Browse through our Interesting Nodes of Museums in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 23 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 04-05-02

  1. Έρευνα εν μέσω αμφιβολιών
  2. ΕΕ: «Ακέφαλο κοτόπουλο»
  3. Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Λονδίνο
  4. Νέο κύμα βίας στη Λωρίδα της Γάζας
  5. Νεκροί Αμερικανοί στο Ιράκ
  6. Νέο κύμα βίας στη Λωρίδα της Γάζας
  7. «Άνοιγμα» Eρντογάν προς Παπαδόπουλο
  8. Σημαντικό προβάδισμα ΝΔ - Καραμανλή
  9. Ξέφυγε Αμερικανός όμηρος
  10. Νεκρά παιδιά σε επίθεση Παλαιστινίων
  11. Βασανιστήρια στο Ιράκ
  12. Νεκροί Αμερικανοί στο Ιράκ
  13. Ψηφοφορία για το σχέδιο Σαρόν
  14. «Ημέρα του Καλωσορίσματος»

Δευτέρα 03 Μαΐου 2004 - 02:24 (Ώρα Λονδίνου)

Έρευνα εν μέσω αμφιβολιών

Κυρίαρχο θέμα στα πρωτοσέλιδα του βρετανικού Τύπου οι υποψίες για την αυθεντικότητα των φωτογραφιών που απεικονίζουν Βρετανούς στρατιώτες να βασανίζουν Ιρακινούς κρατουμένους.

«Έρευνα για τις φωτογραφίες των βασανιστηρίων», είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της «Γκάρντιαν» με πλαγιότιτλο, «η Μίρορ σταθερή ενώ γεννώνται υποψίες για την αυθεντικότητα των φωτογραφιών.

Πηγή της βρετανικής εφημερίδας από το τάγμα που κατηγορείται για τα βασανιστήρια είπε στη «Γκάρντιαν» ότι οι φωτογραφίες είναι υπερβολικά «στιλιζαρισμένες» για να είναι αληθινές.

Ο διευθυντής σύνταξης της «Μίρορ», της εφημερίδας που έφερε τις φωτογραφίες στο φως της δημοσιότητας, υπεραμύνθηκε της αυθεντικότητάς τους και διευκρίνισε ότι η εφημερίδα παρέλαβε τις φωτογραφίες από δύο μέλη του βασιλικού τάγματος του Λανκασίρ

Ο διευθυντής σύνταξης της «Μίρορ», της εφημερίδας που έφερε τις φωτογραφίες στο φως της δημοσιότητας, υπεραμύνθηκε της αυθεντικότητάς τους και διευκρίνισε ότι η εφημερίδα παρέλαβε τις φωτογραφίες από δύο μέλη του βασιλικού τάγματος του Λανκασίρ.

Ντέιλι Μίρορ

Οι στρατιώτες του τάγματος μάς έχουν δώσει κι άλλες ακόμα πιο λεπτομερείς πληροφορίες για τις εν λόγω καταγγελίες. Και εμμένουν 100% στην αυθεντικότητα της ιστορίας των βασανιστηρίων

Διευθυντής σύνταξης, Πίαρς Μόργκαν

«Εν αμφιβόλω οι φωτογραφίες για τα βασανιστήρια του στρατού», διαβάζουμε στο πρωτοσέλιδο της βρετανικής εφημερίδας «Ντέιλι Τέλεγκραφ».

Η εφημερίδα αναφέρει ότι υπουργοί και βουλευτές της Βρετανίας εξέφρασαν φόβους για την αυθεντικότητα των φωτογραφιών που εμφανίζουν Βρετανούς στρατιώτες να βασανίζουν Ιρακινούς κρατουμένους και πρόσθεσαν ότι οι φωτογραφίες μπορεί να παραποιήθηκαν για να δυσφημιστεί μ αυτόν τον τρόπο το κύρος βρετανικού στρατού και να υπονομευτεί το έργο της συμμαχίας στο Ιράκ.

Η «Ντέιλι Τέλεγκραφ» εγείρει 13 ερωτήματα, τα οποία αμφισβητούν την αυθεντικότητα των φωτογραφιών.

«Αποστροφή και όχι έκπληξη αισθάνονται οι Ιρακινοί για τις φωτογραφίες κακοποίησης των Ιρακινών αιχμαλώτων πολέμου», είναι ο τίτλος άρθρου στην «Ιντιπέντεντ».

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα οι φήμες περί βασανιστηρίων στις φυλακές κυκλοφορούσαν εδώ και μήνες. Ως εκ τούτου η πλειονότητα των Ιρακινών δήλωσε ότι η πρόσφατη αποκάλυψη απλά ήρθε για να επιβεβαιώσει αυτό που τόσο καιρό υποπτευόταν.

«Οι φωτογραφίες των βασανιστηρίων είναι ψεύτικες, λέει ο στρατός», αναφέρουν στο πρωτοσέλιδό τους οι «Τάιμς» και διευκρινίζουν στον πλαγιότιτλο ότι αξιωματούχοι της βρετανικής στρατιωτικής αστυνομίας μεταβαίνουν στην Κύπρο καθώς αυξάνονται οι πιέσεις για τη διεξαγωγή έρευνας.


Δευτέρα 03 Μαΐου 2004 - 03:13 (Ώρα Λονδίνου)

ΕΕ: «Ακέφαλο κοτόπουλο»

Πολλές ευρωπαϊκές εφημερίδες αφιερώνουν τις σελίδες τους στις ευκαιρίες και τις προκλήσεις της διευρυμένης ΕΕ, ενώ κάποιες άλλες εκφράζουν την οργή τους για τις φωτογραφίες που αποκαλύπτουν την κακοποίηση που υφίστανται οι Ιρακινοί κρατουμένοι από τους δυτικούς στρατιώτες.

«Οικογενειακή συνεργασία»

Η γερμανική εφημερίδα «Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε Τσάιτουνγκ», αναφερόμενη στη διεύρυνση της ΕΕ, υποστηρίζει ότι η Κοινότητα έχει «κάθε λόγο να γιορτάζει τη συνεύρεση των 25 ευρωπαϊκών κρατών, την οποία και χαρακτηρίζει «οικογενειακή συνεργασία».

Η εφημερίδα προσθέτει ότι η εξασφάλιση της εθνικής ανεξαρτησίας ήταν η πιο «σημαντική», για πρακτικούς λόγους λειτουργική» επιδίωξη των πρώην κομμουνιστικών κρατών που εντάχθηκαν στην ΕΕ.

Ωστόσο, καταλήγει η «Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε Τσάιτουνγκ» ο βασικός στόχος της ανεξαρτησίας είναι να μπορείς να επιλέγεις τους φίλους και τους εταίρους σου ελεύθερα.»

«Αναχώρηση σε άγνωστη περιοχή», είναι ο τίτλος της γερμανικής «Φρανκφούρτερ Ρούνσχαου», η οποία εκφράζει τις ανησυχίες της για τις οικονομικές συνέπειες της διεύρυνσης.

Στο ίδιο ύφος και η γαλλική εφημερίδα «Λε Μοντ» δίνει έμφαση στη δεινή οικονομική κατάσταση της Γερμανίας και τις βαθιές διαφορές στη Βρετανία όσον αφορά το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα.

«Αυτή τη στιγμή η ΕΕ αυξάνει τα μέλη της από 15 σε 25 και προχωράει σαν κοτόπουλο χωρίς κεφάλι», λέει η «Λε Μοντ».

Πιο πανηγυρικός είναι ο Τύπος των νέων κρατών μελών. «Επιστροφή στην πατρίδα», είναι ο τίτλος της τσέχικης εφημερίδας «Πράβο», ενώ η ουγγρική «Νεπσζαμπάνταγκ» καλεί τη χώρα να ακολουθήσει την ιρλανδική συνταγή της επιτυχίας στην ΕΕ.

Φωτογραφίες κακοποίησης

Με τον τίτλο «Σαδιστές», η γερμανική εφημερίδα «Ντι Βελτ» χαρακτηρίζει τις φωτογραφίες των Αμερικανών στρατιωτών να βασανίζουν Ιρακινούς κρατουμένους «απεχθείς, οι οποίες θα πλήξουν σημαντικά την εικόνα των ΗΠΑ στο εξωτερικό.»

Σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα η πιθανότητα να κρύβονται πίσω από το εν λόγω σκάνδαλο ιδιωτικές εταιρείες παροχής προστασίας «απλά αποδεικνύει πόσο προβληματική είναι η αποστολή της αποκατάστασης της ειρήνης στο Ιράκ.»

«Βιαιότητες εις το όνομα της βασίλισσας», διαβάζουμε στη «Σουντόιτσε Τσάιτουνγκ», η οποία χαρακτηρίζει τις φωτογραφίες «ντροπή για τις ΗΠΑ και τη Βρετανία.»


Κυριακή 02 Μαΐου 2004 - 21:56 (Ώρα Λονδίνου)

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Λονδίνο

Ο πρόεδρος Τάσσος Παπαδόπουλος, 24 Απριλίου 2004

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσος Παπαδόπουλος εγκαινίασε παρουσία Ελλήνων και Ελληνοκυπρίων επισήμων καθώς και της δημάρχου της πόλης του Γουεστμίνστερ, την έκθεση «Χρώματα της Μεσαιωνικής Κύπρου» στο Ελληνικό Κέντρο του Λονδίνου.

Η έκθεση οργανώθηκε με την ευκαιρία της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στη μνήμη ενός μεγάλου ευεργέτη και προστάτη των πολιτιστικών πεπραγμένων, του Κωνσταντίνου Λεβέντη.

Ο πρόεδρος Παπαδόπουλος άρχισε τον λόγο του στα ελληνικά και αφού αναφέρθηκε στη σημασία της έκθεσης και είπε ότι η Κύπρος επέστρεψε στην ευρωπαϊκή αγκαλιά, μίλησε για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος τονίζοντας ότι οι Ελληνοκύπριοι «άσκησαν το δημοκρατικό τους καθήκον» και δεν υπάρχουν περιθώρια για «εκδικητικότητα ή τιμωρία».

Πάντως ο κ.Παπαδόπουλος τόνισε ότι «οι προσπάθειες για να βρούμε μια λειτουργική, βιώσιμη λύση του κυπριακού συνεχίζονται».

Ο λόγος του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας

«Θέλουμε να είμαστε στην Ευρώπη εποικοδομητικοί εταίροι και όχι ένα ενοχλητικό μέλος».

«Αυτός πιστεύω, είπε ο πρόεδρος Παπαδόπουλος, είναι ένας από τους κυριότερους λόγους που ο ελληνοκυπριακός πληθυσμός απέρριψε στο δημοψήφισμα το σχέδιο Ανάν, γιατί μεταξύ άλλων θα καθιστούσε συμπληρωματική τη συμμετοχή μας ως πλήρους και ισότιμου μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα μας υποβίβαζε τις πιο πολλές φορές σε ένα σιωπηλό παρατηρητή αντί ένα ενεργητικό και εποικοδομητικό μέλος».

«Με την ευκαιρία αυτή θέλω να πω όπως είπα χθες ο κυπριακός λαός είχε να επιλέξει ανάμεσα σε δύο εξίσου νόμιμα και θεμιτά ερωτήματα. Ναι ή Όχι. Η επιλογή στον λαό δεν ήταν «αν δεν πεις ναι θα τιμωρηθείς. Επομένως ασκώντας τα κυριαρχικά του δικαιώματα σε πλήρως δημοκρατική και ελεύθερη επιλογή ο ελληνοκυπριακός πληθυσμός με ένα εντυπωσιακό ποσοστό του 76% επέλεξε τη μια από τις θεμιτές επιλογές».

«Για τον λόγο αυτό ούτε επιτρέπεται ούτε θα δεχθούμε εκδικητικότητα ή τιμωρία του κυπριακού ελληνισμού, διότι επιτέλεσε απλώς το δημοκρατικό του καθήκον, και πιστεύω ότι τουλάχιστον οι ξένοι συνομιλητές μου έδειξαν και δείχνουν πλήρη κατανόηση αυτής της αλήθειας».

«Λυπούμαστε γιατί η χαρά της ένταξης σκιάστηκε από το γεγονός ότι δεν μπορούσαμε να συνεορτάσουμε μαζί με τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας. Όμως αυτό δεν είναι το τέλος του αγώνα. Εμείς θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες για να βρούμε μια λειτουργική, βιώσιμη λύση του κυπριακού ώστε μια επανενωμένη Κύπρος να μπορεί να διαδραματίσει τον σωστό της ρόλο στην Ευρωπαϊκή Ένωση».


Κυριακή 02 Μαΐου 2004 - 22:48 (Ώρα Λονδίνου)

Νέο κύμα βίας στη Λωρίδα της Γάζας

Νέο κύκλο αίματος ανοίγει η επίθεση Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας

Σε επίθεση Παλαιστινίων εναντίον οχήματος Ισραηλινών εποίκων σκοτώθηκαν πέντε άνθρωποι, τέσσερα παιδιά και η μητέρα τους.

Όπως μετέδωσε η ισραηλινή ραδιοφωνία η επίθεση έλαβε χώρα κοντά στην είσοδο εβραϊκού οικισμού στη Λωρίδα της Γάζας. Νεκροί είναι επίσης οι δύο δράστες. Ήταν η πρώτη επίθεση στη Γάζα εναντίον εποίκων εδώ και ένα χρόνο.

Άγνωστος που τηλεφώνησε στο πρακτορείο Ρόιτερς, είπε ότι την ευθύνη αναλαμβάνουν οι οργανώσεις Ισλαμική Τζιχάντ και Λαϊκές Επιτροπές Αντίστασης, ενώ η ισραηλινή κυβέρνηση κατέστησε υπεύθυνους τον πρόεδρο Γιασέρ Αραφάτ και την οργάνωση Χαμάς.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Αβί Παζνέρ, χαρακτήρισε την επίθεση «μακελειό», τονίζοντας ότι αποσκοπεί στον τορπιλισμό του ισραηλινού σχεδίου αποχώρησης.

Λίγες ώρες αργότερα ισραηλινά ελικόπτερα έπληξαν με πυραύλους κτίριο στην πόλη τςη Γάζας που στεγάζει ραδιοφωνικό σταθμό προσκείμενο στην παλαιστινιακή μαχητική οργάνωση Χαμάς

Το Λικούντ καταψηφίζει το σχέδιο Σαρόν

Στο Ισραήλ έγινε εσωκομματικό δημοψήφισμα στο κόμμα Λικούντ, επί του σχεδίου του πρωθυπουργού Αριέλ Σαρόν, για αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων και των 7500 Εβραίων εποίκων από τη Λωρίδα της Γάζας.

Η ισραηλινή ραδιοφωνία μετέδωσε αργά το απόγευμα ότι η πρόταση του κ.Σαρόν καταψηφίστηκε από τα μέλη του κόμματος του σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις εξόδου.

Οι δημοσκοπήσεις εξόδου δείχνουν ότι το 60% των μελών του Λικούντ καταψήφισαν τις προτάσεις του Ισραηλινού πρωθυπουργού για «μονομερή αποχώρηση από τη Λωρίδα της Γάζας».

Σύμφωνα με τις πληροφορίες η συμμεχοχή στο δημοψήφισμα ήταν χαμηλή, γύρω στο 35%.

Πάντως, ο κ.Σαρόν έχει δηλώσει ότι τα σχέδια του θα προχωρήσουν όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας.

Το ίδιο σχέδιο προβλέπει τη διατήρηση των κυριότερων εβραϊκών οικισμών στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και συναντά την έντονη αντίδραση των Παλαιστινίων.

Σε χθεσινοβραδινή έφοδο του ισραηλινού στρατού στην Καν Γιουνίς, στα νότια της Λωρίδας της Γάζας, σκοτώθηκε ένα 9χρονο παιδί σκοτώθηκε και άλλοι επτά Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν.


Κυριακή 02 Μαΐου 2004 - 20:21 (Ώρα Λονδίνου)

Νεκροί Αμερικανοί στο Ιράκ

9 Αμερικανοί στρατιώτες νεκροί από τα πυρά Ιρακινών ανταρτών

Ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι 9 στρατιώτες σκοτώθηκαν σε διαφορετικές επιθέσεις εναντίον των συμμαχικών δυνάμεων.

Έξι Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν σε επίθεση ανταρτών εναντίον συμμαχικής βάσης κοντά στη Ραμάντι του δυτικού Ιράκ.

Στο Κιρκούκ του βορείου Ιράκ, ένας Αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε και 10 άλλοι τραυματίσθηκαν σε επίθεση εναντίον βάσης.

Βορειοδυτικά της Βαγδάτης σε άλλη επίθεση σκοτώθηκαν δύο Αμερικανοί στρατιώτες και δύο άνδρες των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο των συμμαχικών δυνάμεων, άλλοι δύο Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν σε επίθεση που δέχτηκε αυτοκινητοπομπή κοντά στην πόλη των Σιιτών Αμάρα, στο νότιο Ιράκ.

Σύγχιση για τον στρατηγό του Σαντάμ Χουσείν

Ο πρόεδρος του γενικού επιτελείου των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, στρατηγός Ρίτσαρντ Μάιερς, μιλώντας στην Ουάσινγκτον δήλωσε ότι δεν είναι βέβαιο αν θα αναλάβει επικεφαλής της ιρακινής δύναμης που αναπτύχθηκε στη Φαλούτζα ο στρατηγός Γασίμ Μοχάμεντ Σαλέχ, πρώην στρατηγός στις ένοπλες δυνάμεις του Σαντάμ Χουσείν.

Όμως, οι αξιωματικοί της αμερικανικής δύναμης έξω από τη Φαλούτζα δήλωσαν ότι στηρίζονται στον στρατηγό Σαλέχ για την αποκατάσταση της τάξης στην πόλη που πολιορκούν εδώ και σχεδόν ένα μήνα.

Aμφισβήτηση της αυθεντικότητας

Ιρακινοί κρατούμενοι στο Ιράκ είναι εκτεθειμένοι σε βαριάς μορφής κακοποιήσεις που φθάνουν μέχρι το βιασμό, αναφέρεται στο αμερικανικό περιοδικό Νιου Γιόρκερ, που επικαλείται εσωτερική έκθεση του αμερικανικού στρατού.

Στη Βρετανία συνεχίζεται ο θόρυβος που προκλήθηκε από τη δημοσίευση φωτογραφιών στην εφημερίδα Ντέιλι Μίρορ το Σάββατο, που δείχνουν την κακοποίηση Ιρακινού κρατουμένου από Βρετανούς στρατιώτες.

Στρατιωτικοί κύκλοι αμφισβητούν την αυθεντικότητα των φωτογραφιών, καθώς, όπως δηλώνουν δείχνουν αντικείμενα που δεν χρησιμοποιεί ο βρετανικός στρατός.

Εκπρόσωπος της Ντέιλι Μίρορ δήλωσε ότι οι φωτογραφίες της παραδόθηκαν από στρατιώτες της μονάδας που είχε την εποπτεία του κρατητηρίου.

Εξεταστική επιτροπή πάντως άρχισε το έργο της για να διαπιστωθεί κατά πόσο ευσταθούν οι κατηγορίες για βασανιστήρια κρατουμένων.


Κυριακή 02 Μαΐου 2004 - 20:01 (Ώρα Λονδίνου)

Νέο κύμα βίας στη Λωρίδα της Γάζας

Νέο κύκλο αίματος ανοίγει η επίθεση Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας

Σε επίθεση Παλαιστινίων εναντίον οχήματος Ισραηλινών εποίκων σκοτώθηκαν πέντε άνθρωποι, τέσσερα παιδιά και η μητέρα τους.

Όπως μετέδωσε η ισραηλινή ραδιοφωνία η επίθεση έλαβε χώρα κοντά στην είσοδο εβραϊκού οικισμού στη Λωρίδα της Γάζας. Νεκροί είναι επίσης οι δύο δράστες. Ήταν η πρώτη επίθεση στη Γάζα εναντίον εποίκων εδώ και ένα χρόνο.

Άγνωστος που τηλεφώνησε στο πρακτορείο Ρόιτερς, είπε ότι την ευθύνη αναλαμβάνουν οι οργανώσεις Ισλαμική Τζιχάντ και Λαϊκές Επιτροπές Αντίστασης, ενώ η ισραηλινή κυβέρνηση κατέστησε υπεύθυνους τον πρόεδρο Γιασέρ Αραφάτ και την οργάνωση Χαμάς.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Αβί Παζνέρ, χαρακτήρισε την επίθεση «μακελειό», τονίζοντας ότι αποσκοπεί στον τορπιλισμό του ισραηλινού σχεδίου αποχώρησης.

Λίγες ώρες αργότερα ισραηλινά ελικόπτερα έπληξαν με πυραύλους κτίριο στην πόλη τςη Γάζας που στεγάζει ραδιοφωνικό σταθμό προσκείμενο στην παλαιστινιακή μαχητική οργάνωση Χαμάς.

Εν τω μεταξύ, στο Ισραήλ έγινε εσωκομματικό δημοψήφισμα στο κόμμα Λικούντ, επί του σχεδίου του πρωθυπουργού Αριέλ Σαρόν, για αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων και των 7500 Εβραίων εποίκων από τη Λωρίδα της Γάζας.

Η ιραηλινή ραδιοφωνία μετέδωσε αργά το απόγευμα ότι η πρόταση του κ.Σαρόν καταψηφίστηκε από τα μέλη του κόμματος του.

Πάντως, ο κ.Σαρόν έχει δηλώσει ότι τα σχέδια του θα προχωρήσουν όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας.

Το ίδιο σχέδιο προβλέπει τη διατήρηση των κυριότερων εβραϊκών οικισμών στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και συναντά την έντονη αντίδραση των Παλαιστινίων.

Σε χθεσινοβραδινή έφοδο του ισραηλινού στρατού στην Καν Γιουνίς, στα νότια της Λωρίδας της Γάζας, σκοτώθηκε ένα 9χρονο παιδί σκοτώθηκε και άλλοι επτά Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν.


Κυριακή 02 Μαΐου 2004 - 14:09 (Ώρα Λονδίνου)

«Άνοιγμα» Eρντογάν προς Παπαδόπουλο

Σύντομος διάλογος Παπαδόπουλου - Eρντογάν

Mία νέα αρχή στο Kυπριακό επιθυμεί η τουρκική κυβέρνηση, σύμφωνα με όσα δήλωσε προς τον πρόεδρο της Kυπριακής Δημοκρατίας Tάσσο Παπαδόπουλο ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Pετζέπ Tαγίπ Eρντογάν.

Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων από τη Λευκωσία, ο κ. Ερντογάν έκανε τη σχετική δήλωση προς τον κ. Παπαδόπουλο κατά τη σύντομη συνομιλία που είχαν οι δύο άνδρες στο περιθώριο δείπνου που παρέθεσε η ιρλανδική προεδρία της EE στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων των 25 και των τριών υποψηφίων για ένταξη χωρών.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός χαιρέτησε τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και του εξέφρασε την επιθυμία για «μία νέα αρχή». Ο κ. Παπαδόπουλος απάντησε ότι και ο κυπριακός λαός θέλει μία νέα αρχή. Ο κ. Ερντογαν απάντησε στον Kύπριο Πρόεδρο με τη φράση «Ινσαλάχ», που σημαίνει «πρώτα ο Θεός».

Eξάλλου, ο κ. Παπαδόπουλος επέκρινε τους μεσολαβητές στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό για το αρνητικό αποτέλεσμα της προσπάθειας για επίλυση του προβλήματος και για το αρνητικό αποτέλεσμα στο δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου.

Σε δηλώσεις του στο Δουβλίνο, μετά την επίσημη τελετή για τη διεύρυνση της ΕΕ, ο Kύπριος Πρόεδρος ανέφερε ότι τα αίτια που οδήγησαν στην αποτυχία είναι πολλά και πρόσθεσε:

«Kαλά θα κάνουν αυτοί που διεξήγαγαν τις διαπραγματεύσεις να κάνουν τη δική τους αυτοκριτική για τον τρόπο που τις διεξήγαγαν».

O κ. Παπαδόπουλος απέφυγε να διατυπώσει προβλέψεις σχετικά με τη μελλοντική πορεία του Kυπριακού, επισημαίνοντας ότι η Κύπρος, ως πλήρες και ισότιμο μέλος της EE, αποκτά μία σοβαρή ασπίδα, ώστε να μπορεί να αποτρέψει οποιαδήποτε προσπάθεια υπόσκαψης της κρατικής της οντότητας και του μέλλοντός της.

Ο πρόεδρος της Kυπριακής Δημοκρατίας δήλωσε ακόμη, ότι στο Δουβλίνο δεν διαπίστωσε καμμιά αλλαγή στη συμπεριφορά των άλλων ηγετών, στους οποίους είχε την ευκαιρία να εξηγήσει τις θέσεις της Κύπρου, βρίσκοντας -όπως ανέφερε- πολύ καλή ανταπόκριση.

Tέλος, ο πρωθυπουργός του αυτόκλητου τουρκοκυπριακού κράτους Μεχμέτ Αλί Ταλάτ δήλωσε ότι οι Τουρκοκύπριοι έχουν έντονα αισθήματα δυσαρέσκειας, διότι έμειναν εκτός της EE, παρά το γεγονός ότι αποδέχθηκαν το σχέδιο Ανάν με ποσοστό 65%.

«Οι Τουρκοκύπριοι δεν είναι ο λόγος για τη μη λύση», ανέφερε ο κ. Ταλάτ, εξέφρασε λύπη «διότι μόνον η μισή Κύπρος έγινε μέλος της EE» και κάλεσε τους Τουρκοκύπριους να μην χάσουν τις ελπίδες τους.


Σημαντικό προβάδισμα ΝΔ - Καραμανλή

Kαταλληλότερος για την πρωθυπουργία θεωρείται ο K. Καραμανλής

Eυρεία διαφορά υπέρ της ΝΔ στην παράσταση νίκης εν όψει των ευρωεκλογών και υπέρ του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή σε προσωπική δημοτικότητα δείχνει δημοσκόπηση της εταιρείας VPRC, που δημοσιεύει η εφημερίδα «Καθημερινή της Kυριακής».

Tα ευρήματα της έρευνας φέρουν τον κ. Καραμανλή ως τον κατάλληλότερο για την πρωθυπουργία, αφού στο συγκεκριμένο ερώτημα τον πρόεδρο της ΝΔ επέλεξε το 53% των ερωτηθέντων, έναντι του 25% που επέλεξε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου.

Kανέναν από τους δύο δεν θεωρεί κατάληλο για την πρωθυπουργία το 11% των ερωτηθέντων, ενώ άλλο ένα 11% δεν απαντά.

Στο ερώτημα σχετικά με τη δημοτικότητα των κορυφαίων πολιτικών ο κ. Καραμανλής συγκεντρώνει θετικές γνώμες από το 78% των ερωτηθέντων, ο κ. Παπανδρέου από το 59%, ο πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος από το 55%, ο πρώην πρόεδρος του ΔHKKI Δημήτρης Τσοβόλας από το 49%, ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης από το 45%, η ΓΓ του KKE Αλέκα Παπαρήγα από το 42% και ο πρόεδρος του ΛAOΣ Γιώργος Καρατζαφέρης από το 24%.

Iκανοποίηση από την κυβέρνηση

Tο 43% των ερωτηθέντων δηλώνουν ικανοποιημένοι από τις επιδόσεις της κυβέρνησης (δυσαρεστημένοι το 39%), ενώ αντιστοίχως από την αντιπολίτευση δηλώνουν το 21% των ερωτηθέντων (δυσαρεστημένοι το 64%).

Tο 68% των ερωτηθέντων προεξοφλούν ότι νικήτρια των ευρωεκλογών του Iουνίου θα αναδειχθεί η ΝΔ, ενώ το 11% εκτιμά ότι τις εκλογές θα κερδίσει το ΠΑΣΟΚ.

Στο ερώτημα αν στις ευρωεκλογές οι ερωτηθέντες σκέπτονται να ψηφίσουν το ίδιο κόμμα που ψήφισαν στις βουλευτικές εκλογές ή διαφορετικό οι απαντήσεις είναι:

Οι ψηφοφόροι της ΝΔ κατά 83% δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν το ίδιο κόμμα (7% μάλλον άλλο), οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ κατά 76% (12%), του ΚΚΕ κατά 78% (11%), του ΣΥΝ κατά 65% (10%) και του ΛΑΟΣ κατά 71% (29%).

Για την Kύπρο

Στο ερώτημα σχετικά με τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος στην Κύπρο για το σχέδιο του ΓΓ του OHE Kόφι Ανάν, το 44% των ερωτηθέντων δηλώνουν ικανοποιημένοι, το 36% δυσαρεστημένοι και το 20% δεν γνωρίζουν ή δεν απαντούν.

Τέλος, στο ερώτημα «ποια λύση δημιουργεί τους λιγότερους κινδύνους για την Κύπρο (ομοσπονδία, ενιαίο κράτος ή διχοτόμηση με δύο ανεξάρτητα κράτη) οι απαντήσεις είναι:

«Να ζούν μαζί σε ένα κράτος» 51%, «να ζούν χωριστά σε δύο ανεξάρτητα κράτη» 37% και 12% «δεν γνωρίζω - δεν απαντώ».


Κυριακή 02 Μαΐου 2004 - 14:29 (Ώρα Λονδίνου)

Ξέφυγε Αμερικανός όμηρος

Παραμένουν στα χέρια των απαγωγέων τους όμηροι από δυτικές χώρες

Σε καλή κατάσταση βρίσκεται ο Τόμας Χάμιλ, Αμερικανός όμηρος που ξέφυγε από τους απαγωγείς του, δήλωσε ο εκπρόσωπος των αμερικανικών δυνάμεων, υποστράτηγος Μάρκ Κίμιτ.

Ο Χάμιλ είναι οδηγός, φορτηγού αυτοκινήτου και είχε πέσει στα χέρια ανταρτών που επιτέθηκαν σε αυτοκινητοπομπή. Βρέθηκε από αμερικανική περίπολο κοντά στη πόλη Μπαλάντ, 70 χιλιόμετρα νότια της Τικρίτ και οδήγησε στη συνέχεια τους στρατιώτες στο οίκημα, όπου κρατούνταν και στο οποίο συνελήφθησαν δύο Ιρακινοί.

Τέσσερις Αμερικανοί στρατιώτες και δύο Ιρακινοί, μέλη των σωμάτων ασφαλείας, σκοτώθηκαν σε δύο διαφορετικά περιστατικά από αντάρτες στη Βαγδάτη και την Αμάρα του νοτίου Ιράκ.

Δεν υπάρχουν ξένοι μαχητές στη Φαλούτζα δήλωσε ο Ιρακινός στρατηγός Γιασίμ Μοχάμεντ Σαλέχ, επικεφαλής της δύναμης που ανέλαβε καθήκοντα αποκατάστασης της τάξης, μετά τη λύση της πολιορκίας της πόλης από τις αμερικανικές δυνάμεις.

Ο Αμερικανικός στρατός, που εγκαταλείπει τις θέσεις που είχε λάβει γύρω από την πόλη πριν ένα μήνα, υποστήριζε ότι στη Φαλούτζα ήταν οχυρωμένοι 200 μαχητές από το εξωτερικό.


Κυριακή 02 Μαΐου 2004 - 13:40 (Ώρα Λονδίνου)

Νεκρά παιδιά σε επίθεση Παλαιστινίων

Νέο κύκλο αίματος ανοίγει η επίθεση Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας

Σε επίθεση Παλαιστινίων εναντίον οχήματος Ισραηλινών εποίκων σκοτώθηκαν πέντε άνθρωποι, τέσσερα παιδιά και η μητέρα τους.

Όπως μετέδωσε η ισραηλινή ραδιοφωνία η επίθεση έλαβε χώρα κοντά στην είσοδο εβραϊκού οικισμού στη Λωρίδα της Γάζας. Νεκροί είναι επίσης οι δύο δράστες. Ήταν η πρώτη επίθεση στη Γάζα εναντίον εποίκων εδώ και ένα χρόνο.

Άγνωστος που τηλεφώνησε στο πρακτορείο Ρόιτερς, είπε ότι την ευθύνη αναλαμβάνουν οι οργανώσεις Ισλαμική Τζιχάντ και Λαϊκές Επιτροπές Αντίστασης, ενώ η ισραηλινή κυβέρνηση κατέστησε υπεύθυνους τον πρόεδρο Γιασέρ Αραφάτ και την οργάνωση Χαμάς.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Αβί Παζνέρ, χαρακτήρισε την επίθεση «μακελειό», τονίζοντας ότι αποσκοπεί στον τορπιλισμό του ισραηλινού σχεδίου αποχώρησης.

Η επίθεση πραγματοποιήθηκε ενώ είναι σε εξέλιξη στο Ισραήλ το εσωκομματικό δημοψήφισμα στο κόμμα Λικούντ, επί του σχεδίου του πρωθυπουργού Αριέλ Σαρόν, για αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων και των 7500 Εβραίων εποίκων από τη Λωρίδα της Γάζας.

Το ίδιο σχέδιο προβλέπει τη διατήρηση των κυριότερων εβραϊκών οικισμών στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και συναντά την έντονη αντίδραση των Παλαιστινίων.

Σε χθεσινοβραδινή έφοδο του ισραηλινού στρατού στην Καν Γιουνίς, στα νότια της Λωρίδας της Γάζας, σκοτώθηκε ένα 9χρονο παιδί σκοτώθηκε και άλλοι επτά Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν.


Κυριακή 02 Μαΐου 2004 - 10:38 (Ώρα Λονδίνου)

Βασανιστήρια στο Ιράκ

«Τα βασανιστήρια είναι ασυγχώρητα», είναι ο τίτλος του κεντρικού σχολίου της εφημερίδας Ομπσέρβερ (The Observer), με το οποίο καλείται η πολιτική ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων να αναλάβει προσωπική ευθύνη για τις συνθήκες κράτησης υπόπτων στο Ιράκ.

Η υπόθεση τη δημοκρατίας στο Ιράκ και η αποκατάστασή της, την οποία έχουμε υποσχεθεί, θα μπορούσε να υποστούν ανήκεστη βλάβη, αν εμφανισθούν περισσότερες φωτογραφίες σαν αυτές που είδαμε το τελευταίο 48ωρο», γράφει ο σχολιαστής της εφημερίδας.

Στην πρώτη σελίδα της εφημερίδας Ιντιπέντεντ της Kυριακής (The Independent on Sunday) αναφέρεται ότι ο κόσμος είναι περίτρομος από την ωμότητα του βρετανικού στρατού εναντίον Ιρακινών κρατουμένων.

Σε άλλο δημοσίευμα σημειώνει ότι μέχρι τώρα έχουν πεθάνει επτά Ιρακινοί σε υπό βρετανική εποπτεία κρατητήρια, χωρίς να έχουν απευθυνθεί κατηγορίες εναντίον κανενός.

«Πρώην τρόφιμοι φυλακών»

Ο Ρόμπερτ Φισκ, που είχε γράψει πρώτος τον Ιανουάριο για κακοποιήσεις Ιρακινών κρατουμένων εκφράζει απορία σε άρθρο του στην Ιντιπέντεντ, για την έκπληξη που δοκίμασε η κοινή γνώμη με τη δημοσίευση των τελευταίων φωτογραφιών:

«Γιατί να μας εκπλήσσει ο ρατσισμός (των στρατιωτών) τους, η κτηνωδία τους, η άκρατη σκληρότητά τους έναντι των Αράβων; Πόσα από αυτά τα «παιδιά» μας είναι πρώην τρόφιμοι των φυλακών, πόσοι υποστηρίζουν το Βρετανικό Εθνικό Κόμμα;», σημειώνει ο Ρόμπερτ Φισκ.

Η στρατιωτική αστυνομία προετοιμάζει τη σύλληψη επτά Βρετανών στρατιωτών που κατηγορούνται για κακοποιήσεις κρατουμένων και έχουν ήδη ανακριθεί, γράφει στο πρωτοσέλιδό της η Σάντεϊ Τέλεγκραφ (The Sunday Telegraph).

Σε άλλο της δημοσίευμα η εφημερίδα αναφέρει ότι μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα αποσταλούν στο Ιράκ 4.000 Βρετανοί στρατιώτες. Πρόκειται, σημειώνει, για τις μεγαλύτερες ενισχύσεις από την αρχή του πολέμου, και η αποστολή τους θα είναι η διασφάλιση της τάξης στη Νατζάφ, όπου θα καλύψουν το κενό που άφησε η αποχώρηση της ισπανικής δύναμης.

Το έναυσμα για τα βασανιστήρια του Ιρακινού κρατουμένου έδωσε ίσως ο θάνατος Βρετανού αξιωματικού σε βομβιστική ενέργεια, γράφει στην πρώτη της σελίδα η εφημερίδα Σάντεϊ Τάιμς(Τhe Sunday Times).

Σε άλλο της δημοσίευμα η εφημερίδα προβάλλει τις κατηγορίες για τον θάνατο ενός Ιρακινού κατά την ανάκρισή του από πράκτορες της CIA, ενώ σε κεντρικό σχόλιο της εφημερίδας υποδεικνύεται το υψηλό ηθικό κόστος που συνεπάγεται για τις δυνάμεις κατοχής η αποκάλυψη των κακοποιήσεων.

«Εικοσιτετράωρη φρούρηση»

Σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της Σάντεϊ Τέλεγραφ αναφέρεται ότι θα φρουρείται σε μόνιμη βάση από ένόπλους η βρετανική ολυμπιακή αποστολή στην Αθήνα.

Η απόφαση για τη φρούρηση των αθλητών αποτελεί μέρος της «μεγαλύτερης αντιτρομοκρατικής επιχείρησης» που αποβλέπει στην ασφάλεια των αθλητών από χτυπήματα της Ακ Κάιντα ή άλλων τρομοκρατικών οργανώσεων, γράφει η εφημερίδα.

«Εξετάζουμε την ένοπλη περιφρούρηση κάθε επίσης και ανεπίσημης δραστηριότητας των αθλητών, ακόμη και όταν πηγαίνουν για ψώνια ή να δουν την πόλη, δηλώνει στην εφημερίδα εκπρόσωπος του υπουργείου Δημόσιας Τάξης.

Η Σάντεϊ Τέλεγραφ γράφει πως η ελληνική πλευρά διαψεύδει ότι το μέτρο λαμβάνεται, εξ αιτίας των αιτημάτων της Βρετανίας και των ΗΠΑ να χρησιμοποιήσουν δικές τους ένοπλες συνοδείες για τους αθλητές.

Στο ίδιο θέμα αναφέρεται και η εφημερίδα Ιντιπέντεντ ον Σάντεϊ, σε δημοσίευμα υπό τον τίτλο «Ένοπλοι φρουροί για τους υψηλής επικινδυνότητας Βρετανούς».

Η εφημερίδα φιλοξενεί δηλώσεις του υπουργού Δημόσιας Τάξης, Γιώργου Βουλγαράκη, ο οποίος υπογραμμίζει ότι ι φρουροί θα παρακολουθούν τους αθλητές σε κάθε τους βήμα. Ο υπουργός αποκλείει το ενδεχόμενο να επιτραπεί η φρούρηση ολυμπιακών αποστολών από ομάδες ασφαλείας των χωρών τους.


Κυριακή 02 Μαΐου 2004 - 11:06 (Ώρα Λονδίνου)

Νεκροί Αμερικανοί στο Ιράκ

Συνεχίζονται οι επιθέσεις εναντίον των αμερικανικών δυνάμεων και μετά την αποχώρηση από τη Φαλούτζα,

Δύο Αμερικανοί στρατιώτες και δύο άνδρες των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας σκοτώθηκαν σε επίθεση ανταρτών στη Βαγδάτη.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο των συμμαχικών δυνάμεων, άλλοι δύο Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν σε επίθεση που δέχτηκε αυτοκινητοπομπή κοντά στην πόλη των σιιτών Αμάρα, στο νότιο Ιράκ.

Ιρακινοί κρατούμενοι στο Ιράκ είναι εκτεθειμένοι σε βαριάς μορφής κακοποιήσεις που φθάνουν μέχρι το βιασμό, αναφέρεται στο αμερικανικό περιοδικό Νιου Γιόρκερ, που επικαλείται εσωτερική έκθεση του αμερικανικού στρατού.

Aμφισβήτηση της αυθεντικότητας

Στη Βρετανία συνεχίζεται ο θόρυβος που προκλήθηκε από τη δημοσίευση φωτογραφιών στην εφημερίδα Ντέιλι Μίρορ το Σάββατο, που δείχνουν την κακοποίηση Ιρακινού κρατουμένου από Βρετανούς στρατιώτες.

Στρατιωτικοί κύκλοι αμφισβητούν την αυθεντικότητα των φωτογραφιών, καθώς, όπως δηλώνουν δείχνουν αντικείμενα που δεν χρησιμοποιεί ο βρετανικός στρατός.

Εκπρόσωπος της Ντέιλι Μίρορ δήλωσε ότι οι φωτογραφίες της παραδόθηκαν από στρατιώτες της μονάδας που είχε την εποπτεία του κρατητηρίου.

Εξεταστική επιτροπή πάντως άρχισε το έργο της για να διαπιστωθεί κατά πόσο ευσταθούν οι κατηγορίες για βασανιστήρια κρατουμένων.


Κυριακή 02 Μαΐου 2004 - 07:04 (Ώρα Λονδίνου)

Ψηφοφορία για το σχέδιο Σαρόν

Άσχετα με το αποτέλεσμα ο Αριέλ Σαρόν θα εμμείνει στην υλοποίηση του σχεδίου

Εσωκομματικό δημοψήφισμα διεξάγεται την Κυριακή στο μπλόκ Λικούντ επί του σχεδίου του πρωθυπουργού Αριέλ Σαρόν, για αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων και των 7.500 εποίκων από τη Λωρίδα της Γάζας.

Το ίδιο σχέδιο προβλέπει τη διατήρηση των κυριότερων εβραϊκών οικισμών στη Δυτική Όχθη, που βρίσκεται υπό κατοχή από το 1967.

Ο κ. Σαρόν έχει καταστήσει σαφές ότι θα προχωρήσει στην υλοποίηση του σχεδίου ανεξάρτητα από την έκβαση της ψηφοφορίας, προειδοποίησε όμως τα 193.000 μέλη του Λικούντ ότι η απόρριψή του θα έχει ως αποτέλεσμα την προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

Ο ανταποκριτής του BBC στην Ιερουσαλήμ μεταδίδει ότι αναμένεται μια ισχνή πλειοψηφία κατά του σχεδίου.

Δημοσκοπήσεις που δημοσιεύονται την Κυριακή στις εφημερίδες Μααρίβ και Γεντιότ Αχρονότ, καταλήγουν στο ίδιο συμπέρασμα.

Ο υπουργός Άμυνας, Σαούλ Μοφάζ, εμφανίσθηκε το Σάββατο αισιόδοξος, δηλώνοντας ότι τα μέλη του κυβερνώντος κόμματος θα στηρίξουν τις προτάσεις του πρωθυπουργού και υπογράμμισε ότι το σχέδιο είναι προς όφελος του Ισραήλ. Χαρακτήρισε μάλιστα το χάσμα μεταξύ των υποστηρικτών και των διαφωνούντων επί του σχεδίου «αμελητέο».


Κυριακή 02 Μαΐου 2004 - 06:31 (Ώρα Λονδίνου)

«Ημέρα του Καλωσορίσματος»

της απεσταλμένης μας στο Δουβλίνο, Μαρίας Καστρισιανάκη

Φαντασμαγορικές ήταν οι εορταστικές εκδηλώσεις και στην Τσεχία

Τη σφραγίδα και της τυπικής επικύρωσης της Διεύρυνσης έβαλαν οι «25», πλέον εταίροι της Ευρωπαϊκής Ένωσης με μια μεγαλοπρεπή δίωρη τελετή στο Δουβλίνο.

Οκτώ χώρες της ανατολικής Ευρώπης που πριν από μια δεκαετία ανήκαν στο κομμουνιστικό στρατόπεδο, μαζί με την Κύπρο και τη Μάλτα, είναι τα νέα μέλη της ευρωπαϊκής οικογένειας.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη και δυσκολότερη διεύρυνση στην ιστορία της Ενωμένης Ευρώπης που ξεκίνησε το 1958 με έξι μέλη και μετά από πέντε διευρύνσεις έχει φθάσει στον εντυπωσιακό αριθμό των 25 μελών που είναι σήμερα.

Παρά τις εορταστικές εκδηλώσεις,, η «Ημέρα του Καλωσορίσματος», όπως αποκαλεί η ιρλανδική προεδρία την 1η Μαΐου 2004, είναι και μια ημέρα προβληματισμού για το τι επιφυλάσσει το μέλλον για την Ευρώπη των 25.

Μπορεί η σημαία της ΄Ένωσης να παραμένει η ίδια, με 12 αστέρια άλλα τα πάντα από σήμερα αλλάζουν.

Η νέα Ευρώπη θα έχει πληθυσμό 450 εκατομμύρια και ΑΕΠ 10 εκ δις. ευρώ. Αριθμοί που ξεπερνούν κατά πολύ αυτούς των ΗΠΑ.

Προβλήματα

Όμως, η διεύρυνση δημιουργεί αυτομάτως σειρά προβλημάτων που σύμφωνα με τους πολιτικούς αναλυτές θα δυσχεράνουν την λειτουργία της.

Εκτός της Κύπρου, της Μάλτας και ενδεχομένως της Σλοβενίας, μικρές χώρες που έχουν μια σχετικά εύρωστη οικονομία και βιοτικό επίπεδο υψηλό, οι υπόλοιπες επτά ανατολικοευρωπαϊκές χώρες που εντάσσονται στην Κοινότητα είναι φτωχές και δεν έχουν ακόμα απαλλαχθεί από τις αγκυλώσεις του παρελθόντος.

Οι σκεπτικιστές της διεύρυνσης, και δεν είναι λίγοι, προειδοποιούν ότι οι χώρες αυτές κουβαλούν μέσα στην Κοινότητα μεγάλα οικονομικά και πολιτικά προβλήματα.

Χαρακτηριστικό, είναι ότι πολλά σχολιαστικά άρθρα επισημαίνουν τις τεράστιες εισοδηματικές και γενικότερα οικονομικές διαφορές της παλιάς με την νέα Ευρώπη.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η αντιδιαστολή ανάμεσα στο κατά κεφαλήν ετήσιο εισόδημα του Λουξεμβούργου, 40.500 ευρώ και 3.900 ευρώ της Λιθουανίας.

Ανεργία

Η ανεργία αυτών των χωρών, ειδικά της μεγαλύτερης σε πληθυσμό, Πολωνίας ξεπερνά το 20% και σύμφωνα με οικονομικές εκτιμήσεις θα πάρει έως και 50 χρόνια για τις 8 νέες χώρες να ευθυγραμμισθούν με τους οικονομικούς ρυθμούς της «Παλαιάς Ευρώπης».

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πρόκειται να είναι τόσο γενναιόδωρη προς τα νέα της μέλη, όπως ήταν στο παρελθόν.

Η Γερμανία, η ατμομηχανή της ευρωπαϊκής οικονομίας βρίσκεται ακόμη σε ύφεση και η κυβέρνηση του καγκελαρίου, Γκέρχαρντ Σρέντερ έχει κάνει σαφές ότι η συνεισφορά της στα ταμεία της Κοινότητας θα παραμείνει στα σημερινά επίπεδα.

Το παράδειγμα της Γερμανίας ακολουθεί και η Γαλλία, η δεύτερη μεγάλη χρηματοδότρια της Ένωσης.

Οι νέες χώρες, ιδιαίτερα η Πολωνία δηλώνουν απογοητευμένες από το γεγονός ότι θα πρέπει να περιμένουν τουλάχιστον δέκα χρόνια έως ότου πάρουν το ύψος των αγροτικών επιδοτήσεων που λαμβάνουν, τη στιγμή αυτή, τα ήδη μέλη της Κοινότητας.

Άλλη μεγάλη απογοήτευση για τις νέες χώρες μέλη, είναι ότι θα υπάρξει μεταβατική περίοδος επτά ετών έως ότου επιτραπεί η ελεύθερη διακίνηση εργατικού δυναμικού. Γεγονός που προκαλεί πικρία στις χώρες αυτές που θεωρούν τον εαυτό του πολίτη δεύτερης κατηγορίας.

Από την πλευρά των ήδη μελών, η διεύρυνση προκαλεί φόβους για τους ρυθμούς μετανάστευσης καθώς και για την εξωτερική πολιτική των 8 πρώην κομμουνιστικών χωρών που όπως κατέδειξε ο πόλεμος στο Ιράκ συμπορεύεται με αυτή των ΗΠΑ.

«Ο εφιάλτης των Βρυξελλών»

Η διεύρυνση είναι ο εφιάλτης των Βρυξελλών όσον αφορά την εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών της Κοινότητας.

Μια κοινότητα με 25 μέλη και 20 διαφορετικές γλώσσες θεωρείται πολύ αμφίβολο αν θα έχει την δυνατότητα να λειτουργήσει ομαλά.

Αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες επισημαίνουν ότι η ομαλή λειτουργία της Κοινότητας, γίνεται εξαιρετικά δύσκολη, με τόσο πολλές αντιπροσωπείες γύρω απ το τραπέζι.

Δεν είναι άλλωστε, τυχαίο, ότι από τον Ιούνιο του 2003, όταν οι 10 νέες χώρες πήραν την άδεια να παρίστανται στις συνόδους της Ένωσης, ως παρατηρητές,, σοβαρές υποθέσεις της Ευρώπης συζητούνται στο περιθώριο των επίσημων συνόδων ή σε διμερείς ή τριμερείς συνόδους κορυφής, μεταξύ Γερμανίας-Γαλλίας και Βρετανίας, των μεγάλων δηλ. Εταίρων της Κοινότητας..

Επιγραμματικά, υπογραμμίζουν αναλυτές, η Ευρώπη των 25 θα είναι μια Ευρώπη δύο ή και τριών ταχυτήτων. Μια Ευρώπη στην οποία ορισμένοι είναι πιο ίσοι από άλλους.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.