Compact version |
|
Wednesday, 25 December 2024 | ||
|
Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real AudioΕιδήσεις 04-03-04
Κατηγορίες Αριστίντ σε Γαλλία και ΗΠΑ Ο πρώην πρόεδρος της Αϊτής λέει πως δεν έχει παραιτηθεί επίσημα Ο πρώην πρόεδρος της Αϊτής, Ζαν Μπερτράν Αριστίντ, κατηγόρησε τη Γαλλία ότι συνεργάστηκε με τις ΗΠΑ για να τον υποχρεώσουν να εγκαταλείψει τη θέση του και τη χώρα. Σε μαγνητοφωνημένη συνομιλία με Γάλλο συγγραφέα, που μεταδόθηκε από τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης, ο Αριστίντ είπε ότι δεν είχε υποβάλλει επίσημα την παραίτησή του και ότι σχεδιάζει να επιστρέψει στην Αϊτή. Σε μια άλλη εξέλιξη, η Νότια Αφρική συντάχθηκε με όσους ζητούν τη διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας για τις συνθήκες αναχώρησης του Αριστίντ. Αλλά την Πέμπτη, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, απέρριψε το αίτημα λέγοντας πως δεν υπάρχει τίποτα να διερευνηθεί. Ο Αριστίντ, έφτασε την Κυριακή με αεροπλάνο στην Δημοκρατία της Κεντρικής Αφρικής συνοδευόμενος από Αμερικανούς στρατιώτες. Οι αρχές της Δημοκρατίας της Κεντρικής Αφρικής λένε πως θα του προσφέρουν μόνιμο άσυλο, αν το ζητήσει. Στην Αϊτή, εν τω μεταξύ συστάθηκε επιτροπή με εκπροσώπους κυβέρνησης και αντιπολίτευσης στα πλαίσια των σχεδίων της διεθνούς κοινότητας για τερματισμό της κρίσης. Η επιτροπή προβλέπεται να εκλέξει ένα επταμελές συμβούλιο, το οποίο με τη σειρά του θα διορίσει νέο πρωθυπουργό και κυβέρνηση και θα οργανώσει τη διεξαγωγή εκλογών.
Πέμπτη 04 Μαρτίου 2004 - 20:46 (Ώρα Λονδίνου) Ο πρέσβης της Βενεζουέλας στον ΟΗΕ διαμαρτυρήθηκε για την καταπίεση στη χώρα του Ο πρέσβης της Βενεζουέλας στα Ηνωμένα Έθνη ανακοίνωσε ότι παραιτείται από τη θέση του διαμαρτυρόμενος για την πολιτική του προέδρου Ούγκο Τσάβες. Ο πρέσβης, Μίλος Αλκαλάι, είπε σε συνέντευξη Τύπου στην έδρα του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη, πως η Βενεζουέλα γίνεται μια όλο και περισσότερο αντιδημοκρατική χώρα. Από την περασμένη Παρασκευή, οπότε και εθνική εφορευτική επιτροπή αποφάνθηκε πως η αντιπολίτευση δεν έχει συγκεντρώσει επαρκείς υπογραφές πολιτών για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το μέλλον του προέδρου Τσάβες, πραγματοποιούνται συνεχείς αντικυβερνητικές διαδηλώσεις. Τουλάχιστον έξη άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και δεκάδες άλλοι έχουν τραυματιστεί στις διαδηλώσεις αυτές. Ο πρέσβης της Βενεζουέλας είπε ότι είχε δει την καταπίεση από τον στρατό και την αστυνομία και την απαράδεκτη απώλεια ζωών. Εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Βενεζουέλας απέρριψε τις καταγγελίες του πρέσβη, λέγοντας πως υπάρχει σεβασμός της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Εκατοντάδες οπαδοί της αντιπολίτευσης διαδήλωσαν στους δρόμους της πρωτεύουσας, Καράκας, την Πέμπτη απαιτώντας την αποφυλάκιση ενός εκ των ηγετών τους.
Πέμπτη 04 Μαρτίου 2004 - 08:31 (Ώρα Λονδίνου) Του Γιώργου Δαράτου, από τις Βρυξέλλες Το 77,2% των Ελλήνων εργαζομένων δηλώνει ότι αισθάνονται συστηματικά στρες Σύμφωνα με τα στοιχεία έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής -είναι μια σύνθεση επτά επιμέρους ειδικών μελετών για την ποιότητα ζωής στις 15 σημερινές αλλά και στις δέκα νέες χώρες-μέλη- οι Έλληνες σπάζουν όλα τα ρεκόρ του στρες που αισθάνονται στην εργασία τους, αλλά και όλοι οι άλλοι μη εργαζόμενοι στην καθημερινή τους ζωή. Συγκεκριμένα το 77,2% των Ελλήνων εργαζομένων δηλώνει ότι αισθάνονται συστηματικά στρες, ενώ δηλώνει το ίδιο το 66,4% των μη εργαζομένων συμπατριωτών μας. Αυτό το θεαματικό ποσοστό γίνεται πιο κατανοητό αν συγκριθεί με τα δύο αντίστοιχα ποσοστά που συνιστούν το μέσο όρο στην ΕΕ των 15 και που είναι 46,9% και 30,8%. Κοινωνικός αποκλεισμός Το 12% των Ελλήνων αισθάνεται αποκλεισμένο κοινωνικά (ΕE των 15: 12%). Από την ομάδα αυτή αισθάνεται αποκλεισμένο κοινωνικά το 8% των Ελλήνων, που δεν έχει κανέναν αντικειμενικό λόγο (εισόδημα, εργασία, υγεία κ.λ.π.) να νοιώσει έτσι (ΕE των 15: 9%). Το 18% αισθάνεται αποκλεισμένο κοινωνικά για οικονο0μικούς λόγους, το 17% επειδή είναι στην ανεργία ή δεν έχει κάποια εργασία, το 26% επειδή έχει οικονομικές δυσκολίες και δεν έχει καμιά κοινωνική στήριξη και το 28% επειδή είναι άνεργοι και δεν έχουν και καμία κοινωνική στήριξη. Ποιοι είναι οι λόγοι της ανέχειας μέσα στην οποία ζουν οι Έλληνες; Το 35% δηλώνει ως αιτία την «άδικη κοινωνία», το 21% παραδέχεται ότι είναι από τεμπελιά και έλλειψη θέλησης, το 14%επικαλέιται την ατυχία και το 26% αποδίδει την ανέχεια του στην πρόοδο της κοινωνίας και την εξέλιξή της. Ενδιαφέρον εμφανίζει η διαπίστωση ότι από τους «προνομιούχους» Έλληνες (εργαζόμενοι, χωρίς οικονομικά προβλήματα, υγιείς) το 62% δηλώνει πως αισθάνεται υποκειμενικά ενσωματωμένο στην κοινωνία, ενώ το 35% δηλώνει κοινωνικά αποκλεισμένο. Από τους «μη προνομιούχους» υπό αυτή την έννοια Έλληνες το 27% αισθάνεται κοινωνικά ενσωματωμένο, ενώ μόλις το 6% δηλώνει ότι νοιώθει κοινωνικά αποκλεισμένο. Κοινωνικά αποκλεισμένο ανεξαρτήτως κοινωνικο-οικονομικής κατηγορίας δηλώνει το 12% των Ελλήνων, όπως ακριβώς και το 12% όλων των κοινοτικών πολιτών. Ελάχιστη εκτίμηση στο σύστημα υγείας Το 57% των Ελλήνων εμφανίζεται ικανοποιημένο από το εισόδημά του και μόλις το 19% από το σύστημα υγείας. Εντυπωσιακό είναι το ποσοστό των Ελλήνων (35,7%) που αποδίδει τις διαταραγμένες σχέσεις του με την οικογένεια και τους φίλους στην εργασία του (κοινοτικός μέσος όρος: 19,3%). Με επιφύλαξη πρέπει να σταθούμε στη διαπίστωση ότι το μηνιαίο εισόδημα ενός ελληνικού νοικοκυριού είναι μόλις της τάξης των 255,95 ευρώ, ενώ αυτό της συγκρίσιμης Πορτογαλίας φθάνει τα 441,39 και της Κύπρου στα 826,39 ευρώ. Για τους Έλληνες, τα τρία κατά σειρά σπουδαιότητας πράγματα που μπορούν να κάνουν ευτυχισμένη τη ζωή τους, είναι το να νοιώθουν χρήσιμοι στους άλλους, το να έχουν ένα καλό σύντροφο και μόλις στην Τρίτη θέση τοποθετούν την εργασία τους.
Πέμπτη 04 Μαρτίου 2004 - 17:37 (Ώρα Λονδίνου) Eκμετάλλευση ενόψει των Ολυμπιακών Η Όξφαμ ζητεί καλύτερες συνθήκες εργασίας H διεθνής φιλανθρωπική οργάνωση Οξφαμ (Oxfam) και η Γενική Συνομοσπονδία Εργατικών Ενώσεων της Βρετανίας εξαπέλυσαν δριμύ κατηγορώ κατά των εταιριών αθλητικών ειδών, οι οποίες, όπως υποστηρίζουν, εκμεταλλεύονται το εργατικό τους δυναμικό και ιδιαίτερα στις φτωχότερες χώρες ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας. Αναγκαζόμαστε πάντα να κάνουμε διπλές βάρδιες. Αν και είμαστε εξαντλημένοι, δεν έχουμε άλλη επιλογή. Δεν μπορούμε να πούμε όχι στις υπερωρίες γιατί οι βασικοί μας μισθοί είναι πολύ χαμηλοί Ένας εργάτης στην Ταϊλάνδη Η έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα την Πέμπτη καταγγέλλει πολλές εταιρείες, μεταξύ των οποίων είναι η Ρuma, η Umbro, η Adidas και η Nike, ότι παραβιάζουν τα δικαιώματα των εργαζομένων, αναγκάζοντας τους να δουλεύουν υπερβολικές ώρες και με πολύ χαμηλές αμοιβές για να έχουν έτοιμα τα προϊόντα τους τον Αύγουστο που θα γίνονται οι Αγώνες. Όπως δήλωσε στο BBC η γενική διευθύντρια της Όξφαμ, Τζάσμιν Γουίτμπρεντ, «όσο πλησιάζουμε στους Ολυμπιακούς αυξάνεταιι η κατανάλωση αθλητικών ειδών και αξεσουάρ και τα κέρδη των εταιριών, οπως της Puma, για παράδειγμα, εκτινάζονται στα ύψη.» Εκστρατεία «Συντάξαμε την έκθεση», συνέχισε η κ. Γουίτμπρεντ, «μετά από επιτόπιες έρευνες που κάναμε σε διάφορες χώρες όπως είναι η Ινδονησία, οι Φιλιππίνες, η Τουρκία και άλλες όπου οι εταιρίες αθλητικών ειδών διατηρούν εργαστήρια. Σε αυτά εργάζονται γυναίκες και παιδιά υπό τις πιο άθλιες συνθήκες», είπε στο ΒΒC η γενική διευθύντρια της οργάνωσης Όξφαμ, η οποία αποφάσισε ναρχίσει εκστρατεία κατά των εταιριών αθλητικών ειδών. Για τον λόγο αυτό η Όξφαμ θα ζητήσει να συναντηθεί με τα μέλη της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής. Όπως εξήγησε η Τζάσμιν Γουίτμπρεντ, «Θεωρούμε πως είναι καθήκον της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ) να λάβει θέση, να παρέμβει ώστε να βελτιωθούν οι συνθήκες στα εργαστήρια των αθλητικών εταιριών στις χώρες του Τρίτου Κόσμου. Η ΔΟΕ θα πρέπει να χρησιμοποιήσει κάθε μέσο που διαθέτει ακόμη και μποϊκοτάζ, για να βελτιώσει την ζωή εκατομμυρίων εργαζομένων. Για να είμαστε τελικά υπερήφανοι που υπάρχουν Ολυμπιακοί Αγώνες», τόνισε στο BBC η γενική διευθύντρια της μη κυβερνητικής οργάνωσης Όξφαμ. Οι εταιρείες Οι εταιρείες αθλητικών ειδών εξέφρασαν, σε γενικές γραμμές, για την εκστρατεία που άρχισε και τόνισαν πως καταβάλλουν κάθε προσπάθεια για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας του προσωπικού που απασχολούν. Η Nike δήλωσε πως χαιρετίζει την έκθεση και πως συνεργάζεται με ανεξάρτητες ομάδες για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας. Η Adidas δήλωσε πως έχει θέσει σε εφαρμογή μία σειρά από κανονισμούς που θα πρέπει να τηρούν οι εταιρείες με τις οποίες συνεργάζεται. Η Puma, εν τω μεταξύ, δήλωσε πως έχει επιφυλάξεις για τα πορίσματα της Όξφαμ όσον αφορά τις εταιρείες με τις οποίες συνεργάζεται, ενώ η Umbro δεν προέβη σε κανένα σχόλιο.
Πέμπτη 04 Μαρτίου 2004 - 15:38 (Ώρα Λονδίνου) O Καραμανλής για τους συμβασιούχους Tην εφαρμογή της κοινοτικής οδηγίας εξήγγειλε ο K. Καραμανλής Oριστική λύση στο ζήτημα των συμβασιούχων ορισμένου του δημοσίου δεσμεύθηκε να δώσει ο πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Καραμανλής, σε συνάντηση που είχε την Πέμπτη με εκπροσώπους τους στα κεντρικά γραφεία κόμματός του. O κ. Καραμανλής δήλωσε ότι η ΝΔ, ως κυβέρνηση μετά τις 8 Μαρτίου, θα λύσει οριστικά την απαράδεκτη -όπως τη χαρακτήρισε- εκκρεμότητα των συμβασιούχων του δημοσίου (που υπολογίζονται σε 250.000), καθώς κάποιοι εξακολουθούν να παίζουν με τη ζωή και το μέλλον τους. Ο πρόεδρος της ΝΔ πρόσθεσε, ότι οι συμβάσεις των συμβασιούχων που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες στο δημόσιο τομέα θα μετατραπούν σε συμβάσεις αορίστου χρόνου. «Δίνουμε τέλος στο απαράδεκτο καθεστώς της πολιτικής ομηρίας χιλιάδων συμπατριωτών μας, εξασφαλίζοντας μόνιμη και δίκαιη λύση», σημείωσε ο κ. Καραμανλής, προσθέτοντας ότι η ΝΔ θα εφαρμόσει πλήρως την κοινοτική οδηγία που έπρεπε να έχει εφαρμοσθεί ήδη από το 1999.
Πέμπτη 04 Μαρτίου 2004 - 15:31 (Ώρα Λονδίνου) Eισαγγελική έρευνα για τα φυλλάδια Συνέχεια δίδεται στη διένεξη ΠΑΣΟΚ - ΝΔ σχετικά με την καταγγελία του κυβερνώντος κόμματος περί υβριστικών κατά του προέδρου του Γιώργου Παπανδρέου φυλλαδίων. Tο ΠΑΣΟΚ επιρρίπτει την ευθύνη για τη διακίνηση αυτών των φυλλαδίων στη ΝΔ, ενώ η τελευταία απορρίπτει τον ισχυρισμό και αποδίδει την όλη υπόθεση σε προβοκάτσια. O προϊστάμενος της εισαγγελίας πρωτοδικών Δημήτριος Παπαγγελόπουλος διέταξε κατεπείγουσα προκαταρκτική έρευνα, ώστε να εξετασθεί το ενδεχόμενο τέλεσης αξιοποίνων πράξεων. Tην έρευνα ανέλαβε ήδη εισαγγελέας. Tο πρωί της Πέμπτης η ΝΔ απέστειλε στην εισαγγελία στοιχεία που -όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος της ΝΔ Θοδωρής Pουσόπουλος- υποδηλούν ότι ο υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κώστας Λαλιώτης «είχε προαναγγείλει την προβοκάτσια εναντίον της ΝΔ από την περασμένη Πέμπτη». Σημειώνεται ότι -σύμφωνα με την εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ Άννα Διαμαντοπούλου- το κόμμα της διαπίστωσε πως τα επίμαχα φυλλάδια αποστέλλονται από την Παρασκευή. Διαμαντοπούλου: Eρωτήματα για τη ΝΔ Aργότερα, η κ. Διαμαντοπούλου ζήτησε από τη ΝΔ να αποστείλει εκπρόσωπό της στο κεντρικό ταχυδρομείο, προκειμένου, παρουσία εισαγγελέως, να ανοιχθούν ορισμένοι επιστραφέντες φάκελλοι, που -κατά το ΠΑΣΟΚ- περιέχουν υλικό υβριστικό για τον κ. Παπανδρέου. Η κ. Διαμαντοπούλου απηύθυνε στον κ. Ρουσόπουλο τα ακόλουθα ερωτήματα: Τι υλικό διακίνησε η ΝΔ σε όλη την προεκλογική περίοδο. Γιατί η ΝΔ χρησιμοποιεί το ταχυδρομείο στο Κουκάκι, τη στιγμή που υπάρχει εγκύκλιος των ΕΛΤΑ που ορίζει τέσσερα διαφορετικά υποκαταστήματα όπου τα κόμματα στέλνουν το προεκλογικό υλικό τους και μάλιστα με έκπτωση. Γιατί η ΝΔ χρησιμοποιεί φακέλλους με γραμματόσημα, τη στιγμή που οι ταχυδρομικές αποστολές των κομμάτων γίνονται συνήθως με φακέλλους που έχουν ειδική μηχανογραφική σήμανση για τα τέλη αποστολής. Γιατί δεν χρησιμοποίησε φακέλλους με το λογότυπο του κόμματος, αλλά κίτρινους. «Όχι» από τη ΝΔ H ΝΔ απέρριψε το αίτημα του ΠΑΣΟΚ να αποστείλει εκπροσώπους της στο κεντρικό ταχυδρομείο προκειμένου να ανοιχθούν ορισμένοι από τους επίμαχους φακέλλους. Aπαντώντας στην κ. Διαμαντοπούλου, ο κ. Pουσόπουλος δήλωσε: Pουσόπουλος: Tο ΠΑΣΟΚ παραβιάζει το Σύνταγμα «Πριν από λίγο, η κ. Διαμαντοπούλου με κάλεσε να πάμε να ανοίξουμε -λέει- τους φακέλλους. Ποιους φακέλλους, αλήθεια; Αυτούς που πιθανόν έχουν τοποθετήσει οι ίδιοι; Οι ίδιοι, που ξεδιάντροπα δήλωσαν ότι παραβιάζουν το Σύνταγμα και τους νόμους, παρακολουθώντας πολιτικά κόμματα; »Η κ. Διαμαντοπούλου καλεί σε παράσταση. Δεν την ενδιαφέρει η αλήθεια, γιατί γνωρίζει ότι η αλήθεια δεν την συμφέρει. Την ενδιαφέρει η παράσταση μόνον. Δεν θα συμμετάσχουμε σε αυτήν την παράσταση προβοκάτσιας, που συνεχίζει να δίνει το ΠΑΣΟΚ. Η δικαιοσύνη, στην οποία έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη, θα δώσει την απάντησή της. »Οι Έλληνες πολίτες κατάλαβαν, πια, πολύ καλά ότι το ΠΑΣΟΚ δεν αλλάζει. Ο κ. Παπανδρέου, ωστόσο, οφείλει να αποδοκιμάσει πρακτικές καθεστωτικές, που ακολούθησε το κόμμα του και για τις οποίες, το πρωί, σε τηλεοπτική του συνέντευξη δήλωσε ότι δεν γνώριζε και τις πληροφορήθηκε μόλις χθες το μεσημέρι».
Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2004 - 11:48 (Ώρα Λονδίνου) Έρευνα - Επιμέλεια: Ανδρέας Μπελιμπασάκης ΠΑΣΟΚ Το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα, ένα από τα δύο μεγάλα κόμματα που πρωταγωνιστούν στην πολιτική σκηνή της Ελλάδας από την μεταπολιτευτική περίοδο, δημιουργήθηκε με τη «διακήρυξη της 3ης Σεπτεμβρίου 1974» από στελέχη του αντιδικτατορικού αγώνα, του δημοκρατικού κινήματος και παλαιά στελέχη της Ένωσης Κέντρου, με επικεφαλής τον Ανδρέα Παπανδρέου που εκλέχθηκε και πρόεδρός του. Βασικοί στόχοι του ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με την διακήρυξη της 3ης Σεπτέμβρη, είναι η Εθνική ανεξαρτησία, η λαϊκή κυριαρχία και η διεύρυνση της Δημοκρατίας. Διαγράφοντας μια αλματώδη πορεία, το ΠΑΣΟΚ από 13,6% που συγκέντρωσε στις εκλογές της 17ης Νοεμβρίου 1974, πήρε 24% των ψήφων στις εκλογές του 1977 ενώ τον Οκτώβριο του 1981 έλαβε ποσοστό 48% και 174 έδρες, αναλαμβάνοντας την εξουσία με πρωθυπουργό τον Ανδρέα Παπανδρέου. Στις εκλογές του Ιουνίου 1985, το ΠΑΣΟΚ κατέλαβε και πάλι την πρώτη θέση με ποσοστό 45,82% και 161 έδρες, ανανεώνοντας τη θητεία του. Στη διάρκεια της οκταετούς διακυβέρνησης της χώρας (1981-1989) οι θέσεις του ΠΑΣΟΚ αναθεωρήθηκαν στο επίπεδο των στρατηγικών συμμαχιών και της οικονομικής πολιτικής και θεσπίστηκαν σημαντικά νέα μέτρα, όπως η αναγνώριση του έπους της Εθνικής Αντίστασης και η συνταξιοδότηση των αγωνιστών της, η καθιέρωση του πολιτικού γάμου, η νομοθετική εξίσωση ανδρών-γυναικών κ.α. Στο διάστημα 1989-1993 το ΠΑΣΟΚ βρέθηκε στην αντιπολίτευση, αλλά στις εκλογές της 10ης Οκτωβρίου του 1993 έλαβε 47% και σχημάτισε και πάλι αυτοδύναμη κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Ανδρέα Παπανδρέου, ενώ στις εκλογές της 22ας Σεπτεμβρίου 1996, το ΠΑΣΟΚ με ηγέτη την φορά αυτή τον Κώστα Σημίτη πέτυχε με ποσοστό 41,5% άνετη νίκη, κατακτώντας την αυτοδυναμία με 162 έδρες στην Βουλή. Η ηγεσία του κινήματος Ο σημερινός πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης εξελέγη από το Δ' συνέδριο του ΠΑΣΟΚ στις 30 Ιουνίου 1996, διαδεχόμενος τον Ανδρέα Παπανδρέου που είχε παραμείνει αρχηγός του κόμματος από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ μέχρι τον θάνατό του στις 23 Ιουνίου του 1996. Ο Κώστας Σημίτης παραιτήθηκε πρόσφατα υπέρ του Γιώργου Παπανδρέου ο οποίος ανέλαβε την ηγεσία του κόμματος για να το οδηγήσει στις εκλογές της 7ης Μαρτίου του 2004. Οργανωτική δομή Το ανώτατο καθοδηγητικό όργανο του Κινήματος είναι το Συνέδριο, το οποίο χαράσσει τις κατευθυντήριες πολιτικές γραμμές. Η Κεντρική Επιτροπή που απαρτίζεται από 180 μέλη εκλέγει το Εκτελεστικό Γραφείο που αποτελούμενο από 13 μέλη ασχολείται τόσο με τα οργανωτικά και διοικητικά ζητήματα του Κινήματος, όσο και με τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις. Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής είναι ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Η περιφερειακή οργάνωση του ΠΑΣΟΚ αποτελείται από τις Νομαρχιακές Επιτροπές, που εδρεύουν στις έδρες των εκλογικών περιφερειών και τις Τοπικές Οργανώσεις, στις οποίες οργανώνεται το σύνολο των μελών του Κινήματος. Νέα Δημοκρατία Το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας ιδρύθηκε την 1η Οκτωβρίου 1974 από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή. Επιδίωξή της όπως αναφέρει η ιδρυτική ανακήρυξη, είναι «η ελεύθερη λειτουργία του πολιτεύματος». Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής πραγματοποίησε ρηξικέλευθες τομές, νομιμοποίησε την Αριστερά, επισημοποιώντας ουσιαστικά και την τυπική λήξη του Εμφυλίου πολέμου στην Ελλάδα, ενώ διεύρυνε τις πολιτικές ελευθερίες, και κατοχύρωσε τους δημοκρατικούς θεσμούς με την αναθεώρηση του Συντάγματος το 1975. Κυνήγησε με πείσμα και πέτυχε τελικά την ένταξή της Ελλάδας στην ΕΟΚ. Ιδεολογικός προσανατολισμός του κόμματος είναι ο ριζοσπαστικός φιλελευθερισμός. Από το 1977 μετεξελίχθηκε σε κόμμα με σύγχρονη κεντρική διοίκηση, τοπικές και νομαρχιακές επιτροπές. Επίσης οργάνωσε τμήμα νεολαίας την Οργάνωση Νέων Νέας Δημοκρατίας (ΟΝΝΕΔ) και αντίστοιχο σπουδαστικό τμήμα τη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ. Είναι κόμμα εξουσίας, αφού αναδείχθηκε πρώτο κόμμα στις εκλογές του 1974 και του 1977, αξιωματική αντιπολίτευση το 1981 και 1985, πρώτο κόμμα στις εκλογές της 18 Ιουνίου και 5 Νοεμβρίου του 1989 και του Απριλίου του 1990. Στις τρεις τελευταίες αναμετρήσεις του 1993, του 1996 και του 2000, ηττήθηκε από το ΠΑΣΟΚ. Η ηγεσία του κόμματος Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας από τις 21 Μαρτίου 1997 είναι ο Κώστας Καραμανλής, ο οποίος διαδέχθηκε το Μιλτιάδη Έβερτ. Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας έχει οριστεί ο Δημήτρης Σιούφας. Αρχηγοί της Νέας Δημοκρατίας διετέλεσαν εκτός από τον ιδρυτή της Κωνσταντίνο Καραμανλή, ο Γεώργιος Ράλλης από το 1980 έως το 1981, ο Ευάγγελος Αβέρωφ από το 1981 έως το 1984 και ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης από το 1984 έως το 1993. Οργανωτική δομή Η οργάνωση του κόμματος διακρίνεται σε Κεντρική, Περιφερειακή και Τοπική. Η Κεντρική Οργάνωση περιλαμβάνει την Εκτελεστική Επιτροπή, την Κεντρική Επιτροπή και την Κοινοβουλευτική Ομάδα. Το ανώτατο καθοδηγητικό σώμα της Νέας Δημοκρατίας είναι το Συνέδριο, το οποίο απαρτίζεται από τους εν ενεργεία και πρώην βουλευτές του κόμματος, τους πολιτευτές, εκπροσώπους των περιφερειακών οργανώσεων του κόμματος και εκπροσώπους της Νεολαίας. Η Εκτελεστική Επιτροπή αποτελείται από 17 μέλη και έργο της είναι η διοίκηση του κόμματος. Η Κεντρική Επιτροπή είναι υπεύθυνη για τη χάραξη των πολιτικών κατευθύνσεων του κόμματος. Η περιφερειακή Οργάνωση διαμορφώνεται με βάση την εκλογική περιφέρεια. Η τοπική οργάνωση αποτελεί την οργάνωση των απλών μελών της Νέας Δημοκρατίας σε τοπικό επίπεδο (Επαρχία, Νήσος, Δήμος, Κοινότητα, Συνοικία, Ενορία, κλπ.). ΚΚΕ Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, το παλαιότερο κόμμα της χώρας, αποτελεί συνέχεια του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος Ελλάδας που ιδρύθηκε το 1918. Το ΚΚΕ το 1924 ασπάστηκε τις αρχές του μαρξισμού-λενινισμού και έκτοτε λειτουργεί με βάση τον «δημοκρατικό συγκεντρωτισμό». Στη διάρκεια της Κατοχής (1941-1944) πρωτοστάτησε στην ανάπτυξη του κινήματος της Εθνικής Αντίστασης με τη δημιουργία του ΕΑΜ, ενώ μετά τον Εμφύλιο Πόλεμο τέθηκε εκτός νόμου και η πλειοψηφία των στελεχών του κατέφυγε στις λεγόμενες χώρες του υπαρκτού σοσιαλισμού. Τον Φεβρουάριο του 1968 κατά τη διάρκεια της 12ης Ολομέλειας της Κεντρικής Επιτροπής η πλειοψηφία των κορυφαίων στελεχών του κόμματος που δρούσαν στην Ελλάδα τον καιρό της δικτατορίας (Μ. Παρτσαλίδης, Μ. Δρακόπουλος, Λ. Κύρκος, Π. Δημητρίου κ.α) διασπάστηκε και δημιούργησε το ΚΚΕ Εσωτερικού. Μετά τη Μεταπολίτευση το ΚΚΕ νομιμοποιήθηκε και έκτοτε συμμετέχει σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις. Παραμένει προσανατολισμένο στις αρχές του μαρξισμού-λενινισμού. Το ΚΚΕ συμμετείχε το 1989 στην ίδρυση του Συνασπισμού της Αριστεράς και της Προόδου από τον οποίο όμως αποχώρησε το 1991. Υποστήριξε κοινοβουλευτικά την κυβέρνηση Συνεργασίας του Τζαννή Τζαννετάκη (Ιούλιος - Οκτώβριος 1989) και την Οικουμενική κυβέρνηση του Ξενοφώντα Ζολώτα (Δεκέμβριος 1989-Φεβρουάριος 1990). Ηγεσία Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ από τον Φεβρουάριο του 1991 είναι η Αλέκα Παπαρήγα. Προηγούμενοι γενικοί γραμματείς ήταν ο Γρηγόρης Φαράκος (Ιούλιος 1989-Φεβρουάριος 1991), ο Χαρίλαος Φλωράκης (1972-1989) που σήμερα κατέχει το αξίωμα του επίτιμου προέδρου του κόμματος, ο Κώστας Κολιγιάννης (1956-1972) και ο Νίκος Ζαχαριάδης (1929-1956). Οργανωτική δομή Ανώτατο καθοδηγητικό όργανο στο Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας είναι η Κεντρική Επιτροπή, η οποία καθοδηγεί τη δραστηριότητα του κόμματος στο μεσοδιάστημα των συνεδρίων. Η Κεντρική Επιτροπή (ΚΕ) εκλέγει Γενικό Γραμματέα και Πολιτικό Γραφείο, το οποίο έχει την ευθύνη της κομματικής δραστηριότητας και εφαρμόζει τις αποφάσεις της Κεντρικής Επιτροπής. Η ΚΕ εκλέγει επίσης Γραμματεία και καθορίζει το αντικείμενό της και Επιτροπή Κομματικού Ελέγχου. Ανώτατο κομματικό σώμα είναι το συνέδριο, που γίνεται κάθε τέσσερα χρόνια. Αποφασίζει ή τροποποιεί το Πρόγραμμα και το Καταστατικό του κόμματος, καθορίζει την πολιτική του κόμματος για τα επόμενα τέσσερα χρόνια και εκλέγει την Κεντρική επιτροπή. Στο συνέδριο μετέχουν αντιπρόσωποι από τις Νομαρχιακές και τις «Αχτιδικές» Συνδιασκέψεις. Οι διασκέψεις αυτές γίνονται κάθε δυο χρόνια. Βασική κομματική ομάδα είναι η Κομματική Οργάνωση Βάσης (ΚΟΒ). Όλα τα μέλη του κόμματος ανήκουν σε κάποια ΚΟΒ. Η ΚΟΒ ορίζει πολιτικά και κομματικά καθήκοντα στα μέλη της και αυτά αποδίδουν λογαριασμό για την κομματική τους δραστηριότητα. Ισχυρή δύναμη του ΚΚΕ, κυρίως στον φοιτητικό χώρο, είναι η Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας (ΚΝΕ). Συνασπισμός της Ριζοσπαστικής Αριστεράς Ο «Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου» ιδρύθηκε τον Φεβρουάριο του 1989. Στην ίδρυσή του πρωτοστάτησαν το ΚΚΕ και η ΕΑΡ. Στο νέο σχηματισμό της Αριστεράς μετείχαν επίσης η «Δημοκρατική Άμυνα» με τον Νίκο Κωνσταντόπουλο, το ΚΟ.ΔΗ.ΣΟ του Χαράλαμπου Πρωτόπαπα, η ΕΔΑ του Θεόδωρου Κατριβάνου και οι ανεξάρτητοι Απόστολος Λάζαρης και Μανώλης Δρετάκης. Στα τέλη Νοεμβρίου ο διάλογος για τη δημιουργία ενός ευρύτερου αριστερού πόλου με κέντρο τον Συνασπισμό ευοδώθηκε και δημιουργήθηκε ο Συνασπισμός της Ριζοσπαστικής Αριστεράς στον οποίο μετέχουν η ΑΚΟΑ, η ΔΕΑ, οι Ενεργοί Πολίτες, η ΚΕΔΑ, η ΚΟΕ, και άλλοι ανένταχτοι αριστεροί. Ο Συνασπισμός της Ριζοσπαστικής Αριστεράς μετέχει στις εκλογές με ενωτικό ψηφοδέλτιο. Ηγεσία Από τον Δεκέμβριο του 1993 πρόεδρος του Συνασπισμού είναι ο Νίκος Κωνσταντόπουλος. Πρώτος πρόεδρος του Συνασπισμού ήταν ο Χαρίλαος Φλωράκης και γραμματέας το ίδιο διάστημα ο Λεωνίδας Κύρκος. Τον Ιούνιο του 1991, αποσύρθηκαν οικειοθελώς ο Χαρίλαος Φλωράκης και ο Λεωνίδας Κύρκος και την περίοδο 1991-1993 την προεδρεία ανέλαβε η Μαρία Δαμανάκη, η οποία στις επερχόμενες εκλογές της 7ης Μαρτίου συμμετέχει στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ. Οργανωτική δομή Ανώτατο σώμα του Συνασπισμού είναι το Συνέδριο που γίνεται κάθε τριετία. Το Συνέδριο αποφασίζει την πολιτική γραμμή, εκλέγει την Κεντρική Επιτροπή και αναδεικνύει τον Πρόεδρο. Η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή αποτελεί το ανώτατο όργανο του Συνασπισμού, η οποία καθορίζει την πολιτική του Συνασπισμού μεταξύ δύο συνεδρίων. Η ΚΠΕ εκλέγει 19μελή Πολιτική Γραμματεία, η οποία φροντίζει για τη διεκπεραίωση της καθημερινής δουλειάς. Σε περιφερειακό επίπεδο, ο Συνασπισμός διαθέτει περιφερειακές επιτροπές και τοπικές οργανώσεις. Επίσης υπάρχει τμήμα νεολαίας που ονομάζεται «οι Νέοι του Συνασπισμού». ΔΗ.ΚΚΙ Τον Οκτώβριο του 1995 ο Δημήτρης Τσοβόλας αποχωρεί από το ΠΑΣΟΚ. Στις 20 Δεκεμβρίου αναγγέλλει στη Θεσσαλονίκη τη δημιουργία ενός νέου πολιτικού φορέα, του Δημοκρατικού Κοινωνικού Κινήματος (ΔΗΚΚΙ) και δίνει στη δημοσιότητα την ιδρυτική διακήρυξη του κόμματος. Tο ΔΗΚΚΙ, είναι το πρώτο κόμμα που προήλθε από αποχώρηση στελεχών του ΠΑΣΟΚ, το οποίο κατόρθωσε να πετύχει την εκλογική του επιβίωση καθώς στις εκλογές του 1996 -εννέα μήνες μετά την ίδρυσή του- λαμβάνει το 4,4% των ψήφων και εκλέγει 9 βουλευτές, ένας εκ των οποίων θα μεταπηδήσει αργότερα στο ΠΑΣΟΚ. Στις ευρωεκλογές του 1999, το ΔΗΚΚΙ παίρνει 6,84% και εκλέγει 2 ευρωβουλευτές. Ηγεσία Πρόεδρος του κόμματος είναι ο Δημήτρης Τσοβόλας ενώ τον Ιούνιο του 1996, που διεξήχθη η πανελλαδική συνδιάσκεψη εξελέγη και 100μελής κεντρική επιτροπή η οποία με τη σειρά της εξέλεξε πολιτική γραμματεία στην οποία προεδρεύει ο κ. Τσοβόλας. Οργανωτική δομή Το κόμμα έχει οργανωθεί σε νομαρχιακή βάση και εκλέχθηκαν προσωρινές νομαρχιακές επιτροπές. ΛΑΟΣ Ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός ιδρύθηκε στις 14 Σεπτεμβρίου 2000 από τον ανεξάρτητο βουλευτή Γιώργο Καρατζαφέρη (πρώην βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας ο οποίος διεγράφη από το κόμμα μετά τις εκλογές του 2000) με σκοπό -όπως αναφέρεται στο πρόγραμμα του- «να αλλάξει το σαθρό πολιτικό κλίμα και να αναγεννήσει σε όλους τα ιδανικά της Πίστης, της Θρησκείας και της Οικογένειας, τα οποία τείνουν να χαθούν μπροστά στο φαινόμενο της παγκοσμιοποίησης που σαρώνει τα πάντα στο πέρασμα του». Σύμφωνα με την προγραμματική διακήρυξη του κόμματος, ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός αποσκοπεί σε μία πολιτεία που θα χαρακτηρίζεται από Λαϊκό Φιλελευθερισμό και ατομικές ελευθερίες, κράτος δικαίου, κοινωνικής ειρήνης και ευημερίας και ταυτόχρονα προστασίας του Ελληνικού Ορθόδοξου χριστιανικού πολιτισμού, γιατί αυτό επιθυμεί και εκφράζει ο Ελληνικός Λαός.
Πέμπτη 04 Μαρτίου 2004 - 13:14 (Ώρα Λονδίνου) Μεγάλες αντιδράσεις στη Λευκωσία Εντονότατες οι αντιδράσεις του προέδρου Τάσσου Παπαδόπουλου και του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Ιακώβου Eντονότατες αντιδράσεις προκάλεσαν στη Λευκωσία οι δηλώσεις στις οποίες προέβη την Τετάρτη ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Τζακ Στρο, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο τουρκικό CNN. Aναφερόμενος στα δημοψηφίσματα που θα γίνουν για το σχέδιο Ανάν, ο κ. Στρο τόνισε πως η ελληνοκυπριακή πλευρά θα ζημιωθεί αν καταψηφίσει το σχέδιο αυτό και υπερψηφισθεί από τους Τουρκοκυπρίους. «Εάν [υπό αυτές τις συνθήκες] η ελληνοκυπριακή πλευρά ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τότε θα εκπροσωπεί μόνο το νότιο τμήμα της Κύπρου εφόσον το νησί είναι διχοτομημένο ντε φάκτο» δήλωσε ο επικεφαλής της βρετανικής διπωματίας. Αντιδράσεις Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής μας στη Λευκωσία Πάρις Ποταμίτης, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσος Παπαδόπουλος, σχολιάζοντας τη δήλωση Στρο, απάντησε με μία φράση: «Το καθεστώς της Κύπρου μετά την ένταξη το έχει αποφασίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση και αυτό τα λέει όλα» ήταν η υπόδειξη τού Κυπρίου προέδρου. Το πρωί της Πέμπτης κλήθηκε γιά διευκρινίσεις στο υπουργείο Εξωτερικών ο ύπατος αρμοστής της Βρετανίας Λιν Πάρκερ. Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου σημείωσε ότι ο κ. Πάρκερ διαβεβαίωσε την κυπριακή κυβέρνηση ότι η Βρετανία παραμένει προσηλωμένη στο πρωτόκολλο 10 της Συνθήκης προσχώρησης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Πάντως, ο Βρετανός διπλωμάτης δεν ήταν σε θέση είτε να επιβεβαιώσει είτε να διαψεύσει τα όσα φαίρεται να έχει δηλώσει ο Τζάκ Στρό, αφού, όπως ανέφερε, δεν είχε ακόμη υπ΄όψιν του το ακριβές κείμενο των δηλώσεων του υπουργού Εξωτερικών της Βρετανίας. Οι φερόμενες ως δηλώσεις Στρό προκάλεσαν ισχυρότατες αντιδράσεις και από τα πολιτικά κόμματα τα περισσότερα των οποίων μιλούν γιά απειλές και εκβιασμούς, ενώ υποδεικνύουν σε όλους τού ξένους μεσολαβητές ότι η κατεύθυνση στην οποία έπρεπε να στραφούν είναι η Αγκυρα και η τουρκοκυπριακή πολιτική ηγεσία η οποία μέχρι τώρα, μέσα από θέσεις πού βρίσκονται κατά τρόπο κραυγαλαίο εκτός τού σχεδίου Αναν, οδηγούν τις διαπραγματεύσεις σε αδιέξοδο. Όπως εκτιμά ο Πάρις Ποταμίτης, η έκκληση αυτή φαίνεται ότι εισακούστηκε τουλάχιστον από τα Ηνωμένα Έθνη, αφού ο ειδικός συμβουλος του Κόφι Ανάν και επικεφαλής των διαπραγματεύσεων στην Κύπρο Αλβάρο Ντε Σότο, ανακοίνωσε την εσπευσμένη μετάβασή του την Παρασκευή στην Αγκυρα.
Πέμπτη 04 Μαρτίου 2004 - 14:32 (Ώρα Λονδίνου) Ντενκτάς: «Όχι λύση πριν από την 1η Μαΐου» «Θα αποχωρήσω απ'τις συνομιλίες» δηλώνει ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων, Ραούφ Ντενκτάς, δήλωσε ότι δεν υπάρχει πιθανότητα να υπάρξει συμφωνία επί του σχεδίου Ανάν πριν από την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο κ. Ντενκτάς δήλωσε επίσης ότι θ'αποχωρήσει από τις συνομιλίες με την ελληνοκυπριακή πλευρά εάν δεν ικανοποιηθούν τα βασικά αιτήματα που έχει θέσει πριν από τα δημοψηφίσματα που έχουν προγραμματισθεί για τον Απρίλιο. «Αν δεν μπορούμε να περιλάβουμε τα βασικά μας αιτήματα στη συμφωνία, οι Τουρκοκύπριοι θα καταστραφούν», τόνισε ο ο κ. Ντενκτάς, μιλώντας την Πέμπτη στην Άγκυρα, στο Εμπορικό Επιμελητήριο, και πρόσθεσε: «Σε μια τέτοια περίπτωση, θ'αποχωρήσω και θα συστήσω στο λαό μου να μην αποδεχθεί τη συμφωνία.» Όπως όμως επισημαίνει ένας από τους ανταποκριτές του BBC στην Άγκυρα, οι δηλώσεις Ντενκτάς δεν σηματοδοτούν απαραίτητα το τέλος της ειρηνευτικής διαδικασίας, γιατί ο Τουρκοκύπριος ηγέτης δεν έχει πλέον το δικαίωμα να ασκήσει βέτο στη διαδικασία αυτή.
Πέμπτη 04 Μαρτίου 2004 - 15:15 (Ώρα Λονδίνου) Κατώτερος των προσδοκιών, αλλά και των απαιτήσεων που είχε μία αναμέτρηση σαν και αυτή της ρεβάνς με την Οσέρ για την είσοδο στους «16» του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ, παρουσιάστηκε ο Παναθηναϊκός γνωρίζοντας την ήττα - αποκλεισμό με 1-0. Η Οσέρ πίεζε πολύ ψηλά και αυτό δημιουργούσε πρόβλημα στην ανάπτυξη του Παναθηναϊκού. Το γκολ ήρθε στο 72 από τον Καλού μετά από αδράνεια της άμυνας και σαφέστατη ευθύνη του Χαλκιά. Κορυφαίος του Παναθηναϊκού ο Γκούμας, ακολούθησε σε απόδοση ο Μινχ που πήρε πολλές επιθετικές πρωτοβουλίες. Η κλήρωση Πρόωρο τελικό μεταξύ της Μπαρτσελόνα και της Σέλτικ ανέδειξε η κλήρωση της φάσης των 16 του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ στην Νιόν της Ελβετίας. Εκτός όμως από τους αντιπάλους τους σε αυτή την φάση οι 16 ομάδες έμαθαν και τους πιθανούς αντιπάλους τους μέχρι τον μεγάλο τελικό του θεσμού που θα γίνει στο Γκέτεμποργκ στις 19 Μαΐου. Συνοπτικά το πρόγραμμα της φάσης των 16: (11-25 Μαρτίου) Σέλτικ - Μπαρτσελόνα Γκεντσεμπιρλιγκί - Βαλένθια Μπορντό - Μπρίζ Νιουκάσλ - Μαγιόρκα Οσέρ - Αϊντχόβεν Ίντερ - Μπενφίκα Λίβερπουλ - Μαρσέιγ Βιγιαρεάλ - Ρόμα
Πέμπτη 04 Μαρτίου 2004 - 11:28 (Ώρα Λονδίνου) «Γενικό προσκλητήριο» από Παπαρήγα Eπίθεση και κατά του Συνασπισμού από την Aλέκα Παπαρήγα Άνοιγμα προς τους αριστερούς πολίτες και τους οπαδούς του ΠΑΣΟΚ, αλλά επίθεση προς τα δύο μεγάλα κόμματα έκανε η γενική γραμματέας της κεντρικής επιτροπής του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα στην κεντρική προεκλογική ομιλία της στην Aθήνα. Η κ. Παπαρήγα ανέφερε ότι το ΚΚΕ είναι «αδιάλλακτος και ασυμβίβαστος αντίπαλος του δεξιού δικομματισμού και ανέπτυξε τους λόγους, για τους οποίους το κόμμα της καλεί τους πολίτες να καταψηφίσουν τα δύο μεγάλα κόμματα και να στηρίξουν το ΚΚΕ με την ψήφο τους. Η ΓΓ του ΚΚΕ σημείωσε ότι «στις εκλογές δεν κρίνονται μόνο κόμματα και υποψήφιοι. Κρίνεται τελικά και ο ψηφοφόρος. Θέτει και αυτός μπροστά στην κάλπη υποψηφιότητα. Αν θα αποτελέσει το εμπόδιο στην αντιλαϊκή πολιτική ή θα χρησιμοποιηθεί ως χαλί για το πέρασμά της». «Το βράδυ των εκλογών -πρόσθεσε- δεν θα κρατούν από αγωνία την ανάσα τους μόνο τα επιτελεία του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Θα καταμετρούν και τα επιτελεία της πλουτοκρατίας, οι πρεσβείες των χωρών μελών της ΕΕ, η αμερικανική πρεσβεία. Αν τα ποσοστά του δικομματισμού είναι χαμηλωμένα, θα καταλάβουν ότι απέναντι τους μεγαλώνει η αντίσταση, η χειραφέτηση. Διαφορετικά θα τους επιτρέψουμε να χαρούν τον ύπνο τους». H κ. Παπαρήγα ανέφερε ακόμη, ότι δεν πρέπει να υπάρχει «καμμία ανοχή σε αυτούς που καλλιεργούν την συναίνεση, τη συνήθεια να ζούμε με τον πόλεμο, με την φτώχεια, με τα ναρκωτικά, με την ρουσφετολογία και την εξαγορά. Eξωτερική πολιτική Αναφερόμενη σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, κατηγόρησε την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για υποχωρήσεις στο Αιγαίο, ενώ κατήγγειλε τη συμφωνία της Μαδρίτης μεταξύ Σημίτη - Ντεμιρέλ. Επικρίσεις διατύπωσε και κατά του ΝΑΤΟ, λέγοντας ότι κυκλοφορεί χάρτες χωρίς σύνορα στο Αιγαίο, ενώ εξέφρασε τη διαφωνία της με την παραπομπή του θέματος της υφαλοκρηπίδας στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης, σημειώνοντας ότι τα δικαστήρια δεν πρέπει να κρίνουν τα σύνορα. Ακόμη, επανέλαβε την αντίθεσή της στο σχέδιο του ΓΓ του OHE Kόφι Ανάν για το Kυπριακό, αναφέροντας ότι δυναμιτίζει το αίτημα για ένα κράτος, μία κυριαρχία, μία προσωπικότητα ομοσπονδιακή και δικοινοτική. Eπικρίσεις για το Συνασπισμό Η κ. Παπαρήγα επέκρινε το Συνασπισμό, αναρωτούμενη «πώς είναι δυνατόν να θέλεις να απεγκλωβισθείς από τον δικομματισμό και την ίδια ώρα να συνεργάζεσαι σε ένα τόσο βασικό πεδίο που είναι η τοπική αυτοδιοίκηση και τα ηγετικά όργανα του συνδικαλιστικού κινήματος». Aπαντώντας δε σε πρόσφατη δήλωση του προέδρου του Συνασπισμού Nίκου Κωνσταντόπουλου ότι δεν θέλει αντιπαράθεση με την κ. Παπαρήγα για να μη δημιουργείται εικόνα καβγά, η ΓΓ του ΚΚΕ σημείωσε: «Aπό πότε ο αντίλογος πρέπει να καταργηθεί, από πότε ο αντίλογος ενοχοποιείται ως τσακωμός κ. Κωνσταντόπουλε»; Aπευθυνόμενη προς τους οπαδούς του ΠΑΣΟΚ, η κ. Παπαρήγα ανέφερε ότι δεν έχουν πια ελπίδα και τους κάλεσε να μην χάσουν άλλο χρόνο και να ξαναβρεθούν μαζί στους αγώνες και στην κάλπη. Επίσης κάλεσε τους αριστερούς, «με τους οποίους μας ενώνουν τα ίδια οράματα», καθώς και όσους αποχώρησαν από το ΚΚΕ στις αρχές της δεκαετίας του 1990 με την διάσπαση, να στηρίξουν το ΚΚΕ, αλλά και να σχηματίσουν από κοινού μία συμμαχία που θα διεκδικήσει την λαϊκή εξουσία. Προς τους συγκεντρωμένους απηύθυναν χαιρετισμό ο Θεοχάρης Παπαμάργαρης, υποψήφιος βουλευτής Επικρατείας του ΚΚΕ και ο Κεμάλ Οκουγιάν, γενικός γραμματέας του ΚΚ Τουρκίας. O κ. Οκουγιάν αναφέρθηκε στην κοινή δράση των δύο κομμάτων κατά του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, όπως η διαδήλωση στη Θεσσαλονίκη τον περασμένο χρόνο, ενώ σημείωσε και τη νέα συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη τον Ιούνιο στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ. Αυτή είναι η πραγματική φιλία -σημείωσε ο Τούρκος κομμουνιστής- γιατί είναι «ακριβώς το αντίθετο από την ψευδεπίγραφη φιλία που θέλουν να επιβάλλουν οι ΗΠΑ και η ΕΕ».
Πέμπτη 04 Μαρτίου 2004 - 10:25 (Ώρα Λονδίνου) Oρισμένα από τα πρωτοσέλιδα ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Η πόλωση στα άκρα. Λίγες ώρες πριν από την τελική μάχη της «πλατείας». Πολεμικό κλίμα μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων. ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): ΔολιαΝΑ τεχνάσματα απελπισίας. Το ΠΑΣΟΚ ξεπέρασε... τον παλιό κακό εαυτό του. Παρακολουθήσεις, κρυφές κάμερες, ύβρεις, πόλωση πριν από την ήττα. ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Να τελειώνουμε με τους απατεώνες! ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΠΑΣΟΚ - γκέιτ. Κάρφωσε όλο το σχέδιο προϊστάμενος των ΕΛΤΑ. Ένα πολιτικό κόμμα παρακολουθεί, φωτογραφίζει και συκοφαντεί. Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Τα μυστικά γκάλοπ φέρνουν στο Γιώργο ταραχή. Αισιόδοξος και βέβαιος για τη νίκη ο Καραμανλής. Η ΑΥΓΗ: Κλίμα πόλωσης στήνουν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Γκρίζα προπαγάνδα και παρακολουθήσεις αντιπάλων. ΑΥΡΙΑΝΗ: Πιάστηκε στα πράσα το παρακράτος της Δεξιάς. Στρατηγείο προβοκατόρων η Ρηγίλλης. ΤΟ ΒΗΜΑ: Μαύρη προπαγάνδα καταλογίζει το ΠΑΣΟΚ στη ΝΔ. Υβριστικά φυλλάδια κατά Γ. Παπανδρέου. «Αγνώστου ταυτότητος» έντυπο υλικό στα Ταχυδρομεία... Η ΒΡΑΔΥΝΗ: PASOK - ΓKEΪT. Αναβίωσαν το καθεστώς των πράσινων κοριών. Η Ελλάδα επέστρεψε σε άλλες εποχές. ΕΘΝΟΣ: Έτσι έπιασα τους δύο «ταχυδρόμους» της μαύρης προπαγάνδας. Αποκάλυψη: Μιλάει ο μάρτυρας που «καίει « τη ΝΔ. ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Και μετά... οικιακά στην Αναγνωστοπούλου! Κοντοζυγώνει η ώρα της πολιτικής... αποστράτευσης Κ. Σημίτη. ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Ξεσκέπασε το κομματικό κράτος. Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ πρέπει να αντιληφθεί ότι δεν είναι κατήγορος, αλλά κατηγορουμένη. ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Παρακράτος... και προπαγάνδα. ΠΑΣΟΚΓΚΕΪΤ: Ο τρόμος μπροστά στη διαφαινόμενη ήττα ρίχνει τις μάσκες. ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Μαύροι «ψαλμοί» κατά του Γιώργου. Μισαλλόδοξο φυλλάδιο στους ναούς. Τη Ρηγίλλης κατηγορεί το ΠΑΣΟΚ. ΝΔ: Καταδικάζει και μιλάει για προβοκάτσια. ΕΞΠΡΕΣ: Στήριξη θέλει η βιομηχανία. Με υπόμνημα του προέδρου του ΕΒΕΑ προς τα κόμματα. ΕΣΤΙΑ: Τέσσερα χρόνια για την προσεχή Δευτέρα. Τα ποσοστά, οι έδρες και οι πολιτικές συνέπειες. ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Επένδυση - μαμούθ στο Βόλο. Αποκλειστικό: Αυτοκινητοβιομηχανία αξίας 10 δισ. δολ. από κινεζικό κολοσσό. Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Μετάλλαξη Παπανδρέου. Επιλέγει παραχάραξη και παρακολούθηση. Μηχανισμοί και μέθοδοι άλλων εποχών παίρνουν τη θέση της συμμετοχικής δημοκρατίας δύο ημέρες προ των εκλογών. ΚΕΡΔΟΣ: Τα κόμματα θέτουν στο περιθώριο τη βιομηχανία. Υπόμνημα του ΕΒΕΑ στους πολιτικούς αρχηγούς. Ο ΛΟΓΟΣ: Προεκλογική «έκρηξη». Η ΝΔ κατηγορεί το ΠΑΣΟΚ για προβοκάτσια. «Μαύρη προπαγάνδα» κατά του Γ. Παπανδρέου καταγγέλλει το ΠΑΣΟΚ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Βρώμικος πόλεμος. Σίριαλ παρακολουθήσεων και άθλιων φυλλαδίων. METRORAMA: Ρέστα για πόλωση μία ανάσα από την κάλπη. Υβριστικά έντυπα, άγριες κόντρες και μηνύσεις στη μάχη των εντυπώσεων. ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: Βραδυφλεγής βόμβα με δάνεια ΔΕΚΟ 10 δισ. ευρώ. Οι μισές οφειλές από ελλειμματικές εταιρείες με εγγύηση δημοσίου. ΤΑ ΝΕΑ: Στα πράσα το κομματικό παρακράτος της ΝΔ. Βρώμικο πόλεμο κατά Γιώργου καταγγέλλει το ΠΑΣΟΚ. ΝΙΚΗ: Πόλεμος λάσπης. Δυσφημιστικά φυλλάδια κατά του Γ. Παπανδρέου. Το ΠΑΣΟΚ καταγγέλλει τη ΝΔ ως διακινητή - για προβοκάτσια εναντίον της μιλά η Ρηγίλλης. ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Λαοθάλασσα νίκης και ελπίδας. Εντυπωσιακή σε όγκο και παλμό η κεντρική συγκέντρωση. CITY PRESS: Δυστυχώς χάλασε το κλίμα. Ο Πολύδωρας επιμένει στο διωγμό 10.000 «ραντιέρηδων» της δημόσιας διοίκησης. THE DAILY TIMES: Θλίψη και λάσπη στην πολιτική. Η «πράσινη» εκμετάλλευση ενός απαίσιου φυλλαδίου. Τρία εικοσιτετράωρα πριν από τις εκλογές η αστυνομική έρευνα υποκαθιστά τον πολιτικό διάλογο. ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Άρνηση Καραμανλή στην πόλωση που δημιουργήθηκε χθες με καταγγελία του ΠΑΣΟΚ για εξύβριση Παπανδρέου - μήνυση Πάγκαλου κατά αγνώστων και προκαταρκτική εξέταση. Η ΧΩΡΑ: Απόψε μιλάει η Αθήνα. Λαοθάλασσα σφραγίζει τη νίκη του Καραμανλή. Μέγα πλήθος και στη Λάρισα. Kαταγγελίες για φυλλάδιο κατά Παπανδρέου Σύμφωνα με τον ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ ΤΥΠΟ (Μήτση), «τις χειρότερες παρακρατικές μεθόδους εφαρμόζει ανοιχτά πλέον το ΠΑΣΟΚ όπως αποδείχθηκε χθες με την απίστευτη από κάθε άποψη επίκληση... παρακολούθησης και φωτογράφησης αυτοκινήτων ιδιοκτησίας της ΝΔ σε ώρα αποστολής κομματικού υλικού στο ταχυδρομείο». Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) γράφει ότι «σάλο έχει προκαλέσει η στημένη προβοκάτσια από το ΠΑΣΟΚ προκειμένου να εκθέσει πολιτικά τη ΝΔ στο 'παρά ένα' των εκλογών με ανυπόστατες και γενικές ως προς την ουσία τους καταγγελίες σε βάρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για διακίνηση υλικού, δυσφημιστικού για τον κ. Γιώργο Παπανδρέου». Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ επισημαίνει ότι «απίστευτες διαστάσεις, που κυοφορούν ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα της νεότερης ελληνικής πολιτικής ιστορίας με πρωταγωνιστή το 'σύστημα ΠΑΣΟΚ', παίρνει η προβοκάτσια των φυλλαδίων που στήθηκε εις βάρος της ΝΔ κι αναφέρονται στα θρησκευτικά και άλλα πιστεύω του Γιώργου Παπανδρέου». Η ΑΠΟΦΑΣΗ προσθέτει ότι «τα μυστικά γκάλοπ (που γνωρίζουν καλά όλα τα κόμματα) αποσταθεροποιούν ψυχικά τον απελπισμένο Γ. Παπανδρέου που καταφεύγει σε... απίθανες χοντροκομμένες προβοκάτσιες εις βάρος της ΝΔ, η οποία πάντως δεν μπαίνει στο βρώμικο παιχνίδι. Τελευταίο επεισόδιο στο 'σίριαλ της λάσπης', ένα φυλλάδιο - μυστήριο με τις 'θέσεις και τα πεπραγμένα του διαδόχου' που ταχυδρομήθηκε από 'αγνώστους' σε... ιερείς». Η ΑΥΓΗ σημειώνει ότι «χθες οι τόνοι ανέβηκαν γύρω από ένα φυλλάδιο ακροδεξιάς έμπνευσης κατά του Γ. Παπανδρέου που φέρεται να έχει εκτυπωθεί και να έχει διακινηθεί από τον χώρο της ΝΔ, κάτι που όμως διαψεύδει η Ρηγίλλης». Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει ότι «στη φάκα πιάστηκαν τα ποντίκια του μαύρου παρακράτους της Δεξιάς και τα ανδρείκελα του πεζοδρομίου που τελούσαν από καιρό σε εφεδρεία τάγματος εντολοδόχων του πανικόβλητου -μετά και την αποκάλυψη των πραγματικών προθέσεων της ΝΔ για «επανίδρυση» του καραμανλικού παρακράτους της δεκαετίας του '50- στρατηγείου της Ρηγίλλης». Σύμφωνα με τη ΒΡΑΔΥΝΗ, «τη λάσπη, την προβοκάτσια και το παρακράτος επιστράτευσε το κυβερνών κόμμα ως έσχατο μέσο διάσωσης εν όψει του διαφαινόμενου καταποντισμού την Κυριακή 7 Μαρτίου». Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ αναφέρει ότι «φυλλάδιο ακροδεξιού και μισαλλόδοξου περιεχομένου κατά του Γ. Παπανδρέου προωθούσαν στους ναούς της χώρας 'άγνωστοι', τους οποίους το ΠΑΣΟΚ χρεώνει στη ΝΔ. Στόχος, προφανώς να αξιοποιηθεί από παραλήπτες ιερείς για αναμετάδοση από άμβωνος. Η ΝΔ μίλησε για προβοκάτσια, το ΠΑΣΟΚ κατέθεσε μήνυση κατ' αγνώστων, η Εκκλησία δήλωσε αμέτοχη. Όμως, ο εκπρόσωπος Τύπου του κ. Χριστόδουλου σε άρθρο του και ο οικονομικός διευθυντής της Εκκλησίας, άλλοτε βουλευτής της ΝΔ Κ. Πυλαρινός, σε έκθεσή του ασκούν οξεία κριτική στον Γ. Παπανδρέου και το έργο της κυβέρνησης». Κατά τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ, «με μεθόδους που θυμίζουν παρακράτος και παρακολουθήσεις ΚΥΠατζίδικου στυλ, το ΠΑΣΟΚ και η εκπρόσωπός του κ. Διαμαντοπούλου, εφηύραν λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές νέα μαύρα προπαγανδιστικά τρικ για να πλήξουν τη ΝΔ». Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ επισημαίνει ότι «απειλούμενο υπό το φάσμα της ήττας, δύο ημέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες, το ΠΑΣΟΚ στρέφει την αναμέτρηση σε γκρίζες περιοχές. Αγνοώντας τον μετριοπαθή και ήπιο εκλογικό αγώνα του προέδρου της NΔ, επιλέγει την παραχάραξη, τη διαστρέβλωση και την ύψωση αντιδεξιάς ρητορικής, ελπίζοντας να συσπειρώσει τους δύσπιστους ψηφοφόρους του 2000». Ο ΛΟΓΟΣ προσθέτει ότι «στα ύψη εκτινάχθηκε ο προεκλογικός πυρετός τέσσερεις ημέρες πριν την κάλπη. Μία ημέρα μετά την όξυνση που προκλήθηκε με αφορμή τις δηλώσεις Πολύδωρα για την απόλυση από το δημόσιο δέκα χιλιάδων 'αξιωματούχων' που έχουν διοριστεί από το ΠΑΣΟΚ, η εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος Άννα Διαμαντοπούλου κατήγγειλε τη ΝΔ για διακίνηση υβριστικού υλικού κατά του Γ. Παπανδρέου». Το METRORAMA γράφει ότι «έντονη ήταν η αντίδραση της ΝΔ η οποία δια του εκπροσώπου της Θ. Ρουσόπουλου αφού εξήγησε ότι η Ρηγίλλης χρησιμοποιεί τα τελευταία πέντε χρόνια το εν λόγω ταχυδρομείο για τη διακίνηση, προεκλογικού και άλλου υλικού, διευκρίνισε ότι ουδεμία σχέση είχαν οι φάκελοι που μετέφεραν οι υπάλληλοι της ΝΔ με το επίμαχο υλικό». ΤΑ ΝΕΑ επισημαίνουν ότι «η ΝΔ ισχυρίστηκε ότι πρόκειται για σύνηθες προεκλογικό υλικό της. Όμως: 1. Από το υποκατάστημα των ΕΛΤΑ στη Βεΐκου δεν διακινείται προεκλογικό υλικό. 2. Οι φάκελοι με προεκλογικό υλικό δεν φέρουν γραμματόσημο, όπως εμφανώς φέρουν οι φάκελοι που σφράγιζαν οι υπάλληλοι της ΝΔ. 3. Οι συγκεκριμένοι φάκελοι είναι πανομοιότυποι με τους φακέλους, με τους οποίους διακινήθηκε το εμπρηστικό φυλλάδιο. 4. Οι συνήθεις φάκελοι της ΝΔ είναι λευκοί με το σήμα του κόμματος τυπωμένο». Σύμφωνα με την DAILY TIMES, «σίγουρα μόνο δείγμα πολιτικού πολιτισμού δεν μπορούν να χαρακτηριστούν τα όσα συνέβησαν χτες. Οι ελπίδες για ένα διαφορετικό κλίμα σε αυτές τις εκλογές αποδείχτηκαν φρούδες». Σύμφωνα με τη ΧΩΡΑ, «πρωτοφανείς μεθοδεύσεις από θεσμικά και εξωθεσμικά κέντρα εξουσίας κατά της ΝΔ την οποία επιχειρούν να εμπλέξουν σε υπόθεση διακίνησης υλικού με υβριστικό περιεχόμενο κατά του Γ. Παπανδρέου». Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων
Πέμπτη 04 Μαρτίου 2004 - 10:43 (Ώρα Λονδίνου) «Πλήγμα για τις εισαγγελικές αρχές» Ο Μουνίρ ελ Μοτασάντεκ αναμένεται πως θα παραμείνει στη φυλακή μέχρι τη νέα δίκη του Στη Γερμανία, και συγκεκριμένα στην Καρλσρούη, δευτεροβάθμιο δικαστήριο έκανε δεκτή την έφεση του Μαροκινού Μουνίρ ελ Μοτασάντεκ, του μόνου που έχει καταδικασθεί με την κατηγορία της ανάμιξης στις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001. Έτσι, σύμφωνα με την απόφαση, ο Μουνίρ ελ Μοτασάντεκ θα δικαστεί και πάλι. Ο Μουνίρ ελ Μοτασάντεκ είχε καταδικασθεί πρωτοδίκως σε 15ετή κάθειρξη, όπως προέβλεπαν οι διατάξεις του αντιτρομοκρατικού νόμου. Το δικαστήριο είχε κρίνει πως ήταν ένοχος συμμετοχής στο δίκτυο της Αλ Κάιντα, ως μέλος του λεγόμενου πυρήνα του Αμβούργου απ'όπου προέρχονταν και τρεις από τους αεροπειρατές της 11ης Σεπτεμβρίου 2001. Oι συνήγοροί του είχαν υποστηρίξει πως είχε καταδικασθεί αδίκως γιατί δεν είχαν πρόσβαση στη μαρτυρία ενός υπόπτου της Αλ Κάιντα, ο οποίος κρατείται στις ΗΠΑ, και που θα μπορούσε ν'αποδείξει την αθωότητά του. Όπως εκτιμά ένας από τους ανταποκριτές του BBC στη Γερμανία, η απόφαση του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου αποτελεί πλήγμα για τις εισαγγελικές αρχές και μπορεί να επηρεάσει την πορεία άλλων υποθέσεων στις οποίες ενέχονται άτομα για τα οποία υπάρχουν υποψίες ότι είναι μέλη της Αλ Κάιντα.
Πέμπτη 04 Μαρτίου 2004 - 09:25 (Ώρα Λονδίνου) Η Αϊτή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Η αναταραχή συνεχίζεται στην Αϊτή Οι αρχές της Αϊτής αποφάσισαν να κηρύξουν τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης επειδή συνεχίζονται οι συγκρούσεις ανάμεσα στην αστυνομία και σε ομάδες που παραμένουν πιστές στον πρώην πρόεδρο Ζαν-Μπερτράν Αριστίντ. Ο πρωθυπουργός της Αϊτής Ιβόν Νεπτιούν δήλωσε πως θα πρέπει ν'αποκατασταθεί η τάξη στη χώρα και απηύθυνε έκληση για τον τερματισμό των λεηλασιών το ύψος των οποίων ξεπερνά τα 300 εκατομμύρια δολάρια. Η αναταραχή, ας σημειωθεί, συνεχίζεται παρά την έκκληση που απηύθυνε ο ηγέτης των ανταρτών, Γκι Φιλιπ, στους συναγωνιστές του να καταθέσουν τα όπλα. Βρίσκονται ήδη στην Αϊτή Αμερικανοί και Γάλλοι στρατιώτες και άρχισαν ήδη περιορισμένης κλίμακας περιπολίες στην πρωτεύουσα της χώρας Πορτ-ο-Πρενς. Σχεδιάζεται η αποστολή μεγαλύτερης διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης στην Αϊτή, αλλά χώρες της Καραϊβικής δήλωσαν ότι δεν θα συμμετάσχουν λόγω των καταγγελιών ότι ο πρόεδρος Αριστίντ αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την εξουσία και τη χώρα. Πάντως, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, επανέλαβε ότι ο κ. Αριστίντ έφυγε από την Αϊτή οικειοθελώς.
Πέμπτη 04 Μαρτίου 2004 - 08:31 (Ώρα Λονδίνου) Το 77,2% των Ελλήνων εργαζομένων δηλώνει ότι αισθάνονται συστηματικά στρες Σύμφωνα με τα στοιχεία έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής -είναι μια σύνθεση επτά επιμέρους ειδικών μελετών για την ποιότητα ζωής στις 15 σημερινές αλλά και στις δέκα νέες χώρες-μέλη- οι Έλληνες σπάζουν όλα τα ρεκόρ του στρες που αισθάνονται στην εργασία τους, αλλά και όλοι οι άλλοι μη εργαζόμενοι στην καθημερινή τους ζωή. Συγκεκριμένα το 77,2% των Ελλήνων εργαζομένων δηλώνει ότι αισθάνονται συστηματικά στρες, ενώ δηλώνει το ίδιο το 66,4% των μη εργαζομένων συμπατριωτών μας. Αυτό το θεαματικό ποσοστό γίνεται πιο κατανοητό αν συγκριθεί με τα δύο αντίστοιχα ποσοστά που συνιστούν το μέσο όρο στην ΕΕ των 15 και που είναι 46,9% και 30,8%. Κοινωνικός αποκλεισμός Το 12% των Ελλήνων αισθάνεται αποκλεισμένο κοινωνικά (ΕE των 15: 12%). Από την ομάδα αυτή αισθάνεται αποκλεισμένο κοινωνικά το 8% των Ελλήνων, που δεν έχει κανέναν αντικειμενικό λόγο (εισόδημα, εργασία, υγεία κ.λ.π.) να νοιώσει έτσι (ΕE των 15: 9%). Το 18% αισθάνεται αποκλεισμένο κοινωνικά για οικονο0μικούς λόγους, το 17% επειδή είναι στην ανεργία ή δεν έχει κάποια εργασία, το 26% επειδή έχει οικονομικές δυσκολίες και δεν έχει καμιά κοινωνική στήριξη και το 28% επειδή είναι άνεργοι και δεν έχουν και καμία κοινωνική στήριξη. Ποιοι είναι οι λόγοι της ανέχειας μέσα στην οποία ζουν οι Έλληνες; Το 35% δηλώνει ως αιτία την «άδικη κοινωνία», το 21% παραδέχεται ότι είναι από τεμπελιά και έλλειψη θέλησης, το 14%επικαλέιται την ατυχία και το 26% αποδίδει την ανέχεια του στην πρόοδο της κοινωνίας και την εξέλιξή της. Ενδιαφέρον εμφανίζει η διαπίστωση ότι από τους «προνομιούχους» Έλληνες (εργαζόμενοι, χωρίς οικονομικά προβλήματα, υγιείς) το 62% δηλώνει πως αισθάνεται υποκειμενικά ενσωματωμένο στην κοινωνία, ενώ το 35% δηλώνει κοινωνικά αποκλεισμένο. Από τους «μη προνομιούχους» υπό αυτή την έννοια Έλληνες το 27% αισθάνεται κοινωνικά ενσωματωμένο, ενώ μόλις το 6% δηλώνει ότι νοιώθει κοινωνικά αποκλεισμένο. Κοινωνικά αποκλεισμένο ανεξαρτήτως κοινωνικο-οικονομικής κατηγορίας δηλώνει το 12% των Ελλήνων, όπως ακριβώς και το 12% όλων των κοινοτικών πολιτών. Ελάχιστη εκτίμηση στο σύστημα υγείας Το 57% των Ελλήνων εμφανίζεται ικανοποιημένο από το εισόδημά του και μόλις το 19% από το σύστημα υγείας. Εντυπωσιακό είναι το ποσοστό των Ελλήνων (35,7%) που αποδίδει τις διαταραγμένες σχέσεις του με την οικογένεια και τους φίλους στην εργασία του (κοινοτικός μέσος όρος: 19,3%). Με επιφύλαξη πρέπει να σταθούμε στη διαπίστωση ότι το μηνιαίο εισόδημα ενός ελληνικού νοικοκυριού είναι μόλις της τάξης των 255,95 ευρώ, ενώ αυτό της συγκρίσιμης Πορτογαλίας φθάνει τα 441,39 και της Κύπρου στα 826,39 ευρώ. Για τους Έλληνες, τα τρία κατά σειρά σπουδαιότητας πράγματα που μπορούν να κάνουν ευτυχισμένη τη ζωή τους, είναι το να νοιώθουν χρήσιμοι στους άλλους, το να έχουν ένα καλό σύντροφο και μόλις στην Τρίτη θέση τοποθετούν την εργασία τους.
Πέμπτη 04 Μαρτίου 2004 - 07:45 (Ώρα Λονδίνου) Κωνσταντινούπολη, Άρης Χατζηστεφάνου Αποκλειστικά στην ελληνοκυπριακή πλευρά εκτιμάται ότι στοχεύουν οι δηλώσεις του Τζακ Στρο Παρά τις διευκρινιστικές δηλώσεις αρμοδίων από το Φόρειν Όφις, Τούρκοι πολιτικοί αναλυτές θεωρούσαν ότι ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Τζακ Στρο, έστειλε σαφές μήνυμα στους Ελληνοκύπριους να μην καταψηφίσουν το σχέδιο Ανάν στο επερχόμενο δημοψήφισμα. Οι δηλώσεις του επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας θύμισαν σε αρκετούς μια σχετική φράση του Αμερικανού συντονιστή για το Kυπριακό Τόμας Γουέστον. «Όποιος πει όχι στο δημοψήφισμα θα πληρώσει βαρύ τίμημα», είχε πει ο Αμερικανός μεσολαβητής. Ενώ όμως οι δηλώσεις Γουέστον απευθύνονταν και στις δυο πλευρές, οι δηλώσεις του Βρετανού υπουργού φάνηκε να στοχεύουν σχεδόν αποκλειστικά στην ελληνοκυπριακή πλευρά. Να σημειωθεί ότι τις τελευταίες ημέρες βλέπουν όλο και συχνότερα το φως της δημοσιότητας αναλύσεις και ρεπορτάζ, που υποστηρίζουν ότι αν οι Ελληνοκύπριοι απορρίψουν τη λύση στο δημοψήφισμα, η διεθνής κοινότητα θα αναγνωρίσει το βόρειο τμήμα της Κύπρου. Δυτικοί διπλωμάτες στην Άγκυρα απορρίπτουν κατηγορηματικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Παρόλα αυτά δεν κρύβουν την ανησυχία τους για το ενδεχόμενο απόρριψης του σχεδίου Ανάν από τους Ελληνοκύπριους ψηφοφόρους. Στην Άγκυρα ο Ντενκτάς Εν τω μεταξύ η τουρκική κυβέρνηση αναμένει με ανάμικτα συναισθήματα την άφιξη του Ραούφ Ντενκτάς στην Άγκυρα που αναμένεται να συνοδευτεί και από συγκέντρωση οπαδών του. «Θέλω να ενημερώσω την τουρκική κοινή γνώμη. Δεν είναι δουλειά μου να τσακώνομαι με κυβερνήσεις», δήλωσε ο Τουρκοκύπριος πολιτικός πριν από την αναχώρησή του. Μαζί με την κοινή γνώμη όμως θα ενημερώσει και τον Τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και όλοι αναρωτιούνται για το κλίμα που θα επικρατήσει στη συνάντηση.
Πέμπτη 04 Μαρτίου 2004 - 06:31 (Ώρα Λονδίνου) «Μικρός αδελφός» και οργάνωση-φάντασμα «Χαστούκι» από την Κάρλσρουη», είναι ο τίτλος σχολίου της Φράνκφουρτερ Ρούντσαου (Frankfurter Rundschau) για την απόφαση του γερμανικού Ομοσπονδιακού Συνταγματικού Δικαστηρίου, στο οποίο σημειώνεται: «Επειδή η κατοικίαείναι ένα θεμέλιο των ατομικών ελευθεριών του ανθρώπου, δεν πρέπει οι πολίτες να παρακολουθούνται μέσα σ΄ αυτή εξ αιτίας ελάχιστων υποψιών, δεν πρέπει να παραβιάζεται η αυστηρά ιδιωτική τους σφαίρα. Τα όρια της καταπολέμησης του οργανωμένου εγκλήματος και η ανάγκη για ασφάλεια, τίθενται εκεί που αρχίζει η αξιοπρέπεια του ανθρώπου», γράφει η εφημερίδα της Φρανκφούρτης. «Μικρός αδελφός» «Δεν έχει πρακτική αξία η απόφαση του Συνταγματικού δικαστηρίου», επιγράφεται το σχόλιο της Τάγκεστσαϊτουγκ (TAZ). Η απόφαση των δικαστών της Καρλσρούης έχει περισσότερο συμβολική και όχι πρακτική σημασία, καθώς δεν επηρεάζει το έργο των διωκτικών αρχών, γράφει η εφημερίδα του Βερολίνου. «Δυστυχώς κάνει λάθος, όποιος θεωρεί την απόφαση ορόσημο για τα δικαιώματα του πολίτη. Τα δικαιώματα αυτά συρρικνώνονται κάπου αλλού, για παράδειγμα με τον «μικρό αδελφό», την παρακολούθηση δηλαδή των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων. Κάθε χρόνο εγκρίνονται 26000 τέτοιες παρακολουθήσεις και η τάση είναι ανοδική», καταλήγει το σχόλιο της Τάγκεστσάϊτουγκ. «Ομάδα μυστήριο» Η γαλλική Λε Μοντ (Le Monde), αναφερόμενη στις απειλές για χτυπήματα με ωρολογιακές βόμβες στους σιδηρόδρομους, από ομάδα τρομοκρατών που αποκαλείται AZF, με στόχο την είσπραξη λύτρων, γράφει ότι για πρώτη φορά η απαίτηση είχε διαβιβασθεί τον περασμένο Δεκέμβριο, δεν γνωστοποιήθηκε όμως τίποτα, κατόπιν σχετικής εκκλήσεως της κυβέρνησης προς τα μέσα ενημέρωσης. Η Φιγκαρό (Le Figaro) σημειώνει ότι παρά την κινητοποίηση εκατοντάδων αστυνομικών η ομάδα παραμένει «ένα μυστήριο». «Το μόνο που γνωρίζουν οι διωκτικές αρχές είναι και το βασικότερο, ότι δηλαδή η ομάδα αυτή είναι προετοιμασμένη να πραγματοποιήσει μακελειό, όπως δείχνει και η βόμβα που τοποθέτησε στη γραμμή Παρίσι-Τουλούζη κοντά σε σιδηροδρομική γέφυρα ύψους 57 μέτρων την 21 Φεβρουαρίου». «Ο εκβιασμός έχει τραυματίσει την κυβέρνηση, τους σιδηροδρόμους και την αστυνομία της Γαλλίας», γράφει η Ιντερνάσιοναλ Χέραλντ Τρίμπιουν (International Herald Tribune), σημειώνοντας ότι οι αρχές κινούνται στο σκοτάδι σε ότι αφορά το είδος της οργάνωσης που εκβιάζει. Έχουν αποκλείσει πάντως το ενδεχόμενο να εμπλέκονται στην υπόθεση Τσετσένοι ή ισλαμιστές και συγκλίνουν περισσότερο στην άποψη ότι πρόκειται για ομάδα αναρχικών, ή εξτρεμιστών της αριστεράς, ακόμη και της δεξιάς, γράφει η Ιντερνάσιοναλ Χέραλντ Τρίμπιουν.
Πέμπτη 04 Μαρτίου 2004 - 07:07 (Ώρα Λονδίνου) Πληροφορίες διαθέτουν οι ΗΠΑ για την εμπλοκή του Αμπού Μουσάμπ αλ Ζαρκαουί στις επιθέσεις Πρόγραμμα για την ενίσχυση της ασφάλειας στα ιρακινά σύνορα εξήγγειλε ο Αμερικανός διοικητής του Ιράκ, Πολ Μπρέμερ, μετά τις πολύνεκρες επιθέσεις στην Καρμπάλα και τη Βαγδάτη. Αυτή τη στιγμή περιπολούν τα σύνορα 8 χιλιάδες αστυνομικοί, και ακόμα περισσότεροι βρίσκονται καθ΄ οδόν για την ενίσχυση της ασφάλειας, είπε ο κ. Μπρέμερ, σημειώνοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες διαθέτουν 60 εκατομμύρια δολάρια για την ασφάλεια των συνόρων, καθώς γίνεται όλο και περισσότερο προφανές, όπως είπε, ότι μεγάλο μέρος των τρομοκρατικών ενεργειών στη χώρα προέρχονται από το εξωτερικό. Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του BBC στη Βαγδάτη, Τζάστιν Γουέμπ, η δήλωση Μπρέμερ υπαγορεύθηκε, μεταξύ άλλων, από το φόβο ότι η πιθανή ανάληψη ευρύτερων αρμοδιοτήτων στον τομέα ασφαλείας από ενόπλους σιίτες, αντί από Αμερικανούς στρατιώτες, θα υποδαύλιζε ακόμη περισσότερο τις τεταμένες ενδο-μουσουλμανικές σχέσεις. Ενισχύονται οι υποψίες κατά του αλ Ζαρκαουί Ο επικεφαλής των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στο Ιράκ και τη Μέση Ανατολή, στρατηγός Τζον Αμπιζάιντ, δήλωσε ότι υπάρχουν πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών που συνδέουν με τις επιθέσεις της Τρίτης τον Ιορδανό καταζητούμενο Αμπού Μουσάμπ αλ Ζαρκαουί. Η αμερικανική πλευρά έχει δηλώσει ότι έχει υποκλαπεί επιστολή του Αλ-Ζαρκαουί προς ηγέτες του δικτύου Αλ Κάιντα, στην οποία γίνεται λόγος για υποκίνηση εμφυλίου πολέμου στο Ιράκ. Αραβική εφημερίδα του Λονδίνου έλαβε επιστολή, με φερόμενη ως αποστολέα την οργάνωση Ταξιαρχίες Αμπού Χαφς Αλ-Μασρί, η οποία φέρεται να συνδέεται με την Αλ Κάιντα. Στην επιστολή διαψεύδεται οποιαδήποτε σύνδεση της Αλ Κάιντα με τις επιθέσεις της Τρίτης.
Πέμπτη 04 Μαρτίου 2004 - 05:22 (Ώρα Λονδίνου) Τα σχέδια του υπουργού Εσωτερικών, Ντέιβιντ Μπλάνκετ, να περιορίσει τις δυνατότητες επανεξέτασης από τα δικαστήρια ενστάσεων για την απόρριψη χορήγησης ασύλου αποτελεί «κηλίδα για το γόητρο της κυβέρνησης», είπε ο δικαστής, αναφέρεται στην εφημερίδα Ντέιλι Τέλεγκραφ (The Daily Telegraph). «Δικαστές λένε ότι υπουργοί παραβιάζουν το δίκαιο», είναι ο τίτλος της εφημερίδας Τάιμς (The Times) και «Επίθεση Γουλφ εναντίον υπουργών», της εφημερίδας Γκάρντιαν (The Guardian), η οποία αναφέρει ότι ο ανώτατος δικαστής αντιδρά οργισμένα στις αυξανόμενες προσπάθειες περιορισμού της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης και ότι προειδοποιεί πως ίσως οι δικαστές χρειάζονται μία γραπτή χάρτα , που θα τους προστατεύει από περαιτέρω πολιτικές παρεμβάσεις. «Η ελπίδα του κόσμου» Δύο ολόκληρες σελίδες αφιερώνει η Γκάρντιαν στις προκριματικές εκλογές των Δημοκρατικών στις ΗΠΑ και το νικητή τους, γερουσιαστή Τζον Κέρι, ενώ σε κεντρικό σχόλιο της εφημερίδας με τον τίτλο «Η ελπίδα του κόσμου», σημειώνεται μεταξύ άλλων: «Τίποτε στη διεθνή πολιτική δεν θα άλλαζε τα πράγματα για τον κόσμο , όσο μία αλλαγή στο Λευκό Οίκο. Ποτέ μέχρι τώρα ο ελεύθερος κόσμος δεν είχε τόσο έντονο ενδιαφέρον για την έκβαση των αμερικανικών εκλογών, όσο τώρα για την ενδεχόμενη ήττα του Τζορτζ Μπους. Ο γερουσιαστής Κέρι επωμίζεται τις ελπίδες όχι μόνον εκατομμυρίων Αμερικανών, αλλά και εκατομμυρίων Βρετανών υποστηρικτών του, καθώς και εκείνων των λαών της Ευρώπης και του κόσμου». Στο ίδιο θέμα αφιερώνει ολόκληρο το πρωτοσέλιδο της η εφημερίδα Ιντιπέντεντ (The Independent), που κυκλοφορεί με τον τίτλο «Ο υποψήφιος». Η νίκη του Τζον Κέρι στις προκριματικές ψηφοφορίες ήταν σαρωτική, «μπορεί όμως να αποκαθηλώσει τον Μπούς;», διερωτάται η εφημερίδα, παρουσιάζοντας τις διαφορές του βέβαιου πλέον υποψηφίου των Δημοκρατικών, με τον νυν πρόεδρο: «Ο καθένας γνωρίζει ότι ο ένας (Κέρι) πήγε στο Βιετνάμ και ο άλλος όχι. Ο ένας έγινε ρεπουμπλικάνος (Μπους) και ασχολήθηκε με το πετρέλαιο στο Τέξας, πριν παραδοθεί στο ποτό, πριν βρει το δρόμο του θεού και πριν ακολουθήσει τον πατέρα του στο Λευκό Οίκο. Ο άλλος, πριν ενταχθεί στους Δημοκρατικούς, στράφηκε κατά του πολέμου, του οποίου υπήρξε παρασημοφορημένος ήρωας και ήταν επί δεκαετίες γερουσιαστής της Μασαχουσέτης». Για το ίδιο θέμα η εφημερίδα Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times) κυκλοφορεί με πρώτο θέμα την παραίτηση του προέδρου της Σελ- σημειώνει ότι ο Τζον Κέρι επιταχύνει την προετοιμασία του πεδίου για την αναμέτρηση με τον Τζορτζ Μπους. Η εφημερίδα σημειώνει επίσης ότι στελέχη του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος εκφράζουν δυσφορία για την αργοπορημένη κατά τη γνώμη τους έναρξη της καμπάνιας επανεκλογής του Αμερικανού προέδρου. Ελληνικές εκλογές Υπό τον τίτλο «Οι συντηρητικοί πιστεύουν ότι έφθασε ο χρόνος για επιστροφή στην εξουσία», η εφημερίδα αναφέρεται στις ελληνικές εκλογές, σκιαγραφώντας τον Γιώργο Παπανδρέου και τον Κώστα Καραμανλή, καθώς και τις θέσεις των μεγάλων κομμάτων. Δεν αποτελεί εγγύηση για νίκη των σοσιαλιστών η μεγάλη δημοτικότητα του Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος επιχείρησε να ανανεώσει το κόμμα του, υιοθέτησε μία νέα ατζέντα κοινωνικών μεταρρυθμίσεων και έπεισε να συμπορευτούν μαζί του, πρώην υπουργοί της ΝΔ και δημοφιλείς προσωπικότητες της αριστεράς, γράφει η Κέριν Χόπ. Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, τα αποτελέσματα των οποίων δεν έχουν δημοσιευτεί, η ΝΔ προηγείται με 1,5%, ποσοστό που της επιτρέπει να κατακτήσει άνετη πλειοψηφία στη βουλή, σημειώνει η Χοπ. Αναφέρει ακόμη μεταξύ άλλων ότι ο κ. Καραμανλής επικρίνει τις υποσχέσεις της τελευταίας στιγμής του κ. Παπανδρέου για παροχές στον κοινωνικό τομέα, οι οποίες σηματοδοτούν κατά τη γνώμη του την επιστροφή στις αποτυχημένες λαϊκίστικες πολιτικές του πατέρα του. Και τα δύο κόμματα προτείνουν περικοπή των εισφορών στα ασφαλιστικά ταμεία, προκειμένου να ενθαρρύνουν τους ανέργους και τους νέους να αναλάβουν θέσεις εργασίας με μερική απασχόληση, ενώ θέλουν να μειώσουν την ανεργία κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια, καταλήγει το δημοσίευμα της εφημερίδας Φαϊνάνσιαλ Τάιμς.
|