Visit our archive of News, Documents, Maps & Position Papers on the Imia Issue (1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 25 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 04-03-30

  1. «Οι τρομοκράτες των προαστίων»
  2. Σερβία: Οικονομική βοήθεια για κατηγορούμενους
  3. «Ανάκαμψη χωρίς δουλειές»
  4. Βρετανία: Μεγάλη αντιτρομοκρατική επιχείρηση
  5. Υποχωρεί στις πιέσεις ο Λευκός Οίκος
  6. «Σχέδιο α λα Τούρκα»
  7. Αντιρρήσεις για το σχέδιο
  8. «Όχι στην ουδέτερη αμηχανία»
  9. Επιδεινώθηκε η κατάσταση του Γ. Κυράστα
  10. «Μεταξύ Σκύλλας και Χάρυβδης» το Κυπριακό
  11. Καθησυχαστικός για την Ολυμπιάδα ο Ράιαν
  12. Επικοινωνία Μπους - Καραμανλή
  13. Πανελλαδική απεργία
  14. ΝΑΤΟ: Ιστορική διεύρυνση
  15. O βρώμικος πόλεμος των βρεφών
  16. Τουλάχιστον 19 νεκροί στο Ουζμπεκιστάν
  17. Τα 7 νέα μέλη του ΝΑΤΟ
  18. «Ανησυχεί η Σερένα Γουίλιαμς»
  19. Δύο άλλες συλλήψεις στη Μαδρίτη
  20. Απετράπη επίθεση στη Μανίλα
  21. Σειρά επιθέσεων στο Ουζμπεκιστάν
  22. Ικανοποιημένη η Άγκυρα
  23. «Η αποκήρυξη του Σιράκ»
  24. Κυπριακό: Περαιτέρω διαβουλεύσεις στη Λουκέρνη

Τετάρτη 31 Μαρτίου 2004 - 04:06 (Ώρα Λονδίνου)

«Οι τρομοκράτες των προαστίων»

Οκτώ Βρετανοί συνελήφθησαν την Τρίτη βάσει της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας της χώρας σε αλλεπάλληλες επιδρομές που πραγματοποιήθηκαν σε περιοχές του Λονδίνου και στη νότια Αγγλία.

Στη διάρκεια της επιχείρησης κατασχέθηκε κατασχέθηκε άνω του μισού τόνου νιτρικού αμμωνίου, υλικού που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή εκρηκτικών μηχανισμών.

Στη συντονισμένη επιχείρηση έλαβαν μέρος 700 άνδρες της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας της Βρετανίας.

«Οι βομβιστές των περιχώρων» , ο πρωτοσέλιδος πηχυαίος τίτλος στην «Τάιμς».

«Αποκαλύφθηκε σχέδιο οπαδών της αλ- Κάιντα και απετράπη η τοποθέτηση παγιδευμένου με εκρηκτικά φορτηγού στη διάρκεια της μεγαλύτερης αντιτρομοκρατική επιχείρηση στη Βρετανία από τότε που σημειώθηκαν τα τρομοκρατικά κτυπήματα της 11ης Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ», γράφει η «Τάιμς».

Η εφημερίδα πληροφορεί τους αναγνώστες της ότι επτά από τους συλληφθέντες είναι ηλικίας κάτω των 22 ετών και ότι σ'αυτούς συμπεριλαμβάνεται και ένας φοιτητής 17 ετών.

Ο όγδοος επίδοξος βομβιστής είναι 32 ετών.

Σύμφωνα με την «Τάιμς», η αστυνομία εκτιμά ότι οι τρομοκράτες σκόπευαν να τοποθετήσουν το παγιδευμένο φορτηγό σε μεγάλο εμπορικό κέντρο και να προκαλέσουν τη μεγαλύτερη δυνατή φθορά σε ανθρώπινες ζωές και σε υλικές ζημιές.

Οι τρομοκράτες μεγάλωσαν στη Βρετανία

«Οι επίδοξοι βομβιστές δεν είναι να αναγκαίο να προέρχονται από τη Βόρεια Αφρική ή να έχουν εκπαιδευθεί δε κάποιο στρατόπεδο στο Αφγανιστάν, είναι πιθανό να έχουν γεννηθεί και να έχουν μεγαλώσει στη Βρετανία», γράφει ο Φίλιπ Τζόνσον αθρογράφος της «Ντέιλι Τέλεγκραφ».

«Η αναχαίτιση της βομβιστικής επίθεσης δείχνει ότι η αντιτρομοκρατική υπηρεσία κάνει τη δουλειά της μολονότι δεν μπορεί να εγγυηθεί απόλυτη προστασία από τους τρομοκράτες», σημειώνει ο αρθρογράφος της «Τέλεγκραφ».

Όπως γράφει η «Τέλεγκραφ» από τότε που έγιναν οι τρομοκρατικές επιθέσεις στις ΗΠΑ , στις 11 Σεπτεμβίου του 2001, στη Βρετανία έχουν γίνει 520 συλλήψεις βάσει της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας και σύμφωνα με την αστυνομία και τις μυστικές υπηρεσίες σειρά επιθέσεων έχουν αποτραπεί.

«Οι χθεσινές συλλήψεις δείχνουν γιατί οι μετριοπαθείς μουσουλμάνοι θα πρέπει να αντιτίθενται σ'αυτούς που διακατέχονται απο φανατισμό», υπογραμμίζει ο αρθρογράφος της «Τέλεγκραφ».

Οι στόχοι της επίθεσης

«Ποιός ήταν ο στόχος της επίθεσης ;» , αναρωτιέται η «Ιντιπέντεντ».

Η εφημερίδα αναφέρει ότι οι μυστικές υπηρεσίες παρακολουθούσαν επί δύο μήνες τους συλληφθέντες.

Σύμφωνα με μία πηγή πιθανός στόχος ήταν εμπορικό κεντρό κοντά σε κεντρική οδική αρτηρία.

Δεν αποκλείεται όμως πρωταρχικός στόχος να ήταν η πρεσβεία της Ιορδανίας στο Λονδίνο.

Ορισμένοι , επισημαίνει η «Ιντιπέντεντ» , θεωρούν ότι οι επίδοξοι τρομοκράτες ήθελαν να «κτυπήσουν» τα αεροδρόμια Γκάτγουϊκ η Χίθροου.

Δεν υπάρχουν όμως στοιχεία που να στηρίζουν αυτή τη θεωρία , γράφει η «Ιντιπέντεντ».

Ένας από τους συλληφθέντες δουλεύει σε εταιρεία τροφοδοσίας στο Γκάτγουϊκ ένω ένας άλλος εργάζεται στην ίδια περιοχή ως ταξιτζής , σημειώνει η «Ιντιπέντεντ».


Τετάρτη 31 Μαρτίου 2004 - 00:13 (Ώρα Λονδίνου)

Σερβία: Οικονομική βοήθεια για κατηγορούμενους

Το νομοσχέδιο προώθησε το Ριζοσπαστικό κόμμα

Το κοινοβούλιο της Σερβίας ενέκρινε αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο το οποίο προβλέπει την παροχή κρατικής οικονομικής βοήθειας σε ύποπτους για εγκλήματα πολέμου όπως είναι ο πρώην πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας, Σλομποντάν Μιλόσεβιτς του οποίου η δίκη συνεχίζεται στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Σερβίας χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «ανεύθυνο».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρόκειται να αποφασίσουν στο άμεσο μέλλον αν θα δώσουν περισσότερη οικονομική βοήθεια στη Σερβία.

Ο ανταποκριτής του BBC στο Βελιγράδι επισημαίνει ότι η απόφαση για την παροχή βοήθειας ύψους πολλών εκατομμυρίων δολλαρίων, θα εξαρτηθεί από το αν η Ουάσινγκτον θεωρεί ότι η Σερβία συνεργάζεται πλήρως με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης.

Το νομοσχέδιο κατατέθηκε από το εθνικιστικό Ριζοσπαστικό κόμμα της Σερβίας και υιοθετήθηκε από το κοινοβούλιο και το νεοεκλεγέντα πρωθυπουργό της Σερβίας, Βόισλαβ Κοστούνιτσα.

Το νομοσχέδιο προβλέπει την καταβολή μηνιαίων αποζημιώσεων για διαφυγόντα εισοδήματα και για αμοιβές δικηγόρων στους κατηγορούμενους για εγκλήματα πολέμου.

Επίσης προβλέπει οικονομική βοήθεια για τις οικογένειες των κατηγορουμένων που θέλουν να τους επισκεφθούν ή να επικοινωνήσουν τηλεφωνικά μαζί τους.

Η κυβέρνηση συνασπισμού της Σερβίας, στην οποία μετέχει και το Σοσιαλιστικό κόμμα του κ.Μιλόσεβιτς, έχει καταστήσει σαφές ότι η έκδοση υπόπτων στο δικαστήριο της Χάγης δεν είναι προτεραιότητα της.


Τρίτη 30 Μαρτίου 2004 - 21:09 (Ώρα Λονδίνου)

«Ανάκαμψη χωρίς δουλειές»

Από το 2001 έχουν χαθεί 2,2 εκατομμύρια δουλειές στις ΗΠΑ

Η εμπιστοσύνη των καταναλωτών στις ΗΠΑ εξακολουθεί να μειώνεται αλλά με βραδύτερο ρυθμό από ότι είχαν προβλέψει οι αναλυτές.

Η τελευταία μηνιαία έρευνα για τις απόψεις των καταναλωτών έδειξε ότι αν και θεωρούν ότι «οι συνθήκες για τις επιχειρήσεις έχουν βελτιωθεί» πιστεύουν ότι οι συνθήκες στην αγορά εργασίας δεν βελτιώνονται.

Επίσης ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι μόνο το 20% των ερωτηθέντων πιστεύει πως οι συνθήκες για τις επιχειρήσεις θα βελτιωθούν στο μέλλον.

Η κατάσταση της αμερικανικής οικονομίας πιστεύεται ότι θα είναι ένα από τα κεντρικά θέματα της προεκλογικής εκστρατείας για τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.

Τον Μάρτιο, η εμπιστοσύνη των καταναλωτών έπεσε στις 88,3 μονάδες από τις 88,5 που ήταν τον Φεβρουάριο.

Η πτώση ήταν μικρή αλλά είχε προηγηθεί η κατολίσθηση από τον Ιανουάριο όταν ήταν 97,7.

Η αμερικανική οικονομία αναπτύσσεται με γοργούς ρυθμούς το τελευταίο εξάμηνο.

Όμως η ανάπτυξη αυτή δεν συνοδεύεται από αύξηση των θέσεων εργασίας και αυτό μειώνει την αισιοδοξία των καταναλωτών, λένε οι αναλυτές που έχουν ονομάσει την κατάσταση «ανάκαμψη χωρίς δουλειές».

Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών για το προεδρικό αξίωμα, Τζον Κέρι, έχει ήδη επικρίνει τα πεπραγμένα του προέδρου Μπους στον οικονομικό τομέα.

Από το 2001 μέχρι σήμερα έχουν χαθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες 2 εκατομμύρια 200 χιλιάδες θέσεις εργασίας.


Τρίτη 30 Μαρτίου 2004 - 19:07 (Ώρα Λονδίνου)

Βρετανία: Μεγάλη αντιτρομοκρατική επιχείρηση

Ο επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας Πίτερ Κλαρκ

Σε μια από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις των τελευταίων μηνών η βρετανική αστυνομία συνέλαβε, στο Λονδίνο και τα περίχωρα της βρετανικής πρωτεύουσας, 8 Βρετανούς πακιστανικής καταγωγής.

Η αστυνομία ανακάλυψε επίσης500 κιλά λιπάσματος νιτρικής αμμωνίας που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την Παρασκευή βομβών, σε αποθήκη στο Χάνγουελ του δυτικού Λονδίνου.

Η επιχείρηση άρχισε τις πρωϊνές ώρες της Τρίτης και σ αυτές πήραν μέρος 700 αστυνομικοί.

Οι συλληφθέντες είναι Βρετανοί υπήκοοι πακιστανικής καταγωγής ηλικίας αππό 17 ως 32 ετών.

Ο επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας της Σκότλαντ Γιάρντ, Πίτερ Κλαρκ, δήλωσε ότι οι συλλήψεις έγιναν με βάση τον Αντιτρομοκρατικό Νόμο του 2000.

Ο συντάκτης του BBC για θέματα ασφαλείας, Φρανκ Γκάρντνερ, είπε ότι 500 κιλά νιτρικής αμμωνίας είναι τεράστια ποσότητα και υπενθύμισε ότι η ουσία αυτή χρησιμοποιήθηκε στις βομβιστικές επιθέσεις που έγιναν στο Μπάλι το 2002.

Χρησιμοποιήθηκε επίσης στις βομβιστικές επιθέσεις στην Κωνσταντινούπολη και από την Αλ Κάιντα στην επίθεση κατά της αμερικανικής πρεσβείας στο Ναϊρόμπι το 1995.

«Αν η ποσότητα που ανακαλύφθηκε είχε χρησιμοποιηθεί για βομβιστικές επιθέσεις στο κεντρικό Λονδίνο, τα θύματα θα ήταν πάρα πολλά» επισημαίνει ο συντάκτης του BBC.


Τρίτη 30 Μαρτίου 2004 - 18:31 (Ώρα Λονδίνου)

Υποχωρεί στις πιέσεις ο Λευκός Οίκος

Η απόφαση θεωρείται σημαντική αλλαγή στάσης

Η κυβέρνηση Μπους δέχθηκε να επιτρέψει στην Κοντολίζα Ράις, σύμβουλο για θέματα Εθνικής Ασφαλείας του Αμερικανού προέδρου, να καταθέσει δημοσίως ενώπιον της ανεξάρτητης επιτροπής που διερευνά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη και την Ουάσινγκτον.

Μέχρι τώρα ο Λευκός Οίκος επέμεινε ότι θα ήταν αντισυνταγματικό να κατέθετε δημοσίως μη εκλεγμένο στέλεχος της κυβέρνησης και η απόφαση να επιτραπεί στη δόκτωρα Ράις να καταθέσει συνοδεύτηκε με τον όρο ότι δεν θα δημιουργήσει προηγούμενο.

«Βασικός μάρτυρας»

«Ο πρόεδρος αποφάσισε να μην ακολουθήσει τις συστάσεις των δικηγόρων. Μετά τα γεγονότα της περασμένης εβδομάδας, ο αμερικανικός λαός πρέπει να έχει πλήρη ενημέρωση», είπε αξιωματούχος του Λευκού Οίκου στο BBC.

Την περασμένη εβδομάδα, ο πρώην σύμβουλος του προέδρου σε θέματα αντιμετώπισης της τρομοκρατίας, Ρίτσαρντ Κλαρκ, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση Μπους υποτίμησε τον κίνδυνο που αντιπροσώπευε η διεθνής τρομοκρατία και η Αλ Κάιντα διότι την απασχολούσε κυρίως το Ιράκ.

Ο κ.Κλαρκ είπε ότι ο πρόεδρος Μπους τον πίεζε να βρει σχέσεις ανάμεσα στο καθεστώς του Σαντάμ Χουσείν και την τρομοκρατία τις μέρες πριν από τις επιθέσεις της 11ης Νοεμβρίου.

Η Κοντολίζα Ράις θεωρείται βασικός μάρτυρας για την επιτροπή που εξετάζει την κυβερνητική πολιτική έναντι της τρομοκρατίας πριν από τις επιθέσεις και τις αντιδράσεις της κυβέρνησης μετά από τις επιθέσεις.

Το γεγονός ότι η κυβέρνηση της επέτρεψε να καταθέσει θεωρείται «ριζική αλλαγή πλεύσης».


Τρίτη 30 Μαρτίου 2004 - 15:54 (Ώρα Λονδίνου)

Τελευταίες Ειδήσεις

«Όχι στην ουδέτερη αμηχανία»

Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να φύγει από την ουδέτερη αμηχανία της δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις της Λουκέρνης.

Αντιρρήσεις για το σχέδιο

Ικανοποιημένη η Άγκυρα

Οι πρώτες αντιδράσεις στο νέο σχέδιο Ανάν

Κυπριακό: Οι συνέπειες της άγνοιας

Νέο σχέδιο για την Κύπρο

«Νέο» σχέδιο Ανάν στη Λουκέρνη

Η νέα Ευρώπη

Οι προκλήσεις και οι ευκαιρίες για την Ελλάδα και την Κύπρο στη διευρυμένη ΕΕ

Προκλήσεις στην Ευρώπη

Η Κύπρος στο κατώφλι της Ευρωπαϊκής Ένωσης

H Κύπρος σήμερα

Μια ξενάγηση στη Μεγαλόνησο μετά το άνοιγμα της πράσινης γραμμής

Ο Τύπος

«Μεταξύ Σκύλλας και Χάρυβδης» το Κυπριακό

Οι συνομιλίες στην Ελβετία για το Κυπριακό, η έκθεση του Διοικητή της Τράπεζας Ελλάδας κ. Γκαργκάνα και η απεργία της ΓΣΕΕ είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας ελληνικού Τύπου την Τρίτη.

Στο μικροσκόπιο η μεταναστευτική πολιτική

«Σχέδιο α λα Τούρκα»

Με το βλέμμα στη Λουκέρνη

Ενυπόγραφα

Κυπριακό: Οι συνέπειες της άγνοιας

Η ελληνοκυπριακή κοινή γνώμη τελεί εν πλήρη συγχύσει για τα όσα δραματικά και κρίσιμα συμβαίνουν τους τελευταίους μήνες στο Κυπριακό, εκτιμά ο Λευτέρης Αδειλίνης.

Η Κύπρος ενώπιον της ευρωπαϊκής πρόκλησης

Γέλια και κλάματα

Δεν βλέπουν αλλαγή οι Kύπριοι

Συνεντεύξεις

Αισιοδοξία Γουέστον για το Κυπριακό

Την πεποίθηση του ότι το Κυπριακό θα έχει λυθεί μέχρι την 1η Μαΐου εξέφρασε στην ελληνική υπηρεσία του BBC ο ειδικός συντονιστής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το Κυπριακό, Τόμας Γουέστον.

Επί τάπητος το Κυπριακό

Παπαδόπουλος: Eπειγόντως λύση

Κυπριακό: «Πώς θα φτάσουμε στη λύση»

^^ Αρχή σελίδας

Αρχική Σελίδα

|

Διεθνή

|

Ελλάδα - Κύπρος

|

Τύπος

|

Οικονομία

|

Πολιτισμός

|

Αθλητικά

|

Σε βάθος

|

Ενυπόγραφα

|

Φόρουμ

|

Καιρός

BBC News >>

|

BBC Sport >>

|

BBC Weather >>

|

Learning English >>

Βοήθεια

|

Επικοινωνία

|

Προστασία Προσωπικών Δεδομένων


Τρίτη 30 Μαρτίου 2004 - 17:36 (Ώρα Λονδίνου)

«Σχέδιο α λα Τούρκα»

Άρης Χατζηστεφάνου

Από την Κωνσταντινούπολη

Αισοδοξία στον τουρκικό Τύπο

«Σχέδιο α λα Τούρκα» χαρακτηρίζει η εφημερίδα Σαμπάχ το αναθεωρημένο σχέδιο που κατέθεσε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ για την Κύπρο.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Ραντικάλ παρουσιάζει μακροσκελή κατάλογο με τα σημεία του νέου σχεδίου που δεν ικανοποιούν τους Ελληνοκύπριους ενώ ελαφρώς πιο συγκρατημένη η Μιλιέτ χαρακτηρίζει το σχέδιο ως βιώσιμο.

Ύστερα από αρκετούς μήνες διαφωνιών για πρώτη φορά ο τουρκικός Τύπος και οι περισσότεροι αναλυτές στην Τουρκία συμφωνούν ότι οι νέες προτάσεις ικανοποιούν την τουρκική πλευρά.

Τα πρώτα σημάδια αισιοδοξίας διαφάνηκαν ήδη από την Δευτέρα όταν τουρκικές διπλωματικές πηγές άφηναν να διαρρεύσει η καταρχήν ικανοποίηση της τουρκικής αποστολής στην Ελβετία.

Παρόλα αυτά πληροφορίες αναφέρουν ότι το τουρκικό υπουργείο εξωτερικών επιχειρεί να ρίξει τους τόνους του ενθουσιασμού που επικράτησαν στα μέσα ενημέρωσης από την Δευτέρα το βράδυ.

Εντύπωση προκάλεσε και το γεγονός ότι το χρηματιστήριο Κωνσταντινούπολης άνοιξε την Τρίτη με πτώση, γεγονός που αποδίδεται από αρκετούς αναλυτές στην αίσθηση ότι το συγκεκριμένο σχέδιο δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από την ελληνική πλευρά.

Με ενδιαφέρον αναμένεται η παρουσίαση των εξελίξεων, την Τετάρτη, ενώπιον του πανίσχυρου συμβουλίου εθνικής ασφαλείας παρουσία της πολιτικής, πολιτειακής και κυρίως στρατιωτικής ηγεσίας της χώρας.


Τρίτη 30 Μαρτίου 2004 - 15:22 (Ώρα Λονδίνου)

Αντιρρήσεις για το σχέδιο

Η ομάδα του ΟΗΕ θα εξετάσει τις αντιρρήσεις που διατυπώθηκαν στο σχέδιο Ανάν

Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι επέδωσαν στον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν τις παρατηρήσεις τους επί του τροποποιημένου σχεδίου του για την επίλυση του Κυπριακού.

Εκπρόσωπος του ΟΗΕ είπε ότι όλες οι πλευρές Ελληνοκύπριοι, Τουρκοκύπριοι, Έλληνες και Τούρκοι- εξέφρασαν αντιρρήσεις σε συγκεκριμένα θέματα, αλλά εξέφρασαν παράλληλα την πρόθεσή τους να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις.

Ο Κόφι Ανάν εξετάζει τώρα το σχέδιο για να αποφασίσει αν θα προβεί σε περαιτέρω τροποποιήσεις.

Ευρωπαϊκό κεκτημένο

Στο μεταξύ, αισιόδοξος αναχώρησε από τη Λουκέρνη ο αρμόδιος για τη διεύρυνση επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Γκίντερ Φερχόιγκεν, και μετέβη στο Στρασβούργο, όπου σε κλειστή συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα ζητήσει από τους κοινοτικούς επιτρόπους να τον εξουσιοδοτήσουν να υπογράψει το κείμενο της Συμφωνίας για την επίλυση του Κυπριακού.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Φερχόιγκεν θα παρουσιάσει στους επιτρόπους τα σημεία που θεωρεί ότι διακυβεύεται το κοινοτικό κεκτημένο, σημεία όμως που θεωρεί ότι μπορούν να ξεπεραστούν.


Τρίτη 30 Μαρτίου 2004 - 14:32 (Ώρα Λονδίνου)

«Όχι στην ουδέτερη αμηχανία»

Χρειάζεται νηφαλιότητα στην εξέταση του νέου σχεδίου Ανάν και σκληρή διαπραγμάτευση από την ελληνική κυβέρνηση που πρέπει να αφήσει την ουδέτερη αμηχανία της, δήλωσε την Τρίτη ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου.

«Ευχόμαστε να υπάρξει μια θετική έκβαση, θέλουμε τη λύση του Κυπριακού, έχουμε παλέψει γι αυτή όλες οι κυβερνήσεις και πρόσφατα η δική μας κυβέρνηση διαμόρφωσε όλο το πλαίσιο μέσα στο οποίο μπορεί να υπάρξει μια λύση και έχει κάνει το Κυπριακό πρώτο θέμα στην Ευρώπη και διεθνώς», δήλωσε ο κ. Παπανδρέου και πρόσθεσε:

«Παράλληλα, χρειάζεται μια νηφαλιότητα στην εξέταση του νέου σχεδίου του Κόφι Ανάν, αλλά είναι και ώρες διαπραγμάτευσης. Αυτές οι δύο μέρες είναι ώρες σκληρής διαπραγμάτευσης και πιστεύω ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να φύγει από την ουδέτερη αμηχανία της, να κινηθεί προς όλες τις κατευθύνσεις για να διεκδικήσει το καλύτερο. Βεβαίως την τελική απόφαση θα έχει ο κυπριακός λαός, αλλά η ελληνική κυβέρνηση έχει ρόλο, δεν μπορεί να κοιτάει φοβικά τις εξελίξεις.

»Εμείς, ως προοδευτική παράταξη, ακριβώς αυτό το στίγμα δώσαμε. Ότι συμμετέχουμε, παίρνουμε κάθε πρωτοβουλία για να διαμορφώσουμε το μέλλον και δεν καθόμαστε παθητικά να βλέπουμε τις εξελίξεις».


Τρίτη 30 Μαρτίου 2004 - 15:54 (Ώρα Λονδίνου)

Τελευταίες Ειδήσεις

Αντιρρήσεις για το σχέδιο

Διαφωνίες επί του διαμορφωμένου σχεδίου Ανάν για το Κυπριακό εξέφρασαν όλες οι πλευρές, αλλά δηλώνουν έτοιμες να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις.

Ικανοποιημένη η Άγκυρα

Οι πρώτες αντιδράσεις στο νέο σχέδιο Ανάν

Κυπριακό: Οι συνέπειες της άγνοιας

Νέο σχέδιο για την Κύπρο

«Νέο» σχέδιο Ανάν στη Λουκέρνη

Ο Ανάν στη Λουκέρνη

Η νέα Ευρώπη

Οι προκλήσεις και οι ευκαιρίες για την Ελλάδα και την Κύπρο στη διευρυμένη ΕΕ

Προκλήσεις στην Ευρώπη

Η Κύπρος στο κατώφλι της Ευρωπαϊκής Ένωσης

H Κύπρος σήμερα

Μια ξενάγηση στη Μεγαλόνησο μετά το άνοιγμα της πράσινης γραμμής

Ο Τύπος

Στο μικροσκόπιο η μεταναστευτική πολιτική

Το πολιτικό σκάνδαλο που ξέσπασε για τη μεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης Μπλερ κυριαρχεί στις περισσότερες βρετανικές εφημερίδες. Άλλα θέματα που απασχολούν το βρετανικό τύπο είναι το Κυπριακό και οι Ολυμπιακοί της Αθήνας.

Με το βλέμμα στη Λουκέρνη

ΕΕ: «Νέο πνεύμα συνεργασίας»

Εκλογές για την οικονομία

Ενυπόγραφα

Κυπριακό: Οι συνέπειες της άγνοιας

Η ελληνοκυπριακή κοινή γνώμη τελεί εν πλήρη συγχύσει για τα όσα δραματικά και κρίσιμα συμβαίνουν τους τελευταίους μήνες στο Κυπριακό, εκτιμά ο Λευτέρης Αδειλίνης.

Η Κύπρος ενώπιον της ευρωπαϊκής πρόκλησης

Γέλια και κλάματα

Δεν βλέπουν αλλαγή οι Kύπριοι

Συνεντεύξεις

Αισιοδοξία Γουέστον για το Κυπριακό

Την πεποίθηση του ότι το Κυπριακό θα έχει λυθεί μέχρι την 1η Μαΐου εξέφρασε στην ελληνική υπηρεσία του BBC ο ειδικός συντονιστής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το Κυπριακό, Τόμας Γουέστον.

Επί τάπητος το Κυπριακό

Παπαδόπουλος: Eπειγόντως λύση

Κυπριακό: «Πώς θα φτάσουμε στη λύση»

^^ Αρχή σελίδας

Αρχική Σελίδα

|

Διεθνή

|

Ελλάδα - Κύπρος

|

Τύπος

|

Οικονομία

|

Πολιτισμός

|

Αθλητικά

|

Σε βάθος

|

Ενυπόγραφα

|

Φόρουμ

|

Καιρός

BBC News >>

|

BBC Sport >>

|

BBC Weather >>

|

Learning English >>

Βοήθεια

|

Επικοινωνία

|

Προστασία Προσωπικών Δεδομένων


Τρίτη 30 Μαρτίου 2004 - 15:04 (Ώρα Λονδίνου)

Επιδεινώθηκε η κατάσταση του Γ. Κυράστα

Η κατάσταση της υγείας του 53χρονου τεχνικού παρουσίασε δραματική επιδείνωση από την Δευτέρα και την Τρίτη το μεσημέρι εκδόθηκε νέο ιατρικών ανακοινωθέν. Σύμφωνα με αυτό, η κατάσταση του Γ. Κυράστα χαρακτηρίζεται«εξαιρετικά σοβαρή».

«Ο κ. Κυράστας Ιωάννης συνεχίζει να νοσηλεύεται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας της Ευρωκλινικής Αθηνών. Από το πρωί της Δευτέρας παρουσίασε αιφνίδια και μη αναμενόμενη επιδείνωση της καταστάσεως του, η οποία οδήγησε σε νέα χειρουργική επέμβαση, λόγω οξείας χολοκυστίτιδας. Η κατάσταση του είναι εξαιρετικά σοβαρή και οι προσπάθειες συνεχίζονται», αναφέρει χαρακτηριστικά το ιατρικό ανακοινωθέν.

Η επιπλοκή που παρουσίασε ο Κυράστας ανάγκασε τους θεράποντες ιατρούς αλλά και τους συγγενείς του να κάνουν νέα έκκληση για αίμα, ομάδας 0 ρέζους αρνητικό.


Τρίτη 30 Μαρτίου 2004 - 14:21 (Ώρα Λονδίνου)

«Μεταξύ Σκύλλας και Χάρυβδης» το Κυπριακό

Oρισμένα από τα πρωτοσέλιδα

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Φάρμακα: Τι αλλάζει για τους ασφαλισμένους. Τέλος στην ταλαιπωρία και τα έξοδα χιλιάδων ασθενών.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Σπάει το απόστημα της διαφθοράς. Ανοίγουν όλοι οι φάκελοι των «λαδιάρηδων» υπαλλήλων με απόφαση του Απ. Ανδρεουλάκου.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Άνιση μάχη του ελληνισμού στη Λουκέρνη. Το Κυπριακό μεταξύ Σκύλλας και Χάρυβδης. Ολονύκτιες διαπραγματεύσεις.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: 6.000 προσλήψεις σε 7 υπουργεία και τράπεζες! και...22.000 άνεργοι για την Ολυμπιάδα. Οι προθεσμίες και οι διαδικασίες για τους διαγωνισμούς που «τρέχουν».

Η ΑΥΓΗ: Νύχτα διλημμάτων για το Κυπριακό. Σήμερα οι απαντήσεις στο νέο σχέδιο Αναν.

ΑΥΡΙΑΝΗ: 3 εισαγγελείς μπήκαν στο Υπ. Άμυνας. Για να ανακαλύψουν ποια λαμόγια πήραν τις μίζες. Όσοι Πασόκοι έχουν κλέψει πρέπει να πληρώσουν για να ξεβρομίσει η Παράταξη.

ΤΟ ΒΗΜΑ: Σύγκρουση για τους μισθούς. Αύριο η πρώτη απεργία της ΓΣΕΕ. Αυξήσεις 8% ζητούν οι εργαζόμενοι, 3,2% προτείνουν οι εργοδότες.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Πιο φτηνά στεγαστικά. Προς νέα μείωση τα επιτόκια της ΕΚΤ.

ΕΘΝΟΣ: Λαβύρινθος με παγίδες για Ελλάδα - Κύπρο. Βήμα για τον οριστικό διαχωρισμό το τελικό σχέδιο Αναν.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Φάρμακο για τα... φάρμακα βρήκε ο Κακλαμάνης. Με την σύμφωνη γνώμη του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, το υπουργείο Υγείας θα καταργήσει την εφαρμογή της λίστας φαρμάκων.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Άφησαν χάος στην οικονομία. Αποκαλυπτική έκθεση του Διοικητή της Τραπέζης Ελλάδος.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Σχέδιο ΟΗΕ στα μέτρα του Ντενκτάς. Κυπριακό: Ανάμεσα σε «επώδυνη λύση» και «μη λύση» Αθήνα - Λευκωσία.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Σχέδιο... Αμάν! Τα 10 δώρα στους Τουρκοκύπριους. Απογοήτευση στους Ελληνοκύπριους, πανηγυρίζουν οι Τούρκοι.

ΕΣΤΙΑ: Τα κρίσιμα ορόσημα του Κυπριακού. Από την συναλλαγή του 1878 μέχρι τον εκβιασμό της Λουκέρνης.

Espresso: Άφησε το μοναστήρι για να πάει στη «ΦΑΡΜΑ». Η απίστευτη ιστορία του Νέστορα Φαναρά που αποχώρησε από το τηλεπαιχνίδι. Όταν είχε εγκαταλείψει τα εγκόσμια η μητέρα του τον αναζήτησε μέσω Χαρδαβέλλα.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Λίγες ελπίδες για λύση. Δραματική συνεδρίαση των Κυπρίων για το νέο σχέδιο - Συνάντηση Καραμανλή-Ερντογάν.

Ο ΛΟΓΟΣ: Αγκάθια στην συμφωνία... η ασφάλεια και οι εγγυήσεις. Παραδόθηκε σε Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους το τέταρτο σχέδιο Ανάν.

ΤΑ ΝΕΑ: Σχέδιο με... φέσι έβαλαν στο τραπέζι οι Μπους-Αναν. Κύπρος: 9 στις 10 αλλαγές ευνοούν την Τουρκία.

ΝΙΚΗ: Οι Κύπριοι αντιστέκονται. Ασφυκτικές πιέσεις από τον Μπους. Ευνοϊκές για τους Τουρκύπριους οι προτάσεις του τετάρτου σχεδίου Αναν.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Όλοι και όλα για την απεργία! Αύριο σε όλη τη χώρα.

Η ΧΩΡΑ: Ξεκίνησε η σύγκρουση με τους βαρώνους της διαπλοκής. Η Νέα Δημοκρατία εφαρμόζει την απαίτηση του λαού. 3 εισαγγελείς ψάχνουν σκάνδαλα με προμήθειες στις Ένοπλες Δυνάμεις.

City Press: Ταλαντεύεται η Λευκωσία για τις προτάσεις Αναν. Σήμερα τοποθετούνται οι αντιπροσωπείες στο τέταρτο σχέδιο Αναν.

MetroRAMA: Μέτρα και θυσίες ζητά η έκθεση Γκαργκάνα. «Καμπανάκι» από τον διοικητή της ΤτΕ για την πορεία της οικονομίας.

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Εισαγγελέας για τις σχολικές εκδρομές. Ανησυχία σε εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Επιβάλλεται «λύση» στο Κυπριακό. Επιμένει ο Τζ. Μπους για συμφωνία εδώ και τώρα.

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Άρον άρον, σταύρωσον την Κύπρο. Η Ευρώπη νίπτει τας χείρας της. Μεγάλη Εβδομάδα για Ελληνοκυπρίους- Ελληνισμό.

Κυπριακό

Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ σημειώνει ότι «όλες σχεδόν τις απαιτήσεις της τουρκικής πλευράς ικανοποιεί ο Κόφι Ανάν με το 'νέο' σχέδιό του και απλώς πετάει λίγα ψίχουλα στους Ελληνοκύπριους. Πανηγυρίζουν οι Τούρκοι, προβληματισμένοι οι Ελληνοκύπριοι, για προβληματικά στοιχεία κάνει λόγο η Αθήνα, ενώ αμήχανος εμφανίζεται ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής, μετά μάλιστα την επέμβαση Μπους που ζήτησε τη βοήθειά του».

Το ΕΘΝΟΣ εκτιμά ότι «με την πλάτη στον τοίχο βρίσκεται η Κυπριακή Δημοκρατία. Το ετεροβαρές σχέδιο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν αποτελεί βήμα για τον οριστικό διαχωρισμό της. Πρόκειται για ένα λαβύρινθο 9.900 σελίδων, που κρύβει πολλές παγίδες για την Αθήνα και τη Λευκωσία. Δραματική ήταν η ολονύχτια συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου της Κύπρου».

Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ προσθέτει ότι «τα αποτελέσματα της ναρκοθετημένης διαδικασίας για το Κυπριακό, που είχε αποδεχθεί η κυβέρνηση Σημίτη-Παπανδρέου φάνηκαν χθες στη Λουκέρνη. Το νέο Σχέδιο Ανάν χαρακτηρίζεται 'χειρότερο', ο διεθνής παράγοντας πιέζει και δοκιμάζεται η αξιοπιστία της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το αν θα αποδεχθεί τις μόνιμες παρεκκλίσεις από το κοινοτικό κεκτημένο, όπως θέλουν οι Τούρκοι».

Τα ΝΕΑ επισημαίνουν ότι «σχέδιο... σχεδόν πλήρους ικανοποίησης των απαιτήσεων της τουρκοκυπριακής πλευράς έβαλε -με τη συγκατάθεση των ΗΠΑ- στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων της Λουκέρνης ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ κ. Κ. Ανάν. Σύμφωνα με τα λόγια της κυπριακής αντιπροσωπείας, οι 9 στις 10 αλλαγές ευνοούν την τουρκική πλευρά. Η ελληνική κυβέρνηση περιορίστηκε να δηλώσει 'ενεργό συμπαράσταση' στους Κυπρίους, πράγμα που προκάλεσε την αντίδραση Παπανδρέου».

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ ισχυρίζεται ότι «η ελληνική πλευρά συμμερίζεται τους σοβαρούς προβληματισμούς της ελληνοκυπριακής για το νέο σχέδιο Ανάν. 'Είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε αλλά τα περιθώρια είναι ασφυκτικά', διαμηνύει προς κάθε κατεύθυνση η ελληνική αντιπροσωπία στη Λουκέρνη. Η ελληνική κυβέρνηση αφήνει να εννοηθεί ότι δεν προτίθεται να συμφωνήσει και να υπογράψει ένα σχέδιο που δεν εξασφαλίζει βιώσιμη λύση και κυρίως δεν είναι συμβατό με το κοινοτικό κεκτημένο».

Η ΑΥΓΗ υπογραμμίζει ότι «νύχτα διλημμάτων και αποφάσεων στο Μπίργκενστον της Ελβετίας, όπου, σήμερα, ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι καλούνται να τοποθετηθούν πάνω στο νέο σχέδιο που τους έδωσε χθες ο γγ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν. είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρόεδρος Μπους επικοινώνησε χθες τηλεφωνικώς με τον Κ. Καραμανλή, τον Τ. Παπαδόπουλο και τον Τ. Ερντογάν. Αθήνα και Λευκωσία εμφανίζονται προβληματισμένες με το νέο σχέδιο και δεν είναι διατεθειμένες να το υπογράψουν πριν από το δημοψήφισμα, όπως ζητεί ο Αλβάρο ντε Σότο».

Η ΝΙΚΗ τονίζει ότι «παρά τις ασφυκτικές πιέσεις που απροκάλυπτα ασκούνται και από τον ίδιο τον Αμερικάνο πρόεδρο Τζορτζ Μπους, ο οποίος είχε χθες αλλεπάλληλες τηλεφωνικές επικοινωνίες με τους Κώστα Καραμανλή και Ταγίπ Ερντογάν, οι Κύπριοι προβάλλουν σθεναρή αντίσταση, αρνούμενοι να αποδεχθούν μία 'λύση' που ούτε δίκαιη είναι, ούτε προοιωνίζεται βιώσιμη και λειτουργική».

Σύμφωνα με την City Press «τελειώνει σήμερα ο διπλωματικός χρόνος σε ό,τι αφορά τη λύση του Κυπριακού με βάση την τέταρτη παραλλαγή του σχεδίου Ανάν. Εάν δεν υπάρξει σήμερα συμφωνία μεταξύ των αντιπροσωπιών, ο γγ του ΟΗΕ κ. Ανάν θα παρουσιάσει αύριο την τελική του πρόταση, που θα τεθεί σε παράλληλα δημοψηφίσματα στις 13 Ιουνίου. Η Λευκωσία εμφανίζεται προβληματισμένη με την τέταρτη παραλλαγή του σχεδίου Ανάν χωρίς όμως να αποκλείει την έγκρισή του».

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ υποστηρίζει ότι «το σχέδιο εκτιμάται ότι είναι εκ προθέσεως ετεροβαρές υπέρ της τουρκικής πλευράς και ως εκ τούτου αντιμετωπίστηκε με δυσπιστία και επιφυλάξεις από την ελληνοκυπριακή. Ωστόσο θέμα απευθείας απόρριψής του δεν τίθεται και το Εθνικό Συμβούλιο αναμένεται να εξουσιοδοτήσει τον πρόεδρο Παπαδόπουλο να επιδώσει παρατηρήσεις στον κ. Αναν που θα καταδεικνύουν τις αποκλίσεις των προτάσεών του από τις προσδοκίες της Λευκωσίας».

Η ΒΡΑΔΥΝΗ σημειώνει ότι «ελληνοκυπριακές κυβερνητικές πηγές χαρακτήριζαν το νέο σχέδιο ως 'ακόμα πιο δυσμενές από το προηγούμενο' και πρόσθεταν με έμφαση ότι 'στο νέο σχέδιο Αναν η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν βρίσκει τίποτα το ικανοποιητικό'. Η ελληνοκυπριακή πλευρά σύμφωνα με πληροφορίες έχει θέσει δύο οριακά διαπραγματευτικά σημεία τις για περαιτέρω διαβουλεύσεις: Όχι μόνιμες παρεκκλίσεις από το κοινοτικό κεκτημένο. Προσωρινή και όχι μόνιμη παρουσία στρατιωτικών δυνάμεων στο νησί».

Η ΕΣΤΙΑ επισημαίνει ότι «η λύσις που προτείνει τώρα ο Κόφι Αναν είναι σαφώς δυσμενέστερη των προηγουμένων σχεδίων του. Πέρα των ετεροβαρών ρυθμίσεων για το εδαφικό και το συνταγματικό με τον προτεινόμενο περιορισμό του Ευρωπαϊκού κεκτημένου η ένταξις στην ΕΕ παύει να αποτελή ασφαλιστική δικλίδα για την λειτουργία της Κύπρου ως ενιαίου κράτους. Ο Ελληνοκυπριακός λαός είναι αμφίβολο ότι μπορεί να αποδεχθεί τέτοια εκβιαστική λύση».

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Τρίτη 30 Μαρτίου 2004 - 11:19 (Ώρα Λονδίνου)

Καθησυχαστικός για την Ολυμπιάδα ο Ράιαν

Πάνω από 45.000 δυνάμεις ασφαλείας θα αναπτυχθούν στην Αθήνα για τους αγώνες

Ο σύμβουλος ασφαλείας της Ολυμπιάδας, Αυστραλός Πίτερ Ράιαν, είπε ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένη τρομοκρατική απειλή κατά της Ολυμπιάδας της Αθήνας.

Μετά τις επιθέσεις στη Μαδρίτη οι ανησυχίες για το ενδεχόμενο κάποιας επίθεσης είχαν αυξηθεί.

Αλλά ο Ράιαν είπε στο αυστραλιανό ραδιοφωνικό δίκτυο ABC ότι «δεν υπάρχει άμεση απειλή για την Αθήνα».

«Η Ελλάδα είναι μια σχετικά ειρηνική, ουδέτερη χώρα» είπε ο Ράιαν που διετέλεσε αρχηγός της αστυνομίας της Νέας Νότιας Ουαλίας εν όψει της Ολυμπιάδας του Σίδνεϊ το 2000.

Ο Ράιαν υπογράμμισε τα αυξημένα μέτρα ασφαλείας στην Αθήνα σε σχέση με εκείνα το Σίδνεϊ.

Τετραπλάσιος αριθμός δυνάμεων ασφαλείας θα χρησιμοποιηθούν στην Αθήνα από ό,τι στο Σίδνεϊ ενώ τα μέτρα ασφαλείας θα είναι περίπου τρεις φορές αυξημένα σε σχέση με το 2000.

Ο Ράιαν παραδέχτηκε πως οι επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου υποχρεώνουν την Αθήνα να προετοιμαστεί «για το αδιανόητο».

Η πρόκληση, είπε, είναι παρασχεθεί επαρκής ασφάλεια χωρίς να επηρεαστεί η απόλαυση των αγώνων.


Τρίτη 30 Μαρτίου 2004 - 09:07 (Ώρα Λονδίνου)

Επικοινωνία Μπους - Καραμανλή

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζορτζ Μπους είχε την Δευτέρα το απόγευμα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, ο οποίος βρίσκεται στην Ελβετία, σε μιαν προσπάθεια εντατικοποίησης των προσπαθειών της Ουάσιγκτον να υπάρξει συμφωνία για την επίλυση του Κυπριακού.

Πληροφορίες ειδησεογραφικών πρακτορείων αναφέρουν, ότι η συνομιλία διεξήχθη σε θερμό κλίμα και σε πνεύμα συνεργασίας, ώστε να υπάρξει πλήρης εκμετάλλευση των δυνατοτήτων που υπάρχουν για επίλυση του Κυπριακού και είσοδο μιας ενωμένης Κύπρου στην ΕΕ την 1η Μαΐου.

Ο κ. Μπους επεσήμανε στον Έλληνα Πρωθυπουργό το γεγονός ότι το Κυπριακό βρίσκεται σε ένα ιδιαίτερα κρίσιμο σημείο και θα πρέπει να υπάρξει συντονισμός και στενή συνεργασία όλων των ενδιαφερομένων μερών για να επιτευχθεί συμφωνία.

Αμερικανικές πηγές-σύμφωνα με τα ειδησεογραφικά πρακτορεία- είπαν ότι το τηλεφώνημα δεν είχε σε καμία περίπτωση χαρακτήρα πίεσης και ότι ο κ. Μπους ήθελε με αυτόν τον τρόπο να καταδείξει το προσωπικό του ενδιαφέρον για τη λύση του Κυπριακού.

Ανάλογη επικοινωνία θα πραγματοποιηθεί και με τον Τούρκο Πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ έντονη θα είναι η δραστηριοποίηση και του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ , την Τρίτη, προς την ίδια κατεύθυνση.


Τρίτη 30 Μαρτίου 2004 - 09:23 (Ώρα Λονδίνου)

Πανελλαδική απεργία

Την υπογραφή της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με αυξήσεις της τάξης του 8% στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα και μείωση κατά μία ώρα της εβδομαδιαίας απασχόλησης, διεκδικεί η ΓΣΕΕ.

Τα παραπάνω ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας, Χρήστος Πολυζωγόπουλος, σε συνέντευξη Τύπου, με αφορμή την 24ωρη πανελλαδική απεργία της Τετάρτης.

Ωστόσο η διαφορά που χωρίζει τους εργαζόμενους από τους εργοδότες είναι μεγάλη και αυτό φάνηκε κατά τη διάρκεια των συναντήσεων που είχαν οι δύο πλευρές. Οι εργοδότες έχουν γνωστοποιήσει τις θέσεις τους για αυξήσεις στους μισθούς της τάξης του 3,2%.

«Το ποσοστό του 3,2% είναι κάτω από τον πληθωρισμό. Δεν συζητάμε ούτε καν για σύγκλιση με τους ευρωπαϊκούς μισθούς σταδιακά, διότι το ποσοστό αυτό δεν καλύπτει ούτε τον πληθωρισμό», υποστήριξε ο κ. Πολυζωγόπουλος.

Η ΓΣΕΕ έχει εξαγγείλει 24ωρη απεργία για την Τετάρτη και την ημέρα αυτή θα ακινητοποιηθούν όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς, ενώ προβλήματα θα δημιουργηθούν στα δρομολόγια των αεροπλάνων και των πλοίων. Στην απεργία συμμετέχουν επίσης οι εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ και τις τράπεζες.

Επίσης, στη συνέντευξη Τύπου έγινε λόγος και για τους συμβασιούχους. Το προεδρείο της ΓΣΕΕ υποστήριξε ότι θα πρέπει συνολικά να αντιμετωπιστεί το θέμα και όχι αποσπασματικά.


Τρίτη 30 Μαρτίου 2004 - 07:15 (Ώρα Λονδίνου)

ΝΑΤΟ: Ιστορική διεύρυνση

Στρατιώτες του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο

Η ένταξη επτά χωρών στο ΝΑΤΟ χαρακτηρίστηκε «ιστορικό βήμα» από τον γενικό γραμματέα της Συμμαχίας, Γαπ ντε Χουπ Σέφερ.

Ειδική τελετή διοργανώθηκε στον Λευκό Οίκο για να υποδεχθεί η Συμμαχία τα επτά νέα μέλη της, τη Βουλγαρία, τη Λιθουανία, την Εσθονία, τη Λετονία, τη Ρουμανία, τη Σλοβακία και τη Σλοβενία.

Ο πρόεδρος Τζορτζ Μπους φιλοξενεί τους πρωθυπουργούς και των 7 χωρών.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ποτέ διεύρυνση στην ιστορία του ΝΑΤΟ το οποίο ιδρύθηκε το 1949 για να υπερασπίσει την Ευρώπη από τη Σοβιετική Ένωση.

Το «εισιτήριο» του ΝΑΤΟ προς τα επτά κράτη της ανατολικής Ευρώπης «εκδόθηκε» στη σύνοδο της Πράγας το Νοέμβριο του 2002.

Τον Φεβρουάριο του 2003 επικυρώθηκε η επικείμενη ένταξη των «επτά», η οποία ανεβάζει συνολικά σε 26 τα κράτη-μέλη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

H διεύρυνση του ΝΑΤΟ πραγματοποιήθηκε ένα μήνα πριν από την ένταξη δέκα κρατών από την κεντρική Ευρώπη και τη Μεσόγειο στους κόλπους της ΕΕ.

Επισημαίνεται ότι η πρώτη προς ανατολάς διεύρυνση του ΝΑΤΟ έγινε το 1999, όταν η Τσεχία, η Πολωνία και η Ουγγαρία αναγνωρίστηκαν επισήμως ως μέλη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Εκ των νέων χωρών-μελών του ΝΑΤΟ, η Ρουμανία και η Βουλγαρία ήταν οι πιο ενθουσιώδεις με τους πολίτες τους να υποστηρίζουν μαζικά την ένταξη στη Συμμαχία.

Στο αρχηγείο της Συμμαχίας, στις Βρυξέλλες, θα γίνει δεύτερη τελετή την Παρασκευή.

Εθνική αργία κηρύχθηκε την Παρασκευή στη Βουλγαρία.

Ο πρόεδρος Μπους έχει συναντήσεις και με τους πρωθυπουργούς της Αλβανίας, της Κροατίας και της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, των τριών χωρών που επίσης θέλουν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ.


Τρίτη 30 Μαρτίου 2004 - 09:30 (Ώρα Λονδίνου)

O βρώμικος πόλεμος των βρεφών

Το στρατιωτικό καθεστώς είχε εξαπολύσει βρώμικο πόλεμο κατά της αριστεράς

Δικαστήριο στην Αργεντινή βρήκε ένοχους δύο αστυνομικούς.

Οι δύο αξιωματούχοι της αστυνομίας είχαν προσαχθεί στη δικαιοσύνη με την κατηγορία ότι έκλεβαν νεογνά από πολιτικούς κρατούμενους που είχαν δολοφονηθεί στον «βρώμικο πόλεμο» κατά της αριστεράς την περίοδο της εφτάχρονης δικτατορίας 1976-1983.

Τα νεογνά, οι δύο άνδρες τα έδιδαν γιά υιοθέτηση σε άλλες οικογένειες.

Οι Μιγκουέλ Ετσεκολάτζ και ο Γιόργκε Μπέργκες καταδικάσθηκαν σε επτά χρόνια φυλάκιση.

Είναι η πρώτη φορά που δικαστήριο της Αργεντινής αποφάσισε να επιβάλει ποινές σε ανώτερους αξιωματούχους της στρατιωτικής δικτατορίας.

Οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα υποστηρίζουν ότι περίπου 30.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν ή «εξαφανίσθηκαν» την περίοδο 1976-1983.


Τρίτη 30 Μαρτίου 2004 - 07:01 (Ώρα Λονδίνου)

Τουλάχιστον 19 νεκροί στο Ουζμπεκιστάν

Πληροφορίες κάνουν λόγο και για επιθέσεις σε αστυνομικά τμήματα της Τασκένδης

Τουλάχιστον 19 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 26 τραυματίστηκαν σε σειρά βίαιων επιθέσεων στο Ουζμπεκιστάν, στην κεντρική Ασία.

Σε δίκτυα ισλαμιστών εξτρεμιστών με στόχο την αποσταθεροποίηση της χώρας και τη διάσπαση της -υπό τις ΗΠΑ- συμμαχίας κατά της τρομοκρατίας αποδίδει o πρόεδρος της χώρας Ισλάμ Καρίμοφ δύο επιθέσεις αυτοκτονίας, χτυπήματα κατά της αστυνομίας και μία ισχυρή έκρηξη στην Τασκένδη.

Η έκρηξη σημειώθηκε κοντά σε σημείο όπου ήταν συγκεντρωμένοι πολλοί αστυνομικοί.

Αυτόπτες μάρτυρες λένε πως επρόκειτο για βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας που έκανε μια γυναίκα, αλλά αυτό δεν έχει επιβεβαιωθεί.

Τουλάχιστον άλλοι έξη άνθρωποι σκοτώθηκαν την Κυριακή το βράδυ, σε επίθεση σε σπίτι της ιστορικής πόλης, του Δρόμου του Μεταξιού, Μπουχάρα.

Ανταποκρίτρια του BBC στο Ουζμπεκιστάν μεταδίδει πως ανεπίσημες πληροφορίες κάνουν λόγο για άλλες δύο ένοπλες επιθέσεις σε αστυνομικά τμήματα της Τασκένδης.

Όπως λέει, στόχος των επιτιθέμενων φαίνεται πως είναι η αστυνομία.

Οι επιθέσεις αυτές είναι δηλωτικές του κλίματος υποβόσκουσας δυσαρέσκειας που χαρακτηρίζει την ουζμπεκική κοινωνία.

Οι αρχές του Ουζμπεκιστάν λένε πως έχουν προβεί σε αρκετές συλλήψεις σχετικά με τις επιθέσεις.

Οι εν λόγω επιθέσεις αυτοκτονίας είναι οι πρώτες που σημειώνονται στο έδαφος του Ουζμπεκιστάν, και σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους εκδηλώθηκαν από ισλαμιστές εξτρεμιστές και συγκεκριμένα από το απαγορευμένο κίνημα Χιζμπ-ουτ-Ταχρίρ και τους υποστηρικτές μίας αυστηρής σέκτας του Ισλάμ.


Τρίτη 30 Μαρτίου 2004 - 07:15 (Ώρα Λονδίνου)

Τα 7 νέα μέλη του ΝΑΤΟ

Στρατιώτες του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο

Η ένταξη επτά χωρών στο ΝΑΤΟ χαρακτηρίστηκε «ιστορικό βήμα» από τον γενικό γραμματέα της Συμμαχίας, Γαπ ντε Χουπ Σέφερ.

Ειδική τελετή διοργανώθηκε στον Λευκό Οίκο για να υποδεχθεί η Συμμαχία τα επτά νέα μέλη της, τη Βουλγαρία, τη Λιθουανία, την Εσθονία, τη Λετονία, τη Ρουμανία, τη Σλοβακία και τη Σλοβενία.

Ο πρόεδρος Τζορτζ Μπους φιλοξενεί τους πρωθυπουργούς και των 7 χωρών.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ποτέ διεύρυνση στην ιστορία του ΝΑΤΟ το οποίο ιδρύθηκε το 1949 για να υπερασπίσει την Ευρώπη από τη Σοβιετική Ένωση.

Το «εισιτήριο» του ΝΑΤΟ προς τα επτά κράτη της ανατολικής Ευρώπης «εκδόθηκε» στη σύνοδο της Πράγας το Νοέμβριο του 2002.

Τον Φεβρουάριο του 2003 επικυρώθηκε η επικείμενη ένταξη των «επτά», η οποία ανεβάζει συνολικά σε 26 τα κράτη-μέλη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

H διεύρυνση του ΝΑΤΟ πραγματοποιήθηκε ένα μήνα πριν από την ένταξη δέκα κρατών από την κεντρική Ευρώπη και τη Μεσόγειο στους κόλπους της ΕΕ.

Επισημαίνεται ότι η πρώτη προς ανατολάς διεύρυνση του ΝΑΤΟ έγινε το 1999, όταν η Τσεχία, η Πολωνία και η Ουγγαρία αναγνωρίστηκαν επισήμως ως μέλη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Εκ των νέων χωρών-μελών του ΝΑΤΟ, η Ρουμανία και η Βουλγαρία ήταν οι πιο ενθουσιώδεις με τους πολίτες τους να υποστηρίζουν μαζικά την ένταξη στη Συμμαχία.

Στο αρχηγείο της Συμμαχίας, στις Βρυξέλλες, θα γίνει δεύτερη τελετή την Παρασκευή.

Εθνική αργία κηρύχθηκε την Παρασκευή στη Βουλγαρία.

Ο πρόεδρος Μπους έχει συναντήσεις και με τους πρωθυπουργούς της Αλβανίας, της Κροατίας και της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, των τριών χωρών που επίσης θέλουν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ.


Τρίτη 30 Μαρτίου 2004 - 06:37 (Ώρα Λονδίνου)

«Ανησυχεί η Σερένα Γουίλιαμς»

«Η προσωπική μου ασφάλεια είναι πιό σημαντική από το τένις»

«Οι Αμερικανοί αθλητές ενδέχεται να μποϊκοτάρουν τους Ολυμπιακούς», είναι ο τίτλος της βρετανικής εφημερίδας «Τάιμς», η οποία επικαλείται δηλώσεις της πρωταθλήτριας του τένις, Σερένα Γουίλιαμς.

Η Αμερικανίδα αθλήτρια υποστήριξε ότι υπάρχει μια διάχυτη ανησυχία από την πλευρά της αμερικανικής αποστολής όσον αφορά το ενδεχόμενο τρομοκρατικής επίθεσης κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας.

«Πιστεύω ότι η προσωπική ασφάλεια και η ζωή μου είναι ολίγον τι πιο σημαντικές από το τένις. Ως εκ τούτου εάν υπάρχει πραγματικός λόγος ανησυχίας στο σημείο που να μην αισθάνομαι άνετα για την προσωπική μου ασφάλεια, τότε δε θα πάω στην Αθήνα. Διότι αγαπώ τη ζωή μου», τόνισε η Αμερικανίδα τενίστρια η οποία συμμετέχει σε διεθνές τουρνουά τένις στη Φλόριντα.

Ωστόσο, η Αμερικανίδα τενίστρια μετά τη νίκη της επί της Ρωσίδας, Μαρία Σαράποβα, με 2-0 σετ δήλωσε «100% έτοιμη για την Αθήνα» και διέψευσε ότι σκεφτόταν να μποϊκοτάρει τους Αγώνες.

«Στόχος οι Αμερικανοί αθλητές»

Στο μεταξύ, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση το 52% των Αμερικανών πιστεύει ότι είναι πιθανό το ενδεχόμενο επίθεσης κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών και το 37% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι οι Αμερικανοί αθλητές θα είναι ο πιθανότερος στόχος σε περίπτωση επίθεσης.

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα τις τελευταίες εβδομάδες αρκετοί Αμερικανοί αθλητές εξέφρασαν παρόμοιες ανησυχίες.

Ο καλαθοσφαιριστής, Ρέι Άλεν των Σιάτλ Σόνικς υποστήριξε ότι μετά τη βομβιστική επίθεση το 1998 στην Υεμένη κατά του αμερικανικού πολεμικού πλοίου USS Cole είναι πολύ παρακινδυνευμένη η παραμονή της αμερικανικής ολυμπιακής αποστολής στο σκάφος Queen Mary 2 στο λιμάνι του Πειραιά.

Ωστόσο, η Αμερικανίδα κολυμβήτρια, Νάταλι Κάφλιν, διαχώρισε τη θέση της λέγοντας: «Η απειλή της τρομοκρατίας υπάρχει παντού είτε είμαι στις Ηνωμένες Πολιτείες είτε στην Αθήνα. Δεν μπορώ να ζω με αυτόν τον φόβο συνεχώς. Η ασφάλεια είναι κάτι που κανείς δεν μπορεί να σου εγγυηθεί 100%».


Τρίτη 30 Μαρτίου 2004 - 07:43 (Ώρα Λονδίνου)

Δύο άλλες συλλήψεις στη Μαδρίτη

Ένα από τα καταστραμένα τρένα στη Μαδρίτη μετά τις βομβιστικές επιθέσεις της 11ης Μαρτίου

Ο Ισπανός δικαστής Χουάν ντε Όλμο διέταξε την κράτηση, χωρίς όρους και σε μυστικό σημείο, του Σύρου Μπάσελ Γαγιούν, ο οποίος συνελήφθη την περασμένη εβδομάδα στην Ουχένα, στην επαρχία του Τολεδου.

Ο Γαγιούν θεωρείται ως ένας από τους αυτουργούς των επιθέσεων της 11ης Μαρτίου.

Ο δικαστής διέταξε, επίσης, να τεθεί υπό κράτηση, με τους ίδιους όρους, και ο Μαροκινός Αχμέντ Αχμιντάν, ο οποίος συνελήφθη την περασμένη εβδομάδα στο προάστιο της Μαδρίτης Ουσέρα και θεωρείται ύποπτος για συνεργασία με ένοπλες ομάδες και για εγκλήματα κατά της δημόσιας υγείας (εμπόριο ναρκωτικών).

Δεκαπέντε άτομα έχουν μέχρι στιγμής συλληφθεί για τις επιθέσεις της 11ης Μαρτίου στις οποίες 191 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Δέκα βομβές εξερράγησαν σε τέσσερα τρένα και τρείς σιδηροδρομικούς σταθμούς την ώρα της κυκλοφοριακής αιχμής.

Πηγή που πρόσκειται στο δικαστήριο ανέφερε στο πρακτορείο Ρώυτερ ότι ο Σύρος που έχει συλληφθεί αναγνωρίσθηκε από έναν άνθρωπο που τραυματίσθηκε στις επιθέσεις και από έναν άλλο που διέφυγε χωρίς να πάθει τίποτα.

Η ίδια πηγή είπε ότι ο Σύρος παραδέχθηκε πως γνωρίζει όλους όσους έχουν συλληφθεί.


Τρίτη 30 Μαρτίου 2004 - 08:13 (Ώρα Λονδίνου)

Απετράπη επίθεση στη Μανίλα

Η πρόεδρος Αρόγιο είναι ένθερμος υποστηρικτής των ΗΠΑ στην εκστρατεία κατά της τρομοκρατίας

Η πρόεδρος των Φιλιππίνων, Γκλόρια Μακαπαγκάλ Αρόγιο ανακοίνωσε ότι οι αρχές της χώρας απέτρεψαν επίθεση παρόμοια με αυτήν της Μαδρίτης, η οποία επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στην πρωτεύουσα Μανίλα.

Η κ. Αρόγιο διευκρίνισε ότι συνελήφθησαν αρκετά άτομα φερόμενα ως μέλη ισλαμικών οργανώσεων, τα οποία είχαν στην κατοχή τους 36 κιλά εκρηκτικών υλών που οι συλληφθέντες σκόπευαν να τοποθετήσουν σε εμπορικά κέντρα και σε τρένα.

Η οργάνωση ανταρτών Άμπoυ Σαγιάφ, που επιδιώκει τη δημιουργία ανεξάρτητου μουσουλμανικού κράτους, σύμφωνα με την Ουάσινγκτον και τη Μανίλα διατηρεί σχέσεις με την τρομοκρατική οργάνωση αλ- Kάιντα.

Η πρόεδρος Αρόγιο που υποστηρίζει ένθερμα την εκστρατεία της κυβέρνησης Μπους κατά της τρομοκρατίας επιδιώκει να διατηρήσει το αξίωμά της γιά άλλα 6 χρόνια στις προεδρικές εκλογές που πρόκειται να γίνουν στις 10 Μαΐου.


Τρίτη 30 Μαρτίου 2004 - 07:01 (Ώρα Λονδίνου)

Σειρά επιθέσεων στο Ουζμπεκιστάν

Πληροφορίες κάνουν λόγο και για επιθέσεις σε αστυνομικά τμήματα της Τασκένδης

Τουλάχιστον 19 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 26 τραυματίστηκαν σε σειρά βίαιων επιθέσεων στο Ουζμπεκιστάν, στην κεντρική Ασία.

Σε δίκτυα ισλαμιστών εξτρεμιστών με στόχο την αποσταθεροποίηση της χώρας και τη διάσπαση της -υπό τις ΗΠΑ- συμμαχίας κατά της τρομοκρατίας αποδίδει o πρόεδρος της χώρας Ισλάμ Καρίμοφ δύο επιθέσεις αυτοκτονίας, χτυπήματα κατά της αστυνομίας και μία ισχυρή έκρηξη στην Τασκένδη.

Η έκρηξη σημειώθηκε κοντά σε σημείο όπου ήταν συγκεντρωμένοι πολλοί αστυνομικοί.

Αυτόπτες μάρτυρες λένε πως επρόκειτο για βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας που έκανε μια γυναίκα, αλλά αυτό δεν έχει επιβεβαιωθεί.

Τουλάχιστον άλλοι έξη άνθρωποι σκοτώθηκαν την Κυριακή το βράδυ, σε επίθεση σε σπίτι της ιστορικής πόλης, του Δρόμου του Μεταξιού, Μπουχάρα.

Ανταποκρίτρια του BBC στο Ουζμπεκιστάν μεταδίδει πως ανεπίσημες πληροφορίες κάνουν λόγο για άλλες δύο ένοπλες επιθέσεις σε αστυνομικά τμήματα της Τασκένδης.

Όπως λέει, στόχος των επιτιθέμενων φαίνεται πως είναι η αστυνομία.

Οι επιθέσεις αυτές είναι δηλωτικές του κλίματος υποβόσκουσας δυσαρέσκειας που χαρακτηρίζει την ουζμπεκική κοινωνία.

Οι αρχές του Ουζμπεκιστάν λένε πως έχουν προβεί σε αρκετές συλλήψεις σχετικά με τις επιθέσεις.

Οι εν λόγω επιθέσεις αυτοκτονίας είναι οι πρώτες που σημειώνονται στο έδαφος του Ουζμπεκιστάν, και σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους εκδηλώθηκαν από ισλαμιστές εξτρεμιστές και συγκεκριμένα από το απαγορευμένο κίνημα Χιζμπ-ουτ-Ταχρίρ και τους υποστηρικτές μίας αυστηρής σέκτας του Ισλάμ.


Τρίτη 30 Μαρτίου 2004 - 05:30 (Ώρα Λονδίνου)

Ικανοποιημένη η Άγκυρα

Από την Κωνσταντινούπολη, Άρης Χατζηστεφάνου

Ο στρατηγός Οζκόκ με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας

Ιδιαίτερα θετικό κλίμα επικράτησε στην Τουρκία καθώς έφταναν οι πρώτες πληροφορίες του αναθεωρημένου σχεδίου Ανάν για την Κύπρο. Διπλωματικές πηγές εξέφραζαν την ικανοποίηση τους κυρίως για τα «ζητήματα ασφάλειας και πολιτικής εκπροσώπησης».

«Υπάρχουν αναφορές βάσει των οποίων ο τουρκικός στρατός μπορεί να μείνει για μια αιωνιότητα» είπε χαρακτηριστικά ένας Τούρκος διπλωμάτης. Θετικά ήταν τα σχόλια και για την μείωση του αριθμού των Ελληνοκυπρίων που θα μπορέσουν να επιστρέψουν στις εστίες τους αν και σημειώνονταν ότι το σχέδιο δεν είναι απόλυτα ξεκάθαρο σε αυτό το σημείο.

Αρκετοί αναλυτές υποστήριζαν ότι η Τουρκία κατάφερε να ενισχύσει τα χαρακτηριστικά της διζωνικότητας χωρίς παράλληλα να προχωρήσει σε μεγάλες παραχωρήσεις στο εδαφικό όπως αναμένονταν.

«Το αναθεωρημένο σχέδιο ικανοποιεί την τουρκική πλευρά» ήταν ο χαρακτηριστικός τίτλος που έδιναν χτες το βράδυ αρκετά ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης.

Αρκετοί σχολιαστές είχαν διαβλέψει «σημάδια αισιοδοξίας» ακόμη και στην αναχώρηση του Τούρκου πρωθυπουργού για την Ελβετία. «Ο Ερντογάν μεταβαίνει στην Ελβετία με σημαντικά εφόδια» έλεγε χαρακτηριστικά Τούρκος δημοσιογράφος αναφερόμενος στην νίκη που πέτυχε το κυβερνών κόμμα στις τοπικές εκλογές αλλά και στις επαφές που είχε ο Τούρκος πρωθυπουργός με ξένους ηγέτες και κυρίως τον Τζορτζ Μπους και τον Τόνι Μπλερ.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένει η Άγκυρα την αντίδραση του Ραούφ Ντενκτάς καθώς πιστεύονταν ότι από αυτή θα κρίνονταν σε σημαντικό βαθμό οι σχέσεις του Τουρκοκύπριου πολιτικού με την κυβέρνηση Ερντογάν.


Τρίτη 30 Μαρτίου 2004 - 04:40 (Ώρα Λονδίνου)

«Η αποκήρυξη του Σιράκ»

«Η αποκήρυξη», είναι ο πηχυαίος πρωτοσέλιδος τίτλος στη «Λε Μοντ», μετά την ήττα του κυβερνώντος κόμματος του προέδρου Ζακ Σιράκ στις περιφερειακές εκλογές.

Το αποτέλεσμα χαρακτηρίζεται από τη «Λε Μοντ» - «μία ειλικρινή και τεράστια άρνηση της πολιτικής Σιράκ».

Κατά τη «Λε Μοντ» την κύρια ευθύνη για την ήττα της κεντροδεξιάς φέρει ο ίδιος ο κ. Σιράκ - «ο οποίος έχει την τάση της αυτοκαταστροφής κάθε δύο χρόνια».

«Σε μία περίοδο που τα πάντα είναι ρευστά, που οι σημαντικότερες γαιοπολιτικές ισορροπίες αμφισβητούνται, στον κ. Σιράκ καταλογίζεται το λάθος ότι έδωσε την εντύπωση ότι η Γαλλία στρέφει την πλάτη στην πολιτική οικοδόμηση της Ευρώπης και ότι προτιμά την αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ», γράφει η «Λε Μοντ».

Σύμφωνα με τη «Λε Μοντ», η κυβερνητική παράταξη δεν ενισχύθηκε από - «τις ερωτοτροπίες με το λαϊκισμό που είχε ως αποτέλεσμα την προσωρινή αναστολή της οικονομικής πολιτικής».

«Ψήφο τιμωρίας για την κυβέρνηση», χαρακτηρίζονται τα αποτελέσματα των εκλογών από τη «Λα Βανγκουάρντια» της Βαρκελώνης.

Η εφημερίδα εκτιμά ότι βασική προτεραιότητα τώρα για την πολιτική ηγεσία της Γαλλίας είναι να διατηρηθεί η συνοχή του κοινωνικού ιστού της χώρας.

«Δεν έχουμε την αίσθηση ότι ο κ. Σιράκ που βρίσκεται στη δύση της πολιτικής του καριέρας θα επιδιώξει να προχωρήσει σε φιλόδοξες και οδυνηρές μεταρρυθμίσεις», γράφει η «Λα Βανγκουάρντια».

«Η Γαλλία όμως δεν μπορεί να συνεχίσει να λέγει μόνιμα - όχι - την εποχή της αλληλεξάρτησης και της παγκοσμιοποίησης», υπογραμμίζει η εφημερίδα.

Ανασχηματισμός της κυβέρνησης

Η αριστερών αποκλίσεων «Λιμπερασιόν» στην πρώτη της σελίδα έχει τη φωτογραφία του Γάλλου πρωθυπουργού Πίερ Ραφαρέν κάτω από τον πηχυαίο τίτλο: « Είναι ακόμη στη θέση του!... »

«Φήμες και μυστικές συνεντεύξεις λένε ότι ο πρόεδρος ετοιμάζεται για μεγάλο ανασχηματισμό», γράφει η «Λιμπερασιόν».

«Αν ο ανασχηματισμός δεν γίνει αμέσως, αυτό μάλλον εξυπηρετεί τον κ. Ραφαρέν», σημειώνει η «Λιμπερασιόν».

Μία επιλογή για τον πρόεδρο Σιράκ είναι να εκδιώξει τον Ραφαρέν και να τον αντικαταστήσει με τον Νικολά Σαρκοζί, τον σημερινό υπουργό των Εσωτερικών, εκτιμούν ορισμένοι αναλυτές.

Με την εκτίμηση αυτή συμφωνεί η «Ελ Περιόντικο» της Βαρκελώνης η οποία αναρωτιέται ότι το εκλογικό αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών είναι - «η αρχή του τέλους για τον κ. Σιράκ».

«Ο κ. Σαρκοζί είναι πολύ πιθανό να διεκδικήσει την προεδρία και συνεπώς συνιστά κίνδυνο για τον κ. Σιράκ», γράφει η ισπανική εφημερίδα.

«Τα καταστροφικά αποτελέσματα των εκλογών στη Γαλλία έχουν θέσει σε κίνδυνο τον Ζακ Σιράκ μόνο δύο χρόνια μετά την επανεκλογή του στην προεδρία», καταλήγει η «Ελ Περιόντικο».


Τρίτη 30 Μαρτίου 2004 - 05:26 (Ώρα Λονδίνου)

Κυπριακό: Περαιτέρω διαβουλεύσεις στη Λουκέρνη

Του Πάρη Ποταμίτη από τη Λουκέρνη

Ένας Τουρκοκύπριος που δεν αποδέχεται το σχέδιο Ανάν

Εντός της πρωίας αναμένει ο γγ. των ΗΕ Κοφι Αναν τις συγκροτημένες παρατηρήσεις των ενδιαφερομένων μερών επί τού αναθεωρημένου σχεδίου του πού επέδωσε στις πλευρές χθές.

Η ελληνοκυπριακή πλευρά έχει εκφράσει ήδη την άποψη ότι πολλα από τα σημαντικά γι΄αυτην θέματα δόθηκαν στην άλλη πλευρά.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πάντως Κύπρος Χυσοστομίδης τόνισε ότι εξετάζονται όλα τα σημεία, θετικά και αρνητικά και η προσπάθεια θα συνεχιστεί.

Η τουρκική πλευρά από την άλλη, φαίνεται σύμφωνα με τουρκικές διπλωματικές πηγές να εκφράζει ικανοποίηση γιά μιά σειρά θεμάτων όπως η διζωνικότητα,η πολιτική ισότητα,η ασφαλεια και οι εγγυήσεις επί των οποίων θεωρεί ότι υπήρξε θετική γιά την ίδια αντιμετώπιση εκ μέρους των ΗΕ.

Μετά την επίδοση των παρατηρήσεων των μερών,ο Κόφι Αναν αναμένεται να αρχίσει νέο κύκλο διαβουλεύσεων με στόχο να καταλήξει στο τελικό κείμενο πού θα προωθηθεί σε ξεχωριστά δημοψηφίσματα στην Κύπρο.

Προσπάθεια των ΗΕ είναι είτε να υπογραφεί η συμφωνία μέχρι αύριο είτε να μονογραφηθεί μέχρι αύριο συγκατάθεση των μερών γιά υποβολή τού κειμένου στα δημοψηφίσματα.

Θεωρείται δε πώς και το ένα και το άλλο θα επέτρεπαν στον Κοφι Αναν να παρουσιάσει το τελικό κείμενο ως προϊόν διαβούλευσης και όχι δικής του επιδιαιτησίας.

Σύμφωνα πάντως με διπλωματικές πηγές εδώ στη Λουκέρνη,η ελληνοκυπριακή πλευρά θεωρεί ότι δεν έγινε πραγματική διαπραγμάτευση και πως στην ουσία η επιδιαιτησία Αναν ξεκίνησε ήδη με την κατάθεση χθές τού σχεδίου του.

Τόσο δε η ελληνοκυπρική πλευρά όσο και η ελλαδική παρουσιάζονται απρόθυμες να προσυπογράψουν οτιδήποτε πρίν τα δημοψηφίσματα καθώς κάτι παρόμοιο δεν συμπεριλαμβανόταν στη διαδικασία πού συμφωνήθηκε το Φεβρουάριο στη Ν.Υόρκη.

Χθές βράδυ συναντήθηκαν οι πρωθυπουργοί Ελλάδας και Τουρκίας Κώστας Καραμανλής και Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα δε με κύκλους τού περιβάλλοντος τού κ.Καραμνλή κατά τη διάρκεια της συνάντησης λέχθηκε ότι υπάρχουν μεγάλες διαφορές και προβληματικά σημεία.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.