Browse through our Interesting Nodes of Newsletters & Journals on Hellenic Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 23 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 04-04-24

  1. ΗΠΑ: "Μη άγγιξετε τον Αραφάτ"
  2. Πλωτές επιθέσεις αυτοκτονίας
  3. «Παγιώνεται η διαίρεση» λέει ο Γκιούλ
  4. Συντριπτικό «Όχι»
  5. Συντριπτικό «Όχι»
  6. Έξαρση βίας στο Ιράκ
  7. ΗΠΑ: "Μη άγγιξετε τον Αραφάτ"
  8. Συντριπτικό «Όχι»
  9. Βρετανία και δημοψηφίσματα
  10. Β.Κορέα:"Σοβαρό δυστύχημα"
  11. Έξαρση βίας στο Ιράκ
  12. Ετοιμοπόλεμος δηλώνει ο μουλάς Σαντρ
  13. Η Κύπρος ψηφίζει
  14. ΗΠΑ: "Μη άγγιξετε τον Αραφάτ"
  15. Το προαναγγελθέν «Όχι»
  16. Ετοιμοπόλεμος δηλώνει ο μουλάς Σαντρ
  17. Η Κύπρος ψηφίζει
  18. ΗΠΑ: "Μη άγγιξετε τον Αραφάτ"
  19. Σε "σοβαρό δυστύχημα" αναφέρεται η Β.Κορέα
  20. Η Κύπρος ψηφίζει
  21. ΗΠΑ: "Μη άγγιξετε τον Αραφάτ"

Σάββατο 24 Απριλίου 2004 - 07:15 (Ώρα Λονδίνου)

ΗΠΑ: "Μη άγγιξετε τον Αραφάτ"

Οι Αμερικανοί ζητούν εγγυήσει για την ασφάλεια του Αραφάτ

Οι ΗΠΑ ζητούν από τον Αριέλ Σαρόν, πρωθυπουργό του Ισραήλ, εγγυήσεις ότι δεν πρόκειται να πειράξει τον ηγέτη των Παλαιστινίων Γιάσερ Αραφάτ.

Η ισραηλινή κυβέρνηση αποφεύγει, τουλάχιστον προς στιγμήν , οποιαδήποτε δήλωση επί του θέματος αυτού.

Πρόσφατα, πάντως ο Αριελ Σαρόν κατά την συνάντηση που είχε στην Ουάσινκτον με τον πρόεδρο των ΗΠΑ δήλωσε ότι δεν ισχύουν πλέον οι εγγυήσει για την προσωπική ασφάλεια του Γιάσερ Αραφάτ που είχε δώσει πριν τρία χρόνια.

Την δήλωση αυτή την επανέλαβε ο κ. Σαρόν και σε πρόσφατη τηλεοπτική του συνέντευξη.

Αναφερόμενος στο θέμαο ο ισραηλινός πρωθυπουργός είπε:

"Δέχτηκα πριν από τρία χρόνια το αίτημα του κ. Μπους που αφορούσε την προσωπική ασφάλεια του κ. Αραφάτ. Αυτό δεν ισχύει σήμερα επειδή ο παλαιστίνιος ηγέτης είναι ο βασικός υπεύθυνος των επιθέσεων που εξαπολύουν σε σταθερή βάση οι τρομοκράτες της Χαμάς, της Τζιχάντ και των Μαρτύρων ΑλΑκτσα.

Αναλυτές, ωστόσο, υπογραμμίζουν ότι δεν θα πρέπει να αποσυνδέονται τέτοιες σκληρές δηλώσεις του Αριελ Σαρόν από την κρίσιμη ψηφοφορία στο κόμμα Λικούντ σχετικά με την πρόταση του κ. Σαρόν για διάλυση των εβραικών οικισμών στην Λωρίδα της Γάζας.


Σάββατο 24 Απριλίου 2004 - 22:33 (Ώρα Λονδίνου)

Πλωτές επιθέσεις αυτοκτονίας

Τουλάχιστον 5 αμερικανοί στρατιώτες έχασαν την ζωή τους σε επίθεση κατά της βάσης τους

Το Αμερικανικό Ναυτικό ανακοίνωσε ότι δυο μέλη των συμμαχικών δυνάμεων σκοτώθηκαν σε επίθεση αυτοκτονίας με παγιδευμένα σκάφη κατά πλωτού σταθμού φόρτωσης πετρελαίου στον Περσικό Κόλπο.

Οι δυο στρατιώτες σκοτώθηκαν όταν αμερικανικό πολεμικό σκάφος προσπάθησε να αναχαιτίσει ένα μικρό σκάφος που πλησίαζε στον πλωτό σταθμό. Το μικρό σκάφος ανατινάχθηκε όταν το αμερικανικό πολεμικό σκάφος πλησίασε.

Εκπρόσωπος του Αμερικανικού Ναυτικού δήλωσε ότι πέντε άλλα μέλη του πληρώματος τραυματίσθηκαν στην επίθεση.

Σύμφωνα με πληροφορίες πραγματοποιήθηκαν τουλάχιστον δυο ακόμη επιθέσεις κατά άλλων πλωτών σταθμών.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του υπουργείου αμύνης της Βρετανίας μία από τις επιθέσεις πραγματοποιήθηκε κατά του σταθμού φόρτωσης Μπάκρα ο οποίος βρίσκεται περίπου δέκα χιλιόμετρα ανοιχτά των νότιων ακτών του Ιράκ.

Φαλούτζα

Μια νέα συμφωνία επετεύχθη μεταξύ του αμερικανικού στρατού και των Ιρακινών στην πολιορκημένη πόλη της Φαλούτζα σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί η εισβολή των αμερικανών πεζοναυτών στην πόλη.

Η συμφωνία προβλέπει ότι αμερικανοί στρατιώτες θα πραγματοποιούν κοινές περιπολίες με την ιρακινή αστυνομία στην πόλη από την Τρίτη.

Από την ημέρα αυτή δεν θα επιτρέπεται σε ιρακινούς πολίτες να φέρουν οπλισμό.

Ιρακινοί αξιωματούχοι θα συνεχίζουν να συγκεντρώνουν τα βαριά όπλα σύμφωνα με τους όρους της αμνηστίας που δόθηκε την περασμένη εβδομάδα.

Η συμφωνία επίσης προβλέπει ότι οι Ιρακινοί θα μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους και επιτρέπει την διέλευση των οργανώσεων αρωγής.

Ανταποκριτής του BBC έξω από την Φαλούτζα μεταδίδει ότι η συμφωνία του Σαββάτου φαίνεται να αποτρέπει προς το παρόν την αμερικανική επιχείρηση για την κατάληψη της πόλης.

Μπαράζ επιθέσεων

Εν τω μεταξύ περισσότεροι από 30 Ιρακινοί και 5 Αμερικανοί σκοτώθηκαν σε μπαράζ επιθέσεων στο Ιράκ.

Ρουκέτες έπληξαν αγορά της συνοικίας Σαντρ της Βαγδάτης όπου κυριαρχούν οι σιίτες με αποτέλεσμα να βρουν τον θάνατο τουλάχιστον 13 άνθρωποι.

Νότια της Βαγδάτης 14 άτομα σκοτώθηκαν όταν το λεωφορείο στο οποίο επέβαιναν δέχθηκε επίθεση βόμβας.

Στην Τικρίτ -γενέτειρα του Σαντάμ Χουσείν - τέσσερις ιρακινοί αστυνομικοί σκοτώθηκαν από βόμβα σε παγιδευμένο αυτοκίνητο.

Νωρίτερα, στην περιοχή Τατζί, βόρεια της Βαγδάτης , τουλάχιστον 5 αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και αρκετοί άλλοι τραυματίσθηκαν όταν ρουκέτα έπληξε βάση του αμερικανικού στρατού


Σάββατο 24 Απριλίου 2004 - 20:10 (Ώρα Λονδίνου)

«Παγιώνεται η διαίρεση» λέει ο Γκιούλ

Ο υπουργός εξωτερικών της Τουρκίας λέει ότι δεν υπάρχει λόγος για την απόσυρση των τουρκικών δυνάμεων

Ο υπουργός εξωτερικών της Τουρκίας, Αμπτουλά Γκιούλ, απηύθυνε έκκληση στην διεθνή κοινότητα να τερματίσει την διεθνή απομόνωση της ούτως αποκαλούμενης Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου.

«Οι Ελληνοκύπριοι δεν μπορούν πια να ισχυρίζονται ότι εκπροσωπούν όλη την Κύπρο» είπε ο κύριος Γκιούλ κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου που παρεχώρησε στην Άγκυρα.

«Οι Τουρκοκύπριοι έκαναν ότι μπορούσαν και δεν μπορεί να παραμείνουν απομονωμένοι» είπε ο υπουργός εξωτερικών της Τουρκίας που πρόσθεσε ότι η Αγκυρα θα κάνει τα πάντα για να τερματισθεί το καθεστώς της πολιτικής και οικονομικής απομόνωσης.

Ο κύριος Γκιούλ υπογράμμισε ότι «παγιοποιείται η διαίρεση» της Κύπρου και ως εκ τούτου «δεν υπάρχει λόγος για την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων» από την νήσο.

ΗΠΑ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξέφρασαν την «απογοήτευση» τους για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, με ανακοίνωση του εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς «όλους αυτούς που υποστήριξαν το σχέδιο και ιδιαίτερα την μεγάλη πλειοψηφία του Τουρκοκυπριακού λαού».

Συντριπτική πλειοψηφία κατά του σχεδίου Ανάν

Η αρνητική ψήφος των Ελληνοκυπρίων αποτελεί «πισωγύρισμα» για όλους αυτούς που υποστήριξαν την «εξεύρεση λύσης» στην Κύπρο αναφέρει στην ανακοίνωση του ο αμερικανός αξιωματούχος, ο οποίος όμως δεν αναφέρθηκε σε ενδεχόμενα βήματα που πρόκειται να ακολουθήσει η Ουάσιγκτον στο Κυπριακό.

ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέφρασε την «βαθιά της απογοήτευση» για την αρνητική ψήφο των Ελληνοκυπρίων και πρόσθεσε ότι «χάθηκε μια ευκαιρία» για την επανένωση της νήσου.

Η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής χαιρετίζει «θερμά» τους Τουρκοκύπριους για το «Ναι» και προσθέτει ότι θα προσπαθήσει να βρει τρόπους για να προωθήσει την ανάπτυξη στην Β. Κύπρο.

Βρετανία

Ο υπουργός εξωτερικών της Βρετανίας, Τζακ Στρο, εξέφρασε και αυτός την «απογοήτευση του για την απόφαση της πλειοψηφίας των Ελληνοκυπρίων», πρόσθεσε όμως «ότι την σέβεται».

Ο κύριος Στρο στην ανακοίνωση του τονίζει ότι τα δημοψηφίσματα αποδεικνύουν «την ριζική αλλαγή στην στάση της τουρκοκυπριακής κοινότητας τα τελευταία χρόνια».


Σάββατο 24 Απριλίου 2004 - 16:29 (Ώρα Λονδίνου)

Συντριπτικό «Όχι»

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ψηφίζει "Οχι"

Συντριπτική διαφορά υπέρ του «Όχι» έδωσαν οι Ελληνοκύπριοι στο καθοριστικό δημοψήφισμα που πραγματοποιήθηκε για την επανένωση της νήσου στα πλαίσια του σχεδίου Ανάν.

Σύμφωνα με τελικά αποτελέσματα το 75,83% των Eλληνοκυπρίων απέρριψαν το σχέδιο Ανάν. Υπέρ του σχεδίου ψήφισε το 24,17%. Η αποχή ήταν 10,82%.

Αντίθετα, σύμφωνα Β. Κύπρο, οι Τουρκοκύπριοι ψήφισαν «Ναι» με 64,91% και «Οχι» με 35,09%.

Διάγγελμα Παπαδόπουλου

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος σε μήνυμα του υπογράμμισε ότι «ο λαός δεν είπε όχι στην λύσηείπε όχι στο συγκεκριμένο σχέδιο».

Ο πρόεδρος ζήτησε κατανόηση από τους Τουρκοκύπριους

Ο κύριος Παπαδόπουλος εξέφρασε την υποστήριξη του προς μια «διζωνική, δικοινοτικής ομοσπονδία» και τόνισε με έμφαση ότι η μη αποδοχή του σχεδίου Ανάν «δεν είναι το τέλος της διαδικασίας».

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας εξέφρασε την λύπη του που το «Οχι» απογοήτευσε τους «Τουρκοκύπριους συμπατριώτες».

Πρόσθεσε όμως ότι από την 1η Μαΐου όταν η Κυπριακή Δημοκρατία θα γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Λευκωσία «δεν θα γυρίσει την πλάτη της στους Τουρκοκύπριους».

Θα πάρουμε μέτρα συνέχισε ο κύριος Παπαδόπουλος στήριξης των Τουρκοκυπρίων και θα προσπαθήσουμε να μοιρασθούν και αυτοί «τα πλεονεκτήματα της συμμετοχής μας στην ΕΕ».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κύπρος Χρυσοστομίδης, μιλώντας στην ελληνική τηλεόραση είπε ότι τα αποτελέσματα «δεν είναι αφορμή για πανηγυρισμούςπρόκειται για μια ψήφο διαμαρτυρίας κατά ορισμένων πτυχών του σχεδίου Ανάν».

ΑΚΕΛ

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Δημήτρης Χριστόφιας, δήλωσε ότι «το αποτέλεσμα δεν προσφέρεται για πανηγυρισμούς προσφέρεται για περίσκεψη για την επόμενη μέρα». Ο κύριος Χριστόφιας προειδοποίησε ότι η «επόμενη μέρα θα είναι πιο δύσκολη» και απήθυνε έκκληση στον Κυπριακό λαό «να μην πανικοβληθεί».

Κάλεσε δε τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας να «κάνει ξεκάθαρο ότι το αποτέλεσμα δεν σημαίνει απόρριψη του σχεδίου Ανάν». Κάτι τέτοιο είπε ο κύριος Χριστόφιας «θα μας οδηγούσε στην απομόνωση»

Ο κύριος Χριστόφιας πρόσθεσε ότι το ΑΚΕΛ θα προωθήσει βελτιωμένες ρυθμίσεις στα πλαίσια του σχεδίου Ανάν έτσι ώστε το σχέδιο να γίνει αποδεκτό και από τους Ελληνοκύπριους σε νέο δημοψήφισμα.

Ντεκτάς

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντεκτάς δήλωσε ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί παρά το συντριπτικό «ναι» των Τουρκοκυπρίων στο δημοψήφισμα.

Σε συνέντευξη τύπου, λίγο μετά την ανακοίνωση των exit polls, ο κύριος Ντεκτάς είπε ότι θα υπέβαλε την παραίτηση του «μόνο σε περίπτωση που θα γινόταν αποδεκτό το σχέδιο Ανάν».


Σάββατο 24 Απριλίου 2004 - 16:29 (Ώρα Λονδίνου)

Συντριπτικό «Όχι»

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ψηφίζει "Οχι"

Συντριπτική διαφορά υπέρ του «Όχι» έδωσαν οι Ελληνοκύπριοι στο καθοριστικό δημοψήφισμα που πραγματοποιήθηκε για την επανένωση της νήσου στα πλαίσια του σχεδίου Ανάν.

Σύμφωνα με τελικά αποτελέσματα το 75,83% των Eλληνοκυπρίων απέρριψαν το σχέδιο Ανάν. Υπέρ του σχεδίου ψήφισε το 24,17%. Η αποχή ήταν 10,82%.

Αντίθετα, σύμφωνα Β. Κύπρο, οι Τουρκοκύπριοι ψήφισαν «Ναι» με 64,91% και «Οχι» με 35,09%.

Διάγγελμα Παπαδόπουλου

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος σε μήνυμα του υπογράμμισε ότι «ο λαός δεν είπε όχι στην λύσηείπε όχι στο συγκεκριμένο σχέδιο».

Ο κύριος Παπαδόπουλος εξέφρασε την υποστήριξη του προς μια «διζωνική, δικοινοτικής ομοσπονδία» και τόνισε με έμφαση ότι η μη αποδοχή του σχεδίου Ανάν «δεν είναι το τέλος της διαδικασίας».

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας εξέφρασε την λύπη του που το «Οχι» απογοήτευσε τους «Τουρκοκύπριους συμπατριώτες».

Πρόσθεσε όμως ότι από την 1η Μαΐου όταν η Κυπριακή Δημοκρατία θα γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Λευκωσία «δεν θα γυρίσει την πλάτη της στους Τουρκοκύπριους».

Θα πάρουμε μέτρα συνέχισε ο κύριος Παπαδόπουλος στήριξης των Τουρκοκυπρίων και θα προσπαθήσουμε να μοιρασθούν και αυτοί «τα πλεονεκτήματα της συμμετοχής μας στην ΕΕ».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κύπρος Χρυσοστομίδης, μιλώντας στην ελληνική τηλεόραση είπε ότι τα αποτελέσματα «δεν είναι αφορμή για πανηγυρισμούςπρόκειται για μια ψήφο διαμαρτυρίας κατά ορισμένων πτυχών του σχεδίου Ανάν».

ΑΚΕΛ

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Δημήτρης Χριστόφιας, δήλωσε ότι «το αποτέλεσμα δεν προσφέρεται για πανηγυρισμούς προσφέρεται για περίσκεψη για την επόμενη μέρα». Ο κύριος Χριστόφιας προειδοποίησε ότι η «επόμενη μέρα θα είναι πιο δύσκολη» και απήθυνε έκκληση στον Κυπριακό λαό «να μην πανικοβληθεί».

Κάλεσε δε τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας να «κάνει ξεκάθαρο ότι το αποτέλεσμα δεν σημαίνει απόρριψη του σχεδίου Ανάν». Κάτι τέτοιο είπε ο κύριος Χριστόφιας «θα μας οδηγούσε στην απομόνωση»

Ο κύριος Χριστόφιας πρόσθεσε ότι το ΑΚΕΛ θα προωθήσει βελτιωμένες ρυθμίσεις στα πλαίσια του σχεδίου Ανάν έτσι ώστε το σχέδιο να γίνει αποδεκτό και από τους Ελληνοκύπριους σε νέο δημοψήφισμα.

Ευρωπαϊκή Ενωση

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέφρασε την «βαθιά της απογοήτευση» για την αρνητική ψήφο των Ελληνοκυπρίων και πρόσθεσε ότι «χάθηκε μια ευκαιρία» για την επανένωση της νήσου.

Η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής χαιρετίζει «θερμά» τους Τουρκοκύπριους για το «Ναι» και προσθέτει ότι θα προσπαθήσει να βρει τρόπους για να προωθήσει την ανάπτυξη στην Β. Κύπρο.

Ντεκτάς

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντεκτάς δήλωσε ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί παρά το συντριπτικό «ναι» των Τουρκοκυπρίων στο δημοψήφισμα.

Σε συνέντευξη τύπου, λίγο μετά την ανακοίνωση των exit polls, ο κύριος Ντεκτάς είπε ότι θα υπέβαλε την παραίτηση του «μόνο σε περίπτωση που θα γινόταν αποδεκτό το σχέδιο Ανάν».


Σάββατο 24 Απριλίου 2004 - 13:31 (Ώρα Λονδίνου)

Έξαρση βίας στο Ιράκ

Νέα έξαρση βίας στο Ιράκ

Νέο κύμα βίας σαρώνει το Ιράκ. Τέσσερις αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και αρκετοί τραυματίστηκαν όταν ρουκέτα έπληξε βάση πεζικού στην τοποθεσία Τάτζι, βόρεια της Βαγδάτης.

Εξάλλου, μπαράζ εκρήξεων σημειώνεται στην πόλη Σάντρ, συνοικία σιιτών στη Βαγδάτη Νεκροί είναι τουλάχιστον 8 ιρακινοί ενώ οι τραυματίες ανέρχονται σε δεκάδες.

Στην πόλη Τικρίτ, γενέτειρα του Σαντάμ Χουσείν τουλάχιστον 8 ιρακινοί αστυνομικοί έχασαν τη ζωή τους και 12 τραυματίσθηκαν από έκρηξη αυτοκινητοβόμβας.

Νωρίτερα η αμερικανική στρατιωτική διοίκηση ανακοίνωνε τον θάνατο δύο στρατιωτών της σε διαφορετικά περιστατικά

Ο ένας Αμερικανός σκοτώθηκε στη Σαμάρα βορείως της Βαγδάτης από έκρηξη βόμβας που κατέστρεψε το στρατιωτικά όχημα στο οποίο επέβαινε.

Ο άλλος αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε στη Φαλούτζα, κέντρο της σουνίτικης αντίστασης που εξακολουθεί να πολιορκείται από 1500 αμερικανούς πεζοναύτες.

Χθες ο σκληροπυρηνικός σιίτης κληρικός Μοκτάντα Σάντρ απείλησε ότι θα εξαπολύσει κύμα επιθέσεων αυτοκτονίας αν οι Αμερικανοί επιτεθούν εναντίον της Νατζάφ της ιερής πόλης των Σιιτών του Ιράκ.

[an error occurred while processing this directive][an error occurred while processing this directive]


Σάββατο 24 Απριλίου 2004 - 07:15 (Ώρα Λονδίνου)

ΗΠΑ: "Μη άγγιξετε τον Αραφάτ"

Οι Αμερικανοί ζητούν εγγυήσει για την ασφάλεια του Αραφάτ

Οι ΗΠΑ ζητούν από τον Αριέλ Σαρόν, πρωθυπουργό του Ισραήλ, εγγυήσεις ότι δεν πρόκειται να πειράξει τον ηγέτη των Παλαιστινίων Γιάσερ Αραφάτ.

Η ισραηλινή κυβέρνηση αποφεύγει, τουλάχιστον προς στιγμήν , οποιαδήποτε δήλωση επί του θέματος αυτού.

Πρόσφατα, πάντως ο Αριελ Σαρόν κατά την συνάντηση που είχε στην Ουάσινκτον με τον πρόεδρο των ΗΠΑ δήλωσε ότι δεν ισχύουν πλέον οι εγγυήσει για την προσωπική ασφάλεια του Γιάσερ Αραφάτ που είχε δώσει πριν τρία χρόνια.

Την δήλωση αυτή την επανέλαβε ο κ. Σαρόν και σε πρόσφατη τηλεοπτική του συνέντευξη.

Αναφερόμενος στο θέμαο ο ισραηλινός πρωθυπουργός είπε:

"Δέχτηκα πριν από τρία χρόνια το αίτημα του κ. Μπους που αφορούσε την προσωπική ασφάλεια του κ. Αραφάτ. Αυτό δεν ισχύει σήμερα επειδή ο παλαιστίνιος ηγέτης είναι ο βασικός υπεύθυνος των επιθέσεων που εξαπολύουν σε σταθερή βάση οι τρομοκράτες της Χαμάς, της Τζιχάντ και των Μαρτύρων ΑλΑκτσα.

Αναλυτές, ωστόσο, υπογραμμίζουν ότι δεν θα πρέπει να αποσυνδέονται τέτοιες σκληρές δηλώσεις του Αριελ Σαρόν από την κρίσιμη ψηφοφορία στο κόμμα Λικούντ σχετικά με την πρόταση του κ. Σαρόν για διάλυση των εβραικών οικισμών στην Λωρίδα της Γάζας.

[an error occurred while processing this directive][an error occurred while processing this directive]


Σάββατο 24 Απριλίου 2004 - 16:29 (Ώρα Λονδίνου)

Συντριπτικό «Όχι»

Συντριπτική διαφορά υπέρ του «Όχι» έδωσαν οι Ελληνοκύπριοι στο καθοριστικό δημοψήφισμα που πραγματοποιήθηκε για την επανένωση της νήσου στα πλαίσια του σχεδίου Ανάν.

Σύμφωνα με τα exit polls και ενώ έχει αρχίσει η επίσημη καταμέτρηση των ψήφων, έως και το 78,5% των Eλληνοκυπρίων απέρριψαν το σχέδιο Ανάν.

Αντίθετα, σύμφωνα με το exit poll που πραγματοποίησε το CNN Turk στην Β. Κύπρο, οι Τουρκοκύπριοι ψήφισαν «Ναι» με περίπου 60%.

Πρώτες αντιδράσεις

Οι πρώτες αντιδράσεις από ελληνοκυπριακής πλευράς ήταν διαλλακτικές. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κύπρος Χρυσοστομίδης, μιλώντας στην ελληνική τηλεόραση είπε ότι τα αποτελέσματα «δεν είναι αφορμή για πανηγυρισμούςπρόκειται για μια ψήφο διαμαρτυρίας κατά ορισμένων πτυχών του σχεδίου Ανάν».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέφρασε την «βαθιά της απογοήτευση» για την αρνητική ψήφο των Ελληνοκυπρίων και πρόσθεσε ότι «χάθηκε μια ευκαιρία» για την επανένωση της νήσου.


Τρίτη 30 Μαρτίου 2004 - 15:54 (Ώρα Λονδίνου)

Τελευταίες Ειδήσεις

Η Κύπρος ψηφίζει

Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι αποφασίζουν αν θα υιοθετήσουν το σχέδιο Ανάν. Με ιδιαίτερη προσοχή παρακολουθεί τις εξελίξεις στο νησί η διεθνής Κοινότητα.

«Mαζί σε κάθε περίπτωση»

Κύπρος: Λίγες ώρες πριν το δημοψήφισμα

Στην τελική ευθεία του ΟΧΙ

«Διχοτόμηση» ο ένας στους τρεις

Επίθεση Φερχόιγκεν κατά Παπαδόπουλου

«Τελευταία ευκαιρία»

Τουρκική πολιτική μετά τα δημοψηφίσματα

Το τελικό κείμενο του Σχεδίου Ανάν

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο (182 σελ.) σε word (από το ΚΥΠΕ)

Η νέα Ευρώπη

Οι προκλήσεις και οι ευκαιρίες για την Ελλάδα και την Κύπρο στη διευρυμένη ΕΕ

H Κύπρος σήμερα

Μια ξενάγηση στη Μεγαλόνησο μετά το άνοιγμα της πράσινης γραμμής

Ο Τύπος

Βρετανία και δημοψηφίσματα

Με εκτενή, και σε ορισμένες περιπτώσεις αρκετά ενδιαφέροντα ρεπορτάζ, οι βρετανικές εφημερίδες καλύπτουν τα δημοψηφίσματα στην Κύπρο.

Το προαναγγελθέν «Όχι»

Λίγο πριν την ώρα της απόφασης

Βρετανικό και κυπριακά δημοψηφίσματα

Το «ξέσπασμα» Φερχόιγκεν

Ενυπόγραφα

Η Ελλάδα «ενεργώς παρούσα»

«Η Κύπρος διαπραγματεύεται και η Ελλάς είναι ενεργώς παρούσα», ήταν η τοποθέτηση του κ. Ρουσόπουλου που υποδηλώνει ένα «νέο δόγμα στις σχέσεις Ελλάδας - Κύπρου», εκτιμά ο Πάρης Ποταμίτης.

Κυπριακό: Οι συνέπειες της άγνοιας

Η Κύπρος ενώπιον της ευρωπαϊκής πρόκλησης

Γέλια και κλάματα

Συνεντεύξεις

«Τουρκική επιτυχία», το σχέδιο Ανάν

O δημοσιογράφος και σχολιαστής της τουρκικής εφημερίδας «Μιλιέτ», Σάμι Κοέν εκτιμά ότι το σχέδιο αποτελεί μεγάλη επιτυχία της τουρκικής διπλωματίας.

Αισιοδοξία Γουέστον για το Κυπριακό

Επί τάπητος το Κυπριακό

Παπαδόπουλος: Eπειγόντως λύση

Κυπριακό: «Πώς θα φτάσουμε στη λύση»

^^ Αρχή σελίδας

Αρχική Σελίδα

|

Διεθνή

|

Ελλάδα - Κύπρος

|

Τύπος

|

Οικονομία

|

Πολιτισμός

|

Αθλητικά

|

Σε βάθος

|

Ενυπόγραφα

|

Φόρουμ

|

Καιρός

BBC News >>

|

BBC Sport >>

|

BBC Weather >>

|

Learning English >>

Βοήθεια

|

Επικοινωνία

|

Προστασία Προσωπικών Δεδομένων


Σάββατο 24 Απριλίου 2004 - 13:34 (Ώρα Λονδίνου)

Βρετανία και δημοψηφίσματα

Απαισιοδοξία στον βρετανικό τύπο για την τύχη του σχεδίου Ανάν

«Η Κύπρος διχασμένη όσο ποτέ άλλοτε», επιγράφεται το άρθρο των Τάιμς στο οποίο πέρα από τα προφανή, αναφέρεται ότι ένας από τους παράγοντες που έχουν στρέψει τους Ελληνοκυπρίους προς το ΟΧΙ είναι η παρουσία 38.000 Tούρκων στρατιωτών στο βόρειο τμήμα του νησιού.

Μάλιστα η εφημερίδα διερωτάται πως η παρουσία ξένων στρατευμάτων είναι συμβατή με τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έστω κι αν αυτή προβλέπεται από το σχέδιο Ανάν.

Σε ένα ιδιαίτερα επικριτικό άρθρο προς την ελληνοκυπριακή πλευρά, η ανταποκρίτρια της Γκάρντιαν στην Αθήνα αναφέρεται σε κλίμα εκφοβισμού που έχει επιβάλει η κυβέρνηση του προέδρου Παπαδόπουλου.

Η Γκάρντιαν υποστηρίζει ότι η κυπριακή κυβέρνηση χειραγώγησε τα μέσα ενημέρωσης, τους δημοσίους υπαλλήλους ακόμα και τους μαθητές των λυκείων με αποκλειστικό στόχο την επικράτηση του ΟΧΙ.

Η ανταποκρίτρια της Γκάρντιαν πιστεύει ότι οι όροι της προεκλογικής εκστρατείας ήταν άνισοι. Όπως γράφει οι υποστηρικτές του ΟΧΙ είχαν άπλετη χρηματοδότηση από επιχειρηματικά κέντρα που δεν επιθυμούν την επανένωση, την εκκλησία και εξωθεσμικούς παράγοντες.

Απεναντίας, συνεχίζει, το στρατόπεδο του ΝΑΙ διέθετε πενιχρά οικονομικά μέσα. Χαρακτηριστικά γράφει η Γκάρντιαν ότι οι υποστηρικτές του σχεδίου Ανάν χρησιμοποίησαν τα σεντόνια του σπιτιού τους για την κατασκευή πανό και αφισών.

Η Ιντιπέντεντ προκρίνει ως σίγουρο το ΟΧΙ στην ελληνοκυπριακή πλευρά και το ΝΑΙ στην τουρκοκυπριακή.

Η εφημερίδα αναφέρεται στο τεράστιο ενδιαφέρον των ΗΠΑ και της Βρετανίας για την εφαρμογή του σχεδίου Ανάν, στόχο στον οποίο έχουν επενδύσει 277 εκατ. δολλάρια σε μορφή βοήθειας προς την Κύπρο σε περίπτωση ενοποίησης της.

Σε άρθρο του εκδότη, η Ντέιλι Τέλεγκραφ υπογραμμίζει τον σημαντικό ρόλο του πρωθυπουργού της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην αλλαγή του πολιτικού σκηνικού στα κατεχόμενα, με την αποδυνάμωση του Ραούφ Ντενκτάς και την ανάδειξη δυνάμεων που πιστεύουν στην συνύπαρξη των δύο κοινοτήτων και στοχεύουν στην άρση της 30χρονης διπλωματικής απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων.

Αν και καθόλου συμπαθής προς τον κ. Τάσσο Παπαδόπουλο, εν τούτοις η Τέλεγκραφ παραδέχεται ότι ο Κύπριος πρόεδρος εκτίμησε πολύ καλά την κατάσταση πριν προφέρει το ΟΧΙ.

«Η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι θέμα ημερών και επομένως ελάχιστα είναι τα περιθώρια για όσους θα ήθελαν να τιμωρήσουν την ελληνοκυπριακή πλευρά», γράφει η Ντέιλι Τέλεγκραφ.

Ένα ενδιαφέρον άρθρο για το θέμα της Κύπρου φιλοξενούν οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς. Τίτλος του:

«Οι Ελληνοκύπριοι αντιμέτωποι με την οργή της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Η έγκυρη οικονομική εφημερίδα επικαλείται πηγές της βρετανικής κυβέρνησης οι οποίες αποκαλύπτουν πως θα κινηθεί η Βρετανία σε περίπτωση που οι Ελληνοκύπριοι απορρίψουν το σχέδιο Ανάν.

Παρόλο που για τους Φαϊνάνσιαλ Τάιμς η δομή της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν αφήνει μεγάλα περιθώρια λήψης μέτρων κατά μιας χώρας-μέλους της, εν τούτοις η Βρετανία σχεδιάζει να ασκήσει βέτο για να μπλοκάρει τον νόμο που θα καθορίζει το καθεστώς της πράσινης γραμμής.

Στην περίπτωση που πραγματοποιηθεί η απειλή της Βρετανίας, η πράσινη γραμμή θα θεωρηθεί εξωτερικό σύνορο της Ευρωπαϊκής Ένωσης γεγονός που θα πλήξει το κύρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ως της μοναδικής εκπροσώπου του νησιού.

Αν, λοιπόν, με βρετανική πρωτοβουλία, ο κανονισμός που διέπει την πράσινη γραμμή αντικατασταθεί με κάποιον άλλο, αυτός θα είναι σίγουρα πιο φιλικός προς τους Τουρκοκυπρίους, γράφουν οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς.

Με μια τέτοια ρύθμιση θα δοθεί ώθηση στην τουρκοκυπριακή οικονομία που είναι τελματωμένη εξ αιτίας της μη αναγνώρισης της οντότητάς της.

Βρετανοί διπλωμάτες επεσήμαναν στους Φαϊνάνσιαλ Τάιμς ότι με μια τέτοια κίνηση θα επιτραπεί η εισαγωγή τουρκοκυπριακών προϊόντων στην Ένωση.

Όμως, όπως επισημαίνει η βρετανική οικονομική εφημερίδα, τα σχέδια της Βρετανίας πιθανότατα θα προσκρούσουν στους αργούς ρυθμούς διαπραγμάτευσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Για την επαναδιαπραγμάτευση ενός κανονισμού μπορεί να περάσει πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Και εν πάση περιπτώσει, η ελληνοκυπριακή πλευρά θα χρησιμοποιήσει όλα τα όπλα της για να σταματήσει μια τέτοια εξέλιξη.

Και από την 1η Μαΐου και έπειτα, οι Ελληνοκύπριοι θα έχουν τέτοια όπλα, όντας πλήρη μέλη της Κοινότητας, σχολιάζουν οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς.


Παρασκευή 23 Απριλίου 2004 - 17:49 (Ώρα Λονδίνου)

Β.Κορέα:"Σοβαρό δυστύχημα"

Βιβλικές καταστροφές προκάλεσε η έκρηξη των τραίνων στην Βόρεια Κορέα

Οι αρχές της Β.Κορέας επιβεβαιωσαν την σιδηροδρομική τραγωδία στα σύνορα της χώρας με τη Κίνα.

Συμφωνα με πληροφορίες οι νεκροί ανέρχονται σε εκατοντάδες και οι τραυματίες σε χιλιάδες αλλά το επίσημο πρακτορείο της Β.Κορέας που μετέδωσε την δήλωση των αρχών δεν αναφέρθηκε σε απώλειες.

Αποστόλη των ΗΕ βρίσκεται καθ΄οδόν προς την συνοριακή πόλη Ριονγκτσόν στην οποία σημειώθηκε η έκρηξη.

Στόχος της ομάδος των ΗΕ είναι η παροχή άμεσης βοήθειας στα θύματα της καταστροφής.

Τα ΗΕ ανταποκρίθηκαν θετικά στην έκκληση της βορειοκορεατικής κυβέρνησης για βοήθεια.

Η Κίνα και η Ν.Κορέα προσέφεραν η κάθε μια βοήθεια ύψους 1 εκατ. δολ.

"Είναι μια τεράστια καταστροφή δεδομένης της έλλειψης φαρμάκων και τροφίμων" δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ν.Κορέας Γκόχ Κούν.

Πληροφορίες κάνουν λόγο για τεράστιες καταστροφές που προκλήθηκαν όταν ηλεκτροφόρα καλώδια έπεσαν πάνω σε δυο τραίνα που μετέφεραν πυρομαχικά.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες καταστράφηκαν περίπου 2 χιλιάδες σπίτια ενώ εικόνες από δορυφόρους δείχνουν ένα μεγάλο σύννεφο καπνού πάνω από την περιοχή κοντά στην πόλη Ριον Τσονγκ στα σύνορα Β.Κορέας-Κίνας.


Σάββατο 24 Απριλίου 2004 - 13:31 (Ώρα Λονδίνου)

Έξαρση βίας στο Ιράκ

Νέα έξαρση βίας στο Ιράκ

Νέο κύμα βίας σαρώνει το Ιράκ. Τέσσερις αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και αρκετοί τραυματίστηκαν όταν ρουκέτα έπληξε βάση πεζικού στην τοποθεσία Τάτζι, βόρεια της Βαγδάτης.

Εξάλλου, μπαράζ εκρήξεων σημειώνεται στην πόλη Σάντρ, συνοικία σιιτών στη Βαγδάτη Νεκροί είναι τουλάχιστον 8 ιρακινοί ενώ οι τραυματίες ανέρχονται σε δεκάδες.

Στην πόλη Τικρίτ, γενέτειρα του Σαντάμ Χουσείν τουλάχιστον 8 ιρακινοί αστυνομικοί έχασαν τη ζωή τους και 12 τραυματίσθηκαν από έκρηξη αυτοκινητοβόμβας.

Νωρίτερα η αμερικανική στρατιωτική διοίκηση ανακοίνωνε τον θάνατο δύο στρατιωτών της σε διαφορετικά περιστατικά

Ο ένας Αμερικανός σκοτώθηκε στη Σαμάρα βορείως της Βαγδάτης από έκρηξη βόμβας που κατέστρεψε το στρατιωτικά όχημα στο οποίο επέβαινε.

Ο άλλος αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε στη Φαλούτζα, κέντρο της σουνίτικης αντίστασης που εξακολουθεί να πολιορκείται από 1500 αμερικανούς πεζοναύτες.

Χθες ο σκληροπυρηνικός σιίτης κληρικός Μοκτάντα Σάντρ απείλησε ότι θα εξαπολύσει κύμα επιθέσεων αυτοκτονίας αν οι Αμερικανοί επιτεθούν εναντίον της Νατζάφ της ιερής πόλης των Σιιτών του Ιράκ.


Παρασκευή 23 Απριλίου 2004 - 14:43 (Ώρα Λονδίνου)

Ετοιμοπόλεμος δηλώνει ο μουλάς Σαντρ

Με κύμα επιθέσεων αυτοκτονίας απειλεί ο Μοκτάντα Σάντρ

Ο σιίτης μουλάς Μοκτάντα Σάντρ προειδοποίησε ότι είναι έτοιμος να εξαπολύσει κύμα επιθέσεων αυτοκτονίας στην περίπτωση που ο αμερικανικός στρατός επιτεθεί εναντίον της Νατζάφ, ιερής πόλης των σιιτών του Ιράκ.

Στην καθιερωμένη λειτουργία της Παρασκευής στην γειτονική της Νατζάφ κωμόπολης Κούφα, ο σιίτης κληρικός είπε ότι προς το παρόν έχει αναστείλει όλες τις επιθέσεις αυτοκτονίας, σε περίπτωση, όμως, που η ιερή πόλη Νατζάφ, δεχθεί αμερικανική επίθεση θα εξαπολύσει ένα πρωτοφανές κύμα επιθέσεων αυτοκτονίας εναντίον τους.

Οι αμερικανικές δυνάμεις έχουν περικυκλώσει τη Νατζάφ, σε μια προσπάθεια σύλληψης του Μοκτάντα Σαντρ.

Στην πόλη Καρμπάλα στο κεντρικό Ιράκ, ένας βούλγαρος στρατιώτης σκοτώθηκε από πυρά ιρακινών ενόπλων.

Στην Φαλούτζα, κέντρο της σουνίτικης αντίστασης, οι αμερικανοί πεζοναύτες είναι ετοιμοι για νέα επίθεση αν αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις για εκεχειρία που βρίσκονται εν εξελίξει.


Σάββατο 24 Απριλίου 2004 - 06:50 (Ώρα Λονδίνου)

Η Κύπρος ψηφίζει

Κρίσιμο για το μέλλον της Κύπρου το δημοψήφισμα για το σχέδιο Ανάν

Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι προσέρχονται στις κάλπες για να αποφασίσουν αν τελικά θα υιοθετήσουν το σχέδιο Ανάν για την επανένωση του νησιού.

Όπως αναφέρει η απεσταλμένη του BBC στο νησί, είναι διάχυτη η ανησυχία σε διπλωματικούς κύκλους της Ευρώπης και των ΗΠΑ για την στάση, κυρίως, των ελληνοκυπρίων.

Οι κάλπες άνοιξαν στις 7 το πρωί και θα παραμείνουν ανοιχτές μέχρι τις 12 το μεσημέρι.

Μετά από ένα διάλειμμα μια ώρας θα ξανανοίξουν στη 1 το μεσημέρι και η ψηφοφορία θα ολοκληρωθεί στις 6 το απόγευμα.

Σύμφωνα με τον Γενικό Έφορο Δημοψηφίσματος, Κυριάκο Τριανταφυλλίδη, τα τελικά αποτελέσματα θα ανακοινωθούν μία με δύο ώρες μετά το κλείσιμο της κάλπης.

Τελευταίες διαδηλώσεις

Το βράδυ της Πέμπτης πραγματοποιήθηκαν οι τελευταίες συγκεντρώσεις των υποστηρικτών τού «ΝΑΙ» και του «ΟΧΙ», με τον πρόεδρο Παπαδόπουλο να δίνει την τελευταία συνέντευξη Τύπου λίγο πριν την απαγόρευση κάθε πολιτικής παρέμβασης πού άρχισε τα μεσάνυχτα.

Η ημέρα ξεκίνησε όπως όλες τις προηγούμενες, με τη συνήθη για την ώρα κίνηση στους δρόμους και τούς ανθρώπους να ασχολούνται με ό,τι συνήθως κάνουν κάθε μέρα.

Η επίγνωση της ιστορικότητας των στιγμών είναι όμως διάχυτη, όπως βέβαιο είναι και το θέμα συζήτησης σε περιπτώσεις συνεύρεσης πέραν τού ενός ατόμων : Ναι ή ΟΧΙ;

Όσοι δε περπατούν στους γεμάτους με συνθήματα δρόμους, ανακάλυψαν ένα νέο παιχνίδι: Στους υαλοθώρακες των αυτοκινήτων μετρούν τα «ΟΧΙ» και τα «ΝΑΙ», στη δική τους προσωπική δημοσκόπηση το αποτέλεσμα της οποίας ,αναλόγως, τούς χαροποιεί ή τούς λυπεί.

Σε ένα πράγμα όμως όλοι συμφωνούν: στην ανησυχία για την επόμενη μέρα.


Σάββατο 24 Απριλίου 2004 - 07:15 (Ώρα Λονδίνου)

ΗΠΑ: "Μη άγγιξετε τον Αραφάτ"

Οι Αμερικανοί ζητούν εγγυήσει για την ασφάλεια του Αραφάτ

Οι ΗΠΑ ζητούν από τον Αριέλ Σαρόν, πρωθυπουργό του Ισραήλ, εγγυήσεις ότι δεν πρόκειται να πειράξει τον ηγέτη των Παλαιστινίων Γιάσερ Αραφάτ.

Η ισραηλινή κυβέρνηση αποφεύγει, τουλάχιστον προς στιγμήν , οποιαδήποτε δήλωση επί του θέματος αυτού.

Πρόσφατα, πάντως ο Αριελ Σαρόν κατά την συνάντηση που είχε στην Ουάσινκτον με τον πρόεδρο των ΗΠΑ δήλωσε ότι δεν ισχύουν πλέον οι εγγυήσει για την προσωπική ασφάλεια του Γιάσερ Αραφάτ που είχε δώσει πριν τρία χρόνια.

Την δήλωση αυτή την επανέλαβε ο κ. Σαρόν και σε πρόσφατη τηλεοπτική του συνέντευξη.

Αναφερόμενος στο θέμαο ο ισραηλινός πρωθυπουργός είπε:

"Δέχτηκα πριν από τρία χρόνια το αίτημα του κ. Μπους που αφορούσε την προσωπική ασφάλεια του κ. Αραφάτ. Αυτό δεν ισχύει σήμερα επειδή ο παλαιστίνιος ηγέτης είναι ο βασικός υπεύθυνος των επιθέσεων που εξαπολύουν σε σταθερή βάση οι τρομοκράτες της Χαμάς, της Τζιχάντ και των Μαρτύρων ΑλΑκτσα.

Αναλυτές, ωστόσο, υπογραμμίζουν ότι δεν θα πρέπει να αποσυνδέονται τέτοιες σκληρές δηλώσεις του Αριελ Σαρόν από την κρίσιμη ψηφοφορία στο κόμμα Λικούντ σχετικά με την πρόταση του κ. Σαρόν για διάλυση των εβραικών οικισμών στην Λωρίδα της Γάζας.


Σάββατο 24 Απριλίου 2004 - 10:31 (Ώρα Λονδίνου)

Το προαναγγελθέν «Όχι»

Oρισμένα από τα πρωτοσέλιδα

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Τι αλλάζει στην περίθαλψη των στρατιωτικών. Υλοποιούνται οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης. Αναβαθμίζονται οι υπηρεσίες υγείας στις Ένοπλες Δυνάμεις.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Το Κυπριακό δεν θα μπει στο ράφι!... Ο Κ. Καραμανλής για την επομένη του δημοψηφίσματος ημέρα...

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Σχέδιο Καραμανλή για τη διαχείριση του δύσκολου ''ΟΧΙ''. Ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση διαγράφει τον όρο ''κατεχόμενα'' από τα έγγραφά της.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Φθηνά οικόπεδα σε 18 περιοχές. Οι μεγάλες ευκαιρίες στο Νομό Αττικής.

Η ΑΥΓΗ: Αναζητείται ήπια διαχείριση του ''Όχι''. Σήμερα τα δημοψηφίσματα στην Κύπρο. Διεργασίες για ''δεύτερη ευκαιρία''.

ΑΥΡΙΑΝΗ: Θάβουν σήμερα για πάντα με το ''ΌΧΙ'' οι Κύπριοι την ένωση του νησιού. Βάζουν πάνω από το συμφέρον του Ελληνισμού την τσέπη τους και την καλοπέρασή τους.

ΤΟ ΒΗΜΑ: Μονιμοποίηση συμβασιούχων με ενιαία κριτήρια. Εκδίδονται Προεδρικά Διατάγματα. Ρύθμιση για 120.000 υπαλλήλους.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Μετά το ΟΧΙ νέες προσπάθειες για βιώσιμη λύση. Αποφασίζει σήμερα ο κυπριακός λαός.

ΕΘΝΟΣ: ΟΧΙ στον Ανάν ΝΑΙ στη Λύση. Ιστορικό ραντεβού σήμερα στις κάλπες για το μέλλον του κυπριακού λαού.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Θα το φέρει ο βλάχος το τυρί σήμερα...στην Κύπρο! Με ένα μεγαλοπρεπές ''όχι'' που αναμένεται να φθάσει το 70% απαντούν, σήμερα οι Ελληνοκύπριοι στο σχέδιο Ανάν.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Βρετανικός σκόπελος για την Κύπρο. Η κυβέρνηση Μπλερ προωθεί στην ΕΕ σχέδιο τιμωρίας των Ελληνοκυπρίων.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Σκληρό πόκερ Τάσσου - ΕΕ για τους Τουρκοκυπρίους. Κύπρος: Σήμερα η ψηφοφορία για το ''όχι'' στο σχέδιον Ανάν.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος ''όχι''. 1999-2004: Από τη Ν. Υόρκη και το Ελσίνκι στη Λουκέρνη.

ΕΣΤΙΑ: Η ώρα των Κυπρίων. Το αναμενόμενο ''όχι'' στο σχέδιο Ανάν.

Espresso: Συγκλονιστικές αποκαλύψεις του κτηνανθρώπου. ''Οι κόρες μου με αγαπούσαν γι αυτό έκανα έρωτα μαζί τους''.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Μέτρα υπέρ Τουρκοκυπρίων. Προληπτικά από τη Λευκωσία εν όψει ανοίγματος από την ΕΕ.

ΚΑΡΦΙ: Βαρύ το κόστος του ΟΧΙ για Κύπρο και Ελλάδα. Τι θα κάνουν οι Τούρκοι τη Δευτέρα. Τι θα πει και τι προτείνει ο Γ. Παπανδρέου.

Ο ΛΟΓΟΣ: Σημαντική μέρα για την Κύπρο. Μετά το δημοψήφισμα θα συζητηθεί το μέλλον της συνεργασίας του ΑΚΕΛ με τον Τ. Παπαδόπουλο.

ΤΑ ΝΕΑ: Ανησυχεί η Αθήνα για το «Όχι». Ενώ η Κύπρος ψηφίζει...Αγώνας δρόμου για τη δεύτερη ευκαιρία.

Νέα ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ: Δημοψήφισμα στην Κύπρο. ΟΧΙ και ΝΑΙ. Μιλούν οι πρωταγωνιστές.

ΝΙΚΗ: Φωνή λαού. Βροντερό ''όχι'' των Ελληνοκυπρίων.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Αντίσταση στα ιμπεριαλιστικά σχέδια. Ψηφίζουν σήμερα στην Κύπρο.

Traffic News: LOVE STORY στο FAME STORY. Τρυφερές σκηνές μετά την ένταση. Ο πρώτος μεγάλος έρωτας στο ριάλιτι.

Η ΧΩΡΑ: Ποιες δαπάνες γλιτώνουν οι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις. Αλλάζει ο τρόπος των φορολογικών ελέγχων.

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Μόνιμοι 120.000 συμβασιούχοι. Σε υπουργεία, δήμους, ΔΕΚΟ, επιχειρήσεις του Δημοσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Δεν κάνω εκπτώσεις διακηρύσσει ο Κ. Καραμανλής.

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Στην Κύπρο σήμερα το ΟΧΙ (νιετ) του ελληνισμού.

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Παρασκευή 23 Απριλίου 2004 - 14:43 (Ώρα Λονδίνου)

Ετοιμοπόλεμος δηλώνει ο μουλάς Σαντρ

Με κύμα επιθέσεων αυτοκτονίας απειλεί ο Μοκτάντα Σάντρ

Ο σιίτης μουλάς Μοκτάντα Σάντρ προειδοποίησε ότι είναι έτοιμος να εξαπολύσει κύμα επιθέσεων αυτοκτονίας στην περίπτωση που ο αμερικανικός στρατός επιτεθεί εναντίον της Νατζάφ, ιερής πόλης των σιιτών του Ιράκ.

Στην καθιερωμένη λειτουργία της Παρασκευής στην γειτονική της Νατζάφ κωμόπολης Κούφα, ο σιίτης κληρικός είπε ότι προς το παρόν έχει αναστείλει όλες τις επιθέσεις αυτοκτονίας, σε περίπτωση, όμως, που η ιερή πόλη Νατζάφ, δεχθεί αμερικανική επίθεση θα εξαπολύσει ένα πρωτοφανές κύμα επιθέσεων αυτοκτονίας εναντίον τους.

Οι αμερικανικές δυνάμεις έχουν περικυκλώσει τη Νατζάφ, σε μια προσπάθεια σύλληψης του Μοκτάντα Σαντρ.

Στην πόλη Καρμπάλα στο κεντρικό Ιράκ, ένας βούλγαρος στρατιώτης σκοτώθηκε από πυρά ιρακινών ενόπλων.

Στην Φαλούτζα, κέντρο της σουνίτικης αντίστασης, οι αμερικανοί πεζοναύτες είναι ετοιμοι για νέα επίθεση αν αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις για εκεχειρία που βρίσκονται εν εξελίξει.

[an error occurred while processing this directive]


Σάββατο 24 Απριλίου 2004 - 06:50 (Ώρα Λονδίνου)

Η Κύπρος ψηφίζει

Κρίσιμο για το μέλλον της Κύπρου το δημοψήφισμα για το σχέδιο Ανάν

Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι προσέρχονται στις κάλπες για να αποφασίσουν αν τελικά θα υιοθετήσουν το σχέδιο Ανάν για την επανένωση του νησιού.

Όπως αναφέρει η απεσταλμένη του BBC στο νησί, είναι διάχυτη η ανησυχία σε διπλωματικούς κύκλους της Ευρώπης και των ΗΠΑ για την στάση, κυρίως, των ελληνοκυπρίων.

Οι κάλπες άνοιξαν στις 7 το πρωί και θα παραμείνουν ανοιχτές μέχρι τις 12 το μεσημέρι.

Μετά από ένα διάλειμμα μια ώρας θα ξανανοίξουν στη 1 το μεσημέρι και η ψηφοφορία θα ολοκληρωθεί στις 6 το απόγευμα.

Σύμφωνα με τον Γενικό Έφορο Δημοψηφίσματος, Κυριάκο Τριανταφυλλίδη, τα τελικά αποτελέσματα θα ανακοινωθούν μία με δύο ώρες μετά το κλείσιμο της κάλπης.

Τελευταίες διαδηλώσεις

Το βράδυ της Πέμπτης πραγματοποιήθηκαν οι τελευταίες συγκεντρώσεις των υποστηρικτών τού «ΝΑΙ» και του «ΟΧΙ», με τον πρόεδρο Παπαδόπουλο να δίνει την τελευταία συνέντευξη Τύπου λίγο πριν την απαγόρευση κάθε πολιτικής παρέμβασης πού άρχισε τα μεσάνυχτα.

Η ημέρα ξεκίνησε όπως όλες τις προηγούμενες, με τη συνήθη για την ώρα κίνηση στους δρόμους και τούς ανθρώπους να ασχολούνται με ό,τι συνήθως κάνουν κάθε μέρα.

Η επίγνωση της ιστορικότητας των στιγμών είναι όμως διάχυτη, όπως βέβαιο είναι και το θέμα συζήτησης σε περιπτώσεις συνεύρεσης πέραν τού ενός ατόμων : Ναι ή ΟΧΙ;

Όσοι δε περπατούν στους γεμάτους με συνθήματα δρόμους, ανακάλυψαν ένα νέο παιχνίδι: Στους υαλοθώρακες των αυτοκινήτων μετρούν τα «ΟΧΙ» και τα «ΝΑΙ», στη δική τους προσωπική δημοσκόπηση το αποτέλεσμα της οποίας ,αναλόγως, τούς χαροποιεί ή τούς λυπεί.

Σε ένα πράγμα όμως όλοι συμφωνούν: στην ανησυχία για την επόμενη μέρα.

[an error occurred while processing this directive]


Σάββατο 24 Απριλίου 2004 - 07:15 (Ώρα Λονδίνου)

ΗΠΑ: "Μη άγγιξετε τον Αραφάτ"

Οι Αμερικανοί ζητούν εγγυήσει για την ασφάλεια του Αραφάτ

Οι ΗΠΑ ζητούν από τον Αριέλ Σαρόν, πρωθυπουργό του Ισραήλ, εγγυήσεις ότι δεν πρόκειται να πειράξει τον ηγέτη των Παλαιστινίων Γιάσερ Αραφάτ.

Η ισραηλινή κυβέρνηση αποφεύγει, τουλάχιστον προς στιγμήν , οποιαδήποτε δήλωση επί του θέματος αυτού.

Πρόσφατα, πάντως ο Αριελ Σαρόν κατά την συνάντηση που είχε στην Ουάσινκτον με τον πρόεδρο των ΗΠΑ δήλωσε ότι δεν ισχύουν πλέον οι εγγυήσει για την προσωπική ασφάλεια του Γιάσερ Αραφάτ που είχε δώσει πριν τρία χρόνια.

Την δήλωση αυτή την επανέλαβε ο κ. Σαρόν και σε πρόσφατη τηλεοπτική του συνέντευξη.

Αναφερόμενος στο θέμαο ο ισραηλινός πρωθυπουργός είπε:

"Δέχτηκα πριν από τρία χρόνια το αίτημα του κ. Μπους που αφορούσε την προσωπική ασφάλεια του κ. Αραφάτ. Αυτό δεν ισχύει σήμερα επειδή ο παλαιστίνιος ηγέτης είναι ο βασικός υπεύθυνος των επιθέσεων που εξαπολύουν σε σταθερή βάση οι τρομοκράτες της Χαμάς, της Τζιχάντ και των Μαρτύρων ΑλΑκτσα.

Αναλυτές, ωστόσο, υπογραμμίζουν ότι δεν θα πρέπει να αποσυνδέονται τέτοιες σκληρές δηλώσεις του Αριελ Σαρόν από την κρίσιμη ψηφοφορία στο κόμμα Λικούντ σχετικά με την πρόταση του κ. Σαρόν για διάλυση των εβραικών οικισμών στην Λωρίδα της Γάζας.

[an error occurred while processing this directive]


Παρασκευή 23 Απριλίου 2004 - 17:49 (Ώρα Λονδίνου)

Σε "σοβαρό δυστύχημα" αναφέρεται η Β.Κορέα

Βιβλικές καταστροφές προκάλεσε η έκρηξη των τραίνων στην Βόρεια Κορέα

Οι αρχές της Β.Κορέας επιβεβαιωσαν την σιδηροδρομική τραγωδία στα σύνορα της χώρας με τη Κίνα.

Συμφωνα με πληροφορίες οι νεκροί ανέρχονται σε εκατοντάδες και οι τραυματίες σε χιλιάδες αλλά το επίσημο πρακτορείο της Β.Κορέας που μετέδωσε την δήλωση των αρχών δεν αναφέρθηκε σε απώλειες.

Αποστόλη των ΗΕ βρίσκεται καθ΄οδόν προς την συνοριακή πόλη Ριονγκτσόν στην οποία σημειώθηκε η έκρηξη.

Στόχος της ομάδος των ΗΕ είναι η παροχή άμεσης βοήθειας στα θύματα της καταστροφής.

Τα ΗΕ ανταποκρίθηκαν θετικά στην έκκληση της βορειοκορεατικής κυβέρνησης για βοήθεια.

Η Κίνα και η Ν.Κορέα προσέφεραν η κάθε μια βοήθεια ύψους 1 εκατ. δολ.

"Είναι μια τεράστια καταστροφή δεδομένης της έλλειψης φαρμάκων και τροφίμων" δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ν.Κορέας Γκόχ Κούν.

Πληροφορίες κάνουν λόγο για τεράστιες καταστροφές που προκλήθηκαν όταν ηλεκτροφόρα καλώδια έπεσαν πάνω σε δυο τραίνα που μετέφεραν πυρομαχικά.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες καταστράφηκαν περίπου 2 χιλιάδες σπίτια ενώ εικόνες από δορυφόρους δείχνουν ένα μεγάλο σύννεφο καπνού πάνω από την περιοχή κοντά στην πόλη Ριον Τσονγκ στα σύνορα Β.Κορέας-Κίνας.


Σάββατο 24 Απριλίου 2004 - 06:50 (Ώρα Λονδίνου)

Η Κύπρος ψηφίζει

Κρίσιμο για το μέλλον της Κύπρου το δημοψήφισμα για το σχέδιο Ανάν

Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι προσέρχονται στις κάλπες για να αποφασίσουν αν τελικά θα υοθετήσουν το σχέδιο Ανάν για την επανένωση του νησιού.

Οπως αναφέρει η απεσταλμένη του BBC στο νησί, είναι διάχυτη η ανησυχία σε διπλωματικούς κύκλους της Ευρώπης και των ΗΠΑ για την στάση, κυρίως, των ελληνοκυπρίων.

Οι κάλπες άνοιξαν στις 7 το πρωί και θα παραμείνουν ανοιχτές μέχρι τις 12 το μεσημέρι.

Μετά από ένα διάλειμμα μια ώρας θα ξανανοίξουν στη 1 το μεσημέρι και η ψηφοφορία θα ολοκληρωθεί στις 6 το απόγευμα.

Σύμφωνα με τον Γενικό Έφορο Δημοψηφίσματος, Κυριάκο Τριανταφυλλίδη, τα τελικά αποτελέσματα θα ανακοινωθούν μία με δύο ώρες μετά το κλείσιμο της κάλπης.

Τελευταίες διαδηλώσεις

Το βράδυ της Πέμπτης πραγματοποιήθηκαν οι τελευταίες συγκεντρώσεις των υποστηρικτών τού «ΝΑΙ» και του «ΟΧΙ», με τον πρόεδρο Παπαδόπουλο να δίνει την τελευταία συνέντευξη Τύπου λίγο πριν την απαγόρευση κάθε πολιτικής παρέμβασης πού άρχισε τα μεσάνυχτα.

Η ημέρα ξεκίνησε όπως όλες τις προηγούμενες, με τη συνήθη για την ώρα κίνηση στους δρόμους και τούς ανθρώπους να ασχολούνται με ό,τι συνήθως κάνουν κάθε μέρα.

Η επίγνωση της ιστορικότητας των στιγμών είναι όμως διάχυτη, όπως βέβαιο είναι και το θέμα συζήτησης σε περιπτώσεις συνεύρεσης πέραν τού ενός ατόμων : Ναι ή ΟΧΙ;

Όσοι δε περπατούν στους γεμάτους με συνθήματα δρόμους, ανακάλυψαν ένα νέο παιχνίδι: Στους υαλοθώρακες των αυτοκινήτων μετρούν τα «ΟΧΙ» και τα «ΝΑΙ», στη δική τους προσωπική δημοσκόπηση το αποτέλεσμα της οποίας ,αναλόγως, τούς χαροποιεί ή τούς λυπεί.

Σε ένα πράγμα όμως όλοι συμφωνούν:Στην ανησυχία για την επόμενη μέρα.


Σάββατο 24 Απριλίου 2004 - 07:15 (Ώρα Λονδίνου)

ΗΠΑ: "Μη άγγιξετε τον Αραφάτ"

Οι Αμερικανοί ζητούν εγγυήσει για την ασφάλεια του Αραφάτ

Οι ΗΠΑ ζητούν από τον Αριέλ Σαρόν, πρωθυπουργό του Ισραήλ, εγγυήσεις ότι δεν πρόκειται να πειράξει τον ηγέτη των Παλαιστινίων Γιάσερ Αραφάτ.

Η ισραηλινή κυβέρνηση αποφεύγει, τουλάχιστον προς στιγμήν , οποιαδήποτε δήλωση επί του θέματος αυτού.

Πρόσφατα, πάντως ο Αριελ Σαρόν κατά την συνάντηση που είχε στην Ουάσινκτον με τον πρόεδρο των ΗΠΑ δήλωσε ότι δεν ισχύουν πλέον οι εγγυήσει για την προσωπική ασφάλεια του Γιάσερ Αραφάτ που είχε δώσει πριν τρία χρόνια.

Την δήλωση αυτή την επανέλαβε ο κ. Σαρόν και σε πρόσφατη τηλεοπτική του συνέντευξη.

Αναφερόμενος στο θέμαο ο ισραηλινός πρωθυπουργός είπε:

"Δέχτηκα πριν από τρία χρόνια το αίτημα του κ. Μπους που αφορούσε την προσωπική ασφάλεια του κ. Αραφάτ. Αυτό δεν ισχύει σήμερα επειδή ο παλαιστίνιος ηγέτης είναι ο βασικός υπεύθυνος των επιθέσεων που εξαπολύουν σε σταθερή βάση οι τρομοκράτες της Χαμάς, της Τζιχάντ και των Μαρτύρων ΑλΑκτσα.

Αναλυτές, ωστόσο, υπογραμμίζουν ότι δεν θα πρέπει να αποσυνδέονται τέτοιες σκληρές δηλώσεις του Αριελ Σαρόν από την κρίσιμη ψηφοφορία στο κόμμα Λικούντ σχετικά με την πρόταση του κ. Σαρόν για διάλυση των εβραικών οικισμών στην Λωρίδα της Γάζας.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.