Browse through our Interesting Nodes of Military & Security in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 23 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 04-04-09

  1. Μάχες στην Σρι Λάνκα
  2. Παραιτήσεις και επικρίσεις
  3. Μάχες στην Φαλούτζα
  4. «Επίθεση» με δηλητηριώδη αέρια στη Βουλγαρία
  5. Μάχες στην Φαλούτζα
  6. «Όχι» από ΕΔΕΚ στο σχέδιο Ανάν
  7. Το Ιράκ ονειρεύεται Ολυμπιακές διακρίσεις
  8. «Όχι» από ΕΔΕΚ στο σχέδιο Ανάν
  9. Επίθεση με δηλητηριώδη αέρια στη Βουλγαρία
  10. «Μία γάτα με ιστορία»
  11. Ανεξέλεγκτη η κατάσταση
  12. Αντικρουόμενες αντιδράσεις μετά το διάγγελμα
  13. Όχι από ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ
  14. Το «Όχι» του Παπαδόπουλου
  15. Αλγερία: Θρίαμβος Μπουτεφλίκα
  16. «Μία γάτα με ιστορία»
  17. Μαζική έξοδος για το Πάσχα
  18. Αλγερία: «Ζήτω»... πριν το εκλογικό αποτέλεσμα
  19. Ανεξέλεγκτη η κατάσταση
  20. Νέες ερωτήσεις και οργή μετά την κατάθεση Ράις
  21. «Κινούμενη άμμος» το Ιράκ
  22. «Το χάος ένα χρόνο μετά»

Παρασκευή 09 Απριλίου 2004 - 21:52 (Ώρα Λονδίνου)

Μάχες στην Σρι Λάνκα

Ο συνταγματάρχης Καρούνα αποχώρησε από τους Τίγρεις Ταμίλ και τώρα μάχεται εναντίον τους

Εκατοντάδες κάτοικοι της βόρειο-ανατολικής Σρι Λάνκα αναγκάσθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους για να αποφύγουν τις συγκρούσεις που ξέσπασαν μεταξύ αντιπάλων φατριών του ανταρτικού κινήματος Τίγρεις Ταμίλ.

Αξιωματούχοι του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού λένε ότι αποστέλλουν έκτακτη ανθρωπιστική βοήθεια στην περιοχή για να αντιμετωπίσουν το κύμα προσφύγων.

Σύμφωνα με πληροφορίες τουλάχιστον εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν στις μάχες μεταξύ των φατριών.

Δυο από τα θύματα ήταν αντάρτισσες που υποστήριζαν τον συνταγματάρχη Καρούνα ο οποίος αποχώρησε από τους Τίγρεις Ταμίλ και δημιούργησε την δική του παραστρατιωτική οργάνωση.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι μαχητές που υποστηρίζουν τον συνταγματάρχη Καρούνα οπισθοχώρησαν για να αποφύγουν μετωπική σύγκρουση με τον κυρίως κορμό των Τίγρεων Ταμίλ.

Ανταποκριτής του BBC στην πρωτεύουσα της Σρι Λάνκα, Κολόμπο, μεταδίδει ότι εκφράζονται φόβοι ότι η στρατιωτική αντιπαράθεση των δυο φατριών θα επεκταθεί σε κατοικημένες περιοχές.

Παράλληλα μεταδίδει ο ανταποκριτής μας υπάρχει ανησυχία ανάμειξης του στρατού της χώρας στην διαμάχη των Τίγρεων Ταμίλ.


Παρασκευή 09 Απριλίου 2004 - 19:41 (Ώρα Λονδίνου)

Παραιτήσεις και επικρίσεις

«Πονοκέφαλος» για τον Αμερικανό διοικητή του Ιράκ οι παραιτήσεις

Δυο ανώτατα στελέχη της Ιρακινού Κυβερνητικού Συμβουλίου που διορίσθηκε από τους Αμερικανούς παραιτήθηκαν.

Πρόκειται για τον προσωρινό υπουργό για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Αμπτέλ Μπασίτ Τουρκί που γίνεται ο δεύτερος υπουργός που παραιτείται τις τελευταίες 48 ώρες.

Ο Ιγιάντ Αλάουι, μέλος της εναλλασσόμενης προεδρίας του Συμβουλίου υπέβαλε και αυτός την παραίτηση του.

Κανείς από τους δυο δεν δικαιολόγησε την απόφαση του αλλά νωρίτερα ανώτατ στελέχη του Ιρακινού Κυβερνητικού Συμβουλίου είχαν εκφράσει την αντίθεση τους στην αμερικανική τακτική στην Φαλούτζα.

Ο σουνίτης Αντάν Πασάτσι την χαρακτήρισε «παράνομη και αδικαιολόγητη» ενώ ο Κούρδος Μαχμούντ Ουτμάν είπε ότι οι Αμερικανική επιχείρηση θα έχει τα αντίθετα του αναμενόμενου αποτελέσματα.

Στην Μόσχα το Υπουργείο Εξωτερικών απηύθυνε έκκληση στις Ηνωμένες Πολιτείες να σταματήσουν την «δυσανάλογη χρήση βίας» και να δώσουν τέλος στην «ανθρωπιστική καταστροφή» που σημειώνεται σε ορισμένες πόλεις του Ιράκ.

Το Ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωση του πρόσθεσε ότι πολλά από τα θύματα των συγκρούσεων είναι «αθώοι άμαχοι» που χάνουν την ζωή τους από πυρά κατά νοσοκομείων και τζαμιών.

Το ρωσικό ανακοινωθέν υπογραμμίζει ότι τα Ηνωμένα Έθνη δεν θα πρέπει να αναμειχθούν στις ειρηνευτικές προσπάθειες στο Ιράκ μέχρι να αποκατασταθεί η τάξη στην χώρα.

Στην Βρετανία ο υπουργός εξωτερικών Τζακ Στρό παραδέχθηκε ότι δεν θα μπορούσε να φανταστεί ότι η κατάσταση θα ήταν τόσο άσχημη ένα χρόνο μετά την πτώση της Βαγδάτης.

Πρόσθεσε δε ότι οι Αμερικανοί θα πρέπει να συνδυάσουν την στρατιωτική ισχύ με μια πολιτική προσέγγιση που θα πείσει τους Ιρακινούς να αποδεχθούν την προσωρινή κατοχή της χώρας ως αναγκαίο βήμα για την δημοκρατία.


Παρασκευή 09 Απριλίου 2004 - 18:16 (Ώρα Λονδίνου)

Μάχες στην Φαλούτζα

Οι αντάρτες πανηγυρίζουν μετά την ανατίναξη φορτηγών που μετέφεραν πετρέλαιο

Οι αμερικανικές δυνάμεις συνεχίζουν για τέταρτη μέρα τις επιχειρήσεις κατά των σουνιτών ανταρτών στην πόλη Φαλούτζα λίγες ώρες μόνο μετά τη μονομερή κατάπαυση του πυρός που είχε ανακοινώσει ο Αμερικανός πολιτικός διοικητής Πολ Μπρέμερ.

Οι πληροφορίες λένε ότι συνεχίζονται σποραδικές ανταλλαγές πυροβολισμών.

Οι κάτοικοι της Φαλούτζα προσπαθούν να εγκαταλείψουν την πόλη όπου την τελευταία βδομάδα σκοτώθηκαν εκατοντάδες. Σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόϊτερς, ο διευθυντής του μεγαλύτερου νοσοκομείου της Φαλούτζα είπε ότι τις τελευταίες 4 μέρες σκοτώθηκαν 450 Ιρακινοί.

Μάχες όμως ξέσπασαν και για τον έλεγχο του αυτοκινητοδρόμου που συνδέει την Φαλούτζα με την Βαγδάτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι αντάρτες επιτέθηκαν κατά πομπής φορτηγών που μετέφεραν καύσιμα.

Σιίτες

Στο μέτωπο κατά των σιιτών οπαδών του κληρικού Μοκτάντα αλ Σαντρ ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι βρίσκεται κοντά στην ανακατάληψη του ελέγχου της πόλης Κουτ στα νότια της χώρας που είχαν καταλάβει οι οπαδοί του Σαντρ την περασμένη Τετάρτη.

Αμερικανός εκπρόσωπος είπε ότι σιίτες πολιτοφύλακες εξακολουθούν να δρουν στην ιερή πόλη Κερμπάλα και στην Νατζάφ στα νότια της χώρας.

Όμηροι

Σύμφωνα με τηλεγράφημα του πρακτορείου Ρόϊτερς ένοπλοι Ιρακινοί κρατούν 6 ομήρους.

Σύμφωνα με το πρακτορείο τέσσερις εξ αυτών είναι Ιταλοί και δυο Αμερικανοί.

Η πληροφορία δεν έχει επιβεβαιωθεί.

Εν τω μεταξύ ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Τζουνιχίρο Κοϊζούμι δήλωσε ότι δεν πρόκειται να ενδώσει στις απειλές της ομάδας ενόπλων που κρατά ομήρους τρεις Ιάπωνες στο Ιράκ.

Οι ένοπλοι απείλησαν την Πέμπτη να σκοτώσουν τους ομήρους εάν τα ιαπωνικά στρατεύματα δεν εγκαταλείψουν την χώρα σε τρεις μέρες.


Παρασκευή 09 Απριλίου 2004 - 14:45 (Ώρα Λονδίνου)

«Επίθεση» με δηλητηριώδη αέρια στη Βουλγαρία

Μπόικο Μπορίσοφ

Σόφια

Η «επίθεση» έγινε σήμερα το πρωΐ στη Σόφια

Πενήντα περίπου κάτοικοι της Σόφιας εισήλθαν επειγόντως σε εξειδικευμένα νοσοκομεία της πρωτεύουσας σήμερα ύστερα από δηλητηρίαση με ένωση του χλωρίου, η οποία χρησιμοποιείται ως πολεμικό δηλητηριώδες αέριο.

Τα θύματα επηρεάσθηκαν από το αέριο κατά τις δέκα η ώρα σήμερα το πρωί στα κατά κανόνα γεμάτα με κόσμο κεντρικά γραφεία της βουλγάρικης Τροχαίας όπου εξυπηρετούνται οι οδηγοί της Σόφιας και της γύρω περιοχής.

Ύστερα από ραγδαία κινητοποίηση των αστυνομικών αρχών δύο ώρες μετά συνελήφθηκε μπροστά στο σπίτι του ο πενηντάχρονος Γεώργι Χατζηιβάνοφ, Βούλγαρος και κάτοικος της Σόφιας.

Ο δράστης παραδέχτηκε, ότι ευθύνεται για το επεισόδιο, αλλά ισχυρίστηκε, ότι έσπασε τυχαία το δοχείο με το χλωριούχο αέριο που είχε μαζί του για λόγους που δεν ανακοινώθηκαν.

Σύμφωνα με την εκδοχή του κ. Χατζηιβάνοφ, το δοχείο με το αέριο έπεσε τυχαία από το μπουφάν του και έσπασε στο δάπεδο όταν ο ίδιος προσπάθησε να βγάλει κάποια έγγραφα από την εσωτερική τσέπη του.

Ποινική δίωξη θα ασκηθεί εναντίον του υπαίτιου, σύμφωνα με δηλώσεις των αρμόδιων αρχών που δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο τρομοκρατικής πράξης.

Έξη από τα θύματα είναι σε σοβαρή κατάσταση ενώ υφίσταται άμεσος κίνδυνος για τη ζωή ενός άνδρα. Σύμφωνα με τον διευθυντή του στρατιωτικού νοσοκομείου της Σόφιας Στογίαν Τόνεφ, πρόκειται για λοχία τροχονόμο, 44ων ετών.

Κατά τους Βούλγαρους ιατρούς, πρόκειται για δακρυγόνο κυρίως αέριο, το οποίο ωστόσο μπορεί να προκαλέσει ασφυξία και άλλες σοβαρές επιπτώσεις στους πνεύμονες, στο συκώτι και σε άλλα όργανα του ανθρώπινου οργανισμού.

Τα περισσότερα θύματα δεν αντιμετωπίζουν ωστόσο σοβαρά προβλήματα υγείας και πολλά απαυτά έφυγαν από τα νοσοκομεία ύστερα από την παροχή πρώτης βοήθειας.

Το σημερινό περιστατικό είναι η πρώτη περίπτωση δηλητηρίασης άμαχου πληθυσμού της Βουλγαρίας με πολεμικό αέριο σε καιρούς ειρήνης, επισημαίνουν Βούλγαροι παρατηρητές.

Τουλάχιστον 50 άνθρωποι έχουν τραυματισθεί, ορισμένοι απ'αυτούς σοβαρά, σε επίθεση με δηλητηριώδη αέρια στη Σόφια.

Η επίθεση έγινε στην αίθουσα αναμονής του κεντρικού αστυνομικού σταθμού της τροχαίας, ανακοίνωσε το υπουργείο των Εσωτερικών.

Ένα άτομο υπάρχει κίνδυνος να πεθάνει ένω τέσσερις άλλοι άνθρωποι αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας.

Η αστυνομία είπε ότι συνέλαβε και ανέκρινε επί δύο ώρες έναν ύποπτο δεν υπάρχουν όμως ακόμη συγκεκριμένα στοιχεία για τα κίνητρα της επίθεσης.

Η επίθεση έγινε στις 10.00 τοπική ώρα όταν στην αίθουσα αναμονής περίμενε πολύς κόσμος.

Τα τοξικά αέρια που περιείχε η βόμβα μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνα για την υγεία αν κάποιος τα εισπνεύσει σε μεγάλες ποσότητες, επισημαίνουν οι ειδικοί.


Παρασκευή 09 Απριλίου 2004 - 18:16 (Ώρα Λονδίνου)

Μάχες στην Φαλούτζα

Οι αντάρτες πανηγυρίζουν μετά την ανατίναξη φορτηγών που μετέφεραν πετρέλαιο

Οι αμερικανικές δυνάμεις συνεχίζουν για τέταρτη μέρα τις επιχειρήσεις κατά των σουνιτών ανταρτών στην πόλη Φαλούτζα λίγες ώρες μόνο μετά τη μονομερή κατάπαυση του πυρός που είχε ανακοινώσει ο Αμερικανός πολιτικός διοικητής Πολ Μπρέμερ.

Οι πληροφορίες λένε ότι συνεχίζονται σποραδικές ανταλλαγές πυροβολισμών.

Οι κάτοικοι της Φαλούτζα προσπαθούν να εγκαταλείψουν την πόλη όπου την τελευταία βδομάδα σκοτώθηκαν εκατοντάδες. Σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόϊτερς, ο διευθυντής του μεγαλύτερου νοσοκομείου της Φαλούτζα είπε ότι τις τελευταίες 4 μέρες σκοτώθηκαν 450 Ιρακινοί.

Μάχες όμως ξέσπασαν και για τον έλεγχο του αυτοκινητοδρόμου που συνδέει την Φαλούτζα με την Βαγδάτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι αντάρτες επιτέθηκαν κατά πομπής φορτηγών που μετέφεραν καύσιμα.

Επικρίσεις

Η αμερικανική επιχείρηση στη Φαλούτζα επικρίθηκε και από ορισμένα μέλη του διορισμένου από τους αμερικανούς Κυβερνητικού Συμβουλίου του Ιράκ .

Ο σουνίτης Αντάν Πασάτσι την χαρακτήρισε «παράνομη και αδικαιολόγητη» ενώ ο Κούρδος Μαχμούντ Ουτμάν είπε ότι οι Αμερικανική επιχείρηση θα έχει τα αντίθετα του αναμενόμενου αποτελέσματα.

Εδώ στην Βρετανία ο υπουργός εξωτερικών Τζακ Στρόου παραδέχθηκε ότι δεν θα μπορούσε να φανταστεί ότι η κατάσταση θα ήταν τόσο άσχημη ένα χρόνο μετά την πτώση της Βαγδάτης.

Στην Μόσχα το Υπουργείο Εξωτερικών απηύθυνε έκκληση στις Ηνωμένες Πολιτείες να σταματήσουν την «δυσανάλογη χρήση βίας».

Σιίτες

Στο μέτωπο κατά των σιιτών οπαδών του κληρικού Μοκτάντα αλ Σαντρ ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι βρίσκεται κοντά στην ανακατάληψη του ελέγχου της πόλης Κουτ στα νότια της χώρας που είχαν καταλάβει οι οπαδοί του Σαντρ την περασμένη Τετάρτη.

Αμερικανός εκπρόσωπος είπε ότι σιίτες πολιτοφύλακες εξακολουθούν να δρουν στην ιερή πόλη Κερμπάλα και στην Νατζάφ στα νότια της χώρας.

Όμηροι

Σύμφωνα με τηλεγράφημα του πρακτορείου Ρόϊτερς ένοπλοι Ιρακινοί κρατούν 6 ομήρους.

Σύμφωνα με το πρακτορείο τέσσερις εξ αυτών είναι Ιταλοί και δυο Αμερικανοί.

Η πληροφορία δεν έχει επιβεβαιωθεί.

Εν τω μεταξύ ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Τζουνιχίρο Κοϊζούμι δήλωσε ότι δεν πρόκειται να ενδώσει στις απειλές της ομάδας ενόπλων που κρατά ομήρους τρεις Ιάπωνες στο Ιράκ.

Οι ένοπλοι απείλησαν την Πέμπτη να σκοτώσουν τους ομήρους εάν τα ιαπωνικά στρατεύματα δεν εγκαταλείψουν την χώρα σε τρεις μέρες.


Παρασκευή 09 Απριλίου 2004 - 14:56 (Ώρα Λονδίνου)

«Όχι» από ΕΔΕΚ στο σχέδιο Ανάν

Πάρις Ποταμίτης

Λευκωσία

«Όχι στο σχέδιο Ανάν» ήταν η πρόταση του προέδρου του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκη Ομήρου προς την Κεντρική Επιτροπή του κόμματος που συνέρχεται από το πρωί.

Ο κ. Ομήρου εξήγησε πως το «όχι» αφορά μόνο στο συγκεκριμένο σχέδιο ενώ παραμένει το ίδιο ισχυρή η βούληση για εξεύρεση λύσης.

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, ενός εδώ και δεκαετίες αδελφού κόμματος τού ΠΑΣΟΚ, έκανε ιδιαίτερη αναφορά τόσο στο Γιώργο Παπαντρέου όσο και στον Κώστα Σημίτη.

«Τους τιμούμε, αλλά στο συγκεκριμένο ζήτημα δεν συμπίπτουν οι θέσεις μας» τόνισε ο κ. Ομήρου.

Από το πρωί συνέρχεται επίσης και η ΚΕ του μεγαλύτερου κόμματος της Κύπρου, του ΑΚΕΛ η τοποθέτηση του οποίου θα έχει κρίσιμη σημασία.

Από τη μία λόγω του εκτοπίσματος που έχει στο σώμα των ψηφοφόρων, από την άλλη λόγω της συμμετοχής του κόμματος τόσο στο συνασπισμό που στηρίζει τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο όσο και στην ίδια την κυβέρνηση.

Η πρόταση του Πολιτικού Γραφείου του ΑΚΕΛ ενώπιον της Κεντρικής Επιτροπής είναι, κατά πλειοψηφία, «ναι».

Παρόμοια εκτιμάται ότι θα είναι και η πρόταση που θα διαμορφώσει η Κεντρική Επιτροπή.

Πρόταση που θα συζητηθεί προς λήψη τελικής απόφασης στη Παγκύπρια Συνδιάσκεψη τού κόμματος την ερχόμενη Τετάρτη.

Εάν τελικά, όπως αναμένεται, το ΑΚΕΛ κλίνει προς το «ναι» εγείρονται δύο ερωτήματα.

Το πρώτο, πολιτειακού χαρακτήρα, είναι σε ποιο βαθμό θα είναι δυνατή η συμμετοχή των υπουργών του ΑΚΕΛ στην κυβέρνηση Παπαδόπουλου όταν υπάρχει διαφωνία σε ένα τόσο κρίσιμο θέμα.

Το δεύτερο ερώτημα αφορά στη συμπεριφορά των ψηφοφόρων.

Στο κατά πόσο δηλαδή τα δύο μεγαλύτερα κόμματα, ΑΚΕΛ και Δημοκρατικός Συναγερμός, θα μπορέσουν να πείσουν το σύνολο των μελών τους να ακολουθήσουν την υπόδειξη για «ναι», δοθείσης σύμφωνα και με νεότερες δημοσκοπήσεις τής υπάρχουσας ισχυρής τάσης για «όχι» ανάμεσα στους πολίτες.


Παρασκευή 09 Απριλίου 2004 - 16:46 (Ώρα Λονδίνου)

Το Ιράκ ονειρεύεται Ολυμπιακές διακρίσεις

Ιρακινοί πυγμάχοι προπονούνται εντατικά με την ελπίδα συμμετοχής στους Ολυμπιακούς

Τη Μεγάλη Τετάρτη ο Αμερικανός πολιτικός διοικητής του Ιράκ, Πολ Μπρέμερ, ανακοίνωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες προσφέρουν ποσό δέκα εκατομμυρίων δολαρίων στην Ολυμπιακή Επιτροπή της χώρας.

Επίσης τρία εκατομμύρια δολάρια θα διατεθούν για την ανοικοδόμηση του σταδίου Αλ-Σάχαμπ στη Βαγδάτη.

Η άμιλλα μέσα στα γήπεδα, στάδια, κολυμβητήρια και παλαίστρες της Αθήνας δεν αποτελεί πλέον ένα μακρινό όνειρο για ορισμένους Ιρακινούς αθλητές.

Όσοι πάρουν μέρος στους αγώνες δεν θα τα καταφέρουν βάσει επιδόσεων αλλά παίρνοντας την πρόκριση από τις διεθνείς ομοσπονδίες, τιμής ένεκεν.

Μάλιστα η προετοιμασία των Ιρακινών όπως οι παλαιστές Αλί Σαλμάν και Μουχάμεντ Μοχάμεντ, γίνεται στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Εκεί προπονούνται δίπλα στον χρυσό Αμερικανό πρωταθλητή Ρούλον Γκάρντνερ και στα υπόλοιπα μέλη της ομάδας Ελληνορωμαϊκής πάλης, με τελικό προορισμό την Αθήνα.

Οι Ιρακινοί φίλαθλοι ελπίζουν να χειροκροτήσουν αθλητές τους στους Ολυμπιακούς της Αθήνας

Αν και οι Ιρακινοί αθλητές δεν έχουν πείρα μεγάλων διοργανώσεων, καθώς ήταν αποκλεισμένοι από διεθνείς αγώνες λόγω των κυρώσεων που είχαν επιβληθεί στο καθεστώς Σαντάμ Χουσεΐν, οι περισσότεροι πιστεύουν ότι η συμμετοχή τους είναι αυτό που μετράει.

«Είναι σαν να ξεκινάμε από το μηδέν. Ο χρόνος προετοιμασίας που έχουμε είναι λίγος αλλά θα κάνουμε το παν για να επιτύχουμε κάτι στους Ολυμπιακούς της Αθήνας. Αυτή είναι η αρχή και καμιά προσπάθεια δεν μπορεί να αρχίσει χωρίς το πρώτο βήμα» , είχε δηλώσει ο πρόεδρος της Ολυμπιακής Επιτροπής του Ιράκ, Αχμέντ Αλ Σαμαράι όταν η χώρα του έγινε δεκτή πίσω στην Ολυμπιακή οικογένεια.


Παρασκευή 09 Απριλίου 2004 - 14:56 (Ώρα Λονδίνου)

«Όχι» από ΕΔΕΚ στο σχέδιο Ανάν

«Όχι στο σχέδιο Ανάν» ήταν η πρόταση του προέδρου του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκη Ομήρου προς την Κεντρική Επιτροπή του κόμματος που συνέρχεται από το πρωί.

Ο κ. Ομήρου εξήγησε πως το «όχι» αφορά μόνο στο συγκεκριμένο σχέδιο ενώ παραμένει το ίδιο ισχυρή η βούληση για εξεύρεση λύσης.

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, ενός εδώ και δεκαετίες αδελφού κόμματος τού ΠΑΣΟΚ, έκανε ιδιαίτερη αναφορά τόσο στο Γιώργο Παπαντρέου όσο και στον Κώστα Σημίτη.

«Τους τιμούμε, αλλά στο συγκεκριμένο ζήτημα δεν συμπίπτουν οι θέσεις μας» τόνισε ο κ. Ομήρου.

Από το πρωί συνέρχεται επίσης και η ΚΕ του μεγαλύτερου κόμματος της Κύπρου, του ΑΚΕΛ η τοποθέτηση του οποίου θα έχει κρίσιμη σημασία.

Από τη μία λόγω του εκτοπίσματος που έχει στο σώμα των ψηφοφόρων, από την άλλη λόγω της συμμετοχής του κόμματος τόσο στο συνασπισμό που στηρίζει τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο όσο και στην ίδια την κυβέρνηση.

Η πρόταση του Πολιτικού Γραφείου του ΑΚΕΛ ενώπιον της Κεντρικής Επιτροπής είναι, κατά πλειοψηφία, «ναι».

Παρόμοια εκτιμάται ότι θα είναι και η πρόταση που θα διαμορφώσει η Κεντρική Επιτροπή.

Πρόταση που θα συζητηθεί προς λήψη τελικής απόφασης στη Παγκύπρια Συνδιάσκεψη τού κόμματος την ερχόμενη Τετάρτη.

Εάν τελικά, όπως αναμένεται, το ΑΚΕΛ κλίνει προς το «ναι» εγείρονται δύο ερωτήματα.

Το πρώτο, πολιτειακού χαρακτήρα, είναι σε ποιο βαθμό θα είναι δυνατή η συμμετοχή των υπουργών του ΑΚΕΛ στην κυβέρνηση Παπαδόπουλου όταν υπάρχει διαφωνία σε ένα τόσο κρίσιμο θέμα.

Το δεύτερο ερώτημα αφορά στη συμπεριφορά των ψηφοφόρων.

Στο κατά πόσο δηλαδή τα δύο μεγαλύτερα κόμματα, ΑΚΕΛ και Δημοκρατικός Συναγερμός, θα μπορέσουν να πείσουν το σύνολο των μελών τους να ακολουθήσουν την υπόδειξη για «ναι», δοθείσης σύμφωνα και με νεότερες δημοσκοπήσεις τής υπάρχουσας ισχυρής τάσης για «όχι» ανάμεσα στους πολίτες.


Παρασκευή 09 Απριλίου 2004 - 14:45 (Ώρα Λονδίνου)

Επίθεση με δηλητηριώδη αέρια στη Βουλγαρία

Η επίθεση έγινε σήμερα το πρωΐ στη Σόφια

Τουλάχιστον 50 άνθρωποι έχουν τραυματισθεί, ορισμένοι απ'αυτούς σοβαρά, σε επίθεση με δηλητηριώδη αέρια στη Σόφια.

Η επίθεση έγινε στην αίθουσα αναμονής του κεντρικού αστυνομικού σταθμού της τροχαίας, ανακοίνωσε το υπουργείο των Εσωτερικών.

Ένα άτομο υπάρχει κίνδυνος να πεθάνει ένω τέσσερις άλλοι άνθρωποι αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας.

Η αστυνομία είπε ότι συνέλαβε και ανέκρινε επί δύο ώρες έναν ύποπτο δεν υπάρχουν όμως ακόμη συγκεκριμένα στοιχεία για τα κίνητρα της επίθεσης.

Η επίθεση έγινε στις 10.00 τοπική ώρα όταν στην αίθουσα αναμονής περίμενε πολύς κόσμος.

Τα τοξικά αέρια που περιείχε η βόμβα μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνα για την υγεία αν κάποιος τα εισπνεύσει σε μεγάλες ποσότητες, επισημαίνουν οι ειδικοί.


Παρασκευή 09 Απριλίου 2004 - 12:38 (Ώρα Λονδίνου)

«Μία γάτα με ιστορία»

Οι γάτες στην Χοιροκιτία της Κύπρου μπορεί να έμοιαζαν με την άγρια γάτα της Αφρικής

Οι αρχαιολόγοι στη Κύπρο ανακάλυψαν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η γάτα είχε μεταβληθεί σε κατοικίδιο ζώο πρίν από 9.500 χρόνια και όχι πρίν από 2.000 χρόνια όπως αρχικά εκτιμούσαν οι ειδικοί.

Γαλλοί ερευνητές στο περιοδικό Science υποστηρίζουν ότι μέ βάση το σκελετό της γάτας που βρέθηκε κοντά σε ανθρώπινο σκελετό σε νεολιθικό τάφο της Κύπρου είναι πολύ πιθανό η εξημέρωση της άγριας γάτας να είχε αρχίσει πολύ νωρίτερα από το 2.000 - 1.900 πΧ.

Μέχρι τώρα η επκρατούσα γνώμη ήταν ότι η γάτα έγινε κατοικίδιο ζώο από τους αρχαίους Αιγυπτίους.

Οι Γάλλοι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι ο τάφος με το σκελετό της γάτας και του ανθρώπου στην περιοχή της Χοιροκιτίας αποτελεί ένδειξη για την περίοδο εξημέρωσης του ζώου.

Ο τάφος ανακαλύφθηκε σε χωριό της νεολιθικής περιόδου 8.000-9.000 πΧ


Παρασκευή 09 Απριλίου 2004 - 15:00 (Ώρα Λονδίνου)

Ανεξέλεγκτη η κατάσταση

Εκατοντάδες άμαχοι έχουν πέσει θύματα της επιχείρησης περικύκλωσης της πόλης Φαλούτζα από τις ΗΠΑ

Ένα χρόνο μετά την κατάληψη της Βαγδάτης το Ιράκ βρίσκεται σε αναταραχή, με τα αμερικανικά στρατεύματα να πολεμούν ομάδες Σιιτών και Σουνιτών σε διαφορετικά μέτωπα και την κατάσταση να περιπλέκεται από την απαγωγή τουλάχιστον 13 αλλοδαπών από Ιρακινούς.

Οι αμερικανικές δυνάμεις που επιχειρούν να θέσουν υπό τον έλεγχό τους τη Φαλούτζα, εστία της σουνιτικής αντίστασης, ζήτησαν ενισχύσεις καθώς οι σφοδρές συγκρούσεις συνεχίζονται και πολλοί Ιρακινοί είναι νεκροί.

«Εκατόμβες ιρακινών θυμάτων»

Σύμφωνα με πληροφορίες, στους δρόμους κείτονται πτώματα και έχουν δημιουργηθεί αυτοσχέδιοι σταθμοί πρώτων βοηθειών.

Εργαζόμενοι σε νοσοκομεία λένε ότι από την έναρξη των αμερικανικών επιχειρήσεων 300 Ιρακινοί έχουν σκοτωθεί -αν και οι πληροφορίες αυτές δεν έχουν επιβεβαιωθεί.

Ιρακινός Σουνίτης πανηγυρίζει την πυρπόληση βυτιοφόρου των ΗΠΑ σε προάστιο της Βαγδάτης

Ο αμερικανικός στρατός λέει ότι τις τελευταίες τρεις ημέρες σκοτώθηκαν έξη στρατιώτες του στο Ιράκ και ότι οι ένοπλες ομάδες Σιιτών έχουν υπό τον έλεγχό τους τρεις πόλεις στο νότιο Ιράκ, την ιερή πόλη Νατζάφ, την Κουτ και την Κούφα.

Ο Ερυθρός Σταυρός δηλώνει ανήσυχος από την έξαρση της βίας στο Ιράκ και κάλεσε όλους τους μαχητές να σεβαστούν τους αμάχους και να επιτρέψουν στους τραυματίες πρόσβαση σε ιατρική βοήθεια.

«Καταστολή της εξέγερσης πάση θυσία»

Ο Αμερικανός στρατιωτικός διοικητής του Ιράκ, υποστράτηγος Ρικάρντο Σάντσεζ, παραδέχτηκε πως μετά από σχεδόν μια εβδομάδα μαχών, οι δυνάμεις του δεν ελέγχουν δύο πόλεις στα νότια της χώρας.

Ο στρατηγός Σάντσεζ είπε ότι οι αντάρτες έχουν υπό μερικό έλεγχο την ιερή πόλη των Σιιτών Νατζάφ, και ότι ελέγχουν πλήρως την πόλη Κουτ, έχοντας υποχρεώσει τις εκεί ουκρανικές δυνάμεις σε υποχώρηση.

Ένα χρόνο μετά την επιχείρηση «Ιρακινή Ελευθερία» συρματόπλεγμα χωρίζει Αμερικανούς και Ιρακινούς

Ο Αμερικανός στρατηγός είπε ότι οι δυνάμεις του αντιμετωπίζουν την κατάσταση στη Νατζάφ και σύντομα θα ανακαταλάβουν την Κουτ.

Το μύνημα του προς τους οπαδούς του Σιίτη κληρικού, Μοκταντά Αλ Σαντρ, ήταν απερίφραστο:

«Ας μην έχει κανείς αμφιβολία, θα συνεχίζουμε τις επιθέσεις μέχρις ότου η επιρροή του Σαντρ εξαφανιστεί και οι ένοπλοι οπαδοί τους πάψουν να συνιστούν απειλή για το Ιράκ και τους πολίτες του», είπε ο στρατηγός Σάντσεζ.

Αλλά πολλοί Ιρακινοί αναλυτές σημειώνουν πως η αφορμή για το ξέσπασμα της βίας ήταν η απόφαση των Αμερικανών να βάλουν στο στόχαστρο το Σιίτη κληρικό.

Λένε δε πως η σκληρή αντίδραση των Αμερικανών μετέβαλε έναν σχετικά μικρής εμβέλειας Σιίτη ηγέτη σε σημαίνον πολιτικό πρόσωπο, και διέδωσε την αντίσταση από τις εστίες των Σουνιτών στις ιερότερες πόλεις των Σιιτών, που αποτελούν και την πλειοψηφία του ιρακινού πληθυσμού.

Ομηρεία με λύτρα... αποχώρηση στρατευμάτων

Στο μεταξύ συνεχίζεται η ομηρεία τριών Ιαπώνων που απήγαγε μια άγνωστη μέχρι στιγμής οργάνωση με την ονομασία «Ταξιαρχίες των Μουτζαχεντίν».

Απαγωγή και ομηρεία αλλοδαπών από Ιρακινούς που ζητάνε την αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων ως λύτρα

Οι ένοπλοι απαγωγείς απειλούν να κάψουν ζωντανούς τους τρεις ομήρους, έναν φωτορεπόρτερ και δύο μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων - εάν το Τόκιο δεν αποσύρει τους στρατιώτες του από το Ιράκ.

Τα τηλεοπτικά στιγμιότυπα που δείχνουν τους τρεις ομήρους έντρομους στα χέρια ένοπλων ιρακινών να απειλούνται με σφαγιασμό και πυρπόληση έχουν προκαλέσει σοκ στην ιαπωνική κοινή γνώμη, μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΒΒC στο Τόκιο.

Πάντως τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, Γιουνισίρο Κοιζούμι, είπε ότι η κυβέρνηση του δεν πρόκειται να αποσύρει τα στρατεύματα της από το Ιράκ.

Μετά από έκτακτη σύσκεψη του υπουργικού του συμβουλίου, ο κ. Κοιζούμι δήλωσε ότι το σημαντικότερο είναι να διασφαλιστεί η ασφάλεια των ομήρων και η απελευθέρωσή τους.

Εξάλλου η Νότια Κορέα προειδοποίησε τους πολίτες της να μην μεταβούν στο Ιράκ, μετά την απαγωγή επτά Νοτιοκορεατών ιεραποστόλων, που αργότερα αφέθηκαν ελεύθεροι, σώοι και αβλαβείς.

Η κυβέρνηση της Σεούλ είπε όμως ότι θα στείλει, όπως σχεδιάζει, τρεις χιλιάδες στρατιώτες της στο Ιράκ.

Σε άλλα περιστατικά ομηρείας, ένας Καναδός και δυο Ισραηλινοί αραβικής καταγωγής κρατούνται από Ιρακινούς, ενώ αγνοείται η τύχη ενός Βρετανού που είχε πέσει θύμα απαγωγής κοντά στη Νασιρίγια.

Δεν είναι σαφές εάν όλες αυτές οι απαγωγές συνδέονται μεταξύ τους.


Πέμπτη 08 Απριλίου 2004 - 14:58 (Ώρα Λονδίνου)

Αντικρουόμενες αντιδράσεις μετά το διάγγελμα

Πάρις Ποταμίτης

Λευκωσία

Ένα ηχηρό «όχι» στο σχέδιο Ανάν είπε ο πρόεδρος Παπαδόπουλος

«Είναι γνωστή η τοποθέτηση των ΗΕ», ήταν η αντίδραση τού προέδρου Παπαδόπουλου στη δήλωση τού γγ. τού διεθνούς οργανισμού Κόφι Αναν,με την οποία ο κ.Αναν εξέφρασε απογοήτευση γιά την έκκληση τού κυπρίου προέδρου προς τούς ελληνοκυπρίους να πούν ΟΧΙ στο δημοψήφισμα της 24ης τού μήνα.

«Είπα αυτό πού πιστεύω και αυτό πού αισθάνομαι» συμπλήρωσε στη δήλωσή του ο πρόεδρος Παπαδόπουλος ο οποιος ενημέρωσε το πρωί την Ιερά Σύνοδο της Κύπρου γιά την τρέχουσα συγκυρία.

Στο εσωτερικό της Κύπρου,αντικρουόμενες όσο και αναμενόμενες ήταν οι αντιδράσεις μετά το χθεσινοβραδυνό διάγγελμα τού προέδρου Παπαδόπουλου.

Ο Νίκος Αναστασιάδης, πρόεδρος τού Δημοκρατικού Συναγερμού, τού μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, κατηγόρησε τον πρόεδρο Παπαδόπουλο ότι κινήθηκε εκτός τής φιλοσοφίας και των αρχών τού σχεδίου Αναν, δείχνοντας , σύμφωνα πάντα με τον κ.Αναστασιάδη, ότι δεν αποδέχεται τη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία.

Το άλλο μεγάλο κόμμα της Κύπρου ΑΚΕΛ, πού όπως και ο Δημοκρατικός Συναγερμός οδεύει με πλειοψηφία προς το ΝΑΙ, ήταν πιό συγκρατημένο.

«Διαφωνούμε με κάποιες από τις εκτιμήσεις τού Προέδρου αλλά είναι παρατραβηγμένη η άποψη ότι ο κ.Παπαδόπουλος απορρίπτει την ομοσπονδία», δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου τού κόμματος Αντρος Κυπριανού.

Το Δημοκρατικό Κόμμα από την άλλη, πρόεδρος τού οποίου είναι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, αναμένεται απόψε να λάβει τελεσίδικη απόφαση υπέρ τού ΟΧΙ.

Την ικανοποίησή τους εξ΄άλλου με την έκκληση τού κυπρίου προέδρου εξέφρασαν και τα περισσότερα των μικροτέρων κομμάτων.

Η λαϊκή αντίδραση ,στο βαθμό πού αυτή ήταν αυθόρμητη,ήταν επίσης έκφραση ικανοποίησης αφού αρκετές εκατοντάδες πολιτών αμέσως μετά το χθεσινοβραδυνό διάγγελμα ξεχύθηκαν στούς δρόμους τόσο στη Λευκωσία όσο και στη Λεμεσό προς στήριξη τού κ.Παπαδόπουλου.

Στη βόρεια κατεχόμενη Κύπρο από την άλλη ο τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς συμφώνησε με τη θέση Παπαδόπουλου ότι το σχέδιο Αναν ήταν προϊόν επιβολής και όχι διαπραγμάτευσης ενώ ο πρωθυπουργός της αυτόκλητης Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου Μεχμέτ Αλι Ταλάτ δήλωσε ότι υπάρχει λυπηρή,κατά την έκφρασή του,ομοιότητα των όσων υπεστήριξε ο κ.Παπαδόπουλος με τα όσα υποστηρίζει ο Ραούφ Ντενκτάς.


Παρασκευή 09 Απριλίου 2004 - 13:16 (Ώρα Λονδίνου)

Όχι από ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ

Συνέρχεται τη Μεγάλη Παρασκευή η Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ προκειμένου να διαμορφώσει την τελική της εισήγηση για τη στάση του κόμματος έναντι του σχεδίου Ανάν. Η συνεδρίαση αναμένεται να διαρκέσει πολλές ώρες.

Ακολούθως η εισήγηση της Κεντρικής Επιτροπής θα παραπεμφθεί προς έγκριση στην Παγκύπρια Συνδιάσκεψη του κόμματος, την ερχόμενη Τετάρτη.

Ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, δήλωσε ότι η Κεντρική Επιτροπή δεν δεσμεύεται να υιοθετήσει όποια πρόταση κατατεθεί, αλλά δικαιούται να πάρει δική της απόφαση. Ως εκ τούτου, πρόσθεσε, θα διεξαχθεί ελεύθερος διάλογος, θα υπάρξει σε βάθος προβληματισμός και η Κεντρική Επιτροπή θα αποφασίσει τι θα προτείνει στην Παγκύπρια Συνδιάσκεψη. Η απόφαση του Πολιτικού Γραφείου, την περασμένη Τρίτη, ήταν να γίνει αποδεκτό το σχέδιο Ανάν.

«Όχι» του ΔΗΚΟ

Το Δημοκρατικό Κόμμα αποφάσισε σήμερα με απόλυτη ομοφωνία την απόρριψη του τελικού σχεδίου Ανάν στο δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου, στέλλοντας ταυτόχρονα μήνυμα προς τους Τουρκοκύπριους ότι στόχος του κόμματος είναι ο αγώνας για μια Κύπρο δημοκρατική και ενωμένη.

«Μαζί οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι να ζήσουμε σε μια πατρίδα πραγματικά ενωμένη αλλά με ασφάλεια, ειρήνη για να μπορέσουμε να χτίσουμε ένα ευτυχισμένο μέλλον για τα παιδιά μας και για τις επόμενες γενιές», αναφέρεται στην εισήγηση του Εκτελεστικού Γραφείου του κόμματος η οποία εγκρίθηκε και από τα 116 μέλη που είχαν δικαίωμα ψήφου στην Κεντρική Επιτροπή.

Μετά την ψηφοφορία και ενώ τα μέλη της ΚΕ χειροκροτούσαν, ο αναπληρωτής Πρόεδρος του κόμματος ανέφερε ότι όλοι ψήφισαν για ένα βροντερό «Όχι», το οποίο «δεν θα πούμε μόνοι μας. Όλοι ενωμένοι, ο λαός για μια Κύπρο πραγματικά ελεύθερη».

Λυπούμεθα αλλά... «Όχι» λέει και η ΕΔΕΚ

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου πρότεινε «όχι» στο σχέδιο Ανάν σε ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών που συνήλθε τη Μ. Παρασκευή για να τοποθετηθεί εν όψει του δημοψηφίσματος.

Στην ομιλία του, ο κ. Ομήρου διευκρίνισε ότι το «όχι» δεν συνιστά άρνηση της λύσης και έστειλε μήνυμα αλληλεγγύης προς τους Τουρκοκυπρίους για επανένωση της Κύπρου, διαβεβαιώνοντάς τους ότι η αντιπαράθεση δεν είναι μαζί τους, αλλά με την Τουρκία.

Ο Γιαννάκης Ομήρου έστειλε ονομαστικά ευχαριστίες και εξέφρασε ευγνωμοσύνη προς τους Ευρωπαίους φίλους για τη συμπαράστασή τους.

Επίσης διευκρίνισε ότι η ΕΔΕΚ τιμά τον Γιώργο Παπανδρέου και τον Κώστα Σημίτη για την μεγάλη συνεισφορά τους, «αλλά γι' αυτό το μεγάλο θέμα οι απόψεις δεν συμπίπτουν με εκείνες του ΠΑΣΟΚ». Υπενθύμισε επίσης τη θέση του ΠΑΣΟΚ ότι τον τελικό λόγο τον έχει ο κυπριακός λαός.

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ κάλεσε τον λαό, όποιο και να είναι το αποτέλεσμα της 24ης Απριλίου, να είναι ενωμένος με ομοψυχία και αδιάσπαστο μέτωπο για αποφυγή του διχασμού.


Παρασκευή 09 Απριλίου 2004 - 12:45 (Ώρα Λονδίνου)

Το «Όχι» του Παπαδόπουλου

Oρισμένα από τα πρωτοσέλιδα

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): «Προλάβετε τις προθεσμίες. Επιδοτήσεις όλα τα προγράμματα για ατομικές επιχειρήσεις και μικρομεσαίους».

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): «...Όπου φύγει, φύγει... Αδειάζουν οι πόλεις και γεμίζει η ελληνική ύπαιθρος...».

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: «Δίχασε Ελλάδα και Κύπρο. Έντονες αντιδράσεις μετά το διάγγελμα Παπαδόπουλου».

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: «Επιτάφιος για πέντε παλικάρια στον Έβρο. Το ρεύμα σκότωσε τους φαντάρους την ώρα που έστηναν τον ιστό της σημαίας».

Η ΑΥΓΗ: «Νατζάφ και Κουτ στα χέρια των εξεγερμένων σιιτών. Χάος στο κατοχικό Ιράκ».

ΑΥΡΙΑΝΗ: «Άθλιο θέατρο του Κύπριου Προέδρου που παίζει με τις τύχες όλων μας».

ΤΟ ΒΗΜΑ: «Στα ύψη καύσιμα, οπωροκηπευτικά και κρέατα. Οι κερδοσκόποι κάνουν... Πάσχα. Πανάκριβη η εορταστική έξοδος».

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: «Αυθαίρετα. Οι αλλαγές στο νέο καθεστώς».

ΕΘΝΟΣ: «Κυπριακό: Οι κρίσιμοι παράγοντες για την τελική έκβαση του ιστορικού δημοψηφίσματος. 15νθήμερο Παθών για Κύπρο και Αθήνα».

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: «Κίνηση αμφισβήτησης του Γ. Παπανδρέου. Ανάστατο όλο το ΠΑΣΟΚ από τη στάση Σημίτη-Γιώργου στο Κυπριακό».

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: «Κυπριακό:Εκτοξεύθηκε στο 82% το «όχι» μετά το διάγγελμα του Παπαδόπουλου. Ενότητα συνεννόηση και ψυχραιμία».

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: «Επικρίσεις από Αναστασιάδη, Βασιλείου, Μαρκίδη. Αντιδράσεις στο διάγγελμα Τάσσου».

ΕΣΤΙΑ: «Το μεγάλο λάθος του σχεδίου Ανάν. Σχεδιάστηκε για την Κύπρο, με πρότυπο την Ελβετία!».

Espresso: «Θρίλερ με Ευαγγελάτο και Στάη! Τα παιχνίδια στο παρασκήνιο για τους δύο σταρ της ΤV».

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: «Ανατρέπει ισορροπίες το «ΟΧΙ» Παπαδόπουλου».

Καρφί του Σαββατοκύριακου: «Ο ...Νηστικό Δείπνος. Ανάσταση στο τέλος της τετραετίας. Τα πρώτα θύματα της λιτότητας 70.000 απολύσεις συμβασιούχων».

Ο ΛΟΓΟΣ: «Επικρίσεις για το ΟΧΙ Παπαδόπουλου».

ΤΑ ΝΕΑ: «Γκάλοπ των «ΝΕΩΝ» στην Κύπρο. Τρομάζει τους νέους η συμβίωση. Συντριπτικό «Όχι» αλλά και αντιφάσεις».

ΝΙΚΗ: «Παρέμβαση Ανάν μετά την απόρριψη Παπαδόπουλου. Κλιμακώνονται οι πιέσεις».

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: «ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΣΥΝ Αναταράξεις προκαλεί το «σχέδιο Ανάν».

Traffic news: «Απίστευτη πρόκληση της ΕΡΤ. Κρεμάνε τώρα τον Σάκη (Ρουβά)».

Η ΧΩΡΑ: «Ακολούθησαν κι άλλοι το «ναι» που είπε ο Γιώργος Παπανδρέου. Ντροπή».

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: «Βυθίστηκε στο πένθος ο Ελληνικός Στρατός. Επιτάφιος για πέντε».

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: «Σε αναστάσιμο συναγερμό ο Ελληνισμός».

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Παρασκευή 09 Απριλίου 2004 - 12:49 (Ώρα Λονδίνου)

Αλγερία: Θρίαμβος Μπουτεφλίκα

Πανηγύρισαν οι οπαδοί του προέδρου Μπουτεφλίκα, βέβαιοι για την επανεκλογή του

Στην Αλγερία ο Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα επανεξελέγη πρόεδρος για μία ακόμη πενταετία και μάλιστα με συντριπτική πλειοψηφία: συγκέντρωσε το 83,49% των ψήφων, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών.

Ορισμένοι από τους πέντε αντιπάλους του έσπευσαν να μιλήσουν για καλπονοθεία.

Πριν ακόμη ανακοινωθούν επισήμως τα αποτελέσματα, οι οπαδοί του προέδρου Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα είχαν βγει στους δρόμους για να πανηγυρίσουν τη θριαμβευτική, όπως τόνιζαν, νίκη του υποψηφίου τους.

«Δεν πρόκειται να υπάρξει δεύτερος γύρος», είχε δηλώσει άλλωστε νωρίτερα στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του κόμματος του κ. Μπουτεφλίκα, επισημαίνοντας ότι το 40% των ψήφων που είχαν καταμετρηθεί εκείνη τη στιγμή έδειχνε καθαρά ότι ο νυν πρόεδρος της Αλγερίας προηγείτο με σαφή διαφορά των αντιπάλων του και πως επρόκειτο έτσι να επανεκλεγεί με συντριπτική πλειοψηφία.

Διαφορετική, όμως, γνώμη είχαν οι αντίπαλοι του κυριότερου αντιπάλου του προέδρου Μπουτεφλίκα, του πρώην πρωθυπουργού, Αλί Μπενφλίς, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν τη νύχτα στην κεντρική πλατεία του Αλγερίου όπου και διαδήλωσαν.

Οι οπαδοί του πρώην πρωθυπουργού Αλί Μπενφλίς καταγγέλουν εκλογική νοθεία

Οι οπαδοί του 67χρονου Προέδρου Μπουτεφλίκα πανηγύριζαν στην πρωτεύουσα Αλγέρι στη διάρκεια της νύχτας, με κόρνες αυτοκινήτων, βεγγαλικά και συνθήματα.

Από την άλλη πλευρά ο εκπρόσωπος του πρώην πρωθυπουργού Αλί Μπενφλίς που είναι ο σημαντικότερος αντίπαλος του κ. Μπουτεφλίκα, έκανε λόγο για νοθεία και προειδοποίησε ότι θα κινηθούν νομικές διαδικασίες για ακύρωση των εκλογών.

Τη ίδια ώρα η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα για να διαλύσει μια διαδήλωση οπαδών του κ. Μπενφλίς, κατά τη διάρκεια της οποίας αστυνομικοί χτύπησαν Αλγερινούς και ξένους δημοσιογράφους, όπως αυτόπτες μάρτυρες.


Παρασκευή 09 Απριλίου 2004 - 12:38 (Ώρα Λονδίνου)

«Μία γάτα με ιστορία»

Οι γάτες στην Χοιροκιτία της Κύπρου μπορεί να έμοιαζαν με την άγρια γάτα της Αφρικής

Οι αρχαιολόγοι στη Κύπρο ανακάλυψαν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η γάτα είχε μεταβληθεί σε κατοικίδιο ζώο πρίν από 9.500 χρόνια και όχι πρίν από 2.000 χρόνια όπως αρχικά εκτιμούσαν οι ειδικοί.

Γαλλοί ερευνητές στο περιοδικό Science υποστηρίζουν ότι μέ βάση το σκελετό της γάτας που βρέθηκε κοντά σε ανθρώπινο σκελετό σε νεολιθικό τάφο της Κύπρου είναι πολύ πιθανό η εξημέρωση της άγριας γάτας να είχε αρχίσει πολύ νωρίτερα από το 2.000 - 1.900 πΧ.

Μέχρι τώρα η επκρατούσα γνώμη ήταν ότι η γάτα έγινε κατοικίδιο ζώο από τους αρχαίους Αυγυπτίους.

Οι Γάλλοι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι ο τάφος με το σκελετό της γάτας και του ανθρώπου στην περιοχή της Χοιροκιτίας αποτελεί ένδειξη για την περίοδο εξημέρωσης του ζώου.

Ο τάφος ανακαλύφθηκε σε χωριό της νεολιθικής περιόδου 8.000-9.000 πΧ


Παρασκευή 09 Απριλίου 2004 - 09:43 (Ώρα Λονδίνου)

Μαζική έξοδος για το Πάσχα

Με σύμμαχο τον καλό καιρό κορυφώνεται την μεγάλη Παρασκευή και το Μ. Σάββατο η έξοδος των εκδρομέων από τα αστικά κέντρα προς την περιφέρεια για το Πάσχα.

Η Τροχαία έχει θέσει σε ισχύ έκτακτα μέτρα στις εθνικές οδούς, τα οποία θα ισχύσουν έως και την Κυριακή του Θωμά, οπότε και αναμένεται να ολοκληρωθεί η επιστροφή των εκδρομέων.

Οι μετεωρολόγοι προβλέπουν ότι το Πάσχα θα έχει άρωμα... καλοκαιριού, καθώς οι θερμοκρασίες είναι ιδιαίτερα υψηλές για την εποχή.

Ο υδράργυρος αναμένεται να αγγίξει στις νότιες περιοχές της χώρας ακόμη και τους 28 βαθμούς.


Παρασκευή 09 Απριλίου 2004 - 09:41 (Ώρα Λονδίνου)

Αλγερία: «Ζήτω»... πριν το εκλογικό αποτέλεσμα

Πανηγύρισαν οι οπαδοί του προέδρου Μπουτεφλίκα, βέβαιοι για την επανεκλογή του

Στην Αλγερία δεν έχουν ακόμα ανακοινωθεί τα επίσημα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών της Πέμπτης αλλά εκπρόσωπος του προέδρου της χώρας, Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα, εμφανίστηκε βέβαιος για την επανεκλογή του.

«Οι εκλογές ήταν δίκαιες. Οι πληροφορίες που έχουμε μέχρι στιγμής δείχνουν ότι ο υποψήφιός μας προηγείται κατά πολύ των υπολοίπων και δεν θα χρειαστεί δεύτερος γύρος», είπε ο επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας του προέδρου, Τουφίκ Κχελάντι, σε δημοσιογράφους.

Οι οπαδοί του 67χρονου Προέδρου Μπουτεφλίκα πανηγύριζαν στην πρωτεύουσα Αλγέρι στη διάρκεια της νύχτας, με κόρνες αυτοκινήτων, βεγγαλικά και συνθήματα.

Από την άλλη πλευρά ο εκπρόσωπος του πρώην πρωθυπουργού Αλί Μπενφλίς που είναι ο σημαντικότερος αντίπαλος του κ. Μπουτεφλίκα, έκανε λόγο για νοθεία και προειδοποίησε ότι θα κινηθούν νομικές διαδικασίες για ακύρωση των εκλογών.

Οι οπαδοί του πρώην πρωθυπουργού Αλί Μπενφλίς καταγγέλουν εκλογική νοθεία

Τη ίδια ώρα η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα για να διαλύσει μια διαδήλωση οπαδών του κ. Μπενφλίς, κατά τη διάρκεια της οποίας αστυνομικοί χτύπησαν Αλγερινούς και ξένους δημοσιογράφους, όπως αυτόπτες μάρτυρες.

Τα επίσημα αποτελέσματα αναμένονται το μεσημέρι της Παρασκευής, αν και το 40% των ψήφων είχε καταμετρηθεί ως τις 10 το βράδυ της Πέμπτης.

Το υπουργείο Εσωτερικών ανέφερε ότι η συμμετοχή στις εκλογές αυτές έφθασε το 58%, από 47% που ήταν στις βουλευτικές εκλογές του 2002.


Παρασκευή 09 Απριλίου 2004 - 07:19 (Ώρα Λονδίνου)

Ανεξέλεγκτη η κατάσταση

Εκατοντάδες άμαχοι έχουν πέσει θύματα της επιχείρησης περικύκλωσης της πόλης Φαλούτζα από τις ΗΠΑ

Ένα χρόνο μετά την κατάληψη της Βαγδάτης το Ιράκ βρίσκεται σε αναταραχή, με τα αμερικανικά στρατεύματα να πολεμούν ομάδες Σιιτών και Σουνιτών σε διαφορετικά μέτωπα και την κατάσταση να περιπλέκεται από την απαγωγή τουλάχιστον 13 αλλοδαπών από Ιρακινούς.

Οι αμερικανικές δυνάμεις που επιχειρούν να θέσουν υπό τον έλεγχό τους τη Φαλούτζα, εστία της σουνιτικής αντίστασης, ζήτησαν ενισχύσεις καθώς οι σφοδρές συγκρούσεις συνεχίζονται και πολλοί Ιρακινοί είναι νεκροί.

«Εκατόμβες ιρακινών θυμάτων»

Σύμφωνα με πληροφορίες, στους δρόμους κείτονται πτώματα και έχουν δημιουργηθεί αυτοσχέδιοι σταθμοί πρώτων βοηθειών.

Εργαζόμενοι σε νοσοκομεία λένε ότι από την έναρξη των αμερικανικών επιχειρήσεων 300 Ιρακινοί έχουν σκοτωθεί -αν και οι πληροφορίες αυτές δεν έχουν επιβεβαιωθεί.

Ιρακινός Σουνίτης πανηγυρίζει την πυρπόληση βυτιοφόρου των ΗΠΑ σε προάστιο της Βαγδάτης

Ο αμερικανικός στρατός λέει ότι τις τελευταίες τρεις ημέρες σκοτώθηκαν έξη στρατιώτες του στο Ιράκ και ότι οι ένοπλες ομάδες Σιιτών έχουν υπό τον έλεγχό τους τρεις πόλεις στο νότιο Ιράκ, την ιερή πόλη Νατζάφ, την Κουτ και την Κούφα.

Ο Ερυθρός Σταυρός δηλώνει ανήσυχος από την έξαρση της βίας στο Ιράκ και κάλεσε όλους τους μαχητές να σεβαστούν τους αμάχους και να επιτρέψουν στους τραυματίες πρόσβαση σε ιατρική βοήθεια.

«Καταστολή της εξέγερσης πάση θυσία»

Ο Αμερικανός στρατιωτικός διοικητής του Ιράκ, υποστράτηγος Ρικάρντο Σάντσεζ, παραδέχτηκε πως μετά από σχεδόν μια εβδομάδα μαχών, οι δυνάμεις του δεν ελέγχουν δύο πόλεις στα νότια της χώρας.

Ο στρατηγός Σάντσεζ είπε ότι οι αντάρτες έχουν υπό μερικό έλεγχο την ιερή πόλη των Σιιτών Νατζάφ, και ότι ελέγχουν πλήρως την πόλη Κουτ, έχοντας υποχρεώσει τις εκεί ουκρανικές δυνάμεις σε υποχώρηση.

Ένα χρόνο μετά την επιχείρηση «Ιρακινή Ελευθερία» συρματόπλεγμα χωρίζει Αμερικανούς και Ιρακινούς

Ο Αμερικανός στρατηγός είπε ότι οι δυνάμεις του αντιμετωπίζουν την κατάσταση στη Νατζάφ και σύντομα θα ανακαταλάβουν την Κουτ.

Το μύνημα του προς τους οπαδούς του Σιίτη κληρικού, Μοκταντά Αλ Σαντρ, ήταν απερίφραστο:

«Ας μην έχει κανείς αμφιβολία, θα συνεχίζουμε τις επιθέσεις μέχρις ότου η επιρροή του Σαντρ εξαφανιστεί και οι ένοπλοι οπαδοί τους πάψουν να συνιστούν απειλή για το Ιράκ και τους πολίτες του», είπε ο στρατηγός Σάντσεζ.

Αλλά πολλοί Ιρακινοί αναλυτές σημειώνουν πως η αφορμή για το ξέσπασμα της βίας ήταν η απόφαση των Αμερικανών να βάλουν στο στόχαστρο το Σιίτη κληρικό.

Λένε δε πως η σκληρή αντίδραση των Αμερικανών μετέβαλε έναν σχετικά μικρής εμβέλειας Σιίτη ηγέτη σε σημαίνον πολιτικό πρόσωπο, και διέδωσε την αντίσταση από τις εστίες των Σουνιτών στις ιερότερες πόλεις των Σιιτών, που αποτελούν και την πλειοψηφία του ιρακινού πληθυσμού.

Ομηρεία με λύτρα... αποχώρηση στρατευμάτων

Στο μεταξύ συνεχίζεται η ομηρεία τριών Ιαπώνων που απήγαγε μια άγνωστη μέχρι στιγμής οργάνωση με την ονομασία «Ταξιαρχίες των Μουτζαχεντίν».

Απαγωγή και ομηρεία αλλοδαπών από Ιρακινούς που ζητάνε την αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων ως λύτρα

Οι ένοπλοι απαγωγείς απειλούν να κάψουν ζωντανούς τους τρεις ομήρους, έναν φωτορεπόρτερ και δύο μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων - εάν το Τόκιο δεν αποσύρει τους στρατιώτες του από το Ιράκ.

Τα τηλεοπτικά στιγμιότυπα που δείχνουν τους τρεις ομήρους έντρομους στα χέρια ένοπλων ιρακινών να απειλούνται με σφαγιασμό και πυρπόληση έχουν προκαλέσει σοκ στην ιαπωνική κοινή γνώμη, μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΒΒC στο Τόκιο.

Πάντως τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, Γιουνισίρο Κοιζούμι, είπε ότι η κυβέρνηση του δεν πρόκειται να αποσύρει τα στρατεύματα της από το Ιράκ.

Μετά από έκτακτη σύσκεψη του υπουργικού του συμβουλίου, ο κ. Κοιζούμι δήλωσε ότι το σημαντικότερο είναι να διασφαλιστεί η ασφάλεια των ομήρων και η απελευθέρωσή τους.

Εξάλλου η Νότια Κορέα προειδοποίησε τους πολίτες της να μην μεταβούν στο Ιράκ, μετά την απαγωγή επτά Νοτιοκορεατών ιεραποστόλων, που αργότερα αφέθηκαν ελεύθεροι, σώοι και αβλαβείς.

Η κυβέρνηση της Σεούλ είπε όμως ότι θα στείλει, όπως σχεδιάζει, τρεις χιλιάδες στρατιώτες της στο Ιράκ.

Σε άλλα περιστατικά ομηρείας, ένας Καναδός και δυο Ισραηλινοί αραβικής καταγωγής κρατούνται από Ιρακινούς, ενώ αγνοείται η τύχη ενός Βρετανού που είχε πέσει θύμα απαγωγής κοντά στη Νασιρίγια.

Δεν είναι σαφές εάν όλες αυτές οι απαγωγές συνδέονται μεταξύ τους.


Παρασκευή 09 Απριλίου 2004 - 08:05 (Ώρα Λονδίνου)

Νέες ερωτήσεις και οργή μετά την κατάθεση Ράις

«Δεν ήταν δυνατό να αποτραπούν οι επιθέσεις», δήλωσε ενόρκως η Κοντολίζα Ράις

Σε αντιπαράθεση των δύο μεγάλων κομμάτων φαίνεται να οδήγησε η κατάθεση της Κοντολίζα Ράις, συμβούλου του Αμερικανού προέδρου Τζορτζ Μπους, σε θέματα εθνικής ασφαλείας, ενώπιον ανεξάρτητης επιτροπής που διερευνά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001 στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις πολιτικών του Δημοκρατικού Κόμματος, η κ. Ράις δεν απάντησε σε βασικές ερωτήσεις.

Από την πλευρά τους οι Ρεπουμπλικανοί εξήραν την εμφάνιση της Κοντολίζα Ράις ενώπιον της επιτροπής και ζήτησαν να τεθεί τέλος στις καταγγελίες ότι ο Λευκός Οίκος δεν είχε πάρει στα σοβαρά την απειλή της Αλ Κάιντα.

Ένορκη κατάθεση σε υψηλούς τόνους

Η κ. Ράις υπεραμύνθηκε της πολιτικής του Λευκού Οίκου, υποστηρίζοντας πως δεν υπήρχαν στοιχεία εν γνώσει της αμερικανικής κυβέρνησης, τέτοια που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ενέργειες για την αποτροπή των επιθέσεων.

Τα μέλη της επιτροπής πίεσαν σκληρά με τις ερωτήσεις τους, την σύμβουλο του προέδρου Μπους, και δεν έλειψαν οξείες φραστικές αντιπαραθέσεις, που το αμερικανικό κοινό δεν έχει συνηθίσει να ακούει.

Μάλιστα ένα από τα μέλη της επιτροπής κατηγόρησε την προεδρική σύμβουλο για κωλυσιεργία.

Λίγη ώρα μετά τη λήξη της κατάθεσης της συμβούλου του προέδρου, η επιτροπή ζήτησε τον πλήρη αποχαρακτηρισμό ενός εγγράφου που χρονολογείται πριν από την 11η Σεπτεμβρίου 2001 και φαίνεται να προειδοποιεί ότι ο Οσάμα Μπιν Λάντεν απειλούσε με επίθεση τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Πρόκειται για ένα ενημερωτικό μνημόνιο προς τον πρόεδρο Μπους, με ημερομηνία 6 Αυγούστου 2001 και τίτλο, όπως είπε η Ράις, «Ο Μπιν Λάντεν αποφασισμένος να επιτεθεί στις ΗΠΑ».

Ορισμένα τμήματα μόνο του εγγράφου αυτού έχουν δοθεί στη δημοσιότητα και η επιτροπή ζητώντας την πλήρη δημοσιοποίησή του, αφήνει να εννοηθεί πως ίσως σε αυτό να υπάρχουν και άλλα στοιχεία που ο Λευκός Οίκος προσπαθεί να αποκρύψει, λέει ανταποκριτής του BBC στην Ουάσιγκτον.

Οργή συγγενών θυμάτων της 11ης Σεπτεμβρίου

Η κατάθεση της Κοντολίζα Ράις δεν φαίνεται να έπεισε ορισμένους από τους συγγενείς των θυμάτων των επιθέσεων, που διαμαρτύρονται επειδή η σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του αμερικανού προέδρου δεν εξήγησε πώς και γιατί η χώρα δεν κατάφερε να αποτρέψει την επίθεση της Αλ Κάιντα.

Ο Χένρι Χιουζ, του οποίου ο γιος σκοτώθηκε στην επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου, δήλωσε θυμωμένος από τη στάση της κ. Ράις ενώπιον της επιτροπής.

«Αυτό που πραγματικά με εξόργισε σήμερα ήταν το γεγονός πως η επιτροπή έκανε ορισμένες καλές ερωτήσεις και η κ. Ράις δεν έδωσε καμιά καλή απάντηση» είπε.

Και συνέχισε: «Το μόνο που έκανε ήταν να κωλυσιεργεί και να υπεκφεύγει, δίνοντας μακρόσυρτες περίεργες απαντήσεις. Στην πραγματικότητα δεν απάντησε στις ερωτήσεις», είπε ο πατέρας ενός εκ των θυμάτων της 11ης Σεπτεμβρίου.


Παρασκευή 09 Απριλίου 2004 - 05:55 (Ώρα Λονδίνου)

«Κινούμενη άμμος» το Ιράκ

Σε ερωτήματα και προβλέψεις για την κλιμακούμενη ιρακινή κρίση προβαίνει το σύνολο του ευρωπαϊκού Τύπου, πλην των γερμανικών εφημερίδων που φαίνεται ότι τηρούν με θρησκευτική ευλάβεια την πασχαλινή αργία της Μεγάλης Παρασκευής.

Η αυστριακή Ντερ Σταντάρντ (DER STANDARD) επικρίνει με δριμύτητα την πολιτική της Ουάσινγκτον, προβλέποντας ότι η κυβέρνηση Μπους δεν πρόκειται να ξεφύγει από το ιρακινό χάος, « λόγω αλαζονείας και βλακείας».

«Η προσπάθεια ανοικοδόμησης έτρεχε με πολύ αργούς ρυθμούς, ενώ αγνοήθηκε απόλυτα ο ρόλος της θρησκείας» των Ιρακινών από τους κατακτητές, πιστεύει η εφημερίδα.

«Μαριονέτες σε ξένα χέρια»

Στην Πράγα η εφημερίδα Χοσποντάρσκε Νόβινι (HOSPODARSKE NOVINY) αναφωνεί πρωτοσέλιδα «Μεταβίβαση Εξουσίας στο Ιράκ αλλά ποιας εξουσίας ; »

«Ακόμα και τα υπολείμματα πολιτικής επιρροής που υπάρχουν δεν πρόκειται να ασκηθούν από την ιρακινή κυβέρνηση αλλά από την αμερικανική πρεσβεία στη Βαγδάτη» γράφει.

«Η προγραμματισμένη για τις 30 Ιουνίου μεταβίβαση της ιρακινής εξουσίας θα γινόταν για συμβολικούς λόγους και λόγους εσωτερικής κατανάλωσης, αλλά οι ανίσχυροι Ιρακινοί υπουργοί θα αντιμετωπίζονται σαν μαριονέτες που κινούνται από ξένα χέρια» σημειώνει με καυστικό τρόπο.

Και η συμπατριώτισσά της Πράβο (PRAVO) αποτυπώνει την κατάσταση χαρακτηρίζοντας τη Βαγδάτη «Νέα Βαβυλώνα στον Τίγρη [ποταμό]».

Στο Ιράκ «Ένα χρόνο μετά τίποτα δεν έχει συμβεί σαν αυτό που οι κ.κ. Μπους, Μπλερ, Αθνάρ και ανατολικοευρωπαϊκά τους πιόνια προσπάθησαν να κάνουν τον κόσμο να πιστέψει» εκτιμά η εφημερίδα της Τσεχίας.

Και ερωτά: «Πώς είναι δυνατόν με εξαίρεση τον κ. Αθνάρ να διατηρούν την εξουσία όλοι αυτοί οι ηγέτες που παραβίασαν το διεθνές δίκαιο για να κάνουν πόλεμο ; ».

«Συμμαχία των διστακτικών»

Η γαλλική Λιμπερασιόν (LIBERATION) προειδοποιεί ότι η υπό αμερικανική αιγίδα «συμμαχία των προθύμων» τείνει να εξελιχθεί σε «συμμαχία των διστακτικών»

«Οι Ουκρανοί σήμαναν υποχώρηση, οι Ισπανοί και οι στρατιώτες από το Καζακστάν δεν βλέπουν την ώρα να φύγουν, οι Βούλγαροι ζητάνε ενισχύσεις, οι Πολωνοί αναρωτιούνται γιατί βρίσκονται στη χώρα και οι Ιταλοί κάνουν παζάρια με τον εχθρό» διαπιστώνει η παρισινή εφημερίδα.

«Όλοι τους νοιώθουν ότι εξαπατήθηκαν από τις ΗΠΑ τόσο για τους κινδύνους της επιχείρησης κατοχής του Ιράκ όσο και για τους λόγους για τους οποίους ενεπλάκησαν στην περιπέτεια» επισημαίνει η Λιμπερασιόν.

Στη Μόσχα η εφημερίδα Κράσναγια Σβέζντα (KRASNAYA ZVEZDA) σημειώνει το εξής παράδοξο:

«Για να παραδοθεί το Ιούνιο η εξουσία στους Ιρακινούς, πρέπει πρώτα να τους την πάρουμε από τα χέρια».

«Η αντίσταση αναζωπυρώνεται γιατί οι Ιρακινοί δεν θέλουν να ζουν υπό ξένο κατοχικό ζυγό. Όση στρατιωτικά μέσα και να χρησιμοποιηθούν αυτό τους το συναίσθημα δεν πρόκειται να αλλάξει» καταλήγει η ρωσική εφημερίδα.


Παρασκευή 09 Απριλίου 2004 - 04:52 (Ώρα Λονδίνου)

«Το χάος ένα χρόνο μετά»

Οι εικόνες της ομηρίας τριών Ιαπώνων στα χέρια Ιρακινών ενόπλων αλλά και οι πολύνεκρες συγκρούσεις με επίκεντρο την πόλη της Φαλούτζα κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των βρετανικών εφημερίδων.

«Χάος, θάνατος και απαγωγή καθώς το Ιράκ καίγεται εκτός ελέγχου» τιτλοφορείται η εφημερίδα Γκάρντιαν (The Guardian).

Τις τελευταίες ημέρες 460 Ιρακινοί και 36 Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν ενώ τουλάχιστον 13 αλλοδαποί κρατούνται όμηροι από ενόπλους που ζητούν ως λύτρα την αποχώρηση των ξένων στρατιωτικών αποσπασμάτων που σταθμεύουν στη χώρα, λέει η εφημερίδα.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες περίμεναν ότι η σημερινή ημέρα ένα χρόνο μετά τη συμβολική πτώση του ανδριάντα του Σαντάμ Χουσεΐν θα σημαδευόταν από εορταστικές εκδηλώσεις του ευγνώμονος Ιρακινού λαού, αντίθετα όμως καταρρέει η εύθραυστη κατάσταση ασφάλειας» σημειώνει η Γκάρντιαν.

Ελπίζω ότι δεν θα θολώσουμε σε τέτοιο βαθμό που θα επελάσουμε στους δρόμους πυροβολώντας ό,τι κινείται

Αμερικανός πεζοναύτης, μιλώντας σε ανταποκριτή των Τάιμς

Ανταποκριτές της εφημερίδας μεταδίδουν ότι η τακτική των Αμερικανών στρατευμάτων που έχουν περικυκλώσει τη Φαλούτζα για αδυσώπητη καταστολή της ιρακινής εξέγερσης έχει γεμίσει με πτώματα τους δρόμους της σουνιτικής πόλης.

Και οι αρχισυντάκτες της δεν έχουν καμιά αμφιβολία ότι «τα Ηνωμένα Έθνη χρειάζεται να αναλάβουν ισχυρό ρόλο στο Ιράκ» και «να μετατρέψουν τη ξένη κατοχή από άσκηση τιμωρίας των Ιρακινών αντιστασιακών σε ειρηνευτική επιχείρηση».

Η σύγκριση δύο χρονικών στιγμών

Η εφημερίδα Ιντιπέντεντ (Τhe Independent) παραθέτει αντί σχολιασμού στην πρώτη σελίδα της έξη φωτογραφίες που αποτυπώνουν την κατάσταση στο Ιράκ ένα χρόνο πριν και χθες.

Η πτώση του αγάλματος του Σαντάμ, η πορεία Ιρακινών που κρατούσαν αμερικανικές σημαίες και ο εναγκαλισμός των Σιιτών της Βαγδάτης με ένα πεζοναύτη είναι στιγμιότυπα της 9ης Απριλίου του 2003, ενώ χθεσινές φωτογραφίες δείχνουν τρεις Ιάπωνες ομήρους στα χέρια ενόπλων, ένα βρέφος να μεταφέρεται αιμόφυρτο στο νοσοκομείο της Φαλούτζα και έναν πεζοναύτη να μεταφέρει τραυματισμένο συμπολεμιστή του.

Όπως μεταδίδει απεσταλμένος της εφημερίδας στη Βαγδάτη ποτέ του δεν πίστευε ότι η εισβολή θα είχε αίσιο τέλος , αλλά το επικίνδυνο χάος που έχει προκαλέσει ξεπερνά κάθε δυσοίωνη πρόβλεψη.

«Η πολιορκία της Φαλούτζα έχει κάνει ακόμα και Ιρακινούς Σιίτες που δεν τρέφουν καμιά συμπάθεια για τους υπερασπιστές της πόλης, να σπεύδουν στα νοσοκομεία της Βαγδάτης για να δώσουν αίμα στους πολιορκημένους Σουνίτες» λέει ο Πάτρικ Κόκμπερν.

Δεν υπάρχει ασφάλεια - τώρα έχω όπλο στο σπίτι

Επιστάτης σχολείου της Βαγδάτης

Και ο Ρόμπερτ Φισκ - ανταποκριτής της εφημερίδας στη Μέση Ανατολή -αποφαίνεται: «Ένας πόλεμος που στηρίχθηκε στα ψεύδη και τις αυταπάτες εμπεριέχει μία και μοναδική αλήθεια: Για τους Ιρακινούς είμαστε ανεπιθύμητοι».

Στο άρθρο της αρχισυνταξίας η Ιντιπέντεντ γράφει «Η κατάσταση στο Ιράκ γίνεται μελανότερη κάθε ώρα που περνά οι ΗΠΑ πρέπει τώρα να ζητήσουν τη βοήθεια των Ηνωμένων Εθνών».

«Εκβιασμός με τους ομήρους»

Οι δύο εφημερίδες που υποστήριξαν αναφανδόν την εισβολή στο Ιράκ επιλέγουν να προβάλουν το δράμα των ξένων ομήρων στα χέρια των Ιρακινών και τον απόηχό που έχει στη διεθνή κοινή γνώμη.

«Αποσύρετε τα στρατεύματα αλλιώς θα κάψουμε τους ομήρους ζωντανούς» είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της Ντέιλι Τέλεγκραφ (The Daily Telegraph), που μεταφέρει το αίτημα των απαγωγέων διαπιστώνοντας νέα κλιμάκωση στην εξέγερση.

Ενώ οι Τάιμς (The Times) αποφαίνονται πρωτοσέλιδα ότι «Οι αντάρτες κρατούν όμηρο τον πλανήτη».

Σε αντίθεση όμως με την προβολή του θέματος στην πρώτη σελίδα, οι δημοσιογράφοι των Τάιμς που βρίσκονται στο πεδίο της μάχης μεταδίδουν για την ολοένα αυξανόμενη αμηχανία των Αμερικανών στρατιωτών.

Ένας πεζοναύτης παρομοιάζει το Ιράκ με το Βιετνάμ ενώ άλλος φοβισμένος δηλώνει: «Ελπίζω ότι δεν θα θολώσουμε σε τέτοιο βαθμό που θα επελάσουμε στους δρόμους πυροβολώντας ό,τι κινείται».

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.