Compact version |
|
Wednesday, 27 November 2024 | ||
|
Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real AudioΕιδήσεις 04-01-23
Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2004 - 23:46 (Ώρα Λονδίνου) Αποδείξεις για τα όπλα μαζικής καταστροφής του Ιράκ δεν έχουν βρεθεί Ο επικεφαλής των ερευνών για το οπλοστάσιο του Ιράκ παραιτήθηκε καθώς δεν υπήρχαν αποδείξεις για τα όπλα μαζικής καταστροφής του Σαντάμ Χουσεϊν. Ο Ντέιβιντ Κέι δεν αιτιολόγησε αυτή του την απόφαση, αλλά πληροφορίες από την Ουάσινγκτον αναφέρουν ότι ο ίδιος είχε απογοητευθεί από την όλη έρευνα. Ο ίδιος είχε πει πρόσφατα πως δεν πίστευε ότι το Ιράκ είχε χημικά ή βιολογικά όπλα κατά τη δεκαετία του 1990. «Δεν νομίζω ότι υπήρχαν ποτέ», υπογράμμισε πρόσφατα σε συνέντευξή του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερ. Η Ομάδα Ερευνών για το Ιράκ συστάθηκε από τη CIA τον περασμένο Ιούνιο για να ηγηθεί των προσπαθειών για τον εντοπισμό χημικών, βιολογικών και πυρηνικών όπλων. «Σοβαροί ισχυρισμοί» Ο ανταποκριτής του BBC στην Ουάσινγκτον, Τζον Λέιν, θεωρεί ότι οι ισχυρισμοί του κ. Κέι ότι δεν υπήρχαν όπλα μαζικής καταστροφής στο Ιράκ είναι πολύ σοβαροί. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ντέιβιντ Κέι απογοητεύτηκε από τις έρευνες Και αυτό γιατί ο ίδιος πίστευε, πριν από την έναρξη των ερευνών, ότι το Ιράκ αποτελούσε μία μεγάλη απειλή για τη διεθνή ασφάλεια. Τον κ. Κέι αναμένεται να αντικαταστήσει ο πρώην επιθεωρητής όπλων των Ηνωμένων Εθνών, Τσαρλς Ντουέλφερ. Ο κ. Ντουέλφερ είχε δηλώσει πριν από μερικές εβδομάδες ότι οι πιθανότητες να εντοπισθούν όπλα μαζικής καταστροφής στο Ιράκ είναι μηδενικές. Ο διευθυντής της CIA, Τζορτζ Τένετ, έπλεξε πάντως το εγκώμιο του Ντέιβιντ Κέι, αναφερόμενος στον επαγγελματισμό και την προσωπικότητά του.
Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2004 - 23:18 (Ώρα Λονδίνου) Αυτοκτονία στελέχους της Παρμαλάτ Στο επίκεντρο του σκανδάλου οι δραστηριότητες του ιδρυτή της Πάρμαλατ Στέλεχος από το οικονομικό τμήμα του χρεωκοπημένου κολοσσού γαλακτοκομικών προϊόντων Παρμαλάτ οδηγήθηκε σε αυτοκτονία, σύμφωνα με την ιταλική αστυνομία. Ο Αλεσάντρο Μπάσι, βοηθός του πρώην οικονομικού διευθυντή της εταιρίας, Φαούστο Τόνα, έπεσε από γέφυρα σε λεωφόρο στην Πάρμα, όπου εδρεύει η Παρμαλάτ. Τόσο ο Φαούστο Τόνα όσο και ο ιδρυτής της Παρμαλάτ, Καλίστο Τάντζι, βρίσκονται στη φυλακή, αν και ακόμη δεν έχουν απαγγελθεί κατηγορίες. Η Παρμαλάτ χρεωκόπησε όταν παραδέχθηκε ότι τέσσερα δισεκατομμύρια ευρώ είχαν περάσει με πλαστές εγγραφές κερδών σε τραπεζικούς λογαριασμούς εικονικών εταιριών. Πρόκειται για το μεγαλύτερο οικονομικό σκάνδαλο στην ιστορία της Ιταλίας. «Θρασύτατη απάτη» Ο Μπάσι, 32 χρόνων, ανακρίθηκε από την αστυνομία τις περασμένες ημέρες, αλλά δεν υπήρχαν κατηγορίες εναντίον του. Το σκάνδαλο θεωρείται το μεγαλύτερο του είδους στην Ευρώπη Η ιταλική αστυνομία κατηγορεί τους επτά συνολικά συλληφθέντες για συνωμοσία με στόχο την πτώχευση της εταιρείας, απάτη κατά συρροή και λογιστικές ατασθαλίες. Η εταιρία ελεγκτών Γκραντ Θόρντον, με δήλωσή της, αρνήθηκε να αναλάβει οποιαδήποτε ευθύνη, επιμένοντας ότι το προσωπικό της ενήργησε εντός των νομίμων πλαισίων και ότι οι ελεγκτές της έπεσαν και αυτοί θύματα εξαπάτησης. Στις Ηνωμένες Πολιτείες η Επιτροπή Ελέγχου Κεφαλαιαγοράς χαρακτήρισε το σκάνδαλο Πάρμαλατ ως «μία από τις μεγαλύτερες και πιο θρασείς απάτες στα επιχειρηματικά χρονικά».
Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2004 - 12:49 (Ώρα Λονδίνου) Φόβοι για τη γρίπη των πουλερικών Η Ταϊλάνδη είναι η μεγαλύτερη παραγωγός πουλερικών στον κόσμο Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ιαπωνία απαγόρευσαν τις εισαγωγές πτηνών από την Ταϊλάνδη μετά την ανακοίνωση ότι δύο άτομα προσβλήθηκαν από τη γρίπη των πουλερικών στη χώρα. Στη διεθνή κοινότητα έχει σημάνει συναγερμός, καθώς πριν από λίγες ημέρες ένα άτομο είχε πεθάνει στην Ταϊλάνδη. Η γρίπη των πουλερικών έχει μεταδοθεί σε πτηνά στην Ιαπωνία, την Ταϊλάνδη, τη Νότια Κορέα και το Βιετνάμ, όπου πέθαναν πέντε άτομα. Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας προειδοποιεί ότι η τελευταία έξαρση της γρίπης μπορεί να οφείλεται σε έναν μεταλλαγμένο ιό, ο οποίος μπορεί να είναι ακόμη πιο επικίνδυνος για τους ανθρώπους. Η γρίπη των πουλερικών σπανίως μεταδιδόταν σε ανθρώπους στο παρελθόν. Συμπτώματα Η Ταϊλάνδη όμως ανακοίνωσε ότι ένα άτομο που προσεβλήθη από τον ιό - ένας 56χρονος κρεοπώλης - πέθανε από πνευμονία. Εκατομμύρια πουλερικά έχουν θανατωθεί στην Ταϊλάνδη Η Μπανγκόγκ επιβεβαίωσε τα τελευταία 24ωρα ότι δύο αγόρια προσεβλήθησαν από τον ιό. Οι αρχές της χώρας επισημαίνουν ότι τα άτομα που ήρθαν σε επαφή με πουλερικά και έχουν πυρετό ή συμπτώματα βρογχίτιδας πρέπει να επισκεφθούν αμέσως κάποιον γιατρό. Η ανταποκρίτρια του BBC στην Μπανγκόκ, Κάλι Μόρις, υποστήριξε ότι οι επιστήμονες εκφράζουν φόβους για μετάδοση του ιού από άνθρωπο σε άνθρωπο. Μέχρι στιγμής οι άνθρωποι που προσεβλήθησαν από την ασθένεια των πουλερικών μολύνθηκαν κατά τη διάρκεια επαφής του με πτηνά.
Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2004 - 21:44 (Ώρα Λονδίνου) Πιθανή επιστροφή στο Ιράκ των ΗΕ Τα ΗΕ απομάκρυναν το προσωπικό τους μετά την επίθεση του Αυγούστου Δύο ομάδες των ΗΕ έφθασαν στη Βαγδάτη για να διαπιστώσουν εάν είναι ασφαλές να επιστρέψει ο οργανισμός εκεί μετά την επίθεση εναντίον των κεντρικών γραφείων του τον Αύγουστο. Λίγες ώρες νωρίτερα, ο γενικός γραμματέας του οργανισμού, Κόφι Ανάν, δήλωσε ότι θα αποφασισθεί σύντομα εάν θα επιστρέψει η αποστολή των ΗΕ στο Ιράκ ή όχι. Ο οργανισμός απομάκρυνε το προσωπικό του όταν μία βόμβα, που είχε τοποθετηθεί στα κεντρικά γραφεία των ΗΕ τον Αύγουστο, επέφερε το θάνατο ενός υψηλόβαθμου αξιωματούχου και 20 άλλων μελών της αποστολής. Ο ανώτατος πνευματικός ηγέτης της κοινότητας των Σιιών ζήτησε από τα Ηνωμένα Έθνη να επιβλέψουν τη μεταβίβαση της εξουσίας από τις δυνάμεις κατοχής στον ιρακινό λαό. Εκκλήσεις για διαδηλώσεις Εκπρόσωπος, μάλιστα, του Αγιατολάχ Αλί Αλ Σιστανί ζήτησε από τους οπαδούς του να διοργανώσουν διαδηλώσεις εναντίον των δυνάμεων κατοχής. Ο ανώτατος πνευματικός ηγέτης των Σιιτών επιθυμεί την παρουσία των ΗΕ Χιλιάδες Σιίτες έχουν διαδηλώσει στο Ιράκ τις τελευταίες εβδομάδες, εκφράζοντας την αντίθεσή τους στα σχέδια των δυνάμεων κατοχής να υπάρξει αρχικώς μία διορισμένη και όχι διορισμένη μεταβατική κυβέρνηση. Οι δυνάμεις κατοχής υποστηρίζουν ότι το Ιράκ δεν είναι ακόμη έτοιμο για τη διεξαγωγή εκλογών. Ο Αγιατολάχ Αλί Αλ Σιστανί δήλωσε ότι μπορεί να υπάρξει συμβιβασμός μόνο εάν τα Ηνωμένα Έθνη στείλουν μία ομάδα για να κρίνουν εάν μπορούν να διεξαχθούν εκλογές στη χώρα ή όχι. Οι δύο ομάδες των Ηνωμένων Εθνών αναμένεται να πραγματοποιήσυον συναντήσεις με τις δυνάμεις κατοχής και να ερευνήσουν χώρους όπου θα μπορούσαν να στεγασθούν τα νέα κεντρικά γραφεία του οργανισμού.
Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2004 - 16:46 (Ώρα Λονδίνου) Υπέρ του σχεδίου Ανάν η Τουρκία Στο Συμβούλιο συμμετείχε η πολιτική και η στρατιωτική ηγεσία Το σχέδιο Ανάν ως βάση διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού αποφάσισε να προωθήσει το Συμβούλιο Ασφαλείας της Τουρκίας - μία απόφαση που θεωρείται ιστορική. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι πρόκειται γαι μία πολύ σοβαρή εξέλιξη που συνιστά εξαιρετικά σημαντικό βήμα για την επίλυση του Κυπριακού. Η στρατιωτική και η πολιτική ηγεσία της Τουρκίας αποδέχθηκαν την αναγκαιότητα επανάληψης των διαπραγματεύσεων με βάση το σχέδιο Ανάν. Η εξέλιξη θεωρείται σημαντική εν όψει και της επικείμενης επίσκεψης του πρωθυπουργού της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην Ουάσινγκτον, όπου είναι βέβαιο ότι θα του ζητηθεί να εκθέσει συγκεκριμένες απόψεις και θέσεις για το Κυπριακό. Άσκηση πιέσεων Οι ανταποκριτές εκτιμούν μάλιστα ότι η τουρκική ηγεσία επιθυμεί μία άμεση επίλυση του Κυπριακού πριν από τον Μάιο και την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Τουρκία δηλώνει ότι επιθυμεί μία άμεση επίλυση του προβλήματος και ότι θα προωθήσει τις συνομιλίες με βάση το σχέδιο Ανάν Ανακοίνωση Συμβουλίου Ασφαλείας της Τουρκίας Εάν όντως συμβεί αυτό και η νήσος ενταχθεί ενωμένην στην κοινότητα, τότε πιστεύεται ότι αυξάνονται και οι πιθανότητες της Τουρκίας να αρχίσει φέτος τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν ασκήσει πιέσεις στην Τουρκία να μεθοδεύσει την επίλυση του Κυπριακού. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε καταστήσει σαφές ότι η επίλυση του Κυπριακού μπορεί να μην αποτελεί προϋπόθεση για την έναρξη διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, αλλά συνιστά ωστόσο ένα πολιτικό ζήτημα υψίστης σημασίας που θα διευκόλυνε τις διαπραγματεύσεις με την Τουρκία.
Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2004 - 16:46 (Ώρα Λονδίνου) Στο Συμβούλιο συμμετέχει πολιτική και στρατιωτική ηγεσία Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Συμβουλίου Ασφαλείας της Τουρκίας και σύμφωνα με πληροφορίες στο σχετικό ανακοινωθέν που αναμένεται να δημοσιοποιηθεί από στιγμή σε στιγμή θα αναφέρεται το σχέδιο Ανάν ως βάση διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού. Σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ, στρατιωτική και πολιτική ηγεσία της Τουρκίας απεδέχθησαν την αναγκαιότητας επανάληψης των διαπραγματεύσεων με βάση το σχέδιο Ανάν. Αν όντως είναι έτσι τότε θα έχει γίνει ένα εξαιρετικά σημαντικό βήμα προς την επίλυση του Κυπριακού επισημαίνουν οι ανταποκριτές. Είναι μια εξαιρετικά σημαντική εξέλιξη εν όψει και της επικείμενης επίσκεψης, την ερχόμενη Δευτέρα, το πρωθυπουργού της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Ουάσινγκτον, όπου είναι βέβαιο ότι θα του ζητηθεί να εκθέσει συγκεκριμένες απόψεις και θέσεις για το πρόβλημα.
Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2004 - 15:04 (Ώρα Λονδίνου) Έκκληση για ανθρωπιά από τον Ανάν Στη συνάντηση αυτή λαμβάνονται κάποιες από τις σημαντικότερες πολιτικές αποφάσεις Την βοήθεια του πολιτικού και επιχειρηματικού κόσμου ζήτησε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, για την επικράτηση της ειρήνης και την θωράκιση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Η έκκληση έγινε μέσα από την ομιλία του κ. Ανάν από το βήμα της συνάντησης του Νταβός, ενός ετήσιου φόρουμ με ιδιαίτερη βαρύτητα αφού δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που πιστεύουν ότι στην διάρκεια του λαμβάνονται μεγάλες αποφάσεις διακυβέρνησης του πλανήτη. Η επιλογή της ειρήνης περνά μέσα από την καταπολέμηση της φτώχειας και της αμάθειας Κόφι Ανάν Το ακροατήριο του κ. Ανάν απάρτιζαν ισχυροί πολιτικοί ηγέτες και επιχειρηματίες. Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών δήλωσε ότι η καταπολέμηση της φτώχειας και η βελτίωση της υγείας και της παιδείας στις αναπτυσσόμενες χώρες είναι ζητήματα που πρέπει να ενταχθούν και πάλι στη διεθνή ατζέντα. Είπε ότι τα προβλήματα αυτά έχουν επισκιαστεί από τον πόλεμο εναντίον της τρομοκρατίας. Η επιλογή της ειρήνης τόνισε ο κ. Ανάν περνά μέσα από την καταπολέμηση της φτώχειας και της αμάθειας: «Πάνω απ όλα χρειαζόμαστε πολιτικές στη γεωργία που να βοηθούν τους φτωχούς. Ένα πρώτο αλλά πολύ σημαντικό βήμα είναι η άρση των επιδοτήσεων του αγροτικού τομέα, πολιτική που εφαρμόζεται από τις ισχυρότερες οικονομίες του πλανήτη. Οι επιδοτήσεις πλήττουν τον άνθρωπο και το περιβάλλον οδηγώντας στην ανέχεια και την εξαθλίωση τις αναπτυσσόμενες χώρες», υπογράμμισε στην ομιλία του στο Νταβός ο κ. Ανάν κλείνοντας με μια έκκληση προς κυβερνήσεις και επιχειρηματίες να εργασθούν από κοινού για την ειρήνη. Να σημειωθεί ότι το Σάββατο ο γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ θα συναντηθεί, στο περιθώριο, της συνάντησης του Νταβός με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ερντογάν με τον οποίο θα συζητήσει τις προτάσεις της Τουρκίας για το Κυπριακό.
Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2004 - 13:05 (Ώρα Λονδίνου) Eκτεταμένα προβλήματα ηλεκτροδότησης Για δεύτερη ημέρα η σφοδρή κακοκαιρία ταλαιπωρεί τις περισσότερες περιοχές της Eλλάδας και προκαλεί σοβαρά προβλήματα στις συγκοινωνίες και την ηλεκτροδότηση. Kύρια χαρακτηριστικά του καιρού οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, η χιονόπτωση και οι ισχυροί άνεμοι. Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε η Λήμνος, καθώς έχει σημειωθεί γενική διακοπή ρεύματος, ενώ αρματαγωγό του πολεμικού ναυτικού τέθηκε σε ετοιμότητα για να μεταφέρει προμήθειες στο νησί. Προβλήματα στην ηλεκτροδότηση παρατηρούνται και στην Άνδρο, την Τήνο, τη Λέσβο, τη Σαμοθράκη, τα Ψαρά και τις Οινούσσες, ενώ στη Xίο έχει κηρυχθεί κατάσταση μερικής έκτακτης ανάγκης. Διακοπές στην παροχή ρεύματος παρατηρούνται και στην Aττική και συνεργεία της ΔEH εργάζονται για την αποκατάσταση των βλαβών. Kλειστές παραμένουν οι περισσότερες γραμμές πορθμείων, τέσσερεις πτήσεις εσωτερικού των Oλυμπιακών Aερογραμμών ακυρώθηκαν λόγω κακοκαιρίας, ενώ δυσχέρειες αντιμετωπίζουν οι οδηγοί των αυτοκινήτων σε πολλές περιοχές. Πάντως, στο εθνικό οδικό δίκτυο η κίνηση των οχημάτων γίνεται κανονικά και χωρίς αντιολισθητικές αλυσίδες. Tέλος, για δεύτερη ημέρα δεν λειτουργούν τα σχολεία σε αρκετές περιφέρειες της χώρας.
Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2004 - 13:06 (Ώρα Λονδίνου) Τι πιστεύετε για το μέλλον των Μαρμάρων του Παρθενώνα; Τμήμα της ζωφόρου του Παρθενώνα φιλοξενείται στο Βρετανικό Μουσείο Το θέμα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα, που φυλάσσονται στο Βρετανικό Μουσείο, απασχολεί εδώ και χρόνια την Ελλάδα και τη Βρετανία. H ελληνική κυβέρνηση επιμένει στο αίτημά της για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα στη χώρα καταγωγής τους ενώ πάγια παραμένει η θέση του Βρετανικού Μουσείου, που απορρίπτει το ελληνικό αίτημα. Πρόσφατες δημοσκοπήσεις στη Βρετανία έδειξαν ότι το 73% και 81% των Βρετανών πιστεύουν αντίστοιχα ότι τα Μάρμαρα πρέπει να επιστραφούν ή να δανειστούν στον τόπο καταγωγής τους. Οι δημοσκοπήσεις έγιναν για λογαριασμό μίας νέας οργάνωσης για την Επανένωση των Μαρμάρων (Μarbles Reunited), που ξεκίνησε νέα εκστρατεία σε ολόκληρη τη Βρετανία για τον επαναπατρισμό τους και υποστηρίζεται από περίπου 60 βουλευτές, πανεπιστημιακούς και δημοσιογράφους. Πιστεύετε ότι τα Μάρμαρα του Παρθενώνα πρέπει να επιστραφούν στη χώρα καταγωγής τους; Ποια θα είναι τα οφέλη για την Ελλάδα; Eφόσον επιστραφούν τα Γλυπτά, αυτό θα αποτελέσει προηγούμενο και για άλλους αρχαιολογικούς θησαυρούς της παγκόσμιας κληρονομιάς; Τα Μάρμαρα του Παρθενώνα είναι αντικείμενα κλοπής. Η κλοπή σε οποιαδήποτε κοινωνία διώκεται ποινικά και η επιστροφή τους δεν χωρά καμία συζήτηση. Τα Μάρμαρα ανήκουν στον ελληνικό λαό, εκείνος πρέπει να αποφασίζει πότε και πού μπορούν να εκτίθενται και όχι κάποιο μουσείο ή συλλέκτης. Τάκης (Πειραιάς, Ελλάς) Τα μάρμαρα του Ελληνικού Παρθενώνα ή τα μάρμαρα του Αγγλικού Παρθενώνα; Πάνος Καψάλης (Αθήνα, Ελλάς) Give the "elgin marbles" back to Greece! C.K. (Germany) Η δόξα που τα Μάρμαρα φέρνουν στον εαυτό τους ανήκει στους Έλληνες! Μαργαρίτα Μπέη (Ελλάς) If people can stop seeing the issue of the Parthenon marbles strictly through a nationalistic or sentimental point of view, they have to accept the fact that a lot more (in the millions), visitors will see the marbles in London than in Athens. Thus the marbles should remain in the British Museum as they exhibit to the world the glory that was Greece. Tassos Zervakis (Darien, USA) Listen to what the people say not what the game keepers want. GIVE THEM BACK. George Tsuchnikas (UK) Reading many of the recent postings prompted me to have another take on this issue. Let's think it over: Why do British officials want to keep the Elgin marbles? Because they remind them that they once had a great empire. Why do the Greek officials want to repatriate the Elgin marbles? Because they remind them that they once had a great civilization. The great empire and the great civilization no longer exist, which I guess is the core of the chagrin on both sides. It's not about the marbles. Advice to the Brits and the Greeks: Get over it. Manolis Lygounis (San Jose, USA) Ο απολιτιστος κλεφτης δεν παραδεχεται την κλοπη που εκανε, ο πολιτισμενος προσπαθει να βρει δικαιολογιες για την πραξη του. Η ιστορια κρινει τις πραξεις ενος εθνους. Ειναι προσβολη για το κοινο συναισθημα ο τροπος που ανταποκρινεται η βρετανικη κυβερνηση στην δημοσκοπηση που αναφαιρεται στην σελιδα σας. Γιώργος Ανδρεάδης (Ελλάς) The Marbles are Greek and belong to the Greeks Petros Papadopoulos (Culver City, USA) Ειναι σαφές οτι τα μαρμαρα του Παρθενωνα αποτελουν μοναδικο δειγμα της αρχαιας ελληνικης τεχνης και κουλτουρας. Η τοποθετηση και εκθεση τους επί σειρα ετων στο Βρετανικο Μουσειο μπορεί βεβαιως να αποτελεσε μια πρωτης ταξεως «διαφημιση» τοσο της Ελλαδας οσο και του αρχαιου ελληνικου πολιτισμου και να τα προφυλαξε απο την ενδεχομενη καταστροφη, ωστοσο τα γλυπτα θα επρεπε να μεταφερθουν στον τοπο που δημιουργηθηκαν, στην πολη που ενεπνευσε τους δημιουργους τους, στην χωρα της οποιας το πνευμα αντιπροσωπευουν. (...) Εφοσον τα γλυπτα θα φυλασσονται στο μουσειο της Ακροπολης σε ειδικα διαμορφωμενους χωρους, προκειμενου να αποφευχθει η περαιτερω φθορα και διαβρωση τους, μπορουμε ολοι να ειμαστε βεβαιοι οτι αυτο το βαρυσημαντο τμημα της πολιτιστικης μας κληρονομιας θα διατηρηθει στο ακεραιο πρωτα για τους Ελληνες και επειτα για ολους τους λαους του κοσμου. Η δοξα που τα μαρμαρα φερνουν στον εαυτο τους ανηκει στους Ελληνες! Μαργαρίτα Μπέη (Ελλάς) It is without a question that the marbles should be returned to Greece. No country should allow such sacrilege of its ancient history. By what right do the Brits hold Greek monuments? Peggy Karatza (Leeds, UK) Φυσικα να επιστραφουν!!! Κωνσταντίνος Αλεξανδρίδης (Ελλάς) Tο ηθικο οφελος για το Β.Μ. και για ολο το U.K. θα ειναι πολυ μεγαλο. Aνδρέας Αθανασίου (Ελλάς) The marbes are Greek and belong to the Greeks period. Petros Papadopoulos (Culver City, USA) The British government has stalled long enough on this issue. It is time do the right thing and return the Marbles where they belong --on the Acropolis Dennis Menos (Bethesda, MD, USA) Πιστεύω πως οι πραγματικοί λόγοι για τους οποίους τόσοι Έλληνες πολιτικοί πασχίζουν να πείσουν τους Βρετανούς ομόλογους τους σχετικά με την επιστροφή των Μαρμάρων, είναι παρεμφερείς με τους λόγους για τους οποίους οι Βρετανοί αρνούνται πεισματικά την επιστροφή αυτών και γενικότερα ουδεμία σχέση έχουν με την πραγματική πολιτιστική/ιστορική αξία των αρχαιοτήτων: οικονομικοί, πολιτικοί και -- κατ'επέκταση -- παράγοντες εξουσίας των πρώτων στις δύο αυτές χώρες. Ώς Έλλην, θα χαιρόμουν ιδιαιτέρως αν είχαμε αποδείξει στους Ευρωπαίους εταίρους μας, αλλά και τον υπόλοιπο κόσμο, την πολιτισμική μας αξία με τα έργα, τα λόγια και τους βίους μας ώστε να μην χρειάζεται να παρακαλούμε για την επιστροφή αρχαιοτήτων μας κατ'αυτόν τον τρόπο. Δυστυχώς, η εικόνα της Ελλάδος (και των Ελλήνων) στον αυξανόμενα ανιστόρητο, απολίτιστο κοσμο των Macdonalds, του καταναλωτισμού και της εκμηχάνευσης του ανθρώπου και αντιθέτως με όσα γράφουν, λένε και παθολογικά ίσως πιστεύουν οι Έλληνες πολιτικοί -- εξασθενεί, μειώνεται, παρακμάζει· νεοπλουτισμός, καταναλωτισμός, μόνιμη απραξία και έλλειψη καλλιέργειας, αρετής και 'μόρφωσης' είναι χαρακτηρισμοί που μού περνούν από το μυαλό. Καιρός είναι οι Έλληνες να σταματήσουν να έρπωνται και ας αποδείξουν 'με την αξία τους' την σχέση τους με την Αρχαία Ελλάδα και τις αρχαιότητες που επιθυμούν. Γιατί τα σύγχρονα έργα, ο σύγχρονος 'πολιτισμός', η εικόνα των νεο-ελλήνων πιο πολύ θυμίζει με αυτή των βαρβάρων παρά με αυτή των Ελλήνων. Αρκετά χρησιμοποιήθηκε η ιστορία της χώρας για να καλύψει την έλλειψη σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού. (...) Δημοσθένης (Ηνωμένο Βασίλειο) Τα δήθεν εξελιγμένα κράτη μας δίνουν ένα μικρό δείγμα τις κουλτούρας τους, ότι δεν μπορούν να παράγουν πολιτισμό ούτε ακόμη και σήμερα και το μόνο που γνωρίζουν να κάνουν καλά είναι να είναι κλέφτες και εγκληματίες. Αδηφάγα όρνεα που έχουν κατακρεουργίσει όλο τον κόσμο και τους ποτιτισμούς αυτών.Πρέπει να φύγουν απο το σπίτι του ληστή! Κώστας (Ελλάς) Δεν σύμφωνω να επιστέψουν τα Μάρμαρα στην πατρίδα μας. Γιατί; Μα γιατί αποτελούν την καλύτερη διαφήμιση της Χώρας μας στο εξωτερικό και γιατί είναι ένα υπέρλαμπρο δείγμα του Ελληνικού Ιμπεριαλισμού ακόμα και σε τέτοιους χαλεπούς καιρούς. Αλήθεια στα Ελληνικά Μουσεία πόσα εκθέματα-δείγματα του Βρετανικού Πολιτισμού υπάρχουν; Κωνσταντίνος Γεωργίου (Ελλάς) The British government has stalled long enough on this issue. It is time do the right thing and return the Marbles where they belong --on the Acropolis. Dennis Menos (Bethesda, MD, USA) Για την Ελλάδα, σίγουρα η επιστροφή των μαρμάρων θα αποτελέσει μία διπλωματική και πολιτισμική επιτυχία Nικόλας (Leamington Spa, UK) Αν ειναι δυνατο να μπαινει ερωτηση για την επιστροφη η οχι των μαρμαρων του παρθενωνα! Αν ειναι δυνατο να υπαρχει μυαλο στο κεφαλι ανθρωπων που ακομα αμφιβαλλουν για το δικαιωμα του ιδιοκτητη να ζητα την επιστροφη εκεινων που του αφαιρεθηκαν επειδη δεν μπορουσε να τα υπερασπιστει γιατι ηταν δεμενος χειροποδαρα! Aλλιμονο στη συγρονη ανθροωποτητα αν εχει έστω και εναν ανθρωπο που δεν υποστηριζει το δικαιο! H εποχη μας εχει ξεπερασει την απορια αν θα νικησει το κακο η το καλο, το δικαιο η το αδικο. H εποχη μας δεν ζει πια την τραγωδια! H εποχη μας εχει λυσει το υπαρξιακο προβλημα: δεν αναφερεται στους θεους και στους δαιμονες. Aναφερεται στην αξία του ανθρωπου ως φορεα του Λογου. Kαι αν ο Λογος δεν ειναι σε καποιον στοιχειο της υπαρξης του αυτο ειναι προσωπικο του προβλημα και δεν μπαινει σε συζητηση. Δεν παιδαγωγουνται οι α-Λογοι. Απλα η ανθρωποτητα ειναι υποχρεωμένη να τους προστατευει με παραλληλη φροντιδα και δικης της προστσιας. Γιάννης Αλφαίος (Αθήνα, Ελλάς) Πιστεύω οτι πρέπει να επιστραφούν αλλά αυτοί που τα έχουν θα τα δώσουν; Όνειρα, όνειρα και μεγάλα λόγια από (μεγάλους) υπουργούς κ.λ.π Βασίλης Σ. (Ελλάς) Τα μάρμαρα του Παρθενώνα αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της αρχαίας ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς. () Για την Ελλάδα, σίγουρα η επιστροφή των μαρμάρων θα αποτελέσει μία διπλωματική και πολιτισμική επιτυχία. Σε συνάρτηση με την λειτουργία του νέου μουσείου της Ακρόπολης, τα μάρμαρα θα αποτελέσουν πόλο έλξης για τον εγχώριο και ξένο τουρισμό. Νικόλας (Leamington Spa, UK) Nα πάνε εκεί που ανήκουν. Demos Dulger (Sacramento, USA) H Ελλάδα μπορεί να εγγυηθεί την επ' άπειρον σωστή συντήρηση και ασφάλεια αυτής της πανανθρώπινης πολιτιστικής κληρονομιάς Γιώργος Γεωργόπουλος (Αθήνα, Ελλάς) Τα μάρμαρα του Παρθενώνα αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της αρχαίας ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς. () Για την Ελλάδα, σίγουρα η επιστροφή των μαρμάρων θα αποτελέσει μία διπλωματική και πολιτισμική επιτυχία. Σε συνάρτηση με την λειτουργία του νέου μουσείου της Ακρόπολης, τα μάρμαρα θα αποτελέσουν πόλο έλξης για τον εγχώριο και ξένο τουρισμό. Σε πολιτικό επίπεδο και ενόψει εκλογών, η επιστροφή των μαρμάρων θα αποτελέσει ισχυρό πολιτικό χαρτί στα χέρια των κομμάτων. Από την άλλη πλευρά, η επιστροφή των μαρμάρων θα αποτελέσει ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί και για άλλες χώρες που επιθυμούν την επιστροφή των εθνικών τους θησαυρών στα πάτρια εδάφη. Με βρίσκει αντίθετο η οποιαδήποτε μορφή δανεισμού των μαρμάρων, ακόμα και αν εξυπηρετεί μία τόσο μεγάλη ιδέα, όπως οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Η κληρονομιά ενός έθνους είναι η ιστορία του και οι συνισταμένες της. (...) Θωμάς Βαρδαλάς (Αθήνα, Ελλάς) Ναι στην επιστροφή, αλλά με την εξασφάλιση της συντήρησής τους και στεγασμένα σε μουσείο, και το οποίο βέβαια δεν υπάρχει διότι τρώγονται σαν τα ζαγάρια οι πολιτικοί ποιος θα πάρει την πρωτιά. Ναι, στην επιστροφή αλλά με εξασφαλίσεις πρώτα. Έμειναν που έμειναν τόσα χρόνια στην Αγγλία, ας μείνουν ακόμα λίγο, δεν θα πάθουνε και τίποτα! Γιώργος Παπακωνσταντίνου (Αθήνα, Ελλάς) Τα μάρμαρα του Παρθενώνα αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της αρχαίας ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς Θωμάς Βαρδαλάς (Αθήνα, Ελλάς) Η αποψη μου είναι οτι πρέπει τα μάρμαρα που παρθήκαν απο την Ελλάδα τον καιρό της Τουρκοκρατίας να επιστρέψουν στον χώρο που δημιουργηθήκαν. Τώρα εκτιμώ πως η Ελλάς έχει την υποδομή να συντηρήσει τα αρχαιολογικά της ευρήματα. Ετσι η δικαιολογία ότι δεν μπορούν οι αρχαιολόγοι μας και οι συντηρητές μας να τα συντηρήσουν δεν ισχύει πια. Δώστε αυτά τα αρχαιολογικά κοιμήλια, είναι η κληρονομιά των προγόνων μας και είναι δικά μας. Φυσικά ακόμα και στη Βρετανία να μείνουν (κάτι που δε συμφωνώ) θα φανεί και πάλι η δόξα της Ελλάδος, μιας και το Βρετανικό μουσείο προσελκύει πολλούς ερευνητές. Όσο αφορά τώρα και για τα άλλα ευρήματα άλλων χωρών πιστεύω πως αν μια χώρα έχει την υποδομή να συντηρεί τα αρχαία ευρήματά της τότε πρέπει οι αρχαιολογικοί θησαυροί να πάνε στο τόπο τους. Γεώργιος Γεωργάς (Ελλάς) Πιστεύω, πράγματι, ότι τα μάρμαρα πρέπει να γυρίσουν στην αρχική τους θέση για να αποκατασταθεί η ενιαία μορφή του Παρθενώνα. Η Ελλάδα μπορεί να εγγυηθεί την επ' άπειρον σωστή συντήρηση και ασφάλεια αυτής της πανανθρώπινης πολιτιστικής κληρονομιάς, κάτι που ίσως ορισμένες άλλες χώρες του τρίτου κόσμου δεν μπορούν να κάνουν. Συνεπώς θα πρέπει να μην μας απασχολεί, προς το παρών, το τι θα πρέπει να γίνει με άλλους αρχαιολογικούς θησαυρούς. Τέλος πιστεύω ότι αλλιώς θα θαυμάζει κάποιος τα μάρμαρα πάνω στον Παρθενώνα και αλλιώς θα τα βλέπει κλεισμένα σε μια αίθουσα του Βρετανικού Μουσείου τρώγοντας μεζεδάκια και πίνοντας αναψυκτικά. Γιώργος Γεωργόπουλος (Αθήνα, Ελλάς) Πρέπει να επιστραφούν στο χώρο της ελευθερίας που τα δημιούργησε Denis Bechrakis (Canada) Τα Μάρμαρα πρέπει να επιστραφούν στον τόπο καταγωγής τους. Ο ΠΑΡΘΕΝΩΝ ΔΙΗΓΕΙΤΑΙ Είμαι ΟΙΚΟΣ ΘΕΑΣ και το όνομα μου ΠΑΡΘΕΝΩΝ. Εγώ παρά τις βόμβες του Μοροζινη που με ακρωτηρίασαν έχω την φωνή μου ακόμα γερή και το πνεύμα μου άθικτο. Η γλώσσα μου είναι γλώσσα των αριθμών ΕΛΛΗΝΙΚΗ Φωνή Ελληνίδα ομιλώ. Το όνομα μου Παρθένων είναι αριθμός και είναι ο αριθμός των ημερών του έτους τρεις φορές. Πρόσθεσε τους αριθμούς των γραμμάτων μου, θα βρεις 1095=365.3 Στην εποχή μου οι έλληνες δεν γράφανε τους αριθμούς σαν σήμερα. Τα γράμματα του ελληνικού αλφάβητου ήσαν και αριθμοί. α=1 β=2 γ=3 δ=4 ε=5 στ=6 ζ=7 η=8 θ=9 ι=10 Ια=11 ιβ=12κ=20 λ=30 μ=40 ν=50 ξ=60 ο=70 π=80 ρ=100 σ=200 τ=300 υ=400 φ=500 χ=600 ψ=700 ω=800, α=1000, β=2000 (...) Αυτοί οι άνθρωποι που ομιλούν ακόμα σήμερα την ιερά Ελληνική γλώσσα έχουν μέσα τους το αιώνιο Ελληνικό πνεύμα. (...) Δημήτρης Πέππας (Ελλάς) Aγαπητέ Hekate (Aθήνα, Ελλάς), δεν νομίζω ότι οι Έλληνες είναι «Ταλιμπάν». Νίκος (Γερμανία) Για το καλό μας η Μικρασιατική καταστροφή. Για το καλό μας ο εμφύλιος. Για το καλό μας η Κύπρος. Για το καλό μας η καταλήστευση των μαρμάρων. Για το καλό μας η διαστρέβλωση της μυθολογίας, της ιστορίας. Για το καλό τους, το πνεύμα μας εξακολουθεί να τους φωτίζει. Γιώργος Μουτζούρης (Ελλάς) Τα μάρμαρα του Παρθενώνα δεν χωράει κουβέντα. Πρέπει να επιστραφούν στον χώρο της ελευθερίας που τα δημιούργησε. Denis Bechrakis (Canada) Τα μάρμαρα του παρθενώνα (κακώς τα ονομάζετε Ελγίνεια - αυτός άλλωστε ήταν ένας ανιστόρητος εντολοδόχος και το όνομα του έιναι ασήμαντο για να χρησιμοποιήτε σε έργα πολιτισμού)πρέπει να επιστραφούν στην Ελλάδα. () Παντελής (Χαλκίδα, Ελλάς) Stolen property return to OWNER. Fotios Dionatos (Montreal, Canada) Πιστεύω πως αν μια χώρα έχει την υποδομή να συντηρεί τα αρχαία ευρήματά της, τότε πρέπει οι αρχαιολογικοί θησαυροί να πάνε στον τόπο τους Γεώργιος Γεωργάς (Ελλάς) Η Ορθοδοξία πάντα σέβεται τον πολιτισμό και ιδιαίτερα τον Ελληνικό. () Ποιος δε γνωρίζει τη συνεισφορά μεγάλων πατέρων της Εκκλησίας στη διάσωση και διάδοση της αρχαίας ελληνικής φιλοσοφίας, με εξέχουσα μορφή το Μέγα Βασίλειο. Ποιος μπορεί να αμφισβητήσει τη συνεισφορά των Ορθόδοξων Μοναστηριών στη διάσωση του αρχαίου Ελληνικού πολιτισμού. () Όσον αφορά τις προεκλογικές αναφορές για την επιστροφή των μαρμάρων μπορεί κανείς να επισκεφτεί το Βερολίνο, το Παρίσι και να διαπιστώσει τη λεηλασία του αρχαίου Ελληνικού πλούτου από τους Ευρωπαΐους! Όποιος συμφωνεί με την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα στην Αθήνα δεν μπορεί παρά να ζητά επιτακτικά την επιστροφή των μαρμάρων της Εφέσου, της Περγάμου στον τόπο τους, στην Τουρκία. Γιατί μη μου πει κανείς ότι ο Ελληνισμός σταματά εκεί που υπάρχουν τα σύνορα του ελλαδικού κράτους; Σιαμαντζιούρας (Μυτιλήνη, Ελλάς) If the Elgin Marbles should stay in the British Museum, then the British Museum should move to Athens right below the Acropolis. Then all will be happy, both fasist Mr McGregor and the Greek people who is currently been stolen of its cultural heritage. Nick Ioannou Nαι στην επιστροφή αλλά με την εξασφάλιση της συντήρησής τους και στεγασμένα σε μουσείο Γιώργος Παπακωνσταντίνου (Αθήνα, Ελλάς) Οι Ελληνικές Κυβερνήσεις από τη μεταπολίτευση και μετά δεν έχουν ασχοληθεί με ουσιαστικά θέματα πολιτισμού της σύγχρονης Ελλάδας. Οι λεγόμενες "περιθωριακές" μορφές τέχνης όπως το θέατρο σκιών, τα δημοτικά, τα Ρεμπέτικα, τα κινούμενα σχέδια, τα κόμικς, αλλά και πρόσωπα - κινηματογραφιστές και διανοούμενοι όπως πχ ο Τορνές και ο Χ.Βακαλόπουλος έχουν εκτοπισθεί. Εχει δηλαδή απωθηθεί μία μεγάλη γκάμα πολιτιστικών αγαθών του σήμερα, που θα έπρεπε να είχε πάρει προτεραιότητα έναντι του προβλήματος των μαρμάρων. Τα μάρμαρα θα θέλαμε να είναι προσβάσιμα και ασφαλή, ναι, αλλά δεν είναι το βασικό πρόβλημα του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού. Δεν είναι η ταυτότητά μας. Kώστας Παπαδάμου (Αθήνα, Ελλάς) (...) There is no lack of first-class exhibits at the Acropolis Museum, or at the National Archeological Museum in Athens. In fact, Greece has more artifacts than it has space to expose, as do Egypt and India. This being the situation, the permanent return of the Elgin Marbles to Greece will not add anything to that country, while their departure will subtract from the British Museum and London. Τα μάρμαρα θα θέλαμε να είναι προσβάσιμα και ασφαλή, ναι, αλλά δεν είναι το βασικό πρόβλημα του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού. Δεν είναι η ταυτότητά μας Κώστας Παπαδάμου (Αθήνα, Ελλάς) If ! Greece wants to expose more of its patrimony to more people than it would otherwise, in fact to attract visitors who otherwise wouldn't come to Greece, one of the best things to do is actually spread valuable artifacts wider over the world. True art is the patrimony of humanity, not of any particular nation. () May I suggest for a moment for all of us Greeks to get out of the mood of repatriating the Elgin marbles permanently. Instead of trying to find the next irrelevant British celebrity (hey, let's see what Elton John thinks!) to endorse their repatriation, maybe we should be thinking of how to take better advantage of them while they are at the British Museum. How about asking them to send some of their own collections for exposure in Athens instead? Μanolis Lygounis (San Jose, CA, USA) We all have to think carefully and face the current situation and reality. The facts: 1. The British parliament has legitimatised the importation and occupation under the British protection and care when a controversial bill has been voted and passed in the House of Commons Parliamentary Select Committee in 1816. It is very difficult for them to accept that they made such a serious mistake without having any kind of permission to remove the Marbles in the first place. We have to find a way to facilitate this process (on a long term loan maybe? This seems a very good idea). 2. It is also true and generally accepted that having the Parthenon Marbles in the British Museum they preserved them in relatively good condition than being in the heavily polluted Athens for the last two centuries. This must be recognised in public from all of the people worldwide (Greeks and non Greeks). But is also true that some attempts i.e. to whitening them, following inappropriate methods resulted in loss of some important details on the sculptures forever. 3. The case of Parthenon Marbles is unique and such that must be treated without being a case on which other countries can claim other valuable artifacts, which have been kept in British Museum for decades. Όποιος συμφωνεί με την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα στην Αθήνα δεν μπορεί παρά να ζητά επιτακτικά την επιστροφή των μαρμάρων της Εφέσου, της Περγάμου στον τόπο τους, στην Τουρκία Σιαμαντζιούρας (Μυτιλήνη, Ελλάς) 4. If eventually the Marbles return to Greece in any way, Britain will get the most benefit from it. First of all, it will be a huge boost to their campaign to be the host nation for the Olympics of 2012 as London is one of the candidate cities. Secondly, it show generosity and will restore part of the image of a great nation as nowadays in the eyes of some other counties Brits are considered as common thieves not only for the Parthenon Marbles but also for other important artifacts which are under British occupation. Is this the kind of fame they want to inherit to their children in the universal community of the future? Panagiotis (Larisa, Greece) Τα μαρμαρα του ναου της Αθηνας ("Παρθενωνα") ειναι μια χαρα εκει που βρισκονται, στο Βρετανικο Μουσειο. Εαν δεν ειχαν μεταφερθει εκει αλλωστε δεν θα ειχαν γλιτωσει τις ασβεστοκαμινους των ορθοδοξων. Οι Ελληνες στο θρησκευμα δεν επιθυμουν την επιστροφη των μαρμαρων. Διοτι δεν τους ειναι χρησιμα ή λειτουργικα μια και στην Ελληνικη Θρησκεια απαγορευεται αυστηρα η χρηση σπασμενων και κατεστραμμενων μαρμαρων και ναων. (...) Οι Ελληνες στο θρησκευμα φρονουν οτι οι ορθοδοξοι κατακτητες ουδεν δικαιωμα εχουν να ζητουν απο την Βρεττανικη κυβερνηση την οποια επιστροφη των λεγομενων "ελγινειων", διοτι οι ορθοδοξοι κατακτητες ουδεμια σχεση εχουν με την Ελληνικη Θρησκεια, Κοσμοαντιληψη και Ιδεωδη παρα μονον στο μετρο που μισουν, εχθρευονται και υβριζουν ως προς οτιδηποτε Ελληνικο. Hekate (Aθήνα, Ελλάς) Όνομα Επώνυμο * Διεύθυνση Χώρα Διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου Τηλέφωνο* * Προαιρετικό To μήνυμά σας Το BBC διατηρεί το δικαίωμα να προσαρμόσει τα κείμενά σας και δεν εγγυάται ότι όλα τα μηνύματα θα δημοσιευτούν.
Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2004 - 12:33 (Ώρα Λονδίνου) Aποφασίζεται η τουρκική στάση στο Kυπριακό Tο Kυπριακό μπορεί να κρίνει τις σχέσεις κυβέρνησης - ενόπλων δυνάμεων H κρισιμότερη σύσκεψη του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας τα τελευταία χρόνια πραγματοποιείται την Παρασκευή. Παρουσία του πανίσχυρου στρατηγού Οζκιόκ το Συμβούλιο θα οριστικοποιήσει τις τουρκικές προτάσεις επί του σχεδίου του ΓΓ του OHE Kόφι Ανάν για το Kυπριακό. Πρόκειται για τις προτάσεις που θα παρουσιάσει ο Tούρκος πρωθυπουργός Pετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο ΓΓ του ΟΗΕ αλλά και στον πρόεδρο των HΠA Tζορτζ Mπους. Αν και στη σύσκεψη αναμένεται να συζητηθεί επίσης το καθεστώς που διαμορφώνεται στο βόρειο Ιράκ, τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης ασχολούνται ως επί το πλείστον με το Κυπριακό. Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του BBC στην Κωνσταντινούπολη Άρης Xατζηστεφάνου, το Kυπριακό αναδεικνύεται ως πρώτο ζήτημα όχι μόνο διότι συνδέεται με την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, αλλά και διότι μπορεί να κρίνει τις σχέσεις της κυβέρνησης με τις ένοπλες δυνάμεις. Τα περισσότερα τουρκικά μέσα ενημέρωσης εκτιμούν ότι αν οι τουρκικές προτάσεις δεν απέχουν πολύ από το σχέδιο Ανάν, οι διεθνείς πιέσεις προς την Τουρκία θα μειωθούν και ενδέχεται να αυξηθούν αυτές προς την Αθήνα και τη Λευκωσία. Η σύσκεψη της Παρασκευής πραγματοποιείται στον απόηχο της επίσκεψης του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών Γιόσκα Φίσερ στην Άγκυρα, αλλά και της αιφνίδιας επίσκεψης του Αμερικανού απεσταλμένου για το Κυπριακό Τόμας Γουέστον στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.
Πάνω από μισό αιώνα κοινοβουλευτικής παρουσίας έχει ο K. Mητσοτάκης Tην απόφασή του να μην είναι υποψήφιος στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές ανακοίνωσε ο πρώην πρωθυπουργός Kωνσταντίνος Mητσοτάκης. Mιλώντας στη συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής της ΝΔ, ο επίτιμος πρόεδρος του κόμματος έκανε γνωστό πως, ύστερα από πλέον του μισού αιώνα κοινοβουλευτικής δράσης, αποχωρεί από την ενεργό πολιτική. Mετά την ανακοίνωση, ο κ. Mητσοτάκης δέχθηκε θερμότατα χειροκροτήματα από τα μέλη της KE, προεξάρχοντος του προέδρου της ΝΔ Κώστα Καραμανλή. Στην ομιλία του, ο κ. Mητσοτάκης ανέφερε ότι η κοινωνία ζητά ανανέωση και η ανανέωση απαιτεί γενναιότητα και τόλμη, προσθέτοντας πως η πολιτική δεν είναι επάγγελμα αλλά λειτούργημα και οι πολιτικοί πρέπει να βοηθούν το λαό. Mετά την ομιλία του κ. Μητσοτάκη, τον πλησίασε και τον ασπάσθηκε ο κ. Καραμανλής, ενώ συγκινημένη έδειχνε η κόρη του επιτίμου προέδρου της ΝΔ, δήμαρχος Aθηναίων, Ντόρα Μπακογιάννη που βρισκόταν στις πρώτες σειρές. O κ. Καραμανλής δήλωσε, πως η απόφαση που έλαβε ο κ. Mητσοτάκης δεν είναι εύκολη, σημειώνοντας ότι είναι μία σπουδαία στιγμή για έναν ηγέτη που συνέδεσε τη ζωή του με την προσφορά στον τόπο και τη δημοκρατία και πρόσθεσε: «Όλοι εμείς θυμόμασθε, κύριε πρόεδρε, ότι μπαίνετε πρώτος και φεύγετε τελευταίος στη Bουλή. Ο κοινοβουλευτικός σας βίος θα είναι υπόδειγμα για όλες τις νεώτερες γενιές. Η προσφορά σας στην παράταξη και οι αγώνες σας για την επικράτηση των ιδεών μας είναι τεράστια και σήμερα αναγνωρίζεται από όλους και αυτό πρέπει να σας κάνει ευτυχή και υπερήφανο, όπως είμασθε και όλοι εμείς για εσάς. »Αφήνετε ισχυρές παρακαταθήκες και μπορείτε για πολλά χρόνια ως έφηβος να δίνετε μάχες. Σας διαβεβαιώ, κύριε πρόεδρε, ότι όλοι εμείς στηρίζομασθε στην έμπειρη γνώμη, συμβουλή και ενεργό συμμετοχή. »Χαίρομαι που είπατε ότι θα είσθε στην πρώτη γραμμή και αύριο θα περιοδεύσουμε μαζί στην Κρήτη. Η συμβολή σας στο μεγάλο αγώνα που δίνει η παράταξή μας θα είναι σημαντική και καθοριστική».
Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2004 - 10:45 (Ώρα Λονδίνου) Nέα δημοσκόπηση - ίδιο σκηνικό Mόνο ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και KKE μπαίνουν στη Bουλή, σύμφωνα με τη μέτρηση Προβάδισμα τριών ποσοστιαίων μονάδων στην πρόθεση ψήφου δίνει στη ΝΔ νέα δημοσκόπηση, επιβεβαιώνοντας τις τάσεις που έχουν διαφανεί από προηγούμενες μετρήσεις, που διενεργήθηκαν μετά την ανακοίνωση της απόφασης του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Tα ευρήματα της σφυγμομέτρησης της εταιρείας Opinion, που έγινε για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού Mega, φέρουν τη NΔ να προηγείται στην πρόθεση ψήφου με ποσοστό 39,9% έναντι 36,9% του ΠΑΣΟΚ, 5% του KKE, 2,8% του Συνασπισμού, 2% του ΛAOΣ και 1,1% του ΔHKKI. H αδιευκρίνιστη ψήφος ανέρχεται στο 12,3%. Στο ερώτημα της «παράστασης νίκης», 46,1% των ερωτηθέντων προβλέπουν νίκη της ΝΔ, έναντι 39% που προβλέπουν νίκη του ΠΑΣΟΚ. Kαταλληλότερος για την πρωθυπουργία, όταν το σχετικό ερώτημα τίθεται διαζευκτικά, εμφανίζεται ο υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου με ποσοστό 46,3% έναντι 43,4% του προέδρου της ΝΔ Κώστα Καραμανλή. Οι ερωτηθέντες στη δημοσκόπηση της Opinion θεωρούν ως ικανότερο για την διακυβέρνηση της χώρας κόμμα το ΠΑΣΟΚ κατά 39,7% και τη ΝΔ κατά 38,9%. Όσον αφορά τις συσπειρώσεις των δύο μεγάλων κομμάτων, η ΝΔ φθάνει στο 91,6% και το ΠΑΣΟΚ στο 79,1%. Σε σχέση με τις εκλογές του 2000, το κυβερνών κόμμα παρουσιάζει διαρροές προς τη ΝΔ σε ποσοστό 9,5% και προς τα υπόλοιπα κόμματα κατά 11,4%, ενώ η ΝΔ «χάνει» ποσοστό 3% προς το ΠΑΣΟΚ και 5,4% προς τα άλλα κόμματα. Η δημοσκόπηση της Opinion έγινε με δείγμα 1601 ατόμων με τη μέθοδο ερωτηματολογίου κάλπης στο διάστημα από τις 16 έως τις 21 Ιανουαρίου.
Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2004 - 12:41 (Ώρα Λονδίνου) Oρισμένα από τα πρωτοσέλιδα ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Αλλαγή σελίδας. Νέος «άνεμος» στη ΝΔ με την επιστροφή Αβραμόπουλου. ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Σφαγή στο Εκτελεστικό. Βέτο Σημίτη για τις υποψηφιότητες. Νέο γκάλοπ: Άλμα της ΝΔ παρά την επικοινωνιακή καταιγίδα. ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Σταθερά πρώτη με 3% η ΝΔ. Νέο γκάλοπ ξεκαθαρίζει το προεκλογικό τοπίο. Η ΑΠΟΦΑΣΗ: 3% σταθερά μπροστά η ΝΔ. Δημοσκόπηση «επάνω» στον προπαγανδιστικό ορυμαγδό δείχνει το μη αναστρέψιμο προβάδισμα. Η ΑΥΓΗ: Κοροϊδεύουν τους νέους για τις πανελλαδικές εξετάσεις. Με τη... «βόμβα Παπανδρέου». ΑΥΡΙΑΝΗ: Ένας είναι αρχηγός ο Γιώργος. Να το καταλάβουν επιτέλους όλοι πριν είναι αργά. ΤΟ ΒΗΜΑ: Κυκλώνας στο Αιγαίο παραλύει όλη τη χώρα. Ως την Αίγυπτο επεκτάθηκε η κακοκαιρία. Άνεμοι εντάσεως 12 μποφόρ και χιόνι στο κέντρο της Αθήνας. Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Δημήτρη, καλώς ήρθες και καλό αγώνα. Ενωμένη καλπάζει προς τη νίκη η Νέα Δημοκρατία. ΕΘΝΟΣ: Καταργούνται οι Πανελλαδικές το 2005. Αυξάνονται οι εισακτέοι για φέτος. Τι περιλαμβάνει το πακέτο αλλαγών του Γ. Παπανδρέου. ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Ελλιμενίσθη στον κόλπο της Ρηγίλλης. Ο Κ. Καραμανλής ανακοίνωσε την επιστροφή του Δημ. Αβραμόπουλου στην ΝΔ. ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Άφησε την ύποπτη σιωπή και πάρε θέση κ. Παπανδρέου. Σκληρή επίθεση Καραμανλή εναντίον της διπλής ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ. ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Μπροστά 3 μονάδες στην κρίσιμη... στροφή. Γκάλοπ Opinion - Mega: Παγιώνεται η διαφορά υπέρ της ΝΔ με δυναμική διεύρυνσης. ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Σκηνικό εκλογών 2000. Γκάλοπ: Καλά κρατεί το «θρίλερ του δικομματισμού». ΕΣΤΙΑ: Καταψηφίζει η Νέα Δημοκρατία τον εκλογικό νόμο για λόγους αρχής. ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Οργή δύο υπουργών για τροπολογία - σκάνδαλο. Ν. Χριστοδουλάκης, Β. Παπανδρέου: Θα ακυρωθεί με το πρώτο νομοσχέδιο. Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Εξυπηρετούν τους φίλους, ευτελίζουν και τη Βουλή. Σκανδαλώδης ρύθμιση Πάχτα υπέρ κατασκευαστή. Μείζον ηθικό θέμα για κυβέρνηση και βουλευτές. Ο ΛΟΓΟΣ: Στο 3% η διαφορά... Σταθεροποίηση δείχνει το νέο γκάλοπ της Opinion. ΤΑ ΝΕΑ: Κλείνει πληγές με αγρότες, μικρομεσαίους. Παρέμβαση Γιώργου για τους μη προνομιούχους. ΝΙΚΗ: «Βγαίνουμε πέρα από τα όρια του κόμματος». Απόφαση της βάσης οι αλλαγές στο ΠΑΣΟΚ. ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Δέσμη προτάσεων του ΚΚΕ για τις γυναίκες. Άμεση ανάγκη να ληφθούν μέτρα. Η ΧΩΡΑ: 3% μπροστά η Νέα Δημοκρατία. Γκάλοπ: ΝΔ 39,9%, ΠΑΣΟΚ 36,9%. Παγιώνεται η διαφορά. Μεγαλώνει και η παράσταση νίκης. CITY PRESS: Ελεύθερη εισαγωγή σε ΑΕΙ, ΤΕΙ. Ο Γιώργος Παπανδρέου κοντά στην υιοθέτηση της πρότασης του πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Μπαμπινιώτη. METRORAMA: Προβληματισμός για το «μπαράζ» νομοσχεδίων. Ο Κ. Καραμανλής «προκάλεσε» τον Γ. Παπανδρέου να πάρει θέση. ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Κύκλωμα για τις ιθαγένειες. Συνελήφθη υπάλληλος του υπουργείου Εξωτερικών. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Μπροστά η ΝΔ αλλά... εύθραυστη ακόμη η δυναμική της Νέας Δημοκρατίας. ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Σπάζει κόκκαλα η δυαρχία στο ΠΑΣΟΚ. Σημαντικές εξελίξεις. Κακοκαιρία Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει ότι «τα χιόνια έπεσαν μέσα στην Αθήνα, αλλά η κακοκαιρία που πλήττει από χθες τη χώρα -και με ιδιαίτερη ένταση τη Βόρειο Ελλάδα- αναμένεται να παρουσιάσει σχετική ύφεση από σήμερα». Το METRORAMA αναφέρει ότι «στην... κατάψυξη βρίσκεται από χθες ολόκληρη η χώρα και οι μετεωρολόγοι κάνουν λόγο για φαινόμενο 'μετεωρολογικής βόμβας' που προκαλεί χιόνια, πολικό κρύο, ισχυρές καταιγίδες και θυελλώδεις ανέμους». Η ΧΩΡΑ προσθέτει ότι «στον ύπνο πιάστηκε η κρατική μηχανή. Οξύτατα προβλήματα σε όλο το δίκτυο, μεγάλες οι καταστροφές σε σπίτια, καταστήματα, δρόμους και καλλιέργειες σε όλη την Ελλάδα. Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) σημειώνει ότι «όλα τα είχε η χθεσινή μέρα. Χιόνια -ακόμα και στο κέντρο της Αθήνας- πολικό ψύχος, σφοδρές καταιγίδες, ισχυρούς ανέμους έως και 11 μποφόρ, ακόμα και... μίνι κυκλώνα στο Αιγαίο». Σύμφωνα με την TRAFFIC NEWS, «στα λευκά ντύθηκε ολόκληρη η χώρα, καθώς οι νιφάδες χιονιού έπεφταν ασταμάτητα! Οι μετεωρολόγοι κάνουν λόγο για το φαινόμενο της 'μετεωρολογικής βόμβας', που προκαλεί χιόνια, πολικό κρύο, ισχυρές καταιγίδες και θυελλώδεις ανέμους». Η ΑΠΟΦΑΣΗ γράφει ότι «την πιο μεγάλη επιδρομή του χιονιά δέχεται από χθες η χώρα. Το κράτος, όμως, πιάσθηκε πάλι στον ύπνο, αν και η Μετεωρολογική είχε από μέρες προειδοποιήσει. Πολλές περιοχές μένουν ακόμη στο σκοτάδι». Το ΒΗΜΑ επισημαίνει ότι «ένα ασυνήθιστο καιρικό φαινόμενο -μία 'μετεωρολογική βόμβα', όπως λένε οι ειδικοί- 'χτύπησε' στο Αιγαίο με ισχυρά βαρομετρικά χαμηλά και με ανέμους εντάσεως 12 μποφόρ». Δημοσκόπηση Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει ότι «επανάληψη του σκηνικού των εκλογών του 2000 δείχνουν οι δημοσκοπήσεις. Τα στοιχεία από τη χθεσινή του Mega (Opinion) δείχνουν ότι διατηρείται το 3% υπέρ της ΝΔ, αλλά ο Γιώργος Παπανδρέου συνεχίζει να έχει προβάδισμα έναντι του Κ. Καραμανλή ως 'καταλληλότερος πρωθυπουργός'». Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ σημειώνει ότι «παγιώνεται στις 3 μονάδες η διαφορά της Νέας Δημοκρατίας από το ΠΑΣΟΚ, όπως προκύπτει κι από το χθεσινό γκάλοπ της Opinion. Μία προσεκτικότερη ανάλυση των αποτελεσμάτων της έρευνας, όμως, αποδεικνύει πως οι πόντοι που κερδίζει τόσο ο κ. Κ. Καραμανλής όσο και το κόμμα του είναι πολύ περισσότεροι. Στο ΠΑΣΟΚ, το 'φαινόμενο Γιώργος' ξεφουσκώνει». Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ εκτιμά ότι «το τελευταίο γκάλοπ δείχνει ότι εξαντλήθηκε η δυναμική της επικοινωνιακής πολιτικής του ΠΑΣΟΚ. Η ΝΔ και ο Κ. Καραμανλής βελτιώνουν την εκλογική προοπτική νίκης της ΝΔ». Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ προσθέτει ότι «με σημαντικό προβάδισμα έναντι του ΠΑΣΟΚ μπαίνει στην προεκλογική μάχη η Νέα Δημοκρατία, όπως κατέγραψε η έρευνα της εταιρείας Opinion, η οποία διενεργήθηκε μεταξύ 16 - 21 Ιανουαρίου πανελλαδικά για λογαριασμό του Mega». Η ΕΣΤΙΑ επισημαίνει ότι «σταθεροποιείται με τάση μειώσεως η δυναμική που προσέδωσε στο ΠΑΣΟΚ η αλλαγή ηγεσίας, ενώ η Νέα Δημοκρατία και προσωπικά ο κ. Καραμανλής παγιώνουν και βελτιώνουν την θέση τους». Ο ΛΟΓΟΣ γράφει ότι «σταθερή παραμένει η διαφορά της Νέας Δημοκρατίας από το ΠΑΣΟΚ στη νέα δημοσκόπηση της εταιρείας Opinion, η οποία πραγματοποιήθηκε από τις 16 μέχρι τις 21 Ιανουαρίου, μόλις μία εβδομάδα μετά την προηγούμενη δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας». Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων
Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2004 - 12:49 (Ώρα Λονδίνου) Φόβοι για μετάλλαξη του ιού των πτηνών Η Ταϊλάνδη είναι η μεγαλύτερη παραγωγός πουλερικών στον κόσμο Η Ευρωπαϊκή Ένωση απαγόρευσε όλες τις εισαγωγές πουλερικών από την Ταϊλάνδη εξ αιτίας της επιδημίας γρίπης που έχει αποδεκατίσει τα κοτόπουλα και πιστεύεται ότι έχει περάσει και στην ανθρώπινη αλυσίδα. Η κυβέρνηση της Ταϊλανδης ανακοίνωσε ότι δύο άνθρωποι έχουν προσβληθεί από τη νόσο των πουλερικών. Ο υπουργός Υγείας της χώρας επιβεβαίωσε ότι δύο αγοράκια που άγγιξαν τα κουφάρια δύο μολυσμένων πουλερικών προσβλήθηκαν από τη γρίπη. Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας εξέφρασε την ανησυχία της για την έξαρση της ασθένειας σε αρκετές ασιατικές χώρες. Κρούσματα έχουν καταγραφεί επίσης στην Ιαπωνία, την Ταϊβάν, τη Νότια Κορέα και το Βιετνάμ, όπου πέντε άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους. Μέχρι στιγμής όμως η μετάδοση της ασθένειας στον άνθρωπο θεωρείται περιορισμένη. Πιθανή μετάλλαξη του ιού Εκπρόσωπος της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας δήλωσε στο BBC ότι σε περίπτωση ραγδαίας εξάπλωσης του ιού, τόσο πιο πιθανό είναι το ενδεχόμενο να μεταλλαχθεί και να αρχίσει να προσβάλει τους ανθρώπους. Η ανταποκρίτρια του BBC στην Μπανγκόκ, Κάλι Μόρις υποστήριξε ότι οι επιστήμονες εκφράζουν φόβους για μετάδοση του ιού από άνθρωπο σε άνθρωπο. Μέχρι στιγμής οι άνθρωποι που προσεβλήθησαν από την ασθένεια των πουλερικών μολύνθηκαν κατά τη διάρκεια επαφής του με τα εν λόγω πτηνά.
Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2004 - 11:55 (Ώρα Λονδίνου) Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης η Τουρκία Η χιονοπτώσεις παρέλυσαν τη ζωή στην Κωνσταντινούπολη Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης έχει τεθεί ολόκληρη η Τουρκία λόγω της σφοδρής κακοκαιρίας που πλήττει τη χώρα το τελευταίο 24ωρο. Τουλάχιστον ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του, ένας 13χρονος μαθητής που πάγωσε ενώ προσπαθούσε να επιστρέψει στο σπίτι του από το σχολείο. Χάος επικρατεί στις μεγάλες πόλεις και ειδικά στη Κωνσταντινούπολη που έχει, κυριολεκτικά, παραλύσει. Εγκλωβισμένοι κάτοικοι Η σφοδρή χιονοθύελλα ανάγκασε τις αρχές της Κωνσταντινούπολης να κλείσουν τα στενά του Βοσπόρου. Στην πόλη χιλιάδες άνθρωποι έμειναν επί ώρες χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα ενώ σε πολλές περιοχές διεκόπη και η υδροδότηση. Στους δρόμους η κατάσταση είναι χαώδης καθώς πολλοί έχουν κλείσει εξαιτίας του χιονιού, ενώ δεκάδες αυτοκίνητα είναι παγιδευμένα. Συνολικά 350 τροχαία ατυχήματα καταγράφηκαν μόνο στην Κωνσταντινούπολη σε διάστημα 24 ωρών. Μεγάλης καθυστερήσεις αλλά και ματαιώσεις πτήσεων σημειώθηκαν στο αεροδρόμιο της πόλης. Σχολεία και πανεπιστήμια παραμένουν κλειστά. Σε άλλες περιοχές, οι ισχυροί άνεμοι προκάλεσαν μεγάλες ζημιές σε κτίρια, ενώ στην Αττάλεια ξεκόλλησε ο μιναρές από ένα τζαμί.
Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2004 - 10:27 (Ώρα Λονδίνου) Πάνω από μισό αιώνα κοινοβουλευτικής παρουσίας έχει ο K. Mητσοτάκης Tην απόφασή του να μην είναι υποψήφιος στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές ανακοίνωσε ο πρώην πρωθυπουργός Kωνσταντίνος Mητσοτάκης. Mιλώντας στη συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής της ΝΔ, ο επίτιμος πρόεδρος του κόμματος έκανε γνωστό πως, ύστερα από πλέον του μισού αιώνα κοινοβουλευτικής δράσης, αποχωρεί από την ενεργό πολιτική. Mετά την ανακοίνωση, ο κ. Mητσοτάκης δέχθηκε θερμότατα χειροκροτήματα από τα μέλη της KE, προεξάρχοντος του προέδρου της ΝΔ Κώστα Καραμανλή.
Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2004 - 09:36 (Ώρα Λονδίνου) Στην Ινδία οι γάμοι τελούνται τις πολύ πρωινές ώρες Τουλάχιστον 45 άνθρωποι συμπεριλαμβανομένου του γαμπρού έχασαν τη ζωή τους όταν η αίθουσα δεξιώσεων τυλίχτηκε στις φλόγες. Είκοσι γυναίκες και τέσσερα παιδιά είναι ανάμεσα στα θύματα. Το άτυχο ζευγάρι παντρευόταν στην επαρχία Ταμίλ Ναντού της Ινδίας. Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις η πυρκαγιά προκλήθηκε από τα κεριά που χρησιμοποιούνται για να γίνει πιο κατανυκτική η τελετή. Η φωτιά εξαπλώθηκε γρήγορα σε ολόκληρη την αίθουσα η οποία ήταν διακοσμημένη με κλαδιά φοίνικα, ενώ η σκεπή ήταν κατασκευασμένη από καλάμια. Περισσότεροι από 50 άνθρωποι τραυματίστηκαν, οι περισσότεροι ποδοπατήθηκαν προσπαθώντας να εγκαταλείψουν τη φλεγόμενη αίθουσα. «45 πτώματα ανασύρθηκαν», δήλωσε ο υπεύθυνος ασφαλείας της περιοχής στο πρακτορείο Ασοσιέιτεντ Πρες. Σε χρόνο ρεκόρ Έντρομοι οι προσκεκλημένοι άρχισαν να τρέχουν προς την έξοδο μέσω μιας στενής σκάλας. Η νύφη κατόρθωσε να διασωθεί χωρίς να τραυματιστεί σοβαρά. Όμως, 38 προσκεκλημένοι εισήχθησαν στο νοσοκομείο με σοβαρότερα τραύματα. Η τελετή πραγματοποιήθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής καθώς οι μεταμεσονύχτιοι γάμοι θεωρούνται πιο γούρικοι. Η γαμήλια αίθουσα έσφυζε από κόσμο όταν εκδηλώθηκε η φωτιά. Οι αρχές λένε ότι περισσότεροι από 300 άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί σε ένα χώρο χωρητικότητας 100 ατόμων.
Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2004 - 10:55 (Ώρα Λονδίνου) «Λαϊκό δικαστήριο» εναντίον Σαρόν Λέει ότι θα εξαντλήσει τη θητεία του που λήγει το 2007 Στο Ισραήλ, οι αρμόδιοι εισαγγελείς εξετάζουν το ενδεχόμενο να απαγγείλουν κατηγορίες εναντίον του πρωθυπουργού της χώρας σχετικά με την υπόθεση διαφθοράς στην οποία φέρεται να εμπλέκεται. Πάντως παρά τις φημολογίες και τη δυσαρέσκεια της κοινής γνώμης, ο ίδιος ο Αριέλ Σαρόν δηλώνει ότι δεν σκοπεύει να παραιτηθεί. Ο καθηγητής Γιουβάλ Στέινιτζ, βουλευτής του κόμματος Λικούντ, λέει ότι κάτι τέτοιο είναι πιθανό: «Μέχρι στιγμής δεν έχουν ξεκινήσει νομικές διαδικασίες εναντίον του και δεν βλέπω το λόγο να παραιτηθεί εξαιτίας κάποιων κατηγοριών που προέρχονται από την αντιπολίτευση και τα μέσα ενημέρωσης.» Πάντως η υπόθεση της διαφθοράς, που είναι γνωστή και ως "Υπόθεση Ελληνικό Νησί" φαίνεται πως έχει μεγάλο κόστος στη δημοτικότητα του κ. Σαρόν. Δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για την εφημερίδα Χααρέτζ δείχνει ότι το 64% των Ισραηλινών πιστεύει ότι ο Αριέλ Σαρόν πρέπει να παραιτηθεί εάν αποδειχθεί η συμμετοχή του στο οικονομικό σκάνδαλο. Σε μια άλλη δημοσκόπηση της εφημερίδας Μααρέβ, φαίνεται πως το 53% των Ισραηλινών πιστεύει πως ο πρωθυπουργός είναι ένοχος. Σε άρθρο της με τίτλο "η Ελληνική Τραγωδία του Ισραήλ", η βρετανική εφημερίδα Γκάρντιαν σχολιάζει πως μια πιθανή αντικατάσταση του κ. Σαρόν θα προκαλέσει εφορία στους πολλούς επικριτές του στο Ισραήλ και στον αραβικό κόσμο και θα επιτρέψει μια πιο διαλλακτική προσέγγιση του Μεσανατολικού και του ειρηνευτικού σχεδίου που έχει γίνει γνωστό ως "οδικός χάρτης".
Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2004 - 07:36 (Ώρα Λονδίνου) Με νέο όνομα θα ταξιδεύει πλέον ο Μπόρις Μπερεζόφσκι Η κυβέρνηση της Βρετανίας επιβεβαίωσε ότι έχει παραχωρήσει διαβατήριο με νέο όνομα στον εξόριστο Ρώσο επιχειρηματία, Μπόρις Μπερεζόφσκι, ο οποίος καταζητείται από τις ρωσικές αρχές για απάτη. Ο υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας, Ντέιβιντ Μπλάνκετ ανακοίνωσε ότι το νέο όνομα του Ρώσου επιχειρηματία είναι Πλάτον Ελένιν. Επίσημη εξήγηση για την επιλογή αυτού του ονόματος δεν έχει δοθεί, ωστόσο το όνομα Πλάτον έφερε ο πρωταγωνιστής κινηματογραφικής ταινίας βασισμένη στη ζωή του Μπόρις Μπερεζόφσκι. Το Σεπτέμβριο η βρετανική κυβέρνηση παραχώρησε επίσης πολιτικό άσυλο στον Ρώσο φυγόδικο επιχειρηματία. Τον περασμένο μήνα ο Μπόρις Μπερεζόφσκι μετέβη στη Γεωργία με τη νέα του ταυτότητα, γεγονός που προκάλεσε νέα ρήξη στις σχέσης Μόσχας Τυφλίδας. Ο Μπερεζόφσκι, κάποτε ο δεύτερος πλουσιότερος επιχειρηματίας στη Ρωσία, υποστηρίζει ότι είναι θύμα των πολιτικών πεποιθήσεων. Ήταν από τους βασικούς υποστηρικτές του κινήματος των Φιλελευθέρων, Γιαμπλόκο, το οποίο ασκεί δριμεία αντιπολίτευση στη διακυβέρνηση του προέδρου της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν. Η αυτοκρατορία Μπερεζόφσκι περιελάμβανε τον τηλεοπτικό σταθμό ΟRT, τράπεζες, την αυτοκινητοβιομηχανία Λάντα και τον εθνικό αεροπορικό στόλο της Ρωσίας, Αεροφλότ. Όπως η πλειονότητα των επιχειρηματιών στη Ρωσία ο Μπόρις Μπερεζόφσκι απέκτησε το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του την περίοδο του 90, όταν οι ιδιωτικοποιήσεις στη χώρα γίνονταν με συνοπτικές διαδικασίες.
Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2004 - 06:39 (Ώρα Λονδίνου) Συνομιλίες ΗΠΑ - ΟΗΕ για το Ιράκ Ο Λαχντάρ Μπραχίμι σε παλαιότερη συνέντευξη του στο ΒΒC Με συναντήσεις με αξιωματούχους της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών εγκαινίασε ο Αλγερινός διπλωμάτης των Ηνωμένων Εθνών, Λαχντάρ Μπραχίμι, τα νέα του καθήκοντα ως επιτηρητής θεμάτων διεθνούς ειρήνης και ασφαλείας. Ο κ. Μπραχίμι, ο οποίος ολοκλήρωσε τη διετή θητεία του ως απεσταλμένος του ΟΗΕ στο Αφγανιστάν, είχε συνομιλίες, μεταξύ άλλων και με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ. Σύμφωνα με τους ανταποκριτές, η Ουάσινγκτον επιχειρεί να πείσει και τον κ. Μπραχίμι ότι είναι αναγκαία η εκ νέου εμπλοκή του ΟΗΕ στις διαδικασίες μεταβίβασης της εξουσίας στον ιρακινό λαό. Προ ημερών, ο Αμερικανός πολιτικός διοικητής του Ιράκ, Πολ Μπρέμερ και μέλη του διορισμένου από την Ουάσινγκτον, Ιρακινού Εθνικού Συμβουλίου ζήτησαν από το γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, να στείλει ομάδα ειδικών στη Βαγδάτη, ώστε να εξετάσουν τη δυνατότητα διενέργειας εκλογών το Μάιο, όπως επιθυμεί ο ιρακινός λαός. Η Ουάσινγκτον εκτιμά ότι εκλογές δεν μπορούν να γίνουν πριν από την προγραμματισμένη για τις 13 Ιουνίου μεταβίβαση της εξουσίας σε μεταβατική κυβέρνηση Ιρακινών. «Το ενδεχόμενο αποστολής ομάδας εξετάζεται ευμενώς από τον κ. Ανάν. Η απόφασή του αναμένεται σύντομα, ενώ θα πρέπει να λάβει υπόψη τις συνθήκες ασφαλείας, αλλά και το γεγονός ότι ο ΟΗΕ δεν είχε καμία ανάμιξη μέχρι τώρα στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο Ιράκ», δήλωσε ο προσωρινός ειδικός εκπρόσωπος του Οργανισμού για το Ιράκ, Ρος Μάουντεν.
Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2004 - 05:35 (Ώρα Λονδίνου) Φόβοι για νέα επιδημία στην Ασία Πέντε άνθρωποι πέθαναν στο Βιετνάμ από τη νόσο των πουλερικών Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας εξέφρασε την ανησυχία της για την έξαρση της νόσου των πουλερικών σε αρκετές ασιατικές χώρες. Κρούσματα έχουν καταγραφεί στην Ιαπωνία, την Ταϊβάν, τη Νότια Κορέα, την Ταϊλάνδη και το Βιετνάμ, όπου πέντε άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους. Ο πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης, Τακσίν Σιναουάτρα δήλωσε ότι κατά τη διάρκεια της ημέρας θα ανακοινωθεί τα αποτελέσματα των ιατρικών εξετάσεων πέντε ατόμων που πιστεύεται ότι προσβλήθηκαν από την ασθένεια των πουλερικών. Μη κατονομαζόμενος ανώτατος αξιωματούχος της Ταϊλάνδης, πάντως, δήλωσε ότι οι εξετάσεις επιβεβαίωσαν ότι δύο άνθρωποι έχουν ήδη προσβληθεί από την ασθένεια των πουλερικών. Η Ταϊλάνδη είναι μία από τους μεγαλύτερους παραγωγούς πουλερικών στον κόσμο. Εκπρόσωπος της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας δήλωσε στο BBC ότι σε περίπτωση ραγδαίας εξάπλωσης του ιού, τόσο πιο πιθανό είναι το ενδεχόμενο να μεταλλαχθεί και να αρχίσει να προσβάλει τους ανθρώπους. Η ανταποκρίτρια του BBC στην Μπανγκόκ, Κάλι Μόρις υποστήριξε ότι οι επιστήμονες εκφράζουν φόβους για μετάδοση του ιού από άνθρωπο σε άνθρωπο. Μέχρι στιγμής οι άνθρωποι που προσεβλήθησαν από την ασθένεια των πουλερικών μολύνθηκαν κατά τη διάρκεια επαφής του με τα εν λόγω πτηνά.
Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2004 - 05:20 (Ώρα Λονδίνου) Τηλεοπτική μάχη για το Νιου Χάμσαϊρ «Η πολιτική Μπους στρέφεται κατά του μέσου Αμερικανού», υποστηρίζει ο Τζον Κέρι Την τελευταία τους τηλεοπτική αντιπαράθεση πριν από τις εκλογές στην πολιτεία του Νιού Χάμσαϊρ, είχαν οι υποψήφιοι των Δημοκρατικών για το χρίσμα του αντιπάλου του Τζορτζ Μπους στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου. Σύμφωνα με τελευταίες δημοσκοπήσεις ο Τζον Κέρι προηγείται πλέον του Χάουαρντ Ντιν στις προτιμήσεις των οπαδών του κόμματος. Οι υπόλοιποι υποψήφιοι είναι οι γερουσιαστές Τζόζεφ Λίμπερμαν και Τζον Έντουαρντς, ο εν αποστρατεία στρατηγός, Γουέσλι Κλαρκ, ο επικεφαλής οργάνωσης για την προστασία των πολιτικών δικαιωμάτων, Ντένις Κουτσίντς και ο αξιωματούχος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Αλ Σάρπτον. Ο γερουσιαστής της πολιτείας της Μασαχουσέτης υποστήριξε ότι η κυβέρνηση Μπους και η φορολογική της πολιτική δεν έχουν βοηθήσει τον μέσο Αμερικανό πολίτη. Ο Τζον Κέρι αναφέρθηκε στην θητεία του στον πόλεμο του Βιετνάμ για να ενισχύσει τις θέσεις στα θέματα ασφαλείας. Ο Αμερικανός υποψήφιος υπογράμμισε ότι η παρουσία των αμερικανικών δυνάμεων στην περιοχή έχει παραταθεί υπερβολικά και υποσχέθηκε σε περίπτωση εκλογής να επιδιώξει μεγαλύτερη συμμετοχή των συμμάχων των ΗΠΑ στο Ιράκ.
Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2004 - 02:52 (Ώρα Λονδίνου) Με αφορμή τη συνάντηση που είχε χθες Πέμπτη στο Λονδίνο ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος, Γιώργος Παπανδρέου με τον Βρετανό ομόλογό του, Τζακ Στρο οι βρετανικές εφημερίδες εξετάζουν τις προοπτικές για την επίλυση του πολιτικού προβλήματος της Κύπρου με αναφορές στο ρόλο της Τουρκίας. «Απαισιοδοξία Αθηνών» «Ο τουρκικός στρατός είναι το κύριο εμπόδιο για τη δημιουργία μιας ενιαίας Κύπρου, λένε οι Έλληνες», είναι ο τίτλος δημοσιεύματος της «Γκάρντιαν», το οποίο αναφέρει στην πρώτη παράγραφο ότι «η ελληνική κυβέρνηση διατηρεί πολλές επιφυλάξεις ως προς την προοπτική πρόωρης συμφωνίας με την Τουρκία για τη διευθέτηση του Κυπριακού». Η βρετανική εφημερίδα επικαλούμενη ανεπίσημες δηλώσεις Ελλήνων αξιωματούχων προσθέτει ότι το πρόβλημα για τη σύναψη συμφωνίας με την Τουρκία είναι ο τουρκικός στρατός, ο οποίος δεν προτίθεται να χάσει τον έλεγχο που διαθέτει στο βόρειο τμήμα της Κύπρου. Σε χθεσινή συνέντευξή του στο πρακτορείο ειδήσεων, Ασοσιέτεντ Πρες ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η ηγεσία του θα καταβάλει προσπάθειες μέχρι την «τελευταία στιγμή» για την ενοποίηση της Κύπρου. Αναφερόμενος σε αυτή τη δήλωση μη κατονομαζόμενος Έλληνας αξιωματούχος υποστήριξε, σύμφωνα με την Γκάρντιαν, ότι «μέχρι το τέλος του 2004 ενδέχεται να υπάρξει λύση στο πρόβλημα, αλλά όχι πριν από την 1η του Απρίλη ή του Μάη». «Τώρα ή ποτέ» «Η τελική ευκαιρία για τη γεφύρωση της διχοτομημένης Κύπρου», είναι ο τίτλος άρθρου γνώμης του επιτρόπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδιου για θέματα Διεύρυνσης, Γκίντερ Φερχόιγκεν, το οποίο φιλοξενούν στις σελίδες τους οι «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς». «Δε θα ήταν κάπως παράδοξη η παρουσία κυανόκρανων στη διευρυμένη Ευρωπαϊκή Ένωση; Δεν θα ήταν κάπως παράδοξη η ένταξη ενός κράτους μέλους κομμένου στα δύο με συρματοπλέγματα και ναρκοπέδια », αναρωτιέται ο Γερμανός επίτροπος στην αρχή του σχολίου του και προσθέτει παρακάτω «είμαι πεπεισμένος ότι το παράθυρο για την εξεύρεση λύσης πριν από τη διεύρυνση της ΕΕ είναι ανοικτό». Ο Γκίντερ Φερχόιγκεν υποστηρίζει το άνοιγμα της πράσινης γραμμής και η καθημερινή μετακίνηση Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων από το βορρά στο νότο και από το νότο προς το βορρά είναι «ελπιδοφόρα σημάδια για την ειρηνική συνύπαρξη των δύο πλευρών». Ο επίτροπος της Κομισιόν διαβεβαιώνει ότι η ΕΕ είναι αποφασισμένη και έτοιμη να καταβάλει κάθε προσπάθεια για την επίλυση του προβλήματος και υπόσχεται επιπλέον οικονομική ενίσχυση στο νησί σε περίπτωση διευθέτησης του Κυπριακού. Στην αντίθετη περίπτωση ο κ. Φερχόιγκεν επισημαίνει: «έχω επανειλημμένα δηλώσει ότι η επίλυση του Κυπριακού δεν αποτελεί κριτήριο για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ωστόσο, είναι πράγματι πιθανό τα 25 κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου, να συναινέσουν ομόφωνα στο τέλος του 2004 για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, ενώ ακόμα το νησί θα είναι διχασμένο;» Τέλος ο κ. Φερχόιγκεν απευθύνει έκκληση για νέα ώθηση στις διαπραγματεύσεις και καταλήγει με την άποψη ότι η επίλυση του Κυπριακού είναι προς όφελος όλων, «της Κύπρου, της Ελλάδας, της Τουρκίας και της Ευρώπη στο σύνολό της». Εκκλήσεις εξ Αθηνών Στις εκκλήσεις της ελληνικής κυβέρνησης για την εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης όσον αφορά τα Μάρμαρα του Παρθενώνα αναφέρεται δημοσίευμα των «Τάιμς». Σύμφωνα με την εφημερίδα η ελληνική κυβέρνηση υποστήριξε ότι η συμβιβαστική λύση θα είναι προς όφελος τόσο της Ελλάδος όσο και της Βρετανίας. Η εφημερίδα παραθέτει τις δηλώσεις του Γιώργου Παπανδρέου χθες στο Λονδίνο, αναφέρεται στη δημοσκόπηση που φανέρωσε μια μεταστροφή της βρετανικής κοινής γνώμης και κλείνει σχολιάζοντας, «ωστόσο ο αγγλόφιλος απόφοιτος του πανεπιστημίου LSE είναι ο νέος υποψήφιος του κυβερνώντος κόμματος στη σκληρή εκλογική μάχη με τη Νέα Δημοκρατία, το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης και επιζητά απεγνωσμένα μια ανατροπή στην εξωτερική πολιτική για να εντυπωσιάσει τους ψηφοφόρους στην πατρίδα του».
Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2004 - 03:42 (Ώρα Λονδίνου) Στη Γαλλία το νομοσχέδιο για την απαγόρευση των διακριτικών θρησκευτικών συμβόλων στα δημόσια σχολεία φαίνεται να έχει σπείρει τη διχόνοια στο εσωτερικό της κυβέρνησης, ενώ ο πρόεδρος της Γερμανίας, Γιοχάνες Ράου καταδίκασε την προοπτική υιοθέτησης παρόμοιων μέτρων από ορισμένα ομόσπονδα κρατίδια της χώρας. «Άλλο ένα αρνητικό στίγμα από την κυβέρνηση», είναι ο τίτλος της γαλλικής εφημερίδας, Λε Φιγκαρό, η οποία αναφέρεται στα επικριτικά σχόλια που φέρεται να έκανε ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Ντομινίκ ντε Βιλπάν όσον αφορά το νομοσχέδιο για την απαγόρευση των διακριτικών θρησκευτικών συμβόλων. Ο Γάλλος υπουργός έσπευσε να διαψεύσει την είδηση, ωστόσο, μη κατονομαζόμενοι συνάδελφοί του δήλωσαν ότι ο κ. Βιλπάν υποστήριξε ότι το «εν λόγω νομοσχέδιο θα θέσει σε λάθος τροχιά την εξωτερική πολιτική της Γαλλίας και θα φέρει το Παρίσι σε εξαιρετικά ευαίσθητη θέση στη διεθνή σκακιέρα». Η προσέγγιση της Νουβέλ Ομπζερβατέρ στο εν λόγω ζήτημα, ωστόσο, είναι τελείως διαφορετική. «Πίσω από τη διαμάχη για τις μουσουλμανικές μαντίλες κρύβεται το ερώτημα της κοινωνικής ενσωμάτωσης, τη σχέση εμάς των Γάλλων με την ιστορία μας και με τον αραβικό κόσμο εν γένει». «Η συντριπτική πλειοψηφία των πέντε εκατομμυρίων μουσουλμάνων της Γαλλίας ασκούν ειρηνικά τα θρησκευτικά τους καθήκοντα, ωστόσο τι συμβαίνει τελικά; Μια μικρή μειονότητα από τις νεότερες γενιές, στην αναζήτηση για μια (πιο γαλλική) ταυτότητα, απορρίπτεται από την ίδια την κοινωνία», καταλήγει η Νουβέλ Ομπζερβατέρ. Στη Γερμανία τώρα ενόψει της υιοθέτησης νομοσχεδίου για την απαγόρευση μόνο των μουσουλμανικών μαντίλων, και όχι όλων των θρησκευτικών διακριτικών στη Γαλλία, ο πρόεδρος της χώρας, Γιοχάνες Ράου διαχώρισε τη θέση του λίγο πριν από τη λήξη της προεδρικής του θητείας. «Μια επιθετική έκκληση από έναν γενναίο ηγέτη», είναι ο χαρακτηρισμός που απέδωσε η Φρανκφούρτερ Ρούντσχαου στον πρόεδρο της Γερμανίας. Εν αντιθέσει η Ντι Βελτ, απορρίπτει την «ίση μεταχείριση της μουσουλμανικής μαντίλας με τον σταυρό». «Κοινοί εγκληματίες» Με αφορμή τον τραυματισμό Ισπανού στρατιωτικού αξιωματούχου στο νότιο Ιράκ, η ισπανική εφημερίδα «Ελ Μούντο» υποστηρίζει ότι «επρόκειτο για επίθεση κοινών εγκληματιών και όχι τρομοκρατών». «Βάσει δηλώσεων αυτοπτών μαρτύρων η ανταλλαγή πυρών θύμιζε περισσότερο την αμερικανική Άγρια Δύση και όχι τις περιγραφές που δίνει το ισπανικό υπουργείο», προσθέτει η Ελ Μούντο και καταλήγει «το επεισόδιο εγείρει εκ νέου το ερώτημα ποιος είναι ο λόγος της παρουσίας ισπανών στρατιωτών στο Ιράκ».
Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2004 - 04:39 (Ώρα Λονδίνου) Περισσότεροι από 60.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στο Κασμίρ τα τελευταία 15 χρόνια Ο πρωθυπουργός της Ινδίας, Ατάλ Μπεχαρί Βατζπαγί, συμφώνησε να συναντηθεί με μετριοπαθείς ηγέτες των αυτονομιστών του Κασμίρ. Είχε προηγηθεί κοινή δήλωσή τους με τον Ινδό αναπληρωτή πρωθυπουργό, Λ. Κ Αντβανί για τη λήξη των εχθροπραξιών στη διαφιλονικούμενη επαρχία. Ωστόσο, αμφίβολη θεωρείται η συναίνεση των ενόπλων αυτονομιστών. Η κυβέρνηση της Ινδίας συμφώνησε, επίσης να επανεξετάσει τις υποθέσεις όσων κρατούνται στο υπό ινδικό έλεγχο Κασμίρ. Ο ανταποκριτής του BBC στην περιοχή αναφέρει ότι η κύρια δυσκολία για την εξεύρεση λύσης είναι ότι η μετριοπαθής πτέρυγα των αυτονομιστών του Κασμίρ έχει μηδενική επιρροή στις τάξεις των σκληροπυρηνικών ισλαμικών αυτονομιστικών οργανώσεων. Προϋπόθεση για την εξεύρεση λύσης είναι η παράδοση των όπλων των μελών των ισλαμικών αυτονομιστικών οργανώσεων. Ινδία και Πακιστάν διεκδικούν εδώ και 15 χρόνια το διαφιλονικούμενο πρώην πριγκιπάτο του Κασμίρ και έχουν από το 1947 μέχρι σήμερα έρθει σε ένοπλη σύρραξη τρεις φορές.
|