Read the Schengen Convention (19 June 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 26 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 04-04-16

  1. «Η ταινία αναβάλλεται λόγω απεργίας»
  2. Μυστικά για πρωταθλητές και ερασιτέχνες
  3. Απαγωγή Αμερικανού στρατιώτη
  4. Πανηγυρίζει ο Μπέκι
  5. Απαγωγή Αμερικανού στρατιώτη
  6. Παρελθόν ο πρόεδρος της Μπούντεσμπανκ
  7. Τα δύο πρόσωπα της Ράνια αλ Μπαζ
  8. Δεν κάνουν πίσω...
  9. H δήλωση Καραμανλή
  10. Aναδιάρθρωση στην ETE
  11. Φόρουμ: Κύπρος - Η δική σας λύση
  12. Συνάντηση Μπλερ - Μπους στο Λευκό Οίκο
  13. Στους 21 οι όμηροι στο Ιράκ
  14. Επισήμως πρωθυπουργός ο Θαπατέρο
  15. «Διασταυρώνουν τα ξίφη τους» ΔHΣY - ΔHKO
  16. «Όχι και εμφύλιος...»
  17. Στη Bουλή η οικονομία
  18. Φόρουμ: Κύπρος - Η δική σας λύση
  19. Από τη Δανία ο νέος όμηρος στο Ιράκ
  20. Νέα έρευνα για τον Αμπού Μπακάρ Μπασίρ
  21. Μπερλουσκόνι: Εκ νέου στο εδώλιο
  22. Πιέσεις των ΗΠΑ για το Κυπριακό
  23. Φόρουμ: Κύπρος - Η δική σας λύση
  24. Βρετανία: Ψήφισμα για το Ιράκ
  25. Υπέρ του σχεδίου το ΔΗΣΥ
  26. Φόβοι για τους Ολυμπιακούς
  27. Μπιν Λάντεν και Ισραήλ

Παρασκευή 16 Απριλίου 2004 - 23:05 (Ώρα Λονδίνου)

«Η ταινία αναβάλλεται λόγω απεργίας»

Το Φεστιβάλ αναμένεται να ξεκινήσει με ταινία του Αλμοδοβάρ

Μια απεργία των εργαζομένων στο χώρο του θεάματος και της τέχνης είναι πιθανό να οδηγήσει στη ματαίωση του φεστιβάλ των Κανών.

Καλλιτέχνες και τεχνικοί στη Γαλλία κατεβαίνουν πολύ συχνά σε απεργίες το τελευταίο χρόνο ζητώντας μεταρρυθμίσεις που θα τους επιφέρουν μεγαλύτερα έσοδα.

Εκπρόσωπος του φεστιβάλ πάντως δήλωσε αισιόδοξος εκφράζοντας την ελπίδα «όλα να εξελιχθούν ομαλά».

Οι απεργοί πρόκειται να συζητήσουν τα αιτήματά τους με το νέο υφυπουργό της Γαλλίας Ντε Βαμπρ στις 19 Απριλίου.

Οι απεργιακές κινητοποιήσεις τους έχουν γίνει αιτία να ματαιωθούν διάφορες εκδηλώσεις, συμπεριλαμβανομένης της πρεμιέρας της τρίτης ταινίας από την τριλογία «ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών».

Επίσης, το μεγαλύτερο πολιτιστικό φεστιβάλ της Γαλλίας, στην Αβινιόν, δεν πραγματοποιήθηκε εξαιτίας της απεργίας τους.

Φέτος το φεστιβάλ των Κανών αναμένεται να διεξαχθεί από τις 12 μέχρις τις 23 Μαΐου, κάνοντας έναρξη με την τελευταία ταινία του Αλμοδοβάρ «Κακή Ανατροφή».


Παρασκευή 16 Απριλίου 2004 - 21:25 (Ώρα Λονδίνου)

Μυστικά για πρωταθλητές και ερασιτέχνες

Του Γιώργου Φελίδη

Μέσα σε 18 μήνες την έκθεση επισκέφθηκαν 800 χιλιάδες άτομα

«Η επιστήμη στον αθλητισμό» είναι ο τίτλος της πρωτοποριακής έκθεσης που φιλοξενείται για δεύτερη φορά στο «Μουσείο Επιστημών» του Λονδίνου, με αφορμή τους επερχόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες αλλά και το Ευρωπαϊκό Έτος Εκπαίδευσης.

Μιλώντας στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC ο εκπρόσωπος του Μουσείου, Μπεν Άγιερς, εξιστορεί πως γεννήθηκε και πώς εξελίχθηκε η ιδέα της έκθεσης:

«Αρχικά είχαμε την ιδέα να συνδυάσουμε τις Επιστήμες με τον Αθλητισμό το 1997Θέλαμε να προσφέρουμε - ιδίως στα παιδιά - την ευκαιρία να δουν τον αθλητισμό κάτω από ένα άλλο πρίσμα, να γνωρίσουν την επιστήμη που κρύβεται πίσω από κάθε αθλητικό γεγονός.

Παρουσιάζουμε την ειδική συσκευή που χρησιμοποιεί ο πρωταθλητής του ράγκμπι, Τζόνι Γουίλκινσον για να αυξήσει την ικανότητα λήψης οξυγόνου από τους πνεύμονές του

Μπεν Άγιερς

»Κύριο χαρακτηριστικό της έκθεσης είναι η διαδραστικότητα - η δυνατότητα δηλαδή του κάθε επισκέπτη να "παίξει" με τα εκθέματα - αν και δεν λείπουν τα στοιχεία εκείνα που δείχνουν πόσο ο αθλητισμός εξαρτάται και από την τεχνολογία. Όπως η δίαιτα που οδηγεί στην καλύτερη αθλητική επίδοση ή τα υλικά και οι τεχνικές που χρησιμοποιούνται για να κατασκευαστούν τα σύγχρονα αθλητικά εξαρτήματα, είτε αυτά είναι τα παπούτσια του Ντέιβιντ Μπέκαμ είτε η ρακέτα του Λέιτον Χιούιτ».

«Η έκθεση έσπασε όλα τα ρεκόρ εισιτηρίων, αφού τους πρώτους 18 μήνες είχαμε περίπου 800 χιλιάδες επισκέπτες. Έκτοτε έχει περιοδεύσει σε πόλεις της Αγγλίας, αλλά και στο εξωτερικό» λέει ο εκπρόσωπος του Μουσείου Επιστημών.

«Προσιτή επιστήμη»

Και συνεχίζει: «Ένας από τους κύριους στόχους του Μουσείου Επιστημών είναι να κάνουμε την επιστήμη πιο προσιτή, να διαλύσουμε την εντύπωση ότι επιστήμη ίσον άνθρωποι με λευκές ποδιές που βρίσκονται κλεισμένοι σε εργαστήρια».

«Γι΄ αυτό το λόγο άλλωστε και διοργανώνουμε συνεχώς τέτοιου είδους εκθέσεις, όπως αυτή που κάναμε για την τεχνολογία πίσω από την ταινία Άρχοντας των Δακτυλιδιών, όπου είχαμε 260 χιλιάδες επισκέπτες μέσα σε 4 μήνες. Προσπαθούμε να παρουσιάσουμε τις ενδιαφέρουσες εφαρμογές που έχουν οι βασικές έννοιες των επιστημών, όπως ένα πικρό χάπι που έχει ζαχαρώδες περίβλημα, σημειώνει χαρακτηριστικά ο Μπεν Άγιερς.

Μια έκθεση γεμάτη νεότητα και ζωντάνια

Η έκθεση αν και φιλοξενείται σε ένα μεγαλοπρεπές μουσείο, μόνο «μουσείο» δεν θυμίζει, αφού στην πλειοψηφία τους οι επισκέπτες είναι ανήλικοι που τρέχουν πέρα δώθε, και τα εκθέματα είναι «διαδραστικά» - δηλαδή ο επισκέπτης όχι μόνο μπορεί να τα αγγίξει αλλά και να «αναμετρηθεί» μαζί τους.

Διοργανώνουμε συνεχώς τέτοιου είδους εκθέσεις, όπως αυτή που κάναμε για την τεχνολογία πίσω από την ταινία Άρχοντας των Δακτυλιδιών

Μπεν Άγιερς

Για παράδειγμα 119 ημέρες πριν την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα, ορισμένοι επίδοξοι σπρίντερ των 20 μέτρων - άνθρωποι κάθε ηλικίας - δοκιμάζουν τις ικανότητές τους στο κολουάρ, ζώντας την εμπειρία ενός πραγματικού αγώνα ταχύτητας.

Η προσπάθεια γίνεται ακόμα πιο ενδιαφέρουσα, καθώς ο επισκέπτης καλείται να συναγωνιστεί με έναν από τους γρηγορότερους αθλητές του κόσμου, που τρέχει σε μια οθόνη δίπλα του.

Στο τέλος του αγώνα με τη βοήθεια σχετικού λογισμικού μπορεί κανείς να υπολογίζει με βάση το χρόνο του, σε πόσο χρόνο θα έτρεχε τα 100 μέτρα.

Και ακούει τις συμβουλές του Βρετανού πρωταθλητή, Ντάρεν Κάμπελ από τη μικρή οθόνη.

«Μετρηθείτε ζυγιστείτε γυμναστείτε»

Αλλά ο στίβος δεν μονοπωλεί την έκθεση. Κατ΄ αρχήν υπάρχουν στη διάθεση των επισκεπτών μια σειρά από μηχανές με τη βοήθεια των οποίων ο επίδοξος αθλητής μπορεί να βρει το ακριβές ύψος, το ιδανικό σωματικό βάρος, να μετρήσει τους καρδιακούς του σφυγμούς και να εντρυφήσει σε άλλες σωματομετρικές παραμέτρους, όπως είναι ο βαθμός ευλυγισίας, ο βαθμός αλτικότητας και η ικανότητα συντονισμού των κινήσεων του.

Έχουμε την πλήρη σειρά των πρωτότυπων από τα επαναστατικής τεχνολογίας παπούτσια που φορά ο Ζινεντίν Ζιντάν

Μπεν Άγιερς

Στη συνέχεια υπάρχουν για τα κυριότερα αθλήματα ειδικές περιοχές - που είναι σαν στάδια σε μικρογραφία

Στο βασιλιά των αθλημάτων - το ποδόσφαιρο ο επισκέπτης αφού διανύσει μια διαδρομή που έχει το σχήμα μικρού λαβύρινθου ελέγχοντας την μπάλα και αντιμετωπίζοντας μηχανικούς αντιπάλους, καλείται να εκτελέσει σουτ.

Ο επισκέπτης χρονομετρείται ενώ η προσπάθεια του προβάλλεται την ίδια στιγμή της εκτέλεσης από γιγαντοοθόνη, που βρίσκεται στο χώρο.

Βόλει χωρίς μπάλα

Για τους φίλους του βόλεϊ υπάρχει η δυνατότητα να συμμετάσχουν σε έναν εικονικό αγώνα χωρίς μπάλα.

Στέκονται μπροστά σε μια τεράστια οθόνη, ο αντίπαλός τους σερβίρει και αυτοί απαντούν με καρφί, ή αποκρούουν κουνώντας τα χέρια τους στον αέρα.

Με τη βοήθεια αισθητήρων η εικονική μπάλα υπακούει στις εντολές των παικτών - ιδανικός τρόπος για να ασχοληθεί κανείς με την πετοσφαίριση στο σαλόνι του σπιτιού του, χωρίς να υπάρχει φόβος για σπασίματα.

Στο τένις χρησιμοποιώντας μια πραγματική ρακέτα μπορεί ο επισκέπτης να στοχεύσει τις μπάλες που εκτοξεύονται προς την κατεύθυνσή του, και στη συνέχεια να μετρήσει την ταχύτητα αντίδρασής του, το πόσο εύστοχος είναι και ίσως να ανακαλύψει ότι διαθέτει ταλέντο.

Στην αναρρίχηση, μικροί και μεγάλοι μπορούν να βιώσουν την εμπειρία και τις συγκινήσεις που προκαλεί το κενό, σκαρφαλωμένοι σε ένα τεχνητό βράχο δυόμισυ μέτρων, και ταυτόχρονα να μάθουν βασικές τεχνικές του αθλήματος.

Αθλητισμός και τεχνολογία για όλους

Η έκθεση δεν στοχεύει μόνο σε όσους ασχολούνται ή θέλουν να ασχοληθούν με τον αθλητισμό.

Απευθύνεται εξίσου στους θεατές, που δεν πρόκειται να φορέσουν ποτέ την αθλητική φόρμα τους, μας εξήγησε ο εκπρόσωπος του Μουσείου Επιστημών.

«Υπάρχουν εκθέματα για όλους, όχι μόνο για όσους έχουν τεράστια αποθέματα ενέργειας. Παραδείγματος χάριν παρουσιάζουμε την ειδική συσκευή που χρησιμοποιεί ο πρωταθλητής του ράγκμπι, Τζόνι Γουίλκινσον για να αυξήσει την ικανότητα λήψης οξυγόνου από τους πνεύμονές του».

«Όσο για το ποδόσφαιρο έχουμε την πλήρη σειρά των πρωτότυπων από τα επαναστατικής τεχνολογίας παπούτσια που φορά ο Ζινεντίν Ζιντάν» μας λέει ο Μπεν Άγιερς, εκπρόσωπος του Μουσείου Επιστημών, που δεν παράλειψε να αναφερθεί στο γεγονός ότι δίδυμες εκθέσεις σαν αυτή του Λονδίνου διοργανώνονται στη Βαλένθια της Ισπανίας και στην Αθήνα, στο Ευγενίδειο Ίδρυμα.


Παρασκευή 16 Απριλίου 2004 - 20:13 (Ώρα Λονδίνου)

Απαγωγή Αμερικανού στρατιώτη

Ο Αμερικανός στρατιώτης είπε ότι ονομάζεται Κιθ Μόπιν

Ένας Αμερικανός στρατιώτης του οποίου η τύχη αγνοείται από την περασμένη εβδομάδα, κρατείται όμηρος στο Ιράκ.

Το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο αλ Τζαζίρα πρόβαλε βίντεο με τον Αμερικανό στρατιώτη και τους απαγωγείς του.

Το βίντεο δείχνει έναν άντρα με στολή παραλλαγής καθισμένο στο πάτωμα και περικυκλωμένο από ενόπλους.

Ένας από τους απαγωγείς διαβάζει μια ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται ότι ο αιχμάλωτος είναι Αμερικανός στρατιώτης.

«Του συμπεριφερόμαστε όπως προβλέπει η ισλαμική θρησκεία για τους αιχμαλώτους και είναι καλά στην υγεία του», λέει ο οπλοφόρος.

«Τον κρατάμε μέχρι να τον ανταλλάξουμε με κάποιους από τους αιχμαλώτους που κρατούν οι κατοχικές δυνάμει», προσθέτει.

Αργότερα ο στρατιώτης λέει ότι ονομάζεται Κιθ Μάθιου Μόπιν.

«Είμαι παντρεμένος και έχω ένα γιο δέκα μηνών», λέει με καθαρά αμερικάνικη προφορά.

«Ήρθα στο Ιράκ για να το απελευθερώσω. Όμως δεν ήθελα καθόλου να έλθω γιατί ήθελα να μείνω με το γιο μου»

Ο εικοσάχρονος Μόπιν είχε εξαφανιστεί μαζί με άλλους στρατιώτες, όταν δέχθηκαν επίθεση κοντά στη Βαγδάτη στις 9 Απριλίου.

Άλλες απαγωγές

Τουλάχιστον τέσσερις όμηροι αφέθηκαν ελεύθεροι, όμως κάποιοι άλλοι έγιναν τα τελευταία θύματα του κύματος των απαγωγών.

Τρεις Τσέχοι δημοσιογράφοι, η τύχη των οποίων αγνοούνταν από την περασμένη Κυριακή, αφέθηκαν ελεύθεροι και διεμήνυσαν «Είμαστε όλοι καλά στην υγεία μας».

Ένας Καναδός απελευθερώθηκε στη Νατζάφ, αλλά ένας Αμερικανός πολίτης και ένας Δανός επιχειρηματίας προστέθηκαν στον κατάλογο των ξένων υπηκόων που απήχθησαν από ενόπλους Ιρακινούς.

Ο πνευματικός ηγέτης των Σιιτών, Μοκνταντά αλ Σαντρ, ζήτησε την απελευθέρωση των αιχμαλώτων, εκτός κι αν αυτοί είναι μέλη των συμμαχικών δυνάμεων.

Η δολοφονία του Ιταλού ομήρου μούδιασε τις αρχές

Εν τω μεταξύ, στην ιερή για τους Σιίτες πόλη Νατζάφ συνεχίζονται οι συνομιλίες για την τύχη του κ. Σαντρ, ο οποίος πρωτοστάτησε στην εξέγερση των Σιιτών εναντίον των αμερικανικών δυνάμεων.

Οι Αμερικανοί επιθυμούν τη σύλληψή του ή την εξόντωσή του, όμως ο ανώτατος ηγέτης των Σιιτών, Αγιατολά Αλί αλ Σιστάνι προειδοποίησε τις αμεριανικές δυνάμεις κατά μιας τέτοιας ενέργειας.

Ο ίδιος ο Σαντρ δήλωσε: «Δεν θα επιτρέψουμε στις κατοχικές δυνάμεις να εισβάλουν στην Νατζάφ και στα ιερούς τόπους γιατί γι αυτούς είναι απαγορευμένα μέρη».

Παράλληλα, Αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν συνομιλίες με τοπικούς αξιωματούχους στη Φαλούτζα όπου μέσα σε δύο εβδομάδες έχασαν τη ζωή τους εκατοντάδες άνθρωποι.

Ηθικό ακμαίο

Η εκτέλεση του Ιταλού ομήρου Φαμπρίτζιο Κουατρόκι, την περασμένη Τετάρτη, μούδιασε τις συμμαχικές δυνάμεις καθώς άρχισαν να εκφράζονται φόβοι για τις ζωές και άλλων αιχμαλώτων.

Όμως η ελπίδα επανήλθε με την απελευθέρωση τριών Ιαπώνων την Πέμπτη και τριών Τσέχων την Παρασκευή.

Οι τρεις Τσέχοι δημοσιογράφοι εξαφανίστηκαν το απόγευμα της Κυριακής αφού αναχώρησαν από το ξενοδοχείο τους στη Βαγδάτη.

Οι Ιάπωνες αφέθηκαν ελεύθεροι

Προορισμός τους ήταν η Ιορδανία, όμως έπεσαν θύματα απαγωγής, όπως δήλωσε στις αρχές ο οδηγός του ταξί που τους μετέφερε.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τσεχίας είπε ότι οι δημοσιογράφοι βρίσκονται στην πρεσβεία τους στη Βαγδάτη όπου ξεκουράζονται μετά την περιπέτειά τους.

«Απόγνωση»

Ένας συριακής καταγωγής Καναδός, που είχε πέσει θύμα απαγωγής στις 8 Απριλίου στη Νατζάφ, αφέθηκε ελεύθερος την Παρασκευή.

Ο Φαντί Ιχσάν Φαντέλ, που εργάζεται για ανθρωπιστική οργάνωση, μεταφέρθηκε στα γραφεία του ακραίου κληρικού Μοκταντά αλ Σαντρ.

«Στην αρχή με χτύπησαν, μετά με μετέφεραν σε διαφορετικές τοποθεσίες κάθε λίγες ώρες», περιέγραψε στο πρακτορείο Ρόιτερ.

«Ήμουν δυστυχής, απελπισμένος», είπε, μέχρι που τον παρέδωσαν σε έναν κληρικό σε ένα κοιμητήριο.

Μαζί με τον κ. Φαντέλ είχε συλληφθεί και ένας Παλαιστίνιος, αλλά δεν υπάρχουν πληροφορίες γι΄αυτόν.

Νέο θύμα

Η κυβέρνηση της Δανίας ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι ένας επιχειρηματίας της είναι πιθανό να έχει πέσει θύμα απαγωγής, έξω από τη Βαγδάτη.

Σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης της Δανίας πρόκειται για έναν άντρα ηλικίας 30 ετών, ο οποίος συμμετέχει σε ένα πρόγραμμα κατασκευής υπονόμων.

Αλλά και στη Βασόρα, η ιρακινή αστυνομία ανακοίνωσε ότι ένας Αμερικανός επιχειρηματίας απήχθη από το ξενοδοχείο του κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Ένας αρκετά μεγάλος αριθμός ξένων υπηκόων αγνοείται στο Ιράκ και πολλές χώρες έχουν καλέσει τους πολίτες τους να εγκαταλείψουν τη χώρα.


Παρασκευή 16 Απριλίου 2004 - 21:59 (Ώρα Λονδίνου)

Πανηγυρίζει ο Μπέκι

Ο Μπέκι υποσχέθηκε να μην απογοητεύσει τους ψηφοφόρους

Ο πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής, Τάμπο Μπέκι, ευχαρίστησε τους ψηφοφόρους του μετά από μια εντυπωσιακή νίκη του Εθνικού Αφρικανικού Κογκρέσου στις βουλευτικές εκλογές.

Το ΕΑΚ έλαβε περίπου το 70% των ψήφων επικρατώντας σε όλες τις περιφέρειες, εκτός από μια.

Η Δημοκρατική Συμμαχία της αντιπολίτευσης έλαβε μόλις το 12%.

Ο κ. Μπέκι έκανε λόγο για ταπείνωση των αντιπάλων του καθώς μιλούσε σε περίπου πέντε χιλιάδες οπαδούς του, σε πάρτι που έδωσε για τη νίκη του, στο Γιοχάνεσμπουργκ.

Παρά το γεγονός ότι ο πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής ελέγχει τα δύο τρίτα του κοινοβουλίου λέει ότι δεν έχει πρόθεση να αλλάξει το σύνταγμα της χώρας.

«Είναι σαφές ότι το ΕΑΚ έχει την πλήρη στήριξη και την εμπιστοσύνη των πολιτών της Νοτίου Αφρικής», δήλωσε ο κ. Μπέκι.

Ο πρόεδρος της χώρας υποσχέθηκε να μην απογοητεύσει τα εκατομμύρια των υποστηρικτών του που του συμπαραστάθηκαν με τόση θέρμη.

Οι επικριτές της κυβέρνησης όμως υποστηρίζουν ότι η ανεργία έχει αυξηθεί, ενώ τα βίαια εγκλήματα και τα κρούσματα του AIDS είναι από τα υψηλότερα στον κόσμο.


Παρασκευή 16 Απριλίου 2004 - 20:13 (Ώρα Λονδίνου)

Απαγωγή Αμερικανού στρατιώτη

Σε καλή κατάσταση οι Τσέχοι

Ένας Αμερικανός στρατιώτης του οποίου η τύχη αγνοείται από την περασμένη εβδομάδα, κρατείται όμηρος στο Ιράκ, σύμφωνα με πληροφορίες.

Το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο αλ Τζαζίρα μεταδίδει ότι διαθέτει βίντεο με τον Αμερικανό στρατιώτη και τους απαγωγείς του.

Τα στοιχεία του στρατιώτη δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστά.

Τουλάχιστον τέσσερις όμηροι αφέθηκαν ελεύθεροι, όμως κάποιοι άλλοι έγιναν τα τελευταία θύματα του κύματος των απαγωγών.

Τρεις Τσέχοι δημοσιογράφοι, η τύχη των οποίων αγνοούνταν από την περασμένη Κυριακή, αφέθηκαν ελεύθεροι και διεμήνυσαν «Είμαστε όλοι καλά στην υγεία μας».

Ένας Καναδός απελευθερώθηκε στη Νατζάφ, αλλά ένας Αμερικανός πολίτης και ένας Δανός επιχειρηματίας προστέθηκαν στον κατάλογο των ξένων υπηκόων που απήχθησαν από ενόπλους Ιρακινούς.

Ο πνευματικός ηγέτης των Σιιτών, Μοκνταντά αλ Σαντρ, ζήτησε την απελευθέρωση των αιχμαλώτων, εκτός κι αν αυτοί είναι μέλη των συμμαχικών δυνάμεων.

Η δολοφονία του Ιταλού ομήρου μούδιασε τις αρχές

Εν τω μεταξύ, στην ιερή για τους Σιίτες πόλη Νατζάφ συνεχίζονται οι συνομιλίες για την τύχη του κ. Σαντρ, ο οποίος πρωτοστάτησε στην εξέγερση των Σιιτών εναντίον των αμερικανικών δυνάμεων.

Οι Αμερικανοί επιθυμούν τη σύλληψή του ή την εξόντωσή του, όμως ο ανώτατος ηγέτης των Σιιτών, Αγιατολά Αλί αλ Σιστάνι προειδοποίησε τις αμεριανικές δυνάμεις κατά μιας τέτοιας ενέργειας.

Ο ίδιος ο Σαντρ δήλωσε: «Δεν θα επιτρέψουμε στις κατοχικές δυνάμεις να εισβάλουν στην Νατζάφ και στα ιερούς τόπους γιατί γι αυτούς είναι απαγορευμένα μέρη».

Παράλληλα, Αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν συνομιλίες με τοπικούς αξιωματούχους στη Φαλούτζα όπου μέσα σε δύο εβδομάδες έχασαν τη ζωή τους εκατοντάδες άνθρωποι.

Ηθικό ακμαίο

Η εκτέλεση του Ιταλού ομήρου Φαμπρίτζιο Κουατρόκι, την περασμένη Τετάρτη, μούδιασε τις συμμαχικές δυνάμεις καθώς άρχισαν να εκφράζονται φόβοι για τις ζωές και άλλων αιχμαλώτων.

Όμως η ελπίδα επανήλθε με την απελευθέρωση τριών Ιαπώνων την Πέμπτη και τριών Τσέχων την Παρασκευή.

Οι τρεις Τσέχοι δημοσιογράφοι εξαφανίστηκαν το απόγευμα της Κυριακής αφού αναχώρησαν από το ξενοδοχείο τους στη Βαγδάτη.

Οι Ιάπωνες αφέθηκαν ελεύθεροι

Προορισμός τους ήταν η Ιορδανία, όμως έπεσαν θύματα απαγωγής, όπως δήλωσε στις αρχές ο οδηγός του ταξί που τους μετέφερε.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τσεχίας είπε ότι οι δημοσιογράφοι βρίσκονται στην πρεσβεία τους στη Βαγδάτη όπου ξεκουράζονται μετά την περιπέτειά τους.

«Απόγνωση»

Ένας συριακής καταγωγής Καναδός, που είχε πέσει θύμα απαγωγής στις 8 Απριλίου στη Νατζάφ, αφέθηκε ελεύθερος την Παρασκευή.

Ο Φαντί Ιχσάν Φαντέλ, που εργάζεται για ανθρωπιστική οργάνωση, μεταφέρθηκε στα γραφεία του ακραίου κληρικού Μοκταντά αλ Σαντρ.

«Στην αρχή με χτύπησαν, μετά με μετέφεραν σε διαφορετικές τοποθεσίες κάθε λίγες ώρες», περιέγραψε στο πρακτορείο Ρόιτερ.

«Ήμουν δυστυχής, απελπισμένος», είπε, μέχρι που τον παρέδωσαν σε έναν κληρικό σε ένα κοιμητήριο.

Μαζί με τον κ. Φαντέλ είχε συλληφθεί και ένας Παλαιστίνιος, αλλά δεν υπάρχουν πληροφορίες γι΄αυτόν.

Νέο θύμα

Η κυβέρνηση της Δανίας ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι ένας επιχειρηματίας της είναι πιθανό να έχει πέσει θύμα απαγωγής, έξω από τη Βαγδάτη.

Σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης της Δανίας πρόκειται για έναν άντρα ηλικίας 30 ετών, ο οποίος συμμετέχει σε ένα πρόγραμμα κατασκευής υπονόμων.

Αλλά και στη Βασόρα, η ιρακινή αστυνομία ανακοίνωσε ότι ένας Αμερικανός επιχειρηματίας απήχθη από το ξενοδοχείο του κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Ένας αρκετά μεγάλος αριθμός ξένων υπηκόων αγνοείται στο Ιράκ και πολλές χώρες έχουν καλέσει τους πολίτες τους να εγκαταλείψουν τη χώρα.


Παρασκευή 16 Απριλίου 2004 - 16:56 (Ώρα Λονδίνου)

Παρελθόν ο πρόεδρος της Μπούντεσμπανκ

Το διοικητικό συμβούλιο της Μπούντεμπανκ ανακοίνωσε ότι η παραίτηση του Βέλτεκε ήταν επιβεβλημένη

Την παραίτησή του υπέβαλε ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Γερμανίας, Ερνστ Βέλτεκε, ο οποίος αναγνώρισε ότι παρέβη τους κανονισμούς της τράπεζας, αποδεχόμενος την φιλοξενία ιδιωτικών εταιρειών σε ξενοδοχείο πολυτελείας πριν από δύο χρόνια.

Το ζήτημα προέκυψε έπειτα από δημοσίευμα γερμανικού ειδησεογραφικού περιοδικού, το οποίο κατήγγειλε ότι ο κ. Βέλτεκε και η οικογένειά του αποδέχτηκαν το ποσό των 7.600 ευρώ από την «Ντρέσντνερ Μπανκ» για δωρεάν διαμονή στο πολυτελές ξενοδοχείο Άλντον του Βερολίνου.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Γερμανίας είχε μεταβεί στο Βερολίνο για να συμμετάσχει σε εκδήλωση για τη συμπλήρωση ενός έτους από την υιοθέτηση του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος.

Το αντιπολιτευόμενο Κόμμα της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) καταγγέλλει ότι πίσω από το σκάνδαλο κρύβεται το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας, το οποίο άφησε να διαρρεύσουν έγγραφα και λογαριασμοί του κ. Βέλτεκε στο έγκυρο γερμανικό περιοδικό, «Ντερ Σπίγκελ».

Εκπρόσωπος της κυβέρνησης απέρριψε τις προαναφερθείσες καταγγελίες, τις οποίες χαρακτήρισε «δημιουργήματα της φαντασίας τους».

Το διοικητικό συμβούλιο της Μπούντεσμπανκ ανακοίνωσε ότι η παραίτηση του Ερνστ Βέλτεκε συνάδει με τη φήμη του ιδρύματος.


Παρασκευή 16 Απριλίου 2004 - 17:41 (Ώρα Λονδίνου)

Τα δύο πρόσωπα της Ράνια αλ Μπαζ

Μια σπασμένη μύτη και συνολικά 13 κατάγματα, όλα στο πρόσωπο της Ράνια αλ Μπάζ, το επί έξι χρόνια χαμογελαστό τηλεοπτικό κορίτσι της Σαουδικής Αραβίας.

Αυτουργός ο σύζυγος, Μοχάμεντ Αλ Φαλάτα. Ένας άνεργος τραγουδιστής, ο οποίος σύμφωνα με την μητέρα του θύματος έδερνε συχνά τη σύζυγό του.

Ο λόγος; Η σύζυγος είχε το θράσος να σηκώσει και να απαντήσει στο τηλέφωνο.

Η Ράνια αλ Μπαζ, η οποία αναρρώνει από τα τραύματά της σε νοσοκομείο της Σαουδικής Αραβίας, πήρε τη γενναία απόφαση να μοιραστεί το προσωπικό της δράμα επιτρέποντας τη δημοσίευση των φωτογραφιών της μετά τον ξυλοδαρμό στα μέσα ενημέρωσης.

Η Ράνια αλ Μπαζ ελπίζει ότι με αυτόν τον τρόπο περισσότεροι άνθρωποι θα μπορέσουν να μάθουν για την κακοποίηση που υφίστανται καθημερινά χιλιάδες γυναίκες στη Σαουδική Αραβία.

«Θέλω η δική μου ατυχία, το δικό μου πάθημα να τραβήξει την προσοχή όλων στο δράμα που ζουν οι γυναίκες στη χώρα μου», τόνισε η Αλ Μπαζ.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του BBC στο Ριάντ, Κιμ Γκάτας είναι ίσως η πρώτη φορά που μια υπόθεση οικιακής βίας καλύπτεται από τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Και στη Βρετανία, πάντως, αρκετές εφημερίδες επέλεξαν να μην φιλοξενήσουν για άλλη μια μέρα στα πρωτοσέλιδά τους το συνεχιζόμενο δράμα της οικογενειακής κατάστασης του ζεύγος Ντέιβιντ και Βικτόρια Μπέκαμ, αλλά να δημοσιεύσουν τις φωτογραφίες της Ράνια αλ Μπαζ.

Ο σύζυγος, πάντως, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς καταζητείται και κατηγορείται για απόπειρα φόνου.

«Θεωρείται δικαίωμα του συζύγου να χειροδικεί», τόνισε ο συντάκτης αγγλόφωνης αραβικής εφημερίδας, Αμπίρ Μισχάς και πρόσθεσε, «η δε σύζυγος οφείλει να υπακούει».

Ολοένα και περισσότερες γυναίκες, πάντως, στη Σαουδική Αραβία ζητούν διαζύγιο επειδή, όπως λένε, έπεσαν θύματα κακοποίησης.

Την ίδια ώρα δεν έχουν δικαίωμα ψήφου, δεν επιτρέπεται να οδηγούν αυτοκίνητα, να ανοίγουν επιχειρήσεις και να ταξιδεύουν χωρίς άδεια.


Παρασκευή 16 Απριλίου 2004 - 18:57 (Ώρα Λονδίνου)

Δεν κάνουν πίσω...

Ο Μπλερ δεν διαφοροποιήθηκε σε κανένα θέμα από την πολιτική Μπους

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζορτζ Μπους και ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ επανέλαβαν τη δέσμευσή τους για παράδοση της εξουσίας του Ιράκ στους Ιρακινούς στις 30 Ιουνίου.

Σε κοινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν μετά τη συνάντησή τους στο Λευκό Οίκο, οι δύο ηγέτες επανέλαβαν ότι στόχος τους παραμένει ο εκδημοκρατισμός του Ιράκ.

«Το πρόσωπο της τρομοκρατίας και του εκφοβισμού δεν θα μας κάμψει», δήλωσε ο πρόεδρος Μπους.

Ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι το Ιράκ είτε θα ακολουθήσει τη δρόμο της δημοκρατίας, είτε θα γυρίσει πίσω στην «τυραννία και την τρομοκρατία».

Οι δύο ηγέτες αναφέρθηκαν και στο μεσανατολικό, επαναλαμβάνοντας ότι το ειρηνευτικό σχέδιο για την περιοχή, ο λεγόμενος «οδικός χάρτης», εξακολουθεί να έχει τη στήριξή τους.

Λίγες ημέρες νωρίτερα, ο Τζορτζ Μπους είχε εκφράσει τη πλήρη στήριξή του προς τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν, και στα σχέδιά τους για μερική απομάκρυνση των εβραϊκών οικισμών από τη Δυτική Όχθη.

Η στάση αυτή της Ουάσιγκτον εξόργισε τους Παλαιστινίους.

Στρατηγική για το Ιράκ

Για το θέμα του Ιράκ ο Αμερικανός πρόεδρος είπε: «Ο Βρετανός πρωθυπουργός και εγώ κάναμε τις επιλογές μας. Το Ιράκ θα ελευθερωθεί. Το Ιράκ θα γίνει ανεξάρτητο. Το Ιράκ θα μετατραπεί σε μια ειρηνική χώρα και το πρόσωπο της τρομοκρατίας και του εκφοβισμού δεν θα μας κάμψει.»

Στο ίδιο ύφος μίλησε και ο Τόνι Μπλερ τονίζοντας ότι η ολοκλήρωση της αποστολής θα δικαιώσει τη θυσία εκείνων που έχασαν τη ζωή τους στο Ιράκ.

Ο ίδιος υπογράμμισε την ανάγκη εξεύρεσης ενός «κεντρικού ρόλου» στο Ιράκ για τα Ηνωμένα Έθνη.

Σκιαγραφώντας τη στρατηγική της συμμαχίας, ο Βρετανός πρωθυπουργός είπε: «Πρώτον δεν πρέπει να μετακινηθούμε από τις θέσεις μας. Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να νικήσουμε αυτή τη μάχη».

Ο Αμερικανός πρόεδρος το οφείλει στον εαυτό του να μας ακούσει για μια φορά

Ρόμπιν Κουκ

Οι δύο ηγέτες για ακόμα μια φορά παρουσίασαν ένα κοινό μέτωπο, παρά τις πιέσεις που δέχθηκε ο Τόνι Μπλερ από στελέχη του κόμματός του. Μεταξύ αυτών και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Ρόμπιν Κουκ, ο οποίος κάλεσε το Βρετανό πρωθυπουργό να διαφοροποιηθεί από τη γραμμή του Τζορτζ Μπους, τουλάχιστον στο μεσανατολικό.

«Μεγάλη αλλαγή»

Ο κ. Μπλερ δήλωσε ότι τα σχέδια του Αριέλ Σαρόν δεν αποδυναμώνουν τον «οδικό χάρτη», όπως πολλοί φοβούνται.

«Μας δίνουν τουλάχιστον τη δυνατότητα να προχωρήσουμε», είπε.

Κάλεσε, μάλιστα, τη διεθνή κοινότητα να «συμμετάσχει» στη διαδικασία του ειρηνευτικού σχεδίου.

«Ας μην αφήσουμε αυτή την ευκαιρία να χαθεί», είπε στους δημοσιογράφους.


Παρασκευή 16 Απριλίου 2004 - 13:16 (Ώρα Λονδίνου)

H δήλωση Καραμανλή

Oρισμένα από τα πρωτοσέλιδα

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Χάθηκαν 560 παιδιά. Καταγγελίες του Συνηγόρου του Πολίτη. Σοκ από τη δράση κυκλωμάτων εκμετάλλευσης ανηλίκων.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Τα «κλειδιά» των Πανελλαδικών. Με κινητοποιήσεις στις εξετάσεις απειλούν οι αναπληρωτές.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Θα στηρίξουν όλοι τις αποφάσεις των Ελληνοκυπρίων. Χωρίς αντιπαραθέσεις στο Συμβούλιο Αρχηγών.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Ξεκάθαρο ΝΑΙ και σχέδιο για διαχείριση του ΟΧΙ.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Αυξήσεις ψίχουλα στον ιδιωτικό τομέα. Αναπροσαρμογή μισθών με άλλη λογική προτείνουν οι εργοδότες.

Η ΑΥΓΗ: Τώρα πρωτοβουλίες για την αναβολή. Ο Ν. Κωνσταντόπουλος πρότεινε στο Συμβούλιο Αρχηγών.

ΑΥΡΙΑΝΗ: Ξέπλενε μαύρο χρήμα του Μιλόσεβιτς ο Τάσσος. Σύμφωνα με απόρρητο έγγραφο της εισαγγελέως του Διεθνούς ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης Κάρλα Ντελ Πόντε.

ΤΟ ΒΗΜΑ: Τι είπαν πίσω από τις πόρτες. Oι διαφωνίες και οι συμμαχίες. Ολόκληρο το παρασκήνιο του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: ΝΑΙ στην εθνική ενότητα είπε ο Κ. Καραμανλής. «Θα στηρίξουμε την όποια απόφαση του κυπριακού λαού».

ΕΘΝΟΣ: Είπαν ΝΑΙ αλλά... με ομπρέλα και στο ΟΧΙ. Κυπριακό: Τα συμπεράσματα από τη σύσκεψη των «4» και τι προδιαγράφουν για την επόμενη μέρα.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Αντιτορπιλικό συνοδείας η Αθήνα στην απόφαση των Ελληνοκυπρίων! Συνετή και υπεύθυνη η στάση του πρωθυπουργού μπροστά στον τρικυμιώδη πλου του αεροπλανοφόρου της Μεσογείου «Κύπρος».

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Μαζί στο ΝΑΙ, μαζί και στο ΟΧΙ. Απόφαση Καραμανλή με γνώμονα το εθνικό συμφέρον.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Ικανοποίηση από το ΝΑΙ, που δεν αλλάζει το ΟΧΙ. Καραμανλής: Χάραξε εθνική στρατηγική, θα διαχειριστεί κάθε αποτέλεσμα.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: 3 ΝΑΙ, 1 ΟΧΙ με το βλέμμα στο αύριο. 4ωρη συζήτηση με ανοιχτά χαρτιά και φόντο το δημοψήφισμα.

ΕΞΠΡΕΣ: Ευρωπαϊκό το ΝΑΙ από τον Κ. Καραμανλή για το σχέδιο Aνάν.

ΕΣΤΙΑ: Καμία χειραγώγησις. Σαφέστατη η θέσις του κ. Καραμανλή.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Έμμεσο «ναι», αποδραματοποιείται το «όχι». Διπλωματικό μήνυμα του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή με πολλούς αποδέκτες.

Ο ΛΟΓΟΣ: Διακριτικό ΝΑΙ Καραμανλή... με σεβασμό στη βούληση του κυπριακού λαού. Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε τη θέση του για το δημοψήφισμα.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Δραματικό «ΝΑΙ» από τον Κ. Καραμανλή. Η ευθύνη πλέον στους Ελληνοκύπριους και την Ευρώπη.

METRORAMA: Εθνική συμφωνία για τη στήριξη της Κύπρου. Μήνυμα ενότητας από τον Κώστα Καραμανλή μετά το διακριτικό «ναι».

ΤΑ ΝΕΑ: Δειλό ΝΑΙ κατόπιν εορτής. Απολογητικός για τη μακρά σιωπή ο Καραμανλής...

ΝΙΚΗ: Ο Καραμανλής είπε ΝΑΙ, αλλά δεν τόλμησε να το δηλώσει δημοσίως. Συμφώνησαν όλοι πλην ΚΚΕ στο Συμβούλιο Αρχηγών.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Βροντερό ΟΧΙ στα σχέδια των ιμπεριαλιστών. Πατριωτική - διεθνιστική η θέση του ΚΚΕ.

CITY PRESS: Το ήπιο «ναι» της Αθήνας ενισχύει το «όχι» της Λευκωσίας.

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Το ΟΧΙ ακόμα πιο ισχυρό δίνει από μόνο του λύση. Με τον Έλληνα πρωθυπουργό να δίνει την επίλυση δια της Ευρώπης.

Η ΧΩΡΑ: Δωρεάν διακοπές για χιλιάδες Έλληνες. Αρχίζει από τη Δευτέρα η χορήγηση δελτίων κοινωνικού τουρισμού.

Κυπριακό

ΕΣΤΙΑ: «Ο πρωθυπουργός της Ελλάδος έπραξε χθες ακριβώς αυτό που έπρεπε. Παρά τις έντονες πιέσεις της Ουάσιγκτον να λάβει ανοικτή θέση υπέρ του «ναι» στο δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου, εκείνος δεν παρασύρθηκε. Αμέσως μετά την λήξη του 4ωρου διαρκείας συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών, προέβη σε μία πολύ καλά ζυγισμένη δήλωση, χωρίς καμία προσπάθεια να επηρεάση την βούληση του κυπριακού λαού».

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: «Με νηφαλιότητα σοβαρότητα και σύνεση τοποθετήθηκε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, χθες, επί του σχεδίου Έναν, μετά από το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών, δίδοντας βαρύτητα στα θετικά σημεία του σχεδίου και εκφράζοντας την πεποίθηση ότι οι δυσκολίες -όπως χαρακτήρισε τα αρνητικά σημεία- θα ξεπεραστούν εντός του πλαισίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Ο ΛΟΓΟΣ: «Με ένα διακριτικό "Ναι", το οποίο σέβεται την ελεύθερη έκφραση της γνώμης του κυπριακού λαού, τοποθετήθηκε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, απέναντι στο δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου, συνδέοντας τις όποιες εξελίξεις με την ευρωπαϊκή προοπτική της μεγαλονήσου».

Η ΑΥΓΗ: «Χωρίς καμία κυβερνητική πρωτοβουλία ολοκληρώθηκε η χθεσινή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών για το Κυπριακό υπό την προεδρία του Κ. Στεφανόπουλου. Ο Ν. Κωνσταντόπουλος ζήτησε η κυβέρνηση να αναλάβει πρωτοβουλίες για την αναβολή των δημοψηφισμάτων επί του σχεδίου Ανάν, πρόταση με την οποία συμφώνησε ο Γ. Α. Παπανδρέου».

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: «Επιβεβαιώθηκε χθες πλήρως και επισήμως ότι ο ελληνικός πολιτικός κόσμος θα βρίσκεται αταλάντευτα στο πλευρό των αδελφών μας Κυπρίων και ότι, όποια και αν είναι η απόφασή του στις 24 Απριλίου, θα είναι από όλους απόλυτα σεβαστή. Αυτό που είναι βέβαιο ότι έχει αποφευχθεί, είναι οι στείρες και άγονες αντιπαραθέσεις, οι οποίες θα έβλαπταν την ιερή υπόθεση του Ελληνισμού».

CITY PRESS: «Ο πρωταγωνιστής της χθεσινής ημέρας ήταν ο πρωθυπουργός κ. Καραμανλής, ο οποίος προσπάθησε να καλύψει αλληλοσυγκρουόμενες ανάγκες της κυβέρνησης. Είπε ένα ήπιο "ναι" στο σχέδιο Ανάν 5, ικανοποιώντας έτσι την αμερικανική και τουρκική διπλωματία. Το έκανε με τέτοιο τρόπο ώστε άφησε απόλυτα ικανοποιημένο και τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσο Παπαδόπουλο, ο οποίος ηγείται στη χώρα του της εκστρατείας υπέρ του "όχι"».

Η ΝΙΚΗ: «Με την ισορροπητική τοποθέτηση, ότι τα θετικά στοιχεία μπορούν να αποδειχθούν υπέρτερα των αρνητικών, στο σχέδιο Ανάν για το Κυπριακό, αλλά και τη σύσταση να αποφευχθούν οι κινδυνολογίες, ενόψει του δημοψηφίσματος, γιατί η άσκηση πιέσεων δεν εξυπηρετεί την ελεύθερη έκφραση του κυπριακού λαού, ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής, επιχείρησε να διαφυλάξει μέχρι την ύστατη στιγμή "και το σκύλο χορτάτο και την πίτα αφάγωτη"».

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: «O πρωθυπουργός κ. Κ Καραμανλής τοποθετήθηκε στο θέμα του κυπριακού με ένα έμμεσο ΝΑΙ στο σχέδιο Aνάν αποδραματοποιώντας ταυτόχρονα το σχεδόν βέβαιο ΟΧΙ των Ελληνοκυπρίων στο δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου. Με λόγο διπλωματικό προς πολλούς αποδέκτες, ο κ. Καραμανλής κάλυψε τους συμμάχους σε Ευρώπη και Αμερική, που ήθελαν κάποια υποστήριξη στις προσπάθειες του ΓΓ του ΟΗΕ, διατήρησε ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας με την τουρκική ηγεσία, υποσχόμενος υποστήριξη στην ευρωπαϊκή της προοπτική, και απέφυγε οποιαδήποτε πίεση προς την ελληνοκυπριακή πλευρά, δηλώνοντας πλήρη υποστήριξη στον κυπριακό ελληνισμό όποια και αν είναι η απόφασή του».

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): «Oυσιαστική συζήτηση χωρίς μεγάλες αντιπαραθέσεις έγινε στην τετράωρη συνάντηση που είχαν χθες οι πολιτικοί αρχηγοί για το Κυπριακό. Tο θετικότερο σημείο της όλης συζήτησης είναι ότι και οι τέσσερις πολιτικοί αρχηγοί συμφώνησαν ότι η Ελλάδα θα στηρίξει την οποιαδήποτε απόφαση που θα πάρουν οι Κύπριοι με το δημοψήφισμα. Στη συμφωνία καθοριστικό ρόλο έπαιξε η θέση του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή».

Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: «Kαι τώρα, η επόμενη ημέρα. Η αντιμετώπιση της κατάστασης που θα διαμορφωθεί στην Κύπρο μετά το δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου στο οποίο σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις είναι πιθανό να υπερισχύσει το ΟΧΙ στο σχέδιο Aνάν ήταν το θέμα που προβλημάτισε έντονα τους πολιτικούς αρχηγούς στο 4ωρο συμβούλιο χθες υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας. Χαρακτηριστική είναι η φράση του Νίκου Κωνσταντόπουλου : "Με τρομάζουν οι συνέπειες", είπε απευθυνόμενος στους άλλους πολιτικούς αρχηγούς. Την ανησυχία έδειξε, σύμφωνα με πληροφορίες, να συμμερίζεται και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας παρά το γεγονός ότι σε όλη τη διάρκεια της συζήτησης απέφυγε να πάρει θέση».

H ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: «Ο κ. Κ. Καραμανλής ήταν σαφέστατος: "Τα θετικά στοιχεία του σχεδίου Aνάν υπερτερούν των αρνητικών... και οι όποιες αδικίες υπάρχουν θα καμφθούν μέσα σε μία ευρωπαϊκή πορεία". Πιο ξεκάθαρο και υπεύθυνο συνάμα ΝΑΙ στο σχέδιο Aνάν δεν μπορούσε να υπάρξει από Έλληνα πρωθυπουργό. Αργά χθες το βράδυ ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κόλιν Πάουελ προειδοποίησε ότι στην περίπτωση του ΟΧΙ η χώρα του θα βοηθήσει τους Τουρκοκύπριους δημιουργώντας έτσι νέα δεδομένα στο όλο θέμα».

ΤΑ ΝΕΑ: «Mε ένα δειλό -και κατόπιν εορτής- ΝΑΙ πήρε θέση ο κ. Κ. Καραμανλής για το σχέδιο Aνάν έπειτα από το χθεσινό Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών. Ο κ. Γ. Παπανδρέου άσκησε έντονη κριτική για τις παραλείψεις της κυβέρνησης στη Λουκέρνη».

ΤΟ ΒΗΜΑ: «Ως πρώτη νίκη της αξιωματικής αντιπολίτευσης θεωρούν στο ΠΑΣΟΚ το αποτέλεσμα του Συμβουλίου Αρχηγών αφού -όπως σημείωσαν οι στενοί συνεργάτες του κ. Γ. Α. Παπανδρέου- με τη συζήτηση επιβεβαιώθηκε η ορθότητα της ανάληψης ευθύνης έναντι του σχεδίου Aνάν αφού πρώτο το ΠΑΣΟΚ είπε ξεκάθαρα ποια είναι η θέση του στο σχέδιο αυτό».

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: «Tο δίλημμα "λύση τώρα ή ποτέ" θέτει ευθέως ο Γκίντερ Φερχόιγκεν εντείνοντας τις πιέσεις προς την ελληνοκυπριακή πλευρά. Ο Γερμανός επίτροπος τάχθηκε ουσιαστικά και κατά της αναβολής ζητώντας να σταματήσουν οι κωλυσιεργίες. Παράλληλα, Αμερικανός διπλωμάτης που θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του άφησε ευθέως να εννοηθεί χθες στις Βρυξέλλες το ενδεχόμενο αναγνώρισης των Τουρκοκυπρίων από τις ΗΠΑ σε περίπτωση που ψηφίσουν ΝΑΙ στο δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου και οι Ελληνοκύπριοι ΟΧΙ».

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: «Eξαιρετικά "γαλαντόμες" εμφανίστηκαν χθες οι ΗΠΑ στην Προπαρασκευαστική Διάσκεψη Δωρητών προκειμένου να δελεάσουν την κυπριακή κοινή γνώμη. Οι ΗΠΑ θα δώσουν οικονομική βοήθεια ύψους 400 εκατ. δολαρίων για την ανοικοδόμηση της Ενωμένης Κύπρου εάν οι δύο κοινότητες εγκρίνουν τελικά το ειρηνευτικό σχέδιο του ΟΗΕ. Από την πλευρά της η ΕΕ έχει κάνει γνωστό ότι είναι έτοιμη να διαθέσει 250 εκατ. ευρώ για την οικονομική ανάπτυξη του βορείου τμήματος της νήσου».

Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: «Tο "σχέδιο Aνάν" συγκροτεί ένα διεθνές προτεκτοράτο στο δρόμο του πετρελαίου, στη Μεσόγειο, προς τη Μέση Ανατολή, χειρότερο απ΄αυτό που είναι το Κόσσοβο και η Βοσνία, ένα διεθνές προτεκτοράτο τριχοτομημένο, τόνισε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα μετά τη σύσκεψη στο προεδρικό Μέγαρο των τεσσάρων πολιτικών αρχηγών υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Στεφανόπουλο σημειώνοντας ταυτόχρονα πως το ΚΚΕ θεωρεί σαν καλύτερη συμπαράσταση στον κυπριακό λαό το ΟΧΙ στο "σχέδιο Aνάν"».

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Παρασκευή 16 Απριλίου 2004 - 13:09 (Ώρα Λονδίνου)

Aναδιάρθρωση στην ETE

Στόχος της ETE η αύξηση της αποδοτικότητας

Έναν υποδιοικητή (αντί των τριών που υπήρχαν μέχρι σήμερα) και αλλαγές στις γενικές διευθύνσεις προβλέπει το νέο διοικητικό σχήμα της Εθνικής Τράπεζας, της μεγαλύτερης ελληνικής εμπορικής τράπεζας.

Tο νέο σχήμα ανακοινώθηκε την Παρασκευή και θα τεθεί προς επικύρωσιν στη γενική συνέλευση των μετόχων της τράπεζας.

Για την θέση του μοναδικού υποδιοικητή προτείνεται ο Ιωάννης Πεχλιβανίδης, στέλεχος με θητεία και σε μεγάλες διεθνείς τράπεζες.

Ο κ. Πεχλιβανίδης, μέχρι σήμερα πρώτος αντιπρόεδρος της θυγατρικής τράπεζας της Eurobank στη Ρουμανία Βank Post, έχει διατελέσει διευθύνων σύμβουλος της Novabank, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς και, μεταξύ άλλων, είχε στο παρελθόν διευθυντικά καθήκοντα στην Bank of America στην Αθήνα, στην The First National Bank of Chicago στο Λονδίνο και στο Άμπου Ντάμπι.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος προχωρεί στις μεταβολές αυτές στο διοικητικό σχήμα της με στόχο την αύξηση της αποδοτικότητας των εργασιών και την εναρμόνισή της με τη διεθνή πρακτική.

Eξάλλου, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι για τη θέση του διοικητού της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδας προτείνεται ο Δημήτρης Μηλιάκος, οικονομολόγος, πρώην υποδιοικητής της τράπεζας.


Παρασκευή 16 Απριλίου 2004 - 07:52 (Ώρα Λονδίνου)

Φόρουμ: Κύπρος - Η δική σας λύση

Το σχέδιο Ανάν, τα δημοψηφίσματα και η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση κρατούν το Κυπριακό στα πρωτοσέλιδα του Τύπου, τον τελευταίο καιρό.

Αν ήταν στο χέρι σας να δώσετε λύση στο Κυπριακό πρόβλημα, λαμβάνοντας υπ' όψιν τα δεδομένα και τις ανάγκες των δύο κοινοτήτων, ποιες θα ήταν οι προτεραιότητές σας;

Ποιος είναι για σας ο συμβολισμός της 1ης Μαΐου, ημερομηνία ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση;

Πώς βλέπετε την Κύπρο σε δέκα χρόνια από τώρα;

Στείλτε μας την άποψή σας. Παρακαλούμε να χρησιμοποιείτε ελληνικά ή αγγλικά, αλλά όχι «greeklish».

Στο φόρουμ αυτό είναι αρκετά δύσκολο να γράψει κανείς. Η προσωπική μου άποψη πάντως είναι ότι θα έπρεπε το οποιοδήποτε σχέδιο λύσης να διαπραγματευτούν μεταξύ τους επιτροπές από τις δύο κοινότητες του νησιού, και να καταλήξουν σε κάποιο κοινά αποδεκτό αποτέλεσμα. Με άλλα λόγια, να μην υπάρχουν παρεμβάσεις ούτε από την Ελλάδα, πολύ περισσότερο όμως ούτε από την Τουρκία, τη Βρετανία και, κυρίως, τις ΗΠΑ. Ο ΟΗΕ θα μπορούσε απλώς να επιβλέπει τη διαδικασία. Οι συζητήσεις ίσως θα ήταν μακροχρόνιες, αλλά θα κατέληγαν κάπου. Αυτό σημαίνει ότι η Κύπρος θα αντιμετωπιζόταν ως ένα ανεξάρτητο, κυρίαρχο κράτος, κι όχι σαν προτεκτοράτο τύπου Βοσνίας ή Κοσόβου, ούτε σαν στρατιωτική βάση των μεγάλων δυνάμεων, χωρίς εξωτερική πολιτική, χωρίς άμυνα, χωρίς ενιαία οικονομία. Εν πάση περιτώσει, το νησί ανήκει στους Κυπρίους πολίτες: αυτοί ας αποφασίσουν τι ακριβώς λύση επιθυμούν.

Νικόλας Κόραβος (Θεσσαλονίκη, Ελλάς)

There is only one priority and that is to let Cyprus be an independent state. The Annan plan has been nothing but a ludicrous and hummiliating agreement offered to the Greek-Cypriots. For the very first time in the history of man-kind the violator becomes a humanitarian for the sake of the super-powers interest. If the plan goes through, in 10 years time, we would have only succeeded in allowing the Turkish government to become even more ruthless. Saying no does not mean you vote against unification. It only means that you vote for justice. Once again we may have to say No just to prove that we are still the sons of our ancestors. Bowing our head will only mean that this is not over yet! Cyprus becoming part of Europe is simply imperative. The Cypriots have already offered too much to the world, their membership is only a sign of gratitude. Let's hope that the hypocrites of this world will not try to make a bargain out of it.

Νικόλας (Μάντσεστερ, Βρετανία)

Το έθνος μας διαθέτει πλούσια ιστορία,ίσως την πλουσιότερη στον κόσμο.Υπάρχουν άπειρα αποσπάσματα(Ισοκράτης,Δημοσθένης)που αναφέρονται στην επαίσχυντο Ανταλκίδειο ειρήνη, την οποίαν διεπραγματεύθη μετά των βαρβάρων ο Λάκων ναύαρχος Ανταλκίδας το 386 π.Χ. - Τα άρθρα της ειρήνης(δηλαδή του σχεδίου Αννάν της εποχής), ευνοούσαν τον Μέγα Βασιλέα της Περσίας(κάτι σαν τον πλανηταρχη Μπούς).Τα παράλια της Ιωνίας ΚΑΙ Η ΝΗΣΟΣ ΚΥΠΡΟΣ παρεδίδοντο στους βαρβάρους,ενώ επιδιαιτητής και των ελλαδικών πραγμάτων ανεγνωρίζετο ο βασιλεύς της Περσίας. Είναι τόσες πολλές οι ομοιότητες με το σήμερα, ώστε καμμία εντύπωσι δεν προξενεί η αμερικανική θέλησις να εδραιωθεί(μέσω των συμμάχων της Τούρκων)στην νευραλγική περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου,εν όψει των εξελίξεων στην Μέση Ανατολή.Μέσω του σχεδίου Αννάν η Κύπρος αφοπλίζεται και συν τω χρόνω καθίσταται προτεκτοράτο ελεγχόμενο από τις Η.Π.Α. και τους συμμάχους της εις την περιοχή.Ο Ελληνισμός δεν μπορεί να δεχτή λύσι του Κυπριακού στην βάσι ξένων συμφερόντων. Η είσοδος στην Ε.Ε. σηματοδοτεί μία νέα εποχή και θα δώση ευκαιρίες για μία πιό ζυγισμένη λύσι, που θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα των Κυπρίων.Έχουμε κάθε λόγο να αισιοδοξούμε ότι σε 10 χρόνια από σήμερα θα υφίστανται οι συνθήκες για μία πιό δίκαια, βιώσιμη και λειτουργική λύσι του Κυπριακού.

Τάσος Ευσταθίου (Πειραιάς, Ελλάς)

H AΣΦΑΛΕΙΑ,ΤΟ ΕΔΑΦΙΚΟ,Η ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ ΤΩΝ ΕΤΑΙΡΩΝ,Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ Η ΕΝΤΑΞΗ ΘΑ ΠΡΟΩΘΗΣΕΙ ΤΗΝ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΑΦΟΥ ΚΑΙ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΟΙ ΑΝΑΖΗΤΟΥΝ ΤΑ ΘΕΤΙΚΑ ΤΗΣ ΕΝΤΑΞΗΣ. Η ΚΥΠΡΟΣ, ΑΝ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΔΕΝ ΠΡΟΒΕΙ ΣΕ ΜΟΝΟΜΕΡΕΙΣ ΕΧΘΡΙΚΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΘΑ ΞΕΠΕΡΑΣΕΙ ΤΙΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΧΩΡΕΣ ΤΙΣ Ε.Ε.

Δημήτρης Γραμμένος (Θεσσαλονίκη, Ελλάς)

Η 1η μαιου συμβολιζει την δικαιωση των προσπαθειων της κυπρου για προσχωρηση σαν πληρες και ισοτιμο μελος της ΕΕ.Αυτο της δινει τιο δικαιωμα πλεον για να χειριζεται απο θεση ισχυος την διαπραγματευση του προβληματος εισβολης και κατοχης εδαφους της απο χωρα η οποια επιθυμει την εναρξη διαπαραγμετευσεων για ενταξη στην ΕΕ. Τυχον εγκαταλειψη αυτου του διαπραγμευτικου χαρτιου μας αφοπλιζει σαν δημοκρατια.Σε δεκα χρονια θεωρω οτι η Τουρκια θα εχει πλεον αντιληφθη οτι δεν ισχυει το δια πυρος και σιδηρου αλλα οτι πρεπει να σεβεται ολες τις αρχες πανω στις οποιες ειναι δομημενη η ΕΕ.

Έφη Δημητρίου (Κύπρος)

It is Understandable that Turkish and Cypriots once they used to co-exist in the same country without any problems. But now with Anan's final plan, we can see that Greek-Cypriots are treated by Turkey and Anans final plan with no respect. Cyprus is obedient under Greece and it will never accept no Turkey government. What Turkey asks from us. To sale our self and our history to them? To forget who we are and what we have lived so far because they decided one day in 1974 to attack Cyprus? Cypriots will never accept any proposal that asks from as to sell our country and our self to Turkey. Turkish are the intruders not us. I know that it is not fair for us this final proposal. And I dare to say that is our turn now as United Cypriots to say NO. Greece first said No and now is our turn to do so. We are a great country with great history and courage. I request from all Cypriots to be patient. To say No and wait till 1st of May that we will enter the European Union to put our demands to the Turks. If they want to enter as well in the European Union they need to follow our demands regarding our possessed by them properties. Wait and be patient.

Μιχάλης Μιτσίνγκας (Λεμεσός, Κύπρος)

As a Cypriot who has to vote in less than two weeks i can not see a clear future, whichever way I choose to go. I would like to see Cyprus as one country and maybe this plan can offer that in the long term; however I feel I have no guarantees that this will work. I would like to believe that the 1st of May and our official entrance in the EU will be some sort of guarantee that our basic human rights will be met and that this plan can work and will be safeguarded, but I am disappointed to say that the EU and all involved have shown me no indication of this....

Ανδρέας (Λεμεσός, Κύπρος)

Όνομα

Επώνυμο *

Διεύθυνση

Χώρα

Διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου

Τηλέφωνο*

* Προαιρετικό

To μήνυμά σας

Το BBC διατηρεί το δικαίωμα να προσαρμόσει τα κείμενά σας και δεν εγγυάται ότι όλα τα μηνύματα θα δημοσιευτούν.


Παρασκευή 16 Απριλίου 2004 - 15:06 (Ώρα Λονδίνου)

Συνάντηση Μπλερ - Μπους στο Λευκό Οίκο

Ο Τόνι Μπλερ θεωρεί ότι η διεθνής κοινότητα έχει κοινές απόψεις για το Ιράκ

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ βρίσκεται στην Ουάσινγκτον για συνομιλίες με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζορτζ Μπους στον Λευκό Οίκο.

Η συζήτηση των δύο ηγετών αναμένεται να επικεντρωθεί στην επιδείνωση της κατάστασης ασφαλείας στο Ιράκ και το πολιτικό μέλλον της χώρας.

Επίσης, στο τραπέζι των συνομιλιών θα τεθεί και το σχέδιο του Ισραηλινού πρωθυπουργού για μονομερή μερική αποχώρηση από τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.

«Η σημερινή μπορεί να είναι η τελευταία συνάντηση των δύο ηγετών στο Λευκό Οίκο. Από αξιωματούχους χαρακτηρίζεται ως συνάντηση ρουτίνας, αλλά η κατάσταση στο Ιράκ και οι διαφορετικές προσεγγίσεις στο θέμα της Μέσης Ανατολής γενικότερα, δίνουν την αίσθηση ότι πρόκειται για μία πολύ σημαντική συνάντηση», σημειώνει ο ανταποκριτής του ΒΒC.

«Ωστόσο, δεν πρόκειται να διαφανεί κάποια δημόσια αντίθεση μεταξύ των δύο ηγετών. Ο κ. Μπλερ δήλωσε ότι επιδιώκει έναν 'κοινό στόχο και κοινές προθέσεις'. Και στο σπουδαιότερο ζήτημα, δηλαδή τη σύνταξη ενός νέου ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας για το Ιράκ, υπάρχει όντως ταύτιση προθέσεων. Πάντως, οι σκληρές στρατιωτικές τακτικές των Αμερικανών στο Ιράκ και η διαφορετική σημασία που φαίνεται να αποδίδουν οι κ.κ. Μπους και Μπλερ στο λεγόμενο 'οδικό χάρτη' για τη Μέση Ανατολή, μπορούν να προκαλέσουν διαφωνίες στις συζητήσεις των δύο ηγετών», καταλήγει ο Τζάστιν Γουέμπ του BBC.

Μπλερ - Ανάν

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, υπογράμμισε ότι επιθυμεί τη θέσπιση ενός ψηφίσματος των Ηνωμένων Εθνών για να διασφαλισθεί η διαδικασία μεταβίβασης της εξουσίας στο Ιράκ στις 30 Ιουνίου.

Πρέπει να εγγυηθούμε ότι θα δώσουμε στους Ιρακινούς την ευκαιρία που τους αξίζει

Τόνι Μπλερ

Μετά τη συνάντησή του με τον Κόφι Ανάν στη Νέα Υόρκη, ο κ. Μπλερ είπε ότι η διεθνής κοινότητα έχει έναν κοινό σκοπό για το Ιράκ.

Παράλληλα, διέψευσε τους ισχυρισμούς ότι είναι απογοητευμένος από την υποστήριξη που παρέχουν οι ΗΠΑ στα σχέδια του Ισραήλ να αποσυρθεί από τη Λωρίδα της Γάζας.

Τα εν λόγω θέματα θα συζητηθούν κατά τη συνάντηση που θα πραγματοποιήσει ο Τόνι Μπλερ με τον πρόεδρο Μπους την Παρασκευή.

Ο Κόφι Ανάν υπογράμμισε ότι οι αντιπαραθέσεις της διεθνούς κοινότητας λόγω του πολέμου του Ιράκ έχουν αρχίσει να αβλύνονται.

Παράλληλα, δήλωσε ότι χρειάζεται η συνεργασία όλων των μελών των Ηνωμένων Εθνών για τη θέσπιση νέου ψηφίσματος για το Ιράκ.


Παρασκευή 16 Απριλίου 2004 - 11:57 (Ώρα Λονδίνου)

Στους 21 οι όμηροι στο Ιράκ

Έφτασαν στο Ντουμπάι οι Ιάπωνες όμηροι που αφέθηκαν ελεύθεροι

Όπως μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ασοσιέτεντ Πρες ένας Αμερικανός επιχειρηματίας απήχθη από Ιρακινούς ενόπλους που παρουσιάστηκαν ως αστυνομικοί στη Βασόρα του νοτίου Ιράκ.

Η απαγωγή του Αμερικανού επιχειρηματία ιορδανικής καταγωγής σημειώθηκε το βράδυ της Πέμπτης.

Συνολικά 21 αλλοδαποί έχουν πέσει θύματα απαγωγών στο Ιράκ την τελευταία εβδομάδα.

Νωρίτερα, η κυβέρνηση της Δανίας ανακοίνωσε ότι έχει βάσιμες πληροφορίες πως ένας Δανός επιχειρηματίας έχει πέσει θύμα απαγωγής από Ιρακινούς ενόπλους.

Ο Δανός πιστεύεται ότι εργαζόταν ως εργολάβος για την κατασκευή υγειονομικών εγκαταστάσεων στο Ιράκ.

Στη σχετική ανακοίνωση προέβη το υπουργείο Εξωτερικών της Δανίας, οποία διατηρεί 400 στρατιώτες στο Ιράκ.

Η έδρα των στρατευμάτων της Δανίας βρίσκεται στη Βασόρα, στο νότιο Ιράκ.

Στο μεταξύ, τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις μεταξύ των αμερικανικών δυνάμεων και Ιρακινών ενόπλων στην πόλη Κούφα, όπου νωρίτερα είχαν σημειωθεί εκρήξεις.

Σε άλλη εξέλιξη, σουνίτες μουσουλμάνοι κληρικοί ανακοίνωσαν ότι άγνωστοι απαγωγείς άφησαν ελεύθερο έναν Κινέζο πολίτη, ο οποίος είχε απαχθεί την Τετάρτη.

Οι τρεις Ιάπωνες όμηροι, οι οποίοι αφέθηκαν ελεύθεροι την Πέμπτη, μετέβησαν στο Ντουμπάι, όπου συναντήθηκαν με Ιάπωνες αξιωματούχους.

Δύο ακόμα Ιάπωνες όμηροι αγνοούνται.

Την ίδια ώρα, από ρωσικής πλευράς συνεχίζεται η απομάκρυνση των Ρώσων που εργάζονται στο Ιράκ.

Η απομάκρυνση είχε προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί με τέσσερα μεταγωγικά αεροσκάφη τύπου Ιλιούσιν, αλλά τελικά θα μεταβεί στη Βαγδάτη μόνο ένα αεροσκάφος, καθώς η πλειονότητα των Ρώσων πολιτών δεν επιθυμεί να εγκαταλείψει το Ιράκ.

Ανάμεσα στους Ρώσους που επιθυμούν να παραμείνουν στο Ιράκ είναι και οκτώ πολίτες, οι οποίοι είχαν πέσει θύματα απαγωγής την περασμένη εβδομάδα.

Στο Ιράκ ο Σαντάμ Χουσεΐν

Αμερικανός στρατιωτικός αξιωματούχος δήλωσε ότι ο πρώην ηγέτης του Ιράκ, Σαντάμ Χουσεΐν δεν έχει απομακρυνθεί από τη χώρα.

«Από τη σύλληψή του έως σήμερα ο Σαντάμ Χουσεΐν δεν έχει μετακινηθεί από το Ιράκ», υποστήριξε ο αντιστράτηγος Λανς Σμιθ και πρόσθεσε, «βρίσκεται στο Ιράκ και δεν έχουμε σκοπό να τον μετακινήσουμε. Θα παρουσιαστεί ενώπιον της ιρακινής δικαιοσύνης».

Να σημειωθεί ότι στις 7 Απριλίου η βρετανική εφημερίδα «Ιντιπέντεντ» είχε δημοσιεύσει ότι ο Σαντάμ Χουσεΐν κρατείται σε αμερικανική βάση στο Κατάρ και όχι στο Ιράκ.


Παρασκευή 16 Απριλίου 2004 - 13:43 (Ώρα Λονδίνου)

Επισήμως πρωθυπουργός ο Θαπατέρο

Το Σάββατο αναλαμβάνει καθήκοντα πρωθυπουργού ο κ. Θαπατέρο

Το ισπανικό κοινοβούλιο έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στον ηγέτη του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Ισπανίας, Χοσέ Λουίς Ροντρίγκες Θαπατέρο, ο οποίος αναλαμβάνει επισήμως καθήκοντα πρωθυπουργού το Σάββατο.

Μετά την αναπάντεχη νίκη του κόμματος του τον περασμένο μήνα, ο Θαπατέρο έχει υποσχεθεί να αποσύρει τις ισπανικές δυνάμεις από το Ιράκ και να αυξήσεις δαπάνες για την παιδεία και για φτηνές κατοικίες.

Στις προγραμματικές δηλώσεις του στο κοινοβούλιο ο νέος πρωθυπουργός της Ισπανίας δήλωσε, επίσης, ότι η πάταξη της τρομοκρατίας θα είναι από τις βασικές προτεραιότητες της νέας ηγεσίας, ενώ δεσμεύτηκε να ακολουθήσει μια πιο φιλοευρωπαϊκή πολιτική σε σχέση με τον προκάτοχό του ηγέτη του Λαϊκού Κόμματος, Χοσέ Μαρία Αθνάρ.

Η τελετή ορκωμοσίας θα γίνει παρουσία του βασιλιά της Ισπανίας Χουάν Κάρλος.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE) της Ισπανίας ανεδείχθη νικηφόρο τρεις ημέρες μετά τις βομβιστικές επιθέσεις της 11ης Μαρτίου στην Μαδρίτη.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα υπολείπεται 12 εδρών στο κοινοβούλιο για να έχει την απόλυτη πλειοψηφία και ως εκ τούτου θα χρειαστεί τη υποστήριξη δύο αριστερών κομμάτων για να διασφαλίσει την πρωθυπουργική του θέση.


«Διασταυρώνουν τα ξίφη τους» ΔHΣY - ΔHKO

Yπαινιγμοί Aναστασιάδη για την οικονομική στήριξη στο «Όχι»

Σε ανταλλαγή κατηγοριών επιδίδονται ο Δημοκρατικός Συναγερμός και το Δημοκρατικό Kόμμα, με αντικείμενο τη στάση των κομμάτων και της κυπριακής κυβέρνησης έναντι του σχεδίου του ΓΓ του OHE Kόφι Aνάν για το Kυπριακό.

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε, ότι τα όργανα του κόμματος θα εργασθούν με όλα τα μέσα που έχουν στη διάθεσή τους, ώστε μέσα από αντικειμενική ενημέρωση και την αλήθεια να επιτευχθεί η μεγαλύτερη δυνατή συσπείρωση για το «Nαι» στο δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου.

Μιλώντας για την απόφαση του παγκύπριου συνεδρίου του ΔΗΣΥ υπέρ του «Nαι», ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε ότι οι οικονομικοί πόροι του κόμματος είναι περιορισμένοι και εξέφρασε έκπληξη για τα μεγάλα ποσά που δαπανούν κάποιοι υπέρμαχοι του «Όχι», οι οποίοι έχουν αναρτήσει γιγαντοαφίσες σε καίρια σημεία των πόλων και των αυτοκινητοδρόμων.

Ο κ. Αναστασιάδης επεσήμανε ότι αυτοί οι οποίοι εισηγούνται το «Όχι» δίνουν απλώς κούφιες υποσχέσεις και καλλιεργούν κλίμα ανησυχίας και εκφοβισμού του λαού, χωρίς να υποβάλλουν συγκεκριμένες θέσεις και προτάσεις.

Πρόσθεσε δε, ότι ορισμένοι ενεργούν «σε κλίμα ψυχολογίας όχλου» και ότι «δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε τις συμβουλές τις παραινέσεις και τις προειδοποιήσεις των Ηνωμένων Εθνών, της EE και υπερδυνάμεων».

«Δεν μπορούμε να βλέπουμε τον τόπο να οδηγείται στην καταστροφή και εμείς να σφυρίζουμε αδιάφορα», κατέληξε ο κ. Αναστασιάδης.

Eπίθεση από ΔHKO

Δριμεία επίθεση εναντίον του προέδρου του ΔΗΣΥ εξαπέλυσε ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νίκος Κλεάνθους.

Ο κ. Κλεάνθους κατηγόρησε τον κ. Αναστασιάδη για υπόσκαψη της διαπραγματευτικής θέσης του προέδρου της Δημοκρατίας στη Λουκέρνη.

Aναφέρθηκε επίσης σε θερμά επεισόδια στο εθνικό συμβούλιο, ενώ κατηγόρησε τον κ. Αναστασιάδη ότι έδινε μηνύματα στους ξένους πως τα δημοψηφίσματα θα ήταν απλώς ένα διαδικαστικό παιχνίδι και ότι η απόφαση του κυπριακού λαού θα ήταν «Nαι».

Ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΚΟ επέκρινε τον κ. Αναστασιάδη διότι -όπως ανέφερε- στην ομιλία του στο συνέδριο του ΔΗΣΥ και με άλλες δηλώσεις του προβάλλει ανυπόστατους ισχυρισμούς και κατασυκοφαντεί τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος «αποτελεί αυτήν τη στιγμή την ασπίδα προστασίας του κυπριακού λαού».


Παρασκευή 16 Απριλίου 2004 - 12:28 (Ώρα Λονδίνου)

«Όχι και εμφύλιος...»

Xρυσοστομίδης: Yπό διερεύνησιν το θέμα της αναβολής

«Eκφράστηκαν διαφορετικές απόψεις, αλλά δεν υπάρχει εμφύλιος πόλεμος».

Aυτό δήλωσε ο Kύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, ερωτηθείς εάν υπάρχει κρίση στις σχέσεις μεταξύ Aθηνών και Λευκωσίας, μετά τη διατύπωση από τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή των θέσεων της ελληνικής κυβέρνησης επί του σχεδίου του ΓΓ του OHE Kόφι Aνάν για το Kυπριακό.

«Και οι δύο πλευρές -πρόσθεσε ο κ. Χρυσοστομίδης- μελετούν τις συνέπειες ενός "Nαι" ή ενός "Όχι" και την πιθανότητα να δημιουργηθούν αντίξοες συνθήκες μετά τα δημοψηφίσματα. Όλος ο πολιτικός κόσμος έχει καθήκον να προετοιμασθεί για την επόμενη μέρα, διότι πρέπει να μας απασχολήσουν οι πιθανές συνέπειες είτε του "Nαι" είτε του "Όχι"».

Ο κ. Χρυσοστομίδης ερωτήθηκε επίσης κατά πόσον τίθεται θέμα παραίτησης του προέδρου της Kυπριακής Δημοκρατίας Tάσσου Παπαδόπουλου, σε περίπτωση που το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι «Nαι».

O εκπρόσωπος απάντησε ότι ο Πρόεδρος θα αποφασίσει την ώρα που πρέπει και μετά τα δημοψηφίσματα.

Ερωτηθείς δε για το θέμα της πιθανής αναβολής των δημοψηφισμάτων, ο κ. Xρυσοστομίδης απάντησε ότι το θέμα βρίσκεται υπό διερεύνησιν και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με το ΑΚΕΛ και με όλα τα κόμματα.

Tέλος, ο κ. Χρυσοστομίδης παρατήρησε ότι τα Ηνωμένα Έθνη, οι HΠA και η Τουρκία δεν επιθυμούν αναβολή των δημοψηφισμάτων.

Σχόλια για τις δηλώσεις Καραμανλή

Eξάλλου, ο ΓΓ των Ενωμένων Δημοκρατών Κώστας Θεμιστοκλέους χαιρέτισε τις θέσεις που εξέφρασε ο κ. Καραμανλής, η οποία -όπως ανέφερε- «βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με την αξιολόγηση του κ. Παπαδόπουλου.

Ο κ. Θεμιστοκλέους πρόσθεσε, ότι μετά και την τοποθέτηση των κομμάτων της Ελλάδας «η διάσταση απόψεων της Κύπρου δεν είναι μόνο με το Συμβούλιο Ασφαλείας, την Ευρώπη και τις HΠA, αλλά και με την Ελλάδα, την οποία με ένα "Όχι" θα σύρουμε στην απομόνωση».

Ο κ. Θεμιστοκλέους χαρακτήρισε ιστορική την χθεσινή απόφαση του Δημοκρατικού Συναγερμού για «Nαι» στο σχέδιο Ανάν, η οποία, «σε συνδυασμό με τη δήλωση του Κώστα Καραμανλή δημιουργεί νέες ελπίδες για θετική ανταπόκριση στο ραντεβού με την ιστορία».

Αντίθετα, ο πρόεδρος των Νέων Οριζόντων Νίκος Κουτσού χαρακτήρισε αναμενόμενη την τοποθέτηση του κ. Καραμανλή, ο οποίος «ξεκαθάρισε ότι η ζωή δεν τελειώνει στις 24 Απριλίου, ότι την ευθύνη έχουν οι Eλληνοκύπριοι, οι οποίοι πρέπει να αποφασίσουν ελεύθερα και ότι η Ελλάδα είναι στο πλευρό του κυπριακού λαού».

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου δήλωσε ότι «το απόσταγμα των χθεσινών δηλώσεων του πρωθυπουργού της Ελλάδας Κώστα Καραμανλή είναι ότι κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες θα υπάρξει σεβασμός της βούλησης του κυπριακού ελληνισμού και θα συνεχισθεί η συμπαράταξη».


Παρασκευή 16 Απριλίου 2004 - 12:06 (Ώρα Λονδίνου)

Στη Bουλή η οικονομία

Nέα οικονομική πολιτική εξαγγέλλει ο K. Καραμανλής

Τη διεξαγωγή προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης στη Βουλή με αντικείμενο την κατάσταση της οικονομίας ζήτησε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, με επιστολή που απέστειλε στην πρόεδρο του σώματος Άννα Ψαρούδα - Μπενάκη.

Στην επιστολή του, ο κ. Καραμανλής σημειώνει ότι τα προηγούμενα χρόνια, παρουσιαζόταν «συστηματικά και μεθοδευμένα» μία εξωραϊσμένη εικόνα της οικονομίας, ότι κρίσιμα μεγέθη «αποκρύπτονταν επίμονα», ότι τα ελλείμματα εμφανίζονταν μειωμένα και ότι «αντί δημοσιονομικής εξυγίανσης, η χώρα βρέθηκε να αντιμετωπίζει σοβαρό δημοσιονομικό πρόβλημα».

Αφού υπενθυμίζει την προεκλογική δέσμευση της ΝΔ για δημοσιονομική απογραφή για ενημέρωση της ελληνικής κοινωνίας, ο πρωθυπουργός σημειώνει ότι η κυβέρνηση προχωρά στην εφαρμογή μιας νέας οικονομικής πολιτικής.

Προσθέτει δε, ότι η αναπτυξιακή πολιτική που θα εφαρμοσθεί «δημιουργεί τις συνθήκες για νέες επενδύσεις και αύξηση της απασχόλησης» και έχει ως «βασικούς άξονες μία τολμηρή φορολογική μεταρρύθμιση, ένα νέο πλαίσιο επενδυτικών κινήτρων, μία ολοκληρωμένη πολιτική περιφερειακής ανάπτυξης».

Τέλος, αναφέρει: «Με σκοπό την ενημέρωση της Βουλής και της κοινής γνώμης, τόσο για την κατάσταση της οικονομίας, όσο και για τις πολιτικές της για την οικονομία και την ανάπτυξη, η κυβέρνηση ζητά τη διεξαγωγή συζήτησης προ ημερησίας διατάξεως, σύμφωνα με το άρθρο 143 του Κανονισμού της Βουλής».

Το άρθρο 143 προβλέπει αγορεύσεις του πρωθυπουργού, των πρoέδρων των κoινoβoυλευτικών ομάδων, καθώς και ενός ή δύο υπoυργών, ενώ η διαδικασία oλoκληρώνεται, χωρίς να διεξαχθεί ψηφoφoρία, σε μία συνεδρίαση.

Με βάση τον προγραμματισμό της Βουλής, η συζήτηση αναμένεται να διεξαχθεί τη μεθεπόμενη εβδομάδα.


Παρασκευή 16 Απριλίου 2004 - 07:52 (Ώρα Λονδίνου)

Φόρουμ: Κύπρος - Η δική σας λύση

Το σχέδιο Ανάν, τα δημοψηφίσματα και η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση κρατούν το Κυπριακό στα πρωτοσέλιδα του Τύπου, τον τελευταίο καιρό.

Αν ήταν στο χέρι σας να δώσετε λύση στο Κυπριακό πρόβλημα, λαμβάνοντας υπ' όψιν τα δεδομένα και τις ανάγκες των δύο κοινοτήτων, ποιες θα ήταν οι προτεραιότητές σας;

Ποιος είναι για σας ο συμβολισμός της 1ης Μαΐου, ημερομηνία ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση;

Πώς βλέπετε την Κύπρο σε δέκα χρόνια από τώρα;

Στείλτε μας την άποψή σας. Παρακαλούμε να χρησιμοποιείτε ελληνικά ή αγγλικά, αλλά όχι «greeklish».

Όνομα

Επώνυμο *

Διεύθυνση

Χώρα

Διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου

Τηλέφωνο*

* Προαιρετικό

To μήνυμά σας

Το BBC διατηρεί το δικαίωμα να προσαρμόσει τα κείμενά σας και δεν εγγυάται ότι όλα τα μηνύματα θα δημοσιευτούν.


Παρασκευή 16 Απριλίου 2004 - 11:57 (Ώρα Λονδίνου)

Από τη Δανία ο νέος όμηρος στο Ιράκ

Έφτασαν στο Ντουμπάι οι Ιάπωνες όμηροι που αφέθηκαν ελεύθεροι

Η κυβέρνηση της Δανίας ανακοίνωσε ότι έχει βάσιμες πληροφορίες πως ένας Δανός επιχειρηματίας έχει πέσει θύμα απαγωγής από Ιρακινούς ενόπλους.

Ο Δανός πιστεύεται ότι εργαζόταν ως εργολάβος για την κατασκευή υγειονομικών εγκαταστάσεων στο Ιράκ.

Στη σχετική ανακοίνωση προέβη το υπουργείο Εξωτερικών της Δανίας, οποία διατηρεί 400 στρατιώτες στο Ιράκ.

Η έδρα των στρατευμάτων της Δανίας βρίσκεται στη Βασόρα, στο νότιο Ιράκ.

Σε άλλη εξέλιξη, σουνίτες μουσουλμάνοι κληρικοί ανακοίνωσαν ότι άγνωστοι απαγωγείς άφησαν ελεύθερο έναν Κινέζο πολίτη, ο οποίος είχε απαχθεί την Τετάρτη.

Οι τρεις Ιάπωνες όμηροι, οι οποίοι αφέθηκαν ελεύθεροι την Πέμπτη, μετέβησαν στο Ντουμπάι, όπου συναντήθηκαν με Ιάπωνες αξιωματούχους.

Δύο ακόμα Ιάπωνες όμηροι αγνοούνται.

Την ίδια ώρα, από ρωσικής πλευράς συνεχίζεται η απομάκρυνση των Ρώσων που εργάζονται στο Ιράκ.

Η απομάκρυνση είχε προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί με τέσσερα μεταγωγικά αεροσκάφη τύπου Ιλιούσιν, αλλά τελικά θα μεταβεί στη Βαγδάτη μόνο ένα αεροσκάφος, καθώς η πλειονότητα των Ρώσων πολιτών δεν επιθυμεί να εγκαταλείψει το Ιράκ.

Ανάμεσα στους Ρώσους που επιθυμούν να παραμείνουν στο Ιράκ είναι και οκτώ πολίτες, οι οποίοι είχαν πέσει θύματα απαγωγής την περασμένη εβδομάδα.

Στο Ιράκ ο Σαντάμ Χουσεΐν

Αμερικανός στρατιωτικός αξιωματούχος δήλωσε ότι ο πρώην ηγέτης του Ιράκ, Σαντάμ Χουσεΐν δεν έχει απομακρυνθεί από τη χώρα.

«Από τη σύλληψή του έως σήμερα ο Σαντάμ Χουσεΐν δεν έχει μετακινηθεί από το Ιράκ», υποστήριξε ο αντιστράτηγος Λανς Σμιθ και πρόσθεσε, «βρίσκεται στο Ιράκ και δεν έχουμε σκοπό να τον μετακινήσουμε. Θα παρουσιαστεί ενώπιον της ιρακινής δικαιοσύνης».

Να σημειωθεί ότι στις 7 Απριλίου η βρετανική εφημερίδα «Ιντιπέντεντ» είχε δημοσιεύσει ότι ο Σαντάμ Χουσεΐν κρατείται σε αμερικανική βάση στο Κατάρ και όχι στο Ιράκ.


Τρίτη 30 Μαρτίου 2004 - 15:54 (Ώρα Λονδίνου)

Τελευταίες Ειδήσεις

Πιέσεις των ΗΠΑ για το Κυπριακό

Εντείνονται οι αμερικανικές πιέσεις προς την ελληνοκυπριακή πλευρά να ψηφίσει υπέρ το σχεδίου Ανάν για την Κύπρο.

Υπέρ του σχεδίου το ΔΗΣΥ

«Διακριτικά» υπέρ του σχεδίου

Διάσκεψη δωρητών για την Kύπρο

Ικανοποιημένος ο πρόεδρος της Κύπρου

Αναβολή ή «Όχι» το ΑΚΕΛ

H διάσκεψη δωρητών για την Kύπρο

H τελική απόφαση του AKEΛ

«Παραθυράκια» αφήνει ο Ανάν

Το τελικό κείμενο του Σχεδίου Ανάν

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο (182 σελ.) σε word (από το ΚΥΠΕ)

Η νέα Ευρώπη

Οι προκλήσεις και οι ευκαιρίες για την Ελλάδα και την Κύπρο στη διευρυμένη ΕΕ

H Κύπρος σήμερα

Μια ξενάγηση στη Μεγαλόνησο μετά το άνοιγμα της πράσινης γραμμής

Ο Τύπος

Tο συμβούλιο πολιτικών αρχηγών

H σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών στην Aθήνα, εν όψει των δημοψηφισμάτων επί του σχεδίου Aνάν, κυριαρχεί στις ελληνικές εφημερίδες της Πέμπτης.

Πιέσεις για το σχέδιο Aνάν

Δραματική αλλαγή σκηνικού

Το «Όχι» του Παπαδόπουλου

Oι εκτιμήσεις για το «Όχι» Παπαδόπουλου

Tο διάγγελμα Παπαδόπουλου

Ενυπόγραφα

Η Ελλάδα «ενεργώς παρούσα»

«Η Κύπρος διαπραγματεύεται και η Ελλάς είναι ενεργώς παρούσα», ήταν η τοποθέτηση του κ. Ρουσόπουλου που υποδηλώνει ένα «νέο δόγμα στις σχέσεις Ελλάδας - Κύπρου», εκτιμά ο Πάρης Ποταμίτης.

Κυπριακό: Οι συνέπειες της άγνοιας

Η Κύπρος ενώπιον της ευρωπαϊκής πρόκλησης

Γέλια και κλάματα

Συνεντεύξεις

«Τουρκική επιτυχία», το σχέδιο Ανάν

O δημοσιογράφος και σχολιαστής της τουρκικής εφημερίδας «Μιλιέτ», Σάμι Κοέν εκτιμά ότι το σχέδιο αποτελεί μεγάλη επιτυχία της τουρκικής διπλωματίας.

Αισιοδοξία Γουέστον για το Κυπριακό

Επί τάπητος το Κυπριακό

Παπαδόπουλος: Eπειγόντως λύση

Κυπριακό: «Πώς θα φτάσουμε στη λύση»

^^ Αρχή σελίδας

Αρχική Σελίδα

|

Διεθνή

|

Ελλάδα - Κύπρος

|

Τύπος

|

Οικονομία

|

Πολιτισμός

|

Αθλητικά

|

Σε βάθος

|

Ενυπόγραφα

|

Φόρουμ

|

Καιρός

BBC News >>

|

BBC Sport >>

|

BBC Weather >>

|

Learning English >>

Βοήθεια

|

Επικοινωνία

|

Προστασία Προσωπικών Δεδομένων


Παρασκευή 16 Απριλίου 2004 - 10:53 (Ώρα Λονδίνου)

Νέα έρευνα για τον Αμπού Μπακάρ Μπασίρ

Ο Μπασίρ συνελήφθη την επομένη των επιθέσεων στο Μπαλί τον Οκτώβριο του 2000

Τη διενέργεια νέας έρευνας για τις δραστηριότητες του μουσουλμάνου κληρικού Αμπού Μπακάρ Μασίρ ανακοίνωσε η αστυνομία της Ινδονησίας.

Η αστυνομία αναφέρει ότι ο μουσουλμάνος κληρικός θα ανακριθεί για αδικήματα που σχετίζονται με την τρομοκρατία.

Ο εξτρεμιστής κλιρικός θεωρείται επίσης ύποπτος για σχέσεις με το παρακλάδι της Αλ Κάιντα, Τζεμάα Ισλαμίγια.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο δικαστήριο της Ινδονησίας έκρινε τον Μπασίρ ένοχο για απόπειρα ανατροπής του καθεστώτος, αλλά η καταδίκη του ακυρώθηκε από εφετείο, το οποίο εισηγήθηκε ηπιότερες κατηγορίες.

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ινδονησίας αργότερα μείωσε περαιτέρω την ποινή και ο μουσουλμάνος κληρικός αναμένεται να αφεθεί ελεύθερος το αργότερο στις 30 Απριλίου.

Με τη νέα έρευνα της αστυνομίας, ωστόσο, η φυλάκιση του καταδικασθέντος ενδέχεται να παραταθεί.

Ο Αμπού Μπακάρ Μπασίρ συνελήφθη μετά τις βομβιστικές επιθέσεις στη νήσο Μπαλί της Ινδονησίας τον Οκτώβριο του 2000 κατά την οποία περισσότεροι από 200 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Η αστυνομία υποστηρίζει ότι διαθέτει νέα ενοχοποιητικά στοιχεία, τα οποία περιέχονται σε έγγραφα που παραδόθηκαν στις αρχές της Ινδονησίας από τις Ηνωμένες Πολιτείες.


Παρασκευή 16 Απριλίου 2004 - 09:38 (Ώρα Λονδίνου)

Μπερλουσκόνι: Εκ νέου στο εδώλιο

Νέα δίκη με πολιτικό κόστος για τον Ιταλό πρωθυπουργό ενόψει των ευρωεκλογών

Ενώπιον της δικαιοσύνης προσάγεται εκ νέου ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο οποίος κατηγορείται για δωροδοκία δικαστών.

Η εισαγγελική αρχή υποστηρίζει ότι ο πρωθυπουργός της Ιταλίας επεχείρησε να αποτρέψει την εξαγορά κρατικής εταιρείας από ανταγωνίστρια επιχείρηση τη δεκαετία του 80, πριν δηλαδή από την είσοδο στην πολιτική σκηνή της χώρας.

Ωστόσο, θεωρείται βέβαιον ότι η ακροαματική διαδικασία θα επισκιαστεί από την κρίση με τους ομήρους στο Ιράκ.

Η δίκη διεξάγεται στο Μιλάνο ενώπιον νέας επιτροπής δικαστών και αναμένεται να διαρκέσει δύο μήνες ούτως ώστε να εξεταστούν όλα τα αποδεικτικά στοιχεία που έχουν προσκομιστεί τα τελευταία τρία χρόνια.

Να σημειωθεί ότι η δίκη διεκόπη τον περασμένο Ιούνιο, όταν το ιταλικό κοινοβούλιο ψήφισε νόμο για τη χορήγηση ασυλίας στον πρωθυπουργό της Ιταλίας. Ένας νόμος που αργότερα ακυρώθηκε από το συνταγματικό δικαστήριο της Ιταλίας.

«Ελπίζουμε η δίκη να ολοκληρωθεί γρήγορα», δήλωσε ο δικηγόρος του Ιταλού πρωθυπουργού, Νικόλο Γκεντίνι και πρόσθεσε, «θεωρούμε ότι το δικαστήριο θα μας δικαιώσει. Παρόλα αυτά δεν είναι ευχάριστο να κάθεται στο εδώλιο του κατηγορουμένου ο πρωθυπουργός μιας χώρας».

Πολιτικό κόστος

Οι κατηγορίες που βαρύνουν τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι θεωρούνται «μείζονος σημασίας», ίσως οι πιο βαριές που έχει ποτέ αντιμετωπίσει.

Ο ίδιος αρνείται το κατηγορητήριο και υποστηρίζει ότι η δίκη έχει πολιτικά κίνητρα.

Ο Σεζάρε Πρεβίτι, πρώην εμπορικός εταίρος του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο οποίος κατηγορείτο επίσης για δωροδοκία δικαστών, αθωώθηκε. Του επεβλήθη, ωστόσο, ποινή πενταετούς φυλάκισης διότι επιχείρησε να εξαγοράσει τη φιλία ενός δικαστού.

Από πολιτικής απόψεως η νέα δίκη του Σίλβιο Μπερλουσκόνι αναμένεται να έχει δυσάρεστες συνέπειες για το κυβερνών κόμμα ενόψει των ευρωεκλογών.


Παρασκευή 16 Απριλίου 2004 - 08:00 (Ώρα Λονδίνου)

Πιέσεις των ΗΠΑ για το Κυπριακό

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ απέκλεισε το ενδεχόμενο αναβολής των δημοψηφισμάτων

Εντείνονται οι αμερικανικές πιέσεις προς την ελληνοκυπριακή πλευρά να ψηφίσει υπέρ το σχεδίου Ανάν για την Κύπρο στα δημοψηφίσματα της 24ης Απριλίου.

Η Ουάσιγκτον δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να προβεί σε αναγνώριση του τουρκοκυπριακού κράτους σε περίπτωση που οι Ελληνοκύπριοι απορρίψουν το σχέδιο Ανάν.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, απέκλεισε το ενδεχόμενο αναβολής των δημοψηφισμάτων και χαρακτήρισε θετική την τοποθέτηση της ελληνικής κυβέρνησης επί του σχεδίου Ανάν.

«Δεν θα αφήσουμε τους Τουρκοκύπριους στο περιθώριο. Όμως, είναι πολύ νωρίς για να αποφασίσουμε από τώρα τι θα κάνουμε σε περίπτωση που οι Ελληνοκύπριοι απορρίψουν το σχέδιο Ανάν», είπε ο Ρίτσαρντ Μπάουτσερ.

Ενδεχόμενα και εκτιμήσεις

Εάν και οι δύο κοινότητες ψηφίσουν υπέρ του σχεδίου Ανάν στις 24 Απριλίου, τότε η νήσος θα ενταχθεί ενωμένη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Εάν μία από τις δύο πλευρές απορρίψει το σχέδιο Ανάν τότε θα ενταχθεί μόνο η Κυπριακή Δημοκρατία στην κοινότητα.

Κάτι τέτοιο μπορεί να παρεμποδίσει τις προσπάθειες της Τουρκίας για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων, εκτιμούν οι αναλυτές.

Ερωτώμενος εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες σχεδιάζουν να προβούν σε αναγνώριση του τουρκοκυπριακού κράτους ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, είπε:

«Αυτή τη στιγμή προσπαθούμε να πείσουμε και τις δύο πλευρές ότι είναι προς το συμφέρον τους να ψηφίσουν υπέρ του σχεδίου Ανάν», υπογράμμισε ο κ. Πάουελ.


Παρασκευή 16 Απριλίου 2004 - 07:52 (Ώρα Λονδίνου)

Φόρουμ: Κύπρος - Η δική σας λύση

Σύντομα ο κυπριακός λαός θα κληθεί να αποφασίσει αν θα εγκρίνει το σχέδιο Ανάν για την επανένωση του νησιού.

Αν ήταν στο χέρι σας να δώσετε λύση στο Κυπριακό πρόβλημα, λαμβάνοντας υπ' όψιν τα δεδομένα και τις ανάγκες των δύο κοινοτήτων, ποιες θα ήταν οι προτεραιότητές σας;

Ποιος είναι για σας ο συμβολισμός της 1ης Μαΐου, ημερομηνία ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση;

Πώς βλέπετε την Κύπρο σε δέκα χρόνια από τώρα;

Στείλτε μας την άποψή σας. Παρακαλούμε να χρησιμοποιείτε ελληνικά ή αγγλικά, αλλά όχι «greeklish».

Όνομα

Επώνυμο *

Διεύθυνση

Χώρα

Διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου

Τηλέφωνο*

* Προαιρετικό

To μήνυμά σας

Το BBC διατηρεί το δικαίωμα να προσαρμόσει τα κείμενά σας και δεν εγγυάται ότι όλα τα μηνύματα θα δημοσιευτούν.


Παρασκευή 16 Απριλίου 2004 - 08:36 (Ώρα Λονδίνου)

Βρετανία: Ψήφισμα για το Ιράκ

Ο Τόνι Μπλερ θεωρεί ότι η διεθνής κοινότητα έχει κοινές απόψεις για το Ιράκ

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, υπογράμμισε ότι επιθυμεί τη θέσπιση ενός ψηφίσματος των Ηνωμένων Εθνών για να διασφαλισθεί η διαδικασία μεταβίβασης της εξουσίας στο Ιράκ στις 30 Ιουνίου.

Μετά τη συνάντησή του με τον Κόφι Ανάν στη Νέα Υόρκη, ο κ. Μπλερ είπε ότι η διεθνής κοινότητα έχει έναν κοινό σκοπό για το Ιράκ.

Παράλληλα, διέψευσε τους ισχυρισμούς ότι είναι απογοητευμένος από την υποστήριξη που παρέχουν οι ΗΠΑ στα σχέδια του Ισραήλ να αποσυρθεί από τη Λωρίδα της Γάζας.

Τα εν λόγω θέματα θα συζητηθούν κατά τη συνάντηση που θα πραγματοποιήσει ο Τόνι Μπλερ με τον πρόεδρο Μπους την Παρασκευή.

Εξέγερση και θύματα

Μετά τη δολοφονία ενός Ιταλού ομήρου στο Ιράκ, ορισμένες χώρες εκφράζουν ανησυχίες για την παρουσία των στρατευμάτων τους εκεί.

Πρέπει να εγγυηθούμε ότι θα δώσουμε στους Ιρακινούς την ευκαιρία που τους αξίζει

Τόνι Μπλερ

Ένα χρόνο μετά την πτώση του Σαντάμ Χουσεϊν, τα συμμαχικά στρατεύματα δέχονται επιθέσεις καθημερινά.

Ο Κόφι Ανάν υπογράμμισε ότι οι αντιπαραθέσεις της διεθνούς κοινότητας λόγω του πολέμου του Ιράκ έχουν αρχίσει να αβλύνονται.

Παράλληλα, δήλωσε ότι χρειάζεται η συνεργασία όλων των μελών των Ηνωμένων Εθνών για τη θέσπιση νέου ψηφίσματος για το Ιράκ.


Παρασκευή 16 Απριλίου 2004 - 06:17 (Ώρα Λονδίνου)

Υπέρ του σχεδίου το ΔΗΣΥ

Του ανταποκριτή μας στη Λευκωσία, Πάρη Ποταμίτη

Με την απόφαση του Δημοκρατικού Συναγερμού ολοκληρώνεται πλέον η εικόνα

Την υπερψήφιση του σχεδίου Ανάν αποφάσισε το βράδυ της Πέμπτης το έκτακτο Παγκύπριο Συνέδριο του Δημοκρατικού Συναγερμού.

Σε σύνολο 884 παρόντων συνέδρων το ΝΑΙ εξασφάλισε 686 ψήφους, προσεγγίζοντας δηλαδή το 78%, ενώ το ΌΧΙ, με 188 ψήφους, ξεπέρασε το 21%.

Η συντριπτική αυτή πλειοψηφία υπέρ του ΝΑΙ ανάμεσα στους συνέδρους του Δημοκρατικού Συναγερμού αποτελεί μεν μία ισχυρή τοποθέτηση του κόμματος, πλην όμως θα πρέπει επίσης αντιμετωπισθεί με κάποια σχετικότητα.

Και αυτό γιατί ο αριθμός των συνέδρων που παρέστησαν στη σύνοδο ήταν μικρότερος από το μισό όσων δικαιούνταν να μετάσχουν στις διαδικασίες.

Με την απόφαση του Δημοκρατικού Συναγερμού ολοκληρώνεται πλέον η εικόνα γιά την τοποθέτηση των πολιτικών δυνάμεων έναντι του δημοψηφίσματος.

Δοθείσης δε τόσο της τοποθέτησης της πλειοψηφίας των μικροτέρων κομμάτων όσο και της τοποθέτησης του άλλου μεγάλου κόμματος, του ΑΚΕΛ - το οποίο απεφάσισε να ζητήσει αναβολή των δημοψηφισμάτων με τη διευκρίνηση ότι σε διαφορετική περίπτωση θα στηρίξει το ΌΧΙ - η πλάστιγγα φαίνεται να έχει ήδη κριθεί.

Εκτός σοβαρής εξέλιξης και με βάση τις μέχρι τώρα ενδείξεις και μετρήσεις της κοινής γνώμης, αν τελικά πραγματοποιηθούν τα δημοψηφίσματα στις 24 του μήνα, όπως αναμένεται, η απάντηση της ελληνοκυπριακής πλευράς θα είναι ΌΧΙ στο σχέδιο Ανάν.


Παρασκευή 16 Απριλίου 2004 - 04:07 (Ώρα Λονδίνου)

Φόβοι για τους Ολυμπιακούς

Ανησυχίες για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων εκφράζει για δεύτερη φορά μέσα στην εβδομάδα σε πρωτοσέλιδό της η εφημερίδα Τάιμς (Times).

Το άρθρο αναφέρει ότι η Ελλάδα έχει εκφράσει την οργή της για τις ανακοινώσεις ότι οι Βρετανοί αστυνομικοί που θα συνοδεύσουν τη βρετανική ολυμπιακή ομάδα θα οπλοφορούν.

Ωστόσο, σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Σκότλαντ Γιαρντ φοβάται ότι η ασφάλεια για τους αθλητές δεν είναι επαρκής.

Το άρθρο υπογραμμίζει επίσης ότι οι αντιτρομοκρατικές υπηρεσίες της Βρετανίας ανησυχούν τόσο πολύ για τις προδιαγραφές ασφαλείας στην Ελλάδα, ώστε είναι έτοιμοι να στείλουν ακόμη και ελεύθερους σκοπευτές.

Η εφημερίδα προβλέπει ότι το θέμα μπορεί να προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερη ένταση ανάμεσα στην Αθήνα και το Λονδίνο.

Η απειλή της Αλ Κάιντα

Το άρθρο φιλοξενεί μάλιστα και δήλωση του εκπροσώπου του υπουργείου Δημόσιας Τάξεως, Ελευθέριου Οικονόμου, ο οποίος υπογράμμισε ότι απαγορεύεται αυστηρώς η οπλοφορία σε φρουρούς από το εξωτερικό.

Μετά την εξάρθρωση της 17 Νοέμβρη η ελληνική αστυνομία έχει εφησυχάσει και δεν λαμβάνει τα αναγκαία μέτρα για την αντιμετώπιση μεγαλύτερων απειλών, όπως η Αλ Κάιντα

Τάιμς (Times)

Παρ' όλα αυτά, το άρθρο τονίζει ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, οι Ηνωμένες Πολιτείες πρόκειται να στείλουν περίπου 150 ένοπλους αστυνομικούς, ενώ το ίδιο αναμένεται να κάνει και το Ισραήλ, αλλά και άλλες χώρες.

Εκπρόσωπος της Σκότλαντ Γιαρντ είπε στην εφημερίδα ότι θα ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία των Βρετανών αθλητών.

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι η Σκότλαντ Γιαρντ έχει συνεργασθεί στο παρελθόν με τις ελληνικές αστυνομικές αρχές μετά τη δολοφονία του Βρετανού στρατιωτικού ακόλουθου Σόντερς από τη 17 Νοέμβρη.

Ωστόσο, το δημοσίευμα υπογραμμίζει ότι μετά την εξάρθρωση της 17 Νοέμβρη η ελληνική αστυνομία έχει εφησυχάσει και δεν λαμβάνει τα αναγκαία μέτρα για την αντιμετώπιση μεγαλύτερων απειλών, όπως η Αλ Κάιντα.

Επιστολή Βουλγαράκη

Σε διαφορετικό άρθρο της, η εφημερίδα υπογραμμίζει ότι την οπλοφορία των Βρετανών αστυνομικών επιθυμούν και οι Βρετανοί αθλητές.

Την οπλοφορία των Βρετανών αστυνομικών επιθυμούν και οι Βρετανοί αθλητές

Τάιμς (Times)

Ορισμένοι Βρετανοί πρωταθλητές μάλιστα σχολιάζουν στην εφημερίδα ότι εάν οι προδιαγραφές ασφαλείας της Ελλάδας μοιάζουν με τις προδιαγραφές για την κατασκευή των αθλητικών εγκαταστάσεων τότε το όλο θέμα θα οδηγηθεί στην καταστροφή.

Σε επιστολή του πάντως προς την εφημερίδα, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Γιώργος Βουλγαράκης, υπογραμμίζει ότι από την ανάληψη της Ολυμπιάδας από την Αθήνα, δηλαδή από το 1997, το θέμα της ασφάλειας έχει γίνει η ύψιστη προτεραιότητα για την Ελλάδα.

Ο κ. Βουλγαράκης επισημαίνει ότι ο προϋπολογισμός για την ασφάλεια των Ολυμπιακών είναι ο μεγαλύτερος στην ιστορία των αγώνων, αναφέροντας ότι στην Ολυμπιάδα θα βρίσκονται 40.000 ειδικά εκπαιδευμένοι αστυνομικοί.

Το μήνυμα του Μπιν Λάντεν

Σε άλλο πρωτοσέλιδο άρθρο της, η Τάιμς (Times) αναφέρει ότι ο Τζορτζ Μπους και ο Τόνι Μπλερ θα παρουσιάσουν ένα ενιαίο μέτωπο μετά το νέο μήνυμα του Οσάμα Μπιν Λάντεν.

Αναφερόμενη στο ίδιο θέμα, η Ιντιπέντεντ (Independent) υπογραμμίζει ότι δεν περιμένει από τον Τόνι Μπλερ να πει ποτέ στις Ηνωμένες Πολιτείες ότι κάνουν λάθος σε ορισμένα θέματα.

Η Ντέιλι Τέλεγκραφ (Daily Telegraph) υπογραμμίζει ότι η προσφορά εκεχειρίας του Μπιν Λάντεν απορρίπτεται ως εξωφρενική.

Η Γκάρντιαν (Guardian), από την άλλη πλευρά, αναφέρει ότι ο Τόνι Μπλερ θα επιχειρήσει να πείσει την Ουάσινγκτον ότι ο «οδικός χάρτης» για την ειρήνευση στη Μέση Ανατολή είναι η μόνη εφικτή λύση.

Τέλος, η Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times) υπογραμμίζουν ότι οι ευρωπαϊκές χώρες κατηγορούν τον πρόεδρο Μπους για την υποστήριξη που παρέχει στα σχέδια του Ισραήλ να διατηρήσει τους εβραϊκούς οικισμούς στη Δυτική Όχθη.


Μπιν Λάντεν και Ισραήλ

Με την προσφορά εκεχειρίας του Οσάμα Μπιν Λάντεν και την υποστήριξη του προέδρου Μπους προς τα σχέδια του Ισραήλ ασχολούνται οι ευρωπαϊκές εφημερίδες.

Η προσφορά του Μπιν Λάντεν να προβεί σε εκεχειρία με όσες ευρωπαϊκές χώρες δεν πραγματοποιούν επιθέσεις εναντίον του Ισλάμ δεν φαίνεται να έχει συγκινήσει τις ευρωπαϊκές εφημερίδες.

Η γαλλική Λε Φιγκαρό (Le Figaro) θεωρεί ότι πρόκειται για μία «κυνική πρόταση» και μία προσπάθεια «διάσπασης της Δύσης» όσον αφορά το Ιράκ.

Το δημοσίευμα υπογραμμίζει ότι η Ευρώπη αντέδρασε στο μήνυμα με περιφρόνηση.

Το τίμημα του πολέμου

Η γερμανική Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε Τσάιτουνγκ (Frankfurter Algemeine Zeitung) υποστηρίζει ότι οι ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να αντισταθούν στον πειρασμό να συμφωνήσουν με τον Οσάμα Μπιν Λάντεν.

Το δημοσίευμα υπογραμμίζει ότι η Ευρώπη πρέπει να μην υποκύψει στους εκβιασμούς της τρομοκρατίας.

Η αυστριακή Ντερ Στάνταρντ (Der Standard) δεν πιστεύει ότι το νέο μήνυμα του Οσάμα Μπιν μπορεί να αποδυναμώσει το συνασπισμό εναντίον της τρομοκρατίας.

Το άρθρο αναφέρει ότι αν και ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες πληρώνουν ήδη το τίμημα του πολέμου στο Ιράκ δεν μπορούν να ξεφύγουν από τη σύνδεσή τους με την πολιτική του προέδρου Μπους.

Το «τέλος» του «οδικού χάρτη»

Η γερμανική Ντι Βελτ (Die Welt) υπογραμμίζει ότι ο «οδικός χάρτης» για την ειρήνευση στη Μέση Ανατολή έχει «σβήσει» μετά τη συνάντηση του Τζορτζ Μπους με τον Αριέλ Σαρόν στην Ουάσινγκτον.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η δήλωση του Τζορτζ Μπους ότι η Ουάσινγκτον αναγνωρίζει μόνο ένα μέρος στις διαπραγματεύσεις έχει επιφέρει ένα τεράστιο πλήγμα στην πορεία του «οδικού χάρτη».

Η γαλλική Λε Μοντ (Le Monde) υπογραμμίζει ότι ο Τζορτζ Μπους, με την υποστήριξή του προς τον Αριέλ Σαρόν, έχει κάνει ουσιαστικά ένα βήμα προσέγγισης της ισραηλινής δεξιάς.

Το δημοσίευμα θεωρεί ότι αυτή η στάση του προέδρου Μπους θα κάνει πολύ δύσκολες τις διαπραγματεύσεις για την ειρήνευση.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.