Compact version |
|
Saturday, 23 November 2024 | ||
|
Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real AudioΕιδήσεις 04-04-01
Πέμπτη 01 Απριλίου 2004 - 23:43 (Ώρα Λονδίνου) Υπόσχεση Σιράκ: Λιγότεροι φόροι, μικρότερη ανεργία Θα μπορέσει ο νέος υπουργός Οικονομικών, Νικολά Σαρκοζί, να ενισχύσει την απασχόληση; Ο Γάλλος πρόεδρος Ζακ Σιράκ δήλωσε το βράδυ της Πέμπτης ότι η κυβέρνησή του είναι υποχρεωμένη να συνεχίζει την πολιτική φορολογικών περικοπών ώστε να υποβοηθηθεί έτσι η οικονομική ανάπτυξη και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Στην πρώτη του ομιλία μετά τον ανασχηματισμό της συντηρητικής κυβέρνησης μετά την πρόσφατη εκλογική ήττα στις περιφερειακές εκλογές, ο κ. Σιράκ χαρακτήρισε την αντιμετώπιση του δημοσίου ελλείμματος ως προτεραιότητα. Υπενθυμίζεται ότι η Γαλλία έχει κατ' επανάληψη παραβιάσει το ανώτατο όριο του πρωτογενούς δημοσίου χρέους που προβλέπει το Σύμφωνο Σταθερότητας της ευρωζώνης, καθώς το ετήσιο έλλειμμα της υπερέβη το ποσοστό 3% του Ακαθαρίστου Εγχωρίου Προϊόντος. «Είμαστε μία από τις υψηλότερα φορολογημένες χώρες. Αυτό αποτελεί τεράστιο μειονέκτημα για την οικονομική μας ανάπτυξη. Πρέπει να κάνουμε κάτι για να το επανορθώσουμε» είπε χαρακτηριστικά ο Γάλλος πρόεδρος κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης. Και πρόσθεσε ότι τελευταία έχει παρατηρηθεί μία ανεπαρκής αλλά υπαρκτή αύξηση στους ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης της Γαλλίας. Πάντως σύμφωνα με οικονομικούς αναλυτές η ανάθεση του χαρτοφυλακίου των Οικονομικών στον μέχρι πρότινος υπουργό Εσωτερικών, Νικολά Σαρκοζί, αποτελεί ένδειξη της κυβερνητικής επιθυμίας για χαλάρωση των δημοσιονομικών κανόνων. Το μεγάλο στοίχημα για τον νέο «τσάρο» της γαλλικής οικονομίας είναι το εάν θα καταφέρει να συνεχίσει τις επώδυνες οικονομικές μεταρρυθμίσεις δίνοντας ώθηση ταυτόχρονα στην ανάπτυξη και την απασχόληση και τηρώντας τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη συμμετοχή της χώρας στη ζώνη του ευρώ. Πάντως ο προκάτοχός του, Φρανσίς Μερ, ξεσήκωσε θύελλα διαμαρτυριών τα συνδικάτα με τα μέτρα που εισηγήθηκε, διαμαρτυρίες που μετατράπηκαν σε κινητοποιήσεις και στην αρνητική για τον κεντροδεξιό συνασπισμό ψήφο των περιφερειακών εκλογών.
Πέμπτη 01 Απριλίου 2004 - 21:25 (Ώρα Λονδίνου) Ευθύνες προς Άγκυρα, κατεχόμενη Κύπρο αλλά και στο γγ του ΟΗΕ επιρρίπτει ο Κύπριος πρόεδρος Ο πρόεδρος της Κύπρου, Τάσσος Παπαδόπουλος, επιστρέφοντας από τη Λουκέρνη της Ελβετίας επέρριψε τις ευθύνες στην τουρκική και τουρκοκυπριακή πλευρά για την έλλειψη συμφωνίας επί του σχεδίου Ανάν στη διάρκεια των διακοινοτικών συνομιλιών. «Δυστυχώς δεν μπορέσαμε να επιτύχουμε αποτελέσματα, όχι μόνο εξαιτίας της συνεχιζόμενης αδιαλλαξίας της τουρκοκυπριακής πλευράς, αλλά και λόγω του γεγονότος ότι υπεβλήθησαν από πλευράς Τουρκίας ένδεκα νέες απαιτήσεις κατά τη διάρκεια της διαδικασίας» είπε ο Κύπριος πρόεδρος. «Οι απαιτήσεις αυτές κυρίως αποσκοπούσαν στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων και φιλοδοξιών της Τουρκίας, χρησιμοποιώντας την Κύπρο» δήλωσε ο κ. Παπαδόπουλος σε δημοσιογράφους στο αεροδρόμιο της Λάρνακας, ενώ δεν παρέλειψε να κριτικάρει εμμέσως το γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, για μεροληπτική στάση. «Μέσω της διαμεσολάβησης του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, οι απαιτήσεις αυτές ικανοποιήθηκαν είτε ολικώς είτε σε κάποιο βαθμό» είπε ο πρόεδρος της Κύπρου, μιλώντας για πρώτη φορά δημόσια μετά από μια εβδομάδα διαπραγματεύσεων στη Λουκέρνη. Σε ξεχωριστή συνέντευξη που έδωσε στην τηλεόραση του γαλλικού πρακτορείου ειδήσεων, ο κ. Παπαδόπουλος εξέφρασε την απογοήτευσή του γιατί δεν κομίζει πίσω τίποτε που να τον βοηθήσει να υπερασπιστεί το σχέδιο Ανάν συνολικά. Αλλά παράλληλα ο πρόεδρος της Κύπρου προσέθεσε ότι υπάρχουν ορισμένα θετικά σημεία στην τελική μορφή του σχεδίου επανένωσης, τα οποία θα πρέπει να μελετηθούν εις βάθος. Ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι θα αποφασίσει υπέρ ή κατά του σχεδίου τις αμέσως επόμενες ημέρες και θα ανακοινώσει την απόφασή του στον κυπριακό λαό, όπως άλλωστε θα κάνουν και τα ελληνοκυπριακά πολιτικά κόμματα. Ο Ελληνοκύπριος ηγέτης προσπάθησε επίσης να υποβαθμίσει τις διεθνείς προειδοποιήσεις - ανάμεσά τους και του κ. Ανάν, ότι το σχέδιο του γενικού γραμματέα αποτελεί την ύστατη ευκαιρία για επίλυση του Κυπριακού. «Ήταν μια σημαντική ευκαιρία αλλά ποτέ δεν υπάρχουν τελευταίες ευκαιρίες» είπε προσθέτοντας ότι δεν επρόκειτο να θυσιάσει τα δικαιώματα των Ελληνοκυπρίων για χάρη ξένων συμφερόντων. Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στη συνέχεια ο κ. Παπαδόπουλος η Κύπρος διέρχεται τις κρισιμότερες ώρες στην ιστορία της, κάτι που απαιτεί περίσκεψη, νηφαλιότητα και σωφροσύνη. «Ακραίες τοποθετήσεις κα χαρακτηρισμοί δεν έχουν θέση αυτή την ώρα καθώς δεν βοηθούν τον εποικοδομητικό διάλογο... και καλώ όλο το λαό, την πολιτική ηγεσία, τον Τύπο και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης να υιοθετήσουν αυτούς τους όρους και κανόνες προβληματισμού» τόνισε ο Κύπριος πρόεδρος. Κατέληξε δε με ευχαριστίες προς την ελληνική πολιτική ηγεσία και το εθνικό συμβούλιο της Κύπρου για τη βοήθεια και συμπαράσταση που του παρείχαν κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων.
Πέμπτη 01 Απριλίου 2004 - 13:11 (Ώρα Λονδίνου) Eίκοσι λεπτά διήρκεσε η συνάντηση Στεφανόπουλου - Καραμανλή (φωτό αρχείου) Τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο ενημέρωσε λίγο μετά το μεσημέρι της Πέμπτης ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής για τις εξελίξεις στη Λουκέρνη σχετικά με το σχέδιο του ΓΓ του OHE Kόφι Aνάν για το Kυπριακό. Μετά τη συνάντησή του με τον κ. Στεφανόπουλο ο κ. Καραμανλής δήλωσε: «Συναντήθηκα με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας για να τον ενημερώσω για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό. Όπως είναι γνωστό, στη Λουκέρνη, σε συνεργασία με τον Πρόεδρο και την πολιτική ηγεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας, επιδιώξαμε την κατά το δυνατό βελτίωση στοιχείων του σχεδίου Ανάν. Η τελική κρίση ανήκει στον Κυπριακό λαό». Η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας ήταν διάρκειας 20 λεπτών. Eξάλλου, ο κ. Καραμανλής είχε την Πέμπτη τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο των HΠA Τζόρτζ Μπους. Ο κ. Μπους επανέλαβε το ενδιαφέρον του για το Κυπριακό, ενώ συζήτησε με τον κ. Καραμανλή και για την αντιμετωπιση της τρομοκρατίας, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για τη συνεργασία των δυο χωρών. Η συνομιλία διήρκεσε δέκα λεπτά. Tέλος, ο πρώην πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης σε δήλωσή του για το Κυπριακό σημείωσε: «Η επόμενη μέρα είναι το δημοψήφισμα. Το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό και πρέπει να αντιμετωπισθεί με τη σοβαρότητα που αρμόζει. Η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ σημαίνει ότι θα πρέπει να δούμε με άλλο φως την πρόταση Ανάν, δηλαδή ακόμα και αν δεν μας ικανοποιεί πλήρως, μέσα στα πλαίσια της Ευρώπης το σχέδιο που προτείνεται θα είναι πολύ πιο ευνοϊκό για την Κύπρο απ' ό,τι θα ήταν εάν δεν έμπαινε στην Ευρώπη».
Τρίτη 30 Μαρτίου 2004 - 15:54 (Ώρα Λονδίνου) Τελευταίες Ειδήσεις «Ήλθε η πλέον κρίσιμη ώρα» Επιστρέφοντας στην Κύπρο ο πρόεδρος της, Τάσσος Παπαδόπουλος, επέρριψε ευθύνες προς πολλές κατευθύνσεις - ιδιαίτερα δε στην Άγκυρα - για την έλλειψη συμφωνίας στο σχέδιο Ανάν. Κυπριακό: Εκκλήσεις Στρο, συστάσεις Φερχόιγκεν Καραμανλής με Στεφανόπουλο Κυπριακό: «Η ώρα των αποφάσεων» Ικανοποιημένη η Τουρκία «Αδράξτε την ευκαιρία» Το τελικό κείμενο του Σχεδίου Ανάν Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο (182 σελ.) σε word (από το ΚΥΠΕ) Η νέα Ευρώπη Οι προκλήσεις και οι ευκαιρίες για την Ελλάδα και την Κύπρο στη διευρυμένη ΕΕ H Κύπρος σήμερα Μια ξενάγηση στη Μεγαλόνησο μετά το άνοιγμα της πράσινης γραμμής Ο Τύπος Iκανοποίηση στον τουρκικό Tύπο Ως επιτυχία της τουρκικής διπλωματίας υποδέχεται, στην πλειοψηφία του, ο τουρκικός Tύπος τις εξελίξεις στη Λουκέρνη σχετικά με το σχέδιο Aνάν για το Kυπριακό. Aνάμικτα συναισθήματα για το σχέδιο Aνάν Tο «όχι» στο σχέδιο Aνάν «Μεταξύ Σκύλλας και Χάρυβδης» το Κυπριακό Ενυπόγραφα Κυπριακό: Οι συνέπειες της άγνοιας Η ελληνοκυπριακή κοινή γνώμη τελεί εν πλήρη συγχύσει για τα όσα δραματικά και κρίσιμα συμβαίνουν τους τελευταίους μήνες στο Κυπριακό, εκτιμά ο Λευτέρης Αδειλίνης. Η Κύπρος ενώπιον της ευρωπαϊκής πρόκλησης Γέλια και κλάματα Δεν βλέπουν αλλαγή οι Kύπριοι Συνεντεύξεις Αισιοδοξία Γουέστον για το Κυπριακό Την πεποίθηση του ότι το Κυπριακό θα έχει λυθεί μέχρι την 1η Μαΐου εξέφρασε στην ελληνική υπηρεσία του BBC ο ειδικός συντονιστής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το Κυπριακό, Τόμας Γουέστον. Επί τάπητος το Κυπριακό Παπαδόπουλος: Eπειγόντως λύση Κυπριακό: «Πώς θα φτάσουμε στη λύση» ^^ Αρχή σελίδας Αρχική Σελίδα | Διεθνή | Ελλάδα - Κύπρος | Τύπος | Οικονομία | Πολιτισμός | Αθλητικά | Σε βάθος | Ενυπόγραφα | Φόρουμ | Καιρός BBC News >> | BBC Sport >> | BBC Weather >> | Learning English >> Βοήθεια | Επικοινωνία | Προστασία Προσωπικών Δεδομένων
Πέμπτη 01 Απριλίου 2004 - 19:18 (Ώρα Λονδίνου) Τρομοκρατία: Δεκάδες συλλήψεις υπόπτων Τουλάχιστον πέντε άτομα συνέλαβαν οι ιταλικές διωκτικές αρχές στην Περούτζια Οι αντιτρομοκρατικές υπηρεσίες της Τουρκίας αλλά και αρκετών Ευρωπαϊκών χωρών συνέλαβαν δεκάδες ανθρώπους κατά τη διάρκεια της νύχτας σε σειρά επιδρομών με στόχο ακροαριστερή οργάνωση που έχει τεθεί εκτός νόμου. Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, οι συλλήψεις που πραγματοποιήθηκαν στην Τουρκία, το Βέλγιο, τη Γερμανία, την Ιταλία και την Ολλανδία αποτελούσαν συντονισμένη κίνηση ενάντια στο «Μέτωπο του Επαναστατικού Κόμματος Λαϊκής Απελευθέρωσης», μιας ένοπλης ομάδας Μαρξιστών με ιστορικό βίας. Όπως ανέφερε αξιωματούχος του Υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, ανάμεσα στους συλληφθέντες στο Βέλγιο βρισκόταν και ο Φερίγε Ερντάλ, μαχητικό μέλος της οργάνωσης, και καταζητούμενος για το φόνο διακεκριμένου Τούρκου επιχειρηματία το 1996. Στα πλαίσια των επιχειρήσεων 25 άνθρωποι προφυλακίστηκαν στη Τουρκία και άλλοι 16 στην Ευρώπη σε ταυτόχρονες επιχειρήσεις. «Προηγήθηκε μακροχρόνια περίοδος προετοιμασίας πριν προχωρήσουμε στην επιχείρηση» ανέφεραν επίσημες πηγές. Η Άγκυρα κατηγορεί εδώ και καιρό την Ευρώπη για ανεκτική στάση απέναντι σε ενεργά μέλη της οργάνωσης που είναι υπεύθυνα για θανατηφόρες επιθέσεις κατά τουρκικών κυβερνητικών στόχων, και υποστηρίζει πως βρίσκουν έδαφος για να καθοδηγούν βίαιες δράσεις από εκεί στην Τουρκία. Συλλήψεις και στην Ευρώπη Στην Περούτζια της Ιταλίας η αντιτρομοκρατική υπηρεσία συνέλαβε πέντε άτομα που θεωρούνται μέλη πυρήνα της οργάνωσης, δήλωσε η εκπρόσωπος της κατηγορούσας αρχής Νίκολα Μιριάνο. Στην επιχείρηση πήραν μέρος δεκάδες αστυνομικοί που με την υποστήριξη ελικοπτέρων, διερεύνησαν έναν μεγάλο αριθμό κατοικιών της πόλης, σε μία προσπάθεια εξάρθρωσης της οργάνωσης που βρίσκεται στη μαύρη λίστα τρομοκρατικών οργανώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο της ΡΑΙ μετέδωσε ότι πολλοί από αυτούς που συνελήφθησαν, ήταν ύποπτοι για τη συμμετοχή τους σε τρομοκρατικές επιθέσεις στην Τουρκία στις αρχές του 2003 συμπεριλαμβανομένου και του αρχηγού του πυρήνα της οργάνωσης. Σύμφωνα με πηγές των διωκτικών αρχών ο πυρήνας ενισχύονταν από άτομα με αντι-ιμπεριαλιστικές, ακροαριστερές πεποιθήσεις, από την ευρύτερη περιοχή της Ούμπρια, της οποίας πρωτεύουσα είναι η Περούτζια. Ανάμεσα στους συλληφθέντες της Ιταλίας βρίσκεται και ο εκπρόσωπος της οργάνωσης Αντι-Ιμπεριαλιστική Παράταξη, Μορένο Πασκουϊνέλλι. Συλλήψεις έγιναν επίσης στην Ολλανδία, τη Γερμανία και το Βέλγιο. Η Ευρώπη βρίσκεται σε επιφυλακή μετά τις βομβιστικές επιθέσεις της 11ης Μαρτίου στη Μαδρίτη, όπου έχασαν τη ζωή τους 191 άνθρωποι στη χειρότερη τρομοκρατική επίθεση στην Ευρώπη μετά την έκρηξη σε επιβατικό αεροπλάνο πάνω από το Λόκερμπι της Σκωτίας το 1988.
Πέμπτη 01 Απριλίου 2004 - 20:09 (Ώρα Λονδίνου) Βρετανία: Καταγγελίες «έφαγαν» υπουργό Σε παραίτηση υποχρεώθηκε η υφυπουργός Μετανάστευσης Μπέβερλι Χιούζ Σε παραίτηση υποχρεώθηκε τελικά η Βρετανίδα υφυπουργός Μετανάστευσης, Μπέβερλι Χιουζ, μετά από τις καταγγελίες για απάτες στη διαδικασία χορήγησης βίζας σε κατοίκους χωρών της ανατολικής Ευρώπης που δεν συγκέντρωναν τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Η κ. Χιουζ δήλωσε στη Βουλή των Κοινοτήτων ότι παραιτείται γιατί άθελά της έδωσε παραπλανητική εικόνα στους βουλευτές σχετικά με το τι ακριβώς γνώριζε για την υπόθεση. Το συντηρητικό κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγόρησε την υπουργό ότι αν και είχε λάβει προειδοποιήσεις από στελέχη και διπλωμάτες πριν η υπόθεση έλθει στη δημοσιότητα, εντούτοις ολιγώρησε και δεν διέταξε τις απαραίτητες έρευνες. Επιστολές με αποδέκτη την κ. Χιουζ αποδεικνύουν ότι αυτή ήταν ενήμερη για την ύπαρξη παρατυπιών και ατασθαλιών στη χορήγηση βίζας από τα βρετανικά προξενεία στη Ρουμανία και Βουλγαρία, ένα χρόνο πριν ξεσπάσει το σκάνδαλο. Σύμφωνα με πολιτικό συντάκτη του BBC η παραίτηση της κ. Χιούζ αποτελεί πλήγμα για την κυβέρνηση των Εργατικών, καθώς εδώ και μήνες προσπαθούσε να αποδείξει ότι έχει τον πλήρη έλεγχο σε ζητήματα μετανάστευσης.
Πέμπτη 01 Απριλίου 2004 - 17:38 (Ώρα Λονδίνου) Απεβίωσε μετά από ένα μήνα σκληρής μάχης ο Γιάννης Κυράστας Ο 52χρονος πρώην διεθνής ποδοσφαιριστής και προπονητής, Γιάννης Κυράστας, ο οποίος νοσηλεύονταν από τις αρχές Μαρτίου στην Ευρω-κλινική με βαριάς μορφής σηψαιμία, έχασε το απόγευμα της Πέμπτης τη μάχη για τη ζωή. Η κατάσταση του Γιάννη Κυράστα επιδεινώθηκε από την περασμένη Δευτέρα και παρά τη μάχη των γιατρών να τον κρατήσουν στη ζωή, ο οργανισμός του δεν άντεξε, με αποτέλεσμα να καταλήξει. Το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελληνίου Συνδέσμου Αθλητικού Τύπου (ΠΣΑΤ) εκφράζει τη βαθύτατη οδύνη των μελών του, για τον πρόωρο χαμό του Γιάννη Κυράστα, που κόσμησε με την παρουσία του το ελληνικό ποδόσφαιρο, ως ποδοσφαιριστής και ως προπονητής. Στη μνήμη του, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα να καταθέσει στεφάνι στη σωρό του, αντιπροσωπεία του να παρακολουθήσει τη νεκρώσιμη ακολουθία και να κατατεθεί ένα συμβολικό ποσό στο Ταμείο Αλληλεγγύης του Συνδέσμου, αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΠΣΑΤ. Μια ζωή στα γήπεδα Ο Γιάννης Κυράστας γεννήθηκε στις 25 Οκτωβρίου 1952 στον Πειραιά. Ξεκίνησε την ποδοσφαιρική του καριέρα από τον Ολυμπιακό όπου και καθιερώθηκε ως δεξί μπακ στην πρώτη ομάδα το 1972, ενώ στη συνέχεια έγινε και αρχηγός της ομάδας. Στους «ερυθρόλευκους» αγωνίστηκε μέχρι το 1981, όταν μαζί με τον Μάικ Γαλάκο πήρε μεταγραφή στον «αιώνιο αντίπαλο» τους, τον Παναθηναϊκό. Το 1987 αποφάσισε να κρεμάσει τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια, αφού προηγουμένως είχε αγωνιστεί 46 φορές με την εθνική Ελλάδας. Αλλά δεν εγκατέλειψε το ποδόσφαιρο, στο οποίο και επέστρεψε ως προπονητής στην τεχνική ηγεσία του Εθνικού Πειραιά, του Παναργειακού, του Πανηλειακού, του Πανιωνίου, του Ηρακλή αλλά και του Παναθηναϊκού (δύο φορές), στον οποίο και έκλεισε την καριέρα του το Δεκέμβριο του 2001.
Πέμπτη 01 Απριλίου 2004 - 11:31 (Ώρα Λονδίνου) Κυπριακό: Εκκλήσεις Στρο, συστάσεις Φερχόιγκεν Αισίοδοξος για την τελική έκβαση του Κυπριακού, ο Τζακ Στρο «Ιστορική ευκαιρία» αποκαλεί το σχέδιο Ανάν για την επίλυση του Κυπριακού ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Τζακ Στρό. Σε γραπτή δήλωση του, ο κ. Στρό υπογραμμίζει: «Είναι μια ιστορική στιγμή. Η λύση του Κυπριακού προβλήματος θα είναι νίκη όλων των Κυπρίων. Όλες οι πλευρές εργάστηκαν σκληρά για την εξεύρεση λύσης, υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα των ΗΕ, Κόφι Ανάν. Ακόμα και δίχως την επίτευξη τελικής συμφωνίας, εκτιμούμε ότι έχει συντελεσθεί σημαντική πρόοδος. Κάνω έκκληση σε όλους όσους επιθυμούν να αδράξουν την ευκαιρία, να δώσουν οριστικό τέλος στα 30 χρόνια διχασμού. Θα ήθελα, ειδικά, να ευχαριστήσω τους κυρίους Ανάν και Ντε Σότο για τις τιτάνιες προσπάθειες που κατέβαλαν. Στις 15 Απριλίου, η Ευρωπαική Ένωση διοργανώνει μια ευρεία διάσκεψη δωρητών που πιστεύουμε ότι θα συντείνει στην επίλυση του προβλήματος. Είναι η ώρα της Ευρωπαικής Ένωσης να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της με το να αποδεχθεί την Κύπρο με τους δικούς της όρους και να εγγυηθεί ότι τα όσα συμφωνήσουν μεταξύ τους οι δύο κοινότητες θα ισχύσουν και σε Ευρωπαικό επίπεδο» Έπαινοι και προειδοποιήσεις Φερχόιγκεν Ο Γκίντερ Φερχόιγκεν, επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης αρμόδιος για τη Διεύρυνση, προειδοποίησε την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας να μη γίνει αυτή το πρόβλημα, εν όψει του δημοψηφίσματος της 24ης Απριλίου. «Είναι σαφές ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι αυτή που έχει πρόβλημα με το σχέδιο Ανάν» είπε ο κ. Φερχόιγκεν επιχειρώντας αναγωγές στην επανένωση της Γερμανίας. «Είμαι Γερμανός και έχω την εμπειρία της επανένωσης. Στην περίπτωση τη δική μας δεν λάβαμε υπ όψιν τις περιουσίες. Θεωρήσαμε ότι είναι εθνικό θέμα και προχωρήσαμε στην ενοποίηση της Γερμανίας με όποιο κόστος» παρατήρησε ο Γερμανός επίτροπος προειδοποιώντας ότι σε περίπτωση άρνησης των Ελληνοκυπρίων, η τουριστική βιομηχανία τους θα υποστεί μεγάλο πλήγμα. Ο κ. Φερχόιγκεν αποκάλυψε ότι κατά την διάρκεια των συνομιλιών της Λουκέρνης, τα Ηνωμένα Έθνη έφθασαν ουκ ολίγες φορές πολύ κοντά στη λύση. «Τις τελευταίες δύο ημέρες στην Ελβετία είχαμε πολλές φορές φθάσει έως το πολυπόθητο ζητούμενο: την συμφωνία. Με βεβαιότητα, μπορώ να πω, ότι οι διαπραγματεύσεις δεν απέτυχαν». Ο Κοινοτικός Επίτροπος έκανε ιδιαίτερα θετική μνεία στην στάση της Τουρκίας. «Κράτησε μια εποικοδομητική στάση και ήταν εξαιρετικά συνεργάσιμη, κι αυτό θέλω να το πω δημοσίως» επεσήμανε στην ενημέρωση του στο Ευρωπαικό Κοινοβούλιο, ο κοινοτικός επίτροπος. Κοινοτικοί αξιωματούχοι εκτιμούν ότι η θετική συμβολή της Άγκυρας στις διαπραγματεύσεις της Λουκέρνης, ενισχύει τη θέση της χώρας εν όψει της απόφασης που θα λάβει τον Δεκέμβριο η Έυρωπαική Ενωση για το κατά πόσο θα ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία.
Πέμπτη 01 Απριλίου 2004 - 04:51 (Ώρα Λονδίνου) Κυπριακό: «Η ώρα των αποφάσεων» Πάρις Ποταμίτης Λουκέρνη Ο κ. Ανάν χαρακτήρισε το σχέδιο «ευκαιρία για την ειρήνη» στην Κύπρο «Ο καιρός των διαπραγματεύσεων και των διαβουλεύσεων έχει τελειώσει. Τώρα είναι η ώρα των αποφάσεων και της δράσης». Μ' αυτές τις λέξεις ξεκίνησε χθες αργά το βράδυ ο γγ. των ΗΕ Κόφι Ανάν την ομιλία του κατά τη διάρκεια τελετής στο Μπούργκενστοκ στη Λουκέρνη της Ελβετίας, παραδίδοντας στις τέσσερεις αντιπροσωπείες την τελική εκδοχή του σχεδίου του για λύση του Κυπριακού. Ένα σχέδιο που χρειάστηκε να ολοκληρώσει ο ίδιος ο Κόφι Ανάν αφού δεν κατέστη δυνατή η κατάληξη μεταξύ των μερών σε ένα συμφωνημένο κείμενο. «Υπήρξαν τόσες χαμένες ευκαιρίες στο παρελθόν. Για το καλό όλων σας ζητώ να μην κάνετε το ίδιο λάθος ξανά», τόνισε αποτεινόμενος προς όλους. Παρουσία των πρωθυπουργών της Ελλάδας και της Τουρκίας ο Κόφι Ανάν κατέληξε: «Ας αδράξουμε αυτή την ευκαιρία για ειρήνη σε μία Ενωμένη Κυπριακή Δημοκρατία». Μετά από οκτώ ημερών διαβουλεύσεις στη Λουκέρνη, το τελικό στάδιο είναι τώρα τα δημοψηφίσματα που θα πραγματοποιηθούν στις 24 Απριλίου. Όπως δε τόνισε ο ειδικός σύμβουλος του Κοφι Ανάν, Αλβάρο Ντε Σότο, αν υπάρξει «όχι» έστω και από τη μία των πλευρών τότε στο ορατό μέλλον δεν προβλέπεται νέα προσπάθεια των ΗΕ ενώ θα είναι το τέλος του συγκεκριμένου σχεδίου, γνωστού ως σχεδίου Ανάν. Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν εμφανίστηκε ιδιαίτερα ικανοποιημένος και μίλησε για δύο έθνη και δύο Δημοκρατίες στην Κύπρο που σαν συνιστώντα κράτη θα ιδρύσουν όπως είπε το νέο κράτος. Οι προτεραιότητες που συμφωνήθηκαν μετά από διαβουλεύσεις με όλους τους θεσμούς της Τουρκίας, έχουν όλες ικανοποιηθεί, διεκήρυξε ο Ταγίπ Ερντογάν απαριθμώντας ένα προς ένα τα σημεία που η τουρκική πλευρά θεωρεί ότι κερδήθηκαν γι' αυτήν. Απευθυνόμενος από την άλλη στους Έλληνες και τους Ελληνοκυπρίους, ο Τούρκος πρωθυπουργός κάλεσε σε συνεργασία στο δρόμο για την ειρήνη, όπως είπε. Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Καραμανλής σε σύντομη δήλωσή του εξέφρασε την απογοήτευσή του διότι δεν κατέστη δυνατή, όπως ανέφερε, η κατάληξη σε μια συμφωνημένη λύση και υπέδειξε ότι στον κυπριακό λαό και την πολιτική του ηγεσία ανήκει η τελική κρίση και απόφαση. «Είμαι πεπεισμένος ότι η απόφαση αυτή θα ληφθεί με σύνεση, υπευθυνότητα και διορατικότητα», κατέληξε ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Καραμανλής.
Πέμπτη 01 Απριλίου 2004 - 15:19 (Ώρα Λονδίνου) Eίκοσι λεπτά διήρκεσε η συνάντηση Στεφανόπουλου - Καραμανλή (φωτό αρχείου) Για την κατάληξη των διαπραγματεύσεων για το Kυπριακό στη Λουκέρνη θα ενημερώσει τη Bουλή ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής την Παρασκευή το πρωί. Σχετικό αίτημα υπέβαλε ο κ. Καραμανλής στην πρόεδρο του κοινοβουλίου Άννα Ψαρούδα - Μπενάκη, επικαλούμενος το δικαίωμα που του δίνει ο κανονισμός της Βουλής. Σύμφωνα με το σχετικό άρθρο, οι ανακοινώσεις του προέδρου της κυβέρνησης δεν μπορεί να υπερβούν τα δέκα λεπτά, ενώ οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί έχουν δικαίωμα πεντάλεπτης τοποθέτησης. Ο πρωθυπουργός έχει επίσης δικαίωμα πεντάλεπτης δευτερολογίας, της οποίας μπορούν να ακολουθήσουν τρίλεπτες δευτερολογίες από τους αρχηγούς των άλλων κομμάτων. Tην Πέμπτη, ο κ. Καραμανλής ενημέρωσε τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο για τις εξελίξεις στη Λουκέρνη σχετικά με το σχέδιο του ΓΓ του OHE Kόφι Aνάν για το Kυπριακό. Μετά τη συνάντησή του με τον κ. Στεφανόπουλο ο κ. Καραμανλής δήλωσε: «Συναντήθηκα με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας για να τον ενημερώσω για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό. Όπως είναι γνωστό, στη Λουκέρνη, σε συνεργασία με τον Πρόεδρο και την πολιτική ηγεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας, επιδιώξαμε την κατά το δυνατό βελτίωση στοιχείων του σχεδίου Ανάν. Η τελική κρίση ανήκει στον Κυπριακό λαό». Η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας ήταν διάρκειας 20 λεπτών. Eξάλλου, ο κ. Καραμανλής είχε την Πέμπτη τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο των HΠA Τζόρτζ Μπους. Ο κ. Μπους επανέλαβε το ενδιαφέρον του για το Κυπριακό, ενώ συζήτησε με τον κ. Καραμανλή και για την αντιμετωπιση της τρομοκρατίας, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για τη συνεργασία των δυο χωρών. Η συνομιλία διήρκεσε δέκα λεπτά. Tέλος, ο πρώην πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης σε δήλωσή του για το Κυπριακό σημείωσε: «Η επόμενη μέρα είναι το δημοψήφισμα. Το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό και πρέπει να αντιμετωπισθεί με τη σοβαρότητα που αρμόζει. Η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ σημαίνει ότι θα πρέπει να δούμε με άλλο φως την πρόταση Ανάν, δηλαδή ακόμα και αν δεν μας ικανοποιεί πλήρως, μέσα στα πλαίσια της Ευρώπης το σχέδιο που προτείνεται θα είναι πολύ πιο ευνοϊκό για την Κύπρο απ' ό,τι θα ήταν εάν δεν έμπαινε στην Ευρώπη».
Τρίτη 30 Μαρτίου 2004 - 15:54 (Ώρα Λονδίνου) Τελευταίες Ειδήσεις Κυπριακό: Εκκλήσεις Στρο απειλές Φερχόιγκεν «Δεν απέτυχαν οι συνομιλίες», εκτιμά ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας. Προειδοποιήσεις προς την ελληνοκυπριακή πλευρά από τον Γκίντερ Φερχόιγκεν. Καραμανλής με Στεφανόπουλο Κυπριακό: «Η ώρα των αποφάσεων» Ικανοποιημένη η Τουρκία «Αδράξτε την ευκαιρία» Το τελικό κείμενο του Σχεδίου Ανάν Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο (182 σελ.) σε word (από το ΚΥΠΕ) Η νέα Ευρώπη Οι προκλήσεις και οι ευκαιρίες για την Ελλάδα και την Κύπρο στη διευρυμένη ΕΕ H Κύπρος σήμερα Μια ξενάγηση στη Μεγαλόνησο μετά το άνοιγμα της πράσινης γραμμής Ο Τύπος Iκανοποίηση στον τουρκικό Tύπο Ως επιτυχία της τουρκικής διπλωματίας υποδέχεται, στην πλειοψηφία του, ο τουρκικός Tύπος τις εξελίξεις στη Λουκέρνη σχετικά με το σχέδιο Aνάν για το Kυπριακό. Aνάμικτα συναισθήματα για το σχέδιο Aνάν Tο «όχι» στο σχέδιο Aνάν Ενυπόγραφα Κυπριακό: Οι συνέπειες της άγνοιας Η ελληνοκυπριακή κοινή γνώμη τελεί εν πλήρη συγχύσει για τα όσα δραματικά και κρίσιμα συμβαίνουν τους τελευταίους μήνες στο Κυπριακό, εκτιμά ο Λευτέρης Αδειλίνης. Η Κύπρος ενώπιον της ευρωπαϊκής πρόκλησης Γέλια και κλάματα Δεν βλέπουν αλλαγή οι Kύπριοι Συνεντεύξεις Αισιοδοξία Γουέστον για το Κυπριακό Την πεποίθηση του ότι το Κυπριακό θα έχει λυθεί μέχρι την 1η Μαΐου εξέφρασε στην ελληνική υπηρεσία του BBC ο ειδικός συντονιστής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το Κυπριακό, Τόμας Γουέστον. Επί τάπητος το Κυπριακό Παπαδόπουλος: Eπειγόντως λύση Κυπριακό: «Πώς θα φτάσουμε στη λύση» ^^ Αρχή σελίδας Αρχική Σελίδα | Διεθνή | Ελλάδα - Κύπρος | Τύπος | Οικονομία | Πολιτισμός | Αθλητικά | Σε βάθος | Ενυπόγραφα | Φόρουμ | Καιρός BBC News >> | BBC Sport >> | BBC Weather >> | Learning English >> Βοήθεια | Επικοινωνία | Προστασία Προσωπικών Δεδομένων
Πέμπτη 01 Απριλίου 2004 - 11:31 (Ώρα Λονδίνου) Κυπριακό: Εκκλήσεις Στρο απειλές Φερχόιγκεν Αισίοδοξος για την τελική έκβαση του Κυπριακού, ο Τζακ Στρο «Ιστορική ευκαιρία» αποκαλεί το σχέδιο Ανάν για την επίλυση του Κυπριακού ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Τζακ Στρό. Σε γραπτή δήλωση του, ο κ. Στρό υπογραμμίζει: «Είναι μια ιστορική στιγμή. Η λύση του Κυπριακού προβλήματος θα είναι νίκη όλων των Κυπρίων. Όλες οι πλευρές εργάστηκαν σκληρά για την εξεύρεση λύσης, υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα των ΗΕ, Κόφι Ανάν. Ακόμα και δίχως την επίτευξη τελικής συμφωνίας, εκτιμούμε ότι έχει συντελεσθεί σημαντική πρόοδος. Κάνω έκκληση σε όλους όσους επιθυμούν να αδράξουν την ευκαιρία, να δώσουν οριστικό τέλος στα 30 χρόνια διχασμού. Θα ήθελα, ειδικά, να ευχαριστήσω τους κυρίους Ανάν και Ντε Σότο για τις τιτάνιες προσπάθειες που κατέβαλαν. Στις 15 Απριλίου, η Ευρωπαική Ένωση διοργανώνει μια ευρεία διάσκεψη δωρητών που πιστεύουμε ότι θα συντείνει στην επίλυση του προβλήματος. Είναι η ώρα της Ευρωπαικής Ένωσης να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της με το να αποδεχθεί την Κύπρο με τους δικούς της όρους και να εγγυηθεί ότι τα όσα συμφωνήσουν μεταξύ τους οι δύο κοινότητες θα ισχύσουν και σε Ευρωπαικό επίπεδο» Έπαινοι και προειδοποιήσεις Φερχόιγκεν Ο Γκίντερ Φερχόιγκεν, Επίτροπος της ΕΕ αρμόδιος για την διεύρυνση, προειδοποίησε την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας να μη γίνει αυτή το πρόβλημα, εν όψει του δημοψηφίσματος της 24ης Απριλίου. «Είναι σαφές ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι αυτή που έχει πρόβλημα με το σχέδιο Ανάν» είπε ο κ. Φερχόιγκεν επιχειρόντας αναγωγές στην επανένωση της Γερμανίας «Είμαι Γερμανός και έχω την εμπειρία της ενανένωσης. Στην περίπτωση τη δική μας δεν λάβαμε υπ όψιν τις περιουσίες. Θεωρήσαμε ότι είναι εθνικό θέμα και προχωρήσαμε στην ενοποίηση της Γερμανίας με όποιο κόστος» παρατήρησε ο Γερμανός Επίτροπος προειδοποιόντας ότι σε περίπτωση άρνησης των ελληνοκυπρίων, η τουριστική βιομηχανία τους θα υποστεί μεγάλο πλήγμα Ο κ. Φερχόιγκεν αποκάλυψε ότι κατά την διάρκεια των συνομιλιών της Λουκέρνης, τα ΗΕ έφθασαν ούκ ολίγες φορές πολύ κοντά στη λύση. «Τις τελευταίες δύο ημέρες στην Ελβετία είχαμε πολλές φορές φθάσει έως το πολυπόθητο ζητούμενο: την συμφωνία. Με βεβαιότητα, μπορώ να πω, ότι οι διαπραγματεύσεις δεν απέτυχαν». Ο Κοινοτικός Επίτροπος έκανε ιδιαίτερα θετική μνεία στην στάση της Τουρκίας «Κράτησε μια εποικοδομητική στάση και ήταν εξαιρετικά συνεργάσιμη, κι αυτό θέλω να το πω δημοσίως» επεσήμανε στην ενημέρωση του στο Ευρωπαικό Κοινοβούλιο, ο Κοινοτικός Επίτροπος. Κοινοτικοί αξιωματούχοι εκτιμούν ότι η θετική συμβολή της Άγκυρας στις διαπραγματεύσεις της Λουκέρνης, ενισχύει τη θέση της χώρας εν όψει της απόφασης που θα λάβει τον Δεκέμβριο η Έυρωπαική Ενωση για το κατά πόσο θα ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία.
Τρίτη 30 Μαρτίου 2004 - 15:54 (Ώρα Λονδίνου) Τελευταίες Ειδήσεις Κυπριακό:Εκκλησεις Στρο απειλές Φερχόιγκεν «Δεν απέτυχαν οι συνομιλίες» εκτιμά ο υπουργός εΕξωτερικών της Βρετανίας. Προειδοποιήσεις προς την ελληνοκυπριακή πλευρά από τον Γκίντερ Φερχόιγκεν. Καραμανλής με Στεφανόπουλο για Kυπριακό Κυπριακό: «Η ώρα των αποφάσεων» Ικανοποιημένη η Τουρκία «Αδράξτε την ευκαιρία» Το τελικό κείμενο του Σχεδίου Ανάν Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο (182 σελ.) σε word (από το ΚΥΠΕ) Η νέα Ευρώπη Οι προκλήσεις και οι ευκαιρίες για την Ελλάδα και την Κύπρο στη διευρυμένη ΕΕ H Κύπρος σήμερα Μια ξενάγηση στη Μεγαλόνησο μετά το άνοιγμα της πράσινης γραμμής Ο Τύπος Ευφορία των Τουρκών για το Κυπριακό Ικανοποίηση για τις εξελίξεις στη Λουκέρνη εκφράζει σύσσωμος ο τουρκικός και ο τουρκοκυπριακός τύπος. Iκανοποίηση στον τουρκικό Tύπο Aνάμικτα συναισθήματα για το σχέδιο Aνάν «Μεταξύ Σκύλλας και Χάρυβδης» το Κυπριακό Ενυπόγραφα Κυπριακό: Οι συνέπειες της άγνοιας Η ελληνοκυπριακή κοινή γνώμη τελεί εν πλήρη συγχύσει για τα όσα δραματικά και κρίσιμα συμβαίνουν τους τελευταίους μήνες στο Κυπριακό, εκτιμά ο Λευτέρης Αδειλίνης. Η Κύπρος ενώπιον της ευρωπαϊκής πρόκλησης Γέλια και κλάματα Δεν βλέπουν αλλαγή οι Kύπριοι Συνεντεύξεις Αισιοδοξία Γουέστον για το Κυπριακό Την πεποίθηση του ότι το Κυπριακό θα έχει λυθεί μέχρι την 1η Μαΐου εξέφρασε στην ελληνική υπηρεσία του BBC ο ειδικός συντονιστής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το Κυπριακό, Τόμας Γουέστον. Επί τάπητος το Κυπριακό Παπαδόπουλος: Eπειγόντως λύση Κυπριακό: «Πώς θα φτάσουμε στη λύση» ^^ Αρχή σελίδας Αρχική Σελίδα | Διεθνή | Ελλάδα - Κύπρος | Τύπος | Οικονομία | Πολιτισμός | Αθλητικά | Σε βάθος | Ενυπόγραφα | Φόρουμ | Καιρός BBC News >> | BBC Sport >> | BBC Weather >> | Learning English >> Βοήθεια | Επικοινωνία | Προστασία Προσωπικών Δεδομένων
Πέμπτη 01 Απριλίου 2004 - 12:52 (Ώρα Λονδίνου) Oρισμένα από τα πρωτοσέλιδα ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Ώρα ευθύνης. Ελληνική και κυπριακή ηγεσία μπροστά σε ιστορικές αποφάσεις. ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Μέχρι 180.000 ευρώ επιδότηση σε μικρές επιχειρήσεις. Νέες προθεσμίες για την υποβολή αιτήσεων. ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Σχέδιο αποκατάστασης των διωχθέντων αξιωματικών. Για τα θύματα του κομματικού οργίου του ΠΑΣΟΚ. ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Τελείωσαν τα ψέματα για την Κύπρο. Ο Aνάν έθεσε τα μεσάνυχτα το δραματικό δίλημμα: Ή αυτό ή τίποτα. Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Το τελικό σχέδιο για τους συμβασιούχους. Χωρίς χρονοβόρες διαδικασίες προχωρεί η κυβέρνηση στη λύση. Η ΑΥΓΗ: Εντολή για νέους αγώνες. Επιτυχημένη η χθεσινή απεργία της ΓΣΕΕ. ΑΥΡΙΑΝΗ: Δεν μάσησε στις πιέσεις - είπε «όχι» στον Μπους. Ο πρωθυπουργός μπαίνει πλέον στο στόχαστρο των Αμερικανών. ΤΟ ΒΗΜΑ: Ναυάγιο στο χιόνι. Δεν συμφώνησαν στη Λουκέρνη. Στα δημοψηφίσματα η «τελευταία λέξη». Λίγο μετά τα μεσάνυχτα ο ΓΓ του ΟΗΕ επιβεβαίωσε το αναμενόμενο. Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Πιστωτικές: Στο 6% κατεβάζουν τα επιτόκια οι τράπεζες. Κορυφώνεται η μάχη στην αγορά. ΕΘΝΟΣ: Στα χέρια του λαού η ιστορική απόφαση. Κυπριακό: Τελεσιγραφικά ο Κόφι Aνάν παρέδωσε χθες τα μεσάνυχτα το τελικό σχέδιο για δημοψήφισμα. ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Καραολής - Δημητρίου ζουν, αυτοί τους οδηγούν! Παρά τις ασφυκτικές πιέσεις, ο Τάσσος Παπαδόπουλος απέρριψε το σχέδιο - έκτρωμα του Καρνάβαλου της Νέας Υόρκης. ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Η τύχη της Κύπρου στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Στη Λουκέρνη Καραμανλής - Παπαδόπουλος απέρριψαν και τις τελευταίες εναλλακτικές προτάσεις Aνάν. ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Δραματικό όχι στο σχέδιο - παγίδα και τους εκβιασμούς. Κυπριακό: Λευκωσία και Αθήνα απέρριψαν το φιλοτουρκικό έκτρωμα Aνάν. ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Η ώρα των Κυπρίων. Δημοψήφισμα για ένα σχέδιο απελπισίας. ΕΣΤΙΑ: Ναυάγιο στην Λουκέρνη. Επιβεβλημένη η απόρριψις του σχεδίου Ανάν. Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Ελληνικό «όχι» στο σχέδιο Aνάν. Καραμανλής: Δυστυχώς δεν επετεύχθη συμφωνημένη λύση. Ο κυπριακός λαός θα αποφασίσει με δημοψήφισμα. Ο ΛΟΓΟΣ: Ναυάγιο στη Λουκέρνη. Δεν απέδωσαν οι ύστατες προσπάθειες. METRORAMA: Έσβησε μία φλόγα... και άναψε μία άλλη. Με αντικρουόμενα συναισθήματα πάει σε δημοψηφίσματα το σχέδιο Aνάν. ΤΑ ΝΕΑ: Ποντάρει Ευρώπη η Κύπρος - λέει «όχι» σε Aνάν με στόχο λύση μετά την ένταξη. ΝΙΚΗ: Ιστορικό «όχι». Ο Παπαδόπουλος αντιτάχθηκε στο τελικό σχέδιο Aνάν. ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Προκλητική αδικία σε βάρος της Κύπρου τα σχέδια Aνάν. Χωρίς συμφωνία τελείωσαν οι διαπραγματεύσεις στη Λουκέρνη. CITY PRESS: Καραμανλής: Δυστυχώς δεν υπήρξε συμφωνημένη λύση. Ο ΓΓ του ΟΗΕ K. Aνάν έδωσε χθες τις τελικές του προτάσεις. ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Η Κύπρος ψηλά στο βάθρο της ιστορικής της ευθύνης. Με αποφασιστική συμπαράσταση Καραμανλή. Η ΧΩΡΑ: Γενναίο «όχι» από την Κύπρο. Απορρίφθηκε το σχέδιο Aνάν, διπλωματικό θρίλερ με συνάντηση Καραμανλή - Ερντογάν τη νύχτα. Κυπριακό Το METRORAMA γράφει ότι «η φλόγα της ελπίδας για κοινής αποδοχής βιώσιμη λύση του Κυπριακού έως την 1η Μαΐου, με βάση το σχέδιο του γγ του ΟΗΕ φαίνεται πως έσβησε χθες το βράδυ στη Λουκέρνη της Ελβετίας, έπειτα από αρκετές ημέρες σκληρών διαπραγματεύσεων». ΤΑ ΝΕΑ επισημαίνουν ότι «σε ναυάγιο κατέληξε η συνδιάσκεψη στη Λουκέρνη. Η Κύπρος ποντάρει τώρα πως μετά την ένταξη στην Ευρώπη, την 1η Μαΐου, θα μπορεί να διαπραγματευτεί μία καλύτερη λύση, παράλληλα όμως ρισκάρει και την παγίωση της διχοτόμησης». Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ προσθέτει ότι «Λευκωσία και Αθήνα αρνήθηκαν να απαντήσουν με ένα 'ναι' ή 'όχι' επί του σχεδίου Ανάν. Έκριναν ως μη ικανοποιητικές τις τροποποιήσεις που κατέθεσε προφορικώς ο ΓΓ του ΟΗΕ παρά τις πιέσεις ΗΠΑ και Βρετανίας. Ο Ερντογάν δήλωσε πρόθυμος να υπογράψει το σχέδιο Aνάν. Συγκρατημένος ο Καραμανλής δήλωσε: 'Δυστυχώς δεν επετεύχθη λύση', αλλά προέτρεψε τους Eλληνοκυπρίους να αποφασίσουν στο δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου 'με σύνεση και διορατικότητα'». Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ αναφέρει ότι «τα ψέματα τέλειωσαν για το θέμα της Κύπρου. Χθες τα μεσάνυχτα (ώρα Ελβετίας) ακριβώς με τη λήξη του χρονοδιαγράμματος που είχε θέσει ο ΟΗΕ, ο ΓΓ του οργανισμού Κόφι Aνάν έκανε την τελευταία έκκληση στους ηγέτες Ελλάδας και Τουρκίας, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, να στηρίξουν τη λύση που η διεθνής κοινότητα καταθέτει». Σύμφωνα με την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, «'δυστυχώς δεν κατέστη δυνατόν να επιτευχθεί μία συμφωνημένη λύση', δήλωσε νωρίς τα ξημερώματα από το Μπούργκενστοκ της Ελβετίας ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής, μετά το τέλος των δραματικών διαβουλεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού, μεταφέροντας εμμέσως και τη δυσφορία της ελληνικής πλευράς για τον χειρισμό της υπόθεσης από τα Ηνωμένα Έθνη και τον διεθνή παράγοντα». Η CITY PRESS προσθέτει ότι «ο ΓΓ του ΟΗΕ κ. Aνάν έδωσε χθες τις τελικές του προτάσεις. Θετική η Άγκυρα, κρατάει αποστάσεις η Αθήνα. Δεν είναι ικανοποιημένη η ελληνοκυπριακή πλευρά. Το παράλληλο δημοψήφισμα θα πραγματοποιηθεί στις 24 Απριλίου. Αρχίζει μάχη διπλωματικού και πολιτικού παρασκηνίου με στόχο τη διαμόρφωση των εξελίξεων». Κατά τον ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ, «προηγήθηκε ένα πραγματικό θρίλερ πιέσεων και εκβιασμών από τον ΓΓ του ΟΗΕ, τις ΗΠΑ και την ΕΕ σε βάρος της κυπριακής και ελληνικής αντιπροσωπείας. Στον κυπριακό λαό μεταφέρονται τώρα οι πιέσεις των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, με στόχο την απόσπαση της έγκρισης του σχεδίου Aνάν στα ταυτόχρονα δημοψηφίσματα». Η ΕΣΤΙΑ εκτιμά ότι «το ναυάγιο στο οποίο κατέληξε χθες τα μεσάνυκτα η συνδιάσκεψις της Λουκέρνης ήταν σχεδόν αναπόφευκτο. Δεν αποκλείεται να ήταν και δρομολογημένο. Ο ΓΓ του ΟΗΕ κ. Κόφι Aνάν επέδωσε το πέμπτο κατά σειρά σχέδιό του με διατάξεις που ήταν αδύνατον να γίνουν δεκτές από την ελληνοκυπριακή πλευρά. Κατ' ουσίαν δεν επρόκειτο για λύση αλλά για περαιτέρω περιπλοκή του Κυπριακού». Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει ότι «σήμερα ο Καραμανλής, 23 μέρες μετά την πρωθυπουργοποίησή του, κατά πάσα πιθανότητα λέει 'όχι' στον Αμερικανό πρόεδρο για την λύση του Κυπριακού σύμφωνα με το σχέδιο Aνάν και κανένας δεν γνωρίζει πλέον πόσον καιρό θα μείνει ακόμα... πρωθυπουργός!». Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων
Πέμπτη 01 Απριλίου 2004 - 12:44 (Ώρα Λονδίνου) Aνάμικτα συναισθήματα για το σχέδιο Aνάν Tο δίλημμα που έθεσε ο K. Aνάν στο πρωτοσέλιδο του «Πολίτη» Tο γενικό «μούδιασμα» των Eλληνοκυπρίων, λόγω της αδυναμίας να επιτευχθεί συμφωνία επί του σχεδίου του ΓΓ του OHE Kόφι Aνάν για το Kυπριακό, αντανακλάται στα δημοσιεύματα του ελληνοκυπριακού Tύπου την Πέμπτη. Aντίθετα, οι τουρκοκυπριακές εφημερίδες υποδέχονται τις εξελίξεις ως επιτυχία της τουρκοκυπριακής πλευράς. Η «Αλήθεια», με τίτλο «Χωρίς συμφωνία το τελικό κείμενο», γράφει ότι το τελικό κείμενο του ΓΓ του ΟΗΕ, για το οποίο θα ζητηθεί η ετυμηγορία Eλληνοκυπρίων και Tουρκοκυπρίων, βρίσκεται από χθες βράδυ στα χέρια των ηγεσιών των δύο κοινοτήτων. Σε άλλη είδηση η εφημερίδα αναφέρεται στις δηλώσεις του ηγέτη των Tουρκοκυπρίων Ραούφ Ντενκτάς, ο οποίος ανέφερε πως εάν δεν ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς «τότε όλα θα τελειώσουν», προσθέτοντας ότι δεν έχουν γίνει βελτιώσεις όσον αφορά το θέμα των παρεκκλίσεων από το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Η «Μάχη» στο πρωτοσέλιδο θέμα με τίτλο «Δεν επετεύχθη συμφωνημένη λύση», αναφέρει πως ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατέφθασε χθες βράδυ στο κέντρο Τύπου πανηγυρίζοντας και δηλώνοντας ότι το τελικό κείμενο που επέδωσε ο ΓΓ του ΟΗΕ αποτελεί ολοκληρωτική νίκη της τουρκικής πλευράς. Σε άλλο θέμα, η εφημερίδα σημειώνει ότι η μαθητιώσα νεολαία της Πάφου βγήκε χθες στους δρόμους με συνθήματα όπως «Όχι στο σχέδιο Ανάν» και «Όχι στην υποδούλωση», εκφράζοντας την αντίθεση της προς το 4ο σχέδιο Ανάν. Ο «Πολίτης», με πρωτοσέλιδο «Κόφι Ανάν: Αυτή η λύση ή καμμία», γράφει ότι ο μεγάλος συμβιβασμός για μία συμφωνημένη λύση του Κυπριακού δεν επετεύχθη τελικά με την πτώση της αυλαίας στην Ελβετία και προσθέτει: «Ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν σε μία δραματική έκκληση κάλεσε τις πλευρές να αδράξουν την ευκαιρία και να στηρίξουν το τελικό σχέδιο για συνολική διευθέτηση του προβλήματος στα δημοψηφίσματα της 24ης Απριλίου». Αλλού αναφέρεται σε δηλώσεις του προέδρου της Βουλής και ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια και του προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη, οι οποίοι συνέστησαν στο λαό ψυχραιμία και νηφαλιότητα. Η «Σημερινή», υπό τον τίτλο «Τα πήραν όλα κι' έφυγαν», επισημαίνει ότι το δραματικό διπλωματικό πόκερ των τελευταίων 48 ωρών για το Κυπριακό έκλεισε με το ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν να ολοκληρώνει τη διαδικασία χωρίς να αναφέρεται σε συμφωνία μεταξύ των μερών, δηλώνοντας: «Aυτό είναι το σχέδιο μου. Είναι ένας συμβιβασμός». Ο «Φιλελεύθερος», υπό τον τίτλο «Το λόγο έχει τώρα ο λαός», γράφει ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ κατέθεσε ολοκληρωμένο και τελικό σχέδιο λύσης του Κυπριακού, παραπέμποντας τις δύο πλευρές σε χωριστά δημοψηφίσματα που θα διεξαχθούν στις 24 Απριλίου. H εφημερίδα σημειώνει ότι ο πρόεδρος της Kυπριακής Δημοκρατίας Tάσσος Παπαδόπουλος δεν είναι καθόλου ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα. H εφημερίδα σημειώνει πως την επιστροφή της χερσονήσου της Καρπασίας υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση με αντάλλαγμα την ενσωμάτωση της συμφωνίας στο πρωτογενές δίκαιο της ΕΕ συζήτησε με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας ο επίτροπος της ΕΕ για τη Διεύρυνση Γκίντερ Φερχόιγκεν. Η «Χαραυγή» υπό τον τίτλο «Ο λαός έχει τον λόγο», γράφει ότι ο κυπριακός λαός θα έχει τον τελικό λόγο για την τύχη του σχεδίου Ανάν, το οποίο παραδόθηκε στην τελική του μορφή μετά από έντονο διπλωματικό παρασκήνιο και τον ΓΓ των ΗΕ να ασκεί τον ρόλο του επιδιαιτητή, αφού δεν υπήρξε συμφωνία μεταξύ των πλευρών. Η αγγλόφωνη «Σάιπρους Mέιλ» (Cyprus Mail) γράφει ότι οι διαπραγματεύσεις στην Λουκέρνη έκλεισαν όταν ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν απέτυχε να εξασφαλίσει υπογραφή της τελευταίας στιγμής στο κείμενο λύσης, δεσμεύοντας τις δύο πλευρές σε ξεχωριστά δημοψηφίσματα στις 24 Απριλίου. Αλλού η εφημερίδα αναφέρεται στις δηλώσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι ότι η συμφωνία στο Κυπριακό δεν χρειάζεται επικύρωση από τις χώρες μέλη της ΕΕ και ότι οποιεσδήποτε παρεκκλίσεις θα είναι προσωρινές. O τουρκοκυπριακός Tύπος Η εφημερίδα «Κιμπρίς» αφιερώνει το σύνολο της πρώτης σελίδας της στο θέμα υπό τον πηχυαίο τίτλο «Ο τελευταίος λόγος στον λαό», ενώ η «Βατάν» παρουσιάζει το θέμα υπό τον τίτλο «Η απόφαση στα χέρια των δύο λαών». Η «Ορτάμ» έχει τίτλο «Αδιέξοδο», ενώ η «Γενί Ντουζέν» στεγάζει το θέμα κάτω από τον τίτλο «Τελειώσαμε με το θέμα αυτό». Η «Κιμπρισλί» αναφέρεται στο θέμα με τίτλο «Μεγάλη επιτυχία» και γράφει ότι «η σημερινή Πρωταπριλιά έχει μετατραπεί για τους Eλληνοκυπρίους σε δηλητήριο», λόγω των επιτυχιών της τουρκικής πλευράς στις συνομιλίες. Κατά την εφημερίδα, οι επιτυχίες αυτές έχουν στενοχωρήσει και τους Τούρκους οπαδούς του στάτους κβο. Σε άλλο δημοσίευμα της η «Κιμπρισλί» γράφει ότι ο Τούρκος πρωθυπουργός Pετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι υπέρ του «ναι» στο δημοψήφισμα. Η «Χαλκίν Σεσί» έχει τίτλο «Ταγίπ Ερντογάν: Με επιτυχία υπερασπιστήκαμε τις θέσεις μας», ενώ η «Αφρίκα» γράφει «Δημοψήφισμα στις 24 Απριλίου. Tουρκοκυπριακή πλευρά 'ναι' - ελληνοκυπριακή πλευρά 'όχι'».
Πέμπτη 01 Απριλίου 2004 - 13:47 (Ώρα Λονδίνου) Iκανοποίηση στον τουρκικό Tύπο Κλίμα ικανοποίησης διαμορφώνεται στην Τουρκία, με δημοσιεύματα του Tύπου που διαβλέπουν κέρδη της τουρκικής πλευράς. Χαρακτηριστικοί τίτλοι: «Χουριέτ»: Ο λόγος στο λαό «Σαμπάχ»: Ικανοποιημένη η Τουρκία «Μιλιέτ»: Η στάση μας στο δημοψήφισμα είναι «ναι» «Ραντικάλ»: Στόχος τώρα το δημοψήφισμα «Τζουμχουριέτ»: Έμεινε για το δημοψήφισμα. «Γενί Σαφάκ»: Ο τελευταίος λόγος στους Κυπρίους Η Χουριέτ γράφει, μεταξύ άλλων, ότι «είμαστε η πλευρά που στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ήθελε τη λύση» και προσθέτει πως ο Tούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά τη συνάντηση που είχε χτες με τον ΓΓ του ΟΗΕ, ανέφερε πως «είμαστε έτοιμοι να υπογράψουμε. Η τουρκική πλευρά είναι έτοιμη να δεχθεί το δημοψήφισμα με έναν συμβιβασμό επί του σχεδίου Ανάν». Η Σαμπάχ σημειώνει πως δόθηκε «τέλος στη διπλωματία, ο λόγος στον κυπριακό λαό». Η ίδια εφημερίδα αναφέρει ότι «σύμφωνα με την Άγκυρα, τα θετικά του σχεδίου Ανάν είναι η διζωνικότητα, η πολιτική ισότητα και το γεγονός ότι η τουρκική στρατιωτική δύναμη θα μείνει επ' άπειρον στο νησί». Η Μιλιέτ φέρει τον τίτλο «H στάση μας στο δημοψήφισμα είναι 'ναι'» και διευκρινίζει ότι «απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, ο κ. Ερντογάν ανέφερε ότι «εμείς ξεκινήσαμε με καλές προθέσεις και θέλουμε να πάμε μέχρι το τέλος». Η ίδια εφημερίδα προσθέτει ότι ο κ. Ερντογάν «ικανοποιήθηκε σε μεγάλο βαθμό από τις αλλαγές που έγιναν επί του σχεδίου Ανάν. Εξαιτίας όμως της αντίθεσης των Ελληνοκυπρίων, δεν έγινε η τελετή υπογραφής». «Δύσκολο να υπάρξει καλύτερο» Ο αρθρογράφος της Μιλιέτ, Χασάν Τζεμάλ επισημαίνει πως «υψηλά ιστάμενη τουρκική διπλωματική πηγή, χθες το πρωί, ανέφερε: 'Το τελευταίο κείμενο είναι καλό. Είναι δύσκολο να υπάρξει καλύτερο. Πήραμε πολλά πράγματα σε βασικά πολιτικά ζητήματα που είναι ζωτικά. Η τουρκική στρατιωτική δύναμη θα μείνει για πάντα. Ισχυροποιείται η διζωνικότητα. Είναι εντάξει και οι εγγυήσεις. Στο βορρά, οι Tούρκοι θα κυβερνούν τους Tούρκους. Εξασφαλίζεται επίσης η πολιτική ισότητα. Θα έλθουν λιγότεροι Ελληνοκύπριοι στο βορρά και μάλιστα σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Οι Tούρκοι θα είναι στο νέο κράτος συνέταιροι και όχι μειοψηφία. Σε αυτό οφείλεται και η αντίδραση της ελληνικής πλευράς'». Η Μιλιέτ προβάλλει επίσης τον τίτλο: «H πραγματικότητα, της οποίας μάρτυρας έγινε όλος ο κόσμος: Οι Ελληνοκύπριοι δεν θέλουν να μοιραστούν το νησί». Η Ραντικάλ αναφέρει ότι η τουρκική πλευρά, αν και δεν έπεισε την ΕΕ στο ζήτημα του πρωτογενούς δικαίου, ωστόσο υποστήριξε το σχέδιο του ΓΓ του ΟΗΕ. O αρθρογράφος της εφημερίδας Μουράτ Γιετκίν αναφέρει ότι «ο δίκαιος και μόνιμος συμβιβασμός στην Κύπρο θα ωφελήσει πολλαπλώς την Τουρκία. Πρώτα από όλα, με την κατάσταση αυτή θα εκλείψει το σημαντικότερο εμπόδιο για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ. Δεύτερον, η Τουρκία θα έχει αποδείξει ότι συμπεριφέρεται με βάση τη συμβιβαστική κουλτούρα της Δύσης, πράγμα που έχει άμεση σχέση με τα κριτήρια της Κοπεγχάγης. Τρίτον, η Τουρκία θα μπορέσει να χρησιμοποιήσει την ισχύ και την ενέργειά της στην εξωτερική πολιτική και σε άλλους τομείς, πράγμα που δεν μπορούσε να κάνει εδώ και τριάντα χρόνια, λόγω Κυπριακού». Η Τζουμχουριέτ γράφει ότι «ολοκληρώθηκαν οι συνομιλίες, ο Ανάν συμπλήρωσε τα κενά και τώρα ο λόγος στους δύο λαούς». Ο πρώην υπουργός Eξωτερικών Σουκρού Σινά Γκιουρέλ, σε άρθρο του στη Τζουμχουριέτ, που φέρει τον τίτλο «Τέλος στην κυριαρχία της ΤΔΒΚ», σημειώνει ότι «οι Eλληνοκύπριοι γνωρίζουν ότι, είτε με συμφωνία είτε χωρίς αυτήν, τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων θα εξανεμισθούν». Η Τζουμχουριέτ προβάλλει επίσης τις κατηγορίες του Tουρκοκύπριου ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς εναντίον του τουρκικού τύπου για το κλίμα νίκης που διαμόρφωσε.
Πέμπτη 01 Απριλίου 2004 - 09:29 (Ώρα Λονδίνου) Εκδίκηση ζητούν οι Αμερικανοί για τη Φαλούτζα Πράξη βαρβαρότητας αποκαλεί ο Πολ Μπρέμερ τον θάνατο και διαπόμπευση τεσσαρων Αμερικανών στη Φαλούτζα «Δεν μπορούμε να αφήσουμε ατιμώρητο ένα τόσο ειδεχθές έγκλημα» δηλώνει, ο Αμερικανός διοικητής του Ιράκ αναφερόμενος στη δολοφονία, διαμελισμό και διαπόμπευση τεσσάρων αμερικανών πολιτών από κατοίκους της Φαλούτζα. Οι τέσσερις Αμερικανοί επιχειρηματίες που είχαν αναλάβει έργα ανοικοδόμισης, σκοτώθηκαν σε ενέδρα ιρακινών ανταρτών στην σουνίτική πόλη που θεωρείται κέντρο της ιρακινής αντίστασης. Μετά την επίθεση εξαγριωμένα πλήθη διαμέλισαν τα πτώματά τους και τα κρέμασαν στα κιγκλιδώματα της γέφυρας πάνω από τον Ευφράτη ποταμό. Ο κ. Μπρέμερ χαρακτήρισε τις χθεσινές δολοφονίες των τεσσάρων συμπατριωτών του στη Φαλούτζα αλλά των πέντε αμερικανών στρατιωτών στην πόλη Χαμπανίγια, δυτικά της Βαγδάτης «ασυγχώρητες πράξεις βαρβαρότητας».
Πέμπτη 01 Απριλίου 2004 - 11:31 (Ώρα Λονδίνου) Κυπριακό:Εκκλησεις Στρο απειλές Φερχόιγκεν Αισίοδοξος για την τελική έκβαση του Κυπριακού, ο Τζακ Στρο «Ιστορική ευκαιρία» αποκαλεί το σχέδιο Ανάν για την επίλυση του Κυπριακού ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Τζακ Στρό. Σε γραπτή δήλωση του, ο κ. Στρό υπογραμμίζει: «Είναι μια ιστορική στιγμή. Η λύση του Κυπριακού προβλήματος θα είναι νίκη όλων των Κυπρίων. Όλες οι πλευρές εργάστηκαν σκληρά για την εξεύρεση λύσης, υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα των ΗΕ, Κόφι Ανάν. Ακόμα και δίχως την επίτευξη τελικής συμφωνίας, εκτιμούμε ότι έχει συντελεσθεί σημαντική πρόοδος. Κάνω έκκληση σε όλους όσους επιθυμούν να αδράξουν την ευκαιρία, να δώσουν οριστικό τέλος στα 30 χρόνια διχασμού. Θα ήθελα, ειδικά, να ευχαριστήσω τους κυρίους Ανάν και Ντε Σότο για τις τιτάνιες προσπάθειες που κατέβαλαν. Στις 15 Απριλίου, η Ευρωπαική Ένωση διοργανώνει μια ευρεία διάσκεψη δωρητών που πιστεύουμε ότι θα συντείνει στην επίλυση του προβλήματος. Είναι η ώρα της Ευρωπαικής Ένωσης να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της με το να αποδεχθεί την Κύπρο με τους δικούς της όρους και να εγγυηθεί ότι τα όσα συμφωνήσουν μεταξύ τους οι δύο κοινότητες θα ισχύσουν και σε Ευρωπαικό επίπεδο» Έπαινοι και προειδοποιήσεις Φερχόιγκεν Ο Γκίντερ Φερχόιγκεν, Επίτροπος της ΕΕ αρμόδιος για την διεύρυνση, προειδοποίησε την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας να μη γίνει αυτή το πρόβλημα, εν όψει του δημοψηφίσματος της 24ης Απριλίου. «Είναι σαφές ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι αυτή που έχει πρόβλημα με το σχέδιο Ανάν» είπε ο κ. Φερχόιγκεν επιχειρόντας αναγωγές στην επανένωση της Γερμανίας «Είμαι Γερμανός και έχω την εμπειρία της ενανένωσης. Στην περίπτωση τη δική μας δεν λάβαμε υπ όψιν τις περιουσίες. Θεωρήσαμε ότι είναι εθνικό θέμα και προχωρήσαμε στην ενοποίηση της Γερμανίας με όποιο κόστος» παρατήρησε ο Γερμανός Επίτροπος προειδοποιόντας ότι σε περίπτωση άρνησης των ελληνοκυπρίων, η τουριστική βιομηχανία τους θα υποστεί μεγάλο πλήγμα Ο κ. Φερχόιγκεν αποκάλυψε ότι κατά την διάρκεια των συνομιλιών της Λουκέρνης, τα ΗΕ έφθασαν ούκ ολίγες φορές πολύ κοντά στη λύση. «Τις τελευταίες δύο ημέρες στην Ελβετία είχαμε πολλές φορές φθάσει έως το πολυπόθητο ζητούμενο: την συμφωνία. Με βεβαιότητα, μπορώ να πω, ότι οι διαπραγματεύσεις δεν απέτυχαν». Ο Κοινοτικός Επίτροπος έκανε ιδιαίτερα θετική μνεία στην στάση της Τουρκίας «Κράτησε μια εποικοδομητική στάση και ήταν εξαιρετικά συνεργάσιμη, κι αυτό θέλω να το πω δημοσίως» επεσήμανε στην ενημέρωση του στο Ευρωπαικό Κοινοβούλιο, ο Κοινοτικός Επίτροπος. Κοινοτικοί αξιωματούχοι εκτιμούν ότι η θετική συμβολή της Άγκυρας στις διαπραγματεύσεις της Λουκέρνης, ενισχύει τη θέση της χώρας εν όψει της απόφασης που θα λάβει τον Δεκέμβριο η Έυρωπαική Ενωση για το κατά πόσο θα ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία.
Πέμπτη 01 Απριλίου 2004 - 12:17 (Ώρα Λονδίνου) Βοήθεια της Διεθνούς Κοινότητας στο Αφγανιστάν Ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας στο Αφγανιστάν ζητά ο Καρζάι Αφγανοί αξιωματούχοι εξέφρασαν ικανοποίηση μετά τις υποσχέσεις που έλαβαν από τους εκπροσώπους της Διεθνούς Κοινότητας, κατά την διάρκεια της διάσκεψης των δωρητών στο Βερολίνο, για ροή πολλών εκατομμυρίων δολλαρίων για την αποκατάσταση της κατεστραμένης υποδομής της χώρας. Ενα μακροσκελή κατάλογο έργων που προέχει να εκτελεσθούν άμεσα, υπέβαλε η αφγανική αντιπροσωπεία στους 50 υπουργούς εξωτερικών από της χώρες χορηγούς. Αναλυτές αναφέρουν ότι η προηγούμενη διάσκεψη των δωρητών στην Ιαπωνία είχε, σαφώς, υπο-εκτιμήσει τις ανάγκες του Αφγανιστάν. Ενα από τα βασικά ζητούμενα αυτής της διάσκεψης είναι η ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας στη χώρα. Είναι το πιο βασικό αίτημα του προέδρου Χαμιντ Καρζάι, ο οποίος έχει προειδοποιήσει ότι αν δεν βελτιωθούν τα μέτρα ασφαλείας δεν θα είναι δυνατή η διενέργια των εκλογών που έχουν προγραμματισθεί για τον Σεπτέμβριο.
Πέμπτη 01 Απριλίου 2004 - 09:23 (Ώρα Λονδίνου) Ο Ράντοβαν Κάρατζιτς διαφεύγει τη σύλληψη από το τέλος του πολέμου Το ΝΑΤΟ δεν πέτυχε να εντοπίσει και να συλλάβει τον φυγόδικο ηγέτη των Σέρβων της Βοσνίας Ράντοβαν Κάρατζιτς. Ο κ. Κάρατζιτς καταζητείται για εγκήματα πολέμου. Ένας ιερέας και ο γιός του τραυματίστηκαν στη διάρκεια ολονύχτιας επιχείρησης της Δύναμης Σταθεροποίησης του ΝΑΤΟ στην Βοσνία (SFOR). Στη νέα επιχείρηση συμμετείχαν περίπου 40 Αμερικανοί και Βρετανοί στρατιώτες. Οι άνδρες της SFOR ερεύνησαν μια ορθόδοξη εκκλησία και την κατοικία του ιερέα, στο κέντρο του Πάλε. «Κάναμε μία οργανωμένη επιχείρηση στο Πάλε και δεν μπορέσαμε να εντοπίσουμε τον Κάρατζιτς», είπε ο λοχαγός Ντέιβ Σάλιβαν. Όπως μεταδίδει ο Νικ Χότον, ο ανταποκριτής του BBC στο Βελιγράδι, οι νατοϊκές δυνάμεις περικύκλωσαν την κατοικία ενός ιερέα στο Πάλε, κοντά στην πρωτεύουσα της Βοσνίας , το Σαράγιεβο , τις πρώτες ώρες της Πέμπτης. Η SFOR ανατίναξε με εκρηκτικά τις πόρτες της κατοικίας, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τα δύο άτομα.
Πέμπτη 01 Απριλίου 2004 - 11:31 (Ώρα Λονδίνου) Κυπριακό:Εκκλησεις Στρο και Φερχόιγκεν Αισίοδοξος για την τελική έκβαση του Κυπριακού, ο Τζακ Στρο «Ιστορική ευκαιρία» αποκαλεί το σχέδιο Ανάν για την επίλυση του Κυπριακού ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Τζακ Στρό. Σε γραπτή δήλωση του, ο κ. Στρό υπογραμμίζει: «Είναι μια ιστορική στιγμή. Η λύση του Κυπριακού προβλήματος θα είναι νίκη όλων των Κυπρίων. Όλες οι πλευρές εργάστηκαν σκληρά για την εξεύρεση λύσης, υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα των ΗΕ, Κόφι Ανάν. Ακόμα και δίχως την επίτευξη τελικής συμφωνίας, εκτιμούμε ότι έχει συντελεσθεί σημαντική πρόοδος. Κάνω έκκληση σε όλους όσους επιθυμούν να αδράξουν την ευκαιρία, να δώσουν οριστικό τέλος στα 30 χρόνια διχασμού. Θα ήθελα, ειδικά, να ευχαριστήσω τους κυρίους Ανάν και Ντε Σότο για τις τιτάνιες προσπάθειες που κατέβαλαν. Στις 15 Απριλίου, η Ευρωπαική Ένωση διοργανώνει μια ευρεία διάσκεψη δωρητών που πιστεύουμε ότι θα συντείνει στην επίλυση του προβλήματος. Είναι η ώρα της Ευρωπαικής Ένωσης να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της με το να αποδεχθεί την Κύπρο με τους δικούς της όρους και να εγγυηθεί ότι τα όσα συμφωνήσουν μεταξύ τους οι δύο κοινότητες θα ισχύσουν και σε Ευρωπαικό επίπεδο» Έπαινοι Φερχόιγκεν Εξάλλου, σε ανακοίνωση της η Ευρωπαική Επιτροπή αναφέρει ότι οι συνομιλίες για το Κυπριακό δεν έχουν αποτύχει και καλεί ελληνοκυπρίους και τουρκοκυπρίους να ψηφίσουν υπέρ του σχεδίου Ανάν, τερματίζοντας μια για πάντα την διαίρεση και τον διχασμό, λίγο πριν την ένταξη της νήσου στην Κοινότητα. Ο Γκίντερ Φερχόιγκεν, Επίτροπος αρμόδιος για την διεύρυνση στην ομιλία του στο Ευρωπαικό Κοινοβούλιο υπογράμμισε: «Τις τελευταίες δύο ημέρες στην Ελβετία είχαμε πολλές φορές φθάσει έως το πολυπόθητο ζητούμενο: την συμφωνία. Με βεβαιότητα, μπορώ να πω, ότι οι διαπραγματεύσεις δεν απέτυχαν». Ο κ. Φερχόιγκεν έκανε ιδιαίτερα θετική μνεία στην στάση της Τουρκίας «Κράτησε μια εποικοδομητική στάση και ήταν εξαιρετικά συνεργάσιμη, κι αυτό θέλω να το πω δημοσίως» επεσήμανε στην ενημέρωση του στο Ευρωπαικό Κοινοβούλιο, ο Κοινοτικός Επίτροπος. Κοινοτικοί αξιωματούχοι εκτιμούν ότι η θετική συμβολή της Άγκυρας στις διαπραγματεύσεις της Λουκέρνης, ενισχύει τη θέση της χώρας εν όψει της απόφασης που θα λάβει τον Δεκέμβριο η Έυρωπαική Ενωση για το κατά πόσο θα ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία.
Πέμπτη 01 Απριλίου 2004 - 09:29 (Ώρα Λονδίνου) Μπαράζ επιθέσεων της ιρακινής αντιστασης Αγνωστη ακόμα η εθνικότητα των πέντε στρατιωτών που σκοτώθηκαν στο Ιράκ Πέντε αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν σε βομβιστική επίθεση στο Ιράκ. Το στρατιωτικό όχημα στο οποίο επέβαιναν καταστράφηκε ολοσχερώς. Το επεισόδιο έλαβε χώρα στην επαρχία αλ Ανμπάρ, δυτικά της Βαγδάτης. Η επίθεση επιβεβαιώθηκε από την εκπρόσωπο του αμερικανικού στρατού. Στην πόλη Φαλούτζα, που θεωρείται ως ένα από τα βασικά προπύργια της ιρακινής αντίστασης, αντάρτες άνοιξαν πυρ κατά δυο οχημάτων με αποτέλεσμα να σκοτωθουν τέσσερις επιβάτες. Πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόκειται για τέσσερις ξένους επιχειρηματίες που είχαν αναλάβει έργα ανοικοδόμισης. Τα πτωματά τους διαμελίστηκαν και διαπομπεύτηκαν στο κέντρο της πόλης από εξαγριωμένους κατοίκους της Φαλούτζα που φώναζαν « Θάνατος στους Αμερικανούς. Τερματίστε την κατοχή του Ιράκ» Αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν ότι τα ακρωτηριασμένα πτώματα κρεμάστηκαν στα κιγκλιδώματα της γέφυρας της Φαλούτζα.
Πέμπτη 01 Απριλίου 2004 - 09:23 (Ώρα Λονδίνου) Ο Ράντοβαν Κάρατζιτς διαφεύγει τη σύλληψη από το τέλος του πολέμου Το ΝΑΤΟ δεν πέτυχε να εντοπίσει και να συλλάβει τον φυγόδικο ηγέτη των Σέρβων της Βοσνίας Ράντοβαν Κάρατζιτς. Ο κ. Κάρατζιτς καταζητείται για εγκήματα πολέμου. Ένας ιερέας και ο γιος του τραυματίστηκαν στη διάρκεια ολονύχτιας επιχείρησης της Δύναμης Σταθεροποίησης του ΝΑΤΟ στην Βοσνία (SFOR). Στη νέα επιχείρηση συμμετείχαν περίπου 40 Αμερικανοί και Βρετανοί στρατιώτες. Οι άνδρες της SFOR ερεύνησαν μια ορθόδοξη εκκλησία και την κατοικία του ιερέα, στο κέντρο του Πάλε. «Κάναμε μία οργανωμένη επιχείρηση στο Πάλε και δεν μπορέσαμε να εντοπίσουμε τον Κάρατζιτς», είπε ο λοχαγός Ντέιβ Σάλιβαν. Όπως μεταδίδει ο Νικ Χότον, ο ανταποκριτής του BBC στο Βελιγράδι, οι νατοϊκές δυνάμεις περικύκλωσαν την κατοικία ενός ιερέα στο Πάλε, κοντά στην πρωτεύουσα της Βοσνίας , το Σαράγιεβο , τις πρώτες ώρες της Πέμπτης. Η SFOR ανατίναξε με εκρηκτικά τις πόρτες της κατοικίας, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τα δύο άτομα.
Τρίτη 30 Μαρτίου 2004 - 15:54 (Ώρα Λονδίνου) Τελευταίες Ειδήσεις Κυπριακό: «Η ώρα των αποφάσεων» «Ο καιρός των διαπραγματεύσεων και των διαβουλεύσεων έχει τελειώσει.Τώρα είναι η ώρα των αποφάσεων και της δράσης», υπογράμισε στη Λουκέρνη ο Κόφι Ανάν Ικανοποιημένη η Τουρκία «Αδράξτε την ευκαιρία» Έντονη δυσαρέσκεια της ελληνοκυπριακής πλευράς «Όχι στην ουδέτερη αμηχανία» Αντιρρήσεις για το σχέδιο Ικανοποιημένη η Άγκυρα Οι πρώτες αντιδράσεις στο νέο σχέδιο Ανάν Κυπριακό: Οι συνέπειες της άγνοιας Νέο σχέδιο για την Κύπρο Η νέα Ευρώπη Οι προκλήσεις και οι ευκαιρίες για την Ελλάδα και την Κύπρο στη διευρυμένη ΕΕ Προκλήσεις στην Ευρώπη Η Κύπρος στο κατώφλι της Ευρωπαϊκής Ένωσης H Κύπρος σήμερα Μια ξενάγηση στη Μεγαλόνησο μετά το άνοιγμα της πράσινης γραμμής Ο Τύπος «Μεταξύ Σκύλλας και Χάρυβδης» το Κυπριακό Οι συνομιλίες στην Ελβετία για το Κυπριακό, η έκθεση του Διοικητή της Τράπεζας Ελλάδας κ. Γκαργκάνα και η απεργία της ΓΣΕΕ είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας ελληνικού Τύπου την Τρίτη. Στο μικροσκόπιο η μεταναστευτική πολιτική «Σχέδιο α λα Τούρκα» Με το βλέμμα στη Λουκέρνη Ενυπόγραφα Κυπριακό: Οι συνέπειες της άγνοιας Η ελληνοκυπριακή κοινή γνώμη τελεί εν πλήρη συγχύσει για τα όσα δραματικά και κρίσιμα συμβαίνουν τους τελευταίους μήνες στο Κυπριακό, εκτιμά ο Λευτέρης Αδειλίνης. Η Κύπρος ενώπιον της ευρωπαϊκής πρόκλησης Γέλια και κλάματα Δεν βλέπουν αλλαγή οι Kύπριοι Συνεντεύξεις Αισιοδοξία Γουέστον για το Κυπριακό Την πεποίθηση του ότι το Κυπριακό θα έχει λυθεί μέχρι την 1η Μαΐου εξέφρασε στην ελληνική υπηρεσία του BBC ο ειδικός συντονιστής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το Κυπριακό, Τόμας Γουέστον. Επί τάπητος το Κυπριακό Παπαδόπουλος: Eπειγόντως λύση Κυπριακό: «Πώς θα φτάσουμε στη λύση» ^^ Αρχή σελίδας Αρχική Σελίδα | Διεθνή | Ελλάδα - Κύπρος | Τύπος | Οικονομία | Πολιτισμός | Αθλητικά | Σε βάθος | Ενυπόγραφα | Φόρουμ | Καιρός BBC News >> | BBC Sport >> | BBC Weather >> | Learning English >> Βοήθεια | Επικοινωνία | Προστασία Προσωπικών Δεδομένων
Πέμπτη 01 Απριλίου 2004 - 08:23 (Ώρα Λονδίνου) Δύο μέρες μετά τη συντριβή της κεντροδεξιάς στις περιφερειακές εκλογές στη Γαλλία, ο πρόεδρος Ζακ Σιράκ ανακοίνωσε τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης. «Οι πυλώνες του προηγούμενου κυβερνητικού σχήματος παραμένουν στη νέα κυβέρνηση» , γράφει η εφημερίδα συντηρητικών αποκλίσεων εφημερίδα « Λε Φιγκαρό». «Η νέα κυβέρνηση έχει μία δύσκολη και λεπτή αποστολή μπροστά της. Θα πρέπει να κατευνάσει την ανερχόμενη κοινωνική δυσαρέσκεια σε μία περιοδό ασθενικής ανάπτυξης και μεγάλων ελλειμμάτων», επισημαίνει η «Λε Φιγκαρό». Σύμφωνα με τη «Λε Μοντ» ο πρόεδρος Σιράκ - «έπαιξε ένα επικινδύνο στοίχημα» -όταν αποφάσισε να διατηρήσει τον πρωθυπουργό Ραφαρέν στην κυβέρνηση και να προχωρήσει σ'ένα - «επιφανειακό ανασχηματισμό». «Γιά δεύτερη φορά μέσα σε δύο χρόνια ο κ. Σιράκ έδειξε ότι δεν ακούει ....ότι δεν λαμβάνει υπόψη του τη λαϊκή ετυμηγορία», σημειώνει η «Λε Μοντ». Σε κύριο της άρθρο της η «Νουβέλ Ομπσερβατέρ» επισημαίνει ότι η περίοδος των εκατό ημερών που ο κ. Σιράκ έδωσε στη νέα κυβέρνηση - «για να επιτελέσει έργο» - δεν επαρκή. Η διατήρηση της ειρήνης Η Σουηδία αναμένεται σήμερα «να ανάψει το πράσινο φως» για την αποστολή στρατιωτικών ενισχύσεων στο Κοσσυφοπέδιο. «Η απόφαση αυτή είναι η μόνη λογική απόφαση», τονίζει η σουηδική εφημερίδα «Αφτονμπλάντετ». «Η Σουηδία έχει αναλάβει την υποχρέωση να διατηρήσει το νόμο και την τάξη στο Κοσσυφοπέδιο κάτω από τη νατοϊκή δίοικηση», γράφει η «Αφτονμπλάντετ». Επισημαίνει όμως η εφημερίδα ότι 15 Σουηδοί στρατιώτες έχουν τραυματισθεί στο Κοσσυφοπέδιο. «Είναι σαφές ότι μία χώρα η οποία πιστεύει ότι τα ΗΕ και η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να αναλαμβάνουν ειρηνευτικές πρωτοβουλίες οφείλει να γνωρίζει ότι υπάρχουν κίνδυνοι για τους στρατιώτες της», γράφει η «Αφτονμπλάντετ».
Πέμπτη 01 Απριλίου 2004 - 04:51 (Ώρα Λονδίνου) Κυπριακό: «Η ώρα των αποφάσεων» Πάρις Ποταμίτης Λουκέρνη Ο κ. Ανάν χαρακτήρισε το σχέδιο «ευκαιρία για την ειρήνη» στην Κύπρο «Ο καιρός των διαπραγματεύσεων και των διαβουλεύσεων έχει τελειώσει.Τώρα είναι η ώρα των αποφάσεων και της δράσης». Μ αυτές τις λέξεις ξεκίνησε χθές αργά το βράδυ ο γγ. των ΗΕ Κόφι Αναν την ομιλία του κατά τη διάρκεια τελετής στο Μπούργκενστοκ στη Λουκέρνη της Ελβετίας, παραδίδοντας στις τέσσερεις αντιπροσωπείες την τελική εκδοχή τού σχεδίου του γιά λύση του κυπριακού. Ενα σχέδιο πού χρειάστηκε να ολοκληρώσει ο ίδιος ο Κόφι Αναν αφού δεν κατέστη δυνατή η κατάληξη μεταξύ των μερών σε ένα συμφωνημένο κείμενο. «Υπήρξαν τόσες χαμένες ευκαιρίες στο παρελθόν .Γιά το καλό όλων σας ζητώ να μην κάνετε το ίδιο λάθος ξανά», τόνισε αποτεινόμενος προς όλους . Παρουσία των πρωθυπουργών της Ελλάδας και της Τουρκίας ο Κόφι Αναν κατέληξε: «Ας αδράξουμε αυτή την ευκαιρία γιά ειρήνη σε μιά Ενωμένη Κυπριακή δημοκρατία». Μετά από οκτώ ημερών διαβουλεύσεις στη Λουκέρνη ,το τελικό στάδιο είναι τώρα τα δημοψηφίσματα πού θα πραγματοποιηθούν στις 24 Απριλίου. Οπως δε τόνισε ο ειδικός σύμβουλος τού Κοφι Αναν ,Αλβάρο Ντε Σότο ,αν υπάρξει ΟΧΙ έστω και από τη μία των πλευρών τότε στο ορατό μέλλον δεν προβλέπεται νέα προσπάθεια των ΗΕ ενώ θα είναι το τέλος τού συγκεκριμένου σχεδίου,γνωστού ως σχεδίου Αναν. Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν εμφανίστηκε ιδιαίτερα ικανοποιημένος και μίλησε γιά δύο έθνη και δύο Δημοκρατίες στην Κύπρο πού σαν συνιστώντα κράτη θα ιδρύσουν όπως είπε το νέο κράτος. Οι προτεραιότητες πού συμφωνήθηκαν μετά από διαβουλεύσεις με όλους τούς θεσμούς της Τουρκίας ,έχουν όλες ικανοποιηθεί ,διεκήρυξε ο Ταγίπ Ερντογάν απαριθμώντας ένα προς ένα τα σημεία πού η τουρκική πλευρά θεωρεί ότι κερδήθηκαν γι΄αυτήν. Απευθυνόμενος από την άλλη στούς έλληνες και τούς ελληνοκυπρίους ο τούρκος πρωθυπουργός κάλεσε σε συνεργασία στο δρόμο γιά την ειρήνη, όπως είπε. Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Καραμανλής σε σύντομη δήλωσή του εξέφρασε απογοήτευσή διότι δεν κατέστη δυνατή, όπως ανέφερε, η κατάληξη σε μιά συμφωνημένη λύση και υπέδειξε ότι στόν κυπριακό λαό και την πολιτική του ηγεσία ανήκει η τελική κρίση και απόφαση. «Είμαι πεπεισμένος ότι η απόφαση αυτή θα ληφθεί με σύνεση,υπευθυνότητα και διορατικότητα», κατέληξε ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Καραμανλής.
Πέμπτη 01 Απριλίου 2004 - 05:12 (Ώρα Λονδίνου) Άρης Χατζηστεφάνου Κωνσταντινούπολη Με ικανοποίηση αντιμετωπίζει η Τουρκία τις εξελίξεις στο Κυπριακό παρά την αδυναμία επίτευξης συμφωνημένης λύσης όπως χαρακτηρίστηκε. Παρά το γεγονός ότι οι περισσότεροι αναλυτές που προέβλεπαν χτες επίτευξη συμφωνίας διαψεύστηκαν οι ίδιοι υποστηρίζουν τώρα ότι η Άγκυρα κερδίζει το παιχνίδι των εντυπώσεων. Και αυτό υποστηρίζουν γιατί εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της απέναντι στη διεθνή κοινότητα. Η χτεσινή δήλωση του πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν ότι θα ψήφιζε το αναθεωρημένο σχέδιο Ανάν αποδεικνύει στα μάτια Τούρκων παρατηρητών ότι η Άγκυρα βρίσκεται πάντα ένα βήμα μπροστά από την Ελληνοκυπριακή πλευρά. Το υπουργείο Εξωτερικών πάντως, επισήμως εξακολουθεί να διατηρεί χαμηλούς τόνους διαχωρίζοντας τη θέση του από το κύμα θριαμβολογίας που επικρατεί τις τελευταίες ημέρες στον Τουρκικό Τύπο. Το ενδιαφέρον όλων στρέφεται τώρα στις εσωτερικές ισορροπίες που καλείται να κρατήσει η κυβέρνηση Ερντογάν και κυρίως στις σχέσεις με τον Ραούφ Ντενκτάς. Οι δηλώσεις του Τουρκοκύπριου ηγέτη σε τουρκικό κανάλι με τις οποίες παρομοίασε τον αρμόδιο για τη διεύρυνση επίτροπο Γκίντερ Φερχόιγκεν με διοικητή των Ναζί προκάλεσαν αίσθηση στην Άγκυρα. Στην συνέντευξη ο Ντενκτάς τόνισε με σκληρό μάλιστα τρόπο ότι δεν ασπάζεται το αίσθημα ικανοποίησης που μεταφέρουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης. Οι σχέσεις αυτές αλλά και η γενικότερη θέση της Τουρκίας απέναντι στα δημοψηφίσματα στην Κύπρο θα απασχολήσουν την Πέμπτη το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας με την παρουσία φυσικά της στρατιωτικής ηγεσίας της χώρας.
|