Compact version |
|
Wednesday, 27 November 2024 | ||
|
Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real AudioΕιδήσεις 04-01-01
Πέμπτη 01 Ιανουαρίου 2004 - 22:49 (Ώρα Λονδίνου) Η βοήθεια δεν σημαίνει αλλαγή πολιτικής για το Ιράν, δηλώνει ο Τζορτζ Μπους Η μερική και προσωρινή άρση των κυρώσεων κατά του Ιράκ δημιουργεί κλίμα επανεξέτασης των σχέσεων μεταξύ Ιράν και Ηνωμένων Πολιτειών, οι οποίες διεκόπησαν μετά την ισλαμική επανάσταση το 1979. Ο υπουργός εξωτερικών του Ιράν, Καμάλ Χαραζί, δήλωσε ότι η ολοκληρωτική άρση των κυρώσεων θα μπορούσε να δημιουργήσει «μία νέα ατμόσφαιρα» μεταξύ των δύο χωρών. «Θετική η συμπεριφορά της Ουάσιγκτον» «Εκτιμούμε τη θετική συμπεριφορά της αμερικανικής κυβέρνησης και είναι σίγουρος ότι η καλή θέληση θα απαντηθεί από την πλευρά μας επίσης με καλή θέληση», δήλωσε, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς , ο Μοχαμάντ Ρεζά Χαταμί, αδελφός του προέδρου του Ιράν. Ο πρώην πρόεδρος του Ιράν, Ακμπάρ Χασεμί Ραφσαντζανί, που επισκέφθηκε το πρωί της Πρωτοχρονιάς την κατεστραμμένη ολοσχερώς από το σεισμό πόλη Μπαμ, δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αρχίσει εδώ και μήνες να στέλνουν θετικά μηνύματα σε ότι αφορά τις αμερικανο-ιρανικές σχέσεις. «Παραμένει ο πάγος» Ωστόσο ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζορτζ Μπους, έσπευσε να κατευνάσει κάθε υπερβολική αισιοδοξία για επαναπροσέγγιση μεταξύ των δύο χωρών. Ήταν σωστό να βοηθήσουμε το Ιράν μετά το σεισμό, είπε, η αμερικανική βοήθεια όμως δεν συνεπάγεται και ότι «έλιωσε ο πάγος» στις σχέσεις με την Τεχεράνη, δήλωσε ο κ. Μπούς. Οι Ηνωμένες Πολιτείες χαλάρωσαν προσωρινά τις κυρώσεις κατά του Ιράν, προκειμένου να διευκολυνθεί η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας μετά τον ισχυρό σεισμό. Μέσα στις επόμενες 90 μέρες θα είναι πλέον δυνατόν να γίνουν δωρεές σε οργανισμούς που εδρεύουν στο Ιράν και θα επιτραπεί η εξαγωγή στη χώρα, ευαίσθητης τεχνολογίας, όπως ηλεκτρονικών υπολογιστών και δορυφορικών τηλεφώνων. Βρέθηκαν επιζώντες Έξι μέρες μετά τον σεισμό που κατέστρεψε ολοσχερώς σχεδόν την ιρανική πόλη Μπαμ, τα σωστικά συνεργεία ανέσυραν ζωντανό έναν άνδρα από τα ερείπια. Ο νεαρός κειτόταν αναίσθητος όταν τον βρήκαν μέσα στα ερείπια οι άνδρες των σωστικών συνεργείων, αλλά σύντομα ανέκτησε τις αισθήσεις του και μπόρεσε να τους μιλήσει, πριν μεταφερθεί σε νοσοκομείο της Τεχεράνης. Από ιατρικές πηγές έγινε γνωστό ότι το τελευταίο 48ωρο ανασύρθηκαν ζωντανοί από τα ερείπια άλλοι πέντε άνθρωποι. Επιμνημόσυνη δέηση για τους δεκάδες χιλιάδες νεκρούς του καταστροφικού σεισμού στην πόλη Μπαμ πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Ιράν, παρουσία του ανώτατου πνευματικού ηγέτη, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεϊ. Στην περιοχή όπου βρίσκονταν το επίκεντρο του σεισμού, σημειώθηκαν το τελευταίο 24ωρο ισχυρές μετασεισμικές δονήσεις.
Πέμπτη 01 Ιανουαρίου 2004 - 23:21 (Ώρα Λονδίνου) Βαγδάτη: Φόβος μετά τη νέα έκρηξη Σε επιφυλακή παραμένουν οι αμερικανικές δυνάμεις κατοχής στο Ιράκ Σε κατάσταση επιφυλακής παραμένουν οι αμερικανικές δυνάμεις κατοχής και οι ιρακινές αρχές ασφαλείας, μετά την πολύνεκρη έκρηξη που σημειώθηκε την παραμονή της Πρωτοχρονιάς σε εστιατόριο της Βαγδάτης, από την οποία σκοτώθηκαν οκτώ άνθρωποι, ενώ οι τραυματίες ανέρχονται στους 24. Οι νεκροί της επίθεσης -με παγιδευμένο αυτοκίνητο, όπως εκτιμά η αστυνομία- είναι όλοι Ιρακινοί, ενώ μεταξύ των τραυματιών περιλαμβάνονται και ορισμένοι αλλοδαποί, μεταξύ των οποίων τρεις Αμερικανοί δημοσιογράφοι της εφημερίδας Λος Άντζελες Τάιμς και τέσσερις βοηθοί τους. Έκρυθμη είναι η κατάσταση στην Κιρκούκ, στο βόρειο Ιράκ, όπου βρέθηκαν τα πτώματα δύο Κούρδων που έφεραν μαχαιριές. Στην πόλη επικρατεί ένταση, μετά το θάνατο τριών Αράβων και Τουρκομάνων διαδηλωτών από πυρά Κούρδων. Kονδύλια του ΟΗΕ Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών μεταβίβασε στο Ταμείο Ανάπτυξης του Ιράκ που έχει δημιουργήσει η αμερικανο-βρετανική συμμαχία, το ποσό των 2,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων, όπως ανέφερε πηγή του ΟΗΕ. Το Ταμείο αποτελεί εξέλιξη του προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών «πετρέλαιο για τρόφιμα», η λειτουργία του οποίου μεταβιβάσθηκε στις δυνάμεις του συνασπισμού με την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας στις 22 Μαίου. Το πρόγραμμα τέθηκε σε ισχύ το 1996 και στα χρόνια που ακολούθησαν οι ελεγχόμενες από τον ΟΗΕ πωλήσεις ιρακινού πετρελαίου απέφεραν συνολικά 65 δισεκατομμύρια δολάρια, από τα οποία τα 46 διατέθηκαν για τον εφοδιασμό του ιρακινού πληθυσμού με τρόφιμα.
Πέμπτη 01 Ιανουαρίου 2004 - 20:07 (Ώρα Λονδίνου) Στη Λέστερ θα αγωνίζεται πλέον ο Νίκος Νταμπίζας Στην Αγγλία και συγκεκριμένα στη Λέστερ θα συνεχίσει την καριέρα του ο Έλληνας διεθνής, Νίκος Νταμπίζας, μετά τις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις. Όπως ανακοινώθηκε ο παίκτης, που μεταγράφηκε πριν έξι χρόνια από τον Ολυμπιακό στη Νιουκάστλ, υπέγραψε συμβόλαιο διαρκείας έξι μηνών, ενώ η Λέστερ διατηρεί το δικαίωμα να το ανανεώσει για ένα χρόνο, εφόσον δεν υποβιβασθεί. Ο Νίκος Νταμπίζας έχει να αγωνισθεί σε επίσημο παιχνίδι της Νιούκαστλ από τον Φεβρουάριο , μετά την ανανέωση στην οποία προέβη ο σερ Μπόμπι Ρόμπσον. Με τα χρώματα της Λέστερ είχε αγωνισθεί στο παρελθόν ένας άλλος Έλληνας διεθνής, ο Θοδωρής Ζαγοράκης.
Πέμπτη 01 Ιανουαρίου 2004 - 20:52 (Ώρα Λονδίνου) Με δρακόντεια μέτρα ασφαλείας εορτάσθηκε στη Νέα Υόρκη η έλευση του 2004 Υπό τη σκιά προειδοποιήσεων για το ενδεχόμενο τρομοκρατικών επιθέσεων υποδέχτηκε ο κόσμος το νέο έτος -ιδιαίτερα στις Ηνωμένες Πολιτείες όπου απαγορεύτηκε η πτήση όλων των αεροσκαφών πάνω από τη Νέα Υόρκη και άλλες πόλεις. Παρά τις ανησυχίες εκατοντάδες χιλιάδες Νεοϋορκέζοι συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Τάιμς για να υποδεχθούν το Νέο Έτος. Τα μέτρα ασφαλείας σε αεροδρόμια, λιμάνια και δημόσια κτίρια ήταν δρακόντεια και χαρακτηριστική περίπτωση αποτέλεσε μία βρετανική πτήση προς τη Νέα Υόρκη, όλοι οι επιβάτες της οποίας υπέστησαν εξονυχιστικό έλεγχο μετά την προσγείωση του αεροσκάφους. Με το φόβο επιθέσεων από Τσετσένους αυτονομιστές, το πλήθος που συγκεντρώθηκε στη Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας για να υποδεχτεί το νέο έτος ήταν μικρότερο από ό,τι συνήθως, ενώ υπήρχαν σημεία ελέγχου του στρατού και της αστυνομίας. Ματαίωση πτήσης Ενισχυμένα μέτρα ασφαλείας υπήρχαν εξάλλου σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις, με έντονη την παρουσία ένστολων αστυνομικών στο Λονδίνο, το Παρίσι και το Βερολίνο. Η βρετανική αεροπορική εταιρεία Μπρίτις Έργουεϊς ματαίωσε μία από τις τρείς πτήσεις τηςς από το Λονδίνο για την Ουάσιγκτον, μετά από συνομιλίες μεταξύ υπευθύνων της κυβέρνησης και της εταιρείας για θέματα ασφαλείας, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία. Εκπρόσωπός της έκανε γνωστό ότι υπήρξε υπόδειξη της κυβέρνησης για τα ματαίωση της πτήσης. Ο ίδιος είπε ότι η απόφαση για τη ματαίωση ελήφθη ώρες πριν την πτήση του αεροσκάφους από το αεροδρόμιο Χίθροου, η οποία ήταν προγραμματισμένη για τις 15.05, ώρα Βρετανίας. Να σημειωθεί ότι την ίδια ώρα αναχώρησε παραμονή πρωτοχρονιάς το αεροσκάφος της Μπρίτις Έργουεϊς, το οποίο υπέστη εξονυχιστικούς ελέγχους μετά την προσγείωσή του στην Ουάσιγκτον. Εξάλλου σε αυξημένη επιφυλακή είχε τεθεί ο ισραηλινός στρατός και η αστυνομία. Βόμβα σε πρωτοχρονιάτικη συναυλία Αλλά η επίθεση που πολλοί φοβούνταν ότι θα γίνει σε κάποια δυτική χώρα, συνέβη τελικά στην Ινδονησία. Σε επιφυλακή οι δυνάμεις ασφαλείας μετά την βομβιστική επίθεση στην επαρχία Άτσε Εκεί τουλάχιστον εννέα άτομα σκοτώθηκαν και πάνω από 30 τραυματίστηκαν μετά από βομβιστική επίθεση σε πρωτοχρονιάτικη συναυλία στην επαρχία Άτσε. Ανάμεσα στα θύματα συγκαταλέγονται πολλοί νεαροί και παιδιά που βρίσκονταν μέσα στον αγωνιστικό χώρο ενός γηπέδου όπου πραγματοποιείτο η συναυλία, στην πόλη Περεουλάκ. Μεταξύ των νεκρών είναι ένα μωρό ενός έτους και ένας επτάχρονος. Ο ινδονησιακός στρατός επέρριψε την ευθύνη για την επίθεση στους αυτονομιστές ανταρτες. Αλλά εκπρόσωπος των ανταρτών είπε ότι αυτοί δεν πλήττουν αμάχους.
Πέμπτη 01 Ιανουαρίου 2004 - 19:07 (Ώρα Λονδίνου) Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσος Παπαδόπουλος Tην ελπίδα να τερματισθεί εντός του 2004 "η αναχρονιστική τεχνητή διαίρεση και θα επέλθει η πολυπόθητη επανένωση της Κύπρου" εκφράζει στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του ο πρόεδρος της Kυπριακής Δημοκρατίας Tάσσος Παπαδόπουλος. Ο κ. Παπαδόπουλος προσθέτει ότι για την υλοποίηση του "κυρίαρχου στρατηγικού στόχου" δεν θα φεισθεί κόπων και προσπαθειών, ενώ απευθύνει ιδιαίτερο μήνυμα "φιλίας, εκτίμησης αλλά και προσδοκίας" προς τους Τουρκοκυπρίους, ότι κατά το νέο χρόνο θα μπορέσουν να απολαύσουν τα ευεργετήματα της ένταξης στην EE. Ο Kύπριος Πρόεδρος αναφέρεται ακόμη στην επιστολή του προς το ΓΓ του OHE Kόφι Aνάν, με την οποία εκφράζει προθυμία για διαπραγματεύσεις επί τη βάσει του σχεδίου του, όποτε το αποφασίσει, "με στόχο την επίτευξη μιας πιο λειτουργικής και βιώσιμης λύσης του Kυπριακού, αν είναι δυνατόν, πριν την 1η Μαίου 2004". "Η Κυπριακή Δημοκρατία, από την 1η Μαΐου θα είναι, και επίσημα, πλέον, ισότιμο και πλήρες μέλος της EE. Αυτό, το μεγαλύτερο επίτευγμα του λαού μας, μετά την ανακήρυξη της Κυπριακής Δημοκρατίας, δεν πρέπει να μας οδηγήσει σε εφησυχασμό, αυτοϊκανοποίηση και αδράνεια στις προσπάθειές μας για επίτευξη μιας λειτουργικής και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού", προσθέτει ο κ. Παπαδόπουλος και συνεχίζει: "Mε εποικοδομητική διάθεση, με συλλογική προσπάθεια και με την απαραίτητη ενότητα, στη βάση κοινών στόχων και επιδιώξεων, είμαι αισιόδοξος πως θα καταφέρουμε να αξιοποιήσουμε στο έπακρο τις προσφερόμενες ευκαιρίες αλλά και να υλοποιήσουμε τις ειλημμένες δεσμεύσεις μας έναντι της EE. Αυτό το νέο στοίχημα με την ιστορία μπορούμε, και πρέπει, να το κερδίσουμε". Aπευθυνόμενος προς του Tουρκοκυπρίους, ο κ. Παπαδόπουλος σημειώνει: "Με τη σημερινή ευκαιρία, θέλω να στείλω προς τους Τουρκοκυπρίους συμπατριώτες μας μήνυμα φιλίας, εκτίμησης αλλά και προσδοκίας πως ο νέος χρόνος θα τους επιτρέψει, στα πλαίσια μιας επανενωμένης Κύπρου, μαζί με τους Ελληνοκυπρίους, να μερισθούν τα ευεργετήματα και τα πλεονεκτήματα από την ένταξή μας στην EE". Kαταλήγοντας ο πρόεδρος της Kυπριακής Δημοκρατίας εύχεται "ο καινούργιος χρόνος να είναι ένας χρόνος δημιουργικός και παραγωγικός που θα ανοίξει νέους ορίζοντες ανάπτυξης, ευημερίας και προκοπής για όλους τους νόμιμους κατοίκους της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ελληνοκυπρίους, Τουρκοκυπρίους, Μαρωνίτες, Αρμένιους και Λατίνους". Tα πολιτικά κόμματα Την ευχή να ανοίξει μέσα στο 2004 ο δρόμος για τον τερματισμό των δεινών της Κύπρου και του λαού της εκφράζει στο μήνυμά του το AKEΛ και προσθέτει ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά έχει καθήκον να μελετά και να αξιοποιεί τα νέα δεδομένα με αμετάθετο στόχο την σύντομη λύση του Κυπριακού. Ο Δημοκρατικός Συναγερμός αναφέρει ότι το 2004, με το ορόσημο της ένταξης στην Ευρώπη την 1η Μαΐου, προσφέρεται για μία σύντονη προσπάθεια επίλυσης του Kυπριακού, ώστε η ένταξη να συνοδευθεί με την επανένωση της Κύπρου. Το Δημοκρατικό Kόμμα σημειώνει ότι "αυτές τις ώρες της περισυλλογής, της περίσκεψης και της ευθύνης, οφείλουμε όλοι να συνειδητοποιήσουμε τα προσωπικά και συλλογικά μας καθήκοντα και να εκπληρώσουμε στο ακέραιο τις ευθύνες μας απέναντι στην πατρίδα και το λαό μας". Το Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ αναφέρεται στην ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ και επισημαίνει ότι σταθερή και αποφασιστική θέση του είναι η λύση του Kυπριακού στη βάση του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου. Οι Νέοι Ορίζοντες εκφράζουν την ελπίδα ότι με την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ θα χαραχθεί νέα στρατηγική, η οποία θα θέτει το θεσμικό πλαίσιο της Ένωσης και τα ανθρώπινα δικαιώματα στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων για λύση. Οι Ενωμένοι Δημοκράτες αναφέρουν ότι θα δώσουν δραστήρια το παρόν, ώστε το 2004 να είναι χρόνος επανένωσης της Κύπρου και ένταξης μιας ενωμένης Κύπρου στην EE. Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών εύχεται να φέρει ο νέος χρόνος τη λύση στο Κυπριακό, με την οποία όλοι οι κάτοικοι της Κύπρου θα συνυπάρχουν ειρηνικά και ελεύθερα. Το ΑΔΗΚ εκφράζει την ευχή να αποτελέσει η νέα χρονιά ορόσημο για την ευόδωση του κοινού στόχου όλων και διαβεβαιώνει ότι θα συνεχίσει τον αγώνα για τη δικαίωση των αγώνων του κυπριακού λαού για εθνική και φυσική επιβίωση.
Πέμπτη 01 Ιανουαρίου 2004 - 17:59 (Ώρα Λονδίνου) Tα μηνύματα της πολιτικής ηγεσίας Aισιοδοξία για το 2004 εκφράζει στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος. Mεταξύ άλλων, ο κ. Στεφανόπουλος αναφέρει ότι πιστεύει πως οι επικείμενες βουλευτικές εκλογές θα διενεργηθούν μέσα σε ήρεμο δημοκρατικό κλίμα, ενώ οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα αποβούν ευεργετικοί για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας. "Θα αποδειχθεί ότι η χώρα μας έχει την δυνατότητα να οργανώσει με επιτυχία αυτήν την παγκοσμίως σπουδαία αθλητική γιορτή, η οποία έχει συγχρόνως και πολλές άλλες μεγάλες σημαντικές παραμέτρους. Η χώρα μας κοιτίδα του πολιτισμού και γενέτειρα των Ολυμπιακών Αγώνων, φιλοδοξεί να προσδώσει σε αυτούς το πνεύμα της ευγενούς άμιλλας και να υπενθυμίσει σε όλο τον κόσμο το Ολυμπιακό ιδεώδες", επισημαίνει ο Πρόεδρος. O κ. Στεφανόπουλος σημειώνει ακόμη την τυπική επικύρωση της εντάξεως της Κύπρου στην ΕΕ, την οποία χαρακτηρίζει πολύ σπουδαίο γεγονός, αλλά προσθέτει πως δεν είναι τόσο αισιόδοξος όσο θα επιθυμούσε για τη λύση του Κυπριακού. Aπαισιόδοξος εμφανίζεται ο πρόεδρος της Δημοκρατίας για τις διεθνείς εξελίξεις. Όπως αναφέρει στο μήνυμά του, "οι διάφορες κρίσεις σε διάφορες χώρες, το άλυτο παλαιστινιακό πρόβλημα, οι δυσκολίες της ΕΕ, οι συχνές τρομοκρατικές ενέργειες, από τις οποίες η χώρα μας έχει ευτυχώς απαλλαγεί, και η μεγάλη δυστυχία που υπάρχει σε πολλές περιοχές της γης δεν επιτρέπουν την υποδοχή του νέου χρόνου με ψυχική άνεση και ευφορία". Kαι ο κ. Στεφανόπουλος καταλήγει: "Αγαπητοί μου, το 2004 είναι στην ουσία το τελευταίο έτος της παραμονής μου στην προεδρία της Δημοκρατίας. Δεν σας αποχαιρετώ ακόμη, γιατί αυτό θα το κάνω, αν η ανθρώπινη μοίρα φανεί ευμενής, τον επόμενο χρόνο. "Το σημειώνω όμως για να ευχηθώ με περισσότερη προσδοκία και ελπίδα από τις άλλες φορές να προκόψει, να αναπτυχθεί ακόμη περισσότερο και να ευτυχίσει η Ελλάδα μας, να ευτυχίσετε όλοι σεις. "Θα υπάρξουν ατυχώς και εκείνοι για τους οποίους οι ευχές μου θα αποδειχθούν αναποτελεσματικές. Τους σκέπτομαι πάντοτε και συμπάσχω μαζί τους. Σε όλους σας εύχομαι ό,τι καλλίτερο. Καλή χρονιά, χρόνια πολλά''. O πρωθυπουργός Στην πρόοδο που έχει επιτευχθεί σε διαφόρους τομείς στην Eλλάδα αναφέρεται στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης. "Η Ελλάδα άλλαξε, η Ελλάδα αλλάζει", σημειώνει ο κ. Σημίτης και συνεχίζει: "Ελληνίδες, Έλληνες, ο ελληνικός λαός μου εμπιστεύθηκε να οδηγήσω την πατρίδα μας στη νέα εποχή. Είμαι υπερήφανος για το έργο που πραγματοποιήσαμε. "Όμως παρότι σήμερα βρισκόμαστε σε πολύ καλύτερη θέση από ό,τι το 1996 ή το 2000, ο εκσυγχρονισμός της χώρας, η προσπάθεια για μια κοινωνία ευημερίας και δικαιοσύνης, δεν έχει ολοκληρωθεί. "Χρειάζεται να βελτιώσουμε ακόμη πολλά. Να φτάσουμε το επίπεδο των ανεπτυγμένων ευρωπαϊκών κρατών. Να πετύχουμε τη σύγκλιση. Να προχωρήσουμε με γνώμονα το καλό του τόπου, το δημόσιο συμφέρον, την καλύτερη προοπτική της κοινωνίας μας". O πρωθυπουργός χαρακτηρίζει το 2004 κρίσιμη χρονιά για τη χώρα, σε σχέση με την πορεία της σύγκλισης της οικονομίας της με εκείνες των πλέον προηγμένων ευρωπαϊκών κρατών, αλλά και σε σχέση με τους Oλυμπιακούς Aγώνες της Aθήνας και με το Kυπριακό και καταλήγει: "Η Ελλάδα που επιδιώκουμε, η κοινωνία της δημιουργίας και της ευημερίας, της αλληλεγγύης και της ανεκτικότητας, είναι δυνατή. Αρκεί να πιστέψουμε στις δυνάμεις μας. Να τολμήσουμε το καινούργιο. Να πάμε ακόμη πιο μπροστά κι όχι πίσω. Να έχουμε εμπιστοσύνη στον εαυτό μας και στη χώρα μας. Εύχομαι υγεία και προκοπή σε όλους. Εύχομαι μια δημιουργική χρονιά. Καλή χρονιά! Ευτυχισμένο το 2004! Χρόνια πολλά!". Ο πρόεδρος της Βουλής Tην ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ και τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας εκτιμά ο πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του ως τα δυο γεγονότα με ιστορική σημασία, που θα δεσπόσουν το 2004. O κ. Kακλαμάνης προσθέτει ότι και τα δύο γεγονότα, αν και έχουν σαφώς διαφορετική ιστορική βαρύτητα, πιστοποιούν την αδιαμφισβήτητη πρόοδο του ελληνισμού, την εδραίωση της δημοκρατίας, την ανάπτυξη της οικονομίας και την ενίσχυση του διεθνούς κύρους της χώρας μας κατά τις τελευταίες δεκαετίες. "Αυτό είναι το αποτέλεσμα της σκληρής προσπάθειας του λαού μας και των ορθών επιλογών της πολιτικής ηγεσίας της χώρας μας από τη μεταπολίτευση. Γι' αυτά τα επιτεύγματα όλοι οι Έλληνες δικαιούμασθε να νιώθουμε υπερηφάνεια και να αντικρίζουμε το μέλλον με αυτοπεποίθηση, αισιοδοξία και προσήλωση στο πολιτικό σύστημα της κοινοβουλευτικής μας δημοκρατίας", επισημαίνει ο πρόεδρος της Bουλής. O κ. Kακλαμάνης καλεί τους Έλληνες να αφιερώσουν τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους "στο μέλλον, στην πρόοδο και την προοπτική του λαού μας και, κυρίως, της νέας γενιάς", αλλά και "στους συνανθρώπους μας που βρίσκονται σε θέση αδυναμίας, είτε οικονομικής, είτε κοινωνικής, και απαιτούν από εμάς να ενισχύσουμε την προσπάθειά μας να οικοδομούμε συνεχώς μία κοινωνία αλληλεγγύης και ανθρωπιάς". "Ας ευχηθούμε και ας εργασθούμε όλοι ενωμένοι, ώστε το 2004 να αποτελέσει την αφετηρία μιας καλύτερης εποχής για την Ελλάδα, για το λαό μας, για ολόκληρο τον κόσμο", καταλήγει ο πρόεδρος της Bουλής. O αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Xρονιά ευθύνης είναι το 2004, αναφέρει στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του ο πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Καραμανλής. O κ. Καραμανλής επισημαίνει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η χώρα σε διάφορους τομείς και "στα βάρη που αφήνει πίσω της η περίοδος που κλείνει". "Δεν υποτιμούμε τα προβλήματα -προσθέτει ο πρόεδρος της ΝΔ- είμαι όμως πεπεισμένος πως η χώρα μας έχει πολύ μεγαλύτερες δυνατότητες. Οι Έλληνες αναζητούν, αλλά και τους αξίζει, ένα νέο όραμα για την Ελλάδα του 21ου αιώνα. Ζητούν ποιότητα και αποτέλεσμα. Αξιώνουν νέα οπτική, νέα δυναμική, νέους ρυθμούς, νέα προοπτική". Aναφερόμενος στην πολιτική του κόμματός του, ο κ. Καραμανλής επισημαίνει, μεταξύ άλλων: "Προτείνουμε μια νέα οικονομική πολιτική, βασισμένη στη φιλελεύθερη επιλογή και την κοινωνική αλληλεγγύη. Στόχος μας είναι, όχι μόνον η αύξηση του πλούτου που παράγει η χώρα μας, αλλά και η δίκαιη διανομή του. Να επενδύσουμε στην παιδεία και στον πολιτισμό. Στο ανθρώπινο κεφάλαιο της πατρίδας μας, στη νέα γενιά και τις νέες τεχνολογίες. "Να βοηθήσουμε, ώστε να ξαναβρούν οι Ελληνες την εμπιστοσύνη τους στους πολιτικούς. Να εμπιστευτούν εκείνους που πραγματικά σέβονται τον πολίτη και υπηρετούν τις ανάγκες του χωρίς υστεροβουλίες. "Σ αυτή τη νέα εποχή χρειαζόμαστε ένα κράτος αποτελεσματικό και φερέγγυο. Ένα πραγματικά κοινωνικό κράτος, που θα στηρίζει τους οικονομικά και κοινωνικά ασθενέστερους σε βάθος χρόνου και όχι μόνο παραμονές των εκλογών". O αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημειώνει, ακόμη, πως το κόμμα του σκοπεύει να εργασθεί για την εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, ενώ ως άμεσο στόχο για το 2004 αναφέρει την απόλυτη επιτυχία των Ολυμπιακών Αγώνων, και καταλήγει: "Το αίτημα της αλλαγής είναι σήμερα καθολικό. Ξεπερνά ιδεολογικές αφετηρίες και πολιτικές προτιμήσεις. Αφήνουμε πίσω μας νοοτροπίες και πρακτικές που ταυτίσθηκαν με τα προβλήματα και οδήγησαν στα σημερινά αδιέξοδα. Ο τόπος άμεσα έχει ανάγκη και οι πολίτες αξιώνουν καθαρό λόγο και νέα, ξεκάθαρη προοπτική. "Υποδεχόμαστε τη νέα χρονιά με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση. Με τη σιγουριά ότι, σφυρηλατώντας σχέσεις εμπιστοσύνης μεταξύ μας, θα κάνουμε πράξη ένα νέο ξεκίνημα για ένα καλύτερο αύριο. Για μια ισχυρή και περήφανη Ελλάδα. Για μια κοινωνία αλληλεγγύης και ανθρωπιάς. Καλή χρονιά". H ΓΓ του KKE Tην ευχή να αποκτήσουν τα φτωχά λαϊκά στρώματα, τα ευρύτερα λαϊκά στρώματα, την απαιτούμενη αυτοπεποίθηση, όχι μόνο για το δίκιο που έχουν αλλά κυρίως ότι μπορούν με τη στάση τους, με τη δράση τους, τη συμπεριφορά και την ψήφο τους, να αλλάξουν πολλά πράγματα στην Ελλάδα, εκφράζει στο πρωτοχρονιάτικό μήνυμά της η γενική γραμματέας του KKE Aλέκα Παπαρήγα. H κ. Παπαρήγα προσθέτει πως πρέπει να κυριαρχήσει η αυτοπεποίθηση απέναντι στο πνεύμα της μοιρολατρίας, το πνεύμα της χειραγώγησης και της εξαγοράς που κυριαρχεί σ αυτόν τον τόπο, αλλά που κατά τη γνώμη μας δεν έχει καταφέρει να εξαγοράσει ολόκληρο τον ελληνικό λαό. H ΓΓ του KKE δηλώνει αισιόδοξη για την προοπτική ανάτασης και καταλήγει" "Θα ήθελα επίσης να πω ότι η σκέψη και η έγνοια του κόμματός μας αυτές τις μέρες στρέφεται στα θύματα των ιμπεριαλιστικών πολέμων, που είναι γνωστά, και στην περιοχή μας, ο ιρακινός λαός αλλά και λαοί ευρύτερα, στα θύματα της φτώχειας και της πείνας, στα θύματα των φυσικών καταστροφών, όπως π.χ. στο Ιράν. "Όλοι ξέρουμε ότι στις φυσικές καταστροφές, αυτοί που χάνουν τη ζωή τους και τα σπίτια τους είναι τα φτωχά λαϊκά στρώματα, τα οποία ζουν κάτω από χειρότερες και αθλιέστερες συνθήκες". O Συνασπισμός Mήνυμα αισιοδοξίας στέλνει στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του ο Συνασπισμός προς όλους τους Έλληνες πολίτες, "που βιώνουν οδυνηρά τα προβλήματα της καθημερινότητας, της οικονομικής ανασφάλειας και δυσπραγίας, της ανεργίας και της αβεβαιότητας για το μέλλον". Όπως αναφέρεται στο μήνυμα, "η αισιοδοξία βασίζεται στην πεποίθηση ότι ο ελληνικός λαός έχει τις δυνάμεις, τη γνώση και τη διάθεση να αλλάξει τη σημερινή κοινωνική και πολιτική πραγματικότητα στην κατεύθυνση της ανανέωσης, της προόδου και της κοινωνικής δικαιοσύνης". "Ο Συνασπισμός αισθάνεται την ανάγκη να επαναλάβει τη δέσμευση του ότι θα συνεχίσει με αποφασιστικότητα την προσπάθεια του για ένα καλύτερο μέλλον της χώρας και των πολιτών. Θα συμβάλει με όλες του τις δυνάμεις για την οικοδόμηση μιας κοινωνίας δικαιοσύνης, αλληλεγγύης και ανεκτικότητας. Θα δώσει μαζί με τις ευρύτερες αριστερές ριζοσπαστικές δυνάμεις μία νέα ώθηση και δυναμική στην υπόθεση της Αριστεράς στην Ελλάδα και την Ευρώπη", επισημαίνει το μήνυμα και καταλήγει: "Η χώρα χρειάζεται αλλαγή πολιτικής, αλλαγές στις δομές και στο πολιτικό σύστημα. Έχει ανάγκη από ένα νέο πολιτικό σκηνικό, νέο σύστημα διακυβέρνησης και νέα κοινωνική και πολιτική πλειοψηφία, ικανά να εξασφαλίσουν έναν προοδευτικό δυναμισμό και όχι ένα εκσυγχρονισμένο παλαιοκομματικό σημειωτόν. ΄Εχει ανάγκη να αμφισβητηθεί και να νικηθεί ο δικομματισμός. Οι προϋποθέσεις για μία τέτοια πορεία υπάρχουν. Η ενίσχυση των δυνάμεων του Συνασπισμού και της ευρύτερης ανανεωτικής, ριζοσπαστικής και οικολογικής αριστεράς, των δυνάμεων, δηλαδή, που θέλουν και μπορούν να είναι στην πρωτοπορία των αγώνων, είναι η εγγύηση για μία προοδευτική πορεία της χώρας". O πρόεδρος του ΔHKKI "Εύχομαι, ολόψυχα, το 2004 να είναι χρόνος αγάπης, ειρήνης, κοινωνικής αλληλεγγύης και δημιουργίας, με περισσότερο αισιόδοξες προοπτικές για όλους τους Έλληνες, τα αδέλφια μας της Κύπρου και τον Ελληνισμό συνολικά", αναφέρει στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του ο πρόεδρος του ΔHKKI Δημήτρης Tσοβόλας και συνεχίζει: "Το 2004 πρέπει να είναι χρόνος ενεργοποίησης των απλών πολιτών, ώστε να δημιουργηθούν καλύτερες συνθήκες για βελτίωση του βιοτικού επιπέδου του λαού. Όλοι μαζί θα πρέπει να δώσουμε τη μάχη το 2004, ώστε να ξαναζωντανέψουμε την ελπίδα για ευημερία, πρόοδο και ειρήνη, για ένα καλύτερο μέλλον των νέων, για την Ελλάδα που μας αξίζει, για την Ευρώπη των λαών. Εύχομαι σε όλους υγεία και ευτυχία".
Πέμπτη 01 Ιανουαρίου 2004 - 19:21 (Ώρα Λονδίνου) Oρισμένα από τα πρωτοσέλιδα: Η ΑΥΓΗ: Χρονιά νέων συσχετισμών. Το πιθανότερο εκλογές τον Μάρτιο. ΤΟ ΒΗΜΑ: Έτος - κλειδί το 2004. Οι αλλαγές, οι εκλογές και οι Αγώνες. Κρίσιμο για το μέλλον της χώρας το αρχόμενο δωδεκάμηνο. Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Έτος προκλήσεων το 2004. Μεγάλες ευκαιρίες, αλλά και κίνδυνοι για την πολιτική, την οικονομία και την κοινωνία. Ο ΛΟΓΟΣ: 2004: Έτος ορόσημο. Χρονιά - σταθμός για την Ελλάδα και το μέλλον της. ΝΙΚΗ: Τα γκάλοπ των τελευταίων ημερών φέρνουν: Ισοπαλία Παπανδρέου - Καραμανλή. ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Άνεμος αισιοδοξίας η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ. Πρωτοχρονιάτικο μήνυμα της Κεντρικής Επιτροπής. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: 2004 ευχές για καλή χρονιά. TRAFFIC NEWS: 2004: Τα άστρα μιλούν για όλα. ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Νέος πολιτικός χρόνος με ηγεσία Παπανδρέου. Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων
Πέμπτη 01 Ιανουαρίου 2004 - 17:33 (Ώρα Λονδίνου) Βαγδάτη: Φόβος μετά τη νέα έκρηξη Σε επιφυλακή παραμένουν οι αμερικανικές δυνάμεις κατοχής στο Ιράκ Σε κατάσταση επιφυλακής παραμένουν οι αμερικανικές δυνάμεις κατοχής και οι ιρακινές αρχές ασφαλείας, μετά την πολύνεκρη έκρηξη που σημειώθηκε την παραμονή της Πρωτοχρονιάς στη Βαγδάτη. Οι αρχές κατοχής λένε ότι τελικά σε οκτώ ανέρχονται τα θύματα από τη βομβιστική επίθεση σε εστιατόριο, στη συνοικία Καράντα της ιρακινής πρωτεύουσας. Οι νεκροί είναι όλοι Ιρακινοί, ενώ μεταξύ των τραυματιών περιλαμβάνονται και ορισμένοι αλλοδαποί. Πάνω από 24 θαμώνες τραυματίστηκαν, ανάμεσά τους τρεις Αμερικανοί δημοσιογράφοι της εφημερίδας Λος Άντζελες Τάιμς και τέσσερις βοηθοί τους. Εύκολος στόχος Η ιρακινή αστυνομία λέει πως η έκρηξη οφείλεται σε βόμβα που είχε τοποθετηθεί μέσα σε παγιδευμένο αυτοκίνητο, σταθμευμένο έξω από το εστιατόριο. Μετά την έκρηξη η φωτιά εξαπλώθηκε σε αυτοκίνητα και γειτονικά κτίρια Το κτίριο καταστράφηκε και παραδόθηκε στις φλόγες. Το εστιατόριο «Ναμπίλ» ήταν γεμάτο τη στιγμή της έκρηξης, καθώς 40 περίπου άτομα γευμάτιζαν την παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Η ισχυρή έκρηξη ακούστηκε σε απόσταση χιλιομέτρων, σε άλλες συνοικίες της ιρακινής πρωτεύουσας. Πολλά παρακείμενα στο εστιατόριο κτίρια και αυτοκίνητα υπέστησαν σοβαρές καταστροφές, ενώ θραύσματα από την έκρηξη σκόρπισαν σε μεγάλη απόσταση. Ένας μεγάλος κρατήρας δημιουργήθηκε σε πάροδο, κοντά στην είσοδο του στόχου.
«Χρειαζόμαστε νέα τάξη πραγμάτων» Στη δημιουργία μιας νέας τάξης πραγμάτων κάλεσε τη διεθνή κοινότητα ο Ποντίφηκας Ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β' στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του επεσήμανε ότι ο κόσμος χρειάζεται μια νέα διεθνή τάξη πραγμάτων για την επίλυση των διαφορών και τη διασφάλιση της ειρήνης. Μιλώντας στον καθεδρικό ναό του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό, ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας υπογράμμισε ότι η νέα αυτή τάξη πραγμάτων θα μπορούσε να βασιστεί στις θετικές και αρνητικές εμπειρίες από τη λειτουργία των Ηνωμένων Εθνών. Ο Ποντίφηκας σημείωσε επίσης ότι η νέα διεθνής τάξη θα μπορούσε να παρέχει επαρκείς λύσεις στα σημερινά προβλήματα βασισμένη σε τρεις αρχές: Την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, την αλληλεγγύη μεταξύ πλουσίων και φτωχών κρατών, και την δίκαια αναδιανομή των φυσικών πόρων. Παρά το γεγονός ότι υποφέρει από τη νόσο του Πάρκινσον και ότι ακολούθησε κουραστικό πρόγραμμα την περίοδο των εορτών, ο Πάπας διάβασε με καθαρή φωνή το κήρυγμά του, μεταδίδουν οι ανταποκριτές.
Πέμπτη 01 Ιανουαρίου 2004 - 14:54 (Ώρα Λονδίνου) Τσιγάρα: Τα εν οίκω μη εν δήμω Εκστρατείες κατά της επιβλαβούς συνήθειας του καπνίσματος στους περισσότερους δημόσιους χώρους αρχίζουν αρκετές χώρες μέσα στο 2004. Σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία που άρχισε να εφαρμόζεται από τα μεσάνυκτα της Πρωτοχρονιάς στην Ολλανδία, περιορίζεται δραστικά το κάπνισμα σε δημόσιους χώρους, όπως στα τραίνα και τους σιδηροδρομικούς σταθμούς. Επίσης οι εργοδότες υποχρεούνται να κατασκευάζουν ξεχωριστά δωμάτια για τους μη καπνιστές στους χώρους εργασίας. Τα πράγματα για τους... θεριακλήδες αναμένεται να γίνουν ακόμα πιο δύσκολα από το 2005, όταν η Ολλανδία, η Νορβηγία και η Ιρλανδία θα εφαρμόσουν γενική απαγόρευση του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους. Η απαγόρευση θα ισχύει ακόμη και στα μπαρ, τα εστιατόρια και τα ξενοδοχεία. Στο Ηνωμένο Βασίλειο η μη κυβερνητική οργάνωση «Βρετανική Καρδιολογική Εταιρεία» έδωσε στη δημοσιότητα σήμερα στοιχεία σύμφωνα με τα οποία ένας στους πέντε θανάτους που σημειώνονται στη χώρα οφείλεται στο κάπνισμα. Στα πλαίσια της καμπάνιας κατά του καπνίσματος προβάλλονται ενημερωτικά μηνύματα που δείχνουν ιζήματα λίπους να βγαίνουν από την αρτηρία ενός καπνιστή.
Πέμπτη 01 Ιανουαρίου 2004 - 12:03 (Ώρα Λονδίνου) Ιράν: Μετασεισμοί και επιζώντες Σαν από θαύμα επέζησε επί έξη ημέρες θαμμένος στα συντρίμμια ένας 26χρονος Ιρανός Στο Ιράν σωστικά συνεργεία ανέσυραν ζωντανό έναν άνδρα από τα ερείπια της πόλης Μπαμ, έξι ημέρες μετά το σεισμό που κατέστρεψε σχεδόν ολόκληρη την πόλη. Τα μέλη της Ερυθράς Ημισελήνου πίστευαν ότι ο 26χρονος Γιαντολάχ Σααντάτ ήταν μεταξύ των νεκρών, αλλά καθώς ερευνούσαν στα ερείπια του σπιτιού του τον βρήκαν ζωντανό, κάτω από μία ντουλάπα, που πιθανώς τού έσωσε τη ζωή. Ο νεαρός κειτόταν αναίσθητος όταν τον βρήκαν μέσα στα ερείπια οι άνδρες των σωστικών συνεργείων, αλλά σύντομα ανέκτησε τις αισθήσεις του και μπόρεσε να τους μιλήσει, πριν μεταφερθεί σε νοσοκομείο της Τεχεράνης. Από ιατρικές πηγές έγινε γνωστό ότι το τελευταίο 48ωρο ανασύρθηκαν ζωντανοί από τα ερείπια άλλοι πέντε άνθρωποι, ανάμεσά τους και μία γυναίκα ηλικίας 80 χρονών. Στο μεταξύ η περιοχή γύρω από το επίκεντρο του σεισμού επλήγη το τελευταίο 24ωρο από σειρά ισχυρών μετασεισμών. Επίσης στην περιοχή μεταβαίνει την Πέμπτη ο ανώτατος πνευματικός ηγέτης της χώρας, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ο οποίος θα παραστεί σε δέηση για τα θύματα του Εγκέλαδου, που οι αρχές πιστεύουν ότι θα φθάσουν τα 50.000. Μετασεισμική διπλωματία ; Στο μεταξύ πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι ο καταστρεπτικός σεισμός στο Ιράν ίσως αποτελέσει αφορμή για βελτίωση των σχέσεων ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και την Τεχεράνη, καθώς ανάμεσα στις διεθνείς ανθρωπιστικές αποστολές που έχουν φτάσει στη σεισμόπληκτη περιοχή συμπεριλαμβάνεται και μια αμερικανική ιατρική ομάδα. Για πρώτη φορά μετά από 24 χρόνια Αμερικανοί αξιωματούχοι βρίσκονται στο Ιράν για να βοηθήσουν τους σεισμοπαθείς Ο πρώην πρόεδρος του Ιράν, Ακμπάρ Χασεμί Ραφσαντζανί, που επισκέφθηκε το πρωί της Πρωτοχρονιάς την κατεστραμμένη ολοσχερώς από το σεισμό πόλη, δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αρχίσει εδώ και μήνες να στέλνουν θετικά σημάδια όσον αφορά τις σχέσεις των δύο αντιπάλων κρατών. Οι δηλώσεις Ραφσαντζανί που μεταδίδονται από το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων έγιναν καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες ήραν προσωρινά τις κυρώσεις που έχουν επιβάλει στο Ιράν προκειμένου να διευκολυνθεί η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας. Μέσα στις επόμενες 90 μέρες θα είναι πλέον δυνατόν να γίνου δωρεές σε οργανισμούς που εδρεύουν στο Ιράν και θα επιτραπεί η εξαγωγή στη χώρα, ευαίσθητης τεχνολογίας, όπως ηλεκτρονικών υπολογιστών και δορυφορικών τηλεφώνων.
Πέμπτη 01 Ιανουαρίου 2004 - 05:46 (Ώρα Λονδίνου) Με δρακόντεια μέτρα ασφαλείας εορτάσθηκε στη Νέα Υόρκη η έλευση του 2004 Υπό τη σκιά προειδοποιήσεων για το ενδεχόμενο τρομοκρατικών επιθέσεων υποδέχτηκε ο κόσμος το νέο έτος -ιδιαίτερα στις Ηνωμένες Πολιτείες όπου απαγορεύτηκε η πτήση όλων των αεροσκαφών πάνω από τη Νέα Υόρκη και άλλες πόλεις. Παρά τις ανησυχίες εκατοντάδες χιλιάδες Νεοϋορκέζοι συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Τάιμς για να υποδεχθούν το Νέο Έτος. Τα μέτρα ασφαλείας σε αεροδρόμια, λιμάνια και δημόσια κτίρια ήταν δρακόντεια και χαρακτηριστική περίπτωση αποτέλεσε μία βρετανική πτήση προς τη Νέα Υόρκη, όλοι οι επιβάτες της οποίας υπέστησαν εξονυχιστικό έλεγχο μετά την προσγείωση του αεροσκάφους. Με το φόβο επιθέσεων από Τσετσένους αυτονομιστές, το πλήθος που συγκεντρώθηκε στη Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας για να υποδεχτεί το νέο έτος ήταν μικρότερο από ό,τι συνήθως, ενώ υπήρχαν σημεία ελέγχου του στρατού και της αστυνομίας. Ενισχυμένα μέτρα ασφαλείας υπήρχαν εξάλλου σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις, με έντονη την παρουσία ένστολων αστυνομικών στο Λονδίνο, το Παρίσι και το Βερολίνο. Εξάλλου σε αυξημένη επιφυλακή είχε τεθεί ο ισραηλινός στρατός και η αστυνομία. Βόμβα σε πρωτοχρονιάτικη συναυλία Αλλά η επίθεση που πολλοί φοβούνταν ότι θα γίνει σε κάποια δυτική χώρα, συνέβη τελικά στην Ινδονησία. Σε επιφυλακή οι δυνάμεις ασφαλείας μετά την βομβιστική επίθεση στην επαρχία Άτσε Εκεί τουλάχιστον εννέα άτομα σκοτώθηκαν και πάνω από 30 τραυματίστηκαν μετά από βομβιστική επίθεση σε πρωτοχρονιάτικη συναυλία στην επαρχία Άτσε. Ανάμεσα στα θύματα συγκαταλέγονται πολλοί νεαροί και παιδιά που βρίσκονταν μέσα στον αγωνιστικό χώρο ενός γηπέδου όπου πραγματοποιείτο η συναυλία, στην πόλη Περεουλάκ. Μεταξύ των νεκρών είναι ένα μωρό ενός έτους και ένας επτάχρονος. Ο ινδονησιακός στρατός επέρριψε την ευθύνη για την επίθεση στους αυτονομιστές ανταρτες. Αλλά εκπρόσωπος των ανταρτών είπε ότι αυτοί δεν πλήττουν αμάχους.
|