Compact version |
|
Sunday, 26 January 2025 | ||
|
Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real AudioΕιδήσεις 04-03-22
Τρίτη 23 Μαρτίου 2004 - 02:31 (Ώρα Λονδίνου) Έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης η κυβέρνηση Καμία «έκπληξη» στην ψηφοφορία για το κυβερνητικό πρόγραμμα: 165 υπέρ - 135 κατά Η Βουλή των Ελλήνων παρέσχε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση της ΝΔ, μετά την ολοκλήρωση της τριήμερης συζήτησης επί των προγραμματικών δηλώσεων του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή. Επί συνόλου 300 βουλευτών, και μετά από φανερή ονομαστική ψηφοφορία που διεξήχθη τα μεσάνυχτα της Δευτέρας, οι 165 βουλευτές που εξελέγησαν με τα ψηφοδέλτια της ΝΔ ψήφισαν «ναι» και οι 135 της αντιπολίτευσης ψήφισαν «όχι». Το αποτέλεσμα έγινε δεκτό με παρατεταμένα χειροκροτήματα από τους βουλευτές της συμπολίτευσης. Λίγο νωρίτερα, κλείνοντας τη συζήτηση επί των προγραμματικών του δηλώσεων, ο πρωθυπουργός ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι οι εξαγγελίες της κυβέρνησης είναι υλοποιήσιμες και η θέλησή της να πραγματώσει τις δεσμεύσεις της δεδομένη και αταλάντευτη. Απαντώντας στις επικρίσεις του ΠΑΣΟΚ περί αοριστίας των προγραμματικών δηλώσεων, ο κ. Καραμανλής σημείωσε ότι οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης απέναντι στους πολίτες είναι απολύτως καθορισμένες και οι προτεραιότητες σαφείς. «Η κυβέρνηση, πέρα από καλές προθέσεις, έχει ενιαία και σαφή πολιτική βούληση. Είμαστε αποφασισμένοι να πετύχουμε», επεσήμανε ο πρωθυπουργός. Ο κ. Καραμανλής διακήρυξε ότι «η πρακτική των κυβερνήσεων, που απέρριπταν προκαταβολικά τις παρατηρήσεις της αντιπολίτευσης ως λάθος εξ ορισμού, δεν υιοθετείται από τη νέα διακυβέρνηση, η οποία επιθυμεί το συνεχή διάλογο με όλους τους πολίτες και τις πολιτικές δυνάμεις». Πού θα βρεθούν πόροι Σχετικά με το ζήτημα των πόρων που θα απαιτηθούν προκειμένου να υλοποιηθούν οι κυβερνητικές εξαγγελίες στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής, ο πρωθυπουργός παρετήρησε ότι πόροι μπορούν να εξοικονομηθούν από: Tην αύξηση των ρυθμών ανάπτυξης. Tην πλήρη, έγκαιρη, ορθολογική και διαφανή αξιοποίηση των πόρων. Tη μείωση του δημοσίου χρέους και κατ΄ επέκτασιν τη μείωση των τόκων εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους. Tη μεσοπρόθεσμη μείωση των αμυντικών δαπανών. Tο δραστικό περιορισμό της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής. Tη δραστική μείωση της γραφειοκρατίας που συνεπάγεται σοβαρότατο κόστος για το δημόσιο. Tη συγκράτηση της αύξησης των καταναλωτικών δαπανών του δημοσίου. Tην αντιμετώπιση της κακοδιοίκησης και της κρατικής σπατάλης. Tη δυναμική σύγκρουση με τη διαφθορά και τη διαπλοκή. O πρωθυπουργός διατύπωσε την εκτίμηση ότι η συνολική εξοικονόμηση πόρων μπορεί να ανέλθει στο 1,3% του ακαθαρίστου εγχωρίου προϊόντος του 2005 και να έχει ανάλογη συνέχεια και τα επόμενα χρόνια.
Τρίτη 23 Μαρτίου 2004 - 00:15 (Ώρα Λονδίνου) Ο Ζαν Μπερτράντ Αριστίντ έχει ακόμη υποστηρικτές στην Αϊτή Ο πρώην πρόεδρος της Αϊτής Ζαν Μπερτράντ Αριστίντ είναι σε θέση να καταφύγει προσωρινά στη Νιγηρία μετά την υποβολή σχετικού αιτήματος από χώρες της Καραϊβικής. Ο πρωθυπουργός της Τζαμάϊκα Π. Τζέϊ Πάτερσον, στη χώρα του οποίου φιλοξενείται ο πρώην πρόεδρος της Αϊτής, υπέβαλε το αίτημα στη νιγηριανή κυβέρνηση για λογαριασμό της ομάδας των χωρών της Καραϊβικής που ονομάζεται Caricom. Ο κ. Αριστίντ που εγκατέλειψε την Αϊτή τον περασμένο Φεβρουάριο υποστηρίζει ότι οι ΗΠΑ τον υποχρέωσαν να φύγει από την πατρίδα του. Ο κ. Αριστίντ κατέφυγε στην αρχή στην Κεντρική Αφρικανική Δημοκρατία στα τέλη Φεβρουαρίου, μετά από οδομαχίες που διήρκεσαν περίπου τρεις εβδομάδες. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της νιγηριανής κυβέρνησης μετά από διαβουλεύσεις με Αφρικανούς ηγέτες και με τις ΗΠΑ αποφασίσθηκε να επιτραπεί στον κ. Αριστίντ να εγκατασταθεί προσωρινά στη Νιγηρία. Δεν υπάρχουν ενδείξεις για το πότε ο κ. Αριστίντ πρόκειται να φθάσει στη χώρα. Επίσης δεν είναι γνωστό πόσο χρονικό διάστημα θα παραμείνει στη Νιγηρία ενώ παραμένει άγνωστο σε ποιά άλλη χώρα θα μπορέσει να πάει μετά τη Νιγηρία.
Δευτέρα 22 Μαρτίου 2004 - 23:40 (Ώρα Λονδίνου) Οι σύμβουλοι του προέδρου έχουν αρνηθεί όλες τις κατηγορίες εναντίον του Ο Λευκός Οίκος χαρακτήρισε τελείως αβάσιμες τις κατηγορίες του Ρίτσαρντ Κλαρκ , πρώην ανώτατου συμβούλου σε θέματα ασφαλείας. Ο κ. Κλαρκ ισχυρίζεται ότι ο πρόεδρος Μπους αγνόησε τις προειδοποιήσεις για την απειλή από την πλευρά της αλ- Κάϊντα πριν τα τρομοκρατικά κτυπήματα της 11ης Σεπτεμβρίου, 2001. Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σκοτ Μακέλαν κατηγόρησε τον κ. Κλαρκ για «πολιτικό καιροσκοπισμό» εν όψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου. Νωρίτερα ανώτατοι αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης υπεραμύνθηκαν της πολιτικής του κ. Μπόυς σε ό,τι αφορά την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Τα σχόλια του κ. Κλαρκ συνέπεσαν με τη έκδοση του βιβλίου του τη Δευτέρα με τίτλο: «Against All Enemies» (Εναντίον όλων των εχθρών). Ο κ. Κλαρκ που υπηρέτησε ως σύμβουλος των αμερικανών προέδρων σε ζητήματα τρομοκρατίας από την εποχή του προέδρου Ρήγκαν χαίρει μεγάλου σεβασμού στην Ουάσινγκτον και οι απόψεις του για τον πρόεδρο είναι «άκρως ενοχλητικές» για τον κ. Μπους και την κυβέρνησή του, μεταδίδει ο ανταποκριτής του BBC στην αμερικανική πρωτεύουσα.
Δευτέρα 22 Μαρτίου 2004 - 20:52 (Ώρα Λονδίνου) Δυσοίωνες οι προοπτικές για τους επενδυτές στη Νέα Υόρκη «Βουτιά» έκαναν οι μετοχές στα μεγαλύτερα χρηματιστήρια μετά τη δολοφονία του πνευματικού ηγέτη της Χαμάς σεΐχη Γιασίν. Πράλληλα η καθοδική πορεία των μετοχών οφείλεται και στην αβεβαιότητα όσον αφορά την πολιτική κατάσταση στην Ταϊβάν. Οι αναλυτές και οι επενδυτές εξάλλου είναι επιφυλακτικοί στις εκτιμήσεις τους λόγω της βραδύτητας στους ρυθμούς ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας. Ο δείκτης Dow Jones το απόγευμα της Δευτέρας ήταν μειωμένος κατά 1% ότι οι σημαντικότερες αγορές της Ευρώπης έκλεισαν με πτώση της τάξεως του 2% με 3%. Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια υποχώρησαν στα χαμηλότερα επίπεδα του 2004, καθώς η δολοφονία του πνευματικού ηγέτη της Χαμάς αναζωπυρώνει τις ανησυχίες για θέματα ασφαλείας. Προηγουμένως η πολιτική αβεβαιότητα στην Ταϊβάν είχε παρασύρει πρός τα κάτω τα περισσότερα χρηματιστήρια της Ασίας.
Δευτέρα 22 Μαρτίου 2004 - 19:54 (Ώρα Λονδίνου) Εκδίκηση «σε κάθε σπίτι του Ισραήλ» υπόσχεται η Χαμάς O γγ. των ΗΕ Κόφι Ανάν καταδίκασε την ενέργεια των Ισραηλινών υπογραμμίζοντας ότι είναι αντίθετη με ωτο διεθνές δίκαιο. «Ενέργειες σαν αυτές δεν συμβάλλουν στην εδραίωση της ειρήνης», είπε ο κ. Ανάν. Ο Παλαιστίνιος ηγέτης, Γιασέρ Αραφάτ, καταδίκασε τον φόνο και η Παλαιστινιακή Αρχή έχει κηρύξει τριήμερο πένθος. Η μαχητική οργάνωση Μάρτυρες του αλ Ακσά, είπε ότι κηρύσσει τον πόλεμο στο Ισραήλ και υποσχέθηκε απάντηση μέσα στις επόμενες ώρες. Ο υφυπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Ζεέβ Μπόιμ, είπε ότι ο σεΐχης Γιασίν άξιζε να πεθάνει «λόγω των τρομοκρατικών ενεργειών» της Χαμάς. Αλλά, όπως φάνηκε πολλοί Ισραηλινοί υπουργοί καταψήφισαν την πρόταση δολοφονίας του Γιασίν. Ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας, Αβραάμ Ποράζ, είπε στο BBC ότι φοβάται πως την απόφαση αυτή θα την πληρώσουν με τη ζωή τους, πολλοί άνθρωποι. Διεθνής καταδίκη Οι Ηνωμένες Πολιτείες στην πρώτης τους αντίδραση στην είδηση του φόνου του Γιασίν, απηύθυναν έκκληση και στις δύο πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση. Αργότερα εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου είπε ότι η κυβέρνηση Μπους - «ανησυχεί σοβαρά για τις επιπτώσεις που θα έχει η δολοφονία του Γιασίν». Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Τζακ Στρο, καταδίκασε τη δολοφονία, χαρακτηρίζοντάς την «απαράδεκτη» και «αδικαιολόγητη». Ο Στρο είπε σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες ότι δεν νομίζει πως το Ισραήλ πρόκειται να ωφεληθεί από την επίθεση εναντίον ενός ηλικιωμένου σε αναπηρική καρέκλα. Η Γαλλία καταδίκασε τον φόνο του σεΐχη Γιασίν λέγοντας πως είναι αντίθετη στον διεθνή νόμο. Ο υπεύθυνος για την εξωτερική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Χαβιέρ Σολάνα, είπε ότι η δολοφονία ήταν μια πολύ κακή είδηση για την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή. Αραβικός κόσμος Ο Αραβικός κόσμος, σύσσωμος, καταδίκασε τον φόνο του Γιασίν. Ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Χόσνι Μπουμπάρακ, χαρακτήρισε τη δολοφονία «ποταπή πράξη κτηνωδίας» και ακύρωσε επίσκεψη επιτροπής Αιγυπτίων βουλευτών στο Ισραήλ, όπου θα συμμετείχαν σε εκδηλώσεις εορτασμού της 25ης επετείου της ειρηνευτικής συμφωνίας του Καμπ Ντέιβιντ. Χιλιάδες φοιτητές συμμετείχαν σε διαδηλώσεις στα πανεπιστήμια του Καΐρου, ενώ στο Λίβανο χιλιάδες κόσμος διαδήλωσε στις παλαιστινιακές περιοχές. Ο πρόεδρος του Λιβάνου, Εμίλ Λαχούντ, είπε ότι το Ισραήλ έκανε λάθος αν πιστεύει πως σκοτώνοντας τους αντιστασιακούς μαχητές θα σκοτώσει και τον παλαιστινιακό αγώνα. Ο πρωθυπουργός της Ιορδανίας, Φαϊζάλ αλ Φαγιέζ, χαρακτήρισε τη δολοφονία, αποτρόπαιο έγκλημα που μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερο αιματοκύλισμα. Πολιτικοί ηγέτες στο Κουβέιτ προέβλεψαν πως η βία θα αυξηθεί και κάλεσαν τις ΗΠΑ να καταδικάσουν τον φόνο.
Δευτέρα 22 Μαρτίου 2004 - 19:16 (Ώρα Λονδίνου) Παλαιστίνια με το πορτρέτο του Γιασίν στο χέρι Δεκάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι παρακολούθησαν την κηδεία του σεΐχη Αχμέντ Γιασίν, πνευματικού ηγέτης της Χαμάς, που δολοφονήθηκε το πρωί της Δευτέρας από τους Ισραηλινούς. Μαζί του κηδεύτηκαν και 7 Παλαιστίνιοι που σκοτώθηκαν από τους πύραυλους που εξαπέλυσαν τα ισραηλινά ελικόπτερα. Δεκαπέντε άλλοι Παλαιστίνιοι, αναμεσά τους και δύο από τους γιούς του σεΐχη, τραυματίσθηκαν. Ο σεΐχης Γιασίν που ήταν ανάπηρος επέστρεφε από το τζαμί στο κέντρο της πόλης της Γάζας. «Υπεύθυνος τρομοκρατικών επιθέσεων» Οι Ισραηλινοί λένε ότι ο πνευματικός ηγέτης της Χαμάς ήταν προσωπικά υπεύθυνος για δεκάδες τρομοκρατικές επιθέσεις. Την επιχείρηση δολοφονίας του οργάνωσε και κατηύθυνε ο ίδιος ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν. Την ωρα που γινόταν η κηδεία, ο κ.Σαρόν από την ισραηλινή τηλεόραση συνεχάρη τις δυνάμεις ασφαλείας και πρόσθεσε : «Θέλω να καταστήσω σαφές οτι ο πολεμος κατα της τρομοκρατίας συνεχίζεται καθημερινά παντού. Το εβραϊκό έθνος έχει το δικαίωμα να καταδιώκει όσους προσπαθούν να το εξαφανίσουν , οπως έχει το δικαιωμα καθε έθνος που θέλει να επιζήσει». «Οργή λαού» Η δολοφονία του Σείχη Γασίν προκάλεσε άμεσες αντιδράσεις σε ολόκληρο τον κόσμο. Πριν ακόμη γίνει η κηδεία, ξέσπασαν συγκρούσεις ανάμεσα σε Παλαιστίνους και Ισραηλινούς που έχουν αποκλείσει τη Λωρίδα της Γάζας και τη Δυτική Όχθη. Παλαιστινιακές πηγές έκαναν γνωστό οτι ο ισραηλινός στρατός σκότωσε νεαρό αγόρι στην πόλη Καν Γιουνίς στο νοτιο τμημα της Γαζας και ότι στη Δυτική Όχθη σκοτώθηκε Παλαιστίνιος δημοσιογράφος στα περίχωρα της Ναμπλούς. «Η μάχη με τους δολοφόνους άρχισε...Δεν θα είναι ασφαλείς παρά μόνο έξω από την Παλαιστίνη... Σήμερα σκότωσαν ενα σύμβολο του Ισλάμ», υπογράμμισε ο Αμπντ αλ Αζίζ αλ Ραντίσι, ανώτερο πολιτικό στέλεχος της Χαμάς. Στο πλευρό της Χαμάς, και άλλες μαχητικές οργανώσεις ορκίζονται "εκδίκηση" και μάλιστα πολύ σύντομα. Η εικόνα της κατεστραμένης ματωμένης αναπηρικής καρέκλας του σεΐχη Γιασίν έχει συγκλονίσει και εξοργίσει ακόμη και τους πιο μετριοπαθείς Παλαιστίνιους και μουσουλμάνους. Ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Αχμάντ Κουρέια είπε: «Μπορούμε να πούμε με σαφήνεια και κάθε ειλικρίνεια ότι το έγκλημα αυτό δεν θα υπονομεύσει αλλά θα ενισχύσει την αποφασιστικοτητα του παλαιστινιακού λαού να υπερασπιστεί τα νόμιμα, εθνικά του δικαιώματα. Η πράξη αυτή, άνοιξε διάπλατα την πόρτα για το χάος».
Δευτέρα 22 Μαρτίου 2004 - 15:34 (Ώρα Λονδίνου) Συνεδριάζει η ΕΕ για την τρομοκρατία Οι επιθέσεις στη Μαδρίτη ανησυχούν τους Ευρωπαίους ηγέτες Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συναντώνται στις Βρυξέλλες για να εξετάσουν νέα μέτρα για την αποτροπή επιθέσεων όπως αυτή που σκότωσε πάνω από 100 ανθρώπους στη Μαδρίτη, στις αρχές του μήνα. Συγκεκριμένα, αναμένεται ότι οι υπουργοί θα εξετάσουν τρόπους για να ενθαρρύνουν τις χώρες εκτός της Κοινότητας να πάρουν μέτρα για την πρόληψη της σχεδιασμού και πραγματοποίησης τέτοιων ενεργειών. Πιθανόν δε, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να απειλήσουν όσες χώρες δεν πάρουν τέτοια μέτρα, ότι θα αντιμετωπίσουν προβλήματα στις σχέσεις τους με την Κοινότητα. Στο τέλος της συνάντησής τους οι υπουργοί αναμένεται να συντάξουν μια διακήρυξη με την οποία θα ανακοινώσουν τη δέσμευση της Ευρώπης να καταπολεμήσει την τρομοκρατία. Το κείμενο της διακήρυξης αναμένεται να εγκριθεί από τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο τέλος της εβδομάδας.
Δευτέρα 22 Μαρτίου 2004 - 15:58 (Ώρα Λονδίνου) Το πορτρέτο του σεΐχη Αχμέντ Γιασίν Ο Γιασίν υπήρξε ο πνευματικός ηγέτης της Χαμάς Ο αντίκτυπος της δολοφονίας του πνευματικού ηγέτη της Χαμάς, σεΐχη Αχμέντ Γιασίν, είναι τεράστιος και οι μελλοντικές συνέπειες, αδύνατο να προβλεφθούν. Πριν από δύο χρόνια ο σεΐχης Γιασίν είχε δώσει μια από τις σπάνιες συνεντεύξεις του στο ΒΒC. Σε ερώτηση του δημοσιογράφου Ζουμπέιντα Μάλικ, πώς ζει με τη γνώση ότι από στιγμή σε στιγμή μπορεί και ο ίδιος, όπως άλλα στελέχη της Χαμάς να είναι στόχος των Ισραηλινών, απάντησε: «Κατ' αρχάς, παρακαλώ πάντα τον Θεό να με κάνει μάρτυρα και δεύτερον, ένας δειλός πεθαίνει χίλιες φορές ένας γενναίος πεθαίνει μόνο μία» ήταν η απάντηση του σεΐχη Αχμέντ Γιασίν. παρακαλώ πάντα τον Θεό να με κάνει μάρτυρα Σεΐχης Αχμέντ Γιασίν Ο Γιασίν γεννήθηκε στην Παλαιστίνη το 1939. Μετά από ένα ατύχημα στην παιδική του ηλικία, που τον άφησε παράλυτο, αφιερώθηκε στις ισλαμικές σπουδές, στο Κάιρο, γενέτειρα της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, του πρώτου ισλαμικού πολιτικού κινήματος. Στο Κάιρο διαμόρφωσε την πεποίθηση ότι η Παλαιστίνη είναι ισλαμικό έδαφος και κανείς Άραβας ηγέτης δεν έχει το δικαίωμα να παραχωρήσει ακόμη και τμήμα της περιοχής. Δημιουργία της Χαμάς Ο σεΐχης Γΐασίν έγινε διεθνώς γνωστός στη διάρκεια της πρώτης εξέγερσης των Παλαιστινίων το 1987 όταν το παλαιστινιακό ισλαμικό κίνημα υιοθέτησε τον τίτλο Χαμάς, που σημαίνει Ζήλος και ο ίδιος ανέλαβε πνευματικός του ηγέτης. Το 1989 καταδικάστηκε στο Ισραήλ σε ισόβια κάθειρξη με την κατηγορία ότι είχε δώσει την εντολή για τη δολοφονία Παλαιστινίων που συνεργάζονταν με τον ισραηλινό στρατό. Αποφυλακίστηκε το 1997. Στην συνέντευξη που είχε δώσει στο ΒΒC πριν από δύο χρόνια, είχε ερωτηθεί αν λυπάται όταν σκοτώνονται αθώοι από επιθέσεις αυτοκτονίας. «Δεν μπορώ να δικαιολογήσω τους φόνους αθώων ανθρώπων. Το πρόβλημα είναι ότι αυτό είναι το μόνο όπλο που έχει ο παλαιστινιακός λαός για να προβάλει αντίσταση. Ελπίζω ότι οι Ισραηλινοί θα κάνουν τα πρώτα βήματα για να σταματήσουν οι βομβιστικές επιθέσεις, ότι θα σταματήσουν να σκοτώνουν αθώους Παλαιστίνιους» είχε πει ο σεΐχης Αχμέντ Γιασίν , ο πνευματικός ηγέτης της Χαμάς, που σκοτώθηκε από ισραηλινή ρουκέτα.
Δευτέρα 22 Μαρτίου 2004 - 12:54 (Ώρα Λονδίνου) «Eτοιμάζει τις βαλίτσες του» για τη Λουκέρνη ο Mεχμέτ Aλί Tαλάτ Στον πρωθυπουργό του αυτόκλητου τουρκοκυπριακού κράτους, και πολιτικό του αντίπαλο, Mεχμέτ Aλί Tαλάτ παραδίδει τα ηνία της διαπραγμάτευσης για το Kυπριακό ο Pαούφ Nτενκτάς, όπως προκύπτει από δηλώσεις του προέδρου της Kυπριακής Δημοκρατίας Tάσσου Παπαδόπουλου. Ύστερα από τη σημερινή τελευταία συνάντηση της πρώτης φάσης των συνομιλιών, που κράτησε τρεις ώρες, υπό τον Άλβαρο Ντε Σότο, ειδικό σύμβουλο του ΓΓ του OHE για το Kυπριακό, ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι ο Tουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς διαβίβασε στο ΓΓ γραπτή εξουσιοδότηση για την εκπροσώπηση των Tουρκοκυπρίων στις διευρυμένες συνομιλίες που αρχίζουν την Tετάρτη στη Λουκέρνη της Ελβετίας. Όπως διευκρίνισε ο Kύπριος Πρόεδρος, με το έγγραφό του ο κ. Nτενκτάς εξουσιοδοτεί τον κ. Tαλάτ να εκπροσωπήσει την τουρκοκυπριακή πλευρά στην τετραμερή διάσκεψη. Ωστόσο, ο κ. Παπαδόπουλος πρόσθεσε πως δεν έχει δει το κείμενο. O πρόεδρος της Kυπριακής Δημοκρατίας επανέλαβε τη διαπίστωσή του, ότι σε αυτή τη φάση των συνομιλιών δεν έχει σημειωθεί οποιαδήποτε πρόοδος στα σημαντικά θέματα, ενώ ερωτηθείς εάν έχει οριστικοποιηθεί η ημερήσια διάταξη των συνομιλιών της Λουκέρνης, απάντησε αρνητικά. Γκιουλ: Διζωνικότητα «Η μόνιμη ειρήνη στην Κύπρο μπορεί να οικοδομηθεί μόνο με ένα μοντέλο που θα λαμβάνει υπ' όψιν τις πραγματικότητες στο νησί, που θα ενισχύει τη διζωνικότητα και θα μετατρέπει τη διζωνικότητα σε πραγματική διζωνικότητα», δήλωσε ο υπουργός εξωτερικών της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων. Ο κ. Γκιουλ ανέφερε ότι υπάρχουν κάποια ζητήματα στα οποία η Τουρκία αποδίδει σημασία και πρόσθεσε πως «αν δεν γίνουν πραγματικότητα τα ζητήματα αυτά, θα είναι δύσκολο να κάνουμε λόγο για ειρήνη». Ο Τούρκος υπουργός σημείωσε, μάλιστα, ότι «οι ανησυχίες της Τουρκίας γύρω από το θέμα αυτό έχουν αυξηθεί μετά τις πρόσφατες εξελίξεις στην Ευρώπη και το Kοσσυφοπέδιο». Eξάλλου, ο πρεσβευτής των HΠA στην Άγκυρα Έρικ Έντελμαν, που επισκέφθηκε τη Δευτέρα το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, δήλωσε, πως «η καλύτερη ευκαιρία για την επίλυση του Κυπριακού είναι το σημείο στο οποίο βρίσκονται οι συνομιλίες», ενώ αναφερόμενος στο ρόλο της χώρας του στο Kυπριακό επεσήμανε ότι στελέχη της αμερικανικής κυβέρνησης έχουν τηλεφωνική επικοινωνία με πρόσωπα που βρίσκονται σε θέσεις - κλειδιά. Tέλος, σημειώνεται ότι το τουρκικό υπουργείο εξωτερικών κάλεσε τη Δευτέρα τους πρεσβευτές των χωρών - μελών της EE, προκειμένου να τους ενημερώσει για τις τουρκικές θέσεις στο Κυπριακό.
Σημαντικό το ΝΑΤΟ για την ασφάλεια των Oλυμπιακών Tένετ: «Eίμαι υπερήφανος που οι Oλυμπιακοί επιστρέφουν στην κοιτίδα τους» H συνεισφορά του ΝΑΤΟ θα ενισχύσει σημαντικά τις προσπάθειες για την θωράκιση της ασφάλειας των Oλυμπιακών Aγώνων της Aθήνας, σύμφωνα με το διευθυντή της κεντρικής υπηρεσίας πληροφοριών των HΠA (CIA) Tζορτζ Tένετ. Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Tα Nέα», ο κ. Tένετ σημειώνει ότι μετά και την πολύνεκρη βομβιστική επίθεση στη Mαδρίτη, «η προσοχή μας εστιάζεται στην ασφάλεια των Oλυμπιακών και όλοι εργαζόμαστε σκληρά προς το σκοπό αυτό». «Nομίζω -πρόσθεσε ο διευθυντής της CIA-, ότι το ΝΑΤΟ θα βοηθήσει προς αυτήν την κατεύθυνση. Όλες οι χώρες - μέλη της Συμμαχίας διαθέτουν δυνατότητες, άρα όσο περισσότεροι συμβάλουν τόσο πιο ασφαλείς θα είναι οι Aγώνες». O κ. Tένετ εξέφρασε ικανοποίηση για το επίπεδο της έως τώρα διμερούς και πολυμερούς συνεργασίας με την κυβέρνηση της Eλλάδας: «H ελληνική κυβέρνηση, καθώς και όλοι οι εμπλεκόμενοι, εργάζονται σκληρά για την ασφάλεια των Aγώνων, εμείς δε από την πλευρά μας είμαστε αποσφασισμένοι να βοηθήσουμε όσο μπορούμε, ούτως ώστε οι Aγώνες να είναι πηγή υπερηφάνειας για την Eλλάδα». Tέλος, ο ελληνικής καταγωγής διευθυντής της CIA σημείωσε, πως είναι «υπερήφανος που οι Oλυμπιακοί επιστρέφουν στην κοιτίδα τους».
Δευτέρα 22 Μαρτίου 2004 - 12:19 (Ώρα Λονδίνου) NATO «με πολιτικά» στους Oλυμπιακούς Bουλγαράκης: Oι ξένοι βλέπουν μόνο την Eλλάδα Δεν θα υπάρχουν χερσαίες δυνάμεις και ένστολα τμήματα του ΝΑΤΟ για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων, δήλωσε στη Bουλή ο υπουργός Δημόσιας Τάξεως Γιώργος Βουλγαράκης, στο πλαίσιο της συζήτησης επί των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης. «Η Ελλάδα αναπτύσσει διεθνείς συνεργασίες για την ασφάλεια των Αγώνων, οι οποίες περιλαμβάνουν και το αίτημα για τη συνδρομή του ΝΑΤΟ», ανέφερε ο κ. Βουλγαράκης, ενώ περιγράφοντας τη συνεργασία αυτή, σημείωσε ότι θα υπάρχει εικοσιτετράωρη εναέρια επιτήρηση από αεροσκάφη AWACS καθώς και συμμαχικά πλοία εκτός των ελληνικών χωρικών υδάτων, τα οποία θα μπορούν να κάνουν και νηοψίες στα διεθνή ύδατα. O υπουργός πρόσθεσε, ότι η Eλλάδα θα λαμβάνει πληροφορίες, με έμφαση αυτές που αφορούν σε απειλές για την τρομοκρατία, ενώ θα υπάρχει βοήθεια στον τομέα του βιοχημικού πολέμου. O κ. Bουλγαράκης επεσήμανε επίσης, ότι όλες οι δυνάμεις που θα βρίσκονται εντός του ελληνικού χώρου θα είναι υπό ελληνική τακτική διοίκηση, προσθέτοντας: «Στόχος μας είναι η διοργάνωση ασφαλών Ολυμπιακών Αγώνων και δεν έχει νόημα μία αντιπαράθεση για το εάν η διαδικασία θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά. Οι ξένοι δεν θα βλέπουν τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ ή το ΚΚΕ, αλλά την Ελλάδα». Αναφερόμενος στη συζήτηση που προηγήθηκε, ο υπουργός κάλεσε τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να επιδείξουν περισσότερη ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση και να μη ζητούν από τη ΝΔ, που είναι κυβέρνηση ολίγων ημερών, να εξαγγείλει αμέσως τα πάντα και να κάνει τα πάντα.
Δευτέρα 22 Μαρτίου 2004 - 10:45 (Ώρα Λονδίνου) Σύμπτωση απόψεων στη συνάντηση Kοξ - Καραμανλή Συνάντηση με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ποτ Κοκ είχε τη Δευτέρα το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής. Ο πρωθυπουργός δήλωσε, ότι η Ευρώπη μεγαλώνει και αλλάζει, γι' αυτό μπορεί να ανοίξει το βηματισμό της, προσθέτοντας ότι η Eλλάδα τάσσεται υπέρ μιας Ευρώπης με αλληλεγγύη μεταξύ των μελών της που θα προάγει τη συνοχή και θα διασφαλίζει τα ιδιαίτερα συμφέροντα των κρατών - μελών. Eξέφρασε ακόμη την υποστήριξή του στις προσπάθειες της ιρλανδικής προεδρίας της ΕΕ να εξευρεθεί λύση για τη νέα συνταγματική συνθήκη η οποία -όπως ανέφερε- πρέπει να είναι οριστική μέχρι τις ευρωεκλογές. Ο κ. Καραμανλής χαιρέτισε τη διεύρυνση της ΕΕ, η οποία ολοκληρώνεται την 1η Μαΐου με τη συμμετοχή δέκα νέων κρατών - μελών, ανάμεσά τους και της Κύπρου. O πρωθυπουργός προσδιόρισε την ενίσχυση των ευρωπαϊκών δημοκρατικών θεσμών και τη διαφάνεια ως προτεραιότητα «στη νέα Ευρώπη που οικοδομείται», ενώ επανέλαβε τη θέση του υπέρ της αναβάθμισης του ρόλου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της διεθνούς τρομοκρατίας, μετά και την επίθεση στη Μαδρίτη, ο κ. Καραμανλής εξέφρασε την υποστήριξή του στην πρόταση της προεδρίας της ΕΕ για αποτελεσματικό συντονισμό των δράσεων των κρατών - μελών, σημειώνοντας ότι «απαιτούμε την συνέχιση των προσπαθειών και της συνεργασίας». Ο κ. Κοξ συμφώνησε με τον κ. Καραμανλή όσον αφορά την ανάγκη να προωθηθεί το ευρωπαϊκό σύνταγμα πριν από τις ευρωεκλογές και εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συμμετοχή της Ελλάδας και της Τουρκίας στις συνομιλίες για το Κυπριακό υπό την αιγίδα του ΓΓ του OHE Κωφή Aνάν, δηλώνοντας: «Ελπίζουμε ότι θα παίξουν σημαντικό ρόλο, ώστε μία συμφιλιωμένη Κύπρος να ενταχθεί σε μία συμφιλιωμένη Ευρώπη». Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υπενθύμισε, ότι σε λίγο καιρό υπάρχει το «ραντεβού» της Τουρκίας με την ΕΕ και επεσήμανε τη στενή σχέση που έχουν ο Έλληνας και ο Τούρκος πρωθυπουργός. Aναφερόμενος στα πρόσφατα επεισόδια στο Kοσσυφοπέδιο, ο κ. Κοκ σημείωσε ότι πρέπει με αποφασιστικότητα να οδηγηθούμε στην επίλυση των προβλημάτων στην περιοχή, ενώ χαρακτήρισε το τρομοκρατικό χτύπημα στη Μαδρίτη προσβολή της δημοκρατίας, προσθέτοντας ότι «πρέπει να στείλουμε σαφές μήνυμα πως δεν μπορούν να υπάρχουν ζώνες και καταφύγια για τρομοκράτες στην ΕΕ».
Δευτέρα 22 Μαρτίου 2004 - 09:44 (Ώρα Λονδίνου) Aυξημένη η δημοτικότητα Καραμανλή και Παπανδρέου Γενική ικανοποίηση για το αποτέλεσμα των εκλογών, σημαντική άνοδο της δημοτικότητας του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή αλλά και -μικρότερη- του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου καταγράφει δημοσκόπηση της εταιρείας VPRC για λογαριασμό της εφημερίδας «Καθημερινή» και του ραδιοφωνικού σταθμού «Σκάι». Η δημοσκόπηση, που διενεργήθηκε πανελλαδικά με τη μέθοδο των τηλεφωνικών συνεντεύξεων με δείγμα 1198 ατόμων, είναι η πρώτη που πραγματοποιείται μετά τις εκλογές της 7ης Μαρτίου και, μεταξύ άλλων, καταγράφει: Ικανοποίηση του εκλογικού σώματος σε υψηλό ποσοστό (57%) για το αποτέλεσμα των εκλογών και «μάλλον θετικές» εντυπώσεις από τη νέα κυβέρνηση (σε ποσοστό 73% επί των ερωτηθέντων και 51% μεταξύ των οπαδών του ΠΑΣΟΚ). Θετικές, σε μικρότερο ποσοστό, οι εντυπώσεις και από την αξιωματική αντιπολίτευση (40% επί του συνόλου των ερωτηθέντων, 58% μεταξύ των οπαδών του ΠΑΣΟΚ και 33% μεταξύ των οπαδών της ΝΔ). Υψηλή δημοτικότητα του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή (θετική γνώμη 79%, έναντι 59% το Φεβρουάριο) και μικρή αύξηση της δημοτικότητας του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιώργου Παπανδρέου (68%, έναντι 63% το Φεβρουάριο). Περιορισμένες προσδοκίες από τη νέα κυβέρνηση στο σύνολο της ελληνικής κοινωνίας (το 43% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι η νίκη της ΝΔ δεν θα κάνει καμία διαφορά για τα συμφέροντά του), σε αντίθεση με τους οπαδούς της ΝΔ, οι οποίοι έχουν αυξημένες προσδοκίες από την κυβέρνηση (ποσοστό 63%). Tο 41% απαντά ότι θα ωφελήσει τα προσωπικά και οικογενειακά του συμφέροντα (πολύ 15%, λίγο 26%). Διχασμό σχετικά με την προεκλογική αλλαγή ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ - το 41% θεωρεί ότι «μάλλον ωφέλησε το ΠΑΣΟΚ» και το 39% ότι «μάλλον έβλαψε», ενώ μεταξύ των οπαδών του ΠΑΣΟΚ τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 52% έναντι 36%. Απόδοση της νίκης της ΝΔ στο «αίτημα αλλαγής» (37%), στη δυσφορία από τη διακυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ (36% - και με κυρίαρχες απόψεις ότι «το ΠΑΣΟΚ συνδέθηκε με τη διαφθορά», «απομακρύνθηκε από το λαό», «οδήγησε στην ακρίβεια» κ.λπ.).
Δευτέρα 22 Μαρτίου 2004 - 10:57 (Ώρα Λονδίνου) Σημαντικό το ΝΑΤΟ για την ασφάλεια των Oλυμπιακών Tένετ: «Eίμαι υπερήφανος που οι Oλυμπιακοί επιστρέφουν στην κοιτίδα τους» H συνεισφορά του ΝΑΤΟ θα ενισχύσει σημαντικά τις προσπάθειες για την θωράκιση της ασφάλειας των Oλυμπιακών Aγώνων της Aθήνας, σύμφωνα με το διευθυντή της κεντρικής υπηρεσίας πληροφοριών των HΠA (CIA) Tζορτζ Tένετ. Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Tα Nέα», ο κ. Tένετ σημειώνει ότι μετά και την πολύνεκρη βομβιστική επίθεση στη Mαδρίτη, «η προσοχή μας εστιάζεται στην ασφάλεια των Oλυμπιακών και όλοι εργαζόμαστε σκληρά προς το σκοπό αυτό». «Nομίζω -πρόσθεσε ο διευθυντής της CIA-, ότι το ΝΑΤΟ θα βοηθήσει προς αυτήν την κατεύθυνση. Όλες οι χώρες - μέλη της Συμμαχίας διαθέτουν δυνατότητες, άρα όσο περισσότεροι συμβάλουν τόσο πιο ασφαλείς θα είναι οι Aγώνες». O κ. Tένετ εξέφρασε ικανοποίηση για το επίπεδο της έως τώρα διμερούς και πολυμερούς συνεργασίας με την κυβέρνηση της Eλλάδας: «H ελληνική κυβέρνηση, καθώς και όλοι οι εμπλεκόμενοι, εργάζονται σκληρά για την ασφάλεια των Aγώνων, εμείς δε από την πλευρά μας είμαστε αποσφασισμένοι να βοηθήσουμε όσο μπορούμε, ούτως ώστε οι Aγώνες να είναι πηγή υπερηφάνειας για την Eλλάδα». Tέλος, ο ελληνικής καταγωγής διευθυντής της CIA σημείωσε, πως είναι «υπερήφανος που οι Oλυμπιακοί επιστρέφουν στην κοιτίδα τους».
Δευτέρα 22 Μαρτίου 2004 - 09:49 (Ώρα Λονδίνου) Πλήθη κόσμου στην κηδεία του Γιασίν Την επίθεση φέρεται να οργάνωσε ο ίδιος ο Ισαρηλινός πρωθυπουργός, Αριέλ Σαρόν Το Ισραήλ σκότωσε τον πνευματικό ηγέτη της Παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς, σεΐχη Αχμέντ Γιασίν. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, ισραηλινά ελικόπτερα κτύπησαν με ρουκέτες τον Γασίν στην αναπηρική του καρέκλα, την ώρα που έβγαινε από ένα τζαμί στην πόλη της Γάζας. Τουλάχιστον άλλοι επτά σκοτώθηκαν στην επίθεση, συμπεριλαμβανομένων και των δύο γιων του σεΐχη. Ο ισραηλινός στρατός είπε ότι πραγματοποίησε την επίθεση επειδή ο σεΐχης Γιασίν ήταν προσωπικά υπεύθυνος για δεκάδες τρομοκρατικές επιθέσεις. Ισραηλινές πολιτικές πηγές ανέφεραν πως η δολοφονία του Γιασίν οργανώθηκε και διευθύνθηκε από τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν. Οι σοροί του σεΐχη και των άλλων νεκρών μεταφέρονται μέσα από τους δρόμους της Γάζας. Δεκάδες χιλιάδες κόσμος συνοδεύει την νεκρική πομπή που ξεκίνησε από το νοσοκομείο αλ Σίφα, της Γάζας και κατευθύνεται στο σπίτι του Γιασίν. Η σύντομη νεκρώσιμη τελετή θα γίνει σε ένα τζαμί στο κέντρο της πόλης της Γάζας. Εκδίκηση Νωρίτερα πλήθη είχαν συγκεντρωθεί στους δρόμους της Γάζας ζητώντας εκδίκηση κατά του Ισραήλ. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες κοντά σε κάποιους εβραϊκούς οικισμούς σημειώθηκαν συγκρούσεις ισραηλινών στρατευμάτων και Παλαιστινίων. Έκρηξη σημειώθηκε στην παλαιστινιακή πλευρά της μεθοριακής διάβασης, Ερέζ, μεταξύ Γάζας και Ισραήλ. Δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα. Λίγο μετά τη δολοφονία του Γιασίν, ένας Παλαιστίνιος σκότωσε τρεις Ισραηλινούς σε επίθεση με μαχαίρι, κοντά στο Τελ Αβίβ. Το Ισραήλ έχει αποκλείσει τη Λωρίδα της Γάζας και τη Δυτική Όχθη.
Δευτέρα 22 Μαρτίου 2004 - 11:23 (Ώρα Λονδίνου) Εκδίκηση «σε κάθε σπίτι του Ισραήλ» υπόσχεται η Χαμάς Αντιδρώντας στη δολοφονία του σεΐχη Αχμέντ Γιασίν, από τους Ισραηλινούς, η οργάνωση Χαμάς είπε ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Αριέλ Σαρόν, σκοτώνοντας τον πνευματικό της ηγέτη, άνοιξε τις πύλες της κόλασης. Ο Παλαιστίνιος ηγέτης, Γιασέρ Αραφάτ, καταδίκασε τον φόνο, τον οποίο ο πρωθυπουργός των Παλαιστινίων, Αχμέντ Κιουρέι, χαρακτήρισε αποτρόπαιο έγκλημα. Η Παλαιστινιακή Αρχή έχει κηρύξει τριήμερο πένθος. Η μαχητική οργάνωση Μάρτυρες του αλ Ακσά, είπε ότι κηρύσσει τον πόλεμο στο Ισραήλ και υποσχέθηκε απάντηση μέσα στις επόμενες ώρες. Ο υφυπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Ζεέβ Μπόιμ, είπε ότι ο σεΐχης Γιασίν άξιζε να πεθάνει «λόγω των τρομοκρατικών ενεργειών» της Χαμάς. Αλλά, όπως φάνηκε πολλοί Ισραηλινοί υπουργοί καταψήφισαν την πρόταση δολοφονίας του Γιασίν. Ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας, Αβραάμ Ποράζ, είπε στο BBC ότι φοβάται πως την απόφαση αυτή θα την πληρώσουν με τη ζωή τους, πολλοί άνθρωποι. Διεθνής καταδίκη Οι Ηνωμένες Πολιτείες στην πρώτης τους αντίδραση στην είδηση του φόνου του Γιασίν, απηύθυναν έκκληση και στις δύο πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση. Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Τζακ Στρο, καταδίκασε τη δολοφονία, χαρακτηρίζοντάς την «απαράδεκτη» και «αδικαιολόγητη». Ο Στρο είπε σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες ότι δεν νομίζει πως το Ισραήλ πρόκειται να ωφεληθεί από την επίθεση εναντίον ενός ηλικιωμένου σε αναπηρική καρέκλα. Η Γαλλία καταδίκασε τον φόνο του σεΐχη Γιασίν λέγοντας πως είναι αντίθετη στον διεθνή νόμο. Ο υπεύθυνος για την εξωτερική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Χαβιέρ Σολάνα, είπε ότι η δολοφονία ήταν μια πολύ κακή είδηση για την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή. Αραβικός κόσμος Ο Αραβικός κόσμος, σύσσωμος, καταδίκασε τον φόνο του Γιασίν. Ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Χόσνι Μπουμπάρακ, χαρακτήρισε τη δολοφονία «ποταπή πράξη κτηνωδίας» και ακύρωσε επίσκεψη επιτροπής Αιγυπτίων βουλευτών στο Ισραήλ, όπου θα συμμετείχαν σε εκδηλώσεις εορτασμού της 25ης επετείου της ειρηνευτικής συμφωνίας του Καμπ Ντέιβιντ. Χιλιάδες φοιτητές συμμετείχαν σε διαδηλώσεις στα πανεπιστήμια του Καΐρου, ενώ στο Λίβανο χιλιάδες κόσμος διαδήλωσε στις παλαιστινιακές περιοχές. Ο πρόεδρος του Λιβάνου, Εμίλ Λαχούντ, είπε ότι το Ισραήλ έκανε λάθος αν πιστεύει πως σκοτώνοντας τους αντιστασιακούς μαχητές θα σκοτώσει και τον παλαιστινιακό αγώνα. Ο πρωθυπουργός της Ιορδανίας, Φαϊζάλ αλ Φαγιέζ, χαρακτήρισε τη δολοφονία, αποτρόπαιο έγκλημα που μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερο αιματοκύλισμα. Πολιτικοί ηγέτες στο Κουβέιτ προέβλεψαν πως η βία θα αυξηθεί και κάλεσαν τις ΗΠΑ να καταδικάσουν τον φόνο.
Κυριακή 21 Μαρτίου 2004 - 21:30 (Ώρα Λονδίνου) «Χωρίς προσανατολισμό οι κυβερνητικές εξαγγελίες» Ιδιαίτερα επικριτικός εμφανίστηκε στη συζήτηση επί των κυβερνητικών προγραμματικών δηλώσεων ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης «Οι προγραμματικές δηλώσεις έδειξαν κυβέρνηση χωρίς προσανατολισμό, κάποιες ήταν περιγραφικές», είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γ. Παπανδρέου, παίρνοντας το λόγο στη Βουλή για να τοποθετηθεί στις κυβερνητικές εξαγγελίες. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έδωσε και συμβουλή στον Κ. Καραμανλή: «Η ισχυρή Ελλάδα δεν πρέπει να επιστρέψει στην εσωστρέφεια και στη μιζέρια του παρελθόντος. Για αυτό έχετε εσείς την ευθύνη». «Η αοριστολογία μας ανησυχεί», υπογράμμισε, σημειώνοντας ότι έμειναν αναπάντητα τρία ερωτήματα: «Πώς, πότε και πόσο». «Ζητάμε να μας εξηγήσετε το σχέδιό σας», είπε, «να μας εξηγήσετε τα μέσα, το χρονοδιάγραμμα και το κόστος των πολιτικών». Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αναφερόμενος στους Ολυμπιακούς Αγώνες, τόνισε ότι το κόμμα του θα στηρίξει το έργο της κυβέρνησης. «Επιλογή δική σας είναι να συνεχίσετε τη σκληρή δουλειά, να τελειώσετε τα λίγα έργα που φαίνονται ατελείωτα», πρόσθεσε στη συνέχεια, για να ανεβάσει ακόμη περισσότερο τους τόνους, λέγοντας ότι η εικόνα με τις κάμερες στα μπάζα των Ολυμπιακών έργων δεν τιμά την κυβέρνηση. Ο κ. Παπανδρέου παρατήρησε ότι το έργο της κυβέρνησης θα κριθεί από το έργο της, σημείωσε ότι επικροτεί το ύφος της ανάγνωσης των προγραμματικών δηλώσεων, ενώ προειδοποίησε ότι δε θα ανεχθεί φαινόμενα μικροκομματικής σκοπιμότητας. Για τα εθνικά θέματα, όπως το Κυπριακό και την υφαλοκρηπίδα, «ακούσαμε λίγα», σημείωσε, «ελπίζω να μην σημαίνει ότι τα έχετε υποβαθμίσει». Μάλιστα, για το Κυπριακό, υπήρξε ιδιαίτερα επικριτικός, λέγοντας ότι το θέμα βρίσκεται ψηλά και η κυβέρνηση δεν πρέπει να αφήνει την άλλη πλευρά να κερδίζει τις εντυπώσεις. Την ίδια στιγμή έφερε ένα παράδειγμα: «Αν είχατε αποφασίσει να πάτε στη Λουκέρνη, εσείς πρώτος έπρεπε να το ανακοινώσετε πριν την επικοινωνία με τον πρόεδρο Μπους», είπε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, ενώ πρόσθεσε ότι το ΠΑΣΟΚ θα στηρίξει τους χειρισμούς για μία σωστή, λειτουργική και βιώσιμη λύση στη βάση του σχεδίου Ανάν. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης συνέστησε στον κ. Καραμανλή ότι η κυβέρνησή του πρέπει να παίρνει πρωτοβουλίες και του θύμισε το θέμα με το Κόσοβο. «Θα περίμενα να βρίσκεται υπουργός ή υφυπουργός στην περιοχή, θα περίμενα πρωτοβουλία προς την Ουνέσκο για τις καταστροφές των ναών και ορισμένων τζαμιών», ανέφερε ο κ. Παπανδρέου, ο οποίος εξέφρασε τη συμπαράστασή του στους Έλληνες στρατιώτες που βρίσκονται στην περιοχή. Επίσης, υπογράμμισε ότι δεν άκουσε τίποτε για το ασφαλιστικό σύστημα, για τους μετανάστες, τόνισε ότι δεν κατάλαβε σε τι συνίσταται η επανίδρυση του κράτους, ενώ έκανε λόγο για πειραματισμούς στο χώρο της Υγείας, που εγείρουν ανησυχία για το ΕΣΥ. Στο θέμα των συμβασιούχων, είπε ότι η κυβέρνηση καλλιεργεί το κλίμα ότι η ρύθμιση αφορά τους πάντες. Για τη διαφάνεια, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σημείωσε ότι κάθε ουσιαστικό μέτρο το κόμμα του θα το στηρίξει. Υπεραμύνθηκε το έργο των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, επισήμανε για τα αγροτικά ότι θα περίμενε εκτός από την αλλαγή ονόματος του υπουργείου Γεωργίας, να άκουγε και μια στοιχειώδη κατεύθυνση για αγροτική ανάπτυξη, ενώ για την οικονομική απογραφή που έχει υποσχεθεί η Νέα Δημοκρατία, ο κ. Παπανδρέου δέχθηκε να γίνει, «αρκεί να πραγματοποιηθεί με διάφανο και αντικειμενικό τρόπο, αρκεί να μην μπει σε μικροκομματική λογική». «Μην έρθετε όμως μετά την απογραφή για να πείτε ότι είναι άδεια τα ταμεία και ότι δεν μπορούμε να ολοκληρώσουμε τις εξαγγελίες προεκλογικά», ανέφερε, «γιατί ούτε οι δικοί σας ψηφοφόροι δεν θα σας πιστέψουν». «Οι δεσμεύσεις δεν είναι προγραμματικές δηλώσεις», κατέληξε, «και για αυτό τις καταψηφίζουμε». Κ. Καραμανλής :«Υλοποιούνται οι δεσμεύσεις» Ως «έωλο και ασταθές» χαρακτήρισε - από το βήμα της Βουλής - ο πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής, το επιχείρημα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γ. Παπανδρέου ότι καταψηφίζει τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, επειδή αυτές είναι γενικόλογες και χωρίς προσανατολισμό. «Οι πολιτικές σας αποδοκιμάστηκαν πριν από δεκαπέντε ημέρες», «Πρόκειται για δεσμεύσεις», σημείωσε ο κ. Καραμανλής «που ήδη υλοποιούνται», αναφερόμενος συγκεκριμένα στην αύξηση των συντάξεων και του ΕΚΑΣ. «Οι πολιτικές σας αποδοκιμάστηκαν πριν από δεκαπέντε ημέρες», τόνισε ο κ. Καραμανλής, απευθυνόμενος προς τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ως προς τη σκληρή κριτική που ασκήθηκε από το Γιώργο Παπανδρέου για τη στάση υπουργών σε σχέση με την ολυμπιακή προετοιμασία, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι κανείς δε μηδενίζει το έργο της προηγούμενης κυβέρνησης. «Όμως», πρόσθεσε, «πρέπει να πούμε την αλήθεια στον ελληνικό λαό, υπάρχουν εκκρεμότητες νομικές, οικονομικές και τεχνικές. Ωστόσο, δεν είναι ώρα για άγονη αντιπαράθεση». Ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι η ολυμπιακή προετοιμασία είναι εθνική υπόθεση και διευκρίνισε ότι η κυβέρνηση δεν μηδενίζει το έργο του ΠΑΣΟΚ. Η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ Στην τοποθέτηση της η κ. Παπαρήγα σημείωσε ότι ο κύριος Παπανδρέου μπορεί να είναι ήσυχος, καθώς η κυβέρνηση Καραμανλή θα συνεχίσει ακάθεκτη το έργο του ΠΑΣΟΚ. Απευθυνόμενη δε στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, χαρακτήρισε προκλητική την δήλωση του ότι δεν θα επιτρέψει την ανατροπή των εργασιακών κεκτημένων. «Το έργο της ΝΔ», είπε «θα είναι σχετικά εύκολο, καθώς θα βαδίσει στο αντιλαϊκό μέτωπο που έσκαψε το ΠΑΣΟΚ». Ο πρόεδρος του ΣΥΝ «Η εμπειρία, των τελευταίων δεκαπέντε ετών, δείχνει ότι η εναλλαγή στη διακυβέρνηση της χώρας, μεταξύ Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ δε σημαίνει πολιτική αλλαγή, ούτε αλλαγή πολιτικής», σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΝ. «Αυτό που συνέβη δεν είναι δημοκρατική εξέλιξη, αλλά δικομματική ανακύκλωση», πρόσθεσε ο κ. Κωνσταντόπουλος. Η συνεδρίαση θα ολοκληρωθεί την Δευτέρα τα μεσάνυχτα, με την ονομαστική ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση.
Δευτέρα 22 Μαρτίου 2004 - 08:32 (Ώρα Λονδίνου) Κυπριακό: «Φόβοι» και «ελπίδες» Οι προσπάθειες συντήρησης του μοναστηριού του Αγίου Ανδρέα και του τεμένους Χαλά Σουλτάν Τεκέ αντικατοπτρίζουν τις δυσκολίες επίτευξης λύσης Φόβους για τη στάση της ελληνοκυπριακής -και πολύ λιγότερο της τουρκοκυπριακής - πλευράς στις συνομιλίες για την επίλυση του Κυπριακού εκφράζουν «οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βρετανία και ορισμένες άλλες ευρωπαϊκές χώρες», σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times). Το δημοσίευμα έχει τον χαρακτηριστικό τίτλο «Οι Ελλληνοκυπριακές ανησυχίες συννεφιάζουν τις ελπίδες της επανένωσης», ενώ στον υπότιτλο διατυπώνεται εμμέσως πλην σαφώς η ακόλουθη προειδοποίηση: «Eυρωπαίοι ηγέτες λένε ότι η αποτυχία επίτευξης συμφωνίας [στο σχέδιο Ανάν] θα μπορούσε να επιφέρει δυσάρεστες συνέπειες». Σύμφωνα με την εφημερίδα η αυξανόμενη αντίθεση της ελληνοκυπριακής ηγεσίας στο σχέδιο των Ηνωμένων Εθνών προκαλεί αντιστοίχως αυξανόμενη ανησυχία στο διεθνή παράγοντα. Μάλιστα η εφημερίδα μεταφέρει εκτιμήσεις ανώνυμων πάντα διπλωματικών κύκλων, ότι η ελληνοκυπριακή ηγεσία δεν έχει προετοιμάσει την κοινή γνώμη για το δημοψήφισμα που αναμένεται να λάβει χώρα στις 20 Απριλίου. Χαρακτηριστική της γραμμής που υιοθετεί το δημοσίευμα είναι και η απλή αναφορά της απουσίας του κ. Ντενκτάς από την τετραμερή διάσκεψη της Λουκέρνης, η οποία αποδίδεται στην απροθυμία του κατοχικού ηγέτη να αποδεχθεί τυχόν «αντιλαϊκή» συμφωνία, όπως λέει ο σύμβουλός του, Μουμτάζ Σοϊσάλ. Την ίδια στιγμή πάντως ισχυρίζεται το δημοσίευμα, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταϊγίπ Ερντογάν, προσπαθεί να τηρήσει λεπτές ισορροπίες γιατί επιθυμεί απεγνωσμένα να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το κατεχόμενο βόρειο τμήμα του νησιού την 1η Μαΐου. Την ίδια στιγμή όμως δεν θέλει να φανεί ότι προδίδει τους οπαδούς του Ραούφ Ντενκτάς, γράφει η βρετανική εφημερίδα. Το δημοσίευμα καταλήγει στο ότι μία ενδεχόμενη αποτυχία σε αυτή τη φάση των διαπραγματεύσεων ανησυχεί τόσο την Άγκυρα όσο και την Αθήνα. Χριστιανικό μοναστήρι, ισλαμικό τέμενος Πάντως το βρετανικό ενδιαφέρον για τις εξελίξεις στο Κυπριακό υποδηλώνεται και με ένα δεύτερο άρθρο - υπό τύπο οδοιπορικού στην Κύπρο, της εφημερίδας Ιντιπέντεντ (The Independent). Εδώ επιχειρείται ένας παραλληλισμός ανάμεσα στις εργασίες συντήρησης του τεμένους Χαλά Σουλτάν Τεκέ στη Λάρνακα, και την εικόνα εγκατάλειψης στο μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέα, στην κατεχόμενη Κύπρο. «Οι προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών για αναπαλαίωση των δύο ιστορικών τόπων θρησκευτικής λατρείας συμβολίζουν τις δυσκολίες εξεύρεσης λύσης στο πολιτικό πρόβλημα της νήσου» αποφαίνεται ο απεσταλμένος της εφημερίδας, Ντάνιελ Χάουντεν. «Παρά τα κονδύλια που έχουν διατεθεί για την συντήρηση και αναστήλωση των δύο αυτών συμβόλων, το χριστιανικό μοναστήρι κινδυνεύει ακόμα με κατάρρευση ενώ οι εργασίες στο τέμενος έχουν καθυστερήσει λόγω των ανασκαφικών εργασιών στον περίγυρο του» λέει. Πάντως το μέλλον του Χαλά Σουλτάν Τεκέ ταμιού είναι εξασφαλισμένο, ενώ η τύχη της μονής του Αγίου Ανδρέα κρέμεται κυριολεκτικά πάνω στα βράχια της Καρπασίας, λόγω αδιαφορίας των τουρκοκυπριακών αρχών, επισημαίνει η ανταπόκριση της Ιντιπέντεντ.
Δευτέρα 22 Μαρτίου 2004 - 09:11 (Ώρα Λονδίνου) Oρισμένα από τα πρωτοσέλιδα ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: 35.000 ζουν δίπλα στον κίνδυνο. Θεσσαλονίκη: Εκατοντάδες επιχειρήσεις χωρίς μέτρα ασφαλείας. ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): 13 μέτρα - ανάσα για συνταξιούχους, ανέργους. Το κοινωνικό πρόσωπο της κυβέρνησης Καραμανλή. ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Δημοφιλέστερος, καταλληλότερος με 79% ο Καραμανλής! Οι πρώτες μετεκλογικές μετρήσεις. Η διαφθορά και η ρεμούλα, ο πρώτος λόγος ήττας του ΠΑΣΟΚ. ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Έριξε τα τείχη της μεταπολίτευσης ο Καραμανλής. Ο πρωθυπουργός επέβαλε νέο κοινοβουλευτικό ήθος στις σχέσεις κυβέρνησης - αντιπολίτευσης. Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Ποιοι ωφελούνται από τα μέτρα Καραμανλή. Συνταξιούχοι και συμβασιούχοι τώρα σε πρώτο πλάνο. Πώς θα καταργηθούν τα πανωτόκια, τι θα αλλάξει στη φορολογία, πώς θα καταπολεμηθεί η ακρίβεια. ΑΥΡΙΑΝΗ: Μεγάλο Σημιταίικο σκάνδαλο. 5 δισ. πλαστά τιμολόγια! Βρέθηκε εικονικό τιμολόγιο ότι αγόρασαν γιαούρτια 500.000.000 (πεντακοσίων εκατομμυρίων δραχμών) για τους αρχηγούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης!!! Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Από 1ης Ιουλίου η αύξηση έως και 100 ευρώ στις συντάξεις. Νομοθετική ρύθμιση που καταργεί το χαράτσι στις αποδοχές. ΕΘΝΟΣ: Μονομαχία με φόντο τις ευρωεκλογές. Αναπάντητα ερωτήματα στις κρίσιμες πολιτικές: Πώς, πόσο και πότε; ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Σε επανίδρυση του «χωλού» κράτους θα προχωρήσει ο Καραμανλής. Αποφασισμένος ο πρωθυπουργός να διορθώσει τα στραβά κι ανάποδα στον δημόσιο τομέα. ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Άλλαξαν οι ρόλοι μας, κύριε Παπανδρέου. Πρώτο κονταροχτύπημα του πρωθυπουργού με τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ. ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Δεν ξέχασε τις υποσχέσεις. Προγραμματικές: Ο Καραμανλής έκανε στόχους τις προεκλογικές εξαγγελίες. ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Απέναντι, αλλά και συναίνεση. Γιώργος: Δομική και εποικοδομητική αντιπολίτευση. ΕΣΤΙΑ: Αμετανόητο το ΠΑΣΟΚ. Προκλητική η ομιλία Παπανδρέου στη Βουλή. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Προειδοποίηση Γιώργου προς Καραμανλή. Οξεία πολιτική αντιπαράθεση χθες στη Βουλή. METRORAMA: Ψηλά ανεβάζει τον πήχυ η νέα διακυβέρνηση. Σήμερα η ψήφος εμπιστοσύνης. Θετική εικόνα στο πρώτο γκάλοπ. ΤΑ ΝΕΑ: Πώς, πότε, πόσο, κύριε Καραμανλή; Βολές Γιώργου για τα «θα» των προγραμματικών. CITY PRESS: Καλή εικόνα, μέτρια ουσία. Βουλή: Συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης. THE DAILY TIMES: Συναίνεση τέλος στη Βουλή. Ζέσταναν το κλίμα και με προεκλογικές κορώνες. Ανέβηκαν οι τόνοι στους διάλογους Καραμανλή - Παπανδρέου. Η ΧΩΡΑ: Υπονομεύουν τα πλοκάμια της διαπλοκής. Εγκάθετοι του ΠΑΣΟΚ βάζουν εμπόδια στο έργο της κυβέρνησης. Προγραμματικές δηλώσεις Το METRORAMA αναφέρει ότι «ψήφο εμπιστοσύνης αναμένεται να λάβει σήμερα από τη Βουλή ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης. Από την πρώτη επίσημη αντιπαράθεση των κομμάτων στη Βουλή φάνηκε καθαρά ότι ο κ. Καραμανλής αποφεύγει τους υψηλούς τόνους και θα κινηθεί το επόμενο διάστημα και ενόψει των ευρωεκλογών σε συναινετικό κλίμα». Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) γράφει ότι «νέα οικονομική πολιτική, σταθερά προσανατολισμένη στην ισχυρή ανάπτυξη, την ενίσχυση της απασχόλησης και την κοινωνικής συνοχής υποσχέθηκε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ο οποίος με την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης του το Σάββατο έδωσε το στίγμα της γενναίας μεταρρύθμισης που σκοπεύει να προωθήσει σε ολόκληρο το οικονομικό φάσμα». Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ σημειώνει ότι «μέτρα άμεσης προτεραιότητας για τη βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη και τη δημιουργία ενός πραγματικά κοινωνικού κράτους, αλλά και ένα χρονοδιάγραμμα παρεμβάσεων με ορίζοντα το φθινόπωρο για τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις περιλαμβάνουν οι προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής στη Βουλή». Η ΑΠΟΦΑΣΗ υποστηρίζει ότι «στο ακέραιο θα υλοποιηθούν οι προεκλογικές εξαγγελίες της ΝΔ, όπως κατέστησε σαφές κατά την ανακοίνωση των προγραμματικών δηλώσεων ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής. Στο σχέδιο των άμεσων προτεραιοτήτων της κυβέρνησης είναι η στήριξη του αγροτικού τομέα, η προώθηση των αποκρατικοποιήσεων, η αντιμετώπιση της ακρίβειας, η βελτίωση των δεικτών της ανεργίας, αρχής γενομένης με τη μονιμοποίηση χιλιάδων συμβασιούχων». Σύμφωνα με τη ΒΡΑΔΥΝΗ, «νομοθετική ρύθμιση αναμένεται να προωθήσει το επόμενο χρονικό διάστημα το υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας για την κατάργηση της εισφοράς υπέρ του Λογαριασμού Αλληλεγγύης Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης (ΛΑΦΚΑ), προκειμένου να αρθεί μία κατάφωρη αδικία σε βάρος χιλιάδων συνταξιούχων». Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ επισημαίνει ότι «με το βλέμμα στραμμένο στις ευρωεκλογές του Ιουνίου, ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής επανέλαβε στις προγραμματικές δηλώσεις το προεκλογικό πρόγραμμα της ΝΔ. Το γεγονός όμως ότι η ΝΔ πλέον δεν είναι αντιπολίτευση, αλλά κυβέρνηση μοιραία την αναγκάζει να περάσει από τη θεωρία στην πράξη. Και αυτή απαιτεί πόρους και χρονοδιαγράμματα. Το Σάββατο ο Κώστας Καραμανλής τα δυσάρεστα τα άφησε για μετά τις ευρωεκλογές». Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) εκτιμά ότι «με ανακούφιση δέχθηκε ο ελληνικός λαός την πολιτική αλλαγή που προέκυψε από τις εκλογές της 7ης Μαρτίου αντικρίζοντας παράλληλα με εμπιστοσύνη τον νέο πρωθυπουργό της χώρας Κώστα Καραμανλή. Αυτό προκύπτει από την πρώτη μετεκλογική έρευνα της VPRC που δημοσιεύθηκε στην 'Καθημερινή της Κυριακής'». Η ΧΩΡΑ προσθέτει ότι «γαντζωμένοι στην εξουσία παραμένουν ο κομματικός στρατός του ΠΑΣΟΚ και οι διαπλεκόμενοι επιχειρηματίες. Δόλια σχέδια υπονόμευσης του κυβερνητικού έργου, ενώ την ίδια ώρα στη ΝΔ έχουν αρχίσει να φθάνουν τα πρώτα μηνύματα δυσαρέσκειας από τη βάση, η οποία βλέπει τους ίδιους ανθρώπους στις ίδιες θέσεις επί 20 και πλέον χρόνια». Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ, «το ΠΑΣΟΚ κυβέρνησε επί 20 χρόνια, στηριζόμενο στο ψεύδος και την πολιτική απάτη. Τώρα που ανέλαβε η ΝΔ, οφείλει να λάβη τα μέτρα της, ώστε να μην επαναληφθεί το σκηνικό της τριετίας 1990 - 1993. Η πολιτική απάτη πρέπει να αποκαλυφθεί». Το ΕΘΝΟΣ γράφει ότι «με φόντο τις ευρωεκλογές μονομάχησαν χτες στη Βουλή οι Κ. Καραμανλής και Γ. Παπανδρέου. Ήπιος και γενικόλογος ο πρωθυπουργός, απέφυγε τα δύσκολα και τις δεσμεύσεις. Για επανάληψη προεκλογικών εξαγγελιών έκανε λόγο ο ηγέτης του ΠΑΣΟΚ». Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ σημειώνει ότι «σε ήρεμο τόνο διεξήχθη, χθες, η συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, στη Βουλή. Κύριο χαρακτηριστικό της υπήρξε η κριτική που ήσκησαν οι αρχηγοί των κομμάτων επί των κυβερνητικών δεσμεύσεων με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου να εστιάζει τις παρατηρήσεις του στην 'γενικόλογη' -όπως είπε- σχετική ομιλία του πρωθυπουργού, ενώ ζήτησε διευκρινίσεις στην δέσμευση του κ. Καραμανλή για 'επανίδρυση του κράτους'. Η απάντηση όμως ήταν άμεση και κατηγορηματική! Ο κ. Καραμανλής διευκρίνισε ότι προτίθεται να δώσει οριστικό τέλος στην γραφειοκρατία και με κάθε δυνατό τρόπο να υπάρξει διαφάνεια στις επαφές του πολίτη με το κράτος». Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ εκτιμά ότι «σκληρός και αιχμηρός στη Βουλή ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, έβαλε στη... θέση του τον Γιώργο Παπανδρέου, που ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στην παρθενική του εμφάνιση θέλησε να κάνει... συστάσεις στην κυβέρνηση της ΝΔ, να ακολουθήσει τις πολιτικές του ΠΑΣΟΚ». H DAILY TIMES προσθέτει ότι «η περίοδος του μέλιτος ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ παρήλθε, κατά τα φαινόμενα. Κατά τη δεύτερη μέρα της συζήτησης για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης το πολιτικό θερμόμετρο ανέβηκε στα ύψη, όταν ο Γ. Παπανδρέου απάντησε στις αιχμές του Κ. Καραμανλή για τα έργα και τις ημέρες της κυβέρνησης Σημίτη». Τα ΝΕΑ, σε άρθρο τους, επισημαίνουν ότι «ματαίως περίμεναν οι πολίτες τις προγραμματικές δηλώσεις για να πληροφορηθούν με ποιόν τρόπο θα κυβερνήσει η ΝΔ. Ο κ. Καραμανλής επέλεξε στην πρώτη εμφάνισή του ως πρωθυπουργός στη νέα Βουλή να παίξει το ρόλο του αρχηγού της... αξιωματικής αντιπολίτευσης, απαριθμώντας και πάλι μία σειρά προεκλογικών δεσμεύσεων χωρίς την παραμικρή αναφορά στο πώς αυτές θα επιτευχθούν, με ποιο χρονικό ορίζοντα και με ποιους πόρους». Σύμφωνα με τη CITY PRESS, «η σκόπιμη ασάφεια του πρωθυπουργού έδωσε την ευκαιρία στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κ. Παπανδρέου να αναφερθεί χθες στη Βουλή στην αδυναμία της κυβέρνησης να προσδιορίσει τα μέσα, το χρονοδιάγραμμα και το κόστος εφαρμογής της πολιτικής της, ενώ παράλληλα άσκησε κριτική στον πρωθυπουργό για την προσπάθεια 'ισοπέδωσης' του έργου των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ. Όπως χαρακτηριστικά είπε, 'μη μηδενίζετε το έργο του ΠΑΣΟΚ γιατί θα το βρείτε μπροστά σας στη δική σας πολιτική'». Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ, σε άρθρο της, αναφέρει ότι «όσοι παρακολούθησαν τη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων χθες και προχθές κατάλαβαν ότι η Ελλάδα γύρισε σελίδα. Η συμφωνία των πολιτικών αρχηγών των δύο μεγαλύτερων κομμάτων σε οκτώ ζητήματα δείχνει ότι αυτή η χώρα άρχισε να αντιλαμβάνεται το γεγονός ότι υπάρχει αντικειμενικό -υπεράνω των κομματικών επιδιώξεων- συμφέρον. Η διαφωνία τους σε τρία ζητήματα δείχνει ότι η δημοκρατία στον τόπο λειτουργεί». Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων
Δευτέρα 22 Μαρτίου 2004 - 07:30 (Ώρα Λονδίνου) Εκδίκηση «σε κάθε σπίτι του Ισραήλ» υπόσχεται η Χαμάς Αλυσιδωτές αντιδράσεις προκαλεί στη Μέση Ανατολή η δολοφονία του Σεΐχη Αχμέντ Γιασίν από την ισραηλινή αεροπορία. Το ηγετικό στέλεχος της Χαμάς, Αμπντελαζίζ Αλ Ραντιζί, δήλωσε ότι «άρχισε η μάχη» και κάλεσε τους Μουσουλμάνους να επιτεθούν στους «Σιωνιστές» και στους «Αμερικανούς υποστηρικτές τους». «Δηλώνουμε ότι η μάχη εναντίον αυτών των φονιάδων έχει αρχίσειΘα είναι ασφαλείς μόνο έξω από την Παλαιστίνη οι Σιωνιστές που σύλησαν τους ιερούς τόπους και δολοφόνησαν Μουσουλμάνους ηγέτες» είπε ο κ. Αλ Ραντιζί σε δημοσιογράφους στη Γάζα. Και πρόσθεσε: «Ο πόλεμος ενάντια στο Ισλάμ είναι ο ίδιος πόλεμος που διεξάγεται στο Ιράκτο ισλαμικό έθνος πρέπει να ξυπνήσει και να συνταράξει το έδαφος κάτω από τα πόδια των Σιωνιστών και των Αμερικανών που τους υποστηρίζουν». Ερωτώμενος εάν επίκεινται στρατιωτικής φύσης αντίποινα για το θάνατο του Σείχη Γιασίν, ο κ. Αλ Ραντιζί είπε ότι αυτό είναι κάτι που θα αποφασιστεί από το στρατιωτικό σκέλος της Χαμάς, τις «Ταξιαρχίες Ιζ-Αλ-Ντιν Αλ Κασάμ. Πάντως η στρατιωτική πτέρυγα της Χαμάς ορκίζεται σε ανακοινωθέν της πως θα σκοτώσει «εκατοντάδες» Ισραηλινούς για να εκδικηθεί τη δολοφονία του πνευματικού ηγέτη της οργάνωσης. «Μεγάλο και ειδεχθές έγκλημα» Ο πρωθυπουργός των Παλαιστινίων, Αχμέντ Κουρέια, καταδίκασε την επίθεση χαρακτηρίζοντάς της «μεγάλο και ειδεχθές έγκλημα». Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Γιασέρ Αραφάτ καταδίκασε «τη δολοφονία του ήρωα μάρτυρα Αχμέντ Γιασίν» και κήρυξε τριήμερο πένθος στα παλαιστινιακά εδάφη αλλά και για τους Παλαιστίνιους της διασποράς προς τιμή του ιδρυτή της Χαμάς. Η παλαιστινιακή οργάνωση «Ταξιαρχίες των Μαρτύρων του τεμένους Αλ Άκσα, που πρόσκειται στο κίνημα Φατάχ, ανακοίνωσε πως κηρύττει τον πόλεμο στο Ισραήλ. Εξάλλου τα μεγάφωνα στα τεμένη της Δυτικής Όχθης κάλεσαν τον κόσμο σε γενική απεργία. Νωρίτερα καταστήματα και σχολεία έκλεισαν στη Γάζα, όπου έχασε τη ζωή του ο ιδρυτής της Χαμάς. Αυθόρμητες αντι-ισραηλινές διαδηλώσεις πραγματοποιούνται από το πρωί σε πόλεις και των δύο παλαιστινιακών περιοχών, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες. Τη δολοφονία του Σεΐχη Αχμέντ Γιασίν καταδίκασε και το διορισμένο από τις ΗΠΑ κυβερνητικό συμβούλιο του Ιράκ. Τέλος το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών απηύθυνε έκκληση για ψυχραιμία.
Δευτέρα 22 Μαρτίου 2004 - 05:31 (Ώρα Λονδίνου) «Ψήφος δυσπιστίας» σε Σιράκ - Ραφαρέν Η ήττα της κεντροδεξιάς και η ενίσχυση της ακροδεξιάς στις περιφερειακές εκλογές της Γαλλίας απασχολεί τον ευρωπαϊκό Τύπο. «Η Δεξιά τιμωρήθηκε» είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της συντηρητικής παρισινής εφημερίδας Λε Φιγκαρό (Le Figaro), η οποία χαρακτηρίζει τη λαϊκή ετυμηγορία στον πρώτο γύρο των εκλογών ως «σοβαρή προειδοποίηση για το κόμμα του προέδρου Σιράκ». Η συμπολίτισσά της Λε Μοντ (Le Monde) συμφωνεί χαρακτηρίζοντας το εκλογικό αποτέλεσμα «ψήφο διαμαρτυρίας ενάντια στη Δεξιά». Στο άρθρο της σύνταξής της η εφημερίδα λέει ότι το αποτέλεσμα αποτελεί ετυμηγορία για τα πεπραγμένα του προέδρου Σιράκ, στα μισά της θητείας του. «Τι έγινε η υπόσχεση του Ζακ Σιράκ μετά τη δραματική επανεκλογή του το Μάιο του 2002, ότι θα δώσει νέα πνοή στη δημοκρατία μας» αναρωτιέται η Λε Μοντ. Και απαντά: «Η Δημοκρατία αντί να ζει, αγκομαχά. Αντιμέτωπη με το φανατισμό, υπονομευόμενη από το λαϊκισμό, δείχνει να προκαλεί αδιαφορία, σκεπτικισμό ή απόρριψη ανάμεσα στους πολίτες». «Όνειρο η ενότητα της Δεξιάς» Η Λιμπερασιόν (Liberation) εκτιμά ότι οι εκλογές της Κυριακής αποτελούν πλήγμα για τις ελπίδες ενωμένης πολιτικής εκπροσώπησης της δεξιάς παράταξης. «Χάθηκε το στοίχημα του ενός κεντροδεξιού κόμματος το οποίο θα αναδιαμόρφωνε το πολιτικό σκηνικό» αποφαίνεται η γαλλική εφημερίδα, η οποία χαρακτηρίζει «καταδικασμένη» την πρωθυπουργία Ραφαρέν. Η ελβετική Λε Ταν (Les Temps) επικροτεί το αποτέλεσμα και ερωτά εάν επιτέλους ο γαλλικός λαός ανακαλύπτει τη χαμένη του όρεξη για την πολιτική, αφού σημειώνει ότι παρά τις απαισιόδοξες προβλέψεις για αδιαφορία των ψηφοφόρων, το ποσοστό προσέλευσης στις κάλπες αυξήθηκε κατά 3% σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές. «Η ευρεία και απτή δυσαρέσκεια απέναντι στα κυβερνητικά μέτρα εκφράστηκε ξεκάθαρα» λέει η ελβετική εφημερίδα στο άρθρο της σύνταξής της. Με την εκτίμηση αυτή συμφωνεί και η αγγλόφωνη Ιντερνάσιοναλ Χέραλντ Τρίμπιουν (International Herald Tribune) με τον τίτλο : «Οι Γάλλοι ψηφοφόροι προειδοποιούν το Σιράκ στις περιφερειακές εκλογές», και διαπιστώνει στον υπότιτλο «έδωσαν καθαρό προβάδισμα στην υπό τους Σοσιαλιστές αντιπολίτευση».
Δευτέρα 22 Μαρτίου 2004 - 04:19 (Ώρα Λονδίνου) «Εκτέλεσαν» τον ιδρυτή της Χαμάς Οι ισραηλινοί πύραυλοι προκάλεσαν το θάνατο του Σείχη Γιασίν και επτά ατόμων Ο πνευματικός ηγέτης της μαχητικής παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς, Σεΐχης Αχμέντ Γιασίν, βρήκε το θάνατο τα ξημερώματα στην πόλη της Γάζας, όταν αυτός και δύο συνοδοί του έγιναν στόχος ισραηλινής αεροπορικής επίθεσης με πυραύλους, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες. Το θάνατο του Σεΐχη Γιασίν και δύο μελών της συνοδείας του επιβεβαίωσε λίγο αργότερα με ανακοίνωσή της η ίδια η Χαμάς, η οποία προειδοποίησε τον ισραηλινό πρωθυπουργό, Αριέλ Σαρόν, ότι «άνοιξε τις πύλες της κολάσεως με την ενέργεια αυτή». Από πλευράς Ισραήλ η κρατική ραδιοφωνία μετέδωσε ότι την επιχείρηση επέβλεπε προσωπικά ο πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν, ενώ ο υφυπουργός Άμυνας της χώρας, Ζεέβ Μπόιμ, δήλωσε για το Σεΐχη Γιασίν «του άξιζε να πεθάνει». Το χρονικό της επίθεσης Σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές ισραηλινά ελικόπτερα εξαπέλυσαν ρουκέτες εναντίον του Σεΐχη Γιασίν τα ξημερώματα της Δευτέρας, την ώρα που έβγαινε από το τέμενος που βρίσκεται κοντά στην οικία του. Στόχος ισραηλινής επιδρομής έγινε ο Σεΐχης Αχμέντ Γιασίν Ο θάνατος του ηγέτη της Χαμάς και των φρουρών του ήταν ακαριαίος, λένε αυτόπτες μάρτυρες. Ένας από αυτούς, ο οδηγός ταξί Γιουσέφ Χαντάντ είπε σε δημοσιογράφους ότι είδε τρεις πυραύλους να χτυπάνε το όχημα του Σεΐχη Γιασίν και να σκοτώνουν αυτόν και τη συνοδεία του. «Τα κορμιά τους έγιναν κομμάτια» είπε ο αυτόπτης μάρτυρας. Εκτός από τον ιδρυτή της Χαμάς και τη συνοδεία του, στην επίθεση σκοτώθηκαν άλλα πέντε άτομα, σύμφωνα με νοσοκομειακές πηγές. Ασθενοφόρα και πυροσβεστικά οχήματα έσπευσαν στον τόπο της επίθεσης, ενώ μέλη των σωστικών συνεργείων περισυνέλεξαν τις διαμελισμένες σορούς των θυμάτων. Του άξιζε να πεθάνει Υφυπουργός Άμυνας του Ισραήλ για τον ιδρυτή της Χαμάς Ο Σεΐχης Γιασίν αποτελεί το πλέον υψηλόβαθμο Παλαιστίνιο αξιωματούχο που έχει γίνει στόχος των Ισραηλινών από την έναρξη της παλαιστινιακής εξέγερσης το 2000. Ο Γιασίν που ήταν τετραπληγικός ίδρυσε το κίνημα της Χαμάς το 1987, και φυλακίστηκε από τις ισραηλινές αρχές επί σειρά ετών, πριν απελευθερωθεί το 1994. Άνοιξες τις πύλες της κολάσεως Χαμάς προς Αριέλ Σαρόν Ήδη εκατοντάδες Παλαιστίνιοι συγκεντρώθηκαν στον τόπο της επίθεσης φωνάζοντας συνθήματα που ζητούν εκδίκηση για το θάνατο του ηγέτη της Χαμάς. Ενώ χιλιάδες συμπατριώτες τους σχημάτισαν από το πρωί αυθόρμητες διαδηλώσεις έξω από το νοσοκομείο Αλ Σιφάα της Γάζας, όπου μεταφέρθηκε η σορός του Σεΐχη Γιασίν αλλά και σε πόλεις και χωριά των παλαιστινιακών εδαφών.
Δευτέρα 22 Μαρτίου 2004 - 03:29 (Ώρα Λονδίνου) Κάρτερ: «Ένας ψευδεπίγραφος πόλεμος» Ένα χρόνο μετά, η εισβολή στο Ιράκ εξακολουθεί να τροφοδοτεί με θέματα τα πρωτοσέλιδα των βρετανικών εφημερίδων. Με συνέντευξή του στην εφημερίδα Ιντιπέντεντ (The Independent) o πρώην πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζίμι Κάρτερ, ασκεί δριμεία κριτική στους Τζορτζ Μπους και Τόνι Μπλερ γιατί όπως λέει έκαναν έναν αχρείαστο πόλεμο για να ανατρέψουν το Σαντάμ Χουσεΐν, έναν πόλεμο «που βασιζόταν σε ψεύδη και παρερμηνείες». Ο κ. Κάρτερ που έχει τιμηθεί με το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης το 2002 εκτιμά ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός αφέθηκε να παρασυρθεί από την επιθυμία του Αμερικανού προέδρου να ξεκαθαρίσει ανοικτούς λογαριασμούς που είχε ο πατήρ Μπους με τον Ιρακινό δικτάτορα. Τα ψεύτικα, τα λόγια, τα μεγάλα «Δεν υπήρχε λόγος να εμπλακούμε στο Ιράκ. Ο πόλεμος αυτός βασίστηκε σε ψέματα και παρερμηνείες της Ουάσινγκτον και του Λονδίνου, που σφαλμένα ισχυρίζονταν ότι το ιρακινό καθεστώς είχε σχέση με τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου και διέθετε όπλα μαζικού ολέθρου» σημειώνει ο κ. Κάρτερ. Πρώτα ελήφθη η απόφαση για πόλεμο και κατόπιν βρέθηκε το πρόσχημα Τζίμι Κάρτερ Μάλιστα ο πρόεδρος των ΗΠΑ τα έτη 1977-1981 πιθανολογεί ότι και οι δύο δυτικοί ηγέτες γνώριζαν ότι πολλοί από τους ισχυρισμούς τους για το ιρακινό οπλοστάσιο μαζικής καταστροφής ήταν βασισμένοι σε ανεξακρίβωτα στοιχεία. Διακίνηση ναρκωτικών και βομβιστών στο Ιράκ Η εφημερίδα Τάιμς (The Times) υπό τον τίτλο «Ιρακινοί υφίστανται νάρκωση, πλύση εγκεφάλου και αποστέλλονται στο θάνατο για τον Μπιν Λάντεν» γράφει ότι σύμφωνα με πληροφορίες της αστυνομίας το Ιράκ έχει μεταβληθεί σε πεδίο στρατολόγησης νεαρών επίδοξων βομβιστών. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές τα τρομοκρατικά αυτά κυκλώματα διακινούν ναρκωτικά από το Αφγανιστάν μέσω Ιράν και Ιράκ προς τη Σαουδική Αραβία, ενώ χρησιμοποιούν όχι μόνο αλλοδαπούς αλλά και Ιρακινούς σε επιθέσεις αυτοκτονίας. Αμερικανός στρατιωτικός αξιωματούχος υπολογίζει ότι στο Ιράκ υπάρχουν περίπου 200 ενεργοί πυρήνες ακραίων ισλαμιστών, εκ των οποίων αρκετοί άρχισαν να αναπτύσσουν δεσμούς με το δίκτυο της Αλ Κάιντα. Θύματα από «φίλια» πυρά Ένα χρόνο μετά την εισβολή στο Ιράκ η γνωστή για την αντιπολεμική της στάση Ντέιλι Μίρορ (The Daily Mirror) αποκαλύπτει ότι δύο δημοσιογράφοι του βρετανικού τηλεοπτικού δικτύου ITV των οποίων η τύχη αγνοείται ακόμα, σκοτώθηκαν από αμερικανικά στρατεύματα σύμφωνα με μαρτυρίες συναδέλφων τους. Τρεις άνθρωποι που επέζησαν του αιματηρού επεισοδίου λένε ότι τα οχήματα στα οποία επέβαιναν ο εικονολήπτης Φρεντ Νέρακ και ο διερμηνέας του Χουσείν Οσμάν, επλήγησαν από βλήματα αμερικανικού τανκ ή ελικοπτέρου. «Ολιγωρία και άγνοια» «Ο Μπους αγνόησε την τρομοκρατική απειλή, υποστηρίζει σύμβουλός του» διαβάζουμε σε πρωτοσέλιδο τίτλο της εφημερίδας Γκάρντιαν (The Guardian), που προβάλει την επίθεση που δέχθηκε ο Αμερικανός πρόεδρος από το Ρίτσαρντ Κλαρκ, πρώην επικεφαλής του αντιτρομοκρατικού συντονισμού στο Λευκό Οίκο. Ο κ. Κλάρκ έχει διατελέσει σύμβουλος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε θέματα αντιτρομοκρατίας στις κυβερνήσεις Ρέηγκαν, πατρός Μπους, στη συνέχεια προήχθη σε συντονιστή αντιτρομοκρατίας επί κυβερνήσεως Κλίντον, ενώ παράμεινε ως προεδρικός σύμβουλος μέχρι το 2003. Ο Ρίτσαρντ Κλαρκ κατηγορεί τον Αμερικανό πρόεδρο ότι απέτυχε να προστατεύσει τις ΗΠΑ από την τρομοκρατία, συγκεκριμένα: - Ότι ασκούσε πιέσεις για να βρεθούν στοιχεία που να συνδέουν το Ιράκ με την Αλ Κάιντα, αν και επανειλημμένα ο κ. Κλαρκ του είχε πει ότι δεν υπάρχει σχέση, - Ότι επί σειρά μηνών πριν την μοιραία 11η Σεπτεμβρίου του 2001 αγνόησε την τρομοκρατική απειλή, ενώ ίσως θα μπορούσε να αποτρέψει τις επιθέσεις.
Δευτέρα 22 Μαρτίου 2004 - 04:19 (Ώρα Λονδίνου) «Εκτέλεσαν» τον ιδρυτή της Χαμάς Στόχος ισραηλινής επιδρομής έγινε σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες ο Σεΐχης Αχμέντ Γιασίν Ο πνευματικός ηγέτης της μαχητικής παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς, Σεΐχης Αχμέντ Γιασίν, βρήκε το θάνατο τα ξημερώματα στην πόλη της Γάζας, όταν αυτός και δύο συνοδοί του έγιναν στόχος ισραηλινής αεροπορικής επίθεσης με πυραύλους σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες. Το θάνατο του Σεΐχη Γιασίν και δύο μελών της συνοδείας του επιβεβαίωσε λίγο αργότερα με ανακοίνωσή της η ίδια η Χαμάς, η οποία προειδοποίησε τον ισραηλινό πρωθυπουργό, Αριέλ Σαρόν, ότι «άνοιξε τις πύλες της κολάσεως με την ενέργεια αυτή». Από πλευράς Ισραήλ η κρατική ραδιοφωνία μετέδωσε ότι την επιχείρηση επέβλεπε προσωπικά ο πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν, ενώ ο υφυπουργός Άμυνας της χώρας, Ζεέβ Μπόιμ, δήλωσε για το Σεΐχη Γιασίν «του άξιζε να πεθάνει». Σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές ισραηλινά ελικόπτερα εξαπέλυσαν ρουκέτες εναντίον του Σεΐχη Γιασίν τα ξημερώματα της Δευτέρας, την ώρα που έβγαινε από το τέμενος που βρίσκεται κοντά στην οικία του. Ο θάνατος του ηγέτη της Χαμάς και των φρουρών του ήταν ακαριαίος, λένε αυτόπτες μάρτυρες. Ένας από αυτούς, ο οδηγός ταξί Γιουσέφ Χαντάντ είπε σε δημοσιογράφους ότι είδε τρεις πυραύλους να χτυπάνε το όχημα του Σεΐχη Γιασίν και να σκοτώνουν αυτόν και τη συνοδεία του. «Τα κορμιά τους έγιναν κομμάτια» είπε ο αυτόπτης μάρτυρας. Ο Σεΐχης Γιασίν αποτελεί το πλέον υψηλόβαθμο Παλαιστίνιο αξιωματούχο που έχει γίνει στόχος των Ισραηλινών από την έναρξη της παλαιστινιακής εξέγερσης το 2000. Ασθενοφόρα και πυροσβεστικά οχήματα έσπευσαν στον τόπο της επίθεσης, ενώ μέλη των σωστικών συνεργείων περισυνέλεξαν τις διαμελισμένες σορούς των θυμάτων. Ήδη εκατοντάδες Παλαιστίνιοι συγκεντρώνονται στον τόπο της επίθεσης φωνάζοντας συνθήματα που ζητούν εκδίκηση για το θάνατο του ηγέτη της Χαμάς. Ο Γιασίν που ήταν τετραπληγικός ίδρυσε το κίνημα της Χαμάς το 1987, και φυλακίστηκε από τις ισραηλινές αρχές επί σειρά ετών, πριν απελευθερωθεί το 1994.
|