Compact version |
|
Sunday, 26 January 2025 | ||
|
Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real AudioΕιδήσεις 04-06-11
Αλ Σαντρ: «Ας κάνουμε νέα αρχή» Οι οπαδοί του Μοκτάντα Αλ Σαντρ έχουν εξεγερθεί εναντίον των δυνάμεων κατοχής Ο σκληροπυρηνικός σιίτης κληρικός Μοκτάντα Αλ Σαντρ φαίνεται να υποστηρίζει ξαφνικά τις αμερικανικές ενέργειες για τη μεταβίβαση της εξουσίας στην προσωρινή ιρακινή κυβέρνηση. Η αλλαγή στάσης του Αλ Σαντρ έγινε εμφανής κατά το καθιερωμένο κήρυγμά του της Παρασκευής, στην πόλη Κούφα, δύο μόλις εβδομάδες μετά το σχηματισμό της νέας ιρακινής μεταβατικής κυβέρνησης. Ο Αλ Σαντρ, οι αντάρτες του οποίου συνεπλάκησαν σφόδρα με τις αμερικανικές δυνάμεις το Μάρτιο, ζήτησε να υπάρξει μία νέα αρχή και να σταματήσουν οι συγκρούσεις. Την ίδια στιγμή όμως, οι υποστηρικτές του συνεπλάκησαν με μέλη μιας οργάνωσης που υποστηρίζει τις αμερικανικές δυνάμεις στη Νατζάφ. Συγκρούσεις αλλά και συμβιβασμοί Στο τέμενος του ιμάμη Αλί οι δύο εμπλεκόμενες πλευρές χρησιμοποίησαν πέτρες με αποτέλεσμα να τραυματισθούν αρκετά άτομα και να ακυρωθούν οι προσευχές της Παρασκευής. Ο Αλ Σαντρ ζήτησε από τη νέα μεταβατική κυβέρνηση να σταματήσει την κατοχή θέτοντας χρονοδιάγραμμα για την απομάκρυνση των συμμαχικών δυνάμεων. Παράλληλα, προσέθεσε ότι τώρα είναι η ευκαιρία να ξεπερασθούν οι διαφορές του παρελθόντος για να υπάρξει ένα ενωμένο Ιράκ. Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει επίσημη αντίδραση από τις συμμαχικές δυνάμεις για την αλλαγή στάσης του Αλ Σαντρ, ο οποίος συνήθως στα κυρήγματά του, κάθε Παρασκευή, μαίνεται εναντίον των ξένων δυνάμεων στο Ιράκ.
Παρασκευή 11 Ιουνίου 2004 - 23:19 (Ώρα Λονδίνου) Περισσότερα από 7.000 άτομα πιστεύεται ότι σκοτώθηκαν στη Σρεμπρενίτσα Μία επίσημη έρευνα για τη σφαγή στη Σρεμπρενίτσα το 1995 αποκάλυψε ότι χιλιάδες μουσουλμάνοι σκοτώθηκαν από τις τοπικές σερβικές αρχές. Είναι η πρώτη φορά που οι σερβοβοσνιακές αρχές παραδέχονται τις δολοφονίες, οι οποίες έχουν χαρακτηρισθεί «γενοκτονία» από το διεθνές ποινικό δικαστήριο της Χάγης για τα εγκλήματα πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία. Η επιτροπή έκανε λόγο για «σοβαρότατες» παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και για απόπειρα κάλυψης των αποδεικτικών στοιχείων. Παράλληλα, αποκάλυψε την ύπαρξη 32 ακόμη μαζικών τάφων γύρω από την περιοχή της Σρεμπρενίτσα. Παρά τα αποτελέσματα της έρευνας, οι ανταποκριτές πιστεύουν ότι η αληθινή πρόοδος θα σημειωθεί όταν οι σερβοβοσνιακές αρχές πραγματοποιήσουν την πρώτη σύλληψη κάποιου τοπικού διοικητή που πιθανότατα ευθύνεται για τα εγκλήματα πολέμου. Οκτώμισι χρόνια μετά Από τότε που τελείωσε ο πόλεμος μέχρι σήμερα, οκτώμισι χρόνια μετά, δεν έχει γίνει καμία σύλληψη για τη σφαγή στη Σρεμπρενίτσα. Σύμφωνα με την επιτροπή, οι σερβικές δυνάμεις είχαν πραγματοποιήσει μία επιχείρηση με τρία στάδια. Το πρώτο ήταν η επίθεση στην πόλη, το δεύτερο ο διαχωρισμός των γυναικόπαιδων από τους άνδρες και το τρίτο η εκτέλεση όλων των ανδρών. Πιστεύεται ότι στις δολοφονίες έλαβαν μέρος στρατιωτικές και αστυνομικές δυνάμεις, καθώς και ειδικές δυνάμεις του υπουργείου Εσωτερικών της πρώην Γιουγκοσλαβίας.
Παρασκευή 11 Ιουνίου 2004 - 19:33 (Ώρα Λονδίνου) Τέσσερις χιλιάδες άτομα συνόδευσαν τη Νάνσι Ρέιγκαν στην κηδεία Οι Ηνωμένες Πολιτείες είπαν το ύστατο αντίο στον πρώην πρόεδρο της χώρας, Ρόναλντ Ρέιγκαν, κατά την κηδεία του στον καθεδρικό ναό της Ουάσινγκτον. Στην κηδεία του Ρόναλντ Ρέιγκαν - ενός από τους πιο δημοφιλείς αλλά και αμφιλεγόμενους πρώην προέδρους της χώρας - παρευρέθηκαν ο πρόεδρος Μπους και τέσσερις προκάτοχοί του στο αξίωμα. Από την Κυριακή μέχρι σήμερα απότισαν φόρο τιμής στον πρώην αστέρα του Χόλιγουντ και κατόπιν προέδρου της χώρας περισσότεροι από 90.000 Αμερικανοί. Ανάμεσα στους παρευρισκόμενους στην κηδεία ήταν και ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, η θητεία του οποίου στο τιμόνι της πρώην Σοβιετικής Ένωσης είχε συμπέσει με εκείνη του Ρόναλντ Ρέιγκαν. «Αμερικανικό όνειρο» Στην κηδεία όμως παρευρέθη και η «σιδηρά κυρία» της Βρετανίας, η πρώην πρωθυπουργός της χώρας, Μάργκαρετ Θάτσερ, η οποία δήλωσε: «Χάσαμε έναν σπουδαίο πρόεδρο». Ο πρόεδρος Μπους υπογράμμισε ότι ο Ρόναλντ Ρέιγκαν θα παραμείνει «ένα σύμβολο των Ηνωμένων Πολιτειών». Διατήρησε ζωντανό το αμερικανικό όνειρο για εκατομμύρια άτομα σε όλη την υφήλιο Βαρώνη Θάτσερ Ο πατέρας του νυν προέδρου, Τζορτζ Μπους, εμφανώς συγκινημένος είπε: «Ως αντιπρόεδρός του επί οκτώ χρόνια έμαθα περισσότερα από αυτόν παρά από οποιονδήποτε άλλον στην καριέρα μου». Πολλοί Αμερικανοί περίμεναν μέχρι και επτά ώρες σε συνθήκες υπερβολικής ζέστης για να πουν το ύστατο αντίο στον Ρόναλντ Ρέιγκαν, ο οποίος πέθανε την Κυριακή σε ηλικία 93 χρόνων. Πιστεύεται ότι περισσότερα από 150.000 άτομα τοποθέτησαν λουλούδια δίπλα στο φέρετρο του εκλιπόντος.
Παρασκευή 11 Ιουνίου 2004 - 17:53 (Ώρα Λονδίνου) Η Shell λέει πως θα στηρίξει το πρόγραμμα της Νιγηρίας κατά της διαφθοράς Ο πετρελαϊκός κολοσσός Shell παραδέχτηκε πως χωρίς να το θέλει, όπως λέει, τροφοδότησε τις συγκρούσεις, τη φτώχεια και τη διαφθορά μέσω των δραστηριοτήτων της στη Νιγηρία. Εν τούτοις, εκπρόσωπος της εταιρείας είπε ότι δεν συμφωνούν με την εκτίμηση ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων ότι ίσως υποχρεωθεί να εγκαταλείψει τις επιχειρήσεις της στη χώρα. Η Νιγηρία αντιπροσωπεύει περίπου το 10% της παγκόσμιας παραγωγής της Shell και φιλοξενεί μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα κοιτάσματα πετρελαίου. Η Shell έχει δεχτεί πολλές επικρίσεις τα τελευταία χρόνια και παρά τις προσπάθειές της θεωρείται ως μια εταιρεία που καταστρέφει το περιβάλλον και υποστηρίζει διεφθαρμένα καθεστώτα. Μέσα στους επόμενους μήνες αναμένεται συλλογική μήνυση κατά της εταιρείας, κατηγορώντας την πως παρείχε υποστήριξη σε στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Δέλτα του Νίγηρα, πριν δέκα χρόνια. Ακόμα, κατηγορείται από μη κυβερνητικές οργανώσεις και διεθνείς εκστρατείες πως καθυστέρησε να καθαρίσει πετρελαιοκηλίδες. Ο πρόεδρος της Shell στη Νιγηρία, Κρις Φίνλεϊσον, αναφερόμενος στο θέμα παραδέχτηκε πως τα προγράμματα ανάπτυξης της εταιρείας στο παρελθόν «απείχαν από του να είναι τέλεια».
Παρασκευή 11 Ιουνίου 2004 - 15:39 (Ώρα Λονδίνου) Ψήφο διαμαρτυρίας για την πολιτική στο Ιράκ, χαρακτηρίζουν το αποτέλεσμα οι Εργατικοί Το κυβερνών εργατικό κόμμα της Βρετανίας υπέστη βαριές απώλειες στις εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση που διεξήχθησαν την Πέμπτη, παράλληλα με τις ευρωεκλογές και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα τερματίσει τρίτο μετά τους Συντηρητικούς και του Φιλελεύθερους Δημοκράτες. Καθώς συνεχίζεται η καταμέτρηση των ψήφων, οι Εργατικοί φαίνεται πως χάνουν τον έλεγχο στα δημοτικά συμβούλια περιοχών που από παράδοση θεωρούνται προπύργια τους, στις κεντρικές και βόρειες περιοχές της Αγγλίας και της Ουαλλίας, όπου διεξήχθησαν οι εκλογές. Σοκαρισμένος με το αποτέλεσμα δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Ντέιβιντ Μπλάνκετ, σε συνέντευξή του στο BBC. «Ήταν μια άσκημη νύχτα για μας και πρέπει να αξιολογήσουμε το αποτέλεσμα. Το παρήγορο είναι πως οι Συντηρητικοί δεν απογειώθηκαν, όπως ανέμεναν» είπε ο Ντέιβιντ Μπλάνκετ. Ο βρετανός υπουργός Εσωτερικών, παραδέχτηκε, όπως είχε κάνει και ο Τόνι Μπλερ, πως το Ιράκ προξένησε μεγάλη ζημιά, αλλά εμφανίστηκε αισιόδοξος για το μέλλον. «Ορισμένοι ψηφοφόροι έκριναν ότι η πολιτική μας στο Ιράκ ήταν λαθεμένη. Και ήταν πραγματικά μια πολιτική που δίχασε, δίχασε οικογένειες, δίχασε φίλους, δίχασε το ίδιο το κόμμα μας. Εκτιμούμε πως τώρα που το θέμα του Ιράκ εξομαλύνεται με το σχετικό ψήφισμα του ΟΗΕ που καθορίζει τους όρους μεταβίβασης της εξουσίας στα τέλη του μήνα, θα ανακτήσουμε και πάλι ταχύτητα ώστε να οδηγηθούμε στις κοινοβουλευτικές εκλογές του επομένου έτους με τον αέρα του νικητή. Κι αυτό γιατί στο εσωτερικό μέτωπο έχουμε επιτελέσει τεράστιο έργο, όπως αποδεικνύεται από την ισχυρή οικονομία και τους ρυθμούς ανάπτυξης της χώρας» είπε ο Ντέιβιντ Μπλάνκετ. Η αισιοδοξία της κυβέρνησης Μπλερ δικαιολογείται εν πολλοίς, επισημαίνουν αναλυτές, από το γεγονός ότι το Συντηρητικό κόμμα, παρά την αλλαγή ηγεσίας δεν είχε κάποια θεαματική άνοδο στις εκλογές για την ανάδειξη δημάρχων.
Παρασκευή 11 Ιουνίου 2004 - 14:03 (Ώρα Λονδίνου) Απεβίωσε την Παρασκευή σε ηλικία 100 ετών ο ακαδημαϊκός και πρώην πρωθυπουργός Ξενοφών Ζολώτας. Ο Ξ. Ζολώτας διετέλεσε πρωθυπουργός της χώρας από τις 23 Νοεμβρίου 1989 έως τις 11 Απριλίου του 1990 ως πρόεδρος της οικουμενικής κυβέρνησης. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1904 και σπούδασε οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, στη Λειψία και το Παρίσι. Από το 1928 έως το 1968 διετέλεσε καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, ενώ κατείχε κορυφαίες θέσεις σε ελληνικούς και διεθνείς οικονομικούς οργανισμούς. Υπήρξε μέλος του διοικητικού συμβουλίου της UNRRA (1946) και διοικητής για την Ελλάδα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (1946-1947 και 1974-1981). Η προσφορά του στην παγκόσμια οικονομία έχει αναγνωριστεί διεθνώς, καθώς εισηγήθηκε την οργάνωση του συστήματος των πιστώσεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και την αντικατάσταση το 1973 του κανόνα του χρυσού από ένα σύστημα χρησιμοποίησης των ισοτιμιών των σημαντικότερων νομισμάτων. Παράλληλα, η διδακτορική του διατριβή Η Ελλάς στο στάδιο της εκβιομηχάνισης χρησιμοποιούνταν μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1970 για την εξέταση της οικονομίας της Ελλάδας και άλλων χωρών με κοινά χαρακτηριστικά. Υπήρξε για 36 χρόνια εκδότης της Ελληνικής Επιθεώρησης Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών. Το 1950, έγινε τακτικό μέλος της Νομισματικής Επιτροπής. Το 1952, ο Ξενοφών Ζολώτας εξελέγη μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. Ανέλαβε για πρώτη φορά κυβερνητικό αξίωμα ως υπουργός Συντονισμού στην υπηρεσιακή κυβέρνηση του Δημητρίου Κιουσόπουλου. Την περίοδο 1955-1967, διετέλεσε διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος. Το 1960, ήταν μέλος της Διεθνούς Επιτροπής των ''Τεσσάρων Σοφών'' για τη συγκρότηση του ΟΟΣΑ. Το 1968 παραιτήθηκε από την έδρα της Πολιτικής Οικονομίας της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών εκφράζοντας την αντίθεσή του στο δικτατορικό καθεστώς της 21ης Απριλίου 1967. Το 1974, μετά την πτώση της δικτατορίας των συνταγματαρχών, επανήλθε και τοποθετήθηκε εκ νέου Διοικητής της Τραπέζης Ελλάδος όπου παρέμεινε έως το 1981, οπότε αποχώρησε με τον τίτλο του επίτιμου πρόεδρου της Τράπεζας. O εκλιπών διετέλεσε υπηρεσιακός Υπουργός Συντονισμού το 1952 και Υπουργός Συντονισμού από τις 24.7.1974 έως τις 21.11. της ίδιας χρονιάς στην κυβέρνηση εθνικής ενότητας υπό τον Κωνσταντίνο Καραμανλή. Ο Ξενοφών Ζολώτας ανέλαβε στις 23 Νοεμβρίου του 1989, κατόπιν συμφωνίας των αρχηγών των πολιτικών κομμάτων πρωθυπουργός στην οικουμενική κυβέρνηση η οποία συγκροτήθηκε και στηριζόταν στα τρία μεγαλύτερα κόμματα της χώρας, δηλαδή της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του Συνασπισμού της Αριστεράς, καθώς οι εκλογές της 5ης Νοεμβρίου δεν έδωσαν αυτοδυναμία σε κανένα κόμμα. Η οικουμενική κυβέρνηση, υπό τον Ξενοφώντα Ζολώτα, διατηρήθηκε έως τις 12 Φεβρουαρίου 1990,οπότε τα τρία κόμματα που την στήριζαν, λόγω διαφωνιών για το φορολογικό νομοσχέδιο και τις κρίσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις απέσυραν τα στελέχη τους τα οποία μετείχαν στην κυβέρνηση. Ύστερα από αυτή την εξέλιξη, ο Ξ. Ζολώτας αντικατέστησε τους υπουργούς που παραιτήθηκαν με υπηρεσιακούς που μετείχαν στην προηγούμενη κυβέρνηση του Ι. Γρίβα και παρέμεινε πρωθυπουργός μέχρι τις 10 Απριλίου 1990, οπότε μετά τα αποτελέσματα των εκλογών της 8ης Απριλίου 1990 και την εκλογική νίκη της Νέας Δημοκρατίας ανέλαβε πρωθυπουργός ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Ιστορικός λόγος Μία από τις εντυπωσιακές, αλλά και ουσιαστικές ενέργειες του καθηγητή Ζολώτα, ήταν η προβολή της ελληνικής γλώσσας - ως σημαντικής πηγής του ευρωπαϊκού πολιτισμού. Στη συνεδρίαση, που γινόταν η επισκόπηση και αναλύονταν τα συμπεράσματα από τις εργασίες του ΔΝΤ και της Διεθνούς Τράπεζας για το 1957, ως αντιπρόσωπος της Ελλάδος -πάγια από τα 1946- ο Ξενοφών Ζολώτας προκάλεσε την έκπληξη από τον απροσδόκητο λόγο του στις 26 Σεπτεμβρίου 1957. Μίλησε ελληνικά και τον κατάλαβαν όλοι γιατί χρησιμοποίησε ατόφια την αγγλική γλώσσα! Επακολούθησε ανυπόκριτος ενθουσιασμός και χειροκροτήματα από όρθιους τους συνέδρους. Την επομένη είχαν πρωτοσέλιδο το λόγο του οι "New York Times" και η "Washington Post". Το πρώτο κείμενο του Ξ. Ζολώτα, του 1957 έχει ως εξής: Kyrie, I eulogize the archons of the Panethnic Numismatic Thesaurus and the Oecumenical Trapeza for the orthodoxy of their axioms methods and policies, although there is an episode of cacophony of the Trapeza with Hellas. With enthusiasm we dialogue and synagonize at the synods of our didymous Organizations in which polymorphous economic ideas and dogmas are analyzed and syntherized. Our critical problems such as the numismatic plethora generate some agony and melancholy. This phenomenon is charateristic of our epoch. But, to my thesis we have the dynamism to program therepeutic practices as a prophylacis from chaos and catastrophe. In parallel a panethnic unhypocritical economic synergy and harmonization in a democratic climate is basic. I apologize for my eccentric monologue. I emphasize my eucharistia to your Kyrie to the eugenic and generous American Ethnos and to the organizers and protagonists of this Ampitctyony and the gastronomic symposia. Συγγραφικό έργο Ο Ξενοφών Ζολώτας είχε συγγράψει και δημοσιεύσει πλήθος έργων κυρίως οικονομικού περιεχομένου, πολλά από τα οποία έχουν μεταφραστεί σε ξένες γλώσσες. Μεταξύ των έργων του συγκαταλέγονται: ''Η ποσοτική θεωρία του χρήματος και οι διακυμάνσεις των τιμών'', 1927,''Αι συναλλαγματικαί θεωρίαι'', 1927, ''Νομισματικά και συναλλαγματικά φαινόμενα εν Ελλάδι 1910-1927'', 1928, ''Αι νεώτεραι τάσεις της Θεωρρητικής Κοινωνικής Οικονομικής'', 1929, ''Νομισματική σταθεροποίησις'', 1929, ''Η φορολογική επιβάρυνσις εν Ελλάδι'', 1930,''Η δανειακή επιβάρυνσις της Ελλάδος'',1931, ''Αγροτική πολιτική'', 1934, ''Κατευθύνσεις της οικονομικής μας πολιτικής'', 1936, ''La question de l' or et le probleme monetaire'', 1938, ''Φορολογία, αποταμίευσις και επένδυσις'', 1939, ''Θεωρητική Οικονομική'', 1942, "Δημιουργικός Σοσιαλισμός'',1944, ''Η πολιτική της Τραπέζης της Ελλάδος'',1945, ''Ανασυγκρότησις και βιωσιμότης'',1948, ''Νομισματικόν πρόβλημα και ελληνική οικονομία'',1950, ''Αι πληθωρικαί πιέσεις εις την ελληνικήν οικονομίαν'',1951, ''Το πρόβλημα αναπτύξεως της ελληνικής οικονομίας'',1952, ''Η μεταμόρφωσις της κεφαλαιοκρατίας'',1953, ''Παραδόσεις Θεωρητικής Οικονομικής'', 1955, ''Monetary stability and economic development'',1958, ''Economic development and private enterprise'', 1962, ''The role of the banks in a developing country'', 1963, ''Monetary equilibrium and economic development'', 1965, ''Monetary planning'', 1967, ''The gold trap and the dollar'', 1968, ''From anarchy to international monetary order'', 1973, ''Νόμισμα και οικονομία-Το πρόβλημα της ισσοροπίας'', 1973, ''The energy problem in Greece'', 1975, ''Greece in the European community'', 1976, ''Inflation and the monetary target in Greece'', 1978, ''The positive contribution of Greece to the European Community'', 1978, ''The dollar crisis and other papers'',1979, ''Economic Growth and declining Social Welfare'', 1981 κ.α.
Παρασκευή 11 Ιουνίου 2004 - 14:18 (Ώρα Λονδίνου) Ο Γιούρκας Σεϊταρίδης είναι επίσημα μέλος της πρωταθλήτριας Ευρώπης Πόρτο. Ο Παναθηναϊκός θα λάβει το ποσό των 3 εκατομμυρίων ευρώ, που αποτελεί ρεκόρ στην ιστορία των μεταγραφών του Παναθηναϊκού και είναι η τρίτη πιο ακριβή στο Ελληνικό ποδόσφαιρο. Ο διεθνής δεξιός αμυντικός θα υπογράψει τριετές συμβόλαιο με τις ετήσιες απολαβές του να ξεπερνούν τις 700.000 ευρώ, ενώ μαζί με τα πριμ από το Τσάμπιονς Λιγκ μπορεί να ξεπεράσουν το ποσό των 800.000 ευρώ. Το μόνο που μένει για να φορέσει την φανέλα των «δράκων», ο Σεϊταρίδης, είναι να απαντήσει θετικά στην πρόταση και εκτός απρόοπτου η μετεγγραφή θα ολοκληρωθεί πριν το εναρκτήριο αγώνα της Ελλάδας με την Πορτογαλία.
Παρασκευή 11 Ιουνίου 2004 - 13:32 (Ώρα Λονδίνου) Κατεστάλη πραξικόπημα στη ΛΔ Κονγκό Ο πρόεδρος Καμπιλά είπε ότι έχουν συλληφθεί τουλάχιστον 12 στασιαστές Απόπειρα πραξικοπήματος εξουδετέρωσαν οι κυβερνητικές δυνάμεις στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό. Σε τηλεοπτικό του διάγγελμα ο πρόεδρος Ζοζέφ Καμπιλά είπε ότι πάνω από δέκα στασιαστές στρατιωτικοί συνελήφθησαν. Ιθύνων νους του πραξικοπήματος φέρεται να είναι αξιωματικός της προεδρικής φρουράς ο οποίος διέφυγε και σύμφωνα με πληροφορίες επιχειρεί να καταφύγει στο διεθνές αεροδρόμιο της πρωτεύουσας, Κινσάσα. Οι στασιαστές είχαν καταλάβει τα κτίρια της ραδιοτηλεόρασης και ανήγγειλαν την ανατροπή του προέδρου. Νωρίτερα είχαν ακουστεί ανταλλαγές πυρών έξω από το προεδρικό μέγαρο αλλά η κατάσταση φαίνεται να έχει εξομαλυνθεί. Η αποστολή του ΟΗΕ στο Κονγκό λέει πως δεν υπάρχουν πληροφορίες για ταραχές εκτός της πρωτεύουσας. Δύσκολη ιστορία Στη μεταβατική κυβέρνηση του προέδρου Καμπιλά συμμετέχουν υποστηρικτές του μαζί με ανταρτικά κινήματα που επιχειρούσαν να τον ανατρέψουν. Βάσει της ειρηνευτικής συμφωνίας προβλέπεται πως μέχρι τον Ιούνιο 2005 οι αντάρτες θα έχουν αφοπλιστεί και ενσωματωθεί στον εθνικό τακτικό στρατό΄. Η διαδικασία αυτή έχει αρχίσει αλλά απέχει πολύ από του να ολοκληρωθεί. Στην Κινσάσα εξακολουθούν να υπάρχουν ανεξέλεγκτες ένοπλες ομάδες. Όταν ο πρόεδρος Καμπιλά επιχείρησε τον περασμένο μήνα, να θέσει υπό τον έλεγχό του την πόλη Μπουκάβου, στα ανατολικά, δυσαρεστημένοι πρώην αντάρτες, απάντησαν καταλαμβάνοντας την. Σε διαδηλώσεις στην πρωτεύουσα, σκοτώθηκαν τουλάχιστον δέκα άνθρωποι. Η δυσαρέσκεια μεταξύ των στρατιωτών για τους αργούς ρυθμούς μεταρρυθμίσεων αλλά και η αίσθηση ορισμένων συνεργατών του προέδρου πως δεν έχουν πάρει τις κυβερνητικές θέσεις που τους αρμόζουν, επιδεινώνουν τα προβλήματα του Ζοζέφ Καμπιλά. Τον Μάρτιο είχε γίνει άλλη μια απόπειρα πραξικοπήματος.
Παρασκευή 11 Ιουνίου 2004 - 08:53 (Ώρα Λονδίνου) Καλύτερη βολή στον κόσμο η Βόγγολη Aγώνισμα του Δίσκου Στην δισκοβολία η Κατερίνα Βόγγολη πέτυχε νέο πανελλήνιο ρεκόρ με επίδοση 67,72 ενώ εντυπωσιακή ήταν και η εμφάνιση των Κεντέρη και Θάνου. Η Βόγγολη, «χάλκινη» παγκόσμια πρωταθλήτρια του Παρισιού με 67.72μ κατέρριψε την προηγούμενη κορυφαία επίδοση στην Ελλάδα που κατείχε η Τασούλα Κελεσίδου που μέχρι τώρα βρισκόταν στην πρώτη θέση του κόσμου για φέτος με 67,03μ. Η Κελεσίδου αποχώρησε από τον αγώνα, λόγω τραυματισμού ενώ «έπεσε» στη σχετική λίστα της IAAF στην τρίτη θέση, αφού δεύτερη είναι η Ουκρανή Γελένα Αντόνοβα με 67,30μ. Ο «χρυσός» ολυμπιονίκης των 200μ του Σίδνεϋ Κώστας Κεντέρης, στον τελικό των 100μ. τερμάτισε πρώτος με επίδοση 10.18 και ακολούθησαν στην δεύτερη θέση ο Χριστόφορος Χοϊδης με 10.36, στην τρίτη ο Ευθύμιος Στεργιούλης με χρόνο 10.53 ενώ στην τέταρτη θέση έμεινε ο Άγγελος Παυλακάκης. Στις γυναίκες στον τελικό των 100μ. η Κατερίνα Θάνου ήταν η μεγάλη νικήτρια με επίδοση 11,22 (+0,3 άνεμος).Το ασημένιο μετάλλιο και την δεύτερη θέση πήρε η Μαρίλια Γρηγορίου με 11.33 ενώ το χάλκινο κατέκτησε η Ευφροσύνη Πάτσου με 11.52.
Παρασκευή 11 Ιουνίου 2004 - 11:00 (Ώρα Λονδίνου) Συγκρούσεις σημειώθηκαν στην πρωτεύουσα, Κινσάσα Εκρήξεις και πυροβολισμοί ακούγονται στην πρωτεύουσα της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, Κινσάσα, καθώς η κυβέρνηση λέει πως κατάφερε να αντιμετωπίσει απόπειρα πραξικοπήματος. Δυτικός διπλωμάτης λέει ότι άκουσε βολές πυροβολικού από ένα στρατόπεδο ανατολικά της Κινσάσα όπου πιστεύεται ότι στρατεύματα πιστά στην κυβέρνηση συγκρούστηκαν με στασιαστές αξιωματικούς. Κάτοικοι της Κινσάσα λένε πως ακούστηκαν πυροβολισμοί γύρω από την κατοικία του προέδρου Ζοζέφ Καμπιλά. Το πραξικόπημα άρχισε όταν οι στασιαστές έθεσαν για λίγο υπό τον έλεγχό τους τον κρατικό ραδιοφωνικό σταθμό και διέκοψαν την ηλεκτροδότηση της Κινσάσα. Ο υπουργός Εξωτερικών του Κονγκό είπε ότι ο πρόεδρος Καμπιλά ετοιμαζόταν να απευθύνει διάγγελμα. Δύσκολη ιστορία Στη μεταβατική κυβέρνηση του προέδρου Καμπιλά συμμετέχουν υποστηρικτές του μαζί με ανταρτικά κινήματα που επιχειρούσαν να τον ανατρέψουν. Βάσει της ειρηνευτικής συμφωνίας προβλέπεται πως μέχρι τον Ιούνιο 2005 οι αντάρτες θα έχουν αφοπλιστεί και ενσωματωθεί στον εθνικό τακτικό στρατό΄. Η διαδικασία αυτή έχει αρχίσει αλλά απέχει πολύ από του να ολοκληρωθεί. Στην Κινσάσα εξακολουθούν να υπάρχουν ανεξέλεγκτες ένοπλες ομάδες. Όταν ο πρόεδρος Καμπιλά επιχείρησε τον περασμένο μήνα, να θέσει υπό τον έλεγχό του την πόλη Μπουκάβου, στα ανατολικά, δυσαρεστημένοι πρώην αντάρτες, απάντησαν καταλαμβάνοντας την. Σε διαδηλώσεις στην πρωτεύουσα, σκοτώθηκαν τουλάχιστον δέκα άνθρωποι. Η δυσαρέσκεια μεταξύ των στρατιωτών για τους αργούς ρυθμούς μεταρρυθμίσεων αλλά και η αίσθηση ορισμένων συνεργατών του προέδρου πως δεν έχουν πάρει τις κυβερνητικές θέσεις που τους αρμόζουν, επιδεινώνουν τα προβλήματα του Ζοζέφ Καμπιλά. Τον Μάρτιο είχε γίνει άλλη μια απόπειρα πραξικοπήματος.
Παρασκευή 11 Ιουνίου 2004 - 12:19 (Ώρα Λονδίνου) Δεκάδες οι νεκροί και εκατοντάδες οι τραυματίες από την επίθεση στην Κωνσταντινούπολη Το υπουργείο Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών παραδέχθηκε ότι τα στοιχεία της ετήσιας έκθεσης για την τρομοκρατία, που παρουσιάστηκαν πριν από λίγους μήνες, ήταν ανακριβή. Αντίθετα με τα όσα είχαν παρουσιαστεί, αξιωματούχοι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσαν ότι ο αριθμός των τρομοκρατικών επιθέσεων σε όλο τον κόσμο το 2003, ήταν στην πραγματικότητα αυξημένος σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά Ανώτεροι αξιωματούχοι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχαν χαιρετίσει πριν από λίγους μήνες τα στοιχεία της έκθεσης, ως δικαίωση του λεγόμενου «πολέμου κατά της τρομοκρατίας» που είχε εξαγγείλει ο αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους. Αλλά σύμφωνα με τα νέα στοιχεία, οι τρομοκρατικές επιθέσεις, όχιμόνο δε μειώθηκαν το 2003, αλλά αντίθετα σημείωσαν μεγάλη αύξηση. Το υπουργείο Εξωτερικών επιμένει ότι επρόκειτο απλώς για λάθος υπολογισμούς και όχι για εσκεμμένη παραποίηση στοιχείων. Οι βουλευτές και γερουσιαστές της αντιπολίτευσης είχαν καταγγείλει πως η έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε υποβαθμίσει τους κινδύνους από την τρομοκρατία, προκειμένου να διευκολύνουν του πολιτικούς στόχους του προέδρου Μπους, που εν όψει των επικείμενων προεδρικών εκλογών θέλει να δείξει ότι η πολιτική του απέναντι στην τρομοκρατία, είναι επιτυχημένη.
Παρασκευή 11 Ιουνίου 2004 - 09:10 (Ώρα Λονδίνου) Ανεβάζοντας κατακόρυφα τους τόνους της αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση, στην τελευταία προεκλογική συγκέντρωση του κόμματός του στην πλατεία Καλογήρων της Δάφνης, ο κ. Γ. Παπανδρέου διατύπωσε βαρείς υπαινιγμούς εναντίον της κυβέρνησης μιλώντας για αδιαφάνεια και διαπλοκή. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σε μια σκληρή αποστροφή του λόγου του ανέφερε ότι δεν δίστασαν για να αποδείξουν ότι παρέλαβαν καμένη γη να κάψουν οι ίδιοι την ελληνική γη. «Ντροπή τους» είπε. Ο κ. Παπανδρέου πρόβλεψε ότι το Σεπτέμβριο στον προϋπολογισμό, η κυβέρνηση θα αθετήσει τις υποσχέσεις της και θα πάρει μέτρα «που θα χτυπούν το φτωχότερο και τη μεσαία τάξη. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρθηκε στο δάνειο που συνήψε πρόσφατα η κυβέρνηση και στο διπλασιασμό του κόστους των Ολυμπιακών έργων. Σχετικά με το δάνειο, ο κ. Παπανδρέου ρώτησε ποιο είναι το κόστος για το δημόσιο, , και για ποιους λόγους η κυβέρνηση πήρε το δάνειο με τόσο υψηλό επιτόκιο και προμήθεια. Όπως επισήμανε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο πρωθυπουργός κατά την προεκλογική περίοδο ξεσπάθωσε για τη διαπλοκή, αλλά από τη στιγμή που πήρε την εξουσία δεν είπε κουβέντα. «Αντίθετα» προσέθεσε, «προχώρησε σε έναν αδιαφανή δανεισμό, χωρίς να πει που θα πάνε τα λεφτά που δανείστηκε η κυβέρνηση από τράπεζες του εξωτερικού». Για τα Ολυμπιακά έργα ανέφερε ότι η κυβέρνηση κατάφερε από 4,6 δισ. που είχε προϋπολογίσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ότι θα έφθανε το κόστος τους, να υποστηρίζει ότι θα κοστίσουν 10 δισ. ευρώ. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έθεσε το ερώτημα αν μέσα σε λίγες εβδομάδες θα απορροφήσουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες όσα δεν απορρόφησαν τα τελευταία εφτά χρόνια. Ποιόν κοροϊδεύουν και ποιών τα συμφέροντα εξυπηρετούν, τόνισε ο κ. Παπανδρέου και πρόσθεσε το ερώτημα ποιος θα καρπωθεί τα τεράστια αυτά ποσά. «Η απογραφή της κυβέρνησης», τόνισε επίσης ο κ. Παπανδρέου, «έθεσε την Ελλάδα υπό επιτήρηση». «Έδεσαν τα χέρια της Ελλάδας, ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι δυσφήμισαν συνειδητά τη χώρα και καταρράκωσαν την αξιοπιστία της στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στους ξένους επενδυτές».
Παρασκευή 11 Ιουνίου 2004 - 08:16 (Ώρα Λονδίνου) Ορισμένα από τα πρωτοσέλιδα ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Κ. Καραμανλής: «Δουλεύουμε σκληρά για το σήμερα, σχεδιάζουμε με ευθύνη το αύριο». ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Τέλος στη ρεμούλα των κρατικών προμηθειών. Ριζικές αλλαγές εξαγγέλλει το υπουργείο Ανάπτυξης. ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Επιδόματα για τους ανασφάλιστους. Η "Α" αποκαλύπτει το τελικό σχέδιο των κυβερνητικών αποφάσεων. Η ΑΠΟΦΑΣΗ: ΕυρωΙΧ μεταχειρισμένα σε σούπερ τιμές. Και εισαγωγή αυτοκινήτων από τους αγοραστές. Η ΑΥΓΗ: Καθαρό ΟΧΙ σε εμπλοκή μας στο Ιράκ. Ομόθυμη η θέση του λαού μας. ΑΥΡΙΑΝΗ: Εμπλοκή της ΕΛΑΣ σε εμπόριο όπλων και ναρκωτικών με Ιρακινούς. «Εκτελούσα αποστολή της CIA», δηλώνει τώρα ο συλληφθείς στην Ουκρανία πρώην αστυνομικός Παύλος Μπογράκος. ΤΟ ΒΗΜΑ: Η Οικονομία σε μέγκενη. Το δημόσιο χρέος πνίγει την Ελλάδα. Τι φοβάται και τι απαντά ο υπουργός κ. Αλογοσκούφης. Χρονοδιάγραμμα με ειδικά μέτρα θα ζητήσει η Επιτροπή από την Αθήνα. Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Για την Ελλάδα της Ευρώπης. Μήνυμα νίκης από τον Κώστα Καραμανλή. ΕΘΝΟΣ: 12 στοπ στο Διάταγμα για τους συμβασιούχους. ΣτΕ: Σοβαρές ενστάσεις για τη ρύθμιση Παυλόπουλου. ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: «Όταν σβήσει η φλόγα θα ανάψουν μεγάλες φωτιές». Ο Γ. Βασιλακόπουλος ζητά ονόματα και ποσά που σπαταλήθηκαν στο 2004. ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Πλαφόν για την παραμονή του Γ. Παπανδρέου. Στην ηγεσία θέτουν κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ. ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Μοναχός στην πλατεία ...Καλογήρων. Γ. Παπανδρέου: Απογοητευτική και η συγκέντρωση στη Δάφνη. ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Μικροσκόπιο για συμβασιούχους. ΣτΕ: Προβληματισμοί για το π.δ., ερωτήματα στον υπουργό. ΕΣΤΙΑ: Τα αποτελέσματα όλων των ευρωεκλογών. Έκτη κατά σειράν εκλογική αναμέτρησις η μεθαυριανή. ESPRESSO: Γιατί έφυγε η Μενεγάκη. Όλο το παρασκήνιο της αποχώρησής της από τον «Πρωινό Καφέ». Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Μεγάλη η διαφορά ΝΔ με ΠΑΣΟΚ. Πιθανές αναταράξεις με επίκεντρο τον κ. Παπανδρέου μετά τις ευρωεκλογές. Ο ΛΟΓΟΣ: Άνοιξαν οι ευρωκάλπες. Βρετανοί και Ολλανδοί ψήφισαν τους ευρωβουλευτές τους. ΤΑ ΝΕΑ: Λιτότητα φέρνει η «λευκή επιταγή». Ο Γιώργος Παπανδρέου στα «ΝΕΑ». Η ΝΙΚΗ: Με δύναμη το ΔΗΣΟΚ στην Κρήτη. Σήμερα εκδήλωση στο Ηράκλειο. ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΚΚΕ: Ψηφίζουμε-Καμιά ψήφος χαμένη. Πλατιά ανταπόκριση βρίσκει το «ΟΧΙ στην ευρωυποταγή». TRAFFIC NEWS: Γιατί έγινε «ηφαίστειο» η Ελένη (Μενεγάκη). Τα βρόντηξε και έφυγε λίγο πριν μπει στο στούντιο. Η ΧΩΡΑ: Τιμούμε τη συμφωνία που κάναμε με τους πολίτες. Ο Καραμανλής μιλά για τις Ευρωεκλογές και τους στόχους της κυβέρνησης. City Press: Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Στίβου: Πρόγευση ολυμπιακής επιτυχίας. Metro: Μάχη κατά της χαλαρής ψήφου στο παρά πέντε. Χαμηλή συσπείρωση και υψηλή αποχή οι πονοκέφαλοι για τους μονομάχους. ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Απειλή για τη Θεσσαλονίκη. Από χιλιάδες τόνους επικίνδυνων αποβλήτων. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Δεν αντέχουν οι μικρομεσαίοι. Αυξάνει δραματικά ο αριθμός των λουκέτων. ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Καραμανλής για τις ευρωεκλογές: Ψηφίστε όλες-όλοι για ισχυρή Ελλάδα στην Ευρώπη. Ευρωεκλογές Το Metro ισχυρίζεται ότι «με την κεντρική ομιλία του πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή, στο Ζάππειο και τη διακαναλική συνέντευξη Τύπου του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργου Παπανδρέου, πέφτει σήμερα η αυλαία της προεκλογικής περιόδου και ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση για το άνοιγμα της κάλπης των ευρωεκλογών, στις 7 το πρωί της Κυριακής. Όλα τα κόμματα αποτιμούν θετικά την προεκλογική τους προσπάθεια». Ο ΛΟΓΟΣ προσθέτει ότι «άνοιξαν στις 09:00 (ώρα Ελλάδος) οι κάλπες στη Βρετανία για την ανάδειξη των 78 εκπροσώπων της χώρας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπως επίσης για την εκλογή του δημάρχου του Λονδίνου και των τοπικών συμβουλίων σε 166 περιφέρειες της Αγγλίας και της Ουαλίας. Βρετανοί αναλυτές εκφράζουν φόβους ότι η συμμετοχή στις ευρωεκλογές θα είναι μικρή και δεν θα υπερβεί -ως συνήθως- το 30%». Η ΕΣΤΙΑ υπογραμμίζει ότι «σήμερα, οι περισσότερες αποφάσεις που αφορούν όλους μας λαμβάνονται στις Βρυξέλλες. Είναι λοιπόν αδιανόητο να επιδειχθεί αδιαφορία σε μία εκλογική αναμέτρηση από την οποία εξαρτώνται πολλά για το μέλλον της Ευρώπης, αλλά και της χώρας μας». Το ΕΘΝΟΣ υποστηρίζει ότι «ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ από τη Δάφνη απηύθυνε προσκλητήριο στους ψηφοφόρους να μη δώσουν λευκή επιταγή στη ΝΔ. Επιτέθηκε σε όλα τα μέτωπα κατά της κυβέρνησης, την οποία κατηγόρησε ότι κρύβει το πραγματικό της πρόσωπο». Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ γράφει ότι «πλαφόν» παραμονής στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ για τον Γιώργο Παπανδρέου, θέτουν οι κορυφαίοι του Κινήματος ενόψει της εκλογικής αναμέτρησης της Κυριακής. Συγκεκριμένα, θεωρούν ότι αν το ΠΑΣΟΚ πέσει κάτω από τό 32,9% που έλαβε στις προηγούμενες ευρωεκλογές, τότε θα υπάρξει πρόβλημα για τον αρχηγό του κόμματος τον Γιώργο Παπανδρέου την «επόμενη ημέρα». Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) υποστηρίζει ότι «ο αγώνας για μια Ευρώπη όπως την ονειρευόμαστε, απαιτεί και τη δική μας συμμετοχή, με την εκλογή υπεύθυνων εκπροσώπων στο Ευρωκοινοβούλιο, στην καρδιά της λήψης αποφάσεων. Η χαλαρή ψήφος ευνοεί μόνο εκείνους που τοποθετούν χαμηλά τον πήχη και βλέπουν τις ευρωεκλογές ως ευκαιρία εξαγωγής συμπερασμάτων για τα εσωκομματικά τους προβλήματα». Σύμφωνα με τη ΒΡΑΔΥΝΗ, «για τον ψηφοφόρος της Νέας Δημοκρατίας η αφύπνιση είναι αναγκαία και για άλλους λόγους. Η καθαρή νίκη της ΝΔ θα δώσει βάρος στην προσπάθεια της νέας διακυβέρνησης. Θα περιφρουρήσει, επίσης τη διαφάνεια μέσα από την οποία βασικοί τομείς της ανάπτυξης έχουν αρχίσει να αποτυπώνουν στοιχεία ευοίωνης πορείας. Θα επιβραβεύσει τον πρωθυπουργό για τους προσεκτικούς και άκρως υπεύθυνους χειρισμούς του σε μείζονα θέματα, όπως το Κυπριακό, το Εκκλησιαστικό, η ολοκλήρωση των Ολυμπιακών έργων και οι διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες». Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων
Καλύτερη βολή στον κόσμο η Βόγγολη Κώστας Κεντέρης Στην δισκοβολία η Κατερίνα Βόγγολη πέτυχε νέο πανελλήνιο ρεκόρ με επίδοση 67,72 ενώ εντυπωσιακή ήταν και η εμφάνιση των Κεντέρη και Θάνου. Η Βόγγολη, «χάλκινη» παγκόσμια πρωταθλήτρια του Παρισιού με 67.72μ κατέρριψε την προηγούμενη κορυφαία επίδοση στην Ελλάδα που κατείχε η Τασούλα Κελεσίδου που μέχρι τώρα βρισκόταν στην πρώτη θέση του κόσμου για φέτος με 67,03μ. Η Κελεσίδου αποχώρησε από τον αγώνα, λόγω τραυματισμού ενώ «έπεσε» στη σχετική λίστα της IAAF στην τρίτη θέση, αφού δεύτερη είναι η Ουκρανή Γελένα Αντόνοβα με 67,30μ. Ο «χρυσός» ολυμπιονίκης των 200μ του Σίδνεϋ Κώστας Κεντέρης, στον τελικό των 100μ. τερμάτισε πρώτος με επίδοση 10.18 και ακολούθησαν στην δεύτερη θέση ο Χριστόφορος Χοϊδης με 10.36, στην τρίτη ο Ευθύμιος Στεργιούλης με χρόνο 10.53 ενώ στην τέταρτη θέση έμεινε ο Άγγελος Παυλακάκης. Στις γυναίκες στον τελικό των 100μ. η Κατερίνα Θάνου ήταν η μεγάλη νικήτρια με επίδοση 11,22 (+0,3 άνεμος).Το ασημένιο μετάλλιο και την δεύτερη θέση πήρε η Μαρίλια Γρηγορίου με 11.33 ενώ το χάλκινο κατέκτησε η Ευφροσύνη Πάτσου με 11.52.
Παρασκευή 11 Ιουνίου 2004 - 07:31 (Ώρα Λονδίνου) Στις κάλπες Τσέχοι και Ιρλανδοί Από τις 7 το πρωί άνοιξαν οι κάλπες Από την Ολλανδία και τη Βρετανία άρχισε χθες η εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη των νέων μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Τη σκυτάλη παίρνουν σήμερα οι Τσέχοι και οι Ιρλανδοί ψηφοφόροι και το Σάββατο οι πολίτες της Μάλτας, της Λετονίας και της Ιταλίας. Στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης των 25 μελών, οι εκλογές θα διεξαχθούν την Κυριακή, οπότε και θα ανακοινωθούν τα επίσημα αποτελέσματα. Κομισιόν κατά Ολλανδίας Ωστόσο, η κυβέρνηση της Ολλανδίας ανακοίνωσε ήδη από σήμερα ορισμένα ανεπίσημα αποτελέσματα, προκαλώντας την αντίδραση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Βάσει των ευρωπαϊκών προβλέψεων, τα αποτελέσματα δεν πρέπει να ανακοινωθούν προτού κλείσουν οι κάλπες σε όλες τις χώρες. Η Κομισιόν απειλεί την ολλανδική κυβέρνηση με προσφυγή στη δικαιοσύνη, λέγοντας ότι εάν κυκλοφορήσει στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα μπορεί να επηρεάσει τους ψηφοφόρους σε άλλες χώρες. Η ολλανδική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι δεν παραβιάζει το εμπάργκο που έχει θέσει η Κομισιόν για την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, καθώς δεν έδωσε στη δημοσιότητα τα τελικά αποτελέσματα. Το ενδεχόμενο κυρώσεων άφησε ανοικτό ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Πιέρο Πετρούτσι. «Η νομική υπηρεσία της Κομισιόν θα αποφασίσει κατά πόσο έχει υπάρξει παράβαση στη διαδικασία. Αν χρειαστεί, το αρμόδιο δικαστήριο θα κρίνει και τις κυρώσεις που πρέπει να επιβληθούν», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν. Οι μεγαλύτερες εκλογές Δικαίωμα ψήφου έχουν περίπου 349 εκατομμύρια Ευρωπαίοι πολίτες, που καλούνται να αναδείξουν 732 ευρωβουλευτές. Η Ευρωπαϊκή Ένωση διεύρυνε τα σύνορά της την 1η Μαϊου, συμπεριλαμβάνοντας 10 νέα μέλη. Οι εκλογές για την ανάδειξη του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, στις οποίες συμμετέχουν 25 χώρες, είναι οι μεγαλύτερες στον κόσμο. Ωστόσο, εκτιμάται ότι μόνο οι μισοί ψηφοφόροι θα προσέλθουν τελικά στις κάλπες.
Παρασκευή 11 Ιουνίου 2004 - 08:20 (Ώρα Λονδίνου) Eπίδειξη ενότητας από τον Όμιλο των 8 Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Γιοκιχίρο Κοϊζούμι και ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι Οι ηγέτες του Ομίλου των 8 πλέον προηγμένων βιομηχανικά χωρών ολοκλήρωσαν τη διάσκεψή τους με σχέδια για την προώθηση της δημοκρατίας στη Μέση Ανατολή και μερική παραγραφή του εξωτερικού χρέους της Αφρικής. Η συμφωνία προβλέπει την παραγραφή του εξωτερικού χρέους των πτωχότερων αφρικανικών χωρών για τα επόμενα δύο χρόνια. Η εν λόγω πρωτοβουλία αποφασίσθηκε κατά την τελευταία ημέρα της διάσκεψης του ομίλου στη Γεωργία των Ηνωμένων Πολιτειών. Το όλο πρόγραμμα πρόκειται να κατευθυνθεί από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο έχει αναλάβει να προσφέρει υποστήριξη σε 27 χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου, κυρίως από την Αφρική. Ωστόσο, δεν υπήρξε συμφωνία για τη βρετανική πρόταση να παραγραφούν όλα τα χρέη. Παράλληλα, οι ηγέτες του ομίλου ζήτησαν από την κυβέρνηση Σουδάν να αφοπλίσει τους αντάρτες που θεωρούνται υπεύθυνοι για τις μαζικές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην περιοχή Νταρφούρ. Κοινό ανακοινωθέν καλεί όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές της διένεξης να τηρήσουν την εκεχειρία. Σχέδιο για Μέση Ανατολή Την Τετάρτη, με σημαντικές τροποποιήσεις ψηφίστηκε τελικά το σχέδιο των ΗΠΑ για τον εκδημοκρατισμό της Μέσης Ανατολής από τις χώρες του ομίλου των οκτώ. Το αρχικό σχέδιο προσέκρουσε, κυρίως, στις αντιρρήσεις του προέδρου της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ που συντάχθηκε με ορισμένες αραβικές χώρες οι οποίες θεωρούν το σχέδιο ως απόπειρα της Ουάσιγκτον να παρέμβει στα εσωτερικά τους. Ο εκδημοκρατισμός της Μέσης Ανατολής είναι το πιο αποτελεσματικό όπλο στον πόλεμο εναντίον της τρομοκρατίας Κοντολίζα Ράις «Ο εκδημοκρατισμός της Μέσης Ανατολής είναι το πιο αποτελεσματικό όπλο στον πόλεμο εναντίον της τρομοκρατίας», υπογράμμισε στο BBC η Κοντολίζα Ράις, σύμβουλος του προέδρου Μπους σε θέματα εθνικής ασφαλείας. «Είναι ζωτικό για τον πρόεδρο Μπους να οδηγηθεί η Μέση Ανατολή σε μια νέα εποχή, εποχή ελευθερίας, δημοκρατίας και ευμάρειας. Αυτό θα κάνει τον κόσμο μας καλύτερο», είπε η Κοντολίζα Ράις. Ωστόσο, παρά τις σημαντικές αναθεωρήσεις, το σχέδιο της Ουάσιγκτον εξακολουθούν να απορρίπτουν η Αίγυπτος και η Σαουδική Αραβία. Αντιθέτως τις ευλογίες τους στο σχέδιο έδωσαν η Ιορδανία και η Υεμένη.
Παρασκευή 11 Ιουνίου 2004 - 04:02 (Ώρα Λονδίνου) Ο βρετανικός τύπος προσπαθεί να ερμηνεύσει τις μεγάλες απώλειες των Εργατικών αλλά και τις «εκπλήξεις» της χθεσινής μέρας των τριπλών εκλογών που έγιναν στην Βρετανία: των ευρωεκλογών σε όλη τη χώρα, των δημοτικών εκλογών στην Αγγλία και την Ουαλία και των δημαρχιακών εκλογών του Λονδίνου. Με τα πρώτα αποτελέσματα και τις εκτιμήσεις του BBC να φέρουν το κυβερνών Εργατικό Κόμμα τρίτο στην συνολική κατανομή των δημοτικών συμβουλίων, η Ντέιλι Τέλεγκραφ (Daily Telegraph) γράφει ότι «το Εργατικό Κόμμα ετοιμάζεται για μεγάλες απώλειες στις δημοτικές εκλογές που μπορεί να το φέρουν στην τρίτη θέση». Η Γκάρντιαν κάνει λόγο για «δυσάρεστες εκπλήξεις» και σχολιάζει ότι αν τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών αποτυπωθούν και στις δημαρχιακές εκλογές της πρωτεύουσας και ο υποψήφιος των Εργατικών και νυν δήμαρχος του Λονδίνου, Κεν Λίβινγκστουν, χάσει το Λονδίνο, «μπορεί να είναι η αρχή του τέλους για την πρωθυπουργία του Τόνι Μπλερ». Όπως γράφει η Γκάρντιαν, «σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της ICM που έγινε για λογιαριασμό του BBC, η δημοτικότητα του κ. Μπλερ έχει πέσει από πέρυσι, κατά πάσα πιθανότητα λόγω του πολέμου στο Ιράκ». Καταψήφιση του πολέμου στο Ιράκ Η εν λόγω δημοσκόπηση δείχνει ότι ενώ οι Βρετανοί θεωρούν ότι το Εργατικό Κόμμα είναι το καλύτερο κόμμα διακυβέρνησης για την οικονομία, την εσωτερική ασφάλεια, την εκπαίδευση και το σύστημα υγείας, στροφή όμως 180 μοιρών κάνει η βρετανική κοινή γνώμη όσον αφορά τον πόλεμο στο Ιράκ. Ενώ πέρυσι το 58% των Βρετανών πίστευε ότι η πολιτική Μπλερ στο Ιράκ ήταν σωστή (η ερώτηση ήταν αν ήταν σωστή η ανάληψη στρατιωτικής δράσης), τώρα το 55% πιστεύει ότι ήταν λάθος, αναδεικνύοντας τον πόλεμο στο Ιράκ ως το σημαντικότερο πρόβλημα για την καταψήφιση του Εργατικού Κόμματος και του Τόνι Μπλερ προσωπικά. Συγκεκριμένα, όσον αφορά τον Τόνι Μπλερ, σημειώνει στην πρώτη της σελίδα η Γκάρντιαν, «το 47% πιστεύει ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός έχει κύρος στο εξωτερικό, ενώ το 2003 το ποσοστό ήταν 63%, ενώ μόνο 39% πιστεύει ότι είναι ειλικρινής (το ποσοστό ήταν 51% πέρυσι). Η προσέλευση στις κάλπες, αν και αυξημένη λόγω της ταχυδρομικής ψήφου, δεν φαίνεται να ξεπερνά, στις καλύτερες περιπτώσεις το 40%, γράφει η Γκάρντιαν. Οι Τάιμς (Τimes) έχουν πρωτοσέλιδο τίτλο «το σύστημα της ταχυδρομικής ψήφου χρειάζεται έλεγχο για εκλογική νοθεία, λένε οι αρμόδιοι». Για την Ιντιπέντεντ (Independent) «οι έρευνες έχουν στόχο να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στην ταχυδρομική ψήφο». «Η Εφορευτική Επιτροπή θα κάνει δημοσκόπηση ανάμεσα στα 14 εκ. πολιτών που ψήφισαν ταχυδρομικά, καθώς οι καταγγελίες για νοθεία κατάφεραν πλήγμα στην αξιοπιστία της εκλογικής διαδικασίας», γράφει η εφημερίδα.
Παρασκευή 11 Ιουνίου 2004 - 07:13 (Ώρα Λονδίνου) Άσχημη νύχτα για τους Εργατικούς Η καταμέτρηση συνεχίζεται Σημαντικές απώλειες φαίνεται να υπέστη το κυβερνών Εργατικό Κόμμα κατά τη χθεσινή ημέρα των τριπλών εκλογών που έγιναν στην Βρετανία: των Ευρωεκλογών σε όλη τη χώρα, των δημοτικών εκλογών στην Αγγλία και την Ουαλία και των δημαρχιακών εκλογών του Λονδίνου. Με τα αποτελέσματα των δημαρχιακών εκλογών του Λονδίνου να γνωστοποιούνται το απόγευμα, και των Ευρωεκλογών το βράδυ της Κυριακής, τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών φέρνουν σε πολύ δύσκολη θέση τον πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ. Μέχρι στιγμής έχουν ανακοινωθεί τα αποτελέσματα σε 80 από τα 166 δημοτικά συμβούλια. Τα πρώτα αποτελέσματα και οι εκτιμήσεις του BBC φέρουν το κυβερνών Εργατικό Κόμμα τρίτο στην συνολική κατανομή των δημοτικών συμβουλίων, με απώλειες 200 δημοτικών συμβούλων. Βάσει των αποτελεσμάτων των δημοτικών εκλογών, αν οι εκλογικές προβλέψεις μεταφραστούν σε εκλογικό ποσοστό, πρώτο κόμμα αναδεικνύονται οι Συντηρητικοί, με 38%, στη δεύτερη θέση οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες, με 30% και στην τρίτη θέση οι Εργατικοί, με 26%. Είναι η πρώτη φορά που κυβερνών κόμμα έρχεται τρίτο σε δημοτικές εκλογές. H φίλα προσκείμενη προς το Εργατικό Κόμμα εφημερίδα Γκάρντιαν (Guardian) κάνει λόγο για «δυσάρεστες εκπλήξεις» και σχολιάζει ότι αν τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών αποτυπωθούν και στις δημαρχιακές εκλογές της πρωτεύουσας και ο υποψήφιος των Εργατικών και νυν δήμαρχος του Λονδίνου, Κεν Λίβινγκστοουν, χάσει το Λονδίνο, «μπορεί να είναι η αρχή του τέλους για την πρωθυπουργία του Τόνι Μπλερ». Καταψήφιση του πολέμου στο Ιράκ Οι τριπλές εκλογές έχουν ιδιαίτερη σημασία καθώς σε ένα χρόνο αναμένεται η διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών. Δημοσκόπηση της ICM που έγινε για λογιαριασμό του BBC δείχνει ότι η δημοτικότητα του πρωθυπουργού, Τόνι Μπλερ, έχει πέσει από πέρυσι, κατά πάσα πιθανότητα λόγω του πολέμου στο Ιράκ. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, ενώ οι Βρετανοί θεωρούν ότι το Εργατικό Κόμμα είναι το καλύτερο κόμμα διακυβέρνησης για την οικονομία, την εσωτερική ασφάλεια, την εκπαίδευση και το σύστημα υγείας, στροφή 180 μοιρών έχει κάνει η βρετανική κοινή γνώμη όσον αφορά τον πόλεμο στο Ιράκ. Ενώ πέρυσι το 58% των Βρετανών πίστευε ότι η πολιτική Μπλερ στο Ιράκ ήταν σωστή (η ερώτηση ήταν αν ήταν σωστή η ανάληψη στρατιωτικής δράσης), τώρα το 55% πιστεύει ότι ήταν λάθος, αναδεικνύοντας τον πόλεμο στο Ιράκ ως το σημαντικότερο πρόβλημα για την καταψήφιση του Εργατικού Κόμματος και του Τόνι Μπλερ προσωπικά. Συγκεκριμένα, όσον αφορά τον Τόνι Μπλερ, το 47% πιστεύει ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός έχει κύρος στο εξωτερικό, ενώ το 2003 το ποσοστό ήταν 63%, ενώ μόνο 39% πιστεύει ότι είναι ειλικρινής (το ποσοστό ήταν 51% πέρυσι). Η προσέλευση στις κάλπες, αν και αυξημένη λόγω της ταχυδρομικής ψήφου, δεν φαίνεται να ξεπερνά το 40%.
Παρασκευή 11 Ιουνίου 2004 - 04:02 (Ώρα Λονδίνου) Ο βρετανικός τύπος προσπαθεί να ερμηνεύσει τις μεγάλες απώλειες των Εργατικών αλλά και τις «εκπλήξεις» της χθεσινής μέρας των τριπλών εκλογών που έγιναν στην Βρετανία: των ευρωεκλογών σε όλη τη χώρα, των δημοτικών εκλογών στην Αγγλία και την Ουαλία και των δημαρχιακών εκλογών του Λονδίνου. Με τα πρώτα αποτελέσματα και τις εκτιμήσεις του BBC να φέρουν το κυβερνών Εργατικό Κόμμα τρίτο στην συνολική κατανομή των δημοτικών συμβουλίων, η Ντέιλι Τέλεγκραφ (Daily Telegraph) γράφει ότι «το Εργατικό Κόμμα ετοιμάζεται για μεγάλες απώλειες στις δημοτικές εκλογές που μπορεί να το φέρουν στην τρίτη θέση». Η Γκάρντιαν κάνει λόγο για «δυσάρεστες εκπλήξεις» και σχολιάζει ότι αν τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών αποτυπωθούν και στις δημαρχιακές εκλογές της πρωτεύουσας και ο υποψήφιος των Εργατικών και νυν δήμαρχος του Λονδίνου, Κεν Λίβινγκστουν, χάσει το Λονδίνο, «μπορεί να είναι η αρχή του τέλους για την πρωθυπουργία του Τόνι Μπλερ». Όπως γράφει η Γκάρντιαν, «σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της ICM που έγινε για λογιαριασμό του BBC, η δημοτικότητα του κ. Μπλερ έχει πέσει από πέρυσι, κατά πάσα πιθανότητα λόγω του πολέμου στο Ιράκ». Καταψήφιση του πολέμου στο Ιράκ Η εν λόγω δημοσκόπηση δείχνει ότι ενώ οι Βρετανοί θεωρούν ότι το Εργατικό Κόμμα είναι το καλύτερο κόμμα διακυβέρνησης για την οικονομία, την εσωτερική ασφάλεια, την εκπαίδευση και το σύστημα υγείας, στροφή όμως 180 μοιρών κάνει η βρετανική κοινή γνώμη όσον αφορά τον πόλεμο στο Ιράκ. Ενώ πέρυσι το 57% των Βρετανών πίστευε ότι η πολιτική Μπλερ στο Ιράκ ήταν σωστή, τώρα το 55% πιστεύει ότι ήταν λάθος, αναδεικνύοντας τον πόλεμο στο Ιράκ ως το σημαντικότερο πρόβλημα για την καταψήφιση του Εργατικού Κόμματος και του Τόνι Μπλερ προσωπικά. Συγκεκριμένα, όσον αφορά τον Τόνι Μπλερ, σημειώνει στην πρώτη της σελίδα η Γκάρντιαν, «το 47% πιστεύει ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός έχει κύρος στο εξωτερικό, ενώ το 2003 το ποσοστό ήταν 63%, ενώ μόνο 39% πιστεύει ότι είναι ειλικρινής (το ποσοστό ήταν 51% πέρυσι). Η προσέλευση στις κάλπες, αν και αυξημένη λόγω της ταχυδρομικής ψήφου, δεν φαίνεται να ξεπερνά, στις καλύτερες περιπτώσεις το 40%, γράφει η Γκάρντιαν. Οι Τάιμς (Τimes) έχουν πρωτοσέλιδο τίτλο «το σύστημα της ταχυδρομικής ψήφου χρειάζεται έλεγχο για εκλογική νοθεία, λένε οι αρμόδιοι». Για την Ιντιπέντεντ (Independent) «οι έρευνες έχουν στόχο να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στην ταχυδρομική ψήφο». «Η Εφορευτική Επιτροπή θα κάνει δημοσκόπηση ανάμεσα στα 14 εκ. πολιτών που ψήφισαν ταχυδρομικά, καθώς οι καταγγελίες για νοθεία κατάφεραν πλήγμα στην αξιοπιστία της εκλογικής διαδικασίας», γράφει η εφημερίδα.
Παρασκευή 11 Ιουνίου 2004 - 04:53 (Ώρα Λονδίνου) Δύο πράγματα λείπουν από τις Ευρωεκλογές: o ενθουσιασμός και τα ευρωπαϊκά ζητήματα, εκτιμά ο σημερινός ευρωπαϊκός τύπος. «Φάρσα» χαρακτηρίζει τις Ευρωεκλογές άρθρο της γερμανικής Ντι Τάγκεστσάιτουγκ. Ο αρθρογράφος συντάσσεται με εκείνους που θα επιλέξουν την αποχή από τις εκλογές επειδή «οι συνθήκες υπό τις οποίες διεξάγονται διακωμωδούν την ιδέα της δημοκρατίας». Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, υποστηρίζει, στερείται στοιχειωδών αρμοδιοτήτων, όπως η καταψήφιση αυτών που νομοθετούν, ενώ η έγκριση νόμων δεν ανταποκρίνεται στις βασικές δημοκρατικές απαιτήσεις. «Σε κανένα κράτος που θα λειτουργούσε όπως λειτουργεί σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα επιτρεπόταν να γίνει μέλος της ΕΕ». Η απούσα Ευρώπη Αντίστοιχη απογοήτευση εκφράζει και η γαλλική Λε Μοντ (Le Monte). Σε άρθρο με τίτλο «Απούσα Ευρώπη», η Λε Μοντ υπενθυμίζει ότι ο αρχικός στόχος της εκλογής ευρωβουλευτών με καθολική ψηφοφορία ήταν «να μπορέσουν οι πολίτες της Ευρώπης να αιστανθούν μέρος της ίδιας κοινότητας», ένας στόχος «που απέχει πολύ από την υλοποίησή του». Στην Γερμανία, η Μπερλίνερ Τσάιτουγκ (Berliner Zeitung) σημειώνει ότι οι Γάλλοι ψηφοφόροι δεν θα ψηφίσουν για ευρωπαϊκά ζητήματα, αλλά για εσωτερικά. Ο Γάλλος πρωθυπουργός, Ζαν Πιερ Ραφαρέν, γράφει η εφημερίδα, έχει ζητήσει από τους υπουργούς του να κρατήσουν «χαμηλό προφίλ», έτσι ώστε αν τα αποτελέσματα δεν είναι καλά, να μην τα χρεωθεί η κυβέρνησή του. Οι Ρώσοι έρχονται Στη Μόσχα, η Γκαζέτα (Gazeta) γράφει ότι οι Ευρωκλογές μπορεί να φέρουν ευχάριστες εκπλήξεις για τη Ρωσία, δηλαδή την εκλογή Ρωσόφωνων Ευρωβουλευτών στο Στρασβούργο. «Υποψήφιοι που εκπροσωπούν τον ρωσόφωνο πληθυσμό μπορεί να εκλεγούν στη Λετονία και την Εσθονία, και αν όντως εκλεγούν μπορεί να υπάρξει Ρωσικό Κόμμα στο Στρασβούργο», παρατηρεί η Γκαζέτα. Στη Δημοκρατία της Τσεχίας, η Μλάντα Φρόντα Ντνες (Mlada Fronta Dnes) της Πράγας, έχει τίτλο «αυτές δεν είναι εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο». H εφημερίδα εξηγεί ότι σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι πολίτες θα ψηφίσουν για τα εσωτερικά τους ζητήματα. Αντίστοιχα σχόλια κάνει και η τσεχική Πράβο (Pravo). Oι παρατηρητές στις Βρυξέλες, γράφει η εφημερίδα, «έχουν κάθε λόγο να ισχυριστούν ότι πρόκειται για 25 εθνικές εκλογές».
|