Compact version |
|
Saturday, 23 November 2024 | ||
|
Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real AudioΕιδήσεις 04-02-28
Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2004 - 23:33 (Ώρα Λονδίνου) «Πιο δύσκολο το πρωτάθλημα στην Ισπανία» «Κάθε παιχνίδι είναι εξίσου δύσκολο με το προηγούμενο» Ο διεθνής μέσος της Ρεάλ Μαδρίτης, Ντέιβιντ Μπέκαμ δήλωσε ότι το ισπανικό πρωτάθλημα είναι πολύ ανώτερο του αγγλικού. Ο αρχηγός της εθνικής Αγγλίας έφυγε από την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ για τη Ρεάλ Μαδρίτης το περασμένο καλοκαίρι έναντι 25 εκατομμυρίων λιρών. «Μέχρι στιγμής θεωρώ το ισπανικό πρωτάθλημα δυσκολότερο. Όχι ότι η πρέμιερσιπ δεν είναι. Αλλά εδώ κάθε παιχνίδι είναι δύσκολο», τόνισε ο Ντέιβιντ Μπέκαμ. Ο Άγγλος διεθνής έπλεξε, επίσης, το εγκώμιο του πρώην συμπαίκτη του στη Γιουνάιτεντ, Ρουντ Φαν Νίστελροϊ. Στην ουσία ο Μπέκαμ ανταπέδωσε τις φιλοφρονήσεις του Ολλανδού, ο οποίος προ ημερών δήλωσε ότι η απουσία του Ντέιβιντ Μπέκαμ είναι αισθητή στο Ολντ Τράφορντ. Ο Μπέκαμ πρόσθεσε: «Μου λείπουν πολλοί παίκτες από την Γιουνάιτεντ. Είχα πολλούς φίλους εκεί και ο Ρουντ ήταν ένας από αυτούς». «Ανέκαθεν πίστευα ότι είναι από τους καλύτερους παίκτες στον κόσμο. Παράλληλα είναι, όμως, και από τους καλύτερους ανθρώπους που έχω γνωρίσει», κατέληξε ο μέσος της Ρεάλ Μαδρίτης.
Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2004 - 21:51 (Ώρα Λονδίνου) Ανεβλήθη η επίθεση στο Πορτ Ο Πρενς Οι οπαδοί του προέδρου Ζαν Μπρετράν Αριστίντ φέρονται να σπέρνουν το φόβο στους αμάχους Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών κατέστησε υπεύθυνο για την κρίση στην Αϊτή τον πρόεδρο της χώρας, Ζαν Μπερτράν Αριστίντ. Παράλληλα η κυβέρνηση του Τζορτζ Μπους εξέφρασε την αμφιβολία της για την διακυβερνητική ικανότητα του προέδρου της Αϊτής. Στο μεταξύ, η επίθεση των ανταρτών στην πρωτεύουσα της Αϊτής θα καθυστερήσει μία ή δύο ημέρες σε απάντηση του αιτήματος των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο επικεφαλής των ανταρτών, Γκι Φιλίπ δήλωσε ότι οι δυνάμεις του θα συνεχίσουν να κατευθύνονται προς το Πορτ Ο Πρενς αλλά δεν πρόκειται να εξαπολύσουν επίθεση. Στο μεταξύ, οι υποστηρικτές του προέδρου της Αϊτής, Ζαν Μπερτράν Αριστίντ βρίσκονται στους δρόμους της πρωτεύουσας και τρομοκρατούν τους αμάχους. Όπως μεταδίδουν οι ανταποκριτές χαώδης είναι η κατάσταση στο Πορτ Ο Πρενς καθώς οι υποστηρικτές του προέδρου έχουν στήσει οδοφράγματα για να αντιμετωπίσουν την προέλαση των ανταρτών. Η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες απηύθυνε έκκληση προς τα γειτονικά με την Αϊτή κράτη να προσφέρουν άσυλο και προστασία στους πρόσφυγες από τη νησιωτική χώρα. Η ακύρωση όλων των πτήσεων της Ερ Φρανς συνδράμει στην ολοένα και μεγαλύτερη απομόνωση της πρωτεύουσας. Νωρίτερα ακύρωσαν όλες τις πτήσεις τους προς την Αϊτή η Αμέρικαν Έρλαϊνς και η Ερ Τζαμέικα. Η Γαλλία, η Βραζιλία, ο Καναδάς και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ήδη στείλει στρατιωτικά αεροσκάφη με στρατιώτες που θα αναλάβουν την απομάκρυνση των πολιτών τους από το νησί. Στο λιμάνι χιλιάδες άνθρωποι λεηλάτησαν ανθρωπιστική βοήθεια από την USAID και ένα φορτίο με ιατρικές προμήθειες. Αμερικανοί αξιωματούχοι του υπουργείου Άμυνας εξετάζουν την αποστολή τριών αμερικανικών πλοίων του πολεμικού ναυτικού στην Αϊτή. Τα Ηνωμένα Έθνη ζήτησαν, επίσης, από τη Γαλλία να ηγηθεί των διπλωματικών προσπαθειών για την αποκλιμάκωση της κρίσης. Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Ντομινίκ Ντε Βιλπάν, ο οποίος βρίσκεται στην Ισλαμαμπάντ του Πακιστάν, είχε τηλεφωνική επικοινωνία για την κρίση στην Αϊτή, με τον Αμερικανό ομόλογό του, Κόλιν Πάουελ και το γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν. Οι ΗΠΑ προειδοποίησαν τον πρόεδρο της Αϊτής να πάρει μέτρα για να σταματήσει τις βιαιότητες των υποστηρικτών του. Πάντως ο πρόεδρος της Αϊτής επανέλαβε ότι δεν πρόκειται να αποχωρήσει. Πορεία για την παραμονή του Ζαν Μπερτράν Αριστίντ στην εξουσία πραγματοποίησαν υποστηρικτές του στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης. Οι διαδηλωτές ζητούν από τις ΗΠΑ και τη Γαλλία, την πρώην αποικιοκρατική δύναμη της Αϊτής, να σταματήσουν να υποστηρίζουν τους αντάρτες. Βασικό σύνθημα των διαδηλωτών ήταν «Ναι στις εκλογές, όχι στο πραξικόπημα».
Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2004 - 17:30 (Ώρα Λονδίνου) Στο όχημα επέβαιναν μέλη της οργάνωσης Ισλαμική Τζιχάντ Ισραηλινά ελικόπτερα εκτόξευσαν δύο πυραύλους κατά οχήματος στην Πόλη της Γάζας με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον τρεις Παλαιστίνιοι και να τραυματισθούν 15. Ασθενοφόρα έσπευσαν στον τόπο της έκρηξης. Στόχος της επίθεσης ήταν μικρό γκρι Σουμπαρού, το οποίο βρισκόταν στο δρόμο που συνδέει την Πόλη της Γάζας με τον προσφυγικό καταυλισμό Τζεμπαλίγια. Ανάμεσα στους τραυματίες είναι τρία παιδιά, όπως δήλωσε γιατρός του νοσοκομείου Σίφα. Δύο από τα τρία θύματα ήταν μέλη της οργάνωσης Ισλαμική Τζιχάντ. Πρόκειται για τους Μαχμούντ Τζούντα και Αϊμάν Νταχντού. Σύμφωνα με ανακοίνωση της ισραηλινής ηγεσίας οι δύο θεωρούνταν υπέυθυνοι για δεκάδες επιθέσεις κατά Ισραηλινών. Εκπρόσωποι της Ισλαμικής Τζιχάντ απάντησαν ότι οι επιθέσεις κατά των Ισραηλινών θα συνεχιστούν. Το Ισραήλ έχει κατ΄ επανάληψη βάλλει από αέρος με πυραύλους κατά φερομένων ως μελών ισλαμικών οργανώσεων. Η τελευταία επίθεση με ελικόπτερα σημειώθηκε στις 7 Φεβρουαρίου, όταν πύραυλος κατέστρεψε ολοσχερώς το αυτοκίνητο, στο οποίο επέβαιναν επικεφαλής της οργάνωσης Ισλαμική Τζιχάντ και ο 12χρονος γιος του.
Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2004 - 21:51 (Ώρα Λονδίνου) Ανεβλήθη η επίθεση στο Πορτ Ο Πρενς Οι οπαδοί του προέδρου Ζαν Μπρετράν Αριστίντ φέρονται να σπέρνουν το φόβο στους αμάχους Η επίθεση των ανταρτών στην πρωτεύουσα της Αϊτής θα καθυστερήσει μία ή δύο ημέρες σε απάντηση του αιτήματος των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο επικεφαλής των ανταρτών, Γκι Φιλίπ δήλωσε ότι οι δυνάμεις του θα συνεχίσουν να κατευθύνονται προς το Πορτ Ο Πρενς αλλά δεν πρόκειται να εξαπολύσουν επίθεση. Στο μεταξύ, οι υποστηρικτές του προέδρου της Αϊτής, Ζαν Μπερτράν Αριστίντ βρίσκονται στους δρόμους της πρωτεύουσας και τρομοκρατούν τους αμάχους. Όπως μεταδίδουν οι ανταποκριτές χαώδης είναι η κατάσταση στο Πορτ Ο Πρενς καθώς οι υποστηρικτές του προέδρου έχουν στήσει οδοφράγματα για να αντιμετωπίσουν την προέλαση των ανταρτών. Η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες απηύθυνε έκκληση προς τα γειτονικά με την Αϊτή κράτη να προσφέρουν άσυλο και προστασία στους πρόσφυγες από τη νησιωτική χώρα. Η ακύρωση όλων των πτήσεων της Ερ Φρανς συνδράμει στην ολοένα και μεγαλύτερη απομόνωση της πρωτεύουσας. Νωρίτερα ακύρωσαν όλες τις πτήσεις τους προς την Αϊτή η Αμέρικαν Έρλαϊνς και η Ερ Τζαμέικα. Η Γαλλία, η Βραζιλία, ο Καναδάς και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ήδη στείλει στρατιωτικά αεροσκάφη με στρατιώτες που θα αναλάβουν την απομάκρυνση των πολιτών τους από το νησί. Στο λιμάνι χιλιάδες άνθρωποι λεηλάτησαν ανθρωπιστική βοήθεια από την USAID και ένα φορτίο με ιατρικές προμήθειες. Αμερικανοί αξιωματούχοι του υπουργείου Άμυνας εξετάζουν την αποστολή τριών αμερικανικών πλοίων του πολεμικού ναυτικού στην Αϊτή. Τα Ηνωμένα Έθνη ζήτησαν, επίσης, από τη Γαλλία να ηγηθεί των διπλωματικών προσπαθειών για την αποκλιμάκωση της κρίσης. Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Ντομινίκ Ντε Βιλπάν, ο οποίος βρίσκεται στην Ισλαμαμπάντ του Πακιστάν, είχε τηλεφωνική επικοινωνία για την κρίση στην Αϊτή, με τον Αμερικανό ομόλογό του, Κόλιν Πάουελ και το γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν. Οι ΗΠΑ προειδοποίησαν τον πρόεδρο της Αϊτής να πάρει μέτρα για να σταματήσει τις βιαιότητες των υποστηρικτών του. Πάντως ο πρόεδρος της Αϊτής επανέλαβε ότι δεν πρόκειται να αποχωρήσει. Πορεία για την παραμονή του Ζαν Μπερτράν Αριστίντ στην εξουσία πραγματοποίησαν υποστηρικτές του στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης. Οι διαδηλωτές ζητούν από τις ΗΠΑ και τη Γαλλία, την πρώην αποικιοκρατική δύναμη της Αϊτής, να σταματήσουν να υποστηρίζουν τους αντάρτες. Βασικό σύνθημα των διαδηλωτών ήταν «Ναι στις εκλογές, όχι στο πραξικόπημα».
Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2004 - 20:40 (Ώρα Λονδίνου) Οι Αμερικανοί δηλώνουν ότι στενεύει ο κλοιός γύρω από τον Οσάμα Μπιν Λάντεν Στους συγγενείς των φυγόδικων επικεφαλής του δικτύου Αλ Κάιντα προσανατολίζονται οι Ηνωμένες Πολιτείες για τη συγκέντρωση πληροφοριών που θα οδηγήσουν στον εντοπισμό του Σαουδάραβα, Οσάμα Μπιν Λάντεν και των συνεργατών του. Να σημειωθεί, ότι η εν λόγω τακτική θεωρείται άκρως επιτυχημένη, καθώς χρησιμοποιήθηκε για τη σύλληψη του Ιρακινού πρώην προέδρου, Σαντάμ Χουσεΐν. Στο μεταξύ, το Πεντάγωνο και Πακιστανοί αξιωματούχοι διέψευσαν την είδηση που μετέδωσε το κρατικό ραδιόφωνο του Ιράν πως ο Οσάμα Μπιν Λάντεν συνελήφθη «πριν από πολύ καιρό» σε περιοχή στα σύνορα του Αφγανιστάν με το Πακιστάν. Η ιρανική ραδιοφωνική υπηρεσία μεταδίδει στην τοπική διάλεκτο Παστού και διευκρίνισε ότι η πληροφορία βασίζεται σε καλά ενημερωμένη πηγή. Στην είδηση αναφέρεται ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες κρατούν μυστική τη σύλληψη του Οσάμα Μπιν Λάντεν για να την ανακοινώσουν κάποια στιγμή πιο κοντά στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου και να συμβάλλουν με αυτόν τον τρόπο στην επανεκλογή του Τζορτζ Μπους. Ο υπουργός Εξωτερικών του Πακιστάν, Χουρσίντ Μεχμούντ Κασούρι δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι είναι «αδύνατο να επιβεβαιώσει την είδηση». Τις τελευταίες ημέρες οι πακιστανικές στρατιωτικές δυνάμεις κυριολεκτικά «χτενίζουν» την περιοχή Ουανά, όπου πιστεύεται ότι βρίσκεται το κρησφύγετο του Σαουδάραβα αρχηγού της Αλ Κάιντα. Πακιστανικές χερσαίες δυνάμεις υποστηριζόμενες από ελικόπτερα και δυνάμεις του πυροβολικού πραγματοποίησαν επιδρομές σε τρία σπίτια της περιοχής και συνέλαβαν 25 ανθρώπους. Στο μεταξύ ο καιρός στο Αφγανιστάν βελτιώνεται και όπως έχουν δηλώσει Αμερικανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι, οι ΗΠΑ σχεδιάζουν την εαρινή επίθεση για τη σύλληψη του Οσάμα Μπιν Λάντεν, του μουλά Ομάρ και των συνεργατών τους. Μη κατονομαζόμενος Αμερικανός αξιωματούχος έχει υποστηρίξει ότι οι πακιστανικές δυνάμεις έχουν σκοτώσει και συλλάβει περισσότερα μέλη της Αλ Κάιντα από οποιοδήποτε άλλο σύμμαχο των ΗΠΑ.
Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2004 - 19:49 (Ώρα Λονδίνου) Φωτογραφία αρχείου από παλαιότερο κύμα κακοκαιρίας στη Γαλλία Σφοδρή κακοκαιρία με κύρια χαρακτηριστικά τις έντονες χιονοπτώσεις και την κατακόρυφη πτώση της θερμοκρασίας πλήττει τη νοτιοδυτική Ευρώπη. Στα γαλλοϊσπανικά σύνορα περισσότερα από 1.000 φορτηγά έχουν παγιδευτεί στο χιόνι στη συνοριακή διάβαση στο Μπιριατού, ενώ το οδικό δίκτυο προς την Ισπανία είναι κλειστό. Ο Ερυθρός Σταυρός και υπηρεσίες αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών προμηθεύουν με τρόφιμα και ζεστά ροφήματα τους εγκλωβισμένους οδηγούς των φορτηγών. Θυελλώδεις άνεμοι, χαλάζι και έντονες χιονοπτώσεις πλήττουν την Ισπανία. Στο βορρά, στη Χώρα των Βάσκων, το οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο έχει παραλύσει. Οι τοπικές αρχές κλήθηκαν να προσφέρουν βοήθεια και προσωρινά καταλύματα σε δύο με 3.000 ακινητοποιημένα αυτοκίνητα με τους επιβάτες τους. Η Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ισπανίας ανακοίνωσε ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα θα συνεχιστούν και παρότρυνε τους Ισπανούς να αποφεύγουν τις οδικές μετακινήσεις. Στη Γαλλία, χάος επικρατεί στους δρόμους της επαρχίας Ρον στις Άλπεις, καθώς είναι το τελευταίο Σαββατοκύριακο των χειμερινών διακοπών των Γάλλων. Χαρακτηριστικό είναι ότι στους δρόμους που συνδέουν πόλεις με χιονοδρομικά κέντρα σχηματίστηκαν ουρές εκατοντάδων χιλιομέτρων. Χιόνι έπεσε, επίσης στη Νίκαια στη γαλλική Ριβιέρα. Παρόμοια προβλήματα παρατηρούνται στη βόρεια Ιταλία.
Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2004 - 17:30 (Ώρα Λονδίνου) Η μεταφορά τραυματιών στη Γάζα είναι μια καθημερινή εικόνα Ισραηλινά ελικόπτερα εκτόξευσαν δύο πυραύλους κατά οχήματος στην Πόλη της Γάζας με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον δύο Παλαιστίνιοι και να τραυματισθούν 15. Ασθενοφόρα έσπευσαν στον τόπο της έκρηξης. Στόχος της επίθεσης ήταν μικρό γκρι Σουμπαρού, το οποίο βρισκόταν στο δρόμο που συνδέει την Πόλη της Γάζας με τον προσφυγικό καταυλισμό Τζεμπαλίγια. Ανάμεσα στους τραυματίες είναι τρία παιδιά, όπως δήλωσε γιατρός του νοσοκομείου Σίφα. Συγκεχυμένες είναι, επίσης, οι πληροφορίες για την ταυτότητα των δύο νεκρών. Το Ισραήλ έχει κατ΄ επανάληψη βάλλει από αέρος με πυραύλους κατά φερομένων ως μελών ισλαμικών οργανώσεων. Η τελευταία επίθεση με ελικόπτερα σημειώθηκε στις 7 Φεβρουαρίου, όταν πύραυλος κατέστρεψε ολοσχερώς το αυτοκίνητο, στο οποίο επέβαιναν επικεφαλής της οργάνωσης Ισλαμική Τζιχάντ και ο 12χρονος γιος του.
Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2004 - 18:13 (Ώρα Λονδίνου) Ανθρώπινη αλυσίδα κατά της Κίνας Περισσότερο από ένα εκατομμύριο άνθρωποι κατέκλυσαν τους δρόμους της Τάιπεϊ Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι ένωσαν τα χέρια τους για να σχηματίσουν μια ανθρώπινη αλυσίδα 500 χιλιομέτρων στην Ταϊβάν σε μια άνευ προηγουμένου διαδήλωση κατά της Κίνας. Η διαδήλωση, η οποία διοργανώθηκε από υποστηρικτές του προέδρου της Ταϊβάν, Τσεν Σούι Μπιάν, έγινε ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την ανάπτυξη των περίπου 500 πυραύλων στην Κίνα, οι οποίοι στοχεύουν τη νησιωτική χώρα. Η Κίνα θεωρεί την Ταϊβάν αποσχισθείσα επαρχία της, η οποία θα πρέπει να επανασυνδεθεί με την ηπειρωτική χώρα. Αναλυτές εκτιμούν ότι η διαδήλωση διαμαρτυρίας τρεις μόλις εβδομάδες πριν από τη διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών θα ενισχύσει σημαντικά τη δημοτικότητα του προέδρου της Ταϊβάν. Ο Λιέν Τσαν, ο μοναδικός αντίπαλος του προέδρου της Ταϊβάν, πραγματοποιεί επίσης εκδηλώσεις, όπως συναυλίες και έναν μαραθώνιο, για να μπορέσει να τραβήξει την προσοχή των μέσων ενημέρωσης. Η διαδήλωση συνέπεσε με τον εορτασμό της Ημέρας της Ειρήνης κατά την οποία τιμάται η μνήμη των Ταϊβανέζων που σκοτώθηκαν από τις δυνάμεις του Εθνικιστικού Κόμματος της Κίνας στην εξέγερση του νησιού το 1947. Ο πρόεδρος της Ταϊβάν πρότεινε επίσης τη διενέργεια δημοψηφίσματος για την ενίσχυση ή μη της αμυντικής θωράκισης της χώρας.
Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2004 - 16:09 (Ώρα Λονδίνου) Νέο «αφεντικό» απέκτησε η Αλιτάλια «Όχι» Μπελουσκόνι στην πρόταση για περικοπές στον κρατικό αερομεταφορέα Παραιτήθη έπειτα από αίτημα της κυβέρνησης ο εκτελεστικός διευθυντής του κρατικού αερομεταφορέα της Ιταλίας, Αλιτάλια (Alitalia). Ο Φραντζέσκο Μενγκότσι δεν κατάφερε να κερδίσει την υποστήριξη του υπουργικού συμβουλίου της Ιταλίας, το οποίο αρνήθηκε να επικυρώσει την πρότασή του για περικοπή 2.700 θέσεων εργασίας, στο πλαίσιο της τριετούς αναδιάρθρωσης των ιταλικών αερογραμμών. Εκπρόσωπος του πρωθυπουργικού γραφείου ανακοίνωσε ότι ο Μάρκο Ζανικέλι θα είναι ο αντικαταστάτης του παραιτηθέντος Φραντζέσκο Μεκγκότσι. Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι αναζητεί πλέον εναλλακτικές προτάσεις για την αναδιάρθρωση του κατά 62% κρατικού αερομεταφορέα μετά την απόρριψη των προτάσεων του Μεκγκότσι. Αρχικώς η ιταλική κυβέρνηση είχε στηρίξει την πρόταση των περικοπών, εναντίον της οποίας τάχθηκαν όλα τα συνδικαλιστικά όργανα της Αλιτάλια. Τα σχέδια για αναδιάρθρωση της Αλιτάλια ανακοινώθηκαν τον Οκτώβριο και έκτοτε οι εργαζόμενοι στην Αλιτάλια πραγματοποιούν συνεχείς στάσεις εργασίας. Τα συνδικάτα εξήγγειλαν ότι νέα 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 5 Μαρτίου. Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι χαρακτήρισε την απομάκρυνση του Μεγκότσι ως «την μοναδική εφικτή λύση». Ωστόσο, το μέλλον του ιταλικού αερομεταφορέα διαγράφεται δυσοίωνο εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα για την εξυγίανσή του. Η ιταλική αεροπορική εταιρεία θα ήθελε να συνεργασθεί στενά με την γαλλική Εϊρ Φρανς και την ολλανδική KLM αλλά για να επιτευχθεί αυτό θα πρέπει το κράτος να παραχωρήσει τουλάχιστον ένα μέρος των μετοχών σε ιδιώτες. Την τελευταία δεκαετία η Αλιτάλια έχει πάψει να αποδίδει κέρδη. Ο οικονομικός απολογισμός για το έτος 2003 της Αλιτάλια θα ανακοινωθεί στις 29 Μαρτίου και οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν ότι οι απώλειες της εταιρείας θα αγγίξουν τα τουλάχιστον 400 εκατομμύρια ευρώ.
Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2004 - 17:01 (Ώρα Λονδίνου) Ο ρόλος των γυναικών στην ιρακινή κοινωνία έχει διχάσει τα μέλη του ιρακινού συμβουλίου Το διορισμένο από τις Ηνωμένες Πολιτείες κυβερνητικό συμβούλιο του Ιράκ δεν έχει μέχρι στιγμής καταφέρει να συμφωνήσει στο σχέδιο συντάγματος που θα τεθεί σε ισχύ αμέσως μετά την μεταβίβαση της εξουσίας στα τέλη Ιουνίου. Όπως μεταδίδουν οι ανταποκριτές έχουν εκφρασθεί έντονες διαφωνίες ιδιαίτερα για τον ρόλο του ισλάμ, το ρόλο των γυναικών στην ιρακινή κοινωνία και το βαθμό αυτονομίας των κουρδικών περιοχών. Οκτώ από 13 σιίτες μουσουλμάνους που συμμετέχουν στο συμβούλιο αποχώρισαν από τις συνομιλίες διαμαρτυρόμενοι για την απόφαση του συμβουλίου να μη εκπίπτουν στη δικαιοδοσία του ισλαμικού νόμου ορισμένα ζητήματα του οικογενειακού δικαίου. Ιρακινοί και Αμερικανοί αξιωματούχοι εκτιμούν ότι το σύνταγμα που θα εκπονήσει το ιρακινό συμβούλιο θα είναι αόριστο και θα μεταβιβάσει τις καίριες αποφάσεις σ΄ ένα αιρετό σώμα Στο μεταξύ Αμερικανοί στρατιώτες σκότωσαν δύο Ιρακινούς στην Μοσούλη του βορείου Ιράκ. Αμερικανοί αξιωματούχοι υποστήριξαν ότι άνοιξαν πυρ κατά των επιβαινόντων σε όχημα και μοτοσικλέτα, οι οποίοι νωρίτερα πυροβόλησαν έναν Ιρακινό αστυνομικό σε σημείο ελέγχου.
Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2004 - 16:31 (Ώρα Λονδίνου) Έκρυθμη η κατάσταση στο Πακιστάν Οι πακιστανικές δυνάμεις έχουν εντείνει τις επιχειρήσεις τους κατά των Ταλεμπάν και των φίλα προσκείμενων του δικτύου Αλ Κάιντα Επίθεση αυτοκτονίας σημειώθηκε σε τέμενος σιιτών μουσουλμάνων κοντά στην πρωτεύουσα του Πακιστάν. Ο αρχηγός της αστυνομίας δήλωσε ότι ο δράστης εκπυρσοκρότησε τα εκρηκτικά που έφερε κατά την είσοδό του στο τέμενος. Την ώρα της επίθεσης εντός του τεμένους βρίσκονταν περίπου 40 πιστοί. Τρία παιδιά τραυματίστηκαν ελαφρά και νεκρός είναι μόνο ο βομβιστής αυτοκτονίας. Οι πακιστανικές στρατιωτικές δυνάμεις έχουν ήδη τεθεί σε επιφυλακή σε δεκάδες πόλεις καθώς αυτό τον μήνα οι σιίτες μουσουλμάνοι τιμούν το θάνατο του Μωάμεθ. Νωρίτερα 11 άνθρωποι σκοτώθηκαν και έξι τραυματίσθηκαν κατά τη διάρκεια μάχης μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας και ένοπλων ισλαμιστών. Εκπρόσωπος του πακιστανικού στρατού δήλωσε ότι ο στρατός ανταπέδωσε πυρά ένοπλων ισλαμιστών που νωρίτερα είχαν επιτεθεί κατά στρατοπέδου. Παραδέχθηκε, όμως, ότι μεταξύ των θυμάτων ενδέχεται να υπάρχουν και άμαχοι. Το επεισόδιο σημειώθηκε σε περιοχή κοντά στα σύνορα με το Αφγανιστάν όπου οι πακιστανικές δυνάμεις έχουν εντείνει τις τελευταίες ημέρες τις επιχειρήσεις τους κατά των Ταλεμπάν και των φίλα προσκείμενων του δικτύου Αλ Κάιντα.
Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2004 - 15:20 (Ώρα Λονδίνου) Ναυάγησαν οι εξαμερείς διαβουλεύσεις Δεν κατάφεραν να γεφυρώσουν τις διαφορές τους οι έξι αντιπροσωπείες Ολοκληρώθηκαν στο Πεκίνο οι συνομιλίες των έξι κρατών όσον αφορά το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας. Στην τελετή λήξης των διαπραγματεύσεων η Κίνα ανακοίνωσε ότι συμφωνήθηκε να συσταθούν ομάδες εργασίας και να διεξαχθεί και νέος γύρος διαπραγματεύσεων. Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων της Νότιας Κορέας, Γιόνχαπ, ο νέος γύρος των διαπραγματεύσεων θα διεξαχθεί πριν από τον Απρίλιο. Όμως ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας, Λι Ζαοζίνγκ δήλωσε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν «σοβαρές διαφορές». Η Βόρεια Κορέα αποδέχθηκε να «παγώσει» τις πυρηνικές της δραστηριότητες με αντάλλαγμα την παροχή οικονομικής βοήθειας αλλά οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θεωρούν ότι αυτό αρκεί. Ζητούν από την Πιονγκγιάνγκ να τερματίσει οριστικά και αμετάκλητα τις πυρηνικές δραστηριότητές της Στις εξαμερείς διαβουλεύσεις συμμετέχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Κίνα, η Ρωσία, η Ιαπωνία, η Νότια και η Βόρεια Κορέα.
Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2004 - 11:01 (Ώρα Λονδίνου) Απολύεται ο διευθυντής της Αλιτάλια Εντονες αντιδράσεις προκάλεσαν τα σχέδια του γενικού διευθυντή για μαζικές απολύσεις Ο γενικός διευθυντής της Αλιτάλια εξαναγκάσθηκε σε παραίτηση από την κυβέρνηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι καθώς δεν κατάφερε να κερδίσει την υποστήριξη της για την απόλυση 2,700 εργαζομένων. Το πρωθυπουργικό γραφείο εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία ανακοινώνεται η παραίτηση του Φρανσέσκο Μενγκόζι. Στην θέση του αναλαμβάνει ο Μάρκο Ζανιτσέλι. Η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι είχε αρχικά συμφωνήσει με σχέδια αναδιάρθρωσης της αεροπορικής εταιρείας σχέδια που επεξεργάσθηκε ο Φρανσέσκο Μενγκόζι. Όμως αναγκάσθηκε να υπαναχωρήσει μετά τις απεργιακές κινητοποιήσεις που πραγματοποίησαν τα εργατικά συνδικάτα. Η κυβέρνηση επεξεργάζεται νέο σχέδιο αναδιάρθρωσης της Αλιτάλια που ελέγχεται κατά 62% από το κράτος. Όπως μεταδίδουν οι ανταποκριτές αβέβαιο είναι το μέλλον της Αλιτάλια της οποίας τα χρέη διογκώνονται την τελευταία δεκαετία. Η ιταλική αεροπορική εταιρεία θα ήθελε να συνεργασθεί στενά με την γαλλική Εϊρ Φρανς και την ολλανδική KLM αλλά για να επιτευχθεί αυτό θα πρέπει το κράτος να παραχωρήσει τουλάχιστον ένα μέρος των μετοχών σε ιδιώτες.
Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2004 - 11:23 (Ώρα Λονδίνου) Η ώρα των μεγάλων συγκεντρώσεων Την πεποίθηση ότι το ΠΑΣΟΚ θα κερδίσει τις εκλογές στις 7 Μαρτίου και ο λαός θα «στέλνει ξανά στην αντιπολίτευση το κόμμα που θέλει να γυρίσει την Ελλάδα στο παρελθόν», εξέφρασε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας σε ανοιχτή προεκλογική συγκέντρωση την Πάτρα. Ο κ. Παπανδρέου σημείωσε ότι στις εκλογές ο λαός διαλέγει το δρόμο της προόδου, το δρόμο του αύριο και του μέλλοντος και αρνείται το δρόμο της συντήρησης και του χθες, αποστρατεύει οριστικά το παρελθόν. Επιπλέον, έθεσε συγκεκριμένα διλήμματα στα οποία καλούνται οι πολίτες να αποφασίσουν στις εκλογές: κοινωνική δικαιοσύνη ή ακύρωση των λαϊκών κατακτήσεων ευημερία για όλους ή ο πειραματισμός στην οικονομία και η εγκατάλειψη του κοινωνικού κράτους ασφάλεια για τους Έλληνες και την Ελλάδα στην Ευρώπη των 25 ή απομόνωση και οπισθοδρόμηση. Κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία ότι πέρασε οχτώ χρόνια συμβιβασμών με την ακροδεξιά, το ρατσισμό και την ξενοφοβία, τα κομματικά φέουδα και τους βαρόνους και αγκάλιασε τους υβριστές του Προέδρου της Δημοκρατίας, ακροδεξιούς και ανθρώπους που κρίνουν τους άλλους από το πως φαίνονται και που γεννήθηκαν. «Τους αγκάλιασε όλους αυτούς για μια χούφτα ψήφους», επισήμανε χαρακτηριστικά. Στο νοσοκομείο της Πάτρας μεταφέρθηκε νεαρός οπαδός του ΠΑΣΟΚ που τραυματίστηκε από βεγγαλικά. Τον τραυματία επισκέφθηκε ο Γ. Παπανδρέου. Καραμανλής: «Kυβέρνηση όλων των Ελλήνων» Το πρόγραμμα του κόμματός του για την καταπολέμηση της ανεργίας και την ανάπτυξη της υπαίθρου παρουσίασε ο Κώστας Καραμανλής στην ομιλία του στα Γιάννενα υπογραμμίζοντας ότι πρωταρχικός, κεντρικός και αδιαπραγμάτευτος στόχος της πολιτικής της Ν.Δ. είναι η αντιμετώπιση της μάστιγας της ανεργίας, ενός προβλήματος που κατάντησε εφιάλτης, κυρίως, για τους νέους και τις γυναίκες. Ο κ. Καραμανλής επισήμανε ότι η νέα εποχή απαιτεί να αλλάξουν οι πολιτικές και ότι η κοινωνία απαιτεί σήμερα ένα νέο ξεκίνημα, μια νέα διακυβέρνηση, μια κυβέρνηση όλων των Ελλήνων χωρίς κομματικές ταυτότητες. «Η κυβέρνηση που φεύγει ό,τι είχε να δώσει το έδωσε. Η κοινωνία απαιτεί σήμερα ένα νέο ξεκίνημα, μια νέα διακυβέρνηση. Απαιτεί μια κυβέρνηση όλων των Ελλήνων. »Μια κυβέρνηση που θα χαρακτηρίζεται από σεμνότητα, ταπεινότητα, μετριοπάθεια. Μια κυβέρνηση που δεν θα χωρίζει, δεν θα διχάζει, δεν θα περιφρονεί την κοινωνία. »Μια κυβέρνηση που δεν θα ζητά κομματικές ταυτότητες, αλλά θα επιβραβεύει την αξιοσύνη, θα υπηρετεί τη δικαιοσύνη, θα στέκεται κοντά σε κάθε πολίτη, χωρίς να ρωτά τι έχει ψηφίσει. Αυτή είναι η δέσμευση μας. Αυτή είναι η συμφωνία τιμής που προτείνουμε σε κάθε πολίτη. Αυτή είναι η πρόταση μας για τη νέα διακυβέρνηση», τόνισε ο πρόεδρος της Ν.Δ.
Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2004 - 10:19 (Ώρα Λονδίνου) Μπλιξ: Παρακολουθούσαν και εμένα «Μπλιξ: Και εγώ ήμουν στόχος» το πρωτοσέλιδο της Γκάρτνιαν (Guardian). Σε συνέντευξη του στην βρετανική εφημερίδα ο πρώην επικεφαλής των επιθεωρητών όπλων του ΟΗΕ στο Ιράκ αποκαλύπτει ότι «είχε υποψίες» ότι τόσο το γραφείο του όσο και το σπίτι του στην Νέα Υόρκη ήταν υπό παρακολούθηση. Ο Χανς Μπλιξ σημειώνει ότι ανέμενε να τον παρακολουθούν οι Ιρακινοί και όχι οι Αμερικανοί. Τέτοια συμπεριφορά είναι «αηδιαστική»λέει ο Σουηδός διπλωμάτης. «Εάν είχα κάποια εμπιστευτική συνάντηση πήγαινα σε εστιατόριο ή έξω στον δρόμο» αποκαλύπτει ο κύριος Μπλιξ. Οι υποψίες του ότι οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες τον παρακολουθούσαν εντάθηκαν όταν ανώτατος αμερικανός αξιωματούχος τον επισκέφθηκε στο γραφείο του και του έδειξε δυο φωτογραφίες με ιρακινά οπλικά συστήματα λίγο πριν τον πόλεμο. Ο κύριος Μπλιξ υποστηρίζει ότι μόνο οι επιθεωρητές είχαν τις συγκεκριμένες φωτογραφίες και εκφράζει υποψίες ότι οι Αμερικανοί υπέκλεψαν τις φωτογραφίες από το προσωπικό του φαξ. Νέα καταγγελία Σορτ «Δέχθηκε πιέσεις ο Γενικός Εισαγγελέας για να δώσει την συγκατάθεση του στον πόλεμο;» αναρωτιέται η Κλερ Σορτ, πρώην υπουργός εξωτερικής ανάπτυξης, σε πρωτοσέλιδο άρθρο της που δημοσιεύεται στην Ιντιπέντεντ (Independent). Η βρετανίδα πολιτικός που τις τελευταίες μέρες βρίσκεται στο επίκεντρο επικρίσεων για τις καταγγελίες της ότι οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες παρακολουθούσαν τις τηλεφωνικές συνδιαλέξεις του Κόφι Ανάν, γράφει ότι οι δικηγόροι του Υπουργείου Εξωτερικών «διαφωνούσαν για την νομιμότητα του πολέμου στο Ιράκ». «Ανώτατοι αξιωματούχοι ανησυχούσαν για το γεγονός ότι τους είχε ζητηθεί να προετοιμασθούν για να προβούν σε παράνομες ενέργειες» υποστηρίζει η κυρία Σορτ. Ο Γενικός Εισαγγελέας σύμφωνα με την βρετανίδα πολιτικό- κατέθεσε τις απόψεις του για την νομιμότητα του πολέμου στο υπουργικό συμβούλιο «την τελευταία στιγμή». Όταν η ίδια τον ρώτησε γιατί τόσο καθυστερημένα η απάντηση που έλαβε ήταν «το θέμα δεν είναι προς συζήτηση». Η κυρία Σορτ καταλήγει λέγοντας ότι ο τρόπος με τον οποίο ο Γενικός Εισαγγελέας, λόρδος Γκόλντσμιθ, παρουσίασε τις νομικές του απόψεις για την νομιμότητα του πολέμου «ήταν παράξενος». «Μου είναι δύσκολο να μην υποψιαστώ ότι ο ίδιος δεν είχε αμφιβολίες για την νομιμότητα του πολέμου», λέει η Κλερ Σορτ στο πρωτοσέλιδο άρθρο της στην Ιντιπέντεντ (Independent). Στο κεντρικό άρθρο της σύνταξης η Ιντιπέντεντ (Independent) σημειώνει ότι οι βρετανοί ψηφοφόροι «δεν πρόκειται να εμπιστευθούν τον Τόνι Μπλερ μέχρις ότου δώσει εξηγήσεις για τα αναπάντητα ερωτήματα του πολέμου». Ο Τόνι Μπλερ δεν μπορεί να αποφύγει «τις συνέπειες της απόφασης του να καταφύγει στον πόλεμο» υπογραμμίζει η εφημερίδα. Αντιδράσεις «Επίθεση του Μπλερ κατά των εσωκομματικών του αντιπάλων» το πρωτοσέλιδο των Φαϊνάνσιαλ Τάϊμς (Financial Times). H βρετανική εφημερίδα σημειώνει ότι ο πρωθυπουργός εκμεταλλευόμενος την οργή που προκάλεσαν οι καταγγελίες της Κλερ Σορτ προειδοποίησε τους εσωκομματικούς αντιπάλους ότι οι διαφωνίες θα οδηγήσουν το Εργατικό Κόμμα «στην αντιπολίτευση». Ο Τόνι Μπλερ «ρίχνει ευθύνες στους αντάρτες του κόμματος που βοηθούν τους Τόρις», ο τίτλος της Ντέϊλι Τέλεκγραφ (Daily Telegraph). H εφημερίδα σημειώνει ότι το Εργατικό Κόμμα «συσπειρώθηκε» για να αντιμετωπίσει τις καταγγελίες της Κλερ Σορτ.
Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2004 - 10:48 (Ώρα Λονδίνου) Κέρδη και ζημιές από την αναμέτρηση Oρισμένα από τα πρωτοσέλιδα ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Στην εντατική το Σύστημα Υγείας του ΠΑΣΟΚ. ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Ανέκδοτο έκαναν τον Γιωργάκη! ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Κέρδη για ΝΔ - Αριστερά από τη μάχη στην TV. Η ΑΥΓΗ: Επιχειρήματα κι όχι σόου - Απαίτηση των πολιτών για ισότιμο διάλογο. ΑΥΡΙΑΝΗ: Πρέπει να γίνει οπωσδήποτε Μονομαχία Γιώργου - Καραμανλή στην τηλεόραση. ΤΟ ΒΗΜΑ: 25ετής εγγύηση των ορίων ηλικίας - Ο Γ. Παπανδρέου ανέλαβε δέσμευση στη ΓΣΕΒΕΕ. Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Ο Γιώργος τρέμει το τετ α τετ. ΕΘΝΟΣ: Ντέρμπι με ρεκόρ εκπλήξεις και ανατροπές. ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Τους πήραν μέτρα για το... κουστούμι της 7ης Μαρτίου. ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Αρπάχτηκαν στο ΠΑΣΟΚ μετά την εμφάνιση-φιάσκο του Γ. Παπανδρέου. ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Χωρίς εμπόδιο στην τελική ευθεία για τη νίκη η ΝΔ. ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Όλα για όλα στους οριακούς ψηφοφόρους-Ανάλυση των γκάλοπ:Η στρατηγική των 2 πριν το φίνις. ΕΣΠΡΕΣΣΟ: Πρώην μοντέλο ερωτεύτηκε τον ανιψιό και πήγε να σκοτώσει τον άνδρα της! ΕΣΤΙΑ: Εκνευρισμός στο ΠΑΣΟΚ-Τώρα συνειδητοποιούν τις αδυναμίες Παπανδρέου. Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Απογοήτευση στο ΠΑΣΟΚ από την εμφάνιση του Γ. Παπανδρέου. Ο ΛΟΓΟΣ: Αποτίμηση της τηλεμαχίας. Η ΝΙΚΗ: «Σκληρό ροκ» από Γιώργο - Μεγάλη συγκέντρωση του ΠΑΣΟΚ στην Πάτρα. ΤΑ ΝΕΑ: Κωδικός: Νίκη με κλειδί το Λεκανοπέδιο-Φουλ επίθεση από Γιώργο. The Daily Times: Οκτώ κρυφά χαρτιά δίνουν το νικητή. ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: .«Τρελά» κέρδη έφερε η εμπορευματοποίηση της Υγείας. Traffic: Αποκλειστική ευτυχία για Τατιάνα και Νίκο. Η ΧΩΡΑ: Μοίρασαν τα λεφτά του λαού στους διεφθαρμένους φίλους τους - Κεραυνοί Καραμανλή από τα Γιάννενα. ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Διαβατήριο υγείας στην ΕΕ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Το Ταμείον... μείον για το ΠΑΣΟΚ. ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Τώρα επιβάλλεται διάλογος μεταξύ των δύο. Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων
Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2004 - 09:16 (Ώρα Λονδίνου) «Σοβαρές διαφορές» για τα πυρηνικά της Β. Κορέας Δεν κατάφεραν να γεφυρώσουν τις διαφορές τους οι έξι αντιπροσωπείες Ολοκληρώθηκαν στο Πεκίνο οι συνομιλίες των 6 χωρών για το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας. Στην τελετή λήξης των διαπραγματεύσεων η Κίνα ανακοίνωσε ότι συμφωνήθηκε να συσταθούν ομάδες εργασίας και να διεξαχθεί και νέος γύρος διαπραγματεύσεων. Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων της Νότιας Κορέας, Γιόνχαπ, ο νέος γύρος των διαπραγματεύσεων θα διεξαχθεί πριν τον Απρίλιο. Όμως ο υπουργός εξωτερικών της Κίνας Λι Ζαοζίνγκ δήλωσε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν «σοβαρές διαφορές». Η Βόρεια Κορέα αποδέχθηκε να «παγώσει» τις πυρηνικές της δραστηριότητες με αντάλλαγμα την παροχή οικονομικής βοήθειας αλλά οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θεωρούν ότι αυτό αρκεί. Ζητούν από την Πιονγιάνγκ να τερματίσει οριστικά και αμετάκλητα τις πυρηνικές της δραστηριότητες. Στις διαπραγματεύσεις συμμετέχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Κίνα, η Ρωσία, η Ιαπωνία, η Νότια και Βόρεια Κορέα.
Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2004 - 17:25 (Ώρα Λονδίνου) ΗΕ: Το σκάνδαλο των υποκλοπών διευρύνεται Ο πρώην επικεφαλής των επιθεωρητών του ΟΗΕ για τα όπλα του Ιράκ Ρίτσαρντ Μπάτλερ υποστηρίζει ότι οι μυστικές υπηρεσίες παρακολουθούσαν τις τηλεφωνικές του συνδιαλέξεις στο κτίριο του διεθνούς οργανισμού Ο πρώην επκεφαλής των επιθεωρητών του ΟΗΕ για τα όπλα του Ιράκ, Ρίτσαρντ Μπάτλερ, υποστηρίζει ότι οι μυστικές υπηρεσίες είχαν βάλει «κοριούς» στο γραφείο του όταν υπηρετούσε στο διεθνή οργανισμό την περίοδο 1997-1999. Ο κ. Μπάτλερ είπε στη ραδιοφωνία της Αυστραλίας ότι οι μυστικές υπηρεσίες παρακολουθούσαν τις τηλεφωνικές συνδιαλέξεις τουλάχιστον τεσσάρων εκ των συνεργατών του και ότι ο ίδιος θα έπρεπε να φύγει από το κτίριο των ΗΕ αν ήθελε να έχει κάποια εμπιστευτική τηλεφωνική συνομιλία. Συνεχίζεται ο σάλος στη Βρετανία Στη Βρετανία σημαίνοντα στελέχη του κυβερνώντος Εργατικού Κόμματος άσκησαν δριμεία κριτική στην πρώην υπουργό Κλερ Σορτ, η οποία επιμένει ότι οι μυστικές υπηρεσίες της χώρας κατασκόπευαν τον ίδιο το γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, πριν τον πόλεμο στο Ιράκ. Πολλοί αναρωτιούνται για τη βασιμότητα και τα κίνητρα της δημόσιας καταγγελίας Σορτ, αλλά και τη χρονική στιγμή που επέλεξε. Ανάμεσά τους είναι υπουργοί αλλά και ο πρώην επικεφαλής των Εργατικών στη Βουλή των Λόρδων, Ρόμπιν Κουκ, που παραιτήθηκε από την κυβέρνηση διαμαρτυρόμενος για την εισβολή στο Ιράκ. Παράνομες πρακτικές Στο μεταξύ πολλοί - πρώην και νυν - πρωταγωνιστές των διπλωματικών παιγνίων χαρακτηρίζουν παράνομες τις πρακτικές παρακολούθησης αλλά δεν φαίνεται να εξεπλάγησαν από τις αποκαλύψεις. Ο ρώσος πρέσβης στα Ηνωμένα Έθνη Σεργκέι Λαβρόφ ζήτησε να διεξαχθεί επειγόντως έρευνα για να αποκαλυφθεί εάν υπάρχουν «κοριοί» μέσα στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, αρνούμενος ότι η χώρα του έχει διεξάγει παρακολουθήσεις. Χαρακτηριστική του κλίματος είναι η δήλωση του πρώην γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μπούτρος Μπούτρος Γκάλι: «Δεν εξεπλάγην γιατί από την πρώτη ημέρα που ανέλαβα καθήκοντα μου είπαν: το γραφείο σου παρακολουθείται, η κατοικία σου παρακολουθείται και αυτό αποτελεί παράδοση. Τα κράτη μέλη πυο έχουν την τεχνική δυνατότητα υποκλοπών θα τις κάνουν χωρίς κανένα δισταγμό», είπε ο Αιγύπτιος διπλωμάτης. Η αυστραλιανή διάσταση Ταυτόχρονα μια νέα πτυχή προστίθεται στην υπόθεση μετά τη μετάδοση από την Αυστραλιανή ραδιοφωνία πληροφορίας της είδησης ότι παρακολουθείτο το κινητό τηλέφωνο του Χανς Μπλιξ, του επικεφαλής δηλαδή των επιθεωρητών του ιρακινού οπλοστασίου. Σύμφωνα με πληροφορίες που προέρχονται από πηγή των αυστραλιανών μυστικών υπηρεσιών κάθε φορά που ο Σουηδός αξιωματούχος βρισκόταν στο Ιράκ, καταγράφονταν οι συνομιλίες του, και μάλιστα τα στοιχεία μοιράζονταν σε πνεύμα άγαστης αγγλοσαξωνικής συνεργασίας οι κυβερνήσεις των Ηνωμένων Πολιτείων, της Βρετανίας και της Αυστραλίας.
Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2004 - 08:45 (Ώρα Λονδίνου) Προειδοποιήσεις ΗΠΑ προς Αριστίντ Οι υποστηρικτές του προέδρου στήνουν οδοφράγματα στους δρόμους της πρωτεύουσας Οι Ηνωμένες Πολιτείες προειδοποίησαν τον πρόεδρο της Αϊτής, Ζαν-Μπερτράντ Αριστίντ, να πάρει μέτρα για να σταματήσει τις βιαιότητες των υποστηρικτών του. Παράλληλα στην ανακοίνωση της η αμερικανική κυβέρνηση καλεί τους αντάρτες να σταματήσουν την προέλαση τους προς την πρωτεύουσα Πορτ-ο-Πρενς. Οι αντάρτες κατέλαβαν την Παρασκευή την πόλη Μιρεμπαλέ που βρίσκεται περίπου 50 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα. Όπως μεταδίδουν οι ανταποκριτές χαώδης είναι η κατάσταση στο Πορτ-ο-Πρενς καθώς οι υποστηρικτές του προέδρου έχουν στήσει οδοφράγματα για να αντιμετωπίσουν την επέλαση των ανταρτών. Η αμερικανική κυβέρνηση καταγγέλλει ότι παραστρατιωτικές ομάδες πιστές στον πρόεδρο Αριστίντ προκαλούν βιαιότητες κατά του άμαχου πληθυσμού. «Οι ένοπλοι υποστηρικτές του προέδρου σκορπούν τον τρόμο και τον πανικό» υπογραμμίζεται στην αμερικανική ανακοίνωση. Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του BBC οι αντάρτες φαίνονται διατεθειμένοι να δείξουν αυτοσυγκράτηση και να μην εισβάλουν στην πρωτεύουσα. Ένα ηγετικό στέλεχος των ανταρτών δήλωσε ότι οι δυνάμεις του θα περικυκλώσουν το Πορτ-ο-Πρενς και θα αναγκάσουν με αυτόν τον τρόπο τον πρόεδρο να εγκαταλείψει την εξουσία. Πάντως ο κύριος Αρσιτίντ επανέλαβε ότι δεν πρόκειται να αποχωρήσει.
Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2004 - 07:18 (Ώρα Λονδίνου) Μπλιξ: Παρακολουθούσαν και εμένα «Μπλιξ: Και εγώ ήμουν στόχος» το πρωτοσέλιδο της Γκάρτνιαν (Guardian). Σε συνέντευξη του στην βρετανική εφημερίδα ο πρώην επικεφαλής των επιθεωρητών όπλων του ΟΗΕ στο Ιράκ αποκαλύπτει ότι «είχε υποψίες» ότι τόσο το γραφείο του όσο και το σπίτι του στην Νέα Υόρκη ήταν υπό παρακολούθηση. Ο Χανς Μπλιξ σημειώνει ότι ανέμενε να τον παρακολουθούν οι Ιρακινοί και όχι οι Αμερικανοί. Τέτοια συμπεριφορά είναι «αηδιαστική»λέει ο Σουηδός διπλωμάτης. «Εάν είχα κάποια εμπιστευτική συνάντηση πήγαινα σε εστιατόριο ή έξω στον δρόμο» αποκαλύπτει ο κύριος Μπλιξ. Οι υποψίες του ότι οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες τον παρακολουθούσαν εντάθηκαν όταν ανώτατος αμερικανός αξιωματούχος τον επισκέφθηκε στο γραφείο του και του έδειξε δυο φωτογραφίες με ιρακινά οπλικά συστήματα λίγο πριν τον πόλεμο. Ο κύριος Μπλιξ υποστηρίζει ότι μόνο οι επιθεωρητές είχαν τις συγκεκριμένες φωτογραφίες και εκφράζει υποψίες ότι οι Αμερικανοί υπέκλεψαν τις φωτογραφίες από το προσωπικό του φαξ. Νέα καταγγελία Σορτ «Δέχθηκε πιέσεις ο Γενικός Εισαγγελέας για να δώσει την συγκατάθεση του στον πόλεμο;» αναρωτιέται η Κλερ Σορτ, πρώην υπουργός εξωτερικής ανάπτυξης, σε πρωτοσέλιδο άρθρο της που δημοσιεύεται στην Ιντιπέντεντ (Independent). Η βρετανίδα πολιτικός που τις τελευταίες μέρες βρίσκεται στο επίκεντρο επικρίσεων για τις καταγγελίες της ότι οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες παρακολουθούσαν τις τηλεφωνικές συνδιαλέξεις του Κόφι Ανάν, γράφει ότι οι δικηγόροι του Υπουργείου Εξωτερικών «διαφωνούσαν για την νομιμότητα του πολέμου στο Ιράκ». «Ανώτατοι αξιωματούχοι ανησυχούσαν για το γεγονός ότι τους είχε ζητηθεί να προετοιμασθούν για να προβούν σε παράνομες ενέργειες» υποστηρίζει η κυρία Σορτ. Ο Γενικός Εισαγγελέας σύμφωνα με την βρετανίδα πολιτικό- κατέθεσε τις απόψεις του για την νομιμότητα του πολέμου στο υπουργικό συμβούλιο «την τελευταία στιγμή». Όταν η ίδια τον ρώτησε γιατί τόσο καθυστερημένα η απάντηση που έλαβε ήταν «το θέμα δεν είναι προς συζήτηση». Η κυρία Σορτ καταλήγει λέγοντας ότι ο τρόπος με τον οποίο ο Γενικός Εισαγγελέας, λόρδος Γκόλντσμιθ, παρουσίασε τις νομικές του απόψεις για την νομιμότητα του πολέμου «ήταν παράξενος». «Μου είναι δύσκολο να μην υποψιαστώ ότι ο ίδιος δεν είχε αμφιβολίες για την νομιμότητα του πολέμου», λέει η Κλερ Σορτ στο πρωτοσέλιδο άρθρο της στην Ιντιπέντεντ (Independent). Στο κεντρικό άρθρο της σύνταξης η Ιντιπέντεντ (Independent) σημειώνει ότι οι βρετανοί ψηφοφόροι «δεν πρόκειται να εμπιστευθούν τον Τόνι Μπλερ μέχρις ότου δώσει εξηγήσεις για τα αναπάντητα ερωτήματα του πολέμου». Ο Τόνι Μπλερ δεν μπορεί να αποφύγει «τις συνέπειες της απόφασης του να καταφύγει στον πόλεμο» υπογραμμίζει η εφημερίδα. Αντιδράσεις «Επίθεση του Μπλερ κατά των εσωκομματικών του αντιπάλων» το πρωτοσέλιδο των Φαϊνάνσιαλ Τάϊμς (Financial Times). H βρετανική εφημερίδα σημειώνει ότι ο πρωθυπουργός εκμεταλλευόμενος την οργή που προκάλεσαν οι καταγγελίες της Κλερ Σορτ προειδοποίησε τους εσωκομματικούς αντιπάλους ότι οι διαφωνίες θα οδηγήσουν το Εργατικό Κόμμα «στην αντιπολίτευση». Ο Τόνι Μπλερ «ρίχνει ευθύνες στους αντάρτες του κόμματος που βοηθούν τους Τόρις», ο τίτλος της Ντέϊλι Τέλεκγραφ (Daily Telegraph). H εφημερίδα σημειώνει ότι το Εργατικό Κόμμα «συσπειρώθηκε» για να αντιμετωπίσει τις καταγγελίες της Κλερ Σορτ.
|