Compact version |
|
Saturday, 23 November 2024 | ||
|
Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real AudioΕιδήσεις 04-02-27
Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2004 - 23:33 (Ώρα Λονδίνου) H «ντροπή» της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας Ο Καρδινάλιος Μπέρναρντ Λο παραιτήθηκε σε σχετικό σκάνδαλο Περισσότεροι από τέσσερις χιλιάδες ιερείς στις ΗΠΑ έχουν κατηγορηθεί για σεξουαλικά σκάνδαλα τα τελευταία πενήντα χρόνια, αναφέρει νέα έκθεση που συνέταξε η εκκλησία. Το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί στο 4% του Ρωμαιοκαθολικού κλήρου στις ΗΠΑ. Περισσότερα από δέκα χιλιάδες παιδιά στη συντριπτική πλειοψηφία τους αγόρια φέρονται ως τα θύματα. Μάλιστα εκπρόσωποι των οικογενειών που προέβησαν στις καταγγελίες εναντίον της εκκλησίας λένε ότι ο αριθμός αυτός είναι μικρός. Σε μια άλλη έκθεση στηλιτεύονται οι αρχηγοί της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας για την αδυναμία τους να αντιδράσουν. Η στάση τους αυτή χαρακτηρίζεται «ντροπή για την εκκλησία». Δραματική αύξηση Σε συνέντευξή της στο ΒΒC η εκπρόσωπος των οικογενειών που κατηγορούν την εκκλησία για σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων, λένε ότι η κεφαλή της εκκλησίας συνεχίζει να προστατεύει τους δράστες. Τα σεξουαλικά σκάνδαλα στην Ρωμαιοκαθολική εκκλησία αυξήθηκαν ξαφνικά στις δεκαετίες του 50 και του 60 για να κορυφωθούν το 1970 ένας στους δέκα ιερείς κατηγορήθηκε για σεξουαλική κακοποίηση εκείνη τη χρονιά. Η δεύτερη έκθεση εξετάζει τα αίτια του φαινομένου και βασίζεται σε μαρτυρίες κληρικών, θυμάτων αλλά και ειδικών σε σεξουαλικά αδικήματα. Επιρρίπτει ευθύνες στους αρχιεπισκόπους των ΗΠΑ για το γεγονός ότι δεν εντόπισαν εγκαίρως τους δράστες και διόριζαν τους κατηγορούμενους σε νέες θέσεις αντί να τους αποπέμπουν. «Οι αποτυχίες της ηγεσίας αποτελούν ντροπή για την εκκλησία», αναφέρει η έκθεση.
Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2004 - 05:20 (Ώρα Λονδίνου) Πένθος στην πΓΔΜ για τον Μπόρις Τράικοφσκι Του ανταποκριτή μας στα Σκόπια, Νίκου Φραγκόπουλου Ο Μπόρις Τράϊκοφσκι Συντρίμια του αεροσκάφους στο οποίο επέβαινε ο πρόεδρος της πΓΔΜ Μπόρις Τράικοφσκι εντοπίσθηκαν την Παρασκευή το πρωΐ σε περιοχή της νότιας Βοσνίας που είναι γεμάτη από νάρκες. Νωρίτερα, οι αρχές στα Σκόπια ανακοίνωσαν ότι αναγνωρίστηκε η σορός του προέδρου Τράικοφσκι. Συντρίμια του ουραίου τμήματος του αεροσκάφους βρέθηκαν στο λόφο Ροτίμλγια περίπου 20 χιλιόμετρα από το Μόσταρ. Εν τω μεταξύ βαριά είναι η ατμόσφαιρα στα Σκόπια, εξ αιτίας του τραγικού χαμού του προέδρου της χώρας. Η κυβέρνηση κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος ενώ οι σημαίες κυματίζουν μεσίστιες σε όλα τα κυβερνητικά κτίρια. Το υπουργικό συμβούλιο που συνεδρίασε εκτάκτως την Πέμπτη το βράδυ, κάλεσε τους πολίτες να παραμείνουν ψύχραιμοι και διαβεβαίωσε ότι όλοι οι θεσμοί λειτουργούν κανονικά, χωρίς να τίθεται ζήτημα για την ασφάλεια της χώρας. Την Παρασκευή αναμένεται να φθάσει στα Σκόπια ο ύπατος εκπρόσωπος για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Χαβιέρ Σολάνα, ο οποίος θα καλέσει την κυβέρνηση της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, να μην πτοηθεί από το τραγικό συμβάν και να συνεχίσει τον δρόμο που οδηγεί στην προσέγγισή της χώρας με την Κοινότητα. Σύμφωνα με το Σύνταγμα, σε περίπτωση θανάτου ή αδυναμίας του προέδρου να εκτελεί τα καθήκοντα του, διεξάγονται εκλογές σε διάστημα 40 ημερών για την ανάδειξη νέου προέδρου. Η θητεία του κ. Τράιοφσκι θα έληγε στα τέλη του τρέχοντος έτους, ενώ οι εκλογές, κανονικά, θα γίνονταν το φθινόπωρο. Τώρα επισπεύδονται και, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, θα διεξαχθούν στα τέλη Μαρτίου.
Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2004 - 20:06 (Ώρα Λονδίνου) «Σπάνε τον πάγο» ΗΠΑ- Γερμανία Η συνάντηση θέτει τέλος σε μια περίοδο έντασης για τις δύο χώρες Ο Γερμανός καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ και ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους συναντήθηκαν στην Ουάσιγκτον σε μία προσπάθεια να ξεπεράσουν τις διαφορές τους στο θέμα του Ιράκ. Οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν στο Λευκό Οίκο για πρώτη φορά μετά από δύο χρόνια και ο κ. Μπους σχολίασε ότι οι σχέσεις των δύο χωρών είναι καλές. Και οι δύο έδωσαν έμφαση σε έναν κοινό στόχο τους: τον πόλεμο εναντίον της τρομοκρατίας. Ο κ. Σρέντερ είπε ότι η συμβολή της χώρας του στο Αφγανιστάν όπου βρίσκονται περίπου δύο χιλιάδες Γερμανοί στρατιώτες θα είναι και η συμβολή της Γερμανίας στον πόλεμο εναντίον της τρομοκρατίας. Ο ανταποκριτής του BBC στην Ουάσιγκτον, Τζάστιν Γουέμπ, λέει ότι η συνάντηση θέτει τέλος σε μια περίοδο μεγάλης έντασης στις αμερικανο-γερμανικές σχέσεις. «Φίλοι και πάλι» Η ατμόσφαιρα της συνάντησης αυτής - σε σχέση με μια άτυπη συνάντηση που είχαν πριν από λίγους μήνες σε ένα ξενοδοχείο της Νέας Υόρκης και συνομίλησαν για 30 λεπτά ήταν πολύ καλύτερη. Αυτή τη φορά μάλιστα οι δύο ηγέτες παράλληλα με τις συνομιλίες τους απολάμβαναν και το γεύμα τους. Ο ανταποκριτής μας στην Ουάσιγκτον λέει ότι οι Μπους και Σρέντερ επεδίωξαν να περάσουν την εικόνα ότι είναι και πάλι φίλοι. «Είχαμε και στον παρελθόν διαφορές αλλά δεν είναι κακό για δύο φίλους να έχουν διαφορές και είμαστε και οι δύο αποφασισμένοι να προχωρησουμε», είπε ο κ. Μπους. Ο κ. Σρέντερ είπε ότι σημασία τώρα έχει το μέλλον. «Δεν μιλήσαμε για το παρελθόν», είπε, «και οι δύο συμφωνήσαμε ότι πρέπει να μιλήσουμε για το παρόν και το μέλλον». Φίλος με χιούμορ Ο κ. Μπους έκανε επίσης σαφές ότι απολαμβάνει την προσωπική του σχέση με τον καγκελάριο. «Ο καγκελάριος έχει καλή αίσθηση του χιούμορ και με κάνει να γελάω», είπε προσθέτοντας: «και όποιος με κάνει να γελάω μπορεί εύκολα να κάνει παρέα μαζί μου». Η κυβέρνηση Μπους έχει εκφράσει την ικανοποίηση της για τη στρατιωτική βοήθεια της Γερμανίας στο Αφγανιστάν και υποσχέθηκε ότι τα συμβόλαια για την ανοικοδόμηση του Ιράκ θα διατεθούν αργότερα και σε άλλες χώρες που δεν έλαβαν μέρος στον πόλεμο. Από την πλευρά του, ο κ. Σρέντερ είπε ότι αποδέχεται τις διαβεβαιώσεις του Αμερικανού προέδρου ότι δεν άφησε το δολάριο να πέσει τόσο πολύ ώστε να προωθήσει την αμερικανική βιομηχανία.
Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2004 - 17:57 (Ώρα Λονδίνου) ΕΕ: Η μετανάστευση και η διεύρυνση Έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δείχνει ότι ένα απειροελάχιστο ποσοστό του εργατικού δυναμικού των δέκα υπο ένταξη χωρών, εκφράζει την επιθυμία να μεταναστεύσει στις πλουσιότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναζητώντας καλύτερη μοίρα. Μεγαλύτερες πιθανότητες να μεταναστεύσουν από τις δέκα υπό ένταξη χώρες έχουν οι νεαροί και περισσότερο μορφωμένοι πολίτες. Η μελέτη διενεργήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και βασίζεται σε στοιχεία που συγκεντρώθηκαν πριν από περίπου δύο χρόνια, όταν δεν ήταν ακόμα σαφές πόσες χώρες της ΕΕ θα επέβαλαν περιοριστικά μέτρα στην διακίνηση εργαζομένων από τις «νέο-εισαχθήσες χώρες». «Αδικαιολόγητοι περιορισμοί» Τελικά η μόνη που δεν επέβαλε περιοριστικά μέτρα είναι η Ιρλανδία. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι χαρακτήρισε αδικαιολόγητους τους περιορισμούς ,και όπως φαίνεται τα αποτελέσματα της μελέτης τον δικαιώνουν. «Έχω ήδη εκφράσει τη βαθειά μου ανησυχία γιατί αυτή η νοοτροπία δεν είναι γεναιόδωρη. Εγώ δεν εργάζομαι με αυτό το πνεύμα. Δεν πιστεύω ότι ο αριθμός των πιθανών μεταναστών θα είναι τόσο μεγάλος», είπε ο Ρομάνο Πρόντι. Η μελέτη δείχνει ότι αυτοί που εξέφρασαν με βεβαιότητα την πρόθεσή τους να μεταναστεύσουν μόλις ολοκληρωθεί η διεύρυνση είναι μόλις το 1% του εργατικού δυναμικού των δέκα υπό ένταξη χωρών, της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας. Αυτό μεταφράζεται σε ένα εκατομμύριο ανθρώπους μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια. Ο αριθμός θα μπορούσε να τετραπλασιαστεί εάν αποφάσιζαν να μεταναστεύσουν όλοι όσοι δήλωσαν ότι δεν αποκλείουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Όμως οι συντάκτες της μελέτης θεωρούν ότι τι σενάριο αυτό είναι πολύ ακραίο. Ρουμανία και Βουλγαρία Η μελέτη δεν αναφέρει ποιές χώρες της ΕΕ αποτελούν αγαπημένο προορισμό των μεταναστών. Την μεγαλύτερη πρόθεση μετανάστευσης έχουν οι κάτοικοι της Ρουμανίας και τη Βουλγαρίας που πρόκειται να ενταχθούν στη ΕΕ το 2007. Το άλλο σημαντικό συμπέρασμα της μελέτης είναι ότι περισσότερες πιθανότητες να μεταναστεύσουν έχουν οι νέεοι και μορφωμένοι, όπως επιβεβαιώνει η εκπρόσωπος της Κομισίον, Αντόνια Μόχαν «Πέρα απο το κύμμα των μεταναστών που θα αποτελέσει φορτίο για τις υπηρεσίες κοινωνικής πρόνοιας των νυν χωρών μελών της ΕΕ, η διακίνηση μεταναστών θα απογυμνώσει τις υπό ένταξη χώρες από τους μορφωμένους ανθρώπους. Αυτό θα εχει καταστροφικές συνέπειες για την οικονομία τους», είπε η εκπρόσωπος της Κομισιόν. Ήδη εκφράζονται φόβοι ότι νοσοκόμες και οι γιατροί από την Πολωνία και από άλλες χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης θα δελεαστούν από τους υψηλούς μισθούς της Δυτικής Ευρώπης και θα εγκαταλείψουν τις πατρίδες τους. Έκπληξη αποτελεί το γεγονός ότι την μεγαλύτρη πρόθεση μετανάστευσεις έχουν οι γυναίκες και μάλιστα αυτές με ανώτερες σπουδές.
Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2004 - 17:55 (Ώρα Λονδίνου) Το κοινό της Βρετανίας θα έχει την ευκαιρία να δει από κοντά το αρχείο Στη Βρετανία, Η Βασιλική Ακαδημία Μουσικής αγόρασε το αρχείο του βιολονίστα Γεχούντι Μενουχίν για το ποσό του 1.2 εκατομμυρίου λιρών (περίπου 2 εκατομμύρια ευρώ) ύστερα από συμφωνία με την οικογένεια του εκλιπόντως. Το τεράστιο αυτό αρχείο περιλαμβάνει επιστολές των Έλγκαρ, Μπάρτοκ και Άλμπερτ Άινστάιν, όπως επίσης και αυθεντικντικές παρτιτούρες του Μέντελσον. Σύμφωνα με την εφημερίδα Τάιμς, όρος της αγοραπωλησίας είναι ο «διακριτικός» χειρισμός των πίο «προσωπικών» εγγράφων του Μενουχίν που έχουν σχέση με τη βασιλική οικογένεια. Η έκθεση με το αρχείο του Μενουχίν θα ανοίξει στο Λονδίνο στις 25 Μαρτίου. Όμως εκπρόσωπος της Ακαδημίας είπε ότι κανένα από τα βασιλικά ντοκουμέντα στα οποία περιλαμβάνονται γράμματα προς και από τον πρίγκιπα της Ουαλίας και από τη βασιλομήτορα - δεν θα εκτεθούν. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι το κοινό θα έχει πρόσβαση στο μεγαλύτερο μέρος της αλληλογραφίας του Μενουχίν. Η Βασιλική Ακαδημία περιγράφει την συλλογή ως μία από τις πλέον σημαντικές και ολοκληρωμένες στην ιστορία της μουσικής. Το αρχείο περιλαμβάνει και σημαντικά μουσικά χειρόγραφα από συνθέτες που συνεργάστηκαν με τον Μενουχίν. Στη συλλογή της Ακαδημίας θα μπορεί κανείς να διαβάσει και επιστολές από πρόσωπα των επιστημών όπως ο Αϊνστάιν και της πολιτικής όπως ο πρωθυπουργός της Ινδίας Γιαβαχαρλάλ Νεχρού. Υπάρχει επίσης ένα εκτενές φωτογραφικό υλικό από τη ζωή του Μενουχίν. Σε αυτό περιλαμβάνονται φωτογραφίες υπογεγραμμένες από τον Τσάρλι Τσάπλιν, τον Ζαν Σιμπέλιους και τον Αρτούρο Τοσκανίνι. Ο Μενουχίν που απεβίωσε το 1999 σε ηλικία 82 ετών, αναγνωρίσθηκε ως μια από τις μεγαλύτερες μουσικές ιδιοφυΐες των τελευταίων 100 χρόνων. Στη δεκαετία του 1960 ίδρυσε τη σχολή Γιεχουντί Μενουχίν για ταλαντούχους νεαρούς μουσικούς, όπου ο βιολονίστας Νάιτζελ Κένεντι υπήρξε ένας από τους μαθητές.
Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2004 - 17:24 (Ώρα Λονδίνου) ΗΕ: Το σκάνδαλο των υποκλοπών διευρύνεται Ο πρώην επικεφαλής των επιθεωρητών του ΟΗΕ για τα όπλα του Ιράκ Ρίτσαρντ Μπάτλερ υποστηρίζει ότι οι μυστικές υπηρεσίες παρακολουθούσαν τις τηλεφωνικές του συνδιαλέξεις στο κτίριο του διεθνούς οργανισμού Ο πρώην επκεφαλής των επιθεωρητών του ΟΗΕ για τα όπλα του Ιράκ, Ρίτσαρντ Μπάτλερ, υποστηρίζει ότι οι μυστικές υπηρεσίες είχαν βάλει «κοριούς» στο γραφείο του όταν υπηρετούσε στο διεθνή οργανισμό την περίοδο 1997-1999. Ο κ. Μπάτλερ είπε στη ραδιοφωνία της Αυστραλίας ότι οι μυστικές υπηρεσίες παρακολουθούσαν τις τηλεφωνικές συνδιαλέξεις τουλάχιστον τεσσάρων εκ των συνεργατών του και ότι ο ίδιος θα έπρεπε να φύγει από το κτίριο των ΗΕ αν ήθελε να έχει κάποια εμπιστευτική τηλεφωνική συνομιλία. Συνεχίζεται ο σάλος στη Βρετανία Στη Βρετανία σημαίνοντα στελέχη του κυβερνώντος Εργατικού Κόμματος άσκησαν δριμεία κριτική στην πρώην υπουργό Κλερ Σορτ, η οποία επιμένει ότι οι μυστικές υπηρεσίες της χώρας κατασκόπευαν τον ίδιο το γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, πριν τον πόλεμο στο Ιράκ. Πολλοί αναρωτιούνται για τη βασιμότητα και τα κίνητρα της δημόσιας καταγγελίας Σορτ, αλλά και τη χρονική στιγμή που επέλεξε. Ανάμεσά τους είναι υπουργοί αλλά και ο πρώην επικεφαλής των Εργατικών στη Βουλή των Λόρδων, Ρόμπιν Κουκ, που παραιτήθηκε από την κυβέρνηση διαμαρτυρόμενος για την εισβολή στο Ιράκ. Παράνομες πρακτικές Στο μεταξύ πολλοί - πρώην και νυν - πρωταγωνιστές των διπλωματικών παιγνίων χαρακτηρίζουν παράνομες τις πρακτικές παρακολούθησης αλλά δεν φαίνεται να εξεπλάγησαν από τις αποκαλύψεις. Ο ρώσος πρέσβης στα Ηνωμένα Έθνη Σεργκέι Λαβρόφ ζήτησε να διεξαχθεί επειγόντως έρευνα για να αποκαλυφθεί εάν υπάρχουν «κοριοί» μέσα στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, αρνούμενος ότι η χώρα του έχει διεξάγει παρακολουθήσεις. Χαρακτηριστική του κλίματος είναι η δήλωση του πρώην γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μπούτρος Μπούτρος Γκάλι: «Δεν εξεπλάγην γιατί από την πρώτη ημέρα που ανέλαβα καθήκοντα μου είπαν: το γραφείο σου παρακολουθείται, η κατοικία σου παρακολουθείται και αυτό αποτελεί παράδοση. Τα κράτη μέλη πυο έχουν την τεχνική δυνατότητα υποκλοπών θα τις κάνουν χωρίς κανένα δισταγμό», είπε ο Αιγύπτιος διπλωμάτης. Η αυστραλιανή διάσταση Ταυτόχρονα μια νέα πτυχή προστίθεται στην υπόθεση μετά τη μετάδοση από την Αυστραλιανή ραδιοφωνία πληροφορίας της είδησης ότι παρακολουθείτο το κινητό τηλέφωνο του Χανς Μπλιξ, του επικεφαλής δηλαδή των επιθεωρητών του ιρακινού οπλοστασίου. Σύμφωνα με πληροφορίες που προέρχονται από πηγή των αυστραλιανών μυστικών υπηρεσιών κάθε φορά που ο Σουηδός αξιωματούχος βρισκόταν στο Ιράκ, καταγράφονταν οι συνομιλίες του, και μάλιστα τα στοιχεία μοιράζονταν σε πνεύμα άγαστης αγγλοσαξωνικής συνεργασίας οι κυβερνήσεις των Ηνωμένων Πολιτείων, της Βρετανίας και της Αυστραλίας.
Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2004 - 11:48 (Ώρα Λονδίνου) Επιμέλεια: Ανδρέας Μπελιμπασάκης ΠΑΣΟΚ Το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα, ένα από τα δύο μεγάλα κόμματα που πρωταγωνιστούν στην πολιτική σκηνή της Ελλάδας από την μεταπολιτευτική περίοδο, δημιουργήθηκε με τη «διακήρυξη της 3ης Σεπτεμβρίου 1974» από στελέχη του αντιδικτατορικού αγώνα, του δημοκρατικού κινήματος και παλαιά στελέχη της Ένωσης Κέντρου, με επικεφαλής τον Ανδρέα Παπανδρέου που εκλέχθηκε και πρόεδρός του. Βασικοί στόχοι του ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με την διακήρυξη της 3ης Σεπτέμβρη, είναι η Εθνική ανεξαρτησία, η λαϊκή κυριαρχία και η διεύρυνση της Δημοκρατίας. Διαγράφοντας μια αλματώδη πορεία, το ΠΑΣΟΚ από 13,6% που συγκέντρωσε στις εκλογές της 17ης Νοεμβρίου 1974, πήρε 24% των ψήφων στις εκλογές του 1977 ενώ τον Οκτώβριο του 1981 έλαβε ποσοστό 48% και 174 έδρες, αναλαμβάνοντας την εξουσία με πρωθυπουργό τον Ανδρέα Παπανδρέου. Στις εκλογές του Ιουνίου 1985, το ΠΑΣΟΚ κατέλαβε και πάλι την πρώτη θέση με ποσοστό 45,82% και 161 έδρες, ανανεώνοντας τη θητεία του. Στη διάρκεια της οκταετούς διακυβέρνησης της χώρας (1981-1989) οι θέσεις του ΠΑΣΟΚ αναθεωρήθηκαν στο επίπεδο των στρατηγικών συμμαχιών και της οικονομικής πολιτικής και θεσπίστηκαν σημαντικά νέα μέτρα, όπως η αναγνώριση του έπους της Εθνικής Αντίστασης και η συνταξιοδότηση των αγωνιστών της, η καθιέρωση του πολιτικού γάμου, η νομοθετική εξίσωση ανδρών-γυναικών κ.α. Στο διάστημα 1989-1993 το ΠΑΣΟΚ βρέθηκε στην αντιπολίτευση, αλλά στις εκλογές της 10ης Οκτωβρίου του 1993 έλαβε 47% και σχημάτισε και πάλι αυτοδύναμη κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Ανδρέα Παπανδρέου, ενώ στις εκλογές της 22ας Σεπτεμβρίου 1996, το ΠΑΣΟΚ με ηγέτη την φορά αυτή τον Κώστα Σημίτη πέτυχε με ποσοστό 41,5% άνετη νίκη, κατακτώντας την αυτοδυναμία με 162 έδρες στην Βουλή. Η ηγεσία του κινήματος Ο σημερινός πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης εξελέγη από το Δ' συνέδριο του ΠΑΣΟΚ στις 30 Ιουνίου 1996, διαδεχόμενος τον Ανδρέα Παπανδρέου που είχε παραμείνει αρχηγός του κόμματος από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ μέχρι τον θάνατό του στις 23 Ιουνίου του 1996. Ο Κώστας Σημίτης παραιτήθηκε πρόσφατα υπέρ του Γιώργου Παπανδρέου ο οποίος ανέλαβε την ηγεσία του κόμματος για να το οδηγήσει στις εκλογές της 7ης Μαρτίου του 2004. Οργανωτική δομή Το ανώτατο καθοδηγητικό όργανο του Κινήματος είναι το Συνέδριο, το οποίο χαράσσει τις κατευθυντήριες πολιτικές γραμμές. Η Κεντρική Επιτροπή που απαρτίζεται από 180 μέλη εκλέγει το Εκτελεστικό Γραφείο που αποτελούμενο από 13 μέλη ασχολείται τόσο με τα οργανωτικά και διοικητικά ζητήματα του Κινήματος, όσο και με τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις. Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής είναι ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Η περιφερειακή οργάνωση του ΠΑΣΟΚ αποτελείται από τις Νομαρχιακές Επιτροπές, που εδρεύουν στις έδρες των εκλογικών περιφερειών και τις Τοπικές Οργανώσεις, στις οποίες οργανώνεται το σύνολο των μελών του Κινήματος. Νέα Δημοκρατία Το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας ιδρύθηκε την 1η Οκτωβρίου 1974 από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή. Επιδίωξή της όπως αναφέρει η ιδρυτική ανακήρυξη, είναι «η ελεύθερη λειτουργία του πολιτεύματος». Ιδεολογικός προσανατολισμός του κόμματος είναι ο ριζοσπαστικός φιλελευθερισμός. Από το 1977 μετεξελίχθηκε σε κόμμα με σύγχρονη κεντρική διοίκηση, τοπικές και νομαρχιακές επιτροπές. Επίσης οργάνωσε τμήμα νεολαίας την Οργάνωση Νέων Νέας Δημοκρατίας (ΟΝΝΕΔ) και αντίστοιχο σπουδαστικό τμήμα τη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ. Είναι κόμμα εξουσίας, αφού αναδείχθηκε πρώτο κόμμα στις εκλογές του 1974 και του 1977, αξιωματική αντιπολίτευση το 1981 και 1985, πρώτο κόμμα στις εκλογές της 18 Ιουνίου και 5 Νοεμβρίου του 1989 και του Απριλίου του 1990. Στις τρεις τελευταίες αναμετρήσεις του 1993, του 1996 και του 2000, ηττήθηκε από το ΠΑΣΟΚ. Η ηγεσία του κόμματος Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας από τις 21 Μαρτίου 1997 είναι ο Κώστας Καραμανλής, ο οποίος διαδέχθηκε το Μιλτιάδη Έβερτ. Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας έχει οριστεί ο Δημήτρης Σιούφας. Αρχηγοί της Νέας Δημοκρατίας διετέλεσαν εκτός από τον ιδρυτή της Κωνσταντίνο Καραμανλή, ο Γεώργιος Ράλλης από το 1980 έως το 1981, ο Ευάγγελος Αβέρωφ από το 1981 έως το 1984 και ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης από το 1984 έως το 1993. Οργανωτική δομή Η οργάνωση του κόμματος διακρίνεται σε Κεντρική, Περιφερειακή και Τοπική. Η Κεντρική Οργάνωση περιλαμβάνει την Εκτελεστική Επιτροπή, την Κεντρική Επιτροπή και την Κοινοβουλευτική Ομάδα. Το ανώτατο καθοδηγητικό σώμα της Νέας Δημοκρατίας είναι το Συνέδριο, το οποίο απαρτίζεται από τους εν ενεργεία και πρώην βουλευτές του κόμματος, τους πολιτευτές, εκπροσώπους των περιφερειακών οργανώσεων του κόμματος και εκπροσώπους της Νεολαίας. Η Εκτελεστική Επιτροπή αποτελείται από 17 μέλη και έργο της είναι η διοίκηση του κόμματος. Η Κεντρική Επιτροπή είναι υπεύθυνη για τη χάραξη των πολιτικών κατευθύνσεων του κόμματος. Η περιφερειακή Οργάνωση διαμορφώνεται με βάση την εκλογική περιφέρεια. Η τοπική οργάνωση αποτελεί την οργάνωση των απλών μελών της Νέας Δημοκρατίας σε τοπικό επίπεδο (Επαρχία, Νήσος, Δήμος, Κοινότητα, Συνοικία, Ενορία, κλπ.). ΚΚΕ Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, το παλαιότερο κόμμα της χώρας, αποτελεί συνέχεια του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος Ελλάδας που ιδρύθηκε το 1918. Το ΚΚΕ το 1924 ασπάστηκε τις αρχές του μαρξισμού-λενινισμού και έκτοτε λειτουργεί με βάση τον «δημοκρατικό συγκεντρωτισμό». Στη διάρκεια της Κατοχής (1941-1944) πρωτοστάτησε στην ανάπτυξη του κινήματος της Εθνικής Αντίστασης με τη δημιουργία του ΕΑΜ, ενώ μετά τον Εμφύλιο Πόλεμο τέθηκε εκτός νόμου και η πλειοψηφία των στελεχών του κατέφυγε στις λεγόμενες χώρες του υπαρκτού σοσιαλισμού. Τον Φεβρουάριο του 1968 κατά τη διάρκεια της 12ης Ολομέλειας της Κεντρικής Επιτροπής η πλειοψηφία των κορυφαίων στελεχών του κόμματος που δρούσαν στην Ελλάδα τον καιρό της δικτατορίας (Μ. Παρτσαλίδης, Μ. Δρακόπουλος, Λ. Κύρκος, Π. Δημητρίου κ.α) διασπάστηκε και δημιούργησε το ΚΚΕ Εσωτερικού. Μετά τη Μεταπολίτευση το ΚΚΕ νομιμοποιήθηκε και έκτοτε συμμετέχει σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις. Παραμένει προσανατολισμένο στις αρχές του μαρξισμού-λενινισμού. Το ΚΚΕ συμμετείχε το 1989 στην ίδρυση του Συνασπισμού της Αριστεράς και της Προόδου από τον οποίο όμως αποχώρησε το 1991. Υποστήριξε κοινοβουλευτικά την κυβέρνηση Συνεργασίας του Τζαννή Τζαννετάκη (Ιούλιος - Οκτώβριος 1989) και την Οικουμενική κυβέρνηση του Ξενοφώντα Ζολώτα (Δεκέμβριος 1989-Φεβρουάριος 1990). Ηγεσία Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ από τον Φεβρουάριο του 1991 είναι η Αλέκα Παπαρήγα. Προηγούμενοι γενικοί γραμματείς ήταν ο Γρηγόρης Φαράκος (Ιούλιος 1989-Φεβρουάριος 1991), ο Χαρίλαος Φλωράκης (1972-1989) που σήμερα κατέχει το αξίωμα του επίτιμου προέδρου του κόμματος, ο Κώστας Κολιγιάννης (1956-1972) και ο Νίκος Ζαχαριάδης (1929-1956). Οργανωτική δομή Ανώτατο καθοδηγητικό όργανο στο Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας είναι η Κεντρική Επιτροπή, η οποία καθοδηγεί τη δραστηριότητα του κόμματος στο μεσοδιάστημα των συνεδρίων. Η Κεντρική Επιτροπή (ΚΕ) εκλέγει Γενικό Γραμματέα και Πολιτικό Γραφείο, το οποίο έχει την ευθύνη της κομματικής δραστηριότητας και εφαρμόζει τις αποφάσεις της Κεντρικής Επιτροπής. Η ΚΕ εκλέγει επίσης Γραμματεία και καθορίζει το αντικείμενό της και Επιτροπή Κομματικού Ελέγχου. Ανώτατο κομματικό σώμα είναι το συνέδριο, που γίνεται κάθε τέσσερα χρόνια. Αποφασίζει ή τροποποιεί το Πρόγραμμα και το Καταστατικό του κόμματος, καθορίζει την πολιτική του κόμματος για τα επόμενα τέσσερα χρόνια και εκλέγει την Κεντρική επιτροπή. Στο συνέδριο μετέχουν αντιπρόσωποι από τις Νομαρχιακές και τις «Αχτιδικές» Συνδιασκέψεις. Οι διασκέψεις αυτές γίνονται κάθε δυο χρόνια. Βασική κομματική ομάδα είναι η Κομματική Οργάνωση Βάσης (ΚΟΒ). Όλα τα μέλη του κόμματος ανήκουν σε κάποια ΚΟΒ. Η ΚΟΒ ορίζει πολιτικά και κομματικά καθήκοντα στα μέλη της και αυτά αποδίδουν λογαριασμό για την κομματική τους δραστηριότητα. Ισχυρή δύναμη του ΚΚΕ, κυρίως στον φοιτητικό χώρο, είναι η Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας (ΚΝΕ). Συνασπισμός της Ριζοσπαστικής Αριστεράς Ο «Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου» ιδρύθηκε τον Φεβρουάριο του 1989. Στην ίδρυσή του πρωτοστάτησαν το ΚΚΕ και η ΕΑΡ. Στο νέο σχηματισμό της Αριστεράς μετείχαν επίσης η «Δημοκρατική Άμυνα» με τον Νίκο Κωνσταντόπουλο, το ΚΟ.ΔΗ.ΣΟ του Χαράλαμπου Πρωτόπαπα, η ΕΔΑ του Θεόδωρου Κατριβάνου και οι ανεξάρτητοι Απόστολος Λάζαρης και Μανώλης Δρετάκης. Στα τέλη Νοεμβρίου ο διάλογος για τη δημιουργία ενός ευρύτερου αριστερού πόλου με κέντρο τον Συνασπισμό ευοδώθηκε και δημιουργήθηκε ο Συνασπισμός της Ριζοσπαστικής Αριστεράς στον οποίο μετέχουν η ΑΚΟΑ, η ΔΕΑ, οι Ενεργοί Πολίτες, η ΚΕΔΑ, η ΚΟΕ, και άλλοι ανένταχτοι αριστεροί. Ο Συνασπισμός της Ριζοσπαστικής Αριστεράς μετέχει στις εκλογές με ενωτικό ψηφοδέλτιο. Ηγεσία Από τον Δεκέμβριο του 1993 πρόεδρος του Συνασπισμού είναι ο Νίκος Κωνσταντόπουλος. Πρώτος πρόεδρος του Συνασπισμού ήταν ο Χαρίλαος Φλωράκης και γραμματέας το ίδιο διάστημα ο Λεωνίδας Κύρκος. Τον Ιούνιο του 1991, αποσύρθηκαν οικειοθελώς ο Χαρίλαος Φλωράκης και ο Λεωνίδας Κύρκος και την περίοδο 1991-1993 την προεδρεία ανέλαβε η Μαρία Δαμανάκη, η οποία στις επερχόμενες εκλογές της 7ης Μαρτίου συμμετέχει στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ. Οργανωτική δομή Ανώτατο σώμα του Συνασπισμού είναι το Συνέδριο που γίνεται κάθε τριετία. Το Συνέδριο αποφασίζει την πολιτική γραμμή, εκλέγει την Κεντρική Επιτροπή και αναδεικνύει τον Πρόεδρο. Η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή αποτελεί το ανώτατο όργανο του Συνασπισμού, η οποία καθορίζει την πολιτική του Συνασπισμού μεταξύ δύο συνεδρίων. Η ΚΠΕ εκλέγει 19μελή Πολιτική Γραμματεία, η οποία φροντίζει για τη διεκπεραίωση της καθημερινής δουλειάς. Σε περιφερειακό επίπεδο, ο Συνασπισμός διαθέτει περιφερειακές επιτροπές και τοπικές οργανώσεις. Επίσης υπάρχει τμήμα νεολαίας που ονομάζεται «οι Νέοι του Συνασπισμού». ΔΗ.ΚΚΙ Τον Οκτώβριο του 1995 ο Δημήτρης Τσοβόλας αποχωρεί από το ΠΑΣΟΚ. Στις 20 Δεκεμβρίου αναγγέλλει στη Θεσσαλονίκη τη δημιουργία ενός νέου πολιτικού φορέα, του Δημοκρατικού Κοινωνικού Κινήματος (ΔΗΚΚΙ) και δίνει στη δημοσιότητα την ιδρυτική διακήρυξη του κόμματος. Tο ΔΗΚΚΙ, είναι το πρώτο κόμμα που προήλθε από αποχώρηση στελεχών του ΠΑΣΟΚ, το οποίο κατόρθωσε να πετύχει την εκλογική του επιβίωση καθώς στις εκλογές του 1996 -εννέα μήνες μετά την ίδρυσή του- λαμβάνει το 4,4% των ψήφων και εκλέγει 9 βουλευτές, ένας εκ των οποίων θα μεταπηδήσει αργότερα στο ΠΑΣΟΚ. Στις ευρωεκλογές του 1999, το ΔΗΚΚΙ παίρνει 6,84% και εκλέγει 2 ευρωβουλευτές. Ηγεσία Πρόεδρος του κόμματος είναι ο Δημήτρης Τσοβόλας ενώ τον Ιούνιο του 1996, που διεξήχθη η πανελλαδική συνδιάσκεψη εξελέγη και 100μελής κεντρική επιτροπή η οποία με τη σειρά της εξέλεξε πολιτική γραμματεία στην οποία προεδρεύει ο κ. Τσοβόλας. Οργανωτική δομή Το κόμμα έχει οργανωθεί σε νομαρχιακή βάση και εκλέχθηκαν προσωρινές νομαρχιακές επιτροπές. ΛΑΟΣ Ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός ιδρύθηκε στις 14 Σεπτεμβρίου 2000 από τον ανεξάρτητο βουλευτή Γιώργο Καρατζαφέρη (πρώην βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας ο οποίος διεγράφη από το κόμμα μετά τις εκλογές του 2000) με σκοπό -όπως αναφέρεται στο πρόγραμμα του- «να αλλάξει το σαθρό πολιτικό κλίμα και να αναγεννήσει σε όλους τα ιδανικά της Πίστης, της Θρησκείας και της Οικογένειας, τα οποία τείνουν να χαθούν μπροστά στο φαινόμενο της παγκοσμιοποίησης που σαρώνει τα πάντα στο πέρασμα του». Σύμφωνα με την προγραμματική διακήρυξη του κόμματος, ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός αποσκοπεί σε μία πολιτεία που θα χαρακτηρίζεται από Λαϊκό Φιλελευθερισμό και ατομικές ελευθερίες, κράτος δικαίου, κοινωνικής ειρήνης και ευημερίας και ταυτόχρονα προστασίας του Ελληνικού Ορθόδοξου χριστιανικού πολιτισμού, γιατί αυτό επιθυμεί και εκφράζει ο Ελληνικός Λαός.
Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2004 - 11:51 (Ώρα Λονδίνου) Γεώργιος Παπανδρέου Γιος του Ανδρέα Παπανδρέου, γεννήθηκε το 1952 στο Saint Paul της Μινεσότα των ΗΠΑ. Έχει σπουδάσει κοινωνιολογία στις ΗΠΑ, τον Καναδά, τη Σουηδία και τη Μεγάλη Βρετανία, έχει πραγματοποιήσει μεταπτυχιακές σπουδές στη Στοκχόλμη και παρακολούθησε μεταπτυχιακά μαθήματα στο Κέντρο Διεθνών Σχέσεων στο αμερικανικό πανεπιστήμιο Χάρβαρντ. Είναι μέλος του ΔΣ του Ιδρύματος Μεσογειακών Μελετών, αντιπρόεδρος του Κέντρου Μελετών και Αυτομόρφωσης, ιδρυτικό μέλος του Helsinki Citizen Assembly και της Πρωτοβουλίας για τη Συνεργασία στα Βαλκάνια. Έχει λάβει βραβείο του Ιδρύματος Μπότση για την "Προαγωγή της Δημοσιογραφίας, τους πολύπλευρους αγώνες του για να γίνει θεσμός του Δημοκρατικού μας πολιτεύματος η Ελεύθερη Ραδιοφωνία" (1988), βραβείο από την Οργάνωση "SOS Ρατσισμός" για την προσφορά του στον αγώνα ενάντια στο Ρατσισμού και την Ξενοφοβία (1996), ειδικό βραβείο Ειρήνης και Φιλίας Αμπντί Ιπεκτσί (Ιούνιος 1997) "για τη δραστηριότητά του υπέρ της Ελληνοτουρκικής Προσέγγισης κατά την περίοδο 19951996, ως Υπουργού Παιδείας", αναγορεύτηκε Μέγας Σταυροφόρος του Τάγματος των Ορθοδόξων Σταυροφόρων του Παναγίου Τάφου και του απονεμήθηκε ο Μεγαλόσταυρος από τον Πατριάρχη της Αγίας Πόλεως Ιερουσαλήμ και πάσης Παλαιστίνης Διόδωρο Α' (30 Σεπτ.1999) και τιμήθηκε με το astwest Institute 2000 AwardsPeace Building Awards και έλαβε το βραβείο "Σημαίνων ανήρ του έτους 2000". Στον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Α. Παπανδρέου και στον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Ismail Cem, για τις εξαιρετικές υπηρεσίες που προσέφεραν στην βελτίωση των διμερών σχέσεων (2 Μαΐου 2000). Επίσης έχει διατελέσει Πρόεδρος επί τιμή του Συμβουλίου του ΝΑΤΟ (μέχρι τις 17 Σεπτεμβρίου 2001). Από το 1984 είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου, ενώ έχει διατελέσει μέλος της Τριμελούς Γραμματείας του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ (1987-1988) και μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΣΟΚ (1990). Εκλέγεται από το 1981 έως το 1996 βουλευτής με το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ στην Αχαΐα και έκτοτε στην Α΄ Περιφέρεια της Αθήνας. Έχει διατελέσει Υφυπουργός Πολιτισμού (1985-1987), Υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων (1988-1989 και 1994-1996), Υφυπουργός Εξωτερικών (1993-1994), αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών (1996-1999) και Υπουργός Εξωτερικών από το 1999 μέχρι σήμερα. Ηγείται του προεκλογικού αγώνα του ΠΑΣΟΚ για τις εκλογές της 7ης Μαρτίου 2004, καθώς ο Κώστας Σημίτης παραιτήθηκε υπέρ του από την προεδρία του ΠΑΣΟΚ. Εκλέχθηκε πρόεδρος του Κινήματος στις 6 Φεβρουαρίου 2004 λαμβάνοντας πάνω από ένα εκατομμύριο ψήφους των μελών και των φίλων του κινήματος σε ψηφοφορία. Είναι παντρεμένος με την Άντα Παπαπάνου έχει δυο παιδιά, τον Ανδρέα και τη Μαργαρίτα. Κωνσταντίνος Καραμανλής Γεννήθηκε το 1956. Σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές σπουδές του στο Fletcher School Of Law and Diplomacy του Πανεπιστημίου Tafts της Βοστώνης με πτυχίο Master στις Πολιτικές και Οικονομικές Επιστήμες και διδακτορικό δίπλωμα στην Διπλωματική Ιστορία. Στέλεχος της ΟΝΝΕΔ και της Νέας Δημοκρατίας στον οργανωτικό και ιδεολογικό τομέα τις περιόδους 1974-1979 και 1984-1989. Δικηγόρησε από το 1984 έως το 1989. Δίδαξε Πολιτικές Επιστήμες, Διπλωματική Ιστορία και Δίκαιο των Επιχειρήσεων στο κολέγιο Deree. Ιδρυτικό μέλος και πρόεδρος της ΚΙΠΑΕΑ και του Ελληνικού κέντρου προώθησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης «Ευρώπη 1992». Συνέγραψε το βιβλίο "Ο Ελευθέριος Βενιζέλος και οι εξωτερικές σχέσεις της Ελλάδος 1928-32". Επιμελήθηκε και προλόγισε τις εκδόσεις "Το Πνεύμα και η Εποχή Γκορμπατσόφ" 1987, και "Ιμπεριαλισμός: η περίπτωση της Αγκόλα" 1988. Συνεργάστηκε με το εβδομαδιαίο περιοδικό "Οικονομικός Ταχυδρόμος" την περίοδο 1987-89. Μέλος της ΟΝΝΕΔ στο διάστημα 1974-1979. Εξελέγη δεύτερος βουλευτής Θεσσαλονίκης με τη Νέα Δημοκρατία στις εκλογές τον Ιούνιο του 1989, τον Απρίλιο του 1990 και πρώτος βουλευτής στις εκλογές Οκτωβρίου του 1993, Σεπτεμβρίου του 1996 και Απριλίου 2000. Διετέλεσε Αντιπρόεδρος στο Συμβούλιο της Ευρώπης, μέλος της Διαρκούς Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων του Ελληνικού Κοινοβουλίου και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και του Πολιτικού Συμβουλίου της ΝΔ το διάστημα 1993-1997. Εξελέγη πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας στις 21 Μαρτίου 1997. Τον Απρίλιο του 1998 εξελέγη αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Δημοκρατικής Ένωσης και τον Φεβρουάριο του 1999 αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Είναι παντρεμένος με τη Νατάσα Παζαιΐτη και πατέρας δυο παιδιών. Αλέκα Παπαρήγα Γεννήθηκε το 1945 στην Αθήνα. Απόφοιτος του Ιστορικού-Αρχαιολογικού Τμήματος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάστηκε 8 χρόνια ως υπάλληλος σε λογιστήριο επιχειρήσεων, ενώ παράλληλα παρέδιδε ιδιωτικά μαθήματα. Από το 1976 ασχολείται αποκλειστικά με την κομματική και κοινωνική δραστηριότητα. Παπαρήγα Προσχώρησε το 1961 στο κίνημα ειρήνης και σχεδόν αμέσως οργανώθηκε στη μαθητική οργάνωση νεολαίας της ΕΔΑ. Πήρε μέρος στις μαθητικές κινητοποιήσεις του 15%, στους αγώνες του 114, στη συνέχεια στους φοιτητικούς αγώνες μέχρι την 21 Απριλίου 1967. Στο αντίστοιχο διάστημα ήταν μέλος Γραφείου της Οργάνωσης της Νεολαίας ΕΔΑ, στη συνέχεια Γραμματέας και μέλος του Γραφείου της Σπουδάζουσας της Δημοκρατικής Νεολαίας Λαμπράκη. Διετέλεσε συνδικαλιστικό στέλεχος στην Παναθηναϊκή Μαθητική Οργάνωση που συγκροτήθηκε κατά τη διάρκεια των αγώνων του 15%. Το 1968 οργανώθηκε στο ΚΚΕ και δραστηριοποιήθηκε μέχρι το τέλος της δικτατορίας στο κίνημα Οικογενειών Πολιτικών Κρατουμένων. Με τη λήξη της δικτατορίας έγινε μέλος του Γραφείου της ΕΠ της ΚΟΑ, στη συνέχεια δραστηριοποιήθηκε στο γυναικείο κίνημα. Είναι ένα από τα ιδρυτικά μέλη της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας. Από το 1981 δραστηριοποιήθηκε στην Κομματική Οργάνωση Αθήνας μέχρι το 1991. Είναι μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ από το 10ο Συνέδριο (1978) και του ΠΓ από το 1986. Εκλέχτηκε ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στο 13ο Συνέδριο τον Φεβρουάριο του 1991. Μιλάει αγγλικά και ρωσικά. Νίκος Κωνσταντόπουλος Γεννήθηκε το 1942 στην Κρέστενα της Ηλείας. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Στη δεκαετία του 1960 μετείχε ενεργά στο φοιτητικό κίνημα και ήταν πρόεδρος της ΔΕΣΠΑ, γραμματέας της Ελληνικής Δημοκρατικής Νεολαίας, ενώ μετείχε στο ΚΣ της ΕΦΕΕ. Στη διάρκεια της δικτατορίας έγινε στέλεχος της Δημοκρατικής Άμυνας και ανέπτυξε αντιστασιακή δράση. Συνελήφθη το 1969 και παρέμεινε φυλακισμένος μέχρι το 1973. Στη Μεταπολίτευση συμμετείχε ως στέλεχος της Δημοκρατικής Άμυνας στην ίδρυση του ΠΑΣΟΚ και υπήρξε μέλος της ΚΕ του Κινήματος. Το 1975 αποχώρησε από το ΠΑΣΟΚ και ίδρυσε μαζί με τον Σάκη Καράγιωργα τη "Σοσιαλιστική Πορεία". Συμμετείχε στις εκλογές του Ιουνίου του 1989 με το Συνασπισμό της Αριστεράς και της Προόδου, αλλά δεν κατάφερε να εκλεγεί. Διετέλεσε υπουργός Εσωτερικών στην κυβέρνηση Συνεργασίας του Τζανή Τζαννετάκη. Στις εκλογές του 1990 εξελέγη βουλευτής Επικρατείας με τον Συνασπισμό. Επανεξελέγη βουλευτής το 1996 και το 2000. Το 1990 ορίστηκε από τη Βουλή τακτικός κατήγορος στη δίκη "Σκανδάλου Κοσκωτά", αλλά αργότερα αντικαταστάθηκε από τον Νίκο Γαλανό. Τον Ιούλιο του 1991 εισήλθε στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του Συνασπισμού και αναδείχθηκε πρόεδρος του Συνασπισμού μετά την εκλογική αποτυχία του 1993 και την ακόλουθη παραίτηση της Μαρίας Δαμανάκη. Τον Μάρτιο του 1996 επανεξελέγη πρόεδρος του Συνασπισμού. Είναι παντρεμένος σε δεύτερο γάμο με τη Φωτεινή Τομαή, εμπειρογνώμονα του Υπουργείου Εξωτερικών και Διευθύντρια του Ιστορικού Αρχείου του Υπουργείου Εξωτερικών και έχει τέσσερις κόρες. Δημήτρης Τσοβόλας Ο ιδρυτής και πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ γεννήθηκε το 1942 στους Μελισσουργούς της Άρτας. Σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης. Aπό τα ιδρυτικά μέλη του ΠΑΣΟΚ. Εξελέγη με το κόμμα αυτό βουλευτής Άρτας από το 1977 έως και το 1989, ενώ στη συνέχεια εξελέγη στις τρεις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις βουλευτής ΠΑΣΟΚ στη Β΄Περιφέρεια Αθήνας. Από το 1981 έως το 1989 διετέλεσε αρχικά Υφυπουργός Οικονομικών, στη συνέχεια αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών και από τον Ιούλιο του 1985 έως και τον Ιούνιο του 1989 Υπουργός Οικονομικών των κυβερνήσεων Παπανδρέου. Μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ την περίοδο 1985-1995. Τον Μάιο του 1991 προσήχθη στο ειδικό δικαστήριο κατηγορούμενος για το σκάνδαλο Κοσκωτά-Καλκάνη και καταδικάστηκε τον Ιανουάριο του 1992 σε δυο χρόνια φυλάκιση και στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων. Έτσι έχασε την βουλευτική έδρα. Μετά τη νίκη του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του Οκτωβρίου του 1993 η Βουλή των ελλήνων με νομοθέτημά της ακύρωσε την ποινή αυτή. Ο Δημήτρης Τσοβόλας μετά τη σύνοδο της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ στις 13 Νοεμβρίου του 1995 αποχώρησε από το ΠΑΣΟΚ και στις 20 Δεκεμβρίου του 1995 ίδρυσε το ΔΗΚΚΙ. Εξελέγη βουλευτής το 1996 στη Β' Περιφέρεια Αθηνών. Είναι παντρεμένος με την Κατερίνα Γιώτη και έχει δυο παιδιά. Γιώργος Καρατζαφέρης Ο Πρόεδρος του ΛΑΪΚΟΥ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΥ (ΛΑ.Ο.Σ.) γεννήθηκε το 1947 και κατάγεται από την ορεινή Αρκαδία. Το 1959 πετυχαίνει στο Βαρβάκειο, ενώ το 1962 αναλαμβάνει τις πρώτες του εκπομπές στη κεντρική ραδιοφωνία ενώ γράφει και παρουσιάζει εκπομπές για τη νεολαία, τη γυναίκα, τον αθλητισμό και την πολιτική. Το 1969 επεκτείνει τη δημοσιογραφική του δραστηριότητα και στη τηλεόραση. Το 1971 παρακολουθεί μαθήματα τηλεόρασης στο C.F.C.F. στο Μόντρεαλ του Καναδά, όπου και παρουσιάζει εκεί το ελληνικό πρόγραμμα. Το 1974 σε ηλικία 27 ετών, εκδίδει την εφημερίδα το «Στέμμα της Δημοκρατίας» σε Πανελλήνια κυκλοφορία. Το 1980 η Ν.Δ. του αναθέτει την αρθρογραφία της εφημερίδας ΝΕΑ ΠΟΡΕΙΑ που εκδίδει το Κόμμα υπό την διεύθυνση του Αθανασίου Κανελλόπουλου. Το 1983 παρακολουθεί ως υπότροφος μαθήματα ενημέρωσης στο Ίδρυμα Αντενάουερ στη Βόννη της Γερμανίας. Το 1986 προσκεκλημένος από το Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών της Ουάσινγκτον παρακολουθεί μαθήματα επικοινωνίας στις Βερσαλλίες. Το 1990 δημιουργεί το ραδιοτηλεοπτικό συγκρότημα RADIO CITY - ΤΗΛΕΑΣΤΥ. Το 2000 σχεδιάζει την εφημερίδα ΑΛΦΑ ΕΝΑ. Έχει εργαστεί ως συντάκτης στις εφημερίδες ΕΘΝΟΣ, ΕΜΠΡΟΣ, ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΚΑΣ και ως αρθρογράφος-πολιτικός σχολιαστής στις εφημερίδες ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ, ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ και ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ. Έχει δίπλωμα δημοσιογραφίας από το LONDON SCHOOL OF JOURNALISM. Στις εκλογές της 10ης Οκτωβρίου 1993 εξελέγη Βουλευτής Β΄ Αθηνών, όπου και επανεξελέγη το 1996 και το 2000. από την πρώτη ημέρα των εκλογών, ανέλαβε καθήκοντα Προέδρου της ΟΚΕ Προεδρίας και εν συνεχεία Πρόεδρος των ΟΚΕ Δημόσιας Τάξης και Τύπου & Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Διετέλεσε μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ και Α΄ αναπληρωματικό μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής. Υποψήφιος Υπερνομάρχης Αθηνών - Πειραιώς στις εκλογές του 2002. Αντιπρόεδρος της Ομάδος Ελληνοϊσπανικής Φιλίας. Έχει γράψει 5 βιβλία : "Το Μοντέλο της Δημοκρατίας", "Η Γυναίκα Σήμερα", "Η Λιάνη στηρίζει την Αλλαγή" και "Αγώνες και Αγωνίες της δεκαετίας 1990-2000" & "ΒΙΟΙ ΑΓΙΩΝ".
Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2004 - 12:07 (Ώρα Λονδίνου) Πώς ψηφίζουμε Ψηφίζουμε στις 7 Μαρτίου, από τις 7 το πρωί μέχρι τις 7 το απόγευμα της ίδιας μέρας. Υπενθυμίζετε ότι το εκλογικό βιβλιάριο έχει καταργηθεί. Οι πολίτες ψηφίζουν μόνο με την αστυνομική τους ταυτότητα. Αν δεν υπάρχει ταυτότητα, ψηφίζουν με διαβατήριο, άδεια οδήγησης, βιβλιάριο ασφαλιστικού οργανισμού, επαγγελματική ταυτότητα, ή άλλο έγγραφο που η εφορευτική επιτροπή θα κρίνει ως κατάλληλο. Σε κάθε εκλογικό τμήμα ο αριθμός των ψηφοφόρων δε θα πρέπει να ξεπερνά τους 800. Πωςδεν ψηφίζουμε Σύμφωνα με το άρθρο 51 παρ. 5 του Συντάγματος η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος είναι υποχρεωτική. Όμως, η νέα εκλογική νομοθεσία ήρε τις διοικητικές κυρώσεις που επιβάλλονταν σε εκείνους που δεν ασκούσαν το εκλογικό τους δικαίωμα π.χ. θα μπορείτε να εκδώσετε διαβατήριο ακόμα και αν δεν ψηφίσετε. Mπορείτε να μην προσέλθετε νόμιμα στις κάλπες μόνο αν την ημέρα των εκλογών βρίσκεστε σε απόσταση μεγαλύτερη των 200 χμ. από το δήμο ή την κοινότητα στους εκλογικούς καταλόγους των οποίων είστε εγγεγραμμένοι. Θα πρέπει όμως να προμηθευτείτε βεβαίωση για του λόγου το αληθές από το αστυνομικό τμήμα του τόπου διαμονής σας. Θα πρέπει να σας δοθεί ένας και μοναδικός φάκελος, ο οποίος θα πρέπει να έχει μονογραφηθεί από τον αντιπρόσωπο της δικαστικής αρχής και να έχει σφραγιστεί με τη σφραγίδα της εφορευτικής επιτροπής. Επίσης, μαζί με το φάκελο θα πρέπει να σας δοθεί και πλήρης σειρά εντύπων ψηφοδελτίων όλων των συνδυασμών και των μεμονωμένων υποψηφίων που συμμετέχουν στις βουλευτικές εκλογές, καθώς επίσης και ένα λευκό ψηφοδέλτιο. 56 εκλογικές περιφέρειες Η ελληνική επικράτεια χωρίζεται σε 56 εκλογικές περιφέρειες, οι οποίες -με δύο εξαιρέσεις- αντιστοιχούν στους νομούς της χώρας. Ο νομός Αττικής διαιρείται σε πέντε εκλογικές περιφέρειες: την Α' Αθηνών και την Β' Αθηνών, την Α' Πειραιά και την Β' Πειραιά και το Υπόλοιπο Αττικής. Ο νομός Θεσσαλονίκης διαιρείται σε δύο εκλογικές περιφέρειες: την Α' Θεσσαλονίκης και την Β' Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με το Σύνταγμα κάθε περιφέρεια εκλέγει αριθμό βουλευτών ανάλογο με τον πληθυσμό της όπως αυτός μετρήθηκε στην τελευταία απογραφή, η οποία στην προκειμένη περίπτωση είναι αυτή που διεξήχθη το 1991. Έξι από τις περιφέρειες της χώρας είναι μονοεδρικές, εκλέγουν δηλαδή μόνο ένα βουλευτή. Αυτό σημαίνει πως οποιοδήποτε κόμμα έχει το μεγαλύτερο ποσοστό ψήφων (όσο μικρό και αν είναι αυτό) εκλέγει βουλευτή στις συγκεκριμένες περιφέρειες. Παραδείγματος χάριν, αν σε μία μονοεδρική περιφέρεια κατέβουν τέσσερις συνδυασμοί τρεις εκ των οποίων παίρνουν περίπου 24% και ο τέταρτος 26%, την έδρα καταλαμβάνει ο τέταρτος συνδυασμός. Συνολικά από τους 300 βουλευτές, 288 εκλέγονται με σταυρό στις 56 περιφέρειες. Οι υπόλοιποι 12 εκλέγονται από τη λίστα επικρατείας των κομμάτων, σύμφωνα με τα ποσοστά των ψήφων του κάθε κόμματος. Οι βουλευτές επικρατείας δεν δέχονται σταυρό προτίμησης. Εκλέγονται όπως και οι ευρωβουλευτές, ανάλογα με τη θέση που έχουν στη συγκεκριμένη λίστα. Οι ετεροδημότες Περίπου 148.000 είναι οι αιτήσεις των ετεροδημοτών που επιθυμούν να ψηφίσουν στον τόπο κατοικίας τους. Από αυτούς υπολογίζεται ένα ποσοστό 7%, δηλαδή περίπου 11.000, να μην ψηφίσουν τελικά ως ετεροδημότες, καθώς δε συμπληρώνεται ο αριθμός των 40 ψηφοφόρων από την ευρύτερη εκλογική περιφέρεια, που απαιτείται για να συσταθεί ειδικό εκλογικό τμήμα. Οι ετεροδημότες ψηφίζουν στον τόπο κατοικίας τους υποψήφιους της εκλογικής περιφέρειας, στους εκλογικούς καταλόγους της οποίας είναι εγγεγραμμένοι. Δηλαδή ένας εκλογέας, ο οποίος είναι εγγεγραμμένος στους εκλογικούς καταλόγους του δήμου Λάρισας, αλλά κατοικεί στην Αθήνα, θα ψηφίσει στην Αθήνα, αλλά τους υποψήφιους των κομμάτων του νομού Λάρισας. θα ψηφίσουν σε ειδικά εκλογικά τμήματα ετεροδημοτών, που συστήνονται μόνο στις πρωτεύουσες των νομών. Τα τμήματα αυτά είναι μεικτά ή αμιγή. Στα μεικτά ψηφίζουν ετεροδημότες που προέρχονται από παραπάνω από μία εκλογικές περιφέρειες. Στα αμιγή εκλογικά τμήματα ψηφίζουν ετεροδημότες που προέρχονται από μία εκλογική περιφέρεια. Οι Νομοί Αττικής και Θεσσαλονίκης θεωρούνται ενιαίες αυτοτελείς εκλογικές περιφέρειες. Δηλαδή, οι Α' και Β' Αθηνών, Α' και Β' Πειραιά του νομού Αττικής και η Α' και Β' Θεσσαλονίκης θεωρούνται ενιαία εκλογική περιφέρεια η κάθε μία. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι ο δημότηςεκλογέας του δήμου Πειραιά που διαμένει στο δήμο Αθήνας, δε θεωρείται ετεροδημότης, δηλαδή πρέπει να ψηφίσει στο δήμο Πειραιά. Εννοείται, όμως, ότι ο δημότης του δήμου Πειραιά, που κατοικεί για παράδειγμα στο δήμο Λάρισας θεωρείται ετεροδημότης και μπορεί να ψηφίσει στη Λάρισα. Σημειώνουμε πως ο ετεροδημότης που έχει υποβάλει δήλωση, ψηφίζει μόνο στον τόπο διαμονής του και όχι δυνητικά και στον τόπο της βασικής του εγγραφής. Σταυροί προτίμησης Μπορούμε να εκφράσουμε την προτίμησή μας σε υποψήφιους βουλευτές, σημειώνοντας στο ψηφοδέλτιο, δίπλα στο όνομά τους το σταυρό προτίμησης. Ανάλογα με την εκλογική περιφέρεια στην οποία ψηφίσουμε, οι σταυροί προτίμησης μπορεί να είναι ένας έως πέντε. Όσοι έχουν διατελέσει πρωθυπουργοί σε κυβέρνηση που έτυχε ψήφου εμπιστοσύνης της Βουλής και έχουν εκλεγεί βουλευτές, καθώς και ο αρχηγός κόμματος ή συνασπισμού κομμάτων, δεν σταυροδοτούνται. Θεωρούνται ως σταυροί υπέρ τους το σύνολο των εγκύρων ψηφοδελτίων του κόμματος, στο ψηφοδέλτιο του οποίου περιλαμβάνονται. Ψηφοδέλτιο με περισσότερους σταυρούς προτίμησης από όσους επιτρέπεται θεωρείται έγκυρο, χωρίς ωστόσο να λαμβάνεται υπόψη κανένας σταυρός προτίμησης. Αν όμως, υπάρξει ψηφοδέλτιο στο οποίο σημειώνονται δύο (για παράδειγμα) σταυροί και όχι ένας, όπως θα έπρεπε με βάση μια συγκεκριμένη εκλογική περιφέρεια, και ο ένας σταυρός έχει τεθεί δίπλα στο όνομα πρώην πρωθυπουργού ή αρχηγού κόμματος, τότε ο σταυρός λαμβάνεται υπόψη. Όσοι ψηφίζουν στην εκλογική περιφέρεια της Β' Αθηνών μπορούν να βάλουν μέχρι και πέντε σταυρούς προτίμησης. -Στην Α' Αθηνών, μέχρι και τέσσερις σταυρούς. -Στην Α' Θεσσαλονίκης, μέχρι και τρεις σταυρούς. -Μέχρι και δύο σταυρούς μπορούν να βάλουν όσοι ψηφίζουν στις εκλογικές περιφέρειες όπου εκλέγονται από έξι έως και 12 βουλευτές. -Ένα σταυρό βάζουν όσοι ψηφίζουν στις εκλογικές περιφέρεις όπου εκλέγονται από ένας έως και πέντε βουλευτές.
Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2004 - 13:22 (Ώρα Λονδίνου) Συγκρατημένη αισιοδοξία από Pογκ Pογκ: Aύξηση των εσόδων από την τηλεόραση προανήγγειλε ο Z. Pογκ «Πράγματι υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν, αλλά ο χρόνος που απομένει μέχρι την έναρξη των Aγώνων είναι αρκετός για να είναι όλα έτοιμα εγκαίρως». Αυτό δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Διεθνούς Oλυμπιακής Eπιτροπής Ζακ Ρογκ, κατά τη διάρκεια της κοινής συνόδου των εθνικών Ολυμπιακών επιτροπών με την εκτελεστική επιτροπή των Oλυμπιακών Aγώνων, που διεξάγεται στην Αθήνα. O πρόεδρος της ΔOE πρόσθεσε πως «εφόσον οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Αθήνας διεξαχθούν ομαλά και στεφθούν με επιτυχία, η οικονομική ενίσχυση της ΔΟΕ από τα τηλεοπτικά δικαιώματα προς την διοργανώτρια χώρα θα αυξηθεί». Μάλιστα, ο κ. Ρογκ προχώρησε δίνοντας και αριθμούς, σημειώνοντας πως από τα 210 εκατομμύρια δολλάρια, που είναι σήμερα το μερίδιο που αντιστοιχεί στην διοργανώτρια χώρα από τα τηλεοπτικά δικαιώματα, θα αυξηθεί στα 240 εκ. δολ. για τους Ολυμπιακούς Αγώνες που θα γίνουν το 2008 στο Πεκίνο.
Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2004 - 05:20 (Ώρα Λονδίνου) Πένθος στην πΓΔΜ για τον Μπόρις Τράικοφσκι Του ανταποκριτή μας στα Σκόπια, Νίκου Φραγκόπουλου Ο Μπόρις Τράϊκοφσκι Συντρίμια του αεροσκάφους στο οποίο επέβαινε ο πρόεδρος της πΓΔΜ Μπόρις Τράικοφσκι εντοπίσθηκαν την Παρασκευή το πρωΐ σε περιοχή της νότιας Βοσνίας που είναι γεμάτη από νάρκες. Συντρίμια του ουραίου τμήματος του αεροσκάφους βρέθηκαν στο λόφο Ροτίμλγια περίπου 20 χιλιόμετρα από το Μόσταρ. Εν τω μεταξύ βαριά είναι η ατμόσφαιρα στα Σκόπια, εξ αιτίας του τραγικού χαμού του προέδρου της χώρας , Μπόρις Τράικοφσκι. Η κυβέρνηση κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος ενώ οι σημαίες κυματίζουν μεσίστιες σε όλα τα κυβερνητικά κτίρια. Το υπουργικό συμβούλιο που συνεδρίασε εκτάκτως την Πέμπτη το βράδυ, κάλεσε τους πολίτες να παραμείνουν ψύχραιμοι και διαβεβαίωσε ότι όλοι οι θεσμοί λειτουργούν κανονικά, χωρίς να τίθεται ζήτημα για την ασφάλεια της χώρας. Την Παρασκευή αναμένεται να φθάσει στα Σκόπια ο ύπατος εκπρόσωπος για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Χαβιέρ Σολάνα, ο οποίος θα καλέσει την κυβέρνηση της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, να μην πτοηθεί από το τραγικό συμβάν και να συνεχίσει τον δρόμο που οδηγεί στην προσέγγισή της χώρας με την Κοινότητα. Σύμφωνα με το Σύνταγμα, σε περίπτωση θανάτου ή αδυναμίας του προέδρου να εκτελεί τα καθήκοντα του, διεξάγονται εκλογές σε διάστημα 40 ημερών για την ανάδειξη νέου προέδρου. Η θητεία του κ. Τράιοφσκι θα έληγε στα τέλη του τρέχοντος έτους, ενώ οι εκλογές, κανονικά, θα γίνονταν το φθινόπωρο. Τώρα επισπεύδονται και, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, θα διεξαχθούν στα τέλη Μαρτίου.
Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2004 - 11:39 (Ώρα Λονδίνου) Oρισμένα από τα πρωτοσέλιδα ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Έπαιξαν άμυνα. Οι πέντε αρχηγοί ανέπτυξαν τις θέσεις τους σε παράλληλους μονόλογους. ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Νέα δυναμική μετά το ντιμπέιτ. Χείμαρρος ο Καραμανλής επισφράγισε τη νίκη. ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): «Λίγος» ο Γιωργάκης. Η κυριαρχία Καραμανλή έδωσε την εξήγηση των υπεκφυγών του ΠΑΣΟΚ. ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Ξήλωσαν το σύστημα ΠΑΣΟΚ. Οι τέσσερεις αρχηγοί αποκάλυψαν τη μεγάλη πολιτική αδυναμία του Γιώργου Παπανδρέου. Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Κυριαρχία Καραμανλή. Βατερλώ Γιώργου σε εθνικό δίκτυο. Η ΑΥΓΗ: Άνοιγμα Κωνσταντόπουλου στον κόσμο του ΠΑΣΟΚ. Ντιμπέιτ: Παπανδρέου - Καραμανλής στην ίδια νεοφιλελεύθερη κατεύθυνση. ΑΥΡΙΑΝΗ: Σούπα το ντιμπέιτ. Πολύς θόρυβος για το τίποτα. ΤΟ ΒΗΜΑ: Πέντε μονόλογοι... Ο καθένας είπε πάλι τα δικά του. Δέσμευση Παπανδρέου για αλλαγές σε κόμμα - κυβέρνηση. Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Ο πολίτης σε πρώτο πλάνο. Δέσμευση Καραμανλή για τη νέα διακυβέρνηση. ΕΘΝΟΣ: Νίκη ουσίας και εντυπώσεων. Ο Γιώργος πρόβαλε το όραμά του με ειλικρίνεια, πειστικότητα και αποφασιστικότητα πρωθυπουργού. ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Ήταν καλά διαβασμένος, αλλά έμεινε... επανεξεταστέος! Ο Γ. Παπανδρέου ασαφής και δημαγωγικός στις απαντήσεις του. Ακέραιες και πραγματικές οι προτάσεις του προέδρου της ΝΔ. ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Εμφάνιση πρωθυπουργού. Καταπέλτης ο Καραμανλής στην τηλεοπτική αναμέτρηση. ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Καραμανλής με αέρα νικητή. Ντιμπέιτ: Ο πρόεδρος της ΝΔ κέρδισε σε ουσία και εντυπώσεις. ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Μία ωραία συνέντευξη Τύπου... 5 αρχηγοί - γνωστές θέσεις σε ασφυκτικό χρόνο, επί 2,5 ώρες. ΕΞΠΡΕΣ: Είπαν αυτά που ήθελαν! Μικρογραφία της Βουλής το «ελληνικό» ντιμπέιτ. Παράλληλοι μονόλογοι, με μάλλον ωφελημένα τα μικρά κόμματα. ΕΣΤΙΑ: Φάνηκε ο Πρωθυπουργός. Συντριπτική υπεροχή Καραμανλή στον χθεσινό διάλογο. ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Αύξηση κερδών 40% για τις μεγάλες εισηγμένες. Μεγάλη βελτίωση της κερδοφορίας των εταιρειών το 2003. Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Ανεδείχθη η διαφορά. Πειστικός Καραμανλής, ανεπαρκής Παπανδρέου. Άνετος ο Τσοβόλας, σταθεροί Παπαρήγα και Κωνσταντόπουλος. ΚΕΡΔΟΣ: Ντιμπέιτ χωρίς απαντήσεις για την οικονομία. Οι «5» επανέλαβαν τις γνωστές διαπιστώσεις τους για το χθες. Ο ΛΟΓΟΣ: Τηλεμαχία για οπαδούς. Όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί ικανοποίησαν τους ψηφοφόρους τους. Δύσκολα τα συμπεράσματα για τους αναποφάσιστους. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Η αντιπαράθεση που δεν έγινε... Χάθηκε η ευκαιρία για πραγματικό διάλογο αρχηγών. METRORAMA: Βελούδινη αναμέτρηση. Το άγχος και το χρονόμετρο κατέβαλαν πολιτικούς και δημοσιογράφους. ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: Αναπτυξιακός μοχλός τα επιχειρηματικά κέρδη. Εντυπωσιακή κερδοφορία από τους μεγάλους ομίλους. ΤΑ ΝΕΑ: Σούπα για 5. Το χρονόμετρο έκλεψε την ουσία. Παράλληλοι μονόλογοι των αρχηγών. ΝΙΚΗ: Και οι 5 ήταν υπέροχοι. Κέρδισαν η πολιτική και η δημοκρατία. ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Διακαναλική συνέντευξη Αλέκας Παπαρήγα: Ψήφος στο ΚΚΕ το λαϊκό συμφέρον. CITY PRESS: Παράλληλοι μονόλογοι χωρίς ντιμπέιτ. Μεγάλοι χαμένοι της όλης υπόθεσης οι ψηφοφόροι που έμειναν με υποτυπώδη ενημέρωση. ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Κέρδισε η Δημοκρατία. Από τη χθεσινή συζήτηση των πέντε αρχηγών. THE DAILY TIMES: Έτσι πλήγωσαν χτες το διάλογο στην TV. Nτιμπέιτ: θύμα των περιορισμών για ουσιαστική συζήτηση. Η ΧΩΡΑ: Κυρίαρχος ο Καραμανλής σε ένα ντιμπέιτ όπου φάνηκε «λίγος» ο Γιώργος. Έδειξε ότι έχει σταθερές θέσεις και γνώση των προβλημάτων. Τηλεοπτική αναμέτρηση πολιτικών αρχηγών Η ΝΙΚΗ γράφει ότι «σε πολύ υψηλό επίπεδο πραγματοποιήθηκε η χθεσινή τηλεμαχία, καθώς και οι πέντε πολιτικοί αρχηγοί στάθηκαν κατά κοινή ομολογία στο ύψος των περιστάσεων, υπερασπιζόμενοι τις απόψεις τους όχι μόνο με πολιτική ευπρέπεια αλλά και με ουσιαστικά επιχειρήματα. Μεγάλοι κερδισμένοι της χθεσινής τηλεοπτικής συζήτησης ήταν τόσο η πολιτική, όσο και η ίδια η δημοκρατία που έζησε μία κορυφαία στιγμή που σίγουρα προάγει τα πολιτικά ήθη της χώρας». Η ΑΥΡΙΑΝΗ εκτιμά ότι «άνευρη, άοσμη και χωρίς κανέναν περιεχόμενο αποδείχτηκε η χθεσινή τηλεοπτική εμφάνιση των πολιτικών αρχηγών που απογοήτευσαν στην κυριολεξία τον κόσμο με την έλλειψη τόλμης και ουσιαστικού πολιτικού λόγου, αλλά και με τις γενικόλογες απαντήσεις τους στις ελάχιστες καυτές ερωτήσεις που διατυπώθηκαν από τους δημοσιογράφους». Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ σημειώνει ότι «το γενικό πολιτικό συμπέρασμα που μπορεί να εξαχθεί έχει τρία σκέλη: Είχαν καλλιεργηθεί πολύ μεγάλες προσδοκίες γι αυτό το ντιμπέιτ και μάλλον δεν δικαιώθηκαν. Οι κ. Παπανδρέου και Καραμανλής είχαν περισσότερο 'στρογγυλό' λόγο προσέχοντας να μην κάνουν το μεγάλο λάθος. Και δεν έκαναν παρά τις επιμέρους ατυχείς στιγμές τους. Οι αρχηγοί των μικρότερων κομμάτων δεν είχαν τέτοιο φόβο, μιλούσαν πιο ελεύθερα δεν δίσταζαν να πλειοδοτήσουν σε υποσχέσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι και οι τρεις είπαν ότι η οικονομία αντέχει μεγάλες παροχές». ΤΑ ΝΕΑ επισημαίνουν ότι «οι ασφυκτικές διαδικαστικές δεσμεύσεις περιόρισαν σε παράλληλους μονολόγους την πρώτη τηλεοπτική αναμέτρηση μεταξύ όλων των πολιτικών αρχηγών. Ο Γιώργος Παπανδρέου κέρδισε εντυπώσεις με την ηρεμία και τα επιχειρήματά του». Σύμφωνα με την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, η συζήτηση «ανέδειξε κατά γενική ομολογία τις δυνατότητες του προέδρου της ΝΔ κ. Κώστα Καραμανλή και χαρακτηρίσθηκε από την αμηχανία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ κ. Γιώργου Παπανδρέου και την εμφανή αδυναμία του να ανταποκριθεί σε μία ανοιχτή συζήτηση, δίνοντας ασφαλή εξήγηση για την αποφυγή του ντιμπέιτ με τον ηγέτη της αξιωματικής αντιπολίτευσης». Το ΚΕΡΔΟΣ αναφέρει ότι «καμμία ουσιαστική απάντηση για το αύριο της οικονομίας και των επιχειρήσεων, απαξιωτικές μικροαναφορές για το Χρηματιστήριο, γενικολογίες για το μέγα θέμα της ανάπτυξης και των επενδύσεων, αόριστες αναφορές για τη διαφθορά και καμία απάντηση για το πως θα προωθηθούν λύσεις για το ασφαλιστικό και την ανεργία χαρακτήρισαν το πολυδιαφημισμένο χθεσινό ντιμπέιτ των '5' πολιτικών αρχηγών». Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων
Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2004 - 11:38 (Ώρα Λονδίνου) Αϊτή: Αμερικανικές πιέσεις στον Αριστίντ Οπαδοί του Αριστίντ έξω από το προεδρικό μέγαρο Ο ανταποκριτής του BBC στην Ουάσινγκτον Τζον Λέιν εκτιμά ότι οι ΗΠΑ έχουν αποφασίσει πως ο πρόεδρος της Αϊτής Ζαν Μπερτράντ Αριστίντ θα πρέπει να αποχωρήσει από την εξουσία. Στην Νέα Υόρκη, εν τω μεταξύ, ολοκληρώθηκε έκτακτη συνάντηση του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ. Στη συνάντηση αποφασίσθηκε να εξετασθεί το ενδεχόμενο αποστολής διεθνούς δύναμης στην Αϊτή, δεν ανακοινώθηκε όμως η λήψη συγκεκριμένων μέτρων. Οι αντάρτες ελέγχουν το 50% της χώρας και απειλούν να επιτεθούν κατά της πρωτεύουσας. Στροφή της αμερικανικής πολιτικής Ο κ. Αριστίντ επιμένει και τονίζει ότι δεν πρόκειται να εγκαταλείψει την προεδρία. Η Γαλλία ήδη έχει παροτρύνει τον πρόεδρο της Αϊτής να παραιτηθεί. Οι ΗΠΑ μέχρι πρόσφατα υποστήριζαν τον κ. Αριστίντ τον οποίο βοήθησαν να ανέλθει στην εξουσία μετά από εκλογές. Την Πέμπτη ο Αμερικανός υπουργός των Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ παραδέχθηκε ότι κατά την περίοδο της προεδρίας του, ο Ζαν Μπερτράντ Αριστίντ αντιμετώπισε προβλήματα διαφθοράς και αναποτελεσματικής δίοικησης. «Αν είναι σε θέση να συνεχίσει τη διακυβέρνηση της χώρας αποτελεσματικά είναι κάτι που ο ίδιος θα πρέπει να το εξετάσει με προσοχή έχοντας πάντα ως γνώμονα το συμφέρον του λαού της Αϊτής», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο κ. Πάουελ.
Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2004 - 10:09 (Ώρα Λονδίνου) Η ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων Με τίτλο - «Ο αμερικανικός 6ος στόλος θα περιπολεί στα ανοιχτά της Ελλάδας» - στα πλαίσια των μέτρων ασφαλείας για τους Ολυμπιακούς, η εφημερίδα Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times) σε ανταπόκριση τους από την Αθήνα αναφέρονται εκτεταμένα στις προετοιμασίες για την αντιμετώπιση τρομοκρατικού χτυπήματος. Τις πληροφορίες για την ανάπτυξη του 6ου στόλου επιβεβαίωσε ο Έλληνας υπουργός Αμύνης, Γιάννος Παπαντωνίου σε συνέντευξη του στην ανταποκρίτρια της εφημερίδας Κέριν Χόπ. Ο κύριος Παπαντωνίου αναφέρθηκε και στον ρόλο του ΝΑΤΟ κατά την διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων. Στην συνέντευξη του στην βρετανική εφημερίδα ο Έλληνας υπουργός τόνισε ότι το «ακριβές πλαίσιο συνεργασίας με το ΝΑΤΟ δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί», αλλά υπογράμμισε ότι μία Νατοϊκή δύναμη ταχείας επέμβασης θα βρίσκεται σε επιφυλακή εκτός συνόρων Ελλάδας για την αντιμετώπιση κινδύνων και πρόσθεσε ότι ιταλικά και τουρκικά πολεμικά σκάφη θα περιπολούν έξω από τα χωρικά ύδατα της Ελλάδας σε Αδριατική και Αιγαίο αντίστοιχα. Η ανταποκρίτρια της βρετανικής εφημερίδας σχολιάζει ότι η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να μεταθέσει την ολοκλήρωση του πλαισίου συμφωνίας με το ΝΑΤΟ μετά τις εκλογές «καθώς εντείνονται οι ανησυχίες - όπως λέει - ότι η Αθήνα μπορεί να δεχθεί πιέσεις για να μεταβιβάσει όλο και περισσότερες αρμοδιότητες στα θέματα ασφάλειας σε Αμερικανούς ειδικούς».
Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2004 - 09:46 (Ώρα Λονδίνου) Ικανοποιημένος αναμφισβήτητα, έφυγε ο Παναθηναϊκός από το 0-0 με την Οσέρ, στο «Αμπέ Ντεσάμπ». Οι «πράσινοι» κατάφεραν να αντεπεξέλθουν στον ταχύτατο ρυθμό των Γάλλων καθώς έκλειναν σωστά τους διαδρόμους προς την εστία του Χαλκιά. Οι παίκτες της Οσέρ είχαν την υπεροχή και με γρήγορη κυκλοφορία της μπάλας προσπαθούσαν να διασπάσουν την αμυντική διάταξη του Παναθηναϊκού, εκμεταλλευόμενοι παράλληλα και την ταχύτητα τους. Μετά την συμπλήρωση του 20λέπτου ο Παναθηναϊκός δειλά-δειλά άρχισε να βγαίνει μπροστά, χωρίς ωστόσο να καταφέρει να απειλήσει, καθώς ο Παπαδόπουλος έδειχνε αρκετά μόνος επιθετικά. Η αμυντική διάταξη των «πράσινων» ανάγκασε τους Γάλλους να παίζουν από τα πλάγια με σέντρες, τις οποίες συνήθως καθάριζαν είτε ο Χαλκιάς, είτε ο Γκούμας με τον Χένρικσεν. Οι Γάλλοι είχαν αρκετές ευκαιρίες να σκοράρουν αλλά τελικά δεν τα κατάφεραν. Θαυμάσια εμφάνιση του Γκούμα, αλάνθαστος ο Μόρις, ενώ πολύ καλός ήταν ο Μπασινάς. Χωρίς τον τραυματία Μπουμσόνγκ και τον Καπό, ο οποίος είδε την κόκκινη κάρτα, η Οσέρ στην ρεβάνς της Λεωφόρου. Νοκ-άουτ και ο Παπαδόπουλος από τον επαναληπτικό λόγω θλάσης. Στους άλλους αγώνες για τον Γ΄ γύρο του κυπέλλου UEFA, σημειώθηκαν τα εξής αποτελέσματα: Οσέρ (Γαλλία)-ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ 0-0 Μπρόντμπι (Δανία)-Μπαρτσελόνα (Ισπανία) 0-1 Πάρμα (Ιταλία)-Γκεντσλερμπιρλιγκί (Τουρκία) 0-1 Μαρσέιγ (Γαλλία)-Ντνίπρο (Ουκρανία) 1-0 Σέλτικ (Σκωτία)-Τέπλιτσε (Τσεχία) 3-0 Περούτζια (Ιταλία)-Αϊντχόβεν (Ολλανδία) 0-0 Γκρότσλιν (Πολωνία)-Μπορντό (Γαλλία) 0-1 Βαλένθια (Ισπανία)-Μπεσίκτας (Τουρκία) 3-2 Γαλατασαράι (Τουρκία)-Βιγιαρεάλ (Ισπανία) 2-2 Μπριζ (Βέλγιο)-Ντέμπρετσεν (Ουγγαρία) 1-0 Σοσό (Γαλλία)-Ιντερ (Ιταλία) 2-2 Λίβερπουλ (Αγγλία)-Λέφσκι Σόφιας (Βουλγαρία) 2-0 Σπαρτάκ Μόσχας (Ρωσία)-Μαγιόρκα (Ισπανία) 0-3 Γκαζιαντεπσπόρ (Τουρκία)-Ρόμα (Ιταλία) 1-0 Βαλερένγκα (Νορβηγία)-Νιούκαστλ (Αγγλία) 1-1 *Οι ρεβάνς θα διεξαχθούν στις 3 Μαρτίου.
Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2004 - 05:20 (Ώρα Λονδίνου) Πένθος στην πΓΔΜ για τον Μπόρις Τράϊκοφσκι Του ανταποκριτή μας στα Σκόπια, Νίκου Φραγκόπουλου Ο Μπόρις Τράϊκοφσκι Συντρίμια του αεροσκάφους στο οποίο επέβαινε ο πρόεδρος της πΓΔΜ Μπόρις Τράϊκοφσκι εντοπίσθηκαν την Παρασκευή το πρωΐ σε περιοχή της νότιας Βοσνίας που είναι γεμάτη από νάρκες. Συντρίμια του ουραίου τμήματος του αεροσκάφους βρέθηκαν στο λόφο Ροτίμλγια περίπου 20 χιλιόμετρα από το Μόσταρ. Εν τω μεταξύ βαριά είναι η ατμόσφαιρα σήμερα στα Σκόπια, εξ αιτίας του χθεσινού τραγικού χαμού του προέδρου της χώρας , Μπόρις Τράϊκοφσκι. Η κυβέρνηση κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος ενώ οι σημαίες κυματίζουν μεσίστιες σε όλα τα κυβερνητικά κτίρια. Το υπουργικό συμβούλιο που συνεδρίασε εκτάκτως χθες το βράδυ, κάλεσε τους πολίτες να παραμείνουν ψύχραιμοι και διαβεβαίωσε ότι όλοι οι θεσμοί λειτουργούν κανονικά, χωρίς να τίθεται ζήτημα για την ασφάλεια της χώρας. Σήμερα αναμένεται να φθάσει στα Σκόπια, ο ύπατος εκπρόσωπος για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Χαβιέρ Σολάνα, ο οποίος θα καλέσει την κυβέρνηση της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, να μην πτοηθεί από το τραγικό συμβάν και να συνεχίσει τον δρόμο που οδηγεί στην προσέγγισή της χώρας με την Κοινότητα. Σύμφωνα με το Σύνταγμα , σε περίπτωση θανάτου ή αδυναμίας του προέδρου να εκτελεί τα καθήκοντα του, διεξάγονται εκλογές σε διάστημα 40 ημερών, για την ανάδειξη νέου προέδρου. Η θητεία του κ. Τράϊκοφσκι θα έληγε στα τέλη του τρέχοντος έτους, ενώ οι εκλογές, κανονικά, θα πραγματοποιούταν το φθινόπωρο. Τώρα επισπεύδονται και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα διεξαχθούν στα τέλη Μαρτίου.
Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2004 - 07:57 (Ώρα Λονδίνου) Ιαπωνία: Θανατική ποινή για τον αρχηγό αίρεσης Ο Σόκο Ασαχάρα Ο αρχηγός της αίρεσης Αούμ Σινρικίο, Σόκο Ασαχάρα, καταδικάστηκε στην εσχάτη των ποινών για την επίθεση με τοξικό αέριο που έγινε το 1995 στον υπόγειο του Τόκυο και κόστισε τη ζωή σε 12 ανθρώπους. Χιλιάδες άνθρωποι είχαν τραυματισθεί κατά την επίθεση που συγκλόνισε την Ιαπωνία και έκανε γνωστή την αίρεση Αούμ Σινρικίο την οποία ίδρυσε ο Σόκο Ασαχάρα το 1987 όταν επέστρεψε από προσκύνημα στα Ιμαλάια. Η κατηγορούσα αρχή ζήτησε την εκτέλεση του Σόκο Ασαχάρα, 48 ετών, για την επίθεση στον υπόγειο του Τόκυο και για άλλα εγκλήματα που προκάλεσαν το θάνατο 15 ακόμη ανθρώπων. 11 μέλη της αίρεσης έχουν ήδη καταδικαστεί σε θάνατο για συμμετοχή στην επίθεση στο Τόκυο. Οι συνήγοροι του Σόκο Ασαχάρα, του οποίου το αληθινό όνομα είναι Τσιζούο Ματσουμότο, θα ασκήσουν έφεση στην καταδικαστική απόφαση και αναμένεται ότι θα προσφύγουν στο ανώτατο δικαστήριο της Ιαπωνίας. «Υπέρτατη Αλήθεια» Η αίρεση Αούμ Σινρικίο, που σημαίνει Υπέρτατη Αλήθεια, ιδρύθηκε το 1987 και είχε περίπου 10 χιλιάδες μέλη τα οποία ήταν πεπεισμένα πως ο Σόκο Ασαχάρα θα τους σώσει από τους επικείμενους πολέμους. Ο Σόκο Ασαχάρα δίδασκε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα επιτεθούν ε πυρηνικά όπλα εναντίον της Ιαπωνίας. Η αίρεση ήταν σχεδόν άγνωστη μέχρι την επίθεση που έγινε τον Μάρτιο του 1995 όταν ο υπόγειος ήταν γεμάτος με εργαζόμενους που πήγαιναν στις δουλειές τους. Μετά από αυτή την επίθεση οι αρχές διαπίστωσαν ότι είχε γίνει νωρίτερα επίθεση με την ίδια δηλητηριώδη ουσία στην κεντρική Ιαπωνία και τότε είχαν σκοτωθεί 7 άνθρωποι αλλά η αστυνομία δεν είχε συνδέσει την επίθεση με την αίρεση Αούμ Σινρικίο.
Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2004 - 04:53 (Ώρα Λονδίνου) Η δήλωση της πρώην υπουργού Διεθνούς Ανάπτυξης, Κλερ Σορτ, ότι οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες παρακολουθούσαν τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, κυριαρχεί στα πρωτοσέλιδα του βρετανικού τύπου. «Θύελλα μετά τον ισχυρισμό για παρακολούθηση του ΟΗΕ» είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της εφημερίδας Τάιμς ( The Times ) ενώ η ο τίτλος της εφημερίδας Ιντιπένταντ ( The Independent ) υπογραμμίζει «Η κατασκοπευτική ντροπή της Βρετανίας». Δημοκρατία και μυστικές υπηρεσίες Ο συντάκτης της εφημερίδας Γκάρντιαν ( The Guardian ) ξεκινώντας από τις δηλώσεις του Βρετανού πρωθυπουργού, Τόνι Μπλερ, ότι οι ισχυρισμοί της Κλερ Σορτ ήταν «απολύτως ανεύθυνοι και ίσως θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια της χώρας» επισημαίνει ότι «ακριβώς επειδή το έργο των μυστικών υπηρεσιών είναι τόσο σημαντικό, πρέπει να υπάρχει εμπιστοσύνη σ αυτές». Ο συντάκτης της Γκάρντιαν συνδέει το «επεισόδιο Σορτ» με την έναρξη έρευνας για την ακρίβεια των πληροφοριών που είχαν δώσει οι μυστικές υπηρεσίες για τα όπλα που είχε ο Σαντάμ Χουσείν, και υποστηρίζει ότι οι ισχυρισμοί της κ.Σορτ θα πρέπει επίσης να αποτελέσουν αντικείμενο έρευνας. Ο συντάκτης της εφημερίδας Ιντιπένταντ στο άρθρο του λέει ότι «αν δεχθούμε τα σχόλια πολιτικών που εξέφρασαν απορία γιατί μας εξέπληξε το ότι παρακολουθείται ο ΟΗΕ, και αν δεχθούμε την άποψη του πρωθυπουργού ότι δεν πρέπει να θέτουμε ερωτήματα για τις μυστικές υπηρεσίες, τότε δεχόμεθα το τέλος της δημοκρατίας». Η Ιντιπένταντ δημοσιεύει επίσης σχόλιο του πρώην υπουργού Ρόμπιν Κουκ ο οποίος υποστηρίζει ότι « η παρακολούθηση των συνομιλιών του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ δεν είναι μόνο σφάλμα είναι και τελείως άσκοπη». Η ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων Με τίτλο ο "αμερικανικός 6ος στόλος θα περιπολεί στα ανοιχτά της Ελλάδας" στα πλαίσια των μέτρων ασφαλείας για τους Ολυμπιακούς, η εφημερίδα Φαϊνάνσιαλ Τάιμς ( Financial Times ) σε ανταπόκριση τους από την Αθήνα αναφέρονται εκτεταμένα στις προετοιμασίες για την αντιμετώπιση τρομοκρατικού χτυπήματος. Τις πληροφορίες για την ανάπτυξη του 6ου στόλου επιβεβαίωσε ο Έλληνας υπουργός Αμύνης, Γιάννος Παπαντωνίου σε συνέντευξη του στην ανταποκρίτρια της εφημερίδας Κέριν Χόπ. Ο κύριος Παπαντωνίου αναφέρθηκε και στον ρόλο του ΝΑΤΟ κατά την διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων. Στην συνέντευξη του στην βρετανική εφημερίδα ο Έλληνας υπουργός τόνισε ότι το «ακριβές πλαίσιο συνεργασίας με το ΝΑΤΟ δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί» αλλά υπογράμμισε ότι μία Νατοϊκή δύναμη ταχείας επέμβασης θα βρίσκεται σε επιφυλακή εκτός συνόρων Ελλάδας για την αντιμετώπιση κινδύνων και πρόσθεσε ότι ιταλικά και τουρκικά πολεμικά σκάφη θα περιπολούν έξω από τα χωρικά ύδατα της Ελλάδας σε Αδριατική και Αιγαίο αντίστοιχα. Η ανταποκρίτρια της βρετανικής εφημερίδας σχολιάζει ότι η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να μεταθέσει την ολοκλήρωση του πλαισίου συμφωνίας με το ΝΑΤΟ μετά τις εκλογές «καθώς εντείνονται οι ανησυχίες - όπως λέει - ότι η Αθήνα μπορεί να δεχθεί πιέσεις για να μεταβιβάσει όλο και περισσότερες αρμοδιότητες στα θέματα ασφάλειας σε Αμερικανούς ειδικούς». «Στην Βρετανία ο λογαριασμός για την ενωμένη Κύπρο» Η εφημερίδα Τάιμς ( The Times ) δημοσιεύει ανταπόκριση από τη Λευκωσία η οποία επισημαίνει πως ενδέχεται να ζητηθεί από τη Βρετανία να καταβάλλει εκατομμύρια στερλίνες για τις στρατιωτικές βάσεις που διατηρεί στην Κύπρο προκειμένου να εξασφαλιστούν τα κονδύλια που απαιτούνται για την ενοποίηση του νησιού. Το θέμα της αποζημίωσης από τη Βρετανία, έθιξε ξανά μετά από μια σχεδόν δεκαετία ο Αλέξης Γαλανός, πρόεδρος της συμβουλευτικής οικονομικής επιτροπής του προέδρου Παπαδόπουλου. «Οι αναλυτές εκτιμούν ότι τα σχόλια του κ.Γαλανού θα είναι πολύ δημοφιλή στους Ελληνοκύπριους αλλά δεν αποκλείεται να προκαλέσουν διπλωματική φουρτούνα σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη χρονική στιγμή» επισημαίνει η ανταπόκριση της εφημερίδας Τάιμς.
Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2004 - 03:45 (Ώρα Λονδίνου) Οι δηλώσεις Σορτ «νέος πονοκέφαλος» για τον Μπλερ Οι δηλώσεις της πρώην υπουργού της Βρετανίας, Κλερ Σορτ, η επίσκεψη του Γερμανού καγκελάριου στις ΗΠΑ, η κρίση στην Αϊτή και η νέα ταινία για τα πάθη του Χριστού σχολιάζονται εκτενώς από τον ευρωπαϊκό τύπο. Η Κλερ Σορτ, πρώην υπουργός Διεθνούς Ανάπτυξης της Βρετανίας, είπε την Πέμπτη σε ραδιοφωνικό πρόγραμμα του BBC ότι οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες παρακολουθούσαν τις συνομιλίες του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν. «Θέμα αξιοπιστίας» Η γερμανική εφημερίδα Φράνκφουρτερ Ρουντσάου ( Frankfurter Rundshau) εκτιμά ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός « δεν μπορεί να ξεπεράσει τον πόλεμο στο Ιράκ στον οποίο παρασύρθηκε από τον Τζορτζ Μπους». Με την εκτίμηση συμφωνεί και μια άλλη γερμανική εφημερίδα. Η Σουντόιτσε Τσάιτουνγκ ( Sueddeutsche Zeitung ) επισημαίνει επίσης ότι «αν η βρετανική κυβέρνηση δεν απαντήσει στις κατηγορίες τότε είναι πολύ πιθανό να υπονομευτεί ακόμη περισσότερο η αξιοπιστία του Λονδίνου». «Ο μόνος στόχος της Κλερ Σορτ από τότε που παραιτήθηκε από την κυβέρνηση για τον πόλεμο στο Ιράκ, φαίνεται να είναι να απομακρύνει από τον πρωθυπουργικό θώκο τον Τόνι Μπλερ» σημειώνει η ελβετική εφημερίδα Λε Ταμπ ( Le Temps ) η οποία θεωρεί πως ο Βρετανός πρωθυπουργός «έχει επιδείξει μεγάλη υπομονή». Ο κ.Σρέντερ πάει στην Ουάσινγκτον Η εφημερίδα Φράνκφουρτερ Αλγκεμάινε Τσάιτουνγκ ( Frankfurter Allgemeine Zeitung ) κατηγορεί τον καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ ότι διέπραξε «διπλωματικά σφάλματα» πριν την συνάντηση του με τον πρόεδρο Μπους στην αμερικανική πρωτεύουσα. «Όχι μόνο επέκρινε το αμερικανικό σύστημα δικαιοσύνης στην ομιλία του στο Σικάγο, αλλά επέκρινε και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και έμμεσα και την Αμερικανική Κεντρικής Τράπεζα για την υποτιθέμενη λανθασμένη ισοτιμία του ευρώ με το δολλάριο» υποστηρίζει η γερμανική εφημερίδα. Μια άλλη γερμανική εφημερίδα, η Ντι Βελτ (Die Welt) είναι λιγότερο αυστηρή αλλά επίσης συστήνει στον καγκελάριο Σρέντερ να είναι προσεχτικός και να μη θίγει θέματα όπως «την ανάγκη για χαμηλότερα επιτόκια». Η αυστριακή εφημερίδα Ντερ Στάνταρντ ( Der Standard ) υπογραμμίζει ότι οι δύο ηγέτες έχουν ανάγκη ο ένας τον άλλο διότι αντιμετωπίζουν εσωτερικά προβλήματα. «Η επίσκεψη του Σρέντερ στον Λευκό Οίκο βοηθάει σαφώς την προεκλογική εκστρατεία του Μπους» πιστεύει η αυστριακή εφημερίδα. Η νέα ταινία του Μελ Γκίμπσον Η γαλλική εφημερίδα Λε Φιγκαρό ( Le Figaro ) σημειώνει ότι η νέα ταινία για τα πάθη του Χριστού έχει επικριθεί από πολλούς για αντισημιτισμό και για «υπερβολικά βίαιες σκηνές». Η ολοσέλιδη φωτογραφία από την προβολή της ταινίας σε αίθουσα κινηματογράφου που δημοσιεύει μια άλλη γαλλική εφημερίδα, η Λιμπερασιόν ( Liberation ) συνοδεύεται από τον τίτλο «Ο Χριστός προκαλεί Πάθη». Η εφημερίδα θεωρεί τις θρησκευτικές απόψεις του Μελ Γκίμπσον «φανταμεταλιστικές» που περιορίζουν και μειώνουν «το μήνυμα του Χριστού στον θάνατο του από τα βασανιστήρια». Η κρίση στην Αϊτή Η γερμανική εφημερίδα Ντι Τάγκεστσάιτουνγκ ( Die Tageszeitung ) κατηγορεί τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι παραμένουν απαθείς απέναντι στην κρίση στην Αϊτή. «Η κρίση κλιμακώνεται, η τραγωδία των ανθρώπων που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους εκτυλίσσεται μπροστά στα μάτια τους και η κυβέρνηση Μπους παραμένει αδρανής και κυνική» λέει η γερμανική εφημερίδα που πιστεύει πως μερικές εκατοντάδες Αμερικανοί στρατιώτες θα αρκούσαν για να διασφαλιστεί ο νόμος και η τάξη στην Αϊτή. «Το μήνυμα της εξωτερικής πολιτικής του Μπους είναι ξεκάθαρο. Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες για πόλεμο για τα γεωπολιτικά τους συμφέροντα αλλά όχι για την επίλυση ανθρωπιστικών και πολιτικών κρίσεων σε φτωχές χώρες» υποστηρίζει η Ντι Τάγκεστσάιτουνγκ.
Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2004 - 05:20 (Ώρα Λονδίνου) Πένθος στην πΓΔΜ για τον Μπόρις Τράϊκοφσκι Του ανταποκριτή μας στα Σκόπια, Νίκου Φραγκόπουλου Ο Μπόρις Τράϊκοφσκι Βαριά η ατμόσφαιρα σήμερα στα Σκόπια, εξ αιτίας του χθεσινού τραγικού χαμού του προέδρου της χώρας , Μπόρις Τράικοφσκι. Η κυβέρνηση κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος ενώ οι σημαίες κυματίζουν μεσίστιες σε όλα τα κυβερνητικά κτίρια. Το υπουργικό συμβούλιο που συνεδρίασε εκτάκτως χθες το βράδυ, κάλεσε τους πολίτες να παραμείνουν ψύχραιμοι και διαβεβαίωσε ότι όλοι οι θεσμοί λειτουργούν κανονικά, χωρίς να τίθεται ζήτημα για την ασφάλεια της χώρας. Σήμερα αναμένεται να φθάσει στα Σκόπια, ο ύπατος εκπρόσωπος για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Χαβιέρ Σολάνα, ο οποίος θα καλέσει την κυβέρνηση της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, να μην πτοηθεί από το τραγικό συμβάν και να συνεχίσει τον δρόμο που οδηγεί στην προσέγγισή της χώρας με την Κοινότητα. Σύμφωνα με το Σύνταγμα , σε περίπτωση θανάτου ή αδυναμίας του προέδρου να εκτελεί τα καθήκοντα του, διεξάγονται εκλογές σε διάστημα 40 ημερών, για την ανάδειξη νέου προέδρου. Η θητεία του κ. Τράϊκοφσκι θα έληγε στα τέλη του τρέχοντος έτους, ενώ οι εκλογές, κανονικά, θα πραγματοποιούταν το φθινόπωρο. Τώρα επισπεύδονται και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα διεξαχθούν στα τέλη Μαρτίου.
|