Compact version |
|
Saturday, 23 November 2024 | ||
|
Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real AudioΕιδήσεις 04-03-26
Παρασκευή 26 Μαρτίου 2004 - 23:58 (Ώρα Λονδίνου) Πυρετώδεις έρευνες στην Ισπανία Πληροφορίες ότι βρέθηκε το «εργαστήριο του θανάτου» κοντά στη Μαδρίτη Ισπανικό ραδιοφωνικό δίκτυο μετέδωσε ότι η ισπανική αστυνομία βρήκε το σπίτι στο οποίο κατασκευάστηκαν οι εκρηκτικοί μηχανισμοί που χρησιμοποιήθηκαν στις επιθέσεις της 11ης Μαρτίου. Σε απομονωμένο σπίτι περιοχής τριάντα χιλιόμετρα βορειοανατολικά της ισπανικής πρωτεύουσας, βρέθηκαν ήδη πριν μία εβδομάδα, σύμφωνα με τον ραδιοφωνικό σταθμό Cadena SER, δυναμίτες και πυροκροτητές. Οι αρχές πιστεύουν ότι στο σπίτι συναρμολογήθηκαν οι βόμβες και φορτώθηκαν στη συνέχεια σε δισάκια, με τα οποία μεταφέρθηκαν στα τραίνα. Από επίσημης πλευράς δεν υπάρχει μέχρι στιγμής επιβεβαίωση της είδησης, ούτε εάν έχουν πραγματοποιηθεί άλλες δύο συλλήψεις, όπως μεταδίδουν τα ειδησεογραφικά πρακτορεία, ανεβάζοντας τον αριθμό των υπόπτων που κρατούνται στους 20. Εναντίον 12 ατόμων πάντως έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για εμπλοκή στις επιθέσεις που στοίχισαν τη ζωή 190 και τον τραυματισμό 1800 ανθρώπων. Οι περισσότεροι από τους συλληφθέντες είναι από το Μαρόκο, όπου οι αρχές συνεχίζουν τις έρευνες και τις ανακρίσεις υπόπτων για συμμετοχή σε τρομοκρατικές οργανώσεις. Η Ομοσπονδιακή Εισαγγελία της Γερμανίας ανακοίνωσε ότι από τις μέχρι τώρα έρευνες δεν προκύπτει πως οι επιθέσεις της 11ης Μαρτίου σχεδιάστηκαν στη Γερμανία. Αφορμή για παρόμοιες εικασίες έδωσε η εξακρίβωση της σύντομης παραμονής ενός εκ των συλληφθέντων στη Μαδρίτη στη γερμανική πόλη Ντάρμσταντ, όπου πραγματοποιήθηκαν έρευνες σε σπίτια Μαροκινών.
Παρασκευή 26 Μαρτίου 2004 - 22:17 (Ώρα Λονδίνου) Περήφανοι οι διευθυντές των δύο μεγάλων βρετανικών μουσείων για το κοινό τους απόκτημα Το Βρετανικό Μουσείο και το Μουσείο Βικτόρια εντ Άλμπερτ συνεργάσθηκαν για την απόκτηση σπάνιου αγάλματος του Βούδα, από τον έβδομο αιώνα, καταβάλλοντας 850.000 λίρες. Το άγαλμα, ύψους 35 εκατοστών και σε απόχρωση χρυσού, θα εκτίθεται εναλλάξ στα δύο μουσεία στο Λονδίνο, ενώ θα παρουσιασθεί επίσης σε όλα τα μουσεία της Βρετανίας. Ο Μαρκ Τζόουνς, διευθυντής του Μουσείου Βικτόρια εντ Άλμπερτ, χαρακτήρισε το απόκτημα «σπάνιο και πανέμορφο έργο τέχνης», που θα εμπλουτίσει τη συλλογή του. Ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου, Νίλ Μακγκρέγκορ, έκανε λόγο για «έναν νέο τρόπο θεώρησης του έργου», με την έκθεσή του « σε όλα τα μήκη και πλάτη της χώρας».
Παρασκευή 26 Μαρτίου 2004 - 22:51 (Ώρα Λονδίνου) Αμερικανικές ενισχύσεις στο Αφγανιστάν Η ενίσχυση των δυνάμεων των ΗΠΑ ίσως σχετίζεται με το κυνήγι ηγετικών στελεχών της Αλ Κάιντα Οι ΗΠΑ ενισχύουν τις δυνάμεις τους στο Αφγανιστάν με περίπου δύο χιλιάδες πεζοναύτες, οι οποίοι έχουν τη βάση τους σε πλοία στον Περσικό Κόλπο. Ο ακριβής αριθμός των ενισχύσεων δεν έχει διευκρινιστεί ακόμα. Οι Αμερικανοί πεζοναύτες θα ενισχύσουν τους σχεδόν δώδεκα χιλιάδες συμπατριώτες τους στρατιώτες που ήδη δρουν στο έδαφος του Αφγανιστάν. Ο ανταποκριτής του BBC στο Πεντάγωνο, μεταδίδει ότι οι αξιωματούχοι επιχειρούν να υποβαθμίσουν την αμερικανική ενέργεια, υποστηρίζοντας ότι είχε σχεδιαστεί εδώ και καιρό. Σημειώνεται, πάντως, ότι η ενίσχυση των αμερικανικών δυνάμεων γίνεται ενώ έχουν ενταθεί οι επιχειρήσεις για τον εντοπισμό και σύλληψη μαχητών της Αλ Κάιντα και των Ταλιμπάν, καθώς και ηγετικών στελεχών, συμπεριλαμβανομένου του Οσάμα μπιν Λάντεν. «Πιθανώς αυθεντικό το μήνυμα» Αξιωματούχος της αμερικανικής μυστικής υπηρεσίας CIA δήλωσε ότι είναι πολύ πιθανό να είναι αυθεντικό το μήνυμα που μετέδωσε το αραβικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα και το οποίο αποδίδεται στον θεωρούμενο ως υπαρχηγό της Αλ Κάιντα, Αϊμάν αλ Ζαουάχρι. Η φωνή είναι παρόμοια, δήλωσε ο αξιωματούχος. Με το μήνυμα καλούνται οι μουσουλμάνοι να ανατρέψουν την κυβέρνηση του στρατηγού Περβέζ Μουσάραφ στο Πακιστάν. Την περασμένη βδομάδα υπήρχαν πληροφορίες ότι ο αλ Ζαουάχρι αποτελούσε στόχο των επιχειρήσεων του πακιστανικού στρατού στα σύνορα με το Αφγανιστάν. Χιλιάδες Ισλαμιστές, μεταδίδουν τα ειδησεογραφικά πρακτορεία, πραγματοποίησαν διαδηλώσεις σε πολλές πόλεις του Πακιστάν, ζητώντας να σταματήσουν οι επιχειρήσεις του στρατού εναντίον υπόπτων για διασυνδέσεις με τους Ταλιμπάν και την Αλ Κάιντα, στην πακιστανικο-αφγανική μεθόριο.
Παρασκευή 26 Μαρτίου 2004 - 21:23 (Ώρα Λονδίνου) Αναγκαστική προσγείωση στο Κάρντιφ Καπνός εμφανίσθηκε σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες στο πιλοτήριο του Μπόϊγκ Αναγκαστική προσγείωση πραγματοποίησε το απόγευμα στο Κάρτιφ της Ουαλίας αεροσκάφος των Βρετανικών Αερογραμμών, που είχε απογειωθεί από το αεροδρόμιο Χίθροου του Λονδίνου με προορισμό το Τορόντο του Καναδά. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, στο πιλοτήριο του Μπόϊγκ εμφανίσθηκε καπνός, πράγμα που ανάγκασε τον κυβερνήτη να προσγειώσει το αεροσκάφος. Μετά την προσγείωσή του στο αεροδρόμιο του Κάρντιφ έσπευσαν στο διάδρομο προσγείωσης δυνάμεις ασφαλείας και σωστικά συνεργεία. Από την αεροπορική εταιρεία ανακοινώθηκε ότι δεν έπαθε κανείς τίποτε και ότι ερευνούνται τα αίτια του συμβάντος.
Παρασκευή 26 Μαρτίου 2004 - 20:41 (Ώρα Λονδίνου) Μόνιμη κατάσταση η επιφυλακή για τους Αμερικανούς στρατιώτες στο Ιράκ Οκτώ άνθρωποι, έξι άμαχοι, ένας ιρακινός εικονολήπτης και ένας Αμερικανός πεζοναύτης σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 25 τραυματίσθηκαν στη διάρκεια συγκρούσεων μεταξύ αμερικανικών δυνάμεων και ανταρτών στη Φαλούτζα του Ιράκ, δυτικά της Βαγδάτης. Tην ίδια ώρα έφθασε στην ιρακινή πρωτεύουσα αντιπροσωπεία των Ηνωμένων Εθνών, με αποστολή την εξέταση των προοπτικών της μεταβατικής κυβέρνησης, μετά την μεταβίβαση της εξουσίας από τις δυνάμεις κατοχής στους Ιρακινούς τον Ιούνιο και την ανάληψη συμβουλευτικού ρόλου σε σχέση με τη διεξαγωγή εκλογών. Άλλοι τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν κοντά στη γενέτειρα του Σαντάμ Χουσεϊν, Τικρίτ. Πρόκειται για πολιτοφύλακες που ενεπλάκησαν σε συγκρούσεις με αντάρτες, στις οποίες πήραν μέρος και αμερικανικές μονάδες. Άλλοι τέσσερις πολιτοφύλακες τραυματίσθηκαν, ενώ πραγματοποιήθηκαν 21 συλλήψεις. Στο βόρειο Ιράκ, όπου οι ηγέτες των Κούρδων συμφώνησαν στην πραγματοποίηση συνέλευσης εθνικής ενότητας, δύο Ιρακινοί σκοτώθηκαν και 14 τραυματίσθηκαν από έκρηξη νάρκης κοντά στην Κιρκούκ. Μέλη του διορισμένου από τους Αμερικανούς ιρακινού κυβερνητικού συμβουλίου δήλωσαν ότι προετοιμάζονται για συνάντηση με την αντιπροσωπεία του ΟΗΕ, οι οποίες θα επικεντρωθούν στη σύσταση μιας εκλογικής επιτροπής, τη σύνταξη εκλογικού νόμου και στη σύνταξη νόμου περί πολιτικών κομμάτων. Εκπρόσωπος του αγιατολάχ Αλι Σιστάνι δήλωσε ότι ο πνευματικός ηγέτης των σιϊτών δεν θα λάβει μέρος σε καμία από τις συναντήσεις. Οι σιϊτες δεν αποδέχονται το προσωρινό σύνταγμα και ζητούσαν τη διεξαγωγή γενικών εκλογών.
Παρασκευή 26 Μαρτίου 2004 - 20:19 (Ώρα Λονδίνου) Παραιτείται ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Αποχώρηση βουλευτών εξαναγκάζει σε παραίτηση τον πρωθυπουργό της Πολωνίας Της ανακοίνωσης του πρωθυπουργού της Πολωνίας, Λέστζεκ Μίλερ, ότι θα παραιτηθεί, προηγήθηκε η αποχώρηση από το κόμμα του, Δημοκρατική Αριστερή Συμμαχία (SLD), 22 βουλευτών, οι οποίοι προχωρούν στην ίδρυση νέου κόμματος. Σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρο της χώρας, Αλεξάντερ Κβασνιέφσκι, ο 57χρονος Μίλερ τόνισε ότι η παραίτησή του κατέστη αναπόφευκτη, μετά την απόσυρση της εμπιστοσύνης στο πρόσωπό του από το ίδιο του το κόμμα. Εξέφρασε συγχρόνως την ευχή να ωφελήσει η παραίτησή του τη χώρα και την πολωνική αριστερά. Σύμφωνα με τελευταίες δημοσκοπήσεις η κυβέρνηση Μίλερ απολάμβανε της εμπιστοσύνης μόνο του 5% του εκλογικού σώματος. Ο κ. Κβασνιέφσκι δήλωσε ότι θα ανακοινώσει το όνομα του διαδόχου του κ. Μίλερ στις δύο Μαΐου. Επικρατέστερος ως νέος πρωθυπουργός φέρεται ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Μάρεκ Μπέλκα, σύμβουλος για οικονομικά θέματα της αμερικανικής διοίκησης στο Ιράκ. Η θέση του κ. Μίλερ ήτα εδώ και καιρό επισφαλής, καθώς δεν κατόρθωσε να μειώσει την ανεργία που ανέρχεται στο 20% και να δρομολογήσει τη μεταρρύθμιση του συστήματος υγείας, ενώ συγχρόνως η κυβέρνησή του φέρονταν εμπλεκόμενη σε σκάνδαλα διαφθοράς. Πολιτικοί παρατηρητές εκτιμούν ότι η παραίτησή του κ. Μίλερ, θα επισπεύσει τη διεξαγωγή εκλογών, που έχουν προγραμματισθεί για το φθινόπωρο του 2005.
Παρασκευή 26 Μαρτίου 2004 - 14:17 (Ώρα Λονδίνου) Γιώργος Δαράτος, Βρυξέλλες Οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναφέρθηκαν στο Κυπριακό τονίζοντας την ανάγκη εξεύρεσης λύσης Ένα κείμενο που μπορεί να ερμηνευτεί με πολλούς θετικούς αλλά και αρνητικούς τρόπους είναι οι τέσσερις παράγραφοι των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Κορυφής για την επίλυση του Κυπριακού. Πρόκειται για ένα κείμενο που δεν προσφέρει ουσιαστικά διαπραγματευτικά οφέλη στην ελληνοκυπριακή πλευρά, κρίνεται όμως θετική η ενσωμάτωσή του, όπως το είχε ζητήσει η Λευκωσία στην Αθήνα, στα τελικά συμπεράσματα αυτού του Συμβουλίου Κορυφής. Οι αναφορές στην Κοινοτική νομοθεσία, το κοινοτικό δηλαδή κεκτημένο για την επίλυση του Κυπριακού, βρίσκονται σε δευτερεύουσα θέση μέσα σ αυτό το κείμενο που ρίχνει το βάρος του στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ και στις αρχές επί των οποίων θεμελιώνεται η Ευρωπαϊκή Ένωση. Πρέπει να διευκρινίσουμε ότι η ελληνική πλευρά διαπραγματεύτηκε τη διατύπωση αυτού του κειμένου μέχρι την τελευταία στιγμή, το πρωί της Παρασκευής, σε μια προσπάθειά της να το βελτιώσει ενισχύοντας τη διατύπωσή του υπέρ των ελληνοκυπριακών θέσεων. Είχε όμως αντίπαλο την κακή χρονική συγκυρία, το ότι δηλαδή διεξάγονται εκλογές την Κυριακή στην Τουρκία για την τοπική .αυτοδιοίκηση και ένα φιλελληνικό κείμενο θα δημιουργούσε πολιτικά προβλήματα στο κόμμα του πρωθυπουργού κ. Ερντογάν. Από την άλλη πλευρά δεν ήταν δυνατόν ενώ διεξάγονται κρισιμότατες διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό στη Λουκέρνη να βγει η Κοινότητα και με ένα κείμενο αναφανδόν υπέρ των Ελληνοκυπρίων. Ίσως θα ήταν καλύτερη, λένε πολιτικοί παρατηρητές στις Βρυξέλλες, το κείμενο αυτό με τη μορφή που πήρε τελικά να μην είχε υπάρξει ποτέ.
Παρασκευή 26 Μαρτίου 2004 - 15:34 (Ώρα Λονδίνου) Η οργάνωση AZF απειλεί με επιθέσεις αν δεν τις καταβληθούν χρήματα Η γαλλική αστυνομία ανακοίνωσε ότι συνελήφθησαν τρεις ύποπτοι για την υπόθεση των απειλών κατά του σιδηροδρομικού δικτύου της χώρας. Οι τρεις ύποπτοι δυο άνδρες και μια γυναίκα ανακρίνονται για το ρόλο τους στην οργάνωση AZF που απείλησε ότι θα τοποθετήσει βόμβες στους γαλλικούς σιδηροδρόμους αν δεν τους καταβληθούν χρήματα. Οι απόπειρες για την καταβολή των χρημάτων δεν απέδωσαν καρπούς. Οι συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν χθες μια μέρα μετά την ανακάλυψη εκρηκτικού μηχανισμού στις γραμμές τραίνου νότια του Παρισιού. Την Πέμπτη σε επιστολή του προς τον πρόεδρο της χώρας Ζακ Σιράκ, η οργάνωση AZF επανέλαβε την απειλή της αλλά πρόσθεσε ότι την αναστέλλει προσωρινά για επιχειρησιακούς λόγους. Σύμφωνα με την γαλλική αστυνομία οι τρεις ύποπτοι ίσως να μην είναι μέλη της AZF αλλά εθεάθησαν σε σημεία όπου η οργάνωση είχε ζητήσει να της δοθούν τα χρήματα που ζητούσε από τις γαλλικές αρχές.
Παρασκευή 26 Μαρτίου 2004 - 13:54 (Ώρα Λονδίνου) Μάχες στην πόλη που θεωρείται προπύργιο των υποστηρικτών του πρώην ηγέτη Σαντάμ Χουσεϊν Σφοδρές μάχες ξέσπασαν μεταξύ αμερικανικών δυνάμεων και ιρακινών ανταρτών στην Φαλούτζα δυτικά της Βαγδάτης. Σύμφωνα με ιρακινούς αξιωματούχους οκτώ άτομα σκοτώθηκαν και 25 τραυματίσθηκαν κατά την διάρκεια της μάχης. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ιρακινοί αντάρτες χρησιμοποίησαν όλμους και χειροβομβίδες κατά των αμερικανικών στρατευμάτων που εισέβαλαν στο κέντρο της πόλης. Σύμφωνα με τους Ιρακινούς, ο αμερικανικός στρατός εισέβαλε και πραγματοποιούσε έρευνες σε σπίτια στο κέντρο της πόλης. Ο αμερικανικός στρατός έχει αποκλείσει την πόλη καθώς συνεχίζονται οι επιχειρήσεις του. Όπως μεταδίδουν οι ανταποκριτές οι Αμερικανοί σπανίως εισβάλουν στο κέντρο της Φαλούτζα που θεωρείται το επίκεντρο της ιρακινής αντίστασης. Την Πέμπτη, ένας αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε και δυο τραυματίσθηκαν σε επίθεση που πραγματοποιήθηκε κατά αμερικανικής στρατιωτικής αυτοκινητοπομπής ανατολικά της Φαλούτζα.
Παρασκευή 26 Μαρτίου 2004 - 13:31 (Ώρα Λονδίνου) Διευκρινίσεις για τη φράση του «οι καταστάσεις αλλάζουν, δόξα σοι ο Θεός» που είπε στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή και ερμηνεύτηκε ως έκφραση χαράς και ανακούφισης για την κυβερνητική αλλαγή στη χώρα έδωσε σήμερα ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Χριστόδουλος, μετά τη συνάντησή του με την υπουργό Παιδείας Μαριέττα Γιαννάκου. Το σχόλιό του αυτό αφορούσε την αλλαγή του κλίματος στις σχέσεις Εκκλησίας - Πολιτείας και όχι την πολιτική αλλαγή, τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος και σημείωσε ότι δεν πρέπει να δίνεται πολιτική σημασία σε εκκλησιαστικούς όρους. Ο κ. Χριστόδουλος διευκρίνισε, δε, ότι αναφώνησε «δόξα σοι ο Θεός» όχι για την αλλαγή κυβέρνησης, αλλά για την αλλαγή κλίματος στις σχέσεις κράτους - Εκκλησίας. «Προσωπικά χρησιμοποιώ το 'δόξα τω Θεό' πενήντα φορές την ημέρα. Το ίδιο ισχύει και για 'τη δεξιά του Κυρίου' που είχα πει. Τα ίδια είχα πει και το 2000 στον κ. Σημίτη», σημείωσε και πρόσθεσε ότι οι φράσεις αυτές αρμόζουν σε κληρικούς, οι οποίοι τις συνηθίζουν. Σχετικά με τις απόψεις της υπουργού Παιδείας για το θέμα των ταυτοτήτων (δεν χρειάζεται η αναγραφή του θρησκεύματος) επισήμανε ότι είναι σεβαστές οι διαφορετικές απόψεις. Η σημερινή ήταν η δεύτερη συνάντηση της υπουργού Παιδείας με τον Αρχιεπίσκοπο και σε δηλώσεις της η κ. Γιαννάκου υπογράμμισε: «Οι ρόλοι Εκκλησίας - Πολιτείας είναι διακριτοί. Υπάρχουν θέματα ανοιχτά τα οποία πρέπει να συζητηθούν. Αλλού μπορεί να συμφωνήσουμε, αλλού να διαφωνήσουμε, αλλά ένα πράγμα θα υπάρχει πάντοτε. »Θα υπάρχει ανοιχτός δίαυλος επικοινωνίας και διάλογος. Δεν θα είναι προσχηματικός ο διάλογος και οπουδήποτε υπάρχει έστω και οποιαδήποτε παρεξήγηση θα λύνεται ευθέως και όχι μέσω τρίτων».
Παρασκευή 26 Μαρτίου 2004 - 14:17 (Ώρα Λονδίνου) Γιώργος Δαράτος, Βρυξέλλες Οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναφέρθηκαν στο Κυπριακό τονίζοντας την ανάγκη εξεύρεσης λύσης Ένα κείμενο που μπορεί να ερμηνευτεί με πολλούς θετικούς αλλά και αρνητικούς τρόπους είναι οι τέσσερις παράγραφοι των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Κορυφής για την επίλυση του Κυπριακού. Πρόκειται για ένα κείμενο που δεν προσφέρει ουσιαστικά διαπραγματευτικά οφέλη στην ελληνοκυπριακή πλευρά, κρίνεται όμως θετική η ενσωμάτωσή του, όπως το είχε ζητήσει η Λευκωσία στην Αθήνα, στα τελικά συμπεράσματα αυτού του Συμβουλίου Κορυφής. Οι αναφορές στην Κοινοτική νομοθεσία, το κοινοτικό δηλαδή κεντημένο για την επίλυση του Κυπριακού, βρίσκονται σε δευτερεύουσα θέση μέσα σ αυτό το κείμενο που ρίχνει το βάρος του στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ και στις αρχές επί των οποίων θεμελιώνεται η Ευρωπαϊκή Ένωση. Πρέπει να διευκρινίσουμε ότι η ελληνική πλευρά διαπραγματεύτηκε τη διατύπωση αυτού του κειμένου μέχρι την τελευταία στιγμή, το πρωί της Παρασκευής, σε μια προσπάθειά της να το βελτιώσει ενισχύοντας τη διατύπωσή του υπέρ των ελληνοκυπριακών θέσεων. Είχε όμως αντίπαλο την κακή χρονική συγκυρία, το ότι δηλαδή διεξάγονται εκλογές την Κυριακή στην Τουρκία για την τοπική .αυτοδιοίκηση και ένα φιλελληνικό κείμενο θα δημιουργούσε πολιτικά προβλήματα στο κόμμα του πρωθυπουργού κ. Ερντογάν. Από την άλλη πλευρά δεν ήταν δυνατόν ενώ διεξάγονται κρισιμότατες διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό στη Λουκέρνη να βγει η Κοινότητα και με ένα κείμενο αναφανδόν υπέρ των Ελληνοκυπρίων. Ίσως θα ήταν καλύτερη, λένε πολιτικοί παρατηρητές στις Βρυξέλλες, το κείμενο αυτό με τη μορφή που πήρε τελικά να μην είχε υπάρξει ποτέ.
Παρασκευή 26 Μαρτίου 2004 - 13:54 (Ώρα Λονδίνου) Μάχες στην πόλη που θεωρείται προπύργιο των υποστηρικτών του πρώην ηγέτη Σαντάμ Χουσεϊν Σφοδρές μάχες ξέσπασαν μεταξύ αμερικανικών δυνάμεων και ιρακινών ανταρτών στην Φαλούτζα δυτικά της Βαγδάτης. Σύμφωνα με ιρακινούς αξιωματούχους τέσσερα άτομα σκοτώθηκαν και δυο τραυματίσθηκαν κατά την διάρκεια της μάχης. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ιρακινοί αντάρτες χρησιμοποίησαν όλμους και χειροβομβίδες κατά των αμερικανικών στρατευμάτων που εισέβαλαν στο κέντρο της πόλης. Ο αμερικανικός στρατός έχει αποκλείσει την πόλη καθώς συνεχίζονται οι επιχειρήσεις του. Όπως μεταδίδουν οι ανταποκριτές οι Αμερικανοί σπανίως εισβάλουν στο κέντρο της Φαλούτζα που θεωρείται το επίκεντρο της ιρακινής αντίστασης. Την Πέμπτη, ένας αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε και δυο τραυματίσθηκαν σε επίθεση που πραγματοποιήθηκε κατά αμερικανικής στρατιωτικής αυτοκινητοπομπής ανατολικά της Φαλούτζα.
Παρασκευή 26 Μαρτίου 2004 - 13:10 (Ώρα Λονδίνου) Λουκέρνη, Πάρης Ποταμίτης Με το έγγραφο που επέδωσε ο ειδικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αλβάρο Ντε Σότο, καλούνται τα ενδιαφερόμενα μέρη να υπογράψουν πριν φύγουν από τη Λουκέρνη ότι προ-αποδέχονται το τελικό κείμενο της συμφωνίας που θα προκύψει και ότι θα το παραπέμψουν σε δημοψηφίσματα. Πρόκειται για μιας μορφής δια υπογραφών προδέσμευση, ούτως ώστε το κείμενο που θα υποβληθεί στα δημοψηφίσματα να θεωρείται προϊόν συμφωνίας των μερών περισσότερο, παρά προϊόν του επιδιαιτητικού ρόλου ενός τρίτου και συγκεκριμένα του Κόφι Ανάν. Θεωρείται, επίσης, ότι με αυτό τον τρόπο οι ηγεσίες των μερών θα έχουν δεσμευτεί επίσης σε ένα βαθμό και σε σχέση με τη στάση πού θα τηρήσουν στα δημοψηφίσματα. Σύμφωνα με ελληνοκυπριακές πηγές, με την πρόταση Ντε Σότο, αυτοί που καλούνται να προσυπογράψουν ουσιαστικά μια δήλωση ότι αποδέχονται το κείμενο της συμφωνίας, είτε αυτό είναι προϊόν συμφωνίας των μερών είτε προϊόν του επιδιαιτητικού ρόλου του Κόφι Ανάν είναι: Η ελληνοκυπριακή πλευρά, η τουρκοκυπριακή, η Ελλάδα η Τουρκία, η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Συμβούλιο της Ευρώπης. ΕΕ και Συμβούλιο της Ευρώπης προφανώς για να καλυφθεί και το θέμα των παρεκκλίσεων σε ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Από την άλλη, παράγοντες που εμπλέκονται στη διαδικασία, εδώ στη Λουκέρνη, σημείωναν ότι με την κίνηση αυτή επιχειρείται και η τελεσίδικη υπέρβαση του εμποδίου που ονομάζεται Ραούφ Ντενκτάς. Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης που αρνήθηκε να έλθει στη Λουκέρνη, μέσα από μια παρόμοια διαδικασία θα έχει βρεθεί εντελώς εκτός παιγνιδιού. Βεβαίως η πρόταση Ντε Σότο είναι δυνατό να προκαλέσει αρκετά προβλήματα. Κατ΄αρχήν, επειδή η πρόταση αυτή δεν προβλέπεται στη διαδικασία που συμφωνήθηκε στη Νέα Υόρκη, όπως επεσήμανε εδώ στη Λουκέρνη και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, αφήνοντας να νοηθεί και πως τοποθετείται επί της πρότασης η ελληνοκυπριακή πλευρά. Επειδή επίσης, κάθε άλλο παρά ξεκάθαρο είναι αν οι εκπρόσωποι της τουρκοκυπριακής πλευράς είναι εξουσιοδοτημένοι να υπογράψουν οτιδήποτε. Όπως η ελληνική υπηρεσία είναι σε θέση να γνωρίζει, η εξουσιοδότηση που έχουν από το Ραούφ Ντενκτάς, οι κύριοι Ταλάτ και Σερντάρ Ντενκτάς είναι ότι έχουν «πλήρη αρμοδιότητα να διαπραγματεύονται συλλογικά». Δεν προβλέπεται οτιδήποτε για λήψη δεσμευτικών αποφάσεων και βεβαίως αφήνεται να νοηθεί ότι αν ένας εκ των δύο, π.χ. ο υιός Ντενκτάς Σερντάρ διαφωνήσει, τότε ούτε ο κ. Ταλάτ μπορεί να συνεχίσει μόνος της διαπραγμάτευση.
Παρασκευή 26 Μαρτίου 2004 - 11:24 (Ώρα Λονδίνου) Απέχουν από το δικαστήριο οι συνήγοροι υπεράσπισης των πέντε κατηγορουμένων για συμμετοχή στον ΕΛΑ. Σε γραπτή δήλωσή τους χαρακτηρίζουν παράνομη την απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων για διορισμό συνηγόρου στην Ειρήνη Αθανασάκη. Ο συνήγορος της Αθανασάκη, Άρης Κωνσταντάκης, προσερχόμενος στο Εφετείο ζήτησε από το δικαστήριο να ανακαλέσει την απόφαση διορισμού συνηγόρου, επισημαίνοντας ότι ο ίδιος που είναι συνήγορός της δεν έχει υποβάλλει παραίτηση. Ο εισαγγελέας της έδρας πρότεινε να απορριφθεί το αίτημα και επέκρινε την υπεράσπιση ότι προσβάλει με τη στάση της τη δικαιοσύνη ενώ ζήτησε τον αυτεπάγγελτο διορισμό συνηγόρων υπεράσπισης όλων των κατηγορουμένων στην υπόθεση του ΕΛΑ. Ο κ. Πατσής, τακτικός εισαγγελέας έδρας, χαρακτήρισε το κείμενο υπερβολικό, αν όχι υβριστικό, ενώ ο αναπληρωτής εισαγγελέας, κ. Κωνσταντίνος Βομπίρης ανέφερε ότι οι συνήγοροι υπεράσπισης εκβιάζουν το δικαστήριο να ανακαλέσει την απόφαση διορισμού συνηγόρου της Ειρήνης Αθανασάκη για να επανέλθουν στο δικαστήριο. Το δικαστήριο διέκοψε τη συνεδρίασή του για τη Δευτέρα χωρίς να λάβει απόφαση επί της προτάσεως των δύο εισαγγελέων.
Παρασκευή 26 Μαρτίου 2004 - 12:33 (Ώρα Λονδίνου) Απεργία κατά ασφαλιστικού στην Ιταλία Κατά της παράτασης του ορίου ηλικίας από τα 57 χρόνια στα 60 οι ιταλοί εργαζόμενοι. Τετράωρη στάση εργασίας πραγματοποιούν εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι στην Ιταλία διαμαρτυρόμενοι για τις μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό που προωθεί η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι. Η στάση εργασίας οργανώνεται από κοινού από τις τρεις μεγαλύτερες εργατικές ενώσεις της χώρας. Δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι θα διαδηλώσουν σε 50 πόλεις της Ιταλίας κατά των μέτρων που προωθεί η κυβέρνηση. Πρόκειται για την τρίτη μεγάλη κινητοποίηση των ιταλών εργαζομένων, σε διάστημα έξη μηνών, για το ίδιο θέμα. Η απεργία αναμένεται να προκαλέσει πολλά προβλήματα στις συγκοινωνίες και την λειτουργία δημοσίων υπηρεσιών. Σχολεία, εργοστάσια, καταστήματα και γραφεία σε όλη τη χώρα θα είναι κλειστά. Οι προτάσεις της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι για αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος, προβλέπουν την παράταση του ορίου ηλικίας από τα 57 χρόνια στα 60. Αρχική πρόταση της κυβέρνησης ήταν τα 65 έτη αλλά αναγκάστηκε να υποχωρήσει στο θέμα αυτό μετά τον καταιγισμό διαμαρτυριών που δέχτηκε.
Παρασκευή 26 Μαρτίου 2004 - 11:18 (Ώρα Λονδίνου) Oρισμένα από τα πρωτοσέλιδα ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Επιδοτήσεις για μικρές και ατομικές επιχειρήσεις. Τελευταίες προθεσμίες για υποβολή αιτήσεων. ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Ελληνικό Μεγαλείο. Η Φλόγα που καταύγασε τον Πλανήτη... Και έστειλε μήνυμα Ειρήνης και Συναδέλφωσης των Λαών. ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Έχει φλόγα ο Καραμανλής. Ο Ζακ Ρογκ εκθειάζει τις γρήγορες αποφάσεις της κυβέρνησης για να γίνουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Παροχές με αιματηρές οικονομίες υπουργείων! Απογραφή - εξπρές για να τηρηθεί το συμβόλαιο τιμής με το λαό. ΑΥΡΙΑΝΗ: 1,1 τρισ το χρόνο έκανε δώρο ο Κοσμίδης στους φαρμακοβιομήχανους. Νέο Σημιτικό σκάνδαλο. Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Λύση το καλοκαίρι για τους συμβασιούχους. Έτσι θα μπει τέλος στην ομηρία. Ρητή εντολή του υπουργού Εσωτερικών να τρέξουν οι προκηρύξεις, ώστε να επισπευσθούν οι διαδικασίες μονιμοποίησης. ΕΘΝΟΣ: Συμπληγάδες ταυτότητες, συμβασιούχοι. Ο Καραμανλής αντιμέτωπος στο εσωτερικό με τις προεκλογικές δεσμεύσεις του. ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Δεν τον κάλεσαν γιατί σκιάχτηκαν πώς θα γινόταν το ''σώσε'' από τα ''ζήτω''! Ήσαν όλοι εκεί εκτός του Ολυμπιονίκη Βασιλιά Κωνσταντίνου-Λιγότερη Ανανδρία! ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Εντολές Καραμανλή. Με αφορμή τις διαπιστώσεις για τη δραματική κατάσταση της οικονομίας. ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Θρίλερ με εκπλήξεις Ανάν. Κυπριακό: Μαραθώνιος διαπραγματεύσεων και παρασκηνίου μεταξύ Λουκέρνης - Βρυξελλών. ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Η φλόγα σβήνει τις φωτιές; Ρογκ: Μοναδική ιστορική στιγμή. Ρόιτερ: Τα κακά νέα έγιναν για λίγο καλά. ΕΣΤΙΑ: Θρασείς και προκλητικοί. Στο ΠΑΣΟΚ δεν κατάλαβαν γιατί κατεψηφίσθησαν. Espresso: Πώς ο Ευαγγελάτος έπεισε τον πιστολέρο να παραδοθεί. Τον καταζητούσε η Αστυνομία γιατί είχε πυροβολήσει τον κουνιάδο του. ΤΑ ΝΕΑ: Λαμπρή αφή και ...οργανωτικό αλαλούμ. Πώς ο κόσμος τσαλαπάτησε τα μέτρα ασφαλείας...και ο λαμπαδηδρόμος κόλλησε στην νταλίκα της ΕΤ. Η ΧΩΡΑ: 19 τρόποι για ρύθμιση χρεών στην Εφορία. Πώς να επωφεληθείτε από τις ευνοϊκές διατάξεις για τα ληξιπρόθεσμα. ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Όλη η αλήθεια για τα σχολικά βιβλία. Χρίστος Τσολάκης: Κραυγή αγωνίας για την εκπαίδευση. Κυβέρνηση Η ΑΠΟΦΑΣΗ αναφέρει ότι ''απεδέχθη ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής, την επίσημη πρόσκληση του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζορτζ Μπους να επισκεφθεί την Ουάσιγκτον στις 20 Μαΐου. Οι δύο ηγέτες θα συναντηθούν σε μια καθόλου ευνοϊκή συγκυρία (εν όψει των αμερικανικών εκλογών) γεγονός που ενισχύει τη διαπραγματευτική ικανότητα της χώρας μας. Στην ατζέντα της συζητήσεως θα ενταχθούν ζητήματα που άπτονται των σχέσεων των δύο χωρών, καθώς και η προετοιμασία που γίνεται για να είναι επιτυχείς και ασφαλείς οι Ολυμπιακοί της Αθήνας''. Η ΕΣΤΙΑ σημειώνει ότι ''η κυβέρνησις Καραμανλή δεν θα κριθή από το αν εξήγησε ή όχι πως θα πραγματοποιήσει τους στόχους της, αλλά από το αν θα του πραγματοποιήσει κατά την διάρκεια της τετραετίας. Το δε ΠΑΣΟΚ θα όφειλε να έχει στοιχειώδη υπομονή , προτού αρχίσει να κατηγορεί τους αντιπάλους του''. ΤΟ ΕΘΝΟΣ τονίζει ότι '' αντιμέτωπος με τις προεκλογικές δεσμεύσεις του βρίσκεται ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής. Σε συμπληγάδες πέτρες έχουν εξελιχθεί προβλήματα, όπως η μονιμοποίηση των χιλιάδων συμβασιούχων και η αναγραφή του θρησκεύματος στις ταυτότητες. Έντονες αντιδράσεις πυροδότησαν οι δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου για την πολιτική αλλαγή της 7ης Μαρτίου''. Ολυμπιακή φλόγα - Αγώνες Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ αναφέρει ότι ''εντύπωση σ' όλον τον κόσμο έκανε η τελετή αφής της Ολυμπιακής Φλόγας και το μήνυμα της ειρήνης μεταδόθηκε στις τέσσερις γωνιές της υφηλίου. Πάντως, κάποιοι βρήκαν πάλι αφορμή να αρχίσουν τις γκρίνιες και την κριτική για τις καθυστερήσεις στα έργα. Οι ''Τάιμς της Ν. Υόρκης'' μάλιστα έφθασαν στο σημείο να επικρίνουν τη ΔΟΕ επειδή ανέθεσε στην Ελλάδα τους Ολυμπιακούς. Η Φλόγα άναψε, οι φωτιές θα σβήσουν;''. Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ προσθέτει ότι ''συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα με στόχους και λύσεις στα προβλήματα που έχουν ανακύψει στο δρόμο προς την Ολυμπιάδα, παρουσίασε η κυβέρνηση στη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή. Για τον κ .Ζακ Ρογκ αυτή η στάση του Κ. Καραμανλή αποτελεί πλέον την εγγύηση για την τέλεση των Αγώνων, όπως του επισήμανε χθες στην Αρχαία Ολυμπία''. ΤΑ ΝΕΑ επισημαίνουν ότι ''κατάρρευση των -κατά τα άλλα δρακόντειων- μέτρων ασφαλείας προκάλεσε η κοσμοσυρροή στην τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας στην Αρχαία Ολυμπία που πάντως εντυπωσίασε τα διεθνή μέσα ενημέρωσης''. Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων
Παρασκευή 26 Μαρτίου 2004 - 05:38 (Ώρα Λονδίνου) Η «χρυσή» χειραψία και το Κυπριακό Όλα τα πρωτοσέλιδα των σημερινών βρετανικών εφημερίδων φιλοξενούν τη φωτογραφία ανταλλαγής χειραψίας μεταξύ των κ.κ. Μπλερ και Γκαντάφι, κατά τη συνάντησή τους έξω από την Τρίπολη. Η Ιντιπέντεντ (Independent) αφιερώνει την πρώτη σελίδα της αποκλειστικά στο θέμα. Ο τίτλος του πρωτοσέλιδου ρεπορτάζ είναι «Η χρυσή χειραψία: γενναίο βήμα ή κυνικό τέχνασμα»; Η εφημερίδα σημειώνει ότι ο κ. Μπλερ θεωρείται από πολλούς ότι διατυμπανίζει την αλλαγή στάσης της Λιβύης, παρουσιάζοντάς την ως επιτυχία της εξωτερικής του πολιτικής, με σκοπό να αμβλύνει τις επικρίσεις σχετικά με τον πόλεμο στο Ιράκ. Σημειώνεται ότι η επίσκεψη στην Τρίπολη επελέγη να γίνει μετά την επίσκεψη στη Μαδρίτη, όπου η νεοεκλεγείσα κυβέρνηση απορρίπτει τις βρετανικές συστάσεις για διατήρηση των ισπανικών στρατευμάτων στο Ιράκ. Ο κ. Γκαντάφι χαρακτηρίζεται ως ένα «τρελό σκυλί», κατά το χαρακτηρισμό του Ρόναλντ Ρίγκαν, «που έγινε κουτάβι». Καρέ καρέ τη σκηνή ανταλλαγής χειραψίας μεταξύ των ηγετών της Βρετανίας και της Λιβύης φιλοξενούν στην πρώτη σελίδα τους οι Τάιμς (Times), με τον γλαφυρό τίτλο «Δημοκράτης και δικτάτορας ενώνονται ενάντια στην τρομοκρατία». Οι δύο χώρες, αναφέρει το σχετικό ρεπορτάζ από «την ημέρα διπλωματίας του Μπλερ στη 'φάρμα'», συμφώνησαν στην ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τη δράση της Αλ Κάιντα. Η επίσκεψη Μπλερ στην Τρίπολη σηματοδοτεί την επιστροφή στο διεθνές σκηνικό ενός παρία, σημειώνει η εφημερίδα. Ο συνταγματάρχης Γκαντάφι, όπως αναφέρεται στη συνέχεια, θεωρείται εχθρός από την Αλ Κάιντα λόγω των περισσότερο φιλελεύθερων απόψεών του για το ρόλο της γυναίκας, το Ισλάμ και το ενδιαφέρον του για την Αφρική περισσότερο απ' ό,τι για το σύνολο του αραβικού κόσμου. «Υψηλή πολιτική σε σκηνή: Ο Μπλερ στρατολογεί νέο μέλος στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας», είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της Γκάρντιαν (Guardian), που αναφέρεται επίσης στη συνάντηση του Βρετανού πρωθυπουργού με το Λίβυο ηγέτη. Σύμφωνα με τον ανταποκριτή της εφημερίδας στην Τρίπολη, στη συνάντηση επικράτησε αρχικά αμηχανία, ωστόσο Βρετανοί διπλωμάτες εκτιμούν ότι οι εντυπώσεις ήταν θετικές. Ο κ. Μπλερ δήλωσε ότι θεωρεί σημαντικό το διάλογο σε θέματα τρομοκρατίας, χαρακτηρίζοντας τη Λιβύη λαμπρό παράδειγμα επιτυχίας της εξωτερικής πολιτικής που ακολουθεί το Λονδίνο. Το πρωτοσέλιδο και της Τέλεγκραφ (Daily Telegraph) φιλοξενεί τη φωτογραφία του Τόνι Μπλερ με το συνταγματάρχη Γκαντάφι, κατά την ιστορική, όπως χαρακτηρίζεται, συνάντησή τους. Και οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times) ασχολούνται με τη συνάντηση Μπλερ Καντάφι, αναφέροντας τη στιχομυθία μεταξύ των δύο ηγετών σχετικά με την ηλικία του Βρετανού πρωθυπουργού. Ο Λίβυος συνταγματάρχης σημείωσε ότι ο κ. Μπλερ διατηρείται πολύ νέος παρά τις υποχρεώσεις του. Επικρίσεις κατά του Ισλάμ Οι επικριτικές τοποθετήσεις του τέως προκαθήμενου της Αγγλικανικής Εκκλησίας απέναντι στον πολιτισμό των ισλαμικών χωρών, αποτελούν το πρωτοσέλιδο θέμα της Τέλεγκραφ. Ο προηγούμενος Αρχιεπίσκοπος του Κάντερμπερι, λόρδος Κάρεϊ, σε διάλεξή του στη Ρώμη κατηγόρησε τις μουσουλμανικές χώρες ως αυταρχικές και ανελαστικές. Επέκρινε δριμύτατα τα «μετριοπαθή ισλαμικά κράτη» για την ανοχή, που όπως σημείωσε, επιδεικνύουν σχετικά με τη δράση των βομβιστών αυτοκτονίας. Σημείωσε, πάντως, ότι οι περισσότεροι μουσουλμάνοι είναι ειρηνόφιλοι και ότι οι χώρες της Μέσης Ανατολής διέσωσαν κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα στην Ευρώπη «τους θησαυρούς της αρχαιοελληνικής σκέψης». Δεν παρέλειψε, ωστόσο, να σημειώσει ότι τα ισλαμικά κράτη δεν προσέφεραν κάτι εξαιρετικό στον παγκόσμιο πολιτισμό και κάλεσε τους Ευρωπαίους και τους Αμερικανούς να αντισταθούν στους ισχυρισμούς ότι οι ισλαμικές χώρες είναι ηθικά, πνευματικά και πολιτιστικά ανώτερες. Σε δημοσκόπηση, εξάλλου, που διενεργήθηκε για λογαριασμό της εφημερίδας, το 95% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι είναι πιθανή μια τρομοκρατική επίθεση σε βρετανικό έδαφος. Κυπριακό Σε αφιέρωμά της στη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης η Τέλεγκραφ αναφέρεται στην Κύπρο με τον τίτλο: «Μετά από 30 χρόνια αντιπαράθεσης η Κύπρος στα πρόθυρα της ένωσης». Ο συντάκτης της εφημερίδας βρέθηκε στο χωριό Γκιζελγιούρτ της βόρειας Κύπρου. Η περιοχή συγκαταλέγεται στο 8% των εδαφών που κατέχει η Τουρκία και το οποίο θα επιστραφεί στους Ελληνοκυπρίους, σύμφωνα με το σχέδιο Ανάν. Παρά την ανησυχία που εκφράζουν οι Τουρκοκύπριοι κάτοικοι του χωριού, που θα υποχρεωθούν να μετοικήσουν σε ένα νέο οικισμό λίγα χιλιόμετρα πιο βόρεια, το σχέδιο Ανάν φαίνεται να έχει εξασφαλίσει την επιτυχία, σημειώνει ο συντάκτης της Τέλεγκραφ. Στο άρθρο επισημαίνεται ότι καταλυτική έχει σταθεί η παρουσία του αρμοδίου για τη διεύρυνση επιτρόπου, Γκίντερ Φερχόιγκεν, ο οποίος έχει καταστήσει σαφές στην κυβέρνηση Ερντογάν ότι το Κυπριακό επηρεάζει άμεσα την τουρκική ενταξιακή πορεία. Αντίθετη είναι η εκτίμηση αρθρογράφου της Γκάρντιαν σχετικά με το Κυπριακό. «Ακόμα και τώρα, με τόσο μεγάλο διπλωματικό κεφάλαιο να έχει επενδυθεί στη διαδικασία, υπάρχει βαθιά απαισιοδοξία για την επίτευξη λύσης», επισημαίνεται χαρακτηριστικά. Ο συντάκτης σημειώνει πως ο πρώην διαπραγματευτής της Βρετανίας στο Κυπριακό, λόρδος Χάνεϊ, δηλώνει σε πρόσφατο άρθρο του ότι έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος από την προηγούμενη κατάρρευση των πρωτοβουλιών του ΟΗΕ τον περασμένο Μάρτιο. Ωστόσο, επισημαίνει ο συντάκτης, πέρα από τον Ραούφ Ντενκτάς που μποϊκοτάρει τις τετραμερείς συνομιλίες στην Ελβετία, η Βρετανία και ο πρόεδρος Μπους «υποψιάζονται ότι και η ελληνοκυπριακή πλευρά ίσως προσπαθήσει να αποθαρρύνει την έγκριση του σχεδίου Ανάν στο δημοψήφισμα του Απριλίου». Επικαλούμενος Έλληνα αξιωματούχο χωρίς να τον κατονομάζει, ο αρθρογράφος αναφέρει ότι η άποψη που επικρατεί είναι ότι «η μη επίτευξη συμφωνίας είναι προτιμότερη από μια κακή συμφωνία». «Η άποψη αυτή ίσως αντικατοπτρίζει αυτό που ο λόρδος Χάνεϊ αναφέρει ως πλεονεκτικότερη θέση των Ελληνοκυπρίων, λόγω της επικείμενης ένταξής τους στην Ε.Ε.», υπογραμμίζει η Γκάρντιαν. Το άρθρο καταλήγει με την επισήμανση ότι η τριαντάχρονη αποτυχία επίλυσης του προβλήματος ίσως έχει αποκτήσει πλέον βαθιές ρίζες. «Ή ίσως», σημειώνει ο συντάκτης, «η Κύπρος εκπλήξει τον εαυτό της και τον κόσμο». Τουρκία και Ε.Ε. Σε άρθρο του, εξάλλου, ο συντάκτης ευρωπαϊκών θεμάτων των Τάιμς, Άντονι Μπράουν, εκτιμά ότι «η Ευρώπη θα μετανιώσει τη μέρα που θα κάνει μέλος της την Τουρκία». Ο συντάκτης χαρακτηρίζει σημαντικότερη από τη συζήτηση για το ευρωπαϊκό σύνταγμα την επικείμενη απόφαση σχετικά με την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. Η θέση της Βρετανίας ότι η ένταξη της Άγκυρας θα αμβλύνει «τη σύγκρουση των πολιτισμών», αποτελεί, σύμφωνα με τον Άντονι Μπράουν συνέπεια των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου. Είναι ένα επιχείρημα που κυριαρχεί επί παντός άλλου, ικανό να κάνει όσους αντιτίθενται στην τουρκική ένταξη να σωπάσουν. Με τον τρόπο αυτό, όμως, υπογραμμίζει ο συντάκτης, «η Αλ Κάιντα αποφασίζει ποιες χώρες θα ανήκουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση». Η Τουρκία χαρακτηρίστηκε ως «δούρειος ίππος» του ισλαμικού εξτρεμισμού ακόμα και από το «νέο σύμμαχο της Δύσης», Μουαμάρ Γκαντάφι, υπενθυμίζει ο συντάκτης, που υποστηρίζει ότι η διαγραφόμενη ένταξη της Βοσνίας ή της Αλβανίας αποδεικνύει ότι η Ε.Ε. δεν είναι ούτως ή άλλως μια «χριστιανική λέσχη» και ότι η σύγκρουση των πολιτισμών «δεν προκύπτει από την έλλειψη ανοχής των χριστιανών απέναντι στους μουσουλμάνους, αλλά ακριβώς από το αντίστροφο». Όπως σημειώνεται, η Τουρκία θα έχει το μεγαλύτερο πληθυσμό από όλες τις υπόλοιπες χώρες μέλη, διεκδικώντας μεγαλύτερη ψήφο από τη Γερμανία, τη Βρετανία και τη Γαλλία. Θα είναι, ωστόσο, στο μεγαλύτερο τμήμα της μια χώρα ουσιαστικά τριτοκοσμική, λέει ο συντάκτης των Τάιμς, απορροφώντας τεράστια κοινοτική οικονομική βοήθεια. Το ενδεχόμενο η Ε.Ε να έχει κοινά σύνορα με χώρες όπως η Συρία, το Ιράκ, το Ιράν και περιοχές Κούρδων, ουσιαστικά προδιαγράφει τη μελλοντική ατζέντα της πολιτικής της Ένωσης. «Για το καλό της Ευρώπης, πείτε όχι στην Τουρκία», καταλήγει ο Άντονι Μπράουν. Στις οικονομικές τους σελίδες οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς αναφέρουν ότι οι ελπίδες επίτευξης συμφωνίας στο Κυπριακό οδήγησαν τις μετοχές στο χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης στις υψηλότερές τους τιμές για φέτος, επί πέμπτη συνεχή ημέρα. Αφή Ολυμπιακής φλόγας Όλες οι εφημερίδες φιλοξενούν φωτογραφία της πρωθιέρειας, Θάλειας Προκοπίου, κατά την τελετή αφής της Ολυμπιακής φλόγας στην Ολυμπία. Οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς αναφερόμενοι στην αφή της Ολυμπιακής φλόγας, επισημαίνουν ότι οι αξιωματούχοι της οργανωτικής επιτροπής των Αγώνων ελπίζουν η περιφορά της φλόγας σε όλη την επικράτεια να ενισχύσει την υποστήριξη της κοινής γνώμης προς τη διοργάνωση.
Παρασκευή 26 Μαρτίου 2004 - 05:15 (Ώρα Λονδίνου) Για τη γερμανική Μπερλίνερ Τσάιτουνγκ (Berliner Zeitung), η επίσκεψη Μπλερ στην Τρίπολη εντάσσεται στην ευρύτερη προσπάθεια δικαιολόγησης της επέμβασης στο Ιράκ, καθώς η Λιβύη παρουσιάζεται ως η απόδειξη των θετικών επιπτώσεων του πολέμου. Ωστόσο, ακόμα περισσότερο, σημειώνει η εφημερίδα, η βρετανική εγκαρδιότητα υπαγορεύεται από το ενδιαφέρον βρετανικών και αμερικανικών εταιρειών για το ανοιχτό και πολλά υποσχόμενο πεδίο επιχειρηματικής δράσης στη Λιβύη. Η επίσης γερμανική Τάγκεσπίγκελ (Der Tagesspiegel) θέτει το ερώτημα κατά πόσο ο Τόνι Μπλερ έπρεπε σφίξει ένα χέρι γεμάτο με το αίμα Βρετανών πολιτών, αναφερόμενη στην αεροπορική τραγωδία του Λόκερμπι . Η ελβετική Λε Ταν (Les Temps) επισημαίνει ότι οι βρετανικές επιφυλάξεις φάνηκαν από την αποφυγή οργάνωσης κοινής συνέντευξης Τύπου. Ωστόσο, σημειώνει η εφημερίδα, οι ελπίδες για την απόκτηση ενός ειλικρινούς συμμάχου είναι γνήσιες. Με αφορμή το δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών στη Γαλλία, η Λιμπερασιόν (Liberation) επισημαίνει ότι οι απειλές για τοποθέτηση εκρηκτικών μηχανισμών στο σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας εφόσον δεν καταβληθεί από το κράτος ένα μεγάλο χρηματικό ποσό, είναι πολύ πιο πιθανό να επανέλθουν εν μέσω μιας περιόδου κρίσης για τους πολιτικούς, οπότε οι τελευταίοι είναι σαφώς πιο επιρρεπείς σε παραχωρήσεις. «Ίσως οι δημοκρατίες σύντομα αρχίσουν να φοβούνται τις εκλογές», αναφέρει η εφημερίδα. Η Νουβέλ Ομπσερβατέρ (Nouvel Observteur), επισημαίνει ότι οι επιθέσεις της 11ης Μαρτίου στη Μαδρίτη, οδηγώντας στην αλλαγή της κυβέρνησης στην Ισπανία, σήμαναν σημαντικές αλλαγές στο ευρωπαϊκό πολιτικό τοπίο. Η νέα κυβέρνηση αίρει τις ισπανικές αντιδράσεις στο ευρωπαϊκό σύνταγμα, αφήνοντας μοναδικό εμπόδιο την Πολωνία.
Το πορτρέτο του σεΐχη Αχμέντ Γιασίν Ο Γιασίν υπήρξε ο πνευματικός ηγέτης της Χαμάς Ο αντίκτυπος της δολοφονίας του πνευματικού ηγέτη της Χαμάς, σεΐχη Αχμέντ Γιασίν, είναι τεράστιος και οι μελλοντικές συνέπειες, αδύνατο να προβλεφθούν. Πριν από δύο χρόνια ο σεΐχης Γιασίν είχε δώσει μια από τις σπάνιες συνεντεύξεις του στο ΒΒC. Σε ερώτηση του δημοσιογράφου Ζουμπέιντα Μάλικ, πώς ζει με τη γνώση ότι από στιγμή σε στιγμή μπορεί και ο ίδιος, όπως άλλα στελέχη της Χαμάς να είναι στόχος των Ισραηλινών, απάντησε: «Κατ' αρχάς, παρακαλώ πάντα τον Θεό να με κάνει μάρτυρα και δεύτερον, ένας δειλός πεθαίνει χίλιες φορές ένας γενναίος πεθαίνει μόνο μία» ήταν η απάντηση του σεΐχη Αχμέντ Γιασίν. παρακαλώ πάντα τον Θεό να με κάνει μάρτυρα Σεΐχης Αχμέντ Γιασίν Ο Γιασίν γεννήθηκε στην Παλαιστίνη το 1939. Μετά από ένα ατύχημα στην παιδική του ηλικία, που τον άφησε παράλυτο, αφιερώθηκε στις ισλαμικές σπουδές, στο Κάιρο, γενέτειρα της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, του πρώτου ισλαμικού πολιτικού κινήματος. Στο Κάιρο διαμόρφωσε την πεποίθηση ότι η Παλαιστίνη είναι ισλαμικό έδαφος και κανείς Άραβας ηγέτης δεν έχει το δικαίωμα να παραχωρήσει ακόμη και τμήμα της περιοχής. Δημιουργία της Χαμάς Ο σεΐχης Γΐασίν έγινε διεθνώς γνωστός στη διάρκεια της πρώτης εξέγερσης των Παλαιστινίων το 1987 όταν το παλαιστινιακό ισλαμικό κίνημα υιοθέτησε τον τίτλο Χαμάς, που σημαίνει Ζήλος και ο ίδιος ανέλαβε πνευματικός του ηγέτης. Το 1989 καταδικάστηκε στο Ισραήλ σε ισόβια κάθειρξη με την κατηγορία ότι είχε δώσει την εντολή για τη δολοφονία Παλαιστινίων που συνεργάζονταν με τον ισραηλινό στρατό. Αποφυλακίστηκε το 1997. Στην συνέντευξη που είχε δώσει στο ΒΒC πριν από δύο χρόνια, είχε ερωτηθεί αν λυπάται όταν σκοτώνονται αθώοι από επιθέσεις αυτοκτονίας. «Δεν μπορώ να δικαιολογήσω τους φόνους αθώων ανθρώπων. Το πρόβλημα είναι ότι αυτό είναι το μόνο όπλο που έχει ο παλαιστινιακός λαός για να προβάλει αντίσταση. Ελπίζω ότι οι Ισραηλινοί θα κάνουν τα πρώτα βήματα για να σταματήσουν οι βομβιστικές επιθέσεις, ότι θα σταματήσουν να σκοτώνουν αθώους Παλαιστίνιους» είχε πει ο σεΐχης Αχμέντ Γιασίν , ο πνευματικός ηγέτης της Χαμάς, που σκοτώθηκε από ισραηλινή ρουκέτα.
Πέμπτη 25 Μαρτίου 2004 - 23:57 (Ώρα Λονδίνου) ΕΕ: Συμφωνία για τρομοκρατία και σύνταγμα Αυξημένα θα είναι τα μέτρα ασφαλείας στην Ευρώπη Δύο εβδομάδες μετά τις βομβιστικές επιθέσεις σε τρένα στη Μαδρίτη, όπου σκοτώθηκαν σχεδόν 200 άνθρωποι, οι Ευρωπαίοι ηγέτες εξήγγειλαν νέα μέτρα για την προστασία από τρομοκρατικές επιθέσεις. Όπως είπαν, θα πρέπει να βελτιωθούν οι συνοριακοί έλεγχοι και τα συστήματα προστασίας των μεταφορών. Θα πρέπει, ακόμα, να υπάρχει μια συστηματική προσέγγιση στην ανταλλαγή πληροφοριών ώστε να εξασφαλιστεί πως οι υπηρεσίες ασφαλείας σε μια χώρα θα μοιράζονται τις πληροφορίες τους με τα άλλα μέλη. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες διόρισαν τον πρώην υπουργό Εσωτερικών της Ολλανδίας, Γκι ντε Βρις, ως πρώτο συντονιστή των αντιτρομοκρατικών δραστηριοτήτων στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Μεταξύ των νέων μέτρων που συμφωνήθηκαν είναι η παρακολούθηση δεδομένων από κινητά τηλέφωνα, ένα ενιαίο ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης, ο εναρμονισμός των ποινών για τα τρομοκρατικά εγκλήματα και το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων παράνομων οργανώσεων. Σε δηλώσεις του μετά την συνάντηση στις Βρυξέλλες, ο υπεύθυνος για την εξωτερική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Χαβιέρ Σολάνα, είπε ότι ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας είναι μια μάχη στην οποία η Ευρώπη δεν πρέπει να ηττηθεί. Ευρωπαϊκό Σύνταγμα Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν ακόμη να επαναλάβουν τις διαπραγματεύσεις για το πρώτο σύνταγμα της Κοινότητας, ένα από τα θέματα που διχάζουν την Ένωση. Συμφώνησαν ομόφωνα ότι οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί το αργότερο ως το τέλος του Ιουνίου. Οι συνομιλίες για το νέο σύνταγμα -που θα επιτρέπει στην Ευρωπαϊκή Ένωση να λειτουργεί ομαλά μετά την ένταξη δέκα νέων κρατών μελών τον Μάιο- κατέρρευσαν τον περασμένο Δεκέμβριο. Το κύριο σημείο διαφωνίας ήταν η κατανομή της εξουσίας μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας από τη μια και από τη Πολωνίας και Ισπανίας από την άλλη.
Παρασκευή 26 Μαρτίου 2004 - 07:18 (Ώρα Λονδίνου) Αμερικανικές ενισχύσεις στο Αφγανιστάν Η ενίσχυση των δυνάμεων των ΗΠΑ ίσως σχετίζεται με το κυνήγι ηγετικών στελεχών της Αλ Κάιντα Οι ΗΠΑ ενισχύουν τις δυνάμεις τους στο Αφγανιστάν με περίπου δύο χιλιάδες πεζοναύτες, οι οποίοι έχουν τη βάση τους σε πλοία στον Περσικό Κόλπο. Ο ακριβής αριθμός των ενισχύσεων δεν έχει διευκρινιστεί ακόμα. Οι Αμερικανοί πεζοναύτες θα ενισχύσουν τους σχεδόν δώδεκα χιλιάδες συμπατριώτες τους στρατιώτες που ήδη δρουν στο έδαφος του Αφγανιστάν. Ο ανταποκριτής του BBC στο Πεντάγωνο, μεταδίδει ότι οι αξιωματούχοι επιχειρούν να υποβαθμίσουν την αμερικανική ενέργεια, υποστηρίζοντας ότι είχε σχεδιαστεί εδώ και καιρό. Σημειώνεται, πάντως, ότι η ενίσχυση των αμερικανικών δυνάμεων γίνεται ενώ έχουν ενταθεί οι επιχειρήσεις για τον εντοπισμό και σύλληψη μαχητών της Αλ Κάιντα και των Ταλιμπάν, καθώς και ηγετικών στελεχών, συμπεριλαμβανομένου του Οσάμα μπιν Λάντεν.
Παρασκευή 26 Μαρτίου 2004 - 06:51 (Ώρα Λονδίνου) Βέτο ΗΠΑ στο ψήφισμα για τον Γιασίν Οι ΗΠΑ άσκησαν βέτο κατά του ψηφίσματος επειδή δεν καταδίκαζε τις επιθέσεις της Χαμάς Oι ΗΠΑ άσκησαν το δικαίωμα της αρνησικυρίας στο ψήφισμα που καταδίκαζε τη δολοφονία του πνευματικού ηγέτη της Χαμάς, σεΐχη Αχμέντ Γιασίν, από τον ισραηλινό στρατό. Πριν από τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας, ο Αμερικανός πρέσβης στον ΟΗΕ, Τζον Νεγκροπόντε, υπογράμμισε ότι η Ουάσινγκτον δεν προτίθεται να αποδεχθεί το ψήφισμα, επειδή δεν καταδικάζει τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς. «Το ψήφισμα δεν αντικατοπτρίζει τις πραγματικότητες στη Μέση Ανατολή και παράλληλα δε συμβάλλει στην ενίσχυση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή», δήλωσε ο κ. Νεγκροπόντε. Αραβική αντίδραση Μετά την ψηφοφορία, ο πρέσβης της Αλγερίας στα Ηνωμένα Έθνη, Αμπντουλάχ Μπααλί, η χώρα του οποίου κατέθεσε το ψήφισμα προς έγκριση, έσπευσε να τονίσει ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας είναι καταδικασμένο να αποτυγχάνει όταν καλείται να αντιμετωπίσει την κατάσταση στη Μέση Ανατολή. Ο Παλαιστίνιος αντιπρόσωπος στον ΟΗΕ, Νασέρ αλ-Κίντβα, τόνισε ότι εκατομμύρια μουσουλμάνοι δε θα μπορέσουν να κατανοήσουν τι συνέβη. Αναφερόμενος, εν τω μεταξύ, στους ανήλικους βομβιστές αυτοκτονίας, ο Ισραηλινός πρέσβης, Νταν Γκίλερμαν, δήλωσε ότι πιθανότατα δε θα υπάρξει ειρήνη μέχρι οι Παλαιστίνιοι να μάθουν να αγαπούν τα παιδιά τους περισσότερο από όσο μισούν τους Ισραηλινούς.
|