Read the Schengen Convention (19 June 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 26 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 04-04-12

  1. Η ασφάλεια των Ολυμπιακών στο «στόχαστρο»
  2. Τουρκικό «όχι» στην πρόταση ΑΚΕΛ
  3. Ξαναγυρίζει ο Τζέιμς Μποντ
  4. Αποδεκατισμός της φώκιας
  5. Ικανοποίηση για το σχέδιο Σαρόν
  6. Νεκροί λόγω συνωστισμού
  7. Ριζική αλλαγή του πολιτικού σκηνικού
  8. ΗΠΑ: «Εκατοντάδες οι νεκροί»
  9. Ριζική αλλαγή του πολιτικού σκηνικού
  10. Συγγνώμη ύστερα από 800 χρόνια
  11. Kι άλλοι όμηροι στο Ιράκ
  12. Νέες συλλήψεις
  13. Ριζική αλλαγή του πολιτικού σκηνικού
  14. Τουρκικό «όχι» στην πρόταση ΑΚΕΛ
  15. Θετικό ρεπορτάζ για τους Ολυμπιακούς της Αθήνας
  16. Επιστροφή μετ' εμποδίων
  17. Νέοι όμηροι στο Ιράκ
  18. «Απετράπη επίθεση»
  19. Κίνα: Φόβοι για οικονομική ύφεση
  20. Ξαναγυρίζει ο Τζέιμς Μποντ
  21. Νέοι όμηροι στο Ιράκ
  22. Έκκληση για οριστικό τερματισμό της βίας
  23. Συγκεχυμένη η κατάσταση στην Φαλούτζα
  24. «Δεν είχα συγκεκριμένη προειδοποίηση»
  25. Παράταση εκεχειρίας στη Φαλούτζα
  26. Θετικό ρεπορτάζ για τους Ολυμπιακούς της Αθήνας
  27. Το Ιράκ «βυθίζεται στο χάος»
  28. «Ιρακινή ιντιφάντα»

Τρίτη 13 Απριλίου 2004 - 03:10 (Ώρα Λονδίνου)

Η ασφάλεια των Ολυμπιακών στο «στόχαστρο»

Στην ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων αναφέρεται το πρωτοσέλιδο των Τάιμς (Times).

Με τίτλο «η ασφάλεια ο χαμένος στον αγώνα δρόμου για την Αθήνα», η βρετανική εφημερίδα σε εκτενές ρεπορτάζ υποστηρίζει ότι η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση των Ολυμπιακών έργων «έχει υπονομεύσει την ασφάλεια των αγώνων».

Στο κεντρικό της σχόλιο η εφημερίδα σημειώνει ότι οι Ελληνικές αρχές θα πρέπει να «αποδεχθούν περισσότερη βοήθεια από το εξωτερικό για να αντιμετωπίσουν τις σύγχρονες απειλές».

Οι Τάιμς αναφέρονται στην συνεργασία της Ελλάδας με τον όμιλο των 7 κρατών σε θέματα ασφαλείας και στην συνδρομή του ΝΑΤΟ. Υποστηρίζουν όμως ότι αυτό δεν είναι αρκετό.

«Ξένοι ειδικοί θα πρέπει να αναλάβουν σημαντικά μεγαλύτερη ευθύνη για την ασφάλεια γεγονός που θα επιτρέψει την Ελλάδα να εστιάσει την προσοχή της στην ολοκλήρωση των έργων» σημειώνει η βρετανική εφημερίδα.

H καθυστέρηση στην ολοκλήρωση των έργων -σημειώνουν οι Τάιμς - σημαίνει ότι θα «υπάρχει λιγότερος χρόνος για την τοποθέτηση συστημάτων ασφαλείας» όπως κιγκλιδώματα ασφαλείας και κάμερες παρακολούθησης.

Η εφημερίδα επικαλείται την άποψη του επιφανούς βρετανού μηχανικού, Νόρμαν Τρέιν, που διερωτάται πως «θα εκπαιδευθούν οι εθελοντές και το προσωπικό ασφαλείας όταν πολλά έργα δεν έχουν ολοκληρωθεί?».

Ο κος Τρέιν σημειώνει ότι η εκπαίδευση τους δεν μπορεί να γίνει σε «ημιτελείς εγκαταστάσεις».

Στο ρεπορτάζ η εφημερίδα επισημαίνει ότι στα εργοτάξια των Ολυμπιακών έργων η ασφάλεια είναι χαλαρή. «Δεν υπήρχε ορατή ασφάλεια σε κανένα από τα εργοτάξια» γράφουν οι Τάιμς που συμπληρώνουν ότι η ρεπόρτερ τους εισήλθε σε όλες τις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις με μία εξαίρεση- ανενόχλητη.

Ιράκ

Οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times) προβάλουν στην πρώτη τους σελίδα την έκκληση του αμερικανού στρατηγού Τζον Αμπιζάϊντ να σταλούν ενισχύσεις στο Ιράκ. Η έκκληση αυτή δείχνει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες «αναγκάζονται να αναθεωρήσουν την στρατηγική τους» μετά από μια εβδομάδα ταραχών.

Στο ίδιο μοτίβο και το πρωτοσέλιδο της Ντέιλι Τέλεγκραφ (Daily Telegraph) που γράφει ότι «βαθαίνει η κρίση στο Ιράκ με νέους ομήρους». Η εφημερίδα σημειώνει ότι οι «συμμαχικές δυνάμεις δεν ανέμεναν τέτοια τακτική» από τις ένοπλες ομάδες.

Η βρετανική εφημερίδα μεταφέρει σχόλια αμερικανών αξιωματούχων που παραδέχονται ότι η τακτική αυτή ενισχύσει την «αποτελεσματικότητα» των ανταρτών. Οι αντάρτες όχι μόνο «ασκούν έντονη πολιτική πίεση» στις Δυτικές χώρες των οποίων οι πολίτες γίνονται θύματα ομηρίας, αλλά ταυτόχρονα ενισχύουν την εικόνα τους στους ίδιους τους Ιρακινούς.


Δευτέρα 12 Απριλίου 2004 - 15:05 (Ώρα Λονδίνου)

Τουρκικό «όχι» στην πρόταση ΑΚΕΛ

Επικρίσεις από το εσωτερικό δέχεται ο Ρ. Τ. Ερντογάν

Αρνητική εμφανίζεται η τουρκική κυβέρνηση στην πρόταση της κεντρικής επιτροπής του ΑΚΕΛ για αναβολή των δημοψηφισμάτων επί του σχεδίου του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν για το Κυπριακό.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ δήλωσε ότι έχει ιδιαίτερη σημασία να γίνουν ταυτόχρονα τα δημοψηφίσματα στην Κύπρο πριν από την 1η Μαΐου.

Ο κ. Γκιουλ πρόσθεσε ότι η ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ ως εκπροσώπου ολόκληρης της Κύπρου «θα αποτελέσει εμπόδιο για τα πάντα».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας έκανε τις παρατηρήσεις αυτές, ύστερα από συνάντηση που είχε με τον επισκεπτόμενο την Άγκυρα ομόλογό του τού Λιβάνου.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, το τουρκικό πρακτορείο Ανατολή μετέδωσε ότι ο κ. Γκιουλ υπογράμμισε πως «η Τουρκία ήταν πιστή σε όλες τις υποχρεώσεις της».

Εξάλλου, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι προϋπόθεση για την αποχώρηση των στρατιωτικών δυνάμεων της χώρας του από την Κύπρο είναι να κάνουν δεκτό το σχέδιο Ανάν και οι δύο κοινότητες του νησιού στο δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου.

Σε δηλώσεις του καθ' οδόν προς την Ιαπωνία, ο κ. Ερντογάν επανέλαβε ότι για την Τουρκία το Κυπριακό είναι εθνική υπόθεση, ενώ απέρριψε τις επικρίσεις Τούρκων βουλευτών ότι η Άγκυρα προέβη σε σειρά οδυνηρών παραχωρήσεων.


Δευτέρα 12 Απριλίου 2004 - 12:46 (Ώρα Λονδίνου)

Ξαναγυρίζει ο Τζέιμς Μποντ

Πολλοί πιστεύουν πως ο Σον Κόνερι ήταν ο καλύτερος Τζέιμς Μποντ

Ο ηθοποιός και συγγραφέας Τσάρλι Χίγκσον γράφει τις περιπέτειες του πιο γνωστού πράκτορα των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών, του Τζέιμς Μποντ.

Με μία βασική διαφορά: αυτή τη φορά, ο Τζέιμς Μποντ είναι ακόμη μαθητής στο αριστοκρατικό κολέγιο του Ίτον, τη δεκαετία του 1930.

Το πρώτο βιβλίο της νέας σειράς, που θα εκδοθεί από τον οίκο Πένγκουιν, θα κυκλοφορήσει τον Μάρτιο του 2005.

«Μεγάλωσα με τις ιστορίες του Μποντ», δηλώνει ο 45χρονος Τσάρλι Χίγκσον, «κι αφού είδα κι αποείδα πως δεν θα μπορέσω ποτέ να υποδυθώ αυτό τον ρόλο, αποφάσισα να γράψω τις ιστορίες του Τζέιμς Μποντ ως μαθητή στο Ιτον.»

Το πρώτο βιβλίο του Χίγκσον εκτυλίσσeται σ'ένα κάστρο στη Σκοτία όπου, σύμφωνα με τον εκδοτικό οίκο Πένγκουιν, ο νεαρός Μποντ αναλαμβάνει ν'ανακαλύψει τα «τρομακτικά πειράματα» που κάνει εκεί ένας πλούσιος Αμερικανός.


Αποδεκατισμός της φώκιας

Περισσότερες από 140.000 φώκιες αναμένεται να θανατωθούν μέχρι την Πέμπτη

Οι Καναδοί κυνηγοί φώκιας αναμένεται να προβούν στον μεγαλύτερο αποδεκατισμό των ζώων τα τελευταία 50 χρόνια, προκαλώντας αντιδράσεις από περιβαλλοντικές οργανώσεις και ομάδες για τα δικαιώματα των ζώων.

Η κυβέρνηση της χώρας επιτρέπει να θανατώνονται περισσότερες από 300.000 φώκιες το χρόνο, υποστηρίζοντας ότι κάτι τέτοιο δεν είναι αδικαιολόγητο ούτε σε περιβαλλοντικό ούτε σε οικονομικό επίπεδο.

Πριν από 25 χρόνια είχαν πραγματοποιηθεί μαζικές διαδηλώσεις στην ανατολική ακτή του Καναδά, οι οποίες είχαν αποτρέψει το κυνήγι της νεαρής φώκιας.

Τώρα, ορισμένα μέλη περιβαλλοντικών οργανώσεων ισχυρίζονται ότι οι προσπάθειές τους να γνωστοποιήσουν τις απόπειρες αποδεκατισμού μπλοκάρονται.

Απαγορεύσεις εισαγωγών

Βάσει των νέων οδηγιών της κυβέρνησης, οι κυνηγοί οφείλουν να πυροβολούν τις φώκιες και να μην τις κτυπούν με ρόπαλα μέχρι να πεθάνουν.

Μέχρι την Πέμπτη πιστεύεται ότι θα έχουν θανατωθεί περισσότερες από 140.000 φώκιες.

Στα τέλη της δεκαετίας του 1970, οι τηλεοπτικές εικόνες των Καναδών κυνηγών που κτυπούσαν με ρόπαλα τις φώκιες για να πεθάνουν είχαν κάνει το γύρο του κόσμου και είχαν προκαλέσει δριμύτατες αντιδράσεις.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες απαγόρευσαν τις εισαγωγές προϊόντων που προέρχονται από δέρμα φώκιας το 1972, ενώ στην ίδια απόφαση προέβη και η Ευρωπαϊκή Ένωση μία δεκαετία αργότερα.


Δευτέρα 12 Απριλίου 2004 - 22:57 (Ώρα Λονδίνου)

Ικανοποίηση για το σχέδιο Σαρόν

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στη φάρμα του προέδρου Μπους στο Τέξας

Οι πρόεδροι των Ηνωμένων Πολιτειών και της Αιγύπτου εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την πρόταση του Ισραήλ να αποσύρει τα στρατεύματά του από τη Γάζα.

Ωστόσο, υπογράμμισαν ότι αυτό δεν σημαίνει πως θα αλλάξουν τη στάση τους όσον αφορά την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους.

Έπειτα από τις κατ' ιδίαν συνομιλίες του προέδρου Μπους με τον πρόεδρο της Αιγύπτου, Χόσνι Μουμπάρακ, ανακοινώθηκε ότι η πρόταση του Αριέλ Σαρόν είναι «θετική».

Ο Αμερικανός πρόεδρος συνάντησε τον πρόεδρο Μουμπάρακ της Αιγύπτου στη φάρμα του στο Τέξας.

Εβδομάδα συναντήσεων

Επρόκειτο για την πρώτη από τις συναντήσεις που θα πραγματοποιηθούν για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή.

Και οι δύο συμφωνούμε ότι ακόμη και αν το Ισραήλ αποσύρει τα στρατεύματά του από τη Λωρίδα της Γάζας, αυτό δεν σημαίνει ότι θα πάψουμε να προωθούμε τον «οδικό χάρτη» για την ειρήνευση στη Μέση Ανατολή

Τζορτζ Μπους

Την Τετάρτη, ο πρόεδρος Μπους συναντά τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Αριέλ Σαρόν, και την Παρασκευή τον Βρετανό πρωθυπουργό, Τόνι Μπλερ.

Το Ισραήλ και οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν να αναλάβει η Αίγυπτος την ευθύνη για την ασφάλεια των συνόρων στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας μετά την αποχώρηση του ισραηλινού στρατού.

Το Ισραήλ ισχυρίζεται ότι οι Παλαιστίνιοι εξτρεμιστές μεταφέρουν όπλα στη Γάζα από τούνελ της Αιγύπτου.


Δευτέρα 12 Απριλίου 2004 - 19:25 (Ώρα Λονδίνου)

Νεκροί λόγω συνωστισμού

Ήδη έχει ασκηθεί μήνυση εναντίον των διοργανωτών

Είκοσι μία γυναίκες σκοτώθηκαν από πανικόβλητες αντιδράσεις πλήθους κατά τον εορτασμό γενεθλίων ενός Ινδού πολιτικού στην πόλη Λουκνάου.

Χιλιάδες άτομα είχαν συγκεντρωθεί σε ένα πάρκο για τα γενέθλια του Λαλτζί Ταντόν, ηγέτη του κόμματος Μπαρατίγια Τζανάτα, στην πολιτεία Ουτάρ Πραντές.

Τοπικοί αξιωματούχοι αναφέρουν ότι ο κόσμος άρχισε να τρέχει όταν ανακοινώθηκε ότι θα μοιρασθούν δωρεάν ινδικές ενδυμασίες.

Ο πρωθυπουργός της χώρας, Ατάλ Μπεχαρί Βατζπαγί, μετέβη στην πόλη για να συλλυπηθεί τις οικογένειες των θυμάτων.

Άσκηση μήνυσης

Ο Ινδός πρωθυπουργός κατεβαίνει υποψήφιος στην πόλη αυτή κατά τις εκλογές του επόμενου μήνα.

Υπολογίζεται ότι στο μικρό πάρκο, το οποίο είχε καλυφθεί από μία τέντα, είχαν συγκεντρωθεί περισσότερα από 15.000 άτομα.

Μία από τις γυναίκες που βρισκόταν εκεί, η Κετάκι Ντεβί, είπε: «Πήγαμε στο πάρκο με την ελπίδα να ακούσουμε την ομιλία του κ. Ταντόν. Γιόρταζε τα γενέθλιά του και προκάλεσε το θάνατο. Είδα αρκετές γυναίκες να πέφτουν και να μη σηκώνονται».

Ήδη έχει ασκηθεί μήνυση εναντίον των διοργανωτών της εκδήλωσης, ενώ ένας αστυνομικός απελύθη κατηγορούμενος για αμέλεια.


Δευτέρα 12 Απριλίου 2004 - 16:18 (Ώρα Λονδίνου)

Ριζική αλλαγή του πολιτικού σκηνικού

Toυ ανταποκριτή μας στη Λευκωσία, Πάρη Ποταμίτη

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης

Ριζική αλλαγή του σκηνικού ανάμεσα στην ελληνοκυπριακή πλευρά ήταν το αποτέλεσμα της ενδιάμεσης απόφασης του ΑΚΕΛ να ζητήσει από τα Ηνωμένα Έθνη αναβολή των δημοψηφισμάτων με τη διευκρίνιση ότι σε διαφορετική περίπτωση το ΑΚΕΛ θα ταχθεί υπέρ του «όχι».

Η απόφαση αυτή του μεγαλύτερου κόμματος της Κύπρου, η οποία αναμένεται να υιοθετηθεί και επίσημα στην Παγκύπρια Συνδιάσκεψη του ΑΚΕΛ την Τετάρτη, έγειρε για τα καλά την πλάστιγγα όχι πια μόνο μεταξύ των πολιτών αλλά και ανάμεσα στις πολιτικές ηγεσίες των ελληνοκυπριακών κομμάτων.

Το άλλο μεγάλο κόμμα, ο Δημοκρατικός Συναγερμός (ΔΗΣΥ), του οποίου η ηγεσία είχε αφήσει να γίνει αντιληπτό ότι θα ετοποθετείτο αναφανδόν υπέρ του «ναι», βρίσκεται τώρα σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση αφού είναι η μόνη πια ηγεσία σημαντικού σε εκτόπισμα κόμματος που στηρίζει το «ναι».

Ο πρόεδρος του κόμματος, Νίκος Αναστασιάδης, κάλεσε τον κόσμο του ΔΗΣΥ να είναι ψύχραιμος και να εμπιστεύεται την ηγεσία του κόμματος, σημειώνοντας ότι η τελική απόφαση του ΔΗΣΥ θα ληφθεί στο Παγκύπριο Συνέδριο που έχει συγκληθεί για την ερχόμενη Πέμπτη.

Η απόφαση όμως του ΑΚΕΛ και η διαφαινόμενη απομόνωση του Δημοκρατικού Συναγερμού έχει λύσει τα χέρια σε μία σειρά διαφωνούντων στελεχών του ΔΗΣΥ να εκφρασθούν δημόσια υπέρ του «όχι».

Μετά τον πρώην πρόεδρο του ΔΗΣΥ Γιαννάκη Μάτση και τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του κόμματος Δημήτρη Συλλούρη, όπως και μία σειρά άλλων στελεχών, ήταν η σειρά σήμερα του πρώτου αντιπροέδρου του ΔΗΣΥ Λευτέρη Χριστοφόρου να απευθύνη έκκληση υπέρ του «όχι».

Αν γίνουν τα δημοψηφίσματα στις 24 Απριλίου, η εικόνα στην ελληνοκυπριακή πλευρά έχει ήδη κριθεί: θα είναι «όχι».

Το ερώτημα τώρα είναι αν τα ίδια τα Ηνωμένα Έθνη θα προχωρήσουν στα δημοψηφίσματα καταστρέφοντας ουσιαστικά την προοπτική επίτευξης λύσης ή αν, όπως ζήτησε το ΑΚΕΛ, θα αποφασίσουν, έστω την υστάτη στιγμή, αναβολή των δημοψηφισμάτων διαφυλάσσοντας έτσι την προοπτική μιας λύσης σε ένα δεύτερο χρόνο.


Δευτέρα 12 Απριλίου 2004 - 17:17 (Ώρα Λονδίνου)

ΗΠΑ: «Εκατοντάδες οι νεκροί»

Η αμερικανική επιχείρηση στην Φαλούτζα άρχισε την περασμένη Δευτέρα

Οι αμερικανικές δυνάμεις και οι σύμμαχοί τους στο Ιράκ έδωσαν στη δημοσιότητα νέα στοιχεία τα οποία δείχνουν ότι οι τελευταίες συγκρούσεις είναι οι αιματηρότερες που έγιναν στη χώρα αφότου ανετράπη το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεϊν.

Ο Αμερικανός στρατηγός Μαρκ Κίμιτ επιβεβαίωσε την πληροφορία ότι 70 στρατιώτες, Αμερικανοί και σύμμαχοι, έχουν σκοτωθεί στο Ιράκ από την 1η Απριλίου.

Φαλούτζα

Ο Αμερικανός στρατιωτικός αρνήθηκε, πάντως, να δηλώσει πόσοι Ιρακινοί άμαχοι βρήκαν το θάνατο στις συγκρούσεις που ήταν ιδιαίτερα σφοδρές στην περιοχή της Φαλούτζα.

Ωστόσο, νοσοκομειακές πηγές μιλούν για τουλάχιστον 600 Ιρακινούς νεκρούς--οι τραυματίες, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, είναι πολύ περισσότεροι.

Η ανταποκρίτρια του BBC στη Βαγδάτη, Μπάρμπαρα Πλετ, μεταδίδει ότι οι κάτοικοι της Φαλούτζα βρίσκουν την ευκαιρία τώρα που σταμάτησαν για λίγο οι συγκρούσεις να θάψουν τους νεκρούς τους και να εγκαταλείψουν την πόλη.

Ένα γήπεδο ποδοσφαίρου στη Φαλούτζα χρειάστηκε να μετατραπεί σε νεκροταφείο

Σε συνέντευξη Τύπου στη Βαγδάτη, ο στρατηγός Κίμιτ δήλωσε ότι οι Αμερικανοί πεζοναύτες είναι αποφασισμένοι να καταστρέψουν ολοσχερώς τις δυνάμεις του εχθρού που παραμένουν στην Φαλούτζα, αν και επέμεινε πως αυτή τη σγμή καταβάλλονται προσπάθειες για την εξεύρεση πολιτικής λύσεως.

Ο ίδιος στρατιωτικός, πάντως, χαρακτήρισε ήρεμη την κατάσταση που επικρατεί τώρα στην πόλη αυτή, αλλά πρόσθεσε ότι ακροβολιστές χρησιμοποιούν τεμένη και σχολεία για να ανοίγουν πυρ κατά των στρατιωτών.

Όμηροι

Εξ άλλου, οι Αμερικανοί στρατιωτικοί διοικητές στο Ιράκ ζήτησαν να αποσταλούν άλλες δύο ταξιαρχίες για την αντιμετώπιση των απαγωγών ξένων αμάχων που έχουν αυξηθεί αισθητά τον τελευταίο καιρό.

Πάνω από 20 άμαχοι έχουν πέσει θύματα απαγωγής στο Ιράκ, μεταξύ των οποίων Κινέζοι και Ιάπωνες πολίτες.

H κυβέρνηση του Πεκίνου επιβεβαίωσε την πληροφορία ότι επτά Κινέζοι πολίτες έχουν απαχθεί στο Ιράκ και ζήτησε την άμεση απελευθέρωσή τους.

Oι κ.κ. Τσένι και Κοϊζούμι συζήτησαν και το θέμα των ομήρων

Απήχθησαν την Κυριακή, κοντά στην Φαλούτζα, δυτικά της Βαγδάτης, λίγο μετά την άφιξή τους από την Ιορδανία.

Οι κινεζικές αρχές δεν επιβεβαίωσαν αμέσως τι ακριβώς έκαναν οι επτά απαχθέντες στο Ιράκ, αν και η απαγωγή τους εξέπληξε πολλούς επειδή ήταν γνωστή η αντίθεση του Πεκίνου στον πόλεμο κατά του Ιράκ.

Συνεχίζονται, εν τω μεταξύ, οι προσπάθειες για την απελευθέρωση τριών Ιαπώνων, οι οποίοι απήχθησαν την περασμένη εβδομάδα από Ιρακινούς αντάρτες οι οποίοι απειλούν πως θα τούς σκοτώσουν, εάν η κυβέρνηση του Τόκιο δεν αποσύρει τα στρατεύματά της από το Ιράκ.

Οι ιαπωνικές αρχές, που έχουν αποκλείσει την απόσυρση των δυνάμεών τους από το Ιράκ, εκφράζουν μεγάλες ανησυχίες για την ασφάλεια των τριών αυτών ατόμων.

Το θέμα των ομήρων συζητήθηκε στη συνάντηση που είχε στο Τόκιο ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Τζουνιχίρο Κοϊζούμι, με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Ντικ Τσένι, ο οποίος εξήρε την αποφασιστικότητα του κ. Κοϊζούμι να μην ενδώσει στις αξιώσεις των απαγωγέων.

Ο κ. Τσένι θα επισκεφθεί την Τρίτη την Κίνα και αναμένεται πως μεταξύ των θεμάτων που θα συζητήσει στο Πεκίνο θα είναι και το ζήτημα της ασφαλείας στο Ιράκ.


Δευτέρα 12 Απριλίου 2004 - 16:18 (Ώρα Λονδίνου)

Ριζική αλλαγή του πολιτικού σκηνικού

Toυ ανταποκριτή μας στη Λευκωσία, Πάρη Ποταμίτη

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης

Ριζική αλλαγή του σκηνικού ανάμεσα στην ελληνοκυπριακή πλευρά ήταν το αποτέλεσμα της ενδιάμεσης απόφασης του ΑΚΕΛ να ζητήσει από τα Ηνωμένα Έθνη αναβολή των δημοψηφισμάτων με τη διευκρίνηση ότι σε διαφορετική περίπτωση το ΑΚΕΛ θα ταχθεί υπέρ του «όχι».

Η απόφαση αυτή του μεγαλύτερου κόμματος της Κύπρου, η οποία αναμένεται να υιοθετηθεί και επίσημα στην Παγκύπρια Συνδιάσκεψη του ΑΚΕΛ την Τετάρτη, έγειρε για τα καλά την πλάστιγγα όχι πια μόνο μεταξύ των πολιτών αλλά και ανάμεσα στις πολιτικές ηγεσίες των ελληνοκυπριακών κομμάτων.

Το άλλο μεγάλο κόμμα, ο Δημοκρατικός Συναγερμός (ΔΗΣΥ), του οποίου η ηγεσία είχε αφήσει να γίνει αντιληπτό ότι θα ετοποθετείτο αναφανδόν υπέρ του «ναι», βρίσκεται τώρα σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση αφού είναι η μόνη πια ηγεσία σημαντικού σε εκτόπισμα κόμματος που στηρίζει το «ναι».

Ο πρόεδρος του κόμματος, Νίκος Αναστασιάδης, κάλεσε τον κόσμο του ΔΗΣΥ να είναι ψύχραιμος και να εμπιστεύεται την ηγεσία του κόμματος, σημειώνοντας ότι η τελική απόφαση του ΔΗΣΥ θα ληφθεί στο Παγκύπριο Συνέδριο που έχει συγκληθεί για την ερχόμενη Πέμπτη.

Η απόφαση όμως του ΑΚΕΛ και η διαφαινόμενη απομόνωση του Δημοκρατικού Συναγερμού έχει λύσει τα χέρια σε μία σειρά διαφωνούντων στελεχών του ΔΗΣΥ να εκφρασθούν δημόσια υπέρ του «όχι».

Μετά τον πρώην πρόεδρο του ΔΗΣΥ Γιαννάκη Μάτση και τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του κόμματος Δημήτρη Συλλούρη, όπως και μία σειρά άλλων στελεχών, ήταν η σειρά σήμερα του πρώτου αντιπροέδρου του ΔΗΣΥ Λευτέρη Χριστοφόρου να απευθύνη έκκληση υπέρ του «όχι».

Αν γίνουν τα δημοψηφίσματα στις 24 Απριλίου, η εικόνα στην ελληνοκυπριακή πλευρά έχει ήδη κριθεί: θα είναι «όχι».

Το ερώτημα τώρα είναι αν τα ίδια τα Ηνωμένα Έθνη θα προχωρήσουν στα δημοψηφίσματα καταστρέφοντας ουσιαστικά την προοπτική επίτευξης λύσης ή αν, όπως ζήτησε το ΑΚΕΛ, θα αποφασίσουν, έστω την υστάτη στιγμή, αναβολή των δημοψηφισμάτων διαφυλάσσοντας έτσι την προοπτική μιας λύσης σε ένα δεύτερο χρόνο.


Δευτέρα 12 Απριλίου 2004 - 15:48 (Ώρα Λονδίνου)

Συγγνώμη ύστερα από 800 χρόνια

Με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο θα συμπροσευχηθεί ο καρδινάλιος της Λιόν

Ακριβώς 800 χρόνια μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους σταυροφόρους, την Τρίτη 13 Απριλίου του 1204, η Καθολική Εκκλησία ζητά συγγνώμη.

Συγκεκριμένα, με επιστολή του προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο την 12 Ιανουαρίου 2004, ο καρδινάλιος Φιλίπ Μπαρμπαρινί, αρχιεπίσκοπος της Λιόν, ζήτησε να επισκεφθεί το Οικουμενικό Πατριαρχείο για να εκφράσει την «εντροπή» της Καθολικής Εκκλησίας για την «θλιβερή αυτή ημέρα τη Ορθοδοξίας».

Ο καρδινάλιος, που θέλει την ημέρα αυτή να προσευχηθεί μαζί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη στον πατριαρχικό ναό του Αγίου Γεωργίου, χαρακτήρισε ως «αιτία σκανδαλισμού δι' όλους τούς χριστιανούς τους αναζητούντας την ενότητα», την άλωση της Πόλης από τους Σταυροφόρους.

Ο κ. Μπαρμπαρινί θα παραστεί κατά την θεία λειτουργία που θα τελεσθεί στον πατριαρχικό ναό και θα απαντήσει στην προσφώνηση του κ. Βαρθολομαίου.


Τρίτη 30 Μαρτίου 2004 - 15:54 (Ώρα Λονδίνου)

Τελευταίες Ειδήσεις

Ριζική αλλαγή του πολιτικού σκηνικού

Αλλάζει δραστικά το σκηνικό στην ελληνοκυπριακή πλευρά μετά την ενδιάμεση απόφαση του ΑΚΕΛ να ζητήσει από τoν ΟΗΕ την αναβολή των δημοψηφισμάτων με τη διευκρίνηση ότι διαφορετικά το ΑΚΕΛ θα ταχθεί υπέρ του «όχι».

«Ουδέν σχόλιον» από Παπαδόπουλο

Στον ΟΗΕ η πρόταση του ΑΚΕΛ

Αλλαγή σκηνικού στην Κύπρο

«Όχι» από ΕΔΕΚ στο σχέδιο Ανάν

Όχι από ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ

«Τά δάκρυα του Όχι»

Προεδρικό «όχι» στο σχέδιο Ανάν

Το τελικό κείμενο του Σχεδίου Ανάν

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο (182 σελ.) σε word (από το ΚΥΠΕ)

Η νέα Ευρώπη

Οι προκλήσεις και οι ευκαιρίες για την Ελλάδα και την Κύπρο στη διευρυμένη ΕΕ

H Κύπρος σήμερα

Μια ξενάγηση στη Μεγαλόνησο μετά το άνοιγμα της πράσινης γραμμής

Ο Τύπος

Oι εκτιμήσεις για το «Όχι» Παπαδόπουλου

Ποικιλία αντιδράσεων από τον ελληνοκυπριακό Tύπο στο διάγγελμα προέδρου της Kυπριακής Δημοκρατίας Tάσσου Παπαδόπουλου κατά του σχεδίου Aνάν για το Kυπριακό.

Tο διάγγελμα Παπαδόπουλου

Kυπριακό και οικονομία

Eν αναμονή του διαγγέλματος

Kυπριακό και προσλήψεις

Tα «υπέρ» και τα «κατά»

Ενυπόγραφα

Η Ελλάδα «ενεργώς παρούσα»

«Η Κύπρος διαπραγματεύεται και η Ελλάς είναι ενεργώς παρούσα», ήταν η τοποθέτηση του κ. Ρουσόπουλου που υποδηλώνει ένα «νέο δόγμα στις σχέσεις Ελλάδας - Κύπρου», εκτιμά ο Πάρης Ποταμίτης.

Κυπριακό: Οι συνέπειες της άγνοιας

Η Κύπρος ενώπιον της ευρωπαϊκής πρόκλησης

Γέλια και κλάματα

Συνεντεύξεις

«Τουρκική επιτυχία», το σχέδιο Ανάν

O δημοσιογράφος και σχολιαστής της τουρκικής εφημερίδας «Μιλιέτ», Σάμι Κοέν εκτιμά ότι το σχέδιο αποτελεί μεγάλη επιτυχία της τουρκικής διπλωματίας.

Αισιοδοξία Γουέστον για το Κυπριακό

Επί τάπητος το Κυπριακό

Παπαδόπουλος: Eπειγόντως λύση

Κυπριακό: «Πώς θα φτάσουμε στη λύση»

^^ Αρχή σελίδας

Αρχική Σελίδα

|

Διεθνή

|

Ελλάδα - Κύπρος

|

Τύπος

|

Οικονομία

|

Πολιτισμός

|

Αθλητικά

|

Σε βάθος

|

Ενυπόγραφα

|

Φόρουμ

|

Καιρός

BBC News >>

|

BBC Sport >>

|

BBC Weather >>

|

Learning English >>

Βοήθεια

|

Επικοινωνία

|

Προστασία Προσωπικών Δεδομένων


Δευτέρα 12 Απριλίου 2004 - 15:42 (Ώρα Λονδίνου)

Kι άλλοι όμηροι στο Ιράκ

Το θέμα των ομήρων έχει συγκλονίσει την ιαπωνική οικονομία

H κυβέρνηση του Πεκίνου επιβεβαίωσε την πληροφορία ότι επτά Κινέζοι πολίτες έχουν απαχθεί στο Ιράκ και ζήτησε την άμεση απελευθέρωσή τους.

Απήχθησαν την Κυριακή, κοντά στην Φαλούτζα, δυτικά της Βαγδάτης, λίγο μετά την άφιξή τους από την Ιορδανία.

Οι κινεζικές αρχές δεν επιβεβαίωσαν αμέσως τι ακριβώς έκαναν οι επτά απαχθέντες στο Ιράκ, αν και η απαγωγή τους εξέπληξε πολλούς επειδή ήταν γνωστή η αντίθεση του Πεκίνου στον πόλεμο κατά του Ιράκ.

Συνεχίζονται, εν τω μεταξύ, οι προσπάθειες για την απελευθέρωση τριών Ιαπώνων, οι οποίοι απήχθησαν την περασμένη εβδομάδα από Ιρακινούς αντάρτες οι οποίοι απειλούν πως θα τούς σκοτώσουν, εάν η κυβέρνηση του Τόκιο δεν αποσύρει τα στρατεύματά της από το Ιράκ.

Oι κ.κ. Τσένι και Κοϊζούμι συζήτησαν και το θέμα των ομήρων

Οι ιαπωνικές αρχές, που έχουν αποκλείσει την απόσυρση των δυνάμεών τους από το Ιράκ, εκφράζουν μεγάλες ανησυχίες για την ασφάλεια των τριών αυτών ατόμων.

Το θέμα των ομήρων συζητήθηκε στη συνάντηση που είχε στο Τόκιο ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Τζουνιχίρο Κοϊζούμι, με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Ντικ Τσένι, ο οποίος εξήρε την αποφασιστικότητα του κ. Κοϊζούμι να μην ενδώσει στις αξιώσεις των απαγωγέων.

Ο κ. Τσένι θα επισκεφθεί την Τρίτη την Κίνα και αναμένεται πως μεταξύ των θεμάτων που θα συζητήσει στο Πεκίνο θα είναι και το ζήτημα της ασφαλείας στο Ιράκ.

Eν τω μεταξύ, όπως δήλωσε στο Τσεχικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρέσβυς της Τσεχίας στη Βαγδάτη, δύο Τσέχοι έπεσαν θύματα απαγωγής βορείως της Βαγδάτης: όπως εξήγησε, ήταν υπάλληλοι της κρατικής τηλεόρασης της Τσεχίας.

Εξ άλλου, το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ-Τζαζίρα έδειξε εικόνες μασκοφόρων ενόπλων που κρατούν οκτώ ομήρους, προφανώς από ασιατικές χώρες.

Σύμφωνα με το δίκτυο αυτό, ένας από τους απαγωγείς δήλωσε πως οι όμηροι αφέθησαν ελεύθεροι.

Φαλούτζα

Συγκεχυμένη παραμένει η κατάσταση στην πόλη Φαλούτζα: ορισμένες πληροφορίες αναφέρουν ότι έγιναν νέες μάχες τη νύχτα, ενώ άλλες μιλούν για παράταση της εκεχειρίας που συμφώνησαν οι αμερικανικές δυνάμεις και οι αντίπαλοί τους.

Ένα γήπεδο ποδοσφαίρου στη Φαλούτζα χρειάστηκε να μετατραπεί σε νεκροταφείο

Το πρακτορείο Ρόιτερ αναφέρει ότι, σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων της Φαλούτζα, ακούστηκαν εκρήξεις και πυροβολισμοί από μία περιοχή της πόλης τρεις ώρες πριν ξημερώσει, ενώ ελικόπτερα πετούσαν από πάνω.

Όμως, το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων μετέδωσε ότι, σύμφωνα με ανώτερο στέλεχος του Ιρακινού Ισλαμικού Κόμματος που ηγείται των μεσολαβητικών προσπαθειών, τα αμερικανικά στρατεύματα και οι αντίπαλοί τους συμφώνησαν την παράταση της εκχειρίας μέχρι τη νύχτα της Δευτέρας.

Πάντως, όπως δήλωσε o Αμερικανός στατηγός Μάρκ Κίμιτ, οι πεζοναύτες είναι αποφασισμένοι να καταστρέψουν ολοσχερώς τις δυνάμεις του εχθρού που παραμένουν στην Φαλούτζα, αν και επέμεινε πως αυτή τη συγμή καταβάλλονται προσπάθειες για την εξεύρεση πολιτικής λύσεως.

Ο ίδιος ο στρατηγός Κίμιτ, σε συνέντευξη Τύπου στη Βαγδάτη, χαρακτήρισε ήρεμη την κατάσταση στην πόλη αυτή, αλλά πρόσθεσε ότι ακροβολιστές χρησιμοποιούν τεμένη και σχολεία για να ανοίγουν πυρ κατά των στρατιωτών.

Αμερικανικές απώλειες

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο στρατηγός Κίμιτ επιβεβαίωσε επίσης την πληροφορία ότι 70 στρατιώτες, Αμερικανοί και σύμμαχοι, έχουν σκοτωθεί από την 1η Απριλίου.

Ο Αμερικανός στρατιωτικός αρνήθηκε, πάντως, να δηλώσει πόσοι Ιρακινοί άμαχοι βρήκαν το θάνατο στις συγκρούσεις που ήταν ιδιαίτερα σφοδρές στην περιοχή της Φαλούτζα.

Ωστόσο, νοσοκομειακές πηγές μιλούν για τουλάχιστον 600 Ιρακινούς νεκρούς--οι τραυματίες, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, είναι πολύ περισσότεροι.


Δευτέρα 12 Απριλίου 2004 - 16:00 (Ώρα Λονδίνου)

Νέες συλλήψεις

Υπό κράτηση βρίσκονται συνολικά 17 άτομα, τα 13 από τα οποία είναι μαροκινής καταγωγής

Οι ισπανικές αρχές συνέλαβαν τρία ακόμη άτομα που πιστεύεται ότι είχαν ανάμιξη στις βομβιστικές επιθέσεις της Μαδρίτης.

Πάνω από 190 νεκροί και σχεδόν 2.000 τραυματίες είναι ο απολογισμός των επιθέσεων που έγιναν στις 11 Μαρτίου στην ισπανική πρωτεύουσα.

Υπό κράτηση βρίσκονται συνολικά 17 άτομα, τα 13 από τα οποία είναι μαροκινής καταγωγής.

Τρία άλλα άτονμα έχουν αφθεί ελεύθερα.

Η ισπανική αστυνομία καταζητεί ακόμη έξι άτομα.

Η ισπανική κυβέρνηση πιστεύει ότι πίσω από τις επιθέσεις στη Μαδρίτη κρυβόταν μία ακραία ισλαμική οργάνωση από το Μαρόκο, η «Μαροκινή Ισλαμική Μαχητική Ομάδα» η οποία ευθυνόταν για τις βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας που έγιναν πέρσι στην Καζαμπλάνκα.


Δευτέρα 12 Απριλίου 2004 - 15:10 (Ώρα Λονδίνου)

Ριζική αλλαγή του πολιτικού σκηνικού

Λευκωσία, Πάρης Ποταμίτης

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης

Ριζική αλλαγή του σκηνικού ανάμεσα στην ελληνοκυπριακή πλευρά ήταν το αποτέλεσμα της ενδιάμεσης απόφασης του ΑΚΕΛ να ζητήσει από τα Ηνωμένα Έθνη αναβολή των δημοψηφισμάτων με τη διευκρίνηση ότι σε διαφορετική περίπτωση το ΑΚΕΛ θα ταχθεί υπέρ του «όχι».

Η απόφαση αυτή του μεγαλύτερου κόμματος της Κύπρου, η οποία αναμένεται να υιοθετηθεί και επίσημα στην Παγκύπρια Συνδιάσκεψη του ΑΚΕΛ την Τετάρτη, έγειρε για τα καλά την πλάστιγγα όχι πια μόνο μεταξύ των πολιτών αλλά και ανάμεσα στις πολιτικές ηγεσίες των ελληνοκυπριακών κομμάτων.

Το άλλο μεγάλο κόμμα, ο Δημοκρατικός Συναγερμός (ΔΗΣΥ), του οποίου η ηγεσία είχε αφήσει να γίνει αντιληπτό ότι θα ετοποθετείτο αναφανδόν υπέρ του «ναι», βρίσκεται τώρα σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση αφού είναι η μόνη πια ηγεσία σημαντικού σε εκτόπισμα κόμματος που στηρίζει το «ναι».

Ο πρόεδρος του κόμματος, Νίκος Αναστασιάδης, κάλεσε τον κόσμο του ΔΗΣΥ να είναι ψύχραιμος και να εμπιστεύεται την ηγεσία του κόμματος, σημειώνοντας ότι η τελική απόφαση του ΔΗΣΥ θα ληφθεί στο Παγκύπριο Συνέδριο που έχει συγκληθεί για την ερχόμενη Πέμπτη.

Η απόφαση όμως του ΑΚΕΛ και η διαφαινόμενη απομόνωση του Δημοκρατικού Συναγερμού έχει λύσει τα χέρια σε μία σειρά διαφωνούντων στελεχών του ΔΗΣΥ να εκφρασθούν δημόσια υπέρ του «όχι».

Μετά τον πρώην πρόεδρο του ΔΗΣΥ Γιαννάκη Μάτση και τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του κόμματος Δημήτρη Συλλούρη, όπως και μία σειρά άλλων στελεχών, ήταν η σειρά σήμερα του πρώτου αντιπροέδρου του ΔΗΣΥ Λευτέρη Χριστοφόρου να απευθύνη έκκληση υπέρ του «όχι».

Αν γίνουν τα δημοψηφίσματα στις 24 Απριλίου, η εικόνα στην ελληνοκυπριακή πλευρά έχει ήδη κριθεί: θα είναι «όχι».

Το ερώτημα τώρα είναι αν τα ίδια τα Ηνωμένα Έθνη θα προχωρήσουν στα δημοψηφίσματα καταστρέφοντας ουσιαστικά την προοπτική επίτευξης λύσης ή αν, όπως ζήτησε το ΑΚΕΛ, θα αποφασίσουν, έστω την υστάτη στιγμή, αναβολή των δημοψηφισμάτων διαφυλάσσοντας έτσι την προοπτική μιας λύσης σε ένα δεύτερο χρόνο.


Δευτέρα 12 Απριλίου 2004 - 15:05 (Ώρα Λονδίνου)

Τουρκικό «όχι» στην πρόταση ΑΚΕΛ

Επικρίσεις από το εσωτερικό δέχεται ο Ρ. Τ. Ερντογάν

Αρνητική εμφανίζεται η τουρκική κυβέρνηση στην πρόταση της κεντρικής επιτροπής του ΑΚΕΛ για αναβολή των δημοψηφισμάτων επί του σχεδίου του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν για το Κυπριακό.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ δήλωσε ότι έχει ιδιαίτερη σημασία να γίνουν ταυτόχρονα τα δημοψηφίσματα στην Κύπρο πριν από την 1η Μαΐου.

Ο κ. Γκιουλ πρόσθεσε ότι η ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ ως εκπροσώπου ολόκληρης της Κύπρου «θα αποτελέσει εμπόδιο για τα πάντα».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας έκανε τις παρατηρήσεις αυτές, ύστερα από συνάντηση που είχε με τον επισκεπτόμενο την Άγκυρα ομόλογό του τού Λιβάνου.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, το τουρκικό πρακτορείο Ανατολή μετέδωσε ότι ο κ. Γκιουλ υπογράμμισε πως «η Τουρκία ήταν πιστή σε όλες τις υποχρεώσεις της».

Εξάλλου, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι προϋπόθεση για την αποχώρηση των στρατιωτικών δυνάμεων της χώρας του από την Κύπρο είναι να κάνουν δεκτό το σχέδιο Ανάν και οι δύο κοινότητες του νησιού στο δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου.

Σε δηλώσεις του καθ' οδόν προς την Ιαπωνία, ο κ. Ερντογάν επανέλαβε ότι για την Τουρκία το Κυπριακό είναι εθνική υπόθεση, ενώ απέρριψε τις επικρίσεις Τούρκων βουλευτών ότι η Άγκυρα προέβη σε σειρά οδυνηρών παραχωρήσεων.


Δευτέρα 12 Απριλίου 2004 - 06:42 (Ώρα Λονδίνου)

Θετικό ρεπορτάζ για τους Ολυμπιακούς της Αθήνας

Δημήτρης Απόκης, Ουάσιγκτον

Η δημοσιογράφος Λέσλι Στολ στο ρεπορτάζ που έκανε στην Αθήνα (φωτό: CBS)

Ένα θετικό, εάν μάλιστα κρίνει κανείς τη σφοδρή κριτική που δέχεται το τελευταίο διάστημα η Ελλάδα ενόψει της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων από τα αμερικανικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, θέμα παρουσίασε χθες η φημισμένη και μεγάλη σε ακροαματικότητα εκπομπή του τηλεοπτικού δικτύου CBS «60 Λεπτά».

Η δημοσιογράφος Λέσλι Στολ με ρεπορτάζ που έκανε στην Αθήνα έδωσε μια ρεαλιστική εικόνα στα δυο κρίσιμα θέματα που απασχολούν τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων, την ολοκλήρωση των έργων και την ασφάλεια.

Στο θέμα της έγκαιρης ολοκλήρωσης των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων επεσήμανε της καθυστερήσεις στην οροφή του Ολυμπιακού Σταδίου και στην ολοκλήρωση της Μαραθώνιας διαδρομής, αλλά ταυτόχρονα παρουσίασε και την εικόνα των σημαντικών αλλαγών που έχουν γίνει στην υποδομή της Αθήνας.

Στο θέμα της ασφάλειας αν και παρουσιάσθηκαν τα γνωστά επιχειρήματα για τους κινδύνους που υπάρχουν λόγω της γεωγραφικής θέσης της Ελλάδας και της κατάστασης που επικρατεί διεθνώς με την τρομοκρατία μετά την 11η Σεπτεμβρίου, επισημάνθηκε η στενή συνεργασία της Ελλάδας με τη διεθνή κοινότητα και τις Ηνωμένες Πολιτείες καθώς και το κολοσσιαίο ποσό που θα διατεθεί σε σχέση με προηγούμενες διοργανώσεις, όπως επίσης και η εξάρθρωση της 17 Νοέμβρη.

Στο ρεπορτάζ εμφανίσθηκαν από ελληνικής πλευράς η Δήμαρχος Αθηναίων, Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία ήταν απόλυτα καθησυχαστική δηλώνοντας ότι αν και χρειάζεται πολύ δουλειά η Ελλάδα θα είναι έτοιμη και θα διοργανώσει επιτυχείς και ασφαλείς αγώνες.

Εντυπωσιακή ήταν η εμφάνιση του στενού Συμβούλου του Αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευση Γιώργου Παπανδρέου, Άλεξ Ρόντου, ο οποίος απαντώντας στο επιχείρημα ότι μετά την 11η Σεπτεμβρίου η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή δεν θα μπορούσε να επιλέξει χειρότερη πόλη από την Αθήνα για τη διοργάνωση των αγώνων απάντησε ότι έχει την ακριβώς αντίθετη άποψη.

«Θα είμαι παρών στους αγώνες και θα είμαι στους αγώνες ακριβώς επειδή γίνονται μετά την 11η Σεπτεμβρίου. Και θα βρεθώ πρόσωπο με πρόσωπο με τον τρομοκράτη που πιστεύει ότι θα πρέπει να πάω να κρυφτώ αντί να έχω τους αγώνες στον τόπο γέννησης τους. Εάν ακολουθήσουμε την ιδέα ότι η Αθήνα δεν είναι το ιδεώδες μέρος τότε ποιο είναι» αναρωτήθηκε με νόημα ο Άλεξ Ρόντου.


Δευτέρα 12 Απριλίου 2004 - 14:39 (Ώρα Λονδίνου)

Επιστροφή μετ' εμποδίων

Αυξημένη σε σχέση με πέρυσι η έξοδος του Πάσχα

Μεγάλη κίνηση και προβλήματα στην κυκλοφορία παρατηρούνται στο εθνικό οδικό δίκτυο κατά την επιστροφή των εκδρομέων από την ύπαιθρο στα αστικά κέντρα.

Σοβαρότερα είναι τα προβλήματα στις προσόδους της πρωτεύουσας και ιδίως στην εθνική οδό Αθηνών - Κορίνθου, όπου σημειώνεται ανάσχεση της κυκλοφορίας μήκους έως και έξι χιλιομέτρων.

Η τροχαία έχει λάβει ειδικά μέτρα για τη διευκόλυνση της επιστροφής των εκδρομέων, παραχωρώντας μία επιπλέον λωρίδα κυκλοφορίας στο ρεύμα προς Αθήνα στις εθνικές οδούς Αθηνών - Κορίνθου και Αθηνών - Λαμίας και απαγορεύοντας την κίνηση των φορτηγών με ωφέλιμο φορτίο άνω του ενάμισυ τόνου.

Σημειώνεται ότι η φετινή έξοδος ήταν αρκετά μεγαλύτερη από την περυσινή, αφού υπολογίζεται ότι από το Σάββατο του Λαζάρου μέχρι και το Μέγα Σάββατο έφυγαν συνολικά από τα δύο εθνικά οδικά δίκτυα πάνω από 800.000 αυτοκίνητα, ενώ ο αντίστοιχος αριθμός πέρυσι ήταν περίπου 730.000.

Αντίθετα, η κίνηση στα λιμάνια δεν είναι ιδιαίτερα αυξημένη, καθώς φαίνεται πως οι εκδρομείς που επισκέφτηκαν νησιωτικούς προορισμούς προτίμησαν να επιστρέψουν στα αστικά κέντρα αργότερα.


Δευτέρα 12 Απριλίου 2004 - 13:12 (Ώρα Λονδίνου)

Νέοι όμηροι στο Ιράκ

Το θέμα των ομήρων έχει συγκλονίσει την ιαπωνική οικονομία

H κυβέρνηση του Πεκίνου επιβεβαίωσε την πληροφορία ότι επτά Κινέζοι πολίτες έχουν απαχθεί στο Ιράκ και ζήτησε την άμεση απελευθέρωσή τους.

Απήχθησαν την Κυριακή, κοντά στην Φαλούτζα, δυτικά της Βαγδάτης, λίγο μετά την άφιξή τους από την Ιορδανία.

Οι κινεζικές αρχές δεν επιβεβαίωσαν αμέσως τι ακριβώς έκαναν στο Ιράκ οι επτά απαχθέντες, αν και η απαγωγή τους εξέπληξε πολλούς επειδη ήταν γνωστή η αντίθεση του Πεκίνου στον πόλεμο κατά του Ιράκ.

Συνεχίζονται, εν τω μεταξύ, οι προσπάθειες για την απελευθέρωση τριών Ιαπώνων, οι οποίοι απήχθησαν την περασμένη εβδομάδα από Ιρακινούς αντάρτες οι οποίοι απειλούν πως θα τούς σκοτώσουν, αν η κυβέρνηση του Τόκιο δεν αποσύρει τα στρατεύματά της από το Ιράκ.

Oι κ.κ. Τσένι και Κοϊζούμι συζήτησαν και το θέμα των ομήρων

Οι ιαπωνικές αρχές, που έχουν αποκλείσει την απόσυρση των δυνάμεών τους από το Ιράκ, εκφράζουν μεγάλες ανησυχίες για την ασφάλεια των τριών αυτών ατόμων.

Το θέμα των ομήρων συζητήθηκε στη συνάντηση που είχε στο Τόκιο ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Ζουνιχίρο Κοϊζούμι, με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Ντικ Τσένι, ο οποίος εξήρε την αποφασιστικότητα του κ. Κοϊζούμι να μην ενδώσει στις αξιώσεις των απαγωγέων.

Ο κ. Τσένι θα επισκεφθεί την Τρίτη την Κίνα και αναμένεται πως μεταξύ των θεμάτων που θα συζητήσει θα είναι και το ζήτημα της ασφαλείας στο Ιράκ.

Εξ άλλου, το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ-Τζαζίρα έδειξε εικόνες μασκοφόρων ενόπλων που κρατούν οκτώ ομήρους, προφανώς από ασιατικές χώρες.

Σύμφωνα με το δίκτυο αυτό, ένας από τους απαγωγείς δήλωσε πως οι όμηροι αφέθησαν ελεύθεροι.

Φαλούτζα

Συγκεχυμένη παραμένει η κατάσταση στην πόλη Φαλούτζα: ορισμένες πληροφορίες αναφέρουν ότι έγιναν νέες μάχες τη νύχτα, ενώ άλλες μιλούν για παράταση της εκεχειρίας που συμφώνησαν οι αμερικανικές δυνάμεις και οι αντίπαλοί τους.

Ένα γήπεδο ποδοσφαίρου στη Φαλούτζα χρειάστηκε να μετατραπεί σε νεκροταφείο

Το πρακτορείο Ρόιτερ αναφέρει ότι, σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων της Φαλούτζα, ακούστηκαν εκρήξεις και πυροβολισμοί από μία περιοχή της πόλης τρεις ώρες πριν ξημερώσει, ενώ ελικόπτερα πετούσαν από πάνω.

Όμως, το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων μετέδωσε ότι, σύμφωνα με ανώτερο στέλεχος του Ιρακινού Ισλαμικού Κόμματος που ηγείται των μεσολαβητικών προσπαθειών, τα αμερικανικά στρατεύματα και οι αντίπαλοί τους συμφώνησαν την παράταση της εκχειρίας μέχρι τη νύχτα της Δευτέρας.

Πάντως, όπως δήλωσε o Αμερικανός στατηγός Μάρκ Κίμιτ, οι πεζοναύτες είναι αποφασισμένοι να καταστρέψουν ολοσχερώς τις δυνάμεις του εχθρού που παραμένουν στην Φαλούτζα, αν και επέμεινε πως αυτή τη συγμή καταβάλλονται προσπάθειες για την εξεύρεση πολιτικής λύσεως.

Αμερικανικές απώλειες

Εν τω μεταξύ, και άλλοι Αμερικανοί βρήκαν το θάνατο στο Ιράκ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, τουλάχιστον τρεις πεζοναύτες σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις που έγιναν την Κυριακή δυτικά της Βαγδάτης.

Κατερρίφθη επίσης ένα ελικόπτερο δυτικιά της ιρακινής πρωτευούσης.

Νωρίτερα, ο Αμερικανός στρατηγός Μαρκ Κίμιτ είχε δηλώσει ότι 12 στρατιώτες σκοτώθηκαν την Παρασκευή και το Σάββατο στο Ιράκ.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι Αμερικανοί δηλώνουν τώρα ότι 70 στρατιώτες, δικοί τους και των συμμάχων τους, και 700 Ιρακινοί έχουν σκοτωθεί από την 1η Απριλίου.


Δευτέρα 12 Απριλίου 2004 - 14:07 (Ώρα Λονδίνου)

«Απετράπη επίθεση»

Ο Νετζαρίμ είναι από τους πλέον φρουρούμενους εβραϊκούς οικισμούς

Ο Ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι κατάφερε ν'αποτρέψει επίθεση εναντίον εβραϊκού οικισμού στη Λωρίδα της Γάζας.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, τουλάχιστον τρεις ένοπλοι Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν, αλλά ο ισραηλινός στρατός δηλώνει πως βρέθηκε μόνον ένα πτώμα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η ομάδα των Παλαιστινίων άνοιξε πυρ με στόχο τον οικισμό Νετζαρίμ και ο ισραηλινός στρατός απάντησε στα πυρά.

Ο οικισμός αυτός είναι από τους πιο αμφιλεγόμενους στη Γάζα--μπορεί μάλιστα να εγκταλειφθεί από τους Ισραηλινούς, όπως προβλέπουν τα σχέδια που έχουν καταστρώσει για την απόσυρσή τους από την περιοχή αυτή.

Όπως δήλωσε στο BBC εκπρόσωπος μιας παλαιστινιακής ομάδας, τρεις ακραίες παραστρατιωτικές οργανώσεις--η Χαμάς, η Ισλαμική Τζιχάντ και οι «Ταξιαρχίες των μαρτύρων του τεμένους Αλ Ακσά»--συμμετείχαν σε κοινή επιχείρηση με σκοπό την τοποθέτηση εκρηκτικών μέσα στον εβραϊκό οικισμό.

Μάλιστα αναφέρεται πως οι Παλαιστίνιοι μαχητές «έπεσαν ως μάρτυρες σε ένοπλη συμπλοκή που κράτησε 30 λεπτά» και αφού «έρριψαν δεκάδες χειροβομβίδες» προς την κατεύθυνση των Ισραηλινών στρατιωτών.

Οι τρεις οργανώσεις υπόσχονται, με ανακοίνωση που εξέδωσαν, ότι θα εξακολουθήσουν να εργάζονται μαζί και με τις άλλες παρατάξεις της αντίστασης «έως την αποχώρηση του εχθρού από τα παλαιστινιακά εδάφη».

Πρόκειται για την πρώτη κοινή αντιϊσραηλινή επίθεση μετά τη δολοφονία στις 22 Μαρτίου του πνευματικού ηγέτη της Χαμάς σεΐχη Αχμέντ Γιασίν, για την οποίαν οι παλαιστινιακές ένοπλες οργανώσεις δεσμεύθηκαν ότι θα πάρουν εκδίκηση.


Δευτέρα 12 Απριλίου 2004 - 12:15 (Ώρα Λονδίνου)

Κίνα: Φόβοι για οικονομική ύφεση

Οι κινεζικές νομισματικές αρχές υιοθέτησαν νέα μέτρα που αποσκοπούν στη μείωση του τραπεζικού δανεισμού, καθώς διογκώνονται οι ανησυχίες ότι η ραγδαία αύξηση των επενδύσεων σε ορισμένους παραγωγικούς κλάδους μπορεί να οδηγήσει σε οικονομική ύφεση.

Η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας αύξησε τα ελάχιστα αποθεματικά τα οποία οι ιδιωτικές τράπεζες έχουν υποχρέωση να τηρούν, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα τον περιορισμό των κονδυλίων που διατίθενται σε επενδύσεις αλλά και του διαθέσιμου χρήματος για καταναλωτικά δάνεια.

Είναι η τρίτη φορά μέσα στο τελευταίο οκτάμηνο που οι νομισματικές αρχές επεμβαίνουν για να «συγκρατήσουν» την υπερθέρμανση της οικονομίας.

Ιδιαίτερη ανησυχία φαίνεται να προκαλεί στο Πεκίνο η κατακόρυφη αύξηση των επενδύσεων στην αγορά ακινήτων και σε βοιμηχανικούς κλάδους που μπορεί να οδηγήσουν σε υπερπροσφορά αγαθών.


Δευτέρα 12 Απριλίου 2004 - 12:46 (Ώρα Λονδίνου)

Ξαναγυρίζει ο Τζέιμς Μποντ

Πολλοί πιστεύουν πως ο Σον Κόνερι ήταν ο καλύτερος Τζέιμς Μποντ

Ο ηθοποιός και συγγραφέας Τσάρλι Χίγκσον γράφει τις περιπέτειες του πιο γνωστού πράκτορα των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών, του Τζέιμς Μποντ.

Με μία βασική διαφορά: αυτή τη φορά, ο Τζέιμς Μποντ είναι ακόμη μαθητής στο αριστοκρατικό κολέγιο του Ίτον, τη δεκαετία του 1930.

Το πρώτο βιβλίο της νέας σειράς, που θα εκδοθεί από τον οίκο Πένγκουιν, θα κυκλοφορήσει τον Μάρτιο του 2005.

«Μεγάλωσα με τις ιστορίες του Μποντ», δηλώνει ο 45χρονος Τσάρλι Χίγκσον, «κι αφού είδα κι αποείδα πως δεν θα μπορέσω ποτέ να υποδυθώ αυτό τον ρόλο, αποφάσισα να γράψω τις ιστορίες του Τζέιμς Μποντ ως μαθητή στο Ιτον.»

Το πρώτο βιβλίο του Χίγκσον εκτυλίσσeται σ'ένα κάστρο στη Σκοτία όπου, σύμφωνα με τον εκδοτικό οίκο Πένγκουιν, ο νεαρός Μποντ αναλαμβάνει ν'ανακαλύψει τα «τρομακτικά πειράματα» που κάνει εκεί ένας πλούσιος Αμερικανός.


Δευτέρα 12 Απριλίου 2004 - 13:12 (Ώρα Λονδίνου)

Νέοι όμηροι στο Ιράκ

Το θέμα των ομήρων έχει συγκλονίσει την ιαπωνική οικονομία

H κυβέρνηση του Πεκίνου επιβεβαίωσε την πληροφορία ότι επτά Κινέζοι πολίτες έχουν απαχθεί στο Ιράκ και ζήτησε την άμεση απελευθέρωσή τους.

Απήχθησαν την Κυριακή, κοντά στην Φαλούτζα, δυτικά της Βαγδάτης, λίγο μετά την άφιξή τους από την Ιορδανία.

Οι κινεζικές αρχές δεν επιβεβαίωσαν αμέσως τι ακριβώς έκαναν στο Ιράκ οι επτά απαχθέντες, αν και η απαγωγή τους εξέπληξε πολλούς επειδη ήταν γνωστή η αντίθεση του Πεκίνου στον πόλεμο κατά του Ιράκ.

Συνεχίζονται, εν τω μεταξύ, οι προσπάθειες για την απελευθέρωση τριών Ιαπώνων, οι οποίοι απήχθησαν την περασμένη εβδομάδα από Ιρακινούς αντάρτες οι οποίοι απειλούν πως θα τούς σκοτώσουν, αν η κυβέρνηση του Τόκιο δεν αποσύρει τα στρατεύματά της από το Ιράκ.

Oι κ.κ. Τσένι και Κοϊζούμι συζήτησαν και το θέμα των ομήρων

Οι ιαπωνικές αρχές, που έχουν αποκλείσει την απόσυρση των δυνάμεών τους από το Ιράκ, εκφράζουν μεγάλες ανησυχίες για την ασφάλεια των τριών αυτών ατόμων.

Το θέμα των ομήρων συζητήθηκε στη συνάντηση που είχε στο Τόκιο ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Ζουνιχίρο Κοϊζούμι, με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Ντικ Τσένι, ο οποίος εξήρε την αποφασιστικότητα του κ. Κοϊζούμι να μην ενδώσει στις αξιώσεις των απαγωγέων.

Ο κ. Τσένι θα επισκεφθεί την Τρίτη την Κίνα και αναμένεται πως μεταξύ των θεμάτων που θα συζητήσει θα είναι και το ζήτημα της ασφαλείας στο Ιράκ.

Εξ άλλου, το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ-Τζαζίρα έδειξε εικόνες μασκοφόρων ενόπλων που κρατούν οκτώ ομήρους, προφανώς από ασιατικές χώρες.

Σύμφωνα με το δίκτυο αυτό, ένας από τους απαγωγείς δήλωσε πως οι όμηροι αφέθησαν ελεύθεροι.

Φαλούτζα

Συγκεχυμένη παραμένει η κατάσταση στην πόλη Φαλούτζα: ορισμένες πληροφορίες αναφέρουν ότι έγιναν νέες μάχες τη νύχτα, ενώ άλλες μιλούν για παράτηαση της εκεχειρίας που συμφώνησαν οι αμερικανικές δυνάμεις και οι αντίπαλοί τους.

Ένα γήπεδο ποδοσφαίρου στη Φαλούτζα χρειάστηκε να μετατραπεί σε νεκροταφείο

Το πρακτορείο Ρόιτερ αναφέρει ότι, σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων της Φαλούτζα, ακούστηκαν εκρήξεις και πυροβολισμοί από μία περιοχή της πόλης τρεις ώρες πριν ξημερώσει, ενώ ελικόπτερα πετούσαν από πάνω.

Όμως, το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων μετέδωσε ότι, σύμφωνα με ανώτερο στέλεχος του Ιρακινού Ισλαμικού Κόμματος που ηγείται των μεσολαβητικών προσπαθειών, τα αμερικανικά στρατεύματα και οι αντίπαλοί τους συμφώνησαν την παράταση της εκχειρίας μέχρι τη νύχτα της Δευτέρας.

Πάντως, όπως δήλωσε ανώτατος αξιωματικός του αμερικανικού στρατού, οι πεζοναύτες είναι αποφασισμένοι να καταστρέψουν ολοσχερώς τις δυνάμεις του εχθρού που παραμένουν στην Φαλούτζα, αν και επέμεινε πως αυτή τη συγμή καταβάλονται προσπάθειες για την εξεύρεση πολιτικής λύσεως.

Αμερικανικές απώλειες

Εν τω μεταξύ, και άλλοι Αμερικανοί βρήκαν το θάνατο στο Ιράκ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, τρεις πεζοναύτες σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις που έγιναν την Κυριακή δυτικά της Βαγδάτης.

Κατερρίφθη επίσης ένα ελικόπτερο δυτικιά της ιρακινής πρωτευούσης.

Νωρίτερα, Αμερικανός στρατιωτικός εκπρόσωπος είχε δηλώσει ότι 12 στρατιώτες σκοτώθηκαν την Παρασκευή και το Σάββατο στο Ιράκ.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις δηλώνουν τώρα ότι 70 στρατιώτες των Αμερικανών και των συμμάχων τους και 700 Ιρακινοί έχουν σκοτωθεί από την 1η Απριλίου.


Έκκληση για οριστικό τερματισμό της βίας

Στην Ισπανία ο πρόεδρος της τοπικής κυβέρνησης στη χώρα των Βάσκων απηύθυνε έκκληση στην αυτονομιστική οργάνωση ΕΤΑ να παραδώσει οριστικά τα όπλα, θέτοντας έτσι τέρμα στον 35χρονο αγώνα της.

Μιλώντας στο Μπιλμπάο, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης για την εθνική ημέρα των Βάσκων, ο Χουάν Χοσέ Ιμπαρέτζε επεσήμανε ότι η χρήση βίας δεν πρόκειται να φέρει την πολυπόθητη αυτονομία στην περιοχή.

Όπως μεταδίδει από το Μπιλμπάο ο συντάκτης του ΒΒC για ευρωπαϊκά θέματα, Τζόναθαν Τσαρλς, Χιλάδες υποστηρικτές συγκεντρώθηκαν και χειροκρότησαν τον πρόεδρο της βασκικής τοπικής διοίκησης που έστειλε ένα ξεκάθαρο μήνυμα στους αυτονομιστές της ΕΤΑ, λέγοντας ότι η χρήση βίας δεν πρόκειται να οδηγήσει στην αυτονομία που πολλοί επιθυμούν.

Στη συνέχεια, ο Χουάν Χοσέ Ιμπαρέτζε κάλεσε την ΈΤΑ να καταθέσει τα όπλα μόνιμα. Η έκκληση του κ. Ιμπαρέτζε γίνεται καθώς το ένοπλο κίνημα των Βάσκων εξετάζει το ενδεχόμενο εκεχειρίας, με αντάλλαγμα την έναρξη συνομιλιών με την νέα ισπανική κυβέρνηση των Σοσιαλιστών.

«Εάν η Μαδρίτη επιδείξει καλή θέληση, θα βρεί ανταπόκριση από πλευράς των αυτονομιστών», πιστεύει το ηγετικό στέλεχος του παράνομου κόμματος «Έρι Μπατασούνα», που από πολλούς αναλυτές θεωρείται η πολιτική πτέρυγα της ΈΤΑ.

«Μια συμφωνία αυτού του είδους θα έδειχνε με απόλυτη σαφήνεια το δρόμο για λύση, και το δρόμο για αυτόνομη περιοχή για όλους τους συπματριώτες μου. Ελπίζω ότι αυτή η νέα κατάσταση θα ανακύψει βραχυπρόθεσμα στην χώρα των Βάσκων» είπε ο εκπρόσωπος του κόμματος Έρι Μπατασούνα.

Σύμφωνα με τον συντάκτη του BBC, η αλλαγή τακτικής της EΤΑ αποτελεί αντίδραση στη φρίκη που προκάλεσαν σε όλη την Ισπανία οι βομβιστικές επιθέσεις της 11ης Μαρτίου στη Μαδρίτη.

Η EΤΑ πιστεύει ότι κάθε παραιτέρω πράξη βίας εκ μέρους της θα της στερήσει και τους εναπομείναντες υποστηρικτές της» εκτιμά ο Τζόναθαν Τσαρλς του BBC.


Δευτέρα 12 Απριλίου 2004 - 10:53 (Ώρα Λονδίνου)

Συγκεχυμένη η κατάσταση στην Φαλούτζα

Ένα γήπεδο ποδοσφαίρου στη Φαλούτζα χρειάστηκε να μετατραπεί σε νεκροταφείο

Συγκεχυμένη παραμένει η κατάσταση στην πόλη Φαλούτζα: ορισμένες πληροφορίες αναφέρουν ότι έγιναν νέες μάχες τη νύχτα, ενώ άλλες μιλούν για παράτηαση της εκεχειρίας που συμφώνησαν οι αμερικανικές δυνάμεις και οι αντίπαλοί τους.

Το πρακτορείο Ρόιτερ αναφέρει ότι, σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων της Φαλούτζα, ακούστηκαν εκρήξεις και πυροβολισμοί από μία περιοχή της πόλης τρεις ώρες πριν ξημερώσει, ενώ ελικόπτερα πετούσαν από πάνω.

Όμως, το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων μετέδωσε ότι, σύμφωνα με ανώτερο στέλεχος του Ιρακινού Ισλαμικού Κόμματος που ηγελίται των μεσολαβητικών προσπαθειών, τα αμερικανικά στρατεύματα και οι αντίπαλοί τους συμφώνησαν την παράταση της εκχειρίας μέχρι τη νύχτα της Δευτέρας.

Αμερικανικές απώλειες

Εν τω μεταξύ, και άλλοι Αμερικανοί βρήκαν το θάνατο στο Ιράκ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, τρεις πεζοναύτες σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις που έγιναν την Κυριακή δυτικά της Βαγδάτης.

Κατερρίφθη επίσης ένα ελικόπτερο δυτικιά της ιρακινής πρωτευούσης.

Νωρίτερα, Αμερικανός στρατιωτικός εκπρόσωπος είχε δηλώσει ότι 12 στρατιώτες σκοτώθηκαν την Παρασκευή και το Σάββατο στο Ιράκ.

Όμηροι

H κυβέρνηση του Πεκίνου επιβεβαίωσε την πληροφορία ότι επτά Κινέζοι πολίτες έχουν απαχθεί στο Ιράκ και ζήτησε την άμεση απελευθέρωσή τους.

Απήχθησαν την Κυριακή, κοντά στην Φαλούτζα, δυτικά της Βαγδάτης, λίγο μετά την άφιξή τους από την Ιορδανία.

Οι κινεζικές αρχές δεν επιβεβαίωσαν αμέσως τι ακριβώς έκαναν στο Ιράκ οι επτά απαχθέντες, αν και η απαγωγή τους εξέπληξε πολλούς επειδη ληταν γνωστή η αντίθεση του Πεκίνου στον πόλεμο κατά του Ιράκ.

Συνεχίζονται, εν τω μεταξύ, οι προσπάθειες για την απελευθέρωση τριών Ιαπώνων, οι οποίοι απήχθησαν την περασμένη εβδομάδα από Ιρακινούς αντάρτες οι οποίοι απειλούν πως θα τούς σκοτώσουν, αν η κυβέρνηση του Τόκιο δεν αποσύρει τα στρατεύματά της από το Ιράκ.

Oι κ.κ. Τσένι και Κοϊζούμι δεν προέβησαν σε κανένα σχόλιο μετά τη συνάντησή τους

Οι ιαπωνικές αρχές, που έχουν αποκλείσει την απόσυρση των δυνάμεών τους από το Ιράκ, εκφράζουν μεγάλες ανησυχίες για την ασφάλεια των τριών αυτών ατόμων.

Παρατηρητές εκτιμούν ότι το θέμα των ομήρων θα πρέπει να συζητήθηκε στη συνάντηση που είχε στο Τόκιο ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Ζουνιχίρο Κοϊζούμι, με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Ντικ Τσένι,

Ο κ. Τσένι θα επισκεφθεί την Τρίτη την Κίνα και αναμένεται πως μεταξύ των θεμάτων που θα συζητήσει θα είναι και το ζήτημα της ασφαλείας στο Ιράκ.

Εξ άλλου, το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ-Τζαζίρα έδειξε εικόνες μασκοφόρων ενόπλων που κρατούν οκτώ ομήρους, προφανώς από ασιατικές χώρες.

Σύμφωνα με το δίκτυο αυτό, ένας από τους απαγωγείς δήλωσε πως οι όμηροι αφέθησαν ελεύθεροι.


Δευτέρα 12 Απριλίου 2004 - 09:25 (Ώρα Λονδίνου)

«Δεν είχα συγκεκριμένη προειδοποίηση»

«Θα έκανα τα αδύνατα δυνατά για ν'αποτρέψω τις επιθέσεις», δηλώνει ο Τζορτζ Μπους

Ο πρόεδρος Μπους δήλωσε πως δεν είδε ποτέ έγγραφο των μυστικών υπηρεσιών, το οποίο άφηνε να εννοηθεί πως επρόκειτο να γίνουν επιθέσεις κατά της αμερικανικής επικρατείας πριν απ'αυτές που έγιναν στις 11 Σεπτεμβρίου 2001.

Ο Αμερικανός πρόεδρος είχε κληθεί να σχολιάσει ενημερωτικό μνημόνιο που τού είχε υποβληθεί λίγο πριν από τις επιθέσεις εναντίον του Παγκοσμίου Κέντρου Εμπορίου και το οποίο δόθηκε μόλις τώρα ση δημοσιότητα.

Το έγγραφο αναφερόταν στις δραστηριότητες που είχε αναπτύξει η αλ-Κάιντα στις ΗΠΑ και έκανε λόγο για πιθανές αεροπειρατείες.

Ο κ. Μπους δήλωσε πως αν και ήταν γνωστό ότι η αλ-Κάιντα αποτελούσε απειλή για τις ΗΠΑ, δεν ήταν σαφές ποιούς στόχους θα έπληττε συγκεκριμένα.

Γιατί, όπως είπε, εάν ήταν γνωστό, θα έκανε ο ίδιος τα αδύνατα δυνατά για να τις αποτρέψει.


Δευτέρα 12 Απριλίου 2004 - 08:35 (Ώρα Λονδίνου)

Παράταση εκεχειρίας στη Φαλούτζα

Εκατοντάδες άνθρωποι πιστεύεται πως έχουν χάσει τη ζωή τους μετά από μια εβδομάδα συγκρούσεων

Πληροφορίες από τη Φαλούτζα του κεντρικού Ιράκ αναφέρουν πως παρατάθηκε για μερικές ώρες η εκεχειρία ώστε να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των αμερικανικών δυνάμεων, που πολιορκούν την πόλη, και των ανταρτών.

Οι ανταποκριτές μεταδίδουν πως την Κυριακή στην πόλη ακούγονταν μόνο σποραδικά πυρά.

Η εκεχειρία επετεύχθη με τη διαμεσολάβηση Ιρακινών αλλά δεν είναι σαφές αν οι Αμερικανοί έχουν συμφωνήσει στους όρους της.

Μέλος του διορισμένου από τις Ηνωμένες Πολιτείες, Ιρακινού Κυβερνητικού Συμβουλίου είπε ότι οι Αμερικανοί κατανοούν πως οι εξεγερθέντες δεν είναι οργανωμένοι κάτω από μια ενωτική ηγεσία και ότι η πλήρης τήρηση της εκεχειρίας θα είναι δύσκολη.

Ο διευθυντής του κυριότερου νοσοκομείου της Φαλούτζα δήλωσε ότι πάνω από 600 άνθρωποι, οι περισσότεροι άμαχοι, έχουν σκοτωθεί στις συγκρούσεις.

Aμερικανικές απώλειες

Οι αμερικανικές στρατιωτικές αρχές ανακοίνωσαν ότι σκοτώθηκαν την Κυριακή 3 πεζοναύτες στη διάρκεια συγκρούσεων δυτικά της Βαγδάτης.

Το σοβαρότερο επεισόδιο την Κυριακή ήταν η κατάρριψη αμερικανικού ελικοπτέρου δυτικά της Βαγδάτης.

Το ελικόπτερο καταρρίφθηκε κοντά στην πόλη Άμπου Γκράιμπ και οι δύο Αμερικανοί πιλότοι σκοτώθηκαν.

Αβεβαιότητα για τους ομήρους

Στο μεταξύ, ασαφές παραμένει το μέλλον των τριών Γιαπωνέζων πολιτών που είναι όμηροι στο Ιράκ.

Οι πληροφορίες που είχε μεταδώσει αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο, ότι οι απαγωγείς τους θα τους απελευθερώσουν την Κυριακή, υπακούοντας στις εκκλήσεις μουσουλμάνων κληρικών, δεν έχουν επαληθευτεί μέχρι στιγμής.

Το ιαπωνικό υπουργείο Εξωτερικών είπε ότι δεν έχει καμιά επιβεβαίωση καθώς δεν βρίσκεται σε απευθείας διάλογο με τους απαγωγείς.

Σε ξεχωριστό περιστατικό, Ιρακινοί που απήγαγαν ως όμηρο έναν Αμερικανό, απειλούν να τον σκοτώσουν αν οι αμερικανικές δυνάμεις δεν άρουν την πολιορκία της Φαλούτζα.


Δευτέρα 12 Απριλίου 2004 - 06:42 (Ώρα Λονδίνου)

Θετικό ρεπορτάζ για τους Ολυμπιακούς της Αθήνας

Δημήτρης Απόκης, Ουάσινγκτον

Ένα θετικό, εάν μάλιστα κρίνει κανείς τη σφοδρή κριτική που δέχεται το τελευταίο διάστημα η Ελλάδα ενόψει της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων από τα αμερικανικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, θέμα παρουσίασε χθες η φημισμένη και μεγάλη σε ακροαματικότητα εκπομπή του τηλεοπτικού δικτύου CBS.

Η δημοσιογράφος Λέσλι Στόλ με ρεπορτάζ που έκανε στην Αθήνα έδωσε μια ρεαλιστική εικόνα στα δυο κρίσιμα θέματα που απασχολούν τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων, την ολοκλήρωση των έργων και την ασφάλεια.

Στο θέμα της έγκαιρης ολοκλήρωσης των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων επεσήμανε της καθυστερήσεις στην οροφή του Ολυμπιακού Σταδίου και στην ολοκλήρωση της Μαραθώνιας διαδρομής, αλλά ταυτόχρονα παρουσίασε και την εικόνα των σημαντικών αλλαγών που έχουν γίνει στην υποδομή της Αθήνας.

Στο θέμα της ασφάλειας αν και παρουσιάσθηκαν τα γνωστά επιχειρήματα για τους κινδύνους που υπάρχουν λόγω της γεωγραφικής θέσης της Ελλάδας και της κατάστασης που επικρατεί διεθνώς με την τρομοκρατία μετά την 11η Σεπτεμβρίου, επισημάνθηκε η στενή συνεργασία της Ελλάδας με τη διεθνή κοινότητα και τις Ηνωμένες Πολιτείες καθώς και το κολοσσιαίο ποσό που θα διατεθεί σε σχέση με προηγούμενες διοργανώσεις, όπως επίσης και η εξάρθρωση της 17 Νοέμβρη.

Στο ρεπορτάζ εμφανίσθηκαν από ελληνικής πλευράς η Δήμαρχος Αθηναίων, Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία ήταν απόλυτα καθησυχαστική δηλώνοντας ότι αν και χρειάζεται πολύ δουλειά η Ελλάδα θα είναι έτοιμη και θα διοργανώσει επιτυχείς και ασφαλείς αγώνες.

Εντυπωσιακή ήταν η εμφάνιση του στενού Συμβούλου του Αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευση Γιώργου Παπανδρέου, Άλεξ Ρόντου, ο οποίος απαντώντας στο επιχείρημα ότι μετά την 11η Σεπτεμβρίου η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή δεν θα μπορούσε να επιλέξει χειρότερη πόλη από την Αθήνα για τη διοργάνωση των αγώνων απάντησε ότι έχει την ακριβώς αντίθετη άποψη.

«Θα είμαι παρών στους αγώνες και θα είμαι στους αγώνες ακριβώς επειδή γίνονται μετά την 11η Σεπτεμβρίου. Και θα βρεθώ πρόσωπο με πρόσωπο με τον τρομοκράτη που πιστεύει ότι θα πρέπει να πάω να κρυφτώ αντί να έχω τους αγώνες στον τόπο γέννησης τους. Εάν ακολουθήσουμε την ιδέα ότι η Αθήνα δεν είναι το ιδεώδες μέρος τότε ποιο είναι» αναρωτήθηκε με νόημα ο Άλεξ Ρόντου.


Δευτέρα 12 Απριλίου 2004 - 05:46 (Ώρα Λονδίνου)

Το Ιράκ «βυθίζεται στο χάος»

Ο ευρωπαϊκός τύπος σχολιάζει την κατάσταση στο Ιράκ ενώ δύο ισπανικές εφημερίδες αναλύουν τις συνέπειες των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Μαρτίου στη Μαδρίτη.

«Δύο Γερμανοί θύματα στο Ιράκ;» είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της γερμανικής εφημερίδας Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε Σονταγκτζάιτουνγκ ( Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung ).

«Η βία έφθασε τώρα και Γερμανούς πολίτες των οποίων η τύχη αγνοείται από την Τετάρτη όταν δέχθηκε επίθεση η αυτοκινητοπομπή τους» γράφει η κυριακάτικη εφημερίδα που επίσης αναφέρει τις μαζικές πορείες υπέρ της ειρήνης που πραγματοποιήθηκαν στη Γερμανία το σαββατοκύριακο του Πάσχα.

«Οι δύο Γερμανοί είναι νεκροί» γράφει μια άλλη γερμανική εφημερίδα η Ντι Βελτ ( Die Welt ) αναφερόμενη σε άρθρο του ανταποκριτή της βρετανικής Σάντεϊ Τέλεγκραφ ο οποίος λέει ότι βρισκόταν στον τόπο της επίθεσης λίγα λεπτά μετά.

Ο συντάκτης της Ντι Βελτ επικρίνει όσους στη Βρετανία υποστηρίζουν ότι «το χάος» που επικρατεί σήμερα στο Ιράκ αποδεικνύει ότι ήταν λάθος η ανατροπή του Σαντάμ Χουσείν.

«Αν επικρατεί σήμερα η βία στο Ιράκ η κατάσταση ήταν ακόμη χειρότερη επί Σαντάμ Χουσείν όταν οι απαγωγές και οι δολοφονίες ήταν συνηθισμένη πρακτική των πρακτόρων του κράτους» λέει η Ντι Βελτ.

Όμως, η γερμανική εφημερίδα παραδέχεται ότι η αμερικανική διοίκηση στο Ιράκ «παραμέλησε τον αγώνα για τις καρδιές του ιρακινού λαού».

«Από απελευθερωτικό σε βρώμικο πόλεμο»

«Το Ιράκ βυθίζεται στον πόλεμο, η συμμαχία στην αμφιβολία» είναι ο τίτλος που κυριαρχεί στην πρώτη σελίδα της γαλλικής εφημερίδας Λε Μοντ ( Le Monde ).

«Με κάθε μέρα που περνάει το Ιράκ βυθίζεται όλο και περισσότερο στο χάος» υποστηρίζει η γαλλική εφημερίδα η οποία προσθέτει πως «οι κυβερνήσεις των χωρών που έχουν στείλει στρατεύματα στο Ιράκ δέχονται ολοένα και μεγαλύτερες πιέσεις από την κοινή γνώμη».

Τα μέλη της συμμαχίας θα δυσκολεύονται όλο και περισσότερο να εξηγήσουν στους πολίτες τους «την διολίσθηση από μια απελευθερωτική αποστολή σε ένα βρώμικο πόλεμο» ισχυρίζεται και μια άλλη γαλλική εφημερίδα, η Λιμπερασιόν ( Liberation ).

Η εφημερίδα πιστεύει πως αποτέλεσμα της κατάστασης είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοι τους να υποστηρίζουν τώρα την ανάληψη μεγαλύτερου ρόλου στο Ιράκ από τα Ηνωμένα Έθνη.

«Ο οργανισμός αυτός φαίνεται να προσφέρει τον μόνο λογικό τρόπο να ξεπεραστεί η κρίση» εκτιμά η Λιμπερασιόν.

Η Ευρώπη μετά την 11η Μαρτίου

Η ισπανική εφημερίδα Ελ Παίς ( El Pais ) πιστεύει πως οι πολίτες της Ευρώπης αντιμετώπισαν σωστά τον αντίκτυπο των επιθέσεων της 11ης Μαρτίου στη Μαδρίτη και έχουν αποδεχθεί ότι για να βελτιωθεί η ασφάλεια στο συγκοινωνιακό δίκτυο θα υφίστανται κάποιες επιπλέον ταλαιπωρίες.

«Δεν μπορούμε να προσποιηθούμε ότι δεν υπάρχει φόβος στον κόσμο, όμως δεν επικρατεί υστερία και ο κόσμος δεν απαιτεί να περιοριστούν τα δικαιώματα των πολιτών ή να αποκατασταθεί η θανατική ποινή» επισημαίνει η Ελ Παίς που υπογραμμίζει «ούτε στην Ισπανία ούτε στην υπόλοιπη Ευρώπη υπάρχει χώρος για ένα Γουαντάναμο εκτός των ορίων που θέτει ο νόμος».

Όμως η ισπανική εφημερίδα υπογραμμίζει ότι οι χώρες της Ευρώπης θα πρέπει να παραμερίσουν τις όποιες επιφυλάξεις τους εμποδίζουν την στενότερη συνεργασία τους στον τομέα της ασφάλειας.

Μια άλλη ισπανική εφημερίδα, η Ελ Μούντο ( El Mundo ) δημοσιεύει άρθρο του διευθυντή της ο οποίος υποστηρίζει ότι «ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας πρέπει να έχει τον χαρακτήρα αστυνομικής επιχείρησης και όχι στρατιωτικής».

Οι ένοπλες δυνάμεις μπορούν να συμβάλλουν σημαντικά σε συγκεκριμένες στιγμές, γράφει ο διευθυντής της Ελ Μούντο και συνεχίζει « όμως είναι η σιωπηλή προσπάθεια διείσδυσης, συλλογής πληροφοριών και παρακολούθησης υπόπτων . που θα αποφασίσει την έκβαση της μάχης».


Δευτέρα 12 Απριλίου 2004 - 04:17 (Ώρα Λονδίνου)

«Ιρακινή ιντιφάντα»

Οι εξελίξεις στο Ιράκ κυριαρχούν και σήμερα στον βρετανικό τύπο με πρωτοσέλιδο τίτλο σε πολλές εφημερίδες την είδηση για την απελευθέρωση από σιίτες αντάρτες του Βρετανού ομήρου Γκάρι Τίλι.

Όμως και η πολιορκία της Φαλούτζα από τις αμερικανικές δυνάμεις απασχολεί τον βρετανικό τύπο. «Ιρακινοί στρατιώτες αρνούνται να πολεμήσουν μαζί με τις αμερικανικές δυνάμεις προκειμένου να κατασταλεί η εξέγερση θέτοντας έτσι σε αμφισβήτηση ένα από τα βασικά στοιχεία της στρατηγικής της Ουάσινγκτον για την σταθεροποίηση του Ιράκ» επισημαίνει η εφημερίδα Φαϊνάνσιαλ Τάιμς ( Financial Times ).

«Πάνω από 600 νεκροί στην αιματηρή πολιορκία της Φαλούτζα» είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της Γκάρντιαν ( Guardian ).

Στην ίδια εφημερίδα, η Ναϊόμι Κλάιν επισημαίνει ότι «η αντίσταση στις δυνάμεις κατοχής προβάλλεται από απλούς πολίτες που υπερασπίζονται τα σπίτια και τις γειτονιές τους, πρόκειται για την ιρακινή ιντιφάντα».

Η αρθρογράφος της Γκάρντιαν που επισκέφθηκε το Ιράκ περιγράφει την κατάσταση στη συνοικία Σαντρ της Βαγδάτης μετά τις επιχειρήσεις των Αμερικανών κατά του ριζοσπάστη σιίτη κληρικού, Μοκτάντα αλ Σαντρ και υπογραμμίζει «επί μήνες ο Λευκός Οίκος προέβλεπε εμφύλιο πόλεμο ανάμεσα στη μειοψηφία των σουνιτών και την πλειοψηφία των σιιτών. Αυτή την εβδομάδα φαίνεται ότι έγινε ακριβώς το αντίθετο. Απέναντι στον κοινό εχθρό φαίνεται να έχουν αρχίσει να ξεχνούν τις μακρόχρονες εχθρότητες τους και να συνεργάζονται κατά των δυνάμεων κατοχής».

Επικρίσεις κατά Μπλερ

Ο ηγέτης του Συντηρητικού κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Μάικλ Χάουαρντ, κατηγόρησε χθες τον πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ ότι δεν ασκεί την επιρροή του ικανοποιητικά την επιρροή του στις συμμαχικές δυνάμεις στο Ιράκ.

Η σημαντική στρατιωτική παρουσία της Βρετανίας στο Ιράκ δεν συνοδεύεται από ισότιμη πολιτική και διπλωματική παρουσία «διότι δεν μετέχουμε επαρκώς στην κατάστρωση στρατηγικής και στην εφαρμογή της στρατηγικής αυτής» υποστήριξε ο κ.Χάουαρντ σε συνέντευξη του που δημοσιεύει η εφημερίδα Ντέιλι Τέλεγκραφ ( Daily Telegraph ).

Ο συντάκτης της εφημερίδας Φαϊνάνσιαλ Τάιμς ( Financial Times ) αναρωτιέται αν τα Ηνωμένα Έθνη μπορούν να «σώσουν» τον Τζορτζ Μπους. «Η ελπίδα για επιτυχή μεταβίβαση της εξουσίας στους Ιρακινούς εξαρτάται από αυτό» υποστηρίζει ο συντάκτης της εφημερίδας ο οποίος όμως προειδοποιεί επίσης ότι «η μεσολάβηση του ΟΗΕ δεν πρόκειται να επιτύχει αν οι Ηνωμένες Πολιτείες με τις πράξεις τους συνεχίσουν να αποξενώνουν τους μετριοπαθείς Ιρακινούς».

«Ελληνοκυπριακή αδιαλλαξία»

Η εφημερίδα Γκάρντιαν δημοσιεύει σχόλιο του Πίτερ Πρέστον για τις εξελίξεις στο κυπριακό το οποίο αφού επισημαίνει τις αντιρρήσεις του Ραούφ Ντενκτάς στο σχέδιο Ανάν, αντιρρήσεις που παραμερίζει ως μη θανατηφόρες, ασχολείται με τη στάση της ελληνοκυπριακής πλευράς.

«Οι δύο προηγούμενοι πρόεδροι τους αγωνίστηκαν για να επιτευχθεί η ειρήνη. Είναι θλιβερό ( και ειρωνεία της τύχης ) που ο νυν πρόεδρος δεν είναι διατεθειμένος να διανύσει το τελευταίο χιλιόμετρο» λέει ο Πίτερ Πρέστον και συνεχίζει « μπορούμε να συγχωρήσουμε τις ειλικρινείς επιφυλάξεις του για τους όρους του σχεδίου. Εκείνο που είναι πιο δύσκολο να συγχωρεθεί είναι η δήλωση του ότι δεν μπορούμε να έχουμε εμπιστοσύνη ότι η τουρκική κυβέρνηση θα εφαρμόσει την συμφωνία».

Κατά τον αρθρογράφο της Γκάρντιαν «ο Τούρκος πρωθυπουργός κατέβαλλε κάθε δυνατή προσπάθεια».

«Η νέα κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή μπορούσε να ασκήσει μεγαλύτερες πιέσεις στη Λευκωσία, αλλά δεν το έπραξε» γράφει ο Πίτερ Πρέστον που θεωρεί ότι αν δεν υπάρξει λύση και επανένωση της Κύπρου πριν από την ένταξη της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τότε « μια νέα, επικίνδυνη ρωγμή θα δημιουργηθεί στην Ευρώπη».

«Τα δημοψηφίσματα στην Κύπρο είναι το κλειδί για ένα ολόκληρο κάστρο ελπίδων και ονείρων» λέει ο Πίτερ Πρέστον για να καταλήξει με την έκκληση προς την Ευρωπαϊκή Ένωση «να ανταποκριθεί στις προσπάθειες του Ταγίπ Ερντογάν».

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.