Compact version |
|
Wednesday, 27 November 2024 | ||
|
Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real AudioΕιδήσεις 04-01-04
Κυριακή 04 Ιανουαρίου 2004 - 16:11 (Ώρα Λονδίνου) Μέλη της Λόγια Τζίργκα μετά την έγκριση του συντάγματος Μετά από τρεις εβδομάδες εντατικών διαβουλεύσεων, η Λόγια Τζίργκα, το παραδοσιακό ανώτατο συμβούλιο του Αφγανιστάν, κατέληξε σε συμφωνία για το νέο σύνταγμα της χώρας. Το έγγραφο έλαβε την επίσημη συγκατάθεση των πεντακοσίων συνέδρων, ανοίγοντας το δρόμο για τη διενέργεια εκλογών εντός του έτους. Η επικύρωση του συντάγματος δεν έγινε με ψηφοφορία, αλλά με την έγερση των συνέδρων, σε ένδειξη επιδοκιμασίας, όταν τους ζητήθηκε από τον πρόεδρο του συμβουλίου, Σιμπγκαντουλά Μοχαντίντι. Ισχυρή κεντρική διοίκηση Ανταποκριτής του ΒΒC στην Καμπούλ μεταδίδει πως το νέο σύνταγμα προβλέπει μια ισχυρή κεντρική διοίκηση με ενισχυμένη τη θέση του προέδρου, κάτι για το ποίο ασκούσε πιέσεις ο νυν πρόεδρος του Αφγανιστάν, Χαμίντ Καρζάι. Παράλληλα, προβλέπεται ο σχηματισμός κοινοβουλίου με εγγυημένη ισχυρή εκπροσώπηση των γυναικών, καθώς και δύο θέσεις αντιπροέδρων. Ωστόσο, οι έντονες συνεδριάσεις και οι διαφωνίες στους κόλπους της Λόγια Τζίργκα αποκάλυψαν για άλλη μία φορά τις διαφορές μεταξύ των εθνοτικών ομάδων στο Αφγανιστάν, με αποτέλεσμα να εκτιμάται ότι για την επιτυχία και την ομαλή εφαρμογή του νέου συντάγματος είναι απαραίτητοι σημαντικοί συμβιβασμοί. Ικανοποίηση Ανάν Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, χαιρέτισε την υιοθέτηση του νέου συντάγματος, χαρακτηρίζοντάς την ιστορικό επίτευγμα. Ο κ. Ανάν είπε ότι το νέο σύνταγμα είναι ενδεικτικό της αποφασιστικότητας του λαού του Αφγανιστάν για μια σταθερή και δημοκρατική χώρα.
Κυριακή 04 Ιανουαρίου 2004 - 18:01 (Ώρα Λονδίνου) Για νίκη του λαού της Γεωργίας έκανε λόγο ο διαφαινόμενος μεγάλος νικητής των εκλογών, Μιχαήλ Σαακασβίλι Με συντριπτική πλειοψηφία φαίνεται ότι αναδεικνύεται ο νέος πρόεδρος της Δημοκρατίας της Γεωργίας, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων εξόδου (exit polls) που ανακοινώθηκαν αμέσως μόλις έκλεισαν οι κάλπες των προεδρικών εκλογών στην πρώην σοβιετική δημοκρατία. Ο 36χρονος δικηγόρος, με σπουδές στις ΗΠΑ, Μιχαήλ Σαακασβίλι, επικρατέστερος από τους έξι υποψηφίους, φαίνεται να συγκεντρώνει ποσοστό μεγαλύτερο του 85%. Ο κ. Σαακασβίλι δήλωσε ότι είναι ο νικητής των εκλογών για την ανάδειξη νέου προέδρου στη χώρα, λέγοντας ότι πρόκειται για νίκη του λαού της Γεωργίας. «Μαζί θα ξανακτίσουμε αυτήν τη χώρα», είπε ο κ. Σαακασβίλι, απευθυνόμενος στους οπαδούς του στην πρωτεύουσα Τυφλίδα. Όπως τόνισε, αρχικά θα αποκαταστήσει την τάξη και το νόμο και θα προσπαθήσει να αποκαταστήσει το σεβασμό προς τις δικαστικές αρχές και το κράτος. Πρόσθεσε ότι σκοπεύει να πολεμήσει τη διαφθορά σχηματίζοντας ένα επίλεκτο σώμα επιβολής του νόμου. Μεταξύ των σχεδίων του επίσης περιέλαβε και την προσέλκυση διεθνών επενδυτών. Οι εκλογές διεξήχθησαν έξι εβδομάδας μετά την παραίτηση από το προεδρικό αξίωμα του Έντβαρντ Σεβαρντνάτζε. Ο κ. Σεβαρντνάτζε υποχρεώθηκε σε παραίτηση μετά από τις μαζικές διαδηλώσεις, των οποίων ηγήθηκε ο διαφαινόμενος διάδοχός του και πολιτικό τέκνο του, Μιχαήλ Σαακασβίλι. Ο πρόεδρος της εκλογικής επιτροπής δήλωσε ότι καθώς η συμμετοχή στη διαδικασία ξεπέρασε το 50% του εκλογικού σώματος, η ψηφοφορία είναι έγκυρη.
Κυριακή 04 Ιανουαρίου 2004 - 14:57 (Ώρα Λονδίνου) Eπιστροφή στα γήπεδα του μπάσκετ Σε νέα ήττα οδήγησε την ΑΕΚ ο Άρης Nίκες για ΠAOK, Άρη, Oλυμπιακό Πειραιώς, Mακεδονικό, Περιστέρι και Παναθηναϊκό επεφύλασσε η πρώτη αγωνιστική του 2004 στο πρωτάθλημα της A1 κατηγορίας μπάσκετ. O Άρης θέτει υποψηφιότητα για την τετράδα μετά τη νίκη του επί της AEK, που συνεχίζει τον αγωνιστικό της κατήφορο, με σκορ 75 - 72. Πρωταγωνιστής του αγώνα της Θεσσαλονίκης ο Kόμματος που πέτυχε 29 πόντους για τον Άρη, ενώ από την AEK ξεχώρισε ο Tζένκινς (30). Στις νίκες επέστρεψε ο Oλυμπιακός Πειραιώς, επικρατώντας εκτός έδρας σε ένα ματς - ντέρμπι του Aπόλλωνα Πατρών, με σκορ 78 - 80. H πειραϊκή ομάδα εκμεταλλεύθηκε στα κρίσιμα σημεία την εμπειρία του Tόμιτς (20 πόντοι) και την ανωριμότητα στο παιχνίδι του Aπόλλωνα, από τον οποίον ξεχώρισε ο Tζόουνς (20). Eύκολα επικράτησε στη Θεσσαλονίκη ο ΠAOK του Hρακλείου, με πρωταγωνιστή το Mουλαομέροβιτς (25). Aπό τους Kρητικούς διεκρίθη ο Tζόνσον (21). O Mακεδονικός νίκησε με άνεση τον ουραγό Iωνικό Nέας Φιλαδελφείας, με πρωταγωνιστή το Xιλ (29), ενώ στο αθηναϊκό ντέρμπι, το Περιστέρι νίκησε εντός έδρας τον Πανιώνιο με 94 - 92, με εξαιρετικό το Mάικλ (35). Aπό τον Πανιώνιο καλύτερος ο αειθαλής Kορωνιός (24). Το πρωτοπόρο Mαρούσι δυσκολεύτηκε να ξεπεράσει το εμπόδιο του νεοφώτιστου Hλυσιακού, καθώς χρειάστηκε δύο παρατάσεις. Στην κανονική διάρκεια του αγώνα το σκορ ήταν ισόπαλο 76-76, στο τέλος της πρώτης παράτασης 88-88, για να επικρατήσει τελικά η ομάδα του παναγιώτη Γιαννάκη με 92-102. Ο Παναθηναϊκός, που ακολουθεί στη βαθμολογία, πέρασε ένα εύκολο απόγευμα κερδίζοντας στο γήπεδο Σπόρτινγκ τον Hρακλή με 77-62.
Κυριακή 04 Ιανουαρίου 2004 - 21:03 (Ώρα Λονδίνου) Αναφορά στη σύλληψη του Σαντάμ Χουσείν στις 13 Δεκεμβρίου γίνεται στο νέο μήνυμα που αποδίδεται στον Οσάμα μπιν Λάντεν Νέο μαγνητοφωνημένο μήνυμα που αποδίδεται στον αρχηγό της Αλ Κάιντα, Οσάμα μπιν Λάντεν, μετέδωσε το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα. Σε αυτό υπάρχει αναφορά στη σύλληψη του πρώην ηγέτη του Ιράκ, Σαντάμ Χουσείν, από τις αμερικανικές αρχές, στις 13 Δεκεμβρίου, γεγονός που υποδεικνύει ότι το μήνυμα ηχογραφήθηκε εντός των τριών τελευταίων εβδομάδων. Στο μήνυμα ο καταζητούμενος Σαουδάραβας καλεί τους μουσουλμάνους να διεξάγουν ιερό πόλεμο. Τους προτρέπει επίσης να πολεμήσουν με όπλα και όχι με διάλογο ενάντια στην κατοχή του Ιράκ. Επίσης ζητά από τους μουσουλμάνους να αντιμετωπίσουν τις συνωμοσίες που, όπως λέει, εξυφαίνονται εναντίον τους. Παράλληλα, κατηγορεί τις κυβερνήσεις των αραβικών κρατών του Κόλπου ότι υποστήριξαν την αμερικανική εισβολή στη χώρα. Το μήνυμα αναφέρεται επίσης και στο μεσανατολικό, τονίζοντας τους «κινδύνους που κρύβονται πίσω από τις πολιτικές διευθετήσεις στην περιοχή», κάνοντας αναφορά και στο εναλλακτικό σχέδιο ειρήνευσης, γνωστό ως Σύμφωνο της Γενεύης. Δεν έχει υπάρξει ανεξάρτητη επιβεβαίωση της προέλευσης της μαγνητοταινίας.
Κυριακή 04 Ιανουαρίου 2004 - 14:39 (Ώρα Λονδίνου) "Πρόβα" Παπανδρέου - Καραμανλή Το Ναύπλιο επισκέφθηκε ο Κώστας Καραμανλής Tο πρώτο δείγμα της προεκλογικής αντιπαράθεσης των επικείμενων βουλευτικών εκλογών έδωσαν ο Γιώργος Παπανδρέου, που προεξοφλείται ότι θα ηγηθεί του ΠΑΣΟΚ, και ο πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Καραμανλής. Ο πρόεδρος της ΝΔ, που περιόδευσε στο Ναύπλιο, ζήτησε άμεση προσφυγή στις κάλπες, εντός του Φεβρουαρίου, και σχετικά με τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ ανέφερε: "Aς διαλέξουν και ας επιλέξουν τον αρχηγό τους και να πάμε σε εκλογές μέσα στο Φεβρουάριο. Ό,τι και αν μετέρχονται τα φερέφωνα του καθεστώτος δεν μπορούν να ανακόψουν και να περιορίσουν το κοινωνικό ρεύμα που οδηγεί σε νέα διακυβέρνηση". Ο κ. Καραμανλής πρόσθεσε ότι η στρατηγική του κόμματός του δεν αλλάζει, "όποια πυροτεχνήματα και αν κατασκευάσει το κυβερνών κόμμα", κατηγορώντας τα ηγετικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ ότι "προσπαθούν με ένα επικοινωνιακό μπαράζ έκτακτων γεγονότων να αποπροσανατολίσουν την κοινωνία". O αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωσε, ότι δεν αλλάζει η κατάσταση, αφού οι πολίτες αντιμετωπίζουν κάθε μέρα τα ίδια προβλήματα, ενώ επεσήμανε ότι το κόμμα του δεν θα επιτρέψει στο ΠΑΣΟΚ να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη και θα συνεχίσει να λέει με τόλμη, υπευθυνότητα και ρεαλισμό τις θέσεις του. Συνέντευξη Παπανδρέου Eν τω μεταξύ, την πρώτη του συνέντευξη από τότε που διεφάνη πως πρόκειται να αναλάβει την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ έδωσε ο κ. Παπανδρέου στην εφημερίδα "Έθνος της Kυριακής". O υπουργός Εξωτερικών ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι οι επερχόμενες εκλογές θα κρίνουν την επόμενη δεκαετία, ενώ χαρακτήρισε το 2004 "χρονιά μεγάλων προκλήσεων για τη χώρα και την προοδευτική δημοκρατική παράταξη". O κ. Παπανδρέου επεσήμανε, ότι αποδίδει ιδιαίτερο βάρος στους τομείς της υγείας, της παιδείας και της εργασίας, οι οποίοι -όπως σημείωσε-, ανεξαρτήτως τού τι έχουν πετύχει οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, απασχολούν κάθε ελληνική οικογένεια. Yπενθυμίζεται, ότι την Tετάρτη αναμένεται να κάνει γνωστές τις αποφάσεις του ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης σχετικά με το μέλλον του στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και της κυβέρνησης.
Τρίτη 16 Δεκεμβρίου 2003 - 15:42 (Ώρα Λονδίνου) Τι θα πρέπει να γίνει με τον Σαντάμ Χουσεΐν; Οι ΗΠΑ λένε πως ο Σαντάμ Χουσεΐν δεν θα περάσει σύντομα από δίκη καθώς εξετάζονται οι πιθανοί νομικοί τρόποι άσκησης δίωξης και να μελετηθούν τα σε βάρος του στοιχεία. Ο πρώην ηγέτης του Ιράκ βρέθηκε κρυμμένος σε ένα κελάρι περίπου 30 χιλιόμετρα από τον τόπο καταγωγής του, την Τικρίτ. Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν και πολλές χώρες εκφράζουν την αντίθεσή τους για το ενδεχόμενο επιβολής της θανατικής καταδίκης στον Σαντάμ Χουσεΐν. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, είπε ότι ο πρώην ηγέτης του Ιράκ θα τύχει δίκαιης και αμερόληπτης δίκης και απέκλεισε πως τίθεται θέμα διαπραγμάτευσης μαζί του. «Ο κόσμος είναι καλύτερος χωρίς εσάς κύριε Σαντάμ Χουσεΐν» είπε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρόεδρος όταν ρωτήθηκε για την προσωπική του γνώμη. Ποια είναι η δική σας γνώμη για τη σύλληψη του Σαντάμ Χουσεΐν; Τι θα πρέπει να γίνει μαζί του και με ποιο τρόπο θα πρέπει να αντιμετωπιστεί; Πού θα πρέπει να δικαστεί, κατά τη γνώμη σας; Ο Σαντάμ Χουσεΐν είναι () αιχμάλωτος πόλεμου και θα πρέπει να τύχει κάθε μεταχείρισης που προβλέπεται () από τον καταστατικό χάρτη των Ηνωμένων Εθνών Μάνος (Αθήνα) Καλώς συνελήφθη και σαν παράγοντας ανωμαλίας θα πρέπει να δικαστεί στη χώρα, του καθόσον τα εγκλήματα συντελέσθηκαν εκεί, από έγκυρη δικαστική αρχή, διεθνώς αναγνωρισμένη, ώστε και η απόφαση να είναι αξιόπιστη. Θα ανορθωθεί έτσι η εικόνα του Ιράκ στο εσωτερικό που τη χρειάζεται ο λαός να φανεί επιτέλους ότι κάτι αρχίζει να γίνεται στην κρατική υπόσταση της χώρας και παράλληλα οι ΗΠΑ να ωφεληθούν αφού θα δει ο κόσμος ότι σέβονται τον λαό του Ιράκ έστω σ'αυτή την ιστορική στιγμή. Δεν είναι συμφέρον κανενός να βγαίνει μια εικόνα των ΗΠΑ ότι δεν λογαριάζουν και δεν σέβονται κανέναν. () Χρήστος Κλαδευτήρας (Αστακός Αιτ/νίας) The only fair trial for Saddam Hussein is the one which will put him away for ever Manolis Lygounis (San Jose, CA, USA) Ο Σαντάμ-μαριονέτα πετάχτηκε -προς το παρόν- στο κουβά με τα άχρηστα......Ο Μπους-Σπαθάρης εισπράττει τα χειροκροτήματα για τη παράσταση......! Ο κόσμος θα ήταν σίγουρα καλύτερος χωρίς όλους αυτούς πίσω από το πανί. George Bissias (Houston, Texas, USA) Συμφωνώ με τα περισσότερα από τα οποία διάβασα στα περισσότερα μηνύματα. Αυτό όμως που δεν έχει εξηγηθεί είναι πως δεν κατάφεραν οι γίγαντες αμερικανοί να συλλάβουν κάποιον από τους σωσίες του Σαντάμ αφού αυτό θα ήταν ευκολότερο. Μήπως τελικά επιτεύχθηκε συμφωνία με τον Σαντάμ και στα χέρια των αμερικανών βρίσκεται κάποιος σωσίας του. Σύμφωνα με αυτό το σενάριο πετάμε σε ένα λαγούμι κάποιον από τους Σαντάμ που έπεσε στα χέρια μας, () και βρίσκουμε () ότι αυτός είναι ο δολοφόνος. Από την πλευρά του ο Σαντάμ δεσμεύεται να σιωπήσει και έτσι μαζί με τη ζωή του παίρνει παράταση ζωής και η σκληρά δοκιμαζόμενη τα τελευταία χρόνια αμερικανική τρομοκρατική μηχανή κατά της "τρομοκρατίας". Tassos (Ελλάδα) O Πινοσέτ της Χιλής ήταν και αυτός ένας δικτάτορας όπως ο Σαντάμ και τόσοι άλλοι που επέβαλαν οι αγγλοαμερικανοι. Όταν ζητήθηκε όμως η έκδοσή του από την Ισπανία οι Άγγλοι τον έστειλαν πίσω στη Χιλή γιατί ήταν το καλό παιδί τους που μέχρι και βάσεις παραχώρησε στους Άγγλους στο πόλεμο τους με την Αργεντινή για τις Malvinas (Φόκλαντ;) παρά το ότι είναι (τα νησιά) στα χωρικά ύδατα της Αργεντινής. He has murdered millions of Iraqis and has ravaged his own country Kostas Papadopoulos (London, UK) Ο Σαντάμ Χουσεΐν είναι αυτή τη στιγμή αιχμάλωτος πόλεμου και θα πρέπει να τύχει κάθε μεταχείρισης που προβλέπεται για τους αιχμάλωτους πόλεμου από τον καταστατικό χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Ο (κύριος) τεξανός Μπους και ο όμοιος του Μπλερ είναι εγκληματίες πόλεμου και θα πρέπει να συλληφθούν και να οδηγηθούν στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης για εγκλήματα που έχουν διαπράξει και διαπράττουν κατά της ανθρωπότητας. Μάνος (Αθήνα) Να κρεμαστεί απτη γλώσσα Nikos M. (Toronto,Canada) Saddam Hussein is as elusive as are the weapons of mass destruction, ie if you capture Saddam you have captured the weapons of mass destruction and vice versa. So please mr Bush mr Blair and mr Howard help me understand which comes first the chicken or the egg? Time is on your side please do not rush do it right this time () Peter Stavropoulos (Australia) Let's face reality for a change. The only fair trial for Saddam Hussein is the one which will put him away for ever. I don't think anyone seriously doubts that he is guilty of the hideous crimes against humanity he is being accused of. Now how that is supposed to happen, is not really that important. Far West justice will do, as will any other. What should be avoided is 1) physical lynching by angry mobs, and 2) the possibility of later parole, which will allow Saddam to come out of jail one day as a victor, as Hitler did in 1924. President Bush won't go to jail. He is needed for another presidential term. Manolis Lygounis (San Jose, CA, USA) Κανείς δεν πρέπει να αμφιβάλει για το αν ο Σαντάμ έκανε το Ιράκ να υποφέρει. Φανταστείτε όμως αν ο Σαντάμ είναι εγκληματίας πολέμου, τότε τι πρέπει να πούμε για τον Μπους και τον Μπλερ. Αυτούς ποιος θα τους δικάσει? Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου (Κύπρος) Are we all safer with Saddam out of the way? Heck No!!! Sophie (Toronto, Canada) Saddam Hussein should be sentenced to death. He has murdered millions of Iraqis and has ravaged his own country. Good riddance, Mr Saddam! Kostas Papadopoulos (London, UK) Perhaps one should look at the bigger picture, instead of the capture of a dictator. οι εκάστοτε Αμερικανοί πολιτικοί που τον στήριζαν όλα αυτά τα χρόνια και του πρόσφεραν αθρόα υποστήριξη πότε θα δικαστούν; Δημήτρης Μπαρδάς (Ξάνθη) For example, who was responsible for the installation of this dictator in Iraq? Why was he installed? Who had the most to gain? Who were his supporters on the international front? The above questions point to the U.S. How will they be held responsible for the placing and support of this dictator? The attack on Iraq was the opening of Pandora's box. () The domino effect of this war is immense and it appears that the common denominator is "oil/money". The war has not only destabilized the Middle East, but the world as a whole. It has served to divide and not unite. () Are we all safer with Saddam out of the way? Heck No!!! Our troubles have just begun. Sophie (Toronto, Canada) ()Δύσκολη η μεταστροφή σε κλειστές κοινωνίες, ειδικά σε αυτές, που δεν μετακινούνται κατ'ελάχιστον από τις παραδόσεις των. () Γεώργιος Μ. (Ελλάδα) Δικάζοντας το Σαντάμ Χουσεΐν δίκαια και από ελεύθερους και όχι εγκάθετους δικαστές θα μάθομε πως έγινε και πως έστησε την αυτοκρατορία του στις πλάτες ενός λαού χιλιοταλαιπωρημένου. Θα μάθομε παράλληλα και ποιοι τον βοήθησαν να στήσει το βάθρο από το οποίο τον γκρέμισαν οι επί τόσα χρόνια βαστάζοι του Δυτικοί γενικά. Στο σημείο αυτό της δίκης πρέπει να κάτσουν στο εδώλιο και οι βαστάζοι του ως συνυπεύθυνοι. Αφού τελειώσει αυτή η δίκη τότε πρέπει να δούμε τι πρέπει να γίνει. () Η τιμωρία και ο θάνατος του Σαντάμ θα κλίσει ένα κύκλο της ιστορίας της περιοχής και συνάμα θα ανοίξει έναν άλλο που κανείς δε ξέρει και μπορεί να προβλέψει πόσο θα διαρκέσει και πόσους θα συμπεριλάβει. Γιώργης (Οινούσσες) Ποια είναι η δική σας γνώμη για τη μη σύλληψη των Τζορτζ Μπους και Τόνι Μπλερ; Πού θα πρέπει να δικαστούν, κατά τη γνώμη σας; Σταύρος Χριστοδουλάκης (Αθήνα) Αν κρίνουμε από τις απαντήσεις πολλών από τους προηγούμενους συμπατριώτες που έχουν απαντήσει στην ερώτηση σας, και από τα αισθήματα αγάπης που εκφέρουν πολλοί ακόμη Έλληνες, ο Σαντάμ θα μπορούσε εύκολα να γίνει Πρόεδρος της Ελληνικής "Δημοκρατίας"!! Yiannis B. (Montreal, Canada) "Μιλώντας στο πρακτορείο «Ρόιτερς», ο Ρότζερ Μόρις, πρώην υπάλληλος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και μέλος του προσωπικού του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας στις κυβερνήσεις Τζόνσον και Νίξον, αποκαλύπτει πως η CΙΑ ενορχήστρωσε την άνοδο του Σαντάμ Χουσεΐν στην εξουσία, ο οποίος ήταν μάλιστα στο μισθολόγιό της. Το 1963, δύο χρόνια μετά την αμερικανική απόπειρα ανατροπής στην Κούβα, η CΙΑ συνέβαλε στην οργάνωση αιματηρού πραξικοπήματος που ανέτρεψε τη φιλοσοβιετική κυβέρνηση του στρατηγού Αμπντέλ-Καρίμ Κάσεμ. Ο ίδιος ο Κάσεμ, που είχε παραχωρήσει σημαντικές κυβερνητικές θέσεις στους κομμουνιστές, εκτελέστηκε και η χώρα κατέληξε στα χέρια του κόμματος Μπάαθ. Τον καιρό εκείνο ο Σαντάμ ήταν μέλος του Μπάαθ και σπούδαζε Νομική στο Κάιρο, ένα από τα μέρη που επέλεξε η CΙΑ για το σχεδιασμό του πραξικοπήματος. Όπως λέει ο Μόρις, ο άνθρωπος που ο Τζορτζ Μπους χαρακτηρίζει σήμερα έναν από τους κτηνωδέστερους δικτάτορες της ιστορίας, βρισκόταν στην πραγματικότητα τότε στο μισθολόγιο της CΙΑ: «Δεν υπάρχει αμφιβολία. Ήταν στο Κάιρο που η υπηρεσία πληροφοριών προσέγγισε για πρώτη φορά τον Σαντάμ και άλλους». Δεν καταλαβαίνω γιατί σας ενδιαφέρει η γνώμη του απλού κόσμου, για έναν αιμοσταγή Δικτάτορα, που ήταν καθαρά δημιούργημα της CIA; Μήπως διότι έπαψε να εξυπηρετεί τα συμφέροντα των αφεντικών του. Να υποθέσω ότι το ίδιο συμβαίνει και με τον Bin Laden; Παναγιώτης Νικολάου (Δερύνεια, Κύπρος) Ο Σαντάμ πρέπει να δικαστεί από μία ανεξάρτητη δικαιοσύνη του Ιράκ, αφού οι κατοχικές δυνάμεις φύγουν πρώτα από την χώρα. Στέργιος Σιφνιός (Αθήνα) Διαβάζοντας το περιεχόμενο της σελίδας διαπίστωσα πως τα όργανα της αμερικανικής προπαγάνδας έκαναν καλά τη δουλειά τους. Η άποψη μου είναι πως ο Σαντάμ είναι ακόμα πράκτορας της ΣΙΑ γι αυτό και φυγαδεύτηκε κατά την διάρκεια του πόλεμου προς τον βορρά. Η Αμερική δεν μπορούσε να παραδεχτεί τη μια αποτυχία μετά την άλλη(). Γι αυτό βρήκε τη λύση και έκανε μια εικονική σύλληψη. ()ο Σαντάμ πρέπει να εκδικαστεί ως δολοφόνος χιλιάδων ανθρώπων, όχι όμως σαν εγκληματίας πόλεμου. Γιατί αν γίνει αυτό ο Μπους πως πρέπει να δικαστεί. () Γιώργος Αραΐζι (Ελλάδα) ()οι εκάστοτε αμερικανοί πολιτικοί που τον στήριζαν όλα αυτά τα χρόνια και του πρόσφεραν αθρόα υποστήριξη πότε θα δικαστούν? Τι πρέπει να γίνει με αυτούς που τους θεωρώ το ίδιο υπεύθυνους με τον αναμφισβήτητα σατράπη Σαντάμ? Δημήτρης Μπαρδάς (Ξάνθη) Μιλούσε λέει ο πρόεδρος του Ιράκ Σαντάμ Χουσεΐν ότι ο πρόεδρος Τζορτζ Μπους θα τύχει δίκαιης και αμερόληπτης δίκης. "Ο κόσμος είναι καλύτερος χωρίς εσάς κύριε Τζορτζ Μπους" είπε χαρακτηριστικά ο Ιρακινός πρόεδρος μετά ξύπνησα να πάω για δουλειά. Τέτοια όνειρα βλέπω τώρα τελευταία και λέω να πάω σε γιατρό. Σπυρέλης "Ποια είναι η δική σας γνώμη για τη μη σύλληψη των Τζορτζ Μπους και Τόνι Μπλερ; Τι θα πρέπει να γίνει μαζί τους και με ποιο τρόπο θα πρέπει να αντιμετωπιστούν, όταν συλληφθούν; Πού θα πρέπει να δικαστούν, κατά τη γνώμη σας;" Έτσι κάπως διατυπωμένη, η ερώτηση - υπόδειξή σας, θα είχε κάποιο ενδιαφέρον... () Σταύρος Χριστοδουλάκης (Αθήνα) Να τον αφήσουν ελεύθερο Jimmys Very hopeful that the matter will be resolved during the next year Alexander Tsitsis I am certainly not convinced that the Iraqi Justice System can offer a fair trial to Saddam. As the post-Saddam Iraq is still being shaped under the spectrum of various crises, risks, challenges and opportunities, it is too soon to talk about a trial and a fair one as well. Thomas Vardalas (Athens) [Ο Σαντάμ Χουσεΐν] να αφεθεί ελεύθερος στο Ιράκ για να υποστεί την κατακραυγή του λαού του Ιράκ Θεόδωρος Νικομάνης (London, UK) Η δεοντολογία επιβάλλει την αντιμετώπιση του Σαντάμ σαν εγκληματία πολέμου μέχρι και εγκληματία κατά της ανθρωπότητας. Δεν επιβάλλει δυστυχώς την ίδια αντιμετώπιση και αυτών, που τον βοήθησαν να φθάσει στην εκτέλεση των απεχθών πράξεών του. Η δικαιοσύνη δεν θα επιληφθεί ποτέ, αλλά η ιστορία τους γνωρίζει από την πρώτη στιγμή. Σίγουρα θα ακολουθήσει δίκη, αλλά το γελοίο στην υπόθεση είναι ότι, πριν το δικαστήριο δικάσει ο Πρόεδρος Μπους μόλις πριν από λίγες μέρες εξ-έδωσε καταδικαστική απόφαση. Πέρα από αυτή την προδιαγεγραμμένη όμως πορεία της καταδίκης του Σαντάμ δεν φαίνεται να νοιάζεται κανείς περισσότερο, γιατί ο Σαντάμ είναι ήδη καμένο χαρτί. Και ο πολύς ο κόσμος ξεχνά. Είναι και ήταν καμένο χαρτί, αφού η όλη εκστρατεία αποσκοπούσε και αποσκοπεί στην «απελευθέρωση» του ιρακινού λαού και πρωτίστως στην απελευθέρωση των πετρελαιοπηγών, συμβάσεις για τις οποίες έχουν οι γνωστές εταιρείες, που διακινούν το πετρέλαιο σε όλον τον κόσμο. Οι σημερινοί πύρινοι σχολιαστές υπέρ ή κατα του Σαντάμ θα έχουν εξαφανισθεί, όταν γι' αυτόν θα χτυπήσει η καμπάνα. Δημήτριος Θεοδοσιάδης (Θεσσαλονίκη) Να φύγουν οι δολοφόνοι του Ιρακινού λαού από το Ιράκ και μετά ο Ιρακινός Λαός να αποφασίσει και για την τύχη του και για τον Σαντάμ. Σταύρος (Αθήνα) Εγώ νομίζω ότι αν γίνει δίκαια δίκη θα πάρει πολλούς μαζί του σαν ηθικούς αυτουργούς αυτούς που του δώσανε τη δύναμη και τα μέσα να κάνει ό,τι έκανε. () Ίσως το καλύτερο που θα έπρεπε να γίνει είναι να αφεθεί ελεύθερος στο Ιράκ για να υποστεί την κατακραυγή του λαού του Ιράκ. Είναι εξάλλου η καλύτερη τιμωρία , με τα όποια ρίσκα έχει φυσικά γιατί νομίζω ότι ένα μεγάλο ποσοστό είναι ακόμα πιστοί οπαδοί του. Θεόδωρος Νικομάνης (London, UK) Very hopeful that the matter will be resolved during the next year Alexander Tsitsis Να φύγουν τα στρατεύματα κατοχής τώρα και να αποφασίσουν μόνοι τους οι ιρακινοί Αγγελική Φατούρου (Αθήνα) Για έναν Ευρωπαίο είναι αδιανόητο να εκφράζει ένας οποιοσδήποτε ηγέτης μιας ευρωπαϊκής για το ποια πρέπει να είναι η ποινή για έναν κατηγορούμενο! Άραγε τι σκέφτεται ο μέσος αμερικανός όταν ακούει τον πρόεδρο της χώρας του να δηλώνει πως ο Σαντάμ πρέπει να καταδικαστεί σε θάνατο!! Σταματά ο νους σου μπροστά στο βάραθρο μιας τέτοιας συνείδησης! Και αποκαρδιώνεσαι όταν δεν σηκώνονται και οι πέτρες! Μπόρεσαν και έκαναν την ανθρωπότητα τόσο ντοπαρισμένη που δεν καταλαβαίνει τι της γίνεται; Δεν πρόκειται για τον Σαντάμ! Πρόκειται για τη θέση απέναντι! Τη θέση που είναι έξω από τον πολιτισμό της Δύσης! ΥΠΟΤΙΘΕΤΑΙ!!! Φωτεινή Π-Μ (Ν. Σμύρνη) Πλύσιμο, ξύρισμα, ντύσιμο και αποστολή στο λευκό οίκο, για να εορταστούν με τον πλέον επίσημο και πανηγυρικό τρόπο τα 25 και πλέον χρόνια κοροϊδίας, πολέμου και βιασμού του ιρακινού λαού. Συγχαρητήρια κύριοι τα καταφέρατε!!!! Βρήκατε τον ανεγκέφαλο που σας έκανε για όλες τις βρομοδουλειές.... Νίκος Ιωάννου (Λονδίνο, Βρετανία) Να φύγουν τα στρατεύματα κατοχής τώρα και να αποφασίσουν μόνοι τους οι ιρακινοί, με εκλογές και όποιες άλλες διαδικασίες αυτοί αποφασίσουν, την τύχη του Σαντάμ και τις εξελίξεις στη χώρα τους. Δεν έχουν καμιά δουλειά αμερικανοί, βρετανοί κλπ να καθορίσουν το οτιδήποτε. Να σταματήσει τώρα η κατοχή του Ιράκ / έξω οι ιμπεριαλιστές από το Ιράκ και τη Μέση Ανατολή. Αγγελική Φατούρου (Αθήνα) The people of USA should take Bush and give him the punishment for his crimes (he has killed several children and innocent people by accident). It would have been better if the people of USA had overthrown the dictator (he really lost the elections and became president) and had put him on trial. This nation really deserves a better and freer country, and the citizens of this state to live together with a government from the people and for the people Οδυσσέας (Αθήνα) Είναι δικτάτωρ o Sadam; Ας δικαστεί από κοσμικό ή λαϊκό δικαστήριο του Ιράκ στο Ιράκ για να δούμε. Αυτούς όμως που δημιουργούν δικτάτορες, τρομοκράτες κ.α. συναφή για ίδιο όφελος και μετά για τον ίδιο λόγο τους δαιμονοποιούν, ποιος θα τους δικάσει; Θα μπορούσε να θεωρηθεί η επίθεση στους δίδυμος πύργους ποινή "λαϊκού δικαστηρίου" που καταδίκασε τις ΗΠΑ για τις γενοκτονίες και τα εγκλήματα που έκαναν, κάνουν και θα συνεχίσουν να κάνουν ανά τον κόσμο; Ποιος και πώς θα ενημερώσει τον Γεώργιο τον 2ο ότι ο κόσμος δεν είναι Φαρ Ουέστ και ότι επιτέλους οι Ινδιάνοι εξαφανίστηκαν; Νικόλας (Ελλάδα) Τι πρέπει να γίνει πρώτα με τον Μπους; Αυτός πρέπει να δικαστεί πρώτα και σε συνέχεια και ο Σαντάμ. Με αυτή τη σειρά! Φωτεινή (Ελλάδα) Θα πρέπει η ανθρωπότητα να βάλει τον Σαντάμ να πατήσει το κουμπί για της πρώτης δοκιμής των νέων μίνι πυρηνικών που ετοιμάζουν οι ΗΠΑ με στόχο τον Λ. Οίκο. Ίσως κάποτε ξυπνησουμε όλοι. Γεώργιος Μ. (Ελλάδα) Να αποφασίσει ο λαός του Ιράκ με ψηφοφορία για την τύχη του Δημήτριος Δημητρίου (Αθήνα) The people of Iraq should take Saddam and give him the punishment for his crimes. It would have been better if the people of Iraq had overthrown the dictator and had put him on trial. This nation really deserves a better and freer country, and the citizens of this state to live together with a government from the people and for the people. Ioannis Schinas (Houston, USA) Ο Σαντάμ συνελήφθη για να ανεβάσει τη δημοτικότητα του Μπους. Όταν πλησιάζουν οι εκλογές στις Η.Π.Α και κάτι δεν πάει καλά με τη δημοτικότητά του, να το θυμάστε, θα πιάσουν τα τσιράκια του και τον Μπι Λάντεν. Αν πάντως ο κ. Σαντάμ δικαστεί, πρέπει να δικαστεί από την Ιρακινή δικαιοσύνη με τους νόμους, που ο ίδιος ψήφισε ενώπιος ενωπίω με τον λαό του μόνο. Από τη στιγμή που οι αμερικάνοι είναι παρόντες, δεν υπάρχει περίπτωση δίκαιης δίκης. Ο λαός του που υπέφερε, όπως μας λένε, ας τον δικάσει με τα δικά του μέτρα και τα δικά του σταθμά. Και τέλος «ο κόσμος θα ήταν καλύτερος και χωρίς τον κ. Μπους και των συν αυτώ συμβούλων». Φιλίτσα (Αθήνα) Τι θα γίνει με τον Σαντάμ; Να οδηγηθεί μαζί με τον κ. Μπους στο Διεθνές Δικαστήριο Yannis (Αθήνα) Πιστεύω ότι ο Σαντάμ πρέπει να κρεμαστεί σε πλατεία της Βαγδάτης. Είναι μια ποινή απολύτως συμβατή με τα ανθρώπινα δικαιώματα, και με το πνεύμα της πολιτισμικής παράδοσης της δύσης. Στόχος είναι ο σωφρονισμός του Σαντάμ, και η βελτίωση του ως άνθρωπος. Μετά από την επιβολή τέτοιας ποινής θα είναι πλήρως σωφρονισμένος, και έτοιμος για νέα λαμπρή πολιτική καριέρα..... Αθανασιος (Βόλος) ΤΙ ΕΡΏΤΗΣΗ! Η αμερικάνικη πολιτική, που μαζί με την νεοπαλαιή Αγγλική είναι το μίγμα της μοντέρνας αποικιοκρατίας, φόρεσε το προσωπείο του σωτήρα, έβαλε το σήμα του σταυροφόρου στην πλάτη για να μη φαίνεται με την πρώτη ματιά και ξεχύθηκε στις πετρελαιοπαραγωγές χώρες να τις...σώσει!!! Ποια ηνωμένα έθνη;. Τα ρωτάει κανένας; Ό,τι έχει να γίνει θα γίνει από την αντίσταση των λαών που καταπιέζονται στο όνομα της σωτηρίας τους. Να διώξουν τους επιδρομείς και να επιδοθούν με αυτοθυσία στην οικοδόμηση της δημοκρατίας και την ανοικοδόμηση της χώρας τους. Ο δανεισμός δεν είναι σήμερα ληστρικός και είναι εύκολο να τα βγάλουν πέρα . Γιάννης Μ.Μ. (Ν. Σμύρνη) Η σύλληψη του Σαντάμ αποτελεί τη σύγχρονη ντροπή της ιστορίας. Αύριο θα είναι αργά για μεταμέλεια. Όλη η ανθρωπότητα είναι υπεύθυνη για την προσπάθεια υποβάθμισης της νοημοσύνης των λαών, την ηθική καταβαράθρωση τους, την διαστρέβλωση των εννοιών των λέξεων και των αξιών. Στο όνομα του τίποτα παρουσιάζεται επικεφαλής του πολιτισμένου κόσμου ποιος; αλήθεια ποιος; θλίψη και απογοήτευση. Ένα τμήμα αμελητέο μιας μεσαίας χώρας να παίζει το πιο μειωτικό για τους λαούς της γης παιγνίδι ! Αν δεν άρεσε το καθεστώς που επέβαλλε ο Σαντάμ στη χώρας του σε οποιονδήποτε, μπορούσε να ζητήσει με ειρηνικά μέσα να τον αποβάλει ο λαός του. Και μπορούσε, αν δεν είχε άλλους ανομολόγητους λόγους ο επιδρομέας. Πουθενά δεν θα έβρισκε φίλους του Σαντάμ. Πόσους εχθρούς έχει τώρα ο αμερικάνικος λαός από τη συμπεριφορά της ηγεσίας του; Τι θα γίνει με τον Σαντάμ; Να οδηγηθεί μαζί με τον κ. Μπους στο Διεθνές Δικαστήριο για να αποφασίσει αυτό μετά από κατ΄ αντιπαράσταση εξέταση να τους κρίνει. Και να δεχτούν την ετυμηγορία του. Yannis (Αθήνα) Θεωρώ την κατάσταση πολύ δύσκολη, για οποιαδήποτε δυτική δύναμη. Έχω την γνώμη, δοθέντος του μυστήριου, που ενυπάρχει στις συνειδήσεις των λαών, άρα και των πράξεων τους, πως τα επακόλουθα θα είναι και δυσμενή και απρόβλεπτα. Γεράσιμος Γρίβας (Τορόντο, Καναδάς) Σαντάμ Χουσεΐν ηγέτης του Ιράκ. Να αποφασίσει ο λαός του Ιράκ με ψηφοφορία για την τύχη του . Ο μόνος γνώστης και δίκαιος δικαστής επί της γης. Δημήτριος Δημητρίου (Αθήνα) Όνομα Επώνυμο * Διεύθυνση Χώρα Διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου Τηλέφωνο* * Προαιρετικό To μήνυμά σας Το BBC διατηρεί το δικαίωμα να προσαρμόσει τα κείμενά σας και δεν εγγυάται ότι όλα τα μηνύματα θα δημοσιευτούν.
Κυριακή 04 Ιανουαρίου 2004 - 14:57 (Ώρα Λονδίνου) Eπιστροφή στα γήπεδα του μπάσκετ Σε νέα ήττα οδήγησε την ΑΕΚ ο Άρης Nίκες για ΠAOK, Άρη, Oλυμπιακό Πειραιώς, Mακεδονικό και Περιστέρι επεφύλασσε η πρώτη αγωνιστική του 2004 στο πρωτάθλημα της A1 κατηγορίας μπάσκετ. O Άρης θέτει υποψηφιότητα για την τετράδα μετά τη νίκη του επί της AEK, που συνεχίζει τον αγωνιστικό της κατήφορο, με σκορ 75 - 72. Πρωταγωνιστής του αγώνα της Θεσσαλονίκης ο Kόμματος που πέτυχε 29 πόντους για τον Άρη, ενώ από την AEK ξεχώρισε ο Tζένκινς (30). Στις νίκες επέστρεψε ο Oλυμπιακός Πειραιώς, επικρατώντας εκτός έδρας σε ένα ματς - ντέρμπι του Aπόλλωνα Πατρών, με σκορ 78 - 80. H πειραϊκή ομάδα εκμεταλλεύθηκε στα κρίσιμα σημεία την εμπειρία του Tόμιτς (20 πόντοι) και την ανωριμότητα στο παιχνίδι του Aπόλλωνα, από τον οποίον ξεχώρισε ο Tζόουνς (20). Eύκολα επικράτησε στη Θεσσαλονίκη ο ΠAOK του Hρακλείου, με πρωταγωνιστή το Mουλαομέροβιτς (25). Aπό τους Kρητικούς διεκρίθη ο Tζόνσον (21). O Mακεδονικός νίκησε με άνεση τον ουραγό Iωνικό Nέας Φιλαδελφείας, με πρωταγωνιστή το Xιλ (29), ενώ στο αθηναϊκό ντέρμπι, το Περιστέρι νίκησε εντός έδρας τον Πανιώνιο με 94 - 92, με εξαιρετικό το Mάικλ (35). Aπό τον Πανιώνιο καλύτερος ο αειθαλής Kορωνιός (24). Tην Kυριακή, το πρωτοπόρο Mαρούσι αντιμετωπίζει εκτός έδρας τον Hλυσιακό, ενώ ο Παναθηναϊκός, που ακολουθεί στη βαθμολογία, υποδέχεται στο γήπεδο Σπόρτινγκ τον Hρακλή.
Κυριακή 04 Ιανουαρίου 2004 - 09:04 (Ώρα Λονδίνου) Περίπου 10.000 Βρετανοί στρατιώτες βρίσκονται στη Βασόρα, στο νότιο Ιράκ Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, πραγματοποίησε ξαφνική σύντομη επίσκεψη στη Βασόρα του νοτίου Ιράκ, όπου επισκέφθηκε αρχικά την τοπική ιρακινή αστυνομία που εκπαιδεύεται από τις βρετανικές δυνάμεις. Μιλώντας στη συνέχεια στους Βρετανούς στρατιώτες, χαρακτήρισε την αποστολή τους «ευγενή» και είπε ότι η μεγαλύτερη πρόκληση δεν είναι να κερδίσουν τον πόλεμο αλλά να κερδίσουν την ειρήνη και να βοηθήσουν το Ιράκ να γίνει μια σταθερή και ευημερούσα δημοκρατία. Ο πολιτικός αρχισυντάκτης του ΒΒC, Άντριου Μαρ, σημειώνει πως παρά το γεγονός ότι χαρακτήρισε δικαιολογημένη την επέμβαση στο Ιράκ, ο κ. Μπλερ άφησε αναπάντητα τα ερωτηματικά σχετικά με την ύπαρξη όπλων μαζικής καταστροφής στη χώρα. Ανταποκριτές σημειώνουν πως πρόκειται για μια προσπάθεια του Βρετανού πρωθυπουργού να καθορίσει την ειδησεογραφική ατζέντα στην αρχή ενός δύσκολου για αυτόν μήνα, ιδιαίτερα καθώς τα όπλα μαζικού ολέθρου που κατήγγειλε πως είχε το Ιράκ δεν έχουν βρεθεί και επίκειται η απόφαση ανώτατου Βρετανού δικαστικού για τις συνθήκες θανάτου του Βρετανού ειδικού σε αυτά τα όπλα, Ντέιβιντ Κέλι. Ο ειδικός απεσταλμένος της Βρετανίας στο Ιράκ, σερ Τζέρεμι Γκρίνστοκ, ο οποίος συναντάται σήμερα με τον Τόνι Μπλερ, δήλωσε εξάλλου σε δημοσιογράφους ότι αναμένει περισσότερες επιθέσεις εναντίον των υπό αμερικανική διοίκηση δυνάμεων στο Ιράκ.
Κυριακή 04 Ιανουαρίου 2004 - 16:11 (Ώρα Λονδίνου) Μέλη της Λόγια Τζίργκα μετά την έγκριση του συντάγματος Μετά από τρεις εβδομάδες εντατικών διαβουλεύσεων, η Λόγια Τζίργκα, το παραδοσιακό ανώτατο συμβούλιο του Αφγανιστάν, κατέληξε σε συμφωνία για το νέο σύνταγμα της χώρας. Το έγγραφο έλαβε την επίσημη συγκατάθεση των πεντακοσίων συνέδρων, ανοίγοντας το δρόμο για τη διενέργεια εκλογών εντός του έτους. Η επικύρωση του συντάγματος δεν έγινε με ψηφοφορία, αλλά με την έγερση των συνέδρων, σε ένδειξη επιδοκιμασίας, όταν τους ζητήθηκε από το πρόεδρο του συμβουλίου, Σιμπγκαντουλά Μοχαντίντι. Ανταποκριτής του ΒΒC στην Καμπούλ μεταδίδει πως το νέο σύνταγμα προβλέπει μια ισχυρή κεντρική διοίκηση με ενισχυμένη τη θέση του προέδρου, κάτι για το ποίο ασκούσε πιέσεις ο νυν πρόεδρος του Αφγανιστάν, Χαμίντ Καρζάι. Παράλληλα, προβλέπεται ο σχηματισμός κοινοβουλίου με εγγυημένη ισχυρή εκπροσώπηση των γυναικών, καθώς και δύο θέσεις αντιπροέδρων. Ωστόσο, οι έντονες συνεδριάσεις και οι διαφωνίες στους κόλπους της Λόγια Τζίργκα αποκάλυψαν για άλλη μία φορά τις διαφορές μεταξύ των εθνοτικών ομάδων στο Αφγανιστάν, με αποτέλεσμα να εκτιμάται ότι για την επιτυχία και την ομαλή εφαρμογή του νέου συντάγματος είναι απαραίτητοι σημαντικοί συμβιβασμοί.
Κυριακή 04 Ιανουαρίου 2004 - 07:54 (Ώρα Λονδίνου) Η επικοινωνία με το Σπίριτ διακόπηκε για λίγα δραματικά λεπτά μετά την επεισοδιακή προσεδάφισή του στον Άρη Η Αμερικανική Αεροδιαστημική Υπηρεσία, ΝΑΣΑ, έλαβε τις πρώτες εικόνες από το ρομποτικό όχημα Σπίριτ (Spirit), το οποίο προσεδαφίστηκε με επιτυχία στον πλανήτη Άρη, μετά από ταξίδι επτά μηνών. Οι φωτογραφίες απεικονίζουν το ίδιο το σκάφος και τμήματα της επιφάνειας του κόκκινου πλανήτη, μεταξύ των οποίων και ο κρατήρας στον οποίο προσεδαφίστηκε το Σπίριτ. Οι επιστήμονες τον περιέγραψαν ως μια αποξηραμένη κοίτη λίμνης. Αποστολή του ρομποτικού οχήματος είναι να μελετήσει την ύπαρξη νερού στον Άρη, που ίσως καθιστούσε πιθανή την ύπαρξη ζωής. Επεισοδιακή προσεδάφιση Το κέντρο ελέγχου αποστολής στη ΝΑΣΑ είπε ότι το όχημα είχε επεισοδιακή κάθοδο καθώς είχε μόνο έξη λεπτά να σταματήσει από ταχύτητα 20 χιλιάδων χιλιομέτρων την ώρα. Ένα δίδυμο ρομποτικό όχημα του Σπίριτ, με την ονομασία Οπορτιούνιτι (Opportunity), αναμένεται να προσεδαφιστεί στον Άρη, μέσα στον Ιανουάριο. Αποστολή και του δευτέρου οχήματος είναι να εξερευνήσει τις πιθανότητες ύπαρξης ζωής μέσω της παρουσίας νερού στον πλανήτη. «Ο Πλανήτης του Θανάτου» Πολλές προσπάθειες εξερεύνησης του Άρη έχουν αποτύχει καταδεικνύοντας το πόσο δύσκολες είναι οι αποστολές στον κόκκινο πλανήτη. Η προηγούμενη απόπειρα της ΝΑΣΑ, το 1999, είχε καταλήξει σε αποτυχία, ενώ άγνωστη παραμένει η τύχη του διαστημικού σκάφους Μπιγκλ-2 που προσεδαφίστηκε στον Άρη την ημέρα των Χριστουγέννων. Ένα από τα στελέχη της ΝΑΣΑ, που είχε ανάμιξη στην τελευταία αυτή προσπάθεια, λέει ότι ορισμένοι αποκαλούν τον Άρη, Πλανήτη του Θανάτου, λόγω του αριθμού των αποστολών εκεί, που έχουν αποτύχει.
Κυριακή 04 Ιανουαρίου 2004 - 14:39 (Ώρα Λονδίνου) "Πρόβα" Παπανδρέου - Καραμανλή Καραμανλής: Eπικοινωνιακό μπαράζ του ΠΑΣΟΚ Tο πρώτο δείγμα της προεκλογικής αντιπαράθεσης των επικείμενων βουλευτικών εκλογών έδωσαν ο Γιώργος Παπανδρέου, που προεξοφλείται ότι θα ηγηθεί του ΠΑΣΟΚ, και ο πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Καραμανλής. Ο πρόεδρος της ΝΔ, που περιόδευσε στο Ναύπλιο, ζήτησε άμεση προσφυγή στις κάλπες, εντός του Φεβρουαρίου, και σχετικά με τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ ανέφερε: "Aς διαλέξουν και ας επιλέξουν τον αρχηγό τους και να πάμε σε εκλογές μέσα στο Φεβρουάριο. Ό,τι και αν μετέρχονται τα φερέφωνα του καθεστώτος δεν μπορούν να ανακόψουν και να περιορίσουν το κοινωνικό ρεύμα που οδηγεί σε νέα διακυβέρνηση". Ο κ. Καραμανλής πρόσθεσε ότι η στρατηγική του κόμματός του δεν αλλάζει, "όποια πυροτεχνήματα και αν κατασκευάσει το κυβερνών κόμμα", κατηγορώντας τα ηγετικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ ότι "προσπαθούν με ένα επικοινωνιακό μπαράζ έκτακτων γεγονότων να αποπροσανατολίσουν την κοινωνία". O αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωσε, ότι δεν αλλάζει η κατάσταση, αφού οι πολίτες αντιμετωπίζουν κάθε μέρα τα ίδια προβλήματα, ενώ επεσήμανε ότι το κόμμα του δεν θα επιτρέψει στο ΠΑΣΟΚ να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη και θα συνεχίσει να λέει με τόλμη, υπευθυνότητα και ρεαλισμό τις θέσεις του. Συνέντευξη Παπανδρέου Eν τω μεταξύ, την πρώτη του συνέντευξη από τότε που διεφάνη πως πρόκειται να αναλάβει την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ έδωσε ο κ. Παπανδρέου στην εφημερίδα "Έθνος της Kυριακής". O υπουργός Εξωτερικών ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι οι επερχόμενες εκλογές θα κρίνουν την επόμενη δεκαετία, ενώ χαρακτήρισε το 2004 "χρονιά μεγάλων προκλήσεων για τη χώρα και την προοδευτική δημοκρατική παράταξη". O κ. Παπανδρέου επεσήμανε, ότι αποδίδει ιδιαίτερο βάρος στους τομείς της υγείας, της παιδείας και της εργασίας, οι οποίοι -όπως σημείωσε-, ανεξαρτήτως τού τι έχουν πετύχει οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, απασχολούν κάθε ελληνική οικογένεια. Yπενθυμίζεται, ότι την Tετάρτη αναμένεται να κάνει γνωστές τις αποφάσεις του ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης σχετικά με το μέλλον του στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και της κυβέρνησης.
Κυριακή 04 Ιανουαρίου 2004 - 14:09 (Ώρα Λονδίνου) Η συντριβή του αιγυπτιακού αεροσκάφους στην Αίγυπτο κυριαρχεί στα κυριακάτικα βρετανικά πρωτοσέλιδα. Η Σάντεϊ Τέλεγκραφ (The Sunday Telegraph) λέει πως, όπως αποκαλύφθηκε, μια επιβάτης της μοιραίας πτήσης από το Σαρμ ελ Σεΐχ έκανε δύο τηλέφωνα σε ανιψιό της. Στο πρώτο είπε ότι υπήρχε κάποιο πρόβλημα με το αεροσκάφος καθώς ετοιμαζόταν να απογειωθεί. Στο δεύτερο τηλεφώνημα, λίγες στιγμές πριν το αεροπλάνο συντριβεί, έκανε λόγο για ένα άλλο πρόβλημα με την πτήση. Κατά τη Σάντεϊ Τάιμς (The Sunday Times) δευτερόλεπτα πριν συντριβεί, το αεροσκάφος έκανε επιτόπου στροφή για να επιστρέψει στο αεροδρόμιο του Σαρμ ελ Σεΐχ. Οι Βρετανοί στη Βασόρα Οι Βρετανοί στρατιώτες στη Βασόρα συνέλαβαν οκτώ νεαρούς Ιρακινούς τους οποίους ξυλοκόπησαν τόσο άγρια ώστε ο ένας από αυτούς πέθανε, λέει η Κυριακάτικη Ιντιπέντεντ (The Independent on Sunday). Η βρετανική εφημερίδα αναφέρει ότι οι Βρετανοί επεχείρησαν να δώσουν στην οικογένεια του θύματος αποζημίωση ύψους 8.000 δολαρίων με την προϋπόθεση να μη θεωρηθεί ο βρετανικός στρατός υπεύθυνος για το θάνατο του νεαρού. Αλλά η οικογένειά του αρνείται να δεχτεί την αποζημίωση και σχεδιάζει να μηνύσει το βρετανικό υπουργείο Άμυνας. Τρομοκρατία Η Σάντεϊ Τάιμς λέει ότι οι αρχές ασφαλείας έχουν αποκαλύψει ένα σχέδιο της αλ-Κάιντα για ταυτόχρονες αεροπειρατείες σε αρκετές αερογραμμές και συντριβή αεροσκαφών σε στόχους στη Νέα Υόρκη, στην Ουάσιγκτον και στο Λος Άντζελες. Πληροφορίες της Σάντεϊ Τέλεγκραφ αναφέρουν ότι η βρετανική αστυνομία προσπαθεί να εντοπίσει δύο τρομοκράτες που, όπως πιστεύει, σχεδιάζουν να ταξιδέψουν με αεροσκάφος από βρετανικό αεροδρόμιο και την ώρα της πτήσης, στις τουαλέτες του αεροπλάνου, να πυροδοτήσουν εκρηκτικό μηχανισμό κρυμμένο στα παπούτσια τους.
Oρισμένα από τα πρωτοσέλιδα ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Τέλος χρόνου για έξι έργα. ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ THΣ KYPIAKHΣ (Μήτση): 17.000 προσλήψεις μέσα στον Ιανουάριο. ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ THΣ KYPIAKHΣ (Ρίζου): Τα κρυφά σχέδια της Μάργκαρετ για τη "Δυναστεία Παπανδρέου". ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Ο ύστατος αιφνιδιασμός. Τα κρυφά χαρτιά του Σημίτη για εκλογές ακόμη και το Φεβρουάριο. ΤΟ ΒΗΜΑ: Νέο πολιτικό σκηνικό. Η μονομαχία Γ. Παπανδρέου - Κ. Καραμανλή αλλάζει τους όρους. ΒΡΑΔΥΝΗ THΣ KYPIAKHΣ: Ένας Γιώργος... δεν φέρνει την άνοιξη. ΕΘΝΟΣ THΣ KYPIAKHΣ: Οι πρώτες δεσμεύσεις για τη νέα πολιτική. ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ THΣ KYPIAKHΣ: Στο Κορακοχώρι προετοιμάζει το τελικό... κράξιμό του! Η ΕΠΟΧΗ: Αδιέξοδα και κόλπα. Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Πολιτικό χάπενινγκ. Από ΠΑΣΟΚ, με εικόνες, σύμβολα, γκάλοπ. KYPIAKATIKH ΑΥΓΗ: Τα αγκάθια της διαδοχής. KYPIAKATIKH ΑΥΡΙΑΝΗ: Συμβόλαιο Παπανδρέου με τον λαό. KYPIAKATIKH ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Η περεστρόικα του Γιώργου. Ο ΛΟΓΟΣ: Επικρατέστερο σενάριο η "δυαρχία". ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Δυαρχία... δύο μηνών στο ΠΑΣΟΚ. ΝΙΚΗ: "Δύναμή μας η ανανέωση". Με "βούλα" Σημίτη η διαδοχή. ΤΟ ΠΑΡΟΝ THΣ KYPIAKHΣ: Ζητείται τόλμη. Αλλαγές ουσίας για να μη χαθεί η ελπίδα. ΠΡΙΝ: ΗΠΑ και διαπλεκόμενα επιβάλλουν Γιωργάκη. ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Ένας στους δύο πληρώνει άγρια για να γιατρευτεί. ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ: Αναψε πράσινο. Αλλαγή σκυτάλης με λαϊκή ψήφο. ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Η πολιτική Θεσσαλονίκη συντάσσεται με την Αθήνα ΤΥΠΟΣ THΣ KYPIAKHΣ: Ποιός κυβερνά αυτό τον τόπο; Η ΧΩΡΑ: Συντάξεις: 4 ημερομηνίες - κλειδιά που δίνουν αυξήσεις. Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων
Κυριακή 04 Ιανουαρίου 2004 - 14:57 (Ώρα Λονδίνου) Eπιστροφή στα γήπεδα του μπάσκετ "Δήμιος" της AEK ο Nέστωρ Kόμματος Nίκες για ΠAOK, Άρη, Oλυμπιακό Πειραιώς, Mακεδονικό και Περιστέρι επεφύλασσε η πρώτη αγωνιστική του 2004 στο πρωτάθλημα της A1 κατηγορίας μπάσκετ. O Άρης θέτει υποψηφιότητα για την τετράδα μετά τη νίκη του επί της AEK, που συνεχίζει τον αγωνιστικό της κατήφορο, με σκορ 75 - 72. Πρωταγωνιστής του αγώνα της Θεσσαλονίκης ο Kόμματος που πέτυχε 29 πόντους για τον Άρη, ενώ από την AEK ξεχώρισε ο Tζένκινς (30). Στις νίκες επέστρεψε ο Oλυμπιακός Πειραιώς, επικρατώντας εκτός έδρας σε ένα ματς - ντέρμπι του Aπόλλωνα Πατρών, με σκορ 78 - 80. H πειραϊκή ομάδα εκμεταλλεύθηκε στα κρίσιμα σημεία την εμπειρία του Tόμιτς (20 πόντοι) και την ανωριμότητα στο παιχνίδι του Aπόλλωνα, από τον οποίον ξεχώρισε ο Tζόουνς (20). Eύκολα επικράτησε στη Θεσσαλονίκη ο ΠAOK του Hρακλείου, με πρωταγωνιστή το Mουλαομέροβιτς (25). Aπό τους Kρητικούς διεκρίθη ο Tζόνσον (21). O Mακεδονικός νίκησε με άνεση τον ουραγό Iωνικό Nέας Φιλαδελφείας, με πρωταγωνιστή το Xιλ (29), ενώ στο αθηναϊκό ντέρμπι, το Περιστέρι νίκησε εντός έδρας τον Πανιώνιο με 94 - 92, με εξαιρετικό το Mάικλ (35). Aπό τον Πανιώνιο καλύτερος ο αειθαλής Kορωνιός (24). Tην Kυριακή, το πρωτοπόρο Mαρούσι αντιμετωπίζει εκτός έδρας τον Hλυσιακό, ενώ ο Παναθηναϊκός, που ακολουθεί στη βαθμολογία, υποδέχεται στο γήπεδο Σπόρτινγκ τον Hρακλή.
Κυριακή 04 Ιανουαρίου 2004 - 09:04 (Ώρα Λονδίνου) Περίπου 10.000 Βρετανοί στρατιώτες βρίσκονται στη Βασόρα, στο νότιο Ιράκ Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ πραγματοποιεί αιφνιδιαστική επίσκεψη στη Βασόρα του Ιράκ όπου θα επισκεφθεί τα εκεί βρετανικά στρατεύματα. Ο πολιτικός αρχισυντάκτης του ΒΒΣ Άντριου Μαρ, που τον συνοδεύει, λέει πως ο Βρετανός πρωθυπουργός αναμένεται να εκφράσει δημόσια την αποφασιστικότητα της χώρας του να έχει ενεργό ανάμιξη στο Ιράκ και μετά από την προγραμματισμένη για τον Ιούλιο παράδοση της εξουσίας στους Ιρακινούς. Ανταποκριτές σημειώνουν πως πρόκειται για μια προσπάθεια του βρετανού πρωθυπουργού να καθορίσει την ειδησεογραφική ατζέντα στην αρχή ενός δύσκολου για αυτόν μήνα, ιδιαίτερα καθώς τα όπλα μαζικού ολέθρου που κατήγγειλε πως είχε το Ιράκ δεν έχουν βρεθεί και επίκειται η απόφαση ανώτατου βρετανού δικαστικού για τις συνθήκες θανάτου του βρετανού ειδικού σε αυτά τα όπλα, Ντέιβιντ Κέλι.
Κυριακή 04 Ιανουαρίου 2004 - 08:29 (Ώρα Λονδίνου) Έκδοση στελέχους του ΦΑΡΚ στην Κολομβία Απτόητος ο Παλμέρα κατά την άφιξή του στην Κολομβία Ένα ανώτατο στέλεχος του μεγαλύτερου αριστερού αντάρτικου κινήματος της Κολομβίας, του ΦΑΡΚ, εκδόθηκε στην Κολομβία από τον Ισημερινό όπου είχε συλληφθεί. Ο Ρικάρδο Παλμέρα, γνωστότερος ως Σιμόν Τρινιδάδ, συνελήφθη σε νοσοκομείο του Κίτο όπου είχε εισαχθεί πάσχοντας από σοβαρή ασθένεια. Είναι το πλέον υψηλόβαθμο στέλεχος του ΦΑΡΚ που έχει συλληφθεί και αναμένεται να αντιμετωπίσει πάνω από 30 κατηγορίες, μεταξύ άλλων για απαγωγές και φόνους. Ο Παλμέρα/Τρινιδάδ είχε παίξει καθοριστικό ρόλο στις προσπάθειες διαπραγμάτευσης μιας ειρηνευτικής συμφωνίας ανταρτών και κυβέρνησης. Οι διαπραγματεύσεις αυτές κατέρρευσαν το 2002. Ανταποκριτής του BBC στην Κολομβία μεταδίδει πως η σύλληψη του Παλμέρα/Τρινιδάδ είναι ιδιαίτερα σημαντική για τον πρόεδρο Αλβάρο Ουρίβε που έχει θέσει την ήττα των ανταρτών ως πρωταρχικό στόχο της κυβέρνησής του.
Κυριακή 04 Ιανουαρίου 2004 - 07:54 (Ώρα Λονδίνου) Η επικοινωνία με το Σπίριτ διακόπηκε για λίγα δραματικά λεπτά μετά την επεισοδιακή προσεδάφισά του στον Άρη Ένα ρομποτικό όχημα σχεδιασμένο για την εξερεύνηση του πλανήτη Άρη, προσεδαφίστηκε με επιτυχία στον κόκκινο πλανήτη, έπειτα από ταξίδι επτά μηνών. Το κέντρο ελέγχου αποστολής στην αμερικανική αεροδιαστημική υπηρεσία ΝΑΣΑ, είπε ότι το όχημα, με την ονομασία Σπίριτ (Spirit), είχε επεισοδιακή κάθοδο καθώς είχε μόνο έξη λεπτά να σταματήσει από ταχύτητα 20 χιλιάδων χιλιομέτρων την ώρα. Ένα δίδυμο ρομποτικό όχημα του Σπίριτ, με την ονομασία Οπορτιούνιτι (Opportunity), αναμένεται να προσεδαφιστεί στον Άρη, μέσα στον Ιανουάριο. Τα δύο οχήματα έχουν σχεδιαστεί για να μελετήσουν την ύπαρξη νερού στον Άρη και να εξερευνήσουν έναν κρατήρα που ίσως κάποτε περιέκλειε μια λίμνη. «Ο Πλανήτης του Θανάτου» Πολλές προσπάθειες εξερεύνησης του Άρη έχουν αποτύχει καταδεικνύοντας το πόσο δύσκολες είναι οι αποστολές στον κόκκινο πλανήτη. Η προηγούμενη απόπειρα της ΝΑΣΑ, το 1999, είχε καταλήξει σε αποτυχία, ενώ άγνωστη παραμένει η τύχη του διαστημικού σκάφους Μπιγκλ-2 που προσεδαφίστηκε στον Άρη την ημέρα των Χριστουγέννων. Ένα από τα στελέχη της ΝΑΣΑ, που είχε ανάμιξη στην τελευταία αυτή προσπάθεια, λέει ότι ορισμένοι αποκαλούν τον Άρη, Πλανήτη του Θανάτου, λόγω του αριθμού των αποστολών εκεί, που έχουν αποτύχει.
|