Read the CSCE Charter for a New Europe (Paris, 21 November 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 26 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 04-02-20

  1. «Φτωχότερη η Γερμανία»
  2. Ειρηνευτικό σχέδιο για την Αϊτή
  3. Εντολή για κυβέρνηση στον Κοστούνιτσα
  4. «Ψυχραιμία» συνιστά η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας
  5. Άρχισε η καταμέτρηση ψήφων στο Ιράν
  6. Προσφορά ΝΑΤΟ για την Oλυμπιάδα
  7. Αριστούργημα ή αντίγραφο η «Μαντόνα» ;
  8. Ειρηνευτικό σχέδιο για την Αϊτή
  9. Άρχισε η καταμέτρηση ψήφων στο Ιράν
  10. Tο ΝΑΤΟ προσφέρεται να συμβάλει στους Oλυμπιακούς
  11. Mε καθαρή διαφορά στην τελική ευθεία η ΝΔ
  12. Αισιοδοξία Γουέστον για το Κυπριακό
  13. Συζήτησαν για σημαία, ύμνο και έδρα
  14. Tο ψηφοδέλτιο Eπικρατείας της ΝΔ
  15. Mε καθαρή διαφορά στην τελική ευθεία η ΝΔ
  16. Oι τελευταίες δημοσκοπήσεις
  17. Ιράν: Η συμμετοχή κρίνει τις εκλογές
  18. Στα χέρια του Ντέμη Νικολαΐδη η ΑΕΚ
  19. Στήριξη Σρέντερ προς Άγκυρα
  20. Αισιοδοξία Γουέστον για το Κυπριακό
  21. Ταϋλάνδη: Η γρίππη των πουλερικών σε γάτες
  22. Αντισημιτικό σεμινάριο στις Βρυξέλλες
  23. Η συμμετοχή θα κρίνει τις εκλογές στο Ιράν
  24. Ελεύθεροι 5 Βρετανοί κρατούμενοι του Γουαντάναμο

Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2004 - 23:43 (Ώρα Λονδίνου)

«Φτωχότερη η Γερμανία»

Από τους πλουσιότερους της Ευρώπης κάποτε οι Γερμανοί, τώρα κάτω από τον μέσο όρο

Σύμφωνα με έρευνα του βρετανικού περιοδικού Εκόνομιστ, το κατά κεφαλή ΑΕΠ στη Γερμανία μειώθηκε τον περασμένο χρόνο κατά 1%, πέφτοντας κάτω από των μέσο όρο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το περιοδικό αναφέρει σε κεντρικό του άρθρο ότι η κατάσταση της οικονομικής δύναμης της Γερμανίας είναι «στη ζώνη συναγερμού».

Στα τέλη της δεκαετίας του 80 το κατά κεφαλήν Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν της χώρας ξεπερνούσε κατά 20% τον μέσο ευρωπαϊκό όρο, στο μεταξύ όμως, μόνο τέσσερις χώρες της Ένωσης έχουν χαμηλότερο ΑΕΠ και συγκεκριμένα η Ισπανία, η Ιταλία, η Πορτογαλία και η Ελλάδα.

Η Ιρλανδία που ήταν κάποτε η φτωχότερη χώρα της Eυρώπης, υπερτερεί της Γερμανίας στο κατά κεφαλήν ΑΕΠ κατά 20%, δήλωσε στο περιοδικό Ντερ Σπιγκελ, η αρθρογράφος του Εκόνομιστ, Παμ Γούνταλ.

Η ίδια αποδίδει τη μείωση του γερμανικού ΑΕΠ στις συνέπειες της επανένωσης της χώρας, παρότι το 1990, το έτος της «βίντερφεράϊνιγκουγκ», το κατά κεφαλήν ΑΕΠ ήταν εννέα ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερο από τον μέσο όρο της ΕΕ.


Σάββατο 21 Φεβρουαρίου 2004 - 00:03 (Ώρα Λονδίνου)

Ειρηνευτικό σχέδιο για την Αϊτή

Στον πρόεδρο, Ζαν Μπερτράντ Αριστίντ, η ευθύνη για εθνική συμφιλίωση στην Αϊτή

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σκοτ Μακλίλαν διευκρίνησε σήμερα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν επιδιώκουν την παραίτηση του προέδρου της σπαρασσόμενης από συγκρούσεις Αϊτής, Ζαν Μπερτράντ Αριστίντ.

Αυτό το ζήτημα δεν τέθηκε στις συνομιλίες των Ηνωμένων Πολιτειών με τη Γαλλία, τον Καναδά και τις 15 χώρες της Καραϊβικής, τόνισε ο κ. Μακλίλαν.

Το σχέδιο που προτείνουν οι ανωτέρω χώρες προβλέπει το σχηματισμό νέας κυβέρνησης υπό πρωθυπουργό, που θα είναι αποδεκτός από την αντιπολίτευση, και θα έχει τον έλεγχο των σωμάτων ασφαλείας, δήλωσαν Αϊτινοί διπλωμάτες.

Το σχέδιο έχει υιοθετηθεί από τον Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών, ο οποίος ζήτησε από τον κ. Αριστίντ να εργασθεί για τον τερματισμό της κρίσης και να σεβασθεί τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Aντιπροσωπεία στην Πορτ ο Πρενς

Το Σαββατοκύριακο αναμένεται να μεταβεί στην Πορτ ο Πρενς αντιπροσωπεία του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών, των χωρών της Καραϊβικής, της Γαλλίας και του Καναδά, σε μία προσπάθεια να πείσουν τον κ. Αριστίντ να κάνει αποδεκτό το σχέδιο.

Η αντιπροσωπεία θα παρουσιάσει το σχέδιο και στους εκπροσώπους της αντιπολίτευσης.

Στη Νέα Υόρκη ανακοινώθηκε ότι ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Αναν, θα διορίσει ειδικό σύμβουλο για την Αϊτή.

Χιλιάδες φοιτητές και εργάτες πραγματοποίησαν την Παρασκευή διαδήλωση στην πρωτεύουσα της χώρας, Πορτ ο Πρενς, ζητώντας την παραίτηση του κ. Αριστίντ

Στις μέχρι τώρα συγκρούσεις κυβερνητικών δυνάμεων και ανταρτών, που ξεκίνησαν στις 5 Φεβρουαρίου, έχουν χάσει τη ζωή τους 57 άνθρωποι. Οι αντάρτες έχουν επεκτείνει τις επιθέσεις τους εναντίον στρατιωτικών στόχων στα κεντρικά και νότια της χώρας.


Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2004 - 19:46 (Ώρα Λονδίνου)

Εντολή για κυβέρνηση στον Κοστούνιτσα

Επικεφαλής κυβέρνησης μειοψηφίας θα είναι ο πρώην πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας

Την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης ανέθεσε στον πρώην πρόεδρο της Γιουγκοσλαβίας, Βόισλαβ Κοστούνιτσα, ο εκτελών χρέη προέδρου της Σερβίας- Μαυροβουνίου, Ντράγκαν Μαρζιτσάνιν, μετά από εβδομάδες πολιτικής αβεβαιότητας, που ακολούθησαν τις εκλογές του περασμένου Δεκεμβρίου.

Ο κ. Κοστούνιτσα, που έχει εξασφαλίσει την υποστήριξη του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Σερβίας για να σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας, δήλωσε ότι η νέα κυβέρνηση στοχεύει στην εμβάθυνση των σχέσεων της χώρας με την Ευρώπη.

Το Δημοκρατικό Κόμμα Σερβίας, του οποίου ηγείται, αναδείχτηκε πρώτο κόμμα στις εκλογές του Δεκεμβρίου, χωρίς να κατακτήσει όμως την απόλυτη πλειοψηφία και στη συνέχεια συμφώνησε με άλλες δυνάμεις στο σχηματισμό κυβέρνησης μειοψηφίας.

Ο κ. Κοστούνιτσα έκανε λόγο για την ανάγκη επαναπροσδιορισμού της συνεργασίας με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία.

Η Σερβία χρειάζεται ενιαία και ξεκάθαρη πολιτική σε ότι αφορά την συνεργασία με το Δικαστήριο, δήλωσε σε συνέντευξη τύπου ο εντολοδόχος πρωθυπουργός.


Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2004 - 20:15 (Ώρα Λονδίνου)

«Ψυχραιμία» συνιστά η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας

Τα τελευταία θύματα της νόσου ήταν ένα αγοράκι στην ταϋλάνδη και ένας ενήλικας στο Βιετνάμ

Η γρίπη των πουλερικών που εμφανίστηκε σε δύο γάτες στην Ταϊλάνδη δεν αποτελεί κατ' ανάγκην αύξηση των κινδύνων για την ανθρώπινη υγεία από τη συγκεκριμένη νόσο, αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε την Παρασκευή η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, η οποί σημειώνει ωστόσο ότι είναι πρόωρη, στην παρούσα φάση.

Με δεδομένη την προσωρινότητα των συμπερασμάτων, η μόλυνση των κατοικίδιων ζώων δεν συνιστά περαιτέρω κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία, τονίζεται στην ιστοσελίδα της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας.

Επιστήμονες στην Ταϊλάνδη είχαν προηγουμένως επιβεβαιώσει ότι ο θανατηφόρος ιός Η5Ν1 βρέθηκε σε τουλάχιστον δύο γάτες και μια λευκή τίγρη.

Ο ιός της γρίπης των πουλερικών, όπως ονομάσθηκε, έχει προκαλέσει το θάνατο τουλάχιστον 22 ανθρώπων στη νοτιοανατολική Ασία.

Η ανακάλυψη των πρώτων κρουσμάτων σε γάτες είναι σημαντική διότι κάθε φορά που ο ιός περνάει από ένα είδος σε άλλο, αυξάνεται και ο κίνδυνος για τους ανθρώπους.

Τα τελευταία θύματα της γρίπης των πουλερικών ήταν ένα αγόρι τεσσάρων ετών στην Ταϊλάνδη και ένας ενήλικος στο Βιετνάμ.

«Αυτή είναι η πρώτη φορά που εντοπίστηκε η γρίπη των πουλερικών σε γάτες και τίγρεις» δήλωσε ο δόκτωρ Τεραφόν σε συνέντευξη τύπου που έδωσε στην Μπανγκόκ.

Ο Ταϊλανδός επιστήμονας είπε επίσης ότι οι εξετάσεις απέδειξαν ότι ο ιός που προσέβαλε τις γάτες και την τίγρη ήταν «100% πανομοιότυπος με τον ιό της γρίπης των πουλερικών».


Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2004 - 20:40 (Ώρα Λονδίνου)

Άρχισε η καταμέτρηση ψήφων στο Ιράν

Σε αναμονή του αποτελέσματος που θα βγάλουν οι κάλπες το Ιράν

Στο Ιράν έκλεισαν οι κάλπες στις οποίες κλήθηκαν περισσότεροι από 46 εκατομμύρια πολίτες για να εκλέξουν τους 290 βουλευτές της νέας βουλής. Η εκλογική επισκιάστηκε από τον αποκλεισμό χιλιάδων μεταρρυθμιστών υποψηφίων και την απαγόρευση κυκλοφορίας ορισμένων φιλελεύθερων εφημερίδων.

Το ιρανικό υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι άρχισε η καταμέτρηση των ψήφων. Προηγουμένως δόθηκαν τρεις ωριαίες παρατάσεις στη λειτουργία των εκλογικών τμημάτων, εξ αιτίας της «αθρόας προσέλευσης κόσμου», όπως μετέδωσε η κρατική ραδιοφωνία.

Ο ανώτατος πνευματικός ηγέτης της χώρας, Αγιατολλάχ Αλί Χαμενεΐ, ήταν από τους πρώτους που άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα και κάλεσε τους συμπατριώτες του να προσέλθουν μαζικά στις κάλπες.

Αναφερόμενος έμμεσα στις εκκλήσεις των μεταρρυθμιστών για αποχή από τις εκλογές ο Αγιατολάχ Χαμενεΐ είπε ότι οι εχθροί της Ισλαμικής Δημοκρατίας προσπαθούν να αποτρέψουν τους νέους ανθρώπους να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Οι ψηφοφόροι είχαν κληθεί να επιλέξουν μεταξύ 4.446 υποψηφίων.

Κριτική από την Ουάσιγκτον

Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατηγόρησαν το Ιράν για τη διεξαγωγή μη δίκαιων εκλογών, μετά τον αποκλεισμό των μεταρρυθμιστών υποψηφίων.

Ο αποκλεισμός απεικονίζει το γεγονός ότι οι εκλογές δεν ήταν δίκαιες και ελεύθερες και ότι δεν συνάδουν με τις διεθνείς προδιαγραφές, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Ανταμ Έρελι.

Κριτήριο η προσέλευση στις κάλπες

Η συμμετοχή στη σημερινή αναμέτρηση εκτιμάται ότι θα είναι μικρότερη από το 67% των προηγούμενων εκλογών το 2000, και σύμφωνα με όλα τα προγνωστικά δεν αναμένεται να ξεπεράσει το 40%.

Ήδη στις δημοτικές εκλογές πριν ένα χρόνο, η συμμετοχή δεν ξεπέρασε το 15%. Τότε η απογοήτευση των νέων γενεών και των γυναικών που έμειναν μακριά από τις κάλπες, οδήγησε σε νίκη των συντηρητικών.

Τώρα το μεγαλύτερο από τα μεταρρυθμιστικά κόμματα, το Μέτωπο Συμμετοχής, δεν μετέχει στις εκλογές καθώς απαγορεύτηκε σε πολλά από τα στελέχη του να θέσουν υποψηφιότητα.

Ο πρόεδρος Χαταμί εκτιμάται ότι θα είναι ο μεγάλος ηττημένος των εκλογών

Οι μεταρρυθμιστές που κέρδισαν τις εκλογές του 2000 προβλέπουν ότι τώρα θα επικρατήσουν οι συντηρητικοί μετά τον αποκλεισμό περίπου 2500 υποψηφίων που ανήκουν στη μεταρρυθμιστική παράταξη.

Ομάδες μεταρρυθμιστών και προσωπικότητες, όπως η βραβευμένη με το Νόμπελ Ειρήνης, Σιρίν Εμπανί, δεν συμμετέχουν στις εκλογές, ωστόσο η απόφαση του προέδρου Μοχαμάντ Χαταμί να μην τις μποϊκοτάρει, επέφερε ρήγμα στους κόλπους των δυνάμεων που προωθούν το «άνοιγμα» της ιρανικής κοινωνίας.

Αρχικά το αποκαλούμενο «Συμβούλιο των Φρουρών του Συντάγματος» -αποτελείται από έξι κληρικούς και έξι νομικούς- απέρριψε τις υποψηφιότητες 3600 εκπροσώπων του μεταρρυθμιστικού μπλοκ, στη συνέχεια όμως και με παρέμβαση του ανώτατου πνευματικού ηγέτη της χώρας, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, επετράπη η υποψηφιότητα 1200 εξ αυτών.

Την Πέμπτη, οι δικαστικές αρχές της χώρας έκλεισαν δύο εφημερίδες μεγάλης κυκλοφορίας δίοτι δημοσίευσαν επιστολή που επέκρινε τον πνευματικό ηγέτη του Ιράν επειδή επέτρεψε τον αποκλεισμό από τις εκλογές των μεταρρυθμιστών.

Προεξοφλείται νίκη των συντηρητικών

Όλα τα προγνωστικά προεξοφλούν νίκη των συντηρητικών δυνάμεων που πρόσκεινται στον κλήρο, και οι οποίες αναμένεται να αποκτήσουν την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο των 290 εδρών.

Παρότι ο πρόεδρος της χώρας εκλέγεται σε ένα περίπου χρόνο, ο μεγάλος χαμένος των εκλογών εκτιμάται από αναλυτές ότι θα είναι ο Μοχάμαντ Χαταμί.

Παρότι στην τελευταία τετραετία διέθετε την υποστήριξη της πλειοψηφίας των βουλευτών και υπουργών της κυβέρνησης, τα πραγματικά κέντρα εξουσίας, όπως οι ένοπλες δυνάμεις, τα σώματα ασφαλείας, οι μυστικές υπηρεσίες και τα ΜΜΕ, παρέμειναν υπό τον έλεγχο της κάστας των κληρικών και των υποστηρικτών τους.


Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2004 - 15:24 (Ώρα Λονδίνου)

Προσφορά ΝΑΤΟ για την Oλυμπιάδα

Γιαννίτσης: «Θα είμαστε σε επαφή και με το ΝΑΤΟ»

Το ΝΑΤΟ μπορεί να συνδράμει σε θέματα ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων, όπως το έκανε στη συνάντηση κορυφής της Πράγας και σε άλλες αθλητικές διοργανώσεις, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γιάαπ ντε Χουπ Σέφερ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση ύστερα από συνομιλίες που είχε στην Aθήνα με τον υπουργό Eξωτερικών Tάσο Γιαννίτση.

O κ. Γιαννίτσης ανέφερε, ότι η Ελλάδα συνεργάζεται και σε διεθνές επίπεδο για το θέμα αυτό και είναι σε επαφή και με το ΝΑΤΟ για να δει τις δυνατότητες βοήθειας, αν και εφόσον χρειαστεί.

Ιδιαίτερη ικανοποίηση εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών για το γεγονός ότι η τουρκική και τουρκοκυπριακή πλευρά προσήλθαν στις διαπραγματεύσεις για το Kυπριακό επί τη βάσει του σχεδίου του ΓΓ του OHE Kόφι Ανάν και πρόσθεσε πως ελπίζει να επιλυθεί το ζήτημα με ένα τρόπο που θα συνάδει προς την ένταξη της Κύπρου στην EE.

«Θα κάνουμε τα πάντα για να πετύχει μία τέτοια λύση, συνεργαζόμενοι και στηρίζοντας την κυπριακή ηγεσία», σημείωσε ο κ. Γιαννίτσης.

Οι κ. Γιαννίτσης και Σέφερ συζήτησαν την ημερησία διάταξη της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ τον Iούνιο στην Κωνσταντινούπολη.

Aκόμη, κατά τη συνάντησή των δύο ανδρών αντηλλάγησαν απόψεις σχετικά με τη μετεξέλιξη του ρόλου του ΝΑΤΟ στον 21ο αιώνα, εν όψει ιδιαίτερα της προοπτικής μετάβασης από δυνάμεις του ΝΑΤΟ σε δυνάμεις της ΕΕ στη Βοσνία Ερζεγοβίνη, το μεσογειακό διάλογο του ΝΑΤΌ, τις προοπτικές στο Αφγανιστάν, τη «μάχη κατά της τρομοκρατίας» και της διάδοσης όπλων μαζικής καταστροφής.


Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2004 - 17:50 (Ώρα Λονδίνου)

Αριστούργημα ή αντίγραφο η «Μαντόνα» ;

Το έργο αποδίδεται στον κατ΄εξοχήν εκπρόσωπο της Αναγέννησης Ραφαήλ

Η Εθνική Πινακοθήκη της Βρετανίας ενδέχεται να έχει διαπράξει τη μεγαλύτερη γκάφα στην ιστορία της, εάν επαληθευθεί η είδηση ότι ένα από τα πολυτιμότερα εκθέματά της δεν είναι αυθεντικό, όπως ισχυρίζεται ο Τζέιμς Μπεκ, καθηγητής Τέχνης στο πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης.

Συγκεκριμένα στην αίθουσα της Πινακοθήκης στο Λονδίνο φιλοξενείται ο πίνακας «Μαντόνα στα Ροζ», που αποδίδεται σε έναν από τους κορυφαίους εκπροσώπους της Αναγέννησης, τον Ραφαήλ.

Το έργο αυτό σύμφωνα με τους ειδικούς φιλοτέχνησε ο Ραφαήλ (Ραφαέλο Ντε Σάντσιο) στη Φλωρεντία ανάμεσα στο 1507-1508, όπου απεικονίζεται η Θεομήτωρ Βρεφοκρατούσα.

Τώρα όμως ο καθηγητής Μπεκ υποστηρίζει ότι το έργο έχει φιλοτεχνηθεί από τον Βιτσέντζο Καμουτσίνι το 1827, δηλαδή τρεις και πλέον αιώνες μετά.

Πάντως η Εθνική Πινακοθήκη δεν φαίνεται να ανησυχεί, καθώς λέει ότι έχει πιστοποιητικά αυθεντικότητας του πίνακα από 25 κριτικούς τέχνης και εμπειρογνώμονες.

Πάντως οι φιλότεχνοι θα έχουν την ευκαιρία να διαμορφώσουν προσωπική άποψη για την αυθεντικότητα και χρονολόγηση του έργου, καθώς ο πίνακας θα φιλοξενηθεί σε γκαλερί της Γλασκώβης, του Κάρντιφ και του Μάντσεστερ πριν επιστρέψει στο Λονδίνο για τα εγκαίνια τον Οκτώβριο του 2004 της μεγάλης έκθεσης αφιερωμένης στο έργο του Ραφαήλ.

Η ιστορία μιας «εικόνας»

Ο πίνακας ανήκε στο παρελθόν στην ιδιωτική συλλογή του Δούκα του Νορθάμπερλαντ, αλλά είχε δοθεί δανεικός από το 1992 στην Εθνική Πινακοθήκη.

Οι εξαιρετικά μικρές διαστάσεις του έργου ( 30 εκατοστά ύψος και 22 πλάτος) υποδεικνύουν ότι πιθανότατα αποτελούσε αντικείμενο προσευχής και βοήθημα θρησκευτικού διαλογισμού για τους πιστούς της εποχής του.

Όταν στα τέλη της δεκαετίας του 1990 ο ιδιοκτήτης του έργου αποφάσισε να το πουλήσει, οργανώθηκε μεγάλη καμπάνια στη Βρετανία ώστε να εξευρεθούν τα απαραίτητα κονδύλια και ο πίνακας να μην πουληθεί στο εξωτερικό.

Όπως είχε γίνει γνωστό τότε μουσείο «Τζ. Πολ Γκέτι» της Καλιφόρνια προσέφερε 29 εκατομμύρια στερλίνες για το μικροσκοπικό αριστούργημα.

Την περασμένη εβδομάδα συμφωνήθηκε η αγορά του πίνακα από την Εθνική Πινακοθήκη της Βρετανίας, με χρήματα που βρέθηκαν μετά τη συνεισφορά πολλών εκατομμυρίων στερλινών από το Συμβούλιο Πολιτιστικής Κληρονομιάς και γενναιόδωρες δωρεές του φιλότεχνου κοινού.


Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2004 - 18:20 (Ώρα Λονδίνου)

Ειρηνευτικό σχέδιο για την Αϊτή

Επεκτείνουν τις επιχειρήσεις τους οι αντάρτες στην Αϊτή

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σκοτ Μακλίλαν διευκρίνησε σήμερα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν επιδιώκουν την παραίτηση του προέδρου της σπαρασσόμενης από ταραχές Αϊτής, Ζαν Μπερτράντ Αριστίντ.

Αυτό το ζήτημα δεν τέθηκε στις συνομιλίες των Ηνωμένων Πολιτειών με τη Γαλλία, τον Καναδά και τις 15 χώρες της Καραϊβικής, τόνισε ο κ. Μακλίλαν.

Το σχέδιο που προτείνουν οι ανωτέρω χώρες προβλέπει το σχηματισμό νέας κυβέρνησης υπό πρωθυπουργό, που θα είναι αποδεκτός από την αντιπολίτευση, και θα έχει τον έλεγχο των σωμάτων ασφαλείας, δήλωσαν Αϊτινοί διπλωμάτες.

Το σχέδιο έχει υιοθετηθεί από τον Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών, ο οποίος ζήτησε από τον κ. Αριστίντ να εργασθεί για τον τερματισμό της κρίσης και να σεβασθεί τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Aντιπροσωπεία στην Πορτ ο Πρενς

Το Σαββατοκύριακο αναμένεται να μεταβεί στην Πορτ ο Πρενς αντιπροσωπεία του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών, των χωρών της Καραϊβικής, της Γαλλίας και του Καναδά, σε μία προσπάθεια να πείσουν τον κ. Αριστίντ να κάνει αποδεκτό το σχέδιο.

Η αντιπροσωπεία θα παρουσιάσει το σχέδιο και στους εκπροσώπους της αντιπολίτευσης.

Στις μέχρι τώρα συγκρούσεις κυβερνητικών δυνάμεων και ανταρτών, που ξεκίνησαν στις 5 Φεβρουαρίου, έχουν χάσει τη ζωή τους 57 άνθρωποι. Οι αντάρτες έχουν επεκτείνει τις επιθέσεις τους εναντίον στρατιωτικών στόχων στα κεντρικά και νότια της χώρας.


Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2004 - 07:03 (Ώρα Λονδίνου)

Άρχισε η καταμέτρηση ψήφων στο Ιράν

Σε αναμονή του αποτελέσματος που θα βγάλουν οι κάλπες το Ιράν

Στο Ιράν έκλεισαν οι κάλπες στις οποίες κλήθηκαν περισσότεροι από 46 εκατομμύρια πολίτες για να εκλέξουν τους 290 βουλευτές της νέας βουλής. Η εκλογική επισκιάστηκε από τον αποκλεισμό χιλιάδων μεταρρυθμιστών υποψηφίων και την απαγόρευση κυκλοφορίας ορισμένων φιλελεύθερων εφημερίδων.

Το ιρανικό υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι άρχισε η καταμέτρηση των ψήφων. Προηγουμένως δόθηκαν τρεις ωριαίες παρατάσεις στη λειτουργία των εκλογικών τμημάτων, εξ αιτίας της «αθρόας προσέλευσης κόσμου», όπως μετέδωσε η κρατική ραδιοφωνία.

Ο ανώτατος πνευματικός ηγέτης της χώρας, Αγιατολλάχ Αλί Χαμενεΐ, ήταν από τους πρώτους που άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα και κάλεσε τους συμπατριώτες του να προσέλθουν μαζικά στις κάλπες.

Αναφερόμενος έμμεσα στις εκκλήσεις των μεταρρυθμιστών για αποχή από τις εκλογές ο Αγιατολάχ Χαμενεΐ είπε ότι οι εχθροί της Ισλαμικής Δημοκρατίας προσπαθούν να αποτρέψουν τους νέους ανθρώπους να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Οι ψηφοφόροι είχαν κληθεί να επιλέξουν μεταξύ 4.446 υποψηφίων.

Κριτήριο η προσέλευση στις κάλπες

Η συμμετοχή στη σημερινή αναμέτρηση εκτιμάται ότι θα είναι μικρότερη από το 67% των προηγούμενων εκλογών το 2000, και σύμφωνα με όλα τα προγνωστικά δεν αναμένεται να ξεπεράσει το 40%.

Ήδη στις δημοτικές εκλογές πριν ένα χρόνο, η συμμετοχή δεν ξεπέρασε το 15%. Τότε η απογοήτευση των νέων γενεών και των γυναικών που έμειναν μακριά από τις κάλπες, οδήγησε σε νίκη των συντηρητικών.

Τώρα το μεγαλύτερο από τα μεταρρυθμιστικά κόμματα, το Μέτωπο Συμμετοχής, δεν μετέχει στις εκλογές καθώς απαγορεύτηκε σε πολλά από τα στελέχη του να θέσουν υποψηφιότητα.

Ο πρόεδρος Χαταμί εκτιμάται ότι θα είναι ο μεγάλος ηττημένος των εκλογών

Οι μεταρρυθμιστές που κέρδισαν τις εκλογές του 2000 προβλέπουν ότι τώρα θα επικρατήσουν οι συντηρητικοί μετά τον αποκλεισμό περίπου 2500 υποψηφίων που ανήκουν στη μεταρρυθμιστική παράταξη.

Ομάδες μεταρρυθμιστών και προσωπικότητες, όπως η βραβευμένη με το Νόμπελ Ειρήνης, Σιρίν Εμπανί, δεν συμμετέχουν στις εκλογές, ωστόσο η απόφαση του προέδρου Μοχαμάντ Χαταμί να μην τις μποϊκοτάρει, επέφερε ρήγμα στους κόλπους των δυνάμεων που προωθούν το «άνοιγμα» της ιρανικής κοινωνίας.

Αρχικά το αποκαλούμενο «Συμβούλιο των Φρουρών του Συντάγματος» -αποτελείται από έξι κληρικούς και έξι νομικούς- απέρριψε τις υποψηφιότητες 3600 εκπροσώπων του μεταρρυθμιστικού μπλοκ, στη συνέχεια όμως και με παρέμβαση του ανώτατου πνευματικού ηγέτη της χώρας, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, επετράπη η υποψηφιότητα 1200 εξ αυτών.

Την Πέμπτη, οι δικαστικές αρχές της χώρας έκλεισαν δύο εφημερίδες μεγάλης κυκλοφορίας δίοτι δημοσίευσαν επιστολή που επέκρινε τον πνευματικό ηγέτη του Ιράν επειδή επέτρεψε τον αποκλεισμό από τις εκλογές των μεταρρυθμιστών.

Προεξοφλείται νίκη των συντηρητικών

Όλα τα προγνωστικά προεξοφλούν νίκη των συντηρητικών δυνάμεων που πρόσκεινται στον κλήρο, και οι οποίες αναμένεται να αποκτήσουν την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο των 290 εδρών.

Παρότι ο πρόεδρος της χώρας εκλέγεται σε ένα περίπου χρόνο, ο μεγάλος χαμένος των εκλογών εκτιμάται από αναλυτές ότι θα είναι ο Μοχάμαντ Χαταμί.

Παρότι στην τελευταία τετραετία διέθετε την υποστήριξη της πλειοψηφίας των βουλευτών και υπουργών της κυβέρνησης, τα πραγματικά κέντρα εξουσίας, όπως οι ένοπλες δυνάμεις, τα σώματα ασφαλείας, οι μυστικές υπηρεσίες και τα ΜΜΕ, παρέμειναν υπό τον έλεγχο της κάστας των κληρικών και των υποστηρικτών τους.


Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2004 - 15:24 (Ώρα Λονδίνου)

Tο ΝΑΤΟ προσφέρεται να συμβάλει στους Oλυμπιακούς

Γιαννίτσης: «Θα είμαστε σε επαφή και με το ΝΑΤΟ»

Το ΝΑΤΟ μπορεί να συνδράμει σε θέματα ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων, όπως το έκανε στη συνάντηση κορυφής της Πράγας και σε άλλες αθλητικές διοργανώσεις, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γιάαπ ντε Χουπ Σέφερ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση ύστερα από συνομιλίες που είχε στην Aθήνα με τον υπουργό Eξωτερικών Tάσο Γιαννίτση.

O κ. Γιαννίτσης ανέφερε, ότι η Ελλάδα συνεργάζεται και σε διεθνές επίπεδο για το θέμα αυτό και είναι σε επαφή και με το ΝΑΤΟ για να δει τις δυνατότητες βοήθειας, αν και εφόσον χρειαστεί.

Ιδιαίτερη ικανοποίηση εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών για το γεγονός ότι η τουρκική και τουρκοκυπριακή πλευρά προσήλθαν στις διαπραγματεύσεις για το Kυπριακό επί τη βάσει του σχεδίου του ΓΓ του OHE Kόφι Ανάν και πρόσθεσε πως ελπίζει να επιλυθεί το ζήτημα με ένα τρόπο που θα συνάδει προς την ένταξη της Κύπρου στην EE.

«Θα κάνουμε τα πάντα για να πετύχει μία τέτοια λύση, συνεργαζόμενοι και στηρίζοντας την κυπριακή ηγεσία», σημείωσε ο κ. Γιαννίτσης.

Οι κ. Γιαννίτσης και Σέφερ συζήτησαν την ημερησία διάταξη της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ τον Iούνιο στην Κωνσταντινούπολη.

Aκόμη, κατά τη συνάντησή των δύο ανδρών αντηλλάγησαν απόψεις σχετικά με τη μετεξέλιξη του ρόλου του ΝΑΤΟ στον 21ο αιώνα, εν όψει ιδιαίτερα της προοπτικής μετάβασης από δυνάμεις του ΝΑΤΟ σε δυνάμεις της ΕΕ στη Βοσνία Ερζεγοβίνη, το μεσογειακό διάλογο του ΝΑΤΌ, τις προοπτικές στο Αφγανιστάν, τη «μάχη κατά της τρομοκρατίας» και της διάδοσης όπλων μαζικής καταστροφής.


Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2004 - 12:11 (Ώρα Λονδίνου)

Mε καθαρή διαφορά στην τελική ευθεία η ΝΔ

Yπολογίσιμο προβάδισμα της ΝΔ

Προβάδισμα στην πρόθεση ψήφου από 3,1% έως 4,2% δίνουν στη ΝΔ δύο από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις που γίνονται γνωστές πριν από τη σχετική απαγόρευση δημοσίευσης, που ισχύει από το Σάββατο έως τις βουλευτικές εκλογές της 7ης Mαρτίου.

Συγκεκριμένα, πανελλαδική έρευνα της εταιρείας VPRC, για λογαριασμό της εφημερίδας «Kαθημερινή» και το ραδιοφωνικό σταθμό Σκάι, δείχνει πως η ΝΔ προηγείται του ΠΑΣΟΚ την πρόθεση ψήφου με 4,2 ποσοστιαίες μονάδες (42,5% έναντι 38,3%).

Tο KKE λαμβάνει 4,4%, ο Συνασπισμός 2,6%, ο ΛAOΣ 1,3%, το ΔHKKI 1,1%, «άλλο» 1,8%, ενώ η αδιευκρίνιστη ψήφος ανέρχεται στο 7,6%.

Στην παράσταση νίκης η ΝΔ προηγείται του ΠΑΣΟΚ με 13 ποσοστιαίες μονάδες (48% έναντι 35%). O πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου θεωρείται καταλληλότερος για την πρωθυπουργία από το 45% των ερωτηθέντων, ενώ τον πρόεδρο της ΝΔ Κώστα Καραμανλή θεωρεί καταλληλότερο το 40% των ερωτηθέντων.

H μέτρηση της Opinion

Σταθερό προβάδισμα δίνει στη ΝΔ και η δημοσκόπηση της εταιρείας Opinion για λογαριασμό της εφημερίδας «Eλευθεροτυπία».

Tο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προηγείται του ΠΑΣΟΚ με 3,1 ποσοστιαίες μονάδες (39,9% έναντι 36,8%) και ακολουθούν: KKE 5,5%, Συνασπισμός 3,2%, ΛAOΣ 2,2%, ΔHKKI 1,5%, «άλλο» - άκυρο - λευκό - «δεν γνωρίζω / δεν απαντώ» 11%.

Στην παράσταση νίκης η ΝΔ έχει προβάδισμα 54,2%, έναντι 31,4% του ΠΑΣΟΚ και στο ερώτημα «ποιον θεωρείτε καταλληλότερο για την πρωθυπουργία;» ο κ. Παπανδρέου λαμβάνει 40,6% έναντι 37,7% του κ. Καραμανλή.

H ΝΔ θεωρείται ικανότερη για τη διακυβέρνηση της χώρας (41,1% έναντι 39,9% του ΠΑΣΟΚ). H συσπείρωση όσων ψήφισαν ΠΑΣΟΚ το 2000 ανέρχεται στο 77,8%, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τη ΝΔ είναι 91,9%. Tο 10% των πρώην ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ στρέφονται προς τη ΝΔ, ενώ αντιστοίχως μόνο το 1,5% των πρώην ψηφοφόρων της ΝΔ μετακινούνται στο ΠΑΣΟΚ.

Kαι οι δύο έρευνες είναι πανελλαδικές και έγιναν το διάστημα από 11 έως 18 Φεβρουαρίου με τη μέθοδο της κάλπης.


Αισιοδοξία Γουέστον για το Κυπριακό

Συνέντευξη στη Μαριλένα Καφούρου

Αισιόδοξος για επίτευξη λύσης μέχρι την 1η Μαΐου εμφανίζεται ο Αμερικανός ειδικός συντονιστής για το Κυπριακό

Απολύτως πεπεισμένος ότι το Κυπριακό θα έχει λυθεί μέχρι την πρώτη Μαΐου εμφανίστηκε ο ειδικός συντονιστής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το Κυπριακό, Τόμας Γουέστον, σε συνέντευξή του στην ελληνική υπηρεσία του BBC. Άλλωστε η κυβέρνηση του έχει αφιερωθεί στον στόχο αυτό, όπως λέει ο Αμερικανός αξιωματούχος.

Ο κ. Γουέστον πιστεύει ότι συντρέχουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις για να καταλήξουν οι δύο πλευρές σε συμφωνία με βάση το σχέδιο Ανάν.

«Πιστεύω ότι μετά τη συμφωνία που επετεύχθη στη Νέα Υόρκη με τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, δεν είναι απλά εφικτή μια συμφωνία πριν από την πρώτη Μαΐου, είναι πάρα πολύ πιθανή» είπε ο Αμερικανός αξιωματούχος.

«Είναι, συνέχισε, βέβαιο ότι θα υπάρξει ένα τελικό σχέδιο για την επανένωση της νήσου και είναι βέβαιο ότι το σχέδιο αυτό θα τεθεί προς ψήφιση σε δύο διαφορετικά δημοψηφίσματα τον Απρίλιο. Νομίζω ότι το σημαντικό ερώτημα είναι εάν το τελικό σχέδιο θα λάβει την έγκριση των δύο λαών. Εγώ υποθέτω ότι θα τη λάβει και γι' αυτό πιστεύω ότι η επίλυση του Κυπριακού πριν από την πρώτη Μαΐου είναι πολύ πιθανή», δήλωσε στην Ελληνική υπηρεσία του BBC ο Τόμας Γουέστον.

Στην συνέχεια η Ελληνική Υπηρεσία του BBC έθεσε στον ειδικό συντονιστή του αμερικανικού υπουργείου των Εξωτερικών, το ερώτημα ποια είναι τα βασικά βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν οι δύο πλευρές για να φθάσουν σε λύση πριν από την πρώτη Μαΐου.

Η απάντηση του κ.Γουέστον ήταν ότι «και στις δύο πλευρές, οι τεχνικές επιτροπές πρέπει να εργαστούν πάρα πολύ σκληρά, γιατί υπάρχουν πολλά νομικά και οικονομικά ζητήματα που πρέπει να διευθετηθούν».

«Όσο για τις συνομιλίες μεταξύ των ηγετών, πρέπει να υπάρχει πολιτική βούληση και διάθεση κατανόησης για τις ανησυχίες των δύο εμπλεκόμενων πλευρών. Νομίζω ότι η συμφωνία που επετεύχθη την περασμένη εβδομάδα στη Νέα Υόρκη δείχνει πως και οι δύο λαοί επιθυμούν εξίσου την επίτευξη λύσης έτσι ώστε η Κύπρος να ενταχθεί ενωμένη στην ΕΕ», είπε ο κ. Γουέστον.

Τι θα συμβεί όμως εάν, παρά τις προσπάθειες δεν υπάρξει λύση για το Κυπριακό πριν από την πρώτη Μαΐου; Ποιο είναι το εναλλακτικό σχέδιο των Ηνωμένων Πολιτειών;

Στα ερωτήματα αυτά η απάντηση του Αμερικανού αξιωματούχου ήταν να τονίσει πως η Ουάσινγκτον θα κάνει ό,τι είναι δυνατό για να στηρίξει το σχέδιο του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών ώστε να εξασφαλιστεί επίλυση του Κυπριακού πριν από την πρώτη Μαΐου. «Επομένως δεν υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο. Θα αφιερώσουμε όλες μας τις προσπάθειες για την επίτευξη λύσης», δήλωσε στην Ελληνική Υπηρεσία ο κ.Γουέστον.

Η τελευταία ερώτηση στον κ.Γουέστον ήταν αν το Κυπριακό είναι προτεραιότητα για τις ΗΠΑ.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος απάντησε «Απόλυτα και απόδειξη είναι η δουλειά που έχει γίνει για το ζήτημα αυτό τις τελευταίες δύο εβδομάδες, κυρίως σε ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο».

«Επομένως το Κυπριακό είναι ένα ζήτημα πρωταρχικής σημασίας για την αμερικανική κυβέρνηση, κατέληξε ο ειδικός συντονιστής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το Κυπριακό», Τόμας Γουέστον.


Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2004 - 14:23 (Ώρα Λονδίνου)

Συζήτησαν για σημαία, ύμνο και έδρα

Συνεχίστηκαν οι συνομιλίες Παπαδόπουλου - Ντενκτάς, παρουσία του μεσολαβητή Αλβάρο Ντε Σότο

Συνεχίστηκε ο νέος γύρος συνομιλιών για το Κυπριακό με τη δεύτερη συνάντηση του προέδρου της Κύπρου Τάσσου Παπαδόπουλου με τον τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, παρουσία του ειδικού αντιπροσώπου του γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβάρο Ντε Σότο.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι σημερινές συνομιλίες αφορούσαν τεχνικά ζητήματα, όπως η επιλογή σημαίας και εθνικού ύμνου μιας ενωμένης Κύπρου, και η χωροταξία των κυβερνητικών κτιρίων.

Η επόμενη συνάντηση των δύο ηγετών είναι προγραμματισμένη για την ερχόμενη Τρίτη.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο Κύπριος πρόεδρος Παπαδόπουλος επανέλαβε ότι πο περισσότερες θέσεις που διατύπωσε ο Ραούφ Ντενκτάς βρίσκονται εκτός των παραμέτρων του σχεδίου Ανάν.

Από την άλλη πλευρά ο Τουρκοκύπριος ηγέτης μιλώντας μετά την επιστροφή του στα κατεχόμενα είπε ότι οι συνομιλίες διεξήχθησαν σε καλή ατμόσφαιρα χωρίς όμως να γίνει συζήτηση επί των βασικών θεμάτων.

Επίσης ο κ. Ντενκτάς δήλωσε ότι δε θα ανταποκριθεί στην έκκληση των Ηνωμένων Εθνών για αποκλεισμό των μέσων ενημέρωσης από το νέο γύρο διαπραγματεύσεων, καθώς «ο κόσμος πρέπει να ενημερώνεται συνεχώς γιατί θα κληθεί να εγκρίνει την όποια συμφωνία σε δημοψήφισμα, μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα».


Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2004 - 15:04 (Ώρα Λονδίνου)

Tο ψηφοδέλτιο Eπικρατείας της ΝΔ

Eπτά άνδρες και πέντε γυναίκες απαρτίζουν το ψηφοδέλτιο Eπικρατείας της ΝΔ

O πρώην πρόεδρος της ΝΔ Mιλτιάδης Έβερτ είναι επικεφαλής του ψηφοδελτίου Eπικρατείας του κόμματος, που δόθηκε στη δημοσιότητα την Παρασκευή.

Στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο υπεύθυνος πολιτικού σχεδιασμού της ΝΔ και πρώην υπουργός Γιώργος Σουφλιάς, ενώ την τρίτη θέση καταλαμβάνει η Ελένη Μπερνιδάκη, καθηγήτρια ιδιωτικού κολεγίου, η οποία είναι τυφλή από την ηλικία των τριών ετών.

Στην τέταρτη θέση βρίσκεται το όνομα του εκπροσώπου Τύπου του κόμματος Θοδωρή Ρουσόπουλου και στην πέμπτη του καθηγητή διεθνών σχέσεων Γιάννη Βαληνάκη.

Την έκτη -και εκτός απροόπτου τελευταία εκλόγιμη- θέση καταλαμβάνει η εκδότις Χρυσή Καρύδη.

Στις υπόλοιπες θέσεις βρίσκονται η Ιωάννα Δεσποτοπούλου, πρόεδρος των Σπέσιαλ Ολύμπικς, ο Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος καθηγητής πανεπιστημίου και γενικός διευθυντής του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής, η Ιωάννα Γούλα - Βαγενά, μητέρα πολύτεκνης οικογένειας, ο δικηγόρος και πρώην βουλευτής Αλέξανδρος Λυκουρέζος, η δικηγόρος Ελίζα Βόζεμπεργκ και ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Χρήστος Κουρούσης.

Tο βράδυ της Παρασκευής, ο κ. Καραμανλής θα μιλήσει στην εθνική συνδιάσκεψη της ΝΔ στο Περιστέρι.


Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2004 - 12:11 (Ώρα Λονδίνου)

Mε καθαρή διαφορά στην τελική ευθεία η ΝΔ

Yπολογίσιμο προβάδισμα της ΝΔ

Προβάδισμα στην πρόθεση ψήφου από 3,1% έως 4,2% δίνουν στη ΝΔ δύο από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις που γίνονται γνωστές πριν από τη σχετική απαγόρευση δημοσίευσης, που ισχύει από την Παρασκευή έως τις βουλευτικές εκλογές της 7ης Mαρτίου.

Συγκεκριμένα, πανελλαδική έρευνα της εταιρείας VPRC, για λογαριασμό της εφημερίδας «Kαθημερινή» και το ραδιοφωνικό σταθμό Σκάι, δείχνει πως η ΝΔ προηγείται του ΠΑΣΟΚ την πρόθεση ψήφου με 4,2 ποσοστιαίες μονάδες (42,5% έναντι 38,3%).

Tο KKE λαμβάνει 4,4%, ο Συνασπισμός 2,6%, ο ΛAOΣ 1,3%, το ΔHKKI 1,1%, «άλλο» 1,8%, ενώ η αδιευκρίνιστη ψήφος ανέρχεται στο 7,6%.

Στην παράσταση νίκης η ΝΔ προηγείται του ΠΑΣΟΚ με 13 ποσοστιαίες μονάδες (48% έναντι 35%). O πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου θεωρείται καταλληλότερος για την πρωθυπουργία από το 45% των ερωτηθέντων, ενώ τον πρόεδρο της ΝΔ Κώστα Καραμανλή θεωρεί καταλληλότερο το 40% των ερωτηθέντων.

H μέτρηση της Opinion

Σταθερό προβάδισμα δίνει στη ΝΔ και η δημοσκόπηση της εταιρείας Opinion για λογαριασμό της εφημερίδας «Eλευθεροτυπία».

Tο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προηγείται του ΠΑΣΟΚ με 3,1 ποσοστιαίες μονάδες (39,9% έναντι 36,8%) και ακολουθούν: KKE 5,5%, Συνασπισμός 3,2%, ΛAOΣ 2,2%, ΔHKKI 1,5%, «άλλο» - άκυρο - λευκό - «δεν γνωρίζω / δεν απαντώ» 11%.

Στην παράσταση νίκης η ΝΔ έχει προβάδισμα 54,2%, έναντι 31,4% του ΠΑΣΟΚ και στο ερώτημα «ποιον θεωρείτε καταλληλότερο για την πρωθυπουργία;» ο κ. Παπανδρέου λαμβάνει 40,6% έναντι 37,7% του κ. Καραμανλή.

H ΝΔ θεωρείται ικανότερη για τη διακυβέρνηση της χώρας (41,1% έναντι 39,9% του ΠΑΣΟΚ). H συσπείρωση όσων ψήφισαν ΠΑΣΟΚ το 2000 ανέρχεται στο 77,8%, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τη ΝΔ είναι 91,9%. Tο 10% των πρώην ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ στρέφονται προς τη ΝΔ, ενώ αντιστοίχως μόνο το 1,5% των πρώην ψηφοφόρων της ΝΔ μετακινούνται στο ΠΑΣΟΚ.

Kαι οι δύο έρευνες είναι πανελλαδικές και έγιναν το διάστημα από 11 έως 18 Φεβρουαρίου με τη μέθοδο της κάλπης.


Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2004 - 13:15 (Ώρα Λονδίνου)

Oι τελευταίες δημοσκοπήσεις

Oρισμένα από τα πρωτοσέλιδα

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Η Θεσσαλονίκη βγάζει πρωθυπουργό. Και ο Γ. Παπανδρέου υποψήφιος στην Α' περιφέρεια.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): «Κώστα είμαστε μαζί σου». Έξι Ευρωπαίοι ηγέτες στο πλευρό του Καραμανλή.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Τρεις νέες δημοσκοπήσεις δείχνουν: ΠΑΣΟΚ τέλος! Μέχρι 4,2% επάνω η ΝΔ, ενώ αναμένονται σήμερα ακόμα μεγαλύτερα ποσοστά.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: 4,2% μπροστά η ΝΔ στην τελευταία δημοσκόπηση. Μεγαλώνει μέρα με τη μέρα η διαφορά.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Πέντε γκάλοπ καίνε τον Γιώργο. Με απόσταση ασφαλείας οδεύει προς τις κάλπες η ΝΔ. Μάνος και Ανδριανόπουλος αποσυσπειρώνουν το ΠΑΣΟΚ.

Η ΑΥΓΗ: Μοιραίοι για το ΠΑΣΟΚ οι νεοφιλελεύθεροι. Γκάλοπ: Μεγαλώνει το προβάδισμα της ΝΔ.

ΑΥΡΙΑΝΗ: Οι νέοι δίνουν τη νίκη στον Γιώργο. Το 44,6% εμπιστεύεται τον Παπανδρέου και μόνο το 27% τον Καραμανλή.

ΤΟ ΒΗΜΑ: Σταθερό φορολογικό καθεστώς δεκαετίας. Τολμηρή πρόταση του Γ. Παπανδρέου προς όλα τα κόμματα.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Πάνω από 3% η διαφορά στην τελική ευθεία. Παγιωμένο το προβάδισμα της ΝΔ.

ΕΘΝΟΣ: Αποκάλυψη Γιώργου για όραμα, σχέδιο, προτεραιότητες. Με αέρα πρωθυπουργού άνοιξε πειστικά τα χαρτιά του εφ' όλης της ύλης.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Πήρε... το τραμ το τελευταίο! Μιας και ουδείς ασχολείται, πλέον, μαζί του, ο Κ. Σημίτης επέλεξε τον τρόπο για την ύστατη εμφάνισή του.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Βάζει στη γωνία το μισό ΠΑΣΟΚ, ενώ ομολόγησε τη διαφθορά του κομματικού κράτους. Όπως προανήγγειλε σε χθεσινοβραδυνή συνέντευξή του σε τηλεοπτικό κανάλι ο Γ. Παπανδρέου.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Με διαφορά 3,3 στην τελική ευθεία. Γκάλοπ: Ισχυρό προβάδισμα της ΝΔ δύο εβδομάδες πριν από τις εκλογές.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Το φράγμα 3% πέφτει σε 15 μέρες; Γκάλοπ: Το τελευταίο πριν από την απαγόρευση.

ΕΣΤΙΑ: Τεράστιο θέμα με τους καταλόγους. Ανεπαρκής η απάντησις του υπουργού Εσωτερικών.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Σταθερό φορολογικό καθεστώς για 10 χρόνια. Ριζική μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα εξήγγειλε ο Γ. Παπανδρέου.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Ρεύμα πολιτικής αλλαγής τείνει να διαμορφωθεί προ των εκλογών. Οι μετακινήσεις στις κοινωνικές ομάδες, όπως κατεγράφησαν σε 10.000 ερωτηθέντες της VPRC.

Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΠΕΝΔΥΤΗ: Στο 3,4% η διαφορά. Δεκαεπτά ημέρες πριν από τις εκλογές πανελλαδική δημοσκόπηση για τον «ΚτΕ».

Ο ΛΟΓΟΣ: Στο 3,3% το προβάδισμα της ΝΔ. Σταθερά καταλληλότερος πρωθυπουργός ο Γ. Παπανδρέου.

METRORAMA: Σαφάρι 15 ημερών για τους αναποφάσιστους. Προβάδισμα 3% στη ΝΔ δίνουν και οι τελευταίες δημοσκοπήσεις.

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: 145,6 εκατ. ευρώ για ΜΜΕ σε τουρισμό και μεταποίηση. Ανοίγει ο Β' κύκλος ενίσχυσης μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

ΤΑ ΝΕΑ: Όλα για όλα για τη μονάδα που λείπει. Ο χιονιάς χτύπησε και τις προβλέψεις του ΠΑΣΟΚ.

ΝΙΚΗ: Γιώργος καλεί Ντόρα. Διεύρυνση χωρίς... όρια. Ο Μάνος προκαλεί τη βάση του ΠΑΣΟΚ.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Ίδια και χειρότερη αντιλαϊκή πολιτική. «Οικονομικό όραμα» Γ. Παπανδρέου.

CITY PRESS: Αλλάζουν όλα στην Άμυνα. Τι προβλέπει το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ για τις ένοπλες δυνάμεις την περίοδο 2004 - 2008.

THE DAILY TIMES: Έξι πρωθυπουργοί στην Αθήνα. «Μίνι» σύνοδος κορυφής για στήριξη Καραμανλή. Εκλογές: Ενώ οι δημοσκοπήσεις δίνουν σταθερό προβάδισμα στη ΝΔ.

TRAFFIC NEWS: Η Δήμητρα (Λιάνη) έπαθε σοκ από την επίθεση στον Alpha. Θα απαντήσω μετά τις εκλογές. Της έστησαν παγίδα οι εγκάθετοι, λέει το περιβάλλον της.

Η ΧΩΡΑ: Σταθερά μπροστά ο Καραμανλής. Το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω, ο λαός έχει ήδη αποφασίσει.

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Οκτώ πρωθυπουργοί της ΕΕ: Κώστα, είμαστε μαζί σου.

Δημοσκοπήσεις

Η ΑΥΡΙΑΝΗ αναφέρει ότι «εντυπωσιακή είναι η αποδοχή του Γιώργου Παπανδρέου και του ΠΑΣΟΚ στους νέους και τις νέες της χώρας. Και αυτό αποτελεί αναμφισβήτητα ένα αριθμητικό αλλά και ποιοτικό πλεονέκτημα του κυβερνώντος κόμματος στο δρόμο προς τις κάλπες της 7ης Μαρτίου. Το κλίμα στήριξης του ΠΑΣΟΚ από τους νέους που γίνεται εμφανές και με την παρουσία τους στις δημόσιες εμφανίσεις του Γ. Παπανδρέου κατέγραψε δημοσκόπηση της METRON ANALYSIS που διενεργήθηκε για λογαριασμό του 'Φλας'».

Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ γράφει ότι «την πλήρη υποταγή κάθε πτυχής της οικονομικής πολιτικής της παράταξής του στα πιο αποκρουστικά, για το λαό, σχέδια του μεγάλου κεφαλαίου, επαναβεβαίωσε χθες ο Γ. Παπανδρέου μιλώντας σε ακροατήριο από τραπεζίτες και επιχειρηματίες».

Η ΑΥΓΗ προσθέτει ότι «ο γάμος με τους νεοφιλελεύθερους αποδυνάμωσε ποιοτικά αλλά και ποσοτικά το ΠΑΣΟΚ. Όχι μόνον δεν κατόρθωσε να διεμβολίσει τον χώρο της συντηρητικής παράταξης αλλά το προβάδισμα της ΝΔ μεγαλώνει και καταγράφεται πάνω από το 3% στις τελευταίες δημοσκοπήσεις που δημοσιοποιήθηκαν χθες».

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ επισημαίνει ότι «σε μία καθαρή εκλογική νίκη, που θα της δώσει την ευκαιρία για το σχηματισμό ισχυρής κυβέρνησης, οδηγείται η ΝΔ».

Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ σημειώνει ότι «πλήρη επικράτηση της ΝΔ προϊδεάζουν οι τελευταίες -πριν από την απαγόρευση- μετρήσεις της κοινής γνώμης. Παράλληλα, καταρρίπτονται πολλοί μύθοι, όπως αυτός της 'μεγάλης' διεισδυτικότητας του κ. Παπανδρέου στους νέους, ενώ πιστοποιείται η υπεροχή της ΝΔ στην πλειονότητα των κρίσιμων τομέων διακυβέρνησης».

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2004 - 07:03 (Ώρα Λονδίνου)

Ιράν: Η συμμετοχή κρίνει τις εκλογές

Άνοιξαν οι κάλπες στο Ιράν αλλά η προσέλευση είναι το ζητούμενο

Στο Ιράν περισσότεροι από 46 εκατομμύρια πολίτες έχουν το δικαίωμα να προσέλθουν στις κάλπες για να εκλέξουν σήμερα τη νέα βουλή, σε μια αναμέτρηση που επισκιάστηκε από τον αποκλεισμό χιλιάδων μεταρρυθμιστών υποψηφίων και την απαγόρευση κυκλοφορίας ορισμένων φιλελεύθερων εφημερίδων.

Ο ανώτατος πνευματικός ηγέτης της χώρας, Αγιατολλάχ Αλί Χαμενεΐ, ήταν από τους πρώτους που άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα και κάλεσε τους συμπατριώτες του να προσέλθουν μαζικά στις κάλπες.

Αναφερόμενος έμμεσα στις εκκλήσεις των μεταρρυθμιστών για αποχή από τις εκλογές ο Αγιατολάχ Χαμενεΐ είπε ότι οι εχθροί της Ισλαμικής Δημοκρατίας προσπαθούν να αποτρέψουν τους νέους ανθρώπους να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Οι ψηφοφόροι καλούνται να επιλέξουν 289 βουλευτές ανάμεσα σε 4.446 υποψήφιους.

Κριτήριο η προσέλευση στις κάλπες

Η συμμετοχή στη σημερινή αναμέτρηση εκτιμάται ότι θα είναι μικρότερη από το 67% των προηγούμενων εκλογών το 2000, και σύμφωνα με όλα τα προγνωστικά δεν αναμένεται να ξεπεράσει το 40%.

Ήδη στις δημοτικές εκλογές πριν ένα χρόνο, η συμμετοχή δεν ξεπέρασε το 15%. Τότε η απογοήτευση των νέων γενεών και των γυναικών που έμειναν μακριά από τις κάλπες, οδήγησε σε νίκη των συντηρητικών.

Τώρα το μεγαλύτερο από τα μεταρρυθμιστικά κόμματα, το Μέτωπο Συμμετοχής, δεν μετέχει στις εκλογές καθώς απαγορεύτηκε σε πολλά από τα στελέχη του να θέσουν υποψηφιότητα.

Ο πρόεδρος Χαταμί εκτιμάται ότι θα είναι ο μεγάλος ηττημένος των εκλογών

Οι μεταρρυθμιστές που κέρδισαν τις εκλογές του 2000 προβλέπουν ότι τώρα θα επικρατήσουν οι συντηρητικοί μετά τον αποκλεισμό περίπου 2500 υποψηφίων που ανήκουν στη μεταρρυθμιστική παράταξη.

Ομάδες μεταρρυθμιστών και προσωπικότητες, όπως η βραβευμένη με το Νόμπελ Ειρήνης, Σιρίν Εμπανί, δεν συμμετέχουν στις εκλογές, ωστόσο η απόφαση του προέδρου Μοχαμάντ Χαταμί να μην τις μποϊκοτάρει, επέφερε ρήγμα στους κόλπους των δυνάμεων που προωθούν το «άνοιγμα» της ιρανικής κοινωνίας.

Αρχικά το αποκαλούμενο «Συμβούλιο των Φρουρών του Συντάγματος» -αποτελείται από έξι κληρικούς και έξι νομικούς- απέρριψε τις υποψηφιότητες 3600 εκπροσώπων του μεταρρυθμιστικού μπλοκ, στη συνέχεια όμως και με παρέμβαση του ανώτατου πνευματικού ηγέτη της χώρας, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, επετράπη η υποψηφιότητα 1200 εξ αυτών.

Την Πέμπτη, οι δικαστικές αρχές της χώρας έκλεισαν δύο εφημερίδες μεγάλης κυκλοφορίας δίοτι δημοσίευσαν επιστολή που επέκρινε τον πνευματικό ηγέτη του Ιράν επειδή επέτρεψε τον αποκλεισμό από τις εκλογές των μεταρρυθμιστών.

Προεξοφλείται νίκη των συντηρητικών

Όλα τα προγνωστικά προεξοφλούν νίκη των συντηρητικών δυνάμεων που πρόσκεινται στον κλήρο, και οι οποίες αναμένεται να αποκτήσουν την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο των 290 εδρών.

Παρότι ο πρόεδρος της χώρας εκλέγεται σε ένα περίπου χρόνο, ο μεγάλος χαμένος των εκλογών εκτιμάται από αναλυτές ότι θα είναι ο Μοχάμαντ Χαταμί.

Παρότι στην τελευταία τετραετία διέθετε την υποστήριξη της πλειοψηφίας των βουλευτών και υπουργών της κυβέρνησης, τα πραγματικά κέντρα εξουσίας, όπως οι ένοπλες δυνάμεις, τα σώματα ασφαλείας, οι μυστικές υπηρεσίες και τα ΜΜΕ, παρέμειναν υπό τον έλεγχο της κάστας των κληρικών και των υποστηρικτών τους.


Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2004 - 10:37 (Ώρα Λονδίνου)

Στα χέρια του Ντέμη Νικολαΐδη η ΑΕΚ

Ανακοινώθηκε και επίσημα από την πλευρά του Ντέμη Νικολαΐδη, η κατ' αρχήν συμφωνία με την ENIC για την αγορά του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών της ΠΑΕ ΑΕΚ.

Η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός τεσσάρων περίπου εβδομάδων με την υπογραφή των οριστικών συμβάσεων.

Η ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε στο επίσημο site του Ντέμη Νικολαΐδη, έχει ως εξής:

«Επήλθε σήμερα κατ' αρχήν συμφωνία μεταξύ της ENIC και του Πέτρου Στάθη αφενός και της ομάδας επενδυτών υπό τον Ντέμη Νικολαΐδη αφετέρου για την αγορά των μετοχών της ΠΑΕ ΑΕΚ.

»Η συμφωνία προβλέπει την άμεση επένδυση 5 εκ. ευρώ στην ΑΕΚ από την ομάδα των επενδυτών και είναι υπό την αίρεση της διενέργειας νομικού και οικονομικού ελέγχου της ΠΑΕ, καθώς και της επίτευξης συμφωνίας σε μια σειρά θεμάτων με τον άλλο μεγαλομέτοχο της ΠΑΕ ΑΕΚ, την εταιρεία Netmed.

»Η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός τεσσάρων περίπου εβδομάδων με την υπογραφή των οριστικών συμβάσεων.

Στην ομάδα των επενδυτών μετέχουν οι:

Νικόλας Ζυγουρόπουλος, επιχειρηματίας

Νάσος Θανόπουλος, τραπεζικός

Τάκης Κανελλόπουλος, επιχειρηματίας

Γιώργος Κιντής, ιδιωτικός υπάλληλος

Άκης Κοσώνας, δημοσιογράφος

Νίκος Κούλης, σύμβουλος επιχειρήσεων

Γιώργος Κουμπάρος, επιχειρηματίας

Κώστας Λουτσίδης, γιατρός

Στέφανος Μαματζής, επιχειρηματίας

Ντέμης Νικολαΐδης, ποδοσφαιριστής

Λάκης Νικολάου, γιατρός

Λοΐζος Παπαδόπουλος, επιχειρηματίας

»Από τα ονόματα που ανακοινώθηκαν, ο Τάκης Καννελόπουλος -μεγαλομέτοχος της εταιρείας τσιμέντων 'Τιτάν'- θεωρείται το 'ισχυρό χαρτί' της κίνησης Ντέμη.

»Πρέπει να σημειωθεί ότι κανείς από τους επενδυτές αυτούς δεν καταβάλλει πάνω από το 30% των συνολικών κεφαλαίων, ενώ υπάρχει δέσμευση όλων των συμμετεχόντων να δώσουν στο Ντέμη Νικολαΐδη το δικαίωμα διορισμού της πλειοψηφίας των μελών του διοικητικού συμβουλίου της ΠΑΕ επί μία πενταετία», αναφέρει η ανακοίνωση.


Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2004 - 11:17 (Ώρα Λονδίνου)

Στήριξη Σρέντερ προς Άγκυρα

«Όλοι επιθυμούμε μια Τουρκία σταθερή, δημοκρατική και με κοσμικό καθεστώς» λέει ο Γκέρχαρντ Σρέντερ

Η ενσωμάτωση της Τουρκίας στην Ευρώπη θα ενισχύσει την ασφάλεια της γηραιάς ηπείρου, υποστηρίζει ο Γερμανός καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στην τουρκική εφημερίδα Χουριέτ.

Τρεις ημέρες πριν την έναρξη της επίσημης επίσκεψής του στην Τουρκία ο κ. Σρέντερ σημειώνει ότι «όλοι επιθυμούν μια Τουρκία σταθερή, δημοκρατική και με κοσμικό καθεστώς... Μια Τουρκία που θα συνδυάζει τις δημοκρατικές αρχές, τα ανθρώπινα δικαιώματα και το Ισλάμ θα μπορέσει να γίνει παράδειγμα για τις υπόλοιπες μουσουλμανικές χώρες».

Και προσθέτει: «Κάτι τέτοιο θα αποτελέσει μείζον όφελος για την ευρωπαϊκή σταθερότητα και ασφάλεια».

Μάλιστα στη συνέχεια της συνέντευξης ο καγκελάριος Σρέντερ απορρίπτει την πρόταση της προέδρου των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών, Άνγκελα Μέρκελ, για απονομή μιας «ειδικής σχέσης συνεργασίας» και όχι της πλήρους ιδιότητας μέλους στην Τουρκία.

«Αυτή η πρόταση δεν ανταποκρίνεται στις υποσχέσεις που δόθηκαν προς την Τουρκία» επισημαίνει ο κ. Σρέντερ.

Στο μεταξύ ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιούλ συναντάται σήμερα στην Άγκυρα με τους πρεσβευτές των 15 κρατών μελών της Κοινότητας, με κύριο θέμα στην ατζέντα το αίτημα της κυβέρνησης Ερντογάν για καθορισμό ημερομηνίας έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της γειτονικής χώρας, στην ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής του Δεκεμβρίου.


Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2004 - 08:06 (Ώρα Λονδίνου)

Αισιοδοξία Γουέστον για το Κυπριακό

Συνέντευξη στη Μαριλένα Καφούρου

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου υπογράφει τη συνθήκη προσχώρησης της Κύπρου στην ΕΕ

Απολύτως πεπεισμένος ότι το Κυπριακό θα έχει λυθεί μέχρι την πρώτη Μαΐου εμφανίστηκε ο ειδικός συντονιστής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το Κυπριακό, Τόμας Γουέστον, σε συνέντευξή του στην ελληνική υπηρεσία του BBC. Άλλωστε η κυβέρνηση του έχει αφιερωθεί στον στόχο αυτό, όπως λέει ο Αμερικανός αξιωματούχος.

Ο κ. Γουέστον πιστεύει ότι συντρέχουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις για να καταλήξουν οι δύο πλευρές σε συμφωνία με βάση το σχέδιο Ανάν.

«Πιστεύω ότι μετά τη συμφωνία που επετεύχθη στη Νέα Υόρκη με τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, δεν είναι απλά εφικτή μια συμφωνία πριν από την πρώτη Μαΐου, είναι πάρα πολύ πιθανή» είπε ο Αμερικανός αξιωματούχος.

«Είναι, συνέχισε, βέβαιο ότι θα υπάρξει ένα τελικό σχέδιο για την επανένωση της νήσου και είναι βέβαιο ότι το σχέδιο αυτό θα τεθεί προς ψήφιση σε δύο διαφορετικά δημοψηφίσματα τον Απρίλιο. Νομίζω ότι το σημαντικό ερώτημα είναι εάν το τελικό σχέδιο θα λάβει την έγκριση των δύο λαών. Εγώ υποθέτω ότι θα τη λάβει και γι' αυτό πιστεύω ότι η επίλυση του Κυπριακού πριν από την πρώτη Μαΐου είναι πολύ πιθανή», δήλωσε στην Ελληνική υπηρεσία του BBC ο Τόμας Γουέστον.

Στην συνέχεια η Ελληνική Υπηρεσία του BBC έθεσε στον ειδικό συντονιστή του αμερικανικού υπουργείου των Εξωτερικών, το ερώτημα ποια είναι τα βασικά βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν οι δύο πλευρές για να φθάσουν σε λύση πριν από την πρώτη Μαΐου.

Η απάντηση του κ.Γουέστον ήταν ότι «και στις δύο πλευρές, οι τεχνικές επιτροπές πρέπει να εργαστούν πάρα πολύ σκληρά, γιατί υπάρχουν πολλά νομικά και οικονομικά ζητήματα που πρέπει να διευθετηθούν».

«Όσο για τις συνομιλίες μεταξύ των ηγετών, πρέπει να υπάρχει πολιτική βούληση και διάθεση κατανόησης για τις ανησυχίες των δύο εμπλεκόμενων πλευρών. Νομίζω ότι η συμφωνία που επετεύχθη την περασμένη εβδομάδα στη Νέα Υόρκη δείχνει πως και οι δύο λαοί επιθυμούν εξίσου την επίτευξη λύσης έτσι ώστε η Κύπρος να ενταχθεί ενωμένη στην ΕΕ», είπε ο κ. Γουέστον.

Τι θα συμβεί όμως εάν, παρά τις προσπάθειες δεν υπάρξει λύση για το Κυπριακό πριν από την πρώτη Μαΐου; Ποιο είναι το εναλλακτικό σχέδιο των Ηνωμένων Πολιτειών;

Στα ερωτήματα αυτά η απάντηση του Αμερικανού αξιωματούχου ήταν να τονίσει πως η Ουάσινγκτον θα κάνει ό,τι είναι δυνατό για να στηρίξει το σχέδιο του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών ώστε να εξασφαλιστεί επίλυση του Κυπριακού πριν από την πρώτη Μαΐου. «Επομένως δεν υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο. Θα αφιερώσουμε όλες μας τις προσπάθειες για την επίτευξη λύσης», δήλωσε στην Ελληνική Υπηρεσία ο κ.Γουέστον.

Η τελευταία ερώτηση στον κ.Γουέστον ήταν αν το Κυπριακό είναι προτεραιότητα για τις ΗΠΑ.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος απάντησε «Απόλυτα και απόδειξη είναι η δουλειά που έχει γίνει για το ζήτημα αυτό τις τελευταίες δύο εβδομάδες, κυρίως σε ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο».

«Επομένως το Κυπριακό είναι ένα ζήτημα πρωταρχικής σημασίας για την αμερικανική κυβέρνηση, κατέληξε ο ειδικός συντονιστής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το Κυπριακό», Τόμας Γουέστον.


Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2004 - 08:43 (Ώρα Λονδίνου)

Ταϋλάνδη: Η γρίππη των πουλερικών σε γάτες

Τα τελευταία θύματα της νόσου ήταν ένα αγοράκι στην ταϋλάνδη και ένας ενήλικας στο Βιετνάμ

Επιστήμονες στην Ταϋλάνδη επιβεβαίωσαν ότι ο θανατηφόρος ιός Η5Ν1 βρέθηκε σε τουλάχιστον δύο γάτες και μια λευκή τίγρη.

Ο ιός της γρίππης των πουλερικών, όπως ονομάσθηκε, έχει προκαλέσει το θάνατο τουλάχιστον 22 ανθρώπων στη νοτιοανατολική Ασία.

Η ανακάλυψη των πρώτων κρουσμάτων σε γάτες είναι σημαντική διότι κάθε φορά που ο ιός περνάει από ένα είδος σε άλλο, αυξάνεται και ο κίνδυνος για τους ανθρώπους.

Τα τελευταία θύματα της γρίππης των πουλερικών ήταν ένα αγόρι 4ων ετών στην Ταϋλάνδη και ένας ενήλικος στο Βιετνάμ.

«Αυτή είναι η πρώτη φορά που εντοπίστηκε η γρίππη των πουλερικών σε γάτες και τίγρεις» δήλωσε ο δόκτωρ Τεεραφόν σε συνέντευξη τύπου που έδωσε στην Μπανγκόκ.

Ο Ταϋλανδός επιστήμονας είπε επίσης ότι οι εξετάσεις απέδειξαν ότι ο ιός που προσέβαλε τις γάτες και την τίγρη ήταν «100% πανομοιότυπος με τον ιό της γρίππης των πουλερικών».

Οι δύο γάτες που προσβλήθηκαν υπέκυψαν αλλά η τίγρης επέζησε σύμφωνα με τους Ταϋλανδούς επιστήμονες.


Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2004 - 06:35 (Ώρα Λονδίνου)

Αντισημιτικό σεμινάριο στις Βρυξέλλες

Ο ευρωπαϊκός τύπος σχολιάζει το σεμινάριο για τον αντισημιτισμό που έγινε χθες στις Βρυξέλλες παραθέτοντας παραδείγματα των διακρίσεων που υφίστανται οι γυναίκες και οι μειονότητες σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, ενώ μια ελβετική και μια γερμανική εφημερίδας ασχολούνται με τις προοπτικές επίλυσης του Κυπριακού.

Αντισημιτικό σεμινάριο στις Βρυξέλλες

Η γερμανική εφημερίδα Ντι Βελτ (Die Welt) εκφράζει αμφιβολίες για τη χρησιμότητα τους σεμιναρίου που έγινε χθες στην πρωτεύουσα του Βελγίου υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Εβραϊκού Κογκρέσου και του Κογκρέσου Ευρωπαίων Ραββίνων.

Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι το σεμινάριο προκάλεσε περισσότερα ερωτήματα από τις απαντήσεις που έδωσε.

Η Ντι Βελτ αναρωτιέται επίσης σε ποιόν απευθυνόταν ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Γιόσκα Φίσερ, όταν έλεγε ότι επιτρέπεται η κριτική του Ισραήλ αλλά δεν επιτρέπεται η άρνηση του δικαιώματος της χώρας να υπάρχει.

Αντίθετη άποψη υιοθετεί μια άλλη γερμανική εφημερίδα, η Φράνκφουρτερ Ρουντσάου (Frankfurter Rundschau).

«Το πρόβλημα είναι η άνοδος του αντισημιτισμού σε σχέση με τη διένεξη στη Μέση Ανατολή που εμφανίζεται στα ευρωπαϊκά αστικά κέντρα όχι μόνο σαν αποτέλεσμα της μετανάστασης » λέει η γερμανική εφημερίδα.

Η εφημερίδα Λα Λιμπρ Μπερζίκ (La Libre Belgique) σημειώνει ότι το σεμινάριο σηματοδοτεί την αρχή ενός αναγκαίου διαλόγου ανάμεσα στην εβραϊκή κοινότητα και τους Ευρωπαίους ηγέτες.

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι δεν αρκεί το Βέλγιο να είναι μια από τις πρώτες χώρες που θεσπίζουν νόμο κατά του ρατσισμού και του αντισημιτισμού αλλά «θα πρέπει να εφαρμοστεί αμέσως ο νόμος και να διατεθούν επαρκή μέσα για την εφαρμογή του».

Η ελβετική Λε Ταμπ ( Le Temps) πιστεύει πως τα ταμπού που έχουν σχέση με τον αντισημιτισμό καταρρέουν καθώς η Ευρώπη μπαίνει στην «μετα- μεταπολεμική περίοδο».

Η κατάρρευση των ταμπού, πιστεύει η ελβετική εφημερίδα, αφήνει τον κόσμο «χωρίς σημεία αναφοράς για τις σκέψεις ή τις πράξεις του».

«Η μετα- μεταπολεμική περίοδος άρχισε κα θα είναι ίσως μια περίοδος βαρβαρότητας» προειδοποιεί η ελβετική εφημερίδα.

Διακρίσεις στη Γαλλία

Σε άρθρο του ο συντάκτης της γαλλικής εφημερίδας Λιμπερασιόν (Liberation) υπογραμμίζει την έλλειψη υποψηφίων που κατάγονται από μετανάστες στους εκλογικούς καταλόγους των κομμάτων για τις περιφερειακές εκλογές του Μαρτίου.

Η Λιμπερασιόν κρίνει πως « τα πεπραγμένα της αριστεράς σ αυτόν τον τομέα είναι τόσο μηδαμινά που η δεξιά φαίνεται να είναι αυτή που κάπως κινείται».

Διακρίσεις και στην Ελβετία

Σε άρθρο του συντάκτη της η ελβετική εφημερίδα Τριμπιούν Ντε Ζενέβ (Tribune De Geneve) χαιρετίζει την απόφαση ομοσπονδιακού δικαστηρίου υπέρ μιας γυναίκας που διεκδίκησε ίση αμοιβή με τους αρσενικούς συναδέλφους της από την εταιρεία στην οποία εργαζόταν.

Η ελβετική εφημερίδα παρατηρεί ότι «η δικαστική αυτή απόφαση είναι ενθαρρυντική για τις γυναίκες ελάχιστες από τις οποίες καταφέρνουν να διεκδικήσουν ανώτερες διευθυντικές θέσεις».

Οι συνομιλίες για το Κυπριακό

Η γερμανική εφημερίδα Ντερ Τάγκεσπίγκελ (Der Tagesspiegel) κατηγορεί τον πρόεδρο της Κύπρου, Τάσσο Παπαδόπουλο και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ραούφ Ντενκτάς, ότι παίζουν «επικίνδυνα παιγνίδια» ανταλλάσσοντας επικρίσεις μετά τις χθεσινές συνομιλίες.

«Μπορεί να εξάψουν τους ψηφοφόρους σε τέτοιο βαθμό που να απορρίψουν την επανένωση στα δημοψηφίσματα που προγραμματίζεται να γίνουν στα τέλη Απριλίου» προειδοποιεί η γερμανική εφημερίδα η οποία προσθέτει πως ακόμη και αν η Κύπρος ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση την 1η Μαΐου θα είναι μια χώρα με «βαθιά τραύματα».


Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2004 - 07:03 (Ώρα Λονδίνου)

Η συμμετοχή θα κρίνει τις εκλογές στο Ιράν

Ο πρόεδρος Χαταμί εκτιμάται ότι θα είναι ο μεγάλος ηττημένος των εκλογών

Οι μεταρρυθμιστές που κέρδισαν τις εκλογές του 2000 προβλέπουν ότι τώρα θα επικρατήσουν οι συντηρητικοί μετά τον αποκλεισμό περίπου 2500 υποψηφίων που ανήκουν στη μεταρρυθμιστική παράταξη.

Σύμφωνα με όλα τα προγνωστικά η συμμετοχή στις εκλογές δεν αναμένεται να ξεπεράσει το 40%. Ήδη στις δημοτικές εκλογές πριν ένα χρόνο, η συμμετοχή δεν ξεπέρασε το 15%.

Η απογοήτευση των νέων γενεών και των γυναικών που έμειναν μακριά από τις κάλπες, οδήγησε σε νίκη των συντηρητικών.

Τώρα το μεγαλύτερο από τα μεταρρυθμιστικά κόμματα, το Μέτωπο Συμμετοχής, δεν μετέχει στις εκλογές καθώς απαγορεύτηκε σε πολλά από τα στελέχη του να θέσουν υποψηφιότητα.

Ομάδες μεταρρυθμιστών και προσωπικότητες, όπως η βραβευμένη με το Νόμπελ Ειρήνης, Σιρίν Εμπανί, δεν συμμετέχουν στις εκλογές, ωστόσο η απόφαση του προέδρου Μοχαμάντ Χαταμί να μην τις μποϊκοτάρει, επέφερε ρήγμα στους κόλπους των δυνάμεων που προωθούν το «άνοιγμα» της ιρανικής κοινωνίας.

Αρχικά το αποκαλούμενο «Συμβούλιο των Φρουρών του Συντάγματος» -αποτελείται από έξι κληρικούς και έξι νομικούς- απέρριψε τις υποψηφιότητες 3600 εκπροσώπων του μεταρρυθμιστικού μπλοκ, στη συνέχεια όμως και με παρέμβαση του πνευματικού αρχηγού της χώρας, αγιατολάχ Αλί Χαμεναί, επετράπη η υποψηφιότητα 1200 εξ αυτών.

Την Πέμπτη, οι δικαστικές αρχές της χώρας έκλεισαν δύο εφημερίδες μεγάλης κυκλοφορίας δίοτι δημοσίευσαν επιστολή που επέκρινε τον πνευματικό ηγέτη του Ιράν επειδή επέτρεψε τον αποκλεισμό από τις εκλογές των μεταρρυθμιστών.

Προεξοφλείται νίκη των συντηρητικών

Όλα τα προγνωστικά προεξοφλούν νίκη των συντηρητικών δυνάμεων που πρόσκεινται στον κλήρο, και οι οποίες αναμένεται να αποκτήσουν την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο των 290 εδρών.

Παρότι ο πρόεδρος της χώρας εκλέγεται σε ένα περίπου χρόνο, ο μεγάλος χαμένος των εκλογών εκτιμάται από αναλυτές ότι θα είναι ο Μοχάμαντ Χαταμί.

Παρότι στην τελευταία τετραετία διέθετε την υποστήριξη της πλειοψηφίας των βουλευτών και υπουργών της κυβέρνησης, τα πραγματικά κέντρα εξουσίας, όπως οι ένοπλες δυνάμεις, τα σώματα ασφαλείας, οι μυστικές υπηρεσίες και τα ΜΜΕ, παρέμειναν υπό τον έλεγχο της κάστας των κληρικών και των υποστηρικτών τους.


Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2004 - 04:18 (Ώρα Λονδίνου)

Ελεύθεροι 5 Βρετανοί κρατούμενοι του Γουαντάναμο

Οι φωτογραφίες των Βρετανών που θα απελευθερωθούν από την αμερικανική βάση Γουαντάναμο της Κούβας, όπου κρατούνται εδώ και πάνω από δύο χρόνια με την υποψία ότι ήταν μέλη του δικτύου της Αλ Κάιντα ή οπαδοί των Ταλεμπάν, κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των βρετανικών εφημερίδων.

«Νομικός βούρκος ή κολαστήριο»

«Μετά από 772 μέρες, πέντε Βρετανοί αντιμετωπίζουν την ελευθερία» είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της εφημερίδας Ιντιπένταντ (Independent) ο οποίος συνεχίζεται με μικρότερα γράμματα «. όμως 660 άλλοι παραμένουν παγιδευμένοι σε ένα νομικό βούρκο»

«Νομικό κολαστήριο» αποκαλεί τη βάση του Γουαντάναμο και η εφημερίδα Γκάρντιαν (Guardian) η οποία επισημαίνει ότι η απελευθέρωση των 5 δεν πρόκειται να δώσει ένα τέλος στο ζήτημα που «έχει δημιουργήσει ένταση στις σχέσεις ΗΠΑ Βρετανίας». Η εφημερίδα εκτιμά πως η κυβέρνηση θα δεχθεί πιέσεις τώρα για να εξασφαλίσει την επιστροφή των τεσσάρων άλλων Βρετανών που θα παραμείνουν στο Γουαντάναμο.

«Αυτό το μικρό βήμα προς τη δικαιοσύνη δεν είναι καν η αρχή του τέλους της επαίσχυντης ιστορίας του Γουαντάναμο» υποστηρίζει ο συντάκτης της Ιντηπένταντ ο οποίος καταλήγει «η συνεχιζόμενη κράτηση εκατοντάδων άλλων ντροπιάζει το πιο ισχυρό έθνος του κόσμου που ισχυρίζεται ότι αγωνίζεται κατά της τρομοκρατίας στο όνομα της δημοκρατίας, της δικαιοσύνης και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

«Δικαιοσύνη στο Γουαντάναμο» είναι ο τίτλος του άρθρου του συντάκτη της Ντέιλι Τέλεγκραφ (Daily Telegraph). Το άρθρο επισημαίνει ότι «η υποστήριξη που παρέχει η Βρετανία στις ΗΠΑ απέδωσε χθες καρπούς με την ανακοίνωση ότι 5 από τους 9 Βρετανούς κρατούμενους στο Γουαντάναμο, θα επαναπατριστούν».

Ο συντάκτης της Ντέιλι Τέλεγκραφ επισημαίνει επίσης ότι η κυβέρνηση Μπους έχει τους λόγους της που κρατά φυλακισμένους χωρίς να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες και χωρίς δίκη. «Ωστόσο, όσο παραμένουν σ αυτό το νομικό κενό τόσο λιγότερο πειστικοί γίνονται οι λόγοι αυτοί» καταλήγει το άρθρο.

«Θα παραμείνουν οι βρετανικές βάσεις στην ενωμένη Κύπρο»

Άρθρο στην εφημερίδα Τάιμς (Times) σημειώνει ότι στο πλαίσιο του σχεδίου των Ηνωμένων Εθνών για την επανένωση της Κύπρου, η Βρετανία θα διατηρήσει τις βάσεις της στην Κύπρο.

«Η σημασία των βάσεων αυτών στην άκρη της πιο πλούσιας σε πετρέλαιο περιοχής του κόσμου, αυξήθηκε μετά από δύο πολέμους στον Περσικό» επισημαίνει ο αρθρογράφος της Τάιμς ο οποίος παραθέτει τις εκτιμήσεις του Κλέαρχου Κυριακίδη, λέκτορα Νομικής στο πανεπιστήμιο του Χέρτφορντσαϊρ.

«Η ιστορία μας δείχνει ότι ένας λόγος που η βρετανική κυβέρνηση υποστηρίζει τόσο πολύ το σχέδιο του ΟΗΕ είναι επειδή το σχέδιο ενισχύει τις συνθήκες του 1960 που εγγυώνται τα στρατηγικά συμφέροντα του Ηνωμένου Βασιλείου στο νησί» υποστηρίζει ο κ.Κλέαρχος Κυριακίδης.

Σύμφωνα με το άρθρο της Τάιμς, ένας λόγος που η Κύπρος είναι τόσο σημαντική για τη Βρετανία είναι «οι επιχειρήσεις συλλογής πληροφοριών των βάσεων στο νησί».

Βρετανοί αξιωματούχοι τονίζουν ότι δεν θα μειωθεί το στρατιωτικό προσωπικό που σταθμεύει στην Κύπρο, όπου όπως σημειώνει ο αρθρογράφος «τα παράπονα για την παρουσία των βρετανικών βάσεων είναι προσφιλής απασχόληση για τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, όμως δεν υπήρξε ποτέ έντονη πολιτική αντίθεση στις βάσεις».

Κυπριακό: Ευρωπαϊκή Ένωση και Τουρκία

«Η παρουσία του αρμόδιου για τη διεύρυνση της ΕΕ επίτροπου Γκίντερ Φερχόιγκεν στη Λευκωσία υπογραμμίζει τις όλο και μεγαλύτερες διεθνείς πιέσεις στους κυρίους Παπαδόπουλο και Ντεκτάς» τονίζει άρθρο στην εφημερίδα Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times) το οποίο εξηγεί σε πιο στάδιο βρίσκονται οι προσπάθειες για επίλυση του κυπριακού.

Το άρθρο αναλύει ακόμη μια ενδιαφέρουσα πλευρά «το μεγάλο πολιτικό κεφάλαιο που έχει επενδύσει ο Τούρκος πρωθυπουργός στην επίλυση του κυπριακού».

Ο Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν «κατάφερε να εξασφαλίσει την υποστήριξη των στρατιωτικών, να έχει η Άγκυρα μια φωνή και έτσι να απομονώσει τον κ.Ντενκτάς ο οποίος είχε προκαλέσει την κατάρρευση των διμερών συνομιλιών πέρσι» λέει το άρθρο της Φαϊνάνσιαλ Τάιμς.

«Όμως, υιοθετώντας μια τόσο σαφή και σταθερή πολιτική, ο κ.Ερντογάν έχει ουσιαστικά αναγνωρίσει ότι η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας τους εξαρτάται από την διευθέτηση του κυπριακού» και αυτό εκτιμά το άρθρο αντιπροσωπεύει «πολιτικό ρίσκο» για τον κ.Ερντογάν.

Το άρθρο της Φαϊνάνσιαλ Τάιμς καταλήγει με τις δηλώσεις Τούρκου βουλευτή της αντιπολίτευσης. «Αν η κυβέρνηση προβεί σε σημαντικές παραχωρήσεις στο κυπριακό και δεν εξασφαλίσει ανταλλάγματα τότε δεν θα μπορέσει να εξηγήσει τη στάση της στην κοινή γνώμη» είπε στην βρετανική εφημερίδα ο Ονούρ Οϊμέν.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.