Read the Schengen Convention (19 June 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 26 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 04-05-29

  1. Ερντογάν: «Αναγκαία η συνεργασία»
  2. Ιράν: Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών
  3. Oι υπουργοί της ιρακινής κυβέρνησης
  4. Τρομοκρατική επίθεση στην Σαουδική Αραβία
  5. Τρομοκρατική επίθεση στην Σαουδική Αραβία
  6. Ερντογάν: «Αναγκαία η συνεργασία»
  7. Όλοι οι αρχηγοί στην τηλεόραση
  8. Λύση στον ορίζοντα για ΚΕΣ
  9. Όλοι οι αρχηγοί στην τηλεόραση
  10. Διογκώνεται ο αριθμός των θυμάτων του σεισμού στο Ιράν
  11. Τρομοκρατική επίθεση στην Σαουδική Αραβία
  12. Θα προσβάλει την εγκυρότητα των ευρωεκλογών
  13. «Λίγο απ όλα»
  14. Καινοτομίες της κυβέρνησης Μπλερ στις Ευρωεκλογές
  15. Νέα πυρηνική δοκιμή του Πακιστάν
  16. ΗΠΑ: «Ουδεμία ανάμιξη στην Βενεζουέλα»
  17. Στηρίζει η Ουάσινκτον τον Αλάουι
  18. Στο Ανώτατο Δικαστήριο προσφεύγει ο Πινοσέ

Σάββατο 29 Μαΐου 2004 - 18:40 (Ώρα Λονδίνου)

Ερντογάν: «Αναγκαία η συνεργασία»

Ο κ. Ερντογάν θεωρεί ότι το Κυπριακό δεν πρέπει να αποτελεί εμπόδιο στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας

Το άλυτο πρόβλημα της Κύπρου δεν πρέπει να επισκιάζει τις τουρκοκοινοτικές σχέσεις και δεν θα πρέπει να συνιστά εμπόδιο στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας , υπογράμμισε ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν.

Σε ομιλία του την Παρασκευή το απόγευμα στο κολέγιο Saint John της Οξφόρδης ο κ. Ερντογάν επανέλαβε ότι - «η Τουρκία δεν μπορεί να ανέχεται οι σχέσεις της με την ΕΕ να επηρεάζονται από το Κυπριακό».

«Το θέμα της Κύπρου το εγείρουν επανειλημμένα αλλά δεν είναι δυνατό να θεωρούν υπεύθυνη για το αδιέξοδο την Τουρκία», τόνισε ο Τούρκος πρωθυπουργός.

«Έχετε κάνει περισσότερα απ' όσα έπρεπε να κάνετε για τη διευθέτηση του ζητήματος, μου έχουν πει Ευρωπαίοι ηγέτες», σημείωσε ο κ. Ερντογάν.

«Αμοιβαία συνεργασία»

Ο Ταγίπ Ερντογάν είπε ακόμη ότι το εθνικό συμφέρον της Ελλάδας, της Τουρκίας και της Κύπρου απαιτεί την αμοιβαία συνεργασία μεταξύ των τριών χωρών.

«Η Ελλάδα φαίνεται να το αντιλαμβάνεται αυτό, ελπίζω να το αντιληφθούν και οι Ελληνοκύπριοι, μολονότι η σημερινή κατάσταση στο νησί δεν αφήνει πολλά περιθώρια για αισιοδοξία», παρατήρησε ο Τούρκος πρωθυπουργός.

Ο κ. Ερντογάν υπογράμμισε επίσης ότι - «όσοι αμφισβητούν τα καλά διαπιστεύτηρια της Τουρκίας όσον αφορά την ΕΕ κάποια στιγμή θα αντιληφθούν ότι σε θέματα εμπορίου και περιφερειακής ασφάλειας η ένταξη της Τουρκίας στην Κοινότητα είναι προς το αμοιβαίο συμφέρον και των δύο πλευρών».

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η πλήρης συμμετοχή της Τουρκίας στην ΕΕ θα ενισχύσει την επιθυμία και τη θέληση για συγκατοίκηση μεταξύ των Χριστιανών και των Μουσουλμάνων», επεσήμανε ο Ταγίπ Ερντογάν.

Η Τουρκία στο Αφγανιστάν

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε το Σάββατο πως η Άγκυρα μπορεί να στείλει περισσότερα στρατεύματα στο Αφγανιστάν και να αναλάβει τη διοίκηση της ειρηνευτικής δύναμης του ΝΑΤΟ στη χώρα από την επόμενη χρονιά.

«Υπάρχει αίτημα του ΝΑΤΟ για αποστολή στρατευμάτων στο Αφγανιστάν και εξετάζουμε το ενδεχόμενο να στείλουμε στρατεύματα», τόνισε ο Ερντογάν στη διάρκεια συνέντευξης τύπου στο Λονδίνο.

«Ως μέλη του ΝΑΤΟ έχουμε την ευκαιρία να ανανεώσουμε την αποστολή που αναλάβαμε παλαιότερα. Γνωρίζουμε τα καθήκοντά μας ως μέλος του διεθνούς οργανισμού», επισήμανε και πρόσθεσε πως δεν πιστεύει ότι η ανάπτυξη μεγαλύτερου αριθμού στρατιωτών θα χρειαστεί έγκριση από το κοινοβούλιο της χώρας του.


Σάββατο 29 Μαΐου 2004 - 21:29 (Ώρα Λονδίνου)

Ιράν: Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών

45 νεκροί και 360 τραυματίες είναι μέχρι στιγμής ο απολογισμός του ισχυρού σεισμού που έπληξε την Παρασκευή τις ορεινές περιοχές του Βορειο-Δυτικού Ιράν.

Ο σεισμός, μεγέθους 6,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, είχε ως επίκεντρο την επαρχία Μαζανταράν, που βρίσκεται κοντά στην Κασπία Θάλασσα.

Ο κυβερνήτης της επαρχίας Καζβίν δήλωσε στην κρατική τηλεόραση ότι 80 χωριά έχουν υποστεί ζημίες και πως ορισμένα απ'αυτά έχουν αποκλεισθεί από τις κατολισθήσεις.

Οι σεισμικές δονήσεις προκάλεσαν πανικό στους κατοίκους της Τεχεράνης oι οποίοι κατέβηκαν έντρομοι στους δρόμους.

Πέρσι, περίπου 26.000 βρήκαν το θάνατο από τον σεισμό που έπληξε την πόλη Μπαμ του νοτιοανατολικού Ιράν.

Πάντως, οι αρχές επιμένουν ότι δεν αναμένουν ότι ο τωρινός σεισμός μπορεί να προκάλεσε τόσο μεγάλες ζημίες σαν αυτές του περσινού Εγκέλαδου.

Ο ανταποκριτής του BBC στην Τεχεράνη, Τζιμ Μιούιρ, εκτιμά πως θ'αυξηθεί ο αριθμός των θυμάτων γιατί πολλά χωριά είναι απομεμακρυσμένα κι ορισμένα εξ αυτών έχουν αποκοπεί από τον υπόλοιπο κόσμο, λόγω των βράχων που έκλεισαν τους δρόμους.


Σάββατο 29 Μαΐου 2004 - 22:36 (Ώρα Λονδίνου)

Oι υπουργοί της ιρακινής κυβέρνησης

Ο Αλάουϊ πέρασε χρόνια στην εξορία επί των ημερών του Σαντάμ Χουσεϊν

Το Ιρακινό Κυβερνητικό Συμβούλιο, η αμερικανική διοίκηση στο Ιράκ και τα Ηνωμένα Έθνη συμφώνησαν σήμερα για τους υπουργούς της νέας ιρακινής κυβέρνησης, που θα αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας στις 30 Ιουνίου.

Σύμφωνα με Ιρακινό αξιωματούχο, ο τεχνοκράτης Θαμίρ Γαντμπάν θα είναι υπουργός Πετρελαίου, ο Κούρδος Χοσιάρ Ζεμπάρι υπουργός Αμυνας και ο επίσης Κούρδος Μπαρχάμ Σάλιχ υπουργός Εξωτερικών.

Ο σιίτης Αμπελ Αμπντούλ Μάχντι θα αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών και ο Σαμίρ Σουμάιντι θα παραμείνει υπουργός Εσωτερικών.

Εντούτοις, δεν είναι σίγουρο εάν θα αποδεχτούν όλοι τους διορισμούς τους.

Στο μόνο αξίωμα που φαίνεται να υπάρχουν διαφωνίες στο συμβούλιο είναι αυτό του προέδρου, ο οποίος θα έχει και δύο αντιπροέδρους, έναν Κούρδο και ένα σιίτη.

Ο Αντνάν Πατσάτσι, υπουργός Εξωτερικών της χώρας πριν αναλάβει την εξουσία ο Σαντάμ, είναι ο επικρατέστερος για να αναλάβει πρόεδρος του Ιράκ.

Όμως οι Κούρδοι και ορισμένοι σιίτες του Κυβερνητικού Συμβουλίου έχουν αντιρρήσεις για την επιλογή του Πατσάτσι και προτείνουν τον σημερινό πρόεδρο του συμβουλίου, Γάζι Γιαουάρ.

Ικανοποιημένη η Ουάσινγκτον

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την ομόφωνη απόφαση του Ιρακινού Κυβερνητικού Συμβουλίου ν'αναθέσει την πρωθυπουργία στον σιίτη γιατρό Ιγιάντ Αλάουι.

Ο κ. Αλάουι θα είναι επικεφαλής της μεταβατικής κυβέρνησης η οποία θα αναλάβει την εξουσία στις 30 Ιουνίου.

Η πρώτη αντίδραση των ΗΕ για το συγκεκριμένο θέμα ήταν «χλιαρή» αν και

αργότερα ο εκπρόσωπος τους Φρεντ Έκχαρντ, δήλωσε ότι ο εντεταλμένος του διεθνούς οργανισμού στη Βαγδάτη, Λαχτάρ Μπραχίμι, σέβεται την απόφαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου και πως είναι έτοιμος να συνεργασθεί με τον κ. Αλάουι.

Ο κ. Έκχαρντ είπε πως δεν υπάρχει καμία αντίφαση ανάμεσα στις δύο ανακοινώσεις.

Νωρίτερα, εκπρόσωπος του κ. Μπραχίμι είχε δηλώσει ότι ο εντεταλμένος του διεθνούς οργανισμού θα συναντηθεί εντός των προσεχών ημερών με τον κ. Αλάουι για να επιλεγούν ο πρόεδρος, δύο αντιπρόεδροι και περίπου 26 υπουργοί.

Ερμηνείες

Όπως επισημαίνει ο ανταποκριτής του BBC στην έδρα του ΟΗΕ, κατά τα φαινόμενα ο κ. Αλάουι δεν ήταν η πρώτη επιλογή του Λαχτάρ Μπραχίμι.

Ο Ιγιάντ Αλάουι έχει την υποστήριξη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ

Επίσης, ο αξιωματούχος του διεθνούς οργανισμού δεν ήταν παρών στην αίθουσα όταν το Κυβερνητικό Συμβούλιο του Ιράκ αποφάσισε ομόφωνα να αναθέσει την πρωθυπουργία στον Ιγιάντ Αλάουι.

Αξιωματούχος της βρετανικής κυβέρνησης στο Λονδίνο δήλωσε πως το Κυβερνητικό Συμβούλιο του Ιράκ είχε βιαστεί να προωθήσει την υποψηφιότητα του κ. Αλάουι.

Πάντως, τόνισε ο Βρετανός αξιωματούχος, εμείς θεωρούμε «καλή» την επιλογή που έγινε.

Ιγιάντ Αλάουι

O Ιγιάντ Αλάουι γεννήθηκε το 1945 από γονείς εμπόρους.

Σπούδασε ιατρική και ειδικεύθηκε στη νευρολογία στη Βρετανία.

Αν και αρχικά ήταν οπαδός του κόμματος Μπάαθ, ήλθε σε ρήξη με το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεϊν, το οποίο λέγεται πως έδωσε εντολή για τη δολοφονία του--απόπειρα που, σύμφωνα με πληροφορίες, έγινε το 1978, όταν ο κ. Αλάουι ζούσε στο Λονδίνο.

Αργότερα, υπήρξε ιδρυτικό στέλεχος του Ιρακινού Εθνικού Συμφώνου, μιας ομάδας εξόριστων που είχαν την υποστήριξη των αμερικανικών και των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών και στην οποία συμμετείχαν και πρώην αξιωματικοί που ήταν αντίθετοι στο τότε καθεστώς της Βαγδάτης.

Σύμφωνα με αναλυτή του BBC, ο εντεταλμένος των Ηνωμένων Εθνών στο Ιράκ ήλπιζε πως θα καθίστατο δυνατός ο σχηματισμός κυβέρνησης τεχνοκρατών, με επικεφαλής τον διακεκριμένο επιστήμονα Χουσειν Σαχριστάνι. Αλλά πολλά μέλη του Κυβερνητικού Συμβουλίου, μεταξύ των οποίων ήταν και ο κ. Αλάουι, εξέφρασαν έντονη αντίθεση σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.


Σάββατο 29 Μαΐου 2004 - 22:48 (Ώρα Λονδίνου)

Τρομοκρατική επίθεση στην Σαουδική Αραβία

Τρομοκρατικό κτύπημα με τη σφραγίδα της Αλ Καιντα

Στη πόλη Χομπάρ της Σαουδικής Αραβίας, που θεωρείται ένα από τα κέντρα της πετρελαικής βιομηχανίας της χώρας ένοπλοι επετέθησαν σε τέσσερις οικισμούς στους οποίους κατοικούν αποκλειστικά αλλοδαποί εργαζόμενοι.

Από την επίθεση σκοτώθηκαν τουλάχιστον 10 άνθρωποι. Το αραβικό κανάλι Αλ Αραμπίγια μετέδωσε ότι ένας νεκρός είναι αμερικανός, ένας βρετανός και τρεις εργάτες από τις Φιλιππίνες.

Αν και το Βρετανικό υπουργείο των Εξωτερικών δεν έχει μέχρι στιγμής επιβεβαιώσει το θάνατο του Βρετανού πολίτη, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζακ Στρο εξέφρασε την αγανάκτησή του για τις αιματηρές επιθέσεις και πρόσθεσε πως ο Βρετανός πρεσβευτής στη χώρα έχει μεταβεί στην Χομπάρ.

Λίγο μετά την οχύρωση των τρομοκρατών στο συγκρότημα "Όασις", "Οι Ταξιαρχίες του Αλ Κουντς", οργάνωση που συνδέεται με την Αλ Κάιντα, με ηλεκτρονικό μήνυμα, που απέστειλε σε ισλαμική ιστοσελίδα, ανέλαβε την ευθύνη των αιματηρών επιδρομών.

Η οργάνωση στο ανακοινωθέν της αναφέρει χαρακτηριστικά ότι - "με την βοήθεια του Θεού μία μικρή ομάδα ηρώων Μουτζαχεντίν πραγματοποίησαν σήμερα επιδρομή εναντίον εταιρειών αμερικανικών συμφερόντων, οι οποίες ειδικεύονται στην κλοπή πετρελαίου και ορυκτού πλούτου από τους Μουσουλμάνους".

Ο διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπας Αμπντάλα, υποσχέθηκε πως θα συνθλίψει τους εξτρεμιστές, που «προσπαθούν να βλάψουν την οικονομία» της χώρας του.

«Οι δυνάμεις ασφάλειας, αν είναι θέλημα Θεού, θα αντιμετωπίσουν αυτούς και άλλους σαν και αυτούς» είπε ο πρίγκιπας Αμπντάλα Μπεν Αμπντελαζίζ. «Οι ξένοι έρχονται εδώ, για να βοηθήσουν τη χώρα και εμείς είμαστε εκείνοι που τους προσκαλέσαμε. Αυτοί (οι αντάρτες) θέλουν να βλάψουν την οικονομία μας και τους ξένους, ώστε να μην έρχονται πλέον εδώ» ,επισήμανε.

Σύμφωνα με τον πρίγκιπα, ανάμεσα στους νεκρούς υπάρχουν μία γυναίκα και ένα παιδί, ενώ δήλωσε ότι οι τρομοκράτες είναι περικυκλωμένοι.

Όπως ανέφερε στο ΒΒC εκπρόσωπος του Λιβάνου, πέντε από τους ομήρους ήταν λιβανικής καταγωγής και απελευθερώθηκαν σταδιακά από τους τρομοκράτες.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις με τους απαγωγείς με στόχο την απελευθέρωση των υπολοίπων ομήρων, ο συνολικός αριθμός των οποίων ανέρχεται περίπου σε 10.

Οι απαγωγείς κρατούν τους ομήρους σε έναν από τους οικισμούς


Σάββατο 29 Μαΐου 2004 - 21:13 (Ώρα Λονδίνου)

Τρομοκρατική επίθεση στην Σαουδική Αραβία

Τρομοκρατικό κτύπημα με τη σφραγίδα της Αλ Καιντα

Στη πόλη Χομπάρ της Σαουδικής Αραβίας, που θεωρείται ένα από τα κέντρα της πετρελαικής βιομηχανίας της χώρας ένοπλοι επετέθησαν σε τέσσερις οικισμούς στους οποίους κατοικούν αποκλειστικά αλλοδαποί εργαζόμενοι.

Από την επίθεση σκοτώθηκαν τουλάχιστον 10 άνθρωποι. Το αραβικό κανάλι Αλ Αραμπίγια μετέδωσε ότι ένας νεκρός είναι αμερικανός, ένας βρετανός και τρεις εργάτες από τις Φιλιππίνες.

Αν και το Βρετανικό υπουργείο των Εξωτερικών δεν έχει μέχρι στιγμής επιβεβαιώσει το θάνατο του Βρετανού πολίτη, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζακ Στρο εξέφρασε την αγανάκτησή του για τις αιματηρές επιθέσεις και πρόσθεσε πως ο Βρετανός πρεσβευτής στη χώρα έχει μεταβεί στην Χομπάρ.

Λίγο μετά την οχύρωση των τρομοκρατών στο συγκρότημα "Όασις", "Οι Ταξιαρχίες του Αλ Κουντς", οργάνωση που συνδέεται με την Αλ Κάιντα, με ηλεκτρονικό μήνυμα, που απέστειλε σε ισλαμική ιστοσελίδα, ανέλαβε την ευθύνη των αιματηρών επιδρομών.

Η οργάνωση στο ανακοινωθέν της αναφέρει χαρακτηριστικά ότι - "με την βοήθεια του Θεού μία μικρή ομάδα ηρώων Μουτζαχεντίν πραγματοποίησαν σήμερα επιδρομή εναντίον εταιρειών αμερικανικών συμφερόντων, οι οποίες ειδικεύονται στην κλοπή πετρελαίου και ορυκτού πλούτου από τους Μουσουλμάνους".

Όπως δήλωσε στο ΒΒC εκπρόσωπος του Λιβάνου, πέντε από τους ομήρους ήταν λιβανικής καταγωγής και απελευθερώθηκαν σταδιακά από τους τρομοκράτες.

Κατά πληροφορίες οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις με τους απαγωγείς με στόχο την απελευθέρωση των υπολοίπων ομήρων, ο συνολικός αριθμός των οποίων ανέρχεται περίπου σε 50.

Οι απαγωγείς κρατούν τους ομήρους σε έναν από τους οικισμούς


Σάββατο 29 Μαΐου 2004 - 18:40 (Ώρα Λονδίνου)

Ερντογάν: «Αναγκαία η συνεργασία»

Ο κ. Ερντογάν θεωρεί ότι το Κυπριακό δεν πρέπει να αποτελεί εμπόδιο στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας

Το άλυτο πρόβλημα της Κύπρου δεν πρέπει να επισκιάζει τις τουρκοκοινοτικές σχέσεις και δεν θα πρέπει να συνιστά εμπόδιο στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας , υπογράμμισε ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν.

Σε ομιλία του την Παρασκευή το απόγευμα στο κολέγιο Saint John της Οξφόρδης ο κ. Ερντογάν επανέλαβε ότι - «η Τουρκία δεν μπορεί να ανέχεται οι σχέσεις της με την ΕΕ να επηρεάζονται από το Κυπριακό».

«Το θέμα της Κύπρου το εγείρουν επανειλημμένα αλλά δεν είναι δυνατό να θεωρούν υπεύθυνη για το αδιέξοδο την Τουρκία», τόνισε ο Τούρκος πρωθυπουργός.

«Έχετε κάνει περισσότερα απ' όσα έπρεπε να κάνετε για τη διευθέτηση του ζητήματος, μου έχουν πει Ευρωπαίοι ηγέτες», σημείωσε ο κ. Ερντογάν.

«Αμοιβαία συνεργασία»

Ο Ταγίπ Ερντογάν είπε ακόμη ότι το εθνικό συμφέρον της Ελλάδας, της Τουρκίας και της Κύπρου απαιτεί την αμοιβαία συνεργασία μεταξύ των τριών χωρών.

«Η Ελλάδα φαίνεται να το αντιλαμβάνεται αυτό, ελπίζω να το αντιληφθούν και οι Ελληνοκύπριοι, μολονότι η σημερινή κατάσταση στο νησί δεν αφήνει πολλά περιθώρια για αισιοδοξία», παρατήρησε ο Τούρκος πρωθυπουργός.

Ο κ. Ερντογάν υπογράμμισε επίσης ότι - «όσοι αμφισβητούν τα καλά διαπιστεύτηρια της Τουρκίας όσον αφορά την ΕΕ κάποια στιγμή θα αντιληφθούν ότι σε θέματα εμπορίου και περιφερειακής ασφάλειας η ένταξη της Τουρκίας στην Κοινότητα είναι προς το αμοιβαίο συμφέρον και των δύο πλευρών».

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η πλήρης συμμετοχή της Τουρκίας στην ΕΕ θα ενισχύσει την επιθυμία και τη θέληση για συγκατοίκηση μεταξύ των Χριστιανών και των Μουσουλμάνων», επεσήμανε ο Ταγίπ Ερντογάν.


Σάββατο 29 Μαΐου 2004 - 14:35 (Ώρα Λονδίνου)

Όλοι οι αρχηγοί στην τηλεόραση

Συνάντηση Ρουσσόπουλου - Βούγια

Μία ή δύο τηλεοπτικές συζητήσεις με τη συμμετοχή των πολιτικών αρχηγών των τεσσάρων κοινοβουλευτικών κομμάτων θα πραγματοποιηθούν -σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις- εν όψει των ευρωεκλογών της 13ης Ιουνίου.

Κατά τη σχετική συνάντηση που είχε ο υπουργός Επικρατείας Θοδωρής Ρουσσόπουλος με τον εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ Σπύρο Βούγια συζητήθηκε και το ενδεχόμενο διεξαγωγής μιας τηλεοπτικής «μονομαχίας» μεταξύ του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή και του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου, χωρίς όμως να υπάρχει συμφωνία.

«Η κυβέρνηση της ΝΔ δεν παίζει δικομματικό παιχνίδι και, σεβόμενη όλα τα κόμματα, προτείνει να γίνει μία ή και δύο -εάν χρειαστεί- συζητήσεις μεταξύ όλων των πολιτικών αρχηγών», δήλωσε μετά τη συνάντηση ο κ. Ρουσσόπουλος, ενώ ο κ. Βούγιας ανέφερε ότι η ΝΔ υπαναχώρησε ως προς την αποδοχή της πρότασης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ για μία επιπλέον χωριστή συζήτηση με τον κ. Καραμανλή.

Ο κ. Ρουσσόπουλος υπενθύμισε ότι «προεκλογικά, όταν ο ελληνικός λαός εκαλείτο να κρίνει ποιος από τους δύο πολιτικούς ηγέτες των μεγάλων κομμάτων θα εκλεγεί πρωθυπουργός, το ΠΑΣΟΚ δεν δέχθηκε το διάλογο που ζητά σήμερα, δηλαδή ο κ. Καραμανλής και ο κ. Παπανδρέου να συζητήσουν μαζί».

«Σήμερα -πρόσθεσε- αυτό που κρίνεται σε αυτές τις εκλογές είναι η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και όλα τα κόμματα, ισοτίμως, μπορεί να μετέχουν σε αυτό το διάλογο. Αυτή τη στάση του ΠΑΣΟΚ την είχαμε καταγγείλει και τότε και την καταγγέλλουμε και τώρα διότι βλέπουμε δύο μέτρα και δύο σταθμά».

Ο υπουργός ανέφερε, εξάλλου, ότι σε αντίθεση με το ΠΑΣΟΚ που είχε αποκλείσει πριν τις εθνικές εκλογές τα μικρότερα κόμματα από τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα, η κυβέρνηση της ΝΔ έχει ήδη προτείνει στη διακομματική επιτροπή, «ο χρόνος των τηλεοπτικών διαφημιστικών σποτ των κομμάτων να μοιρασθεί ισόποσα μεταξύ όλων κομμάτων στο 50% και το υπόλοιπο 50% κατ αναλογία».

Όσο για το εάν θα γίνουν μία ή περισσότερες τηλεοπτικές αντιπαραθέσεις, ο κ. Ρουσσόπουλος δήλωσε ότι αυτό θα συζητηθεί κατά τη συνάντηση της αρμόδιας διακομματικής επιτροπής που έχει συγκαλέσει για την ερχόμενη Τρίτη.

Ο κ. Βούγιας ζήτησε από τον ελληνικό λαό να βγάλει τα συμπεράσματά του για την υπαναχώρηση της ΝΔ και πρόσθεσε ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιμένει στη διεξαγωγή μιας συζήτησης μεταξύ Καραμανλή και Παπανδρέου, διότι «μπορεί να αναδείξει τις διαφορές ανάμεσα στα δύο κόμματα και να αυξήσει το ενδιαφέρον των πολιτών».

Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ επαναβεβαίωσε ότι το κόμμα του συμφωνεί απολύτως στη διεξαγωγή συζητήσεων με όλους τους αρχηγούς «με όρους ανοιχτούς και ελεύθερους, χωρίς περιορισμούς στη θεματολογία».

ΚΚΕ - Συνασπισμός

Σε δήλωσή της, η ΓΓ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα σημειώνει ότι δεν είναι κατανοητό να γίνεται μία συζήτηση με τους αρχηγούς των δύο κομμάτων και μία με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς.

«Ζητάμε μία και δύο συζητήσεις, όσες μπορούν να γίνουν, με ελεύθερη συζήτηση με τους δημοσιογράφους, χωρίς την παρέμβαση των κομμάτων, χωρίς δηλαδή να δοθεί λίστα για να επιλέξουμε. Αν δοθεί λίστα θα το κάνουμε, αλλά δεν θέλουμε να γίνει με αυτή τη διαδικασία», κατέληξε η κ. Παπαρήγα.

Εξάλλου, μετά τη συνάντηση που είχαν με τον κ. Ρουσσόπουλο, οι κ. Στ. Πιτσιόρλας και Ν. Βούτσης, μέλη της ΠΓ του ΣΥΝ, εξέφρασαν το αίτημα να πραγματοποιηθούν μία τηλεοπτική συζήτηση μεταξύ όλων των πολιτικών αρχηγών και μία δεύτερη μεταξύ των επικεφαλής όλων των ευρωψηφοδελτίων.

Επίσης εξέφρασαν την κατηγορηματική αντίθεσή τους στην ιδέα να πραγματοποιηθεί συζήτηση μεταξύ των δύο πολιτικών αρχηγών.

Σχετικά με την πρόταση του Συνασπισμού για συζήτηση μεταξύ των επικεφαλής των ευρωψηφοδελτίων, ο κ. Βούγιας δήλωσε πως το κόμμα του είναι ανοικτό, ενώ ο κ. Ρουσσόπουλος σημείωσε ότι οι συζητήσεις μεταξύ των επικεφαλής των ευρωψηφοδελτίων μπορούν να γίνονται ελεύθερα στις τηλεοράσεις και ότι ήδη γίνονται μεταξύ των υπολοίπων υποψηφίων.


Σάββατο 29 Μαΐου 2004 - 13:25 (Ώρα Λονδίνου)

Λύση στον ορίζοντα για ΚΕΣ

Γιαννάκου: Προϋπόθεση οι αυστηροί έλεγχοι από το υπουργείο Παιδείας

Αισιόδοξη εμφανίσθηκε η υπουργός Παιδείας Μαριέττα Γιαννάκου για τις δυνατότητες οριστικής επίλυσης του ζητήματος των τίτλων σπουδών που χορηγούν τα κέντρα ελευθέρων σπουδών (ΚΕΣ).

Σε δηλώσεις της στις Βρυξέλλες, όπου συμμετείχε στη σύνοδο του συμβουλίου υπουργών Παιδείας της ΕΕ, η κ. Γιαννάκου ανέφερε ότι το θέμα που έχει προκύψει με την αναγνώριση των πτυχίων των ΚΕΣ που συνεργάζονται με δικαιόχρηση (φραντσάιζινγκ) με ιδρύματα του εξωτερικού μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά, αν υιοθετηθεί η πρότασή της να αναλάβουν τον χειρισμό οι υπουργοί Παιδείας της ΕΕ.

Η υπουργός επεσήμανε ότι, εκτός από τους λόγους αρχής, η εμπορική οπτική του συμβουλίου εσωτερικής αγοράς, με την οποία προσεγγίσθηκε πρόσφατα το πρόβλημα, επιτείνει την εμπλοκή του θέματος που είναι πρωτίστως εκπαιδευτικό, άποψη στην οποία συναινεί και η αρμόδια για την παιδεία επίτροπος Βίβιαν Ρεντινγκ.

Η κ. Γιαννάκου διαβεβαίωσε, πάντως, ότι «κανείς δεν προτίθεται να κάνει τα ΚΕΣ πανεπιστήμια ούτε τα πανεπιστήμια ΚΕΣ», ενώ υπεραμύνθηκε των ελέγχων που θα πρέπει να ασκεί το υπουργείο Παιδείας στις συμφωνίες φραντσάιζινγκ και τα προγράμματα σπουδών των κέντρων, όπως συμβαίνει και στις άλλες βαθμίδες της εκπαίδευσης (π.χ. ιδιωτικά λύκεια), προκειμένου να υπάρξει οποιασδήποτε μορφής αναγνώριση.


Σάββατο 29 Μαΐου 2004 - 14:35 (Ώρα Λονδίνου)

Όλοι οι αρχηγοί στην τηλεόραση

Συνάντηση Ρουσσόπουλου - Βούγια

Μία ή δύο με τη συμμετοχή των πολιτικών αρχηγών των τεσσάρων κοινοβουλευτικών κομμάτων θα πραγματοποιηθούν -σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις- εν όψει των ευρωεκλογών της 13ης Ιουνίου.

Κατά τη σχετική συνάντηση που είχε ο υπουργός Επικρατείας Θοδωρής Ρουσσόπουλος με τον εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ Σπύρο Βούγια συζητήθηκε και το ενδεχόμενο διεξαγωγής μία τηλεοπτικής «μονομαχίας μεταξύ του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή και του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου, χωρίς όμως να υπάρχει συμφωνία.

«Η κυβέρνηση της ΝΔ δεν παίζει δικομματικό παιχνίδι και, σεβόμενη όλα τα κόμματα, προτείνει να γίνει μία ή και δύο -εάν χρειαστεί- συζητήσεις μεταξύ όλων των πολιτικών αρχηγών», δήλωσε μετά τη συνάντηση ο κ. Ρουσσόπουλος, ενώ ο κ. Βούγιας ανέφερε ότι η ΝΔ υπαναχώρησε ως προς την αποδοχή της πρότασης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ για μία επιπλέον χωριστή συζήτηση με τον κ. Καραμανλή.

Ο κ. Ρουσσόπουλος υπενθύμισε ότι «προεκλογικά, όταν ο ελληνικός λαός εκαλείτο να κρίνει ποιος από τους δύο πολιτικούς ηγέτες των μεγάλων κομμάτων θα εκλεγεί πρωθυπουργός, το ΠΑΣΟΚ δεν δέχθηκε το διάλογο που ζητά σήμερα, δηλαδή ο κ. Καραμανλής και ο κ. Παπανδρέου να συζητήσουν μαζί».

«Σήμερα -πρόσθεσε- αυτό που κρίνεται σε αυτές τις εκλογές είναι η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και όλα τα κόμματα, ισοτίμως, μπορεί να μετέχουν σε αυτό το διάλογο. Αυτή τη στάση του ΠΑΣΟΚ την είχαμε καταγγείλει και τότε και την καταγγέλλουμε και τώρα διότι βλέπουμε δύο μέτρα και δύο σταθμά».

Ο υπουργός ανέφερε, εξάλλου, ότι σε αντίθεση με το ΠΑΣΟΚ που είχε αποκλείσει πριν τις εθνικές εκλογές τα μικρότερα κόμματα από τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα, η κυβέρνηση της ΝΔ έχει ήδη προτείνει στη διακομματική επιτροπή, «ο χρόνος των τηλεοπτικών διαφημιστικών σποτ των κομμάτων να μοιρασθεί ισόποσα μεταξύ όλων κομμάτων στο 50% και το υπόλοιπο 50% κατ αναλογία».

Όσο για το εάν θα γίνουν μία ή περισσότερες τηλεοπτικές αντιπαραθέσεις, ο κ. Ρουσσόπουλος δήλωσε ότι αυτό θα συζητηθεί κατά τη συνάντηση της αρμόδιας διακομματικής επιτροπής που έχει συγκαλέσει για την ερχόμενη Τρίτη.

Ο κ. Βούγιας ζήτησε από τον ελληνικό λαό να βγάλει τα συμπεράσματά του για την υπαναχώρηση της ΝΔ και πρόσθεσε ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιμένει στη διεξαγωγή μιας συζήτησης μεταξύ Καραμανλή και Παπανδρέου, διότι «μπορεί να αναδείξει τις διαφορές ανάμεσα στα δύο κόμματα και να αυξήσει το ενδιαφέρον των πολιτών».

Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ επαναβεβαίωσε ότι το κόμμα του συμφωνεί απολύτως στη διεξαγωγή συζητήσεων με όλους τους αρχηγούς «με όρους ανοιχτούς και ελεύθερους, χωρίς περιορισμούς στη θεματολογία».

ΚΚΕ - Συνασπισμός

Σε δήλωσή της, η ΓΓ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα σημειώνει ότι δεν είναι κατανοητό να γίνεται μία συζήτηση με τους αρχηγούς των δύο κομμάτων και μία με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς.

«Ζητάμε μία και δύο συζητήσεις, όσες μπορούν να γίνουν, με ελεύθερη συζήτηση με τους δημοσιογράφους, χωρίς την παρέμβαση των κομμάτων, χωρίς δηλαδή να δοθεί λίστα για να επιλέξουμε. Αν δοθεί λίστα θα το κάνουμε, αλλά δεν θέλουμε να γίνει με αυτή τη διαδικασία», κατέληξε η κ. Παπαρήγα.

Εξάλλου, μετά τη συνάντηση που είχαν με τον κ. Ρουσσόπουλο, οι κ. Στ. Πιτσιόρλας και Ν. Βούτσης, μέλη της ΠΓ του ΣΥΝ, εξέφρασαν το αίτημα να πραγματοποιηθούν μία τηλεοπτική συζήτηση μεταξύ όλων των πολιτικών αρχηγών και μία δεύτερη μεταξύ των επικεφαλής όλων των ευρωψηφοδελτίων.

Επίσης εξέφρασαν την κατηγορηματική αντίθεσή τους στην ιδέα να πραγματοποιηθεί συζήτηση μεταξύ των δύο πολιτικών αρχηγών.

Σχετικά με την πρόταση του Συνασπισμού για συζήτηση μεταξύ των επικεφαλής των ευρωψηφοδελτίων, ο κ. Βούγιας δήλωσε πως το κόμμα του είναι ανοικτό, ενώ ο κ. Ρουσσόπουλος σημείωσε ότι οι συζητήσεις μεταξύ των επικεφαλής των ευρωψηφοδελτίων μπορούν να γίνονται ελεύθερα στις τηλεοράσεις και ότι ήδη γίνονται μεταξύ των υπολοίπων υποψηφίων.


Σάββατο 29 Μαΐου 2004 - 13:54 (Ώρα Λονδίνου)

Διογκώνεται ο αριθμός των θυμάτων του σεισμού στο Ιράν

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ερυθρού Σταυρού, 35 νεκροί και 250 τραυματίες είναι ο απολογισμός του ισχυρού σεισμού που έπληξε την Παρασκευή τις ορεινές περιοχές του Βορειο-Δυτικού Ιράν.

Ο σεισμός, μεγέθους 6,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, είχε ως επίκεντρο την επαρχία Μαζανταράν, που βρίσκεται κοντά στην Κασπία Θάλασσα.

Ο κυβερνήτης της επαρχίας Καζβίν δήλωσε στην κρατική τηλεόραση ότι 80 χωριά έχουν υποστεί ζημίες και πως ορισμένα απ'αυτά έχουν αποκλεισθεί από τις κατολισθήσεις.

Οι σεισμικές δονήσεις προκάλεσαν πανικό στους κατοίκους της Τεχεράνης oι οποίοι κατέβηκαν έντρομοι στους δρόμους.

Πέρσι, περίπου 26.000 βρήκαν το θάνατο από τον σεισμό που έπληξε την πόλη Μπαμ του νοτιοανατολικού Ιράν.

Πάντως, οι αρχές επιμένουν ότι δεν αναμένουν ότι ο τωρινός σεισμός μπορεί να προκάλεσε τόσο μεγάλες ζημίες σαν αυτές του περσινού Εγκέλαδου.

Ο ανταποκριτής του BBC στην Τεχεράνη, Τζιμ Μιούιρ, εκτιμά πως θ'αυξηθεί ο αριθμός των θυμάτων γιατί πολλά χωριά είναι απομεμακρυσμένα κι ορισμένα εξ αυτών έχουν αποκοπεί από τον υπόλοιπο κόσμο, λόγω των βράχων που έκλεισαν τους δρόμους.


Σάββατο 29 Μαΐου 2004 - 13:39 (Ώρα Λονδίνου)

Τρομοκρατική επίθεση στην Σαουδική Αραβία

Τρομοκρατική επιχείρηση με σφραγίδα της Αλ Καιντα

Στη πόλη Κομπάρ της Σαουδικής Αραβίας, που θεωρείται ένα από τα κέντρα της πετρελαικής βιομηχανίας της χώρας ένοπλοι επετέθησαν σε τέσσερις οικισμούς στους οποίους κατοικούν αποκλειστικά αλλοδαποί εργαζόμενοι.

Από την επίθεση σκοτώθηκαν πέντε άνθρωποι. Το αραβικό κανάλι Αλ Αραμπίγια μετέδωσε ότι ένας νεκρός είναι αμερικανός, ένας βρετανός και τρεις εργάτες από τις Φιλιππίνες.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας δεν έχει επιβεβαιώσει ακόμα την πληροφορία.

Όπως δήλωσε στο ΒΒΣ εκπρόσωπος του Λιβάνου, πέντε από τους ομήρους ήταν λιβανικής καταγωγής και απελευθερώθηκαν σταδιακά από τους τρομοκράτες.

Κατά πληροφορίες οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις με τους απαγωγείς με στόχο την απελευθέρωση και των υπολοίπων ομήρων, ο συνολικός αριθμός των οποίων παραμένει αδιευκρίνιστος.

Οι απαγωγείς κρατούν τους ομήρους σε έναν από τους οικισμούς

Η ταυτότητα των δραστών είναι, μέχρι στιγμής άγνωστη σύμφωνα όμως με αξιωματούχους των υπηρεσιών ασφαλείας της Σαουδικής Αραβίας συνεργάζονται με το δίκτυο Αλ Κάιντα του Σαουδάραβα εκατομμυριούχου, Οσάμα Μπιν Λάντεν.


Σάββατο 29 Μαΐου 2004 - 13:07 (Ώρα Λονδίνου)

Θα προσβάλει την εγκυρότητα των ευρωεκλογών

Λυσσαρίδης: Εξευτελισμός των θεσμών

Κατά της εγκυρότητας των ευρωεκλογών στην Κύπρο θα στραφεί ο επίτιμος πρόεδρος της EΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης.

Όπως δήλωσε ο βετεράνος πολιτικός, προτίθεται να προσβάλει το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών για λόγους αρχής, διότι - εξήγησε- δεν μπορεί να δεχθεί τον εξευτελισμό των κοινοβουλευτικών θεσμών, αφού ο εκλογικός νόμος άλλαξε μετά την υποβολή των υποψηφιοτήτων.

Εάν η νομοθεσία ήταν εξ αρχής διαφορετική, πιθανόν τα κόμματα να είχαν ακολουθήσει άλλη εκλογική τακτική και να είχαν καταρτισθεί άλλοι εκλογικοί συνδυασμοί, σημείωσε ο κ. Λυσσαρίδης και πρόσθεσε:

«Σε καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν υπάρχουν ανεξάρτητες υποψηφιότητες και εκεί που υπάρχουν πρέπει να πάρουν ένα συγκεκριμένο αριθμό υπογραφών για να τους επιτραπεί να θέσουν υποψηφιότητα, γιατί το Ευρωκοινοβούλιο πρέπει να αντανακλά τις εθνικές πολιτικές δυνάμεις της κάθε χώρας».

Εξ άλλου, ο κ. Λυσσαρίδης εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι τουλάχιστον ένας σοσιαλιστής θα καταλάβει έδρα στο Ευρωκοινοβούλιο και ανάμεσα στα καθήκοντά του θα είναι η ερμηνεία της απόφασης των Ελληνοκυπρίων να απορρίψουν το σχέδιο του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν για το Κυπριακό, καθώς και η προώθηση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης, εναρμονισμένης με το διεθνές δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο.


Σάββατο 29 Μαΐου 2004 - 12:08 (Ώρα Λονδίνου)

«Λίγο απ όλα»

Ορισμένα από τα πρωτοσέλιδα

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Οι δρόμοι της ταλαιπωρίας. Έξοδος στις παραλίες μετ εμποδίων.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Ευκαιρίες για απόκτηση νεόδμητης κατοικίας.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Απόφαση - σταθμός του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Μία γυναίκα έλυσε το «γόρδιο δεσμό». Το άγνωστο παρασκήνιο της συμφωνίας Βαρθολομαίου - Χριστόδουλου.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Το θρίλερ στο γηροκομείο.

Η ΑΥΓΗ: Μαρτυρία - σοκ για βιασμούς στη φυλακή της Βαγδάτης.

ΑΥΡΙΑΝΗ: Η μεγαλύτερη απάτη που έγινε ποτέ στην χώρα.

ΤΟ ΒΗΜΑ: Προαναγγέλλουν μέτρα λιτότητας από Σεπτέμβριο - το άλλοθι το κόστος των Αγώνων.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Νέα ρύθμιση για χρέη στο ΤΕΒΕ.

ΕΘΝΟΣ: Αιχμάλωτοι οι Έλληνες στο λαβύρινθο 141.737 νόμων.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Έκλεισαν την «κερκόπορτα» για την νέα Άλωση.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Παίζουν κρυφτούλι οι Γ. Παπανδρέου - Ε. Βενιζέλος.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Πανελλαδικές: Οι εκτιμήσεις για τις βάσεις.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Ολυμπιακή σχιζοφρένεια. Οι τρομοφοβίες και τα συστήματα για την ασφάλεια.

ΕΣΤΙΑ: Το έγκλημα με την Παιδεία.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Πιέζουν ακρίβεια - ελλείμματα. Οι πρώτες συστάσεις από την Ευρώπη στο Ecofin.

ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ: Η ΝΔ στήνει μηχανισμό εξαπάτησης.

Ο ΛΟΓΟΣ: Συμφώνησαν ότι διαφωνούν. Χωρίς αποτέλεσμα η συνάντηση Ρουσόπουλου και Βούγια για το ντιμπέϊτ.

ΤΑ ΝΕΑ: Φακελώνουν όλα τα ακίνητα. Πρώτο βήμα για τους νέους φόρους.

Η ΝΙΚΗ: Καταργεί τα όργανα. Στην αποδόμηση του ΠΑΣΟΚ προχωρά ο Παπανδρέου.

ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ: Ανοιχτό WC ο Σαρωνικός.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Ο λαός πληρώνει, οι λίγοι συσσωρεύουν πλούτη.

TRAFFIC NEWS: Αγοράζουν θέματα στον αέρα. Φοβερές καταγγελίες του Παπαδάκη.

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Πρώτη η Ελλάδα στην Ευρώπη στο κάπνισμα που σκοτώνει.

Η ΧΩΡΑ: Πτυχία και από κέντρα Ελευθέρων Σπουδών.

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Σάββατο 29 Μαΐου 2004 - 11:08 (Ώρα Λονδίνου)

Καινοτομίες της κυβέρνησης Μπλερ στις Ευρωεκλογές

«Σε κίνδυνο οι ευρωεκλογές λόγω της ταχυδρομικής ψήφου» διαβάζουμε στα πρωτοσέλιδα των περισσοτέρων βρετανικών εφημερίδων.

Κατά τους Τάιμς το πείραμα που επιχειρεί στις Ευρωεκλογές του Ιουνίου η κυβέρνηση Μπλέρ θα προκαλέσει χάος στα ταχυδρομεία, που είναι ανέτοιμα να διεκπεραιώσουν μια τέτοια κολοσσιαία επιχείρηση.

Ως εκ τούτου, οι εκλογές απειλούνται με καθυστερήσεις που πιθανότατα θα οδηγήσουν σε αμφισβητήσεις των αποτελεσμάτων.

Ο Τζον Πρέσκοτ, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης είναι ο ηθίνων νούς αυτής της καινοτομίας, θα δεχθεί σφοδρές επιθέσεις σε περίπτωση εμπλοκής των Ευρωεκλογών, ακόμη και μέσα από το κόμμα του.

Η εισαγωγή της ταχυδρομικής ψήφου είναι ένα τρίκ της κυβέρνησης του πρωθυπουργου Τόνι Μπλερ, σε μια προσπάθεια να πεισθούν οι ψηφοφόροι του να ψηφίσουν, έστω κι από το σπίτι τους.

Η Γκάρντιαν προειδοποιεί ότι τυχόν καθυστερήσεις της εκλογικής διαδικασίας, εξ αιτίας της ταχυδρομικής ψήφου, θα προκαλέσουν σωρεία αμφισβητήσεων και δικαστικών αγωγών κατά εκλεγμένων ευρωβουλευτών.

Σχεδίασε τον θάνατό του

Εκτενή άρθρα στις βρετανικές εφημερίδες αναφέρονται στην περίεργη και ανατριχιαστική περίπτωση ενός εφήβου 14 ετών από το Μάντσεστερ που με τη βοήθεια του Ιντερνετ, έπεισε έναν άλλο έφηβο να τον σκοτώσει.

Πάντως η εκτέλεση του σχεδίου απέτυχε μια και ο κατά παραγγελία δολοφόνος δεν κατόρθωσε να «εκτελέσει» την αποστολή του και απλά προκάλεσε κάποια τραύματα στο επίδοξο θύμα.

Το σχέδιο του 14χρονου ήταν να αποδείξει την ιδιοφυία του, μπερδεύοντας τις διωκτικές αρχές.

Σύμφωνα με καταθέσεις μαρτύρων, ο 14χρονος είχε έμμονη ιδέα με τις ιστορίες κατασκοπίας.

Το δικαστήριο τιμώρησε τους δύο φίλους να μη έχουν καμμιά επαφή μεταξύ τους για κάποια χρόνια.

Ο νέος πρωθυπουργός του Ιράκ

Νίκη της CIA και του Στειτ Ντιπάρτμεντ εκτιμούν την εκλογή του Ιγιάντ Αλάουι ως πρώτου πρωθυπουργου του Ιράκ.

Κάτά τους Φαινάνσιαλ Τάιμς ο κ. Αλάουι θεωρείται προστατευόμενος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών και της CIA σε αντίθεση με τον Αχμάντ Τσαλάμπι τον εκλεκτό του Πενταγώνου που από προαλειφόμενος για την πρωθυπουργία έχει μετατραπεί σε εχθρό της Ουάσινκτον.


Σάββατο 29 Μαΐου 2004 - 08:11 (Ώρα Λονδίνου)

Νέα πυρηνική δοκιμή του Πακιστάν

Το Πακιστάν πραγματοποιεί δοκιμές πυρηνικών πυραύλων από το 1998

Στο Πακιστάν, ολοκληρώθηκε με επιτυχία η δοκιμή πυραύλων μεσαίου βελινεκούς που έχουν την δυνατότητα να μεταφέρουν πυρηνικές κεφαλές.

Πρόκειται για πυραύλους τύπου Ηaft V μέγιστου βελινεκούς 1500 χλμ. που εκτοξεύθηκαν από άγνωστο πεδίο βολής.

Η δοκιμή γίνεται μόλις μια εβδομάδα μετά την ανάληψη της εξουσίας στην γειτονική Ινδία, παραδοσιακή αντίπαλλο του Πακιστάν, από κυβέρνηση της οποίας ηγείται το Κόμμα του Κονγρέσου.

«Θέλουμε να βελτιώσουμε του πυραυλους μας και σε αυτό το πλαίσιο πραγματοποιήθηκε η δοκιμή» δήλωσε στρατιωτικός εκπρόσωπος του Πακιστάν που διευκρίνισε ότι η κυβέρνηση του είχε εγκαίρως ενημερώσει τις κυβερνήσεις των γειτονικών χωρών.


Σάββατο 29 Μαΐου 2004 - 09:03 (Ώρα Λονδίνου)

ΗΠΑ: «Ουδεμία ανάμιξη στην Βενεζουέλα»

Ο Τσάβες κατηγορεί τις ΗΠΑ για αλαζονία

Ο Κόλιν Πάουελ αρνήθηκε οποιαδήποτε πρόθεση ανάμιξης στην πολιτική κρίση της Βενεζουέλα.

Ηταν η απάντηση του αμερικανού υπουργου Εξωτερικών στις δηλώσεις του προέδρου της Βενεζουέλα ο οποίος τον κατηγόρησε ευθέως ότι παίρνει θέση υπέρ της αντιπολίτευσης που ζητά την διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την παραμονή ή όχι του κ. Τσάβες στην προεδρία.

Ο κ. Πάουελ διευκρίνισε ότι το μόνο που ήθελε να τονίσει ήταν ότι ο λαός της Βενεζουέλα δεν θα πρέπει να στερηθεί το συνταγματικό του δικαίωμα να εκφράσει την θέληση του.

Η αντιπολίτευση στον Πρόεδρο χρειάζεται πάνω από 500.000 υπογραφές για να μπορέσει να αμφισβητήσει τον πρόεδρο Τσάβες.

Την Πέμπτη ο Ούγο Τσάβες απεκάλεσε τις ΗΠΑ «αλαζονική ιμπεριάλιστική χώρα» μετά την απειλή αμερικανού αξιωματούχου πως αν μπλοκαριστεί το δημοψήφισμα, οι ΗΠΑ θα ζητήσουν την αποπομπή της Βενεζουέλα από τον Οργανισμό Αμερικάνικών Κρατών.


Σάββατο 29 Μαΐου 2004 - 07:03 (Ώρα Λονδίνου)

Στηρίζει η Ουάσινκτον τον Αλάουι

Ο Αλάουϊ πέρασε χρόνια στην εξορία επί των ημερών του Σαντάμ Χουσεϊν

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την ομόφωνη απόφαση του Ιρακινού Κυβερνητικού Συμβουλίου ν'αναθέσει την πρωθυπουργία στον σιίτη γιατρό Ιγιάντ Αλάουι.

Ο κ. Αλάουι θα είναι επικεφαλής της μεταβατικής κυβέρνησης η οποία θα αναλάβει την εξουσία στις 30 Ιουνίου.

Η πρώτη αντίδραση των ΗΕ για το συγκεκριμένο θέμα ήταν «χλιαρή» αν και

αργότερα ο εκπρόσωπος τους Φρεντ Έκχαρντ, δήλωσε ότι ο εντεταλμένος του διεθνούς οργανισμού στη Βαγδάτη, Λαχτάρ Μπραχίμι, σέβεται την απόφαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου και πως είναι έτοιμος να συνεργασθεί με τον κ. Αλάουι.

Ο κ. Έκχαρντ είπε πως δεν υπάρχει καμία αντίφαση ανάμεσα στις δύο ανακοινώσεις.

Νωρίτερα, εκπρόσωπος του κ. Μπραχίμι είχε δηλώσει ότι ο εντεταλμένος του διεθνούς οργανισμού θα συναντηθεί εντός των προσεχών ημερών με τον κ. Αλάουι για να επιλεγούν ο πρόεδρος, δύο αντιπρόεδροι και περίπου 26 υπουργοί.

Ερμηνείες

Όπως επισημαίνει ο ανταποκριτής του BBC στην έδρα του ΟΗΕ, κατά τα φαινόμενα ο κ. Αλάουι δεν ήταν η πρώτη επιλογή του Λαχτάρ Μπραχίμι.

Ο Ιγιάντ Αλάουι έχει την υποστήριξη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ

Επίσης, ο αξιωματούχος του διεθνούς οργανισμού δεν ήταν παρών στην αίθουσα όταν το Κυβερνητικό Συμβούλιο του Ιράκ αποφάσισε ομόφωνα να αναθέσει την πρωθυπουργία στον Ιγιάντ Αλάουι.

Αξιωματούχος της βρετανικής κυβέρνησης στο Λονδίνο δήλωσε πως το Κυβερνητικό Συμβούλιο του Ιράκ είχε βιαστεί να προωθήσει την υποψηφιότητα του κ. Αλάουι.

Πάντως, τόνισε ο Βρετανός αξιωματούχος, εμείς θεωρούμε «καλή» την επιλογή που έγινε.

Ιγιάντ Αλάουι

O Ιγιάντ Αλάουι γεννήθηκε το 1945 από γονείς εμπόρους.

Σπούδασε ιατρική και ειδικεύθηκε στη νευρολογία στη Βρετανία.

Αν και αρχικά ήταν οπαδός του κόμματος Μπάαθ, ήλθε σε ρήξη με το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεϊν, το οποίο λέγεται πως έδωσε εντολή για τη δολοφονία του--απόπειρα που, σύμφωνα με πληροφορίες, έγινε το 1978, όταν ο κ. Αλάουι ζούσε στο Λονδίνο.

Αργότερα, υπήρξε ιδρυτικό στέλεχος του Ιρακινού Εθνικού Συμφώνου, μιας ομάδας εξόριστων που είχαν την υποστήριξη των αμερικανικών και των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών και στην οποία συμμετείχαν και πρώην αξιωματικοί που ήταν αντίθετοι στο τότε καθεστώς της Βαγδάτης.

Σύμφωνα με αναλυτή του BBC, ο εντεταλμένος των Ηνωμένων Εθνών στο Ιράκ ήλπιζε πως θα καθίστατο δυνατός ο σχηματισμός κυβέρνησης τεχνοκρατών, με επικεφαλής τον διακεκριμένο επιστήμονα Χουσειν Σαχριστάνι. Αλλά πολλά μέλη του Κυβερνητικού Συμβουλίου, μεταξύ των οποίων ήταν και ο κ. Αλάουι, εξέφρασαν έντονη αντίθεση σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.


Σάββατο 29 Μαΐου 2004 - 07:23 (Ώρα Λονδίνου)

Στο Ανώτατο Δικαστήριο προσφεύγει ο Πινοσέ

Η Διεθνής Αμνηστία και άλλες οργανώσεις προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων χαιρέτησαν την απόφαση του εφετείου της Χιλής που αίρει την ασυλία του στρατηγού Αουγκούστο Πινοσέ.

Πάντως, το στρατόπεδο Πινοσέ αντέδρασε αμέσως λέγοντας ότι θά προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο ζητώντας την ακύρωση της απόφασης.

Η απόφαση άνοιξε και πάλι το δρόμο για την παραπομπή του πρώην δικτάτορα στη δικαιοσύνη.

Τον Πινοσέ βαρύνουν σειρά κατηγοριών για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά τη διάρκεια των στρατιωτικών κυβερνήσεων των οποίων είχε ηγηθεί--από το 1973 ώς το 1990.

Ο ηλικίας 88 ετών στρατηγός θα παραπεμφθεί για το ρόλο που έπαιξε στην επιχείρηση «Κόνδωρ»--τη συντονισμένη εκστρατεία φυσικής εξόντωσης στελεχών αριστερών κομμάτων και οργανώσεων από τις στρατιωτικές δικτατορίες των χωρών της Λατινικής Αμερικής στις δεκαετίες 70 και 80.

Οι συγγενείς των θυμάτων και ολόκληρη η κοινωνία της Χιλής μπορούν και πάλι να έχουν εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη της χώρας

Φρανσίσκο Μπράβο, συνήγορος πολιτικής αγωγής

Στο παρελθόν, προσπάθειες που είχαν καταβληθεί για την άσκηση ποινικής δίωξης κατά του πρώην δικτάτορα προσέκρουαν στους λόγους ανηκέστου της υγείας του δικτάτορα, λόγω γήρατος, που προέβαλλαν οι δικηγόροι του.

Ανάλογα επιχειρήματα αναμένεται να προβάλουν και τώρα όταν ο πρώην δικτάτορας ασκήσει έφεση κατά της απόφασης του δικαστηρίου, η οποία ελήφθη με ψήφους 14 υπέρ της άρσεως της ασυλίας του και 9 κατά.

Το 1998, ο Αγκούστο Πινοσέτ είχε συλληφθεί στη Βρετανία μετά από αίτημα της Ισπανίας η οποία ζητούσε την έκδοσή του επειδή τον κατηγορούσε για βασανισμούς.

Τελικώς, του επετράπη να επιστρέψει στην πατρίδα του το 2000, όταν εκρίθη πως η κατάσταση της υγείας του δεν επέτρεπε την προσαγωγή του σε δίκη.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.