Browse through our Interesting Nodes of Newsletters & Journals on Hellenic Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 23 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 04-04-08

  1. Όμηροι στο Ιράκ
  2. Εκεχειρία στο Σουδάν
  3. Το «Θείο Πάθος» στην Ιταλία
  4. Όμηροι στο Ιράκ
  5. «Χρειαζόμαστε ενισχύσεις»
  6. «Θα ερευνήσουμε τις καταγγελίες»
  7. Το «Θέιο Πάθος» στην Ιταλία
  8. Η Kοντολίζα Ράις υπερασπίζεται τον Λευκό Οίκο
  9. Καταθέτει η Κοντολίζα Ράις
  10. Kύπρος: Αντικρουόμενες αντιδράσεις μετά το διάγγελμα
  11. Όμηροι ισλαμιστών στο Ιράκ
  12. Ο γγ. του ΝΑΤΟ στη Μόσχα
  13. Eπικρίσεις για το διάγγελμα Παπαδόπουλου
  14. Πέντε στρατιώτες νεκροί σε δυστύχημα
  15. Oι εκτιμήσεις για το «Όχι» Παπαδόπουλου
  16. Tο διάγγελμα Παπαδόπουλου
  17. Tελικός «αιωνίων»
  18. Εκλογές στην Αλγερία
  19. Καταθέτει η Κοντολίζα Ράις
  20. Η σημασία του διαγγέλματος Παπαδόπουλου
  21. Έκρυθμη κατάσταση στο Ιράκ
  22. Προεδρικό «όχι» στο σχέδιο Ανάν
  23. Εκτός και η Μίλαν
  24. Το Ιράκ στις φλόγες

Όμηροι στο Ιράκ

Οι απαγωγείς απειλούν να κόψουν τον λαιμό ενός ομήρου

Αντάρτες που μάχονται στο Ιράκ κατά των αμερικανικών στρατευμάτων και των συμμάχων τους συνέλαβαν ορισμένους ξένους πολίτες και τους κρατούν ως ομήρους, μεταξύ των οποίων και τρεις Ιάπωνες.

Οι απαγωγείς των τριών Ιαπώνων ανήκουν σε μία άγνωστη μέχρι στιγμής οργάνωση που αυτοαποκαλείται «Ταξιαρχίες των Μουτχαζεντίν».

Η οργάνωση αυτή απείλησε πως θα σκοτώσει τους τρεις ομήρους εάν η Ιαπωνία δεν αποσύρει τους στρατιώτες της από το Ιράκ.

Ν'αποσύρετε τις δυνάμεις σας από τη χώρα μας και να γυρίσετε πίσω, γιατί αλλιώς θα τους κάψουμε ζωντανούς

Ανακοίνωση των Ταξιαρχιών των Μουτζαχεντίν

Κυβερνητικός εκπρόσωπος στο Τόκιο καταδίκασε την απαγωγή των τριών συμπατριωτών του και αξίωσε την άμεση απελευθέρωσή τους.

Ανώτεροι αξιωματούχοι της ιαπωνικής κυβέρνησης δήλωσαν, πάντως, ότι το Τόκιο δεν σχεδιάζει ν'αποσύρει τους Ιάπωνες στρατιώτες από το Ιράκ.

Νωρίτερα, επτά Νοτιοκορεάτες χριστιανοί ιεραπόστολοι είχαν επίσης πέσει θύματα απαγωγής αλλά, όπως ανακοίνωσε το νοτιοκορεατικό υπουργείο Εξωτερικών, έχουν αφεθεί τώρα ελεύθεροι.

Εν τω μεταξύ, το καναδικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε πως ένας Καναδός πολίτης είναι μεταξύ των ξένων αμάχων που κρατούνται ως όμηροι στο Ιράκ.

Πρόκειται για Καναδό που είχε γεννηθεί στη Συρία και ο οποίος συνελήφθη μαζί με έναν Άραβα του Ισραήλ.

Οι απαγωγείς τους κατηγορούν και τους δύο πως είναι πράκτορες της ισραηλινής κυβέρνησης, αλλά αυτοί το αρνούνται κι επιμένουν ότι εργάζονταν για λογαριασμό μιας αμερικανικής υπηρεσίας αρωγής.

Από την περασμένη Δευτέρα αγνοείται η τύχη και ενός Βρετανού που εργαζόταν στη Ναζαρίγια του νοτίου Ιράκ, αλλά δεν έχει επιβεβαιωθεί εάν έχει απαχθεί.

«Χρειαζόμαστε ενισχύσεις»

Τα αμερικανικά στρατεύματα που προσπαθούν να θέσουν υπό τον έλεγχό τους την Φαλούτζα του Ιράκ σταμάτησαν την προέλασή τους προς το κέντρο της πόλης και ζήτησαν την αποστολή ενισχύσεων.

Συγκρούσεις γίνονται και σε άλλες πόλεις του Ιράκ

Οι πεζοναύτες δήλωσαν πως δεν έχουν επαρκείς δυνάμεις για ν'αντιμετωπίσουν τους αντιπάλους τους.

Τα νοσοκομεία στη Φαλούτζα δηλώνουν ότι μέχρι και 300 Ιρακινοί μπορεί να έχουν βρει το θάνατο από την περασμένη Δευτέρα, αφότου άρχισε δηλ. η επιχείρηση των Αμερικανών, αλλά οι πληροφορίες αυτές δεν έχουν εξακριβωθεί.

Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, υπάρχουν νεκροί στους δρόμους, όπου έχουν στηθεί αυτοσχέδιες κλινικές, αν και παρατηρείται έλλειψη σε ιατρικά εφόδια.

Αμερικανικά πολεμικά αεροπλάνα πραγματοποιούσαν την Μ. Πέμπτη αναγνωριστικές πτήσεις πάνω από την πόλη.

Στη Βαγδάτη, εν τω μεταξύ, ο διοικητής των αμερικανικών στρατευμάτων στο Ιράκ, στρατηγός Ρικάρντο Σάντσεζ, δήλωνε την ίδια μέρα ότι η Φαλούτζα εξακολουθεί να τελεί υπό πολιορκία, αλλά πως λαμβάνονται μέτρα για την αποστολή εφοδίων στην πόλη.

Νατζάφ και Κουτ

Ο στρατηγός Σάντσεζ παραδέχτηκε επίσης ότι οι δυνάμεις της χώρας του και των συμμάχων της δεν έχουν καταφέρει να θέσουν υπό τον πλήρη έλεγχό τους και δύο πόλεις του νοτίου Ιράκ, όπου συνεχίζονται επί σχεδόν μία εβδομάδα οι μάχες με τις πολιτοφυλακές των σιιτών μουσουλμάνων.

Ο διοικητής των αμερικανικών στρατευμάτων στο Ιράκ εξήγησε ότι οι αντάρτες έχουν εν μέρει τον έλεγχο της Νατζάφ, ενώ ελέγχουν πλήρως την πόλη Κουτ, απ'όπου κατάφεραν να εκδιώξουν τους Ουκρανούς στρατιώτες.

Τόνισε, όμως, ότι οι αμερικανικές δυνάμεις θα πολεμήσουν τις πολιτοφυλακές στη Νατζάφ και θα προσπαθήσουν επίσης να ανακαταλάβουν την Κουτ.

Τα αμερικανικά στρατεύματα βρίσκονται αντιμέτωπα με τους οπαδούς του ριζοσπάστη κληρικού των σιιτών μουσουλμάνων, Μοκτάντα Αλ-Σαντρ.

Το Ιρακινό Κυβερνών Συμβούλιο, που έχουν διορίσει οι Αμερικανοί, δήλωσε πως έχει συνομιλίες με τον κ. Αλ-Σαντρ, ο οποίος καταζητείται σε σχέση με τη δολοφονία, πέρσι, ενός ηγέτη των σιιτών.

Στη Βαγδάτη, εν τω μεταξύ, οι αμερικανικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν άρματα μάχης κι ένα μαχητικό ελικόπτερο για να καταστρέψουν γραφείο που διατηρούσε ο Μοκτάντα Αλ-Σαντρ.


Πέμπτη 08 Απριλίου 2004 - 22:05 (Ώρα Λονδίνου)

Εκεχειρία στο Σουδάν

Τελικές ειρηνευτικές συνομιλίες θ'αρχίσουν μέσα σε 15 ημέρες

H κυβέρνηση του Σουδάν και δύο ανταρτικές οργανώσεις στην περιοχή του Νταρφούρ, στο δυτικό τμήμα της χώρας, υπέγραψαν συμφωνία για κατάπαυση του πυρός, σε μία προσπάθεια που αποσκοπεί στον τερματισμό του πολέμου που μαστίζει την περιοχή.

Η συμφωνία υπεγράφη τη Μεγάλη Πέμπτη στο γειτονικό Τσαντ, όπου οι τρεις πλευρές είχαν συνομιλίες.

Στις συνομιλίες αυτές πήραν μέρος, εκτός από την σουδανική κυβέρνηση, ο ανταρτικός «Απελευθερωτικός Στρατός του Σουδάν» και το «Κίνημα Δικαιοσύνης και Ισότητας».

Οι τρεις πλευρές συμφώνησαν επίσης να επιτρέψουν την πρόσβαση των υπηρεσιών αρωγής στο Νταρφούρ και την απελευθέρωση των αιχμαλώτων πολέμου.

Η συμφωνία για την κατάπαυση του πυρός θα τεθεί σε ισχύ μέσα σε 72 ώρες και θα έχει διάρκεια 45 ημερών.

Προβλέπει δε την διεξαγωγή οριστικών ειρηνευτικών συνομιλιών που θα πρέπει να αρχίσουν μέσα σε 15 ημέρες.

Το Τσαντ φιλοξενεί περίπου 100.000 πρόσφυγες που ζήτησαν καταφύγιο για να σωθούν από τις «εθνοτικές εκκαθαρίσεις» στις οποίες προέβαιναν Αραβες πολιτοφύλακες.

Υπολογίζεται ότι συνολικά 670.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το Νταρφούρ--οι περισσότεροι παρέμειναν στο Σουδάν χωρίς, όμως, να πάρουν ανθρωπιστική βοήθεια.


Πέμπτη 08 Απριλίου 2004 - 22:56 (Ώρα Λονδίνου)

Το «Θείο Πάθος» στην Ιταλία

«Το Θείο Πάθος» του Μελ Γκίμπσον έχει σπάσει στις πωλήσεις όλα τα ρεκόρ εισιτηρίων στην Ιταλία

Η αμφιλεγόμενη ταινία του Μέλ Γκίμπσον έσπασε όλα τα ρεκόρ στις πωλήσεις εισιτηρίων κατά την πρώτη μέρα της προβολής της στην Ιταλία.

Οι πωλήσεις ήταν ύψους 1,22 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ η ταινία «O Αρχοντας των Δακτυλιδιών: Η Επιστροφή των Βασιλιά» την πρώτη μέρα της προβολής της συγκέντρωσε 1,11 εκατομμύρια ευρώ.

Το έργο προβάλλεται στην Ιταλία χωρίς να υπάρχουν περιορισμοί όσον αφορά την ηλικία των ανθρώπων που επιθυμούν να δουν την ταινία.

«Το Θείο Πάθος» προβάλλεται σε 700 αίθουσες σε ολόκληρη τη χώρα, καθώς και στην πόλη Ματέρα της νότιας Ιταλίας όπου γυρίσθηκε το μεγαλύτερο μέρος της ταινίας.

Στη Βρετανία, από τότε που άρχισε η προβολή της ταινίας, στις 26 Μαρτίου, οι πωλήσεις εισιτηρίων έφτασαν τα 5,5 εκατομύρια στερλίνες.

Στο έργο, που εξιστορεί τις τελευταίες 12 ώρες της ζωής του Χριστού, γίνεται χρήση της λατινικής και της αραμαϊκής γλώσσας.

Η ταινία του Μελ Γκίμπσον είναι ήδη μία από τις πλέον δημοφιλείς ταινίες όλων των εποχών.


Πέμπτη 08 Απριλίου 2004 - 21:38 (Ώρα Λονδίνου)

Όμηροι στο Ιράκ

Οι απαγωγείς ανήκουν σε μία άγνωστη μέχρι τώρα οργάνωση

Οι αντάρτες που μάχονται στο Ιράκ κατά των αμερικανικών στρατευμάτων και των συμμάχων τους συνέλαβαν ορισμένους ξένους πολίτες και τους κρατούν ως ομήρους.

Μεταξύ των κρατουμένων είναι τρεις Ιάπωνες και δύο Παλαιστίνιοι με ισραηλινά ταξιδιωτικά έγγραφα.

Νωρίτερα, επτά Νοτιοκορεάτες χριστιανοί ιεραπόστολοι είχαν επίσης πέσει θύματα απαγωγής αλλά, όπως ανακοίνωσε το νοτιοκορεατικό υπουργείο Εξωτερικών, έχουν αφθεί τώρα ελεύθεροι.

Το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα μετέδωσε στιγμιότυπα που δείχνουν τους τρεις Ιάπωνες να δέχονται απειλές από τους Ιρακινούς απαγωγείς τους που ανήκουν σε μία οργάνωση που αυτοαποκαλείται «Τακιαρχίες Μουτχαζεντίν».

Ν'αποσύρετε τις δυνάμεις σας από τη χώρα μας και να γυρίσετε πίσω, γιατί αλλιώς θα τους κάψουμε ζωντανούς

Ανακοίνωση των Ταξιαρχιών Μουτζαχεντίν

Η οργάνωση αυτή απείλησε πως θα σκοτώσει τους ομήρους αν η Ιαπωνία δεν αποσύρει τους στρατιώτες της από το Ιράκ.

Κυβερνητικός εκπρόσωπος στο Τόκιο καταδίκασε την απαγωγή των τριών συμπατριωτών του και αξίωσε την άμεση απελευθέρωσή τους.

Ανώτεροι αξιωματούχοι της ιαπωνικής κυβέρνησης δήλωσαν, πάντως, ότι το Τόκιο δεν σχεδιάζει ν'αποσύρει τους Ιάπωνες στρατιώτες από το Ιράκ.

Εν τω μεταξύ, το ένα ιρανικό τηλεοπτικό κανάλι «αλ-Αλάμ» έδειξε τις εικόνες δύο Παλαιστινίων που έπεσαν επίσης θύματα απαγωγής.

Οι απαγωγείς τους τούς κατηγορούν πως είναι πράκτορες της ισραηλινής κυβέρνησης, αλλά και οι δύο επιμένουν ότι εργάζονταν για λογαριασμό μιας αμερικανικής υπηρεσίας αρωγής.

Από την περασμένη Δευτέρα αγνοείται η τύχη και ενός Βρετανού που εργαζόταν στη Ναζαρίγια του νοτίου Ιράκ, αλλά δεν έχει επιβεβαιωθεί εάν έχει απαχθεί.

«Χρειαζόμαστε ενισχύσεις»

Τα αμερικανικά στρατεύματα που προσπαθούν να θέσουν υπό τον έλεγχό τους την Φαλούτζα του Ιράκ σταμάτησαν την προέλασή τους προς το κέντρο της πόλης και ζήτησαν την αποστολή ενισχύσεων.

Συγκρούσεις γίνονται σε πολλές πόλεις του Ιράκ

Οι πεζοναύτες δήλωσαν πως δεν έχουν επαρκείς δυνάμεις για ν'αντιμετωπίσουν τους αντιπάλους τους.

Τα νοσοκομεία στη Φαλούτζα δηλώνουν ότι μέχρι και 300 Ιρακινοί μπορεί να έχουν βρει το θάνατο από την περασμένη Δευτέρα, όταν δηλ. άρχισε η επιχείρηση των Αμερικανών, αλλά οι πληροφορίες αυτές δεν έχουν εξακριβωθεί.

Αμερικανικά πολεμικά αεροπλάνα πραγματοποιούν αναγνωριστικές πτήσεις πάνω από την πόλη.

Στη Βαγδάτη, εν τω μεταξύ, ο διοικητής των αμερικανικών στρατευμάτων στο Ιράκ, στρατηγός Ρικάρντο Σάντσεζ, δήλωσε ότι η Φαλούτζα τελεί υπό πολιορκία, αλλά λαμβάνονται μέτρα για την αποστολή εφοδίων στην πόλη.

Νατζάφ και Κουτ

Ο στρατηγός Σάντσεζ παραδέχτηκε επίσης ότι οι δυνάμεις των Αμερικανών και των συμμάχων τους δεν έχουν καταφέρει να θέσουν υπό τον πλήρη έλεγχό τους και δύο πόλεις του νοτίου Ιράκ και ότι συνεχίζονται επί σχεδόν μία εβδομάδα οι μάχες με τις πολιτοφυλακές των σιιτών μουσουλμάνων.

Ο διοικητής των αμερικανικών στρατευμάτων στο Ιράκ εξήγησε ότι οι αντάρτες έχουν εν μέρει τον έλεγχο της Νατζάφ, ενώ ελέγχουν πλήρως την πόλη Κουτ, απ'όπου εξεδίωξαν τους Ουκρανούς στρατιώτες.

Τόνισε, όμως, ότι οι αμερικανικές δυνάμεις θα πολεμήσουν τις πολιτοφυλακές στη Νατζάφ και θα προσπαθήσουν επίσης να ανακαταλάβουν την Κουτ.

Τα αμερικανικά στρατεύματα βρίσκονται αντιμέτωπα με τους οπαδούς του ριζοσπάστη κληρικού των σιιτών μουσουλμάνων, Μοκτάντα Αλ-Σαντρ.

Το Ιρακινό Κυβερνών Συμβούλιο, που έχουν διορίσει οι Αμερικανοί, δήλωσε πως έχει συνομιλίες με τον κ. Αλ-Σαντρ, ο οποίος καταζητείται σε σχέση με τη δολοφονία πέρσι ενός ηγέτη των σιιτών.

Στη Βαγδάτη, οι αμερικανικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν άρματα μάχης κι ένα μαχητικό ελικόπτερο για να καταστρέψουν γραφείο που διατηρούσε εκεί ο Μοκτάντα Αλ-Σαντρ.


Πέμπτη 08 Απριλίου 2004 - 20:39 (Ώρα Λονδίνου)

«Χρειαζόμαστε ενισχύσεις»

Οι Αμερικανοί συναντούν μεγάλη αντίσταση στην Φαλούτζα

Τα αμερικανικά στρατεύματα που προσπαθούν να θέσουν υπό τον έλεγχό τους την Φαλούτζα του Ιράκ σταμάτησαν την προέλασή τους προς το κέντρο της πόλης και ζήτησαν την αποστολή ενισχύσεων.

Οι πεζοναύτες δήλωσαν πως δεν έχουν επαρκείς δυνάμεις για ν'αντιμετωπίσουν τους αντιπάλους τους.

Τα νοσοκομεία στη Φαλούτζα δηλώνουν ότι μέχρι και 300 Ιρακινοί μπορεί να έχουν βρει το θάνατο από την περασμένη Δευτέρα, όταν δηλ. άρχισε η επιχείρηση των Αμερικανών, αλλά οι πληροφορίες αυτές δεν έχουν εξακριβωθεί.

Αμερικανικά πολεμικά αεροπλάνα πραγματοποιούν αναγνωριστικές πτήσεις πάνω από την πόλη.

Στη Βαγδάτη, εν τω μεταξύ, ο διοικητής των αμερικανικών στρατευμάτων στο Ιράκ, στρατηγός Ρικάρντο Σάντσεζ, δήλωσε ότι η Φαλούτζα τελεί υπό πολιορκία, αλλά λαμβάνονται μέτρα για την αποστολή εφοδίων στην πόλη.

Νατζάφ και Κουτ

Ο στρατηγός Σάντσεζ παραδέχτηκε επίσης ότι οι δυνάμεις των Αμερικανών και των συμμάχων τους δεν έχουν καταφέρει να θέσουν υπό τον πλήρη έλεγχό τους και δύο πόλεις του νοτίου Ιράκ και ότι συνεχίζονται επί σχεδόν μία εβδομάδα οι μάχες με τις πολιτοφυλακές των σιιτών μουσουλμάνων.

Ν'αποσύρετε τις δυνάμεις σας από τη χώρα μας και να γυρίσετε πίσω, γιατί αλλιώς θα τους κάψουμε ζωντανούς

Ανακοίνωση των Ταξιαρχιών Μουτζαχεντίν

Ο διοικητής των αμερικανικών στρατευμάτων στο Ιράκ εξήγησε ότι οι αντάρτες έχουν εν μέρει τον έλεγχο της Νατζάφ, ενώ ελέγχουν πλήρως την πόλη Κουτ, απ'όπου εξεδίωξαν τους Ουκρανούς στρατιώτες.

Τόνισε, όμως, ότι οι αμερικανικές δυνάμεις θα πολεμήσουν τις πολιτοφυλακές στη Νατζάφ και θα προσπαθήσουν επίσης να ανακαταλάβουν την Κουτ.

Τα αμερικανικά στρατεύματα βρίσκονται αντιμέτωπα με τους οπαδούς του ριζοσπάστη κληρικού των σιιτών μουσουλμάνων, Μοκτάντα Αλ-Σαντρ.

Το Ιρακινό Κυβερνών Συμβούλιο, που έχουν διορίσει οι Αμερικανοί, δήλωσε πως έχει συνομιλίες με τον κ. Αλ-Σαντρ, ο οποίος καταζητείται σε σχέση με τη δολοφονία πέρσι ενός ηγέτη των σιιτών.

Στη Βαγδάτη, οι αμερικανικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν άρματα μάχης κι ένα μαχητικό ελικόπτερο για να καταστρέψουν γραφείο που διατηρούσε εκεί ο Μοκτάντα Αλ-Σαντρ.

Όμηροι

Οι αντάρτες που μάχονται στο Ιράκ κατά των αμερικανικών στρατευμάτων και των συμμάχων τους συνέλαβαν ορίσμένους ξένους πολίτες και τους κρατούν ως ομήρους.

Οι απαγωγείς ανήκουν σε μία άγνωστη μέχρι τώρα οργάνωση

Ανάμεσα στους ομήρους είναι τρεις Ιάπωνες άμαχοι και δύο Παλαιστίνιοι με ισραηλινές ταυτότητες.

Νωρίτερα, επτά Νοτιοκορεάτες ιεραπόστολοι είχαν απαχθεί αλλά, όπως ανακοίνωσε το νοτιοκορεατικό υπουργείο Εξωτερικών, έχουν αφθεί τώρα ελεύθεροι.

Το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα μετέδωσε στιγμιότυπα που δείχνουν τους τρεις Ιάπωνες να δέχονται απειλές από τους Ιρακινούς απαγωγείς τους που ανήκουν σε μία οργάνωση που αυτοαποκαλείται «Τακιαρχίες Μουτχαζεντίν».

Η οργάνωση αυτή απείλησε πως θα σκοτώσει τους ομήρους αν η Ιαπωνία δεν αποσύρει τους στρατιώτες της από το Ιράκ.

Κυβερνητικός εκπρόσωπος στο Τόκιο καταδίκασε την απαγωγή των τριών συμπατριωτών του και αξίωσε την άμεση απελευθέρωσή τους.

Ανώτεροι αξιωματούχοι της ιαπωνικής κυβέρνησης δήλωσαν, πάντως, ότι το Τόκιο δεν σχεδιάζει ν'αποσύρει τους Ιάπωνες αστρατιώτες από το Ιράξ.


Πέμπτη 08 Απριλίου 2004 - 19:01 (Ώρα Λονδίνου)

«Θα ερευνήσουμε τις καταγγελίες»

Τεταμένες παραμένουν οι σχέσεις Γαλλίας-Ρουάντας

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Μισέλ Μπαρνιέ, δήλωσε ότι θα ερευνήσει τις καταγγελίες ότι Γάλλοι εκπαίδευσαν και εξόπλισαν τους πολιτοφύλακες της φυλής Χούτου που ευθύνονται για τη γενοκτονία στη Ρουάντα το 1994.

Ο κ. Μπαρνιέ, πάντως, χαρακτήρισε ψευδείς τις καταγγελίες του προέδρου της Ρουάντας, Πολ Καγκάμε.

Μάλιστα, ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος της γαλλικής κυβέρνησης, που είχε μεταβεί στη Ρουάντα για να παραστεί στη μνημόσυνο για τα θύματα της γενοκτονίας, αναχώρησε νωρίτερα, απ'ο,τι είχε προγραμματισθεί, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις δηλώσεις Καγκάμε.

Σε περίπου 800.00 ανέρχονται τα θύματα της γενοκτονίας--τα περισσότερα προέρχονταν από τη φυλή Τούτσι.

Ο ρόλος της Γαλλίας

Η μαζική σφαγή άρχισε όταν κατερρίφθη το αεροπλάνο που μετέφερε τον τότε πρόεδρο της Ρουάντας, Τζούβεναλ Χαμπιαριμάνα, ο οποίος ανήκε στη φυλή Χούτου.

Αν είχαν καρδιά, θα είχαν έρθει οι Γάλλοι με ταπεινοφροσύνη, για να ζητήσουν συγγνώμη

Τσαρλς Μουλιγκάντε, Υπουργός Εξωτερικών της Ρουάντας

Τον περασμένο μήνα, η γαλλική εφημερίδα Μοντ (Le Monde) είχε αναφέρει ότι ο σημερινός προέδρος της Ρουάντας, Πολ Καγκάμε, είχε δόσει προσωπικά εντολές για την εκτόξευση των ρουκετών που έπληξαν το αεροπλάνο που μετέφερε τον πρόεδρο Χαμπιαριμάνα.

Μετά την ανεξαρτησία της Ρουάντας, η Γαλλία συνήψε στενές σχέσεις με την κυβέρνηση του προέδρου Χαμπιαριμάνα.

Όπταν ο στρατός των ανταρτών του Πατριωτικού Μετώπου της Ρουάντας, στον οποίο κυριαρχούσε η φυλή Τούτσι, άρχισε τον πόλεμο κατά των αρχών, που πριέρχονταν από τη φυλή Χούτου, η Γαλλία έστρειλε στρατιώτες στην πρωτεύουσα, Κιγκάλι.

Οι Γάλλοι ανέκοψαν την προέλαση του Πατριωτικού Μετώπου της Ρουάντας και παρέμειναν στη χώρα ως στρατιωτικοί σύμβουλοι μέχρι την έναρξη της γενοκτονίας.

Όπως επισημαίνει ο ανταποκριτής του BBC στη Ρουάντα, Μαρκ Ντόιλ, δεν είναι κρυφό ότι οι Γάλλοι είχαν στείλει ειδικούς που εκπαίδευσαν και εξόπλισαν στρατιωτικές μονάδες της Ρουάντας οι οποίες αργότερα διέπραξαν γενοκτονία.

Η Γαλλία αρνείται κατηγορηματικά κάθε άμεση ανάμειξη στις μαζικές σφαγές.


Πέμπτη 08 Απριλίου 2004 - 18:38 (Ώρα Λονδίνου)

Το «Θέιο Πάθος» στην Ιταλία

«Το Θείο Πάθος» του Μελ Γκίμπσον έχει σπάσει στις πωλήσεις όλα τα ρεκόρ εισιτηρίων στην Ιταλία

Η αμφιλεγόμενη ταινία του Μέλ Γκίμπσον «Το Θέιο Πάθος» έχει σπάσει όλα τα ρεκόρ στις πωλήσεις εισιτηρίων κατά την πρώτη μέρα προβολής της στην Ιταλία.

Οι πωλήσεις ήταν ύψους 1,22 εκατομμυρίων ευρώ ενώ η ταινία «O Αρχοντας των Δακτυλιδιών: Η Επιστροφή των Βασιλιά» την πρώτη μέρα της προβολής της συγκέντρωσε το ποσό του 1,11 εκατομμυρίων ευρώ.

Το έργο προβάλλεται στην Ιταλία χωρίς να υπάρχουν περιορισμοί όσον αφορά την ηλικία των ανθρώπων που επιθυμούν να δουν την ταινία.

«Το Θείο Πάθος» προβάλλεται σε 700 αίθουσες σε όλη την Ιταλία καθώς και στην πόλη Ματέρα της νότιας Ιταλίας όπου γυρίσθηκε το μεγαλύτερο μέρος της ταινίας.

Στη Βρετανία από τότε που άρχισε η προβολή της ταινίας, στις 26 Μαρτίου, ο συνολικός τζίρος της ταινίας ανέρχεται σε 5,5 εκατομύρια λίρες.

Στο έργο, που εξιστορεί τις τελευταίες 12 ώρες της ζωής του Χριστού, γίνεται χρήση της Λατινικής και Αραμαϊκής γλώσσας.

Η ταινία του Μελ Γκίμπσον είναι ήδη μία από τις πλέον δημοφιλείς ταινίες όλων των εποχών.


Πέμπτη 08 Απριλίου 2004 - 18:06 (Ώρα Λονδίνου)

Η Kοντολίζα Ράις υπερασπίζεται τον Λευκό Οίκο

«Δεν ήταν δυνατό να αποτραπούν οι επιθέσεις», δήλωσε η Κοντολίζα Ράις

Η σύμβουλος του προέδρου Μπους επί θεμάτων εθνικής ασφαλείας, Κοντολίζα Ράις, καταθέτοντας ενώπιον της ανεξάρτητης επιτροπής που διερευνά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, παραδέχτηκε ότι υπήρξαν «αδυναμίες» από την πλευρά των υπηρεσιών πληροφοριών, αλλά τόνισε ότι δεν ήταν δυνατόν να αποτραπούν οι επιθέσεις.

«Διαδοχικές κυβερνήσεις», εξήγησε η σύμβουλος του προέδρου Μπους, »δεν είχαν λάβει επαρκή μέτρα για την αντιμετώπιση εξτρεμιστικών οργανώσεων, όπως ήταν η αλ Κάιντα.»

«Δυστυχώς», συνέχισε, «οι ΗΠΑ δεν βρίσκονταν σε εμπόλεμη κατάσταση με την οργάνωση αυτή», αν και, όπως εξήγησε, ο κ. Μπους είχε συνειδητοποιήσει την απειλή που συνιστούσε η αλ Κάιντα και είχε δώσει εντολή για την χάραξη μιας συνολικής στρατηγικής για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Ακολούθως, η σύμβουλος του προέδρου Μπους χαρακτήρισε ανεπαρκή τον συντονισμό των μυστικών υπηρεσιών: πρόκειται, είπε, για τη μεγαλύτερη αποτυχία πριν από τις 11 Σεπτεμβρίου 2001.

Πάντως, η Κοντολίζα Ράις είπε στην κατάθεσή της ότι ένα μήνα πριν από τα τραγικά γεγονότα η κυβέρνηση Μπους είχε λάβει ένα μνημόνιο το οποίο έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου για την οργάνωση του Οσάμα μπιν Λάντεν και συγκεκριμένα για την πρόθεσή της να επιτεθεί κατά της Αμερικής.

Αλλά όπως εξήγησε η κ. Ράις, η πληροφορία αυτή, όπως και άλλες, δεν ήταν πολύ σαφής για να ληφθούν τα ανάλογα μέτρα.

Ο Λευκός Οίκος είχε αρνηθεί να επιτρέψει στην κ. Ράις να καταθέσει ενώπιον της επιτροπής, αλλά τελικώς άλλαξε στάση την περασμένη εβδομάδα, μετά τις μεγάλες αντιδράσεις που προκάλεσε η αρχική του απόφαση.


Πέμπτη 08 Απριλίου 2004 - 15:50 (Ώρα Λονδίνου)

Καταθέτει η Κοντολίζα Ράις

Αρχικά ο Λευκός Οίκος δεν είχε επιτρέψει τη κατάθεση της Κ. Ράις

Την πολυαναμενόμενη εμφάνιση της ενώπιον της επιτροπής που ερευνά τα γεγονότα που προηγήθηκαν των επιθέσεων της ενδεκάτης Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ, κάνει σήμερα η Κοντολίζα Ράις, σύμβουλος του προέδρου Τζορτζ Μπους σε θέματα ασφαλείας.

Στην αρχή της κατάθεσής της η κα. Ράιις υπογράμισε ότι - «ο πρόεδρος Μπους εγνώριζε τον κίνδυνο και είχε αντιληφθεί τη σπουδαιότητα της απειλής που συνιστούσε η αλ- Κάιντα».

Πιστεύεται ότι η κα. Ράις θα υποχρεωθεί να απαντήσει σε σκληρές ερωτήσεις της επιτροπής που θα αναφέρονται στις καταγγελίες που έχει κάνει εναντίον της ο πρώην σύμβουλος του προέδρου, Ρίτσαρντ Κλαρκ, ειδικός σε θέματα τρομοκρατίας.

Ο κ. Κλαρκ είχε καταγγείλει ότι η σύμβουλος του προέδρου το 2001 δε γνώριζε καν ποια ήταν η Αλ Κάιντα και ότι το επιτελείο του κ. μπους δεν έλαβε σοβαρά υπόψη την απειλή που συνιστούσε η οργάνωση.

Αν η κα. Ράις αποτύχει να προσκομίσει στοιχεία που να ακυρώνουν τις κατηγορίες του Ρίτσαρντ Κλαρκ θα δυσχεράνει ακόμη περισσότερο τη θέση του Αμερικανού προέδρου που έχει χάσει μεγάλο ποσοστό της δημοτικότητάς του λόγω των δραματικών εξελίξεων στο Ιράκ.

Οι δυόμισι ώρες της κατάθεσης της Κοντολίζα Ράις καλύπτονται ζωντανά από τα μέσα ενημέρωσης.


Πέμπτη 08 Απριλίου 2004 - 14:58 (Ώρα Λονδίνου)

Kύπρος: Αντικρουόμενες αντιδράσεις μετά το διάγγελμα

Πάρις Ποταμίτης

Λευκωσία

Ένα ηχηρό «όχι» στο σχέδιο Ανάν είπε ο πρόεδρος Παπαδόπουλος

«Είναι γνωστή η τοποθέτηση των ΗΕ», ήταν η αντίδραση τού προέδρου Παπαδόπουλου στη δήλωση τού γγ. τού διεθνούς οργανισμού Κόφι Αναν,με την οποία ο κ.Αναν εξέφρασε απογοήτευση γιά την έκκληση τού κυπρίου προέδρου προς τούς ελληνοκυπρίους να πούν ΟΧΙ στο δημοψήφισμα της 24ης τού μήνα.

«Είπα αυτό πού πιστεύω και αυτό πού αισθάνομαι» συμπλήρωσε στη δήλωσή του ο πρόεδρος Παπαδόπουλος ο οποιος ενημέρωσε το πρωί την Ιερά Σύνοδο της Κύπρου γιά την τρέχουσα συγκυρία.

Στο εσωτερικό της Κύπρου,αντικρουόμενες όσο και αναμενόμενες ήταν οι αντιδράσεις μετά το χθεσινοβραδυνό διάγγελμα τού προέδρου Παπαδόπουλου.

Ο Νίκος Αναστασιάδης, πρόεδρος τού Δημοκρατικού Συναγερμού, τού μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, κατηγόρησε τον πρόεδρο Παπαδόπουλο ότι κινήθηκε εκτός τής φιλοσοφίας και των αρχών τού σχεδίου Αναν, δείχνοντας , σύμφωνα πάντα με τον κ.Αναστασιάδη, ότι δεν αποδέχεται τη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία.

Το άλλο μεγάλο κόμμα της Κύπρου ΑΚΕΛ, πού όπως και ο Δημοκρατικός Συναγερμός οδεύει με πλειοψηφία προς το ΝΑΙ, ήταν πιό συγκρατημένο.

«Διαφωνούμε με κάποιες από τις εκτιμήσεις τού Προέδρου αλλά είναι παρατραβηγμένη η άποψη ότι ο κ.Παπαδόπουλος απορρίπτει την ομοσπονδία», δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου τού κόμματος Αντρος Κυπριανού.

Το Δημοκρατικό Κόμμα από την άλλη, πρόεδρος τού οποίου είναι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, αναμένεται απόψε να λάβει τελεσίδικη απόφαση υπέρ τού ΟΧΙ.

Την ικανοποίησή τους εξ΄άλλου με την έκκληση τού κυπρίου προέδρου εξέφρασαν και τα περισσότερα των μικροτέρων κομμάτων.

Η λαϊκή αντίδραση ,στο βαθμό πού αυτή ήταν αυθόρμητη,ήταν επίσης έκφραση ικανοποίησης αφού αρκετές εκατοντάδες πολιτών αμέσως μετά το χθεσινοβραδυνό διάγγελμα ξεχύθηκαν στούς δρόμους τόσο στη Λευκωσία όσο και στη Λεμεσό προς στήριξη τού κ.Παπαδόπουλου.

Στη βόρεια κατεχόμενη Κύπρο από την άλλη ο τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς συμφώνησε με τη θέση Παπαδόπουλου ότι το σχέδιο Αναν ήταν προϊόν επιβολής και όχι διαπραγμάτευσης ενώ ο πρωθυπουργός της αυτόκλητης Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου Μεχμέτ Αλι Ταλάτ δήλωσε ότι υπάρχει λυπηρή,κατά την έκφρασή του,ομοιότητα των όσων υπεστήριξε ο κ.Παπαδόπουλος με τα όσα υποστηρίζει ο Ραούφ Ντενκτάς.


Πέμπτη 08 Απριλίου 2004 - 14:32 (Ώρα Λονδίνου)

Όμηροι ισλαμιστών στο Ιράκ

Μάχες σε δυο μέτωπα για τους Αμερικανούς στο Ιράκ

Πληροφορίες από το Ιράκ αναφέρουν ότι 3 Ιάπωνες και 7 Νοτιοκορεάτες κρατούνται ως όμηροι από ένοπλη ισλαμική ομάδα.

Εν τω μεταξύ, συνεχίζονται οι συγκρούσεις στο κεντρικό Ιράκ, όπου τουλάχιστον 100 Ιρακινοί σκοτώθηκαν αυτή την εβδομάδα στην πόλη Φαλούτζα.

Ο διοικητής των αμερικανικών στρατευμάτων στο Ιράκ, στρατηγός Ρικάρντο Σάντσεζ, δήλωσε πως πολιορκείται η Φαλούτζα και πρόσθεσε ότι οι δυνάμεις του είναι αποφασισμένες να επανακαταλάβουν την πόλη Κουτ του κεντρικού Ιράκ, η οποία ελέγχεται από τις πολιτοφυλακές των σιιτών μουσουλμάνων.

Ο Αμερικανός στρατιωτικός εξήγησε επίσης ότι οι δυνάμεις της χώρας του και των συμμάχων της είναι ακόμη παρούσες, όπως είπε, στην πόλη Νατζάφ

Φαλούτζα

Θέατρο μαχών έγινε και πάλι η Φαλούτζα, που θεωρείται προπύργιο των Ιρακινών Σουνιτών.

Οι Αμερικανοί που πολιορκούν εδώ και δυο 24ωρα την πόλη, βομβάρδισαν με ελικόπτερα ένα οικοδομικό τετράγωνο, στο κέντρο του οποίου βρισκόταν ισλαμικό τέμενος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, 40 Ιρακινοί σκοτώθηκαν κατά την επίθεση, ενώ από τις ανταλλαγές πυρών έχασαν τη ζωή τους και πέντε Αμερικανοί στρατιώτες.

Σύμφωνα με νοσοκομειακές πηγές, πάντως, 280 Ιρακινοί έχουν σκοτωθεί μόνο στη Φαλούτζα και 400 έχουν τραυματιστεί.

Ο Ερυθρός Σταυρός έκανε έκκληση στην αμερικανική στρατιωτική διοίκηση να επιτρέψει την διέλευση φαρμάκων στην πόλη.

Ράμσφελντ

Παρά τις σημαντικές απώλειες που έχει υποστεί, η αμερικανική πλευρά εμφανίζεται αποφασισμένη να κάμψει τη σουνίτικη αντίσταση.

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Ντόναλντ Ράμσφελντ, δήλωσε ότι οι συμμαχικές δυνάμεις δεν έχουν χάσει τον έλεγχο στο Ιράκ, αλλά άφησε να εννοηθεί ότι Αμερικανοί στρατιώτες ίσως κληθούν να παραμείνουν στο Ιράκ για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από όσο υπολογιζόταν.

«Αυτό που βλέπουμε σήμερα στο Ιράκ είναι ένα παιχνίδι εξουσίας μεταξύ όσων υποστηρίζουν την τρομοκρατία και της πλειοψηφίας που είναι αποφασισμένη να ζήσει σε ένα ελεύθερο και αυτοδιοικούμενο Ιράκ», δήλωσε ο επικεφαλής του αμερικανικού Πενταγώνου.

Σιίτες

Ωστόσο, η ξαφνική έκρηξη βίας και στις περιοχές των Σιιτών έχει επιβαρύνει τις δυνάμεις της συμμαχίας και οι διοικητές της εκφράζουν ανησυχία πως αν συνεχισθεί η εξέγερση θα βρεθούν σε εξαιρετικά δύσκολη θέση.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι η κωμόπολη Κουτ, στο σιίτικο νότο που ελεγχόταν από Ουκρανούς στρατιώτες, πέρασε στον έλεγχο των πολιτοφυλακών του μουλά Μοκτάντα Σαντρ, αφού οι Ουκρανοί υποχρεώθηκαν σε άτακτη υποχώρηση.

Εξάλλου, μάχες διεξάγονται και στην πόλη Ραμαντί, όπου χθες σκοτώθηκαν 12 Αμερικανοί στρατιώτες καθώς και βορειότερα στη Χαβίγια.

Στην Καρμπάλα Πολωνοί στρατιώτες συγκρούστηκαν με ένοπλους πολιτοφύλακες του σκληροπυρηνικού Σιίτη κληρικού, ενώ πυρά δέχθηκαν και Ιάπωνες στρατιώτες.

Αλ Σιστάνι

Άλλη μια δυσάρεστη εξέλιξη για τους Αμερικανούς είναι η έμμεση υποστήριξη προς το μουλά Σάντρ που πρόσφερε ο κορυφαίος αγιατολάχ των Σιιτών, Αλί Αλ Σιστάνι, ο οποίος επέκρινε δριμύτατα τον τρόπο με τον οποίο οι Αμερικανοί αντιδρούν στην εξέγερση των Σιιτών.

Το σχόλιο του Αλ Σιστάνι έγινε μετά την σκληρή δήλωση του Αμερικανού στρατιωτικού διοικητή, στρατηγού Μαρκ Κίμιτ, ότι οι δυνάμεις του θα συντρίψουν όλους τους Σιίτες μαχητές.


Πέμπτη 08 Απριλίου 2004 - 14:19 (Ώρα Λονδίνου)

Ο γγ. του ΝΑΤΟ στη Μόσχα

Η διεύρυνση του ΝΑΤΟ με την ένταξη των χωρών της Βαλτικής ανησυχεί τη Μόσχα

Στη Μόσχα βρίσκεται ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γιαπ ντε Χοπ Σέφερ. Την Πέμπτη ο κ. Σέφερ έγινε δεκτός από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Από την πλευρά μας θα κάνουμε ότι είναι δυνατό για τη σύσφιγξη των σχέσεων μας με το ΝΑΤΟ», υπογράμμισε ο πρόεδρος Πούτιν.

ΤηνΤετάρτη η ρωσική κυβέρνηση εξέφρασε εκ νέου -διά του υπουργού Αμύνης Σεργκέι Ιβανόφ- τη δυσαρέσκειά της για την ένταξη στους κόλπους του ΝΑΤΟ της Βουλγαρίας, της Εσθονίας, της Λετονίας, της Λιθουανίας, της Ρουμανίας, της Σλοβακίας και της Σλοβενίας.

«Πρέπει να γνωρίζετε ότι η στάση μας είναι ήρεμη, αλλά αρνητική» τόνισε ο υπουργός Σεργκέι Ιβάνοφ από τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, τασσόμενος πάντως υπέρ της στρατηγικής συνεργασίας Ρωσίας-Συμμαχίας.

To NATO μπορεί να είναι μία στρατιωτική συμμαχία άλλα ο γγ. διαθέτει μέγάλο μέρος του χρόνου του στη διπλωματία , λέγει αναλυτής του BBC.

Στη Μόσχα οι διπλωματικές ικανότητες του κ. Σέφερ είναι βέβαιο ότι θα τεθούν υοπό δοκιμασία.

Μολoνότι η ένταξη των χωρών της Βαλτικής ήταν αναμeνόμενη , η απόφαση αυτή έχει επικριθεί έντονα από τη ρωσική βουλή και τα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας .

Σε συνέντευξη του στην εφημερίδα «Ιζβέστια» ο κ. Σέφερ τονίζει τα θετικά στοιχεία των σχέσεων της Ρωσίας με το ΝΑΤΟ και αναφέρεται στη δημιοργία και λειτουργία του Συμβουλίου Ρωσίας-ΝΑΤΟ.

Κατά τον κ. Σέφερ το Συμβούλιο αυτό έχει μεταβληθεί σε ακρογωνιαίο λίθο της ευρωπαϊκής ασφάλειας.


Πέμπτη 08 Απριλίου 2004 - 12:40 (Ώρα Λονδίνου)

Eπικρίσεις για το διάγγελμα Παπαδόπουλου

Παρατραβηγμένες θεωρεί τις εκτιμήσεις του Προέδρου το AKEΛ

Στόχος επικρίσεων γίνεται ο πρόεδρος της Kυπριακής Δημοκρατίας Tάσσος Παπαδόπουλος για το περιεχόμενο του διαγγέλματός του, με το οποίο εισηγήθηκε στους Eλληνοκυπρίους να απορρίψουν το σχέδιο του ΓΓ του OHE Kόφι Aνάν για το Kυπριακό στο δημοψήφισμα της 24ης Aπριλίου.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού δήλωσε ότι το κόμμα του διαφωνεί με κάποιες από τις τοποθετήσεις του προέδρου της Δημοκρατίας και πρόσθεσε ότι «το ΑΚΕΛ θα προβεί σε ολοκληρωμένες αξιολογήσεις και αναλύσεις και θα αναλάβει την ιστορική του ευθύνη, συνυπολογίζοντας όλους τους παράγοντες και τα δεδομένα, με γνώμονα πάντα μία καλύτερη προοπτική για τον κυπριακό λαό».

Ο κ. Κυπριανού χαρακτήρισε παρατραβηγμένες τις εκτιμήσεις ότι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας απορρίπτει την ομοσπονδία και πρόσθεσε ότι ο κ. Παπαδόπουλος διατύπωσε διάφορες εκτιμήσεις και απόψεις.

Ο εκπρόσωπος του AKEΛ, με την υποστήριξη του -υπενθυμίζεται- εξελέγη ο κ. Παπαδόπουλος, απηύθυνε έκκληση προς τους πολίτες να αναμένουν την τοποθέτηση του ΑΚΕΛ και να ακούσουν τα επιχειρήματα και τις εκτιμήσεις του.

O N. Aναστασιάδης

Ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε ότι με τις θέσεις του ο κ. Παπαδόπουλος βρίσκεται εκτός της φιλοσοφίας και των αρχών του σχεδίου Ανάν και έδειξε ότι δεν αποδέχεται την δικοινοτική διζωνική ομοσπονδία.

Για διαστρεβλώσεις κατηγόρησε τον T. Παπαδόπουλο ο N. Aναστασιάδης

Ο κ. Αναστασιάδης επεσήμανε, ότι αν όντως έτσι αισθανόταν ο Πρόεδρος, θα έπρεπε να φύγει από τις διαπραγματεύσεις, ενώ εξέφρασε έκπληξη για το γεγονός ότι ο κ. Παπαδόπουλος «δεν βρήκε τίποτε θετικό στο σχέδιο Ανάν, παρά τις αντίθετες διαπιστώσεις των HΠA, της EE, της Ελλάδας και πολιτικών στην Κύπρο».

O πρόεδρος του ΔHΣY κατηγόρησε ακόμη τον κ. Παπαδόπουλο για διαστρέβλωση προνοιών του σχεδίου, ενώ κληθείς να σχολιάσει την εκτίμηση ότι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συνεχίσει τις δηλώσεις και τις προσπάθειες για «Όχι» στο σχέδιο Ανάν, ανέφερε ότι σε αυτή την περίπτωση ο κ. Παπαδόπουλος δεν θα είναι Πρόεδρος όλων των Κυπρίων, αλλά Πρόεδρος μιας άποψης, η οποία έρχεται σε αντίθεση με όσα κόμματα διαφωνούν.

Εξάλλου, ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου επέκρινε έντονα τον κ. Παπαδόπουλο, διότι του διαγγέλματος δεν προηγήθηκαν διαβουλεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση και με το ΠΑΣΟΚ, επισημαίνοντας τη σκληρή εργασία του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη και του νυν αρχηγού του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου για την ένταξη της Κύπρου στην EE.

O Γ. Bασιλείου

Ο πρόεδρος των Ενωμένων Δημοκρατών και πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας Γιώργος Βασιλείου δήλωσε, ότι ο κ. Παπαδόπουλος ουσιαστικά αποκλείει εκ των προτέρων το ενδεχόμενο λύσης και πρόσθεσε ότι η θέση που διατύπωσε χθες βράδυ είχε επαναληφθεί και πριν από ένα χρόνο, όταν δήλωνε ότι το σχέδιο Ανάν νομιμοποιεί τα τετελεσμένα της εισβολής.

Ο κ. Βασιλείου επεσήμανε ότι οι θέσεις του προέδρου της Δημοκρατίας «έρχονται σε αντίθεση με τις απόψεις των Ηνωμένων Εθνών, επί των οποίων στηριχθήκαμε, της EE, που είναι η προοπτική μας, και της Ελλάδας, η οποία εργάστηκε σκληρά για την ένταξή μας».

Πρόσθεσε δε, ότι ο Πρόεδρος ανέφερε πράγματα που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και ότι με την τακτική αυτή «οδηγούμενα σε αδιέξοδα», ενώ συμφώνησε με την εκτίμηση του τέως προέδρου Γλαύκου Κληρίδη ότι με την απόρριψη του σχεδίου Έναν «οδηγούμενα σε γκρεμό, το βάθος του οποίου δεν γνωρίζουμε».

Ο δεύτερος αντιπρόεδρος της ΕΔΕΚ Σοφοκλής Σοφοκλέους, ο οποίος φαίνεται να διαφοροποιείται στην τοποθέτησή του από άλλα στελέχη του Κινήματος, δήλωσε ότι ο Πρόεδρος δεν είπε απλώς ένα «Όχι», αλλά ένα σκληρό «Όχι» και πρόσθεσε ότι τίθενται εύλογα ερωτήματα αφού οι πολιτικές δυνάμεις προσανατολίζονται στο «Nαι» και η θέση του Προέδρου είναι διαφορετική.

H απάντηση της Προεδρίας

Ο εκπρόσωπος Τύπου του προέδρου Μάριος Καρογιάν, απαντώντας στις επικρίσεις, απέρριψε τη θέση ότι ο Πρόεδρος είναι εναντίον της ομοσπονδίας και εναντίον των αρχών και της φιλοσοφίας του σχεδίου Ανάν.

Πρόσθεσε δε, ότι ο Πρόεδρος δεν χαρακτηρίζεται από ασυνέπεια και κάλεσε τους επικριτές του να βρουν επιχειρήματα να αντιτάξουν.

Ο κ. Καρογιάν άφησε να εννοηθεί ότι ο κ. Παπαδόπουλος θα συνεχίσει την εκστρατεία του κατά του σχεδίου Ανάν, λέγοντας ότι «έχουμε επιχειρήματα, έχουμε θέσεις και επιχειρήματα και θα τις πούμε με παρρησία».

Eξάλλου, οριστική απόφαση επί του τελικού σχεδίου Ανάν θα πάρει σήμερα το Δημοκρατικό Κόμμα, που αναμένεται με βεβαιότητα να αντιταχθεί, μετά την τοποθέτηση του προέδρου του και προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου.

Kατά του σχεδίου τάχθηκε και η «Έπαλξη για την Ανασυγκρότηση του Κέντρου», του κυβερνητικού εκπροσώπου Κύπρου Χρυσοστομίδη, ενώ υπέρ του σχεδίου Ανάν, με συντριπτική πλειοψηφία, τάχθηκαν οι Ενωμένοι Δημοκράτες, πρόεδρος των οποίων είναι ο πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας Γιώργος Bασιλείου.

Eπαφές Πάουελ

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κόλιν Πάουελ επικοινώνησε τηλεφωνικά με τους ομολόγους του της Ελλάδας και της Τουρκίας και τους ζήτησε να συμβάλουν στην προσπάθεια για την αποδοχή του σχεδίου Ανάν στα δημοψηφίσματα της 24ης Απριλίου.

«Eνεργώς αναμεμειγμένος» ο K. Πάουελ

«Ο υπουργός είναι ενεργώς αναμεμειγμένος προσπαθώντας να δημιουργήσει μία δυναμική υποστήριξης του σχεδίου του ΓΓ», ανέφερε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Άνταμ Έρελι.

Αφού επισήμανε ότι ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας είναι αποφασισμένος να κάνει ό,τι μπορεί προς αυτή την κατεύθυνση και «να βοηθήσει τον λαό της Κύπρου έτσι ώστε να ενταχθεί στην ΕΕ ως μία ενιαία χώρα την 1η Μαΐου», ο κ. Έρελι συμπλήρωσε ότι κατά τις συνομιλίες που είχε ο κ. Πάουελ επανέλαβε ότι το σχέδιο Ανάν είναι «δίκαιο, ισορροπημένο, προσφέρει ένα καλό πλαίσιο, και είναι προς όφελος των κατοίκων της Κύπρου».

Πρόσθεσε δε ότι κατά την άποψη της Ουάσιγκτον είναι το μόνο σχέδιο που μπορεί να δώσει λύση στο χρονίζον πρόβλημα.

Tουρκοκυπριακό «Nαι»

Η πλειοψηφία των Τουρκοκυπρίων, το 59,5%, εγκρίνει το σχέδιο του ΟΗΕ για την επανένωση της Κύπρου και θα ψηφίσει «Nαι» στο δημοψήφισμα της 24ης Ιουλίου, σύμφωνα με δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε από ιδιωτική εταιρεία για λογαριασμό της τουρκοκυπριακής εφημερίδας Γενί Nτουζέν.

Tο 22,1% των ερωτηθέντων θα ψήφιζε «Όχι», ενώ το 17% δηλώνουν αναποφάσιστοι.

Σύμφωνα με προηγούμενη δημοσκόπηση που δόθηκε στη δημοσιότητα στις 4 Απριλίου, το 51,1% θα ψήφιζε «Nαι», το 48,7% θα ψήφιζε «Όχι».


Πέμπτη 08 Απριλίου 2004 - 11:37 (Ώρα Λονδίνου)

Πέντε στρατιώτες νεκροί σε δυστύχημα

Mοιραίος αποδείχθηκε ο ιστός της σημαίας

Tραγικό θάνατο βρήκαν τη Mεγάλη Πέμπτη το πρωί πέντε στρατιώτες σε δυστύχημα σε στρατιωτικό φυλάκιο στον Έβρο.

Oι στρατιώτες απανθρακώθηκαν από ηλεκτροπληξία, όταν στην προσπάθειά τους να τοποθετήσουν ιστό σημαίας, ήρθαν σε επαφή με ηλεκτροφόρα καλώδια.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, ο ιστός της σημαίας έπεσε τις βραδινές ώρες λόγω των ισχυρών ανέμων.

Οι πέντε άτυχοι στρατιώτες στην προσπάθειά τους να τον επαναφέρουν στη θέση του, δεν υπολόγισαν σωστά την απόσταση ή δεν πρόσεξαν τα ηλεκτροφόρα καλώδια πάνω από το συγκεκριμένο σημείο, με συνέπεια η επαφή του ιστού με το ρεύμα, να αποβεί μοιραία.

Στο σημείο του δυστυχήματος μετέβησαν αξιωματικοί του στρατού, οι οποίοι διερευνούν τα αίτια του δυστυχήματος.

Tο υπουργείο Eθνικής Aμύνης κήρυξε πένθος για το θάνατο των στρατιωτών -έτσι οι πασχαλιάτικες εορταστικές εκδηλώσεις στα στρατόπεδα ματαιώνονται-, ενώ ο υπουργός Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος θα καταθέσει στέφανο στο φυλάκιο όπου έχασαν τη ζωή τους οι στρατιώτες.


Πέμπτη 08 Απριλίου 2004 - 13:03 (Ώρα Λονδίνου)

Oι εκτιμήσεις για το «Όχι» Παπαδόπουλου

Mοιρασμένες οι εκτιμήσεις των ελληνοκυπριακών εφημερίδων

Aνάμικτες είναι οι αντιδράσεις του ελληνοκυπριακού Tύπου στο διάγγελμα του προέδρου της Kυπριακής Δημοκρατίας Tάσσου Παπαδόπουλου, οποίος απορρίπτει το σχέδιο του ΓΓ του OHE Kόφι Aνάν για το Kυπριακό.

Η «Αλήθεια», με τίτλο «Από τη μία το σχέδιο από την άλλη γκρεμός», γράφει πως ο πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης έστειλε χθες από το βήμα του διευρυμένου πολιτικού γραφείου του ΔΗΣΥ το μήνυμα ότι «από τη μία έχουμε το σχέδιο Ανάν, από την άλλη ένα γκρεμό, το βάθος του οποίου δεν γνωρίζουμε», ενώ σημείωσε πως «χωρίς λύση, το ψευδοκράτος θα αναγνωριστεί σίγουρα από ισλαμικά κράτη».

Αλλού γράφει, ότι «με κλάμα (προκειμένου να επηρεάσει ευαίσθητες τάξεις των πολιτών, όπως τους ηλικιωμένους) και με μία πρωτοφανή κινδυνολογία, (μέχρι και το ΧΑΚ θυμήθηκε), ο Τάσσος Παπαδόπουλος ανακοίνωσε το αναμενόμενο, δηλαδή την απόρριψη του σχεδίου Ανάν».

«Η Μάχη», υπό τον τίτλο «Ιστορικό ΟΧΙ», προβάλλει στο πρωτοσέλιδό της το διάγγελμα του κ. Παπαδόπουλου, προτάσσοντας τη δήλωσή του «παρέλαβα κράτος διεθνώς αναγνωρισμένο. Δεν θα παραδώσω κοινότητα χωρίς δικαίωμα λόγου διεθνώς και σε αναζήτηση κηδεμόνα».

Αλλού γράφει ότι τρεις τηλεφωνικές δημοσκοπήσεις που διεξήχθησαν αμέσως μετά το διάγγελμα του Προέδρου, κατέδειξαν ότι ο κ. Παπαδόπουλος «έπεισε τη συντριπτική πλειοψηφία του κυπριακού λαού μετά το μεγάλο ΟΧΙ που είπε στο διάγγελμά του».

Ο «Πολίτης», με τίτλο «Άνοιξε μέτωπο και ΟΧΙρώθηκε», γράφει πως ο κ. Παπαδόπουλος άνοιξε χθες μέτωπο, και τάχθηκε επικεφαλής του «Όχι».

Στο διάγγελμά του -προσθέτει η εφημερίδα- ο Πρόεδρος παρουσίασε τα αρνητικά σημεία του σχεδίου και, ενώ παραδέχθηκε βελτιώσεις, δεν έκανε καμία αναφορά σε αυτές.

Ο «Πολίτης» σημειώνει πως με την εμφάνισή του ενώπιον των διαδηλωτών έξω από το Προεδρικό Mέγαρο, ο κ. Παπαδόπουλος «πυροδότησε ακόμη περισσότερο το ήδη φορτισμένο κλίμα μέσα στην κοινή γνώμη».

«Η Σημερινή», υπό τον τίτλο «Ξεκάθαρο ΟΧΙ του Προέδρου», γράφει ότι εμφανώς συγκινημένος, ο κ. Παπαδόπουλος προειδοποίησε ότι με το σχέδιο Ανάν δεν ικανοποιούνται οι Κύπριοι, αλλά ικανοποιείται απόλυτα η επιδίωξη της Τουρκίας να ελέγχει και να κηδεμονεύει την Κύπρο.

Γράφει ακόμη, ότι πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε έξω από το Προεδρικό Μέγαρο, μετά το διάγγελμα του Προέδρου, ο οποίος εξερχόμενος διαβεβαίωσε ότι όσα είπε στο διάγγελμά του, ήταν βγαλμένα από την καρδιά και το μυαλό του, ενώ κάλεσε τον κόσμο να του έχει εμπιστοσύνη.

«Ο Φιλελεύθερος», με τίτλο «'Όχι' χωρίς παρεκκλίσεις», γράφει ότι ο κ. Παπαδόπουλος ζήτησε από το λαό ένα ηχηρό «Όχι» στο σχέδιο Ανάν, αξιολογώντας ως πολύ βαρύτερες και επαχθείς τις συνέπειες του «Ναι» στο δημοψήφισμα.

Σημειώνει, ότι ο Πρόεδρος ήρθε σε «κάθετη διαφωνία» με την αξιολόγηση που γίνεται από το ΑΚΕΛ και προσθέτει ότι παρά την προσπάθεια των δύο πλευρών, «η όξυνση των τόνων είναι πλέον ορατή».

Η «Χαραυγή», με τίτλο «'Όχι' απαντά ο Τάσσος», γράφει ότι στο διάγγελμά του ο Πρόεδρος απέρριψε το σχέδιο Ανάν, γιατί δεν πληροί τους ελάχιστους στόχους που είχε θέσει για λειτουργικότητα του κράτους και διασφάλιση των δικαιωμάτων των πολιτών.

Η αγγλόφωνη «Σάιπρους Mέιλ» (Cyprus Mail), με τίτλο «Ο Παπαδόπουλος ρίχνει το σχέδιο στον κάλαθο των αχρήστων», γράφει «ένας δακρυσμένος Πρόεδρος κάνει έκκληση στο έθνος, λέγοντας 'σε καλώ να απορρίψεις το σχέδιο Ανάν. Σε καλώ να πεις ένα ηχηρό όχι'».


Πέμπτη 08 Απριλίου 2004 - 13:19 (Ώρα Λονδίνου)

Tο διάγγελμα Παπαδόπουλου

Oρισμένα από τα πρωτοσέλιδα

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Τα πλοκάμια της μαφίας. Οι παράνομες ελληνοποιήσεις πίσω από το έγκλημα στη Ρεντίνα.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Μεγαλώνει το εφάπαξ. «Κλειδί» ο χρόνος παραμονής στην υπηρεσία.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Ελλείμματα και άδεια ταμεία άφησε το ΠΑΣΟΚ! Στα μαύρα της κατάστιχα κατατάσσει η Κομισιόν την ελληνική οικονομία με αποκαλυπτική έκθεση.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: «Βόμβα» Τάσσου βάζει σε περιπέτεια την Αθήνα. Δραματικό διάγγελμα με πρόβλεψη για εθνική καταστροφή και κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Διασυρμός Σημίτη - Γιώργου από την Κομισιόν. Έκθεση - κόλαφος. «Εκτροχιάστηκε ο προϋπολογισμός του 2003».

Η ΑΥΓΗ: Δυναμώνει το «Nαι». Το Κυπριακό σε τροχιά αντιπαράθεσης.

ΑΥΡΙΑΝΗ: Τσίμπησε ο εισαγγελέας και τον αμαρτωλό ΟΠΑΠ. Ασκήθηκε δίωξη για απιστία κατ' εξακολούθηση.

ΤΟ ΒΗΜΑ: Πληθαίνουν τα «Nαι», σιωπά η κυβέρνηση. Το ΠΑΣΟΚ και ο Γλ. Κληρίδης τάχθηκαν ανοικτά υπέρ του σχεδίου.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Πανελλαδικές: Έξι στους δέκα μπαίνουν σε ΑΕΙ και ΤΕΙ. Στις 18 Μαΐου ξεκινά η μάχη των υποψηφίων.

ΕΘΝΟΣ: 1 μεγάλο «Όχι». Κυπριακό: Αποφασιστική άρνηση από τον Πρόεδρο Τ. Παπαδόπουλο, θετικοί, εκτός του ΑΚΕΛ, και οι Γλ. Κληρίδης, Γ. Παπανδρέου.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Το ζύγισε, το μέτρησε και το βρήκε... ελλιποβαρές! Ο Κύπριος Πρόεδρος Τάσσος Παπαδόπουλος απέρριψε (και) ενώπιον του ελληνισμού και της ιστορίας το σχέδιο Ανάν.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Συγκλονιστικό «Όχι». Ιστορικό διάγγελμα του Προέδρου της Κύπρου Τάσσου Παπαδόπουλου.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Υπάρχει αντίλογος; Κυπριακό: Ιστορική ομιλία καταλυτικής σημασίας του Τάσσου Παπαδόπουλου.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: «Όχι» βροντερό ζήτησε ο Τάσσος. Διάγγελμα με πολλά επιχειρήματα και πολλή συγκίνηση.

ΕΞΠΡΕΣ: Εγκλωβισμένη η οικονομία λόγω της δημοσιονομικής επιδείνωσης.

ΕΣΤΙΑ: Αδιέξοδο στην Λευκωσία. «Όχι» ο Παπαδόπουλος, «Nαι» τα δύο μεγάλα κόμματα.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Μεγάλη δημοσκόπηση σε Ελλάδα - Τουρκία - Κύπρο. Metron Analysis: Υπερέχει το «Όχι», κερδίζει έδαφος το «Nαι».

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Καταλυτικό «Όχι» από τον Παπαδόπουλο, με τεκμηριωμένα επιχειρήματα αλλά και συναισθηματική φόρτιση.

Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΠΕΝΔΥΤΗ: «Φλερτάρει» και με «Όχι» τώρα ο Κ. Καραμανλής, ενώ χθες ο Γ. Παπανδρέου δέσμευσε το ΠΑΣΟΚ στο «Nαι».

ΚΕΡΔΟΣ: Τα πιο δύσκολα έρχονται προειδοποιεί η Κομισιόν. Περιορίζεται η ανάπτυξη, αυξάνει το δημόσιο χρέος, διευρύνεται το έλλειμμα.

Ο ΛΟΓΟΣ: Ο Κύπριος Πρόεδρος Τάσσος Παπαδόπουλος είπε ξεκάθαρα «Όχι» στο σχέδιο Ανάν.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Χρωστάμε από 3.700 ευρώ στις τράπεζες. Επιδεινώνεται συνολικά η εικόνα της οικονομίας.

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: Η ΕΕ εξετάζει το είδος των κυρώσεων για τα ελλείμματα, αφού ελεγχθούν τα δημόσια οικονομικά από τη Γιούροστατ.

ΤΑ ΝΕΑ: Γιατί λέω «Ναι». Πώς εξήγησε ο Γιώργος την απόφαση. Τα 6 επιχειρήματα του ΠΑΣΟΚ.

ΝΙΚΗ: Έγραψε ιστορία. Δραματικό διάγγελμα Τάσσου Παπαδόπουλου.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Τάσσος Παπαδόπουλος: Καλώ σε δυνατό «Όχι» στο σχέδιο Ανάν.

CITY PRESS: Τάσσος Παπαδόπουλος: Βροντερό «Όχι» στο σχέδιο Ανάν 5. Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ανέλαβε με το χθεσινό του διάγγελμα τις ιστορικές του ευθύνες.

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Μέγα «Όχι» από τον Κύπριο Πρόεδρο.

Η ΧΩΡΑ: Με δάκρυα είπε το «Όχι». Συγκλονιστική εμφάνιση και ανάλυση του σχεδίου Ανάν από τον Τάσσο Παπαδόπουλο.

Κυπριακό

H CITY PRESS γράφει ότι «σε ένα συγκινησιακά φορτισμένο διάγγελμα προς τον ελληνικό κυπριακό λαό, το οποίο διήρκεσε μία ώρα, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος έδειξε ότι δεν κάμπτεται από τις πιέσεις του διεθνούς παράγοντα, της Αθήνας και της ηγεσίας των δύο μεγαλύτερων κυπριακών κομμάτων».

Η ΝΙΚΗ αναφέρει ότι «έγραψε ιστορία χθες βράδυ, ο πρόεδρος της Κύπρου Τάσσος Παπαδόπουλος, ο οποίος ανέλυσε μέσα από το δραματικό διάγγελμα που απηύθυνε στον κυπριακό λαό, ένα προς ένα τα άδικα, τα δυσλειτουργικά και τα επικίνδυνα σημεία του τελικού σχεδίου Ανάν, το οποίο απέδειξε με εκτενή επιχειρήματα, ότι είναι χειρότερο από το αρχικό και θα οδηγήσει ουσιαστικά στη 'νομιμοποίηση της διχοτόμησης'».

Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ προσθέτει «ο πρόεδρος της Κύπρου, στο διάρκειας 52 λεπτών διάγγελμά του, άσκησε καταλυτική και εμπεριστατωμένη κριτική στο σχέδιο Ανάν και απάντησε αποστομωτικά στους προπαγανδιστές του 'Nαι' που κινδυνολογούν για τις ενδεχόμενες συνέπειες του 'Όχι'. Μίλησε ανοιχτά για εκβιασμούς που ασκήθηκαν, τονίζοντας ότι το σχέδιο Ανάν δεν ήταν αποτέλεσμα διαπραγματεύσεων και ελεύθερης βούλησης».

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ εκτιμά ότι «ουσιαστικά, ο πρόεδρος της Κύπρου με το χθεσινό διάγγελμά του εξέφρασε την κρατούσα άποψη στη Mεγαλόνησο και διαμόρφωσε βάση επιχειρημάτων για τους πολλούς υποστηρικτές του 'Όχι'. Γενική είναι η εντύπωση ότι με τη στάση και τον λόγο του θα καθορίσει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην ελεύθερη Κύπρο».

Σύμφωνα με τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ «το ερώτημα είναι: Ποιά είναι η απάντηση των υποστηρικτών του 'Nαι' σε όσα έθεσε επί τάπητος ο Τ. Παπαδόπουλος. Ο Τ. Παπαδόπουλος, μοιραίο πρόσωπο έτσι κι αλλιώς, πήρε την ευθύνη των πράξεων και των λεγομένων του απέναντι στην ιστορία. Όλοι έχουν χρέος να πράξουν το ίδιο. Έχουν χρέος να απαντήσουν όχι σε μία τοποθέτηση αλλά σε μία ιστορική καμπή».

Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ επισημαίνει ότι «είναι δεδομένο ότι ο κ. Παπαδόπουλος δεν επιθυμεί λύση του κυπριακού προβλήματος δια του ΟΗΕ. Θεμιτή η θέση, αρκεί να τη διατυπώσει πιο ξεκάθαρα. Αν δεν ήθελε λύση του Κυπριακού μέσω του ΟΗΕ, δεν έπρεπε να σύρει όλον τον ελληνισμό στα χιονισμένα βουνά της Λουκέρνης. Ας κατήγγειλε τη διαδικασία νωρίτερα, για να μην επιμερίσει το κόστος της απόρριψης και στην ελληνική κυβέρνηση και τον ελληνισμό στο σύνολό του. Έπρεπε, αντρίκεια και πολύ νωρίτερα, να πει ότι η διαδικασία Ανάν δεν μας πάει».

Η ΑΥΓΗ προσθέτει ότι «δυναμική ανατροπής της μέχρι σήμερα απορριπτικής εικόνας για το σχέδιο Ανάν διαμορφώνεται σε Αθήνα και Λευκωσία, όπου σχηματίζονται τα μπλοκ του 'Nαι' και του 'Όχι' εν όψει του δημοψηφίσματος της 24ης Απριλίου, με διαβεβαιώσεις, ωστόσο, ότι δεν θα υπάρξει κυβερνητική κρίση στην Κύπρο».

Η ΑΥΡΙΑΝΗ σημειώνει ότι «στην καταστροφή οδηγεί τον Κυπριακό λαό το 'Όχι' του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου, γιατί φαίνεται ότι ορισμένοι Κύπριοι δεν έχουν καταλάβει τίποτα από τα δάκρυα και τα προβλήματα των τελευταίων 50 χρόνων. Σε αντίθεση με το λεβέντικο 'Nαι' του Γιώργου Παπανδρέου, ο κ. Παπαδόπουλος αποφάσισε με βάση το συναίσθημα, κάτι που ίσως να βάλει τόσο την Ελλάδα όσο και την Κύπρο σε νέες περιπέτειες».

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Πέμπτη 08 Απριλίου 2004 - 12:01 (Ώρα Λονδίνου)

Tελικός «αιωνίων»

Σιγουριά απέπνεε στο παιχνίδι του ο Παναθηναϊκός

Παναθηναϊκός και Oλυμπιακός Πειραιώς θα «μονομαχήσουν» και για το κύπελλο Eλλάδος εκτός από το πρωτάθλημα, αφού εξασφάλισαν την πρόκριση στον τελικό του θεσμού.

O Παναθηναϊκός πήρε την πρόκριση στο μεγάλο ζευγάρι των ημιτελικών αποκλείοντας την AEK, ενώ οι ερυθρόλευκοι ουσιαστικά προκρίθηκαν από τον πρώτο ημιτελικό με την Kαστοριά.

Στο ματς της ημέρας, το τριφύλλι επικράτησε της Ένωσης εκτός έδρας, στο γήπεδο των Άνω Λιοσίων, με σκορ 1 - 0.

Oι πράσινοι ευτύχησαν να προηγηθούν χάρη σε τέρμα που πέτυχε ο Γκούμας με κεφαλιά από κόρνερ του Mινχ και στη συνέχεια έδειξαν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, ήλεγξαν τον αγώνα και δεν πιέσθηκαν από τους γηπεδούχους.

Στο πρώτο ημίχρονο, η AEK αντέδρασε και είχε κάποιες ευκαιρίες, αλλά και οι φιλοξενούμενοι παρέμεναν επικίνδυνοι και επισκέπτονταν συχνά την εστία της Ένωσης.

Στο δεύτερο μέρος, ο ρυθμός του αγώνα έπεσε και ο Παναθηναϊκός, που έκανε δύο αναγκαστικές αλλαγές, πρόσεξε κυρίως τα νώτα του. Eίχε, όμως, μάλιστα, τη μεγαλύτερη ευκαιρία για γκολ, όταν από εξαιρετική ενέργεια του Γκονζάλες η μπάλα κατέληξε στην κάθετη δοκό του Σωτήρη Λυμπερόπουλου.

Oι γηπεδούχοι έχουν δικαιολογημένα παράπονα για τη μη υπόδειξη παράβασης στις καθυστερήσεις του αγώνα, όταν ο τερματοφύλακας του Παναθηναϊκού Xαλκιάς, στην προσπάθειά του να πάρει θέση, ανέτρεψε μέσα στην περιοχή με τα χέρια τον Oκκά.

Στην Kαστοριά, ο Oλυμπιακός Π. εξασφάλισε την πρόκριση από το πρώτο ματς, νικώντας την τοπική ομάδα, πρωτοπόρο στην Γ' εθνική, με 3 - 0 και δίνοντας τυπικό μόνο χαρακτήρα στον επαναληπτικό αγώνα.

Σκόρερ της πειραϊκής ομάδας οι Γεωργάτος, Xούτος και Kούζμπα.

O τελικός του κυπέλλου Eλλάδος θα διεξαχθεί στο νεόδμητο Παμπελοποννησιακό Στάδιο των Πατρών στις 8 Mαΐου.


Πέμπτη 08 Απριλίου 2004 - 12:29 (Ώρα Λονδίνου)

Εκλογές στην Αλγερία

Ο Μπουτεφλίκα είναι αυτός που περιόρισε τη βία στη χώρα , λένε οι ψηφοφόροι

Δεκαοκτώ εκατομμύρια Αλγερινοί ψηφίζουν σήμερα, προκειμένου να εκλέξουν το νέο πρόεδρο της χώρας.

Οι προεδρικές εκλογές αναμένεται να εξελιχθούν σε μονομαχία μεταξύ του νυν προέδρου Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα και του πρώην έμπιστού του, Αλι Μπενφλίς, ηγέτη του ιστορικού κόμματος Μέτωπο Εθνικής Απελευθέρωσης (FLN).

Οι δύο βασικοί αντίπαλοι προέρχονται από τον ίδιο πολιτικό χώρο όμως έχουν γίνει άσπονδοι εχθροί.

Οι Αλγερινοί έχουν να εκλέξουν ανάμεσα σε έξι υποψηφίους που εκπροσωπούν διαφορετικές πολιτικές κατευθύνσεις, μεταδίδει ανταποκριτής του BBC. Ο απερχόμενος πρόεδρος έχει μεγάλες πιθανότητες να επανεκλεγεί. Ακολουθεί στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων ο πρώην πρωθυπουργός Αλί Μπενφλίς. Ένας απο τους υποψηφίους είναι μία γυναίκα ισλαμίστρια ενώ δύο άλλοι προέρχονται από την περιοχή των Βερβέρων, την Καμπύλια.

Τα μετριοπαθή ισλαμικά κόμματα, που δεν κατεβάζουν δικούς τους υποψήφιους, κάλεσαν τους οπαδούς τους να ψηφίσουν είτε τον κ. . Μπουτεφλίκα, είτε τον κ. Μπενφλίς.

Οι αρχές έχουν εκφράσει τη βούλησή τους να οργανώσουν εκλογές "τίμιες" και "διαφανείς", τονίζοντας ότι ο νέος εκλογικός νόμος εγγυάται το αποτέλεσμα, αφού επιτρέπει στο εξής στους υποψηφίους να ελέγχουν τα εκλογικά τμήματα και τις κάλπες.

Οι αντίπαλοι του Μποτεφλίκα ισχυρίζονται ότι ό ίδιος θα επιδιώξει να επηρεάσει με άνομα μέσα το εκλογικό αποτέλεσμα και ότι στην προπάθειά του αυτή έχει συνεργούς τα μέσα ενημέρωσης. Παράλληλα τον κατηγορούν για διασπάθιση του δημοσίου χρήματος.

Όπως όμως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΒΒC στο Αλγέρι πολλοί ψηφοφόροι θεωρούν ότι λόγω της παρουσίας του κ. Μποτεφλίκα στην προεδρία η βία στη χώρα έχει σημαντικά περιορισθεί.

Σημειώνουμε ότι εξαιτίας της βίας από το 1992 περίπου 100 χιλιάδες άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στην Αλγερία. Την εκλογική διαδικασία θα παρακολουθήσουν περίπου 120 ξένοι παρατηρητές, κυρίως από τον Αραβικό Σύνδεσμο και την Ευρωπαϊκή Ενωση.


Πέμπτη 08 Απριλίου 2004 - 09:41 (Ώρα Λονδίνου)

Καταθέτει η Κοντολίζα Ράις

Αρχικά ο Λευκός Οίκος δεν είχε επιτρέψει τη κατάθεση της Κ. Ράις

Την πολυαναμενόμενη εμφάνιση της ενώπιον της επιτροπής που ερευνά τα γεγονότα που προηγήθηκαν των επιθέσεων της ενδεκάτης Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ, κάνει σήμερα η Κοντολίζα Ράις, σύμβουλος του προέδρου Τζορτζ Μπους σε θέματα ασφαλείας.

Πιστεύεται ότι η κα. Ράις θα υποχρεωθεί να απαντήσει σε σκληρές ερωτήσεις της επιτροπής που θα αναφέρονται στις καταγγελίες που έχει κάνει εναντίον της ο πρώην σύμβουλος του προέδρου, Ρίτσαρντ Κλαρκ, ειδικός σε θέματα τρομοκρατίας.

Ο κ. Κλαρκ είχε καταγγείλει ότι η σύμβουλος του προέδρου το 2001 δε γνώριζε καν ποια ήταν η Αλ Κάιντα και ότι το επιτελείο του κ. μπους δεν έλαβε σοβαρά υπόψη την απειλή που συνιστούσε η οργάνωση.

Αν η κα. Ράις αποτύχει να προσκομίσει στοιχεία που να ακυρώνουν τις κατηγορίες του Ρίτσαρντ Κλαρκ θα δυσχεράνει ακόμη περισσότερο τη θέση του Αμερικανού προέδρου που έχει χάσει μεγάλο ποσοστό της δημοτικότητάς του λόγω των δραματικών εξελίξεων στο Ιράκ.

Οι δυόμισι ώρες της κατάθεσης της Κοντολίζα Ράις θα καλυφθούν ζωντανά από τα μέσα ενημέρωσης.


Πέμπτη 08 Απριλίου 2004 - 07:38 (Ώρα Λονδίνου)

Η σημασία του διαγγέλματος Παπαδόπουλου

Του ανταποκριτή μας στη Λευκωσία, Πάρη Ποταμίτη

Αυστηρός, παρά τις παραινέσεις για ήπια τοποθέτηση, εμφανίστηκε ο Κύπριος πρόεδρος

Το πρώτο που μπορεί να παρατηρήσει κανείς είναι πως ο πρόεδρος Παπαδόπουλος με το διάγγελμά του πήρε θέση με τρόπο πολύ ξεκάθαρο και πολύ στιβαρό.

Στοιχείο που έχει τη σημασία του αν ληφθούν υπ΄όψιν οι παραινέσεις που έγιναν για ήπια και διακριτική τοποθέτηση.

Το δεύτερο στοιχείο είναι η αναφορά του προέδρου πως θα εξηγήσει εκτενώς το σχέδιο Ανάν το επόμενο διάστημα.

Πράγμα που σημαίνει ότι ο Τάσσος Παπαδόπουλος θα εμπλακεί ενεργά στον πολιτικό διάλογο σε σχέση με το δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου.

Ένας διάλογος στο επίκεντρο του οποίου αναδεικνύεται τώρα, με το προεδρικό διάγγελμα, ένα ζήτημα που μέχρι στιγμής δεν ήταν κύριο θέμα συζήτησης.

Πρόκειται για τη βασική ανησυχία του προέδρου Παπαδόπουλου ότι με το προτεινόμενο σχέδιο η τουρκική πλευρά παίρνει όλα όσα θα πάρει αμέσως, ενώ η ελληνοκυπριακή πλευρά λαμβάνει, με υψηλό κόστος, υποσχέσεις που θα εκπληρωθούν στο μέλλον.

Με υπαρκτό τον κίνδυνο, κατά τον πρόεδρο Παπαδόπουλο, αν στο μεσοδιάστημα υπάρξει κατάρρευση της προσπάθειας για εφαρμογή της λύσης, η Κυπριακή Δημοκρατία να έχει καταργηθεί και οι Ελληνοκύπριοι να βρεθούν στο κενό και με ανεκπλήρωτες τις υποσχέσεις.

Οι δραματικοί τόνοι, το άγγιγμα με την Ιστορία και ο λυγμός του προέδρου τόσο στην αρχή όσο και στο τέλος της ομιλίας του, ήταν καθαρά σημάδια της συναίσθησης της κρισιμότητας των στιγμών.

Τόσο καθαρά όσο και το δάκρυ του Τάσσου Παπαδόπουλου καθώς έκλεινε το διάγγελμά του καλώντας σε «όχι».


Πέμπτη 08 Απριλίου 2004 - 08:39 (Ώρα Λονδίνου)

Έκρυθμη κατάσταση στο Ιράκ

Μάχες σε δυο μέτωπα για τους Αμερικανούς στο Ιράκ

Περισσότεροι από εκατό Ιρακινοί και τουλάχιστον 30 στρατιώτες των υπό αμερικανική διοίκηση συμμαχικών δυνάμεων έχουν χάσει τη ζωή τους, ως αποτέλεσμα των συγκρούσεων σε διάφορες πόλεις του Ιράκ τις τελευταίες ημέρες.

Οι συγκρούσεις ξεκίνησαν σε πόλεις Σιιτών και επεκτάθηκαν και στο σουνίτικο τρίγωνο στο κέντρο του Ιράκ.

Φαλούτζα

Θέατρο μαχών έγινε και πάλι η Φαλούτζα, που θεωρείται προπύργιο των Ιρακινών Σουνιτών.

Οι Αμερικανοί που πολιορκούν εδώ και δυο 24ωρα την πόλη, βομβάρδισαν με ελικόπτερα ένα οικοδομικό τετράγωνο, στο κέντρο του οποίου βρισκόταν ισλαμικό τέμενος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, 40 Ιρακινοί σκοτώθηκαν κατά την επίθεση, ενώ από τις ανταλλαγές πυρών έχασαν τη ζωή τους και πέντε Αμερικανοί στρατιώτες.

Σύμφωνα με νοσοκομειακές πηγές, πάντως, 280 Ιρακινοί έχουν σκοτωθεί μόνο στη Φαλούτζα και 400 έχουν τραυματιστεί.

Ο Ερυθρός Σταυρός έκανε έκκληση στην αμερικανική στρατιωτική διοίκηση να επιτρέψει την διέλευση φαρμάκων στην πόλη.

Ράμσφελντ

Παρά τις σημαντικές απώλειες που έχει υποστεί, η αμερικανική πλευρά εμφανίζεται αποφασισμένη να κάμψει τη σουνίτικη αντίσταση.

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Ντόναλντ Ράμσφελντ, δήλωσε ότι οι συμμαχικές δυνάμεις δεν έχουν χάσει τον έλεγχο στο Ιράκ, αλλά άφησε να εννοηθεί ότι Αμερικανοί στρατιώτες ίσως κληθούν να παραμείνουν στο Ιράκ για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από όσο υπολογιζόταν.

«Αυτό που βλέπουμε σήμερα στο Ιράκ είναι ένα παιχνίδι εξουσίας μεταξύ όσων υποστηρίζουν την τρομοκρατία και της πλειοψηφίας που είναι αποφασισμένη να ζήσει σε ένα ελεύθερο και αυτοδιοικούμενο Ιράκ», δήλωσε ο επικεφαλής του αμερικανικού Πενταγώνου.

Σιίτες

Ωστόσο, η ξαφνική έκρηξη βίας και στις περιοχές των Σιιτών έχει επιβαρύνει τις δυνάμεις της συμμαχίας και οι διοικητές της εκφράζουν ανησυχία πως αν συνεχισθεί η εξέγερση θα βρεθούν σε εξαιρετικά δύσκολη θέση.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι η κωμόπολη Κουτ, στο σιίτικο νότο που ελεγχόταν από Ουκρανούς στρατιώτες, πέρασε στον έλεγχο των πολιτοφυλακών του μουλά Μοκτάντα Σαντρ, αφού οι Ουκρανοί υποχρεώθηκαν σε άτακτη υποχώρηση.

Εξάλλου, μάχες διεξάγονται και στην πόλη Ραμαντί, όπου χθες σκοτώθηκαν 12 Αμερικανοί στρατιώτες καθώς και βορειότερα στη Χαβίγια.

Στην Καρμπάλα Πολωνοί στρατιώτες συγκρούστηκαν με ένοπλους πολιτοφύλακες του σκληροπυρηνικού Σιίτη κληρικού, ενώ πυρά δέχθηκαν και Ιάπωνες στρατιώτες.

Αλ Σιστάνι

Άλλη μια δυσάρεστη εξέλιξη για τους Αμερικανούς είναι η έμμεση υποστήριξη προς το μουλά Σάντρ που πρόσφερε ο κορυφαίος αγιατολάχ των Σιιτών, Αλί Αλ Σιστάνι, ο οποίος επέκρινε δριμύτατα τον τρόπο με τον οποίο οι Αμερικανοί αντιδρούν στην εξέγερση των Σιιτών.

Το σχόλιο του Αλ Σιστάνι έγινε μετά την σκληρή δήλωση του Αμερικανού στρατιωτικού διοικητή, στρατηγού Μαρκ Κίμιτ, ότι οι δυνάμεις του θα συντρίψουν όλους τους Σιίτες μαχητές.


Πέμπτη 08 Απριλίου 2004 - 06:53 (Ώρα Λονδίνου)

Προεδρικό «όχι» στο σχέδιο Ανάν

Του ανταποκριτή μας στη Λευκωσία, Πάρη Ποταμίτη

Ένα ξεκάθαρο «Όχι» στο σχέδιο Ανάν πρότεινε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας

«Με αίσθημα ευθύνης απέναντι στην Ιστορία, στο παρόν και το μέλλον της Κύπρου και του λαού μας, σε καλώ να μην υποθηκεύσεις το μέλλον στην πολιτική βούληση της Τουρκίας. Να προασπιστείς την Κυπριακή Δημοκρατία, λέγοντας όχι στη κατάλυσή της. Να συστρατευτείς για μια νέα πιο ελπιδοφόρα πορεία επανένωσης της πατρίδας μας μέσα από την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Με τα λόγια αυτά και με ένα δάκρυ στα μάτια έκλεισε το διάγγελμά του προς τον κυπριακό λαό χθες βράδυ ο πρόεδρος της Κύπρου, Τάσσος Παπαδόπουλος.

Το εν πολλοίς αναμενόμενο «όχι» από τον Κύπριο πρόεδρο, ελέχθη ξεκάθαρα και με τρόπο στιβαρό με ένα διάγγελμα πού χαρακτηριζόταν από εκτενή επιχειρηματολογία στήριξης της προεδρικής τοποθέτησης.

Ήταν προφανές ότι επρόκειτο για την πιο δύσκολη στιγμή στην πορεία του Κυπρίου προέδρου, πράγμα εξάλλου που ομολόγησε και ο ίδιος πριν επισημάνει την πιο βασική του ανησυχία σε σχέση με το σχέδιο Αναν:

«Η Τουρκοκυπριακή κοινότητα αποκτά όλα τα βασικά αιτήματα που διεκδίκησε, από την πρώτη ημέρα εφαρμογής της λύσης. Για την ακρίβεια, 24 ώρες μετά την διεξαγωγή των δημοψηφισμάτων.

»Παραμένει, ακόμα, αβέβαιο και ασαφές αν θα υπάρξει επικύρωση της Συνθήκης από το τουρκικό Κοινοβούλιο, πριν τεθεί σε εφαρμογή η Ιδρυτική Συμφωνία.

»Αναγνωρίζεται η οντότητά της ως νόμιμο συνιστών Κράτος. Διαγράφεται η εισβολή και η κατοχή. Οι κάτοχοι της τουρκοκυπριακής υπηκοότητας, γίνονται αποδεκτοί ως νόμιμοι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

»Αντίθετα, όλα και όσα προσδοκεί να αποκτήσει η Ελληνοκυπριακή κοινότητα, έστω και από μια κακή και οδυνηρή λύση, παραπέμπονται χωρίς εγγυήσεις στο μέλλον και εξαρτώνται από την καλή πίστη της Τουρκίας να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που αναλαμβάνει. Υπόκεινται ακόμη, στην προϋπόθεση ότι όλα θα λειτουργήσουν ομαλά.

»Με λίγα λόγια αγοράζουμε ελπίδα, με μόνο αντάλλαγμα και διασφάλιση την καλή θέληση της Τουρκικής πλευράς να τηρήσει τη συμφωνία», δήλωσε ο Κύπριος πρόεδρος.

Η ιστορία δεν τελειώνει την 1η Μαΐου. Θα συνεχίσουμε να αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες για λύση και να προωθούμε μέτρα στήριξης των συμπατριωτών μας Τουρκοκυπρίων

Τάσσος Παπαδόπουλος

Με την τοποθέτηση του Τάσσου Παπαδόπουλου το σκηνικό αρχίζει πλέον να ξεκαθαρίζει.

Στη μια πλευρά, αυτή του «όχι», θα βρίσκεται ο πρόεδρος και ο μεγαλύτερος αριθμός των πιο μικρών κομμάτων.

Στην άλλη όχθη, αυτή του «ναι», θα βρίσκονται κυρίως τα δύο μεγαλύτερα κόμματα της Κύπρου: το ΑΚΕΛ και ο Δημοκρατικός Συναγερμός.

Κανένα από τα δύο αυτά κόμματα δεν έχει ακόμη τοποθετηθεί επίσημα, πράγμα που αναμένεται να γίνει μέχρι τις 15 του μήνα.

Πλην όμως είναι σαφές ότι η τελική τους τοποθέτηση θα είναι θετική όσο και αν θα υπάρξουν, που ήδη υπάρχουν, σημαντικές διαφωνίες από επιφανή στελέχη στο εσωτερικό των κομμάτων αυτών.

Μέχρι τις 24 Απριλίου απομένουν 17 ημέρες. Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ουδείς μπορεί για την ώρα να το προβλέψει.

Μπορεί όμως να προβλέψει κάποιος, με πολλή μάλιστα σιγουριά, ότι η μάχη για το «ναι» ή το «όχι» θα είναι και δύσκολη και αμφίρροπη.


Πέμπτη 08 Απριλίου 2004 - 06:31 (Ώρα Λονδίνου)

Εκτός και η Μίλαν

Μετά την Άρσεναλ και τη Ρεάλ Μαδρίτης και η Μίλαν έμεινε εκτός ημιτελικών

Συνεχίστηκαν και χθες οι εκπλήξεις στην προημιτελική φάση του Τσάμπιονς Λιγκ, καθώς μετά τις Άρσεναλ και Ρεάλ Μαδρίτης, εκτός τετράδας έμεινε και η κάτοχος Μίλαν.

Η ομάδα του Μιλάνου δεν μπόρεσε να ακολουθήσει το ρυθμό της Ντεπορτίβο Λα Κορούνια, ενώ η Πόρτο πέρασε το εμπόδιο της Λιόν.

Ντεπορτίβο Λα Κορούνια Μίλαν 4-0

Παρά το πλεονέκτημα του 4-1 του Μιλάνου, η ιταλική ομάδα φάνηκε ανίκανη να αντιμετωπίσει το καταπληκτικό επιθετικό παιχνίδι της Ντεπορτίβο Λα Κορούνια, η οποία επικράτησε με το εντυπωσιακό 4-0.

Μόλις πέντε λεπτά από την έναρξη του παιχνιδιού, ο Βάλτερ Παντιάνι άνοιξε το σκορ για την ομάδα της Γαλικίας.

Πριν από τη λήξη του πρώτου ημιχρόνου, οι παίκτες του Χαβιέρ Ιρουρέτα διαμόρφωσαν σκορ πρόκρισης με δύο ακόμη τέρματα, από τους Χουάν Κάρλος Βαλερόν και Άλμπερτ Λούκε.

Η χαριστική βολή για την απογοητευτική Μίλαν ήρθε στο 75 από το βετεράνο μέσο της Λα Κορούνια, Φραν, που είχε περάσει στον αγώνα ως αλλαγή.

Λιόν Πόρτο 2-2

Δύο γκολ του Μανίσε στάθηκαν αρκετά για την Πόρτο βα εξασφαλίσει την πρόκρισή της στους τέσσερις της διοργάνωσης, όπου στο ιβηρικό ντέρμπι θα αντιμετωπίσει την Ντεπορτίβο.

Το πρώτο γκολ του νεαρού διεθνούς μέσου της πορτογαλικής ομάδας ισοφάρισε για τους γηπεδούχους ο Λουγιντούλα και το δεύτερο ο Τζιοβάνι Έλμπερ.

Οι Γάλλοι έχασαν αρκετές ευκαιρίες, ωστόσο, οι «δράκοι» του Οπόρτο έμεινα όρθιοι στο Ζερλάν, συμπληρώνοντας τελικά τη φετινή τελική τετράδα του Τσάμπιονς Λιγκ.


Πέμπτη 08 Απριλίου 2004 - 04:52 (Ώρα Λονδίνου)

Το Ιράκ στις φλόγες

Οι Τάιμς (Times) φιλοξενούν στην πρώτη τους σελίδα τη μαρτυρία του Βρετανού δημοσιογράφου, Στέφεν Φάρελ, ο οποίος μαζί με μια Αμερικανή συνάδελφό του βρέθηκαν πριν από λίγες ημέρες στα χέρια Ιρακινών μαχητών, που απειλούσαν να τους σκοτώσουν.

Το περιστατικό σημειώθηκε στο δρόμο που ενώνει τη Βαγδάτη με το Αμμάν, κοντά στην πόλη Φαλούτζα.

Ο Φάρελ περιγράφει την οχτάωρη ανάκριση από τους Ιρακινούς, οι οποίοι τελικά πείστηκαν ότι οι κρατούμενοί τους ήταν δημοσιογράφοι, αφήνοντάς τους ελεύθερους.

Σε ανταπόκριση, εξάλλου του απεσταλμένου της εφημερίδα στη Βαγδάτη, τονίζεται ότι οι Ιρακινοί που μάχονται εναντίον των υπό αμερικανική διοίκηση συμμαχικών δυνάμεων, δηλώνουν ενωμένοι, είτε είναι Σουνίτες είτε Σιίτες, ενάντια στις δυνάμεις κατοχής.

Σε άρθρο τους, εξάλλου, οι Τάιμς υποστηρίζουν ότι παρά την επιδείνωση της κατάστασης ασφαλείας έχει σημειωθεί πρόοδος σε ό,τι αφορά ένα σταθερό μέλλον για το Ιράκ.

«Δεν είναι ώρα για μια γρήγορη απόσυρση από το Ιράκ», σημειώνει η εφημερίδα, «αλλά για θεμελίωση της συνεργασίας με τους Σιίτες ηγέτες που αναμένουν να παίξουν ρόλο στο μέλλον της χώρας».

Η Ιντιπέντεντ (Independent) σημειώνει ότι οι συγκρούσεις στο Ιράκ λαμβάνουν ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Αναφερόμενη στην αμερικανική επίθεση σε τέμενος της Φαλούτζα, κάνει λόγο για εύστοχο κατευθυνόμενο πύραυλο μα «άστοχο πόλεμο».

Όπως αναφέρεται, οι στρατιώτες που πριν από ακριβώς ένα χρόνο ανέτρεπαν το άγαλμα του Σαντάμ Χουσείν σε κεντρική πλατεία της ιρακινής πρωτεύουσας, έχουν σήμερα εκδιωχθεί από πέντε πόλεις, πολεμώντας σε ένα μέτωπο τους Σουνίτες και σε ένα δεύτερο τους Σιίτες.

Η εφημερίδα επισημαίνει επίσης ότι οι εξελίξεις στο Ιράκ πλήττουν τη δημοτικότητα του προέδρου Μπους στις ΗΠΑ, εν μέσω της προεκλογικής εκστρατείας.

Σε άρθρο του ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Ρόμπιν Κουκ, τονίζει ότι η κατάσταση στο Ιράκ δε θα ξεκαθαρίσει αν οι κ.κ. Μπους και Μπλερ δεν παραδεχθούν τα λάθη τους.

«Είναι αξιοσημείωτο», λέει ο κ. Κουκ, «ότι η στρατιωτική εισβολή στο Ιράκ σχεδιάστηκε με κάθε λεπτομέρεια, ενώ ούτε ένα δευτερόλεπτο δε διατέθηκε για τον υπολογισμό της κατάστασης στο μεταπολεμικό σκηνικό».

Η Τέλεγκραφ (Daily Telegraph) σημειώνει ότι οι μάχες επεκτείνονται στις μεγάλες πόλεις του Ιράκ, αλλά και ότι οι υποστηρικτές του ακραίου κληρικού, Μοκτάντα Σαντρ, που φαίνεται ότι συμμαχούν με τους Σουνίτες, είναι μειοψηφία μεταξύ του σιιτικού πληθυσμού του Ιράκ.

Σε άρθρο της η εφημερίδα αναφέρει ότι παρά το γεγονός πως η πρώτη επέτειος της ανατροπής του αγάλματος του Σαντάμ Χουσείν δε θα εορταστεί από τους Αμερικανούς όπως σχεδιαζόταν, ο πρόεδρος Μπους εξακολουθεί να είναι το φαβορί στην προεκλογική κούρσα για το νέο πρόεδρο των ΗΠΑ.

Σε άλλο άρθρο αναφέρεται ότι η μεταβίβαση της εξουσίας στους Ιρακινούς δεν αποτελεί πανάκεια.

Αντίθετα, οι ξένες δυνάμεις κατοχής θα πρέπει να ενισχυθούν, υποστηρίζει η Τέλεγκραφ, μέχρι να θεμελιωθεί η δημοκρατία στο Ιράκ.

Με τον τίτλο «Οι μάχες μαίνονται από το βορρά έως το νότο», κυκλοφορεί η Γκάρντιαν (Guardian).

Όπως χαρακτηριστικά γράφεται η επιχείρηση της υπό αμερικανική διοίκηση συμμαχίας έχει εισέλθει στην πιο επικίνδυνη φάση της, με τους Ιρακινούς μαχητές να δηλώνουν έτοιμοι για «νέο Βιετνάμ».

Σε άρθρο της Γκάρντιαν σημειώνεται ότι «η φωτιά που άναψαν οι Μπους και Μπλερ στο Ιράκ μπορεί να τους κάψει.

Ευρωτούνελ και Κυπριακό

Οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς, τέλος, αναφέρονται στην αλλαγή του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας που διαχειρίζεται το Ευρωτούνελ, το οποίο συνδέει τη Μεγάλη Βρετανία με την ηπειρωτική Ευρώοη.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, μετά την απόφαση των μετόχων να αποπέμψουν το προηγούμενο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας λόγω του τεράστιου συσσωρευμένου χρέους και της πτώσης της τιμής της εταιρικής μετοχής, ο νέος διευθυντής, Ζακ Μεϊγιό, δήλωσε ότι θα επιδιώξει επαναδιαπραγμάτευση του χρέους της εταιρείας.

Η εφημερίδα αναφέρεται και στο χθεσινό διάγγελμα του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσου Παπαδόπουλου, σχετικά με το σχέδιο Ανάν.

Η τοποθέτηση του κ. Παπαδόπουλου χαρακτηρίζεται ως «πιθανό ολέθριο πλήγμα στις ελπίδες επανένωσης της Κύπρου».

«Η σκληρή κριτική του Κυπρίου προέδρου στο σχέδιο», προσθέτουν οι συντάκτες, «φάνηκε ότι είχε στόχο να διασφαλίζει την απόρριψή του από τους Ελληνοκύπριους».

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.