Read the UN Convention on the Rights of the Child (20 November 1989) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 26 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 04-02-23

  1. Απογοήτευση πριν την ένταξη
  2. Για μάχη προετοιμάζεται η Αϊτή
  3. «Εγκλωβισμένος ο Μπιν Λάντεν»
  4. Περιορισμός επιδομάτων για μετανάστες
  5. Νέα νίκη των ανταρτών στην Αϊτή
  6. Στη Χάγη το τείχος του Ισραήλ
  7. Βομβιστική επίθεση στο Κιρκούκ
  8. Ικανοποίηση από ΕΕ για τις συνομιλίες
  9. Κριτική στο Ιράν από την ΕΕ
  10. Βομβιστική επίθεση στο Κιρκούκ
  11. Στη Σίτιγκρουπ η νοτιοκορεάτικη Κόραμ Μπάνκ
  12. Στη Σίτιγκρουπ η Κόραμ Μπάνκ
  13. Kούλουμα με κρύο και βροχές
  14. Φόρουμ: Το προεκλογικό σας πρόγραμμα
  15. Νέα νίκη των ανταρτών στην Αϊτή
  16. Συμφώνησαν για την τηλεοπτική αναμέτρηση
  17. Στη Χάγη το τείχος του Ισραήλ
  18. Βομβιστική επίθεση στο Κιρκούκ
  19. Φόρουμ: Το προεκλογικό σας πρόγραμμα
  20. Βομβιστική επίθεση στο Κιρκούκ
  21. «Έχουν μια καλή ευκαιρία»
  22. Παγκόσμιο ρεκόρ η Φεοφάνοβα στην Αθήνα
  23. «Κούλουμα» για πρωτοπόρους -«καρναβάλι» για ΑΕΚ
  24. Φόρουμ: Το προεκλογικό σας πρόγραμμα
  25. Νέα νίκη των ανταρτών στην Αϊτή
  26. Βομβιστική επίθεση στο Κιρκούκ
  27. «Χειρονομίες»
  28. Οι περιορισμοί της δικαιοσύνης
  29. Στη Χάγη το τείχος του Ισραήλ

Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2004 - 03:18 (Ώρα Λονδίνου)

Απογοήτευση πριν την ένταξη

Η αυστριακή Ντερ Σταντάρντ (Der Standard) λέει πως οι τα νέα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν κάθε λόγο να είναι απογοητευμένα καθώς χώρες που τους είχαν υποσχεθεί ελευθερία κίνησης, τώρα υπαναχωρούν.

Η εφημερίδα πιστεύει πως το 2002 η Σουηδία, η Βρετανία η Δανία και η Ολλανδία είχαν υποσχεθεί στις προς ένταξη χώρες την ελεύθερη πρόσβαση στην αγορά εργασίας τους επειδή πίστευαν ότι η μετανάστευση θα περιοριζόταν στις παραμεθόριες περιοχές.

«Δεν είναι καθόλου πειστικό τώρα να επικαλούνται τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες, εφόσον η οικονομία της Ευρώπης βρισκόταν σε επιβράδυνση ήδη από το 2002» λέει η εφημερίδα που σημειώνει πως όταν εντάχθηκαν το 1986 η Πορτογαλία και η Ισπανία, οι φόβοι για κύμα μεταναστών από τη νότια Ευρώπη ουδέποτε επαληθεύτηκαν.

Σχολιαστής της Λίντοβε Νόβινι (Lidove Noviny) στην Πράγα εκτιμά πως το «90% των Τσέχων δεν θα εκμεταλλευτούν ποτέ την ευκαιρία να ζήσουν και να εργαστούν κι αν το κάνουν θα είναι μόνο για μικρό χρονικό διάστημα Για τη συντριπτική πλειοψηφία των Τσέχων του σήμερα είναι αδύνατον να φανταστούν να πάνε σε άλλο μέρος για να βρουν δουλειά ακόμα και στην ίδια την πατρίδα τους» λέει η εφημερίδα.

Ο συντάκτης της τσέχικης εφημερίδας προειδοποιεί ότι θα πρέπει να αποφευχθεί το λεγόμενο «βαλκανικό» μοντέλο όπου οι εθνικές οικονομίες «έχουν γονατίσει» και η επιβίωση των ανθρώπων εξαρτάται από τα χρήματα που στέλνουν οι συγγενείς τους που εργάζονται σε πλούσιες δυτικές χώρες.

«Είναι προς το συμφέρον της Τσεχίας να διασφαλίσει πως ο κόσμος δεν θα φεύγει να εργαστεί σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης» λέει η Λίντοβε Νόβινι.

Παράλληλα όμως, η εφημερίδα της Πράγας λέει πως η κυβέρνηση της Τσεχίας θα πρέπει να διαμαρτυρηθεί επίσημα για τους περιορισμούς στη μετακίνηση και εργασία των πολιτών των νέων μελών, αλλά και για τον «εξευτελιστικό, γενικά, τρόπο με τον οποίο τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης υποδέχονται τους νεοφερμένους».

Η ελβετική Λε Τεμπ (Le Temps) αντιμετωπίζει το θέμα από τη σκοπιά του δημογραφικού προβλήματος της Ελβετίας σημειώνοντας πως επί του παρόντος μόνο η μετανάστευση μπορεί «να διατηρήσει τη ζωντάνια του έθνους».

Στη Στοκχόλμη η Εξπρέσεν (Expressen) τονίζει πως «το να θέτονται αντίπαλοι οι συνταξιούχοι μιας χώρας με τους μετανάστες αποτελεί κλασσική ξενοφοβική κίνηση και το πρόβλημα είναι ακριβώς το αντίθετο».

«Ο μόνος τρόπος για τη Σουηδία και την Ευρώπη συνολικά να εξασφαλίσουν τους μελλοντικούς συνταξιούχους και ηλικιωμένους είναι περισσότερη μετανάστευση» λέει η σουηδική εφημερίδα.

Προειδοποίηση στην Τουρκία

Η γερμανική Ντι Βελτ (Die Welt) λέει πως «μετά τη στήριξη του καγκελαρίου Γκέρχαρντ Σρέντερ προς την υποψηφιότητα της Τουρκίας, θα είναι δύσκολο να μην αρχίσουν πλέον διαπραγματεύσεις με την Άγκυρα»

Αλλά προειδοποιεί πως η Τουρκία εξακολουθεί να βρίσκεται μακριά από την Ευρώπη σε θέματα αξιών και νομικών ιδεών.

«Αν η Τουρκία θέλει να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να αλλάξει στα επόμενα δέκα χρόνια πολύ περισσότερο από όσο πολλοί Τούρκοι πιθανόν γνωρίζουν ή θα ήθελαν», λέει.

Προειδοποιήσεις απευθύνει και η Ντερ Ταγκεσπίγκελ (Der Tagesspiegel) που λέει ότι «με την πρώτη ευκαιρία η Τουρκία θα πρέπει να στηριχτεί στον εαυτό της και όχι στη Γερμανία».

Η εφημερίδα καλεί τους Γερμανούς πολιτικούς να αποφεύγουν τις «μεγάλες κουβέντες» καθώς δεν υπάρχει καμία εγγύηση πως η Τουρκία θα ικανοποιήσει τα κριτήρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με την έννομη τάξη και τη δημοκρατία».

Κι αυτά, λέει, «πρέπει να είναι που θα αποφασίσουν και τίποτα άλλο».

Το τείχος του Ισραήλ

Η Ινφορμασιόν (Information) της Κοπεγχάγης σημειώνει πως «η Δανία και άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης διαφώνησαν ενεργά» με την εξέταση του τείχους που κατασκευάζει το Ισραήλ στη Δυτική Όχθη από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης.

«Στις 30 Ιανουαρίου, οι 15 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Δανίας, έστειλαν επιστολή στο Δικαστήριο καλώντας το να μην εξετάσει την υπόθεση» λέει η εφημερίδα σημειώνοντας πως η άρνηση του Ισραήλ να μη συμμετάσχει στην ακροαματική διαδικασία έχει την ηθική στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Τα ακραία στοιχεία και στις δυο πλευρές θα πρέπει να είναι δικαιολογημένα ικανοποιημένα με τον θρίαμβό τους: ήττα του διεθνούς δικαίου νίκη των τσιμεντένιων τειχών και των βομβιστών αυτοκτονίας».

Αϊτή

Σχόλιο της Ντι Ταγκετσάιτουνγκ (Die Tageszeitung) προειδοποιεί να μην υπάρξει ξένη επέμβαση στην Αϊτή.

Η γερμανική εφημερίδα λέει πως μια διεθνής επέμβαση θα είχε νόημα μόνο αν σχετιζόταν με μια σοβαρή προσπάθεια να οικοδομηθούν θεσμοί σε ένα «αποτυχημένο κράτος»¨όπως είναι σήμερα η Αϊτή.

Αλλά, πιστεύει πως, όσον αφορά στην Αϊτή, είναι αδύνατον να εμπιστευτεί κανείς τις μόνες χώρες που είναι δυνατόν να προβούν σε μια επέμβαση, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Γαλλία.

«Όσο δύσκολο κι αν είναι οι Αϊτινοί πρέπει μόνοι τους να λύσουν το πολιτικό τους χάος» καταλήγει η γερμανική εφημερίδα.

Εν τούτοις η γαλλική Λιμπερασιόν (Liberation) λέει πως στις παρούσες συνθήκες είναι δύσκολο να κατανοήσει κανείς τη άρνηση των ΗΠΑ να συμφωνήσουν με τη γαλλική πρόταση για αποστολή διεθνούς δύναμης στην Αϊτή, με εντολή του ΟΗΕ, καθώς αυτό φαίνεται να είναι «ο μόνος τρόπος να αποφευχθεί η αναρχία να μεταβληθεί σε σφαγή και σε ανθρωπιστική καταστροφή».


Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου 2004 - 20:09 (Ώρα Λονδίνου)

Για μάχη προετοιμάζεται η Αϊτή

Συλλήψεις πραγματοποιούν οι αντάρτες στο Καπ Αϊτιέν

Οι Ηνωμένες Πολιτείες αποστέλουν πενήντα πεζοναύτες στην Αιτή για να προστατεύσουν την αμερικανική πρεσβεία στην πρωτεύουσα, Πορτ ο Πρενς.

Aμερικανικό στρατιωτικό ελικόπτερο μετέφερε ήδη τους πεζοναύτες, που αποβιβάστηκαν στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας.

'Ενοπλοι αντάρτες που θέλουν την παραίτηση του προέδρου Ζαν Μπερτράντ Αριστίντ ανακοίνωσαν ότι σκοπεύουν να προελαύσουν στο Πορτ ο Πρενς.

Kατά την άφιξή τους στο Πορτ ο Πρενς, οι Αμερικανοί πεζοναύτες είδαν οδοφράγματα να καίγονται από οπαδούς του προέδρου Αριστίντ.

Οδοφράγματα έχουν επίσης στηθεί έξω από το προεδρικό μέγαρο και κοντά στο αεροδρόμιο.

Ανταποκριτής του BBC στην πρωτεύουσα μεταδίδει ότι η πόλη ετοιμάζεται να δεχτεί επίθεση.

Την Κυριακή οι αντάρτες κατέλαβαν την δεύτερη σε πληθυσμό πόλη της χώρας, το Καπ Αϊτιέν, το τελευταίο οχυρό του προέδρου Αριστίντ στον βορρά.

Οι πολιτικοί της αντιπολίτευσης δηλώνουν ότι συμφώνησαν να προσπαθήσουν για ένα ακόμη εικοσιτετράωρο να βρεθεί λύση επί σχεδίου κατανομής της εξουσίας.

Ο προέδρος Αριστίντ που διαδέχθηκε τον στυγνό δικτάτορα Ντιβαλιέ στα μέσα της δεκαετίας του 1980 κατηγορείται από την αντιπολίτευση της Αϊτής για διαφθορά και δολοφονίες πολιτικών του αντιπάλων.


Κυριακή 22 Φεβρουαρίου 2004 - 09:41 (Ώρα Λονδίνου)

«Εγκλωβισμένος ο Μπιν Λάντεν»

Το βίντεο που έδειχνε το ηγετικό δίδυμο της Αλ Κάιντα σε ορεινή περιοχή οδήγησε σύμφωνα με το δημοσίευμα στον εντοπισμό του ορμητηρίου τους

Οι αμερικανικές και βρετανικές ειδικές δυνάμεις έχουν εντοπίσει τα κατατόπια του Οσάμα μπιν Λάντεν, σε μια ορεινή περιοχή του βορειοδυτικού Πακιστάν, κοντά στα σύνορα με το Αφγανιστάν, σύμφωνα με πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Σάντεϊ Εξπρές (Sunday Express).

Επικαλούμενη ανώνυμη πηγή των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών η εφημερίδα γράφει ότι ο ηγέτης της οργάνωσης Αλ Κάιντα και 50 φανατικοί υποστηρικτές του κρύβονται μέσα σε μια έκταση περίπου 270 τετραγωνικών χιλιομέτρων, στα βόρεια της κωμοπόλεων Χανοζάι και Μούργκα.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή ο Μπιν Λάντεν είναι παγιδευμένος μαζί με τον πνευματικό ηγέτη των Ταλιμπάν Μουλά Ομάρ, και οι αμερικανικές δυνάμεις είναι απολύτως σίγουρες ότι δεν θα καταφέρει να ξεφύγει, καθώς η περιοχή αυτή ελέγχεται νυχθημερόν από κατασκοπευτικό δορυφόρο.

Μπιν Λάντεν παγιδευμένος σαν αρουραίος

Πρωτοσέλιδος τίτλος στη Σάντεϊ Εξπρές

Εξάλλου η Σάντεϊ Εξπρές υποστηρίζει ότι δημοσιογράφος της εκλήθη την περασμένη εβδομάδα στο Λονδίνο σε πρόγευμα εργασίας για το θέμα αυτό από ένα σημαντικό μέλος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος προσκείμενο στο Λευκό Οίκο και στο Πεντάγωνο.

«Μπορούμε να δούμε τα πάντα. Εάν [ο Μπιν Λάντεν] κάνει την οποιαδήποτε κίνηση θα το ξέρουμε» είπε στο δημοσιογράφο της Σάντεϊ Εξπρές ο Αμερικανός αξιωματούχος που θέλησε να τηρήσει την ανωνυμία του.

Και συμπλήρωσε ότι οι ειδικές δυνάμεις Βρετανίας και ΗΠΑ περιμένουν την εντολή για να επέμβουν.

«Ανάλυση βίντεο οδήγησε στον εντοπισμό»

Ο Μπιν Λάντεν εντοπίστηκε μετά από συνδυασμένες προσπάθειες χαρτογράφων και γεωλόγων που μελέτησαν το τελευταίο βιντεοσκοπημένο μήνυμά του που είχε μεταδοθεί τον Σεπτέμβριο του 2003 από το αραβικό κανάλι Αλ Τζαζίρα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα η μορφολογία και η σύσταση του εδάφους που εμφανιζόταν στο βίντεο είναι η ίδια με την περιοχή Τόμπα Κακάρ στο Πακιστάν.

Στη συνέχεια οι υποθέσεις αυτές επιβεβαιώθηκαν επί τόπου από πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών και άνδρες των ειδικών δυνάμεων, υποστηρίζει η Σάντεϊ Εξπρές.


Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου 2004 - 22:23 (Ώρα Λονδίνου)

Περιορισμός επιδομάτων για μετανάστες

Οι μετανάστες θα μπορούν να δουλεύουν, όχι όμως να διεκδικούν επιδόματα

Μετανάστες από χώρες που θα γίνουν τον Μάΐο μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να «δουλεύουν ή να φύγουν» από την Βρετανία, υπογράμμισε ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ.

Τις δηλώσεις αυτές έκανε ο κ. Μπλερ, καθώς ο υπουργός Εσωτερικών, Ντέιβιντ Μπλάνκετ, ανακοίνωσε μέτρα για τους μετανάστες κατά τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τα άτομα που θα προέρχονται από τα νέα κράτη μέλη δεν θα χρειάζονται άδεια εργασίας, αλλά θα πρέπει να είναι εγγεγραμμένοι, είπε ο κ. Μπλάνκετ, στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Τα νέα κράτη μέλη (από 1η Μαΐου)

Πολωνία

Σλοβακία

Δημοκρατία της Τσεχίας

Λιθουανία

Λεττονία

Ουγγαρία

Εσθονία

Μάλτα

Κύπρος

Οι μετανάστες, είπε ο κ. Μπλάνκετ στους Βρετανούς βουλευτές, είναι ευπρόσδεκτοι να δουλεύουν νόνιμα και ανοικτά, αλλά δεν θα καταχρώνται το σύστημα επιδομάτων.

Προηγουμένως, ο κ. Μπλερ, είπε στο ραδιόφωνο του BBC ότι οι πολίτες των οκτώ πρώην ανατολικών Ευρωπαϊκών κομμουνιστικών χωρών θα μπορούν να παραμείνουν στη Βρετανία αν έχουν εργασία: «αν δεν μπορούν να επιβιώσουν οικονομικά, θα εκδιωχθούν από τη χώρα».

Έλλειψη εργατικού δυναμικού

Η Βρετανία και η Ιρλανδία ήταν οι μόνες δύο χώρες που είχαν σκοπό να δώσουν δικαίωμα εργασίας, χωρίς κανένα περιορισμό, στους πολίτες των νέων κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Γεννήθηκαν όμως φόβοι ότι θα υπάρξει τεράστιο μεταναστικό κύμα χιλιάδων ανθρώπων.

Καθώς τα περισσότερα κράτη μέλη έχουν επιβάλει περιορισμούς, ο υπουργός Εσωτερικών είπε: «δεν είναι λογικό να μείνουμε εμείς εκτεθειμένοι».

«Οι άνθρωποι που θα έρχονται από τις υπό ένταξη χώρες, αλλά δεν δουλεύουν, δεν θα μπορούν να διεκδικήσουν επιδόματα».

Οι περιορισμοί θα ισχύουν τουλάχιστον μέχρι το 2006.

Οι μετανάστες όμως που δουλεύουν για διάστημα πάνω από ένα χρόνο θα μπορούν να διεκδικούν επιδόματα.


Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου 2004 - 20:09 (Ώρα Λονδίνου)

Νέα νίκη των ανταρτών στην Αϊτή

Συλλήψεις πραγματοποιούν οι αντάρτες στο Καπ Αϊτιέν

Οι Ηνωμένες Πολιτείες αποστέλουν πενήντα πεζοναύτες στην Αιτή για να προστατεύσουν την αμερικανική πρεσβεία στην πρωτεύουσα, Πορτ ο Πρενς.

Σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού πρακτορείου ειδήσεων, αμερικανικό στρατιωτικό ελικόπτερο μετέφερε ήδη τους πεζοναύτες, που αποβιβάστηκαν στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας.

'Ενοπλοι αντάρτες που θέλουν την παραίτηση του προέδρου Jean-Bertrand Aristide ανακοίνωσαν ότι σκοπεύουν να προελαύσουν στο Πορτ ο Πρενς.

Νωρίτερα, ο Ερυθρός Σταυρός δήλωσε ότι θέλει να κρατήσει ανοικτές τις γραμμές επικοινωνίας με όλες τις πλευρές.

Οι αντάρτες στην Αϊτή κατέλαβαν την δεύτερη σε πληθυσμό πόλη της χώρας, το Καπ Αϊτιέν, το τελευταίο οχυρό του προέδρου Αριστίντ στον βορρά.

Οι αντάρτες έκαψαν το αστυνομικό τμήμα της πόλης και κατά πληροφορίες πάνω από 200 κρατούμενοι αφέθηκαν ελεύθεροι καθώς η αστυνομία είχε εγκαταλείψει την περιοχή.

Ο προέδρος Αριστίντ που διαδέχθηκε τον στυγνό δικτάτορα Ντιβαλιέ στα μέσα της δεκαετίας του 1980 κατηγορείται από την αντιπολίτευση της Αϊτής για διαφθορά και δολοφονίες πολιτικών του αντιπάλων.


Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου 2004 - 19:27 (Ώρα Λονδίνου)

Στη Χάγη το τείχος του Ισραήλ

Παλαιστίνιοι διαδήλωσαν σε μια «μέρα οργής» κατά του τείχους

Στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης άρχισαν από το πρωί οι ακροάσεις της προσφυγής των Παλαιστινίων σχετικά με τη νομιμότητα του τείχους που κτίζει το Ισραήλ στη Δυτική Όχθη.

Από σήμερα και έως την Τετάρτη εκπρόσωποι από 13 χώρες, την παλαιστινιακή Αρχή, τον Αραβικό Σύνδεσμο και τον Οργανισμό Ισλαμικών Κρατών θα παρουσιάσουν προφορικά τις θέσεις τους για τη νομιμότητα του τείχους.

Ο εκπρόσωπος των Παλαιστινίων στα Ηνωμένα 'Εθνη, Νασέρ αλ Κιντουά, είπε ότι το τείχος στερεί από τους Παλαιστινίους τα ανθρώπινα δικαιώματα τους και καθιστά αδύνατη τη δημιουργία βιώσιμου Παλαιστινιακού κράτους.

Το Ισραήλ αρνήθηκε να συμμετάσχει στις εργασίες του δικαστηρίου, αλλά σε γραπτές εισηγήσεις είπε ότι το τείχος είναι αναγκαίο για να σταματήσουν οι επιθέσεις αυτοκτονίας.

Έξω από το δικαστήριο, χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωναν, άλλοι υπέρ και άλλοι κατά του τείχους.

Οι Ισραηλινοί είχαν εκθέσει τον σκελετό λεωφορείου, διαλυμένου από επίθεση αυτοκτονίας.

Η απόφαση του δικαστηρίου δεν θα είναι δεσμευτική.

Σε τηλεοπτικό του μήνυμα από τη Ραμάλα ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Γιασέρ Αραφάτ προειδοποίησε ότι δεν πρόκειται να επικρατήσει ειρήνη στη Μέση Ανατολή, όσο παραμένει το τείχος.

«Πρόθεση προσάρτησης»

Μιλώντας στο δικαστήριο στη Χάγη ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου, Αμρ Μούσα, υπογράμμισε τη στήριξη που παρέχει η οργάνωση στο παλαιστινιακό αίτημα να κηρυχθεί το τείχος παράνομο, σημειώνοντας ότι η κατασκευή του επιβεβαιώνει την πρόθεση των Ισραηλινών να προσαρτήσουν με διχοτόμηση παλαιστινιακά εδάφη.

Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών, Νταβίντ Σαράνγκα, αντέκρουσε σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Ρόιτερς τις κατηγορίες των Παλαιστινίων, ότι η κατασκευή του τείχους στοχεύει στην προσάρτηση των κατεχομένων εδαφών.

Το Ισραήλ δεν έχει στείλει απεσταλμένους στη Χάγη, καθώς θεωρεί ότι δεν είναι της αρμοδιότητας του Διεθνούς Δικαστηρίου η εξέταση της νομιμότητας του τείχους, την κατασκευή του οποίου αιτιολογεί με την πρόθεση πρόληψης επιθέσεων αυτοκτονίας.

Ο Τζον Ντούγκαρντ, από την Υπηρεσία Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, η έκθεση του οποίου οδήγησε στην απόφαση της γενικής συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών να παραπέμψει την υπόθεση στο Δικαστήριο, δήλωσε ότι η απαγόρευση της χρήσης βίας, καθώς επίσης η απαγόρευση κάθε ενέργειας που θα έχει ως αποτέλεσμα την βίαιη προσάρτηση ξένων εδαφών, είναι μια από τις σημαντικότερες αρχές του διεθνούς δικαίου, που περιλαμβάνεται στην ιδρυτική χάρτα του ΟΗΕ.

«Η ανέγερση του τείχους σε παλαιστινιακά εδάφη δείχνει σαφέστατα ότι έχουμε να κάνουμε με μια απόπειρα προσάρτησης ξένου εδάφους και αυτό εμπίπτει στις αρμοδιότητες του Δικαστηρίου» υπογράμμισε ο αξιωματούχος του ΟΗΕ.


Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου 2004 - 12:40 (Ώρα Λονδίνου)

Βομβιστική επίθεση στο Κιρκούκ

Η παρουσία των αμερικανικών δυνάμεων δεν μπόρεσε να αποτρέψει τη νέα επίθεση αυτοκτονίας στο Κιρκούκ

Πολύνεκρη βομβιστική επίθεση σημειώθηκε το πρωί της Δευτέρας έξω από αστυνομικό τμήμα στο Κιρκούκ του βορείου Ιράκ.

Ο απολογισμός της επίθεσης είναι 13 νεκροί και πάνω από 50 οι τραυματίες.

Τα περισσότερα θύματα είναι αστυνομικοί, ενώ η αμερικανική διοίκηση στη Βαγδάτη ανακοίνωσε ότι υπάρχουν τέσσερις νεκροί άμαχοι.

Ανταποκριτής του BBC στην πόλη μεταδίδει ότι είδε εικόνες πλήρους καταστροφής με ανθρώπινα μέλη σκορπισμένα στο δρόμο και πολλά αυτοκίνητα διαλυμένα.

Κατά τα φαινόμενα η επίθεση σημειώθηκε την ώρα που άλλαζε η βάρδια των αστυνομικών και πολλοί από αυτούς βρίσκονταν μπροστά στο κτίριο την ώρα της έκρηξης.

Η σημερινή επίθεση είναι η τελευταία σε μία σειρά επιθέσεων στις οποίες έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 300 άνθρωποι και η τρίτη από τον Ιανουάριο, με στόχους κυρίως αστυνομικές και παραστρατιωτικές δυνάμεις που συνεργάζονται με τους Αμερικανούς.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της αμερικανικής διοίκησης - βασίζονται σε επιστολή που έχει υποκλαπεί και θεωρείται ότι εστάλη από τον Ιορδανό ισλαμιστή Αμπου Μουσαμπ αλ Ζαρουάβι σε στελέχη της Αλ Κάιντα στο Πακιστάν και το Αφγανιστάν- πίσω από τις επιθέσεις ενδέχεται να είναι αλλοδαποί ισλαμιστές.

Στη Βαγδάτη ο Ράμσφελντ

Στην επιστολή εκτίθεται, σύμφωνα με την αμερικανική διοίκηση, για επιθέσεις με στόχο να υπονομευτεί το σχέδιο των ΗΠΑ για μεταβίβαση της εξουσίας στους Ιρακινούς.

Σε συνέντευξή του στην Eλληνική Υπηρεσία του ΒΒC o εκπρόσωπος της τοπικής κυβέρνησης, Σιανάντ Μπανάα, εκτιμά ότι με την επίθεση πλήττεται πρώτα και κύρια η προσπάθεια εκδημοκρατισμού και οικονομικής ευημερίας της περιοχής.

Την τέταρτη επίσκεψή του στο Ιράκ, μετά την επίσημη κήρυξη του τερματισμού των εχθροπραξιών, πραγματοποιεί ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Ντόναλντ Ράμσφελντ.

Ο κ. Ράμσφελντ συναντήθηκε ήδη με τον Αμερικανό διοικητή του Ιράκ, Πολ Μπρέμερ και θα έχει επίσης συναντήσεις με τους διοικητές των στρατιωτικών δυνάμεων που σταθμεύουν στη χώρα.


Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου 2004 - 18:18 (Ώρα Λονδίνου)

Ικανοποίηση από ΕΕ για τις συνομιλίες

Ελληνικές ευχαριστίες προς τον Γκίντερ Φeρχόιγκεν (εδώ με τον Αλβάρο ντε Σότο (α)

Το Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης χαιρέτισε τις νέες συνομιλίες για το Κυπριακό και υπογράμμισε επίσης τη σαφή του προτίμηση στην ένταξη ολόκληρης και ενωμένης της Κύπρου στην Ένωση την 1η Μαΐου.

Του ανταποκριτή μας στις Βρυξέλλες, Γιώργου Δαράτου.

Ενδιαφέρον έχει η δήλωση των 25 υπουργών, σύμφωνα με την οποία η λύση που θα βρεθεί για το Κυπριακό, θα είναι ευθυγραμμισμένη προς τις αρχές επί των οποίων έχει θεμελιωθεί η ΕΕ και κατ΄ επέκταση το κοινωνικό κεκτημένο.

ΟΙ υπουργοί επικροτούν την ετοιμότητα της Κομισιόν να παίξει υποστηρικτικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού, όπως έχει αποφασισθεί κατ΄ επανάληψη στα προηγούμενα ευρωπαϊκά συμβούλια κορυφής και να παράσχει όλη εκείνη την αναγκαία βοήθεια, που θα μπορούσε να της ζητήσει ο γγ των Ηνωμένων Εθνών.

Πρόκειται για ένα κείμενο-απόφαση των 25 έλεγαν πολιτικοί παρατηρητές στις Βρυξέλλες, το οποίο θεωρεί δεδομένο ότι το περιεχόμενο της λύσης του Κυπριακού θα εντάσσεται στα πλαίσια του κοινοτικού κεκτημένου, καθώς και ότι η ΕΕ, μέσω της Κύπρου, θα πάρει μέρος στις διαπραγματεύσεις αυτές παρέχοντας κάθε είδους τεχνική, νομική, οικονομική και πολιτική βοήθεια στις διαπραγματευόμενες πλευρές και ιδίως στον Κόφι Αναν.

Συνάντηση Γιαννίτση-Φερχόιγκεν

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Τάσος Γιαννίτσης είχε ιδιαίτερη συνομιλία με τον αρμόδιο για τη διεύρυνση επίτροπο, Γκίντερ Φερχόιγκεν, τον οποίο και ευχαρίστησε για τη συμβολή και παρουσία του στην έναρξη των διαπραγματεύσεων στην Κύπρο.

Η παρουσία των κοινοτικών εμπειρογνωμόνων στο πλευρό των διαπραγματευομένων, είπε ο κ. Γιαννίτσης, θα συμβάλει πολύ θετικά στην εξεύρεση μιας λύσης με τις λιγότερες δυνατές αποκλίσεις από την κοινοτική νομοθεσία και τις μικρότερες δυνατές μεταβατικές περιόδους για την πλήρη εφαρμογή της στη νήσο.

Τα Ηνωμένα Έθνη, είπε ο κ. Γιαννίτσης, έχουν κάθε συμφέρον να αντλήσουν από την εμπειρία της Κομισιόν, προκειμένου να φθάσουν σε μία λειτουργική και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, που δεν θα δημιουργήσει προβλήματα, τόσο στην Κύπρο, όσο και στην Ένωση.

Ως προς τις πρόσφατες δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου κ. Χριστόδουλου περί αφελληνισμού κ.λ.π. της Κύπρου, ο υπουργός εξήγησε ότι η λύση του Κυπριακού με την ένταξη της Κύπρου στην Ένωση θα αποτρέψουν ντε φάκτο τη διχοτόμηση της νήσου, με όλες τις αρνητικές συνέπειες που μπορεί να έχει κάτι τέτοιο.

Η λύση του προβλήματος με την Κύπρο μέσα στην Κοινότητα είναι ο συνδυασμός των δύο στόχων, που για όλες τις πολιτικές δυνάμεις θεωρείται ως εξαιρετικά αποτελεσματικός, κατέληξε ο κ. Γιαννίτσης.


Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου 2004 - 17:37 (Ώρα Λονδίνου)

Κριτική στο Ιράν από την ΕΕ

«Ελαττωματικές» χαρακτήρισε τις εκλογές στο Ιράν, ο ΥΠΕΞ της Βρετανίας, Τζακ Στρο

«Πισωγύρισμα για τη δημοκρατία» χαρακτηρίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές στο Ιράν, στις οποίες επικράτησαν οι συντηρητικές δυνάμεις της χώρας, ενώ προηγουμένως είχαν αποκλεισθεί από τις λίστες υποψηφίων περίπου 2.500 εκπρόσωποι των μεταρρυθμιστών.

Όπως δήλωσε ο Ντιέγο ντε Οχέδα, εκπρόσωπος του επιτρόπου Εξωτερικών Σχέσων, Κρις Πάτεν, για την ΕΕ είναι σαφές ότι οι εκλογές του Ιράν δεν διεξήχθησαν σύμφωνα με τις διεθνείς προδιαγραφές.

Οι «ελαττωματικές εκλογές» θα έχουν αρνητικό αντίκτυπο στις εμπορικές διαπραγματεύσεις της ΕΕ με το Ιράν, που διεξάγονται στο πλαίσιο του επιλεγμένης ατζέντας διαλόγου μεταξύ των δύο πλευρών, δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Τζακ Στρο.

Στο σχέδιο απόφασης του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ εκφράζεται «βαθιά λύπη και απογοήτευση» για τον αποκλεισμό υποψηφιοτήτων, ο οποίος «κατέστησε αδύνατη την δημοκρατική επιλογή των ψηφοφόρων, όπως αναφέρεται.

Τον Σεπτέμβριο του 2003 Ευρωπαϊκή Ένωση είχε απειλήσει την Τεχεράνη με την επιβολή κυρώσεων, εξ αιτίας του πυρηνικού της προγράμματος.

Προηγουμένως η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών είχε χαρακτηρίσει τις ιρανικές εκλογές «ανελεύθερες και άδικες».


Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου 2004 - 16:33 (Ώρα Λονδίνου)

Yποψήφιος για Όσκαρ ο Τζόνι Ντεπ

Στο Λος Άντζελες δόθηκαν τα βραβεία του Σωματείου των Ηθοποιών (SAG), τα οποία θεωρούνται προάγγελοι των βραβείων Όσκαρ.

Ο Τζόνι Ντεπ κέρδισε το βραβείο για τη ερμηνεία του στην ταινία «Οι πειρατές της Καραϊβικής», επικρατώντας των φαβορί, Μπιλ Μάρεϊ και Σον Πεν.

Και οι τρεις ηθοποιοί έχουν προταθεί για τα βραβεία Όσκαρ που θα απονεμηθούν την ερχόμενη Κυριακή.

Η Σαρλίζ Θέρον βραβεύτηκε για την ερμηνεία μιας κατά συρροή δολοφόνου, στην χαμηλού προϋπολογισμού ταινία « Τέρας».

Στην τελετή του Λος Άτνζελες τιμήθηκαν και οι ηθοποιοί του «Αρχοντα των δακτυλιδιών», γεγονός που αυξάνει τις πιθανότητες για Όσκαρ της ταινίας «Η επιστροφή του βασιλιά».

Το βραβείο καλύτερου συνόλου για τηλεοπτική κωμωδία δόθηκε στη σειρά «Sex in the city», το τελευταίο επεισόδιο της οποία προβλήθηκε την Κυριακή.


Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου 2004 - 15:41 (Ώρα Λονδίνου)

Βομβιστική επίθεση στο Κιρκούκ

Η παρουσία των αμερικανικών δυνάμεων δεν μπόρεσε να αποτρέψει τη νέα επίθεση αυτοκτονίας στο Κιρκούκ

Πολύνεκρη βομβιστική επίθεση σημειώθηκε το πρωί της Δευτέρας έξω από αστυνομικό τμήμα στο Κιρκούκ του βορείου Ιράκ.

Σύμφωνα με τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, που επικαλούνται ανακοινώσεις της τοπικής αστυνομίας και νοσοκομειακών γιατρών, από την επίθεση έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον δέκα άνθρωποι και τραυματίσθηκαν 45.

Τα περισσότερα θύματα είναι αστυνομικοί, ενώ η αμερικανική διοίκηση στη Βαγδάτη ανακοίνωσε ότι υπάρχουν τέσσερις νεκροί άμαχοι.

Ανταποκριτής του BBC στην πόλη μεταδίδει ότι είδε εικόνες πλήρους καταστροφής με ανθρώπινα μέλη σκορπισμένα στο δρόμο και πολλά αυτοκίνητα διαλυμένα.

Κατά τα φαινόμενα η επίθεση σημειώθηκε την ώρα που άλλαζε η βάρδια των αστυνομικών και πολλοί από αυτούς βρίσκονταν μπροστά στο κτίριο την ώρα της έκρηξης.

Η σημερινή επίθεση είναι η τελευταία σε μία σειρά επιθέσεων στις οποίες έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 300 άνθρωποι και η Τρίτη από τον Ιανουάριο, με στόχους κυρίως αστυνομικές και παραστρατιωτικές δυνάμεις που συνεργάζονται με τους Αμερικανούς.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της αμερικανικής διοίκησης - βασίζονται σε επιστολή που έχει υποκλαπεί και θεωρείται ότι εστάλη από τον Ιορδανό ισλαμιστή Αμπου Μουσαμπ αλ Ζαρουάβι σε στελέχη της Αλ Κάιντα στο Πακιστάν και το Αφγανιστάν- πίσω από τις επιθέσεις ενδέχεται να είναι αλλοδαποί ισλαμιστές.

Στην επιστολή εκτίθεται, σύμφωνα με την αμερικανική διοίκηση, για επιθέσεις με στόχο να υπονομευτεί το σχέδιο των ΗΠΑ για μεταβίβαση της εξουσίας στους Ιρακινούς.

Σε συνέντευξή του στην Eλληνική Υπηρεσία του ΒΒC o εκπρόσωπος της τοπικής κυβέρνησης, Σιανάντ Μπανάα, εκτιμά ότι με την επίθεση πλήτετται πρώτα και κύρια η προσπάθεια εκδημοκρατισμού και οικονομικής ευημερίας της περιοχής.

Στη Βαγδάτη ο Ράμσφελντ

Την Τέταρτη επίσκεψή του στο Ιράκ, μετά την επίσημη κήρυξη του τερματισμού των εχθροπραξιών, πραγματοποιεί ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Ντόναλντ Ράμσφελντ.

Ο κ. Ράμσφελντ συναντήθηκε ήδη με τον Αμερικανό διοικητή του Ιράκ, Πολ Μπρέμερ και θα έχει επίσης συναντήσεις με τους διοικητές των στρατιωτικών δυνάμεων που σταθμεύουν στη χώρα.


Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου 2004 - 15:13 (Ώρα Λονδίνου)

Στη Σίτιγκρουπ η νοτιοκορεάτικη Κόραμ Μπάνκ

Στις αναδυόμενες νέες μεγάλες οικονομίες προσανατολίζονται οι μεγάλες διεθνείς τράπεζες

Εκτοπίζοντας τη Στάνταρντ Τσάρτερντ, η οποία συνεχίζει να κατέχει το 10% των μετοχών στο νοτιοκορεατικό πιστωτικό ίδρυμα, η Σίτιγκρουπ αναλαμβάνει τον έλεγχο της Κόραμ Μπάνκ.

Οι κονομικοί αναλυτές υποδεικνύουν ότι το βήμα της μεγαλύτερη τράπεζα του κόσμου εντάσσεται στον προσανατολισμό της τραπεζικής αγοράς προς τις αποκαλούμενες αναπτυσσόμενες οικονομίες, οι ρυθμοί ανάπτυξης των οποίων είναι υψηλότεροι από εκείνους στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη.

Η Σίτιγκρουπ έχει κάνει παρόμοιες κινήσεις και στις τραπεζικές αγορές άλλων χωρών, μεταξύ άλλων στην Πολωνία και το Μεξικό.

«Η Κορέα αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα για τον όμιλό μας», δήλωσε ο διευθυντής της Σίτιγκρουπ, Ντέρικ Μοον.

Η Σίτιγκρουπ προσέφερε 12,71 δολάρια για κάθε μετοχή της Κόραμ Μπανκ, περίπου 7% πάνω από το μέσο όρο της μετοχής τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες.

Σύμφωνα με τη διοίκηση του ομίλου υπάρχει η προοπτική εξαγοράς του 80% του μετοχικού κεφαλαίου της νοτιοκορεατικής τράπεζας.


Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου 2004 - 15:17 (Ώρα Λονδίνου)

Στη Σίτιγκρουπ η Κόραμ Μπάνκ

Στις αναδυόμενες νέες μεγάλες οικονομίες προσανατολίζονται οι μεγάλες διεθνείς τράπεζες

Εκτοπίζοντας τη Στάνταρντ Τσάρτερντ, η οποία συνεχίζει να κατέχει το 10% των μετοχών στο νοτιοκορεατικό πιστωτικό ίδρυμα, η Σίτιγκρουπ αναλαμβάνει τον έλεγχο της Κόραμ Μπάνκ.

Οι κονομικοί αναλυτές υποδεικνύουν ότι το βήμα της μεγαλύτερη τράπεζα του κόσμου εντάσσεται στον προσανατολισμό της τραπεζικής αγοράς προς τις αποκαλούμενες αναπτυσσόμενες οικονομίες, οι ρυθμοί ανάπτυξης των οποίων είναι υψηλότεροι από εκείνους στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη.

Η Σίτιγκρουπ έχει κάνει παρόμοιες κινήσεις και στις τραπεζικές αγορές άλλων χωρών, μεταξύ άλλων στην Πολωνία και το Μεξικό.

«Η Κορέα αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα για τον όμιλό μας», δήλωσε ο διευθυντής της Σίτιγκρουπ, Ντέρικ Μοον.

Η Σίτιγκρουπ προσέφερε 12,71 δολάρια για κάθε μετοχή της Κόραμ Μπανκ, περίπου 7% πάνω από το μέσο όρο της μετοχής τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες.

Σύμφωνα με τη διοίκηση του ομίλου υπάρχει η προοπτική εξαγοράς του 80% του μετοχικού κεφαλαίου της νοτιοκορεατικής τράπεζας.


Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου 2004 - 14:51 (Ώρα Λονδίνου)

Kούλουμα με κρύο και βροχές

Kαι στο λόφο Bεΐκου πέταξαν το χαρταετό οι Aθηναίοι

Mε ασταθή καιρό εορτάσθηκαν τα Kούλουμα, καθώς στις περισσότερες περιοχές της Eλλάδας επικράτησε κρύο και συννεφιά, ενώ σημειώθηκαν και τοπικές βροχές.

Στην Aττική, επίκεντρο των εορτασμών ήταν, όπως κάθε χρόνο, ο λόφος του Φιλοπάππου, όπου υπήρχε καλλιτεχνικό πρόγραμμα για τους Aθηναίους που ήταν εκεί για να πετάξουν το χαρταετό.

Eν τω μεταξύ, καθυστερήσεις αναμένεται να αντιμετωπίσουν οι εκδρομείς που αποφάσισαν να εκμεταλλευθούν το τριήμερο της αργίας και να φύγουν από τα αστικά κέντρα, καθώς η κίνηση κατά την επιστροφή προβλέπεται ιδιαίτερα αυξημένη, ιδίως λόγω έργων οδοποιίας σε διάφορα σημεία του οδικού δικτύου.

Eξάλλου, ακριβότερο ήταν φέτος το εορταστικό τραπέζι, αφού -σύμφωνα με την Ένωση Kαταναλωτών- στην αγορά παρουσιάζονται ανατιμήσεις στα σαρακοστιανά είδη, ενώ τα στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης δείχνουν ότι από το περασμένο Σάββατο σημειώθηκαν αυξήσεις έως και κατά 40% σε βασικά οπωροκηπευτικά.

Γιγαντιαία λαγάνα!

Μία λαγάνα μήκους 84,85 μέτρων κατασκεύασαν τέσσερις σεφ και τέσσερις μάγειροι στο Ηράκλειο, διεκδικώντας μία θέση στο βιβλίο Γκίνες.

Για την κατασκευή της διατέθηκαν 600 κιλά αλεύρι και χρειάσθηκαν 37 ώρες παρασκευής.

Η λαγάνα εκτέθηκε σε ξενοδοχείο της Χερσονήσου και μοιράσθηκε σε εκδήλωση του σωματείου των σερβιτόρων, που μαζί με το Εργατικό Κέντρο Hρακλείου πήρε την πρωτοβουλία για την παρασκευή της γιγαντιαίας λαγάνας.

Kάηκε ο βασιλιάς Kαρνάβαλος

Με το καθιερωμένο κάψιμο του εφήμερου βασιλιά του γέλιου ολοκληρώθηκαν την Kυριακή στην Πάτρα οι καρναβαλικές εκδηλώσεις.

Mεγάλη συμμετοχή στις καρναβαλικές εκδηλώσεις της Πάτρας

Η φαντασμαγορική τελετή λήξης, με τίτλο «Απόπλους του ονείρου», έγινε στην προβλήτα Αγίου Νικολάου με την καύση δεκάδων πυροτεχνημάτων.

Παρά τον βροχερό καιρό την τελετή παρακολούθησε χιλιάδες κόσμου.

Το απόγευμα της Kυριακής 30.000 μεταμφιεσμένοι κάθε ηλικίας από την Πάτρα, άλλες πόλεις της Ελλάδας, αλλά την Κύπρο και την Γερμανία, πήραν μέρος στη μεγάλη παρέλαση των πληρωμάτων του «κρυμμένου θησαυρού».

Οι ομάδες των μεταμφιεσμένων παρήλασαν στους κεντρικούς δρόμους της Πάτρας μαζί με τα 16 σατιρικά και καλλιτεχνικά άρματα του δήμου.

Το θέμα των εκδηλώσεων ήταν αφιερωμένο στους Ολυμπιακούς Αγώνες, ενώ ο βασιλιάς Καρνάβαλος ήταν μέσα στο πνεύμα της πολιτικής επικαιρότητας και ζήτησε την ψήφο των θεατών προτρέποντάς τους να ψηφίσουν... καρναβαλικά.

Το γλέντι στους δρόμους και τις πλατείες, καθώς και στα κέντρα διασκέδασης της Πάτρας, της καρναβαλικής πρωτεύουσας της Eλλάδας, διήρκεσε έως τις πρώτες πρωινές ώρες.


Δευτέρα 09 Φεβρουαρίου 2004 - 14:51 (Ώρα Λονδίνου)

Φόρουμ: Το προεκλογικό σας πρόγραμμα

Ποια είναι τα θέματα που θα κυριαρχούσαν στο εκλογικό σας πρόγραμμα, αν ήσασταν υποψήφιοι στις εκλογές της 7ης Μαρτίου;

Τι προτεραιότητες θα είχατε και τι λύσεις θα προτείνατε στους ψηφοφόρους σας;

Πώς θα δικαιολογούσατε ορισμένες, ενδεχομένως πολιτικά δύσκολες, επιλογές σας;

Ή θα αποφεύγατε τους σκοπέλους, ακολουθώντας μια όσο το δυνατόν φιλολαϊκή πολιτική;

Στείλτε μας την άποψή σας. Παρακαλούμε να χρησιμοποιείτε ελληνικά ή αγγλικά, αλλά όχι «greeklish».

Αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα είναι σταθερή, ξεκάθαρη νομοθεσία, σταθερή ξεκάθαρη εφαρμογή των νόμων, σταθερό ξεκάθαρο φορολογικό καθεστώς και διάθεση για ανάπτυξη των υποδομών.

Βασίλης Σπαθής

1) Ελεύθερη οικονομία με μείωση φόρων στις επιχειρήσεις , ή και απαλλαγή από τους φόρους για νέους επιχειρηματίες.

2) Ιδιωτικά ΑΕΙ , ώστε να έχουν όλοι πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

3) Κίνητρα στους νέους για αγορά Η/Υ και πρόσβαση στο διαδίκτυο και στην κοινωνία της πληροφόρησης

Αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα είναι σταθερή, ξεκάθαρη νομοθεσία

Βασίλης Σπαθής

4) Προτεραιότητα στην ανάπτυξη φιλικών σχέσεων με τις γειτονικές χώρες. Λύση του Κυπριακού προς όφελος του λαού του. Δικαιώματα σε όλες τις μειονότητες της χώρας μας (αναγνωρισμένες ή μη), υπό τον όρο ότι γίνεται σεβαστή η ιστορία και ο πολιτισμός της χώρας μας, και χωρίς να ασκείται εχθρική προπαγάνδα εκ μέρους τόσο των μειονοτήτων όσο και του ελληνικού λαού.

5) Μη αποποινικοποίηση των ναρκωτικών ουσιών. Σκληρές ποινές στους εμπόρους ναρκωτικών, αντιμετώπιση του χρήστη ναρκωτικών και των εξαρτημένων ατόμων ως ασθενών.

Μαρίνος Λιαμπότης (Αθήνα)

Όλα ξεκινούν και καταλήγουν στην ΠΑΙΔΕΙΑ, γι' αυτό θα «επέβαλλα» ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΚΑΛΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ.....Και όταν το «οικοδόμημα» γίνονταν υγιές, τότε θα μπορούσαμε να προχωρήσουμε σε αλλαγές.

Μάντυ Αποστολοπούλου (Αθήνα)

1)Θα δήλωνα ότι όπως στο δημοκρατικό πολίτευμα της Αρχαίας Αθήνας οι βουλευτές περνούσαν τις δοκιμασίες έτσι και όλοι οι νέοι βουλευτές θα ήταν υποχρεωμένοι να αποδεικνύουν με πραγματικά στοιχεία ότι αξίζουν να είναι αντιπρόσωποι του Ελληνικού λαού.

2) Θα δήλωνα ότι σ αυτό που επιβάλλεται να επιδοθούμε με μεγάλο ζήλο είναι η ανάπτυξη της οικονομίας με τους υπάρχοντες πόρους και ιδιαίτερα τουρισμός και γεωργία και κτηνοτροφία. Η Ελληνική γη είναι πλούσια σε ήλιο σε νερά και θάλασσα. Αυτό που της λείπει είναι μόνο Άνδρες και γυναίκες με αρετές και τόλμη να αγαπούν τον τόπο τους και τους ανθρώπους.

Όλα ξεκινούν και καταλήγουν στην ΠΑΙΔΕΙΑ

Μάντυ Αποστολοπούλου (Αθήνα)

Διότι αυτή τη στιγμή οι άνθρωποι είναι ταλαιπωρημένοι και στερημένοι και το άντεξαν γιατί πίστεψαν ότι μπαίνοντας στην Ο.Ν.Ε θα σταματούσε η εποχή της λιτότητας και θα ζούσαν καλύτερα ,εξαπατήθηκαν όμως από όλους ,και όταν λέω όλους εννοώ και τους 300 της Ελληνικής βουλής. Αυτό που επιδιώκουν είναι να μπουν στο κοινοβούλιο για προσωπικό τους όφελος μόνο.

Τώρα μετά από όλα αυτά που σας γράφω γίνετε πασιφανές το πόσο σημαντική θα ήταν η τρίτη εξαγγελία. Μια μεγάλη μεταρρύθμιση στην παιδεία μια παιδεία που θα δημιουργεί πρώτα πολίτες που θα γνωρίζουν την ιστορία τους διότι λαός που δεν ξέρει την ιστορία του δεν έχει μέλλον, πολίτες που θα μπορούν να έχουν αναπτυγμένη κρίση δηλ. όπως οι Αρχαίοι Ελεύθεροι πολίτες της Αθήνας. ()

Αλεξάνδρα Τσιρακίδου Εστέβες (Γερμανία)

Προτεραιότητα η παιδεία! Με σεβασμό στην επιστημονική και ακαδημαϊκή ελευθερία του εκπαιδευτικού και του μαθητή-φοιτητή, μια παιδεία ανοιχτή σε όλους, μια παιδεία ελεύθερη. Τα σχολεία να λειτουργούν χρησιμοποιώντας όλες τις νέες τεχνολογίες, σύμφωνα με τα πρότυπα των ιδιωτικών με την διάφορα πως οι εκπαιδευτικοί θα πληρώνονται από το κράτος αλλά θα επιλέγονται από λίστα του υπ. Παιδείας από τους γονείς, τους μαθητές και τη διοίκηση του σχολείου.

Με σεβασμό στην επιστημονική και ακαδημαϊκή ελευθερία του εκπαιδευτικού και του μαθητή-φοιτητή, μια παιδεία ανοιχτή σε όλους, μια παιδεία ελεύθερη

Αθανάσιος Κατσίμπελης

Σχολεία λαϊκά-ελεύθερα-δημοκρατικά. Σχολεία που σέβονται την παράδοση και την ιστορία του τόπου απαλλαγμένα από την προγονοπληξία και προσαρμοσμένα στις σύγχρονες ανάγκες. Σχολεία συνδεδεμένα άμεσα με την κοινωνία και τις ανάγκες της. Πιο προχωρημένα στη φιλοσοφία και το φιλελευθερισμό από τα αντίστοιχα άλλων χωρών. Το πολιτικό κόστος δυσάρεστων, για κάποιους βολεμένους, αποφάσεων δεν θα πρέπει να γίνεται βαρίδι για την υπόλοιπη κοινωνία και το μέλλον της χώρας και του έθνους.

Αθανάσιος Κατσίμπελης (Ελλάδα)

Ένα εκλογικό πρόγραμμα στρεφόμενο γύρω από τον πολίτη και τις ολοένα αυξανόμενες ανάγκες του, θα έθετε ως στόχο του τις διαρθρωτικές αλλαγές σε έκταση αλλά όχι σε βάθος χρόνου.

Οι προτεραιότητες ενός τέτοιου προγράμματος θα έπρεπε να κινούνται γύρω από τους τομείς της παιδείας, της εξωτερικής πολιτικής και της εθνικής άμυνας, της εργασίας, της οικονομίας και της υγείας-πρόνοιας.

εκλογικό πρόγραμμα στρεφόμενο γύρω από τον πολίτη και τις ολοένα αυξανόμενες ανάγκες του

Μαργαρίτα Μπέη (Αθήνα)

Πιο αναλυτικά, στον τομέα της παιδείας, θα ήταν σκόπιμο να ανεξαρτητοποιηθεί η εισαγωγή στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση από την εντός της σχολικής μονάδας αξιολόγηση και να εξαρτάται μόνο από την επίδοση στις διαφανείς και αδιάβλητες Πανελλαδικές Εξετάσεις. Επίσης, θα έπρεπε να μεταδοθεί στους υποψήφιους η ιδέα ότι τα Ανώτερα και Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα χρησιμεύουν ως μέσο για την απόκτηση γνώσης πρώτα και όχι χρημάτων. Φυσικά, απαραίτητο θα ήταν να υπάρξουν και τα ανάλογα κονδύλια για την πλήρωση των εγκαταστάσεων.

Στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής, μαζί με την περαιτέρω βελτίωση της εικόνας της χώρας διεθνώς (με ενεργή συμμετοχή στις διεθνείς πολιτικές ζυμώσεις), προτεραιότητα θα έπρεπε να αποτελέσουν η επίλυση του Κυπριακού Ζητήματος και η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Το ιδανικό για την Άμυνα μιας χώρας θα ήταν να επενδύει ελάχιστα έως καθόλου σε εξοπλισμούς-σε συνάρτηση πάντα με τα υπόλοιπα κράτη. Ωστόσο, αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την άσκηση σωστής εξωτερικής πολιτικής και την επίτευξη ειρηνικών σχέσεων με όλα τα κράτη της υφηλίου-πράγμα μάλλον ουτοπικό.

Θα έφτιαχνα μια χώρα στην οποία δεν θα ευδοκιμούσε κανένα είδος σημερινού Έλληνα πολιτικού

Nikolaos (Birmingham)

Αναφορικά με τον τομέα της εργασίας, ωφέλιμο θα ήταν να δημιουργηθούν νέες θέσεις απασχόλησης και καλύτερα αμειβόμενες εργασίες , ώστε να μειωθεί το άνοιγμα της ανεργίας, που αποθαρρύνει και δημιουργεί κοινωνικά προβλήματα. Στον τομέα της οικονομίας-στενά συνυφασμένος με αυτόν της εργασίας- θα έπρεπε να ληφθούν μέτρα για την ανακατανομή του πλούτου έτσι ώστε να δημιουργηθούν ευνοϊκότερες συνθήκες διαβίωσης για όλους.

Φυσικά, θα πρέπει να υπάρχει πρόβλεψη για την πρόνοια και περίθαλψη όλων των Ελλήνων. Αυτό θα ισοδυναμούσε με την βελτίωση της εικόνας των δημόσιων νοσοκομείων, που τόσο έχει αμαυρωθεί, με την παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε όλους και με την κατάρτιση ενός συνταξιοδοτικού προγράμματος που θα λαμβάνει υπόψη όχι μόνο τις οικονομικές αντοχές των ταμείων του κράτους αλλά και τις σωματικές αντοχές των εργαζομένων-ασφαλισμένων. Παράλληλα, θα ήταν μια επένδυση στο μέλλον η παροχή κονδυλιών προκειμένου να αναπτυχθεί η ερευνά αναφορικά με την τεχνολογία στη χώρα μας, καθώς κάτι τέτοιο βρίσκεται ακόμα σε εμβρυϊκό στάδιο. Τα παραπάνω, μαζί με την εξάλειψη των «πελατειακών σχέσεων», που χρόνια βασανίζουν τη χώρα, θα μπορούσαν να αποτελέσουν ένα μικρό μόνο μέρος του εκλογικού προγράμματος για τις εκλογές της 7ης Μαρτίου.

Μαργαρίτα Μπέη (Αθήνα)

Θα έφτιαχνα μια χώρα στην οποία δεν θα ευδοκιμούσε κανένα είδος σημερινού Έλληνα πολιτικού, θα έδινα στο λαό μια παιδεία τέτοια όπου θα του έδινε την ικανότητα να διακρίνει την ουσία και την αλήθεια. Έναν λαό που θα μπορεί και θα θέλει να παράγει τόνους "φασολάκια" προς εξαγωγή και όχι να βλέπει πόσο στοιχίζουν κάθε μέρα στη τηλεόραση. Αυτό σημαίνει παρά πολλά για όσους καταλαβαίνουν τι εννοώ ()

Nikolaos (Birmingham, UK)

Εγώ δεν θα έκανα τίποτα διαφορετικό από αυτό που όλοι επιθυμούν.. Δηλαδή

κατάργηση της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας μέσα στην επόμενη τετραετία και μετατροπή του στρατεύματος σε αμιγώς εθελοντικό-επαγγελματικό

Δημήτρης (Θεσσαλονίκη)

1) Θα εξοικονομούσα πόρους παρόλο που όλοι φοροδιαφεύγουν

2) Θα παρείχα δωρεάν παιδεία ενώ όλοι συντηρούν την παραπαιδεία

3) Θα διασφάλιζα για όλους σύνταξη ενώ στις επιχειρήσεις υπάρχουν δεκάδες ανασφάλιστοι

4) Θα ανέπτυσσα τον τουρισμό παρόλο που ο καφές στην Ελλάδα είναι πιο ακριβός από ότι στην Βιέννη

5) Θα συρρίκνωνα το δημόσιο, άσχετα που όλοι επιδιώκουν μία θέση σε αυτό

6) Θα εξασφάλιζα ξένες επενδύσεις άσχετα που ο δείκτης διαφθοράς είναι πολύ περισσότερο ανεβασμένος από οποιονδήποτε άλλο δείκτη.

7) Θα ελάττωνα την ανεργία, δίνοντας σε όλους μία θέση διευθυντού με 5000 τον μήνα, 5 ώρες δουλειά την ημέρα, και 4 ημέρες την εβδομάδα

8) Θα δημιουργούσα πνεύμα ευσυνειδησίας σε όλους τους εργαζόμενους, άσχετα που όλοι κοιτάνε το ρολόι και περιμένουν την Παρασκευή

9) Θα έκανα κάτι για τον έλεγχο της μετανάστευσης άσχετα που όλοι έχουν παράνομα προσωπικό της αλλοδαπής.

10) Θα αύξανα την παραγωγικότητα, προσθέτοντας άλλες 30 τουλάχιστον μέρες αργίας

Θα έκανα πολλά περισσότερα από αυτά που χωράει ο χώρος για να γράψω Κανένας ας μην παραπονεθεί για το ότι οι πολιτικοί μόνο υπόσχονται αλλά δεν κάνουν τίποτα.

Χάρις Βεζυρίδου (Θεσσαλονίκη)

Ελεύθερη αγορά, ιδιωτικά ΑΕΙ, αποκρατικοποιήσεις, άρση μονιμότητας, συρρίκνωση δημόσιου

Δημήτριος Αρζόγλου

Αναγνώριση και παραχώρηση ελληνικής ιθαγένειας στους απογόνους () Ελλήνων γεννηθέντες στο εξωτερικό, δίνοντας τα ίδια δικαιώματα και διευκολύνσεις που έχουν απόγονοι άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ενώσεως ()

Ηρακλής Χατζηευστρατίου (Βραζιλία)

Τώρα που η Κύπρος μπήκε στην ΕΕ και το Κυπριακό οδεύει προς τη λύση του: κατάργηση της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας μέσα στην επόμενη τετραετία και μετατροπή του στρατεύματος σε αμιγώς εθελοντικό-επαγγελματικό.

Δημήτρης (Θεσσαλονίκη)

Αντί να υποσχόμουν κάτι, θα ζητούσα κάτι από τους Έλληνες: Να ακούσουν προσεκτικά και απλά το μήνυμα που μας απευθύνει καθημερινά η Εκκλησία μας: Αγαπάτε αλλήλους! Είναι το πιο σημαντικό. Σαν πολιτικός θα έκανα ότι μπορώ για να ενισχύσω την Εκκλησία μας για να μας το θυμίζει ακόμη πιο αποτελεσματικά.

Νίκος (Βόννη, Γερμανία)

Ελεύθερη αγορά, ιδιωτικά ΑΕΙ, αποκρατικοποιήσεις, άρση μονιμότητας, συρρίκνωση δημόσιου

Δημήτριος Αρζόγλου

Ο ελληνικός λαός είναι ακόμα καλόπιστος

Δημήτριος Θεοδοσιάδης

Κανένα ουσιαστικό. Θα ακολουθούσα την γραμμή Παπανδρέου, δηλαδή φιέστες, «δημοκρατική» ανάδειξη Αρχηγού, αποφυγή debate, εντυπωσιακά shows κ.λ.π. αλλά μακριά από δεσμευτικό πρόγραμμα, γιατί έτσι και μου ξεφύγει κάτι, που δεν αρέσει, θα πρέπει μετά να το παίρνω πίσω και να χάνω πόντους.

Ο ελληνικός λαός είναι ακόμα καλόπιστος. Έτσι και μόνο όταν ακούει για Σοσιαλισμό και τα αγαθά του, τρέχει και φανατίζεται. Γιατί λοιπόν να μην το αξιοποιήσω και εγώ για να κερδίσω την εμπιστοσύνη του και μία θεσούλα στην Βουλή των Ελλήνων; Λίγο το έχετε;

Εξ άλλου κάτι ανάλογο, σε άλλη κλίμακα, δεν έγινε με την ιστορία στο Ιράκ; Ούτε ίχνος πιστευτού στοιχείου δεν υπήρχε και η κοινή λογική έλεγε ότι, εδώ υπάρχει δόλος. Αλλά να, που και εκεί έτρεχαν κράτη ολόκληρα να προλάβουν την ροή του πετρελαίου μην και χάσουν καμία σταγόνα. Για να μην πούμε για τους ηγέτες των κρατών αυτών, που σήμερα προσπαθούν να πείσουν ότι, δεν υπήρξαν ψεύτες.

Δημήτριος Θεοδοσιάδης (Ελλάδα)

The priorities of our nation itemized:

l. Keep the state and religion separate

2.Good government with clear-cut goals:

(a) one social security system for all citizens

(b) one health system for all citizens

(c) education to have priority at all levels, with good and updated programs

(d) Honest and fair taxation for all citizens (avoid corporate welfare and keep distance from special interests)

(e) honest government to protect the millions so they can have access to economic opportunities - keep the middle class citizens - help the poor citizens rise to middle class - run the government business with simplicity, not complications - defence of the country studied and independent foreign policy.

Ioannis Schinas (Houston, USA)

1) 10ετής σύμβαση εργασίας με αύξηση των μισθών 10% ανά έτος.

2) κατάργηση οποιασδήποτε μορφής φορολογίας για τα εισοδήματα κάτω των 15.000 Ε.

3) κατάργηση της μερικής & εποχικής απασχόλησης.7ωρη (35ωρο),πενθήμερη & σταθερή εργασία για όλους.

4)επίδομα ανεργίας 1.000 Ε μηνιαίως καθ όλη την περίοδο της μη απασχόλησης του πολίτη.

5)1.000 Ε καθαρός πρώτος μισθός.

6)καλύτερες και τακτικότερες συγκοινωνίες.

7)άμεση συρρίκνωση του δημοσίου τομέα σε συνδυασμό με την άμεση άρση της μονιμότητας για τους δημ. υπαλλήλους.

8)συνταξιοδότηση μετά από 35 έτη εργασίας ανεξαρτήτου ορίου ηλικίας.

9)τσουχτερά πρόστιμα έως και δήμευση περιουσίας όλων των βιομηχανιών που μολύνουν το περιβάλλον.

10)καθιέρωση δια νόμου δημοψηφισμάτων για σημαντικά εθνικής σημασίας θέματα κ.α π.χ. αναγραφή θρησκεύματος στις αστ. ταυτότητες.

10 Προτάσεις για μια πολιτισμένη & πραγματικά αξιοπρεπή ζωή.

Ειρήνη Μ (Αθήνα)

Θα έφτιαχνα μια Ελλάδα πιο δίκαια, πιο πολιτισμένη, πιο φιλική, πιο ανταγωνιστική (στους τομείς που μπορεί να είναι ανταγωνιστική όπως τουρισμός, υπηρεσίες, κλπ). Θα δημιουργούσα περισσότερους χώρους πράσινου και θα μάζευα τα σκουπίδια που βρίσκονται κυριολεκτικά από άκρη σε άκρη της χώρας. Θα εκπαίδευα και θα ενημέρωνα την νέα γενιά με ηθικές και ουσιαστικές αρχές για το πως να κάνουν τον κόσμο γύρω τους καλύτερο.

Θα έκανα μια ποιο κοινωνική πολιτική για την πλειοψηφία των πολιτών και όχι τους λίγους και υπερπλούσιους όπως συμβαίνει παγκοσμίως. Θα έφτιαχνα το σύστημα υγείας που νοσεί τόσο εσωτερικά όσο και στο θέμα της ιδιωτικής ασφάλισης που έχει γίνει ένα αναγκαίο κακό (είναι πάντα εκεί όταν πρέπει να την πληρώσουμε κάθε 6μηνο, αλλά εξαφανίζεται όταν να πληρώσει).

Θα έκανα ριζικές αλλαγές στο τρόπο που δουλεύει το Δημόσιο ασχέτως αν δυσαρεστούσα πολλούς. Όχι άλλη γραφειοκρατία!!! Παιδεία και μόρφωση για όλους έτσι ώστε να μπορούμε να ελπίζουμε στην νέα γενιά με ποιο ανοιχτόμυαλη νοοτροπία.

Αριστοτέλης Θεοδώρου (Αθήνα)

H διεξαγωγή ενός πρότυπου μοντέλου προεκλογικής εκστρατείας προϋποθέτει: α) τη μελέτη και ανάλυση των σύγχρονων επιταγών της εθνικής και διεθνούς πολιτικής σκηνής και β) την υπερκέραση αναχρονιστικών πολιτικών μεθόδων με νέες ρηξικέλευθες ιδέες.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: Εκμετάλλευση του γεωστρατηγικού χώρου μας ως συγκοινωνιακού κόμβου τριών ηπείρων (Ευρώπη, Ασία, Αφρική), ανάπτυξη οικονομικής διπλωματίας, επενδύσεις σε έργα διεθνούς προσανατολισμού (δημιουργία συγκοινωνιακών και ενεργειακών δικτύων), εκμετάλλευση της συμμετοχής μας στο σύνολο των διεθνών μηχανισμών.

Θα έφτιαχνα μια Ελλάδα πιο δίκαια, πιο πολιτισμένη, πιο φιλική, πιο ανταγωνιστική

Αριστοτέλης Θεοδώρου (Αθήνα)

ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ: Συγκρότηση ενός Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, με συμμετοχή όλων των αρμοδίων φορέων (ΥΠΕΞ, NGOs, Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, Πολιτικοί Φορείς / Κόμματα κοκ).

ΑΜΥΝΑ: Συγχώνευση των Υπουργείων Εθνικής Άμυνας και Δημόσιας Τάξης, προς όφελος ενός Υπερ-Υπουργείου Εθνικής Ασφάλειας. Ενεργή συμμετοχή στη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού μοντέλου άμυνας, μέσω του Ευρωστρατού. Διατήρηση της συμμετοχής μας σε ειρηνευτικές αποστολές, ποιοτική αναβάθμιση των ενόπλων δυνάμεων.

ΠΡΟΝΟΙΑ: Αναδιοργάνωση των Ασφαλιστικών Ταμείων και του ΕΣΥ, προς όφελος ενός κράτους πρόνοιας.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ: Μείωση των εισακτέων σε κάθε σχολή και αναγνώριση των ιδιωτικών Πανεπιστημίων, τα οποία θα ακολουθούν τα πρότυπα ξένων χωρών. Η μείωση των εισακτέων θα μειώσει την κορεσμένη προσφορά στελεχών στην αγορά εργασίας.

Θωμάς Βαρδαλάς (Άγιοι Ανάργυροι)

Ειλικρίνεια, ωμή αλήθεια, όχι πολλές υποσχέσεις που στο τέλος δεν πρόκειται να εφαρμοστούν και δίωξη των ναρκωτικών που μαστίζουν τα ελληνικά νιάτα.

Ηλίας (Καναδάς)

Κυρίαρχα θέματα η ανεργία στους νέους και στους μεγάλους. Η κοινωνική δικαιοσύνη, σε ένα κράτος που δεν θα είναι εχθρικό στην ιδιωτική πρωτοβουλία και που θα δίνει πολύ ισχυρά κίνητρα για να ξεκινήσει κανείς. Έτσι αντιμετωπίζεται η ανεργία. Σοβαρή βελτίωση της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για όλους εργαζόμενος ανέργους και συνταξιούχους. Παιδεία πραγματικά δωρεάν και όχι κατ' επίφαση. Βρεφονηπιακούς σταθμούς υψηλής στάθμης για την εργαζόμενη γυναίκα και επιβολή αυστηρών μειωμένων ωραρίων για την νέα μητέρα.

Στέλιος Χαμόδρακας (Αθήνα)

All possibly imaginable giveaways have already been pre-promised to this public. In theory I could re-promise them so they don't lose their perennial promised-ness. But, since I don't really need to get elected, let's try the following for a change:

1. Make less laws of clearer content, which the government actually plans and can enforce.

δε χρειάζεται άλλους πρωθυπουργούς η Ελλάδα. Έτσι δεν προτείνω πρόγραμμα ή προτεραιότητες

Γιώργης Φράγκος (Οινούσσες)

2. (Finally) separate the church from the state.

3. Do something about the hideous condition of the Greek streets and the equally bad behavior of drivers while on them.

4. Regulate the private sector in a way that allows it to exist profitably without breaking any laws, so Greeks can work there and not keep hanging onto the politicians before elections asking for public sector jobs.

5. Hire people who are well aware of the greek language with the mission of finding decent (emphasis!) greek words that can be used to express all those concepts for which currently we don't have any, due to the lack of forthsight of the ancient Greeks to predict the emergence of fast food and other modern concepts, and the refusal of the contemporary Greeks to adopt foreign words where Greek ones are missing.

Manolis Lygounis (San Jose, California, USA)

Είμαι της γνώμης πως δε χρειάζεται άλλους πρωθυπουργούς η Ελλάδα. Έτσι δεν προτείνω πρόγραμμα ή προτεραιότητες. Εκείνο που θέλω να πω όμως είναι πώς θέλω τους υποψήφιους που με προσεγγίζουν να είναι ειλικρινείς και να αναγνωρίζουν ότι έχω λίγο μυαλό. Έτσι θα με εύρισκαν πιο κοντά τους και θα βάζαμε μαζί τις προτεραιότητες και θα βρίσκαμε το δρόμο για το εφικτό σε μια κοινωνία που ο καθένας βάζει το συμφέρον του πρώτο - πρώτο.

Γιώργης Φράγκος (Οινούσσες Χίου)

Αποποινικοποίηση της ινδικής κάνναβης

Τάσος (Ηράκλειο)

Εργασία για όλους ανεξαιρέτως τους Έλληνες με πραγματική καταγραφή των πραγματικά ανέργων και όχι των ποσοστών που συμφέρει το σύστημα. Αναβαθμισμένες υπηρεσίες υγείας για όλους και όχι για λίγους και ημετέρους. Αντικατάσταση των όρων "ημέτεροι" και "υμέτεροι", με τον όρο ΕΜΕΙΣ οι Έλληνες. Βαθιές τομές στον κορμό της Χώρας που είναι η παιδεία, αρχής γενομένης από την γλώσσα. Ισχυρό και αξιόμαχο Στρατό. Εθνική μεταναστευτική πολιτική, ώστε να αποκατασταθεί η ασφάλεια των Ελλήνων. Τέλος σεβασμό και αναβάθμιση της ποιότητος της ζωής των ατόμων της τρίτης ηλικίας.

Αθανάσιος (Ελλάδα)

Αποποινικοποίηση της ινδικής κάνναβης

Τάσος (Ηράκλειο)

Εκσυγχρονισμός δημόσιας διοίκησης και εξοντωτικές ποινές για υπάλληλους και πολίτες που συναλλάσσονται παράνομα, Διαφάνεια σε όλα τα επίπεδα Αξιοκρατία, ίσες ευκαιρίες για όλους τους πολίτες. Μείωση των δημοσίων δαπανών.

Υγεία, ελεύθερη οικονομία, σταθερή σύνταξη για όλους, λεφτά για την έρευνα,

Γεράσιμος Μοσχονάς (Καναδάς)

Διακομματική επιτροπή ανάθεσης δημοσίων έργων και προμηθειών , Για να πάψουν οι πράσινες και γαλάζιες ακρίδες να λυμαίνονται τον δημόσιο κορβανά, όπως συμβαίνει από συστάσεως του Ελληνικού κράτους.

Σύσταση ιστοσελίδας που θα δημοσιεύονται νόμοι και τροπολογίες ώστε οι πολίτες να μπορούν να ενημερώνονται / σχολιάζουν /επεμβαίνουν. Μαζική συμμετοχή πολιτών στην σύσταση και λειτουργία ισχυρού αδέσμευτου ινστιτούτου καταναλωτών για ποιότητα προϊόντων , προστασία από αισχροκέρδεια, αντί να τρέχει ο Κουλούρης στης λαϊκές να κυνηγάει χίμαιρες .

Να σταματήσει το χαΐδεμα σε ομάδες πολιτών για ψηφοθηρικούς λόγους. Σύγκρουση με της λογής- λογής συντεχνίες που καταδυναστεύουν τους πολίτες Και εν τέλει ο κατάλογος ανατροπών και βελτιώσεων είναι τόσο μεγάλος, που με πιάνει κατάθλιψη και πιστεύω ότι χωρίς συναινετικές διαδικασίες από τα δυο κόμματα εξουσίας το παιγνίδι είναι χαμένο.

Δημήτρης Καλιάνος (Ελλάδα)

Προτεραιότητες: Καταπολέμηση της ανεργίας με κάθε δυνατό όπλο. Προγράμματα για δυνατή οικονομία π.χ ανταγωνιστηκότητα, παραγωγικότητα των ελληνικών προιόντων σε διεθνή επίπεδα. Ένα υγειονομικό σύστημα και μόνο, και όχι άλλο για δημoσίους υπαλλήλους, άλλο για ναυτικούς, άλλο για στρατιωτικούς κ.ο.κ. Φυσικά πολύ λιγότερους υπαλλήλους στο δημόσιο. Πολλά τα φακελάκια λίγη δουλειά. Σοβαρά μέτρα στο χρηματιστήριο. Πως θα δικαιολογούσα δύσκολες επιλογές πολύ απλά. Ο κόσμος σήμερα δεν χρειάζεται ψέματα, καθαρή αλήθεια χρειάζεται και ας πονάει.

Denis Bechrakis (Canada)

Υγεία, ελεύθερη οικονομία, σταθερή σύνταξη για όλους, λεφτά για την έρευνα, Έλληνες, σωστή και ελεύθερη παιδεία. Αυτά έχει ο Καναδός.

Γεράσιμος Μοσχονάς (Toronto, Canada)

Όνομα

Επώνυμο *

Διεύθυνση

Χώρα

Διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου

Τηλέφωνο*

* Προαιρετικό

To μήνυμά σας

Το BBC διατηρεί το δικαίωμα να προσαρμόσει τα κείμενά σας και δεν εγγυάται ότι όλα τα μηνύματα θα δημοσιευτούν.


Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου 2004 - 14:47 (Ώρα Λονδίνου)

Νέα νίκη των ανταρτών στην Αϊτή

Συλλήψεις πραγματοποιούν οι αντάρτες στο Καπ Αϊτιέν

Οι αντάρτες στην Αϊτή κατέλαβαν την δεύτερη σε πληθυσμό πόλη της χώρας, το Καπ Αϊτιέν, το τελευταίο οχυρό του προέδρου Αριστίντ στον βορρά.

Οι αντάρτες έκαψαν το αστυνομικό τμήμα της πόλης και κατά πληροφορίες πάνω από 200 κρατούμενοι αφέθηκαν ελεύθεροι καθώς η αστυνομία είχε εγκαταλείψει την περιοχή.

Σύμφωνα με τους ανταποκριτές, οι κάτοικοι της πόλης υποδέχτηκαν με τραγούδια τους αντάρτες πριν αυτοί αρχίσουν να επιδίδονται σε λεηλασίες.

Σύμφωνα με τους ανταποκριτές, οι κάτοικοι της πόλης υποδέχτηκαν με τραγούδια τους αντάρτες, πριν αυτοί αρχίσουν να επιδίδονται σε λεηλασίες.

ΟΙ ίδιοι ανταποκριτές μεταδίδουν ότι συλλαμβάνουν υποστηρικτές του προέδρου Ζαν Μπερτράν Αριστίντ και προαναγγέλλουν επίθεση κατά της πρωτεύουσας, Πορτ ο Πρενς, εντός των επόμενων ημερών, εάν δεν παραιτηθεί ο πρόεδρος της χώρας.

Επίθεση σε αστυνομικό τμήμα της πρωτεύουσας

Το Γαλλικό Πρακτορείο μεταδίδει ότι ομάδα ανταρτών πραγματοποίησε επίθεση εναντίον αστυνομικού τμήματος στον ανατολικό τομέα της πρωτεύουσας Πορτ ο Πρενς.

Το αστυνομικό τμήμα βρίσκεται σε στρατηγικής σημασίας σημείο της αϊτινής πρωτεύουσας.

Ανταποκριτής του BBC, στην αϊτινή πρωτεύουσα εκτιμά ότι ενδεχόμενη επίθεση των ανταρτών, πιθανότατα θα συναντήσει τη σφοδρή αντίσταση των υποστηρικτών του προέδρου, που είναι καλά οπλισμένοι.

Ο Αριστίντ που διαδέχθηκε τον στυγνό δικτάτορα Ντιβαλιέ στα μέσα της δεκαετίας του 1980 κατηγορείται από την αντιπολίτευση της Αϊτής για διαφθορά και δολοφονίες πολιτικών του αντιπάλων.


Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου 2004 - 11:49 (Ώρα Λονδίνου)

Συμφώνησαν για την τηλεοπτική αναμέτρηση

Eπί μιάμιση ώρα θα αναμετρηθούν Παπανδρέου - Καραμανλής

Στην πραγματοποίηση μιας τηλεοπτικής συζήτησης μεταξύ των προέδρων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ Γιώργου Παπανδρέου και Kώστα Καραμανλή, διάρκειας περίπου μιάμιση ώρας, συμφώνησαν τα δύο κόμματα.

Σε τηλεφωνική τους επικοινωνία, οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ Νίκος Αθανασάκης και της ΝΔ Θοδωρής Ρουσσόπουλος κατέληξαν σε συμφωνία για μία τηλεοπτική συζήτηση, με όλες τις θεματικές ενότητες (οικονομία, εξωτερική πολιτική, παιδεία, υγεία και δημόσια διοίκηση), ενώ θα υπάρχουν και ελεύθερες ερωτήσεις από τους δημοσιογράφους.

Ο χρόνος των απαντήσεων των αρχηγών θα είναι περίπου ενάμισι λεπτό.

Aπομένει να ορισθούν οι δημοσιογράφοι που θα μετάσχουν -πληροφορίες κάνουν λόγο για τέσσερις- αλλά και ορισμένα επιμέρους διαδικαστικά ζητήματα.

Ως πιθανότερη ημέρα διεξαγωγής της συζήτησης φέρεται η ερχόμενη Πέμπτη.


Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου 2004 - 13:15 (Ώρα Λονδίνου)

Στη Χάγη το τείχος του Ισραήλ

Η οικοδόμηση του τείχους έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις διεθνώς

Το Διεθνές Δικαστηριο της Χάγης αρχισε η ακροαματική διαδικασία για τη νομιμότητα του τείχους ασφαλείας, που κατασκευάζει το Ισραήλ στην Δυτική Οχθης.

Στην αρχική του δήλωση στο δικαστήριο ο εκπρόσωπος των Παλαιστινίων τόνισε ότι το τείχος δεν σχετίζεται με την ασφάλεια, αλλά με την εδραίωση της ισραηλινής κατοχής και την προσάρτηση μεγάλων εκτάσεων παλαιστινιακής γης.

Σε τηλεοπτικό του μήνυμα από τη Ραμάλα ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Γιασέρ Αραφάτ προειδοποίησε ότι δεν πρόκειται να επικρατήσει ειρήνη στη Μέση Ανατολή, όσο παραμένει το τείχος.

«Πρόθεση προσάρτησης»

Μιλώντας στο δικαστήριο στη Χάγη ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου, Αμρ Μούσα, υπογράμμισε τη στήριξη που παρέχει η οργάνωση στο παλαιστινιακό αίτημα να κηρυχθεί το τείχος παράνομο, σημειώνοντας ότι η κατασκευή του επιβεβαιώνει την πρόθεση των Ισραηλινών να προσαρτήσουν με διχοτόμηση παλαιστινιακά εδάφη.

Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών, Νταβίντ Σαράνγκα, αντέκρουσε σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Ρόιτερς τις κατηγορίες των Παλαιστινίων, ότι η κατασκευή του τείχους στοχεύει στην προσάρτηση των κατεχομένων εδαφών.

Το Ισραήλ δεν έχει στείλει απεσταλμένους στη Χάγη, καθώς θεωρεί ότι δεν είναι της αρμοδιότητας του Διεθνούς Δικαστηρίου η εξέταση της νομιμότητας του τείχους, την κατασκευή του οποίου αιτιολογεί με την πρόθεση πρόληψης επιθέσεων αυτοκτονίας.

Ο Τζον Ντούγκαρντ, από την Υπηρεσία Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, η έκθεση του οποίου οδήγησε στην απόφαση της γενικής συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών να παραπέμψει την υπόθεση στο Δικαστήριο, δήλωσε ότι η απαγόρευση της χρήσης βίας, καθώς επίσης η απαγόρευση κάθε ενέργειας που θα έχει ως αποτέλεσμα την βίαιη προσάρτηση ξένων εδαφών, είναι μια από τις σημαντικότερες αρχές του διεθνούς δικαίου, που περιλαμβάνεται στην ιδρυτική χάρτα του ΟΗΕ.

«Η ανέγερση του τείχους σε παλαιστινιακά εδάφη δείχνει σαφέστατα ότι έχουμε να κάνουμε με μια απόπειρα προσάρτησης ξένου εδάφους και αυτό εμπίπτει στις αρμοδιότητες του Δικαστηρίου» υπογράμμισε ο αξιωματούχος του ΟΗΕ.


Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου 2004 - 12:40 (Ώρα Λονδίνου)

Βομβιστική επίθεση στο Κιρκούκ

Η παρουσία των αμερικανικών δυνάμεων δεν μπόρεσε να αποτρέψει τη νέα επίθεση αυτοκτονίας στο Κιρκούκ

Πολύνεκρη βομβιστική επίθεση σημειώθηκε το πρωί της Δευτέρας έξω από αστυνομικό τμήμα στο Κιρκούκ του βορείου Ιράκ.

Σύμφωνα με τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, που επικαλούνται ανακοινώσεις της τοπικής αστυνομίας και νοσοκομειακών γιατρών, από την επίθεση έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον δέκα άνθρωποι και τραυματίσθηκαν 45.

Τα περισσότερα θύματα είναι αστυνομικοί, ενώ η αμερικανική διοίκηση στη Βαγδάτη ανακοίνωσε ότι υπάρχουν τέσσερις νεκροί άμαχοι.

Ανταποκριτής του BBC στην πόλη μεταδίδει ότι είδε εικόνες πλήρους καταστροφής με ανθρώπινα μέλη σκορπισμένα στο δρόμο και πολλά αυτοκίνητα διαλυμένα.

Κατά τα φαινόμενα η επίθεση σημειώθηκε την ώρα που άλλαζε η βάρδια των αστυνομικών και πολλοί από αυτούς βρίσκονταν μπροστά στο κτίριο την ώρα της έκρηξης.

Η σημερινή επίθεση είναι η τελευταία σε μία σειρά επιθέσεων στις οποίες έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 300 άνθρωποι και η Τρίτη από τον Ιανουάριο, με στόχους κυρίως αστυνομικές και παραστρατιωτικές δυνάμεις που συνεργάζονται με τους Αμερικανούς.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της αμερικανικής διοίκησης - βασίζονται σε επιστολή που έχει υποκλαπεί και θεωρείται ότι εστάλη από τον Ιορδανό ισλαμιστή Αμπου Μουσαμπ αλ Ζαρουάβι σε στελέχη της Αλ Κάιντα στο Πακιστάν και το Αφγανιστάν- πίσω από τις επιθέσεις ενδέχεται να είναι αλλοδαποί ισλαμιστές.

Στην επιστολή εκτίθεται, σύμφωνα με την αμερικανική διοίκηση, για επιθέσεις με στόχο να υπονομευτεί το σχέδιο των ΗΠΑ για μεταβίβαση της εξουσίας στους Ιρακινούς.

Σε συνέντευξή του στην Eλληνική Υπηρεσία του ΒΒC o εκπρόσωπος της τοπικής κυβέρνησης, Σιανάντ Μπανάα, εκτιμά ότι με την επίθεση πλήτετται πρώτα και κύρια η προσπάθεια εκδημοκρατισμού και οικονομικής ευημερίας της περιοχής.

Στη Βαγδάτη ο Ράμσφελντ

Την Τέταρτη επίσκεψή του στο Ιράκ, μετά την επίσημη κήρυξη του τερματισμού των εχθροπραξιών, πραγματοποιεί ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Ντόναλντ Ράμσφελντ.

Ο κ. Ράμσφελντ συναντήθηκε ήδη με τον Αμερικανό διοικητή του Ιράκ, Πολ Μπρέμερ και θα έχει επίσης συναντήσεις με τους διοικητές των στρατιωτικών δυνάμεων που σταθμεύουν στη χώρα.


Φόρουμ: Το προεκλογικό σας πρόγραμμα

Ποια είναι τα θέματα που θα κυριαρχούσαν στο εκλογικό σας πρόγραμμα, αν ήσασταν υποψήφιοι στις εκλογές της 7ης Μαρτίου;

Τι προτεραιότητες θα είχατε και τι λύσεις θα προτείνατε στους ψηφοφόρους σας;

Πώς θα δικαιολογούσατε ορισμένες, ενδεχομένως πολιτικά δύσκολες, επιλογές σας;

Ή θα αποφεύγατε τους σκοπέλους, ακολουθώντας μια όσο το δυνατόν φιλολαϊκή πολιτική;

Στείλτε μας την άποψή σας. Παρακαλούμε να χρησιμοποιείτε ελληνικά ή αγγλικά, αλλά όχι «greeklish».

Αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα είναι σταθερή, ξεκάθαρη νομοθεσία, σταθερή ξεκάθαρη εφαρμογή των νόμων, σταθερό ξεκάθαρο φορολογικό καθεστώς και διάθεση για ανάπτυξη των υποδομών.

Βασίλης Σπαθής

1) Ελεύθερη οικονομία με μείωση φόρων στις επιχειρήσεις , ή και απαλλαγή από τους φόρους για νέους επιχειρηματίες.

2) Ιδιωτικά ΑΕΙ , ώστε να έχουν όλοι πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

3) Κίνητρα στους νέους για αγορά Η/Υ και πρόσβαση στο διαδίκτυο και στην κοινωνία της πληροφόρησης

Αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα είναι σταθερή, ξεκάθαρη νομοθεσία

Βασίλης Σπαθής

4) Προτεραιότητα στην ανάπτυξη φιλικών σχέσεων με τις γειτονικές χώρες. Λύση του Κυπριακού προς όφελος του λαού του. Δικαιώματα σε όλες τις μειονότητες της χώρας μας (αναγνωρισμένες ή μη), υπό τον όρο ότι γίνεται σεβαστή η ιστορία και ο πολιτισμός της χώρας μας, και χωρίς να ασκείται εχθρική προπαγάνδα εκ μέρους τόσο των μειονοτήτων όσο και του ελληνικού λαού.

5) Μη αποποινικοποίηση των ναρκωτικών ουσιών. Σκληρές ποινές στους εμπόρους ναρκωτικών, αντιμετώπιση του χρήστη ναρκωτικών και των εξαρτημένων ατόμων ως ασθενών.

Μαρίνος Λιαμπότης (Αθήνα)

Όλα ξεκινούν και καταλήγουν στην ΠΑΙΔΕΙΑ, γι' αυτό θα «επέβαλλα» ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΚΑΛΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ.....Και όταν το «οικοδόμημα» γίνονταν υγιές, τότε θα μπορούσαμε να προχωρήσουμε σε αλλαγές.

Μάντυ Αποστολοπούλου (Αθήνα)

1)Θα δήλωνα ότι όπως στο δημοκρατικό πολίτευμα της Αρχαίας Αθήνας οι βουλευτές περνούσαν τις δοκιμασίες έτσι και όλοι οι νέοι βουλευτές θα ήταν υποχρεωμένοι να αποδεικνύουν με πραγματικά στοιχεία ότι αξίζουν να είναι αντιπρόσωποι του Ελληνικού λαού.

2) Θα δήλωνα ότι σ αυτό που επιβάλλεται να επιδοθούμε με μεγάλο ζήλο είναι η ανάπτυξη της οικονομίας με τους υπάρχοντες πόρους και ιδιαίτερα τουρισμός και γεωργία και κτηνοτροφία. Η Ελληνική γη είναι πλούσια σε ήλιο σε νερά και θάλασσα. Αυτό που της λείπει είναι μόνο Άνδρες και γυναίκες με αρετές και τόλμη να αγαπούν τον τόπο τους και τους ανθρώπους.

Όλα ξεκινούν και καταλήγουν στην ΠΑΙΔΕΙΑ

Μάντυ Αποστολοπούλου (Αθήνα)

Διότι αυτή τη στιγμή οι άνθρωποι είναι ταλαιπωρημένοι και στερημένοι και το άντεξαν γιατί πίστεψαν ότι μπαίνοντας στην Ο.Ν.Ε θα σταματούσε η εποχή της λιτότητας και θα ζούσαν καλύτερα ,εξαπατήθηκαν όμως από όλους ,και όταν λέω όλους εννοώ και τους 300 της Ελληνικής βουλής. Αυτό που επιδιώκουν είναι να μπουν στο κοινοβούλιο για προσωπικό τους όφελος μόνο.

Τώρα μετά από όλα αυτά που σας γράφω γίνετε πασιφανές το πόσο σημαντική θα ήταν η τρίτη εξαγγελία. Μια μεγάλη μεταρρύθμιση στην παιδεία μια παιδεία που θα δημιουργεί πρώτα πολίτες που θα γνωρίζουν την ιστορία τους διότι λαός που δεν ξέρει την ιστορία του δεν έχει μέλλον, πολίτες που θα μπορούν να έχουν αναπτυγμένη κρίση δηλ. όπως οι Αρχαίοι Ελεύθεροι πολίτες της Αθήνας. ()

Αλεξάνδρα Τσιρακίδου Εστέβες (Γερμανία)

Προτεραιότητα η παιδεία! Με σεβασμό στην επιστημονική και ακαδημαϊκή ελευθερία του εκπαιδευτικού και του μαθητή-φοιτητή, μια παιδεία ανοιχτή σε όλους, μια παιδεία ελεύθερη. Τα σχολεία να λειτουργούν χρησιμοποιώντας όλες τις νέες τεχνολογίες, σύμφωνα με τα πρότυπα των ιδιωτικών με την διάφορα πως οι εκπαιδευτικοί θα πληρώνονται από το κράτος αλλά θα επιλέγονται από λίστα του υπ. Παιδείας από τους γονείς, τους μαθητές και τη διοίκηση του σχολείου.

Με σεβασμό στην επιστημονική και ακαδημαϊκή ελευθερία του εκπαιδευτικού και του μαθητή-φοιτητή, μια παιδεία ανοιχτή σε όλους, μια παιδεία ελεύθερη

Αθανάσιος Κατσίμπελης

Σχολεία λαϊκά-ελεύθερα-δημοκρατικά. Σχολεία που σέβονται την παράδοση και την ιστορία του τόπου απαλλαγμένα από την προγονοπληξία και προσαρμοσμένα στις σύγχρονες ανάγκες. Σχολεία συνδεδεμένα άμεσα με την κοινωνία και τις ανάγκες της. Πιο προχωρημένα στη φιλοσοφία και το φιλελευθερισμό από τα αντίστοιχα άλλων χωρών. Το πολιτικό κόστος δυσάρεστων, για κάποιους βολεμένους, αποφάσεων δεν θα πρέπει να γίνεται βαρίδι για την υπόλοιπη κοινωνία και το μέλλον της χώρας και του έθνους.

Αθανάσιος Κατσίμπελης (Ελλάδα)

Ένα εκλογικό πρόγραμμα στρεφόμενο γύρω από τον πολίτη και τις ολοένα αυξανόμενες ανάγκες του, θα έθετε ως στόχο του τις διαρθρωτικές αλλαγές σε έκταση αλλά όχι σε βάθος χρόνου.

Οι προτεραιότητες ενός τέτοιου προγράμματος θα έπρεπε να κινούνται γύρω από τους τομείς της παιδείας, της εξωτερικής πολιτικής και της εθνικής άμυνας, της εργασίας, της οικονομίας και της υγείας-πρόνοιας.

εκλογικό πρόγραμμα στρεφόμενο γύρω από τον πολίτη και τις ολοένα αυξανόμενες ανάγκες του

Μαργαρίτα Μπέη (Αθήνα)

Πιο αναλυτικά, στον τομέα της παιδείας, θα ήταν σκόπιμο να ανεξαρτητοποιηθεί η εισαγωγή στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση από την εντός της σχολικής μονάδας αξιολόγηση και να εξαρτάται μόνο από την επίδοση στις διαφανείς και αδιάβλητες Πανελλαδικές Εξετάσεις. Επίσης, θα έπρεπε να μεταδοθεί στους υποψήφιους η ιδέα ότι τα Ανώτερα και Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα χρησιμεύουν ως μέσο για την απόκτηση γνώσης πρώτα και όχι χρημάτων. Φυσικά, απαραίτητο θα ήταν να υπάρξουν και τα ανάλογα κονδύλια για την πλήρωση των εγκαταστάσεων.

Στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής, μαζί με την περαιτέρω βελτίωση της εικόνας της χώρας διεθνώς (με ενεργή συμμετοχή στις διεθνείς πολιτικές ζυμώσεις), προτεραιότητα θα έπρεπε να αποτελέσουν η επίλυση του Κυπριακού Ζητήματος και η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Το ιδανικό για την Άμυνα μιας χώρας θα ήταν να επενδύει ελάχιστα έως καθόλου σε εξοπλισμούς-σε συνάρτηση πάντα με τα υπόλοιπα κράτη. Ωστόσο, αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την άσκηση σωστής εξωτερικής πολιτικής και την επίτευξη ειρηνικών σχέσεων με όλα τα κράτη της υφηλίου-πράγμα μάλλον ουτοπικό.

Θα έφτιαχνα μια χώρα στην οποία δεν θα ευδοκιμούσε κανένα είδος σημερινού Έλληνα πολιτικού

Nikolaos (Birmingham)

Αναφορικά με τον τομέα της εργασίας, ωφέλιμο θα ήταν να δημιουργηθούν νέες θέσεις απασχόλησης και καλύτερα αμειβόμενες εργασίες , ώστε να μειωθεί το άνοιγμα της ανεργίας, που αποθαρρύνει και δημιουργεί κοινωνικά προβλήματα. Στον τομέα της οικονομίας-στενά συνυφασμένος με αυτόν της εργασίας- θα έπρεπε να ληφθούν μέτρα για την ανακατανομή του πλούτου έτσι ώστε να δημιουργηθούν ευνοϊκότερες συνθήκες διαβίωσης για όλους.

Φυσικά, θα πρέπει να υπάρχει πρόβλεψη για την πρόνοια και περίθαλψη όλων των Ελλήνων. Αυτό θα ισοδυναμούσε με την βελτίωση της εικόνας των δημόσιων νοσοκομείων, που τόσο έχει αμαυρωθεί, με την παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε όλους και με την κατάρτιση ενός συνταξιοδοτικού προγράμματος που θα λαμβάνει υπόψη όχι μόνο τις οικονομικές αντοχές των ταμείων του κράτους αλλά και τις σωματικές αντοχές των εργαζομένων-ασφαλισμένων. Παράλληλα, θα ήταν μια επένδυση στο μέλλον η παροχή κονδυλιών προκειμένου να αναπτυχθεί η ερευνά αναφορικά με την τεχνολογία στη χώρα μας, καθώς κάτι τέτοιο βρίσκεται ακόμα σε εμβρυϊκό στάδιο. Τα παραπάνω, μαζί με την εξάλειψη των «πελατειακών σχέσεων», που χρόνια βασανίζουν τη χώρα, θα μπορούσαν να αποτελέσουν ένα μικρό μόνο μέρος του εκλογικού προγράμματος για τις εκλογές της 7ης Μαρτίου.

Μαργαρίτα Μπέη (Αθήνα)

Θα έφτιαχνα μια χώρα στην οποία δεν θα ευδοκιμούσε κανένα είδος σημερινού Έλληνα πολιτικού, θα έδινα στο λαό μια παιδεία τέτοια όπου θα του έδινε την ικανότητα να διακρίνει την ουσία και την αλήθεια. Έναν λαό που θα μπορεί και θα θέλει να παράγει τόνους "φασολάκια" προς εξαγωγή και όχι να βλέπει πόσο στοιχίζουν κάθε μέρα στη τηλεόραση. Αυτό σημαίνει παρά πολλά για όσους καταλαβαίνουν τι εννοώ ()

Nikolaos (Birmingham, UK)

Εγώ δεν θα έκανα τίποτα διαφορετικό από αυτό που όλοι επιθυμούν.. Δηλαδή

κατάργηση της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας μέσα στην επόμενη τετραετία και μετατροπή του στρατεύματος σε αμιγώς εθελοντικό-επαγγελματικό

Δημήτρης (Θεσσαλονίκη)

1) Θα εξοικονομούσα πόρους παρόλο που όλοι φοροδιαφεύγουν

2) Θα παρείχα δωρεάν παιδεία ενώ όλοι συντηρούν την παραπαιδεία

3) Θα διασφάλιζα για όλους σύνταξη ενώ στις επιχειρήσεις υπάρχουν δεκάδες ανασφάλιστοι

4) Θα ανέπτυσσα τον τουρισμό παρόλο που ο καφές στην Ελλάδα είναι πιο ακριβός από ότι στην Βιέννη

5) Θα συρρίκνωνα το δημόσιο, άσχετα που όλοι επιδιώκουν μία θέση σε αυτό

6) Θα εξασφάλιζα ξένες επενδύσεις άσχετα που ο δείκτης διαφθοράς είναι πολύ περισσότερο ανεβασμένος από οποιονδήποτε άλλο δείκτη.

7) Θα ελάττωνα την ανεργία, δίνοντας σε όλους μία θέση διευθυντού με 5000 τον μήνα, 5 ώρες δουλειά την ημέρα, και 4 ημέρες την εβδομάδα

8) Θα δημιουργούσα πνεύμα ευσυνειδησίας σε όλους τους εργαζόμενους, άσχετα που όλοι κοιτάνε το ρολόι και περιμένουν την Παρασκευή

9) Θα έκανα κάτι για τον έλεγχο της μετανάστευσης άσχετα που όλοι έχουν παράνομα προσωπικό της αλλοδαπής.

10) Θα αύξανα την παραγωγικότητα, προσθέτοντας άλλες 30 τουλάχιστον μέρες αργίας

Θα έκανα πολλά περισσότερα από αυτά που χωράει ο χώρος για να γράψω Κανένας ας μην παραπονεθεί για το ότι οι πολιτικοί μόνο υπόσχονται αλλά δεν κάνουν τίποτα.

Χάρις Βεζυρίδου (Θεσσαλονίκη)

Ελεύθερη αγορά, ιδιωτικά ΑΕΙ, αποκρατικοποιήσεις, άρση μονιμότητας, συρρίκνωση δημόσιου

Δημήτριος Αρζόγλου

Αναγνώριση και παραχώρηση ελληνικής ιθαγένειας στους απογόνους () Ελλήνων γεννηθέντες στο εξωτερικό, δίνοντας τα ίδια δικαιώματα και διευκολύνσεις που έχουν απόγονοι άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ενώσεως ()

Ηρακλής Χατζηευστρατίου (Βραζιλία)

Τώρα που η Κύπρος μπήκε στην ΕΕ και το Κυπριακό οδεύει προς τη λύση του: κατάργηση της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας μέσα στην επόμενη τετραετία και μετατροπή του στρατεύματος σε αμιγώς εθελοντικό-επαγγελματικό.

Δημήτρης (Θεσσαλονίκη)

Αντί να υποσχόμουν κάτι, θα ζητούσα κάτι από τους Έλληνες: Να ακούσουν προσεκτικά και απλά το μήνυμα που μας απευθύνει καθημερινά η Εκκλησία μας: Αγαπάτε αλλήλους! Είναι το πιο σημαντικό. Σαν πολιτικός θα έκανα ότι μπορώ για να ενισχύσω την Εκκλησία μας για να μας το θυμίζει ακόμη πιο αποτελεσματικά.

Νίκος (Βόννη, Γερμανία)

Ελεύθερη αγορά, ιδιωτικά ΑΕΙ, αποκρατικοποιήσεις, άρση μονιμότητας, συρρίκνωση δημόσιου

Δημήτριος Αρζόγλου

Ο ελληνικός λαός είναι ακόμα καλόπιστος

Δημήτριος Θεοδοσιάδης

Κανένα ουσιαστικό. Θα ακολουθούσα την γραμμή Παπανδρέου, δηλαδή φιέστες, «δημοκρατική» ανάδειξη Αρχηγού, αποφυγή debate, εντυπωσιακά shows κ.λ.π. αλλά μακριά από δεσμευτικό πρόγραμμα, γιατί έτσι και μου ξεφύγει κάτι, που δεν αρέσει, θα πρέπει μετά να το παίρνω πίσω και να χάνω πόντους.

Ο ελληνικός λαός είναι ακόμα καλόπιστος. Έτσι και μόνο όταν ακούει για Σοσιαλισμό και τα αγαθά του, τρέχει και φανατίζεται. Γιατί λοιπόν να μην το αξιοποιήσω και εγώ για να κερδίσω την εμπιστοσύνη του και μία θεσούλα στην Βουλή των Ελλήνων; Λίγο το έχετε;

Εξ άλλου κάτι ανάλογο, σε άλλη κλίμακα, δεν έγινε με την ιστορία στο Ιράκ; Ούτε ίχνος πιστευτού στοιχείου δεν υπήρχε και η κοινή λογική έλεγε ότι, εδώ υπάρχει δόλος. Αλλά να, που και εκεί έτρεχαν κράτη ολόκληρα να προλάβουν την ροή του πετρελαίου μην και χάσουν καμία σταγόνα. Για να μην πούμε για τους ηγέτες των κρατών αυτών, που σήμερα προσπαθούν να πείσουν ότι, δεν υπήρξαν ψεύτες.

Δημήτριος Θεοδοσιάδης (Ελλάδα)

The priorities of our nation itemized:

l. Keep the state and religion separate

2.Good government with clear-cut goals:

(a) one social security system for all citizens

(b) one health system for all citizens

(c) education to have priority at all levels, with good and updated programs

(d) Honest and fair taxation for all citizens (avoid corporate welfare and keep distance from special interests)

(e) honest government to protect the millions so they can have access to economic opportunities - keep the middle class citizens - help the poor citizens rise to middle class - run the government business with simplicity, not complications - defence of the country studied and independent foreign policy.

Ioannis Schinas (Houston, USA)

1) 10ετής σύμβαση εργασίας με αύξηση των μισθών 10% ανά έτος.

2) κατάργηση οποιασδήποτε μορφής φορολογίας για τα εισοδήματα κάτω των 15.000 Ε.

3) κατάργηση της μερικής & εποχικής απασχόλησης.7ωρη (35ωρο),πενθήμερη & σταθερή εργασία για όλους.

4)επίδομα ανεργίας 1.000 Ε μηνιαίως καθ όλη την περίοδο της μη απασχόλησης του πολίτη.

5)1.000 Ε καθαρός πρώτος μισθός.

6)καλύτερες και τακτικότερες συγκοινωνίες.

7)άμεση συρρίκνωση του δημοσίου τομέα σε συνδυασμό με την άμεση άρση της μονιμότητας για τους δημ. υπαλλήλους.

8)συνταξιοδότηση μετά από 35 έτη εργασίας ανεξαρτήτου ορίου ηλικίας.

9)τσουχτερά πρόστιμα έως και δήμευση περιουσίας όλων των βιομηχανιών που μολύνουν το περιβάλλον.

10)καθιέρωση δια νόμου δημοψηφισμάτων για σημαντικά εθνικής σημασίας θέματα κ.α π.χ. αναγραφή θρησκεύματος στις αστ. ταυτότητες.

10 Προτάσεις για μια πολιτισμένη & πραγματικά αξιοπρεπή ζωή.

Ειρήνη Μ (Αθήνα)

Θα έφτιαχνα μια Ελλάδα πιο δίκαια, πιο πολιτισμένη, πιο φιλική, πιο ανταγωνιστική (στους τομείς που μπορεί να είναι ανταγωνιστική όπως τουρισμός, υπηρεσίες, κλπ). Θα δημιουργούσα περισσότερους χώρους πράσινου και θα μάζευα τα σκουπίδια που βρίσκονται κυριολεκτικά από άκρη σε άκρη της χώρας. Θα εκπαίδευα και θα ενημέρωνα την νέα γενιά με ηθικές και ουσιαστικές αρχές για το πως να κάνουν τον κόσμο γύρω τους καλύτερο.

Θα έκανα μια ποιο κοινωνική πολιτική για την πλειοψηφία των πολιτών και όχι τους λίγους και υπερπλούσιους όπως συμβαίνει παγκοσμίως. Θα έφτιαχνα το σύστημα υγείας που νοσεί τόσο εσωτερικά όσο και στο θέμα της ιδιωτικής ασφάλισης που έχει γίνει ένα αναγκαίο κακό (είναι πάντα εκεί όταν πρέπει να την πληρώσουμε κάθε 6μηνο, αλλά εξαφανίζεται όταν να πληρώσει).

Θα έκανα ριζικές αλλαγές στο τρόπο που δουλεύει το Δημόσιο ασχέτως αν δυσαρεστούσα πολλούς. Όχι άλλη γραφειοκρατία!!! Παιδεία και μόρφωση για όλους έτσι ώστε να μπορούμε να ελπίζουμε στην νέα γενιά με ποιο ανοιχτόμυαλη νοοτροπία.

Αριστοτέλης Θεοδώρου (Αθήνα)

H διεξαγωγή ενός πρότυπου μοντέλου προεκλογικής εκστρατείας προϋποθέτει: α) τη μελέτη και ανάλυση των σύγχρονων επιταγών της εθνικής και διεθνούς πολιτικής σκηνής και β) την υπερκέραση αναχρονιστικών πολιτικών μεθόδων με νέες ρηξικέλευθες ιδέες.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: Εκμετάλλευση του γεωστρατηγικού χώρου μας ως συγκοινωνιακού κόμβου τριών ηπείρων (Ευρώπη, Ασία, Αφρική), ανάπτυξη οικονομικής διπλωματίας, επενδύσεις σε έργα διεθνούς προσανατολισμού (δημιουργία συγκοινωνιακών και ενεργειακών δικτύων), εκμετάλλευση της συμμετοχής μας στο σύνολο των διεθνών μηχανισμών.

Θα έφτιαχνα μια Ελλάδα πιο δίκαια, πιο πολιτισμένη, πιο φιλική, πιο ανταγωνιστική

Αριστοτέλης Θεοδώρου (Αθήνα)

ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ: Συγκρότηση ενός Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, με συμμετοχή όλων των αρμοδίων φορέων (ΥΠΕΞ, NGOs, Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, Πολιτικοί Φορείς / Κόμματα κοκ).

ΑΜΥΝΑ: Συγχώνευση των Υπουργείων Εθνικής Άμυνας και Δημόσιας Τάξης, προς όφελος ενός Υπερ-Υπουργείου Εθνικής Ασφάλειας. Ενεργή συμμετοχή στη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού μοντέλου άμυνας, μέσω του Ευρωστρατού. Διατήρηση της συμμετοχής μας σε ειρηνευτικές αποστολές, ποιοτική αναβάθμιση των ενόπλων δυνάμεων.

ΠΡΟΝΟΙΑ: Αναδιοργάνωση των Ασφαλιστικών Ταμείων και του ΕΣΥ, προς όφελος ενός κράτους πρόνοιας.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ: Μείωση των εισακτέων σε κάθε σχολή και αναγνώριση των ιδιωτικών Πανεπιστημίων, τα οποία θα ακολουθούν τα πρότυπα ξένων χωρών. Η μείωση των εισακτέων θα μειώσει την κορεσμένη προσφορά στελεχών στην αγορά εργασίας.

Θωμάς Βαρδαλάς (Άγιοι Ανάργυροι)

Ειλικρίνεια, ωμή αλήθεια, όχι πολλές υποσχέσεις που στο τέλος δεν πρόκειται να εφαρμοστούν και δίωξη των ναρκωτικών που μαστίζουν τα ελληνικά νιάτα.

Ηλίας (Καναδάς)

Κυρίαρχα θέματα η ανεργία στους νέους και στους μεγάλους. Η κοινωνική δικαιοσύνη, σε ένα κράτος που δεν θα είναι εχθρικό στην ιδιωτική πρωτοβουλία και που θα δίνει πολύ ισχυρά κίνητρα για να ξεκινήσει κανείς. Έτσι αντιμετωπίζεται η ανεργία. Σοβαρή βελτίωση της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για όλους εργαζόμενος ανέργους και συνταξιούχους. Παιδεία πραγματικά δωρεάν και όχι κατ' επίφαση. Βρεφονηπιακούς σταθμούς υψηλής στάθμης για την εργαζόμενη γυναίκα και επιβολή αυστηρών μειωμένων ωραρίων για την νέα μητέρα.

Στέλιος Χαμόδρακας (Αθήνα)

All possibly imaginable giveaways have already been pre-promised to this public. In theory I could re-promise them so they don't lose their perennial promised-ness. But, since I don't really need to get elected, let's try the following for a change:

1. Make less laws of clearer content, which the government actually plans and can enforce.

δε χρειάζεται άλλους πρωθυπουργούς η Ελλάδα. Έτσι δεν προτείνω πρόγραμμα ή προτεραιότητες

Γιώργης Φράγκος (Οινούσσες)

2. (Finally) separate the church from the state.

3. Do something about the hideous condition of the Greek streets and the equally bad behavior of drivers while on them.

4. Regulate the private sector in a way that allows it to exist profitably without breaking any laws, so Greeks can work there and not keep hanging onto the politicians before elections asking for public sector jobs.

5. Hire people who are well aware of the greek language with the mission of finding decent (emphasis!) greek words that can be used to express all those concepts for which currently we don't have any, due to the lack of forthsight of the ancient Greeks to predict the emergence of fast food and other modern concepts, and the refusal of the contemporary Greeks to adopt foreign words where Greek ones are missing.

Manolis Lygounis (San Jose, California, USA)

Είμαι της γνώμης πως δε χρειάζεται άλλους πρωθυπουργούς η Ελλάδα. Έτσι δεν προτείνω πρόγραμμα ή προτεραιότητες. Εκείνο που θέλω να πω όμως είναι πώς θέλω τους υποψήφιους που με προσεγγίζουν να είναι ειλικρινείς και να αναγνωρίζουν ότι έχω λίγο μυαλό. Έτσι θα με εύρισκαν πιο κοντά τους και θα βάζαμε μαζί τις προτεραιότητες και θα βρίσκαμε το δρόμο για το εφικτό σε μια κοινωνία που ο καθένας βάζει το συμφέρον του πρώτο - πρώτο.

Γιώργης Φράγκος (Οινούσσες Χίου)

Αποποινικοποίηση της ινδικής κάνναβης

Τάσος (Ηράκλειο)

Εργασία για όλους ανεξαιρέτως τους Έλληνες με πραγματική καταγραφή των πραγματικά ανέργων και όχι των ποσοστών που συμφέρει το σύστημα. Αναβαθμισμένες υπηρεσίες υγείας για όλους και όχι για λίγους και ημετέρους. Αντικατάσταση των όρων "ημέτεροι" και "υμέτεροι", με τον όρο ΕΜΕΙΣ οι Έλληνες. Βαθιές τομές στον κορμό της Χώρας που είναι η παιδεία, αρχής γενομένης από την γλώσσα. Ισχυρό και αξιόμαχο Στρατό. Εθνική μεταναστευτική πολιτική, ώστε να αποκατασταθεί η ασφάλεια των Ελλήνων. Τέλος σεβασμό και αναβάθμιση της ποιότητος της ζωής των ατόμων της τρίτης ηλικίας.

Αθανάσιος (Ελλάδα)

Αποποινικοποίηση της ινδικής κάνναβης

Τάσος (Ηράκλειο)

Εκσυγχρονισμός δημόσιας διοίκησης και εξοντωτικές ποινές για υπάλληλους και πολίτες που συναλλάσσονται παράνομα, Διαφάνεια σε όλα τα επίπεδα Αξιοκρατία, ίσες ευκαιρίες για όλους τους πολίτες. Μείωση των δημοσίων δαπανών.

Υγεία, ελεύθερη οικονομία, σταθερή σύνταξη για όλους, λεφτά για την έρευνα,

Γεράσιμος Μοσχονάς (Καναδάς)

Διακομματική επιτροπή ανάθεσης δημοσίων έργων και προμηθειών , Για να πάψουν οι πράσινες και γαλάζιες ακρίδες να λυμαίνονται τον δημόσιο κορβανά, όπως συμβαίνει από συστάσεως του Ελληνικού κράτους.

Σύσταση ιστοσελίδας που θα δημοσιεύονται νόμοι και τροπολογίες ώστε οι πολίτες να μπορούν να ενημερώνονται / σχολιάζουν /επεμβαίνουν. Μαζική συμμετοχή πολιτών στην σύσταση και λειτουργία ισχυρού αδέσμευτου ινστιτούτου καταναλωτών για ποιότητα προϊόντων , προστασία από αισχροκέρδεια, αντί να τρέχει ο Κουλούρης στης λαϊκές να κυνηγάει χίμαιρες .

Να σταματήσει το χαΐδεμα σε ομάδες πολιτών για ψηφοθηρικούς λόγους. Σύγκρουση με της λογής- λογής συντεχνίες που καταδυναστεύουν τους πολίτες Και εν τέλει ο κατάλογος ανατροπών και βελτιώσεων είναι τόσο μεγάλος, που με πιάνει κατάθλιψη και πιστεύω ότι χωρίς συναινετικές διαδικασίες από τα δυο κόμματα εξουσίας το παιγνίδι είναι χαμένο.

Δημήτρης Καλιάνος (Ελλάδα)

Προτεραιότητες: Καταπολέμηση της ανεργίας με κάθε δυνατό όπλο. Προγράμματα για δυνατή οικονομία π.χ ανταγωνιστηκότητα, παραγωγικότητα των ελληνικών προιόντων σε διεθνή επίπεδα. Ένα υγειονομικό σύστημα και μόνο, και όχι άλλο για δημoσίους υπαλλήλους, άλλο για ναυτικούς, άλλο για στρατιωτικούς κ.ο.κ. Φυσικά πολύ λιγότερους υπαλλήλους στο δημόσιο. Πολλά τα φακελάκια λίγη δουλειά. Σοβαρά μέτρα στο χρηματιστήριο. Πως θα δικαιολογούσα δύσκολες επιλογές πολύ απλά. Ο κόσμος σήμερα δεν χρειάζεται ψέματα, καθαρή αλήθεια χρειάζεται και ας πονάει.

Denis Bechrakis (Canada)

Υγεία, ελεύθερη οικονομία, σταθερή σύνταξη για όλους, λεφτά για την έρευνα, Έλληνες, σωστή και ελεύθερη παιδεία. Αυτά έχει ο Καναδός.

Γεράσιμος Μοσχονάς (Toronto, Canada)

Όνομα

Επώνυμο *

Διεύθυνση

Χώρα

Διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου

Τηλέφωνο*

* Προαιρετικό

To μήνυμά σας

Το BBC διατηρεί το δικαίωμα να προσαρμόσει τα κείμενά σας και δεν εγγυάται ότι όλα τα μηνύματα θα δημοσιευτούν.


Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου 2004 - 09:36 (Ώρα Λονδίνου)

Βομβιστική επίθεση στο Κιρκούκ

Η παρουσία των αμερικανικών δυνάμεων δεν μπόρεσε να αποτρέψει τη νέα επίθεση αυτοκτονίας στο Κιρκούκ

Πολύνεκρη βομβιστική επίθεση σημειώθηκε το πρωί της Δευτέρας έξω από αστυνομικό τμήμα στο Κιρκούκ του βορείου Ιράκ.

Σύμφωνα με τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, που επικαλούνται ανακοινώσεις της τοπικής αστυνομίας και νοσοκομειακών γιατρών, από την επίθεση έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον δέκα άνθρωποι και τραυματίσθηκαν 45.

Τα περισσότερα θύματα είναι αστυνομικοί.

Το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Αραμπίγια κάνει λόγο για έξι νεκρούς, ενώ η αμερικανική διοίκηση στη Βαγδάτη ανακοίνωσε ότι υπάρχουν τέσσερις νεκροί άμαχοι.

Ανταποκριτής του BBC στην πόλη μεταδίδει ότι είδε εικόνες πλήρους καταστροφής με ανθρώπινα μέλη σκορπισμένα στο δρόμο και πολλά αυτοκίνητα διαλυμένα.

Κατά τα φαινόμενα η επίθεση σημειώθηκε την ώρα που άλλαζε η βάρδια των αστυνομικών και πολλοί από αυτούς βρίσκονταν μπροστά στο κτίριο την ώρα της έκρηξης.

Η σημερινή επίθεση είναι η τελευταία σε μία σειρά επιθέσεων στις οποίες έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 300 άνθρωποι και η Τρίτη από τον Ιανουάριο, με στόχους κυρίως αστυνομικές και παραστρατιωτικές δυνάμεις που συνεργάζονται με τους Αμερικανούς.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της αμερικανικής διοίκησης - βασίζονται σε επιστολή που έχει υποκλαπεί και θεωρείται ότι εστάλη από τον Ιορδανό ισλαμιστή Αμπου Μουσαμπ αλ Ζαρουάβι σε στελέχη της Αλ Κάιντα στο Πακιστάν και το Αφγανιστάν- πίσω από τις επιθέσεις ενδέχεται να είναι αλλοδαποί ισλαμιστές.

Στην επιστολή εκτίθεται, σύμφωνα με την αμερικανική διοίκηση, για επιθέσεις με στόχο να υπονομευτεί το σχέδιο των ΗΠΑ για μεταβίβαση της εξουσίας στους Ιρακινούς.

Στη Βαγδάτη ο Ράμσφελντ

Την Τέταρτη επίσκεψή του στο Ιράκ, μετά την επίσημη κήρυξη του τερματισμού των εχθροπραξιών, πραγματοποιεί ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Ντόναλντ Ράμσφελντ.

Ο κ. Ράμσφελντ συναντήθηκε ήδη με τον Αμερικανό διοικητή του Ιράκ, Πολ Μπρέμερ και θα έχει επίσης συναντήσεις με τους διοικητές των στρατιωτικών δυνάμεων που σταθμεύουν στη χώρα.


Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου 2004 - 10:48 (Ώρα Λονδίνου)

«Έχουν μια καλή ευκαιρία»

Πρόοδο στη διαδικασία των μεταρρυθμίσεων πιστοποιεί στην Τουρκία ο Γκέρχαρντ Σρέντερ

Μία εβδομάδα μετά την αρχηγό της γερμανικής αντιπολίτευσης, πρόεδρο της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) Άνγκελα Μέρκελ, διήμερη επίσκεψη στην Τουρκία πραγματοποιεί ο καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ, ο οποίος συναντάται με τον πρωθυπουργό, Ρεζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο κ. Σρέντερ θα συμμετάσχει σε οικονομική διάσκεψη στη Κωνσταντινούπολη.

Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη Γερμανού καγκελάριου στην Τουρκία μετά από 11 χρόνια και σε αντίθεση με την κ. Μέρκελ, ο κ. Σρέντερ θεωρεί ότι οι προοπτικές ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ είναι καλές.

Μεταβαίνοντας στην Άγκυρα ο κ. Σρέντερ δήλωσε ότι η Τουρκία έχει «καλές προοπτικές» να ανταποκριθεί στα κριτήρια της Κοπενχάγης.

«Υπό τον πρωθυπουργό Ρεζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η διαδικασία των μεταρρυθμίσεων απέκτησε μεγάλη δυναμική», δήλωσε ο Γερμανός καγκελάριος, συμπληρώνοντας πως αν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κρίνει το ερχόμενο φθινόπωρο ότι η Τουρκία εκπληρεί τα πολιτικά κριτήρια, πρέπει να αρχίσουν αμέσως ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

Η Τουρκία έχει από το 1999 το καθεστώς της υποψήφιας προς ένταξη χώρας. Στα κριτήρια της Κοπενχάγης περιλαμβάνονται η η εγγύηση της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου, ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η προστασία των μειονοτήτων.


Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου 2004 - 08:57 (Ώρα Λονδίνου)

Παγκόσμιο ρεκόρ η Φεοφάνοβα στην Αθήνα

Η Σβετλάνα Φεοφάνοβα ποζάρει μπροστά στον πίνακα που δείχνει το ρεκόρ της

Η Σβετλάνα Φεοφάνοβα πέρασε τα 4 μέτρα και 85 εκατοστά, στο επί κοντώ των γυναικών, στους αγώνες «Αθήνα 2004» που έγινε στο κλειστό γυμναστήριο της Παιανίας και κατέρριψε το 4,83μ που είχε σημειώσει προ ημερών η συμπατριώτισσά της Ελένα Ισινμπάγεβα.

Πανελλήνιο ρεκόρ πέτυχε η Γκουντενούδη στα 400 μέτρα. Η ελληνίδα αθλήτρια συνέχισε την εξαιρετική εφετινή παρουσία της καταρρίπτοντας για 3η φορά το πανελλήνιο ρεκόρ εφέτος. Αυτή τη φορά ο χρόνος της ήταν 52 δεύτερα και 65 εκατοστά. Το αγώνισμα κέρδισε η Ρουμάνα Ιονέλα Τιρλέα με 51.59 και δεύτερη ήταν η Μέρφι από τη Μεγάλη Βρετανία με επίδοση 52 δεύτερα και 29 εκατοστά.

Η αθλήτρια του Πανελληνίου τερμάτισε τρίτη στη σειρά της με 52.65 και κατέρριψε το προηγούμενο δικό της ρεκόρ που ήταν 52.82 από τις 14 Φεβρουαρίου 2004 στο ευρωπαϊκό κύπελλο της Λειψίας.

Μία άλλη Ελληνίδα, η Πηγή Δεβετζή έδειξε ότι βρίσκεται σε εξαιρετική φόρμα ενόψει του παγκοσμίου, αφού πήρε τη νίκη στο τριπλούν με 14,81μ. Με το άλμα της αυτό, η Δεβετζή πλησίασε στα τρία εκατοστά το δικό της πανελλήνιο ρεκόρ ενώ "σκαρφάλωσε" στην τρίτη θέση της λίστας με τις κορυφαίες φέτος στον κόσμο.

Πίσω της βρέθηκε η Ρουμάνα Αντελίνα Γκαβρίλα με 14,58μ. ενώ η Όλγα Βασδέκη βελτίωσε την καλύτερη φετινή της επίδοση με 14,28μ. (τέταρτη). Επίσης, η Γεωργία Γιαννακιτσίδου ήταν έβδομη με 13,77μ. ενώ όγδοη ήταν η Ειρήνη Δημητράκη με 13,27μ.


Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου 2004 - 09:06 (Ώρα Λονδίνου)

«Κούλουμα» για πρωτοπόρους -«καρναβάλι» για ΑΕΚ

Το πολεμικό κλίμα που επικρατούσε στο Ηράκλειο δεν πτόησε τον Ολυμπιακό o οποίος νίκησε τον ΟΦΗ με 1-0 με γκολ του Βραζιλιάνου Ζιοβάνι (το 17ο στο πρωτάθλημα) και διατήρησε τους «ερυθρόλευκους» στην κορυφή.

Σκληρό παιχνίδι στο «Γεντί Κουλέ» με τον Ολυμπιακό να είναι καλύτερος. Διαμαρτυρίες των Κρητικών για την φάση του γκολ των φιλοξενουμένων.

Ανορθόδοξο το παιχνίδι του ΟΦΗ με πολλές ατομικές ενέργειες των παικτών του, την ώρα που ο Ολυμπιακός ήταν πιο ομαδικός, αλλά και πιο σίγουρος στις μεταβιβάσεις, έχοντας την υπεροχή και των έλεγχο των κινήσεων.

Επεισόδια πριν την έναρξη του αγώνα εντός και εκτός του γηπέδου.

Δεν άλλαξε τις συνήθειές του ο Παναθηναϊκός κόντρα στον Ηρακλή (3-0).

Οι «πράσινοι» με άνεση νίκησαν εντός έδρας. Κατάφεραν να βάλουν ένα γρήγορο γκολ με τον Παπαδόπουλο και «καθάρισαν» το παιχνίδι στο ξεκίνημα του δευτέρου ημιχρόνου με τον Μπασινά ενώ στη συνέχεια «ηρέμησαν» το παιχνίδι τους.

Το τελικό 3-0 διαμόρφωσε ο... «συνήθης ύποπτος» Παπαδόπουλος.

Οι απαντήσεις που έδωσε ο Γιτζάκ Σουμ στη συνέντευξη Τύπου μετά το ματς με τον Ηρακλή στο Λεωφόρο δημιούργησαν ένα τεράστιο κενό αναφορικά με τη συμμετοχή του Αντώνη Νικοπολίδη στις εναπομείνασες φετινές αγωνιστικές υποχρεώσεις του Παναθηναϊκού.

Ο Ισραηλινός τεχνικός ερωτηθείς για τη μη χρησιμοποίηση του διεθνούς πορτιέρο στη αναμέτρηση, αν και δεν αντιμετώπιζε κανένα πρόβλημα τραυματισμού, με αυστηρό ύφος απάντησε: «Δεν σχολιάζω του λόγους που δεν παίζει ένας ποδοσφαιριστής. Δεν ήθελα να το κάνω και δεν θα το κάνω ούτε τώρα.

Ήταν απόφαση δική μου να μείνει εκτός 11άδας και απορώ γιατί δεν κάνετε σχετική ερώτηση και για τους άλλους παίκτες που έμειναν εκτός ενδεκάδας;

Αυτή ήταν η 11άδα που επέλεξα και δεν έχω να πω τίποτα άλλο».

Στη συνέχεια ο Ισραηλινός προπονητής ρωτήθηκε αν σκοπεύει να παρατάξει τον Παναθηναϊκό με τον Κώστα Χαλκιά και απέναντι στην Οσέρ, για να απαντήσει: «Θα περιμένουμε μέχρι την Πέμπτη και θα δούμε...»

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (σε 21 αγώνες)

Ολυμπιακός 53

Παναθηναϊκός 52

ΠΑΟΚ 44

Αιγάλεω 39

Χαλκηδόνα 35

ΑΕΚ 35

Ηρακλής 32

Πανιώνιος 30

ΟΦΗ 23

Ξάνθη 23

Ιωνικός 22

Άρης 19

Πανηλειακός 15

Καλλιθέα 15

Ακράτητος 14

Προοδευτική 10

Η κατηφόρα της ΑΕΚ συνεχίζεται. Η καταπληκτική Χαλκηδόνα τα κατάφερε ξανά.

Την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς κερδίζοντας με 2-0 στη Νεάπολη «έπιασε» την «Ένωση» και φιγουράροντας στην 5η θέση μπορεί να κάνει όνειρα για έξοδο στην Ευρώπη.

Η ομάδα του Παράσχου κατάφερε σχετικά εύκολα να φτάσει στην κατάκτηση των τριών βαθμών κόντρα στην ΑΕΚ που γνώρισε την τρίτη συνεχόμενη ήττα της μετά τη φυγή του Ντούσαν Μπάγεβιτς.

Τα γκολ οι Κατεμής με θαυμάσιο σουτ και ο Ζαχαρόπουλος.

Χωρίς να συναντήσει ιδιαίτερα προβλήματα, το Αιγάλεω πήρε τη νίκη κόντρα στην Προοδευτική με 3-0.

Οι νικητές δεν ίδρωσαν ιδιαίτερα. Τα γκολ οι Τσάτσος, Μπάρκογλου και Φωτάκης, ενώ από την πλευρά τους οι φιλοξενούμενοι όταν άρχισαν να απειλούν την εστία του Κλάεβιτς, ήταν ήδη αργά.

Απώλεια σημαντικών βαθμών για τον ΠΑΟΚ στην ακριτική Ξάνθη, απέναντι στην τοπική Skoda.

Οι παίκτες του Άγγελου Αναστασιάδη, αν και είχαν την υπεροχή σε όλη τη διάρκεια του αγώνα, αναδείχτηκαν ισόπαλοι 0-0 με την Ξάνθη.

Ο αγώνας σημαδεύτηκε από την συνεχόμενη ρήψη αντικειμένων από την πλευρά των φίλων του ΠΑΟΚ.

Σπουδαία νίκη πήρε ο Ιωνικός από τον Πανιώνιο με 2-0 στην Νέα Σμύρνη. Οι παίκτες του Βαγγέλη Βλάχου εκμεταλλεύτηκαν το γρήγορο γκολ που πέτυχαν με τον Ντόβα και οπισθοχώρησαν, αφήνοντας τους «κυανέρυθρους» να αναλάβουν την πρωτοβουλία του παιχνιδιού.

Ο Πανιώνιος όμως δεν είχε ουσία. Οι παίκτες του Ιωνικού συνέχισαν να είναι απειλητικοί στις αντεπιθέσεις. Η νίκη του Ιωνικού εδραιώθηκε στο 60 με τον Βουρεξάκη.

Σημαντική νίκη στην προσπάθειά του για παραμονή πέτυχε ο Ακράτητος μέσα στον Πύργο απέναντι στον Πανηλειακό.

Οι «πράσινοι» των Άνω Λιοσίων πήραν τη νίκη με 3-0 απέναντι σε ένα πολύ κακό Πανηλειακό, ο οποίος τελείωσε τον αγώνα με δέκα παίκτες, λόγω αποβολής του Μάρη. Τα γκολ οι Λίνκαρ, Ηλιόπουλος( με πέναλτι) και Χριστοδούλου.

Άλμα σωτηρίας έκανε η Καλλιθέα, η οποία νίκησε με 1-0 στο γήπεδο της Τούμπας τον Άρη.

Η ομάδα του Τάκη Λεμονή άνοιξε το σκορ στο 6' χάρη σε τέρμα του Σκαρμούτσου και στη συνέχεια έδωσε χώρο στους γηπεδούχους, οι οποίοι δεν κατάφεραν να εκμεταλλευτούν την αριθμητική τους υπεροχή καθώς από το 59' έπαιζαν με παίκτη περισσότερο, λόγω της αποβολής του Γιάννη Τάτση.

Η νίκη αυτή για τους φιλοξενούμενους, ήταν η δεύτερη στο πρωτάθλημα (η πρώτη μάλιστα ήταν στον πρώτο γύρο με αντίπαλο τον Άρη). Καλές εντυπώσεις άφησαν οι Μαγκαλέφα και Μαρικά.


Φόρουμ: Το προεκλογικό σας πρόγραμμα

Ποια είναι τα θέματα που θα κυριαρχούσαν στο εκλογικό σας πρόγραμμα, αν ήσασταν υποψήφιοι στις εκλογές της 7ης Μαρτίου;

Τι προτεραιότητες θα είχατε και τι λύσεις θα προτείνατε στους ψηφοφόρους σας;

Πώς θα δικαιολογούσατε ορισμένες, ενδεχομένως πολιτικά δύσκολες, επιλογές σας;

Ή θα αποφεύγατε τους σκοπέλους, ακολουθώντας μια όσο το δυνατόν φιλολαϊκή πολιτική;

Στείλτε μας την άποψή σας. Παρακαλούμε να χρησιμοποιείτε ελληνικά ή αγγλικά, αλλά όχι «greeklish».

Αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα είναι σταθερή, ξεκάθαρη νομοθεσία, σταθερή ξεκάθαρη εφαρμογή των νόμων, σταθερό ξεκάθαρο φορολογικό καθεστώς και διάθεση για ανάπτυξη των υποδομών.

Βασίλης Σπαθής

1) Ελεύθερη οικονομία με μείωση φόρων στις επιχειρήσεις , ή και απαλλαγή από τους φόρους για νέους επιχειρηματίες.

2) Ιδιωτικά ΑΕΙ , ώστε να έχουν όλοι πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

3) Κίνητρα στους νέους για αγορά Η/Υ και πρόσβαση στο διαδίκτυο και στην κοινωνία της πληροφόρησης

4) Προτεραιότητα στην ανάπτυξη φιλικών σχέσεων με τις γειτονικές χώρες. Λύση του Κυπριακού προς όφελος του λαού του. Δικαιώματα σε όλες τις μειονότητες της χώρας μας (αναγνωρισμένες ή μη), υπό τον όρο ότι γίνεται σεβαστή η ιστορία και ο πολιτισμός της χώρας μας, και χωρίς να ασκείται εχθρική προπαγάνδα εκ μέρους τόσο των μειονοτήτων όσο και του ελληνικού λαού.

5) Μη αποποινικοποίηση των ναρκωτικών ουσιών. Σκληρές ποινές στους εμπόρους ναρκωτικών, αντιμετώπιση του χρήστη ναρκωτικών και των εξαρτημένων ατόμων ως ασθενών.

Μαρίνος Λιαμπότης (Αθήνα)

Όλα ξεκινούν και καταλήγουν στην ΠΑΙΔΕΙΑ, γι' αυτό θα «επέβαλλα» ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΚΑΛΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ.....Και όταν το «οικοδόμημα» γίνονταν υγιές, τότε θα μπορούσαμε να προχωρήσουμε σε αλλαγές.

Μάντυ Αποστολοπούλου (Αθήνα)

1)Θα δήλωνα ότι όπως στο δημοκρατικό πολίτευμα της Αρχαίας Αθήνας οι βουλευτές περνούσαν τις δοκιμασίες έτσι και όλοι οι νέοι βουλευτές θα ήταν υποχρεωμένοι να αποδεικνύουν με πραγματικά στοιχεία ότι αξίζουν να είναι αντιπρόσωποι του Ελληνικού λαού.

2) Θα δήλωνα ότι σ αυτό που επιβάλλεται να επιδοθούμε με μεγάλο ζήλο είναι η ανάπτυξη της οικονομίας με τους υπάρχοντες πόρους και ιδιαίτερα τουρισμός και γεωργία και κτηνοτροφία. Η Ελληνική γη είναι πλούσια σε ήλιο σε νερά και θάλασσα. Αυτό που της λείπει είναι μόνο Άνδρες και γυναίκες με αρετές και τόλμη να αγαπούν τον τόπο τους και τους ανθρώπους.

Όλα ξεκινούν και καταλήγουν στην ΠΑΙΔΕΙΑ

Μάντυ Αποστολοπούλου (Αθήνα)

Διότι αυτή τη στιγμή οι άνθρωποι είναι ταλαιπωρημένοι και στερημένοι και το άντεξαν γιατί πίστεψαν ότι μπαίνοντας στην Ο.Ν.Ε θα σταματούσε η εποχή της λιτότητας και θα ζούσαν καλύτερα ,εξαπατήθηκαν όμως από όλους ,και όταν λέω όλους εννοώ και τους 300 της Ελληνικής βουλής. Αυτό που επιδιώκουν είναι να μπουν στο κοινοβούλιο για προσωπικό τους όφελος μόνο.

Τώρα μετά από όλα αυτά που σας γράφω γίνετε πασιφανές το πόσο σημαντική θα ήταν η τρίτη εξαγγελία. Μια μεγάλη μεταρρύθμιση στην παιδεία μια παιδεία που θα δημιουργεί πρώτα πολίτες που θα γνωρίζουν την ιστορία τους διότι λαός που δεν ξέρει την ιστορία του δεν έχει μέλλον, πολίτες που θα μπορούν να έχουν αναπτυγμένη κρίση δηλ. όπως οι Αρχαίοι Ελεύθεροι πολίτες της Αθήνας. ()

Αλεξάνδρα Τσιρακίδου Εστέβες (Γερμανία)

Προτεραιότητα η παιδεία! Με σεβασμό στην επιστημονική και ακαδημαϊκή ελευθερία του εκπαιδευτικού και του μαθητή-φοιτητή, μια παιδεία ανοιχτή σε όλους, μια παιδεία ελεύθερη. Τα σχολεία να λειτουργούν χρησιμοποιώντας όλες τις νέες τεχνολογίες, σύμφωνα με τα πρότυπα των ιδιωτικών με την διάφορα πως οι εκπαιδευτικοί θα πληρώνονται από το κράτος αλλά θα επιλέγονται από λίστα του υπ. Παιδείας από τους γονείς, τους μαθητές και τη διοίκηση του σχολείου.

Με σεβασμό στην επιστημονική και ακαδημαϊκή ελευθερία του εκπαιδευτικού και του μαθητή-φοιτητή, μια παιδεία ανοιχτή σε όλους, μια παιδεία ελεύθερη

Αθανάσιος Κατσίμπελης

Σχολεία λαϊκά-ελεύθερα-δημοκρατικά. Σχολεία που σέβονται την παράδοση και την ιστορία του τόπου απαλλαγμένα από την προγονοπληξία και προσαρμοσμένα στις σύγχρονες ανάγκες. Σχολεία συνδεδεμένα άμεσα με την κοινωνία και τις ανάγκες της. Πιο προχωρημένα στη φιλοσοφία και το φιλελευθερισμό από τα αντίστοιχα άλλων χωρών. Το πολιτικό κόστος δυσάρεστων, για κάποιους βολεμένους, αποφάσεων δεν θα πρέπει να γίνεται βαρίδι για την υπόλοιπη κοινωνία και το μέλλον της χώρας και του έθνους.

Αθανάσιος Κατσίμπελης (Ελλάδα)

Ένα εκλογικό πρόγραμμα στρεφόμενο γύρω από τον πολίτη και τις ολοένα αυξανόμενες ανάγκες του, θα έθετε ως στόχο του τις διαρθρωτικές αλλαγές σε έκταση αλλά όχι σε βάθος χρόνου.

Οι προτεραιότητες ενός τέτοιου προγράμματος θα έπρεπε να κινούνται γύρω από τους τομείς της παιδείας, της εξωτερικής πολιτικής και της εθνικής άμυνας, της εργασίας, της οικονομίας και της υγείας-πρόνοιας.

εκλογικό πρόγραμμα στρεφόμενο γύρω από τον πολίτη και τις ολοένα αυξανόμενες ανάγκες του

Μαργαρίτα Μπέη (Αθήνα)

Πιο αναλυτικά, στον τομέα της παιδείας, θα ήταν σκόπιμο να ανεξαρτητοποιηθεί η εισαγωγή στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση από την εντός της σχολικής μονάδας αξιολόγηση και να εξαρτάται μόνο από την επίδοση στις διαφανείς και αδιάβλητες Πανελλαδικές Εξετάσεις. Επίσης, θα έπρεπε να μεταδοθεί στους υποψήφιους η ιδέα ότι τα Ανώτερα και Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα χρησιμεύουν ως μέσο για την απόκτηση γνώσης πρώτα και όχι χρημάτων. Φυσικά, απαραίτητο θα ήταν να υπάρξουν και τα ανάλογα κονδύλια για την πλήρωση των εγκαταστάσεων.

Στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής, μαζί με την περαιτέρω βελτίωση της εικόνας της χώρας διεθνώς (με ενεργή συμμετοχή στις διεθνείς πολιτικές ζυμώσεις), προτεραιότητα θα έπρεπε να αποτελέσουν η επίλυση του Κυπριακού Ζητήματος και η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Το ιδανικό για την Άμυνα μιας χώρας θα ήταν να επενδύει ελάχιστα έως καθόλου σε εξοπλισμούς-σε συνάρτηση πάντα με τα υπόλοιπα κράτη. Ωστόσο, αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την άσκηση σωστής εξωτερικής πολιτικής και την επίτευξη ειρηνικών σχέσεων με όλα τα κράτη της υφηλίου-πράγμα μάλλον ουτοπικό.

Θα έφτιαχνα μια χώρα στην οποία δεν θα ευδοκιμούσε κανένα είδος σημερινού Έλληνα πολιτικού

Nikolaos (Birmingham)

Αναφορικά με τον τομέα της εργασίας, ωφέλιμο θα ήταν να δημιουργηθούν νέες θέσεις απασχόλησης και καλύτερα αμειβόμενες εργασίες , ώστε να μειωθεί το άνοιγμα της ανεργίας, που αποθαρρύνει και δημιουργεί κοινωνικά προβλήματα. Στον τομέα της οικονομίας-στενά συνυφασμένος με αυτόν της εργασίας- θα έπρεπε να ληφθούν μέτρα για την ανακατανομή του πλούτου έτσι ώστε να δημιουργηθούν ευνοϊκότερες συνθήκες διαβίωσης για όλους.

Φυσικά, θα πρέπει να υπάρχει πρόβλεψη για την πρόνοια και περίθαλψη όλων των Ελλήνων. Αυτό θα ισοδυναμούσε με την βελτίωση της εικόνας των δημόσιων νοσοκομείων, που τόσο έχει αμαυρωθεί, με την παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε όλους και με την κατάρτιση ενός συνταξιοδοτικού προγράμματος που θα λαμβάνει υπόψη όχι μόνο τις οικονομικές αντοχές των ταμείων του κράτους αλλά και τις σωματικές αντοχές των εργαζομένων-ασφαλισμένων. Παράλληλα, θα ήταν μια επένδυση στο μέλλον η παροχή κονδυλιών προκειμένου να αναπτυχθεί η ερευνά αναφορικά με την τεχνολογία στη χώρα μας, καθώς κάτι τέτοιο βρίσκεται ακόμα σε εμβρυϊκό στάδιο. Τα παραπάνω, μαζί με την εξάλειψη των «πελατειακών σχέσεων», που χρόνια βασανίζουν τη χώρα, θα μπορούσαν να αποτελέσουν ένα μικρό μόνο μέρος του εκλογικού προγράμματος για τις εκλογές της 7ης Μαρτίου.

Μαργαρίτα Μπέη (Αθήνα)

Θα έφτιαχνα μια χώρα στην οποία δεν θα ευδοκιμούσε κανένα είδος σημερινού Έλληνα πολιτικού, θα έδινα στο λαό μια παιδεία τέτοια όπου θα του έδινε την ικανότητα να διακρίνει την ουσία και την αλήθεια. Έναν λαό που θα μπορεί και θα θέλει να παράγει τόνους "φασολάκια" προς εξαγωγή και όχι να βλέπει πόσο στοιχίζουν κάθε μέρα στη τηλεόραση. Αυτό σημαίνει παρά πολλά για όσους καταλαβαίνουν τι εννοώ ()

Nikolaos (Birmingham, UK)

Εγώ δεν θα έκανα τίποτα διαφορετικό από αυτό που όλοι επιθυμούν.. Δηλαδή

κατάργηση της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας μέσα στην επόμενη τετραετία και μετατροπή του στρατεύματος σε αμιγώς εθελοντικό-επαγγελματικό

Δημήτρης (Θεσσαλονίκη)

1) Θα εξοικονομούσα πόρους παρόλο που όλοι φοροδιαφεύγουν

2) Θα παρείχα δωρεάν παιδεία ενώ όλοι συντηρούν την παραπαιδεία

3) Θα διασφάλιζα για όλους σύνταξη ενώ στις επιχειρήσεις υπάρχουν δεκάδες ανασφάλιστοι

4) Θα ανέπτυσσα τον τουρισμό παρόλο που ο καφές στην Ελλάδα είναι πιο ακριβός από ότι στην Βιέννη

5) Θα συρρίκνωνα το δημόσιο, άσχετα που όλοι επιδιώκουν μία θέση σε αυτό

6) Θα εξασφάλιζα ξένες επενδύσεις άσχετα που ο δείκτης διαφθοράς είναι πολύ περισσότερο ανεβασμένος από οποιονδήποτε άλλο δείκτη.

7) Θα ελάττωνα την ανεργία, δίνοντας σε όλους μία θέση διευθυντού με 5000 τον μήνα, 5 ώρες δουλειά την ημέρα, και 4 ημέρες την εβδομάδα

8) Θα δημιουργούσα πνεύμα ευσυνειδησίας σε όλους τους εργαζόμενους, άσχετα που όλοι κοιτάνε το ρολόι και περιμένουν την Παρασκευή

9) Θα έκανα κάτι για τον έλεγχο της μετανάστευσης άσχετα που όλοι έχουν παράνομα προσωπικό της αλλοδαπής.

10) Θα αύξανα την παραγωγικότητα, προσθέτοντας άλλες 30 τουλάχιστον μέρες αργίας

Θα έκανα πολλά περισσότερα από αυτά που χωράει ο χώρος για να γράψω Κανένας ας μην παραπονεθεί για το ότι οι πολιτικοί μόνο υπόσχονται αλλά δεν κάνουν τίποτα.

Χάρις Βεζυρίδου (Θεσσαλονίκη)

Ελεύθερη αγορά, ιδιωτικά ΑΕΙ, αποκρατικοποιήσεις, άρση μονιμότητας, συρρίκνωση δημόσιου

Δημήτριος Αρζόγλου

Αναγνώριση και παραχώρηση ελληνικής ιθαγένειας στους απογόνους () Ελλήνων γεννηθέντες στο εξωτερικό, δίνοντας τα ίδια δικαιώματα και διευκολύνσεις που έχουν απόγονοι άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ενώσεως ()

Ηρακλής Χατζηευστρατίου (Βραζιλία)

Τώρα που η Κύπρος μπήκε στην ΕΕ και το Κυπριακό οδεύει προς τη λύση του: κατάργηση της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας μέσα στην επόμενη τετραετία και μετατροπή του στρατεύματος σε αμιγώς εθελοντικό-επαγγελματικό.

Δημήτρης (Θεσσαλονίκη)

Αντί να υποσχόμουν κάτι, θα ζητούσα κάτι από τους Έλληνες: Να ακούσουν προσεκτικά και απλά το μήνυμα που μας απευθύνει καθημερινά η Εκκλησία μας: Αγαπάτε αλλήλους! Είναι το πιο σημαντικό. Σαν πολιτικός θα έκανα ότι μπορώ για να ενισχύσω την Εκκλησία μας για να μας το θυμίζει ακόμη πιο αποτελεσματικά.

Νίκος (Βόννη, Γερμανία)

Ελεύθερη αγορά, ιδιωτικά ΑΕΙ, αποκρατικοποιήσεις, άρση μονιμότητας, συρρίκνωση δημόσιου

Δημήτριος Αρζόγλου

Ο ελληνικός λαός είναι ακόμα καλόπιστος

Δημήτριος Θεοδοσιάδης

Κανένα ουσιαστικό. Θα ακολουθούσα την γραμμή Παπανδρέου, δηλαδή φιέστες, «δημοκρατική» ανάδειξη Αρχηγού, αποφυγή debate, εντυπωσιακά shows κ.λ.π. αλλά μακριά από δεσμευτικό πρόγραμμα, γιατί έτσι και μου ξεφύγει κάτι, που δεν αρέσει, θα πρέπει μετά να το παίρνω πίσω και να χάνω πόντους.

Ο ελληνικός λαός είναι ακόμα καλόπιστος. Έτσι και μόνο όταν ακούει για Σοσιαλισμό και τα αγαθά του, τρέχει και φανατίζεται. Γιατί λοιπόν να μην το αξιοποιήσω και εγώ για να κερδίσω την εμπιστοσύνη του και μία θεσούλα στην Βουλή των Ελλήνων; Λίγο το έχετε;

Εξ άλλου κάτι ανάλογο, σε άλλη κλίμακα, δεν έγινε με την ιστορία στο Ιράκ; Ούτε ίχνος πιστευτού στοιχείου δεν υπήρχε και η κοινή λογική έλεγε ότι, εδώ υπάρχει δόλος. Αλλά να, που και εκεί έτρεχαν κράτη ολόκληρα να προλάβουν την ροή του πετρελαίου μην και χάσουν καμία σταγόνα. Για να μην πούμε για τους ηγέτες των κρατών αυτών, που σήμερα προσπαθούν να πείσουν ότι, δεν υπήρξαν ψεύτες.

Δημήτριος Θεοδοσιάδης (Ελλάδα)

The priorities of our nation itemized:

l. Keep the state and religion separate

2.Good government with clear-cut goals:

(a) one social security system for all citizens

(b) one health system for all citizens

(c) education to have priority at all levels, with good and updated programs

(d) Honest and fair taxation for all citizens (avoid corporate welfare and keep distance from special interests)

(e) honest government to protect the millions so they can have access to economic opportunities - keep the middle class citizens - help the poor citizens rise to middle class - run the government business with simplicity, not complications - defence of the country studied and independent foreign policy.

Ioannis Schinas (Houston, USA)

1) 10ετής σύμβαση εργασίας με αύξηση των μισθών 10% ανά έτος.

2) κατάργηση οποιασδήποτε μορφής φορολογίας για τα εισοδήματα κάτω των 15.000 Ε.

3) κατάργηση της μερικής & εποχικής απασχόλησης.7ωρη (35ωρο),πενθήμερη & σταθερή εργασία για όλους.

4)επίδομα ανεργίας 1.000 Ε μηνιαίως καθ όλη την περίοδο της μη απασχόλησης του πολίτη.

5)1.000 Ε καθαρός πρώτος μισθός.

6)καλύτερες και τακτικότερες συγκοινωνίες.

7)άμεση συρρίκνωση του δημοσίου τομέα σε συνδυασμό με την άμεση άρση της μονιμότητας για τους δημ. υπαλλήλους.

8)συνταξιοδότηση μετά από 35 έτη εργασίας ανεξαρτήτου ορίου ηλικίας.

9)τσουχτερά πρόστιμα έως και δήμευση περιουσίας όλων των βιομηχανιών που μολύνουν το περιβάλλον.

10)καθιέρωση δια νόμου δημοψηφισμάτων για σημαντικά εθνικής σημασίας θέματα κ.α π.χ. αναγραφή θρησκεύματος στις αστ. ταυτότητες.

10 Προτάσεις για μια πολιτισμένη & πραγματικά αξιοπρεπή ζωή.

Ειρήνη Μ (Αθήνα)

Θα έφτιαχνα μια Ελλάδα πιο δίκαια, πιο πολιτισμένη, πιο φιλική, πιο ανταγωνιστική (στους τομείς που μπορεί να είναι ανταγωνιστική όπως τουρισμός, υπηρεσίες, κλπ). Θα δημιουργούσα περισσότερους χώρους πράσινου και θα μάζευα τα σκουπίδια που βρίσκονται κυριολεκτικά από άκρη σε άκρη της χώρας. Θα εκπαίδευα και θα ενημέρωνα την νέα γενιά με ηθικές και ουσιαστικές αρχές για το πως να κάνουν τον κόσμο γύρω τους καλύτερο.

Θα έκανα μια ποιο κοινωνική πολιτική για την πλειοψηφία των πολιτών και όχι τους λίγους και υπερπλούσιους όπως συμβαίνει παγκοσμίως. Θα έφτιαχνα το σύστημα υγείας που νοσεί τόσο εσωτερικά όσο και στο θέμα της ιδιωτικής ασφάλισης που έχει γίνει ένα αναγκαίο κακό (είναι πάντα εκεί όταν πρέπει να την πληρώσουμε κάθε 6μηνο, αλλά εξαφανίζεται όταν να πληρώσει).

Θα έκανα ριζικές αλλαγές στο τρόπο που δουλεύει το Δημόσιο ασχέτως αν δυσαρεστούσα πολλούς. Όχι άλλη γραφειοκρατία!!! Παιδεία και μόρφωση για όλους έτσι ώστε να μπορούμε να ελπίζουμε στην νέα γενιά με ποιο ανοιχτόμυαλη νοοτροπία.

Αριστοτέλης Θεοδώρου (Αθήνα)

H διεξαγωγή ενός πρότυπου μοντέλου προεκλογικής εκστρατείας προϋποθέτει: α) τη μελέτη και ανάλυση των σύγχρονων επιταγών της εθνικής και διεθνούς πολιτικής σκηνής και β) την υπερκέραση αναχρονιστικών πολιτικών μεθόδων με νέες ρηξικέλευθες ιδέες.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: Εκμετάλλευση του γεωστρατηγικού χώρου μας ως συγκοινωνιακού κόμβου τριών ηπείρων (Ευρώπη, Ασία, Αφρική), ανάπτυξη οικονομικής διπλωματίας, επενδύσεις σε έργα διεθνούς προσανατολισμού (δημιουργία συγκοινωνιακών και ενεργειακών δικτύων), εκμετάλλευση της συμμετοχής μας στο σύνολο των διεθνών μηχανισμών.

Θα έφτιαχνα μια Ελλάδα πιο δίκαια, πιο πολιτισμένη, πιο φιλική, πιο ανταγωνιστική

Αριστοτέλης Θεοδώρου (Αθήνα)

ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ: Συγκρότηση ενός Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, με συμμετοχή όλων των αρμοδίων φορέων (ΥΠΕΞ, NGOs, Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, Πολιτικοί Φορείς / Κόμματα κοκ).

ΑΜΥΝΑ: Συγχώνευση των Υπουργείων Εθνικής Άμυνας και Δημόσιας Τάξης, προς όφελος ενός Υπερ-Υπουργείου Εθνικής Ασφάλειας. Ενεργή συμμετοχή στη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού μοντέλου άμυνας, μέσω του Ευρωστρατού. Διατήρηση της συμμετοχής μας σε ειρηνευτικές αποστολές, ποιοτική αναβάθμιση των ενόπλων δυνάμεων.

ΠΡΟΝΟΙΑ: Αναδιοργάνωση των Ασφαλιστικών Ταμείων και του ΕΣΥ, προς όφελος ενός κράτους πρόνοιας.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ: Μείωση των εισακτέων σε κάθε σχολή και αναγνώριση των ιδιωτικών Πανεπιστημίων, τα οποία θα ακολουθούν τα πρότυπα ξένων χωρών. Η μείωση των εισακτέων θα μειώσει την κορεσμένη προσφορά στελεχών στην αγορά εργασίας.

Θωμάς Βαρδαλάς (Άγιοι Ανάργυροι)

Ειλικρίνεια, ωμή αλήθεια, όχι πολλές υποσχέσεις που στο τέλος δεν πρόκειται να εφαρμοστούν και δίωξη των ναρκωτικών που μαστίζουν τα ελληνικά νιάτα.

Ηλίας (Καναδάς)

Κυρίαρχα θέματα η ανεργία στους νέους και στους μεγάλους. Η κοινωνική δικαιοσύνη, σε ένα κράτος που δεν θα είναι εχθρικό στην ιδιωτική πρωτοβουλία και που θα δίνει πολύ ισχυρά κίνητρα για να ξεκινήσει κανείς. Έτσι αντιμετωπίζεται η ανεργία. Σοβαρή βελτίωση της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για όλους εργαζόμενος ανέργους και συνταξιούχους. Παιδεία πραγματικά δωρεάν και όχι κατ' επίφαση. Βρεφονηπιακούς σταθμούς υψηλής στάθμης για την εργαζόμενη γυναίκα και επιβολή αυστηρών μειωμένων ωραρίων για την νέα μητέρα.

Στέλιος Χαμόδρακας (Αθήνα)

All possibly imaginable giveaways have already been pre-promised to this public. In theory I could re-promise them so they don't lose their perennial promised-ness. But, since I don't really need to get elected, let's try the following for a change:

1. Make less laws of clearer content, which the government actually plans and can enforce.

δε χρειάζεται άλλους πρωθυπουργούς η Ελλάδα. Έτσι δεν προτείνω πρόγραμμα ή προτεραιότητες

Γιώργης Φράγκος (Οινούσσες)

2. (Finally) separate the church from the state.

3. Do something about the hideous condition of the Greek streets and the equally bad behavior of drivers while on them.

4. Regulate the private sector in a way that allows it to exist profitably without breaking any laws, so Greeks can work there and not keep hanging onto the politicians before elections asking for public sector jobs.

5. Hire people who are well aware of the greek language with the mission of finding decent (emphasis!) greek words that can be used to express all those concepts for which currently we don't have any, due to the lack of forthsight of the ancient Greeks to predict the emergence of fast food and other modern concepts, and the refusal of the contemporary Greeks to adopt foreign words where Greek ones are missing.

Manolis Lygounis (San Jose, California, USA)

Είμαι της γνώμης πως δε χρειάζεται άλλους πρωθυπουργούς η Ελλάδα. Έτσι δεν προτείνω πρόγραμμα ή προτεραιότητες. Εκείνο που θέλω να πω όμως είναι πώς θέλω τους υποψήφιους που με προσεγγίζουν να είναι ειλικρινείς και να αναγνωρίζουν ότι έχω λίγο μυαλό. Έτσι θα με εύρισκαν πιο κοντά τους και θα βάζαμε μαζί τις προτεραιότητες και θα βρίσκαμε το δρόμο για το εφικτό σε μια κοινωνία που ο καθένας βάζει το συμφέρον του πρώτο - πρώτο.

Γιώργης Φράγκος (Οινούσσες Χίου)

Αποποινικοποίηση της ινδικής κάνναβης

Τάσος (Ηράκλειο)

Εργασία για όλους ανεξαιρέτως τους Έλληνες με πραγματική καταγραφή των πραγματικά ανέργων και όχι των ποσοστών που συμφέρει το σύστημα. Αναβαθμισμένες υπηρεσίες υγείας για όλους και όχι για λίγους και ημετέρους. Αντικατάσταση των όρων "ημέτεροι" και "υμέτεροι", με τον όρο ΕΜΕΙΣ οι Έλληνες. Βαθιές τομές στον κορμό της Χώρας που είναι η παιδεία, αρχής γενομένης από την γλώσσα. Ισχυρό και αξιόμαχο Στρατό. Εθνική μεταναστευτική πολιτική, ώστε να αποκατασταθεί η ασφάλεια των Ελλήνων. Τέλος σεβασμό και αναβάθμιση της ποιότητος της ζωής των ατόμων της τρίτης ηλικίας.

Αθανάσιος (Ελλάδα)

Αποποινικοποίηση της ινδικής κάνναβης

Τάσος (Ηράκλειο)

Εκσυγχρονισμός δημόσιας διοίκησης και εξοντωτικές ποινές για υπάλληλους και πολίτες που συναλλάσσονται παράνομα, Διαφάνεια σε όλα τα επίπεδα Αξιοκρατία, ίσες ευκαιρίες για όλους τους πολίτες. Μείωση των δημοσίων δαπανών.

Υγεία, ελεύθερη οικονομία, σταθερή σύνταξη για όλους, λεφτά για την έρευνα,

Γεράσιμος Μοσχονάς (Καναδάς)

Διακομματική επιτροπή ανάθεσης δημοσίων έργων και προμηθειών , Για να πάψουν οι πράσινες και γαλάζιες ακρίδες να λυμαίνονται τον δημόσιο κορβανά, όπως συμβαίνει από συστάσεως του Ελληνικού κράτους.

Σύσταση ιστοσελίδας που θα δημοσιεύονται νόμοι και τροπολογίες ώστε οι πολίτες να μπορούν να ενημερώνονται / σχολιάζουν /επεμβαίνουν. Μαζική συμμετοχή πολιτών στην σύσταση και λειτουργία ισχυρού αδέσμευτου ινστιτούτου καταναλωτών για ποιότητα προϊόντων , προστασία από αισχροκέρδεια, αντί να τρέχει ο Κουλούρης στης λαϊκές να κυνηγάει χίμαιρες .

Να σταματήσει το χαΐδεμα σε ομάδες πολιτών για ψηφοθηρικούς λόγους. Σύγκρουση με της λογής- λογής συντεχνίες που καταδυναστεύουν τους πολίτες Και εν τέλει ο κατάλογος ανατροπών και βελτιώσεων είναι τόσο μεγάλος, που με πιάνει κατάθλιψη και πιστεύω ότι χωρίς συναινετικές διαδικασίες από τα δυο κόμματα εξουσίας το παιγνίδι είναι χαμένο.

Δημήτρης Καλιάνος (Ελλάδα)

Προτεραιότητες: Καταπολέμηση της ανεργίας με κάθε δυνατό όπλο. Προγράμματα για δυνατή οικονομία π.χ ανταγωνιστηκότητα, παραγωγικότητα των ελληνικών προιόντων σε διεθνή επίπεδα. Ένα υγειονομικό σύστημα και μόνο, και όχι άλλο για δημoσίους υπαλλήλους, άλλο για ναυτικούς, άλλο για στρατιωτικούς κ.ο.κ. Φυσικά πολύ λιγότερους υπαλλήλους στο δημόσιο. Πολλά τα φακελάκια λίγη δουλειά. Σοβαρά μέτρα στο χρηματιστήριο. Πως θα δικαιολογούσα δύσκολες επιλογές πολύ απλά. Ο κόσμος σήμερα δεν χρειάζεται ψέματα, καθαρή αλήθεια χρειάζεται και ας πονάει.

Denis Bechrakis (Canada)

Υγεία, ελεύθερη οικονομία, σταθερή σύνταξη για όλους, λεφτά για την έρευνα, Έλληνες, σωστή και ελεύθερη παιδεία. Αυτά έχει ο Καναδός.

Γεράσιμος Μοσχονάς (Toronto, Canada)

Όνομα

Επώνυμο *

Διεύθυνση

Χώρα

Διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου

Τηλέφωνο*

* Προαιρετικό

To μήνυμά σας

Το BBC διατηρεί το δικαίωμα να προσαρμόσει τα κείμενά σας και δεν εγγυάται ότι όλα τα μηνύματα θα δημοσιευτούν.


Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου 2004 - 05:43 (Ώρα Λονδίνου)

Νέα νίκη των ανταρτών στην Αϊτή

Οι αντάρτες συνάντησαν μικρή αντίσταση στο Καπ Αϊτιέν

Οι αντάρτες στην Αϊτή κατέλαβαν την δεύτερη σε πληθυσμό πόλη της χώρας, το Καπ Αϊτιέν, το τελευταίο οχυρό του προέδρου Αριστίντ στον βορρά.

Οι αντάρτες έκαψαν το αστυνομικό τμήμα της πόλης και κατά πληροφορίες πάνω από 200 κρατούμενοι αφέθηκαν ελεύθεροι καθώς η αστυνομία είχε εγκαταλείψει την περιοχή.

Σύμφωνα με τους ανταποκριτές, οι κάτοικοι της πόλης υποδέχτηκαν με τραγούδια τους αντάρτες πριν αυτοί αρχίσουν να επιδίδονται σε λεηλασίες.

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως οι αντάρτες εγκατέλειψαν ήδη το Καπ Αϊτιέν και όπως λένε σχεδιάζουν να προελάσουν προς την πρωτεύουσα Πορτ-ο-Πρενς αν δεν παραιτηθεί ο πρόεδρος Ζαν Μπερτράν Αριστίντ.

Εν τούτοις ανταποκριτής του BBC, στην αϊτινή πρωτεύουσα λέει πως ενδεχόμενη επίθεση των ανταρτών, πιθανότατα θα συναντήσει τη σφοδρή αντίσταση των υποστηρικτών του προέδρου που είναι καλά οπλισμένοι και τριγυρνούν στους δρόμους αναζητώντας τους αντάρτες.

Ο Αριστίντ που διαδέχθηκε τον στυγνό δικτάτορα Ντιβαλιέ στα μέσα της δεκαετίας του 1980 κατηγορείται για διαφθορά και δολοφονίες πολιτικών του αντιπάλων.


Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου 2004 - 06:56 (Ώρα Λονδίνου)

Βομβιστική επίθεση στο Κιρκούκ

Βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας με αυτοκίνητο σημειώθηκε σε αστυνομικό τμήμα του Κιρκούκ στο βόρειο Ιράκ.

Τοπικοί επίσημοι κάνουν λόγο για τουλάχιστον έξη νεκρούς και πάνω από 20 τραυματίες.

Ανταποκριτής του BBC στον τόπο της επίθεσης, μεταδίδει πως βλέπει εικόνες πλήρους καταστροφής με ανθρώπινα μέλη σκορπισμένα στο δρόμο και πολλά αυτοκίνητα διαλυμένα.

Κατά τα φαινόμενα η επίθεση σημειώθηκε την ώρα που άλλαζε η βάρδια των αστυνομικών και πολλοί από αυτούς βρίσκονταν μπροστά στο κτίριο την ώρα της έκρηξης.

Νωρίτερα, εκπρόσωπος της αστυνομίας είχε κάνει λόγο για πολλούς νεκρούς, χωρίς να δώσει άλλες λεπτομέρειες.

Στο Κιρκούκ γίνονται συχνά επιθέσεις, συνήθως σε αστυνομικές και παραστρατιωτικές δυνάμεις που συνεργάζονται με τους Αμερικανούς.


Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου 2004 - 04:22 (Ώρα Λονδίνου)

«Χειρονομίες»

«Βομβιστική επίθεση σκοτώνει οκτώ: τώρα οι δικαστές θα αποφασίσουν για τον αντιτρομοκρατικό φράχτη» λέει ο τίτλος της Ντέιλι Τέλεγκραφ (The Daily Telegraph) κάτω από δύο φωτογραφίες, μια από την διάλυση τμήματος του Ισραηλινού τείχους και μια από το χώρο της βομβιστικής επίθεσης στην Ιερουσαλήμ.

Πάνω από τις φωτογραφίες η Τέλεγκραφ γράφει: «8.05πμ: Το Ισραήλ αρχίζει τη διάλυση πέντε μιλιών του φράχτη ασφαλείας σε μια χειρονομία προς την διεθνή κοινή γνώμη 8.36πμ: Η χειρονομία των τρομοκρατών μια θανατηφόρα επίθεση αυτοκτονίας σε αυτό το λεωφορείο στην καρδιά της Ιερουσαλήμ».

Η φωτογραφία του λεωφορείου στην Ιερουσαλήμ κυριαρχεί και στο πρωτοσέλιδο της Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial times), η οποία όμως ως κύριο άρθρο έχει τις πληροφορίες πως χάκερς απειλούν γραφεία στοιχημάτων του Ίντερνετ.

Όπως λέει η εφημερίδα, οι χάκερς που πιστεύεται πως εργάζονται για εγκληματικές οργανώσεις στην Ανατολική Ευρώπη- εκβιάζουν μεγάλα γραφεία στοιχημάτων πως θα εξαπολύσουν ηλεκτρονικές επιθέσεις εναντίον των δικτυακών τους τόπων.

Τέλος στο απόρρητο;

Η Τάιμς (The Times) αναφέρεται σε πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η βρετανική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να δώσει σαρωτικά προνόμια στην αστυνομία σε μια προσπάθεια αντιμετώπισης του οργανωμένου εγκλήματος.

Μεταξύ άλλων εξετάζεται νομοσχέδιο που θα προβλέπει την άρση του απορρήτου για μια σειρά επαγγέλματα, όπως τραπεζικών, δικηγόρων και λογιστών.

«Οι τραπεζίτες και οι δικηγόροι θα υποχρεωθούν να αποκαλύψουν τα μυστικά τους» λέει το πρωτοσέλιδο της Τάιμς.

Η Ιντιπέντεντ (The Independent) αναφέρεται στην μεγαλύτερη, όπως λέει, πειθαρχική συνεδρίαση του Γενικού Ιατρικού Συμβουλίου που εξετάζει την περίπτωση επτά γιατρών οι οποίοι κατηγορούνται πως χορηγούσαν με ανεύθυνο τρόπο σε ασθενείς τους ηρωίνη.

Η περίπτωση αυτή λέει η Ιντιπέντεντ ενδέχεται να κρίνει τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζεται η εξάρτηση από τα ναρκωτικά στη Βρετανία.

Η Γκάρντιαν (The Guardian) λέει πως η αστυνομία στη Βόρεια Ιρλανδία βρίσκεται σε αδιέξοδο και αρνείται να εξετάσει μια σειρά από αμφιλεγόμενες υποθέσεις φόνου, αν δεν συγκροτηθεί μια επιτροπή για την αλήθεια και τη συμφιλίωση.

Στην τριαντάχρονη ιστορία των συγκρούσεων στη Βόρεια Ιρλανδία υπάρχουν περίπου 1800 υποθέσεις φόνου που εξακολουθούν να μην έχουν επιλυθεί, λέει η Γκάρντιαν.


Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου 2004 - 03:36 (Ώρα Λονδίνου)

Οι περιορισμοί της δικαιοσύνης

Καθώς το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης αρχίζει να εξετάζει τη νομιμότητα του αμφιλεγόμενου τείχους που έχει κτίσει το Ισραήλ στη Δυτική Όχθη, η γαλλική Λιμπερασιόν (Liberation) λέει ότι πρόκειται να αντιπαραταχθούν από τη μια «ένα τυπολατρικό δικαστήριο» και από την άλλη «οι αδιάκριτοι φόνοι» που θα κάνουν του οικοδόμηση του τείχους πιο αναπότρεπτη».

«Αυτοί που σχεδίασαν την επίθεση στην Ιερουσαλήμ δεν δίστασαν να περιφρονήσουν κατάμουτρα τους δικαστές» λέει η παρισινή εφημερίδα που υπογραμμίζει και την «διφορούμενη στάση» της Παλαιστινιακής Αρχής στην καταδίκη της επίθεσης.

Οι βομβιστές, λέει, ανήκουν σε ομάδα που συνδέεται με το κόμμα του Γιασέρ Αραφάτ, ο οποίος «δεν έχει καταφέρει να προχωρήσει σε σαφείς διαχωρισμούς των εξευγενισμένων συντρόφων του που έστειλε στην Ολλανδία και των βομβιστών».

Η ελβετική Λε Τεμπ (Le Temps) λέει πως το δικαστήριο ουσιαστικά θα αποφανθεί για ολόκληρο το θέμα της ισραηλινής κατοχής.

«Αν καταφέρει να πείσει τους Ισραηλινούς ότι δεν πρόκειται για μια πολιτική ή αντισημιτική ατζέντα αλλά το γράμμα του νόμου ο χρόνος του δεν θα έχει χαθεί άσκοπα» λέει η εφημερίδα, που συμπληρώνει όμως πως θα είναι θαύμα αν ως αποτέλεσμα της διαδικασίας ι Ισραηλινοί αποχωρήσουν πλήρως από τα κατεχόμενα.

Ιρανικές εκλογές

Η γερμανική Φραγκφούρτερ Αλγκεμάινε Τσάιτουνγκ (Frankfurter Allgemeine Zeitung) σχολιάζει πως η χαμηλή συμμετοχή των ψηφοφόρων στις εκλογές αποτελεί ένδειξη πολιτικής απογοήτευσης.

Η εφημερίδα χαρακτηρίζει «προπαγανδιστική ανοησία» τη δήλωση του ανώτατου ηγέτη του Ιράν, Αγιατολαχ Αλί Χαμενεΐ, ότι οι εκλογές ήταν δίκαιες και αδιάβλητες.

«Μια αποχή τέτοιας έκτασης αποτελεί ψήφο μομφής και έκφραση μεγάλης απογοήτευσης και σκεπτικισμού από την πλευρά των Ιρανών που απομακρύνθηκαν από τους ηγέτες τους και την πολιτικο-θεοκρατική ιεραρχία στην οποία στηρίζουν την εξουσία τους», αναφέρει.

Αλλά σημειώνει πως ο κόσμος έχασε την πίστη του και προς το πρόσωπο του προέδρου Χαταμί και τη δυνατότητά του να κάνει μια ισλαμική δημοκρατία να λειτουργήσει.

«Το πείραμα απέτυχε και μαζί με αυτό και ο πρόεδρος» λέει η εφημερίδα της Φραγκφούρτης.

Η αυστριακή Ντερ Σταντάρντ (Der Standard) δεν συμφωνεί ότι το αποτέλεσμα των εκλογών μπορεί να ερμηνευθούν ως δημοψήφισμα για το πολιτικό σύστημα.

«Όπως και στον υπόλοιπο κόσμο, οι άνθρωποι στο Ιράν συμμετέχουν στις εκλογές κυρίως για να υπερψηφίσουν ή να καταψηφίσουν την οικονομική πολιτική μιας κυβέρνησης, για παράδειγμα», λέει η αυστριακή εφημερίδα, που πιστεύει ότι για πολύ κόσμοι οι μεταρρυθμιστές στο ιρανικό κοινοβούλιο απέτυχαν «επειδή ασχολήθηκαν με τα μεγάλα ιδεολογικά θέματα και όχι με την ευημερία των απλών πολιτών».

Τουρκία και Ευρωπαϊκή Ένωση

Με τον καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ να αρχίζει διήμερη επίσκεψη στην Τουρκία δύο γερμανικές εφημερίδες αναφέρονται στις ευρωπαϊκές προοπτικές της Τουρκίας.

Η Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ (Sueddeutsche Zeitung) λέει πως ο Γερμανός πρόεδρος Γιοχάνες Ράου έχει άδικο να πιστεύει πως είναι νωρίς για αρχίσει ο διάλογος ένταξης της Τουρκίας.

Παρόλο που θα πάρει πολλά χρόνια πριν η Τουρκία εκπληρώσει όλα τα κριτήρια για την ένταξή της, δεν σημαίνει πως δεν πρέπει να αρχίσει ο διάλογος.

«Αντιθέτως είναι, ακριβώς, η σαφής προοπτική της ένταξης που διασφαλίζει ότι η Τουρκία προχωρά στις άνευ προηγουμένου μεταρρυθμιστικές πολιτικές της» εκτιμά η Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ.

Η Ντι Βελτ (Die Welt) από την άλλη στηρίζει τις θέσεις του προέδρου Ράου σημειώνοντας πως τόσο στην κυβέρνηση όσο και στην αντιπολίτευση υπάρχουν άτομα που διαφωνούν με την ένταξη της Τουρκίας.

«Με την προς ανατολάς διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να επίκειται, φαίνεται πως το τουρκικό αίτημα μοιάζει υπερβολικό για τους Ευρωπαίους πολιτικούς και τις ευρωπαϊκές κοινωνίες, όχι μόνο οικονομικά και πολιτικά, αλλά και ψυχολογικά» λέει η Ντι Βελτ.

Αλλά, συμπληρώνει η γερμανική εφημερίδα, «είναι δυνατόν να αντικρούεται η τουρκική εμμονή πως αποτελούν μέρος της δυτικής κοινότητας αξιών δεδομένης της ευκαιρίας που δόθηκε στην Ανατολική Ευρώπη;».


Στη Χάγη το τείχος του Ισραήλ

Η οικοδόμηση του τείχους έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις διεθνώς

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης εξετάζει την νομιμότητα του τείχους ασφαλείας που κατασκευάζει το Ισραήλ στην Δυτική Όχθης.

Στην ακροαματική διαδικασία που θα διαρκέσει τρεις ημέρες θα καταθέσουν 16 μάρτυρες κατηγορίας προερχόμενοι από χώρες φιλικές προς τους Παλαιστίνιους.

Η παλαιστινιακή πλευρά καταγγέλλει ότι το τείχος εξυπηρετεί απώτερους στόχους των ισραηλινών που είναι η πλήρης απομόνωση των Παλαιστινίων.

Οι Ισραηλινοί, ωστόσο, επιμένουν ότι το τείχος θα λειτουργήσει ως ανάχωμα για την πρόληψη επιθέσεων αυτοκτονίας.

Στην διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας και οι δυο πλευρές αναμένεται να επιδοθούν σε μια κούρσα εντυπωσιασμού και προπαγάνδας, επισημαίνουν οι ανταποκριτές.

Πάντως το Ισραήλ έχει, εξ αρχής δηλώσει ότι δεν αναγνωρίζει την δικαιοδοσία του δικαστηρίου.

Η όποια απόφαση θα λάβει το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο δεν θα είναι δεσμευτική αλλά θα έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα.

Ο Τζον Ντούγκαρντ, από την Υπηρεσία Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, η έκθεση του οποίου οδήγησε στην απόφαση της γενικής συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών να παραπέμψει την υπόθεση στο Δικαστήριο, λέει πως «μια από τις σημαντικότερες αρχές του διεθνούς δικαίου, που περιλαμβάνεται στην ιδρυτική χάρτα του ΟΗΕ, είναι η απαγόρευση της χρήσης βίας καθώς επίσης η απαγόρευση κάθε ενέργειας που θα έχει ως αποτέλεσμα την βίαιη προσάρτηση ξένων εδαφών.»

»Η ανέγερση του τείχους σε παλαιστινιακά εδάφη δείχνει σαφέστατα ότι έχουμε να κάνουμε με μια απόπειρα προσάρτησης ξένου εδάφους και αυτό εμπίπτει στις αρμοδιότητες του Δικαστηρίου» είπε ο αξιωματούχος του ΟΗΕ.

Αντιδράσεις Ισραηλινών

Πολιτική σκοπιμότητα καταγγέλλει η ισραηλινή πλευρά.

Ο Άλαν Ντέσοβιτς, αμερικανοεβραίος καθηγητής διεθνούς δικαίου πιστεύει ότι σε αυτή την περίπτωση το Διεθνές Δικαστήριο χρησιμοποιείται από κάποιους ως εργαλείο δυσφήμισης του Ισραήλ.

«Η ψήφος που παρέπεμψε την υπόθεση αυτή στο Διεθνές Δικαστήριο είναι η ίδια με εκείνη που απεφάνθη ότι ο Σιωνισμός είναι συνώνυμο του ρατσισμού. Η γενική συνέλευση του ΟΗΕ απεδείχθη προκατειλημμένη κατά του Ισραήλ. Όσο για το Δικαστήριο είναι προκαθορισμένη η ετυμηγορία του αφού οι δικαστές θα λάβουν απευθείας οδηγίες από τις κυβερνήσεις των χωρών που εκπροσωπούν» επεσήμανε ο Ντέσοβιτς.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.