Compact version |
|
Wednesday, 27 November 2024 | ||
|
Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real AudioΕιδήσεις 04-01-27
Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2004 - 23:31 (Ώρα Λονδίνου) Ο Άρχοντας των... υποψηφιοτήτων Όσκαρ 11 υποψηφιότητες Όσκαρ για το φιλμ «Ο Άρχοντας των Δακτυλιδιών: Η επιστροφή του Βασιλιά» Η ταινία του Νεοζηλανδού Πίτερ Τζάκσον «Ο Αρχοντας των Δαχτυλιδιών: Η επιστροφή του Βασιλιά» συγκεντρώνει 11 συνολικά υποψηφιότητες για τα φετινά Όσκαρ, όπως ανακοίνωσε η επιτροπή απονομής των βραβείων. Η κινηματογραφική διασκευή της τριλογίας του Τόλκιν είναι υποψήφια για Οσκαρ καλύτερης ταινίας για τρίτη συνεχή χρονιά, κάτι που αποτελεί ρεκόρ στην ιστορία του θεσμού. Την περασμένη εβδομάδα το τρίτο φιλμ της εποποιίας του Τζάκσον απέσπασε τέσσερις «Χρυσές Σφαίρες» που θεωρούνται προάγγελοι των βραβείων που θα απονείμει η αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου στις 29 Φεβρουαρίου. Στην κατηγορία της καλύτερης ταινίας θα διαγωνιστούν επίσης: H ναυτική περιπέτεια της ναπολεόντειας εποχής «Master and Commander: Στα πέρατα του κόσμου» (που διεκδικεί Όσκαρ σε 10 κατηγορίες) με πρωταγωνιστή τον Ράσελ Κρόου, Tο θρίλερ «Σκοτεινή πλευρά του ποταμού» με πρωταγωνιστή τον Σον Πεν, σε σκηνοθεσία Κλιντ Ίστγουντ, ο οποίος είναι υποψήφιος για Όσκαρ σκηνοθεσίας, To «Seabiscuit» με κεντρικό ήρωα το ομώνυμο θρυλικό άλογο ιπποδρομιών και Tο φιλμ «Χαμένοι στη Μετάφραση» της Σοφίας Κόπολα, η οποία επίσης γίνεται η πρώτη Αμερικανίδα που προτείνεται για Όσκαρ σκηνοθεσίας. Η ναυτική εποποιία με πρωταγωνιστή τον Ράσελ Κρόου, διεκδικεί 10 Όσκαρ Οι υπόλοιποι υποψήφιοι για Όσκαρ σκηνοθεσίας είναι ο Αυστραλός Πίτερ Γουίαρ για το «Master and Commander: Στα πέρατα του κόσμου» και ο Βραζιλιάνος Φερνάντο Μειρέγιες για το φιλμ «Η πόλη του Θεού». Τα Όσκαρ καλύτερης ανδρικής ερμηνείας διεκδικούν οι Τζόνι Ντεπ («Πειρατές της Καραϊβικής», Μπεν Κίνγκσλεϊ («Σπίτι από άμμο και ομίχλη»), Τζουντ Λο («Το Παγερό Βουνό»), Σον Πεν («Σκοτεινή πλευρά του ποταμού») και Μπιλ Μάρεϊ («Χαμένοι στη Μετάφραση»).
Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2004 - 22:20 (Ώρα Λονδίνου) Σύλληψη «αθανάτου» για διαφθορά Αίσθηση προκάλεσε η σύλληψη και ανάκριση του Νοτιοκορεάτη αντιπροέδρου της ΔΟΕ Ο Νοτιοκορεάτης αντιπρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ) συνελήφθη στη Σεούλ κατηγορούμενος για δωροδοκία, διασπάθιση κονδυλίων και άλλες οικονομικές ατασθαλίες. Οι εισαγγελικές αρχές κρατούν και ανακρίνουν τον κ. Κιμ Ουν Γιονγκ κατόπιν εντάλματος που εκδόθηκε από τοπικό δικαστήριο. Οι δικαστικές αρχές διερευνούσαν καταγγελίες σύμφωνα με τις οποίες ο ηλικίας 72 ετών «αθάνατος» είχε καταχραστεί κονδύλια της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Τάε Κβο Ντο. Επίσης κατηγορείται ότι είχε λάβει παρανόμως 400 χιλιάδες δολάρια από δύο αθλητικούς παράγοντες της Νότιας Κορέας προκειμένου να προωθήσει την εκλογή τους στη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή. Οι ανακριτές ερευνούσαν επίσης καταγγελίες ότι ο κ. Κιμ όταν ήταν πρόεδρος της νοτιοκορεατικής Ολυμπιακής Επιτροπής δωροδοκήθηκε από εταιρεία αθλητικού εξοπλισμού κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού επιλογής χορηγών. Μέχρι στιγμής ο κ. Κιμ έχει αρνηθεί όλες τις κατηγορίες. Η ΔΟΕ έθεσε σε διαθεσιμότητα τον κ. Κιμ για όσο χρονικό διάστημα διαρκέσουν οι ανακρίσεις, ενεργώντας μετά από σύσταση της επιτροπής δεοντολογίας της. Ο κ. Κιμ είναι ο πλέον γνωστός αθλητικός παράγοντας της χώρας του και έχει διατελέσει μέλος της ΔΟΕ επί σειρά ετών. Ήταν από τους πρωτεργάτες της επιτυχημένης ανάληψης των Ολυμπιακών Αγώνων του 1988 από τη χώρα του, και το 2000 πέτυχε να γίνει το τάε κβο ντο ολυμπιακό αγώνισμα.
Νέα πλήγματα σε αμερικανικούς στόχους Νέες επιθέσεις σημειώθηκαν με στόχο Αμερικανούς στρατιώτες Νέες αιματηρές επιθέσεις σημειώθηκαν το τελευταίο 24ωρο στο Ιράκ με στόχο στρατιώτες των ΗΠΑ και υπαλλήλους του τηλεοπτικού δικτύου CNN. Τρεις Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και άλλοι τόσοι τραυματίστηκαν σήμερα στα νότια της Βαγδάτης από βόμβα που ήταν τοποθετημένη πλάι σε δρόμο και εξερράγη τη στιγμή που περνούσε η αυτοκινητοπομπή τους. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του αμερικανικού στρατού η επίθεση σημειώθηκε το βράδυ της Τρίτης κοντά στην Ισκανταρίγια, που απέχει 50 χιλιόμετρα νότια της Βαγδάτης. Νωρίτερα δύο εργαζόμενοι του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου σκοτώθηκαν το απόγευμα της Τρίτης όταν το όχημα τους έπεσε σε ενέδρα. Πρόκειται για έναν οδηγό και έναν μεταφραστή, ενώ ένας εικονολήπτης του δικτύου που επέβαινε σε δεύτερο όχημα τραυματίστηκε. Εξάλλου το απόγευμα ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι βρήκε αυτοκίνητο παγιδευμένο με εκρηκτικά κοντά στο επιτελείο των αμερικανικών στρατευμάτων στη Βαγδάτη, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς. Τρεις Αμερικανοί νεκροί στην Χαλντίγια Το πρωί της Τρίτης άλλοι τρεις Αμερικανοί στρατιώτες βρήκαν το θάνατο και ένας συνάδελφός του τραυματίστηκε σε έκρηξη που σημειώθηκε δυτικά της Βαγδάτης, όπως ανακοίνωσε στρατιωτικός εκπρόσωπος των ΗΠΑ, που νωρίτερα είχε πει ότι μία μονάδα αποτελούμενη από δύο οχήματα έπεσε σε ενέδρα. Τοπικές νοσοκομειακές πηγές λένε ότι στο αιματηρό συμβάν σκοτώθηκαν και δύο Ιρακινοί πολίτες. Οι αμερικανικές αρχές δεν θέλησαν να δώσουν περαιτέρω λεπτομέρειες αλλά αυτόπτες μάρτυρες λένε ότι εξερράγησαν δύο βόμβες που είχαν τοποθετηθεί σε δρόμο της κωμόπολης Χαλντίγια, όταν από το σημείο αυτό διήλθε αμερικανική στρατιωτική φάλαγγα. Η περιοχή αυτή που βρίσκεται 80 χιλιόμετρα δυτικά της ιρακινής πρωτεύουσας έχει κατ΄ επανάληψη γίνει εστία ενόπλων επιθέσεων. Κουρδικό αίτημα για αποχώρηση των Τούρκων Στο μεταξύ η κουρδική διοίκηση στην επαρχία Ιρμπίλ του βορείου Ιράκ προειδοποίησε ότι θα κλείσει το αρχηγείο της τουρκικής ειρηνευτικής δύναμης που σταθμεύει στην περιοχή εάν η Άγκυρα δεν ανακαλέσει αυτοβούλως τα στρατεύματά της. Υπενθυμίζεται ότι από τον περασμένο Οκτώβριο το Κουρδικό Κοινοβούλιο έχει στείλει επιστολή στην Ουάσινγκτον, στο Λονδίνο και στην Άγκυρα με την οποία ζητά την αποχώρηση της «Δύναμης Επιτήρησης της Ειρήνης» από τις κουρδικές περιοχές καθώς η παρουσία της δεν είναι πλέον αναγκαία μετά την ανατροπή του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν.
Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2004 - 21:43 (Ώρα Λονδίνου) Εκκρεμές θέμα οι εβραϊκοί οικισμοί Οι εβραίοι έποικοι αποτελούν σημαντική ομάδα πίεσης στο Ισραήλ Στο Ισραήλ το πρωθυπουργικό γραφείο διέψευσε κατηγορηματικά ότι σύμβουλος του Αριέλ Σαρόν σε συνάντηση που είχε με εκπροσώπους εβραίων εποίκων πρότεινε τη διάλυση τουλάχιστον επτά οικισμών της Δυτικής Όχθης και της Λωρίδας της Γάζας. Νωρίτερα έποικοι είχαν κατηγορήσει τον Αριέλ Σαρόν ότι προτίθεται να σφραγίσει επτά οικισμούς στα πλαίσια του σχεδίου για διαχωρισμό του ισραηλινού εδάφους από τις παλαιστινιακές περιοχές. «Προσπάθησαν να μας πείσουν να συμφωνήσουμε για την απομάκρυνση των οικισμών. Ο Σαρόν επιθυμεί να πάει στην Ουάσινγκτον με ένα ολοκληρωμένο σχέδιο. Το απορρίψαμε αμέσως», δήλωσε ο επικεφαλής του συμβουλίου εποίκων, Γεχόσουα Μορ Γιόσεφ. Σύμφωνα με ανταποκριτές εάν επιβεβαιωθεί η είδηση θα είναι η πρώτη φορά που το κυβερνών συντηρητικό κόμμα Λικούντ συζητά την εγκατάλειψη ορισμένων οικισμών. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός αναμένεται να συναντηθεί με τον αμερικανό πρόεδρο Τζορτζ Μπους στην Ουάσινγκτον σε λίγες ημέρες.
Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2004 - 21:08 (Ώρα Λονδίνου) Μπλερ: Ξεπέρασε την πρώτη δοκιμασία Με διαφορά μόλις πέντε ψήφων εγκρίθηκε το νομοσχέδιο για αύξηση των διδάκτρων στα Πανεπιστήμια Στη Βρετανία η κυβέρνηση του Τόνι Μπλερ ξεπέρασε τη δοκιμασία της κρίσιμης κοινοβουλευτικής ψηφοφορίας για την καθιέρωση διδάκτρων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Συγκεκριμένα η κυβερνητική πρόταση εγκρίθηκε τελικά το βράδυ της Τρίτης από τη Βουλή των Κοινοτήτων με διαφορά μόλις πέντε ψήφων, τη μικρότερη κοινοβουλευτική πλειοψηφία από τότε που το κόμμα των Εργατικών επανεξελέγη στην κυβέρνηση το 1997. Το νομοσχέδιο επιτρέπει στα πανεπιστήμια να καθιερώσουν υψηλότερα δίδακτρα, τα οποία οι φοιτητές θα εξοφλούν όταν εισέλθουν στην παραγωγική διαδικασία. Πάντως δεκάδες «αντάρτες» βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος ψήφισαν εναντίον της πρότασης παρά τις συνεχείς πιέσεις που δέχθηκαν από στελέχη της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Πολιτικός συντάκτης του BBC εκτιμά ότι η πρόταση θα συναντήσει περαιτέρω εμπόδια προκειμένου να γίνει νόμος. Η νίκη του κ. Μπλερ μπορεί να αποδειχθεί βραχύβια καθώς την Τετάρτη δημοσιεύεται το πόρισμα της δικαστικής έρευνας του λόρδου Χάτον σχετικά με το τι οδήγησε στο θάνατο του κυβερνητικού συμβούλου όπλων μαζικής καταστροφής, δόκτορα Ντέιβιντ Κέλι. Η έρευνα αυτή περιέλαβε σειρά ερωτημάτων όπως το πώς παρουσίασε η βρετανική κυβέρνηση στο κοινοβούλιο και την κοινή γνώμη τους λόγους που δικαιολογούσαν την εισβολή στο Ιράκ.
Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2004 - 19:41 (Ώρα Λονδίνου) Νέα πλήγματα σε αμερικανικούς στόχους Νέες επιθέσεις σημειώθηκαν με στόχο Αμερικανούς στρατιώτες Νέες αιματηρές επιθέσεις σημειώθηκαν το τελευταίο 24ωρο στο Ιράκ με στόχο στρατιώτες των ΗΠΑ και υπαλλήλους του τηλεοπτικού δικτύου CNN. Σύμφωνα με πληροφορίες δύο εργαζόμενοι του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου σκοτώθηκαν το απόγευμα της Τρίτης όταν το όχημα τους έπεσε σε ενέδρα. Πρόκειται για έναν οδηγό και έναν μεταφραστή, ενώ ένας εικονολήπτης του δικτύου που επέβαινε σε δεύτερο όχημα τραυματίστηκε. Εξάλλου ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι βρήκε αυτοκίνητο παγιδευμένο με εκρηκτικά κοντά στο επιτελείο των αμερικανικών στρατευμάτων στη Βαγδάτη, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς. Λίγες ώρες νωρίτερα τρεις Αμερικανοί στρατιώτες βρήκαν το θάνατο και ένας συνάδελφός του τραυματίστηκε σε έκρηξη που σημειώθηκε δυτικά της Βαγδάτης, όπως ανακοίνωσε στρατιωτικός εκπρόσωπος των ΗΠΑ, που νωρίτερα είχε πει ότι μία μονάδα αποτελούμενη από δύο οχήματα έπεσε σε ενέδρα. Τοπικές νοσοκομειακές πηγές λένε ότι στο αιματηρό συμβάν σκοτώθηκαν και δύο Ιρακινοί πολίτες. Οι αμερικανικές αρχές δεν θέλησαν να δώσουν περαιτέρω λεπτομέρειες αλλά αυτόπτες μάρτυρες λένε ότι εξερράγησαν δύο βόμβες που είχαν τοποθετηθεί σε δρόμο της κωμόπολης Χαλντίγια, όταν από το σημείο αυτό διήλθε αμερικανική στρατιωτική φάλαγγα. Η περιοχή αυτή που βρίσκεται 80 χιλιόμετρα δυτικά της ιρακινής πρωτεύουσας έχει κατ΄ επανάληψη γίνει εστία ενόπλων επιθέσεων. Κουρδικό αίτημα για αποχώρηση των Τούρκων Στο μεταξύ η κουρδική διοίκηση στην επαρχία Ιρμπίλ του βορείου Ιράκ προειδοποίησε ότι θα κλείσει το αρχηγείο της τουρκικής ειρηνευτικής δύναμης που σταθμεύει στην περιοχή εάν η Άγκυρα δεν ανακαλέσει αυτοβούλως τα στρατεύματά της. Υπενθυμίζεται ότι από τον περασμένο Οκτώβριο το Κουρδικό Κοινοβούλιο έχει στείλει επιστολή στην Ουάσινγκτον, στο Λονδίνο και στην Άγκυρα με την οποία ζητά την αποχώρηση της «Δύναμης Επιτήρησης της Ειρήνης» από τις κουρδικές περιοχές καθώς η παρουσία της δεν είναι πλέον αναγκαία μετά την ανατροπή του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν.
Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2004 - 18:05 (Ώρα Λονδίνου) «Είμαστε έτοιμοι για συνομιλίες» Έτοιμος για ουσιαστικές διαπραγματεύσεις με βάση το σχέδιο Ανάν είναι ο πρόεδρος της Κύπρου Η Κύπρος χαιρέτισε την πρόθεση της Τουρκίας για επανάληψη του διαλόγου υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών με σκοπό την επίλυση του Κυπριακού, υπό τον όρο ότι η Άγκυρα πράγματι εννοεί αυτά που πρόσφατα διακήρυξε. Συγκεκριμένα ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσος Παπαδόπουλος, δήλωσε σε δημοσιογράφους πριν αναχωρήσει για το Στρασβούργο πως η Ελληνοκυπριακή πλευρά είναι έτοιμη για ουσιαστικές διαπραγματεύσεις με βάση το σχέδιο Ανάν, χωρίς να θέτει προϋποθέσεις, και οποτεδήποτε λάβει τη σχετική πρόσκληση από το γενικό γραμματέα του ΟΗΕ. «Εύχομαι ότι υπάρχει αυθεντική πολιτική βούληση από την Τουρκία, και η πλευρά μας θα χαιρέτιζε κάτι τέτοιο» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαδόπουλος. Επίσης ο Κύπριος πρόεδρος προέβη στην εκτίμηση ότι η προθυμία της Άγκυρας για επανάληψη του διαλόγου τυγχάνει αμερικανικής υποστήριξης καθώς η πολιτική της Ουάσινγκτον στην περιοχή έχει στόχο να διασφαλίσει την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Κυπριακή Δημοκρατία περιμένει επιβεβαίωση από τα Ηνωμένα Έθνη για το ποια ακριβώς ήταν η δέσμευση που ανέλαβε ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταϊγίπ Ερντογάν, σχετικά με την αναβίωση των συνομιλιών, όταν συναντήθηκε με τον γ.γ. του ΟΗΕ Κόφι Ανάν. «Υπάρχουν αντικρουόμενες δηλώσεις, κάτι το οποίο δημιουργεί σύγχυση σχετικά με το τι ακριβώς θέλει να επιτύχει η Τουρκία» είπε ο πρόεδρος της Κύπρου. Ταλάτ υπέρ λύσης πριν το Μάιο Στο μεταξύ ο νέος πρωθυπουργός της αυτοαποκαλούμενης Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, δήλωσε σήμερα ότι η επίλυση του Κυπριακού με δημοψήφισμα πριν την 1η Μαΐου θα ήταν η πλέον λογική εξέλιξη που θα προσέφερε εγγυήσεις για τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων. Υπέρ επίλυσης του Κυπριακού με δημοψήφισμα πριν την 1η Μαΐου τάχθηκε ο κ. Ταλάτ Μιλώντας σε συνεδρίαση του Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Άγκυρας ο κ. Ταλάτ επεσήμανε ότι υπάρχουν δύο διαφορετικές προσεγγίσεις εκ μέρους της Τουρκίας στο Κυπριακό. Σύμφωνα με την πρώτη άποψη το Κυπριακό μπορεί να παραμένει μετέωρο μέχρι το Δεκέμβριο του 2004, όταν θα αποφασιστεί εάν και πότε θα αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η δεύτερη άποψη είναι ότι πρέπει να πραγματοποιηθούν συγκεκριμένα βήματα με σκοπό την επίλυση του Κυπριακού πριν από την 1η Μαΐου. Ο κ. Ταλάτ είπε ότι συμμερίζεται τη δεύτερη άποψη.
Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2004 - 17:48 (Ώρα Λονδίνου) Ερντογάν: «Σημείο αναφοράς το σχέδιο Ανάν» Ο Ραούφ Ντεκτάς δέχεται πιέσεις να αποδεχθεί το σχέδιο Ανάν Νέα Υόρκη Του Θανάση Τσίτσα Σημείο αναφοράς και όχι βάση διαπραγματεύσεων υποστήριξε ότι πρέπει να είναι το σχέδιο Ανάν ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν που μιλώντας χθες στο Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων στην Νέα Υόρκη στάθηκε ιδιαίτερα στο θέμα των καλών υπηρεσιών του γ.γ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν. Ο Τούρκος πρωθυπουργός που βρίσκεται από την Κυριακή στις ΗΠΑ για επίσημη επίσκεψη θα μεταβεί αύριο στο Λευκό Οίκο, όπου θα έχει συνομιλίες με τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζορτζ Μπους, για την κατάσταση στο Ιράκ, το ρόλο της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή, την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και το Κυπριακό. Αναφερόμενος χθες στο σχέδιο Ανάν δήλωσε ότι δεν είναι δυνατό να υπάρξουν συνολικές διαπραγματεύσεις εξαιτίας των στενών χρονικών περιθωρίων: «Η τουρκική πλευρά προτείνει τη διαβούλευση επί συγκεκριμένων θεματικών, όπως οι βασικές αρχές του σχεδίου, το Σύνταγμα και το εδαφικό». Ο Ταγίπ Ερντογάν επανέλαβε την άποψη ότι στις διαπραγματεύσεις θα πρέπει να λάβει μέρος μια ανεξάρτητη και αμερόληπτη χώρα με πολιτικό βάρος καθώς και ένας νέος εκπρόσωπος του γ.γ του ΟΗΕ. Διπλωματικοί κύκλοι στον ΟΗΕ σχολιάζοντας τη δήλωση του για νέο διαμεσολαβητή στο Κυπριακό, ανέφεραν ότι οι όροι εντολής του γ.γ καθορίζονται μόνο από το Συμβούλιο Ασφαλείας. Εκπρόσωπος του ΟΗΕ, ερωτηθείς από το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων για την επίσημη ιδιότητα του Αλβάρο ντε Σότο, είπε ότι είναι ο ειδικός αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα για τη Δυτική Σαχάρα. Στέϊτ Ντιπάρτμεντ Η τοποθέτηση και οι νέοι ελιγμοί του Τούρκου πρωθυπουργού στο Κυπριακό υποχρέωσαν το Στέϊτ Ντιπάρτμεντ να σπεύσει να διευκρινίσει ότι δεν αποδέχεται την πρόταση Ερντογάν, να αναλάβουν δηλαδή οι ΗΠΑ τη διαμεσολάβηση. Αξιωματούχος του Στέϊτ Ντιπάρτμεντ διάβασε αργά χθες το απόγευμα οδηγία που αναφέρει ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν σθεναρά την αποστολή καλών υπηρεσιών του Κόφι Ανάν και αναγνωρίζουν μόνο σ αυτόν το ρόλο της διευκόλυνσης στις διαπραγματεύσεις. Ο κ. Ερντογάν απαντώντας σε ερώτηση για το αν θεωρεί εφικτή μια ομοσπονδία στη Κύπρο, όταν απορρίπτει τη λύση αυτή στην περίπτωση του Ιράκ, ισχυρίστηκε ότι στην Κύπρο δεν υφίσταται αίτημα ομοσπονδιοποίησης στη βάση εθνοτικών και θρησκευτικών δομών. Ο Τούρκος πρωθυπουργός έκανε ιδιαίτερη μνεία στην προσπάθεια της χώρας του για εκδημοκρατισμό, για τις σχέσεις της με τις ΗΠΑ, την Ε.Ε και έδωσε ένα σαφές στίγμα ότι «η Τουρκία θα αποτελέσει θετικό παράδειγμα για τα μουσουλμανικά κράτη της περιοχής στο θέμα της ασφάλειας και της καταπολέμησης της τρομοκρατίας. Συνάντηση με Δημήτριο Χθες, κατά την διάρκεια της παραμονής του στη Νέα Υόρκη, ο Ταγίπ Ερντογάν συναντήθηκε και με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Δημήτριο. Η συνάντηση έγινε με πρωτοβουλία της τουρκικής πλευράς και μεταξύ άλλων, συζητήθηκαν το θέμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, το Κυπριακό και το αίτημα να δοθεί άδεια από την τουρκική κυβέρνηση, ώστε μια βυζαντινή εικόνα σπάνιας αξίας από την Τουρκία, ώστε να συμπεριληφθεί στην έκθεση του Μητροπολιτικού Μουσείου για το Βυζάντιο, την άνοιξη του 2004 κάτι που ο κ. Ερντογάν είδε με θετικό μάτι.
Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2004 - 16:09 (Ώρα Λονδίνου) Μείωση τουρισμού σε παγκόσμια κλίμακα Η άτυπη πνευμονία έπληξε τον τουρισμό της νοτιοανατολικής Ασίας Την μεγαλύτερη μείωση όλων των εποχών σημείωσε η τουριστική κίνηση σε όλο τον κόσμο την χρονιά που πέρασε. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, η ανατολική Ασία και η βόρειος Αμερική ήταν οι δυο περιοχές που επλήγησαν ιδιαίτερα από την μείωση της τουριστικής κίνησης. Στην Βόρειο Αμερική ο αριθμός των επισκεπτών μειώθηκε κατά 5% για τρίτη συνεχόμενη χρονιά. Η μεγαλύτερη μείωση όμως σημειώθηκε στην νοτιοανατολική Ασία όπου ο αριθμός των επισκεπτών έπεσε κατά 16%. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η μεγάλη μείωση του τουρισμού οφείλεται στην ασθένεια της άτυπης πνευμονίας που έπληξε πολλές χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας το 2003. Παράλληλα ο φόβος τρομοκρατικών επιθέσεων καθήλωσε στα σπίτια τους πολλούς Αμερικανούς τουρίστες. Σε αντίθεση, η τουριστική κίνηση έδειξε σημάδια ανόδου στην Λατινική Αμερική και στην Καραϊβική. Πιστεύεται ότι αυτό οφείλεται κυρίως στην αύξηση των επισκεπτών από χώρες όπως την Βραζιλία και την Αργεντινή καθώς η οικονομία των χωρών αυτών ανέκαμψε. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού η μεγαλύτερη αύξηση της τουριστικής κίνησης παρατηρήθηκε στην Αφρική και την Μέση Ανατολή. Αν και πολλοί Αμερικανοί και Ευρωπαίοι απέφυγαν να ταξιδέψουν στις περιοχές αυτές, εν τούτοις, πολλοί Σαουδάραβες, Ιρανοί και Αιγύπτιοι δεν φάνηκαν να πτοούνται από τους φόβους τρομοκρατικών επιθέσεων.
Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2004 - 12:19 (Ώρα Λονδίνου) Σίδνεϋ, του Γιώργου Διαμαντούλη Αυστραλοί γιορτάζουν στο Σίδνεϋ την εθνική τους γιορτή Η Αυστραλία είναι ίσως από τις λίγες χώρες στον πλανήτη που το ερώτημα του καθορισμού της εθνικής ταυτότητας των πολιτών της, έρχεται κατά καιρούς στην επιφάνεια άλλοτε υποτονικά και άλλοτε εντονότερα. Αναδεικνύεται με αυτό τον τρόπο, ένα ζήτημα άρρηκτα δεμένο με τη σχέση της εικόνας που έχει δημιουργήσει ο υπόλοιπος κόσμος για την Αυστραλία από τη μία και την πραγματικότητα από την άλλη. Ερωτήματα Τι σημαίνει να είσαι Αυστραλός; Ερώτημα απλό έως απλοϊκό, στο οποίο καλούνται να απαντήσουν οι Αυστραλοί, οι γείτονες τους κι ο υπόλοιπος κόσμος. Εύλογες ίσως οι απορίες που μπορεί να δημιουργηθούν. Τι σημασία έχει; Πόσο σημαντικός είναι ο εθνικός αυτοπροσδιορισμός σε καιρούς παγκοσμιοποίησης και ενώ ο υπόλοιπος κόσμος αμφισβητεί στεγανά όπως αυτό της έννοιας έθνος; Η πραγματικότητα απαντά με τον καλύτερο τρόπο σε αυτούς που "βασανίζονται". Διάλογος εντός πλαισίων Γιορτή της Αυστραλίας (Australia Day) η 26η Ιανουαρίου και ο διάλογος για την εθνική ταυτότητα άνοιξε και πάλι. Διάλογος βέβαια εντός τέτοιων πλαισίων που να μην βλάπτει ούτε το «ίματζ» που από αυτό εξαρτώνται οικονομικά οφέλη αλλά ούτε και την εθνική υπόσταση της χώρας. Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Τζον Χάουαρντ Θα είναι, όπως συνηθίζουν να λένε, unaustralian (αντιαυστραλιανό) να αμφισβητηθούν κάποιες ποιότητες που ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Τζον Χάουαρντ αρέσκεται να προβάλλει. Ποιότητες που χωρίς πρωτοτυπία, μπορεί να αποδίδονται στους αυστραλούς αλλά αποτελούν, λόγω κυρίως «εθνικής» ανομοιογένειας (γεγονός που δεν θα ισχύει με την πάροδο του χρόνου και την ενδεχόμενη ενσωμάτωση των μειονοτήτων στην κυρίαρχη κουλτούρα) περισσότερο ευσεβή πόθο παρά πραγματικότητα. Πόθος που δεν γεννάται ή υπάρχει αποκλειστικά στη συνείδηση των αυστραλών αλλά που με ψυχραιμότερη ανάλυση, αποδεικνύεται πανανθρώπινο ιδανικό χωρίς εθνικό προσδιορισμό. Η αίσθηση του ανήκειν και η συντροφικότητα, προβάλλονται ως τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά του αυστραλιανού λαού. Ενός λαού που οδηγείται σε διάλογο και καλείται αν όχι να «αγνοήσει» κάποιες ιστορικές αλήθειες που ίσως δημιουργούν συμπλέγματα, να της θέσει τουλάχιστον σε δεύτερη μοίρα. Αυτοκρατορική κληρονομιά Το γεγονός ότι τα θεμέλια της Αυστραλίας τέθηκαν- ελέω βρετανικής αυτοκρατορίας- πάνω στο αίμα των γηγενών Αμπορίτζινις δεν μπορεί να παραγνωριστεί. Οι εδαφικές διεκδικήσεις των ιθαγενών παραμένουν κυρίαρχο πολιτικό ζήτημα Η 26 Ιανουαρίου είναι η επέτειος της άφιξης του στόλου των ευρωπαίων. Επέτειος που για τους γηγενείς είναι επέτειος εισβολής και κατάκτησης. Το κύριο χαρακτηριστικό όμως μιας εθνικής γιορτής είναι να ενώσει παρά να διχάσει. Μπορεί οι αριθμοί των γηγενών να είναι τόσο μικροί και διασπασμένοι που η αμφισβήτηση από την πλευρά τους να ακούγεται αμυδρή, ερωτηματικά και μάλιστα έντονα γεννώνται και όχι μόνο επετειακώς, ανάμεσα στους μετανάστες που αποτελούν την ψυχή αυτής της χώρας. Άνθρωποι που με την εργασία τους και ελλείψει άλλων επιλογών, δημιούργησαν κυριολεκτικώς την Αυστραλία, τώρα νοιώθουν στο περιθώριο. Και αν ο ψόγος δεν θίγει τον θεωρητικό πολυπολιτισμό, έρχεται η σημαία και το κάνει. Το γιούνιον τζάκ η σημαία του Ηνωμένου Βασιλείου στο άνω αριστερό άκρο της αυστραλιανής σημαίας, έρχεται να θυμίσει ότι η χώρα δεν επιδιώκει να ξεφύγει από το παρελθόν της. Και αν οι δημοσκοπήσεις εντοπίζουν ενδεχομένως τη θέληση των αυστραλών να αντικαταστήσουν την βασίλισσα Ελισάβετ με έναν Αυστραλό, ως επικεφαλής του κράτους, δεν είναι καθόλου βέβαιο το τι θα πράξουν σε ενδεχόμενη ψηφοφορία. Το παράδειγμα του 1999 είναι έντονο και αποδεικνύει ότι οι δεσμοί με τη βασιλεία είναι για τους διαμορφωτές της πολιτικής, ακλόνητο πειστικό επιχείρημα σταθερότητας. Οι Αμερικάνοι φίλοι Η σταθερότητα είναι το επιδιωκόμενο αλλά η, με δεδομένη τη θέση της χώρας στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, επιμονή ότι τα συμφέροντα των αυστραλών ανήκουν σε άλλη σφαίρα επιρροής, μπορεί να αποδειχθεί έως άκρως επιζήμια. Και η επιμονή αυτή επισφραγίζεται, δημιουργώντας περισσότερη σύγχυση, με την σχεδόν "ερωτική σχέση" με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και την συστράτευση σε έναν αμφισβητήσιμης αναγκαιότητας πόλεμο. Σχέση που δεν περιορίζεται σε πολιτικό επίπεδο αλλά επεκτείνεται και σε κοινωνικό, με την καλλιέργεια παρόμοιων πολιτισμικών αξιών. Είναι αρκετή η έκκληση για διάλογο που απηύθυνε ο αρχηγός της ομοσπονδιακής αντιπολίτευσης; Πόσο σοβαρά μπορεί να αντιμετωπιστεί όταν ζητά συνεργασία με την κοινωνία για τον καθορισμό των προδιαγραφών του όρου Αυστραλός, ενώ το ερώτημα για τις πραγματικές του προθέσεις πλανάται στον αέρα; Μπορεί ερωτήματα που έχουν σχέση με την εθνική ταυτότητα να τίθενται εν είδει εκλογικών πυροτεχνημάτων; Και αν ο διάλογος πρέπει να θεωρείται απριόρι υγιής, δεν μπορεί να ισχυριστούμε το ίδιο και για το αντεπιχείρημα που προβάλλει ο πρωθυπουργός που ούτε λίγο ούτε πολύ, απεφάνθη ότι οι αξίες κληρονομούνται και δεν διαμορφώνονται. Ίσως η εικόνα του αυστραλού που με την ποδιά δίπλα στην ψηστιέρα, με την μπύρα στο χέρι, ψήνει ανέμελα γαρίδες, είναι το λιγότερο θεωρητικό μοντέλο που ταιριάζει με την τεχνηέντως καλλιεργημένη επί σειρά ετών εικόνα του πολίτη της Lucky Country (τυχερής χώρας) των αντιπόδων. Κάθε απόκλιση από αυτό το μοντέλο έχει "εθνικό" κόστος.
Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2004 - 13:06 (Ώρα Λονδίνου) Τι πιστεύετε για το μέλλον των Μαρμάρων του Παρθενώνα; Τμήμα της ζωφόρου του Παρθενώνα φιλοξενείται στο Βρετανικό Μουσείο Το θέμα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα, που φυλάσσονται στο Βρετανικό Μουσείο, απασχολεί εδώ και χρόνια την Ελλάδα και τη Βρετανία. H ελληνική κυβέρνηση επιμένει στο αίτημά της για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα στη χώρα καταγωγής τους ενώ πάγια παραμένει η θέση του Βρετανικού Μουσείου, που απορρίπτει το ελληνικό αίτημα. Πρόσφατες δημοσκοπήσεις στη Βρετανία έδειξαν ότι το 73% και 81% των Βρετανών πιστεύουν αντίστοιχα ότι τα Μάρμαρα πρέπει να επιστραφούν ή να δανειστούν στον τόπο καταγωγής τους. Οι δημοσκοπήσεις έγιναν για λογαριασμό μίας νέας οργάνωσης για την Επανένωση των Μαρμάρων (Μarbles Reunited), που ξεκίνησε νέα εκστρατεία σε ολόκληρη τη Βρετανία για τον επαναπατρισμό τους και υποστηρίζεται από περίπου 60 βουλευτές, πανεπιστημιακούς και δημοσιογράφους. Πιστεύετε ότι τα Μάρμαρα του Παρθενώνα πρέπει να επιστραφούν στη χώρα καταγωγής τους; Ποια θα είναι τα οφέλη για την Ελλάδα; Eφόσον επιστραφούν τα Γλυπτά, αυτό θα αποτελέσει προηγούμενο και για άλλους αρχαιολογικούς θησαυρούς της παγκόσμιας κληρονομιάς; Τα Μάρμαρα πρέπει να επιστραφούν στην Ελλάδα διότι έχουμε μία καθαρή περίπτωση κλοπής σύμφωνα με τον ποινικό κώδικα από μέρους της Αγγλίας. Η Ελλάδα αν εκμεταλλευθεί αυτή την ευκαιρία θα είναι μία πολύ σημαντική οικονομική πηγή μιας και πολλοί άνθρωποι θα επισκεφθούν την Ελλάδα και γι αυτούς τους τόσο σημαντικούς θησαυρούς που παράνομα εκλάπησαν. Γιώργος (Μ. Βρετανία) Έστω κι αν στην Αθήνα τα γλυπτά θα έχουν λιγότερους επισκέπτες (πράγμα πολύ αμφίβολο), κάθε επισκέπτης τους θα αισθάνεται πολύ ομορφότερα όταν τα βλέπει σε συνάφεια με τον ιερό χώρο της Ακρόπολης Παύλος Βελιτζέλος (Καλλονή Λέσβου, Ελλάς) Ξέρουμε να εκτιμάμε πολύ καλύτερα από τους Βρετανούς την ηθική και πολιτισμική αξία των αρχαίων μας θησαυρών. Γι αυτό και διατηρούμε έναν από τους μακροβιότερους και σπουδαιότερους πολιτισμούς του κόσμου. Για τους Βρετανούς τα Μάρμαρα δεν είναι παρά ένα απόκτημα. Για εμάς όμως είναι ιστορία, είναι πολιτισμός. Κι αυτό είναι προς τιμήν μας. Να επιστραφούν. Nίκος (Λονδίνο, Μ. Βρετανία) If you honestly believe that the British will simple give up the Marbles then you are naive. I am not saying that we should stop asking for them but history taught us that British are tough to deal with. The argument it is ours and we should get them back is NOT GOOD ENOUGH. Half Cyprus is ours and for 30 years now weve accomplished nothing, Konstandinoupolis is ours and we are even scared to ask for it back these days. What we need to do first is to grow by all means as a Greek nation before we demand something. If Sokrates, Platon, Periklis, Leonidan and some many others, would come back, I thing they would be ashamed to call themselves Greeks. Alexandros Shailos (Phoenix, USA) The marbles should be returned to Greece! Whats the point to leave them in UK? They are not belong to British culture. They must return to Greece right now without any more delays and excuses. Christos Papa (Paphos, Cyprus) Βέβαια, να μένουν τα αρχαία πράγματα στα δυτικά μουσεία. Τι κάνετε με τόσο λίθινα στην σημερινή Ελλάδα; Χαιρετίστε πως άλλες χώρες τα φροντίζουν και κονσερβίρουν. Παύλος Στάινερ (Ελβετία) The British should be ashamed for their "British" Museum. It's a place where their colonial ancestors brought and exhibited their loot, after killing, concuering nations for hundrends of years and stilling their past. How would the Britons like the Crown Jewels (which are also made of pieces of stolen treasures) to be exhibited in Athens. If the Parthenon belongs to the global cultural inheritage why shouldn't the crown jewels? (...) Yorghos Yeorghalas (Leeds, UK) The marbles should be returned to Greece. They dont belong to the UK and they dont belong to the British Museum Stelios Pardalakis (London, UK) We (we meaning us Greeks) pay several million euros in copyright fees for the use of the olympic symbols... must we also pay to be lent what is ours? Why does not the rest of the world pay us for the use of the word democracy? George Gasparakis (Crete, Greece) The marbles are greek, they don't belong here, they have to go back. Ioannis Ifantidis (London, UK) The marbles should be returned to Greece. They dont belong to the UK and they dont belong to the British Museum. In other words the Marbles RE-United! Stelios Pardalakis (London, UK) Οι του Βρετανικού Μουσείου έχουν μπερδέψει τις έννοιες προστασία και κλοπή. Κάποτε ίσως να προστάτεψαν αυτό το σπουδαίο ελληνικό δείγμα πολιτισμού έστω μέσω της κλοπής. Τώρα όμως πρέπει να τα επιστρέψουν. Πρέπει επιτέλους να απαλλαγούν από το πρόστυχο αυτοκρατορικό τους φλέγμα. Διονύσης Μπάστας (Ζάκυνθος, Ελλάς) TODAY. NOW! The marbles of Acropolis should be returned to the place belong. ALSO the marbles of Efesou and Pergamou. Ιoannis Schinas (Houston, USA) Χωρες με ιστορια μικροτερη τον 400 ετων το μονο που μπορουν ειναι να καπιλευονται ακομα και την κουλτουρα των "μικρων" χωρων στην υστατη προσπαθια τους να αναδειχτουν και να αποδειξουν οτι υπηρχαν και οχι μονο... Γάλλος (Ελλάς) Διάβασα προσεκτικά τα επιχειρήματα του κυρίου που διευθύνει το Βρετανικό Μουσείο. Ως απάντηση θα ήθελα να θυμίσω: 1. Σχετικά με το πού είναι ασφαλέστερα τα γλυπτά, ας μην ξεχνάμε τα εγκληματικά λάθη που διέπραξε σε βάρος τους το Βρετανικό Μουσείο είτε στα πλαίσια της συντήρησής τους είτε στα πλαίσια κοσμικών εκδηλώσεων «προς αξιοποίησή τους». Η τοποθέτηση των γλυπτών εκεί όπου ανήκουν είναι η μόνη όμορφη λύση για να τιμηθεί αυτό το μοναδικό έργο τέχνης Στάθης Κυριλλίδης (Αθήνας, Ελλάς) 2. Το Βρετανικό Μουσείο, αν πράγματι σέβεται τον πολιτισμό και την ιστορία, οφείλει να αποκαταστήσει ένα ιστορικό-πολιτιστικό έγκλημα: τη δόλια αρπαγή του γλυπτού διακόσμου από ένα κορυφαίο για την ανθρωπότητα μνημείο και, το χειρότερο, την κατακρεούργησή τους κατά τη διάρκεια της απόσπασής τους από το φυσικό τους χώρο. 3. Έστω κι αν στην Αθήνα τα γλυπτά θα έχουν λιγότερους επισκέπτες (πράγμα πολύ αμφίβολο), κάθε επισκέπτης τους θα αισθάνεται πολύ ομορφότερα όταν τα βλέπει σε συνάφεια με τον ιερό χώρο της Ακρόπολης. Το τελευταίο μαρτυρείται από αμέτρητους επισκέπτες της εδώ και ! πολλά χρόνια: Έλληνες, Γάλλους, Γερμανούς ... και φυσικά Βρετανούς. Εξ ου και το συντριπτικό πια ποσοστό της βρετανικής κοινής γνώμης που εκφράζεται υπέρ της επιστροφής των γλυπτών. Ο κύριος Μακ Γκρέγκορ πότε θα πειστεί; Όταν θα απομείνει τελείως μόνος του; Παύλος Βελιτζέλος (Καλλονή Λέσβου, Ελλάς) Τα Μάρμαρα του Παρθενώνα πρέπει να επιστραφούν στην Ελλάδα. Εκεί ανήκουν, εκεί γεννήθηκαν. () Julia Vass (Cambridge, UK) Το Βρετανικό Μουσείο θα πρέπει να αρκεστεί στα αντίγραφα. Όχι να υπάρχουν αντίγραφα κάτω από τον Παρθενώνα. Η επιστροφή της ζωφόρου που αγόρασε ο Έλγιν αντί πινακίου φακής από τους Οθωμανούς, αποτελεί ηθική υποχρέωση του βρετανικού λαού προς την Ιστορία και όχι απλή πολιτική πράξη. Κωνσταντίνος Μπετινάκης (Ελλάς) Να μείνουν στούς Ελληνες Αγγλοσάξωνες. Διονύσιος Πλέσσας (Βανάτο Ζάκυνθος, Ελλάς) They must go back to Greece, as long as they will survive. Greek people don't appreciate what they have until is too late. Esmi Tsakiraki (London, UK) Τα Μάρμαρα του Παρθενώνα πρέπει να επιστραφούν στην Ελλάδα. Εκεί ανήκουν, εκεί γεννήθηκαν Julia Vass (Cambridge, UK) It is the fundamental right of every nation to use his own cultural resources along with its policy. British seemed to behave as a barbaric country by denying the return. Νίκος Γ. (Ελλάς) Κάθε φορά που επισκέπτομαι την Ακρόπολη μου είναι αδύνατον να διώξω τα αισθήματα λύπης βλέποντας το απογυμνωμένο αέτωμα του ναού. Ο ναός εμφανίζεται ακρωτηριασμένος. Η τοποθέτηση των γλυπτών εκεί όπου ανήκουν είναι η μόνη όμορφη λύση για να τιμηθεί αυτό το μοναδικό έργο τέχνης. Στάθης Κυριλλίδης (Αθήνα, Ελλάς) Τα Μάρμαρα του Παρθενώνα είναι αντικείμενα κλοπής. Η κλοπή σε οποιαδήποτε κοινωνία διώκεται ποινικά και η επιστροφή τους δεν χωρά καμία συζήτηση. Τα Μάρμαρα ανήκουν στον ελληνικό λαό, εκείνος πρέπει να αποφασίζει πότε και πού μπορούν να εκτίθενται και όχι κάποιο μουσείο ή συλλέκτης. Τάκης (Πειραιάς, Ελλάς) Τα μάρμαρα του Ελληνικού Παρθενώνα ή τα μάρμαρα του Αγγλικού Παρθενώνα; Πάνος Καψάλης (Αθήνα, Ελλάς) Give the "elgin marbles" back to Greece! C.K. (Germany) Η δόξα που τα Μάρμαρα φέρνουν στον εαυτό τους ανήκει στους Έλληνες! Μαργαρίτα Μπέη (Ελλάς) If people can stop seeing the issue of the Parthenon marbles strictly through a nationalistic or sentimental point of view, they have to accept the fact that a lot more (in the millions), visitors will see the marbles in London than in Athens. Thus the marbles should remain in the British Museum as they exhibit to the world the glory that was Greece. Tassos Zervakis (Darien, USA) Listen to what the people say not what the game keepers want. GIVE THEM BACK. George Tsuchnikas (UK) Reading many of the recent postings prompted me to have another take on this issue. Let's think it over: Why do British officials want to keep the Elgin marbles? Because they remind them that they once had a great empire. Why do the Greek officials want to repatriate the Elgin marbles? Because they remind them that they once had a great civilization. The great empire and the great civilization no longer exist, which I guess is the core of the chagrin on both sides. It's not about the marbles. Advice to the Brits and the Greeks: Get over it. Manolis Lygounis (San Jose, USA) Ο απολιτιστος κλεφτης δεν παραδεχεται την κλοπη που εκανε, ο πολιτισμενος προσπαθει να βρει δικαιολογιες για την πραξη του. Η ιστορια κρινει τις πραξεις ενος εθνους. Ειναι προσβολη για το κοινο συναισθημα ο τροπος που ανταποκρινεται η βρετανικη κυβερνηση στην δημοσκοπηση που αναφαιρεται στην σελιδα σας. Γιώργος Ανδρεάδης (Ελλάς) The Marbles are Greek and belong to the Greeks Petros Papadopoulos (Culver City, USA) Ειναι σαφές οτι τα μαρμαρα του Παρθενωνα αποτελουν μοναδικο δειγμα της αρχαιας ελληνικης τεχνης και κουλτουρας. Η τοποθετηση και εκθεση τους επί σειρα ετων στο Βρετανικο Μουσειο μπορεί βεβαιως να αποτελεσε μια πρωτης ταξεως «διαφημιση» τοσο της Ελλαδας οσο και του αρχαιου ελληνικου πολιτισμου και να τα προφυλαξε απο την ενδεχομενη καταστροφη, ωστοσο τα γλυπτα θα επρεπε να μεταφερθουν στον τοπο που δημιουργηθηκαν, στην πολη που ενεπνευσε τους δημιουργους τους, στην χωρα της οποιας το πνευμα αντιπροσωπευουν. (...) Εφοσον τα γλυπτα θα φυλασσονται στο μουσειο της Ακροπολης σε ειδικα διαμορφωμενους χωρους, προκειμενου να αποφευχθει η περαιτερω φθορα και διαβρωση τους, μπορουμε ολοι να ειμαστε βεβαιοι οτι αυτο το βαρυσημαντο τμημα της πολιτιστικης μας κληρονομιας θα διατηρηθει στο ακεραιο πρωτα για τους Ελληνες και επειτα για ολους τους λαους του κοσμου. Η δοξα που τα μαρμαρα φερνουν στον εαυτο τους ανηκει στους Ελληνες! Μαργαρίτα Μπέη (Ελλάς) It is without a question that the marbles should be returned to Greece. No country should allow such sacrilege of its ancient history. By what right do the Brits hold Greek monuments? Peggy Karatza (Leeds, UK) Φυσικα να επιστραφουν!!! Κωνσταντίνος Αλεξανδρίδης (Ελλάς) Tο ηθικο οφελος για το Β.Μ. και για ολο το U.K. θα ειναι πολυ μεγαλο. Aνδρέας Αθανασίου (Ελλάς) The marbes are Greek and belong to the Greeks period. Petros Papadopoulos (Culver City, USA) The British government has stalled long enough on this issue. It is time do the right thing and return the Marbles where they belong --on the Acropolis Dennis Menos (Bethesda, MD, USA) Πιστεύω πως οι πραγματικοί λόγοι για τους οποίους τόσοι Έλληνες πολιτικοί πασχίζουν να πείσουν τους Βρετανούς ομόλογους τους σχετικά με την επιστροφή των Μαρμάρων, είναι παρεμφερείς με τους λόγους για τους οποίους οι Βρετανοί αρνούνται πεισματικά την επιστροφή αυτών και γενικότερα ουδεμία σχέση έχουν με την πραγματική πολιτιστική/ιστορική αξία των αρχαιοτήτων: οικονομικοί, πολιτικοί και -- κατ'επέκταση -- παράγοντες εξουσίας των πρώτων στις δύο αυτές χώρες. Ώς Έλλην, θα χαιρόμουν ιδιαιτέρως αν είχαμε αποδείξει στους Ευρωπαίους εταίρους μας, αλλά και τον υπόλοιπο κόσμο, την πολιτισμική μας αξία με τα έργα, τα λόγια και τους βίους μας ώστε να μην χρειάζεται να παρακαλούμε για την επιστροφή αρχαιοτήτων μας κατ'αυτόν τον τρόπο. Δυστυχώς, η εικόνα της Ελλάδος (και των Ελλήνων) στον αυξανόμενα ανιστόρητο, απολίτιστο κοσμο των Macdonalds, του καταναλωτισμού και της εκμηχάνευσης του ανθρώπου και αντιθέτως με όσα γράφουν, λένε και παθολογικά ίσως πιστεύουν οι Έλληνες πολιτικοί -- εξασθενεί, μειώνεται, παρακμάζει· νεοπλουτισμός, καταναλωτισμός, μόνιμη απραξία και έλλειψη καλλιέργειας, αρετής και 'μόρφωσης' είναι χαρακτηρισμοί που μού περνούν από το μυαλό. Καιρός είναι οι Έλληνες να σταματήσουν να έρπωνται και ας αποδείξουν 'με την αξία τους' την σχέση τους με την Αρχαία Ελλάδα και τις αρχαιότητες που επιθυμούν. Γιατί τα σύγχρονα έργα, ο σύγχρονος 'πολιτισμός', η εικόνα των νεο-ελλήνων πιο πολύ θυμίζει με αυτή των βαρβάρων παρά με αυτή των Ελλήνων. Αρκετά χρησιμοποιήθηκε η ιστορία της χώρας για να καλύψει την έλλειψη σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού. (...) Δημοσθένης (Ηνωμένο Βασίλειο) Τα δήθεν εξελιγμένα κράτη μας δίνουν ένα μικρό δείγμα τις κουλτούρας τους, ότι δεν μπορούν να παράγουν πολιτισμό ούτε ακόμη και σήμερα και το μόνο που γνωρίζουν να κάνουν καλά είναι να είναι κλέφτες και εγκληματίες. Αδηφάγα όρνεα που έχουν κατακρεουργίσει όλο τον κόσμο και τους ποτιτισμούς αυτών.Πρέπει να φύγουν απο το σπίτι του ληστή! Κώστας (Ελλάς) Δεν σύμφωνω να επιστέψουν τα Μάρμαρα στην πατρίδα μας. Γιατί; Μα γιατί αποτελούν την καλύτερη διαφήμιση της Χώρας μας στο εξωτερικό και γιατί είναι ένα υπέρλαμπρο δείγμα του Ελληνικού Ιμπεριαλισμού ακόμα και σε τέτοιους χαλεπούς καιρούς. Αλήθεια στα Ελληνικά Μουσεία πόσα εκθέματα-δείγματα του Βρετανικού Πολιτισμού υπάρχουν; Κωνσταντίνος Γεωργίου (Ελλάς) The British government has stalled long enough on this issue. It is time do the right thing and return the Marbles where they belong --on the Acropolis. Dennis Menos (Bethesda, MD, USA) Για την Ελλάδα, σίγουρα η επιστροφή των μαρμάρων θα αποτελέσει μία διπλωματική και πολιτισμική επιτυχία Nικόλας (Leamington Spa, UK) Αν ειναι δυνατο να μπαινει ερωτηση για την επιστροφη η οχι των μαρμαρων του παρθενωνα! Αν ειναι δυνατο να υπαρχει μυαλο στο κεφαλι ανθρωπων που ακομα αμφιβαλλουν για το δικαιωμα του ιδιοκτητη να ζητα την επιστροφη εκεινων που του αφαιρεθηκαν επειδη δεν μπορουσε να τα υπερασπιστει γιατι ηταν δεμενος χειροποδαρα! Aλλιμονο στη συγρονη ανθροωποτητα αν εχει έστω και εναν ανθρωπο που δεν υποστηριζει το δικαιο! H εποχη μας εχει ξεπερασει την απορια αν θα νικησει το κακο η το καλο, το δικαιο η το αδικο. H εποχη μας δεν ζει πια την τραγωδια! H εποχη μας εχει λυσει το υπαρξιακο προβλημα: δεν αναφερεται στους θεους και στους δαιμονες. Aναφερεται στην αξία του ανθρωπου ως φορεα του Λογου. Kαι αν ο Λογος δεν ειναι σε καποιον στοιχειο της υπαρξης του αυτο ειναι προσωπικο του προβλημα και δεν μπαινει σε συζητηση. Δεν παιδαγωγουνται οι α-Λογοι. Απλα η ανθρωποτητα ειναι υποχρεωμένη να τους προστατευει με παραλληλη φροντιδα και δικης της προστσιας. Γιάννης Αλφαίος (Αθήνα, Ελλάς) Πιστεύω οτι πρέπει να επιστραφούν αλλά αυτοί που τα έχουν θα τα δώσουν; Όνειρα, όνειρα και μεγάλα λόγια από (μεγάλους) υπουργούς κ.λ.π Βασίλης Σ. (Ελλάς) Τα μάρμαρα του Παρθενώνα αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της αρχαίας ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς. () Για την Ελλάδα, σίγουρα η επιστροφή των μαρμάρων θα αποτελέσει μία διπλωματική και πολιτισμική επιτυχία. Σε συνάρτηση με την λειτουργία του νέου μουσείου της Ακρόπολης, τα μάρμαρα θα αποτελέσουν πόλο έλξης για τον εγχώριο και ξένο τουρισμό. Νικόλας (Leamington Spa, UK) Nα πάνε εκεί που ανήκουν. Demos Dulger (Sacramento, USA) H Ελλάδα μπορεί να εγγυηθεί την επ' άπειρον σωστή συντήρηση και ασφάλεια αυτής της πανανθρώπινης πολιτιστικής κληρονομιάς Γιώργος Γεωργόπουλος (Αθήνα, Ελλάς) Τα μάρμαρα του Παρθενώνα αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της αρχαίας ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς. () Για την Ελλάδα, σίγουρα η επιστροφή των μαρμάρων θα αποτελέσει μία διπλωματική και πολιτισμική επιτυχία. Σε συνάρτηση με την λειτουργία του νέου μουσείου της Ακρόπολης, τα μάρμαρα θα αποτελέσουν πόλο έλξης για τον εγχώριο και ξένο τουρισμό. Σε πολιτικό επίπεδο και ενόψει εκλογών, η επιστροφή των μαρμάρων θα αποτελέσει ισχυρό πολιτικό χαρτί στα χέρια των κομμάτων. Από την άλλη πλευρά, η επιστροφή των μαρμάρων θα αποτελέσει ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί και για άλλες χώρες που επιθυμούν την επιστροφή των εθνικών τους θησαυρών στα πάτρια εδάφη. Με βρίσκει αντίθετο η οποιαδήποτε μορφή δανεισμού των μαρμάρων, ακόμα και αν εξυπηρετεί μία τόσο μεγάλη ιδέα, όπως οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Η κληρονομιά ενός έθνους είναι η ιστορία του και οι συνισταμένες της. (...) Θωμάς Βαρδαλάς (Αθήνα, Ελλάς) Ναι στην επιστροφή, αλλά με την εξασφάλιση της συντήρησής τους και στεγασμένα σε μουσείο, και το οποίο βέβαια δεν υπάρχει διότι τρώγονται σαν τα ζαγάρια οι πολιτικοί ποιος θα πάρει την πρωτιά. Ναι, στην επιστροφή αλλά με εξασφαλίσεις πρώτα. Έμειναν που έμειναν τόσα χρόνια στην Αγγλία, ας μείνουν ακόμα λίγο, δεν θα πάθουνε και τίποτα! Γιώργος Παπακωνσταντίνου (Αθήνα, Ελλάς) Τα μάρμαρα του Παρθενώνα αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της αρχαίας ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς Θωμάς Βαρδαλάς (Αθήνα, Ελλάς) Η αποψη μου είναι οτι πρέπει τα μάρμαρα που παρθήκαν απο την Ελλάδα τον καιρό της Τουρκοκρατίας να επιστρέψουν στον χώρο που δημιουργηθήκαν. Τώρα εκτιμώ πως η Ελλάς έχει την υποδομή να συντηρήσει τα αρχαιολογικά της ευρήματα. Ετσι η δικαιολογία ότι δεν μπορούν οι αρχαιολόγοι μας και οι συντηρητές μας να τα συντηρήσουν δεν ισχύει πια. Δώστε αυτά τα αρχαιολογικά κοιμήλια, είναι η κληρονομιά των προγόνων μας και είναι δικά μας. Φυσικά ακόμα και στη Βρετανία να μείνουν (κάτι που δε συμφωνώ) θα φανεί και πάλι η δόξα της Ελλάδος, μιας και το Βρετανικό μουσείο προσελκύει πολλούς ερευνητές. Όσο αφορά τώρα και για τα άλλα ευρήματα άλλων χωρών πιστεύω πως αν μια χώρα έχει την υποδομή να συντηρεί τα αρχαία ευρήματά της τότε πρέπει οι αρχαιολογικοί θησαυροί να πάνε στο τόπο τους. Γεώργιος Γεωργάς (Ελλάς) Πιστεύω, πράγματι, ότι τα μάρμαρα πρέπει να γυρίσουν στην αρχική τους θέση για να αποκατασταθεί η ενιαία μορφή του Παρθενώνα. Η Ελλάδα μπορεί να εγγυηθεί την επ' άπειρον σωστή συντήρηση και ασφάλεια αυτής της πανανθρώπινης πολιτιστικής κληρονομιάς, κάτι που ίσως ορισμένες άλλες χώρες του τρίτου κόσμου δεν μπορούν να κάνουν. Συνεπώς θα πρέπει να μην μας απασχολεί, προς το παρών, το τι θα πρέπει να γίνει με άλλους αρχαιολογικούς θησαυρούς. Τέλος πιστεύω ότι αλλιώς θα θαυμάζει κάποιος τα μάρμαρα πάνω στον Παρθενώνα και αλλιώς θα τα βλέπει κλεισμένα σε μια αίθουσα του Βρετανικού Μουσείου τρώγοντας μεζεδάκια και πίνοντας αναψυκτικά. Γιώργος Γεωργόπουλος (Αθήνα, Ελλάς) Πρέπει να επιστραφούν στο χώρο της ελευθερίας που τα δημιούργησε Denis Bechrakis (Canada) Τα Μάρμαρα πρέπει να επιστραφούν στον τόπο καταγωγής τους. Ο ΠΑΡΘΕΝΩΝ ΔΙΗΓΕΙΤΑΙ Είμαι ΟΙΚΟΣ ΘΕΑΣ και το όνομα μου ΠΑΡΘΕΝΩΝ. Εγώ παρά τις βόμβες του Μοροζινη που με ακρωτηρίασαν έχω την φωνή μου ακόμα γερή και το πνεύμα μου άθικτο. Η γλώσσα μου είναι γλώσσα των αριθμών ΕΛΛΗΝΙΚΗ Φωνή Ελληνίδα ομιλώ. Το όνομα μου Παρθένων είναι αριθμός και είναι ο αριθμός των ημερών του έτους τρεις φορές. Πρόσθεσε τους αριθμούς των γραμμάτων μου, θα βρεις 1095=365.3 Στην εποχή μου οι έλληνες δεν γράφανε τους αριθμούς σαν σήμερα. Τα γράμματα του ελληνικού αλφάβητου ήσαν και αριθμοί. α=1 β=2 γ=3 δ=4 ε=5 στ=6 ζ=7 η=8 θ=9 ι=10 Ια=11 ιβ=12κ=20 λ=30 μ=40 ν=50 ξ=60 ο=70 π=80 ρ=100 σ=200 τ=300 υ=400 φ=500 χ=600 ψ=700 ω=800, α=1000, β=2000 (...) Αυτοί οι άνθρωποι που ομιλούν ακόμα σήμερα την ιερά Ελληνική γλώσσα έχουν μέσα τους το αιώνιο Ελληνικό πνεύμα. (...) Δημήτρης Πέππας (Ελλάς) Aγαπητέ Hekate (Aθήνα, Ελλάς), δεν νομίζω ότι οι Έλληνες είναι «Ταλιμπάν». Νίκος (Γερμανία) Για το καλό μας η Μικρασιατική καταστροφή. Για το καλό μας ο εμφύλιος. Για το καλό μας η Κύπρος. Για το καλό μας η καταλήστευση των μαρμάρων. Για το καλό μας η διαστρέβλωση της μυθολογίας, της ιστορίας. Για το καλό τους, το πνεύμα μας εξακολουθεί να τους φωτίζει. Γιώργος Μουτζούρης (Ελλάς) Τα μάρμαρα του Παρθενώνα δεν χωράει κουβέντα. Πρέπει να επιστραφούν στον χώρο της ελευθερίας που τα δημιούργησε. Denis Bechrakis (Canada) Τα μάρμαρα του παρθενώνα (κακώς τα ονομάζετε Ελγίνεια - αυτός άλλωστε ήταν ένας ανιστόρητος εντολοδόχος και το όνομα του έιναι ασήμαντο για να χρησιμοποιήτε σε έργα πολιτισμού)πρέπει να επιστραφούν στην Ελλάδα. () Παντελής (Χαλκίδα, Ελλάς) Stolen property return to OWNER. Fotios Dionatos (Montreal, Canada) Πιστεύω πως αν μια χώρα έχει την υποδομή να συντηρεί τα αρχαία ευρήματά της, τότε πρέπει οι αρχαιολογικοί θησαυροί να πάνε στον τόπο τους Γεώργιος Γεωργάς (Ελλάς) Η Ορθοδοξία πάντα σέβεται τον πολιτισμό και ιδιαίτερα τον Ελληνικό. () Ποιος δε γνωρίζει τη συνεισφορά μεγάλων πατέρων της Εκκλησίας στη διάσωση και διάδοση της αρχαίας ελληνικής φιλοσοφίας, με εξέχουσα μορφή το Μέγα Βασίλειο. Ποιος μπορεί να αμφισβητήσει τη συνεισφορά των Ορθόδοξων Μοναστηριών στη διάσωση του αρχαίου Ελληνικού πολιτισμού. () Όσον αφορά τις προεκλογικές αναφορές για την επιστροφή των μαρμάρων μπορεί κανείς να επισκεφτεί το Βερολίνο, το Παρίσι και να διαπιστώσει τη λεηλασία του αρχαίου Ελληνικού πλούτου από τους Ευρωπαΐους! Όποιος συμφωνεί με την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα στην Αθήνα δεν μπορεί παρά να ζητά επιτακτικά την επιστροφή των μαρμάρων της Εφέσου, της Περγάμου στον τόπο τους, στην Τουρκία. Γιατί μη μου πει κανείς ότι ο Ελληνισμός σταματά εκεί που υπάρχουν τα σύνορα του ελλαδικού κράτους; Σιαμαντζιούρας (Μυτιλήνη, Ελλάς) If the Elgin Marbles should stay in the British Museum, then the British Museum should move to Athens right below the Acropolis. Then all will be happy, both fasist Mr McGregor and the Greek people who is currently been stolen of its cultural heritage. Nick Ioannou Nαι στην επιστροφή αλλά με την εξασφάλιση της συντήρησής τους και στεγασμένα σε μουσείο Γιώργος Παπακωνσταντίνου (Αθήνα, Ελλάς) Οι Ελληνικές Κυβερνήσεις από τη μεταπολίτευση και μετά δεν έχουν ασχοληθεί με ουσιαστικά θέματα πολιτισμού της σύγχρονης Ελλάδας. Οι λεγόμενες "περιθωριακές" μορφές τέχνης όπως το θέατρο σκιών, τα δημοτικά, τα Ρεμπέτικα, τα κινούμενα σχέδια, τα κόμικς, αλλά και πρόσωπα - κινηματογραφιστές και διανοούμενοι όπως πχ ο Τορνές και ο Χ.Βακαλόπουλος έχουν εκτοπισθεί. Εχει δηλαδή απωθηθεί μία μεγάλη γκάμα πολιτιστικών αγαθών του σήμερα, που θα έπρεπε να είχε πάρει προτεραιότητα έναντι του προβλήματος των μαρμάρων. Τα μάρμαρα θα θέλαμε να είναι προσβάσιμα και ασφαλή, ναι, αλλά δεν είναι το βασικό πρόβλημα του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού. Δεν είναι η ταυτότητά μας. Kώστας Παπαδάμου (Αθήνα, Ελλάς) (...) There is no lack of first-class exhibits at the Acropolis Museum, or at the National Archeological Museum in Athens. In fact, Greece has more artifacts than it has space to expose, as do Egypt and India. This being the situation, the permanent return of the Elgin Marbles to Greece will not add anything to that country, while their departure will subtract from the British Museum and London. Τα μάρμαρα θα θέλαμε να είναι προσβάσιμα και ασφαλή, ναι, αλλά δεν είναι το βασικό πρόβλημα του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού. Δεν είναι η ταυτότητά μας Κώστας Παπαδάμου (Αθήνα, Ελλάς) If ! Greece wants to expose more of its patrimony to more people than it would otherwise, in fact to attract visitors who otherwise wouldn't come to Greece, one of the best things to do is actually spread valuable artifacts wider over the world. True art is the patrimony of humanity, not of any particular nation. () May I suggest for a moment for all of us Greeks to get out of the mood of repatriating the Elgin marbles permanently. Instead of trying to find the next irrelevant British celebrity (hey, let's see what Elton John thinks!) to endorse their repatriation, maybe we should be thinking of how to take better advantage of them while they are at the British Museum. How about asking them to send some of their own collections for exposure in Athens instead? Μanolis Lygounis (San Jose, CA, USA) We all have to think carefully and face the current situation and reality. The facts: 1. The British parliament has legitimatised the importation and occupation under the British protection and care when a controversial bill has been voted and passed in the House of Commons Parliamentary Select Committee in 1816. It is very difficult for them to accept that they made such a serious mistake without having any kind of permission to remove the Marbles in the first place. We have to find a way to facilitate this process (on a long term loan maybe? This seems a very good idea). 2. It is also true and generally accepted that having the Parthenon Marbles in the British Museum they preserved them in relatively good condition than being in the heavily polluted Athens for the last two centuries. This must be recognised in public from all of the people worldwide (Greeks and non Greeks). But is also true that some attempts i.e. to whitening them, following inappropriate methods resulted in loss of some important details on the sculptures forever. 3. The case of Parthenon Marbles is unique and such that must be treated without being a case on which other countries can claim other valuable artifacts, which have been kept in British Museum for decades. Όποιος συμφωνεί με την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα στην Αθήνα δεν μπορεί παρά να ζητά επιτακτικά την επιστροφή των μαρμάρων της Εφέσου, της Περγάμου στον τόπο τους, στην Τουρκία Σιαμαντζιούρας (Μυτιλήνη, Ελλάς) 4. If eventually the Marbles return to Greece in any way, Britain will get the most benefit from it. First of all, it will be a huge boost to their campaign to be the host nation for the Olympics of 2012 as London is one of the candidate cities. Secondly, it show generosity and will restore part of the image of a great nation as nowadays in the eyes of some other counties Brits are considered as common thieves not only for the Parthenon Marbles but also for other important artifacts which are under British occupation. Is this the kind of fame they want to inherit to their children in the universal community of the future? Panagiotis (Larisa, Greece) Τα μαρμαρα του ναου της Αθηνας ("Παρθενωνα") ειναι μια χαρα εκει που βρισκονται, στο Βρετανικο Μουσειο. Εαν δεν ειχαν μεταφερθει εκει αλλωστε δεν θα ειχαν γλιτωσει τις ασβεστοκαμινους των ορθοδοξων. Οι Ελληνες στο θρησκευμα δεν επιθυμουν την επιστροφη των μαρμαρων. Διοτι δεν τους ειναι χρησιμα ή λειτουργικα μια και στην Ελληνικη Θρησκεια απαγορευεται αυστηρα η χρηση σπασμενων και κατεστραμμενων μαρμαρων και ναων. (...) Οι Ελληνες στο θρησκευμα φρονουν οτι οι ορθοδοξοι κατακτητες ουδεν δικαιωμα εχουν να ζητουν απο την Βρεττανικη κυβερνηση την οποια επιστροφη των λεγομενων "ελγινειων", διοτι οι ορθοδοξοι κατακτητες ουδεμια σχεση εχουν με την Ελληνικη Θρησκεια, Κοσμοαντιληψη και Ιδεωδη παρα μονον στο μετρο που μισουν, εχθρευονται και υβριζουν ως προς οτιδηποτε Ελληνικο. Hekate (Aθήνα, Ελλάς) Όνομα Επώνυμο * Διεύθυνση Χώρα Διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου Τηλέφωνο* * Προαιρετικό To μήνυμά σας Το BBC διατηρεί το δικαίωμα να προσαρμόσει τα κείμενά σας και δεν εγγυάται ότι όλα τα μηνύματα θα δημοσιευτούν.
Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2004 - 10:31 (Ώρα Λονδίνου) Eκτός KO του ΠΑΣΟΚ ο Γ. Aνθόπουλος Γ. Aνθόπουλος: Eμμένει στη χρησιμότητα της τροπολογίας Συνεχίζεται η πολιτική κρίση που προκάλεσε στο ΠΑΣΟΚ η τροπολογία για την επέκταση του ξενοδοχειακού συγκροτήματος «Πόρτο Kαρράς», στη Σιθωνία Xαλκιδικής. Tην Tρίτη το πρωί, απομακρύνθηκε από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ ο βουλευτής Σερρών Γιάννης Aνθόπουλος, μετά την ομολογία του ότι πλαστογράφησε τις υπογραφές συναδέλφων του. Συγκεκριμένα, σε γραπτή ανακοίνωσή του, ο κ. Aνθόπουλος παραδέχθηκε ότι ο ίδιος έθεσε στην επίμαχη τροπολογία τις υπογραφές των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ Π. Kουρουπλή, Γ. Kίρκου και K. Διαμαντή, προσθέτοντας ότι παραποιήθηκε η αλήθεια σχετικά με την προταθείσα επένδυση. Aναφέρει όμως ακόμη, ότι έγιναν βεβιασμένες κινήσεις σε ό,τι αφορά την αντίδραση της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, που έθεσε εκτός εκλογικών συνδυασμών τους υπογράφοντες βουλευτές, ενώ εκφράζει λύπη για τη δύσκολη θέση στην οποία περιήλθε το κόμμα του εξ αιτίας της όλης υπόθεσης. Tην Tρίτη το πρωί, ο κ. Aνθόπουλος τέθηκε εκτός κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ με απόφαση του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, ενώ θα κινηθούν πειθαρχικές διαδικασίες κατά του βουλευτή. Eν τω μεταξύ, πέντε εκ των δέκα βουλευτών που εμπλέκονται στην υπόθεση, συναντήθηκαν με άτυπη επιτροπή του ΠΑΣΟΚ στη Bουλή, με επικεφαλής τον υπουργό Eπικρατείας Aλέκο Aκριβάκη, με την οποία συζήτησαν τα διαδραματισθέντα, ενώ την Tρίτη η ίδια επιτροπή αναμένεται να συναντηθεί με άλλους τρεις εκ των υπολοίπων βουλευτών. Mετά τη συνάντηση, ο κ. Aκριβάκης δήλωσε πως οι βουλευτές εξέφρασαν πικρία, αλλά τον διαβεβαίωσαν πως παραμένουν στρατευμένοι στο ΠΑΣΟΚ. Nέα κοινοβουλευτική διένεξη Kαι ενώ συνεχίζονται οι πολιτικές αναταράξεις λόγω της υπόθεσης της τροπολογίας, νέα ένταση ανέκυψε στη Bουλή όταν η πλειοψηφία του ΠΑΣΟΚ επεδίωξε το διορισμό για πενταετή θητεία νέου προέδρου της Eπιτροπής Kεφαλαιαγοράς. Έντονα αντέδρασαν οι βουλευτές της ΝΔ και του Συνασπισμού, που μετέχουν στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, θεωρώντας απαράδεκτο το διορισμό σε προεκλογική περίοδο. H ΝΔ αντιπρότεινε το διορισμό ανώτατου δικαστικού ως προσωρινού προέδρου της Eπιτροπής Kεφαλαιαγοράς έως τις εκλογές της 7ης Mαρτίου. «Πυροσβεστική» παρέμβαση του Aπ. Kακλαμάνη Eνώπιον του αδιεξόδου, παρενέβη ο πρόεδρος της Bουλής Aπόστολος Kακλαμάνης, με αποτέλεσμα να αναβληθεί η λήψη οριστικής απόφασης επί του ζητήματος. Eξάλλου, κύκλοι του προέδρου της Bουλής έκαναν γνωστό πως πρόθεση του κ. Kακλαμάνη είναι να προωθηθούν για ψήφιση στη Bουλή μόνον όσα νομοσχέδια αντιστοιχούν στις ημέρες κοινοβουλευτικής εργασίας που απομένουν έως τη διάλυση της Bουλής και να ισχύσει το ίδιο και για τη συζήτηση επερωτήσεων της αντιπολίτευσης. Yπενθυμίζεται, ότι ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης ενημέρωσε τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Kωστή Στεφανόπουλο πως το υπουργικό συμβούλιο θα ζητήσει τη διάλυση της Bουλής στις 11 Φεβρουαρίου, ενώ εκκρεμεί πλήθος νομοσχεδίων, με εκατοντάδες τροπολογιών, που έχουν κατατεθεί τις τελευταίες εβδομάδες. Tέλος, η ΝΔ ανακοίνωσε πως δεν προτίθεται να συμμετάσχει σε συνεδριάσεις των διαρκών επιτροπών της Bουλής, με μόνη εξαίρεση αυτήν που συζητεί το νομοσχέδιο για τις συντάξεις, κατηγορώντας την κυβέρνηση για υποβάθμιση του κοινοβουλευτικού έργου.
Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2004 - 15:08 (Ώρα Λονδίνου) Yπεγράψε την επίμαχη τροπολογία ο Πρόεδρος Δεν κυροί πλέον τους νόμους ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Nόμος του κράτους θα γίνει η πολύκροτη τροπολογία για το «Πόρτο Kαρράς», μόλις δημοσιευθεί στην Eφημερίδα της Kυβερνήσεως, αφού την Tρίτη το νομοθέτημα υπεγράφη από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Kωστή Στεφανόπουλο. O κυβερνητικός εκπρόσωπος Xρήστος Πρωτόπαπας δήλωσε, πως η τροπολογία που θα ακυρώνει την ψηφισθείσα είναι έτοιμη και θα κατατεθεί σύντομα. Yπενθυμίζεται, ότι για την ακύρωση της τροπολογίας, που οδήγησε σε παραίτηση τον υφυπουργό Oικονομίας Xρήστος Πάχτα, έχει αναλάβει δέσμευση ο προϊστάμενός του υπουργός Nίκος Xριστοδουλάκης. H προεδρία της Δημοκρατίας εξέδωσε ανακοίνωση, στη οποία αναφέρει ότι ο κ. Στεφανόπουλος υπέγραψε το νομοσχέδιο, στο οποίο έχει ενσωματωθεί η επίμαχη τροπολογία, και εξηγεί τους λόγους για τους οποίους δεν ετέθη θέμα αναπομπής του νομοθετήματος: «Η αναπομπή του νόμου στη Βουλή, η οποία είχε υποδειχθεί από διάφορα μέσα μαζικής ενημέρωσης, δεν ήταν δυνατή, διότι μετά την συνταγματική αναθεώρηση του 1985 και την απάλειψη της λέξεως 'κυροί' από το άρθρο 42 του Συντάγματος, ο έλεγχος από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας του περιεχομένου και της σκοπιμότητας της νομοθετικής ρυθμίσεως έχει καταργηθεί. »Η αναπομπή επιτρέπεται πλέον μόνον για λόγους σχετικούς με την διαδικασία ψηφίσεως των νόμων». Kαι η ανακοίνωση καταλήγει: «Από τον έλεγχο των προπαρασκευαστικών στοιχείων του νόμου και των πρακτικών της Βουλής προκύπτει ότι κατά την ψήφιση της ανωτέρω τροπολογίας ετηρήθη η κατά το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής προβλεπομένη διαδικασία. Συνεπώς δεν συνέτρεχε λόγος αναπομπής».
Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2004 - 13:08 (Ώρα Λονδίνου) Αποδέχεται την ενοχή του ο Μπάμπιτς Οι εισαγγελείς ζητούν ποινή κάθειρξης 11 ετών Ο πρώην ηγέτης των Σέρβων της Κροατίας Μίλαν Μπάμπιτς αποδέχθηκε την ενοχή του στο Διεθνές Δικαστήριο για Εγκλήματα Πολέμου της Χάγης. Η υπεράσπιση του κυρίου Μπάμπιτς σύναψε συμφωνία με τις εισαγγελικές αρχές οι οποίες απέσυραν μερικές από τις κατηγορίες με ανταλλαγή την αποδοχή ενοχής. Ο Σερβοκροάτης πρώην ηγέτης ζήτησε συγγνώμη για τα εγκλήματα που διέπραξε κατά των Κροατών. Ο κύριος Μπάμπιτς στην απολογία του είπε ότι «αισθάνεται ντροπή» που επέτρεψε τον εαυτό του να συμμετάσχει στις διώξεις Κροατών. ΟΙ εισαγγελικές αρχές ζητούν την επιβολή ποινής κάθειρξης 11 ετών για τον Μίλαν Μπάμπιτς που ήταν το «κεντρικό» πρόσωπο κατά την διάρκεια της εξέγερσης των Σέρβων στην επαρχία της Κραϊίνας στην Κροατία. Θεωρούν ότι ήταν ένας από τους σημαντικότερους συμμάχους του πρώην ηγέτη της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς στην εκστρατεία για την εκδίωξη μη-Σέρβων από το ένα τρίτο της Κροατικής επικράτειας στις αρχές της δεκαετίας του 90. Το Διεθνές Δικαστήριο για Εγκλήματα Πολέμου της Χάγης δεν έχει ακόμη αποσαφηνίσει εάν θα αποδεχθεί την συμφωνία υπεράσπισης εισαγγελέων.
Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2004 - 14:03 (Ώρα Λονδίνου) Τρεις Αμερικανοί νεκροί στο Ιράκ Νέες επιθέσεις κατά Αμερικανών στρατιωτών δυτικά της Βαγδάτης Τρεις Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν σε έκρηξη δυτικά της Βαγδάτης. Σύμφωνα με αμερικανούς στρατιωτικούς αξιωματούχους δυο Ιρακινοί σκοτώθηκαν στην ίδια έκρηξη. Αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι η έκρηξη προκλήθηκε από εκρηκτικό μηχανισμό που είχε τοποθετηθεί στον δρόμο από όπου πέρασε αμερικανική στρατιωτική αυτοκινητοπομπή. Σύμφωνα με το πρακτορείο Ασσόσιετεντ Πρες εξερράγησαν δυο βόμβες στο ίδιο σημείο. Η πρώτη «χτύπησε» την αυτοκινητοπομπή ενώ η δεύτερη εξερράγη όταν έφτασαν Αμερικανικές ενισχύσεις. Η νέα επίθεση έγινε στην πόλη Χαλντίγια 70 περίπου χιλιόμετρα δυτικά της Βαγδάτης στο «τρίγωνο των σουνιτών» όπως ονομάζεται η περιοχή όπου η αντίσταση των Ιρακινών εξακολουθεί να είναι ισχυρή. Το περασμένο Σάββατο τρεις Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν σε επίθεση κατά φυλακίου στην ίδια πόλη.
Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2004 - 13:06 (Ώρα Λονδίνου) Τι πιστεύετε για το μέλλον των Μαρμάρων του Παρθενώνα; Τμήμα της ζωφόρου του Παρθενώνα φιλοξενείται στο Βρετανικό Μουσείο Το θέμα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα, που φυλάσσονται στο Βρετανικό Μουσείο, απασχολεί εδώ και χρόνια την Ελλάδα και τη Βρετανία. H ελληνική κυβέρνηση επιμένει στο αίτημά της για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα στη χώρα καταγωγής τους ενώ πάγια παραμένει η θέση του Βρετανικού Μουσείου, που απορρίπτει το ελληνικό αίτημα. Πρόσφατες δημοσκοπήσεις στη Βρετανία έδειξαν ότι το 73% και 81% των Βρετανών πιστεύουν αντίστοιχα ότι τα Μάρμαρα πρέπει να επιστραφούν ή να δανειστούν στον τόπο καταγωγής τους. Οι δημοσκοπήσεις έγιναν για λογαριασμό μίας νέας οργάνωσης για την Επανένωση των Μαρμάρων (Μarbles Reunited), που ξεκίνησε νέα εκστρατεία σε ολόκληρη τη Βρετανία για τον επαναπατρισμό τους και υποστηρίζεται από περίπου 60 βουλευτές, πανεπιστημιακούς και δημοσιογράφους. Πιστεύετε ότι τα Μάρμαρα του Παρθενώνα πρέπει να επιστραφούν στη χώρα καταγωγής τους; Ποια θα είναι τα οφέλη για την Ελλάδα; Eφόσον επιστραφούν τα Γλυπτά, αυτό θα αποτελέσει προηγούμενο και για άλλους αρχαιολογικούς θησαυρούς της παγκόσμιας κληρονομιάς; If you honestly believe that the British will simple give up the Marbles then you are naive. I am not saying that we should stop asking for them but history taught us that British are tough to deal with. The argument it is ours and we should get them back is NOT GOOD ENOUGH. Έστω κι αν στην Αθήνα τα γλυπτά θα έχουν λιγότερους επισκέπτες (πράγμα πολύ αμφίβολο), κάθε επισκέπτης τους θα αισθάνεται πολύ ομορφότερα όταν τα βλέπει σε συνάφεια με τον ιερό χώρο της Ακρόπολης Παύλος Βελιτζέλος (Καλλονή Λέσβου, Ελλάς) Half Cyprus is ours and for 30 years now weve accomplished nothing, Konstandinoupolis is ours and we are even scared to ask for it back these days. What we need to do first is to grow by all means as a Greek nation before we demand something. If Sokrates, Platon, Periklis, Leonidan and some many others, would come back, I thing they would be ashamed to call themselves Greeks. Alexandros Shailos (Phoenix, USA) The marbles should be returned to Greece! Whats the point to leave them in UK? They are not belong to British culture. They must return to Greece right now without any more delays and excuses. Christos Papa (Paphos, Cyprus) Βέβαια, να μένουν τα αρχαία πράγματα στα δυτικά μουσεία. Τι κάνετε με τόσο λίθινα στην σημερινή Ελλάδα; Χαιρετίστε πως άλλες χώρες τα φροντίζουν και κονσερβίρουν. Παύλος Στάινερ (Ελβετία) The British should be ashamed for their "British" Museum. It's a place where their colonial ancestors brought and exhibited their loot, after killing, concuering nations for hundrends of years and stilling their past. How would the Britons like the Crown Jewels (which are also made of pieces of stolen treasures) to be exhibited in Athens. If the Parthenon belongs to the global cultural inheritage why shouldn't the crown jewels? (...) Yorghos Yeorghalas (Leeds, UK) The marbles should be returned to Greece. They dont belong to the UK and they dont belong to the British Museum Stelios Pardalakis (London, UK) We (we meaning us Greeks) pay several million euros in copyright fees for the use of the olympic symbols... must we also pay to be lent what is ours? Why does not the rest of the world pay us for the use of the word democracy? George Gasparakis (Crete, Greece) The marbles are greek, they don't belong here, they have to go back. Ioannis Ifantidis (London, UK) The marbles should be returned to Greece. They dont belong to the UK and they dont belong to the British Museum. In other words the Marbles RE-United! Stelios Pardalakis (London, UK) Οι του Βρετανικού Μουσείου έχουν μπερδέψει τις έννοιες προστασία και κλοπή. Κάποτε ίσως να προστάτεψαν αυτό το σπουδαίο ελληνικό δείγμα πολιτισμού έστω μέσω της κλοπής. Τώρα όμως πρέπει να τα επιστρέψουν. Πρέπει επιτέλους να απαλλαγούν από το πρόστυχο αυτοκρατορικό τους φλέγμα. Διονύσης Μπάστας (Ζάκυνθος, Ελλάς) TODAY. NOW! The marbles of Acropolis should be returned to the place belong. ALSO the marbles of Efesou and Pergamou. Ιoannis Schinas (Houston, USA) Χωρες με ιστορια μικροτερη τον 400 ετων το μονο που μπορουν ειναι να καπιλευονται ακομα και την κουλτουρα των "μικρων" χωρων στην υστατη προσπαθια τους να αναδειχτουν και να αποδειξουν οτι υπηρχαν και οχι μονο... Γάλλος (Ελλάς) Διάβασα προσεκτικά τα επιχειρήματα του κυρίου που διευθύνει το Βρετανικό Μουσείο. Ως απάντηση θα ήθελα να θυμίσω: 1. Σχετικά με το πού είναι ασφαλέστερα τα γλυπτά, ας μην ξεχνάμε τα εγκληματικά λάθη που διέπραξε σε βάρος τους το Βρετανικό Μουσείο είτε στα πλαίσια της συντήρησής τους είτε στα πλαίσια κοσμικών εκδηλώσεων «προς αξιοποίησή τους». Η τοποθέτηση των γλυπτών εκεί όπου ανήκουν είναι η μόνη όμορφη λύση για να τιμηθεί αυτό το μοναδικό έργο τέχνης Στάθης Κυριλλίδης (Αθήνας, Ελλάς) 2. Το Βρετανικό Μουσείο, αν πράγματι σέβεται τον πολιτισμό και την ιστορία, οφείλει να αποκαταστήσει ένα ιστορικό-πολιτιστικό έγκλημα: τη δόλια αρπαγή του γλυπτού διακόσμου από ένα κορυφαίο για την ανθρωπότητα μνημείο και, το χειρότερο, την κατακρεούργησή τους κατά τη διάρκεια της απόσπασής τους από το φυσικό τους χώρο. 3. Έστω κι αν στην Αθήνα τα γλυπτά θα έχουν λιγότερους επισκέπτες (πράγμα πολύ αμφίβολο), κάθε επισκέπτης τους θα αισθάνεται πολύ ομορφότερα όταν τα βλέπει σε συνάφεια με τον ιερό χώρο της Ακρόπολης. Το τελευταίο μαρτυρείται από αμέτρητους επισκέπτες της εδώ και ! πολλά χρόνια: Έλληνες, Γάλλους, Γερμανούς ... και φυσικά Βρετανούς. Εξ ου και το συντριπτικό πια ποσοστό της βρετανικής κοινής γνώμης που εκφράζεται υπέρ της επιστροφής των γλυπτών. Ο κύριος Μακ Γκρέγκορ πότε θα πειστεί; Όταν θα απομείνει τελείως μόνος του; Παύλος Βελιτζέλος (Καλλονή Λέσβου, Ελλάς) Τα Μάρμαρα του Παρθενώνα πρέπει να επιστραφούν στην Ελλάδα. Εκεί ανήκουν, εκεί γεννήθηκαν. () Julia Vass (Cambridge, UK) Το Βρετανικό Μουσείο θα πρέπει να αρκεστεί στα αντίγραφα. Όχι να υπάρχουν αντίγραφα κάτω από τον Παρθενώνα. Η επιστροφή της ζωφόρου που αγόρασε ο Έλγιν αντί πινακίου φακής από τους Οθωμανούς, αποτελεί ηθική υποχρέωση του βρετανικού λαού προς την Ιστορία και όχι απλή πολιτική πράξη. Κωνσταντίνος Μπετινάκης (Ελλάς) Να μείνουν στούς Ελληνες Αγγλοσάξωνες. Διονύσιος Πλέσσας (Βανάτο Ζάκυνθος, Ελλάς) They must go back to Greece, as long as they will survive. Greek people don't appreciate what they have until is too late. Esmi Tsakiraki (London, UK) Τα Μάρμαρα του Παρθενώνα πρέπει να επιστραφούν στην Ελλάδα. Εκεί ανήκουν, εκεί γεννήθηκαν Julia Vass (Cambridge, UK) It is the fundamental right of every nation to use his own cultural resources along with its policy. British seemed to behave as a barbaric country by denying the return. Νίκος Γ. (Ελλάς) Κάθε φορά που επισκέπτομαι την Ακρόπολη μου είναι αδύνατον να διώξω τα αισθήματα λύπης βλέποντας το απογυμνωμένο αέτωμα του ναού. Ο ναός εμφανίζεται ακρωτηριασμένος. Η τοποθέτηση των γλυπτών εκεί όπου ανήκουν είναι η μόνη όμορφη λύση για να τιμηθεί αυτό το μοναδικό έργο τέχνης. Στάθης Κυριλλίδης (Αθήνα, Ελλάς) Τα Μάρμαρα του Παρθενώνα είναι αντικείμενα κλοπής. Η κλοπή σε οποιαδήποτε κοινωνία διώκεται ποινικά και η επιστροφή τους δεν χωρά καμία συζήτηση. Τα Μάρμαρα ανήκουν στον ελληνικό λαό, εκείνος πρέπει να αποφασίζει πότε και πού μπορούν να εκτίθενται και όχι κάποιο μουσείο ή συλλέκτης. Τάκης (Πειραιάς, Ελλάς) Τα μάρμαρα του Ελληνικού Παρθενώνα ή τα μάρμαρα του Αγγλικού Παρθενώνα; Πάνος Καψάλης (Αθήνα, Ελλάς) Give the "elgin marbles" back to Greece! C.K. (Germany) Η δόξα που τα Μάρμαρα φέρνουν στον εαυτό τους ανήκει στους Έλληνες! Μαργαρίτα Μπέη (Ελλάς) If people can stop seeing the issue of the Parthenon marbles strictly through a nationalistic or sentimental point of view, they have to accept the fact that a lot more (in the millions), visitors will see the marbles in London than in Athens. Thus the marbles should remain in the British Museum as they exhibit to the world the glory that was Greece. Tassos Zervakis (Darien, USA) Listen to what the people say not what the game keepers want. GIVE THEM BACK. George Tsuchnikas (UK) Reading many of the recent postings prompted me to have another take on this issue. Let's think it over: Why do British officials want to keep the Elgin marbles? Because they remind them that they once had a great empire. Why do the Greek officials want to repatriate the Elgin marbles? Because they remind them that they once had a great civilization. The great empire and the great civilization no longer exist, which I guess is the core of the chagrin on both sides. It's not about the marbles. Advice to the Brits and the Greeks: Get over it. Manolis Lygounis (San Jose, USA) Ο απολιτιστος κλεφτης δεν παραδεχεται την κλοπη που εκανε, ο πολιτισμενος προσπαθει να βρει δικαιολογιες για την πραξη του. Η ιστορια κρινει τις πραξεις ενος εθνους. Ειναι προσβολη για το κοινο συναισθημα ο τροπος που ανταποκρινεται η βρετανικη κυβερνηση στην δημοσκοπηση που αναφαιρεται στην σελιδα σας. Γιώργος Ανδρεάδης (Ελλάς) The Marbles are Greek and belong to the Greeks Petros Papadopoulos (Culver City, USA) Ειναι σαφές οτι τα μαρμαρα του Παρθενωνα αποτελουν μοναδικο δειγμα της αρχαιας ελληνικης τεχνης και κουλτουρας. Η τοποθετηση και εκθεση τους επί σειρα ετων στο Βρετανικο Μουσειο μπορεί βεβαιως να αποτελεσε μια πρωτης ταξεως «διαφημιση» τοσο της Ελλαδας οσο και του αρχαιου ελληνικου πολιτισμου και να τα προφυλαξε απο την ενδεχομενη καταστροφη, ωστοσο τα γλυπτα θα επρεπε να μεταφερθουν στον τοπο που δημιουργηθηκαν, στην πολη που ενεπνευσε τους δημιουργους τους, στην χωρα της οποιας το πνευμα αντιπροσωπευουν. (...) Εφοσον τα γλυπτα θα φυλασσονται στο μουσειο της Ακροπολης σε ειδικα διαμορφωμενους χωρους, προκειμενου να αποφευχθει η περαιτερω φθορα και διαβρωση τους, μπορουμε ολοι να ειμαστε βεβαιοι οτι αυτο το βαρυσημαντο τμημα της πολιτιστικης μας κληρονομιας θα διατηρηθει στο ακεραιο πρωτα για τους Ελληνες και επειτα για ολους τους λαους του κοσμου. Η δοξα που τα μαρμαρα φερνουν στον εαυτο τους ανηκει στους Ελληνες! Μαργαρίτα Μπέη (Ελλάς) It is without a question that the marbles should be returned to Greece. No country should allow such sacrilege of its ancient history. By what right do the Brits hold Greek monuments? Peggy Karatza (Leeds, UK) Φυσικα να επιστραφουν!!! Κωνσταντίνος Αλεξανδρίδης (Ελλάς) Tο ηθικο οφελος για το Β.Μ. και για ολο το U.K. θα ειναι πολυ μεγαλο. Aνδρέας Αθανασίου (Ελλάς) The marbes are Greek and belong to the Greeks period. Petros Papadopoulos (Culver City, USA) The British government has stalled long enough on this issue. It is time do the right thing and return the Marbles where they belong --on the Acropolis Dennis Menos (Bethesda, MD, USA) Πιστεύω πως οι πραγματικοί λόγοι για τους οποίους τόσοι Έλληνες πολιτικοί πασχίζουν να πείσουν τους Βρετανούς ομόλογους τους σχετικά με την επιστροφή των Μαρμάρων, είναι παρεμφερείς με τους λόγους για τους οποίους οι Βρετανοί αρνούνται πεισματικά την επιστροφή αυτών και γενικότερα ουδεμία σχέση έχουν με την πραγματική πολιτιστική/ιστορική αξία των αρχαιοτήτων: οικονομικοί, πολιτικοί και -- κατ'επέκταση -- παράγοντες εξουσίας των πρώτων στις δύο αυτές χώρες. Ώς Έλλην, θα χαιρόμουν ιδιαιτέρως αν είχαμε αποδείξει στους Ευρωπαίους εταίρους μας, αλλά και τον υπόλοιπο κόσμο, την πολιτισμική μας αξία με τα έργα, τα λόγια και τους βίους μας ώστε να μην χρειάζεται να παρακαλούμε για την επιστροφή αρχαιοτήτων μας κατ'αυτόν τον τρόπο. Δυστυχώς, η εικόνα της Ελλάδος (και των Ελλήνων) στον αυξανόμενα ανιστόρητο, απολίτιστο κοσμο των Macdonalds, του καταναλωτισμού και της εκμηχάνευσης του ανθρώπου και αντιθέτως με όσα γράφουν, λένε και παθολογικά ίσως πιστεύουν οι Έλληνες πολιτικοί -- εξασθενεί, μειώνεται, παρακμάζει· νεοπλουτισμός, καταναλωτισμός, μόνιμη απραξία και έλλειψη καλλιέργειας, αρετής και 'μόρφωσης' είναι χαρακτηρισμοί που μού περνούν από το μυαλό. Καιρός είναι οι Έλληνες να σταματήσουν να έρπωνται και ας αποδείξουν 'με την αξία τους' την σχέση τους με την Αρχαία Ελλάδα και τις αρχαιότητες που επιθυμούν. Γιατί τα σύγχρονα έργα, ο σύγχρονος 'πολιτισμός', η εικόνα των νεο-ελλήνων πιο πολύ θυμίζει με αυτή των βαρβάρων παρά με αυτή των Ελλήνων. Αρκετά χρησιμοποιήθηκε η ιστορία της χώρας για να καλύψει την έλλειψη σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού. (...) Δημοσθένης (Ηνωμένο Βασίλειο) Τα δήθεν εξελιγμένα κράτη μας δίνουν ένα μικρό δείγμα τις κουλτούρας τους, ότι δεν μπορούν να παράγουν πολιτισμό ούτε ακόμη και σήμερα και το μόνο που γνωρίζουν να κάνουν καλά είναι να είναι κλέφτες και εγκληματίες. Αδηφάγα όρνεα που έχουν κατακρεουργίσει όλο τον κόσμο και τους ποτιτισμούς αυτών.Πρέπει να φύγουν απο το σπίτι του ληστή! Κώστας (Ελλάς) Δεν σύμφωνω να επιστέψουν τα Μάρμαρα στην πατρίδα μας. Γιατί; Μα γιατί αποτελούν την καλύτερη διαφήμιση της Χώρας μας στο εξωτερικό και γιατί είναι ένα υπέρλαμπρο δείγμα του Ελληνικού Ιμπεριαλισμού ακόμα και σε τέτοιους χαλεπούς καιρούς. Αλήθεια στα Ελληνικά Μουσεία πόσα εκθέματα-δείγματα του Βρετανικού Πολιτισμού υπάρχουν; Κωνσταντίνος Γεωργίου (Ελλάς) The British government has stalled long enough on this issue. It is time do the right thing and return the Marbles where they belong --on the Acropolis. Dennis Menos (Bethesda, MD, USA) Για την Ελλάδα, σίγουρα η επιστροφή των μαρμάρων θα αποτελέσει μία διπλωματική και πολιτισμική επιτυχία Nικόλας (Leamington Spa, UK) Αν ειναι δυνατο να μπαινει ερωτηση για την επιστροφη η οχι των μαρμαρων του παρθενωνα! Αν ειναι δυνατο να υπαρχει μυαλο στο κεφαλι ανθρωπων που ακομα αμφιβαλλουν για το δικαιωμα του ιδιοκτητη να ζητα την επιστροφη εκεινων που του αφαιρεθηκαν επειδη δεν μπορουσε να τα υπερασπιστει γιατι ηταν δεμενος χειροποδαρα! Aλλιμονο στη συγρονη ανθροωποτητα αν εχει έστω και εναν ανθρωπο που δεν υποστηριζει το δικαιο! H εποχη μας εχει ξεπερασει την απορια αν θα νικησει το κακο η το καλο, το δικαιο η το αδικο. H εποχη μας δεν ζει πια την τραγωδια! H εποχη μας εχει λυσει το υπαρξιακο προβλημα: δεν αναφερεται στους θεους και στους δαιμονες. Aναφερεται στην αξία του ανθρωπου ως φορεα του Λογου. Kαι αν ο Λογος δεν ειναι σε καποιον στοιχειο της υπαρξης του αυτο ειναι προσωπικο του προβλημα και δεν μπαινει σε συζητηση. Δεν παιδαγωγουνται οι α-Λογοι. Απλα η ανθρωποτητα ειναι υποχρεωμένη να τους προστατευει με παραλληλη φροντιδα και δικης της προστσιας. Γιάννης Αλφαίος (Αθήνα, Ελλάς) Πιστεύω οτι πρέπει να επιστραφούν αλλά αυτοί που τα έχουν θα τα δώσουν; Όνειρα, όνειρα και μεγάλα λόγια από (μεγάλους) υπουργούς κ.λ.π Βασίλης Σ. (Ελλάς) Τα μάρμαρα του Παρθενώνα αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της αρχαίας ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς. () Για την Ελλάδα, σίγουρα η επιστροφή των μαρμάρων θα αποτελέσει μία διπλωματική και πολιτισμική επιτυχία. Σε συνάρτηση με την λειτουργία του νέου μουσείου της Ακρόπολης, τα μάρμαρα θα αποτελέσουν πόλο έλξης για τον εγχώριο και ξένο τουρισμό. Νικόλας (Leamington Spa, UK) Nα πάνε εκεί που ανήκουν. Demos Dulger (Sacramento, USA) H Ελλάδα μπορεί να εγγυηθεί την επ' άπειρον σωστή συντήρηση και ασφάλεια αυτής της πανανθρώπινης πολιτιστικής κληρονομιάς Γιώργος Γεωργόπουλος (Αθήνα, Ελλάς) Τα μάρμαρα του Παρθενώνα αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της αρχαίας ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς. () Για την Ελλάδα, σίγουρα η επιστροφή των μαρμάρων θα αποτελέσει μία διπλωματική και πολιτισμική επιτυχία. Σε συνάρτηση με την λειτουργία του νέου μουσείου της Ακρόπολης, τα μάρμαρα θα αποτελέσουν πόλο έλξης για τον εγχώριο και ξένο τουρισμό. Σε πολιτικό επίπεδο και ενόψει εκλογών, η επιστροφή των μαρμάρων θα αποτελέσει ισχυρό πολιτικό χαρτί στα χέρια των κομμάτων. Από την άλλη πλευρά, η επιστροφή των μαρμάρων θα αποτελέσει ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί και για άλλες χώρες που επιθυμούν την επιστροφή των εθνικών τους θησαυρών στα πάτρια εδάφη. Με βρίσκει αντίθετο η οποιαδήποτε μορφή δανεισμού των μαρμάρων, ακόμα και αν εξυπηρετεί μία τόσο μεγάλη ιδέα, όπως οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Η κληρονομιά ενός έθνους είναι η ιστορία του και οι συνισταμένες της. (...) Θωμάς Βαρδαλάς (Αθήνα, Ελλάς) Ναι στην επιστροφή, αλλά με την εξασφάλιση της συντήρησής τους και στεγασμένα σε μουσείο, και το οποίο βέβαια δεν υπάρχει διότι τρώγονται σαν τα ζαγάρια οι πολιτικοί ποιος θα πάρει την πρωτιά. Ναι, στην επιστροφή αλλά με εξασφαλίσεις πρώτα. Έμειναν που έμειναν τόσα χρόνια στην Αγγλία, ας μείνουν ακόμα λίγο, δεν θα πάθουνε και τίποτα! Γιώργος Παπακωνσταντίνου (Αθήνα, Ελλάς) Τα μάρμαρα του Παρθενώνα αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της αρχαίας ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς Θωμάς Βαρδαλάς (Αθήνα, Ελλάς) Η αποψη μου είναι οτι πρέπει τα μάρμαρα που παρθήκαν απο την Ελλάδα τον καιρό της Τουρκοκρατίας να επιστρέψουν στον χώρο που δημιουργηθήκαν. Τώρα εκτιμώ πως η Ελλάς έχει την υποδομή να συντηρήσει τα αρχαιολογικά της ευρήματα. Ετσι η δικαιολογία ότι δεν μπορούν οι αρχαιολόγοι μας και οι συντηρητές μας να τα συντηρήσουν δεν ισχύει πια. Δώστε αυτά τα αρχαιολογικά κοιμήλια, είναι η κληρονομιά των προγόνων μας και είναι δικά μας. Φυσικά ακόμα και στη Βρετανία να μείνουν (κάτι που δε συμφωνώ) θα φανεί και πάλι η δόξα της Ελλάδος, μιας και το Βρετανικό μουσείο προσελκύει πολλούς ερευνητές. Όσο αφορά τώρα και για τα άλλα ευρήματα άλλων χωρών πιστεύω πως αν μια χώρα έχει την υποδομή να συντηρεί τα αρχαία ευρήματά της τότε πρέπει οι αρχαιολογικοί θησαυροί να πάνε στο τόπο τους. Γεώργιος Γεωργάς (Ελλάς) Πιστεύω, πράγματι, ότι τα μάρμαρα πρέπει να γυρίσουν στην αρχική τους θέση για να αποκατασταθεί η ενιαία μορφή του Παρθενώνα. Η Ελλάδα μπορεί να εγγυηθεί την επ' άπειρον σωστή συντήρηση και ασφάλεια αυτής της πανανθρώπινης πολιτιστικής κληρονομιάς, κάτι που ίσως ορισμένες άλλες χώρες του τρίτου κόσμου δεν μπορούν να κάνουν. Συνεπώς θα πρέπει να μην μας απασχολεί, προς το παρών, το τι θα πρέπει να γίνει με άλλους αρχαιολογικούς θησαυρούς. Τέλος πιστεύω ότι αλλιώς θα θαυμάζει κάποιος τα μάρμαρα πάνω στον Παρθενώνα και αλλιώς θα τα βλέπει κλεισμένα σε μια αίθουσα του Βρετανικού Μουσείου τρώγοντας μεζεδάκια και πίνοντας αναψυκτικά. Γιώργος Γεωργόπουλος (Αθήνα, Ελλάς) Πρέπει να επιστραφούν στο χώρο της ελευθερίας που τα δημιούργησε Denis Bechrakis (Canada) Τα Μάρμαρα πρέπει να επιστραφούν στον τόπο καταγωγής τους. Ο ΠΑΡΘΕΝΩΝ ΔΙΗΓΕΙΤΑΙ Είμαι ΟΙΚΟΣ ΘΕΑΣ και το όνομα μου ΠΑΡΘΕΝΩΝ. Εγώ παρά τις βόμβες του Μοροζινη που με ακρωτηρίασαν έχω την φωνή μου ακόμα γερή και το πνεύμα μου άθικτο. Η γλώσσα μου είναι γλώσσα των αριθμών ΕΛΛΗΝΙΚΗ Φωνή Ελληνίδα ομιλώ. Το όνομα μου Παρθένων είναι αριθμός και είναι ο αριθμός των ημερών του έτους τρεις φορές. Πρόσθεσε τους αριθμούς των γραμμάτων μου, θα βρεις 1095=365.3 Στην εποχή μου οι έλληνες δεν γράφανε τους αριθμούς σαν σήμερα. Τα γράμματα του ελληνικού αλφάβητου ήσαν και αριθμοί. α=1 β=2 γ=3 δ=4 ε=5 στ=6 ζ=7 η=8 θ=9 ι=10 Ια=11 ιβ=12κ=20 λ=30 μ=40 ν=50 ξ=60 ο=70 π=80 ρ=100 σ=200 τ=300 υ=400 φ=500 χ=600 ψ=700 ω=800, α=1000, β=2000 (...) Αυτοί οι άνθρωποι που ομιλούν ακόμα σήμερα την ιερά Ελληνική γλώσσα έχουν μέσα τους το αιώνιο Ελληνικό πνεύμα. (...) Δημήτρης Πέππας (Ελλάς) Aγαπητέ Hekate (Aθήνα, Ελλάς), δεν νομίζω ότι οι Έλληνες είναι «Ταλιμπάν». Νίκος (Γερμανία) Για το καλό μας η Μικρασιατική καταστροφή. Για το καλό μας ο εμφύλιος. Για το καλό μας η Κύπρος. Για το καλό μας η καταλήστευση των μαρμάρων. Για το καλό μας η διαστρέβλωση της μυθολογίας, της ιστορίας. Για το καλό τους, το πνεύμα μας εξακολουθεί να τους φωτίζει. Γιώργος Μουτζούρης (Ελλάς) Τα μάρμαρα του Παρθενώνα δεν χωράει κουβέντα. Πρέπει να επιστραφούν στον χώρο της ελευθερίας που τα δημιούργησε. Denis Bechrakis (Canada) Τα μάρμαρα του παρθενώνα (κακώς τα ονομάζετε Ελγίνεια - αυτός άλλωστε ήταν ένας ανιστόρητος εντολοδόχος και το όνομα του έιναι ασήμαντο για να χρησιμοποιήτε σε έργα πολιτισμού)πρέπει να επιστραφούν στην Ελλάδα. () Παντελής (Χαλκίδα, Ελλάς) Stolen property return to OWNER. Fotios Dionatos (Montreal, Canada) Πιστεύω πως αν μια χώρα έχει την υποδομή να συντηρεί τα αρχαία ευρήματά της, τότε πρέπει οι αρχαιολογικοί θησαυροί να πάνε στον τόπο τους Γεώργιος Γεωργάς (Ελλάς) Η Ορθοδοξία πάντα σέβεται τον πολιτισμό και ιδιαίτερα τον Ελληνικό. () Ποιος δε γνωρίζει τη συνεισφορά μεγάλων πατέρων της Εκκλησίας στη διάσωση και διάδοση της αρχαίας ελληνικής φιλοσοφίας, με εξέχουσα μορφή το Μέγα Βασίλειο. Ποιος μπορεί να αμφισβητήσει τη συνεισφορά των Ορθόδοξων Μοναστηριών στη διάσωση του αρχαίου Ελληνικού πολιτισμού. () Όσον αφορά τις προεκλογικές αναφορές για την επιστροφή των μαρμάρων μπορεί κανείς να επισκεφτεί το Βερολίνο, το Παρίσι και να διαπιστώσει τη λεηλασία του αρχαίου Ελληνικού πλούτου από τους Ευρωπαΐους! Όποιος συμφωνεί με την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα στην Αθήνα δεν μπορεί παρά να ζητά επιτακτικά την επιστροφή των μαρμάρων της Εφέσου, της Περγάμου στον τόπο τους, στην Τουρκία. Γιατί μη μου πει κανείς ότι ο Ελληνισμός σταματά εκεί που υπάρχουν τα σύνορα του ελλαδικού κράτους; Σιαμαντζιούρας (Μυτιλήνη, Ελλάς) If the Elgin Marbles should stay in the British Museum, then the British Museum should move to Athens right below the Acropolis. Then all will be happy, both fasist Mr McGregor and the Greek people who is currently been stolen of its cultural heritage. Nick Ioannou Nαι στην επιστροφή αλλά με την εξασφάλιση της συντήρησής τους και στεγασμένα σε μουσείο Γιώργος Παπακωνσταντίνου (Αθήνα, Ελλάς) Οι Ελληνικές Κυβερνήσεις από τη μεταπολίτευση και μετά δεν έχουν ασχοληθεί με ουσιαστικά θέματα πολιτισμού της σύγχρονης Ελλάδας. Οι λεγόμενες "περιθωριακές" μορφές τέχνης όπως το θέατρο σκιών, τα δημοτικά, τα Ρεμπέτικα, τα κινούμενα σχέδια, τα κόμικς, αλλά και πρόσωπα - κινηματογραφιστές και διανοούμενοι όπως πχ ο Τορνές και ο Χ.Βακαλόπουλος έχουν εκτοπισθεί. Εχει δηλαδή απωθηθεί μία μεγάλη γκάμα πολιτιστικών αγαθών του σήμερα, που θα έπρεπε να είχε πάρει προτεραιότητα έναντι του προβλήματος των μαρμάρων. Τα μάρμαρα θα θέλαμε να είναι προσβάσιμα και ασφαλή, ναι, αλλά δεν είναι το βασικό πρόβλημα του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού. Δεν είναι η ταυτότητά μας. Kώστας Παπαδάμου (Αθήνα, Ελλάς) (...) There is no lack of first-class exhibits at the Acropolis Museum, or at the National Archeological Museum in Athens. In fact, Greece has more artifacts than it has space to expose, as do Egypt and India. This being the situation, the permanent return of the Elgin Marbles to Greece will not add anything to that country, while their departure will subtract from the British Museum and London. Τα μάρμαρα θα θέλαμε να είναι προσβάσιμα και ασφαλή, ναι, αλλά δεν είναι το βασικό πρόβλημα του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού. Δεν είναι η ταυτότητά μας Κώστας Παπαδάμου (Αθήνα, Ελλάς) If ! Greece wants to expose more of its patrimony to more people than it would otherwise, in fact to attract visitors who otherwise wouldn't come to Greece, one of the best things to do is actually spread valuable artifacts wider over the world. True art is the patrimony of humanity, not of any particular nation. () May I suggest for a moment for all of us Greeks to get out of the mood of repatriating the Elgin marbles permanently. Instead of trying to find the next irrelevant British celebrity (hey, let's see what Elton John thinks!) to endorse their repatriation, maybe we should be thinking of how to take better advantage of them while they are at the British Museum. How about asking them to send some of their own collections for exposure in Athens instead? Μanolis Lygounis (San Jose, CA, USA) We all have to think carefully and face the current situation and reality. The facts: 1. The British parliament has legitimatised the importation and occupation under the British protection and care when a controversial bill has been voted and passed in the House of Commons Parliamentary Select Committee in 1816. It is very difficult for them to accept that they made such a serious mistake without having any kind of permission to remove the Marbles in the first place. We have to find a way to facilitate this process (on a long term loan maybe? This seems a very good idea). 2. It is also true and generally accepted that having the Parthenon Marbles in the British Museum they preserved them in relatively good condition than being in the heavily polluted Athens for the last two centuries. This must be recognised in public from all of the people worldwide (Greeks and non Greeks). But is also true that some attempts i.e. to whitening them, following inappropriate methods resulted in loss of some important details on the sculptures forever. 3. The case of Parthenon Marbles is unique and such that must be treated without being a case on which other countries can claim other valuable artifacts, which have been kept in British Museum for decades. Όποιος συμφωνεί με την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα στην Αθήνα δεν μπορεί παρά να ζητά επιτακτικά την επιστροφή των μαρμάρων της Εφέσου, της Περγάμου στον τόπο τους, στην Τουρκία Σιαμαντζιούρας (Μυτιλήνη, Ελλάς) 4. If eventually the Marbles return to Greece in any way, Britain will get the most benefit from it. First of all, it will be a huge boost to their campaign to be the host nation for the Olympics of 2012 as London is one of the candidate cities. Secondly, it show generosity and will restore part of the image of a great nation as nowadays in the eyes of some other counties Brits are considered as common thieves not only for the Parthenon Marbles but also for other important artifacts which are under British occupation. Is this the kind of fame they want to inherit to their children in the universal community of the future? Panagiotis (Larisa, Greece) Τα μαρμαρα του ναου της Αθηνας ("Παρθενωνα") ειναι μια χαρα εκει που βρισκονται, στο Βρετανικο Μουσειο. Εαν δεν ειχαν μεταφερθει εκει αλλωστε δεν θα ειχαν γλιτωσει τις ασβεστοκαμινους των ορθοδοξων. Οι Ελληνες στο θρησκευμα δεν επιθυμουν την επιστροφη των μαρμαρων. Διοτι δεν τους ειναι χρησιμα ή λειτουργικα μια και στην Ελληνικη Θρησκεια απαγορευεται αυστηρα η χρηση σπασμενων και κατεστραμμενων μαρμαρων και ναων. (...) Οι Ελληνες στο θρησκευμα φρονουν οτι οι ορθοδοξοι κατακτητες ουδεν δικαιωμα εχουν να ζητουν απο την Βρεττανικη κυβερνηση την οποια επιστροφη των λεγομενων "ελγινειων", διοτι οι ορθοδοξοι κατακτητες ουδεμια σχεση εχουν με την Ελληνικη Θρησκεια, Κοσμοαντιληψη και Ιδεωδη παρα μονον στο μετρο που μισουν, εχθρευονται και υβριζουν ως προς οτιδηποτε Ελληνικο. Hekate (Aθήνα, Ελλάς) Όνομα Επώνυμο * Διεύθυνση Χώρα Διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου Τηλέφωνο* * Προαιρετικό To μήνυμά σας Το BBC διατηρεί το δικαίωμα να προσαρμόσει τα κείμενά σας και δεν εγγυάται ότι όλα τα μηνύματα θα δημοσιευτούν.
Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2004 - 11:12 (Ώρα Λονδίνου) Επίθεση αυτοκτονίας στο Αφγανιστάν Νέες απώλειες των καναδών στο Αφγανιστάν Ένας Καναδός κυανόκρανος σκοτώθηκε σε επίθεση αυτοκτονίας στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, Καμπούλ. Ένας Αφγανός και ο βομβιστής αυτοκτονίας σκοτώθηκαν επίσης στην επίθεση ενώ τουλάχιστον 10 ακόμη άτομα τραυματίσθηκαν μεταξύ των οποίων και τρεις Καναδοί στρατιώτες. Καναδοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι η επίθεση πραγματοποιήθηκε νωρίς το πρωί όταν οι στρατιώτες έκαναν περιπολία στους δρόμους της Καμπούλ. Πριν ένα μήνα οι Ταλεμπάν είχαν προειδοποιήσει ότι ομάδα βομβιστών αυτοκτονίας είχε εισχωρήσει στην Καμπούλ για να αναλάβει δράση. Ο ανταποκριτής του BBC που βρέθηκε στον χώρο της επίθεσης μετέδωσε ότι τα δυο στρατιωτικά αυτοκίνητα στα οποία επέβαιναν οι κυανόκρανοι έχουν πάθη μεγάλες ζημιές. Η επίθεση πραγματοποιήθηκε σε μικρή απόσταση από αρχηγείο της Καναδικής στρατιωτικής δύναμης στο Αφγανιστάν. Τον Οκτώβριο, δυο Καναδοί στρατιώτες σκοτώθηκαν από έκρηξη νάρκης στην Καμπούλ ενώ τέσσερις άλλοι σκοτώθηκαν τον περασμένο χρόνο από «φίλια» πυρά αμερικανικών αεροσκαφών κοντά στην Κανταχάρ.
Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2004 - 12:21 (Ώρα Λονδίνου) «Απειλή» για την ανθρώπινη υγεία Η ασθένεια έμφανίσθηκε μέχρι στιγμής σε έξι χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας Διεθνείς οργανισμοί απηύθυναν έκκληση για πόρους και τεχνική υποστήριξη έτσι ώστε να αντιμετωπισθεί η εξάπλωση του ιού της γρίπης των πουλερικών στην Ασία. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και άλλες υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών χαρακτήρισαν τον ιό "σοβαρή απειλή για την ανθρώπινη υγεία σε παγκόσμιο επίπεδο" και "καταστροφή για τις γεωργική παραγωγή". Είπαν όμως ότι εξακολουθούν να υπάρχουν τα περιθώρια για τον περιορισμό της ασθένειας πριν αυτή λάβει διαστάσεις επιδημίας. Η ασθένεια έχει προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 6 ατόμων στο Βιετνάμ και δυο στην Ταϊλάνδη. Εκατομμύρια κοτόπουλα έχουν θανατωθεί στην νοτιοανατολική Ασία όπου ο ιός μέχρι στιγμής έχει εμφανισθεί σε πέντε χώρες. Η Κίνα εν τω μεταξύ αποκάλυψε ότι εντοπίσθηκε ο ιός και σε πάπιες στα νοτιοδυτικά διαμερίσματα της χώρας.
Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2004 - 10:31 (Ώρα Λονδίνου) Eκτός KO του ΠΑΣΟΚ ο Γ. Aνθόπουλος Γ. Aνθόπουλος: Eμμένει στη χρησιμότητα της τροπολογίας Συνεχίζεται η πολιτική κρίση που προκάλεσε στο ΠΑΣΟΚ η τροπολογία για την επέκταση του ξενοδοχειακού συγκροτήματος «Πόρτο Kαρράς», στη Σιθωνία Xαλκιδικής. Tην Tρίτη το πρωί, απομακρύνθηκε από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ ο βουλευτής Σερρών Γιάννης Aνθόπουλος, μετά την ομολογία του ότι πλαστογράφησε τις υπογραφές συναδέλφων του. Συγκεκριμένα, σε γραπτή ανακοίνωσή του, ο κ. Aνθόπουλος παραδέχθηκε ότι ο ίδιος έθεσε στην επίμαχη τροπολογία τις υπογραφές των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ Π. Kουρουπλή, Γ. Kίρκου και K. Διαμαντή, προσθέτοντας ότι παραποιήθηκε η αλήθεια σχετικά με την προταθείσα επένδυση. Aναφέρει όμως ακόμη, ότι έγιναν βεβιασμένες κινήσεις σε ό,τι αφορά την αντίδραση της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, που έθεσε εκτός εκλογικών συνδυασμών τους υπογράφοντες βουλευτές, ενώ εκφράζει λύπη για τη δύσκολη θέση στην οποία περιήλθε το κόμμα του εξ αιτίας της όλης υπόθεσης. Tην Tρίτη το πρωί, ο κ. Aνθόπουλος τέθηκε εκτός κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ με απόφαση του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, ενώ θα κινηθούν πειθαρχικές διαδικασίες κατά του βουλευτή. Eν τω μεταξύ, πέντε εκ των δέκα βουλευτών που εμπλέκονται στην υπόθεση, συναντήθηκαν με άτυπη επιτροπή του ΠΑΣΟΚ στη Bουλή, με επικεφαλής τον υπουργό Eπικρατείας Aλέκο Aκριβάκη, με την οποία συζήτησαν τα διαδραματισθέντα, ενώ την Tρίτη η ίδια επιτροπή αναμένεται να συναντηθεί με άλλους τρεις εκ των υπολοίπων βουλευτών. Mετά τη συνάντηση, ο κ. Aκριβάκης δήλωσε πως οι βουλευτές εξέφρασαν πικρία, αλλά τον διαβεβαίωσαν πως παραμένουν στρατευμένοι στο ΠΑΣΟΚ. Nέα κοινοβουλευτική διένεξη Kαι ενώ συνεχίζονται οι πολιτικές αναταράξεις λόγω της υπόθεσης της τροπολογίας, νέα ένταση ανέκυψε στη Bουλή όταν η πλειοψηφία του ΠΑΣΟΚ επεδίωξε το διορισμό για πενταετή θητεία νέου προέδρου της Eπιτροπής Kεφαλαιαγοράς. Έντονα αντέδρασαν οι βουλευτές της ΝΔ και του Συνασπισμού, που μετέχουν στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, θεωρώντας απαράδεκτο το διορισμό σε προεκλογική περίοδο. H ΝΔ αντιπρότεινε το διορισμό ανώτατου δικαστικού ως προσωρινού προέδρου της Eπιτροπής Kεφαλαιαγοράς έως τις εκλογές της 7ης Mαρτίου. Eνώπιον του αδιεξόδου, παρενέβη ο πρόεδρος της Bουλής Aπόστολος Kακλαμάνης, με αποτέλεσμα να αναβληθεί η λήψη οριστικής απόφασης επί του ζητήματος. Eξάλλου, κύκλοι του προέδρου της Bουλής έκαναν γνωστό πως πρόθεση του κ. Kακλαμάνη είναι να προωθηθούν για ψήφιση στη Bουλή μόνον όσα νομοσχέδια αντιστοιχούν στις ημέρες κοινοβουλευτικής εργασίας που απομένουν έως τη διάλυση της Bουλής και να ισχύσει το ίδιο και για τη συζήτηση επερωτήσεων της αντιπολίτευσης. Yπενθυμίζεται, ότι ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης ενημέρωσε τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Kωστή Στεφανόπουλο πως το υπουργικό συμβούλιο θα ζητήσει τη διάλυση της Bουλής στις 11 Φεβρουαρίου, ενώ εκκρεμεί πλήθος νομοσχεδίων, με εκατοντάδες τροπολογιών, που έχουν κατατεθεί τις τελευταίες εβδομάδες. Tέλος, η ΝΔ ανακοίνωσε πως δεν προτίθεται να συμμετάσχει σε συνεδριάσεις των διαρκών επιτροπών της Bουλής, με μόνη εξαίρεση αυτήν που συζητεί το νομοσχέδιο για τις συντάξεις, κατηγορώντας την κυβέρνηση για υποβάθμιση του κοινοβουλευτικού έργου.
Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2004 - 08:17 (Ώρα Λονδίνου) Ρισκάρει το πολιτικό του κύρος με το νομοσχέδιο για τα δίδακτρα, ο Τόνι Μπλερ Οι συνεργάτες του βρετανού πρωθυπουργού, Τόνι Μπλερ, προσπαθούν να εξασφαλίσουν την υποστήριξη των βουλευτών του κυβερνώντος Εργατικού Κόμματος στο νομοσχέδιο για την Παιδεία, που τίθεται προς ψήφιση στην Βουλή των Κοινοτήτων όπου ο Μπλερ θα αντιμετωπίσει την σοβαρότερη ίσως δοκιμασία του κύρους του ως πρωθυπουργού. Πολλοί βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος απειλούν ότι θα καταψηφίσουν, για λόγους αρχής, τις προτάσεις της κυβέρνησης να επιτραπεί στα πανεπιστήμια να αυξήσουν τα δίδακτρα τους ως το όριο των 3.000 λιρών στερλινών ετησίως, δηλαδή περίπου 4.500 ευρώ. Η πλειοψηφία του Εργατικού κόμματος είναι πολύ μεγάλη αλλά όλοι οι αναλυτές συμφωνούν ότι το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, το βράδυ της Τρίτης, παραμένει αμφίβολο.. Πολιτικός συντάκτης του BBC λέει πως ο Τόνι Μπλερ έχει ταχθεί υπέρ του νομοσχεδίου με τόση αποφασιστικότητα και ένταση που αν καταψηφιστεί είναι πιθανό να έχει στη συνέχεια να αντιμετωπίσει ψήφο εμπιστοσύνης για την ηγεσία του. Η ώρα του Χάτον Η ψήφος στο κοινοβούλιο είναι το πρώτο εμπόδιο στην εβδομάδα των σκληρότερων δοκιμασιών όπως έχει χαρακτηριστεί- για τον βρετανό πρωθυπουργό. Την Τετάρτη ο λόρδος Χάτον θα δημοσιεύσει το από καιρού αναμενόμενο πόρισμα της έρευνας του σχετικά με τις συνθήκες θανάτου του δόκτορα Ντέιβιντ Κέλι, συμβούλου της κυβέρνησης σε θέματα όπλων μαζικής καταστροφής, που κατά τα φαινόμενα αυτοκτόνησε τον περασμένο Ιούλιο. Ο Κέλι ήταν πηγή ρεπορτάζ του BBC που αποκάλυπτε πως η βρετανική κυβέρνηση είχε υπερβάλλει τα στοιχεία που είχε από τις υπηρεσίες πληροφοριών σχετικά με τα όπλα του Ιράκ. Η έκθεση του λόρδου Χάτον, αντίγραφο της οποίας θα δοθεί μέσα στην ημέρα στον Τόνι Μπλερ, αναμένεται να είναι επικριτικό και για την κυβέρνηση και για το BBC.
Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2004 - 10:05 (Ώρα Λονδίνου) Ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών στο Ιράκ Το σκέφτεται για πρόωρες εκλογές το Ιράκ ο Κόφι Ανάν Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, είπε ότι προτίθεται να στείλει στο Ιράκ ομάδα για να διερευνήσει αν υπάρχει δυνατότητα διεξαγωγής πρόωρων εκλογών, αμέσως μόλις λάβει επαρκείς εγγυήσεις για τα θέματα ασφαλείας. Οι δηλώσεις του κυρίου Ανάν έγιναν στο Παρίσι. Σύμφωνα με ανακοίνωση των Ηνωμένων Εθνών, η αμερικανική διοίκηση στο Ιράκ ζήτησε από τον Κόφι Ανάν να εξετάσει τις δυνατότητες για την διεξαγωγή πρόωρων εκλογών πριν την προθεσμία που λήγει στις 13 Ιουνίου όταν σύμφωνα με τα αμερικανικά σχέδια η εξουσία της χώρας παραδίδεται στους Ιρακινούς. Οι Ηνωμένες Πολιτείες σχεδιάζουν τον Ιούνιο να μεταβιβάσουν την εξουσία σε διορισμένη κυβέρνηση Ιρακινών αλλά θρησκευτικοί ηγέτες των σιιτών μουσουλμάνων που λένε πως εκπροσωπούν την πλειοψηφία, ζητούν τη διεξαγωγή εκλογών πριν την μεταβίβαση της εξουσίας. Όπως όμως μεταδίδουν οι ανταποκριτές τα χρονικά περιθώρια για την διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στενεύουν, ενώ τα Ηνωμένα Εθνη ζητούν εγγυήσεις για την ασφάλεια της αντιπροσωπείας που θα στείλουν στο Ιράκ. Τον περασμένο Αύγουστο 22 άνθρωποι σκοτώθηκαν από την βομβιστική επίθεση κατά των γραφείων των Ηνωμένων Εθνών στην Βαγδάτη, μια βομβιστική ενέργεια που οδήγησε στην αποχώρηση του Οργανισμού από το Ιράκ.
Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2004 - 08:49 (Ώρα Λονδίνου) «Bαρίδι» για το ΠΑΣΟΚ η υπόθεση Πάχτα Aπόδειξη διαπλοκής θεωρεί την τροπολογία η πλειοψηφία των ερωτηθέντων Επιπτώσεις στο πολιτικό σκηνικό έχει η υπόθεση της τροπολογίας του πρώην υφυπουργού Oικονομίας Xρήστου Πάχτα για το «Πόρτο Kαρράς», όπως καταγράφεται σε δύο δημοσκοπήσεις της εταιρείας Μέτρον Ανάλυσις για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού Αντέννα. H πρώτη από τις μετρήσεις διενεργήθηκε πριν από την δημοσιοποίηση του θέματος της τροπολογίας και η δεύτερη μετά. Στην δεύτερη δημοσκόπηση, που έγινε τηλεφωνικά το περασμένο Σαββατοκύριακο, η παράσταση νίκης, σε σχέση με την πρώτη δημοσκόπηση, διευρύνεται για τη ΝΔ κατά 10,4 μονάδες. Συγκεκριμένα, η δημοσκόπηση αυτή, που έγινε σε δείγμα 800 ατόμων και ολοκληρώθηκε στις 26 Ιανουαρίου, δείχνει πως η ΝΔ προηγείται στην παράσταση νίκης με ποσοστό 46,4% έναντι 27,3% του ΠΑΣΟΚ. Tα αντίστοιχα ποσοστά στην πρώτη δημοσκόπηση, που ολοκληρώθηκε στις 23 Ιανουαρίου και έγινε με τη μέθοδο της κάλπης, ήσαν 46,3% για τη NΔ και 37,7% για το ΠΑΣΟΚ. Οι ερωτηθέντες στην δεύτερη δημοσκόπηση θεωρούν πως η τροπολογία ήταν «απόδειξη διαπλοκής» σε ποσοστό 48,8%, «κακή στιγμή» σε ποσοστό 20%, ενώ το 6,8% θεωρεί πως όσα προέβλεπε η τροπολογία «βοηθά στην ανάπτυξη της περιοχής». Oι ερωτηθέντες εκτιμούν πως η υπόθεση της τροπολογίας «θα βλάψει το ΠΑΣΟΚ εκλογικά» κατά 46%, πως «θα το βοηθήσει» κατά 18,6% και πως «δεν θα το επηρεάσει» κατά 10,7%. Tο 54,8% συμφωνεί με την απόφαση του υποψηφίου προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου να απομακρύνει τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ από τα ψηφοδέλτια του κόμματος, ενώ το 23,3% διαφωνεί και το 5,9% ούτε συμφωνεί ούτε διαφωνεί. Το 44,6% θεωρεί πως θα έπρεπε η ΝΔ να απομακρύνει τους τρεις βουλευτές που είχαν εμπλακεί στην πρώτη τροπολογία που δεν ψηφίσθηκε, ενώ το 28,9% διαφωνεί και το 26,5% δεν απαντά. Προβάδισμα 2,2% για τη ΝΔ Mε 2,2 ποσοστιαίες μονάδες προηγείται η ΝΔ του ΠΑΣΟΚ στην πρόθεση ψήφου, σύμφωνα με την πρώτη δημοσκόπηση -προ της δημοσιοποιήσεως της υπόθεσης της τροπολογίας-, που ήταν πανελλαδική και έγινε με τη μέθοδο της κάλπης. Mικρές διαφορές υπέρ της ΝΔ και του Γ. Παπανδρέου Σημειώνεται, ότι δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας για την εφημερίδα «Τα Νέα», στις 14 Ιανουαρίου, έφερε την υπέρ της ΝΔ διαφορά στο 2,5%. Η ΝΔ συγκεντρώνει 39,4% έναντι 37,2% του ΠΑΣΟΚ, ενώ στους ψηφοφόρους που θα ψηφίσουν για πρώτη φορά (νέοι, ετεροδημότες, όσοι δεν άσκησαν την προηγούμενη φορά το εκλογικό τους δικαίωμα) το ΠΑΣΟΚ προηγείται στην πρόθεση ψήφου με 44,1% έναντι 26,7% της ΝΔ. Στο σταθερό εκλογικό σώμα (δηλαδή σε όσους ψηφοφόρους ψηφίζουν σε κάθε εκλογική αναμέτρηση και οι οποίοι αποτελούν περίπου το 88% του συνόλου των ψηφοφόρων), η ΝΔ προηγείται με 41,2% έναντι 36,2% του ΠΑΣΟΚ. Το ΚΚΕ συγκεντρώνει 4,7%, ο Συνασπισμός 2,9%, το ΔΗΚΚΙ 1,3%, ο ΛΑΟΣ 1,8%, ενώ η αδιευκρίνιστη ψήφος φτάνει το 12,7%. Στο ερώτημα ποιος είναι καταλληλότερος για την πρωθυπουργία με αυθόρμητες απαντήσεις, ο κ. Παπανδρέου συγκεντρώνει 39,7%, ο πρόεδρος της ΝΔ Kώστας Καραμανλής 38,2%, ο πρωθυπουργός Kώστας Σημίτης 2% και η δήμαρχος Aθηναίων Nτόρα Μπακογιάννη 2,5%. Στο διαζευκτικό ερώτημα, μεταξύ των κ. Παπανδρέου και Καραμανλή, ο υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προηγείται με 3,3%, ενώ στην προηγούμενη έρευνα της ίδιας εταιρίας για «Tα Nέα» η διαφορά υπέρ του κ. Παπανδρέου ήταν 5,2%. Αμείωτες παραμένουν οι μετακινήσεις πρώην ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ προς τη ΝΔ (φτάνουν το 9,5%), ενώ αυξημένες εμφανίζονται οι μετακινήσεις πρώην ψηφοφόρων της ΝΔ προς το ΠΑΣΟΚ (2,9%). Καταλληλότερη να διαχειρισθεί τα θέματα ανεργίας και νέων θέσεων εργασίας θεωρείται από τους ερωτηθέντες η ΝΔ με διαφορά 6,2%, καθώς και στην υγεία με διαφορά 3%, στον εκσυγχρονισμό του δημοσίου τομέα με 3,7% και στην παιδεία με 1,9%. Tο ΠΑΣΟΚ θεωρείται καταλληλότερο για τη διαχείρηση της εξωτερικής πολιτικής με διαφορά 16,8%, της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων με διαφορά 15,5% και της οικονομίας με διαφορά 0,7%.
Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2004 - 09:25 (Ώρα Λονδίνου) Oρισμένα από τα πρωτοσέλιδα ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Δυσωδία από τις αποκαλύψεις στη Βουλή για την τροπολογία Πάχτα. ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Βιομηχανία σκανδάλων. Μετά το Πόρτο Καρράς, νέα πρόκληση με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Τα «οράματα» έγιναν εφιάλτες. «Βράζει» εναντίον του διαδόχου το «Σημιτικό» ΠΑΣΟΚ. ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: 10,5% κόστισε ο Πάχτας στο ΠΑΣΟΚ. Στο 19,1% η διαφορά στην παράσταση νίκης, μετά τη θύελλα των αποκαλύψεων. Η ΑΠΟΦΑΣΗ: ΜασΚΑΡΑτα. Καρναβαλικές εξελίξεις στην κυβέρνηση. Συνεχόμενα λάθη από τον πανικόβλητο διάδοχο. Η ΑΥΓΗ: Στον Στέγκο και ο χρυσός. «Αφεντικό» της Χαλκιδικής με τη βούλα της Αθήνας. ΑΥΡΙΑΝΗ: 10 δάση αποχαρακτήρισε ο Παυλόπουλος για λογαριασμό μεγαλοεργολάβων. Βιομηχανία οικοπεδοποίησης δασικών εκτάσεων έναντι αδράς αμοιβής είχε στήσει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ. ΤΟ ΒΗΜΑ: Δημοσκόπηση - γρίφος. Το ΠΑΣΟΚ μειώνει τη διαφορά σε 2,2%, αλλά η ΝΔ αυξάνει την παράσταση νίκης. Κλιμακώνεται ο εκλογικός αγώνας με αβέβαιο το τελικό αποτέλεσμα. Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Ομολογία σήψης και παρακμής. Να πώς γίνονται οι νόμοι του ΠΑΣΟΚ. ΕΘΝΟΣ: «Πράσινο» στον Γιώργο για τολμηρές αλλαγές. Γκάλοπ Metron Analysis: Κλείνει κι άλλο η ψαλίδα ΝΔ - ΠΑΣΟΚ (2,2%). Σοκ από την υπόθεση Πάχτα. «Ναι» στην απόφαση Γιώργου. ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Αιτία πολέμου το Πόρτο... Φαγάς μέσα στο ΠΑΣΟΚ. Η επίμαχη... ντροπολογία οδηγεί το κυβερνών κόμμα στα δικαστήρια και σε αλληλοσφαγή των στελεχών του. ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Καταγγελίες - σεισμός εναντίον Γ. Παπανδρέου και της παρέας. Από τον καρατομηθέντα βουλευτής Αχαΐας του ΠΑΣΟΚ Αλ. Χρυσανθακόπουλο. ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Διαχειριστής της διαφθοράς. Γ. Παπανδρέου: Ο εμφύλιος αναδεικνύει το αμαρτωλό καθεστώς του ΠΑΣΟΚ. ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Όταν η Βουλή δεν βουλεύεται. Καταλύεται η αρχή της λαϊκής κυριαρχίας. Άρθρο - παρέμβαση της «Ε» μετά το Χάος - Καρράς. ΕΞΠΡΕΣ: Παραλυτικά συμπτώματα. Εκτός ελέγχου η κατάθεση τροπολογιών. Η ΝΔ δήλωσε ότι δεν θα συμμετάσχει, πλην του συνταξιοδοτικού, σε καμία άλλη συζήτηση ν/σ στη Βουλή. ΕΣΤΙΑ: Ζήτημα ηθικής τάξεως. Ο Γ. Παπανδρέου υπέγραψε ανάλογη τροπολογία. ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Κομματικά παίγνια στο χρηματιστήριο. Περίεργα επιθετική η ΝΔ και υποχωρητική η κυβέρνηση. Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Η κρίση κλονίζει το ΠΑΣΟΚ. Σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι η υπόθεση Πάχτα. Έκθετος ο Ανθόπουλος. ΚΕΡΔΟΣ: Τα πέντα αγκάθια για τη νέα κυβέρνηση. Άλυτα παραμένουν τα βασικά προβλήματα της οικονομίας. Ο ΛΟΓΟΣ: «Μετασεισμοί» της υπόθεσης Πάχτα. Νέο τοπίο στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Διαλύεται το σύστημα εξουσίας. Ποιούς διώχνει - ποιούς ενισχύει ο Γ. Παπανδρέου. METRORAMA: Ισχυροί «μετασεισμοί» στο κυβερνών κόμμα. Αντιδρούν έντονα οι διαγραφέντες. Μήνυση από Κίρκο για πλαστογραφία. ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: Μόλις κατά 0,1% έπεσε ο πληθωρισμός το 2003. Η έλλειψη διαρθρωτικών αλλαγών τον κράτησε στο 3,5%. ΤΑ ΝΕΑ: Ζεστό - κρύο για ΠΑΣΟΚ από 2 νέα γκαλοπ, πριν και μετά την τροπολογία. ΝΙΚΗ: Πολιτική απόφαση. Δήλωση από τις Βρυξέλλες του Γ. Παπανδρέου. ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΚΚΕ: Ενωτικά ψηφοδέλτια αγώνα αντεπίθεσης στο δικομματισμό. CITY PRESS: Και νέα «δουλειά» Παυλόπουλου. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ υποστήριξε ως νομικός σύμβουλος το 2002 την προσπάθεια του ξενοδοχειακού συγκροτήματος «Σάνη» να διεκδικήσει τον αποχαρακτηρισμό 1.000 στρεμμάτων δασικής γης στη Χαλκιδική. ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Σείονται τα θεμέλια του ΠΑΣΟΚ. Δραματικές διεργασίες. Η ΧΩΡΑ: Ιδού ο φάκελος του Κ. Στέγγου. Τι έγινε με τις 23 εταιρείες και τις μετοχές - φούσκες του Χρηματιστηρίου. Τροπολογία Πάχτα Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ γράφει ότι «τριγμούς στο κυβερνών κόμμα εξακολουθεί να προκαλεί η υπόθεση της τροπολογίας Πάχτα, που οδήγησε στην αποπομπή του υφυπουργού και εννέα βουλευτών του ΠΑΣΟΚ». Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ, «τεράστιο ζήτημα ηθικής τάξεως ανακύπτει πλέον και για τον ίδιο τον κ. Γ. Παπανδρέου. Μόλις προ μηνός συνυπέγραψε μία τροπολογία, για την οποία απεπέμφθη ο υφυπουργός Οικονομίας κ. Πάχτας και διεγράφησαν εννέα βουλευτές από τα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ». Η ΑΥΓΗ αναφέρει ότι «ο ασκός του Αιόλου άνοιξε στο ΠΑΣΟΚ με τον χειρισμό της 'υπόθεσης Πόρτο Καρράς' από τον τρόπο προώθησης της σκανδαλώδους τροπολογίας στη Βουλή μέχρι τον αυτοκρατορικό τρόπο αντιμετώπισης του θέματος από τον Γ. Παπανδρέου». Η ESPRESSO σημειώνει ότι «να μην αφήσει 'γκρίζες σκιές' η υπόθεση Πάχτα επεδίωξε ο Γ. Παπανδρέου, φαίνεται όμως ότι το στόχος του παραήταν φιλόδοξος. Παρά το γεγονός ότι ελήφθη μία σκληρή πολιτική απόφαση οι εντυπώσεις στην κοινή γνώμη παρέμειναν». Η ΑΠΟΦΑΣΗ εκτιμά ότι «απρόβλεπτες διαστάσεις στην πολιτική αντιπαράθεση δίνει στην εκλογική αναμέτρηση η 'τροπολογία Πάχτα' με το κυβερνών κόμμα να βρίσκεται στον τοίχο προσπαθώντας να δώσει 'συμβολικό πολιτικό νόημα' με τον αποκλεισμό των εμπλεκομένων βουλευτών από τα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ». Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ προσθέτει ότι «απίστευτες διαστάσεις προσλαμβάνει η κρίση στο κυβερνών κόμμα μετά την πολιτική έκρηξη των τελευταίων ημερών. Η επίμαχη τροπολογία Πάχτα ήλθε σαν τη σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι αποτέλεσε τη θρυαλλίδα που άναψε φωτιά μεγάλη και έφερε το ΠΑΣΟΚ αντιμέτωπο με τον σκανδαλώδη βίο του». Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ σε άρθρο της επισημαίνει ότι «όταν η Βουλή δεν βουλεύεται, δεν συζητεί διεξοδικά και δεν αναλύει όσα της προτείνονται, ψηφίζονται νομοσχέδια και τροπολογίες που έχουν συνταχθεί κατά την κρίση των αρμοδίων υπουργών ή καθ' υπαγόρευση ή ακόμη από συμφέροντα και άμεσα ενδιαφερόμενους. Τότε η Βουλή συνεδριάζει με άδεια έδρανα, απλώς για να δικαιολογείται η συνταγματική πρόβλεψη ότι συζητεί». Η ΒΡΑΔΥΝΗ επισημαίνει ότι «επιχείρηση 'κλείστε τους τα στόματα' ήταν η αποστολή της τριμελούς επιτροπής του ΠΑΣΟΚ κατά τη χθεσινή συνάντηση με τους πέντε από τους εννέα βουλευτές που εμπλέκονται στην 'υπόθεση Πάχτα'». Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων
Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2004 - 08:17 (Ώρα Λονδίνου) Ρισκάρει το πολιτικό του κύρος με το νομοσχέδιο για τα δίδακτρα, ο Τόνι Μπλερ Οι συνεργάτες του βρετανού πρωθυπουργού, Τόνι Μπλερ, προσπαθούν να εξασφαλίσουν την υποστήριξη των βουλευτών του κυβερνώντος Εργατικού Κόμματος στο νομοσχέδιο για την Παιδεία, που τίθεται προς ψήφιση στην Βουλή των Κοινοτήτων όπου ο Μπλερ θα αντιμετωπίσει την σοβαρότερη ίσως δοκιμασία του κύρους του ως πρωθυπουργού. Πολλοί βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος απειλούν ότι θα καταψηφίσουν, για λόγους αρχής, τις προτάσεις της κυβέρνησης να επιτραπεί στα πανεπιστήμια να αυξήσουν τα δίδακτρα τους ως το όριο των 3.000 λιρών στερλινών ετησίως, δηλαδή περίπου 4.500 ευρώ. Η πλειοψηφία του Εργατικού κόμματος είναι πολύ μεγάλη αλλά όλοι οι αναλυτές συμφωνούν ότι το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, το βράδυ της Τρίτης, παραμένει αμφίβολο.. Πολιτικός συντάκτης του BBC λέει πως ο Τόνι Μπλερ έχει ταχθεί υπέρ του νομοσχεδίου με τόση αποφασιστικότητα και ένταση που αν καταψηφιστεί είναι πιθανό να έχει στη συνέχεια να αντιμετωπίσει ψήφο εμπιστοσύνης για την ηγεσία του. Η ώρα του Χάτον Η ψήφος στο κοινοβούλιο είναι το πρώτο εμπόδιο στην εβδομάδα των σκληρότερων δοκιμασιών όπως έχει χαρακτηριστεί- για τον βρετανό πρωθυπουργό. Την Τετάρτη ο λόρδος Χάτον θα δημοσιεύσει το από καιρού αναμενόμενο πόρισμα της έρευνας του σχετικά με τις συνθήκες θανάτου του δόκτορα Ντέιβιντ Κέλι, συμβούλου της κυβέρνησης σε θέματα όπλων μαζικής καταστροφής, που κατά τα φαινόμενα αυτοκτόνησε τον περασμένο Ιούλιο. Ο Κέλι ήταν πηγή ρεπορτάζ του BBC που αποκάλυπτε πως η βρετανική κυβέρνηση είχε υπερβάλλει τα στοιχεία που είχε από τις υπηρεσίες πληροφοριών σχετικά με τα όπλα του Ιράκ. Η έκθεση του λόρδου Χάτον, αντίγραφο της οποίας θα δοθεί μέσα στην ημέρα στον Τόνι
Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2004 - 05:02 (Ώρα Λονδίνου) Η γαλλική Λε Μοντ (Le Monde) λέει πως τα συμπεράσματα του απελθόντος επικεφαλής της αμερικανικής ομάδας επιθεωρητών όπλων στο Ιράκ, ότι η Βαγδάτη δεν φαίνεται να διέθετε όπλα μαζικής καταστροφής «θα αποτελούσαν σαρωτικό πλήγμα για την πολιτική και ηθική αξιοπιστία του προέδρου των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους». Αλλά τίποτα δεν απέχει περισσότερο από την πραγματικότητα, λέει η γαλλική εφημερίδα, επισημαίνοντας πως οι περισσότεροι Αμερικανοί εξακολουθούν να συμφωνούν με τον πόλεμο στο Ιράκ και ότι μια ανάλογη πλειοψηφία τους εξακολουθεί να πιστεύει πως ο Σαντάμ Χουσεΐν είχε ανάμιξη στις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου παρά το γεγονός ότι «δεν υπάρχει απολύτως καμιά απόδειξη για αυτό». «Η αμερικανική κυβέρνηση εκμεταλλεύεται τη σύγχυση του κόσμου, προσθέτοντας τη μια εξαπάτηση στην άλλη» καταλήγει η Λε Μοντ. Η γερμανική Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ (Sueddeutsche Zeitung) λέει ότι η μη εύρεση όπλων μαζικής καταστροφής στο Ιράκ δείχνει πως οι υπηρεσίες πληροφοριών χρησιμοποιήθηκαν για πολιτικές σκοπιμότητες «και το επέτρεψαν αυτό προκειμένου να βρουν δικαιολογία για τον πόλεμο». «Η υπόθεση αυτή δείχνει ότι η εξαιρετικά στενή σχέση πολιτικής και μυστικών υπηρεσιών μπορεί να έχει ολέθριες συνέπειες» καταλήγει η γερμανική εφημερίδα. Από την άλλη, η επίσης γερμανική Ντερ Ταγκεσπίγκελ (Der Tagesspiegel) λέει πως η μη εύρεση όπλων στο Ιράκ δεν υποδηλώνει ότι η αμερικανική κυβέρνηση είπε ψέμματα. Δεν επρόκειτο για σκευωρία, λέει, αλλά μάλλον «κατά φαινόμενα ούτε οι δυτικές μυστικές υπηρεσίες ούτε ο Σαντάμ είχαν σαφή εικόνα του Ιρακινού προγράμματος όπλων μαζικής καταστροφής». Ώρα της κρίσης για τον Μπλερ Η Νορβηγική Αφτενπόστεν (Aftenposten) διαπιστώνει σημεία φθοράς στον βρετανό πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ, μετά από επτά χρόνια στην εξουσία. «Ο Μπλερ πλήρωσε βαρύ πολιτικό τίμημα για την σθεναρή αφοσίωση του στον πρόεδρο Μπους» λέει η εφημερίδα που συμπληρώνει ότι η σύγκρουση με το κόμμα του σχετικά με τα δίδακτρα των πανεπιστημίων «έρχεται ως ένα πρόσθετο βάρος». Γρίπη των πουλερικών Η γαλλική Λε Φιγκαρό (Le Figaro) προειδοποιεί ότι οι ειδικοί φοβούνται πως ο ιός της γρίπης των πουλερικών που πλήττει τις χώρες της Ασίας «μπορεί να μεταλλαχθεί ώστε να μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο». Η ελβετική Τριμπιούν ντε Ζενέβ (Tribune de Geneve) λέει πως ο αγώνας κατά των επιδημιών αποτελεί ένα καλό παράδειγμα διεθνούς αλληλεγγύης. Αλλά σημειώνει πως η γενικότερη τάση είναι να αντιμετωπίζονται οι επιδημίες ως πρόβλημα μόνο όταν απειλούν τον αναπτυγμένο κόσμο. Ενδημικές ασθένειες, όπως ο κίτρινος πυρετός, η αρρώστια του ύπνου, ο πυρετός ντενγκ και άλλες, δεν αντιμετωπίζονται επειδή οι επιπτώσεις στους ταξιδιώτες της παγκοσμιοποίησης είναι μικρές, λέει η εφημερίδα. «Συνεπώς, παρά τις προσπάθειες που έχουν καταβληθεί, ορισμένοι είναι σαφώς πιο ίσοι από άλλους απέναντι στους ιούς και στις αρρώστιες» καταλήγει η ελβετική εφημερίδα.
Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2004 - 06:33 (Ώρα Λονδίνου) Φίλαθλοι της ΑΕΚ πήγαν στην τελευταία προπόνηση για να συμπαρασταθούν στον Μπάγεβιτς Οριστικά παρελθόν από την τεχνική ηγεσία της ΑΕΚ αποτελεί ο Ντούσαν Μπάγεβιτς. Ο Σερβοέλληνας προπονητής ανακοίνωσε την απόφασή του να αποχωρήσει από την ομάδα στην οποία προσέφερε τις υπηρεσίες του τρεις φορές, για περίπου 14 χρόνια. Δεν μπόρεσε να αντέξει την οργανωμένη επίθεση που δεχόταν από μερίδα οπαδών της ομάδας, από τη στιγμή που επέστρεψε στην τεχνική ηγεσία της, τον Ιούνιο του 2002. Η προπόνηση, την Δευτέρα, ήταν η τελευταία του Ντούσαν Μπάγεβιτς με την κιτρινόμαυρη φόρμα. Λίγο πριν την έναρξή της ο Σερβοέλληνας τεχνικός αποκάλυψε στους ποδοσφαιριστές του την απόφασή του να αποχωρήσει από τον πάγκο της ΑΕΚ. «Θέλω να σας πω ότι αποφάσισα να φύγω. Δεν μπορώ να μείνω άλλο με αυτήν την κατάσταση. Έχω φτάσει στα όριά μου. Δεν αντέχω με όλα αυτά που γίνονται», ανέφερε στους παίκτες του ο προπονητής της Ένωσης. Οι ποδοσφαιριστές της ομάδας κατάλαβαν ότι ήταν αποφασισμένος να φύγει οριστικά, ωστόσο κάποιοι εξ αυτών έσπευσαν να τον μεταπείσουν. Ο Μπάγεβιτς εμφανίστηκε αμετάπειστος και αρκέστηκε να πει: «Έχω πάρει την απόφασή μου. Σήμερα θα σας προπονήσω για τελευταία φορά». Ο Μπάγεβιτς και οι παίκτες έκαναν την εμφάνισή τους στον αγωνιστικό χώρο των Θρακομακεδόνων, την ώρα που περίπου 100 υποστηρικτές του Σερβοέλληνα τεχνικού φώναζαν ρυθμικά το όνομά του, ζητώντας του να παραμείνει στην ομάδα. Λίγο αργότερα μάλιστα κατάφεραν να εισέλθουν στις εγκαταστάσεις και μόλις τελείωσε η προπόνηση σήκωσαν στα χέρια τον 55χρονο τεχνικό, ο οποίος δεν μπόρεσε να κρύψει τη συγκίνησή του. Παραιτήθηκε και ο Π.Στάθης Το απόγευμα, ο Μπάγεβιτς αποχώρησε από τους Θρακομακεδόνες μαζί με τους συνεργάτες του και λίγο αργότερα συναντήθηκε με τον Πέτρο Στάθη και τον Π. Βαλασόπουλο στη Νέα Ερυθραία. Η συζήτηση των δύο πλευρών διήρκησε περίπου 2,5 ώρες, σε φορτισμένο κλίμα, ωστόσο τα δεδομένα δεν άλλαξαν. «Με λύπη μου σας ανακοινώνω ότι η απόφαση του Ντούσαν Μπάγεβιτς να αποχωρήσει από την θέση του προπονητή είναι οριστική. Παρά τις προσπάθειες που κάναμε για να αλλάξει η γνώμη του, αυτό δεν κατέστη δυνατό. Όταν επέστρεψα στην ΑΕΚ βασικός λόγος ήταν η παρουσία του Μπάγεβιτς. Αφού πλέον δεν υπάρχει ο Μπάγεβιτς ως προπονητής της ΑΕΚ, σημαίνει ότι προσωπικά απέτυχα να τον κρατήσω και να τον προστατεύσω και για αυτό παραιτούμαι από την θέση του αντιπροέδρου της ΠΑΕ», δήλωσε εξερχόμενος ο Πέτρος Στάθης. Μπάγιεβιτς: «Η ΑΕΚ δεν σταματάει με μένα» Αμέσως μετά έκανε δηλώσεις ο Ντούσαν Μπάγεβιτς: «Πήρα μία απόφαση εχθές και είναι γνωστό τι έχει γίνει. Δεν μπορούσα να ξεπεράσω μερικά πράγματα ηθικής τάξης. Είναι κάτι που δεν δέχομαι, που δεν μπορώ να το αφήσω έτσι, κάτι που με πληγώνει και με πειράζει και δεν μπορώ να προσφέρω αυτά που θέλω. Είμαι πάντα ΑΕΚ. Η ΑΕΚ έχει στόχους και πιστεύω ότι θα τα καταφέρει μέχρι το τέλος. Πιστεύω σε αυτούς τους παίκτες και είμαι σίγουρος ότι θα προσφέρουν. Τώρα δεν ξέρω τι θα κάνω. Λυπάμαι για τον πραγματικό κόσμο της ομάδας, αλλά η ΑΕΚ δεν αρχίζει ούτε σταματάει μαζί μου. Ο κόσμος πρέπει να είναι μαζί με την ομάδα στο παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό. Δεν μπορώ να είμαι σίγουρος, αλλά νομίζω ότι το κεφάλαιο ΑΕΚ έκλεισε για εμένα. Αυτά που γίνονταν δεν γίνονται πουθενά. Κάθε άνθρωπος στην θέση μου θα έκανε το ίδιο. Δεν είναι μόνο το πανό, αλλά ξεπέρασαν τα όρια που κανένας δεν θα άντεχε. Δεν θέλω να κάνω παράπονα τώρα, κάποια στιγμή θα τα πω όλα», ανέφερε ο Σερβοέλληνας τεχνικός. Σενάριο Ταρντέλι Τα πρώτα σενάρια για την διάδοχη στον πάγκο της ΑΕΚ κυκλοφόρησαν με πρώτο αυτό του Μάρκο Ταρντέλι. Παρά τη σχετική διάψευση από την πλευρά της διοίκησης οι πληροφορίες ανέφεραν ότι υπήρξε προσέγγιση στελεχών της ΠΑΕ με τον Ιταλό τεχνικό τις προηγούμενες ημέρες. Δεν αποκλείεται να υπάρξουν εξελίξεις στο άμεσο μέλλον. Μεταξύ άλλων ακούστηκαν τα ονόματα των Ιορντανέσκου και Μαρκαριάν.
Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2004 - 05:25 (Ώρα Λονδίνου) «Απόλυτα ικανοποιημένη» η Ουάσιγκτον Θετικά σχόλια από ΗΠΑ για την τουρκική στάση στο κυπριακό Θερμά σχόλια ανταλλάσσουν Τούρκοι και Αμερικανοί αξιωματούχοι ενόψει της συνάντησης στον Λευκό Οίκο του πρωθυπουργού της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζορτζ Μπους. Όπως είπε κατά την άφιξή του στις ΗΠΑ την Δευτέρα, ο Τούρκος πρωθυπουργός «κεντρικό θέμα των συνομιλιών του με τον πρόεδρο Μπους θα είναι το Κυπριακό». «Η Τουρκία θα ήθελε να αναλάβουν οι Ηνωμένες Πολιτείες μεσολαβητικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων πριν από την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση την 1η Μαΐου»δήλωσε πηγή προσκείμενη στην κυβέρνηση της Άγκυρας στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Η ίδια πηγή που ζήτησε να παραμείνει ανώνυμη, ανέφερε ότι το περιβάλλον του κ. Ερντογάν συζητά το ενδεχόμενο να αναλάβει τον ρόλο του μεσολαβητή ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ. Απόλυτα ικανοποιημένη για τη στάση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο κυπριακό δηλώνει η αμερικανική κυβέρνηση. Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, κάλεσε όλες τις πλευρές που εμπλέκονται στο κυπριακό να επιδείξουν την ίδια πολιτική βούληση με την Τουρκία.
Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2004 - 05:01 (Ώρα Λονδίνου) Δοκιμάζεται το κύρος του Μπλερ Υπό τον χαρακτηριστικό τίτλο «Οι βουλευτές των Εργατικών που σήμερα κρατούν στα χέρια τους την τύχη του Τόνι Μπλερ» η Ιντιπέντεντ (The Independent) δημοσιεύει στο πρωτοσέλιδό της τις φωτογραφίες των 78 ανταρτών βουλευτών του κυβερνώντος Εργατικού Κόμματος που αναμένεται να καταψηφίσουν το νομοσχέδιο, σημειώνοντας ότι άλλοι 20 φαίνεται να ταλαντεύονται. «Είκοσι ψήφοι χωρίζουν τον Μπλερ από την ασφάλεια» και μια «εντυπωσιακή ήττα την παραμονή του πορίσματος της επιτροπής Χάτον» λέει η Γκάρντιαν (the Guardian). Με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα, πάνω από 80 Εργατικοί βουλευτές αναμένεται να καταψηφίσουν την πρόταση και έως και 30 ίσως να απέχουν αφήνοντας τον βρετανό πρωθυπουργό χωρίς πλειοψηφία, τουλάχιστον κατά 15 ψήφους. «Ο Μπλερ αντιμετωπίζει την σκληρότερη δοκιμασία του» λέει η Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times) που όμως σημειώνει πως υπάρχουν ενδείξεις ότι ορισμένοι από τους αντάρτες του Εργατικού Κόμματος έχουν αρχίσει να πλησιάζουν την κυβέρνηση. Σε μυστικές συνομιλίες με τους αντάρτες επιδίδεται ο αντιπρόεδρος της βρετανικής κυβέρνησης, Τζον Πρέσκοτ, προσπαθώντας να τους μεταπείσει, λέει η Τάιμς (The Times). Εν τούτοις η βρετανική εφημερίδα δεν βλέπει διέξοδο αναφέροντας χαρακτηριστικά στον κύριο τίτλο της «Καμιά συμφωνία: Ο Μπλερ κοιτά την ήττα κατάματα». «Ώρα κρίσης για τον Μπλερ» λέει η Ντέιλι Τέλεγκραφ (The Daily Telegraph) που διαπιστώνει ένα «παιχνίδι μπλόφας» σημειώνοντας πως «οι υπουργοί φαίνονται φοβισμένοι».
Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2004 - 05:02 (Ώρα Λονδίνου) Η γαλλική Λε Μοντ (Le Monde) λέει πως τα συμπεράσματα του απελθόντος επικεφαλής της αμερικανικής ομάδας επιθεωρητών όπλων στο Ιράκ, ότι η Βαγδάτη δεν φαίνεται να διέθετε όπλα μαζικής καταστροφής «θα αποτελούσαν σαρωτικό πλήγμα για την πολιτική και ηθική αξιοπιστία του προέδρου των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους». Αλλά τίποτα δεν απέχει περισσότερο από την πραγματικότητα, λέει η γαλλική εφημερίδα, επισημαίνοντας πως οι περισσότεροι Αμερικανοί εξακολουθούν να συμφωνούν με τον πόλεμο στο Ιράκ και ότι μια ανάλογη πλειοψηφία τους εξακολουθεί να πιστεύει πως ο Σαντάμ Χουσεΐν είχε ανάμιξη στις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου παρά το γεγονός ότι «δεν υπάρχει απολύτως καμιά απόδειξη για αυτό». «Η αμερικανική κυβέρνηση εκμεταλλεύεται τη σύγχυση του κόσμου, προσθέτοντας τη μια εξαπάτηση στην άλλη» καταλήγει η Λε Μοντ. Η γερμανική Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ (Sueddeutsche Zeitung) λέει ότι η μη εύρεση όπλων μαζικής καταστροφής στο Ιράκ δείχνει πως οι υπηρεσίες πληροφοριών χρησιμοποιήθηκαν για πολιτικές σκοπιμότητες «και το επέτρεψαν αυτό προκειμένου να βρουν δικαιολογία για τον πόλεμο». «Η υπόθεση αυτή δείχνει ότι η εξαιρετικά στενή σχέση πολιτικής και μυστικών υπηρεσιών μπορεί να έχει ολέθριες συνέπειες» καταλήγει η γερμανική εφημερίδα. Από την άλλη, η επίσης γερμανική Ντερ Ταγκεσπίγκελ (Der Tagesspiegel) λέει πως η μη εύρεση όπλων στο Ιράκ δεν υποδηλώνει ότι η αμερικανική κυβέρνηση είπε ψέμματα. Δεν επρόκειτο για σκευωρία, λέει, αλλά μάλλον «κατά φαινόμενα ούτε οι δυτικές μυστικές υπηρεσίες ούτε ο Σαντάμ είχαν σαφή εικόνα του Ιρακινού προγράμματος όπλων μαζικής καταστροφής». Ώρα της κρίσης για τον Μπλερ Η Νορβηγική Αφτενπόστεν (Aftenposten) διαπιστώνει σημεία φθοράς στον βρετανό πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ, μετά από επτά χρόνια στην εξουσία. «Ο Μπλερ πλήρωσε βαρύ πολιτικό τίμημα για την σθεναρή αφοσίωση του στον πρόεδρο Μπους» λέει η εφημερίδα που συμπληρώνει ότι η σύγκρουση με το κόμμα του σχετικά με τα δίδακτρα των πανεπιστημίων «έρχεται ως ένα πρόσθετο βάρος». Γρίπη των πουλερικών Η γαλλική Λε Φιγκαρό (Le Figaro) προειδοποιεί ότι οι ειδικοί φοβούνται πως ο ιός της γρίπης των πουλερικών που πλήττει τις χώρες της Ασίας «μπορεί να μεταλλαχθεί ώστε να μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο». Η ελβετική Τρινπιούν ντε Ζενέβ (Tribune de Geneve) λέει πως ο αγώνας κατά των επιδημιών αποτελεί ένα καλό παράδειγμα διεθνούς αλληλεγγύης. Αλλά σημειώνει πως η γενικότερη τάση είναι να αντιμετωπίζονται οι επιδημίες ως πρόβλημα μόνο όταν απειλούν τον αναπτυγμένο κόσμο. Ενδημικές ασθένειες, όπως ο κίτρινος πυρετός, η αρρώστια του ύπνου, ο πυρετός ντενγκ και άλλες, δεν αντιμετωπίζονται επειδή οι επιπτώσεις στους ταξιδιώτες της παγκοσμιοποίησης είναι μικρές, λέει η εφημερίδα. «Συνεπώς, παρά τις προσπάθειες που έχουν καταβληθεί, ορισμένοι είναι σαφώς πιο ίσοι από άλλους απέναντι στους ιούς και στις αρρώστιες» καταλήγει η ελβετική εφημερίδα.
|