Browse through our Interesting Nodes on Armenia Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 2 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 04-01-15

  1. Ιράκ: Διαμαρτυρίες για τα σχέδια των ΗΠΑ
  2. Πρόντι:«Kοντύτερα στην ΕΕ η Τουρκία»
  3. Στην Τουρκία ο Πρόντι
  4. Tο μανιφέστο του Συνασπισμού
  5. Αμετανόητη στάση για τα «ελγίνεια»
  6. Πως δολοφονήθηκε η Λιντ
  7. Συρρίκνωση της οικονομίας στη Γερμανία
  8. Τι θα πρέπει να γίνει με τον Σαντάμ Χουσεΐν;
  9. Tο πρόγραμμα της ΝΔ για την υγεία
  10. Eπτά νομοσχέδια προκαλούν αντιδράσεις
  11. Oι προτάσεις ΝΔ για την υγεία
  12. Αμετανόητη η Βρετανία για τα ελγίνεια
  13. Μάχη κατά της πολιομυελίτιδας
  14. Στην Τουρκία ο Πρόντι
  15. Διαδηλώσεις στο Ιράκ
  16. «Τρομοκρατία στο αεροδρόμιο»
  17. Παραίτηση του υπουργού των Εξωτερικών της Νότιας Κορέας
  18. Σκεπτικισμός για το διαστημικό πρόγραμμα Μπους
  19. «Η επανένωση των Μαρμάρων»
  20. Σκεπτικισμός για το διαστημικό πρόγραμμα Μπους

Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2004 - 23:07 (Ώρα Λονδίνου)

Ιράκ: Διαμαρτυρίες για τα σχέδια των ΗΠΑ

Προειδοποίηση για τις δυνάμεις κατοχής απετέλεσε η διαδήλωση στη Βασόρα

Ανώτατος Σιίτης κληρικός στο Ιράκ, ο Χοτζάτ αλ-Ισλάμ Αλί Αμπντουλχακίμ Αλσαφί, έστειλε επιστολή στον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους και στον βρετανό πρωθυπουργό, Τόνι Μπλερ, με την οποία αμφισβητεί την ειλικρίνεια των προθέσεων τους σχετικά με τη θέλησή τους να μεταβιβάσουν την εξουσία στους Ιρακινούς.

Στην επιστολή του ο Σιίτης κληρικός λέει ότι τα υπάρχοντα σχέδια για την πολιτική μετάβαση έχουν να κάνουν περισσότερο με τις επικείμενες προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ παρά με τα συμφέροντα του Ιράκ.

Προειδοποίησε ότι θα υπάρξουν συνέπειες αν τα ιρακινά αιτήματα δεν ληφθούν υπόψη.

Διαδήλωση στη Βασόρα

Νωρίτερα, δεκάδες χιλιάδες Ιρακινοί διαδήλωσαν στη Βασόρα, στο νότιο Ιράκ, ζητώντας τη διεξαγωγή εκλογών για την ανάδειξη και όχι τον διορισμό νέας κυβέρνησης, όπως προτείνουν οι ΗΠΑ.

Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών και υπέρ του ανώτατου πνευματικού ηγέτη των Σιιτών, Αγιατολάχ Αλί Σιστάνι.

Η ανταποκρίτρια του BBC στη Βασόρα θεωρεί ότι οι διαδηλώσεις αποτελούν μία προειδοποίηση για τις δυνάμεις κατοχής, οι οποίες γνωρίζουν την ισχύ της κοινότητας των Σιιτών και δεν θα ήθελαν να έλθουν σε αντιπαράθεση μαζί της.

Ο επικεφαλής του διορισμένου από τους Αμερικανούς Κυβερνητικού Συμβουλίου του Ιράκ, Αντνάν Πατσάτσι προειδοποίησε ότι αν δεν υπάρξει συμφωνία για τον τρόπο επιλογής νέας κυβέρνησης, η αμερικανική κατοχή μπορεί να συνεχιστεί για άλλα δύο χρόνια.


Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2004 - 21:29 (Ώρα Λονδίνου)

Πρόντι:«Kοντύτερα στην ΕΕ η Τουρκία»

Του ανταποκριτή μας στην Κωνσταντινούπολη, Άλκη Κούρκουλα

Η Τουρκία βρίσκεται πλησιέστερα από ποτέ στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είπε ο Ρομάνο Πρόντι (δ)

Η Άγκυρα διαβεβαίωσε τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ρομάνο Πρόντι, ότι θα ζητήσει από τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, την επανέναρξη συνομιλιών για την λύση του Κυπριακού στην βάση του σχεδίου Ανάν εν όψει της κρίσιμης 1ης Μαΐου, και ζητά από την Επιτροπή «να πείσει και την άλλη πλευρά».

Μερικές ώρες πριν την άφιξη του πρόεδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Άγκυρα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αμπντουλάχ Γκιούλ, δήλωσε ότι θα ζητήσει την επανέναρξη των συνομιλιών και σημείωσε «έχουμε καθυστερήσει για τη λύση του κυπριακού και η [διαπραγματευτική] μας θέση αποδυναμώνεται».

«Καθυστερώντας, χάσαμε πάρα πολλά που θα μπορούσαμε να είχαμε κερδίσει», είπε ακόμα ο κ. Γκιούλ, αντιστρέφοντας τη λογική που προωθούσε μέχρι σήμερα ο τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς.

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, στις συνομιλίες που είχε την Πέμπτη με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επανέλαβε την πρόσθεση της Τουρκίας να λύσει το κυπριακό, και ζήτησε από την Κομισιόν να είναι δίκαιη και αμερόληπτη στον τρόπο που αντιμετωπίζει τις δυο πλευρές στο κυπριακό.

«Ήδη έχετε κάνει το λάθος να δεχθείτε στους κόλπους σας την ''Νότια Κύπρο'', φέρεται να είπε ο κ. Ερντογάν και ζήτησε «να πείσετε και την άλλη πλευρά για την ανάγκη συμφωνίας».

Αμερικανική παρέμβαση;

Η Άγκυρα πάντως φαίνεται να επιζητεί και μία πιο ενεργό συμμετοχή και των ΗΠΑ στην αναζήτηση μιας λύσης.

«Θα δεχθούμε, ευχαρίστως, οποιαδήποτε θετική και αμερόληπτη συμβολή των ΗΠΑ , χάρη στην οποία θα προστατεύονται τα συμφέροντα και της τουρκικής πλευράς», είπε ο Αμπντουλάχ Γκιούλ.

Εν τω μεταξύ το μήνυμα του Ρομάνο Πρόντι προς την Τουρκία «να συνεχίσει στον ίδιο δρόμο των μεταρρυθμίσεων» και η διαπίστωση ότι «έχει ήδη επιτύχει εντυπωσιακή πρόοδο» και γι αυτό «βρίσκεστε κοντύτερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση», ενισχύει τη δυναμική που έχει αποκτήσει η λύση του κυπριακού.

«Επίκαιρη και έντεχνη υπενθύμιση εκκρεμοτήτων για το κρίσιμο 2004», χαρακτήρισαν την επίσκεψη διπλωματικές πηγές στην Άγκυρα και τόνισαν την συμβολική σημασία της ομιλίας του πρόεδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην ολομέλεια της τουρκικής εθνοσυνέλευσης.


Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2004 - 12:58 (Ώρα Λονδίνου)

Στην Τουρκία ο Πρόντι

Ο Ρομάνο Πρόντι είναι ο πρώτος πρόεδρος της Κομισιόν που επισκέπτεται την Άγκυρα από το 1963

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ρομάνο Πρόντι, ζήτησε από την Τουρκία να προωθήσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και να ασκήσει πιέσεις για επίλυση του Κυπριακού.

Κατά την επίσκεψή του στην Άγκυρα - την πρώτη προέδρου της Κομισιόν εδώ και 40 χρόνια - ο κ. Πρόντι αναφέρθηκε στις εκκρεμότητες της Άγκυρας προκειμένου να αρχίσουν οι εναρξιακές διαπραγματεύσεις.

Το μήνυμα που θέλω να στείλω στην Άγκυρα είναι να συνεχίσει να προωθεί τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις

Ρομάνο Πρόντι

Η Τουρκία αισιοδοξεί ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις μπορεί να ξεκινήσουν το Δεκέμβριο του 2004.

Αν και η επίλυση του Κυπριακού δεν θεωρείται προϋπόθεση για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, ωστόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει καταστήσει σαφές ότι οι διαπραγματεύσεις θα μπορούσαν να οδηγηθούν σε αδιέξοδο εάν παραμείνει διχασμένη η νήσος.

Έκθεση προόδου

Τον κ. Πρόντι συνόδευε ο αρμόδιος επίτροπος για τη διεύρυνση της κοινότητας, Γκίντερ Φερχόιγκεν.

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε ότι η Άγκυρα είναι αποφασισμένη να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις μέχρι το τέλος του χρόνου και να ασκήσει πιέσεις για επίλυση του Κυπριακού πριν από το Μάιο.

Τον Οκτώβριο, η Κομισιόν αναμένεται να ετοιμάσει μία έκθεση για τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εξηγώντας εάν η Άγκυρα είναι έτοιμη για ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός θα συναντηθεί σύντομα με τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, στο Νταβός της Ελβετίας, πριν επισκεφθεί την Ουάσινκτον όπου και εκεί αναμένεται να συζητήσει το Κυπριακό, με τον πρόεδρο Μπους.


Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2004 - 16:09 (Ώρα Λονδίνου)

Tο μανιφέστο του Συνασπισμού

To μανιφέστο παρουσίασε ο πρόεδρος του Συνασπισμού Nίκος Kωνσταντόπουλος

Tην εκλογική του διακήρυξη έδωσε στη δημοσιότητα ο «Συνασπισμός της Ριζοσπαστικής Αριστεράς - Ενωτικό Ψηφοδέλτιο», σε εκδήλωση με κύριο ομιλητή τον πρόεδρο του Συνασπισμού Νίκο Κωνσταντόπουλο και τους εκπροσώπους των κινήσεων που συνεργάζονται στο ενιαίο ψηφοδέλτιο.

«Η συσπείρωση των δυνάμεων της Αριστεράς αποτελεί την ελπίδα για αποτελεσματική αντίσταση στο διαμορφούμενο σήμερα διπολικό πολιτικό σκηνικό», αναφέρει, μεταξύ άλλων, η διακήρυξη, που έχει ως κεντρικό σύνθημα: «Mε την αριστερά, για έναν άλλο κόσμο που είναι εφικτός. Για την υπεράσπιση των κοινωνικών κατακτήσεων και δικαιωμάτων».

Σύμφωνα με την διακήρυξη, ο συνδυασμός «δημιουργεί την εναλλακτική πρόταση και δυνατότητα να εκφρασθεί αυτή η αντίσταση στην επικείμενη μάχη των εκλογών για το εθνικό κοινοβούλιο».

Tο κείμενο αναφέρει ακόμη, ότι ο Συνασπισμός «ως παράταξη, χωρίς δογματισμούς και περιχαρακώσεις, υπερασπίζεται το δικαίωμα στην δημόσια παρουσία, την παρέμβαση και πολιτική προοπτική της αριστεράς».

Σε εκτενή αναφορά για το πολιτικό σκηνικό που διαμορφώθηκε μετά την αλλαγή ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ, η διακήρυξη σημειώνει, ότι «σήμερα κυριαρχεί η εμπορευματοποίηση των συλλογικών αγαθών και η αντίληψη ότι είναι δήθεν πολιτικός μονόδρομος η σύγκλιση προς τον νεοφιλελευθερισμό» και προσθέτει:

«Ακόμη περισσότερο τώρα, με τη νέα ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και το νέο πολιτικό σκηνικό, επιδιώκεται να υποκατασταθεί η πολιτική από την εικονική πραγματικότητα, τις δημοσκοπήσεις, την οργανική διαπλοκή πολιτικών και οικονομικών συμφερόντων.

«Η εξέλιξη αυτή υπονομεύει κάθε δυνατότητα ουσιαστικής συμμετοχής των πολιτών, και ας λέγεται ότι αποβλέπει σε αυτήν. Παράγει υπηκόους και καταναλωτές πολιτικής. Επιδιώκει να κερδίσει στα κλεφτά συναινέσεις για αντιλαϊκά μέτρα και για τα κόμματα που τα στηρίζουν και τα εφαρμόζουν με την εναλλαγή τους στην κυβέρνηση.

«Γινόμασθε μάρτυρες της προγραμματικής σύγκλισης του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ στη βάση του νεοφιλελευθερισμού, που στηρίζεται όλο και περισσότερο, όπως και διεθνώς, στην ιδέα ότι δήθεν έχει ξεπερασθεί η αντίθεση αριστεράς - δεξιάς».

Oι θέσεις

Όπως αναφέρει το εκλογικό μανιφέστο, ο Συνασπισμός της Ριζοσπαστικής Αριστεράς καλεί όλους του πολίτες που αντιστέκονται στην νεοφιλελεύθερη πολιτική να συνεχίσουν μαζί τον αγώνα:

Eνάντια στον πόλεμο και την κατοχή στο Ιράκ.

Για την αλληλεγγύη στον αγώνα του παλαιστινιακού λαού.

Για τη διεύρυνση των πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων και ελευθεριών απέναντι στα φαινόμενα καταστολής και αυταρχισμού.

Για την προστασία των προσωπικών δεδομένων των πολιτών, τη ματαίωση της ηλεκτρονικής παρακολούθησης.

Για σταθερή και πλήρη απασχόληση.

Για μισθούς και συντάξεις που να εξασφαλίζουν αξιοπρεπή ζωή.

Για να τεθεί φραγμός στο κύμα των απολύσεων.

Για 35ωρο χωρίς μείωση μισθού και χωρίς επιδείνωση των εργασιακών σχέσεων.

Για την υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα και τη βελτίωση του συστήματος κοινωνικών ασφαλίσεων και του συστήματος υγείας και περίθαλψης.

Για την υπεράσπιση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας.

Για τη νομιμοποίηση των μεταναστών.

Για το διαχωρισμό κράτους - εκκλησίας.

Για την αποφασιστική τομή στο θεσμικό καθεστώς των ΜΜΕ.

Για ριζοσπαστική φορολογική μεταρρύθμιση.

Υπενθυμίζεται ότι στο «Συνασπισμό της Ριζοσπαστικής Αριστεράς - Ενωτικό Ψηφοδέλτιο» συμμετέχουν ο Συνασπισμός, η ΑΚΟΑ, η ΔΕΑ, οι Ενεργοί Πολίτες, η ΚΕΔΑ, ανένταχτοι του Χώρου Διαλόγου και Κοινής Δράσης της Αριστεράς, καθώς επίσης στελέχη οικολογικών κινήσεων και κινημάτων.


Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2004 - 16:09 (Ώρα Λονδίνου)

Αμετανόητη στάση για τα «ελγίνεια»

Το Βρετανικό Μουσείο είναι αποφασισμένο να μην επιστρέψει τα Μάρμαρα

Πάγια παραμένει η θέση του Βρετανικού Μουσείου στο ενδεχόμενο επιστροφής ή δανεισμού των μαρμάρων του Παρθενώνα στην Ελλάδα. Ενώ Βρετανοί βουλευτές και πανεπιστημιακοί ξεκινούν μια νέα εκστρατεία για τον επαναπατρισμό των αρχαιοτήτων, ο διευθυντής του μουσείου, Νιλ Μακ Γκρέγκορ, επιμένει ότι το Βρετανικό Μουσείο παραμένει ο καταλληλότερος χώρος για την έκθεση των γλυπτών.

«Ο Παρθενώνας έχει υποστεί ανεπανόρθωτες ζημιές από τον 17ο αιώνα. Η πλήρης αποκατάστασή του και η επανένωση των μαρμάρων θεωρείται ανέφικτη. Μόνο το 50% των αυθεντικών γλυπτών διατηρούνται σε καλή κατάσταση και μπορούν να εκτεθούν και από αυτά τα μισά βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο», λέει μεταξυ άλλων η ανακοίνωση του διευθυντή του μουσείου, Νιλ Μακ Γκρέγκορ.

Την ίδια στιγμή, δόθηκαν στο φως της δημοσιότητας δύο δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι το 73% και το 81% των Βρετανών αντίστοιχα πιστεύουν ότι τα γλυπτά του παρθενώνα πρέπει να επιστραφούν ή να δανειστούν στο τόπο καταγωγής τους.

Οι δημοσκοπήσεις έγιναν για λογαριασμό μιας νέας οργάνωσης για την Επανένωση των Μαρμάρων (Marbles Reunited) - όπως ονομάζεται - η οποία από σήμερα ξεκινά μια νέα εκστρατεία σε ολόκληρη τη Βρετανία συνενώνοντας τις υπάρχουσες ομάδες που εργάζονται εδώ και χρόνια για την επιστροφή των γλυπτών στην Ελλάδα.

Δηλώσεις Ρόμπιν Κουκ

Ένας από τους ένθερμους υποστηρικτές της νέας εκστρατείας είναι και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Ρόμπιν Κουκ, ο οποίος μίλησε στην ελληνική υπηρεσία του BBC για τις νέες ελπίδες που φέρνει αυτή η προσπάθεια και για τη σημασία των αποτελεσμάτων των δημοσκοπήσεων.

«Είμαι ικανοποιημένος για την εκστρατεία. Με ενθαρρύνει η στήριξη της κοινής γνώμης. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι σε ποσοστά πέντε προς ένα και οχτώ προς ένα οι Βρετανοί επιθυμούν την επιστροφή των μαρμάρων στην Ελλάδα.

Αυτό δεν με εκπλήσσει γιατί το βρετανικό κοινό είναι γενναιόδωρο, έχει ευσυνειδησία και διακρίνει το σωστό από το λάθος.

Γνωρίζουν λοιπόν ότι τα μάρμαρα του Παρθενώναν ανήκουν στον Παρθενώνα», δήλωσε στην ελληνική υπηρεσία του BBC ο Ρόμπιν Κουκ.

Ο ίδιος σε συνέντευξη Τύπου χαρακτήρισε παλαιομοδίτικες τις απόψεις του Βρετανικού Μουσείου, σχετικά με την καλύτερη φροντίδα των αρχαιοτήτων στη Βρετανία.

Την εκστρατεία στηρίζουν 60 βουλευτές, πανεπιστημιακοί και δημοσιογράφοι.

Όπως όμως έγινε σαφές κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες και αυτό γιατί το μουσείο της Ακροπόλεως δεν είναι έτοιμο, όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο πρώην βουλευτής των Εργατικών, Κρις Πράις.

Ενας κλασικιστής για τα Μάρμαρα

Τον λόγο που σημειώνεται αυτή η στροφή υπέρ της επιστροφής των Ελγινείων ανέπτυξε στο BBC ο Άντονι Σνοντγκράς καθηγητής κλασικών σπουδών του πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ.

«Νομίζω πως οφείλεται στην επιτυχία που είχε μια μικρή περιοδεύουσα έκθεση. Η έκθεση μας απεκάλυψε ότι κάποια από τα κτερίσματα του Παρθενώνα βρισκονται ήδη στην Αθήνα.

Οι περισσότεροι Βρετανοί δεν το γνώριζαν αυτό. Δεν γνώριζαν ακόμα ότι ένα μέρος από κάποιο κτέρισμα βρίσκεται στο Λονδίνο ενώ το υπόλοιπο στην Αθήνα.

Όποιος είδε την έκθεση εκείνη, σκέφτηκε - «Μα είναι τρελό, θα πρέπει τα γλυπτά να βρίσκονται συγκεντρωμένα σε ένα τόπο»

Ο Βρετανός πανεπιστημιακός απορρίπτει το επιχείρημα ορισμένων αρχαιολόγων και της διεύθυνσης του Βρετανικού Μουσείου ότι οι Έλληνες δεν μπορούν να διαφυλάξουν τους αρχαιολογικούς θησαυρούς τους.

«Θεωρώ το επιχείρημα αυτό απαραδεκτο και άδικο.

Οι επιδόσεις των ελληνικών αρχών στον τομέα της συντήρησης των αρχαιολογικών θησαυρών ειδικά την τελευταία δεκαετία είναι πολύ καλύτερες από τις επιδόσεις του Βρετανικού Μουσείου.

Όποιος έχει δει τα σχέδια του νέου Μουσείου της Ακροπόλεως θα καταλάβει ότι τα Μαρμαρα του Παρθενώνα θα είναι πολύ καλύτερα εκτεθειμμένα εκεί παρά εδω στο Λονδίνο», τόνισε στο BBC ο καθηγητής του Κέιμπριτζ Αντονυ Σνόντγκρας.


Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2004 - 16:13 (Ώρα Λονδίνου)

Πως δολοφονήθηκε η Λιντ

Ο Μιχαϊλο Μιχαϊλοβιτς αρνείται τις κατηγορίες για φόνο

Μία φίλη της πρώην υπουργού Εξωτερικών της Σουηδίας είπε ενώπιον δικαστηρίου στη Στοκχόλμη όσα είδε την ημέρα της δολοφονίας της Άνα Λιντ.

Η Έβα Φραντσέλ υπογράμμισε ότι είδε τον κατηγορούμενο, Μιχαϊλο Μιχαϊλοβιτς, να βαδίζει προς την Άνα Λιντ και να τη μαχαιρώνει στο στομάχι.

Ο Μιχαϊλοβιτς παραδέχθηκε ότι μαχαίρωσε την πρώην υπουργό Εξωτερικών της Σουηδίας, αλλά αρνείται τις κατηγορίες για φόνο.

Την Τετάρτη είπε ενώπιον του δικαστηρίου ότι «άκουγε φωνές» που του έλεγαν να επιτεθεί εναντίον της πολιτικού.

Παράλληλα επεσήμανε ότι δεν είχε στόχο να σκοτώσει τη δημοφιλή πολιτικό.

«Προσχεδιασμένη επίθεση»

Η Έβα Φραντσέλ είπε ενώπιον του δικαστηρίου ότι κουβέντιαζε και γελούσε με τη φίλη της όταν είδε κάποιον να τρέχει κατά πάνω της.

Μαρτυρία

Είδα έναν άνδρα να τρέχει κατά πάνω μας. Αισθάνθηκα αμέσως την απειλή

Έβα Φράντσελ

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι ο δράστης δεν είπε κουβέντα κατά την επίθεσή του εναντίον της πολιτικού.

Η κατηγορούσα αρχή πιστεύει ότι η επίθεση ήταν προσχεδιασμένη και ότι ο δράστης παρακολουθούσε την Άνα Λιντ για ένα τέταρτο περίπου.

Ο ίδιος πάντως είπε ότι απλώς περπατούσε άσκοπα και ότι δεν είχε καμία πρόθεση να σκοτώσει την δημοφιλή πολιτικό.


Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2004 - 14:26 (Ώρα Λονδίνου)

Συρρίκνωση της οικονομίας στη Γερμανία

Τα νέα δεν είναι ευχάριστα για το Γερμανό καγκελάριο

Ασχημα τα νέα για τη γερμανική οικονομία, καθώς σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία οι ρυθμοί ανάπτυξης είναι αρνητικοί για πρώτη φορά έπειτα από 10 χρόνια.

Η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία ανακοίνωσε ότι η οικονομία της χώρας συρρικνώθηκε κατά 0,1% αλλά πρόσθεσε ότι δεν βρίσκεται σε ύφεση καθώς το δεύτερο εξάμηνο του 2003 παρατηρήθηκε σχετική ανάκαμψη.

Τα νέα στοιχεία δείχνουν ότι η γερμανική οικονομία βρίσκεται για τρία συνεχόμενα χρόνια στάσιμη.

Απογοήτευση

Η οικονομική ανάπτυξη τα τελευταία δύο χρόνια στη Γερμανία είναι απογοητευτική

Γιόχαν Χάλεν, πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας

Ένα επιπλέον πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Γερμανία είναι ότι το έλλειμμα του προϋπολογισμού της ανέρχεται στο 4% του Ακαθάριστου Εγχωρίου Προιόντος.

Αυτό σημαίνει ότι το έλλειμμα είναι μία ποσοστιαία μονάδα πάνω από το όριο του 3% που ορίζει το Σύμφωνο Σταθερότητας για τις χώρες της ευροζώνης.

Η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία υποστηρίζει ότι η στασιμότητα της γερμανικής οικονομίας οφείλεται στην μείωση των εξαγωγών, τη μείωση των καταναλωτικών δαπανών και τη μείωση των επενδύσεων.

Η γερμανική κυβέρνηση πάντως αισιοδοξεί ότι οι καταναλωτές θα αρχίσουν να ξοδεύουν περισσότερα όταν ψηφισθεί αντιληφθούν τα οφέλη του νέου νόμου για τις φοροαπαλλαγές.


Τρίτη 16 Δεκεμβρίου 2003 - 15:42 (Ώρα Λονδίνου)

Τι θα πρέπει να γίνει με τον Σαντάμ Χουσεΐν;

Οι ΗΠΑ λένε πως ο Σαντάμ Χουσεΐν δεν θα περάσει σύντομα από δίκη καθώς εξετάζονται οι πιθανοί νομικοί τρόποι άσκησης δίωξης και να μελετηθούν τα σε βάρος του στοιχεία.

Ο πρώην ηγέτης του Ιράκ βρέθηκε κρυμμένος σε ένα κελάρι περίπου 30 χιλιόμετρα από τον τόπο καταγωγής του, την Τικρίτ.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν και πολλές χώρες εκφράζουν την αντίθεσή τους για το ενδεχόμενο επιβολής της θανατικής καταδίκης στον Σαντάμ Χουσεΐν.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, είπε ότι ο πρώην ηγέτης του Ιράκ θα τύχει δίκαιης και αμερόληπτης δίκης και απέκλεισε πως τίθεται θέμα διαπραγμάτευσης μαζί του.

«Ο κόσμος είναι καλύτερος χωρίς εσάς κύριε Σαντάμ Χουσεΐν» είπε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρόεδρος όταν ρωτήθηκε για την προσωπική του γνώμη.

Ποια είναι η δική σας γνώμη για τη σύλληψη του Σαντάμ Χουσεΐν; Τι θα πρέπει να γίνει μαζί του και με ποιο τρόπο θα πρέπει να αντιμετωπιστεί; Πού θα πρέπει να δικαστεί, κατά τη γνώμη σας;

Nομίζω ότι είναι γελοίο να καταφύγουμε στο διεθνές δίκαιο, διότι η ιστορία δείχνει ότι εφαρμόζεται κατά περίπτωση (...)

Γιάννης Μ. (Αθήνα)

Ποιος γνωρίζει πώς ορίζεται ένας αιχμάλωτος πολέμου, όταν έχει τελειώσει ο πόλεμος προ πολλού, όπως όλος ο κόσμος γνωρίζει; Είναι όντως ενδιαφέρον, γιατί σήμερα το Ιράκ βρίσκεται στο στάδιο της απελευθερώσεως. Ή μήπως δεν είναι;

Και κάτι ακόμα, αν μπορεί το σκεπτικό να ολοκληρωθεί με την σημερινή κατάσταση στις ΗΠΑ, όπου ο Ο'Νηλ αποκαλύπτει πτυχές, που εδώ στην χώρα μας διαισθανόμασταν από την αρχή. Ήταν πόλεμος μεταξύ δύο αντιπάλων ή μήπως ήταν επίθεση και άμυνα; Η διαφορά φαντάζομαι ότι, είναι απόλυτα σαφής.

Πάρις Ισιδώρου (Ελλάς)

Ρε παιδια για ολους εσας που λετε οτι ο Σανταμ ητανε πρακτορας των Αμερικανων να μην ξεχνατε οτι ο ποιο κολητος του ηγετης ειτανε ο δικος μας ο Αντρεας Παπανδρεου και το τοτε πασοκ αδελφο κομα με το μπααθ!!!

Βασίλης Καρανίκας (Αθήνα)

Προσωπικά δεν βρίσκω ουσία στην όποια μεταχείριση διότι έχει χάσει την εξουσία αμετάκλητα. Από την μία δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ήταν ένας αρχηγός κράτους ο οποίος εξέφραζε μια μερίδα του πληθυσμού, ενώ από την άλλη δεν μπορώ να ορίσω το μέτρο της τιμωρίας ενός ανθρώπου που θέλει να διατηρήσει την εξουσία του. (...)

Επίσης νομίζω ότι είναι γελοίο να καταφύγουμε στο διεθνές δίκαιο, διότι η ιστορία δείχνει ότι εφαρμόζεται κατά περίπτωση και μόνο όταν ο ηττημένος μπορεί να χαρακτηριστεί επικίνδυνος ακόμη και μετά την πτώση του. Από ποιους να χαρακτηριστεί επικίνδυνος; Μα σαφώς από αυτούς που ασκούν την εξουσία. ΑΥΤΟΙ άλλωστε ΕΙΝΑΙ το δίκαιο.

Γιάννης Μ. (Αθήνα)

Nομίζω ότι θα πρέπει στη δίκη να είναι συγκατηγορούμενοι του Σαντάμ ο Μπους και ο Μπλερ!

Νίκος (Σουηδία)

Κανείς δε μπορεί να αρνηθεί το γεγονός ότι ο Σαντάμ Χουσεΐν υπήρξε ένας από τους σκληρότερους δικτάτορες στην ιστορία της ανθρωπότητας. Αυτό όμως δεν επιτρέπει σε καμία περίπτωση στις Η.Π.Α να τον μεταχειριστούν κατά το δικό τους δοκούν και σύμφωνα με τις φιλοδοξίες του κυρίου Μπους για εκλογική νίκη.

Ο Σανταμ Χουσεΐν πρέπει να δικαστεί δίκαια. Η παγκόσμια κοινότητα οφείλει να το απαιτήσει αυτό από τις ΗΠΑ. Μόνο έτσι μπορεί να διασωθεί έστω και την ύστατη στιγμή η αξιοπρέπεια της δικαιοσύνης. Μετά από έναν άδικο πόλεμο οι ΗΠΑ ας προχωρήσουν τουλάχιστον σε μια δίκαιη δίκη.

Μια τέτοια δίκη δεν μπορεί να εξασφαλιστεί με κανέναν άλλο τρόπο παρά μονάχα με το να διεξαχθεί από διεθνές δικαστήριο ή από ιρακινό δικαστήριο αναγνωρισμένο από το σύνολο της διεθνούς κοινότητας. Τα εκατοντάδες χιλιάδες θύματα του Σαντάμ ζητούν δικαίωση. Η δικαιοσύνη επίσης.

Ιάσονας Κάντας (Αθήνα)

Η καλύτερη θέση από την οποία ο Σαντάμ μπορεί να βοηθήσει πραγματικά τον ελεύθερο κόσμο, είναι η θέση του Ειδικού Συμβούλου του κ. Μπους και γενικότερα του εκάστοτε Προέδρου των ΗΠΑ σε θέματα Μέσης Ανατολής! ΄Ετσι οι επόμενες γενοκτονίες που σχεδιάζονται στην περιοχή μπορεί να γίνουν με ακόμη μικρότερες αντιδράσεις . Σαράντα χρόνια φούρναρης, έχει ψηηηηήσει!!!

Kώστας (Ηράκλειο Κρήτης)

Ο Σαντάμ πρέπει να δικαστεί από μία ανεξάρτητη δικαιοσύνη του Ιράκ, αφού οι κατοχικές δυνάμεις φύγουν πρώτα από την χώρα

Στέργιος Σιφνιός (Αθήνα)

Δίκαιη δίκη, αιχμάλωτος πολέμου, πιθανοί τρόποι άσκησης δίωξης, θανατική ποινή, αμερικανική προπαγάνδα, προσωρινή ηγεσία στο Ιράκ. Σαντάμ Χουσείν, Τζορτζ Μπους, Τόνι Μπλερ κ.λ.π.

Ποιος όμως θα σβήσει από το μυαλό μου τις εικόνες με τα ακρωτηριασμένα παιδιά από το στρατό του Σαντάμ και τα έξυπνα όπλα του Μπους Τζούνιορ;;;

Mαρία Σ. (Ηράκλειο Κρήτης)

Nομίζω ότι θα πρέπει στη δίκη να είναι συγκατηγορούμενοι του Σαντάμ ο Μπους και ο Μπλερ!

Νίκος (Σουηδία)

Σε ουδέτερη χώρα με δικαστές που θα εκλέξει ο γγ του ΟΗΕ εξουσιοδοτημένος από τα κράτη μέλη. (...)

Μαίρη Πίνη (Ελλάς)

Ο Σαντάμ Χουσεΐν είναι () αιχμάλωτος πόλεμου και θα πρέπει να τύχει κάθε μεταχείρισης που προβλέπεται () από τον καταστατικό χάρτη των Ηνωμένων Εθνών

Μάνος (Αθήνα)

Καλώς συνελήφθη και σαν παράγοντας ανωμαλίας θα πρέπει να δικαστεί στη χώρα, του καθόσον τα εγκλήματα συντελέσθηκαν εκεί, από έγκυρη δικαστική αρχή, διεθνώς αναγνωρισμένη, ώστε και η απόφαση να είναι αξιόπιστη.

Θα ανορθωθεί έτσι η εικόνα του Ιράκ στο εσωτερικό που τη χρειάζεται ο λαός να φανεί επιτέλους ότι κάτι αρχίζει να γίνεται στην κρατική υπόσταση της χώρας και παράλληλα οι ΗΠΑ να ωφεληθούν αφού θα δει ο κόσμος ότι σέβονται τον λαό του Ιράκ έστω σ'αυτή την ιστορική στιγμή.

Δεν είναι συμφέρον κανενός να βγαίνει μια εικόνα των ΗΠΑ ότι δεν λογαριάζουν και δεν σέβονται κανέναν. ()

Χρήστος Κλαδευτήρας (Αστακός Αιτ/νίας)

The only fair trial for Saddam Hussein is the one which will put him away for ever

Manolis Lygounis (San Jose, CA, USA)

Ο Σαντάμ-μαριονέτα πετάχτηκε -προς το παρόν- στο κουβά με τα άχρηστα......Ο Μπους-Σπαθάρης εισπράττει τα χειροκροτήματα για τη παράσταση......! Ο κόσμος θα ήταν σίγουρα καλύτερος χωρίς όλους αυτούς πίσω από το πανί.

George Bissias (Houston, Texas, USA)

Συμφωνώ με τα περισσότερα από τα οποία διάβασα στα περισσότερα μηνύματα.

Αυτό όμως που δεν έχει εξηγηθεί είναι πως δεν κατάφεραν οι γίγαντες αμερικανοί να συλλάβουν κάποιον από τους σωσίες του Σαντάμ αφού αυτό θα ήταν ευκολότερο.

Μήπως τελικά επιτεύχθηκε συμφωνία με τον Σαντάμ και στα χέρια των αμερικανών βρίσκεται κάποιος σωσίας του.

Σύμφωνα με αυτό το σενάριο πετάμε σε ένα λαγούμι κάποιον από τους Σαντάμ που έπεσε στα χέρια μας, () και βρίσκουμε () ότι αυτός είναι ο δολοφόνος.

Από την πλευρά του ο Σαντάμ δεσμεύεται να σιωπήσει και έτσι μαζί με τη ζωή του παίρνει παράταση ζωής και η σκληρά δοκιμαζόμενη τα τελευταία χρόνια αμερικανική τρομοκρατική μηχανή κατά της "τρομοκρατίας".

Tassos (Ελλάδα)

O Πινοσέτ της Χιλής ήταν και αυτός ένας δικτάτορας όπως ο Σαντάμ και τόσοι άλλοι που επέβαλαν οι αγγλοαμερικανοι.

Όταν ζητήθηκε όμως η έκδοσή του από την Ισπανία οι Άγγλοι τον έστειλαν πίσω στη Χιλή γιατί ήταν το καλό παιδί τους που μέχρι και βάσεις παραχώρησε στους Άγγλους στο πόλεμο τους με την Αργεντινή για τις Malvinas (Φόκλαντ;) παρά το ότι είναι (τα νησιά) στα χωρικά ύδατα της Αργεντινής.

He has murdered millions of Iraqis and has ravaged his own country

Kostas Papadopoulos (London, UK)

Ο Σαντάμ Χουσεΐν είναι αυτή τη στιγμή αιχμάλωτος πόλεμου και θα πρέπει να τύχει κάθε μεταχείρισης που προβλέπεται για τους αιχμάλωτους πόλεμου από τον καταστατικό χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

Ο (κύριος) τεξανός Μπους και ο όμοιος του Μπλερ είναι εγκληματίες πόλεμου και θα πρέπει να συλληφθούν και να οδηγηθούν στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης για εγκλήματα που έχουν διαπράξει και διαπράττουν κατά της ανθρωπότητας.

Μάνος (Αθήνα)

Να κρεμαστεί απ τη γλώσσα.

Nikos M. (Toronto,Canada)

Saddam Hussein is as elusive as are the weapons of mass destruction, ie if you capture Saddam you have captured the weapons of mass destruction and vice versa.

So please mr Bush mr Blair and mr Howard help me understand which comes first the chicken or the egg?

Time is on your side please do not rush do it right this time ()

Peter Stavropoulos (Australia)

Let's face reality for a change. The only fair trial for Saddam Hussein is the one which will put him away for ever.

I don't think anyone seriously doubts that he is guilty of the hideous crimes against humanity he is being accused of.

Now how that is supposed to happen, is not really that important.

Far West justice will do, as will any other.

What should be avoided is 1) physical lynching by angry mobs, and 2) the possibility of later parole, which will allow Saddam to come out of jail one day as a victor, as Hitler did in 1924.

President Bush won't go to jail. He is needed for another presidential term.

Manolis Lygounis (San Jose, CA, USA)

Κανείς δεν πρέπει να αμφιβάλει για το αν ο Σαντάμ έκανε το Ιράκ να υποφέρει. Φανταστείτε όμως αν ο Σαντάμ είναι εγκληματίας πολέμου, τότε τι πρέπει να πούμε για τον Μπους και τον Μπλερ. Αυτούς ποιος θα τους δικάσει?

Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου (Κύπρος)

Are we all safer with Saddam out of the way? Heck No!!!

Sophie (Toronto, Canada)

Saddam Hussein should be sentenced to death. He has murdered millions of Iraqis and has ravaged his own country. Good riddance, Mr Saddam!

Kostas Papadopoulos (London, UK)

Perhaps one should look at the bigger picture, instead of the capture of a dictator.

οι εκάστοτε Αμερικανοί πολιτικοί που τον στήριζαν όλα αυτά τα χρόνια και του πρόσφεραν αθρόα υποστήριξη πότε θα δικαστούν;

Δημήτρης Μπαρδάς (Ξάνθη)

For example, who was responsible for the installation of this dictator in Iraq? Why was he installed? Who had the most to gain? Who were his supporters on the international front?

The above questions point to the U.S.

How will they be held responsible for the placing and support of this dictator?

The attack on Iraq was the opening of Pandora's box. () The domino effect of this war is immense and it appears that the common denominator is "oil/money".

The war has not only destabilized the Middle East, but the world as a whole. It has served to divide and not unite.

() Are we all safer with Saddam out of the way? Heck No!!! Our troubles have just begun.

Sophie (Toronto, Canada)

()Δύσκολη η μεταστροφή σε κλειστές κοινωνίες, ειδικά σε αυτές, που δεν μετακινούνται κατ'ελάχιστον από τις παραδόσεις των. ()

Γεώργιος Μ. (Ελλάδα)

Δικάζοντας το Σαντάμ Χουσεΐν δίκαια και από ελεύθερους και όχι εγκάθετους δικαστές θα μάθομε πως έγινε και πως έστησε την αυτοκρατορία του στις πλάτες ενός λαού χιλιοταλαιπωρημένου. Θα μάθομε παράλληλα και ποιοι τον βοήθησαν να στήσει το βάθρο από το οποίο τον γκρέμισαν οι επί τόσα χρόνια βαστάζοι του Δυτικοί γενικά.

Στο σημείο αυτό της δίκης πρέπει να κάτσουν στο εδώλιο και οι βαστάζοι του ως συνυπεύθυνοι.

Αφού τελειώσει αυτή η δίκη τότε πρέπει να δούμε τι πρέπει να γίνει.

() Η τιμωρία και ο θάνατος του Σαντάμ θα κλίσει ένα κύκλο της ιστορίας της περιοχής και συνάμα θα ανοίξει έναν άλλο που κανείς δε ξέρει και μπορεί να προβλέψει πόσο θα διαρκέσει και πόσους θα συμπεριλάβει.

Γιώργης (Οινούσσες)

Ποια είναι η δική σας γνώμη για τη μη σύλληψη των Τζορτζ Μπους και Τόνι Μπλερ; Πού θα πρέπει να δικαστούν, κατά τη γνώμη σας;

Σταύρος Χριστοδουλάκης (Αθήνα)

Αν κρίνουμε από τις απαντήσεις πολλών από τους προηγούμενους συμπατριώτες που έχουν απαντήσει στην ερώτηση σας, και από τα αισθήματα αγάπης που εκφέρουν πολλοί ακόμη Έλληνες, ο Σαντάμ θα μπορούσε εύκολα να γίνει Πρόεδρος της Ελληνικής "Δημοκρατίας"!!

Yiannis B. (Montreal, Canada)

"Μιλώντας στο πρακτορείο «Ρόιτερς», ο Ρότζερ Μόρις, πρώην υπάλληλος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και μέλος του προσωπικού του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας στις κυβερνήσεις Τζόνσον και Νίξον, αποκαλύπτει πως η CΙΑ ενορχήστρωσε την άνοδο του Σαντάμ Χουσεΐν στην εξουσία, ο οποίος ήταν μάλιστα στο μισθολόγιό της.

Το 1963, δύο χρόνια μετά την αμερικανική απόπειρα ανατροπής στην Κούβα, η CΙΑ συνέβαλε στην οργάνωση αιματηρού πραξικοπήματος που ανέτρεψε τη φιλοσοβιετική κυβέρνηση του στρατηγού Αμπντέλ-Καρίμ Κάσεμ.

Ο ίδιος ο Κάσεμ, που είχε παραχωρήσει σημαντικές κυβερνητικές θέσεις στους κομμουνιστές, εκτελέστηκε και η χώρα κατέληξε στα χέρια του κόμματος Μπάαθ.

Τον καιρό εκείνο ο Σαντάμ ήταν μέλος του Μπάαθ και σπούδαζε Νομική στο Κάιρο, ένα από τα μέρη που επέλεξε η CΙΑ για το σχεδιασμό του πραξικοπήματος.

Όπως λέει ο Μόρις, ο άνθρωπος που ο Τζορτζ Μπους χαρακτηρίζει σήμερα έναν από τους κτηνωδέστερους δικτάτορες της ιστορίας, βρισκόταν στην πραγματικότητα τότε στο μισθολόγιο της CΙΑ: «Δεν υπάρχει αμφιβολία. Ήταν στο Κάιρο που η υπηρεσία πληροφοριών προσέγγισε για πρώτη φορά τον Σαντάμ και άλλους».

Δεν καταλαβαίνω γιατί σας ενδιαφέρει η γνώμη του απλού κόσμου, για έναν αιμοσταγή Δικτάτορα, που ήταν καθαρά δημιούργημα της CIA; Μήπως διότι έπαψε να εξυπηρετεί τα συμφέροντα των αφεντικών του.

Να υποθέσω ότι το ίδιο συμβαίνει και με τον Bin Laden;

Παναγιώτης Νικολάου (Δερύνεια, Κύπρος)

Ο Σαντάμ πρέπει να δικαστεί από μία ανεξάρτητη δικαιοσύνη του Ιράκ, αφού οι κατοχικές δυνάμεις φύγουν πρώτα από την χώρα.

Στέργιος Σιφνιός (Αθήνα)

Διαβάζοντας το περιεχόμενο της σελίδας διαπίστωσα πως τα όργανα της αμερικανικής προπαγάνδας έκαναν καλά τη δουλειά τους.

Η άποψη μου είναι πως ο Σαντάμ είναι ακόμα πράκτορας της ΣΙΑ γι αυτό και φυγαδεύτηκε κατά την διάρκεια του πόλεμου προς τον βορρά.

Η Αμερική δεν μπορούσε να παραδεχτεί τη μια αποτυχία μετά την άλλη(). Γι αυτό βρήκε τη λύση και έκανε μια εικονική σύλληψη.

()ο Σαντάμ πρέπει να εκδικαστεί ως δολοφόνος χιλιάδων ανθρώπων, όχι όμως σαν εγκληματίας πόλεμου.

Γιατί αν γίνει αυτό ο Μπους πως πρέπει να δικαστεί. ()

Γιώργος Αραΐζι (Ελλάδα)

()οι εκάστοτε αμερικανοί πολιτικοί που τον στήριζαν όλα αυτά τα χρόνια και του πρόσφεραν αθρόα υποστήριξη πότε θα δικαστούν? Τι πρέπει να γίνει με αυτούς που τους θεωρώ το ίδιο υπεύθυνους με τον αναμφισβήτητα σατράπη Σαντάμ?

Δημήτρης Μπαρδάς (Ξάνθη)

Μιλούσε λέει ο πρόεδρος του Ιράκ Σαντάμ Χουσεΐν ότι ο πρόεδρος Τζορτζ Μπους θα τύχει δίκαιης και αμερόληπτης δίκης. "Ο κόσμος είναι καλύτερος χωρίς εσάς κύριε Τζορτζ Μπους" είπε χαρακτηριστικά ο Ιρακινός πρόεδρος μετά ξύπνησα να πάω για δουλειά. Τέτοια όνειρα βλέπω τώρα τελευταία και λέω να πάω σε γιατρό.

Σπυρέλης

"Ποια είναι η δική σας γνώμη για τη μη σύλληψη των Τζορτζ Μπους και Τόνι Μπλερ;

Τι θα πρέπει να γίνει μαζί τους και με ποιο τρόπο θα πρέπει να αντιμετωπιστούν, όταν συλληφθούν;

Πού θα πρέπει να δικαστούν, κατά τη γνώμη σας;"

Έτσι κάπως διατυπωμένη, η ερώτηση - υπόδειξή σας, θα είχε κάποιο ενδιαφέρον... ()

Σταύρος Χριστοδουλάκης (Αθήνα)

Να τον αφήσουν ελεύθερο

Jimmys

Very hopeful that the matter will be resolved during the next year

Alexander Tsitsis

I am certainly not convinced that the Iraqi Justice System can offer a fair trial to Saddam. As the post-Saddam Iraq is still being shaped under the spectrum of various crises, risks, challenges and opportunities, it is too soon to talk about a trial and a fair one as well.

Thomas Vardalas (Athens)

[Ο Σαντάμ Χουσεΐν] να αφεθεί ελεύθερος στο Ιράκ για να υποστεί την κατακραυγή του λαού του Ιράκ

Θεόδωρος Νικομάνης (London, UK)

Η δεοντολογία επιβάλλει την αντιμετώπιση του Σαντάμ σαν εγκληματία πολέμου μέχρι και εγκληματία κατά της ανθρωπότητας. Δεν επιβάλλει δυστυχώς την ίδια αντιμετώπιση και αυτών, που τον βοήθησαν να φθάσει στην εκτέλεση των απεχθών πράξεών του. Η δικαιοσύνη δεν θα επιληφθεί ποτέ, αλλά η ιστορία τους γνωρίζει από την πρώτη στιγμή. Σίγουρα θα ακολουθήσει δίκη, αλλά το γελοίο στην υπόθεση είναι ότι, πριν το δικαστήριο δικάσει ο Πρόεδρος Μπους μόλις πριν από λίγες μέρες εξ-έδωσε καταδικαστική απόφαση. Πέρα από αυτή την προδιαγεγραμμένη όμως πορεία της καταδίκης του Σαντάμ δεν φαίνεται να νοιάζεται κανείς περισσότερο, γιατί ο Σαντάμ είναι ήδη καμένο χαρτί. Και ο πολύς ο κόσμος ξεχνά. Είναι και ήταν καμένο χαρτί, αφού η όλη εκστρατεία αποσκοπούσε και αποσκοπεί στην «απελευθέρωση» του ιρακινού λαού και πρωτίστως στην απελευθέρωση των πετρελαιοπηγών, συμβάσεις για τις οποίες έχουν οι γνωστές εταιρείες, που διακινούν το πετρέλαιο σε όλον τον κόσμο. Οι σημερινοί πύρινοι σχολιαστές υπέρ ή κατα του Σαντάμ θα έχουν εξαφανισθεί, όταν γι' αυτόν θα χτυπήσει η καμπάνα.

Δημήτριος Θεοδοσιάδης (Θεσσαλονίκη)

Να φύγουν οι δολοφόνοι του Ιρακινού λαού από το Ιράκ και μετά ο Ιρακινός Λαός να αποφασίσει και για την τύχη του και για τον Σαντάμ.

Σταύρος (Αθήνα)

Εγώ νομίζω ότι αν γίνει δίκαια δίκη θα πάρει πολλούς μαζί του σαν ηθικούς αυτουργούς αυτούς που του δώσανε τη δύναμη και τα μέσα να κάνει ό,τι έκανε. () Ίσως το καλύτερο που θα έπρεπε να γίνει είναι να αφεθεί ελεύθερος στο Ιράκ για να υποστεί την κατακραυγή του λαού του Ιράκ. Είναι εξάλλου η καλύτερη τιμωρία , με τα όποια ρίσκα έχει φυσικά γιατί νομίζω ότι ένα μεγάλο ποσοστό είναι ακόμα πιστοί οπαδοί του.

Θεόδωρος Νικομάνης (London, UK)

Very hopeful that the matter will be resolved during the next year

Alexander Tsitsis

Να φύγουν τα στρατεύματα κατοχής τώρα και να αποφασίσουν μόνοι τους οι ιρακινοί

Αγγελική Φατούρου (Αθήνα)

Για έναν Ευρωπαίο είναι αδιανόητο να εκφράζει ένας οποιοσδήποτε ηγέτης μιας ευρωπαϊκής για το ποια πρέπει να είναι η ποινή για έναν κατηγορούμενο! Άραγε τι σκέφτεται ο μέσος αμερικανός όταν ακούει τον πρόεδρο της χώρας του να δηλώνει πως ο Σαντάμ πρέπει να καταδικαστεί σε θάνατο!! Σταματά ο νους σου μπροστά στο βάραθρο μιας τέτοιας συνείδησης! Και αποκαρδιώνεσαι όταν δεν σηκώνονται και οι πέτρες! Μπόρεσαν και έκαναν την ανθρωπότητα τόσο ντοπαρισμένη που δεν καταλαβαίνει τι της γίνεται; Δεν πρόκειται για τον Σαντάμ! Πρόκειται για τη θέση απέναντι! Τη θέση που είναι έξω από τον πολιτισμό της Δύσης! ΥΠΟΤΙΘΕΤΑΙ!!!

Φωτεινή Π-Μ (Ν. Σμύρνη)

Πλύσιμο, ξύρισμα, ντύσιμο και αποστολή στο λευκό οίκο, για να εορταστούν με τον πλέον επίσημο και πανηγυρικό τρόπο τα 25 και πλέον χρόνια κοροϊδίας, πολέμου και βιασμού του ιρακινού λαού. Συγχαρητήρια κύριοι τα καταφέρατε!!!! Βρήκατε τον ανεγκέφαλο που σας έκανε για όλες τις βρομοδουλειές....

Νίκος Ιωάννου (Λονδίνο, Βρετανία)

Να φύγουν τα στρατεύματα κατοχής τώρα και να αποφασίσουν μόνοι τους οι ιρακινοί, με εκλογές και όποιες άλλες διαδικασίες αυτοί αποφασίσουν, την τύχη του Σαντάμ και τις εξελίξεις στη χώρα τους. Δεν έχουν καμιά δουλειά αμερικανοί, βρετανοί κλπ να καθορίσουν το οτιδήποτε. Να σταματήσει τώρα η κατοχή του Ιράκ / έξω οι ιμπεριαλιστές από το Ιράκ και τη Μέση Ανατολή.

Αγγελική Φατούρου (Αθήνα)

The people of USA should take Bush and give him the punishment for his crimes (he has killed several children and innocent people by accident). It would have been better if the people of USA had overthrown the dictator (he really lost the elections and became president) and had put him on trial. This nation really deserves a better and freer country, and the citizens of this state to live together with a government from the people and for the people

Οδυσσέας (Αθήνα)

Είναι δικτάτωρ o Sadam; Ας δικαστεί από κοσμικό ή λαϊκό δικαστήριο του Ιράκ στο Ιράκ για να δούμε. Αυτούς όμως που δημιουργούν δικτάτορες, τρομοκράτες κ.α. συναφή για ίδιο όφελος και μετά για τον ίδιο λόγο τους δαιμονοποιούν, ποιος θα τους δικάσει; Θα μπορούσε να θεωρηθεί η επίθεση στους δίδυμος πύργους ποινή "λαϊκού δικαστηρίου" που καταδίκασε τις ΗΠΑ για τις γενοκτονίες και τα εγκλήματα που έκαναν, κάνουν και θα συνεχίσουν να κάνουν ανά τον κόσμο; Ποιος και πώς θα ενημερώσει τον Γεώργιο τον 2ο ότι ο κόσμος δεν είναι Φαρ Ουέστ και ότι επιτέλους οι Ινδιάνοι εξαφανίστηκαν;

Νικόλας (Ελλάδα)

Τι πρέπει να γίνει πρώτα με τον Μπους; Αυτός πρέπει να δικαστεί πρώτα και σε συνέχεια και ο Σαντάμ. Με αυτή τη σειρά!

Φωτεινή (Ελλάδα)

Θα πρέπει η ανθρωπότητα να βάλει τον Σαντάμ να πατήσει το κουμπί για της πρώτης δοκιμής των νέων μίνι πυρηνικών που ετοιμάζουν οι ΗΠΑ με στόχο τον Λ. Οίκο. Ίσως κάποτε ξυπνησουμε όλοι.

Γεώργιος Μ. (Ελλάδα)

Να αποφασίσει ο λαός του Ιράκ με ψηφοφορία για την τύχη του

Δημήτριος Δημητρίου (Αθήνα)

The people of Iraq should take Saddam and give him the punishment for his crimes. It would have been better if the people of Iraq had overthrown the dictator and had put him on trial. This nation really deserves a better and freer country, and the citizens of this state to live together with a government from the people and for the people.

Ioannis Schinas (Houston, USA)

Ο Σαντάμ συνελήφθη για να ανεβάσει τη δημοτικότητα του Μπους. Όταν πλησιάζουν οι εκλογές στις Η.Π.Α και κάτι δεν πάει καλά με τη δημοτικότητά του, να το θυμάστε, θα πιάσουν τα τσιράκια του και τον Μπι Λάντεν. Αν πάντως ο κ. Σαντάμ δικαστεί, πρέπει να δικαστεί από την Ιρακινή δικαιοσύνη με τους νόμους, που ο ίδιος ψήφισε ενώπιος ενωπίω με τον λαό του μόνο. Από τη στιγμή που οι αμερικάνοι είναι παρόντες, δεν υπάρχει περίπτωση δίκαιης δίκης. Ο λαός του που υπέφερε, όπως μας λένε, ας τον δικάσει με τα δικά του μέτρα και τα δικά του σταθμά. Και τέλος «ο κόσμος θα ήταν καλύτερος και χωρίς τον κ. Μπους και των συν αυτώ συμβούλων».

Φιλίτσα (Αθήνα)

Τι θα γίνει με τον Σαντάμ; Να οδηγηθεί μαζί με τον κ. Μπους στο Διεθνές Δικαστήριο

Yannis (Αθήνα)

Πιστεύω ότι ο Σαντάμ πρέπει να κρεμαστεί σε πλατεία της Βαγδάτης. Είναι μια ποινή απολύτως συμβατή με τα ανθρώπινα δικαιώματα, και με το πνεύμα της πολιτισμικής παράδοσης της δύσης. Στόχος είναι ο σωφρονισμός του Σαντάμ, και η βελτίωση του ως άνθρωπος. Μετά από την επιβολή τέτοιας ποινής θα είναι πλήρως σωφρονισμένος, και έτοιμος για νέα λαμπρή πολιτική καριέρα.....

Αθανασιος (Βόλος)

ΤΙ ΕΡΏΤΗΣΗ! Η αμερικάνικη πολιτική, που μαζί με την νεοπαλαιή Αγγλική είναι το μίγμα της μοντέρνας αποικιοκρατίας, φόρεσε το προσωπείο του σωτήρα, έβαλε το σήμα του σταυροφόρου στην πλάτη για να μη φαίνεται με την πρώτη ματιά και ξεχύθηκε στις πετρελαιοπαραγωγές χώρες να τις...σώσει!!! Ποια ηνωμένα έθνη;. Τα ρωτάει κανένας; Ό,τι έχει να γίνει θα γίνει από την αντίσταση των λαών που καταπιέζονται στο όνομα της σωτηρίας τους. Να διώξουν τους επιδρομείς και να επιδοθούν με αυτοθυσία στην οικοδόμηση της δημοκρατίας και την ανοικοδόμηση της χώρας τους. Ο δανεισμός δεν είναι σήμερα ληστρικός και είναι εύκολο να τα βγάλουν πέρα .

Γιάννης Μ.Μ. (Ν. Σμύρνη)

Η σύλληψη του Σαντάμ αποτελεί τη σύγχρονη ντροπή της ιστορίας. Αύριο θα είναι αργά για μεταμέλεια. Όλη η ανθρωπότητα είναι υπεύθυνη για την προσπάθεια υποβάθμισης της νοημοσύνης των λαών, την ηθική καταβαράθρωση τους, την διαστρέβλωση των εννοιών των λέξεων και των αξιών. Στο όνομα του τίποτα παρουσιάζεται επικεφαλής του πολιτισμένου κόσμου ποιος; αλήθεια ποιος; θλίψη και απογοήτευση. Ένα τμήμα αμελητέο μιας μεσαίας χώρας να παίζει το πιο μειωτικό για τους λαούς της γης παιγνίδι ! Αν δεν άρεσε το καθεστώς που επέβαλλε ο Σαντάμ στη χώρας του σε οποιονδήποτε, μπορούσε να ζητήσει με ειρηνικά μέσα να τον αποβάλει ο λαός του. Και μπορούσε, αν δεν είχε άλλους ανομολόγητους λόγους ο επιδρομέας. Πουθενά δεν θα έβρισκε φίλους του Σαντάμ. Πόσους εχθρούς έχει τώρα ο αμερικάνικος λαός από τη συμπεριφορά της ηγεσίας του; Τι θα γίνει με τον Σαντάμ; Να οδηγηθεί μαζί με τον κ. Μπους στο Διεθνές Δικαστήριο για να αποφασίσει αυτό μετά από κατ΄ αντιπαράσταση εξέταση να τους κρίνει. Και να δεχτούν την ετυμηγορία του.

Yannis (Αθήνα)

Θεωρώ την κατάσταση πολύ δύσκολη, για οποιαδήποτε δυτική δύναμη. Έχω την γνώμη, δοθέντος του μυστήριου, που ενυπάρχει στις συνειδήσεις των λαών, άρα και των πράξεων τους, πως τα επακόλουθα θα είναι και δυσμενή και απρόβλεπτα.

Γεράσιμος Γρίβας (Τορόντο, Καναδάς)

Σαντάμ Χουσεΐν ηγέτης του Ιράκ. Να αποφασίσει ο λαός του Ιράκ με ψηφοφορία για την τύχη του . Ο μόνος γνώστης και δίκαιος δικαστής επί της γης.

Δημήτριος Δημητρίου (Αθήνα)

Όνομα

Επώνυμο *

Διεύθυνση

Χώρα

Διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου

Τηλέφωνο*

* Προαιρετικό

To μήνυμά σας

Το BBC διατηρεί το δικαίωμα να προσαρμόσει τα κείμενά σας και δεν εγγυάται ότι όλα τα μηνύματα θα δημοσιευτούν.


Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2004 - 12:19 (Ώρα Λονδίνου)

Tο πρόγραμμα της ΝΔ για την υγεία

Καραμανλής: Oύτε εθνικό, ούτε σύστημα το EΣY

Tις προγραμματικές θέσεις της ΝΔ για τον τομέα της υγείας παρουσίασαν ο πρόεδρος του κόμματος Κώστας Καραμανλής και ο υπεύθυνος πολιτικού σχεδιασμού Γιώργος Σουφλιάς.

Mιλώντας στη διάρκεια της εκδήλωσης, ο κ. Καραμανλής ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «η υγεία δεν αντέχει άλλο την συντήρηση του κατεστημένου. Οι πολίτες ζητούν τη μετάβαση από την καμπύλη των χαμένων ευκαιριών, στην ευθεία της ανάπτυξης».

O πρόεδρος της ΝΔ άσκησε κριτική στην κυβερνητική πολιτική στον τομέα της υγείας, σημειώνοντας ότι το Eθνικό Σύστημα Yγείας δεν είναι ούτε εθνικό, ούτε σύστημα, ενώ χαρακτήρισε το πρόγραμμα του κόμματός του ολοκληρωμένο, ρεαλιστικό και εφαρμόσιμο.

Σχολιάζοντας τις προγραμματικές θέσεις της ΝΔ, ο υπουργός Yγείας Kώστας Στεφανής επεσήμανε, πως η προσπάθεια εντυπωσιασμού εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν συμβαδίζει με το περιεχόμενο των εξαγγελιών της για την υγεία, τις οποίες χαρακτήρισε γενικόλογες, ευχολογικές και υποσχεσιολογικές.

Tι προβλέπει

Mεταξύ των μέτρων που προβλέπει το πρόγραμμα υγείας της ΝΔ περιλαμβάνονται:

Kαθιέρωση του θεσμού του συνηγόρου Υγείας και Κοινωνικών Υπηρεσιών.

Eλεύθερη επιλογή ιατρού από τους ασφαλισμένους

Kατάργηση των συνταγογραφούμενων φαρμάκων.

Δωρεάν θεραπεία απεξάρτησης τοξικομανών.

Ίδρυση αστικών κέντρων υγείας στο πλαίσιο του EΣY.

Kαθιέρωση συμβάσεων από τα κρατικά νοσοκομεία με ιδιωτικούς ασφαλιστικούς φορείς.

Δημιουργία τράπεζας προμηθειών στο υπουργείο Υγείας και δημόσιοι διαγωνισμοί από τα δημόσια νοσοκομεία για τις προμήθειές τους.

Aύξηση των μονάδων εντατικής θεραπείας, εκσυγχρονισμός του EKAB, ίδρυση νοσοκομείου παίδων στη Θεσσαλονίκη, δύο τραυματολογικών κέντρων σε νοσοκομεία πόλεων κατά μήκος των εθνικών οδών και δύο πανεπιστημιακών νοσοκομείων στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

Kατάργηση των απογευματινών ιδιωτικών ιατρεία στα νοσοκομεία για τους πανεπιστημιακούς και τους γιατρούς του ΕΣΥ.

Πριμ παραγωγικότητας και πρόσθετες αμοιβές για το ιατρικό προσωπικό.


Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2004 - 12:53 (Ώρα Λονδίνου)

Eπτά νομοσχέδια προκαλούν αντιδράσεις

Mε τον πρόεδρο της Δημοκρατίας K. Στεφανόπουλο συναντήθηκε ο K. Καραμανλής

Την κατάθεση πλήθους νομοσχεδίων στη Bουλή λίγες εβδομάδες πριν από τη διάλυσή της κατήγγειλε ο πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Καραμανλής, χαρακτηρίζοντας τα νομοθετήματα ρουσφετολογικά, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε πως το ΠΑΣΟΚ προχωρά στον εκλογικό του αγώνα με νηφαλιότητα και ευθύνη.

Tις δηλώσεις αυτές έκανε ο κ. Καραμανλής ύστερα από συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο, κατά την οποία τον ενημέρωσε σχετικά με τις προτάσεις του για το πλαίσιο της προεκλογικής αντιπαράθεσης.

Ο κ. Καραμανλής δήλωσε ότι «είναι χρέος να επιβάλουμε έναν νέο πολιτικό πολιτισμό» και άφησε αιχμές για τη στάση της κυβέρνησης με αφορμή την κατάθεση στη Βουλή επτά -ρουσφετολογικών, όπως τα χαρακτήρισε- νομοσχεδίων.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επανέλαβε ότι πρέπει να διασφαλισθεί η ουδετερότητα του κράτους κατά την προεκλογική περίοδο, ενώ σημείωσε ότι πρέπει να τηρηθεί το Σύνταγμα με σεβασμό και προβολή όλων των απόψεων.

Ο πρόεδρος της ΝΔ επανέφερε την πρότασή του για τη διεξαγωγή τριών τηλεοπτικών συζητήσεων με τον υποψήφιο πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου και μιας με τη συμμετοχή όλων των αρχηγών των κομμάτων που εκπροσωπούνται στη Βουλή και την Ευρωβουλή.

Ο κ. Καραμανλής σημείωσε ακόμη, πως θα πρέπει να προστατευθεί το περιβάλλον από την αφισσορύπανση και την ηχορύπανση.

Aπάντηση Πρωτόπαπα

«Το ΠΑΣΟΚ προχωρά στον εκλογικό του αγώνα με νηφαλιότητα, ευθύνη και αντιπαράθεση θέσεων. Ο κ. Καραμανλής πρέπει να πείσει για την αλήθεια των λόγων του» ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Xρήστος Πρωτόπαπας, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του προέδρου της ΝΔ μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Στο σχόλιό του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπαινίχθη χθεσινές δηλώσεις του βουλευτή της ΝΔ Βύρωνα Πολύδωρα, ο οποίος -όπως παρατήρησε ο κ. Πρωτόπαπας χωρίς να τον κατονομάσει- «στράφηκε κατά της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ με βαρύτατες εκφράσεις».

Kαταγγέλλει ο Tσοβόλας

Kριτική κατά της κυβέρνησης για την κατάθεση πλήθους νομοσχεδίων στη Bουλή άσκησε και ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δημήτρης Τσοβόλας, δηλώνοντας:

«Και με την 'νέα εποχή' και με τη 'νέα σελίδα' που γύρισε το ΠΑΣΟΚ, λίγες μέρες πριν από τη διάλυση της Βουλής, εκφυλίζεται αυτή -η Βουλή- με σειρά νομοσχεδίων που καταθέτει η κυβέρνηση για να εξυπηρετήσει τα διαπλεκόμενα με αυτήν οικονομικά συμφέροντα, σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων και της ελληνικής οικονομίας.

»Το ΔΗΚΚΙ καταγγέλλει αυτήν την αντιδημοκρατική και πολιτικά ανέντιμη πολιτική του ΠΑΣΟΚ και της κυβέρνησής του. Αποκαλύπτεται πλήρως ότι η αλλαγή της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ αποτελεί προεκλογικό πυροτέχνημα, προκειμένου να εγκλωβισθούν οι πολίτες και να συνεχισθεί η κοινωνικά άδικη, αντιλαϊκή, νεοφιλελεύθερη πολιτική, που εφαρμόσθηκε και μέχρι σήμερα από το δήθεν εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ».


Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2004 - 12:26 (Ώρα Λονδίνου)

Oι προτάσεις ΝΔ για την υγεία

Oρισμένα από τα πρωτοσέλιδα

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Θέατρο του παραλόγου στη Βουλή. Άρον - άρον κλείνουν «τρύπες» και «υποχρεώσεις» οι υπουργοί. Ξεπουλάνε με συνοπτικές διαδικασίες και το Ελληνικό.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Ανάσα στην υγεία. Αλλαγές σε όλα τα επίπεδα με το πρόγραμμα της ΝΔ.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Επιλογή γιατρού και κατ' οίκον νοσηλεία. Το κυβερνητικό πρόγραμμα της ΝΔ για σύγχρονες υπηρεσίες Υγείας.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Υγεία με αξιοπρέπεια για όλους. Ριζική αναθεώρηση στο αμαρτωλό ΕΣΥ. Πόλεμος στην ταλαιπωρία, στις ουρές και τα ράντζα.

Η ΑΥΓΗ: Η τηλε-προπαγάνδα καταργεί τον πολίτη. Αλαζονικές κυβερνητικές δικαιολογίες.

ΑΥΡΙΑΝΗ: Σαρώνει ο Γιώργος. Βγαίνουν 3 νέα γκάλοπ. Η δημοκρατική παράταξη πέρασε ήδη στην πρώτη θέση σύμφωνα με τα στοιχεία των καινούργιων δημοσκοπήσεων.

ΤΟ ΒΗΜΑ: «Χάρτα Παπανδρέου» με διευρυμένο κοινωνικό πακέτο. Το δικό του «ΕΣΥ» παρουσίασε ο κ. Καραμανλής.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Επανάσταση και στην υγεία. Ριζοσπαστικό πρόγραμμα από Καραμανλή - NΔ.

ΕΘΝΟΣ: Έρχονται οι αυξήσεις σε μισθούς, συντάξεις, ΕΚΑΣ. Το χρονοδιάγραμμα για όλους τους δικαιούχους.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Όλων των ειδών τα... γιατροσόφια υπόσχονται στον Λαό. Καραμανλής και Παπανδρέου σε αγώνα δρόμου για να αποσπάσουν την πολυπόθητη ψήφο.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Πρόγραμμα - τομή για την υγεία των Ελλήνων. ΝΔ: Ριζοσπαστικές λύσεις για τους ασθενείς και την ποιότητα της περίθαλψης.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Πάρε κόσμε ως τις εκλογές. 230 εκ. ευρώ για αύξηση μισθών, συντάξεων και αναδρομικά.

ΕΣΤΙΑ: Να τολμήση ο Καραμανλής. Επιβεβλημένη η υπερψήφισις του εκλογικού νόμου.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Τομή στο ΕΣΥ από Καραμανλή. Πρόταση ουσίας στην εποχή της εικονολατρίας.

Ο ΛΟΓΟΣ: Κλιμακώνεται ο προεκλογικός «πόλεμος». Γ. Παπανδρέου: Υπάρχει μία «νέα ελπίδα».

ΤΑ ΝΕΑ: Χαρίζει το ΕΣΥ σε μεγαλογιατρούς η ΝΔ. Στη συνταγή Μητσοτάκη επιστρέφει ο Καραμανλής.

ΝΙΚΗ: Νέα ελπίδα, νέα δυναμική. Η πορεία προς τον λαό αρχίζει από τη Θράκη.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Πλατιά εξόρμηση στη νεολαία ξεδιπλώνει το ΚΚΕ.

Η ΧΩΡΑ: Νυστέρι στο ΕΣΥ. Ο Καραμανλής εξήγγειλε επαναστατικές αλλαγές για την υγεία. Δωρεάν περίθαλψη για όλους. Ελεύθερη επιλογή γιατρού.

CITY PRESS: Παροχές και αυξήσεις: Τι θα πάρετε και πότε.

METRORAMA: «Κλιμακωτή» καταβολή αυξήσεων επιδομάτων. Υπάρχει περιθώριο για νέες παροχές από το 2005, λέει ο κ. Χριστοδουλάκης.

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Πάει ταμείο η... μισή Ελλάδα. «Τρέχει» η κυβέρνηση για να δώσει αυξήσεις αναδρομικά.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Παροχές με σφραγίδα Παπανδρέου. Ο Ν. Χριστοδουλάκης δηλώνει τώρα ότι υπάρχουν περιθώρια!

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Νέο σύστημα για την υγεία πρότεινε ο Κ. Καραμανλής.

Πρόγραμμα της ΝΔ για την υγεία

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει ότι «σύγχρονες υπηρεσίες υγείας για όλους. Αυτό αποτελεί τη βασική αρχή του προγράμματος Υγείας της ΝΔ, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα από τον ίδιο τον πρόεδρο της ΝΔ κ. Κώστα Καραμανλή».

Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ σημειώνει ότι «τη δημιουργία ενός συστήματος Υγείας που θα εξασφαλίζει στον Έλληνα πολίτη σίγουρη, άμεση και αξιοπρεπή -πάνω απ΄ όλα- περίθαλψη, προβλέπει το κυβερνητικό πρόγραμμα της NΔ. Διασφαλίζει, μεταξύ άλλων, γιατρούς, νοσηλεία και φάρμακα για όλους τους Έλληνες, ανεξαρτήτως από το εισόδημά τους».

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ προσθέτει, ότι «σε μία κρίσιμη φάση του εκλογικού αγώνα, σε χρόνο κατά τον οποίο κυριαρχεί η επικοινωνία και η εικόνα, η ΝΔ που λοιδορείται συνεχώς από την κυβέρνηση για προγραμματική ατολμία, παρουσίασε χθες μία άκρως ενδιαφέρουσα πρόταση για τον χειμαζόμενο τομέα της Υγείας, θέτοντας προς συζήτηση κρίσιμα θέματα για τη μεταρρύθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας».

Σύμφωνα με την TRAFFIC, «ριζική αναθεώρηση του ΕΣΥ, βελτίωση της ποιότητας των ιατρικών υπηρεσιών, αξιοποίηση των πόρων και αποφυγή της σπατάλης είναι τα βασικά σημεία που περιλαμβάνει στο κυβερνητικό της πρόγραμμα για την Υγεία η NΔ».

Η ΒΡΑΔΥΝΗ εκτιμά ότι «επανάσταση στο χώρο της Υγείας προκαλεί το σχετικό κυβερνητικό πρόγραμμα της ΝΔ. Με προτάσεις - τομές, που υπόσχονται ριζικές μεταβολές στο τοπίο της Υγείας στη χώρα μας, όπως η καθιέρωση εθνικής συλλογικής σύμβασης με ιδιώτες γιατρούς, οι οποίοι θα παρέχουν τις υπηρεσίες τους στους ασφαλισμένους, η ΝΔ δεσμεύθηκε χθες δια του Κώστα Καραμανλή, για την ολική αναμόρφωση του υπάρχοντος αποτυχημένου -όπως ομολόγησαν πρόσφατα ο νυν και οι πρώην αρμόδιοι υπουργοί- συστήματος Υγείας και την παροχή υπηρεσιών στους Έλληνες πολίτες που θα είναι αντίστοιχες».

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ επισημαίνει ότι «το πρόγραμμα της ΝΔ για την Υγεία που δημοσιοποιήθηκε χθες δείχνει το υψηλό πολιτικό επίπεδο της αυριανής κυβέρνησης και επαναφέρει το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης στην ουσία της πολιτικής, μακριά από τα επικοινωνιακά κόλπα του ΠΑΣΟΚ».

Η ΧΩΡΑ προσθέτει ότι «οι επαναστατικές αλλαγές που φέρει η ΝΔ Δημοκρατία στην υγεία ανταποκρίνονται στο έπακρο στις απαιτήσεις των πολιτών και την κοινωνική αναγκαιότητα για ένα σύγχρονο κράτος, με διαρκείς υπηρεσίες υγείας, δωρεάν περίθαλψη για όλους τους Έλληνες και ανασύσταση των θεσμών και των λειτουργιών».

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ προσθέτει ότι «το πρόγραμμα για την Υγεία που παρουσίασε χθες η ΝΔ είναι κατά γενική ομολογία πλήρες και δεν αφήνει κανένα κενό. Ένα ολοκληρωμένο και ρεαλιστικό πρόγραμμα, που θα συντελέσει στην ουσιαστική αναβάθμιση της δημόσιας υγείας. Ανταποκρίνεται απόλυτα στις προσδοκίες των ψηφοφόρων, οι οποίοι σε εντυπωσιακό ποσοστό, όπως καταγράφει η τελευταία δημοσκόπηση, ζητούν άλλη πολιτική στην Υγεία».

Σύμφωνα με την ΑΠΟΦΑΣΗ, «το αμαρτωλό ΕΣΥ αναθεωρείται πλήρως με στόχο να τελειώσει η ταλαιπωρία με τα ράντζα, τις ουρές και τις λίστες αναμονής. Παράλληλα, θα δημιουργηθούν δύο νέα πανεπιστημιακά νοσοκομεία και ένα νέο 'Παίδων' (στη Θεσσαλονίκη) καθώς και Τραυματολογικά Κέντρα στις εθνικές οδούς».

O ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ γράφει, ότι «μετατροπή των νοσοκομείων σε επιχειρηματικές μονάδες και 'εκχώρησή' τους στις ασφαλιστικές εταιρίες υπόσχεται η ΝΔ επεκτείνοντας την πολιτική της σημερινής κυβέρνησης».

Η CITY PRESS εκτιμά ότι «σύμφωνα με την τελευταία πανελλαδική δημοσκόπηση, η ΝΔ διατηρεί ένα σχετικά άνετο προβάδισμα έναντι του ΠΑΣΟΚ στην πρόθεση ψήφου και παραμένει στην αντίληψη της κοινής γνώμης το κόμμα που έχει τις περισσότερες πιθανότητα να κερδίσει τις επόμενες εκλογές. Παρά την υπεροχή που καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις, οι υποστηρικτές της ΝΔ είναι βαθιά προβληματισμένοι εξαιτίας της αδυναμίας των περισσότερων στελεχών της να κάνουν αποτελεσματικό προεκλογικό αγώνα».

Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ στο σχόλιό της αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι «διαβεβαίωνε η ΝΔ ότι έχει πρόγραμμα για την υγεία. Χθες, τελικά παρουσίασε ένα κείμενο προγράμματος που είναι μάλλον ευχολόγιο με πλήθος αοριστίες και πάρα πολλά αινίγματα, που και με τις πιο καλές και φιλικές προθέσεις είναι αδύνατον να απαντηθούν, ώστε να καταλάβει ο πολίτης. Κρύβεται πίσω από το νεοδημοκρατικό πρόγραμμα - αίνιγμα μία έντονη τάση ιδιωτικοποίησης της Υγείας που σημαίνει μεγαλύτερη επιβάρυνση του πολίτη όταν το αγαθό της υγείας θα πρέπει να προσφέρεται δωρεάν».

Σύμφωνα με τα ΝΕΑ, «στα συμφέροντα των μεγαλογιατρών παραδίδει η ΝΔ το ΕΣΥ. Το σύστημα απασχόλησης των γιατρών που περιέχεται στο πρόγραμμά της για την Υγεία -σύστημα που είχε εφαρμόσει και την περίοδο 1990 - 93 η κυβέρνηση Μητσοτάκη- δίνει τη δυνατότητα στους γιατρούς να ασκούν ιδιωτική ιατρική μέσα από τα δημόσια νοσοκομεία και ανοίγει τον δρόμο για ασθενείς δύο ταχυτήτων».

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2004 - 16:09 (Ώρα Λονδίνου)

Αμετανόητη η Βρετανία για τα ελγίνεια

Το Βρετανικό Μουσείο είναι αποφασισμένο να μην επιστρέψει τα Μάρμαρα

Πάγια παραμένει η θέση του Βρετανικού Μουσείου στο ενδεχόμενο επιστροφής ή δανεισμού των μαρμάρων του Παρθενώνα στην Ελλάδα. Ενώ Βρετανοί βουλευτές και πανεπιστημιακοί ξεκινούν μια νέα εκστρατεία για τον επαναπατρισμό των αρχαιοτήτων, ο διευθυντής του μουσείου, Νιλ Μακ Γκρέγκορ, επιμένει ότι το Βρετανικό Μουσείο παραμένει ο καταλληλότερος χώρος για την έκθεση των γλυπτών.

«Ο Παρθενώνας έχει υποστεί ανεπανόρθωτες ζημιές από τον 17ο αιώνα. Η πλήρης αποκατάστασή του και η επανένωση των μαρμάρων θεωρείται ανέφικτη. Μόνο το 50% των αυθεντικών γλυπτών διατηρούνται σε καλή κατάσταση και μπορούν να εκτεθούν και από αυτά τα μισά βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο», λέει μεταξυ άλλων η ανακοίνωση του διευθυντή του μουσείου, Νιλ Μακ Γκρέγκορ.

Την ίδια στιγμή, δόθηκαν στο φως της δημοσιότητας δύο δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι το 73% και το 81% των Βρετανών αντίστοιχα πιστεύουν ότι τα γλυπτά του παρθενώνα πρέπει να επιστραφούν ή να δανειστούν στο τόπο καταγωγής τους.

Οι δημοσκοπήσεις έγιναν για λογαριασμό μιας νέας οργάνωσης για την Επανένωση των Μαρμάρων (Marbles Reunited) - όπως ονομάζεται - η οποία από σήμερα ξεκινά μια νέα εκστρατεία σε ολόκληρη τη Βρετανία συνενώνοντας τις υπάρχουσες ομάδες που εργάζονται εδώ και χρόνια για την επιστροφή των γλυπτών στην Ελλάδα.

Δηλώσεις Ρόμπιν Κουκ

Ένας από τους ένθερμους υποστηρικτές της νέας εκστρατείας είναι και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Ρόμπιν Κουκ, ο οποίος μίλησε στην ελληνική υπηρεσία του BBC για τις νέες ελπίδες που φέρνει αυτή η προσπάθεια και για τη σημασία των αποτελεσμάτων των δημοσκοπήσεων.

«Είμαι ικανοποιημένος για την εκστρατεία. Με ενθαρρύνει η στήριξη της κοινής γνώμης. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι σε ποσοστά πέντε προς ένα και οχτώ προς ένα οι Βρετανοί επιθυμούν την επιστροφή των μαρμάρων στην Ελλάδα.

Αυτό δεν με εκπλήσσει γιατί το βρετανικό κοινό είναι γενναιόδωρο, έχει ευσυνειδησία και διακρίνει το σωστό από το λάθος.

Γνωρίζουν λοιπόν ότι τα μάρμαρα του Παρθενώναν ανήκουν στον Παρθενώνα», δήλωσε στην ελληνική υπηρεσία του BBC ο Ρόμπιν Κουκ.

Ο ίδιος σε συνέντευξη Τύπου χαρακτήρισε παλαιομοδίτικες τις απόψεις του Βρετανικού Μουσείου, σχετικά με την καλύτερη φροντίδα των αρχαιοτήτων στη Βρετανία.

Την εκστρατεία στηρίζουν 60 βουλευτές, πανεπιστημιακοί και δημοσιογράφοι.

Όπως όμως έγινε σαφές κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες και αυτό γιατί το μουσείο της Ακροπόλεως δεν είναι έτοιμο, όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο πρώην βουλευτής των Εργατικών, Κρις Πράις.

Ενας κλασικιστής για τα Μάρμαρα

Τον λόγο που σημειώνεται αυτή η στροφή υπέρ της επιστροφής των Ελγινείων ανέπτυξε στο BBC ο Άντονι Σνοντγκράς καθηγητής κλασικών σπουδών του πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ.

«Νομίζω πως οφείλεται στην επιτυχία που είχε μια μικρή περιοδεύουσα έκθεση. Η έκθεση μας απεκάλυψε ότι κάποια από τα κτερίσματα του Παρθενώνα βρισκονται ήδη στην Αθήνα.

Οι περισσότεροι Βρετανοί δεν το γνώριζαν αυτό. Δεν γνώριζαν ακόμα ότι ένα μέρος από κάποιο κτέρισμα βρίσκεται στο Λονδίνο ενώ το υπόλοιπο στην Αθήνα.

Όποιος είδε την έκθεση εκείνη, σκέφτηκε - «Μα είναι τρελό, θα πρέπει τα γλυπτά να βρίσκονται συγκεντρωμένα σε ένα τόπο»

Ο Βρετανός πανεπιστημιακός απορρίπτει το επιχείρημα ορισμένων αρχαιολόγων και της διεύθυνσης του Βρετανικού Μουσείου ότι οι Έλληνες δεν μπορούν να διαφυλάξουν τους αρχαιολογικούς θησαυρούς τους.

«Θεωρώ το επιχείρημα αυτό απαραδεκτο και άδικο.

Οι επιδόσεις των ελληνικών αρχών στον τομέα της συντήρησης των αρχαιολογικών θησαυρών ειδικά την τελευταία δεκαετία είναι πολύ καλύτερες από τις επιδόσεις του Βρετανικού Μουσείου.

Όποιος έχει δει τα σχέδια του νέου Μουσείου της Ακροπόλεως θα καταλάβει ότι τα Μαρμαρα του Παρθενώνα θα είναι πολύ καλύτερα εκτεθειμμένα εκεί παρά εδω στο Λονδίνο», τόνισε στο BBC ο καθηγητής του Κέιμπριτζ Αντονυ Σνόντγκρας.


Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2004 - 11:57 (Ώρα Λονδίνου)

Μάχη κατά της πολιομυελίτιδας

Τα κρούσματα της πολιομυελίτιδας αυξάνονται στην Ινδία

Έκτακτη συνάντηση για την αντιμετώπιση της πολιομυελίτιδας πραγματοποιείται στη Γενεύη από τις χώρες όπου υπάρχει το μεγαλύτερο πρόβλημα.

Αν και η πολιομυελίτιδα έχει εξαλειφθεί από 190 χώρες τα τελευταία 15 χρόνια, έξι χώρες - η Ινδία, το Πακιστάν, το Αφγανιστάν, η Νιγηρία, ο Νίγηρας και η Αίγυπτος - συνεχίζουν να έχουν μεγάλα προβλήματα λόγω της ασθένειας.

Η εκστρατεία για την οριστική εξάλειψη της πολιομυελίτιδας είχε θέσει αρχικώς προθεσμία το 2000 για την αντιμετώπιση του προβλήματος σε παγκόσμιο επίπεδο.

Πολλοί γιατροί θεωρούν ότι το 2004 είναι η τελευταία ευκαιρία για την επίτευξη των στόχων της εκστρατείας, η οποία στοίχισε τρία δισεκατομμύρια δολάρια.

Απαγόρευση εμβολίων

Η έναρξη της εκστρατείας έγινε το 1988, όταν περισσότερες από 125 χώρες αντιμετώπιζαν σοβαρό πρόβλημα.

Τους τελευταίους μήνες μάλιστα παρατηρήθηκε αύξηση των κρουσμάτων στις έξι χώρες όπου συνεχίζουν να υπάρχουν κρούσματα της ασθένειας.

Στη Νιγηρία απαγορεύθηκαν τα εμβόλια κατά της πολιομυελίτιδας, καθώς οι ανώτατοι πνευματικοί ηγέτες της χώρας θεώρησαν ότι οι εμβολιασμοί προκαλούν στειρότητα.

Πιστεύεται ότι η συνάντηση στη Γενεύη έχει σκοπό να επιλύσει τέτοιου είδους προβλήματα και να προωθήσει και πάλι την εκστρατεία.


Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2004 - 12:58 (Ώρα Λονδίνου)

Στην Τουρκία ο Πρόντι

Του ανταποκριτή μας στην Κωνσταντινούπολη, Άλκη Κούρκουλα

Ο Ρομάνο Πρόντι είναι ο πρώτος πρόεδρος της Κομισιόν που επισκέπτεται την Άγκυρα από το 1963

Επίκαιρη υπενθύμιση των εκκρεμοτήτων που παραμένουν στο κρίσιμο για την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση 2004, θεωρείται η επίσκεψη στην Άγκυρα του προέδρου της Κομισιόν, Ρομάνο Πρόντι.

Ο κ. Πρόντι είναι ο πρώτος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που επισκέπτεται επισήμως την Τουρκία μετά το 1963 όταν η Άγκυρα υπέγραψε τη συμφωνία σύνδεσης με τις Ευρωπαϊκές Κοινότητες.

Έτσι η επίσκεψη αυτή αναμένεται να έχει ιδιαίτερα συμβολικό χαρακτήρα, για αυτό και ο κ. Πρόντι θα απευθυνθεί στην ολομέλεια της τουρκικής εθνοσυνέλευσης προτού αρχίσει τις επαφές του με τον πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν και τον υπουργό Εξωτερικών, Αμπτουλά Γκιουλ.

Ο κ. Πρόντι συνοδεύεται από τον Γκίντερ Φερχόιγκεν, αρμόδιο επίτροπο για τη διεύρυνση, ο οποίος συχνά είχε αναλάβει να υπενθυμίσει σκληρές πραγματικότητες στην Τουρκία.

Η επίσκεψη του Ρομάνο Πρόντι συμπίπτει όχι μόνο με την έναρξη του

δύσκολου 2004 για την Τουρκία αλλά και με την κρίσιμη καμπή στην αντιμετώπιση του Κυπριακού.

Σχέδιο Ανάν

Η τουρκική ηγεσία θα ανακοινώσει στον κ. Πρόντι ότι είναι αποφασισμένη να λύσει το Κυπριακό στα πλαίσια του σχεδίου Ανάν.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός θα συναντηθεί άλλωστε με τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, σύντομα στο Νταβός της Ελβετίας, πριν επισκεφθεί την Ουάσινκτον όπου και εκεί αναμένεται να συζητήσει το Κυπριακό, με τον πρόεδρο Μπους.

Ο κ. Πρόντι αναμένεται να επαναλάβει στην Άγκυρα ότι το Κυπριακό, παρ' ότι δεν αποτελεί υπό τη στενή έννοια κριτήριο για την ένταξη της Τουρκίας, θα επηρεάσει αποφασιστικά τη διαδικασία.

Διπλωματικές πηγές στην Άγκυρα λένε πάντως ότι οι συνομιλίες για το Κυπριακό θα μπορούσαν να αρχίσουν στη Γενεύη την πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου, αν οι δυο πλευρές δεσμευθούν να αναζητήσουν λύση στα πλαίσια των πρότασεων του γενικού γραμματέα.


Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2004 - 10:58 (Ώρα Λονδίνου)

Διαδηλώσεις στο Ιράκ

Στις διαδηλώσεις συμμετέχουν ακόμη και παιδιά

Δεκάδες χιλιάδες Ιρακινοί συγκεντρώθηκαν έξω από ένα ισλαμικό τέμενος στην πόλη Βασόρα, ζητώντας την άμεση διεξαγωγή εκλογών.

Η κοινότητα των Σιιτών στο Ιράκ, η οποία αποτελεί και την πλειοψηφία, ζητά τη διεξαγωγή εκλογών και όχι το διορισμό μίας μεταβατικής κυβέρνησης από τις αμερικανικές αρχές.

Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών και υπέρ του ανώτατου πνευματικού ηγέτη των Σιιτών, Αγιατολάχ Αλί Σιστανί.

Όχι στην Αμερική, ναι στον Αγιατολάχ Αλί Σιστανί

Συνθήματα διαδηλωτών

Τα μέτρα ασφαλείας που έχουν ληφθεί στην περιοχή ήταν δρακόντεια, αλλά αυτό δεν εμπόδισε τους διαδηλωτές να καταφθάσουν εκεί.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι δεν ακούσθηκαν ανταλλαγές πυρός και ότι δεν σημειώθηκαν επεισόδια.

Πιστεύεται ότι οι διαδηλώσεις ήταν ειρηνικές διότι αυτό είχαν ζητήσει οι πνευματικοί ηγέτες των Σιιτών.

Οι βρετανικές αρχές, οι οποίες έχουν υπό τον έλεγχό τους την περιοχή, διατηρούν χαμηλό προφίλ, σύμφωνα με τους ανταποκριτές.

Η ανταποκρίτρια του BBC στην περιοχή θεωρεί ότι οι διαδηλώσεις αποτελούν μία προειδοποίηση για τις δυνάμεις κατοχής, οι οποίες γνωρίζουν την ισχύ της κοινότητας των Σιιτών και δεν θα ήθελαν να έλθουν σε αντιπαράθεση μαζί της.


Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2004 - 07:39 (Ώρα Λονδίνου)

«Τρομοκρατία στο αεροδρόμιο»

Δεν σημειώθηκαν προβλήματα στις πτήσεις μετά την κινητοποίηση των διωκτικών αρχών για την ασφάλεια του αεροδρομίου Χίθροου

Οι διωκτικές αρχές έχουν αρχίσει έρευνες και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού μετά τη σύλληψη ενός ανδρός στο αεροδρόμιο του Χίθροου που φέρεται να είχε στο παλτό του σφαίρες.

Πρόκειται για ένα άτομο ηλικίας 45 ετών από το Σουδάν που έφθασε στο Χίθροου από το αεροδρόμιο Ντάλες της Ουάσινγκτον την Τετάρτη το πρωΐ.

Ο άνθρωπος αυτός συνελήφθη κατά τη διάρκεια ελέγχου ρουτίνας και ενώ περίμενε να επιβιβασθεί σε αεροσκάφος που επρόκειτο να αναχωρήσει για το Ντουμπάϊ.

Οι αμερικανικές αρχές ανακοίνωσαν ότι έχουν αρχίσει έρευνες στο αεροδρόμιο Ντάλες για να προσδιορισθεί πως ο άνδρας αυτός μπόρεσε να επιβιβασθεί σε αεροσκάφος έχοντας σφαίρες στο παλτό του.

Εκπρόσωπος της Αμερικανικής Υπηρεσίας για την Ασφάλεια των Μεταφορών (TSA), που είναι υπεύθυνη για την ασφάλεια των αεροδρομίων στις ΗΠΑ, είπε στο BBC ότι μέχρι στιγμής οι σχετικές έρευνες δεν έχουν δείξει γιατί το άτομο αυτό δεν εντοπίσθηκε στο αεροδρόμιο Ντάλες πριν επιβιβασθεί στην πτήση της Virgin Atlantic.

Οι πέντε σφαίρες που βρέθηκαν πάνω του εξετάζονται από ειδικούς της βρετανικής ιατροδικαστικής υπηρεσίας.


Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2004 - 08:22 (Ώρα Λονδίνου)

Παραίτηση του υπουργού των Εξωτερικών της Νότιας Κορέας

Ο κ. Γιόον είχε αναλάβει το υπουργείο των Εξωτερικών πριν περίπου ένα χρόνο

Ο υπουργός των Εξωτερικών της Νότιας Κορέας παραιτήθηκε.

Ο κ. Γιόον Γιάνγκ- κουάν απεχώρησε από τη θέση του όταν δέχθηκε επικρίσεις για την πολιτική που ακολουθεί.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες αξιωματούχοι του υπουργείου επέκριναν ανοικτά ορισμένους συμβούλους του προέδρου.

Ο πρόεδρος Ρο Μόο-χιούν υποστηρίζει μία περισσότερο ανεξάρτητη πολιτική έναντι των ΗΠΑ.

Ο πρόεδρος Ρο είπε ότι αναμένει όσοι διαφωνούν με την πολιτική του να υποβάλλουν την παραίτησή τους.

Δημοσιεύματα στον τύπο αναφέρουν ότι στους κόλπους της κυβέρνησης υπάρχει διάσταση απόψεων όσον αφορά την επανεγκατάσταση των αμερικανικών βάσεων και την αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων στο Ιράκ.


Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2004 - 04:51 (Ώρα Λονδίνου)

Σκεπτικισμός για το διαστημικό πρόγραμμα Μπους

«Οταν ο Τζοτρτζ Μπους δείχνει με το δάκτυλο το φεγγάρι θα πρέπει κανείς να προσέξει το δάκτυλο και τα κίνητρα του ανθρώπου που το χρησιμοποιεί», γράφει η γαλλική εφημερίδα «Λιμπερασιόν».

«Αριστοτεχνική κίνηση που δεν θα μπορούσε να ξεφύγει της προσοχής κανενός», χαρακτήρίζει η «Λιμπερασιόν» την ανακοίνωση του προέδρου Μπους για τη διάθεση 12 δισεκατομμυρίων δολαριών για την ενίσχυση του διαστημικού προγράματος των ΗΠΑ.

«Το Τέξας και η Φλόριδα είναι πολιτείες κλειδιά για την επανεκλογή του κ. Μπους», επισημαίνει η «Λιμπερασιόν» που δεν παραλείπει να τονίσει ότι οι δύο αυτές πολιτείες - «έχουν συμφέρον από την επιτυχία της NASA».

«Όταν όμως ο κ. Μπους έδειχνε το φεγγάρι, στο μυαλό του είχε κυρίως τον αστροναύτη που σκοπεύει να στείλει στη σελήνη η Κίνα», γράφει η γαλλική εφημερίδα.

Όπως ο πρόεδρος Κέννεντι το 1961, έτσι και σήμερα ο πρόεδρος Μπους έχει πραγματικά στρατηγικά κίνητρα όταν μιλά για ενίσχυση του προγράματος επανδρωμένων πτήσεων στο διάστημα, εκτιμά η «Λιμπερασιόν».

«Είναι θέμα ενόρασης και γοήτρου παράλληλα όμως και θέμα αποφασιστικότητας για τον έλεγχο του διαστήματος» , υπογραμμίζει η «Λιμπερασιόν».

Εκλογές και πόλεμος των άστρων

Τον σκεπτικισμό της για τα πραγματικά κίνητρα του Αμερικανού προέδρου εκφράζει και η αυστριακή εφημερίδα «Ντερ Στάνταρντ».

Όπως και η «Λιμπερασιόν» έτσι και η «Ντερ Στάνταρντ» θεωρεί ότι πίσω από τα σχέδια του Τζορτζ Μπους για το διάστημα κρύβονται - «οι εκλογές του Νοεμβρίου και ένας νέος πόλεμος των άστρων».

Η εφημερίδα παραδέχεται ότι οι συστηματικές πτήσεις στη σελήνη είναι εφικτές και ότι μία μέρα θα είναι δυνατή η χρήση του δορυφόρου της γής ως πηγής πρώτων υλών.

«Επικρατεί όμως η εντύπωση ότι ο κ. Μπους ακολουθεί λάθος δρόμο για λόγους που δεν μπορούν να θεωρηθούν έντιμοι», γράφει η εφημερίδα.

Η «Ντερ Στάνταρντ» ισχυρίζεται ότι είναι πολύ πιθανό ο πρόεδρος Μπους να έχει κατά νου τη δημιουργία μίας αμυντικής διαστημικής ασπίδας ενώ παράλληλα θα ήθελε να εκμεταλλευτεί τις επιτυχίες του διαστημικού προγράμματος για να παραμείνει στο Λευκό Οίκο για άλλα τέσσερα χρόνια.

Οι προεδρικές εκλογές, πρώτη στάση για τον Άρη

«Ο πρόεδρος Μπους σχεδιάζει τον δρόμο για τον Άρη αλλά η πρώτη στάση στη διαδρομή θα είναι οι προεδρικές εκλογές και ο Λευκός Οίκος», γράγει η εφημερίδα της Γενεύης «Les Temps».

«Μολονότι οι βιομηχανίες του διαστήματος δέχθηκαν με ικανοποίηση τις εξαγγελίες του προέδρου Μπους και είναι πρόθυμες να συμμετάσχουν στο νέο διαστημικό πρόγραμμα , η αμερικανική κοινή γνώμη φαίνεται να είναι πολύ περισσότερο αδιάφορη», παρατηρεί η «Les Temps».

Οι αναλυτές υποπτεύονται ότι ο κ. Μπους χρησιμοποιεί το διάστημα για να παρεκτρέψει την προσοχή της κοινής γνώμης από τα προβλήματα της αμερικανικής πολιτικής στο Ιράκ.

«Ένα πράγμα είναι βέβαιο, πριν ξαναγραφεί η αμερικανική ιστορία εξερεύνησης του διαστήματος ο Τζορτζ Μπους θα πρέπει να είναι και πάλι στο Λευκό Οίκο αυτό το φθινόπωρο», καταλήγει η ελβετική εφημερίδα «Les Temps».


Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2004 - 03:29 (Ώρα Λονδίνου)

«Η επανένωση των Μαρμάρων»

«Μία φωνή στη βιντεοταινία ακούγεται να λέγει: Μπορείτε να φαντασθείτε τη Μόνα Λίζα κομμένη στα δύο - το ένα κομμάτι στο Παρίσι και το άλλο στη Μόσχα; ».

Έτσι αρχίζει το άρθρο στη σημερινή «Γκάρντιαν» για τη νέα εκστρατεία που άρχισε την Τετάρτη κάτω από την «ομπρέλα» Επανένωση των Μαρμάρων και που στόχο έχει την επάνοδο των γλυπτών του Παρθενώνα στην αρχαία τους κοιτίδα - την Ακρόπολη.

«Το μήνυμα είναι σαφές: ένας μεγάλος αριθμός Βρετανών εκτιμά ότι είναι λάθος τα Μάρμαρα του Παρθενώνα να παραμένουν στο Βρετανικό Μουσείο», υπογραμμίζει η εφημερίδα «Γκάρντιαν».

Και πρώην υπουργός υπέρ της επιστροφής

Η «Ιντιπέντεντ» αναφέρεται στις πρόσφατες δηλώσεις του πρώην Βρετανού υπουργού των Εξωτερικών Ρόμπιν Κουκ.

Ο κ. Κουκ έχει τονίσει ότι η παλινόστηση των Μαρμάρων στην Ελλάδα - «θα είναι ένα εξαίρετο εφαλτήριο για τη βρετανική υποψηφιότητα για τη διοργάνωση των Ολυμπιακών του 2012».

Σύμφωνα με τον πρώην υπουργό της κυβέρνησης Μπλερ - «η βικτωριανή στάση του Βρετανικού Μουσείου στο θέμα των Ελγινείων είναι παρωχημένη ενώ οι δημοσκοπήσεις δείχνουν τα ευγενικά αισθήματα του βρετανικού λαού».

Όπως όμως γράφει η «Ιντιπέντεντ» το λανσάρισμα της νέας εκστρατείας για τα Μάρμαρα άφησε αδιάφορη την κυβέρνηση Μπλερ - κανένας υπουργός δεν ήταν παρόν στη σχετική εκδήλωση - ενώ «εχθρική» συνεχίζει να είναι η στάση του Βρετανικού Μουσείου.

Γιά άλλη μία φορά την Τετάρτη εκπρόσωπος του Βρετανικού Μουσείου επανέλαβε ότι - «το μουσείο δεν προτίθεται να αποχωρισθεί από ένα αναπόσπαστο τμήμα της συλλογής του».

Δάνειο μακράς διάρκειας

Η «Φαϊνάνσιαλ Τάϊμς» πληροφορεί τους αναγνώστες της ότι οι τέσσερις στους πέντε Βρετανούς θεωρούν ότι τα Μάρμαρα του Παρθενώνα θα πρέπει να επιστραφούν στην Αθήνα, στο πλαίσιο μίας συμφωνίας που θα επιτρέψει στο Βρετανικό Μουσείο να προχωρήσει στο «μακροχρόνιο δανεισμό» των γλυπτών στην Ελλάδα με αντάλλαγμα την εκ περιτροπής έκθεση ελληνικών αρχαιοτήτων στο Λονδίνο.

«Η πρόταση του δανεισμού έγινε από την ελληνική κυβέρνηση που θέλησε μ΄αυτό τον τρόπο να παρακάμψει το αμφιλεγόμενο θέμα της ιδιοκτησίας των γλυπτών», σημειώνει η «Φαϊνάνσιαλ Τάϊμς».

Ο Πρόντι στην Τουρκία

Ένα άλλο θέμα που απασχολεί τη «Φαϊνάνσιαλ Τάϊμς» είναι η επίσημη επίσκεψη του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι στην Τουρκία.

«Την Πέμπτη, στην Άγκυρα, ο Ρομάνο Πρόντι στις συνομιλίες του με την τουρκική ηγεσία θα εγείρει το θέμα της ένταξης της Τουρκίας στην Κοινότητα εφόσον η κυβέρνηση Ερντογάν συμβάλλει στην επανένωση της Κύπρου και συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις στο εσωτερικό της χώρας», γράφει η «Φαϊνάνσιαλ Τάϊμς».

Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα ο κ. Πρόντι - «ο πρώτος επίτροπος που επισκέπτεται την Τουρκία μετά από 40 χρόνια» - θα παροτρύνει την Άγκυρα να ασκήσει πιέσεις στους Τουρκοκύπριους για την επίτευξη συμφωνίας στο Κυπριακό πρίν η διχοτομημένη Κύπρος ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση την 1η Μαΐου του 2004.

«Το ζήτημα της ένταξης της Τουρκίας στην Κοινότητα θα είναι ένα από τα πλέον αμφιλεγόμενα πολιτικά θέματα που θα αντιμετωπίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση φέτος» , σημειώνει η «Φαϊνάνσιαλ Τάϊμς» .

«Ο Τούρκος πρωθυπουργός θα χρησιμοποιήσει όλη του την ευστροφία για να πείσει τον κ. Πρόντι ότι η χώρα του δεν είναι ένα ακανθώδες πρόβλημα αλλά μία θετική συνεισφορά στο κλαμπ των ευρωπαϊκών χωρών» , υπογραμίζει σε κύριο του άρθρο ο Κουέντιν Πιλ στη «Φαϊνάνσιαλ Τάϊμς».


Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2004 - 04:51 (Ώρα Λονδίνου)

Σκεπτικισμός για το διαστημικό πρόγραμμα Μπους

«Οταν ο Τζοτρτζ Μπους δείχνει με το δάκτυλο το φεγγάρι θα πρέπει κανείς να προσέξει το δάκτυλο και τα κίνητρα του ανθρώπου που το χρησιμοποιεί», γράφει η γαλλική εφημερίδα «Λιμπερασιόν».

«Αριστοτεχνική κίνηση που δεν θα μπορούσε να ξεφύγει την προσοχή κανενός», χαρακτήρίζει η «Λιμπερασιόν» την ανακοίνωση του προέδρου Μπους για τη διάθεση 12 δισεκατομμυρίων δολαριών για την ενίσχυση του διαστημικού προγράματος των ΗΠΑ.

«Το Τέξας και η Φλόριδα είναι πολιτείες κλειδιά για την επανεκλογή του κ. Μπους», επισημαίνει η «Λιμπερασιόν» που δεν παραλείπει να τονίσει ότι οι δύο αυτές πολιτείες - «έχουν συμφέρον από την επιτυχία της NASA».

«Όταν όμως ο κ. Μπους έδειχνε το φεγγάρι, στο μυαλό του είχε κυρίως τον αστροναύτη που σκοπεύει να στείλει στη σελήνη η Κίνα», γράφει η γαλλική εφημερίδα.

Όπως ο πρόεδρος Κέννεντι το 1961, έτσι και σήμερα ο πρόεδρος Μπους έχει πραγματικά στρατηγικά κίνητρα όταν μιλά για ενίσχυση του προγράματος επανδρωμένων πτήσεων στο διάστημα, εκτιμά η «Λιμπερασιόν».

«Είναι θέμα ενόρασης και γοήτρου παράλληλα όμως και θέμα αποφασιστηκότητας για τον έλεγχο του διαστήματος» , υπογραμμίζει η «Λιμπερασιόν».

Εκλογές και πόλεμος των άστρων

Τον σκεπτικισμό της για τα πραγματικά κίνητρα του Αμερικανού προέδρου εκφράζει και η αυστριακή εφημερίδα «Ντερ Στάνταρντ».

Όπως και η «Λιμπερασιόν» έτσι και η «Ντερ Στάνταρντ» θεωρεί ότι πίσω από τα σχέδια του Τζορτζ Μπους για το διάστημα κρύβονται - «οι εκλογές του Νοεμβρίου και ένας νέος πόλεμος των άστρων».

Η εφημερίδα παραδέχεται ότι οι συστηματικές πτήσεις στη σελήνη είναι εφικτές και ότι μία μέρα θα είναι δυνατή η χρήση του δορυφόρου της γής ως πηγή πρώτων υλών.

«Επικρατεί όμως η εντύπωση ότι ο κ. Μπους ακολουθεί λάθος δρόμο για λόγους που δεν μπορούν να θεωρηθούν έντιμοι», γράφει η εφημερίδα.

Η «Ντερ Στάνταρντ» ισχυρίζεται ότι είναι πολύ πιθανό ο πρόεδρος Μπους να έχει κατά νου τη δημιουργία μίας αμυντικής διαστημικής ασπίδας ενώ παράλληλα θα ήθελε να εκμεταλλευτεί τις επιτυχίες του διαστημικού προγράμματος για να παραμείνει στο Λευκό Οίκο για άλλα τέσσερα χρόνια.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.