Read about Turkey's early 20th Century Genocides (by R.J. Rummel) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 25 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 04-03-18

  1. Ανησυχία για το Κοσσυφοπέδιο
  2. Κοσσυφοπέδιο: Η επόμενη ημέρα
  3. Προβληματίζει η αποχή του Ντενκτάς
  4. Στενεύει ο κλοιός για την Αλ Κάιντα
  5. Στους 31 οι νεκροί στο Κοσσυφοπέδιο
  6. Στενεύει ο κλοιός για την Αλ Κάιντα
  7. Στο στόχαστρο τα ξενοδοχεία της Βαγδάτης
  8. Στο στόχαστρο τα ξενοδοχεία της Βαγδάτης
  9. Στενές επαφές ΗΠΑ - Πακιστάν
  10. Ισλαμικός εξτρεμισμός με νέο πρόσωπο
  11. Αμείωτη η βία στο Ιράκ
  12. Oι στόχοι για την οικονομία
  13. Πρώτη διένεξη για τα έργα
  14. Πολιτικό στίγμα από Παπανδρέου
  15. Oυρόσεβατς και Oλυμπιακά έργα
  16. Νέες συλλήψεις στην Ισπανία
  17. Λευκωσία: «Αθετεί όρους ο Ντενκτάς»
  18. Σε επαγρύπνηση το ελληνικό απόσπασμα
  19. Oρκίσθηκαν οι βουλευτές
  20. Προκρίθηκαν ΑΕΚ και ΠΑΟ στους «4»
  21. Ενισχύσεις του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο
  22. Αύξηση ρεκόρ στις τιμές πετρελαίου
  23. Υποβαθμίζει η Τουρκία τις κινήσεις Ντενκτάς
  24. Στον ανακριτή οι κατηγορούμενοι της Μαδρίτης
  25. Έκρυθμη η κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο
  26. Υποβαθμίζει η Τουρκία τις κινήσεις Ντενκτάς
  27. Προϋπολογισμός και Ιράκ
  28. Φόβος ή θυμός;

Παρασκευή 19 Μαρτίου 2004 - 02:50 (Ώρα Λονδίνου)

Ανησυχία για το Κοσσυφοπέδιο

Η έκρυθμη κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο απασχολεί τα περισσότερα πρωτοσέλιδα του βρετανικού Τύπου της Παρασκευής.

«Η Βρετανία σπεύδει με στρατεύματα καθώς το Κοσσυφοπέδιο εκρήγνυται», είναι ο πηχυαίος τίτλος στην εφημερίδα Τάιμς (Times).

Μία αναζωπύρωση της διαμάχης μεταξύ Χριστιανών και Μουσουλμάνων θα αποτελούσε εφιάλτη για τη Δύση, την ώρα μάλιστα που το ισλαμικό αίσθημα είναι διεγερμένο εξαιτίας των αμερικανικών πολέμων στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν, σχολιάζει η εφημερίδα.

«Ο στρατός της Σερβίας έχει τεθεί σε κατάσταση ετοιμότητας, ενώ ο πρωθυπουργός της χώρας, Βόισλαβ Κοστούνιτσα κατηγόρησε τους Αλβανόφωνους που αποτελούν την πλειοψηφία στο Κοσσυφοπέδιο ότι επιχειρούν το διωγμό της σερβικής μειονότητας από την επαρχία».

Την ίδια ώρα ο σερβικός Τύπος κυκλοφορεί με πρωτοσέλιδους τίτλους περί «αλβανικής τρομοκρατίας», όπως γράφει η εφημερίδα Τάιμς.

Εκκλησίες καίγονται, σπίτια καταστρέφονται και το εθνικιστικό μίσος αναβιώνει. Πρόκειται τα Βαλκάνια να εκραγούν και πάλι;

Με αυτό το ερώτημα ξεκινάει το άρθρο της η εφημερίδα Ιντιπέντεντ (Independent).

H εφημερίδα θεωρεί ιδιαίτερα ανησυχητικό το γεγονός ότι οι Αλβανόφωνοι στασιαστές επιτέθηκαν και εναντίον ανδρών της ειρηνευτικής δύναμης.

«Πετούσαν πέτρες και βόμβες μολότοφ εναντίον των ανδρών που μέχρι πρόσφατα θεωρούσαν προστάτες τους».

Για το ίδιο θέμα η εφημερίδα Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times) γράφει ότι τα νέα βίαια επεισόδια αποδεικνύουν ότι οι πληγές του πολέμου του 1999 δεν έχουν κλείσε ακόμα.

Τίποτα δεν είχε προετοιμάσει τους αξιωματούχους του ΝΑΤΟ και των ηνωμένων Εθνών γι αυτό το νέο ξέσπασμα βίας στη Σερβία και στο Κοσσυφοπέδιο, γράφει η εφημερίδα.

Μαζί με τη βία επέστρεψε και ο φόβος της εθνικής εκκαθάρισης στα Βαλκάνια μετά από πέντε χρόνια ανάπαυλας. Στρατιές Αλβανοφώνων καταστρέφουν σπίτια Σέρβων, ορθόδοξες εκκλησίες και αναγκάζουν τους Σέρβους να εγκαταλείψουν την περιουσία τους, υπογραμμίζει η Φαϊνάνσιαλ Τάιμς.

Στενεύει ο κλοιός για την Αλ Κάιντα

Ο «εγκέφαλος» της Αλ Κάιντα είναι παγηδευμένος. Με αυτόν τον πρωτοσέλιδο τίτλο κυκλοφορεί την Παρασκευή η εφημερίδα Ντέιλι Τέλεγκραφ (Daily Telegraph).

H εφημερίδα γράφει ότι εκατοντάδες Πακιστανοί στρατιώτες έχουν περικυκλώσει οχυρό μέσα στο οποίο πιστεύεται ότι έχουν βρει καταφύγιο υψηλόβαθμα στελέχη της Αλ Κάιντα, μεταξύ αυτών και ο βοηθό του Οσάμα μπιν Λάντεν, Αϊμάν αλ Ζαουαχίρι.

«Ο αλ Ζαουαχίρι, που γεννήθηκε στην Αίγυπτο, ήταν ο ιθύνων νους των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου και άλλων πολλών βιαιοτήτων.»

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι τον θέλουν ζωντανό, προσθέτει η εφημερίδα.


Παρασκευή 19 Μαρτίου 2004 - 00:16 (Ώρα Λονδίνου)

Κοσσυφοπέδιο: Η επόμενη ημέρα

Σκόπια , του ανταποκριτή της Ελληνικής Υπηρεσίας του ΒΒC, Νίκου Φραγκόπουλου

Δύο εκκλησίες της Μιτρόβιτσα παραδόθηκαν στις φλόγες

Η επόμενη μέρα από την έξαρση της εθνικιστικής βίας το τελευταίο 48ώρο κατά την οποία σύμφωνα με τελευταίο απολογισμό, 31 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 500 τραυματίσθηκαν, προκαλεί έντονες ανησυχίες και πολλά ερωτηματικά για την εξέλιξη της κατάστασης στην περιοχή.

Όλες οι εκτιμήσεις συγκλίνουν στην άποψη ότι οι προσπάθειες του ΝΑΤΟ και των Ηνωμένων Εθνών για την δημιουργία ενός ασφαλούς κλίματος που θα οδηγούσε στην άμβλυνση του αιώνιου μίσους μεταξύ Αλβανών και Σέρβων, δεν οδήγησαν στο επιθυμητό αποτέλεσμα.

Το γεγονός μάλιστα ότι τα βίαια αυτά επεισόδια, που ήταν και τα χειρότερα από το 1999 μετά τους νατοϊκούς βομβαρδισμούς και την μετατροπή του Κοσσυφοπεδίου σε προτεκτοράτο, σημειώθηκαν σε μια στιγμή που σχεδόν κανείς δεν τα περίμενε, φανερώνει με τον πιο έκδηλο τρόπο πόσο δύσκολη φαντάζει η εξεύρεση λύσης για το οριστικό καθεστώς της περιοχής.

Μία λύση που συνεχώς αναβάλεται και αυξάνει την ένταση μεταξύ Πρίστινας και Βελιγραδίου.

Η πολιτική ηγεσία των Αλβανών της περιοχής προβάλει όλο και εντονότερα το αίτημα να της παραχωρηθούν αυξημένες εξουσίες από την μεριά της διοίκησης των Ηνωμένων Εθνών και τονίζει προς πάσα κατεύθυνση ότι η ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου είναι η μοναδική λύση από το αδιέξοδο.

Μία θέση που βρίσκει διαμετρικά αντίθετο το Βελιγράδι, το οποίο έχει συνειδητοποιήσει ότι σχεδόν αποκλείεται να επιβάλει ξανά την αρχή του στην περιοχή και πιέζει τώρα προς την κατεύθυνση της καντονοποίησης, προβάλλοντας ως επιχείρημα την προστασία του σερβικού πληθυσμού του Κοσσυφοπεδίου.

Στο πλαίσιο αυτά, τα επεισόδια που ξέσπασαν προμηνύον ότι η συνέχιση της παρούσας κατάστασης που δεν εξασφαλίζει και πολλές προοπτικές για το μέλλον των κατοίκων της περιοχής, περικλείει ανά πάσα στιγμή τον κίνδυνο αναζωπύρωσης της βίας.


Πέμπτη 18 Μαρτίου 2004 - 22:23 (Ώρα Λονδίνου)

Προβληματίζει η αποχή του Ντενκτάς

Του ανταποκριτή μας στη Λευκωσία, Πάρη Ποταμίτη

Ποιος από τους δύο ηγέτες θα μεταβεί στη Λουκέρνη;

Έντονος θα είναι ο προβληματισμός το απόγευμα στο Εθνικό Συμβούλιο για τη στάση πού θα πρέπει να τηρήσει η ελληνοκυπριακή πλευρά αν τελικά ο τουρκοκύπριος ηγέτης, Ραούφ Ντενκτάς επιμείνει στην απόφασή του να μη μεταβεί στην τετραμερή της επόμενης εβδομάδας στη Λουκέρνη.

Όπως και όλες οι προηγούμενες πρωτοβουλίες στο κυπριακό έτσι και η τρέχουσα διαδικασία πραγματοποιείται στη βάση των δύο κοινοτήτων της Κύπρου και σε επίπεδο αρχηγών κοινοτήτων.

Η απόφαση Ντενκτάς ως εκ τούτου αλλάζει τα δεδομένα και θέτει το ερώτημα ποιος και σε ποιο βαθμό νομιμοποιείται τώρα να θεωρείται πράγματι ότι εκπροσωπεί και δεσμεύει επαρκώς την τουρκοκυπριακή κοινότητα.

Δεδομένου μάλιστα ότι ο ίδιος ο Ραούφ Ντενκτάς δηλώνει μεν ότι δε θα μετάσχει στις διαπραγματεύσεις αλλά βεβαιώνει παράλληλα ότι παραμένει διαπραγματευτής.

Ένα δεύτερο εξ΄ίσου σημαντικό αν όχι σημαντικότερο ζήτημα που θα εξετάσει το Εθνικό Συμβούλιο ,είναι όπως μάς έλεγαν αρμόδιες πηγές, τι θα σημαίνει στην πράξη τυχόν παρουσία στο ίδιο τραπέζι της διαπραγμάτευσης δύο πρωθυπουργών, των κρατών της Ελλάδας και της Τουρκίας, ενός προέδρου, της Κυπριακής Δημοκρατίας και του κ. Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, πρωθυπουργού της αυτόκλητης και παράνομης σύμφωνα με το Συμβούλιο Ασφαλείας και τη διεθνή κοινωνία «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου».

Το ενδεχόμενο μιας στην πράξη αναβάθμισης του καθεστώτος στο βορρά και των θεσμών του σε εν δυνάμει κρατικό μόρφωμα πριν καν υπάρξει λύση στο κυπριακό, είναι κάτι πού απασχολεί τη Λευκωσία.

Πάντως το ενδεχόμενο μη μετάβασης του προέδρου Παπαδόπουλου θα πρέπει να θεωρείται μάλλον απομακρυσμένο, ιδίως μετά και την ανακοίνωση της πρόθεσης τού πρωθυπουργού της Ελλάδας Κώστα Καραμανλή να μετάσχει της συνόδου.

Μια ανακοίνωση που έγινε μετά τη χθεσινή επικοινωνία Μπους - Καραμανλή.

Μάλιστα, ξένοι διπλωμάτες στη Λευκωσία υπεδείκνυαν ότι η ανακοίνωση της απόφασης Καραμνλή ίσως δώσει και το πρόσχημα στον κ. Ντενκτάς να αλλάξει την απόφασή του αφού γιά να δικαιολογήσει την πρώτη του απόφαση για μη μετάβαση, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης μεταξύ πολλών άλλων είχε επικαλεσθεί και το απίθανο της παραγωγής αποτελέσματος στην τετραμερή αφού δεν επρόκειτο όπως έλεγε να μετάσχει ο πρωθυπουργός της Ελλάδας.


Πέμπτη 18 Μαρτίου 2004 - 20:21 (Ώρα Λονδίνου)

Στενεύει ο κλοιός για την Αλ Κάιντα

Χιλιάδες Πακιστανοί στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί στα σύνορα της χώρας με το Αφγανιστάν

Το Πακιστάν ανακοίνωσε ότι οι στρατιωτικές του δυνάμεις φαίνεται να έχουν περικυκλώσει ανώτατο στέλεχος του δικτύου Αλ Κάιντα κοντά στα σύνορα με το Αφγανιστάν.

«Έχουμε την αίσθηση ότι πρόκειται για ύψιστης σημασίας στόχο», δήλωσε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο, CNN ο πρόεδρος του Πακιστάν, Περβέζ Μουσάραφ.

Το CNN επικαλούμενο πακιστανικές πηγές μετέδωσε, επίσης, ότι υπάρχει σχέδιο αεροπορική επίθεσης κατά των περικυκλωμένων δυνάμεων της Αλ Κάιντα.

Ο Πακιστανός πρόεδρος πρόσθεσε ότι η σθεναρή αντίσταση που προέβαλαν τα μέλη της Αλ Κάιντα στην περιοχή του νοτίου Γουαζιριστάν υποδεικνύει ότι προστάτευαν κάποιο πολύ σημαντικό στέλεχος.

Σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες πρόκειται για τον Αιγύπτιο υπ΄ αριθμό δύο στην ιεραρχία της Αλ Κάιντα, Αϊμάν αλ Ζαουάχρι.

Χιλιάδες Πακιστανοί στρατιώτες με την υποστήριξη ελικοπτέρων αναπτύχθηκαν στα αφγανοπακιστανικά σύνορα το πρωί της Πέμπτης, όπου αργότερα ακολούθησαν σφοδρές συγκρούσεις με μέλη της Αλ Κάιντα.

Σημαντικό στέλεχος

Ο Αιγύπτιος, Αϊμάν αλ Ζαουάχρι, θεωρείται ο πνευματικός σύμβουλος του Σαουδάραβα, Οσάμα Μπιν Λάντεν και ο βασικός εμπνευστής της ιδεολογίας της Αλ Κάιντα.

Το 1998 ήταν ο δεύτερος από τους πέντε που συνυπέγραψαν την «φετφά» του Οσάμα Μπιν Λάντεν για την κήρυξη ιερού πολέμου εναντίον των Αμερικανών πολιτών.

Ο Αϊμάν αλ Ζαουάχρι ήταν επίσης από τους επικεφαλής της αιγυπτιακής οργάνωσης «Ισλαμική Τζιχάντ», η οποία αργότερα ενσωματώθηκε στην Αλ Κάιντα.

Ο Αϊμάν αλ Ζαουάχρι έχει πλείστες όσες φορές εμφανιστεί στο πλευρό του αρχηγού της Αλ Κάιντα στα βιντεοκοσπημένα του μηνύματα.

Η σύζυγος και τα παιδιά του αλ Ζαουάχρι φέρονται να έχουν σκοτωθεί σε αμερικανική αεροπορική επίθεση στα τέλη Νοεμβρίου ή στις αρχές Δεκεμβρίου του 2001.

Κατηγορείται για το ρόλο που διαδραμάτισε στις βομβιστικές επιθέσεις κατά των αμερικανικών πρεσβειών στην Αφρική και έχει καταδικαστεί ερήμην στην Αίγυπτο για εγκληματικές πράξεις με την οργάνωση «Ισλαμική Τζιχάντ» τη δεκαετία του 90.


Πέμπτη 18 Μαρτίου 2004 - 21:34 (Ώρα Λονδίνου)

Στους 31 οι νεκροί στο Κοσσυφοπέδιο

Επιπλέον 1.000 Νατοϊκοί καταφθάνουν στο Κοσσυφοπέδιο

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών ανακοίνωσε ότι 31 άνθρωποι σκοτώθηκαν στις συγκρούσεις μεταξύ Σέρβων και Αλβανών στο Κοσσυφοπέδιο, τις χειρότερες εθνοτικές συγκρούσεις που ξέσπασαν εκεί τα τελευταία πέντε χρόνια.

Οι σφοδρότερες συγκρούσεις σημειώθηκαν στην πόλη Μιτρόβιτσα, όπου σκοτώθηκαν αρκετά άτομα κατά τις ανταλλαγές πυρών ανάμεσα σε Σέρβους και Αλβανόφωνους.

«Έχουμε 31 νεκρούς και 500 τραυματίες, εκ των οποίων οι 61 είναι αστυνομικοί και οι 35 κυανόκρανοι», δήλωσε η εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών, Ιζαμπέλα Καρλόβιτς.

Ο πρωθυπουργός της Σερβίας, Βόισλαβ Κοστούνιτσα χαρακτήρισε τα βίαια επεισόδια «προσχεδιασμένα και οργανωμένα από την πλευρά των Αλβανών» και ότι «πρόκειται για εκδίωξη των Σέρβων».

Επιπλέον, ο κ. Κοστούνιτσα ζήτησε να τεθεί η επαρχία σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για να προστατευθεί η σερβική μειονότητα.

Στο μεταξύ, έκτακτη συνεδρίαση πραγματοποίησε το συμβούλιο ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών έπειτα από αίτημα της κυβέρνησης της Σερβίας Μαυροβουνίου.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας αναμένεται να ζητήσει την άμεση κατάπαυση των εχθροπραξιών και την προσαγωγή των υπευθύνων για την αναζωπύρωση των συγκρούσεων στη δικαιοσύνη.

Ενίσχυση του ΝΑΤΟ

Η Βορειοατλαντική Συμμαχία ανακοίνωσε ότι θα ενισχύσει τη στρατιωτική της παρουσία (17.000 στρατιώτες) στην περιοχή με επιπλέον 1.000 στρατιώτες, εκ των οποίων οι 750 θα σταλούν από τη Βρετανία.

Ήδη 150 Αμερικανοί κυανόκρανοι κατευθύνονται προς την περιοχή, ενώ δύο ακόμη στρατιωτικές μονάδες βρίσκονται σε ετοιμότητα, σύμφωνα με εκπρόσωπο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Αντίδραση από Σερβία

Τα επεισόδια στο Κοσσυφοπέδιο αποκαλύπτουν την αληθινή φύση των αλβανικών αποσχιστικών τάσεων, οι οποίες χαρακτηρίζονται από ακραία βιαιότητα

Βόισλαβ Κοστούνιτσα, πρωθυπουργός της Σερβίας

Την ανησυχία του για την κατάσταση εξέφρασε ο στρατιωτικός διοικητής του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, στρατηγός Τζέιμς Τζόουνς.

«Απευθύνω έκκληση στους επικεφαλής των δύο αντίπαλων στρατοπέδων να λάβουν αποφασιστικά μέτρα για θέσουν υπό έλεγχο τους πολίτες και να επαναφέρουν την έννομη τάξη», είπε ο Αμερικανός στρατηγός του ΝΑΤΟ.

Η Μιτρόβιτσα έχει γίνει και στο παρελθόν το σκηνικό των συγκρούσεων από τότε που τα Ηνωμένα Έθνη ανέλαβαν τη διοίκηση στο Κοσσυφοπέδιο, μετά την αμερικανική εκστρατεία εκεί και την αποχώρηση των σερβικών δυνάμεων.

Συγκρούσεις σημειώθηκαν και στην πρωτεύουσα Πρίστινα, ενώ απόσπασμα Ελλήνων στρατιωτών δέχθηκε επίθεση από πλήθος εξαγριωμένων Αλβανών στο Ουρόσεβατς - στο νότιο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου.


Πέμπτη 18 Μαρτίου 2004 - 20:21 (Ώρα Λονδίνου)

Στενεύει ο κλοιός για την Αλ Κάιντα

Χιλιάδες Πακιστανοί στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί στα σύνορα της χώρας με το Αφγανιστάν

Το Πακιστάν ανακοίνωσε ότι οι στρατιωτικές του δυνάμεις φαίνεται να έχουν περικυκλώσει ανώτατο στέλεχος του δικτύου Αλ Κάιντα κοντά στα σύνορα με το Αφγανιστάν.

«Έχουμε την αίσθηση ότι πρόκειται για ύψιστης σημασίας στόχο», δήλωσε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο, CNN ο πρόεδρος του Πακιστάν, Περβέζ Μουσάραφ.

Το CNN επικαλούμενο πακιστανικές πηγές μετέδωσε ότι υπάρχει σχέδιο αεροπορική επίθεσης κατά των περικυκλωμένων δυνάμεων της Αλ Κάιντα.

Ο Πακιστανός πρόεδρος πρόσθεσε ότι η σθεναρή αντίσταση που προέβαλαν τα μέλη της Αλ Κάιντα στην περιοχή του νοτίου Γουαζιριστάν υποδεικνύει ότι προστάτευαν κάποιο πολύ σημαντικό στέλεχος.

Σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες πρόκειται για τον Αιγύπτιο υπ΄ αριθμό δύο στην ιεραρχία της Αλ Κάιντα, Αϊμάν αλ Ζαουάχρι.

Χιλιάδες Πακιστανοί στρατιώτες με την υποστήριξη ελικοπτέρων αναπτύχθηκαν στα αφγανοπακιστανικά σύνορα το πρωί της Πέμπτης, όπου αργότερα ακολούθησαν σφοδρές συγκρούσεις με μέλη της Αλ Κάιντα.

Σημαντικό στέλεχος

Ο Αιγύπτιος, Αϊμάν αλ Ζαουάχρι, θεωρείται ο πνευματικός σύμβουλος του Σαουδάραβα, Οσάμα Μπιν Λάντεν και ο βασικός εμπνευστής της ιδεολογίας της Αλ Κάιντα.

Το 1998 ήταν ο δεύτερος από τους πέντε που συνυπέγραψαν την «φετφά» του Οσάμα Μπιν Λάντεν για την κήρυξη ιερού πολέμου εναντίον των Αμερικανών πολιτών.

Ο Αϊμάν αλ Ζαουάχρι ήταν επίσης από τους επικεφαλής της αιγυπτιακής οργάνωσης «Ισλαμική Τζιχάντ», η οποία αργότερα ενσωματώθηκε στην Αλ Κάιντα.

Ο Αϊμάν αλ Ζαουάχρι έχει πλείστες όσες φορές εμφανιστεί στο πλευρό του αρχηγού της Αλ Κάιντα στις βιντεοκοσπημένα του μηνύματα.

Η σύζυγος και τα παιδιά του φέρονται να έχουν σε σκοτωθεί σε αμερικανική αεροπορική επίθεση στα τέλη Νοεμβρίου ή στις αρχές Δεκεμβρίου του 2001.

Κατηγορείται για το ρόλο που διαδραμάτισε στις βομβιστικές επιθέσεις κατά των αμερικανικών πρεσβειών στην Αφρική και έχει καταδικαστεί ερήμην στην Αίγυπτο για τις εγκληματικές πράξεις με την οργάνωση «Ισλαμική Τζιχάντ» τη δεκαετία του 90.


Πέμπτη 18 Μαρτίου 2004 - 19:19 (Ώρα Λονδίνου)

Στο στόχαστρο τα ξενοδοχεία της Βαγδάτης

Οι βομβιστικές επιθέσεις είναι καθημερινό φαινόμενο

Νέες εκρήξεις σημειώθηκαν το βράδυ της Πέμπτης σε δύο ξενοδοχεία της Βαγδάτης, στα οποία καταλύουν κυρίως δημοσιογράφοι και υπάλληλοι ξένων εταιρειών.

Οι σειρήνες ήχησαν για σύντομο χρονικό διάστημα στο κέντρο της Βαγδάτης, μία ημέρα μετά την επίθεση αυτοκτονίας σε ξενοδοχείο της ιρακινής πρωτεύουσας, η οποία στοίχισε τη ζωή επτά ανθρώπων.

«Σημειώθηκε επίθεση, διενεργούμε τις απαραίτητες έρευνες», δήλωσε Αμερικανός στρατιωτικός αξιωματούχος.

Προς το παρόν δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα και για τα αίτια των εκρήξεων.

Στο μεταξύ, ένας Ιρακινός, ο οποίος εργαζόταν για το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Αραμπίγια σκοτώθηκε από πυρά Αμερικανών στρατιωτών, όπως μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς.

Νωρίτερα, επίθεσεις σημειώθηκαν στο Ιράκ - στη Βασόρα και σε αμερικανικές βάσεις - μία ημέρα μετά τη βομβιστική ενέργεια που κατέστρεψε ολοσχερώς ξενοδοχείο της Βαγδάτης.

«Δικαιολογημένος ο πόλεμος»

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζορτζ Μπους υπεραμύνθηκε εκ νέου του πολέμου στο Ιράκ υποστηρίζοντας ότι με την πτώση του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσειν «οι ανά τον κόσμο τρομοκράτες έχασαν έναν σύμμαχό τους δια παντός».

Σε ομιλία ενόψει της επετείου από τη συμπλήρωση ενός έτους από την εισβολή των αμερικανοβρετανικών δυνάμεων στο Ιράκ ο Τζορτζ Μπους επεσήμανε ότι πριν από ένα έτος όλες οι εισηγήσεις των υπηρεσιών πληροφοριών θεωρούσαν δεδομένη την απειλή που συνιστούσε το Ιράκ για την παγκόσμια ειρήνη.

«Έπρεπε να επιλέξω μεταξύ της διαπραγματευτικής οδού με έναν τρελό και της υπεράσπισης της Αμερικής», υποστήριξε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, ο οποίος υπογράμμισε ότι δε σκοπεύει να εγκαταλείψει τον ιρακινό λαό.

Ο Τζορτζ Μπους εξέφρασε την πεποίθηση ότι το προσχέδιο του νέου συντάγματος του Ιράκ θα συμβάλει στον εκδημοκρατισμό της περιοχής από τη Δαμασκό μέχρι την Τεχεράνη.

Αναφερόμενος στις βομβιστικές επιθέσεις της Μαδρίτης ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι ο «πολιτισμένος κόσμος οφείλει να ενώσει τις δυνάμεις του εναντίον της τρομοκρατίας».

«Οι επιδιώξεις των τρομοκρατών δεν πρέπει να ικανοποιούνται, διότι ο θάνατος είναι το λάβαρό τους», κατέληξε ο Τζορτζ Μπους.


Πέμπτη 18 Μαρτίου 2004 - 19:19 (Ώρα Λονδίνου)

Στο στόχαστρο τα ξενοδοχεία της Βαγδάτης

Οι βομβιστικές επιθέσεις είναι καθημερινό φαινόμενο

Νέες εκρήξεις σημειώθηκαν το βράδυ της Πέμπτης σε δύο ξενοδοχεία της Βαγδάτης, στα οποία καταλύουν κυρίως δημοσιογράφοι και υπάλληλοι ξένων εταιρειών.

Οι σειρήνες ήχησαν για σύντομο χρονικό διάστημα στο κέντρο της Βαγδάτης, μία ημέρα μετά την επίθεση αυτοκτονίας σε ξενοδοχείο της ιρακινής πρωτεύουσας, η οποία στοίχισε τη ζωή επτά ανθρώπων.

«Σημειώθηκε επίθεση, διενεργούμε τις απαραίτητες έρευνες», δήλωσε Αμερικανός στρατιωτικός αξιωματούχος.

Προς το παρόν δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα και για τα αίτια των εκρήξεων.

Νωρίτερα, επίθεσεις σημειώθηκαν στο Ιράκ - στη Βασόρα και σε αμερικανικές βάσεις - μία ημέρα μετά τη βομβιστική ενέργεια που κατέστρεψε ολοσχερώς ξενοδοχείο της Βαγδάτης.

Η επίθεση στη Βασόρα επέφερε το θάνατο τεσσάρων ανθρώπων και πραγματοποιήθηκε όταν από εκείνο το σημείο περνούσε περίπολος Βρετανών στρατιωτών.

Επιπλέον, επιθέσεις με όλμους κοντά στα σύνορα με τη Συρία και σε μία βάση στη Βαγδάτη, επέφεραν το θάνατο τριών Αμερικανών στρατιωτών.

Εκτός από την επίθεση σε ξενοδοχείο της Βαγδάτης την Πέμπτη πραγματοποιήθηκε μία βομβιστική ενέργεια εναντίον αμερικανικού τηλεοπτικού σταθμού στη Μπακούμπα, επιφέροντας το θάνατο τριών ατόμων.

«Δικαιολογημένος ο πόλεμος»

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζορτζ Μπους υπεραμύνθηκε εκ νέου του πολέμου στο Ιράκ υποστηρίζοντας ότι με την πτώση του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσειν «οι ανά τον κόσμο τρομοκράτες έχασαν έναν σύμμαχό τους δια παντός».

Σε ομιλία ενόψει της επετείου από τη συμπλήρωση ενός έτους από την εισβολή των αμερικανοβρετανικών δυνάμεων στο Ιράκ ο Τζορτζ Μπους επεσήμανε ότι πριν από ένα έτος όλες οι εισηγήσεις των υπηρεσιών πληροφοριών θεωρούσαν δεδομένη την απειλή που συνιστούσε το Ιράκ για την παγκόσμια ειρήνη.

«Έπρεπε να επιλέξω μεταξύ της διαπραγματευτικής οδού με έναν τρελό και της υπεράσπισης της Αμερικής», υποστήριξε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, ο οποίος υπογράμμισε ότι δε σκοπεύει να εγκαταλείψει τον ιρακινό λαό.

Ο Τζορτζ Μπους εξέφρασε την πεποίθηση ότι το προσχέδιο του νέου συντάγματος του Ιράκ θα συμβάλει στον εκδημοκρατισμό της περιοχής από τη Δαμασκό μέχρι την Τεχεράνη.

Αναφερόμενος στις βομβιστικές επιθέσεις της Μαδρίτης ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι ο «πολιτισμένος κόσμος οφείλει να ενώσει τις δυνάμεις του εναντίον της τρομοκρατίας».

«Οι επιδιώξεις των τρομοκρατών δεν πρέπει να ικανοποιούνται, διότι ο θάνατος είναι το λάβαρό τους», κατέληξε ο Τζορτζ Μπους.


Πέμπτη 18 Μαρτίου 2004 - 17:58 (Ώρα Λονδίνου)

Στενές επαφές ΗΠΑ - Πακιστάν

Ο κ. Πάουελ εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συνεργασία του Πακιστάν

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, υπογράμμισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αναπτύξουν τους αμυντικούς δεσμούς με το Πακιστάν, κάνοντας τη χώρα σημαντικό σύμμαχο και πέρα από το ΝΑΤΟ.

Ο κ. Πάουελ προέβη στις εν λόγω δηλώσεις στην Ισλαμαμπάντ, λίγο πριν συναντήσει τον πρόεδρο του Πακιστάν, Περβέζ Μουσάραφ.

Η επίσκεψη του Κόλιν Πάουελ στο Πακιστάν συμπίπτει με τις νέες επιχειρήσεις των πακιστανικών δυνάμεων εναντίον πυρήνων της Αλ Κάιντα και των Ταλιμπάν στα σύνορα του Αφγανιστάν με το Πακιστάν.

Στις επιχειρήσεις λαμβάνουν μέρος ειδικές μονάδες με τη συνοδεία ελικοπτέρων και μαχητικών αεροπλάνων.

Ικανοποίηση

Ο κ. Πάουελ εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συνεισφορά του Πακιστάν στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας.

Εξαγγελίες

Η συνεργασία των Ηνωμένων Πολιτειών με το Πακιστάν θα αναπτυχθεί και πέρα από τα όρια του ΝΑΤΟ

Κόλιν Πάουελ

Ο λαός της χώρας όμως αντιμετωπίζει με εχθρική συμπεριφορά τη στάση των Ηνωμένων Πολιτειών, λένε οι ανταποκριτές.

Η τελευταία επιχείρηση των πακιστανικών δυνάμεων εναντίον της Αλ Κάιντα και των Ταλιμπάν είναι η μεγαλύτερη εδώ και ένα χρόνο.

Πριν από το Πακιστάν, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών επισκέφθηκε το Αφγανιστάν, όπου υποσχέθηκε ότι οι ΗΠΑ παραμένουν προσηλωμένες στο στόχο τους για την ανοικοδόμηση της χώρας.


Πέμπτη 18 Μαρτίου 2004 - 16:03 (Ώρα Λονδίνου)

Ισλαμικός εξτρεμισμός με νέο πρόσωπο

Του Τζόναθαν Μάρκους, αναλυτή αμυντικών θεμάτων του BBC

Οι αμερικανικές και πακιστανικές δυνάμεις προσπαθούν να «στριμώξουν» τον Οσάμα Μπιν Λάντεν

Είναι ίσως πολύ νωρίς να κάνει κάποιος λόγο για μία νέα φάση στην ιστορία της Αλ Κάιντα, αλλά, όπως καταδεικνύουν οι επιθέσεις στη Μαδρίτη, το όλο φαινόμενο φαίνεται να μεταλλάσσεται.

Η ηγεσία της Αλ Κάιντα - ο Οσάμα Μπιν Λάντεν και τα άλλα ηγετικά στελέχη της οργάνωσης - βρίσκονται υπό τεράστια πίεση.

Αρκετοί από αυτούς, οι οποίοι οφείλουν την ανάπτυξη δεσμών μεταξύ τους στην αφγανική αντίσταση κατά της σοβιετικής κατοχής, έχουν συλληφθεί ή σκοτωθεί.

Οι ειδικοί σε θέματα αντιτρομοκρατίας, πάντως, είναι πεπεισμένοι ότι η Αλ Κάιντα δεν έχει εξαφανισθεί, απλώς αλλάζει πρόσωπο.

Ασφυκτικές πιέσεις

Οι επιθέσεις της περασμένης εβδομάδας στη Μαδρίτη πραγματοποιήθηκαν ενώ τα στρατεύματα των Ηνωμένων Πολιτειών και του Πακιστάν προετοίμαζαν επιδρομή στα σύνορα του Αφγανιστάν με το Πακιστάν, όπου πιστεύεται ότι έχει βρει καταφύγιο η ηγεσία της Αλ Κάιντα.

Μετά τις επιθέσεις στη Μαδρίτη έχει ξεκινήσει μία νέα επιχείρηση με το κωδικό όνομα Καταιγίδα του Βουνού, η οποία έχει στόχο να διαταράξει το δίκτυο του Μπιν Λάντεν και να εντοπίσει ίσως και τον ίδιο τον αρχηγό της οργάνωσης.

Πολλοί ισλαμιστές εξτρεμιστές λειτουργούν πλέον ανεξάρτητα

Την ίδια στιγμή πάντως τόσο η Ευρώπη όσο και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν να αντιμετωπίσουν νέες προκλήσεις.

Αμέσως μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001, τα αμερικανικά μέσα μαζικής ενημέρωσης προσωποποίησαν τον εχθρό στη φιγούρα του Οσάμα Μπιν Λάντεν.

Οι αντιτρομοκρατικές και οι μυστικές υπηρεσίες των Ηνωμένων Πολιτειών προέβησαν σε αρκετές σημαντικές ενέργειες μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001.

Πολλοί από τους συνεργάτες του Μπιν Λάντεν συνελήφθησαν ή σκοτώθηκαν, ενώ ανάμεσα σε αυτούς ήταν και κάποιοι διοργανωτές των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου.

Η επιχειρησιακή βάση της Αλ Κάιντα στο Αφγανιστάν έχει εν πολλοίς καταστραφεί, ενώ το καθεστώς των Ταλιμπάν που υποστήριζε την οργάνωση έχει πλέον απομακρυνθεί από την εξουσία.

Αλλαγή πλεύσης

Ο κίνδυνος της τρομοκρατίας όμως κάθε άλλο παρά εξαφανίσθηκε. Απλώς υπάρχει αλλαγή πλεύσης.

Εάν όντως πίσω από τις επιθέσεις στη Μαδρίτη κρύβεται κάποια οργάνωση ισλαμιστών εξτρεμιστών, τότε αυτό καταδεικνύει ότι οι εξελίξεις είναι μάλλον ανησυχητικές.

Παραδοχή

Τα ισχυρότατα πλήγματα εναντίον της ηγεσίας της Αλ Κάιντα στο Αφγανιστάν έχουν ουσιαστικά διασκορπίσει τα μέλη της οργάνωσης σε όλο τον κόσμο

Τζορτζ Τένετ, επικεφαλής της CIA

Πολλοί εξτρεμιστές, έχοντας εμπνευστεί από τη δράση της Αλ Κάιντα, αποφασίζουν πλέον να αναλάβουν δράση μόνοι τους.

Η αλλαγή του τρόπου δράσης είναι πλέον εμφανής: τα τελευταία περιστατικά αποκαλύπτουν ότι δεν γίνονται πλέον επιθέσεις αυτοκτονίας.

Οι εκρηκτικές ύλες απλώς τοποθετούνται σε σακούλες και σάκους μέσα σε τρένα. Αυτό σημαίνει ότι οι ίδιοι οι δράστες των επιθέσεων μπορούν να πραγματοποιήσουν και νέες επιθέσεις στο μέλλον.

Το κυριότερο όμως είναι ότι οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες δεν κατάφεραν να εκμαιεύσουν καμία προειδοποίηση για τις επιθέσεις στην Ισπανία από το σύστημα παρακολούθησής τους.

Ανεξάρτητη δράση

Αυτό σημαίνει ότι οι επιθέσεις διοργανώνονται πλέον σε τοπικό επίπεδο άρα δεν υπάρχει κάποιος κεντρικός πυρήνας που δίνει κατευθύνσεις από μία βάση.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες προσωποποίησαν τον εχθρό στη φιγούρα του Οσάμα Μπιν Λάντεν

Επιπλέον, η χρονική συγκυρία αποκαλύπτει ότι οι επιθέσεις, οι οποίες συνεχίζουν να είναι καλά συντονισμένες, δεν έχουν στόχο μαζικούς θανάτους, αλλά άσκηση πιέσεων σε πολιτικό επίπεδο.

Οι επιθέσεις στην Ισπανία έγιναν σε μία ευαίσθητη χρονική περίοδο σε πολιτικό επίπεδο, λίγες μόλις μέρες πριν από τις εκλογές στη χώρα.

Πρόσφατα, ο Τζορτζ Τένετ, επικεφαλής των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, δηλαδή της CIA, παραδέχθηκε ότι τα ισχυρότατα πλήγματα εναντίον της ηγεσίας της Αλ Κάιντα στο Αφγανιστάν έχουν ουσιαστικά διασκορπίσει τα μέλη της οργάνωσης σε όλο τον κόσμο.

Μετά την επέμβαση στο Αφγανιστάν έχουν προκύψει πολλά τοπικά δίκτυα, τα οποία απολαμβάνουν μεγάλης αυτονομίας.

Νέος «τόπος κατοικίας»;

Το ανθρωποκυνηγητό στο Αφγανιστάν συνεχίζεται. Μήπως όμως η Αλ Κάιντα έχει αλλάξει «τόπο κατοικίας»;

Οι επιχειρήσεις στα σύνορα του Αφγανιστάν με το Πακιστάν συνεχίζονται

Πολλές ισλαμικές οργανώσεις, οι οποίες μπορεί να διατηρούν ή να μη διατηρούν επαφές με την Αλ Κάιντα, φαίνεται να έχουν εμπνευσθεί από τις πρακτικές της οργάνωσης.

Ο Οσάμα Μπιν Λάντεν έγινε για αυτούς ένα είδωλο, ένα πρότυπο προς μίμηση, όπως παραδέχεται και ο ίδιος ο Τζορτζ Τένετ.

Μία τέτοια οργάνωση μπορεί να κρύβεται πίσω από τις επιθέσεις της Μαδρίτης.

Οι οργανώσεις αυτού του τύπου μάλλον είναι ανεξάρτητες, γεγονός που σημαίνει ότι το «στρίμωγμα» ορισμένων ηγετικών στελεχών της Αλ Κάιντα στα σύνορα του Αφγανιστάν με το Πακιστάν μπορεί να μην καταφέρει να αποτρέψει νέες τρομοκρατικές επιθέσεις στην Ευρώπη.


Πέμπτη 18 Μαρτίου 2004 - 16:35 (Ώρα Λονδίνου)

Αμείωτη η βία στο Ιράκ

Οι βομβιστικές επιθέσεις είναι καθημερινό φαινόμενο

Νέες επίθεσεις σημειώθηκαν στο Ιράκ - στη Βασόρα και σε αμερικανικές βάσεις - μία ημέρα μετά τη βομβιστική ενέργεια που κατέστρεψε ολοσχερώς ξενοδοχείο της Βαγδάτης.

Η επίθεση στη Βασόρα επέφερε το θάνατο τεσσάρων ατόμων και πραγματοποιήθηκε όταν από εκείνο το σημείο περνούσε περιπολία Βρετανών στρατιωτών.

Επιπλέον, επιθέσεις με όλμους κοντά στα σύνορα με τη Συρία και σε μία βάση στη Βαγδάτη, επέφεραν το θάνατο τριών Αμερικανών στρατιωτών.

Εκτός από την επίθεση σε ξενοδοχείο της Βαγδάτης την Πέμπτη πραγματοποιήθηκε μία βομβιστική ενέργεια εναντίον αμερικανικού τηλεοπτικού σταθμού στη Μπακούμπα, επιφέροντας το θάνατο τριών ατόμων.

Επίθεση στη Βαγδάτη

Οι αρχικές πληροφορίες για τα θύματα από την επίθεση στο ξενοδοχείο της Βαγδάτης έκαναν λόγο για 27 νεκρούς, αλλά τελικά ο αριθμός των θυμάτων είναι μικρότερος.

Υπάχρουν χώρες που θα αντικαταστήσουν την Ισπανία, δήλωσε στο ΒΒC, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Ντόναλντ Ράμσφελντ

Ο εκπρόσωπος του διορισμένου από την Ουάσινγκτον κυβερνητικού συμβουλίου του Ιράκ, Χαμίντ αλ-Κεφάι, χαρακτήρισε τους δράστες ως εχθρούς της ανθρωπότητας.

Στο ξενοδοχείο διέμεναν Δυτικοί και Άραβες επιχειρηματίες που εμπλέκονταν στα σχέδια ανοικοδόμησης της χώρας.

Η έκρηξη ήταν τόσο ισχυρή που δημιούργησε κρατήρα στο οδόστρωμα βάθους τρεισήμισι μέτρων.

Πολλά ξενοδοχεία της ιρακινής πρωτεύουσας γίνει τους τελευταίους μήνες στόχος επιθέσεων.


Πέμπτη 18 Μαρτίου 2004 - 15:06 (Ώρα Λονδίνου)

Oι στόχοι για την οικονομία

Προτεραιότητα του Γ. Aλογοσκούφη η απογραφή

Οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης θα είναι «επανάληψη των βασικών κατευθύνσεων του προγράμματος της ΝΔ, όπως αυτό ανακοινώθηκε πριν τις εκλογές», έγινε γνωστό από το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών.

Πηγές του υπουργείου ανέφεραν ότι τα πρώτα απογραφικά στοιχεία για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας θα γνωστοποιηθούν την προσεχή Δευτέρα και με τα μέχρι τώρα διαθέσιμα στοιχεία διακρίνεται απόκλιση από τους αρχικούς στόχους που είχαν τεθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της τελετής παράδοσης και παραλαβής των καθηκόντων του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών στις 10 Μαρτίου, ο νέος υπουργός Γιώργος Αλογοσκούφης είχε δηλώσει ότι η ΝΔ δίνει πολύ μεγάλη έμφαση στη δημοσιονομική απογραφή που θα γίνει σε συνεργασία με τις υπηρεσίες της ΕΕ.

H απογραφή αυτή - σύμφωνα με τον υπουργό- θα αποκαταστήσει τη διαφάνεια στους λογαριασμούς του δημοσίου και την αλήθεια σχετικά με τα δημοσιονομικά ελλείμματα και τα χρέη.

Την ερχόμενη εβδομάδα θα ανακοινωθούν και άλλες αλλαγές γενικών και ειδικών γραμματέων του υπουργείου, ενώ αναμένεται να γίνει και η αντικατάσταση του γενικού γραμματέα της Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδος Νίκου Καραβίτη.

Xαμηλότερες αμοιβές

Όλοι οι νέοι επικεφαλής των ΔΕΚΟ που θα τοποθετηθούν θα έχουν χαμηλότερες αμοιβές από εκείνες των προηγούμενων διοικήσεων, όπως έγινε γνωστό από το υπουργείο Οικονομίας.

Πηγές του υπουργείου ανέφεραν, ότι σε πολλές περιπτώσεις υπήρχαν υπέρογκες αμοιβές για τις διοικήσεις των ΔΕΚΟ και οι περικοπές θα γίνουν, ώστε να καταλάβουν όλοι ότι δεν μπορούν κομματικά στελέχη να εισπράττουν αμοιβές οι οποίες ξεπερνούν ακόμα και εκείνες της ελεύθερης αγοράς.

Αυτή η αρχή θα αφορά και όλες τις επιχειρήσεις στις οποίες διατηρεί συμφέροντα το δημόσιο.

Oι ίδιες πηγές επεσήμαναν, ότι θα ενδυναμωθεί και θα ενισχυθεί ως προς το νομικό μέρος η γραμματεία Αποκρατικοποιήσεων διότι -όπως σημείωσαν- «η κατάσταση στη γραμματεία Αποκρατικοποιήσεων ήταν τραγική. Υπήρχαν συγκρούσεις αρμοδιοτήτων και η στελέχωση ολοκληρωνόταν με το γραμματέα και κάποιους συμβούλους υπουργείων».

Τέλος, από το υπουργείο Oικονομίας και Oικονομικών έγινε γνωστό, ότι η νέα ηγεσία του υπουργείου θα προσπαθήσει να εκτελέσει τον προϋπολογισμό όσο το δυνατόν καλύτερα, ενώ δεν σχεδιάζει αύξηση των φορολογικών συντελεστών.

Ωστόσο, υπενθυμίζεται ότι το νέο φορολογικό καθεστώς, για το οποίο οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν το Σεπτέμβριο, θα έχει ως κύρια χαρακτηριστικά την απλότητα και τους χαμηλούς συντελεστές φορολογίας.


Πέμπτη 18 Μαρτίου 2004 - 14:19 (Ώρα Λονδίνου)

Πρώτη διένεξη για τα έργα

Πάλλη - Πετραλιά: Σε οριακή τροχιά

Aφορμή για τις πρώτες μετεκλογικές αψιμαχίες μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ γίνεται το ζήτημα της Oλυμπιακής προετοιμασίας και οι καθυστερήσεις των έργων για τους Aγώνες.

H κυβέρνηση εμφανίζεται να ανησυχεί για την ολοκλήρωση των έργων, επισημαίνει ότι η ενημέρωση που είχε προ των εκλογών ήταν ελλιπής και αναλαμβάνει πρωτοβουλίες προκειμένου να μην χαθούν οι προθεσμίες, ενώ το ΠΑΣΟΚ κατηγορεί τους αρμοδίους υπουργούς πως επιχειρούν να δημιουργήσουν εσφαλμένες εντυπώσεις για την πορεία εκτέλεσης των έργων.

H αναπληρώτρια υπουργός Πολιτισμού Φάνη Πάλλη - Πετραλιά έδωσε διορία τριών ημερών στους αναδόχους της τοποθέτησης σκεπάστρου στο Oλυμπιακό Στάδιο, προκειμένου να δεσμευθούν εγγράφως για την ημέρα παράδοσης του έργου.

Παράλληλα, τους κάλεσε να παρουσιάσουν εναλλακτικές λύσεις σε περίπτωση που ανακύψουν προβλήματα με την έγκαιρη ολοκλήρωση του έργου. Aπευθυνόμενη προς όλους τους εμπλεκόμενους στα έργα του Ολυμπιακού Σταδίου, η κ. Πάλλη - Πετραλιά σημείωσε ότι «κανείς δεν έχει το δικαίωμα να πληγώσει το κύρος της χώρας».

H υπουργός δήλωσε ακόμη: «Κινούμαστε σε οριακή τροχιά και η όποια καθυστέρηση θα είναι καθοριστική. Χρειάζεται από όλους περίσσευμα θέλησης και προσπάθειας».

Σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, οι ανάδοχοι του έργου ενημέρωσαν την κ. Πάλλη - Πετραλιά ότι, σύμφωνα με το τελευταίο χρονοδιάγραμμα που είχε συμφωνηθεί με την προηγούμενη κυβέρνηση, το έργο θα ολοκληρωθεί στις 20 Ιουλίου, ενώ οι τεχνικές υπηρεσίες και οι σύμβουλοι του υπουργείου Πολιτισμού θεωρούν ότι η παράδοση του έργου με τα υφιστάμενα προβλήματα μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο στις 27 Ιουλίου.

Από την πλευρά τους, στελέχη της οργανωτικής επιτροπής των Aγώνων επεσήμαναν ότι αν το έργο παραδοθεί μετά τις 30 Ιουνίου θα ανακύψουν σοβαρές επιπλοκές στη διοργάνωση.

Tραμ - προαστιακός - παραλία

Σοβαρά προβλήματα στην εκτέλεση και ολοκλήρωση του έργου κατασκευής του τραμ της Αθήνας, το οποίο εντάσσεται στις συμβατικές υποχρεώσεις της Eλλάδας για τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων, διαπίστωσε ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Μιχάλης Λιάπης.

Ο υπουργός εντόπισε τα σημαντικότερα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση, τη σήμανση, αλλά και την παράδοση των συρμών από την κατασκευάστρια ιταλική εταιρία, ενώ άφησε να εννοηθεί πως είχε άλλη ενημέρωση για την εξέλιξη του έργου.

Απάντηση στον κ. Λιάπη έδωσε ο πρώην υπουργός Χρίστος Βερελής, ο οποίος σε γραπτή δήλωσή του αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι το έργο προχώρησε με εντατικούς ρυθμούς, παρά την έντονη και συνεχή παρεμπόδιση από συγκεκριμένες δημοτικές αρχές, που κινήθηκαν με καθαρά κομματικές σκοπιμότητες, συνεπικουρούμενες στην προσπάθειά τους αυτή από συγκεκριμένους βουλευτές της ΝΔ.

Λιάπης: Eλλιπής ενημέρωση

Ο πρώην υπουργός εκφράζει την αισιοδοξία του ότι παρά το γεγονός πως το χρονοδιάγραμμα είναι πιεστικό, το έργο θα είναι τελικά έτοιμο στην ώρα του.

Aνάλογη επίσκεψη έκανε ο κ. Λιάπης και στα έργα του προαστιακού σιδηροδρόμου, όπου διαπίστωσε επίσης καθυστερήσεις.

Πρόσθετες πιστώσεις για πράσινο και διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου γύρω από τα Oλυμπιακά έργα του Ελληνικού θα ζητήσει ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς.

Παράλληλα, θα ζητήσει τον συντονισμό των φορέων που εμπλέκονται με τον περιβάλλοντα χώρο του Ελληνικού (το δήμο Αλίμου, την Πολεμική Αεροπορία, την εταιρεία του τραμ κ.ά.), ώστε να διαμορφωθεί καλύτερα ο χώρος και να γίνει πιο όμορφος.

Όπως ανέφερε ο υπουργός, διαπίστωσε ότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με τον περιβάλλοντα χώρο (απομάκρυνση μπάζων, δεντοφυτεύσεις κ.λπ.) και γι' αυτό θα κάνει ό,τι απαιτείται για να προχωρήσει και το έργο αυτό.

Aντίδραση από ΠΑΣΟΚ

Επίθεση στην κυβέρνηση για το θέμα των Ολυμπιακών έργων εξαπέλυσε το ΠΑΣΟΚ, αναφέροντας ότι η εθνική υπόθεση των Ολυμπιακών Αγώνων πρέπει να βασίζεται στην συναίνεση όλων των πολιτικών δυνάμεων και όχι σε μικροκομματικές πολιτικές.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου, ο πρώην υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος, η πρώην υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Βάσω Παπανδρέου, ο πρώην υφυπουργός Ολυμπιακών Έργων Νάσος Αλευράς και ο πρώην γενικός γραμματέας Ολυμπιακών Αγώνων Κώστας Καρτάλης επεσήμαναν, ότι τα Ολυμπιακά έργα είναι μέσα στα χρονοδιαγράμματα και τα όσα βγαίνουν προς τα έξω μειώνουν την αξιοπιστία της χώρας μας στο διεθνή χώρο.

Bενιζέλος: Δημιουργία εντυπώσεων

O κ. Bενιζέλος ανέφερε, ότι τις τελευταίες ημέρες και παρά το κλίμα που είχε δημιουργηθεί κατά τις τελετές παράδοσης και παραλαβής των υπουργείων που εμπλέκονται στην Oλυμπιακή προετοιμασία, γίνονται, επίσημα και ανεπίσημα, αρνητικά σχόλια για την πορεία της Oλυμπιακής προετοιμασίας, που κατόπιν εξάγονται στο εξωτερικό πλήττοντας το κύρος της χώρας.

«Δημιουργείται η εντύπωση με έναν συντονισμένο τρόπο ότι υπάρχουν προβλήματα στις ολυμπιακές υποδομές, προβλήματα στα ολυμπιακά έργα, ότι τα προβλήματα αυτά τώρα καλείται να τα αντιμετωπίσει η νέα κυβέρνηση, η οποία θα επινοήσει και θα εφαρμόσει τις μαγικές λύσεις, ώστε μετά από λίγες βδομάδες να δούμε ολοκληρωμένα τα έργα, να παραστούμε στα εγκαίνια και να έχει πιστωθεί η νέα κυβέρνηση ένα έργο το οποίο ανήκει στον ελληνικό λαό», σημείωσε ο πρώην υπουργός.

H ασφάλεια

Όσον αφορά στην Ολυμπιακή ασφάλεια, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε:

«Αυτή η έμφαση στο ζήτημα της Oλυμπιακής ασφάλειας, αυτή η συνεχής και ατέρμονη συζήτηση για τα θέματα της ασφάλειας, στέλνει τελείως εσφαλμένο και παρεξηγήσιμο μήνυμα στη διεθνή κοινή γνώμη. Εμφανίζει την Ελλάδα ως μία χώρα που βρίσκεται σε ζώνη υψηλής επικινδυνότητας και τείνει να μετατρέψει το μεγάλο αθλητικό, πολιτιστικό και ειρηνικό γεγονός των Ολυμπιακών Αγώνων σε μία πολύ μεγάλη άσκηση διεθνούς ασφάλειας.

»Στα ζητήματα της ασφάλειας πρέπει να γίνονται πολλά πράγματα και πρέπει να δηλώνονται προς τα έξω ελάχιστα πράγματα. Πρέπει όλοι οι χειρισμοί να είναι λελογισμένοι, σώφρονες και βεβαίως δεν χρειάζεται να δημιουργούμε μία επικοινωνιακή αίσθηση, η οποία είναι τελείως εσφαλμένη και η οποία μπορεί να εισπραχθεί από τη διεθνή κοινή γνώμη, ως ένα μήνυμα απομάκρυνσης από τους Αγώνες».

Αναφερόμενος στο στέγαστρο του Oλυμπιακού Σταδίου, σημείωσε ότι το μόνο που απομένει είναι να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα, ενώ για το τραμ διευκρίνισε πως οι δοκιμές στο τραμ, στην ολυμπιακή διαδρομή απ' το Ελληνικό μέχρι το Φιξ θα πραγματοποιηθούν τον Απρίλιο και τον Μάιο και η πλήρης λειτουργία θα αρχίσει τον Ιούνιο.

Η κ. Παπανδρέου επεσήμανε, ότι «προβλήματα εμφανίζονται συνεχώς αλλά, χρειάζεται ψυχραιμία και αποτελεσματικότητα, για να έχουμε και πιστεύω ότι θα έχουμε, πολύ καλούς Ολυμπιακούς Αγώνες.

»Δυστυχώς, παρά την δική μας διάθεση, για μικροκομματικές σκοπιμότητες, έγινε μία προσπάθεια να εμφανισθεί η όλη αυτή προετοιμασία ότι έχει μεγάλα προβλήματα. Είναι γνωστό ότι τα αθλητικά έργα δόθηκαν στο ΥΠΕΧΩΔΕ με καθυστέρηση και σήμερα όλα τα αθλητικά έργα, είτε έχουν ολοκληρωθεί, είτε είναι στο τελικό στάδιο».

«Tα σύκα σύκα...»

«Eγώ λέω τα σύκα σύκα και τη σκάφη σκάφη», δήλωσε ο υπουργός ΠEXΩΔE Γιώργος Σουφλιάς, ερωτηθείς σχετικά με τις δηλώσεις της προκατόχου του Βάσως Παπανδρέου και των στελεχών του ΠΑΣΟΚ.

«Όπου υπάρχουν έργα που είναι προχωρημένα εγώ λέω πως είναι προχωρημένα, όπως συμβαίνει εδώ στο Ελληνικό, ενώ όπου υπάρχουν καθυστερήσεις, όπως στη μαραθώνια διαδρομή εγώ λέω ότι υπάρχουν καθυστερήσεις. Eγώ δεν πρόκειται να ασχοληθώ με το παρελθόν, με ενδιαφέρει το μέλλον. Είναι πολλά τα προβλήματα και πρέπει να ασχοληθούμε με αυτά», πρόσθεσε ο υπουργός.

Ο κ. Σουφλιάς σημείωσε, ότι η κ. Παπανδρέου «είτε βρίσκεται σε σύγχυση είτε θέλει να δημιουργήσει σύγχυση με τα λεγόμενά της».

Σουφλιάς: Σύγχιση B. Παπανδρέου

Σχολιάζοντας δήλωση της προκατόχου του ότι «η συζήτηση περί καθυστερήσεων αποτελεί χαρά των εργολάβων», ο κ. Σουφλιάς επεσήμανε:

«H δική τους κυβέρνηση είχε επιδόσεις στα 'πριμ' σε εργολάβους για να επισπεύσουν τα έργα».

Σε δήλωσή του σχετικά με το θέμα, ο γραμματέας της κεντρικής επιτροπής της ΝΔ Bαγγέλης Μεϊμαράκης αναφέρει:

«Δεν έχουμε κανένα λόγο να κατηγορούμε την αντιπολίτευση ούτε να αντιπαρατιθέμεθα σε ένα θέμα το οποίο θεωρούμε ότι είναι μείζον εθνικό εγχείρημα. Αντιθέτως, τους καλούμε να συνεννοηθούμε και να συνεργασθούμε, λέγοντας όμως την αλήθεια.

»Ούτε ωραιοποιούμε, αλλά και ούτε μηδενίζουμε καταστάσεις. Είμαστε σε μία οριακή χρονική στιγμή στην οποία οδηγηθήκαμε σαφώς με τις ολιγωρίες της προηγούμενης κυβέρνησης. Πιστεύουμε ότι με τους ταχύτατους ρυθμούς που θα ακολουθήσουμε τα έργα θα ολοκληρωθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και θα κάνουμε τους επιτυχέστερους και ασφαλέστερους Αγώνες».

«Ο κ. Βενιζέλος έπρεπε να πει ορισμένα πράγματα, επειδή άλλαξε η κυβέρνηση», ανέφερε, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του πρώην υπουργού Πολιτισμού η δήμαρχος Aθηναίων Ντόρα Μπακογιάννη.


Πέμπτη 18 Μαρτίου 2004 - 14:52 (Ώρα Λονδίνου)

Πολιτικό στίγμα από Παπανδρέου

Παπανδρέου: Πώς θα κινηθούμε στην αντιπολίτευση

Τους στόχους του ΠΑΣΟΚ ως αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά και την αντιπολιτευτική του τακτική προσδιόρισε ο πρόεδρος του Κινήματος Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας στην πρώτη συνεδρίαση της νέας κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος.

Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε επίσης σε ορισμένα από τα αίτια του εκλογικού αποτελέσματος, ενώ προσδιόρισε τα θέματα στα οποία το ΠΑΣΟΚ θα ασκήσει έντονη κριτική στην κυβέρνηση, εάν η νέα κυβέρνηση τα χειριστεί με λανθασμένο τρόπο.

Τα θέματα αυτά -όπως ανέφερε ο κ. Παπανδρέου- είναι η απογραφή που επιχειρεί να κάνει η κυβέρνηση, το Κυπριακό και οι Ολυμπιακοί Αγώνες.

Πρώτος στόχος του Κινήματος -σύμφωνα με τον κ. Παπανδρέου- είναι η συγκρότηση μιας ισχυρής αντιπρότασης στη συντηρητική διακυβέρνηση και δεύτερος στόχος η επάνοδος στην εξουσία, αφού το ΠΑΣΟΚ πρέπει να είναι έτοιμο όταν και πάλι το καλέσει ο ελληνικός λαός να κυβερνήσει.

O κ. Παπανδρέου διαβεβαίωσε ότι όσα επαγγέλθηκε προεκλογικά θα είναι στόχοι της καθημερινής προσπάθειας του ΠΑΣΟΚ, η καθημερινή πράξη του οποίου θα δείχνει τον τρόπο που θα κυβερνήσει αύριο.

Αναφερόμενος στην απογραφή, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εξαπέλυσε την πρώτη βολή εναντίον της ΝΔ:

«Ας κάνουν όποια απογραφή θέλουν, αλλά να την κάνουν με διαφανή τρόπο. H απογραφή πρέπει να γίνει για την διαφάνεια και όχι για κυνήγι μαγισσών. Αν κάνει το δεύτερο η κυβέρνηση θα μας βρει απέναντι».

Tα αίτια της ήττας

Σχετικά με την εκλογική ήττα του κόμματός του, ο κ. Παπανδρέου επεσήμανε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν κατάφερε να νικήσει τη φθορά από την μακρόχρονη παρουσία του στη κυβέρνηση και την κόπωση του εκλογικού σώματος.

Επίσης, σημείωσε πως υπήρξε μία αποκοπή του Κινήματος από τον πολίτη, ο οποίος δεν αισθάνθηκε όλα αυτά τα χρόνια συμμέτοχος στο έργο που γινόταν, και ότι η αλλαγή ηγεσίας δεν ήταν από μόνη της αρκετή για να αλλάξει μία πορεία που είχε ήδη αρχίσει.

Eπικεφαλής του προεκλογικού αγώνα για τις ευρωεκλογές ο Eυ. Bενιζέλος

Σχετικά με την πολιτική πρόταση του ΠΑΣΟΚ, ο πρόεδρός του ανέφερε ότι θα έχει δύο άξονες: ισχυρός πολίτης και την κοινωνία, ενώ πρόσθεσε πως το κόμμα του σταδιακά θα γίνει και πάλι πλειοψηφικό ρεύμα, το οποίο σύντομα θα χρειασθεί ο τόπος.

Για το Κυπριακό ανέφερε, ότι βρίσκεται λίγο πριν τη λύση του, προσθέτοντας πως αυτό οφείλεται στην πολιτική των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, των πρωτοβουλιών και προτάσεών τους.

Επεσήμανε δε, πως η κυβέρνηση πρέπει να συνεχίσει να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες, γιατί αλλιώς υπάρχει κίνδυνος να προωθηθούν ιδέες και προτάσεις, οι οποίες δεν θα είναι σε θετική κατεύθυνση.

Το ΠΑΣΟΚ -πρόσθεσε- θα υποστηρίξει την κυβέρνηση όσο παίρνει πρωτοβουλίες, αλλά αν αφήσει το Κυπριακό στον αυτόματο πιλότο θα είναι απέναντι.

Αναφορικά με την Ολυμπιάδα, σημείωσε ότι η ασφάλεια δεν πρέπει να είναι η πεμπτουσία των αγώνων και ότι το μήνυμά τους πρέπει να ανταποκρίνεται στα οράματα κάθε Έλληνα που πιστεύει ότι η χώρα μπορεί να κάνει πολλά.

Σχετικά με τα Ολυμπιακά έργα και την κριτική που ασκείται από την κυβέρνηση, ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι ο μηδενισμός ως κυβερνητική πρακτική έχει κοντά πόδια και πρόσθεσε ότι η Διεθνής Oλυμπιακή Eπιτροπή έχει κρίνει ως θετική την πορεία των Ολυμπιακών έργων, μία πορεία την οποία -όπως είπε- για ακατανόητους λόγους προσπαθεί να υποβαθμίσει η κυβέρνηση.

O κ. Παπανδρέου ανακοίνωσε ότι το ΠΑΣΟΚ θα προτείνει για τέταρτο αντιπρόεδρο της Βουλής τον Φίλιππο Πετσάλνικο, για κοσμήτορα την Ευαγγελία Σχοιναράκη και γραμματέα τη Θεοδώρα Τσαγκρή.

Tέλος, ανακοίνωσε, ότι τη θέση του επικεφαλής του εκλογικού αγώνα του ΠΑΣΟΚ για τις ευρωεκλογές αναλαμβάνει ο πρώην υπουργός Ευάγγελος Βενιζέλος.


Πέμπτη 18 Μαρτίου 2004 - 14:58 (Ώρα Λονδίνου)

Oυρόσεβατς και Oλυμπιακά έργα

Oρισμένα από τα πρωτοσέλιδα

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Τέλος ΣΔΟΕ, τώρα ΣΟΕ. Μετονομάζεται σε Σώμα Οικονομικών Ελέγχων.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Σύνταξη με 11,5 χρόνια ασφάλισης. Τι αλλάζει από σήμερα για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Στέγη Καλατράβα, τραμ, σκουπίδια οι κίνδυνοι για την Ολυμπιάδα. Αγώνας δρόμου και αγωνία για την ολοκλήρωσή τους.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Διπλή αγωνία μετά την ανάφλεξη στο Κόσοβο. Επίθεση Αλβανών σε Έλληνες στρατιώτες που φύλαξαν Ορθόδοξη εκκλησία στο Ουρόσεβατς.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Κέρδη για όλους από την εφορία. Δωρεάν μεταβιβάσεις ακινήτων. Λιγότερα χρήματα για κληρονομιές και γονικές παροχές.

Η ΑΥΓΗ: Λιγότερα, ακριβότερα, αργότερα. Η αλήθεια για τα Oλυμπιακά έργα.

ΤΟ ΒΗΜΑ: Τέρμα το ειδύλλιο. Σύγκρουση για τα Oλυμπιακά έργα. Κυβέρνηση και ΠΑΣΟΚ εγκαταλείπουν τον «πολιτικό πολιτισμό».

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Ελεύθεροι επαγγελματίες: Πλήρης σύνταξη με 37 χρόνια εργασίας χωρίς ηλικιακό όριο.

ΕΘΝΟΣ: Ξαφνική ανάφλεξη στο Κοσσυφοπέδιο. Πολιορκία Ελλήνων στρατιωτών, που φύλαγαν εκκλησία, από εξαγριωμένους Αλβανούς. Τραυματίστηκε αξιωματικός.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Περιμένει πάλι τον Eγκέλαδο στο τέλος Μαρτίου. Νέα επαλήθευση της θεωρίας του εξαίρετου ερευνητή Η. Τσιάπα: Είχε προβλέψει και τον χθεσινό σεισμό!

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Ευθεία αμφισβήτηση του Γιώργου Παπανδρέου. Αγνόησαν τις εντολές η Β. Παπανδρέου και ο Ε. Βενιζέλος.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Ερωτηματικά για την επίθεση στους Έλληνες. Κόσοβο: Αλβανική πολιορκία σε φυλάκιο - εκκλησία του Ουρόσεβατς.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Χτύπησαν ελληνική μονάδα στο Κόσοβο. Αλβανόφωνοι: Με χειροβομβίδες τραυμάτισαν αξιωματικό.

ΕΞΠΡΕΣ: Τελεσίγραφο για το ΟΑΚΑ. Το Σάββατο κρίνεται το μέλλον της στέγης.

ΕΣΤΙΑ: Το στέγαστρο της ντροπής. Ορατός πλέον ο κίνδυνος να μην ολοκληρωθή.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Το φάντασμα του τρόμου πάνω από την Ευρώπη. Έκκληση ενότητας από Μπους και Μπλερ. Η Αλ Κάιντα επιχειρεί πολιτική παρέμβαση στη Γηραιά Ήπειρο.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Η ΔΟΕ καθησυχάζει την κυβέρνηση για τα έργα. Και οι «αθάνατοι» απορρίπτουν την κινδυνολογία για την Ολυμπιάδα 2004.

Ο ΛΟΓΟΣ: Αντιπαράθεση για τα Ολυμπιακά έργα. Προβλήματα στην εκτέλεση και ολοκλήρωση του τράμ.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Άνοιγμα Καραμανλή προς ΓΣΕΕ. Ξεκαθαρίζει ο κοινωνικός προσανατολισμός της κυβέρνησης.

METRORAMA: Σφοδρή αντιπαράθεση για τα Oλυμπιακά έργα. Έληξε η άτυπη... εκεχειρία μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: Ορίζονται νέες διοικήσεις σε Εθνική και Εμπορική. Απόφαση για Τ. Αράπογλου, πρόταση για Γ. Προβόπουλο.

ΤΑ ΝΕΑ: Αυτογκόλ υπουργών για το «2004». Νέες δηλώσεις κινδυνολογίας από Λιάπη - Σουφλιά. Σκληρό κατηγορώ από Βενιζέλο - Βάσω.

ΝΙΚΗ: Συγκυβέρνηση ΝΔ με Χριστόδουλο. Δεκτό το αίτημα της Εκκλησίας να μη διοριστεί γενικός γραμματέας Θρησκευμάτων. Μπούμερανγκ για Καραμανλή η υπογραφή στο «δημοψήφισμα».

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Διαδηλώνουμε στα Προπύλαια το Σάββατο 11πμ.

CITY PRESS: Ένταση στο Κοσσυφοπέδιο. Τραυματίστηκε ελαφρά Έλληνας υπολοχαγός στο Ουρόσεβατς.

THE DAILY TIMES: Έκοψαν την καλημέρα Πετραλιά - Αγγελοπούλου. Παλιά η αντίθεση των δύο γυναικών. Το επεισόδιο με Καραμανλή όξυνε τη μεταξύ τους κόντρα. Στα άκρα η σχέση των δύο κυριών.

Η ΧΩΡΑ: Έκρυβαν και την ανεργία. Στοιχεία - φωτιά στα χέρια του υπουργού Απασχόλησης, ο δείκτης στο 12,7%.

Ολυμπιακά έργα

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) γράφει πως «να μεταθέσουν τις τεράστιες ευθύνες τους για τις καθυστερήσεις και τα προβλήματα που έχουν αποκαλυφθεί σε σχέση με την Ολυμπιάδα επιχείρησαν χθες τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ».

ΤΑ ΝΕΑ στο σχόλιό τους επισημαίνουν μεταξύ άλλων ότι «με... τριπλό αυτογκόλ ξεκίνησε η κυβέρνηση τον αγώνα για την επιτυχία των Ολυμπιακών Αγώνων... Και έδωσε την αφορμή που ζητούσαν πολλά μεγάλα ξένα μέσα ενημέρωσης για να αποδυθούν σε μία ακόμη εκστρατεία αμφισβήτησης και δυσφήμησης των Αγώνων».

Η ΒΡΑΔΥΝΗ αναφέρει: «Παραπλανητικές και 'άσφαιρες' βολές από το ΠΑΣΟΚ, παραμονές των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης και του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή».

Η ΑΥΓΗ επισημαίνει πως «στην τελική ευθεία για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, μόλις τέσσερις μήνες πριν, κυβέρνηση και ΠΑΣΟΚ εγκαταλείπουν την πολυδιαφημισμένη συναίνεση και σπεύδουν να επιρρίψουν ο ένας στον άλλον τις ευθύνες για κραυγαλέες καθυστερήσεις και υπερβάσεις του προϋπολογισμού των Oλυμπιακών έργων, ενώ κατασκευάζουν άλλοθι για τις αποτυχίες τους».

Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ, «είτε ολοκληρωθή τελικώς το περιβόητο στέγαστρο Καλατράβα, είτε αποφασισθή η μερική εγκαταλειψίς του, δεν παύει να αποτελη σύμβολο ντροπής. Συμβολίζει την ανευθυνότητα με την οποία αντιμετώπισε η κυβέρνησις Σημίτη την υπόθεση των Ολυμπιακών Αγώνων».

Η ΕΞΠΡΕΣ γράφει: «'Ώρα μηδέν' για τα ολυμπιακά έργα! Το ερχόμενο Σάββατο κρίνεται το μέλλον του έργου στο ΟΑΚΑ βάσει της μελέτης Καλατράβα, ενώ την ίδια ώρα ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής ζήτησε από όλους τους εμπλεκόμενους με την Ολυμπιάδα υπουργούς άμεσες και δραστικές λύσεις για τα προβλήματα των καθυστερήσεων».

Eπεισόδιο στο Kοσσυφοπέδιο

Το ΕΘΝΟΣ γράφει ότι «νέα ανάφλεξη της εθνικιστικής βίας εκδηλώθηκε ξαφνικά στο Κοσσυφοπέδιο, με νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες. Έλληνες στρατιώτες έζησαν δραματικές ώρες, πολιορκημένοι σε εκκλησία από εξαγριωμένους Αλβανούς».

Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ αναφέρει ότι «με επιθέσεις στους Έλληνες στρατιώτες, σε Σέρβους και δυνάμεις της διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης, οι Αλβανοί πυροδοτούν νέα ένταση».

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ προσθέτει ότι «αλβανική πρόκληση εις βάρος της χώρας μας, που εγείρει ερωτηματικά για τον τρόπο και το χρόνο επιλογής της, αποτελεί η χθεσινή ένοπλη επίθεση κατά Ελλήνων στρατιωτικών στο Ουρόσεβατς. Από το πυρ που άνοιξαν Αλβανοί εξτρεμιστές τραυματίστηκε ένας υπολοχαγός, ενώ κινδύνεψαν σοβαρά οι δεκατέσσερις ακόμη αξιωματικοί και υπαξιωματικοί του φυλακίου».

Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ σημειώνει ότι «νύχτα τρόμου, με τραυματία έναν Έλληνα αξιωματικό της ειρηνευτικής δύναμης KFOR στο Ουρόσεβατς, ήταν η χθεσινή, μέσα σε ένα γενικότερο τοπίο ξεσηκωμού στο Κοσσυφοπέδιο, με 14 νεκρούς και πάνω από 300 τραυματίες σε διάφορες πόλεις».

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Πέμπτη 18 Μαρτίου 2004 - 08:03 (Ώρα Λονδίνου)

Νέες συλλήψεις στην Ισπανία

Οι τέσσερις νέοι συλληφθέντες είναι αραβικής καταγωγής

Η αστυνομία στην Ισπανία συνέλαβε ακόμη τέσσερις υπόπτους για τις πολύνεκρες επιθέσεις στη Μαδρίτη, ενώ οι προηγούμενοι συλληφθέντες οδηγούνται στον ανακριτή.

Το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας ανακοίνωσε ότι και οι τέσσερις συλληφθέντες είναι αραβικής καταγωγής.

Οι τρεις από τους τέσσερις συνελήφθησαν κοντά στην πόλη Αλκάλα ντε Χενάρες, την αφετηρία δηλαδή των τρένων όπου σημειώθηκαν οι επιθέσεις.

Την ίδια στιγμή, οι πέντε προηγούμενοι συλληφθέντες παρουσιάσθηκαν ενώπιον δικαστηρίου στη Μαδρίτη.

Σχέσεις με Αλ Κάιντα

Ο δικαστής θα αποφασίσει εάν θα τους απαγγελθούν κατηγορίες αμέσως, εάν θα συνεχισθούν οι ανακρίσεις ή εάν οι συλληφθέντες θα απελευθερωθούν με εγγύηση.

Σε μία άλλη εξέλιξη, η ισπανική κυβέρνηση παρουσίασε εκθέσεις των μυστικών υπηρεσιών σε μία προσπάθεια να δείξει ότι είχε στοιχεία που την οδήγησαν αρχικώς στο συμπέρασμα ότι επρόκειτο για επίθεση της ΕΤΑ και όχι της Αλ Κάιντα.

Απειλές

Ο χρόνος είναι ανελέητος. Προετοιμαζόμαστε ήδη για την επόμενη επίθεση. Ποιός θα σας προστατεύσει από εμάς και ποιός θα σταματήσει τα οχήματα, τα τρένα και τα αεροπλάνα του θανάτου;

Επιστολή από τις Ταξιαρχίες Αμπού Χαφς Αλ Μασρί

Πληροφορίες από την Ισπανία αναφέρουν ότι τουλάχιστον ένας από τους πέντε πρώτους συλληφθέντες έχει σχέσεις με την Αλ Κάιντα και με μία ισλαμική εξτρεμιστική οργάνωση από το Μαρόκο.

Περισσότερα από 200 άτομα σκοτώθηκαν κατά τις επιθέσεις στη Μαδρίτη

Την Τετάρτη, μία επιστολή που εστάλη από τις Ταξιαρχίες Αμπού Χαφς Αλ Μασρί - η οποία έχει αναλάβει την ευθύνη για τις επιθέσεις - κήρυξε εκεχειρία στην Ισπανία μέχρι να διαπιστωθεί ποιες είναι οι πραγματικές προθέσεις του εντολοδόχου πρωθυπουργού της Ισπανίας για τα στρατεύματα στο Ιράκ.

Στην επιστολή υπάρχουν προειδοποιήσεις για νέες επιθέσεις στην Ιαπωνία, την Ιταλία, τη Βρετανία και την Αυστραλία, που στήριξαν τις Ηνωμένες Πολιτείες στον πόλεμο κατά του Ιράκ.


Πέμπτη 18 Μαρτίου 2004 - 12:52 (Ώρα Λονδίνου)

Λευκωσία: «Αθετεί όρους ο Ντενκτάς»

Του ανταποκριτή μας στη Λευκωσία, Πάρη Ποταμίτη

Χωρίς τον Ραούφ Ντενκτάς ο δεύτερος γύρος συνομιλιών για το Κυπριακό

Σοβαρό θέμα πού άπτεται τόσο της ουσίας όσο και της διαδικασίας σε σχέση με το Kυπριακό, χαρακτήρισε η κυπριακή κυβέρνηση την εξαγγελία Ντενκτάς ότι δεν θα συμμετάσχει στην τετραμερή διάσκεψη.

Στην πρώτη της επίσημη αντίδραση, η Λευκωσία χαρακτήρισε την απόφαση Ντενκτάς «αθέτηση της συμφωνίας της Νέας Υόρκης», με βάση την οποία διεξάγονται οι διαπραγματεύσεις.

Αποφάσεις θα ληφθούν μετά την αυριανή συνεδρία τού Εθνικού Συμβουλίου, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

Στη βόρεια κατεχόμενη Κύπρο το θέμα της απόσυρσης Ντενκτάς επισκιάζει κάθε άλλη εξέλιξη.

Διατηρείται η ιδιότητα διαπραγματευτή

Σύμφωνα με μερίδα του τουρκοκυπριακού Τύπου, ο κ. Ντενκτάς ανήγγειλε μεν την πρόθεσή του να μην μεταβεί στην τετραμερή διάσκεψη, αλλά διατηρεί για τον εαυτό του την ιδιότητα του διαπραγματευτή.

Παράλληλα, διατηρεί και το δικαίωμα τα όσα θα συμφωνούνται στις διαπραγματεύσεις από τούς συνεργάτες του να εξετάζονται μετά από τον ίδιο και τους εκεί συνεργάτες του.

Αξίζει τέλος επισήμανσης η δήλωση του προέδρου της βουλής της Κύπρου, Δημήτρη Χριστόφια, πως σύμφωνα με δικές του πληροφορίες, ο κ. Ντενκτάς εξωθεί και τον υιό του Σερντάρ, λεγόμενο υπουργό Εξωτερικών,να μη μεταβεί στις συνομιλίες.

Σύμφωνα με τον κ. Χριστόφια, ο οποίος παραδοσιακά διατηρεί καλές σχέσεις με τουρκοκυπριακά πολιτικά κόμματα, οι ενέργειες αυτές γίνονται για να τιναχθεί συνολικά στον αέρα η διαδικασία, όπως σημείωσε ο κ. Χριστόφιας.


Πέμπτη 18 Μαρτίου 2004 - 13:00 (Ώρα Λονδίνου)

Σε επαγρύπνηση το ελληνικό απόσπασμα

Oι Έλληνες στρατιώτες φρουρούσαν την εκκλησία του αγίου Oύρου

Ένας ελαφρύς τραυματισμός είναι ο απολογισμός της επίθεσης που δέχθηκε από περίπου 1.000 Aλβανούς διαδηλωτές το ελληνικό απόσπασμα της διεθνούς δύναμης του Kοσσυφοπεδίου.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για υπολοχαγό, ο οποίος υπέστη ελαφρά εγκαύματα από χειροβομβίδα που πέταξαν οι διαδηλωτές προς τους Έλληνες στρατιώτες (φρουρούσαν την εκκλησία του αγίου Ούρου στο Ουρόσεβατς).

Oι ιατροί του 525 μηχανοκίνητου τάγματος πεζικού έκριναν ότι δεν απαιτείται η μεταφορά του αξιωματικού στη Θεσσαλονίκη.

Aκόμη, από τη χειροβομβίδα καταστράφηκε ένα τεθωρακισμένο όχημα VBL.

Την ασφαλή μεταφορά των δεκαπέντε Ελλήνων στρατιωτικών στην έδρα του 525 μηχανοκίνητου τάγματος εξασφάλισε το προσωπικό του τάγματος, που έσπευσε στην περιοχή με δέκα ερπυστριοφόρα και 100 άνδρες, στη θέα των οποίων οι Αλβανοί διαδηλωτές διαλύθηκαν.

Tη φύλαξη της εκκλησίας ανέλαβαν πλέον ένα ενισχυμένο ελληνικό τμήμα και ένας λόχος Αμερικανών, ειδικευμένων στην καταστολή διαδηλώσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, στην περιοχή παραμένουν Αλβανοί διαδηλωτές, ωστόσο προς το παρόν η κατάσταση είναι ήρεμη.

Άμεση επικοινωνία με τον υπουργό Εθνικής Aμύνης Σπήλιο Σπηλιωτόπουλο είχε σχετικά με τα επεισόδια ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Γεώργιος Αντωνακόπουλος, ενώ ο υπουργός κρατά ενήμερο και τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή.

Με εντολή του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, στο Ουρόσεβατς μετέβη ο διοικητής του Β' Σώματος Στρατού αντιστράτηγος Νικόλαος Ντούβας.


Πέμπτη 18 Μαρτίου 2004 - 12:37 (Ώρα Λονδίνου)

Oρκίσθηκαν οι βουλευτές

Στην πρώτη συνεδρίαση προήδρευσε ο K. Γείτονας

Σε πανηγυρική ατμόσφαιρα διεξήχθη στην αίθουσα της ολομέλειας της Βουλής η ορκωμοσία των βουλευτών, που αναδείχθηκαν από τις εκλογές της 7ης Μαρτίου.

Ήταν η πρώτη συνεδρίαση της Α' συνόδου της ΙΑ' περιόδου Προεδρευόμενης Δημοκρατίας και τα μέλη της εθνικής αντιπροσωπείας.

Tις εργασίες της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου κήρυξε ο προσωρινός πρόεδρος της Βουλής και Α' αντιπρόεδρος της προηγούμενης Βουλής Κώστας Γείτονας.

Με επιστολή του ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής γνωστοποίησε ότι επιλέγει την έδρα της Α' περιφέρειας Θεσσαλονίκης (αντί εκείνης των Δωδεκανήσων), ενώ ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιώργος Παπανδρέου επέλεξε την έδρα της Α' Θεσσαλονίκης (αντί εκείνης της Λάρισας), η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα την έδρα της Β' Αθηνών και ο πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος την έδρα της Α' Αθηνών.

Λίγο πριν την ορκωμοσία, στην οποία χοροστάτησε ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλος, οι «300» παρέλαβαν από ένα χαρτοφύλακα που περιείχε το Σύνταγμα και τον κανονισμό της Βουλής, μία ειδική έκδοση της Βουλής με τον «Επιτάφιο» του Περικλέους και ενημερωτικά φυλλάδια για τους χώρους και τις δραστηριότητες της Βουλής των Ελλήνων.

Eκλογή προέδρου

Tην Παρασκευή, η ολομέλεια της Βουλής θα συγκληθεί εκ νέου με μοναδικό θέμα την εκλογή προέδρου του σώματος. Στο αξίωμα αυτό αναμένεται να εκλεγεί η βουλευτής της ΝΔ και πρώην υπουργός Άννα Ψαρούδα - Μπενάκη.

Aκολούθως, θα πραγματοποιηθεί η ψηφοφορία για τις πέντε θέσεις αντιπροέδρων της Βουλής, οι οποίες κατανέμονται στα τρία πρώτα κόμματα, ως εξής: ο πρώτος, δεύτερος και τρίτος αντιπρόεδρος θα ανήκει στο κυβερνών κόμμα (ΝΔ), ο τέταρτος στην αξιωματική αντιπολίτευση (ΠΑΣΟΚ) και ο πέμπτος στο ΚΚΕ.

Eξάλλου, ολιγόλεπτη συνάντηση με το βουλευτή και πρώην υπουργό Βύρωνα Πολύδωρα είχε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Πολύδωρας θα ορισθεί πρώτος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος.

Tέλος, ενώπιον του προέδρου της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου και παρουσία του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή ορκίσθηκαν την Παρασκευή ο Δημήτρης Αβραμόπουλος ως υπουργός Τουρισμού, η Φάνη Πάλλη - Πετραλιά ως αναπληρώτρια υπουργός Πολιτισμού, ο Ευριπίδης Στυλιανίδης ως υφυπουργός Εξωτερικών και ο Αναστάσιος Λιάσκος ως υφυπουργός Τουρισμού.


Πέμπτη 18 Μαρτίου 2004 - 12:10 (Ώρα Λονδίνου)

Προκρίθηκαν ΑΕΚ και ΠΑΟ στους «4»

Το εισιτήριο των ημιτελικών του Κυπέλλου σφράγισε η ΑΕΚ, η οποία νίκησε νικηφόρα στην Πολίχνη τον Ηρακλή με 3-2 με πρωταγωνιστή τον Νίκο Λυμπερόπουλο που πέτυχε δύο τέρματα.

Ο Ηρακλής πίεσε αρκετά στο πρώτο ημίχρονο κυρίως, όμως το ντεφορμάρισμα του Μαχλά αλλά και του Μίετσελ στάθηκε καθοριστικός παράγοντας, αφού δεν υπήρχε αποτέλεσμα στην τελική προσπάθεια.

Από την άλλη η ΑΕΚ κρατούσε με άνεση τους παίκτες του Ηρακλή έξω από την περιοχή της και κατάφερε με τους Οκκά και Λάκη να είναι πολύ επικίνδυνη στις αντεπιθέσεις.

Το πρώτο γκολ της ΑΕΚ ο Οκκάς. Ισοφάρισε στο 36 Ιωάννου για τον Ηρακλή. Τα δύο τέρματα του Νίκου Λυμπερόπουλου, στο δεύτερο ημίχρονο έστειλαν την ΑΕΚ στα ημιτελικά του κυπέλλου.

Ο αγώνας διεκόπη για περίπου δέκα λεπτά, λόγω επεισοδίων που δημιούργησαν οι φίλαθλοι του «γηραιού».

Με τον Λουτσιάν Σανμαρτεάν καλύτερο παίκτη του ο Παναθηναϊκός επικράτησε σχετικά δύσκολα 2-1 του Πατραϊκού και πλέον βρίσκεται στην ημιτελική φάση του Κυπέλλου, μετά από πέντε χρόνια.

Ο Παπαδόπουλος άνοιξε το σκορ για τους «πράσινους», όμως ο Γεωργόπουλος ισοφάρισε. Ο Σανμαρτεάν όμως ανέλαβε δράση και από δική του σέντρα προήλθε το 2-1, με τον Σαπάνη.


Ενισχύσεις του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο

Περισσότερα από 22 άτομα σκοτώθηκαν τα τελευταία 24ωρα

To NATO ενισχύει την ειρηνευτική του δύναμη στο Κοσσυφοπέδιο μετά τις χειρότερες εθνοτικές συγκρούσεις που ξέσπασαν εκεί τα τελευταία πέντε χρόνια.

Οι σφοδρότερες συγκρούσεις σημειώθηκαν στην πόλη Μιτροβίτσα, όπου σκοτώθηκαν αρκετά άτομα κατά τις ανταλλαγές πυρών ανάμεσα σε Σέρβους και Αλβανόφωνους.

Αφορμή των συγκρούσεων ο πνιγμός σε ποτάμι δύο νεαρών Αλβανών που καταδιώχθηκαν από ομάδα Σέρβων.

Σύμφωνα με αξιωματούχους των Ηνωμένων Εθνών, 22 άτομα σκοτώθηκαν και περισσότερα από 500 τραυματίσθηκαν τα τελευταία 24ωρα στο Κοσσυφοπέδιο.

Διαδηλώσεις στη Σερβία

Η αναταραχή στο Κοσσυφοπέδιο επέφερε διαδηλώσεις και κινητοποιήσεις στο Βελιγράδι και άλλες πόλεις της Σερβίας.

Χιλιάδες άτομα διαδήλωσαν το βράδυ της Τετάρτης στο Βελιγράδι, ως ένδειξη συμπαράστασης προς τους Σέρβους του Κοσσυφοπεδίου.

Αντίδραση από Σερβία

Τα επεισόδια στο Κοσσυφοπέδιο αποκαλύπτουν την αληθινή φύση των αλβανικών αποσχιστικών τάσεων, οι οποίες χαρακτηρίζονται από ακραία βιαιότητα

Βόισλαβ Κοστούνιτσα, πρωθυπουργός της Σερβίας

Ήδη 150 Αμερικανοί κυανόκρανοι κατευθύνονται προς την περιοχή, ενώ δύο ακόμη στρατιωτικές μονάδες βρίσκονται σε ετοιμότητα, σύμφωνα με εκπρόσωπο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Η Μιτροβίτσα έχει γίνει και στο παρελθόν το σκηνικό των συγκρούσεων από τότε που τα Ηνωμένα Έθνη ανέλαβαν τη διοίκηση στο Κοσσυφοπέδιο, μετά την αμερικανική εκστρατεία εκεί και την αποχώρηση των σερβικών δυνάμεων.

Συγκρούσεις σημειώθηκαν και στην πρωτεύουσα Πρίστινα, ενώ απόσπασμα Ελλήνων στρατιωτών δέχθηκε επίθεση από πλήθος εξαγριωμένων Αλβανών στο Ουρόσεβατς - στο νότιο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου.

Ο ανταποκριτής του BBC στην περιοχή μετέδιδε ότι σύμφωνα με ΝΑΤΟϊκούς αξιωματούχους πρόκειται για τα χειρότερα επεισόδια βίας στην επαρχία από το τέλος του πολέμου το 1999.

Εκκλήσεις για τον τερματισμό της βίας απηύθυναν το ΝΑΤΟ, η ΕΕ, τα Ηνωμένα Έθνη και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.


Πέμπτη 18 Μαρτίου 2004 - 10:32 (Ώρα Λονδίνου)

Αύξηση ρεκόρ στις τιμές πετρελαίου

Πιστεύεται ότι οι επιθέσεις στην Ισπανία έπαιξαν μεγάλο ρόλο

Τη μεγαλύτερη αύξηση από το 1990 σημείωσαν οι τιμές του αργού πετρελαίου στις Ηνωμένες Πολιτείες, εξαιτίας των πιέσεων που φαίνεται να προκαλούν στην αγορά οι ανησυχίες για τη διεθνή τρομοκρατία.

Μετά τις επιθέσεις στην Ισπανία, οι τιμές του αργού πετρελαίου άρχισαν να αυξάνονται κατακόρυφα.

Την Πέμπτη, οι τιμή του αργού πετρελαίου στη Νέα Υόρκη αυξήθηκε κατά 70 σεντς και έφθασε στα 38 δολάρια και 18 σεντς το βαρέλι.

Πρόκειται για την υψηλότερη τιμή από τις 16 Οκτωβρίου του 1990, όταν η χώρα προετοιμαζόταν για τον πρώτο πόλεμο στον Περσικό Κόλπο.

Αμφιβολίες για τον ΟΠΕΚ

Πιέσεις όμως ασκούνται και από τις ανησυχίες που προκαλεί η πτώση στις τιμές των αμερικανικών χρηματιστηρίων.

Την ίδια στιγμή, πληροφορίες από την αμερικανική κυβέρνηση αναφέρουν ότι τα αποθέματα πετρελαίου συρρικνώνονται αλματωδώς.

Εκτιμήσεις

Οι τρομοκρατικές επιθέσεις στη Μαδρίτη ενέτειναν τις ανησυχίες για νέες επιθέσεις και σε άλλες πόλεις γεγονός που προκαλεί πιέσεις στις αγορές

Φέιντελ Γκέιτ, οικονομικός αναλυτής

Επιπλέον, υπάρχει αμφιβολία για το εάν ο οργανισμός πετρελαιοπαραγωγών χωρών ΟΠΕΚ θα προβεί στις υποσχέσεις του να μειώσει την παραγωγή κατά 4% μέσα στον Απρίλιο.

Οι περισσότεροι αναλυτές πιστεύουν ότι ο ΟΠΕΚ μάλλον θα αναθεωρήσει τη στάση του.

Αύξηση όμως κατά 85 σεντς σημείωσε και η τιμή του αργού πετρελαίου τύπου Μπρεντ στη Βρετανία, φθάνοντας στα 33 δολάρια και 53 σεντς το βαρέλι.


Πέμπτη 18 Μαρτίου 2004 - 05:20 (Ώρα Λονδίνου)

Υποβαθμίζει η Τουρκία τις κινήσεις Ντενκτάς

Κωνσταντινούπολη, Άρης Χατζηστεφάνου

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης είπε ότι δεν υπάρχει πιθανότητα να βρεθεί λύση

Να διασκεδάσει τις εντυπώσεις για τη δήλωση του Ραούφ Ντενκτάς ότι δεν θα παραστεί στην τετραμερή διάσκεψη για το Κυπριακό επιχείρησε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας.

«Δεν πρόκειται για σημαντικό ζήτημα. Θα το συζητήσουμε και θα βρούμε μια λύση», απάντησε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με μια δήλωση που οδήγησε σε πολλές διαφορετικές ερμηνείες.

Σε τηλεγράφημά του, το ημιεπίσημο πρακτορείο Ανατολή ανέφερε ότι η απόφαση του Ντενκτάς δεν είναι οριστική και πως ο Τουρκοκύπριος ηγέτης είχε το βράδυ της Τετάρτης επαφές με τουρκική αντιπροσωπεία στην Κύπρο.

«Η Άγκυρα» αναφέρονταν, όμως, στο ίδιο τηλεγράφημα «πιστεύει πως αν τελικά ο Ντενκτάς δεν παραστεί στην τετραμερή θα τον αντικαταστήσουν ο πρωθυπουργός Αλί Ταλάτ και ο αντιπρόεδρος της λεγόμενης τουρκοκυπριακής κυβέρνησης Σερντάρ Ντενκτάς».

Το θέμα απασχόλησε έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο τουρκικό ΥΠΕΞ παρουσία του Αμπντουλάχ Γκιουλ.

Αν και η απόφαση Ντενκτάς θεωρείται πλήγμα για την Άγκυρα, που συνδέει το κυπριακό με την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας, τουρκικά μέσα ενημέρωσης σημείωναν ότι η κυβέρνηση Ερντογάν ήταν προετοιμασμένη και για αυτό το ενδεχόμενο.

Η τελική στάση που θα τηρήσει η τουρκική κυβέρνηση, έλεγαν την Τετάρτη γνωστοί αναλυτές θα κρίνει οριστικά τις τεταμένες σχέσεις της με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη.


Πέμπτη 18 Μαρτίου 2004 - 08:03 (Ώρα Λονδίνου)

Στον ανακριτή οι κατηγορούμενοι της Μαδρίτης

Η ισπανική αστυνομία δεν αποκαλύπτει πολλά για τις ανακρίσεις

Πέντε ύποπτοι που συνελήφθησαν στην Ισπανία σε σχέση με τις βομβιστικές επιθέσεις της Μαδρίτης πρόκειται να οδηγηθούν στον ανακριτή την Πέμπτη.

Οι τρεις Μαροκινοί και οι δύο Ινδοί συνελήφθησαν τις αμέσως επόμενες ημέρες μετά τις επιθέσεις της 11ης Μαρτίου που στοίχισαν τη ζωή σε 201 ανθρώπους.

Η ανάκριση θα πραγματοποιηθεί μια ημέρα μετά την ανακοίνωση του απερχόμενου υπουργού Εσωτερικών ότι η έρευνα για τον εντοπισμό των δραστών έχει φτάσει σε «καθοριστικό σημείο».

Επίσης ανακοίνωσε μια σειρά νέων μέτρων για την προστασία των αεροδρομίων, των μέσων μεταφοράς, των αθλητικών εγκαταστάσεων και άλλων σημαντικών κτιρίων.

Διασυνδέσεις

Ο απερχόμενος υπουργός ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι οι έρευνες σημειώνουν πρόοδο, όμως δεν αποκάλυψε κάτι σημαντικό.

«Όποια πληροφορία σας δώσω τώρα μπορεί να αποδειχθεί επιζήμια για τις έρευνες», είπε σε δημοσιογράφους.

Πρόσθεσε όμως ότι η αστυνομία εξετάζει τις διεθνείς διασυνδέσεις των κατηγορουμένων.

Επίσης εξετάζεται μια σειρά νέων και πιο αυστηρών μέτρων ασφαλείας τα οποία θα είναι μόνιμα.

Μάλιστα ο απερχόμενος υπουργός Εσωτερικών είπε ότι για τα μέτρα αυτά υπάρχει και η συγκατάθεση της νέας κυβέρνησης των Σοσιαλιστών, που πρόκειται να αναλάβει τα καθήκοντά της τον επόμενο μήνα.


Πέμπτη 18 Μαρτίου 2004 - 05:49 (Ώρα Λονδίνου)

Έκρυθμη η κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο

Αλβανόφωνοι πετάνε πέτρες

Μέρες του '99 θυμίζει το Κοσσυφοπέδιο. Τουλάχιστον 18 άτομα σκοτώθηκαν και εκατοντάδες τραυματίσθηκαν σε συγκρούσεις που ξέσπασαν σε όλα τα μήκη και πλάτη της επαρχίας μεταξύ Σέρβων και Αλβανοφώνων.

Αφορμή των συγκρούσεων ο πνιγμός σε ποτάμι δύο νεαρών Αλβανών που καταδιώχθηκαν από ομάδα Σέρβων.

Οι σφοδρότερες συγκρούσεις σημειώθηκαν στη διαιρεμένη πόλη της Μιτροβίτσα όπου σπίτια Σέρβων παραδόθηκαν στις φλόγες και ειρηνευτικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ και των Ηνωμένων Εθνών δέχθηκαν την επίθεση εξαγριωμένων Αλβανοφώνων.

Συγκρούσεις σημειώθηκαν και στην πρωτεύουσα Πρίστινα, ενώ απόσπασμα Ελλήνων στρατιωτών δέχθηκε επίθεση από πλήθος εξαγριωμένων Αλβανών στο Ουρόσεβατς -στο νότιο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου.

Ο ανταποκριτής του BBC στην περιοχή μετέδιδε ότι σύμφωνα με σύμφωνα με ΝΑΤΟικούς αξιωματούχους πρόκειται για τα χειρότερα επεισόδια βίας στην επαρχία από το τέλος του πολέμου το 1999.

Ημέρες 99

Οι συγκρούσεις Σέρβων και Αλβανοφώνων ξαπλώθηκαν σε πολλές πόλεις της επαρχίας.

Στην Μιτροβίτσα εκατοντάδες στρατιώτες της ΝΑΤοικής δύναμης και αστυνομικοί χρησιμοποίησαν πλαστικές σφαίρες και δακρυγόνα για να χωρίσουν τις αντιμαχόμενες πλευρές.

Σπίτια Σέρβων έχουν παραδοθεί στις φλόγες

Τουλάχιστον μια χειροβομβίδα ρίχθηκε από άγνωστους στο συγκεντρωμένο πλήθος ενώ ανταλλάχθηκαν πυροβολισμοί.

Οι αρχές επέβαλαν την απαγόρευση κυκλοφορίας για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση. Ομάδες Αλβανοφώνων επιτέθηκαν και σε άλλους οικισμούς των Σέρβων στο Κοσσυφοπέδιο.

Εκκλήσεις για ηρεμία

Ο πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου, Ιμπραχίμ Ρουγκόβα, απηύθυνε έκκληση για ηρεμία και αυτοσυγκράτηση και υποσχέθηκε ότι οι υπαίτιοι των αιματηρών συγκρούσεων θα οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης.

Κατά την διάρκεια της νύχτας χιλιάδες Σέρβοι διαδήλωσαν στο Βελιγράδι. Υπάρχουν πληροφορίες ότι το εξαγριωμένο πλήθος επιτέθηκε σε τζαμιά ενώ και η Σερβική ηγεσία απηύθυνε έκκληση για ψυχραιμία.

Ο πρόεδρος της χώρας, Βόϊσλαβ Κοστούνιτσα, προήδρευσε έκτακτης σύσκεψης του υπουργικού συμβουλίου.

Ο κύριος Κοστόύνιτσα είπε ότι δεν αρκούν οι νόμοι για την ισοπολιτεία αν δεν κατοχυρώνεται η ασφάλεια των Σέρβων

Ο κ. Κοστούνιτσα αναφέρθηκε και στις αποσχιστικές ιδέες της αλβανικής πλειοψηφίας λέγοντας ότι οι ιδέες αυτές βασίζονται στην βία και την τρομοκρατία

Εκκλήσεις για τον τερματισμό της βίας απηύθυναν το ΝΑΤΟ, η ΕΕ, τα Ηνωμένα Έθνη και το Στέιτ Νιπάρτμεντ.


Πέμπτη 18 Μαρτίου 2004 - 05:20 (Ώρα Λονδίνου)

Υποβαθμίζει η Τουρκία τις κινήσεις Ντενκτάς

Κωνσταντινούπολη, Άρης Χατζηστεφάνου

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης είπε ότι δεν υπάρχει πιθανότητα να βρεθεί λύση

Να διασκεδάσει τις εντυπώσεις για τη δήλωση του Ραούφ Ντενκτάς ότι δεν θα παραστεί στην τετραμερή διάσκεψη για το κυπριακό επιχείρησε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας.

«Δεν πρόκειται για σημαντικό ζήτημα. Θα το συζητήσουμε και θα βρούμε μια λύση», απάντησε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με μια δήλωση που οδήγησε σε πολλές διαφορετικές ερμηνείες.

Σε τηλεγράφημά του, το ημιεπίσημο πρακτορείο Ανατολή ανέφερε ότι η απόφαση του Ντενκτάς δεν είναι οριστική και πως ο Τουρκοκύπριος ηγέτης είχε το βράδυ της Τετάρτης επαφές με τουρκική αντιπροσωπεία στην Κύπρο.

«Η Αγκυρα» αναφέρονταν, όμως, στο ίδιο τηλεγράφημα «πιστεύει πως αν τελικά ο Ντενκτάς δεν παραστεί στην τετραμερή θα τον αντικαταστήσουν ο πρωθυπουργός Αλί Ταλάτ και ο αντιπρόεδρος της λεγόμενης τουρκοκυπριακής κυβέρνησης Σερντάρ Ντενκτάς».

Το θέμα απασχόλησε έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο τουρκικό ΥΠΕΞ παρουσία του Αμπντουλάχ Γκιουλ.

Αν και η απόφαση Ντενκτάς θεωρείται πλήγμα για την Άγκυρα, που συνδέει το κυπριακό με την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας, τουρκικά μέσα ενημέρωσης σημείωναν ότι η κυβέρνηση Ερντογάν ήταν προετοιμασμένη και για αυτό το ενδεχόμενο.

Η τελική στάση που θα τηρήσει η τουρκική κυβέρνηση, έλεγαν την Τετάρτη γνωστοί αναλυτές θα κρίνει οριστικά τις τεταμένες σχέσεις της με τον τουρκοκύπριο ηγέτη.


Πέμπτη 18 Μαρτίου 2004 - 03:38 (Ώρα Λονδίνου)

Προϋπολογισμός και Ιράκ

Μία ημέρα μετά την ανακοίνωση του προϋπολογισμού στη Βρετανία, οι εφημερίδες σχολιάζουν τις οικονομικές αποφάσεις του Γκόρντον Μπράουν.

Η Ντέιλι Τέλεγκραφ (Daily Telegraph) γράφει ότι ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών κατάφερε να αποφύγει τις επίπονες αλλαγές στο φορολογικό σύστημα καθώς η χώρα βαίνει προς βουλευτικές εκλογές το 2005.

Ο Γκόρντον Μπράουν χάραξε τις νέες γραμμές μάχης για τις επόμενες εκλογές με τη δέσμευση ότι οι Εργατικοί θα αυξήσουν τις δαπάνες στις βασικές δημόσιες υπηρεσίες και δεν θα προβούν σε φορολογικές μεταρρυθμίσεις, σχολιάζει η εφημερίδα.

Το πακέτο του προϋπολογισμού που παρουσίασε ήταν το λιγότερο ακραίο και το περισσότερο διπλωματικό από τα επτά προηγούμενα που έχει παρουσιάσει από το 1997 μέχρι σήμερα, υπογραμμίζει η βρετανική εφημερίδα.

Ανάλογα είναι και τα σχόλια της εφημερίδας Τάιμς (Times) που κυκλοφορεί με πηχυαίο τίτλο «Ο αγώνας για τη Ντάουνιγκ Στριτ ξεκινά από εδώ».

«Ο Γκόρντον Μπράουν σηματοδότησε το ξεκίνημα της προεκλογικής εκστρατείας προσφέροντας τις εξής επιλογές: μεγαλύτερες δαπάνες για την αναβάθμιση βασικών δημόσιων υπηρεσιών από το κόμμα των Εργατικών ή φοροαπαλλαγές και μείωση των δαπανών από την αντιπολίτευση του Μάικλ Χάουαρντ».

Ένα χρόνο μετά

Σχεδόν ένα χρόνο μετά την έναρξη του πολέμου στο Ιράκ και η εφημερίδα Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times) γράφει ότι το μάθημα για την αμερικανική κυβέρνηση είναι ότι την επόμενη φορά θα πρέπει να σκεφτεί πιο προσεχτικά «πριν αποφασίσει να δράσει μόνη και πριν εξισώσει τη διαφωνία με την ανομία».

Είναι σαφές ότι οι ΗΠΑ ίσως να μη χρειάζονται τη βοήθεια των συμμάχων τους για την ανατροπή δικτατορικών καθεστώτων, τη χρειάζονται όμως για να δημιουργήσουν εναλλακτικές λύσεις, σημειώνει η εφημερίδα.

«Ένα μάθημα που η κυβέρνηση Μπους θα έπρεπε να είχε μάθει από το Ιράκ είναι αυτό που ο Γουίνστον Τσόρτσιλ είχε πει πριν από 60 χρόνια: το μοναδικό χειρότερο πράγμα από τη διεξαγωγή ενός πολέμου με τη βοήθεια συμμάχων είναι η διεξαγωγή ενός πολέμου χωρίς τη βοήθειά τους».

Οι επόμενες ημέρες

«Οι Ισπανοί στρατιώτες ετοιμάζονται να επιστρέψουν στην πατρίδα τους», γράφει από τη Μέση Ανατολή ο δημοσιογράφος Ρόμπερτ Φισκ στην εφημερίδα Ιντιπέντεντ (Independent).

Ο Ρόμπερτ Φισκ συνομιλεί με Ισπανούς στρατιώτες στο Ιράκ.

«Θα κάνουμε ότι μας διατάξουν», λέει κάποιος στο δημοσιογράφο της Ιντιπέντεντ

«Νομίζω ότι πρέπει να φύγουμε», λέει κάποιος άλλος, «διαφορετικά θα κάνουν κάτι χειρότερο στην Ισπανία. Έχω γυναίκα και μωρό και θέλω να είμαι μαζί τους. Θέλω να φύγω και να τα ξεχάσω όλα».

Η Γκάρντιαν (Guardian) φιλοξενεί τις δηλώσεις του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, ο οποίος είπε ότι ο Χοσέ Μαρία Αθνάρ, που ηττήθηκε στις εκλογές της περασμένης Κυριακής στην Ισπανία, πλήρωσε το τίμημα για την ανάμειξή του στον πόλεμο του Ιράκ και για την εσπευσμένη απόδοση της ευθύνης για την επίθεση στη Μαδρίτη στην οργάνωση ΕΤΑ.

«Νομίζω ότι εδώ υπάρχει ένα μάθημα για όλους, συμπεριλαμβανομένων των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας», είπε ο κ. Ανάν, «Χρειαζόμαστε διεθνή συνεργασία να εργαζόμαστε από κοινού, να ανταλλάζουμε πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών, να εργαζόμαστε σε διπλωματικό και πολιτικό επίπεδο για να αντιμετωπίσουμε την τρομοκρατία».

Οι δηλώσεις αυτές του κ. Ανάν μάλλον ικανοποίησαν το νέο πρωθυπουργό της Ισπανίας Θαπατέρο, γράφει η Γκάρντιαν.


Πέμπτη 18 Μαρτίου 2004 - 04:42 (Ώρα Λονδίνου)

Φόβος ή θυμός;

Και πάλι το θέμα της Ισπανίας και τα επακόλουθά του απασχολούν μεγάλη μερίδα του ευρωπαϊκού Τύπου.

Ο γαλλική Λε Μοντ (Le Monde) απαντάει στις υποθέσεις που έκαναν βρετανικά και ιταλικά μέσα ενημέρωσης, ότι δηλαδή το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ισπανία κρίθηκε από το φόβο της τρομοκρατίας.

Αυτή η θέση, γράφει η εφημερίδα, δείχνει «περιφρόνηση» για ένα λαό που έχει μάθει να ζει κάτω από τη σκιά της τρομοκρατίας.

«Ήταν ο θυμός και όχι ο φόβος που οδήγησε τους Ισπανούς να καταψηφίσουν τον κ. Αθνάρ».

Σύμφωνα με την εφημερίδα οι Ισπανοί δεν μπόρεσαν να δεχτούν τα ψέματα της κυβέρνησης που προσπάθησε να παραπλανήσει τους ψηφοφόρους επιρρίπτοντας την ευθύνη για την επίθεση στην ΕΤΑ.

Αντίθετη άποψη υιοθετεί η πορτογαλική Εξπρέσο (Expresso) η οποία γράφει ότι η «αλήθεια είναι πως ένας αριθμός ανθρώπων, αρκετά μεγάλος για να ανατρέψει μια κυβέρνηση, ψήφισε όπως θα ήθελαν οι τρομοκράτες».

Στο Παρίσι, η Νουβέλ Ομπσερβατέρ (Nouvel Observateur) επικεντρώνεται περισσότερο στις συνέπειες παρά στις αιτίες.

Η εφημερίδα πιστεύει ότι με την αλλαγή στη Μαδρίτη δημιουργούνται οι προοπτικές για την υιοθέτηση του προτεινόμενου Ευρωπαϊκού Συντάγματος.

«Αυτό αποτελεί πολύ καλό νέο για τον Ζακ Σιράκ και τον Γκέρχαρντ Σρέντερ αλλά όχι για τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι ο οποίος μοιάζει με ορφανό το οποίο παράτησαν στην άκρη του δρόμου», σχολιάζει η εφημερίδα.

Η έξοδος από το Ιράκ

Στο σχόλιό της η γερμανική Ντι Βελτ (Die Welt) ανησυχεί για το ενδεχόμενο απομάκρυνσης των ισπανικών στρατευμάτων από το Ιράκ.

Η εφημερίδα προειδοποιεί ότι διακυβεύονται πολλά: «όχι μόνο το μέλλον της Μέσης Ανατολής αλλά και η αξιοπρέπεια, η ασφάλεια και η συνοχή του πολιτισμού μας Είναι η ώρα της αλήθειας».

Το άρθρο τονίζει ότι αυτό που τώρα έχει σημασία δεν είναι εάν ο πόλεμος στο Ιράκ ήταν σωστός ή λάθος αλλά το πώς θα σταθεροποιηθεί η περιοχή.

Η γερμανική εφημερίδα ελπίζει ότι η Ισπανία ίσως να συμβιβαστεί εάν οι ΗΠΑ αποφασίσουν να της δώσουν κάποιο διοικητικό ρόλο.

Στην Αυστρία η Ντερ Σταντάρ (Der Standard) γράφει ότι το βάρος πέφτει στις ΗΠΑ για να διασφαλίσουν συνεχή διεθνή ανάμειξη στο θέμα του Ιράκ.

Η εφημερίδα δεν πιστεύει ότι η απομάκρυνση των ισπανικών στρατευμάτων από το Ιράκ θα αποδυναμώσει τον πόλεμο εναντίον της τρομοκρατίας. Όμως παραδέχεται ότι η κατάσταση απαιτεί μια διεθνή προσπάθεια.

Η απουσία των Ισπανών από το Ιράκ θα γίνει αισθητή, γράφει η εφημερίδα τονίζοντας ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να βρουν εσπευσμένα κάποιες ιδέες για να δεσμεύσουν τη διεθνή κοινότητα στην κατάσταση στο Ιράκ.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.