Read the UN Convention on the Rights of the Child (20 November 1989) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 26 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 04-04-21

  1. Ιράκ: Πολύνεκρες επιθέσεις αυτοκτονίας
  2. Αισιόδοξες προβλέψεις για την οικονομία
  3. Ο Φραγκίσκος της Ασίζης δια χειρός Γκίμπσον
  4. Επίθεση αυτοκτονίας στο Ριάντ
  5. Xαμηλότερα ο πήχυς
  6. Στο στόχαστρο η γραφειοκρατία
  7. Πέθανε ο Κανελλάκης
  8. Αποτυχία στην καταπολέμηση της φτώχειας
  9. Επίθεση αυτοκτονίας στο Ριάντ
  10. Ελεύθερος ο Βανούνου
  11. Xαμηλότερα ο πήχης
  12. Tο Mάιο στην Aθήνα ο Eρντογάν
  13. Aπάντηση σε Φερχόιγκεν
  14. Πολύνεκρες εκρήξεις στη Βασόρα
  15. Συνεχίζονται οι συμπλοκές στη Γάζα
  16. Επίθεση αυτοκτονίας στο Ριάντ
  17. Ελεύθερος ο Βανούνου
  18. «Όχι» με μικρή διαφορά στην Ελλάδα
  19. Έκρηξη στο Ριάντ
  20. Επίθεση Φερχόιγκεν κατά Παπαδόπουλου
  21. Δημόσια διοίκηση και Κυπριακό
  22. Πολύνεκρες εκρήξεις στη Βασόρα
  23. Συνεχίζονται οι συμπλοκές στη Γάζα
  24. Παραμένει στη φυλακή η Λεϊλά Ζάνα
  25. Ιπτάμενοι «πρίγκηπες»
  26. Ελεύθερος ο Βανούνου
  27. Τουρκική πολιτική μετά τα δημοψηφίσματα
  28. «Τελευταία ευκαιρία»
  29. «Ήττα η νίκη»
  30. Πολύνεκρες εκρήξεις στη Βασόρα
  31. «Η μάχη για την Ευρώπη»

Τετάρτη 21 Απριλίου 2004 - 23:03 (Ώρα Λονδίνου)

Ιράκ: Πολύνεκρες επιθέσεις αυτοκτονίας

«Σχετικά ήρεμη» χαρακτηρίζονταν μέχρι τώρα η κατάσταση στην υπό βρετανικό έλεγχο Βασόρα

Στα 68 ανέρχεται, σύμφωνα με Βρετανούς στρατιωτικούς αξιωματούχους, ο αριθμός των θυμάτων από μια σειρά εκρήξεων σε παγιδευμένα αυτοκίνητα μέσα και γύρω από την πόλη της Βασόρας, στο νότιο Ιράκ.

Μεταξύ των θυμάτων βρίσκονται και 20 μαθητές που επέβαιναν σε σχολικό λεωφορείο, ενώ από τις σχεδόν ταυτόχρονες εκρήξεις σχεδόν εκατό άτομα τραυματίστηκαν.

Οι πρώτες εκρήξεις σημειώθηκαν έξω από τρία αστυνομικά τμήματα της πόλης, ενώ λίγη ώρα αργότερα στόχος επίθεσης έγινε και η αστυνομική ακαδημία στη Ζουμπαίρ, 25 χιλιόμετρα νοτίως της Βασόρας, όπου σημειώθηκαν τουλάχιστον δύο εκρήξεις.

Στη συνοικία Σαούντια καταστράφηκε ολοσχερώς η πρόσοψη του κτιρίου που στέγαζε το αστυνομικό τμήμα και ανοίχθηκε κρατήρας από την έκρηξη.

Εκπρόσωπος των βρετανικών δυνάμεων δήλωσε ότι αγριεμένα πλήθη πετούσαν πέτρες εναντίον των στρατιωτών, μην επιτρέποντας την παροχή των πρώτων βοηθειών στους τραυματίες. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται και τέσσερις Βρετανοί στρατιώτες.

Ο υπουργός Εσωτερικών του Ιράκ, Σαμίρ Σουμαϊτέι, χαρακτήρισε τις επιθέσεις «άλλη μια σφαγή από τους τρομοκράτες και άλλη μια νίκη τους στον αγώνα καταστροφής του ονείρου των Ιρακινών».

Στο Λονδίνο ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Τζακ Στρο, δήλωσε ότι οι ένοπλοι μαχητές προσπαθούν να στερήσουν ένα αξιοπρεπές και δημοκρατικό μέλλον από τους Ιρακινούς.

Ανταλλαγή πυρών στη Φαλούτζα

Αμερικανικές δυνάμεις και Ιρακινοί μαχητές αντάλλαξαν πυρά το πρωί στη Φαλούτζα, με αυτόματα όπλα, όλμους και χειροβομβίδες, ενώ στη μάχη συμμετείχε και αμερικανικό ελικόπτερο.

Σύμφωνα με την αμερικανική διοίκηση, εννέα Ιρακινοί σκοτώθηκαν και τρεις Αμερικανοί πεζοναύτες τραυματίστηκαν.

Προηγουμένως ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ, είχε δηλώσει ότι η εκεχειρία στην πόλη της δεν πρόκειται να κρατήσει για πολύ, καθώς καθυστερεί ο αφοπλισμός των Ιρακινών μαχητών, ενώ κατά την άποψη του υπουργού Άμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, δεν υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες για την εξεύρεση λύσης μέσω διαπραγματεύσεων, προκειμένου να σταματήσουν οι συγκρούσεις στην πόλη.

Ξένα στρατεύματα

Εν τω μεταξύ, μετά την Ισπανία και την Ονδούρα, η Δομινικανή Δημοκρατία γίνεται η τρίτη χώρα που αποσύρει τα στρατεύματά από το Ιράκ, καθώς αυτά τελούσαν υπό ισπανικές διαταγές, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Άμυνας της χώρας, Χοσέ Μιγέλ Σότο Χιμένες.

Ο Πολωνός πρωθυπουργός, Λέζεκ Μίλερ, δήλωσε ότι η Βαρσοβία εξετάζει το ενδεχόμενο αποχώρησης των δυνάμεών της από το Ιράκ, τόνισε όμως ότι οποιαδήποτε πιθανή παρόμοια ενέργεια θα γίνει μόνο κατόπιν συμφωνίας με την Ουάσινγκτον.

Εξάλλου, μετά από συνάντησή του στη Μόσχα με το Ρώσο πρόεδρο Πούτιν, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, δήλωσε ότι τα ιταλικά στρατεύματα θα παραμείνουν στο Ιράκ και μετά τη μεταβίβαση της εξουσίας στους Ιρακινούς στις 30 Ιουνίου.

Ο κ. Μπερλουσκόνι πρόσθεσε ότι η υφιστάμενη βία στο Ιράκ καθιστά δύσκολη την ανάληψη της στρατιωτικής διοίκησης από τα Ηνωμένα Έθνη.

Όμηροι

Ο Ιταλός πρωθυπουργός παραδέχθηκε, επίσης, ότι έχει υπάρξει καθυστέρηση στην απελευθέρωση των τριών Ιταλών πολιτών που κρατούνται ως όμηροι από ενόπλους Ιρακινούς, εκτίμησε, όμως, ότι δε θα παρουσιαστεί κάποιο εμπόδιο στο να αφεθούν ελεύθεροι.

Εν τω μεταξύ, το υπουργείο Εξωτερικών της Δανίας ανακοίνωσε ότι ο επιχειρηματίας που είχε πέσει θύμα απαγωγής στο Ιράκ πριν από δέκα ημέρες, βρέθηκε νεκρός.

Σύμφωνα με τους συμπατριώτες του κυβερνητικούς αξιωματούχους, το πτώμα του Δανού επιχειρηματία που είχε μεταβεί στο Ιράκ πριν από ένα μήνα με σκοπό την εγκατάσταση αποχετευτικού δικτύου, βρέθηκε μία ημέρα μετά την απαγωγή του.

Δηλώσεις Μπραχίμι

Ο ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών στο Ιράκ, Λακντάρ Μπραχίμι, απηύθυνε νέα έκκληση από τη Ρώμη για διευκρίνιση του ρόλου του ΟΗΕ μετά τη μεταβίβαση της εξουσίας στους Ιρακινούς.

Ο κ. Μπραχίμι ζήτησε σαφή εντολή και επαρκείς εγγυήσεις ασφαλείας για τον Οργανισμό, μέχρι τα τέλη Ιουνίου, οπότε ορίζεται η μεταβίβαση της εξουσίας από το ισχύον χρονοδιάγραμμα.

Ο διπλωμάτης του ΟΗΕ επανέλαβε ότι προτιμά μια ηγεσία με τη μορφή υπουργικού συμβουλίου που θα οδηγήσει το Ιράκ σε εκλογές το 2005 και όχι μια διευρυμένη συνέλευση Ιρακινών αντιπροσώπων, όπως επιθυμεί η Ουάσινγκτον.


Τετάρτη 21 Απριλίου 2004 - 18:07 (Ώρα Λονδίνου)

Αισιόδοξες προβλέψεις για την οικονομία

Ιδιαίτερα αισιόδοξος για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας εμφανίστηκε ο κ. Γκρίνσπαν ενώπιον επιτροπής του Κογκρέσου

Ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, Άλαν Γκρίνσπαν, έδωσε μια ενθαρρυντική εκτίμηση για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας, υποβαθμίζοντας την ίδια στιγμή τις υποθέσεις ότι ίσως παραστεί σύντομα η ανάγκη αύξησης των επιτοκίων.

Προηγούμενο σχόλιο του κ. Γκρίνσπαν περί αναπόφευκτης αύξησής τους, τοποθετώντας το ενδεχόμενο αυτό στο αμέσως προσεχές διάστημα, είχε προκαλέσει μείωση στην τιμή πολλών μετοχών.

Καταθέτοντας σε επιτροπή του Κογκρέσου, ο κ. Γκρίνσπαν είπε ότι η οικονομία εισέρχεται σε περίοδο ακμής, η οποία θα επιτρέψει στις εταιρείες να αυξήσουν τις τιμές.

Όπως δήλωσε, δεν υπάρχουν ενδείξεις διευρυμένων πληθωριστικών πιέσεων.

Το βασικό επιτόκιο της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ έχει διαμορφωθεί στο 1% από τον περασμένο Ιούνιο.

Διεθνές Νομισματικό Ταμείο

Αισιόδοξη είναι και η έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αναφορικά με τις προοπτικές της διεθνούς οικονομίας.

Η τελευταία εκτίμηση του Ταμείου σημειώνει ότι η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας φαίνεται να έχει ξεκινήσει σε όλα τα σημεία του πλανήτη.

Η πιο ραγδαία βελτίωση των οικονομικών δεικτών παρατηρείται, σύμφωνα με την έκθεση, στις ΗΠΑ και την Ασία, κυρίως δε στην Κίνα και την Ιαπωνία.

Ωστόσο, επισημαίνεται ότι η πορεία ανάκαμψης δεν είναι σταθερή στην ηπειρωτική δυτική Ευρώπη.


Τετάρτη 21 Απριλίου 2004 - 18:32 (Ώρα Λονδίνου)

Ο Φραγκίσκος της Ασίζης δια χειρός Γκίμπσον

Η ζωή του «αγίου των φτωχών» έχει ήδη αποδοθεί αρκετές φορές κινηματογραφικά

Το τάγμα των Φραγκισκανών μοναχών της Ανανέωσης σε επιστολή τους προς τον Γκίμπσον, τον συγχαίρουν για το «ιερό του έργο» και του ζητούν να «αποδώσει κινηματογραφικά τη βιογραφία του ανθρώπου τον οποίο πολλοί θεωρούν ως το σπουδαιότερο άγιο της Εκκλησίας».

Ο Άγιος Φραγκίσκος της Ασίζης είναι ο προστάτης άγιος των ζώων και του περιβάλλοντος.

Στην επιστολή τους προς τον διάσημο ηθοποιό και σκηνοθέτη οι μοναχοί δηλώνουν πως η ταινία, εάν γυριστεί, «θα δείξει στον κόσμο την απόλυτη και ανιδιοτελή ανταπόκριση ενός ανθρώπου στο Πάθος του Χριστού».

Ο Άγιος Φραγκίσκος της Ασίζης στην οθόνη

Ο Άγιος Φραγκίσκος έχει μεταφερθεί στην μεγάλη οθόνη πολλές φορές, με σημαντικότερη την ταινία του Φράνκο Τζεφιρέλι «Αδελφός Ήλιος, Αδελφή Σελήνη» το 1972, ενώ το 1989 ο Μίκι Ρουρκ ενσάρκωσε τον άγιο στο «Άγιος Φραγκίσκος της Ασίζης».

Τη ζωή του Αγ. Φραγκίσκου βέβαια έχει μεταπλάσει μυθιστορηματικά και ο δικός μας, Νίκος Καζαντζάκης, στο βιβλίο του «Ο φτωχούλης του θεού».

Εκπρόσωπος των Φραγκισκανών παραδέχτηκε πως το πιθανότερο είναι ο Γκίμπσον να μην ανταποκριθεί στην πρότασή τους, αλλά δήλωσε πως δε χάνουν τις ελπίδες τους.

Το «Πάθος του Χριστού» έκανε εισπράξεις ύψους 360 εκατομμυρίων δολαρίων μόνο στην Αμερική και πρόσφατα σημείωσε ρεκόρ εισπράξεων στην Ιταλία.


Τετάρτη 21 Απριλίου 2004 - 13:48 (Ώρα Λονδίνου)

Επίθεση αυτοκτονίας στο Ριάντ

Σε ευθεία αντιπαράθεση με τη βασιλική οικογένεια βρίσκονται πλέον οι ένοπλοι στασιαστές στη Σ. Αραβία

Πολύνεκρη έκρηξη σημειώθηκε στο κέντρο της πρωτεύουσας της Σαουδικής Αραβίας, Ριάντ, ενώ μεγάλος είναι ο αριθμός και των τραυματιών.

Σύμφωνα με αρχικές πληροφορίες από αυτόπτες μάρτυρες, ο αριθμός των θυμάτων ανερχόταν στα δέκα. Νοσοκομειακές πηγές, πάντως, κάνουν λόγο για τουλάχιστον εννέα νεκρούς και 125 τραυματίες.

Η έκρηξη, που προκλήθηκε από παγιδευμένο αυτοκίνητο, κατέστρεψε ολοσχερώς κτίριο του υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο στεγάζει τα γραφεία της Γενικής Ασφάλειας της χώρας, στην πυκνοκατοικημένη περιοχή αλ-Νασιρίγια.

Μεταξύ των νεκρών βρίσκονται έξι μέλη των σαουδαραβικών δυνάμεων ασφαλείας, ένας εκ των οποίων ανώτερο στέλεχος.

Οι σαουδαραβικές αρχές καταδίκασαν την επίθεση ως έργο τρομοκρατών, ενώ ανακοίνωσαν ότι εντόπισαν το πτώμα ενός βομβιστή αυτοκτονίας, που επέβαινε στο παγιδευμένο όχημα, το οποίο οδήγησε μέχρι την είσοδο του κτιρίου.

Η έκρηξη σημειώθηκε ενώ η πόλη βρισκόταν σε αυξημένο επίπεδο συναγερμού, καθώς οι αρχές ασφαλείας είχαν εντοπίσει τις τελευταίες ημέρες πέντε βόμβες σε ισάριθμα παγιδευμένα αυτοκίνητα.

Ο ανταποκριτής του BBC στη Μέση Ανατολή επισημαίνει ότι η επίθεση εναντίον κυβερνητικού κτιρίου και όχι εναντίον εγκαταστάσεων δυτικών συμφερόντων, επιβεβαιώνει ότι οι ένοπλοι μαχητές στη Σαουδική Αραβία, που σχετίζονται με την Αλ Κάιντα, βρίσκονται σε ευθεία αντιπαράθεση με τη βασιλική οικογένεια, η οποία παραδέχεται ότι πλέον μάχεται για να διατηρήσει το αξίωμά της.

Την περασμένη εβδομάδα οι ΗΠΑ διέταξαν την αναχώρηση από τη Σαουδική Αραβία του μη αναγκαίου διπλωαμτικού προσωπικού και των οικογενειών τους, εξαιτίς βάσιμων ενδείξεων για τρομοκρατικές απειλές.

Σε δύο βομβιστικές επιθέσεις τον περασμένο χρόνο στο Ριάντ, το Μάιο και το Νοέμβριο, συνολικά 51 άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους. Οι επιθέσεις αποδόθηκαν στο δίκτυο της Αλ Κάιντα.


Τετάρτη 21 Απριλίου 2004 - 14:28 (Ώρα Λονδίνου)

Xαμηλότερα ο πήχυς

Πρώτος στόχος η ανεργία, κατά το Γ. Aλογοσκούφη

Mικρότερο ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας από ό,τι είχε αρχικώς υπολογισθεί προβλέπει για το τρέχον έτος ο υπουργός Oικονομίας και Oικονομικών Γιώργος Aλογοσκούφης.

Συγκεκριμένα, ο κ. Aλογοσκούφης ανέφερε στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ότι ο ρυθμός μεγέθυνσης της ελληνικής οικονομίας θα περιορισθεί στο 3,7% το 2004 αντί του 4,2% που είχε προβλέψει κατά τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, ενώ το 2003 ο ρυθμός ανάπτυξης ανήλθε στο 4,2% και όχι στο 5% όπως αναφερόταν ως τώρα.

O υπουργός επεσήμανε, μάλιστα, ότι ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης που επιτυγχάνεται δεν οφείλεται στην εξωστρέφεια και στην ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, αλλά σχετίζεται αποκλειστικά με τον κατασκευαστικό τομέα και, βεβαίως, με την ολοκλήρωση μεγάλων έργων στο λεκανοπέδιο Αττικής εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.

Πρόσθεσε δε, ότι ο ρυθμός μεγέθυνσης οφείλεται και στην αύξηση της καταναλωτικής και στεγαστικής πίστης, παράγοντες που θα συμμετάσχουν από εδώ και πέρα λιγότερο στην οικονομική μεγέθυνση.

«Oξύ δημοσιονομικό πρόβλημα»

Ο υπουργός χαρακτήρισε ιδιαίτερα οξύ το δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας, ενώ για το Γ' Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι οι καθυστερήσεις μπορούν να οδηγήσουν σε απώλειες πόρων.

Ο κ. Αλογοσκούφης σημείωσε ότι δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα η δημοσιονομική απογραφή, αλλά «οι ενδείξεις της απογραφής έρχονται σε πλήρη αντιδιαστολή με την εικόνα που είχε φιλοτεχνηθεί».

Το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης για το 2003 είναι περίπου διπλάσιο από την εκτίμηση του προϋπολογισμού του περασμένου Δεκεμβρίου (2,95% αντί του 1,4% που αναφέρεται στον τελευταίο προϋπολογισμό του 1,7% που ήταν η τελευταία εκτίμηση πριν τις εκλογές), ανέφερε ο υπουργός.

Aναφερόμενος στις προτεραιότητες της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης, ο κ. Aλογοσκούφης επεσήμανε ότι, προκειμένου να στηριχθεί η ανάπτυξη, πρέπει να ενισχυθεί ο δυναμισμός τομέων, όπως ο κατασκευαστικός, και παράλληλα να δοθεί δυναμισμός και σε άλλους τομείς, όπως της βιομηχανίας και του εμπορίου, της παραγωγής ενέργειας, των τηλεπικοινωνιών, των μεταφορών, του τουρισμού και της γεωργίας.

H σπατάλη

Ο υπουργός πρόσθεσε ότι, για να ασκηθεί η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης πρέπει να εξευρεθούν οι πόροι και για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός σημαντικό είναι να περισταλεί η σπατάλη του δημοσίου.

Σύμφωνα με τον υπουργό, μπορεί να εξοικονομηθούν ετησίως πόροι της τάξης του 1,3% - 1,5% του ακαθαρίστου εγχωρίου προϊόντος, εάν συνυπολογιστεί και ο περιορισμός της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής.

O κ. Aλογοσκούφης πρόσθεσε, ότι με βάση την πολιτική αυτή αναμένεται να εξοικονομηθούν πόροι 6,5 - 7,5 δισεκατομμυρίων ευρώ κατά τη διάρκεια μιας τετραετίας και ότι με τους πόρους αυτούς θα χρηματοδοτηθούν οι νέες πολιτικές.

Eξάλλου, ο υπουργός ανέφερε ότι οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών αυξήθηκαν το 2003 κατά 1,6%, αλλά οι αντίστοιχες εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 10,2%.

Oι κοινωνικές παροχές

Το κοινωνικό κράτος στην Ελλάδα δεν φέρνει αποτελέσματα, αφού μόνο το 2% των νοικοκυριών ξεφεύγει από το όριο της φτώχειας λόγω των κοινωνικών παροχών, όταν το αντίστοιχο ποσοστό στο σύνολο των χωρών της ΕΕ είναι τετραπλάσιο, ανέφερε ο υπουργός.

Πρόσθεσε δε, ότι το ποσοστό των Ελλήνων που ζουν με εισόδημα κάτω από το όριο της φτώχειας μετά τις κοινωνικές παροχές φθάνει το 20%, ενώ ο μέσος όρος στην ΕΕ είναι 15%, ενώ παράλληλα οι πιο φτωχές περιφέρειες της ΕΕ είναι ελληνικές.

Εξάλλου, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών και των αρμοδίων υπηρεσιών της ΕΕ, η ανεργία το 2003 έφθασε το 9,5%.

Ο κ. Αλογοσκούφης κατέληξε προσδιορίζοντας ως κεντρικό στόχο της κυβέρνησης την αύξηση της απασχόλησης, ώστε να μειωθεί η ανεργία που -όπως σημείωσε- αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα της κοινωνίας.


Τετάρτη 21 Απριλίου 2004 - 13:15 (Ώρα Λονδίνου)

Στο στόχαστρο η γραφειοκρατία

Φιλόδοξοι οι στόχοι του νομοσχεδίου του Πρ. Παυλόπουλου

Η πάταξη της γραφειοκρατίας και η ρύθμιση σειράς θεμάτων της τοπικής αυτοδιοίκησης και κυβερνητικών οργάνων είναι ο στόχος του σχεδίου νόμου που παρουσίασε και θα καταθέσει τις προσεχείς ημέρες στη Βουλή ο υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Προκόπης Παυλόπουλος.

Όπως διευκρίνισε ο υπουργός, το νομοσχέδιο περιλαμβάνει 5 ενότητες και αποτελεί την πρώτη φάση μιας σειράς νομοθετημάτων, με τα οποία θα υλοποιηθεί η διοικητική μεταρρύθμιση.

Ο πρώτος άξονας αφορά την κυβέρνηση και τα κυβερνητικά όργανα. Σύμφωνα με τον υπουργό, ο άξονας αυτός δεν περιλαμβάνει μεγάλες τομές, αλλά αφορά κυρίως την αλλαγή ονομάτων ορισμένων υπουργείων, την αλλαγή της τάξης των υπουργείων, την κατάργηση του υπουργείου Τύπου και τη δημιουργία των υπηρεσιών που το αντικαθιστούν, καθώς και τη δημιουργία των δύο γενικών γραμματειών.

Ο δεύτερος άξονας αφορά την απλούστευση και επιτάχυνση των διαδικασιών της δημόσιας διοίκησης με στόχο την πάταξη της γραφειοκρατίας και, μεταξύ άλλων, προβλέπει ότι:

Η διοίκηση υποχρεούται εντός 50 ημερών να διεκπεραιώνει τις υποθέσεις των πολιτών σε διαφορετική περίπτωση θα καταβάλει αποζημίωση.

Μετατρέπεται σε κακούργημα το αδίκημα της απιστίας του υπαλλήλου περί την υπηρεσία, ενώ προβλέπεται ποινή φυλάκισης μέχρι δύο ετών για τους υπαλλήλους που αρνούνται να συνεργασθούν και να διευκολύνουν τις έρευνες του Συνηγόρου του Πολίτη.

Ενισχύονται και μετεξελίσσονται τα ΚΕΠ δια της δημιουργίας των Κέντρων Ολοκληρωμένων Συναλλαγών.

Παρατείνεται η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων «πόθεν έσχες» από 30 σε 90 ημέρες. Φέτος θα γίνει με τα υπάρχοντα έντυπα, ενώ σύντομα θα εκδοθούν οι απαραίτητες κανονιστικές πράξεις προκειμένου να εξομαλυνθεί η διαδικασία, όπως ζήτησε ο εισαγγελικός λειτουργός.

Ο τρίτος άξονας αφορά θέματα εκλογικής νομοθεσίας και προβλέπει την αύξηση της εκλογικής χρηματοδότησης των κομμάτων κατά 0,13 στην περίπτωση που εντός του έτους διενεργούνται δυο εκλογικές αναμετρήσεις. Επίσης, καταργείται το κώλυμα της εντοπιότητας του δικαστικού αντιπροσώπου στις μεγάλες εκλογικές περιφέρειες.

Ο τέταρτος άξονας αφορά την τοπική αυτοδιοίκηση και, μεταξύ άλλων, προβλέπει ρυθμίσεις για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των δήμων και κοινοτήτων και για τη δυνατότητα εξυγίανσης και μελλοντικής αυτοτέλειας τους.

Επίσης, προβλέπεται η δυνατότητα πρόσληψης έκτακτου προσωπικού από τους Ολυμπιακούς δήμους, με πεντάμηνη σύμβαση, αποκλειστικά και μόνο για την αντιμετώπιση επειγουσών αναγκών (τομέας καθαριότητας).

Το σχέδιο νόμου περιλαμβάνει και τη σύσταση Επιτροπών Κωδίκων για την αναθεώρηση διατάξεων του Δημοσιοϋπαλληλικού Κώδικα και για τη σύνταξη νέου Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων, προκειμένου οι διατάξεις τους να ανταποκρίνονται στο σημερινό κυβερνητικό πρόγραμμα.

Τέλος, για το ζέον θέμα των συμβασιούχων ο κ. Παυλόπουλος ανέφερε ότι το προεδρικό διάταγμα για τη μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου θα είναι έτοιμο πριν το τέλος Μαΐου και ότι το υπουργείο καταβάλλει κάθε προσπάθεια, ώστε να γίνει η αυτόματη μετατροπή των συμβάσεων.

Σύμφωνα με τον υπουργό, στο προεδρικό διάταγμα θα περιληφθούν οι εργαζόμενοι στα ΚΕΠ, καθώς και οι εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις του ευρύτερου δημόσιου τομέα, η διοίκηση των οποίων ορίζεται άμεσα από το κράτος.


Τετάρτη 21 Απριλίου 2004 - 16:10 (Ώρα Λονδίνου)

Πέθανε ο Κανελλάκης

Το φυσικό του ηγέτη έχασε ο Ιωνικός

Έναν ακόμη άνθρωπο που συνέδεσε το όνομά του με το ελληνικό ποδόσφαιρο θρηνεί η αθλητική οικογένεια.

Ο πρόεδρος και «ψυχή» της ΠΑΕ Ιωνικός Νίκος Κανελλάκης πέθανε από ανακοπής της καρδιάς την Τετάρτη το απόγευμα, σε ηλικία 53 ετών.

Ο Κανελλάκης είχε αντιμετωπίσει προβλήματα καρδιάς και στο παρελθόν και παρά τις συμβουλές των ιατρών του παρέμεινε ενεργός στις επιχειρηματικές του δραστηριότητες, αλλά και στο χώρο του ποδοσφαίρου.

Ο Ιωνικός χάνει τον άνθρωπο που τον οδήγησε στις μεγαλύτερες επιτυχίες της ιστορίας του στα 16 χρόνια που ήταν στο τιμόνι της ΠΑΕ.

Οι φίλαθλοι θα θυμούνται χαρακτηριστικά ότι ο Κανελλάκης πολύ συχνά καθόταν στον πάγκο της ομάδας του κατά τη διάρκεια των αγώνων.


Τετάρτη 21 Απριλίου 2004 - 16:00 (Ώρα Λονδίνου)

Αποτυχία στην καταπολέμηση της φτώχειας

Δυσχεραίνουν συνεχώς οι συνθήκες διαβίωσης σε περιοχές όπως η υποσαχάρια Αφρική

Ιδιαίτερα επικριτική απέναντι στις κυβερνήσεις ανεπτυγμένων και μη κρατών ανά τον κόσμο είναι η έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, σχετικά με την εκπλήρωση των στόχων που έχουν τεθεί για την αντιμετώπιση των προβλημάτων υγείας, πείνας, φτώχειας και προστασίας του περιβάλλοντος μέχρι το 2015.

Το Φόρουμ, ως ανεξάρτητο σώμα, κατηγορεί για αποτυχία τις κυβερνήσεις, σε μια έκθεση που, όπως σημειώνουν οι ανταποκριτές, διέπεται από ένα ασυνήθιστα καυστικό ύφος.

Η έκθεση αναφέρει πως πολλές χώρες έκαναν ελάχιστες προσπάθειες να θέσουν τις βάσεις για μια «διεθνή σταθερότητα», βάσεις που συνίστανται μεταξύ άλλων στην παροχή καθαρού νερού και βασικής εκπαίδευσης.

Σύμφωνα με την έκθεση, σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα, όπως το πρόβλημα της πείνας στην Μέση Ανατολή, στην υποσαχάρια Αφρική και στη Νότια Ασία, η κατάσταση χειροτερεύει.

Στην έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ υπογραμμίζεται επίσης ότι για να υπάρξει πρόοδος, οι πλουσιότερες χώρες δεν πρέπει να μείνουν στα λόγια, αλλά να υλοποιήσουν τις υποσχέσεις τους με πράξεις και να διαθέσουν ανάλογους πόρους.

Η έκθεση δημοσιεύεται ενόψει των συνεδριάσεων στην Ουάσινγκτον της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.


Τετάρτη 21 Απριλίου 2004 - 13:48 (Ώρα Λονδίνου)

Επίθεση αυτοκτονίας στο Ριάντ

Σε ευθεία αντιπαράθεση με τη βασιλική οικογένεια βρίσκονται πλέον οι ένοπλοι στασιαστές στη Σ. Αραβία

Πολύνεκρη έκρηξη σημειώθηκε στο κέντρο της πρωτεύουσας της Σαουδικής Αραβίας, Ριάντ, ενώ μεγάλος είναι ο αριθμός και των τραυματιών.

Σύμφωνα με αρχικές πληροφορίες από αυτόπτες μάρτυρες, ο αριθμός των θυμάτων ανέρχεται στα δέκα. Νοσοκομειακές πηγές κάνουν λόγο για τουλάχιστον εννέα νεκρούς και 125 τραυματίες.

Η έκρηξη, που προκλήθηκε από παγιδευμένο αυτοκίνητο, κατέστρεψε ολοσχερώς κτίριο του υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο στεγάζει τα γραφεία της Γενικής Ασφάλειας της χώρας, στην πυκνοκατοικημένη περιοχή αλ-Νασιρίγια.

Μεταξύ των νεκρών βρίσκονται έξι μέλη των σαουδαραβικών δυνάμεων ασφαλείας, ένας εκ των οποίων ανώτερο στέλεχος.

Οι σαουδαραβικές αρχές καταδίκασαν την επίθεση ως έργο τρομοκρατών, ενώ ανακοίνωσαν ότι εντόπισαν το πτώμα ενός βομβιστή αυτοκτονίας, που επέβαινε στο παγιδευμένο όχημα.

Η έκρηξη σημειώθηκε ενώ η πόλη βρισκόταν σε αυξημένο επίπεδο συναγερμού, καθώς οι αρχές ασφαλείας είχαν εντοπίσει τις τελευταίες ημέρες πέντε βόμβες σε ισάριθμα παγιδευμένα αυτοκίνητα.

Ο ανταποκριτής του BBC στη Μέση Ανατολή επισημαίνει ότι η επίθεση εναντίον κυβερνητικού κτιρίου και όχι εναντίον εγκαταστάσεων δυτικών συμφερόντων, επιβεβαιώνει ότι οι ένοπλοι μαχητές στη Σαουδική Αραβία, που σχετίζονται με την Αλ Κάιντα, βρίσκονται σε ευθεία αντιπαράθεση με τη βασιλική οικογένεια, η οποία παραδέχεται ότι πλέον μάχεται για να διατηρήσει το αξίωμά της.

Την περασμένη εβδομάδα οι ΗΠΑ διέταξαν την αναχώρηση από τη Σαουδική Αραβία του μη αναγκαίου διπλωαμτικού προσωπικού και των οικογενειών τους, εξαιτίς βάσιμων ενδείξεων για τρομοκρατικές απειλές.

Σε δύο βομβιστικές επιθέσεις τον περασμένο χρόνο στο Ριάντ, το Μάιο και το Νοέμβριο, συνολικά 51 άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους. Οι επιθέσεις αποδόθηκαν στο δίκτυο της Αλ Κάιντα.


Τετάρτη 21 Απριλίου 2004 - 09:50 (Ώρα Λονδίνου)

Ελεύθερος ο Βανούνου

Ο Βανούνου είχε προβεί στις αποκαλύψεις του στους Τάιμς τον Οκτώβριο του 1986 και συνελήφθη λίγες ημέρες αργότερα στη Ρώμη

Ελεύθερος αφέθηκε μετά από 18 χρόνια κράτησης σε συνθήκες απομόνωσης στις φυλακές Ασκελόν του νοτίου Ισραήλ, ο πυρηνικός τεχνικός, Μορντεχάι Βανούνου.

Ο κ. Βανούνου πέρασε 18 χρόνια έγκλειστος μετά την καταδίκη του για αποκάλυψη πυρηνικών μυστικών της χώρας.

Καθώς διέβαινε τις πύλες της φυλακής, το συγκεντρωμένο πλήθος τον επευφημούσε, κρατώντας παράλληλα πανό που χαρακτήριζαν τον πυρηνικό τεχνικό «ήρωα».

Στις πρώτες δηλώσεις του έξω από τη φυλακή, σε εκπροσώπους μέσων ενημέρωσης από όλο τον κόσμο, ο κ. Βανούνου κατηγόρησε τη Μοσάντ, την υπηρεσία μυστικών πληροφοριών του Ισραήλ, η οποία, όπως τόνισε, ελέγχει τη φυλακή, για «άγρια και βάρβαρη μεταχείριση» σε βάρος του.

Απέδωσε, μάλιστα, τη μεταχείριση αυτή στο γεγονός ότι έχει ασπαστεί το χριστιανισμό, ενώ αρνήθηκε να κάνει δηλώσεις στα εβραϊκά.

Δήλωσε χαρούμενος και υπηερήφανος για την αποκάλυψη μυστικών του πυρηνικού προγράμματος του Ισραήλ, προσθέτοντας ότι το Ισραήλ δε χρειάζεται να τον φοβάται, καθώς δεν έχει άλλα μυστικά να αποκαλύψει.

Επίσης, σημείωσε ότι το Ισραήλ πρέπει να ανοίξει τις πυρηνικές του εγκαταστάσεις σε διεθνείς επιθεωρητές και ότι οι υπόλοιπες χώρες της Μέσης Ανατολής δε διαθέτουν πυρηνικά.

Όπως δήλωσε, επιθυμεί να εγκαταλείψει τη χώρα του για τις ΗΠΑ, ωστόσο, οι ισραηλινές αρχές δεν προτίθενται να του εκδώσουν διαβατήριο, ενώ επιπλέον δεν του επιτρέπεται η πρόσβαση σε λιμάνια και αεροδρόμια, ούτε να μιλά σε αλλοδαπούς χωρίς προηγούμενη άδεια του κράτους.

Μάλιστα οι ισραηλινές αρχές πιστεύουν ότι ο κ. Βανούνου γνωρίζει ακόμη πολύτιμες πληροφορίες που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τη χώρα εάν γίνονταν γνωστές.


Τετάρτη 21 Απριλίου 2004 - 14:28 (Ώρα Λονδίνου)

Xαμηλότερα ο πήχης

Πρώτος στόχος η ανεργία, κατά το Γ. Aλογοσκούφη

Mικρότερο ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας από ό,τι είχε αρχικώς υπολογισθεί προβλέπει για το τρέχον έτος ο υπουργός Oικονομίας και Oικονομικών Γιώργος Aλογοσκούφης.

Συγκεκριμένα, ο κ. Aλογοσκούφης ανέφερε στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ότι ο ρυθμός μεγέθυνσης της ελληνικής οικονομίας θα περιορισθεί στο 3,7% το 2004 αντί του 4,2% που είχε προβλέψει κατά τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, ενώ το 2003 ο ρυθμός ανάπτυξης ανήλθε στο 4,2% και όχι στο 5% όπως αναφερόταν ως τώρα.

O υπουργός επεσήμανε, μάλιστα, ότι ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης που επιτυγχάνεται δεν οφείλεται στην εξωστρέφεια και στην ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, αλλά σχετίζεται αποκλειστικά με τον κατασκευαστικό τομέα και, βεβαίως, με την ολοκλήρωση μεγάλων έργων στο λεκανοπέδιο Αττικής εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.

Πρόσθεσε δε, ότι ο ρυθμός μεγέθυνσης οφείλεται και στην αύξηση της καταναλωτικής και στεγαστικής πίστης, παράγοντες που θα συμμετάσχουν από εδώ και πέρα λιγότερο στην οικονομική μεγέθυνση.

«Oξύ δημοσιονομικό πρόβλημα»

Ο υπουργός χαρακτήρισε ιδιαίτερα οξύ το δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας, ενώ για το Γ' Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι οι καθυστερήσεις μπορούν να οδηγήσουν σε απώλειες πόρων.

Ο κ. Αλογοσκούφης σημείωσε ότι δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα η δημοσιονομική απογραφή, αλλά «οι ενδείξεις της απογραφής έρχονται σε πλήρη αντιδιαστολή με την εικόνα που είχε φιλοτεχνηθεί».

Το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης για το 2003 είναι περίπου διπλάσιο από την εκτίμηση του προϋπολογισμού του περασμένου Δεκεμβρίου (2,95% αντί του 1,4% που αναφέρεται στον τελευταίο προϋπολογισμό του 1,7% που ήταν η τελευταία εκτίμηση πριν τις εκλογές), ανέφερε ο υπουργός.

Aναφερόμενος στις προτεραιότητες της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης, ο κ. Aλογοσκούφης επεσήμανε ότι, προκειμένου να στηριχθεί η ανάπτυξη, πρέπει να ενισχυθεί ο δυναμισμός τομέων, όπως ο κατασκευαστικός, και παράλληλα να δοθεί δυναμισμός και σε άλλους τομείς, όπως της βιομηχανίας και του εμπορίου, της παραγωγής ενέργειας, των τηλεπικοινωνιών, των μεταφορών, του τουρισμού και της γεωργίας.

H σπατάλη

Ο υπουργός πρόσθεσε ότι, για να ασκηθεί η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης πρέπει να εξευρεθούν οι πόροι και για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός σημαντικό είναι να περισταλεί η σπατάλη του δημοσίου.

Σύμφωνα με τον υπουργό, μπορεί να εξοικονομηθούν ετησίως πόροι της τάξης του 1,3% - 1,5% του ακαθαρίστου εγχωρίου προϊόντος, εάν συνυπολογιστεί και ο περιορισμός της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής.

O κ. Aλογοσκούφης πρόσθεσε, ότι με βάση την πολιτική αυτή αναμένεται να εξοικονομηθούν πόροι 6,5 - 7,5 δισεκατομμυρίων ευρώ κατά τη διάρκεια μιας τετραετίας και ότι με τους πόρους αυτούς θα χρηματοδοτηθούν οι νέες πολιτικές.

Eξάλλου, ο υπουργός ανέφερε ότι οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών αυξήθηκαν το 2003 κατά 1,6%, αλλά οι αντίστοιχες εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 10,2%.

Oι κοινωνικές παροχές

Το κοινωνικό κράτος στην Ελλάδα δεν φέρνει αποτελέσματα, αφού μόνο το 2% των νοικοκυριών ξεφεύγει από το όριο της φτώχειας λόγω των κοινωνικών παροχών, όταν το αντίστοιχο ποσοστό στο σύνολο των χωρών της ΕΕ είναι τετραπλάσιο, ανέφερε ο υπουργός.

Πρόσθεσε δε, ότι το ποσοστό των Ελλήνων που ζουν με εισόδημα κάτω από το όριο της φτώχειας μετά τις κοινωνικές παροχές φθάνει το 20%, ενώ ο μέσος όρος στην ΕΕ είναι 15%, ενώ παράλληλα οι πιο φτωχές περιφέρειες της ΕΕ είναι ελληνικές.

Εξάλλου, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών και των αρμοδίων υπηρεσιών της ΕΕ, η ανεργία το 2003 έφθασε το 9,5%.

Ο κ. Αλογοσκούφης κατέληξε προσδιορίζοντας ως κεντρικό στόχο της κυβέρνησης την αύξηση της απασχόλησης, ώστε να μειωθεί η ανεργία που -όπως σημείωσε- αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα της κοινωνίας.


Τετάρτη 21 Απριλίου 2004 - 15:12 (Ώρα Λονδίνου)

Tο Mάιο στην Aθήνα ο Eρντογάν

Eικοσιπέντε λεπτά διήρκεσε η συνάντηση Καραμανλή - Eρντογάν

Στις αρχές Mαΐου αναμένεται να επισκεφθεί επισήμως την Aθήνα ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Pετζέπ Tαγίπ Eρντογάν, σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων από το Σεράγεβο, όπου ο κ. Eρντογάν συναντήθηκε με τον Έλληνα ομόλογό του Κώστα Καραμανλή.

H συνάντηση των δύο ανδρών, που έγινε στο πλαίσιο της 7ης διαβαλκανικής διάσκεψης κορυφής για τη συνεργασία στη νοτιοανατολική Ευρώπη, διήρκεσε 25 λεπτά και έγινε παρουσία των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών Πέτρου Mολυβιάτη και Aμπντουλάχ Γκιουλ.

Ο κ. Καραμανλής δήλωσε ότι με ιδιαίτερη χαρά θα υποδεχθεί τον κ. Ερντογάν στην Αθήνα στο προσεχές μέλλον, χωρίς όμως να προσδιορίσει ημερομηνία.

Πληροφορίες του AΠE αναφέρουν ότι η επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού θα πραγματοποιηθεί μάλλον μεταξύ 5 με 7 Μαΐου, καθώς τις ημέρες εκείνες είναι προσκεκλημένος και σε διεθνές συνέδριο του περιοδικού «Εκόνομιστ».

Ο κ. Καραμανλής πρόσθεσε ότι συζήτησε με τον Τούρκο ομόλογό του θέματα κοινού ενδιαφέροντος και πως για το Κυπριακό επανέλαβε τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης.

Σε ό,τι αφορά τις διμερείς σχέσεις, ο Έλληνας πρωθυπουργός ανέφερε ότι επιβεβαιώθηκε η βούληση των δύο πλευρών για τη βελτίωση και ενίσχυσή τους.

Επίσης, ο κ. Καραμανλής σημείωσε ότι συζητήθηκε η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας.

Σε δηλώσεις του, ο Τούρκος πρωθυπουργός ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι υπήρξε συμφωνία για πρόοδο στα διμερή θέματα και καλή βούληση για το Κυπριακό, ενώ επιβεβαίωσε ότι πρόκειται να επισκεφθεί την Αθήνα.


Τετάρτη 21 Απριλίου 2004 - 15:23 (Ώρα Λονδίνου)

Aπάντηση σε Φερχόιγκεν

Δεν ανέλαβε δεσμεύσεις ο T. Παπαδόπουλος, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του

Θλίψη και απογοήτευση για όσα ανέφερε ο επίτροπος της ΕΕ, αρμόδιος για τη διεύρυνση, Γκίντερ Φερχόιγκεν εξέφρασε με δήλωσή του ο Μάριος Κάρογιαν, διευθυντής Tύπου του γραφείου του προέδρου της Kυπριακής Δημοκρατίας Tάσσου Παπαδόπουλου.

O κ. Kάρογιαν απέδωσε τις αναφορές αυτές του κ. Φερχόιγκεν σε παραπληροφόρηση του κοινοτικού επιτρόπου και πρόσθεσε:.

«Γνωρίζει προσωπικά ο κ. Φερχόιγκεν τις αδιάκοπες και ειλικρινείς προσπάθειές μας για επίλυση του Kυπριακού πριν από την ένταξη της Κύπρου στην EE».

Σημείωσε όμως παράλληλα ότι η Λευκωσία δεν κατανοεί την αναφορά του επιτρόπου σε δεσμεύσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς που συνδέουν τη λύση με την ένταξη της Κύπρου στην EE, δύο ζητήματα που -όπως επεσήμανε ο κ. Kάρογιαν- η EE με την απόφασή της στο Ελσίνκι διαχώρισε.

O κ. Kάρογιαν υπογράμμισε ότι παρόμοιες δεσμεύσεις σίγουρα δεν αντελήφθησαν από τον κ. Παπαδόπουλο, σημειώνοντας ότι σε καμία περίπτωση ο κ. Παπαδόπουλος δεν δεσμεύθηκε ότι θα αποδεχόταν την οποιαδήποτε λύση, «διαφορετικά δεν θα είχαν νόημα, ούτε οι διαπραγματεύσεις ούτε και τα δημοψηφίσματα».

O εκπρόσωπος του Kυπρίου Προέδρου κάλεσε όλους, και τον κ. Φερχόιγκεν, να σεβασθούν την κυρίαρχη βούληση του κυπριακού λαού, όπως αυτή θα εκφρασθεί στο δημοψήφισμα του Σαββάτου.


Τετάρτη 21 Απριλίου 2004 - 07:17 (Ώρα Λονδίνου)

Πολύνεκρες εκρήξεις στη Βασόρα

«Σχετικά ήρεμη» χαρακτηρίζονταν μέχρι τώρα η κατάσταση στην υπό βρετανικό έλεγχο Βασόρα

Στα 68 ανέρχεται, σύμφωνα με Βρετανούς στρατιωτικούς αξιωματούχους, ο αριθμός των θυμάτων από μια σειρά εκρήξεων σε παγιδευμένα αυτοκίνητα μέσα και γύρω από την πόλη της Βασόρας, στο νότιο Ιράκ.

Μεταξύ των θυμάτων βρίσκονται και 20 μαθητές που επέβαιναν σε σχολικό λεωφορείο, ενώ από τις σχεδόν ταυτόχρονες εκρήξεις σχεδόν εκατό άτομα τραυματίστηκαν.

Οι πρώτες εκρήξεις σημειώθηκαν έξω από τρία αστυνομικά τμήματα της πόλης, ενώ λίγη ώρα αργότερα στόχος επίθεσης έγινε και η αστυνομική ακαδημία στη Ζουμπαίρ, 25 χιλιόμετρα νοτίως της Βασόρας, όπου σημειώθηκαν τουλάχιστον δύο εκρήξεις.

Στη συνοικία Σαούντια καταστράφηκε ολοσχερώς η πρόσοψη του κτιρίου που στέγαζε το αστυνομικό τμήμα και ανοίχθηκε κρατήρας από την έκρηξη.

Εκπρόσωπος των βρετανικών δυνάμεων δήλωσε ότι αγριεμένα πλήθη πετούσαν πέτρες εναντίον των στρατιωτών, μην επιτρέποντας την παροχή των πρώτων βοηθειών στους τραυματίες. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται και τέσσερις Βρετανοί στρατιώτες.

Ο υπουργός Εσωτερικών του Ιράκ, Σαμίρ Σουμαϊτέι, χαρακτήρισε τις επιθέσεις «άλλη μια σφαγή από τους τρομοκράτες και άλλη μια νίκη τους στον αγώνα καταστροφής του ονείρου των Ιρακινών».

Στο Λονδίνο ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Τζακ Στρο, δήλωσε ότι οι ένοπλοι μαχητές προσπαθούν να στερήσουν ένα αξιοπρεπές και δημοκρατικό μέλλον από τους Ιρακινούς.

Ανταλλαγή πυρών στη Φαλούτζα

Αμερικανικές δυνάμεις και Ιρακινοί μαχητές αντάλλαξαν πυρά το πρωί στη Φαλούτζα, με αυτόματα όπλα, όλμους και χειροβομβίδες, ενώ στη μάχη συμμετείχε και αμερικανικό ελικόπτερο.

Σύμφωνα με την αμερικανική διοίκηση, εννέα Ιρακινοί σκοτώθηκαν και τρεις Αμερικανοί πεζοναύτες τραυματίστηκαν.

Προηγουμένως ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ, είχε δηλώσει ότι η εκεχειρία στην πόλη της δεν πρόκειται να κρατήσει για πολύ, καθώς καθυστερεί ο αφοπλισμός των Ιρακινών μαχητών, ενώ κατά την άποψη του υπουργού Άμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, δεν υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες για την εξεύρεση λύσης μέσω διαπραγματεύσεων, προκειμένου να σταματήσουν οι συγκρούσεις στην πόλη.

Ξένα στρατεύματα

Εν τω μεταξύ, μετά την Ισπανία και την Ονδούρα, η Δομινικανή Δημοκρατία γίνεται η τρίτη χώρα που αποσύρει τα στρατεύματά από το Ιράκ, καθώς αυτά τελούσαν υπό ισπανικές διαταγές, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Άμυνας της χώρας, Χοσέ Μιγέλ Σότο Χιμένες.

Ο Πολωνός πρωθυπουργός, Λέζεκ Μίλερ, δήλωσε ότι η Βαρσοβία εξετάζει το ενδεχόμενο αποχώρησης των δυνάμεών της από το Ιράκ, τόνισε όμως ότι οποιαδήποτε πιθανή παρόμοια ενέργεια θα γίνει μόνο κατόπιν συμφωνίας με την Ουάσινγκτον.

Εξάλλου, μετά από συνάντησή του στη Μόσχα με το Ρώσο πρόεδρο Πούτιν, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, δήλωσε ότι τα ιταλικά στρατεύματα θα παραμείνουν στο Ιράκ και μετά τη μεταβίβαση της εξουσίας στους Ιρακινούς στις 30 Ιουνίου.

Ο κ. Μπερλουσκόνι πρόσθεσε ότι η υφιστάμενη βία στο Ιράκ καθιστά δύσκολη την ανάληψη της στρατιωτικής διοίκησης από τα Ηνωμένα Έθνη.

Όμηροι

Ο Ιταλός πρωθυπουργός παραδέχθηκε, επίσης, ότι έχει υπάρξει καθυστέρηση στην απελευθέρωση των τριών Ιταλών πολιτών που κρατούνται ως όμηροι από ενόπλους Ιρακινούς, εκτίμησε, όμως, ότι δε θα παρουσιαστεί κάποιο εμπόδιο στο να αφεθούν ελεύθεροι.

Εν τω μεταξύ, το υπουργείο Εξωτερικών της Δανίας ανακοίνωσε ότι ο επιχειρηματίας που είχε πέσει θύμα απαγωγής στο Ιράκ πριν από δέκα ημέρες, βρέθηκε νεκρός.

Σύμφωνα με τους συμπατριώτες του κυβερνητικούς αξιωματούχους, το πτώμα του Δανού επιχειρηματία που είχε μεταβεί στο Ιράκ πριν από ένα μήνα με σκοπό την εγκατάσταση αποχετευτικού δικτύου, βρέθηκε μία ημέρα μετά την απαγωγή του.

Δηλώσεις Μπραχίμι

Ο ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών στο Ιράκ, Λακντάρ Μπραχίμι, απηύθυνε νέα έκκληση από τη Ρώμη για διευκρίνιση του ρόλου του ΟΗΕ μετά τη μεταβίβαση της εξουσίας στους Ιρακινούς.

Ο κ. Μπραχίμι ζήτησε σαφή εντολή και επαρκείς εγγυήσεις ασφαλείας για τον Οργανισμό, μέχρι τα τέλη Ιουνίου, οπότε ορίζεται η μεταβίβαση της εξουσίας από το ισχύον χρονοδιάγραμμα.

Ο διπλωμάτης του ΟΗΕ επανέλαβε ότι προτιμά μια ηγεσία με τη μορφή υπουργικού συμβουλίου που θα οδηγήσει το Ιράκ σε εκλογές το 2005 και όχι μια διευρυμένη συνέλευση Ιρακινών αντιπροσώπων, όπως επιθυμεί η Ουάσινγκτον.


Τετάρτη 21 Απριλίου 2004 - 11:36 (Ώρα Λονδίνου)

Συνεχίζονται οι συμπλοκές στη Γάζα

Στους δέκα ανέρχεται ο αριθμός των θυμάτων από τις ισραηλινές επιχειρήσεις των τελευταίων δύο ημερών

Για δεύτερη ημέρα συνεχίζονται οι ένοπλες συγκρούσεις στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας.

Έπτά Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από δέκα τραυματίστηκαν, όταν ισραηλινά άρματα μάχης υποστηριζόμενα από ελικόπτερα εισέβαλαν στην πόλη Μπέιτ Λαχία.

Το Ισραήλ υποστηρίζει ότι η επιχείρηση έχει ως στόχο να αποτρέψει επιθέσεις εξτρεμιστών με ρουκέτες και όλμους κατά εβραϊκών οικισμών στη Λωρίδα της Γάζας και γειτονικές περιοχές στο νότιο Ισραήλ.

Οι επιθέσεις με ρουκέτες στην περιοχή εντάθηκαν μετά τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς, Αμπντέλ Αζίζ Ραντίσι, το Σάββατο.

Την Τρίτη, πέντε Παλαιστίνιοι έχασαν τη ζωή τους σε συμπλοκές με Ισραηλινούς στρατιώτες στο ίδιο σημείο της Λωρίδας της Γάζας.

Εξάλλου, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν, επανέλαβε από την πόλη Ασχόντ ότι η πολιτική εξόντωσης επιλεγμένων στόχων μεταξύ της παλαιστινιακής ηγεσίας θα συνεχιστούν.

Όπως είπε, οι ηγέτες της Χαμάς, Αχμέντ Γιασίν και Αμπντέλ Αζίζ Ραντίσι, ήταν δύο μόνο από τα ονόματα στη σχετική λίστα.


Τετάρτη 21 Απριλίου 2004 - 13:48 (Ώρα Λονδίνου)

Επίθεση αυτοκτονίας στο Ριάντ

Σε ευθεία αντιπαράθεση με τη βασιλική οικογένεια βρίσκονται πλέον οι ένοπλοι στασιαστές στη Σ. Αραβία

Πολύνεκρη έκρηξη σημειώθηκε στο κέντρο της πρωτεύουσας της Σαουδικής Αραβίας, Ριάντ, ενώ μεγάλος είναι ο αριθμός και των τραυματιών.

Σύμφωνα με αρχικές πληροφορίες από αυτόπτες μάρτυρες, ο αριθμός των θυμάτων ανέρχεται στα δέκα.

Η έκρηξη, που προκλήθηκε από παγιδευμένο αυτοκίνητο, κατέστρεψε ολοσχερώς κτίριο του υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο στεγάζει τα γραφεία της Γενικής Ασφάλειας της χώρας, στην πυκνοκατοικημένη περιοχή αλ-Νασιρίγια.

Οι σαουδαραβικές αρχές καταδίκασαν την επίθεση ως έργο τρομοκρατών, ενώ ανακοίνωσαν ότι εντόπισαν το πτώμα ενός βομβιστή αυτοκτονίας, που επέβαινε στο παγιδευμένο όχημα.

Η έκρηξη σημειώθηκε ενώ η πόλη βρισκόταν σε αυξημένο επίπεδο συναγερμού, καθώς οι αρχές ασφαλείας είχαν εντοπίσει τις τελευταίες ημέρες πέντε βόμβες σε ισάριθμα παγιδευμένα αυτοκίνητα.

Ο ανταποκριτής του BBC στη Μέση Ανατολή επισημαίνει ότι η επίθεση εναντίον κυβερνητικού κτιρίου και όχι εναντίον εγκαταστάσεων δυτικών συμφερόντων, επιβεβαιώνει ότι οι ένοπλοι μαχητές στη Σαουδική Αραβία, που σχετίζονται με την Αλ Κάιντα, βρίσκονται σε ευθεία αντιπαράθεση με τη βασιλική οικογένεια, η οποία παραδέχεται ότι πλέον μάχεται για να διατηρήσει το αξίωμά της.

Την περασμένη εβδομάδα οι ΗΠΑ διέταξαν την αναχώρηση από τη Σαουδική Αραβία του μη αναγκαίου διπλωαμτικού προσωπικού και των οικογενειών τους, εξαιτίς βάσιμων ενδείξεων για τρομοκρατικές απειλές.

Σε δύο βομβιστικές επιθέσεις τον περασμένο χρόνο στο Ριάντ, το Μάιο και το Νοέμβριο, συνολικά 51 άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους. Οι επιθέσεις αποδόθηκαν στο δίκτυο της Αλ Κάιντα.


Τετάρτη 21 Απριλίου 2004 - 09:50 (Ώρα Λονδίνου)

Ελεύθερος ο Βανούνου

Ο Βανούνου συνελήφθη το 1986 στη Ρώμη από τις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες

Ελεύθερος αφέθηκε μετά από 18 χρόνια κράτησης σε συνθήκες απομόνωσης στις φυλακές Ασκελόν του νοτίου Ισραήλ, ο πυρηνικός τεχνικός, Μορντεχάι Βανούνου.

Ο κ. Βανούνου πέρασε 18 χρόνια έγκλειστος μετά την καταδίκη του για αποκάλυψη πυρηνικών μυστικών της χώρας.

Καθώς διέβαινε τις πύλες της φυλακής, το συγκεντρωμένο πλήθος τον επευφημούσε, κρατώντας παράλληλα πανό που χαρακτήριζαν τον πυρηνικό τεχνικό «ήρωα».

Στις πρώτες δηλώσεις του έξω από τη φυλακή, σε εκπροσώπους μέσων ενημέρωσης από όλο τον κόσμο, ο κ. Βανούνου κατηγόρησε τη Μοσάντ, την υπηρεσία μυστικών πληροφοριών του Ισραήλ, η οποία, όπως τόνισε, ελέγχει τη φυλακή, για «άγρια και βάρβαρη μεταχείριση» σε βάρος του.

Απέδωσε, μάλιστα, τη μεταχείριση αυτή στο γεγονός ότι έχει ασπαστεί το χριστιανισμό, ενώ αρνήθηκε να κάνει δηλώσεις στα εβραϊκά.

Δήλωσε χαρούμενος και υπηερήφανος για την αποκάλυψη μυστικών του πυρηνικού προγράμματος του Ισραήλ, προσθέτοντας ότι το Ισραήλ δε χρειάζεται να τον φοβάται, καθώς δεν έχει άλλα μυστικά να αποκαλύψει.

Επίσης, σημείωσε ότι το Ισραήλ πρέπει να ανοίξει τις πυρηνικές του εγκαταστάσεις σε διεθνείς επιθεωρητές και ότι οι υπόλοιπες χώρες της Μέσης Ανατολής δε διαθέτουν πυρηνικά.

Όπως δήλωσε, επιθυμεί να εγκαταλείψει τη χώρα του για τις ΗΠΑ, ωστόσο, οι ισραηλινές αρχές δεν προτίθενται να του εκδώσουν διαβατήριο, ενώ επιπλέον δεν του επιτρέπεται η πρόσβαση σε λιμάνια και αεροδρόμια, ούτε να μιλά σε αλλοδαπούς χωρίς προηγούμενη άδεια του κράτους.

Μάλιστα οι ισραηλινές αρχές πιστεύουν ότι ο κ. Βανούνου γνωρίζει ακόμη πολύτιμες πληροφορίες που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τη χώρα εάν γίνονταν γνωστές.


Τετάρτη 21 Απριλίου 2004 - 11:19 (Ώρα Λονδίνου)

«Όχι» με μικρή διαφορά στην Ελλάδα

Θετικές οι περισσότερες κρίσεις για τη στάση του Κ. Καραμανλή στο Κυπριακό

Ελαφρά υπεροχή του «Όχι» στο σχέδιο Ανάν για το Κυπριακό καταγράφει μεταξύ των Ελλήνων πολιτών τελευταία δημοσκόπηση.

Συγκεκριμένα, μέτρηση, που διενεργήθηκε στην Ελλάδα στις 19 Απριλίου από την εταιρεία Opinion και μεταδόθηκε από τον τηλεοπτικό σταθμό Μέγκα, εμφανίζει μειωμένο σε σύγκριση με προηγούμενες δημοσκοπήσεις το προβάδισμα του «Όχι» έναντι του «Ναι» στην προτεινόμενη από το ΓΓ του Κόφι Ανάν λύση του Κυπριακού.

Παράλληλα, η μεγάλη πλειοψηφία των ερωτηθέντων (σχεδόν 60%) αποτιμά ως θετική την στάση του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή στο θέμα.

Συγκεκριμένα, στο ερώτημα, «Τι είναι καλύτερο για την Κύπρο; Να ψηφίσουν οι ελληνοκύπριοι Ναι ή Όχι στο σχέδιο Ανάν;» τα αποτελέσματα ήταν 44% «Όχι», 40% «Ναι», 14% «δεν γνωρίζω - δεν απαντώ».

Στο ερώτημα σχετικά με τη στάση του πρωθυπουργού, του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου και του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου οι απαντήσεις είναι:

Για τον κ. Καραμανλή: Θετική 37%, μάλλον θετική 23%, μάλλον αρνητική 14%, αρνητική 12%, «δεν γνωρίζω - δεν απαντώ» 14%.

Για τον κ. Παπανδρέου τα ποσοστά είναι: Θετική 30%, μάλλον θετική 15%, μάλλον αρνητική 15%, αρνητική 26%, «δεν γνωρίζω - δεν απαντώ» 14%.

Για τον κ. Παπαδόπουλο, τα ποσοστά είναι: Θετική 41%, μάλλον θετική 13%, μάλλον αρνητική 14%, αρνητική 14% και «δεν γνωρίζω - δεν απαντώ» 18%.

Ελληνοτουρκικά και Κυπριακό

Στο ερώτημα σχετικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό, το 49% των ερωτηθέντων απαντά ότι το Κυπριακό και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις μπορούν και πρέπει να αντιμετωπίζονται ως χωριστά ζητήματα, ενώ το 41% πιστεύει ότι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις εξαρτώνται απόλυτα από το Κυπριακό.

Εξάλλου, το 50% πιστεύει ότι το Κυπριακό πρέπει να συνεχίσει να αποτελεί πρώτη εθνική προτεραιότητα για την Ελλάδα, ενώ το 43% πιστεύει ότι δεν χρειάζεται το Κυπριακό να καθορίζει τις εθνικές προτεραιότητες της Ελλάδας.

Ακόμη, στο ερώτημα «Τι θα ήταν καλύτερο να γίνει στην Κύπρο; Ένα ενιαίο κράτος ή δύο χωριστά ανεξάρτητα κράτη με κάποιες εδαφικές παραχωρήσεις από τους Τούρκους;» το 68% απαντά «ένα ενιαίο κράτος», το 25% «δύο ανεξάρτητα κράτη» και το 7% «δεν γνωρίζω - δεν απαντώ».

Η δημοσκόπηση ήταν τηλεφωνική, έγινε στις 19 Απριλίου σε συνολικό δείγμα 903 ατόμων, δείγμα που σταθμίσθηκε με βάση τα αποτελέσματα των εκλογών του Μαρτίου.


Τετάρτη 21 Απριλίου 2004 - 13:24 (Ώρα Λονδίνου)

Έκρηξη στο Ριάντ

Σε ευθεία αντιπαράθεση με τη βασιλική οικογένεια βρίσκονται πλέον οι ένοπλοι στασιαστές στη Σ. Αραβία

Ισχυρή έκρηξη συγκλόνισε το κέντρο της πρωτεύουσας της Σαουδικής Αραβίας, Ριάντ, κοντά σε κτίριο του υπουργείου Εσωτερικών που στεγάζει τα γραφεία της Γενικής Ασφάλειας της χώρας.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, τουλάχιστον δέκα άτομα έχουν σκοτωθεί και πολλά άλλα έχουν τραυματιστεί.

Η έκρηξη σημειώθηκε ενώ η πόλη βρισκόταν σε αυξημένο επίπεδο συναγερμού, καθώς οι αρχές ασφαλείας είχαν εντοπίσει τις τελευταίες ημέρες πέντε βόμβες σε ισάριθμα παγιδευμένα αυτοκίνητα.

Ο ανταποκριτής του BBC στη Μέση Ανατολή επισημαίνει ότι η επίθεση εναντίον κυβερνητικού κτιρίου και όχι εναντίον εγκαταστάσεων δυτικών συμφερόντων, επιβεβαιώνει ότι οι ένοπλοι στασιαστές στη Σαουδική Αραβία βρίσκονται σε ευθεία αντιπαράθεση με τη βασιλική οικογένεια, η οποία παραδέχεται ότι πλέον μάχεται για να διατηρήσει το αξίωμά της.


Τετάρτη 21 Απριλίου 2004 - 11:12 (Ώρα Λονδίνου)

Επίθεση Φερχόιγκεν κατά Παπαδόπουλου

Φερχόιγκεν: Να σεβασθεί τη δέσμευσή του ο Τ. Παπαδόπουλος

Εξαπατημένος από την ελληνοκυπριακή ηγεσία δήλωσε πως αισθάνεται ο επίτροπος της ΕΕ, αρμόδιος για τη διεύρυνση, Γκίντερ Φερχόιγκεν.

Μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο και αναφερόμενος στην αρνητική εισήγηση του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου επί του σχεδίου του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν για το Κυπριακό, ο κ. Φερχόιγκεν ανέφερε, μεταξύ άλλων:

«Αισθάνομαι εξαπατημένος από την ελληνοκυπριακή κυβέρνηση. Έκανα τα πάντα για να δημιουργήσω τις συνθήκες που θα επιτρέπουν στους Ελληνοκυπρίους να αποδεχθούν το σχέδιο του ΟΗΕ... προφανώς μάταια».

Ο επίτροπος σημείωσε, ότι διατηρεί ελάχιστες ελπίδες ότι οι Ελληνοκύπριοι θα αποδεχθούν το σχέδιο Ανάν στο δημοψήφισμα του Σαββάτου και κατήγγειλε την «απροσδόκητη και ανησυχητική στάση της ελληνοκυπριακής κυβέρνησης», προσθέτοντας πως «δεν είναι δυνατόν να υπάρξει καλύτερο σχέδιο».

Ο κ. Φερχόιγκεν παρατήρησε, ότι ο κ. Παπαδόπουλος θέτει σε αμφισβήτηση την ομοσπονδιακή λύση που προτάθηκε από τον ΟΗΕ, την ΕΕ και από τον ίδιο με βάση την ίση μεταχείριση των δύο κοινοτήτων» και συμπλήρωσε:

«Δεχθήκαμε, κατόπιν αιτήσεως των Ελληνοκυπρίων, η επίλυση του προβλήματος να μην αποτελέσει πρόκριμα για την ένταξη της Κύπρου. Αλλά η κυπριακή κυβέρνηση όφειλε να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για την εξεύρεση λύσης. Έχουμε μία σαφή συμφωνία ως προς το σημείο αυτό. Ο κ. Παπαδόπουλος πρέπει να σεβασθεί τη δική του δέσμευση».

Προς το «Όχι» κλίνει το ΑΚΕΛ

Το ΑΚΕΛ δεν φαίνεται να ικανοποιείται από το περιεχόμενο του ψηφίσματος που προωθείται στο συμβούλιο ασφαλείας του ΟΗΕ για τη διασφάλιση της εφαρμογής του σχεδίου Ανάν.

Ο εκπρόσωπος τύπου του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού δήλωσε ότι, όπως είναι διαμορφωμένο το προσχέδιο ψηφίσματος που προωθείται στο ΣΑ δεν παρέχει τις διασφαλίσεις στις οποίες στοχεύει το κόμμα του.

Η θέση αυτή φαίνεται να επιβεβαιώνει πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, σύμφωνα με τις οποίες το πολιτικό γραφείο του ΑΚΕΛ εξέτασε το προσχέδιο ψηφίσματος και αποφάσισε να επιμείνει στην αναβολή ή στο «Όχι».

Πάντως, ο κ. Κυπριανού πρόσθεσε ότι αν υπήρχαν οι εγγυήσεις που ζητά το ΑΚΕΛ και «συνυπολογίζοντας όλους τους παράγοντες, πιστεύουμε ότι, αν γινόταν αποδεκτό το σχέδιο, θα μπορούσε να λειτουργήσει με πάρα πολλή δουλειά».


Τετάρτη 21 Απριλίου 2004 - 11:40 (Ώρα Λονδίνου)

Δημόσια διοίκηση και Κυπριακό

Oρισμένα από τα πρωτοσέλιδα

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Λεφτά τέλος για τα σχολεία. Θεσσαλονίκη: Εκλεισαν οι στρόφιγγες. Απαισιόδοξη η νομαρχία για τη συνέχιση του προγράμματος σχολικής στέγης.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Μποναμάς έως 830 ευρώ στους συνταξιούχους. Μέχρι 60 ευρώ το μήνα για τους δικαιούχους του Δημοσίου.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): 7 κριτήρια για τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων. Τι ανακοίνωσε ο Πρ. Παυλόπουλος.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Αποζημίωση και για ψυχική οδύνη. Νομοσχέδιο Παυλόπουλου: Το Δημόσιο θα πληρώνει ακριβά για τα λάθη του.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Νέοι δήμοι με δημοψηφίσματα (και εκλογή δημάρχων με 42%). Αποκλειστικό: Ο «Καποδίστριας της Νέας Δημοκρατίας.

Η ΑΥΓΗ: Η Λευκωσία αποκρούει το ψήφισμα για εγγυήσεις, ενώ η Αθήνα σιωπά...

ΑΥΡΙΑΝΗ: Εκστρατεία του Γιώργου υπέρ του «Ναι». Εθνική ανάγκη να λυθεί τώρα αμέσως το Κυπριακό.

ΤΟ ΒΗΜΑ: Λευκή απεργία στο Δημόσιο επειδή η απιστία θα διώκεται ως κακούργημα. Υπάλληλοι αρνούνται να υπογράψουν δαπάνες χωρίς νομική γνωμοδότηση.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Όλοι οι συμβασιούχοι στη ρύθμιση μονιμοποίησης. Δεν εξαιρείται κανείς με το νέο Προεδρικό Διάταγμα.

ΕΘΝΟΣ: Η τυχερή χρονιά για τη Γ Λυκείου. Πανελλαδικές 2004: Οι 3 ευνοϊκοί παράγοντες για τους υποψηφίους. Πάνω από 80% για φέτος το ποσοστό επιτυχίας.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Μακριά από μας το... φέσι του Aνάν! Ο Κ. Καραμανλής θα επισημάνει στον Τ. Ερντογάν ότι ενδεχόμενο «Όχι» στην Κύπρο δεν πρέπει να επηρεάσει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Μήνυμα προς πολίτες, ΠΑΣΟΚ και συμφέροντα. Μεταρρυθμίσεις χωρίς κοινωνικές συγκρούσεις.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Σύγκρουση 15 χωρών στον ΟΗΕ. Με «Όχι» Χριστόφια, σε τοίχο τη νύχτα το ψήφισμα. Γκάλοπ: Μοιρασμένοι οι Έλληνες για Κύπρο.

ΕΞΠΡΕΣ: Αναθεώρηση στο 3,7%. Αναμένεται εξασθένηση του ρυθμού ανάπτυξης το 2004.

ΕΣΤΙΑ: Αλχημείες του ΠΑΣΟΚ για την οικονομία. Ο κ. Αλογοσκούφης απεκάλυψε τα ψεύδη για την ανάπτυξη.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Χαμηλώνουν τον πήχη της ανάπτυξης στο 3,7%. Η κυβέρνηση αναθεωρεί τον αρχικό στόχο για αύξηση του ΑΕΠ φέτος.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Μέτρα για φιλικότερο κράτος. Με το πρώτο νομοσχέδιο κατά της γραφειοκρατίας. Η απιστία γίνεται πάλι κακούργημα.

ΚΕΡΔΟΣ: Με περιστολή της σπατάλης θα εφαρμοσθεί το πρόγραμμα. Βασικός στόχος η εξοικονόμηση πόρων που αντιστοιχούν στο 1% του ΑΕΠ.

Ο ΛΟΓΟΣ: Πόλεμο κατά της γραφειοκρατίας ξεκινά η κυβέρνηση. Το πρώτο νομοσχέδιο κατατίθεται στη Βουλή.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Αλαλούμ με την οικονομία. Χαμηλότερος αποκαλύπτεται και ο ρυθμός ανάπτυξης.

METRORAMA: Νέο φορολογικό σύστημα σχεδιάζει η κυβέρνηση. Αποκλείει την αύξηση των έμμεσων φόρων το υπουργείο Οικονομικών.

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: Υποβάθμιση προσδοκιών ανάπτυξης στο 3,7% φέτος. Πολλαπλές οι επιπτώσεις στην οικονομία.

ΤΑ ΝΕΑ: Νέο χαράτσι αντί φοροελαφρύνσεων. Μαχαίρι στις απαλλαγές.

ΝΙΚΗ: Παγίδα οι εγγυήσεις. Περιλαμβάνονται στο κείμενο του σχεδίου Aνάν. Διεθνής επιχείρηση παραπλάνησης των Ελληνοκυπρίων.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Η καλύτερη συμπαράσταση είναι το «Όχι» στο «σχέδιο Aνάν». Κορυφώνονται οι εκβιασμοί.

CITY PRESS: Ετοιμάζουν αύξηση της φορολογίας. Οι αρνητικές εξελίξεις στα δημόσια έσοδα και τις δαπάνες προετοιμάζουν αύξηση των φορολογικών βαρών.

Η ΧΩΡΑ: Όλες οι αλλαγές στη δημόσια διοίκηση. Το πρώτο νομοσχέδιο που χτυπά τα γρανάζια της γραφειοκρατίας. Πλήρης αποζημίωση στους πολίτες για ζημιές που υπέστησαν από το κράτος.

Νομοσχέδιο για δημόσια διοίκηση

Η ΒΡΑΔΥΝΗ εκτιμά ότι «υλοποιώντας κατά γράμμα τις προεκλογικές της δεσμεύσεις η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας διά του υπουργείου Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης θα έχει καταθέσει έως αύριο το πρώτο πολυνομοσχέδιο για την επανίδρυση του κράτους. Θα ακολουθήσουν και άλλα σχέδια νόμου τα οποία θα ολοκληρώσουν τη διοικητική μεταρρύθμιση. Στόχος της κυβέρνησης, όπως είπε ο κ. Παυλόπουλος, είναι για κάθε σχέδιο νόμου που εισάγεται στη Βουλή να γίνεται διάλογος επί της ουσίας».

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ προσθέτει ότι «δέσμη γραφειοκρατικών μέτρων, που στόχο έχουν να διευκολύνουν τις συναλλαγές των πολιτών με το Δημόσιο, να περιορίσουν την τριβή επαγγελματιών και επιχειρήσεων με τις χρονοβόρες κρατικές υπηρεσίες και να απαλλάξουν βαθμηδόν την οικονομία από το κόστος ενός αναποτελεσματικού και απωθητικού κράτους, περιλαμβάνει το πρώτο νομοσχέδιο της νέας κυβέρνησης που παρουσίασε χθες ο υπουργός Εσωτερικών κ. Πρ. Παυλόπουλος».

Η ΧΩΡΑ επισημαίνει ότι «ξεριζώνονται τα πλοκάμια της γραφειοκρατίας στο Δημόσιο. Το νέο νομοσχέδιο, που παρουσίασε χθες ο υπουργός Δημόσιας Διοίκησης Πρ. Παυλόπουλος περιλαμβάνει σημαντικές ρυθμίσεις για την απλοποίηση των διαδικασιών, τις καταβολές αποζημιώσεων σε πολίτες που ζημιώνονται από το κράτος και τη μετατροπή σε κακούργημα της απιστίας περί την υπηρεσία. Σύμφωνα με το νέο πλαίσιο παγώνουν τα ληξιπρόθεσμα χρέη των δήμων και χορηγούνται χαμηλότοκα δάνεια στην αυτοδιοίκηση για την έξοδο από την κρίση των ελλειμμάτων».

Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ σημειώνει ότι «στο εξής οι δημόσιες υπηρεσίες θα σέβονται τον πολίτη κι όταν δεν το κάνουν ή καθυστερούν, θα τον αποζημιώνουν, ακόμη κι εντόκως. Το υπουργείο Εσωτερικών θέλει να μειώσει την ταλαιπωρία του μέσου πολίτη στις δημόσιες υπηρεσίες, οι οποίες θα πρέπει να εξυπηρετούν κι όχι να κωλυσιεργούν».

Η ΑΠΟΦΑΣΗ γράφει ότι «ακόμη και δημοψηφίσματα θα υπάρξουν στις τοπικές κοινωνίες που δεν θα καταφέρουν με διάλογο να συμφωνήσουν στις νέες συνενώσεις. Αυτό προβλέπει το νομοσχέδιο για την τοπική αυτοδιοίκηση (που ετοιμάζεται πυρετωδώς) και στόχο έχει να άρει τις άδικες και τις εντάσεις που δημιούργησε το Σχέδιο Καποδίστριας. Η εκλογή των δημάρχων θα γίνεται σε ένα γύρο και θα απαιτείται το 42%».

Κατά τον ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ ΤΥΠΟ (Ρίζου), «τα επτά κριτήρια - κλειδιά που θα επιτρέψουν σε χιλιάδες συμβασιούχους του στενού δημόσιου τομέα να διεκδικήσουν μία θέση στον ήλιο του Δημοσίου παρουσίασε χθες ο υπουργός Εσωτερικών. Όπως ανέφερε ο κ. Παυλόπουλος, βάσει σχετικού ΠΔ οι συμβάσεις πρέπει να έχουν διανυθεί στον ίδιο φορέα και με την ίδια ειδικότητα. Να υπάρχει δυνατότητα δημοσιονομικής κάλυψης του κόστους μετατροπής των συμβάσεων, να αποδεικνύεται η κοινωνική αναγκαιότητα για το αντικείμενο και τη φύση της εργασίας του, να καλύπτουν πάγιες, διαρκείς και κοινωνικές ανάγκες, να απασχολούνται τουλάχιστον 24 μήνες ή να διαθέτουν τρεις 8μηνες συμβάσεις και το χρονικό διάστημα διακοπής μεταξύ των συμβάσεων να είναι το περισσότερο τρεις μήνες».

Σύμφωνα με το ΒΗΜΑ, «τη γραφειοκρατία στο βραδυκίνητο ελληνικό δημόσιο λέει η κυβέρνηση ότι φιλοδοξεί να περιορίσει το νομοσχέδιο που κατατίθεται στη Βουλή, όμως δι΄αυτού μάλλον θα επιτευχθεί το αντίθετο αποτέλεσμα: μεγαλύτερη προσήλωση στον τύπο, τον γεννήτορα πάσης χρονοτριβής. Οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν θέλουν να βάλουν το κεφάλι τους στον ντορβά και αντιδρούν στην αναγωγή της απιστίας σε κακούργημα (που επισύρει δεκαετή κάθειρξη), αρνούμενοι να υπογράψουν αποφάσεις χωρίς νομική γνωμοδότηση».

Κυπριακό

Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει ότι «πολύωρη μεταμεσονύχτια μάχη μετάξι 15 χωρών (10 κατά και 5 υπέρ) δόθηκε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για να περάσει ψήφισμα της Βρετανίας πριν τα δημοψηφίσματα του Σαββάτου στην Κύπρο. Ο ίδιος ο Aνάν υπερασπίστηκε το σχέδιό του αλλά χαλαρά το βρετανικό ψήφισμα. Η συνεδρίαση διεκόπη για σήμερα που θα γίνει και ψηφοφορία. Πάουελ και Σολάνα προσπάθησαν εκ νέου νωρίτερα να επισημάνουν τη σκοπιμότητα του «Ναι» με κυνικότερο τον δεύτερο που δήλωσε «εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης» ότι σε αρνητική περίπτωση «η ζωή στην Κύπρο δεν θα είναι ίδια».

Η ΝΙΚΗ αναφέρει ότι «ως παραπλανητικό δόλωμα προκειμένου ο κυπριακός λαός να πέσει στην παγίδα και να υπερψηφίσει το σχέδιο Aνάν στο δημοψήφισμα του Σαββάτου προβάλλουν ο ΟΗΕ, οι ΗΠΑ και η Βρετανία την παροχή ρητών εγγυήσεων για την εφαρμογή του αφού οι συγκεκριμένες ασφαλιστικές δικλείδες περιλαμβάνονται ήδη στο 5ο κεφάλαιο του κειμένου του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών».

Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ σημειώνει ότι «στα πλαίσια αυτής της γενικότερης επιχείρησης αποπροσανατολισμού και πλαγιοκόπησης του πλειοψηφικού Όχι εντάσσεται και η παροχή των δήθεν εγγυήσεων από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Εγγυήσεις οι οποίες δεν έχουν κανέναν πραγματικό αντίκρισμα, αφού αναφέρονται στην εφαρμογή του άδικου και διχοτομικού σχεδίου Aνάν από τη μία και από την άλλη δεν προσθέτουν το παραμικρό αφού οι ίδιες ακριβώς εμπεριέχονται και στο διαβόητο σχέδιο».

Ο ΛΟΓΟΣ προσθέτει ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν χθες ότι επιθυμούν την υιοθέτηση ψηφίσματος από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ πριν από τα δημοψηφίσματα του Σαββάτου στην Κύπρο ώστε να ενθαρρυνθούν οι ψηφοφόροι να ταχθούν υπέρ του Ναι για την επανένωση της νήσου».

Σύμφωνα με τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ, «το κόμμα του Δ. Χριστόφια δεν ικανοποιήθηκε από το περιεχόμενο του σχεδίου ψηφίσματα που κατατέθηκε στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Οι Αμερικανοί δεν κατάφεραν να κάμψουν τις αντιρρήσεις του και επιστρατεύουν τώρα τον Μπους. Μεγάλη προπαγανδιστική εκστρατεία για να συρρικνωθεί το «ΟΧΙ και να γίνει δεύτερο δημοψήφισμα. Το σχέδιο των Αγγλοαμερικανών».

Η ΑΥΓΗ σημειώνει: «Και ενώ όλοι θα ανέμεναν η κυπριακή κυβέρνηση να αξιοποιήσει αυτές τις διεργασίες προσβλέποντας και στην επόμενη μέρα του δημοψηφίσματος, οι πληροφορίες από τη Νέα Υόρκη εμφανίζουν την κυπριακή διπλωματία να έχει αποδυθεί σε αγώνα ματαίωσης των ψηφισμάτων».

Η ΑΥΡΙΑΝΗ αναφέρει ότι «εκστρατεία υπέρ του Ναι για το σχέδιο Aνάν ξεκίνησε ήδη ο Γιώργος Παπανδρέου, τη στιγμή που γίνονται επικίνδυνα παιχνίδια από τους εμπνευστές της στείρας άρνησης. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ χρησιμοποιεί τις σχέσεις που έχει αναπτύξει τόσα χρόνια από τη θέση του υπουργού Εξωτερικών για να εξηγήσει τις θέσεις της Ελλάδας και να πιέσει τους κορυφαίους παράγοντες να εγγυηθούν την ασφάλεια της Κύπρου και αναγνωρίζεται διεθνώς ο ρόλος του απ΄όλους».

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Τετάρτη 21 Απριλίου 2004 - 07:17 (Ώρα Λονδίνου)

Πολύνεκρες εκρήξεις στη Βασόρα

«Σχετικά ήρεμη» χαρακτηρίζονταν μέχρι τώρα η κατάσταση στην υπό βρετανικό έλεγχο Βασόρα

Στα 68 ανέρχεται, σύμφωνα με Βρετανούς στρατιωτικούς αξιωματούχους, ο αριθμός των θυμάτων από μια σειρά εκρήξεων σε παγιδευμένα αυτοκίνητα μέσα και γύρω από την πόλη της Βασόρας, στο νότιο Ιράκ.

Μεταξύ των θυμάτων βρίσκονται και 20 μαθητές που επέβαιναν σε σχολικό λεωφορείο, ενώ από τις σχεδόν ταυτόχρονες εκρήξεις σχεδόν εκατό άτομα τραυματίστηκαν.

Οι πρώτες εκρήξεις σημειώθηκαν έξω από τρία αστυνομικά τμήματα της πόλης, ενώ λίγη ώρα αργότερα στόχος επίθεσης έγινε και η αστυνομική ακαδημία στη Ζουμπαίρ, 25 χιλιόμετρα νοτίως της Βασόρας, όπου σημειώθηκαν τουλάχιστον δύο εκρήξεις.

Στη συνοικία Σαούντια καταστράφηκε ολοσχερώς η πρόσοψη του κτιρίου που στέγαζε το αστυνομικό τμήμα και ανοίχθηκε κρατήρας από την έκρηξη.

Εκπρόσωπος των βρετανικών δυνάμεων δήλωσε ότι αγριεμένα πλήθη πετούσαν πέτρες εναντίον των στρατιωτών, μην επιτρέποντας την παροχή των πρώτων βοηθειών στους τραυματίες. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται και τέσσερις Βρετανοί στρατιώτες.

Ο υπουργός Εσωτερικών του Ιράκ, Σαμίρ Σουμαϊτέι, χαρακτήρισε τις επιθέσεις «άλλη μια σφαγή από τους τρομοκράτες και άλλη μια νίκη τους στον αγώνα καταστροφής του ονείρου των Ιρακινών».

Ανταλλαγή πυρών στη Φαλούτζα

Αμερικανικές δυνάμεις και Ιρακινοί μαχητές αντάλλαξαν πυρά το πρωί στη Φαλούτζα, με αυτόματα όπλα, όλμους και χειροβομβίδες, ενώ στη μάχη συμμετείχε και αμερικανικό ελικόπτερο.

Σύμφωνα με την αμερικανική διοίκηση, εννέα Ιρακινοί σκοτώθηκαν και τρεις Αμερικανοί πεζοναύτες τραυματίστηκαν.

Προηγουμένως ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ, είχε δηλώσει ότι η εκεχειρία στην πόλη της δεν πρόκειται να κρατήσει για πολύ, καθώς καθυστερεί ο αφοπλισμός των Ιρακινών μαχητών, ενώ κατά την άποψη του υπουργού Άμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, δεν υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες για την εξεύρεση λύσης μέσω διαπραγματεύσεων, προκειμένου να σταματήσουν οι συγκρούσεις στην πόλη.

Εν τω μεταξύ, μετά την Ισπανία και την Ονδούρα, η Δομινικανή Δημοκρατία γίνεται η τρίτη χώρα που αποσύρει τα στρατεύματά από το Ιράκ, καθώς αυτά τελούσαν υπό ισπανικές διαταγές, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Άμυνας της χώρας, Χοσέ Μιγέλ Σότο Χιμένες.

Δηλώσεις Μπραχίμι

Ο ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών στο Ιράκ, Λακντάρ Μπραχίμι, απηύθυνε νέα έκκληση από τη Ρώμη για διευκρίνιση του ρόλου του ΟΗΕ μετά τη μεταβίβαση της εξουσίας στους Ιρακινούς.

Ο κ. Μπραχίμι ζήτησε σαφή εντολή και επαρκείς εγγυήσεις ασφαλείας για τον Οργανισμό, μέχρι τα τέλη Ιουνίου, οπότε ορίζεται η μεταβίβαση της εξουσίας από το ισχύον χρονοδιάγραμμα.

Ο διπλωμάτης του ΟΗΕ επανέλαβε ότι προτιμά μια ηγεσία με τη μορφή υπουργικού συμβουλίου που θα οδηγήσει το Ιράκ σε εκλογές το 2005 και όχι μια διευρυμένη συνέλευση Ιρακινών αντιπροσώπων, όπως επιθυμεί η Ουάσινγκτον.

Η δίκη του Σαντάμ Χουσεΐν

Μεταξύ των θεμάτων που εκρεμμούν στο Ιράκ είναι και η δίκη του πρώην προέδρου της χώρας, Σαντάμ Χουσεΐν.

Το βράδυ της Τρίτης η ιρακινή εθνοσυνέλευση έδωσε στη δημοσιότητα πληροφορίες για τη σύνθεση του δικαστηρίου που θα δικάσει τον πρώην δικτάτορα.

Στο ίδιο δικαστήριο αναμένεται να δικαστούν και άλλα μέλη του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν, που κρατούνται από τις κατοχικές δυνάμεις.

Σε άγνωστο μέρος κρατείται ο πρώην πρόεδρος του Ιράκ

Εκπρόσωπος της εθνοσυνέλευσης ανακοίνωσε ότι πρόεδρος του δικαστηρίου θα οριστεί ο Σαλέμ Τσαλάμπι, ανιψιός του προέδρου της εθνοσυνέλευσης, Αχμέντ Τσαλάμπι.

Στα δικαστικά έδρανα θα βρίσκονται επτά δικαστές τα ονόματα των οποίων δεν έχουν ακόμα ανακοινωθεί.

Όσοι επιλεγούν από το ιρακινό κυβερνητικό συμβούλιο θα υποβληθούν σε ειδική εκπαίδευση για την εκδίκαση υποθέσεων σχετικών με εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά την ανθρωπότητας.

Ο Ιρακινός πρώην πρόεδρος συνελήφθη από Αμερικανούς στρατιώτες τον Δεκέμβριο.

Έκτοτε κρατείται και ανακρίνεται σε μυστική τοποθεσία, ενώ κανείς δεν έχει προσδιορίσει μια ημερομηνία για τη δίκη του.


Τετάρτη 21 Απριλίου 2004 - 11:36 (Ώρα Λονδίνου)

Συνεχίζονται οι συμπλοκές στη Γάζα

Στους δέκα ανέρχεται ο αριθμός των θυμάτων από τις ισραηλινές επιχειρήσεις των τελευταίων δύο ημερών

Για δεύτερη ημέρα συνεχίζονται οι ένοπλες συγκρούσεις στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας.

Τουλάχιστον πέντε Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από δέκα τραυματίστηκαν, όταν ισραηλινά άρματα μάχης υποστηριζόμενα από ελικόπτερα εισέβαλαν στην πόλη Μπέιτ Λαχία.

Το Ισραήλ υποστηρίζει ότι η επιχείρηση έχει ως στόχο να αποτρέψει επιθέσεις εξτρεμιστών με ρουκέτες και όλμους κατά εβραϊκών οικισμών στη Λωρίδα της Γάζας και γειτονικές περιοχές στο νότιο Ισραήλ.

Οι επιθέσεις με ρουκέτες στην περιοχή εντάθηκαν μετά τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς, Αμπντέλ Αζίζ Ραντίσι, το Σάββατο.

Την Τρίτη, πέντε Παλαιστίνιοι έχασαν τη ζωή τους σε συμπλοκές με Ισραηλινούς στρατιώτες στο ίδιο σημείο της Λωρίδας της Γάζας.

Εξάλλου, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν, επανέλαβε από την πόλη Ασχόντ ότι η πολιτική εξόντωσης επιλεγμένων στόχων μεταξύ της παλαιστινιακής ηγεσίας θα συνεχιστούν.

Όπως είπε, οι ηγέτες της Χαμάς, Αχμέντ Γιασίν και Αμπντέλ Αζίζ Ραντίσι, ήταν δύο μόνο από τα ονόματα στη σχετική λίστα.


Τετάρτη 21 Απριλίου 2004 - 12:54 (Ώρα Λονδίνου)

Παραμένει στη φυλακή η Λεϊλά Ζάνα

Η Λεϊλά Ζάνα και τρεις ακόμα Κούρδοι πρώην βουλευτές καταδικάστηκαν πρωτοδίκως το 1994

Τουρκικό δικαστήριο επικύρωσε την ποινή κάθειρξης 15 ετών που είχε επιβληθεί πρωτοδίκως το 1994 στην αγωνίστρια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Λεϊλά Ζάνα και άλλους τρεις Κούρδους πρώην βουλευτές, με την κατηγορία της συμμετοχής σε παράνομη ένοπλη οργάνωση.

Η απόφαση σημαίνει ότι οι τέσσερις κρατούμενοι θα εκτίσουν τον ένα χρόνο της ποινής που τους απομένει.

Η δευτεροβάθμια δίκη έγινε μετά από εντολή του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που έκρινε την αρχική εκδίκαση της απόφασης άδικη.

Ωστόσο, πολλές είναι οι επικριτικές φωνές που χαρακτηρίζουν και τη δεύτερη δίκη προβληματική, γεγονός που σύμφωνα με τον ανταποκριτή του BBC στην Άγκυρα, μπορεί να προξενήσει δυσκολίες στην πορεία ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Επικρίσεις Κομισιόν

Την προειδοποίηση αυτή, εξάλλου, έκανε και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καταδικάζοντας την απόφαση.

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Ζαν Κριστόφ Φιλορί, επεσήμανε ότι η απόφαση θα ρίξει μια αρνητική σκιά στην εφαρμογή των πολιτικών μεταρρυθμίσεων στην Τουρκία.


Τρίτη 20 Απριλίου 2004 - 23:32 (Ώρα Λονδίνου)

Ιπτάμενοι «πρίγκηπες»

Οι επιθετικοί της Μονακό πλαγιοκοπούσαν συνεχώς την κουρασμένη άμυνα της Τσέλσι

Στο στάδιο «Λουί Ντε» του Μονακό το βράδυ της Τρίτης αποδείχθηκε για μια ακόμα φορά ότι η ονομαστική αξία κάποιων ακριβοπληρωμένων αστέρων δεν αρκεί για τη νίκη εάν βρεθούν αντιμέτωποι με ποδοσφαιριστές μαχητικότερους και πιο διψασμένους για διακρίσεις.

Η αήττητη εκτός έδρας και καλύτερη μέχρι σήμερα άμυνα της Τσέλσι στο Τσάμπιονς Λιγκ φάνηκε ανεπαρκής για να σταματήσει την ομάδα που χαρακτηρίζεται ως η φετινή αποκάλυψη της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης.

Μετά από το 8-3 (!) στα προκριματικά επί της Ντεπορτίβο Λα Κορούνια και την πρόκρισή της στα ημιτελικά με θύμα τη Ρεάλ Μαδρίτης, η ομάδα του μικροσκοπικού αλλά πάμπλουτου πριγκιπάτου έκανε και πάλι το θαύμα της.

Αγώνας με έντονες συγκινήσεις

Η Μονακό άρχισε τον αγώνα με απειλητικές διαθέσεις παίρνοντας από νωρίς την πρωτοβουλία των κινήσεων και στο 17ο λεπτό η πίεση που ασκούσε στην Τσέλσι απέδωσε καρπούς.

Ο άσσος της γαλλικής εθνικής Ελπίδων Ζερεμί Ροτέν εκτέλεσε φάουλ από τ' αριστερά και ο Κροάτης διεθνής της Μονακό Ντάντο Πρσο που ήταν αφύλακτος δεν δυσκολεύθηκε με κεφαλιά να στείλει τη μπάλα στο δεξί «παραθυράκι» του Αμπρόζιο, 1-0.

Πάλι σκόραρε ο Φερνάντο Μοριέντες για τη Μονακό

Αλλά οι πανηγυρισμοί των οπαδών της Μονακό δεν κράτησαν πάνω από πέντε λεπτά, αφού στο 22΄ο φορ της Τσέλσι, Άιντουρ Γκουντγιόνσεν, γύρισε τη μπάλα για τον Αργεντινό συμπαίκτη του Ερνάν Κρέσπο, ο οποίος από κοντινή απόσταση με δεξί σουτ νίκησε τον τερματοφύλακα Ρομά και ισοφάρισε.

Στη συνέχεια οι δύο ομάδες μοιράστηκαν την κατοχή της μπάλας και τις ευκαιρίας, αφού στο 27ο λεπτό προβολή του Κρέσπο πέρασε πάνω από τα δοκάρια του ποριτέρο της Μονακό, ενώ στο 34΄ ο κεντρικός αμυντικός της Τσέλσι, Τζον Τέρι, έκοψε την τελευταία στιγμή σουτ του ηγέτη των Μονεγάσκων Λουντοβίκ Ζιουλί, και στην εκπνοή του πρώτου ημιχρόνου κεφαλιά του Ζιβέ πέρασε άουτ.

Στην επανάληψη η Μονακό συνέχισε να απειλεί με επιθετικά προσανατολισμένο σχήμα.

Στο 51' ο τερματοφύλακας της Τσέλσι απέκρουσε σωτήρια κεφαλιά του Ντάντο Πρσο.

Στο 52ο λεπτό και πάλι ο Ζιουλί από τ' αριστερά γύρισε στον Μοριέντες που δεν κατάφερε να νικήσει τον Αμπρόζιο.

Ελέγχεται η μονομερής αποβολή Ζήκου

Η τύχη φάνηκε να χαμογελά στην αγγλική ομάδα όταν μετά από διαπληκτισμό του Κλοντ Μακελελέ της Τσέλσι με τον Άκη Ζήκο, ο Έλληνας αμυντικός χαφ πήρε απευθείας κόκκινη κάρτα και την άγουσα προς τα αποδυτήρια.

Βέβαια μπορεί ο Έλληνας άσσος να χτύπησε εκτός φάσης το Μακελελέ, αλλά όπως προς τιμήν τους παραδέχθηκαν και οι Άγγλοι σχολιαστές του αγώνα θα έπρεπε είτε να αποβληθούν και οι δύο παίκτες είτε κανένας τους.

Η αποβολή αυτή ανάγκασε τον τεχνικό των Μονεγάσκων, Ντιντιέ Ντεσάν, να αντικαταστήσει τον επιθετικό Πρσό με το Σισέ - παίκτη του κέντρου.

Ο προπονητής της Τσέλσι Κλάουντιο Ρανιέρι επιχείρησε αντίθετα να εφαρμόσει ένα επιθετικότερο σχήμα με τρίτο φορ τον Ολλανδό Τζίμι Φλόιντ Χάσελμπανκ.

Ο Φερνάντο Μοριέντες πανηγυρίζει με χαρακτηριστικό τρόπο το 2ο τέρμα του

Από αυτό το σημείο καμπής του αγώνα η Τσέλσι ανέλαβε τον έλεγχο του παιχνιδιού, χωρίς όμως να καταφέρει κάτι ουσιαστικό απέναντι στη Μονακό, που συνέχιζε τις «φαρμακερές» αντεπιθέσεις της.

Στο 78' και ενώ η λονδρέζικη ομάδα έδινε ρεσιτάλ ποδοσφαιρικής φλυαρίας, ο Ζιουλί έδωσε μισό γκολ στον Ισπανό συμπαίκτη του Μοριέντες, ο οποίος με δυνατό δεξί σουτ σημείωσε το 2-1.

Πέντε λεπτά αργότερα ο Ροτέν έκανε κάθετη μπαλιά προς τον Κογκολέζο συμπαίκτη του Σαμπανί Νοντά, που δευτερόλεπτα νωρίτερα είχε μπει ως αλλαγή, και αυτός πέτυχε με προβολή το τελικό 3-1.


Ελεύθερος ο Βανούνου

Ο Βανούνου συνελήφθη το 1986 στη Ρώμη από τις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες

Ελεύθερος αφέθηκε μετά από 18 χρόνια κράτησης σε συνθήκες απομόνωσης στις φυλακές Ασκελόν του νοτίου Ισραήλ, ο πυρηνικός τεχνικός, Μορντεχάι Βανούνου.

Ο κ. Βανούνου πέρασε 18 χρόνια έγκλειστος μετά την καταδίκη του για αποκάλυψη πυρηνικών μυστικών της χώρας.

Καθώς διέβαινε τις πύλες της φυλακής, το συγκεντρωμένο πλήθος τον επευφημούσε, κρατώντας παράλληλα πανό που χαρακτήριζαν τον πυρηνικό τεχνικό «ήρωα».

Στις πρώτες δηλώσεις του έξω από τη φυλακή, σε εκπροσώπους μέσων ενημέρωσης από όλο τον κόσμο, ο κ. Βανούνου κατηγόρησε τη Μοσάντ, την υπηρεσία μυστικών πληροφοριών του Ισραήλ, η οποία, όπως τόνισε, ελέγχει τη φυλακή, για «άγρια και βάρβαρη μεταχείριση» σε βάρος του.

Απέδωσε, μάλιστα, τη μεταχείριση αυτή στο γεγονός ότι έχει ασπαστεί το χριστιανισμό, ενώ αρνήθηκε να κάνει δηλώσεις στα εβραϊκά.

Δήλωσε χαρούμενος και υπηερήφανος για την αποκάλυψη μυστικών του πυρηνικού προγράμματος του Ισραήλ, προσθέτοντας ότι το Ισραήλ δε χρειάζεται να τον φοβάται, καθώς δεν έχει άλλα μυστικά να αποκαλύψει.

Επίσης, σημείωσε ότι το Ισραήλ πρέπει να ανοίξει τις πυρηνικές του εγκαταστάσεις σε διεθνείς επιθεωρητές.

Όπως δήλωσε, επιθυμεί να εγκαταλείψει τη χώρα του για τις ΗΠΑ, ωστόσο, οι ισραηλινές αρχές δεν προτίθενται να του εκδώσουν διαβατήριο, ενώ επιπλέον δεν του επιτρέπεται η πρόσβαση σε λιμάνια και αεροδρόμια, ούτε να μιλά σε αλλοδαπούς χωρίς προηγούμενη άδεια του κράτους.

Μάλιστα οι ισραηλινές αρχές πιστεύουν ότι ο κ. Βανούνου γνωρίζει ακόμη πολύτιμες πληροφορίες που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τη χώρα εάν γίνονταν γνωστές.


Τετάρτη 21 Απριλίου 2004 - 08:19 (Ώρα Λονδίνου)

Τουρκική πολιτική μετά τα δημοψηφίσματα

Toυ ανταποκριτή μας στην Κωνσταντινούπολη, Άλκη Κούρκουλα

Δύει το άστρο του Ραούφ Ντενκτάς, εκτιμούν στην Άγκυρα

Το Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας θα εξετάσει την πολιτική που θα ακολουθήσει η Άγκυρα, εάν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις ότι οι Ελληνοκύπριοι θα απορρίψουν και οι Τουρκοκύπριοι θα εγκρίνουν τη λύση για το Κυπριακό.

Η συζήτηση αυτή θα γίνει την ερχόμενη Δευτέρα, ανακοίνωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών , Αμπντουλάχ Γκιούλ.

Στην Άγκυρα -όλο και πιο ανοικτά πλέον- χαρακτηρίζουν το ενδεχόμενο του τουρκικού «Ναι» και του ελληνικού «Όχι», ως ιδεώδες για τα τουρκικά συμφέροντα.

Η Τουρκία θα έχει απαλλαγεί από τις πιέσεις της Ευρώπης να συμβάλει στη λύση, θα είχε αποδείξει ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι αυτή που δεν θέλει τη λύση, λένε παράγοντες του τουρκικού Υπ. Εξωτερικών.

Η Άγκυρα θα πρέπει ωστόσο να αποφασίσει εάν θα δεσμευθεί για τη αποδοχή του σχεδίου Ανάν, έτσι όπως εγκρίθηκε από την τουρκοκυπριακή κοινότητα για μια μελλοντική λύση του Κυπριακού, ή εάν θα υποκύψει στην λογική όσων επιμένουν ότι αφού απορρίφθηκε από την ελληνική πλευρά, δεν υπάρχει σχέδιο, δεν υπάρχει δέσμευση και όλα πρέπει να ξεκινήσουν από μηδενική βάση.

«Δύει το άστρο του Ντενκτάς»

Αυτή την άποψη προκρίνει χωρίς αμφιβολία το μπλοκ των δυνάμεων που έχει στηρίξει τον κ Ντενκτάς. Αλλά στην Άγκυρα βλέπουν ότι το άστρο του κ. Ντενκτας δύει οριστικά μαζί με την υπερψήφιση του σχεδίου Ανάν.

Μια άλλη ομάδα μέσα στη τουρκική διοίκηση, εισηγείται ωστόσο να δεσμευθεί η Άγκυρα ότι θα αποδεχθεί και στο μέλλον τη λύση που ενέκρινε το τουρκοκυπριακό δημοψήφισμα και να εκφράσει την ευχή ότι και η ελληνική πλευρά θα δείξει προθυμία να αποδεχθεί τη λύση αυτή.

Η υιοθέτηση της τακτικής αυτής θα διευκόλυνε τη de facto αποδοχή από τη διεθνή κοινότητα και από την ΕΕ της «πραγματικότητας», της ξεχωριστής τουρκοκυπριακής διοίκησης στην Κύπρο, ενώ η Άγκυρα θα διατηρεί όλες τις επιλογές της ανοικτές.


Τετάρτη 21 Απριλίου 2004 - 07:37 (Ώρα Λονδίνου)

«Τελευταία ευκαιρία»

Του ανταποκριτή της Ελληνικής Υπηρεσίας του BBC στη Νέα Υόρκη, Θανάση Τσίτσα

«Διχασμένο» εμφανίζεται το Συμβούλιο Ασφαλείας

Σε νέο αδιέξοδο οδηγήθηκαν στο Συμβούλιο Ασφαλείας οι άτυπες διαβουλεύσεις των μελών του Σώματος για την υιοθέτηση ψηφίσματος με θέμα την ασφάλεια εφαρμογής της προτεινόμενης λύσης, μετά τις πιέσεις της Βρετανίας να το θέσει προς ψηφοφορία.

Ο γ.γ του ΟΗΕ, Κόφι Αναν, έκανε μια δραματική έκκληση λέγοντας ότι πρόκειται για «την τελευταία ευκαιρία» του Κυπριακού και προσπάθησε να καθησυχάσει τα μέλη ότι οι πρόνοιες του σχεδίου θα ισχύσουν μετά από θετικό αποτέλεσμα και στα δύο δημοψηφίσματα.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας, παρά την τοποθέτηση του Βρετανού Αντιπροσώπου ότι ο κυπριακός λαός πρέπει να λάβει μέχρι την Πέμπτη «ισχυρά μηνύματα», χωρίστηκε σε δυο στρατόπεδα με αποτέλεσμα οι Βρετανοί να αναγκαστούν να επανέλθουν σήμερα στις 5 μ.μ ώρα Ελλάδας σε νέα συνεδρίαση υποσχόμενοι κάποιες «μικροαλλαγές», όπως ανέφερε Βρετανός διπλωμάτης, στο προσχέδιο του ψηφίσματος.

Η συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας ξεκίνησε στις 10:10 μ.μ χθες (ώρα Ελλάδας) και διακόπηκε ύστερα από 2 ώρες συνομιλιών όταν η Βρετανία αντιλαμβανόμενη το αδιέξοδο του αιτήματος της ζήτησε να ενημερώσει το Λονδίνο μετά την αντίδραση 10 χωρών-μελών του Σώματος.

Στο αίτημα της Βρετανίας συμφώνησαν οι ΗΠΑ, το Πακιστάν, η Ρουμανία και η Γερμανία, ενώ την απόρριψη της έκδοσης ψηφίσματος πριν τα δημοψηφίσματα της 24ης Απριλίου εξέφρασαν με τοποθετήσεις τους οι Μόνιμοι Αντιπρόσωποι της Ρωσίας, Γαλλίας, Κίνας, Φιλιππίνων, Μπενίν, Βραζιλίας, Χιλής, Αλγερίας, Αγκόλας και Ισπανίας.

Αβέβαιη όμως θεωρείται η στάση των χωρών μη μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας από τις εντονότατες πιέσεις που θα ασκήσουν ΗΠΑ και Βρετανία, καθώς οι δυο χώρες φέρονται αποφασισμένες να προκαλέσουν ψηφοφορία με σκοπό να αποσπάσουν τους 9 ψήφους που χρειάζονται για να εγκριθεί το ψήφισμα, με την προϋπόθεση όμως ότι τα τρία υπόλοιπα μόνιμα μέλη (Ρωσία, Γαλλία και Κίνα) θα απέχουν και δεν θα ασκήσουν βέτο.

Ξένοι διπλωμάτες τόνιζαν στην έδρα του Οργανισμού ότι η Γαλλία επιθυμεί την αφαίρεση όλων των σημείων του προοιμίου που αφορούν γενικόλογες διαβεβαιώσεις για την εφαρμογή της συμφωνίας και δεν έχουν καμία σχέση με την ασφάλεια.

Η Κίνα και η Ρωσία θεωρούν ότι αποτελεί κακό προηγούμενο για το ΣΑ να προκαταλαμβάνει δημοψηφίσματα και να ψηφίζει για πράγματα που θα συμβούν.

Ο επικεφαλής του Στεϊτ Ντιπάρτμεντ, Κόλιν Πάουελ, προχώρησε σύμφωνα με πληροφορίες, πριν τις άτυπες διαβουλεύσεις, σε τηλεφωνικές παρεμβάσεις προς όλους τους ομολόγους του των χωρών μελών του ΣΑ, ενώ παρόμοιες επαφές είχε και ο γ.γ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν.


Τετάρτη 21 Απριλίου 2004 - 05:36 (Ώρα Λονδίνου)

«Ήττα η νίκη»

Η γαλλική Φιγκαρό (Le Figaro) κάνει λόγο για επικίνδυνο «τυχερό παιχνίδι» του Τόνι Μπλερ, με συνέπειες και για τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Μοντ (Le Monde) υπενθυμίζει ότι ο κ. Μπερ ήταν μέχρι τώρα πάντα εναντίον της διεξαγωγής δημοψηφίσματος και προβάλλει την εκτίμηση ότι η απόφασή του είναι «μεγάλο ρίσκο» για το κόμμα του.

«Ήττα που επιχειρεί να την παρουσιάσει για νίκη», χαρακτηρίζει την απόφαση του κ. Μπλερ η ελβετική εφημερίδα Λε Τεν (Le Temps), ενώ η γερμανική Φράνκφουρτερ Άλγκεμάϊνε Τσάιτουγκ (Frankfurter Allgemeine Zeitung) χαρακτηρίζει την απόφαση του Βρετανού πρωθυπουργού «ανάξια ενός ηγέτη». Ενέδωσε, τονίζει, στον Τύπο που υποστηρίζει τους ευρωσκεπτικιστές, στην προσπάθειά να εξασφαλίσει την πολιτική του επιβίωση.

Η απόφαση του Τόνι Μπλερ σηματοδοτεί το τέλος του οράματός του να οδηγήσει τη χώρα του στην καρδιά της Ευρώπης, γράφει η αυστριακή Πρέσε (die Presse). Υπέρ του Ευρωπαϊκού Συντάγματος τάσσεται μόνο το 16% των Βρετανών. Αν υπερισχύσουν στο δημοψήφισμα οι αντίπαλοί του, το εγχείρημα για το Σύνταγμα έχει αποτύχει, καθώς πρέπει να επικυρωθεί από όλε στις χώρες-μέλη της ΕΕ, υπογραμμίζει η εφημερίδα της Βιέννης.

Μία άλλη γερμανική εφημερίδα, η Ζίντντοϊτσε Τσάιτουγκ (Sueddeutsche Zeitung), σημειώνει ότι μετά τη νέα εξέλιξη και στη Γερμανία πληθαίνουν οι φωνές υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος, παρότι η κυβέρνηση δεν θεωρεί ότι υπάρχει λόγος γι αυτό.

«Πρόθυμοι για φυγή»

Η ίδια εφημερίδα αναφέρεται στην αποχώρηση των ισπανικών στρατευμάτων και της δύναμης της Ονδούρας από το Ιράκ, τονίζοντας ότι ίσως ο «συνασπισμός των προθύμων» μετατραπεί σε «συνασπισμό των προθύμων σε φυγή». Η τελευταία ελπίδα για το Ιράκ είναι τα Ηνωμένα Έθνη. Η αποστολή τους όμως θα είναι μόνον τότε επιτυχής, εάν οι ΗΠΑ εγγυώνται για τις συνθήκες ασφαλείας, καθόσον ο ΟΗΕ θα ασκεί τον πολιτικό έλεγχο, και εάν θα υπάρχει ξεκάθαρη εντολή από το Συμβούλιο Ασφαλείας, γράφει η Ζίντντοϊτσε Τσάιτουγκ.

Το ενδεχόμενο να υπάρξουν εξελίξεις «ντόμινο», μετά τις αποφάσεις για την αποχώρηση από το Ιράκ των δυνάμεων της Ισπανίας, της Ονδούρας και της Ταϊλάνδης, προβάλλει η εφημερίδα του Βατικανού Οσερβατόρε Ρομάνο (L΄ Osservatore Romano).

H εφημερίδα της Πράγας Λίντοβε Νόβινι (Lidove Noviny) διερωτάται αν αληθεύουν οι φήμες για την καταβολή λύτρων σε σουνίτες του Ιράκ, για την απελευθέρωση των τριών δημοσιογράφων που κρατούσαν ομήρους. Η εφημερίδα σημειώνει ότι το τσεχικό υπουργείο Εξωτερικών αρνήθηκε να σχολιάσει σχετικές πληροφορίες που μετέδωσε το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα.


Τετάρτη 21 Απριλίου 2004 - 07:17 (Ώρα Λονδίνου)

Πολύνεκρες εκρήξεις στη Βασόρα

«Σχετικά ήρεμη» χαρακτηρίζονταν μέχρι τώρα η κατάσταση στην υπό βρετανικό έλεγχο Βασόρα

Τα ειδησεογραφικά πρακτορεία μεταδίδουν επικαλούμενα νοσοκομειακούς γιατρούς ότι τουλάχιστον55 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και περισσότεροι από 200 τραυματίσθηκαν, από τρεις, σχεδόν ταυτόχρονες βομβιστικές επιθέσεις εναντίον αστυνομικών τμημάτων στη Βασόρα.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της ιρακινής αστυνομίας μεταξύ των νεκρών βρίσκονται τουλάχιστον δέκα παιδιά, τα οποάι επέβαιναν σε λεωφορείο που κινούνταν κοντά στον τόπο της έκρηξης.

Στη συνοικία Σαούντια καταστράφηκε ολοσχερώς η πρόσοψη του κτιρίου ποτ στέγαζε το αστυνομικό τμήμα και ανοίχθηκε κρατήρας από την έκρηξη, ενώ, όπως μεταδίδεται, καταστράφηκαν τέσσερα αυτοκίνητα, μεταξύ των οποίων δύο σχολικά λεωφορεία.

Εκπρόσωπος των βρετανικών δυνάμεων στην πόλη του νοτίου Ιράκ δήλωσε ότι οι εκτιμήσεις συγκλίνουν ότι πρόκειται για επιθέσεις με παγιδευμένα αυτοκίνητα.

Ιρακινός αξιωματούχος πάντως, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο οι εκρήξεις να προκλήθηκαν από επίθεση με ρουκετες.

Το Γαλλικό Πρακτορείο μετέδωσε εξάλλου ότι δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν από έκρηξη σε ακαδημία της αστυνομίας στην πόλη Ζουμπαίρ, στα νότια της χώρας.

Ανταλλαγή πυρών στη Φαλούτζα

Αμερικανικές δυνάμεις και ιρακινοί μαχητές αντάλλαξαν πυρά το πρωί στη Φαλούτζα, με αυτόματα όπλα, όλμους και χειροβομβίδες.

Προηγουμένως ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ, είχε δηλώσει ότι η εκεχειρία στην πόλη της δεν πρόκειται να κρατήσει για πολύ, καθώς αργεί ο αφοπλισμός των ιρακινών μαχητών, ενώ κατά την άποψη του υπουργού Άμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, δεν υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες για την εξεύρεση λύσης μέσω διαπραγματεύσεων, προκειμένου να σταμματήσουν οι συγκρούσεις στη φαλούτζα.

Μετά την Ισπανία και την Ονδούρα, η Δομινικανή Δημοκρατία αποσύρει τα στρατεύματά από το Ιράκ, καθώς αυτά τελούσαν υπό ισπανικές διαταγές, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Άμυνας της χώρας, Χοσέ Μιγέλ Σότο Χιμένες.

Η δίκη του Σαντάμ Χουσεΐν

Μεταξύ των θεμάτων που εκρεμμούν στο Ιράκ είναι και η δίκη του πρώην προέδρου της χώρας, Σαντάμ Χουσεΐν. Το βράδυ της Τρίτης η ιρακινή εθνοσυνέλευση έδωσε στη δημοσιότητα πληροφορίες για τη σύνθεση του δικαστηρίου που θα δικάσει τον πρώην δικτάτορα. Στο ίδιο δικαστήριο αναμένεται να δικαστούν και άλλα μέλη του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν, που κρατούνται από τις κατοχικές δυνάμεις.

Σε άγνωστο μέρος κρατείται ο πρώην πρόεδρος του Ιράκ

Εκπρόσωπος της εθνοσυνέλευσης ανακοίνωσε ότι πρόεδρος του δικαστηρίου θα οριστεί ο Σαλέμ Τσαλάμπι, ανιψιός του προέδρου της εθνοσυνέλευσης, Αχμέντ Τσαλάμπι. Στα δικαστικά έδρανα θα βρίσκονται επτά δικαστές τα ονόματα των οποίων δεν έχουν ακόμα ανακοινωθεί. Όσοι επιλεγούν από το ιρακινό κυβερνητικό συμβούλιο θα υποβληθούν σε ειδική εκπαίδευση για την εκδίκαση υποθέσεων σχετικών με εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά την ανθρωπότητας.

Ο Ιρακινός πρώην πρόεδρος συνελήφθη από Αμερικανούς στρατιώτες τον Δεκέμβριο. Έκτοτε κρατείται και ανακρίνεται σε μυστική τοποθεσία, ενώ κανείς δεν έχει προσδιορίσει μια ημερομηνία για τη δίκη του.


Τετάρτη 21 Απριλίου 2004 - 05:15 (Ώρα Λονδίνου)

«Η μάχη για την Ευρώπη»

«Να αφήσουμε στο λαό τον τελευταίο λόγοΑς ξεκινήσουμε τη μάχη». Τα λόγια του πρωθυπουργού, Τόνι Μπλέρ, στο βρετανικό κοινοβούλιο, όπου ανακοίνωσε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος γα το Σύνταγμα της ΕΕ -μετά τις εκλογές του ερχόμενου χρόνου- διάλεξε για τον πρωτοσέλιδο τίτλο της η εφημερίδα Ιντιπέντεντ (The Independent).

H εφημερίδα προβάλλει τις δηλώσεις του πρωθυπουργού με τις οποίες δικαιολόγησε την αλλαγή πολιτικής στο θέμα, καθώς μέχρι πρότινος κατηγορηματικά τάσσονταν κατά του αιτήματος για δημοψήφισμα, που προβάλλονταν από την αντιπολίτευση.

Στο κεντρικό σχόλιο της Ιντιπέντεντ σημειώνεται ότι το δημοψήφισμα θα δώσει στους φιλοευρωπαίους τη δυνατότητα να «ξεσκεπάσουν» τα ψέματα του Μέρντοκ, οι εφημερίδες του οποίου κρατούν αντιευρωπαϊκή στάση. «Αυτή η χώρα είναι ευρωπαϊκή και δεν πρέπει να επιτρέπουμε στα μέσα ενημέρωσης να δηλητηριάζουν τον κοινό νου σε ότι αφορά το εθνικό μας συμφέρον», γράφει η Ιντιπέντεντ.

«Ο Μπλερ διακινδυνεύει το μέλλον του για τη θέση της Βρετανίας στην Ευρώπη», είναι ο τίτλος της εφημερίδας Ντέιλι Τέλεγφραφ (The Daily Telegraph), η οποία σημειώνει στον υπότιτλο ότι ο αρχηγός των συντηρητικών, Μαϊκλ Χάουαρντ, διακωμώδησε στη Βουλή των Κοινοτήτων την αλλαγή πολιτικής του πρωθυπουργού.

Ο Τόνι Μπλερ ανέλαβε το μεγαλύτερο ρίσκο της θητείας του, επιχειρώντας να δώσει δημοψήφισμα το χαρακτήρα ετυμηγορίας αν θα πρέπει να παραμείνει η Βρετανία στο ρόλο ενός εκ των ηγετικών χωρών στην Ευρώπη. Ενδεχόμενη ήττα του τον ερχόμενο χρόνο θα μπορούσε να υπονομεύει την εμπιστοσύνη στην πολιτική των Εργατικών και να θέσει σε κίνδυνο το πολιτικό μέλλον του πρωθυπουργού, σημειώνει η εφημερίδα.

«Βρώμικος οπορτουνισμός».

Ο Τόνι Μπλερ δήλωσε χθες ότι με το δημοψήφισμα μα θα αποφασισθεί αν η Βρετανία θα παραμείνει στην καρδιά της Ευρώπης, ή αν θα τεθεί στο περιθώριο της διευρυμένης Ευρωπαϊκής Ένωσης, γράφει η εφημερίδα Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times), η οποία σημειώνει ότι η αλλαγή πολιτικής του πρωθυπουργού στο ζήτημα, αποκαλύπτει το ρήγμα που υπάρχει στους κόλπους των Εργατικού Κόμματος. Η εφημερίδα φιλοξενεί δηλώσεις πολιτικών που εκτιμούν ότι το δημοψήφισμα θα μπορούσε να έχει αρνητικές συνέπειες για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

Στο κεντρικό της σχόλιο εφημερίδας ότι η αναστροφή του Τόνι Μπλερ στο ζήτημα του δημοψηφίσματος ίσως να τον βοηθήσει στις επερχόμενες ευρωεκλογές και στις βουλευτικές εκλογές του ερχόμενου χρόνου, είναι όμως ένδειξη της πολιτικής του αδυναμίας, η οποία τον υποχρεώνει σε έναν τέτοιο «βρώμικο οπορτουνισμό».

Η εφημερίδα Γκάρντιαν (Τhe Guardian) γράφει ότι η απόφαση για δημοψήφισμα στη Βρετανία θέτει υπό ισχυρή πίεση τον πρόεδρο της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ να προβεί στο ίδιο βήμα.

Στο πρωτοσέλιδό της η εφημερίδα τονίζει ότι ο Τόνι Μπλερ υποχρεώθηκε να ομολογήσει στη βουλή ότι οι φιλοευρωπαϊκές πολιτικές δυνάμεις στη Βρετανία έχασαν τον «πόλεμο της προπαγάνδας» υπέρ της Ευρώπης.

«Στροφή 360 μοιρών»

«Ο Μπλερ διακινδυνεύει την καριέρα του», αποφαίνεται η εφημερίδα Τάιμς (The Times), που σημειώνει ότι ο πρωθυπουργός έκανε στροφή 360 μοιρών στο ζήτημα του δημοψηφίσματος.

Σε άλλο δημοσίευμα η εφημερίδα προβάλλει δηλώσεις του καγκελάριου της Γερμανίας, Γκέρχαρντ Σρέντερ, με τις οποίες επιχειρεί, όπως γράφει, να διασκεδάσει φόβους για ένα ενδεχόμενο «όχι» στο πρώτο μετά από 30 χρόνια δημοψήφισμα που διεξάγεται στη Βρετανία για ένα σημαντικό πολιτικό ζήτημα.

Το κεντρικό θέμα στην πρώτη σελίδα της εφημερίδας Τάιμς αναφέρεται στις δηλώσεις του προκαθήμενου της Αγγλικανικής Εκκλησίας αρχιεπισκόπου, Ρόουαν Γουίλιαμς, ο οποίο ασκεί έντονη κριτική στην κυβέρνηση, την οποία κατηγορεί για παραπλάνηση της κοινής γνώμης, σε βαθμό που οι πολίτες έχασαν την εμπιστοσύνη τους στο πολιτικό σύστημα.

Αναφερόμενος στο ζήτημα του Ιράκ ο Αρχιεπίσκοπος τονίζει ότι η κυβέρνηση αγνόησε τις συστάσεις των ειδικών, γιατί, όπως σημειώνει, δεν εξυπηρετούσαν τα συμφέροντά της.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.