Compact version |
|
Sunday, 26 January 2025 | ||
|
Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real AudioΕιδήσεις 04-06-09
Τετάρτη 09 Ιουνίου 2004 - 23:40 (Ώρα Λονδίνου) Υιοθετείται το σχέδιο για Μέση Ανατολή Ο πρόεδρος Μπους έλαβε υπ' όψιν τις ανησυχίες Ευρωπαίων και Αράβων Οι ηγέτες των χωρών του ομίλου των οκτώ πλουσιότερων χωρών του πλανήτη (G8) υιοθέτησαν το αναθεωρημένο σχέδιο των Ηνωμένων Πολιτειών για δημοκρατικές, οικονομικές και κοινωνικές μεταρρυθμίσεις στη Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική. Το σχέδιο στο οποίο κατέληξε το G8 στην σύνοδο κορυφής που πραγματοποιείται στην Γεωργία των Ηνωμένων Πολιτειών υπογραμμίζει ότι οι μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να «πηγαίνουν χέρι-χέρι» με την «δίκαιη, ολοκληρωτική και βιώσιμη λύση» στην διαμάχη Αράβων Ισραηλινών. Η υιοθέτηση του σχεδίου αποτελούσε προτεραιότητα για τον πρόεδρο Μπους που αναγκάσθηκε όμως να το διαφοροποιήσει και να το κάνει πιο ήπιο στις επιδιώξεις του. Ορισμένες προτάσεις του αρχικού σχεδίου είχαν επικριθεί έντονα τόσο στον Αραβικό κόσμο όσο και από ορισμένες Ευρωπαϊκές χώρες καθώς δεν έκανε καμία αναφορά στην ανάγκη επίλυσης της σύγκρουσης Παλαιστινίων Ισραήλ. Παράλληλα το αρχικό σχέδιο έδινε την εντύπωση ότι οι μεταρρυθμίσεις «θα επιβληθούν» από τις Ηνωμένες Πολιτείες. ΟΙ ηγέτες της Σαουδικής Αραβίας και της Αιγύπτου αρνήθηκαν την πρόσκληση να μεταβούν στη Γεωργία. Το αναθεωρημένο σχέδιο τονίζει ότι οι μεταρρυθμίσεις «δεν μπορούν ούτε και πρέπει να επιβληθούν» από ξένες δυνάμεις. Η κάθε κοινωνία θα καταλήξει στα δικά της συμπεράσματα για «το εύρος των μεταρρυθμίσεων» λέει το σχέδιο. Μαζί όμως με τις γενικότητες μεταδίδει ο ανταποκριτής του BBC στο σχέδιο υπάρχουν και συγκεκριμένα προγράμματα για την προώθηση αλλαγών στον Αραβικό κόσμο, μεταξύ των οποίων βοήθεια για τους νέους επιχειρηματίες και ιδιαίτερα τις γυναίκες όπως και πρόγραμμα για την καταπολέμηση του αναλφαβητισμού. Ο κύριος Μπους είπε ότι το νέο Ιράκ θα αποτελέσει «καταλύτη αλλαγών» στην περιοχή και πρόσθεσε ότι η εμπέδωση της δημοκρατίας στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής θα αποτελέσει «σημαντικό όπλο» στο πόλεμο κατά της τρομοκρατίας.
Τετάρτη 09 Ιουνίου 2004 - 21:30 (Ώρα Λονδίνου) Διαφωνία Μπους- Σιράκ για ΝΑΤΟ Νέα διαφωνία Σιράκ - Μπους με αφορμή το ρόλο του ΝΑΤΟ στο Ιράκ Ο πρόεδρος Μπους απηύθυνε έκκληση για έναν αναβαθμισμένο ρόλο για το ΝΑΤΟ στο Ιράκ συναντώντας σχεδόν άμεσα την αντίδραση του Γάλλου ομολόγου του, Ζακ Σιράκ που εξέφρασε σαφείς επιφυλάξεις. Ο κύριος Μπους σε σχόλια του μετά την συνάντηση του με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Τόνι Μπλερ - στο περιθώριο της συνάντησης κορυφής του ομίλου των οκτώ πλουσιοτέρων χωρών στη Γεωργία των Ηνωμένων Πολιτειών - εξέφρασε την πεποίθηση του ότι η Ατλαντική Συμμαχία είναι διατεθειμένη να αναλάβει μεγαλύτερο ρόλο στο Ιράκ χωρίς όμως να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Όμως ο κύριος Σιράκ που βρίσκεται και αυτός στην Γεωργία είπε ότι δεν είναι αρμοδιότητα του ΝΑΤΟ να επέμβει στο Ιράκ. Ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε ότι το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας αποτελεί «μια στρατηγική εξόδου από την κρίση», σε αντίθεση με τους ηγέτες των Ηνωμένων Πολιτειών και της Βρετανίας που τη χαρακτηρίζουν έμπρακτη απόδειξη της «διεθνούς ενότητας και ομοψυχίας» για το μέλλον του Ιράκ. Οι ανταποκριτές μεταδίδουν ότι υπάρχει σαφής διαφορά μεταξύ των δυο πολιτικών ηγετών τουλάχιστον στη γλώσσα που χρησιμοποιούν όσο αφορά το Ιράκ. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία δίνουν έμφαση στην «αρμονική συνεργασία της διεθνούς κοινότητας». Όμως η Γαλλία εξακολουθεί να εκφράζει αμφιβολίες. Πάντως η Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας των Ηνωμένων Πολιτειών, Κοντολίζα Ράις, ερμηνεύοντας την δήλωση του κυρίου Μπους είπε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος δεν έκανε έκκληση για αποστολή νέων στρατευμάτων. Μιλώντας στο BBC η κυρία Ράις είπε ότι ορισμένα νέα ΝΑΤΟικά στρατεύματα μπορούν να αναπτυχθούν στο Ιράκ για συγκεκριμένους σκοπούς. Όπως τόνισε όμως η αποστολή μεγάλης δύναμης θα έχει αρνητικά αποτελέσματα καθώς ίσως αποσπάσει την προσοχή από την ανάγκη να εξοπλισθούν και να εκπαιδευθούν οι δυνάμεις ασφαλείας του Ιράκ.
Τετάρτη 09 Ιουνίου 2004 - 18:05 (Ώρα Λονδίνου) Βομβιστική επίθεση στη Κολωνία Δεκαέξι άτομα τραυματίσθηκαν από έκρηξη που μάλλον προκλήθηκε από βομβιστική επίθεση στη Κολωνία της Γερμανίας. Οι αρχές δήλωσαν ότι τέσσερα άτομα έχουν τραυματισθεί σοβαρά. Η έκρηξη σημειώθηκε στις 4 το απόγευμα τοπική ώρα σε τριώροφη πολυκατοικία στην οποία υπήρχαν καταστήματα αλλά και διαμερίσματα σε πολυσύχναστο εμπορικό δρόμο στην συνοικία Μουλχάιμ. «Υποθέτουμε ότι πρόκειται για επίθεση» δήλωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας, που πρόσθεσε ότι δεν υπήρξε προειδοποίηση. Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι δεν γνωρίζει ποιος βρίσκεται πίσω από την επίθεση ούτε τους λόγους.
Τετάρτη 09 Ιουνίου 2004 - 10:36 (Ώρα Λονδίνου) Ο Μπους θέλει το ΝΑΤΟ στο Ιράκ Οι ταραχές στο Ιράκ συνεχίζονται ενώ η χώρα οδηγείται στην αυτοδιάθεση Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζορτζ Μπους κήρυξε την έναρξη των εργασιών της ετήσιας συνόδου του ομίλου των οκτώ πλέον αναπτυγμένων κρατών του κόσμου στη νήσο Σι ανοικτά της Τζόρτζια. Παίρνοντας το λόγο ο Αμερικανός πρόεδρος έσπευσε να σχολιάσει την ομόφωνη έγκριση του νέου αμερικανοβρετανικού σχεδίου για το μέλλον του Ιράκ από τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. «Ήταν μια μεγάλη νίκη για τον ιρακινό λαό», είπε χαρακτηριστικά ο Τζορτζ Μπους. Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών απηύθυνε έκκληση για μεγαλύτερη ανάμειξη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας στην αποκατάσταση της σταθερότητας στο Ιράκ. Απέφυγε να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες, αλλά πολιτικοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι οι Αμερικανοί ενδέχεται να ζητήσουν από το ΝΑΤΟ να αναλάβει την εκπαίδευση των ιρακινών ενόπλων δυνάμεων. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ προέβη σε αυτές τις δηλώσεις μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ. Οι δύο ηγέτες συζήτησαν, επίσης, για την ανάγκη μεγαλύτερης πολιτικής υποστήριξης προς τη νέα μεταβατική κυβέρνηση του Ιράκ. Αργότερα, ο Αμερικανός πρόεδρος πρόκειται να αναπτύξει στα μέλη του ομίλου των οκτώ τις προτάσεις για τον εκδημοκρατισμό της Μέσης Ανατολής. Μέτρα ασφάλειας Η σύνοδος πραγματοποιείται κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας με χιλιάδες στρατιωτικές και αστυνομικές δυνάμεις να έχουν κατακλύσει το νησί. Η πρώτη διαδήλωση κατά της πολιτικής των αναπτυγμένων χωρών έγινε 100 χιλιόμετρα μακριά από το θέρετρο. Επιπλέον, τα μέλη του ομίλου των οκτώ πλέον αναπτυγμένων κρατών ανακοίνωσαν ότι σκοπεύουν να αναλάβουν την εκπαίδευση και τον εξοπλισμό ειρηνευτικής δύναμης 50.000 στρατιωτών για μελλοντική ανάπτυξη κυρίως στις χώρες της Αφρικής. Ο αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, Γκλιν Ντέιβις υποστήριξε ότι η πρωτοβουλία της G8 δεν έχει στόχο να υπονομεύσει ή να μειώσει το ρόλο των Ηνωμένων Εθνών. Ωστόσο, ο Αμερικανός έσπευσε να θυμίσει την αποτυχία του ΟΗΕ να αποτρέψει τη γενοκτονία της Ρουάντα το 1994. Και το Ιράκ στην Τζόρτζια Η Αίγυπτος και η Σαουδική Αραβία αρνήθηκαν την πρόσκληση του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών καθώς τηρούν επιφυλάξεις αναφορικά με τα αμερικανικά σχέδια στην Μέση Ανατολή. Ο νεοδιορισθείς πρόεδρος του Ιράκ, Γκαζί Γιαουέρ πραγματοποιεί την πρώτη επίσημη δημόσια εμφάνιση στην Τζόρτζια των ΗΠΑ. Ανάμεσα στους καλεσμένους είναι πολλοί ηγέτες από την Αφρική που ευελπιστούν σε μείωση των χρεών τους.
Τετάρτη 09 Ιουνίου 2004 - 16:04 (Ώρα Λονδίνου) Κωνσταντινούπολη, Άρης Χατζηστεφάνου Ένα ακόμη βήμα που θα ικανοποιήσει τις επιταγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης πραγματοποίησε η Τουρκία ανακοινώνοντας την αποφυλάκιση υπό περιοριστικούς όρους της γνωστής αγωνίστριας ανθρωπίνων δικαιωμάτων Λεϊλά Ζανά και τριών ακόμη Κούρδων πρώην βουλευτών. Οι πρώην βουλευτές αντιμετωπίζουν ποινή κάθειρξης 15 ετών για συμμετοχή σε παράνομες οργανώσεις Κούρδων. Η υπόθεση της Λειλά Ζανά, η οποία να σημειωθεί είχε προταθεί για το βραβείο νόμπελ ειρήνης, είχε λάβει συμβολικό χαρακτήρα για τις σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ αλλά και για τις σχέσεις της κυβέρνησης Ερντογάν με την δικαστική εξουσία. Ο ίδιος ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ρομάνο Πρόντι είχε εκφράσει την αγανάκτησή του για τη συνέχιση της κράτησης της Λεϊλά Ζανά. Η ανακοίνωση της αποφυλάκισης συνέπεσε με την μετάδοση των πρώτων εκπομπών στα κουρδικά από την κρατική ραδιοτηλεόραση, που επίσης αποτελούσε πάγιο αίτημα της ΕΕ. Συνέπεσε επίσης με την εξέταση από το Ευρωπαϊκό δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων της έφεσης που έχουν υποβάλει οι δικηγόροι του πρώην ηγέτη του PKK Αμπντουλάχ Οτσαλάν. Πάντως για τις οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Τουρκίας η απελευθέρωση της Ζανά επισκιάζεται από τις πρόσφατες συλλήψεις δεκάδων Κούρδων δημοσιογράφων που εργάζονταν σε ένα πρακτορείο ειδήσεων και δυο περιοδικά στην Κωνσταντινούπολη. Ομάδες αστυνομικών με πολιτικά εισέβαλαν στα γραφεία των περιοδικών και προχώρησαν στην κατάσχεση εγγράφων και ηλεκτρονικών υπολογιστών.
Τετάρτη 09 Ιουνίου 2004 - 15:11 (Ώρα Λονδίνου) Το σπουδαίο παιχνίδι του Νίκου Χατζή (πέτυχε 37 πόντους), στη Θεσσαλονίκη, κόντρα στον Ηρακλή ήταν το τελευταίο της καριέρας του με την ΑΕΚ. Ο αρχηγός της «Ένωσης» μετά από εννέα χρόνια σημαντικής καριέρας στους «κιτρινόμαυρους» αποφάσισε να πει το μεγάλο αντίο. Το πρωί της Τετάρτης ο Νίκος Χατζής, μετά την επιστροφή της αποστολής των «κιτρινόμαυρων» από τη Θεσσαλονίκη, συναντήθηκε με τον πρόεδρο της ΚΑΕ ΑΕΚ, Γιάννη Φιλίππου, προκειμένου να συζητήσουν για δεύτερη φορά το θέμα της ανανέωσης του συμβολαίου του, το οποίο έληξε εφέτος. Η διοίκηση της ΑΕΚ επέμεινε στην αρχική της θέση (750.000 ευρώ για συμβόλαιο τριών χρόνων), δηλαδή 100.000 ευρώ λιγότερα από το υπάρχον συμβόλαιο. Ο Χατζής, αν και αρχικά ζητούσε περισσότερα από 350.000 ευρώ, ήταν αποφασισμένος να δεχτεί τη μείωση που του πρότεινε η ΑΕΚ προκειμένου να παραμείνει στην ομάδα. Ο Γιάννης Φιλίππου αρνήθηκε να αυξήσει την αρχική του προσφορά και ουσιαστικά «έδειξε» την πόρτα της εξόδου στον αρχηγό. Με αυτό τον τρόπο κλείνει ένα ακόμη μεγάλο κεφάλαιο για την ΑΕΚ, μετά τον Μιχάλη Κακιούζη. Ο Χατζής βρισκόταν στην ομάδα από το 1995 και στο διάστημα των εννέα χρόνων έχει κατακτήσει ένα πρωτάθλημα (2002), δύο Κύπελλα Ελλάδας (2000, 01) κι ένα Κύπελλο «Σαπόρτα» (2000).
Τετάρτη 09 Ιουνίου 2004 - 10:36 (Ώρα Λονδίνου) Ικανοποίηση των «Οκτώ» για το ψήφισμα Οι ταραχές στο Ιράκ συνεχίζονται ενώ η χώρα οδηγείται στην αυτοδιάθεση Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζορτζ Μπους κήρυξε την έναρξη των εργασιών της ετήσιας συνόδου του ομίλου των οκτώ πλέον αναπτυγμένων κρατών του κόσμου στη νήσο Σι ανοικτά της Τζόρτζια. Παίρνοντας το λόγο ο Αμερικανός πρόεδρος έσπευσε να σχολιάσει την ομόφωνη έγκριση του νέου αμερικανοβρετανικού σχεδίου για το μέλλον του Ιράκ από τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. «Ήταν μια μεγάλη νίκη για τον ιρακινό λαό», είπε χαρακτηριστικά ο Τζορτζ Μπους. Η σύνοδος πραγματοποιείται κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας με χιλιάδες στρατιωτικές και αστυνομικές δυνάμεις να έχουν κατακλύσει το νησί. Η πρώτη διαδήλωση κατά της πολιτικής των αναπτυγμένων χωρών έγινε 100 χιλιόμετρα μακριά από το θέρετρο. Στην κορυφή της ατζέντας της τριήμερης συνόδου θα είναι ο εκδημοκρατισμός του Ιράκ και της ευρύτερης Μέσης Ανατολής. Επιπλέον, τα μέλη του ομίλου των οκτώ πλέον αναπτυγμένων κρατών ανακοίνωσαν ότι σκοπεύουν να αναλάβουν την εκπαίδευση και τον εξοπλισμό ειρηνευτικής δύναμης 50.000 στρατιωτών για μελλοντική ανάπτυξη κυρίως στις χώρες της Αφρικής. Ο αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, Γκλιν Ντέιβις υποστήριξε ότι η πρωτοβουλία της G8 δεν έχει στόχο να υπονομεύσει ή να μειώσει το ρόλο των Ηνωμένων Εθνών. Ωστόσο, ο Αμερικανός έσπευσε να θυμίσει την αποτυχία του ΟΗΕ να αποτρέψει τη γενοκτονία της Ρουάντα το 1994. Και το Ιράκ στην Τζόρτζια Η Αίγυπτος και η Σαουδική Αραβία αρνήθηκαν την πρόσκληση του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών καθώς τηρούν επιφυλάξεις αναφορικά με τα αμερικανικά σχέδια στην Μέση Ανατολή. Ο νεοδιορισθείς πρόεδρος του Ιράκ, Γκαζί Γιαουέρ πραγματοποιεί την πρώτη επίσημη δημόσια εμφάνιση στην Τζόρτζια των ΗΠΑ. Ανάμεσα στους καλεσμένους είναι πολλοί ηγέτες από την Αφρική που ευελπιστούν σε μείωση των χρεών τους.
Τετάρτη 09 Ιουνίου 2004 - 12:50 (Ώρα Λονδίνου) «Με την δέουσα προσοχή η ασφάλεια» Τη διαβεβαίωση ότι η Ελλάδα θα εκπληρώσει όλες τις νομικές και ουσιαστικές της υποχρεώσεις που απορρέουν από τις αποφάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, «προκειμένου ολόκληρη η ευρωπαϊκή ήπειρος να είναι συγχρόνως ελεύθερη και ασφαλής και μάλιστα εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων», έδωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Αναστάσης Παπαληγούρας, ο οποίος μετείχε, στο συμβούλιο των Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών, στο Λουξεμβούργο. Στην παρέμβασή του στο Συμβούλιο, ο κ. Παπαληγούρας αντέκρουσε την κριτική που είδε το φως της δημοσιότητας, για την επί πολύ καιρό καθυστέρηση από την Ελλάδα ενσωμάτωσης, των σχετικών ευρωπαϊκών αποφάσεων - πλαισίων στο ελληνικό δίκαιο, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας εξετάζει με την απαραίτητη προσοχή το θέμα. Ο κ. Παπαληγούρας εξήγησε ότι ως υπουργός Δικαιοσύνης όφειλε να εξεύρει τη χρυσή τομή μεταξύ της καταπολέμησης της τρομοκρατίας και του απόλυτου, απαρέγκλιτου σεβασμού των ατομικών δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου επισημαίνοντας παράλληλα ότι με τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που έχουν ήδη αναληφθεί από το υπουργείο Δικαιοσύνης ο στόχος αυτός επιτυγχάνεται.
Τετάρτη 09 Ιουνίου 2004 - 13:04 (Ώρα Λονδίνου) Άνευ προηγουμένου κατάσχεση ναρκωτικών Ο επικεφαλής της αστυνομίας δήλωσε ότι τα ναρκωτικά προορίζονταν για πώληση στις διεθνείς αγορές Το μεγαλύτερο εργαστήριο παραγωγής μεθαμφεταμίνης και άλλων ναρκωτικών ουσιών στο νότιο ημισφαίριο, ανακάλυψαν οι αστυνομικές αρχές στα νησιά Φίτζι, έξω από την πρωτεύουσα Σούβα. Επτά άτομα συνελήφθησαν κατά την αστυνομική επιδρομή, ενώ κατασχέθηκαν ναρκωτικές και χημικές ουσίες, αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων. Ο επικεφαλής των αστυνομικών δυνάμεων, επιθεωρητής Άντριου Χιούζ δήλωσε ότι τα νησιά Φίτζι αποτελούν ολοένα και περισσότερο πόλο έλξης για διεθνείς συμμορίες παραγωγής και διακίνησης ναρκωτικών ουσιών. Οι ναρκωτικές ουσίες που κατασχέθηκαν προορίζονταν για πώληση στην Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία, την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Στην επιχείρηση συμμετείχαν αστυνομικές δυνάμεις από την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία. Οι συλληφθέντες, τέσσερις ασιατικής καταγωγής και τρεις από τα Φίτζι, ανακρίνονται και θα προσαχθούν στη δικαιοσύνη την Πέμπτη.
Τετάρτη 09 Ιουνίου 2004 - 11:09 (Ώρα Λονδίνου) Ικανοποιήθηκαν τα αιτήματα Γαλλίας και Γερμανίας Τον ενθουσιασμό και την ικανοποίηση της δύσης δε φαίνεται να συμμερίζεται το Ιράκ. Ήδη οι πρώτες ενστάσεις διατυπώθηκαν από την ηγεσία των Κούρδων, η οποία δεν αποκλείει το ενδεχόμενο απόσυρσης των αντιπροσώπων τους από την μεταβατική κυβέρνηση, διότι το ψήφισμα δεν κάνει αναφορά στο προσωρινό σύνταγμα της χώρας και στα δικαιώματα της κουρδικής μειονότητας. Αλλά και ο επικεφαλής των σιίτων μουσουλμάνων, αγιατολά Αλί Σιστάνι εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι το ψήφισμα δεν αναφέρεται στο σύνταγμα της χώρας του. Οι, ανταποκριτές επισημαίνουν ότι η πλειοψηφία των σιιτών μουσουλμάνων έχει την αίσθηση ότι το προσωρινό σύνταγμα του Ιράκ ενισχύει υπέρ του δέοντος την κουρδική μειονότητα. Ομόφωνη έγκριση Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ενέκρινε ομόφωνα το ψήφισμα για το Ιράκ το οποίο επιχειρεί να διευθετήσει τις λεπτομέρειες για την μεταβίβαση της εξουσίας στους Ιρακινούς στις 30 Ιουνίου. Η συναίνεση των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας επήλθε μετά την υπαναχώρηση των Αμερικανών και Βρετανών να διασαφηνίσουν περισσότερο τη σχέση που θα διέπει την κυβέρνηση του Ιράκ και τις υπο-αμερικανική διοίκηση συμμαχικές δυνάμεις στη χώρα. Η Γαλλία και η Γερμανία επιζητούσαν το ψήφισμα να δίνει το δυνατότητα στην κυβέρνηση του Ιράκ να βάζει βέτο σε μεγάλες στρατιωτικές επιχειρήσεις των Αμερικανών. Τελικά όμως αποδέχθηκαν μια πιο ήπια και χαλαρή διατύπωση που αναφέρεται σε «συνεργασία» μεταξύ των Ιρακινών και της «πολυεθνικής δύναμης». Ο Αμερικανός πρέσβης στα Ηνωμένα Έθνη, Τζον Νεγροπόντε, δήλωσε ότι η ομόφωνη υπερψήφιση του σχεδίου δείχνει την «πλατιά διεθνή υποστήριξη για ένα ομόσπονδο, πλουραλιστικό και ενωμένο Ιράκ». Νωρίτερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους είχε εκφράσει την πεποίθησή του ότι το σχέδιο ψηφίσματος θα λάβει ομόφωνη υποστήριξη και θα αποδείξει ότι η διεθνής κοινότητα είναι αποφασισμένη να εργασθεί για «ένα δημοκρατικό Ιράκ». Ο κύριος Μπους πρόσθεσε ότι το νέο Ιράκ θα είναι ο «καταλύτης για αλλαγή σε όλη τη Μέση Ανατολή». Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ, τόνισε ότι το ψήφισμα μεταφέρει «ολοκληρωτικά και αδιαίρετα» την κυριαρχία στους Ιρακινούς. Ο πρέσβης της Κίνας στα Ηνωμένα Έθνη χαρακτήρισε το ψήφισμα «ορόσημο μιας νέας αρχής για το Ιράκ».
Τετάρτη 09 Ιουνίου 2004 - 13:23 (Ώρα Λονδίνου) Επίσημη πρώτη της κουρδικής γλώσσας συνέντευξη στην Μαρία Καστρισιανάκη Διαδήλωση Κούρδων ενάντια της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας στην ΕΕ Στην Τουρκία, μεταδόθηκε σήμερα, σε εθνική εμβέλεια, η πρώτη τηλεοπτική εκπομπή στην κουρδική γλώσσα. Ήταν ημίωρη και φιλοξενήθηκε στο κρατικό κανάλι TRT. Όπως επισημαίνουν πολλοί Τούρκοι αλλά και ξένοι αναλυτές είναι μια κίνηση που στόχο έχει να εντυπωσιάσει την Ευρωπαϊκή Ένωση ενόψει των αποφασιστικών, για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, διαπραγματεύσεων στα τέλη του χρόνου. Μια κίνηση που έχει προκαλέσει σκληρή κριτική από τις κουρδικές οργανώσεις, επισημαίνει στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC ο Τούρκος δημοσιογράφος Ερόλ Οντέρογλου, επικεφαλής της οργάνωσης των «Δημοσιογράφων χωρίς Σύνορα», στην Τουρκία. «Η εντύπωσή μου είναι ότι στο μόνο που αποσκοπεί αυτή η κίνηση είναι ο εντυπωσιασμός της ΕΕ ενόψει των διαπραγματεύσεων για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας το Δεκέμβριο. Οι κουρδικές οργανώσεις κατηγορούν την κυβέρνηση για δημαγωγία γιατί όντως πρόκειται για καθαρά διακοσμητικό και όχι για ουσιαστικό μέτρο», επισημαίνει ο Τούρκος δημοσιογράφος Υποκρισία Είναι αν μη τι άλλο αμφιλεγόμενο, αν όχι υποκριτικό να επιχειρεί η τουρκική κυβέρνηση να παίξει το χαρτί του εκσυγχρονισμού, με ανώδυνες εκπομπές στα κουρδικά ενώ την ίδια στιγμή κούρδοι βουλευτές εξακολουθούν να βρίσκονται στις φυλακές, υπογράμμισε στην συνέχεια ο Τούρκος συνομιλητής μας «Το πόσο αμφιλεγόμενη είναι πολιτική της κυβέρνησης στο ζήτημα των Κούρδων αποδεικνύεται και από την θέση που έχουν λάβει, εκάστοτε, ορισμένοι κυβερνητικοί βουλευτές ή και μέλη της κυβέρνησης που ναι, μεν, παραδέχονται ότι η κουρδική μειονότητα δεν εκπροσωπείται στο βαθμό που θα έπρεπε να εκπροσωπείται αλλά όταν τους ζητούνται συγκεκριμένες πολιτικές έπ αυτού οι πάντες παραπέμπουν στη δικαιοσύνη που υποτίθεται ότι κρίνει τα θέματα αυτά. Υπεκφυγές, βεβαίως, επειδή γνωρίζουν και οι ίδιοι ότι το κουρδικό δεν λύνεται με δικαστικές αποφάσεις αλλά με πολιτική βούληση.» «Δεν πείθει» Ο Ερόλ Οντέρογλου δεν πιστεύει ότι αυτά τα μέτρα μπορούν να πείσουν την ΕΕ για τις προθέσεις της τουρκικής ηγεσίας να εκσυγχρονιστεί, όταν η ίδια η κυβέρνηση υποβαθμίζει το θέμα. «Ξαφνιαστήκαμε όλοι όταν η κυβέρνηση εισήγαγε, πριν από την κουρδική, εκπομπές στην σερβοκροατική, για τους Βόσνιους μουσουλμάνους που ζουν στη χώρα, στην αραβική για τους Αραβόφωνους καθώς και στην διάλεκτο των κιρκασίων. Μειονότητες που αριθμητικά δεν έχουν καμία σχέση με τους Κούρδους. Μετά, δε , τις αντιδράσεις των εκπροσώπων των Κούρδων, θεωρώ εξαιρετικά δύσκολο πως η ΕΕ θα πεισθεί ότι το συγκεκριμένο μέτρο λύνει το κουρδικό ζήτημα», κατέληξε ο Ερόλ Οντέρογλου, Τούρκος δημοσιογράφος επικεφαλής του τουρκικού παραρτήματος των δημοσιογράφων χωρίς σύνορα.
Τετάρτη 09 Ιουνίου 2004 - 12:50 (Ώρα Λονδίνου) Νιγηρία: Απεργία για τις τιμές των καυσίμων Η γενική απεργία απειλεί με παράλυση την οικονομία της χώρας Γενική απεργία έχουν κηρύξει τα εργατικά συνδικάτα της Νιγηρίας διαμαρτυρόμενα για την ανοδική πορεία των τιμών των καυσίμων. Στην πρωτεύουσα της Νιγηρίας, Αμπούτζα οι τράπεζες και οι δημόσιες υπηρεσίες παραμένουν κλειστές, ενώ στην πρωτεύουσα του εμπορίου, Λάγος δεν υπάρχουν μέσα συγκοινωνίας. Σύμφωνα με πληροφορίες η απεργία στο Λάγος έχει απόλυτη επιτυχία. Πάντως, οι μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες ανακοίνωσαν ότι η παραγωγή και οι εξαγωγές του πετρελαίου διεξάγονται κανονικά χωρίς προβλήματα. Η απεργία πραγματοποιήθηκε παρά το γεγονός ότι δικαστήριο της χώρας την έκρινε παράνομη και καταχρηστική. Η απεργία αναμένεται να διαρκέσει 21 ημέρες, αλλά η κυβέρνηση βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τα συνδικάτα για την εξεύρεση μιας συμβιβαστικής λύσης. Η Νιγηρία, μέλος του Οργανισμού Πετρελαιοπαραγωγών Κρατών, αντλεί δύο εκατομμύρια βαρέλια πετρέλαιο την ημέρα συνεισφέροντας στην παγκόσμια παραγωγή με περίπου 75 εκατομμύρια βαρέλια. Οι αστυνομικές δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι επικρατεί ηρεμία και ότι έχουν λάβει όλα τα μέτρα για την αποφυγή τυχόν επεισοδίων.
Τετάρτη 09 Ιουνίου 2004 - 00:33 (Ώρα Λονδίνου) Με αιχμές και σε ορισμένες περιπτώσεις σε υψηλούς σχετικά τόνους διεξήχθη η τηλεμαχία για τις ευρωεκλογές των πολιτικών αρχηγών των ελληνικών κομμάτων, το βράδυ της Τρίτης, σε διακαναλική σύνδεση. Η συζήτηση, όπως ήταν αναμενόμενο, κινήθηκε κυρίως στα εσωτερικά θέματα. Κ. Καραμανλής: «Επανέρχεται η αλαζονεία του ΠΑΣΟΚ» Ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, επανέλαβε για μία ακόμη φορά, ότι η κυβέρνησή τηρεί τις προεκλογικές της δεσμεύσεις και υπεραμύνθηκε της κυβερνητικής πολιτικής, σημειώνοντας ότι η σημερινή αντιπολίτευση δε διδάχθηκε από τα λάθη της και ζητά από την κυβέρνηση να λύσει όλα τα προβλήματα που κληρονόμησε από το ΠΑΣΟΚ. Ο Κ. Καραμανλής, αρνήθηκε ότι οικειοποιείται τα έργα του ΠΑΣΟΚ. Όπως είπε ο κ. Καραμανλής, τα φαινόμενα αισχροκέρδειας θα παταχθούν, σημειώνοντας ότι έχει αρχίσει να λειτουργεί η επιτροπή ανταγωνισμού. Επανέλαβε ότι η κυβέρνηση εξασφάλισε στον κυπριακό λαό τη λύση που ήθελε, χωρίς να του επιβληθεί έξωθεν η απόφαση. Για το Κυπριακό, ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε ότι δόθηκε η ευκαιρία στον κυπριακό λαό να αποφασίσει ο ίδιος για την τύχη του, εκφράζοντας, παράλληλα, τον σεβασμό του στην απόφαση της ελληνοκυπριακής πλευράς να απορρίψει το σχέδιο Ανάν για την επίλυση του προβλήματος. Επεσήμανε δε ότι η ελληνική κυβέρνηση καταβάλλει προσπάθειες για να διατηρηθεί η δυναμική επίλυσης του προβλήματος και να διαμορφωθούν εκείνες οι συνθήκες που θα επιτρέψουν μια νέα προσπάθεια για λύση. Ερωτηθείς σχετικά με το επίδομα ανεργίας, ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε ότι είναι χαμηλό και ανέφερε ότι δεν θυμάται πόσο είναι ακριβώς. Σημείωσε ότι θα ενισχυθεί το επίδομα ανεργίας, αλλά πρόσθεσε ότι αυτό δεν αρκεί και χρειάζεται επιθετική πολιτική που θα γεννάει νέες θέσεις εργασίας. Απαντώντας στην κριτική που ασκείται από το ΠΑΣΟΚ, εξέφρασε τη θλίψη του για το γεγονός «επανέρχεται ο ξύλινος λόγος της αλαζονείας και της αυταρέσκειας». «Καλείται η ΝΔ να λύσει όλα τα στραβά που δημιούργησε διακυβέρνηση 20 χρόνων. Αυτό δεν το βρίσκω λογικό», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός. Γ. Παπανδρέου: «Παλιάς κοπής λαϊκή Δεξιά» Κληθείς να σκιαγραφήσει την ανανέωση του ΠΑΣΟΚ, ο πρόεδρος του Κινήματος, Γιώργος Παπανδρέου, αφού επισήμανε ότι «η ανανέωση είναι μια επιταγή, μια εντολή από το αποτέλεσμα των (βουλευτικών) εκλογών», είπε ότι το ΠΑΣΟΚ θα επιστρέψει στις ρίζες και τον ριζοσπαστισμό του, ενώ επιτέθηκε στη Νέα Δημοκρατία, λέγοντας ότι θυμίζει «παλιάς κοπής λαϊκή δεξιά», αλλά και στον ίδιο τον πρωθυπουργό, υποστηρίζοντας ότι δεν είναι ο ίδιος που κυβερνά αλλά οι υπουργοί του. Το ΠΑΣΟΚ, είπε ο κ. Παπανδρέου, είναι ένα κόμμα ισχυρό και θα είναι ένα κόμμα που θα ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των καιρών. «Κρατάμε ό,τι το καλύτερο και μαθαίνουμε από τα λάθη μας» είπε χαρακτηριστικά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο οποίος κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία ότι «δεν μπορεί να λειτουργήσει γιατί δεν έχει λάβει τα μηνύματα των καιρών». Ο κ. Παπανδρέου ανέβασε ακόμη περισσότερο τους τόνους της κριτικής προς την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό, όταν σε ερώτηση για τους χειρισμούς της κυβέρνησης στα εθνικά θέματα και τις κατηγορίες που ο ίδιος τις επιρρίπτει περί "ανικανότητας" και "τουρισμού στη Λουκέρνη", απάντησε ότι «η κυβέρνηση δεν κυβερνά», χειρίζεται τα θέματα με επιπολαιότητα και δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις υποσχέσεις που έχει δώσει. «Κυβέρνηση της ακρίβειας και της ανακρίβειας, αφού πολλά για τα οποία μιλούσε προεκλογικά δεν έχουν γίνει πράξη» είπε χαρακτηριστικά ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ. Επιπλέον, ο κ. Παπανδρέου μίλησε για δυσφήμιση της χώρας, έκανε λόγο για απογραφή «μαϊμού» με στόχο να μην τηρήσει η Νέα Δημοκρατία τις προεκλογικές της δεσμεύσεις. Α. Παπαρήγα: «Έξω από την Ευρωπαϊκή Ένωση καλύτερα» Η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, αφού επεσήμανε ότι «την Ελλάδα θα τη βγάλει από την ΕΕ η πλειοψηφία του ελληνικού λαού, όταν θα έχει πετύχει νίκη στο επίπεδο της εξουσίας», επεσήμανε, σε ερώτηση για το ποια στάση θα κρατήσει το ΚΚΕ στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, ιδιαίτερα αν προταθεί από τη Νέα Δημοκρατία κάποιο πρόσωπο της Αριστεράς, ότι το θέμα είναι αν κάποιος αριστερός δέχεται να εκλεγεί πρόεδρος για να υπογράφει Προεδρικά Διατάγματα που εκχωρούν κυριαρχικά δικαιώματα, ή σχετικά με πόλεμο. Η κα Παπαρήγα πάντως προέβλεψε ότι η Νέα Δημοκρατία δεν θα προτείνει εύκολα αριστερό πρόεδρο. Σε ό,τι αφορά στο Κυπριακό η γενική γραμματέας του ΚΚΕ είπε ότι θα ήταν θετικό αν η ΕΕ διασφάλιζε λύση του Κυπριακού ενώ εξέφρασε την άποψη ότι η Κύπρος δεν είναι πιο ασφαλής με την ένταξή της στην ΕΕ. Ν. Κωνσταντόπουλος «Όχι σε υποθέσεις για προεδρεία» Ο πρόεδρος του Συνασπισμού έκανε άνοιγμα προς τον αριστερό κόσμο του ΠΑΣΟΚ που δεν εκφράζεται από το κόμμα του. Ερωτηθείς, για το ενδεχόμενο υποψηφιότητάς του στην προεδρία της Δημοκρατίας, σχολίασε με μία ελαφρά αμηχανία ότι τα σενάρια είναι υποθετικά και εκτός πραγματικότητας. «Το θέμα της Προεδρίας είναι υπόθεση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Αυτά τα δυο κόμματα θα το λύσουν και θα αποφασίσουν αν θα πάει η χώρα σε εκλογές» τόνισε. Επισήμανε την ανάγκη το θέμα να λυθεί με συναίνεση και είπε ότι δεν τον αφορά προσωπικά. Ο κ. Κωνσταντόπουλος τόνισε ότι οι ευρωεκλογές δεν είναι εκλογές δεύτερης κατηγορίας ούτε δεύτερος γύρος των εθνικών εκλογών, αλλά κρίνονται σοβαρά ζητήματα που αφορούν την καθημερινότητα Ευρωπαίων και Ελλήνων. Υπογράμμισε ότι δεν θα πρέπει να ενισχυθούν στην Ευρωβουλή οι δυνάμεις που λένε «ναι» στο Ευρωσύνταγμα, ούτε οι δυνάμεις που λένε «ναι» στη διάλυση της ΕΕ.
Τετάρτη 09 Ιουνίου 2004 - 10:26 (Ώρα Λονδίνου) Ορισμένα από τα πρωτοσέλιδα ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Προσλήψεις στα σχολεία. Όλη η προκήρυξη για τους ωρομίσθιους εκπαιδευτικούς. ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Σοβαρός, ικανός, αξιόπιστος. Νικητής και στο ευρω - debate ο Καραμανλής. ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Κυριαρχία Καραμανλή. Άνευρο και χωρίς εκπλήξεις το ντιμπέιτ. ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Θα τηρήσουμε κατά κεραία το πρόγραμμα. Απολογισμός Καραμανλή για τις πρώτες εκατό μέρες με επιχειρήματα. Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Ακίνητα: Χρυσές ευκαιρίες στην Αθήνα και στις παραλίες. Ο χάρτης με τα φθηνά σπίτια και οικόπεδα. Η ΑΥΓΗ: Ευρω - συν για τον ΣΥΝ. Υπεροχή Κωνσταντόπουλου χθες στην τηλεμαχία. ΑΥΡΙΑΝΗ: Κοίμισαν τον κόσμο οι αρχηγοί. Ανούσιες ερωτήσεις, κοινότυπες απαντήσεις και ισοπεδωμένος πολιτικός λόγος στην διακαναλική σούπα. ΤΟ ΒΗΜΑ: Στατιστικό θαύμα! «Οι αριθμοί ευημερούν και οι άνθρωποι υποφέρουν». Οι τιμές καίνε, ο πληθωρισμός παγώνει. Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Καθαρές κουβέντες από τον Κώστα Καραμανλή. Κέρδισε τις εντυπώσεις στο χθεσινοβραδινό ντιμπέιτ ο πρωθυπουργός. ΕΘΝΟΣ: Κάτω από τη βάση η μάχη των αρχηγών. Τηλεμαχία: Οι Έλληνες πολίτες δεν βγήκαν σοφότεροι ούτε για την Ευρώπη, ούτε για τα εσωτερικά προβλήματα. ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Τέσσερις... καμπαλέρος στο ίδιο το... μέρος. Πέντε ημέρες πριν από τις Ευρωεκλογές, στην χθεσινή «τηλεμαχία» ακούστηκαν τα ίδια που ξέραμε από τους ίδιους που καλά γνωρίζουμε. ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Κυριαρχία Καραμανλή στην τηλεοπτική αναμέτρηση. «Κάναμε πολλά - Δεν μπορούν να γίνουν όλα σε τρεις μήνες». ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Το άγχος της ήττας... πνίγει τον Γ. Παπανδρέου. Ντιμπέιτ: Οι αντιπολιτευτικές κορώνες δεν κάλυψαν την αγωνία της συντριβής. ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Ευρωπαίοι με τσαρούχια. Ντιμπέιτ: Σαν να αφορούσε εθνικές εκλογές με χαλαρή ψήφο. ESPRESSO: Οι κρυφές συμμαχίες του FAME STORY. Αλλάζουν οι ισορροπίες. ΕΣΤΙΑ: Συντριπτική η υπεροχή. Πλήρης κυριαρχία του κ. Καραμανλή. Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Κεραυνοί Ρογκ για τους Αγώνες. Πολυτελείς, σπάταλοι, χωρίς το ελληνικό μέτρο. Ο ΛΟΓΟΣ: Ξέχασαν την Ευρώπη. Τα εσωτερικά ζητήματα κυριάρχησαν στο «DEBATE». ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Δεν μίλησαν καθόλου για Ευρώπη. Πρωταγωνίστησαν ακρίβεια, ανεργία και προεδρολογία. MetroRAMA: Ευρωπαϊκή αναμέτρηση με το μυαλό εντός έδρας. Η εσωτερική πολιτική κυριάρχησε τελικά στην τηλεμαχία των πολιτικών αρχηγών. ΤΑ ΝΕΑ: Κατηγορώ Γιώργου για τα μεγάλα λόγια. Σε θέση άμυνας ο Καραμανλής. ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Όλοι στο Πεδίον του Άρεως. Απόψε στις 8.30 η μεγάλη συγκέντρωση του ΚΚΕ. City Press: Ντιμπέιτ: Τα μυστικά των τεσσάρων. TRAFFIC NEWS: Ντουέτο έκπληξη με τη Ρουσλάνα. Η νικήτρια της Γιουροβίζιον στο FAME STORY. ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Κυρίαρχος και πάλι ο Καραμανλής. Στη χθεσινή τηλεμαχία των αρχηγών. Η ΧΩΡΑ: Ο Καραμανλής κέρδισε και άλλους πόντους. Ήρεμη δύναμη ο πρωθυπουργός, έδωσε το στίγμα της Νέας Διακυβέρνησης. Ευρωεκλογές - Τηλεοπτική αναμέτρηση πολιτικών αρχηγών Η ΒΡΑΔΥΝΗ αναφέρει ότι «ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής αναδείχθηκε σε ήρεμη δύναμη μετά και το χθεσινό ντιμπέιτ. Χωρίς υπερβολές, αλλά με νηφαλιότητα και καθαρές κουβέντες, απαρίθμησε τα όσα πέτυχε στο τρίμηνο διάστημα της διακυβέρνησής της η ΝΔ (Κυπριακό, επίλυση του εκκλησιαστικού, αύξηση συντάξεων με κατάργηση του ΛΑΦΚΑ , αντιμετώπιση του μεγάλου προβλήματος των συμβασιούχων, διασφάλιση των αγροτικών προϊόντων στην ΕΕ, δρομολόγηση μιας πολιτικής αναπτυξιακής πολιτικής) και ξεκαθάρισε σε όλους τους τόνους ότι θα υλοποιηθούν όλες οι προεκλογικές δεσμεύσεις». Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) σημειώνει ότι «εύστοχος και ουσιαστικός αποδείχθηκε για μία ακόμη φορά ο λόγος του πρωθυπουργού και προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κώστα Καραμανλή, κατά τη χθεσινή τηλεοπτική αναμέτρηση των πολιτικών αρχηγών, φέροντας και πάλι στο προσκήνιο την τεράστια απόσταση που τον χωρίζει από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου». Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ, «η χθεσινή «τηλεμαχία» των αρχηγών των κομμάτων πιστοποίησε την πλήρη κυριαρχία του κ. Καραμανλή στο πολιτικό σκηνικό. Απετέλεσε σαφές προμήνυμα της μεγάλης νίκης που αναμένεται να καταγάγη η Νέα Δημοκρατία στις ευρωεκλογές της Κυριακής». Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ γράφει ότι «επικράτησε κατά κράτος ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής στη χθεσινή «τηλεμαχία» των πολιτικών αρχηγών, ενόψει των ευρωεκλογών της Κυριακής . Νουνεχής και συγκροτημένος, απάντησε ευθέως και με παρρησία σε όλα τα ερωτήματα που του ετέθησαν, την ίδια στιγμή που ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιδόθηκε σε φθηνή αντιπολιτευτική τακτική και όξυνση του πολιτικού κλίματος προκειμένου να συσπειρώσει την σπαρασσόμενη βάση του Κινήματος». Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ στο σχόλιό της μεταξύ άλλων αναφέρει ότι «εκτός θέματος, εκτός του νοήματος των ευρωεκλογών οδήγησαν το χθεσινό 'ντιμπέιτ' με τις ερωτήσεις τους προς τους πολιτικούς αρχηγούς οι δημοσιογράφοι. Έστρεψαν τη συζήτηση στα εσωτερικά θέματα και δεν έδωσαν παρά ελάχιστες ευκαιρίες για να διατυπωθούν πολιτικές και ιδεολογικές θέσεις στα θέματα που κρίνονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπου και λαμβάνονται ανάλογες αποφάσεις». Το ΕΘΝΟΣ υποστηρίζει ότι «κάτω από τη βάση έλαβε χθες η τηλεοπτική αναμέτρηση των πολιτικών αρχηγών, εν όψει των ευρωεκλογών, καθώς οι πολίτες δεν βγήκαν σοφότεροι ούτε για τα εσωτερικά προβλήματα. Ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής πιάστηκε αδιάβαστος, ενώ αρνήθηκε να δεσμευτεί συγκεκριμένα σε οτιδήποτε. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου επιτέθηκε με σφοδρότητα κατά της κυβέρνησης, ενώ επέδειξε εμμονή στα εσωκομματικά. Η γ.γ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα εμφανίστηκε σταθερή χωρίς εκπλήξεις και ο πρόεδρος του ΣΥΝ Ν. Κωνσταντόπουλος βρέθηκε ξαφνικά σε άμυνα για την... Προεδρία της Δημοκρατίας»! Σύμφωνα με την ΑΥΓΗ, «το ντιμπέιτ θύμιζε επανάληψη του ντιμπέιτ του Μαρτίου, με τον Καραμανλή και τον Παπανδρέου σε διαφορετικούς ρόλους. Και οι δυο τους απέφυγαν να μιλήσουν για την Ευρώπη, επικεντρώνοντας τις διαφορές τους στο στυλ της εσωτερικής πολιτικής». ΤΑ ΝΕΑ επισημαίνουν ότι «δριμύ κατηγορώ εξαπέλυσε ο Γιώργος Παπανδρέου κατά το ντιμπέιτ για τα λάθη και τις παραλείψεις της κυβέρνησης, για την ασυνέπεια που έχει επιδείξει ως σήμερα η κυβέρνηση στην εκπλήρωση των προεκλογικών της υποσχέσεων (κυρίως στον τομέα των συμβασιούχων) και για τη διγλωσσία των υπουργών. Από την πλευρά του ο Κώστας Καραμανλής βρέθηκε πολλές φορές στην άμυνα και μάλιστα λίγο πριν από το τέλος ο εκνευρισμός του τον οδήγησε σε ένα δολοφονικό σαρδάμ- μίλησε για κυβέρνηση των λόγων ενώ ήθελε να πει κυβέρνηση των έργων...». H City Press επισημαίνει ότι «το τηλεοπτικό ντιμπέιτ μπορεί να μην εντυπωσίασε όσους το παρακολούθησαν, ανέδειξε όμως τις σκέψεις και τα σχέδια των πολιτικών ηγετών που θα προσδιορίσουν τις εξελίξεις τα επόμενα χρόνια». Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων
Τετάρτη 09 Ιουνίου 2004 - 10:36 (Ώρα Λονδίνου) Ικανοποίηση των «Οκτώ» για το ψήφισμα Η σύνοδος ξεκίνησε με επίσημο δείπνο στο θέρετρο της Τζόρτζια Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζορτζ Μπους κήρυξε την έναρξη των εργασιών της ετήσιας συνόδου του ομίλου των οκτώ πλέον αναπτυγμένων κρατών του κόσμου στη νήσο Σι ανοικτά της Τζόρτζια. Παίρνοντας το λόγο ο Αμερικανός πρόεδρος έσπευσε να σχολιάσει την ομόφωνη έγκριση του νέου αμερικανοβρετανικού σχεδίου για το μέλλον του Ιράκ από τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. «Ήταν μια μεγάλη νίκη για τον ιρακινό λαό», είπε χαρακτηριστικά ο Τζορτζ Μπους. Η σύνοδος πραγματοποιείται κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας με χιλιάδες στρατιωτικές και αστυνομικές δυνάμεις να έχουν κατακλύσει το νησί. Η πρώτη διαδήλωση κατά της πολιτικής των αναπτυγμένων χωρών έγινε 100 χιλιόμετρα μακριά από το θέρετρο. Στην κορυφή της ατζέντας της τριήμερης συνόδου θα είναι ο εκδημοκρατισμός του Ιράκ και της ευρύτερης Μέσης Ανατολής. Επιπλέον, τα μέλη του ομίλου των οκτώ πλέον αναπτυγμένων κρατών ανακοίνωσαν ότι σκοπεύουν να αναλάβουν την εκπαίδευση και τον εξοπλισμό ειρηνευτικής δύναμης 50.000 στρατιωτών για μελλοντική ανάπτυξη κυρίως στις χώρες της Αφρικής. Ο αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, Γκλιν Ντέιβις υποστήριξε ότι η πρωτοβουλία της G8 δεν έχει στόχο να υπονομεύσει ή να μειώσει το ρόλο των Ηνωμένων Εθνών. Ωστόσο, ο Αμερικανός έσπευσε να θυμίσει την αποτυχία του ΟΗΕ να αποτρέψει τη γενοκτονία της Ρουάντα το 1994. Και το Ιράκ στην Τζόρτζια Η Αίγυπτος και η Σαουδική Αραβία αρνήθηκαν την πρόσκληση του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών καθώς τηρούν επιφυλάξεις αναφορικά με τα αμερικανικά σχέδια στην Μέση Ανατολή. Ο νεοδιορισθείς πρόεδρος του Ιράκ, Γκαζί Γιαουέρ πραγματοποιεί την πρώτη επίσημη δημόσια εμφάνιση στην Τζόρτζια των ΗΠΑ. Ανάμεσα στους καλεσμένους είναι πολλοί ηγέτες από την Αφρική που ευελπιστούν σε μείωση των χρεών τους.
Τετάρτη 09 Ιουνίου 2004 - 08:16 (Ώρα Λονδίνου) Αρχίζει η σύνοδος του Ομίλου των 8 Οι αρχές έχουν λάβει αυστηρότατα μέτρα ασφαλείας Οι συνομιλίες των 8 ηγετών στο θέρετρο Sea Island της Γεωργίας πιστεύεται ότι θα επικεντρωθούν στο Ιράκ, τη Μέση Ανατολή και τη διαγραφή μέρους των χρεών των αναπτυσσομένων χωρών. Τα μέτρα ασφαλείας είναι αυστηρότατα και η πρώτη διαδήλωση κατά της πολιτικής των αναπτυγμένων χωρών έγινε 100 χιλιόμετρα μακριά από το θέρετρο. Ο ανταποκριτής του BBC, Ρομπ Γουάτσον, που καλύπτει τη σύνοδο μεταδίδει ότι ανήκει στην κατηγορία αυτών που έχουν χαρακτηριστεί με την εξής φράση «μην περιμένετε πολλά και δεν θα απογοητευθείτε». Ο πρόεδρος των ΗΠΑ και οικοδεσπότης της συνόδου ήθελε αρχικά οι συνομιλίες να επικεντρωθούν στην προώθηση των δημοκρατικών θεσμών στη Μέση Ανατολή, αλλά αν και ορισμένοι Άραβες ηγέτες έχουν προσκληθεί στη σύνοδο, οι τελικοί της στόχοι περιορίστηκαν. Ορισμένοι ηγέτες του Ομίλου των 8 δεν επιθυμούν να φανούν ότι υπαγορεύουν μεταρρυθμίσεις στις μουσουλμανικές χώρες. Επίσης στη λίστα των προσκεκλημένων είναι ηγέτες αφρικανικών χωρών για τις οποίες ενδέχεται η σύνοδος να αποφασίσει μέτρα για τη μείωση των χρεών τους.
Τετάρτη 09 Ιουνίου 2004 - 07:10 (Ώρα Λονδίνου) Οι ευρωεκλογές συνεχίζουν να κινούν το ενδιαφέρον των δημοσιογράφων μάλλον πολύ περισσότερο από αυτό των Ευρωπαίων πολιτών, όμως ο ευρωπαϊκός τύπος σχολιάζει εκτεταμένα και την ομόφωνη έγκριση από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ του αμερικανο-βρετανικού ψηφίσματος για το Ιράκ. Οι Ευρωεκλογές πλησιάζουν Άρθρο της γαλλικής εφημερίδας Λε Μοντ ( Le Monde ) σημειώνει ότι σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες τα αντι-ευρωπαϊκά κόμματα θα ενισχυθούν. Όμως, εκτιμά η εφημερίδα, «το πραγματικό πολιτικό τους βάρος θα εξαρτηθεί από το να θα μπορέσουν να ενωθούν σε μια πολιτική δύναμη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο». Η Λε Μοντ αναφέρει ότι τα κόμματα των ευρωσκεπτικιστών θα ενισχυθούν κυρίως διότι οι δημοσκοπήσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο δείχνουν πως το κόμμα της Ανεξαρτησίας θα λάβει γύρω στο 18% των ψήφων. Η γαλλική εφημερίδα πιστεύει πως τα αποτελέσματα στα 10 νέα μέλη της Κοινότητας «δεν θα ανατρέψουν τον συσχετισμό δυνάμεων στο Ευρωκοινοβούλιο διότι όλες μαζί έχουν 162 από τις 732 έδρες του». Από την άλλη πλευρά, η Μοντ υπενθυμίζει ότι «οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως σχεδόν οι μισοί από τους Πολωνούς Ευρωβουλευτές θα είναι ευρωσκεπτικιστές, και η ίδια τάση παρατηρείται στη Δημοκρατία της Τσεχίας και στις δημοκρατίες της Βαλτικής». Η εφημερίδα Αφτενπόστεν ( Aftenposten ) της Νορβηγίας, η οποία δεν είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θεωρεί τις ευρωεκλογές «σημαντικές και δύσκολες». Οι εκλογές είναι «σημαντικές διότι το εκλογικό σώμα είναι το δεύτερο σε μέγεθος στον κόσμο», αλλά είναι και «δύσκολες διότι η αντίληψη ότι η Κοινότητα είναι ενιαίος πολιτικός χώρος υπονομεύεται από το γεγονός ότι ταυτόχρονα διεξάγονται και εθνικές εκλογές σε ορισμένες χώρες», σημειώνει η νορβηγική εφημερίδα. «Το τούβλο» της Ευρώπης «Η Γαλλία εξακολουθεί να παίζει τον ρόλο της στην Ευρώπη. Και ο ρόλος αυτός είναι του τούβλου», γράφει η γαλλική εφημερίδα Λιμπερασιόν ( Liberation ). Η γαλλική εφημερίδα παραθέτει τους λόγους που δικαιολογούν τον χαρακτηρισμό. Η Γαλλία, λέει η Λιμπερασιόν, «αγνόησε τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, έπρεπε να είχε υποβάλει μέχρι τις 31 Μαρτίου τα σχέδια της για τον περιορισμό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και ακόμη δεν τα έχει υποβάλλει και έπρεπε να είχε επιβάλει μέτρα στις βιομηχανίες για να περιοριστεί η μόλυνση και δεν το έπραξε». «Αυτή είναι η εικόνα της Γαλλίας στις Βρυξέλλες, η εικόνα του ανεπίδεκτου μαθητή» τονίζει η Λιμπερασιόν και προσθέτει «και όμως έχουμε έναν πρόεδρο που ταξιδεύει ανά τον κόσμο για να λέει στην Αμερική και στις άλλες βιομηχανικές χώρες πως πρέπει να συμπεριφέρονται». Το ψήφισμα για το Ιράκ Η Φράνκφουρτερ Αλγκεμάινε Τσάιτουνγκ ( Frankfurter Allgemeine Zeitung ) χαρακτηρίζει την ομόφωνη υιοθέτηση από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ του ψηφίσματος για το Ιράκ «θετική αρχή» και σημειώνει ότι όλες οι πλευρές φαίνονται ικανοποιημένες από το αποτέλεσμα. «Οι εχθροί ενός πολέμου που δεν μπόρεσαν να εμποδίσουν, ειδικά η Γαλλία και η Γερμανία, πρέπει να είναι ικανοποιημένες που περιόρισαν τις στρατιωτικές εξουσίες της Αμερικής και εξασφάλισαν ορισμένες παραχωρήσεις από την Αμερική», εκτιμά η γερμανική εφημερίδα που πιστεύει επίσης ότι το ψήφισμα νομιμοποιεί την μεταβατική κυβέρνηση του Ιράκ. Μια άλλη όμως γερμανική εφημερίδα, η Ντι Τάγκεστσαϊτουνγκ ( Die Tageszeitung ) πιστεύει πως το ψήφισμα ωφέλησε μόνο τον πρόεδρο Μπους. Υπό τον τίτλο «Καλό για τον Μπους, κακό για το Ιράκ, η Ντι Τάγκεστσαϊτουνγκ επισημαίνει ότι ο Αμερικανός πρόεδρος μπορεί τώρα να προβάλλει τον εαυτό του στον αμερικανικό λαό και στη σύνοδο του Ομίλου των 8 που άρχισε στην πολιτεία της Γεωργίας, ως τον οικοδεσπότη μιας συμφιλιωμένης διεθνούς κοινότητας. «Ο Τζορτζ Μπους μπορεί να ευχαριστήσει τον Γκέρχαρντ Σρέντερ, τον Ζακ Σιράκ και τον Βλαντιμίρ Πούτιν, δίοτι με την συγκατάθεση τους οι τρεις πρώην ορκισμένοι εχθροί του πολέμου αύξησαν σημαντικά τις πιθανότητες του να επανεκλεγεί το Νοέμβριο» υπογραμμίζει η γερμανική εφημερίδα. Η Πράβδα ( Pravda ) της Σλοβακίας έχει λιγότερες επιφυλάξεις. Πιστεύει πως με το ψήφισμα «το Ιράκ θα αρχίσει να προχωρεί προς την ομαλότητα». Προσθέτει όμως ότι κανένα ψήφισμα από μόνο του δεν μπορεί να φέρει την σταθερότητα, απλώς αποτελεί θεμέλιο για την οικοδόμηση της». Αλλά και η ισπανική Ελ Παίς ( El Pais ) πιστεύει ότι το ψήφισμα αποτελεί ένα «βήμα προόδου».
Τετάρτη 09 Ιουνίου 2004 - 04:53 (Ώρα Λονδίνου) Αφροδίτη, Ηνωμένα Έθνη και εκλογές Η φωτογραφία της Αφροδίτης να περνάει μπροστά από τον Ήλιο δεσπόζει στα βρετανικά πρωτοσέλιδα συνοδευόμενη από τίτλους όπως «Η Αφροδίτη όπως δεν την έχουμε ξαναδεί», ή «Κοιτάξτε προσεχτικά. Δεν θα την ξαναδούμε έτσι στη Βρετανία για 243 χρόνια». Το πρωτοσέλιδο όμως της Ιντιπένταντ ( Independent ) είναι αφιερωμένο σε ένα μόνο θέμα. «Τα επανα-Ηνωμένα Έθνη» είναι ο τίτλος του άρθρου που εξηγεί ότι μετά από 16 μήνες διπλωματικών διενέξεων, οι πιο ισχυρές χώρες του κόσμου ένωσαν τις δυνάμεις τους για να αντιμετωπίσουν την τραγωδία στο Ιράκ. Οι εξελίξεις στο και για το Ιράκ Άρθρο στις εσωτερικές σελίδες της εφημερίδας εξηγεί πως μετά από πυρετώδεις διαπραγματεύσεις έγινε δυνατό να υιοθετηθεί ομόφωνα από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ το ψήφισμα για το μέλλον του Ιράκ. Όμως η Ιντιπένταντ επανέρχεται στο θέμα της κακοποίησης Ιρακινών κρατουμένων από τις βρετανικές δυνάμεις προβάλλοντας το αίτημα βουλευτών να εξηγήσει η κυβέρνηση γιατί ενώ αρχικά είχε ανακοινώσει ότι διεξάγονται ανακρίσεις για 31 τέτοια περιστατικά, τώρα παραδέχεται ότι διερευνούσε στην πραγματικότητα 61. Στο ίδιο θέμα αναφέρεται και η εφημερίδα Γκάρντιαν ( Guardian ) η οποία υποστηρίζει επίσης ότι η κυβέρνηση Μπους επανειλημμένα αγνόησε τις συστάσεις των νομικών του Πενταγώνου όταν διαμόρφωνε την τακτική της για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. Η ανταποκρίτρια της Γκάρντιαν στην Ουάσινγκτον επικαλείται τις δηλώσεις πρώην αξιωματούχου του Πενταγώνου ο οποίος είπε ότι η στρατιωτική εντολή που έδωσε ο πρόεδρος Μπους στις 13 Νοεμβρίου του 2001 σύμφωνα με την οποία οι αιχμάλωτοι του πολέμου στο Αφγανιστάν δεν είναι αιχμάλωτοι πολέμου και μπορούν να φυλακιστούν στο Γουαντάναμο χωρίς να τους απαγγελθούν κατηγορίες, δόθηκε χωρίς να προηγηθούν διαβουλεύσεις με τους ειδικούς στο Διεθνές δίκαιο του Πενταγώνου. Εκλογές, μια μέρα πριν Αρκετές εφημερίδες, πέρα από τις αναλύσεις για τις αυριανές, πολλαπλές εκλογές στη Βρετανία, δημοσιεύουν εκκλήσεις των κομμάτων προς τους ψηφοφόρους τους. Έτσι, η εφημερίδα Ντέιλι Τέλεγκραφ ( Daily Telegraph ) δημοσιεύει άρθρο του ηγέτη του Συντηρητικού κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Μάικλ Χάουαρντ. Ο κ. Χάουαρντ, που φοβάται ότι οι ευρωσκεπτικιστές ψηφοφόροι του κόμματος του θα προτιμήσουν αύριο το κόμμα της Ανεξαρτησίας, που υπόσχεται να βγάλει την Βρετανία από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δηλώνει ότι οι Συντηρητικοί είναι οι μόνοι που μπορούν να «αναχαιτίσουν τις Βρυξέλλες». Ο ηγέτης των Συντηρητικών υποστηρίζει ότι αν παραμείνουν στην εξουσία οι Εργατικοί η Βρετανία θα παύσει να είναι ένα «κράτος έθνος». Ο συντάκτης της Ντέιλι Τέλεγκραφ καλεί τους αναγνώστες της εφημερίδας να «καταψηφίσουν τον Μπλερ» όχι για τα πεπραγμένα του στο Ιράκ, που θεωρεί ότι δεν αρκούν για «την αποπομπή του από το πρωθυπουργικό αξίωμα», αλλά για τα πεπραγμένα του στην ίδια την Βρετανία. «Επί κ.Μπλερ είδαμε μεγαλύτερο συγκεντρωτισμό στον κρατικό μηχανισμό, τη μεγαλύτερη διεύρυνση της γραφειοκρατίας και τη μεγαλύτερη ανακατανομή πλούτου με την αύξηση των φόρων από την εποχή του Άτλι». «Πάνω από όλα όμως, συνεχίζει ο συντάκτης της Ντέιλι Τέλεγκραφ, ο κ.Μπλερ θα εγκαταλείψει το νόμισμα μας και το σύνταγμα μας υιοθετώντας τα ευρωπαϊκά υποκατάστατα». Όπως είναι φανερό, η Ντέιλι Τέλεγκραφ είναι μια συντηρητική εφημερίδα με ξεκάθαρη αντιευρωπαϊκή άποψη. Η επίσης συντηρητική εφημερίδα Τάιμς (Times ) προβάλλει στην πρώτη της σελίδα τον τίτλο «Η ταχυδρομική ψηφοφορία αμαυρώνεται από απάτες». «Μπορεί να αμφισβητηθεί το αποτέλεσμα» Η Τάιμς υποστηρίζει ότι οι έρευνες της αποκάλυψαν μεγάλα προβλήματα στην οργάνωση της ταχυδρομικής ψηφοφορίας καθώς και παρατυπίες ως και κρούσματα νοθείας. «Η αστυνομία, λέει το άρθρο της Τάιμς, διερευνά καταγγελίες ότι οπαδοί και των τριών μεγάλων κομμάτων μάζεψαν ψηφοδέλτια ή συμπλήρωσαν οι ίδιοι ψηφοδέλτια άλλων». Σε μια περιοχή η αστυνομία διεξάγει ανακρίσεις σε σχέση με αιτήσεις για ψηφοδέλτια από ενδεχομένως ανύπαρκτους ψηφοφόρους, ενώ ένας στους επτά εγγεγραμμένους ψηφοφόρους στις 4 εκλογικές περιφέρειες στις οποίες οι εκλογές θα γίνουν μέσω ταχυδρομείου μόνο, δηλώνει ότι δεν έχει λάβει τα ψηφοδέλτια. Όλα αυτά τα προβλήματα και οι παρατυπίες έχουν οδηγήσει πολλούς υποψήφιους να απειλούν με αμφισβήτηση των αποτελεσμάτων, λέει το άρθρο της Τάιμς. «Η παράδοση της Βρετανίας για μυστική ψηφοφορία απειλείται από περιστατικά απάτης, νοθείας και εκφοβισμού σε ορισμένες περιοχές που πειραματίζονται με την ταχυδρομική ψηφοφορία» ισχυρίζεται η Τάιμς που σε άλλο της άρθρο αναφέρει ότι η Εφορευτική Επιτροπή εξετάζει το ενδεχόμενο η ίδια η εφημερίδα να έχει παραβιάσει τον εκλογικό νόμο δημοσιεύοντας χθες δημοσκόπηση για το ποια κόμματα προτίμησαν οι ψηφοφόροι που ήδη ψήφισαν ταχυδρομικά. «Οι εκλογές που μπορεί να αλλάξουν το πολιτικό τοπίο» Η εφημερίδα Γκάρντιαν ( Guardian ) δημοσιεύει τις προειδοποιήσεις του κυβερνώντος κόμματος προς τους δυσαρεστημένους με τη στάση του στον πόλεμο του Ιράκ, ψηφοφόρους. «Η ψήφος για τους Φιλελύθερους-Δημοκράτες, τους Πράσινους ή το κόμμα Ρεσπέκτ ( Σεβασμός ) του διαγραφέντος από το Εργατικό κόμμα βουλευτή Τζορτζ Γκάλαγουεϊ, μπορεί να οδηγήσει στην επιστροφή στην εξουσία των Συντηρητικών» προειδοποιούν στελέχη του Εργατικού κόμματος. Ο δε υφυπουργός Εξωτερικών, Μάικ Ο Μπάιεν υπενθύμισε στους δυσαρεστημένους Μουσουλμάνους ψηφοφόρους ότι «οι περισσότεροι από τους 139 βουλευτές που ψήφισαν πέρσι κατά του πολέμου, ανήκαν στο Εργατικό κόμμα». Ο συντάκτης της Γκάρντιαν επισημαίνει τη σημασία των αυριανών εκλογών, για την ανάδειξη μελών του Ευρωκοινοβουλίου, δημοτικών αρχών και δημάρχων τονίζοντας ότι ενόψει των βουλευτικών εκλογών που μπορεί να γίνουν μέσα σε ένα μόλις χρόνο, τα αποτελέσματα τους μπορεί να μεταμορφώσουν την «οικολογία της πολιτικής σκηνής στη Βρετανία». «Αρκετά μικρά κόμματα φαίνεται ότι θα πάνε καλά στις αυριανές, πολλαπλές εκλογές επαναλαμβάνοντας τα αποτελέσματα των προηγούμενων ευρωεκλογών» λέει ο συντάκτης της Γκάρντιαν που θεωρεί ότι αυτό δεν είναι καθόλου επιθυμητό διότι «τα μικρά κόμματα που μάλλον θα ωφεληθούν είναι το κόμμα της Ανεξαρτησίας των ευρωσκεπτικιστών και το ακροδεξιό και ξενοφοβικό Εθνικό κόμμα της Βρετανίας». «Έχει σημασία ποιος ελέγχει τα δημαρχεία μας και τα δημοτικά μας συμβούλια ή ποιοι θα εκπροσωπούν την Βρετανία στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Γι αυτό είναι λάθος να αντιμετωπίσουμε τις εκλογές σαν δημοψήφισμα για τη στάση του Τόνι Μπλερ στον πόλεμο στο Ιράκ, ή για το ευρωπαϊκό σύνταγμα ή για την παρουσία ξένων προσφύγων και μεταναστών στην Βρετανία», υπογραμμίζει ο συντάκτης της Γκάρντιαν που υπενθυμίζει τα επιτεύγματα της Εργατικής κυβέρνησης. «Αν δεν μπορείτε να ψηφίσετε τους Εργατικούς λόγω του Ιράκ υπάρχει ένα κόμμα που ήταν κατά του πολέμου, είναι φιλοευρωπαϊκό με δράση στην τοπική αυτοδιοίκηση, οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες» υπενθυμίζει ο συντάκτης της Γκάρντιαν που ωστόσο καταλήγει ότι «όσοι εξακολουθούν να πιστεύουν ότι ψηφίζουν αυτούς που θα τους εκπροσωπήσουν καλλίτερα σε πολλά ζητήματα, πρέπει να ψηφίσουν τους Εργατικούς».
|