Browse through our Interesting Nodes of Military & Security in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 23 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 04-04-11

  1. Παράταση εκεχειρίας στη Φαλούτζα
  2. Αποτρέπεται επίθεση στη Ρουάντα
  3. Κοντά σε εκεχειρία η ΕΤΑ
  4. Προειδοποιήσεις για την 11η Σεπτεμβρίου
  5. «Αγάπη εναντίον τρομοκρατίας»
  6. Άρθρο Μπλερ για Ιράκ
  7. Τα πασχαλινά μηνύματα
  8. Στον ΟΗΕ η πρόταση του ΑΚΕΛ
  9. «Ουδέν σχόλιον» από Παπαδόπουλο
  10. Άρθρο Μπλερ για Ιράκ
  11. «Ερυθρόλευκα» οπλοστάσια
  12. Προειδοποίηση για την 11η Σεπτεμβρίου
  13. Προσπάθειες διάσωσης
  14. Ενδείξεις εκεχειρίας στη Φαλούτζα

Δευτέρα 12 Απριλίου 2004 - 02:49 (Ώρα Λονδίνου)

Παράταση εκεχειρίας στη Φαλούτζα

Εκατοντάδες άνθρωποι πιστεύεται πως έχουν χάσει τη ζωή τους μετά από μια εβδομάδα συγκρούσεων

Πληροφορίες από τη Φαλούτζα του κεντρικού Ιράκ αναφέρουν πως παρατάθηκε για μερικές ώρες η εκεχειρία ώστε να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των αμερικανικών δυνάμεων, που πολιορκούν την πόλη, και των ανταρτών.

Οι ανταποκριτές μεταδίδουν πως την Κυριακή στην πόλη ακούγονταν μόνο σποραδικά πυρά.

Η εκεχειρία επετεύχθη με τη διαμεσολάβηση Ιρακινών αλλά δεν είναι σαφές αν οι Αμερικανοί έχουν συμφωνήσει στους όρους της.

Μέλος του διορισμένου από τις Ηνωμένες Πολιτείες, Ιρακινού Κυβερνητικού Συμβουλίου είπε ότι οι Αμερικανοί κατανοούν πως οι εξεγερθέντες δεν είναι οργανωμένοι κάτω από μια ενωτική ηγεσία και ότι η πλήρης τήρηση της εκεχειρίας θα είναι δύσκολη.

Ο διευθυντής του κυριότερου νοσοκομείου της Φαλούτζα δήλωσε ότι πάνω από 600 άνθρωποι, οι περισσότεροι άμαχοι, έχουν σκοτωθεί στις συγκρούσεις.

Κατάρριψη ελικοπτέρου

Συγκρούσεις σημειώθηκαν την Κυριακή σε διάφορες περιοχές του Ιράκ.

Το σοβαρότερο επεισόδιο ήταν η κατάρριψη αμερικανικού ελικοπτέρου δυτικά της Βαγδάτης.

Το ελικόπτερο καταρρίφθηκε κοντά στην πόλη Άμπου Γκράιμπ και οι δύο Αμερικανοί πιλότοι σκοτώθηκαν.

Αβεβαιότητα για τους ομήρους

Στο μεταξύ, ασαφές παραμένει το μέλλον των τριών Γιαπωνέζων πολιτών που είναι όμηροι στο Ιράκ.

Οι πληροφορίες που είχε μεταδώσει αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο, ότι οι απαγωγείς τους θα τους απελευθερώσουν την Κυριακή, υπακούοντας στις εκκλήσεις μουσουλμάνων κληρικών, δεν έχουν επαληθευτεί μέχρι στιγμής.

Το ιαπωνικό υπουργείο Εξωτερικών είπε ότι δεν έχει καμιά επιβεβαίωση καθώς δεν βρίσκεται σε απευθείας διάλογο με τους απαγωγείς.

Σε ξεχωριστό περιστατικό, Ιρακινοί που απήγαγαν ως όμηρο έναν Αμερικανό, απειλούν να τον σκοτώσουν αν οι αμερικανικές δυνάμεις δεν άρουν την πολιορκία της Φαλούτζα.


Κυριακή 11 Απριλίου 2004 - 20:53 (Ώρα Λονδίνου)

Αποτρέπεται επίθεση στη Ρουάντα

Τα περισσότερα από τα 800.000 θύματα της γενοκτονίας ήταν κυρίως μέλη της φυλής Τούτσι

Ο στρατός της Ρουάντας κατάφερε να αποτρέψει μία επίθεση από τους αντάρτες της φυλής Χούτου, οι οποίοι είχαν εισβάλει από τη γειτονική Λαϊκή Δημοκρατία του Κογκό.

Στρατιωτικός αξιωματούχος της Ρουάντας δήλωσε ότι τουλάχιστον 16 αντάρτες σκοτώθηκαν στην προσπάθειά τους να επιτεθούν εναντίον ενός χωριού της φυλής Τούτσι.

Στη Ρουάντα, πραγματοποιούνται αυτή την περίοδο επιμνημόσυνες δεήσεις για τη 10η επέτειο από τη γενοκτονία στη χώρα.

Περισσότερα από 800.000 άτομα, κυρίως μέλη της φυλής Τούτσι, είχαν σκοτωθεί τότε από τους αντάρτες της φυλής Χούτου.

Ορισμένοι από τους αντάρτες κατάφεραν να ξεφύγουν μετά τη γενοκτονία και να αναδιοργανωθούν στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κογκό.

Πιστεύεται ότι κατά την τελευταία απόπειρα επίθεσης συμμετείχαν τουλάχιστον 250 αντάρτες της φυλής Χούτου.

Οι περισσότεροι από αυτούς κατάφεραν να διασωθούν και να επιστρέψουν στη γειτονική χώρα.


Κυριακή 11 Απριλίου 2004 - 19:20 (Ώρα Λονδίνου)

Κοντά σε εκεχειρία η ΕΤΑ

Η ΕΤΑ φαίνεται να αλλάζει πορεία μετά τις πολύνεκρες επιθέσεις στη Μαδρίτη

Η οργάνωση των Βάσκων αυτονομιστών, ΕΤΑ, ενδέχεται να ανακοινώσει εκεχειρία την Κυριακή του Πάσχα, σύμφωνα με πληροφορίες των ισπανικών μέσων μαζικής ενημέρωσης.

Το απαγορευμένο κόμμα Μπατασούνα, το οποίο θεωρείται η πολιτική πτέρυγα της ΕΤΑ, ανακοίνωσε ότι επιθυμεί να αρχίσει συνομιλίες με τη νέα ισπανική κυβέρνηση.

Εάν ανακοινωθεί η εκεχειρία την ημέρα του Πάσχα, τότε θα συμπέσει με τους εθνικούς εορτασμούς στη χώρα των Βάσκων.

Ο ανταποκριτής του BBC στην Ισπανία αναφέρει ότι η οργάνωση πιστεύει πως δεν μπορεί πλέον να επιτύχει τους σκοπούς της με τρομοκρατικές ενέργειες.

Αλλαγή πλεύσης

Πιστεύεται ότι η αλλαγή πλεύσης της ΕΤΑ μπορεί να οφείλεται στο σοκ και την οργή που επέφεραν οι βομβιστικές επιθέσεις στη Μαδρίτη, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν από ισλαμιστές εξτρεμιστές, σύμφωνα με τις ενδείξεις.

Πολιτική βούληση

Η κατάσταση μπορεί να αλλάξει εάν υπάρχει πολιτική βούληση. Οφείλουμε να κάνουμε αυτή την προσπάθεια

Αρνάλντο Οτέγκι, αρχηγός του Μπατασούνα

Η ΕΤΑ δέχεται ισχυρές πιέσεις από τις ισπανικές δυνάμεις ασφαλείας, καθώς περισσότεροι από 600 οπαδοί της έχουν συλληφθεί τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Ο αρχηγός του Μπατασούνα, Αρνάλντο Οτέγκι, επεσήμανε την Παρασκευή ότι η ΕΤΑ είναι αποφασισμένη να μην ακολουθήσει στο μέλλον το μονοπάτι της βίας.

Ο κ. Οτέγκι επεσήμανε ότι οι βομβιστικές επιθέσεις στη Μαδρίτη - για τις οποίες είχε αρχικώς κατηγορηθεί η ΕΤΑ - κάνουν την οργάνωση να αναθεωρεί τις τακτικές της και να κατευθύνεται σε νέα πορεία.


Κυριακή 11 Απριλίου 2004 - 09:56 (Ώρα Λονδίνου)

Προειδοποιήσεις για την 11η Σεπτεμβρίου

Αμφιβολίες για την ακρίβεια της κατάθεσης της Κοντολίζα Ράις στην επιτροπή

Έπειτα από πιέσεις, ο Λευκός Οίκος έδωσε στη δημοσιότητα απόρρητο έγγραφο που χρονολογείται ένα μήνα πριν τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.

Στο έγγραφο υπάρχουν προειδοποιήσεις για το ενδεχόμενο αεροπειρατειών από την Αλ Κάιντα στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το έγγραφο δόθηκε στη δημοσιότητα έπειτα από πιέσεις της ανεξάρτητης επιτροπής που διερευνά τις συνθήκες σχετικά με τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001.

Ο ανταποκριτής του BBC στην Ουάσιγκτον μεταδίδει πως το έγγραφο φαίνεται να διαψεύδει τους ισχυρισμούς του Λευκού Οίκου ότι δεν είχε συγκεκριμένες πληροφορίες πως η αλ Κάιντα σχεδίαζε χτύπημα στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Την περασμένη εβδομάδα, η σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Αμερικανού προέδρου, Κοντολίζα Ράις, καταθέτοντας στην επιτροπή, δήλωσε ότι είχε συζητήσει το εν λόγω έγγραφο με τον πρόεδρο Τζορτζ Μπους.

Ωστόσο, η κ. Ράις δήλωσε ενώπιον της επιτροπής ότι το έγγραφο δεν περιείχε νέες πληροφορίες και απλώς παρουσίαζε ένα ιστορικό των διαφόρων προειδοποιήσεων που είχαν γίνει κατά καιρούς.


Κυριακή 11 Απριλίου 2004 - 18:53 (Ώρα Λονδίνου)

«Αγάπη εναντίον τρομοκρατίας»

Χλωμός και εξασθενημένος έδειχνε ο πάπας, σύμφωνα με τους ανταποκριτές

Ο πάπας Ιωάννης Παύλος ο Β', κατά το καθιερωμένο πασχαλινό μήνυμά του, ζήτησε από τον κόσμο να προσφέρει αγάπη και ελπίδα για να αντιμετωπίσει την απειλή της τρομοκρατίας.

«Μακάρι η ζωή και η αγάπη να γίνουν το αντίδοτο στη λογική του θανάτου», είπε χαρακτηριστικά.

Ο ποντίφικας ζήτησε από τους ηγέτες της παγκόσμιας κοινότητας να τερματίσουν τις διενέξεις στο Ιράκ, τους ιερούς τόπους στη Μέση Ανατολή και την Αφρική.

Το καθιερωμένο μήνυμα του ποντίφικα ακούσθηκε από χιλιάδες πιστούς που είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό, όπου είχαν ληφθεί δρακόντεια μέτρα ασφαλείας.

Ελπίδες προσέγγισης

Ο 83χρονος πάπας, ο οποίος πάσχει από τη νόσο του Πάρκινσον, διάβασε το μήνυμά του με δυσκολία.

Δεκάδες χιλιάδες πιστοί παρακολούθησαν τη μεταφορά του επιταφίου γύρω από το Κολοσσαίο

Οι ανταποκριτές ανέφεραν ότι ο πάπας έδειχνε χλωμός και εξασθενημένος, καθώς είχε προηγηθεί μία δύσκολη εβδομάδα για αυτόν με πολλές υποχρεώσεις.

Σε μία αναπάντεχη δήλωσή του, ο πάπας απηύθυνε εκκλήσεις για μία μεγαλύτερη προσέγγιση ανάμεσα στην Ορθόδοξη και την Καθολική Εκκλησία.

Παράλληλα, εξέφρασε την ελπίδα εορτάζεται πάντα μαζί το Πάσχα ανάμεσα σε ορθόδοξους και καθολικούς.

Την Κυριακή του Πάσχα απαγορεύθηκαν όλες οι πτήσεις πάνω από τη Ρώμη και το Βατικανό και ενισχύθηκαν οι αστυνομικές δυνάμεις, καθώς υπήρχαν φόβοι ότι μπορεί να υπάρξει τρομοκρατική επίθεση εναντίον του ποντίφικα.


Κυριακή 11 Απριλίου 2004 - 11:10 (Ώρα Λονδίνου)

Άρθρο Μπλερ για Ιράκ

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, σε άρθρο του στην εφημερίδα Ομπζέρβερ (The Observer) υπόσχεται πως η κυβέρνησή του θα μείνει σταθερή στον «ιστορικό αγώνα» της κατά των εξεγερθέντων Ιρακινών.

Αν ο υπό τις ΗΠΑ συνασπισμός, αποτύχει, λέει ο Μπλερ, «θα σβήσει η ελπίδα για ελευθερία και ανεξιθρησκία».

Αρνήθηκε ότι το Ιράκ βρίσκεται στα πρόθυρα εμφυλίου πολέμου και επέρριψε ευθύνες για τα πρόσφατα επεισόδια σε οπαδούς του Σαντάμ Χουσεΐν.

Ο Τόνι Μπλερ, που παραθερίζει στις Βερμούδες, είπε ακόμα ότι στηρίζει πλήρως την αντιμετώπιση της κατάστασης από τις ΗΠΑ.

Επέκρινε «σημαντικό μέρος» της κοινής γνώμης στη Δύση, που αντιτίθεται στον πόλεμο και διερωτήθηκε αν οι άνθρωποι αυτοί αντιλαμβάνονται πως μια νίκη των εξεγερθέντων στο Ιράκ θα «αποτελεί ήττα του πολιτισμού και της δημοκρατίας παντού».

Σχόλια

Στο κύριο σχόλιό της, η Ομπζέρβερ συμφωνεί με τον Βρετανό πρωθυπουργό ότι η διεθνής κοινότητα δεν θα πρέπει μειώσει την αποφασιστικότητά της να απορρίψει τα «βδελυρά αιτήματα» των απαγωγέων ομήρων και αν χρειαστεί- να στείλει επιπλέον χρήματα και στρατεύματα.

Αλλά προειδοποιεί ότι θα πρέπει να ικανοποιηθεί η επιθυμία της σιωπηρής πλειοψηφίας των Ιρακινών να διοικηθούν από εκείνους που υπερασπίζονται τα συμφέροντά τους.

Κι αυτό, λέει, σημαίνει πως Μπους και Μπλερ θα πρέπει ίσως να δεχτούν μια κυβέρνηση με πιο «ισλαμικό χαρακτήρα» από ότι θα ήθελαν.

Το ανθρώπινο κόστος της βίας απεικονίζει με χαρακτηριστικές φωτογραφίες στο πρωτοσέλιδό της η Σάντεϊ Τέλεγκραφ (The Sunday Telegraph): στη μια ένας ένοπλος μουτζαχεντίν δίπλα σε ένα αυτοκίνητο που καίγεται και στην άλλη το αιμόφυρτο πτώμα ενός Γερμανού κοντά στη Φαλούτζα.

Η φωτογραφία του Αμερικανού όμηρου, Τόμας Χαμίλ με έναν μασκοφορεμένο απαγωγέα δίπλα του δεσπόζει στην Ιντιπέντεντ (The Independent).

Η Μέιλ ον Σάντεϊ (The Mail on Sunday) φαίνεται οργισμένη με την απουσία του βρετανού πρωθυπουργού που είναι σε διακοπές, μεσούσης της κρίσης στο Ιράκ.

«Πού είναι ο Μπλερ;» λέει η εφημερίδα, την ώρα που το Ιράκ καίγεται και Βρετανοί πεθαίνουν.

Η κυρία Έλγιν

Η Σάντεϊ Τάιμς (The Sunday Times) αναφέρεται σε μια νέα βιογραφία της συζύγου του λόρδου Έλγιν, Μαίρης Νίσμπετ.

Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία, το φλερτ της κόμισσας Έλγιν με τον σουλτάνο Σελίμ 3ο ήταν που οδήγησε στην έκδοση της άδειας ώστε ο λόρδος Έλγιν να αποσπάσει τα μάρμαρα του Παρθενώνα.

Η ίδια ήταν που έπεισε και ένα διστακτικό Βρετανό καπετάνιο να τα μεταφέρει στη Βρετανία, παρόλο που το σκάφος του βρισκόταν σε εμπόλεμη κατάσταση.

«Βρήκα αναγκαίο να χρησιμοποιήσω τη δύναμη της πειθούς μου θηλυκή ευφράδεια που ως συνήθως πέτυχε», αναφέρει η Μαίρη Νίσμπετ σε επιστολή στον σύζυγό της.

Η συγγραφέας της βιογραφίας, Σούζαν Νέιτζελ, βασίστηκε στο αρχείο ιδιωτικών επιστολών και στα ημερολόγια της Νέσμπιτ.

Το βιβλίο της αμερικανίδας συγγραφέως, με τίτλο «Η κυρία των Ελγινείων Μαρμάρων», αναμένεται να κυκλοφορήσει τον Αύγουστο εν όψει της Ολυμπιάδας.

Ο 11ος λόρδος Έλγιν, Άντριου Μπρους, λέει πως οι επιστολές της κόμισσας Έλγιν δείχνουν πως «υπήρχε πραγματικός κίνδυνος. Τα μάρμαρα έπρεπε να σωθούν και υπήρχε αποφασιστικότητα να σωθούν».


Κυριακή 11 Απριλίου 2004 - 11:40 (Ώρα Λονδίνου)

Τα πασχαλινά μηνύματα

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος

Στο θάνατο συνανθρώπων μας αθώων και συμμετεχόντων σε πολεμικές αντιπαραθέσεις, αναφέρεται στο πασχαλινό μήνυμα του ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Ο πατριάρχης σημειώνει ότι ο εορτασμός της Ανάστασης φέτος σκιάζεται από πολλές και σοβαρές ειδήσεις «περί πολλαπλών ομαδικών ανθρωποκτονιών και άλλων οδυνηρών πράξεων εις βάρος των ανθρώπων, πραττομένων υπό ανθρώπων».

Ο κ. Βαρθολομαίος στέλνει, πάντως, αισιόδοξο μήνυμα, προσθέτοντας:

«Δεν πρέπει να δειλιώμεν βλέποντες το κακόν να φαίνεται ότι επικρατεί. Εν τέλει νικητής θα είναι ο Αναστάς Κύριος ημών Ιησούς Χριστός και οι πιστεύοντες εις την Ανάστασιν Αυτού».

Ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλος επισημαίνει τη δύναμη από τη χαρά της Ανάστασης επισημαίνοντας:

«Αντικαταστήσατε για όλη την περίοδο του πεντηκοσταρίου, τον καθημερινό σας χαιρετισμό με το Χριστός Ανέστη. Δείξτε προς πάσαν κατεύθυνση ότι ως χριστιανοί είμαστε, χάρις στην Ανάσταση, δυνατοί, νηφάλιοι, ορθά προσανατολισμένοι αγωνιστές του καλού αθάνατοι».

Και ο κ. Χριστόδουλος συνεχίζει:

«Στον κόσμο σήμερα κυριαρχεί ο θάνατος, το μίσος η τρομοκρατία, η βία, οι πόλεμοι, η ασέβεια. Ποιος θα μας σώσει από την τυραννία της ανασφάλειας και της κακοδαιμονίας; Μόνον η εν Χριστώ αναγέννηση και εξανάστασή μας. Αρκεί να το θελήσουμε και να το επιδιώξουμε».


Κυριακή 11 Απριλίου 2004 - 11:22 (Ώρα Λονδίνου)

Στον ΟΗΕ η πρόταση του ΑΚΕΛ

Στον Άλβ. Ντε Σότο επεδόθη η πρόταση του ΑΚΕΛ

Το ΑΚΕΛ διαβίβασε στον ΟΗΕ την πρότασή του για αναβολή για μερικούς μήνες της διεξαγωγής των δημοψηφισμάτων για το σχέδιο Ανάν, ώστε να επιχειρηθούν βελτιώσεις στις πρόνοιές του και να ενημερωθούν οι Κύπριοι για το περιεχόμενό του.

Σε αντίθετη περίπτωση, το ΑΚΕΛ έκανε γνωστό ότι δεν θα υποστηρίξει την έγκριση του σχεδίου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό στις 24 Απριλίου.

Την πρόταση επέδωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού στον Άλβαρο Ντε Σότο, από τον οποίο ζήτησε να δοθεί και στα πέντε μόνιμα μέλη του συμβουλίου ασφαλείας του οργανισμού.

Η πρόταση υιοθετήθηκε χθες από την κεντρική επιτροπή του ΑΚΕΛ με σημαντική πλειοψηφία και θα υποβληθεί στην παγκύπρια συνδιάσκεψη του κόμματος στις 14 Απριλίου για έγκριση.

Με την πρόταση καλούνται τα Ηνωμένα Έθνη και ο διεθνής παράγων να προχωρήσουν στην αναβολή των δημοψηφισμάτων για μερικούς μήνες.

Όπως αναφέρει η ΚΕ του ΑΚΕΛ, στόχος της πρότασής του είναι να παρουσιασθεί το σχέδιο αναλυτικά στους Ελληνοκυπρίους και τους Τουρκοκυπρίους και να δοθεί η δυνατότητα διαπραγμάτευσης για βελτίωσή του και κάλυψη των κενών που υπάρχουν, ούτως ώστε να καταστεί δυνατή η έγκρισή του στα δημοψηφίσματα.

Συγχαρητήρια από τον Πάφου

Ο μητροπολίτης Πάφου Χρυσόστομος χαιρέτισε την πρόταση του ΑΚΕΛ για αναβολή των δημοψηφισμάτων, λέγοντας ότι με αυτή αποφεύγεται η διάσπαση του λαού και ότι σε μεγάλο βαθμό επιτυγχάνεται πλέον η ενότητά του.

Ο κ. Χρυσόστομος πρόσθεσε, ότι θεωρεί πως το ΑΚΕΛ πρόσφερε ύψιστη υπηρεσία στον κυπριακό λαό και την πατρίδα.

Ο μητροπολίτης Πάφου ανέφερε επίσης ότι «σε καταστάσεις, όπως αυτές που βιώνει σήμερα ο κυπριακός ελληνισμός και που εγκυμονούν κινδύνους για την πατρίδα και τη φυσική του επιβίωση, η στάση του ΑΚΕΛ ήταν η πλέον ενδεδειγμένη».

Τέλος, ο κ. Χρυσόστομος συνεχάρη θερμότατα τόσο τον ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια και τα μέλη της ΚΕ του κόμματος για την απόφασή τους.

Προειδοποίηση Ντενκτάς

Ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Ραούφ Ντενκτάς δήλωσε ότι θα αποσυρθεί και δεν θα είναι ο υποψήφιος στις εκλογές που θα διεξαχθούν στις 13 Ιουνίου, σε περίπτωση που εγκριθεί το σχέδιο Ανάν στα δημοψηφίσματα της 24ης Απριλίου.

Σε δηλώσεις στην Κωνσταντινούπολη, ο κ. Ντενκτάς ζήτησε επίσης να συνεχισθούν οι διαπραγματεύσεις επί του σχεδίου, ενώ επανέλαβε ότι οι Τουρκοκύπριοι δεν μπορούν να υπάρξουν χωρίς την Τουρκία και κατηγόρησε την ΕΕ και τις ΗΠΑ ότι προσπαθούν να κάνουν την Κύπρο μέλος της ΕΕ για τα δικά τους γεωπολιτικά συμφέροντα.


Κυριακή 11 Απριλίου 2004 - 10:26 (Ώρα Λονδίνου)

«Ουδέν σχόλιον» από Παπαδόπουλο

Συνάντηση με το Δ. Χριστόφια αναμένει ο Τ. Παπαδόπουλος

Κανένα σχόλιο δεν έκανε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος σχετικά με την πρόταση της κεντρικής επιτροπής του ΑΚΕΛ για αναβολή των δημοψηφισμάτων της 24ης Απριλίου επί του σχεδίου του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν για το Κυπριακό.

Ο κ. Παπαδόπουλος διεμήνυσε στους δημοσιογράφους, οι οποίοι μετέβησαν στο ξενοδοχείο όπου διαμένει στην Πάφο, ότι δεν θα προβεί σε οποιαδήποτε δήλωση μέχρι να έχει κατ' ιδίαν συνάντηση με το ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια.

Νωρίτερα, πριν ανακοινωθεί η πρόταση της ΚΕ του ΑΚΕΛ, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε ότι η κατάσταση που διαμορφώνεται εν όψει των δημοψηφισμάτων της 24ης Απριλίου θα επανεξετασθεί όταν τα δύο μεγάλα κόμματα του τόπου, ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ, οριστικοποιήσουν τις θέσεις τους.

Μιλώντας στην Πάφο, όπου βρίσκεται για ολιγοήμερη ανάπαυση, ο κ. Παπαδόπουλος επεσήμανε ότι τα δύο μεγάλα κόμματα συνεχίζουν τις ενδοκομματικές διαδικασίες και υπενθύμισε ότι από την αρχή ο ίδιος είχε πει ότι είναι δικαίωμα του κάθε κόμματος, με την αυτονομία και τις διαδικασίες του, να πάρει αποφάσεις που κρίνει ότι πρέπει να πάρει.

«Και όταν τις πάρει -κατέληξε ο κ. Παπαδόπουλος- θα επανεξετάσουμε την κατάσταση».

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας απέφυγε να δώσει περαιτέρω διευκρινήσεις για το τι εννοεί με τη δήλωσή του για επανεξέταση της κατάστασης.


Κυριακή 11 Απριλίου 2004 - 11:10 (Ώρα Λονδίνου)

Άρθρο Μπλερ για Ιράκ

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, σε άρθρο του στην εφημερίδα Ομπσέρβερ (The Observer) υπόσχεται πως η κυβέρνησή του θα μείνει σταθερή στον «ιστορικό αγώνα» της κατά των εξεγερθέντων Ιρακινών.

Αν ο υπό τις ΗΠΑ συνασπισμός, αποτύχει, λέει ο Μπλερ, «θα σβήσει η ελπίδα για ελευθερία και ανεξιθρησκία».

Αρνήθηκε ότι το Ιράκ βρίσκεται στα πρόθυρα εμφυλίου πολέμου και επέρριψε ευθύνες για τα πρόσφατα επεισόδια σε οπαδούς του Σαντάμ Χουσεΐν.

Ο Τόνι Μπλερ, που παραθερίζει στις Βερμούδες, είπε ακόμα ότι στηρίζει πλήρως την αντιμετώπιση της κατάστασης από τις ΗΠΑ.

Επέκρινε «σημαντικό μέρος» της κοινής γνώμης στη Δύση, που αντιτίθεται στον πόλεμο και διερωτήθηκε αν οι άνθρωποι αυτοί αντιλαμβάνονται πως μια νίκη των εξεγερθέντων στο Ιράκ θα «αποτελεί ήττα του πολιτισμού και της δημοκρατίας παντού».

Σχόλια

Στο κύριο σχόλιό της, η Ομπσέρβερ συμφωνεί με τον βρετανό πρωθυπουργό ότι η διεθνής κοινότητα δεν θα πρέπει μειώσει την αποφασιστικότητά της να απορρίψει τα «βδελυρά αιτήματα» των απαγωγέων ομήρων και αν χρειαστεί- να στείλει επιπλέον χρήματα και στρατεύματα.

Αλλά προειδοποιεί ότι θα πρέπει να ικανοποιηθεί η επιθυμία της σιωπηρής πλειοψηφίας των Ιρακινών να διοικηθούν από εκείνους που υπερασπίζονται τα συμφέροντά τους.

Κι αυτό, λέει, σημαίνει πως Μπους και Μπλερ θα πρέπει ίσως να δεχτούν μια κυβέρνηση με πιο «ισλαμικό χαρακτήρα» από ότι θα ήθελαν.

Το ανθρώπινο κόστος της βίας απεικονίζει με χαρακτηριστικές φωτογραφίες στο πρωτοσέλιδό της η Σάντεϊ Τέλεγκραφ (The Sunday Telegraph): στη μια ένας ένοπλος μουτζαχεντίν δίπλα σε ένα αυτοκίνητο που καίγεται και στην άλλη το αιμόφυρτο πτώμα ενός Γερμανού κοντά στη Φαλούτζα.

Η φωτογραφία του Αμερικανού όμηρου, Τόμας Χαμίλ με έναν μασκοφορεμένο απαγωγέα δίπλα του δεσπόζει στην Ιντιπέντεντ (The Independent).

Η Μέιλ ον Σάντεϊ (The Mail on Sunday) φαίνεται οργισμένη με την απουσία του βρετανού πρωθυπουργού που είναι σε διακοπές, μεσούσης της κρίσης στο Ιράκ.

«Πού είναι ο Μπλερ;» λέει η εφημερίδα, την ώρα που το Ιράκ καίγεται και Βρετανοί πεθαίνουν.

Η κυρία Έλγιν

Η Σάντεϊ Τάιμς (The Sunday Times) αναφέρεται σε μια νέα βιογραφία της συζύγου του λόρδου Έλγιν, Μαίρης Νίσμπετ.

Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία, το φλερτ της κόμισσας Έλγιν με τον σουλτάνο Σελίμ 3ο ήταν που οδήγησε στην έκδοση της άδειας ώστε ο λόρδος Έλγιν να αποσπάσει τα μάρμαρα του Παρθενώνα.

Η ίδια ήταν που έπεισε και ένα διστακτικό βρετανό καπετάνιο να τα μεταφέρει στη Βρετανία, παρόλο που το σκάφος του βρισκόταν σε εμπόλεμη κατάσταση.

«Βρήκα αναγκαίο να χρησιμοποιήσω τη δύναμη της πειθούς μου θηλυκή ευφράδεια που ως συνήθως πέτυχε» αναφέρει η Μαίρη Νίσμπετ σε επιστολή στον σύζυγό της.

Η συγγραφέας της βιογραφίας, Σούζαν Νέιτζελ, βασίστηκε στο αρχείο ιδιωτικών επιστολών και στα ημερολόγια της Νέσμπιτ.

Το βιβλίο της αμερικανίδας συγγραφέως, με τίτλο «Η κυρία των Ελγινείων Μαρμάρων», αναμένεται να κυκλοφορήσει τον Αύγουστο εν όψει της Ολυμπιάδας.

Ο 11ος λόρδος Έλγιν, Άντριου Μπρους, λέει πως οι επιστολές της κόμισσας Έλγιν δείχνουν πως «υπήρχε πραγματικός κίνδυνος. Τα μάρμαρα έπρεπε να σωθούν και υπήρχε αποφασιστικότητα να σωθούν».


Κυριακή 11 Απριλίου 2004 - 10:43 (Ώρα Λονδίνου)

«Ερυθρόλευκα» οπλοστάσια

Για σειρά επιθέσεων κατηγορούνται οπαδοί του Ολυμπιακού (φωτό αρχείου)

Στη σύλληψη τριών οπαδών του Ολυμπιακού Πειραιώς προχώρησε η αστυνομία ύστερα από επιθέσεις με αυτοσχέδιες βόμβες κατά οπαδών του Παναθηναϊκού.

Στη συνέχεια η αστυνομία έκανε έφοδο στα γραφεία συνδέσμων οπαδών του Ολυμπιακού Π., όπου κατέσχεσε υλικό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για επιθέσεις.

Η επιχείρηση της αστυνομίας αποφασίσθηκε μετά τα επεισόδια που σημειώθηκαν τη Μεγάλη Εβδομάδα στο Βύρωνα και στους Αμπελοκήπους.

Συγκεκριμένα, περίπου 40 οπαδοί του Ολυμπιακού Π., επιβαίνοντας σε μοτοσικλέτες, πέταξαν καπνογόνα εναντίον διερχόμενων αυτοκινήτων στο ύψος του Βύρωνα, χωρίς να τραυματισθεί κανείς ή να προκληθούν ζημιές.

Στη συνέχεια, οι δράστες κατευθύνθηκαν προς το γήπεδο του Παναθηναϊκού στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας και στη διασταύρωση των οδών Παναθηναϊκού και Τσόχα πέταξαν εννέα βόμβες μολότοφ σε μπυραρία, με αποτέλεσμα να προξενήσουν ζημιές στην τζαμαρία, να τραυματισθούν τρεις θαμώνες και να προκληθούν ζημιές σε τρία σταθμευμένα αυτοκίνητα.

Ύστερα από έρευνα της αστυνομίας συνελήφθησαν τρεις οπαδοί του Ολυμπιακού Π. για συμμετοχή στα επεισόδια, οι οποίοι οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα με βαρύτατες κατηγορίες.

Ακολούθησε έρευνα στα γραφεία των συνδέσμων οπαδών Ολυμπιακού Π. στην Ηλιούπολη και στην Κυψέλη, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν μεγάλος αριθμός καπνογόνων και κροτίδων, ρόπαλα, σωλήνες, τσάπες και άλλα εργαλεία, μπουκάλια και πέτρες μέσα σε τσάντες.

Για την υπόθεση σχηματίσθηκαν συμπληρωματικές δικογραφίες και αναζητούνται δύο άτομα, που είναι υπεύθυνα για τη λειτουργία των γραφείων.


Κυριακή 11 Απριλίου 2004 - 09:56 (Ώρα Λονδίνου)

Προειδοποίηση για την 11η Σεπτεμβρίου

Αμφιβολίες για την ακρίβεια της κατάθεσης της Κοντολίζα Ράις στην επιτροπή

Ο Λευκός Οίκος έδωσε στη δημοσιότητα απόρρητο έγγραφο που χρονολογείται ένα μήνα πριν τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 και το οποίο προειδοποιεί για το ενδεχόμενο αεροπειρατειών από την αλ Κάιντα στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το έγγραφο αποχαρακτηρίστηκε και δημοσιοποιήθηκε μετά από πιέσεις της ανεξάρτητης επιτροπής που ερευνά τις συνθήκες σχετικά με τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

Ο ανταποκριτής του BBC στην Ουάσιγκτον μεταδίδει πως το έγγραφο φαίνεται να διαψεύδει τους ισχυρισμούς του Λευκού Οίκου ότι δεν είχε συγκεκριμένες πληροφορίες πως η αλ Κάιντα σχεδίαζε χτύπημα μέσα στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Την περασμένη εβδομάδα, η σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του αμερικανού προέδρου, Κοντολίζα Ράις, καταθέτοντας στην επιτροπή είχε πει ότι είχε συζητήσει το εν λόγω έγγραφο με τον πρόεδρο Τζορτζ Μπους.

Αλλά είχε πει ότι αυτό δεν περιείχε νέες πληροφορίες και έδινε απλώς ένα ιστορικό.


Κυριακή 11 Απριλίου 2004 - 10:11 (Ώρα Λονδίνου)

Προσπάθειες διάσωσης

Οι Ρώσοι ανθρακωρύχοι συχνά διαμαρτύρονται για τις επικίνδυνες συνθήκες εργασίας τους

Ρωσικά σωστικά συνεργεία συνεχίζουν τις προσπάθειες να απεγκλωβίσουν 11 ανθρακωρύχους που έχουν παγιδευτεί σε ανθρακωρυχείο της Σιβηρίας.

Η έκρηξη οφείλεται σε διαρροή μεθανίου, που οδήγησε σε κατάρρευση της στοάς.

Τουλάχιστον 36 ανθρακωρύχοι σκοτώθηκαν, ενώ έξι σώθηκαν.

Αλλά οι αρχές τώρα λένε πως οι ελπίδες να βρεθούν άλλοι επιζώντες είναι πλέον λιγοστές.

Τη στιγμή του δυστυχήματος στο στο ορυχείο Ταϊζίνα, στην περιοχή Κεμέροβο της δυτικής Σιβηρίας εργάζονταν πάνω από 60 ανθρακωρύχοι.

Η ρωσική κυβέρνηση συγκρότησε επιτροπή που θα διερευνήσει τα αίτια του δυστυχήματος.

Τα ρωσικά ανθρακωρυχεία είναι γνωστό πως έχουν έλλειψη χρημάτων και συχνά έχουν σημειωθεί δυστυχήματα.

Πιστεύεται πως αυτό είναι το πρώτο μεγάλο δυστύχημα στα ορυχεία Ταϊζίνα, στα οποία εργάζονται περίπου 600 ανθρακωρύχοι.


Κυριακή 11 Απριλίου 2004 - 09:12 (Ώρα Λονδίνου)

Ενδείξεις εκεχειρίας στη Φαλούτζα

Εκατοντάδες άνθρωποι πιστεύεται πως έχουν χάσει τη ζωή τους μετά από μια εβδομάδα συγκρούσεων

Πληροφορίες από τη Φαλούτζα του κεντρικού Ιράκ αναφέρουν πως οι ανταλλαγές πυροβολισμών ήταν αισθητά λιγότερες καθώς φαίνεται να τίθεται σε εφαρμογή εκεχειρία που θέτει τέλος σε σχεδόν μιαν εβδομάδα βίαιων συγκρούσεων μεταξύ ντόπιων μαχητών και αμερικανικών δυνάμεων κατοχής.

Οι ανταποκριτές μεταδίδουν πως στην πόλη ακούγονταν μόνο σποραδικά πυρά.

Η εκεχειρία επετεύχθη με τη διαμεσολάβηση Ιρακινών αλλά δεν είναι σαφές αν οι Αμερικανοί έχουν συμφωνήσει στους όρους της.

Μέλος του διορισμένου από τις Ηνωμένες Πολιτείες, Ιρακινού Κυβερνητικού Συμβουλίου είπε ότι οι Αμερικανοί κατανοούν πως οι εξεγερθέντες δεν είναι οργανωμένοι κάτω από μια ενωτική ηγεσία και ότι η πλήρης τήρηση της εκεχειρίας θα είναι δύσκολη.

Αβεβαιότητα για τους ομήρους

Στο μεταξύ, ασαφές παραμένει το μέλλον των τριών Γιαπωνέζων πολιτών που είναι όμηροι στο Ιράκ.

Οι πληροφορίες που είχε μεταδώσει αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο, ότι οι απαγωγείς τους θα τους απελευθερώσουν την Κυριακή, υπακούοντας στις εκκλήσεις μουσουλμάνων κληρικών, δεν έχουν επαληθευτεί μέχρι στιγμής.

Το ιαπωνικό υπουργείο Εξωτερικών είπε ότι δεν έχει καμιά επιβεβαίωση καθώς δεν βρίσκεται σε απευθείας διάλογο με τους απαγωγείς.

Σε ξεχωριστό περιστατικό, Ιρακινοί που απήγαγαν ως όμηρο έναν Αμερικανό, απειλούν να τον σκοτώσουν αν οι αμερικανικές δυνάμεις δεν άρουν την πολιορκία της Φαλούτζα.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.