Compact version |
|
Saturday, 23 November 2024 | ||
|
Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real AudioΕιδήσεις 04-05-13
Μαχητής της Χαμάς παραδίδει τον σορό ισραηλινού στρατιώτη Δώδεκα Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σε επιθέσεις από ισραηλινά ελικόπτερα στις νότιες περιοχές της Λωρίδας της Γάζας. Αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι τα ελικόπτερα έβαλαν κατά πλήθους στον προσφυγικό καταυλισμό Ραφά. Ο στρατός του Ισραήλ όμως ανακοίνωσε ότι τα ελικόπτερα έβαλαν κατά παλαιστινίων ενόπλων που επιτέθηκαν πρώτοι κατά ισραηλινών στρατιωτών. Οι επιθέσεις των ισραηλινών ελικοπτέρων πραγματοποιήθηκαν κοντά στην περιοχή όπου την Τετάρτη παλαιστίνιοι ένοπλοι ανατίναξαν ένα τεθωρακισμένο αυτοκίνητο σκοτώνοντας πέντε στρατιώτες. Βορειότερα, στην Πόλη της Γάζας, ο ισραηλινός στρατός αποχώρησε μετά από τις μάχες που κράτησαν δυο μέρες. Η απόσυρση των ισραηλινών στρατευμάτων πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια συμφωνίας που προέβλεπε την ταυτόχρονη παράδοση των σορών έξι Ισραηλινών σε Αιγυπτίους διαμεσολαβητές που με τη σειρά τους παρέδωσαν στους Ισραηλινούς. Τουλάχιστον 13 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 170 τραυματίσθηκαν κατά την διάρκεια των διήμερων συγκρούσεων.
Πέμπτη 13 Μαΐου 2004 - 22:14 (Ώρα Λονδίνου) Ο Ρόμαν Αμπράμοβιτς δεύτερος πλουσιότερος Ρώσος και ιδιοκτήτης της Τσέλσι Σύμφωνα με το γνωστό αμερικανικό περιοδικό Φορμπς (Forbes), το ένα τέταρτο του εθνικού πλούτου της Ρωσίας είναι συγκεντρωμένο στα χέρια 100 επιχειρηματιών. Σύμφωνα με το αμερικανικό περιοδικό η Μόσχα είναι η πόλη με τους περισσότερους δισεκατομμυριούχους στον κόσμο. Στην ρωσική πρωτεύουσα διαμένουν 33 δισεκατομμυριούχοι ξεπερνώντας την Νέα Υόρκη όπου εξακολουθούν να έχουν τη βάση τους 31. Οι πλουσιότεροι Ρώσοι Μιχαήλ Χοντροσκόφσκι 15,2 δις δολάρια Ρόμαν Αμπράμοβιτς 12,5 δις δολάρια Βίκτορ Βέκσελμπεργκ 5,9 δις δολάρια Μιχαήλ Προχόροφ 5,4 δις δολάρια Βλαντιμίρ Ποτάνιν 5,4 δις δολάρια Μιχαήλ Φρίντμαν 5,2 δις δολάρια Βλαντιμίρ Λίσιν 4,8 δις δολάρια Ολεγκ Ντεριπάσκα 4,5 δις δολάρια Αλεξέϊ Μορντάσοφ 4,5 δις δολάρια Βάγκιτ Αλεκπέροφ 3,9 δις δολάρια Φορμπς (Forbes) Ο πλουσιότερος άνδρας της Ρωσίας είναι ο Μιχαήλ Χοντορκόφσκι, ο πρώην διευθυντής της πετρελαϊκής εταιρείας Γιούκος, που βρίσκεται υπό κράτηση κατηγορούμενος για απάτη και φοροδιαφυγή. Το Φορμπς εκτιμά ότι ο πλούτος του Χοντορκόφσκι ανέρχεται στα 15,2 δισεκατομμύρια δολάρια. Ακολουθεί ο Ρόμαν Αμπράμοβιτς που πέρυσι αγόρασε την αγγλική ποδοσφαιρική ομάδα Τσέλσι ο πλούτος του οποίου ανέρχεται στα 12 δισεκατομμύρια δολάρια.
Πέμπτη 13 Μαΐου 2004 - 20:19 (Ώρα Λονδίνου) Η Σόνια Γκάντι που ηγείται του Κόμματος του Κογκρέσου επικρατέστερη για να αναλάβει την πρωθυπουργία Αλλαγή πολιτικού σκηνικού στην "μεγαλύτερη δημοκρατία του κόσμου", την Ινδία. Η κυβέρνηση, της οποίας ηγείτο το εθνικιστικό κόμμα των Ινδουϊστών, BJP, παραδέχθηκε την ήττα της στις βουλευτικές εκλογές και ο πρωθυπουργός Ατάλ Μπεχαρί Βαϊζπαγί υπέβαλε την παραίτηση του. Νικητής των εκλογών αναδεικνύεται το κόμμα του Εθνικού Κογκρέσου και οι αριστεροί σύμμαχοι του. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η ηγέτης του κόμματος, Σόνια Γκάντι, χήρα του πρώην πρωθυπουργού Ραντζίβ Γκάντι, είναι η επικρατέστερη για να αναλάβει τον πρωθυπουργικό θώκο στην Ινδία. Η κυρία Γκάντι ιταλικής καταγωγής- δήλωσε ότι το κόμμα της θα συζητήσει με τους εταίρους του τον σχηματισμό μιας ισχυρής και σταθερής κυβέρνησης. Πρόσθεσε ότι θα συνεχίσει την πολιτική διαλόγου με το Πακιστάν δεν αποκάλυψε όμως αν προτίθεται να αναλάβει την πρωθυπουργία. Οι ανταποκριτές μεταδίδουν ότι το εκλογικό αποτέλεσμα αποτελεί μεγάλη έκπληξη καθώς η οικονομία της Ινδίας αναπτύσσεται με γοργούς ρυθμούς. Όμως φαίνεται ότι ο αγροτικός πληθυσμός που δεν γεύεται την οικονομική άνθηση της χώρας καταδίκασε την πολιτική του κυβερνώντος κόμματος.
Πέμπτη 13 Μαΐου 2004 - 20:52 (Ώρα Λονδίνου) Ο Ζαρκάουι είναι κατά πάσα πιθανότητα αυτός που διαβάζει την διακύρηξη των ενόπλων λίγο πριν τον αποκεφαλισμό Πηγές των Αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών υποστηρίζουν ότι αυτός που εμφανίζεται στο βίντεο να αποκεφαλίζει τον αμερικανό όμηρο, Νικ Μπεργκ, είναι κατά πάσα πιθανότητα ο Αμπου Μουσάμπ Ζαρκάουι. Ο Ζαρκάουι είναι Ιορδανός και πιστεύεται ότι διατηρεί στενές σχέσεις με την αλ-Κάιντα. Αξιωματούχος της CIA στην Ουάσιγκτον δήλωσε ότι η ανάλυση του βίντεο που πραγματοποίησαν οι αμερικανικές αρχές ενισχύσει την άποψη ότι η φωνή αυτού που αποκεφάλισε τον Μπεργκ ήταν όντως αυτή του Ζαρκάουι. Εν τω μεταξύ συνεχίζονται οι αντιδράσεις για τον φόνο του αμερικανού ομήρου. Ο υπουργός εξωτερικών της Αιγύπτου, Αχμέντ Μάχερ, έκανε λόγο για «ειδεχθές έγκλημα». Το ειδησεογραφικό πρακτορείο ειδήσεων Ασόσιετεντ Πρες ανακοίνωσε ότι έλαβε δελτία τύπου από τις ακραίες οργανώσεις Χεζμπολά και Χαμάς, οι οποίες καταδικάζουν τον αποκεφαλισμό του Μπεργκ, χαρακτηρίζοντας την ενέργεια των δραστών «βάρβαρη» και «αντι-ισλαμική». Βρετανία Στην Βρετανία η εφημερίδα Ντέιλι Μίρορ απέρριψε εκ νέου τις καταγγελίες ότι οι φωτογραφίες που δημοσίευσε και που απεικονίζουν κακοποίηση ιρακινού αιχμαλώτου από βρετανούς στρατιώτες ήταν πλαστές. Ανακοίνωση της εφημερίδας λέει ότι η Βρετανική κυβέρνηση εξακολουθεί να μην προσάγει ατράνταχτες αποδείξεις ότι οι φωτογραφίες ήταν πλαστές. Νωρίτερα ο υφυπουργός αμύνης της Βρετανίας Ανταμ Ίνγκραμ είπε ότι οι φωτογραφίες «είναι απολύτως βέβαιο πως δεν έχουν τραβηχτεί στο Ιράκ». Μιλώντας στο κοινοβούλιο, ο κος Ίνγκραμ είπε ότι οι έρευνες της στρατιωτικής αστυνομίας και άλλων ανεξάρτητων ερευνητών έδειξαν πως ο τύπος του στρατιωτικού οχήματος στο οποίο φαίνεται να έλαβε χώρα το συμβάν δεν είχε ποτέ σταλεί στο Ιράκ.
Πέμπτη 13 Μαΐου 2004 - 16:41 (Ώρα Λονδίνου) Ο Ισπανός σκηνοθέτης, Πέδρο Αλμοδοβάρ, άνοιξε το φετινό φεστιβάλ Mε την νέα ταινία του Ισπανού σκηνοθέτη Πέδρο Αλμοδοβάρ «Κακή εκπαίδευση» άνοιξε τις πύλες του την Τετάρτη το 57ο διεθνές κινηματογραφικό φεστιβάλ των Κανών - ένα από τα πιο φημισμένα παγκοσμίως. Ο Ισπανός σκηνοθέτης άνοιξε το γαλλικό φεστιβάλ αποτίνοντας συμβολικό φόρο τιμής στα θύματα της βομβιστικής επίθεσης στη Μαδρίτη. Στο φετινό φεστιβάλ θα διαγωνιστούν 56 καινούργιες ταινίες μεγάλου μήκους, 18 από τις οποίες θα διαγωνιστούν για το Χρυσό Φοίνικα. Στο διαγωνιστικό τμήμα συμμετέχει και το «Φαρενάιτ 911» του Μάικλ Μουρ, το οποίο η Ντίσνεϊ αρνήθηκε να διανείμει λόγω των καυστικών σχολίων που περιέχει για τον πρόεδρο Μπους. Κριτική επιτροπή Ορισμένες άλλες από τις πιο γνωστές είναι η ταινία του Τομ Χανκς «The Ladykillers», το «Shrek 2» και άλλες καινούργιες ταινίες από τη Γαλλία, την Αργεντινή και την Ιαπωνία. Ο Κουέντιν Ταραντίνο, η Τίλντα Σουίντον και η Εμανουέλ Μπεάρ Ανάμεσα στους διάσημους της έβδομης τέχνης που παρευρέθηκαν στο άνοιγμα του φετινού φεστιβάλ είναι η Τσάρλιζ Θίρον, η Κάμερον Ντίαζ και ο Μπράντ Πιτ, ο οποίος θα παρουσιάσει τις επόμενες μέρες την καινούργια του επική ταινία «Τροία». Ο Κουέντιν Ταραντίνο, βραβευμένος με το χρυσό φοίνικα των Κανών το 1994 για την ταινία του "Παλπ Φίξιον", είναι ο φετινός πρόεδρος της εννιαμελούς κριτικής επιτροπής που περιλαμβάνει επίσης τις ηθοποιούς Εμανουέλ Μπεάρ, Κάθλιν Τέρνερ και Τίλντα Σουίντον. «Όσο σημαντικό είναι να λαμβάνεις μέρος στις Κάνες άλλο τόσο σημαντικό είναι να είσαι ο πρόεδρος της κριτικής επιτροπής», δήλωσε ο γνωστός σκηνοθέτης λίγο μετά το άνοιγμα του φεστιβάλ. Διαφορετικά είδη, διαφορετικά θέματα Σε ερωτήσεις που δέχτηκε για το αν θα υπάρχουν συγκεκριμένα κριτήρια με τα οποία θα αξιολογηθούν οι ταινίες απήντησε ότι δεν θα ήταν δίκαιο να αξιολογηθούν με τα ίδια κριτήρια ταινίες με τόσο διαφορετικά θέματα, είδη και αισθητική. Η έκπληξη της πρώτης μέρας ήταν η... βροχή Για την πολιτική χροιά που υπάρχει στο φεστιβάλ, λόγω της προβολής της ταινίας «Φάρεναϊτ 911» του Μάικλ Μούρ, ο Κουέντιν ταραντίνο ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η επιτροπή δεν θα επηρεασθεί από την πολιτική ατμόσφαιρα που έχει δημιουργηθεί γύρω από το φιλμ. « Η όποια καλή κριτική θα εξαρτηθεί μόνο από το αν μας αρέσει η ταινία και όχι από το πολιτικό κλίμα», δήλωσε ο Αμερικανός σκηνοθέτης. Η διοργάνωση του φετινού φεστιβάλ «σώθηκε» την τελευταία στιγμή όταν οι υπεύθυνοι της διοργάνωσης πέτυχαν συμφωνία με τους εργαζόμενους στο χώρο της τέχνης, που απεργούσαν από πέρυσι το καλοκαίρι διαμαρτυρόμενοι για περικοπές στο επίδομα ανεργίας.
Τρίτη 30 Μαρτίου 2004 - 15:54 (Ώρα Λονδίνου) Τελευταίες Ειδήσεις «Το σχέδιο Ανάν δεν έχει πεθάνει» Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας δήλωσε στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC ότι το σχέδιο Ανάν μπορεί να αποτελέσει «καλή βάση» διαπραγματεύσεων υπό προϋποθέσεις. Βοήθεια από την ΕΕ στους Τουρκοκύπριους H διαχείριση της «επόμενης μέρας» Χείρα βοηθείας προς Τουρκοκύπριους Για διπλωματική νίκη κάνει λόγο η Άγκυρα Η επόμενη μέρα Το τελικό κείμενο του Σχεδίου Ανάν Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο (182 σελ.) σε word (από το ΚΥΠΕ) Η νέα Ευρώπη Οι προκλήσεις και οι ευκαιρίες για την Ελλάδα και την Κύπρο στη διευρυμένη ΕΕ H Κύπρος σήμερα Μια ξενάγηση στη Μεγαλόνησο μετά το άνοιγμα της πράσινης γραμμής Ο Τύπος Ευρωπαϊκή συμπάθεια προς Τουρκοκυπρίους Στη φιλική στάση και τις υποσχέσεις βοήθειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς τους Τουρκοκυπρίους αναφέρονται άρθρα του βρετανικού Τύπου. Kυπριακό και εκκλησιαστικό Οι δυσκολίες της «επόμενης μέρας» «Οργή» και «θλίψη» «Το νησί των χαμένων ελπίδων» Το «Όχι» και οι επιπτώσεις του Ενυπόγραφα Η Ελλάδα «ενεργώς παρούσα» «Η Κύπρος διαπραγματεύεται και η Ελλάς είναι ενεργώς παρούσα», ήταν η τοποθέτηση του κ. Ρουσόπουλου που υποδηλώνει ένα «νέο δόγμα στις σχέσεις Ελλάδας - Κύπρου», εκτιμά ο Πάρης Ποταμίτης. Κυπριακό: Οι συνέπειες της άγνοιας Η Κύπρος ενώπιον της ευρωπαϊκής πρόκλησης Γέλια και κλάματα Συνεντεύξεις «Τουρκική επιτυχία», το σχέδιο Ανάν O δημοσιογράφος και σχολιαστής της τουρκικής εφημερίδας «Μιλιέτ», Σάμι Κοέν εκτιμά ότι το σχέδιο αποτελεί μεγάλη επιτυχία της τουρκικής διπλωματίας. Αισιοδοξία Γουέστον για το Κυπριακό Επί τάπητος το Κυπριακό Παπαδόπουλος: Eπειγόντως λύση Κυπριακό: «Πώς θα φτάσουμε στη λύση» ^^ Αρχή σελίδας Αρχική Σελίδα | Διεθνή | Ελλάδα - Κύπρος | Τύπος | Οικονομία | Πολιτισμός | Αθλητικά | Σε βάθος | Ενυπόγραφα | Φόρουμ | Καιρός BBC News >> | BBC Sport >> | BBC Weather >> | Learning English >> Βοήθεια | Επικοινωνία | Προστασία Προσωπικών Δεδομένων
Πέμπτη 13 Μαΐου 2004 - 14:37 (Ώρα Λονδίνου) Καταγγελίες για βασανιστήρια της CIA Στην εφημερίδα μιλούν πρώην και νυν πράκτορες της CIA Εκτενή βασανιστήρια κατά τη διάρκεια των ανακρίσεων των ηγετικών στελεχών της Αλ Κάιντα επικαλούνται μαρτυρίες νυν και πρώην πρακτόρων της CIA σε δημοσίευμα των Τάιμς της Νέας Υόρκης (New York Times). Αμερικανός αξιωματούχος, που προτίμησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, ανέφερε στην εφημερίδα ότι οι μέθοδοι ανακρίσεων που χρησιμοποιεί η CIA είναι τόσο βάναυσες που ακόμα και το FBI είχε συμβουλεύσει πολλούς από τους πράκτορες του να μην λαμβάνουν μέρος στην ανακριτική διαδικασία. Οι καινούργιες μέθοδοι, που έχουν εγκριθεί από την κυβέρνηση Μπους μετά τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου, λαμβάνουν χώρα σε άγνωστες τοποθεσίες και δεν αφορούν τις φυλακές του Ιράκ, σύμφωνα με το δημοσίευμα. Η εφημερίδα αναφέρεται σε μια συγκεκριμένη μέθοδο βασανιστηρίου κατά την οποία ο κρατούμενος κρατείται γυμνός με το κεφάλι κάτω από το νερό φτάνοντας οριακά να πνιγεί εν είδει εικονικής εκτέλεσης. Σε άλλους φορούσαν κουκούλες στο κεφάλι, τις γέμιζαν με νερό και τους κρατούσαν δεμένους χωρίς φαΐ, φως και φάρμακα. Εντός και εκτός αμερικανικού εδάφους Τουλάχιστον ένας πράκτορας της CIA έχει «ανακληθεί στην τάξη» γιατί απείλησε κρατούμενο με όπλο κατά τη διάρκεια της ανάκρισης. Αξιωματούχοι της CIA εκφράζουν τις ανησυχίες ότι οι τελευταίες αποκαλύψεις κακοποιήσεων σε φυλακές του Ιράκ μπορεί να οδηγήσουν σε εξονυχιστικούς ελέγχους για τις συνθήκες κράτησης των υπόπτων της Αλ Κάιντα. «Μερικοί άνθρωποι που εμπλέκονται στις ανακρίσεις ανησυχούν, εδώ και καιρό, ότι κάποια στιγμή ο πρόεδρος θα αλλάξει ή το κλίμα στη χώρα θα μετατραπεί και θα χρειαστεί να δώσουν εξηγήσεις για όλα αυτά», δήλωσε ένας από αυτούς στην εφημερίδα. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η αμερικανική κυβέρνηση έχει ενημερωθεί ότι αν η CIA κατηγορηθεί για καταπάτηση των συνθηκών της Γενεύης ή για καταπάτηση των αμερικανικών νόμων που απαγορεύουν τα βασανιστήρια και τη βάναυση κράτηση των φυλακισμένων, δεν μπορεί να θεωρηθεί ένοχη αν καταφέρει να αποδείξει ότι αυτά έλαβαν χώρα εκτός αμερικανικού εδάφους.
Πέμπτη 13 Μαΐου 2004 - 12:22 (Ώρα Λονδίνου) Τα μέλη του ΟΠΕΚ δεν έχουν προβεί ακόμη σε αποφάσεις Η τιμή του αργού πετρελαίου σημείωσε πτώση στο Λονδίνο, ενώ αναμένονται αποφάσεις από τον ΟΠΕΚ για αύξηση της παραγωγής. Ειδικότερα, η τιμή του αργού πετρελαίου τύπου Μπρεντ σημείωσε πτώση 20 σεντ και έφθασε στα 37 δολάρια και 75 σεντ το βαρέλι. Ο οργανισμός πετρελαιοπαραγωγών χωρών εξετάζει την πρόταση της Σαουδικής Αραβίας να αυξήσει την παραγωγή κατά 1,5 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα. Οι ανησυχίες ότι η ζήτηση θα είναι πολύ μεγαλύτερη από την προσφορά είχε τινάξει τις τιμές πετρελαίου στα ύψη. Συζητήσεις και προτάσεις Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου είπε ότι η κυβέρνηση Μπους απευθύνει εκκλήσεις στις πετρελαιοπαραγωγούς χώρες να μην λάβουν αποφάσεις που μπορεί να είναι επιζήμιες για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Στη Νέα Υόρκη, η τιμή του αργού πετρελαίου έφθασε την Τετάρτη τα 40 δολάρια και 77 σεντ το βαρέλι τιμή πολύ κοντά στην υψηλότερη που έχει σημειωθεί (41 δολάρια και 15 σεντ) από τότε που το Ιράκ εισέβαλε στο Κουβέιτ το 1990. Ο πρόεδρος του ΟΠΕΚ, Πουρνόμο Γουσγκιαντόρο, υπογράμμισε ότι αν και ο οργανισμός ανησυχεί για τις υψηλές τιμές πετρελαίου, τα μέλη του ΟΠΕΚ δεν έχουν αποφασίσει ακόμη μία αύξηση της παραγωγής. Το εν λόγω θέμα αναμένεται να συζητηθεί εκτενώς κατά τη συνάντηση του οργανισμού στη Βηρυτό στις 2 Ιουνίου.
Πέμπτη 13 Μαΐου 2004 - 12:32 (Ώρα Λονδίνου) Nέα άσκηση ασφάλειας για το «2004» Tριακόσια άτομα μετέχουν στην άσκηση Άσκηση ετοιμότητας Ολυμπιακής ασφάλειας, βασισμένη σε σενάρια αντιτρομοκρατικής αντίδρασης και διαχείρισης συνεπειών σε προσομοιωμένο Oλυμπιακό περιβάλλον βρίσκεται σε εξέλιξη από την Πέμπτη. H άσκηση, που έχει την κωδική ονομασία Olympic Guardian II, είναι η όγδοη κατά σειρά άσκηση τέτοιου τύπου και αποτελεί συνέχεια της άσκησης Olympic Guardian I. Διοργανώνεται από τη διεύθυνση ασφάλειας Ολυμπιακών αγώνων (ΔΑΟΑ) και εντάσσεται στο πλαίσιο της διεθνούς συνεργασίας. Για πρώτη φορά σε άσκηση Oλυμπιακής ετοιμότητας θα λάβουν μέρος μέλη του συντονιστικού συμβουλίου Ολυμπιακής ασφάλειας, υπό την προεδρία του υπουργού Δημοσίας Tάξεως Γιώργου Βουλγαράκη. Συμμετέχουν επίσης μέλη του συμβουλίου διαχείρισης κρίσεων υπό την προεδρία του αρχηγού της ΕΛΑΣ. Η άσκηση διεξάγεται από κοινού με τις ΗΠΑ και θα συμμετέχουν περίπου 300 άτομα.
Πέμπτη 13 Μαΐου 2004 - 12:45 (Ώρα Λονδίνου) Kανένα πρόβλημα με Παπαδόπουλο Δεν έδειξαν τίποτε οι εξετάσεις του T. Παπαδόπουλου Eπέστρεψε στα καθήκοντά του ο πρόεδρος της Kυπριακής Δημοκρατίας Tάσσος Παπαδόπουλος, μετά την ξαφνική αδιαθεσία του την Tετάρτη. Yπενθυμίζεται, ότι ο κ. Παπαδόπουλος λιποθύμησε κατά τη διάρκεια κηδείας και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, όπου παρέμεινε για μερικές ώρες. Ο προεδρικός επίτροπος Πολάκης Σαρρής δήλωσε ότι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας θα παραστεί και θα τελέσει απόψε τα εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης Κύπρου. Εξ, άλλου, ο προσωπικός γιατρός του Προέδρου, καρδιολόγος Χάρης Φεσάς, ανέφερε ότι όλες οι εξετάσεις και τα καρδιογραφήματα που έγιναν χθες στον κ. Παπαδόπουλο δεν κατέδειξαν τίποτε και κρίθηκε ότι η κατάστασή του δεν εμπνέει καμμία ανησυχία. Ο κ. Φεσάς πρόσθεσε ότι ο Πρόεδρος είναι πάντα πολύ συνεπής σε ό,τι αφορά την υγεία του και στο πλαίσιο αυτό θα κάνει και άλλες εξετάσεις ανεξάρτητα από το χθεσινό περιστατικό.
Πέμπτη 13 Μαΐου 2004 - 11:59 (Ώρα Λονδίνου) Καραμανλής: Aποφασισμένοι να τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας Σε σκληρή αντιπαράθεση ανάμεσα στον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή και τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου εξελίχθηκε η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Bουλή για την οικονομία. O πρωθυπουργός και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης «διασταύρωσαν τα ξίφη τους» με επίκεντρο τη δημοσιονομική απογραφή, που -κατά τον κ. Καραμανλή- αποδεικνύει κακοδιαχείριση εκ μέρους των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και -κατά τον κ. Παπανδρέου- υπονομεύει το μέλλον της ελληνικής οικονομίας. O K. Καραμανλής «Νοικοκυρεύουμε το κράτος. Αναπτύσσουμε την οικονομία. Υπηρετούμε την κοινωνία». Στο τρίπτυχο αυτό συμπύκνωσε την κυβερνητική πολιτική για τα επόμενα χρόνια ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής. Μιλώντας κατά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή, μεταξύ άλλων, ο κ. Καραμανλής: Yποσχέθηκε διάλογο σε όλα τα μείζονα θέματα, επέκρινε την προηγούμενη κυβέρνηση για την κατάσταση που παρέδωσε, ενώ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στα δημοσιονομικά, σημειώνοντας: «Όχι μόνον δεν υπήρξε δημοσιονομική εξυγίανση αλλά αντιθέτως το πρόβλημα έγινε ακόμα πιο οξύ». Eπανέλαβε ότι, παρά τις προβλέψεις του ΠΑΣΟΚ το 2001 για πλεόνασμα της γενικής κυβέρνησης στο 1% του ακαθαρίστου εγχωρίου προϊόντος, το 2003, βάσει των στοιχείων της Γιούροστατ, το έλλειμμα ανήλθε στο 3,2% του ΑΕΠ. «Αποδεικνύεται δηλαδή ότι ο προϋπολογισμός ήταν εξ αρχής πλασματικός», πρόσθεσε. Aνέφερε, ότι η δημοσιονομική διαχείριση όλων των τελευταίων χρόνων ήταν προβληματική και ότι η προηγούμενη κυβέρνηση κατά τρόπο συστηματικό διαστρέβλωνε την πραγματικότητα. «Εμείς -πρόσθεσε- καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να περιορίσουμε, όσο είναι δυνατόν, τις αποκλίσεις του προϋπολογισμού και να βάλουμε στέρεες βάσεις για ειλικρινείς και αξιόπιστους προϋπολογισμούς από το 2005». Σχετικά με την Oλυμπιακή προετοιμασία επεσήμανε ότι τα έργα σημειώνουν πρόοδο, ωστόσο «στον τομέα του κόστους, όχι μόνον διαπιστώνονται υπερβάσεις των προϋπολογισμών, αλλά και προσπάθεια απόκρυψης σημαντικών δαπανών». Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, οι συνολικές δαπάνες της Ολυμπιακής προετοιμασίας για το 2004 εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν στα 2,4 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ στον προϋπολογισμό υπάρχει πρόβλεψη μόνο για 1,4 δισ. ευρώ. Για τις αναθέσεις έργων, τις προμήθειες, τις συμβάσεις του δημοσίου και των οργανισμών του ευρύτερου δημόσιου τομέα, σημείωσε ότι ακόμη και λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές η προηγούμενη διοίκηση του ΟΤΕ υπέγραφε σύμβαση ύψους 27,9 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ το υπουργείο Ανάπτυξης προκήρυσσε «φωτογραφικό» διαγωνισμό. Έδωσε παραδείγματα χαμηλής απορροφητικότητας και κακής αξιοποίησης πόρων από ευρωπαϊκά προγράμματα, αναφέροντας ότι «βρήκαμε εξαντλημένες όλες τις πιστώσεις της ΕΕ για τους ελαιοπαραγωγούς, ενώ πολλοί είχαν εισπράξει μόνο το 60% των προκαταβολών τους και άλλοι καθόλου». Για το υπουργείο Eθνικής Aμύνης ανέφερε ότι διαπιστώνονται υπέρογκες δαπάνες, που δεν είχαν γνώμονα ούτε τις επιχειρησιακές ανάγκες των ενόπλων δυνάμεων, ούτε την καλύτερη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού, ενώ επανέλαβε την εξαγγελία εξονυχιστικού ελέγχου κάθε ύποπτης σύμβασης. Μιλώντας για την οικονομική και αναπτυξιακή πολιτική της κυβέρνησής του, επεσήμανε ότι βασική προϋπόθεση είναι η επανίδρυση της δημόσιας διοίκησης. «Σχεδιάσαμε και προχωρούμε με σταθερά βήματα σε ένα κράτος αυξημένων δυνατοτήτων. Κράτος λιγότερο στην οικονομία, αλλά αποτελεσματικότερο στην παροχή κοινωνικών υπηρεσιών. Βασικός στόχος μας είναι η μείωση των αμυντικών δαπανών, αλλά και η αναδιάρθρωση των κρατικών δαπανών. Έχω δώσει εντολή και ήδη λαμβάνονται από όλα τα υπουργεία μέτρα άμεσης περιστολής των δαπανών». «Η πολιτική μας -συνέχισε ο πρωθυπουργός- έχει δύο άξονες: Το νοικοκύρεμα και το άνοιγμα των κρατικών προμηθειών σε όλους όσους είναι έτοιμοι να διαγωνισθούν με ίσους όρους». Εκτίμησε, δε, ότι από τον περιορισμό της κρατικής σπατάλης μπορούν να εξοικονομούνται ετησίως πόροι που θα φθάνουν έως το 1% του ΑΕΠ, ενώ από τον περιορισμό της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής, αλλά και από την επιτάχυνση της ανάπτυξης μπορούν να εξοικονομούνται ετησίως επιπλέον πόροι γύρω στο 0,5% του ΑΕΠ. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, με εμμονή στην προσπάθεια αυτή, στο τέλος της τετραετίας θα έχουν εξοικονομηθεί πόροι της τάξης του 4,5% του ΑΕΠ ή 7,5 δισ. ευρώ. Έθεσε τους στόχους της κυβέρνησης της ΝΔ, προβλέποντας ότι ως το τέλος της τετραετίας ο ρυθμός ανάπτυξης θα υπερβαίνει το 5%, ότι θα αξιοποιηθούν αποτελεσματικά οι πόροι του Γ' Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, ότι η ανεργία θα μειωθεί κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες και ότι οι μισθοί και οι συντάξεις θα συγκλίνουν στο μέσο όρο της ΕΕ στα επόμενα οκτώ χρόνια. Για τη φορολογική μεταρρύθμιση ανέφερε ότι στόχος είναι η σταθερότητα, η απλότητα, η διαφάνεια, η περιστολή της φοροδιαφυγής, η προοδευτικότητα της φορολογικής κλίμακας για τα φυσικά πρόσωπα και η μείωση των φορολογικών συντελεστών για τα αδιανέμητα κέρδη των ΑΕ και των ΕΠΕ στο 25% και για τις προσωπικές εταιρείες στο 20%. «Έτσι, θα διευρύνουμε τη φορολογική βάση και θα προσελκύσουμε νέες ξένες επενδύσεις». Προανήγγειλε μάλιστα ότι το ερχόμενο φθινόπωρο, «ύστερα από ανοιχτό διάλογο με τους κοινωνικούς φορείς, θα θεσπίσουμε ένα νέο φορολογικό σύστημα, και ένα νέο αναπτυξιακό νόμο, που θα δώσουν μία νέα ώθηση στην ανάπτυξη, την οικονομία, την κοινωνική ευημερία». Δήλωσε ότι τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις θα κατευθύνονται στη μείωση του δημοσίου χρέους και την ανάπτυξη, καθώς και ότι το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων θα οριστικοποιηθεί ως το τέλος Μαΐου. Eπιβεβαίωσε τις δεσμεύσεις της νέας κυβέρνησης για το κοινωνικό κράτος, λέγοντας ότι «όλες οι δεσμεύσεις μας ισχύουν στο ακέραιο». Στα βήματα αυτά περιέλαβε -μεταξύ άλλων- το νομοσχέδιο για τη δημόσια διοίκηση, το οποίο εισάγει τα πρώτα μέτρα για την αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας και της διαφθοράς, τη ρύθμιση για τα πανωτόκια, που θα δώσει λύση στο μείζον αυτό κοινωνικό πρόβλημα κ.ά. «Είμαστε αποφασισμένοι να τιμήσουμε τη συμφωνία τιμής που κάναμε με τους πολίτες και να οδηγήσουμε την οικονομία σε μακρά φάση ανάπτυξης και προόδου. Είμαστε αποφασισμένοι να πετύχουμε. Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα που υποσχεθήκαμε για τη νέα εποχή. Και το στοίχημα θα το κερδίσουμε», κατέληξε ο κ. Καραμανλής. O Γ. Παπανδρέου «H κυβέρνηση αδυνατεί να κυβερνήσει, όντας ελάχιστα προετοιμασμένη δώδεκα χρόνια στην αντιπολίτευση», επεσήμανε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου. Mεταξύ άλλων, ο κ. Παπανδρέου απάντησε σε προηγούμενες αιτιάσεις του κ. Καραμανλή και αναφέρθηκε σε μία σειρά θεμάτων και εκτός των οικονομικών: Για το λάδι «οι αγρότες που είχαν το δικαίωμα να πάρουν την επιδότηση πληρώθηκαν - οι δικές σας υποσχέσεις είναι εκείνες που δεν μπορούν να πληρωθούν». Στις συγκοινωνίες «υπάρχουν ελλείμματα, αλλά υπάρχει και φθηνό εισιτήριο». Στο Κυπριακό, «προσπαθείτε να αποκρύψετε ότι είχατε πει ένα βροντερό 'Nαι' στη διαδικασία της Λουκέρνης, αλλά πήγατε στη Λουκέρνη ως τουρίστας». Για τα Oλυμπιακά έργα, «ισχυρίζεσθε ότι δεν έχετε ευθύνη». Στα ελληνοτουρκικά, «πάντοτε ήμασταν θετικοί στη στρατηγική προσέγγισης, την οποία όμως θεωρούσαμε πάντα δεμένη με τη λύση του Κυπριακού και τη διευθέτηση της υφαλοκρηπίδας. Εσείς δειλιάσατε και είπατε πως δεν αναλαμβάνετε ευθύνη, ανακοινώσατε από τώρα ότι δεν θα θέσετε βέτο το Δεκέμβριο και θέσατε το Κυπριακό στο ράφι, ενώ η πολύ φιλική επίσκεψη Ερντογάν ανέδειξε τον διπλωματικό θρίαμβο της τουρκικής πλευράς. Καλές οι δημόσιες σχέσεις, και εμείς τις κάναμε -δεν ξεχνάμε το ζεϊμπέκικο- αλλά με αποτέλεσμα: στο Ελσίνκι, ήραμε το βέτο, αλλά κερδίσαμε την ένταξη της Κύπρου». Στο εκκλησιαστικό, «η κυβέρνηση εκ των υστέρων έστειλε την υπουργό Παιδείας να προλάβει την κρίση». Σχετικά με την κατάσταση της οικονομίας, ο κ. Παπανδρέου προέβλεψε ότι «με αυτήν την ακυβερνησία, η ώρα των υποχρεωτικών αποφάσεων θα έρθει, η συνοχή της κοινωνίας θα δοκιμασθεί και ο κοινωνικός πόνος θα είναι δυσβάστακτος». Παπανδρέου: Έχουμε τη δύναμη για νέους αγώνες Στην ίδια «ανυπαρξία πολιτικής», απέδωσε ο κ. Παπανδρέου, μεγάλο μερίδιο της ευθύνης για την παρατηρούμενη έξαρση της ακρίβειας, ενώ αναφερόμενος στις ανατιμήσεις των καυσίμων, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επεσήμανε ότι «η χώρα μας κατέχει πανευρωπαϊκό ρεκόρ στα κέρδη των εταιρειών εμπορίας πετρελαιοειδών και πρατηρίων». «Είναι αδιανόητο η πολιτική της κυβέρνησης να εξαντλείται σε ευχές για να σταματήσει η κρίση στις διεθνείς αγορές. Χρειάζονται άμεσα μέτρα, αυστηρότατοι έλεγχοι, επιβολή προστίμων εκεί όπου εμφανίζονται εναρμονισμένες πρακτικές στην αγορά. Χρειάζεται ενημέρωση και κινητοποίηση των καταναλωτών. Ναι μεν, σε καθεστώς ελεύθερης αγοράς η αντιμετώπιση της ακρίβειας δεν μπορεί να γίνει με αστυνομικά μέσα, αλλά όμως η λογική του αυτοματισμού της αγοράς και η απουσία εποπτείας, δυστυχώς φέρνει τα αποτελέσματα που ζούμε», πρόσθεσε. O κ. Παπανδρέου διέκρινε αναντιστοιχία των προεκλογικών εκτιμήσεων της ΝΔ και των αποτελεσμάτων του λογιστικού ελέγχου, για τον οποίον επεσήμανε ότι διενεργείται αποκλειστικά από το υπουργείο Οικονομικών, χωρίς την έγκυρη συμμετοχή του Ελεγκτικού Συνεδρίου και της Τράπεζας της Ελλάδος, όπως είχε προεκλογικά υποσχεθεί η ΝΔ. Στη συνέχεια, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγόρησε την κυβέρνηση, ότι προεκλογικώς υπερέβαλλε στις εκτιμήσεις της σχετικά με τις αστοχίες στα δημοσιονομικά μεγέθη, ενώ παρατήρησε ότι οι κανονισμοί της Γιούροστατ έδιναν τη δυνατότητα νομότυπης καταγραφής του ελλείμματος στο 1,7%, κάτι που θα γλίτωνε την οικονομία από τον κίνδυνο να τεθεί υπό επιτήρηση και θα βοηθούσε την κυβέρνηση στην υλοποίηση της κοινωνικής της πολιτικής. «Η σημερινή αναταξινόμηση των μεγεθών του ελλείμματος, είναι μία εκ των υστέρων καθαρά επικοινωνιακή - λογιστική ρύθμιση, μία αποτίμηση των ιστορικών δεδομένων που μπορεί να επιδράσει αρνητικά στη μελλοντική συμπεριφορά των αγορών και των επιχειρήσεων. »Η ελληνική οικονομία μπαίνει πλέον υπό την επιτήρηση της ΕΕ. Πρόκειται για μία εγκληματική ενέργεια, εξ αμελείας ή εκ προθέσεως», πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου. Αναφορικά με τη διαπλοκή και τη διαφθορά, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεσμεύθηκε ότι θα στηρίξει όποιον νόμο την αντιμετωπίσει, αλλά από την άλλη, «εάν έχετε κάποια καταγγελία να την στείλετε στον εισαγγελέα, όποιο πρόσωπο και αν αφορά. Εμείς κάναμε κάποια βήματα και περιμένουμε τα δικά σας - αν και δεν ακούμε πολλά για τη διαπλοκή τελευταία». Oλοκληρώνοντας την ομιλία του, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προειδοποίησε την κυβέρνηση, «να μην μεταφράσει την ευγένεια και τη σοβαρότητά μας στην αντιπολίτευση ως σημείο αδυναμίας», καθώς «έχουμε τη δύναμη για νέους αγώνες, για να προστατεύουμε τις κατακτήσεις του Έλληνα πολίτη και την ανεξαρτησία και αυτονομία της Ελλάδας στον κόσμο». Διάλογος Καραμανλή - Παπανδρέου Σε σύντομη απάντησή του, ο πρωθυπουργός απευθύνθηκε στον αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε έντονο τόνο, λέγοντας: «Δεν μπορεί ένα θέμα για το οποίο είσθε υπόλογοι, να παριστάνετε τους κατήγορους. Λέγατε μέχρι τις 4 Μαρτίου ότι το έλλειμμα βρίσκεται στο 1,7% και σήμερα αποδεικνύεται σχεδόν διπλάσιο. Καταθέτατε συστηματικά πλασματικούς προϋπολογισμούς, εξαπατούσατε τους πολίτες και την ΕΕ και μας κατηγορείτε κι' από πάνω γιατί δεν "μαγειρέψαμε"; Το "μαγείρεμα" είναι δική σας πολιτική». Aκόμη, ο κ. Καραμανλής, διευκρίνισε ότι «οι νόμοι για τη διαπλοκή έρχονται και θα έρθουν σύντομα». Ανταπαντώντας, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, απευθύνθηκε προς τους βουλευτές της συμπολίτευσης: «Ίσως στενοχώρησα τον αρχηγό σας. Θα τον στενοχωρώ αρκετά. Υποχρέωσή μας είναι να λέμε την αλήθεια και να κάνουμε κριτική εκεί που πρέπει. Και απαντήσεις δεν λάβαμε. Εγώ περιμένω να μάθετε πώς να κυβερνάτε. Αυτή είναι η δική μας η ελπίδα». H Aλέκα Παπαρήγα «Η κυβέρνηση της ΝΔ θέλει να πάρει αποστάσεις από τις διαχειριστικές επιλογές του ΠΑΣΟΚ για να δικαιολογήσει τα νέα σκληρά μέτρα λιτότητας που έρχονται». Αυτό ανέφερε, μεταξύ άλλων, στην αγόρευσή της η ΓΓ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, προσθέτοντας: Παπαρήγα: H EE δεν είναι «μονόδρομος» «Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο λαός είναι αποτέλεσμα του συγκεκριμένου τρόπου διαχείρισης του ΠΑΣΟΚ; Εάν γινόταν άλλη μεθοδολογική καταγραφή ή 'νοικοκύρεμα' θα ήταν μεγαλύτερα τα μεροκάματα; Εάν διορθώσετε τα στοιχεία θα έχουμε βελτίωση της ζωής του λαού; Αμφιβάλλουμε». Απευθυνόμενη στον πρωθυπουργό, η ΓΓ του KKE ανέφερε ότι το πρόβλημα διαχείρισης, μεθοδολογίας στη στατιστική ή και σκοπιμότητας, υπήρξε και σε άλλες χώρες της ΕΕ «προκειμένου να εμφανισθούν πειθαρχημένοι στο σύμφωνο της σταθερότητας, με αρχηγούς τα κράτη που επέβαλαν το σύμφωνο σταθερότητας, όπως η Γερμανία και η Γαλλία». H κ. Παπαρήγα σημείωσε ότι δεν μπορεί να διαχωρισθεί η διαχείριση από τη γενικότερη πολιτική της οικονομίας, δηλαδή της βαθύτερης ενσωμάτωσης στην ΕΕ, ενώ πρόσθεσε ότι τα τελευταία χρόνια μερικά προβλήματα δεν οξύνθηκαν στην Ελλάδα, διότι υπήρξαν συγκεκριμένες συγκυρίες «που δεν θα υπάρχουν τα επόμενα χρόνια», όπως το άνοιγμα των αγορών στα Βαλκάνια, οι Ολυμπιακοί Αγώνες και το Γ' ΚΠΣ. Ασκώντας κριτική στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, η ΓΓ του KKE ανέφερε ότι δεν μπορεί να εμφανίζεται τιμητής: «Δεν μπορούμε να πούμε ότι όλα τα προβλήματα, όπως η υψηλή ανεργία, εμφανίστηκαν στο δίμηνο [της σημερινής κυβέρνησης]. Δεν μπορούμε να υποτιμούμε τη νοημοσύνη του λαού, ότι στο δίμηνο αυτό εξαφανίσθηκαν οι μεγάλες κατακτήσεις της προηγούμενης κυβέρνησης». Όπως επεσήμανε η κ. Παπαρήγα, «για το λαό δεν έχουν σημασία οι δείκτες που επικαλούνται κάθε φορά η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να επιλέξουν μεταξύ χαμηλού και υψηλού πληθωρισμού. Μπορεί η ελληνική οικονομία να είναι πρωτοπορούσα σε ρυθμούς ανάπτυξης στην Ευρώπη, αλλά πρόκειται για ανάπτυξη της κερδοφορίας του σκληρού πυρήνα της ελληνικής οικονομίας». Παρατήρησε δε, ότι το 65% κερδοφορίας το καρπώθηκαν 20 οικονομικά μεγαθήρια, γεγονός που αποδεικνύει πως «δεν είναι θέμα διαχείρισης, αλλά ανάπτυξης, από ποιον και για ποιον». Επίσης, η κ. Παπαρήγα ζήτησε να γίνει συζήτηση για τον τρόπο με τον οποίο επιτεύχθηκαν οι ρυθμοί ανάπτυξης στην ΕΕ, όπου παρά τις θυσίες των εργαζομένων παρέμειναν χαμηλότεροι των ΗΠΑ. Τέλος, εξέφρασε την ελπίδα ότι οι λαοί θα πάψουν να είναι τρομοκρατημένοι με τον «μονόδρομο της ΕΕ» και κατέληξε λέγοντας, ότι «ο αντίπαλος είναι ισχυρός, όχι μόνο λόγω δύναμης αλλά και λόγω έλλειψης αντίστασης». O N. Kωνσταντόπουλος Διμέτωπη κριτική στο ΠΑΣΟΚ και στη ΝΔ άσκησε ο πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος. «Η κατάσταση είναι δύσκολη και ο λαός δεν δείχνει ενδιαφέρον για τέτοιες συζητήσεις, όταν κάθε κυβέρνηση φτιάχνει το δικό της μύθο περί ισχυρής οικονομίας, σημείωσε ο κ. Κωνσταντόπουλος. Kωνσταντόπουλος: Ποιος θα πληρώσει για τα ελλείμματα; Για το ΠΑΣΟΚ ανέφερε, ότι «μέχρι τώρα άκουγαν οι πολίτες για την ισχυρή οικονομία και βλέπουν ναυαγισμένο τον περιλάλητο εκσυγχρονισμό», ενώ για τη νέα κυβέρνηση σημείωσε ότι «πολλές από τις σημερινές υποσχέσεις για πρωτόγνωρη ανάπτυξη της οικονομίας θυμίζουν αυτόν που δίνει υποσχέσεις τύπου 'και εγώ στο γάμο σου θα κουβαλάω νερό με το καλάθι'». Για τη δημοσιονομική απογραφή που υποσχέθηκε η κυβέρνηση, ο κ. Κωνσταντόπουλος ανέφερε ότι πρέπει να περιλαμβάνει απαντήσεις σε ζητήματα, όπως ποια θα είναι η στάση της απέναντι στα συμφέροντα, για το εάν διαμορφώνει συνθήκες διαφάνειας και για το εάν θα μετρήσει την ανεργία, την φτώχεια, τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Για τα αυξημένα ελλείμματα, ο πρόεδρος του Συνασπισμού επεσήμανε ότι το μεγάλο ερώτημα είναι ποιος θα τα πληρώσει. Αναφερόμενος στη διακυβέρνηση ΠΑΣΟΚ σημείωσε ότι διατέθηκαν τεράστια ποσά αλλά έμειναν ελλείμματα, ανεπάρκειες στις υποδομές και πολλαπλές ανισότητες, ότι υποχρηματοδοτήθηκε η παιδεία, ο πολιτισμός, η υγεία και η κοινωνική πολιτική, ότι για τα εξοπλιστικά δόθηκαν 51 δισ. ευρώ και ότι όλοι οι μηχανισμοί ελέγχου δεν εμπόδισαν την έκρηξη φαινομένων αδιαφάνειας. Μεταφέροντας ερωτήματα της κοινωνίας -όπως επεσήμανε- ο κ. Κωνσταντόπουλος ζήτησε απαντήσεις στα εξής: Θα πληρώσουν πάλι οι ίδιοι που πλήρωσαν άδικα και άνισα την είσοδο στην ΟΝΕ; Θα αυξηθεί το εθνικό προϊόν και η απασχόληση με παραγωγική ανασυγκρότηση ή θα συνεχισθεί το αποτυχημένο μοντέλο της κατανάλωσης κοινοτικών και δανειακών πόρων; Θα υπάρξει επαναξιολόγηση όλων των δημοσίων δαπανών και θα κλείσουν οι τρύπες της κακοδιαχείρισης Ο πρόεδρος του Συνασπισμού ζήτησε για εφαρμογή ενός νέου μεταρρυθμιστικού προγράμματος αναγέννησης της χώρας και προειδοποίησε ότι «τυχόν επανάληψη των ίδιων νεοφιλελεύθερων πολιτικών ή παραλλαγών τους θα οδηγήσει τη χώρα σε οριστική απόκλιση από τις εξελίξεις στην ΕΕ». Τέλος, επεσήμανε ότι η όποια απογραφή και τα όποια στοιχεία δεν προσφέρονται ως άλλοθι για την αθέτηση των προεκλογικών δεσμεύσεων της ΝΔ, για την εφαρμογή πολιτικής λιτότητας ή για την απώθηση στο μέλλον προβλημάτων που απαιτούν άμεση αντιμετώπιση.
Πέμπτη 13 Μαΐου 2004 - 12:14 (Ώρα Λονδίνου) Ορισμένα από τα πρωτοσέλιδα ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Κομπίνα σε τράπεζα. Σε υποκαταστήματα της Eurobank στη Θεσσαλονίκη. ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Ευκαιρίες για φθηνή στέγη σε καλές περιοχές. Αναβαθμισμένα προάστια κρύβουν «εκπλήξεις». ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Όργιο ληστείας και κακοδιαχείρισης! Συγκλονιστικές οι αποκαλύψεις του Κ. Καραμανλή για την κυβέρνηση Σημίτη. ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Έως 50% πάνω οι συντάξεις των αποστράτων. Η κυβέρνηση υλοποιεί ακόμη μία προεκλογική δέσμευσή της. Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Αναδρομικά μέχρι και 4.500 ευρώ στους συνταξιούχους! Δούκας: Με νομοθετική ρύθμιση (και όχι με δικαστήρια) η επιστροφή χρημάτων. Η ΑΥΓΗ: Μέτρα λιτότητας στον ορίζοντα, αν και δεν το ομολογεί η κυβέρνηση. ΑΥΡΙΑΝΗ: Κίνδυνος μπλακ άουτ στους Ολυμπιακούς. ΤΟ ΒΗΜΑ: Βρόχος πετρελαίου για τα επιτόκια και τις μετοχές. Σταθερά πάνω από τα 37 δολλάρια το βαρέλι η τιμή του μπρεντ. Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Αυξήσεις και αναδρομικά στους απόστρατους. Έως και 50% πάνω οι αποδοχές. ΕΘΝΟΣ: Έριξε το γάντι στην κυβέρνηση. Γιώργος: Ανοίξτε επιτέλους τα χαρτιά σας, πείτε μας πώς θα κυβερνήσετε και πόσο θα κοστίσει στον λαό. ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Δραματική η κατάσταση της οικονομίας. Αποκάλυψε στη Βουλή ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής. ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Οι δεσμεύσεις θα τηρηθούν. Βουλή: Ο Καραμανλής αποκάλυψε την πραγματική εικόνα της οικονομίας. ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Βρήκε τον Παπανδρέου του. Αιφνιδιάστηκε ο Καραμανλής χθες από τον Γιώργο στη Βουλή. ΕΞΠΡΕΣ: Σκληρή πραγματικότητα από την απογραφή της ελληνικής οικονομίας. ΕΣΤΙΑ: Το ΠΑΣΟΚ αποθρασύνεται. Κατηγορεί την κυβέρνηση για την οικονομία! ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Αυξήσεις 6% + 5% στη 2ετία προτείνουν οι εργοδότες. Σήμερα η 5η συνάντηση της ΓΣΕΕ με βιομηχάνους, εμπόρους, βιοτέχνες. Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Αποκαλυπτήρια της οικονομίας στο Κοινοβούλιο. Καταιγιστικά στοιχεία Καραμανλή για σπατάλη. Μελετημένος ο Παπανδρέου επεχείρησε να αμυνθεί. ΚΕΡΔΟΣ: Η εφορία «καταργεί» τις δηλώσεις μέσω ίντερνετ. Πίσω ολοταχώς στο σύστημα του... καρμπόν και τη γραφειοκρατία. Ο ΛΟΓΟΣ: Διώξεις για όσους ευθύνονται. Κ. Καραμανλής: Η προηγούμενη κυβέρνηση διαστρέβλωνε τα πραγματικά στοιχεία. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Ανένδοτος κατά της διαπλοκής. Συμφωνία κυρίων μεταξύ Κ. Καραμανλή και Γ. Παπανδρέου. METRORAMA: Σφοδρή σύγκρουση στη Βουλή για την οικονομία. ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: Αναζήτηση λύσεων σε δύσκολα προβλήματα. Υψηλοί τόνοι και γκρίζα χρώματα στη Βουλή για την οικονομία. ΤΑ ΝΕΑ: Κολλημένος με την... αντιπολίτευση. Καταγγελίες και προεκλογική ομιλία από Καραμανλή. ΝΙΚΗ: Άλλοθι για λιτότητα. «Στρίβειν δια της απογραφής» ο Καραμανλής. ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Προετοιμάζονται σκληρότερα μέτρα σε βάρος του λαού. Συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών στη Βουλή για την οικονομία. CITY PRESS: Βουλή: Αναμέτρηση με φόντο τη λιτότητα. ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Ο Καραμανλής απογύμνωσε τον Παπανδρέου στη Βουλή στην προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση για την οικονομία. Η ΧΩΡΑ: Αυξήσεις 50% σε 90.000 αποστράτους. Η κυβέρνηση κάνει πράξη τις προεκλογικές δεσμεύσεις της. Βουλή - συζήτηση για την οικονομία Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ επισημαίνει ότι «η πολιτική κυριαρχία του πρωθυπουργού κ. Κ. Καραμανλή και της κυβέρνησής του και η εμφανής 'περίοδος χάριτος' που του παρέχεται επιβεβαιώθηκαν για μία ακόμη φορά χθες το βράδυ στη Βουλή, κατά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση που έγινε με πρωτοβουλία της κυβέρνησης για την ελληνική οικονομία και κατά την οποία αναδείχθηκαν με τεκμηριωμένο τρόπο τα μεγάλα βάρη της διακυβέρνησης του κ. Σημίτη». Σύμφωνα με τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ, «σφυροκόπημα και από την κυβέρνηση και από τα κόμματα της Αριστεράς δέχθηκαν χθες το ΠΑΣΟΚ και ο Γ. Παπανδρέου, καθώς όλες οι πτέρυγες της Βουλής συνυπέγραψαν ουσιαστικά την τοποθέτηση Καραμανλή για την πραγματική κατάσταση της οικονομίας, έτσι όπως αυτή διαμορφώθηκε από τα έργα και τις παραλείψεις της κυβέρνησης Σημίτη. Ο πρωθυπουργός προχώρησε χθες σε μία πλήρη αποτίμηση της οικονομικής κατάστασης και των δημόσιων οικονομικών αποκαλύπτοντας με συγκεκριμένα στοιχεία ότι οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ στρεβλώνουν την εικόνα προκειμένου να μην αποκαλυφθούν οι λόγοι και οι τρόποι δημιουργίας των τεράστιων ελλειμμάτων». Η ΑΥΓΗ γράφει ότι «σε συζήτηση προεκλογικού κλίματος, που όμως ανέδειξε ότι η πίεση των δημοσιονομικών προβλημάτων θα οδηγήσει σε νέα, σκληρότερη λιτότητα το φθινόπωρο, εξελίχθηκε η χθεσινή συζήτηση των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή για την οικονομία». Kατά την ΕΣΤΙΑ, «δύο ακριβώς μήνες μετά την ήττα του στις εκλογές, το ΠΑΣΟΚ απέδειξε ότι είναι κόμμα αμετανόητων δημαγωγών. Τα όσα είπε χθες στη Βουλή ο κ. Παπανδρέου για την οικονομία ήταν απαράδεκτα. Όχι μόνον δεν απήντησε στην σειρά στοιχείων που παρέθεσε ο πρωθυπουργός για την δραματική κατάσταση στην οποία παρέλαβε την οικονομία, αλλά έφθασε στο σημείο να κατηγορεί τον κ. Καραμανλή επειδή είπε την αλήθεια». ΤΑ ΝΕΑ σημειώνουν ότι «έντονη κριτική από την πλευρά του Γιώργου Παπανδρέου προκάλεσε η χθεσινή εμφάνιση Καραμανλή στη Βουλή. Ο πρωθυπουργός παρέμεινε προσκολλημένος σε καθαρά προεκλογικό ύφος, εκτοξεύοντας καταγγελίες. Ωστόσο, ο υπουργός Οικονομίας προανήγγειλε πολιτική λιτότητας ενώ πριν από τη συζήτηση ο υπουργός Δικαιοσύνης είχε προαναγγείλει διώξεις για το Χρηματιστήριο». ΤΟ ΕΘΝΟΣ εκτιμά ότι «το γάντι στην κυβέρνηση έριξε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ χθες στη Βουλή. Ο Γ. Παπανδρέου στην εφ' όλης της ύλης αντιπαράθεση κάλεσε τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή να ανοίξει τα χαρτιά του και να πει στον λαό πώς θα κυβερνήσει». Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ σημειώνει ότι «με μία εντυπωσιακά δυναμική εμφάνιση ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου κατάφερε όχι μόνον να αποκρούσει τα επιχειρήματα του πρωθυπουργού για την οικονομία αλλά και να τον εκνευρίσει. Ο Καραμανλής βρήκε τον Παπανδρέου του, έλεγαν στους διαδρόμους. Θερμή η ατμόσφαιρα, με τα συχνά και πυκνά χειροκροτήματα των βουλευτών τους, πιπεράτα υπονοούμενα, αλμυρά επιχειρήματα και καταγγελίες για εκατέρωθεν κρυφά μαγειρέματα, ζωντάνεψαν τη συζήτηση στη Βουλή». Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ προσθέτει ότι «είναι δικαίωμα της νέας κυβέρνησης να κάνει την απογραφή των δημοσίων οικονομικών και να παρουσιάσει την όποια εικόνα τους αλλά υπάρχει και σκοπιμότητα, σημείωσε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα στη χτεσινή της παρέμβαση στη Βουλή». Η ΕΞΠΡΕΣ γράφει ότι «με την κυβέρνηση να περιγράφει με μελανά χρώματα τη δεινή οικονομική θέση που παρέλαβε και την αξιωματική αντιπολίτευση να ζητεί από την κυβέρνηση ανάληψη ευθυνών και παραγωγή έργου, διεξήχθη χθες στη Βουλή η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την οικονομία». Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων
Πέμπτη 13 Μαΐου 2004 - 07:30 (Ώρα Λονδίνου) «Πολύ χειρότερες» οι νέες φωτογραφίες Aμερικανός στρατιώτης φρουρεί την φυλακή υψίστης ασφαλείας Αμπού Γκράιμπ Οι Αμερικανοί γερουσιαστές είδαν και τις υπόλοιπες φωτογραφίες και τα βίντεο που δείχνουν βασανιστήρια Ιρακινών κρατουμένων από Αμερικανούς στρατιώτες. Οι εικόνες, που δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα, δείχνουν Αμερικανούς στρατιώτες να βασανίζουν και να ταπεινώνουν τους κρατουμένους. Αξιωματούχοι του Πενταγώνου έδειξαν, κεκλεισμένων των θυρών, το οπτικό υλικό στους γερουσιαστές, που χαρακτήρισαν τις εικόνες «απεχθείς» και «πολύ χειρότερες» από ό,τι περίμεναν. Προηγουμένως ανακοινώθηκε ότι δύο ακόμη ενεχόμενοι Αμερικανοί στρατιώτες θα περάσουν από στρατοδικείο. Αμερικανοί αξιωματούχοι αποσυνδέουν την μεταχείριση των Ιρακινών στην διαβόητη φυλακή Αμπού Γκράιμπ με τον αποκεφαλισμό του Αμερικανού ομήρου Νικ Μπεργκ. Είδα βάναυσους, σαδιστικούς βασανισμούς Γερουσιαστής Τζέιν Χάρμαν Ο πρόεδρος Μπους είπε ότι δεν υπάρχει καμμία δικαιολογία για τη δολοφονία του Νικ Μπεργκ και επέμεινε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες «θα ολοκληρώσουν την αποστολή» τους στο Ιράκ. Οι δολοφόνοι του Νικ Μπεργκ μαγνητοσκόπησαν τη σκηνή που τον αποκεφαλίζουν, λέγοντας ότι η πράξη τους είναι αντίποινα για τα βασανιστήρια των Ιρακινών κρατουμένων. Η CIA προσπαθεί να διαπιστώσει αν ο δήμιος ήταν το ανώτατο στέλεχος της Αλ Κάιντα, ο Αμπού Μουσάμπ αλ Ζαρκάουι, όπως αυτοσυστήθηκε το άτομο που αποκεφάλισε τον Νικ Μπέργκ. Η δολοφονία προκάλεσε αποτροπιασμό στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε όλον τον κόσμο. Αρχικά επικρατούσε η άποψη ότι το Πεντάγωνο να έδινε στη δημοσιότητα όλες τις φωτογραφίες που έχει στη διάθεσή του, για να αποφύγει την σταδιακή διαρροή τους στα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Τώρα θεωρείται μάλλον απίθανο να δοθεί το οπτικό υλικό στη δημοσιότητα, μετά από τον αποκεφαλισμό του Νικ Μπεργκ αλλά και λόγω των σκηνών που εικονίζονται στις φωτογραφίες. «Δεν ξέρω πώς αυτοί οι άνθρωποι μπήκαν στον στρατό», είπε ο Γερουσιαστής Μπεν Νάιτχορς Κάμπελ, όταν είδε τις αδημοσίευτες φωτογραφίες των βασανιστηρίων. Η Γερουσιαστής Ντάιαν Φενστάιν συμφωνεί: «Το όλο θέμα είναι αηδιαστικό και δεν μπορώ να πιστέψω ότι οι σκηνές που είδα διαδραματίζονται σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις». Η Γερουσιαστής Τζέιν Χάρμαν είπε: «Είδα βάναυσους, σαδιστικούς βασανισμούς». Άλλοι δύο στο στρατοδικείο Οι δύο ακόμη Αμερικανοί στρατιώτες που θα περάσουν στρατοδικείο είναι ο λοχίας Τζέιβαλ Ντέιβις και ο λοχίας Ιβάν Φρέντερικ. Και οι δύο υπηρετούσαν στην 372η μονάδα της στρατιωτικής αστυνομίας. Οι δύο άνδρες κατηγορούνται ότι ανάγκασαν γυμνούς κρατουμένους να στοιβαστούν ο ένας πάνω στον άλλο σε πυραμίδα, σκηνή που φωτογράφισε στη συνέχεια ο λοχίας Φρέντερικ. Ο λοχίας Φρέντερικ κατηγορείται επίσης ότι διέταξε τους κρατουμένους να αυνανίζονται ενώπιον των φρουρών και άλλων κρατουμένων και να προσποιούνται ότι επιδίδονται σε ομοφυλοφιλικές πράξεις την ώρα που τους φωτογράφιζε. Μια άλλη στρατιωτίνα που θα περάσει από στρατοδικείο, η Λίντι Ίνγκλαντ, είπε ότι οι ανώτεροί της την διέταξαν να ποζάρει σε φωτογραφίες με γυμνούς κρατουμένους. Σε συνέντευξη που έδωσε την Τρίτη, η Λίντι Ίνγκλαντ είπε ότι οι ανώτεροί της επιδοκίμασαν τις φωτογραφίες και της είπαν ότι η ταπείνωση των κρατουμένων φέρνει αποτελέσματα. Εγκεκριμένη πρακτική Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, υπεραμύνθηκε των ανακριτικών μεθόδων του αμερικανικού στρατού στο Ιράκ. Ο κ. Ράμσφελντ είπε ότι μέθοδοι όπως αποστέρηση ύπνου, αλλαγές στη διατροφή και να κάθονται οι κρατούμενοι σε ειδικές στάσεις για να τεθούν υπό πίεση, έχουν εγκριθεί από δικηγόρους του Πενταγώνου. Την Τετάρτη το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CBS μετέδωσε το μαγνητοσκοπημένο βίντεο-ημερολόγιο μιας στρατιωτίνας που υπηρετούσε σε δύο φυλακές κρατουμένω στο Ιράκ. Το βίντεο δεν δείχνει σκηνές βασανιστηρίων, αλλά η στρατιωτίνα μιλάει εντελώς επιπόλαια τους Ιρακινούς κρατουμένους που πεθαίνουν και αδιαφορεί πλήρως για την ασφάλεια των υπολοίπων. «Δύο κρατούμενοι πέθαναν ήδη... αλλά τι πειράζει; Θα έχω να προσέχω δύο λιγότερους», λέει στην κάμερα.
Πέμπτη 13 Μαΐου 2004 - 13:13 (Ώρα Λονδίνου) Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας βρίσκεται σε δύσκολη θέση μετά τα σκάνδαλα για βασανισμούς αιχμαλώτων Αιφνίδια επίσκεψη στη Βαγδάτη πραγματοποίησε ο υπουργός Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Ράμσφελντ, μετά τα σκάνδαλα κακοποίησης κρατουμένων από Αμερικανούς στρατιώτες. Ο κ. Ράμσφελντ, ο οποίος έφθασε στη Βαγδάτη υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, πραγματοποίησε συναντήσεις με υψηλόβαθμους Αμερικανούς αξιωματούχους στην ιρακινή πρωτεύουσα. Ο ίδιος δήλωσε ότι σκοπός του είναι να διασφαλίσει ότι υπάρχει η μεταχείριση των Ιρακινών κρατουμένων και η συμπεριφορά των Αμερικανών στρατιωτών είναι οι πρέπουσες. Κατά την άφιξη του κ. Ράμσφελντ στη Βαγδάτη, πραγματοποιούνταν νέες συγκρούσεις ανάμεσα στα αμερικανικά στρατεύματα και τους οπαδούς του σιίτη κληρικού Μοκταντά Σαντρ στην Καρμπάλα. Τακτικές ανάκρισης Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι δεν ταξίδεψε στο Ιράκ για να «καλύψει» τα σκάνδαλα. Εάν νομίζει κανείς ότι ήρθα στο Ιράκ για να ρίξω νερό στη φωτιά, κάνει λάθος. Μας ενδιαφέρει η μεταχείριση των κρατουμένων και η συμπεριφορά των στρατιωτών μας. Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι το σύστημα λειτουργεί Ντόναλντ Ράμσφελντ Ο ίδιος πάντως υπεραμύνθηκε ορισμένων τακτικών ανάκρισης που χρησιμοποιεί ο αμερικανικός στρατός στο Ιράκ. Ο κ. Ράμσφελντ είπε σε επιτροπή της Γερουσίας ότι μέθοδοι όπως η στέρηση ύπνου και φαγητού και η άσκηση ψυχολογικών πιέσεων έχουν εγκριθεί από τους δικηγόρους του Πενταγώνου. Πρόκειται για την τέταρτη επίσκεψη του κ. Ράμσφελντ στο Ιράκ μετά την πτώση του Σαντάμ Χουσεϊν. Μαζί του ταξιδεύει ο στρατηγός Ρίτσαρντ Μάιερς, επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων της χώρας.
Πέμπτη 13 Μαΐου 2004 - 10:46 (Ώρα Λονδίνου) Αυστραλιανή αντίδραση προς ΔΟΕ Του ανταποκριτή μας στην Αυστραλία, Γιώργου Διαμαντούλη Η Αυστραλία θεωρεί υποχρέωσή της να εκδώσει ταξιδιωτική οδηγία προς τους Αυστραλούς πολίτες Διάσταση απόψεων έχει δημιουργηθεί ανάμεσα στη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) και την αυστραλιανή κυβέρνηση για το θέμα της ταξιδιωτικής οδηγίας προς τους Αυστραλούς πολίτες που θα παρακολουθήσουν τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας. Αρχικώς, η ΔΟΕ εξέφρασε την απογοήτευση της για την ανανεωμένη ταξιδιωτική οδηγία της Αυστραλίας που εφιστά την προσοχή των Αυστραλών τουριστών που παρευρεθούν στην Αθήνα κατά τη διάρκεια της Ολυμπιάδας. Την αντίθεσή του όμως εξέφρασε ο εκπρόσωπος της Αυστραλίας στη ΔΟΕ, Κέβαν Γκόσπερ, που δήλωσε στην αυστραλιανή τηλεόραση ότι η ταξιδιωτική οδηγία δεν είναι αποτέλεσμα υπερβάλλοντα ζήλου των αυστραλιανών αρχών. Σύμφωνα με τον κ. Γκόσπερ, η ταξιδιωτική οδηγία αποτελεί υποχρέωση της κυβέρνησης, η οποία σε περίπτωση ενός σοβαρού συμβάντος - όπως ήταν η έκρηξη των βομβών στην Αθήνα - είναι υποχρεωμένη να προβαίνει σε ανανέωση της οδηγίας. Ο κ. Γκόσπερ δηλώνει ότι έχει εκπλαγεί και ο ίδιος από την υπερβολική αντίδραση τόσο της ελληνικής πλευράς όσο και κάθε μέλους της ΔΟΕ στην Ευρώπη που επικρίνει το αυστραλιανό υπουργείο Εξωτερικών. «Χρήσιμες συμβουλές» Η οδηγία σύμφωνα με τον Αυστραλό "αθάνατο" περιέχει καλές και χρήσιμες συμβουλές για αυτούς που θα ταξιδέψουν στην Ελλάδα, αλλά δεν αλλάζει τα σχέδια της αυστραλιανής ολυμπιακής επιτροπής να στείλει ομάδα στους Ολυμπιακούς της Αθήνας. Η ανανέωση της ταξιδιωτικής οδηγίας του αυστραλιανού υπουργείου Εξωτερικών συνιστά ανάμεσα στα άλλα στους Αυστραλούς που θα επισκεφτούν την Αθήνα να αποφεύγουν τις μεγάλες συγκεντρώσεις. Η ανανέωση της αυστραλιανής οδηγίας έγινε λίγο μετά την έκρηξη τριών βομβών στην Καλλιθέα, 100 ημέρες πριν την έναρξη των αγώνων. Ο επικεφαλής της ομάδας επιθεωρητών της ΔΟΕ, Ντένις Οσβαλντ δήλωσε ότι η οδηγία τον εξέπληξε και τον απογοήτευσε ειδικά λόγω του γεγονότος ότι και η Αυστραλία είναι μέλος της ομάδας των επτά κρατών που συμβουλεύουν την Ελλάδα για ζητήματα ασφαλείας Αξίζει να σημειωθεί ότι η αξιολόγηση αυτής της ομάδας για την ασφάλεια των αγώνων της Αθήνας ήταν θετική.
Πέμπτη 13 Μαΐου 2004 - 10:00 (Ώρα Λονδίνου) Έκπληξη από τις εκλογές στην Ινδία Η γεννημένη στην Ιταλία Σόνια Γκάντι θα πρέπει να ζητήσει τη συνεργασία μικρότερων κομμάτων Το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης στην Ινδία, Κόμμα του Κογκρέσου, άρχισε να πανηγυρίζει όταν έγινε γνωστό ότι προηγείται στα εκλογικά αποτελέσματα. Με το ένα τρίτο των αποτελεσμάτων να έχουν καταμετρηθεί, το Κόμμα του Κογκρέσου φαίνεται να καταλαμβάνει 89 θέσεις στο κοινοβούλιο. Το γεγονός ότι το Κόμμα του Κογκρέσου προηγείται του κυβερνητικού συνασπισμού έχει προκαλέσει έκπληξη στους αναλυτές. Πιστεύεται πάντως ότι το Κόμμα του Κογκρέσου, του οποίου ηγείται η γεννημένη στην Ιταλία Σόνια Γκάντι, θα χρειασθεί τη συνεργασία μικρότερων κομμάτων για να προβεί στη σύσταση κυβερνητικού συνασπισμού. Πρόωρες εκλογές Ο πρωθυπουργός της Ινδίας, Ατάλ Μπεχαρί Βατζπαγί, ζήτησε τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών έξι μήνες πριν από την καθορισμένη ημερομηνία, γεγονός που φαίνεται να έχει αποβεί τελικά εις βάρος του. Τη Δευτέρα ολοκληρώθηκε μία εκλογική διαδικασία που διήρκεσε τρεις εβδομάδες και κατά την οποία συμμετείχε το 56% των ψηφοφόρων. Ο συνολικός αριθμός των ψηφοφόρων στη μεγαλύτερη δημοκρατία του κόσμου είναι 675 εκατομμύρια άτομα. Η καταμέτρηση των ψήφων συνεχίζεται στα 1.214 εκλογικά τμήματα σε όλη τη χώρα.
Πέμπτη 13 Μαΐου 2004 - 08:39 (Ώρα Λονδίνου) Κουκουλοφόρος της Χαμάς κρατά μια ματωμένη σακούλα με ανθρώπινα μέλη Ισραηλινές δυνάμεις έπληξαν με πύραυλο που εκτοξεύθηκε από ελικόπτερο προσφυγικό καταυλισμό στα νότια της Γάζας. Επτά Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και αρκετοί άλλοι τραυματίστηκαν. Η επίθεση, στον προσφυγικό καταυλισμό Ραφά έγινε λίγη ώρα μετά τον θάνατο πέντε Ισραηλινών, που σκοτώθηκαν όταν το όχημά τους ανατινάχθηκε κοντά στον καταυλισμό. Ήταν η δεύτερη επίθεση κατά Ισραηλινών στρατιωτών τις τελευταίες δύο ημέρες. Στα βόρεια της Λωρίδας της Γάζας, τα ισραηλινά στρατεύματα αποσύρθηκαν από την πόλη της Γάζας, μετά από δύο ημέρες συγκρούσεων με Παλαιστίνιους μαχητές. Η αποχώρηση είναι μέρος συμφωνίας με τους μαχητικούς Παλαιστινίους που επέστρεψαν τα διαμελισμένα μέλη των έξι Ισραηλινών στρατιωτών, που σκοτώθηκαν σε επίθεση της Χαμάς την Τρίτη. Τα διαμελισμένα μέλη των Ισραηλινών παραδόθηκαν σε Αιγύπτιους μεσολαβητές που τα έδωσαν στη συνέχεια στους Ισραηλινούς. Την Τρίτη μεταδόθηκαν τηλεοπτικές εικόνες με εξτρεμιστές Παλαιστίνιους να επιδεικνύουν τα ακρωτηρισμένα μέλη των Ισραηλινών στρατιωτών ως τρόπαια. Ένοπλοι Παλαιστίνιοι εμφανίστηκαν έχοντας μπροστά τους, πάνω σε ένα τραπέζι ένα ακρωτηριασμένο κεφάλι Ισραηλινού στρατιώτη. Δεκατρείς τουλάχιστον Παλαιστίνιοι έχασαν τη ζωή τους και πάνω από 170 τραυματίστηκαν κατά τις μάχες των τελευταίων ημερών. Δεύτερη επίθεση μέσα σε δύο μέρες Χθες και δεύτερο όχημα του ισραηλινού στρατού ανατινάχτηκε καθώς δέχθηκε επίθεση Παλαιστίνιων παραστρατιωτικών στη Γάζα, μία ημέρα μετά τη δολοφονία έξι Ισραηλινών στρατιωτών σε παρόμοια επίθεση. Ο Ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι είχε ανθρώπινες απώλειες από τη νέα αυτή επίθεση που σημειώθηκε κοντά στον προσφυγικό καταυλισμό Ραφά. Η Ισλαμική Τζιχάντ ανέλαβε την ευθύνη της επίθεσης λέγοντας ότι σκότωσε τουλάχιστον πέντε Ισραηλινούς στρατιώτες. Η επίθεση σημειώθηκε καθώς τα στρατεύματα του Ισραήλ έψαχναν την περιοχή της Γάζας για να εντοπίσουν τις διαμελισμένες σορούς των συναδέλφων τους που χάθηκαν στην επίθεση της Τρίτης. Ο στρατός του Ισραήλ ανακοίνωσε ότι το όχημα που ανατινάχτηκε πραγματοποιούσε περιπολία σε δρόμο που βρίσκεται υπό ισραηλινό έλεγχο κοντά στα σύνορα με την Αίγυπτο. Παλαιστίνιοι αυτόπτες μάρτυρες λένε ότι το αυτοκίνητο καταστράφηκε ολοσχερώς από την έκρηξη.
Πέμπτη 13 Μαΐου 2004 - 07:30 (Ώρα Λονδίνου) «Πολύ χειρότερες» οι νέες φωτογραφίες Aμερικανός στρατιώτης φρουρεί την φυλακή υψίστης ασφαλείας Αμπού Γκράιμπ Οι Αμερικανοί Γερουσιαστές είδαν και τις υπόλοιπες φωτογραφίες και τα βίντεο που δείχνουν βασανιστήρια Ιρακινών κρατουμένων από Αμερικανούς στρατιώτες. Οι εικόνες, που δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα, δείχνουν αμερικανούς στρατιώτες να βασανίζουν και να ταπεινώνουν τους κρατουμένους. Αξιωματούχοι του Πενταγώνου έδειξαν, κεκλεισμένων των θυρών, το οπτικό υλικό στους Γερουσιαστές, που χαρακτήρισαν τις εικόνες «απεχθείς» και «πολύ χειρότερες» απ' ό,τι περίμεναν. Προηγουμένως ανακοινώθηκε ότι δύο ακόμη ενεχόμενοι Αμερικανοί στρατιώτες θα περάσουν στρατοδικείο. Αμερικανοί αξιωματούχοι αποσυνδέουν την μεταχείριση των Ιρακινών στην διαβόητη φυλακή Αμπού Γκράιμπ με τον αποκεφαλισμο του αμερικανού ομήρου Νικ Μπεργκ. Είδα βάναυσους, σαδιστικούς βασανισμούς Γερουσιαστής Τζέιν Χάρμαν Ο πρόεδρος Μπους είπε ότι δεν υπάρχει καμμία δικαιολογία για τη δολοφονία του Νικ Μπεργκ και επέμεινε ότι ιο Ηνωμένες Πολιτείες «θα ολοκληρώσουν την αποστολή» τους στο Ιράκ. Οι δολοφόνοι του Νικ Μπεργκ μαγνητοσκόπησαν τη σκηνή που τον αποκεφαλίζουν, λέγοντας ότι η πράξη τους είναι αντίποινα για τα βασανιστήρια των Ιρακινών κρατουμένων. Η CIA προσπαθεί να διαπιστώσει αν ο δήμιος ήταν το ανώτατο στέλεχος της Αλ Κάιντα, ο Αμπού Μουσάμπ αλ Ζαρκάουι, όπως αυτοσυστήθηκε το άτομο που αποκεφάλισε τον Νικ Μπέργκ. Η δολοφονία προκάλεσε αποτροπιασμό στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε όλον τον κόσμο. Αρχικά επικρατούσε η άποψη ότι το Πεντάγωνο να έδινε στη δημοσιότητα όλες τις φωτογραφίες που έχει στη διάθεσή του, για να αποφύγει την σταδιακή διαρροή τους στα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Τώρα θεωρείται μάλλον απίθανο να δοθεί το οπτικό υλικό στη δημοσιότητα, μετά από τον αποκεφαλισμό του Νικ Μπεργκ αλλά και λόγω των σκηνών που εικονίζονται στις φωτογραφίες. «Δεν ξέρω πώς αυτοί οι άνθρωποι μπήκαν στον στρατό», είπε ο Γερουσιαστής Μπεν Νάιτχορς Κάμπελ, όταν είδε τις αδημοσίευτες φωτογραφίες των βασανιστηρίων. Η Γερουσιαστής Ντάιαν Φενστάιν συμφωνεί: «Το όλο θέμα είναι αηδιαστικό και δεν μπορώ να πιστέψω ότι οι σκηνές που είδα διαδραματίζονται σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις». Η Γερουσιαστής Τζέιν Χάρμαν είπε: «Είδα βάναυσους, σαδιστικούς βασανισμούς». Άλλοι δύο στο στρατοδικείο Οι δύο ακόμη Αμερικανοί στρατιώτες που θα περάσουν στρατοδικείο είναι ο λοχίας Τζέιβαλ Ντέιβις και ο λοχίας Ιβάν Φρέντερικ. Και οι δύο υπηρετούσαν στην 372η μονάδα της στρατιωτικής αστυνομίας. Οι δύο άνδρες κατηγορούνται ότι ανάγκασαν γυμνούς κρατουμένους να στοιβαστούν ο ένας πάνω στον άλλο σε πυραμίδα, σκηνή που φωτογράφισε στη συνέχεια ο λοχίας Φρέντερικ. Ο λοχίας Φρέντερικ κατηγορείται επίσης ότι διέταξε τους κρατουμένους να αυνανίζονται ενώπιον των φρουρών και άλλων κρατουμένων και να προσποιούνται ότι επιδίδονται σε ομοφυλοφιλικές πράξεις την ώρα που τους φωτογράφιζε. Μια άλλη στρατιωτίνα που θα περάσει από στρατοδικείο, η Λίντι Ίνγκλαντ, είπε ότι οι ανώτεροί της την διέταξαν να ποζάρει σε φωτογραφίες με γυμνούς κρατουμένους. Σε συνέντευξη που έδωσε την Τρίτη, η Λίντι Ίνγκλαντ είπε ότι οι ανώτεροί της επιδοκίμασαν τις φωτογραφίες και της είπαν ότι η ταπείνωση των κρατουμένων φέρνει αποτελέσματα. Εγκεκριμένη πρακτική Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, υπεραμύνθηκε των ανακριτικών μεθόδων του αμερικανικού στρατού στο Ιράκ. Ο κ. Ράμσφελντ είπε ότι μέθοδοι όπως αποστέρηση ύπνου, αλλαγές στη διατροφή και να κάθονται οι κρατούμενοι σε ειδικές στάσεις για να τεθούν υπό πίεση, έχουν εγκριθεί από δικηγόρους του Πενταγώνου. Την Τετάρτη το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CBS μετέδωσε το μαγνητοσκοπημένο βίντεο-ημερολόγιο μιας στρατιωτίνας που υπηρετούσε σε δύο φυλακές κρατουμένω στο Ιράκ. Το βίντεο δεν δείχνει σκηνές βασανιστηρίων, αλλά η στρατιωτίνα μιλάει εντελώς επιπόλαια τους Ιρακινούς κρατουμένους που πεθαίνουν και αδιαφορεί πλήρως για την ασφάλεια των υπολοίπων. «Δύο κρατούμενοι πέθαναν ήδη... αλλά τι πειράζει; Θα έχω να προσέχω δύο λιγότερους», λέει στην κάμερα.
Τετάρτη 12 Μαΐου 2004 - 11:27 (Ώρα Λονδίνου) Kλίμα αισιοδοξίας για το «2004» Kαι το στέγαστρο Kαλατράβα θα επιθεωρήσει ο Nτ. Όσβαλντ Aισιοδοξία ως προς την έγκαιρη ολοκλήρωση των Oλυμπιακών έργων επικράτησε κατά τη συνάντηση του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή με τον επικεφαλής της συντονιστικής επιτροπής της Διεθνούς Oλυμπιακής Eπιτροπής Nτένις Όσβαλντ, την Tετάρτη στο Mέγαρο Mαξίμου. Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, το σκηνικό των αμφιβολιών και των έντονων ανησυχιών που υπήρχαν στη ΔΟΕ για μία σειρά από σημαντικά Oλυμπιακά έργα προ μηνών έχει ανατραπεί. Kατά τις πληροφορίες του AΠE, στη συνάντηση οι δύο πλευρές εξέφρασαν βεβαιότητα ότι θα διεξαχθούν ασφαλείας και άψογοι Ολυμπιακοί Αγώνες, κάτι που επιβεβαίωσε και η αναπληρώτρια υπουργός Πολιτισμού Φάνη Πάλλη - Πετραλιά αμέσως μετά τη συνάντηση, εξερχομένη του Μεγάρου Μαξίμου: «Ήταν μία πάρα πολύ ενδιαφέρουσα και, όπως κάθε φορά, εποικοδομητική συνάντηση. Κρατώ δύο λέξεις που βγαίνουν από αυτήν. Από την πλευρά του κ. Όσβαλντ και της ΔΟΕ, αισιοδοξία και εμπιστοσύνη για εξαιρετικούς και ασφαλείς Ολυμπιακούς Αγώνες. Από τη δική μας πλευρά, αυτοπεποίθηση, ότι θα τους κάνουμε ακριβώς έτσι». O κ. Όσβαλντ, τον οποίο συνόδευε η πρόεδρος του «Αθήνα 2004» Γιάννα Αγγελοπούλου, φέρεται εντυπωσιασμένος από την πρόοδο σε όλα τα έργα που παρουσίαζαν καθυστερήσεις, όπως το τραμ, ο προαστιακός σιδηρόδρομος, η λεωφόρος Μαραθώνος, το Γουδί, η ανάπλαση στους περιβάλλοντες χώρους Oλυμπιακών εγκαταστάσεων και οι προσβάσεις προς αυτές, ενώ εξέφρασε την ανακούφισή του για την ολίσθηση του πολυσυζητημένου στεγάστρου Καλατράβα. Aφού θα έχει συνάντηση και με αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ υπό τον πρόεδρο του κόμματος Γιώργο Παπανδρέου, ο κ. Όσβαλντ θα επισκεφθεί το Ολυμπιακό Στάδιο για να παρακολουθήσει από κοντά την ολίσθηση της δυτικής αψίδας, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί την Tετάρτη ή την Πέμπτη.
Πέμπτη 13 Μαΐου 2004 - 03:51 (Ώρα Λονδίνου) Έτοιμη η Αθήνα να υποδεχτεί τον κόσμο; Το πράσινο φως πήρε η Αθήνα από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή, προβλήματα όμως παραμένουν και το χρονοδιάγραμμα είναι ασφυκτικό, σχολιάζει ο βρετανικός τύπος. Oι Τάιμς, σε άρθρο με τίτλο «Η Αθήνα θα είναι έτοιμη, τι γίνεται όμως με τους δρόμους;», παραθέτουν ανησυχίες που εκφράζουν στην εφημερίδα διάφοροι ειδικοί -- κατ'εξοχήν ανώνυμοι -- που απαριθμούν σειρά προβλημάτων, όπως το κυκλοφοριακό, οι διακοπές ρεύματος, η καλλωπιστική διαμόρφωση των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων και το θέμα της ασφάλειας. «Ειδικοί λένε ότι οι καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση των έργων έχουν ήδη λειτουργήσει σε βάρος της ασφάλειας. Λόγω των καθυστερήσεων υπάρχει λιγότερος χρόνος να στηθούν οι περιφράξεις ασφαλείας, να εγκατασταθεί κλειστό κύκλωμα τηλεοπτικής παρακολούθησης και να εκπαιδευτούν οι φύλακες πριν από την τελετή έναρξης», γράφουν οι Τάιμς. Για τους Φαινάνσιαλ Τάιμς, στο άρθρο «Ανακούφιση της ΔΟΕ καθώς η Αθήνα θα ανταποκριθεί στις προθεσμίες», βασικά προβλήματα είναι ο λίγος χρόνος που απομένει και το κυκλοφοριακό. «Το τραμ και ο προαστειακός δεν θα είναι έτοιμα πριν από τα μέσα Ιουλίου, και έτσι μένει λίγος χρόνος για ελέγχους», γράφει η εφημερίδα που προβλέπει να επέρχεται κυκλοφοριακό χάος το διάστημα των Ολυμπιακών στην Αθήνα. Αντίστοιχα προβλήματα υπογραμμίζει στις αθλητικές της σελίδες και η Γκάρντιαν, σε μεγάλο άρθρο, με τίτλο «Η χαοτική Αθήνα θα μυρίζει φρεσκοβαμμένη μπογιά», εννοώντας ότι μέχρι τελευταία στιγμή θα βάφονται οι Ολυμπιακές εγκαταστάσεις. «Δεν έχουν παραγγελθεί τα καθίσματα» Άλλο άρθρο, στο κύριο σώμα της Γκάρντιαν, εστιάζεται στο ζήτημα της άνετης παρακολούθησης για τους θεατές των αγώνων στο Ολυμπιακό στάδιο. Σε ανταπόκριση από την Αθήνα η εφημερίδα μεταδίδει ότι δεν έχουν ακόμη παραγγελθεί τα καθίσματα του σταδίου. Όλων η προσοχή έχει στραφεί στην ολίσθηση της στέγης Καλατράβα, σε βάρος άλλων ζητημάτων, σχολιάζει το άρθρο. Μιλώντας στην ανταποκρίτρια της Γκάρντιαν, Έλενα Σμιθ, ο Άρης Κοτζαμάνης, που εισάγει καθίσματα υψηλής τεχνολογίας από την Κίνα, λέει ότι αν δεν πάρει μέχρι σήμερα, Πέμπτη, την παραγγελία, δεν θα υπάρξει χρόνος να κατασκευαστούν, να μεταφερθούν και να τοποθετηθούν τα προβλεπόμενα άνετα καθίσματα του σταδίου. «Δεν νομίζω ότι ο κ. Όσβαλντ γνωρίζει ότι δεν έχουν παραγγελθεί ακόμη τα καθίσματα», λέει ο κ. Κοτζαμάνης. Σε περίπτωση που δεν γίνει η παραγγελία, η εναλλακτική λύση είναι η τοποθέτηση πλαστικών καθισμάτων, που μπορεί να είναι φθηνότερα, αλλά θα είναι εξαιρετικά άβολα και επιπλέον «θα είναι σα να βάζεις μηχανή Φοξβάγκεν σε μια μια Φεράρι», λέει ο εισαγωγέας που προσθέτει ότι έχει ακούσει να συζητείται και το ενδεχόμενο να μην μπουν καθόλου καθίσματα και να υπάρχουν απλώς μαξιλαράκια. Μάχη με τον χρόνο Στο άρθρο «Η Αθήνα παίρνει το πράσινο φως καθώς διαμορφώνεται η στέγη του Ολυμπιακού σταδίου», η Ιντιπέντεντ υπογραμμίζει ότι παρά τη θετική αποτίμηση του επιθεωρητή της ΔΟΕ Ντένις Όσβαλντ, το χρονοδιάγραμμα μέχρι τις 13 Αυγούστου παραμένει ασφυκτικό. «Οι ζωτικές γραμμές του τραμ και του προαστειακού για την μεταφορά των επισκεπτών μέσα στην συνωστισμένη πρωτεύουσα ακόμη κατασκευάζονται και πάνω από τα μισά Ολυμπιακά έργα δεν έχουν ολοκληρωθεί. Οι χώροι των κατασκευών λειτουργούν σε εικοσιτετράωρη βάση», γράφει η Ιντιπέντεντ. Η Ντέιλι Τέλεγκραφ σε άρθρο με τίτλο «Η ΔΟΕ λέει ότι η Αθήνα είναι έτοιμη να υποδεχτεί τον κόσμο», μεταφέρει την εκστατική περιγραφή του Ντένις Όσβαλντ για το Ολυμπιακό στάδιο. «Είναι σαφές ότι ο Όσβαντ έκρινε πως ήταν σημαντική αυτή η εκδήλωση εμπιστοσύνης προς τους Έλληνες, που τα «εγώ» τους έχουν πληγωθεί μετά τις επικρίσεις που έχουν δεχτεί για το θέμα της ασφάλειας και τις καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση των έργων».
Πέμπτη 13 Μαΐου 2004 - 04:44 (Ώρα Λονδίνου) Aποτροπιασμός για τον αποκεφαλισμό Η τραγική μορφή του αμερικανού Νικ Μπεργκ λίγες στιγμές πριν αποκεφαλιστεί από τους απρόσωπους δημίους του, κυριαρχεί στα πρωτοσέλιδα του ευρωπαϊκού τύπου. Η Γαλλική Λε Μοντ λέει ότι ο μαγνητοσκοπημένος αποκεφαλισμός του Νικ Μπεργκ είναι «αποτρόπαιη πράξη που ξεπέρασε κάθε όριο». Ήταν παράλληλα, «πολιτικά σαρωτικό κτύπημα στον σκοπό που υποστηρίζουν ότι έχουν οι δολοφόνοι του». «Πώς μπορεί να πιστεύει κανείς ότι ενεργεί στο όνομά του Θεού του αποκεφαλίζοντας έναν άνθρωπο υπό τις ιαχές «ο Θεός είναι μεγάλος», διερωτάται η Λε Μοντ. Η Γερμανική Σουντόιτσε Τσάιτουγκ μιλάει για «πόλεμο των εικόνων» και σχολιάζει «ο απεχθής ανταγωνισμός για το ποιός θα τραβήξει τις πιο κτηνώδεις φωτογραφίες σηματοδοτεί την κατάρρευση της ηθικής και του πολιτισμού». Η Γαλλική Λιμπερασιόν χαρακτηρίζει «σοβαρότατο λάθος» την ίση μεταχείριση των εικόνων της δολοφονίας του Νικ Μπεργκ και των φωτογραφιών από τη φυλακή Αμπού Γκράιμπ. Στην περίπτωση της δολοφονίας του Αμερικανού πρόκειται για «ένα βίντεο τρομοκρατικής προπαγάνδας της δολοφονίας μιας ανθρώπινης ύπαρξης που σφαγιάζεται σαν ζώο», ενώ η περίπτωση της φυλακής Αμπού Γκράιμπ είναι «η φωτογραφική μαρτυρία ενός λανθασμένου πολέμου καταδικασμένου σε αποτυχία από την άγνοια και της αλαζονεία» αυτών που τον πραγματοποιούν, σχολιάζει η Λιμπερασιόν.
|