Browse through our Interesting Nodes of Military & Security in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 23 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 04-05-04

  1. «Ανθρωπιστική κρίση» στο Σουδάν
  2. Παραιτήθηκε η διευθύντρια του RAI
  3. Υπέρ δύο κρατών το «Κουαρτέτο»
  4. Εξαπλώνεται ο «σάσερ»
  5. Η «σιδηρά κυρία» γιορτάζει
  6. Παραιτείται η διευθύντρια του RAI
  7. Τιμή ρεκόρ για πίνακα του Πικάσο
  8. Συγχώνευση Air France - KLM
  9. Κλιμακώνεται η κρίση στην Ατζαρία
  10. Έκρηξη στο σπίτι του Αναστασιάδη
  11. Επαφές για το εκκλησιαστικό
  12. Τελεσίγραφο ΔΟΕ στην Ελλάδα
  13. Η λαμπαδηδρομία διχάζει Ελλάδα - Αυστραλία
  14. Προσπάθεια αναβίωσης του «οδικού χάρτη»
  15. Αμερικανοί διπλωμάτες εναντίον Μπους
  16. Τελεσίγραφο ΔΟΕ στην Ελλάδα
  17. Πολιτική ευθύνη για τα βασανιστήρια
  18. «Καλύτερη άμυνα η επίθεση»

Τετάρτη 05 Μαΐου 2004 - 00:14 (Ώρα Λονδίνου)

«Ανθρωπιστική κρίση» στο Σουδάν

«Πήραν τα πάντα από αυτούς τους ανθρώπους», καταγγέλλει εκπρόσωπος του ΟΗΕ

Αξιωματούχοι του ΟΗΕ που επισκέφτηκαν πρόσφατα την περιοχή Νταρφούρ στο δυτικό Σουδάν χαρακτηρίζουν τραγική την κατάσταση για περισσότερους από ένα εκατομμύριο ανθρώπους ,που έχουν εκδιωχθεί από τις εστίες τους και απειλούνται από την πείνα.

Πρόκειται για μία από τις χειρότερες «ανθρωπιστικές κρίσεις στον κόσμο», δήλωσε ο Τζέιμς Μόρις, διευθυντής στο Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση του Χαρτούμ πρέπει να ανακτήσει τον έλεγχο επί των πολιτοφυλακών που έχουν σχηματίσει νομάδες αραβικής καταγωγής, που κατηγορούνται ότι επιχειρούν να εκδιώξουν από τη χώρα τον αφρικανικό πληθυσμό.

Σε δηλώσεις του στην Παγκόσμια Υπηρεσία του BBC ο κύριος Μόρις υπογράμμισε ότι τα διαθέσιμα τρόφιμα επαρκούν μόνο για το ήμισυ των εκδιωχθέντων και η κατάσταση θα επιδεινωθεί με την έναρξη της εποχής των βροχών. «Είναι τραγικό, πήραν τα πάντα από αυτούς τους ανθρώπους», είπε χαρακτηριστικά.

Τα Ηνωμένα Έθνη κατηγορούν την κυβέρνηση του Σουδάν ότι δίνει κάλυψη στις πολιτοφυλακές με εκστρατεία «εθνικής κάθαρσης» εναντίον του μαύρου πληθυσμού.

Στο Νταρφούρ ανέλαβαν δράση τον περασμένο χρόνο δύο ένοπλες οργανώσεις, το Απελευθερωτικό Μέτωπο του Σουδάν και το Κίνημα Δικαιοσύνης και Ισότητας, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι αγνοεί παντελώς την περιοχή.

Στις 8 Απριλίου συμφωνήθηκε εκεχειρία μεταξύ της κυβέρνησης και των ανταρτών για να καταστεί δυνατή η διάθεση ανθρωπιστικής βοήθειας. Οι ανταρτικές οργανώσεις ωστόσο καταγγέλλουν ότι η κεντρική κυβέρνηση παραβιάζει συστηματικά τη συμφωνία, βομβαρδίζοντας χωριά και ενισχύοντας τους πολιτοφύλακες.


Τετάρτη 05 Μαΐου 2004 - 00:09 (Ώρα Λονδίνου)

Παραιτήθηκε η διευθύντρια του RAI

Τον πρωθυπουργό Μπερλουσκόνι «φωτογραφίζει» η παραιτηθείσα διευθύντρια του RAI αιτιολογώντας την παραίτηση της

Με κατηγορίες κατά της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι για επεμβάσεις, υπέβαλε την παραίτησή της η διευθύντρια του ιταλικού, δημόσιου, ραδιοτηλεοπτικού δικτύου, RAI, Λoυτσία Ανουτζιάτα.

Η κ. Ανουντζιάτα δήλωσε ότι αποχωρεί από τη διεύθυνση του Ιδρύματος, διαμαρτυρόμενη για διορισμούς στο διοικητικό συμβούλιο, τους οποίους χαρακτήρισε «κατοχή».

Στη επιστολή παραίτηση η κ. Ανουντζιάτα τόνισε ότι τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου είναι αποφασισμένα να μετατρέψουν το RAI σε «φερέφωνο αποφάσεων που λαμβάνονται εκτός σταθμού».

Οι ανταποκριτές μεταδίδουν ότι η κυρία Ανουντζιάτα «φωτογραφίζει» τον πρωθυπουργό της Ιταλίας, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, του οποίου η αυτοκρατορία των μέσων ενημέρωσης κυριαρχεί στη χώρα.

Στις αρχές του μήνα η κυρία Ανουντζιάτα συγκρούσθηκε με τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του RAI καθώς διαφώνησε με την απόφαση να μεταδοθεί συνέντευξη με έναν εγκληματία.


Τρίτη 04 Μαΐου 2004 - 21:57 (Ώρα Λονδίνου)

Υπέρ δύο κρατών το «Κουαρτέτο»

Την παραμονή των μεγαλύτερων εβραϊκών οικισμών στη Δυτική Όχθη, προβλέπει το σχέδιο Σαρόν

Στην κεκλεισμένων των θυρών στη Νέα Υόρκη, ΟΗΕ, ΗΠΑ, Ευρωπαϊκή Ένωση και Ρωσία, που απαρτίζουν το αποκαλούμενο «Κουαρτέτο για τη Μέση Ανατολή» εξέφρασαν την υποστήριξή τους στο ειρηνευτικό σχέδιο «οδικός χάρτης», που προβλέπει την ύπαρξη δύο ανεξάρτητων κρατών, ικανών να εξασφαλίσουν στους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους ειρήνη και ασφάλεια.

Στο κοινό ανακοινωθέν υπογραμμίζεται ότι η τελική διευθέτηση ζητημάτων, όπως η χάραξη των συνόρων και το μέλλον των Παλαιστίνιων προσφύγων, πρέπει να γίνει με διαπραγματεύσεις και αμοιβαία συμφωνία.

Συγχρόνως, το κουαρτέτο, εξέφρασε υποστήριξη στο σχέδιο του ισραηλινού πρωθυπουργού Αριέλ Σαρόν, το οποίο απερρίφθη στην ψηφοφορία στο κόμμα του Λικούντ την Κυριακή, τυγχάνει όμως ευρείας αποδοχής στον πληθυσμό.

Οποιαδήποτε αποχώρηση των Ισραηλινών από τη Λωρίδα της Γάζας θα πρέπει να είναι πλήρης και να τερματίζει την κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών, αναφέρεται στο ανακοινωθέν των τεσσάρων.

Η συνάντηση του Κουαρτέτου (Κόφι Ανάν, Κόλιν Πάουελ, Χαβιέρ Σολάνα, Σεργέι Λαβρόφ) ήταν η πρώτη από τότε που ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζορτζ Μπους, εξέφρασε την υποστήριξή του στο σχέδιο του Αριέλ Σαρόν για μονομερή αποχώρηση των Ισραηλινών από τη Λωρίδα της Γάζας, με παράλληλη διατήρηση των βασικότερων εβραϊκών οικισμών στη Δυτική Όχθη.

Ο γγ των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, προειδοποίησε το Ισραήλ ότι κάθε μονομερές μέτρο πρέπει να συνάδει με το γενικό πλαίσιο του «οδικού χάρτη».

Έδωσε εξάλλου το περίγραμμα των μέτρων για την αναζωογόνηση της οικονομίας των παλαιστινιακών εδαφών και κάλεσε τις δύο πλευρές να καταβάλλουν τις απαραίτητες προσπάθειες για να αποφεύγονται θύματα στον άμαχο πληθυσμό.

Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Κόλιν Πάουελ, υπογράμμισε ότι ο πρόεδρος, Τζορτζ Μπους, δεν έχει εγκαταλείψει, όπως είπε, τους Παλαιστίνιους και τις ελπίδες τους για ένα ανεξάρτητο κράτος.


Τρίτη 04 Μαΐου 2004 - 20:58 (Ώρα Λονδίνου)

Εξαπλώνεται ο «σάσερ»

Toυς προσωπικούς υπολογιστές «χτυπά» κυρίως ο «σάσερ»

Ανάμεσα στις εταιρείες που υπέστησαν επιθέσεις από τον ιό «σάσερ» είναι ο τραπεζικός όμιλος Σάμπο της Φιλανδίας, τα κεντρικά γραφεία της ταχυδρομικής υπηρεσίας της Ταϊβάν και τα κεντρικά γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες.

O «σάσερ» -έχει προσβάλλει περισσότερους από ένα εκατομμύριο υπολογιστές και έχει καταστρέψει πολλά δίκτυα- θεωρείται ένας από τους πιο επιθετικούς και αποτελεσματικούς ιούς.

Σε αντίθεση με τους μέχρι τώρα γνωστούς ιούς, καταφέρνει να μολύνει τα υποψήφια θύματα του όχι μέσο e-mail, αλλά απλά «ταξιδεύοντας» στο διαδίκτυο, χωρίς οι χρήστες των κομπιούτερς να έχουν τρόπο αποφυγής του.

Η τελευταία μορφή του ιού, «Sasser D», δημιουργεί προβλήματα στη λειτουργία

των δικτύω,ν υπερφορτώνοντας τα με δεδομένα.

Ο ιός προσβάλει PCs που χρησινμοποιούν Windows 2000 και XP και δεν έχουν «εμβολιαστεί» με το αντίδοτο του ιού. Υπολογιστές που χρησιμοποιούν Windows 95, 98 και 2000 δεν έχουν φόβο να μολυνθούν από το ιό, αλλά μπορούν να βοηθήσουν στην γρήγορη μετάδοση του.

Η Microsoft και άλλες εταιρείες που παράγουν προγράμματα προστασίας από

τους ιούς, προσφέρουν στις ιστοσελίδες τους εργαλεία για την ανεύρεση του ιού

και τρόπους αποβολής του.


Τρίτη 04 Μαΐου 2004 - 19:32 (Ώρα Λονδίνου)

Η «σιδηρά κυρία» γιορτάζει

Η «σιδηρά κυρία» της βρετανικής πολιτικής

Με μεγάλη τελετή στο ξενοδοχείο Σαβόϊ του Λονδίνου την Τρίτη, 4 Μαίου, το Συντηρητικό Κόμμα γιορτάζει τα 25 χρόνια από την ανάδειξη της Μάργκαρετ Θάτσερ ως πρώτης γυναίκας πρωθυπουργού στη Βρετανία.

Η λαίδη Θάτσερ ήταν η καλύτερη πρωθυπουργός μετά τον Τσόρτσιλ- που είχε ποτέ η Βρετανία, υποστηρίζει ο σημερινός αρχηγός των Βρετανών Συντηρητικών, Μάικλ Χάουαρντ, για την πρώτη και μοναδική μέχρι τώρα γυναίκα στο αξίωμα.

Στην ιστορία η Μάρκαρετ Θάτσερ έμεινε με την προσωνυμία «σιδηρά κυρία», η γυναίκα που «έβαζε στη θέση» τους πολλούς από τους μεγάλους πολιτικούς της Ευρώπης και όχι μόνον.

Αναδείχθηκε πρωθυπουργός στις 4 Μαΐου 1979, με τη νίκη του Συντηρητικού Κόμματος και εφήρμοσε στη συνέχεια μία πολιτική που δικαιολογεί την προαναφερόμενη προσωνυμία, είτε αυτή αφορούσε τον πόλεμο το 1982 στα νησιά Φόκλαντ (Μαλβίνας) με την Αργεντινή, είτε την αντιπαράθεση στους κόλπους της ΕΟΚ, είτε τη σύγκρουσή της με τα συνδικάτα.

Πολιτική «πυγμής»

Η πολιτική της «πυγμής», σε συνδυασμό με τις ιδιωτικοποιήσεις νευραλγικής σημασίας δημοσίων επιχειρήσεων, την αποδυνάμωση των συνδικάτων, την ενίσχυση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και τον αυταρχικό τρόπο διευθέτησης του κυβερνητικού έργου, είναι το περίγραμμα του αποκαλούμενου «θατσερισμού».

Η Μάργκαρετ Θάτσερ συστηματικά υπέσκαψε τη δύναμη των συνδικάτων-κυρίως κατά τις μεγάλες απεργίες των ανθρακωρύχων (1984-1985)- και της τοπικής αυτοδιοίκησης, μεταξύ άλλων και με την καθιέρωση του -άκρως διαφιλονικούμενου- αποκαλούμενου «κεφαλικού φόρου» το 1989.

Για τους υποστηρικτές της, η λαίδη Θάτσερ έμεινε στην εξουσία επί 11 χρόνια- ήταν ο «σωτήρας» της βρετανικής οικονομίας.

Αντίθετα οι αντίπαλοί της, που τη θεωρούν την πολιτική της προπομπό του νεοφιλελευθερισμού, την καθιστούν υπεύθυνη για την αποβιομηχάνιση ολόκληρων περιοχών και για συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους, που οδήγησε στη δημιουργία της «κοινωνίας των δύο τρίτων».

Η αυξανόμενη εσωκομματική αντίθεση στην πολιτική της, κυρίως σε ότι αφορά την αντιευρωπαϊκή της χροιά, την ανάγκασε να παραιτηθεί το 1990, εξακολουθεί όμως μέχρι σήμερα να διατηρεί την επιρροή της στο Συντηρητικό Κόμμα.


Τρίτη 04 Μαΐου 2004 - 16:42 (Ώρα Λονδίνου)

Παραιτείται η διευθύντρια του RAI

Τον πρωθυπουργό Μπερλουσκόνι «φωτογραφίζει» η πρώην διευθύντρια του RAI αιτιολογώντας την παραίτηση της

Η διευθύντρια της ιταλικής κρατικής ραδιοτηλεόρασης RAI υπέβαλε την παραίτηση της μετά από σειρά διαφωνιών στον οργανισμό.

Η Λούτσια Ανουντζιάτα δήλωσε ότι αποχωρεί από την θέση της διαμαρτυρόμενη για τους διορισμούς τους διοικητικό συμβούλιο του RAI τους οποίους χαρακτήρισε «κατοχή».

Στη επιστολή παραίτηση της η κυρία Ανουντζιάτα τόνισε ότι τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου είναι αποφασισμένα να μετατρέψουν το RAI σε φερέφωνο αποφάσεων που λαμβάνονται εκτός σταθμού.

ΟΙ ανταποκριτές μεταδίδουν ότι η κυρία Ανουντζιάτα «φωτογραφίζει» τον πρωθυπουργό της Ιταλίας, Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Η αυτοκρατορία των μέσων ενημέρωσης του κυρίου Μπερλουσκόνι κυριαρχεί στην Ιταλία.

Στις αρχές του μήνα η κυρία Ανουντζιάτα συγκρούσθηκε με τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του RAI καθώς διαφώνησε με την απόφαση να μεταδοθεί συνέντευξη με έναν εγκληματία.


Τρίτη 04 Μαΐου 2004 - 13:45 (Ώρα Λονδίνου)

Τιμή ρεκόρ για πίνακα του Πικάσο

«Το αγόρι με την πίπα» ήταν από τους πρώτους πίνακες του Πικάσο

Ένας από τους πρώτους πίνακες του Πικάσο, «το αγόρι με την πίπα», αναμένεται να πουληθεί στην τιμή ρεκόρ των $100 εκατομμυρίων δολαρίων.

Ο πίνακας θα δημοπρατηθεί από τον οίκο Σόθεμπι (Sotheby) στη Νέα Υόρκη μαζί με πίνακες των Μανέ και Ντεγκά σαν μέρος μεγαλύτερης συλλογής που αποτελείται από 44 πίνακες και ανήκε στην αμερικάνικη οικογένεια Γουίτνεϊ.

Ο Τζον Γουίτνεϊ ήταν πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Βρετανία και είχε αγοράσει τον πίνακα του Πικάσο το 1950 έναντι 30 χιλιάδων δολαρίων.

H δημοπρασία θα γίνει στις 5 και 19 Μαΐου και υπολογίζεται ότι ο πίνακας του Πικάσο θα ξεπεράσει το μέχρι τώρα ρεκόρ των $82.5 εκατομμυρίων δολαρίων που κατείχε ο πίνακας του Βαν Κονγκ, «Το πορτραίτο του δόκτορα Γκάτσετ».

Ο πίνακας δείχνει ένα νεαρό Παριζιάνο εργάτη με ένα στεφάνι τριαντάφυλλα στο κεφάλι, που κρατάει μια πίπα στο αριστερό του χέρι.

Ο Πικάσο ζωγράφισε τον πίνακα όταν ήταν μόλις 24 χρονών και θεωρείται ένας από τους σπουδαιότερους πίνακες της της «Ροζ εποχής» του ζωγράφου.


Τρίτη 04 Μαΐου 2004 - 11:40 (Ώρα Λονδίνου)

Συγχώνευση Air France - KLM

Αποκρατικοποιείται η γαλλική κρατική εταιρεία

Η γαλλική αεροπορική εταιρεία , Air France, ουσιαστικά ιδιωτικοποιήθηκε μετά την συμφωνία συγχώνευσης με την ολλανδική KLM.

Σε κοινή ανακοίνωση των δυο εταιρειών τονίζεται ότι με την συγχώνευση ο έλεγχος της γαλλικής κυβέρνησης μειώνεται στο 45% της νέας εταιρείας που θα ονομάζεται Air France-KLM .

Βέβαια το γαλλικό κράτος εξακολουθεί να είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος της εταιρείας.

Η διοίκηση της νέας εταιρείας λέει ότι η Air France-KLM γίνεται πια μία από τις μεγαλύτερες αεροπορικές εταιρείες του κόσμου.

Η ανακοίνωση χαιρετίζει την συγχώνευση λέγοντας ότι συνιστά «ορόσημο» για την Ευρωπαϊκή αεροπορία.

Η νέα εταιρεία λέει ότι θα μεταφέρει περισσότερους επιβάτες από οποιαδήποτε άλλη εταιρεία στον κόσμο. Και θα προσφέρει περισσότερες πτήσεις σε διαφορετικούς προορισμούς.

Όπως σχολιάζει ο οικονομικός συντάκτης του BBC η συγχώνευση των δυο εταιρειών είναι ενδεικτική της τάσης που επικρατεί μεταξύ των αεροπορικών εταιρειών, ιδιαίτερα στην Ευρώπη καθώς πολλές από αυτές αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα.

Μία από αυτές είναι η Alitalia. Η ιταλική κυβέρνηση προειδοποίησε τα συνδικάτα ότι μόνο εάν αποδεχθούν το σχέδιο αναδιάρθρωσης θα επιβιώσει η Alitalia.


Τρίτη 04 Μαΐου 2004 - 10:13 (Ώρα Λονδίνου)

Κλιμακώνεται η κρίση στην Ατζαρία

ΛΚλιμακώνεται η ένταση Γεωργίας-Ατζαρίας μετά την καταστροφή των τριών γεφυρών

Δυνάμεις ασφαλείας στο Μπατούμι, την πρωτεύουσα της Ατζαρίας, της ημιαυτόνομης επαρχίας της Γεωργίας, διέλυσαν διαδήλωση σπουδαστών και εκπαιδευτικών κατά του ηγέτη της Ατζαρίας, Ασλάν Αμπασίντζε.

Σύμφωνα με πληροφορίες δεκάδες άτομα τραυματίσθηκαν όταν οι δυνάμεις ασφαλείας επιτέθηκαν με γκλόπ κατά των διαδηλωτών.

Ο ανταποκριτής του BBC μεταδίδει ότι η διαδήλωση έγινε κατά της απόφασης του Ασλάν Αμπασίντζε να κλείσει τα σχολεία και τα πανεπιστήμια και να κηρύξει κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής μας, ο ηγέτης της ημιαυτόνομης επαρχίας δεν φαίνεται να υποχωρεί στο τελεσίγραφο της Τιφλίδας να συμμορφωθεί ή να παραιτηθεί.

Ο Μιχαήλ Σαακασβίλι έχει δώσει προθεσμία στον Ασλάν Αμπασίντζε διορία μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη να συμμορφωθεί με τους νόμους της χώρας.

Την Κυριακή παραστρατιωτικές οργανώσεις της Ατζαρίας κατέστρεψαν τρεις γέφυρες που συνδέουν την επαρχία με την υπόλοιπη Γεωργία.

Ο Ασλάν Αμπασίντζε μιλώντας στην τηλεόραση είπε ότι διέταξε την καταστροφή των γεφυρών για να «αποφευχθεί η αιματοχυσία».

Προειδοποίησε ότι ο στρατός της Γεωργίας ήταν έτοιμος να πραγματοποιήσει επίθεση κατά της επαρχίας και αναγκάσθηκε να πάρει μέτρα.

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του BBC ο κύριος Αμπασίντζε, πρώην Σοβιετικός αξιωματούχος, δεν εμπιστεύεται τον Μιχαήλ Σαακασβίλι.

Ο κύριος Σαακασβίλι με την σειρά του κατηγορεί τον Αμπασίντζε ότι κυβερνά την επαρχία σαν να είναι φέουδο του.

Η αντιπαράθεση των δυο ανδρών έχει δημιουργήσει ανησυχίες στην Δύση καθώς έχει ξεκινήσει η κατασκευή του πετρελαιαγωγού που θα μεταφέρει τον «μαύρο χρυσό» της Κασπίας.

Ο πετρελαιαγωγός θα περάσει από την Γεωργία και την ημιαυτόνομη επαρχία της.

Η Ρωσία εξακολουθεί να διατηρεί στρατιωτική βάση στην Ατζαρία.


Τρίτη 04 Μαΐου 2004 - 08:49 (Ώρα Λονδίνου)

Έκρηξη στο σπίτι του Αναστασιάδη

Αναστασιάδης: «Προσβολή στη δημοκρατία»

Έκρηξη σημειώθηκε την Τρίτη τα ξημερώματα έξω από την κατοικία του προέδρου του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκου Αναστασιάδη στη Λεμεσό.

Η έκρηξη είχε ως αποτέλεσμα να προκληθούν ζημιές στο κτήριο, χωρίς πάντως να τραυματισθεί κανείς, ανακοίνωσε η κυπριακή αστυνομία.

Σύμφωνα με τις κυπριακές αρχές, η έκρηξη ενδέχεται να προκλήθηκε από χειροβομβίδα που εξαπέλυσαν άγνωστοι στις 04.10.

«Πρόκειται για μία προσβολή στη δημοκρατία», σημείωσε ο κ. Αναστασιάδης, μιλώντας στο κυπριακό ραδιόφωνο.

Υπενθυμίζεται, ότι στο πρόσφατο δημοψήφισμα ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ είχε ταχθεί υπέρ της υπερψήφισης του σχεδίου του ΓΓ του Κόφι Aνάν για το Κυπριακό.

Σημειώνεται, ότι το απόγευμα της Τρίτης συνεδριάζουν τα αρμόδια όργανα προκειμένου να εξετάσουν τις περιπτώσεις τεσσάρων βουλευτών του κόμματος, οι οποίοι έχουν παραπεμφθεί με το ερώτημα της διαγραφής λόγω της δημόσιας υποστήριξής τους στην εκστρατεία υπέρ του «Όχι| στο σχέδιο Ανάν.


Τρίτη 04 Μαΐου 2004 - 09:08 (Ώρα Λονδίνου)

Επαφές για το εκκλησιαστικό

Πιθανή μεσολάβηση της Μαριέττας Γιαννάκου

Σειρά συναντήσεων με την ελληνική πολιτική ηγεσία έχει αντιπροσωπεία του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Αθήνα, ενώ -σύμφωνα με πληροφορίες- η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Μαριέττα Γιαννάκου ενδέχεται να αναλάβει μεσολαβητική αποστολή μεταξύ Φαναρίου και Εκκλησίας της Ελλάδος.

Ως γνωστόν, οι σχέσεις των δύο εκκλησιών έχουν περιέλθει σε κρίση, λόγω της εκλογής από την Ιερά Σύνοδο της ελλαδικής εκκλησίας μητροπολιτών σε τρεις χηρεύουσες μητροπόλεις της βορείου Ελλάδος, των λεγομένων Νέων Χωρών.

Το Φανάρι αντέδρασε στην εκλογή, επιβάλλοντας το επιτίμιο της ακοινωνησίας στον αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλο.

Η αντιπροσωπεία του Οικουμενικού Πατριαρχείου είχε συνάντηση με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο και τον υπουργό Εξωτερικών Πέτρο Μολυβιάτη, ενώ ακολουθούν κατά σειράν επαφές με την κ. Γιαννάκου, με τον πρόεδρο του Συνασπισμού Νίκο Κωνσταντόπουλο και, την Τρίτη το μεσημέρι, με τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή.

Την Παρασκευή ενδέχεται -σύμφωνα με πληροφορίες- να μεταβεί στην Κωνσταντινούπολη η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, σε μία προσπάθεια να βοηθήσει στη γεφύρωση του ρήγματος μεταξύ Οικουμενικού Πατριαρχείου και Εκκλησίας της Ελλάδος.

Πηγές της αρχιεπισκοπής ανέφεραν πως η Εκκλησία της Ελλάδος χαιρετίζει την πρωτοβουλία της κυβέρνησης, που έχει ως στόχο «την ειρηνική διευθέτηση της κρίσης».

Όπως δήλωσε ο μητροπολίτης Εφέσσου, ο οποίος μετέχει στην αντιπροσωπεία του Οικουμενικού Πατριαρχείου που βρίσκεται στην Αθήνα, κατά τις επαφές του στην ελληνική πρωτεύουσα μετέφερε το αίτημα του Φαναρίου να μην υπογραφούν τα προεδρικά διατάγματα για το διορισμό των εκλεγέντων μητροπολιτών.

Σύμφωνα με τον Εφέσσου, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας «αγαπά, σέβεται και στέκεται στο πλευρό του Πατριαρχείου», ενώ ο υπουργός Εξωτερικών γνωρίζει τα θέματα και έδειξε «πλήρη κατανόηση».


Τρίτη 04 Μαΐου 2004 - 03:30 (Ώρα Λονδίνου)

Τελεσίγραφο ΔΟΕ στην Ελλάδα

«Τελεσίγραφο στην Ελλάδα για το ολυμπιακό σκέπαστρο», διαβάζουμε στο πρωτοσέλιδο της βρετανικής εφημερίδας «Τάιμς», η οποία διευκρινίζει στον πλαγιότιτλο ότι η «Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή όρισε την 20η Μαΐου ως καταληκτική ημερομηνία.»

Η βρετανική εφημερίδα υποστηρίζει ότι το ολυμπιακό στάδιο της Αθήνας θα μείνει χωρίς προστατευτική στέγη καθώς αναμένονται νέες καθυστερήσεις.

«Η ΔΟΕ έδωσε στην Αθήνα προθεσμία μέχρι τις 20 Μαΐου για την κατασκευή του σκελετού του σκέπαστρου. Σε περίπτωση αποτυχίας, η κατασκευή της στέγης θα εγκαταλειφθεί, το στάδιο θα μείνει χωρίς στέγη και 55.000 αθλητές και θεατές θα βρεθούν εκτεθειμένοι στον καύσωνα του Αυγούστου.»

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τάιμς» το στέγαστρο του ολυμπιακού σταδίου θα ήταν το μεγαλύτερο αρχιτεκτονικό επίτευγμα από την εποχή του Παρθενώνα στην Ελλάδα. Ωστόσο, οι συνεχείς καθυστερήσεις και αθέτηση των προθεσμιών αυξάνουν τους φόβους ότι το σκέπαστρο θα μετεξελιχθεί σε σύμβολο των ελληνικών αποτυχιών.

Η 20η Μαΐου είναι η καταληκτική ημερομηνία. Εάν μέχρι τότε δεν έχει γίνει η μετακίνηση των τόξων, τότε η κατασκευή θα πρέπει να σταματήσει και θα πρέπει να πάρουμε πιο έκτακτα μέτρα

εκπρόσωπος ΔΟΕ

Η «Τάιμς» δεν αποκλείει τη πιθανότητα αλλαγής του σταδίου που θα φιλοξενήσει τους αγώνες αν και, όπως λέει χαρακτηριστικά, «δεν υπάρχει άλλο κατάλληλο στάδιο στην Αθήνα.»

«Δε νομίζω ότι υπάρχει άλλο στάδιο στην Αθήνα με χωρητικότητα 55. 000 θεατών και τις απαραίτητες προδιαγραφές», τόνισε αξιωματούχος της βρετανικής ολυμπιακής επιτροπής, ο οποίος αναφερόμενος στο ενδεχόμενο αλλαγής του σταδίου είπε: «θα είναι σα να διεξάγεις τον τελικό του κυπέλλου Αγγλίας σε γήπεδο ομάδος της τρίτης κατηγορίας.»

Μαθαίνουμε, επίσης, από τη βρετανική εφημερίδα ότι επιτροπή της ΔΟΕ θα μεταβεί την επόμενη εβδομάδα στην ελληνική πρωτεύουσα για να επιτηρήσει την πρόοδο των ολυμπιακών έργων. «Η επιτροπή διέψευσε τις πληροφορίες ότι το Σίδνεϊ ενδέχεται να αποτελέσει την αντικαταστάτρια πόλη για τη διεξαγωγή των Αγώνων».

Η βρετανική εφημερίδα παραθέτει, επίσης, δηλώσεις της αναπληρώτριας υπουργού Πολιτισμού, Φάνης Πάλη Πετραλιά, η οποία παραδέχτηκε, χθες, ότι η διαδικασία ολίσθησης του στεγάστρου δεν έχει ακόμα αρχίσει και δεν πρόκειται να έχει ολοκληρωθεί νωρίτερα από το τέλος του μήνα.

Η διαδικασία ολίσθησης των δύο τόξων θα έπρεπε, σύμφωνα με το άρθρο, να είχε ολοκληρωθεί μέχρι τις 28 Απριλίου.

«Όχι» Τζουλιάνι στον Αθήνα 2004

Από τις καθυστερήσεις των ολυμπιακών έργων στην ασφάλεια των Αγώνων.

Η βρετανική εφημερίδα «Τάιμς» στο κύριο σώμα της παραθέτει γράφημα του ολυμπιακού σταδίου και άλλων εγκαταστάσεων που έχουν ολοκληρωθεί ή παρουσιάζουν δυσκολίες. Ωστόσο, το άρθρο που συνοδεύει το γράφημα ασχολείται με το θέμα της ασφάλειας.

«Ο Τζουλιάνι απορρίπτει την πρόταση του συμβούλου σε θέματα ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων», είναι ο τίτλος του δεύτερου δημοσιεύματος των «Τάιμς» που αναφέρεται στον πρώην δήμαρχο της Νέας Υόρκης, Ρούντολφ Τζουλιάνι.

«Η Τάιμς έχει πληροφορίες ότι η Αθήνα προσέγγισε πέρσι τον κ. Τζουλιάνι με την ελπίδα να εκμεταλλευτεί τις γνώσεις και την εμπειρία που αποκόμισε ο πρώην δήμαρχος κατά τη διάρκεια των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη», επισημαίνει η εφημερίδα και προσθέτει, «το γραφείο του κ. Τζουλιάνι αρνήθηκε να σχολιάσει την πληροφορία, αλλά πηγές στην Αθήνα μάς είπαν ότι ο κ. Τζουλιάνι έπειτα από σκέψη απέρριψε την πρόταση του συμβούλου σε θέματα ασφαλείας.»

Το δημοσίευμα σημειώνει ότι ο πρώην δήμαρχος φαίνεται να είχε συνομιλίες με την πρόεδρο της οργανωτικής επιτροπής των Αγώνων, Γιάννα Αγγελοπούλου Δασκαλάκη και τη δήμαρχο Αθηναίων, Ντόρα Μπακογιάννη.

Η βρετανική εφημερίδα υπογραμμίζει ότι το ΝΑΤΟ θα αναλάβει την από αέρος και θαλάσσης παρακολούθηση των Αγώνων και υποστηρίζει ότι οι Έλληνες δεν έχουν χάσει πάσα ελπίδα όσον αφορά την πρόταση που απηύθυναν στον κ. Τζουλιάνι.

Πονοκέφαλος για Μπους

Το θέμα της ασφάλειας απασχολεί τη κυβέρνηση Μπους. Η εφημερίδα «Τάιμς» ότι πολλοί Αμερικανοί αξιωματούχοι κατ ιδίαν παραδέχονται ότι δε θα ήθελαν οι κορυφαίοι αθλητές τους να μεταβούν στην Αθήνα χωρίς της προστασία πρακτόρων της CIA.

Στην ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων αναφέρεται, επίσης, δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» με τίτλο: «η απειλή τρομοκρατικής επίθεσης στους Ολυμπιακούς Αγώνες προβληματίζει τον Μπους.»

Το δημοσίευμα ξεκινάει με τις ανησυχίες που έχουν εκφράσει κατά καιρούς Αμερικανοί πρώην και νυν αθλητές, όπως ο ρέκορντμαν της κολύμβησης Μαρκ Σπιτς και η πρωταθλήτρια του τένις, Σερίνα Γουίλιαμς.

Έχουμε μιλήσει με τον κ. Τζουλιάνι. Του έχω μιλήσει κι εγώ προσωπικά ως δήμαρχος προς δήμαρχο για διάφορα οργανωτικά ζητήματα όσον αφορά τους Ολυμπιακούς. Ποτέ, όμως, για το θέμα της ασφάλειας

Δήμαρχος Αθηναίων, Ντόρα Μπακογιάννη

Ο Μάικ Στάινμπεργκ, ο οποίος προσυπογράφει το δημοσίευμα, υποστηρίζει ότι οι φόβοι για ενδεχόμενη επίθεση στην Αθήνα κατά τη διάρκεια των αγώνων ενδέχεται να έχουν επίπτωση στη σύνθεση της αποστολής της αμερικανικής ομάδας καλαθοσφαίρισης, γνωστή κι ως «ομάδα όνειρο.»

Ο Λούις Μάιζελ, πρώην αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ και σύμβουλος σε θέματα ασφαλείας στους Ολυμπιακούς του 1984 και του 1988, ερωτηθείς για το ενδεχόμενο επίθεσης στην Αθήνα απάντησε με ένα ξερό: «ναι», και πρόσθεσε, «πρόκειται για ένα σημαντικότατο διεθνές γεγονός και για τους τρομοκράτες είναι ένα γεγονός που συγκεντρώνει όλους τους εχθρούς τους σε ένα μέρος. Το δέλεαρ είναι πολύ μεγάλο για να το παραβλέψουν. Εάν δε συμβεί τίποτα θα σημαίνει ότι κάτι απετράπη.»

Ωστόσο, το δημοσίευμα υποστηρίζει ότι η απόφαση για την αποστολή ή μη της αμερικανικής ολυμπιακής ομάδας στην Αθήνα δεν εξαρτάται μόνο από το θέμα της ασφάλειας αλλά είναι επιπλέον μια πολιτική απόφαση.

«Αυτή είναι μια χρονιά εκλογών για τις ΗΠΑ και ο πρόεδρος Τζορτζ Μπους παρουσιάζει τον εαυτό του ως τον πρόεδρο του πολέμου, επικεφαλής της μάχης κατά της διεθνούς τρομοκρατίας. Εάν συνέβαινε το αδιανόητο στην Αθήνα κι αν υπήρχαν Αμερικανοί αθλητές ανάμεσα στα θύματα, τότε ξαφνικά η προσπάθεια του Μπους να πείσει τους ψηφοφόρους του για την πολιτική του κατά της τρομοκρατίας θα γινόταν ιδιαίτερα δύσκολη», υποστηρίζει ο αρθρογράφος της «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς.»

Και προσθέτει, ότι είναι συνάμα εξαιρετικά ριψοκίνδυνο να μην επιτρέψει ο Μπους τους Αμερικανούς αθλητές να μεταβούν στους Αγώνες. Πρώτον, το μποϊκοτάζ του 1980 στην Μόσχα από τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζίμι Κάρτερ οδήγησε σε περαιτέρω μείωση της δημοτικότητας του προέδρου και δεύτερον διότι ο πατέρας και η μητέρα του Τζορτζ Μπους έχουν ήδη δηλώσει ότι σκοπεύουν να βρίσκονται στην Αθήνα για τους Ολυμπιακούς.


Τρίτη 04 Μαΐου 2004 - 07:21 (Ώρα Λονδίνου)

Η λαμπαδηδρομία διχάζει Ελλάδα - Αυστραλία

του ανταποκριτή της Ελληνικής Υπηρεσίας του BBC στην Αυστραλία, Γιώργου Διαμαντούλη

Tελετή αφής της Ολυμπιακής φλόγας

Το αυστραλιανό σκέλος της Ολυμπιακής λαμπαδηδρομίας απειλείται λόγω διαφωνίας με τις ελληνικές αρχές επί ζητημάτων που σχετίζονται με την ασφάλεια.

H Αυστραλιανή Ολυμπιακή Επιτροπή ζητά από την ΔΟΕ να επιλύσει τη διαφορά που προέκυψε από την στάση της Νέας Νότιας Ουαλίας και της Βικτορίας που δεν προτίθενται να ικανοποιήσουν αίτημα της Ελλάδας για την φύλαξη και προστασία της ολυμπιακής δάδας.

Ο πρωθυπουργός της Νέας Νότιας Ουαλίας, Μπομπ Καρ δήλωσε ότι οι νομικοί του σύμβουλοι τον προέτρεψαν να μην υπογράψει συμφωνία με τις ελληνικές ολυμπιακές αρχές καθώς υπάρχουν σχετικοί νόμοι που δεν επιτρέπουν σε μη Αυστραλούς πολίτες να εργάζονται στην Αυστραλία ως αστυνομικοί ή ειδικοί φρουροί ασφάλειας.

Ο γενικός γραμματέας του Αυστραλιανής Ολυμπιακής Επιτροπής δήλωσε ότι οι Έλληνες διοργανωτές υπέβαλαν μια συμβιβαστική πρόταση για την επίλυση της διαφωνίας ενώ μέλη της αυστραλιανής ολυμπιακής επιτροπής θα συναντηθούν με ανώτερους αξιωματούχους της ΔΟΕ για να συζητήσουν το ζήτημα περαιτέρω.

Ο Αυστραλός Κέβιν Γκόσπερ μέλος της ΔΟΕ δήλωσε ότι είναι βέβαιος το θέμα θα επιλυθεί σύντομα.

Η ολυμπιακή λαμπαδηδρομία θα έχει αφετηρία τα σκαλιά της Όπερας του Σίδνεϊ ενώ η Αυστραλή πρωταθλήτρια Κάθι Φρίμαν αναμένεται να είναι η πρώτη λαμπαδηδρόμος.


Τρίτη 04 Μαΐου 2004 - 08:08 (Ώρα Λονδίνου)

Προσπάθεια αναβίωσης του «οδικού χάρτη»

Δεκάδες μέλη ακραίων ισλαμικών οργανώσεων τραυματίσθηκαν στο Χαν Γιούνις

Διπλωμάτες του επονομαζόμενου κουαρτέτου Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, Ηνωμένες Πολιτείες, Ευρωπαϊκή Ένωση και Ρωσία συναντώνται στη Νέα Υόρκη για να συζητήσουν για τις προοπτικές της ειρήνης στη Μέση Ανατολή.

Η συνάντηση πραγματοποιείται τη στιγμή που ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν εξετάζει το ενδεχόμενο τροποποίησης του σχεδίου για αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τη Λωρίδα της Γάζας και τη διατήρηση των εβραϊκών οικισμών στη Δυτική Όχθη.

Το σχέδιο Σαρόν απερρίφθη από τα μέλη του κυβερνώντος κόμματος Λικούντ στο εσωτερικό δημοψήφισμα της Κυριακής.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του BBC στα Ηνωμένα Έθνη το κουαρτέτο είναι σίγουρο ότι θα απευθύνει έκκληση για αναβίωση του ειρηνευτικού σχεδίου, γνωστό κι ως «οδικός χάρτης».

Επιδρομές στη Γάζα

Δύο Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίσθηκαν από επίθεση Ισραηλινών με πύραυλο στον προσφυγικό καταυλισμό Χαν Γιούνις στη Λωρίδα της Γάζας, όπως ανέφεραν παλαιστινιακές ιατρικές πηγές.

Προηγήθηκε επίθεση Παλαιστινίων κατά ισραηλινών αρμάτων μάχης την ώρα που κατεδάφιζαν τέσσερα σπίτια απέναντι από εβραϊκό οικισμό.

Ο ισραηλινός στρατός αρνήθηκε να σχολιάσει την επιχείρηση.

Μία ημέρα νωρίτερα, Παλαιστίνιοι μέλη ακραίων ισλαμικών οργανώσεων σκότωσαν μια έγκυο και τα τις τέσσερις κόρες της.


Τρίτη 04 Μαΐου 2004 - 06:35 (Ώρα Λονδίνου)

Αμερικανοί διπλωμάτες εναντίον Μπους

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός προτιμάει να επικοινωνεί απευθείας με το Λευκό Οίκο

Περίπου 50 Αμερικανοί διπλωμάτες που έχουν αφυπηρετήσει με επιστολή τους διαμαρτύρονται για την πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών στη Μέση Ανατολή.

Αντίγραφο της επιστολής έχει περιέλθει στη διάθεση του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς.

Σ' αυτήν οι διπλωμάτες υποστηρίζουν ότι η πολιτική του προέδρου Τζορτζ Μπους έχει ως αποτέλεσμα οι Ηνωμένες Πολιτείες να έχουν χάσει την αξιοπιστία και το κύρος τους καθώς και πολλούς φίλους σ' όλο τον κόσμο.

Οι Αμερικανοί διπλωμάτες επικρίνουν την ακλόνητη υποστήριξη του Τζορτζ Μπους προς τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν.

Παρόμοια επιστολή είχαν αποστείλει 52 Βρετανοί πρώην διπλωμάτες στον πρωθυπουργό της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ την περασμένη εβδομάδα.

Ένας πρώην διπλωμάτης, ο οποίος ακόμα δεν έχει υπογράψει την επιστολή, δήλωσε ότι βασικό αποτέλεσμα της πολιτικής Μπους είναι ότι «δεν είμαστε πια οι καλοί.»

Να σημειωθεί ότι η στάση του υπουργείου Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών απέναντι στο Ισραήλ ήταν ανέκαθεν πιο επιφυλακτική και γι΄ αυτό ο πρωθυπουργός του Ισραήλ πάντα έρχεται σε απευθείας επικοινωνία με το Λευκό Οίκο.


Τρίτη 04 Μαΐου 2004 - 03:30 (Ώρα Λονδίνου)

Τελεσίγραφο ΔΟΕ στην Ελλάδα

«Τελεσίγραφο στην Ελλάδα για το ολυμπιακό σκέπαστρο», διαβάζουμε στο πρωτοσέλιδο της βρετανικής εφημερίδας «Τάιμς», η οποία διευκρινίζει στον πλαγιότιτλο ότι η «Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή όρισε την 20η Μαΐου ως καταληκτική ημερομηνία.»

Η βρετανική εφημερίδα υποστηρίζει ότι το ολυμπιακό στάδιο της Αθήνας θα μείνει χωρίς προστατευτική στέγη καθώς αναμένονται νέες καθυστερήσεις.

«Η ΔΟΕ έδωσε στην Αθήνα προθεσμία μέχρι τις 20 Μαΐου για την κατασκευή του σκελετού του σκέπαστρου. Σε περίπτωση αποτυχίας, η κατασκευή της στέγης θα εγκαταλειφθεί, το στάδιο θα μείνει χωρίς στέγη και 55.000 αθλητές και θεατές θα βρεθούν εκτεθειμένοι στον καύσωνα του Αυγούστου.»

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τάιμς» το σκέπαστρο του ολυμπιακού σταδίου θα ήταν το μεγαλύτερο αρχιτεκτονικό επίτευγμα από την εποχή του Παρθενώνα στην Ελλάδα. Ωστόσο, οι συνεχείς καθυστερήσεις και αθέτηση των προθεσμιών αυξάνουν τους φόβους ότι το σκέπαστρο θα μετεξελιχθεί σε σύμβολο των ελληνικών αποτυχιών.

Η 20η Μαΐου είναι η καταληκτική ημερομηνία. Εάν μέχρι τότε δεν έχει γίνει η μετακίνηση των τόξων, τότε η κατασκευή θα πρέπει να σταματήσει και θα πρέπει να εφαρμόσουμε πιο έκτακτα μέτρα

εκπρόσωπος ΔΟΕ

Η «Τάιμς» δεν αποκλείει τη πιθανότητα αλλαγής του σταδίου που θα φιλοξενήσει τους αγώνες αν και, όπως λέει χαρακτηριστικά, «δεν υπάρχει άλλο κατάλληλο στάδιο στην Αθήνα.»

«Δε νομίζω ότι υπάρχει άλλο στάδιο στην Αθήνα με χωρητικότητα 55. 000 θεατών και τις απαραίτητες προδιαγραφές», τόνισε αξιωματούχος της βρετανικής ολυμπιακής επιτροπής, ο οποίος αναφερόμενος στο ενδεχόμενο αλλαγής του σταδίου είπε: «θα είναι σα να διεξάγεις τον τελικό του κυπέλλου Αγγλίας σε γήπεδο ομάδος της τρίτης κατηγορίας.»

Μαθαίνουμε, επίσης, από τη βρετανική εφημερίδα ότι επιτροπή της ΔΟΕ θα μεταβεί την επόμενη εβδομάδα στην ελληνική πρωτεύουσα για να επιτηρήσει την πρόοδο των ολυμπιακών έργων. «Η επιτροπή διέψευσε τις πληροφορίες ότι το Σίδνεϊ ενδέχεται να αποτελέσει την αντικαταστάτρια πόλη για τη διεξαγωγή των Αγώνων».

Η βρετανική εφημερίδα παραθέτει, επίσης, δηλώσεις της αναπληρώτριας υπουργού Πολιτισμού, Φάνης Πάλη Πετραλιά, η οποία παραδέχτηκε, χθες, ότι η διαδικασία ολίσθησης της στέγης δεν έχει ακόμα αρχίσει και δεν πρόκειται να έχει ολοκληρωθεί νωρίτερα από το τέλος του μήνα.

Η διαδικασία ολίσθησης των δύο τόξων θα έπρεπε, σύμφωνα με το άρθρο, να είχε ολοκληρωθεί μέχρι τις 28 Απριλίου.

«Όχι» Τζουλιάνι στον Αθήνα 2004

Από τις καθυστερήσεις των ολυμπιακών έργων στην ασφάλεια των Αγώνων.

Η βρετανική εφημερίδα «Τάιμς» στο κύριο σώμα της παραθέτει γράφημα του ολυμπιακού σταδίου και άλλων εγκαταστάσεων που έχουν ολοκληρωθεί ή παρουσιάζουν δυσκολίες. Ωστόσο, το άρθρο που συνοδεύει το γράφημα ασχολείται με το θέμα της ασφάλειας.

«Ο Τζουλιάνι απορρίπτει την πρόταση του συμβούλου σε θέματα ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων», είναι ο τίτλος του δεύτερου δημοσιεύματος των «Τάιμς» που αναφέρεται στον πρώην δήμαρχο της Νέας Υόρκης, Ρούντολφ Τζουλιάνι.

«Η Τάιμς έχει πληροφορίες ότι η Αθήνα προσέγγισε πέρσι τον κ. Τζουλιάνι με την ελπίδα να εκμεταλλευτεί τις γνώσεις και την εμπειρία που αποκόμισε ο πρώην δήμαρχος κατά τη διάρκεια των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη», επισημαίνει η εφημερίδα και προσθέτει, «το γραφείο του κ. Τζουλιάνι αρνήθηκε να σχολιάσει την πληροφορία, αλλά πηγές στην Αθήνα μάς είπαν ότι ο κ. Τζουλιάνι έπειτα από σκέψη απέρριψε την πρόταση του συμβούλου σε θέματα ασφαλείας.»

Το δημοσίευμα σημειώνει ότι ο πρώην δήμαρχος φαίνεται να είχε συνομιλίες με την πρόεδρο της οργανωτικής επιτροπής των Αγώνων, Γιάννα Αγγελοπούλου Δασκαλάκη και τη δήμαρχο Αθηναίων, Ντόρα Μπακογιάννη.

Η βρετανική εφημερίδα υπογραμμίζει ότι το ΝΑΤΟ θα αναλάβει την από αέρος και θαλάσσης παρακολούθηση των Αγώνων και υποστηρίζει ότι οι Έλληνες δεν έχουν χάσει πάσα ελπίδα όσον αφορά την πρόταση που απηύθυναν στον κ. Τζουλιάνι.

Πονοκέφαλος για Μπους

Το θέμα της ασφάλειας απασχολεί τη κυβέρνηση Μπους. Η εφημερίδα «Τάιμς» ότι πολλοί Αμερικανοί αξιωματούχοι κατ ιδίαν παραδέχονται ότι δε θα ήθελαν οι κορυφαίοι αθλητές τους να μεταβούν στην Αθήνα χωρίς της προστασία πρακτόρων της CIA.

Στην ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων αναφέρεται, επίσης, δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» με τίτλο: «η απειλή τρομοκρατικής επίθεσης στους Ολυμπιακούς Αγώνες προβληματίζει τον Μπους.»

Το δημοσίευμα ξεκινάει με τις ανησυχίες που έχουν εκφράσει κατά καιρούς Αμερικανοί πρώην και νυν αθλητές, όπως ο ρέκορντμαν της κολύμβησης Μαρκ Σπιτς και η πρωταθλήτρια του τένις, Σερίνα Γουίλιαμς.

Έχουμε μιλήσει με τον κ. Τζουλιάνι. Του έχω μιλήσει κι εγώ προσωπικά ως δήμαρχος προς δήμαρχο για διάφορα οργανωτικά ζητήματα όσον αφορά τους Ολυμπιακούς. Ποτέ, όμως, για το θέμα της ασφάλειας

Δήμαρχος Αθηναίων, Ντόρα Μπακογιάννη

Ο Μάικ Στάινμπεργκ, ο οποίος προσυπογράφει το δημοσίευμα, υποστηρίζει ότι οι φόβοι για ενδεχόμενη επίθεση στην Αθήνα κατά τη διάρκεια των αγώνων ενδέχεται να έχουν επίπτωση στη σύνθεση της αποστολής της αμερικανικής ομάδας καλαθοσφαίρισης, γνωστή κι ως «ομάδα όνειρο.»

Ο Λούις Μάιζελ, πρώην αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ και σύμβουλος σε θέματα ασφαλείας στους Ολυμπιακούς του 1984 και του 1988, ερωτηθείς για το ενδεχόμενο επίθεσης στην Αθήνα απάντησε με ένα ξερό: «ναι», και πρόσθεσε, «πρόκειται για ένα σημαντικότατο διεθνές γεγονός και για τους τρομοκράτες είναι ένα γεγονός που συγκεντρώνει όλους τους εχθρούς τους σε ένα μέρος. Το δέλεαρ είναι πολύ μεγάλο για να το παραβλέψουν. Εάν δε συμβεί τίποτα θα σημαίνει απλά ότι κάτι απετράπη.»

Ωστόσο, το δημοσίευμα υποστηρίζει ότι η απόφαση για την αποστολή ή μη της αμερικανικής ολυμπιακής ομάδας στην Αθήνα δεν εξαρτάται μόνο από το θέμα της ασφάλειας αλλά είναι επιπλέον μια πολιτική απόφαση.

«Αυτή είναι μια χρονιά εκλογών για τις ΗΠΑ και ο πρόεδρος Τζορτζ Μπους παρουσιάζει τον εαυτό του ως τον πρόεδρο του πολέμου, επικεφαλής της μάχης κατά της διεθνούς τρομοκρατίας. Εάν συνέβαινε το αδιανόητο στην Αθήνα κι αν υπήρχαν Αμερικανοί αθλητές ανάμεσα στα θύματα, τότε ξαφνικά η προσπάθεια του Μπους να πείσει τους ψηφοφόρους του για την πολιτική του κατά της τρομοκρατίας θα γινόταν ιδιαίτερα δύσκολη», υποστηρίζει ο αρθρογράφος της «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς.»

Και προσθέτει, ότι είναι συνάμα εξαιρετικά ριψοκίνδυνο να μην επιτρέψει ο Μπους τους Αμερικανούς αθλητές να μεταβούν στους Αγώνες. Πρώτον, το μποϊκοτάζ του 1980 στην Μόσχα από τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζίμι Κάρτερ συνέβαλε στην περαιτέρω μείωση της δημοτικότητας του προέδρου και δεύτερον διότι ο πατέρας και η μητέρα του Τζορτζ Μπους έχουν ήδη δηλώσει ότι σκοπεύουν να βρίσκονται στην Αθήνα για τους Ολυμπιακούς.


Τρίτη 04 Μαΐου 2004 - 04:27 (Ώρα Λονδίνου)

Πολιτική ευθύνη για τα βασανιστήρια

Την παραίτηση του υπουργού Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών εισηγείται η γερμανική εφημερίδα «Σουντόιτσε Τσάιτουνγκ» μ΄ αφορμή την αποκάλυψη της κακοποίησης Ιρακινών κρατουμένων από Αμερικανούς στρατιώτες.

Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι είναι λάθος της αμερικανικής ηγεσίας η προσπάθεια υποβάθμισης της σημασίας της κακοποίησης αποδίδοντάς την σε μεμονωμένες πράξεις ατόμων.

«Το ζητούμενο είναι οι συνέπειες των φωτογραφιών στο Ιράκ κι αλλού», καταλήγει η «Σουντόιτσε Τσάιτουνγκ».

Η γαλλική «Λιμπερασιόν» συμφωνεί και επιρρίπτει μέρος της ευθύνης στην αμερικανική πολιτική ηγεσία για τα όσα συνέβησαν στις φυλακές της Βαγδάτης, Άμπου Γκράιμπ.

«Η ευθύνη για το αίσχος του Άμπου Γκράιμπ βαρύνει την αμερικανική ηγεσία και περισσότερο από όλους τον πρόεδρο Μπους, ο οποίος οδήγησε το στρατό σ΄ έναν πόλεμο χωρίς να αναλογιστεί τις συνέπειές του», υποστηρίζει η «Λιμπερασιόν».

Η γαλλική εφημερίδα «Λε Μοντ» εκτιμά ότι η αποκάλυψη των βασανιστηρίων στο Ιράκ απέδειξε ότι η αμερικανική ηγεσία δεν μπορεί να συνεχίσει να μην είναι υπόλογη στις διεθνείς συνθήκες.

«Είναι σημαντικό για την εικόνα και την αποτελεσματικότητα της συμμαχίας να αρχίσει να σέβεται τις συνθήκες της Γενεύης τόσο στο πεδίο των μαχών όσο και στη ζώνη της ανομίας που λέγεται βάση Γουαντάναμο», καταλήγει η «Λε Μοντ».

«Πώς αλλιώς», αναρωτιέται η γαλλική εφημερίδα, «θα πειστούν οι Ιρακινοί και ο μουσουλμανικός κόσμος για τις καλές προθέσεις της Ουάσινγκτον;»

Η γερμανική «Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε Τσάιτουνγκ» υποστηρίζει ότι ο αντίκτυπος των φωτογραφιών θα είναι πολύ μεγαλύτερος στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ από ό,τι στον αραβικό κόσμο για τον οποίο απλά επιβεβαιώθηκαν οι αρχικές του υποψίες.

Η αυστριακή «Ντερ Σταντάρντ» εκτιμάει ότι οι φυλακές Άμπου Γκράιμπ θα έπρεπε να κατεδαφιστούν για να μειωθεί με αυτό τον τρόπο η ζημιά που προκλήθηκε από τη δημοσίευση των φωτογραφιών.


Τρίτη 04 Μαΐου 2004 - 05:13 (Ώρα Λονδίνου)

«Καλύτερη άμυνα η επίθεση»

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους με τη σύζυγό του, Λόρα

Περιοδεία σε δύο μεσοδυτικές πολιτείες των Ηνωμένων Πολιτειών πραγματοποιεί ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζορτζ Μπους στο πλαίσιο της προεκλογικής του εκστρατείας για τις εκλογές του Νοεμβρίου.

Ο Τζορτζ Μπους περιοδεύει στο Μίσιγκαν και το Οχάιο, τις οποίες επισκέφτηκε πριν από μία εβδομάδα ο αντίπαλός του από το στρατόπεδο των Δημοκρατικών, Τζον Κέρι.

Σε ομιλία του στο Μίσιγκαν ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών υπεραμύνθηκε της πολιτικής του στο Ιράκ και υποστήριξε ότι αυτή η πολιτική έχει καταστήσει τις ΗΠΑ πολύ πιο ασφαλείς.

Ο Αμερικανός πρόεδρος υποστήριξε ότι ο καλύτερος τρόπος για την προστασία των ΗΠΑ είναι η επιθετική πολιτική.

Οι ανταποκριτές μεταδίδουν ότι στο Μίσιγκαν και στο Οχάιο οι ψηφοφόροι σε μεγάλο βαθμό παραμένουν αναποφάσιστοι.

Αργότερα αυτή την εβδομάδα ο πρόεδρος των ΗΠΑ αναμένεται να επισκεφθεί την Αιόβα και το Γουϊνσκόνσιν.

Να σημειωθεί ότι στις προεδρικές εκλογές του 2000 η πλειοψηφία των ψηφοφόρων στην Αιόβα, το Γουϊσκόνσιν και το Μίσιγκαν είχαν υποστηρίξει τον τότε αντίπαλο του Τζορτζ Μπους, τον υποψήφιο του Δημοκρατικού Κόμματος, Αλ Γκορ.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.