Read the US State Department's Country Reports on Human Rights Practices Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 25 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 04-02-19

  1. «Φρουρούμενες» εκλογές στο Ιράν
  2. Ανάπτυξη και απασχόληση στην ΕΕ
  3. «Σε συντονισμό με τις ΗΠΑ τα μονομερή μέτρα»
  4. Πάστερνακ στο... πρωτότυπο
  5. Ελεύθεροι από το Γουαντάναμο
  6. Νέες κατηγορίες κατά του Ιράν
  7. Αναν: «Ανέφικτες οι εκλογές στο Ιράκ»
  8. Επανέναρξη συνομιλιών στο Κυπριακό
  9. Παραδόθηκε πρώην αφεντικό της Ένρον
  10. Βόμβα με στόχο τον Ταλάτ
  11. Συμφωνία για τηλεοπτικές αναμετρήσεις
  12. Aπορρίφθηκαν οι ενστάσεις
  13. Aπεβίωσε η Eλένη Kαζαντζάκη
  14. Ασταμάτητη η Εθνική Ελλάδας
  15. Ιράκ: Βόμβες και διπλωματία
  16. Επαφές Σαρόν - Αμερικανών για οικισμούς
  17. Πετρελαϊκή συμφωνία Τόκιου - Τεχεράνης
  18. Παραμένει μπροστά η ΝΔ
  19. H συμφωνία για τα ντιμπέιτ
  20. Βόμβα έξω από το σπίτι του Ταλάτ
  21. O Μπραχίμι κατά των πρόωρων εκλογών
  22. Συμφωνία για την ευρωπαϊκή οικονομία
  23. Συμφωνία στο Βερολίνο
  24. Δραματική αύξηση των νεκρών στο Ιράν
  25. Παραιτήθηκε ο Ντιν
  26. «O Σιράκ σνομπάρει τον Μπλερ»
  27. «Η συναίνεση δεν βλάπτει»

Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2004 - 00:09 (Ώρα Λονδίνου)

«Φρουρούμενες» εκλογές στο Ιράν

Ο πρόεδρος Χαταμί εκτιμάται ότι θα είναι ο μεγάλος ηττημένος των εκλογών

Σύμφωνα με όλα τα προγνωστικά η συμμετοχή στις εκλογές δεν αναμένεται να ξεπεράσει το 40%. Ήδη στις δημοτικές εκλογές πριν ένα χρόνο, η συμμετοχή δεν ξεπέρασε το 15%.

Η απογοήτευση των νέων γενεών και των γυναικών που έμειναν μακριά από τις κάλπες, οδήγησε σε νίκη των συντηρητικών.

Ομάδες μεταρρυθμιστών και προσωπικότητες, όπως η βραβευμένη με το Νόμπελ Ειρήνης, Σιρίν Εμπανί, δεν συμμετέχουν στις εκλογές, ωστόσο η απόφαση του προέδρου Μοχαμάντ Χαταμί να μην τις μποϊκοτάρει, επέφερε ρήγμα στους κόλπους των δυνάμεων που προωθούν το «άνοιγμα» της ιρανικής κοινωνίας.

Αρχικά το αποκαλούμενο «Συμβούλιο των Φρουρών του Συντάγματος» -αποτελείται από έξι κληρικούς και έξι νομικούς- απέρριψε τις υποψηφιότητες 3600 εκπροσώπων του μεταρρυθμιστικού μπλοκ, στη συνέχεια όμως και με παρέμβαση του πνευματικού αρχηγού της χώρας, αγιατολάχ Αλί Χαμενάι, επετράπη η υποψηφιότητα 1200 εξ αυτών.

Προεξοφλείται νίκη των συντηρητικών

Όλα τα προγνωστικά προεξοφλούν νίκη των συντηρητικών δυνάμεων που πρόσκεινται στον κλήρο, και οι οποίες αναμένεται να αποκτήσουν την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο των 290 εδρών.

Παρότι ο πρόεδρος της χώρας εκλέγεται σε ένα περίπου χρόνο, ο μεγάλος χαμένος των εκλογών εκτιμάται από αναλυτές ότι θα είναι ο Μοχάμαντ Χαταμί.

Παρότι στην τελευταία τετραετία διέθετε την υποστήριξη της πλειοψηφίας των βουλευτών και υπουργών της κυβέρνησης, τα πραγματικά κέντρα εξουσίας, όπως οι ένοπλες δυνάμεις, τα σώματα ασφαλείας, οι μυστικές υπηρεσίες και τα ΜΜΕ, παρέμειναν υπό τον έλεγχο της κάστας των κληρικών και των υποστηρικτών τους.


Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2004 - 23:05 (Ώρα Λονδίνου)

Ανάπτυξη και απασχόληση στην ΕΕ

Φιλόδοξο πρόγραμμα της ιρλανδικής προεδρίας

Η αυτοτροφοδοτούμενη διαρκής ανάπτυξη και η απασχόληση θα είναι τα δύο κεντρικά θέματα που θα θέσει προς συζήτηση η ιρλανδική προεδρία στο εαρινό ευρωπαϊκό συμβούλιο κορυφής της 25ης Μαρτίου, σύμφωνα με τη σχετική επιστολή που έστειλε στις κοινοτικές χώρες ο πρωθυπουργός της Ιρλανδία, Μπέρτι Αχερν.

Του ανταποκριτή της Ελληνικής Υπηρεσίας του BBC στις Βρυξέλλες, Γιώργου Δαράτου.

«Πρέπει να δώσουμε μία νέα, πρόσθετη ώθηση στην αναζωογόνηση της ευρωπαϊκής οικονομίας, για μία βιώσιμη ανάπτυξη, καθώς και για περισσότερες και καλύτερης ποιότητας θέσεις εργασίας», σημειώνει ο κ. Αχερν στην επιστολή του.

Η βιώσιμη ανάπτυξη σύμφωνα πάντα με τα όσα καταγράφει ως θέματα προς συζήτηση στο προσεχές συμβούλιο κορυφής ο Ιρλανδός πρωθυπουργός, απαιτεί και προϋποθέτει:

1. Υγιείς μακροοικονομικές πολιτικές και ειδικότερα μείωση του δημόσιου χρέους, διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, διάρκεια και αντοχή μέσα στο χρόνο των δημοσιονομικών πολιτικών, καθώς και εφαρμογή της ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας για την ανάπτυξη, που είχε αποφασισθεί το Δεκέμβριο του 2003».

2. Αυτή η επιδιωκόμενη οικονομική ανάπτυξη θα πρέπει να σέβεται το περιβάλλον με την εφαρμογή του προγράμματος δράσης για τις φιλικές προς το περιβάλλον τεχνολογίες.

3. Την προώθηση της κοινωνικής και οικονομικής συνοχής, με στόχο την άρση του κοινωνικού αποκλεισμού που πλήττει εκατομμύρια ανθρώπους σήμερα.

4. Την αύξηση της ανταγωνιστικότητας και των καινοτομιών. Το συμβούλιο κορυφής, υπενθυμίζει ο κ. Αχερν, θα πρέπει να λάβει τις απαραίτητες αποφάσεις για τον καθορισμό ημερομηνίας-ορίου, για μία συμφωνία των 25, σχετικά με την εισαγωγή του ευρωπαϊκού διπλώματος ευρεσιτεχνίας, ενώ το συμβούλιο, πριν από τη λήξη της τρέχουσας θητείας του, να εγκρίνει τις οδηγίες για τις σχετικές με τις επενδύσεις και τη διαφάνεια υπηρεσίες.

Ανεργία κάτω του 8%

Άλλη μεγάλη προτεραιότητα, σύμφωνα με τον κ. Αχερν, είναι η απλοποίηση του προγράμματος για την έρευνα και ανάπτυξη, έτσι ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί πιο εύκολα από τη βιομηχανία και τους ερευνητές.

Στην επιστολή του ο Ιρλανδός πρωθυπουργός δίνει επίσης έμφαση στην απασχόληση. ζητώντας περισσότερες και καλύτερης ποιότητας θέσεις εργασίας και τονίζοντας συγχρόνως ότι δεν θα πρέπει να είναι πλέον ανεκτά ποσοστά ανεργίας μεγαλύτερα του 8%.

Επιμένει δε στην προσαρμοστικότητα και στη φορολόγηση της εργασίας, καθώς και στην κινητικότητα των εργαζομένων από τη μία πόλη στην άλλη και από μία χώρα σε άλλη της ΕΕ, με στόχο τη δημιουργία της «ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς εργασίας».

«Συμμαχίες για τη μεταρρύθμιση»

Αναφερόμενος σε «συμμαχίες για τη μεταρρύθμιση», ο κ. Αχερν καλεί τα κράτη-μέλη να συνεργασθούν για την επιτυχία των οικονομικών μεταρρυθμίσεων με τους κοινωνικούς εταίρους, την κοινωνία των πολιτών και τις δημόσιες αρχές.

Υπενθυμίζει τέλος στους κοινοτικούς ομολόγους του ότι στο εαρινό συμβούλιο κορυφής -είναι αφιερωμένο στην απασχόληση και τα κοινωνικά προβλήματα σε σχέση πάντα προς την οικονομία (στρατηγική της Λισσαβόνας για την ανάδειξη μέχρι το 2010 της ευρωπαϊκής οικονομίας ως ισχυρότερης οικονομία του κόσμου)- η Κομισιόν θα παρουσιάσει το περιεχόμενο του «φύλλου πορείας», με βάση το οποίο θα κρίνονται από το 2005 οι επιδόσεις των χωρών-μελών ως προς το βαθμό επίτευξης όλων αυτών των στόχων.


Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2004 - 21:52 (Ώρα Λονδίνου)

«Σε συντονισμό με τις ΗΠΑ τα μονομερή μέτρα»

Χάνουν εδάφη οι Παλαιστίνιοι, όσο δεν διαπραγματεύονται, δηλώνει ο Αριέλ Σαρόν

Η πολιτική της «αποδέσμευσης», με αναδιάταξη των ισραηλινών δυνάμεων και επιβολή μονομερώς συνοριακής γραμμής, δεν υπονομεύει το ειρηνευτικό σχέδιο «οδικός χάρτης» διαβεβαίωσε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν, μετά τη συνάντηση που είχε στην Ιερουσαλήμ με τους τρεις απεσταλμένους της Ουάσιγκτον, Έλιου Άμπρααμς, Στίβεν Χάντλεϊ και Ουίλλιαμ Μπέρνς.

Το Ισραήλ θα εκκενώσει 17 από τους 21 οικισμούς στη Λωρίδα της Γάζας και μερικούς ακόμη στη Δυτική Όχθη, εάν δεν υπάρξει πρόοδος μέσα στους επόμενους μήνες σε σχέση με τον «οδικό χάρτη».

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Αριέλ Σαρόν, κατηγόρησε την παλαιστινιακή πλευρά για ακινησία και τόνισε ότι θα μπορούσε να κερδίσει περισσότερα εδάφη, εάν απέφευγε τη μονομερή λήψη μέτρων από το Ισραήλ, συμμετέχοντας σε διαπραγματεύσεις.

Οι Παλαιστίνιοι εκφράζουν φόβους ότι τα μέτρα που στοχεύει να θέσει μονομερώς σε εφαρμογή ο κ. Σαρόν, θα οδηγήσει τελικά στη διατήρηση υπό ισραηλινό έλεγχο, περιοχών της Δυτικής Όχθης.

«Η λύση πρέπει να είναι διμερής και όχι μονομερής», δήλωσε ο επικεφαλής των Παλαιστινίων διαπραγματευτών, Σαέμπ Ερεκάτ, μετά από συνάντηση που είχε με τον Ουίλιαμ Μπέρνς.

Δύο νεκροί Παλαιστίνιοι

Στρατιώτες ισραηλινής μονάδας πυροβόλησαν και σκότωσαν κοντά σε φυλάκιο στη Λωρίδα της Γάζας δύο Παλαιστίνιους και τραυμάτισαν έναν τρίτο.

Ο ανταποκριτής του ΒΒC μεταδίδει ότι οι στρατιώτες καταδιώκουν και άλλους Παλαιστίνιους.


Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2004 - 18:30 (Ώρα Λονδίνου)

Πάστερνακ στο... πρωτότυπο

Από τα πιό αγαπημένα μυθιστορήματα όλων των εποχών, το έργο του Μπόρις Πάστερνακ, «Δόκτωρ Ζιβάγκο»

Στην Ρωσία πρόκειται να εκδοθούν τα άπαντα του Ρώσου συγγραφέα Μπορίς Πάστερνακ, η κυκλοφορία των οποίων είχε απαγορευθεί από τις σοβιετικές αρχές επί 30 χρόνια.

Το έργο του αντικαθεστωτικού συγγραφέα τέθηκε εκτός νόμου το 1958 από την Ένωση Σοβιετικών Λογοτεχνών, μετά τη βράβευσή του με το Νόμπελ Λογοτεχνίας για το κλασικό του μυθιστόρημα «Δόκτωρ Ζιβάγκο».

Την απαγόρευση αυτή ήρε η κυβέρνηση του Μιχαήλ Γκορμπατσόφ το 1988, στα πλαίσια της νέα πολιτικής διαφάνειας γνωστής και ως «γκλάσνοστ».

Και οι 11 τόμοι πρόκειται να κυκλοφορήσουν μέχρι το Φεβρουάριο του 2005 ώστε να τιμηθεί με τον τρόπο αυτό η 115η επέτειος από τη γέννηση του συγγραφέα.

Οι πρώτοι δύο τόμοι του έργου που περιλαμβάνουν ποιήματα από το 1912 μέχρι το 1959 έχουν ήδη εκδοθεί από τον οίκο «Σλόβο«.

Ο υιός του Πάστερνακ Γεβγένι δήλωσε ότι το πλέον γνωστό έργο του πατέρα του, ο Δόκτωρ Ζιβάγκο θεωρήθηκε ως πρόκληση στην ιδεολογία του ψεύδους.

Το καλοκαίρι του 2003 μία ομάδα Ρώσων λογοτεχνών και μουσικών διαμαρτυρήθηκε με ανοικτή επιστολή της στην εφημερίδα Ιζβέστια, γιατί το έργο αντιφρονούντων δημιουργών της σοβιετικής εποχής ανάμεσά τους και ο Πάστερνακ δεν περιλαμβάνεται στο υποχρεωτικό πρόγραμμα διδασκαλίας των σχολείων.


Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2004 - 19:29 (Ώρα Λονδίνου)

Ελεύθεροι από το Γουαντάναμο

Eλεύθεροι πέντε από τους περίπου 600 κρατούμενους στη βάση του Γουαντάναμο

Η βρετανική κυβέρνηση επιβεβαίωσε ότι θα αφεθούν ελεύθεροι πέντε από τους εννέα συνολικά Βρετανούς πολίτες που κρατούνται ως ύποπτοι για τρομοκρατική δράση στην αμερικανική βάση του Γουαντάναμο στην Κούβα.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Τζακ Στρο, δήλωσε ότι θα αφιχθούν «μέσα στις επόμενες εβδομάδες» στη Βρετανία.

Οι περισσότεροι από τους εννέα εκτιμάται ότι συνελήφθησαν στο Αφγανιστάν ή το Πακιστάν ως ύποπτοι για διασυνδέσεις με τους Ταλινμπάν και το δίκτυο Αλ Κάιντα.

Οι αστυνομικές αρχές και η Γενική Εισαγγελία θα κρίνουν αν οι πέντε θα αντιμετωπίσουν κατηγορίες, σύμφωνα με τον βρετανικό αντιτρομοκρατικό νόμο, είπε ο κ. Στρο.

Η ανακοίνωση για την αποφυλάκιση των πέντε έγινε λίγο μετά τη γνωστοποίηση από τον πρωθυπουργό της Δανίας, Αντερς Φογκ Ράσμουσεν, ότι θα αφεθεί ελεύθερος ένας υπήκοος της χώρας, ο οποίος κρατείται εδώ και δύο χρόνια στο Γουαντάναμο.


Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2004 - 21:00 (Ώρα Λονδίνου)

Νέες κατηγορίες κατά του Ιράν

Το Ιράν διαβεβαιώνει ότι η ατομική ενέργεια προορίζεται μόνο για ειρηνικούς σκοπούς

Οι επιθεωρητές πυρηνικών εγκαταστάσεων που βρίσκονται στο Ιράν εντόπισαν εξαρτήματα προηγμένου συστήματος εμπλουτισμού ουρανίου, που η Τεχεράνη δεν είχε συμπεριλάβει στον κατάλογο του πυρηνικού της προγράμματος, δήλωσαν διπλωμάτες στην έδρα της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) στη Βιέννη.

Όπως μεταδίδουν τα ειδησεογραφικά πρακτορεία, οι επιθεωρητές ανακάλυψαν τμήματα από συσκευή φυγοκέντρισης για τον εμπλουτισμό ουρανίου, τα οποία το Ιράν δεν είχε δηλώσει, ως όφειλε, στην ΙΑΕΑ.

Το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών αντικρούει τις κατηγορίες ότι εκπονεί πρόγραμμα κατασκευής ατομικών όπλων και επιμένει ότι ο εμπλουτισμός του ουρανίου προορίζεται για ατομική ενέργεια που θα χρησιμοποιηθεί για ειρηνικούς σκοπούς.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών στην Τεχεράνη, Χαμίντ Ασεφί, δήλωσε ότι κανένα από τα συστήματα φυγοκέντρισης που αναπτύχθηκαν στη χώρα δεν ήταν σε λειτουργία, αλλά βρίσκονται σε στάδιο έρευνας.

«Σοβαρές ανησυχίες», όπως είπε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σκοτ Μακλίλαν, εκφράζει η Ουάσιγκτον. «Μία χώρα με τεράστια αποθέματα σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο, όπως το Ιράν, δεν έχει νομιμοποιημένες ανάγκες για ατομική ενέργεια», δήλωσε στους δημοσιογράφους.


Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2004 - 18:56 (Ώρα Λονδίνου)

Αναν: «Ανέφικτες οι εκλογές στο Ιράκ»

Mηχανισμό για την εγκαθίδρυση κυβέρνησης στο Ιρακ αναζητούν τα Ηνωμένα Έθνη

Μετά την επίσκεψη αντιπροσωπείας του ΟΗΕ στο Ιράκ, ο γγ του ΟΗΕ, Κόφι Αναν, δήλωσε ότι ο οργανισμός εργάζεται στην κατεύθυνση επί σχεδίου εισηγήσεως για τον τρόπο εκλογής της μεταβατικής κυβέρνησης.

«Ελπίζουμε ότι θα ήμαστε σε θέση να συνεργασθούμε με τους Ιρακινούς και το συνασπισμό, στην εξεύρεση ενός μηχανισμού για την εγκαθίδρυση μιας υπηρεσιακής ή μεταβατικής κυβέρνησης, μέχρι τη διοργάνωση των εκλογών», είπε ο κ. Αναν, χωρίς ωστόσο να αναφέρει λεπτομέρειες σε ότι αφορά τον μηχανισμό που ανέφερε.

Το αίτημα προς τα Ηνωμένα Έθνη να διατυπώσει προτάσεις ως προς το πολιτικό μέλλον του Ιράκ, υπεβλήθη από τις Ηνωμένες Πολιτείες, μετά τις αντιδράσεις που προέβαλαν στο σχέδιο για έμμεση εκλογή κυβέρνησης οι Σιϊτες.

«Παραμένει το χρονοδιάγραμμα

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επιδιώκουν το σχηματισμό κυβέρνησης μέσω συνελεύσεων εκλεκτόρων, σχέδιο που βρίσκει αντίθετους τους Σιϊτες, οι οποίοι προβάλλουν το αίτημα για γενικές εκλογές.

O Πολ Μπρεμερ με μέλη του ιρακινού κυβερνητικού συμβουλίου

Προηγουμένως, ο Αμερικανός διοικητής του Ιράκ, Πολ Μπρεμερ είχε δηλώσει ότι παραμένει το αλλαγών στη διαδικασία εγκαθίδρυσης νέας κυβέρνησης, σημειώνοντας όμως ότι το χρονοδιάγραμμα για τη μεταβίβαση της εξουσίας, παραμένει ως έχει.

"Αλλαγές είναι δυνατές, οι ημερομηνίες όμως παραμένουν", δήλωσε χαρακτηριστικά.


Επανέναρξη συνομιλιών στο Κυπριακό

Και ο κοινοτικός επίτροπος αρμόδιος για τη διεύρυνση παραβρίσκεται στις συνομιλίες

Με δίωρη συνάντηση της Ελληνοκυπριακής και Τουρκοκυπριακής ηγεσίας άρχισε εκ νέου σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο του αεροδρομίου Λευκωσίας η προσπάθεια για την επίτευξη συμφωνίας στο Κυπριακό πριν η Κύπρος ενταχθεί την 1η Μαΐου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στα πλαίσια αυτά ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς συναντήθηκαν παρουσία του Αλβάρο Ντε Σότο, ειδικού συμβούλου του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό.

Οι δυο πλευρές προσήλθαν στις διαπραγματεύσεις με σημεία για τις αλλαγές επί του σχεδίου Ανάν, με βάση έγγραφα που υπέβαλαν την περασμένη εβδομάδα στο γενικό γραμματέα του ΟΗΕ.

Τόσο η ελληνοκυπριακή όσο και η τουρκοκυπριακή πλευρά συμφώνησαν στη Νέα Υόρκη να διαπραγματευτούν μέχρι τα τέλη Μαρτίου, και στη συνέχεια ο Κόφι Ανάν θα κληθεί να διευθετήσει όσες τυχόν διαφορές θέσεων παραμένουν.

Οποιαδήποτε συμφωνία υπάρξει θα τεθεί προς έγκριση μέσω ταυτόχρονου ξεχωριστού δημοψηφίσματος εκατέρωθεν της πράσινης γραμμής.

Λίγες ώρες πριν την επανέναρξη των διακοινοτικών συνομιλιών βόμβα μικρής ισχύος εξερράγη έξω από την κατοικία του Τουρκοκύπριου πολιτικού Μεχμέτ Αλί Ταλάτ προκαλώντας μόνο υλικές ζημιές.

Δηλώσεις μετά τη συνάντηση

Ο κ. Ντε Σότο χαρακτήρισε τη σημερινή συνάντηση «λίαν εποικοδομητική» και σημείωσε ότι οι δύο ηγέτες έχουν περίσσευμα καλής θελήσεως και πνεύμα συνεργασίας».

Πάντως ο Κύπριος πρόεδρος δεν συμμερίστηκε την αισιοδοξία του Περουβιανού διπλωμάτη, καθώς - όπως είπε - τα περισσότερα θέματα που τέθηκαν από τουρκικής πλευράς είναι εκτός του πλαισίου του σχεδίου Ανάν.

Ανέφερε επίσης ότι «η δική μας πλευρά προσέρχεται στις συνομιλίες από τη μια με πολιτική βούληση για εξεύρεση λύσης που να συνάδει με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και από την άλλη με αποφασιστικότητα να υπερασπίσει τα αναφαίρετα δικαιώματα του κυπριακού Ελληνισμού».

Εξάλλου το απόγευμα ο κοινοτικός επίτροπος αρμόδιος για τη Διεύρυνση, Γκίντερ Φερχόιγκεν είχε συνάντηση με τους κ.κ. Ντενκτάς, Ταλάτ και υιό Ντενκτάς, την οποία χαρακτήρισε εποικοδομητική και φιλική.

Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, ο κ. Φερχόιγκεν επανέλαβε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνδράμει όσο μπορεί τις προσπάθειες προς την κατεύθυνση της λύσης και επανέλαβε τη δέσμευσή της για οικονομική στήριξη των Τουρκοκυπρίων μετά τη λύση.


Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2004 - 14:54 (Ώρα Λονδίνου)

Παραδόθηκε πρώην αφεντικό της Ένρον

Αντιμέτωπος με κατηγορίες ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Ένρον

Στις Ηνωμένες Πολιτείες ο πρώην διευθύνων σύμβουλος του χρεωκοπημένου ενεργειακού κολοσσού Ένρον παραδόθηκε το πρωί της Πέμπτης σε πράκτορες του Ομοσπονδιακού Γραφείου Ερευνών (FBI), στο Χιούστον του Τέξας.

Ο κ. Τζέφρι Σκίλινγκ συνοδευόταν από ομάδα έξη νομικών συμβούλων τη στιγμή της παράδοσης.

Πιθανότατα σήμερα ο κ. Σκίλινγκ οδηγείται ενώπιον ομοσπονδιακού δικαστή, όπου και θα απαγγελθούν κατηγορίες εναντίον του για το σκάνδαλο της πτώχευσης της εταιρίας, το Δεκέμβριο του 2001.

Ο 50χρονος είχε παραιτηθεί τέσσερις μήνες πριν η Ένρον καταθέσει αίτηση πτώχευσης και έχει αρνηθεί κάθε ανάμειξή του στην οικονομική κατάρρευση της εταιρείας.

Το κατηγορητήριο που θα αντιμετωπίσει ο κ. Σκίλινγκ βασίζεται στις πληροφορίες τις οποίες έδωσε στην αμερικανική δικαιοσύνη ο πρώην οικονομικός διευθυντής της εταιρίας Αντριου Φάστοου, ο οποίος παραδέχτηκε τον περασμένο μήνα την ενοχή του για ορισμένες από τις δεκάδες κατηγορίες που τον βαρύνουν.

Στον κ. Φάστοου επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης δέκα ετών και μεγάλο χρηματικό πρόστιμο, αν και παραμένει μέχρι τώρα ελεύθερος με χρηματική εγγύηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι έρευνες των διωκτικών αρχών στρέφονται πλέον στον ιδρυτή της εταιρείας, Κένεθ Λέι.


Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2004 - 08:56 (Ώρα Λονδίνου)

Βόμβα με στόχο τον Ταλάτ

Το κόμμα του κ.Ταλάτ συγκέντρωσε την πλειοψηφία στις εκλογές που έγιναν στη Βόρεια Κύπρο τον περασμένο Δεκέμβριο

Σε σκοτεινά μυαλά απέδωσε ο μετριοπαθής «πρωθυπουργός» των Τουρκοκυπρίων Μεχμέτ Αλι Ταλάτ την ισχυρή έκρηξη που έγινε στο σπίτι του στην Κυρήνεια σήμερα το πρωι, λίγες ώρες πριν ξεκινήσει για τη Λευκωσία για να λάβει μέρος στις συνομιλίες για το Κυπριακό υπό την εποπτεία του κ. Αλβάρο ντε Σότο.

Πάντως ο κ. Ταλάτ είναι απόλυτα ασφαλής ενώ τραυματίες δεν υπάρχουν.

Σε εθνικιστές αποδίδονται οι ευθύνες για την έκρηξη, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, έγινε σε χώρο που η σύζυγος του τουρκοκύπριου πολιτικού χρησιμοποιεί για πειράματα.

Ο κ. Ταλάτ που υποστηρίζει την επανένωση της Κύπρου σύνμφωνα με τις πληροφορίες είπε στο πρακτορείο ειδήσεων AP οι συνομιλίες για την επίλυση του Κυπριακού θα πρέπει να συνεχισθούν.

Έναρξη των συνομιλιών

Εν τω μεταξύ την αισιοδοξία τους για την επίλυση του Κυπριακού εκφράζουν αναλυτές και αξιωματούχοι ενώ έχει αρχίσει η πρώτη συνάντηση των απευθείας διαπραγματεύσεων Παπαδόπουλου-Ντενκτάς, παρουσία του ειδικού αντιπροσώπου του γγ του ΟΗΕ, Αλβάρο Ντε Σότο.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι πρόκειται για μία σημαντική χρονική συγκυρία και αυτό γιατί η Τουρκία επιθυμεί μία επίλυση του Κυπριακού για να προωθήσει τη δική της υποψηφιότητα.

Επιπλέον, λένε οι αναλυτές, η Ευρωπαϊκή Ένωση - με την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών - επιθυμεί την επανένωση του νησιού πριν από την ένταξη της Κύπρου στην κοινότητα την 1η Μαϊου.

Το χρονοδιάγραμα

Το χρονοδιάγραμμα των διαπραγματεύσεων έχει ως εξής.

Από την Πέμπτη και μέχρι και τις 21 Μαρτίου, θα πραγματοποιούνται σε καθημερινή βάση εντατικές διαβουλεύσεις ανάμεσα στους δύο ηγέτες, οι οποίοι καλούνται να συμφωνήσουν σε μία ολοκληρωμένη λύση.

Εάν δεν τα καταφέρουν μέχρι τις 21 Μαρτίου, τότε θα ακολουθήσουν διευρυμένες διαπραγματεύσεις για μία εβδομάδα με τη συμμετοχή της Ελλάδας και της Τουρκίας.

Εάν και πάλι δεν υπάρξει τελικό αποτέλεσμα, τότε αναλαμβάνει ο Κόφι Ανάν να ολοκληρώσει τη συμφωνία πριν αυτή σταλεί για λαϊκή έγκριση στα δημοψηφίσματα που θα γίνουν και στις δύο πλευρές του νησιού.


Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2004 - 00:21 (Ώρα Λονδίνου)

Συμφωνία για τηλεοπτικές αναμετρήσεις

Θα κληθούν να απαντήσουν σε θέματα εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής

Κατ΄αρχήν συμφωνία για την τηλεοπτική αναμέτρηση του Γιώργου Παπανδρέου και του Κώστα Καραμανλή επιτεύχθηκε κατά τη δίωρη συνάντηση που είχαν στη Βουλή ο γραμματέας Επικοινωνίας του ΠΑΣΟΚ Νίκος Αθανασάκης και ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Θοδωρής Ρουσόπουλος.

Όπως έγινε γνωστό, υπήρξε συμφωνία για το θεματολογικό πλαίσιο καθώς οι ερωτήσεις που θα γίνουν θα αφορούν στην οικονομία, την παιδεία, την υγεία, την εξωτερική πολιτική και την άμυνα αλλά και τη δημόσια διοίκηση.

Παράλληλα συμφωνήθηκε να υπάρχει δυνατότητα ελεύθερων ερωτήσεων σε ένα δεύτερο γύρο από δημοσιογράφους.

Αν προκύπτει μάλιστα ανάγκη για διευκρινίσεις οι δημοσιογράφοι θα μπορούν να επανέλθουν για να τις λάβουν.

Ο αριθμός των τηλεοπτικών αναμετρήσεων δεν έχει ακόμη καθοριστεί ενώ δεν έγινε συζήτηση και για τους δημοσιογράφους που θα συμμετέχουν.

Έντονη υπήρξε η αντίδραση από τα κόμματα της αριστεράς. "Να αδιαφορήσουν για τις τηλεοπτικές αντιπαραθέσεις ανάμεσα στους δύο μονομάχους" κάλεσε τους πολίτες η Αλέκα Παπαρήγα.

Με επιστολή του στον υπηρεσιακό Υπουργό Εσωτερικών, ο πρόεδρος του Συνασπισμού Ν. Κωνσταντόπουλος ζητά την άμεση σύγκλιση της διακομματικής επιτροπής.


Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2004 - 10:44 (Ώρα Λονδίνου)

Aπορρίφθηκαν οι ενστάσεις

K. Aγαπίου: «Δίκη με πολιτικές σκοπιμότητες»

Στην απόρριψη όλων των ενστάσεων που είχαν υποβάλει οι κατηγορούμενοι κατέληξε το τριμελές εφετείο κακουργημάτων Aθηνών, όπου δικάζονται πέντε κατηγορούμενοι για συμμετοχή στην οργάνωση ΕΛΑ.

Σε ό,τι αφορά την ένσταση περί αναρμοδιότητας, το δικαστήριο αποφάνθηκε πως ο νόμος που προβλέπει την εκδίκαση υποθέσεων οργανωμένου εγκλήματος από τριμελές εφετείο κακουργημάτων είναι σύμφωνος με το Σύνταγμα.

Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, με την υπαγωγή αυτών των υποθέσεων στο τριμελές εφετείο δεν παραβιάζεται η συνταγματική εγγύηση του φυσικού δικαστή.

Όσον αφορά τη φύση των εγκλημάτων, το αν δηλαδή είναι ή όχι πολιτικά, το δικαστήριο έκρινε πως «ως πολιτικό έγκλημα ορίζεται εκείνο, που κατατείνει στην ανατροπή της καθεστηκυίας τάξεως».

Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, οποιοδήποτε άλλο έγκλημα δεν μπορεί να έχει την έννοια του πολιτικού, έστω και αν τελείται με αφορμή πολιτικά κίνητρα του δράστη.

Στην απόφαση για το πολιτικό έγκλημα αναφέρεται, επίσης, ότι η τρομοκρατία και η ένοπλη βία εμπίπτει στην έννοια του κοινού ποινικού εγκλήματος.

Επιπλέον, το δικαστήριο απέρριψε την ένσταση για ακυρότητα του παραπεμπτικού βουλεύματος, κρίνοντας ότι το βούλευμα είναι αμετάβλητο και επομένως δεν μπορεί να καταστεί άκυρο.

Τέλος, σχετικά με το θέμα της παραγραφής του αδικήματος συμμετοχής σε τρομοκρατική οργάνωση, οι δικαστές αποφάνθηκαν πως το συγκεκριμένο αδίκημα είναι διαρκές και εξακολουθεί να τελείται μέχρι την αποχώρηση του μέλους από την ομάδα.

Μετά τις αποφάσεις του δικαστηρίου όσον αφορά τις ενστάσεις, ζήτησε το λόγο ο κατηγορούμενος Κώστας Αγαπίου, ο οποίος ανέφερε πως θεωρεί αυτονόητο ότι τα εγκλήματα για τα οποία κατηγορούνται είναι πολιτικά, ενώ χαρακτήρισε τη δίκη «δίκη με πολιτικές σκοπιμότητες».


Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2004 - 12:11 (Ώρα Λονδίνου)

Aπεβίωσε η Eλένη Kαζαντζάκη

Έντονη αντιδικτατορική δράση είχε η Eλένη Kαζαντζάκη

Σε βαθύ γήρας έφυγε από τη ζωή η χήρα του Νίκου Καζαντζάκη Ελένη, η οποία τoν Απρίλιο του 2003 είχε συμπληρώσει έναν αιώνα ζωής.

Η Ελένη Καζαντζάκη, το γένος Σαμίου, γεννήθηκε στην Αθήνα το 1903, έμεινε σε πολύ μικρή ηλικία ορφανή από πατέρα και γνωρίστηκε με τον Κρητικό συγγραφέα όταν εκείνη ήταν 21 ετών και αυτός 41, το Μάιο του 1924.

Από το 1946 σχεδόν αυτοεξορίστηκαν και εγκαταστάθηκαν στην Αντίμπ της νότιας Γαλλίας.

H Kαζαντζάκη ήταν συγγραφέας και δημοσιογράφος. Το σπουδαιότερο βιβλίο της θεωρείται η βιογραφία του Νίκου Καζαντζάκη, βασισμένη σε ανέκδοτα γράμματα και κείμενα του με τίτλο «Νίκος Καζαντζάκης - ο ασυμβίβαστος».

Είχε γράψει ακόμη βιβλία για τη ζωή του Μαχάτμα Γκάντι, για την Κίνα με τίτλο «Κίνα μικρή πορεία στη μεγάλη χώρα».

Μετά τον θάνατο του συγγραφέα εκείνη εγκαταστάθηκε στη Γενεύη και το διαμέρισμά της φιλοξενούσε συχνά πνευματικούς ανθρώπους από όλον τον κόσμο, καθώς και διωκόμενους Έλληνες και εστία αντιδικτατορικής δράσης.

Με τον Καζαντζάκη δεν απέκτησε παιδιά, αλλά υιοθέτησαν τον Πάτροκλο Σταύρου.


Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2004 - 12:44 (Ώρα Λονδίνου)

Ασταμάτητη η Εθνική Ελλάδας

Για 14ο παιχνίδι η Εθνική ομάδα ποδοσφαίρου κατάφερε να παραμείνει αήττητη. Το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα επικράτησε σε φιλικό αγώνα στην Λεωφόρο Αλεξάνδρας 2-0 της Βουλγαρίας, δείχνοντας αρκετά καλά στοιχεία ενόψει της συμμετοχής της στο Euro 2004.

Στο ξεκίνημα του αγώνα και οι δύο ομάδες ήταν αρκετές κινητικές δίνοντας γρήγορο ρυθμό στην αναμέτρηση. Από την πλευρά της η Εθνική ομάδα πίεζε ψηλά, προκειμένου να δημιουργήσει προβλήματα στους Βούλγαρους, στην κυκλοφορία της μπάλας.

Μετά την συμπλήρωση του πρώτου δεκαλέπτου, η Βουλγαρία ανέβασε την απόδοσή της και όπλο την ταχύτητα που διέθεταν οι παίκτες, προσπαθούσε να δημιουργήσει κινδύνους μπροστά από την εστία του Νικοπολίδη.

Στο 25ο λεπτό, οι Έλληνες διεθνείς συνδυάσθηκαν άψογα και ο Χαριστέας έκανε το 1-0. Στη συνέχεια ο ρυθμός έπεσε, με το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα να ελέγχει το παιχνίδι δημιουργώντας αρκετές φορές τις προϋποθέσεις για να διπλασιάσει τα τέρματά της.

Στην επανάληψη, αν και η Εθνική ομάδα είχε χάσει τον έλεγχο στον χώρο του κέντρου, κατάφερε να διπλασιάσει τα τέρματά της με τον Βρύζα, μετά από σέντρα του Τσιάρτα, από τον οποίο είχε ξεκινήσει και το γκολ του Χαριστέα.

Από την πλευρά τους οι Βούλγαροι προσπαθούσαν να αντιστρέψουν το σκηνικό, αλλά έβρισκαν μπροστά τους τον Νικοπολίδη, ο οποίος πραγματοποίησε καταπληκτική εμφάνιση και όσες φορές χρειάστηκε επενέβη για να κρατήσει ανέπαφη στην εστία του.


Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2004 - 11:50 (Ώρα Λονδίνου)

Ιράκ: Βόμβες και διπλωματία

Νέες επιθέσεις σημειώθηκαν με στόχο Αμερικανούς στρατιώτες

Στο Ιράκ δύο Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και ένας συνάδελφός τους τραυματίστηκε σοβαρά σήμερα από έκρηξη βόμβας σε δρόμο δυτικά της Βαγδάτης.

Από το περιστατικό που έγινε στην πόλη Χαλιντίγια σκοτώθηκε επίσης ένας Ιρακινός, αν και δεν έχει γίνει γνωστό εάν ήταν άμαχος, σύμφωνα με εκπρόσωπο των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων.

Νωρίτερα αντιστασιακοί επιτέθηκαν με όλμους και ρουκέτες σε αμερικανική βάση Αμπού Γκράιμπ που αποτελεί το μεγαλύτερο κρατητήριο της ιρακινής πρωτεύουσας.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο των δυνάμεων κατοχής συνολικά 33 όλμοι και πέντε ρουκέτες ερίφθησαν το βράδυ της Τετάρτης εναντίον της βάσης, με αποτέλεσμα να τραυματισθεί ένας Αμερικανός στρατιώτης.

Στη συνέχεια τα στρατεύματα των ΗΠΑ ανταπέδωσαν τα πυρά με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας Ιρακινός και να συλληφθούν 55 συμπατριώτες του.

Προϋποθέσεις θέτει η γαλλική διπλωματία

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ντομινίκ Ντε Βιλπέν δηλώνει ότι η χώρα του θα μπορούσε να συναινέσει στην αποστολή Νατοϊκής δύναμης στο Ιράκ κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις.

Ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας, Ντομινίκ Ντε Βιλπέν

Συγκεκριμένα μιλώντας στη γαλλική εφημερίδα «Λε Φιγκαρό» ο κ. Ντε Βιλπέν μόνο εάν υπήρχε η συμφωνία των Ηνωμένων Εθνών και επίσης εάν μια μελλοντική κυρίαρχη κυβέρνηση του Ιράκ ενέκρινε την παρουσία μια διεθνούς στρατιωτικής δύναμης.

«Κατ΄ αρχάς το ΝΑΤΟ θα μπορούσε να εμπλακεί μόνο κατόπιν πρόσκλησης της Ιρακινής κυβέρνησης και εφόσον υπάρχει προηγούμενη συμφωνία του ΟΗΕ» είπε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών.

Και επεσήμανε ότι το θέμα απαιτεί πολύ προσεκτικές κινήσεις καθώς η παρουσία διεθνούς στρατιωτικής δύναμης «θα μπορούσε να εκληφθεί από κάποιες χώρες της περιοχής ως επιθετική ενέργεια».

Μέχρι σήμερα η Γαλλία - που ήταν αντίθετη στον πόλεμο κατά του Ιράκ - δήλωνε ότι είναι πολύ νωρίς για να συζητηθεί το ενδεχόμενο Νατοϊκής παρουσίας στο Ιράκ.


Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2004 - 12:52 (Ώρα Λονδίνου)

Επαφές Σαρόν - Αμερικανών για οικισμούς

Μετέωρη παραμένει η τύχη των εβραϊκών οικισμών που δημιουργήθηκαν σε παλαιστινιακές περιοχές

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν είχε επί δίωρο συνομιλίες με εκπροσώπους της αμερικανικής κυβέρνησης όσον αφορά το σχέδιο μονομερούς απομάκρυνσης των περισσότερων εβραϊκών οικισμών από τη Λωρίδα της Γάζας.

Στη συνάντηση με τον κ. Σαρόν έλαβαν μέρος ο Γουίλιαμ Μπερνς του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και οι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου, Στίβεν Χάντλεϊ και Έλιοτ Άμπραμς.

Ο κ. Σαρόν ζήτησε από τους συνομιλητές του να στηρίξουν το σχέδιό του, το οποίο θα εφαρμοστεί σύμφωνα με τον κ. Σαρόν εάν αποτύχουν οι προσπάθειες αναβίωσης του ειρηνευτικού διαλόγου με τους Παλαιστίνιους.

Ανταποκριτές επικαλούμενοι διπλωματικές πηγές μεταδίδουν ότι οι Αμερικανοί αξιωματούχοι προέτρεψαν τον Ισραηλινό πρωθυπουργό να ακολουθήσει το διεθνές ειρηνευτικό σχέδιο για τη Μέση Ανατολή - γνωστό και ως «οδικό χάρτη» - το οποίο στηρίζεται από τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα Ηνωμένα Έθνη.

Η Ουάσιγκτον χαιρέτισε την πρόταση για απομάκρυνση των εβραϊκών οικισμών από τη Γάζα, σύμφωνα όμως με πληροφορίες, θα ήθελε το σχέδιο να εφαρμοστεί έπειτα από συνεννόηση των Ισραηλινών με τους Παλαιστινίους.

Και αυτό για να μην περάσει ο έλεγχος της περιοχής σε παλαιστινιακές παραστρατιωτικές οργανώσεις όπως η Χαμάς.

Επίσης, η Ουάσιγκτον ζήτησε από το Ισραήλ να επανεξετάσει την πορεία ανέγερσης του αμφιλεγόμενου τείχους που διχοτομεί τη Δυτική Όχθη, ενώ ζητάει το πάγωμα της κατασκευής νέων οικισμών σε άλλες κατεχόμενες περιοχές.

Η αμερικανική αντιπροσωπεία αναμένεται να έχει συναντήσεις και με Παλαιστίνιους αξιωματούχους.


Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2004 - 10:53 (Ώρα Λονδίνου)

Πετρελαϊκή συμφωνία Τόκιου - Τεχεράνης

Η Ιαπωνία ανοίγει τις στρόφιγγες του ιρανικού μαύρου χρυσού

Η Ιαπωνία υπέγραψε με το Ιράν συμφωνία ύψους 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την εκμετάλλευση των πετρελαϊκών κοιτασμάτων στην περιοχή Αζαντεγκάν.

Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα πεδία άντλησης μαύρου χρυσού στη Μέση Ανατολή, που περιέχει αποθέματα 26 δισεκατομμυρίων βαρελιών, σύμφωνα με αναλυτές.

Έτσι μετά από συνομιλίες τριών ετών το Τόκιο αποκτά τα αποκλειστικά δικαιώματα εξόρυξης πετρελαίου στο Αζαντεγκάν παρακάμπτοντας τις αντιρρήσεις της Ουάσινγκτον.

Μάλιστα ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, εξέφρασε «απογοήτευση» για την απόφαση της Ιαπωνίας.

Το ενεργειακό ισοζύγιο της Ιαπωνίας εξαρτάται σχεδόν αποκλειστικά από εισαγωγές καυσίμων, και η χώρα επιθυμούσε εδώ και καιρό να μειώσει την εξάρτησή της από τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, απ όπου εισάγει τα 2/3 των καυσίμων.

Η συμφωνία αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα που υπέγραψε το θεοκρατικό καθεστώς του Ιράν με ξένη χώρα από την ισλαμική επανάσταση του 1979.

Στην εταιρεία που θα εκμεταλλευθεί τα κοιτάσματα του Αζαντεγκάν η Ιαπωνία θα διαθέτει το 75% του μετοχικού κεφαλαίου ενώ το Ιράν το 25%.

Η εξόρυξη πετρελαίου στο πλούσιο κοίτασμα του Αζαντεγκάν αναμένεται να αρχίσει το 2006.

Μέσα στο 2008 από το Αζαντεγκάν αναμένεται να αντλούνται 150 χιλιάδες βαρέλια ημερησίως, ενώ το 2012 η ημερήσια παραγωγή θα φτάσει τα 260 χιλιάδες βαρέλια, σύμφωνα με Ιρανό αξιωματούχο.


Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2004 - 09:45 (Ώρα Λονδίνου)

Παραμένει μπροστά η ΝΔ

Mε τον «αέρα» των δημοσκοπήσεων μπαίνει στην τελική ευθεία για τις εκλογές η ΝΔ

Σταθεροποίηση της υπέρ της ΝΔ διαφοράς στην πρόθεση ψήφου δείχνουν δύο τηλεφωνικές δημοσκοπήσεις, καθώς, σύμφωνα με την εκλογική νομοθεσία, από την ερχομένη εβδομάδα διακόπτεται η δημοσίευση ερευνών της κοινής γνώμης εν όψει των εκλογών της 7ης Mαρτίου.

H κυλιόμενη δημοσκόπηση της εταιρείας VPRC, για λογαριασμό του ραδιοφωνικού σταθμού Σκάι, φέρει τη ΝΔ να προηγείται του ΠΑΣΟΚ με 4,2 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ η εταιρεία με αναγωγή των ευρημάτων εκτιμά πως αν γίνονταν τώρα εκλογές, η ΝΔ θα τις κέρδιζε με διαφορά 5%.

Oι ίδιες αναγωγές δείχνουν πως στη Bουλή θα έμπαιναν ακόμη το KKE και ο Συνασπισμός.

Άλλη τηλεφωνική δημοσκόπηση, της εταιρείας American Research για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού Star, φέρει τη ΝΔ να προηγείται στην πρόθεση ψήφου με 3,4 ποσοστιαίες μονάδες.

Kαι οι δύο μετρήσεις φέρουν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να προηγείται στην παράσταση νίκης με διαφορά περίπου 20 μονάδων, ενώ ως καταλληλότερος για την πρωθυπουργία κρίνεται ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, που προηγείται του προέδρου της ΝΔ Κώστα Καραμανλή.

Kαι οι δύο δημοσκοπήσεις καλύπτουν χρονικά όλες τις σημαντικές πολιτικές εξελίξεις των τελευταίων ημερών, καθώς και το πρόσφατο κύμα κακοκαιρίας, που προκάλεσε σειρά προβλημάτων.


Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2004 - 10:29 (Ώρα Λονδίνου)

H συμφωνία για τα ντιμπέιτ

Oρισμένα από τα πρωτοσέλιδα

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Έλεος! Θεσσαλονίκη: «Ξέφραγο αμπέλι» αποβλήτων και ρύπων.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Φωτιά στο οικογενειακό τραπέζι. Καλπάζουν στα ύψη οι τιμές. Ανεξέλεγκτη η αγορά, πανάκριβη η Σαρακοστή.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Η Μάργκαρετ «θάβει» το ΠΑΣΟΚ. Όλο το απίστευτο παρασκήνιο με τις δολοπλοκίες της «μαμάκας» για τη διαδοχή του Γιωργάκη.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Ψηφίζουν ΝΔ και οι αναποφάσιστοι. Κλείνει το παράθυρο στην ελπίδα του ΠΑΣΟΚ με γκάλοπ της Opinion για το Mega.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Νοθεία ΠΑΣΟΚ στους εκλογικούς καταλόγους. Το βρώμικο σχέδιο για να περιοριστεί η γαλάζια νίκη.

Η ΑΥΓΗ: Μνήμες ασφαλιστικού ξυπνάει ο Γ. Παπανδρέου. Με το «εύρημα» για σύνταξη στα 69.

ΑΥΡΙΑΝΗ: Υπονομευτές της παράταξης όσοι αμφισβητούν τις αποφάσεις του Γιώργου, που χάρις σε αυτόν γλίτωσε το ΠΑΣΟΚ τον διασυρμό και την διάλυση.

ΤΟ ΒΗΜΑ: Έρχονται τώρα οι «ψιθυριστές». Από το Σάββατο απαγορεύεται η δημοσίευση δημοσκοπήσεων.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Εμπαιγμός για τα περήφανα γηρατειά. Το... 2008 οι αυξήσεις στο ΕΚΑΣ.

ΕΘΝΟΣ: Αυξήσεις στήριγμα για τους συνταξιούχους. Δέσμευση Γιώργου: 5% πάνω κάθε χρόνο η κατώτατη σύνταξη, στα 300 ευρώ του ΟΓΑ, στα 200 το ΕΚΑΣ.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Όταν θα σμίξουμε... θα καθαρίσουμε! Άγριο τηλεοπτικό στρίμωγμα ετοιμάζει για τον νέο αρχηγό του ΠΑΣΟΚ ο Κ. Καραμανλής.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Φιέστες και τρικ. Εφιάλτης για το ΠΑΣΟΚ το σταθερό προβάδισμα της ΝΔ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Ο χάρτης των χαμένων κονδυλίων. Δ' ΚΠΣ: Δραματική μείωση ενισχύσεων στις περισσότερες περιφέρειες.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: «Παράθυρο» μόνο για δύο. Ντιμπέιτ: Τα βρίσκουν Γιώργος - Κώστας, έξω οι μικροί.

ΕΞΠΡΕΣ: Ταμειακό έλλειμμα 10 δισ.! Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ για το 2003.

ΕΣΤΙΑ: Οι ψηφοφόροι ξεπερνούν τον πληθυσμό! Ανεξήγητα φαινόμενα σε 25 εκλογικές περιφέρειες της χώρας.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Τσάρο στην οικονομία της ΕΕ προωθούν οι «3». Ριζικές αλλαγές σε εργασία και ασφάλιση ζητούν Σρέντερ, Σιράκ, Μπλερ.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Αδιατάρακτοι οι δείκτες. Σταθερό προβάδισμα ΝΔ δίνει η VPRC.

Ο ΛΟΓΟΣ: Κατ' αρχήν συμφωνία. Διευρυμένη θεματολογία και ελεύθερες ερωτήσεις στα ντιμπέιτ.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Πάνω από 3% προηγείται η ΝΔ. Νέο γκάλοπ δίνει προβάδισμα 3,4 μονάδων.

METRORAMA: Βρήκαν χρυσή τομή για τον τηλε-διάλογο. Πέντε θεματικές ενότητες σε ένα ή δύο ντιμπέιτ. Εκτός οι «μικροί».

ΤΑ ΝΕΑ: Σούπερ σχολεία με θέατρα, ίντερνετ καφέ, γκαράζ εξαγγέλλονται αύριο από τον Γιώργο.

ΝΙΚΗ: 700 ευρώ η σύνταξη του ΙΚΑ. Πακέτο Γιώργου για την τρίτη ηλικία.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Κάντε το βήμα! Ψήφο τώρα στο ΚΚΕ. Ανοιχτό κάλεσμα προς αγωνιστές που παραμένουν παγιδευμένοι.

CITY PRESS: Εκλογικό παιχνίδι με τους Αγώνες.

THE DAILY TIMES: Ο Βαρθολομαίος κάνει κίνηση ρήξης. Προσαρτά τις Νέες Χώρες στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. Αθήνα: Αιφνιδιάστηκαν στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών και ψάχνουν τρόπους αντίδρασης.

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Βουλιάζει η οικονομία, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας Ελλάδος και της Eurostat.

Η ΧΩΡΑ: Φωτιά η αγορά. Η ακρίβεια φέρνει στέρηση και πείνα σε χιλιάδες οικογένειες. Σαρωτικό κύμα ανατιμήσεων μέχρι,100% αυξήθηκαν οι τιμές.

Τηλεοπτικές αναμετρήσεις πολιτικών αρχηγών

Ο ΛΟΓΟΣ γράφει ότι «σε κατ' αρχήν συμφωνία για τις τηλεοπτικές αναμετρήσεις μεταξύ των κ. Γιώργου Παπανδρέου και Κώστα Καραμανλή κατέληξαν χθες κατά τη σημερινή δίωρη συνάντηση που είχαν στη Βουλή ο γραμματέας Επικοινωνίας του ΠΑΣΟΚ Νίκος Αθανασάκης και ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Θοδωρής Ρουσόπουλος. Όπως έγινε γνωστό, υπήρξε συμφωνία για το θεματολογικό πλαίσιο καθώς οι ερωτήσεις που θα γίνουν θα αφορούν στην οικονομία, την παιδεία, την υγεία, την εξωτερική πολιτική και την άμυνα αλλά και τη δημόσια διοίκηση».

Το METRORAMA προσθέτει ότι «έντονα αντέδρασε στον αποκλεισμό των μικρών κομμάτων από τον διάλογο ο πρόεδρος του Συνασπισμού της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, Νίκος Κωνσταντόπουλος, ο οποίος ζήτησε σύγκληση της Διακομματικής Επιτροπής, προκειμένου να συζητηθεί το θέμα εκεί».

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2004 - 08:55 (Ώρα Λονδίνου)

Βόμβα έξω από το σπίτι του Ταλάτ

Το κόμμα του κ.Ταλάτ συγκέντρωσε την πλειοψηφία στις εκλογές που έγιναν στη Βόρεια Κύπρο τον περασμένο Δεκέμβριο

Σε σκοτεινά μυαλά απέδωσε ο μετριοπαθής «πρωθυπουργός» των τουρκοκυπρίων Μεχμέτ Αλι Ταλάτ την ισχυρή έκρηξη που έγινε στο σπίτι του στην Κυρήνεια σήμερα το πρωι, λίγες ώρες πριν ξεκινήσει για τη Λευκωσία για να λάβει μέρος στις συνομιλίες για το Κυπριακό υπό την εποπτεία του κ. Αλβάρο ντε Σότο.

Μετά την έκρηξη ο κ. Ταλάτ είναι απόλυτα ασφαλής ενώ τραυματίες δεν υπάρχουν.

Σε εθνικιστές αποδίδονται οι ευθύνες για την έκρηξη, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, έγινε σε χώρο που η σύζυγος του τουρκοκύπριου πολιτικού χρησιμοποιεί για πειράματα.

Ο κ. Ταλάτ που υποστηρίζει την επανένωση της Κύπρου σύνμφωνα με τις πληροφορίες είπε στο πρακτορείο ειδήσεων AP οι συνομιλίες για την επίλυση του Κυπριακού θα πρέπει να συνεχισθούν.

Έναρξη των συνομιλιών

Εν τω μεταξύ την αισιοδοξία τους για την επίλυση του Κυπριακού εκφράζουν αναλυτές και αξιωματούχοι ενώ έχει αρχίσει η πρώτη συνάντηση των απευθείας διαπραγματεύσεων Παπαδόπουλου-Ντενκτάς, παρουσία του ειδικού αντιπροσώπου του γγ του ΟΗΕ, Αλβάρο Ντε Σότο.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι πρόκειται για μία σημαντική χρονική συγκυρία και αυτό γιατί η Τουρκία επιθυμεί μία επίλυση του Κυπριακού για να προωθήσει τη δική της υποψηφιότητα.

Επιπλέον, λένε οι αναλυτές, η Ευρωπαϊκή Ένωση - με την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών - επιθυμεί την επανένωση του νησιού πριν από την ένταξη της Κύπρου στην κοινότητα την 1η Μαϊου.

Το χρονοδιάγραμα

Το χρονοδιάγραμμα των διαπραγματεύσεων έχει ως εξής.

Από την Πέμπτη και μέχρι και τις 21 Μαρτίου, θα πραγματοποιούνται σε καθημερινή βάση εντατικές διαβουλεύσεις ανάμεσα στους δύο ηγέτες, οι οποίοι καλούνται να συμφωνήσουν σε μία ολοκληρωμένη λύση.

Εάν δεν τα καταφέρουν μέχρι τις 21 Μαρτίου, τότε θα ακολουθήσουν διευρυμένες διαπραγματεύσεις για μία εβδομάδα με τη συμμετοχή της Ελλάδας και της Τουρκίας.

Εάν και πάλι δεν υπάρξει τελικό αποτέλεσμα, τότε αναλαμβάνει ο Κόφι Ανάν να ολοκληρώσει τη συμφωνία πριν αυτή σταλεί για λαϊκή έγκριση στα δημοψηφίσματα που θα γίνουν και στις δύο πλευρές του νησιού.


Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2004 - 08:04 (Ώρα Λονδίνου)

O Μπραχίμι κατά των πρόωρων εκλογών

Ο Λαχντάρ Μπραχίμι που δεν συνιστά πρόωρες εκλογές στο Ιράκ

Ο εκπρόσωπος των ΗΕ στο Ιράκ Λαχντάρ Μπραχίμι πρόκειται να υπογραμμίσει στο γγ. του ΟΗΕ Κόφι Ανάν ότι ο χρόνος δεν επαρκή για τη διεξαγωγή των εκλογών στη χώρα αυτή μέχρι τα τέλη Ιουνίου.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες ο Κόφι Ανάν αναμένεται να υποστηρίξει την έκθεση του κ. Μπραχίμι για την κατάσταση στο Ιράκ.

Οι ανώτατοι Σιΐτες κληρικοί θα ήθελαν οι εκλογές να γίνουν πριν από την 30η Ιουνίου όταν οι συμμαχικές δυνάμεις παραδώσουν την εξουσία στους Ιρακινούς.

Η Ουάσινγκτον θα ήθελε οι περιφερειακές συνελεύσεις να εκλέξουν μία νέα κυβέρνηση η οποία με τη σειρά της θα συντάξει πρόχειρο σχέδιο συντάγματος.

Παράλληλα η αμερικανική κυβέρνηση επιθυμεί οι εκλογές στο Ιράκ να αναβληθούν τουλάχιστον μέχρι τα τέλη του 2005.

Ο κ. Μπραχίμι παρέμεινε μία εβδομάδα στο Ιράκ για να συζητήσει το ενδεχόμενο διεξαγωγής πρόωρων εκλογών καθώς και τρόπους με τους οποίους τα ΗΕ θα μπορούσαν να βοηθήσουν.


Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2004 - 06:59 (Ώρα Λονδίνου)

Συμφωνία για την ευρωπαϊκή οικονομία

Οι τρεις ηγέτες συζήτησαν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ευρωπαϊκή οικονομία

Στη συνάντησή τους στο Βερολίνο, οι ηγέτες της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Βρετανίας συζήτησαν τις προσπάθειες που χρειάζεται να καταβληθούν για να γίνει η ευρωπαϊκή η πιο ανταγωνιστική οικονομία στον κόσμο.

Ένα απο τα θέματα που απασχόλησεί τη σύνοδο του Βερολίνου είναι οι προοπτικές που διαγράφονται στον ορίζοντα όσον αφορά την αγορά εργασίας.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, μιλώντας πριν αρχίσει η σύνοδος, δήλωσε πως δεν θα πρέπει να επιτραπεί στην παγκοσμιοποίηση να αποφέρει οφέλη μόνο στους πλουσίους.

Ανησυχίες

Ωστόσο, ολλοί ηγέτες άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν έκρυβαν τις ανησυχίες τους για τη σημασία της συνάντησης των κυρίων Σρέντερ, Σιράκ και Μπλερ που μπορεί να οδηγήσει, όπως φοβούνται, στη δημιουργία ενός «διερυθυντηρίου» που θα κατευθύνει την πορεία της Κοινότητας.

Γι'αυτό τον λόγο, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Τζακ Στρο, έσπευσε να καθησυχάσει τους εταίρους της χώρας του, ιδιαίτερα την Ιταλία και την Ισπανία: «Δεν υπάρχουν προτάσεις για τη δημιουργία ενός διευθυντηρίου. Κάτι τετοιο αντιβαίνει τους νόμους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δεν είνια πρακτικό. Νομίζω ότι είναι θεμιτό για τρείς μεγάλες χώρες, για τις τρεις μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρώπης να συζητούν για θέματα κοινού ενδιαφέροντος. Δεν σκοπεύουμε να επιβάλουμε τις απόψεις μας στην υπόλοιπη Ευρώπη» τόνισε ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας.

«Τσάρος της οικονομίας»;

Μεταξύ των προτάσεων που συζητήθηκαν στο Βερολίνο είναι η πρόταση της Βρετανίας που προβλέπει τη δημιουργία μιας νέας θέσεως αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που θα είναι αρμόδιος για την εφαρμογή των διαρθρωτικών αλλαγών στην αγορά εργασίας και σε άλλους τομείς της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Οι συνομιλίες επικεντρώθηκαν επίσης στην πρόοδο που έχει επιτευχθεί όσον αφορά τους στόχους που είχαν τεθεί στη Λισαβόνα το 2000 για να γίνει η ΕυρωπαΙκή Ένωση η πιο ανταγωνιστική οικονομία μέχρι το 2010.


Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2004 - 05:36 (Ώρα Λονδίνου)

Συμφωνία στο Βερολίνο

Οι τρεις χώρες προσπάθησαν να κατευνάσουν τα πνεύματα

Οι ηγέτες της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Βρετανίας παρουσίασαν μια σειρά εκτενών προτάσεων που στόχο έχουν την αναδιάρθρωση της ΕΕ και των οικονομιών της.

Οι Γκέρχαρντ Σρέντερ, Ζακ Σιράκ και Τόνι Μπλερ σε μια άνευ προηγουμένου σύνοδο, που πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο, ζήτησαν εκ βάθρων τροποποιήσεις για να γίνουν οι χώρες-μέλη της Ένωσης πιο ανταγωνιστικές.

Οι τρεις συμφωνούν, επίσης, ότι είναι αναγκαία η δημιουργία μιας νέας θέσης επιτρόπου, του οποίου η αρμοδιότητα θα είναι όλα τα οικονομικά ζητήματα.

Όμως, η τριμερής αυτή συνάντηση προκάλεσε οξεία κριτική από άλλες χώρες της ΕΕ που πιστεύουν ότι στόχος των τριών ηγετών είναι να δημιουργήσουν ένα «διευθυντήριο».

«Διευθυντήριο»

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, άσκησε έντονη κριτική στην διεξαγωγή της συνόδου υποστηρίζοντας ότι ο χωρισμός σε στρατόπεδα θα δημιουργήσει προβλήματα στην Κοινότητα.

Όμως ο κ. Σρέντερ, με τη λήξη της συνάντησης προσπάθησε να κατευνάσει τα πνεύματα λέγοντας ότι δεν προσπαθούν «να επιβληθούν σε κανέναν, πόσο μάλλον στην Ευρώπη».

Από την πλευρά του ο Τόνι Μπλερ είπε ότι η συνάντηση των τριών χωρών ήταν πολύ σημαντική σε μια «τόσο δύσκολη εποχή».

Η Γαλλία και η Γερμανία ήταν ανάμεσα στις χώρες που επέκριναν τις ΗΠΑ και τη Βρετανία για την απόφασή τους να επέμβουν στρατιωτικά στο Ιράκ.

Πάντως, ο πρόεδρος της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ, απέρριψε την ιδέα να προστεθεί στο γαλλο-γερμανικό άξονα η Βρετανία, λέγοντας ότι το Παρίσι και το Βερολίνο έχουν μια ειδική σχέση.


Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2004 - 05:28 (Ώρα Λονδίνου)

Δραματική αύξηση των νεκρών στο Ιράν

Η έκρηξη στοίχισε τη ζωή σε εκατοντάδες πυροσβέστες

Εκατοντάδες άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων ανώτατων αξιωματούχων, σκοτώθηκαν στο πιο αιματηρό σιδηροδρομικό δυστύχημα στην ιστορία του Ιράν.

Τρένο, το οποίο μετέφερε εύφλεκτα υλικά, ανατινάχτηκε στα βορειο-ανατολικά της χώρας.

Ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται τουλάχιστον σε 300 ενώ οι τραυματίες είναι εκατοντάδες.

Τα βαγόνια της αμαξοστοιχίας αποκολλήθηκαν, εκτροχιάστηκαν και πέντε από αυτά συνετρίβησαν σε κτίρια και σπίτια που βρίσκονταν κοντά στις σιδηροδρομικές γραμμές.

Περίπου 200 από τους νεκρούς εκτιμάται ότι ήταν εργαζόμενοι σωστικών συνεργείων που έσπευσαν στην περιοχή Νεϊσαμπούρ για να εξουδετερώσουν τις φλόγες και σκοτώθηκαν από μεγάλη έκρηξη.

Το εμπορικό τρένο μετέφερε πετρέλαιο, λιπάσματα, βαμβάκι και θείο.

Το χρονικό

Σύμφωνα με την ιρανική τηλεόραση, τα βαγόνια της αμαξοστοιχίας 17 βαγόνια με θείο, έξι βαγόνια με πετρέλαιο, επτά βαγόνια με λιπάσματα και 10 βαγόνια με βαμβάκι αποκολλήθηκαν και κύλησαν από τον σταθμό της περιοχής.

Τα βαγόνια εκτροχιάσθηκαν και τυλίχθηκαν στις φλόγες

Εκτροχιάστηκαν και έπιασαν φωτιά στις 0400 τοπική ώρα.

Οι πυροσβέστες είχαν σχεδόν εξουδετερώσει τις φλόγες όταν σημειώθηκε μια ισχυρή έκρηξη, στις 0935 τοπική ώρα.

Η έκρηξη ήταν τόσο δυνατή που οι κάτοικοι της περιοχής νόμιζαν ότι επρόκειτο για σεισμική δόνηση.

Στα κοντινά χωριά ισοπεδώθηκαν σπίτια, μεταδίδουν τα πρακτορεία.

Κάποιοι από τους κατοίκους της περιοχής πιστεύεται ότι βρίσκονται παγιδευμένοι στα συντρίμμια των σπιτιών τους, γεγονός που ενδέχεται να ανεβάσει ακόμα περισσότερο τον αριθμό των νεκρών.

Σεισμός;

Κάποιες πληροφορίες λένε ότι τα βαγόνια του τρένου αποκολλήθηκαν εξαιτίας μικρών σεισμικών δονήσεων που σημειώθηκαν στην περιοχή.

Το Ιράν είναι σεισμογενής χώρα. Στις 26 Δεκεμβρίου, περισσότεροι από 40 χιλιάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν στην πόλη Μπαμ εξαιτίας ισχυρής σεισμικής δόνησης.

Οι αρχές διέταξαν τη διεξαγωγή έρευνας για τα ακριβή αίτια της τραγωδίας.

Ο ανταποκριτής του BBC στο Ιράν επισημαίνει ότι ένα από τα σοβαρά ερωτήματα που θα κληθούν να απαντήσουν οι αρχές είναι πως επετράπη η μεταφορά τόσο διαφορετικών και εξαιρετικά εύφλεκτων υλικών στην ίδια αμαξοστοιχία.

Έκκληση για αίμα

Αυτοκίνητα με μεγάφωνα γυρνούν στις γειτονιές απευθύνοντας έκκληση για αίμα για τους εκατοντάδες τραυματίες.

Εκπρόσωπος του υπουργείο Φυσικών Καταστροφών είπε ότι τα νοσοκομεία είναι γεμάτα τραυματίες.

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, προσέφερε τη βοήθεια του Οργανισμού σε όσους επλήγησαν από την έκρηξη.

Μεταξύ των θυμάτων είναι και ανώτατοι αξιωματούχοι: ο κυβερνήτης της περιοχής, ένας δήμαρχος και ένα ανώτατο στέλεχος της πυροσβεστικής υπηρεσίας.


Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2004 - 05:31 (Ώρα Λονδίνου)

Παραιτήθηκε ο Ντιν

Ο Ντιν ανακοινώνει την αποχώρησή του

Ο πρώην κυβερνήτης του Βερμόντ, Χάουαρντ Ντιν, ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από την κούρσα για το χρίσμα του υποψηφίου του Δημοκρατικού κόμματος στις ΗΠΑ.

Ο κ. Ντιν, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ανακοίνωσε ότι η υποψηφιότητά του αποσύρεται αλλά ο αγώνας για αλλαγή συνεχίζεται.

«Αυτό που αποδείξαμε είναι ότι με το να ορθώνει κανείς το ανάστημά του και να λέει την αλήθεια μπορεί να κερδίσει τη στήριξη των ψηφοφόρων», είπε.

Η απόφαση του πρώην κυβερνήτη έμοιαζε αναπόφευκτη αφού στις προκριματικές εκλογές του Γουϊσκόνσιν αναδείχθηκε τρίτος.

Περικυκλωμένος από ένα πλήθος οπαδών του, ο κ. Ντιν απέφυγε να εκδηλώσει συμπαράσταση σε κάποιον από τους άλλους υποψηφίους των Δημοκρατικών αλλά τόνισε ότι θα στηρίξει τον επίσημο υποψήφιο του κόμματος στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.

Ακόμα μια νίκη για τον Κέρι

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο γερουσιαστής της Μασαχουσέτης Τζον Κέρι κέρδισε και την ψηφοφορία στην πολιτεία Γουϊσκόνσιν.

Αυτό σημαίνει ότι αυξάνονται διαρκώς οι πιθανότητες να γίνει ο υποψήφιος των Δημοκρατικών στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.

Ο Τζον Κέρι θεωρείται μέχρι στιγμής το φαβορί για το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος, καθώς έχει κερδίσει σε 15 από τις 17 ψηφοφορίες που έχουν διεξαχθεί από μέλη των Δημοκρατικών.

«Όταν τελειώσει αυτή η διαδικασία των καταμετρήσεων και γίνει σαφές τι θέλουν οι κάτοικοι αυτής της χώρας, θα εργασθούμε όλοι μαζί για να απομακρύνουμε το άτομο που πρέπει να απομακρυνθεί, δηλαδή τον Τζορτζ Μπους. Και αυτό θα γίνει», υπογράμμισε ο Τζον Κέρι.


Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2004 - 03:58 (Ώρα Λονδίνου)

«O Σιράκ σνομπάρει τον Μπλερ»

«Έχω σύμφωνο φιλίας με τη Γερμανία, λέγει ο Σιράκ στον Μπλερ», ο πρωτοσέλιδος τίτλος στην εφημερίδα «Γκάρντιαν».

Στη «μίνι - σύνοδο κορυφής» του Βερολίνου ο πρόεδρος Σιράκ επέμεινε ότι η σχέση της Γαλλίας με τη Γερμανία είναι «πολύ ειδική» και ότι δεν είναι «είδος εξαγώγιμο», σημειώνουν οι συντάκτες της «Γκάρντιαν».

Από την πλευρά του ο κ. Μπλερ παραδέχθηκε μεν την ύπαρξη της ειδικής γαλλογερμανικής σχέσης στους κόλπους της ΕΕ από την άλλη μεριά όμως δεν παρέλειψε να τονίσει ότι οι τρείς χώρες είναι σε θέση να συνεργασθούν στενά προς το συμφέρον όλης της Ευρώπης, επισημαίνεται στο σχετικό άρθρο της «Γκάρντιαν».

Ο οικοδεσπότης της συνόδου, ο καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ, υπογράμμισε την ανάγκη για περιορισμό των δαπανών που αφορούν το κοινωνικό κράτος, γράφει η «Γκάρντιαν».

«Θα πρέπει να προσαρμόσουμε τα κονδύλια για την υγεία και για τις συντάξεις στα νέα δεδομένα ώστε να απελευθερωθούν πόροι γιά επενδύσεις σε άλλους τομείς», είπε στο Βερολίνο ο καγκελάριος Σρέντερ.

Άρση του αδιεξόδου

Σύμφωνα με την «Τάιμς» στο Βερολίνο οι τρεις ηγέτες κατέληξαν σε συμφωνία για το νέο σύνταγμα.

Ο Τόνι Μπλερ κέρδισε την υποστήριξη της Γαλλίας και της Γερμανίας για την εκλογή ενός νέου «σούπερ-επιτρόπου» που θα τεθεί επικεφαλής του προγράμματος των οικονομικών μεταρρυθμίσεων στην Ευρώπη, γράφει η «Τάιμς».

Σε αντάλλαγμα, ο πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ άφησε να εννοήσει ότι θα αποδεχόταν ένα νέο σύστημα ψηφοφορίας στους κόλπους της ΕΕ που θα βασιζόταν στο μέγεθος του πληθυσμού της κάθε μίας χώρας - μέλους.

Σε αυτή την περίπτωση, ο κ. Μπλερ θα ήθελε να δωθούν διαβεβαιώσεις στην Ισπανία και την Πολωνία οι οποίες έντονα αντιδρούν στην αλλαγή του σημερινού συστήματος ψηφοφορίας, σημειώνει η «Ταιμς».

Αναγκαίες οι μεταρρυθμίσεις

Η Γερμανία, η Γαλλία και η Βρετανία αποδέχθηκαν ένα ενιαίο πρόγραμμα για νέες οικονομικές μεταρρυθμίσεις, γράφει η «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς».

Σε επιστολή τους προς τους κοινοτικούς τους εταίρους, ο Τόνι Μπλερ, ο Ζακ Σιράκ και ο Γκέρχαρντ Σρέντερ κάνουν τις προτάσεις τους για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της παγκοσμιοποίησης και των δημογραφικών και τεχνολογικών αλλαγών, υπογραμίζουν οι συντάκτες της «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς».

Στο Βερολίνο και οι τρεις ηγέτες τόνισαν την ανάγκη για περισσότερες επενδύσεις στην έρευνα και στην εκπαίδευση, ενώ πρότειναν το διορισμό ενός αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο οποίος θα ενεργεί ως υπουργός των Οικονομικών της Ευρώπης, γράφει η «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς».

Ο Μπλερ και η «Συμμορία των Δύο»

Ο Τόνι Μπλερ τοποθέτησε τον εαυτό του στο επίκεντρο της διαδικασίας λήψεως των αποφάσεων στην Ευρώπη, εκτιμά η «Ντέιλι Τέλεγκραφ».

Σύμφωνα με την «Τέλεγκραφ», στο Βερολίνο ο Βρετανός πρωθυπουργός - «διέρρηξε τον γαλλογερμανικό άξονα και τον έπεισε να επισπεύσει τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις».

Ο Τόνι Μπλερ είπε ότι - «αυτό που είναι καλό για τις μεγάλες χώρες της Ευρώπης είναι καλό και για την υπόλοιπη Ευρώπη».

Στη σύνοδο κορυφής, ο πρόεδρος Σιράκ έδειξε ότι δεν αισθάνεται άνετα από τις αδιάκριτες παρεμβάσεις του κ. Μπλερ στην «ειδική σχέση» της Γαλλίας με τη Γερμανία, σημειώνει η «Ντέιλι Τέλεγκραφ».

Η Γαλλία ανησυχεί ότι η Γερμανία πλησιάζει περισσότερο τη Βρετανία, μία στροφή πολιτικής που γίνεται σαφής στη συνέντευξη που έδωσε ο Γερμανός υπουργός των Εξωτερικών Γιόσκα Φίσερ στη «Ντέιλι Τέλεγκραφ» πρίν από τρεις εβδομάδες.


Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2004 - 05:12 (Ώρα Λονδίνου)

«Η συναίνεση δεν βλάπτει»

Η Γερμανία, η Γαλλία και η Βρετανία ουσιστικά μπορούν να συμβάλουν στην επίλυση προβλημάτων όπως είναι η οικονομική ανάπτυξη ή η επιρροή της Ευρώπης στην παγκόσμια σκηνή, γράφει η τσέχικη εφημερίδα «Χοσποντάρσκε Νόβινι».

Το μεγαλύτερο λάθος που μπορούν να κάνουν οι κύριοι Μπλερ, Σιράκ και Σρέντερ είναι να υποθέσουν ότι μπορούν να πετύχουν από μόνοι τους, σημειώνει η «Χοσποντάρσκε Νόβινι».

Η τσέχικη εφημερίδα προειδοποιεί ότι υπάρχει κίνδυνος - «οι τρείς μεγάλοι να ετοιμάσουν το μενού της Ένωσης που θα υποχρεωθούν να καταναλώσουν οι υπόλοιπες χώρες».

Οι απώλειες της Γερμανίας ;

H γερμανική «Μπερλίνερ Τσάιτουνγκ» υποστηρίζει ότι μάλλον η θέση της Γερμανίας και όχι η θέση των μικρών χωρών της ΕΕ κινδυνεύει να υποβαθμισθεί σε συνόδους όπως αυτή που έγινε την Τετάρτη στο Βερολίνο.

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι η στρατιωτική ισχύς της Γερμανίας είναι μικρότερη από αυτή της Βρετανίας ή της Γαλλίας και ότι η χώρα δεν είναι πυρηνική δύναμη ή μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Η «Μπερλίνερ Τσάιτουνγκ» εκφράζει τη λύπη της επειδή η κυβέρνηση Σρέντερ κατά τα φαινόμενα έχει εγκαταλείψει την πολιτική των συμμαχιών με τις μικρές χώρες της Κοινότητας - μία πολιτική που είχε εφαρμόσει με επιτυχία ο καγκελάριος Κολ.

Οταν οι Γερμανοί πολιτικοί δεν θεωρούν πλέον ότι η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση είναι ο τελικός σκοπός, τότε η χώρα που θα υποφέρει περισσότερο θα είναι η Γερμανία, τόνιζει η εφημερίδα του Βερολίνου.

Τα οφέλη για την Ευρώπη

Η «Ντερ Ταγκεσπίγκελ» ισχυρίζεται ότι μία συμμαχία μεταξύ της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Βρετανίας μπορεί να έχει ευνοϊκά αποτελέσματα για το σύνολο της Ευρώπης.

Η εφημερίδα σημειώνει ότι παρεμφερείς σύνοδοι κορυφής όπως αυτή του Βερολίνου απέτυχαν επειδή δεν είχαν προηγηθεί διαβουλεύσεις μεταξύ των άμεσα ενδιαφερομένων.

Προειδοποιεί πάντως η «Ντερ Ταγκεσπίγκελ» τους τρεις ηγέτες να μη επιδιώξουν να προωθήσουν προτάσεις που εξυπηρετούν τα στενά τους συμφέροντα.

«Αν ο Μπλερ , ο Σιράκ και ο Σρέντερ δεν λάβουν υπόψη τους τις επιθυμίες των κοινοτικών τους εταίρων και το κοινό καλό της ΕΕ, τότε θα έχουν χάσει...», γράφει χαρακτηριστικά η «Ντερ Ταγκεσπίγκελ».

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.