχάντ.

Αντίδραση ΗΠΑ

Αμέσως μόλις έγινε γνωστός ο θάνατος του Νοτιοκορεάτη ομήρου, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, δήλωσε ότι οι συμμαχικές δυνάμεις δε θα υποχωρήσουν μπροστά στις ενέργειες λίγων τρομοκρατών.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, είπε ότι οι δράστες του αποκεφαλισμού αντιπροσωπεύουν το κακό. Ο κ. Πάουελ πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ καταδικάζουν όλες τις παρόμοιες τρομοκρατικές ενέργειες που έχουν ως στόχο να εμποδίσουν την ανοικοδόμηση ενός ασφαλούς και ειρηνικού Ιράκ.

Η βία συνεχίζεται

Στη Βαγδάτη σημειώθηκε νέα βομβιστική επίθεση.

Παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη σήμερα σε δρόμο της ιρακινής πρωτευούσης τη στιγμή που περνούσε φάλαγγα οχημάτων του αμερικανικού στρατού και αυτοκίνητα της ιρακινής αστυνομίας με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο περαστικοί, όπως ανακοίνωσε η αστυνομία.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, νεκροί είναι ένα εξάχρονο αγόρι και ο σωματοφύλακας του ιρακινού υπουργού Προεδρίας.

Εξάλλου, ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι εξαπέλυσε αεροπορική επίθεση με στόχο ένα σπίτι στη Φαλούτζα, το οποίο χρησιμοποιούσαν οι οπαδοί του Ιορδανού καταζητούμενου, Αμπού Μουσάμπ αλ-Ζαρκαόυι, που πιστεύεται ότι βρίσκεται πίσω από τις απαγωγές αλλοδαπών στο Ιράκ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η επίθεση έγινε με όπλα ακριβείας και βασίστηκε σε μυστικές πληροφορίες.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι πολλοί άνθρωποι σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν.


Τετάρτη 23 Ιουνίου 2004 - 00:22 (Ώρα Λονδίνου)

ΗΠΑ: «Συγγνώμη, λάθος»

Σε λάθος απέδωσε ο πολιτικός προϊστάμενος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Κόλιν Πάουελ, τα αρχικά στοιχεία για τις τρομοκρατικές επιθέσεις

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ δημοσίευσε νέα στοιχεία αναφορικά με τον αριθμό των τρομοκρατικών επιθέσεων ανά τον κόσμο τον περασμένο χρόνο, αφού παραδέχθηκε ότι τα αρχικά στοιχεία ήταν λανθασμένα.

Το λάθος οφειλόταν, σύμφωνα με τους αρμόδιους, στον τρόπο με τον οποίο συγκεντρώθηκαν και ταξινομήθηκαν τα στοιχεία.

Οι νέοι δείκτες αποκαλύπτουν ότι οι τρομοκρατικές επιθέσεις του 2003 είχαν διπλάσιο αριθμό θυμάτων, από αυτόν που είχε στην αρχή παρουσιαστεί.

Οι χαμηλοί και λανθασμένοι δείκτες που είχαν ανακοινωθεί, είχαν χαρακτηριστεί από την κυβέρνηση Μπους ως απόδειξη της επιτυχίας του λεγόμενου «πολέμου κατά της τρομοκρατίας», βασικού άξονα της προεκλογικής εκστρατείας του Αμερικανού προέδρου.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, διαβεβαιώνει ότι τα ψευδή στοιχεία οφείλονταν σε «ειλικρινές λάθος».

Σύμφωνα με τους νέους δείκτες, αν και ο αριθμός των θυμάτων τρομοκρατικών ενεργειών το 2003 μειώθηκε σε σύγκριση με την αμέσως προηγούμενη χρονιά, ο αριθμός των επιθέσεων αυξήθηκε, όπως επίσης και ο αριθμός των τραυματιών.


Τρίτη 22 Ιουνίου 2004 - 22:39 (Ώρα Λονδίνου)

Η κάθοδος των Βορείων

Απαρηγόρητος ο σκόρερ των Ιταλών, Αντόνιο Κασάνο, για τον αποκλεισμό των ατζούρι από τη συνέχεια του Γιούρο 2004

Το γκολ του Σουηδού Ματίας Γιόνσον, δύο λεπτά πριν από την ολοκλήρωση του 90λεπτου στην αναμέτρηση με τη Δανία, έδωσε στις δύο σκανδιναβικές χώρες την πρόκριση στα προημιτελικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Πορτογαλίας.

Οι δύο ομάδες ισοβάθμισαν στην πρώτη θέση με πέντε βαθμούς, όπως και η τρίτη, λόγω διαφοράς τερμάτων Ιταλία, που κέρδισε στον άλλο αγώνα του τρίτου ομίλου τη Βουλγαρία με 2-1.

Οι Ιταλοί γίνονται η πρώτη ομάδα από το 1980, οπότε και ίσχυσε το σύστημα των ομίλων, που εγκαταλείπουν το πρωτάθλημα, παρά το γεγονός ότι έμειναν αήττητοι.

Δανία - Σουηδία 2-2

Πριν τον αγώνα, οι δύο πλευρές τόνιζαν ότι θα γίνει καθαρό παιχνίδι, καθώς πολλοί ήταν αυτοί που επεσήμαναν ή τουλάχιστον σκέφτηκαν πως ένα 2-2 θα «βόλευε» και τις δύο ομάδες.

Η μοίρα, πάντως, και ο Ματίας Γιόνσον θέλησαν να γράψουν το τελικό 2-2 στον φωτεινό πίνακα του σταδίου Ντο Μπέσα στο Οπόρτο.

Οι 22 ποδοσφαιριστές μπήκαν πολύ δυνατά στον αγωνιστικό χώρο. Πρώτοι πανηγύρισαν οι Δανοί με το ομορφότερο ίσως μέχρι σήμερα γκολ της διοργάνωσης, ένα ψηλοκρεμαστό δυνατό σουτ του Τζον Νταλ Τόμασον, έξω από την περιοχή και αριστερά, που κατέληξε στο «Γ» του Ίσακσον, στο 28ο λεπτό.

Στην αρχή του δευτέρου ημιχρόνου, ο Χένρικ Λάρσον εκμεταλλεύτηκε άριστα το πέναλτι που κέρδισε από την ανατροπή του από τον τερματοφύλακα Σόρενσεν, ισοφαρίζοντας για τους Σουηδούς.

Όπως έδειξε, πάντως, το ριπλέι, η απόφαση του διαιτητή Μερκ ίσως ήταν πολύ αυστηρή.

Στο 66ο λεπτό, ο Τόμασον διπλασίασε τα τέρματα της Δανίας και τα προσωπικά του, για να έρθει δύο λεπτά πριν από το τέλος ο Ματίας Γιόνσον να εκμεταλλευτεί στιγμιαία αστάθεια του Σόρενσεν και να ισοφαρίσει σε 2-2, χαρίζοντας την πρώτη θέση στους Σουηδούς.

Στα προημιτελικά οι Δανοί θα αντιμετωπίσουν τους Τσέχους, που έχουν εξασφαλίσει την πρώτη θέση του τετάρτου ομίλου, ενώ οι Σουηδοί θα περιμένουν το δεύτερο στη βαθμολογία.

Οι συνθέσεις:

Δανία: Σόρενσεν, Χένρικσεν, Λάουρσεν, Ν.Γιένσεν (Μπόγκελουντ 45), Χέλβεγκ, Ντ.Γιένσεν (Πούλσεν 66), Γκράβεσεν, Γκρόνκγιερ, Τόμασον, Γιόργκενσεν (Ρόμενταλ 57), Σαντ.

Σουηδία: Ίσακσον, Μέλμπεργκ, Γιάκομπσον, Έντμαν, Νίλσον, Λιούνμπεργκ, Κάλστρομ (Βίλχελμσον 72), Άντερσον (Άλμπακ 81), Γιόνσον, Ιμπραήμοβιτς, Λάρσον.

Ιταλία - Βουλγαρία 2-1

Οι Ιταλοί, έχοντας στο μυαλό τους και την εξέλιξη του άλλου αγώνα του ομίλου, βρέθηκαν πίσω στο σκορ λίγο πριν από τη λήξη του πρώτου ημιχρόνου.

Ο διαιτητής έκρινε ότι ο Ματεράτσι κράτησε τον Μπερμπάτοφ στη μεγάλη περιοχή, καταλογίζοντας πέναλτι.

Το χτύπημα ανέλαβε ο Μάρτιν Πετρόφ, ο οποίος πλάσαρε εύστοχα τον Μπουφόν.

Δύο λεπτά, όμως, από την έναρξη του δευτέρου ημιχρόνου, μετά από μια φάση διαρκείας στα καρέ του Ζντράβκοφ, ο Περότα ισοφάρισε με προβολή σε 1-1.

Οι Ιταλοί πίεζαν, καθώς ένα ακόμα γκολ θα τους έδινε την πρόκριση, αφού οι Δανοί προηγούνταν μέχρι το 88' με 2-1.

Το γκολ ήρθε τελικά στις καθυστερήσεις από τον Αντόνιο Κασάνο, λίγο νωρίτερα όμως οι Σουηδοί είχαν ισοφαρίσει στον άλλον αγώνα, θέτοντας τέρμα στις ελπίδες των Ιταλών.

Οι συνθέσεις:

Ιταλία: Μπουφόν, Πανούτσι, Νέστα, Ματεράτσι (Ντι Βάιο 83), Ζαμπρότα, Φιόρε, Πίρλο, Περότα (Όντο 68), Κασάνο, Ντελ Πιέρο, Κοράντι (Βιέρι 53).

Βουλγαρία: Ζντράβκοφ, Μποριμίροφ, Παζίν (Κότεφ 64), Ζάγκορτσιτς, Στογιάνοφ, Πέτκοφ, Γιάνκοβιτς (Μποζίνοφ 45), Χριστόφ (Ντιμιτρόφ 79), Λαζάροφ, Μ.Πετρόφ, Μπερμπάτοφ.


Πούτιν: «Θα εξοντωθούν οι δράστες»

Αιφνιδιαστική επίσκεψη στη ρωσική δημοκρατία της Ινγκουσετίας, στην περιοχή του Καυκάσου, πραγματοποίησε ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Η επίσκεψή του ακολούθησε τις πολύνεκρες επιθέσεις που σημειώθηκαν τη νύχτα της Δευτέρας σε κυβερνητικά κτίρια της επαρχίας, επιθέσεις που αποδίδονται σε Τσετσένους αυτονομιστές.

Ο πρόεδρος Πούτιν τόνισε πως θα συλληφθούν και θα εξοντωθούν οι δράστες. Έως και 50 νεκροί και δεκάδες τραυματίες είναι ο απολογισμός των συντονισμένων επιθέσεων των ανταρτών.

Οι αρχές της Ρωσίας και της Ινγκουσετίας έχουν αρχίσει ήδη μεγάλη επιχείρηση για τον εντοπισμό των δραστών και, σύμφωνα με πληροφορίες, συγκρούστηκαν με αντάρτες σε δασώδη περιοχή κοντά στα σύνορα της Τσετσενίας.

Ο πρόεδρος της Ινγκουσετίας, Μουράτ Ζιαζίκοφ, απηύθυνε έκληση για ηρεμία, μετά τις επιθέσεις που δέχτηκαν κυβερνητικά κτίρια και αστυνομικά φυλάκια από περίπου 200 αντάρτες, πολύ καλά οπλισμένους.

Ο ηγέτης των Τσετσένων ανταρτών, Ασλάν Μασχάντοφ, προειδοποίησε πρόσφατα ότι επρόκειτο να γίνουν σύντομα επιθέσεις μεγάλης κλίμακας.

Το Κρεμλίνο υποστηρίζει ότι η Τσετσενία βρίσκεται τώρα υπό έλεγχο--προεδρικές εκλογές πρόκειται να γίνουν εκεί τον Αύγουστο.

Αλλά όπως επισημαίνει ο ανταποκριτής του BBC στη Μόσχα, οι αντάρτες έχουν αποδείξει πόσο υπολογίσιμη δύναμη εξακολουθούν να είναι.


Τρίτη 22 Ιουνίου 2004 - 14:52 (Ώρα Λονδίνου)

Στο Φόρεϊν Όφις ο Ιρανός πρέσβης

Η ιρανική τηλεόραση έδειξε φωτογραφίες των συλληφθέντων

Στο βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών εκλήθη ο πρέσβης του Ιράν, Μορτεζά Σαρμαντί, με σκοπό να εξηγήσει για ποιό λόγο η χώρα του κρατεί οκτώ μέλη του βρετανικού πολεμικού ναυτικού.

Οι οκτώ Βρετανοί συνελήφθησαν τη Δευτέρα στον στον θαλάσσιο δίαυλο Σατ αλ-Αράμπ, που χωρίζει το Ιράν και το Ιράκ.

Bρετανοί διπλωμάτες στην Τεχεράνη δήλωσαν πως δεν έχουν καταφέρει μέχρι στιγμής να εξακριβώσουν πού κρατούνται οι συλληφθέντες και πως επίσης δεν τους έχει επιτραπεί να έλθουν σ'επαφή μ'αυτούς.

Πάντως, η ιρανική τηλεόραση μετέδωσε πλάνα των κρατουμένων, στα οποία ζητούσαν συγγνώμη για την κατά λάθος, όπως ακούγονταν να λένε, είσοδό τους στα ιρανικά χωρικά ύδατα.

Το αραβόφωνο κανάλι της ιρανικής τηλεόρασης είχε μεταδώσει νωρίτερα ότι επρόκειτο να ασκηθεί δίωξη εναντίον των συλληφθέντων επειδή τα σκάφη τους εισήλθαν παράνομα στα χωρικά ύδατα του Ιράν.

Η είδηση αυτή δεν έχει επιβεβαιωθεί από τις ιρανικές αρχές.

Όπως εκτιμά ο ανταποκριτής του BBC στην Τεχεράνη, η ενδεχόμενη προσαγωγή των συληφθέντων Βρετανών σε δίκη θα δείξει πως η συντηρητική πτέρυγα του καθεστώτος θέλει να βαρύνει τις ήδη περίπλοκες σχέσεις της Βρετανίας και του Ιράν με ένα επιπλέον ζήτημα.


Τρίτη 22 Ιουνίου 2004 - 18:26 (Ώρα Λονδίνου)

«Αποκεφαλίστηκε ο Νοτιοκορεάτης όμηρος»

Ο Νοτιοκορεάτης όμηρος, Κιμ Σουν-ιλ, που έπεσε θύμα των απαγωγέων του

Το νοτιοκορεατικό υπουργείο Εξωτερικών και το πρακτορείο ειδήσεων Γιον Χαπ επιβεβαίωσαν το θάνατο ενός Νοτιοκορεάτη που κρατούσαν όμηρο ένοπλοι Ιρακινοί, αναφέροντας ότι βρέθηκε η σορός του θύματος.

Οι απαγωγείς είχαν ζητήσει, ως αντάλλαγμα για την απελευθέρωση του θύματος που εργαζόταν ως μεταφραστής, να μην προχωρήσει η Νότια Κορέα στην αποστολή 3.000 στρατιωτών στο Ιράκ και ν'αποσύρει τις δυνάμεις της που βρίσκονται ήδη εκεί.

Η κυβέρνηση της Σεούλ είχε απορρίψει το τελεσίγραφο των απαγωγέων και είχε προσπαθήσει, μέσω μεσολαβητών, να επιτύχει την παράταση της προθεσμίας που είχαν θέσει οι απαγωγείς και την απελευθέρωση του ομήρου.

Το αραβικό τηλεοπτικό κανάλι αλ-Τζαζίρα μετέδωσε πως ο 33χρονος Νοτιοκορεάτης, Κιμ Σουν-ιλ, αποκεφαλίστηκε από τους απαγωγείς του, όπως είχαν απειλήσει.

Το ίδιο κανάλι υποστηρίζει ότι έχει βιντεοκασέτα η οποία δείχνει, όπως αναφέρει, ότι «εκτελέστηκε» ο 33χρονος όμηρος.

Προσθέτει δε ότι οι απαγωγείς ανήκουν σε μία ακραία παραστρατιωτική οργάνωση που αυτοαποκαλείται Ταουχίντ Βαλ Τζιχάντ.

Αντίδραση ΗΠΑ

Αμέσως μόλις έγινε γνωστός ο θάνατος του Νοτιοκορεάτη ομήρου, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, δήλωσε ότι οι συμμαχικές δυνάμεις δε θα υποχωρήσουν μπροστά στις ενέργειες λίγων τρομοκρατών.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, είπε ότι οι δράστες του αποκεφαλισμού αντιπροσωπεύουν το κακό. Ο κ. Πάουελ πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ καταδικάζουν όλες τις παρόμοιες τρομοκρατικές ενέργειες που έχουν ως στόχο να εμποδίσουν την ανοικοδόμηση ενός ασφαλούς και ειρηνικού Ιράκ.

Η βία συνεχίζεται

Στη Βαγδάτη σημειώθηκε νέα βομβιστική επίθεση.

Παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη σήμερα σε δρόμο της ιρακινής πρωτευούσης τη στιγμή που περνούσε φάλαγγα οχημάτων του αμερικανικού στρατού και αυτοκίνητα της ιρακινής αστυνομίας με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο περαστικοί, όπως ανακοίνωσε η αστυνομία.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, νεκροί είναι ένα εξάχρονο αγόρι και ο σωματοφύλακας του ιρακινού υπουργού Προεδρίας.

Εξάλλου, εκπρόσωπος των δυνάμεων κατοχής ανακοίνωσε ότι ένας Αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε και άλλοι έξι τραυματίστηκαν σε επίθεση που εξαπέλυσαν Ιρακινοί αντάρτες με όλμους στη βόρεια Βαγδάτη, ενώ άγνωστοι επετέθησαν με μαχαίρια και σκότωσαν την κοσμήτορα της Νομικής σχολής του Πανεπιστημίου της Μοσούλης, στο βόρειο Ιράκ, και τον σύζυγό της.


Τρίτη 22 Ιουνίου 2004 - 18:06 (Ώρα Λονδίνου)

Η πολιομυελίτιδα απειλεί την Αφρική

Ο εμβολιασμός κατά της πολιομυελίτιδας σταμάτησε στη Νιγηρία μετά από αντιδράσεις ισλαμιστών ηγετών

Επιστήμονες προειδοποιούν ότι οι χώρες της δυτικής και κεντρικής Αφρικής απειλούνται από τη μεγαλύτερη επιδημία πολιομυελίτιδας των τελευταίων ετών, λόγω της αναστολής της εκστρατείας εμβολιασμού στη βόρεια Νιγηρία.

Ο εκπρόσωπος της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, Ντέιβιντ Χέιμαν, δήλωσε ότι ο ιός εξαπλώνεται με ανησυχητική ταχύτητα στην περιοχή, ενώ ήδη φέτος μόνο στη Νιγηρία έχουν παραλύσει -προσβεβλημένα από τον ιό- πέντε φορές περισσότερα παιδιά, σε σύγκριση με όσα είχαν προσβληθεί την περσινή χρονιά σε ολόκληρη την περιοχή.

Ο ιός έκανε την επανεμφάνισή του και στο Σουδάν, απ' όπου είχε εκλείψει εντελώς τα τελευταία χρόνια. Συνολικά ο ιός που επανεμφανίστηκε αρχικά στο κρατίδιο Κανό της βόρειας Νιγηρίας, έχει καταγραφεί σε δέκα χώρες της περιοχής.

Οι εμβολιασμοί σταμάτησαν μετά από διαμαρτυρίες ισλαμιστών ηγετών που υποστήριζαν ότι τα εμβόλια προκαλούσαν στείρωση στις γυναίκες.

Ωστόσο, νέα εκστρατεία εμβολιασμού κατά της πολιομυελίτιδας αναμένεται να ξεκινήσει αργότερα μέσα στο χρόνο, καλύπτοντας 22 αφρικανικές χώρες.


Αποκλείστηκε η Δανιηλίδου

Έκπληξη αποτέλεσε ο αποκλεισμός της Ρωσίδας, Ελένα Ντεμέντιεβα, νούμερο 6 του τουρνουά

Εκτός συνέχειας του γκραν σλαμ τένις του Ουίμπλεντον έμεινε η Ελληνίδα πρωταθλήτρια, Λένα Δανιηλίδου, μετά την ήττα της στον πρώτο γύρο από την Ισπανίδα, Μάγκι Σέρνα, νούμερο 53 στον κόσμο.

Η Δανιηλίδου, που ήταν το νούμερο 30 της διοργάνωσης, έχασε το πρώτο σετ με 6-4 γκέιμ, ενώ δεν κατάφερε να αντιδράσει ούτε στο δεύτερο σετ, χάνοντας με 6-2.

Στους υπόλοιπους σημαντικότερους αγώνες της δεύτερης ημέρας του πρώτου γύρου του τουρνουά, στις γυναίκες το μεγάλο φαβορί, η Αμερικανίδα Σερίνα Ουίλιαμς πέρασε εύκολα με 2-0 σετ (6-3, 6-1) το εμπόδιο της Κινέζας Τζι Ζενγκ.

Έκπληξη ήταν ο αποκλεισμός της έκτης στην κατάταξη του τουρνουά, Ελένα Ντεμέντιεβα, η οποία είχε φτάσει στον τελικό του Ρολάν Γκαρός.

Η Ρωσίδα τενίστρια ηττήθηκε από την Τσεχίδα Σάντρα Κλεϊνόβα με 2-1 σετ (4-6, 6-1, 4-6). Εκτός έμεινε και η όγδοη στην κατάταξη του τουρνουά, Σβετλάνα Κουζνέτσοβα, επίσης από τη Ρωσία, η οποία ηττήθηκε με 2-1 σετ (6-7, 6-3, 4-6) από τη Γαλλίδα Βιρζινί Ραζανό.

Άνδρες

Στους άνδρες η μόνη αξιοσημείωτη έκπληξη ήταν ο αποκλεισμός του Ρώσου Μαράτ Σάφιν (Νο 19 του τουρνουά) από το συμπατριώτη του Ντιμίτρι Τουρσούνοφ με 3-1 σετ (6-4, 5-7, 3-6, 6-7).

Στο δεύτερο γύρο προκρίθηκαν με σχετική άνεση ο Ισπανός Κάρλος Μόγια (3-2 τον Γάλλο Πασιένς), ο Άγγλος Τιμ Χένμαν (3-1 τον Ισπανό Ιδάλγο) και ο Αυστραλός με ελληνική καταγωγή Μαρκ Φιλιππούσης (3-0 τον Βέλγο Ροσί).

Πρώτη ημέρα

Ήδη από την πρώτη ημέρα του τουρνουά, την πρόκριση στον επόμενο γύρο εξασφάλισαν μεταξύ άλλων ο Ελβετός Φέντερερ, ο Κροάτης Ιβανίσεβιτς, ο Αυστραλός Χιούιτ, ο Ισπανός Φερέρο, ο Γάλλος Γκροσγιάν και ο Σουηδός Μπιόρκμαν.

Στις γυναίκες, στο δεύτερο γύρο προκρίθηκαν η νικήτρια του Ρολάν Γκαρός, Αναστάσια Μίσκινα από τη Ρωσία, η Βίνους Ουίλιαμς, η επίσης Αμερικανίδα Λίντσεϊ Ντάβενπορτ, η Ρωσίδα Μαρία Σαράποβα και η αειθαλής Μαρτίνα Ναβρατίλοβα.

Έκπληξη αποτέλεσε ο αποκλεισμός της Γιέλενα Ντόκιτς από τη Σερβία, που έχασε με 2-0 σετ (3-6, 3-6) από την Γκιζέλα Ντούλκο, από την Αργεντινή.


Τρίτη 22 Ιουνίου 2004 - 16:31 (Ώρα Λονδίνου)

Ισόβια για τον Ντιτρού

Στο Βέλγιο μιλούν για τη «δίκη του αιώνα»

Βελγικό δικαστήριο καταδίκασε σε ισόβια κάθειρξη τον παιδεραστή Μαρκ Ντιτρού, ο οποίος την περασμένη εβδομάδα είχε κριθεί ένοχος για την απαγωγή και τον βιασμό έξι κοριτσιών, το φόνο δύο εξ αυτών και την πρόκληση του θανάτου δύο άλλων.

Σε κάθειρξη 30 χρόνων καταδικάστηκε η πρώην σύζυγος του Ντιτρού, Μισέλ Μαρτέν, η οποία είχε κατηγορηθεί για απαγωγή και βιασμό.

Μικρότερες ποινές επεβλήθησαν σε δύο άλλους συνεργούς του Ντιτρού--κάθειρξη 25 χρόνων στον Μισέλ Λελιέβρ και πενταετή φυλάκιση στον Μισέλ Νιχούλ για εμπορία ναρκωτικών και απάτες.

Με τις ποινές αυτές ολοκληρώνεται μία νομική διαδικασία που άρχισε πριν από οκτώ χρόνια και η οποία προκάλεσε την οργή της κοινής γνώμης, όχι μόνο για τα απεχθέστατα εγκλήματα που διεπράχθησαν, αλλά και για τις αδυναμίες της βελγικής αστυνομίας να τα εξιχνιάσει και να οδηγήσει τους ενόχους ενώπιον της δικαιοσύνης.

Όπως προβλέπει η βελγική νομοθεσία, οι ποινές που επεβλήθησαν αποφασίσθηκαν από τους 12 ενόρκους από κοινού με τους τρεις δικαστές.


Τρίτη 22 Ιουνίου 2004 - 17:07 (Ώρα Λονδίνου)

Η Άγκυρα εκτός «μαύρης λίστας»

Το Συμβούλιο της Ευρώπης αποφάσισε την Τρίτη να σταματήσει την επιτήρηση της Τουρκίας στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η εξέλιξη αυτή, εκτιμά σε τηλεγράφημά του από το Στρασβούργο το πρακτορείο Ρόιτερς, θα ενισχύσει τις προσπάθειες πιου καταβάλλει η Άγκυρας για να επιτύχει την εξασφάλιση ημερομηνίας έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η κοινοβουλευτική επιτροπή του Συμβουλίου υιοθέτησε ψήφισμα το οποίο χαιρετίζει την πρόοδο της Τουρκίας στον τομέα του εκδημοκρατισμού και ζητά την απάλειψη του ονόματός της από τον κατάλογο των χωρών που παρακολουθούνται εξαιτίας καταγγελιών για παραβιάσεις ατομικών ελευθεριών.

Η Τουρκία βρισκόταν στην παραπάνω «μαύρη λίστα» από το 1996.

«Η κοινοβουλευτική συνέλευση πιστεύει ότι η Τουρκία έδειξε ξεκάθαρα τα τελευταία τρία χρόνια ότι διαθέτει τη βούληση και την ικανότητα να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις που απορρέουν από την ιδιότητα του κράτους-μέλους του Συμβουλίου της Ευρώπης» αναφέρεται στο ψήφισμα, το οποίο έλαβε 141 ψήφους υπέρ, οκτώ κατά, ενώ τέσσερα μέλη της συνέλευσης απείχαν.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο Ρόιτερ, η απόφαση του Συμβουλίου της Ευρώπης δεν εξέπληξε κανένα γιατί η έκθεση που ενέκρινε το σώμα τον περασμένο

Μάρτιο ανέφερε ότι η Τουρκία είχε ηδη αποδείξει πως είναι αποφασισμένη να συνεχίσει τις συνταγματικές και νομοθετικές μεταρρυθμίσεις και πως δεν χρειάζεται πλέον να παρακολουθείται.


Τρίτη 22 Ιουνίου 2004 - 14:52 (Ώρα Λονδίνου)

Στο Φόρεϊν Όφις ο Ιρανός πρέσβυς

Η ιρανική τηλεόραση έδειξε φωτογραφίες των συλληφθέντων

Εκλήθη στο βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών ο πρέσβυς του Ιράν, Μορτεζά Σαρμαντί, για να εξηγήσει για ποιό λόγο η χώρα του κρατεί οκτώ μέλη του βρετανικού πολεμικού ναυτικού.

Συνελήφθησαν τη Δευτέρα στον στον θαλάσσιο δίαυλο Σατ αλ-Αράμπ, που χωρίζει το Ιράν και το Ιράκ.

Bρετανοί διπλωμάτες στην Τεχεράνη δήλωσαν πως δεν έχουν καταφέρει μέχρι στιγμής να εξακριβώσουν πού κρατούνται οι συλληφθέντες και πως επίσης δεν τους έχει ειτραπεί να έλθουν σ'επαφή μ'αυτούς.

Το αραβόφωνο κανάλι της ιρανικής τηλεόρασης είχε μεταδόσει νωρίτερα ότι επρόκειτο να ασκηθεί δίωξη εναντίον των συλληφθέντων επειδή τα σκάφη τους εισήλθαν παράνομα στα χωρικά ύδατα του Ιράν.

Η είδηση αυτή δεν έχει επιβεβαιωθεί από τις ιρανικές αρχές.

Όπως εκτιμά ο ανταποκριτής του BBC στην Τεχεράνη, η ενδεχόμενη προσαγωγή των συληφθέντων Βρετανών σε δίκη θα δείξει πως η συντηρητική πτέρυγα του καθεστώτος θέλει να βαρύνει τις ήδη περίπλοκες σχέσεις της Βρετανίας και του Ιράν με ένα επιπλέον ζήτημα.


Τρίτη 22 Ιουνίου 2004 - 14:09 (Ώρα Λονδίνου)

Οι δημοτικές πρώτη δοκιμασία για ΠΑΣΟΚ

Το πολιτικό στίγμα του νέου κόμματος που οραματίζεται ο Γιώργος Παπανδρέου θα περιγράφεται στην πολιτική διακήρυξη που επεξεργάζεται αποκλειστικά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και θα παρουσιάσει στο Εθνικό Συμβούλιο Ανασυγκρότησης.

Στόχος του σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα», είναι να δώσει και να περιγράψει την πολιτική που θα ακολουθήσει το ΠΑΣΟΚ στους τομείς της εξωτερικής πολιτικής, της οικονομίας και της κοινωνικής πολιτικής.

Όσον αφορά στις προτάσεις που καταθέτουν μέλη του Κινήματος στον κ. Παπανδρέου για την ανασυγκρότηση του κόμματος, αυτές -όπως δήλωσαν στο Βήμα στενοί συνεργάτες του- κρίνονται «απηρχαιωμένες, ξεπερασμένες από την πραγματικότητα» και πρόκειται για προτάσεις που προέρχονται από «στελέχη που νομίζουν ακόμη ότι βρίσκονται στην εξουσία, θέλοντας με αυτές να μοιράσουν ρόλους, κρατώντας πάντοτε για τον εαυτό τους τούς πλέον σημαντικούς».

Από τώρα άρχισαν οι προετοιμασίες στο ΠΑΣΟΚ για τις δημοτικές εκλογές του 2006, που πιστεύεται ότι θα έχουν βαρύνουσα πολιτική σημασία για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς ο Γιώργος Παπανδρέου θεωρεί ότι θα αποτελέσουν το πρώτο τεστ τόσο για την ανασυγκρότηση του κόμματος όσο και για τη δυναμική των συνεργασιών με την Αριστερά.


Στο μικροσκόπιο η ανεργία

Τα σημαντικά προβλήματα που θα ανακύψουν μετά τη λήξη των Ολυμπιακών Αγώνων στο θέμα της απασχόλησης, εξετάσθηκαν από την κυβερνητική επιτροπή που συνεδρίασε υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή.

Στο πλαίσιο των πολιτικών αντιμετώπισης της ανεργίας σε πρώτη φάση αναμένονται η επέκταση των προγραμμάτων απόκτησης εργαστηριακής εμπειρίας για νέους ανέργους από ένα σε δύο χρόνια.

Παράλληλα, σύμφωνα με το Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Απασχόλησης, Δημήτρη Κοντό, σχεδιάζεται η παροχή κινήτρων προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ανάλογα με την αύξηση της απασχόλησης που θα επιτυγχάνουν (πρόσληψη ανέργων ειδικών κατηγοριών, γυναικών, νέων, μακροχρόνια ανέργων).

Ο πρόσφατος εργασιακός νόμος προβλέπει ήδη πακέτο ευνοϊκών ρυθμίσεων για τις επιχειρήσεις όπως η μείωση των εργοδοτικών εισφορών έως και 50% και η απαλλαγή από εισφορές για την πρόσληψη αντικαταστάτη εργαζόμενης που βρίσκεται σε άδεια λοχείας.

Τέλος, το κυβερνητικό επιτελείο αναμένει με ενδιαφέρον και τις διαπραγματεύσεις που θα ξεκινήσουν εργαζόμενοι και εργοδότες για τα ζητήματα του κόστους των υπερωριών και της μείωσης του χρόνου εργασίας, στις 39 ώρες την εβδομάδα.


Τρίτη 22 Ιουνίου 2004 - 13:53 (Ώρα Λονδίνου)

Σημίτης για πρόεδρος

Ορισμένα από τα πρωτοσέλιδα

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Προσλήψεις εκπαιδευτικών. Όλη η εγκύκλιος για αναπληρωτές και ωρομίσθιους.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Προσλήψεις μέσω ΟΑΕΔ σε χιλιάδες επιχειρήσεις. Πώς θα διεκδικήσετε θέση εργασίας. Σημαντικό μέρος του μισθού θα καταβάλλεται από το Δημόσιο.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): 5% αύξηση στις συντάξεις. Υπεγράφη χθες η υπουργική απόφαση.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Ξεπαγώνουν οι μετατάξεις. Δημόσιο: Το πακέτο αλλαγών Παυλόπουλου. Εθελοντικές και με κίνητρα οι μετακινήσεις.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Προσλήψεις: 3.794 μόνιμοι, 668 εποχικοί και 2.100 για την Ολυμπιάδα.

ΑΥΓΗ: Ιράκ: Βαρβαρότητα χωρίς τέλος. Λίγες μέρες πριν από τη «μεταβίβαση εξουσίας» στην προσωρινή «κυβέρνηση».

ΑΥΡΙΑΝΗ: 17.298 ευρώ δίνει η «ΑΥΡΙΑΝΗ» στον φραγκοφονιά Σημίτη. Για να γλιτώσει τον φουκαρά επαγγελματία από την έξωση και την κατάσχεση για τα νοίκια που του χρωστάει.

ΤΟ ΒΗΜΑ: Θερινή ομηρία .Τρίμηνο κυκλοφοριακό μπλακ άουτ. Συγγνώμη από τους πολίτες ζητεί ο κ. Σουφλιάς. Αιχμάλωτοι των έργων και των Αγώνων οι κάτοικοι του Λεκανοπεδίου.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Πόσο πέφτουν οι βάσεις σε κάθε επιστημονικό πεδίο. Πιθανές εκπλήξεις εν αναμονή της ανακοίνωσης των βαθμολογιών.

ΕΘΝΟΣ: 1.004 θέσεις στο δημόσιο μονίμων υπαλλήλων. Οι δύο νέες προκηρύξεις για τα υπουργεία Άμυνας και Δικαιοσύνης.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Τα πιράνχας του τουρισμού μπαίνουν στην ...δίαιτα. Οι ξένοι επισκέπτες θα ενημερώνονται στις πύλες της χώρας για τις τιμές.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Παζάρι για τις καρέκλες. Ενώ ο Γ. Παπανδρέου μοιράζει την τράπουλα στο ΠΑΣΟΚ για το «Νέο Κόμμα».

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Διορισμοί - εξπρές σε 3.483 θέσεις του δημοσίου. Και πρόγραμμα για 15.000 ανέργους από τον ΟΑΕΔ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Τέλος έργων αρχή απολύσεων. Αγωνία στην κυβέρνηση, που διερευνά σήμερα μέτρα.

ΕΣΤΙΑ: Ολυμπιακοί 1896. Οι δρομείς του Μαραθωνίου. Ένθετο σήμερα το φύλλο με την εκκίνηση του αγώνος.

ESPRESSO: Όλη η αλήθεια για την περιπέτεια του Μητροπάνου. Η γυναίκα του ανοίγει την καρδιά της στην «Espresso».

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Χρονιά τουριστικής κάμψης. Παρά τους Αγώνες, η Ελλάδα -πλην Αθήνας- μετράει μείωση πληρότητας που φθάνει το 15% από πέρυσι.

Ο ΛΟΓΟΣ: ΝΑΙ για Σημίτη στην Κομισιόν. Θ. Ρουσόπουλος: «Τίποτα δεν αποκλείεται».

ΜETRO: Οι άξονες της πολιτικής για μείωση της ανεργίας. Μέτρα για ενίσχυση της απασχόλησης προωθεί άμεσα η κυβέρνηση.

ΤΑ ΝΕΑ: Στρώνουν χαλί για απολύσεις οι βιομήχανοι. Και καμπανάκι για την ακρίβεια από τους ξένους.

Η ΝΙΚΗ: Φάουλ Καραμανλή. Συντάχθηκε με τη φιλοαμερικανική πτέρυγα στην ΕΕ. Αντεπίθεση από τον άξονα Γερμανίας-Γαλλίας για διάδοχο του Πρόντι από χώρα της ΟΝΕ.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: «Ευρωσύνταγμα»:Αντιλαϊκή συνθήκη στα μέτρα των πολυεθνικών.

CITY PRESS: Αγώνες βάδην για τους πολίτες οι Ολυμπιακοί. Με απεργίες κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του Αυγούστου απειλούν οι εργαζόμενοι στις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας και στο ΕΚΑΒ, διεκδικώντας την καταβολή του ολυμπιακού επιδόματος.

TRAFFIC NEWS: Απόπειρα κατά της ζωής του Μάκη. Αστυνομικός με πολιτικά τον κλότσησε και παραλίγο να τον σκοτώσει. Περνούσε με τη μηχανή του έξω από την αμερικανική πρεσβεία.

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Για την EXPO στο Παρίσι η ηγεσία της Θεσσαλονίκης στη μάχη για τη διεκδίκησή της.

Η ΧΩΡΑ: Συντάξεις: αυξήσεις έως 5% στον ΟΓΑ αναδρομικά από τον Ιανουάριο. Ο Καραμανλής ανακουφίζει τους αγρότες, όπως είχε υποσχεθεί.

Σημίτης - Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Ο ΛΟΓΟΣ γράφει ότι «ανοιχτό κάθε ενδεχόμενο να υπάρξει πρόταση από την ελληνική κυβέρνηση για τη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, συμπεριλαμβανομένου και του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, άφησε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θοδωρής Ρουσόπουλος».

Σύμφωνα με την ESPRESSO, «η πιθανότητα να είναι Έλληνας ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής φαντάζει πλέον ανέλπιστα μεγάλη! Χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θοδωρής Ρουσόπουλος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να προτείνει η Ελλάδα πρόσωπο για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, συμπεριλαμβανόμενου και του Κώστα Σημίτη».

Η ΕΣΤΙΑ προσθέτει ότι «ο ίδιος ο κ. Σημίτης είχε στο παρελθόν αποκλείσει κάθε σχετικό ενδεχόμενο. Όμως , οι τελευταίες εξελίξεις στις Βρυξέλλες και η δυστοκία εξευρέσεως προσώπου κοινής αποδοχής, προφανώς έχουν αλλάξει τις προθέσεις του πρώην πρωθυπουργού».

Η ΝΙΚΗ σημειώνει ότι «η επιλογή του Κ. Καραμανλή να «κρυφτεί» πίσω από την πλειοψηφία του δεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος παίρνει διαστάσεις, αφού η Ελλάδα ταυτίστηκε με την φιλοαμερικανική πτέρυγα της ΕΕ».

Τουρισμός

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ υποστηρίζει ότι «η χώρα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της διεθνούς επικαιρότητας εξαιτίας της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων, αλλά ο ελληνικός τουρισμός ετοιμάζεται για μια δύσκολη χρονιά, την τρίτη κατά σειράν, με αρνητικές επιδόσεις».

Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ εκτιμά ότι «ασυνείδητοι τουριστικοί επιχειρηματίες πίστεψαν πως οι Τουρίστες που επισκέπτονται τη χώρα μας είναι πηγή ταχύτατου πλουτισμού και άρχισε το 'τσεκούρωμα'. Δεν υπήρξε τουριστική συνείδηση παρά αυτοσχεδιασμοί εκείνων που πίστευαν πως μια τουριστική επιχείρηση είναι χρυσοφόρα αγελάδα. Η νέα κυβέρνηση ξεκίνησε σωστά δημιουργώντας Υπουργείο Τουρισμού. Υπουργός μπήκε ένας δοκιμασμένος και ικανός άντρας ο Δημήτρης Αβραμόπουλος».

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


EURO - παραλειπόμενα

Της απεσταλμένης μας στην Πορτογαλία, Ρόζυς Βουδούρη

Mε κομμένη την ανάσα

«Ζώντας» πάνω από δέκα μέρες με ανθρώπους από διάφορες χώρες, που έχουν διαφορετικές συνήθειες και ένα κοινό χαρακτηριστικό -την τρέλα για το ποδόσφαιρο-, παρατηρεί κανείς συμπεριφορές, βλέπει αντιδράσεις και ακούει απόψεις που αξίζει τον κόπο να καταγραφούν.

Η Πορτογαλία είναι μια χώρα που αγαπάει το ποδόσφαιρο μετά μανίας. Ίσως δεν έχει τη φήμη της Αγγλίας, της Ιταλίας ή της Ισπανίας στην Ευρώπη, ή των χωρών της Λατινικής Αμερικής, αλλά δείχνει αυτό τον καιρό στους φιλοξενουμένους της το μέγεθος της ενασχόλησης των κατοίκων με το «βασιλιά των σπορ».

Στην τηλεόραση δε βλέπει κανείς τίποτε άλλο εκτός από τους αγώνες και τα παραλειπόμενά τους: συνεντεύξεις με φιλάθλους, παράγοντες, αναλυτές, παίκτες και προπονητές, συνεχείς ζωντανές συνδέσεις και ολονύχτια πανηγύρια μετά την πρόκριση της «σελεσάο» στους «8».

Την ύλη των εφημερίδων και των πολιτικών σε μεγάλο βαθμό- μονοπωλεί το EURO 2004. Στις συζητήσεις των ανθρώπων (στα μαγαζιά, στους δρόμους, στα μέσα συγκοινωνίας, στα γραφεία) κυριαρχούν ο Φίγο, ο Ντέκο, ο Ρονάλντο και τα άλλα αστέρια της Πορτογαλίας.

Ο πρόεδρος

Το «γούρι» της εθνικής είναι, σύμφωνα με τον Τύπο, ο πρόεδρος της χώρας Ζορζ Σαμπάιο. Υπάρχουν και... αποδείξεις γι αυτό. Ο πρόεδρος, άλλως πως απησχολημένος, δεν πήγε στον εναρκτήριο αγώνα εναντίον της Ελλάδος. Το αποτέλεσμα είναι σε όλους γνωστό.

Ο Πορτογάλος πρόεδρος (δεξιά) έφερε γούρι στην ομάδα της χώρας του

Στον αγώνα Ελλάδος Ισπανίας, συνόδευσε το βασιλιά Χουάν Κάρλος και παρακολούθησε μαζί του το πρώτο ημίχρονο, στο οποίο οι Ισπανοί προηγήθηκαν με 1-0. Μετά έφυγε και ισοφάρισε ο Άγγελος Χαριστέας, περιπλέκοντας ανεπανόρθωτα την κατάσταση στον όμιλο.

Ο Σαμπάιο πήγε στους επόμενους δύο αγώνες της Πορτογαλίας. Ήταν και οι δύο νικηφόροι και η ομάδα προκρίθηκε στα προημιτελικά. Δύσκολα θα τον έπειθε κάποιος να μην παρακολουθήσει την επόμενη μεγάλη κόντρα.

Ρεχάγκελ, όπως Σουμάχερ

Το ενδιαφέρον των Γερμανών δημοσιογράφων για την Ελλάδα του Ότο Ρεχάγκελ είναι σχεδόν ανάλογο με το ενδιαφέρον τους για τη γερμανική εθνική ομάδα.

Παρακολουθούν όλους τους αγώνες της και «προκαλούν» πάντοτε τα πιπεράτα σχόλια του συμπατριώτη τους στις συνεντεύξεις τύπου. Δε χάνουν μάλιστα ευκαιρία να σχολιάζουν με τους Έλληνες την «ειδική ποδοσφαιρική σχέση» που έχουν αναπτύξει οι δύο χώρες μέσω του έμπειρου τεχνικού.

Ελληνικό πανηγύρι

Ένας συνάδελφος της «Μπιλντ» προσπαθούσε, στη διάρκεια μιας τέτοιας συζήτησης, να ανιχνεύσει τις διαθέσεις των Ελλήνων απέναντι στο Ρεχάγκελ και εντυπωσιάστηκε όταν πληροφορήθηκε ότι το παρατσούκλι του είναι «τρελός Γερμανός».

Θέλοντας να χαρακτηρίσει με λίγα λόγια τη δουλειά του στην εθνική Ελλάδος, την παρομοίασε με τα όσα έχει κάνει ο Μίχαελ Σουμάχερ για τη Φεράρι. Η Φεράρι ήταν πάντοτε μια καλή ομάδα, αλλά κάτι της έλειπε για να κυριαρχήσει. Ήταν τα μικρά πράγματα, οι λεπτομέρειες στην οργάνωση, που διόρθωσε ο Σουμάχερ πηγαίνοντας εκεί και τα αποτελέσματα μιλούν από μόνα τους.

Έτσι και στην ελληνική ομάδα, υπήρχαν πολύ καλοί παίκτες και διάθεση για ένα... ξεπέταγμα, ήρθε ο Ρεχάγκελ και τα έβαλε όλα σε μία τάξη, μετατρέποντας την Ελλάδα πρώτη φορά σε ένα δυναμικό σύνολο, πιστεύει ο Γερμανός συνάδελφος. Ποιος ξέρει, ίσως κάποτε και η ελληνική ομάδα να κυριαρχήσει στο ποδόσφαιρο, όπως η Φεράρι στη Φόρμουλα Ένα...

Ουαλοί στο Αλγκάρβ

Η Ουαλία δεν παίρνει μέρος στα τελικά του EURO 2004. Αποκλείστηκε από τη Ρωσία στα μπαράζ. Δείγμα Ρώσου παίκτη, το οποίο ελήφθη μεταξύ των δύο αγώνων, έδειξε ότι αυτός είχε κάνει χρήση απαγορευμένων ουσιών και τιμωρήθηκε.

Οι Ουαλοί ξεκίνησαν πολύμηνο αγώνα με προσφυγές, ζητώντας να τιμωρηθεί και η ρωσική ομοσπονδία και να αποκλειστεί η ομάδα από την τελική φάση. Αν γινόταν κάτι τέτοιο, η Ουαλία θα έπαιρνε τη θέση της στον πρώτο όμιλο.

«Είμαστε δυο ...»

Όλες οι προσφυγές όμως απορρίφθηκαν και ο Ράιαν Γκιγκς και η «παρέα» του πήγαν διακοπές. Ωστόσο κάποιοι... προνοητικοί -και υπεραισιόδοξοι, όπως απεδείχθη,- φίλαθλοι έσπευσαν να κλείσουν εκδρομές για την Πορτογαλία προτού βγει η οριστική και αμετάκλητη απόφαση.

Όταν διεφάνη ότι η ομάδα τους δε θα έκανε το ταξίδι προς την Ιβηρική, οι φίλαθλοι αυτοί αποφάσισαν να μη χάσουν την ευκαιρία και ήρθαν, εξοπλισμένοι με σημαίες, κασκόλ, φανέλες κλπ. σα να έπαιρναν μέρος κανονικά στο τουρνουά.

Παρακολούθησαν μάλιστα όλα τα ματς του ομίλου, τοποθετώντας τα λάβαρά τους σε περίοπτες θέσεις και υποστηρίζοντας φυσικά με φανατισμό τους εκάστοτε αντιπάλους των Ρώσων, μεταξύ αυτών και την Ελλάδα!

Οι Ρώσοι και η Τσέλσι

Ο αγώνας της Ελλάδας με τη Ρωσία ήταν από τους πιο «πολύχρωμους» του τουρνουά. Μεταξύ των 25.000 θεατών, υπήρχαν εκτός των Ρώσων και των Ελλήνων- πολλοί Άγγλοι (η πλειοψηφία των οποίων είναι εγκατεστημένη για το τουρνουά στο Αλγκάρβ), Σουηδοί, Δανοί, Γάλλοι, Ουαλοί (όπως προείπαμε), Γερμανοί, ακόμη και Λίβυοι (τουλάχιστον μία λιβυκή σημαία ανέμιζε στις κερκίδες).

Ίνδαλμα ο Μπέκαμ

Όλοι αυτοί είχαν συναντηθεί νωρίτερα στους δρόμους και τις παραλίες του κοντινού Φάρο, ενός θερέτρου που θυμίζει πολύ Ελλάδα.

Στο κέντρο του Φάρο, μπροστά από την ειδική για την περίσταση γιγαντοοθόνη, παρέες από διάφορες χώρες απολάμβαναν το μεσημεριανό φαγητό τους, με τη συνοδεία άφθονης μπύρας.

Ένας Άγγλος, μέλος πολυμελούς και πολύβουης παρέας, πλησιάζει τρεις Ρώσους που κάθονταν σε παρακείμενο τραπέζι και τους δίνει μια αγγλική σημαία, η οποία γράφει στη μέση με μεγάλα γράμματα «Τσέλσι». «For you, for you», λέει στον έναν από αυτούς. Αυτός τον κοιτάει, στην αρχή απορημένος.

Εν συνεχεία όμως, μόλις διαβάζει τι γράφει η σημαία, γελάει και λέει στον Άγγλο: «Ααα, Αμπραμόβιτς», αναφερόμενος στο Ρώσο ιδιοκτήτη της αγγλικής ομάδος. Παίρνει με ευχαρίστηση τη σημαία και ο Άγγλος αναχωρεί λάμποντας από χαρά.

Οι Γερμανοί και ο Καραγκούνης

Ο Γιώργος Καραγκούνης διακρίνεται για το πάθος του στον αγωνιστικό χώρο. Το πάθος αυτό του στοίχισε και τη συμμετοχή στον αγώνα με τη Ρωσία, αφού πήρε δύο κίτρινες κάρτες στους προηγούμενους και τιμωρήθηκε με μία αγωνιστική.

Γερμανοί φίλαθλοι με περούκες εποχής

Στην αναμέτρηση με τη Ρωσία λοιπόν, «μετέφερε» το δυναμικό του ταμπεραμέντο στην κερκίδα. Καθισμένος -ή μάλλον όρθιος- σε μια άκρη των δημοσιογραφικών, φώναζε περισσότερο και από τον πιο «φωνακλά» φίλαθλο, χειρονομούσε, ενεθάρρυνε συνεχώς στους συμπαίκτες του και αγανακτούσε με τις χαμένες ευκαιρίες.

Στο ημίχρονο, έπιασε κουβέντα με τους Έλληνες που κάθονταν λίγο πιο κάτω και φωτογραφήθηκε με πολλούς από αυτούς. Κάποιοι Γερμανοί συνάδελφοι, του τηλεοπτικού δικτύου ARD, που κάθονταν κοντά του και δεν τον αναγνώρισαν, ρώτησαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον ποιος ήταν. Όταν κατάλαβαν ότι ήταν ο παίκτης που σημείωσε το πρώτο γκολ του τουρνουά, στη νίκη της Ελλάδος επί της Πορτογαλίας, έμειναν με ανοιχτό το στόμα.

«Κάτι τέτοιο είναι αδιανόητο στη Γερμανία», μας είπε ένας από αυτούς και πρόσθεσε: «Κανένας παίκτης της εθνικής δε θα καταδεχόταν να καθήσει στην κερκίδα, τόσο κοντά στους φιλάθλους και να μιλάει μαζί τους στο ημίχρονο. Είναι όλοι τους υπερβολικά σνομπ».

Η έκπληξή τους ήταν τόσο μεγάλη ώστε σ όλο το δεύτερο ημίχρονο έριχναν κλεφτές ματιές προς τη μεριά του Καραγκούνη, καταγράφοντας τις αντιδράσεις του.

Μόλις τελείωσε ο αγώνας όμως, τον έχασαν. Χωρίς να τον πάρει κανείς είδηση, ο παίκτης της ελληνικής ομάδος έφυγε αστραπή για τον αγωνιστικό χώρο για να πανηγυρίσει πάντοτε με πάθος- με τους συμπαίκτες του και τον κόσμο.


Τρίτη 22 Ιουνίου 2004 - 13:52 (Ώρα Λονδίνου)

«Θα εξοντωθούν»

Ο πρόεδρος Πούτιν τονίζει πως θα συλληφθούν και θα εξοντωθούν οι δράστες των πολύνεκρων επιθέσεων που έγιναν τη νύχτα στη ρωσική δημοκρατία της Ιγκουσετία--από αντάρτες από τη γειτονική Τσετσενία.

Μέχρι και 50 νεκροί και δεκάδες τραυματίες είναι ο απολογισμός των συντονισμένων επιθέσεων των ανταρτών.

Οι αρχές της Ρωσίας και της Ιγκουσετίας έχουν αρχίσει ήδη μεγάλη επιχείρηση για τον εντοπισμό των δραστών και, σύμφωνα με πληροφορίες, συγκρούονται με αντάρτες σε δασώδη περιοχή κοντά στα σύνορα της Τσετσενίας.

Ο πρόεδρος της Ιγκουσετίας, Μουράτ Ζιαζίκοφ, απηύθυνε έκληση για ηρεμία, μετά τις επιθέσεις που δέχτηκαν κυβερνητικά κτίρια και αστυνομικά φυλάκια από περίπου 200 αντάρτες που πολύ καλά οπλισμένοι.

Ο ηγέτης των Τσετσένων ανταρτών, Ασλάν Μασχάντοφ, προειδοποίησε πρόσφατα ότι επρόκειτο να γίνουν σύντομα επιθέσεις μεγάλης κλίμακας.

Το Κρεμλίνο υποστηρίζει ότι η Τσετσενία βρίσκεται τώρα υπό έλεγχο--προεδρικές εκλογές πρόκειται να γίνουν εκεί τον Αύγουστο.

Αλλά όπως επισημαίνει ο ανταποκριτής του BBC στη Μόσχα, οι αντάρτες έχουν αποδείξει πόσο υπολογίσιμη δύναμη εξακολουθούν να είναι.


Τρίτη 22 Ιουνίου 2004 - 11:42 (Ώρα Λονδίνου)

EURO - παραλειπόμενα

Της απεσταλμένης μας στην Πορτογαλία, Ρόζυς Βουδούρη

«Ζώντας» πάνω από δέκα μέρες με ανθρώπους από διάφορες χώρες, που έχουν διαφορετικές συνήθειες και ένα κοινό χαρακτηριστικό -την τρέλα για το ποδόσφαιρο-, παρατηρεί κανείς συμπεριφορές, βλέπει αντιδράσεις και ακούει απόψεις που αξίζει τον κόπο να καταγραφούν.

Η Πορτογαλία είναι μια χώρα που αγαπάει το ποδόσφαιρο μετά μανίας. Ίσως δεν έχει τη φήμη της Αγγλίας, της Ιταλίας ή της Ισπανίας στην Ευρώπη, ή των χωρών της Λατινικής Αμερικής, αλλά δείχνει αυτό τον καιρό στους φιλοξενουμένους της το μέγεθος της ενασχόλησης των κατοίκων με το «βασιλιά των σπορ».

Στην τηλεόραση δε βλέπει κανείς τίποτε άλλο εκτός από τους αγώνες και τα παραλειπόμενά τους: συνεντεύξεις με φιλάθλους, παράγοντες, αναλυτές, παίκτες και προπονητές, συνεχείς ζωντανές συνδέσεις και ολονύχτια πανηγύρια μετά την πρόκριση της «σελεσάο» στους «8».

Την ύλη των εφημερίδων και των πολιτικών σε μεγάλο βαθμό- μονοπωλεί το EURO 2004. Στις συζητήσεις των ανθρώπων (στα μαγαζιά, στους δρόμους, στα μέσα συγκοινωνίας, στα γραφεία) κυριαρχούν ο Φίγο, ο Ντέκο, ο Ρονάλντο και τα άλλα αστέρια της Πορτογαλίας.

Ο πρόεδρος

Το «γούρι» της εθνικής είναι, σύμφωνα με τον Τύπο, ο πρόεδρος της χώρας Ζορζ Σαμπάιο. Υπάρχουν και... αποδείξεις γι αυτό. Ο πρόεδρος, άλλως πως απησχολημένος, δεν πήγε στον εναρκτήριο αγώνα εναντίον της Ελλάδος. Το αποτέλεσμα είναι σε όλους γνωστό.

Στον αγώνα Ελλάδος Ισπανίας, συνόδευσε το βασιλιά Χουάν Κάρλος και παρακολούθησε μαζί του το πρώτο ημίχρονο, στο οποίο οι Ισπανοί προηγήθηκαν με 1-0. Μετά έφυγε και ισοφάρισε ο Άγγελος Χαριστέας, περιπλέκοντας ανεπανόρθωτα την κατάσταση στον όμιλο.

Ο Σαμπάιο πήγε στους επόμενους δύο αγώνες της Πορτογαλίας. Ήταν και οι δύο νικηφόροι και η ομάδα προκρίθηκε στα προημιτελικά. Δύσκολα θα τον έπειθε κάποιος να μην παρακολουθήσει την επόμενη μεγάλη κόντρα.

Ρεχάγκελ, όπως Σουμάχερ

Το ενδιαφέρον των Γερμανών δημοσιογράφων για την Ελλάδα του Ότο Ρεχάγκελ είναι σχεδόν ανάλογο με το ενδιαφέρον τους για τη γερμανική εθνική ομάδα.

Παρακολουθούν όλους τους αγώνες της και «προκαλούν» πάντοτε τα πιπεράτα σχόλια του συμπατριώτη τους στις συνεντεύξεις τύπου. Δε χάνουν μάλιστα ευκαιρία να σχολιάζουν με τους Έλληνες την «ειδική ποδοσφαιρική σχέση» που έχουν αναπτύξει οι δύο χώρες μέσω του έμπειρου τεχνικού.

Ένας συνάδελφος της «Μπιλντ» προσπαθούσε, στη διάρκεια μιας τέτοιας συζήτησης, να ανιχνεύσει τις διαθέσεις των Ελλήνων απέναντι στο Ρεχάγκελ και εντυπωσιάστηκε όταν πληροφορήθηκε ότι το παρατσούκλι του είναι «τρελός Γερμανός».

Θέλοντας να χαρακτηρίσει με λίγα λόγια τη δουλειά του στην εθνική Ελλάδος, την παρομοίασε με τα όσα έχει κάνει ο Μίχαελ Σουμάχερ για τη Φεράρι. Η Φεράρι ήταν πάντοτε μια καλή ομάδα, αλλά κάτι της έλειπε για να κυριαρχήσει. Ήταν τα μικρά πράγματα, οι λεπτομέρειες στην οργάνωση, που διόρθωσε ο Σουμάχερ πηγαίνοντας εκεί και τα αποτελέσματα μιλούν από μόνα τους.

Έτσι και στην ελληνική ομάδα, υπήρχαν πολύ καλοί παίκτες και διάθεση για ένα... ξεπέταγμα, ήρθε ο Ρεχάγκελ και τα έβαλε όλα σε μία τάξη, μετατρέποντας την Ελλάδα πρώτη φορά σε ένα δυναμικό σύνολο, πιστεύει ο Γερμανός συνάδελφος. Ποιος ξέρει, ίσως κάποτε και η ελληνική ομάδα να κυριαρχήσει στο ποδόσφαιρο, όπως η Φεράρι στη Φόρμουλα Ένα...

Ουαλοί στο Αλγκάρβ

Η Ουαλία δεν παίρνει μέρος στα τελικά του EURO 2004. Αποκλείστηκε από τη Ρωσία στα μπαράζ. Δείγμα Ρώσου παίκτη, το οποίο ελήφθη μεταξύ των δύο αγώνων, έδειξε ότι αυτός είχε κάνει χρήση απαγορευμένων ουσιών και τιμωρήθηκε.

Οι Ουαλοί ξεκίνησαν πολύμηνο αγώνα με προσφυγές, ζητώντας να τιμωρηθεί και η ρωσική ομοσπονδία και να αποκλειστεί η ομάδα από την τελική φάση. Αν γινόταν κάτι τέτοιο, η Ουαλία θα έπαιρνε τη θέση της στον πρώτο όμιλο.

Όλες οι προσφυγές όμως απορρίφθηκαν και ο Ράιαν Γκιγκς και η «παρέα» του πήγαν διακοπές. Ωστόσο κάποιοι... προνοητικοί -και υπεραισιόδοξοι, όπως απεδείχθη,- φίλαθλοι έσπευσαν να κλείσουν εκδρομές για την Πορτογαλία προτού βγει η οριστική και αμετάκλητη απόφαση.

Όταν διεφάνη ότι η ομάδα τους δε θα έκανε το ταξίδι προς την Ιβηρική, οι φίλαθλοι αυτοί αποφάσισαν να μη χάσουν την ευκαιρία και ήρθαν, εξοπλισμένοι με σημαίες, κασκόλ, φανέλες κλπ. σα να έπαιρναν μέρος κανονικά στο τουρνουά.

Παρακολούθησαν μάλιστα όλα τα ματς του ομίλου, τοποθετώντας τα λάβαρά τους σε περίοπτες θέσεις και υποστηρίζοντας φυσικά με φανατισμό τους εκάστοτε αντιπάλους των Ρώσων, μεταξύ αυτών και την Ελλάδα!

Οι Ρώσοι και η Τσέλσι

Ο αγώνας της Ελλάδας με τη Ρωσία ήταν από τους πιο «πολύχρωμους» του τουρνουά. Μεταξύ των 25.000 θεατών, υπήρχαν εκτός των Ρώσων και των Ελλήνων- πολλοί Άγγλοι (η πλειοψηφία των οποίων είναι εγκατεστημένη για το τουρνουά στο Αλγκάρβ), Σουηδοί, Δανοί, Γάλλοι, Ουαλοί (όπως προείπαμε), Γερμανοί, ακόμη και Λίβυοι (τουλάχιστον μία λιβυκή σημαία ανέμιζε στις κερκίδες).

Όλοι αυτοί είχαν συναντηθεί νωρίτερα στους δρόμους και τις παραλίες του κοντινού Φάρο, ενός θερέτρου που θυμίζει πολύ Ελλάδα.

Στο κέντρο του Φάρο, μπροστά από την ειδική για την περίσταση γιγαντοοθόνη, παρέες από διάφορες χώρες απολάμβαναν το μεσημεριανό φαγητό τους, με τη συνοδεία άφθονης μπύρας.

Ένας Άγγλος, μέλος πολυμελούς και πολύβουης παρέας, πλησιάζει τρεις Ρώσους που κάθονταν σε παρακείμενο τραπέζι και τους δίνει μια αγγλική σημαία, η οποία γράφει στη μέση με μεγάλα γράμματα «Τσέλσι». «For you, for you», λέει στον έναν από αυτούς. Αυτός τον κοιτάει, στην αρχή απορημένος.

Εν συνεχεία όμως, μόλις διαβάζει τι γράφει η σημαία, γελάει και λέει στον Άγγλο: «Ααα, Αμπραμόβιτς», αναφερόμενος στο Ρώσο ιδιοκτήτη της αγγλικής ομάδος. Παίρνει με ευχαρίστηση τη σημαία και ο Άγγλος αναχωρεί λάμποντας από χαρά.

Οι Γερμανοί και ο Καραγκούνης

Ο Γιώργος Καραγκούνης διακρίνεται για το πάθος του στον αγωνιστικό χώρο. Το πάθος αυτό του στοίχισε και τη συμμετοχή στον αγώνα με τη Ρωσία, αφού πήρε δύο κίτρινες κάρτες στους προηγούμενους και τιμωρήθηκε με μία αγωνιστική.

Στην αναμέτρηση με τη Ρωσία λοιπόν, «μετέφερε» το δυναμικό του ταμπεραμέντο στην κερκίδα. Καθισμένος -ή μάλλον όρθιος- σε μια άκρη των δημοσιογραφικών, φώναζε περισσότερο και από τον πιο «φωνακλά» φίλαθλο, χειρονομούσε, ενεθάρρυνε συνεχώς στους συμπαίκτες του και αγανακτούσε με τις χαμένες ευκαιρίες.

Στο ημίχρονο, έπιασε κουβέντα με τους Έλληνες που κάθονταν λίγο πιο κάτω και φωτογραφήθηκε με πολλούς από αυτούς. Κάποιοι Γερμανοί συνάδελφοι, του τηλεοπτικού δικτύου ARD, που κάθονταν κοντά του και δεν τον αναγνώρισαν, ρώτησαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον ποιος ήταν. Όταν κατάλαβαν ότι ήταν ο παίκτης που σημείωσε το πρώτο γκολ του τουρνουά, στη νίκη της Ελλάδος επί της Πορτογαλίας, έμειναν με ανοιχτό το στόμα.

«Κάτι τέτοιο είναι αδιανόητο στη Γερμανία», μας είπε ένας από αυτούς και πρόσθεσε: «Κανένας παίκτης της εθνικής δε θα καταδεχόταν να καθήσει στην κερκίδα, τόσο κοντά στους φιλάθλους και να μιλάει μαζί τους στο ημίχρονο. Είναι όλοι τους υπερβολικά σνομπ».

Η έκπληξή τους ήταν τόσο μεγάλη ώστε σ όλο το δεύτερο ημίχρονο έριχναν κλεφτές ματιές προς τη μεριά του Καραγκούνη, καταγράφοντας τις αντιδράσεις του.

Μόλις τελείωσε ο αγώνας όμως, τον έχασαν. Χωρίς να τον πάρει κανείς είδηση, ο παίκτης της ελληνικής ομάδος έφυγε αστραπή για τον αγωνιστικό χώρο για να πανηγυρίσει πάντοτε με πάθος- με τους συμπαίκτες του και τον κόσμο.


Τρίτη 22 Ιουνίου 2004 - 10:02 (Ώρα Λονδίνου)

Πολύνεκρη επίθεση στην Ιγκουσετία

Tουλάχιστον 46 νεκροί και πάνω από 50 τραυματίες είναι ο απολογισμός των συντονισμένων επιθέσεων που εξαπέλυσαν τη νύχτα στη ρωσική δημοκρατία της Ιγκουσετίας αντάρτες από τη γειτονική Τσετσενία.

Ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών της Ιγκουσετίας αναφέρει ότι οι περισσότεροι από τους νεκρούς είναι άμαχοι πολίτες.

Υπάρχουν επίσης μεταξύ των θυμάτων 18 αστυνομικοί και τουλάχιστον δύο αντάρτες.

Τουλάχιστον 200 αντάρτες, που ήταν πολύ καλά οπλισμένοι, επετέθησαν εναντίον κυβερνητικών κτιρίων και αστυνομικών φυλακίων.

Επίθεση δέχθηκε και το κτίριο του υπουργείου Εσωτερικών στη μεγαλύτερη πόλη της Ιγκουσετίας, Ναζράν, το οποίο οι αντάρτες παρέδωσαν στις φλόγες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σκοτώθηκε ο εκτελών χρέη υπουργού Εσωτερικών, Αμπoυκάρ Κοστόγεφ.

Αξιωματούχος του Κρεμλίνου δήλωσε στο BBC ότι οι αντάρτες έκλεψαν δύο φορτηγά γεμάτα με όπλα.

Πιστεύεται επίσης πως πήραν μαζί τους και ομήρους, όταν απεσύρθησαν στις ορεινές περιοχές.

Ο ανταποκριτής του BBC στη Μόσχα επισημαίνει ότι η Ρωσία διατηρεί δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες στον βόρειο Καύκασο, οι οποίοι όμως δεν ήταν σαφώς σε θέση να προβλέψουν ή ν'αποτρέψουν μία τόσο μεγάλη επίθεση σαν την τωρινή.


Τρίτη 22 Ιουνίου 2004 - 10:47 (Ώρα Λονδίνου)

Νέα προβλήματα στους αιθέρες

Ο εθνικός αερομεταφορέας της Ιταλίας είχε ζημίες τα τελευταία 12 χρόνια

Ανεστάλη την Τρίτη το πρωί η αγορά και πώληση των μετοχών της Αλιτάλια επειδή επίκειται ανακοίνωση για το μέλλον του εθνικού αερομεταφορέα της Ιταλίας.

Πολλοί αναλυτές αναμένουν πως η Αλιτάλια, το 62% των μετοχών της οποίας ανήκει στο ιταλικό δημόσιο, θα δώσει στη δημοσιότητα λεπτομέρειες ενός νέου βραχυπρόθεσμου δανείου.

Τον περασμένο Μάιο, η εταιρεία αυτή έλαβε δάνειο, όπως πιστεύεται, ύψους 400 ευρώ, με τη στήριξη του ιταλικού δημοσίου.

Αντικατέστησε επίσης τον πρόεδρο του διοικητικού της συμβουλίου και επίσης τον διευθύνοντα σύμβουλό της, μετά από πιέσεις των συνδικάτων τα οποία συνμφώνησαν ακολούθως με το σχέδιο για τη διάσωση της Αλιτάλια.

Αλλά οι λογιστές της Αλιτάλια, Deloitte & Touche, αρνήθηκαν να υπογράψουν τα βιβλία της εταιρείας, δείχνοντας έτσι πως το μέλλον του εθνικού αερομεταφορέα της Ιταλίας κάθε άλο παρά ασφαλές είναι.

Εν τω μεταξύ, μία άλλη ευρωπαϊκή αεροπορική εταιρεία, που αντιμετωπίζει επίσης προβλήματα, η Swiss International Airl Lines, προειδοποίησε πως θα έχει ζημίες το 2004--κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να μειωθεί η αξία της μετοχής της κατά 6%.


Τρίτη 22 Ιουνίου 2004 - 10:02 (Ώρα Λονδίνου)

Πολύνεκρη επίθεση στην Ιγκουσετία

Tουλάχιστον 46 νεκτροί και πάνω από 50 τραυματίες είναι ο απολογισμός των συντονισμένων επιθέσεων που εξαπέλυσαν τη νύχτα στη ρωσική δημοκρατία της Ιγκουσετίας αντάρτες από τη γειτονική Τσετσενία.

Ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών της Ιγκουσετίας αναφέρει ότι οι περισσότεροι από τους νεκρούς είναι άμαχοι πολίτες.

Υπάρχουν επίσης μεταξύ των θυμάτων 18 αστυνομικοί και τουλάχιστον δύο αντάρτες.

Τουλάχιστον 200 αντάρτες, πιου ήταν πολύ καλά οπλισμένοι, επετέθησαν εναντίον κυβερνητικών κτιρίων και αστυνομικών φυλακίων.

Επίθεση δέχθηκε και το κτίριο του υπουργείου Εσωτερικών στη μεγαλύτερη πόλη της Ιγκουσετίας, Ναζράν, το οποίο οι αντάρτες παρέδωσαν στις φλόγες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σκοτώθηκε ο εκτελών χρέη υπουργού Εσωτερικών, Αμπιυκάρ Κοστόγεφ.

Αξιωματούχος του Κρεμλίνου δήλωσε στο BBC ότι οι αντάρτες έκλεψαν δύο φορτηγά γεμάτα με όπλα.

Πιστεύεται επίσης πως πήραν μαζί τους και ομήρους, όταν απεσύρθησαν στις ορεινές περιοχές.

Ο ανταποκριτής του BBC στη Μόσχα επισημαίνει ότι η Ρωσία διατηρεί δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες στον βόρειο Καύκασο, οι οποίοι όμως δεν ήταν σαφώς σε θέση να προβλέψουν ή ν'αποτρέψουν μία τόσο μεγάλη επίθεση σαν την τωρινή.


Τρίτη 22 Ιουνίου 2004 - 09:21 (Ώρα Λονδίνου)

«Σε δίκη οι Βρετανοί ναύτες»

Η ιρανική τηλεόραση έδειξε φωτογραφίες των συλληφθέντων

Η ιρανική τηλεόραση μετέδωσε ότι, σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, θα ασκηθεί ποινική δίωξη εναντίον οκτώ Βρετανών ναυτών των οποίων τα σκάφη εισήλθαν παράνομα στα χωρικά ύδατα του Ιράν.

Οι ναυτικοί επέβαιναν σε τρία σκάφη τα οποία οι δυνάμεις του Ιράν ακινητοποίησαν τη Δευτέρα στον θαλάσσιο δίαυλο Σατ αλ-Αράμπ, που χωρίζει το Ιράν και το Ιράκ.

Μέχρι στιγμής δεν έχει επιβεβαιωθεί επισήμως από την πλευρά της Τεχεράνης ότι θα προσαχθούν σε δίκη οι Βρετανοί ναύτες.

Πάντως, το αραβόφωνο κανάλι Αλ-Αλάμ της ιρανικής τηλεόρασης, το οποίο είχε μεταδόσει επίσης πρώτο την είδηση της κατάσχεσης των σκαφών και της σύλληψης των πληρωμάτων τους, ανέφερε ότι οι συλληφθέντες παραδέχθηκαν ότι βρίσκονταν ένα χιλιόμετρο στο εσωτερικό του Ιράν χωρίς άδεια.

Εκπρόσωπος της βρετανικής πρεσβείας στην Τεχεράνη δήλωσε ότι ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Τζακ Στρο, επικοινώνησε τηλεφωνικώς με τον Ιρανό ομόλογό του, Καμάλ Χαραζί, αλλά δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες στη δημοσιότητα.

Νωρίτερα, Bρετανοί διπλωμάτες είχαν ζητήσει να έλθουν σ'επαφή με τους συλληφθέντες, αλλά το αίτημά τους δεν έχει ικανοποιηθεί μέχρι στιγμής, όπως επίσης δεν γνωρίζουν πού κρατούνται οι συλληφθέντες και από ποιούς.

Η βρετανική πρεσβεία στην ιρανική πρωτεύουσα δήλωσε πως προσβλέπει σε μία ταχεία διευθετηση ενός ζητήματος το οποίο χαρακτήρισε «ατυχές λάθος».


Τρίτη 22 Ιουνίου 2004 - 07:59 (Ώρα Λονδίνου)

Το Ισραήλ «εκπαιδεύει Κούρδους»

Κωνσταντινούπολη, Άρης Χατζηστεφάνου

Την εκπαίδευση Κούρδων για ειδικές αποστολές λέγεται ότι ενέλαβε το Ισραήλ

Έντονη ανησυχία προκάλεσε στην Τουρκία δημοσίευμα του περιοδικού New Yorker σύμφωνα με το οποίο μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ εκπαιδεύουν ομάδες ειδικών αποστολών με Κούρδους του βόρειου Ιράκ.

Ο βραβευμένος με πούλιτζερ συντάκτης του άρθρου, Σειμούρ Χερς, υποστηρίζει ότι οι δυνάμεις αυτές θα μπορούν να κινηθούν εναντίον σιιτών του Ιράκ αλλά και να δημιουργήσουν κατασκοπευτικές βάσεις μέσα στο Ιράν και τη Συρία.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αμπντουλάχ Γκιούλ, δεν φάνηκε να διαψεύδει τις πληροφορίες.

«Παρακολουθούμε τις εξελίξεις στο Ιράκ από όπου φτάνουν συχνά διάφορες πληροφορίες και απευθύνουμε προειδοποιήσεις» είπε ο Γκιούλ και συμπλήρωσε «όλοι γνωρίζουν την ευαισθησία της Τουρκίας για την περιοχή και κυρίως για το Κιρκούκ. Όλοι γνωρίζουν ότι δεν θα δεχθούμε τετελεσμένα γεγονότα».

Το δημοσίευμα του New Yorker έρχεται ύστερα από τις πρόσφατες τριβές στις σχέσεις Τουρκίας - Ισραήλ που προκάλεσαν τα ιδιαίτερα σκληρά σχόλια του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για το θάνατο άμαχων Παλαιστινίων.

Έρχεται ακόμη ενώ ο Τουρκικός Τύπος αναφέρει ότι η Άγκυρα τροποποίησε τη στάση της για το Βόρειο Ιράκ και είναι έτοιμη να αποδεχτεί κάποια μορφή ομοσπονδίας για τους Κούρδους της περιοχής.

Η εφημερίδα Σαμπάχ μάλιστα υποστήριζε χτες ότι η Άγκυρα ενημέρωσε για αυτή την αλλαγή τον Μασούντ Μπαρζανί έναν εκ των ηγετών των Κούρδων του Βορείου Ιράκ ο οποίος έκτοτε κάνει λόγο για τη δημιουργία ενός ομόσπονδου Ιράκ.

Ο Αμπντουλάχ Γκιούλ απαντώντας σε σχετικό ερώτημα είπε ότι οι πληροφορίες δεν απόλυτα ακριβείς. «Δεν στηρίζουμε δομές που στο μέλλον θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε διάσπαση του Ιράκ» είπε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας επισημαίνοντας όμως ότι ο τελικός λόγος ανήκει στο λαό του Ιράκ.

Το θέμα αναμένεται να απασχολήσει τη σημερινή συνάντηση του Τζαλάλ Ταλαμπανί από την Πατριωτική Ένωση του Κουρδιστάν με Τούρκους αξιωματούχους.


Τρίτη 22 Ιουνίου 2004 - 05:32 (Ώρα Λονδίνου)

Μάχες στην Ιγκουσετία

Οι συγκρούσεις στην Ιγκουσετία σύμπτωμα της αναταραχής στην γειτονική Τσετσενία

Αλυσιδωτές επιθέσεις έχουν εξαπολύσει οι ένοπλοι παραστρατιωτικοί στην δημοκρατία της Ινγκουσετίας, που συνορεύει με την Τσετσενία στην περιοχή του Καυκάσου.

Σύμφωνα με πληροφορίες τουλάχιστον 46 άτομα σκοτώθηκαν και πάνω από 50 τραυματίσθηκαν.

Όπως ανακοίνωσαν ρώσοι αξιωματούχοι οι αντάρτες οπλισμένοι με χειροβομβίδες και ρουκέτες, επετέθησαν κατά του υπουργείου Εσωτερικών και άλλων παρακείμενων κτιρίων στην πρωτεύουσα της Ιγκουσετίας, Ναζράν.

Σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχουν αρκετοί νεκροί, μεταξύ αυτών και ο υπουργός εσωτερικών, Αμπουκάρ Κοστόγιεφ, καθώς και πολλοί τραυματίες.

Μάχες όμως ξέσπασαν και σε δυο άλλες πόλεις της επαρχίας, στη Καραμπουλάκ και στη Σλεπτσόφσκ που βρίσκεται κοντά στα σύνορα με τη Τσεστενία.

Άλλες πληροφορίες αναφέρουν επιθέσεις και στο Νταγκεστάν, στην άλλη πλευρά της Τσετσενίας.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του Κρεμλίνου οι πληροφορίες αυτές δεν μπορεί να επιβεβαιωθούν επειδή έχει διακοπεί η τηλεφωνική επικοινωνία με την περιοχή.


Τρίτη 22 Ιουνίου 2004 - 06:47 (Ώρα Λονδίνου)

«Αγώνας δρόμου» για τα πυρηνικά

Υπάρχει κίνδυνος οι τρομοκράτες να προμηθευθούν πυρηνικά όπλα λέει ο επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας

Ο επικεφαλής της Ατομικής Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA), Μοχάμεντ Ελ Μπάραντέι, προειδοποίησε την διεθνή κοινότητα ότι βρίσκεται «σε αγώνα δρόμου κατά του χρόνου» για να προλάβει πυρηνικά όπλα να πέσουν στα χέρια τρομοκρατών.

Ο κύριος Ελ Μπάραντέι μίλησε σε συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες και οργανώθηκε από τον οργανισμό Καρνίγκι.

Ο επικεφαλής της IAEA προσυπέγραψε το σχέδιο του Καρνίγκι για τον έλεγχο των πυρηνικών όπλων.

Σύμφωνα με το σχέδιο, οι πυρηνικές δυνάμεις σε όλο τον κόσμο θα πρέπει να κάνουν παραχωρήσεις για να προληφθεί η διασπορά των πυρηνικών όπλων.

Ο κύριος Ελ Μπάραντέι προειδοποίησε ότι «υπάρχει πραγματικός κίνδυνος» να «πέσει σε λάθος χέρια» ουράνιο ή πλουτώνιο.

«Ο κίνδυνος είναι άμεσοςόχι μόνο όσον αφορά κράτη που προσπαθούν να αποκτήσουν πυρηνικά όπλα αλλά και για τρομοκράτες που προσπαθούν να αποκτήσουν πυρηνικά υλικά, όπως ουράνιο ή πλουτώνιο», είπε ο επικεφαλής της IAEA.

Ο Αμερικανός Γερουσιαστής, Σαμ Νάν, ειδικός σε θέματα πυρηνικού αφοπλισμού μιλώντας στο BBC είπε ότι «είναι ανησυχητική η κατάσταση» με τα πυρηνικά υλικά της Ρωσίας.

Πρόσθεσε δε ότι οι ηγεσίες των δυο χωρών θα πρέπει να θέσουν το θέμα των πυρηνικών όπλων της Ρωσίας στην κορυφή των διμερών συναντήσεων τους.


Τρίτη 22 Ιουνίου 2004 - 03:33 (Ώρα Λονδίνου)

Η μάχη του Τόνι Μπλερ

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ, γράφει η ελβετική Le Temps «αντιμετωπίζει την κοινή γνώμη που είναι εχθρική στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) ενώ ο ευρωσκεπτικισμός εντείνεται».

Ο κύριος Μπλερ ξεκίνησε «δυσκολότερη εκστρατεία της ζωής του» για να «αντιστρέψει την κοινή γνώμη» για το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα πριν το δημοψήφισμα.

Η Le Temps υποστηρίζει ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός δεν προσπαθεί απλά να πετύχει την αποδοχή του Συντάγματος στο δημοψήφισμα, αλλά να «συντρίψει τους μύθους που προβάλουν οι ευρωσκεπτικιστές και να βάλει στο περιθώριο το στενό εθνικισμό τους».

Η Berliner Zeitung πάντως υποστηρίζει ότι ο ευρωσκεπτικισμός των Βρετανών «είναι καλός για την Ευρώπη».

«Οι Βρετανοί εκφράζουν μια οργή που ασπάζονται πολλοί», γράφει η γερμανική εφημερίδα, που προσθέτει ότι η «οργή αυτή πυροδοτεί τις αναγκαίες αλλαγές στην ΕΕ».

Γερμανία

Η Sueddeutsche Zeitung πιστεύει ότι το κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα δύσκολα θα ανακάμψει από τις πρόσφατες ήττες που έχει υποστεί σε σειρά εκλογικών αναμετρήσεων.

Η εφημερίδα σημειώνει ότι οι Σοσιαλδημοκράτες έχουν «χάσει τη συνοχή στις ιδέες τους και την δύναμη να επιβληθούν».

Συμφωνεί και η Frankfurter Allgemeine Zeitung που διαπιστώνει «ένα κλίμα απόγνωσης» μεταξύ των στελεχών αλλά και των μελών του κυβερνώντος κόμματος.

Είναι λάθος σύμφωνα με την εφημερίδα- να θεωρηθεί ότι τα μέλη του κόμματος «επαναστατούν κατά του Γκέρχαρντ Σρέντερ». Η απογοήτευση τους δεν έχει τέτοια μορφή, είναι απλά «απόγνωση».

Γιούρο 2004

Στην Ισπανία, οι εφημερίδες συνεχίζουν τις έντονες επικρίσεις τους για τον αποκλεισμό της εθνικής τους ομάδας από το Γιούρο 2004.

«Ότι και να κάνουμε η εθνική ομάδα πάντοτε αποτυγχάνει» παραπονιέται η El Pais που αναρωτιέται εάν τελικά «οι Ισπανοί ποδοσφαιριστές δεν είναι τόσο καλοί όσο θέλουμε να πιστεύουμε πριν από κάθε μεγάλη διοργάνωση».

Η El Pais ζητά την παραίτηση του προπονητής της εθνικής ομάδας, Ινάκι Σαέθ.

Συμφωνεί και η El Periodico της Βαρκελώνης. Ο κύριος Σάεθ «θα πρέπει να δείξει αξιοπρέπεια και να παραιτηθεί».

«Το ισπανικό ποδόσφαιρο», προειδοποιεί η εφημερίδα, «θα πρέπει να αναγεννηθεί» και ζητά την παρέμβαση της πολιτείας για να διορθωθούν τα κακώς κείμενα.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.