Browse through our Interesting Nodes for Greek Maritime Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 23 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 04-04-02

  1. Νέες απαιτήσεις Ουάσινγκτον προς συμμάχους
  2. Σκόνταψαν οι Μονεγάσκοι
  3. Χάρμα οφθαλμών... εις διπλούν
  4. Γαλλογερμανικό «όχι» σε Νατοϊκό ρόλο στο Ιράκ
  5. Σε συναγερμό και πάλι η Ισπανία
  6. Τουρκία: Παράταση φυλάκισης για πρώην βουλευτές
  7. Eπίθεση Παπανδρέου κατά κυβέρνησης
  8. Ουζμπεκιστάν και ισλαμικές οργανώσεις
  9. Νέος πρόεδρος στο BBC
  10. Σε συναγερμό και πάλι η Ισπανία
  11. Συμβούλιο αρχηγών για Kυπριακό
  12. Κυπριακό: η αντίστροφη μέτρηση
  13. Ενοχλημένη η Ρωσία με τη Νατοϊκή διεύρυνση
  14. Φαλούτζα: «Θα υπάρξουν αντίποινα»
  15. «Τουρκική επιτυχία», το σχέδιο Ανάν
  16. Tο σχέδιο Aνάν «στο μικροσκόπιο»
  17. Φαλούτζα: «Θα υπάρξουν αντίποινα»
  18. Κύπρος: «Το τελευταίο τείχος να πέσει»
  19. «Ανακούφιση στην Τουρκία»
  20. Κύπρος: Η μεγάλη απόφαση

Σάββατο 03 Απριλίου 2004 - 00:26 (Ώρα Λονδίνου)

Νέες απαιτήσεις Ουάσινγκτον προς συμμάχους

Βιομετρικοί έλεγχοι σε εκατομμύρια επισκέπτες γίνονται στις ΗΠΑ κάθε χρόνο

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν ότι από το ερχόμενο φθινόπωρο θα λαμβάνονται δακτυλικά αποτυπώματα και φωτογραφίες των πολιτών από 27 χώρες, για τις επισκέψεις των οποίων σε αμερικανικό έδαφος δεν απαιτείται προηγούμενη θεώρηση (βίζα).

Ανάμεσα στις χώρες που περιλαμβάνονται στον κατάλογο είναι και παραδοσιακοί στενοί σύμμαχοι της Ουάσινγκτον, όπως η Βρετανία, η Αυστραλία και η Ιαπωνία.

Σύμφωνα με δήλωση εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ η νέα πολιτική θα αρχίσει να εφαρμόζεται σε όλα τα αεροδρόμια και τα λιμάνια των ΗΠΑ έως τις 30 Σεπτεμβρίου.

Φωτογραφίες και δακτυλικά αποτυπώματα απαιτούνται ήδη από πολίτες άλλων χωρών, από τις οποίες οι ΗΠΑ απαιτούν βίζα.

Οι 27 χώρες του νέου καταλόγου είναι η Ανδόρα, η Αυστραλία, η Αυστρία, το Βέλγιο, η Βρετανία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Δανία, η Ελβετία, η Ιαπωνία, η Ιρλανδία, η Ισλανδία, η Ισπανία, η Ιταλία, το Λιχτενστάϊν, το Λουξεμβούργο, το Μονακό, το Μπρουνέι, η Νέα Ζηλανδία, η Νορβηγία, η Ολλανδία, η Πορτογαλία, το Σαν Μαρίνο, η Σιγκαπούρη, η Σλοβενία, η Σουηδία και η Φινλανδία.


Παρασκευή 02 Απριλίου 2004 - 23:32 (Ώρα Λονδίνου)

Σκόνταψαν οι Μονεγάσκοι

Χαμόγελα έφερε στη Μονακό το τέρμα του Ντάντο Πρσο, στο 95' του αγώνα με την Αζαξιό

Μία από τις δύο πρωτοπόρους του γαλλικού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου, η Μονακό, απέφυγε την τελευταία στιγμή να υποστεί ήττα - έκπληξη, παραχωρώντας εντός έδρας ισοπαλία στην Αζαξιό με 3-3.

Έτσι η περσινή πρωταθλήτρια και φέτος ισοβαθμούσα στην κορυφή Λιόν, που υποδέχεται το Σάββατο την Μαρσέιγ στο ντέρμπι των «δύο Ολυμπιακών», θα έχει σε περίπτωση νίκης την ευκαιρία να ξεφύγει με δύο βαθμούς στην κούρσα για την κατάκτηση του Σαμπιονά.

Πολύ ενδιαφέρον παιχνίδι θα γίνει στο Παρίσι, όπου η τρίτη βαθμολογικά Παρί Σεν Ζερμαίν αντιμετωπίζει τη Ναντ, ενώ την ίδια ώρα η Σοσό δοκιμάζεται στην έδρα της Τουλούζ.

Αναπάντεχη βραδιά στο «Λουί Ντέ»

Οι Μονεγάσκοι κατέβηκαν στο παιγνίδι χωρίς τους Μοριέντες και Ζήκο (τραυματίες) αλλά άρχισαν δυναμικά με σουτ του Ζιουλί να βρίσκει τη δοκό στο 9ο λεπτό και στη συνέχεια να χάνουν κλασικές ευκαιρίες με τον ίδιο παίκτη και τον Αντεμπαγιόρ.

Αλλά οι «Κορσικανοί» έδωσαν στο πρώτο ημίχρονο ρεσιτάλ αποτελεσματικότητας, φέρνοντας το παιγνίδι στα μέτρα τους και σημειώνοντας τρία γκολ σε τρεις προσπάθειες κατά της εστίας της Μονακό:

με προβολή του Λοκό μετά από σέντρα του Ντιομέντ στο 25,

με σουτ του Ρομπέν μετά από εκτέλεση έμμεσου φάουλ στο 36

και στο 42ο λεπτό με δυνατό σουτ του ίδιου παίκτη από 30 μέτρα.

Οι αλλαγές που έκανε στο ημίχρονο ο Ντιντιέ Ντεσάμπ (Πρσο και Νοντά) φαίνεται ότι έδωσαν νέα ώθηση στους παίκτες του Πριγκιπάτου, καθώς ο Σαμπανί Νοντά που επέστρεψε στη σύνθεση της Μονακό ύστερα από επτά μήνες σκόραρε πέντε λεπτά μετά την είσοδό του στον αγώνα ύστερα από ασθενή απόκρουση του Τρεβιζάν σε σέντρα του Ζιουλί (1-3).

Στο 55 ο διαιτητής ακύρωσε κανονικότατο τέρμα του Ζιουλί, για ανύπαρκτο οφσάιτ μετά από σουτ του Κροάτη Ντάντο Πρσο.

Αλλά στο 66ο λεπτό ο Τσέχος διεθνής Πλασίλ έβαλε την ομάδα του πάλι στον αγώνα με σουτ από 25 μέτρα που ξεγέλασε τον τερματιφύλακα της Αζαξιό.

Τα τελευταία 25 λετπά ήταν τα πλέον δραματικά με συνεχείς επιθέσεις της Μονακό.

Τη λύτρωση για τους Μονεγάσκους έφερε ο Πρσο στο πέμπτο λεπτό των καθυστερήσεων με σουτ ύστερα από κεφαλιά πάσα του Νοντά.


Παρασκευή 02 Απριλίου 2004 - 21:47 (Ώρα Λονδίνου)

Χάρμα οφθαλμών... εις διπλούν

Μία από τις νέες αίθουσες της Γκαλερί Ουφίτσι στη Φλωρεντία

Η Πινακοθήκη Ουφίτσι στη Φλωρεντία, που φιλοξενεί μία από τις μεγαλύτερες συλλογές έργων ζωγραφικής της Αναγέννησης, σχεδιάζει να διπλασιάσει το μέγεθός της μέσα στην επόμενη τριετία.

Πριν από διακόσια χρόνια ο τελευταίος της δυναστείας των Μεδίκων αποφάσισε να χαρίσει την απαράμιλλη συλλογή τέχνης που κατείχε η οικογένειά του στο κοινό της Φλωρεντίας.

Αλλά η γκαλερί Ουφίτσι με την περίφημη συλλογή έργων τέχνης της ιταλικής Αναγέννησης αποτελεί πόλο έλξης των επισκεπτών από τα τέλη του 16ου αιώνα.

Το φιλόδοξο πρόγραμμα επέκτασης της Ουφίτσι έχει κάνει ορισμένους φιλότεχνους και κατοίκους της ιταλικής πόλης να ονειρεύονται ότι τελικά αυτή θα μπορέσει να συναγωνιστεί σε έκταση το Μουσείο του Λούβρου.

«Είμαστε στο ίδιο επίπεδο με την Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου, το Λούβρο ή τα μεγάλα αμερικανικά μουσεία, αλλά έχουμε πρόβλημα χώρου» λέει ο ιστορικός τέχνης Αλεσάντρο Τσέκι.

Ανάμεσα στα έργα ζωγραφικής που φιλοξενούνται στην Ουφίτσι ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει αριστουργήματα των Τζιότο, Τσιμάμπουε, Μποτιτσέλι, Τισιανού και άλλων δημιουργών.

Αριστουργήματα βγαίνουν στο φως

Αλλά ένας πραγματικός θησαυρός 800 έργων από τον 17ο και 18ο αιώνα «κρυβόταν» μέχρι τώρα στις αποθήκες της Πινακοθήκης, μακριά από τα βλέμματα των φιλότεχνων.

Εκεί πρόσβαση είχαν μόνο οι επιμελητές της Ουφίτσι και ορισμένοι μελετητές και ιστορικοί της τέχνης.

Η πρόεδρος της Οφίτσι, Άννα Μαρία Πετριόλο Τοφάνι εξηγεί: «Έχουμε πίνακες να κρέμονται ο ένας πάνω από τον άλλο, από πάτωμα έως την οροφή και φυσικά έτσι δεν μπορεί κανείς να δει και να εκτιμήσει την αξία του κάθε έργου».

«Έτσι αποφασίσαμε να επεκτείνουμε τον εκθεσιακό μας χώρο και να αναδιοργανώσουμε τη συλλογή έργων μας, προσθέτοντας καινούργια από τις αποθήκες» λέει.

Για να δημιουργηθούν οι επιπλέον χώροι οι αρχιτέκτονες της Πινακοθήκης άρχισαν να ανακαινίζουν αίθουσες στον τελευταίο όροφο της που μέχρι τώρα δεν χρησιμοποιούνταν.

Επίσης τα γραφεία που βρίσκονταν στους πιο κάτω ορόφους θα μεταφερθούν, δημιουργώντας χώρο για τα εκθέματα.


Γαλλογερμανικό «όχι» σε Νατοϊκό ρόλο στο Ιράκ

Γιόσκα Φίσερ: Με Αφγανιστάν, Βοσνία και αντιτρομοκρατία το ΝΑΤΟ έχει φθάσει σχεδόν στο όριο των δυνατοτήτων του

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ζητούν από το ΝΑΤΟ να αναλάβει ευρύτερες αρμοδιότητες στο Ιράκ μετά την μεταβίβαση της εξουσίας σε ιρακινά χέρια, τον προσεχή Ιούλιο.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, μετά τη σύνοδο των νατοϊκών ομολόγων του στις Βρυξέλλες εξέφρασε την πεποίθηση της Ουάσινγκτον ότι η Βορειοατλαντική Συμμαχία πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο ενός νέου συλλογικού ρόλου στο Ιράκ.

Αλλά ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Γιόσκα Φίσερ, υπενθύμισε ότι το ΝΑΤΟ ήδη έχει φτάσει σχεδόν στα όρια των επιχειρησιακών του δυνατοτήτων.

Δήλωσε δε ότι θα πρέπει να επικεντρωθεί στις ειρηνευτικές του αποστολές στο Αφγανιστάν, τα Βαλκάνια και στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του νέου υπουργού Εξωτερικών της Γαλλίας, Μισέλ Μπαρνιέ, ο οποίος διασαφήνισε ότι η τοποθέτησή του στη θέση του Ντομινίκ Ντε Βιλπέν δεν σημαίνει αλλαγή της εξωτερικής πολιτικής του Παρισιού.

Μετά από κατ΄ιδίαν συζήτηση που είχε με τον κ. Πάουελ, ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας επανέλαβε τη γνωστή θέση ότι η Γαλλία αντιτίθεται σε οποιαδήποτε ανάμιξη του ΝΑΤΟ στο Ιράκ χωρίς την συναίνεση μιας κυρίαρχης ιρακινής κυβέρνησης και την έγκριση των Ηνωμένων Εθνών.

Νέες επιθέσεις κατά Αμερικανών στο Ιράκ

Νέα θύματα είχαν οι δυνάμεις κατοχής στο Ιράκ, καθώς ένας Αμερικανός στρατιώτης βρήκε το θάνατο τα ξημερώματα στη συνοικία Μανσούρ της Βαγδάτης από έκρηξη βόμβας.

Ένας Αμερικανός πεζοναύτης υπέκυψε στα τραύματά του μετά από επίθεση ενόπλων που είχε δεχθεί την Πέμπτη.


Παρασκευή 02 Απριλίου 2004 - 16:11 (Ώρα Λονδίνου)

Σε συναγερμό και πάλι η Ισπανία

Οι αρχές εξουδετέρωσαν το μηχανισμό

Η αστυνομία στην Ισπανία εντόπισε εκρηκτικό μηχανισμό σε σιδηροδρομικές γραμμές υπερταχείας που ενώνουν τη Μαδρίτη με τη Σεβίλλη, όπως είπε ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας.

Η κυκλοφορία των τρένων διεκόπη μετά την ανακάλυψη στην περιοχή του Τολέδο.

Τον εκρηκτικό μηχανισμό εντόπισε εργαζόμενος στη σιδηροδρομική υπηρεσία με αποτέλεσμα να ακινητοποιηθούν δέκα τρένα.

Τα δρομολόγια των τρένων στην Ισπανία έχουν αυξηθεί εξαιτίας των διακοπών του Πάσχα.

Στις 11 Μαρτίου, η χώρα συγκλονίσθηκε από μια σειρά εκρήξεων σε σιδηροδρομικούς σταθμούς που είχαν σαν αποτέλεσμα το θάνατο 191 ανθρώπων.

Για τις επιθέσεις εκείνες, η αστυνομία έχει συλλάβει αρκετούς Μουσουλμάνους που πιστεύει ότι είναι ακραίας ισλαμικής ιδεολογίας.

Δυναμίτης

Πυροτεχνουργοί εντόπισαν 10 12 κιλά εκρηκτικής ύλης, που μοιάζει με δυναμίτη πάνω στις σιδηροδρομικές γραμμές, 60 χιλιόμετρα νότια της Μαδρίτης.

Ο εκρηκτικός μηχανισμός ήταν συνδεδεμένος με καλώδιο 130 μέτρων που οδηγούσε σε πυροκροτητή.

Ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας δεν διευκρίνισε εάν οι υποψίες των αρχών στρέφονται ήδη προς κάποια συγκεκριμένη οργάνωση.

Ο ανταποκριτής του BBC στη Μαδρίτη μεταδίδει ότι οι επιβάτες των τρένων μεταφέρονται με λεωφορεία στους προορισμούς τους μέσω των κατάμεστων εθνικών οδών.


Παρασκευή 02 Απριλίου 2004 - 17:45 (Ώρα Λονδίνου)

Τουρκία: Παράταση φυλάκισης για πρώην βουλευτές

Συνεχίζεται ο αγώνας για τη δικαίωση της Λευλά Ζανά και των τριών συνδέλφων της

Δικαστήριο της Τουρκίας αποφάσισε να παραταθεί η φυλάκιση των τεσσάρων πρώην βουλευτών, που καταδικάστηκαν το 1994 για σχέσεις τους με Κούρδους αυτονομιστές.

Παρά τις εκκλήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για αποφυλάκιση της υποψήφιας για το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης πρώην βουλευτίνας Λευλά Ζανά και τριών Κούρδων συναδέλφων της, ο δικαστής αποφάσισε την παράταση της φυλάκισής τους και ανέβαλε την υπόθεση για τις 21 Απριλίου.

Την επανεκδίκαση της υπόθεσης παρακολουθούν εκπρόσωποι διεθνών οργανώσεων και του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου.

Σημειωτέον ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχει από το 2001 αποφανθεί ότι η πρωτόδικη καταδίκη των «4» παραβίασε τους κανόνες διεξαγωγής «δίκαιης δίκης».

Διαμαρτυρίες για δικαστικές παρατυπίες

Ένας εκ των συνηγόρων υπεράσπισης των «τεσσάρων» δήλωσε ότι το δικαστήριο - που επανεκδικάζει την υπόθεση - στέρησε από τους κατηγορούμενους την ευκαιρία να έχουν μια «δίκαιη δίκη».

Ο Γιουσούφ Αλατάς κατηγόρησε το δικαστήριο για μεροληπτική στάση υπέρ της εισαγγελικής αρχής.

Ενώ παράλληλα σημείωσε ότι οι εισαγγελείς δεν απέδειξαν την ενοχή των πελατών του - Λευλά Ζανά, Ορχάν Ντογκάν, Χατίπ Ντικλέ και Σελίμ Σαντάκ - και αγνόησαν το τεκμήριο αθωότητάς τους.

Ο κ. Αλατάς επίσης τόνισε ότι δεν επετράπη στην υπεράσπιση να προσκομίσει αποδεικτικά στοιχεία, ούτε να εξετάσει επαρκώς τους μάρτυρες κατηγορίας.

Χαρακτηριστική της ατμόσφαιρας που επικράτησε στη δίκη είναι η δήλωση του Χουσνού Οντούλ, προέδρου της τουρκικής Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: «Πρόκειται για αντίγραφο της παλαιάς δίκης - Δεν υπήρξε καμιά διαφορά στη διαδικασία».


Παρασκευή 02 Απριλίου 2004 - 15:58 (Ώρα Λονδίνου)

Eπίθεση Παπανδρέου κατά κυβέρνησης

Aρνητικές εξελίξεις προβλέπει ο Γ. Παπανδρέου (Δ)

Με σκληρή επίθεση κατά της ΝΔ για την πολιτική που ήδη εφαρμόζει και με εξαγγελία σημαντικών αλλαγών στο ΠΑΣΟΚ έδωσε ο πρόεδρος του Κινήματος Γιώργος Παπανδρέου το στίγμα της πολιτικής που θα ακολουθήσει σε ό,τι αφορά την αντιπολιτευτική του τακτική και την ανασυγκρότηση του κόμματός του.

Mιλώντας στη συνεδρίαση του εθνικού συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε και στο Κυπριακό, δίνοντας το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθεί το ΠΑΣΟΚ στο επόμενο διάστημα έως τη διεξαγωγή των δημοψηφισμάτων.

O πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εξέφρασε ανησυχία για τον τρόπο με τον οποίο «η νέα κυβέρνηση στέκεται απέναντι στην ευθύνη που ανέλαβε», ειδικότερα σε ό,τι αφορά το Κυπριακό και την Ολυμπιάδα.

Σχετικά με το Κυπριακό, επανέλαβε ότι η κυβέρνηση τήρησε αμήχανη και σχεδόν ουδέτερη στάση «στην πιο κρίσιμη και λεπτή στιγμή της τελικής πρότασης και άρα της αρνητικής προχθεσινής εξέλιξης για την Κύπρο». Και πρόσθεσε ότι αυτή η στάση της κυβέρνησης «δεν είναι ο καλύτερος οιωνός» για το εθνικό θέμα.

Αναφερόμενος στη στάση της κυβέρνησης στο θέμα των Ολυμπιακών Αγώνων, ανέφερε ότι γίνεται μία προσπάθεια αμφισβήτησης της προετοιμασίας των Aγώνων για εσωτερική κατανάλωση και σημείωσε ότι με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση εξέθεσε σε αναίτιους κινδύνους τη διεξαγωγή τους και διέσυρε διεθνώς τη χώρα.

Ο κ. Παπανδρέου εξέφρασε το φόβο ότι πολύ πρόωρα τα γεγονότα που ακολούθησαν τις προγραμματικές δηλώσεις στη Βουλή επιβεβαίωσαν την αίσθηση, ότι «η συντηρητική παράταξη δεν διαθέτει επαρκή εθνική στρατηγική που να θέτει και να πετυχαίνει στόχους για τον Ελληνισμό».

Eπίσης, κατηγόρησε την κυβέρνηση για ανεπάρκεια και διατύπωσε την πρόβλεψη ότι όλα αυτά θα αποτυπωθούν και στην πορεία της οικονομίας και της ανάπτυξης της χώρας.

Όσον αφορά τα εσωκομματικά ζητήματα του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Παπανδρέου ανέφερε πως η σύνοδος του εθνικού συμβουλίου αποτελεί για το κόμμα ταυτόχρονα ένα σταθμό και μία αφετηρία:

«Σταθμό για την κεφαλαιοποίηση του τεράστιου έργου που προσέφερε η δημοκρατική παράταξη στη διαδρομή τριάντα ετών και αφετηρία για την πορεία του Kινήματος στη νέα εποχή».

Με σκληρή επίθεση κατά της ΝΔ για την πολιτική που ήδη εφαρμόζει και με εξαγγελία σημαντικών αλλαγών στο ΠΑΣΟΚ έδωσε ο πρόεδρος του Κινήματος Γιώργος Παπανδρέου το στίγμα της πολιτικής που θα ακολουθήσει σε ό,τι αφορά την αντιπολιτευτική του τακτική και την ανασυγκρότηση του κόμματός του.

Mιλώντας στη συνεδρίαση του εθνικού συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε και στο Κυπριακό, δίνοντας το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθεί το ΠΑΣΟΚ στο επόμενο διάστημα έως τη διεξαγωγή των δημοψηφισμάτων.

O πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εξέφρασε ανησυχία για τον τρόπο με τον οποίο «η νέα κυβέρνηση στέκεται απέναντι στην ευθύνη που ανέλαβε», ειδικότερα σε ό,τι αφορά το Κυπριακό και την Ολυμπιάδα.

Σχετικά με το Κυπριακό, επανέλαβε ότι η κυβέρνηση τήρησε αμήχανη και σχεδόν ουδέτερη στάση «στην πιο κρίσιμη και λεπτή στιγμή της τελικής πρότασης και άρα της αρνητικής προχθεσινής εξέλιξης για την Κύπρο». Και πρόσθεσε ότι αυτή η στάση της κυβέρνησης «δεν είναι ο καλύτερος οιωνός» για το εθνικό θέμα.

Αναφερόμενος στη στάση της κυβέρνησης στο θέμα των Ολυμπιακών Αγώνων, ανέφερε ότι γίνεται μία προσπάθεια αμφισβήτησης της προετοιμασίας των Aγώνων για εσωτερική κατανάλωση και σημείωσε ότι με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση εξέθεσε σε αναίτιους κινδύνους τη διεξαγωγή τους και διέσυρε διεθνώς τη χώρα.

Ο κ. Παπανδρέου εξέφρασε το φόβο ότι πολύ πρόωρα τα γεγονότα που ακολούθησαν τις προγραμματικές δηλώσεις στη Βουλή επιβεβαίωσαν την αίσθηση, ότι «η συντηρητική παράταξη δεν διαθέτει επαρκή εθνική στρατηγική που να θέτει και να πετυχαίνει στόχους για τον Ελληνισμό».

Eπίσης, κατηγόρησε την κυβέρνηση για ανεπάρκεια και διατύπωσε την πρόβλεψη ότι όλα αυτά θα αποτυπωθούν και στην πορεία της οικονομίας και της ανάπτυξης της χώρας.

Όσον αφορά τα εσωκομματικά ζητήματα του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Παπανδρέου ανέφερε πως η σύνοδος του εθνικού συμβουλίου αποτελεί για το κόμμα ταυτόχρονα ένα σταθμό και μία αφετηρία:

«Σταθμό για την κεφαλαιοποίηση του τεράστιου έργου που προσέφερε η δημοκρατική παράταξη στη διαδρομή τριάντα ετών και αφετηρία για την πορεία του Kινήματος στη νέα εποχή».


Παρασκευή 02 Απριλίου 2004 - 14:53 (Ώρα Λονδίνου)

Ουζμπεκιστάν και ισλαμικές οργανώσεις

Του ανταποκριτή μας στη Μόσχα, Θανάση Αυγερινού

Aυστηρά μέτρα ασφαλείας στην Τασκένδη

Στην Τασκένδη, οι δυνάμεις ασφαλείας συνεχίζουν την επιχείρηση σύλληψης ισλαμιστών που κατηγορούνται από τις αρχές για τις επιθέσεις αυτοκτονίας, τις εκρήξεις και τις ένοπλες συμπλοκές που συγκλονίζουν τη χώρα την τελευταία εβδομάδα. Μέχρι στιγμής περισσότεροι από 40 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τη βία στο Ουζμπεκιστάν.

Από την πρώτη στιγμή οι υποψίες στράφηκαν στο ισλαμιστικό κίνημα της χώρας Χιζμπ ουμπ τα χιρ, το οποίο τάσσεται υπέρ της δημιουργίας χαλιφάτου στην ευρύτερη ζώνη της κεντρικής Ασίας, αν και εν μέρει απορρίπτει την βία.

Ωστόσο, οι περισσότεροι από τους 50 συλληφθέντες αποδείχθηκαν φανατικοί οαχαβίτες, όχι όμως και μέλη του κόμματος που αντιπολιτεύεται την εξουσία του προέδρου Ισλάμ Καρίμοφ.

Ο πρόεδρος Ισλάμ Καρίμοφ

Η ανεπτυγμένη δράση των ουαχαβιτών στην περιοχή -φανατικού ισλαμιστικού ρεύματος που επηρέασε και τους τσετσένους αυτονομιστές στη δεύτερη φάση του πολέμου μετά το 1994- επιβεβαιώνει, κατά τη γνώμη αναλυτών, τη στενή διασύνδεση των ισλαμιστών ανταρτών σε ολόκληρη την περιφέρεια της πρώην Σοβιετικής Ένωσης έως και το Αφγανιστάν.

Η διασύνδεση αυτή, κατά την γνώμη πολλών, επιτρέπει στην Αλ Κάιντα να επεκτείνει τις επιχειρήσεις της, υλοποιώντας την απειλή της ότι θα τιμωρεί όσους συνεργάζονται με τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπως είναι η κυβέρνηση του Ουζμπεκιστάν, η οποία παραχώρησε στρατιωτικές της βάσεις στο πλαίσιο της διεθνούς αντιτρομοκρατικής εκστρατείας μετά την 11η Σεπτεμβρίου.

Την άποψη ότι η επίθεση οργανώθηκε από ξένες εξτρεμιστικές οργανώσεις υιοθέτησε με διάγγελμά του και ο πρόεδρος Καρίμοφ, ο οποίος ωστόσο κατηγορείται ότι χρησιμοποιεί την απειλή της ισλαμικής τρομοκρατίας για να πατάξει την αντιπολίτευση, διατηρώντας εν ισχύει ένα από τα αυταρχικότερα καθεστώτα στην ευρύτερη περιοχή.


Παρασκευή 02 Απριλίου 2004 - 15:00 (Ώρα Λονδίνου)

Νέος πρόεδρος στο BBC

O νέος πρόεδρος του BBC

Ο πρώην διευθυντής του ραδιοφωνικού σταθμού «BBC Ένα» και του «Καναλιού 4» ανέλαβε επίσημα τα καθήκοντα του προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του ΒΒC.

O Μάικλ Γκρέιντ θα αναπληρώσει τον Γκάβιν Ντέιβις, ο οποίος παραιτήθηκε μετά την κριτική που δέχθηκε το BBC στο πόρισμα του δικαστή Χάτον για τα αίτια θανάτου του καθηγητή Κέλι.

Ο κ. Γκρέιντ έχει μεγάλη εμπειρία στα μέσα ενημέρωσης και θεωρήθηκε εξαρχής ο καταλληλότερος για την θέση του προέδρου του Οργανισμού.

Ο ίδιος δήλωσε «υπερήφανος και ικανοποιημένος» με τα νέα του καθήκοντα.

«Είναι μια σημαντική ημέρα για μένα», είπε και πρόσθεσε: «Θα ήθελα να ευχαριστήσω αυτούς που με επέλεξαν».

Ο ίδιος επαίνεσε τον προκάτοχό του λέγοντας ότι έδειξε «θάρρος και αξιοπρέπεια» με τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε την κριτική που ξέσπασε μετά την έκθεση Χάτον.

Ο κ. Γκρέιντ τόνισε ότι η ανεξαρτησία του BBC είναι ζωτικής σημασίας για την πορεία του Οργανισμού.

«Είναι χρέος μου και χρέος ολόκληρου του Διοικητικού Συμβουλίου, να εξασφαλίσουμε την στήριξη του κόσμου και του κοινοβουλίου», είπε ο νέος πρόεδρος του BBC.


Παρασκευή 02 Απριλίου 2004 - 16:11 (Ώρα Λονδίνου)

Σε συναγερμό και πάλι η Ισπανία

Οι αρχές εξουδετέρωσαν το μηχανισμό

Η αστυνομία στην Ισπανία εντόπισε εκρηκτικό μηχανισμό σε σιδηροδρομικές γραμμές που ενώνουν τη Μαδρίτη με τη Σεβίλλη, όπως είπε ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας.

Η κυκλοφορία των τρένων διεκόπη μετά την ανακάλυψη στην περιοχή του Τολέδο.

Τον εκρηκτικό μηχανισμό εντόπισε εργαζόμενος στη σιδηροδρομική υπηρεσία με αποτέλεσμα να ακινητοποιηθούν δέκα τρένα.

Τα δρομολόγια των τρένων στην Ισπανία έχουν αυξηθεί εξαιτίας των διακοπών του Πάσχα.

Στις 11 Μαρτίου, η χώρα συγκλονίσθηκε από μια σειρά εκρήξεων σε σιδηροδρομικούς σταθμούς που είχαν σαν αποτέλεσμα το θάνατο 191 ανθρώπων.

Η αστυνομία έχει συλλάβει αρκετούς Μουσουλμάνους που πιστεύει ότι είναι ακραίας ισλαμικής ιδεολογίας.

Δυναμίτης

Η αστυνομία εντόπισε 10 12 κιλά εκρηκτικής ύλης, που μοιάζει με δυναμίτη πάνω στις σιδηροδρομικές γραμμές, 60 χιλιόμετρα νότια της Μαδρίτης.

Ο εκρηκτικός μηχανισμός ήταν συνδεδεμένος με καλώδιο 130 μέτρων που οδηγούσε σε εκπυρσοκροτητή.

Ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας δεν διευκρίνισε εάν οι υποψίες των αρχών στρέφονται ήδη προς κάποια συγκεκριμένη οργάνωση.

Ο ανταποκριτής του BBC στη Μαδρίτη μεταδίδει ότι οι επιβάτες των τρένων μεταφέρονται με λεωφορεία στους προορισμούς τους μέσω των κατάμεστων εθνικών οδών.


Παρασκευή 02 Απριλίου 2004 - 13:24 (Ώρα Λονδίνου)

Συμβούλιο αρχηγών για Kυπριακό

Σε ήπιο κλίμα η συζήτηση στη Bουλή

Στο συμβούλιο πολιτικών αρχηγών υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Kωστή Στεφανόπουλο θα συζητηθούν οι εξελίξεις στο Kυπριακό, εν όψει των δημοψηφισμάτων επί του σχεδίου του ΓΓ του OHE Kόφι Aνάν.

Mιλώντας προ ημερησίας διατάξεως στη Bουλή, ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής ανακοίνωσε πως προτίθεται να ζητήσει από τον κ. Στεφανόπουλο τη σύγκληση του συμβουλίου, ενώ οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, η ΓΓ του KKE Aλέκα Παπαρήγα και ο πρόεδρος του Συνασπισμού Nίκος Kωνσταντόπουλος, απεδέχθησαν την πρόσκληση του πρωθυπουργού.

Kατά συζήτηση που διεξήχθη στο κοινοβούλιο με πρωτοβουλία του κ. Καραμανλή, προκειμένου να παρασχεθεί στο σώμα επίσημη ενημέρωση για την κατάληξη των διαπραγματεύσεων για το Kυπριακό στη Λουκέρνη, τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απέφυγαν να καταστήσουν σαφή τη στάση τους έναντι του προτεινόμενου σχεδίου λύσης, η τύχη του οποίου θα κριθεί στις 24 Aπριλίου, σε δύο χωριστά δημοψηφίσματα μεταξύ των Eλληνοκυπρίων και των Tουρκοκυπρίων.

Ωστόσο, οι αρχηγοί των δύο μεγαλυτέρων κομμάτων άφησαν να εννοηθεί, εμμέσως πλην σαφώς, ότι αντιμετωπίζουν θετικά την προοπτική διευθέτησης του Kυπριακού με βάση το τελικό σχέδιο Aνάν.

Καραμανλής: Δεν υπάρχει χώρος για κινδυνολογίες

Xαρακτηριστικό είναι ότι ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε το σχέδιο «κείμενο συμβιβασμού, με θετικά και δύσκολα σημεία για όλες τις πλευρές» - απέφυγε, δηλαδή, να αναφερθεί σε «αρνητικές» πλευρές.

Σημείωσε επίσης, ότι «σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει χώρος για κινδυνολογίες» και ότι «δεν ωφελούν εξάρσεις και συναισθηματισμοί».

«Οι περιστάσεις -πρόσθεσε- απαιτούν διαρκή προσπάθεια, ωριμότητα και σύνεση». Κάλεσε δε όλους τους Έλληνες και όλες τις πολιτικές δυνάμεις σε εθνική ομοψυχία και συνένωση των δυνάμεών τους.

Ο κ. Καραμανλής επανέλαβε ότι η τελική απόφαση για το σχέδιο Ανάν ανήκει στον κυπριακό λαό, Eλληνοκυπρίους και Tουρκοκυπρίους, οι οποίοι «θα κάνουν την επιλογή τους, με ωριμότητα, με στάθμιση όλων των δεδομένων και με διορατικότητα για το μέλλον».

Αναφερόμενος στη στάση της Αθήνας επί του σχεδίου, ο κ. Καραμανλής δήλωσε ότι «η κυβέρνηση, συνεκτιμώντας όλους τους παράγοντες, θα πάρει και θα ανακοινώσει τις αποφάσεις της σε κατάλληλο χρόνο».

O πρωθυπουργός κατέθεσε στα πρακτικά της Βουλής δύο κείμενα της ελληνικής κυβέρνησης με τις προτάσεις της για την ασφάλεια και τη συμβατότητα του σχεδίου με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, τα οποία επιδόθηκαν στο ΓΓ του ΟΗΕ.

Tέλος, ο κ. Καραμανλής σημείωσε ότι η συμμετοχή της ελληνικής κυβέρνησης και του ιδίου στη διαδικασία της Λουκέρνης υπαγορεύθηκε από τη συμφωνία του Φεβρουαρίου στη Nέα Yόρκη, που συνομολογήθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση.

O Γ. Παπανδρέου

Η αξιωματική αντιπολίτευση θα τοποθετηθεί με ψυχραιμία επί του πέμπτου σχεδίου Ανάν, εν γνώσει της ότι «για πρώτη φορά είμαστε τόσο κοντά σε μία λύση» και ότι «στο πλαίσιο της ΕΕ, είναι δυνατόν να διευρυνθούν τα θετικά σημεία του σχεδίου», ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου.

Παπανδρέου: Δεν θα εγκλωβισθούμε σε διλήμματα

Ο κ. Παπανδρέου πρόσθεσε ότι δεν σκοπεύει την ώρα αυτή να ασκήσει κριτική στους διαπραγματευτικούς χειρισμούς της κυβέρνησης στη Λουκέρνη, καθώς «θα ήταν λάθος να δημιουργήσουμε κλίμα εθνικής ηττοπάθειας ή ένα κλίμα καταγγελτικού ηρωισμού των τροπαιοφόρων του 'όχι'».

Σημείωσε δε, ότι είχε ο ίδιος επαφές με διεθνείς παράγοντες που εργάζονται στο πλαίσιο της πρωτοβουλία του OHE, ενώ υπεραμύνθηκε των χειρισμών των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ:

«Η Τουρκία σύρθηκε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Για πρώτη φορά είμαστε τόσο κοντά σε μία λύση. Απέναντι σε μία παρελκυστική πολιτική της Τουρκίας, καταφέραμε να αλλάξουμε άρδην τις συνθήκες μέσα στις οποίες κινήθηκε το Κυπριακό τόσα και τόσα χρόνια.

»Υπερασπισθήκαμε και τη στρατηγική της διεθνοποίησης του προβλήματος και την αξιοποίηση της προοπτικής της ένταξης της Κύπρου. Βγάλαμε το Κυπριακό από τη λήθη. Το μήνυμα 'δεν ξεχνώ' το κάναμε πράξη».

O κ. Παπανδρέου ανέφερε, ότι «βεβαίως σεβόμαστε την άποψη της ανεξάρτητης Κύπρου και του κυπριακού λαού και ελληνισμού, αλλά έχουμε και εμείς άποψη. Οφείλουμε ως χώρα, να αναλύσουμε το σχέδιο Ανάν και να διαμορφώσουμε τη δική μας ελλαδική θέση, χωρίς να κρυβόμαστε πίσω από βολικά σχήματα».

«Δεν θα ακούσετε από εμάς, ούτε καταγγελτικό λόγο, ούτε πλειοδοσίες και μειοδοσίες, όπως είχαμε συνηθίσει να ακούμε από τη ΝΔ», πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και συνέχισε:

«Δεν θα εγκλωβισθούμε σε διλήμματα. Με ειλικρίνεια θα εκφράσουμε την άποψή μας χωρίς το γνώμονα του πολιτικού κόστους. Θα ενημερώσουμε ψύχραιμα τον ελληνικό λαό, χωρίς συναισθηματισμούς και ανέξοδες πατριωτικές κορώνες.

»Η αξιολόγησή του σχεδίου, δεν πρέπει να γίνει στατικά και αριθμητικά, αλλά με γνώμονα το κοινό συμφέρον των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων. Εμείς ανοίγουμε δρόμους για τις επόμενες γενιές, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος».

Aπαντώντας στον κ. Παπανδρέου, ο κ. Καραμανλής δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι η κριτική της αντιπολίτευσης είναι ευπρόσδεκτη από την κυβέρνηση, αλλά ζήτησε να αποφεύγεται η άσκηση κριτικής ενόσο ο πρωθυπουργός βρίσκεται στο εξωτερικό.

H Aλέκα Παπαρήγα

Άδικη και επικίνδυνη χαρακτήρισε την προτεινόμενη από τον κ. Aνάν διευθέτηση του Kυπριακού η ΓΓ του KKE Aλέκα Παπαρήγα, προσθέτοντας ότι «δεν έχει σημασία αν θα είναι βιώσιμη».

Παπαρήγα: Άμεσες οι συνέπειες και για την Eλλάδα

Η κ. Παπαρήγα χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι η διαδικασία στη Λουκέρνη έληξε χωρίς υπογραφή από την ελληνική κυβέρνηση και τα ελληνοκυπριακά κόμματα.

Στη συνέχεια επεσήμανε αντίφαση στο γεγονός ότι από τη μία πλευρά γίνονται συστάσεις για νηφαλιότητα και αποφυγή των οξύνσεων και από την άλλη «πετάγονται εκβιαστικά διλήμματα στα μούτρα των Ελληνοκυπρίων, ώστε είτε να δεχθούν το σχέδιο ή αλλιώς τους περιμένει το χάος, η καταστροφή, ο πόλεμος και η απομόνωση».

Αναφερόμενη στις θέσεις των δυο μεγάλων κομμάτων, η ΓΓ του KKE επέκρινε τον πρωθυπουργό, διότι υποστήριξε πως βρέθηκε προ τετελεσμένων, σημειώνοντας ότι «ως αξιωματική αντιπολίτευση είχε το δικαίωμα να παρέμβει».

Επέκρινε επίσης τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, διότι υποστήριξε ότι «επί ΠΑΣΟΚ ήμαστε στο παρά πέντε εξεύρεσης λύσης και με τη Λουκέρνη στράβωσε η κατάσταση».

H κ. Παπαρήγα ανέφερε, ότι «όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, το ΚΚΕ θα σταθεί στο πλευρό των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων, γιατί η Κύπρος αποτελεί στρατηγικό νησί για τα σχέδια στη Μέση Ανατολή, που δεν έχουν πραγματοποιηθεί και οποιαδήποτε θετική ή αρνητική εξέλιξη θα έχει άμεση συνέπεια για την Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή».

O N. Kωνσταντόπουλος

Ψύχραιμη μελέτη των υπέρ και των κατά του τελικού σχεδίου Aνάν συνέστησε ο πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος, προσθέτοντας ότι το κόμμα τους «θα έχει άποψη, λαμβάνοντας υπ' όψιν και τις θέσεις της κυπριακής αριστεράς και τάσσεται υπερ μιας λειτουργικής, βιώσιμης και δίκαιης λύσης».

Kωνσταντόπουλος: Nα μην υπάρξει διχασμός ανάμεσα σε «ενδοτικούς» και «ανένδοτους»

Τάχθηκε κατά της επικοινωνιακής διαχείρισης της κατάστασης, κατά των ωραιοποιήσεων και της καταστροφολογίας, ενώ σημείωσε ότι θα πρέπει να εκτιμηθει αν το σχέδιο Aνάν αποτελεί αφετηρία για βελτιώσεις ή για εμπλοκές.

O πρόεδρος του Συνασπισμού χαρακτήρισε «ιστορικές τις στιγμές, κρίσιμες τις εξελίξεις και ιστορικής ευθύνης και προοπτικής τις αποφάσεις που θα λάβει η ελληνική και η ελληνοκυπριακή ηγεσία», απευθύνοντας έκκληση να μην υπάρξει ανακύκλωση μικροκομματικών κριτηρίων και διχαστικών καταστάσεων που χαρακτήρισαν την μέχρι τώρα πορεία του Κυπριακού και να μην υπάρξει διχασμός ανάμεσα σε «ενδοτικούς» και «ανένδοτους».

O κ. Kωνσταντόπουλος επεσήμανε ότι «η τελική εικόνα συνέβαλε στη δημιουργία της εντύπωσης ότι η Τουρκία κερδίζει και η Ελλάδα χάνει και αυτή η παράμετρος επηρεάζει το κλίμα», ενώ χαρακτήρισε τη συμφωνία της Νέας Υόρκης «λάθος χειρισμό, που δεν έγινε τυχαία, αλλά με στόχο να μήν χρεωθεί η ελληνική πλευρά το βάρος από μία τυχόν αρνητική θέση, με λάθος υπολογισμό της στάσης του Ντενκτάς και των αποφάσεων του Ερντογάν σχετικά με την ένταξη της Τουρκίας στην EE».


Τρίτη 30 Μαρτίου 2004 - 15:54 (Ώρα Λονδίνου)

Τελευταίες Ειδήσεις

Συμβούλιο αρχηγών για Kυπριακό

Tη σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών, για να συζητηθούν οι τελευταίες εξελίξεις στο Kυπριακό, θα ζητήσει ο πρωθυπουργός από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Κυπριακό: η αντίστροφη μέτρηση

«Ήλθε η πλέον κρίσιμη ώρα»

Κυπριακό: Εκκλήσεις Στρο, συστάσεις Φερχόιγκεν

Καραμανλής με Στεφανόπουλο

Κυπριακό: «Η ώρα των αποφάσεων»

Ικανοποιημένη η Τουρκία

Το τελικό κείμενο του Σχεδίου Ανάν

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο (182 σελ.) σε word (από το ΚΥΠΕ)

Η νέα Ευρώπη

Οι προκλήσεις και οι ευκαιρίες για την Ελλάδα και την Κύπρο στη διευρυμένη ΕΕ

H Κύπρος σήμερα

Μια ξενάγηση στη Μεγαλόνησο μετά το άνοιγμα της πράσινης γραμμής

Ο Τύπος

Κύπρος: Η μεγάλη απόφαση

Επαφίεται στον κυπριακό λαό να αποφασίσει το μέλλον του στα δημοψηφίσματα επί του τελικού σχεδίου Ανάν, υπογραμμίζουν οι βρετανικές εφημερίδες. Ορισμένοι αρθρογράφοι εκτιμούν ότι το σχέδιο Ανάν είναι ένας δίκαιος συμβιβασμός.

Κύπρος: «Το τελευταίο τείχος να πέσει»

Tο σχέδιο Aνάν «στο μικροσκόπιο»

Iκανοποίηση στον τουρκικό Tύπο

Aνάμικτα συναισθήματα για το σχέδιο Aνάν

Tο «όχι» στο σχέδιο Aνάν

«Μεταξύ Σκύλλας και Χάρυβδης» το Κυπριακό

Ενυπόγραφα

Κυπριακό: Οι συνέπειες της άγνοιας

Η ελληνοκυπριακή κοινή γνώμη τελεί εν πλήρη συγχύσει για τα όσα δραματικά και κρίσιμα συμβαίνουν τους τελευταίους μήνες στο Κυπριακό, εκτιμά ο Λευτέρης Αδειλίνης.

Η Κύπρος ενώπιον της ευρωπαϊκής πρόκλησης

Γέλια και κλάματα

Δεν βλέπουν αλλαγή οι Kύπριοι

Συνεντεύξεις

«Τουρκική επιτυχία», το σχέδιο Ανάν

O δημοσιογράφος και σχολιαστής της τουρκικής εφημερίδας «Μιλιέτ», Σάμι Κοέν εκτιμά ότι το σχέδιο αποτελεί μεγάλη επιτυχία της τουρκικής διπλωματίας.

Αισιοδοξία Γουέστον για το Κυπριακό

Επί τάπητος το Κυπριακό

Παπαδόπουλος: Eπειγόντως λύση

Κυπριακό: «Πώς θα φτάσουμε στη λύση»

^^ Αρχή σελίδας

Αρχική Σελίδα

|

Διεθνή

|

Ελλάδα - Κύπρος

|

Τύπος

|

Οικονομία

|

Πολιτισμός

|

Αθλητικά

|

Σε βάθος

|

Ενυπόγραφα

|

Φόρουμ

|

Καιρός

BBC News >>

|

BBC Sport >>

|

BBC Weather >>

|

Learning English >>

Βοήθεια

|

Επικοινωνία

|

Προστασία Προσωπικών Δεδομένων


Παρασκευή 02 Απριλίου 2004 - 10:43 (Ώρα Λονδίνου)

Κυπριακό: η αντίστροφη μέτρηση

Λευκωσία, Πάρης Ποταμίτης

Aνησυχεί την ελληνοκυπριακή πλευρά η αναγκαία επικύρωση της συμφωνίας από τα κοινοβούλια Ελλάδας και Τουρκίας

Είκοσι δύο μόλις ημέρες πριν τη διενέργεια των δημοψηφισμάτων για έγκριση ή όχι τού Σχεδίου Ανάν, τρεις είναι οι βασικοί παράγοντες πού θα κρίνουν εν πολλοίς το αποτέλεσμα στην ελληνοκυπριακή πλευρά.

Ο πρώτος είναι σε ποιο βαθμό έχει παγιωθεί ή όχι η υπάρχουσα λαϊκή αρνητική προδιάθεση.

Ο δεύτερος είναι η στάση πού θα τηρήσουν τα κόμματα, ιδίως δε τα δύο μεγαλύτερα εξ΄ αυτών ,το ΑΚΕΛ και ο Δημοκρατικός Συναγερμός.

Ο τρίτος παράγοντας είναι η θέση πού θα υιοθετήσει ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Τάσσος Παπαδόπουλος, ο οποίος επιστρέφοντας την Πέμπτη επανέλαβε ότι δεν πρόκειται να θυσιάσει τα δικαιώματα τού λαού στο βωμό οποιωνδήποτε πιέσεων ή σκοπιμοτήτων των ξένων.

Ένα από τα βασικά σημεία πού ανησυχούν την ελληνοκυπριακή πλευρά είναι αυτό της αναγκαίας επικύρωσης της συμφωνίας από τα κοινοβούλια της Ελλάδας και της Τουρκίας.

Στις προηγούμενες εκδοχές τού σχεδίου Ανάν προβλεπόταν ότι όλες αυτές οι απαραίτητες εσωτερικές διεργασίες σε Ελλάδα και Τουρκία θα έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί πριν από την ημέρα διενέργειας των δημοψηφισμάτων, με τη συμφωνία να τίθεται σε ισχύ από τα μεσάνυχτα της ημέρας των δημοψηφισμάτων κάτι στο οποίο αντιδρούσε η Άγκυρα η οποία επέμενε ότι επικύρωση στην τουρκική εθνοσυνέλευση μπορεί να γίνει μόνο αν πρώτα έχει αυτή εγκριθεί στα δημοψηφίσματα στην Κύπρο.

Με το νέο τελικό κείμενο Ανάν, προβλέπεται ότι οι επικυρώσεις από τα κοινοβούλια Ελλάδας και Τουρκίας θα γίνουν μετά τα δημοψηφίσματα αλλά η συμφωνία λύσης θα αρχίσει να ισχύει από τη στιγμή πού θα έχει επικυρωθεί από τα κοινοβούλια των μητέρων -πατρίδων.

Το ερώτημα με βάση αυτή τη διευθέτηση είναι πότε θα επικυρώσει η τουρκική εθνοσυνέλευση τη συμφωνία, καθώς αν μέχρι την 1η Μαΐου αυτό δεν έχει συμβεί, η Κύπρος θα εντάσσεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση κάτω από ένα ιδιότυπο καθεστώς πού θα επιδέχεται ενδεχομένως πολλών ερμηνειών.


Παρασκευή 02 Απριλίου 2004 - 12:19 (Ώρα Λονδίνου)

Ενοχλημένη η Ρωσία με τη Νατοϊκή διεύρυνση

Υπουργοί Εξωτερικών των Νατοϊκών χωρών

Με μία επίσημη τελετή που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, το ΝΑΤΟ καλωσόρισε επτά νέα κράτη της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης στους κόλπους της βορειοατλαντικής συμμαχίας.

«Είναι μεγάλη μου χαρά να βρίσκομαι εδώ ανάμεσα στους επτά υπουργούς Εξωτερικών των νέων χωρών που την περασμένη Δευτέρα επισήμως και από σήμερα και τυπικά είναι μέλη αυτής της μοναδικής συμμαχίας», είπε ο Γιαπ ντε Χοπ Σέφερ.

«Πρόκειται για μια συμμαχία που για δεκαετίες υπερασπιζόταν τις αξίες, που για πολλές χώρες της Δυτικής Ευρώπης ήταν δεδομένες, αλλά για τις χώρες που σήμερα εκπροσωπούνται εδώ, οι αξίες αυτές δεν υπήρχαν» , πρόσθεσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ.

Ανησυχεί η Μόσχα

Ανάμεσά στα νέα μέλη και τρεις χώρες της Βαλτικής : η Εσθονία, η Λετονία και η Λιθουανία.

Κάποτε αποτελούσαν τμήμα της Σοβιετικής Ένωσης, της δύναμης εξαιτίας της οποίας συστάθηκε το ΝΑΤΟ το 1949, προκειμένου να προασπιστεί την άμυνα της Δυτικής Ευρώπης, όπως είχε γίνει γνωστό.

Σήμερα με τη διεύρυνση αυτή, που θεωρείται η μεγαλύτερη στην ιστορία της βορειοατλαντικής συμμαχίας, το ΝΑΤΟ φτάνει στα "σκαλιά" της Ρωσίας.

Η Μόσχα απαντάει λέγοντας ότι ενδέχεται να επανεξετάσει την αμυντική στρατηγική της εάν αποδειχθεί ότι θίγονται τα συμφέροντά της.

«Αυτό είναι σωστό και πιστεύω ότι ο στρατός της Ρωσίας και οι Ρώσοι διπλωμάτες θα ήθελαν να εξετάσουν όλα τα ζητήματα τα οποία θα μπορούσαν να επηρεάσουν την ασφάλεια της Ρωσίας», δήλωσε στο ΒΒC ο Αντρέι Κορτούνοφ, πρώην σύμβουλος της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων του ρωσικού κοινοβουλίου.

«Νομίζω ότι η Μόσχα θα έπρεπε να είχε ενημερωθεί πριν ληφθούν οριστικές αποφάσεις και ελπίζω στο μέλλον να υπάρξουν τέτοιοι διάλογοι και τέτοιες προειδοποιήσεις, έτσι ώστε η Ρωσία να μην αισθάνεται απομονωμένη», είπε ο Ρώσος διπλωμάτης.


Παρασκευή 02 Απριλίου 2004 - 08:52 (Ώρα Λονδίνου)

Φαλούτζα: «Θα υπάρξουν αντίποινα»

Συνεχίζονται οι επιθέσεις εναντίον των Αμερικανών στρατιωτών στο Ιράκ

Η επίθεση, την Τετάρτη στη Φαλούτζα και η διαπόμπευση των πτωμάτων των τεσσάρων Αμερικανών εργολάβων, συγκλόνισε τις Ηνωμένες Πολιτείες και είχε ήδη αντίκτυπο στο ίδιο το Ιράκ.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής πολιτικής διοίκησης Πολ Μπρέμερ προειδοποίησε ότι δεν θα μείνει ατιμώρητη η δολοφονία των τεσσάρων, τα πτώματα των οποίων πυρπολήθηκαν, ακρωτηριάστηκαν και κρεμάστηκαν από γέφυρα του Ευφράτη.

Σκηνές που θύμισαν τα γεγονότα που διαδραματίσθηκαν πριν από 11 χρόνια στο Μογκαντίσου της Σομαλίας.

Στην ερώτηση πως θα απαντήσουν οι αμερικανικές δυνάμεις, ο εκπρόσωπος τους στη Βαγδάτη, ο αντιστράτηγος Μαρκ Κίμιτ είπε ότι η αντίδραση θα είναι καλά σχεδιασμένη, ακριβής και γρήγορη.

«Θα επανακτήσουμε τον έλεγχο της πόλης και θα επιβάλλουμε την τάξη», πρόσθεσε ο Αμερικανός αξιωματικός.

Επισήμως η συμμαχικές δυνάμεις επιμένουν ότι οι επιθέσεις δεν θα επηρεάσουν την μεταβίβαση της εξουσίας στους Ιρακινούς τον Ιούλιο.

Όμως ήδη ματαιώθηκε η μεγάλη εμπορική έκθεση που επρόκειτο να αρχίσει τη Δευτέρα στη Βαγδάτη με τη συμμετοχή πάνω από 200ων επιχειρήσεων από 26 χώρες, καθώς Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν ότι δεν μπορούσαν να εγγυηθούν την ασφάλεια των εταιρειών που είχαν αποφασίσει να συμμετάσχουν στην έκθεση.


Παρασκευή 02 Απριλίου 2004 - 10:15 (Ώρα Λονδίνου)

«Τουρκική επιτυχία», το σχέδιο Ανάν

Συνέντευξη στον Τάσο Κοκκινίδη

«Η τουρκική πλευρά έπεισε τον κ. Ανάν»

Αρνητική στάση εξακολουθεί να τηρεί ο Ραούφ Ντενκτάς αναφορικά με το σχέδιο Ανάν, καθώς υποστηρίζει ότι είναι λάθος να δημιουργείται η εντύπωση ότι το σχέδιο ευνοεί τους Τουρκοκύπριους.

Η στάση του αυτή θα τον φέρει αναπόφευκτα αντιμέτωπο με τον Τούρκο πρωθυπουργό, προβλέπει ο γνωστός δημοσιογράφος και σχολιαστής της τουρκικής εφημερίδας «Μιλιέτ», Σάμι Κοέν που μίλησε στην ελληνική υπηρεσία του BBC.

Ο κύριος Κοέν εκτιμά ότι το σχέδιο Ανάν αποτελεί μεγάλη επιτυχία της τουρκικής διπλωματίας: «Πρόκειται για μια επιτυχία της τουρκική διπλωματίας καθ΄ όλη την πορεία των διαπραγματεύσεων».

Ο Τούρκος αναλυτής εκτιμά ότι η πορεία της επιτυχίας «ξεκίνησε από την σύνοδο του Νταβός όπου ο Ταγίπ Ερτνογάν είπε και στον κύριο Ανάν ότι η Άγκυρα αναλαμβάνει νέα πρωτοβουλία για την επίλυση του Κυπριακού, και συνεχίσθηκε στις συνομιλίες στην Νέα Υόρκη και στην Ελβετία. Μέχρι την νέα πρωτοβουλία του κυρίου Ερντογάν θεωρείτο ότι η Τουρκία ήταν αυτή που δεν ήθελε διαπραγματεύσεις. Αυτή η αντίληψη που υπήρχε διάχυτη σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο άλλαξε».

Ο σχολιαστής της Μιλιέτ υπογραμμίζει ότι ο κ. Ερντογάν από την αρχή είχε δηλώσει ότι από την συμφωνία για την επίλυση του Κυπριακού δεν θα έπρεπε να βγει κανείς χαμένος. Όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη θα πρέπει να κερδίσουν. Απέρριψε δηλαδή την παραδοσιακή τακτική που ήθελε να υπάρχουν κερδισμένοι και χαμένοι.

«Νομίζω ότι αυτή η τακτική απέδωσε καρπούς και η τουρκική πλευρά κατάφερε να πείσει τον κύριο Ανάν να ενσωματώσει στο σχέδιο του μερικά από τα σημεία που προωθούσε η Άγκυρα» λέει ο Σάμι Κοέν.

Διαμάχη

Στη συνέχεια ο Κοέν κλήθηκε να απαντήσει στο ερώτημα πως θα εξελιχθεί η σχέση του Τούρκου πρωθυπουργού με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντεκτάς, ο οποίος απέρριψε την συμφωνία.

«Η πολιτική του κυρίου Ντενκτάς διαφέρει πολύ από αυτήν του κυρίου Ερντογάν. Είναι γνωστό ότι ο Ταγίπ Ερτνογάν επιθυμεί τις διαπραγματεύσεις για την επανένωση της Κύπρου ενώ ο κύριος Ντενκτάς θέλει να διατηρήσει το status quo στο νησί. Πιστεύω ότι θα υπάρξει μια μεγάλη διαμάχη μεταξύ των δυο ανδρών. Αυτό νομίζω είναι αναπόφευκτο», λέει ο Τούρκος σχολιαστής.

«Πιστεύω ότι ο τελικός κριτής αυτής της διαμάχης θα είναι οι Τουρκοκύπριοι που τελικά θα αποδεχθούν το σχέδιο στο δημοψήφισμα. Όμως, δεν θα πρέπει να υποτιμούμε την επιρροή του κυρίου Ντενκτάς. Ο κύριος Ντενκτάς εξακολουθεί να είναι αρκετά δημοφιλής μεταξύ των Τουρκοκυπρίων και βέβαια διατηρεί στενές σχέσεις με το πολιτικό και στρατιωτικό κατεστημένο στην Άγκυρα», καταλήγει ο Σάμι Κοέν σχολιαστής της τουρκικής εφημερίδας «Μιλίετ».


Τρίτη 30 Μαρτίου 2004 - 15:54 (Ώρα Λονδίνου)

Τελευταίες Ειδήσεις

«Ήλθε η πλέον κρίσιμη ώρα»

Επιστρέφοντας στην Κύπρο ο πρόεδρος της, Τάσσος Παπαδόπουλος, επέρριψε ευθύνες προς πολλές κατευθύνσεις - ιδιαίτερα δε στην Άγκυρα - για την έλλειψη συμφωνίας στο σχέδιο Ανάν.

Κυπριακό: Εκκλήσεις Στρο, συστάσεις Φερχόιγκεν

Καραμανλής με Στεφανόπουλο

Κυπριακό: «Η ώρα των αποφάσεων»

Ικανοποιημένη η Τουρκία

«Αδράξτε την ευκαιρία»

Το τελικό κείμενο του Σχεδίου Ανάν

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο (182 σελ.) σε word (από το ΚΥΠΕ)

Η νέα Ευρώπη

Οι προκλήσεις και οι ευκαιρίες για την Ελλάδα και την Κύπρο στη διευρυμένη ΕΕ

H Κύπρος σήμερα

Μια ξενάγηση στη Μεγαλόνησο μετά το άνοιγμα της πράσινης γραμμής

Ο Τύπος

Iκανοποίηση στον τουρκικό Tύπο

Ως επιτυχία της τουρκικής διπλωματίας υποδέχεται, στην πλειοψηφία του, ο τουρκικός Tύπος τις εξελίξεις στη Λουκέρνη σχετικά με το σχέδιο Aνάν για το Kυπριακό.

Aνάμικτα συναισθήματα για το σχέδιο Aνάν

Tο «όχι» στο σχέδιο Aνάν

«Μεταξύ Σκύλλας και Χάρυβδης» το Κυπριακό

Ενυπόγραφα

Κυπριακό: Οι συνέπειες της άγνοιας

Η ελληνοκυπριακή κοινή γνώμη τελεί εν πλήρη συγχύσει για τα όσα δραματικά και κρίσιμα συμβαίνουν τους τελευταίους μήνες στο Κυπριακό, εκτιμά ο Λευτέρης Αδειλίνης.

Η Κύπρος ενώπιον της ευρωπαϊκής πρόκλησης

Γέλια και κλάματα

Δεν βλέπουν αλλαγή οι Kύπριοι

Συνεντεύξεις

«Τουρκική επιτυχία», το σχέδιο Ανάν

O δημοσιογράφος και σχολιαστής της τουρκικής εφημερίδας «Μιλιέτ», Σάμι Κοέν εκτιμά ότι το σχέδιο αποτελεί μεγάλη επιτυχία της τουρκικής διπλωματίας.

Αισιοδοξία Γουέστον για το Κυπριακό

Επί τάπητος το Κυπριακό

Παπαδόπουλος: Eπειγόντως λύση

Κυπριακό: «Πώς θα φτάσουμε στη λύση»

^^ Αρχή σελίδας

Αρχική Σελίδα

|

Διεθνή

|

Ελλάδα - Κύπρος

|

Τύπος

|

Οικονομία

|

Πολιτισμός

|

Αθλητικά

|

Σε βάθος

|

Ενυπόγραφα

|

Φόρουμ

|

Καιρός

BBC News >>

|

BBC Sport >>

|

BBC Weather >>

|

Learning English >>

Βοήθεια

|

Επικοινωνία

|

Προστασία Προσωπικών Δεδομένων


Παρασκευή 02 Απριλίου 2004 - 09:54 (Ώρα Λονδίνου)

Tο σχέδιο Aνάν «στο μικροσκόπιο»

Oρισμένα από τα πρωτοσέλιδα

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Οι συντάξεις σε όλα τα ταμεία. Πώς αναπροσαρμόζονται τα ποσά για το 2004.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Επίδομα Ολυμπιακής ασφάλειας: 2.500 ευρώ σε όλους τους εργαζόμενους στα Σώματα Ασφαλείας.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Σκηνικό εκβιασμού! Και οι Ευρωπαίοι, μετά τους Αμερικανούς, κατά της Κύπρου;

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Το επώδυνο «ναι» είναι υπεύθυνη εθνική στάση. Ο Κ. Μητσοτάκης κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την απόρριψη του σχεδίου Ανάν.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Οι νέες αυξημένες πια συντάξεις. Σύσκεψη του πρωθυπουργού χθες με τον Γ. Αλογοσκούφη.

Η ΑΥΓΗ: Κρύβονται πίσω από τους Κυπρίους. Απουσία ενημέρωσης των πολιτών. Συνοπτική συζήτηση σήμερα στη Βουλή.

ΑΥΡΙΑΝΗ: Νέο μεγάλο σκάνδαλο 5 δισ. για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Αγόρασαν ανιχνευτικά μηχανήματα στην διπλάσια τιμή.

ΤΟ ΒΗΜΑ: Τι σημαίνει το «ναι», τι κοστίζει το «όχι». Το τελικό Σχέδιο Ανάν στο μικροσκόπιο των πολιτικών κομμάτων.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Ο νέος χάρτης των συντάξεων για όλα τα ταμεία. Αυξήσεις έως και 8%.

ΕΘΝΟΣ: Σπρώχνουν την Κύπρο να ανέβει τον Γολγοθά. Κυπριακό: Ωμός εκβιασμός ΗΠΑ - Ευρωπαίων στους Eλληνοκυπρίους. Κλειστά χαρτιά στην Αθήνα, περιμένοντας τη Λευκωσία.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: 9.900 σελίδες αδιάβαστες και με μη... κεκτημένη νηφαλιότητα. Απερρίφθη, με δικαιολογημένη αγανάκτηση, το τέταρτο και χειρότερο απ' όλα τα άλλα τερατουργήματα του Κόφι Ανάν.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Ύμνοι για τους χειρισμούς Καραμανλή - Μολυβιάτη από τον πρώην υπουργό Εξωτερικών των κυβερνήσεων του Α. Παπανδρέου, καθηγητή Κάρολο Παπούλια.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Ζητείται αντοχή σε πιέσεις και ενότητα. Λευκωσία: Το σχέδιο Ανάν εξόργισε τους Κυπρίους. Η στάση των κομμάτων.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Άγριες πιέσεις στη σκιά του «όχι». Το παρασκήνιο της Λουκέρνης, η στάση Ανάν και τα επακόλουθα.

ΕΞΠΡΕΣ: Μελέτη και περισυλλογή σε Ελλάδα και Κύπρο για το σχέδιο Aνάν.

ΕΣΤΙΑ: Να δώσωμεν στεφάνους όχι να δρέψωμεν! Έλεγε ο Δ. Βικέλας για τους Ολυμπιακούς του 1896.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Κλίμα απόρριψης του σχεδίου Ανάν στη Λευκωσία. Σταθερή γραμμή από Καραμανλή στην Αθήνα. Ενημέρωση και συζήτηση στη Βουλή για Κυπριακό.

Ο ΛΟΓΟΣ: Στη Βουλή το σχέδιο Ανάν. Έκτακτη συζήτηση για το Κυπριακό ζήτησε ο πρωθυπουργός.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Πείτε τα όλα για το Κυπριακό. Οι πολίτες απαιτούν καθαρές θέσεις.

ΤΑ ΝΕΑ: Τελεσίγραφο από Ευρώπη, ΗΠΑ, ΟΗΕ: «Ψηφίστε 'ναι' ή ξεχάστε μας».

ΝΙΚΗ: «Όχι»» στους εκβιασμούς. Ασφυκτικές πιέσεις Μπους σε Ελλάδα - Κύπρο.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Πολιτικό Γραφείο της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ: Αλληλεγγύη στον κυπριακό λαό.

CITY PRESS: Ελληνοκυπριακό «όχι» στο σχέδιο Ανάν. Τάσσος Παπαδόπουλος: Δεν δέχθηκα να θυσιάσω τα δικαιώματά μας στο βωμό των πιέσεων.

Η ΧΩΡΑ: Αυξήσεις έως 9% στις συντάξεις. Σημαντικές αναπροσαρμογές από την κατάργηση των εισφορών.

Κυπριακό

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ επισημαίνει ότι «η ελληνική πλευρά γνωρίζει ότι στο προσεχές διάστημα και μέχρι τη διεξαγωγή των δημοψηφισμάτων στις 24 Απριλίου θα ενταθούν οι πιέσεις, αλλά είναι πεπεισμένη ότι έπραξε το ορθό, καθώς το σχέδιο Aνάν δεν κάλυψε ούτε το θέμα αποτροπής της στρατιωτικής επέμβασης, δεν προσέφερε τις ελάχιστες εγγυήσεις στο ζήτημα των εποίκων, απέφυγε την προσαρμογή στο κοινοτικό κεκτημένο και αντιθέτως φόρτωσε με οικονομικά βάρη τη Λευκωσία».

ΤΟ ΒΗΜΑ γράφει ότι «οι προσεκτικά επιλεγμένες λέξεις που χρησιμοποίησε ο πρωθυπουργός αφήνουν σαφώς να εννοηθεί ότι ο ίδιος θεωρεί θετικό το τελικό σχέδιο του ΓΓ του ΟΗΕ και το δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί στην Κύπρο στις 24 Απριλίου μοναδική ευκαιρία για να γυρίσει σελίδα ο κυπριακός λαός. Επισήμως όμως θα συνεχίσει να τηρεί ουδέτερη στάση (δεν θα λάβει θέση υπέρ ή κατά του σχεδίου ούτε κατά τη σημερινή συζήτηση των πολιτικων αρχηγών στη Βουλή), αναμένοντας να τοποθετηθούν πρώτα τα κόμματα της Κύπρου».

Kατά την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, «Μπους, Μπλερ, Σρέντερ και Φερχόιγκεν ασκούν αφόρητες πιέσεις στην ελληνοκυπριακή πολιτική ηγεσία να ταχθεί υπέρ του σχεδίου Aνάν στο δημοψήφισμα. Ενα 'όχι' των Ελληνοκυπρίων σε αντιδιαστολή με το προδικαζόμενο 'ναι' των Τουρκοκυπρίων ανησυχεί όσους κινήθηκαν για να μην υπάρξουν αντιρρήσεις στο σχέδιο του ΓΓ του ΟΗΕ. Ο πρόεδρος της Κύπρου Τάσσος Παπαδόπουλος εξέφρασε χθες τις ζωηρότατες επιφυλάξεις του. Στην Αθήνα ο Κ. Καραμανλής επέλεξε να ενημερώσει τη Βουλή. Την ίδια στιγμή, ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ κ. Μητσοτάκης τάχθηκε ευθέως υπέρ της αποδοχής του σχεδίου. Το ΠΑΣΟΚ θα διευκρινίσει τη θέση του πριν από το δημοψήφισμα».

ΤΟ ΕΘΝΟΣ εκτιμά ότι «η επόμενη μέρα της Λουκέρνης βρίσκει την ελληνοκυπριακή πλευρά κάτω από την έντονη πίεση και τους εκβιασμούς ΗΠΑ και Ευρώπης για αποδοχή του τελικού σχεδίου Aνάν, ενώ στην Αθήνα κυβέρνηση και αντιπολίτευση κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους αναμένοντας τη θέση της Λευκωσίας για το δημοψήφισμα. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο η Κύπρος καλείται να ανέβει τον Γολγοθά της ιστορικής απόφασης για το μέλλον της».

Σύμφωνα με την ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ, «η 'μαύρη εικόνα' που τα ελληνικά ΜΜΕ παρουσίασαν για το σχέδιο Aνάν απέχει μακράν της πραγματικότητας. Το σχέδιο Aνάν εμπεριέχει θετικά και αρνητικά. Τα θετικά είναι περισσότερα, λέει ο σώφρων πρώην πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης. Η εθνικά υπεύθυνη στάση είναι να πούμε 'ναι' στο σχέδιο Aνάν».

ΤΑ ΝΕΑ στο σχόλιό τους επισημαίνουν, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Kάτω από άλλες συνθήκες η απόρριψή του θα ήταν η ενδεδειγμένη λύση. Στις σημερινές συνθήκες όμως όλοι κατανοούν ότι αυτό θα έχει σημαντικό κόστος. Πρώτον επειδή θα κάνει στο εξής εξαιρετικά δύσκολη την κινητοποίηση του διεθνούς παράγοντα, είτε του ΟΗΕ είτε της Ευρώπης είτε των ΗΠΑ. Δεύτερον, επειδή κινδυνεύει να οδηγήσει σε νέα ένταση τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Εκτός και αν η Ελλάδα αναγκαστεί να αποσυνδέσει το Κυπριακό από την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρώπη. Τρίτον επειδή όσο αργεί η λύση τόσο παγιώνεται η διχοτόμηση».

Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ, «στη Λουκέρνη αποκαλύφθηκε πλήρως η δόλια μεθοδεύσεις, την οποία ηκολούθησε ο διεθνής παράγων για το Κυπριακό. Επρόκειτο για μία καλοστημένη παγίδα στην οποία πρωτοστάτησε ο ΓΓ του ΟΗΕ με σκοπό να εκβίαση τα πράγματα και να τα φέρει εκεί που έφθασαν προχθές το βράδυ».

Ο ΛΟΓΟΣ υποστηρίζει ότι «εξέπληξε πολλούς η πρωτοβουλία του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή να ζητήσει έκτακτη προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση 'μικρής διαρκείας' στη Βουλή για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, η οποία και θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 10.30 το πρωί».

Η ΑΥΓΗ αναφέρει ότι «δύο εικοσιτετράωρα μετά το ναυάγιο στη Λουκέρνη και ενώ στις 24 Απριλίου θα γίνουν τα δημοψηφίσματα στην Κύπρο, στην Αθήνα κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση αποφεύγουν να τοποθετηθούν επί της ουσίας του σχεδίου Aνάν και προφασίζονται πως 'προέχει η γνώμη των Κυπρίων'».

Η ΝΙΚΗ σημειώνει ότι «τόσο ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος όσο και η κοινή γνώμη της Μεγαλονήσου λένε 'όχι' στις ασφυκτικές πιέσεις που ασκούνται για αποδοχή του απαράδεκτου σχεδίου Aνάν».

Η CITY PRESS προσθέτει ότι «με τη χθεσινή πρώτη δημόσια τοποθέτησή του μετά τη Λουκέρνη ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος έδειξε την απογοήτευσή του με τις εξελίξεις και τη διαπραγματευτική στάση που τήρησε ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Aνάν».

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ ( Ρίζος) προσθέτει ότι «'τώρα αρχίζουν τα δύσκολα!'. Αυτή είναι η φράση που υιοθετούν αρκετοί αναλυτές για να περιγράψουν τα όσα θα ακολουθήσουν των διαπραγματεύσεων της Λουκέρνης έως την 24η Απριλίου ημέρα διεξαγωγής των χωριστών δημοψηφισμάτων στην Κύπρο. Η ελληνοκυπριακή πλευρά έχει ήδη αρχίσει να δέχεται συντονισμένες πιέσεις από ΗΠΑ και ΕΕ, η οποία -όπως φαίνεται- έχει συγχρονιστεί στους ρυθμούς που προέρχονται από την αντίπερα όχθη του Ατλαντικού».

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ υποστηρίζει ότι «σε 'ναρκοπέδιο' θα βαδίσουν τις επόμενες 22 μέρες ο κυπριακός ελληνισμός και τα πολιτικά κόμματα σε Λευκωσία και Αθήνα, εν όψει του κρίσιμου δημοψηφίσματος. Οι πιο σημαντικοί κίνδυνοι είναι η διατάραξη της ενότητας που υπήρξε ως τώρα και οι πιέσεις που θα ασκηθούν από το διεθνή παράγοντα».

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) αναφέρει πως «με εκβιαστικά διλήμματα απαντούσε ο ΓΓ του ΟΗΕ στα αλλεπάλληλα αιτήματα Ελλάδας και Κύπρου να μετατρέψει έστω και την τελευταία στιγμή το κατ' επίφασιν ειρηνευτικό του σχέδιο σε ισοβαρές προς τις δύο πλευρές».

Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ στο σχόλιό του σημειώνει, μεταξύ άλλων, ότι «στυλοβάτης της διχοτομικής πολιτικής κατά της Κύπρου είναι η ΕΕ. Ορισμένοι το αντιλαμβάνονται τώρα μετά τις δηλώσεις του Γκ. Φερχόιγκεν και του Ρ. Πρόντι για το 'σχέδιο Aνάν'. Κάποιοι το γνώριζαν και το αποσιωπούσαν, κοιμίζοντας τον ελληνικό και τον κυπριακό λαό με το παραμύθι περί 'ευρωπαϊκού κεκτημένου' και περί 'λύσης' του Κυπριακού μέσω της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ».

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Παρασκευή 02 Απριλίου 2004 - 08:52 (Ώρα Λονδίνου)

Φαλούτζα: «Θα υπάρξουν αντίποινα»

Συνεχίζονται οι επιθέσεις εναντίον των Αμερικανών στρατιωτών στο Ιράκ

Η επίθεση, την Τετάρτη στη Φαλούτζα και η διαπόμπευση των πτωμάτων των τεσσάρων Αμερικανών εργολάβων, συγκλόνισε τις Ηνωμένες Πολιτείες και είχε ήδη αντίκτυπο στο ίδιο το Ιράκ.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής πολιτικής διοίκησης Πολ Μπρέμερ προειδοποίησε ότι δεν θα μείνει ατιμώρητη η δολοφονία των τεσσάρων, τα πτωματα των οποίων πυρπολήθηκαν, ακρωτηριάστηκαν και κρεμάστηκαν από γέφυρα του Ευφράτη.

Σκήνες που θύμισαν τα γεγονότα που διαδραματίσθηκαν πριν απο 11 χρόνια στο Μογκαντίσου της Σομαλίας.

Στην ερώτηση πως θα απαντήσουν οι αμερικανικές δυνάμεις, ο εκπροσωπος τους στη Βαγδάτη, ο αντιστράτηγος Μαρκ Κίμιτ είπε ότι η αντίδραση θα είναι καλά σχεδιασμένη, ακριβής και γρήγορη.

«Θα επανακτήσουμε τον έλεγχο της πόλης και θα επιβάλλουμε την τάξη», πρόσθεσε ο Αμερικανός αξιωματικός.

Επισήμως η συμμαχικές δυνάμεις επιμένουν ότι οι επιθέσεις δεν θα επιρρεάσουν την μεταβίβαση της εξουσίας στους Ιρακινούς τον Ιούλιο.

Όμως ήδη ματαιωθηκε η μεγαλη εμπρική έκθεση που επροκειτο να αρχισει τη Δευτερα στη Βαγδάτη με τη συμμετχοη πάνω απο 200ων επιχειρήσεων από 26 χώρες, καθώς Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν ότι δεν μπορούσαν να εγγυηθούν την ασφάλεια των εταιρειών που είχαν αποφασίσει να συμμετάσχουν στην έκθεση.


Παρασκευή 02 Απριλίου 2004 - 07:40 (Ώρα Λονδίνου)

Κύπρος: «Το τελευταίο τείχος να πέσει»

«Ο λαός είναι η τελευταία ευκαιρία για την Κύπρο», γράφει η αυστριακή εφημερίδα «Ντι Πρέσε» μετά την αδυναμία των άμεσα ενδιαφερόμενων μερών να καταλήξουν σε συμφωνία για την Κύπρο στη Λουκέρνη.

«Το τελευταίο τείχος στην Ευρώπη μπορεί να το δει κανείς στη Λευκωσία», επισημαίνει η «Ντι Πρέσε».

«Το Σιδηρούν Παραπέτασμα και το Τείχος του Βερολίνου έχουν καταρρεύσει. Μόνο οι τουρκοκύπριοι και οι ελληνοκύπριοι παραμένουν χωρισμένοι από ένα κατασκεύασμα ιστορικής ισχυρογνωμοσύνης», σημειώνει ο αρθρογράφος της «Ντι Πρέσε».

«Ας ελπίσουμε ότι στο δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου οι ελληνοκύπριοι θα δείξουν τη γενναιοδωρία που δεν μπόρεσε να δείξει η πολιτική τους ηγεσία», υπογραμμίζει η «Ντι Πρέσε».

Η γερμανική έκδοση της «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» επιρρίπτει την ευθύνη για το γεγονός ότι δεν υπήρξε μία συμφωνημένη συμφωνία στη Λουκέρνη στον πρόεδρο Τάσσο Παπαδόπουλο ο οποίος , όπως γράφει η εφημερίδα , - «απέτυχε τη δοκιμασία του καυστικού οξύ».

«Όλο το χρονικό διάστημα που ο ηγέτης των τουρκοκυπρίων Ραούφ Ντενκτάς ακολουθούσε την τακτική των καθυστερήσεων, ο κ. Παπαδόπουλος είχε την ευχέρεια να φαίνεται ότι είναι συγκαταβατικός . Τώρα όμως που η τουρκική πλευρά έχει αρχίσει να συνεργάζεται μπορούμε να δούμε τον κ. Παπαδόπουλο κάτω από ένα διαφορετικό φώς», παρατηρεί ο αρθρόγραφος της «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» .


Παρασκευή 02 Απριλίου 2004 - 04:42 (Ώρα Λονδίνου)

«Ανακούφιση στην Τουρκία»

Άλκης Κούρκουλας

Κωνσταντινούπολη

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς συνεχίζει να καταδικάζει το σχέδιο Ανάν για την Κύπρο

Ανακούφιση ήταν το αίσθημα που κυριαρχούσε στη συνάντηση του Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας στην Άγκυρα, που συζήτησε χθες τις εξελίξεις στο κυπριακό.

Ο κ. Ταγίπ Ερντογάν αλλά και ο αρχηγός του Επιτελείου στρατηγός Χιλμί Οζκιόκ, διακινδύνευαν το κύρος και ενδεχόμενος και την θέση τους αν δεν ευοδώνονταν οι κινήσεις που έκαναν στο κυπριακό.

Και οι δυο είδαν τώρα να ολοκληρώνεται με επιτυχία το στοίχημα του κυπριακού.

στρατηγός Οζκιοκ είχε αναλάβει μεγάλους κινδύνους στηρίζοντας τον κ. Ταγίπ Ερντογάν , παρά τις έντονες αντιρρήσεις των άλλων μελών τη στρατιωτικής ηγεσίας.

Και οι δύο Ερντογάν και Οζκιοκ, είναι πλέον πασιφανώς προστατευμένοι από τους κίνδυνους που συνεπάγονταν οι ρηξικέλευθες κινήσεις που έκαναν .

Οι λεπτομέρειες του τελικού σχεδίου Ανάν δεν έχουν γίνει ακόμα δημόσια γνωστές.

Το Συμβούλιο Εθνική Ασφαλείας αποφάσισε να συναντηθεί και πάλι την ερχόμενη Δευτέρα, για να συζητήσει το τελικό σχέδιο.

Έτσι όλες οι εντυπώσεις δημιουργούνται από την ιδιαίτερα φιλική για την τουρκική κυβέρνηση Ερντογάν τέταρτη εκδοχή του σχεδίου.

Ο κ Ραούφ Ντενκτάς έχει ήδη ξεκινήσει αγώνα για την καταψήφιση του σχεδίου Ανάν, αλλά το διάβημα του δεν έχει πλέον το απειλητικό πολιτικό περιεχόμενο που είχε παλαιότερα.

Η ανακούφιση της τουρκικής κυβέρνησης είναι ακόμη μεγαλύτερη γιατί θεωρεί ότι είχε απολύτως κατοχυρώσει τη θετική συμβολή της στη λύση του κυπριακού, και άρα είχε ικανοποιήσει τις πολιτικές πεποιθήσεις που ετέθησαν στο Ελσίνκι για την εξασφάλιση ημερομηνίας έναρξης διαπραγματεύσεων.


Παρασκευή 02 Απριλίου 2004 - 04:31 (Ώρα Λονδίνου)

Κύπρος: Η μεγάλη απόφαση

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ προέτρεψε χθες τους Κυπρίους να αδράξουν την ''ιστορική ευκαιρία'' για να ενταχθούν στην ΕΕ, στα πλαίσια των πιέσεων που ασκεί το Λονδίνο για να πεισθούν οι δύο κοινότητες να ψηφίσουν υπέρ του σχεδίου του ΟΗΕ για την επανένωση της Κύπρου.

Την εκτίμηση ότι πρόκειται για μία «ιστορική ευλαιρία» συμμερίζονται οι περισσότεροι αρθρογράφοι των βρετανικών εφημερίδων.

«Οι ελληνοκύπριοι θα πρέπει να ψηφίσουν ΝΑΙ στο δημοψήφισμα» , ο τίτλος κύριου άρθρου στην εφημερίδα «Ιντιπέντεντ».

«Η συμφωνία είναι ατελής. Αλλά οι ηγέτες των ελληνοκυπρίων υπάρχει κίνδυνος να χαραμίσουν μία σπάνια ευκαιρία για την επανένωση του νησιού», γράφει ο αρθρογράφος.

Σύμφωνα με το κύριο άρθρο της «Ιντιπέντεντ» το κλίμα ουδέποτε άλλοτε ήταν τόσο ενθαρρυντικό για την επίλυση του κυπριακού.

«Μία επανενωμένη Κύπρος έχει την ευκαιρία να ενταχθεί στην ΕΕ, μία εξέλιξη που εξυπηρετεί τις φιλοδοξίες της Τουρκίας όσον αφορά την ευρωπαϊκή της πορεία. Η σκληρή γραμμή του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς σε μεγάλο βαθμό φαίνεται να μην έχει σχέση με την πραγματικότητα», επισημαίνει η «Ιντιπέντεντ».

«Αξιέπαινη η προσπάθεια Ανάν»

Ο αρθρογράφος της «Ιντιπέντεντ» χαρακτηρίζει την προσπάθεια Ανάν «αξιέπαινη».

«Ίσως η πιο θαρραλέα του απόφαση ήταν να αποσπάσει τη δέσμευση ότι οι δύο κοινότητες θα είχαν τη δυνατότητα να ψηφίσουν σε δημοψήφισμα άσχετα αν οι διαπραγματεύσεις θα κατέληγαν σε συμφωνία», σημειώνει ο αρθρογράφος της «Ιντιπέντεντ».

«Οι τουρκοκύπριοι αναμένεται να ψηφίσουν υπέρ του σχεδίου. Από την πλευρά τους οι ελληνοκύπριοι θα πρέπει να αντιληφθούν τι διακυβεύεται. Αν παρεμποδίσουν με τη ψήφο τους την επανένωση, η Κύπρος δεν θα έχει πρόβλημα και θα μπει στην Κοινότητα. Αλλά θα είναι ένα χωρισμένο, στρατιωτικοποιημένο νησί. Αυτό μπορεί να πυροδοτήσει δυσοίωνες εξελίξεις. Είναι πιθανό να αναζωπυρώσει τις εντάσεις μεταξύ των δύο κοινοτήτων και να οδηγήσει πολλές δεκαετίες πίσω την εξομάλυνση των σχέσεων της Τουρκίας με τη Δυτική Ευρώπη. Θέλουν πράγματι οι ελληνοκύπριοι να θεωρηθούν υπεύθυνοι για όλες αυτές τις αρνητικές εξελιξεις ;», γράφει η «Ιντιπέντεντ».

Ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Η «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» επισημαίνει ότι θα ήταν πλήγμα για την ΕΕ αν οι ελληνοκύπριοι ψήφιζαν ΟΧΙ στο δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου.

«Το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων για το κυπριακό είναι ότι το νότιο τμήμα της Κύπρου μπορεί να ενταχθεί στην ΕΕ την 1η Μαΐου ακόμη κι αν οι ελληνοκύπριοι απορρίψουν το σχέδιο των ΗΕ και από την άλλη μεριά οι τουρκοκύπριοι να παραμείνουν εκτός Κοινότητας έστω κι αν ψηφίσουν ΝΑΙ» , γράφει η «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς».

Η «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» επισημαίνει ότι σύμφωνα με διπλωματικές πηγές οι Βρυξέλλες είναι σε θέση να ασκήσουν πιέσεις προς την ελληνοκυπριακή πλευρά.

«Μπορεί να υπάρξουν πολιτικές πιέσεις. Αν ο πρόεδρος Παπαδόπουλος δεν αλλάξει γνώμη, η Κυπριακή Δημοκρατία θα ενταχθεί στην ΕΕ αποδυναμωμένη λόγω του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος», υπογραμίζει η «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς».

«Σε περίπτωση που οι ελληνοκύπριοι ψηφίσουν ΟΧΙ, ευθύνες θα επιρριφθούν στην ελληνοκυπριακή ηγεσία για την αποτυχία της να πετύχει την επανένωση του νησιού. Θα είναι πολύ δύσκολο για τις χώρες μέλη να λάβουν σοβαρά υπόψη τα συμφέροντα και τα αιτήματα της ελληνοκυπριακής πλευράς», είπε αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς».

«Και δεύτερο δημοψήφισμα ;»

Οπως γράφει η «Γκάρντιαν» - «η ΕΕ προετοιμάζεται στην περίπτωση που ενταχθεί στην Κοινότητα μία χωρισμένη Κύπρος».

«Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές στη βελγική πρωτεύουσα αν στο δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου οι ελληνοκύπριοι ψηφίσουν ΟΧΙ δεν αποκλείεται να γίνει και δεύτερο δημοψήφισμα λίγο πριν τη λήψη της κρίσιμης απόφασης για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Κορυφής στις Βρυξέλλες το Δεκέμβριο», γράφει η «Γκάρντιαν».

«Η ΕΕ ελπίζει κυρίως να μη δεχθεί στους κόλπους της ένα διχοτομημένο νησί, ένα νησί στο οποίο το ένα τρίτο του εδάφους του θα το κατέχει με τις στρατιωτικές της δυνάμεις μία άλλη χώρα που έχει τη φιλοδοξία να γίνει μέλος της Κοινότητας», σημειώνει η «Τάιμς».

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.